ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ"

Transcript

1 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ Μαθητές με διαταραχή της όρασης Πολλοί μαθητές με σύνδρομο Down έχουν κάποιου είδους διαταραχή στην όραση: στο 60-70% των περιπτώσεων χορηγούνται γυαλιά οράσεως πριν την ηλικία των επτά ετών. Στρατηγικές υποστήριξης των δυσκολιών όρασης: Βάλτε το μαθητή κοντά στον πίνακα ή μπροστά στην αίθουσα. Διασφαλίστε ότι ο μαθητής μπορεί να δει στον πίνακα. Δώστε του μεγάλο βιβλίο την ώρα της Γλώσσας. Χρησιμοποιήστε μεγαλύτερη - έντονη γραμματοσειρά. Χρησιμοποιήστε απλή, σαφή παρουσίαση στα φυλλάδια με το κατάλληλο μέγεθος γραμματοσειράς. Βεβαιωθείτε ότι το μέγεθος της γραμματοσειράς στα βιβλία είναι το κατάλληλο. Σκεφτείτε τη χρήση χαρτιού με μεγάλα τετράγωνα για τα μαθηματικά. Χρησιμοποιήστε έντονες μαύρες γραμμές για τις οδηγίες. Δώστε στυλό με πιο χοντρές μύτες, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να διαβάσουν τι γράφουν. Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο υλικό, όταν αξιολογείται ο μαθητής. Ζητήστε συμβουλές από τον οφθαλμίατρο που παρα κολουθεί το μαθητή. Μαθητές με διαταραχή της ακοής Πολλοί μαθητές με σύνδρομο Down βιώνουν κάποιου είδους απώλεια ακοής, ιδίως στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Τα επίπεδα ακοής μπορεί να ποικίλουν από μέρα σε μέρα. Είναι αναγκαίο να καθοριστεί, εάν οι δυσκολίες ακοής ή η περιορισμένη κατανόηση της γλώσσας προκαλούν έλλειψη ανταπόκρισης. Στρατηγικές υποστήριξης των δυσκολιών ακοής: Τοποθετήστε το μαθητή στο μπροστινό μέρος της τάξης κοντά στον πίνακα. Να κοιτάζετε το μαθητή όταν του μιλάτε. Κερδίστε την προσοχή του μαθητή, πριν του μιλήσετε. Ενισχύστε το λόγο σας με κινήσεις ή χειρονομίες και ενθαρρύνετέ τους να βλέπουν τους άλλους μαθητές. Δώστε ποικίλα εναύσματα (λ.χ. εικόνες ή ασκήσεις) σε γραπτή μορφή. Επαναλάβετε τις απαντήσεις των άλλων μαθητών (πχ. κατά την ώρα της Γλώσσας). Ο δάσκαλος πρέπει να επαναλαμβάνει τις οδηγίες στο μαθητή μετά τις εντολές προς όλη την ομάδα, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι ο μαθητής κατάλαβε. Ζητήστε από το μαθητή να επαναλάβει τι πρέπει να κάνει. Ζητήστε συμβουλές από την Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου, εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

2 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ & ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Ανάπτυξη της Ομιλίας και της Γλώσσας Οι μαθητές με σύνδρομο Down συνήθως παρουσιάζουν ανεπάρκεια ομιλίας και γλώσσας. Η καθυστέρηση στην ομιλία προκαλεί ται από ένα συνδυασμό παραγόντων, μερικοί από τους οποίους είναι φυσικοί, ενώ κάποιοι άλλοι οφείλονται σε γνωστικά προβλήματα και προβλήματα αντίληψης. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στη μάθηση και την κατανόηση αλλά και τη χρήση της γλώσσας είναι πιθανό να προκαλέσουν γνωστική καθυστέρηση. Το επίπεδο γνώσης και κατανόησης και κατά συνέπεια η ικανότητα πρόσβασης στη διδακτέα ύλη θα επηρεαστεί αναπόφευκτα. Οι συνέπειες της καθυστέρησης στη γλωσσική απόκτηση μπορεί να καταλήξουν σε: ένα μικρότερο λεξιλόγιο, που μπορεί να μειώσει την ικανότητα απόκτησης γενικών γνώσεων, δυσκολία εκμάθησης των κανόνων γραμματικής, παράλειψη συνδετικών λέξεων, προθέσεων, ικανότητα εκμάθησης νέου λεξιλογίου πιο εύκολα από τους κανόνες γραμματικής, προβλήματα στην εκμάθηση και το χειρισμό της κοινωνικής γλώσσας, προβλήματα στην κατανόηση ειδικού λεξιλογίου της διδακτέας ύλης, δυσκολία στην κατανόηση οδηγιών και κατά συνέπεια στην τήρησή τους, ικανότητες αντίληψης που εν γένει είναι μεγαλύτερες από τις εκφραστικές ικανότητες, δυσκολία στο φυσικό σχηματισμό λέξεων, λόγω μικρότερης στοματικής κοιλότητας και πιο αδύναμου στόματος και μυών της γλώσσας, λιγότερες ευκαιρίες ενασχόλησης με τη γλώσσα και το διάλογο που παρεμποδίζει τη γλωσσική εξέλιξη, δυσκολία στο να ζητά πληροφορίες ή βοήθεια, παρέμβαση των ενηλίκων που απαντούν για τα παιδιά ή ολοκληρώνουν τις προτάσεις τους, ανεπαρκή πρακτική για τη βελτίωση της σαφήνειας στην ομιλία τους. Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές για να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του λόγου και τις γλωσσικές ικανότητες τους, όπως: Δώστε χρόνο στο μαθητή να επεξεργαστεί τη γλώσσα και να ανταποκριθεί. Ακούστε προσεκτικά το μαθητή. Η κατανόηση ασαφούς λόγου βελτιώνεται με την οικειότητα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο και καλή οπτική επαφή με το μαθητή. Χρησιμοποιήστε απλή και οικεία γλώσσα και σύντομες, ακριβείς φράσεις. Ελέγξτε την κατανόηση των οδηγιών από την πλευρά του μαθητή με το να του ζητήσετε να επαναλάβει τις οδηγίες. Μη χρησιμοποιείτε διφορούμενο λεξιλόγιο, το οποίο μπορεί να μπερδέψει. Κάντε πιο γλαφυρό το λόγο χρησιμοποιώντας εκφράσεις του προσώπου, νοήματα και κινήσεις. Τονίστε τις λέξεις κλειδιά ενδυναμώνοντας με έναν οπτικό τρόπο.

3 Διδάξτε τη γραμματική μέσω τυπωμένου υλικού (κάρτες, παιχνίδια, εικόνες με προθέσεις και σύμβολα). Αποφύγετε τις ερωτήσεις κλειστού τύπου και ενθαρρύνετε το μαθητή να μην απαντάει μονολεκτικά. Ενθαρρύνετε το μαθητή να μιλάει φωναχτά στην τάξη με τη χρήση οπτικών ερεθισμάτων. Μπορεί να είναι ευκολότερο για το μαθητή να διαβάσει πληροφορίες παρά να μιλήσει αυθόρμητα. Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο για το σπίτι, για να ενθαρρύ νετε το μαθητή να λέει τα «νέα» του και να βοηθήσετε τους ενήλικες να κατανοήσουν τι λέει ο μαθητής. Αναπτύξτε τη γλώσσα μέσω θεάτρου και παιχνιδιού ρόλων. Καθορίστε τακτικές και επιπρόσθετες ευκαιρίες για να μιλάει σε άλλους, πχ. λήψη και ανάγνωση μηνυμάτων. Κάντε πολλές σύντομες ακουστικές δραστηριότητες και παι χνίδια για να ενδυναμώσετε τις ακουστικές ικανότητες. Χρησιμοποιήστε οπτικά μέσα, πχ. κάρτες με εικόνες για να ενδυναμώσετε τις ικανότητες ηρεμίας και ακουστικής. Τοποθετήστε το μαθητή κοντά στο δάσκαλο, επιτρέψτε του να κρατήσει ένα αντικείμενο, για να βοηθηθεί στη συγκέντρωσή του. Βοηθήστε την κατανόηση του δασκάλου από την πλευρά του μαθητή με τη χρήση περισσότερων οπτικών μέσων (λ.χ. με τη χρήση ενός μικρού πίνακα ή το χειρισμό αντικειμένων). Χρησιμοποιήστε οπτικά και απτά υλικά, για να αυξήσετε την προφορικότητα. Χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα Makaton (ή κάποιο εναλλακτικό) για να ενισχύσετε την επικοινωνία, και να ενθαρρύνετε τη χρήση της υπογραφής από όλη την τάξη. Ανάπτυξη της μνήμης Οι μαθητές με σύνδρομο Down πάσχουν από προβλήματα στη μακρόχρονη μνήμη και την ικανότητα επεξεργασίας ακουστικών πληροφοριών. Η ακουστική βραχυπρόθεσμη μνήμη, είναι η μνήμη που χρησιμοποιείται για να διατηρήσει, να επεξεργαστεί, να κατανοεί και να αφομοιώνει την προφορική γλώσσα για διάστημα τόσο, ώστε να ανταποκριθεί σε αυτήν. Οποιοδήποτε ελάττωμα στην ακουστική βραχυπρόθεσμη μνήμη θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα των μαθητών να ανταποκριθούν σε προφορικό λόγο ή να μάθουν από οποιαδήποτε κατάσταση, η οποία σχετίζεται εξολοκλήρου με τις ακουστικές τους ικανότητες. Επιπρόσθετα έχουν δυσκολίες στο να ακολουθήσουν και να θυμηθούν προφορικές οδηγίες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, ώστε να βελτιωθούν οι μνημονικές ικανότητες, όπως: Τραγουδήστε παιδικά τραγούδια με ομοιοκαταληξία, κάντε παύση και αφήστε τον μαθητή να συμπληρώσει την τελευταία λέξη, πχ. «Μια φορά κι ένα καιρό». Διαβάστε απλές ιστορίες με επαναλαμβανόμενες φράσεις, όπως λ.χ. «Ο παπουτσωμένος γάτος» και ζητήστε από το μαθητή να πει τα επαναληπτικά κομμάτια. Διαβάστε μια πολύ απλή ιστορία μερικές φορές και σε στρατηγικά σημεία ρωτήστε τι συμβαίνει μετά.

4 Διηγηθείτε ανέκδοτα και αστεία ποιηματάκια, τα οποία ο μαθητής μπορεί να επαναλάβει στο σπίτι του, στην οικογένειά του. Χρησιμοποιήστε τραγούδια ραπ και ρίμες, για να μάθουν οι μαθητές το αλφάβητο, τις ημέρες της εβδομάδας, κλπ. Ζητήστε από το μαθητή να σας φέρει ένα αντικείμενο, στη συνέχεια αυξήστε τον αριθμό αντικειμένων που πρέπει να φέρει ταυτόχρονα. Ζητήστε από το μαθητή να φυλάξει τα πράγματα στο σωστό μέρος. Παίξτε το «παιχνίδι σερβιρίσματος» με δύο αντικείμενα αρχικά στο δίσκο και αυξήστε την ποσότητα των αντικειμένων σταδιακά. Μιλήστε για το τι γίνεται ενώ πραγματοποιείται μια δραστηριότητα, λ.χ. καθώς ψήνετε. Θυμίστε τι έχει γίνει ρωτώντας απλές ερωτήσεις χρησιμοποιώντας τα υλικά, λ.χ. «Τι βάλαμε στο μπολ;». Ζητήστε από το μαθητή να επαναλάβει τι πρέπει να κάνει όταν δίδονται οδηγίες. Δώστε ευκαιρίες να λάβουν μηνύματα. Ενθαρρύνετε στρατηγικές, για να ξεπεραστούν τα μνημονικά προβλήματα: Αναπτύξτε τη χρήση δεικτών πχ. μία εικόνα που δείχνει τι πρέπει να γίνει, για να βοηθήσετε τα προβλήματα ακουστικής μνήμης. Χρησιμοποιήστε τετράδια, οπτικά χρονοδιαγράμματα, τετράδια εργασιών, ημερολόγια για το σπίτι. Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο λογισμικό υπολογιστή, για να στηρίξετε την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Όταν είναι δυνατόν, πάντα να συνοδεύετε τις ακουστικές πληροφορίες με οπτικό υλικό, μοντέλα και πρακτικά παραδείγματα. Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανάγνωσης Οι μαθητές με σύνδρομο Down μπορεί να γίνουν καλοί αναγνώ στες, με την ικανότητα να μάθουν να διαβάζουν κατανοώντας το νόημα. Η ανάγνωση μπορεί να: βοηθήσει στην ανάπτυξη της γλώσσας, αναπτύξει την ικανότητα σκέψης και λόγου, βοηθήσει στην κατανόηση, ξεπεράσουν δυσκολίες κατανόησης της ομιλούμενης γλώσσας. Γ ια να αναπτυχθούν οι ικανότητες ανάγνωσης, θα πρέπει να λη- φθούν υπόψη οι παρακάτω παράμετροι: Δεν είναι απαραίτητο ο μαθητής να είναι «έτοιμος» να διαβάσει (ειδικότερα ο μαθητής με φτωχή γλώσσα έκφρασης). Ξεκινήστε νωρίτερα παρά αργότερα. Μερικοί μαθητές έρχονται στο σχολείο με λεξιλόγιο ή με αυξημένες ικανότητες, οι οποίες πρέπει να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο. Χρησιμοποιήστε την προσέγγιση ολόκληρων λέξεων, για να αυξήσετε το οπτικό λεξιλόγιο.

5 Αρχικά διδάξτε λέξεις που είναι σχετικές με το μαθητή, πχ. μαμά, μπαμπάς, γάτα και σκύλος, οι οποίες μπορούν να συνδεθούν με φωτογραφίες, για να κάνετε το πρώτο βιβλίο του μαθητή. Χρησιμοποιήστε ένα δομημένο σχέδιο ανάγνωσης, το οποίο εισάγει σταδιακά τις πλέον συχνές λέξεις. Συμπληρωματικά εμπορικά σχέδια με ένα εξατομικευμένο σχέδιο ανάγνωσης, που να παρέχει μια ιδιαίτερα δομημένη προσέγγιση, η οποία θα μπορούσε να συνδεθεί με τα ενδιαφέροντα του μαθητή. Γ ενικές λέξεις που έμαθε από άλλες καταστάσεις: πχ. ψάξτε για λέξεις στο περιβάλλον του και κολλήστε σημειώσεις σε αντικείμενα με οικείες προς το μαθητή λέξεις για ανάγνωση (λ.χ. αυτό είναι το βιβλίο του Γ ιάννη). Διαφοροποιήστε τη δουλειά κατά την ώρα Γ ραφής και Ανάγνωσης. Οι φωνητικές ικανότητες μπορεί να είναι δύσκολο να αποκτηθούν λόγω ακριβούς ακρόασης ή διαχωρισμού των ήχων, ενώ απαιτούνται ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Αναπτύξτε ένα φωνητικό πρόγραμμα κατά την προσέγγιση της λέξης, πχ. το σχήμα φωνητικής του Δημήτρη. Σκεφτείτε μια εναλλακτική αντί της ομιλίας, πχ. ο μαθητής σημειώνει τις λέξεις, έτσι ώστε να σημειώσει πρόοδο η ανάγνωση. Δώστε στο μαθητή χρόνο να σκεφτεί, πριν προσπαθήσει. Αναγνωρίστε ότι η επιπλέον εκμάθηση πραγμάτων μπορεί να είναι χρήσιμη για την παγίωση των ικανοτήτων που έχουν αποκτηθεί. Ανάπτυξη Ανεξάρτητης Γ ραφής Λόγοι δυσκολίας γραφής Οι μαθητές με σύνδρομο Down μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο, για να αναπτύξουν ικανότητες ανεξάρτητης γραφής λόγω δυσκολιών με: τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τις ικανότητες ομιλίας και γλώσσας, τις λεπτές κινητικές ικανότητες, την οργάνωση και ακολουθία πληροφοριών, την αλληλουχία των γεγονότων, την αλληλουχία των λέξεων μέσα σε μια πρόταση. Προτάσεις για τη δεξιότητα της γραφής Οι μαθητές με σύνδρομο Down μπορούν να βοηθηθούν για την ανάπτυξη ικανοτήτων ανεξάρτητης γραφής με ποικίλους τρόπους: Να τους παρέχετε αλληλουχία δραστηριοτήτων (λ.χ. αλληλουχία καρτών που απεικονίζουν δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας). Να αξιοποιείτε τις ικανότητες ανάγνωσης (λ.χ. με τη χρήση τράπεζας λέξεων και προτάσεων, ώστε να δημιουργήσουν οι μαθητές τις δικές τους προτάσεις). Να τους προσφέρετε οπτικά κίνητρα, για να αναπτυχθεί η ανεξαρτησία των μαθητών. Ενδεικτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν: o κάρτες αναφοράς,

6 o εικόνες με προτροπές, για να στηρίξουν τη δομή μιας ιστορίας, o η αρχή μιας πρότασης που παρουσιάζεται πάνω σε μια κάρτα, έτσι ώστε να την αντιγράψει και να την ολοκληρώσει ο μαθητής («Εδώ υπάρχει..., Μπορώ να δω...»). o επιτραπέζιοι χάρτες με καθημερινές λέξεις (χρώματα, ημέρες της εβδομάδας, κτλ.), o προτροπές με λέξεις - κλειδιά, για να στηριχθεί η συγγραφή μιας ιστορίας. Να ενθαρρύνετε την επανάληψη των ρημάτων μιας πρότασης πριν τη γραφή της. Να αναφερθείτε στο ημερολόγιο του σπιτιού ή του σχολείου, για να βοηθήσετε το μαθητή να ανακαλέσει οικεία περιστατκά που θα μπορούσε να γράψει. Να προσφέρετε απτές εμπειρίες για συζήτηση, για να τις περιγράψει στην έκθεσή του. Να ενθαρρύνετε τη χρήση κυρτής γραφής, για να διευκολύνετε την ευφράδεια. Να προσφέρετε εναλλακτικές μεθόδους καταγραφής των ιδεών του μαθητή: o αντιγραφή, o διαδικασία εξέτασης με τη συμπλήρωση κενών ενός εντύπου, o μια σειρά εικόνων που λένε μια ιστορία, πχ. από μια επίσκεψη, συνοδευόμενη από επεξηγήσεις, γραμμένη από το μαθητή ή τον ενήλικα, o καταγραφή σε μια κασέτα της εκ νέου αφήγησης της ιστορίας του μαθητή, η οποία μπορεί να μεταγραφεί από έναν ενήλικα, o χρήση επεξεργαστή κειμένου (διδάξτε ικανότητες χρήσης πληκτρολογίου), o χρήση υπολογιστών με ειδικό λογισμικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ή φωνοενεργοποιούμενους υπολογιστές. Ανάπτυξη μαθηματικών δεξιοτήτων Οι μαθητές με σύνδρομο Down πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο μάθημα των Μαθηματικών, διότι: η κακή μνήμα προκαλεί δυσκολίες στην απομνημόνευση οδηγιών, η ανάπτυξη περιορισμένων γλωσσικών ικανοτήτων μπορεί να επηρεάσει την κατανόηση εννοιών, τα προβλήματα στα αισθητήρια όργανα επηρεάζουν την πρόσβαση, η κατανόηση αφηρημένων εννοιών μπορεί να είναι περιορισμένη, οι περιορισμένες κινητικές ικανότητες ίσως εμποδίζουν την ικανότητα γραφής. Θα είναι απαραίτητο να ενισχύσετε την ανάπτυξη των μαθηματικών μέσω μερικών στρατηγικών: Αναπτύξτε μια δομή στην Αριθμητική (στρατηγική, η οποία ενσωματώνει μια προσέγγιση σταδιακών μικρών βημάτων).

7 Η Μαθηματική Εταιρεία μπορεί να σας παράσχει μια εξέταση της κατάστασης και ένα πρόγραμμα. Σκεφτείτε εναλλακτικές λύσεις στα Μαθηματικά. Δώστε ευκαιρίες για άμεση διδασκαλία των ικανοτήτων που επιδεικνύουν οι μαθητές. Δώστε ευκαιρίες, ώστε να επαναλαμβάνετε ό,τι έχει διδαχθεί. Κάντε πολύ πρακτική άσκηση, για να ενδυναμώσετε την εκμάθηση σε κάθε στάδιο διδασκαλίας. Χρησιμοποιήστε συγκεκριμένη, ορολογία συνεχώς. Δώστε μια λεκτική περιγραφή στο μαθητή για το τι διδάσκεται. Η εκμάθηση πρέπει να είναι πρακτική και πειραματική στην τάξη, πχ. κύβοι, σειρές αριθμών, κέρματα. Οι ικανότητες που έχουν διδαχθεί πρέπει να γενικεύονται και για άλλα περιβάλλοντα. Δώστε οδηγίες με τρόπο που θα απευθύνεται σε πολλές αισθήσεις των μαθητών. Αναλογιστείτε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικές μεθόδους, για να εγγράφετε τις απαντήσεις και να μην αφήνετε τις κινητικές δυσκολίες να εμποδίσουν το μαθητή: λ.χ. ένας ενήλικας που γράφει, χρήση αυτοκόλλητων με προκαθορισμένους αριθμούς, σφραγίδες με αριθμούς. Δίνετε απλά, τακτοποιημένα φύλλα εργασιών. Διευκολύνετε την πρόσληψη της γνώσης κάνοντας σταδιακά μικρά βήματα, για να εξασφαλίσετε την επιτυχία. Αναλογιστείτε τη χρήση βιβλίων μαθηματικών με ήχο, τουβλάκια με αριθμούς, για να δουν οι μαθητές την πρακτική πλευρά των εννοιών. Λεπτές και αδρές κινητικές δεξιότητες Πολλοί μαθητές με σύνδρομο Down έχουν αδύναμο μυϊκό τόνο, χαλαρές ενώσεις, χαλαρούς συνδέσμους και κοντόχοντρα δάχτυλα, τα οποία επηρεάζουν τις λεπτές και αδρές τους κινητικές δεξιότητες. Στρατηγικές για κινητικές δεξιότητες Καθώς προοδεύει ο μαθητής, μπορούν να εφαρμοστούν διάφορες στρατηγικές για αυτή την περίπτωση, προκειμένου να αναπτυχθούν οι λεπτές και αδρές κινητικές δεξιότητες: Ενθαρρύνετε μιας ευρείας κλίμακας παιχνίδι στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού και του σχολείου. Ενθαρρύνετε την πλήρη συμμετοχή του σε κάθε μορφή δραστηριότητας στη Γ υμναστική. Δώστε την ευκαιρία για την ανάπτυξη του συντονισμού μα- τιού-χεριού (λ.χ. να περάσει σωστά χάντρες σε διασυνδετικούς πείρους, καλώδια καλυμμένα με πλαστικό, ενισχυμένα κορδόνια). Προσφέρετε δραστηριότητες ενδυνάμωσης των καρπών (λ.χ. βίδωμα παιχνιδιών, άνοιγμα βιδωτών καλυμμάτων, ξύσιμο μολυβιών). Αναπτύξτε δραστηριότητες ενδυνάμωσης των δακτύλων (λ.χ. περιστροφή, ίχνευμα, κοπή, συμπίεση και κτίσιμο).

8 Ενθαρρύνετε τη χρήση της πένσας για τη διαλογή μικρών αντικειμένων, τη συμπίεση ελαστικών πασσάλων και τη χρήση μαριονέτας για τα δάκτυλα. Χρησιμοποιήστε ευρείας κλίμακας δραστηριότητες και υλικά πολλαπλών αισθήσεων για την παρακολούθηση των σχεδίων γραφής (λ.χ. κιμωλία, μαρκαδόρους, ποικιλία χαρτιών, πίνακες, χρήση των δακτύλων στην άμμο). Αναπτύξτε τις ικανότητες χρήσης του ψαλιδιού με τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων (λ.χ. σήκωμα αντικειμένων με τσιμπιδάκι ή λαβίδα, συμπίεση μπουκαλιών, χρήση χάρτινου χαρτοκόπτη) και εφαρμογή μιας προσέγγισης που γίνεται με μικρά βήματα [Βλ. Παράρτημα 3]. Να γνωρίζετε τη σειρά ανάπτυξης των ικανοτήτων, δηλαδή ο μαθητής πρέπει να μπορεί να δημιουργήσει ορισμένα σχέδια, πριν ξεκινήσει να γράφει. Χρησιμοποιήστε ένα δομημένο σχέδιο γραφής. Βεβαιωθείτε ότι τα έπιπλα βρίσκονται στο σωστό ύψος, ώστε να μπορεί να τα χρησιμοποιεί ο μαθητής. Μπορεί να χρειαστεί ειδικευμένος ή τροποποιημένος εξοπλισμός, πχ. πινέλα με κριό κοντάρι, μολύβια και στυλό τριγωνικού σχήματος, ψαλίδια για χαρτί, ένθετα παζλ με μεγάλα τεμάχια, κατάλληλος επιστημονικός και τεχνολογικός εξοπλισμός. Αποφύγετε την υπερβολική αντιγραφή από τον πίνακα. Επιλέξτε και τονίστε ένα μικρό κομμάτι που πρέπει να αντιγραφεί ή δώστε μια μικρή εκδοχή σε ένα χαρτί, προκειμένου να αντιγραφεί. Δώστε εναλλακτικές μεθόδους καταγραφής των ιδεών του μαθητή. Ανάπτυξη της Αυτοεκτίμησης: Στρατηγικές Υπάρχει ένας αριθμός στρατηγικών που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του μαθητή: Κάντε όλους τους στόχους δύσκολους, αλλά συνάμα εφικτούς. Αναθέστε εργασία που θα ανταποκρίνεται στο επίπεδο ανάπτυξης του μαθητή. Μεταφέρετε μέσω του ενήλικα ότι ο μαθητής είναι πολύτιμο μέλος της τάξης. Πραγματοποιήστε με το πέρας κάθε μαθήματος συνεδρίες ανά-δρασης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ένα στοιχείο επιτυχίας. Πραγματοποιήστε επαίνους αντίστοιχους με το επίπεδο ανάπτυξης του μαθητή και αμέσως μετά το σχετικό γεγονός. Ανταμείψτε την επιτυχία, ακαδημαϊκά ή διαφορετικά, με πραγματικά συγχαρητήρια και έπαινο (εντός λογικών ορίων). Επιδείξτε το έργο του μαθητή παράλληλα με τα έργα άλλων μαθητών. Να γνωρίζετε τις δυνατότητες του μαθητή, πχ. ευγένεια, καλοσύνη και καρτερικότητα. Εξυψώστε το μαθητή εντός της ομάδας μέσω της ανάθεσης εργασιών, πχ. με το να είναι επιμελητής. Δώστε σε όλους τους μαθητές τις ίδιες ευκαιρίες.

9 Βεβαιωθείτε ότι το προσωπικό γνωρίζει τις δυσκολίες του μαθητή και τον υποστηρίζει με τον κατάλληλο τρόπο. Βεβαιωθείτε ότι το προσωπικό μοιράζεται τις στρατηγικές επιτυχίας, καθώς ο μαθητής προχωρά με τη φοίτησή του στο σχολείο. Ενθαρρύνετε το μαθητή να συμβάλλει στον Προγραμματισμό του και να αποτελέσει τμήμα της διαδικασίας εξέτασης. Γιορτάστε την επιτυχία του μαθητή με τους γονείς του (μοιραζόμενοι τις ίδιες πληροφορίες, όπως και με τους υπόλοιπους γονείς). Ανάπτυξη των Ικανοτήτων Αυτοεξυπηρέτησης Για την πλειοψηφία των μαθητών με σύνδρομο Down η καθυστέρηση στην ανάπτυξη των ικανοτήτων αυτοεξυπηρέτησης θα συνδεθεί με τη γενικότερη καθυστέρησή τους. Είναι σημαντικό να αναπτύξουν ορισμένες ικανότητες αυτοεξυπηρέτησης εντός του σχολείου. Γ ια να επιτευχθεί κάτι τέτοιο: Πρέπει να θεμελιωθεί η συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας, προκειμένου να επιτύχουν τα προγράμματα αυτο-εξυπηρέτησης. Οι συνομήλικοι να χρησιμοποιούνται ως πρότυπο. Γ ια τη διδασκαλία των ικανοτήτων πρέπει να χρησιμοποιείται μια προσέγγιση με μικρά διαδοχικά βήματα. Η οπισθοδρομική αλυσίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τε χνική, πχ. στη διδασκαλία ενός μαθητή να φορά τις κάλτσες του: o Γυρίστε το πάνω μέρος της κάλτσας, τοποθετήστε τη στο πόδι του μαθητή και επιτρέψτε στο μαθητή να την τραβήξει προς τα επάνω. o Επαναλάβετε, αλλά αφήστε το μαθητή να περάσει την κάλτσα από την πτέρνα. o Βάλτε την κάλτσα στα δάκτυλα και αφήστε το μαθητή να την τραβήξει. o Ο μαθητής φορά την κάλτσα του με λεκτικές παρακινήσεις. Οι δραστηριότητες ένδυσης στη γωνιά του σπιτιού, με μεγάλα ρούχα, δίνουν την ευκαιρία για πρακτική εξάσκηση με διασκεδαστικό τρόπο. Τα προγράμματα πρέπει να συνδέονται με «πραγματικές» καταστάσεις (λ.χ. πρέπει να γίνεται εξάσκηση των ικανοτήτων ένδυσης στη Γ υμναστική) στην ώρα του παιχνιδιού, κι όχι σε ώρα απομόνωσης. Ενθαρρύνετε τους γονείς να ντύνουν τα παιδιά τους, ή ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να διαλέγουν τα ρούχα τους, καθώς αυτό βοηθάει στην επίτευξη ανεξαρτησίας, πχ. κουμπιά Velcro, ελαστικές ζώνες, πανωφόρια που είναι ευκολοφόρετα και κλείνουν εύκολα. Προτροπές με εικόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να υπενθυμίσουν στους μαθητές τη σωστή σειρά (λ.χ. εικόνες που δείχνουν τι να κάνουμε, όταν πλένουμε τα χέρια) και την αλληλουχία που απαιτείται (λ.χ. για να φορέσουμε τα ρούχα μας μετά τη Γ υμναστική).

10 Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος, παρά μόνο ο ιατρικός, που εξηγεί γιατί δεν πρέπει να εκπαιδευτεί να πηγαίνει στην τουαλέτα ένας μαθητής με σύνδρομο Down. Ο μαθητής μπορεί να αργεί να ετοιμαστεί, για να ξεκινήσει η διαδικασία και μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο, για να την ολοκληρώσει. Οι σχολικές νοσοκόμες μπορούν να προσφέρουν συμβουλές. Η διαδικασία αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους γονείς. Διδασκαλία ορθογραφίας Οι μαθητές με σύνδρομο Down θα μάθουν ορθογραφία κυρίως μέσω της οπτικής μνήμης. Οι καθυστερημένες ικανότητες ομιλίας και γλώσσας, το περιορισμένο λεξιλόγιο και η φτωχή ακουστική μνήμη μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες κατά την εκμάθηση της ορθογραφίας των λέξεων. Αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ένας αριθμός προτάσε ων που βοηθούν στην απόκτηση της ορθογραφίας: Βεβαιωθείτε ότι οι λέξεις που διδάσκονται τα παιδιά είναι εντός του αντιληπτικού τους πεδίου. Βεβαιωθείτε ότι ο μαθητής μπορεί να διαβάσει τις λέξεις που πρέπει να μάθει. Να είστε ρεαλιστικοί με τον αριθμό των λέξεων προς ορθογραφία και αυτό αναθεωρήστε το τακτικά. Διδάξτε λέξεις που θα προωθήσουν την ανάπτυξη της ομιλίας και της γλώσσας του. Διδάξτε λέξεις που απαιτούνται για την κάλυψη ειδικών αντικειμένων (λ.χ. για ένα ιστορικό θέμα). Διδάξτε ορθογραφία με οπτικό τρόπο (λ.χ. κοιτάζω-καλύπτω- γράφω-ελέγχω), δάκτυλο σήμανσης, γραφή στην άμμο, χρήση γραμμάτων με μαγνήτη. Ενισχύστε τη σημασία αφηρημένων λέξεων με σύμβολα ή σημάδια. Προσφέρετε μια τράπεζα λέξεων με εικόνες, για να ενισχύσετε τη σημασία. Τοποθετήστε αλφαβητικά τις λέξεις. Αναπτύξτε ένα πρόγραμμα ορθογραφίας που επιτρέπει τη σημείωση προόδου με μικρά βήματα. Ψάξτε για δραστηριότητες με ορθογραφία στον υπολογιστή, Διδάξτε μικρές βασικές οικογένειες λέξεων εξηγώντας με σαφήνεια το σχήμα και το χρώμα, κωδικοποιώντας κατ αυτό τον τρόπο τις ομάδες ή τα σχέδια των όμοιων γραμμάτων εντός των λέξεων. Χρησιμοποιήστε για την ορθογραφία ένα συνεργάτη, ώστε να ελέγχει ο ένας τις λέξεις του άλλου. Χρησιμοποιήστε λεξικά με εικόνες αντί των «συνηθισμένων» λεξικών. Παίξτε παιχνίδια, για να ενισχύσετε την εκμάθηση της ορθογραφίας (λ.χ. απλά σταυρόλεξα, αναζήτηση λέξεων).

11 Αποφύγετε ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ: ΡΟΛΟΙ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ Να παρεμποδίζετε το μαθητή να αναλαμβάνει τις συνέπειες των ενεργειών του. Να ανέχεστε μια κακή συμπεριφορά. Να έχετε μη ρεαλιστικές απαιτήσεις από το μαθητή. Να παίρνετε αποφάσεις για το μαθητή. Να δώσετε υπερβολική ανεξαρτησία στο βοηθό υποστήριξης. Αλλά αντιθέτως... Επιμείνετε να αναλάβει ο μαθητής την ευθύνη και τις συνέπειες των πράξεών του. Ακολουθείτε την πολιτική συμπεριφοράς. Διασφαλίστε τις οδηγίες και εργαστείτε στο κατάλληλο επίπεδο. Δίνετε ευκαιρίες στο μαθητή, για να επιλέξει και να αποφασίσει. Ενθαρρύνετε την ανεξάρτητη συμπεριφορά και εργασία. Εξατομικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μαθητών Οι επόμενες ιστορίες περιγράφουν μαθητές διαφόρων ηλικιών και ακολουθούνται από παραδείγματα Εξατομικευμένων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, σκοπός των οποίων είναι να τεθούν τα σημαντικά ζητήματα. Κατερίνα Η Κατερίνα είναι ένα τετράχρονο κορίτσι που φοιτά στο νηπιαγωγείο. Η αντιληπτική γλωσσική της ικανότητα είναι πολύ καλύτερη από την εκφραστική, καθώς αναπτύσσει αυτές τις ικανότητες τραγουδώντας. Προτιμάει να κάνει παρέα με ενήλικες και δεν επιλέγει να παίξει με τους συνομηλίκους της. Η Κατερίνα δεν είναι ακόμη επιδέξια με τα χέρια της και χρησιμοποιεί ανώριμα την παλαμική λαβή, όταν κάνει σημάδια πάνω στο χαρτί. Δυσκολεύεται να τοποθετήσει και να κρατήσει το ψαλίδι σωστά, για να κόψει. Η Κατερίνα έχει μάθει να πηγαίνει πάνω και κάτω στην τσουλήθρα, αλλά στερείται επίγνωσης του κινδύνου, όταν πηδά από ψηλά ή δε γνωρίζει τις συνέπειες, όταν άλλα παιδιά χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό, κάνουν ποδήλατο, παίζουν στις κούνιες. Η Κατερίνα δεν έχει μάθει να πηγαίνει στην τουαλέτα και έχει εντερικά προβλήματα που περιπλέκουν την κατάσταση. Ελίνα Η Ελίνα είναι ένα χαρούμενο, εξάχρονο κορίτσι και συνάμα ένα ευδιάθετο μέλος της τάξης της. Παρουσιάζει καθυστέρηση στη γλωσσική ανάπτυξη και χρησιμοποιεί μόνο μια μικρή κλίμακα απλών λέξεων που συμπληρώνονται με χειρονομίες, εκφράσεις του προσώπου και επικοινωνία με χειρονομίες, προκειμένου να επικοινωνήσει. Η Ελίνα έχει κολλημένο αυτί, παρουσιάζει συχνά λοιμώξεις στο αυτί, ενώ της έχουν χορηγηθεί γυαλιά. Έχει προβλήματα με το θυρεοειδή αδένα και παρακολουθείται από διαι τολόγο. Η Ελίνα έχει περιορισμένη συγκέντρωση και χρειάζεται συχνά αλλαγές των δραστηριοτήτων. Αντιστέκεται στις οδηγίες που διατυπώνονται από έναν ενήλικα και μπορεί να επιτεθεί. Η Ελίνα έχει περιορισμένες

12 λεπτές κινητικές δεξιότητες και αρπάζει με ανώριμο τρόπο το τρίποδο, προκειμένου να προσπαθήσει να γράψει το όνομά της. Δημήτρης Ο Δημήτρης είναι ένα κοινωνικό δεκάχρονο αγόρι ιδιαίτερα δημοφιλές στην τάξη του. Είναι πολύ μικρός για την ηλικία του και κουράζεται εύκολα. Πάσχει από την Ασθένεια Hirschsprung, η οποία προκαλεί περιστασιακά προβλήματα με το να λερώνεται και να χρειάζεται ειδικές διευθετήσεις στην τουαλέτα. Έχει κολλημέ νο αυτί και μια κυμαινόμενη απώλεια ακοής. Παρουσιάζει έντονη δυσκολία ομιλίας και γλώσσας, η οποία επηρεάζει τον ειρμό του λόγου του. Καταλαβαίνει τα σήματα Makaton, αλλά προτιμά να μη χρησιμοποιεί αυτή τη μορφή επικοινωνίας. Φοράει γυαλιά, καθώς έχει υπερμετρωπία (αστιγματισμό). Ο Δημήτρης έχει περιορισμένες λεπτές κινητικές δεξιότητες. Ελεονόρα Η Ελεονόρα είναι ένα μικροκαμωμένο, ντροπαλό δωδεκάχρονο κορίτσι, που έχει πολύ καλές γλωσσικές ικανότητες και μπορεί να επικοινωνήσει εύκολα, ιδίως με ανθρώπους με τους οποίους νιώθει οικεία. Έχει ιατρικά προβλήματα (ένα πρόβλημα με την καρδιά έχει λυθεί, έλκη στομάχου και ρευματοειδή αρθρίτιδα) που προκαλούν συχνές απουσίες από το σχολείο. Οι συχνές αλλαγές τάξεων, οι σχετικές αποστάσεις κατά τη μετακίνηση στο σχολείο και η μεταφορά του εξοπλισμού, μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα κουραστικά. Η Ελεονόρα διαθέτει επίσης πολύ ισχυρή θέληση και δεν αποφεύγει την απουσία από τα μαθήματα. Η Ελεονόρα πρέπει να εργαστεί σκληρά, για να διατηρήσει τις ομάδες φιλίας λόγω των συχνών απουσιών. Ακολουθεί ο ενδεδειγμένος τρόπος καταγραφής της κάθε περίπτωσης μέσα από τα ανάλογα Εξατομικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα:

13 Σχολείο Δήλωση ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών - Ομάδα 2 Όνομα: Κατερίνα Ημερομηνία: Ημερομηνία γέννησης: Ημερομηνία Αξιολόγησης: Φύση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η μαθήτρια: Έλλειψη γλωσσικών ικανοτήτων έκφρασης. Δεν έχει μάθει να πηγαίνει στην τουαλέτα. Περιορισμένες λεπτές κινητικές δεξιότητες. Στόχοι Στρατηγικές Πηγές Αξιολόγηση Να χρησιμοποιεί Μοντέλα αντικατοπτρισμού σήματα ή λέξεις, όταν βρίσκεται εντός ενηλίκων για λέξεις της ομάδας. ή σήματα που συνδέονται με το χρόνο που βρίσκεται εντός της ομάδας. Χρήση λέξεων ή σημάτων, όταν βρίσκεται εντός της ομάδας, όταν επιλέγει ρόφημα ή δραστηριότητες. Παιχνίδια εναλλαγής με άλλα παιδιά. Μηχάνημα καραόκε, μαγνητόφωνο. Παιχνίδια με κάρτες για φαγητά, παιχνίδια ενθάρρυνσης της χρήσης λέξεων ή σημάτων. Στόχοι Στρατηγικές Πηγές Αξιολόγηση Να βελτιώσει τις Πραγματοποίηση λεπτές κινητικές της κάθετων και δεξιότητες: να κάνει οριζόντιων κινήσεων κάθετες και του χειρός. Ώθηση οριζόντιες αυτοκινήτων σε σημειώσεις σε πίστες. Χρωματισμός οποιοδήποτε μέσο, σε μεγάλα κομμάτια να κόβει με ψαλίδι. χαρτιού. Τα δάκτυλα σε διάφορα μέσα. Κοπή χαρτιού, δραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων χειρισμού του ψαλιδιού πριν τη χρήση του, χρήση λαβίδας. Μεγάλα πινέλα, χαλάκι πίτσα και μικρά αυτοκίνητα. Μαρκαδόροι, χοντρές κιμωλίες. Φακές, άμμος, αφρός ξυρίσματος, δακτυλομπογιά. Χαρ- τομάντιλα. Ειδικό ψαλίδι, κάρτες.

14 Να αναπτύξει τις διαδικασίες της τουαλέτας. Επίσκεψη της τουαλέτας, όταν πηγαίνουν και τα άλλα παιδιά. Οπτική παρότρυνση για την ανάπτυξη διαδικασιών. Ανάμειξη γονέων: Η Κατερίνα πρέπει να ξεκινήσει να φοράει στο σχολείο ρούχα που μπορεί να τα σηκώνει. Να χρησιμοποιεί το ίδιο οπτικό πρόγραμμα και στο σπίτι, ώστε να προωθούνται οι διαδικασίες της τουαλέτας. Να ενθαρρύνονται οι λεκτικές ή μέσω σημάτων απαντήσεις την ώρα των γευμάτων. Σχολείο Επιπρόσθετες σχολικές δραστηριότητες Όνομα: Ελίνα Ημερομηνία: Ημερομηνία γέννησης: Ημερομηνία Αξιολόγησης: Φύση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η μαθήτρια: Επιμένει στις δραστηριότητες που δίνονται από ενήλικες. Έλλειψη κατανόησης των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ γραπτής και προφορικής λέξης. Περιορισμένες λεπτές κινητικές δεξιότητες. Στόχοι Στρατηγικές Πηγές Αξιολόγηση Να επιγράφει το όνομά της. Να γράφει ονόματα με ξύλινα γράμματα. Να κάνει το σχήμα των γραμμάτων στον αέρα. Προσέγγιση πολλαπλών αισθήσεων. Να γράφει πάνω στα γράμματα με άμμο ή αφρό. Να περπατά γύρω από μεγάλα γράμματα που φτιάχτηκαν με σχοινάκι, ενώ θα πρέπει να σχηματίζει τη σωστή μορφή. Χρήση ποικίλων μέσων. Άμμος, αφρός ξυρίσματος. Σχοινάκι. Κιμωλίες, μεγάλα στυλό, μεγάλα πινέλα και εφημερίδες. Να χρησιμοποιεί σήματα, για να δείχνει ότι αναγνώρισε τη λέξη ( λ.χ. πέντε ονόματα των μελών της οικογένειας: Μαμά, Μπαμπάς, Γ ιαγιά, γάτα, σκύλος). Να μάθει σήματα Παιχνίδια αντιγια λέξεις. Να στοίχισης των αντιστοιχεί λέξη με λέξεων, λ.χ. τόμπολα (παίζεται με λέξη. Να αντιστοιχεί λέξεις με εικόνες, άλλο παιδί). χρησιμοποιώντας Φωτογραφίες σε το σήμα και τη λέξη ένα χειροποίητο συγχρόνως. βιβλίο με λέξεις που μπορούν να αντιστοιχηθούν με σκρατς. Ψηφιακή κάμερα.

15 Στόχοι Στρατηγικές Πηγές Αξιολόγηση Να αναπτύξει μια πιο κατάλληλη ανταπόκριση στα καλέσματα ενός ενήλικα, δηλαδή να προχωράει σε άλλη δραστηριότητα. Να δείχνει τις αναμενόμενες δραστηριότητες χρησιμοποιώντας ένα οπτικό πρόγραμμα. Να δίνεται προειδοποίηση ενός λεπτού για την αλλαγή δραστηριότητας. Πρόσληψη παραδειγμάτων από τη σωστή συμπεριφορά. Φωτογραφίες που παρακινούν για την επιθυμητή συμπεριφορά. Σύστημα επαίνων και ανταμοιβής. Οπτικό πρόγραμμα που αποτελείται από φωτογραφίες. Ψηφιακή κάμερα. Αυτοκόλλητα, σφραγίδες, κ.τ.λ. ως έπαινος, που δίνονται αμέσως μετά την απάντηση. Ανάμειξη γονέων: Να ενθαρρυνθεί η Ελίνα στην εξάσκηση των δεξιοτήτων χειρισμού του μολυβιού στο σπίτι χρησιμοποιώντας βιβλία με τε- λίτσες, βιβλία χρωματισμού. Να συμβάλλει στη συλλογή φωτογραφιών, να ενισχύσει την εκμάθηση λέξεων στο σπίτι.

16 Σχολείο Επιπρόσθετες σχολικές δραστηριότητες Όνομα: Δημήτρης Ημερομηνία: Ημερομηνία γέννησης: Ημερομηνία Αξιολόγησης: Φύση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο μαθητής: Περιορισμένες ικανότητες απομνημόνευσης. Ασθένεια Hirschsprung. Δεν πηγαίνει στην τουαλέτα και ως εκ τούτου λερώνεται πάνω του. Δυσκολεύεται να αντιληφθεί την αξία των χρημάτων. Μειωμένο ειρμό στον λόγο. Στόχοι Στρατηγικές Πηγές Αξιολόγηση Να καταγράψει ιδέες. Χρήση εναυσμάτων, ώστε να μπορέσει ο Δημήτρης να παράγει ιδέες. Χρήση εικόνων, αντικειμένων που βοηθούν στην ανάκτηση λέξεων. Εναλλακτικές μέθοδοι καταγραφής ιδεών. Ημερολόγιο οικίας ή σχολείου με σχόλια ή εικόνες για τις δραστηριότητες που έγι- ναν στο σπίτι. Φωτογραφίες που βγήκαν από επισκέψεις δραστηριότητες του σχολείου, π.χ. πειράματα, δραστηριότητες ψησίματος. Αρχειοθέτηση με κατάλληλα τοποθετημένες λέξεις. Μαγνητόφωνο. Να πάει στην τουαλέτα, όπο- τε χρειάζεται. Ανάπτυξη των Οπτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων με εικόνες που τουαλέτας μέσω της δείχνουν τις φορές χρήσης οπτικών που πρέπει να παρακινήσεων. επισκε- φτεί την τουαλέτα. Υποστήριξη Ψυχολόγου για την προτροπή

17 Στόχοι Στρατηγικές Πηγές Αξιολόγηση της πρωτοβουλίας. Έπαινοι ή ανταμοιβές για τη διεξαγωγή του προγράμματος. Έπαινος, όταν ζητάει να πάει στην τουαλέτα (εκδηλώνεται με την ανύψωση μιας κάρτας). Να καταλάβει την Χρήση φύλλων αξία των νομισμάτων του απασχόλησης, προγραμμάτων. 1, 2, 5 και 10. Βοήθεια στη συλλογή κρυμμένων χρημάτων με την υποστήριξη των συνομηλίκων του. Ανάληψη ηγετικού ρόλου στο «παιχνίδι καταστημάτων» στο Νηπιαγωγείο. Δραστηριότητες καταστημάτων ως μέρος του μαθήματος των Μαθη ματικών. Πραγματικά νομίσματα. Ταμείο, αντικείμενα αγοράς. Να ενθαρρυνθεί η παραγωγή ευκρινούς λόγου, όταν περνάει ένα μήνυμα. Ανάγνωση Ημερολόγιο οικίας ή μηνυμάτων σχολείου. Το γραμμένων σύμφωνα με προσωπικό δίνει ευκαιρίες και σε άλλες το Εξατομικευμέ- νο τάξεις. Σύνταξη Εκπαιδευτικό ερωτηματολογίων Πρόγραμμα κατά τη

18 Στόχοι Στρατηγικές Πηγές Αξιολόγηση διάρκεια της για τα Μαθηματικά σχολικής ημέρας και τα μαθήματα προς τους γονείς. Επιστημών. Μεταφορά γραπτών μηνυμάτων σε άλλο δάσκαλο, τα οποία διαβάζει ο Δημήτρης. Ανάγνωση βιβλίου σε συνομηλίκους. Διατύπωση γραπτών ερωτήσεων σε ερωτηματολόγιο για τη συλλογή δεδομένων. Ανάμειξη γονέων: Συμβολή στο ημερολόγιο οικίας ή σχολείου. Συνεχής χρήση οπτικού προγράμματος στο σπίτι με την παρότρυνση επίσκεψης στην τουαλέτα την κατάλληλη στιγμή. Αγορά με τους γονείς, παροχή ευκαιριών για αγορά γλυκών μικρής αξίας. Σχολείο Επιπρόσθετες σχολικές δραστηριότητες Όνομα:Ελεονόρα Ημερομηνία: Ημερομηνία γέννησης: Ημερομηνία Αξιολόγησης: Φύση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η μαθήτρια: Δυσκολία στη διατήρηση φιλίας με τους συνομηλίκους λόγω συνεχών απουσιών από το σχολείο. Περιορισμένη οργάνωση της κίνησης γύρω από το σχολείο για την αποφυγή κούρασης. Απουσιάζει από ορισμένα μαθήματα. Στόχοι Στρατηγικές Πηγές Αξιολόγηση Να διατηρήσει τις φιλίες, ακόμη και όταν απουσιάζει. Κύκλος φίλων που παροτρύνονται να κρατήσουν επαφή με την Ελεονόρα. Σύστημα «κολλητού» φίλου οργανωμένο από μεγαλύτερους μαθητές. Κινητό τηλέφωνο, πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αντίγραφα των σημειώσεων των μαθημάτων, επιστολές που θα διανεμηθούν.

19 Να παρακολουθεί τα μαθήματα. Προγράμματα. Ώθηση να πηγαίνει στα μαθήματα. Διάθεση προγραμμάτων σε ποικίλα μεγέθη. Πίεση από συνομηλίκους, ανταμοιβή στην τάξη - λιγότε- ρες εργασίες, να τελειώνει νωρίτερα το μάθημα. Υποστήριξη με Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στα μαθήματα, όπου δυσκολεύεται. Επικοινωνία οικίας ή σχολείου. Στόχοι Στρατηγικές Πηγές Αξιολόγηση Να μειώσει την Χρήση ντουλαπιού Κλειδί που θα κούραση. ή σημείου υπάρχει στην τσέπη όπου θα αφήνει τα του παντελονιού για πράγματά της, το ντουλαπάκι. Ο ώστε να μειώνεται εξοπλισμός της ο όγκος του με- Γυμναστικής να ταφερόμενου αφήνεται σε εξοπλισμού. ασφαλές σημείο. Γραφείο εγγραφών Αναφορά προβλη- στο μάτων με το ισόγειο. πρόγραμμα. Το Μεταφορά ελάχιστης πρόγραμμα και ο ποσότητας εξοπλισμός πρέπει εξοπλισμού. να ελέγχονται με Εφεδρικά βιβλία τους γονείς και να που θα βρίσκονται μεταφέρονται μόνον στις σχετικές με το τα απαραίτητα αντικείμενα. μάθημα αίθουσες. Εφεδρικά Πρόσβαση για βιβλία για κάθε μάθημα. πόση ή βρώση. Διάθεση πύργων νερού, αποξηραμένων φρούτων. Ανάμειξη γονέων: Οι γονείς πρέπει να της δώσουν ένα κινητό τηλέφωνο, να την ενθαρρύνουν να έχει επικοινωνία με τους φίλους της. Οι γονείς πρέπει να υποστηρίξουν την ύπαρξη προγράμματος και την οργάνωση του εξοπλισμού. Το υλικό είναι από το βιβλίο του Αρχιμ. π. Απόστολου Καβαλιώτη με τίτλο: «ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ»

Σύλλογος γονέων & κηδεµόνων παιδικών σταθµών Αγίας Παρασκευής. Δυσλεξία Ανάπτυξη Λόγου & Κίνησης Παιδοψυχολόγος: Νότα Ζέρβα

Σύλλογος γονέων & κηδεµόνων παιδικών σταθµών Αγίας Παρασκευής. Δυσλεξία Ανάπτυξη Λόγου & Κίνησης Παιδοψυχολόγος: Νότα Ζέρβα Σύλλογος γονέων & κηδεµόνων παιδικών σταθµών Αγίας Παρασκευής Δυσλεξία Ανάπτυξη Λόγου & Κίνησης Παιδοψυχολόγος: Νότα Ζέρβα Το παιδί µου δεν µιλάει καθαρά... Έως 2 ετών πρέπει να... Καταλαβαίνει σύνθετες

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα ομιλίας στην παιδική ηλικία

Προβλήματα ομιλίας στην παιδική ηλικία Προβλήματα ομιλίας στην παιδική ηλικία Το μικρό μας δεν μιλάει όπως τα άλλα παιδιά της ηλικίας του. Τι μπορεί να συμβαίνει; Το κοινωνικό περιβάλλον, οι συνθήκες ζωής, και οι παραδόσεις επηρεάζουν θετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΟΝΕΩΝ. Ονοματεπώνυμο Μαθητή/τριας:... Τάξη Φοίτησης:... Συμπληρώνεται από τον/την:... Ημερομηνία:... ΓΕΝΙΚΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ:

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΟΝΕΩΝ. Ονοματεπώνυμο Μαθητή/τριας:... Τάξη Φοίτησης:... Συμπληρώνεται από τον/την:... Ημερομηνία:... ΓΕΝΙΚΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΟΝΕΩΝ Ονοματεπώνυμο Μαθητή/τριας:... Τάξη Φοίτησης:... Συμπληρώνεται από τον/την:... Ημερομηνία:... ΓΕΝΙΚΑ: 1) Η γλωσσική του ανάπτυξη έγινε φυσιολογικά; 2) Η κινητική του ανάπτυξη ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ο εκπαιδευτικός µπορεί να χρησιµοποιήσει ιστορία σε κόµικς που περιέχει διάλογο να διδάξει κατάλληλες λεκτικές δοµές για το ξεκίνηµα συζήτησης

ο εκπαιδευτικός µπορεί να χρησιµοποιήσει ιστορία σε κόµικς που περιέχει διάλογο να διδάξει κατάλληλες λεκτικές δοµές για το ξεκίνηµα συζήτησης Μαθησιακή υσκολία Στρατηγικές ο εκπαιδευτικός µπορεί να χρησιµοποιήσει ιστορία σε κόµικς που περιέχει διάλογο να διδάξει κατάλληλες λεκτικές δοµές για το ξεκίνηµα συζήτησης να διδάξει στους µαθητές τρόπους

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ Μαρίτσα Καμπούρογλου, Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ... Η γλωσσική παρέμβαση Είναι η διαδικασία μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: Προπαίδεια - Πίνακας Πολλαπλασιασμού του 6 ΕΠΙΜΟΡΦOYMENH: ΠΗΛΕΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μαθαίνουν οι μαθητές;

Πώς μαθαίνουν οι μαθητές; Τεχνικές για την καλλιέργεια δεξιοτήτων ανάγνωσης και γραφής Ευγενία Νιάκα Σχολική Σύμβουλος Πώς μαθαίνουν οι μαθητές; Οι μαθητές δεν απορροφούν «σαν σφουγγάρια», ούτε αποδέχονται άκριτα κάθε νέα πληροφορία.

Διαβάστε περισσότερα

TEACCH: ΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ & ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Β. Α. Παπαγεωργίου Παιδοψυχίατρος

TEACCH: ΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ & ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Β. Α. Παπαγεωργίου Παιδοψυχίατρος TEACCH: ΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ & ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Β. Α. Παπαγεωργίου Παιδοψυχίατρος Τι Είναι ο Αυτισμός; 1. Διαταραχή Επικοινωνίας: Επηρεάζει την κατανόηση και τη χρήση όλων των

Διαβάστε περισσότερα

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να μιλούν? Προσπαθώντας να επικοινωνήσουν Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να γράφουν? Μαθαίνoυν να γράφουν γράφοντας Η γραφή λύνει προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού.

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. ημήτρης Γουλής Ο παραδοσιακός όρος αλφαβητισμός αντικαταστάθηκε από τον πολυδύναμο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την 1 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την παλαιότερη γνώση τους, σημειώνουν λεπτομέρειες, παρακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010 Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα (21-22 Δεκεμβρίου 2010 και 7 Ιανουαρίου 2011) Δ Φάση Επιμόρφωσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος»

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Παράγοντες που επιδρούν στη μάθηση Η σοβαρότητα του αυτισμού Το επίπεδο της νοητικής τους ικανότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΛΟΓΟΥ & ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΑΙΔΙΑ 2-6 ΕΤΩΝ. Μια έκδοση των

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΛΟΓΟΥ & ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΑΙΔΙΑ 2-6 ΕΤΩΝ. Μια έκδοση των ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΛΟΓΟΥ & ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΑΙΔΙΑ 2-6 ΕΤΩΝ Μια έκδοση των Σύστημα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων ikid Πρωταρχικός μας στόχος είναι να παρέμβουμε στην δυσκολία, και να χτίσουμε πάνω στις δεξιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1 ο Εισαγωγή στις βασικές έννοιες Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Elliot, S. N., Kratochwill, T. R., Cook, J. L., & Travers, J. F. (2008). Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

Ο μαγικός πίνακας ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο νηπιαγωγείο

Ο μαγικός πίνακας ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο νηπιαγωγείο Ο μαγικός πίνακας ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο νηπιαγωγείο Μαρία Στρατογιαννάκου Βάσια Γαρταγάνη Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Ε.Κοκκώνη Ητεχνολογίακηανάπτυξητου παιδιού Τα παιδιά χρειάζονται τη διαμεσολάβηση νοητικών

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να:

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανταποκρίνονται στην ακρόαση του προφορικού

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για τους γονείς

Συμβουλές για τους γονείς Συμβουλές για τους γονείς Για τα παιδιά του Δημοτικού κάθε διαδρομή από το σπίτι προς στο σχολείο αποτελεί μια σημαντική μαθησιακή εμπειρία και ένα μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής. Μέσω αυτής της καθημερινής

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος

Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος Tα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν προβλήματα στις βασικές ψυχολογικές διαδικασίες που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά με νοητική ανεπάρκεια μέσα από το παιχνίδι με τους συνομηλίκους τους: ένα πιλοτικό πρόγραμμα παρέμβασης

Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά με νοητική ανεπάρκεια μέσα από το παιχνίδι με τους συνομηλίκους τους: ένα πιλοτικό πρόγραμμα παρέμβασης Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά με νοητική ανεπάρκεια μέσα από το παιχνίδι με τους συνομηλίκους τους: ένα πιλοτικό πρόγραμμα παρέμβασης Γ. Μπάρμπας Ε. Γκιργκινούδη θεωρητικό πλαίσιο βασικός πυρήνας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΕΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΕΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΕΤΩΝ ΗΛΙΚΙΑ γέννηση ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Αναγνωρίζει και προτιμά τη φωνή της μητέρας καθώς και ήχους της γλώσσας. Μιμείται ήχους της γλώσσας. 2 μηνών Συνδυάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 6 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 19-03-2015 (5 Ο ΜΑΘΗΜΑ)

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 6 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 19-03-2015 (5 Ο ΜΑΘΗΜΑ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 6 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 19-03-2015 (5 Ο ΜΑΘΗΜΑ) Αντιμετώπιση των ΜΔ δια των ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ Σωτηρία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ"

ΠΡΑΞΗ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΕΤΗ ΚΑΜΠΟΥΡΟΛΙΑ. Δασκάλα Τμήματος Ένταξης Μαράσλειο Διδασκαλείο ΕΑΕ

ΑΡΕΤΗ ΚΑΜΠΟΥΡΟΛΙΑ. Δασκάλα Τμήματος Ένταξης Μαράσλειο Διδασκαλείο ΕΑΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΜΠΟΥΡΟΛΙΑ Δασκάλα Τμήματος Ένταξης Μαράσλειο Διδασκαλείο ΕΑΕ Οι αποτελεσματικοί εκπαιδευτικοί γνωρίζουν: - Τους μαθητές - Το γνωστικό αντικείμενο - Τις θεωρίες μάθησης - Αποτελεσματικές πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ Στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών για την ειδικότητα των νηπιαγωγών των εκπαιδευτικών πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, ακριβώς λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και των υψηλών βαθμολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Τα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ

Τα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Τα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Συντονισμός χεριού-ματιού Βοηθούν στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού. Παίζω με τους κύβους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΤΑΞΗ Δ : ΒΙΒΛΙΑ : * Paul, Lisa & CO 1 Kursbuch (αναγνωστικό) * Paul, Lisa & CO 1 Arbeitsbuch (βιβλίο ασκήσεων) * Paul, Lisa & CO 1 Glossar (βιβλίο λεξιλογίου + CD) * GRAMMATIKLAND 1 (Βιβλίο γραμματικής)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση της καθημερινής μελέτης του παιδιού

Οργάνωση της καθημερινής μελέτης του παιδιού Εμπνεύστε το παιδί σας να κατακτήσει τη ζωή του! Ελατε να ξεκλειδωσουμε μια-μια τις πορτες που οδηγουν στην αυτοεκτιμηση και στην επιτυχια του! Οργάνωση της καθημερινής μελέτης του παιδιού Η μελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

Φοίτηση και εκπαίδευση παιδιών με ΔΑΦ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Φοίτηση και εκπαίδευση παιδιών με ΔΑΦ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Φοίτηση και εκπαίδευση παιδιών με ΔΑΦ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Wil C. Kerner, ηλικία 12χρονών, Pals" Πηλείδου Κωνσταντίνα ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΑΕ https://pileidou.wordpress.com/ DSM-V: ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ -ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ : ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ

ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ -ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ : ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ -ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ : ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ Σπουδάστρια: Αθηνά Κατσαντώνη (9923) Εποπτεύων καθηγητής: κ ος Πέσχος Δημήτριος. Τριμελής

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας «Προσαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ενότητα 10: Η μάθηση στην προσχολική ηλικία: αξιολόγηση Διδάσκων: Μανωλίτσης Γεώργιος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό: Το σπίτι και το σχολείο μου Κατηγορία αναπηρίας: Βαριά Νοητική Αναπηρία Μάθημα: Γλώσσα

Λογισμικό: Το σπίτι και το σχολείο μου Κατηγορία αναπηρίας: Βαριά Νοητική Αναπηρία Μάθημα: Γλώσσα Λογισμικό: Το σπίτι και το σχολείο μου Κατηγορία αναπηρίας: Βαριά Νοητική Αναπηρία Μάθημα: Γλώσσα Παρουσίαση Λογισμικού: Κατερίνα Αραμπατζή Προμηθευτής: Καστανιώτης Προσβασιμότητα: Τα προγράμματα του λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητή με αυτισμό. Τροκάνα Αρίστη ΠΕ02.50

Παρουσίαση εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητή με αυτισμό. Τροκάνα Αρίστη ΠΕ02.50 «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» Παρουσίαση εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητή με αυτισμό Τροκάνα Αρίστη

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν Ρ.Ρ. Βασίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στο κεφάλαιο 6 του βιβλίου του Gavin Reid (Δυσλεξία 2003, επιμέλεια Γιάννης Παπαδάτος).

Το παρόν Ρ.Ρ. Βασίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στο κεφάλαιο 6 του βιβλίου του Gavin Reid (Δυσλεξία 2003, επιμέλεια Γιάννης Παπαδάτος). Το παρόν Ρ.Ρ. Βασίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στο κεφάλαιο 6 του βιβλίου του Gavin Reid (Δυσλεξία 2003, επιμέλεια Γιάννης Παπαδάτος). Κεφάλαιο 6 (G. Reid, 2003) Πρόσβαση στο Σχολικό Πρόγραμμα Στο

Διαβάστε περισσότερα

Τα βιβλία της σειράς «ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΙΑΒΑΖΩ µε µικρά βήµατα µέσα από συγκεκριµένους στόχους» πρώτο, δεύτερο και τρίτο µέρος, αποτελούν πολύ καλό βοήθηµα για την πρώτη ανάγνωση και γραφή. Οι µαθητές της

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε να γράφετε 4/5. ετών. Από τελείες στη γραµµή γραµµές και διακοσµήσεις από τη γραµµή της επιστολής. να κάνετε στο σπίτι

Μάθετε να γράφετε 4/5. ετών. Από τελείες στη γραµµή γραµµές και διακοσµήσεις από τη γραµµή της επιστολής. να κάνετε στο σπίτι Υ Ο Μ Σ Η Φ Α Ρ Γ ΙΟ Α ΤΟ ΤΕΤΡ Μάθετε να γράφετε 4/5 ετών Από τελείες στη γραµµή γραµµές και διακοσµήσεις από τη γραµµή της επιστολής να κάνετε στο σπίτι 2 Από το σχολείο στο σπίτι Από το σχολείο στο σπίτι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ικανότητα για προφορική έκφραση σε συνδυασμό με την ικανότητα για προσεκτική και κριτική ακρόαση αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για αποτελεσματική επικοινωνία. Τα Ελληνόπουλα της

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

3ο Νηπ/γείο Κορδελιού Τμήμα Ένταξης

3ο Νηπ/γείο Κορδελιού Τμήμα Ένταξης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Περιεχόμενα Α ΕΠΙΠΕΔΟ (λεξιλόγιο) 1 ο ΣΤΑΔΙΟ : Ονοματοποίηση αντικειμένων και προσώπων 2 Ο ΣΤΑΔΙΟ: Ονοματοποίηση πράξεων 3 ο ΣΤΑΔΙΟ : Καθημερινές εκφράσεις και χαιρετισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Η γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών.

Η γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Η γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Κανείς δεν φαντάζεται ότι ο λόγος θα εμφανισθεί απότομα, στην τελική του μορφή μ ένα χτύπημα μιας μαγικής ράβδου, σαν μια μηχανή έτοιμη για χρήση. Η εγκατάσταση του πολύπλοκού

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλης Δημήτρης EXCELLENT Ετήσια Αξιολόγηση του ΚΞΓ Μαρούλης Δημήτρης

Μαρούλης Δημήτρης EXCELLENT Ετήσια Αξιολόγηση του ΚΞΓ Μαρούλης Δημήτρης EXCELLENT 3 Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Αγγλική Γλώσσα Μαρούλης Δημήτρης EXCELLENT Ετήσια Αξιολόγηση του ΚΞΓ Μαρούλης Δημήτρης Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη Σελιδοποίηση: Γιάννης Χατζηχαραλάμπους Μακέτα

Διαβάστε περισσότερα

Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου)

Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου) Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου) Ομιλία-συζήτηση με βασικό άξονα προσέγγισης το Φάσμα του Αυτισμού και με αφορμή το βιβλίο της Εύας Βακιρτζή «Το Αυγό» στο

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΕΕΣ ΓΙΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

Ι ΕΕΣ ΓΙΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Ι ΕΕΣ ΓΙΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΓΛΩΣΣΑ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΒΒΟΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΔΗΜ. ΣΧ. ΑΜΙΣΙΑΝΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ «Με το τηλεσκόπιό µου βλέπω µακριά. Βρίσκουµε λέξεις: Που αρχίζουν από... Που τελειώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΙΔΕΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ. Από την Catherine Faherty. Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου

ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΙΔΕΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ. Από την Catherine Faherty. Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΙΔΕΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ Από την Catherine Faherty Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου Ιδέες για ομάδες στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό που συμπεριλαμβάνουν μαθητές με αυτισμό: οργανώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή.

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή. Προσέλευση μαθητών. Κολύμβηση Φυσική Αγωγή. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες υπό την επίβλεψη έμπειρων γυμναστών και κάνουν ασκήσεις για την καλύτερη φυσική κατάστασή τους και παιχνίδια ομαδικότητας, συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ "ΆΡΙΣΤΑ"

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΆΡΙΣΤΑ 1 Μια πρωτοβουλία: Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ "ΆΡΙΣΤΑ" Το όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενημερώνει όλους τους χρήστες του Οδικού δικτύου και συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - MultiBlog. Ισπανική γλώσσα. 33 φοιτητές (ενήλικες > 25 ετών) και 2 εκπαιδευτικοί

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - MultiBlog. Ισπανική γλώσσα. 33 φοιτητές (ενήλικες > 25 ετών) και 2 εκπαιδευτικοί Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - MultiBlog Σελίδα 1 μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο για ενήλικες (ηλικία άνω 25 Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου!

Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου! Extra&Friends iebook leaflet_extra&friends iebook leaflet 09/12/2010 4:48 ΜΜ Page 1 Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου! Extra&Friends iebook leaflet_extra&friends iebook leaflet 09/12/2010 4:48 ΜΜ Page

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τα παιδιά: [π.χ. πλήθος παιδιών, κατανομή ανά φύλο/εθνότητα, αναλογία προνήπια/νήπια, κανόνες τάξης, καθημερινές ρουτίνες]

Γνωριμία με τα παιδιά: [π.χ. πλήθος παιδιών, κατανομή ανά φύλο/εθνότητα, αναλογία προνήπια/νήπια, κανόνες τάξης, καθημερινές ρουτίνες] ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Παρατήρηση 1: κουλτούρες πρακτικής μαθηματικών Σχολείο, Τάξη, Παιδιά Γνωριμία με το σχολείο: Που βρίσκεται; Πώς θα το περιγράφατε; [π.χ. περιοχή, κοινότητα, πλήθος παιδιών (φύλο, εθνότητα), κοινωνικο-οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών

Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών Ο μαθητής αξιοποιεί τον Η/Υ και ακούει κάθε φορά την εκφώνηση της άσκησης αλλά και την εργασία που έχει να κάνει. Μπορεί να διακρίνει ακουστικά και οπτικά την πρώτη συλλαβή-γράμμα,

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για τους γονείς

Συμβουλές για τους γονείς Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν τους γονείς, τους μαθητές και τους δασκάλους για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών μας. Συμβουλές για τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΛΥΔΙΑ ΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΡΑΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΛΥΔΙΑ ΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΡΑΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΛΥΔΙΑ ΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΡΑΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ Ιστορική αναδρομή Ο πρώτος που αναγνώρισε αυτό το σύνδρομο ήταν ο John Langdon Down, το 1866. Μέχρι τα μέσα του 20 ου αιώνα, η αιτία που

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης μαθησιακού τύπου (προφίλ)

Ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης μαθησιακού τύπου (προφίλ) VAK Learning Styles Self-Assessment Questionnaire Ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης μαθησιακού τύπου (προφίλ) Κυκλώστε ή επιλέξτε την απάντηση που αντιπροσωπεύει καλύτερα τη γενικότερη συμπεριφορά σας. Θυμηθείτε

Διαβάστε περισσότερα

MULTICOM 112. Οδηγίες χρήσης

MULTICOM 112. Οδηγίες χρήσης MULTICOM 112 Οδηγίες χρήσης Σκοπός Στόχος του προγράμματος Multicom-112 είναι να βοηθήσει το προσωπικό των επιχειρησιακών κέντρων να αναπτύξουν βασικές γλωσσικές δεξιότητες μέχρι το σημείο όπου θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός

Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Μαρία Παπαδοπούλου Αν. Καθηγήτρια, Π.Τ.Π.Ε., Π.Θ. mariapap@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ: Σεβασμός Κοινωνική δεξιότητα: Ακούω τον ομιλητή στο μάθημα Στόχοι μαθήματος: Ο μαθητής να: 1. Ονομάζει τα βασικά βήματα της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Δ Τάξη. Παρουσίαση της διεξαγωγής του μαθήματος της ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ στο σχολείο μας

Δ Τάξη. Παρουσίαση της διεξαγωγής του μαθήματος της ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ στο σχολείο μας ΒΙΒΛΙΑ : 1.Arthur et Lilou 1- Niveau 1- Delf A1 1- Cahier 2.Arthur et Lilou 1- Niveau 1- Delf A1 1- Livre de l élève (πωλούνται μαζί σε πακέτο ως σετ των εκδόσεων Trait d union). * Θα χρησιμοποιήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός μαθήματος σε τμήματα αλλόγλωσσων μαθητών με βάση τη διαφοροποίηση

Σχεδιασμός μαθήματος σε τμήματα αλλόγλωσσων μαθητών με βάση τη διαφοροποίηση Σχεδιασμός μαθήματος σε τμήματα αλλόγλωσσων μαθητών με βάση τη διαφοροποίηση ΕΝΟΤΗΤΑ 7 Τότε και Τώρα (Βιβλίο Ελληνικά με την παρέα μου 2) ΜΑΘΗΜΑ 1 Πώς ήσασταν έτσι; ΣΚΟΠΟΣ Προχωρημένοι Να μπορούν να αφηγηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. Δυσλεξία και εκπαιδευτική πράξη

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. Δυσλεξία και εκπαιδευτική πράξη ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Δυσλεξία και εκπαιδευτική πράξη του Κωνσταντίνου Θώδη * Η εικόνα που προβάλλεται και έχει επικρατήσει για το παιδί με «μαθησιακές δυσκολίες» είναι η εικόνα ενός έξυπνου παιδιού, το

Διαβάστε περισσότερα

Ανάγνωση ιστοριών και παραμυθιών. Ευφημία Τάφα

Ανάγνωση ιστοριών και παραμυθιών. Ευφημία Τάφα Ανάγνωση ιστοριών και παραμυθιών Ευφημία Τάφα Παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχή έκβαση της ανάγνωσης μιας ιστορίας Χρονική στιγμή της ανάγνωσης (πότε) Το είδος του κειμένου (τι) Η «γωνιά» της τάξης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΘΟΔΟΣ SUZUKI για ΚΙΘΑΡΑ ενημερωτικό δελτίο

Η ΜΕΘΟΔΟΣ SUZUKI για ΚΙΘΑΡΑ ενημερωτικό δελτίο July 2016 SuzukiGuitarthens Τηλ.: 6948009754 Η ΜΕΘΟΔΟΣ SUZUKI για ΚΙΘΑΡΑ ενημερωτικό δελτίο Περίπου 500.000 μαθητές της μεθόδου Suzuki σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν την μελέτη σε πιάνο, βιολί, τσέλο, βιόλα,

Διαβάστε περισσότερα

Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας

Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας Το παιδί ξεδιπλώνει τις γλωσσικές ικανότητες του µε το χρόνο. Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά µεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθµό. Τα στάδια ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ Γιάννης Ιωάννου Β.Δ. MSc, MA 1 Θεωρητικό Υπόβαθρο Φιλοσοφία & Γνωστική Ψυχολογία Το Μεταμοντέρνο κίνημα Αποδοχή της διαφορετικότητας Αντίσταση στις συγκεντρωτικές

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες

Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες Σημερινή ημερομηνία Παρακαλείσθε όπως συμπληρώσετε. Αριθμός ερωτηματολογίου Συμπληρώνεται από το σχολείο. Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Βλέπω και Μαθαίνω. Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 1. Κατάλογος Ελέγχου Πρώτου Λεξιλογίου

Βλέπω και Μαθαίνω. Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 1. Κατάλογος Ελέγχου Πρώτου Λεξιλογίου Ενδεικτικά εργαλεία αξιολόγησης γλωσσικής ετοιμότητας για την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα Βλέπω και Μαθαίνω Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα Εργαλεία Αξιολόγησης: 1. Κατάλογος Ελέγχου

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες & Υλικό για τα Μαθηματικά του Δημοτικού

Δραστηριότητες & Υλικό για τα Μαθηματικά του Δημοτικού Δραστηριότητες & Υλικό για τα Μαθηματικά του Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης kliapis@sch.gr 1 Ο Ρόλος του εκπαιδευτικού Αξιολογεί την αρχική μαθηματική κατάσταση κάθε παιδιού, ομαδοποιεί τα παιδιά σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης: Κολύμβηση/ Φυσική αγωγή:

ΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης: Κολύμβηση/ Φυσική αγωγή: ΕΥΤΕΡΑ * Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης: Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό, είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύσσονται,

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές και διδακτικές παρεμβάσεις στα πλαίσια του Εξατομικευμένου Εκπ/κού Προγράμματος της Παράλληλης Στήριξης σε Μαθήτρια με προβλήματα όρασης

Παιδαγωγικές και διδακτικές παρεμβάσεις στα πλαίσια του Εξατομικευμένου Εκπ/κού Προγράμματος της Παράλληλης Στήριξης σε Μαθήτρια με προβλήματα όρασης Παιδαγωγικές και διδακτικές παρεμβάσεις στα πλαίσια του Εξατομικευμένου Εκπ/κού Προγράμματος της Παράλληλης Στήριξης σε Μαθήτρια με προβλήματα όρασης Υπεύθυνοι Εκπ/κοί Ζαπρούδη Ευαγγελία ΠΕ 3.50 Καλαϊτζή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΑΛΛΙΚΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΤΑΞΗ Δ : ΒΙΒΛΙΑ *1.Arthur et Lilou 1- Niveau 1- Delf A1 1- Cahier (βιβλίο εργασιών) 2.Arthur et Lilou 1- Niveau 1- Delf A1 1- Livre de l élève (αναγνωστικό) (Τα 2 βιβλία πωλούνται μαζί σε πακέτο ως σετ

Διαβάστε περισσότερα

13 ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2010 Εργαστήριο

13 ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2010 Εργαστήριο 13 ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2010 Εργαστήριο «Δυσλεξία: Μια λέξη δύσκολη και μόνο να την πεις φαντάσου το μαρτύριο όμως να τη ζεις» Μαρία Χριστοπούλου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 0-4 ΧΡΟΝΩΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 0-4 ΧΡΟΝΩΝ 1 ΟΣ ΜΗΝΑΣ ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΔΡΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Σε ύπτια θέση: το κεφάλι γυρίζει προς μία πλευρά Στην τοποθέτηση σε καθιστή θέση: το κεφάλι κρέμεται πίσω Όταν το κρατούν σε καθιστή θέση: το κεφάλι κρέμεται

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Διδάσκουσες:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΕΝΤΑΞΗΣ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ. Χρύσω Στυλιανού

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΕΝΤΑΞΗΣ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ. Χρύσω Στυλιανού ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΕΝΤΑΞΗΣ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Παρουσίαση Χρύσω Στυλιανού τέως Διευθύντρια Σχολής Κωφών ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ Ένταξη: όχι πανάκεια, αλλά απλή εισαγωγή στο γενικό

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές κάρτες

Επαγγελματικές κάρτες Επαγγελματικές κάρτες Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι στον γραμματισμό Θεματική: Τα επαγγέλματα των γονιών της τάξης μας ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

Φωτεινή Κωστή Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή

Φωτεινή Κωστή Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Φωτεινή Κωστή Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Παιχνίδια «Μαντεύω» Η δασκάλα ή ένα παιδί περιγράφει με 1-2 προτάσεις το αντικείμενο της κρυμμένης εικόνας ή ένα πρόσωπο και τα παιδιά προσπαθούν να μαντέψουν

Διαβάστε περισσότερα

=> Οι μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν έναν ανομοιογενή πληθυσμό

=> Οι μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν έναν ανομοιογενή πληθυσμό Μαθησιακές Δυσκολίες ΟΡΙΣΜΟΣ - Παρόλο που ο όρος χρησιμοποιείται εδώ και 40 χρόνια περίπου, δεν υπάρχει συμφωνία πάνω στα αποδεκτά κριτήρια που ορίζουν τις μαθησιακές δυσκολίες είτε στον κλινικό είτε στον

Διαβάστε περισσότερα

Β' Μέρος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ

Β' Μέρος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ Β' Μέρος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ 58 Εκπαιδευτικά παιχνίδια Β Μέρος / Εκπαιδευτικά Φάκελοι ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ Οι εκπαιδευτικοί φάκελοι που παρουσιάζονται στο Β μέρος αυτού του βιβλίου έχουν δημιουργηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Διαφοροποιημένη διδασκαλία: Τι, Πώς, Γιατί

Διαφοροποιημένη διδασκαλία: Τι, Πώς, Γιατί Διαφοροποιημένη διδασκαλία: Τι, Πώς, Γιατί Επιμέλεια: Μαρία Λαζαρίδου Σχολική Σύμβουλος 14 ης Περιφέρειας Π.Ε. Θεσσαλονίκης 3 Μαρτίου 2015-13 ο Δημ. Σχολείο Σταυρούπολης Ενεργός συμμετοχή Καλλιέργεια των

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Μαρίτσα Καμπούρογλου, Λογοπεδικός. Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος»

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Μαρίτσα Καμπούρογλου, Λογοπεδικός. Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Μαρίτσα Καμπούρογλου, Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ... Στόχοι της γλωσσικής παρέμβασης Νηπιακή ηλικία : Η ανάπτυξη να παραλληλιστεί με την

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες για δημιουργική χρήση του Διαδικτύου στη διδασκαλία αλλόγλωσσων μαθητών

Ιδέες για δημιουργική χρήση του Διαδικτύου στη διδασκαλία αλλόγλωσσων μαθητών Ιδέες για δημιουργική χρήση του Διαδικτύου στη διδασκαλία αλλόγλωσσων μαθητών Έλλη Χατζηγεωργίου, Μόνιμη Καθηγήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Ιδέες για δημιουργική χρήση του Διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Χαλάνδρι 02/05/2010 Αριστοτέλους 42 Χαλάνδρι Τ.Κ. 15234 Τηλ./210-6800823 e-mail: papdimit@yahoo.gr ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Η ανάπτυξη της γλώσσας αποτελεί µια πολύχρονη, πολύπλοκη και προοδευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Λογοθεραπεία. Φωνής Ομιλίας. Εξελικτική. Ο ρόλος του. λογοθεραπευτή, αξιολόγησης, του. αντιμετώπισης

Τι είναι η Λογοθεραπεία. Φωνής Ομιλίας. Εξελικτική. Ο ρόλος του. λογοθεραπευτή, αξιολόγησης, του. αντιμετώπισης ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Τι είναι η Λογοθεραπεία Λογοθεραπείαα είναι ο επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με τιςς διαταραχές: Λόγου (τη γενικότερη λεκτική επικοινωνία) Φωνής (το επίπεδο του λάρυγγα και των φωνητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΗ ΤΑΞΗ PECS (PECS CLASSROOM)

ΠΡΟΤΥΠΗ ΤΑΞΗ PECS (PECS CLASSROOM) ΠΡΟΤΥΠΗ ΤΑΞΗ PECS (PECS CLASSROOM) ΠΡΟΤΥΠΗ ΤΑΞΗ PECS (PECS CLASSROOM) Από τον Σεπτέμβριο του 2008 λειτουργεί στην Αθήνα PECS Classroom για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Διάρκεια Το πρόγραμμα διαρκεί 11 μήνες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT)

ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) 1 ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) 1. Επιλογή θέματος. 2. Καταιγισμός ιδεών - διαθεματικές διασυνδέσεις. 3. Έρευνα πηγών - αναδιαμόρφωση ιδεών. 4. Καθοδηγητικά ερωτήματα. 5. Οργάνωση μαθησιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση Ent-teach κεφαλαιο 3 - Ανάλυση Αγοράς Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές από όλους

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσιάσεις με Αντίκτυπο (High Impact Presentations) Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 19/10/2015

Παρουσιάσεις με Αντίκτυπο (High Impact Presentations) Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 19/10/2015 Παρουσιάσεις με Αντίκτυπο (High Impact Presentations) Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 19/10/2015 Τι Είναι μια Παρουσίαση Επικοινωνία σε προφορικό λόγο Η Σημασία του Προφορικού Λόγου (1) Έχει μεγαλύτερη δύναμη από

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Σκοπός του Μαθήματος Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή στη

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης «Διδασκαλία Κατανόηση Γραπτού Λόγου

Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης «Διδασκαλία Κατανόηση Γραπτού Λόγου Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης «Διδασκαλία Κατανόηση Γραπτού Λόγου Ανάγκη εκπαιδευτικών για αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας Ανάγκη για αξιολόγηση δράσης για σχολική βελτίωση (2013-14) με τη βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Π. Π Θ. Ο Η / Η Υ / Υ

Π. Π Θ. Ο Η / Η Υ / Υ Εκπαιδευτικά Λογισμικά για την Αξιοποίηση του ιαδραστικού Πίνακα στη Σχολική Τάξη Εκπαιδευτικά Λογισμικά για την Αξιοποίηση του ιαδραστικού Πίνακα στη Σχολική Τάξη - Τι είναι και που χρησιμοποιείτε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Προλογικό Σημείωμα 9

Περιεχόμενα. Προλογικό Σημείωμα 9 Περιεχόμενα Προλογικό Σημείωμα 9 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.1. Εισαγωγή 14 1.2 Τα βασικά δεδομένα των Μαθηματικών και οι γνωστικές απαιτήσεις της κατανόησης, απομνημόνευσης και λειτουργικής χρήσης τους 17 1.2.1. Η

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Γεωργία Αθανασοπούλου Σχ. Σύμβουλος Δυτικής Αττικής και Ν. Φωκίδας

Δρ Γεωργία Αθανασοπούλου Σχ. Σύμβουλος Δυτικής Αττικής και Ν. Φωκίδας Δρ Γεωργία Αθανασοπούλου Σχ. Σύμβουλος Δυτικής Αττικής και Ν. Φωκίδας Η ΓΛΩΣΣΑ! Η γλώσσα είναι το μέσο με το οποίο σκεφτόμαστε και επικοινωνούμε με τους άλλους, αλλά και ένα μέσο με το οποίο δημιουργούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΕΣ v6.0 Εκπαιδευτικό λογισμικό για παιδιά με ειδικές ικανότητες και κινητικές δυσκολίες

ΑΚΤΙΝΕΣ v6.0 Εκπαιδευτικό λογισμικό για παιδιά με ειδικές ικανότητες και κινητικές δυσκολίες ΑΚΤΙΝΕΣ v6.0 Εκπαιδευτικό λογισμικό για παιδιά με ειδικές ικανότητες και κινητικές δυσκολίες Μαρία Καραβελάκη Αναλύτρια Εκπαιδευτικών Συστημάτων ΙΝΤΕ*LEARN Τεχνολογίες Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη, 4

Διαβάστε περισσότερα