Φίλιππος Φιλίππου, 2013 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2013 ISBN

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φίλιππος Φιλίππου, 2013 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2013. Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2013 ISBN 978-618-01-0082-2"

Transcript

1

2 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ζωή και θάνατος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Φίλιππος Φιλίππου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕξΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Άγγελος Ελεύθερος & ΣΙΑ Ο.Ε. ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: Κωνσταντίνα Παναγιώτου & ΣΙΑ Ο.Ε. Φίλιππος Φιλίππου, 2013 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2013 Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2013 ISBN Τυπώθηκε σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, διανομή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση, παρουσίαση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. PSICHOGIOS PUBLICATIONS S.A. Έδρα: Τατοΐου 121 Head office: 121, Tatoiou Str Μεταμόρφωση Metamorfossi, Greece Βιβλιοπωλείο: Μαυρομιχάλη 1 Bookstore: 1, Mavromichali Str Αθήνα Athens, Greece Τηλ.: Tel.: Telefax: Telefax:

3 Ψυχογιοσ λογοτεχνια

4 ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Οι Κνίτες, τέκνα της ανάγκης ή ώριμα τέκνα της οργής;, Πυξίδα, 1983, Νεφέλη, Ιδανικοί αυτόχειρες ή ζήτω ο θάνατος, Νεφέλη, Οι εραστές της θάλασσας ή Το βιβλίο του άγνωστου ναύτη, Νέα Σύνορα Α. Α. Λιβάνη, 1986 και To τέλος μιας περιπλάνησης, Νέα Σύνορα Α. Α. Λιβάνη, 1987, και με τίτλο Ο οργισμένος έφηβος, ΑΛΔΕ, Κύκλος θανάτου, Το Κλειδί Α. Α. Λιβάνη, 1987, Πύλη, Το χαμόγελο της Τζοκόντας, Το Κλειδί Α. Α. Λιβάνη, 1988, Βήμα Νουάρ, Δ.Ο.Λ., Το μαύρο γεράκι, Πόλις, Ο πολιτικός Νίκος Καββαδίας, Άγρα, 1996 και Αντίο, Θεσσαλονίκη, Πόλις, Oμόνοια 2000 Ταξίδι στον ομφαλό της Αθήνας, Άγρα, Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη, Πατάκης, Νέα Υόρκη, Καλοκαίρι και μοναξιά, Πατάκης, Κωνσταντίνος Θεοτόκης, σκλάβος του πάθους, Ηλέκτρα, Ο θάνατος του Ζορμπά, Πατάκης, Ο άντρας που αγαπούσαν οι γυναίκες, Πατάκης, Ο ερωτευμένος Ελύτης, Ψυχογιός, 2011.

5 Πάντοτε με μια λέξη μες στα δόντια του άσπαστη κειτάμενος Αυτός ο τελευταίος Έλληνας! (Οδυσσέας Ελύτης, Θάνατος και ανάστασις του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου)

6 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Παραμονή της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης Και ήταν οι καιροί που η Πόλη πόρνη σε μετάνοιες ξενυχτούσε, και τα χέρια της δεμένα τα κρατούσε, και καρτέραγ ένα μακελάρη. [ ] Και καρτέραγε τον Τούρκο να την πάρη. (Κωστής Παλαμάς, Ο δωδεκάλογος του γύφτου)

7 ΕΝΑ Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στην τελευταία Θεία Λειτουργία ΗΔευτέρα 28η Μαΐου ήταν μια δύσκολη ημέρα για τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης. Το πρωί έγινε μια μεγάλη λιτανεία για τον εξευμενισμό της Θεομήτορος, της προστάτιδας της πόλης. Οι πιστοί έκαναν το γύρο των τειχών κρατώντας εικόνες και λάβαρα, ψάλλοντας και υμνολογώντας^ απευθύνονταν στον Θεό ώστε να γίνει το θαύμα. Mικρά παιδιά, ντυμένα στα λευκά, κρατούσαν τα ιερά σκεύη με τα λείψανα των αγίων που συγκεντρώθηκαν από τους ναούς. Πίσω τους πήγαιναν νέοι με τις εικόνες της Παναγίας στους ώμους^ η Θεοτόκος επί πολλούς αιώνες είχε σώσει την πόλη από τους εχθρούς της. Όλοι έλπιζαν πως θα την έσωζε κι αυτή τη φορά. Στη λιτανεία πήραν μέρος άνθρωποι κάθε ηλικίας, άντρες, γυναίκες και παιδιά, με επικεφαλής τους αρχιερείς και τον κλήρο. Έλειπαν όμως οι καλύτεροι, οι δυνατότεροι^ όσοι μπορούσαν να κρατήσουν όπλο βρίσκονταν πάνω στα τείχη περιμένοντας την επίθεση. Οι ιερείς θυμιάτιζαν και η μοσχοβολιά του λιβανιού αναμειγνυόταν με τις

8 ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ευωδιές από τους ανθισμένους κήπους. Πλούσιοι και φτωχοί, άνθρωποι της αυτοκρατορικής Αυλής και τεχνίτες, πρίγκιπες και ψαράδες, καλλιτέχνες και πραματευτάδες περιφέρονταν στους δρόμους, ψάλλοντας τροπάρια. «Κύριε, ελέησον, Κύριε, ελέησον», ανέκραζαν. O αυτοκράτορας, ντυμένος σαν κοινός θνητός, οδηγούσε την πομπή με ιεροπρεπή βηματισμό^ η λιτανεία γινόταν κατά διαταγή του. Θεωρούσε πως η θρησκεία στήριζε τους αδύναμους, κρατούσε τους απείθαρχους σε τάξη και πρόσφερε ελπίδες σε όσους τις είχαν χάσει. Ανεξάρτητα από το αν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πίστευε στα θαύματα ή όχι, ο ίδιος ήταν αυτάρκης, κι έχοντας συνείδηση της πραγματικότητας δε χρειαζόταν παρηγοριά. Οργανώνοντας λιτανείες, εναρμονιζόταν με τα αισθήματα και τις επιθυμίες του λαού, ακόμα κι αν δεν πίστευε πως ήταν αποτελεσματικές. Κάπου τετρακόσια χρόνια μετά, ο Καρλ Μαρξ έγραψε: «Η θρησκεία είναι ο αναστεναγμός του καταπιεσμένου πλάσματος, η θαλπωρή ενός άκαρδου κόσμου, το πνεύμα ενός κόσμου απ όπου το πνεύμα έχει εκλείψει». Και πρόσθεσε: «Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού» 1. Ο φιλόσοφος εννοούσε πως η θρησκεία επινοήθηκε για τους δυστυχείς, εκείνους που αναζητούν την ευτυχία, που προσδοκούν έναν κόσμο καλύτερο από εκείνον στον οποίο ζουν. Με λίγα λόγια, ήθελε να πει πως η θρησκεία παρηγορεί, πως περιορίζει τη θλίψη των καταφρονεμένων. Ο Λένιν ήταν πιο συγκεκριμένος απέναντι στη θρησκεία: «Πίσω από κάθε εικόνα του Χριστού, πίσω από κάθε εικόνα του Βούδα, αντικρίζουμε μόνο τη βίαιη κίνηση του κεφαλαίου», ισχυρίστηκε.

9 ΖΩΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ Αργότερα, ο αυτοκράτορας σύναξε τους άρχοντες και τους αξιωματικούς του για να τους μιλήσει. Ανάμεσά τους ήταν Παλαιολόγοι, Καντακουζηνοί, Λασκάρεις, Κομνηνοί, Νοταράδες. Δεν ήθελε να τους απειλήσει, ούτε να τους εξαναγκάσει να υπακούσουν στις διαταγές του. Το κύριο μέλημά του ήταν να τους επισημάνει την κρισιμότητα των στιγμών^ η Πόλη είχε μεν πολιορκηθεί με αγριότητα κι άλλες φορές, αλλά τώρα ο κίνδυνος ήταν πιο άμεσος παρά ποτέ. Ο Κωνσταντίνος σκόπευε να τους εμψυχώσει, ν αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές τους. Σύμφωνα με τον Γεώργιο Φραντζή, έναν από τους τέσσερις Βυζαντινούς χρονικογράφους της Άλωσης, τους είπε: «Διά τούτο λέγω και παρακαλώ υμάς ίνα στήτε ανδρείως και μετά γενναίας ψυχής, ως πάντοτε έως του νυν εποιήσατε, κατά των εχθρών της πίστεως ημών. Παραδίδωμι δε υμίν την εκλαμπροτάτην και περίφημον ταύτην πόλιν και πατρίδα ημών και βασιλεύουσαν των πόλεων». Τι ήθελε να πει; Νομίζω ότι προσπάθησε να τους πείσει πως ήταν σύντροφός τους κι όχι ένας δυνάστης. Ζήτησε να τον κατανοήσουν ώστε να αντιμετωπίσουν τον εχθρό. Επιχείρησε να κεντρίσει το φιλότιμό τους. Ο Φραντζής, φίλος του Κωνσταντίνου παιδιόθεν, θυμάται πως τους τόνισε: «Αδελφοί, ότι διά τέσσαρά τινα οφειλέται κοινώς εσμέν πάντες ίνα προτιμήσωμεν αποθανείν μάλλον ή ζην, πρώτον μεν υπέρ της πίστεως ημών και ευσεβείας, δεύτερον δε υπέρ της πατρίδος, τρίτον δε υπέρ του βασιλέως ως χριστού κυρίου, και τέταρτον υπέρ συγγενών και φίλων». Ηχεί κάπως περίεργα αυτό το «υπέρ του βασιλέως ως χριστού κυρίου». Μολονότι ο Φραντζής εκείνες τις ημέρες

10 ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ βρισκόταν συνεχώς κοντά του, ας αμφιβάλλουμε για πολλά από όσα έγραψε^ ήταν υπερβολικά θρήσκος και, σε αντίθεση με τον αυτοκράτορα, είχε μεταφυσικές ανησυχίες. Αφού επαίνεσε την ανδρεία τους, ο Κωνσταντίνος τούς δήλωσε πως ήταν άξιοι της εμπιστοσύνης του. Μετά περιέγραψε με μελανά χρώματα τους εχθρούς^ τους χαρακτήρισε δόλιους και αφερέγγυους, συμπεριφέρονταν με βαναυσότητα και έπαρση. «Είμαστε λίγοι», τους θύμισε. «Είμαστε όμως επιδέξιοι, δυνατοί, καλά προετοιμασμένοι και ικανοί για μεγάλα έργα». Μετά τους έδωσε οδηγίες για τη μάχη. «Με τις ασπίδες σας να καλύπτετε καλά τα κεφάλια σας στις συμπλοκές», τους συνέστησε. «Οι περικεφαλαίες και οι σιδερένιες πανοπλίες σας θα είναι αρκετά χρήσιμες^ οι αντίπαλοι δεν έχουν τέτοια εξαρτήματα ούτε ξέρουν να τα χρησιμοποιούν». Και πρόσθεσε: «Εξάλλου, είστε προστατευμένοι πίσω από τα τείχη». Εκείνοι τον άκουγαν προσεκτικά. Ο Κωνσταντίνος, ηγέτης που μπορούσε να πείθει χωρίς να δημαγωγεί, είχε την ικανότητα και να εμπνέει. Κανένας δεν τόλμησε να τον διακόψει, να πει πως η μάχη ήταν άνιση, πως ο εχθρός ήταν πολυπληθέστερος. Στη συνέχεια, τους παρότρυνε να μιμηθούν τους λίγους ελέφαντες των αρχαίων Καρχηδονίων που μόνο με τη φωνή και την όψη τους έτρεψαν σε φυγή μέγα πλήθος ρωμαϊκού ιππικού. «Εμείς που είμαστε κύριοι των ζώων μπορούμε να κάνουμε περισσότερα», τους είπε. Και συμπλήρωσε: «Οι αντίπαλοί μας είναι χειρότεροι από ζώα. Φανταστείτε πως

11 ΖΩΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ παίρνετε μέρος σε κυνήγι αγριόχοιρων^ πρέπει να τους δώσετε να καταλάβουν πως δε μάχονται με ζώα χωρίς λογική, όπως αυτοί, αλλά με άρχοντες και με αφέντες, απογόνους των Ελλήνων και των Ρωμαίων». Ο αυτοκράτορας, που γνώριζε τα σχέδια του Μωάμεθ, σκιαγράφησε την προσωπικότητα του νεαρού σουλτάνου με τον πολύπλοκο ψυχισμό, χαρακτηρίζοντάς τον αδίστακτο. «Εξαιτίας των φιλοδοξιών του, αθέτησε τους όρκους του», τους δήλωσε. «Διέλυσε την αγάπη μεταξύ των δύο λαών, του ελληνικού και του τουρκικού, που επί αιώνες ζούσαν μονοιασμένοι δίπλα δίπλα. Θέλει να μας καταπιεί και σκοπεύει να υποδουλώσει την πόλη». Στο τέλος, τους τόνισε: «Οφείλουμε να δώσουμε και τη ζωή μας ακόμα ώστε να σωθεί η βασιλίδα των πόλεων, η πατρίδα και το καταφύγιο των χριστιανών, η ελπίδα κι η χαρά όλων των Ελλήνων». Ήταν η πρώτη φορά που αυτοκράτορας της Νέας Ρώμης, του Βυζαντίου 2, χαρακτήρισε την Κωνσταντινούπολη ελληνική πόλη. Ο Κωνσταντίνος κέντρισε το θρησκευτικό τους συναίσθημα, μα δεν παρέλειψε να τους παρακινήσει να κάνουν και το πατριωτικό χρέος τους. Τους θύμισε πως η Βυζαντινή Αυτοκρατορία είχε κατακτήσει σχεδόν όλη την τότε υφήλιο, από την Ιβηρική Χερσόνησο ως τα Βαλκάνια, κι από την Αφρική ως την Περσία, και τους εξέφρασε τη βαθύτερη σκέψη του: ήταν κρίμα κι άδικο αυτούς τους απογόνους ένδοξων πολεμιστών, του Λεωνίδα, του Περικλή, του Θεμιστοκλή, του Πελοπίδα, του Αλέξανδρου, να τους υποδουλώσει ο γόνος μιας νομαδικής φυλής από τα βάθη της Ασίας.

12 ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Και κατέληξε: «Λοιπόν, αδελφοί και συστρατιώται, έτοιμοι έστε τω πρωί, [ ] ποιήσωμεν τους εναντίους μετά αισχύνης εκ των εντεύθεν κακώς αναχωρήσωσιν». Ο Γεώργιος Φραντζής κατέγραψε τα λόγια του αυτοκράτορα, μολονότι ο ίδιος απουσίαζε από τις συνάξεις αυτές. Περίπου τα ίδια ανέφερε ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης, ο Λεονάρδος από τη Χίο, που ήταν παρών, στο υπόμνημά του προς τον πάπα Νικόλαο Ε. Είναι φανερό πως ο Φραντζής, ή εκείνοι που τον πλαστογράφησαν, αντέγραψε τον Λεονάρδο, αφού το χρονικό του γράφτηκε στην Κέρκυρα, πολλά χρόνια μετά την Άλωση. Τηρουμένων των αναλογιών, το θέμα της εγκυρότητας της αφήγησής του θυμίζει το λεγόμενο ομηρικό ζήτημα και τη διαμάχη ανάμεσα στους φιλολόγους, αρκετοί από τους οποίους αναρωτιούνται αν τα δύο έπη του Ομήρου, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, είναι του ίδιου ποιητή και αν μέσα σε αυτά υπάρχουν πρόσθετες καταγραφές. Ας ξαναγυρίσουμε στον Κωνσταντίνο, ο οποίος, μετά τους συμπατριώτες του, απευθύνθηκε στους Βενετσιάνους που ήταν αποφασισμένοι να αμυνθούν κατά του εισβολέα. Τους είπε: «Ενετοί ευγενείς, αδελφοί ηγαπημένοι εν Χριστώ τω Θεώ, άνδρες ισχυροί και στρατιώται δυνατοί και εν πολέμοις δοκιμώτατοι, οι διά των εστιλβωμένων υμών ρομφαίων και χάριτος πολλάκις πλήθος των Αγαρηνών εθανα-

13 ΖΩΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ τώσατε, και το αίμα αυτών ποταμειδώς εκ των χειρών υμών έρρευσε, τη σήμερον παρακαλώ υμάς ίνα την πόλιν ταύτην την ευρισκομένην επί τοσαύτη συμφορά του πολέμου ολοψύχως και εκ μέσου ψυχής γένητε υπερασπισταί» Μίλησε και στους Γενοβέζους, που πήγαν να συμπολεμήσουν μαζί του: «Ω Λιγουρίται, εντιμότατοι αδελφοί, άνδρες πολεμισταί και μεγαλοκάρδιοι και φημιστοί, καλώς οίδατε και γινώσκετε ότι η δυστυχής αύτη πόλις πάντοτε ουκ εμοί μόνον υπήρχεν, αλλά και υμίν διά πολλά τινα αίτια. Υμείς μεν πολλάκις μετά προθυμίας αυτή εβοηθήσατε, και συνδρομή υμετέρα ελυτρώσατε από των Αγαρηνών των αυτής εναντίων. Τα νυν πάλιν ο καιρός εστίν επιτήδειος ίνα δείξητε εις βοήθειαν αυτής την Χριστώ αγάπην και ανδρείαν και γενναιότητα υμών». Τελειώνοντας, έστρεψε το κεφάλι του γύρω γύρω, και δήλωσε στους παρευρισκόμενους πως αποθέτει το σκήπτρο του στα χέρια τους για να το διαφυλάξουν. Και συνέχισε: «Σας παρακαλώ ακόμα να πειθαρχείτε στους αξιωματικούς σας». Μετά πρόσθεσε: «Ζητάω την αγάπη σας. Αν φυλάξετε τις εντολές μου μέσα στην καρδιά σας, ελπίζω πως ο Θεός 3 θα μας λυτρώσει από τούτη τη δίκαιη απειλή του». Ο Κωνσταντίνος ολοκλήρωσε το λόγο του και δάκρυσε^ είχε επίγνωση για το μάταιο του εγχειρήματος. Ήταν «ένας γενναίος άντρας», γράφει ο Δημήτρης Φωτιάδης, με την έννοια πως είχε θαρραλέα ψυχή. Αυτό όμως δεν τον εμπόδιζε να διαθέτει ευαισθησίες. Ψηλός, αδύνατος, μαυριδερός, με αδρά χαρακτηριστικά, ενέπνεε εμπιστοσύνη. Μολονότι κόντευε τα πενήντα, δε δείλιαζε, είχε πάρει την απόφαση να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα. Ναι, επιχείρησε να τους εμφυσήσει πνεύμα αυταπάρ-

14 ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ νησης, μα δεν αισθανόταν ικανός να τους παρηγορήσει. Τι να σκεφτόταν άραγε εκείνες τις στιγμές; Θυμάμαι τώρα τη φράση του Νίτσε από το Τάδε έφη Ζαρατούστρα: «Βλέπω πολλούς στρατιώτες, μα θα θελα να βλεπα πολλούς πολεμιστές». H ζωή πρέπει να είναι συνεχής αγώνας και η ειρήνη να είναι πάντα η νίκη, σύμφωνα με το Γερμανό φιλόσοφο. Ο αγώνας όμως των Βυζαντινών ήταν καταδικασμένος^ οι πολεμιστές ήταν λίγοι και τους έλειπε η πίστη για τη νίκη. Εκείνοι, κατηφείς και δακρυσμένοι, έδωσαν στον αυτοκράτορα τη διαβεβαίωση πως είναι έτοιμοι να πεθάνουν μαζί του, κι ο Κωνσταντίνος τούς ευχαρίστησε. Μετά περπάτησε γύρω γύρω και ζήτησε από τον καθένα χωριστά να τον συγχωρέσει, εάν ποτέ τον είχε προσβάλει. Έπειτα στάθηκε. Δεν μπορούσε να τελειώσει με ωραία λόγια, ήξερε πως δεν αρκούσαν. Τους υποσχέθηκε λοιπόν χρηματικές δωρεές σε περίπτωση νίκης και τους παράγγειλε να είναι έτοιμοι το πρωί. Ήταν στιγμές ψυχικής ανάτασης. Η συγκίνηση είχε πλημμυρίσει τους αποφασισμένους πολεμιστές που, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των περιστάσεων, αγκαλιάστηκαν κλαίγοντας. Για λίγο, έπαψαν να σκέφτονται τα παιδιά, τις γυναίκες, τα σπίτια, τις περιουσίες τους. Προείχε η σκέψη για την υπεράσπιση της πατρίδας. Ελεύθερη πατρίδα σήμαινε ελευθερία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Η ζωή ήταν ωραία. Από τους κήπους έφτανε ο ανοιξιάτικος αέρας, θωπεύοντας τα πρόσωπά τους. Ωστόσο, η ευωδιά από τα τριαντάφυλλα, τα γιασεμιά, τα αγιοκλήματα, αντί για ευεξία, τους έφερνε θλίψη. Το καλοκαίρι έμπαινε όπου να ναι, μα δεν ήταν βέβαιοι πως θα κατάφερναν να το χαρούν.

15 ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Ζωή και θάνατος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ΔΥΟ Η μνηστή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται το βίο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Πρόκειται για το σκιαγράφημα μιας ηρωικής και συνάμα τραγικής μορφής της ανθρωπότητας. Ο Κωνσταντίνος, από τη στιγμή που στέφθηκε αυτοκράτορας στο Μυστρά, Την προκάλεσε ίδια μέρα, τη μοίρα οι κάτοικοι του. Ήταν της ένας Πόλης καταραμένος, έσπευσαν έναςστην maudit. Αγία Σοφία Άτυχος σε για όλα, να ακόμα δεηθούν και στο υπέρ γάμο, της μασωτηρίας και στον έρωτα, τους. έμεινε Η κο- δύο φορές χήρος και η τελευταία γυναίκα της ζωής του, η Άννα σμοσυρροή ήταν μεγάλη. Ο μεγάλος ναός, που είχε παρα- Νοταρά, κόρη του Λουκά Νοταρά, τον εγκατέλειψε λίγο πριν μείνει κλειστός από τις 12 Δεκεμβρίου, όταν έγινε η κοινή από την πτώση της Κωνσταντινούπολης και διέφυγε στη Δύση. λειτουργία Ο Κωνσταντίνος ορθοδόξων νος Παλαιολόγος, και καθολικών που βασίλεψε προς τιμήν για λίγο της στα άρσης του Σχίσματος απομεινάρια και της την Βυζαντινής επισημοποίηση Αυτοκρατορίας, της Ένωσης Μικρασιάτης των δύο Εκκλησιών, και Σέρβος γέμισε. στην καταγωγή, Εκτός από αισθανόταν τους Βυζαντινούς, Έλληνας. Οραματιστής ευγενείς και πληβείους, καθώς ήταν, ιερείς, σκόπευε στρατιώτες να προβείκαι σε ριζικές αξιωματικούς, αλλαγές αγές στοπαρευρέ- μικρό θηκαν κράτος και ομόδοξοι, του, ώστε να Βενετσιάνοι, το καταστήσει Γενοβέζοι ισχυρό. Δεν και πρόλαβε Καταλανοί. όμως. Οι Έπεσε, πύλες ανώνυμος του ναού ήρωας, άνοιξαν, μαζί με τους οι καντηλανάφτες άλλους συμπολεμιστές άναψαν του, έγραψε ο Στέφαν Τσβάιχ. Προς δόξαν του, σημαντικοί άνθρωποι τους πολυελαίους, τα μανουάλια και τα κηροπήγια, και οι των ελληνικών γραμμάτων ο Βιζυηνός, ο Καβάφης, ιερείς, φορώντας τα χρυσά άμφιά τους, πήραν τη θέση ο Καζαντζάκης, ο Καραγάτσης, ο Κόντογλου, ο Εγγονόπουλος, τους στο Άγιο ο Ελύτης Βήμα. τον Τοέχρισαν δάπεδο και ήταν λογοτεχνικό καλυμμένο ήρωα. από φύλλα δάφνης, μυρτιάς και φοινικιάς, οι εικόνες της Παναγίας στολισμένες To παρόν μεμυθιστορηματικό λευκά και κόκκινα χρονικό γαρίφαλα. περιέχει ει σκηνές Οι από πιστοί, Ενωτικοί το βίο και του, Ανθενωτικοί, τον πολεμικό και στέκονταν τον ερωτικό, ευλαβείς σε μιαν αφήγηση με τα κεριά στα χέρια. που μοιάζει Η ιερή με λειτουργία παραμύθι, ενώ αποτελούσε δεν είναι παραμύθι. ουσιαστικά μια επιθανάτια ακολουθία και ασφαλώς ήταν η πιο τραγική απ όσες προηγήθηκαν. ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ MΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

ΘΕΑΝΩ, Η ΛΥΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΘΕΑΝΩ, Η ΛΥΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ήταν ένας καφές στη χόβολη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Λένα Μαντά ΘΕΩΡΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής Πιτσιρίκος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Λένα Μαντά, 2001, 2014 Φωτογραφιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: POPULAR Από τις Εκδόσεις DUTTON BOOKS, Νέα Υόρκη 2014 TΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πώς να γίνεις δημοφιλής ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Maya Van Wagenen ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Πετρούλα Γαβριηλίδου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

σόφη Θεοδωρίδου, 2010 πρώτη έκδοση: μάρτιος 2010, 5.000 αντίτυπα ιsbn 978-960-453-685-6

σόφη Θεοδωρίδου, 2010 πρώτη έκδοση: μάρτιος 2010, 5.000 αντίτυπα ιsbn 978-960-453-685-6 τιτλοσ βιβλιου: Η νύφη φορούσε μαύρα συγγραφεασ: σόφη Θεοδωρίδου επιμελεια ΔιορΘωση κειμενου: Άννα μαράντη συνθεση εξωφυλλου: κατερίνα Δημοπούλου ηλεκτρονικη σελιδοποιηση: μερσίνα λαδοπούλου εκτυπωση:

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους

Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους http://o-nekros.blogspot.com/2010/09/blog-post_9502.html Απόψε, στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, είδα στην τηλεόραση ένα ντοκιμανταίρ, που παρουσίαζε

Διαβάστε περισσότερα

Σταματίνα Τσιμτσιλή, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Irene Lamprakou/Trevillion Images, Oliko/www.shutterstock.com

Σταματίνα Τσιμτσιλή, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Irene Lamprakou/Trevillion Images, Oliko/www.shutterstock.com ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Όλα για λίγο παράδεισο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Σταματίνα Τσιμτσιλή ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής Πιτσιρίκος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βάσω Βύρρα Σταματίνα

Διαβάστε περισσότερα

Είναι ο Ιησούς Θεός; Η Βίβλος Λέει: ΟΧΙ

Είναι ο Ιησούς Θεός; Η Βίβλος Λέει: ΟΧΙ Είναι ο Ιησούς Θεός; Η Βίβλος Λέει: ΟΧΙ ] يونا Greek [ Ελληνικά Σαμπίρ Αλί Μετάφραση : EUROPEAN ISLAMIC RESEARCH CENTER (EIRC) & Ρηγάλος Κωνσταντίνος Επιμέλεια : Τσεκούρα Βίβιαν & Άχμαντ Αλ- Αμίρ 2013-1435

Διαβάστε περισσότερα

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0222-2

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0222-2 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Το λουλουδόπαιδο και άλλες ιστορίες ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Αιµιλία Κονταίου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΤΑΧΑΡ ΜΠΕΝ ΤΖΕΛΟΥΝ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ Μετάφραση από τα γαλλικά ΑΓΓΕΛΑ ΒΕΡΥΚΟΚΑΚΗ «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ» ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 1998 Στη Μεριέμ Σεψά: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΚΟΣΜΟΣ Τίτλος πρωτοτύπου:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΨΕΙΣ. ΑΣΤΗΡ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ Εκδίδεται από το 1858 ΜΠΙΛΥ ΓΚΡΑΧΑΜ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΚΕΨΕΙΣ. ΑΣΤΗΡ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ Εκδίδεται από το 1858 ΜΠΙΛΥ ΓΚΡΑΧΑΜ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΘΩΣ ΕΙΜΙ ΕΛΕΕΙΝΟΣ ΣΚΕΨΕΙΣ Στο παρόν τεύχος έχουμε για πρώτη φορά στο περιοδικό μας και στην Ελλάδα μία βιογραφία του δρος Μπίλλυ Γκραίαμ ή Γκράχαμ όπως καθιερώθηκε στα ελληνικά το όνομά του. Την έγραψε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ THE BLIGHT OF ASIA. υπό. GEORGE HORTON Προξένου και Γενικού Προξένου των Ηνωμ. Πολιτειών στην Εγγύς Ανατολή επί τριάντα χρόνια.

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ THE BLIGHT OF ASIA. υπό. GEORGE HORTON Προξένου και Γενικού Προξένου των Ηνωμ. Πολιτειών στην Εγγύς Ανατολή επί τριάντα χρόνια. Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ THE BLIGHT OF ASIA υπό GEORGE HORTON Προξένου και Γενικού Προξένου των Ηνωμ. Πολιτειών στην Εγγύς Ανατολή επί τριάντα χρόνια. Με Πρόλογο του JAMES W. GERARD, πρώην Πρεσβευτού στη Γερμανία

Διαβάστε περισσότερα

«Ερωφίλη» Κρητική Λογοτεχνία

«Ερωφίλη» Κρητική Λογοτεχνία ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΡΤΑΤΣΗΣ (19ος αιώνας) «Ερωφίλη» Κρητική Λογοτεχνία I Κρητική λογοτεχνία Η παρουσία του νησιού στη νεοελληνική λογοτεχνία αρχίζει με τα δημοτικά τραγούδια. Τα θέματα των δημοτικών τραγουδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΣ 34 ον - ΤΕΥΧΟΣ 177

ΕΤΟΣ 34 ον - ΤΕΥΧΟΣ 177 ΕΤΟΣ 34 ον - ΤΕΥΧΟΣ 177 Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος 2011 Κωδικός 2130 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ - ΖΑΚΥΝΘΟΥ και ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΒΙΚΑΡΙΑΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΝΗ. Εθνικό είναι ότι είναι αληθινό! Μηνιαία Εφημερίδα Έτος Ιδρύσεως 2005 Αριθμός Φύλλου 105 Δεκέμβριος 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΝΗ. Εθνικό είναι ότι είναι αληθινό! Μηνιαία Εφημερίδα Έτος Ιδρύσεως 2005 Αριθμός Φύλλου 105 Δεκέμβριος 2013 RETURN ADDRESS: 6616 N. KENTON AVE., LINCOLNWOOD, IL 60712 USA HELLENIC VOICE The Hellenic Newspaper of Chicago ΕΛΛΗΝΙΚΗ CHECK OUT OUR ENGLISH SECTION PAGES 14-17 BY BOB NICOLAIDES Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

36. Η κινεζική θρησκεία

36. Η κινεζική θρησκεία 36. Η κινεζική θρησκεία Κινεζική θρησκεία, είναι η παραδοσιακή θρησκεία του κινεζικού λαού. Επικρατεί στην Κίνα και την Ταϊουάν, αλλά και στη μεγάλη κινέζικη διασπορά των νησιών της νοτιοανατολικής Ασίας,

Διαβάστε περισσότερα

Τ 45 45 ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟ

Τ 45 45 ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟ Μηνιάτικη ηλεκτρονική έκδοση του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών Τεύχος 45 ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 28 Μάρτη Ο 4ος γιορτασμός της Παγκόσμιας μέρας Θεάτρου Σκιών Την μέρα αυτή, όπου παίζεται παράσταση Θεάτρου Σκιών,

Διαβάστε περισσότερα

Του Αναπλιού τ' Αγάλματα εξιστορούν με ρίμες

Του Αναπλιού τ' Αγάλματα εξιστορούν με ρίμες Του Αναπλιού τ' Αγάλματα εξιστορούν με ρίμες Ασκληπιάδα Κυριάκου Αντί προλόγου Ανάπλι. Η πόλη η µαγευτική που σαγηνεύει και ταξιδεύει τον καθένα µέσα στο χρόνο. Το πεφταστέρι φωτεινό, ξαγρυπνά πάνω στα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΨΕΙΣ. ΑΣΤΗΡ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Εκδίδεται από το 1858

ΣΚΕΨΕΙΣ. ΑΣΤΗΡ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Εκδίδεται από το 1858 Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΚΕΨΕΙΣ Αγαπητοί Αναγνώστες, Το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας έχει μια διπλή ιδιαιτερότητα: 1. Σηματοδοτεί την αλλαγή του εκδότη. Μετά από 12 χρόνια ως Εκδότης, ο αγαπητός φίλος και

Διαβάστε περισσότερα

ISBN 978-960-9607-60-5. Η γενική επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τις εκδόσεις οσελότος ΕΚΔΟΣΕΙΣ. οσελότος. Βατάτζη 55, 114 73 Αθήνα Τηλ.

ISBN 978-960-9607-60-5. Η γενική επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τις εκδόσεις οσελότος ΕΚΔΟΣΕΙΣ. οσελότος. Βατάτζη 55, 114 73 Αθήνα Τηλ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ οσελότος Τιτλος Μελίνα, Ο κόσμος των σκιών Συγγραφέας Σοφία Αποστολίδη Σειρα Ελληνική λογοτεχνία [1358]0512/11 Copyright 2012 Σοφία Αποστολίδη Πρώτη Εκδοση Αθήνα, Μάιος 2012 ISBN 978-960-9607-60-5

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ Ίσως «δείτε» πως ονειρεύτηκαν αυτοί καλά ο λογ ησυχίες 2010

ΑΝ Ίσως «δείτε» πως ονειρεύτηκαν αυτοί καλά ο λογ ησυχίες 2010 ησυχίες 2010 Αφιερωμένο εξαιρετικά στην κα Ματίνα και την ευχαριστούμε που μας «άντεξε»!... Συγγραφική ομάδα Επιμέλεια κειμένου: Αρβανιτάκη Μαρία / Γραφιστική επιμέλεια εντύπου: Θεοδωρόπουλος Άγγελος Αντωνίου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΨΟΜΕΘΑ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΚΑΘΩΣ ΕΣΤΙ

ΟΨΟΜΕΘΑ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΚΑΘΩΣ ΕΣΤΙ ΑΡΧΙΜ. ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ ΤΟΥ ΕΣΣΕΞ ΤΟΜΟΣ 1 Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΖΩΗ ΜΟΥ & ΟΨΟΜΕΘΑ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΚΑΘΩΣ ΕΣΤΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΖΩΗ ΜΟΥ ΕΚΔ. ΠΟΥΡΝΑΡΑ 1983. Μετάφραση Rosemary Edmonds ΟΨΟΜΕΘΑ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΚΑΘΩΣ ΕΣΤΙ ΕΚΔ. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

NATIONAL HERALD VOL. 99 No.33006 GREEK-AMERICAN DAILY NY, NJ, PA, MA $1.25 - CT $1.50. Υγιής η πορεία της Οικονομίας

NATIONAL HERALD VOL. 99 No.33006 GREEK-AMERICAN DAILY NY, NJ, PA, MA $1.25 - CT $1.50. Υγιής η πορεία της Οικονομίας News Γράφει την ιστορία του Ελληνισμού των ΗΠΑ από το 1915 a b Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015/ Wednesday, January 21, 2015 www.ekirikas.com Αφιέρωμα στις πιο κρίσιμες και καθοριστικές εκλογές της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

Λάκης Φουρουκλάς. Δυο φωνές και μια σιωπή

Λάκης Φουρουκλάς. Δυο φωνές και μια σιωπή 1 Λάκης Φουρουκλάς Δυο φωνές και μια σιωπή Μυθιστόρημα 2 ebooks4greeks.gr Φωτογραφία εξωφύλλου: Graceful Dancers. Duncan Noakes. Dreamstime Σχεδιασμός εξωφύλλου: Λ.Φ. Ηλεκτρονική Έκδοση (e-book): Μάρτιος

Διαβάστε περισσότερα

Κ Α Θ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Η Ε Φ Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α Τ Ω Ν Χ Α Ν Ι Ω Ν ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΒΑΜΒΟΥΚΑ - ΣΚΟΥΛΑΚΗ ΣΤON ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ. Ποιος από τους δύο;

Κ Α Θ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Η Ε Φ Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α Τ Ω Ν Χ Α Ν Ι Ω Ν ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΒΑΜΒΟΥΚΑ - ΣΚΟΥΛΑΚΗ ΣΤON ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ. Ποιος από τους δύο; Χανιώτικα νέαδευτερα Χανιώτικα νέα AΡ. ΦΥΛΛΟΥ 14.253 ΤΙΜΗ 0,60 Κ Α Θ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Η Ε Φ Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α Τ Ω Ν Χ Α Ν Ι Ω Ν 19.5.2014 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΒΑΜΒΟΥΚΑ - ΣΚΟΥΛΑΚΗ ΣΤON ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ Ποιος

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Βουλαζέρης http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris

Κώστας Βουλαζέρης http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris Κώστας Βουλαζέρης http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris Για τα πνευματικά δικαιώματα αυτού του κειμένου ισχύουν οι όροι του Creative Commons http://creativecommons.org/licenses/by-ncnd/3.0/gr/

Διαβάστε περισσότερα

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό Eπιμέλεια Αλεξάνδρα Χολέβα Περσεφόνη Mήττα. M. K.. ΣYΛΛOΓOΣ KAPKINOΠAΘΩN MAKEΔONIAΣ-ΘPAKHΣ Εγνατίας 65, 1ος όρ. Θεσσαλονίκη (546 31) - Tηλ. 2310 241911 - Fax 2310

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 1 15 ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Οι «ρεπόρτερς» του εκπαιδευτικού προγράμματος Zoom στο Παρασκήνιο της Στέγης αναζήτησαν τον Κ.Π Καβάφη παντού. Στα ποιήματα και

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Τζαβάρας* Οι Σημειώσεις του Νίτσε για τον Ζαρατούστρα (Ιούλιος 1882 Φεβρουάριος 1883)

Γιάννης Τζαβάρας* Οι Σημειώσεις του Νίτσε για τον Ζαρατούστρα (Ιούλιος 1882 Φεβρουάριος 1883) 1 Γιάννης Τζαβάρας* Οι Σημειώσεις του Νίτσε για τον Ζαρατούστρα (Ιούλιος 1882 Φεβρουάριος 1883) Zusammenfassung Nietzsches Notizen zum Zarathustra (Juli 1882 Februar 1883) Nietzsches Werk Also sprach Zarathustra

Διαβάστε περισσότερα