Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο. (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.) Στην Αθήνα σήμερα, 18 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Τρίτη και ώρα 16:45, στην Αίθουσα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο. (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.) Στην Αθήνα σήμερα, 18 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Τρίτη και ώρα 16:45, στην Αίθουσα"

Transcript

1 ΤΖΩΡΤΖΗ ΤΖΩΡΤΖΗ BBFP0118.MT1 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΙΓ - ΣΥΝΟ ΟΣ Β ΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α ΙΟΡΘΩΤΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.) Στην Αθήνα σήμερα, 18 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Τρίτη και ώρα 16:45, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων/νου Τσαλδάρη» (223), συνεδρίασε η ιαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κυρίου Ιωάννη ριβελέγκα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «ιατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις». Στη συνεδρίαση παρέστησαν η Υπουργός, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κυρία Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νικόλαος Σηφουνάκης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Θάνος Μωραϊτης καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.: ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «ιατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις». Επιτρέψτε μου να πω δύο κουβέντες. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά όλη τη χώρα, είναι ένα νομοσχέδιο που, κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να έχει έρθει εδώ και χρόνια, έτσι ώστε να μπει μία τάξη σε σχέση με τις περιοχές Natura. εν θα κάνω αυτή τη στιγμή

2 ΤΖΩΡΤΖΗ ΤΖΩΡΤΖΗ BBFP0118.MT1 ανάλυση πόσο σημαντική είναι η διατήρηση και η προώθηση της βιοποικιλότητας στη χώρα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είμαι βέβαιος, η κυρία Υπουργός, η πολιτική ηγεσία θα ακούσει τις προτάσεις όλων των κομμάτων και όλων των συναδέλφων, έτσι ώστε να προκύψει ένα νομοσχέδιο που θα είναι πλήρες. Γίνεται μία, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, εκμετάλλευση από κάποιους «οικολάγνους» και θέλουν να βάλουν στο στόχαστρο τους Βουλευτές ιδιαίτερα της περιφέρειας, ότι δεν έχουν ευαισθησία για το περιβάλλον. Εγώ δεν αναγνωρίζω σε κανέναν να έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από εμάς. Μάλιστα, σε κάποιους ραδιοφωνικούς σταθμούς έχω πει ότι δεν είναι δυνατόν αυτοί οι οποίοι ζουν, σχηματικά το λέω, στη Κυψέλη, να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία για το περιβάλλον από εμάς που ζούμε στην περιφέρεια. Το λέω αυτό γιατί προέκυψε ένα θέμα και οφείλω να σας το πω σε σχέση με την πρόταση διατύπωσης, διαβούλευσης, τα περίφημα 10 στρέμματα. Είμαι από αυτούς που έχω πει ότι τα 10 στρέμματα προκύπτουν αυθαίρετα, κατά τη γνώμη μου. Είναι ένα οριζόντιο μέτρο και αντί να προστατεύσει την άναρχη δόμηση, θα φέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Είμαστε μάρτυρες, ζούμε οι περισσότεροι από εμάς στην περιφέρεια, όπου υπάρχουν οριζόντιες απαγορεύσεις, δημιουργείται ακριβώς αυτό το πρόβλημα. ηλαδή, υπάρχει μεγαλύτερη και εκεί που πάμε να κάνουμε καλό, κάνουμε διπλό κακό. Είμαι βέβαιος ότι και η Υπουργός θα το λάβει σοβαρά υπόψη της αυτό για να υπάρξει η βέλτιστη λύση, αφού βεβαίως ακουστούν και προτάσεις των συναδέλφων και των κομμάτων. ιότι, υπάρχουν λύσεις και προτάσεις πάρα πολλές. εν θα τις πω εγώ αυτή τη στιγμή, θα ακουστούν τα κόμματα, θα μιλήσω κι εγώ μετά με τη σειρά μου και είμαι βέβαιος ότι κυρίως από την επεξεργασία της κατ άρθρον συζήτησης, θα φύγουμε με ένα νομοσχέδιο που θα συμβάλουμε στον πραγματικό σκοπό για το οποίο έχει συνταχθεί και είναι και επιδίωξη, πιστεύω, της πολιτικής ηγεσίας. Θέλω να παρακαλέσω την κυρία Υπουργό, όπως κάνω σε όλους τους Υπουργούς, άλλωστε έχει δώσει δείγματα γραφής, οφείλετε να ακούσετε όλα τα κόμματα, όλους τους συναδέλφους. Να λάβετε σοβαρά υπόψη σας όλες αυτές τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις για να προκύψει ένα πολύ καλό νομοσχέδιο. (Συνέχεια ομιλίας, κ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑ, Πρόεδρου της Επιτροπής)

3 ΤΖΩΡΤΖΗ ΤΖΩΡΤΖΗ BBFP0118.MT1 Πάντως, επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά και θέλω να φύγει από το μυαλό σας, το λέω και για κάποιους που είναι έξω από την αίθουσα οι οποίοι προσπαθούν να μας πουν ότι οι Βουλευτές είναι υποχείρια κάποιων τοπικών μικροκομματικών συμφερόντων. εν είναι έτσι και το λέμε κατηγορηματικά. Θα δείτε ότι οι Βουλευτές έχουν πραγματική αγωνία, ίσως περισσότερη αγωνία από κάποιους οι οποίοι ανέξοδα. Σας ευχαριστώ πολύ. Παρακαλώ, να προτείνετε τους φορείς για να ορίσουμε αύριο τη συνεδρίαση. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΟΥΜΑΤΖΙ ΗΣ (Εισηγητής της Πλειοψηφίας): Την ΚΕ ΚΕ, την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, την Ένωση Ελλήνων Βιολόγων και την ΠΑΣΕΓΕΣ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ, η κυρία Αυγερινοπούλου να προτείνει τους φορείς. ΙΟΝΥΣΙΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (Εισηγήτρια της Μειοψηφίας): εχόμαστε αυτούς τους φορείς και προσθέτω το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Σύλλογο Υπαλλήλων και Εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης και εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας το Εργαστήριο ιαχείρισης Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του οποίου Πρόεδρος είναι ο κ. Τρούπης. Ευχαριστώ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Η κυρία Μανωλάκου. ΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ (Ειδική Αγορητής του Κ.Κ.Ε.): εν έχω να προτείνω. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Ροντούλης. ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ (Ειδικός Αγορητής του ΛΑ.Ο.Σ.): Εκτός από όσους ακούστηκαν, το ΓΕΩΤΕΕ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Η κυρία ιώτη. ΗΡΩ ΙΩΤΗ (Ειδική Αγορητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Τους δασολόγους. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα μας πει και η Υπουργός ποιους θέλει. Θέλω να πω ότι ο κανονισμός μιλάει για έξι φορείς, να κάνουμε μια παραχώρηση να πάμε στους οχτώ. Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, εάν προσθέσουμε πάρα πολλούς θα αναγκαστώ να επιλέξουμε τους έξι. Η κύρια Υπουργός προτείνεται το Τ.Ε.Ε. που έχει προταθεί, την VEVEF και το Σ.ΠΟ.Χ. (Σύλλογος Πολεοδόμων και Χωροταξίας). Ο κ. Χρυσανθακόπουλος.

4 ΤΖΩΡΤΖΗ ΤΖΩΡΤΖΗ BBFP0118.MT1 ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προτείνω την Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού του ΕΘΙΑΓΕ, ως αρμόδια για την διατήρηση της βιοποικιλότητας μιας και έχει τεράστια γνώση και στοιχεία να μας φέρει. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Καρασμάνης. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Το Τεχνικό Επιμελητήριο και όλοι αυτοί οι πολεοδόμοι ανήκουν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, είναι ένας φορέας, όργανο του κράτους. εν απαξιώνουμε το ρόλο του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Επιπλέον, την Πανελλήνια Ένωση ασολόγων. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Με συγχωρείτε, είναι έτσι όπως το λέτε. Όλοι οι μηχανικοί, ανεξάρτητα ειδικότητας είναι έτσι, αλλά ειδικά ο Σύλλογος Πολεοδόμων, Χωροτακτών είναι ο καθ' ύλη αρμόδιος σύλλογος.

5 ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ BCFP0118.XT1 ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχουμε φτάσει στους 11 φορείς. ιαβάζω τους φορείς. Είναι η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η Ένωση Βιολόγων, η ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ., το Τ.Ε.Ε., το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Φορείς ιαχείρισης, το Εργαστήριο ιαχείρισης Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Πανελλήνια Ένωση ασολόγων, ο Σύλλογος Πολεοδόμων και Χωροταξίας, η \ΛΛΛ/Ρ και η Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού του ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε.. Νομίζω ότι από τις δύο Ενώσεις των Φυσικών και των Βιολόγων, θα κόψουμε τη μια και θα πάμε στους Βιολόγους. Νομίζω ότι είναι πιο κοντά στο αντικείμενο. Άρα, λοιπόν, να προτείνουμε την Ένωση Βιολόγων και την ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ., από τον κ. Γιουματζίδη και το Τ.Ε.Ε.. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. εμπίπτει και δε νομίζω ότι θα είναι τόσο χρήσιμο όσο είναι οι δασολόγοι. (Θόρυβος στην αίθουσα) ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αν θέλετε, μπορούμε να το βάλουμε στην ψηφοφορία και να πάμε σε 6 φορείς με τον Κανονισμό. Προσπαθώ να βρω μια συμβιβαστική λύση. Πρέπει να πάμε σε 8 φορείς. (Θόρυβος στην αίθουσα) ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επαναλαμβάνω, είναι η ένωση βιολόγων, η ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ., το Τ.Ε.Ε., το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Φορείς ιαχείρισης. Αυτοί είναι οι φορείς που είναι πάρα πολύ χρήσιμοι και ίσως είναι οι πιο χρήσιμοι από όλους, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Με αυτό ασχολούμαστε από το Οι πιο χρήσιμοι από όλους είναι οι Φορείς ιαχείρισης. Η κυρία Αυγερινοπούλου, που γνωρίζει, ξέρει αυτό που λέω. εν είναι, βέβαια, ένας μεγάλος σύλλογος, αλλά είναι χρήσιμος σύλλογος. Επίσης είναι το Εργαστήριο ιαχείρισης Βιοποικιλότητας. Παραλείπουμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Πανελλήνια Ένωση ασολόγων. Είναι, επίσης και το WWF. ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το WWF είναι ανώτερο από την Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού, κύριε Πρόεδρε; Είναι η ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε. και είναι οι μόνοι οι οποίοι κάνουν συλλογή και διασώζουν τη βιοποικιλότητα.

6 ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ BCFP0118.XT1 ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): εν την πρότεινε ο εκπρόσωπος του κόμματος σας, πάντως. ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέω σε συνεννόηση με τον κ. Ροντούλη. Κύριε Πρόεδρε, θα φέρετε απλούς υπαλλήλους και δε θα φέρετε τον επιστημονικό φορέα; Ποιος θα μας εξηγήσει εδώ το έργο; Θα μας μιλάνε μόνο για χωροταξικά; ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχουμε το Τ.Ε.Ε., το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.. Έχουμε και επιστημονικούς φορείς. ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. ξέρει περισσότερα από αυτόν τον επιστημονικό φορέα της ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε.; Τους έχουμε μόνο για να τους κοιτάμε από μακριά; ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχουμε το Τ.Ε.Ε., το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., την ΠΑΣΕΓΕΣ, την Ένωση Βιολόγων, τη WWF, τον Σύλλογο Υπαλλήλων Φορέων ιαχείρισης, την Πανελλήνια Ένωση ασολόγων και την Κ.Ε..Κ.Ε..

7 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 (Συνέχεια ομιλίας κ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑ, Προέδρου της Επιτροπής) Όσον αφορά τους φορείς, έχουμε σημειώσει: ΤΕΕ, ΓΕΟΤΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, Ένωση Βιολόγων, WWF, Σύλλογο Υπαλλήλων Φορέων ιαχείρισης, Πανελλήνια Ένωση ασολόγων και ΚΕ ΚΕ. Το λόγο έχει ο κ. Ροντούλης. ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ (Ειδικός Αγορητής ΛΑΟΣ): Κύριε Πρόεδρε, εκτιμώ ότι ο φορέας στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Χρυσανθακόπουλος είναι ένας φορέας, η Τράπεζα Γενετικού Υλικού του ΕΘΙΑΓΕ, που χρόνια τώρα κάνει ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο. Όπως κατανοείτε δεν τίθεται ζήτημα κομματικής ή άλλης και δημιουργεί με κόπο, πολλές φορές καθ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων που έχει, μια τράπεζα γενετικού υλικού που δεν μπορούμε το ζήτημα αυτό να το αγνοήσουμε, όταν μιλάμε για τη βιοποικιλότητα. Θα παρακαλούσαμε, λοιπόν, αφού είναι 8 οι φορείς, ας γίνουν 9. Βλέπω και τη συναίνεση της κυρίας Υπουργού, γιατί γνωρίζει τη σημασία του φορέα. Νομίζω ότι θα συμφωνήσουν και οι αγαπητοί συνάδελφοι, επ αυτού του θέματος. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Συμφωνούμε. Υπάρχουν και οι βιολόγοι, οι οποίοι πιστεύω ότι τους καλύπτουν, αλλά εν πάση περιπτώσει, εφόσον συμφωνεί η Επιτροπή, δεν έχω αντίρρηση να προσκληθούν. Το λόγο έχει ο κ. Βλάχος. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Συνεχίζοντας το πλάνο που κάνατε κι εσείς ξεκινώντας τη σημερινή συνεδρίαση, νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο να κάνει η κυρία Υπουργός, αν ήθελε, κάποιες διευκρινίσεις για όλες αυτές τις συζητήσεις που προηγήθηκαν αυτές τις μέρες για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα μας διευκόλυνε για να καθορίσουμε κι εμείς το τι θα πούμε στη συνέχεια της κουβέντας. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Βλάχο, η προτροπή σας είναι δεκτή, αλλά η Υπουργός μπορεί ανά πάσα στιγμή, όποτε εκείνη κρίνει, το λόγο. Εγώ προχωράω με τη διαδικασία και αν η κυρία Υπουργός θελήσει κάποια στιγμή να τοποθετηθεί, μπορεί. Το λόγο έχει ο κ. Γιουματζίδης. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΟΥΜΑΤΖΙ ΗΣ (Εισηγητής της Πλειοψηφίας): Κύριε Πρόεδρε, πριν ξεκινήσω την εισήγησή μου, θα ήθελα να κάνω μια δήλωση. Όλες αυτές τις μέρες υφίσταται μία

8 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 επίθεση το πολιτικό σύστημα, κατά την άποψή μου, από τα ΜΜΕ που έχει να κάνει με το εξής. Εγώ δεν αρνούμαι ότι υπερασπίζομαι τις απόψεις των κατοίκων του νομού μου, εξάλλου γι αυτό με έστειλαν εδώ. Άρα, δεν είμαι ο παιδαγωγός που θα διαμορφώσω τις απόψεις. Θα παλέψω να τις διαμορφώσω τις απόψεις και προφανώς αν κάπου έχει δίκιο ο νομός μου, όπως πιστεύω και του κάθε συναδέλφου εδώ μέσα, θα προσπαθήσει να περάσει αυτές τις απόψεις και μέσα στο πολιτικό σύστημα και μέσα στο Κοινοβούλιο. Επί της εισήγησης τώρα. Οι ανησυχητικοί ρυθμοί μείωσης της βιοποικιλότητας με την απώλεια διαφορετικών γονιδιακών συνδυασμών, ειδών, οικοσυστημάτων, πολιτισμών που χάνονται αντιπροσωπεύουν ένα αναξιοποίητο πλούτο ευκαιριών και συρρικνώνουν τις δυνατότητές μας για βιώσιμη ανάπτυξη. Έχει υπολογισθεί ότι ο σημερινός ρυθμός απώλειας της βιοποικιλότητας, είναι χίλιες φορές υψηλότερος από τον ρυθμό εξαφάνισης των ειδών πριν από τη βιομηχανική επανάσταση. Τα αποτελέσματα της Έκθεσης της ιεθνούς Ένωσης για την ιατήρηση της Φύσης είναι απογοητευτικά, καθώς όλοι οι στόχοι για διατήρηση της παγκόσμιας χλωρίδας και πανίδας που είχαν τεθεί παγκοσμίως, έχουν αποτύχει. Μάλιστα η αξιολόγηση των οικοσυστημάτων επ ευκαιρία της χιλιετίας, είχε αποκαλύψει ότι τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα έχουν επηρεασθεί πολύ περισσότερο από τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του ανθρώπου, απ ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη. Η κόκκινη λίστα της διεθνούς ένωσης για τη διατήρηση της φύσης, που θεωρείται η πιο αντιπροσωπευτική, μας ενημερώνει ότι διατρέχουν άμεσο κίνδυνο από τα συνολικά είδη που έχουν αξιολογηθεί μέχρι σήμερα, τη στιγμή που το σύνολο των καταγεγραμμένων ειδών του πλανήτη μας φτάνει στα περίπου είδη. Υγρότοποι, νησίδες, εύκρατα δάση, κοραλλιογενείς ύφαλοι, οικοσυστήματα, αντιμετωπίζουν πιέσεις συρρίκνωσης. Κάθε ώρα 4 είδη εξαφανίζονται για πάντα, ενώ οι στατιστικές αναφέρουν ότι κάθε λεπτό που περνά, 20 εκτάρια δάσους χάνονται. Με μια εξαφάνιση ειδών 100 φορές πιο γρήγορη από αυτήν που καταδεικνύουν οι έρευνες σε προϊστορικά απολιθώματα και με τις μελλοντικές εκτιμήσεις που προβλέπουν επιτάχυνση της τάσης αυτής, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μια νέα οικολογική γενοκτονία προκύπτει. (Συνέχεια ομιλίας κ. Βασίλειου Γιουματζίδη, Εισηγητή της Πλειοψηφίας)

9 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 Η Ελλάδα έχει ένα σπάνιο βιολογικό βιότοπο, απόρροια της γεωγραφικής της θέσης, της γεωλογικής της εξέλιξης και του γεωφυσικού της ανάγλυφου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα ημιερημικά τοπία της Αν. Κρήτης έως τα αλπικά του Ολύμπου και από τις ακτές των Σποράδων μέχρι τη λίμνη Κερκίνη, έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά. εκάδες χιλιάδες είδη και πληθώρα τύπων οικοτόπων εντοπίζονται σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων 85 τύποι οικοτόπων, 182 είδη ζώων και 58 είδη φυτών έχουν χαρακτηριστεί κοινοτικού ενδιαφέροντος. Η προστασία της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, όπως και κάθε πολιτική που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, χαρακτηρίζεται από την εφαρμογή των συμφωνιών που απορρέουν από την αντίστοιχη πολιτική της Ε.Ε., που δεσμεύει τα κράτη μέλη της με τα απειλούμενα πρόστιμα και παραπομπές στο Ευρωπαϊκό ικαστήριο. Μια πολιτική που τη βιώσαμε με τις παράνομες χωματερές και τους ΧΥΤΑ, με τον Κουρουπητό και τον Ασωπό, μια αποσπασματική πολιτική χωρίς στόχους και οράματα, χωρίς αρχή και τέλος. Μια πολιτική που εφαρμόζεται με μεγάλες καθυστερήσεις και κυριολεκτικά, στο παρά πέντε πριν την καταβολή τσουχτερών προστίμων. Ακόμη, όμως και με την απειλή κυρώσεων, η ελληνική πολιτική που αφορά τη βιοποικιλότητα και τους βιοτόπους, υπολείπεται μέχρι σήμερα σοβαρά από την έστω και σε μικρό ποσοστό επίτευξη των στόχων της αντίστοιχης νομοθεσίας της Ε.Ε.. Εδώ από το 2002, όπως προείπα, η Ε.Ε. αρχικά και η Παγκόσμια ιάσκεψη του Γιουχάνεσμπουργκ υιοθέτησαν μέτρα και έθεσαν στόχους για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας έως το 2010 και έπρεπε να φθάσουμε έως το Όταν φθάσαμε στο 2009 και κατετέθη για διαβούλευση νομοσχέδιο από το ΥΠΕΧΩ Ε με την ονομασία η εθνική στρατηγική για τη βιοποικιλότητα δεν προχώρησε μέχρι σήμερα. Βέβαια, είχε προηγηθεί η έκθεση της έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, που έλεγε ότι, οι στόχοι που θέσαμε για το 2010 δεν είναι εφικτοί. Κατατέθηκε προς διαβούλευση στις 4 Φεβρουαρίου του 2009 στο τότε νομοσχέδιο δίνοντας προθεσμία σε φορείς και οργανώσεις να καταθέσουν προτάσεις μέχρι υστυχώς, μέχρι τις εκλογές δεν έγινε τίποτα. Ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα, με ένα καινούργιο νομοσχέδιο που στην ουσία, αποτελεί νόμο πιέσεων με διαδικασία την οποία επεξεργάζεται το Υπουργείο πάνω από 7 μήνες. Με δημόσια διαβούλευση διήρκεσε από τις 5 έως τις 12 Ιουλίου Τι έρχεται να φέρει σήμερα αυτό το νομοσχέδιο. Με αυτό το νομοσχέδιο διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο προστασίας της

10 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 βιοποικιλότητας, επανακαθορίζεται το εθνικό σύστημα προστατευομένων περιοχών και εκτός από το χαρακτηρισμό των προστατευομένων βιοτόπων στα διάφορα επίπεδα προστασίας, για πρώτη φορά, δίνεται η δυνατότητα χαρακτηρισμού σημαντικών περιοχών ως θαλάσσια καταφύγια ή προστατευόμενα θαλάσσια τοπία. Προβλέπονται, επίσης, σχέδια διαχείρισης και στη συνέχεια, σχέδια δράσης για τα είδη που είναι απειλούμενα και προστατευόμενα από διεθνείς συμβάσεις της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Επιπλέον, το σχέδιο νόμου τροποποιεί πεδία του θεμελιώδη νόμου για το περιβάλλον, του νόμου 1650/1986 για την προστασία του περιβάλλοντος, που εφαρμόστηκε στην πράξη μόνο εν μέρει και που 24 χρόνια μετά χρειάζεται επικαιροποίηση. Ωστόσο, το παρόν σχέδιο νόμου δεν διατυπώνει μόνο τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία, αλλά θέτει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη θεσμική προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας σε μια βιώσιμη και πράσινη οικονομία. Το παρόν έρχεται να συμπληρώσει κενά που αφορούν στα μέτρα διαχείρισης και προστασίας των περιοχών του κοινοτικού δικτύου ΝΑΤURA Επίσης, έχει διαπιστωθεί η ανάγκη για τη συνάρτηση μεταξύ ενός σχεδίου νόμου για τη βιοποικιλότητα και των νόμων που ισχύουν για τη δασική νομοθεσία, καθώς και του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου για την επιτάχυνση διαδικασίας καταμέτρηση και κύρωση των δασικών χαρτών. Ιδέα που ενισχύεται από το γεγονός, ότι στη χώρα μας 40% περίπου της έκτασης καλύπτεται από δασικές εκτάσεις και δάση. Έτσι, το παρόν νομοσχέδιο συντονίζει διατάξεις περί προστασίας της βιοποικιλότητας με τη δασική νομοθεσία και κρατά τα στοιχεία που ενισχύουν την προστασία, ενώ προσαρμόζεται στις διεθνείς συμβάσεις και προδιαγραφές, προσαρμόζοντάς τες στο ελληνικό δίκαιο. Ορισμένα στατιστικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανάγκη για την ψήφιση του παρόντος νόμου που προστατεύει την βιοποικιλότητα είναι, ότι στο σύνολο της έκτασης της χώρας μας περίπου το 25% καλύπτεται από δασικές εκτάσεις, περίπου το 20% από δάση και περίπου το 13% από χορτολιβαδικές εκτάσεις, ενώ το κόκκινο βιβλίο των σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Ελλάδος, εμφανίζει 818 είδη πανίδας, τα οποία είναι σπάνια, τρωτά αφανισθέντα ή κινδυνεύουν. Σε ό,τι αφορά τις προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, φιλοξενούνται 85 οικότοποι κοινοτικού ενδιαφέροντος από τους συνολικά 189 που έχει η Ε.Ε.. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοσχέδιο αφού η Ελλάδα αποτελεί το θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας της Ευρώπης. Ο αριθμός των ειδών χλωρίδας και πανίδας ανά μονάδα επιφάνειας στην Ελλάδα, ξεπερνά το μέσο

11 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 όρο σε πολλές περιοχές της χώρας, της Κοινότητας της Ε.Ε.. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα, δεν έχει θωρακίσει η χώρα μας τον πλούτο της, ενώ τα ελλιπή μέτρα μας έχουν επανειλημμένα οδηγήσει στο Ευρωπαϊκό ικαστήριο το 2007 και το 2008 και καταδίκες από το ικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για παράβαση Οδηγίας για τη διατήρηση των άγριων πτηνών. Η ισχύουσα νομοθεσία, με σημαντικότερο το νόμο πλαίσιο 1650/1986, για την προστασία του περιβάλλοντος, δεν καλύπτει πια την ανάγκη για ολοκληρωμένη προστασία του βιολογικού πλούτου. Πρόσφατα, επεκτάθηκε το δίκτυο NATURA 2000 με τη θεσμοθέτηση 43 νέων ζωνών ειδικής προστασίας Z.Ε.Π. για τα πουλιά. Για την Ελλάδα μία από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης από πλευράς φυσικού πλούτου, το δίκτυο αυτό δεν αφορά μόνο την περιβαλλοντολογική προστασία, αλλά αποτελεί και ευκαιρία ανάπτυξης αυτών των περιοχών. Η προσθήκη των νέων περιοχών αυξάνει την έκταση του ελληνικού δικτύου NATURA 2000 κατά 6%, με αποτέλεσμα αυτό, να φθάνει σήμερα περίπου το 25% της ελληνικής επικράτειας. Η λήψη της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη θεσμοθέτηση ζωνών, ενισχύθηκε από την καταδικαστική απόφαση των δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και την πρόσφατη προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής, για την επιβολή προστίμου στην Ελλάδα, λόγω των έως πρόσφατα σημαντικών ελλείψεων στο δίκτυο των ζωνών ειδικής προστασίας. Ωστόσο, το θετικό αυτό βήμα, δεν θα φέρει αξιοσημείωτη αλλαγή για την κατάσταση διατήρησης των πουλιών και της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, εάν δεν συνοδευτεί από επαρκή μέτρα προστασίας και διαχείρισης των Ζ.Ε.Π., κάτι που δρομολογείται μέσω αυτού του νομοσχεδίου. (Συνέχεια ομιλίας κ. ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΟΥΜΑΤΖΙ Η, Εισηγητή της Πλειοψηφίας) Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω, ότι τα Ηνωμένα έθνη ανακήρυξαν το 2010 ως έτος βιοποικιλότητας. Αυτό, μου προξενεί δέος, μιας και ειδικά η ανακήρυξη του 2010 ως έτος βιοποικιλότητας, σημαίνει, πρώτον, ότι η έννοια έχει εγκαθιδρυθεί στη συλλογική συνείδηση ως κρίσιμης σημασίας για την ανθρωπότητα, αλλά ταυτόχρονα, η φυσική κατάσταση στον πλανήτη απέχει αισθητά των στόχων που η περιβαλλοντική πολιτική έχει θέσει. Αυτό το οποίο θα ήθελα να τονίσω σε σχέση με αυτά τα οποία θέσατε κύριε Πρόεδρε, προφανώς επί των άρθρων έχει τη δυνατότητα και η κυρία Υπουργός να τοποθετηθεί, αλλά επειδή

12 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 βρισκόμαστε στη συζήτηση επί της αρχής δεν θεωρώ ότι είναι σκόπιμο να γίνει καμία ανακοίνωση επί των άρθρων. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Αυγερινοπούλου. ΙΟΝΥΣΙΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (Εισηγήτρια της Μειοψηφίας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχάς, νοιώθω ιδιαίτερη τιμή που εισηγούμαι ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο ενώπιον της επιτροπής σας. Θα ήθελα να εκφράσω και επισήμως τις θερμές μου ευχαριστίες στον πρόεδρο της Ν.., τον κ. Αντώνη Σαμαρά, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε για την ανάληψη της θέσεως της αναπληρώτριας τομεάρχη περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς και τον συνάδελφο και τομεάρχη κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για την καθοδήγηση και τη συνεργασία του. Θα ήθελα να διευκρινίσω από την αρχή ότι θα υποστηρίξουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής μόνο και εφόσον αποσυρθεί ή τροποποιηθεί η ρύθμιση του άρθρου 9 παράγραφος 2 εδάφιο α, που είναι μια ρύθμιση κατ εμάς κοινωνικά άδικη και περιβαλλοντικά μη ορθολογική και μη αποτελεσματική και στη συνέχεια θα σας εξηγήσω και γιατί. Η βιολογική ποικιλότητα του πλανήτη είναι αναγκαίος παράγοντα ζωής. Η διατήρηση της ποιότητας και ισορροπίας της είναι αδιαφιλονίκητος στόχος για την ανθρωπότητα, καθώς η ποικιλότητα του πλανήτη μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η κλιματική αλλαγή επιτείνει το πρόβλημα, ιδίως οι γεωγραφικές περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η χώρα μας, είναι περιοχές στις οποίες η διακυβερνητική συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή έχει χαρακτηρίσει ως ευάλωτες τις κλιματικές αλλαγές και γι' αυτό πρέπει να επιτείνουμε τις πολιτικές τόσο της προστασίας όσο και της προσαρμογής - το adaptation - των οικοσυστημάτων μας, στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται. Άλλωστε, η στρατηγική ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας βρίσκεται στο επίκεντρο και της ευρωπαϊκής πολιτικής. Όπως είπε και ο συνάδελφος, η Ε.Ε. με το πρόγραμμα δράσης της είχε βάλει στόχο την ανακοπή του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας έως το Αυτόν το στόχο δεν τον πετύχαμε. Πέρασε και το 2010, το οποίο ήταν και το διεθνές έτος της βιοποικιλότητας και δεν σημειώθηκε επαρκής πρόοδος ούτε σε διεθνές ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ούτε σε εθνικό.

13 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 Η χώρα μας διακρίνεται από πλούσια βιοποικιλότητα τόσο προς τη χλωρίδα της όσο και ως προς τη πανίδα της. Έχει δε είδη μοναδικά στη φύση της και είναι σπάνια είτε είναι είδη προς εξαφάνιση. Το φυσικό κεφάλαιο της χώρα μας, όπως αναφέρει και το παρόν νομοσχέδιο, αποτελεί εθνικό πλούτο. Είναι τόσο εκτεταμένος ο εθνικός πλούτος που αποτελεί σημαντικό τμήμα της παραγωγικής βάσης της χώρας μας και είναι απαραίτητος για τη βιώσιμη ανάπτυξη της και θα πρέπει πάνω του να χαραχθεί μια πολιτική άμεσης αξιοποίησης για να πετύχουμε γρηγορότερα και αυτό το οποίο υποστηρίζει η Ν.., για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Για να προστατευθεί αποτελεσματικά η βιοποικιλότητα είναι αναγκαία η χάραξη νέων και πρόσθετων πολιτικών, νέων και πρόσθετων νομοθετικών προσεγγίσεων. Οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, όμως, για να αποτυπώσουν τη λογική της φύσης, πρέπει να βασίζονται πάνω σε πραγματικά στοιχεία, σε προηγούμενες μετρήσεις, σε περιβαλλοντικούς ενδείκτες και σε μεγάλες κλίμακας μελέτες περιβαλλοντικών εκτιμήσεων και επιπτώσεων. Μόνο έτσι εξασφαλίζεται η επιστημονική βάση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και μόνο έτσι, εάν δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη σύνταξη του νόμου αυτές οι μελέτες, έχουμε και τη βέλτιστη νομοθετική διαδικασία, μια διαδικασία που καταλήγει σε νόμο και βασίζεται στην επιστήμη. Αυτή η καταγραφή, η επιστημονική έρευνα δηλαδή, η ανάλυση του πλούτου της βιοποικιλότητάς μας δεν έχει ακόμα συντελεστεί και γι' αυτό το λόγο, μόλις το Φλεβάρη του 2009, η Ν.. προχώρησε σε σύνταξη όχι νόμου, αλλά σχεδίου εθνικής στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα και εξακολουθούμε και σήμερα, αν χρειαζόμαστε ένα τέτοιο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα δώσει έμφαση μεταξύ άλλων στις αιτίες της απώλειας της βιοποικιλότητας, στη διάσωσή της, στην ενίσχυση των ωφελειών διαχείρισής της και στη μείωση της πίεσης στους φυσικούς πόρους παράλληλα με το νόμο. Αυτό άλλωστε διακηρύσσετε όχι από την ευρωπαϊκή, αλλά και από την διεθνή πολιτική περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου πρωτοκόλλου που υπογράψαμε στην Nagoya και ενσωματώνεται σήμερα ως μαλακό δίκαιο και στο νομοσχέδιο που συζητούμε. Στη χώρα μας παρατηρείται ένα οξύμωρο φαινόμενο. Από τη μια ο ρυθμός της βιοποικιλότητας σημειώνεται και εν γένει το φυσικό περιβάλλον υποβαθμίζεται σε όλη του την έκταση και έχουμε καταγράψει από τα υψηλότερα ρεκόρ παραβιάσεων του κοινοτικού δικαίου και συνεχίζουμε και σήμερα να μην ανταποκρινόμαστε στις κοινοτικές υποχρεώσεις, με τον κίνδυνο να

14 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 πρέπει να καταβάλουμε πρόσθετα χρηματικά πρόστιμα, σε μια εποχή κατά την οποία η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα περαιτέρω επιβάρυνσης του προϋπολογισμού της. Από την άλλη, όμως, οι συμπολίτες μας, αποδεδειγμένα αγαπούν και σέβονται τη βιοποικιλότητα γύρω τους και αυτό το σημείο θα ήθελα να το τονίσω. Οι Έλληνες, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις όσον αφορά στην αποτύπωση της οικολογικής μας ευαισθητοποίησης για την προστασία της βιοποικιλότητας, στις πρώτες θέσεις, πρώτη ή δεύτερη συνήθως, ανάμεσα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Είμαστε ενημερωμένοι, έχουμε την παιδεία και το ήθος που μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία της βιοποικιλότητας και θέλουμε και να την προστατέψουμε. Τότε πού έγκειται το πρόβλημα; Εν μέρει στο ότι δεν γνωρίζουμε πρακτικά πώς να το κάνουμε και αναφέρομαι στον πολίτη και όχι στους ειδικούς. Πώς να την προστατεύσουμε την βιοποικιλότητα με τη λήψη θετικών μέτρων; Και όταν μπορούμε να αναλάβουμε δράση ως πολίτες, σε ποια κατεύθυνση, που πρέπει να κινηθούν οι ενέργειές μας, ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητές μας; εν γνωρίζουμε από το νόμο τι αμυντικά μέσα διαθέτουμε, δηλαδή δεν έχουμε νομική παιδεία υποστήριξης των δικαιωμάτων των δικών μας και των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος και δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα διοικητικά και δικαστικά μέσα τα οποία έχουμε στα χέρια μας. εν χρειάζεται, λοιπόν, μόνο ενημέρωση γενικού περιεχομένου ο πολίτης. Πρέπει να υιοθετήσουμε ένα νόμο που να βελτιώνει πράγματι τις ρυθμίσεις του ν.1650/1986 για το περιβάλλον, όπως γίνεται και με το σημερινό νομοσχέδιο, περιορισμένα βέβαια, πρέπει να υιοθετήσουμε κάποιον άλλο νόμο που να προωθεί τους σκοπούς προστασίας της βιοποικιλότητας και αυστηροποιεί το νομικό καθεστώς, που διέπει τη δράση τόσο του ιδιώτη όσο και του κράτος. Βεβαίως, επειδή το παρόν νομοσχέδιο κινείται προς αυτές τις κατευθύνσεις, εμείς, επί της αρχής, θα το υπερψηφίσουμε, με την προϋπόθεση με την αίρεση που αναφέραμε και πριν. Καταρχάς, ως προς το κείμενο του νομοσχεδίου, να διευκρινίσουμε ότι κινούνται όντως προς τη θετική κατεύθυνση οι αλλαγές του ν.1650/1986. Ο νόμος αυτός θα έπρεπε να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω και σε άλλα σημεία του και παρακαλώ σημειώστε: Ως προς τα αμυντικά μέσα, τα δικαστικά και τα διοικητικά που έχει ο πολίτης για να προστατεύσει το περιβάλλον, ως προς τα θέματα του βάρους της απόδειξης της ζημίας, η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολη να

15 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 αποδειχθεί στα περιβαλλοντικά ζητήματα, ως προς τα ζητήματα των προϋποθέσεων των κριτηρίων της ποιότητας κατ' ουσίας των μελετών των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ειδικά αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να το αφήσουμε για το μέλλον κυρία Υπουργέ. Τώρα μας αφορά και επηρεάζει κάθε περιβαλλοντική πολιτική. Επίσης, πρέπει να δούμε και το ζήτημα της αυστηροποίησης του νόμου για την προστασία των ζώων. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να επέλθουν σε ένα νόμο για τη βιοποικιλότητα. Θα πρέπει, λοιπόν, να κατατεθεί ένα πλήρες άρτιο νομοθέτημα για τη βιοποικιλότητα, ένας άλλος νόμος που να τροποποιεί το ν.1650/1986 και άλλα σχετικά νομοθετήματα και μεσοπρόθεσμα θα έπρεπε να σχεδιάσουμε την κωδικοποίησή τους σε έναν ενιαίο κώδικα περιβαλλοντικού δικαίου. Για εμάς, αυτά είναι τα σωστά βήματα. Τώρα, η αρχή του νομοσχεδίου, δηλαδή, ο βασικός κανόνας τον οποίο εμπεριέχει, ο πρωταρχικός του στόχος είναι ορθώς. Μπορεί όμως στην πράξη το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να εξυπηρετήσει τους στόχους προστασίας της βιοποικιλότητας όπως σας προαναφέραμε; Έχει την κανονιστική πυκνότητα να τους πετύχει, είναι εφαρμόσιμο στην πράξη; Μόνο εν μέρει. Εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας. Τις πολιτικές εξάλειψης των αιτιών της απώλειας της βιοποικιλότητας; Τις λαμβάνει ελάχιστα υπόψη. Για τη διάσωση της βιοποικιλότητας υιοθετεί εκτεταμένο καθεστώς αυστηρής νομικής προστασίας, αλλά δεν του διαθέτει ούτε το κονδύλιο ούτε στην πράξη τους μηχανισμούς επιτήρησης για να το προστατεύσει. (Συνέχεια ομιλίας κυρίας ΙΟΝΥΣΙΑΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, Εισηγήτριας της Μειοψηφίας) Προσπαθεί με πρόχειρο τρόπο να μειώσει τις πιέσεις και ιδίως τις οικιστικές που ασκούνται στους φυσικούς πόρους. Ενώ για την ενίσχυση των ωφελειών διατήρησης της βιοποικιλότητας δεν προβλέπει αποτελεσματικά εργαλεία ούτε διαχέει με κανένα τρόπο τις ωφέλειες στο κοινωνικό σύνολο. Κυρίως πέρα από μια συγκεχυμένη θα έλεγα φιλοπεριβαλλοντική κατεύθυνση δεν έχει περιβαλλοντικό όραμά ούτε για το πώς θα αντιμετωπίσει το περιβάλλον, αλλά ούτε και όραμα για τη χώρα. Θα είναι η χώρα μας όπως η Κόστα Ρίκα ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκόσμια στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στον οικολογικό τουρισμό; Θα γίνει από άκρη ως άκρη σε παγκόσμιο επίπεδο ένα άοκνο εργαστήρι ενδελεχούς μελέτης της πλούσιας

16 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 βιοποικιλότητας της και θα δώσει επιστημονικά συμπεράσματα και τεχνογνωσία στα άλλα κράτη; Μήπως θα φτιάξουμε ένα εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα για τη βιοποικιλότητα με τη στήριξη και των κονδυλίων της ένωσης; Θα είναι η χώρα μας ο θεματοφύλακας της βιολογικής ποικιλότητας της Ευρώπης; Ίσως κάτι άλλο; Ποιο είναι το όραμα πίσω από το νομοσχέδιο; Να τα κατανοήσουμε, να το καταγράψουμε και όλοι μαζί να βρούμε τους τρόπους να το πετύχουμε, γιατί η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για άλλα πειράματα. Το ότι ούτε περιβαλλοντικά έχει όραμα, αλλά ούτε συνιστά άρτιο κείμενο καθίσταται ευθύς εξαρχής σαφές. Έχει ελλείψεις ακόμα και στον ορισμό που καθορίζει το πεδίο εφαρμογής του, αλλά και στη δικαιολογητική του βάση και σε επίπεδο περιβαλλοντικής ηθικής βάσης ακόμα. Για να μιλήσουμε περιβαλλοντικά, το κείμενο του νομοσχεδίου αναφέρεται στη μία μόνο όψη του νομίσματος. Ως δικαιολογητική του βάση, ως ratio του νόμου προβάλλεται η προστασία της βιοποικιλότητας ως εθνικός πόρος. Ναι, όπως είπαμε ο πραγματικός πλούτος της Ελλάδας είναι η φύση μας και αποτελεί σημαντικό τμήμα της παραγωγικής μας βάσης. Προβάλλεται ακόμα η βιοποικιλότητα ως συστατικό της ποιότητας των οικοσυστημάτων. Εξασφαλίζει η βιοποικιλότητα την ποιότητα ζωής και την υγεία των ανθρώπων και για αυτούς τους λόγους τους προστατεύουμε, τον άνθρωπο και την βιοποικιλότητα. Πρώτα απ' όλα η δικαιολογητική βάση ενός νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα είναι η προστασία της ίδιας της φύσης ως αυταξίας. Αυτή είναι η περιβαλλοντική σκέψη, το αγαθό που προστατεύουμε είναι το περιβάλλον και το προστατεύουμε για αυτό το ίδιο. Η αναφορά αυτή να προστεθεί στο κείμενο του νόμου του. Πέραν της περιβαλλοντικής ηθικής σε αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να γίνει και αναγνώριση της εγγενούς αξίας της φύσης ως αξίας δικαιϊκής, από την ηθική την ανάγουμε στο δίκαιο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ρητά, γιατί αποτελεί ερμηνευτικό εργαλείο, το οποίο θα ενισχύσει στη συνέχεια τα εργαλεία περιβαλλοντικής προστασίας που θα έχει στα χέρια του ο εφαρμοστής του νόμου. Σας καταθέτω το κείμενο του σχετικού νόμου του κράτους της Κόστα Ρίκα για να δείτε πώς και τι αναγνωρίζουν. Ο νόμος της Κόστα Ρίκα 7788 για τη βιοποικιλότητα στη συνδιάσκεψη στην Ακόγια πήρε το πρώτο βραβείο της καλύτερης νομοθεσίας για τη βιοποικιλότητα. Εκεί αναγνωρίζουν μέχρι και δικαιώματα σε στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτό θα ζητούμε να το αναγνωρίσουμε στη χώρα μας ακόμα. Ζητούμε όμως να κάνετε έστω τα βασικά και τα βασικά

17 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 είναι καταρχάς ένας σαφής ορισμός. Ποιό είναι το πεδίο εφαρμογής της βιοποικιλότητας; Περιλαμβάνει ο ορισμός αυτός και βιοχημικά στοιχεία; εν γίνεται καμία αναφορά περί αυτού στο κείμενο, είναι όμως ενδιαφέρον να δούμε κυρίως αν σκοπεύουμε να δώσουμε ώθηση στην έρευνα για τη γενετική στη χώρα μας για τα θέματα της βιοχημείας. Ακόμα, καταλαβαίνω ότι περιλαμβάνει μόνο το φυσικό περιβάλλον και όχι το πολιτιστικό, το οποίο ενέχει άλλωστε διαφορετικού είδους αξία και το κατανοώ αυτό. Περιλαμβάνει όμως το ίδιο το νομοσχέδιο στη συνέχεια την προστασία στοιχείων και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα τα τοπία που περιλαμβάνουν οικισμούς και γι' αυτό το λόγο ακόμη και στις εισαγωγικές ρυθμίσεις, όπως και ο ορισμός ίσως να ήταν καλό να λάβουμε υπόψη μας και την πολιτιστική διάσταση του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Περαιτέρω από το κείμενο παραλείπονται οι αρχές περιβαλλοντικής προστασίας της οποίας στηρίζεται το νομοσχέδιο. Κάποιες αρχές δεν καταγράφονται καθόλου. Είναι αρχή της διαγενεακής δικαιοσύνης και η αρχή της προφύλαξης, για παράδειγμα. Ακόμα και αν ισχύουν αυτές οι αρχές στο δίκαιο μας θα πρέπει να εκφράζονται ρητά, γιατί όμως βοηθήσουν να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε το υπόλοιπο του κειμένου, το οποίο έχει πολλά κενά καθώς επίσης και νομοτεχνικές ατέλειες και ασάφειες. Για παράδειγμα, θα χρειαστούμε την αρχή της προφύλαξης για να ερμηνεύσουμε το εύρος του άρθρου 14 για την περιβαλλοντική βιοασφάλεια. Ας μην αντιλέξουμε ότι η αρχή της προφύλαξης ούτως ή άλλως είναι μια από τις αρχές του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου και συνεπώς και του ελληνικού. Να ξέρουμε ότι στο διεθνές δίκαιο θα θεωρείται καν αρχή, είναι μια προσέγγιση της προφύλαξης και ήδη έχει γίνει κατανοητό ότι η αρχή αυτή έχει καταπατηθεί και στο ευρωπαϊκό δίκαιο και μάλιστα εκτεταμένα λόγω της χρήσης των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών. Έτσι λοιπόν χωρίς τη ρητή αναφορά αυτής της αρχής δεν μπορούμε να προασπιστούμε την περιβαλλοντική βιοασφάλεια στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο δεν αναφέρει ούτε καν τις αρχές της βιωσιμότητας όπως είναι η αρχή της φέρουσας ικανότητας των οικοσυστημάτων, ούτε οι αρχές των περιβαλλοντικών επιστημών, όπως η περιβαλλοντική διαχείριση με βάση το ίδιο το οικοσύστημα. Εν μέρει, βεβαίως, θα μου πείτε ότι στηρίζεται το νομοσχέδιο σε αυτές, θα σας απαντήσω όμως όχι στο βαθμό που θα έπρεπε. Αυτό θα το δούμε και στη συνέχεια.

18 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 Εφόσον δεν έχουμε ενιαίο περιβαλλοντικό κώδικα οι αρχές είναι σημαντικές και πρέπει να καταγράφονται, διότι οι νόμοι και πολιτικές με εικασίες μόνο για το τι ισχύει και το τι εννοούμε δεν γίνονται. Ακόμη και μία με δύο αρχές που αναφέρονται στο νομοσχέδιο δεν τηρούνται. Αυτό συμβαίνει και με την καίρια αρχή της ενσωμάτωσης των περιβαλλοντικών πολιτικών στους άλλους τομείς πολιτικής. Για παράδειγμα, αναφέρει το νομοσχέδιο στο άρθρο 2, παράγραφος 6 το σκοπό λειτουργίας αποτελεσματικών μηχανισμών επιτήρησης, ώστε να εξασφαλίζεται η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την διατήρηση της βιοποικιλότητας. Οι μηχανισμοί επιτήρησης, βεβαίως, παίζουν καταλυτικό ρόλο. Χωρίς όμως την εφαρμογή στην πράξη της αρχής της ενσωμάτωσης πάσχει η γενική κυβερνητική πολιτική ακόμα και σε αυτό το σημείο. Υπάρχει αντίφαση πολιτικής και σύγκρουση νομοθεσίας καθώς ενώ το παρόν νομοσχέδιο αναγγέλλει χωρίς βεβαίως να εξειδικεύει αποτελεσματικούς μηχανισμούς επιτήρησης, με άλλα νομοθετήματα όπως με τον Καλλικράτη η Κυβέρνηση τους αποσύρει. Με προεδρικό διάταγμα το οποίο ετοιμάζει η Κυβέρνηση μειώνονται οι οργανικές θέσεις των δασικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα. Είναι έτσι; Υπολογίζεται ότι στο μέλλον οι δασικές υπηρεσίες θα είναι υποστελεχωμένες κατά περίπου 50% και τα δασαρχεία θα αδυνατούν να προστατέψουν τα δάση που είναι και η κατοικία, το habitat που λέμε του σημαντικού τμήματος της βιοποικιλότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το δασαρχείο Υμηττού θα είναι περιεχόμενο με ένα μόνο υπάλληλο, ο οποίος θα επιφορτιστεί να εποπτεύει μια περιοχή 15 δήμων. εν καταλαβαίνω πώς θα προστατέψει τη βιοποικιλότητα σε αυτούς τους 15 δήμους ένας άνθρωπος. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στο νομό Ηλείας, του οποίου το δασικό κεφάλαιο καταστράφηκε κατά το μεγαλύτερο τμήμα του από τις πυρκαγιές το 2007 και ακόμη και σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί, συνεχίζονται οι καταπατήσεις και η κοπή δέντρων και μέσα στα καμένα τμήματα του δάσους, θα είναι κατά 45% λιγότεροι δασικοί υπάλληλοι αντί να αυξηθούν. Πώς θα προστατέψατε ό,τι απέμεινε από το εξαιρετικής περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας δάσος της Στροφυλιάς του Καϊάφα, περιοχή 205 του εθνικού καταλόγου με κωδικό GR με ελάχιστους υπαλλήλους. Όσο δε αφορά σε άλλους τομείς όπως η παιδεία, κάνετε προαιρετικό το μάθημα της Βιολογίας. Μπορεί να βγει σε λίγα χρόνια, ολόκληρη η νέα γενιά και να μη μπορεί να κατανοήσει τίποτα από τη βιολογία που είναι η βάση της ζωής και της βιοποικιλότητας. Αν δεν κατανοήσουμε

19 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 πώς θα αγαπήσουμε και πώς θα προστατεύσουμε τη ζωή πέραν αυτής του ανθρώπου. Για αυτό το θέμα ας μην κάνουμε λόγο μάλλον φαίνεται ότι είναι ψιλά γράμματα. Ακόμη, δεν συνεχίζετε και τις πολιτικές που έχουμε ξεκινήσει και εμείς προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως η ρύθμιση ενός παρατηρητηρίου για την Μεσόγειο, για την προστασία της βιοποικιλότητας της θαλάσσης. Σε άλλες περιπτώσεις αγνοείτε εντελώς κάποιες άλλες μακράς κλίμακας πολιτικές, όπως η πολιτική για την προστασία του εδάφους, που είναι κατά κυριολεξία πολιτική βάσης για την προστασία της βιοποικιλότητας. Που χαράσσετε την πολιτική εδάφους στο νομοσχέδιο για την υποστήριξη της βιοποικιλότητας; Πουθενά. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες μεγάλου συστήματος πολιτικές, όπως είναι η πολιτική διαχείρισης των παράκτιων περιοχών, την οποία αγγίζετε ακροθιγώς και μάλιστα με ρυθμίσεις που μάλλον προκαλούν σύγχυση στον ερμηνευτή του νόμου, παρά βοηθούν. Προσφέρετε έναν ασαφή ορισμό της κρίσιμης παράκτιας ζώνης με την εισαγωγή ενός ναι μεν οικολογικού κριτηρίου, το οποίο εγώ εκτιμώ, αλλά δεν το εξειδικεύετε. Ενέχει πολύ αοριστία δεν δίνει μεγάλη διακριτική ευχέρεια στη διοίκηση. Πρέπει να υιοθετήσουμε πρόσθετα κριτήρια και μέτρα για το πώς θα διασφαλίσουμε την ακέραιη εφαρμογή του. ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): ιακόπτουμε για λίγο την Επιτροπή μέχρι να αποκατασταθεί αυτό το τεχνικό πρόβλημα που πρόεκυψε. Θα συνεχίσετε όταν επανέλθουμε μόνο για το άρθρο 9 πολύ σύντομα. ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσουμε πάλι. Η κυρία Αυγερινοπούλου έχει το λόγο για δύο λεπτά μόνο και στη συνέχεια είναι η κύρια Μανωλάκου. Το λόγο έχει η κυρία Αυγερινοπούλου. ΙΟΝΥΣΙΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (Εισηγήτρια της Μειοψηφίας): Ευχαριστώ πολύ. Είχα ετοιμάσει μια συγκεκριμένη πρόταση, παρόλα αυτά βλέπω ότι οι συνάδελφοί του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται ακόμα σε διαβούλευση, για το τι τελικά θα υποστηρίξουν ή όχι. Υπάρχει μια αναταραχή, οπότε ενδεχόμενος εφόσον χρειάζονται περισσότερο χρόνο συζήτησης, θα τους τον δώσουμε. Από τη δική μας πλευρά, πριν καταθέσουμε κάτι πιο συγκεκριμένο, σίγουρα η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι κοινωνικά άδικη. Παραβλέπει το γεγονός ότι η ελληνική ιδιοκτησία

20 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 είναι ιδιοκτησία μικρής έκτασης. Αν εφαρμοστεί το άρθρο, έτσι όπως έχει, υπάρχει κοινωνικά άδικο αποτέλεσμα. Θα θέλαμε ή την κατάργηση ή την τροποποίηση του. Κάποιες σκέψεις που μπορεί να συνοδεύουν την τροποποίηση αυτού του άρθρου είναι αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία μπορούν να δοθούν σε όποιους τελικά θα χρειαστεί να περιορίσουν την ιδιοκτησία τους, προς όφελος του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ακίνητο προς καλλιέργειας μιας τροφής για τα πουλιά μέσα στις προστατευόμενες περιοχές αν πρόκειται για περιοχή προστασίας πτηνών, για να ενισχυθεί οικονομικά ο ιδιοκτήτης. Μπορούν, για παράδειγμα, αν είναι σε άλλη περιοχή NATURA να ενοικιαστούν, κατά προτεραιότητα, τα ακίνητα αυτά που θα περιοριστούν, κατά τη χρήση τους, σε τμήματα τους για την εγκατάσταση ερευνητικών μηχανημάτων, για τη βιοποικιλότητα ή για την κατασκευή καταφυγίων πανίδας. Μπορούν να βρεθούν πάρα πολλοί τρόποι, έτσι ώστε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, να αποζημιωθεί ιδιοκτήτης. Άλλωστε, είναι μέσα στη διαδικασία της οικονομικής του περιβάλλοντος και στη φιλοσοφία της πράσινης ανάπτυξης την οποία υποστηρίζετε. Βεβαίως, αυτό το οποίο εμείς τα λέγαμε, είναι ότι μια οριζόντια ρύθμιση τέτοιου τύπου, δεν μπορεί να έχει καμία περιβαλλοντολογική και επιστημονική βάση και θα έπρεπε, εφόσον αυτό ήταν ρεαλιστικά δυνατό, να γίνει και μια, κατά περίπτωση, αξιολόγηση του μέτρου. Αν θα έπρεπε να είναι αυστηρότερο μερικές φορές ή και λιγότερα αυστηρό σε άλλες περιπτώσεις. Άλλη είναι μια περιοχή NATURA και άλλη είναι μια άλλη περιοχή NATURA. Χρειάζονται διαφορετικής μεταχείρισης. Αυτό παρακαλώ να το λάβετε σοβαρά υπόψη και για λόγους περιβαλλοντολογικούς και για λόγους κοινωνικούς. Ευχαριστώ πολύ. ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε την κυρία Αυγερινοπούλου. Το λόγο έχει η κυρία Μανωλάκου. ΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ (Ειδική Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε.): Στο όνομα διατήρησης και προστασίας της βιοποικιλότητας, που κατά τη γνώμη μας χρησιμοποιείται σαν άλλοθι, ουσιαστικά υποβαθμίζονται και σε μερικές περιπτώσεις ακυρώνεται και η όποια προστασία υπήρχε. Συνεπώς, πρόκειται για ένα ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο, που έρχεται να κατοχυρώσει, με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος, τις αντιπεριβαλλοντολογικές, αντιλαϊκές, φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις, που προηγήθηκαν με τον νόμο για τις ΑΠΕ και το λεγόμενο νόμο του Fast Track. Το νομοσχέδιο υπηρετεί και αυτό τη πολιτική κερδών, της πλουτοκρατίας και βεβαίως και τις

του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διώτη για τα αιολικά στον Πούλο-Καλογεροβούνι-Γκρόπες-Ράχη Γκιώνη Δήμου Μονεμβασίας. Οι υπογραμμίσεις του υπογράφοντος.

του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διώτη για τα αιολικά στον Πούλο-Καλογεροβούνι-Γκρόπες-Ράχη Γκιώνη Δήμου Μονεμβασίας. Οι υπογραμμίσεις του υπογράφοντος. Αντώνιος Κανδηράκης adkanzar@gmail.com Απόσπασμα ομιλίας της Ειδικής Αγορήτριας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διώτη για τα αιολικά στον Πούλο-Καλογεροβούνι-Γκρόπες-Ράχη Γκιώνη Δήμου Μονεμβασίας. Οι υπογραμμίσεις του υπογράφοντος.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 2000»

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 2000» ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 2000» Συμμετοχή στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Πολιτιστικά τοπία σε περιοχές Natura 2000 Προκλήσεις και προοπτικές» 1. Εισαγωγικές παρατηρήσεις. Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007 ΑΠΑΝΤΗΣΗ κυρίου Γιώργου Παπανδρέου 1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινοποίηση Πίνακα Κοινοποίησης Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2010. Θέμα: Σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων»

Κοινοποίηση Πίνακα Κοινοποίησης Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2010. Θέμα: Σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» Προς Κύριο Γεώργιο Παπανδρέου Πρωθυπουργό Κοινοποίηση Πίνακα Κοινοποίησης Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2010 Θέμα: Σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, Οι

Διαβάστε περισσότερα

Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα Ελένη Τρύφων Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας Πόσο επίκαιρο είναι το ερώτημα; Η Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid= d-d be6f- 7e7a2c858b73&surveylanguage=EL&serverEnv=

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid= d-d be6f- 7e7a2c858b73&surveylanguage=EL&serverEnv= Δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο του ελέγχου καταλληλότητας της νομοθεσίας της ΕΕ για τη φύση (οδηγίες για τα πτηνά και τους οικοτόπους) https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid=3396364d-d304-4358-be6f-

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΕΤ9Β-ΣΧΠ. ΑΔΑ: ΑΘΗΝΑ 26 / 2 / 2013 Αρ. Πρωτ. 599/26167

ΑΔΑ: ΒΕΤ9Β-ΣΧΠ. ΑΔΑ: ΑΘΗΝΑ 26 / 2 / 2013 Αρ. Πρωτ. 599/26167 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. ΥΠΟΣ/ΞΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΔΙΚ/ΤΩΝ & ΝΟΜ. ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : Δεστούνη 2 και Αχαρνών 381 - Αθήνα ΤΑΧ.

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρήσεις WWF Ελλάς επί του Πλαισίου Δράσεων Προτεραιότητας για το Δίκτυο Natura 2000 για την προγραμματική περίοδο

Παρατηρήσεις WWF Ελλάς επί του Πλαισίου Δράσεων Προτεραιότητας για το Δίκτυο Natura 2000 για την προγραμματική περίοδο Αρ. Πρωτ. 186/2014 Παρατηρήσεις WWF Ελλάς επί του Πλαισίου Δράσεων Προτεραιότητας για το Δίκτυο Natura 2000 για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 Αύγουστος 2014 Εισαγωγικές παρατηρήσεις Η ολοκλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 2015

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 2015 Αντικείμενο: «Μελέτη Σχεδίου Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΣΕΜΠΧΠΑ)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΣΕΜΠΧΠΑ) Γνώμη του ΣΕΜΠΧΠΑ για το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός. Εναρμόνιση με την Οδηγία 2014/89/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014» Α. ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007 ΑΠΑΝΤΗΣΗ κυρίου Κώστα Σκανδαλίδη 1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Κύριε συνάδελφε, επειδή είμαστε σε μία εποχή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Κύριε συνάδελφε, επειδή είμαστε σε μία εποχή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, επειδή είμαστε σε μία εποχή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πολλαπλώς κρίσιμη, έχει σημασία να κάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Παρατηρήσεις επί του Σχεδίου Νόμου του Υ.Π.Ε.Κ.Α. «Δασικά Οικοσυστήματα: ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης & διαχείρισης»» ΣΧΕΤ.

ΘΕΜΑ: «Παρατηρήσεις επί του Σχεδίου Νόμου του Υ.Π.Ε.Κ.Α. «Δασικά Οικοσυστήματα: ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης & διαχείρισης»» ΣΧΕΤ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -------------------------------------------------------------- - Ταχ. Δ/νση: ΓΕΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 24, ΠΑΤΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου 26 Οκτωβρίου 2015 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο Αντιπρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

«πράσινες» φιλοδοξίες, γκρίζα αποτελέσματα

«πράσινες» φιλοδοξίες, γκρίζα αποτελέσματα 365 μέρες μετά «πράσινες» φιλοδοξίες, γκρίζα αποτελέσματα Η υποβίβαση του περιβαλλοντικού ζητήματος σε «δευτερεύον» ζήτημα στην πολιτική ατζέντα των κυβερνήσεων ήταν ένα δεδομένο με το οποίο οι πολίτες

Διαβάστε περισσότερα

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Καταρχήν να ευχηθώ στο νέο Προεδρείο ότι καλύτερο και πιστεύω ότι όλοι εδώ, πέραν των εργαζομένων ΠΟΕ ΟΤΑ και του ΕΔΣΝΑ, ήρθαμε ως

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Καταρχήν να ευχηθώ στο νέο Προεδρείο ότι καλύτερο και πιστεύω ότι όλοι εδώ, πέραν των εργαζομένων ΠΟΕ ΟΤΑ και του ΕΔΣΝΑ, ήρθαμε ως Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Καταρχήν να ευχηθώ στο νέο Προεδρείο ότι καλύτερο και πιστεύω ότι όλοι εδώ, πέραν των εργαζομένων ΠΟΕ ΟΤΑ και του ΕΔΣΝΑ, ήρθαμε ως αυτοδιοικητικοί και όχι κομίζοντας κανείς καμία άλλη ταυτότητα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 30 Απριλίου 2014 Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την αρμοδιότητα για τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν τον τόπο μας, ενώ η Ευρωβουλή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 26/04/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 26/04/2010 Αθήνα, 26/04/2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Η ρύθμιση για τα σαράντα χρόνια είναι αυθαίρετη, κάτι που είπαν όλοι οι συνάδελφοι, όπως και εμείς και δεν ακούσαμε αντίλογο. Δεν καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν τα σαράντα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση και δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (DGT/2013/TIPRs)

Μετάφραση και δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (DGT/2013/TIPRs) Μετάφραση και δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (DGT/2013/TIPRs) Τελική έκθεση Ιούλιος 2014 ΣΥΝΟΨΗ Σκοπός της μελέτης αυτής είναι να παρουσιάσει ορισμένα από τα κυριότερα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να ξεκαθαρίσουμε κάποια ζητήματα. Θα ξεκινήσω από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Αναφορών 31.8.2016 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά αριθ. 0039/2016, του T. W., ιρλανδικής ιθαγένειας, σχετικά με τις εκτάσεις γης που προορίζονται για την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Επόμενη είναι η έβδομη. με αριθμό 709/ επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Επόμενη είναι η έβδομη. με αριθμό 709/ επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Επόμενη είναι η έβδομη με αριθμό 709/28-3-2016 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθερίου Αυγενάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤURA Ελενα Στυλιανοπούλου. Τμήμα Περιβάλλοντος Μάϊος 2014

ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤURA Ελενα Στυλιανοπούλου. Τμήμα Περιβάλλοντος Μάϊος 2014 ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤURA 2000 Ελενα Στυλιανοπούλου Τμήμα Περιβάλλοντος Μάϊος 2014 Το Δίκτυο Natura 2000 Είναι Δίκτυο Οικολογικών Περιοχών το οποίο δημιουργήθηκε το 1992 με την υιοθέτηση της Οδηγίας των Οικοτόπων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ( ) ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ( ) ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ (7.3.2016) ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ Αθήνα, σήμερα στις 7 Μαρτίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.06 συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Συζητάμε σήμερα για την πράσινη επιχειρηματικότητα, ένα θέμα πού θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει πριν από αρκετά χρόνια.

Συζητάμε σήμερα για την πράσινη επιχειρηματικότητα, ένα θέμα πού θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει πριν από αρκετά χρόνια. Ομιλία του Προέδρου του ΣΘΕΒ κ. Νίκου Ρώμνιου με θέμα Πράσινη Επιχειρηματικότητα στην Εκδήλωση της ΕΕΔΕ (Τμήμα Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος) με θέμα «Πράσινη Επιχειρηματικότητα Περιβαλλοντικά Πρότυπα»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 23-01-2014. οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, πενήντα ένας μαθητές και μαθήτριες και

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 23-01-2014. οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, πενήντα ένας μαθητές και μαθήτριες και ΣΕΛ.210 οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, πενήντα ένας μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί από το Γυμνάσιο Ξηροκαμπίου Λακωνίας. Η Βουλή τούς καλωσορίζει. (Χειροκροτήματα απ όλες τις πτέρυγες

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις Πολιτικής. Ενηµέρωση σε επικεφαλίδες. ! Μόνιµη Απαγόρευση Εισαγωγής Ά- γριων Ειδών Πουλιών στην ΕΕ

Δράσεις Πολιτικής. Ενηµέρωση σε επικεφαλίδες. ! Μόνιµη Απαγόρευση Εισαγωγής Ά- γριων Ειδών Πουλιών στην ΕΕ Δράσεις Πολιτικής ΕΟΕ- Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία www.ornithologiki.gr Επιµέλεια: Α. Ευαγγελίδης Τεύχος 6 Χειµώνας 2006-2007 Ενηµέρωση σε επικεφαλίδες! Μόνιµη Απαγόρευση Εισαγωγής Ά- γριων Ειδών Πουλιών

Διαβάστε περισσότερα

04 Νοεμβρίου ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΝΑΣ "

04 Νοεμβρίου ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΝΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών και ιοικητικής Ανασυγκρότησης): Το

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών και ιοικητικής Ανασυγκρότησης): Το ιάλογοι Πρακτικά Όλοι οι διάλογοι από τα πρακτικά της Βουλής Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο; ΠΡΟΕ ΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Θέλετε το λόγο, κύριε Υπουργέ; ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Το Λαφαζάνη ζητήσαμε!

Διαβάστε περισσότερα

μαζί, ξαναδίνουμε φτερά

μαζί, ξαναδίνουμε φτερά μαζί, ξαναδίνουμε φτερά Προς τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Γιάννη Τσιρώνη Υπ όψιν ειδικής συμβούλου Δήμητρας Λυμπεροπούλου Αθήνα, 21 Μαρτίου 2016 Αξιότιμε κύριε υπουργέ Μετά την πρόσκλησή σας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Επιτροπή Αλιείας 2004 ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ 2002/2001(COS) 2 Απριλίου 2002 ΣΧΕ ΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά µε την έκθεση της Επιτροπής για την παρακολούθηση της εφαρµογής της κοινής αλιευτικής πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑ: «Συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερβαρδάκη στον

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Στρατηγικό όραµα της CITES:

Πίνακας Στρατηγικό όραµα της CITES: Συνδ. 16.3 Στρατηγικό όραµα της CITES: 2008-2020 Η ΣΥΝ ΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΓΚΡΙΝΕΙ το Στρατηγικό Όραµα της CITES: 2008-2020, που περιλαµβάνεται στον Πίνακα του παρόντος Ψηφίσµατος. Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή λογική για τους ΦΔ ΠΠ

Κοινή λογική για τους ΦΔ ΠΠ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Αγαπητοί εργαζόμενοι στους ΦΔ, το ζητούμενο είναι η διατήρηση της βιοπικοικλότητας ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2010 ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΑΒΗΣ Κοινή λογική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ Πιστοί στη δέσμευση μας για την προστασία του μοναδικού και ευαίσθητου περιβάλλοντος του νησιού μας και σύμφωνοι με τις αρχές της αειφόρους και βιώσιμης ανάπτυξης, εργαστήκαμε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου - Έλα - πέρασες μια φορά ε; Σε είδα σε μια στιγμή αλλά δεν ήμουν βέβαιος, δεν με είδες; - πέρασα με το αμάξι και έκανα

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή του ΒΙΟ4LIFE στις πολιτικές της Ε.Ε. και της Κύπρου. Ελενα Στυλιανοπούλου Τμήμα Περιβάλλοντος

Η συμβολή του ΒΙΟ4LIFE στις πολιτικές της Ε.Ε. και της Κύπρου. Ελενα Στυλιανοπούλου Τμήμα Περιβάλλοντος Η συμβολή του ΒΙΟ4LIFE στις πολιτικές της Ε.Ε. και της Κύπρου Ελενα Στυλιανοπούλου Τμήμα Περιβάλλοντος ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την αξία της βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 631/ επίκαιρη ερώτηση του. Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Κωνσταντίνου Καρτάλη

Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 631/ επίκαιρη ερώτηση του. Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Κωνσταντίνου Καρτάλη Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 631/12-3-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Κωνσταντίνου Καρτάλη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τα μέλη του Διδακτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 2015

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 2015 Αντικείμενο: «Ειδική Λιβαδοπονική Μελέτη για την περιφερειακή ζώνη του Ε.Δ. Αίνου» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΤΗΣ Π.Ο.Π. Ο.Τ.Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007 Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Ο.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση. ρ Χριστίνα Θεοχάρη

Κοινωνική Περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση. ρ Χριστίνα Θεοχάρη Κοινωνική Περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση Συνάντηση Εργασίας ρ Χριστίνα Θεοχάρη Περιβαλλοντολόγος Μηχανικός Γραµµατέας Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΓΣΕΕ 7 Ιουνίου 2006 1 1. Η Κοινωνική εταιρική ευθύνη

Διαβάστε περισσότερα

Εκτεταμένη Περίληψη του νομοσχεδίου για την προστασία της βιοποικιλότητας

Εκτεταμένη Περίληψη του νομοσχεδίου για την προστασία της βιοποικιλότητας Εκτεταμένη Περίληψη του νομοσχεδίου για την προστασία της βιοποικιλότητας Ανάγκη για ένα νόμο για τη βιοποικιλότητα Με το νέο νομοσχέδιο διατυπώνεται ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της βιοποικιλότητας,

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση σεναρίου (1) Σενάριο 1: Μη παρέμβασης (do-nothing case)

Αξιολόγηση σεναρίου (1) Σενάριο 1: Μη παρέμβασης (do-nothing case) Αξιολόγηση σεναρίου (1) Σενάριο 1: Μη παρέμβασης (donothing case) Συνάφεια με τις κατευθύνσεις άλλων μορφών στρατηγικού σχεδιασμού Η υπάρχουσα κατάσταση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον κεντρικό αναπτυξιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑ 20/4/2013

ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑ 20/4/2013 ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑ 20/4/2013 Το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος εν γένει και αυτό της περιβαλλοντικής αδειοδότησης δημόσιων ή ιδιωτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων - ΕΟΑΕΝ κ. Νικήτα Δολαψάκη στην Πρώτη Διεθνή Συνάντηση για τα Αειφόρα Νησιά την 9 η Σεπτεμβρίου 2006 ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 8-9 Δεκεμβρίου 2016 Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Βουλής των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Περιεχόμενα 1.Αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο των υδάτων 2.Εθνικές πολιτικές : Εθνικό πρόγραμμα, Σχέδια Διαχείρισης λεκανών απορροής

Διαβάστε περισσότερα

Σχόλια επί του ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις»

Σχόλια επί του ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» Σχόλια επί του ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» Δρ. Μάνος Κουτράκης Βιολόγος & Ιχθυολόγος Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας Πρόεδρος Δ.Σ. Φορέα Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Νησιών Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2006. Εισαγωγική ομιλία κ. Στ. Δήμα Επιτρόπου Περιβάλλοντος

Συνέδριο για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Νησιών Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2006. Εισαγωγική ομιλία κ. Στ. Δήμα Επιτρόπου Περιβάλλοντος Συνέδριο για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Νησιών Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2006 Εισαγωγική ομιλία κ. Στ. Δήμα Επιτρόπου Περιβάλλοντος Κυρίες και κύριοι, Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να προλογίσω

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ PETER SANFEY REGIONAL ECONOMIST FOR SOUTHEASTE EUROPE AND GREECE, EBRD TO THE EVENT «RESURRECTING THE GREEK ECONOMY: GREAT EXPECTATIONS?» ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση µε αφορµή την τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ «Περιβαλλοντικά Προβλήματα & Δίκαιο» ΜΑΘΗΜΑ 7

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ «Περιβαλλοντικά Προβλήματα & Δίκαιο» ΜΑΘΗΜΑ 7 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ «Περιβαλλοντικά Προβλήματα & Δίκαιο» ΜΑΘΗΜΑ 7 Το πρόβλημα ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ «Εν τω μεταξύ, η φύση γίνεται περισσότερο ευάλωτη, αφού της αφαιρείται το μεγαλύτερο της όπλο:

Διαβάστε περισσότερα

3/10/2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΕΕ και Μηχανικοί: «Λέοντες αντί αμνών».

3/10/2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΕΕ και Μηχανικοί: «Λέοντες αντί αμνών». www.dkmtkm.com/wordpress 3/10/2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΕΕ και Μηχανικοί: «Λέοντες αντί αμνών». Την Παρασκευή 26/9 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ με τη συμμετοχή του

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο Economist The Sustainability Summit 2016: Adapt or die. 30 Νοεμβρίου 2016, Divani Apollon, Αθήνα

Συνέδριο Economist The Sustainability Summit 2016: Adapt or die. 30 Νοεμβρίου 2016, Divani Apollon, Αθήνα Συνέδριο Economist The Sustainability Summit 2016: Adapt or die 30 Νοεμβρίου 2016, Divani Apollon, Αθήνα Χαιρετισμός Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου Αξιότιμε Αντιπρόεδρε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΚΟΣΙΗ-ΠΑΛΛΟΥΡΟΚΑΜΠΟΣ

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΚΟΣΙΗ-ΠΑΛΛΟΥΡΟΚΑΜΠΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) - ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ- ΜΑΘΗΜΑ 1. Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ- ΜΑΘΗΜΑ 1. Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ- ΜΑΘΗΜΑ 1 Όνομα Εκπαιδευτικού: Θεοδοσία Βασιλείου Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού Ζήτημα της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής: Ανάληψη

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία στο συνέδριο "Νοτιοανατολική Ευρώπη :Κρίση και Προοπτικές" (13/11/2009) Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Ομιλία στο συνέδριο Νοτιοανατολική Ευρώπη :Κρίση και Προοπτικές (13/11/2009) Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Ομιλία στο συνέδριο "Νοτιοανατολική Ευρώπη :Κρίση και Προοπτικές" (13/11/2009) Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΔΟΧΗ ΑΛΛΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Πρέσβεις,

Διαβάστε περισσότερα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα ΣΤ τάξη Δημοτικού Σχολείου Μακρυγιάλου 2009-2010 1 Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα άγρια

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Μηλιός, Συνέντευξη στα Επίκαιρα 28/07/2012

Γιάννης Μηλιός, Συνέντευξη στα Επίκαιρα 28/07/2012 Γιάννης Μηλιός, Συνέντευξη στα Επίκαιρα 28/07/2012 1. Κατά τα φαινόμενα, οι δανειστές θα τραβήξουν στα άκρα τον χρηματοδοτικό στραγγαλισμό της χώρας, με μη καταβολή της δανειακής δόσης. Δημιουργείται ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΗΜΕΡΙΔΑ Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών ΗΜΕΡΙΔΑ Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 "Μέθοδοι και πλαίσια λήψης αποφάσεων για μια πολιτική με άξονα τη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. Περιβαλλοντική ρβ Ευθύνη και

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. Περιβαλλοντική ρβ Ευθύνη και Περιβαλλοντική ρβ Ευθύνη και Ασφαλιστική Αγορά Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας 30 Ιουνίου 2010 / Αθήνα Μαρία Φαράντου Νομικός Σύμβουλος Ε.Α.Ε.Ε. Ε Ε Οδηγία 2004/35/ΕΚ & Π.Δ. 148/2009 ΕΝΩΣΗ «Σκοπός»: η προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Εσείς Γιατί επιλέξατε το μάθημα Τι περιμένετε από τις ώρες που θα περάσετε διδασκόμενοι μαζί μας; Προτάσεις ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Ι. Οι εργασίες θα ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Α ΦΑΣΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Α ΦΑΣΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ 2014-2019 (Α ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ) Αξιότιμοι συνάδελφοι, Οι Δήμοι, στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤYO

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤYO ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤYO ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, Αθήνα, 14/4/2015 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Αριθμ. πρωτ.: 8815 ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΥ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

1. Περιφερειάρχη Κρήτης κ Σταύρο Αρναουτάκη

1. Περιφερειάρχη Κρήτης κ Σταύρο Αρναουτάκη ΓΕΩΤΕΕ Ηράκλειο 19/9/2011 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Λ.Δημοκρατίας 35 Α όροφος Αρ. πρωτ. 1392 Ηράκλειο 71306 Γραματεία τηλ.-φαξ 2810-223303/343906 Πληρ. Γ. Τίγκιλης Τηλ. 2810-305865 ΠΡΟΣ 1. Περιφερειάρχη Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

Ξέρετε πότε έγινε η αίτηση για τη υλοποίηση αυτής της ιδιωτικής επένδυσης. Το 1997! 1 4 χρόνια μετά!

Ξέρετε πότε έγινε η αίτηση για τη υλοποίηση αυτής της ιδιωτικής επένδυσης. Το 1997! 1 4 χρόνια μετά! Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Θάνου Μωραΐτη Κυρίες και κύριοι, πριν λίγες μέρες με ένα κλιμάκιο ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ επισκεφτήκαμε ένα νέο μικρό υδροηλεκτρικό έργο. Είναι ένα έργο το

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού

Εισήγηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς τις Οδηγίες 2001/84/ΕΚ και 2004/48/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2001 και 29ης Απριλίου 2004 σχετικά με το δικαίωμα παρακολούθησης

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Αναπληρώτριας Υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου. στην εκδήλωση για την Κοινωνική Οικονομία στον Κεραμεικό

Ομιλία Αναπληρώτριας Υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου. στην εκδήλωση για την Κοινωνική Οικονομία στον Κεραμεικό ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 17-12-2015 Ομιλία Αναπληρώτριας Υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου στην εκδήλωση για την Κοινωνική Οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ Θ. Παπαδημητρίου, Π. Σιδηρόπουλος, Δ. Μιχαλάκης, Μ. Χαμόγλου, Ι. Κάγκαλου Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζουμε τη Διοίκηση μετά από 4 δεκαετίες. Αθήνα, Οκτώβριος 2014

Αλλάζουμε τη Διοίκηση μετά από 4 δεκαετίες. Αθήνα, Οκτώβριος 2014 Αλλάζουμε τη Διοίκηση μετά από 4 δεκαετίες Αθήνα, Οκτώβριος 14 Αξιολόγηση δομών και αναδιοργάνωση Κεντρικής Διοίκησης (1/) Βασικές Επιτροπές Με την ψήφιση του Νόμου 44/11 ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΤΥΧΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ. ΣΤΟ 38 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΥΤΥΧΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ. ΣΤΟ 38 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΤΥΧΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΟ 38 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει να σας πω ότι στο αρχείο μου έχω έγγραφη

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3850, 30/4/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3850, 30/4/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Για σκοπούς εναρμόνισης με τη πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο: «Οδηγία 2003/4/ΕΚ του

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλία Περιφερειάρχη στη Συνάντηση Εργασίας-ΤΕΕ 18-04-13

Οµιλία Περιφερειάρχη στη Συνάντηση Εργασίας-ΤΕΕ 18-04-13 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΓΟΥΡΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΜΕ ΘΕΜΑ «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΤΩΝ ΗΜΑΡΧΩΝ» Πέµπτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ «ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ» Το εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Εισαγωγή για νέους µηχανικούς. Εισηγητής: Μυλωνάς Σωτήρης Πολ. Μηχανικός, ΜΒΑ

ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Εισαγωγή για νέους µηχανικούς. Εισηγητής: Μυλωνάς Σωτήρης Πολ. Μηχανικός, ΜΒΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Εισαγωγή για νέους µηχανικούς Εισηγητής: Πολ. Μηχανικός, ΜΒΑ ΣΤΟΧΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ - ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΙΑ ΙΚΑΣΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ - ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ -ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµ. Πρωτ.: 122924/36635/2011 Ειδική Επιστήµονας: κα Χαρίκλεια Αθανασοπούλου

Αριθµ. Πρωτ.: 122924/36635/2011 Ειδική Επιστήµονας: κα Χαρίκλεια Αθανασοπούλου 22 εκεµβρίου 2011 Αριθµ. Πρωτ.: 122924/36635/2011 Ειδική Επιστήµονας: κα Χαρίκλεια Αθανασοπούλου Γραφείο Υπουργού ΥΠΕΚΑ Αµαλιάδος 17 115 23 Αθήνα Θέµα : Αίτηµα σχετικά µε την οριστική ρύθµιση του νοµικού

Διαβάστε περισσότερα

Η γεωργία αποτελεί ζωτικής σημασίας τομέας για την οικονομία της ΕΕ, κατατάσσοντας την σε ένα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τροφίμων στον

Η γεωργία αποτελεί ζωτικής σημασίας τομέας για την οικονομία της ΕΕ, κατατάσσοντας την σε ένα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τροφίμων στον Περιφερειακό Συνέδριο ΕΕ Κύπρος Αειφόρος Αγροτική Ανάπτυξη Ακάμα 24 Ιανουαρίου 2015 Αίθουσα Συνεδρίων - Ξενοδοχείο Droushia Heights (Δρούσεια) Δημήτρης Παπαδάκης - Ευρωβουλευτής (ΕΔΕΚ, S&D) "Η σημασία

Διαβάστε περισσότερα

II.2 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ... (το όργανο θα προσδιοριστεί)

II.2 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ... (το όργανο θα προσδιοριστεί) II.2 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ... (το όργανο θα προσδιοριστεί) 1. υπενθυµίζοντας ότι η ανθρωπότητα και η φύση βρίσκονται σε κίνδυνο κι ότι, πιο συγκεκριµένα, οι αρνητικές επιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ε. τμήμα Κερκύρας / Ν.Α. Νομού Κερκύρας. Ημερίδα με θέμα: Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός Όρος Ζωής για την Κέρκυρα

Τ.Ε.Ε. τμήμα Κερκύρας / Ν.Α. Νομού Κερκύρας. Ημερίδα με θέμα: Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός Όρος Ζωής για την Κέρκυρα Τ.Ε.Ε. τμήμα Κερκύρας / Ν.Α. Νομού Κερκύρας Ημερίδα με θέμα: Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός Όρος Ζωής για την Κέρκυρα Εισήγηση : Δημήτριος Ντοκόπουλος, Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος "Από τον Ν.Δ. 17-7-23

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρικής ενέργειας στην

ηλεκτρικής ενέργειας στην Εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην άγρια φύση Δάσος Δαδιάς: προσέξτε την εικόνα και βρείτε γιατί φιλοξενεί τόσα πολλά αρπακτικά πουλιά Φ. Κατσιγιάννης «από το λεύκωμα Εικόνες από τη Δαδιά»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ»

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ» ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ» 1 ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΑ Α1. Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση Α2. Ανταλλαγή εκτάσεων Οικοδομικών Συνεταιρισμών

Διαβάστε περισσότερα

- Είναι εργαλείο ενίσχυσης της ορθολογικής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού

- Είναι εργαλείο ενίσχυσης της ορθολογικής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού Συνέντευξη Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» και στη δημοσιογράφο κυρία Εύα Καραμανώλη Θα ήθελα να ξεκινήσω

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών

Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γεώργιος Κ. Παυλόπουλος, Δικηγόρος, Υπ. Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Παν/μίου Αθηνών Η αρχή της Διάκρισης των Λειτουργιών

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και κύριοι, θα μιλήσω αγγλικά. Είναι ένας τρόπος για να προσπαθήσω να γεφυρώσω το χάσμα επικοινωνίας που υπάρχει συνήθως όταν χρησιμοποιούμε

Κυρίες και κύριοι, θα μιλήσω αγγλικά. Είναι ένας τρόπος για να προσπαθήσω να γεφυρώσω το χάσμα επικοινωνίας που υπάρχει συνήθως όταν χρησιμοποιούμε Κυρίες και κύριοι, θα μιλήσω αγγλικά. Είναι ένας τρόπος για να προσπαθήσω να γεφυρώσω το χάσμα επικοινωνίας που υπάρχει συνήθως όταν χρησιμοποιούμε διαφορετικές γλώσσες. Η γλώσσα των επιχειρηματιών είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΣΧΟΟΑΠ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Οικονομικά στοιχεία Προβλήματα Οφέλη. Σωτήρης Βλάχος Πολ.Μηχ/κος, τ. Δήμαρχος Παρελίων

ΤΑ ΣΧΟΟΑΠ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Οικονομικά στοιχεία Προβλήματα Οφέλη. Σωτήρης Βλάχος Πολ.Μηχ/κος, τ. Δήμαρχος Παρελίων ΤΑ ΣΧΟΟΑΠ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Οικονομικά στοιχεία Προβλήματα Οφέλη Σωτήρης Βλάχος Πολ.Μηχ/κος, τ. Δήμαρχος Παρελίων Θα μου επιτρέψετε για οικονομία του χρόνου να μην σταθώ στην αναγκαιότητα του χωροταξικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 2015-2019 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Τι είναι το Ε.Π. του Δήμου και ποιος είναι ο σκοπός του Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που

Διαβάστε περισσότερα

94/14.04.2014) προστασίας και αξιοποίησης

94/14.04.2014) προστασίας και αξιοποίησης Άρθρο 23 του 94/14.04.2014) ν. 4258/2014 Ακίνητα του Δημοσίου Περιφερειακών Πάρκων προστασίας και αξιοποίησης (ΦΕΚ Α Δημιουργία περιβαλλοντικής 1. Ακίνητα που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ NICOLA GIAMMARIOLI MISSION CHIEF FOR GREECE, EUROPEAN STABILITY MECHANISM (ESM) TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? GREECE: A SKILFUL

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ 8 ΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΣΤΙΣ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ 8 ΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΣΤΙΣ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΈΔΕΣΣΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ 8 ΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΣΤΙΣ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 31/2014 ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

LIFE Natura2000Value Crete

LIFE Natura2000Value Crete Έρευνα καταγραφής πεποιθήσεων, στάσεων και συμπεριφορών ως προς το Δίκτυο NATURA 2000 της Κρήτης, τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων και την ανάπτυξη πράσινης οικονομίας. «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ PRESIDENT OF THE HELLENIC PARLIAMENT TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business and investment

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, Ομιλία της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, στο 14 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009 Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό σημείωμα για το Σχέδιο Νόμου «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις»

Ενημερωτικό σημείωμα για το Σχέδιο Νόμου «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις» Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 Ενημερωτικό σημείωμα για το Σχέδιο Νόμου «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις» Με την κατάθεση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ:ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ. Το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία

ΠΡΟΣ. Το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΑ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 41 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 2103808079 FAX 2103828958 Κινητό 6977650982 ΠΡΟΣ Το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία Η

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Απόψεις σχετικά με την ηλεκτρονική καταγραφή Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων»

ΘΕΜΑ: «Απόψεις σχετικά με την ηλεκτρονική καταγραφή Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Δ/ΝΣΗ ΚΑΨΟΥΡΗ 4, 41222 ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΛ.: 2410 627142, FAX: 2410 627143 E-mail: geotee_l@otenet.gr ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Ευδοκία Παπακρίβου

Διαβάστε περισσότερα

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/0319(NLE)

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/0319(NLE) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Αλιείας 10.4.2015 2014/0319(NLE) *** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου που αφορά τη σύναψη του πρωτοκόλλου σχετικά με τον καθορισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟ: Δημοτικό Σχολείο Παλώδιας ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2011-2012 Αρ. Μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: 38 Αρ. Εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: 7 Εκπαιδευτικοί:

Διαβάστε περισσότερα