Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο. (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.) Στην Αθήνα σήμερα, 18 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Τρίτη και ώρα 16:45, στην Αίθουσα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο. (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.) Στην Αθήνα σήμερα, 18 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Τρίτη και ώρα 16:45, στην Αίθουσα"

Transcript

1 ΤΖΩΡΤΖΗ ΤΖΩΡΤΖΗ BBFP0118.MT1 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΙΓ - ΣΥΝΟ ΟΣ Β ΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α ΙΟΡΘΩΤΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.) Στην Αθήνα σήμερα, 18 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Τρίτη και ώρα 16:45, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων/νου Τσαλδάρη» (223), συνεδρίασε η ιαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κυρίου Ιωάννη ριβελέγκα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «ιατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις». Στη συνεδρίαση παρέστησαν η Υπουργός, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κυρία Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νικόλαος Σηφουνάκης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Θάνος Μωραϊτης καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.: ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «ιατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις». Επιτρέψτε μου να πω δύο κουβέντες. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά όλη τη χώρα, είναι ένα νομοσχέδιο που, κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να έχει έρθει εδώ και χρόνια, έτσι ώστε να μπει μία τάξη σε σχέση με τις περιοχές Natura. εν θα κάνω αυτή τη στιγμή

2 ΤΖΩΡΤΖΗ ΤΖΩΡΤΖΗ BBFP0118.MT1 ανάλυση πόσο σημαντική είναι η διατήρηση και η προώθηση της βιοποικιλότητας στη χώρα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είμαι βέβαιος, η κυρία Υπουργός, η πολιτική ηγεσία θα ακούσει τις προτάσεις όλων των κομμάτων και όλων των συναδέλφων, έτσι ώστε να προκύψει ένα νομοσχέδιο που θα είναι πλήρες. Γίνεται μία, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, εκμετάλλευση από κάποιους «οικολάγνους» και θέλουν να βάλουν στο στόχαστρο τους Βουλευτές ιδιαίτερα της περιφέρειας, ότι δεν έχουν ευαισθησία για το περιβάλλον. Εγώ δεν αναγνωρίζω σε κανέναν να έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από εμάς. Μάλιστα, σε κάποιους ραδιοφωνικούς σταθμούς έχω πει ότι δεν είναι δυνατόν αυτοί οι οποίοι ζουν, σχηματικά το λέω, στη Κυψέλη, να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία για το περιβάλλον από εμάς που ζούμε στην περιφέρεια. Το λέω αυτό γιατί προέκυψε ένα θέμα και οφείλω να σας το πω σε σχέση με την πρόταση διατύπωσης, διαβούλευσης, τα περίφημα 10 στρέμματα. Είμαι από αυτούς που έχω πει ότι τα 10 στρέμματα προκύπτουν αυθαίρετα, κατά τη γνώμη μου. Είναι ένα οριζόντιο μέτρο και αντί να προστατεύσει την άναρχη δόμηση, θα φέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Είμαστε μάρτυρες, ζούμε οι περισσότεροι από εμάς στην περιφέρεια, όπου υπάρχουν οριζόντιες απαγορεύσεις, δημιουργείται ακριβώς αυτό το πρόβλημα. ηλαδή, υπάρχει μεγαλύτερη και εκεί που πάμε να κάνουμε καλό, κάνουμε διπλό κακό. Είμαι βέβαιος ότι και η Υπουργός θα το λάβει σοβαρά υπόψη της αυτό για να υπάρξει η βέλτιστη λύση, αφού βεβαίως ακουστούν και προτάσεις των συναδέλφων και των κομμάτων. ιότι, υπάρχουν λύσεις και προτάσεις πάρα πολλές. εν θα τις πω εγώ αυτή τη στιγμή, θα ακουστούν τα κόμματα, θα μιλήσω κι εγώ μετά με τη σειρά μου και είμαι βέβαιος ότι κυρίως από την επεξεργασία της κατ άρθρον συζήτησης, θα φύγουμε με ένα νομοσχέδιο που θα συμβάλουμε στον πραγματικό σκοπό για το οποίο έχει συνταχθεί και είναι και επιδίωξη, πιστεύω, της πολιτικής ηγεσίας. Θέλω να παρακαλέσω την κυρία Υπουργό, όπως κάνω σε όλους τους Υπουργούς, άλλωστε έχει δώσει δείγματα γραφής, οφείλετε να ακούσετε όλα τα κόμματα, όλους τους συναδέλφους. Να λάβετε σοβαρά υπόψη σας όλες αυτές τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις για να προκύψει ένα πολύ καλό νομοσχέδιο. (Συνέχεια ομιλίας, κ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑ, Πρόεδρου της Επιτροπής)

3 ΤΖΩΡΤΖΗ ΤΖΩΡΤΖΗ BBFP0118.MT1 Πάντως, επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά και θέλω να φύγει από το μυαλό σας, το λέω και για κάποιους που είναι έξω από την αίθουσα οι οποίοι προσπαθούν να μας πουν ότι οι Βουλευτές είναι υποχείρια κάποιων τοπικών μικροκομματικών συμφερόντων. εν είναι έτσι και το λέμε κατηγορηματικά. Θα δείτε ότι οι Βουλευτές έχουν πραγματική αγωνία, ίσως περισσότερη αγωνία από κάποιους οι οποίοι ανέξοδα. Σας ευχαριστώ πολύ. Παρακαλώ, να προτείνετε τους φορείς για να ορίσουμε αύριο τη συνεδρίαση. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΟΥΜΑΤΖΙ ΗΣ (Εισηγητής της Πλειοψηφίας): Την ΚΕ ΚΕ, την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, την Ένωση Ελλήνων Βιολόγων και την ΠΑΣΕΓΕΣ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ, η κυρία Αυγερινοπούλου να προτείνει τους φορείς. ΙΟΝΥΣΙΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (Εισηγήτρια της Μειοψηφίας): εχόμαστε αυτούς τους φορείς και προσθέτω το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Σύλλογο Υπαλλήλων και Εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης και εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας το Εργαστήριο ιαχείρισης Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του οποίου Πρόεδρος είναι ο κ. Τρούπης. Ευχαριστώ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Η κυρία Μανωλάκου. ΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ (Ειδική Αγορητής του Κ.Κ.Ε.): εν έχω να προτείνω. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Ροντούλης. ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ (Ειδικός Αγορητής του ΛΑ.Ο.Σ.): Εκτός από όσους ακούστηκαν, το ΓΕΩΤΕΕ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Η κυρία ιώτη. ΗΡΩ ΙΩΤΗ (Ειδική Αγορητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Τους δασολόγους. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα μας πει και η Υπουργός ποιους θέλει. Θέλω να πω ότι ο κανονισμός μιλάει για έξι φορείς, να κάνουμε μια παραχώρηση να πάμε στους οχτώ. Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, εάν προσθέσουμε πάρα πολλούς θα αναγκαστώ να επιλέξουμε τους έξι. Η κύρια Υπουργός προτείνεται το Τ.Ε.Ε. που έχει προταθεί, την VEVEF και το Σ.ΠΟ.Χ. (Σύλλογος Πολεοδόμων και Χωροταξίας). Ο κ. Χρυσανθακόπουλος.

4 ΤΖΩΡΤΖΗ ΤΖΩΡΤΖΗ BBFP0118.MT1 ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προτείνω την Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού του ΕΘΙΑΓΕ, ως αρμόδια για την διατήρηση της βιοποικιλότητας μιας και έχει τεράστια γνώση και στοιχεία να μας φέρει. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Καρασμάνης. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Το Τεχνικό Επιμελητήριο και όλοι αυτοί οι πολεοδόμοι ανήκουν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, είναι ένας φορέας, όργανο του κράτους. εν απαξιώνουμε το ρόλο του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Επιπλέον, την Πανελλήνια Ένωση ασολόγων. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Με συγχωρείτε, είναι έτσι όπως το λέτε. Όλοι οι μηχανικοί, ανεξάρτητα ειδικότητας είναι έτσι, αλλά ειδικά ο Σύλλογος Πολεοδόμων, Χωροτακτών είναι ο καθ' ύλη αρμόδιος σύλλογος.

5 ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ BCFP0118.XT1 ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχουμε φτάσει στους 11 φορείς. ιαβάζω τους φορείς. Είναι η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η Ένωση Βιολόγων, η ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ., το Τ.Ε.Ε., το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Φορείς ιαχείρισης, το Εργαστήριο ιαχείρισης Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Πανελλήνια Ένωση ασολόγων, ο Σύλλογος Πολεοδόμων και Χωροταξίας, η \ΛΛΛ/Ρ και η Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού του ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε.. Νομίζω ότι από τις δύο Ενώσεις των Φυσικών και των Βιολόγων, θα κόψουμε τη μια και θα πάμε στους Βιολόγους. Νομίζω ότι είναι πιο κοντά στο αντικείμενο. Άρα, λοιπόν, να προτείνουμε την Ένωση Βιολόγων και την ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ., από τον κ. Γιουματζίδη και το Τ.Ε.Ε.. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. εμπίπτει και δε νομίζω ότι θα είναι τόσο χρήσιμο όσο είναι οι δασολόγοι. (Θόρυβος στην αίθουσα) ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αν θέλετε, μπορούμε να το βάλουμε στην ψηφοφορία και να πάμε σε 6 φορείς με τον Κανονισμό. Προσπαθώ να βρω μια συμβιβαστική λύση. Πρέπει να πάμε σε 8 φορείς. (Θόρυβος στην αίθουσα) ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επαναλαμβάνω, είναι η ένωση βιολόγων, η ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ., το Τ.Ε.Ε., το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Φορείς ιαχείρισης. Αυτοί είναι οι φορείς που είναι πάρα πολύ χρήσιμοι και ίσως είναι οι πιο χρήσιμοι από όλους, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Με αυτό ασχολούμαστε από το Οι πιο χρήσιμοι από όλους είναι οι Φορείς ιαχείρισης. Η κυρία Αυγερινοπούλου, που γνωρίζει, ξέρει αυτό που λέω. εν είναι, βέβαια, ένας μεγάλος σύλλογος, αλλά είναι χρήσιμος σύλλογος. Επίσης είναι το Εργαστήριο ιαχείρισης Βιοποικιλότητας. Παραλείπουμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Πανελλήνια Ένωση ασολόγων. Είναι, επίσης και το WWF. ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το WWF είναι ανώτερο από την Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού, κύριε Πρόεδρε; Είναι η ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε. και είναι οι μόνοι οι οποίοι κάνουν συλλογή και διασώζουν τη βιοποικιλότητα.

6 ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ BCFP0118.XT1 ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): εν την πρότεινε ο εκπρόσωπος του κόμματος σας, πάντως. ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέω σε συνεννόηση με τον κ. Ροντούλη. Κύριε Πρόεδρε, θα φέρετε απλούς υπαλλήλους και δε θα φέρετε τον επιστημονικό φορέα; Ποιος θα μας εξηγήσει εδώ το έργο; Θα μας μιλάνε μόνο για χωροταξικά; ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχουμε το Τ.Ε.Ε., το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.. Έχουμε και επιστημονικούς φορείς. ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. ξέρει περισσότερα από αυτόν τον επιστημονικό φορέα της ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε.; Τους έχουμε μόνο για να τους κοιτάμε από μακριά; ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχουμε το Τ.Ε.Ε., το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., την ΠΑΣΕΓΕΣ, την Ένωση Βιολόγων, τη WWF, τον Σύλλογο Υπαλλήλων Φορέων ιαχείρισης, την Πανελλήνια Ένωση ασολόγων και την Κ.Ε..Κ.Ε..

7 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 (Συνέχεια ομιλίας κ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑ, Προέδρου της Επιτροπής) Όσον αφορά τους φορείς, έχουμε σημειώσει: ΤΕΕ, ΓΕΟΤΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, Ένωση Βιολόγων, WWF, Σύλλογο Υπαλλήλων Φορέων ιαχείρισης, Πανελλήνια Ένωση ασολόγων και ΚΕ ΚΕ. Το λόγο έχει ο κ. Ροντούλης. ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ (Ειδικός Αγορητής ΛΑΟΣ): Κύριε Πρόεδρε, εκτιμώ ότι ο φορέας στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Χρυσανθακόπουλος είναι ένας φορέας, η Τράπεζα Γενετικού Υλικού του ΕΘΙΑΓΕ, που χρόνια τώρα κάνει ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο. Όπως κατανοείτε δεν τίθεται ζήτημα κομματικής ή άλλης και δημιουργεί με κόπο, πολλές φορές καθ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων που έχει, μια τράπεζα γενετικού υλικού που δεν μπορούμε το ζήτημα αυτό να το αγνοήσουμε, όταν μιλάμε για τη βιοποικιλότητα. Θα παρακαλούσαμε, λοιπόν, αφού είναι 8 οι φορείς, ας γίνουν 9. Βλέπω και τη συναίνεση της κυρίας Υπουργού, γιατί γνωρίζει τη σημασία του φορέα. Νομίζω ότι θα συμφωνήσουν και οι αγαπητοί συνάδελφοι, επ αυτού του θέματος. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Συμφωνούμε. Υπάρχουν και οι βιολόγοι, οι οποίοι πιστεύω ότι τους καλύπτουν, αλλά εν πάση περιπτώσει, εφόσον συμφωνεί η Επιτροπή, δεν έχω αντίρρηση να προσκληθούν. Το λόγο έχει ο κ. Βλάχος. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Συνεχίζοντας το πλάνο που κάνατε κι εσείς ξεκινώντας τη σημερινή συνεδρίαση, νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο να κάνει η κυρία Υπουργός, αν ήθελε, κάποιες διευκρινίσεις για όλες αυτές τις συζητήσεις που προηγήθηκαν αυτές τις μέρες για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα μας διευκόλυνε για να καθορίσουμε κι εμείς το τι θα πούμε στη συνέχεια της κουβέντας. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Βλάχο, η προτροπή σας είναι δεκτή, αλλά η Υπουργός μπορεί ανά πάσα στιγμή, όποτε εκείνη κρίνει, το λόγο. Εγώ προχωράω με τη διαδικασία και αν η κυρία Υπουργός θελήσει κάποια στιγμή να τοποθετηθεί, μπορεί. Το λόγο έχει ο κ. Γιουματζίδης. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΟΥΜΑΤΖΙ ΗΣ (Εισηγητής της Πλειοψηφίας): Κύριε Πρόεδρε, πριν ξεκινήσω την εισήγησή μου, θα ήθελα να κάνω μια δήλωση. Όλες αυτές τις μέρες υφίσταται μία

8 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 επίθεση το πολιτικό σύστημα, κατά την άποψή μου, από τα ΜΜΕ που έχει να κάνει με το εξής. Εγώ δεν αρνούμαι ότι υπερασπίζομαι τις απόψεις των κατοίκων του νομού μου, εξάλλου γι αυτό με έστειλαν εδώ. Άρα, δεν είμαι ο παιδαγωγός που θα διαμορφώσω τις απόψεις. Θα παλέψω να τις διαμορφώσω τις απόψεις και προφανώς αν κάπου έχει δίκιο ο νομός μου, όπως πιστεύω και του κάθε συναδέλφου εδώ μέσα, θα προσπαθήσει να περάσει αυτές τις απόψεις και μέσα στο πολιτικό σύστημα και μέσα στο Κοινοβούλιο. Επί της εισήγησης τώρα. Οι ανησυχητικοί ρυθμοί μείωσης της βιοποικιλότητας με την απώλεια διαφορετικών γονιδιακών συνδυασμών, ειδών, οικοσυστημάτων, πολιτισμών που χάνονται αντιπροσωπεύουν ένα αναξιοποίητο πλούτο ευκαιριών και συρρικνώνουν τις δυνατότητές μας για βιώσιμη ανάπτυξη. Έχει υπολογισθεί ότι ο σημερινός ρυθμός απώλειας της βιοποικιλότητας, είναι χίλιες φορές υψηλότερος από τον ρυθμό εξαφάνισης των ειδών πριν από τη βιομηχανική επανάσταση. Τα αποτελέσματα της Έκθεσης της ιεθνούς Ένωσης για την ιατήρηση της Φύσης είναι απογοητευτικά, καθώς όλοι οι στόχοι για διατήρηση της παγκόσμιας χλωρίδας και πανίδας που είχαν τεθεί παγκοσμίως, έχουν αποτύχει. Μάλιστα η αξιολόγηση των οικοσυστημάτων επ ευκαιρία της χιλιετίας, είχε αποκαλύψει ότι τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα έχουν επηρεασθεί πολύ περισσότερο από τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του ανθρώπου, απ ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη. Η κόκκινη λίστα της διεθνούς ένωσης για τη διατήρηση της φύσης, που θεωρείται η πιο αντιπροσωπευτική, μας ενημερώνει ότι διατρέχουν άμεσο κίνδυνο από τα συνολικά είδη που έχουν αξιολογηθεί μέχρι σήμερα, τη στιγμή που το σύνολο των καταγεγραμμένων ειδών του πλανήτη μας φτάνει στα περίπου είδη. Υγρότοποι, νησίδες, εύκρατα δάση, κοραλλιογενείς ύφαλοι, οικοσυστήματα, αντιμετωπίζουν πιέσεις συρρίκνωσης. Κάθε ώρα 4 είδη εξαφανίζονται για πάντα, ενώ οι στατιστικές αναφέρουν ότι κάθε λεπτό που περνά, 20 εκτάρια δάσους χάνονται. Με μια εξαφάνιση ειδών 100 φορές πιο γρήγορη από αυτήν που καταδεικνύουν οι έρευνες σε προϊστορικά απολιθώματα και με τις μελλοντικές εκτιμήσεις που προβλέπουν επιτάχυνση της τάσης αυτής, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μια νέα οικολογική γενοκτονία προκύπτει. (Συνέχεια ομιλίας κ. Βασίλειου Γιουματζίδη, Εισηγητή της Πλειοψηφίας)

9 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 Η Ελλάδα έχει ένα σπάνιο βιολογικό βιότοπο, απόρροια της γεωγραφικής της θέσης, της γεωλογικής της εξέλιξης και του γεωφυσικού της ανάγλυφου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα ημιερημικά τοπία της Αν. Κρήτης έως τα αλπικά του Ολύμπου και από τις ακτές των Σποράδων μέχρι τη λίμνη Κερκίνη, έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά. εκάδες χιλιάδες είδη και πληθώρα τύπων οικοτόπων εντοπίζονται σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων 85 τύποι οικοτόπων, 182 είδη ζώων και 58 είδη φυτών έχουν χαρακτηριστεί κοινοτικού ενδιαφέροντος. Η προστασία της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, όπως και κάθε πολιτική που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, χαρακτηρίζεται από την εφαρμογή των συμφωνιών που απορρέουν από την αντίστοιχη πολιτική της Ε.Ε., που δεσμεύει τα κράτη μέλη της με τα απειλούμενα πρόστιμα και παραπομπές στο Ευρωπαϊκό ικαστήριο. Μια πολιτική που τη βιώσαμε με τις παράνομες χωματερές και τους ΧΥΤΑ, με τον Κουρουπητό και τον Ασωπό, μια αποσπασματική πολιτική χωρίς στόχους και οράματα, χωρίς αρχή και τέλος. Μια πολιτική που εφαρμόζεται με μεγάλες καθυστερήσεις και κυριολεκτικά, στο παρά πέντε πριν την καταβολή τσουχτερών προστίμων. Ακόμη, όμως και με την απειλή κυρώσεων, η ελληνική πολιτική που αφορά τη βιοποικιλότητα και τους βιοτόπους, υπολείπεται μέχρι σήμερα σοβαρά από την έστω και σε μικρό ποσοστό επίτευξη των στόχων της αντίστοιχης νομοθεσίας της Ε.Ε.. Εδώ από το 2002, όπως προείπα, η Ε.Ε. αρχικά και η Παγκόσμια ιάσκεψη του Γιουχάνεσμπουργκ υιοθέτησαν μέτρα και έθεσαν στόχους για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας έως το 2010 και έπρεπε να φθάσουμε έως το Όταν φθάσαμε στο 2009 και κατετέθη για διαβούλευση νομοσχέδιο από το ΥΠΕΧΩ Ε με την ονομασία η εθνική στρατηγική για τη βιοποικιλότητα δεν προχώρησε μέχρι σήμερα. Βέβαια, είχε προηγηθεί η έκθεση της έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, που έλεγε ότι, οι στόχοι που θέσαμε για το 2010 δεν είναι εφικτοί. Κατατέθηκε προς διαβούλευση στις 4 Φεβρουαρίου του 2009 στο τότε νομοσχέδιο δίνοντας προθεσμία σε φορείς και οργανώσεις να καταθέσουν προτάσεις μέχρι υστυχώς, μέχρι τις εκλογές δεν έγινε τίποτα. Ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα, με ένα καινούργιο νομοσχέδιο που στην ουσία, αποτελεί νόμο πιέσεων με διαδικασία την οποία επεξεργάζεται το Υπουργείο πάνω από 7 μήνες. Με δημόσια διαβούλευση διήρκεσε από τις 5 έως τις 12 Ιουλίου Τι έρχεται να φέρει σήμερα αυτό το νομοσχέδιο. Με αυτό το νομοσχέδιο διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο προστασίας της

10 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 βιοποικιλότητας, επανακαθορίζεται το εθνικό σύστημα προστατευομένων περιοχών και εκτός από το χαρακτηρισμό των προστατευομένων βιοτόπων στα διάφορα επίπεδα προστασίας, για πρώτη φορά, δίνεται η δυνατότητα χαρακτηρισμού σημαντικών περιοχών ως θαλάσσια καταφύγια ή προστατευόμενα θαλάσσια τοπία. Προβλέπονται, επίσης, σχέδια διαχείρισης και στη συνέχεια, σχέδια δράσης για τα είδη που είναι απειλούμενα και προστατευόμενα από διεθνείς συμβάσεις της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Επιπλέον, το σχέδιο νόμου τροποποιεί πεδία του θεμελιώδη νόμου για το περιβάλλον, του νόμου 1650/1986 για την προστασία του περιβάλλοντος, που εφαρμόστηκε στην πράξη μόνο εν μέρει και που 24 χρόνια μετά χρειάζεται επικαιροποίηση. Ωστόσο, το παρόν σχέδιο νόμου δεν διατυπώνει μόνο τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία, αλλά θέτει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη θεσμική προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας σε μια βιώσιμη και πράσινη οικονομία. Το παρόν έρχεται να συμπληρώσει κενά που αφορούν στα μέτρα διαχείρισης και προστασίας των περιοχών του κοινοτικού δικτύου ΝΑΤURA Επίσης, έχει διαπιστωθεί η ανάγκη για τη συνάρτηση μεταξύ ενός σχεδίου νόμου για τη βιοποικιλότητα και των νόμων που ισχύουν για τη δασική νομοθεσία, καθώς και του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου για την επιτάχυνση διαδικασίας καταμέτρηση και κύρωση των δασικών χαρτών. Ιδέα που ενισχύεται από το γεγονός, ότι στη χώρα μας 40% περίπου της έκτασης καλύπτεται από δασικές εκτάσεις και δάση. Έτσι, το παρόν νομοσχέδιο συντονίζει διατάξεις περί προστασίας της βιοποικιλότητας με τη δασική νομοθεσία και κρατά τα στοιχεία που ενισχύουν την προστασία, ενώ προσαρμόζεται στις διεθνείς συμβάσεις και προδιαγραφές, προσαρμόζοντάς τες στο ελληνικό δίκαιο. Ορισμένα στατιστικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανάγκη για την ψήφιση του παρόντος νόμου που προστατεύει την βιοποικιλότητα είναι, ότι στο σύνολο της έκτασης της χώρας μας περίπου το 25% καλύπτεται από δασικές εκτάσεις, περίπου το 20% από δάση και περίπου το 13% από χορτολιβαδικές εκτάσεις, ενώ το κόκκινο βιβλίο των σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Ελλάδος, εμφανίζει 818 είδη πανίδας, τα οποία είναι σπάνια, τρωτά αφανισθέντα ή κινδυνεύουν. Σε ό,τι αφορά τις προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, φιλοξενούνται 85 οικότοποι κοινοτικού ενδιαφέροντος από τους συνολικά 189 που έχει η Ε.Ε.. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοσχέδιο αφού η Ελλάδα αποτελεί το θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας της Ευρώπης. Ο αριθμός των ειδών χλωρίδας και πανίδας ανά μονάδα επιφάνειας στην Ελλάδα, ξεπερνά το μέσο

11 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 όρο σε πολλές περιοχές της χώρας, της Κοινότητας της Ε.Ε.. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα, δεν έχει θωρακίσει η χώρα μας τον πλούτο της, ενώ τα ελλιπή μέτρα μας έχουν επανειλημμένα οδηγήσει στο Ευρωπαϊκό ικαστήριο το 2007 και το 2008 και καταδίκες από το ικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για παράβαση Οδηγίας για τη διατήρηση των άγριων πτηνών. Η ισχύουσα νομοθεσία, με σημαντικότερο το νόμο πλαίσιο 1650/1986, για την προστασία του περιβάλλοντος, δεν καλύπτει πια την ανάγκη για ολοκληρωμένη προστασία του βιολογικού πλούτου. Πρόσφατα, επεκτάθηκε το δίκτυο NATURA 2000 με τη θεσμοθέτηση 43 νέων ζωνών ειδικής προστασίας Z.Ε.Π. για τα πουλιά. Για την Ελλάδα μία από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης από πλευράς φυσικού πλούτου, το δίκτυο αυτό δεν αφορά μόνο την περιβαλλοντολογική προστασία, αλλά αποτελεί και ευκαιρία ανάπτυξης αυτών των περιοχών. Η προσθήκη των νέων περιοχών αυξάνει την έκταση του ελληνικού δικτύου NATURA 2000 κατά 6%, με αποτέλεσμα αυτό, να φθάνει σήμερα περίπου το 25% της ελληνικής επικράτειας. Η λήψη της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη θεσμοθέτηση ζωνών, ενισχύθηκε από την καταδικαστική απόφαση των δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και την πρόσφατη προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής, για την επιβολή προστίμου στην Ελλάδα, λόγω των έως πρόσφατα σημαντικών ελλείψεων στο δίκτυο των ζωνών ειδικής προστασίας. Ωστόσο, το θετικό αυτό βήμα, δεν θα φέρει αξιοσημείωτη αλλαγή για την κατάσταση διατήρησης των πουλιών και της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, εάν δεν συνοδευτεί από επαρκή μέτρα προστασίας και διαχείρισης των Ζ.Ε.Π., κάτι που δρομολογείται μέσω αυτού του νομοσχεδίου. (Συνέχεια ομιλίας κ. ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΟΥΜΑΤΖΙ Η, Εισηγητή της Πλειοψηφίας) Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω, ότι τα Ηνωμένα έθνη ανακήρυξαν το 2010 ως έτος βιοποικιλότητας. Αυτό, μου προξενεί δέος, μιας και ειδικά η ανακήρυξη του 2010 ως έτος βιοποικιλότητας, σημαίνει, πρώτον, ότι η έννοια έχει εγκαθιδρυθεί στη συλλογική συνείδηση ως κρίσιμης σημασίας για την ανθρωπότητα, αλλά ταυτόχρονα, η φυσική κατάσταση στον πλανήτη απέχει αισθητά των στόχων που η περιβαλλοντική πολιτική έχει θέσει. Αυτό το οποίο θα ήθελα να τονίσω σε σχέση με αυτά τα οποία θέσατε κύριε Πρόεδρε, προφανώς επί των άρθρων έχει τη δυνατότητα και η κυρία Υπουργός να τοποθετηθεί, αλλά επειδή

12 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 βρισκόμαστε στη συζήτηση επί της αρχής δεν θεωρώ ότι είναι σκόπιμο να γίνει καμία ανακοίνωση επί των άρθρων. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Αυγερινοπούλου. ΙΟΝΥΣΙΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (Εισηγήτρια της Μειοψηφίας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχάς, νοιώθω ιδιαίτερη τιμή που εισηγούμαι ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο ενώπιον της επιτροπής σας. Θα ήθελα να εκφράσω και επισήμως τις θερμές μου ευχαριστίες στον πρόεδρο της Ν.., τον κ. Αντώνη Σαμαρά, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε για την ανάληψη της θέσεως της αναπληρώτριας τομεάρχη περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς και τον συνάδελφο και τομεάρχη κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για την καθοδήγηση και τη συνεργασία του. Θα ήθελα να διευκρινίσω από την αρχή ότι θα υποστηρίξουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής μόνο και εφόσον αποσυρθεί ή τροποποιηθεί η ρύθμιση του άρθρου 9 παράγραφος 2 εδάφιο α, που είναι μια ρύθμιση κατ εμάς κοινωνικά άδικη και περιβαλλοντικά μη ορθολογική και μη αποτελεσματική και στη συνέχεια θα σας εξηγήσω και γιατί. Η βιολογική ποικιλότητα του πλανήτη είναι αναγκαίος παράγοντα ζωής. Η διατήρηση της ποιότητας και ισορροπίας της είναι αδιαφιλονίκητος στόχος για την ανθρωπότητα, καθώς η ποικιλότητα του πλανήτη μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η κλιματική αλλαγή επιτείνει το πρόβλημα, ιδίως οι γεωγραφικές περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η χώρα μας, είναι περιοχές στις οποίες η διακυβερνητική συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή έχει χαρακτηρίσει ως ευάλωτες τις κλιματικές αλλαγές και γι' αυτό πρέπει να επιτείνουμε τις πολιτικές τόσο της προστασίας όσο και της προσαρμογής - το adaptation - των οικοσυστημάτων μας, στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται. Άλλωστε, η στρατηγική ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας βρίσκεται στο επίκεντρο και της ευρωπαϊκής πολιτικής. Όπως είπε και ο συνάδελφος, η Ε.Ε. με το πρόγραμμα δράσης της είχε βάλει στόχο την ανακοπή του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας έως το Αυτόν το στόχο δεν τον πετύχαμε. Πέρασε και το 2010, το οποίο ήταν και το διεθνές έτος της βιοποικιλότητας και δεν σημειώθηκε επαρκής πρόοδος ούτε σε διεθνές ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ούτε σε εθνικό.

13 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 Η χώρα μας διακρίνεται από πλούσια βιοποικιλότητα τόσο προς τη χλωρίδα της όσο και ως προς τη πανίδα της. Έχει δε είδη μοναδικά στη φύση της και είναι σπάνια είτε είναι είδη προς εξαφάνιση. Το φυσικό κεφάλαιο της χώρα μας, όπως αναφέρει και το παρόν νομοσχέδιο, αποτελεί εθνικό πλούτο. Είναι τόσο εκτεταμένος ο εθνικός πλούτος που αποτελεί σημαντικό τμήμα της παραγωγικής βάσης της χώρας μας και είναι απαραίτητος για τη βιώσιμη ανάπτυξη της και θα πρέπει πάνω του να χαραχθεί μια πολιτική άμεσης αξιοποίησης για να πετύχουμε γρηγορότερα και αυτό το οποίο υποστηρίζει η Ν.., για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Για να προστατευθεί αποτελεσματικά η βιοποικιλότητα είναι αναγκαία η χάραξη νέων και πρόσθετων πολιτικών, νέων και πρόσθετων νομοθετικών προσεγγίσεων. Οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, όμως, για να αποτυπώσουν τη λογική της φύσης, πρέπει να βασίζονται πάνω σε πραγματικά στοιχεία, σε προηγούμενες μετρήσεις, σε περιβαλλοντικούς ενδείκτες και σε μεγάλες κλίμακας μελέτες περιβαλλοντικών εκτιμήσεων και επιπτώσεων. Μόνο έτσι εξασφαλίζεται η επιστημονική βάση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και μόνο έτσι, εάν δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη σύνταξη του νόμου αυτές οι μελέτες, έχουμε και τη βέλτιστη νομοθετική διαδικασία, μια διαδικασία που καταλήγει σε νόμο και βασίζεται στην επιστήμη. Αυτή η καταγραφή, η επιστημονική έρευνα δηλαδή, η ανάλυση του πλούτου της βιοποικιλότητάς μας δεν έχει ακόμα συντελεστεί και γι' αυτό το λόγο, μόλις το Φλεβάρη του 2009, η Ν.. προχώρησε σε σύνταξη όχι νόμου, αλλά σχεδίου εθνικής στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα και εξακολουθούμε και σήμερα, αν χρειαζόμαστε ένα τέτοιο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα δώσει έμφαση μεταξύ άλλων στις αιτίες της απώλειας της βιοποικιλότητας, στη διάσωσή της, στην ενίσχυση των ωφελειών διαχείρισής της και στη μείωση της πίεσης στους φυσικούς πόρους παράλληλα με το νόμο. Αυτό άλλωστε διακηρύσσετε όχι από την ευρωπαϊκή, αλλά και από την διεθνή πολιτική περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου πρωτοκόλλου που υπογράψαμε στην Nagoya και ενσωματώνεται σήμερα ως μαλακό δίκαιο και στο νομοσχέδιο που συζητούμε. Στη χώρα μας παρατηρείται ένα οξύμωρο φαινόμενο. Από τη μια ο ρυθμός της βιοποικιλότητας σημειώνεται και εν γένει το φυσικό περιβάλλον υποβαθμίζεται σε όλη του την έκταση και έχουμε καταγράψει από τα υψηλότερα ρεκόρ παραβιάσεων του κοινοτικού δικαίου και συνεχίζουμε και σήμερα να μην ανταποκρινόμαστε στις κοινοτικές υποχρεώσεις, με τον κίνδυνο να

14 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 πρέπει να καταβάλουμε πρόσθετα χρηματικά πρόστιμα, σε μια εποχή κατά την οποία η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα περαιτέρω επιβάρυνσης του προϋπολογισμού της. Από την άλλη, όμως, οι συμπολίτες μας, αποδεδειγμένα αγαπούν και σέβονται τη βιοποικιλότητα γύρω τους και αυτό το σημείο θα ήθελα να το τονίσω. Οι Έλληνες, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις όσον αφορά στην αποτύπωση της οικολογικής μας ευαισθητοποίησης για την προστασία της βιοποικιλότητας, στις πρώτες θέσεις, πρώτη ή δεύτερη συνήθως, ανάμεσα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Είμαστε ενημερωμένοι, έχουμε την παιδεία και το ήθος που μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία της βιοποικιλότητας και θέλουμε και να την προστατέψουμε. Τότε πού έγκειται το πρόβλημα; Εν μέρει στο ότι δεν γνωρίζουμε πρακτικά πώς να το κάνουμε και αναφέρομαι στον πολίτη και όχι στους ειδικούς. Πώς να την προστατεύσουμε την βιοποικιλότητα με τη λήψη θετικών μέτρων; Και όταν μπορούμε να αναλάβουμε δράση ως πολίτες, σε ποια κατεύθυνση, που πρέπει να κινηθούν οι ενέργειές μας, ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητές μας; εν γνωρίζουμε από το νόμο τι αμυντικά μέσα διαθέτουμε, δηλαδή δεν έχουμε νομική παιδεία υποστήριξης των δικαιωμάτων των δικών μας και των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος και δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα διοικητικά και δικαστικά μέσα τα οποία έχουμε στα χέρια μας. εν χρειάζεται, λοιπόν, μόνο ενημέρωση γενικού περιεχομένου ο πολίτης. Πρέπει να υιοθετήσουμε ένα νόμο που να βελτιώνει πράγματι τις ρυθμίσεις του ν.1650/1986 για το περιβάλλον, όπως γίνεται και με το σημερινό νομοσχέδιο, περιορισμένα βέβαια, πρέπει να υιοθετήσουμε κάποιον άλλο νόμο που να προωθεί τους σκοπούς προστασίας της βιοποικιλότητας και αυστηροποιεί το νομικό καθεστώς, που διέπει τη δράση τόσο του ιδιώτη όσο και του κράτος. Βεβαίως, επειδή το παρόν νομοσχέδιο κινείται προς αυτές τις κατευθύνσεις, εμείς, επί της αρχής, θα το υπερψηφίσουμε, με την προϋπόθεση με την αίρεση που αναφέραμε και πριν. Καταρχάς, ως προς το κείμενο του νομοσχεδίου, να διευκρινίσουμε ότι κινούνται όντως προς τη θετική κατεύθυνση οι αλλαγές του ν.1650/1986. Ο νόμος αυτός θα έπρεπε να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω και σε άλλα σημεία του και παρακαλώ σημειώστε: Ως προς τα αμυντικά μέσα, τα δικαστικά και τα διοικητικά που έχει ο πολίτης για να προστατεύσει το περιβάλλον, ως προς τα θέματα του βάρους της απόδειξης της ζημίας, η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολη να

15 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 αποδειχθεί στα περιβαλλοντικά ζητήματα, ως προς τα ζητήματα των προϋποθέσεων των κριτηρίων της ποιότητας κατ' ουσίας των μελετών των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ειδικά αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να το αφήσουμε για το μέλλον κυρία Υπουργέ. Τώρα μας αφορά και επηρεάζει κάθε περιβαλλοντική πολιτική. Επίσης, πρέπει να δούμε και το ζήτημα της αυστηροποίησης του νόμου για την προστασία των ζώων. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να επέλθουν σε ένα νόμο για τη βιοποικιλότητα. Θα πρέπει, λοιπόν, να κατατεθεί ένα πλήρες άρτιο νομοθέτημα για τη βιοποικιλότητα, ένας άλλος νόμος που να τροποποιεί το ν.1650/1986 και άλλα σχετικά νομοθετήματα και μεσοπρόθεσμα θα έπρεπε να σχεδιάσουμε την κωδικοποίησή τους σε έναν ενιαίο κώδικα περιβαλλοντικού δικαίου. Για εμάς, αυτά είναι τα σωστά βήματα. Τώρα, η αρχή του νομοσχεδίου, δηλαδή, ο βασικός κανόνας τον οποίο εμπεριέχει, ο πρωταρχικός του στόχος είναι ορθώς. Μπορεί όμως στην πράξη το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να εξυπηρετήσει τους στόχους προστασίας της βιοποικιλότητας όπως σας προαναφέραμε; Έχει την κανονιστική πυκνότητα να τους πετύχει, είναι εφαρμόσιμο στην πράξη; Μόνο εν μέρει. Εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας. Τις πολιτικές εξάλειψης των αιτιών της απώλειας της βιοποικιλότητας; Τις λαμβάνει ελάχιστα υπόψη. Για τη διάσωση της βιοποικιλότητας υιοθετεί εκτεταμένο καθεστώς αυστηρής νομικής προστασίας, αλλά δεν του διαθέτει ούτε το κονδύλιο ούτε στην πράξη τους μηχανισμούς επιτήρησης για να το προστατεύσει. (Συνέχεια ομιλίας κυρίας ΙΟΝΥΣΙΑΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, Εισηγήτριας της Μειοψηφίας) Προσπαθεί με πρόχειρο τρόπο να μειώσει τις πιέσεις και ιδίως τις οικιστικές που ασκούνται στους φυσικούς πόρους. Ενώ για την ενίσχυση των ωφελειών διατήρησης της βιοποικιλότητας δεν προβλέπει αποτελεσματικά εργαλεία ούτε διαχέει με κανένα τρόπο τις ωφέλειες στο κοινωνικό σύνολο. Κυρίως πέρα από μια συγκεχυμένη θα έλεγα φιλοπεριβαλλοντική κατεύθυνση δεν έχει περιβαλλοντικό όραμά ούτε για το πώς θα αντιμετωπίσει το περιβάλλον, αλλά ούτε και όραμα για τη χώρα. Θα είναι η χώρα μας όπως η Κόστα Ρίκα ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκόσμια στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στον οικολογικό τουρισμό; Θα γίνει από άκρη ως άκρη σε παγκόσμιο επίπεδο ένα άοκνο εργαστήρι ενδελεχούς μελέτης της πλούσιας

16 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 βιοποικιλότητας της και θα δώσει επιστημονικά συμπεράσματα και τεχνογνωσία στα άλλα κράτη; Μήπως θα φτιάξουμε ένα εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα για τη βιοποικιλότητα με τη στήριξη και των κονδυλίων της ένωσης; Θα είναι η χώρα μας ο θεματοφύλακας της βιολογικής ποικιλότητας της Ευρώπης; Ίσως κάτι άλλο; Ποιο είναι το όραμα πίσω από το νομοσχέδιο; Να τα κατανοήσουμε, να το καταγράψουμε και όλοι μαζί να βρούμε τους τρόπους να το πετύχουμε, γιατί η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για άλλα πειράματα. Το ότι ούτε περιβαλλοντικά έχει όραμα, αλλά ούτε συνιστά άρτιο κείμενο καθίσταται ευθύς εξαρχής σαφές. Έχει ελλείψεις ακόμα και στον ορισμό που καθορίζει το πεδίο εφαρμογής του, αλλά και στη δικαιολογητική του βάση και σε επίπεδο περιβαλλοντικής ηθικής βάσης ακόμα. Για να μιλήσουμε περιβαλλοντικά, το κείμενο του νομοσχεδίου αναφέρεται στη μία μόνο όψη του νομίσματος. Ως δικαιολογητική του βάση, ως ratio του νόμου προβάλλεται η προστασία της βιοποικιλότητας ως εθνικός πόρος. Ναι, όπως είπαμε ο πραγματικός πλούτος της Ελλάδας είναι η φύση μας και αποτελεί σημαντικό τμήμα της παραγωγικής μας βάσης. Προβάλλεται ακόμα η βιοποικιλότητα ως συστατικό της ποιότητας των οικοσυστημάτων. Εξασφαλίζει η βιοποικιλότητα την ποιότητα ζωής και την υγεία των ανθρώπων και για αυτούς τους λόγους τους προστατεύουμε, τον άνθρωπο και την βιοποικιλότητα. Πρώτα απ' όλα η δικαιολογητική βάση ενός νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα είναι η προστασία της ίδιας της φύσης ως αυταξίας. Αυτή είναι η περιβαλλοντική σκέψη, το αγαθό που προστατεύουμε είναι το περιβάλλον και το προστατεύουμε για αυτό το ίδιο. Η αναφορά αυτή να προστεθεί στο κείμενο του νόμου του. Πέραν της περιβαλλοντικής ηθικής σε αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να γίνει και αναγνώριση της εγγενούς αξίας της φύσης ως αξίας δικαιϊκής, από την ηθική την ανάγουμε στο δίκαιο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ρητά, γιατί αποτελεί ερμηνευτικό εργαλείο, το οποίο θα ενισχύσει στη συνέχεια τα εργαλεία περιβαλλοντικής προστασίας που θα έχει στα χέρια του ο εφαρμοστής του νόμου. Σας καταθέτω το κείμενο του σχετικού νόμου του κράτους της Κόστα Ρίκα για να δείτε πώς και τι αναγνωρίζουν. Ο νόμος της Κόστα Ρίκα 7788 για τη βιοποικιλότητα στη συνδιάσκεψη στην Ακόγια πήρε το πρώτο βραβείο της καλύτερης νομοθεσίας για τη βιοποικιλότητα. Εκεί αναγνωρίζουν μέχρι και δικαιώματα σε στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτό θα ζητούμε να το αναγνωρίσουμε στη χώρα μας ακόμα. Ζητούμε όμως να κάνετε έστω τα βασικά και τα βασικά

17 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 είναι καταρχάς ένας σαφής ορισμός. Ποιό είναι το πεδίο εφαρμογής της βιοποικιλότητας; Περιλαμβάνει ο ορισμός αυτός και βιοχημικά στοιχεία; εν γίνεται καμία αναφορά περί αυτού στο κείμενο, είναι όμως ενδιαφέρον να δούμε κυρίως αν σκοπεύουμε να δώσουμε ώθηση στην έρευνα για τη γενετική στη χώρα μας για τα θέματα της βιοχημείας. Ακόμα, καταλαβαίνω ότι περιλαμβάνει μόνο το φυσικό περιβάλλον και όχι το πολιτιστικό, το οποίο ενέχει άλλωστε διαφορετικού είδους αξία και το κατανοώ αυτό. Περιλαμβάνει όμως το ίδιο το νομοσχέδιο στη συνέχεια την προστασία στοιχείων και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα τα τοπία που περιλαμβάνουν οικισμούς και γι' αυτό το λόγο ακόμη και στις εισαγωγικές ρυθμίσεις, όπως και ο ορισμός ίσως να ήταν καλό να λάβουμε υπόψη μας και την πολιτιστική διάσταση του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Περαιτέρω από το κείμενο παραλείπονται οι αρχές περιβαλλοντικής προστασίας της οποίας στηρίζεται το νομοσχέδιο. Κάποιες αρχές δεν καταγράφονται καθόλου. Είναι αρχή της διαγενεακής δικαιοσύνης και η αρχή της προφύλαξης, για παράδειγμα. Ακόμα και αν ισχύουν αυτές οι αρχές στο δίκαιο μας θα πρέπει να εκφράζονται ρητά, γιατί όμως βοηθήσουν να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε το υπόλοιπο του κειμένου, το οποίο έχει πολλά κενά καθώς επίσης και νομοτεχνικές ατέλειες και ασάφειες. Για παράδειγμα, θα χρειαστούμε την αρχή της προφύλαξης για να ερμηνεύσουμε το εύρος του άρθρου 14 για την περιβαλλοντική βιοασφάλεια. Ας μην αντιλέξουμε ότι η αρχή της προφύλαξης ούτως ή άλλως είναι μια από τις αρχές του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου και συνεπώς και του ελληνικού. Να ξέρουμε ότι στο διεθνές δίκαιο θα θεωρείται καν αρχή, είναι μια προσέγγιση της προφύλαξης και ήδη έχει γίνει κατανοητό ότι η αρχή αυτή έχει καταπατηθεί και στο ευρωπαϊκό δίκαιο και μάλιστα εκτεταμένα λόγω της χρήσης των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών. Έτσι λοιπόν χωρίς τη ρητή αναφορά αυτής της αρχής δεν μπορούμε να προασπιστούμε την περιβαλλοντική βιοασφάλεια στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο δεν αναφέρει ούτε καν τις αρχές της βιωσιμότητας όπως είναι η αρχή της φέρουσας ικανότητας των οικοσυστημάτων, ούτε οι αρχές των περιβαλλοντικών επιστημών, όπως η περιβαλλοντική διαχείριση με βάση το ίδιο το οικοσύστημα. Εν μέρει, βεβαίως, θα μου πείτε ότι στηρίζεται το νομοσχέδιο σε αυτές, θα σας απαντήσω όμως όχι στο βαθμό που θα έπρεπε. Αυτό θα το δούμε και στη συνέχεια.

18 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 Εφόσον δεν έχουμε ενιαίο περιβαλλοντικό κώδικα οι αρχές είναι σημαντικές και πρέπει να καταγράφονται, διότι οι νόμοι και πολιτικές με εικασίες μόνο για το τι ισχύει και το τι εννοούμε δεν γίνονται. Ακόμη και μία με δύο αρχές που αναφέρονται στο νομοσχέδιο δεν τηρούνται. Αυτό συμβαίνει και με την καίρια αρχή της ενσωμάτωσης των περιβαλλοντικών πολιτικών στους άλλους τομείς πολιτικής. Για παράδειγμα, αναφέρει το νομοσχέδιο στο άρθρο 2, παράγραφος 6 το σκοπό λειτουργίας αποτελεσματικών μηχανισμών επιτήρησης, ώστε να εξασφαλίζεται η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την διατήρηση της βιοποικιλότητας. Οι μηχανισμοί επιτήρησης, βεβαίως, παίζουν καταλυτικό ρόλο. Χωρίς όμως την εφαρμογή στην πράξη της αρχής της ενσωμάτωσης πάσχει η γενική κυβερνητική πολιτική ακόμα και σε αυτό το σημείο. Υπάρχει αντίφαση πολιτικής και σύγκρουση νομοθεσίας καθώς ενώ το παρόν νομοσχέδιο αναγγέλλει χωρίς βεβαίως να εξειδικεύει αποτελεσματικούς μηχανισμούς επιτήρησης, με άλλα νομοθετήματα όπως με τον Καλλικράτη η Κυβέρνηση τους αποσύρει. Με προεδρικό διάταγμα το οποίο ετοιμάζει η Κυβέρνηση μειώνονται οι οργανικές θέσεις των δασικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα. Είναι έτσι; Υπολογίζεται ότι στο μέλλον οι δασικές υπηρεσίες θα είναι υποστελεχωμένες κατά περίπου 50% και τα δασαρχεία θα αδυνατούν να προστατέψουν τα δάση που είναι και η κατοικία, το habitat που λέμε του σημαντικού τμήματος της βιοποικιλότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το δασαρχείο Υμηττού θα είναι περιεχόμενο με ένα μόνο υπάλληλο, ο οποίος θα επιφορτιστεί να εποπτεύει μια περιοχή 15 δήμων. εν καταλαβαίνω πώς θα προστατέψει τη βιοποικιλότητα σε αυτούς τους 15 δήμους ένας άνθρωπος. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στο νομό Ηλείας, του οποίου το δασικό κεφάλαιο καταστράφηκε κατά το μεγαλύτερο τμήμα του από τις πυρκαγιές το 2007 και ακόμη και σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί, συνεχίζονται οι καταπατήσεις και η κοπή δέντρων και μέσα στα καμένα τμήματα του δάσους, θα είναι κατά 45% λιγότεροι δασικοί υπάλληλοι αντί να αυξηθούν. Πώς θα προστατέψατε ό,τι απέμεινε από το εξαιρετικής περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας δάσος της Στροφυλιάς του Καϊάφα, περιοχή 205 του εθνικού καταλόγου με κωδικό GR με ελάχιστους υπαλλήλους. Όσο δε αφορά σε άλλους τομείς όπως η παιδεία, κάνετε προαιρετικό το μάθημα της Βιολογίας. Μπορεί να βγει σε λίγα χρόνια, ολόκληρη η νέα γενιά και να μη μπορεί να κατανοήσει τίποτα από τη βιολογία που είναι η βάση της ζωής και της βιοποικιλότητας. Αν δεν κατανοήσουμε

19 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 πώς θα αγαπήσουμε και πώς θα προστατεύσουμε τη ζωή πέραν αυτής του ανθρώπου. Για αυτό το θέμα ας μην κάνουμε λόγο μάλλον φαίνεται ότι είναι ψιλά γράμματα. Ακόμη, δεν συνεχίζετε και τις πολιτικές που έχουμε ξεκινήσει και εμείς προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως η ρύθμιση ενός παρατηρητηρίου για την Μεσόγειο, για την προστασία της βιοποικιλότητας της θαλάσσης. Σε άλλες περιπτώσεις αγνοείτε εντελώς κάποιες άλλες μακράς κλίμακας πολιτικές, όπως η πολιτική για την προστασία του εδάφους, που είναι κατά κυριολεξία πολιτική βάσης για την προστασία της βιοποικιλότητας. Που χαράσσετε την πολιτική εδάφους στο νομοσχέδιο για την υποστήριξη της βιοποικιλότητας; Πουθενά. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες μεγάλου συστήματος πολιτικές, όπως είναι η πολιτική διαχείρισης των παράκτιων περιοχών, την οποία αγγίζετε ακροθιγώς και μάλιστα με ρυθμίσεις που μάλλον προκαλούν σύγχυση στον ερμηνευτή του νόμου, παρά βοηθούν. Προσφέρετε έναν ασαφή ορισμό της κρίσιμης παράκτιας ζώνης με την εισαγωγή ενός ναι μεν οικολογικού κριτηρίου, το οποίο εγώ εκτιμώ, αλλά δεν το εξειδικεύετε. Ενέχει πολύ αοριστία δεν δίνει μεγάλη διακριτική ευχέρεια στη διοίκηση. Πρέπει να υιοθετήσουμε πρόσθετα κριτήρια και μέτρα για το πώς θα διασφαλίσουμε την ακέραιη εφαρμογή του. ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): ιακόπτουμε για λίγο την Επιτροπή μέχρι να αποκατασταθεί αυτό το τεχνικό πρόβλημα που πρόεκυψε. Θα συνεχίσετε όταν επανέλθουμε μόνο για το άρθρο 9 πολύ σύντομα. ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσουμε πάλι. Η κυρία Αυγερινοπούλου έχει το λόγο για δύο λεπτά μόνο και στη συνέχεια είναι η κύρια Μανωλάκου. Το λόγο έχει η κυρία Αυγερινοπούλου. ΙΟΝΥΣΙΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (Εισηγήτρια της Μειοψηφίας): Ευχαριστώ πολύ. Είχα ετοιμάσει μια συγκεκριμένη πρόταση, παρόλα αυτά βλέπω ότι οι συνάδελφοί του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται ακόμα σε διαβούλευση, για το τι τελικά θα υποστηρίξουν ή όχι. Υπάρχει μια αναταραχή, οπότε ενδεχόμενος εφόσον χρειάζονται περισσότερο χρόνο συζήτησης, θα τους τον δώσουμε. Από τη δική μας πλευρά, πριν καταθέσουμε κάτι πιο συγκεκριμένο, σίγουρα η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι κοινωνικά άδικη. Παραβλέπει το γεγονός ότι η ελληνική ιδιοκτησία

20 ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ BLFP0118.AR2 είναι ιδιοκτησία μικρής έκτασης. Αν εφαρμοστεί το άρθρο, έτσι όπως έχει, υπάρχει κοινωνικά άδικο αποτέλεσμα. Θα θέλαμε ή την κατάργηση ή την τροποποίηση του. Κάποιες σκέψεις που μπορεί να συνοδεύουν την τροποποίηση αυτού του άρθρου είναι αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία μπορούν να δοθούν σε όποιους τελικά θα χρειαστεί να περιορίσουν την ιδιοκτησία τους, προς όφελος του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ακίνητο προς καλλιέργειας μιας τροφής για τα πουλιά μέσα στις προστατευόμενες περιοχές αν πρόκειται για περιοχή προστασίας πτηνών, για να ενισχυθεί οικονομικά ο ιδιοκτήτης. Μπορούν, για παράδειγμα, αν είναι σε άλλη περιοχή NATURA να ενοικιαστούν, κατά προτεραιότητα, τα ακίνητα αυτά που θα περιοριστούν, κατά τη χρήση τους, σε τμήματα τους για την εγκατάσταση ερευνητικών μηχανημάτων, για τη βιοποικιλότητα ή για την κατασκευή καταφυγίων πανίδας. Μπορούν να βρεθούν πάρα πολλοί τρόποι, έτσι ώστε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, να αποζημιωθεί ιδιοκτήτης. Άλλωστε, είναι μέσα στη διαδικασία της οικονομικής του περιβάλλοντος και στη φιλοσοφία της πράσινης ανάπτυξης την οποία υποστηρίζετε. Βεβαίως, αυτό το οποίο εμείς τα λέγαμε, είναι ότι μια οριζόντια ρύθμιση τέτοιου τύπου, δεν μπορεί να έχει καμία περιβαλλοντολογική και επιστημονική βάση και θα έπρεπε, εφόσον αυτό ήταν ρεαλιστικά δυνατό, να γίνει και μια, κατά περίπτωση, αξιολόγηση του μέτρου. Αν θα έπρεπε να είναι αυστηρότερο μερικές φορές ή και λιγότερα αυστηρό σε άλλες περιπτώσεις. Άλλη είναι μια περιοχή NATURA και άλλη είναι μια άλλη περιοχή NATURA. Χρειάζονται διαφορετικής μεταχείρισης. Αυτό παρακαλώ να το λάβετε σοβαρά υπόψη και για λόγους περιβαλλοντολογικούς και για λόγους κοινωνικούς. Ευχαριστώ πολύ. ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε την κυρία Αυγερινοπούλου. Το λόγο έχει η κυρία Μανωλάκου. ΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ (Ειδική Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε.): Στο όνομα διατήρησης και προστασίας της βιοποικιλότητας, που κατά τη γνώμη μας χρησιμοποιείται σαν άλλοθι, ουσιαστικά υποβαθμίζονται και σε μερικές περιπτώσεις ακυρώνεται και η όποια προστασία υπήρχε. Συνεπώς, πρόκειται για ένα ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο, που έρχεται να κατοχυρώσει, με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος, τις αντιπεριβαλλοντολογικές, αντιλαϊκές, φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις, που προηγήθηκαν με τον νόμο για τις ΑΠΕ και το λεγόμενο νόμο του Fast Track. Το νομοσχέδιο υπηρετεί και αυτό τη πολιτική κερδών, της πλουτοκρατίας και βεβαίως και τις

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ. 10 χρόνια εφαρμογής. ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΦΥΣΗ 2000» Δέσποινα Βώκου Πρόεδρος

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ. 10 χρόνια εφαρμογής. ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΦΥΣΗ 2000» Δέσποινα Βώκου Πρόεδρος Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ 10 χρόνια εφαρμογής ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΦΥΣΗ 2000» Δέσποινα Βώκου Πρόεδρος Σεπτέμβριος 2011 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΙΙ. ΙΙΙ. ΙV. V. Πρόλογος σ.3 Συντομογραφίες Πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

εσµεύσεις χωρίς εφαρµογή: η περιβαλλοντική νοµοθεσία στην Ελλάδα

εσµεύσεις χωρίς εφαρµογή: η περιβαλλοντική νοµοθεσία στην Ελλάδα εσµεύσεις χωρίς εφαρµογή: η περιβαλλοντική νοµοθεσία στην Ελλάδα Αθήνα, Ιούλιος 2007 Περιεχόµενα Α. Εισαγωγή... 3 Β. Πορίσµατα ανά τοµέα... 5 1. Πρόσβαση σε περιβαλλοντική πληροφορία... 5 2. Εκτίµηση περιβαλλοντικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΥ τεύχος 94. Σημείωμα Προέδρου. Συνάδελφοι,

ΤΑΥ τεύχος 94. Σημείωμα Προέδρου. Συνάδελφοι, ΤΑΥ τεύχος 94 Σημείωμα Προέδρου ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΕΕ/ΤΑΚ (ΑΠΟ 1.1.2011 ΕΩΣ 28.2.2011) 4 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ 33 ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ 34 ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 38 ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ: ΝΟΗΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 40 ΤΗΡΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πληκτρολογήστε www.pesede.gr και απλοποιήστε τη ζωή σας! ΙΑ ΡΟΜΕΣ 04 ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 10 ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 30 ΚΟΙΝΗ ΡΑΣΗ 34 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 37

Περιεχόμενα. Πληκτρολογήστε www.pesede.gr και απλοποιήστε τη ζωή σας! ΙΑ ΡΟΜΕΣ 04 ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 10 ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 30 ΚΟΙΝΗ ΡΑΣΗ 34 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 37 ιμηνιαία Έκδοση της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών ημοσίων Έργων Θεμιστοκλέους 4, 106 78 Αθήνα τηλ: 210 3814735, 210 3338759 Email: secretary@pesede.gr URL: www.pesede.gr Περιεχόμενα ΙΑ ΡΟΜΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ Θέσεις της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) για την αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης και για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. ΑΘΗΝΑ - ΜΑΡΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

XV/7009/96 EL ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΡΟΛΟΣ, Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΣΤΛΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

XV/7009/96 EL ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΡΟΛΟΣ, Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΣΤΛΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ XV/7009/96 EL ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΡΟΛΟΣ, Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΣΤΛΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Παρ. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1-1.5 2. ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕ Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.)

Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) Ελλάδος περιόδου 2014-2020 Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) επί του ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014 2020 [Δεύτερο σχέδιο υποβολή 03.09.2014] 1 Σ ελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη πρότασης για τη διατήρηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στους οικισμούς των Β. Σποράδων

Μελέτη πρότασης για τη διατήρηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στους οικισμούς των Β. Σποράδων Μελέτη πρότασης για τη διατήρηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στους οικισμούς των Β. Σποράδων 1 1 Εισαγωγή (1) Χάρτα των Ευρωπαϊκών Πόλεων Βιώσιμης Ανάπτυξης για Αειφορία στο Άαλμποργκ της Δανίας, Σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Σπάτα, 03.02.2015

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Σπάτα, 03.02.2015 Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ ΑΤ Ι Α ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ Γραφείο Δημάρχου Ταχ. Δ/νση : B.Παύλου & Δημάρχου Χρ. Μπέκα Σπάτα Ταχ. Κώδικας: 190 04 Τηλέφωνο : 213-2007300 FAX : 210 6633311

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤ ΑΡΘΡΟΝ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «Επιτάχυνση της Ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής» 1. ΑΡΘΡΟ 1 ΕΘΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Σ.Σ.Ε.Τ.Ε. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ 3/5/2012-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΙΤΑΝΙΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Σ.Σ.Ε.Τ.Ε. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ 3/5/2012-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΙΤΑΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Σ.Σ.Ε.Τ.Ε. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ 3/5/2012-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΙΤΑΝΙΑ 1 «Ο Λογ/σμός Επικούρησης» και οι προθέσεις της Διοίκησης της ΕΤΕ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΟΣ Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ζ. ΜΕΚΟΣ ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Ι ΑΚΤΟΡΙΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΙΩΝΑΣ ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΙΩΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

3 Χαρτογράφηση της Υφιστάμενης Κατάστασης στη Διαχείριση της Ηλικίας. Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) Αθήνα, Νοέμβριος 2007 ΔΡΑΣΗ:

3 Χαρτογράφηση της Υφιστάμενης Κατάστασης στη Διαχείριση της Ηλικίας. Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) Αθήνα, Νοέμβριος 2007 ΔΡΑΣΗ: ΔΡΑΣΗ: ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ: 3 Χαρτογράφηση της Υφιστάμενης Κατάστασης στη Διαχείριση της Ηλικίας ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ: Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) Δρ. Αφροδίτη Μακρυγιάννη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΟΜΙΛΟΥ ΙΤΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ Α.Π.Ε.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΟΜΙΛΟΥ ΙΤΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ Α.Π.Ε. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΟΜΙΛΟΥ ΙΤΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ Α.Π.Ε. Άρθρο 2 Παράγραφος 1, εδάφιο ε) «ε) Της ωριμότητας της διαδικασίας υλοποίησης του έργου, όπως αυτή προκύπτει από μελέτες που έχουν εκπονηθεί, γνωμοδοτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης Θεωρούµε ότι µε τον όρο Χωροταξία, περιλαµβάνονται οι δύο άλλες ενότητες Περιφερειακή Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Κυρία Πρόεδρε Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Κυρία Πρόεδρε Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, Κυρία Πρόεδρε Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, Η ανάκτηση της λαϊκής μας κυριαρχίας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της χώρας μας στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ 1. Του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, νομίμως εκπροσωπούμενου. 2. Του Δήμου Αλίμου, νομίμως εκπροσωπούμενου. ΚΑΤΑ 1) Του «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Προτάσεις της CRPM µε την ευκαιρία της δεύτερης έκθεσης για την οικονοµική και κοινωνική συνοχή : «10 θέµατα για τη συζήτηση» Κείµενο που εγκρίθηκε από το Πολιτικό Γραφείο

Διαβάστε περισσότερα

Πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση Ο οδηγός σας στα θεσμικά όργανα της ΕΕ Ευρωπαϊκή Ένωση ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗ: 9 Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ: ενεργού γήρανσης από τις επιχειρήσεις

ΔΡΑΣΗ: 9 Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ: ενεργού γήρανσης από τις επιχειρήσεις ΔΡΑΣΗ: 9 Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ: ενεργού γήρανσης από τις επιχειρήσεις Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: ενεργού γήρανσης από τις επιχειρήσεις ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων των μαθητών του ΕΠΑΛ Νάξου σε σχέση με το αιολικό πάρκο της περιοχής τους

Διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων των μαθητών του ΕΠΑΛ Νάξου σε σχέση με το αιολικό πάρκο της περιοχής τους Έρκυνα, Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Επιστημονικών Θεμάτων, Τεύχος 2ο, 107 133, 2014 Διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων των μαθητών του ΕΠΑΛ Νάξου σε σχέση με το αιολικό πάρκο της περιοχής τους Αντώνιος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣHΣ 1974-2011

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣHΣ 1974-2011 Δημήτριος Γ. Σιούφας ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣHΣ 1974-2011 ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣHΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑ 2012 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα και Τουριστική Πολιτιστική Ανάπτυξη

Επιχειρηματικότητα και Τουριστική Πολιτιστική Ανάπτυξη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Επιχειρηματικότητα και Τουριστική Πολιτιστική Ανάπτυξη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Ειρήνη Σωπασή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 2013/11/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΑ 2013/11/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 18.6.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 165/63 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2013/11/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Μαΐου 2013 για την εναλλακτική επίλυση καταναλωτικών διαφορών

Διαβάστε περισσότερα

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιάννη Ξανθόπουλου,

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιάννη Ξανθόπουλου, ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΡΑΜΑΣ = ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β = ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 170 = ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 {2 {3 {4 {5 { 6 7 Διαβάστε σ αυτό το φύλλο { 8 9 {10 {11 {12 Νέα από την Οικολογική Κίνηση

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013. Επιχειρησιακό Πρόγραµµα. Τίτλος: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κωδικός Ε.Π.: 1 CCI: 2007GR161PO005 ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ

Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013. Επιχειρησιακό Πρόγραµµα. Τίτλος: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κωδικός Ε.Π.: 1 CCI: 2007GR161PO005 ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013 Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Τίτλος: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κωδικός Ε.Π.: 1 CCI: 2007GR161PO005 ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ Αθήνα, Μάρτιος 2007 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις Χτίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Στρατηγική και Πολιτικές για Ταχεία Περιφερειακή Ανάπτυξη, Ισχυρές Επιχειρήσεις και Αποτελεσματικό Ανθρώπινο Δυναμικό ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ.. 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ... 5 ΙΙΙ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ... 7 IV. ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ... 10

Ι. ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ... 5 ΙΙΙ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ... 7 IV. ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ... 10 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 Ι. ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ... 5 ΙΙΙ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ... 7 IV. ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ... 10 V. 1 η ΦΑΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ... 12 Α.1 - ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΟΤΑ... 13 Α.1.1 - Κατάσταση και

Διαβάστε περισσότερα