1) Συνοπτική Παρουσίαση Παράδειγμα. 2) Ανάλυση Κατάστασης και PEST

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1) Συνοπτική Παρουσίαση Παράδειγμα. 2) Ανάλυση Κατάστασης και PEST"

Transcript

1 Σε Σε αυτό το το μέρος, πρέπει να να γράψετε μια μια σύντομη περιγραφή του του έργου για για να να κεντρίσετε το το ενδιαφέρον του του αναγνώστη. 1) Συνοπτική Παρουσίαση Παράδειγμα Αυτό το Σχέδιο Μάρκετινγκ αφορά το λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος σε μία νέα αγορά που αναπτύσσεται γρήγορα. Το προϊόν είναι μια ειδική ποικιλία μήλου, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τους καταναλωτές του πλανήτη Άρη, οι οποίοι δείχνουν διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για φρέσκα προϊόντα από την Γη. Αυτή η αγορά μπορεί τώρα να προσεγγιστεί χάρη στην ανάπτυξη των διαπλανητικών πτήσεων, αλλά τα προϊόντα που εξάγονται ήδη είναι απλώς προϊόντα του Πλανήτη Γη. Αντ αυτού, είναι εφικτό να ικανοποιήσουμε, με μεγαλύτερη ακρίβεια, τις ιδιαίτερες ανάγκες των Αρειανών καταναλωτών, με ένα στοχευμένο Σχέδιο Μάρκετινγκ. 2) Ανάλυση Κατάστασης και PEST Τάσεις ζήτησης, κοινωνικοί παράγοντες, ψυχογραφικά στοιχεία Ερωτήσεις a.ποιες είναι οι τάσεις στην ζήτηση για το προϊόν ή την υπηρεσία σας; Η ζήτηση είναι εποχική; Που το αγοράζουν κυρίως; Πως πληρώνουν για την αγορά του (με πιστωτική κάρτα, μετρητοίς); Μπορείτε να προβλέψετε τις αλλαγές στη ζήτηση που μπορεί να αποτελέσουν ευκαιρία για σας; b. Ποιος θα αγοράσει τα προϊόντα σας; Η πώληση γίνεται από επιχείρηση προς επιχείρηση (B2B) ή από επιχείρηση προς καταναλωτή (B2C) ή και τα δύο; Σε κάθε περίπτωση ποιος παίρνει την απόφαση αγοράς; (π.χ. μία νοικοκυρά, μία πολυάσχολη εργαζόμενη μητέρα, ένας παραγγελιοδότης σύγχρονου καναλιού διανομής; Ο διευθυντής αγορών ενός χονδρεμπόρου ) c. Ποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θα έχουν οι αγοραστές του προϊόντος σας; Ηλικία; Φύλο; Θρησκεία; Φυλή; Μόρφωση; Κοινωνικοοικονομική κατάσταση; Είδος νοικοκυριού; Προτιμητέο σημείο πώλησης (μέσω Ίντερνετ ή σε κατάστημα, σε εμπορικό κέντρο ή το κέντρο της πόλης); Αγαπημένα μέσα; Κύρια πηγή πληροφόρησης και διασφάλισης ως προς την ποιότητα των τροφίμων; Σε Σε αυτό το το μέρος πρέπει να να συνοψίσετε τα τα αποτελέσματα της της ανάλυσης της της αγοράς (δείτε το το αντίστοιχο κεφάλαιο). Είναι πολύ πολύ σημαντικό να να είναι είναι τίμια, ανεξάρτητα από από το το αν αν το το έγγραφο είναι για για εσωτερική ή εξωτερική χρήση. Πρέπει να να καταγράψετε τα τα πιθανά οφέλη αλλά και και τα τα μειονεκτήματα. d. Η απήχηση του προϊόντος σας; Πρόκειται να υποκαταστήσει κάποιο υπάρχον προϊόν ή πρόκειται για μια νέα λύση σε ένα πρόβλημα/ανάγκη; Στην πρώτη περίπτωση, για ποιο λόγο θα έπρεπε να αγοράσει κάποιος το δικό σας προϊόν αντί/ή συμπληρωματικά προς το υπάρχον; e. Προσπαθείτε να αυξήσετε το ενδιαφέρον μίας συγκεκριμένης κοινωνικής ή πολιτισμικής ομάδας; Γιατί πιστεύετε ότι θα τους αρέσει το προϊόν σας; f. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος που συνδέεται με την κατανάλωση του προϊόντος σας; (π.χ. πρόσφατες ανησυχητικές ειδήσεις, ιδιαίτερα υψηλή τιμή που σχετίζεται με διακυμάνσεις στην ποιότητα, οπότε ο κίνδυνος κακής εμπειρίας κατανάλωσης είναι μεγάλος αν συνδυαστεί με την υψηλή τιμή του προϊόντος)

2 Ανάλυση Κατάστασης και PEST Ανάλυση PEST: το Πολιτικό, Οικονομικό, Κοινωνικό και Τεχνολογικό περιβάλλον Ερωτήσεις a.ανεξαρτήτως αν πρόκειται να πουλήσετε στην ίδια περιοχή που παράγετε, ή αν έχετε αποφασίσει να επεκτείνετε την περιοχή επιρροής σας, είναι σημαντικό να αναλογιστείτε τις γενικές οικονομικές και επιχειρησιακές συνθήκες στην περιοχή της επιλογής σας. Τα σούπερ μάρκετ της ίδιας αλυσίδας αλλάζουν την σειρά των προϊόντων τους ανάλογα με την τοποθεσία: σε περιοχές με φοιτητές, οι ποσότητες είναι μικρότερες. Σε περιοχές με χαμηλές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας παίζουν δευτερεύοντα ρόλο, κλπ. b.έχετε πληροφορίες για να εκτιμήσετε τις υφιστάμενες συνθήκες και τις τάσεις στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και σε σχέση με τον κλάδο/προϊόν σας; Ένα στοιχείο αξιολόγησης θα μπορούσε να είναι οι υπάρχουσες συνθήκες και οι τάσεις που κυριαρχούν στον κλάδο που ανήκει και το προϊόν σας. c.αλλαγές στο εισόδημα: υπάρχει απώλεια θέσεων εργασίας ή πέφτουν τα ποσοστά της ανεργίας; Οι εργαζόμενοι αμείβονται καλύτερα ή χειρότερα; Η εθνική στατιστική αρχή παρέχει τέτοια στοιχεία. d.υπάρχουν αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες; Μήπως περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το λεωφορείο αντί το αυτοκίνητο τους; Σε τέτοια περίπτωση θα εκτιμούσαν ιδιαιτέρως την παράδοση κατ οίκον. Αγοράζουν προϊόντα περισσότερο ή λιγότερο συχνά; Υπάρχουν τάσεις που σας αφορούν; (π.χ. προϊόντα χωρίς γλουτένη ή χωρίς λακτόζη, οργανικά προϊόντα, τοπικά προϊόντα, κλπ.) e.θα αγοράσουν το προϊόν σας άτομα που έχουν οικονομική άνεση ή εκείνοι που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα; Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το βόειο κρέας και τα αυγά. Και τα δύο είναι πηγές πρωτεϊνών, οπότε μπορούν να υποκαταστήσουν το ένα το άλλο σε περίπτωση οικονομικής στενότητας. Αυτό το το μέρος θα θα σας σας βοηθήσει να να κατανοήσετε αν, αν, ανεξάρτητα από από την την ποιότητα του του προϊόντος σας σας και και τις τις πολιτικές μάρκετινγκ που που θα θα ακολουθήσετε, το το περιβάλλον είναι ευνοϊκό για για ανάπτυξη των των πωλήσεων σας. Τα Τα αποτελέσματα αυτής της της ανάλυσης θα θα σας σας επιτρέψουν να να κάνετε ρεαλιστικές εκτιμήσεις πωλήσεων. f.το πολιτικό και νομοθετικό πλαίσιο; Η κυβέρνηση στην γεωγραφική περιοχή που στοχεύετε ακολουθεί επεκτατικές ή περιοριστικές πολιτικές; Αυξάνονται οι φόροι; Οι δημόσιες δαπάνες μειώνονται; Αν πρόκειται για ξένη χώρα, ποια είναι η συμπεριφορά της κυβέρνησης ως προς την εισαγωγή προϊόντων σαν το δικό σας; Υπάρχουν υψηλοί δασμοί; Και μήπως υπάρχουν μη δασμολογικοί φραγμοί, όπως πολύ περιοριστικές απαιτήσεις για τα προϊόντα; g. Υπάρχουν τεχνολογικές εξελίξεις που αφορούν το προϊόν σας και οι οποίες θα μπορούσαν για παράδειγμα να καταστήσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν απαρχαιωμένο; Μήπως η αγορά αλλάζει γρήγορα, ώστε μία συγκεκριμένη έκδοση του προϊόντος θα έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής; Είναι η αγορά σας ώριμη με μικρό περιθώριο καινοτομίας; Υπάρχουν πρόσφατες ευρεσιτεχνίες;

3 3) Ανάλυση Ανταγωνισμού: το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Πόρτερ Οι προμηθευτές σας ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο για πελάτες; Είστε ελεύθεροι να αλλάξετε τους προμηθευτές σας; Είναι εύκολο ή πρέπει να «παίξετε με τα κόστη» (άμεσα ή έμμεσα κόστη που πρέπει να αντιμετωπίσετε αν αποφασίσετε να αλλάξετε;) μπορείτε να πετύχετε εύκολα μειώσεις τιμών; Αν η ιδέα/αγορά δείχνει προσοδοφόρα, θα πρέπει να σκεφτείτε αν υπάρχει κίνδυνος από νέους ανταγωνιστές; Υπάρχουν τυχόν «εμπόδια εισόδου» που μπορούν να ενισχυθούν; (για παράδειγμα, υψηλά κόστη που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει ο νεοεισερχόμενος ανταγωνιστής ενώ εσείς τα έχετε ήδη επιβαρυνθεί, η φήμη του εμπορικού σήματος που έχετε ήδη χτίσει ενώ εκείνοι θα έπρεπε να τη χτίσουν από την αρχή;) Το προϊόν σας παρέχει ένα όφελος στους πελάτες σας. Μπορείτε να σκεφτείτε άλλα προϊόντα που μπορούν να παρέχουν παρόμοιο όφελος και να αντικαταστήσουν το δικό σας προϊόν στις προτιμήσεις των καταναλωτών; Είναι έντονος ο ανταγωνισμός; Βασίζεται στη τιμή; Είναι οι πελάτες σας ελεύθεροι να αλλάξουν προμηθευτή εύκολα ή θα πρέπει να «παίξουν με τα κόστη» ή νιώθουν ανασφάλεια για την ποιότητα του προϊόντος; Έχετε αποκτήσει πιστούς πελάτες ως τώρα; Περιγράψτε τους ανταγωνιστές σας και τις στρατηγικές τους Περιγράψτε τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζετε, ή που θα αντιμετωπίσετε αν αρχίσετε τις πωλήσεις του προϊόντος για το οποίο ετοιμάζεται το σχέδιο μάρκετινγκ. Εστιάστε στους υφιστάμενους ανταγωνιστές: πως θα αντιδρούσαν; Ποιοι είναι οι οι κύριοι ανταγωνιστές σας; Σε Σε μια μια αγορά υψηλής συγκέντρωσης θα θα έχετε λίγους, μεγάλους ανταγωνιστές. Σε Σε κατακερματισμένες αγορές μπορεί να να έχετε διαφορετικά είδη είδη ανταγωνιστών (πχ (πχ μικρά αγροκτήματα, μεγαλύτερα αγροκτήματα, αγροκτήματα που που βρίσκονται σε σε «διάσημες» περιοχές, εισαγωγείς Κινεζικών προϊόντων, κλπ.)

4 3) Ανάλυση Ανταγωνισμού: ο χάρτης ανάλυσης ανταγωνισμού Προϊόν: Ανταγωνιστ ές και τικά τικό 1: Χαρακτηρι στικό 2: τικό 3: τικό 4: τικό 5: τ ικό 6: ΤΙΜΗ Ανταγωνιστή ς 1: _ Ανταγωνιστή ς 2: _ Ανταγωνιστή ς 3 _ Ανταγωνιστή ς 1: _ 3) Ανάλυση Ανταγωνισμού: SWOT Καταγράψτε τα δυνατά σας σημεία, σύμφωνα με την έως τώρα ανάλυση που έχετε κάνει: Καταγράψτε τις αδυναμίες σας. Είναι πολύ σημαντικό να τις εντοπίσετε εγκαίρως Οι ευκαιρίες μπορεί να προέλθουν από μακροοικονομικές τάσεις, τεχνολογικές εξελίξεις, αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά Οι απειλές μπορεί να προέλθουν από τις αντιδράσεις των ανταγωνιστών, νέους ανταγωνιστές, αλλά επίσης από τις αρνητικές εκδοχές των μεταβλητών που μπορεί να δώσουν ζωή στις ευκαιρίες:

5 Το Έργο Περιγραφή προσφοράς, STP, στόχοι και επιδιώξεις μάρκετινγκ # καταναλωτών Όγκος προϊόντων που πωλήθηκαν σε αυτούς Τιμή μονάδας Πωλήσεις Πάγια κόστη Μεταβλητά κόστη (ανά μονάδα) Μεταβλητά κόστη Ερωτήσεις a.περιγράψτε τις ιδέες σας αναλυτικά. Υπογραμμίστε τα οφέλη για τους πελάτες / καταναλωτές. Τα οφέλη μπορεί να είναι πρακτικά, αλλά και συμβολικά. Ένα καλό κρασί μπορεί επίσης να είναι ένα ωραίο δώρο και ένας τρόπος να δείξει κανείς ότι είναι γευσιγνώστης. Μια ωραία συσκευασία μπορεί να είναι ελκυστική για τους καταναλωτές, αλλά μπορεί να διευκολύνει και τους καταστηματάρχες να την τοποθετήσουν στο ράφι. b.σκεφτείτε την ανάλυση της αγοράς που έχετε ολοκληρώσει και απαντήστε τις παρακάτω ερωτήσεις: a.τμήμα: ποιοι είναι οι υποψήφιοι αγοραστές αυτού του προϊόντος; b.κοινό-στόχος: μέσα από το συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς. Η ομάδα καταναλωτών με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον; Με την μεγαλύτερη προθυμία να πληρώσουν; Με ποια δημογραφικά, κοινωνικά, ψυχογραφικά χαρακτηριστικά; Τρόπο ζωής; Με ιδιαίτερες ανάγκες; Γιατί τους επιλέξατε; Πόσοι είναι; Πόσους ρεαλιστικά θα προσεγγίσετε από αυτούς; c.τοποθέτηση. Ποια τοποθέτηση επιθυμείτε; Πως πιστεύετε ότι μπορείτε να την πετύχετε; Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι τοποθέτησης στην αγορά: Αποκλειστικότητα: το μόνο στο είδος του, Διαφορετικότητα: έχει κάποια πιο έντονα χαρακτηριστικά από το προϊόν των ανταγωνιστών σας, Ομοιότητα: παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά χαμηλότερη τιμή c. Στόχοι και επιδιώξεις μάρκετινγκ. Εδώ χρειάζονται νούμερα. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιδιώξεις σας για τον όγκο πωλήσεων, το μερίδιο αγοράς, την απόδοση των επενδύσεων; Σε πόσο χρόνο οι πωλήσεις σας θα ξεπεράσουν τα κόστη, θα αρχίσετε να έχετε κέρδος, θα πληρώσετε τους επενδυτές; Πόσους πελάτες θα προσεγγίσετε; Πόσα προϊόντα μπορούν ρεαλιστικά να αγοράσουν; Σε τι τιμή; Ποια θα είναι τα πάγια έξοδα σας (υπάλληλοι, κόστη ανεξαρτήτως όγκου πωλήσεων); Και τα μεταβλητά κόστη; (κόστη που σχετίζονται με τον όγκο των πωλήσεων, π.χ. συσκευασία, πρώτες ύλες, μεταφορικά, κλπ.) 1 ος Χρόνος 2 ος Χρόνος 3 ος Χρόνος

6 Νεκρό σημείο: πόσες μονάδες προϊόντος πρέπει να πωληθούν ώστε οι πωλήσεις να ισούνται με τα κόστη (πάγια και μεταβλητά;) Η φόρμουλα είναι: Ποσότητα= Τιμή μονάδας Πάγια κόστη Τιμή Κόστη Κόστος μονάδας Τακτικές Μάρκετινγκ Τα 4 P Ερωτήσεις a.προϊόν: περιγράψτε το προϊόν σας, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, τη διάρκεια ζωής του, τη συσκευασία του b. Τιμή: δηλώστε τον τρόπο υπολογισμού της τιμής και την τιμή στην οποία έχετε καταλήξει, με βάση την έως τώρα ανάλυση σας. Αιτιολογήστε την επιλογή σας c. Περιοχή: περιγράψτε τα κανάλια μέσω των οποίων το προϊόν θα φτάσει στους πελάτες σας. Αιτιολογήστε την επιλογή σας d. Προώθηση: περιγράψτε πως θα προωθήσετε το προϊόν σας. Ετοιμάστε έναν πίνακα με κόστη προώθησης

7 Ενέργειες Χωρίστε το σχέδιο σας σε ενέργειες, όσο «μικρότερες» τόσο καλύτερα. Περιγράψτε ακόμα και απλές κινήσεις, όπως «να αγοράσω πρακτικές σακούλες». Για κάθε ενέργεια, προσδιορίστε το χρόνο (έως πότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί) και ποιος είναι υπεύθυνος γι αυτήν. Όνομα Ενέργειας Περιγραφή Υπεύθυνος Προθεσμία

8 Παρακολούθηση επίδοσης Πως θα ελέγχετε αν τα πράγματα πηγαίνουν καλά; Τι μεταβλητές θα ακολουθείτε; Αριθμό πελατών; Πωλήσεις; Τιμές; Πόσο συχνά; Εβδομαδιαίως, μηνιαίως; Μεταβλητές Μέθοδος Μονάδα Μέτρησης Χρονική Περίοδος Τιμή Εγγραφή σε τετράδιο, ή στον υπολογιστή Σε /kgr, /μονάδα, κλπ. Κάθε μήνα Όγκος πωλήσεων Αξία πωλήσεων Αριθμός πελατών Το σχέδιο σας είναι έτοιμο. Τώρα βάλτε την τελική πινελιά και δείξτε το στους συνεργάτες, υπαλλήλους, επενδυτές σας. Φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε ποια μέρη του θα δείξετε ή θα κρύψετε κάθε φορά

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ : Επικοινωνιακή στρατηγική και brand image. ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : κ.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ : Επικοινωνιακή στρατηγική και brand image. ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : κ. ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : Επικοινωνιακή στρατηγική και brand image. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : κ. ΑΝ ΡΟΝΙΚΙ ΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ : ΓΚΙΑΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

στην ιστοσελίδα http://www.bis.org/publ/bcbsca.htm. Development» (Οι Γυναίκες στην Τοπική Ανάπτυξη), Συµφωνία Επιχορήγησης υπ αρ.

στην ιστοσελίδα http://www.bis.org/publ/bcbsca.htm. Development» (Οι Γυναίκες στην Τοπική Ανάπτυξη), Συµφωνία Επιχορήγησης υπ αρ. Ο ΗΓΟΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ (BUSINESS PLAN) Κάντε την ιδέα σας πραγµατικότητα Κάθε επιχείρηση ξεκινά µε µια ιδέα. Άσχετα µε το τι είναι αυτή η ιδέα, ένα καλά µελετηµένο επιχειρηµατικό σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Στα πλαίσια του έργου ανάπτυξης κόμβου ηλεκτρονικού εμπορίου για τον Εμπορικό Σύλλογο Ελασσόνας το

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα και Τουριστική Πολιτιστική Ανάπτυξη

Επιχειρηματικότητα και Τουριστική Πολιτιστική Ανάπτυξη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Επιχειρηματικότητα και Τουριστική Πολιτιστική Ανάπτυξη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Ειρήνη Σωπασή

Διαβάστε περισσότερα

1. ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΝΑ BUSINESS PLAN;

1. ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΝΑ BUSINESS PLAN; 1 ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΕΝΑ BUSINESS PLAN 1. ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΝΑ BUSINESS PLAN; Η προετοιμασία για το σχεδιασμό ενός business plan δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας του σχεδιασμού. Η πραγματοποίηση αυτού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ιανουάριος 2011 ΙΕΛΚΑ 2011 ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δρ. Λ. Κιοσές, Δρ. Γ. Δουκίδης, Δρ. Π. Βλάχος Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώ τη δική μου επιχείρηση

Δημιουργώ τη δική μου επιχείρηση ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Δημιουργώ τη δική μου επιχείρηση ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Σπυρίδων Δ. Κοττώρης Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο V: Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura +

Κεφάλαιο V: Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura + V Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura+ Κεφάλαιο V: Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura + 1 Η διαδικασία των Βημάτων Εισαγωγή 41 2 Τα Βήματα της Εκστρατείας Procura+ 43 3 Διάρκεια της διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΛΗΣ. Ο διδάσκων. Θ. Παπαδόγγονας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΛΗΣ. Ο διδάσκων. Θ. Παπαδόγγονας ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΛΗΣ Ανακοινώνεται στους σπουδαστές του 1ου εξαμήνου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων ότι η ύλη της τελικής εξέτασης του μαθήματος «Μικροοικονομική» αφορά τις εξής ενότητες: Οικονομική Επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Για τη χρήση του παρακάτω υλικού: Σκοπός του έργου PORTAL είναι η επιτάχυνση της απορρόφησης των ερευνητικών αποτελεσµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ: ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ: ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ: ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ελένη Γ. Νύκταρη Υποβληθείσα για το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Πτυχιακή. Γκαρέτσα Νίκη, 2004 Α.Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Πτυχιακή εργασία Γκαρέτσα Νικολέτα, Εξάμηνο

Διαβάστε περισσότερα

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή Πιο έξυπνα και πιο καθαρά Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή 1 Η υπηρεσία Europe Direct απαντά σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αριθμός κλήσης χωρίς χρέωση (*) : 00 800 6 7 8 9 10

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ»

«Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ» ΑΤΕΙΘ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ΣΔΟ Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης - ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - «Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Μ.Σ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Νεανική Επιχειρηματικότητα Διδάσκων: Αριστείδης Μπιτζένης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Μ.Σ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Νεανική Επιχειρηματικότητα Διδάσκων: Αριστείδης Μπιτζένης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Μ.Σ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Νεανική Επιχειρηματικότητα Διδάσκων: Αριστείδης Μπιτζένης Θέμα: Επιχειρηματικό Σχέδιο «Δημιουργία Παιδικού Σταθμού Δροσοσταλίδες» Contents

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Η εργασία υποβάλλεται για τη μερική κάλυψη των απαιτήσεων με στόχο την απόκτηση του διπλώματος ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 452. Επιβλέπων: ΤΡΙΧΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Εισηγητής: ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 452. Επιβλέπων: ΤΡΙΧΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ MARKETING :Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τις αμοιβές βάση του χρόνου απασχόλησης Τις αμοιβές με βάση την απόδοση

Τις αμοιβές βάση του χρόνου απασχόλησης Τις αμοιβές με βάση την απόδοση Ερώτημα 1 ο : Α) Να εντάξετε την περίπτωση που παρουσιάζεται στο ερώτημα σε κάποια από τα γνωστά μοντέλα ανταμοιβών Β) Ποια είναι κατά την άποψη σας τα πλεονεκτήματα που προσδοκά η επιχείρηση από την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΘΕΟ ΩΡΟΥ Χ. ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΘΕΟ ΩΡΟΥ Χ. ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΘΕΟ ΩΡΟΥ Χ. ΙΩΑΝΝΗΣ Πτυχίο Οικονοµικής Επιστήµης Πανεπιστηµίου Πειραιώς Επιβλέπων Καθηγητής ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Στρατηγική και Πολιτικές για Ταχεία Περιφερειακή Ανάπτυξη, Ισχυρές Επιχειρήσεις και Αποτελεσματικό Ανθρώπινο Δυναμικό ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ.. 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΠ»

«ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΠ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ (MBA TQM) ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ TEI ΚΡΗΤΗΣ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΛΑ ΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...4

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ MARKETING

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ MARKETING ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ MARKETING ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΩΝ ΠΑΥΣΙΠΟΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (OTC) ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και Διαχείριση Αποθηκών

Οργάνωση και Διαχείριση Αποθηκών Δρ. Δημήτρης Φωλίνας Οργάνωση και Διαχείριση Αποθηκών ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ Copyright Δημήτρης Φωλίνας Τηλ: +30 23510.20940 Φαξ: +30 23510.47860 Email: dfolinas@gmail.com Με επιφύλαξη

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Εισαγωγικά: Θα ήθελα να αρχίσω ζητώντας σας μία σχετική

Διαβάστε περισσότερα

Βήμα : Γιατί να με επιλέξει ένας πελάτης;

Βήμα : Γιατί να με επιλέξει ένας πελάτης; Κεφάλαιο Βήμα : Γιατί να με επιλέξει ένας πελάτης;. Εισαγωγή στην έννοια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος απάντηση που πρέπει να δώσει κάθε επιχειρηματίας Η στην ερώτηση «Γιατί να επιλέξει εμένα ο πελάτης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ (MBA-TQM) Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΗΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία Επιχειρηματικότητα Διοίκηση Επιχειρήσεων

Καινοτομία Επιχειρηματικότητα Διοίκηση Επιχειρήσεων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Καινοτομία Επιχειρηματικότητα Διοίκηση Επιχειρήσεων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Αλέξανδρος Κακούρης

Διαβάστε περισσότερα