ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΟΜΙΛΗΤΕΣ"

Transcript

1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΟΜΙΛΗΤΕΣ 1. Εισαγωγή Κώστας Βασιλείου, Κώστας Λίνδας, Αντωνία Ψαλλίδα 2. Ο ρόλος των προπονητών στο FLL! Αντωνία Ψαλλίδα, Στάθης Νικολαΐδης 3. Ανάλυση του FLL! Αντωνία Ψαλλίδα, Παναγιώτα Καλλιακμάνη, Λευτέρης Κοτσιαλής 4. Μια μέρα στον διαγωνισμό Λευτέρης Κοτσιαλής 5. Εκδηλώσεις και βραβεία Αντωνία Ψαλλίδα 6. Coaching and Leadership: Two sides of the same coin? Prof. Anthony Montgomery Associate Professor in Work & Organizational Psychology, University of Macedonia, Thessaloniki 7. Επιστήμη και τεχνολογία Αθανάσιος Κοντονικολάου, Διευθυντής Noesis

2

3 ΔΡΑΣΕΙΣ EDUACT

4

5 TI EINAI TO FLL?? + =

6 Κατά βάση, το FIRST LEGO League (FLL) είναι ένα πρόγραμμα εξερεύνησης για παιδιά ηλικίας 9 με 16, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ενθουσιάσει τα παιδιά με την επιστήμη και την τεχνολογία και να τους προσφέρει μία πολύτιμη απασχόληση καθώς και δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν στην ζωή τους.

7 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΟΜΙΛΗΤΕΣ 1. Εισαγωγή Κώστας Βασιλείου, Κώστας Λίνδας, Αντωνία Ψαλλίδα 2. Ο ρόλος των προπονητών στο FLL! Αντωνία Ψαλλίδα, Στάθης Νικολαΐδης 3. Ανάλυση του FLL! Αντωνία Ψαλλίδα, Παναγιώτα Καλλιακμάνη, Λευτέρης Κοτσιαλής 4. Μια μέρα στον διαγωνισμό Λευτέρης Κοτσιαλής 5. Εκδηλώσεις και βραβεία Αντωνία Ψαλλίδα 6. Coaching and Leadership: Two sides of the same coin? Prof. Anthony Montgomery Associate Professor in Work & Organizational Psychology, University of Macedonia, Thessaloniki 7. Επιστήμη και τεχνολογία Αθανάσιος Κοντονικολάου, Διευθυντής Noesis

8 Παρουσίαση: Νικολαΐδης Ευστάθιος FIRST LEGO LEAGUE GREECE «ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ»

9 Οπότε αποφασίσατε να γίνετε προπονητές FLL και να διαθέσετε εκατοντάδες ώρες να μοιραστείτε την αγωνία και τις δυσκολίες της ομάδας σας να ρωτήσετε τουλάχιστον 1253 φορές «μπορούμε να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο θέμα μας παιδιά;» να ξοδέψετε πολλά περισσότερα χρήματα απ όσα είχατε υπολογίσει να παρατηρείτε ρομπότ να πηγαίνουν δεξιά κι αριστερά Α ναι και φυσικά να βοηθήσετε να φτιάξουμε την επόμενη γενιά μηχανικών να συμμετέχετε στο καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ρομποτικής στο κόσμο

10 6 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

11 1. ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΠΩΣ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ Συμμετέχετε σε ένα πρόγραμμα της FIRST που παίρνουν μέρος κάθε χρόνο, πάνω από παιδιά και προπονητές! Συμμετέχετε σε ένα πρόγραμμα που έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα καλύτερα για νεαρούς μηχανικούς, ενώ αρκετά πανεπιστήμια στο εξωτερικό, δίνουν εκατοντάδες υποτροφίες σε συμμετέχοντες! Τέλος συμμετέχετε σε ένα πρόγραμμα που θα φτιάξει τη διάθεση των παιδιών σας, θα τα εκπαιδεύσει με τρόπους που δεν έχετε φανταστεί και τρόπους που δεν θα τους ξεχάσουν ΠΟΤΕ!!!

12 2. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ Αν είστε για πρώτη φορά προπονητές τότε είναι λογικό όλο αυτό να σας δυσκολεύει. Στόχος σας είναι να έχετε κάτι έτοιμο που προτείνετε από τις οδηγίες της φετινής δοκιμασίας. Σχεδιάστε να το κάνετε μέσα στο χρόνο και το κόστος που έχετε αποφασίσει από την αρχή. Κάντε το σεμνά, αλλά ολοκληρωμένα. Ονειρευτείτε κάτι μεγάλο, υλοποιείστε κάτι ρεαλιστικό. Η ομάδα σας θα είναι χαρούμενη, από τη συμμετοχή της και μόνο. Η διαδικασία είναι από μόνη της δημιουργική!

13 3. ΚΑΝΤΕ ΟΣΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ Ναι, υπάρχουν ομάδες που θα κάνουν μεγάλα σκορ. Παρ όλα αυτά κάθε ομάδα θα πρέπει να σκοράρει σύμφωνα με τις κοινά αποδεκτές δυνατότητές της. Το λάθος είναι να προσπαθήσετε να «λύσετε» όλες τις αποστολές με τη πρώτη. Προσπαθήστε να βρείτε 3-4 αποστολές που να σκοράρουν αρκετά και να ικανοποιούν τα θέλω των παιδιών. Αυτό θα δώσει και ενθάρρυνση στα παιδιά, αλλά θα δώσει και κάποιους «σίγουρους» βαθμούς για ξεκίνημα.

14 4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ Ακούγετε τόσο απλό Κάθε χρόνο, αρκετές ομάδες που έχουν εγγραφεί, έχουν αγοράσει εξοπλισμό και έκαναν συναντήσεις για μήνες, δεν εμφανίζονται στο διαγωνισμό τη τελευταία στιγμή. Προγραμματίστε να είστε παρόντες ασχέτως του τι έχετε καταφέρει να ολοκληρώσετε. Το πιο σημαντικό από όλα είναι η ΕΜΠΕΙΡΙΑ.

15 5. ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ Ναι, θα υπάρχουν κάποιες πραγματικά εκπληκτικές κατασκευές. Αλλά η δική σας θα είναι από μόνη της καταπληκτική γιατί την έκανε η ΟΜΑΔΑ σας! Σιγουρευτείτε πως η ομάδα σας είναι περήφανη για τη κατασκευή της και την γνωρίζουν αρκετά καλά.

16 6. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ: «ΜΙΑ ΩΡΙΤΣΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ ΜΟΝΟ» Τι σημαίνει αυτό; Τίποτα από όσα θα κάνετε με την ομάδα σας δε θα πάρει μόνο μία ώρα. Αντίθετα θα χρειαστείτε αρκετές ώρες για να δουλέψετε, σκεφτείτε, ξανα-δουλέψετε, αναλύσετε και προγραμματίσετε κάτι. Μην περιμένετε η λύση σε κάθε δοκιμασία να βρεθεί σε λίγα λεπτά και μη βάζετε χρονικά όρια σε εσάς και τα παιδιά σας.

17 Το FLL δεν θα υπήρχε χωρίς εσένα. Ότι και να πούμε είναι λίγο Πιστεύουμε ότι είσαι εκπληκτικός! Οι προπονητές είναι ένα μεγάλο κομμάτι το οποίο βοηθάει το FIRST LEGO League να γίνει πραγματικότητα. Είτε είσαι καθηγητής, γονέας, ή εθελοντής, μας βοηθάς να φέρουμε το FLL στην ομάδα σου.

18 Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Τα παιδιά αποτελούν την προτεραιότητα. Ο ρόλος μου σαν προπονητής είναι να εμπνεύσω την ομάδα μου και να βοηθήσω τα παιδιά να ενθουσιαστούν με την επιστήμη, την τεχνολογία και την μηχανική. Αυτό σημαίνει ότι θα παρέμβω για να τους καθοδηγήσω και να τους υποστηρίξω όταν το χρειαστούν, αλλά θα σιγουρευτώ ότι το ρομπότ, το project και τα Core Values της ομάδας μου προέρχονται από την δουλειά των μελών της ομάδας. Τα παιδιά κάνουν την δουλειά. Οι ενήλικες πιθανόν να διδάξουν στην ομάδα νέες τεχνικές, να διαχειριστούν τα λογιστικά για την ομάδα, να απευθύνουν ερωτήσεις ώστε να ενεργοποιήσουν την σκέψη των μελών της, ή να θυμίσουν τους κανόνες του FLL. Τα μέλη της ομάδας είναι αυτά που αποφασίζουν για την στρατηγική, την κατασκευή, το πρόγραμμα, την έρευνα, την επιλογή ενός προβλήματος και μίας καινοτόμου λύσης και παρουσιάζονται σε τουρνουά.

19 Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Η ομάδα μου Αποτελείτε από 10 ή λιγότερα μέλη και όλα τα μέλη της ομάδας συμμετέχουν μόνο σε 1 FLL ομάδα την χρονιά. Αποτελείτε από μέλη τα οποία δεν ξεπερνούν το όριο ηλικίας της περιοχής μου στη 1 Ιανουαρίου της χρονιάς που γίνεται ο διαγωνισμός. Είναι δηλωμένη σαν μία επίσημη ομάδα FLL. Το FLL θα επικοινωνεί με την ομάδα μου μέσω της βασικής διεύθυνσης e- mail την οποία έχω παραδώσει όταν δήλωσα την ομάδα μου. Είμαι υπεύθυνος να διαβάζω και να μεταβιβάζω όλες τις πτυχές της κατευθυντήριας γραμμής του FLL και τους κανόνες στην ομάδα μου, σε άλλους προπονητές, σε εθελοντές και γονείς. Θα ενθαρρύνω τα μέλη της ομάδας μου, τους άλλους προπονητές, τους εθελοντές, τους γονείς και τους υποστηρικτές των ομάδων, να αναπτύξουν και να προπονηθούν πάνω στα «Core Values» του FLL τα οποία αντικατοπτρίζουν τον FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology)στόχο, δηλαδή να αλλάξουμε την κουλτούρα μας με θετικό τρόπο εμπνέοντας τους άλλους μέσω των πράξεων και των λόγων της ομάδας μας.

20 ΜΕΝΤΟΡΕΣ Σαν μέντορας θεωρείτε οποιοσδήποτε έχει βοηθήσει την ομάδα σε κάποιον τομέα τουλάχιστον σε μία συνάντηση.

21 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Ο προπονητής θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσει στα παιδιά των χώρο στον οποίο θα εργαστούν τα παιδιά αλλά και τα υλικά που θα χρειαστούν. Πολύ σημαντικό για μία ομάδα λοιπών είναι οι εγκαταστάσεις. Οπότε σαν προπονητής θα πρέπει να εξασφαλίσετε στον χώρο σας τα εξής:

22 10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Να είσαι ενθουσιασμένος τα τουρνουά είναι ενθουσιώδη και φανταστικά! Να είσαι προετοιμασμένος για δυνατό θόρυβο και μία μεγάλη ημέρα. Πάρε μαζί σου καλό φαγητό και έχε μαζί σου μερικά σνακ. Μην ξεχνάς να πίνεις υγρά, είναι εύκολο να αφυδατωθείς όταν είσαι απασχολημένος όλη την ημέρα. Μην έχεις άγχος.όλες οι ομάδες και όλοι οι κριτές είναι πολύ φιλικοί. Χρησιμοποίησε όλες τις δεξιότητες των «Core Values» που κέρδισες κατά την διάρκεια της σεζόν - ακόμη και αν τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως τα σχεδίασες. Γι αυτό το FLL επικεντρώνεται στα Core Values- έτσι ώστε να μπορέσεις να δουλέψεις συνεργατικά, άσχετα με την Πρόκληση που αντιμετωπίζεις. Θυμήσου, οι κριτές μπορεί να παρακολουθούν την ομάδα σου καθ όλη την διάρκεια της ημέρας. Να έχεις ευχάριστα διαλλείματα κατά την διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα πριν τις συνεδρίες με τους κριτές. Έχε ένα σύνθημα,ένα τραγούδι ένα παιχνίδι έτοιμο για να δόσεις ενέργεια στην ομάδα.

23 10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Όλοι στην ομάδα (συμπεριλαμβανομένου και του προπονητή!) χρειάζονται έναν καλό ύπνο την νύχτα πριν από το τουρνουά. Κάνε μια επανάληψη αυτών που θέλεις να πεις πριν πας μέσα στην συνεδρία με τους κριτές, είτε δυνατά στα μέλη της ομάδας είτε από μέσα σου. Φέρε μία λίστα με οτιδήποτε χρειάζεσαι για την κάθε συνεδρία με τους κριτές.επανεξέτασέ την πριν πας στην κάθε συνεδρία για να σιγουρευτείς ότι κανένας δεν θα χρειαστεί να τρέξει πίσω στον χώρο των περιπτέρων για ξεχασμένα αντικείμενα. Βρες χρόνο για να γυρίσεις στο χώρο των αποδυτηρίων και να γνωρίσεις άλλες ομάδες, δείξε ενθουσιασμό για τα Project τους και το ρομπότ τους. Η ενθάρρυνσή σου μπορεί να έχει μεγάλη σημασία για μία άλλη ομάδα. Το σημαντικότερο, διασκέδασέ το! Δούλεψες τόσο σκληρά, οπότε να είσαι περήφανος για όλα όσα πέτυχες!

24 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΟΜΙΛΗΤΕΣ 1. Εισαγωγή Κώστας Βασιλείου, Κώστας Λίνδας, Αντωνία Ψαλλίδα 2. Ο ρόλος των προπονητών στο FLL! Αντωνία Ψαλλίδα, Στάθης Νικολαΐδης 3. Ανάλυση του FLL! Αντωνία Ψαλλίδα, Παναγιώτα Καλλιακμάνη, Λευτέρης Κοτσιαλής 4. Μια μέρα στον διαγωνισμό Λευτέρης Κοτσιαλής 5. Εκδηλώσεις και βραβεία Αντωνία Ψαλλίδα 6. Coaching and Leadership: Two sides of the same coin? Prof. Anthony Montgomery Associate Professor in Work & Organizational Psychology, University of Macedonia, Thessaloniki 7. Επιστήμη και τεχνολογία Αθανάσιος Κοντονικολάου, Διευθυντής Noesis

25 ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

26 ΦΕΤΙΝΟ ΘΕΜΑ

27 ΤΑ 3 ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

28 1 Ο ΜΕΡΟΣ CORE VALUES

29

30 Είμαστε μια ομάδα. CORE VALUES Εργαζόμαστε για να βρούμε λύσεις, με καθοδήγηση από τους προπονητών και τους μέντορές μας Γνωρίζουμε ότι οι προπονητές και οι μέντορες δεν γνωρίζουν όλες τις απαντήσεις! Μαθαίνουμε μαζί. Τιμάμε το πνεύμα τις ευγενούς άμιλλας. Ότι ανακαλύπτουμε είναι πιο σημαντικό από την νίκη. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας με άλλους. Δείχνουμε «Αξιοπρεπή Επαγγελματισμό»(Gracious Professionalism) και «Συνεργατικότητα» (Coopertition) σε οτιδήποτε κάνουμε. Περνάμε καλά.

31 GRACIOUS PROFESSIONALISM & COOPERTITION

32 Παρουσίαση: Νικολαΐδης Ευστάθιος BRANDING & TEAM PITS

33 ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Παρέχει ταυτότητα!

34 ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Παρέχει κίνητρο!

35 ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Δημιουργεί Αφοσίωση!

36 ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Δημιουργεί Ενθουσιασμό

37 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ BRANDING Το όνομα πρέπει: να είναι περιγραφικό να αντικατοπτρίζει σωστά τον τομέα αυτού που εκπροσωπεύει να είναι εύκολο να το θυμούνται όλοι να είναι εύηχο να έχει φαντασία και στοιχεία εντυπωσιασμού Το λογότυπο πρέπει: να δίνει μόνο συγκεκριμένα στοιχεία της ομάδας & όχι τα πάντα να είναι συμβατό για όλες τις αναγκαίες χρήσεις να είναι «δικό σας» Συμβουλές για Δημιουργία Λογότυπου: Βάλτε την ομάδα σας να ζωγραφίσει κάτι έστω σαν σκίτσο-ιδέα Βρείτε κάποιον γνωστό που ξέρει από γραφιστικά Θα χρειαστείτε ένα λογότυπο με minimum διαστάσεις 500 x 500 pixels BONUS: Premise Statement

38 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

39 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

40 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

41 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

42 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

43 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

44 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

45 ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ

46 ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ

47 ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ

48 ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ

49 ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ

50 ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ

51 ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ

52 Pits Τα περίπτερο θα είναι το σπίτι της ομάδας σου για εκείνη την ημέρα. Συνήθως θα υπάρχει ένα τραπέζι διαχείρισης αποδυτηρίων όπου μπορείς να κάνεις ερωτήσεις και ενημερώσεις κατά την διάρκεια της ημέρας. Γενικά, ένα τραπέζι θα παρέχεται στην ομάδα σου έτσι ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί και να προβάλει τα Core Values, το ρομπότ και το Project, ή να κάνουν μικρό διορθώσεις Εάν η ομάδα σου έχει κάποια αφίσα ή πανό, τοποθέτησέ τα για να δείξεις το πνεύμα της ομάδας σου

53 PITS

54 Παναγιώτα Καλλιακμάνη Επικεφαλής Κριτής

55 ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Robot game Κεντρικές αξίες (core values) Πλάνο εργασίας (project)

56 ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ CORE VALUES λεπτά στο δωμάτιο των κριτών: -ερωταποκρίσεις με τους κριτές σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία της ομάδας -ομαδικό παιχνίδι συνεργασίας -αφίσα σχετική με τις κεντρικές αξίες Οι κριτές περπατούν ανάμεσα στα τραπέζια και παρατηρούν τις ομάδες Συμπλήρωση φύλλων rubrics

57 ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΦΙΣΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ

58 ROBOT GAME

59

60

61 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

62

63

64

65 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

66 ΝΧΤ

67 EV3

68 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ + + =

69 ROBOT DESIGN

70 2013 CHALLENGE Προετοιμάσου. Μείνε Ασφαλής. Ανοικοδόμησε Στη δοκιμασία του 2013 Η οργή της φύσης,οι ομάδες του FLL θα διερευνήσουν τις καταιγίδες, τους σεισμούς, τα κύματα που προκαλούν δέος και ονομάζουμε φυσικές καταστροφές. Οι ομάδες θα ανακαλύψουν τι μπορεί να συμβεί όταν έντονα καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται σε μέρη που οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται και παίζουν. Προετοιμαστείτε για την ΟΡΓΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

71 Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ Να εντοπίσει μία περιοχή η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μία φυσική καταστροφή Να εντοπίσει ένα πρόβλημα που προκύπτει όταν συμβεί μία φυσική καταστροφή Να δημιουργήσει μία καινοτόμο λύση η οποία θα βοηθήσει τους ανθρώπους να προετοιμαστούν, να μείνουν ασφαλείς ή να ανοικοδομήσουν Να μοιραστεί το πρόβλημα και τη λύση

72 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 1. Σκέψη: πότε ένα φυσικό φαινόμενο μεταφράζεται σε φυσική καταστροφή 2. Επιλογή περιοχής: σε ποια περιοχή θα μπορούσε να συμβεί ένα από τα παρακάτω φαινόμενα

73 ΠΡΟΣ ΜΕΛΕΤΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Χιονοστιβάδα ή κατολίσθηση ανεμοστρόβιλος ή κυκλώνας Σεισμός Τσουνάμι Πλημμύρα Έκρηξη ηφαιστείου Τυφώνας Φωτιά Θύελλα (ανεμοθύελλα, αμμοθύελλα, χιονοθύελλα, βροχη)

74 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 3. Εντοπίστε το πρόβλημα: τι θα συνέβαινε στους ανθρώπους όταν προκύψει ένα τέτοιο φαινόμενο, τι κίνδυνοι προκύπτουν, τι ενημέρωση ή προστασία παρέχεται 4. Δημιουργήστε μία καινοτόμο λύση: είναι λειτουργική, αποτελεσματική, βιώσιμη;

75 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 5. Μοιραστείτε τη λύση: παρουσιάστε το πλάνο εργασίας σας και πως φτάσατε στη λύση με έναν δημιουργικό τρόπο. Διδάξτε αποτελεσματικά αυτά που μάθατε και τους υπόλοιπους. 6. Μην ξεχνάτε να περνάτε όμορφα σε όλη τη διάρκεια του πλάνου εργασίας σας!

76 ΠΛΑΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ PROJECT 10 λεπτά στο δωμάτιο των κριτών - 5 λεπτά παρουσίαση του project -5 λεπτά ερωτήσεις των κριτών σε σχέση με το project, τη λειτουργία της ομάδας, την καινοτομία, την αποτελεσματικότητα, την παρουσίαση Συμπλήρωση φύλλων rubrics

77 ΤΑ ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΝΑΙ Είναι μέλος της ομάδας Μαθαίνει μαζί με τα παιδιά Ασχολείται με πρακτικά ζητήματα ραντεβού, μεταφορές Εμπνέει τις κεντρικές αξίες Είναι πρότυπο για τα παιδιά της ομάδας του Περνάει όμορφα

78 ΤΑ ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΟΧΙ Δεν επιβάλλει τη γνώμη του και δεν αποφασίζει από μόνος του για την ομάδα Δεν κάνει την έρευνα, το σχεδιασμό, τη σκηνοθεσία της παρουσίασης Δεν βρίσκεται μες τα δωμάτια των κριτών

79 ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Βραβείο προπονητή/ μέντορα Βραβείο νέου προπονητή

80 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΟΜΙΛΗΤΕΣ 1. Εισαγωγή Κώστας Βασιλείου, Κώστας Λίνδας, Αντωνία Ψαλλίδα 2. Ο ρόλος των προπονητών στο FLL! Αντωνία Ψαλλίδα, Στάθης Νικολαΐδης 3. Ανάλυση του FLL! Αντωνία Ψαλλίδα, Παναγιώτα Καλλιακμάνη, Λευτέρης Κοτσιαλής 4. Μια μέρα στον διαγωνισμό Λευτέρης Κοτσιαλής 5. Εκδηλώσεις και βραβεία Αντωνία Ψαλλίδα 6. Coaching and Leadership: Two sides of the same coin? Prof. Anthony Montgomery Associate Professor in Work & Organizational Psychology, University of Macedonia, Thessaloniki 7. Επιστήμη και τεχνολογία Αθανάσιος Κοντονικολάου, Διευθυντής Noesis

81 SAMPLE TOURNAMENT SCHEDULE 8:00-9:00 team registration building lobby 8:00-9:00 team setup pit area 9:00-9:15 coaches meeting auditorium 9:30-10:00 opening ceremony gymnasium 10:15-10:30 Core Value judging judging room 1 10:50-10:55 robot match 1 gymnasium 11:20-11:25 robot match 2 gymnasium 11:45-12:00 robot design judging judging room 2 12:00-12:30 lunch cafeteria 12:45-13:00 Project judging judging room 3 13:20-13:25 robot match 3 gymnasium 14:00-15:45 judge callbacks judging room s 15:00-15:45 team clean up pit area 16:00-17:00 closing ceremony gymnasium

82

83 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΟΜΙΛΗΤΕΣ 1. Εισαγωγή Κώστας Βασιλείου, Κώστας Λίνδας, Αντωνία Ψαλλίδα 2. Ο ρόλος των προπονητών στο FLL! Αντωνία Ψαλλίδα, Στάθης Νικολαΐδης 3. Ανάλυση του FLL! Αντωνία Ψαλλίδα, Παναγιώτα Καλλιακμάνη, Λευτέρης Κοτσιαλής 4. Μια μέρα στον διαγωνισμό Λευτέρης Κοτσιαλής 5. Εκδηλώσεις και βραβεία Αντωνία Ψαλλίδα 6. Coaching and Leadership: Two sides of the same coin? Prof. Anthony Montgomery Associate Professor in Work & Organizational Psychology, University of Macedonia, Thessaloniki 7. Επιστήμη και τεχνολογία Αθανάσιος Κοντονικολάου, Διευθυντής Noesis

84 ΒΡΑΒΕΙΑ

85 ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤ Μηχανικού Σχεδιασμού : Η απονομή αναγνωρίζει την προσπάθεια της ομάδας στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός ρομπότ, σταθερού, ακέραιου και ικανού να εκτελεί με επιτυχία τις δοκιμασίες. Προγραμματισμού : Η απονομή αφορά την ομάδα που έχει επιλέξει το κατάλληλο πρόγραμμα, ώστε το ρομπότ να κινείται αυτόνομα και χωρίς άσκοπες ενέργειες να πραγματοποιήσει τις διάφορες αποστολές, Στρατηγικής και Καινοτομίας : Η απονομή αφορά την ομάδα που έχει ένα ακέραιο μηχανικά ρομπότ και μια ιδιαίτερα πρωτότυπη στρατηγική για την επίλυση των αποστολών. Επίδοσης του Ρομπότ : Η απονομή αφορά την ομάδα με το μεγαλύτερο σκορ στο «Robot Game». Οι ομάδες έχουν την ευκαιρία να επιτύχουν την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία τους στο χρόνο των 2,5 λεπτών.

86 ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ PROJECT : Έρευνας : Αφορά την ομάδα που έκανε μια εμπεριστατωμένη έρευνα και εξέτασε σε βάθος το ζήτημα που επέλεξε, χρησιμοποιώντας πολλαπλές πηγές πληροφόρησης. Καινοτόμου Λύσης : Αφορά την ομάδα που έδωσε στο προς επίλυση ζήτημα μια δημιουργική λύση, με αρκετές πιθανότητες η λύση αυτή να είναι υλοποιήσιμη. Παρουσίασης : Αφορά την ομάδα που κοινοποίησε το ζήτημα με το οποίο ασχολήθηκε καθώς και τη λύση την οποία πρότεινε, τόσο στους κριτές, όσο και σε άλλους φορείς με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

87 ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΩΝ «CORE VALUES» : Έμπνευσης : Βραβεύει την ομάδα που μέσα στην εμπειρία του FLL, έδειξε ξεχωριστό ενθουσιασμό. Ομαδικότητας : Βραβεύει την ομάδα που ενωμένη κατάφερε περισσότερα από αυτά που θα κατόρθωναν τα μέλη της μεμονωμένα. Είχε κοινούς στόχους, επικοινωνία και άψογη οργάνωση του χρόνου. Gracious Professionalism : Βραβεύει την ομάδα τα μέλη της οποίας επιδείκνυαν σεβασμό διαρκώς και προς όλους. Επιπλέον, αναγνώριζαν τον φιλικό ανταγωνισμό και την ευγενή άμιλλα, καθώς και το γεγονός πως όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τη διαδικασία.

88 ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ Αθήνα 2014 Copyright 2014 Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Πτολεμαίων 1, 116 35 Αθήνα www.sep.org.gr Φωτογραφίες : Φωτογραφικό Αρχείο Σ.Ε.Π. Δημιουργικό : Σ. Πολυζώης Επιμέλεια

Διαβάστε περισσότερα

Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εκπαιδευτικά μονοπάτια για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων Προτάσεις προσέγγισης επτά συχνών περιστατικών αναφορικά με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, που θα βοηθήσουν τους γονείς και τους κηδεμόνες ανήλικων

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Εισαγωγικά: Θα ήθελα να αρχίσω ζητώντας σας μία σχετική

Διαβάστε περισσότερα

Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων

Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Άννα-Μαρία Ζωάκου Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέγοντας Franchise

Επιλέγοντας Franchise Επιλέγοντας Franchise Άρθρο του Παναγιώτη Γ. Ρουσόπουλου, Γενικού Διευθυντή της εταιρείας συμβούλων THE FRANCHISE CO. και Διευθύνοντα Συμβούλου της Dale Carnegie Training Hellas Ο άνθρωπος δεν μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Πώς να δώσετε κίνητρα στο παιδί σας

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Πώς να δώσετε κίνητρα στο παιδί σας 1 ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πώς να δώσετε κίνητρα στο παιδί σας Η εργασία μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να βοηθήσει τα παιδιά να θυμηθούν τι έχουν μάθει στο σχολείο, να ασκήσουν τις δεξιότητες που διδάσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών 1 Ο παρόν Οδηγός Προσέγγισης Εθελοντών αποτελεί προϊόν της Δράσης 14 του Υποέργου ΙΙ του Έργου ΑΛΚΗΣΤΙΣ, το οποίο υλοποιείται από το «Δίκτυο για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών», στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στο CLIL 6 1.1. Η πρόοδος του CLIL...6 1.2. Λοιπόν, τι ακριβώς είναι το CLIL;...6 1.3. Χαρακτηριστικά του CLIL...

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στο CLIL 6 1.1. Η πρόοδος του CLIL...6 1.2. Λοιπόν, τι ακριβώς είναι το CLIL;...6 1.3. Χαρακτηριστικά του CLIL... ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ CLIL ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ CLIL Ορολογία:...4 Δομή του Εγχειριδίου...5 Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στο CLIL 6 1.1. Η πρόοδος του CLIL...6 1.2. Λοιπόν, τι ακριβώς είναι το CLIL;...6 1.3. Χαρακτηριστικά του CLIL...7

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας Πρόγραμμα Ίρις - Καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων:

Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων: ..υποστήριξη για νέους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αναπηρίες, στην εκπαίδευση άνω των 16 ετών... Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων: Ψυχικές ιαταραχές 75% funded by Περιεχόμενα Εισαγωγή... 4 Πνευματικά

Διαβάστε περισσότερα

2014 FIRST LEGO League (FLL ) Challenge

2014 FIRST LEGO League (FLL ) Challenge 2014 FIRST LEGO League (FLL ) Challenge ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Project Robot GameΣτήσιμο πίστα Robot GameΚανόνε Robot GameΑποστολέ www.usfirst.org www.firstlegoleague.org ΤοProject Στο project του FLL World Class

Διαβάστε περισσότερα

Road Safety Cities in Europe

Road Safety Cities in Europe RoSaCe Road Safety Cities in Europe Εγχειρίδιο Εφαρµογής Πειραµατικό σχέδιο µε την υϖοστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και Μεταφορών της Ευρωϖα κής Εϖιτροϖής Αρµόδια Κέντρα RoSaCe, Οκτώβριος 2007

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά και νέοι σε φροντίδα. Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας!

Παιδιά και νέοι σε φροντίδα. Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Παιδιά και νέοι σε φροντίδα Χτίζοντας μια Ευρώπη για και με τα παιδιά Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Παιδιά και νέοι σε φροντίδα Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Χτίζοντας μια Ευρώπη για και με τα παιδιά www.coe.int/children

Διαβάστε περισσότερα

εύτερος Οδηγός Πώς να γίνεις ένας επιτυχημένος e-επιχειρηματίας

εύτερος Οδηγός Πώς να γίνεις ένας επιτυχημένος e-επιχειρηματίας εύτερος Οδηγός Πώς να γίνεις ένας επιτυχημένος e-επιχειρηματίας Περιεχόμενα Εισαγωγή... 4 1.0 Θέλω να γίνω επιχειρηματίας. Έχω ό,τι χρειάζεται για να γίνω;... 6 1.1 Εισαγωγή... 6 1.2 Μία αυτοαξιολόγηση...

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων:

Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων: ..υποστήριξη για νέους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αναπηρίες, στην εκπαίδευση άνω των 16 ετών... Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων: Σωματικές Αναπηρίες 75% funded by Περιεχόμενα Εισαγωγή... 4

Διαβάστε περισσότερα

g Οδηγός Σταδιοδρομίας

g Οδηγός Σταδιοδρομίας g Οδηγός Σταδιοδρομίας g Πίνακας περιεχομένων Σχετικά με τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας 2 Με δυο λόγια 3 Τι είναι η ΔΑΣΤΑ 3 Το Γραφείο Διασύνδεσης 4 Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης 4 Η Μονάδα Καινοτομίας

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Καλών Πρακτικών Ηλεκτρονικής Συμμετοχής

Οδηγός Καλών Πρακτικών Ηλεκτρονικής Συμμετοχής Οδηγός Καλών Πρακτικών Ηλεκτρονικής Συμμετοχής www.eparticipation.eu Ο παρών οδηγός είναι αποτέλεσμα του χρηματοδοτούμενου έργου Interreg IVC ecitizen II Towards citizen-centered egovernment in European

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας

Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Αικατερίνη Κεδράκα Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας

Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας IΙΙ Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας Ορισμός και Φιλοσοφία της Αυτοαξιολόγησης Η αυτοαξιολόγηση μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία που επιτελεί η σχολική μονάδα για τη συστηματική συλλογή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Οικιακή Οικονομία Αγωγή Υγείας Τετράδιο εργασιών Α

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης των μικρών παιδιών. Έφη Γουργιώτου Λέκτορας Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστήμιο Κρήτης

Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης των μικρών παιδιών. Έφη Γουργιώτου Λέκτορας Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστήμιο Κρήτης Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης των μικρών παιδιών Έφη Γουργιώτου Λέκτορας Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστήμιο Κρήτης Το ενδιαφέρον για αξιολόγηση Ξεκινά από: %τους σχεδιαστές των αναλυτικών προγραμμάτων % τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί οι Έλληνες Εξεταζόμενοι Αποτυγχάνουν στις Εξετάσεις LOWER & PROFICIENCY

Γιατί οι Έλληνες Εξεταζόμενοι Αποτυγχάνουν στις Εξετάσεις LOWER & PROFICIENCY Γιατί οι Έλληνες Εξεταζόμενοι Αποτυγχάνουν στις Εξετάσεις LOWER & PROFICIENCY Από το Γιώργο Δροσουλάκη Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι μια προσφορά του κέντρου ξένων γλωσσών «MULTILINGUAL» Acknowledgements:

Διαβάστε περισσότερα

ΓENIKA ΓIA THN EΠIΣTHMONIKH EPΓAΣIA

ΓENIKA ΓIA THN EΠIΣTHMONIKH EPΓAΣIA ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓENIKA ΓIA THN EΠIΣTHMONIKH EPΓAΣIA Είδη εργασιών σε σχέση με το επίπεδο σπουδών Σε σχέση με το επίπεδο σπουδών του ερευνητή, το μέγεθος και το θέμα της εργασίας, τη χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Προγράμματος VISTA

Οδηγός Προγράμματος VISTA - 1 - Οδηγός Προγράμματος VISTA CENTER FOR REHABILITATION - PHYSICAL AND SOCIAL REHABILITATION (KAFIAP) ILIAS GREECE GENERAL HOSPITAL OF PYRGOS- ANDREAS PAPANDREOU - 2 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ I: Το Συμμετοχικό

Διαβάστε περισσότερα

G AMES G O G LOBAL 2012

G AMES G O G LOBAL 2012 GAMES GO GLOBAL 2012 Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων ευχαριστεί θερμά τη Μαριάννα Ραψωματιώτη από το Τ.Τ. Ξυλοκάστρου για τη μετάφραση των δραστηριοτήτων του Πτυχίου Games Go Global 2012 Τµ. ιεθνών Σχέσεων -

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ

ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΟ MICROSOFT PROJECT KAI ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ειραγχγή ρςη Δξμή Επιλξγήπ με ςξ SCRATCH: μια Μελέςη Πεοίπςχρηπ για Μαθηςέπ Γσμμαρίξσ

Ειραγχγή ρςη Δξμή Επιλξγήπ με ςξ SCRATCH: μια Μελέςη Πεοίπςχρηπ για Μαθηςέπ Γσμμαρίξσ Ειραγχγή ρςη Δξμή Επιλξγήπ με ςξ SCRATCH: μια Μελέςη Πεοίπςχρηπ για Μαθηςέπ Γσμμαρίξσ Παμαγιώςα Καζάκη 1, Νικόλαξπ Μπέκξπ 2, Ζχή Μπέλλη 3 gkazaki@gmail.com, bekos@sch.gr, zoibelli@sch.gr 1 Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα