Με το βλέμμα στο μέλλον παιδεία και πολιτισμός

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Με το βλέμμα στο μέλλον παιδεία και πολιτισμός"

Transcript

1 Διεθνές συνέδριο, Ίδρυμα Ρόζα Λουξεμπουργκ Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, transform!europe Η Αριστερά στην κυβέρνηση- τι, γιατί και πως Με το βλέμμα στο μέλλον παιδεία και πολιτισμός Αγαπητοί φίλοι και φίλες, σύντροφοι και συντρόφισσες, Αθήνα, 21 Μαρτίου 2014 Θεανώ Φωτίου, βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ Το τέλος του 20ου αιώνα μας άφησε με πολλά ερωτηματικά στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας και της εκπαίδευσης. Και δυστυχώς χωρίς το δημόσιο σωσίβιο που κατασκεύασε ο ίδιος ο 20ος αιώνας. Οι εξελίξεις είναι γρήγορες και απρόβλεπτες, κυρίως στο χώρο του πολιτισμού και σχεδόν τίποτε απ ότι είχαμε κληρονομήσει δεν θεωρείται δεδομένο. Οι μεγαλύτεροι από εμάς ανατραφήκαμε με μια κουλτούρα που φτιάχτηκε από και για την αστική τάξη του 19ου αιώνα. Κουλτούρα που ενώ παραμένει ζωντανή (το αποδεικνύει η εξάπλωση του πολιτιστικού τουρισμού) όμως ίσως αποτελεί πια ένα μικρό μόνο κομμάτι της σύγχρονης πολιτιστικής εμπειρίας. Γιατί αυτό που χαρακτηρίζει τις τέχνες στον αιώνα μας είναι η εξάρτηση τους και ο μετασχηματισμός τους από μια ιστορικά μοναδική τεχνολογική επανάσταση. Iδιαίτερα από τις τεχνολογίες της επικοινωνίας και της αναπαραγωγής όπως λέει ο Eric Hobsbaum. H μαζική καταναλωτική κοινωνία που αναδύθηκε είναι αδιανόητη χωρίς τηλεόραση, διαδίκτυο, υπολογιστή, κινητό, ταμπλέτα, χωρίς cd και stick usb. Ενώ η αποφασιστική είσοδος των μαζών στην πολιτική σκηνή ως ψηφοφόρων καταναλωτών έγινε υπό την ηγεμονία της εικόνας, του προφορικού λόγου και διαδικτυακού λόγου, ιδιότυπη σύνθεση προφορικού και γραπτού λόγου.

2 Πως επιδρά αυτή η πολιτιστική εμπειρία στην νέα γενιά; Ποιοι είναι για τους νέους οι τόποι του σύγχρονου πολιτισμού; Η οθόνη του υπολογιστή τους, οι καφετέριες, οι τόποι των συναυλιών, τα γήπεδα, τα shoping malls; Πως ερμηνεύουμε ως αριστερά αυτή την δημιουργική πλημμυρίδα που κατακλύζει ανεξέλεγκτα τον χώρο και τον κυβερνοχώρο με εικόνα, ήχο και λέξεις; Βέβαια υπάρχουν πάντα δύο παίχτες στο παιχνίδι της κουλτούρας: η πολιτική και η αγορά. Αυτοί αποφασίζουν την χρηματοδότηση των πολιτιστικών αγαθών και υπηρεσιών. Εμείς ως αριστερά πως επαναπροσδιορίζουμε αυτήν την σχέση κουλτούρας και πολιτικής που πολλές φορές ενδύεται τον μανδύα της εθνικής ταυτότητας. Όπως λ.χ η διεκδίκηση των Ελγινείων μαρμάρων. Αν όμως στο χώρο του πολιτισμού και της παιδείας χρειαζόμαστε συστηματικές ερμηνευτικές απόπειρες, στο χώρο της εκπαίδευσης τα θέματα μοιάζουν πιο σαφή τουλάχιστον στο πεδίο ερμηνείας και ανάλυσης των προβλημάτων. Αλλά παραμένουν σχηματικά και διακηρυκτικά στο επίπεδο εκπόνησης και διεκδίκησης ενός αντίπαλου σχεδίου από την αριστερά. Αναμφίβολα στο τέλος του 20 ου αιώνα η Ευρώπη πραγματοποίησε υπό την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού το μεγάλο άλμα προς τα πίσω στους τομείς της Δημόσιας Παιδείας και Εκπαίδευσης. Επρόκειτο για ένα καίριο πλήγμα στην ανθρωπιστική και ελευθεριακή παράδοση του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Οι πρώτες δεκαετίες του 21 ου αιώνα ισχυροποιούν και διευρύνουν αυτό το πλήγμα.

3 Οι μεγάλες ανατροπές αφορούσαν : 1) Το τέλος της μαζικής Δημόσιας Εκπαίδευσης προς όφελος της ιδιωτικής δηλαδή. Τα κράτη μέλη αποσύρονται από την υποχρέωση να χρηματοδοτούν την εκπαίδευση, μετακυλύουν τις δαπάνες στους πολίτες με την επιβολή διδάκτρων και αναθέτουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο την εκπαίδευση. 2) Την μετατροπή της εκπαίδευσης από μορφωτικό και πολιτιστικό αγαθό σε προϊόντα εκπαιδευτικά και υπηρεσίες τυποποιημένες και πιστοποιημένες, ώστε να ανταλλάσσονται με γενικό ισοδύναμο. Η εκπαίδευση και η έρευνα «μεταρρυθμίζεται» ώστε να λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς, τα επιχειρηματικά της ιδεώδη και τις εκάστοτε ανάγκες της. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Αγγλία η λέξη student έχει αντικατασταθεί με τη λέξη customer πελάτης. 3) Τον κατακερματισμό του περιεχομένου της γνώσης όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, την εκπληροφόρηση και την υπερεξειδίκευση. Παράγονται, έτσι, επιστήμονες διαφόρων γνώσεων και ταχυτήτων με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα. Η ολιστική γνώση αντικαθίσταται από τις δεξιότητες, την κατάρτιση, τη μαθητεία, τη διά βίου και εξ αποστάσεων εκπαίδευση, και διαφημίζεται ως «κοινωνία της γνώσης» και «κοινωνία της πληροφορίας». Αυτό το τρίπτυχο εκφράστηκε μέσα από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμφωνίες του ΟΟΣΑ, της Λευκής Βίβλου, της GATS και της Μπολόνια. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε ήδη. Η μόρφωση μετατρέπεται σε επιχείρηση καθαρά εργαλειακή, σε αγχωτική αναζήτηση του δήθεν χρήσιμου. Στη βάση της γενικευμένης ανεργίας, οι σπουδαστές μας απομονωμένοι, ανασφαλείς και έντρομοι κινούνται και αυτοί χρησιμοθηρικά, για να εξασφαλίσουν μια θέση στον ήλιο.

4 Ο νέος άνθρωπος καλείται να περάσει όλη την ζωή του «εκπαιδευόμενος» προκειμένου να αποκτά συνεχώς δεξιότητες, που όπως ομολογεί η πρώην επίτροπος επί της Παιδείας της Ε.Ε., Σάρλοτ Ρέντιγκ, δυστυχώς απαξιώνονται το πολύ μέσα σε μια πενταετία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης της αμάθειας: Κατακερματισμός της γνώσης και εκπληροφόρηση. Τα νέα παιδιά χωρίς στέρεα βασική επιστημονική γνώση, περιφέρονται αγχωμένα μαζεύοντας πιστοποιητικά δεξιοτήτων, σερφάροντας άπειρες ώρες στο διαδίκτυο χωρίς να μπορούν να ξεχωρίσουν την γνώση από τον χυλό της πληροφόρησης, αφού στις σπουδές τους δεν πρόλαβαν να κατακτήσουν τη δομή της επιστημονικής σκέψης. Πρόκειται για μια εκπαίδευση με σαφές ταξικό πρόσημο που σε συνθήκες κρίσης παροξύνει τις ταξικές και κοινωνικές ανισότητες, ενισχύει τον αναλφαβητισμό, τη σχολική διαρροή και μειώνει τις ροές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, τα Μνημόνια και η Κρίση πλήττουν θανάσιμα την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων στις χώρες του Νότου, οι οποίες βιώνουν και τη μεγάλη φυγή των επιστημόνων (brain drain), υπονομεύοντας τις δυνατότητες μελλοντικής παραγωγικής τους ανασυγκρότησης. Γνωρίζω, ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά αναμφίβολα αρθρώνει ένα λόγο αντίπαλο στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά είναι λόγος αμυντικός. Υπάρχει συνολικό επιθετικό σχέδιο; Σχέδιο ανασυγκρότησης της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης και Παιδείας με βάση τις αξίες της Αριστεράς και τον συνολικό κοινωνικό μετασχηματισμό που επαγγέλλεται; Στην Ευρώπη που κυριαρχεί θεσμικά η Μπολόνια, εμείς τι αντιπαραθέτουμε στις προσεχείς ευρωεκλογές;

5 Πιθανές αλλαγές συσχετισμών στο χώρο του ευρωκοινοβουλίου ανοίγουν την προοπτική αλλαγών και στην εκπαίδευση. Ένα περίγραμμα αυτού του σχεδίου μπορεί να βασίζεται σε τέσσερεις άξονες: 1) Την επανίδρυση της δημόσιας δωρεάν Εκπαίδευσης για τους πολίτες του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου 2) Την επαναθεμελίωση του μορφωτικού και πολιτιστικού περιεχομένου της Εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού 3) Την ολιστική γνώση για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης 4) Τον σεβασμό και την ενίσχυση των εκπαιδευτικών προτεραιοτήτων κάθε κράτους-μέλους και της εκπαιδευτικής παράδοσης και ιστορίας κάθε χώρας Πρέπει, βέβαια, εδώ, να τονίσω ότι οι άξονες αυτοί διαπνέουν το σχέδιο που καταθέτουμε ως μελλοντική κυβέρνηση της Αριστεράς για την ανασυγκρότηση της Εκπαίδευσης του τόπου μας. Τους εξειδικεύουμε σε τρία επίπεδα από άποψη περιεχομένου, δομής και μορφής. Πρώτο επίπεδο. Δίχρονη προσχολική αγωγή και δωδεκάχρονη υποχρεωτική γενική εκπαίδευση με αναβάθμιση του λυκείου ως αυτόνομης μορφωτικής βαθμίδας και καθιέρωση του Ενιαίου Λυκείου Θεωρίας και Πράξης. Δεύτερο επίπεδο. Μεταλυκειακή Δημόσια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση με αναβάθμιση της σημερινής τεχνολογικής εκπαίδευσης. Τρίτο επίπεδο. Ενιαίος Δημόσιος χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας με αναβάθμιση των ΤΕΙ και με Δημόσια Ερευνητικά Κέντρα. Γνωρίζουμε ότι αυτή η πρόταση απαιτεί συνεχή τροφοδότηση και επαναδιατύπωση που σκοπεύουμε να επιτύχουμε μέσα από διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές. Γνωρίζουμε ότι απαιτεί ευρεία κοινωνική νομιμοποίηση. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να πείσουμε ότι πρέπει να εμπνεύσουμε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς.

6 Χωρίς τον ενθουσιασμό τους, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια εμπόδια που βρίσκονται ήδη μπροστά μας. Χρειαζόμαστε χρόνο και δεν τον έχουμε. Γι αυτό και η πρότασή μας θα εφαρμοστεί σταδιακά, μετά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης. Γι αυτό, χρειαζόμαστε τη γνώση και την εμπειρία των αδελφών κομμάτων από όλο τον κόσμο. Και τη ζητάμε. Τον 1 ο χρόνο: Θα πάρουμε μέτρα για μην καταρρεύσει η δημόσια Εκπαίδευση. Ο στόχος μας είναι διπλός: να διασωθούν και να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία, τα ΤΕΙ, τα Πανεπιστήμια και να ξεκινήσει η διαδικασία για την μεγάλη εκπαιδευτική ανασυγκρότηση. Σήμερα παρά ποτέ με μια κοινωνία ρημαγμένη και φτωχοποιημένη η Αριστερά χρειάζεται να εγγυηθεί ότι τα δημόσια σχολεία και Πανεπιστήμια θα γίνουν οι νέοι δημόσιοι τόποι γνώσης, μόρφωσης, Πολιτισμού και Δημοκρατίας. Τόποι αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής κουλτούρας. Τόποι ανοικτοί στην ετερότητα και διαπολιτισμικότητα. Γι αυτό θα γενικεύσουμε το θεσμό του ολοήμερου σχολείου στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο, ώστε να γίνουν τα σχολεία κέντρα γειτονιάς και πολιτισμού. Το παιδί θα μένει στο σχολείο για να κάνει μουσική, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αθλητισμό, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και επί πλέον ξένες γλώσσες. Όλα όσα οι γονείς τους πλήρωναν στα φροντιστήρια και τώρα δεν έχουν. Τα παιδιά θα εμβολιάζονται και θα παίρνουν ένα πρωινό και ένα κυρίως γεύμα στο σχολείο. Δεν θα επιτρέψουμε να λιποθυμούν τα παιδιά μέσα στις σχολικές αίθουσες.

7 Σ αυτό το σχολείο κανείς εκπαιδευτικός ή σχολικός φύλακας δεν περισσεύει. Γι αυτό υποσχόμαστε την επαναπρόσληψή τους. Σ αυτό το σχολείο χρειαζόμαστε υπερήφανους, καταρτισμένους και ενεργητικούς εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν το πολύτιμο κεφάλαιο της γνώσης με συνείδηση, με δημοκρατία, με αγάπη και πάθος.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 1. ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ: Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 1. ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ: Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΟΙΜΙΟ Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαίδευση έχει δύο διακριτούς στόχους : Δημόσια, δωρεάν, δημοκρατική, μαζική εκπαίδευση, από τη μια μεριά, και ποιοτικά αναβαθμισμένη, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση,

Διαβάστε περισσότερα

Κριτική του νέου νόμου για το Λύκειο και η άλλη πρόταση

Κριτική του νέου νόμου για το Λύκειο και η άλλη πρόταση ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Κριτική του νέου νόμου για το Λύκειο και η άλλη πρόταση Συμβολή στον προβληματισμό του 10 ου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου

Διαβάστε περισσότερα

6. Πληροφορική και Κοινωνία

6. Πληροφορική και Κοινωνία 6. Πληροφορική και Κοινωνία 6.1. Εισαγωγή Στο παρόν κεφάλαιο γίνεται προσπάθεια να οριστεί, να καταγραφεί και να οριοθετηθεί, ο ρόλος της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στην Ελληνική κοινωνία του

Διαβάστε περισσότερα

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3. Εκπαίδευση 3.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1.1. Το Ελληνικό Πρωτοβάθμιο Σχολείο 1 και η Νέα Πρόκληση των ΤΠΕ Η ταχύτατη ανάπτυξη των Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

δωρεάν παιδεία, για όλους

δωρεάν παιδεία, για όλους anapnoh T.18:Layout 1 12/21/08 11:03 PM Page 1 1 1 Περιοδική Ενημερωτική Έκδοση για τους πολίτες της Αθήνας Η αναπνοή μας Μέσα στο κλίμα μιας γενικευμένης σήψης που ζούμε στην χώρα μας, με διαδοχικά σκάνδαλα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΤΟΜΟΣ Α: ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Αρχική Έκδοση Μάιος 2011

ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΤΟΜΟΣ Α: ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Αρχική Έκδοση Μάιος 2011 Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταµείο ΕΣΠΑ 2007-13 \ Ε.Π. Ε& ΒΜ \ Α.Π. 1-2-3 «Μείζον Πρόγραµµα Επιµόρφωσης Εκπαιδευτικών στις 8 Π.Σ., 3 Π.Σ.Εξ., 2 Π.Σ.Εισ.» ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΤΟΜΟΣ Α: ΓΕΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ 2 Ο. 1 P a g e. Τι θα σηµάνει η αποκέντρωση στην εκπαίδευση για τη µόρφωση των παιδιών και τη λειτουργία των σχολείων;

ΜΕΡΟΣ 2 Ο. 1 P a g e. Τι θα σηµάνει η αποκέντρωση στην εκπαίδευση για τη µόρφωση των παιδιών και τη λειτουργία των σχολείων; Τι θα σηµάνει η αποκέντρωση στην εκπαίδευση για τη µόρφωση των παιδιών και τη λειτουργία των σχολείων; ΜΕΡΟΣ 2 Ο Χρειάζεται στις µέρες µας ο θεσµός του ακαδηµαϊκού ασύλου; εν είναι τυχαίο που µαζί µε τις

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ανάπτυξη : Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ο ρόλος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ανάπτυξη : Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η παρούσα εργασία έχει τίτλο «Ο Ρόλος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ανάπτυξη: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης». Εκπονήθηκε στο πλαίσιο του σεμιναρίου Ειδικά Θέματα Περιφερειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Θέμα: «Η Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ελλάδα: Ιστορική εξέλιξη και σύγχρονη πραγματικότητα». ΚΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ Α.Μ.: 9610 ΤΡΙΜΕΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ):

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ): ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Με το παρόν νομοσχέδιο, επιδιώκεται η συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Το υφιστάμενο εκπαιδευτικό σύστημα είναι συντηρητικό και συγκεντρωτικό και χρήζει άμεσης Προτείνεται μια πολυδιάστατη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 2007-2013

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 2007-2013 ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 2007-2013 ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΟΡΑΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η πρόταση για το Νέο Λύκειο. Το νέο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Χρήσιμα Διαγράμματα. Διακομματική Επιτροπή για την Παιδεία

Η πρόταση για το Νέο Λύκειο. Το νέο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Χρήσιμα Διαγράμματα. Διακομματική Επιτροπή για την Παιδεία Η πρόταση για το Νέο Λύκειο Διακομματική Επιτροπή για την Παιδεία Το νέο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση Υπουργείο Παιδείας 1/2/2012 Χρήσιμα Διαγράμματα Άρης Γιαβρής [Πληκτρολογήστε το όνομα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Επισκόπηση του Συνεδρίου και Αποτίμηση τςη Συμβολής του στο Διάλογο για την Καινοτομία στην Ελληνική Εκπαίδευση ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β')

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Με την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής εργασίας νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση που μας κάνει χαρούμενες, είναι η

Με την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής εργασίας νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση που μας κάνει χαρούμενες, είναι η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΙΚΟ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΤΙΙΚΟ ΙΙΔΡΡΥΜΑ ΚΡΡΗΤΗΣ Σ..Ε.Υ.Π.. ΤΜΗΜΑ: : ΚΟΙΙΝΩΝΙΙΚΗ ΕΡΡΓΑΣΙΙΑ ««ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΙΚΕΣ ΠΡΡΟΣΔΟΚΙΙΕΣ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΟΙΙΝΩΝΙΙΚΩΝ ΛΕΙΙΤΟΥΡΡΓΩΝ ΛΙΙΓΟ ΠΡΡΙΙΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΘΕΣΕΙΣ, τεύχος 94, 2006, σσ. 25-65 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ των Γιώργου Οικονομάκη, Λεωνίδα Μαρούδα και Ολίβιας Κυριακίδου 1. Εισαγωγή Το δημόσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Έργο : ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Πηγή : Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων 2004, 2005, 2006 Επεξεργασία ερευνητικών δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 7. Οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 7. Οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 7. Οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.)

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.) ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.) Βερανζέρου 22, 6ος όροφος, ΤΗΛ ΦΑΞ : 2105242386, 210 3845434, 210 3835093 gt.asgme@gmail.gr, www.goneis.org. Αθήνα 30-06-2014 ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΤΠΕ) ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

«ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΤΠΕ) ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» «ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΝΕΩΝ (ΤΠΕ) ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ» ΜΕ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η αναπαραγωγή επιτρέπεται, εκτός από εμπορικούς σκοπούς, με την προϋπόθεση ότι αναγνωρίζεται η πηγή.

Η αναπαραγωγή επιτρέπεται, εκτός από εμπορικούς σκοπούς, με την προϋπόθεση ότι αναγνωρίζεται η πηγή. Ευρωπαϊκή Ένωση, 2011 Η αναπαραγωγή επιτρέπεται, εκτός από εμπορικούς σκοπούς, με την προϋπόθεση ότι αναγνωρίζεται η πηγή. Το Βιβλίο των Νέων της Ευρώπης εκδόθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Κ.Π.Σ. ΜΟΝΑΔΑ Α1

ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Κ.Π.Σ. ΜΟΝΑΔΑ Α1 Το παρόν εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 7 «Σχεδίαση και εφαρμογή εξειδικευμένης εκπαίδευσης» της Πράξης «Δημιουργία γραφείων Επαγγελματικού Προσανατολισμού και σύνδεσης με την Αγορά Εργασίας» (Γ ΚΠΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ) ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. ΣΥΡΜΑΚΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Για την Αριστερά του 21 ου αιώνα Η συµβολή του ΣΥΝ στο Πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ Φεβρουάριος 2009 [1]

Για την Αριστερά του 21 ου αιώνα Η συµβολή του ΣΥΝ στο Πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ Φεβρουάριος 2009 [1] Για την Αριστερά του 21ου αιώνα Η συµβολή του ΣΥΝ στο Πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ Φεβρουάριος 2009 [1] Προλογικό Σηµείωµα Το παρακάτω κείµενο είναι η συµβολή του Συνασπισµού της Αριστεράς, των Κινηµάτων και της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ: ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ: ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Α ΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ: ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ - ΑΘ. ΚΟΡΩΝΗ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 1. Περίληψη 2. Εισαγωγή 3. Τάσεις και Μεταβολές της Κοινωνίας και Οικονοµίας σε Κράτη-Μέλη του ΟΟΣΑ 4. Σκοποί, Εµπόδια

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ : ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Β ΜΕΡΟΣ : ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α ΜΕΡΟΣ : ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Β ΜΕΡΟΣ : ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΕΙΣ για το ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ της σπουδάζουσας της κ. ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ Α ΜΕΡΟΣ : ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 1) Ο ρόλος της εκπαίδευσης στον καπιταλισμό 2) Ο ταξικός χαρακτήρας

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση του Κοινωνικού και Παιδαγωγικού Ρόλου του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου. Πανελλαδική Έρευνα με τις Απόψεις Γονέων και Εκπαιδευτικών

Διερεύνηση του Κοινωνικού και Παιδαγωγικού Ρόλου του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου. Πανελλαδική Έρευνα με τις Απόψεις Γονέων και Εκπαιδευτικών Διερεύνηση του Κοινωνικού και Παιδαγωγικού Ρόλου του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Πανελλαδική Έρευνα με τις Απόψεις Γονέων και Εκπαιδευτικών Η ερευνητική ομάδα Δημουλάς Κωνσταντίνος (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ-ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ-ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ-ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΛΑΔΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία «Διαχείριση του

Διαβάστε περισσότερα