ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ"

Transcript

1 ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Η κατεύθυνση που αφορά τη «Δ/νση φωτογραφίας», διαρθρώνεται σε εννέα θεµατικούς κύκλους που εµβαθύνουν στην τεχνική, την αισθητική, την ιστορία και την εξέλιξη της «κινούµενης εικόνας» (cinematography), µε έµφαση στις αφηγηµατικές πιθανότητες που προκύπτουν από τη δηµιουργική χρήση της σύνθεσης του κάδρου, του φωτισµού και της κίνησης της µηχανής λήψης. Η ενότητα «Δ/νση-φωτογραφίας», αποτελείται από καλλιτεχνικά µαθήµατα µε εργαστηριακή προσέγγιση, µε εµβάθυνση στις τεχνικές γυρίσµατος µέσα από ασκήσεις που αφορούν την πρακτική εφαρµογή σύνθεσης-κάδρου, κίνησης και φωτισµού. Τα µαθήµατα διδάσκονται από τους διευθυντές φωτογραφίας Πάνο Σαλαπάτα (Λέκτορας) & Δηµήτρη Θεοδωρόπουλο (Aν. Καθηγητής). Προβλέπεται ηλεκτρονική ανάρτηση των µαθηµάτων µέσω του προγράµµατος e-blackboard του ΑΠΘ, ενώ χρήσιµες πληροφορίες παρουσιάζονται συγκεντρωµένες στις ιστοσελίδες των διδασκόντων, (µε έµφαση στις απαιτήσεις των τριών πρώτων ακαδηµαϊκών ετών), όπως επίσης γενικότερες πληροφορίες που αφορούν ζητήµατα κι ενηµέρωση σχετικά µε θέµατα, τεχνικές και ενηµέρωση για τις εξελίξεις της σύγχρονης κινηµατογραφίας, εντοπίζονται στα & Αναλυτικά στοιχεία για τις απαιτούµενες εργασίες των µαθηµάτων που αφορούν το τέταρτο ακαδηµαϊκό έτος προβλέπονται στο Σκοπός και αντικείµενο των µαθηµάτων Τα µαθήµατα που αφορούν την ενότητα «Διεύθυνσης φωτογραφίας», έχουν σκοπό να εµβαθύνουν στην οπτική παιδεία των φοιτητών που τα παρακολουθούν, είτε για να οδηγηθούν στη σχετική κατεύθυνση του γνωστικού αντικειµένου, είτε επειδή απλά επιθυµούν να αποκτήσουν γνώση των µεθόδων κινηµατογραφικής έκφρασης, που χαρακτηρίζονται από την κίνηση της µηχανής λήψης, το κάδρο και τη σύνθεση, τέλος δε από τις δηµιουργικές εφαρµογές του φωτισµού.

2 Μαθησιακά αποτελέσµατα των µαθηµάτων Τα µαθησιακά αποτελέσµατα προκύπτουν από την κατάκτηση των γνώσεων που αφορούν την οπτική αφηγηµατική προσέγγιση, µε εφαρµογή των κανόνων που προκύπτουν από τη δηµιουργική χρήση του µέσου, όπως χαρακτηρίζεται από τις δυνατότητες που προτείνονται από τις ιδιότητες των φακών, των γωνιών λήψης, των συνθέσεων των κάδρων, της κίνησης της µηχανής λήψης, τέλος δε από το πως εντάσσονται σε αφηγηµατικές οπτικοακουστικές πιθανότητες. Οι ασκήσεις που προβλέπονται στα πλαίσια των µαθηµάτων, όπως και η εµπειρία που προκύπτει από τη χρήση διαφορετικών µηχανών λήψεως ποικίλων formats, οδηγούν σε µία φυσική άνεση µε τις τεχνολογικές απαιτήσεις του µέσου, µε αποτέλεσµα τη δηµιουργική του εφαρµογή σε ποικίλες αφηγηµατικές πιθανότητες, είτε τεκµηρίωσης είτε µυθοπλασίας. Διδακτικές και µαθησιακές µέθοδοι Η εµβάθυνση στην ιστορία όπως και στην τεχνολογική και αισθητική εξέλιξη του κινηµατογράφου, σε συνοµιλία και µε άλλες µορφές καλλιτεχνικής εικαστικής οπτικής έκφρασης, οδηγούν σε εφαρµογές µέσω ασκήσεων découpage, κινήσεων µηχανής λήψης, τέλος δε φωτισµού. Οι εγγεγραµµένοι φοιτητές αναλαµβάνουν κυκλικά όλους τους ρόλους του συνεργείου-εικόνας σε µία εκδοχή γυρίσµατος, κάνοντας εξάσκηση είτε στην κάµερα, την εστίαση, το φωτισµό, είτε έχοντας κάποιο υποστηρικτικό ρόλο στην κίνηση της µηχανής λήψης, µε στόχο την εκµάθηση µίας στρατηγικής προσέγγισης, που εφαρµόζεται εν συνεχεία σε διάφορες πιθανότητες γυρισµάτων. Μέθοδοι αξιολόγησης-βαθµολόγησης Είναι απαραίτητη η παρουσία και η ενεργή δηµιουργική συµµετοχή των φοιτητών στη διαδικασία των µαθηµάτων, καθώς η εργαστηριακή τους φύση, δεν οδηγεί απλά σε τριβή κι εµπειρία µε τις τεχνολογικές απαιτήσεις του κινηµατογραφικού µέσου, όπως και µε τους κανόνες της κινηµατογραφικής διαδικασίας, ταυτόχρονα προκύπτει και η διάθεση που έχουν να εµβαθύνουν σε κάποιον τοµέα της εικόνας, όπως και η οπτική προσέγγιση των πιθανών αφηγηµατικών εφαρµογών. Με την εξαίρεση των µαθηµάτων που αφορούν την ιστορία και την εξέλιξη του µέσου, όπου προβλέπονται σχετικά γραπτές εργασίες, ο κύριος όγκος των µαθηµάτων που αφορούν την κατεύθυνση, προβλέπει τη δηµιουργία µικρών οπτικοακουστικών κατασκευών, µε στόχο την παρουσίαση των δυνατοτήτων που κατακτήθηκαν κατά τη διάρκεια των εξαµήνων. Το σύνολο της βαθµολογίας προκύπτει από έναν συνδυασµό παρουσίας, ενεργής δηµιουργικής συµµετοχής, τέλος δε από τις απαιτούµενες εργασίες όπως και τις αντίστοιχες παρουσιάσεις, τους στο τέλος των εξαµήνων. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ I Κωδικός: 1ΦΩ2 Σύντοµη περιγραφή: Εισαγωγή στην εικόνα Διδάσκων: Παναγιώτης Σαλαπάτας Εξάµηνο: 1 ο εξάµηνο Μία γενική εισαγωγή σε θέµατα που αφορούν την εικόνα και την αισθητική της. Μελέτη των µηχανών λήψης, των ιδιοτήτων των φακών, της σύνθεσης του κάδρου και των αισθητικών πιθανοτήτων που προκύπτουν. Αναφορά στην στατική-καλλιτεχνική φωτογραφία, στην κινηµατογραφική εικόνα, καθώς και στη ζωγραφική. Προβλέπονται µικρές φωτιστικές ασκήσεις µε έµφαση στο συναίσθηµα και την εικόνα.

3 1. Κατσάγγελος Γιώργος, Από την camera obscura στο CCD, University Studio Press, Hedgecoe John, Tο βιβλίο του φωτογράφου, Μωρεσόπουλος/Φωτογραφία, Barthes Roland, O φωτεινός θάλαµος, Κέδρος, Ξανθάκης Άλκης, Ιστορία της φωτογραφικής αισθητικής, Αιγόκερως, Λυκάκης Μάνος, Ψηφιακή φωτογραφία, Photoshop-Lightroom, Ακαδηµία δηµιουργικής φωτογραφίας, Καρκαγιάννης Α. - Χουρµουζιάδης Γ., Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα, εκδόσεις ΚΑΠΟΝ/Μουσείο Μπενάκη, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ II Κωδικός: 2ΦΩ2 Σύντοµη περιγραφή: Ιστορία της διεύθυνσης φωτογραφίας Ι Διδάσκων: Παναγιώτης Σαλαπάτας Εξάµηνο: 2 ο εξάµηνο Αναφορές στα πρώτα χρόνια του κινηµατογράφου και στο πως χρησιµοποιείται δηµιουργικά το φως, η κάµερα και οι φακοί. Εµβάθυνση στη γλώσσα της πρώτης περιόδου που αφορά τον Βωβό κινηµατογράφο, όπως και το ξεκίνηµα του Χόλλυγουντ. Παράλληλα παρουσιάζεται και αναλύεται η εικόνα του Ευρωπαϊκού «σινεµά». Έµφαση στο Γερµανικό εξπρεσιονισµό, όπως και παράλληλα στις εκφάνσεις του πρώϊµου Σκανδιναβικού, Γαλλικού, Σοβιετικού κινηµατογράφου, τέλος δε στις εκδοχές του «φίλµ-νουάρ». Η έλευση του χρώµατος, η χρήση και ο ρόλος του στην πρώτη περίοδο. Προβλέπεται προβολή χαρακτηριστικών σκηνών, από επιλεγµένες ταινίες που εκπροσωπούν διάφορες εθνικές κινηµατογραφίες. 1. Κατσάγγελος Γιώργος, Από την camera obscura στο CCD, University Studio Press, Ξανθάκης Άλκης, Ιστορία της φωτογραφικής αισθητικής, Αιγόκερως, Sontag Susan, Περί φωτογραφίας, Φωτογράφος, Flusser Vilém, Προς µια φιλοσοφία της φωτογραφίας, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης/University Studio Press, Hunter, Biver, Fuqua, Φως, επιστήµη και µαγεία, Ακαδηµία δηµιουργικής φωτογραφίας, Σκιαδόπουλος Σπύρος, Ο µαγικός κόσµος της φωτογραφίας, Leica Academy, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ III Κωδικός: 3ΦΩ2 Σύντοµη περιγραφή: Ιστορία της διεύθυνσης φωτογραφίας ΙΙ Διδάσκων: Παναγιώτης Σαλαπάτας Εξάµηνο: 3 ο εξάµηνο Αναφορά σε εθνικές κινηµατογραφίες, ιδιαίτερα από την περίοδο της έλευσης του ήχου. Η εξέλιξη της εικόνας στον κινηµατογράφο του Χόλλυγουντ, από την περίοδο του ήχου, ως την δεκαετία 70. Η εικόνα του Ιταλικού νεορεαλισµού, οι νεωτερισµοί στη Γαλλική Nouvelle Vague. Οι εκδοχές του κινηµατογράφου της Άπω Ανατολής και της Αυστραλίας.

4 Αισθητική και τεχνικές στην εικόνα του avant-garde (πειραµατικού) κινηµατογράφου. Η σύγχρονη ψηφιακή κινηµατογραφία. Μικρές ασκήσεις φωτισµού που βασίζονται σε φωτιστικές συνθήκες από επιλεγµένες σκηνές διάφορων ταινιών. 2. Ζιώγας Γιάννης, Ο Ταρκόφσκι στη Χαλκίδα, Αιγόκερως, Μαρκόπουλος Γκρέγκορυ, Βουστροφηδών & άλλα γραπτά, Άγρα, Στάθη Ειρήνη, Σηµεία και σύµβολα στη φιλµική γλώσσα, Αιγόκερως, Σολδάτος Γιάννης, Ιστορία του γυµνού στον κινηµατογράφο, Ψυχογιός, Σκοπετέας Γιάννης, Η βιντεοκάµερα και η οπτικοακουστική καταγραφή, εκδόσεις περιοδικού Φωτογράφος, 2010 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ IV Κωδικός: 4ΦΩ1 Διδάσκων: Παναγιώτης Σαλαπάτας Εξάµηνο: 4 ο εξάµηνο Μελέτη πάνω στα οπτικά στοιχεία της κινηµατογραφικής εικόνας. Ανάλυση της ακολουθίας των εικόνων που δοµούν µία σκηνή, ως µέρος µίας ταινίας. Αναπτύσσεται η προσέγγιση του Bruce Block στο βιβλίο του The visual story, Seeing the structure of film, TV & new media. Πρακτικές ασκήσεις εφαρµογής των αισθητικών επιλογών που αφορούν τη Διεύθυνση φωτογραφίας, σε µορφή µικρών σκηνών. Μελέτη του φυσικού φωτός, µε απώτερο σκοπό την κινηµατογράφηση σκηνών ντοκιµαντέρ. Προβλέπονται επίσης µικρές πρακτικές ασκήσεις σε συνθήκες φυσικού φωτός. 1. Juniper Adam, Newton David, 101 TOPTIPS για DSLR VIDEO, Nexus, Mathias Harry, Patterson Richard, Ηλεκτρονική κινηµατογραφία, Γ. Παροίκος & ΣΙΑ ΕΕ, Siety Emmanuel, Το πλάνο, Πατάκης, Livingstone Margaret, Όραση & Τέχνη, η βιολογία της όρασης, Επιστηµονικές εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε., Σκοπετέας Γιάννης, Η βιντεοκάµερα και η οπτικοακουστική καταγραφή, εκδόσεις περιοδικού Φωτογράφος, Hunter, Biver, Fuqua, Φως, επιστήµη και µαγεία, Ακαδηµία δηµιουργικής φωτογραφίας, Zettl Herbert, Εφαρµοσµένη Αισθητική στην Τηλεόραση και τον Κινηµατογράφο: Εικόνα, Ηχος, Κίνηση, Γ. Παροίκος & ΣΙΑ ΕΕ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ V Κωδικός: 5ΦΩ1 Διδάσκοντες: Παναγιώτης Σαλαπάτας & Δηµήτρης Θεοδωρόπουλος Εξάµηνο: 5 ο εξάµηνο Προσέγγιση της Διεύθυνσης φωτογραφίας µέσα από ασκήσεις µε ποικίλες ψηφιακές µηχανές

5 λήψης, όπου εφαρµόζονται βασικές τεχνικές «γυρίσµατος», µε έµφαση στη σύνθεση, την κίνηση και τη δηµιουργική χρήση φακών, καθώς και γωνιών λήψης. Προβλέπεται συνεργασία µε το Εργαστήριο Σκηνοθεσίας V: Ετερογένεια του κινηµατογραφικού µέσου Ι, Χώρος και φως. Οι φοιτητές θα πρέπει να πραγµατοποιήσουν µία µικρή ταινία, µε βάση τις ανωτέρω τεχνικές. 2. Σολδάτος Γιάννης, Οδύσσειες σωµάτων στο έργο του Νίκου Κούνδουρου, Αιγόκερως, Παπαστάθης Λάκης, Όταν ο Δαµιανός γύριζε την Ευδοκία, Πατάκης, Σολδάτος Γιάννης, Ιστορία του γυµνού στον κινηµατογράφο, Αιγόκερως, Καβάγιας Γ., Κινηµατογράφος χωρίς µυστικά και η τέχνη του οπερατέρ, Καστανιώτης, Σκοπετέας Γιάννης, Η βιντεοκάµερα και η οπτικοακουστική καταγραφή, εκδόσεις περιοδικού Φωτογράφος, 2010 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ VI Κωδικός: 7ΦΩ1 Σύντοµη περιγραφή: χρήση µηχανών λήψης διαφόρων µεθόδων ψηφιακής εγγραφής. Εισαγωγή σε θέµατα φωτισµού. Διδάσκων: Δηµήτρης Θεοδωρόπουλος Εξάµηνο: 7 ο εξάµηνο ECTS: 5 Πρόκειται για εργαστηριακής προσέγγισης µάθηµα, που εµβαθύνει στη χρήση ποικίλων µηχανών λήψης, διαφόρων µεθόδων ψηφιακής εγγραφής (RAW/DNG-Prores). Εξετάζονται οι δυνατότητες που προσφέρουν τα µέσα γυρίσµατος, καθώς και οι εφαρµογές τους σε συνδυασµό µε ασκήσεις σε διάφορες φωτιστικές συνθήκες. Εισαγωγή σε ζητήµατα δηµιουργικής προσέγγισης φωτισµού. Αντικείµενο της απαιτούµενης εργασίας θα είναι µία µικρή ταινία, όπου θα εφαρµοστούν οι τεχνικές δυνατότητες που έχουν αναλυθεί. 2. Pastoureau Michel, Μπλε, η ιστορία ενός χρώµατος, Μελάνι, Lynch David, Κυνηγώντας το µεγάλο ψάρι, Πατάκης, Σολδάτος Γιάννης, Ιστορία του γυµνού στον κινηµατογράφο, Αιγόκερως, Liz Wells (επιµ.), Εισαγωγή στη Φωτογραφία, Πλέθρον, Κουλέσοφ Λεβ, Η Τέχνη του Κινηµατογράφου, Αιγόκερως, Συλβέστερ Ντέϊβιντ, Η ωµότητα των πραγµάτων, Άγρα, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ VII Κωδικός: 7ΦΩ2 Σύντοµη περιγραφή: τεχνικές φωτισµού, δηµιουργική χρήση φίλτρων στη µηχανή λήψης και τα φωτιστικά σώµατα Διδάσκων: Δηµήτρης Θεοδωρόπουλος Εξάµηνο: 7 ο εξάµηνο

6 ECTS: 5 Στα πλαίσια της εργαστηριακής φύσης του µαθήµατος προβλέπεται µελέτη, πρακτική εξάσκηση, όπως και εφαρµογές τεχνικών φωτισµού, σε συνδυασµό µε τη δηµιουργική χρήση φίλτρων χρωµατικών, διορθωτικών και διάχυσης στη µηχανή λήψης και τα φωτιστικά σώµατα. Προσεγγίσεις µέσα από ασκήσεις γυρίσµατος πλάνων & σκηνών, από χαρακτηριστικές ταινίες του παγκόσµιου κινηµατογράφου, όπου δοκιµάζονται και αναλύονται, οι τεχνικές και οι αισθητικές επιλογές που χρησιµοποιήθηκαν κατά τη λήψη τους. Η εργασία σε µορφή ταινίας, θα είναι µία επαναπροσέγγιση (remake), σκηνής από τις ταινίες που θα µελετηθούν. 2. Ταρνανάς Ανδρέας, Το ανοιχτό παράθυρο, Αιγόκερως, Σούµας Θόδωρος, Εθνικές κινηµατογραφίες στιλ & σκηνοθέτες, Αιγόκερως, Σολδάτος Γιάννης (επιµ.), Κινηµατογράφος, ντανταϊσµός, σουρεαλισµός, Αιγόκερως, Liz Wells (επιµ.), Εισαγωγή στη Φωτογραφία, Πλέθρον, Ζιώγας Γιάννης, Παναγιωτόπουλος Νίκος, Πετσίνη Πηνελόπη Global Landscapes, Αιγόκερως, Παναγιωτόπουλος Νίκος, Από το καλάθι των αχρήστων, Πατάκης, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ VIII Κωδικός: 8ΦΩ1 Σύντοµη περιγραφή: έµφαση στο σχεδιασµό και τις δηµιουργικές προσεγγίσεις φωτισµού Διδάσκων: Δηµήτρης Θεοδωρόπουλος Εξάµηνο: 8 ο εξάµηνο ECTS: 5 Προβλέπεται εµβάθυνση σε ζητήµατα, τεχνικές όπως και διάφορες πιθανότητες και συνθήκες χρήσης φωτιστικών σωµάτων, διαµέσου ασκήσεων φωτισµού σε φυσικούς & τεχνητούς («σετ» / «πλατό») χώρους, µε έµφαση στο γύρισµα σύνθετων ολοκληρωµένων σκηνών, εσωτερικών & εξωτερικών πλάνων. Απαιτείται το γύρισµα πρωτότυπης σκηνής µε θεµατική προσέγγιση, την εφαρµογή των τεχνικών γυρίσµατος που θα έχουν διερευνηθεί. 2. Ecco Umberto, Ιστορία της οµορφιάς, Καστανιώτης, Juniper Adam, Newton David, 101 TOPTIPS για DSLR VIDEO, Nexus, Σολδάτος Γ., Κινηµατογράφος, ντανταϊσµός, σουρεαλισµός, Αιγόκερως, Παναγιωτόπουλος Νίκος, Από το καλάθι των αχρήστων, Πατάκης, Ντυσάν Μαρσέλ, Ο µηχανικός του χαµένου χρόνου, Άγρα, Hunter, Biver, Fuqua, Φως, επιστήµη και µαγεία, Ακαδηµία δηµιουργικής φωτογραφίας, Livingstone Margaret, Όραση & Τέχνη, η βιολογία της όρασης, Επιστηµονικές εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε., 2010.

7 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ IX Κωδικός: 8ΦΩ2 Σύντοµη περιγραφή: χρήση ψηφιακών (RAW/DNG & HD) κινηµατογραφικών µηχανών λήψης. Διδάσκων: Δηµήτρης Θεοδωρόπουλος Εξάµηνο: 8ο εξάµηνο ECTS: 5 Χρήση ψηφιακών ( RAW/DNG & HD) κινηµατογραφικών µηχανών λήψης, µε ιδιαίτερα εξελιγµένες εφαρµογές µέσα από εργαστηριακές ασκήσεις. Δηµιουργική εφαρµογή όλων των γνώσεων και τεχνικών που έχουν κατακτηθεί κατά τα προηγούµενα εξάµηνα, µε την κινηµατογράφηση, ασκήσεων σύνθεσης-κάδρου, κίνησης της µηχανής λήψης και σχεδιασµού του φωτισµού. Εµβάθυνση σε εργαστηριακά ζητήµατα επεξεργασίας εικόνας. Κινηµατογράφηση µιας µικρής ταινίας σε RAW/DNG & HD, όπου θα εξεταστούν οι δυνατότητες που προσφέρει το µέσον. 2. Ecco Umberto, Ιστορία της ασχήµιας, Καστανιώτης, Σαββόπουλος Χάρης, Ερµηνείες του πραγµατικού. H σύγχρονη τέχνη στη δεκαετία του 1980, Πλέθρον, Παπαστάθης Λάκης, Όταν ο Δαµιανός γύριζε την Ευδοκία, Πατάκης, Κουνέλλης Γιάννης, Λιµναία Οδύσσεια, Άγρα, Siety Emmanuel, Το πλάνο, Πατάκης, Σκοπετέας Γιάννης, Η βιντεοκάµερα και η οπτικοακουστική καταγραφή, εκδόσεις περιοδικού Φωτογράφος, Zettl Herbert, Εφαρµοσµένη Αισθητική στην Τηλεόραση και τον Κινηµατογράφο: Εικόνα, Ηχος, Κίνηση, Γ. Παροίκος & ΣΙΑ ΕΕ, 1999.

8 ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Δ/ΝΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Ο εξοπλισµός που προβλέπεται, ανανεώνεται τεχνολογικά σε ετήσια βάση, περιλαµβάνει δε πλήρη σετ ποικίλων φωτιστικών σωµάτων τύπων, Dedo & Kinoflo, προβολείς fresnel & open face τύπου Arri & Sachtler, τέλος δε πλήρη σετ τύπου LED-F&V. Συµπεριλαµβάνονται επίσης συστήµατα ελέγχου του φωτός, αποτελούµενα από ολοκληρωµένα σετ παρελκοµένων όπως, flags & nets, magic-arms, clamps κλπ, διαφόρων τύπων χρωµατικά φίλτρα και ζελατίνες διάχυσης. Τα µαθήµατα πραγµατοποιούνται µε ψηφιακές µηχανές λήψης, super35mm Sony F-3 µε εγγραφέα AJA Ki Pro Mini, Blackmagic Cinema Camera 2.5K, JVC-700 HD & HDSLR Canon 7D, όλες σε πλήρη σετ µε αντίστοιχα ηλεκτρονικά viewfinders & onboard monitors, σετ-φακών, Sony (Zoom 11-16mm, Primes mm), SamyangCine/VDSLR (Primes mm), Zoom Canon (JVC/14 x 4.4mm & Canon 7D/15-85mm), 4 x matte-box & follow focus, βάσεις ώµου, 2 x HD monitors 24 -JVC & Ikegami, 3 x Φωτόµετρα τύπων Minolta & Spectra/Spot & Reflected, τέλος δε κεφαλές και τριπόδια τύπων O Connor 1030D, Manfrotto 504HD, Secced, Sachtler FSB-8, αντίστοιχα. Χρησιµοποιούνται φίλτρα Tiffen & Formatt διορθωτικά, χρωµατικά & διαφόρων τύπων διάχυσης (διαστάσεων 4 x 4). Προβλέπεται σύστηµα υποστήριξης της κίνησης, Dolly & Bazooka-σετ τύπου Egripment, όπως και Μini-jib & Slider τύπου Floatcam, µε βάση στήριξης Manfrotto. Για τις ανάγκες των µαθηµάτων χρησιµοποιείται Sony HD-projector. Κατά τη διάρκεια του ακαδηµαϊκού έτους παρουσιάζονται από εκπροσώπους συναφών εταιριών νέες τεχνολογικές προτάσεις στο χώρο της εικόνας, πραγµατοποιούνται δε επισκέψεις σε εργαστήρια, τέλος προβλέπονται σεµινάρια από καλεσµένους επισκέπτες του κινηµατογραφικού χώρου.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Καλών Τεχνών, Τµήµα. κινηµατογράφου

Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Καλών Τεχνών, Τµήµα. κινηµατογράφου profile:layout 1 5/14/10 10:24 AM Page 1 ηµήτρης Θεοδωρόπουλος, /ντής φωτογραφίας, επ. Καθηγητής ΑΠΘ thinktank@ath.forthnet.gr Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Καλών Τεχνών, Τµήµα κινηµατογράφου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2013-14

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2013-14 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Εργαστήρια Δια Βίου Εκπαίδευσης Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΤΕΕΤ-ΠΔΜ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2013-14 Δια Βίου Πρόγραμμα,

Διαβάστε περισσότερα

Τηλέφωνο: (210) 920 1062. Fax: (210) 922 0832. http://cmc.panteion.gr. http://twitter.com/cmc_panteion. Γιάννης Σκαρπέλος ηµήτρης Ντούνας

Τηλέφωνο: (210) 920 1062. Fax: (210) 922 0832. http://cmc.panteion.gr. http://twitter.com/cmc_panteion. Γιάννης Σκαρπέλος ηµήτρης Ντούνας ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΜΕΣΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Οδηγός Σπουδών 2010-2011 2011 ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ιεύθυνση: Τµήµα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισµού Πάντειο Πανεπιστήµιο Λεωφόρος

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρια Δραστηριότητες ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Εργαστήρια Δραστηριότητες ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Εργαστήρια Δραστηριότητες ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ www.amc.edu.gr Η πρώτη ιδιωτική Πολυτεχνική Σχολή στην Ελλάδα! Η Σχολή Η Πολυτεχνική Σχολή του Μητροπολιτικού Κολλεγίου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕ 12 ΤΟΜΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, 94 ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ, 212 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, 22.186 Τ.Μ.

ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕ 12 ΤΟΜΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, 94 ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ, 212 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, 22.186 Τ.Μ. a r t & design ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕ 12 ΤΟΜΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, 94 ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ, 212 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, 22.186 Τ.Μ. a r t & design ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Με 40 χρόνια εμπειρίας, συνεχούς

Διαβάστε περισσότερα

1 Στοιχεία δημοσίευσης στο τέλος του κειμένου.

1 Στοιχεία δημοσίευσης στο τέλος του κειμένου. Προτάσεις Οπτικοακουστικής Παιδείας στο χώρο της Τυπικής Εκπαίδευσης Ιδιαιτερότητες, αιτήματα και οργανωτικές δυσκολίες που συνεπάγονται οι επικρατέστερες διατυπωμένες προτάσεις και αναζήτηση συνθετικής

Διαβάστε περισσότερα

Sony PMW-F3, η κάµερα σαν µουσικό όργανο...

Sony PMW-F3, η κάµερα σαν µουσικό όργανο... ηµήτρης Θεοδωρόπουλος, /ντής φωτογραφίας, επ. Καθηγητής ΑΠΘ ηµήτρης Θεοδωρόπουλος & Wictor Roch Dobraczynski thinktank@ath.forthnet.gr - www.theodoropoulos.info Sony PMW-F3, η κάµερα σαν µουσικό όργανο...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. δηγός πουδών

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. δηγός πουδών ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ δηγός πουδών Τµήµατος Βιβλιοθηκονοµίας και Συστηµάτων Πληροφόρησης Θεσσαλονίκη 2010 2 Πίνακας περιεχομένων Ο..5

Διαβάστε περισσότερα

01:Layout 1 7/21/14 1:46 PM Page 1

01:Layout 1 7/21/14 1:46 PM Page 1 01:Layout 1 7/21/14 1:46 PM Page 1 01:Layout 1 7/21/14 1:51 PM Page 1 Παρουσίαση Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Αν. Καθηγητής, ΑΠΘ, Διευθυντής φωτογραφίας, GSC www.theodoropoulos.info SONY F-5/55, FS-700, F-65

Διαβάστε περισσότερα

Σ Χ Ε Δ Ι Ο. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. «Οργάνωση και Λειτουργία Ανωτέρων Σχολών Κινηματογραφίας Τηλεόρασης» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Σ Χ Ε Δ Ι Ο. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. «Οργάνωση και Λειτουργία Ανωτέρων Σχολών Κινηματογραφίας Τηλεόρασης» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Σ Χ Ε Δ Ι Ο ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. «Οργάνωση και Λειτουργία Ανωτέρων Σχολών Κινηματογραφίας Τηλεόρασης» Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ α) Του άρθρου παρ. 1γ

Διαβάστε περισσότερα

2. Επαγγελματικός τομέας στον οποίο ανήκει η ειδικότητα: Τομέας εφαρμοσμένων τεχνών.

2. Επαγγελματικός τομέας στον οποίο ανήκει η ειδικότητα: Τομέας εφαρμοσμένων τεχνών. ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ 1. Ονομασία ειδικότητας: Εικονογράφος - σκιτσογράφος (illustrator/cartoonist) 2. Επαγγελματικός τομέας στον οποίο ανήκει η ειδικότητα: Τομέας εφαρμοσμένων τεχνών. 3. Τίτλος αποφοίτησης για εισαγωγή:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ -70- -71-

ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ -70- -71- ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ -70- -71- ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Διδακτορικό Πρόγραμμα στις Εφαρμοσμένες Τέχνες PhD

Διαβάστε περισσότερα

A bout de souffle, 17 Αυγούστου 12 Σεπτέµβρη, 1959

A bout de souffle, 17 Αυγούστου 12 Σεπτέµβρη, 1959 1 A bout de souffle, 17 Αυγούστου 12 Σεπτέµβρη, 1959 Διακρίσεις: Φεστιβάλ Βερολίνου 1960 - Αργυρή Άρκτος για την καλύτερη σκηνοθεσία, Prix Méliès 1960, Prix Jean-Vigo 1960. Διανοµή στις αίθουσες, 16 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Ι ΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΤΑΜ ΠΙ) -------------------------------------------------------------------------------- ΟΜΑ Α

Διαβάστε περισσότερα

Η κινηματογραφική ταινία στο μάθημα της λογοτεχνίας στην ελληνική εκπαίδευση

Η κινηματογραφική ταινία στο μάθημα της λογοτεχνίας στην ελληνική εκπαίδευση Giotopoulou, K., 2013. Η κινηματογραφική ταινία στο μάθημα της λογοτεχνίας στην ελληνική εκπαίδευση. In M. Tsianikas, N. Maadad, G. Couvalis, and M. Palaktsoglou (eds.) "Greek Research in Australia: Proceedings

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «CINE ΔΡΑΣΕΙΣ» ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «CINE ΔΡΑΣΕΙΣ» ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΝΗΛΙΚΕΣ Αστική - Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ημιουργική Ομάδα για την Ανάπτυξη της Οπτικοακουστικής Επικοινωνίας και Έκφρασηςτων Νέων Ανθρώπων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «CINE ΔΡΑΣΕΙΣ» ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα του Τμήματος Γαλλικών Σπουδών (ΓΣ) και Σύγχρονων Γλωσσών (ΣΓ) οδηγεί στην απόκτηση δύο πτυχίων:

Το πρόγραμμα του Τμήματος Γαλλικών Σπουδών (ΓΣ) και Σύγχρονων Γλωσσών (ΣΓ) οδηγεί στην απόκτηση δύο πτυχίων: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Το πρόγραμμα του Τμήματος Γαλλικών Σπουδών (ΓΣ) και Σύγχρονων Γλωσσών (ΣΓ) οδηγεί στην απόκτηση δύο πτυχίων: A. Πτυχίο στη Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία B. Πτυχίο στις Σύγχρονες Γλώσσες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗ&ΜΜΕ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗ&ΜΜΕ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΥΡΓΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΜΕ ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗ&ΜΜΕ Ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 http://www.infomm.teipat.gr Πύργος, Νοέμβριος 2011 Πίνακας περιεχομένων Πρόλογος...

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη διαδραστικού εκπαιδευτικού λογισμικού για τη διδασκαλία του μαθήματος "Σχεδίαση με χρήση Η/Υ" στην τεχνική εκπαίδευση

Ανάπτυξη διαδραστικού εκπαιδευτικού λογισμικού για τη διδασκαλία του μαθήματος Σχεδίαση με χρήση Η/Υ στην τεχνική εκπαίδευση ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ανάπτυξη διαδραστικού εκπαιδευτικού λογισμικού για τη διδασκαλία του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΜΠΣ Νίκος Ναγόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κώστας Ρόντος, Αναπληρωτής Καθηγητής

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΜΠΣ Νίκος Ναγόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κώστας Ρόντος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΜΠΣ) Έρευνα για την Τοπική Κοινωνική Ανάπτυξη και Συνοχή, http://www.soc.aegean.gr/index.php/gr-metaptixiaka-ps/gr-etkas ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΜΠΣ Νίκος Ναγόπουλος, Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΜΕΣΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ 51 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Εισαγωγή Η σύγχρονη κοινωνική, οικονοµική, πολιτισµική και πολιτική πραγµατικότητα στις κοινωνίες δυτικού τύπου απαιτεί όλο και περισσότερο ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ -100- -101-

ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ -100- -101- ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ -100- -101- ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Διδακτορικά Προγράμματα στη Μηχανική PhD Programs - School of Engineering and Applied Sciences Η Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β')

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 8. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην εκπαίδευση ενηλίκων - Παραδείγματα και περιπτώσεις εφαρμογής

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 8. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην εκπαίδευση ενηλίκων - Παραδείγματα και περιπτώσεις εφαρμογής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 8. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην εκπαίδευση ενηλίκων - Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδηµαϊκό Έτος Αναφοράς

Ακαδηµαϊκό Έτος Αναφοράς ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ακαδηµαϊκό Έτος Αναφοράς 2010-2011 Παρουσίαση του Τµήµατος Το Τµήµα ιαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσ. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσ. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ http://www.elemedu.upatras.gr ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ακαδημαϊκού Έτους 2012-201 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσ Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών. ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Οδηγός Προπτυχιακών Σπουδών Τµήµατος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας

Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών. ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Οδηγός Προπτυχιακών Σπουδών Τµήµατος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Οδηγός Προπτυχιακών Σπουδών Τµήµατος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας 2007-2008 ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο ΗΓΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Ακαδημαϊκής Πιστοποίησης Προγράμματος Σπουδών (Πρότυπο Σχήμα)

Πρόταση Ακαδημαϊκής Πιστοποίησης Προγράμματος Σπουδών (Πρότυπο Σχήμα) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α.Δ Ι.Π. ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ HELLENIC REPUBLIC H.Q.A. HELLENIC QUALITY ASSURANCE AND ACCREDITATION AGENCY Πρόταση Ακαδημαϊκής Πιστοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

518300-LLP-2011-IT-COMENIUS-CNW

518300-LLP-2011-IT-COMENIUS-CNW ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ Ι ΑΣΚΟΥΝ ΧΗΜΕΙΑ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ Εκπαιδευση Εκπαιδευτικών που διδασκουν Χηµεια: Η Περιπτωση της Ελλαδασ ΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΟΥΛΟΥΓΛΙΩΤΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΛΤΑ, ΕΥΦΗΜΙΑ ΗΡΕΩΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα