Εισηγητής: Καψάλης Αλέξανδρος, Επιβλέπων: Κασάπογλου Αναστάσιος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εισηγητής: Καψάλης Αλέξανδρος, Επιβλέπων: Κασάπογλου Αναστάσιος"

Transcript

1

2 ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1ο ΕΠΑΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Β Τάξη Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων Σχ. Έτος Εισηγητής: Καψάλης Αλέξανδρος, Επιβλέπων: Κασάπογλου Αναστάσιος 1

3 Η Αφορμή: Ως αφορμή στάθηκε η απόφαση του φωτογράφου Peter Menzel να επισκεφτεί διαφορετικές χώρες του κόσμου και να φωτογραφήσει τις οικογένειες μαζί με τα τρόφιμα που καταναλώνουν σε διάστημα μίας (1) εβδομάδας και να καταγράψει το κόστος αυτών.

4 Το βιβλίο που εξέδωσε στη συνέχεια ονομάστηκε Hungry Planet, και εκτός από τις ωραίες φωτογραφίες μας εξέπληξαν οι διαφορές που υπάρχουν ακόμη και σήμερα μεταξύ των χωρών του πλανήτη μας.

5 Στη συνέχεια ακολουθούν πληροφορίες για χώρες για τις οποίες επιλέξαμε να αναλύσουμε τις συνήθειες τους.

6 Τι μάθαμε για κάθε χώρα: ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΥΤΙΚΗ, ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

7 Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ Φιλιππίνες: 41 /Εβδομάδα

8 ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η Φιλιππίνες είναι νησιωτικό κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας, με νησιά, 17 περιοχές, 81 επαρχίες και 136 πόλεις. Η χώρα χωρίζεται σε τρεις μεγάλες ομάδες-νησί Luzon, Visayas και Mindanao. Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στην τροπικοϊσημερινή βόρεια λωρίδα και έχουν κλίμα θερμό και υγρό, μάλλον ομοιόμορφο, που επηρεάζεται όμως από την κυκλοφορία των μουσώνων. Στην περίοδο αντιστροφής των μουσώνων από τα νότια στα βόρεια οι Φιλιππίνες υπόκεινται σε ένα δραματικό φυσικό φαινόμενο: τους τυφώνες

9 ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Τα κυριότερα γεωργικά προϊόντα των Φιλιππινών είναι: το ρύζι ( τόνοι το 2003, 8η παραγωγός χώρα στον κόσμο), η ζάχαρη ( τόνους το η παραγωγός χωρά στον κόσμο), η κόπρα ( τόνοι το 1995), το καλαμπόκι ( τόνοι το 2003), η κασσάβα ( τόνοι το 2003) και ο καπνός ( τόνοι το 2003), Παράγονται, επίσης σε σημαντικές ποσότητες γλυκοπατάτες, πατάτες, μπαχαρικά και κακάο, ενώ διαδεδομένες είναι και οι καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων (μπανανιές, παπάγια, μάνγκο, ανανόδεντρα, εσπεριδοειδή κ.α.).

10 ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Οι βοσκότοποι είναι πολύ περιορισμένοι, η κτηνοτροφία είναι περισσότερο ανεπτυγμένη στις Φιλιππίνες απ ό,τι στις άλλες ασιατικές χώρες και αυτό γιατί διεξάγεται ελευθέρα, αφού δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των κάτοικων που στην πλειονότητα τους είναι χριστιανοί. Tο ζωικό κεφάλαιο της χώρας περιλάμβανε περίπου νεροβούβαλους, βοοειδή, πουλερικά, αίγες και χοίρους.

11 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το 2004 το ΑΕΠ των Φιλιππινών ανήλθε στα εκατομμύρια δολάρια με ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 5,9%, και μέση ετήσια κατακεφαλήν αγοραστική δύναμη δολάρια το ίδιο έτος ο πληθυσμός κυμάνθηκε στο 5,5%, ενώ η ανεργία έπληττε το 11,7% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Το 2004 στην διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας (γεωργία και κτηνοτροφία) συνέβαλε κατά 14,9% και απασχολούσε το 36% του εργατικού δυναμικού, ο δευτερογενής (βιομηχανία) συνέβαλε κατά 31,9% και απασχολούσε το 16%, και ο τριτογενής (υπηρεσίες) συνέβαλε κατά 53,2% και απασχολούσε το 48%.

12 ΘΡΗΣΚΕΙΑ Ο χριστιανισμός εξαπλώθηκε κατά κύριο λόγο στις Φιλιππίνες από τους Ισπανούς, με αποτέλεσμα σήμερα το 80,9% των κάτοικων της χώρας να είναι ρωμαιοκαθολικοί. Ένα επιπλέον ποσοστό 11,6% είναι χριστιανοί, και άλλων δογμάτων : Ευαγγελιστές, Διαμαρτυρόμενοι, Αγλιπαγιανοί κ.α. Το 5% είναι μουσουλμάνοι και το υπόλοιπο 2,5% ασπάζεται άλλες θρησκείες ή είναι άθεοι. Οι θρησκείες τους κατά το πλείστον δεν επιδρούν στις διατροφικές επιλογές και συνήθειες του λαού απλά δεν επιτρέπεται για κάποια διαστήματα η κατανάλωση κρέατος ανάλογα με τους θρησκευτικούς νόμους κάθε θρησκείας.

13 ΚΟΥΖΙΝΑ H κουζίνα των Φιλιππίνων αποτελείται από τα τρόφιμα και τις μεθόδους παρασκευής. Το στυλ του μαγειρέματος και το φαγητό έχουν εξελιχθεί κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων από τους Austronesian. Τα πιάτα τους κυμαίνονται από το πολύ απλό όπως ένα γεύμα από τηγανητά παστά ψάρια με ρύζι, έως ποιο περίτεχνα όπως παέγια και cocidos που δημιουργούνται για τις γιορτές. Δημοφιλή πιάτα περιλαμβάνουν: lechon (ψητό χοιρινό) longanisa (λουκάνικο) adobo(κοτόπουλο ή χοιρινό κρέας κοκκινιστό με σκόρδο, ξίδι, λάδι και σάλτσα σόγιας)

14 ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ Υποσιτισμός με έλλειψη ενεργείας και πρωτεΐνης. Νανισμός στα παιδιά σε αύξουσα τάση. Περίπου 4 εκατ. (31,8%) των παιδιών προσχολικής ηλικίας βρέθηκαν να είναι ελλιποβαρή, τα 3 εκατομμύρια (19,8%) των εφήβων και 5 εκατ. (13,2%) των ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων βρέθηκαν να είναι ελλιποβαρή με χρόνια ενεργειακή ανεπάρκεια αντιστοίχως. Επίσης παρατηρείται σε σημαντικό βαθμό: Αβιταμίνωση Α Σιδηροπενική αναιμία Καρδιαγγειακοί νόσοι

15 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Η διατροφή στις Φιλιππίνες δεν είναι σωστή διότι υπάρχουν πολλές έλλειψης σε ενεργεία και πρωτεΐνη. Επίσης παρατηρείται σε σημαντικό βαθμό: Αβιταμίνωση Α Σιδηροπενική αναιμία Καρδιαγγειακοί νόσοι και Νανισμός Λόγω των προβλημάτων αυτών ο πληθυσμός στις Φιλιππίνες έχει πολλά προβλήματα υγείας που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην πείνα.

16

17 Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Γερμανία: 385 /Εβδομάδα

18 ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η Γερμανία, είναι μία από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό χώρες της Ευρώπης. Συνορεύει προς τα βόρεια με τη Δανία, στα ανατολικά με την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, στα νότια με την Αυστρία και την Ελβετία και στα δυτικά με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Στα βόρεια βρέχεται από τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική. Στη Γερμανία επικρατεί συνολικά ένα εύκρατο, βροχερό κλίμα με δυτικούς ανέμους. Οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας είναι σπάνιες. Οι βροχοπτώσεις συνοδεύουν κάθε εποχή του χρόνου. Κυριαρχούν οι ήπιοι χειμώνες και τα όχι ιδιαίτερα ζεστά καλοκαίρια.

19 ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Τα κυριότερα γεωργικά προϊόντα της Γερμανίας είναι: τα δημητριακά (το 2012 παρήγαγε το 15,9% των παραγόμενων δημητριακών στην ΕΕ καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση ) και τα ζαχαρότευτλα (το 23,9% των ζαχαρότευτλων επίσης δεύτερη θέση).

20 ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Στην κτηνοτροφία η Γερμανία παρήγαγε το 15% του συνολικού βοδινού κρέατος της ΕΕ, το 24,8% του συνολικού χοιρινού κρέατος και το 11,3% του κρέατος των πουλερικών. Επίσης παρήγαγε το 21,2% του συνολικού αγελαδινού γάλακτος που παρήχθηκεστην ΕΕ. Συνολικά η Γερμανία παρήγαγε το 16,5% του πόσιμου γάλακτος στην ΕΕ, του 28,4% του τυρόγαλου, του 21,5% της φρέσκιας κρέμας γάλακτος, του 24,4% της σκόνης γάλακτος, του 24,6% του βουτύρου και το 23,4% του τυριού.

21 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η οικονομία της Γερμανίας βασίζεται κυρίως στον βιομηχανικό τομέα και στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Ενώ μεγάλες εκτάσεις της χώρας καταλαμβάνονται από αγροτικές καλλιέργειες, μόνο το 2-3% του πληθυσμού ασχολείται με τον τομέα αυτό, λόγω της μηχανοποίησης των καλλιεργειών. Με ΑΕΠ εκατομμυρίων δολαρίων (2005) η Γερμανία αποτελεί την μεγαλύτερη εθνική οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως.

22 ΘΡΗΣΚΕΙΑ Ο χριστιανισμός είναι η επικρατέστερη θρησκεία στη Γερμανία, με περίπου 53 εκατομμύρια πιστούς, σχεδόν το 64% του συνολικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα το 32,3% (περίπου 27 εκατ.) είναι προτεστάντες κυρίως ευαγγελιστές και το υπόλοιπο 31% (περίπου 26 εκατ.) καθολικοί. Επίσης, υπάρχουν μειονότητες ορθοδόξων κοπτών και άλλων χριστιανικών δογμάτων. Οι θρησκείες τους κατά το πλείστον δεν επιδρούν στις διατροφικές επιλογές και συνήθειες του λαού απλά δεν επιτρέπεται για κάποια διαστήματα η κατανάλωση κρέατος ανάλογα με τους θρησκευτικούς νόμους κάθε θρησκείας.

23 ΚΟΥΖΙΝΑ Στην εβδομαδιαία κατανάλωση τροφίμων στην Γερμάνια πρώτο ρόλο έχουν τα δημητριακά και τα προϊόντα αυτών, πατάτες, λαχανικά, και φρούτα. Η ποσότητα είναι 5-7 φέτες ψωμί, πατάτες ή εναλλακτικά αντί για τις πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά. Η ελάχιστη πρόσληψη για τα φρούτα είναι 1-2 μερίδες την ημέρα, τουλάχιστον μια μερίδα λαχανικών και σαλάτα. Η κατανάλωση κρέατος κυμαίνεται στη 1 μερίδα 2-3 φορές την εβδομάδα.

24 ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ Το προσδόκιμο ζωής στη Γερμανία έχει αυξηθεί. Συγκεκριμένα είναι πάνω από τα 75 χρόνια για τους άνδρες και πάνω από 81 χρόνια για τις γυναίκες. Όμως ακόμη οι διατροφικές τους γνώσεις είναι ανεπαρκείς. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός υπέρβαρων ατόμων περίπου το 70% ο οποίος έχει δείκτη μάζας σώματος πάνω από 25 και ένα 17,1% των ατόμων οι οποίοι είναι παχύσαρκοι με δείκτη μάζας πάνω από 30.

25 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Η διατροφή στην Γερμανία παρά το υψηλό κόστος της είναι επαρκής σε ενέργεια (θερμίδες) αλλά δεν είναι ισορροπημένη. Διότι παρατηρείται σε σημαντικό βαθμό: Αυξημένο σωματικό βάρος - παχυσαρκία Αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και στις μικρές ηλικίες Λόγο τον προβλημάτων αυτόν ο μεγαλύτερος πληθυσμός στην Γερμανία έχει προβλήματα υγείας.

26

27 Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ Αίγυπτος: 53 /Εβδομάδα

28 ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου είναι ένα κράτος κυρίως της βορειοανατολικής Αφρικής, μαζί με τη χερσόνησο του Σινά, που είναι γέφυρα ξηράς στη νοτιοδυτική Ασία. Γι' αυτό το λόγο η Αίγυπτος είναι διηπειρωτική χώρα και θεωρείται μια μεγάλη δύναμη στη Βόρεια Αφρική, τη Μεσόγειο Θάλασσα στον Ισλαμικό κόσμο και την Ερυθρά Θάλασσα. Καλύπτει μια έκταση km2. Η Αίγυπτος συνορεύει προς βορειοανατολικά με τη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ, δυτικά με τη Λιβύη και νότια με το Σουδάν. Βρέχεται βόρεια από τη Μεσόγειο και ανατολικά από την Ερυθρά Θάλασσα.

29 ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Καλλιεργούνται ζαχαροκάλαμο 12 εκ. τόνοι, αραβόσιτος 5 εκ. τόνοι, ντομάτες 4.5 εκ., πατάτες, ρύζι, σιτάρι, βαμβάκι, τριφύλλι. κριθάρι, όσπρια, κρεμμύδια, σουσάμι, κεχρί και καλαμπόκι Σημαντικές προόδους έχει σημειώσει η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια), ενώ σημαντική είναι επίσης και η παραγωγή χουρμάδων.

30 ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Στην Αίγυπτο σημαντική είναι η εκτροφή βοοειδών, βουβαλιών και αμνοεριφίων. Πολύ διαδεδομένη είναι και η εκτροφή πουλερικών.

31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, λόγω κυρίως της πολιτικής αστάθειας οι οικονομικές εξελίξεις χειροτέρευσαν. Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκαν. Ο πληθωρισμός από το 3% πριν 2,5 χρόνια έφθασε στο 8,2% (Μάιος 2013). Το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 13,5%. Σχεδόν 13,5 εκατομμύρια άτομα ευρίσκονται εκτός εργασίας. Ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ μειώθηκε στο 2,2%. Το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται σε 257,3 τρέχοντα δολάρια ΗΠΑ. Το κατά κεφαλή ΑΕΠ (σε τρεχ. δολάρια ΗΠΑ) αυξήθηκε από 1641,2 το 2003 σε 3187,3 το Η ακαθάριστη εθνική αποταμίευση από 18,5% του ΑΕΠ το 2003 μειώθηκε στο 17,8% το 2012.

32 ΘΡΗΣΚΕΙΑ Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι και ένα μικρό ποσοστό (20%) είναι κόπτες οι οποίοι είναι λαός της αρχαίας Αιγύπτου και άμεσοι πρόγονοι τους. Το κοράνι δεν επιτρέπει στους μουσουλμάνους να φάνε χοιρινό καθώς το θεωρούν βρόμικο ζώο ενώ οι χριστιανοί κόπτες δεν έχουν κάποιες διατροφικές απαγορεύσεις.

33 ΚΟΥΖΙΝΑ Η Αιγυπτιακή κουζίνα είναι γνωστή για τη γεύση και τη χρήση φρέσκων συστατικών (φρούτα και λαχανικά). Η βάση στη διατροφή κάθε Άραβα είναι ένα ψωμί αποκαλούμενο Aish (σημαίνει ζωή ), το οποίο είναι μια σκουρόχρωμη έκδοση της δικιάς μας πίτας στο σουβλάκι. Τα κυρίως γεύματα αποτελούνται από σούπες, μοσχαρίσιο κρέας, αρνί αλλά και περιστέρι που είναι πολύ δημοφιλές. Πολύ συχνά τα πιάτα συνοδεύουν τα φασόλια φάβα, όπως και σαλάτα, ρύζι ή ζυμαρικά. Τα επιδόρπια της Αιγύπτου δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια όπως αυτά άλλων αραβικών χωρών ενώ ένα καλό γεύμα τελειώνει πάντα με φρούτα.

34 ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ Παρά τη φανερά μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος είτε λόγω θρησκείας είτε λόγω φτώχειας η διατροφή στην Αίγυπτο δε φαίνεται να έχει κάποια έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά. Η μεγάλη ποικιλία φρέσκων λαχανικών και δημητριακών μαζί με μια ευτυχώς ικανοποιητική κατανάλωση γαλακτοκομικών έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουμε δυσμενείς επιδράσεις στην ανάπτυξη του πληθυσμού της.

35 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Η διατροφή στην Αίγυπτο είναι ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά - αν και πολύ διαφορετική από τη δική μας - διότι δεν υπάρχουν ελλείψεις ενεργείας, πρωτεΐνης ή άλλων θρεπτικών συστατικών. Ως αποτέλεσμα ο πληθυσμός της με εξαίρεση τους πολύ φτωχούς είναι υγιής.

36 Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Βενεζουέλα : 32 / Εβδομάδα

37 ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η Βενεζουέλα, γνωστή και ως "Πύλη της Νότιας Αμερικής", αποτελεί μία από τις περισσότερο ευημερούσες χώρες της Νοτιοαμερικανικής ηπείρου. Η συνολική έκταση της Βενεζουέλας είναι τ. χλμ. και ο συνολικός της πληθυσμός είναι κάτοικοι, πληθυσμός που καθιστά τη Βενεζουέλα την 5η σε πληθυσμό χώρα της Νότιας Αμερικής. Το κλίμα της Βενεζουέλας είναι τροπικό, καθώς η χώρα βρίσκεται κοντά στον Ισημερινό. Παρ` όλα αυτά όμως το κλίμα επηρεάζεται αισθητά τόσο από την υγρασία όσο και από το υψόμετρο, με αποτέλεσμα οι έντονες βροχοπτώσεις είναι περισσότερο συνηθισμένο φαινόμενο από τις μεγάλες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις.

38 ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Στην Βενεζουέλα η κυριότερη γεωργική καλλιέργεια είναι το καλαμπόκι, που είναι η βασική διατροφή του λαού. Ακολουθεί το ρύζι που είναι διαδεδομένο στα λιάνος. Παράλληλα με τα δημητριακά, καλλιεργούνται διάφοροι βολβοί που εξυπηρετούν τις ανάγκες διατροφής των κατοίκων, όπως η πατάτα, η γλυκοπατάτα και η μανιόκα. Επίσης παράγει και μεγάλη ποσότητα τροπικών φρούτων. Άλλες καλλιέργειες που έχουν και εμπορικό χαρακτήρα είναι το κακάο, το ζαχαροκάλαμο και ο καφές.

39 ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Στην Βενεζουέλα εκτρέφονται βόδια, πρόβατα. Μαζί με τα βοοειδή εκτρέφονται και χοίροι, ενώ γίδες και πρόβατα εκτρέφονται σε πιο ξηρές περιοχές.

40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Παρά τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που έχουν γίνει με τη διακυβέρνηση του Τσάβεζ, η οικονομία της Βενεζουέλας παραμένει καπιταλιστική. Το 70% του ΑΕΠ της χώρας βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού κεφαλαίου. Το 90% των κρατικών εσόδων προέρχεται από την πετρελαϊκή βιομηχανία, παρά τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για ανάπτυξη και άλλων οικονομικών τομέων. Αυτή η μονομέρεια της οικονομικής δομής της Βενεζουέλας έχει ως αποτέλεσμα το 60% των εσόδων απ το πετρέλαιο να διατίθεται για την εισαγωγή τροφίμων και βιομηχανικών αγαθών, τα οποία θα μπορούσαν να παραχθούν στη χώρα.

41 ΘΡΗΣΚΕΙΑ Το 96% του πληθυσμού είναι Ρωμαιοκαθολικοί. Για αυτό το λόγο δεν υπάρχει περιορισμός στις διατροφικές τους συνήθειες. Έτσι έχουν την ελευθερία από την θρησκεία τους να τρέφονται με όλα τα είδη κόκκινου κρέατος σε αντίθεση με άλλες χώρες.

42 ΚΟΥΖΙΝΑ Κατά την περίοδο της Ισπανικής κατάκτησης ο πληθυσμός της Βενεζουέλας τρεφόταν με καλαμπόκι, γιούκα, φασόλια και λαχανικά σε γεύματα δύο φορές την ημέρα Τα φαγητά τους γίνονταν είτε ψητά είτε στο φούρνο είτε βραστά. Το πιο σύνηθες και αγαπημένο φαγητό της Βενεζουέλας είναι το σοφρίτο με ντομάτα, πιπεριές, κρεμμύδια και σκόρδο και το οποίο έχει προστεθεί από τους Ισπανούς. Επίσης η ραχοκοκαλιά της καθημερινής διατροφής τους είναι: το arepas το κλασικό ψωμί της Βενεζουέλας το οποίο είναι φτιαγμένο με προμαγειρευμένο άσπρο καλαμποκάλευρο και τα μαύρα φασόλια. Οι σούπες είναι συνήθως μέρος του μενού αλλά και το ρύζι είναι εξαιρετικά δημοφιλές. Το βοδινό το συναντάμε στο μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας.

43 ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ Η χώρα βιώνει σοβαρά προβλήματα υποσιτισμού λόγω έλλειψης ενεργείας, πρωτεϊνών και όλων γενικά των θρεπτικών συστατικών με υπερβολικά μάλιστα για την εποχή μας ποσοστά παιδικής και ενήλικης θνησιμότητας. Παρά την οικονομική (στα χαρτιά ανάπτυξη) και ενώ οι αριθμοί ευημερούν οι άνθρωποι της πεθαίνουν.

44 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Η διατροφή στην Βενεζουέλα δεν είναι σωστή διότι υπάρχουν πολλές έλλειψης σε ενέργεια, πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά. Λόγο τον προβλημάτων αυτών ο πληθυσμός στην Βενεζουέλα έχει σοβαρά προβλήματα υγείας που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη πείνα.

45

46 Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ Νέα Ζηλανδία: 233 /Εβδομάδα

47 ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ Η Νέα Ζηλανδία είναι χώρα που αποτελείται από 2 μεγάλα και πολλά μικρότερα νησιά στα νοτιοδυτικά του Ειρηνικού Ωκεανού. Η συνολική έκταση της Νέας Ζηλανδίας είναι χλμ².το σύνηθες κλίμα στη χώρα είναι ήπιο, με θερμοκρασίες που σπάνια πέφτουν κάτω από 0 C ή ξεπερνούν τους 30 C.

48 ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Η Nέα Ζηλανδία διαθέτει σημαντική αγροτική παραγωγή. Τα κυριότερα γεωργικά προιοντα είναι η καλλιέργεια δημητριακών, καλαμποκιού, η παραγωγή μήλων και αχλαδιών και πρώιμων κηπευτικών. Μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί στην καλλιέργεια του ακτινίδιου και τον αναρριχητικών φυτών.

49 ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Σημαντική είναι η εκτροφή των βοοειδών και προβάτων. Η γεωργία είναι ποιο αναπτυγμένη στις ζεστές βόρειες εκτάσεις ενώ το κυνήγι και η κτηνοτροφία στο νότο. Η αλιεία γίνεται κυρίως κατά μήκος των ανατολικών ακτών των δύο μεγάλων νήσων.

50 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το 2004 το ΑΕΠ της χώρας υπολογίστηκε σε εκ. δολάρια με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,8% και μέση ετήσια κατά κεφαλήν αγοραστική δύναμη δολάρια. Την ίδια χρονιά ο πληθωρισμός ήταν 2,4% και η ανεργία 4,2%. Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας συνέβαλε κατά 4,6% στη δημιουργία του ΑΕΠ της χώρας, απασχολώντας το 10% του εργατικού δυναμικού, ο δευτερογενής τομέας συνεισέφερε το 27,4 % του ΑΕΠ ενώ ο τριτογενής τομέας (υπηρεσίες) συνεισέφερε το 68% και απασχολούσε το 65% του δυναμικού.

51 ΘΡΗΣΚΕΙΑ Στην παραδοσιακή θρησκεία των Μαορί το φαγητό δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με ιερά μέρη. Αν συνέβαινε αυτό οι άνθρωποι θα βρίσκοταν σε κίνδυνο. Οι γλυκοπατάτες εισήχθησαν στην Αοτερόα από τα πολυνησιακά καταφύγια. Η σημαντικότητα των kumara έγκειται στην θρησκευτική και τελετουργική ζωή των Μαορί. Το κούμαρα σχετίζεται με τον Ρόνγκο τον θεό της ειρήνης.

52 KOYZINA Οι Νεοζηλανδοί προτιμούν φαγητά τα οποία τα φτιάχνουν στο σπίτι όπως ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, κονσερβοποιημένα φασόλια. Οι Μαορί στηρίζονται για τη διατροφή τους και την καθημερινή συντήρηση των τροφών σε μεγάλο ποσοστό στη θάλασσα και στο δάσος. To κρέας πρωταγωνιστεί καθώς και άλλα, όπως βοδινό, χοιρινό κοτόπουλο και τα fish and chips. Ιδιαίτερη είναι η ντόπια γλυκιά πατάτα που ονομάζεται kumara και αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά φαγητά των Maori. Δημοφίλη πιάτα είναι η κρεατόπιτες, και η pavlova. Επίσης και τα θαλασσινά συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και οστρακοειδών αποτελούν μεγάλο κομμάτι της παραδοσιακής δίαιτας των Μαορί.

53 ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ Οι περισσότεροι Νεοζηλανδοί που ζούν στις μεγάλες πόλεις έχουν σχετικά καλή υγεία διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα ο πληθυσμός τους να μην έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Όμως η μειονότητα του πληθυσμού των Μαορί λόγω τον οικονομικών προβλημάτων εφοδιάζονται με φτηνό συσκευασμένο φαγητό το όποιο έχει μικρή διατροφική άξια με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα προβλήματα υγείας.

54 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Συνοψίζοντας οι Μαορί έχουν σχετικά καλή υγεία. Εκτός από ένα μέρος του πληθυσμού που δεν τρέφεται σωστά. Παρολα αυτά ο σωματικά ενεργός τρόπος ζωής σε συνδιασμό με μια υγιεινή διατροφή έχουν ως αποτέλεσμα μια δυνατή και δεμένη κοινότητα. Η φρεσκάδα και η ποικιλία στα προϊόντα χαρακτηρίζουν την ντόπια κουζίνα, χωρίς να λείπει και η τάση για πειραματισμούς.

55

56 Βιβλιογραφία: 1. Menzel P, D Aluisio F, Hungry Planet: What the World Eats, Ten Speed Press, New York Albala K, Food Cultures of the World, Greenwood, Oxford England Ματάλα Α, Καμμένου Μ, Πιπέρκου Ι, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, Β Τάξη ΤΕΛ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, Αθήνα Αμερικάνου Μ, Καρμίρη Β, Παπακώστα Χ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Α Τάξη, 2ου Κύκλου ΤΕΕ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, Αθήνα Τριχόπουλος,Δ.,Καλαποθάκη,Α.,Πετρίδου,Ε. Προληπτική Ιατρική και Δημόσια Υγεία, Εκδόσεις Ζήτα, Αθήνα 2000

57 1ο ΕΠΑΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Βλαχάκη Άννα-Μαρία Κώνστα Eυφροσύνη Πίσσα Ανδριάνα Γερού Βασιλική Καλφάογλου Μανιώ Αμάραντου Ζωή Αναγνωστόπουλος Ευάγγελος Βασιλείου Γεωργία Γιακίμη Κωνσταντίνα Ελμάς Φραντζέσκα Ζάχου Κωνσταντίνα Κονόμη Έλενα Κουτσουμπά Ζωή Μητρογιάννη Γεωργία Μπούλλα Τέισα Παπαμανώλης Νίκος Πάσσιου Ελεαννα Πήλικα Κωνσταντίνα Εισηγητής: Καψάλης Αλέξανδρος, Επιβλέπων: Κασάπογλου Αναστάσιος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΜΕΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΜΕΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΜΕΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 2 1. Αγροδιατροφή... 6 1.1 Η οικονομική δραστηριότητα στον τομέα... 7 Η αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής... 7 Ο αγροτικός τομέας...

Διαβάστε περισσότερα

«Βιολογικές καλλιέργειες - Μεσογειακή διατροφή- Δίαιτα»

«Βιολογικές καλλιέργειες - Μεσογειακή διατροφή- Δίαιτα» ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Β ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Βιολογικές καλλιέργειες - Μεσογειακή διατροφή- Δίαιτα» Ορεστιάδα, 2013-2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος ΜΕΡΟΣ Ι Α. Εισαγωγή στα Βιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων εν μέσω της οικονομικής κρίσης» ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ σελ. 9

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ σελ. 9 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓH-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ......σελ. 5 ΜΕΡΟΣ Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ σελ. 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ Α.ΕΙΣΑΓΩΓΗ σελ.10 1.1 Ζωικός πληθυσμός -τρόπος και συνθήκες εκτροφής σελ.11 1.2 Χωροταξική κατανομή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ : ΔΡΑΓΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α.Μ. 3677 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : κ. ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΖΩΡΑΚΟΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έργο MedDiet. Μεσογειακή Διατροφή και Ανάδειξη του Παραδοσιακού Τροφίμου

Έργο MedDiet. Μεσογειακή Διατροφή και Ανάδειξη του Παραδοσιακού Τροφίμου Έργο MedDiet Μεσογειακή Διατροφή και Ανάδειξη του Παραδοσιακού Τροφίμου Κατευθυντήριες γραμμές για την διοργάνωση εκδηλώσεων προώθησης της Μεσογειακής Διατροφής MedDiet Οδηγίες για την Οργάνωση Εκδηλώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2008

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2008 ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2008 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Μακροοικονομικοί δείκτες. 2. Ισπανική οικονομία. 3. Δημοσιονομική πολιτική. 4. Αγορά εργασίας 5. Γεωργία 6. Μεταποίηση 6.1 Άλλοι σημαντικοί τομείς 6.1.1 Ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ξ.Ε.Ε. ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ 5 Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ Δ.Σ. Ξ.Ε.Ε. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΤΤΑ 6 Γ. ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου

3 ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου 3 ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου Έκθεση Ερευνητικής Εργασίας Σίτλος Θέματος του Σμήματος Ενδιαφέροντος Σμήμα Ενδιαφέροντος-2 η Ομάδα 1) Η εξέλιξη του ανθρώπου και η εξέλιξη της διατροφής: βίοι παράλληλοι 2)

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΘΕΜΑ: ΟΣΠΡΙΑ: Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Δέσποινα Κρομμύδα

Διαβάστε περισσότερα

Η «Μεσογειακή διατροφή»

Η «Μεσογειακή διατροφή» Book Preview Chapter: 1 Chapter: Πρόλογος Μεσσογειακή Διατροφή Η «Μεσογειακή διατροφή» χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της http://myebookmaker.com/books.php?u=20804&popid=24915

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Οι διατροφικές συνήθειες των νοσηλευτών/τριών στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου» ΜΑΚΡΗ ΜΑΡΙΑ ΠΛΙΓΚΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Επιβλέπων καηγητής: Παχούμη Δέσποινα ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα Βιολογίας Μ..Ε: «Σύγχρονες τάσεις στη διδακτική των βιολογικών µαθηµάτων και νέες τεχνολογίες» Μεσoγειακή ιατροφή

Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα Βιολογίας Μ..Ε: «Σύγχρονες τάσεις στη διδακτική των βιολογικών µαθηµάτων και νέες τεχνολογίες» Μεσoγειακή ιατροφή Μ..Ε: «Σύγχρονες τάσεις στη διδακτική των βιολογικών µαθηµάτων και νέες τεχνολογίες» Αθήνα 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙ ΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2 ΣΕΛΙ Α Η έρευνα των επτά χωρών

Διαβάστε περισσότερα

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ATOMA HΛΙΚΙΑΣ 65 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ Για το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis. EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ατομα ηλικιασ 65 ετων και

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ενόψη της περιόδου 2014 2020

Στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ενόψη της περιόδου 2014 2020 Στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ενόψη της περιόδου 2014 2020 Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ) Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ&ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ&ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ&ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: «Μεσογειακή διατροφή και οι επιπτώσεις στην υγεία» Επιμέλεια: Σεγγερίδου Ειρήνη Τζιναρά Χριστίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Σχολικό έτος: 2013-2014 Υπεύθυνος καθηγητής: Μανασής Βασίλης ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βασιλείου Ευηάννα

Διαβάστε περισσότερα

Τα Οφέλη της Βιοτεχνολογίας. Επιστημονικές αξιολογήσεις του ρόλου της βιοτεχνολογίας σε έναν ασφαλέστερο, υγιέστερο κόσμο

Τα Οφέλη της Βιοτεχνολογίας. Επιστημονικές αξιολογήσεις του ρόλου της βιοτεχνολογίας σε έναν ασφαλέστερο, υγιέστερο κόσμο Τα Οφέλη της Βιοτεχνολογίας Επιστημονικές αξιολογήσεις του ρόλου της βιοτεχνολογίας σε έναν ασφαλέστερο, υγιέστερο κόσμο Τα Οφέλη της Βιοτεχνολογίας Οι καλλιέργειες με βελτιώσεις αγροτικής βιοτεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ «ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ»

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ «ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ «ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ» ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 Χαιρετισµός Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονοµίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΒΟΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΒΟΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΒΟΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΕΦΡΑΙΜΙ ΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ: ΑΠΟΣΕΡΚΟΓΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ 2 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΞΗΒΙΒΒΒ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες ενός εφήβου.. Εισηγητής: ΠΕΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΜΑΔΑ Τ.Α.Κ.Ο Συντελεστές: ΠΡΙΦΤΗ ΤΖΕΜΙΛΕ-ΕΥΓΕΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Eυ Δια... Τροφήν EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Για το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis: Επιστημονική Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ MARKETING ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ

Ο ΗΓΟΣ MARKETING ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Ο ΗΓΟΣ MARKETING ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ Νοέµβριος 2003 Επικαιροποίηση στοιχείων: Φεβρουάριος 2005 Τα Κέντρα Επιχειρηµατικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου

Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου σε απασχολεί η εμφάνισή σου; Στην εφηβεία, ο οργανισμός αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό και οι ανάγκες για τροφή είναι αυξημένες. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφη. Χριστούγεννα χωρίς τύψεις. Πώς να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας. Μεσογειακή διατροφή ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

Διατροφη. Χριστούγεννα χωρίς τύψεις. Πώς να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας. Μεσογειακή διατροφή ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 u Τ Ε Υ Χ Ο Σ 5 2 / 9 ο έτος έκδοσης Ë Ë Ç Í É Ê Ï É Ä Ñ Õ Ì Å Á Ã Á Ó Ô Ñ Å Í Ô Å Ñ Ï Ë Ï Ã É Á Ó & Ä É Á Ô Ñ Ï Ö Ç Ó & Κ Ω Δ Ι Κ Ο Σ 6 8 9 9 Διατροφη Χριστούγεννα χωρίς τύψεις

Διαβάστε περισσότερα

Embassy of Greece Office for Economic & Commercial Affairs Tel.: +2027948482 - Fax.: +2027940684, ecocom-cairo@mfa.gr, www.agora.mfa.

Embassy of Greece Office for Economic & Commercial Affairs Tel.: +2027948482 - Fax.: +2027940684, ecocom-cairo@mfa.gr, www.agora.mfa. ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2012 Η ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΜΕΡΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑ ΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ Ευάγγελος αϊρετζής ηµήτριος Πιτσιδήµος Σεπτέµβριος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής Θέμα πτυχιακής εργασίας : Στατιστική παρουσίαση των γεωργικών προϊόντων του Νομού Ξάνθης υποβληθείσα στην Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου.

ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου. 1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: βιωματικές δράσεις ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου. ΜΑΘΗΤΕΣ:1 η ομάδα. Περγάμαλης Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Παρασκευή αρτοσκευασμάτων με χαμηλή θερμιδική αξία Πτυχιακή Μελέτη Σουροπάνη Αργυρώ Επιβλέπων καθηγητής : Γεωργόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2013

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2013 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2013 Η ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ Ευάγγελος Δαϊρετζής Δημήτριος Πιτσιδήμος

Διαβάστε περισσότερα