Κρουστικά Κύματα (Shock Waves)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κρουστικά Κύματα (Shock Waves)"

Transcript

1 Κεφάλαιο 20 Κρουστικά Κύματα (Shock Waves) Σταύρος Ι. Κοτταράς ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Η εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων είναι μία δοκιμασμένη μέθοδος της εξωσωματικής λιθοτριψίας. Παρατηρήθηκε ότι πολλοί ασθενείς που υποβάλλονταν σε εξωσωματική λιθοτριψία είχαν απαλλαγή και από διάφορους άλλους πόνους που δεν είχαν σχέση με τους λίθους των νεφρών. Αυτό ήταν το έναυσμα και η αφορμή που δημιούργησε στους επιστήμονες τη σκέψη ότι τα κρουστικά κύματα θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν και σε άλλους τύπους ιστών του σώματος. Η θεραπεία κρουστικών κυμάτων (Shock Wave Therapy / S.W.T.), αναφέρεται επίσης και ως εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων (Extracorporeal Shock Wave Therapy/ E.S.W.T.). Τα Κρουστικά Κύματα (E.S.W.T.) στον τομέα της φυσικοθεραπείας και της αποκατάστασης είναι μια εξωσωματική, μη επεμβατική και αναίμακτη θεραπεία των χρόνιων και επώδυνων καταστάσεων των μυοσκελετικών παθήσεων ιδιαίτερα εκείνων που δεν ανταποκρίνονται στις κλασικές θεραπευτικές μεθόδους. Το κρουστικό κύμα είναι ένα έντονο, πολύ βραχύ και κοντό ενεργειακό κύμα του οποίου η ταχύτητα είναι μεγαλύτερη από αυτή του ήχου. Υπάρχουν τρεις τεχνολογίες κρουστικών κυμάτων: α) Η ηλεκτροϋδραυλική β) Η ηλεκτρομαγνητική γ) Η πιεζοηλεκτρική Η κάθε μία από τις παραπάνω τεχνολογίες παράγουν παλμούς των οποίων οι ταχύτητες είναι μεγαλύτερες από την ταχύτητα του ήχου με αποτέλεσμα να σπάει το φράγμα του δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τα κρουστικά κύματα. Τα κρουστικά κύματα παράγονται από συσκευές η ενέργεια των οποίων εφαρμόζεται στο σώμα του ασθενή με κατάλληλες κεφαλές. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις για την εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων (ενδείξεις, αντενδείξεις και μέτρα ασφαλείας). 569

2 570 Kεφάλαιο 20 ΟΡΙΣΜΟΣ Η θεραπεία κρουστικών κυμάτων (Shock Wave Therapy), αναφέρεται επίσης και ως εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων (Extracorporeal Shock Wave Therapy/ESWT). Είναι εξαιρετικά βραχέα ηχητικά κύματα με υψηλή κορυφή ενέργειας που προκύπτουν από ισχυρές ηλεκτρικές εκκενώσεις, όπως αυτές που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα μετά από ένα εκρηκτικό συμβάν (κεραυνός, ηχητική έκρηξη, πτήση υπερηχητικού αεροπλάνου). Χαρακτηρίζονται από υπερηχητική ταχύτητα, με υψηλή τιμή πίεσης και απότομη αύξηση της πυκνότητας. Η δημιουργία τους βασίζεται στις αρχές της ηλεκτροϋδραυλικής, της πιεζοηλεκτρικής και της ηλεκτρομαγνητικής τεχνολογίας. Τα κύματα αυτά μεταφέρουν υψηλή ενέργεια σε επώδυνα σημεία και τραυματισμένους ιστούς (οστίτη, μυϊκό, συνδεσμικό ιστό), σε κακώσεις και παθήσεις με αποτέλεσμα την αναγέννηση τη θεραπεία και τις διαδικασίες αποκατάστασής τους. ΑΡΧΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ (E.S.W.T.) 1. Ηλεκτροϋδραυλική τεχνολογία Για την παραγωγή κρουστικών κυμάτων χρησιμοποιείται μία πηγή σπινθήρα (μπουζί), που παράγει ένα ωστικό - κρουστικό κύμα που στοχεύει σ έναν ελλειψοειδή ανακλαστήρα. 2. Ηλεκτρομαγνητική τεχνολογία Χρησιμοποιεί ένα τυπικό κυλινδρικό πηνίο, μιας ηλεκτρομαγνητικής γεννήτριας και ένα παραβολικό ανακλαστήρα για τη στόχευση του κύματος. 3. Πιεζοηλεκτρική τεχνολογία Το κρουστικό κύμα δημιουργείται από ένα ηλεκτρικό παλμό χιλιάδων μικρών κρυστάλλων στην κεφαλή της εφαρμογής. Τα κρουστικά κύματα (Εικόνα 20.1) χαρακτηρίζονται από: α) αλματώδη αλλαγή στην πίεση β) μεγάλο πλάτος γ) μη περιοδικότητα Για κάθε μια από αυτές τις τρεις τεχνολογίες το κρουστικό κύμα (E.S.W.T.) και η δύναμη που παράγεται στις συσκευές, μεταβιβάζεται διαπερνώντας το δέρμα και τους επί πολλής ιστούς και κατευθύνεται με ακρίβεια στο επιθυμητό βάθος των ιστών.

3 Κρουστικά Κύματα (Shock Waves) 571 Εικόνα Χαρακτηριστική καμπύλη κρουστικού κύματος (E.S.W.T.). Τα εστιακά κρουστικά κύματα έχουν υψηλή ισχύ διείσδυσης των ιστών (10 cm) και δύναμη κρούσης (0,08-0,28 mj/mm 2 ). Τα κρουστικά κύματα αποτελούν ακουστικές μεταβολές της τάξεως του 1μsec, χρόνο ανόρθωσης της τάξεως του 1 nsec και εύρος πίεσης MPa. Παράγουν μηχανικές δυνάμεις και έχουν βιολογικές επιπτώσεις συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής της ίνωσης και τη διέγερση της αγγείωσης στους υπό θεραπεία ιστούς. Τα παραπάνω χαρακτηρίζονται και ως Εστιακά Κρουστικά Κύματα (E.S.W.T.) Τα ακτινικά κρουστικά κύματα (R.S.W.T.) Μία τέταρτη τεχνολογία παραγωγής κρουστικών κυμάτων είναι τα ακτινικά κρουστικά κύματα (R.S.W.T.) τα οποία είναι κύματα πεπιεσμένου αέρα που δημιουργούνται από αεροσυμπιεστές. Η ακτινωτή, έντονη, πιεστική θεραπεία διαφέρει των άλλων σε δυο κύριες παραμέτρους: α) Για να χαρακτηριστεί ένα κρουστικό κύμα (shock wave), ως πραγματικό, η ενέργειά του πρέπει να είναι ταχύτερη της ταχύτητας του ήχου, δηλαδή 1500 m/sec. Αυτή είναι και η ταχύτητα στην οποία το κρουστικό κύμα (shock wave) δημιουργείται, από το σπάσιμο του ήχου. Συγκρίνοντας τα ακτινικά κρουστικά κύματα (R.S.W.T.) τα οποία μεταδίδονται περίπου με την ταχύτητα των 10 m/sec, παρατηρούμε ότι είναι ένα μικρό κλάσμα της ταχύτητας του πραγματικού κρουστικού κύματος (shock wave).

4 572 Kεφάλαιο 20 Αυτή η ταχύτητα δεν σπάει το φράγμα του ήχου και ως εκ τούτου δεν παράγεται πραγματικό κρουστικό κύμα (shock wave). Τα κύματα πίεσης περιλαμβάνουν το συνολικό εύρος του ακουστικού φαινόμενου που χαρακτηρίζεται από την κυματοειδή διάδοση εντός υλικού μέσου (π.χ. νερό, ιστός). β) Στα ακτινικά κρουστικά κύματα (R.S.W.T.) η ακτινωτή πίεση των κυμάτων είναι αργή, λιγότερο έντονη, επιμήκης και πιο ημιτονοειδής στην εμφάνιση. Μεταδίδουν την ενέργεια ακτινικά, με μικρότερη διείσδυση (3 cm), μικρότερη επίπτωση (0,02-0,06 mj/mm 2 ) και περιορισμένη βιολογική επίδραση. Ενώ τα πραγματικά εστιασμένα κρουστικά κύματα (ESWT) είναι πολύ βραχέα και έντονα. Τα ακτινικά κρουστικά κύματα (R.S.W.T.) είναι αποτελεσματικά για την θεραπευτική αγωγή μυοσκελετικών διαταραχών που είναι πιο επιφανειακές, με κλινικά αποτελέσματα που είναι παρόμοια με εκείνα των εστιακών κρουστικών κυμάτων (ESWT). Η επίδραση των ακτινικών κρουστικών κυμάτων είναι λιγότερο έντονη, αλλά έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν αποσάθρωση των ινώσεων, αποτιτανώσεις και αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στην πάσχουσα περιοχή. Για αρκετούς επιστήμονες και ερευνητές τα ακτινικά κρουστικά κύματα (R.S.W.T.) δεν θεωρούνται τεχνολογία κρουστικών κυμάτων (ESWT) αλλά περιγράφονται ως πιεστικά κύματα. Εν τούτοις μερικοί επιστήμονες αναφέρουν την τεχνολογία αυτή ως κρουστικά κύματα. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Αναλγησία Η εφαρμογή κρουστικών κυμάτων (E.S.W.T.) ενεργοποιεί τους αλγοϋποδοχείς, που στη συνέχεια απελευθερώνουν μια μεγάλη ποσότητα νευρικών παλμών με αποτέλεσμα να μειώνουν τον πόνο, για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, διαμέσου της διέγερσης των αισθητηριακών νευρικών ινών του, μέσω του "μηχανισμού ελέγχου της πύλης". Όπου τα αισθητηριακά νεύρα μπορούν να ερεθιστούν και να "κλείσουν την πύλη" των παλμών του πόνου, που αποστέλλονται στον εγκέφαλο. Ο πόνος μειώνεται με το φαινόμενο "αναισθησία υπερδιέγερσης". Τα αισθητηριακά νεύρα που στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο, είναι τόσο πολύ ερεθισμένα, που η δράση τους ελαχιστοποιείται με την εφαρμογή κρουστικών κυμάτων, με συνέπεια τη μείωση και την εξάλειψη του πόνου. Η επίδραση αυτή είναι συνήθως παροδική.

5 Κρουστικά Κύματα (Shock Waves) 573 Τα κρουστικά κύματα καταστρέφουν τις κυτταρικές μεμβράνες. Κατά συνέπεια οι αλγοϋποδοχείς δεν είναι σε θέση να παράγουν δυναμικό γένεσης και συνεπώς δεν μπορούν να εκπέμψουν σήματα πόνου. Ενισχυμένη διασπορά της ουσίας Ρ. Η δραστικότητα της ουσίας Ρ (ένας μεσολαβητής πόνου και παράγοντας ανάπτυξης) οδηγεί στην διέγερση αλγαισθητικών προσαγωγών ινών. Επίσης, υποστηρίζει την ανάπτυξη του οιδήματος και υποστηρίζει την έκκριση ισταμίνης. Η μείωση της συγκέντρωσης της μειώνει τον πόνο στην πληγείσα περιοχή και μειώνει τον κίνδυνο της ανάπτυξης του οιδήματος. Υφίσταται οστεογεννητική δράση με ενεργοποίηση διαδικασίας που προκαλεί την επαναρρόφηση ασβεστώσεων. Τα κρουστικά κύματα (E.S.W.T.) έχουν μεγαλύτερη επίδραση σε περιοχές όπου υπάρχουν αλλαγές πυκνότητας του ιστού, όπως είναι οι τένοντες που καταφύονται στα οστά και εκεί όπου τα οστά εφάπτονται με συνδέσμους. Για τον λόγο αυτό είναι αποτελεσματική η αναλγησία με την εφαρμογή κρουστικών κυμάτων (ESWT) σε επώδυνα συνδεσμικά στοιχεία όπως είναι οι περιοχές του άκρου πόδα, του γόνατος, του ισχίου, του αγκώνα και του ώμου. Αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου Η παραγωγή μιας επαρκούς ποσότητας του κολλαγόνου είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διαδικασία αποκατάστασης για τις κατεστραμμένες μυοσκελετικές και συνδεσμικές δομές. Η τεχνολογία των κρουστικών κυμάτων (E.S.W.T.) διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου σε βαθύτερους ιστούς. Βελτιωμένος μεταβολισμός Η τεχνολογία των κρουστικών κυμάτων (ΕSWT) επιταχύνει την απομάκρυνση των αλγαισθητικών μεταβολιτών, αυξάνει την οξυγόνωση και τροφοδοτεί τον κατεστραμμένο ιστό με μία πηγή ενέργειας. Υποστηρίζει την αφαίρεση της ισταμίνης, LA και άλλων ερεθιστικών παραγόντων οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον όξινοι. Μείωση της μυικής τάσης Η υπεραιμία είναι ένα από τα βασικά αποτελέσματα της θεραπείας κρουστικών κυμάτων (E.S.W.T.) στο σώμα. Παρέχει την καλύτερη ενέργεια στους υπερτονικούς μυς και τις συνδεσμικές δομές τους. Επιπλέον, προκαλεί την ελάττωση των παθολογικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ ακτίνης και μυοσίνης. Αυτό οδηγεί στη μείωση της μυϊκής τάσης το οποίο συχνά είναι επώδυνο για τον ασθενή.

6 574 Kεφάλαιο 20 Τα περίπλοκα χώρο-και χρόνο-εξαρτώμενα ερεθίσματα αποθηκεύονται στις συνάψεις ως προσαρμογές. Με τον τρόπο αυτό, διακόπτεται η σχέση ανάμεσα στον πόνο, το μυϊκό τόνο και τον τόνο των αγγείων, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των κρουστικών κυμάτων και ευοδώνεται η αναπαραγωγή φυσιολογικών κινητικών προτύπων. Με βάση την υπόθεση για τη σχετικιστική μνήμη του πόνου (Wess), τα σήματα του προσαγωγού άλγους μεταδίδονται μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος από πολλαπλές συνοπτικές συμβολές, που ενδεχομένως επιτρέπουν στις απαγωγές ίνες να ελέγχουν το μυϊκό τόνο. Ο αντανακλαστικός μηχανισμός λειτουργεί ακριβώς ως ένα ρυθμιστικό κύκλωμα. Αποκατάσταση κινητικότητας Η τεχνολογία των κρουστικών κυμάτων (ΕSWT) διαλύει τους ασβεστοποιημένους ινοβλάστες και οστεοβλάστες. ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ (E.S.W.T.) Καθώς το κρουστικό κύμα (E.S.W.T.) ασκεί μηχανική πίεση και δυναμική τάση πάνω στον πλήττοντα ιστό, παράγεται μια αύξηση της διαπερατότητας της κυτταρικής μεμβράνης των κυττάρων, με συνέπεια την αύξηση της μικροσκοπικής κυκλοφορίας του αίματος των ιστών και τον μεταβολισμό εντός των παθολογικών ιστών. Αμφότερα προωθούν την επούλωση και την συνακόλουθη διάλυση του συγκεντρωμένου παθολογικού ασβεστοποιού ιστού. Επίσης, το πιεστικό μέτωπο των κρουστικών κυμάτων (E.S.W.T.) δημιουργεί σπηλαιώδεις κυψέλες" (φούσκες). Οι σπηλαιώδεις κυψέλες (φούσκες) είναι απλές μικρές κενές κοιλότητες, που δημιουργούνται πίσω από ένα ενεργειακό μέτωπο οι οποίες τείνουν να διογκώνονται στο μέγιστο μέγεθος, έπειτα καταρρέουν, σπάνε, σχεδόν όπως μια φούσκα. Καθώς αυτές οι φούσκες εκρήγνυνται, μια αποτελεσματική δύναμη δημιουργείται στο ανθρώπινο σώμα, αυτή η δύναμη είναι αρκετή για να καταστρέψει παθολογικές, επικαθήμενες επασβεστώσεις των μαλακών ιστών. Καθώς οι φούσκες σπάνε, παράγουν μικρότερα, δευτερεύοντα ενεργειακά κύματα που είναι γνωστά ως microjets. Αυτά τα microjets επίσης δημιουργούν αρκετή δύναμη που επίσης καταστρέφει παθολογικές επασβεστώσεις, επικαθήμενες στους μαλακούς ιστούς, διαμέσου άμεσων μηχανικών μέσων. Κατά την εφαρμογή της θεραπείας των κρουστικών κυμάτων (ΕSWT) παράγονται εκατοντάδες και χιλιάδες σπηλαιώδεις κυψέλες οι οποίες σε συνδυασμό με αρκετές χιλιάδες πλήξεις κρουστικών κυμάτων που χορηγούνται

7 Κρουστικά Κύματα (Shock Waves) 575 σε ένα τραυματισμένο ιστό (διαμέσου μιας σειράς θεραπειών με E.S.W.T.) συγκεντρώνονται δυνάμεις, που μπορούν να καταστρέψουν επασβεστώσεις που βρίσκονται σε αρθρώσεις, μαλακούς ιστούς και οστεόφυτα. Πριν από την καταστροφή παθολογικών επασβεστώσεων, τα κρουστικά κύματα (ΕSWT) διεγείρουν κύτταρα του σώματος όπως είναι οι οστεοβλάστες. Αυτά τα οστικά κύτταρα είναι υπεύθυνα για την ανάπλαση των οστών και την παραγωγή οστού. Έτσι η διέγερση τους προκαλεί την ενίσχυση της διαδικασίας επούλωσης των οστών. Τα κρουστικά κύματα (E.S.W.T), δημιουργούν ελεγχόμενα μικροτραύματα και τραυματισμούς στην υπό θεραπεία περιοχή, με αποτέλεσμα την επαναγγείωση των ιστών και των αιμοφόρων αγγείων που οδηγεί σε μια φυσική διαδικασία επούλωσης των μικροτραυματισμών. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 80%, εμφανίζει ελάττωση έως και απάλειψη του πόνου. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με κρουστικά κύματα, άγονται ισχυρά αλγογόνα ερεθίσματα, που διεγείρουν χημικές διαδικασίες στις συνάψεις. ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΔΡΑΣΗ Επιτυγχάνεται με την αύξηση της ροής της τοπικής κυκλοφορίας, μετακίνηση προϊόντων φλεγμονής, δημιουργία νέων αγγείων. Υφίσταται οστεογεννητική δράση με ενεργοποίηση διαδικασίας που προκαλεί την επαναρρόφηση ασβεστώσεων. Η ουσία της δράσης συνιστάται στην μετατροπή μίας χρόνιας φλεγμονώδους διαδικασίας, όπως η τενοντίτιδα ή απονευρωσίτιδα, σε οξεία φλεγμονώδη κατάσταση την οποία ο οργανισμός είναι ικανός να θεραπεύσει. Τα κρουστικά κύματα (E.S.W.T), ενεργοποιούν την διαδικασία αυτο-επούλωσης του οργανισμού αυξάνοντας την αιμάτωση και τον μεταβολισμό της πάσχουσας περιοχής, διεγείροντας την αναγεννητική ικανότητα των κυττάρων του ιστού, αυξάνοντας την αντοχή του σε μηχανικό φορτίο, διαλύοντας επασβεστώσεις του τένοντα, και ελαττώνοντας τον πόνο. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ Ενέργεια και ενεργειακή πυκνότητα ροής Οι συσκευές κρουστικών κυμάτων (E.S.W.T), είναι εξοπλισμένες με όργανα εστίασης τα οποία επικεντρώνουν την ενέργεια σε έναν οριοθετημένο στόχο. Αυτό συμβαίνει για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του κρουστικού κύματος και να υπάρχουν βελτιωμένα αποτελέσματά, αποκλειστικά και μόνο, στο στόχο χωρίς να προκληθεί βλάβη στους περιβάλλοντες υγιείς ιστούς.

8 576 Kεφάλαιο 20 Επίσης, η ενέργεια και η πυκνότητα ροής ενέργειας αποτελούν καθοριστικές τεχνικές παράμετροι που καθορίζουν την επιτυχία της εξωσωματικής θεραπείας κρουστικών κυμάτων (E.S.W.T). Η μηχανική ή ακουστική ενέργεια Ε ενός κρουστικού κύματος καθορίζεται από το εύρος πίεσης και τη διάρκειά του, από τις ακουστικές ιδιότητες του μέσου (πυκνότητα και ηχητική ταχύτητα) και κατά τη χωρική διάδοση του κρουστικού κύματος. Για να υπάρχει αποτελεσματική επίδραση στον ιστό, η ενέργεια του κρουστικού κύματος πρέπει να επικεντρωθεί, ακριβώς, σε μια οριοθετημένη περιοχή-στόχο, προκειμένου να παράγει ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα. Αν η ενέργεια του κρουστικού κύματος διανέμεται σε μεγάλη έκταση επιφανείας δεν υπάρχει σχεδόν καμία επίδραση. Η αποτελεσματική θεραπεία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την εστίαση και την έκταση της υποβαλλόμενης σε θεραπεία περιοχής. Αυτές οι παράμετροι είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση του συνολικού αποτελέσματος που εξασκείται από τα κρουστικά κύματα επί του ιστού. Τα κρουστικά κύματα (E.S.W.T) είναι αποτελεσματικά, εάν η πίεση φθάσει τα 5 MPa (50 bars) ή περισσότερο. Η ανωτέρω ζώνη καλείται «5 ΜΡα εστίαση». Η ενέργεια στην περιοχή αυτή αναφέρεται ως Ε + (5MPa) και μετράται σε millijoule (mj). Το σύμβολο υποδεικνύει ότι μόνο το θετικό πλάτος πίεσης του κρουστικού κύματος (E.S.W.T) λαμβάνεται υπόψη, ενώ η αρνητική συνιστώσα (σε εφελκυσμένα κύματα) έχει παραμεληθεί. Η ένδειξη π.χ. -6 db εστίασης δεικνύει ότι η μέγιστη τιμή στο άκρο του πλάτους της πίεσης της υποβαλλόμενης προς θεραπεία περιοχής είναι -6 db. Αυτή η τιμή ενέργειας αναφέρεται ως E + (-6dB) και δεν αξιολογείται. Η διάμετρος της περιοχής 5 ΜΡα, και η ενέργεια που περιέχει, καθορίζεται από τις ρυθμίσεις ενέργειας στο σύστημα κρουστικών κυμάτων. Αν επιλέξουμε υψηλότερα επίπεδα ενέργειας, η διάμετρος και το εύρος δράσης των κρουστικών κυμάτων της ανωτέρω περιοχής θα είναι μεγαλύτερο από ό, τι στις χαμηλές ρυθμίσεις ενέργειας. Οι τιμές του εύρους πίεσης ρυθμίζονται μέσω καταλλήλων οργάνων από την χαμηλότερη ενέργεια προς την υψηλότερη. Η συγκέντρωση της ενέργειας υποδεικνύεται από την πυκνότητα ροής ενέργειας ED+. Η πυκνότητα ροής της ενέργειας μετράται σε mj/mm 2 και καθορίζει την ποιότητα με την οποία η ενέργεια μπορεί να εστιαστεί σε μία μονάδα της περιοχής. Η πυκνότητα ροής της ενέργειας είναι η σημαντικότερη παράμετρος της θεραπείας κρουστικών κυμάτων (E.S.W.T). Μερικές ενδείξεις απαιτούν υψηλές πυκνότητες ροής ενέργειας για να εξασφαλίσουν την επιτυχή θεραπεία χωρίς να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο διότι θα προκαλέσουν βλάβη στους ιστούς. Αντίθετα, οι χαμηλές πυκνότητες ροής ενέργειας επιτρέπουν στον ασθενή να συνηθίσει σταδιακά και απαλά στη θεραπεία, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει αναισθητικά ή αναλγητικά.

9 Κρουστικά Κύματα (Shock Waves) 577 Δοσολογία και ικανότητα αναπαραγωγής ενέργειας κρουστικών κυμάτων (E.S.W.T). Οι βασικές προϋποθέσεις για να προσαρμόζεται η θεραπεία στο ατομικό κατώτερο όριο της ανοχής του ασθενούς σε διαφορετικούς τομείς εφαρμογής πρέπει η ενέργεια του κρουστικού κύματος (E.S.W.T) να καθορίζεται με ακρίβεια. Επίσης, τα μεμονωμένα κρουστικά κύματα τα οποία ενεργοποιούνται με μια δεδομένη ρύθμιση πρέπει να φθάνουν στους ιστούς με τις ίδιες τιμές πίεσης. Ακραίες διακυμάνσεις στις παραμέτρους των κρουστικών κυμάτων μπορούν να προκαλέσουν πόνο και να επηρεάσει αρνητικά τη θεραπεία. Λόγω της χρήσης διαφορετικών γεννητριών κρουστικών κυμάτων, δεν ανταποκρίνονται όλα συστήματα στις απαιτήσεις αυτές με τον ίδιο βαθμό. ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ (E.S.W.T). Ικανότητα μετάδοσης υψηλής μηχανικής ενέργειας Μικρό εύρος παλμού Ικανότητα μετάδοσης εσωτερικά του ιστού Εστιασμένη εκπομπή. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΟΝΟΥ Διαστάσεις σημείου εστίασης: 10 x 2,5 x 2,5mm Επίπεδα έντασης: 1 έως 20, επιπλέον εννιά επίπεδα χαμηλής ενέργειας 0,1 έως 0,9 Συχνότητα παλμών κρουστικών κυμάτων: 0 έως 8Hz Πυκνότητα ενέργειας: 0,032 έως 0,822 mj/mm 2 Πίεση κρουστικών κυμάτων: MPa ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ (E.S.W.T.) Τα κρουστικά κύματα (E.S.W.T.) γενικά εφαρμόζονται όταν συντρέχουν τα εξής κριτήρια και προϋποθέσεις: Όταν ο ασθενής έχει διαγνωσθεί κατάλληλα Όταν απλούστερες και λιγότερο ακριβές θεραπείες έχουν αποτύχει ή δεν είναι κατάλληλες για κάποιους λόγους. Όταν η χειρουργική ή περισσότερο επεμβατικές θεραπείες είναι εναλλακτικές των κρουστικών κυμάτων (E.S.W.T.) Όταν ο ασθενής αντιλαμβάνεται πλήρως την διαδικασία της εφαρμογής Όταν δεν υπάρχουν αντενδείξεις για την διαδικασία.

10 578 Kεφάλαιο 20 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ (E.S.W.T.) Οι περισσότερες, νεώτερες μελέτες εισηγούνται ένα εύρος του ποσοστού επιτυχίας μεταξύ 65% και 95%, με κοινό ποσοστό 80% να είναι κυρίαρχο (International Shock Wave Seminar, Rio de Janeiro, 2006), (International Shock Wave Seminar, Wien, 2005). Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες, έχουν τα ποσοστά της επιτυχίας καθορισμένα από τον ίδιο τον ασθενή, με κριτήρια τον πόνο και την λειτουργικότητα. Παρόλα αυτά υπάρχει και ένα πολύ μικρό ποσοστό μελετών που δείχνουν πως η εφαρμογή κρουστικών κυμάτων (E.S.W.T.) δεν αποδεικνύεται αποτελεσματική μέθοδος. Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ (E.S.W.T.) Διαπιστώνεται πως πολλοί ασθενείς απολαμβάνουν ένα αρχικό βαθμό βελτίωσης της κατάστασής τους, αμέσως μετά την πρώτη εφαρμογή της θεραπείας. Αυτό το αποτέλεσμα είναι συνήθως προσωρινό, και συνδέεται με το "φαινόμενο αναισθησίας", που παράγεται από τον υπέρ-ερεθισμό των ιστών, από την επίδραση των κρουστικών κυμάτων (E.S.W.T.). Απαιτούνται αρκετές μέρες για να αρχίσει η επούλωση τραυματισμών και πολλοί ασθενείς βλέπουν βελτίωση πριν από το τέλος της δεύτερης εβδομάδας. Βασιζόμενη στη διάγνωση, η διαδικασία της επούλωσης μπορεί να πάρει αρκετές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες για να ολοκληρωθεί. Όμως η ελάττωση του πόνου συχνά προηγείται της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της επούλωσης. ΒΑΘΜΟΣ ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ Τα ηλεκτροϋδραυλικά, ηλεκτρομαγνητικά και πιεζοηλεκτρικά κρουστικά κύματα (E.S.W.T.) μπορούν όλα να στοχεύσουν και να μεταφερθούν, διαπερνώντας το δέρμα, σε διαφορετικού βάθους ιστούς, επιτρέποντας τη διανομή των θεραπευτικών κυμάτων στους τραυματισμένους ιστούς. Τα ακτινωτά πιεστικά κύματα διανέμοντα μονάχα στο δέρμα και πρέπει να επηρεάσουν τους ιστούς από εκεί. Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν σε διαφορετικού βάθους ιστούς. Οι εν τω βάθη τραυματισμένοι ιστοί είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν με ακτινωτά πιεστικά κύματα. Το να μπορεί ο φυσικοθεραπευτής να στοχεύσει τα κρουστικά κύματα (E.S.W.T.) κατ' ευθείαν στους επιθυμητούς τραυματισμένους ιστούς και μόνο σ' αυτούς απαιτεί δεξιότητα και εμπειρία.

11 Κρουστικά Κύματα (Shock Waves) 579 Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ Ένας ακόμη παράγοντας είναι με πόση ακρίβεια μπορούν τα κρουστικά κύματα (E.S.W.T.) να εστιαστούν πάνω στους τραυματισμένους ιστούς και μακριά από υγιείς περιοχές. Όσο μεγαλύτερη είναι η ακρίβεια στην εστιασμένη περιοχή με τόσο ποιο αποτελεσματικό τρόπο θα μεταφερθούν τα κρουστικά κύματα (E.S.W.T.) στους συγκεκριμένους ιστούς. Έτσι λιγότερη ενέργεια θα ξοδευτεί σε περιοχές που δεν απαιτείται θεραπεία. Αυτό δεν σημαίνει μονάχα μια αρτιότερη συγκέντρωση της θεραπευτικής ενέργειας στους συγκεκριμένους τραυματισμένους ιστούς, σημαίνει επίσης λιγότερο τραυματισμό των περιβαλλόντων υγιών ιστών. Η πιεζοηλεκτρική τεχνολογία είναι η περισσότερο ακριβής τεχνολογία των κρουστικών κυμάτων (E.S.W.T.). Η θεραπεία είναι περισσότερο ακριβής, κατευθυνόμενη στους τραυματισμένους ιστούς και η λιγότερο τραυματική σε υγιείς ιστούς που περιβάλλουν την περιοχή εφαρμογής, εν τούτοις, επειδή η πιεζοηλεκτρική τεχνολογία είναι πολύ ακριβής, χρειάζεται να εφαρμόζεται προσεκτικά και σωστά στους παθολογικούς ιστούς. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ Η θεραπεία με κρουστικά κύματα έχει θεραπευτική αλλά και αναλγητική δράση. Αρχή θεραπείας με ενέργεια εφαρμογής περίπου 2 bars. Αν ο ασθενής αναφέρει μείωση του πόνου μπορεί ο θεραπευτής να αυξήσει σταδιακά το ενεργειακό επίπεδο, στρέφοντας το διακόπτη ελέγχου πίεσης εφαρμογής που διατίθεται ακριβώς για αυτό το σκοπό. Επιλογή της ενέργειας εφαρμογής σύμφωνα με την ευαισθησία του ασθενούς στον πόνο. Ενεργειακά επίπεδα έως 3 bars είναι επαρκή για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ Η αρχική συχνότητα της θεραπευτικής αγωγής ρυθμίζεται στα 6 Hz. Καθώς κάθε ασθενής έχει διαφορετική ευαισθησία στον πόνο πρέπει να πραγματοποιούνται μεταβολές μεταξύ των μεμονωμένων ρυθμίσεων συχνότητας κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να ελεγχθεί ποια ρύθμιση (5 Hz ή 10 Hz) είναι καλύτερα ανεκτή από τον ασθενή. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΖΕΥΞΗ Η αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής αγωγής εξαρτάται από την καλή

12 580 Kεφάλαιο 20 σύζευξη. Χρησιμοποιείται πάντοτε επαρκή ποσότητα γέλης (gel) για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη μεταφορά των κραδασμών διαμέσου του μεταγωγέα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι ολόκληρη η επιφάνεια του μεταγωγέα κραδασμών πρέπει να είναι σε επαφή με το δέρμα του ασθενούς. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ Ο αριθμός συνεδριών εξαρτάται από τον είδος της βλάβης και εξατομικεύεται. Η συχνότητα εφαρμογής της θεραπείας συνήθως είναι κάθε 5-6 ημέρες και ο αριθμός των συνεδριών είναι 4-6. Για επώδυνες καταστάσεις μπορεί η συχνότητα να αυξηθεί και να γίνονται κάθε δεύτερη ημέρα. Ο ασθενής, θα αισθανθεί, κάποια ενόχληση κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά αυτή θα υποχωρήσει γρήγορα. Θα πρέπει να αποφεύγεται η έντονη δραστηριότητα για δύο ημέρες μετά τη θεραπεία. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Τα κρουστικά κύματα (E.S.W.T.) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα μεγάλο εύρος μυοσκελετικών καταστάσεων, ειδικά αυτών που εμπλέκονται εκεί όπου μεγάλοι συνδετικοί ιστοί εφάπτονται στα οστά (Εικόνα 20.2). Προβλήματα που περιέχονται σε καταφυτικά σημεία τενόντων και συνδέσμων σε μεγάλες αρθρώσεις όπως του ώμου (rotator cuff), του αγκώνα (επικονδυλίτις), ισχίου και γόνατος (τενοντίτιδα επιγονατιδικού - jumpers knee) είναι συχνά πεδία εφαρμογής των κρουστικών κυμάτων (E.S.W.T.) (Εικόνα 20.3). Καθώς η τεχνική των κρουστικών κυμάτων (E.S.W.T.) επιδρά στην αναγέννηση τραυματισμένου οστού, χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει: Κατάγματα κόπωσης (stress fractures) Άσηπτη νέκρωση οστού Καθυστέρηση συγκόλλησης οστού (Delayed unions) Ψευδάρθρωση οστών (Non unions) Μια περιοχή του σώματος όπου εφαρμόζονται συχνότερα τα κρουστικά κύματα (E.S.W.T.) είναι ο άκρος πόδας, όπως: Η πελματιαία απονεύρωση Άκανθα πτέρνας Η Αχιλλειοδυνία ή τενοντίτιδα του Αχίλλειου τένοντα Η επασβέστωση τένοντα Επίσης: Σύνδρομο τριβής λαγονοκνημιαίας ταινίας/ τενοντίτιδας των προσφύσεων του τροχαντήρα

13 Κρουστικά Κύματα (Shock Waves) 581 Εικόνα Συνήθη σημεία εφαρμογής της θεραπείας κρουστικών κυμάτων (E.S.W.T.).

14 582 Kεφάλαιο 20 Εικόνα Εφαρμογή κρουστικών κυμάτων (E.S.W.T.) στο πέλμα, το γόνατο, τον αγκώνα και τον ώμο. Κερκιδική/ωλένια επικονδυλίτιδα του βραχίονα Τενοντοπάθεια της επιγονατίδας Σύνδρομο του κνημιαίου άκρου Σε όλες τις τενοντοπάθειες Στις μυϊκές κακώσεις Σε ανάπτυξη ουλώδους συνδετικού ιστού μετά από τον τραυματισμό Στα σημεία του βελονισμού Μυϊκά σημεία επαγωγής πόνου Εκφύλιση συνδετικού ιστού και πόνος Μυϊκοί πόνοι και τραυματισμοί (θλάσεις) Τραυματισμοί αρθρώσεων Νευρίνωμα Morton. Ενδείκνυται σε σύνδρομα πόνου όπως: Αυχενικό Σύνδρομο Σύνδρομο οσφυϊο -Ισχιαλγίας Σύνδρομο ώμου-βραχίονα Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής Ψευδοσπλαχνικός πόνος Κροταφογναθικές δυσλειτουργίες

15 Κρουστικά Κύματα (Shock Waves) 583 Ο πόνος της δυσπλασίας του ισχίου Πρώιμη οστεοαρθρίτιδα του ισχίου Η εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων (E.S.W.T.) μελετάται για χρήση σε μια μεγάλη ποικιλία και άλλων καταστάσεων, ανόμοιων, όπως τα δερματικά έλκη και άλλα χρόνια δερματικά νοσήματα, μολύνσεις, στηθάγχη, αρθρίτιδα, αντανακλαστική δυστροφία συμπαθητικής αιτίας (RSD) και σε ορισμένες νευρολογικές καταστάσεις. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Βεβαιωμένες μεταβολικές διαταραχές οστών Βεβαιωμένα νευρικά ή και κυκλοφορικά προβλήματα Διαταραχές πήξης του αίματος (αιμοφιλία) Ύπαρξη όγκων, ασθενείς με καρκίνωμα Πολύ-νευροπάθεια στην περίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη Οξεία φλεγμονή/πύον στην περιοχή-στόχο Παιδιά στο στάδιο της ανάπτυξης/ επιφύσεις των οστών Θεραπεία με κορτιζόνη μέχρι και 6 εβδομάδες πριν την πρώτη αγωγή με ESWT Χρήση αντιπηκτικών Θρόμβωση Εγκυμοσύνη Σε περιπτώσεις που καθορίζονται ως αντένδειξη από τον ιατρό. Προσοχή: Τα κρουστικά κύματα δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε περιοχές-στόχους που βρίσκονται πάνω από ιστό που περιέχει αέρα (πνεύμονες), ούτε σε περιοχές που εντοπίζονται κοντά σε μεγάλα νεύρα, αγγεία, τη σπονδυλική στήλη ή το κεφάλι. ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Πόνος Οίδημα, Αιμάτωμα Ερυθρότητα στο δέρμα Μυαλγία και υπερτονία Ελαφρού τύπου δυσκαμψία στην άρθρωση Πόνος κατά τη διάρκεια αλλά και αμέσως μετά την θεραπεία Βλάβες του δέρματος, εάν έχει προηγηθεί θεραπεία με κορτιζόνη

16 584 Kεφάλαιο 20 Ζαλάδα, τρόμος ηρεμίας, χωλότητα και ίσως ευρυαγγεία. Οι παρενέργειες αυτές εξαφανίζονται εντός 24 ωρών Για να προχωρήσουμε στην επόμενη συνεδρία με τον ασθενή, οι παρενέργειες πρέπει να έχουν επαλειφθεί εντελώς. Αμέσως μετά την εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί ελαφρά μόνο κινησιοθεραπεία. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ (E.S.W.T.) Κλινικές μελέτες αναφέρουν ποσοστό επιτυχίας πάνω από 75%. Η θεραπεία κρουστικών κυμάτων φέρει μια νέα τεχνολογία με αποδεδειγμένα ιατρικά αποτελέσματα. Η θεραπεία κρουστικών κυμάτων έχει άριστη σχέση κόστους / αποτελεσματικότητας. Δεν απαιτείται αναισθησία και διαδραματίζεται χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων. Μη-επεμβατική λύση για το χρόνιο πόνο στον ώμο, την πλάτη, τη πτέρνα, το γόνατο ή τον αγκώνα. Θεραπεία με σαφή στόχο και αποτέλεσμα την γρήγορη απόδοση. Λόγω της υψηλής εστίασης αυτή είναι μια πολύ ακριβής διαδικασία που επιτρέπει την εφαρμογή της θεραπείας ακριβώς εκεί που υπάρχει το πρόβλημα. Η διαδικασία αυτή αποτελεί ένα πολύτιμο, ισχυρότατο, απλούστατο στη χρήση θεραπευτικό μέσο. Επιστημονικά-αποδεδειγμένα και εντυπωσιακά αποτελέσματα: Το πιο σημαντικό στοιχείο για τη θεραπεία με κρουστικά κύματα είναι η υψηλή αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία των ενδεικνυόμενων παθήσεων. Ευρύ φάσμα των θεραπειών. Το εύρος των περιστατικών που έχουν ανάγκη τις θεραπευτικές ενέργειες με στόχο την όσο το δυνατότερο καλή και γρήγορη αποκατάσταση είναι μεγάλη και καλύπτει πολυποίκιλους τομείς της φυσικοθεραπείας. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ (E.S.W.T.) Μερικές φορές οι ασθενείς βιώνουν κάποια ή κάποιες από τις παρενέργειες που έχουν αναφερθεί. Βιβλιογραφία 1. Val Robertson, Alex Ward, John Low, Ann Reed: Electrotherapy explained. 4th edition. Oxford, UK, 2011.

17 Κρουστικά Κύματα (Shock Waves) Source for these statistics, the German site on physical parameters of extracorporeal shock wave therapy technologies: http;//stosswellentherapie,prg/fach/vergi.html 3. Nedelka, M.D 4. Hammer D., et al. Extracorporeal Shockwave Therapy in Patients with Chronic Proximal Plantar Fasciitis. Foot and Ankle International, Vol 23, No 4, Othman A-M-A, Ragab E-M. Endoscopic plantar fasciotomy versus extracorporeal shock wave therapy for treatment of chronic plantar fasciitis. Springerlink.com, Γιακουμίδης Γ., Λιόλιος Β. Extracorporeal ShockWave Therapy (E.S.W.T.) Θεσσαλονίκη

Παρουσίαση μέσων Φυσικοθεραπείας Ι (φυσικά μέσα και τεχνολογίες)

Παρουσίαση μέσων Φυσικοθεραπείας Ι (φυσικά μέσα και τεχνολογίες) Παρουσίαση μέσων Φυσικοθεραπείας Ι (φυσικά μέσα και τεχνολογίες) ρ. Παναγιώτης Β. Τσακλής Καθηγητής Εµβιοµηχανικής & Εργονοµίας ΤΕΦΑΑ - ΠΘ Res. Assoc Department of Molecular Medicine & Surgery Karolinska

Διαβάστε περισσότερα

1.4 Φυσιολογικές αντιδράσεις στην αύξηση της θερμοκρασίας

1.4 Φυσιολογικές αντιδράσεις στην αύξηση της θερμοκρασίας 1.4 Φυσιολογικές αντιδράσεις στην αύξηση της θερμοκρασίας Η αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση φυσιολογικών απαντήσεων, η ένταση και η έκταση των οποίων εξαρτάται από

Διαβάστε περισσότερα

Η ολοκληρωμένη αγωγή για τη θεραπεία και αναζωογόνηση του δέρματος

Η ολοκληρωμένη αγωγή για τη θεραπεία και αναζωογόνηση του δέρματος Η ολοκληρωμένη αγωγή για τη θεραπεία και αναζωογόνηση του δέρματος AΠΟΚΛΕIΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑI ΚΥΠΡΟ: MIMI D.lux - SQOOM Concept HELLAS Εμπορικό Κέντρο Μεγ. Αλεξάνδρου 65302 Καβάλα, ΕΛΛΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικές ιδιότητες των οστών

Μηχανικές ιδιότητες των οστών Τα οστά δρουν σαν κατασκευές υποστήριξης και μεταφέρουν φορτία: h Απλή συμπίεση h Λυγισμός (φόρτιση του ενός φλοιού ελκυσμός του άλλου) h Στρέψη Μηχανικές ιδιότητες των οστών h Ισχυρότερα στη συμπίεση

Διαβάστε περισσότερα

Συνιστώνται για... Οι δονήσεις είναι αποτελεσματικές...

Συνιστώνται για... Οι δονήσεις είναι αποτελεσματικές... ΠΕΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Εκφυλιστικές αλλοιώσεις Αγγειακές παθήσεις Παθολογίες των πνευμόνων Ουρο-γυναικολογικές διαταραχές Καρδιακές παθήσεις Παθολογίες σπονδυλικής στήλης Παθολογίες αρθρώσεων Παθολογίες συνδέσμων

Διαβάστε περισσότερα

Cold Lazer LLLT η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα

Cold Lazer LLLT η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα Cold Lazer LLLT η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα Τι είναι η Cold Laser LLLT Η θεραπεία με Laser, θεωρείται η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα. Το Laser δεν περιέχει χημικές ουσίες, είναι καθαρή ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

HIGH INTENSITY LASER Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ LASER

HIGH INTENSITY LASER Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ LASER Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ LASER High Intensity Laser 3 ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Νέας γενεάς τεχνολογία στην θεραπεία laser Βαθύτερη διείσδυση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΩΦΕΛΙΜΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΑΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΤΡΟΠΟΙ ΩΦΕΛΙΜΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΑΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΟΠΟΙ ΩΦΕΛΙΜΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΑΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Ηλεκτροθεραπεία Ηλεκτροθεραπεία είναι η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος για θεραπευτικούς σκοπούς. H ηλεκτροθεραπεία είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Ηλεκτροθεραπείας Φυσική του Ηλεκτρισμού Ηλεκτροφυσιολογία Γαλβανικά ρεύματα Παλμικά-εναλλασσόμενα ρεύματα Μαγνητικά πεδία Υπέρηχοι Ακτινοβολιες

Αρχές Ηλεκτροθεραπείας Φυσική του Ηλεκτρισμού Ηλεκτροφυσιολογία Γαλβανικά ρεύματα Παλμικά-εναλλασσόμενα ρεύματα Μαγνητικά πεδία Υπέρηχοι Ακτινοβολιες Περιεχόμενα μαθήματος Αρχές Ηλεκτροθεραπείας Φυσική του Ηλεκτρισμού Ηλεκτροφυσιολογία Γαλβανικά ρεύματα Παλμικά-εναλλασσόμενα ρεύματα Μαγνητικά πεδία Υπέρηχοι Ακτινοβολιες - Laser Θερμοθεραπεία Υδροθεραπεία

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Trigger Points: Mια τεχνική που αφοπλίζει τον πόνο

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Trigger Points: Mια τεχνική που αφοπλίζει τον πόνο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Trigger Points: Mια τεχνική που αφοπλίζει τον πόνο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΩΔΥΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ.(ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ/ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ/ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ) ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΥΡΙΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το πιο μικρό και συμπαγές LASER μεγάλης ισχύος για την φυσικοθεραπεία και την φυσική αποκατάσταση

Το πιο μικρό και συμπαγές LASER μεγάλης ισχύος για την φυσικοθεραπεία και την φυσική αποκατάσταση Το πιο μικρό και συμπαγές LASER μεγάλης ισχύος για την φυσικοθεραπεία και την φυσική αποκατάσταση Χημικοί Μηχανισμοί Παραγωγή εξ επαγωγής, φωτο-χημικών φαινομένων φωτο-ευαισθητοποίησης και φωτο-απομάκρυνσης.

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Η. Χαντές. Αθλητικές κακώσεις: Κακώσεις μυών οστών Θεραπευτικές δυνατότητες Προστατευτικός εξοπλισμός.

Μιχάλης Η. Χαντές. Αθλητικές κακώσεις: Κακώσεις μυών οστών Θεραπευτικές δυνατότητες Προστατευτικός εξοπλισμός. Αθλητικές κακώσεις: Κακώσεις μυών οστών Θεραπευτικές δυνατότητες Προστατευτικός εξοπλισμός. Μιχάλης Η. Χαντές Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ορθοπαιδική Κλινική Διευθυντής: Καθηγητής Κ.Ν.Μαλίζος Μύες-Μυοτενόντια

Διαβάστε περισσότερα

Η ολοκληρωμένη αγωγή για τη θεραπεία και αναζωογόνηση του δέρματος

Η ολοκληρωμένη αγωγή για τη θεραπεία και αναζωογόνηση του δέρματος Η ολοκληρωμένη αγωγή για τη θεραπεία και αναζωογόνηση του δέρματος AΠΟΚΛΕIΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑI ΚΥΠΡΟ: MIMI D.lux - SQOOM Concept HELLAS Εμπορικό Κέντρο Μεγ. Αλεξάνδρου 65302 Καβάλα, ΕΛΛΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ Η συσκευή θεραπείας κρουστικών κυμάτων της BTL είναι μια νέα μη επεμβατική λύση για πόνο που προέρχεται από

Διαβάστε περισσότερα

Τενοντίτιδα ώμου ή Τενοντίτιδα υπερακανθίου - Σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης ή προστριβής ώμου (shoulder impingement syndrome)

Τενοντίτιδα ώμου ή Τενοντίτιδα υπερακανθίου - Σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης ή προστριβής ώμου (shoulder impingement syndrome) Τενοντίτιδα ώμου ή Τενοντίτιδα υπερακανθίου - Σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης ή προστριβής ώμου (shoulder impingement syndrome) Η τενοντίτιδα ώμου ή τενοντίτιδα υπερακανθίου (σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης

Διαβάστε περισσότερα

Παθητικά στοιχεία. Οστά. Αρθρ. χόνδροι. Πολύπλοκη κατασκευή. Σύνδεσμοι τένοντες. Ενεργητικά στοιχεία. Ανομοιογενή βιολογικά υλικά.

Παθητικά στοιχεία. Οστά. Αρθρ. χόνδροι. Πολύπλοκη κατασκευή. Σύνδεσμοι τένοντες. Ενεργητικά στοιχεία. Ανομοιογενή βιολογικά υλικά. Κινησιοθεραπεία Ιδιότητες Υλικών 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ Ανθρώπινο σώμα Παθητικά στοιχεία Οστά Αρθρ. χόνδροι Πολύπλοκη κατασκευή Σύνδεσμοι τένοντες Ανομοιογενή βιολογικά υλικά Ενεργητικά στοιχεία Μύες

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθεις τραυματισμοί σε τριαθλητές και βασικά στοιχεία για την αποκατάστασή τους. Χοντολίδης Πάνος Φυσικοθεραπευτής MSc PT

Συνήθεις τραυματισμοί σε τριαθλητές και βασικά στοιχεία για την αποκατάστασή τους. Χοντολίδης Πάνος Φυσικοθεραπευτής MSc PT Συνήθεις τραυματισμοί σε τριαθλητές και βασικά στοιχεία για την αποκατάστασή τους Χοντολίδης Πάνος Φυσικοθεραπευτής MSc PT Τι είναι τραυματισμός??? Είναι τα μυοσκελετικά συμπτώματα που είτε: εμποδίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος

Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος 1. Τι είναι οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αντικατάσταση ισχίου και γόνατος; Ο όρος ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι (ΕΕΜ)

Διαβάστε περισσότερα

Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης

Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Ανατομική της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Η ποδοκνημική άρθρωση είναι η άρθρωση που σχηματίζεται στη θέση σύνδεσης τριών οστών: του κάτω άκρου της περόνης προς τα έξω

Διαβάστε περισσότερα

ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ Ι. Φυσιολογία και παθοφυσιολογία του πόνου... 15 1. Ορισμός και τύποι του πόνου... 15 1.1. Ο ορισμός του πόνου... 15 1.2.

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Πια είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας; Κιρσοί είναι το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ Erectile Dysfunction Shock-Wave Therapy (EDSWT)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ Erectile Dysfunction Shock-Wave Therapy (EDSWT) ηµήτρης Γ. Χατζηχρήστου Καθηγητής Ουρολογίας Ανδρολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης 01 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ Erectile Dysfunction Shock-Wave Therapy (EDSWT)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΊΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΊΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΊΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ Του Δρ. Κωνσταντίνου Δ. Στρατηγού Δ/ντού Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Χειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Bλάβες αρθρικού χόνδρου και σύγχρονες θεραπείες - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 02 Ιούλιος :04

Bλάβες αρθρικού χόνδρου και σύγχρονες θεραπείες - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 02 Ιούλιος :04 Γράφει: Δρ. Νικόλαος Πισκοπάκης MD, PhD, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Δ/ντής Ορθοπεδικής Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ΕΑΕ) Τι είναι ο αρθρικός

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Γενικές Αρχές Φυσικής Κ. Χατζημιχαήλ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Καλώς ήλθατε Καλή αρχή Υπερηχογραφία Ανήκει στις τομογραφικές μεθόδους απεικόνισης Δεν έχει ιονίζουσα

Διαβάστε περισσότερα

Επώδυνα Mυοσκελετικά Σύνδρομα Άνω και Κάτω Άκρων

Επώδυνα Mυοσκελετικά Σύνδρομα Άνω και Κάτω Άκρων Επώδυνα Mυοσκελετικά Σύνδρομα Άνω και Κάτω Άκρων Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος, Πανεπιστήμιο Αθηνών Πόνος Μία δυσάρεστη αισθητική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ 1.1. Εισαγωγή Ο ζωντανός οργανισµός έχει την ικανότητα να αντιδρά σε µεταβολές που συµβαίνουν στο περιβάλλον και στο εσωτερικό του. Οι µεταβολές αυτές ονοµάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Κλινικές Εφαρμογές της Επουλωτικής Διαδικασίας στις. Μυοσκελετικές Κακώσεις ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. Αθλητιατρικο Κεντρο Εθνικων Ομαδων Βορ.

Κλινικές Εφαρμογές της Επουλωτικής Διαδικασίας στις. Μυοσκελετικές Κακώσεις ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. Αθλητιατρικο Κεντρο Εθνικων Ομαδων Βορ. Κλινικές Εφαρμογές της Επουλωτικής Διαδικασίας στις Μυοσκελετικές Κακώσεις ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Αθλητιατρικο Κεντρο Εθνικων Ομαδων Βορ.Ελλαδος Νικόλαος. Γ. Μαλλιαρόπουλος Αθηνά. Η. Ακριτίδου Δημητρης Χριστοδουλου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Η ανάπτυξη φλεγμονής στο διαβητικό άκρο πόδα αποτελεί μια από τις συχνότερες

Διαβάστε περισσότερα

Μυϊκές θλάσεις και αποκατάσταση ΠΗΔΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ

Μυϊκές θλάσεις και αποκατάσταση ΠΗΔΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ Μυϊκές θλάσεις και αποκατάσταση ΠΗΔΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ Ορισμός : Οξεία μυϊκή θλάση ορίζεται η ρήξη των μυϊκών ινών στο μυ η οποία είναι αποτέλεσμα εφαρμογής υπέρμετρης ξαφνικής δύναμης στο μυ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΟΣΦΥΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΛΙΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟY ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΟΣΦΥΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΛΙΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟY ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΟΣΦΥΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΛΙΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟY ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μία από της σημαντικότερες παθήσεις που αλλοιώνουν την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου, στην ώριμη ηλικία, είναι και η σπονδυλική

Διαβάστε περισσότερα

- Η σπονδυλοδεσία γίνεται σε πέντε στάδια αποκατάστασης:

- Η σπονδυλοδεσία γίνεται σε πέντε στάδια αποκατάστασης: Αποκατάσταση - Sport rehabilitation and pain management Η σπονδυλοδεσία σε επαγγελματία αθλητή (spinal fusion) Η σπονδυλοδεσία είναι γενικά μια έσχατη λύση για τον αθλητή με δισκογενή πόνο και θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση )

Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση ) Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση ) Συντηρητική ή Χειρουργική Αντιµετώπιση Γ. Στράντζαλης Νευροχειρουργική Κλινική, Πανεπιστήµιο Αθηνών, Θεραπευτήριο Ευαγγελισµός ΓΕΝΙΚΑ Η οσφυo-ισχιαλγία ή ο «πόνος

Διαβάστε περισσότερα

Βλάβες του Αρθρικού Χόνδρου του Γόνατος: Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Βλάβες του Αρθρικού Χόνδρου του Γόνατος: Διάγνωση και Αντιμετώπιση Βλάβες του Αρθρικού Χόνδρου του Γόνατος: Διάγνωση και Αντιμετώπιση Τι είναι ο αρθρικός χόνδρος; Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένας στιλπνός, ομαλός, λείος και ανάγγειος ιστός που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Περιεχόμενα προηγούμενης διάλεξης Περιγραφή παθολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Είναι γνωστό πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το ισοκινητικό δυναμόμετρο στην φάση της

Είναι γνωστό πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το ισοκινητικό δυναμόμετρο στην φάση της - ΠΡΟΛΗΨΗ - ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ Το ισοκινητικό δυναμόμετρο είναι μονάδα υψηλής τεχνολογίας, συνδεδεμένη με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος αξιολογεί και συγκρίνει τις αρθρώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του Κρανιοϊερού Συστήματος

Ο ρόλος του Κρανιοϊερού Συστήματος Ο ρόλος του Κρανιοϊερού Συστήματος Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Η ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ Dr. John Upledger Ο Εγκέφαλος και ο Νωτιαίος Μυελός οι δυο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Οι επιπλοκές του διαβήτη στον άκρο πόδα αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες: νοσηρότητας,

Διαβάστε περισσότερα

ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΑΝΤΩΝΗ ΑΡΙΣΤΕΑ

ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΑΝΤΩΝΗ ΑΡΙΣΤΕΑ ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΑΝΤΩΝΗ ΑΡΙΣΤΕΑ Κατάκλιση (bedsore - pressure της περιοχής sore) χαρακτηρίζεται η κυτταρική νέκρωση μιας περιοχής του σώματος που προκαλείται από διακοπή της μικροκυκλοφορίας στους ιστούς

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI)

Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI) Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI) Τι είναι το σύνδροµο µηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης; Φυσιολογικά, η κεφαλή του ισχίου δεν προσκρούει στο χείλος της κοτύλης κατά

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα I. Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων άδειας(-ών) κυκλοφορίας

Παράρτημα I. Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων άδειας(-ών) κυκλοφορίας Παράρτημα I Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων άδειας(-ών) κυκλοφορίας Επιστημονικά πορίσματα Λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης-Αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Ρευματολογία. Ψωριασική Αρθρίτιδα. Στέφανος Πατεράκης Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσ/πείας

Ρευματολογία. Ψωριασική Αρθρίτιδα. Στέφανος Πατεράκης Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσ/πείας Ρευματολογία Ψωριασική Αρθρίτιδα Στέφανος Πατεράκης Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσ/πείας Τι είναι η ψωριασική αρθρίτιδα; Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟ

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Τι είναι ο Ωτοβελονισμός (Ωτοθεραπεία) Ο Ωτοβελονισμός (Ωτοθεραπεία) είναι μια Ιατρική Μέθοδος που χρησιμοποιεί το πτερύγιο του αυτιού με διαγνωστικό και θεραπευτικό σκοπό. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

Aξιολόγηση κινητικότητας αρθρώσεων

Aξιολόγηση κινητικότητας αρθρώσεων ΓΝΑ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ Aξιολόγηση κινητικότητας αρθρώσεων Μανώλης Παπαδόπουλος Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, MSc Φυσικοθεραπευτής ΜΑΦ ΓΝΑ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Πανελλήνιο Συμπόσιο

3 ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Εταιρία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού 3 ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Καθαρισμός έλκους διαβητικού ποδιού ADDO TESFAYE ΙΑΤΡΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Α ΠΡΠ ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Υπ. ΔΙΔΑΚΤΩΡ Α.Π.Θ. Καθαρισμός

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα Γνωριμία με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα Αντώνης Φανουριάκης Μονάδα Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας Δ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» Αθήνα, 01/02/2016

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η ρήξη του έσω μηνίσκου ;

Τι είναι η ρήξη του έσω μηνίσκου ; Τι είναι η ρήξη του έσω μηνίσκου ; Η άρθρωση του γόνατος σχηματίζεται από την ένωση δύο οστών, της κνήμης και μηριαίου ( βλέπε ανατομία γόνατος). Μεταξύ των δύο οστών υπάρχουν δύο στρογγυλοί δίσκοι οι

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας

Χειρουργική Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας Χειρουργική Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας Η οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται χειρουργικά όταν: α) η καταστροφή του αρθρικού χόνδρου είναι ολοκληρωτική, β) όταν υπάρχουν σημαντικά συμπτώματα, όπως πόνος ή

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η αρθροσκόπηση του ώμου;

Τι είναι η αρθροσκόπηση του ώμου; Γράφει: Νικόλαος Τζανακάκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός Β ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Νοσοκομείου ΙΑΣΩ General Κέντρο Αρθροσκόπησης & Χειρουργικής Ώμου www.shoulder.gr Τι είναι η αρθροσκόπηση του ώμου; Είναι η εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Συνδρομα Επωδυνων Ακρων

Συνδρομα Επωδυνων Ακρων www.printo.it/pediatric-rheumatology/cy/intro Συνδρομα Επωδυνων Ακρων Έκδοση από 2016 10. Οστεοχόνδρωση (Συνώνυμα: Οστεονέκρωση, Άσηπτη νέκρωση). 10.1 Τι είναι; Η λέξη «οστεοχόνδρωση» σημαίνει «οστικό

Διαβάστε περισσότερα

Βλάβες του Ανώτερου Τμήματος του Επιχείλιου Χόνδρου (Βλάβες SLAP)

Βλάβες του Ανώτερου Τμήματος του Επιχείλιου Χόνδρου (Βλάβες SLAP) Βλάβες του Ανώτερου Τμήματος του Επιχείλιου Χόνδρου (Βλάβες SLAP) Τι είναι η βλάβη SLAP; Η βλάβη SLAP συνίσταται σε ρήξη του ανώτερου τμήματος του επιχείλιου χόνδρου στην ωμογλήνη. Ο όρος SLAP σχηματίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Μιλτιάδης Μαρκάτος, Πνευμονολόγος

Γράφει: Μιλτιάδης Μαρκάτος, Πνευμονολόγος Γράφει: Μιλτιάδης Μαρκάτος, Πνευμονολόγος Πάνω από ένα αιώνα πριν, ο J. Hutchinson, ένας χειρουργός-δερματολόγος, αναγνώρισε την πρώτη περίπτωση σαρκοείδωσης, στο Λονδίνο. Στα χρόνια πριν και μετά την

Διαβάστε περισσότερα

Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες

Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες Ποιά είναι η ανατομική κατασκευή του ώμου; Η άρθρωση του ώμου σχηματίζεται από την σύνδεση τριών οστών: του βραχιονίου, της ωμοπλάτης και της κλείδας.

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων vs. Αποκατάσταση της αιτίας του πόνου και της δυσλειτουργίας

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων vs. Αποκατάσταση της αιτίας του πόνου και της δυσλειτουργίας ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ Αντιμετώπιση συμπτωμάτων vs. Αποκατάσταση της αιτίας του πόνου και της δυσλειτουργίας Ο πατέρας της Οστεοπαθητικής Dr A. T. Still, διατύπωσε την άποψη στις αρχές του 20ου αιώνα ότι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΣΤΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΜΕΤΑΦΟΡΑΣ. Ορθοπαιδική Κλινική Πανεπιστημίου Πατρών

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΣΤΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΜΕΤΑΦΟΡΑΣ. Ορθοπαιδική Κλινική Πανεπιστημίου Πατρών Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΣΤΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΜΕΤΑΦΟΡΑΣ Ορθοπαιδική Κλινική Πανεπιστημίου Πατρών 1951 Gavril Abramovich Ilizarov Μέθοδος Ilizarov «συνδυασμός φλοιοτομής και σταδιακής, ελεγχόμενης

Διαβάστε περισσότερα

11/6/2015 ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ

11/6/2015 ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ Η ανάταξη επιτυγχάνεται με 3 τρόπους. Η επιλογή γίνεται από τον γιατρό βάση της κατάστασης του ασθενή. Α)Χειρισμοί Εφαρμόζεται έλξη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΥΡΙΧΗ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΝΩΣΣΟΥ 236 -ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΤΗΛ 2810 327988 6937 363 880 Η αρθρίτιδα

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω Σκληρόδερµα;

Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Για να πληροφορηθώ µýëïò ôçò Σπάνιος ναι... Μόνος όχι Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών σπανίων παθήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ (ΑΜΣΣ)

ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ (ΑΜΣΣ) ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ (ΑΜΣΣ) Εκφυλιστική νόσος της ΑΜΣΣ Η διαδικασία εκφύλισης με την πάροδο της ηλικίας είναι συνάρτηση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ STRESS ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΥΨΟΜΕΤΡΟΥ Η ατμοσφαιρική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΦΡΕΝΤΖΟΣ. 6 ο ΕΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (2004-05) του Ε.Κ.Π.Α. ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΦΡΕΝΤΖΟΣ. 6 ο ΕΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (2004-05) του Ε.Κ.Π.Α. ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΦΡΕΝΤΖΟΣ 6 ο ΕΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (2004-05) του Ε.Κ.Π.Α. ΕΡΓΑΣΙΑ 148 ΑΡΧΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΣΤΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ Γ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δ. ΚΑΣΣΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική Δερματομυοσίτιδα

Νεανική Δερματομυοσίτιδα www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Νεανική Δερματομυοσίτιδα Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙΔΑ 1.1 Τι είδους νόσημα είναι; Η νεανική δερματομυοσίτιδα (ΝΔΜ) είναι ένα σπάνιο

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες 1. Σκοπός της άμεσης μετεγχειρητικής περιόδου είναι η επούλωση των τραυμάτων από τον χειρουργικό τραυματισμό, η αναλγησία και η προετοιμασία για την έναρξη του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Κινησιοθεραπεία: Ασκήσεις ενδυνάμωσης ΙΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Γεωργία Α. Λιουδάκη, M.Sc., NDT, PT

Κινησιοθεραπεία: Ασκήσεις ενδυνάμωσης ΙΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Γεωργία Α. Λιουδάκη, M.Sc., NDT, PT Κινησιοθεραπεία: Ασκήσεις ενδυνάμωσης ΙΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Γεωργία Α. Λιουδάκη, M.Sc., NDT, PT Ορισμός άσκησης αντίστασης Οποιοδήποτε είδος ενεργητικής άσκησης στο οποίο υπάρχει εξωτερική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Σημειώσεις Ανατομίας - Φυσιολογίας Ι Σκοπός της λειτουργίας του νευρικού συστήματος Προσαρμόζει τις λειτουργίες του ανθρώπινου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ (ARDS) ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΛΙΠΩΔΗΣ ΕΜΒΟΛΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ (ARDS) 36 ώρες μετά την κάκωση & υποογκαιμία

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδρομο της Κροταφογναθικής Άρθρωσης

Σύνδρομο της Κροταφογναθικής Άρθρωσης Σύνδρομο της Κροταφογναθικής Άρθρωσης ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ (T.M.J Syndrome) Με τον όρο αυτόν δηλώνεται η δυσλειτουργία της Κροταφογναθικής άρθρωσης.μπορεί να μην έχετε ακούσει πότε αυτήν

Διαβάστε περισσότερα

YΠΟΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ. Από τον ελάσσονα τροχαντήρα έως το όριο άνω προς μέσο τριτημόριο του μηριαίου

YΠΟΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ. Από τον ελάσσονα τροχαντήρα έως το όριο άνω προς μέσο τριτημόριο του μηριαίου YΠΟΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ Από τον ελάσσονα τροχαντήρα έως το όριο άνω προς μέσο τριτημόριο του μηριαίου ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΩΝ Το κεντρικό τμήμα ευρίσκεται σε κάμψη απαγωγή έξω στροφή (λαγονοψοϊτης- απαγωγείς,

Διαβάστε περισσότερα

Το γόνατο ως στόχος ρευματικών νοσημάτων

Το γόνατο ως στόχος ρευματικών νοσημάτων Το γόνατο ως στόχος ρευματικών νοσημάτων Χ. Μ. ΜουτσόπουΛος Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών α ρευματικά νοσήματα είναι ασθένειες που προσβάλλουν

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδροµο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύνδροµο Καρπιαίου Σωλήνα Σύνδροµο Καρπιαίου Σωλήνα Το σύνδροµο του καρπιαίου σωλήνα είναι µία συνήθης αιτία πόνου και διαταραχής της αισθητικότητας στα χέρια. Οφείλεται σε πίεση του µέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού. Στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΚΡΟΥ ΠΟ ΟΣ ΚΑΙ ΠΟ ΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΚΡΟΥ ΠΟ ΟΣ ΚΑΙ ΠΟ ΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΚΡΟΥ ΠΟ ΟΣ ΚΑΙ ΠΟ ΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΜΕΝΗ ΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, ακολουθώντας τις πλέον σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

Φλεγμονή. Α. Χατζηγεωργίου Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Φλεγμονή. Α. Χατζηγεωργίου Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Φλεγμονή Α. Χατζηγεωργίου Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Μη ειδική ανοσολογική άμυνα ΑΝΑΤΟΜΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ Φυσικοί: δέρμα, βλεννογόνοι, βλέννα, βήχας Χημικοί: λυσοζύμη, αντιμικροβιακά

Διαβάστε περισσότερα

Πόνος στην περιοχή του ώμου συνηθισμένες αιτίες

Πόνος στην περιοχή του ώμου συνηθισμένες αιτίες Πόνος στην περιοχή του ώμου συνηθισμένες αιτίες Όταν ο περισσότερος κόσμος αναφέρεται στον ώμο δεν αντιλαμάνεται ότι στην ουσία αναφέρεται όχι σε μία, αλλά σε διάφορες αρθρώσεις που σε συνδιασμό με τους

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης (Φυσικ/τής)

Στέφανος Πατεράκης (Φυσικ/τής) ΜΥΣ Οι μύες είναι όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Σχηματίζονται από μυϊκό ιστό. Μαζί με τους τένοντες συμβάλουν στην κίνηση των οστών. Είδη των μυών Ο μυς της καρδιάς, Οι λείοι, και Οι γραμμωτοί. Ο μυς

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το γλαύκωμα;

Τι είναι το γλαύκωμα; Τι είναι το γλαύκωμα; Το γλαύκωμα περιλαμβάνει μια ομάδα παθήσεων που βλάπτουν το οπτικό νεύρο, προκαλώντας διαταραχές όρασης, οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορούν να εξελιχθούν και να επιφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

«διάστρεμμα» - «Ro ΠΔΚ F+Pr» ΕΠΩΔΥΝΗ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΗ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ 30/11/2013 6/52

«διάστρεμμα» - «Ro ΠΔΚ F+Pr» ΕΠΩΔΥΝΗ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΗ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ 30/11/2013 6/52 ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ - ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 «διάστρεμμα» - «Ro ΠΔΚ F+Pr» ΕΠΩΔΥΝΗ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΗ Δρ. Νικόλαος Γκουγκουλιάς Ορθοπαιδικός Χειρουργός Consultant

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΣ» Ευστάθιος Χρονόπουλος Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ Β Πανεπιστημιακή ήορθοπαιδική ήκλινική Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Ν.

«ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΣ» Ευστάθιος Χρονόπουλος Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ Β Πανεπιστημιακή ήορθοπαιδική ήκλινική Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Ν. «ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΣ» Ευστάθιος Χρονόπουλος Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ Β Πανεπιστημιακή ήορθοπαιδική ήκλινική Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Ν.ΙΩΝΙΑΣ Εισαγωγή: γή Η συνηθέστερη των παθήσεων που προσβάλλει τους ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΝΑΜΙΚΟ ΕΓΧΡΩΜΟ TRIPLEX ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ

ΥΝΑΜΙΚΟ ΕΓΧΡΩΜΟ TRIPLEX ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ ηµήτρης Γ. Χατζηχρήστου Καθηγητής Ουρολογίας Ανδρολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης 01 ΥΝΑΜΙΚΟ ΕΓΧΡΩΜΟ TRIPLEX ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ Ποια είναι τα αγγειακά προβλήµατα της στύσης; Τα αγγειακά

Διαβάστε περισσότερα

πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας

πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας Αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σπάνια αλλά πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας εάν τα αισθανθείτε Αισθάνεστε δυσφορία με τον πόνο στην μέση

Διαβάστε περισσότερα

Amplitude Mode, A - Mode

Amplitude Mode, A - Mode US TPA Amplitude Mode, A - Mode 1. Κεφαλή Υπερήχων, 2. Εκπεμπόμενη δέσμη, 3. Ηχοανακλαστικές επιφάνειες, 4. Επιστρεφόμενη Ηχώ 5. Απεικόνιση Αφετηρία για την εξέλιξη... Βασικές αρχές: Απεικόνιση ως peaks

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΣΙΚΕ ΔΙΑΣΑΡΑΧΕ ΔΙΑΓΝΩΗ ΣΩΝ ΜΕΣΑΣΑΡΑΛΓΙΩΝ

ΣΑΣΙΚΕ ΔΙΑΣΑΡΑΧΕ ΔΙΑΓΝΩΗ ΣΩΝ ΜΕΣΑΣΑΡΑΛΓΙΩΝ ΔΙΑΓΝΩΗ ΣΩΝ ΜΕΣΑΣΑΡΑΛΓΙΩΝ Η μεταταρσαλγία είναι ο πόνος στις κεφαλές των μεταταρσίων οστών και μπορεί να οφείλεται σε πολλές παθολογικές καταστάσεις με διαφορετική αιτιολογία και αντιμετώπιση. Η μεταταρσαλγία

Διαβάστε περισσότερα

Τα αποτελέσματά μας δεν αποτελούν ελεγχόμενη μελέτη ή κλινική δοκιμή, αλλά στοιχεία μητρώου των ασθενών μας.

Τα αποτελέσματά μας δεν αποτελούν ελεγχόμενη μελέτη ή κλινική δοκιμή, αλλά στοιχεία μητρώου των ασθενών μας. CUMMULATINE SUCCESS SCORE % ΙΣΧΙΟ CUMMULATINE SUCCESS RATE % YΛΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 42 ΑΝΔΡΕΣ 16 ΓΥΝΑΙΚΕΣ 26 ΗΛΙΚΙΑ 63.1 (42-92) ΥΨΟΣ 171 (162-191) Δ.Μ.Σ 36 (22-47) Το ποσοστό των ασθενών που αναφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης των συναισθημάτων και των σκέψεων μας.

Το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης των συναισθημάτων και των σκέψεων μας. Rejuvance Η εναλλακτική άποψη ομορφιάς! Το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης των συναισθημάτων και των σκέψεων μας. Είναι ένα ολιστικό, αναζωογονητικό μασάζ προσώπου. Και η λέξη μασάζ δεν είναι ακριβής, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικά χαρακτηριστικά της εξωσωµατικής λιθοτριψίας

Τεχνολογικά χαρακτηριστικά της εξωσωµατικής λιθοτριψίας Τεχνολογικά χαρακτηριστικά της εξωσωµατικής λιθοτριψίας Χρήστος Αθ. Καλαϊτζής ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης 1 1 2 Όλη η εγκατάσταση του εξωσωµατικού λιθοτρίπτη αποτελείται από δύο βασικά συστήµατα: 2

Διαβάστε περισσότερα

Αθηνά Καπράλου,MD Γενικός Χειρουργός. SOS ΙΑΤΡΟΙ, Μάρτιος 2014 XΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

Αθηνά Καπράλου,MD Γενικός Χειρουργός. SOS ΙΑΤΡΟΙ, Μάρτιος 2014 XΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ Αθηνά Καπράλου,MD Γενικός Χειρουργός SOS ΙΑΤΡΟΙ, Μάρτιος 2014 XΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ Σύντομα ιατρικά νέα Ενδιαφέροντα άρθρα Γνώμες ασθενών BIOFILMS Κύκλος του biofilm

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ Ανάταξη (κλειστή) Ακινητοποίηση Άσκηση ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ Συνεχής έλξη Ακινητοποίηση σε νάρθηκα Λειτουργικός νάρθηκας Εφαρμογή επίδεσης 1)Ακινητοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΣΩΜΗ ΚΡΥΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΟΛΟΣΩΜΗ ΚΡΥΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Τι είναι η Ολόσωμη Κρυοθεραπεία Ολόσωμη Κρυοθεραπεία είναι η τεχνική η οποία περιλαμβάνει την έκθεση του σώματος σε χαμηλές θερμοκρασίες (-110 έως -190 ο C) για χρονική περίοδο από 1 ως 3 λεπτά. Τι προσφέρει

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα στο διαδικτυακό τόπο www.psorinfo.gr

Διαβάστε περισσότερα στο διαδικτυακό τόπο www.psorinfo.gr Αυτό το φυλλάδιο είναι μέρος του «Προγράμματος Ενημέρωσης για την Ψωρίαση», το οποίο δημιουργήθηκε για να παρέχει πληροφορίες για την πάθηση. Το φυλλάδιο κάνει μία εισαγωγή στην ψωρίαση και στις θεραπείες

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοπόρος με Νεα τεχνολογία

Πρωτοπόρος με Νεα τεχνολογία Ο όμιλος NewDAY Πρωτοπόρος με Νεα τεχνολογία Η Τεχνολογία και η Επιστήμη κάνουν τη διαφορά Τα NewDAY είναι πρωτοπόρα και Σύγχρονα κέντρα αδυνατίσματος, αισθητικών εφαρμογών, αποτρίχωσης και Laser Τα NewDAY

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΕ. Παρουσίαση περιστατικού. ΑΜΕΘ Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου»

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΕ. Παρουσίαση περιστατικού. ΑΜΕΘ Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΕ ARDS - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΝΟ Παρουσίαση περιστατικού ΑΜΕΘ Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» Παρουσίαση περιστατικού Από τον απεικονιστικό έλεγχο διαπιστώθηκαν: κατάγµατα λεκάνης και δεξιού άνω

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΥΟΚΑΡ ΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑ Α

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΥΟΚΑΡ ΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΥΟΚΑΡ ΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑ Α ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΩΛΕΤΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΛΟΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙ ΗΣ ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ ΑΓΑΘΟΚΛΕΙΑ ΜΗΤΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ρήξη του Επιχείλιου Χόνδρου του Ώμου και Βλάβες SLAP

Ρήξη του Επιχείλιου Χόνδρου του Ώμου και Βλάβες SLAP Ρήξη του Επιχείλιου Χόνδρου του Ώμου και Βλάβες SLAP Τι είναι οι σύνδεσμοι και ο επιχείλιος χόνδρος στον ώμο; Η γληνοβραχιόνια άρθρωση του ώμου είναι μία σφαιροειδής ενάρθρωση που σχηματίζεται από την

Διαβάστε περισσότερα

Η μυϊκή ομάδα η οποία βρίσκεται στην οπίσθια επιφάνεια του μηρού (οπίσθιοι μηριαίοι μύες) αποτελείται από τρεις μύες (εικόνα):

Η μυϊκή ομάδα η οποία βρίσκεται στην οπίσθια επιφάνεια του μηρού (οπίσθιοι μηριαίοι μύες) αποτελείται από τρεις μύες (εικόνα): Τι είναι η θλάση των οπίσθιων μηριαίων; Η μυϊκή ομάδα η οποία βρίσκεται στην οπίσθια επιφάνεια του μηρού (οπίσθιοι μηριαίοι μύες) αποτελείται από τρεις μύες (εικόνα): - Δικέφαλο μηριαίο - Ημιημενώδη 1

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Γενικές Αρχές Απεικόνισης 1 Κ. Χατζημιχαήλ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Καλώς ήλθατε..δεν ξεχνώ Ιατρική Απεικόνιση-Υπερηχογραφία Υπέρηχοι Για τη διάδοση απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του μαθήματος είναι ο συνδυασμός των θεωρητικών και ποσοτικών τεχνικών με τις αντίστοιχες περιγραφικές. Κεφάλαιο 1: περιγράφονται οι βασικές

Σκοπός του μαθήματος είναι ο συνδυασμός των θεωρητικών και ποσοτικών τεχνικών με τις αντίστοιχες περιγραφικές. Κεφάλαιο 1: περιγράφονται οι βασικές Εισαγωγή Ασχολείται με τη μελέτη των ηλεκτρικών, η λ ε κ τ ρ ο μ α γ ν η τ ι κ ώ ν κ α ι μ α γ ν η τ ι κ ώ ν φαινομένων που εμφανίζονται στους βιολογικούς ιστούς. Το αντικείμενο του εμβιοηλεκτρομαγνητισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ + ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ = Α & Ω ΣΤΗΝ! ΑΠΛΕΣ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ (Βασική απεικονιστική μέθοδος) ΠΡΟΣΘΙΟΠΙΣΘΙΑ ΠΛΑΓΙΑ ΛΟΞΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΛΕΣ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ (Βασική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Οι αρθρίτιδες και γενικά τα ρευματικά νοσήματα είναι από τις κυριότερες αιτίες μυοσκελετικού άλγους και αναπηρίας παγκοσμίως. Ενας στους 7 ασθενείς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΙΑ ΑΝΩ ΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΘΟ ΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΙΑ ΑΝΩ ΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΘΟ ΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΙΑ ΑΝΩ ΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΘΟ ΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Τα γόνατα παίζουν σηµαντικό ρόλο στη στήριξη και στη βάδιση µας. Καθηµερινά επιβαρύνονται προκειµένου να ανταπεξέλθουν στις διάφορες καταπονήσεις

Διαβάστε περισσότερα

F.T.E. (finger tip energising)

F.T.E. (finger tip energising) // Code that uses other library's $ can follow here. jq 1 / 5 F.T.E Μασάζ Προσώπου (The FingerTip Energizing Massage) Το FTE μασάζ (FingerTip Energizing) είναι ένα εξαιρετικά πρωτότυπο κι αναζωογονητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ Σε ποιούς ασθενείς µε τι µακροχρόνια αποτελέσµατα. Νικ. Λάγιος Χειρ. Ορθοπαιδικός Διευθυντής Α Ορθοπαιδικής Κλινικής Ι ΙΑΣΩ GENERAL ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ

Διαβάστε περισσότερα