ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ZAX B. Του Χ. Κακαρούγκα (Ma)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ZAX B. Του Χ. Κακαρούγκα (Ma) www.touristikiekpaideysi.gr"

Transcript

1 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ZAX B Του Χ. Κακαρούγκα (Ma)

2 ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ Έλεγχο της ποσότητας: Τα προϊόντα ζυγίζονται (φρούτα λαχανικά, κρέας κ.λπ) ή μετρούνται (κιβώτια, φιάλες κ.λπ) και ελέγχεται αν η ποσότητα προς παραλαβή, ταιριάζει με την παραγγελμένη ποσότητα. Έλεγχο της ποιότητας: Ελέγχεται αν η ποιότητα των προς παραλαβή προϊόντων είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές ποιότητας που έχει καθορίσει η επιχείρηση. Ο έλεγχος της ποιότητας είναι το δυσκολότερο μέρος της διαδικασίας γιατί απαιτεί πείρα και πολύ εξειδικευμένες γνώσεις για ένα πραγματικά μεγάλο αριθμό προϊόντων. Έλεγχο των τιμών: Ελέγχεται αν οι αναφερόμενες στα τιμολόγια τιμές, ταιριάζουν με τις συμφωνημένες. ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ Ικανό προσωπικό Ευκολίες και επαρκής εξοπλισμός Λεπτομερείς οδηγίες Σωστή διαδικασία Συχνοί έλεγχοι των μεθόδων και διαδικασιών παραλαβής ΙΚΑΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Το προσωπικό παραλαβής πρέπει να είναι έντιμο, ικανό, σε ετοιμότητα και με σωστή κρίση. Πρέπει να κατέχουν γνώσεις: 1. Τεχνικές 2. Σε θέματα αγορών 3. Εμπορευματογνωσίας. Πρέπει να ελέγχουν τα αγαθά ποιοτικά αλλά και ποσοτικά. Γνώση και εφαρμογή των διαδικασιών παραλαβής. ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Το τμήμα παραλαβής πρέπει να βρίσκεται της εισόδου υπηρεσίας και των αποθηκών. Πρέπει να διαθέτει επαρκής χώρους. Ζυγαριές και ζυγαριές με πλατφόρμα.

3 Ανυψωτικά μηχανήματα και καρότσια. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Οι οδηγίες αποτρέπουν λάθη και διαφωνίες μεταξύ του ελέγχοντος και του ελεγχόμενου. Οι οδηγίες παραλαβής πρέπει να στηρίζονται στις προδιαγραφές του προϊόντος. Οι οδηγίες παραλαβής πρέπει να είναι γραμμένες με λεπτομέρεια και με ξεκάθαρο κατανοείτο τρόπο. Οι οδηγίες παραλαβής δεν επιτρέπουν στο παραλαμβάνοντα να αποφασίζει σύμφωνα με τις προσωπικές του εκτιμήσεις. Όλοι οι υπάλληλοι των παραλαβών πρέπει να γνωρίζουν και να ακολουθούν τις οδηγίες παραλαβής προϊόντων. ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Η σωστή διαδικασία αναφέρεται: 1. Στο ζύγισμα γενικά των αγαθών. Όλα τα προϊόντα πρέπει να ζυγίζονται κατά την παραλαβή. 2. Στο ζύγισμα του κρέατος. Κάθε ποσότητα που εισάγεται στην επιχείρηση πρέπει να ζυγίζεται και να εφοδιάζεται με την καρτέλα κρέατος (meat tag) 3. Ποιοτικός έλεγχος δειγματοληπτικός ή σε όλη την ποσότητα του αγαθού. Αφανή (Θρεπτική αξία, χρόνος διατήρησης κ.λπ.) Οργανοληπτικά (εμφάνιση, σχήμα, υφή κ.λπ.) Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ανάλογα με το αγαθό. ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Καρτέλα κρέατος Η καρτέλα κρέατος πρέπει να είναι διάτρητη στην μέση ώστε να μπορεί να χωριστεί σε δυο κομμάτια τα οποία αναγράφουν τα ίδια στοιχεία. Μόλις παραληφθεί ένα κομμάτι κρέατός συμπληρώνεται μια καρτέλα κρέατος ή μισή καρφιτσώνεται στο κρέας και η μισή δίνεται στον έλεγχο. Όταν ένα κομμάτι κρέατος δίνεται στην κουζίνα τότε αφαιρείται η καρτέλα κρέατος και δίνεται στο έλεγχο. Αν κατά την απογραφεί βρεθούν πλεονάζουσες καρτέλες κρέατος στο έλεγχο σημαίνει ότι έχει χαθεί ποσότητα κρέατος. Πλεονεκτήματα της καρτέλας κρέατος 1. Ο υπάλληλος παραλαβής αναγκάζεται να ζυγίζει ένα προς ένα τα κομμάτια κρέατος.

4 2. Προσδιορίζεται το ημερήσιο κόστος κρέατος. 3. Διευκολύνεται ο έλεγχος. 4. Ανακαλύπτονται με ευκολία ελλείμματα κρέατος. 5. Παραδίδεται με ευκολία το κρέας στην κουζίνα. 6. Διευκολύνεται η απογραφή. 7. Φαίνεται με εύκολο τρόπο ποιο κρέας προτιμάται. 8. Εντοπίζεται εύκολα ο προμηθευτής του κάθε κομματιού κρέατος. ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Καρτέλα Κρέατος (Meat Tag) ΣΥΧΝΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ Απαραίτητα πρέπει να ελέγχονται οι διαδικασίες και οι μέθοδοι παραλαβής αγαθών, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του τμήματος παραλαβής. Οι έλεγχοι αυτοί αναφέρονται στον: 1. Ποσοτικό Έλεγχο: Σκοπός είναι να διασφαλιστεί ότι τα προς παραλαβή προϊόντα ζυγίζονται σωστά. 2. Ποιοτικό Έλεγχο: Σκοπός είναι να διασφαλιστεί ότι τα προς παραλαβή προϊόντα διαθέτουν τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά. 3. Αιφνίδιοι Έλεγχοι: Σκοπός είναι να διασφαλιστεί ότι τηρούνται οι διαδικασίες και οι μέθοδοι παραλαβής. ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ Αμφισβητήσεις μεταξύ του υπαλλήλου παραλαβής και του προμηθευτή μπορεί να προκύψει όταν τα προς παραλαβή προϊόντα δεν συμφωνούν ποιοτικά και ποσοτικά με εκείνα που αναγράφονται στο τιμολόγιο. Όταν οι διαφορές που προκύπτουν είναι ποσοτικές τότε πρέπει να ελεγχτεί ο μεταφορέας και στην συνέχεια ο προμηθευτής. Όταν οι διαφορές που προκύπτουν είναι ποιοτικές τότε πρέπει να ελεγχτεί ο προμηθευτής. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει παραλαβή προϊόντων τα οποία δεν συμφωνούν με αυτά που αναγράφονται στο τιμολόγιο. ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ Σε περίπτωση που τα αγαθά προς παραλαβή δεν συμφωνούν με αυτά που αναγράφονται στο τιμολόγιο ποσοτικά ή ποιοτικά τότε ο υπάλληλος πρέπει να τα επιστρέψει στον προμηθευτή.

5 Ενέργειες επιστροφής: 1. Ενημέρωση του προμηθευτή τηλεφωνικά. 2. Σημείωση πάνω στο τιμολόγιο ή δελτίο αποστολής των προϊόντων που δεν παρελήφθησαν με αιτιολογία. 3. Αίτηση για έκδοση πιστωτικού σημειώματος. 4. Ενημέρωση του τμήματος που έκανε την παραγγελία. ΕΝΤΥΠΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ 1. Ημερολόγιο Αγορών Αναγράφονται όλες οι ημερήσιες αγορές. Βοήθα στον καλύτερο έλεγχο των παραλαβών, την τιμολόγηση, στον έλεγχο κ.λ.π. Εκδίδεται σε τρία αντίτυπα: το πρωτότυπο στο λογιστήριο με τα τιμολόγια αγορών, το δεύτερο στο τμήμα Ελέγχου για να ελεγχτούν οι τιμές, το τρίτο παραδίδεται στο γραφείο προμηθειών. 2. Ατομικό Δελτίο Παραλαβής Συμπληρωματικό στοιχείο εγκυρότητας κάθε τιμολογίου. Επισυνάπτεται στο κάθε τιμολόγιο Παραδίδεται στο λογιστήριο για να χρησιμοποιηθεί από τον ταμία όταν εξοφληθεί το τιμολόγιο. Ανάλογα με την επιχείρηση ενδέχεται να χρησιμοποιείται μόνο με αγαθά που δεν συνοδεύονται από αντίστοιχα τιμολόγια, επειδή περιέχει στοιχεία που περιλαμβάνονται στο τιμολόγιο. Το τμήμα παραλαβής πρέπει να διαθέτει σφραγίδα με σκοπό την επικύρωση του τιμολόγιου παραλαβής. Στοιχεία Σφραγίδας ή Πολλαπλών Σφραγίδων: 1. Ονοματεπώνυμο Υπεύθυνου/ων 2. Ημερομηνία 3. Παρελήφθη ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ Ορισμός: 1. Παραστατικό που εκδίδεται κατά την πώληση εμπορευμάτων ή την παροχή υπηρεσιών και περιγράφει αναλυτικά τα στοιχεία του πωλητή και του

6 αγοραστή, τα εμπορεύματα (ή / και τις παρεχόμενες υπηρεσίες) και την τιμή του καθενός καθώς και το Φ.Π.Α. που αναλογεί. 2. Απόδειξη Α) Αγοράς προϊόντων ή υπηρεσιών και Β) Χρέους από τον αγοραστή στον πωλητή. 3. Τριπλότυπο Έγγραφο. 4. Εκδίδεται από τον Πωλητή. Βασικά Στοιχεία Τιμολογίου: 1. Πλήρη στοιχεία πωλητή. 2. Πλήρη στοιχεία αγοραστή. 3. Ημερομηνία. 4. Μέθοδος πληρωμής. 5. Προϊόντα 6. Τιμή μονάδας προϊόντος. 7. Φ.Π.Α. 8. Συνολική Τιμή. 9. Θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Το Δελτίο Αποστολής αποτελεί το μοναδικό και σημαντικότερο έγγραφο κατά την διακίνηση αγαθών. Εκδίδεται σε περιπτώσεις χονδρικής αλλά και λιανικής πώλησης εφόσον τα εμπορεύματα διακινηθούν από τον πωλητή. Μπορεί να συνενωθεί με άλλα έγραφα όπως Τιμολόγιο. Τριπλότυπο Έγγραφο. Εκδίδεται από τον Πωλητή. Βασικά Στοιχεία Δελτίου Αποστολής: 1. Πλήρη στοιχεία πωλητή. 2. Πλήρη στοιχεία αγοραστή. 3. Ημερομηνία και ώρα έναρξης διακίνησης ή παράδοσης. 4. Ποσότητα. 5. Μονάδα μέτρησης.

7 6. Τιμή Μονάδας. 7. Αξία. 8. Συνημμένα Παραστατικά. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Πρέπει να ελέγχονται: 1. Τα στοιχεία τόσο του προμηθευτή όσο και του αγοραστή. 2. Ο τρόπος πληρωμής. 3. Η ποιότητα και η ποσότητα των αγαθών που παραλαμβάνονται σε σχέση με τα αναγραφόμενα στο τιμολόγιο/δελτίο αποστολής. ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΩΝ Να είναι πρόσφατης συλλογής. Να προέρχονται από καρπούς ή φυτά που βρίσκονται στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης. Να μην φέρουν χώματα ή λάσπες και να μην έχουν ρυπανθεί από ξένη ύλη. Να μην έχουν χρωματιστεί με τεχνητά μέσα ή με οποιοδήποτε τρόπο. Να μην έχουν προσβληθεί σε μεγάλο βαθμό από παράσιτα ή να εμφανίζουν αλλοίωση. Να μην προέρχονται από φυτά που ραντίστηκαν πρόσφατα από φυτοφάρμακα. Να έχουν την πραγματική τους ονομασία και όχι κάποια άλλη. Να μην αναμειγνύονται διαφορετικά είδη και ποιότητες. ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ Τα τυροκομικά προϊόντα ελέγχονται κατά βάση οπτικά. Δεν πρέπει να παρουσιάζουν μούχλα ή άλλες αλλοιώσεις στο χρώμα τους. Η επιφάνεια των τυριών πρέπει να έχει φυσιολογική μορφή, ανάλογα με το είδος του. Η μυρωδιά των γαλακτοκομικών προϊόντων πρέπει να είναι η φυσιολογική ανάλογα με το είδος. ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΩΠΩΝ ΨΑΡΙΩΝ Οσμή ευχάριστη και χαρακτηριστική. Μάτια καθαρά και λαμπερά. Βράγχια έντονα λαμπερά και κόκκινα με χαρακτηριστική οσμή.

8 Δέρμα λαμπερό Χρώμα γυαλιστερό, η γλοιώδης έκκριση να είναι διαφανείς και χωρίς οσμή. Σάρκα συμπαγής και ελαστική. Η πίεση με τα δάκτυλα να μην αφήνει αποτυπώματα. Τοιχώματα της κοιλίας ανέπαφα. ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ Καλό εξωτερικό στρώμα πάγου. Κατά την απόψυξη δεν πρέπει: 1. Το δέρμα να είναι ξηρό, ρυτιδωμένο και να σκίζεται εύκολα. 2. Το δέρμα να αλλάζει χρώμα, να γίνεται σκουρότερο. 3. Να οξειδώνεται (κιτρινίζει) το λίπος. 4. Αλλαγή στην γεύση και την οσμή. Τα οστρακόδερμα πρέπει να είναι ζωντανά. Τα αλλοιωμένα μαλάκια έχουν έντονη δυσάρεστη οσμή. Τα διατηρημένα αυγά ψαριών δεν πρέπει να έχουν δυσάρεστη οσμή, γεύση και εμφάνιση. ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΡΕΑΤΩΝ/ΚΥΝΗΓΙΟΥ Το κρέας εξετάζεται κυρίως με βάση το χρώμα του. Το χρώμα εξαρτάται από: Το είδος: Αρνί, Μοσχάρι γάλακτος, Χοιρινό, Κουνέλι (Ανοικτό χρώμα)- Βοδινό, Πρόβατο, Κατσίκια (Σκούρο χρώμα)- Κυνήγια τριχωτά και πτερωτά (Πολύ σκούρο χρώμα). Τη φυλή: Άλλες φυλές έχουν λευκό χρώμα και άλλες σκούρο. Το φύλο: Τα αρσενικά ζώα έχουν σκούρο χρώμα τα θηλυκά ανοικτό. Την ηλικία: Τα νεαρά ζώα έχουν χρώμα ανοικτότερο από τα ηλικιωμένα. Την τροφή: Ανάλογα με την τροφή καθορίζεται το χρώμα το κρέατος, μοσχάρι που τρέφεται με αμυλούχες τροφέ (λευκό χρώμα), μοσχάρι που τρέφεται χορτάρι (κόκκινο χρώμα)- χοιρινά που τρέφεται με υπολείμματα τροφών κόκκινο κρέας ενώ με καλαμπόκι κιτρινωπό. Τη μυϊκή μάζα: Ανάλογα με το ζώο παρατηρούνται μυς ανοικτού και σκοτεινού χρώματος. Την υγιεινή: Τα ασθενή ζώα έχουν σκούρο χρώμα, τα ισχνά και αναιμικά έχουν υποκίτρινο.

9 Την αφαίμαξη: Όσο περισσότερο αίμα παραμένει στο ζώο τόσο το κρέας έχει σκούρο χρώμα (κυνήγι). Τη συντήρηση: Η κακή συντήρηση μετατρέπει το χρώμα του κρέατος από κόκκινο σε καφέ. Τα θηράματα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Τα πτερωτά και τα τριχωτά θηράματα. Το κρέας των θηραμάτων διαφέρει σε πολλά σημεία από το αντίστοιχο των σφαγμένων κατοικίδιων ζώων. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι: 1. Το θήραμα δεν αφαιμάσσετε με αποτέλεσμα τη γρήγορη αλλοίωση και σήψη του κρέατος των θηραμάτων. 2. Ο εκσπλαχνισμός όταν καθυστερεί, έχει ως αποτέλεσμα την μετά το θάνατο διέλευση μικροβίων, από το έντερο στο κρέας. 3. Η μεταφορά του θηράματος μετά το θάνατο στο ψυγείο γίνεται καθυστερημένα. 4. Τα βλήματα πυροβόλων όπλων προκαλούν τραύματα και στη συνέχεια είσοδο μικροβίων από το δέρμα ή το έντερο στο κρέας. 5. Το κρέας των θηραμάτων είναι πολύ πιο σκληρό από το αντίστοιχο των κατοικίδιων ζώων ή πτηνών. ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ Η καλή ποιότητα των πουλερικών ξεχωρίζει από: 1. Το λείο δέρμα (χωρίς εξογκώματα) και τα λεία πόδια. 2. Το στέρνο- στήθος πρέπει να είναι γεμάτο κρέας. 3. Το ακρόστερνο πρέπει να είναι ευλύγιστο. 4. Το ράμφος τους πρέπει να είναι μαλακό και ίσιο. ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 1. Προσδιορισμός των αναγκών ποσοτικά και ποιοτικά. 2. Σχεδιασμός και Σύνταξη προδιαγραφών του προϊόντος. 3. Αποστολή των προδιαγραφών στους προμηθευτές. 4. Αποστολή δειγμάτων από τους προμηθευτές. 5. Μελέτη και σύγκριση των δειγμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχειρήσεις. 6. Επιλογή του κατάλληλου προϊόντος.

10 7. Παραγγελία μικρής δοκιμαστικής ποσότητας. 8. Αν ο προμηθευτής και το προϊόν καλύπτουν τις ανάγκες της επιχείρησης τότε η παραγγελία επαναλαμβάνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΕΣΤ ΕΝΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Κατά την διαδικασία τεστ ενός προϊόντος ελέγχονται: Α. Ποσοτικά χαρακτηριστικά (βάρος, απόδοση κ.λπ.) Β. Αφανή χαρακτηριστικά (Θρεπτική αξία, χρόνος διατήρησης κ.λπ.) Γ. Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (εμφάνιση, σχήμα, υφή κ.λπ.) Δ. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ανάλογα με το αγαθό. Αναλυτικά πραγματοποιείται: Ζύγισμα, γευστικό τεστ, οσφραντικό τεστ, οπτικό τεστ και ανάλυση των θρεπτικών συστατικών με βάση τις προδιαγραφές του προϊόντος. Τα προϊόντα πρέπει να ελέγχονται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες της επιχείρησης όπως περιγράφονται στις απαιτούμενες προδιαγραφές. Η ταυτότητα των προϊόντων πρέπει να παραμένει κρυφή από όσους συμμετέχουν στο τεστ. Συμπλήρωση ειδικού έντυπου βαθμολογίας. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Τι είναι και πώς ενημερώνεται το ημερολόγιο παραλαβών. Τι είναι το τιμολόγιο; Ποιος το εκδίδει και ποια στοιχεία αναφέρονται σε αυτό; Περιγράψτε συνοπτικά τους ελέγχους που πραγματοποιεί το τμήμα παραλαβών. Ποιες διαδικασίες ακολουθούνται (και με τη σωστή χρονική σειρά) στην περίπτωση προμήθειας προϊόντος για πρώτη φορά. Ποιες διαδικασίες ακολουθούνται κατά τη διάρκεια τεστ ενός προϊόντος. ΠΗΓΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ Ορισμός: Αποθήκη είναι ο χώρος της επιχείρησης από τον οποίο περνούν και φυλάσσονται, προσωρινά, τα προϊόντα που αποκτά ή πωλεί η επιχείρηση.

11 Το τμήμα αποθηκών περιλαμβάνει: αποθήκες τροφίμων και ποτών, ψυγεία και καταψύξεις. Για να επιτευχτεί η σωστή λειτουργία των αποθηκών πρέπει: 1. Να αξιοποιηθεί το μέγιστο των επιφανειών αποθήκευσης. 2. Να αξιοποιηθούν όλα τα τεχνικά μέσα και να προγραμματιστούν οι εργασίες. 3. Να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. 4. Να τηρούνται προγράμματα μυοκτονιών, καθαριότητας και συντήρησης. 5. Τα αγαθά να ταξινομούνται και να φυλάσσονται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή: Α) Συντήρηση τους και Β) Λειτουργία της αποθήκης. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Κατανομή των αγαθών: Ανάλογα με: 1. Τις ομοιότητες που τα χαρακτηρίζουν π.χ. φρούτα, κρέατα, αντοχής, ευπαθή κ.λ.π. 2. Την συχνότητα χρήσης (δημοτικότητα). Εξοπλισμός: Ανάλογα με την δυναμικότατα και τα χαρακτηριστικά των αγαθών. Αναλυτικά: 1. Ζυγαριά δαπέδου. 2. Ζυγαριά επιτραπέζια. 3. Αμαξίδια χειροκίνητα. 4. Σκάλα μεταλλική. 5. Ράφια μεταλλικά. 6. Γραφείο, Υπολογιστής κ.λ.π. Χαρακτηριστικά του χώρου: Πρέπει να βρίσκετε κοντά στην κουζίνα αλλά και στον χώρο παραλαβής. Πρέπει να είναι ανάλογος του όγκου των αποθεμάτων. Το δάπεδο πρέπει να είναι αντοχής και να καθαρίζεται εύκολα. Οι διαστάσεις των πόρτων πρέπει να διευκολύνουν την κίνηση καροτσιών. Να υπάρχει επαρκής εξαερισμός και φωτισμός. Να διατηρείται η θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα ανάλογα με το είδος των αγαθών.

12 Οι διάδρομοι πρέπει να είναι ελεύθεροι. Ράμπες και ανελκυστήρες πρέπει να διευκολύνουν την μετακίνηση των αγαθών. Πρέπει να υπάρχουν μέσα πυρασφάλειας. Θέση των αποθεμάτων: 1. Ανάλογα με το είδος. 2. Ανάλογα με το βάρος και τον όγκο, τα βαριά και ογκώδη αντικείμενα χαμηλά. 3. Τα αγαθά δεν πρέπει να ακουμπάνε στο πάτωμα. 4. Τα αγαθά πρέπει να αποθηκεύονται χωρίς την εξωτερική συσκευασία/περίβλημα (χαρτόκουτα). 5. Άμεση πρόσβαση στα δημοφιλή προϊόντα. Ώρες λειτουργίας και κλειδιά της αποθήκης: 1. Υπεύθυνος των αποθηκών είναι ο αποθηκάριος. 2. Για λόγους ασφαλείας οι αποθήκες πρέπει να έχουν συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας (συνήθως πρωινές), όλες τις άλλες ώρες πρέπει να είναι κλειδωμένες. 3. Υπεύθυνος για τα κλειδιά είναι ο αποθηκάριος, τα κλειδιά στο τέλος της βάρδιας παραδίδονται στο τμήμα ασφαλείας ή στον διευθυντή σε κλειστό υπογεγραμμένο φάκελο. 4. Πέρα του ωραρίου οι αποθήκες δεν παραδίδουν αγαθά, αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη η αποθήκη ανοίγει με την επίβλεψη προϊσταμένου. Οι αποθήκες πρέπει: Να προστατεύονται από διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Να προστατεύονται από έντονες οσμές. Να προστατεύονται από έντονο φώς. Να προστατεύονται από την υγρασία. Να προστατεύονται από φθορές, κλοπές, έντομα, τρωκτικά και πυρκαγιά. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΩΝ Κεντρική Αποθήκη (κύρια): Η αποθήκη που εφοδιάζει τα τμήματα μια επιχείρησης. Αποθήκη Ημέρας: Εφοδιάζεται από την Κεντρική Αποθήκη και περιέχει όλα τα είδη που είναι απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία της κουζίνας. Άμεση

13 πρόσβαση από την κουζίνα, συνήθως βρίσκεται κοντά στο γραφείο το Chef για καλύτερο έλεγχο. Κάβα: Αποθήκη κρασιού και αλκοολούχων ποτών. Ορισμένες φορές το κρασί και τα αλκοολούχα ποτά φυλάσσονται χωριστά. Συντήρηση: Αποθηκευτικός χώρος για τρόφιμα που πρέπει να συντηρηθούν σε θερμοκρασίες από 0 έως 5 βαθμούς κελσίου. Κατάψυξη: Αποθηκευτικός χώρος για τρόφιμα που πρέπει να συντηρηθούν σε θερμοκρασίες έως -18 βαθμούς κελσίου. Διαφορές αποθήκες ανάλογα με τα είδη που φυλάσσονται π.χ. αποθήκη αναλωσίμων κ.λ.π. ΕΛΕΓΧΟΣ ΨΥΞΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Για κάθε είδους τροφίμου υπάρχουν ορισμένες αρχές για τον τρόπο εφαρμογής του ψύχους έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα συντήρησης. Κρέας: Όταν το κρέας ψυχθεί έγκαιρα και συντηρηθεί προσεκτικά, μπορεί να διατηρηθεί στους 0 βαθμούς Κελσίου για 5-10 μέρες. Πολλές φορές το κρέας συντηρείται και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οπότε και γίνεται πιο τρυφερό λόγω ωρίμανσης. Ψάρια: Τα ψάρια είναι εξαιρετικά ευπαθές προϊόν και η αλλοίωσή τους προχωρά ακόμα και όταν διατηρούνται στους 0 βαθμούς Κελσίου, μέσα σε τριμμένο πάγο. Ο συνδυασμός πάγου και ψυκτικού θαλάμου έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Η θερμοκρασία ψύξης πρέπει να κυμαίνεται από 1 βαθμούς Κελσίου έως +1 βαθμούς Κελσίου. Φρούτα και Λαχανικά: Η θερμοκρασία συντήρησης των φρούτων και λαχανικών είναι στους 0 έως 18 βαθμούς Κελσίου ανάλογα με το είδος. Γάλα: Το γάλα (παστεριωμένο) πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο < +5 βαθμούς Κελσίου. Οι ανοιχτές συσκευασίες πρέπει να καταναλώνονται το πολύ σε 2 με 3 ημέρες. Αυγά: Οι χρησιμοποιούμενοι για αποθήκευση αυγών χώροι πρέπει να είναι τελείως καθαροί και άοσμοι γιατί τα αυγά έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τις οσμές. Για συντήρηση λίγων ημερών τα αυγά πρέπει να συντηρούνται σε χώρους όπου η θερμοκρασία τους είναι 10 με 15 βαθμούς Κελσίου. Η συνιστώμενη θερμοκρασία συντήρησης στο ψυγείο είναι 0-5 βαθμούς Κελσίου και τα αυγά μπορούν να συντηρηθούν για 4 με 6 μήνες. ΥΓΡΟΜΕΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Ορισμός περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε υδρατμούς. Υπάρχουν δυο ομάδες υγρομετρικών παραμέτρων :

14 1. Εκείνες που εξαρτώνται μόνο από το ποσό των υδρατμών στον αέρα και είναι γνωστές σαν απόλυτες μέτρησης. 2. Εκείνες που εξαρτώνται όχι μόνο από το ποσό των υδρατμών, αλλά επίσης και από τη θερμοκρασία του αέρα.αυτές οι τελευταίες είναι γνωστές σαν σχετικές μετρήσεις. Η υγρασία του θαλάμου σε σχέση με τη θερμοκρασία πρέπει να είναι: 1. 0 βαθμούς 90% 2. 1 βαθμό 85% 3. 2 βαθμό 80% 4. 3 βαθμούς 78% ΑΠΟΓΑΦΗ Ορισμός: Η εργασία της εξακρίβωσης και καταγραφής της ποσοτικής κατάστασης των αγαθών που βρίσκονται στην επιχείρηση μια δεδομένη χρονική στιγμή. Πλεονεκτήματα: 1. Βοηθά στον προγραμματισμό των αγορών. 2. Ελέγχει την κατανάλωση αγαθών. 3. Δίνει την αξία των αγαθών σε δεδομένη χρονική στιγμή. 4. Εντοπίζει παλιά αποθέματα και βοήθα στην διάθεση τους. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Τι εξοπλισμό πρέπει να έχει η αποθήκη ημέρας και σε ποιο σημείο του χώρου της κουζίνας πρέπει να βρίσκεται; ΠΗΓΕΣ %F3%E7.pdf ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ Ορισμός: Αποθέματα ονομάζονται οι οποιεσδήποτε ποσότητες διαφόρων αγαθών που διαθέτει κάθε ξενοδοχειακή ή επισιτιστική επιχείρηση και προσωρινά παραμένουν αχρησιμοποίητες, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε μια δεδομένη χρονική στιγμή ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία της. Τα αποθέματα είναι ένα πρόβλημα συνηθισμένο για κάθε επιχείρηση γιατί η διατήρηση τους δημιουργεί έξοδα (προσωπικό, ενοικίαση χώρου,

15 συντήρηση, δέσμευση κεφαλαίου κ.λ.π). Γι αυτό τα μεγάλα αποθέματα (πέρα των αναγκών) πρέπει να αποφεύγονται. Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μια ορθή επιχειρηματική πολιτική επάνω στα αποθέματα εξασφαλίζει σημαντικές προϋποθέσεις για την σωστή λειτουργία της με ευνοϊκές επιπτώσεις στο κόστος λειτουργίας. Μέθοδοι αγορών με σκοπό την διατήρηση ικανοποιητικών αποθεμάτων: 1. Σύμφωνα με το Προσφερόμενο Μενού. 2. Σύμφωνα με την μέθοδο Par Stock. ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΟ ΜΕΝΟΥ Η μέθοδος αυτή βασίζεται στον ακριβή υπολογισμό της ποσότητας που χρειάζεται η επιχείρηση για την παρασκευή ενός μενού για ένα προβλεπόμενο ύψος πωλήσεων. Παράδειγμα: Αν για ένα μενού χρειάζονται 10 κιλά μοσχαρίσιες μπριζόλες τότε ο υπεύθυνος των προμηθειών θα δώσει παραγγελία για 10 κιλά μπριζόλες συν ένα επιπλέων ποσοστό ασφαλείας για την κάλυψη τυχόν λάθους. Για τα δευτερεύοντα υλικά του μενού συνήθως χρησιμοποιείται η μέθοδος Par Stock που θα αναλυθεί παρακάτω. ΜΕΘΟΔΟΣ PAR STOCK Με τη μέθοδο του par stock, ο υπεύθυνος των προμηθειών διατηρεί κατάλληλα αποθέματα, τα οποία, επιτρέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης. Par-stock είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ανώτερη και κατώτερη ποσότητα αποθέματος που διατηρείται για κάθε ένα είδος. Σύμφωνα με την μέθοδο Par-stock οι τμηματάρχες υπολογίζουν την ανώτατη ποσότητα από κάθε είδος που θα χρειαστούν για τις καθημερινές τους ανάγκες, ο δε υπεύθυνος αγορών δίνει παραγγελίες γι' αυτά τα προϊόντα όταν τα απόθεμα στην αποθήκη πέσουν κάτω από το προκαθορισμένο ανώτατο επίπεδο καθημερινής ζήτησης. Το ανώτατο επίπεδο αποθέματος καθορίζεται από τους προϊσταμένους των τμημάτων, τον υπεύθυνο του τμήματος των προμηθειών και τον F&B manager (ή τον διευθυντή). Παράδειγμα Υπολογισμού Par Stock Είδος: Coca Cola με Par Stock 3 Ημερήσια Κατανάλωση: 30 φιάλες Γενικό απόθεμα 3Χ30=90 φιάλες Ανάλυση Αποθέματος:

16 30 φιάλες στο ψυγείο 30 φιάλες στην κάβα ημέρας 30 φιάλες στην αποθήκη ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ Οι παράγοντες που πρέπει να λάβουν υπόψη είναι: 1. Οι αποθηκευτικές δυνατότητες της επιχείρησης. 2. Οι ιδιαιτερότητες της επιχείρησης (δυναμικότητα, προβλεπόμενη πληρότητα, έκτακτες εκδηλώσεις, περίοδοι χαμηλής κίνησης και αιχμής, ημερομηνία λήξης της λειτουργίας σε περίπτωση εποχιακής επιχείρησης κ.ά.). 3. Οι περιορισμοί της οικονομικής διεύθυνσης σχετικά με τα διαθέσιμα κεφάλαια για αποθέματα. 4. Η επιθυμητή συχνότητα των παραγγελιών. 5. Η συχνότητα χρήσης του είδους. 6. Το μέγεθος, η συσκευασία, η διάρκεια της αποθηκευτικής ζωής και το κόστος του είδους. 7. Το κατώτατο όριο par-stock. 8. Οι απαιτήσεις των προμηθευτών σχετικά με το κατώτατο όριο των παραγγελιών. 9. Οργάνωση και λειτουργία του τμήματος Food & Beverage. 10. Η διαθεσιμότητα των προϊόντων. 11. Η γενική κατάσταση της αγοράς κ.λπ. REORDER POINT/ REORDER QUALITY Reorder Point: Το ελάχιστο επίπεδο αποθέματος ενός προϊόντος (επίπεδο ασφαλείας). Όταν το επίπεδο αποθέματος ενός προϊόντος φτάσει ή πέσει κάτω από το Reorder Point πρέπει να γίνει παραγγελία. Reorder Quality: Το ελάχιστο επίπεδο ποιότητας ενός προϊόντος. Όταν το επίπεδο ποιότητας ενός προϊόντος φτάσει ή πέσει κάτω από το Reorder Quality πρέπει να γίνει παραγγελία π.χ. ένα μήνα πριν λήξουν οι Coca Cola στα Mini Bar πρέπει να μαζευτούν ώστε να διατεθούν και αντικατασταθούν. L.I.F.O./ F.I.F.O. L.I.F.O. (Last in first out) το τελευταίο εισαχθέν στην αποθήκη είναι το πρώτο που εξάγεται (ρούχα, υποδήματα, ηλεκτρικές συσκευές κτλ)

17 F.I.F.O. (First in first out) το πρώτο εισαχθέν στην αποθήκη είναι το πρώτο που εξάγεται (ευπαθή προϊόντα) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Τι είναι η μέθοδος Par Stock. Ποιοι παράγοντες λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ανώτατου ορίου αποθέματος. Ποια είναι η έννοια των όρων α) reorder point, β) reorder quality. Να αναφέρετε πέντε (5) από τους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ανωτάτου ορίου αποθέματος. Περιγράψτε συνοπτικά α)τη μέθοδο F.I.F.O και β) τη μέθοδο L.I.F.O. ΒΑΣΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΙΣΜΟΙ Διανομή: Δραστηριότητα της αποθήκης που αφορά την εξαγωγή και την διάθεση των αγαθών στα διαφορά τμήματα της επιχείρησης. Επικοινωνία: Διαδικασία μέσω της οποίας τα τμήματα παραγωγής και κατανάλωσης επικοινωνούν με το τμήμα προμηθειών τις ανάγκες τους σε πρώτες ύλες. Έλεγχος: Ένα άρτιο πλέγμα δραστηριοτήτων διαχείρισης: αγορών, παραλαβών, αποθήκευσης, διακίνησης, παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων. ΒΑΣΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ Για να επιτευχθούν οι παραπάνω λειτουργίες απαραίτητη προϋπόθεση είναι κάθε συναλλαγή να καταγράφεται. Γι αυτό οι επισιτιστικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν μια σειρά από έγγραφα. Τα έγγραφα αυτά είναι: 1. Δελτίο παραγγελιάς 2. Δελτίο προμηθείας 3. Δελτίο ενδοτμηματικής 4. Δελτίο φθοράς ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ Έγγραφο με το οποίο η επισιτιστική επιχείρηση παραγγέλνει αγαθά από προμηθευτές. Διπλότυπο έγγραφο με συγκεκριμένη γραμμογράφηση.

18 Απαραίτητα στοιχεία: 1. Ημερομηνία 2. Όνομα προμηθευτή 3. Στοιχεία ξενοδοχείου 4. Όνομα τμήματος 5. Στοιχεία αγαθών προς παραγγελία 6. Ποσότητα 7. Κόστος 8. Σχόλια 9. Υπογραφή τμηματάρχη 10. Υπογραφή γενικού διευθυντή ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ Έγγραφο με σκοπό την προμήθεια των τμημάτων από την αποθήκη Τριπλότυπο έγγραφο με συγκεκριμένη γραμμογράφηση Απαραίτητα στοιχεία: 1. Όνομα τμήματος 2. Ημερομηνία 3. Όνομα αποθήκης 4. Περιγραφή αγαθών 5. Ποσότητα αγαθών 6. Μονάδα μέτρησης αγαθών 7. Σχόλια 8. Υπογραφή υπεύθυνου παραλήπτη 9. Υπογραφή αποθηκάριου ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΔΟΤΜΗΜΑΤΙΚΗΣ Έγγραφο με σκοπό την καταγραφή αγαθών που διακινούνται μεταξύ των τμημάτων Τριπλότυπο έγγραφο με συγκεκριμένη γραμμογράφηση

19 Απαραίτητα στοιχεία: 1. Ημερομηνία 2. Τμήμα που αποστέλλει 3. Τμήμα που παραλαμβάνει 4. Περιγραφή προϊόντος 5. Ποσότητα 6. Σχόλια 7. Υπογραφή υπεύθυνου παραλήπτη ΔΕΛΤΙΟ ΦΘΟΡΑΣ Έγγραφο που καταγράφει την φθορά τροφίμων και ποτών Διπλότυπο έγγραφο με συγκεκριμένη γραμμογράφηση Απαραίτητα στοιχεία: 1. Όνομα τμήματος 2. Ημερομηνία 3. Περιγραφή είδους 4. Ποσότητα 5. Αιτιολογία φθοράς 6. Υπογραφή τμηματάρχη 7. Υπογραφή ελεγκτή ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Ποια είναι η χρήση και η χρησιμότητα του δελτίου παραγγελίας;

Κεφάλαιο : ΤΜΗΜΑ ΑΓΟΡΩΝ ΚΕΦ.7 Σχολική Χρονιά 2012 2013

Κεφάλαιο : ΤΜΗΜΑ ΑΓΟΡΩΝ ΚΕΦ.7 Σχολική Χρονιά 2012 2013 Μάθημα : ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Καθηγητής : Αλέξανδρος Σωκράτους Κεφάλαιο : ΤΜΗΜΑ ΑΓΟΡΩΝ ΚΕΦ.7 Σχολική Χρονιά 2012 2013 Στο τμήμα αγορών συνήθως ανατίθεται η διαχείρηση της αποθήκης. Είναι υπεύθυνο για τον

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ 7. Μέρος Α': ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ 7. Μέρος Α': ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ 7 Μέρος Α': ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Κεφ. Ιο ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 18 1.1. Επιλογή των τροφών 19 1.2. Τα θρεπτικά στοιχεία 20 1.2.1. Πρωτεΐνες ή λευκώματα 21 1.2.2. Υδατάνθρακες ή σάκχαρα 22 1.2.3.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Ν.Π.Δ.Δ.ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Α. ΤΡΟΦΙΜΑ 1. Ελαιόλαδο ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Θα πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Διάκριση φρέσκων και αποψυγμένων κατεψυγμένων αλιευμάτων

Διάκριση φρέσκων και αποψυγμένων κατεψυγμένων αλιευμάτων Διάκριση φρέσκων και αποψυγμένων κατεψυγμένων αλιευμάτων Φωτεινή Γεωργίου Ωκεανογράφος Marine & Environmental Research Lab Επισκόπηση I. Θρεπτική Αξία Κριτήρια Νωπότητας Αλιευμάτων II. Διάκριση Νωπού και

Διαβάστε περισσότερα

Απλές συμβουλές για την αγορά τροφίμων τους καλοκαιρινούς μήνες

Απλές συμβουλές για την αγορά τροφίμων τους καλοκαιρινούς μήνες ΕΦΕΤ Διεύθυνση Διατροφικής Πολιτικής & Ερευνών Ιούνιος 2006 Απλές συμβουλές για την αγορά τροφίμων τους καλοκαιρινούς μήνες Απλές συμβουλές για την αγορά τροφίμων τους καλοκαιρινούς μήνες Εκδόθηκε από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ 1: ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ: 21/12/12. Copyright h.s.i Foodtech Laboratories Ltd

ΕΝΤΥΠΟ 1: ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ: 21/12/12. Copyright h.s.i Foodtech Laboratories Ltd ΕΝΤΥΠΟ 1: ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ: 21/12/12 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ:.. 1. ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ/ Α ΥΛΩΝ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ) 2. ΜΕΤΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΨΥΓΕΙΩΝ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΟΝΟΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: ΤΙΤΑΝΙΑ HOTEL ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: 2/10/2013-31/10/2013 Έδρα: Αθήνα

ΟΝΟΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΟΝΟΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: ΤΙΤΑΝΙΑ HOTEL ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: 2/10/2013-31/10/2013 Έδρα: Αθήνα Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής ΟΝΟΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΟΝΟΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: ΤΙΤΑΝΙΑ HOTEL ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: 2/10/2013-31/10/2013 Έδρα: Αθήνα 1 Ξενοδοχείο 4 αστέρων Βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ. Πρόλογος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ. Πρόλογος Πρόλογος Με την έκδοση του οδηγού περιγραφής των αρμοδιοτήτων και διαδικασιών του τµήµατος ελέγχου τροφίµων και ποτών, ως συνέχεια του πρώτου οδηγού που αφορούσε την έκδοση µηνιαίων αποτελεσµάτων του τµήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Χαριτωνίδης. Πρόλογος

Νίκος Χαριτωνίδης. Πρόλογος Πρόλογος Τα νωπά ψάρια είναι ιδιόµορφα προϊόντα, λόγω του µεγάλου βαθµού ευπάθειας και της µικρής διάρκειας ζωής τους. Τα χαρακτηριστικά αυτά, αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες, το προϊόν να φθάσει ακατάλληλο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Η παρούσα µελέτη αφορά την προµήθεια νωπού χοιρινού κρέατος το οποίο θα χορηγηθεί σε άπορους δηµότες κατά τις ηµέρες των εορτών του Χριστουγέννων 2015 και την προµήθεια αρνίσιου κρέατος

Διαβάστε περισσότερα

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών;

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών; ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Τι είναι οι πρωτεϊνες; Η ονομασία πρωτεϊνες προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και σημαίνει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεϊνες για την υγεία του ανθρώπινου σώματος. Από την εποχή των Ολυμπιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΑΜΠΤΗΡΑ Ή ΛΥΧΝΙΑΣ LED (ανάλογα με το μοντέλο)

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΑΜΠΤΗΡΑ Ή ΛΥΧΝΙΑΣ LED (ανάλογα με το μοντέλο) ΠΡΩΤΗ ΧΡΗΣΗ Συνδέστε τη συσκευή στο ηλεκτρικό δίκτυο. Σε ορισμένα μοντέλα, μπορεί να ακουστεί ένα ηχητικό σήμα που υποδεικνύει ότι έχει ενεργοποιηθεί ο συναγερμός θερμοκρασίας: κρατήστε πατημένο το κουμπί

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΥΣΚΑΣ Δ. ΙΩΑΝΝΗΣ - 1 / 5 - ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ & ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΝΟΥΣΚΑΣ Δ. ΙΩΑΝΝΗΣ - 1 / 5 - ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ & ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Καλή σας ημέρα, Αλλαγών συνέχεια λοιπόν και σε αυτό το email θα επισημάνουμε συνοπτικά τις κυριότερες αλλαγές που προκύπτουν στην έκδοση των παραστατικών. Καταρχήν, ο γνωστός Κ.Β.Σ. (Κώδικας Βιβλίων &

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΦΟΡΗΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΦΟΡΗΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΦΟΡΗΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΑΙΟΣ 2010 2 Περιεχόμενα Απογραφή Ειδών 3 Πωλήσεις- Αγορές 5 Παρακολούθηση Προγράμματος Εργασιών Αντιπροσώπων 6 Διαχείριση Αποθήκης 7 Έλεγχος Υπολοίπων 8 Μεταφέρετε

Διαβάστε περισσότερα

Ορθή Διαχείριση Τροφίμων. Μαριέττα Κονταρίνη Ημερίδα ΕΣΔΥ για Ασφάλεια τροφίμων 27/4/2015

Ορθή Διαχείριση Τροφίμων. Μαριέττα Κονταρίνη Ημερίδα ΕΣΔΥ για Ασφάλεια τροφίμων 27/4/2015 Ορθή Διαχείριση Τροφίμων Μαριέττα Κονταρίνη Ημερίδα ΕΣΔΥ για Ασφάλεια τροφίμων 27/4/2015 Κανόνες Ορθής Διαχείρισης των Τροφίμων Προληπτικοί κανόνες-μέτρα που απαιτούνται για να έχουμε ασφαλή τρόφιμα. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Ο ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ Ο ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ Σας ενημερώνει ως προς τον Φ.Π.Α. ταξιδιωτών εγκατεστημένων σε ξένη χώρα πλην Ε.Ε. Για το θέμα αυτό εκδόθηκε η ΠΟΛ.1338/30.12.1996 Αποφ. Υπ. Οικ. η οποία τροποποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερώνει τους Καταναλωτές για τα Κατεψυγµένα Τρόφιµα

Ενηµερώνει τους Καταναλωτές για τα Κατεψυγµένα Τρόφιµα o Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κατεψυγμένων Τροφίμων Ενηµερώνει τους Καταναλωτές για τα Κατεψυγµένα Τρόφιµα Πόσο ενημερωμένοι είστε για τα κατεψυγμένα τρόφιμα; Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση κατεψυγμένων

Διαβάστε περισσότερα

Τα logistics και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν

Τα logistics και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν Πανεπιστήμιο Πειραιά Τα logistics και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν Κουκουράκης Δημήτρης MSc Logistics ΕΜΠ-Πανεπιστήμιο Πειραιά Μάϊος 2012 Logistics (business) Είναι το τμήμα της επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Οι παρούσες οδηγίες εφαρμόζονται στις επιχειρήσεις ή στους μεμονωμένους ιδιώτες οι οποίοι εκμεταλλεύονται αυτόματους πωλητές τροφίμων ή ροφημάτων

Οι παρούσες οδηγίες εφαρμόζονται στις επιχειρήσεις ή στους μεμονωμένους ιδιώτες οι οποίοι εκμεταλλεύονται αυτόματους πωλητές τροφίμων ή ροφημάτων Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 1.1Πεδίο εφαρμογής Ορισμοί επιχειρήσεων... 2 1.2. Σκοπός... 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο : ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ... 2 2.1. Διαδικασία αδειοδότησης (ως προς την Υγειονομική Υπηρεσία)...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ. Καθαρισμός & Απολύμανση: Σχεδιάστε ένα σωστό πρόγραμμα βασισμένο στον χώρο σας

ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ. Καθαρισμός & Απολύμανση: Σχεδιάστε ένα σωστό πρόγραμμα βασισμένο στον χώρο σας ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Καθαρισμός & Απολύμανση: Σχεδιάστε ένα σωστό πρόγραμμα βασισμένο στον χώρο σας Οι μεγάλες και θεσμικές αλλαγές που έφερε η νέα υγειονομική νομοθεσία στη λειτουργία των επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ- ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ- ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ Χ. ΚΑΚΑΡΟΥΓΚΑ (Ma) www.touristikiekpaideysi.gr

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ- ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ- ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ Χ. ΚΑΚΑΡΟΥΓΚΑ (Ma) www.touristikiekpaideysi.gr ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ- ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ- ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ Χ. ΚΑΚΑΡΟΥΓΚΑ (Ma) www.touristikiekpaideysi.gr ΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Τομέας Διάθεσης Δωματίων (Rooms Division)- κρατήσεις, πωλήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ Οδηγίες για την αδειοδότηση & τη λειτουργία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Διαβάστε περισσότερα

εδφεφδεφεφεφεφεφεφ Page 1 of 10 (εικόνα 1)

εδφεφδεφεφεφεφεφεφ Page 1 of 10 (εικόνα 1) εδφεφδεφεφεφεφεφεφ Οδηγίες δημιουργίας ειδικών παραστατικών και ηλεκτρονικής υποβολής κινήσεων στο σύστημα Ήφαιστος, για διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης. πολ.: 1018-30/01/2008 (Προσοχή οι οδηγίες αφορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αρ. 2/2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αρ. 2/2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 6 η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΠΑΡΤΗΣ Ημερομηνία : 23-01-2015 Αρ. Πρωτοκ: Φ/Λ/17/964

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΛΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΛΗΡ: Α. ΝΤΑΣΙΟΥ ΤΗΛ: 213 2058458 AΡ.ΠΡΩΤ.: 22847/18-9-2013 FAX: 213 2058614 ΗΜΕΡ: 17/9/2013

ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΛΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΛΗΡ: Α. ΝΤΑΣΙΟΥ ΤΗΛ: 213 2058458 AΡ.ΠΡΩΤ.: 22847/18-9-2013 FAX: 213 2058614 ΗΜΕΡ: 17/9/2013 ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΛΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΛΗΡ: Α. ΝΤΑΣΙΟΥ ΤΗΛ: 213 2058458 AΡ.ΠΡΩΤ.: 22847/18-9-2013 FAX: 213 2058614 ΗΜΕΡ: 17/9/2013 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΟΥΑΛΕΤΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΟΥΑΛΕΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Γραφείο Προμηθειών και Διαγωνισμών Τ.Κ. 34100 Χαλκίδα Πληροφ.:Κούμαρος Αντώνης ΤΗΛ.: 22213-55178 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΧΗΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. 5324,79 για το έτος 2016 Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΔΝΣΗΣ ΤΥΠ. ΤΕ3 με βαθμό Β ΠΕ5 με βαθμό Γ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. 5324,79 για το έτος 2016 Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΔΝΣΗΣ ΤΥΠ. ΤΕ3 με βαθμό Β ΠΕ5 με βαθμό Γ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ Αρ. Μελέτης : 15/2015 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΡΕΣΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ» Ενδ. Προϋπολογισμός: 22299.16 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η μελέτη αυτή αφορά την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΟΙΝΟΧΟΩΝ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΟΙΝΟΧΟΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΟΙΝΟΧΟΩΝ ΕΝΟΤΗΤΕΣ: ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΡΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΛΟΥΚΑΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΡΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΕΛΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός μελέτης : 5019 / 2014 ΓΕΝΙΚΗ - ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Αριθμός μελέτης : 5019 / 2014 ΓΕΝΙΚΗ - ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ "ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ" Αριθμός μελέτης : 5019 / 2014 ΓΕΝΙΚΗ - ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΡΘΡΟ 1ο (Αντικείμενο της

Διαβάστε περισσότερα

Η εταιρία εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων ISO 22.000:2005 πιστοποιημένο από την TÜV HELLAS.

Η εταιρία εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων ISO 22.000:2005 πιστοποιημένο από την TÜV HELLAS. από το 1966 Το Χθες Το πρώτο τυροκομείο της οικογένειας ιδρύθηκε το 1966, από τον παππού της οικογένειας Γρηγόρη στο χωριό Χύδηρα της Λέσβου. Το χωριό Χύδηρα είναι ένα μικρό σχετικά χωριό δυτικά του νησιού,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Όσον αφορά τις πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα, θα πρέπει να τηρούνται αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας σύμφωνα με τις

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα Κρέατος και Λουκάνικα Λουκάνικα 4

Προϊόντα Κρέατος και Λουκάνικα Λουκάνικα 4 23 Προϊόντα Κρέατος και Λουκάνικα Λουκάνικα 4 Λουκάνικο τύπου Φρανκφούρτης Το προϊόν είναι πολύ μαλακό Διαχωρίζεται ζελέ ή λίπος Ανάπτυξη απωθητικού χρώματος Πολύ ανοιχτό χρώμα πολύ μικρό ποσοστό συνδετικού

Διαβάστε περισσότερα

Κίνδυνος: παράγοντας / ουσία που κάνει το τρόφιµο ακατάλληλο ή επικίνδυνο για κατανάλωση (Μη ασφαλές)

Κίνδυνος: παράγοντας / ουσία που κάνει το τρόφιµο ακατάλληλο ή επικίνδυνο για κατανάλωση (Μη ασφαλές) KINΔΥΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Κίνδυνος: παράγοντας / ουσία που κάνει το τρόφιµο ακατάλληλο ή επικίνδυνο για κατανάλωση (Μη ασφαλές) Μικροβιολογικός Χηµικός Φυσικός Η φυσική καταστροφή των τροφίµων κάνει τα τρόφιµα

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Κατάστημα

Ηλεκτρονικό Κατάστημα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Παραδείγματα -UML Δρ Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εαρινό Εξάμηνο 2011-2012 1 Ηλεκτρονικό Κατάστημα Το αντικείμενο είναι η

Διαβάστε περισσότερα

. Β. Τρόπος υποβολής των προσφορών. + ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 3 η Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

. Β. Τρόπος υποβολής των προσφορών. + ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 3 η Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ + ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 3 η Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ : ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΤΕΡΜΑ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: EΛΕΝΗ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2382350522 / FAX : 2382082362

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ. Τμήμα προμηθειών 2 Το έργο του τμήματος προμηθειών 2

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ. Τμήμα προμηθειών 2 Το έργο του τμήματος προμηθειών 2 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ Τμήμα προμηθειών 2 Το έργο του τμήματος προμηθειών 2 Προσωπικό του τμήματος 4 Η διαδικασία των αγορών 5 Ανάλυση ABC στη διαδικασία των αγορών 6 Προδιαγραφές ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. β. Η μόλυνση των φυτικών προϊόντων από γεωργικά φάρμακα μπορεί να είτε άμεση είτε έμμεση. ΣΩΣΤΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. β. Η μόλυνση των φυτικών προϊόντων από γεωργικά φάρμακα μπορεί να είτε άμεση είτε έμμεση. ΣΩΣΤΟ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 15/04/2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ Α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. Να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Έντυπο Ελέγχου Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης

Έντυπο Ελέγχου Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Ηµεροµηνία ελέγχου: Θέση Στοιχείων Φορέα Ελέγχου ΚΩ : 1.01.04 Έντυπο Ελέγχου Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Επωνυµία Τίτλος Επιχείρησης Στοιχεία Επιχείρησης Πόλη - διεύθυνση Τ.Κ Τηλέφωνο, Φαξ Ονοµατεπώνυµο

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Διαχείρισης Παραστατικών Executive Summary

Σύστημα Διαχείρισης Παραστατικών Executive Summary Σύστημα Διαχείρισης Παραστατικών Executive Summary Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Παραστατικών To λογισμικό Διαχείρισης & Επεξεργασίας Εγγράφων DocuClass παρέχει σε οργανισμούς και επιχειρήσεις την δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Θεσσαλονίκη 29-12-2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Θεσσαλονίκη 29-12-2014 7 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 3 ης Υ.ΠΕ. (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ) Γ.Ν.Θ. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»-Ψ.Ν.Θ. Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη 29-12-2014 Αριθ. Πρωτ. : 24370 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Το Γ.Ν.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

United States Food Safety and Washington, DC Department of Inspection Service 20250 Agriculture

United States Food Safety and Washington, DC Department of Inspection Service 20250 Agriculture Υπόδειγμα υγειονομικού για τη διαμετακόμιση μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή την αποθήκευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύνθετων προϊόντων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση : Ι.1 Αποστολέας Κτηνιατρικό πιστοποιητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤA ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ 4 ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΡΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΟΡΘΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΡΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ HELLAS PHARM 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΟΡΘΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΡΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΑΝΤΕΛΊΑ ΓΚΟΥΡΑ ΧΗΜΙΚΌς MBA TQM Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Αποστολή του ΕΟΦ Η προώθηση και κατοχύρωση της δημόσιας

Διαβάστε περισσότερα

CASE STUDY. Ιχνηλασιµότητα στο ΛΑ Ι. Project: ΕΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

CASE STUDY. Ιχνηλασιµότητα στο ΛΑ Ι. Project: ΕΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ CASE STUDY Ιχνηλασιµότητα στο ΛΑ Ι Project: ΕΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Θέµα: Προδιαγραφές και απαιτήσεις του συστήµατος Ιχνηλασιµότητας Tracer Factory που εγκαταστάθηκε στην ΕΑΣ Σητείας Περιεχόµενα 1. Φάσεις παραγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

Sunsoft Ltd Alexandros F&B Management

Sunsoft Ltd Alexandros F&B Management ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ FOOD & BEVERAGE ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ & ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ SUNSOFT Ltd - Μάχης Αναλάτου 103, 11745 Ν. Κόσμος. Tηλ: 210 9317811, Fax: 210 9321603 www.sunsoft.gr info@sunsoftgr.com

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 123Α

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 123Α ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 123Α Ο κλάδος της μεταποίησης ή / και εμπορίας των Γεωργικών Προϊόντων απαιτεί συνέχιση της στήριξης των επενδύσεων, κατά τομέα, ως ακολούθως:

Διαβάστε περισσότερα

Υλο οίηση Ιχνηλασιµότητας στον κλάδο των Εύκαµπτων Υλικών Συσκευασίας

Υλο οίηση Ιχνηλασιµότητας στον κλάδο των Εύκαµπτων Υλικών Συσκευασίας Θεοδώρου Αυτοµατισµοί ΑΒΕΤΕ Case Study ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΕ Υλο οίηση Ιχνηλασιµότητας στον κλάδο των Εύκαµπτων Υλικών Συσκευασίας Εισαγωγή Η βιοµηχανία Εύκαµπτων Υλικών Συσκευασίας διαχειρίζεται πολλές πρώτες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ: ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΥΜΜΟΡΦΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΚΙΜΕΣ

ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ: ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΥΜΜΟΡΦΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΚΙΜΕΣ 1. Σκοπός Σκοπός της παρούσας διαδικασίας είναι να καθορίσει τις µεθόδους και τον τρόπο ελέγχου κατά την εκτέλεση των παρακάτω διαδικασιών: Έλεγχο εισερχοµένων Εγκατάσταση οργάνων Παροχή υπηρεσιών τεχνικής

Διαβάστε περισσότερα

«Παραγωγή ασφαλών και υγιεινών προϊόντων»

«Παραγωγή ασφαλών και υγιεινών προϊόντων» 2η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων & Ποτών FOOD EXPO GREECE Γαλακτοκομία Τυροκομία: η επόμενη 10ετία Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 «Παραγωγή ασφαλών και υγιεινών προϊόντων» ΠΕΞΑΡΑ Ε.-ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ,M.Sc. Π.Δ.Α-Τμήμα Ελέγχου

Διαβάστε περισσότερα

$ Προϊόντα Γράψτε τον κωδικό του προϊόντος και πατήστε Επεξεργασία. Κατόπιν γράψτε την περιγραφή του προϊόντος,την οµάδα,την µονάδα µέτρησης, την συσκευασία,τα πακέτα, την 2 η µονάδα µέτρησης, τις µερίδες,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Επιμέλεια ύλης-εισήγησης: Λάππα Θεοδώρα Με βάση το εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης στην υγιεινή και τον χειρισμό των τροφίμων για τις επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (15η) ΤΜΗΜΑΤΑ Β - Γ Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10

Διαβάστε περισσότερα

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Επιστήμης Διατροφής-Διαιτολογίας

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Επιστήμης Διατροφής-Διαιτολογίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Επιστήμης Διατροφής-Διαιτολογίας Πρακτική Άσκηση στη Βιομηχανία-Αναλυτική Έκθεση Πεπραγμένων «Sunday s Gastronomy Catering»-Αφοί Στενιώτη Ο.Ε Έδρα:Μαγνησίας 51 και

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός του οργανοληπτικού έλεγχου

Ορισμός του οργανοληπτικού έλεγχου Ορισμός του οργανοληπτικού έλεγχου Ορισμός του οργανοληπτικού έλεγχου ως επιστήμη στην υπηρεσία της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών. Σκοπός είναι η κατανόηση της σημασίας και του ρόλου της οργανοληπτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ Αριθμ. Πρωτοκ: 2/120074 ΔΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ Αριθμ. Πρωτοκ: 2/120074 ΔΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 1 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ρόδος,13/09/2011 ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ Αριθμ. Πρωτοκ: 2/120074 ΔΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ Τηλ:22410-35445 e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Απλοποίηση και εκσυγχρονισμός λειτουργίας μικρών σημείων λιανικής

Απλοποίηση και εκσυγχρονισμός λειτουργίας μικρών σημείων λιανικής Απλοποίηση και εκσυγχρονισμός λειτουργίας μικρών σημείων λιανικής Μαριλένα Αργυρού, Managing Director - Supply Chain Institute of Southeastern & Central Europe 1 Τον τελευταίο χρόνο, έχουν υπάρξει θεσμικές

Διαβάστε περισσότερα

15REQ002570044 2015-02-11

15REQ002570044 2015-02-11 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 6 η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΠΑΡΤΗΣ Ημερομηνία : 10-02-2015 Αρ. Πρωτοκ: Φ/Λ/17/1741

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ) «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΈΤΟΥΣ 2011»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ) «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΈΤΟΥΣ 2011» Ρόδος, 13-12-2011 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ) «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΈΤΟΥΣ 2011» Α. ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 1. Αντικείμενο της παρούσας είναι η προμήθεια μηχανογραφικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ Στατιστική επεξεργασία και ανάλυση: Λεωνίδας Σπανέλλης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λαμία 17.5.2010 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Τ.Ε.Ι. ΛΑΜΙΑΣ Ταχ. Δ/νση 3ο ΧΛΜ Π.Ε.Ο. ΛΑΜΙΑΣ - ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΛ.: 22310 60158 FAX : 22310 33945 Αριθ.Πρωτ. 2511 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΠΟ 2.300

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΠΟ 2.300 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ INTERNATIONALE GRUENE WOCHE BERLIN ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΠΟ 2.300 Η παγκόσμια σημαντικότερη εκθεσιακή πλατφόρμα των γεωργικών επιχειρήσεων Αγαπητοί συνεργάτες, Η εταιρεία GREAT Greek Exports

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ. Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ. Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Μέτρα πρόληψης και ελέγχου γαστρεντερίτιδας σε βρεφονηπιακό/παιδικό σταθμό (Απευθύνεται σε εργαζόμενους βρεφονηπιακών / παιδικών σταθμών) Μέτρα πρόληψης 1. Ακολουθούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ε.Π.Κ.Π.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ε.Π.Κ.Π. ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ε.Π.Κ.Π. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ / ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 1 Επωνυμία: 2 Διεύθυνση: 3 Τηλέφωνο: 4 Φαξ: 5 Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ 1 Ποιότητα και Ποιοτικός Έλεγχος Ο όρος «ποιότητα» συχνά χρησιµοποιείται χωρίς την πραγµατική της έννοια. ηλαδή δεν προσδιορίζεται αν το προϊόν στο οποίο αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ποιότητας Αλιευμάτων

Διαχείριση Ποιότητας Αλιευμάτων Διαχείριση Ποιότητας Αλιευμάτων Όμιλος Εταιριών ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ 50 χρόνια εμπειρία και εξειδίκευση πρώτη θέση στην Ελλάδα στον κλάδο των κατεψυγμένων αλιευμάτων εξαγωγές σε Ευρώπη και σε χώρες εκτός Ε.Ε (11%

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΙΚΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ - 2015 ΠΟΛΩΝΙΑ. οχήματα εμπορευμάτων με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος (MEB) άνω των 12 τόνων

ΟΔΙΚΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ - 2015 ΠΟΛΩΝΙΑ. οχήματα εμπορευμάτων με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος (MEB) άνω των 12 τόνων 1 ΟΔΙΚΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ - 2015 ΠΟΛΩΝΙΑ Γενικές απαγορεύσεις Επιπρόσθετες απαγορεύσεις οχήματα εμπορευμάτων με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος (MEB) άνω των 12 τόνων σε όλη την επικράτεια από τις 18:00 μέχρι τις

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση μοντέλου Εμπορικής & Λογιστικής διαχείρισης.

Παρουσίαση μοντέλου Εμπορικής & Λογιστικής διαχείρισης. Παρουσίαση μοντέλου Εμπορικής & Λογιστικής διαχείρισης. Σελίδα 1 από 51 Περιεχόμενα 1. ΑΓΟΡΕΣ... 4 1.1 Παράμετροι.... 4 1.2 ιαθέσιμα παραστατικά.... 4 1.3 Στήλες γραμμών παραστατικών... 8 1.4 Συνήθεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ 1. ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: A) Παρασκευαστές και συσκευαστές που πωλούν λιανικώς, Παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας, Παραγωγής νωπών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Όσον αφορά τις πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα του Προγράμματος, θα πρέπει να τηρούνται αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ (ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ)

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ (ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ) ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 07-01-2015 Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ (ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ) Βασικές Αρχές (Άρθρο 8: ΠΟΛ. 1003/31-12-2014 του Ν. 4308/2014.) 1. Μία ενιαία ονομασία «Τιμολόγιο» (8.1.1 Η παράγραφος αυτή, σύμφωνα με την

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή απορριµµάτων µε το σύστηµα «πόρτα-πόρτα»

Συλλογή απορριµµάτων µε το σύστηµα «πόρτα-πόρτα» 1 Συλλογή απορριµµάτων µε το σύστηµα «πόρτα-πόρτα» 2 Κάδοι για τη συλλογή των απορριµµάτων Οι κάδοι που µοιράστηκαν στα πρώτα πιλοτικά σπίτια είναι τέσσερις µεγάλοι κάδοι χωρητικότητας 120 λίτρων καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Στις παραγγελίες έχετε, πλέον, τη δυνατότητα να συμπληρώσετε πληροφορίες που αφορούν στο μικτό και καθαρό βάρος.

Στις παραγγελίες έχετε, πλέον, τη δυνατότητα να συμπληρώσετε πληροφορίες που αφορούν στο μικτό και καθαρό βάρος. Η Εξέλιξη των εφαρμογών PRISMA Win δε σταματά ποτέ! Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλες τις νέες δυνατότητες που προστέθηκαν σε όλες τις εφαρμογές. Ενημερώστε άμεσα την εφαρμογή σας με την τελευταία αναβάθμιση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΦΗΒΕΙΑ- ΑΝΑΓΚΕΣ v Επιτάχυνση ρυθμού ανάπτυξης v Ωρίμανση και αύξηση ιστών v Αποκτά το 20% του ύψους και το 50% του βάρους του ενήλικα, ενώ οι μύες, ο όγκος του αίματος και γενικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΠΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ (EX VAN)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΠΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ (EX VAN) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΠΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ (EX VAN) Οδηγίες για την αδειοδότηση & τη λειτουργία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ Χ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 13/12/2013

ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ Χ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 13/12/2013 ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ Χ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Η Ιστορία Εξάπλωση Καταστημάτων Το σύνολο των καταστημάτων ανέρχεται σε 268 και αυξάνει, καθώς το δίκτυο επεκτείνεται σε όλη τη χώρα. Δίκτυο καταστημάτων 161 46 43 12

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)

ΜΕΛΕΤΗ (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) `` ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ:13/27-02-2014 ΜΕΛΕΤΗ (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ, Κ.Α.35.6693.01 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 971,80 1 ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΜΕΛΕΤΗ (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΟΠΑΠ Α.Ε.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΟΠΑΠ Α.Ε. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ. Οι όροι συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικά Λαχεία ΑΕ και των Πρακτορείων της ΟΠΑΠ ΑΕ, περιγράφονται αναλυτικά στη σχετική σύμβαση συνεργασίας,

Διαβάστε περισσότερα

Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο

Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο Σηµειώσεις για τον καθηγητή Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο Βασικές γνώσεις Ο όρος γάλα, ως βασικό τρόφιµο, χωρίς κανένα προστεθειµένο επίθετο, ισχύει συνήθως για το αγελαδινό γάλα που είναι φρέσκο, πλήρες,

Διαβάστε περισσότερα

μεσογειακή διατροφή και τα πλεονεκτήματα που αυτή έχει έναντι διατροφής άλλων λαών (π.χ. διατροφή άλλων λαών πλούσια σε λίπη).

μεσογειακή διατροφή και τα πλεονεκτήματα που αυτή έχει έναντι διατροφής άλλων λαών (π.χ. διατροφή άλλων λαών πλούσια σε λίπη). ΑΣΚΗΣΗ 1 Στην άσκηση αυτή ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός κάνει μια εισαγωγή στα παιδιά σχετικά με το πόσο απαραίτητη είναι η ισορροπημένη διατροφή στον οργανισμό μας. Προτείνεται να υπάρξει μια σύντομη αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Η σημασία των φρούτων και των λαχανικών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 4 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Η σημασία των φρούτων και των λαχανικών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΆ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ 4 ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ 7.250,00 ΕΥΡΩ ΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΦΠΑ 23%

ΣΥΜΒΑΣΗ 7.250,00 ΕΥΡΩ ΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΦΠΑ 23% ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών Τμήμα Προμηθειών και Δαπανών Εσωτερικού ΣΥΜΒΑΣΗ 7.250,00 ΕΥΡΩ ΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Νέος φορολογικός νόμος - Τι αλλάζει στις διατάξεις του Κ.Β.Σ.

Νέος φορολογικός νόμος - Τι αλλάζει στις διατάξεις του Κ.Β.Σ. Νέος φορολογικός νόμος - Τι αλλάζει στις διατάξεις του Κ.Β.Σ. Ο πρόσφατος φορολογικός Νόμο 3522/22-12-2006 φέρνει μια πληθώρα αλλαγών όσον αφορά την τήρηση των βιβλίων των επιτηδευματιών, οι οποίες συνοψίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Xpress. Αλεξανδρούπολη. Μάρτιος 2015

Xpress. Αλεξανδρούπολη. Μάρτιος 2015 Xpress Αλεξανδρούπολη Μάρτιος 2015 ΑΠΟΘΗΚΗ Στήλες ανάπτυξης αποθεμάτων αποθήκης - Αποθηκευτικοί χώροι. Διαθέσιμα = το σύνολο των ποσοτήτων, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα ράφια ή στα συρτάρια του φαρμακείου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες προς τους καταναλωτές για τα Τρόφιμα και το Εμφιαλωμένο Νερό

Οδηγίες προς τους καταναλωτές για τα Τρόφιμα και το Εμφιαλωμένο Νερό Οδηγίες προς τους καταναλωτές για τα Τρόφιμα και το Εμφιαλωμένο Νερό Κατά τους θερινούς μήνες οι καταναλωτές οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή μας στη συντήρηση, μεταφορά, κατανάλωση των τροφίμων και

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ

ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΓΕΝΙΚΑ Η παραγωγή ελληνικού καφέ στο εργοστάσιο αποτελείται από πέντε διαφορετικά στάδια τα οποία φαίνονται παρακάτω σε ένα απλοποιηµένο διάγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

4. το όχημα να διαθέτει καταγραφικό θερμοκρασιών για την πιστοποίηση των συνθηκών μεταφοράς δειγμάτων

4. το όχημα να διαθέτει καταγραφικό θερμοκρασιών για την πιστοποίηση των συνθηκών μεταφοράς δειγμάτων Η εταιρεία πρεπει 1. να είναι εξειδικευμένη και πιστοποιημένη για τη μεταφορά βιολογικών υλικών, εκπληρώντας όλες τις προδιαγραφές όπως αυτές ορίζονται απο την Ελληνική (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ADR, ΦΕΚ 509/2000, ΦΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο φορολογικό τοπίο στα πρατήρια υγρών καυσίµων

Το νέο φορολογικό τοπίο στα πρατήρια υγρών καυσίµων Το νέο φορολογικό τοπίο στα πρατήρια υγρών καυσίµων ΜΕΡΟΣ Β Ποια φορολογικά στοιχεία εκδίδονται για τις πωλήσεις καυσίµων σε πελάτες λιανικής (ιδιώτες) ή χονδρικής (επιτηδευµατίες). ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Meridian v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης

Meridian v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης Meridian v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης 1 Οδηγίες Εγκατάστασης Η έκδοση του Meridian είναι συμβατή μόνο με τα λειτουργικά συστήματα Windows 2000/XP ή νεότερα. Γενικά Από τα περιεχόμενα του cd ή από το

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 25.09.14. Profile Έκθεσης: Σύνολο εκθετών: 6.777 από 98 χώρες. Σύνολο εμπορικών επισκεπτών: 155.000 από 187 χώρες

Αθήνα, 25.09.14. Profile Έκθεσης: Σύνολο εκθετών: 6.777 από 98 χώρες. Σύνολο εμπορικών επισκεπτών: 155.000 από 187 χώρες ΙΑΤΡΟΥ ΛΙΟΥΓΚΑ 8 166 75, ΓΛΥΦΑΔΑ ΑΘΗΝΑ Τηλ. 210 9630630, 210 9690720 Fax. 210 9603142 E-mail: info@promosolution.net www.promosolution.net ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ANUGA

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση συμμετοχής στην Έκθεση-Ελληνικών Τροφίμων-Ποτών και Λοιπών Προϊόντων «HELLO HELLAS-2015»

Πρόσκληση συμμετοχής στην Έκθεση-Ελληνικών Τροφίμων-Ποτών και Λοιπών Προϊόντων «HELLO HELLAS-2015» Πρόσκληση συμμετοχής στην Έκθεση-Ελληνικών Τροφίμων-Ποτών και Λοιπών Προϊόντων «HELLO HELLAS-2015» Η Novelty Systems Ltd. σας καλεί να συμμετάσχετε στην Έκθεση- Παρουσίαση Ελληνικών Τροφίμων- Ποτών και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Γαλακτοκομικά Προϊόντα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Γαλακτοκομικά Προϊόντα ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Γαλακτοκομικά Προϊόντα Από 100% Ελληνικό αιγοπρόβειο, ξεχωρίζει για τη πλούσια γεύση της, το καθαρό λευκό της χρώμα και τα θρεπτικά συστατικά της. Χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Κατεβάστε την τελευταία αναβάθμιση «22-04-2013» από

Κατεβάστε την τελευταία αναβάθμιση «22-04-2013» από Κατεβάστε την τελευταία αναβάθμιση «22-04-2013» από http://www.minoiki.com.gr/shop/cms.php?id_cms=7 Σελίδα 1 Αναβάθμιση 22-04-2013 Ver 2.0.1.86 1. Αντικατάσταση λειτουργίας πλήκτρου (Num Pad) με «Νέο Πελάτη»

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Υγιεινή Διατροφή Ισορροπία Ποικιλία Μέτρο Ομάδες τροφίμων Γάλα-γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι) Φρούτα-απλοί υδατάνθρακες Λαχανικά (κυρίως πράσινα φυλλώδη) Ψωμί-αμυλώδη τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ο σύγχρονος ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: Ψωμιά, Δημητριακά, Ρύζι και Μακαρόνια (6 με 11 μερίδες): Οι υδατάνθρακες παίζουν βασικό ρόλο σε όλα τα διαιτολόγια.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Ανάτυπο από τον τόμο «ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΣΤ, 2011-2012» Εκπαιδευτήριο ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ - ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Ανάτυπο από τον τόμο «ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΣΤ, 2011-2012»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ. Άρθρο 1 Αντικείμενο

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ. Άρθρο 1 Αντικείμενο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ Άρθρο 1 Αντικείμενο Ο παρών Κανονισμός αναφέρεται στη χρήση σημάτων τα οποία χορηγεί η a Cert A.E. σε επιχειρήσεις για την επισήμανση και τη διαφήμιση των πιστοποιημένων προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

επειδή η επικάλυψη είναι τέχνη B2B HATZIYIANNAKIS b2b.hatziyiannakis.gr

επειδή η επικάλυψη είναι τέχνη B2B HATZIYIANNAKIS b2b.hatziyiannakis.gr B2B HATZIYIANNAKIS b2b.hatziyiannakis.gr ΚΟΥΦΕΤΟΠΟΙΙΑ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ Α.Ε. www.hatziyiannakis.gr sales@hatziyiannakis.gr / emporiko@hatziyiannakis.gr Β2Β HATZYIANNAKIS 01 Β2Β HATZIYIANNAKIS Επίκεντρο της

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5 ΕΙ ΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ 1. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

Σελίδα 1 από 5 ΕΙ ΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ 1. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ Σελίδα 1 από 5 1. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ 1.1. Οι προσφορές πρέπει να είναι πλήρεις και να περιλαµβάνουν όλα τα τυπικά και τεχνικά στοιχεία που απαιτεί η διακήρυξη και η τεχνική προδιαγραφή. 1.2. Επισηµαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής Στατιστική επεξεργασία και ανάλυση: Λεωνίδας Σπανέλλης, Στατιστικολόγος

Διαβάστε περισσότερα