ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ"

Transcript

1 * ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ *

2

3 Στις απαρχές της ζωής, µονοκυτταρικοί οργανισµοί αποτελούσαν τους πληθυσµούς των υδάτων των ωκεανών. Τρέφονταν µε υδρογόνο, κύρια πηγή του οποίου ήσαν τα πολυπληθή ηφαίστεια. Κάποια στιγµή όµως, οι εν λόγω οργανισµοί πολλαπλασιάστηκαν τόσο πολύ που η τροφή δεν επαρκούσε. Η ζωή ερχόταν αντιµέτωπη µε την πρώτη της κρίση. Εµφανίστηκαν τότε δύο τάσεις: ένα µέρος από αυτούς τους οργανισµούς βυθίστηκαν στην άµµο του θαλάσσιου βυθού και σιγά-σιγά εξαλείφθηκαν. Οι υπόλοιποι οργανισµοί ενώθηκαν σε αποικίες. Και αυτές οι αποικίες ανακάλυψαν µια νέα δυνατότητα που ακριβώς δηµιουργήθηκε από το ίδιο το γεγονός της οµαδοποίησής τους: κατόρθωσαν να αποµονώσουν το υδρογόνο (Η 2 ) από το µόριο του νερού. Είχαν µόλις ανακαλύψει την αναπνοή. Σήµερα, το σώµα του ανθρώπου αποτελείται από δισεκατοµµύρια από αυτές τις αρχικές αποικίες, που έχουν οµαδοποιηθεί σε ενώσεις ολοένα µεγαλύτερες, ολοένα πλουσιότερες και πιο αποτελεσµατικές, µέσα από τις πολυάριθµες εγγενείς κρίσεις που ωθούν την εξέλιξη της ζωής. Βρισκόµαστε πάλι σήµερα αντιµέτωποι µε µια νέα κρίση. Μια νέα πρόκληση εξέλιξης.

4 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Προκαταρτικές διευκρινήσεις για το τι εννοούµε µε ορισµένες εκφράσεις: (*1) Έχω και Είµαι (*2) Εσωτερική και Εξωτερική Οικολογία Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ Η ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ο τόπος Η Σχολή -Χώρος ζωής, πειραµατισµού και ανάπτυξης *Σε διεθνή κλίµακα Φιλοξενία και "µόρφωση" νέων Τόπος διαµονής και περισυλλογής * Σε τοπικό επίπεδο ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ «ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ THΝ ΣΧΕΣΗ» Το Όραµα Ο Δρόµος Συγκεκριµένα Στο κέντρο : Ο Διαλογισµός 1ος Κύκλος : Η σωµατική πρακτική 2ος Κύκλος : Η δουλειά µε τον εαυτό µας, σε οµάδα 3ος Κύκλος : Η πρακτική της επικοινωνίας 4ος Κύκλος : Η γνωστική προσέγγιση 5ος Κύκλος : Η καθηµερινή ζωή 6ος Κύκλος : Η Φύση ΠΟΙΟΙ, ΠΟΤΕ, ΠΩΣ... Ποιοι είµαστε Η πνευµατική µας τοποθέτηση Η δηµιουργία µιας οµάδας Αρµοδιότητες που χρειαζόµαστε Χρηµατοδότηση H ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΑΣ ΠΡΟΥΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

5 Προκαταρτικές διευκρινήσεις για το τι εννοούµε µε ορισµένες εκφράσεις: (*1) Έχω και Είµαι Η καπιταλιστική, καταναλωτική κοινωνία βασίζεται αποκλειστικά στο "Έχω". Φτάνει να αναλογιστούµε το πως ερµηνεύει η εποχή µας την έννοια "πλούτος". Στην Σχολή των Σχέσεων ευελπιστούµε να χαράξουµε δρόµο προς έναν άλλον πλούτο, που δεν είναι καταναλώσιµος, άρα δεν κινδυνεύει να χαθεί. Δεν δηµιουργεί ανταγωνισµούς, ούτε κτητικότητες. Δεν λειτουργεί διαιρετικά, αλλά ενωτικά. Έναν πλούτο που δεν µπορούµε να τον αντιληφθούµε παρά µόνο µέσα από τις σχέσεις: την σχέση µε τον εαυτό µας, την σχέση µε τον συνάνθρωπο µας, την σχέση µε την πλάση, µε κάθε τι το ζωντανό. Αυτός ο πλούτος δεν µετριέται µε αριθµούς. Δεν φαίνεται καν. Μονάχα να τον αισθανθούµε µπορούµε. Η αίσθηση που προκαλεί δεν είναι µία ικανοποίηση περαστική, επιφανειακή και ευάλωτη σαν αυτή που παρέχει το κάθε "έχω", αλλά µία πληρότητα δίχως όρια. Διότι όσο περισσότερο µοιραζόµαστε αυτόν τον πλούτο, τόσο πιο πλούσιοι γινόµαστε. Η πηγή αυτού του πλούτου βρίσκεται στο "Είµαι". " Γλίτωσα από τις βυζαντινές έγνοιες, τις οµορφιές και τα χρώµατα. Ολοένα, µου φαίνεται, γλιτώνω από τα περιττά βάρη, ξαναγυρίζω στα απλά στοιχεία: στο χώµα και τη θάλασσα, στη µοναξιά και τον αγέρα. Θυµάστε το Διόνυσο, που κίνησε απ τις Ινδίες µε πλούσια µεταξωτά πέπλα, µε βραχιόλια κι αλυσίδες. Κι όσο ζύγωνε στην Ελλάδα, ντρέπουνταν για τον περιττό φανταχτερό φόρτο και τον πετούσε. Ωσότου, φτάνοντας πια στον κόλπο της Ελευσίνας, βγήκε κολυµπώντας στο ελληνικό ακρογιάλι γυµνός. Να ένα µεγάλο µάθηµα." Νίκος Καζαντζάκης (*2) Εσωτερική και Εξωτερική Οικολογία Εσωτερική οικολογία ονοµάζουµε την προσπάθεια του κάθε ατόµου να γνωρίσει και να καλλιεργήσει την προσωπική του φύση, µε σκοπό να φτάσει να ζει σε αρµονία µε τον εαυτό του και µε τον κόσµο γύρω του. Εξωτερική οικολογία είναι η καθιερωµένη έννοια: η προσέγγιση της φύσης που στοχεύει στην επαναφορά ενός υγιούς οικοσυστήµατος. Η αντι-οικολογική, κακοποιητική συµπεριφορά του σύγχρονου ανθρώπου προς τις κοινωνίες και τον πλανήτη του προέρχεται από το γεγονός ότι ο βαθµός επιστηµονικής και τεχνικής ανάπτυξης που έχει φτάσει, είναι πολύ ανώτερος από τον βαθµό ωριµότητας της συναισθηµατικής νοηµοσύνης και της αντιληπτικότητας του. Με άλλα λόγια, αυτή η ανισορροπία ανάµεσα στην εγκεφαλική και την ψυχική ανάπτυξη ευθύνεται για τα περισσότερα προβλήµατα που αντιµετωπίζουµε σήµερα. Η εσωτερική οικολογία, είναι εποµένως η προϋπόθεση και η ρίζα της εξωτερικής οικολογίας, τόσο κοινωνικής όσο και περιβαλλοντικής. Δεν µπορεί να υπάρξει ίαση της φύσης του πλανήτη µας αν δεν επέλθει ίαση της δικής µας εσωτερικής φύσης. Στην εσωτερική οικολογία λοιπόν ανήκουν όλες οι πρακτικές που αποσκοπούν στην εξερεύνηση και στην καλλιέργεια αυτής της εσωτερικής µας φύσης.

6 Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ Δεν χρειάζεται πλέον να αποδείξουµε ότι το ατοµικιστικό κοινωνικό µας πρότυπο, που βασίζεται στο "έχω", ασκεί στον άνθρωπο και σε ολόκληρο τον πλανήτη την ύπουλη επιρροή µίας θανατηφόρας αρρώστιας. Ο χρόνος πιέζει να στραφούµε αποφασιστικά προς µία αλλαγή κατεύθυνσης, όπου το "έχω" ισορροπεί µε το "είµαι" και η ατοµική ελευθερία µε το κοινό καλό.(*1) Η Σχολή των Σχέσεων είναι µία πρόταση εργαστηρίου προς την νέα αυτή κατεύθυνση. Η ίαση προϋποθέτει να µάθουµε να θέτουµε το κοινό καλό κατ' επέκταση του προσωπικού µας καλού, να διευρύνουµε την ατοµιστική µας συνείδηση προς µία συλλογική συνείδηση. Πράγµα το οποίο µας καλεί απαραιτήτως να αναθεωρήσουµε ριζικά το τι εννοούµε σχέση. Πώς σχετιζόµαστε µε τον εαυτό µας, µε τον άλλον, µε το περιβάλλον µας; Τί, µέσα µας, µας εµποδίζει να φωτίζουµε το κοινό καλό, αφού ουσιαστικά είναι και δικό µας; Πώς µπορεί αυτό να επανορθωθεί; Αυτά προτείνουµε να διερευνήσουµε στην Σχολή των Σχέσεων µε τρόπο βιωµατικό, µέσα από την κοινοτική ζωή, την βαθειά εµπειρία της φύσης και διάφορες πρακτικές, µερικές από τις οποίες περιγράφουµε στις σελίδες που ακολουθούν. Η Σχολή των Σχέσεων θα δέχεται αρχικά νέους ενήλικες από όλον τον κόσµο (18 και πάνω), για µεγάλα διαστήµατα (το λιγότερο 6 µήνες), µε σκοπό να τους προσφέρει έναν χώρο αντίστασης στο κυρίαρχο πρότυπο και µια ενεργή υποστήριξη στην απελευθερωµένη ανάπτυξη της ανθρώπινης τους φύσης. Για τον σκοπό αυτόν διαθέτουµε την οµορφιά και την έµπνευση του χώρου µας, τον χρόνο µας και τις ικανότητες µας. Και ψάχνουµε για ανθρώπους µε ικανότητες συµπληρωµατικές, που να θέλουν να δηµιουργήσουν µαζί µας µία οµάδα σχεδιασµού, έρευνας και υποστήριξης για την υλοποίηση της Σχολής των Σχέσεων. Στις 10 και 11 Νοεµβρίου 2013 πραγµατοποιήθηκε στην Οικία Καραπάνου ένα διεθνές "heart/brainstorming", που σηµατοδότησε την µετάβαση του σχεδίου από το στάδιο της σύλληψης στο στάδιο του σχεδιασµού. Το νερό µπήκε στ'αυλάκι και έχει πια σχηµατιστεί µία πρώτη οµάδα ανθρώπων που φροντίζει για την καλή του διάβαση! Η οµάδα µας παραµένει ανοιχτή και σας καλούµε θερµά να µας προσφέρετε την εµπειρία σας, την συµµετοχή σας, την υποστήριξη σας. Θα βρείτε στο τέλος της παρουσίασης µία πρόσκληση να συµµετάσχετε σε µία πρώτη πειραµατική διαµονή στην Οικία Καραπάνου τον Νοέµβριο και Δεκέµβριο 2014, για την έναρξη της Σχολής των Σχέσεων.

7 Η ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ο τόπος Στο νησί της Αίγινας, µία ώρα πλοίο από την Αθήνα. Ένα κτήµα γύρω στα 60 στρέµµατα κοντά στην θάλασσα, ένα ευρύχωρο και πανέµορφο αρχοντικό του 19 ου αιώνα, το οποίο εδώ και 18 χρόνια λειτουργεί ως κέντρο σεµιναρίων προσωπικής -και διαπροσωπικής- ανάπτυξης. Ολόγυρα κήποι, περιβόλια, φυστικόκαµποι. Ένα εργαστήριο κεραµικής. Στα σκαριά: Ένα χωριό µε yurts, καλλιέργειες φαρµακευτικών βοτάνων, εργαστήρια επεξεργασίας φυστικιού και βοτάνων. Η Σχολή Χώρος ζωής, πειραµατισµού και ανάπτυξης *Σε διεθνή κλίµακα Φιλοξενία και "µόρφωση" νέων: Σχεδιάζουµε να δεχόµαστε νέους (18 ετών και άνω) απ' όλον τον κόσµο, για παραµονή µεγάλης διάρκειας (6-8 µήνες), µε σκοπό να τους βοηθήσουµε να έρθουν σε επαφή µε τις ήδη υπάρχουσες δυνατότητες, εντός τους και εκτός τους, που θα τους δώσουν την έµπνευση και την δύναµη να γίνουν ενήλικες ακέραιοι, ανοιχτοί, µε σεβασµό και αφοσίωση προς την Ζωή, ικανοί ν'ανταποκριθούν δηµιουργικά στις προκλήσεις της παγκόσµιας κρίσης. Η λέξη µόρφωση είναι σε εισαγωγικά διότι δεν στοχεύουµε τόσο την µόρφωση όσο µία µετα-µόρφωση, προσφέροντας στους νέους µία υποστήριξη στην ανάπτυξη τους που θα βασίζεται σε βιώµατα αληθινά. Ο προορισµός της Σχολής είναι να συµβάλλει στη χάραξη ενός δρόµου προς το κοινό καλό. Με κινητήρια δύναµη όχι µία κεκτηµένη ηθική, αλλά την ανακτηµένη µας συνείδηση: την επίγνωση της αλληλεπίδρασης ανάµεσα σε όλες τις µορφές της ζωής. Σκοπός µας θα είναι να φροντίσουµε αυτή η συνειδητοποίηση να µην γίνει µόνο διανοητικά, αλλά σωµατικά, συναισθηµατικά και διαισθητικά. Το σχολείο θα είναι στην ουσία ένα εργαστήριο, όπου όλοι θα µαθαίνουµε ο ένας από τον άλλον. Κατευθυντήριος άξονας σε όλες τις δραστηριότητες µας, θα είναι η διερεύνηση των τρόπων µε τους οποίους συνάπτουµε σχέσεις. Και καθώς η δουλειά πάνω στην σχέση είναι αχώριστη από την δουλειά µε τον εαυτό, κάθε στιγµή της καθηµερινότητας θα αποτελεί ευκαιρία να εµβαθύνουµε και στα δύο.

8 Οι νέοι θα ζουν κοινοτικἠ ζωή, µε ένα καθηµερινό πρόγραµµα που θα περιλαµβάνει διαλογισµό, σωµατική άσκηση και συµµετοχή στα κοινά (µαγείρεµα, καθαριότητα, µαστορέµατα, κηπουρική ). Από υλικής πλευράς, θα δοθεί έµφαση στην απλότητα. Θα γίνονται τακτικά ειδικές συνεδρίες Δουλειάς πάνω στην Σχέση, οι οποίες θα βασίζονται τόσο σε υπάρχουσες µεθόδους επικοινωνίας (Way of Council, Process Work, Μη Βίαιη Επικοινωνία, κ.ά.), όσο και σε πειραµατισµούς που θα προκύπτουν από την έρευνα που γίνεται στην Σχολή. Στη διάρκεια της παραµονής τους οι νέοι θα πάρουν µέρος στο «Καραβάνι» : πεζοπορία ενός µηνός τουλάχιστον στα βουνά της Πελοποννήσου, µε γαϊδουράκια που θα κουβαλούν τα πράγµατά µας. Ένας µήνας ολοκληρωτικά στην ύπαιθρο, βιώνοντας τις ευλογίες, τις δυσκολίες και την αναντικατάστατη διδασκαλία που µας προσφέρει µια από τις βαθύτερες µας σχέσεις: η σχέση µας µε τη Φύση. Προορισµός µας θα είναι η Ελίκα, ένα χωριό της Λακωνίας όπου θα φιλοξενηθούµε για λίγο καιρό και όπου οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να συµµετάσχουν στις αγροτικές εργασίες (ανάλογα µε την εποχή µάζεµα ελιάς, τρύγος, λαχανόκηπος, κ.ά.) και να µυηθούν σε διάφορες τεχνικές φυσικής καλλιέργειας. Οι νέοι θα έχουν ακόµη την δυνατότητα να παρακολουθούν: - µαθήµατα στον τοµέα της οικολογίας, εσωτερικής και εξωτερικής(*2), και καλλιτεχνικά εργαστήρια. Για παράδειγµα: * θεατρικός αυτοσχεδιασµός, δουλειά της φωνής, χορός, τέχνες της αφής... * γλυπτική, κεραµική, ζωγραφική * περµακουλτούρα, συγκοµιδή και επεξεργασία φαρµακευτικών φυτών, οικολογική δόµηση, φροντίδα ζώων - συνεδρίες εµπεριστατωµένης πληροφόρησης σχετικά µε τις κυριότερες πρωτοβουλίες που υπηρετούν το κοινό καλό ανά τον κόσµο. - δράσεις προς το κοινό καλό της Αίγινας. Επίσης θα µπορούν να αποκτήσουν εµπειρία σε ορισµένες νηστείες, κούρες σταφυλιού ή σιωπής... Η οµάδα των νέων καθώς και οι άνθρωποι που θα τους πλαισιώνουν, θα αποτελούν τον πυρήνα της Σχολής. Θα έχουν συνεχή αλληλεπίδραση µε τους επισκέπτες της Οικίας καθώς και µε κατοίκους της Αίγινας. Τόπος διαµονής και περισυλλογής : Ο χώρος θα είναι ανοιχτός σε όλους όσους ενδιαφέρονται για το εγχείρηµα της Σχολής, στο µέτρο της διαθεσιµότητας την συγκεκριµένη χρονική περίοδο. Οι επισκέπτες θα συµβάλλουν στην λειτουργία του χώρου συµµετέχοντας στα κοινά ή/και προτείνοντας µία δραστηριότητα, µία παρουσίαση, µία διδασκαλία.

9 * Σε τοπικό επίπεδο Με την 20χρονη παρουσία µας στην Αίγινα, συµβάλλαµε στο να εµπλουτιστεί η υπάρχουσα κουλτούρα µε νέους τρόπους αντίληψης, µία διαφορετική προσέγγιση της σχέσης µε τον εαυτό, µε τους άλλους, µε τον κόσµο. Θα θέλαµε η Σχολή των Σχέσεων να θρέψει ουσιαστικά αυτήν την ευαισθητοποίηση, παρέχοντας εργαλεία επικοινωνίας και καλλιεργώντας τρόπους συνύπαρξης µε γνώµονα το κοινό καλό. Προγραµµατίζουµε σε βάθος χρόνου ένα σύνολο προτάσεων προς την κοινωνία της Αίγινας, εκ των οποίων ορισµένες ήδη πραγµατοποιούνται, και που όλες έχουν ως κοινό παρονοµαστή να ευνοούν την ανταλλαγή και την οµαλή συλλογική λειτουργία : - παρουσιάσεις - γιορτές - συλλογικοί βιολογικοί λαχανόκηποι - ανταλλακτικά σχήµατα - ένα κοινοτικό καφενείο - δωρεάν µαθήµατα, κυρίως για τους νέους του νησιού. Σε αντάλλαγµα οι µαθητές θα προσφέρουν λίγες ώρες εργασίας είτε στην Οικία είτε κάπου αλλού στην Αίγινα. Έτσι θα πραγµατοποιούνται συλλογικές δράσεις από την νεολαία της Αίγινας, υπηρετώντας ανάγκες του τόπου, ενώ ταυτόχρονα τα παιδιά θα καλλιεργούνται στον καλλιτεχνικό τοµέα ή στον τοµέα της οικολογίας, εσωτερικής και εξωτερικής. - παρεµβάσεις στα σχολεία µε την προοπτική να εγκαθιδρυθούν σιγά-σιγά στις τάξεις τακτικοί κύκλοι επικοινωνίας, όπου τα παιδιά θα µαθαίνουν να εκφράζονται αληθινά, και να ακούν µε σεβασµό. - παροχή υποστηρικτικών εργαλείων για την επίλυση συγκρούσεων και την λήψη αποφάσεων. Γενικότερα, θέλουµε να δουλέψουµε χέρι µε χέρι µε τους τοπικούς φορείς της κοινωνικής ευηµερίας, της αλληλεγγύης, της προστασίας της φύσης και γενικά της αειφόρου ανάπτυξης, τόσο κοινωνικής όσο και φυσικής, παρέχοντας ευκαιρίες να εµβαθύνουν στις σχέσεις µεταξύ τους, άρα και µε τον εαυτό τους. Ελπίζουµε έτσι να αποφευχθούν ορισµένες διαφωνίες που τόσο συχνά καταστρέφουν καλές πρωτοβουλίες, και να συµβάλλουµε στο να εδραιωθεί µία ενωµένη, ώριµη κοινότητα, που να υπηρετεί ενεργά το κοινό καλό. ***

10 ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ «ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ THΝ ΣΧΕΣΗ» Το Όραµα Όλα είναι σχέση. Κατ εικόνα του εγκεφάλου, η ευφυΐα του οποίου εξαρτάται από τον αριθµό και την ποιότητά των συνάψεων του, έτσι και η ευφυΐα του οργανισµού ΓΗ εξαρτάται από την ποιότητα των σχέσεων µεταξύ όλων των στοιχείων που την αποτελούν. Πιστεύουµε πώς η καλλιέργεια τις σχέσης, µε τον εαυτό, µε τον άλλον και µε όποια µορφή ζωής, πρέπει απαραιτήτως να γίνει το θεµέλιο κάθε παιδείας. Η δυτική επιστήµη µιλάει ορθώς για οικοσύστηµα, εννοώντας πώς όλοι οι οργανισµοί του πλανήτη είναι ενορχηστρωµένοι µεταξύ τους όπως µία µουσική συµφωνία. Αλλά κατά την επιστηµονική προσέγγισή, το υποκείµενο διατηρείται σχολαστικά εκτός του πλαισίου παρατήρησης. Μελετάµε το θαύµα της αλληλεπίδρασης ανάµεσα στο λουλούδι, την πεταλούδα και τον κυκλώνα, µα πουθενά δεν γίνεται λόγος για το ανθρώπινο όν. Άραγε δεν είµαστε κι εµείς γεννήµατα αυτού του πλανήτη; Αν υπάρχει οικοσύστηµα, που οι παραδοσιακές κοινωνίες δεν χρειάστηκαν την επιστηµονική ορολογία για να το αντιληφθούν, αν λοιπόν υπάρχει οικοσύστηµα, δεν είµαστε κι εµείς µέρος του; Και σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι καιρός να αναρωτηθούµε, µέσα σε αυτό το οικοσύστηµα, ποιά είναι η θέση που µας αναλογεί; Να εξερευνήσουµε τις δυνατότητες συσχετισµού µας µε κάθε ένα από τα στοιχεία του πλανήτη µας µε τον µέγιστο σεβασµό; Την σχέση µας µε το νερό, την σχέση µας µε τον αέρα, την σχέση µας µε το χώµα. Την σχέση µας µε τα φυτά, µε το κάθε φυτό. Την σχέση µας µε τα ζώα. Με το κάθε ζώο. Την σχέση µας µε τον άλλον. Την σχέση µας µε τον εαυτό µας. Κι έπειτα, την σχέση µας µε τα σχήµατα, µε τον ήχο, µε το χρώµα. Την σχέση µας µε την κίνηση, την σχέση µας µε το χρόνο. Την σχέση ανάµεσα στις σκέψεις µας, το σώµα µας, τα συναισθήµατά µας. Ανάµεσα στις σκέψεις µας και σε αυτές του άλλου. Ανάµεσα στις σκέψεις µας και το σώµα του κόσµου. Στην Σχολή των Σχέσεων, θα ανυψώσουµε σαν έναν φάρο το όραµα της Συµφωνίας. Και θα πιάσουµε τα πράγµατα από την ρίζα, ταπεινά και υποµονετικά, δουλεύοντας σχολαστικά προς την ανάπτυξη της συνειδητότητας µας, η µόνη που µπορεί να µας οδηγήσει σε σχέσεις υγιείς, οι µόνες που µπορούν να υπηρετήσουν το κοινό καλό. Ο Δρόµος Στον κοµµατιασµένο κόσµο µας, η αρχική ρήξη, από την οποία απορρέουν όλες οι άλλες, είναι ο διαχωρισµός ανάµεσα στον εξωτερικό και στον εσωτερικό κόσµο, στο εκτός και στο εντός µας. Αποσυνδέοντας το

11 αντικειµενικό από το υποκειµενικό για να κατοχυρώσει µόνο το πρώτο, ο υλισµός απέκοψε τον κόσµο από το βάθος του. Έτσι, ζούµε µία εποχή όπου παρόλα τα απίστευτα τεχνολογικά επιτεύγµατα, οι άνθρωποι είναι όλο και περισσότερο συναισθηµατικά ανώριµοι. Η κοινωνία και το σχολείο παρέχουν στους νέους απλώς και µόνο κατάρτιση, δηλαδή πρόσληψη πληροφοριών. Όσο για παιδεία, µε την έννοια της υποστήριξης στην συνολική ανάπτυξη του ατόµου, δεν παρέχουν σχεδόν τίποτα. Όσα παιδιά -και είναι πολλά- δεν είχαν την τύχη να απολαύσουν τέτοιου είδους παιδείας µέσα στην οικογένειά τους, ξεκινούν την ενήλική ζωή τους εντελώς απροετοίµαστα. Και όσα στάθηκαν τυχερά, δεν βρίσκουν παρά λίγα αντίστοιχα περιβάλλοντα αφού φύγουν από το σπίτι. Είναι το κενό αυτό στο οποίο µας ενδιαφέρει να δράσουµε, προσφέροντας σε νέους ανθρώπους ένα στήριγµα στην ανάπτυξη τους που να βασίζεται στην αναγνώριση της εσωτερικότητάς τους. Ένα χώρο µέσα στον οποίο θα µάθουν να καλλιεργούν, πέρα από την έννοια του "ξέρω" που εφαρµόζεται κατά τη φοίτησή τους, την έννοια του "γνωρίζω", που διαφέρει από το "ξέρω", ως προς το ότι οι πληροφορίες δεν συλλέγονται µόνον απ' έξω αλλά γίνονται αντιληπτές στα µύχια του εαυτού. Με άλλα λόγια, σ' έναν πολιτισµό που βασίζεται στο «έχω», θα θέλαµε να βοηθήσουµε τους νέους να ανοιχτούν στη διάσταση του «είµαι». Και να χρησιµοποιήσουµε αυτήν την πρωταρχική δυάδα, Έσω/Έξω, ως βάση και στήριγµα της δουλειάς µας πάνω στις σχέσεις. Θέλουµε στην Σχολή των Σχέσεων, οι νέοι να µπορέσουν να αντιληφθούν πως η διαίρεση ανάµεσα στα όντα είναι µία πλάνη, πως ακόµη κι αν τα στοιχεία του κόσµου εµφανίζονται ως ξεχωριστά, εσωτερικά συνδέονται. Πως το µέσα και το έξω αποτελούν µία και µόνη πραγµατικότητα. Και πως µόνον η επανένωσή τους θα µας επιτρέψει να εξελίξουµε αρµονικά την σχέση µε τον εαυτό µας, µε τους άλλους και µε τον κόσµο. Συγκεκριµένα Η Δουλειά µε την Σχέση, έτσι όπως την εννοούµε, θα µπορούσε να συνοψιστεί σε µια λέξη : Αφουγκράζοµαι. Αφουγκράζοµαι τον εαυτό µου, τον άλλον, αφουγκράζοµαι την ισορροπία ανάµεσα στον εαυτό µου και το σύνολο. Αφουγκράζοµαι όλες τις φωνές που συνήθως περνούν απαρατήρητες. Αφουγκράζοµαι τις σκέψεις, τα συναισθήµατα, τις κινήσεις που µε αποξενώνουν από τους άλλους, από τον εαυτό µου, από τη ροή της Ζωής.

12 Ενσωµατωµένη σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου, θα προτείνουµε µια ατοµική πρακτική επαγρύπνησης, όπου το θέµα θα είναι : - Να εξασκηθούµε να παρατηρούµε τις αντιδράσεις µας και να θέτουµε το ερώτηµα : Ποιός βλέπει; Ποιός αντιδρά; - Να µάθουµε να ανιχνεύουµε, πίσω από τα «πρέπει», αυτό που είναι. - Να µάθουµε να αποδεχόµαστε ότι αυτό που είναι, είναι, εδώ και τώρα. - Να διερευνήσουµε τις ισορροπίες ανάµεσα στο κάνω και στο επιτρέπω να γίνει, στο θέλω και στο "αφήνω τον έλεγχο". - Να απελευθερωθούµε σιγά-σιγά από την µηχανική αντίδραση και να οδηγηθούµε προς τη συνειδητή δράση... Δεν παραθέτουµε εδώ παρά µόνο πτυχές µιας και µοναδικής βασικής δουλειάς: αυτή που µας οδηγεί µέσα από την «αποταύτιση» από το «έχω» στον δρόµο του «είµαι». Δρόµος αλήθειας, στα ίχνη φυσικά της πλειονότητας των µεγάλων πνευµατικών παραδόσεων, µε απώτερο προορισµό αυτόν τον τόπο, στο κέντρο του εαυτού, πέρα από φόβους και επιθυµίες, όπου η πληρότητα δεν εξαρτάται πλέον από εξωτερικές καταστάσεις και που λέγεται εσωτερική ελευθερία. Η πρόσβαση στην εσωτερική ελευθερία δεν θα είναι προφανώς ο σκοπός της παραµονής αλλά ο φάρος που φωτίζει το δρόµο. Αν κατορθώσουµε να ενσταλάξουµε στους νέους την διάθεση να αφουγκράζονται, ο στόχος µας θα έχει επιτευχθεί. Διότι τότε θα έχουν εφοδιαστεί µε το κλειδί που θα τους βοηθήσει να µετατρέψουν την ζωή τους ολόκληρη σε δρόµο αλήθειας. Η κατεύθυνση προς την εσωτερική ελευθερία θα είναι η αρχική µας πρόθεση, ο κάθετος άξονας γύρω από τον οποίον θα διαρθρωθεί όλη η πρακτική της Δουλειάς της Σχέσης. Μπορούµε να την φανταστούµε µε τη µορφή οµόκεντρων κύκλων γύρω από αυτόν τον άξονα, µε συνεχή αλληλεπίδραση της περιφέρειας προς το κέντρο και του κέντρου προς την περιφέρεια. Στο κέντρο : Ο Διαλογισµός Η τεχνική που προτείνουµε απορρέει από εικοσάχρονη καθηµερινή άσκηση, αρχικά βασισµένη στη διδαχή της µεθόδου Danis Bois. Αυτού του είδους ο διαλογισµός στηρίζεται στο να αφουγκραζόµαστε σε βάθος το σώµα µας, και αποτελεί πρωταρχικό εργαλείο αυτογνωσίας και ανάπτυξης της συνειδητότητας. Χρόνος για να καταλαγιάσουν οι απόηχοι του χθες, για να δηµιουργηθεί χώρος να αφουγκραστούµε τους ήχους του σήµερα. Χώρος αφιερωµένος στην παρουσία στον εαυτό µας, στην παρουσία του σύµπαντος µέσα από τον εαυτό µας. Η ζωντανή πηγή της πρακτικής µας.

13 1 ος Κύκλος : Η σωµατική πρακτική Ένα από τα θεµέλια της δουλειάς µε τον εαυτό µας θα είναι µια τακτική σωµατική πρακτική. Πέρα από την υγιεινή άποψη και σε αντίθεση µε την µηχανιστική προσέγγιση των γυµναστηρίων, επιδιώκουµε οι νέοι να βιώσουν µια σχέση µε το σώµα που τους δίνει πρόσβαση στην εσωτερικότητά τους, όπως είναι η γιόγκα, το τάι-τσι, η αισθητήρια γυµναστική κ.ά Να αντιληφθούν πόσα µπορούµε να µάθουµε από το ίδιο µας το σώµα και να αρχίσουν να αφουγκράζονται αυτήν την αναντικατάστατη διδασκαλία, που µας προσφέρει αυτό το κοµµάτι σύµπαντος που φέρουµε πάντοτε επάνω µας 2 ος Κύκλος : Η δουλειά µε τον εαυτό µας, σε οµάδα Όλοι γνωρίζουµε πόσο δύσκολη είναι η δουλειά µε τον εαυτό µας, γεµάτη από αντίσταση στην αλλαγή, πόνο στην κάθε µεταµόρφωση. Στην εποχή µας είναι συχνά µια διαδικασία µοναχική, όµως εµείς πιστεύουµε ότι η υποστήριξη µιας οµάδας µπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρότατο ατού γι 'αυτήν την τόσο ουσιαστική προσπάθεια. Ο κύριος στόχος µας θα είναι λοιπόν να υφάνουµε την οµάδα σαν ένα κουκούλι γύρω από την εσωτερική δουλειά του κάθε µέλους της, βασιζόµενοι σε µία απλή πρακτική κύκλου επικοινωνίας (π.χ. Way of Council). Σ' αυτόν τον κύκλο, ο καθένας θα µπορεί να ανοίξει τις ενδότερες πτυχές του εαυτού του στους άλλους, να µιλήσει για την πρακτική του, τα ερωτήµατά του, τις ανακαλύψεις του, τις δυσκολίες του. Να θρέψει την φλόγα του µε τη φλόγα του άλλου. Να δώσει ώθηση στο σύνολο µε κάθε βήµα που ολοκληρώνει. Και να βρει σε αυτή τη διπλή ακρόαση, την δική του και αυτή που του προσφέρουν οι άλλοι, µια συντροφικότητα, µια κινητοποίηση, µια στήριξη για την ανάπτυξη του είναι του. Ενώ ταυτόχρονα θ' αντιλαµβάνεται: - Όταν αφουγκραζόµαστε την ενδότερη αλήθειά µας, πόσο ανοιγόµαστε στην αλήθεια του άλλου, - Πόσο η συνάντηση µε την µοναδικότητά µας, στηρίζει την αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου, - Πόσο η αναζήτηση της εσωτερικής µας ελευθερίας, γεννά σεβασµό για την ελευθερία του άλλου. Σε αυτόν τον ενδότερο κύκλο, θα έχουµε µόνο προσωπικές καταθέσεις κι όχι διάλογο, εκτός εάν ζητηθεί επί τούτου από τον εκάστοτε οµιλητή. 3 ος Κύκλος : Η πρακτική της επικοινωνίας Ένα εργαστήριο στο οποίο µέληµά µας θα είναι να µετατρέπουµε τις δυσκολίες των σχέσεων σε διδασκαλία. Θα βασιζόµαστε κυρίως στη µέθοδο

14 «Way of Council», αλλά ανάλογα µε τις ανάγκες και τις ευκαιρίες που θα παρουσιάζονται, θα συµπεριλαµβάνουµε κι άλλες τεχνικές όπως η Μη Βίαιη Επικοινωνία ή το Process Work, ενώ σταδιακά θα επεξεργαζόµαστε και τις δικές µας µεθόδους. Εδώ, ο διάλογος έχει τα πρωτεία! Οι αναστολές, εντάσεις, διαµάχες ή άλλου είδους δυσκολίες που βιώνουµε καθηµερινά στις σχέσεις, θα αντιµετωπίζονται όσο πιο ανοιχτά γίνεται. Το ζήτηµα θα είναι να µάθουµε να επεξεργαζόµαστε τα εµπόδια, σε ένα δεδοµένο παράδειγµα σχέσης, ώστε να φτάσουµε σε αληθινή επικοινωνία. Με άλλα λόγια, να εξασκηθούµε στο να αφουγκραζόµαστε τη δική µας αλήθεια και την αλήθεια του άλλου, µαζί : - Μαθαίνοντας να βρίσκουµε σταθερότητα σε ένα χώρο ελεύθερο από συγκινησιακές φορτίσεις, - Καλλιεργώντας τη διαύγεια τόσο στην έκφραση όσο και στην ακρόαση - Προσπαθώντας να ανιχνεύουµε τα παραµορφωτικά φίλτρα που παρεµβάλλουµε στον λόγο του άλλου - Αναπαράγοντας αυτόν τον λόγο έτσι όπως τον ακούσαµε µέχρις ότου επέλθει κατανόηση. Και να αντιληφθούµε ότι το η ακρόαση των άλλων µπορεί επίσης να είναι µία µορφή εσωτερικής ακρόασης. Αυτή που µας επιτρέπει να εστιάζουµε πέρα από συµπάθειες και αντιπάθειες - να βλέπουµε τον κρυµµένο πόνο πίσω από «αιχµηρές» συµπεριφορές - να καταλαβαίνουµε µια άποψη χωρίς απαραιτήτως να την ενστερνιζόµαστε - να βοηθάµε τον άλλον να καταλάβει τον εαυτό του... Ένας τρόπος που ευνοεί το άνοιγµα της καρδιάς. 4 ος Κύκλος : Η γνωστική προσέγγιση Αυτός ο κύκλος θα είναι αφιερωµένος στις παρουσιάσεις και στον συλλογικό στοχασµό, είτε προκύψουν αυθόρµητα µέσα σε κάποιον άλλον κύκλο, είτε αποτελέσουν το αντικείµενο ξεχωριστών συναντήσεων. Θέλουµε να παρουσιάσουµε στους νέους, σε αδρές γραµµές, διάφορες δυνατότητες στην ανάπτυξη της ανθρώπινης συνείδησης, διαµέσου των αιώνων και των πολιτισµών: τις µεγάλες πνευµατικές παραδόσεις αλλά και τον ανθρωποσοφισµό, τον σαµανισµό ή την τέχνη του ζην των πρωταρχικών κοινωνιών... Σ' αυτές τις περιπτώσεις, θα µπορούν να τεθούν στον συλλογικό στοχασµό τα µεγάλα υπαρξιακά ερωτήµατα (είµαι και έχω, η ελευθερία, η εξουσία, η αλήθεια, η ενότητα, ο χρόνος, κ.ά.) ώστε διευρύνοντας την αντίληψη, να υποστηρίζεται και να εµπλουτίζεται η πρακτική. Αυτός ο κύκλος θα είναι βεβαίως ανοιχτός για κάθε άλλου είδους παρουσίασης που θα µπορούσε να χρησιµεύσει ως πηγή έµπνευσης για την προσπάθειά µας. Ανάλογα µε τις αρµοδιότητες και τις επιθυµίες των ανθρώπων που παρίστανται, ο καθένας θα µπορεί να προτείνει µια

15 παρουσίαση που να αφορά µια από τις πτυχές του µεγάλου θέµατος της Σχέσης, αντλώντας στοιχεία τόσο από τον τοµέα της πνευµατικότητας όσο και από την ψυχολογία, την εθνολογία, βιολογία, οικολογία, ιστορία, µυθολογία, αστρονοµία, φιλολογία, από προσωπικές εµπειρίες, κλπ Θα µπορούσε να είναι κάποιο παιχνίδι, µια ιστορία. Φυσικά οι νέοι θα παρακινούνται να αναλάβουν µια παρουσίαση ή/και να προτείνουν και να συντονίσουν έναν συλλογικό προβληµατισµό. 5 ος Κύκλος : Η καθηµερινή ζωή Η καθηµερινή κοινοτική ζωή θα είναι η σταθερή βάση της πρακτικής µας, η πηγή και η κατάληξή της. Η γιορτή, το τραγούδι και ο χορός θα είναι η ανάπαυλά µας, απαραιτήτως και συχνά! Και δεν ξεχνάµε τα καθηµερινά εργαστήρια και µαθήµατα, από την περµακουλτούρα έως τον θεατρικό αυτοσχεδιασµό, τα οποία όλα ανεξαιρέτως θα µας δίνουν ευκαιρίες για να εµβαθύνουµε περαιτέρω τη µια ή την άλλη πτυχή της δουλειάς της σχέσης. 6 ος Κύκλος : Η Φύση Για µας η φύση είναι ο υπέρτατος ναός, η πύλη προς τα βάθη της δικής µας φύσης. Έτσι, ο τελευταίος αυτός κύκλος µας ξαναφέρνει στο κέντρο: όπως και στον διαλογισµό, στην φύση θα καλλιεργήσουµε αυτόν τον εσωτερικό µας τόπο, όπου πέρα από την φωνή της σκέψης µας, ακούµε επιτέλους την φωνή του κόσµου. Στην διάσχιση της Πελοποννήσου που σχεδιάζουµε, η απόλυτη εγγύτητα µε την φύση (θα κοιµόµαστε στον ύπαιθρο ή σε σκηνές και θα µαγειρεύουµε στην φωτιά) συνάµα µε την δοκιµασία της πεζοπορίας, θα µας βοηθήσουν να αποβάλλουµε µερικές από τις στρώσεις πολιτισµού που µας αιχµαλωτίζουν και να ζήσουµε, να αισθανθούµε, να υπάρξουµε πιο ελεύθερα. Εκτός από την µεγάλη αυτή πορεία, θα κάνουµε και συχνές εξορµήσεις στα γειτονικά Μέθανα, ώστε η επαφή µε την φύση να παραµείνει ένα από τα κύρια συστατικά της πρότασής µας. Ενδιαφερόµαστε ιδιαίτερα να εντάξουµε στο πρόγραµµα της Σχολής προτάσεις όπως το "Wilderness rite of passage" και το "Vision Quest". ***

16 *** Αυτή είναι σε γενικές γραµµές η Δουλειά για τη Σχέση, έτσι όπως την σκεφτόµαστε. Εννοείται πώς ότι περιγράφουµε εδώ είναι µία πρόταση, η οποία ναι µεν προσδιορίζει µια κατεύθυνση, δεν παύει όµως να παραµένει ανοιχτή στις συµβουλές και στις ιδέες σας. Την Δουλειά αυτή θα την κάνουµε όλοι. Διότι, όπως είπαµε, η Σχολή θα είναι πρώτα απ όλα εργαστήριο, στην υπηρεσία της εξέλιξης όλων των συµµετεχόντων. Ένα εργαστήριο µε τη µορφή κύκλου, όπου η πρόκληση θα είναι να ανοιχτούµε στην διδασκαλία που απορρέει από το σύνολο του κύκλου, παρά στην ισχύ της µίας ή της άλλης από τις φωνές του: στον κύκλο όλοι κάθονται σε ίση απόσταση από το κέντρο. Και καθώς έχουµε ως βασική αρχή, πως το σύνολο είναι κάτι περισσότερο από το άθροισµα των µερών του, σας προτείνουµε αυτή την εµπειρία, όπου δια κοινής αποδοχής, ο έσχατος δάσκαλος δεν θα είναι άλλος από αυτό το «περισσότερο» Ας ξαναθυµηθούµε την παροµοίωσή µας µε τη µουσική Συµφωνία. Ένα βράδυ είχαµε την τύχη να ακούσουµε το τραγούδι καµιάς δεκαριάς κατοίκων των νήσων Κιριµπάσι του Ειρηνικού Ωκεανού. Επρόκειτο για τον απόλυτο αυτοσχεδιασµό, όπου οι φωνές έσµιγαν ελεύθερα, µπαίνοντας και βγαίνοντας κατά την έµπνευση του καθενός. Όσα άτοµα υπήρχαν, άλλοι τόσοι ρυθµοί και µελωδίες, και κάθε στιγµή η αρµονία τους σε αναστάτωνε µε την οµορφιά της. Δεν βασιζόταν σε κάποιο προσχεδιασµένο σχήµα ή κάποια παρτιτούρα, αλλά αποκλειστικά στην ικανότητα των ανθρώπων να αφουγκράζονται. Να αφουγκράζονται τον εαυτό τους και µαζί και τους άλλους. Με βάση αυτήν την ικανότητα, δεν υπάρχει πια ανάγκη για παρτιτούρες, ούτε για µαέστρο. Ή τότε, θα πρέπει να είναι αόρατος. Σε αυτήν την περίπτωση, οδηγός δεν µπορεί να είναι άλλος από την ίδια τη µουσική. Με τον κίνδυνο να γίνουµε κουραστικοί µε τις επαναλήψεις µας, αυτήν ακριβώς την ικανότητα σας προτείνουµε να αναπτύξουµε µαζί. Αυτήν που δεν µας σπρώχνει να λύσουµε το Μυστήριο αλλά να µάθουµε να ζούµε µαζί του, για χάρη του και χάρη σ'αυτό. Αυτήν που µας επιτρέπει να δηµιουργήσουµε µαζί µια µουσική πιο όµορφη από το σύνολο των µουσικών του καθενός από εµάς. Στην πρότασή µας, η εν λόγω µουσική ονοµάζεται το Κοινό Καλό. ***

17 ΠΟΙΟΙ, ΠΟΤΕ, ΠΩΣ... Ποιοι είµαστε Χριστίνα Χωραφά : 55 ετών, Ελληνίδα, έζησε στο εξωτερικό το πρώτο ήµισυ της ζωής της, κυρίως στην Γαλλία όπου απέκτησε Μ.Α. Ανθρωπολογίας και εργάστηκε ως δηµοσιογράφος. Είναι ιδρύτρια της Οικίας Καραπάνου στην Αίγινα, την οποία διευθύνει εδώ και 18 χρόνια. Εκπαιδευµένη στην θεραπεία Fascia και σωµατο-ψυχοπαιδαγωγική της µεθόδου Danis Bois, υπό εκπαίδευση στη µέθοδο "Way of Council". Έχει µακροχρόνια πρακτική του τάι-τσι και της γιόγκα. Κάνει καθηµερινό διαλογισµό εδώ και 20 χρόνια. Το 2010 συµµετείχε στη Γαλλία σε µια πορεία 6 µηνών µε γαϊδουράκια, τις 3 εδβοµάδες εντελώς µόνη µε το γαϊδουράκι της. Είναι συγγραφέας παραµυθιών, των οποίων µια συλλογή έχει εκδοθεί στην Ελλάδα. Olivier Clementz : 56 ετών, Γάλλος, ζει στην Ελλάδα εδώ και 12 χρόνια. Μετά από σπουδές στις ανθρώπινες επιστήµες, ανέπτυξε πάθος για την ηλεκτρονική µουσική και έγινε διαδοχικά manager συγκροτηµάτων, οργανωτής συναυλιών και εκδηλώσεων, και ιδρυτής του πανεπιστηµιακού κύκλου "Opera Mundi" στην Lyon, όπου εισήγαγε την πρωτοπορία των φοιτητών στις πιο καινοτόµες µορφές της σύγχρονης µουσικής. Ο χώρος του προτιµήθηκε από τους φοιτητές του προγράµµατος Erasmus, προΐδεάζοντας για µια Ευρώπη ανθρώπινη και γεµάτη υποσχέσεις. Είναι επίσης εκπαιδευµένος στην αρχιτεκτονική εξωτερικών χώρων. Συν-διευθύνει την Οικία µε την Χριστίνα εδώ και 10 χρόνια. Η πνευµατική µας τοποθέτηση: Δεν αναφερόµαστε ιδιαιτέρως σε κάποιον δάσκαλο, θρησκεία, ρεύµα σκέψης, µα πολλοί είναι αυτοί που µας εµπνέουν. Ορίζουµε την πνευµατικότητα πολύ απλά, ως την αναζήτηση µίας βαθειάς αρµονίας στις σχέσεις µας µε τον εαυτό µας, µε τους άλλους και µε ολόκληρη την Δηµιουργία. Πρόθεση µας δεν είναι να λύσουµε το Μυστήριο της ύπαρξης, αλλά να ζήσουµε µαζί µε αυτό, χάρη σε αυτό και µέσα από αυτό. Η σηµαία µας είναι µία: η εσωτερική ελευθερία. Είναι συνάµα ο προορισµός µας και η κινητήρια δύναµή µας. Πιστεύουµε ακράδαντα ότι ανήκει στο δυναµικό του ανθρώπου, ότι χρειάζεται απλώς να την καλλιεργήσουµε, ότι είναι η πρόσβαση στην ιερότητα της ύπαρξης και η απαραίτητη προϋπόθεση για µια γόνιµη ζωή στην γη, µε αληθινή αγάπη και βαθύ σεβασµό για το Κοινό Καλό.

"Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης" (διάλεξη-2005)

Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης (διάλεξη-2005) "Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης" (διάλεξη-2005) διάλεξη, ανοιχτή για το κοινό, από τους ψυχοθεραπευτές Χριστίνα Πατρινιού και Πέτρο Θεοδώρου διοργάνωση : Συµβουλευτικό Κέντρο Σ.ΚΕ.Ψ.Η.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

περιεχόµενα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Τεύχος 19 Άνοιξη 2000 Θεσσαλονίκη ISSN: 1108-1120 της Σύνταξης... 3 ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ:

περιεχόµενα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Τεύχος 19 Άνοιξη 2000 Θεσσαλονίκη ISSN: 1108-1120 της Σύνταξης... 3 ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ: για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Τεύχος 19 Άνοιξη 2000 Θεσσαλονίκη ISSN: 1108-1120 Περιοδική Έκδοση της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ΑΦΜ: 90147670, ΟΥ ΙΗ'

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Leonardo Partnership Project ΙΣΠΑΝΙΑ ASSOCIATION GRENADINE FOR THE INFORMATION, FORMATION AND DEVELOPMENT OF THE NEW TECHNOLOGIES ΤΟΥΡΚΙΑ TÜRKİYE ÖRGÜN VE

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικό Πλαίσιο* του Αλλιώτικου Σχολείου

Παιδαγωγικό Πλαίσιο* του Αλλιώτικου Σχολείου Παιδαγωγικό Πλαίσιο* του Αλλιώτικου Σχολείου Μάρτιος 2014 *Τι είναι το παιδαγωγικό πλαίσιο ή σχέσεις θεωρίας και πράξης Το παιδαγωγικό μας σκεπτικό διατυπώνεται στο ακόλουθο θεωρητικό κείμενο. Για να αποσαφηνιστεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Τµήµα ιοίκησης Επιχειρήσεων Σχιζοτυπία και Συµπεριφορά Καταναλωτή Κυριακή Ηλιοπούλου Επιβλέπων Καθηγητής: Ιωάννης Ντζούφρας ΙΑΤΡΙΒΗ Που υποβλήθηκε στο

Διαβάστε περισσότερα

EDDILI To EDucate is to make possible the DIscovery of LIfe

EDDILI To EDucate is to make possible the DIscovery of LIfe 1 2 EDDILI To EDucate is to make possible the DIscovery of LIfe ΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟ ΟΣ Στην εκπαίδευση ενηλίκων Επιµέλεια Amico Dolci και Fausto Amico µε τη στήριξη των Marie Marzloff, Hans Donders,

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΣΧΟΛΗ:ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ:ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ:ΒΑΚΑΡΤΣΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΠΑΖΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΚΑΒΑΛΑ 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΑ ΠANAΓΙΩΤΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ. Χριστούγεννα!!! 2011. Βιωματική εμπειρία από την κ. Λάμπρου Μαρία

ΓΕΦΥΡΑ ΠANAΓΙΩΤΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ. Χριστούγεννα!!! 2011. Βιωματική εμπειρία από την κ. Λάμπρου Μαρία Εκπαίδευση και Πολιτισμός Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση Grundtvig ΓΕΦΥΡΑ Ε Τ Ο Σ 2 ο Α Ρ. Φ Υ Λ Λ Ο Υ 4 Τ Η Λ. & F A X : 2 2 3 1 0 6 6 3 7 7 e m a i l : e k p s l a m @ o t e n e t. g r I O Y Λ Ι Ο Σ - Δ Ε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΑΞΗ ΠΑΙ ΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ

ΕΝΤΑΞΗ ΠΑΙ ΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Θεσσαλονίκης Σχολές Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Φυσικοθεραπείας Πτυχιακή εργασία µε θέµα: ΕΝΤΑΞΗ ΠΑΙ ΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ Εισηγήτρια: Κα Γεωργιάδου

Διαβάστε περισσότερα

3. Για το περιοδικό. 4. Ας µοιραστούµε τη χαρά της φύσης. 7. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση σε Ελλάδα και Γερµανία. 11. ιηµερίδα Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.

3. Για το περιοδικό. 4. Ας µοιραστούµε τη χαρά της φύσης. 7. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση σε Ελλάδα και Γερµανία. 11. ιηµερίδα Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 3. Για το περιοδικό 4. Ας µοιραστούµε τη χαρά της φύσης. Σεµινάρια - εργαστήρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης µε τον Joseph CornelΙ. 7. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση σε Ελλάδα και Γερµανία. Σεµινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Εποπτεία: Αριστοτέλης Ράπτης Καθηγητής Συµβουλευτική Παιδαγωγική: Αθανασία Ράπτη

Εποπτεία: Αριστοτέλης Ράπτης Καθηγητής Συµβουλευτική Παιδαγωγική: Αθανασία Ράπτη Εποπτεία: Αριστοτέλης Ράπτης Καθηγητής Συµβουλευτική Παιδαγωγική: Αθανασία Ράπτη 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ... 4 Οι στόχοι της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης...

Διαβάστε περισσότερα

Road Safety Cities in Europe

Road Safety Cities in Europe RoSaCe Road Safety Cities in Europe Εγχειρίδιο Εφαρµογής Πειραµατικό σχέδιο µε την υϖοστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και Μεταφορών της Ευρωϖα κής Εϖιτροϖής Αρµόδια Κέντρα RoSaCe, Οκτώβριος 2007

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσµια Μεσσιανική Εκκλησία της Ελλάδας Πολιτιστικός Σύλλογος Μοκίτι Οκάντα Κέντρο Τζορέι Ελλάδας Να µοιραστούµε κάποιες σκέψεις;

Παγκόσµια Μεσσιανική Εκκλησία της Ελλάδας Πολιτιστικός Σύλλογος Μοκίτι Οκάντα Κέντρο Τζορέι Ελλάδας Να µοιραστούµε κάποιες σκέψεις; Παγκόσµια Μεσσιανική Εκκλησία της Ελλάδας Πολιτιστικός Σύλλογος Μοκίτι Οκάντα Κέντρο Τζορέι Ελλάδας Να µοιραστούµε κάποιες σκέψεις; Υλικό για µελέτη για τα µέλη µας 2011 Θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε για

Διαβάστε περισσότερα

περιεχόµενα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Τεύχος 15-16 Χειµώνας - Ανοιξη 1999 Θεσσαλονίκη ISSN: 1108-1120 της Σύνταξης... 3

περιεχόµενα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Τεύχος 15-16 Χειµώνας - Ανοιξη 1999 Θεσσαλονίκη ISSN: 1108-1120 της Σύνταξης... 3 για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Τεύχος 15-16 Χειµώνας - Ανοιξη 1999 Θεσσαλονίκη ISSN: 1108-1120 Περιοδική Έκδοση της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ΑΦΜ;

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β')

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Προγράμματος VISTA

Οδηγός Προγράμματος VISTA - 1 - Οδηγός Προγράμματος VISTA CENTER FOR REHABILITATION - PHYSICAL AND SOCIAL REHABILITATION (KAFIAP) ILIAS GREECE GENERAL HOSPITAL OF PYRGOS- ANDREAS PAPANDREOU - 2 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ I: Το Συμμετοχικό

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο κατάρτισης. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos

Εγχειρίδιο κατάρτισης. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos Εγχειρίδιο κατάρτισης Ενότητα κατάρτισης Ένταξη και αποδοχή Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti 1 Ο κύριος στόχος αυτής της ενότητας κατάρτισης είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό. Θεματική Ενότητα Σχεδιασμός, Υλοποίηση & Αξιολόγηση Προγραμμάτων Διά Βίου Εκπαίδευσης ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ ΗΡΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Εκπαιδευτικό Υλικό. Θεματική Ενότητα Σχεδιασμός, Υλοποίηση & Αξιολόγηση Προγραμμάτων Διά Βίου Εκπαίδευσης ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ ΗΡΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ISBN: 978-960-9571-13-5 ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ Σχεδιασμός, Υλοποίηση & Αξιολόγηση Προγραμμάτων Δια Βίου Εκπαίδευσης ΗΡΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ Εκπαιδευτικό Υλικό Θεματική

Διαβάστε περισσότερα

2o ιεθνές Συνέδριο "Άτοµα µε Αναπηρία και ΜΜΕ"

2o ιεθνές Συνέδριο Άτοµα µε Αναπηρία και ΜΜΕ 2o ιεθνές Συνέδριο "Άτοµα µε Αναπηρία και ΜΜΕ" Χαιρετισµοί ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΣΥΝΕ ΡΙΟΥ: Ν. ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕ ΡΟΣ: Ευχαριστούµε τον κ. Ρουσόπουλο. Τώρα στο βήµα ας έρθει ο Υπουργός Υγείας, ο κ. Αβραµόπουλος..

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών 1 Ο παρόν Οδηγός Προσέγγισης Εθελοντών αποτελεί προϊόν της Δράσης 14 του Υποέργου ΙΙ του Έργου ΑΛΚΗΣΤΙΣ, το οποίο υλοποιείται από το «Δίκτυο για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών», στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

- Ο καθηγητής να επιλέξει από τη λίστα ή να χρησιµοποιήσει ένα από τα δικά του:

- Ο καθηγητής να επιλέξει από τη λίστα ή να χρησιµοποιήσει ένα από τα δικά του: 1 η Mέρα Αντίγραφο εκπαιδευτή Συστάσεις & Ασκήσεις Γνωριµίας - Ο καθηγητής να επιλέξει από τη λίστα ή να χρησιµοποιήσει ένα από τα δικά του: Παιχνίδι Τριών Ερωτήσεων Το κάθε µέλος της οµάδας θα γράψει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΡΟΚΙΔΗ ΠΑΤΡΑ 2007 2 ISBN 978-860-89357-1-6 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΠΑΤΡΑ 2007 3 ΣΚΟΠΟΣ Με το βιβλίο αυτό θα ήθελα να βάλω ένα λιθαράκι στην επιστήμη που ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ : Φρίντριχ Φρέμπελ και Μαρία Μοντεσσόρι : Θεωρία και εφαρμογή του εκπαιδευτικού τους έργου σε Ελλάδα και Γερμανία.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ : Φρίντριχ Φρέμπελ και Μαρία Μοντεσσόρι : Θεωρία και εφαρμογή του εκπαιδευτικού τους έργου σε Ελλάδα και Γερμανία. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : Φρίντριχ Φρέμπελ και Μαρία Μοντεσσόρι : Θεωρία και εφαρμογή του εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 04 Ας έρθουμε πιο κοντά Editorial 05 Μου έδωσε τα πάντα Του Στέλιου Συμεωνίδη 06 Μαθητής, μοναδικός και ανεπανάληπτος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

Η ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η εκπαίδευση των μαθητών με ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες και ταλέντα ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΤΟΜΟΣ Α: ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Αρχική Έκδοση Μάιος 2011

ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΤΟΜΟΣ Α: ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Αρχική Έκδοση Μάιος 2011 Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταµείο ΕΣΠΑ 2007-13 \ Ε.Π. Ε& ΒΜ \ Α.Π. 1-2-3 «Μείζον Πρόγραµµα Επιµόρφωσης Εκπαιδευτικών στις 8 Π.Σ., 3 Π.Σ.Εξ., 2 Π.Σ.Εισ.» ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΤΟΜΟΣ Α: ΓΕΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφία, αρχικός σχεδιασµός και ενέργειες εκκίνησης της δράσης

Φιλοσοφία, αρχικός σχεδιασµός και ενέργειες εκκίνησης της δράσης Πρακτικά της συνάντησης φορέων, υπηρεσιών και οργανώσεων σχετικά µε τη δράση: Εθελοντισµός και ικαιώµατα Παιδιού. Αίθουσα Συσκέψεων της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη». Αθήνα, 26 Μαϊου 2011. Φιλοσοφία,

Διαβάστε περισσότερα