ΔΙΑΒΑΣΤΕ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ. Απόψεις, ιδέες, προτάσεις (σ. 7) Η μαθητική θεατρική παράσταση Reflections (σ. 8)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΙΑΒΑΣΤΕ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ. Απόψεις, ιδέες, προτάσεις (σ. 7) Η μαθητική θεατρική παράσταση Reflections (σ. 8)"

Transcript

1 ΔΙΑΒΑΣΤΕ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ Οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο του προηγούμενου τέυχους (σ. 4) Απόψεις, ιδέες, προτάσεις (σ. 7) Η μαθητική θεατρική παράσταση Reflections (σ. 8) ICT survey (σ. 12) 2007 Short Language Film Competition (σ. 15)

2 Term 2, 2007 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μήνυμα του Συμβούλου Ελληνικών 3 Οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο του προηγούμενου τεύχους 4 Δραστηριότητες 5 Απόψεις, ιδέες, προτάσεις... 7 Reflections 8 Ιστοσελίδες - Βιβλία 10 Συνδέοντας το 7-10 Syllabus με το υλικό της Παιδείας Ομογενών 11 ICT Survey 12 Setting up Greek fonts in Windows XP 13 Greek scholarship Short Language Film Competition 15 Εργασίες 17 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙA ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ Art work by Elena Nikolaou ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ Greek Ministry of Tourism (www.gnto.gr) NB To the best of my knowledge, the websites and books listed in this bulletin contain no controversial materials or links. However, it is always best to check these for yourself before recommending them to students. Permission has been granted for all images and works included in this document.. This work may be freely reproduced and distributed for most purposes, however some restrictions apply. See the full copyright notice on Please circulate or photocopy for other teachers of Modern Greek at your school Name of teacher Signature

3 Term 2, 2007 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 3 Αγαπητοί Συνάδελφοι, βρισκόμαστε πια στο δεύτερο τρίμηνο και η δουλειά στα σχολεία έχει ήδη πάρει το ρυθμό της. Συνήθως, τα επόμενα δύο τρίμηνα είναι και τα πιο «παραγωγικά», αφού οι μαθητές και οι ρυθμοί της κάθε τάξης είναι πια γνωστοί. Εύχομαι να είναι έτσι και στην πραγματικότητα, που αντιμετωπίζετε κάθε μέρα στη σχολική τάξη. Για μένα το πρώτο τρίμηνο κύλησε με πολλές νέες εμπειρίες σε προγράμματα και διαδικασίες. Βέβαια, έχω να μάθω πολλά ακόμα αλλά σίγουρα, έχει πια γίνει το «βάπτισμα του πυρός». Στο τεύχος αυτό περιέχεται (σ. 4) μια περίληψη των απαντήσεων καθώς και δικά μου σχόλια στο ερωτηματολόγιο, που σας είχα αποσταλεί με την προηγούμενη «Επικοινωνία». Δεν σας κρύβω ότι θα ήθελα μεγαλύτερη συμμετοχή, ώστε η εικόνα που σχηματίζεται να είναι πιο αντιπροσωπευτική και άρα πιο επιβοηθητική. Ένα μεγάλο μέρος της γνώσης για τις συνθήκες που επικρατούν στα Σχολεία το αποκτώ μέσω των ερωτηματολογίων. Να είστε σίγουροι/ες ότι όλες οι απόψεις σας λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Ελπίζω λοιπόν στην έρευνα αυτού του τεύχους (σελ. 12) να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή, ώστε και τα συμπεράσματα να είναι πιο αξιόπιστα, άρα και οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται πιο αποτελεσματικές. Με τη ευκαιρία, θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποιες δράσεις (projects) που έχουμε ήδη ξεκινήσει στο Τμήμα Γλωσσών του DET: (α) Η ιστοσελίδα* για τα Ελληνικά αναδιοργανώνεται και εμπλουτίζεται με νέο υλικό. Αν επισκεφθείτε τη σελίδα για το Δημοτικό θα δείτε τη νέα οργάνωση, πάνω στην οποία θα στηριχτούμε για την ανάπτυξη των περιεχομένων. Ήδη έχουν α- ναρτηθεί τα προηγούμενα τεύχη της «Επικοινωνίας» που είχαμε στη διάθεσή μας. Βέβαια η ανάρτηση όλου του υλικού είναι μια χρονοβόρα και επίπονη εργασία και γι αυτό σας ζητώ τη σχετική πίστωση χρόνου. Σας ζητώ επίσης να συμμετάσχετε σε αυτήν τη διαδικασία εμπλουτισμού με τις δικές σας ιδέες. Μια καλή ευκαιρία είναι η πρόταση που παρουσιάζεται στη σελ. 7. (β) Στα πλαίσια των έργων του CLI (Centre for Learning Innovation) έχουμε ξεκινήσει τη δημιουργία διαδικτυακών (online) δραστηριοτήτων για την εξάσκηση στα προφορικά (speaking skills) των μαθητών του HSC Beginners Course. Το υλικό αυτό ελπίζουμε να αποτελέσει χρήσιμη βοήθεια για την εφαρμογή του νέου HSC Beginners Syllabus από του χρόνου. Ελπίζω στο επόμενο τεύχος, να μπορώ να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε το πρότζεκτ αυτό θα είναι στη διάθεσή σας. Δημήτρης Κλωτσοτύρας τηλ.: (02) φαξ: (02) *, επιλέξτε Κ-Υ6 ή Υ7-Υ12 και μετά Languages > Greek)

4 Term 2, 2007 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 4 Το προηγούμενο τεύχος περιείχε ερωτηματολόγιο, που σκοπό είχε να σχηματιστεί μια πρώτη εικόνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεστε και τις προσδοκίες σας από τον Σύμβουλο Ελληνικών. Σ αυτό το τεύχος παρουσιάζεται μια περιληπτική αναφορά στις απαντήσεις σας, έτσι ώστε να γίνει «διασπορά» των απόψεών σας και να υπάρξουν ευκαιρίες για γόνιμο προβληματισμό και διάλογο. Οι απόψεις σας συνοδεύονται από σχόλια-προτάσεις του Συμβούλου Ελληνικών. Ευπρόσδεκτα είναι και τα δικά σας σχόλια-προτάσεις που μπορούν να δημοσιευτούν στο επόμενο τεύχος. Συμπληρωμένα ερωτηματολόγια έστειλαν 11 εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για το πόσοι από εσάς διάβασαν την προηγούμενη «Επικοινωνία» (και είδαν το ε- ρωτηματολόγιο), πάντως η ανταπόκριση μπορεί να χαρακτηριστεί γενικά περιορισμένη. Έτσι τα παρακάτω συμπεράσματα δεν προσφέρουν ολοκληρωμένη εικόνα αλλά ενδείξεις: Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι συνήθως φωτοτυπίες από διάφορες πηγές. Σπάνια γίνεται χρήση μιας μόνο σειράς βιβλίων ή άλλων πηγών (CD- ROM, DVD, internet). Σχόλια-προτάσεις: η χρήση φωτοτυπιών δεν θα πρέπει να απαγορεύει την ταυτόχρονη χρήση μιας συγκεκριμένης σειράς βιβλίων. Ένα βιβλίο-βάση και ποικίλο υλικό από άλλες πηγές, ίσως είναι μια καλή λύση. Σε αυτή την περίπτωση το βιβλίο δεν διδάσκεται με τη σειρά των μαθημάτων του, αλλά λειτουργεί ως κύρια πηγή υλικού που προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του Syllabus. Η χρήση της νέας τεχνολογίας (Ν.Τ.) είναι περιορισμένη. Η περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν χρησιμοποιούν καθόλου ή χρησιμοποιούν περιστασιακά ηλεκτρονικό υπολογιστή (Η.Υ.) στη διδασκαλία τους. Αναφέρεται συχνά η έλλειψη κατάλληλου υλικού (cd-roms, προγράμματα, κλπ.). Υπάρχουν επίσης προβλήματα με τους ελληνικούς χαρακτήρες (fonts) κυρίως σε Η.Υ. της Apple. Συνηθίζεται πάντως να δίνεται ως εργασία στους μαθητές η αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο. Σχόλια-Προτάσεις: Το θέμα της χρήσης της Ν.Τ. στη διδασκαλία της γλώσσας είναι πολύ σοβαρό και πρέπει ανάλογα να αντιμετωπιστεί. Τα αίτια της σπάνιας χρήσης μπορεί να είναι πολλά, όμως πολλά είναι και τα οφέλη που προκύπτουν από την ένταξη της Ν.Τ. στη διδασκαλία. Το σημαντικότερο, ίσως, είναι η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των μαθητών. Ανάλογο υλικό υπάρχει. Ίσως δεν είναι άφθονο αλλά είναι αρκετό για να καλύψει τις βασικές ανάγκες: Γεια Χαρά!, Φιλογλωσσία+ (on-line και CD-ROM), ψηφιακοί δίσκοι από το πρόγραμμα Παιδεία Ομογενών, κ.λ.π. Επίσης το διαδίκτυο μας δίνει πλήθος ευκαιριών. Και κάτι ακόμα: δεν χρειάζεται ο δάσκαλος να ξέρει τα πάντα για τη Ν.Τ., ώστε να τη χρησιμοποιήσει στην τάξη. Συνήθως οι μαθητές γνωρίζουν πε- (Συνέχεια στη σ. 6)

5 Term 2, 2007 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 5 Ενημερωτική συνάντηση για το πρόγραμμα «Παιδεία Ομογενών» Στις 28 Μαρτίου 2007, στην αίθουσα Ελληνικών του James Cook BHS, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση εκπ/ κών της ελληνικής γλώσσας. Θέμα της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για το πρόγραμμα «Παιδεία Ο- μογενών» («Π.Ο.») του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΕΔΙΑΜΜΕ) καθώς και η παρουσίαση των βιβλίων της σειράς «Ελληνικά! Γιατί όχι;». Η παρουσίαση έγινε από τις εκπ/κούς Πωλίν Χριστοδουλίδου (Randwick GHS) και Λουκία Παναγιώτου (J.J. Cahill Memorial HS) που είχαν συμμετάσχει στο φετινό πρόγραμμα επιμόρφωσης του προγράμματος «Π.Ο.» στην Κρήτη. Χρησιμοποιήθηκε βιντεοπροβολέας (data projector) και μοιράστηκαν σχετικές φωτοτυπημένες σημειώσεις. Η Πωλίν Χριστοδουλίδη (αριστερά) και η Λουκία Παναγιώτου περιγράφουν την εμπειρία τους στην Κρήτη και το υλικό του ΕΔΙΑΜΜΕ. Οι δύο εκπαιδευτικοί σημείωσαν την πρόοδο που διαπίστωσαν στην εξέλιξη του προγράμματος «Π.Ο.» σε σχέση με την πρώτη τους επίσκεψη (1997) και πρόσθεσαν πως εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι τα φιλόδοξα σχέδια που είχαν α- κούσει τότε, έχουν, σε μεγάλο βαθμό, γίνει πραγματικότητα: το υλικό που παράγεται καλύπτει πια πολλές από τις σύγχρονες ανάγκες. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα δύο βιβλία της σειράς «Ελληνικά! Γιατί όχι;» (Υ4-Υ9). Το πρώτο βιβλίο διατίθεται ήδη από τη σχετική σελίδα του ΕΔΙΑΜΜΕ (σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα έχει αποσταλεί σε όλους τους εκπαιδευτικούς), ενώ το δεύτερο διατίθεται από το Γραφείο Εκπαίδευσης σε όποιον/α εκπαιδευτικό επιθυμεί τη δοκιμαστική του εφαρμογή. Και τα δύο βιβλία είναι γραμμένα ειδικά για τα δημόσια σχολεία της Αυστραλίας, από ομογενείς εκπαιδευτικούς με την επιστημονική επίβλεψη των συνεργατών της «Π.Ο.». Τα μαθήματα ακολουθούν ημερολογιακά το σχολικό έτος της Αυστραλίας, ενώ και τα θέματα είναι σχετικά με τη χώρα αυτή. Τα βιβλία απευθύνονται σε αλλογενείς μαθητές ή σε ομογενείς με ελάχιστη ή καθόλου γνώση της ελληνικής γλώσσας. Από αριστερά: Ιωάννα Τζιάτζιος, Ρένα Στρουμπούκης, Χρυσούλα Νικολόπουλου, Άννα Σκρίμπιας, Αντρέα Μάκις, Μαρία Καραντόνης Από δεξιά: Νούλα Βατσακλής, Κρυστάλλα Κουρέας, Κούλα Γιακουμάτος, Χρίστος Γεωργίου, Ιωάννα Ζόρας, Δημήτρης Καμετόπουλος

6 Term 2, 2007 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 6 Αξιολόγηση της πρότασης για την ταινία «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ» Την Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2007 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπ/κών που διδάσκουν Ελληνικά σε επίπεδο HSC Extension. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση της ταινίας του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙ- ΝΑ». (Ο τόνος στη λέξη ΠΟΛΙΤΙΚΗ είναι θέμα προσωπικής προτίμησης ) Το Σάββατο, 3 Μαρτίου ανάλογη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ashfield SSCL Centre για τους εκπ/κούς των Σαββατιανών Σχολείων Κοινοτικών Γλωσσών. Η ταινία έχει προταθεί να είναι μέρος της ύλης για τις εξετάσεις στα Ελληνικά και η συνάντηση έγινε με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία στους εκπ/κούς να εκφράσουν τις απόψεις τους, για τις δυνατότητες της ταινίας να χρησιμοποιηθεί ως διδακτικό υλικό. Μετά την προβολή των σκηνών της ταινίας που περιλαμβάνονται στην εξεταστέα ύλη, ακολούθησε συζήτηση. Και στις δύο συναντήσεις οι περισσότερες κρίσεις ήταν θετικές, ενώ δεν έλειψαν και κριτικά σχόλια κυρίως ως προς τη δυσκολία της κάλυψης των πολλών ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων που περιλαμβάνονται στην ταινία. Για πληροφορίες σχετικά με την ταινία «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ», που αποτέλεσε μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες: (Συνέχεια από τη σ. 4) ρισσότερα. Μη διστάσετε να τους ζητήσετε βοήθεια αν χρειαστεί. Βρείτε το υλικό, κάντε την αρχή και από εκεί και ύστερα περιοριστείτε στην επιτήρηση Η υποστήριξη που ζητείται από τον Σύμβουλο Ελληνικών και οι προτάσεις για το περιοδικό και την ιστοσελίδα περιλαμβάνουν αρκετά θέματα. Συνοψίζοντας θα λέγαμε πως η σύνδεση των υ- παρχόντων βιβλίων με στοιχεία του Sullabus (Moving Between Cultures, COGs), καθώς επίσης οι νέες, επίκαιρες πηγές διδακτικού και πολιτιστικού υλικού και ο τρόπος αξιολόγησης (assessment) των μαθητών αποτελούν τα κυριότερα ζητήμα- τα. Σχόλια: το καινούργιο/επίκαιρο διδακτικό υλικό είναι, και θα παραμείνει, βασικό α- ντικείμενο αναζήτησης για τους δασκάλους. Είναι μια προσπάθεια που δεν σταματά ποτέ Από την μεριά μας μέσω της ιστοσελίδας (βλ. σ. 3) και του περιοδικού θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να παρέχουμε νέες πηγές υλικού, καθώς και τρόπους σύνδεσης του υλικού με το Syllabus. Όσο για την αξιολόγηση (assessment), υπάρχει σχεδιασμός για σεμινάρια στο τρίτο τρίμηνο που θα ανακοινωθεί, όταν οριστικοποιηθεί.

7 Term 2, 2007 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 7 Αρχίζουμε αυτή τη στήλη με στόχο, όπως γίνεται προφανές και από τον τίτλο της, να δημιουργήσουμε ένα χώρο ανοιχτού διαλόγου και προβληματισμού γύρω από τη διδασκαλία των Ελληνικών στα δημόσια σχολεία της Νέας Νότιας Ουαλίας. Έχετε προτάσεις που νομίζετε ότι μπορεί να είναι χρήσιμες και σε άλλους; Έχετε ιδέες για τις οποίες θα θέλατε μια δεύτερη γνώμη; Ενδιαφέρεστε να βρείτε συνεργάτες για ένα πρότζεκτ που ετοιμάζετε; Θα θέλατε να σχολιάσετε ένα εκπαιδευτικό γεγονός ή πρόγραμμα; Στείλτε μας το κείμενό σας (αν είναι δυνατόν μέχρι 150 λέξεις). Θα χαρούμε πολύ να το δημοσιεύσουμε. Μια πρόταση για συγκέντρωση υλικού πολιτισμικών δραστηριοτήτων Η παρακάτω πρόταση βασίζεται σε μια ιδέα της εκπ/κού Joanne Giagios από το James Cook BHS. Πολλοί από τους εκπ/κούς διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς με σκοπό να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με την ελληνική κουλτούρα: Greek days με ελληνικό φαγητό και μουσική, μαγειρική με ελληνικές συνταγές, κατασκευή χαρταετών για τη Καθαρή Δευτέρα, κλπ. Θα ήταν καλό τα σχέδια/προγράμματα από αυτές τις πολιτισμικές δραστηριότητες να συγκεντρωθούν, να χωριστούν σε κατηγορίες και να παρουσιαστούν σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Έτσι οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να βρίσκουν ιδέες για να οργανώσουν νέες δραστηριότητες ή/και να εμπλουτίσουν αυτές που ήδη πραγματοποιούν. Θα ήταν προτιμότερο να στείλετε ολοκληρωμένα προγράμματα (π.χ. για τον εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας). Πάντως και μεμονωμένες δραστηριότητες (π.χ. οδηγίες κατασκευής χαρταετού) μπορούν να ενταχθούν στο υλικό. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει τη δημι- ουργία των εξής κατηγοριών: Εθνικές γιορτές Θρησκευτικές γιορτές Greek Days Σημαντικές μέρες (π.χ. Καθαρή Δευτέρα, Πρωτομαγιά, κλπ.) Η παραπάνω προσπάθεια, όπως είπαμε και προηγούμενα, δεν έχει σκοπό μόνο τη συγκέντρωση αλλά και την προβολή των προτάσεων. Στην ιστοσελίδα του DET θα δημιουργηθεί ξεχωριστό τμήμα, όπου θα αρχειοθετηθούν, ανά κατηγορία, τα σχέδια δραστηριοτήτων και έτσι θα είναι εύκολο να τα συμβουλευτούν όλοι οι εκπαιδευτικοί. Φυσικά θα αναφέρεται πάντα το όνομα του αποστολέα εκπ/κού. Στο προτεινόμενο σχέδιο δραστηριοτήτων μπορούν να περιλαμβάνονται σχόλια για τις δυσκολίες, που μπορεί να υπάρξουν κατά την υλοποίηση, αλλά και φωτογραφίες από προηγούμενες εφαρμογές. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υπάρχει η συγκατάθεση των μαθητών και των άλλων προσώπων για τη χρήση των φωτογραφιών τους στο διαδίκτυο. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις σας.

8 Term 2, 2007 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 8 Πριν από μερικές εβδομάδες στο Σαββατιανό Σχολείο Κοινοτικών Γλωσσών - SSCL- του Ashfield, αλλά και πριν λίγες ημέρες σε εκδήλωση της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Ν.Ν.Ο. στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, παρακολουθήσαμε μια θεατρική παράσταση, που μας έδειξε πόση δημιουργικότητα μπορούν να δείξουν οι μαθητές μας, όταν καθοδηγούνται από δασκάλους με ικανότητες, μεράκι και πάθος για δημιουργία. Ο τίτλος της παράστασης ήταν Reflections (Αντικατοπτρισμοί). Συνεργάστηκαν γι αυτήν, η υπεύθυνη για τα Σαββατιανά Κοινοτικά Σχολεία κ. Maria Lomis και οι εκπαιδευτικοί Kathy Kokori και Vana Argyris. Έπαιξαν οι μαθητές: Athanasia Costa, Elizabeth Michaels, Vasilia Mitsopoulos, Helen Panagopoulos και Stefanos Tortopoglou, όλοι μαθητές του Ashfield SSCL Centre. Αντί να μιλήσουμε εμείς για την παράσταση προτιμήσαμε να ζητήσουμε τη γνώμη των δημιουργών. Η Κάθυ και η Βάνα μας απάντησαν με προθυμία και τις ευχαριστούμε για αυτό. Kathy Kokori Vana Argyris Τι σας έκανε να ξεκινήσετε αυτή την παράσταση; Τα παιδιά, σε πολλά Κέντρα Κοινοτικών Γλωσσών, μας είχαν δείξει το ενδιαφέρον τους για κάτι τέτοιο. Έτσι αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε έναν καινοτόμο τρόπο, ώστε να συνδυάσουμε το θέατρο με τη διδασκαλία των Ελληνικών. Αρχίσαμε να δουλεύουμε με αυτοσχεδιασμούς (improvisations) πάνω σε γνωστά ελληνικά στερεότυπα: ο ρόλος της γυναίκας και του άντρα στην οικογένεια, η σχέση τους με την κόρη και τον γιο, κλπ. Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση των παιδιών; Κατά τους αυτοσχεδιασμούς οι μαθητές χρησιμοποιούσαν γλωσσικά στοιχεία με αυθόρμητο τρόπο. Αυτή η εμπειρία αύξησε την αυτοπεποίθησή τους στη χρήση της μητρικής τους γλώσσας. Μπορούσαν πια να συνδυάσουν τις γνώσεις με τη φαντασία τους και να δημιουργούν διαφορετικούς χαρακτήρες μέσα από τη γλώσσα, την κίνηση και τις χειρονομίες. Και πώς δέσατε μεταξύ τους όλους αυτούς τους χαρακτήρες; Το επόμενο βήμα, λοιπόν, ήταν να δημιουργήσουμε τις καταστάσεις εκείνες μέσα στις οποίες αυτοί οι χαρακτήρες αποκτούν θέση και υπόσταση. Προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε στοιχεία της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας εμπλέκοντας τραγούδι, χορό και ποίηση. Αρχίσαμε από την κωμωδία «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη και φτάσαμε μέχρι τη σύγχρονη παραγωγή των ελληνοαυστραλών λογοτεχνών. Βασικό μοτίβο μας ήταν η προβολή της ανάγκης για ειρήνη και αρμονική συμβίωση. (Συνέχεια στη σ. 9)

9 Term 2, 2007 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 9 (Συνέχεια από τη σ. 8) Παρατηρήσατε κάποια βελτίωση των μαθητών στη χρήση της γλώσσας; Το γεγονός επίσης της συμμετοχής τους στους θεατρικούς διαλόγους βελτίωσε την απόδοσή τους στην κατανόηση και ανταπόκριση στον ζωντανό προφορικό λόγο (listening & speaking skills). Ποιο το σχόλιό σας μετά την πραγματοποίηση των δύο παραστάσεων; Ήδη από την πρώτη παράσταση τα παιδιά έδειξαν μεγάλη αυτοπεποίθηση, καλό έλεγχο της φωνής και των κινήσεών τους και σωστή απόδοση των χαρακτήρων που υποδύονταν. Στη δεύτερη παράσταση πάντως, δύο ε- βδομάδες μετά, η αυτοπεποίθησή τους και το συνολικό αποτέλεσμα εκτοξεύτηκε! Ποια είναι η δική σας αίσθηση από αυτή των εμπειρία; Αρχικά οι μαθητές δεν είχαν αυτοπεποίθηση στην ομιλία. Στις πρόβες όμως, που κράτησαν έξι εβδομάδες, είδαμε ότι υπήρξε αισθητή βελτίωση καθώς προσπαθούσαν να αλλάξουν την αυστραλέζικη προφορά τους, ώστε να κάνουν τα λεγόμενά τους πιο «φυσικά». Και βέβαια μαζί με την καλύτερη προφορά ήρθε και ο συνδυασμός των λέξεων με τις αντίστοιχες εκφραστικές χειρονομίες και κινήσεις. Επίσης το λεξιλόγιό τους αυξήθηκε, καθώς χρησιμοποιούσαν πολλές νέες γι αυτούς λέξεις. Μια από τις παρατηρήσεις που έκαναν ήταν η ελληνική προέλευση πολλών λέξεων που μέχρι τότε τις ήξεραν σαν αγγλικές. Ως καθηγήτριες Θεατρικής Αγωγής (drama teachers) είμαστε πραγματικά συγκινημένες από το γεγονός, ότι οι μαθητές μας κατάφεραν να προκαλέσουν την ενεργητική συμμετοχή του κοινού και μια ποικιλία από συναισθήματα: χαρά, ευφορία, λύπη, νοσταλγία, κλπ. Είμαστε πολύ ευχαριστημένες και αισθανόμαστε ενδυναμωμένες από αυτή την εμπειρία, αφού είχαμε την ευκαιρία, χρησιμοποιώντας την ελληνική γλώσσα, να δημιουργήσουμε μια παράσταση που έγινε δεκτή με θέρμη από όσους την είδαν.

10 Term 2, 2007 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 10 Το εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία της Ελλάδας Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές στα εκπαιδευτικά βιβλία που χρησιμοποιούνται στα σχολεία. Πέρυσι και φέτος οι αλλαγές αυτές εστιάστηκαν κυρίως στα Δημοτικά Σχολεία. Α- πό τη νέα σχολική χρονιά (Σεπτέμβριος) σχεδόν όλα τα βιβλία των Δημοτικών Σχολείων θα είναι νέα. Μετά από μια πρώτη ματιά στα βιβλία της Γλώσσας, θα λέγαμε ότι τα νέα βιβλία έχουν πυκνή και έξυπνη εικονογράφηση, προσπαθούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μαθητών με μαθητοκεντρικά θέματα και γενικά εφαρμόζουν πολλά στοιχεία των νέων παιδαγωγικών τάσεων. Παρά το γεγονός ότι τα βιβλία αυτά δεν συστήνονται για τις ανάγκες των μαθητών στην Αυστραλία, εντούτοις μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμη πηγή για ιδέες και υλικό. (Όπως για παράδειγμα στις εργασίες που προτείνονται στις σ. 17 & 18) Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό ότι τα νέα βιβλία διατίθενται πια μέσω του διαδικτύου. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις ιστοσελίδες, όπου μπορείτε να βρείτε το ανάλογο υλικό. Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε ( σε pdf format) όλα τα βιβλία που χρησιμοποιούνται στα Δημοτικά σχολεία. Εκτός των βιβλίων της Γλώσσας, χρήσιμα θα μπορούσαν να αποδειχθούν και άλλα βιβλία όπως τα Λεξικά, τα Εικαστικά, τα Ανθολόγια, κλπ. dimotiko/ Εκτός των βιβλίων έχουν δημιουργηθεί μια σειρά από εφαρμογές πολυμέσων (multimedia) με σκοπό να υποστηρίξουν τα αντίστοιχα μαθήματα. Οι εφαρμογές αυτές λειτουργούν on-line. Εκτός των ε- φαρμογών για τη Γλώσσα πολύ καλές ιδέες θα βρείτε στο υλικό για τα Εικαστικά, την Ιστορία, κλπ. Για όσους έχουν μαθητές που μπορούν να ανταποκριθούν σε κείμενα και ασκήσεις μεγαλύτερης δυσκολίας, εδώ θα βρείτε ένα πραγματικό θησαυρό από κείμενα και ασκήσεις (κυρίως από το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας) αρκεί να διαθέτετε γρήγορη σύνδεση στο ίντερνετ και υ- πομονή... Αναστάσιος Μ. Τάμης Οι Έλληνες της Λατινικής Αμερικής Ελληνικά Γράμματα - Αθήνα 2006 (in Greek and Spanish) Πέραν του Ωνάσση, λίγα είναι γνωστά για την ελληνική διασπορά στη Νότια (Λατινική) Αμερική. Ο καθ. Α.Μ. Τάμης του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, με το βιβλίο αυτό λοιπόν, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη έρευνα για τις σχέσεις του Ελληνισμού με τις 10 χώρες της περιοχής αυτής. Η μελέτη έχει στηριχτεί σε πλούσιο πρωτότυπο υλικό (φωτογραφίες, έρευνα αρχείων, συνεντεύξεις) που «συνθέτουν την εικόνα με το λόγο και τεκμηριώνουν το ιστορικό γίγνεσθαι». Το βιβλίο περιλαμβάνει ταυτόχρονα μετάφραση των κειμένων στα ισπανικά από την Margarita Larriera.

11 Term 2, 2007 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 11 Προσοχή: ο όρος «επίπεδο» που φαίνεται στους πίνακες αναφέρεται στον τίτλο του βιβλίου και δεν έχει σχέση με τον όρο «stage» του Syllabus. Stage 5: Social interactions Relaxing with friends and family / picnics and excursions Βιβλίο σειρά επίπεδο τεύχος Τίτλος μαθήματος Ελληνικά από κοντά Δεν ξαναπάω ποτέ μου κατασκήνωση! Ελληνικά από κοντά Το μαγαζί δεν έχει τραπέζια σελ. Ελληνικά από κοντά Στις διακοπές Etiquette Ελληνικά από κοντά Βιβλίο σειρά επίπεδο τεύχος Τίτλος μαθήματος Μαθαίνω να ζω με τους άλλους σελ Stage 5: Our World Nationalities and Countries of origin Βιβλίο σειρά επίπεδο τεύχος Τίτλος μαθήματος σελ. Ελληνικά με την παρέα μου 1 Ο κόσμος στα Ελληνικά Ελληνικά με την παρέα μου 1 Από πού είσαι Ελένη; Pen friends Βιβλίο σειρά επίπεδο τεύχος Τίτλος μαθήματος σελ. Ελληνικά από κοντά Μου λείπεις πολύ! Ελληνικά με την παρέα μου 1 Ωραίο πάρτι, ε; Customs and traditions Γράμματα πάνε κι έρχονται Ελληνικά στον κόσμο Τετράδιο δραστηριοτήτων 2 Γράμματα πάνε κι έρχονται Ελληνικά στον κόσμο Τετράδιο δραστηριοτήτων 2 Πράγματα και γράμματα Πράγματα και γράμματα Για σχόλια και θέματα στα οποία θα θέλατε ανάλογο υλικό σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τον Σύμβουλο Ελληνικών. Εάν δεν διαθέτετε κάποιο από τα βιβλία μπορείτε να το κατεβάσετε από το διαδίκτυο στη διεύθυνση: Βιβλίο σειρά επίπεδο τεύχος Τίτλος μαθήματος σελ. 2 2 Μ ένα ματσάκι βασιλικό Ελληνικό πανηγύρι στο Λονδίνο 61-66

12 Term 2, 2007 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 12 Information & Communication Technology (ICT) could be really helpful in teaching languages. In order to provide the appropriate information about the implementation of ICT in day-to-day school activities we need a complete picture of your skills. Therefore, please complete the questionnaire below and send it by fax to: Dimitris Klotsotyras, Greek Language Consultant, fax Teacher s name: Teacher s School name: Please circle YES or NO for every question Using a computer (PC or Mac) I m able to: create and save a new document in a specific folder YES NO create new folders and subfolders YES NO Using a word processor (e.g. Microsoft Word or Publisher) I m able to: type a simple text and print it YES NO use tables to present text in columns and rows YES NO create a complex document with text, tables and pictures YES NO Using an image processor (e.g. Microsoft Paint or Picture Manager) I m able to: change a picture s format (e.g. Bitmap to JPEG) YES NO change a picture s size YES NO Using a presentation program (e.g. Microsoft Power Point) I m able to: present a series of images YES NO present a series of images combined with text YES NO create a complex presentation with images, text and sound YES NO Using an internet connection I m able to: open my account, receive s and reply YES NO send documents and images as attachments YES NO create a new account (e.g. with Yahoo!, Hotmail, etc.) YES NO Using an internet connection I m able to: read the current Greek news YES NO use a search engine (e.g. Google) to find various information YES NO I have experience with the following software: Γεια χαρά! (1 CD-ROM) YES NO Φιλογλωσσία+ (online version) YES NO Φιλογλωσσία+ (4 CD-ROM) YES NO

13 Term 2, 2007 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 13 Please follow the steps listed below clicking on: 1. Start 2. Control Panel or Settings >> Control Panel 3. Regional and Language Options 4. Languages 5. Details 6. Add (find and click on Greek, then OK) 7. Language Bar (confirm that the Show the language bar on the desktop option is ticked, then OK) 8. Key settings 9. Change Key Sequence (confirm that Switch input languages option is ticked, choose CTRL + SHIFT or Left Alt + SHIFT, then OK.) 10. Click OK on Advanced Key Settings window) 11. Click Apply and then OK on Text Services and Input Languages window 12. Click Apply and then OK on Regional and Language Options window. Now you can choose the language (EN/EL) from the Taskbar at the bottom of your Desktop or by clicking CTRL + SHIFT or Left Alt + SHIFT (Depends on what you chose at step 9) ENGLISH GREEK KEYBOARD CORRESPONDENCE Q ; : P Π π L Λ λ W ς A Α α Z Ζ ζ E Ε ε S Σ σ X Χ χ R Ρ ρ D Δ δ C Ψ ψ T Τ τ F Φ φ V Ω ω Y Υ υ G Γ γ B Β β U Θ θ H Η η N Ν ν I Ι ι J Ξ ξ M Μ μ O Ο ο K Κ κ for ί and then for ϊ + and then the symbol + means hold down simultaneously for ΐ + and then or + + and then Πηγή:

14 Term 2, 2007 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 14 SCHOLARSHIPS FOR STUDIES IN GREECE FOR MODERN GREEK LANGUAGE AND CULTURE The State Scholarships Foundation (Ι.Κ.Υ.) announces that it will offer up to sixty five (65) scholarships to foreigners (or foreign nationals of Greek descent) from Asia, Africa, North and South America, Oceania and Europe in order to attend courses and seminars in Modern Greek Language and Culture. REQUIREMENTS FOR ELIGIBILITY Applicants must : be nationals of Asia, Africa, North and South America, Oceania and Europe hold a graduate degree from a foreign University in Humanities (Archaeology, Educational Studies, Ethnology, Folklore, History, Linguistics, Literature, Philology, Philosophy, Psychology, Theatrology, Theology, Sociology, Translation) not exceed fifty (50) years of age (date of birth not before 1957) have a basic knowledge of the Greek language. DOCUMENTS TO BE SUBMITTED Applicants should submit through the Greek Diplomatic Authorities the following documents: an application form with one recent photograph a curriculum vitae a birth certificate a health certificate issued by a state hospital university Diplomas - Degrees official certificates indicating knowledge of Greek or English a certificate of previous employment, if there is any two letters of recommendation a copy of current passport. SUBMISSION DATE The submission deadline is May 25, DURATION OF THE SCHOLARSHIP The courses start on 1 October 2007 and finish on 31 May FINANCIAL PROVISIONS The scholarship provides: a. free meals and accommodation b. tuition fees and other running costs c. free medical care in case of emergency d. a monthly allowance of 150,00 euros (net amount of money) for personal expenses e. 200,00 euros for initial expenses. For more information please visit: and scroll down the menu on the left.

15 Term 2, 2007 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ SHORT LANGUAGE FILM COMPETITION NSW Students in Years 5 and 6 (Stage 3), Years 7 and 8 (Stage 4) and Years 9 and 10 (Stage 5) are invited to participate in the 2007 MLTA Languages Competition. Instructions Students need to create and submit a short film (no more than 2 minutes) using the target language they are studying. The video should be based on the theme A Surprise! Following the format of the Tropfest competition, somewhere in the film, students need to have a pair of glasses. Marking Criteria: Accuracy of language Pronunciation and Intonation Creativity and performance skills Adherence to instructions Total 5 marks 5 marks 5 marks 5 marks 20 marks PRIZES Gift vouchers to the value of $200 will be awarded to each winning team in each Stage of learning. The work of winners and runners-up will be shown at the 2008 MLTA of NSW AGM. Closing Date 16 November 2007 The teacher submitting the video MUST be a member of the MLTA of NSW Inc. Schools may submit a maximum of two entries per Stage in the competition. The judges decision will be final and no correspondence will be entered into. It is suggested that schools make copies of their film. Entry forms and Permission to Publish forms should be sent to Melissa Gould-Drakeley at Macarthur Anglican School. PO Box 555 Camden NSW Further enquiries can be directed to Melissa on or MLTA Short Film competition Entry Form Names of students: Stage 3 / 4 / 5 (please circle) Teacher: I certify that I am a member of the MLTA of NSW Inc Name: Signature School: Address: Phone :

16 Term 2, 2007 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Short Language Film Competition Permission to publish Use of student s work, photographs or video image in publications The Modern Languages Teachers Association of NSW is developing a short film competition for students to take part in. The material may be used for broadcast, video, online delivery, CD-ROM format or any other form of electronic transmission. The work may also be used in supporting print or audio materials and packages for free distribution ad for sale for non-commercial purposes (eg study or training) and may also be used in further projects being produced by the Modern Language Teachers Association of NSW, Inc. Parental permission I give permission for:.. (please print name of student) of class at.... School to participate in the above project. I understand that the work samples, photographs or video images may be reproduced in publications of the MLTA of NSW Internet site and in other professional development and promotional material. I understand that participation by my child is entirely voluntary and that no payment of any kind is involved. Parent/Carer Name (please print name) Signature Date Student permission I, of Name School name give permission for my work to be used in publications of the MLTA of NSW, and I do not require payment for this use. Signature of student* Date *Parent or caregiver may sign if student is unable to complete this form. This signature implies that the student has been consulted and consents to use of material.

17 Term 2, 2007 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 17 Πηγή: Εικονογραφημένο Λεξικό Α, Β, Γ Δημοτικού / ΟΕΔΒ / σελ Συμπληρώνω τον πίνακα όπως στο παράδειγμα, με βάση την παραπάνω εικόνα. Έχει 4 πόδια Έχει 2 πόδια Έχει μεγάλη ουρά Έχει μικρή ουρά Έχει μακριά πόδια Έχει κοντά πόδια γουρούνι Χ Χ Χ άλογο κότα αγελάδα πάπια βόδι γάιδαρος κόκορας γάτα Συνέχεια στην επόμενη σελίδα >>

page 14 Educational Material from the Greek Ministry of Education (Ελληνικός Πολιτισμός 2, 2002, ΟΕΔΒ)

page 14 Educational Material from the Greek Ministry of Education (Ελληνικός Πολιτισμός 2, 2002, ΟΕΔΒ) Σ αυτό το τεύχος: Professional development (p. 4) Greek Day at Blakehurst Languages HS (p. 7) Σύντομη ιστορία στης Κωνσταντινούπολης (p. 11) Top achievers in 2007 HSC (p. 12) Term 1, 2008 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 2

Διαβάστε περισσότερα

Η διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του εξωτερικού

Η διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του εξωτερικού Η διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του εξωτερικού Αηδόνης Αντρέας Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος E-mail andreasaidonis@yahoo.gr Τα νέα

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία. Term 4, 2006. Please circulate or photocopy for other teachers of Modern Greek at your school Name of teacher Signature

Επικοινωνία. Term 4, 2006. Please circulate or photocopy for other teachers of Modern Greek at your school Name of teacher Signature Επικοινωνία Term 4, 2006 Please circulate or photocopy for other teachers of Modern Greek at your school Name of teacher Signature The Greek Consultant Curriculum K-12 Directorate Term 4, 2006 Curriculum

Διαβάστε περισσότερα

30 Thorncliffe Park Drive Toronto, ON M4H 1H8 Tel: 416-425-2485 Fax: 416-425-2954 education@greekcommunity.org www.greekcommunity.

30 Thorncliffe Park Drive Toronto, ON M4H 1H8 Tel: 416-425-2485 Fax: 416-425-2954 education@greekcommunity.org www.greekcommunity. 30 Thorncliffe Park Drive Toronto, ON M4H 1H8 Tel: 416-425-2485 Fax: 416-425-2954 education@greekcommunity.org www.greekcommunity.org Πρόγραμμα Σχολείων Greek School Guide Activity Intensive Program Comprehensive

Διαβάστε περισσότερα

Αγγλικά Δημοτική Εκπαίδευση. Kidspiration V.2.1 Storybook Weaver Deluxe V.2.0

Αγγλικά Δημοτική Εκπαίδευση. Kidspiration V.2.1 Storybook Weaver Deluxe V.2.0 Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία Θέμα Αγγλικά Δημοτική Εκπαίδευση Εργαλεία Kidspiration V.2.1 Storybook Weaver Deluxe V.2.0 Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα

Αγγλικά για το χώρο εργασίας (Α2-Β1)

Αγγλικά για το χώρο εργασίας (Α2-Β1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Αγγλικά για το χώρο εργασίας (Α2-Β1) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Νίκος Σηφάκις Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Με εντυπωσίασε πάρα πολύ η Αυστραλία

Με εντυπωσίασε πάρα πολύ η Αυστραλία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ` Π. ΜΕΡΚΟΥΛΙΑΣ Στο χέρι μας να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες ΣΕΛ. 7 & 9 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ` Π. ΤΟΜΠΡΑΣ Με εντυπωσίασε πάρα πολύ η Αυστραλία ΣΕΛ. 5 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ` A. ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ Πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον

Διαβάστε περισσότερα

επισημάνσεις από τη διδασκαλία σε ένα επαρχιακό γυμνάσιο Applying CLIL in Greek schools: Notes from teaching in a provincial high - school

επισημάνσεις από τη διδασκαλία σε ένα επαρχιακό γυμνάσιο Applying CLIL in Greek schools: Notes from teaching in a provincial high - school Εφαρμογές CLIL στο ελληνικό σχολείο: επισημάνσεις από τη διδασκαλία σε ένα επαρχιακό γυμνάσιο Applying CLIL in Greek schools: Notes from teaching in a provincial high - school Κωνσταντίνος Οικονόμου, Φιλόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Θέμα πτυχιακής εργασίας:

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: Κρίσιμοι Παράγοντες Αποδοχής και Χρήσης του E-CLASS στο Τ.Ε.Ι. Καβάλας από τους

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών Μεταπτυχιακή Διατριβή στα Πληροφοριακά και Επικοινωνιακά Συστήματα Σχεδιασμός και υλοποίηση εφαρμογής στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης

Διαβάστε περισσότερα

1.2 Οι πιο δημοφιλείς ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης σήμερα είναι οι εξής:... 9. 1.5 Τα πλεονεκτήματα της διαφήμισης μέσω των social media...

1.2 Οι πιο δημοφιλείς ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης σήμερα είναι οι εξής:... 9. 1.5 Τα πλεονεκτήματα της διαφήμισης μέσω των social media... Περίληψη Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βρίσκεται σε μια στενωπό από την οποία δύσκολα θα βγει. Οι νέοι επαγγελματίες αλλά και οι παλιοί προσπαθούν να επιβιώσουν καθημερινά σε έναν άνισο αγώνα. Σε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η χρήση των νέων τεχνολογιών για την προβολή μιας πόλης. Δημιουργία πολυμεσικής εφαρμογής για την προβολή

Διαβάστε περισσότερα

Athens, 31/05/2013 Ref. nr.: 10657. To: The Foreign Diplomatic Authorities in Greece. SUBJECT: Scholarships Programme (2013-2014) for Foreigners

Athens, 31/05/2013 Ref. nr.: 10657. To: The Foreign Diplomatic Authorities in Greece. SUBJECT: Scholarships Programme (2013-2014) for Foreigners HELLENIC REPUBLIC MINISTRY OF EDUCATION & RELIGIOUS AFFAIRS, CULTURE & SPORT ------ STATE SCHOLARSHIPS FOUNDATION (Ι.Κ.Υ.) DIRECTORATE FOR SPECIAL PROGRAMMES, INTERNATIONAL SCHOLARSHIPS UNIT FOR FOREIGNERS

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0.

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0. Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων και κυρίως στη διδασκαλία της ελληνικής. Έρευνα στους φιλολόγους που επιμορφώθηκαν στο πλαίσιο του έργου

Διαβάστε περισσότερα

30 Thorncliffe Park Drive Toronto, Ontario M4H 1H8 Tel: 416-425-2485 Fax: 416-425-2954 education@greekcommunity.org www.greekcommunity.

30 Thorncliffe Park Drive Toronto, Ontario M4H 1H8 Tel: 416-425-2485 Fax: 416-425-2954 education@greekcommunity.org www.greekcommunity. 30 Thorncliffe Park Drive Toronto, Ontario M4H 1H8 Tel: 416-425-2485 Fax: 416-425-2954 education@greekcommunity.org www.greekcommunity.org Τι Προσφέρουν τα Προγράμματα των Σχολείων Μας... What Our Greek

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σχετικά με το Εγχειρίδιο CALL... 3. Διαδικτυακά μαθήματα για εκπαιδευτικούς... 5. Τύποι υλικού/δραστηριοτήτων σχετικές με το call...

Περιεχόμενα. Σχετικά με το Εγχειρίδιο CALL... 3. Διαδικτυακά μαθήματα για εκπαιδευτικούς... 5. Τύποι υλικού/δραστηριοτήτων σχετικές με το call... Εγχειρίδιο CALL Το POOLS 2 έχει επιχορηγηθεί με την υποστήριξη της ευρωπαϊκής επιτροπής. Αυτή η δημοσίευση αντικατοπτρίζει τις απόψεις του συγγραφέα μόνο, και η επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Περιλήψεις και abstracts Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών με έτος εισαγωγής το ακαδημαϊκό έτος 2004-05

Περιλήψεις και abstracts Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών με έτος εισαγωγής το ακαδημαϊκό έτος 2004-05 ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Π.Μ.Σ. ΜΟΝΤΕΛΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Περιλήψεις και abstracts

Διαβάστε περισσότερα

Μόνο 1,5!!! 50 Top. Φτιάξε ένα ασφαλές password. Κατεβάστε video του Youtube. Chat για κινητά. e-αυγομαχία

Μόνο 1,5!!! 50 Top. Φτιάξε ένα ασφαλές password. Κατεβάστε video του Youtube. Chat για κινητά. e-αυγομαχία Τιμή: Μόνο 1,5!!! Μηνιαία εφημερίδα για τους υπολογιστές και την τεχνολογία Τεύχος 5 Απρίλιος 2010 e-αυγομαχία 3 Φτιάξε ένα ασφαλές password 4 Κατεβάστε video του Youtube 7 Η ελληνική κοινότητα του Ubuntu

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Διεθνές Συνέδριο...για να ξαναφανταστούμε το σχολείο...

1 ο Διεθνές Συνέδριο...για να ξαναφανταστούμε το σχολείο... 1 ο Διεθνές Συνέδριο...για να ξαναφανταστούμε το σχολείο... Θεσσαλονίκη, 28-29 Ιουνίου 2013 Βιβλίο Περιλήψεων Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Σ.Δ.Ο.) ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Σ.Δ.Ο.) ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Σ.Δ.Ο.) ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΑΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΟΙ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Κεφάλαιο 7 ΟΙ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Αδαμαντία Σπανακά ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ... 2 ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ... 3 ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ... 3 7.1 ΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (DISTANCE LEARNING): ΗΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥΕΑΠ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (DISTANCE LEARNING): ΗΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥΕΑΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Διπλωματική Εργασία με θέμα: Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας Θεσσαλονίκη Επιστημονική επιτροπή πιστοποίησης ελληνομάθειας: Σ. Ευσταθιάδης

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Μαριάνθη Καρατζά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΠΑ 1.3.1: «ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΠΑ 1.3.1: «ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 2012 ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ: «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΓΗΡΑΝΣΗΣ» ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΠΑ 1.3.1: «ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

Πτυχιακή Εργασία τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων Πτυχιακή Εργασία Τίτλος: Εκμάθηση Νεοελληνικής Γλώσσας Β Δημοτικού μέσω Flash Γεωργακοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική Αξιοποίηση των ΤΠΕ στη σχολική τάξη

Παιδαγωγική Αξιοποίηση των ΤΠΕ στη σχολική τάξη ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΔΗΜ. ΓΛΗΝΟΣ» (ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ) ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: Παιδαγωγική Αξιοποίηση των ΤΠΕ στη σχολική τάξη (Ακαδημαϊκό έτος:

Διαβάστε περισσότερα

Application to enrol in a NSW Government school

Application to enrol in a NSW Government school Application to enrol in a NSW Government school Αίτηση Application εγγραφής to enrol σε in κρατικό a NSW σχολείο Government της NSW school Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που εκδηλώσατε να εγγράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Οι πληροφοριακές ανάγκες των αναγνωστών τωv ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα: Η περίπτωση του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Μέρος Α' προπτυχιακοί φοιτητές

Οι πληροφοριακές ανάγκες των αναγνωστών τωv ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα: Η περίπτωση του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Μέρος Α' προπτυχιακοί φοιτητές Οι πληροφοριακές ανάγκες των αναγνωστών τωv ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα: Η περίπτωση του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Μέρος Α' προπτυχιακοί φοιτητές ΜΑΡΙΑ ΜΠΙΡΛΗ 1 & ΑΣΗΜΙΝΑ ΠΕΡΡΗ" Περίληψη Απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να σερφάρω. δημιουργικά και με ασφάλεια. Τα πρώτα βήματα

Μαθαίνω να σερφάρω. δημιουργικά και με ασφάλεια. Τα πρώτα βήματα Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια Τα πρώτα βήματα Υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΑΡΧΕΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΗΓΩΝ Κ ΑΡΧΕΣ

Διαβάστε περισσότερα