ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ"

Transcript

1 * ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ *

2

3 Στις απαρχές της ζωής, µονοκυτταρικοί οργανισµοί αποτελούσαν τους πληθυσµούς των υδάτων των ωκεανών. Τρέφονταν µε υδρογόνο, κύρια πηγή του οποίου ήσαν τα πολυπληθή ηφαίστεια. Κάποια στιγµή όµως, οι εν λόγω οργανισµοί πολλαπλασιάστηκαν τόσο πολύ που η τροφή δεν επαρκούσε. Η ζωή ερχόταν αντιµέτωπη µε την πρώτη της κρίση. Εµφανίστηκαν τότε δύο τάσεις: ένα µέρος από αυτούς τους οργανισµούς βυθίστηκαν στην άµµο του θαλάσσιου βυθού και σιγά-σιγά εξαλείφθηκαν. Οι υπόλοιποι οργανισµοί ενώθηκαν σε αποικίες. Και αυτές οι αποικίες ανακάλυψαν µια νέα δυνατότητα που ακριβώς δηµιουργήθηκε από το ίδιο το γεγονός της οµαδοποίησής τους: κατόρθωσαν να αποµονώσουν το υδρογόνο (Η 2 ) από το µόριο του νερού. Είχαν µόλις ανακαλύψει την αναπνοή. Σήµερα, το σώµα του ανθρώπου αποτελείται από δισεκατοµµύρια από αυτές τις αρχικές αποικίες, που έχουν οµαδοποιηθεί σε ενώσεις ολοένα µεγαλύτερες, ολοένα πλουσιότερες και πιο αποτελεσµατικές, µέσα από τις πολυάριθµες εγγενείς κρίσεις που ωθούν την εξέλιξη της ζωής. Βρισκόµαστε πάλι σήµερα αντιµέτωποι µε µια νέα κρίση. Μια νέα πρόκληση εξέλιξης.

4 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Προκαταρτικές διευκρινήσεις για το τι εννοούµε µε ορισµένες εκφράσεις: (*1) Έχω και Είµαι (*2) Εσωτερική και Εξωτερική Οικολογία Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ Η ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ο τόπος Η Σχολή -Χώρος ζωής, πειραµατισµού και ανάπτυξης *Σε διεθνή κλίµακα Φιλοξενία και "µόρφωση" νέων Τόπος διαµονής και περισυλλογής * Σε τοπικό επίπεδο ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ «ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ THΝ ΣΧΕΣΗ» Το Όραµα Ο Δρόµος Συγκεκριµένα Στο κέντρο : Ο Διαλογισµός 1ος Κύκλος : Η σωµατική πρακτική 2ος Κύκλος : Η δουλειά µε τον εαυτό µας, σε οµάδα 3ος Κύκλος : Η πρακτική της επικοινωνίας 4ος Κύκλος : Η γνωστική προσέγγιση 5ος Κύκλος : Η καθηµερινή ζωή 6ος Κύκλος : Η Φύση ΠΟΙΟΙ, ΠΟΤΕ, ΠΩΣ... Ποιοι είµαστε Η πνευµατική µας τοποθέτηση Η δηµιουργία µιας οµάδας Αρµοδιότητες που χρειαζόµαστε Χρηµατοδότηση H ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΑΣ ΠΡΟΥΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

5 Προκαταρτικές διευκρινήσεις για το τι εννοούµε µε ορισµένες εκφράσεις: (*1) Έχω και Είµαι Η καπιταλιστική, καταναλωτική κοινωνία βασίζεται αποκλειστικά στο "Έχω". Φτάνει να αναλογιστούµε το πως ερµηνεύει η εποχή µας την έννοια "πλούτος". Στην Σχολή των Σχέσεων ευελπιστούµε να χαράξουµε δρόµο προς έναν άλλον πλούτο, που δεν είναι καταναλώσιµος, άρα δεν κινδυνεύει να χαθεί. Δεν δηµιουργεί ανταγωνισµούς, ούτε κτητικότητες. Δεν λειτουργεί διαιρετικά, αλλά ενωτικά. Έναν πλούτο που δεν µπορούµε να τον αντιληφθούµε παρά µόνο µέσα από τις σχέσεις: την σχέση µε τον εαυτό µας, την σχέση µε τον συνάνθρωπο µας, την σχέση µε την πλάση, µε κάθε τι το ζωντανό. Αυτός ο πλούτος δεν µετριέται µε αριθµούς. Δεν φαίνεται καν. Μονάχα να τον αισθανθούµε µπορούµε. Η αίσθηση που προκαλεί δεν είναι µία ικανοποίηση περαστική, επιφανειακή και ευάλωτη σαν αυτή που παρέχει το κάθε "έχω", αλλά µία πληρότητα δίχως όρια. Διότι όσο περισσότερο µοιραζόµαστε αυτόν τον πλούτο, τόσο πιο πλούσιοι γινόµαστε. Η πηγή αυτού του πλούτου βρίσκεται στο "Είµαι". " Γλίτωσα από τις βυζαντινές έγνοιες, τις οµορφιές και τα χρώµατα. Ολοένα, µου φαίνεται, γλιτώνω από τα περιττά βάρη, ξαναγυρίζω στα απλά στοιχεία: στο χώµα και τη θάλασσα, στη µοναξιά και τον αγέρα. Θυµάστε το Διόνυσο, που κίνησε απ τις Ινδίες µε πλούσια µεταξωτά πέπλα, µε βραχιόλια κι αλυσίδες. Κι όσο ζύγωνε στην Ελλάδα, ντρέπουνταν για τον περιττό φανταχτερό φόρτο και τον πετούσε. Ωσότου, φτάνοντας πια στον κόλπο της Ελευσίνας, βγήκε κολυµπώντας στο ελληνικό ακρογιάλι γυµνός. Να ένα µεγάλο µάθηµα." Νίκος Καζαντζάκης (*2) Εσωτερική και Εξωτερική Οικολογία Εσωτερική οικολογία ονοµάζουµε την προσπάθεια του κάθε ατόµου να γνωρίσει και να καλλιεργήσει την προσωπική του φύση, µε σκοπό να φτάσει να ζει σε αρµονία µε τον εαυτό του και µε τον κόσµο γύρω του. Εξωτερική οικολογία είναι η καθιερωµένη έννοια: η προσέγγιση της φύσης που στοχεύει στην επαναφορά ενός υγιούς οικοσυστήµατος. Η αντι-οικολογική, κακοποιητική συµπεριφορά του σύγχρονου ανθρώπου προς τις κοινωνίες και τον πλανήτη του προέρχεται από το γεγονός ότι ο βαθµός επιστηµονικής και τεχνικής ανάπτυξης που έχει φτάσει, είναι πολύ ανώτερος από τον βαθµό ωριµότητας της συναισθηµατικής νοηµοσύνης και της αντιληπτικότητας του. Με άλλα λόγια, αυτή η ανισορροπία ανάµεσα στην εγκεφαλική και την ψυχική ανάπτυξη ευθύνεται για τα περισσότερα προβλήµατα που αντιµετωπίζουµε σήµερα. Η εσωτερική οικολογία, είναι εποµένως η προϋπόθεση και η ρίζα της εξωτερικής οικολογίας, τόσο κοινωνικής όσο και περιβαλλοντικής. Δεν µπορεί να υπάρξει ίαση της φύσης του πλανήτη µας αν δεν επέλθει ίαση της δικής µας εσωτερικής φύσης. Στην εσωτερική οικολογία λοιπόν ανήκουν όλες οι πρακτικές που αποσκοπούν στην εξερεύνηση και στην καλλιέργεια αυτής της εσωτερικής µας φύσης.

6 Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ Δεν χρειάζεται πλέον να αποδείξουµε ότι το ατοµικιστικό κοινωνικό µας πρότυπο, που βασίζεται στο "έχω", ασκεί στον άνθρωπο και σε ολόκληρο τον πλανήτη την ύπουλη επιρροή µίας θανατηφόρας αρρώστιας. Ο χρόνος πιέζει να στραφούµε αποφασιστικά προς µία αλλαγή κατεύθυνσης, όπου το "έχω" ισορροπεί µε το "είµαι" και η ατοµική ελευθερία µε το κοινό καλό.(*1) Η Σχολή των Σχέσεων είναι µία πρόταση εργαστηρίου προς την νέα αυτή κατεύθυνση. Η ίαση προϋποθέτει να µάθουµε να θέτουµε το κοινό καλό κατ' επέκταση του προσωπικού µας καλού, να διευρύνουµε την ατοµιστική µας συνείδηση προς µία συλλογική συνείδηση. Πράγµα το οποίο µας καλεί απαραιτήτως να αναθεωρήσουµε ριζικά το τι εννοούµε σχέση. Πώς σχετιζόµαστε µε τον εαυτό µας, µε τον άλλον, µε το περιβάλλον µας; Τί, µέσα µας, µας εµποδίζει να φωτίζουµε το κοινό καλό, αφού ουσιαστικά είναι και δικό µας; Πώς µπορεί αυτό να επανορθωθεί; Αυτά προτείνουµε να διερευνήσουµε στην Σχολή των Σχέσεων µε τρόπο βιωµατικό, µέσα από την κοινοτική ζωή, την βαθειά εµπειρία της φύσης και διάφορες πρακτικές, µερικές από τις οποίες περιγράφουµε στις σελίδες που ακολουθούν. Η Σχολή των Σχέσεων θα δέχεται αρχικά νέους ενήλικες από όλον τον κόσµο (18 και πάνω), για µεγάλα διαστήµατα (το λιγότερο 6 µήνες), µε σκοπό να τους προσφέρει έναν χώρο αντίστασης στο κυρίαρχο πρότυπο και µια ενεργή υποστήριξη στην απελευθερωµένη ανάπτυξη της ανθρώπινης τους φύσης. Για τον σκοπό αυτόν διαθέτουµε την οµορφιά και την έµπνευση του χώρου µας, τον χρόνο µας και τις ικανότητες µας. Και ψάχνουµε για ανθρώπους µε ικανότητες συµπληρωµατικές, που να θέλουν να δηµιουργήσουν µαζί µας µία οµάδα σχεδιασµού, έρευνας και υποστήριξης για την υλοποίηση της Σχολής των Σχέσεων. Στις 10 και 11 Νοεµβρίου 2013 πραγµατοποιήθηκε στην Οικία Καραπάνου ένα διεθνές "heart/brainstorming", που σηµατοδότησε την µετάβαση του σχεδίου από το στάδιο της σύλληψης στο στάδιο του σχεδιασµού. Το νερό µπήκε στ'αυλάκι και έχει πια σχηµατιστεί µία πρώτη οµάδα ανθρώπων που φροντίζει για την καλή του διάβαση! Η οµάδα µας παραµένει ανοιχτή και σας καλούµε θερµά να µας προσφέρετε την εµπειρία σας, την συµµετοχή σας, την υποστήριξη σας. Θα βρείτε στο τέλος της παρουσίασης µία πρόσκληση να συµµετάσχετε σε µία πρώτη πειραµατική διαµονή στην Οικία Καραπάνου τον Νοέµβριο και Δεκέµβριο 2014, για την έναρξη της Σχολής των Σχέσεων.

7 Η ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ο τόπος Στο νησί της Αίγινας, µία ώρα πλοίο από την Αθήνα. Ένα κτήµα γύρω στα 60 στρέµµατα κοντά στην θάλασσα, ένα ευρύχωρο και πανέµορφο αρχοντικό του 19 ου αιώνα, το οποίο εδώ και 18 χρόνια λειτουργεί ως κέντρο σεµιναρίων προσωπικής -και διαπροσωπικής- ανάπτυξης. Ολόγυρα κήποι, περιβόλια, φυστικόκαµποι. Ένα εργαστήριο κεραµικής. Στα σκαριά: Ένα χωριό µε yurts, καλλιέργειες φαρµακευτικών βοτάνων, εργαστήρια επεξεργασίας φυστικιού και βοτάνων. Η Σχολή Χώρος ζωής, πειραµατισµού και ανάπτυξης *Σε διεθνή κλίµακα Φιλοξενία και "µόρφωση" νέων: Σχεδιάζουµε να δεχόµαστε νέους (18 ετών και άνω) απ' όλον τον κόσµο, για παραµονή µεγάλης διάρκειας (6-8 µήνες), µε σκοπό να τους βοηθήσουµε να έρθουν σε επαφή µε τις ήδη υπάρχουσες δυνατότητες, εντός τους και εκτός τους, που θα τους δώσουν την έµπνευση και την δύναµη να γίνουν ενήλικες ακέραιοι, ανοιχτοί, µε σεβασµό και αφοσίωση προς την Ζωή, ικανοί ν'ανταποκριθούν δηµιουργικά στις προκλήσεις της παγκόσµιας κρίσης. Η λέξη µόρφωση είναι σε εισαγωγικά διότι δεν στοχεύουµε τόσο την µόρφωση όσο µία µετα-µόρφωση, προσφέροντας στους νέους µία υποστήριξη στην ανάπτυξη τους που θα βασίζεται σε βιώµατα αληθινά. Ο προορισµός της Σχολής είναι να συµβάλλει στη χάραξη ενός δρόµου προς το κοινό καλό. Με κινητήρια δύναµη όχι µία κεκτηµένη ηθική, αλλά την ανακτηµένη µας συνείδηση: την επίγνωση της αλληλεπίδρασης ανάµεσα σε όλες τις µορφές της ζωής. Σκοπός µας θα είναι να φροντίσουµε αυτή η συνειδητοποίηση να µην γίνει µόνο διανοητικά, αλλά σωµατικά, συναισθηµατικά και διαισθητικά. Το σχολείο θα είναι στην ουσία ένα εργαστήριο, όπου όλοι θα µαθαίνουµε ο ένας από τον άλλον. Κατευθυντήριος άξονας σε όλες τις δραστηριότητες µας, θα είναι η διερεύνηση των τρόπων µε τους οποίους συνάπτουµε σχέσεις. Και καθώς η δουλειά πάνω στην σχέση είναι αχώριστη από την δουλειά µε τον εαυτό, κάθε στιγµή της καθηµερινότητας θα αποτελεί ευκαιρία να εµβαθύνουµε και στα δύο.

8 Οι νέοι θα ζουν κοινοτικἠ ζωή, µε ένα καθηµερινό πρόγραµµα που θα περιλαµβάνει διαλογισµό, σωµατική άσκηση και συµµετοχή στα κοινά (µαγείρεµα, καθαριότητα, µαστορέµατα, κηπουρική ). Από υλικής πλευράς, θα δοθεί έµφαση στην απλότητα. Θα γίνονται τακτικά ειδικές συνεδρίες Δουλειάς πάνω στην Σχέση, οι οποίες θα βασίζονται τόσο σε υπάρχουσες µεθόδους επικοινωνίας (Way of Council, Process Work, Μη Βίαιη Επικοινωνία, κ.ά.), όσο και σε πειραµατισµούς που θα προκύπτουν από την έρευνα που γίνεται στην Σχολή. Στη διάρκεια της παραµονής τους οι νέοι θα πάρουν µέρος στο «Καραβάνι» : πεζοπορία ενός µηνός τουλάχιστον στα βουνά της Πελοποννήσου, µε γαϊδουράκια που θα κουβαλούν τα πράγµατά µας. Ένας µήνας ολοκληρωτικά στην ύπαιθρο, βιώνοντας τις ευλογίες, τις δυσκολίες και την αναντικατάστατη διδασκαλία που µας προσφέρει µια από τις βαθύτερες µας σχέσεις: η σχέση µας µε τη Φύση. Προορισµός µας θα είναι η Ελίκα, ένα χωριό της Λακωνίας όπου θα φιλοξενηθούµε για λίγο καιρό και όπου οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να συµµετάσχουν στις αγροτικές εργασίες (ανάλογα µε την εποχή µάζεµα ελιάς, τρύγος, λαχανόκηπος, κ.ά.) και να µυηθούν σε διάφορες τεχνικές φυσικής καλλιέργειας. Οι νέοι θα έχουν ακόµη την δυνατότητα να παρακολουθούν: - µαθήµατα στον τοµέα της οικολογίας, εσωτερικής και εξωτερικής(*2), και καλλιτεχνικά εργαστήρια. Για παράδειγµα: * θεατρικός αυτοσχεδιασµός, δουλειά της φωνής, χορός, τέχνες της αφής... * γλυπτική, κεραµική, ζωγραφική * περµακουλτούρα, συγκοµιδή και επεξεργασία φαρµακευτικών φυτών, οικολογική δόµηση, φροντίδα ζώων - συνεδρίες εµπεριστατωµένης πληροφόρησης σχετικά µε τις κυριότερες πρωτοβουλίες που υπηρετούν το κοινό καλό ανά τον κόσµο. - δράσεις προς το κοινό καλό της Αίγινας. Επίσης θα µπορούν να αποκτήσουν εµπειρία σε ορισµένες νηστείες, κούρες σταφυλιού ή σιωπής... Η οµάδα των νέων καθώς και οι άνθρωποι που θα τους πλαισιώνουν, θα αποτελούν τον πυρήνα της Σχολής. Θα έχουν συνεχή αλληλεπίδραση µε τους επισκέπτες της Οικίας καθώς και µε κατοίκους της Αίγινας. Τόπος διαµονής και περισυλλογής : Ο χώρος θα είναι ανοιχτός σε όλους όσους ενδιαφέρονται για το εγχείρηµα της Σχολής, στο µέτρο της διαθεσιµότητας την συγκεκριµένη χρονική περίοδο. Οι επισκέπτες θα συµβάλλουν στην λειτουργία του χώρου συµµετέχοντας στα κοινά ή/και προτείνοντας µία δραστηριότητα, µία παρουσίαση, µία διδασκαλία.

9 * Σε τοπικό επίπεδο Με την 20χρονη παρουσία µας στην Αίγινα, συµβάλλαµε στο να εµπλουτιστεί η υπάρχουσα κουλτούρα µε νέους τρόπους αντίληψης, µία διαφορετική προσέγγιση της σχέσης µε τον εαυτό, µε τους άλλους, µε τον κόσµο. Θα θέλαµε η Σχολή των Σχέσεων να θρέψει ουσιαστικά αυτήν την ευαισθητοποίηση, παρέχοντας εργαλεία επικοινωνίας και καλλιεργώντας τρόπους συνύπαρξης µε γνώµονα το κοινό καλό. Προγραµµατίζουµε σε βάθος χρόνου ένα σύνολο προτάσεων προς την κοινωνία της Αίγινας, εκ των οποίων ορισµένες ήδη πραγµατοποιούνται, και που όλες έχουν ως κοινό παρονοµαστή να ευνοούν την ανταλλαγή και την οµαλή συλλογική λειτουργία : - παρουσιάσεις - γιορτές - συλλογικοί βιολογικοί λαχανόκηποι - ανταλλακτικά σχήµατα - ένα κοινοτικό καφενείο - δωρεάν µαθήµατα, κυρίως για τους νέους του νησιού. Σε αντάλλαγµα οι µαθητές θα προσφέρουν λίγες ώρες εργασίας είτε στην Οικία είτε κάπου αλλού στην Αίγινα. Έτσι θα πραγµατοποιούνται συλλογικές δράσεις από την νεολαία της Αίγινας, υπηρετώντας ανάγκες του τόπου, ενώ ταυτόχρονα τα παιδιά θα καλλιεργούνται στον καλλιτεχνικό τοµέα ή στον τοµέα της οικολογίας, εσωτερικής και εξωτερικής. - παρεµβάσεις στα σχολεία µε την προοπτική να εγκαθιδρυθούν σιγά-σιγά στις τάξεις τακτικοί κύκλοι επικοινωνίας, όπου τα παιδιά θα µαθαίνουν να εκφράζονται αληθινά, και να ακούν µε σεβασµό. - παροχή υποστηρικτικών εργαλείων για την επίλυση συγκρούσεων και την λήψη αποφάσεων. Γενικότερα, θέλουµε να δουλέψουµε χέρι µε χέρι µε τους τοπικούς φορείς της κοινωνικής ευηµερίας, της αλληλεγγύης, της προστασίας της φύσης και γενικά της αειφόρου ανάπτυξης, τόσο κοινωνικής όσο και φυσικής, παρέχοντας ευκαιρίες να εµβαθύνουν στις σχέσεις µεταξύ τους, άρα και µε τον εαυτό τους. Ελπίζουµε έτσι να αποφευχθούν ορισµένες διαφωνίες που τόσο συχνά καταστρέφουν καλές πρωτοβουλίες, και να συµβάλλουµε στο να εδραιωθεί µία ενωµένη, ώριµη κοινότητα, που να υπηρετεί ενεργά το κοινό καλό. ***

10 ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ «ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ THΝ ΣΧΕΣΗ» Το Όραµα Όλα είναι σχέση. Κατ εικόνα του εγκεφάλου, η ευφυΐα του οποίου εξαρτάται από τον αριθµό και την ποιότητά των συνάψεων του, έτσι και η ευφυΐα του οργανισµού ΓΗ εξαρτάται από την ποιότητα των σχέσεων µεταξύ όλων των στοιχείων που την αποτελούν. Πιστεύουµε πώς η καλλιέργεια τις σχέσης, µε τον εαυτό, µε τον άλλον και µε όποια µορφή ζωής, πρέπει απαραιτήτως να γίνει το θεµέλιο κάθε παιδείας. Η δυτική επιστήµη µιλάει ορθώς για οικοσύστηµα, εννοώντας πώς όλοι οι οργανισµοί του πλανήτη είναι ενορχηστρωµένοι µεταξύ τους όπως µία µουσική συµφωνία. Αλλά κατά την επιστηµονική προσέγγισή, το υποκείµενο διατηρείται σχολαστικά εκτός του πλαισίου παρατήρησης. Μελετάµε το θαύµα της αλληλεπίδρασης ανάµεσα στο λουλούδι, την πεταλούδα και τον κυκλώνα, µα πουθενά δεν γίνεται λόγος για το ανθρώπινο όν. Άραγε δεν είµαστε κι εµείς γεννήµατα αυτού του πλανήτη; Αν υπάρχει οικοσύστηµα, που οι παραδοσιακές κοινωνίες δεν χρειάστηκαν την επιστηµονική ορολογία για να το αντιληφθούν, αν λοιπόν υπάρχει οικοσύστηµα, δεν είµαστε κι εµείς µέρος του; Και σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι καιρός να αναρωτηθούµε, µέσα σε αυτό το οικοσύστηµα, ποιά είναι η θέση που µας αναλογεί; Να εξερευνήσουµε τις δυνατότητες συσχετισµού µας µε κάθε ένα από τα στοιχεία του πλανήτη µας µε τον µέγιστο σεβασµό; Την σχέση µας µε το νερό, την σχέση µας µε τον αέρα, την σχέση µας µε το χώµα. Την σχέση µας µε τα φυτά, µε το κάθε φυτό. Την σχέση µας µε τα ζώα. Με το κάθε ζώο. Την σχέση µας µε τον άλλον. Την σχέση µας µε τον εαυτό µας. Κι έπειτα, την σχέση µας µε τα σχήµατα, µε τον ήχο, µε το χρώµα. Την σχέση µας µε την κίνηση, την σχέση µας µε το χρόνο. Την σχέση ανάµεσα στις σκέψεις µας, το σώµα µας, τα συναισθήµατά µας. Ανάµεσα στις σκέψεις µας και σε αυτές του άλλου. Ανάµεσα στις σκέψεις µας και το σώµα του κόσµου. Στην Σχολή των Σχέσεων, θα ανυψώσουµε σαν έναν φάρο το όραµα της Συµφωνίας. Και θα πιάσουµε τα πράγµατα από την ρίζα, ταπεινά και υποµονετικά, δουλεύοντας σχολαστικά προς την ανάπτυξη της συνειδητότητας µας, η µόνη που µπορεί να µας οδηγήσει σε σχέσεις υγιείς, οι µόνες που µπορούν να υπηρετήσουν το κοινό καλό. Ο Δρόµος Στον κοµµατιασµένο κόσµο µας, η αρχική ρήξη, από την οποία απορρέουν όλες οι άλλες, είναι ο διαχωρισµός ανάµεσα στον εξωτερικό και στον εσωτερικό κόσµο, στο εκτός και στο εντός µας. Αποσυνδέοντας το

11 αντικειµενικό από το υποκειµενικό για να κατοχυρώσει µόνο το πρώτο, ο υλισµός απέκοψε τον κόσµο από το βάθος του. Έτσι, ζούµε µία εποχή όπου παρόλα τα απίστευτα τεχνολογικά επιτεύγµατα, οι άνθρωποι είναι όλο και περισσότερο συναισθηµατικά ανώριµοι. Η κοινωνία και το σχολείο παρέχουν στους νέους απλώς και µόνο κατάρτιση, δηλαδή πρόσληψη πληροφοριών. Όσο για παιδεία, µε την έννοια της υποστήριξης στην συνολική ανάπτυξη του ατόµου, δεν παρέχουν σχεδόν τίποτα. Όσα παιδιά -και είναι πολλά- δεν είχαν την τύχη να απολαύσουν τέτοιου είδους παιδείας µέσα στην οικογένειά τους, ξεκινούν την ενήλική ζωή τους εντελώς απροετοίµαστα. Και όσα στάθηκαν τυχερά, δεν βρίσκουν παρά λίγα αντίστοιχα περιβάλλοντα αφού φύγουν από το σπίτι. Είναι το κενό αυτό στο οποίο µας ενδιαφέρει να δράσουµε, προσφέροντας σε νέους ανθρώπους ένα στήριγµα στην ανάπτυξη τους που να βασίζεται στην αναγνώριση της εσωτερικότητάς τους. Ένα χώρο µέσα στον οποίο θα µάθουν να καλλιεργούν, πέρα από την έννοια του "ξέρω" που εφαρµόζεται κατά τη φοίτησή τους, την έννοια του "γνωρίζω", που διαφέρει από το "ξέρω", ως προς το ότι οι πληροφορίες δεν συλλέγονται µόνον απ' έξω αλλά γίνονται αντιληπτές στα µύχια του εαυτού. Με άλλα λόγια, σ' έναν πολιτισµό που βασίζεται στο «έχω», θα θέλαµε να βοηθήσουµε τους νέους να ανοιχτούν στη διάσταση του «είµαι». Και να χρησιµοποιήσουµε αυτήν την πρωταρχική δυάδα, Έσω/Έξω, ως βάση και στήριγµα της δουλειάς µας πάνω στις σχέσεις. Θέλουµε στην Σχολή των Σχέσεων, οι νέοι να µπορέσουν να αντιληφθούν πως η διαίρεση ανάµεσα στα όντα είναι µία πλάνη, πως ακόµη κι αν τα στοιχεία του κόσµου εµφανίζονται ως ξεχωριστά, εσωτερικά συνδέονται. Πως το µέσα και το έξω αποτελούν µία και µόνη πραγµατικότητα. Και πως µόνον η επανένωσή τους θα µας επιτρέψει να εξελίξουµε αρµονικά την σχέση µε τον εαυτό µας, µε τους άλλους και µε τον κόσµο. Συγκεκριµένα Η Δουλειά µε την Σχέση, έτσι όπως την εννοούµε, θα µπορούσε να συνοψιστεί σε µια λέξη : Αφουγκράζοµαι. Αφουγκράζοµαι τον εαυτό µου, τον άλλον, αφουγκράζοµαι την ισορροπία ανάµεσα στον εαυτό µου και το σύνολο. Αφουγκράζοµαι όλες τις φωνές που συνήθως περνούν απαρατήρητες. Αφουγκράζοµαι τις σκέψεις, τα συναισθήµατα, τις κινήσεις που µε αποξενώνουν από τους άλλους, από τον εαυτό µου, από τη ροή της Ζωής.

12 Ενσωµατωµένη σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου, θα προτείνουµε µια ατοµική πρακτική επαγρύπνησης, όπου το θέµα θα είναι : - Να εξασκηθούµε να παρατηρούµε τις αντιδράσεις µας και να θέτουµε το ερώτηµα : Ποιός βλέπει; Ποιός αντιδρά; - Να µάθουµε να ανιχνεύουµε, πίσω από τα «πρέπει», αυτό που είναι. - Να µάθουµε να αποδεχόµαστε ότι αυτό που είναι, είναι, εδώ και τώρα. - Να διερευνήσουµε τις ισορροπίες ανάµεσα στο κάνω και στο επιτρέπω να γίνει, στο θέλω και στο "αφήνω τον έλεγχο". - Να απελευθερωθούµε σιγά-σιγά από την µηχανική αντίδραση και να οδηγηθούµε προς τη συνειδητή δράση... Δεν παραθέτουµε εδώ παρά µόνο πτυχές µιας και µοναδικής βασικής δουλειάς: αυτή που µας οδηγεί µέσα από την «αποταύτιση» από το «έχω» στον δρόµο του «είµαι». Δρόµος αλήθειας, στα ίχνη φυσικά της πλειονότητας των µεγάλων πνευµατικών παραδόσεων, µε απώτερο προορισµό αυτόν τον τόπο, στο κέντρο του εαυτού, πέρα από φόβους και επιθυµίες, όπου η πληρότητα δεν εξαρτάται πλέον από εξωτερικές καταστάσεις και που λέγεται εσωτερική ελευθερία. Η πρόσβαση στην εσωτερική ελευθερία δεν θα είναι προφανώς ο σκοπός της παραµονής αλλά ο φάρος που φωτίζει το δρόµο. Αν κατορθώσουµε να ενσταλάξουµε στους νέους την διάθεση να αφουγκράζονται, ο στόχος µας θα έχει επιτευχθεί. Διότι τότε θα έχουν εφοδιαστεί µε το κλειδί που θα τους βοηθήσει να µετατρέψουν την ζωή τους ολόκληρη σε δρόµο αλήθειας. Η κατεύθυνση προς την εσωτερική ελευθερία θα είναι η αρχική µας πρόθεση, ο κάθετος άξονας γύρω από τον οποίον θα διαρθρωθεί όλη η πρακτική της Δουλειάς της Σχέσης. Μπορούµε να την φανταστούµε µε τη µορφή οµόκεντρων κύκλων γύρω από αυτόν τον άξονα, µε συνεχή αλληλεπίδραση της περιφέρειας προς το κέντρο και του κέντρου προς την περιφέρεια. Στο κέντρο : Ο Διαλογισµός Η τεχνική που προτείνουµε απορρέει από εικοσάχρονη καθηµερινή άσκηση, αρχικά βασισµένη στη διδαχή της µεθόδου Danis Bois. Αυτού του είδους ο διαλογισµός στηρίζεται στο να αφουγκραζόµαστε σε βάθος το σώµα µας, και αποτελεί πρωταρχικό εργαλείο αυτογνωσίας και ανάπτυξης της συνειδητότητας. Χρόνος για να καταλαγιάσουν οι απόηχοι του χθες, για να δηµιουργηθεί χώρος να αφουγκραστούµε τους ήχους του σήµερα. Χώρος αφιερωµένος στην παρουσία στον εαυτό µας, στην παρουσία του σύµπαντος µέσα από τον εαυτό µας. Η ζωντανή πηγή της πρακτικής µας.

13 1 ος Κύκλος : Η σωµατική πρακτική Ένα από τα θεµέλια της δουλειάς µε τον εαυτό µας θα είναι µια τακτική σωµατική πρακτική. Πέρα από την υγιεινή άποψη και σε αντίθεση µε την µηχανιστική προσέγγιση των γυµναστηρίων, επιδιώκουµε οι νέοι να βιώσουν µια σχέση µε το σώµα που τους δίνει πρόσβαση στην εσωτερικότητά τους, όπως είναι η γιόγκα, το τάι-τσι, η αισθητήρια γυµναστική κ.ά Να αντιληφθούν πόσα µπορούµε να µάθουµε από το ίδιο µας το σώµα και να αρχίσουν να αφουγκράζονται αυτήν την αναντικατάστατη διδασκαλία, που µας προσφέρει αυτό το κοµµάτι σύµπαντος που φέρουµε πάντοτε επάνω µας 2 ος Κύκλος : Η δουλειά µε τον εαυτό µας, σε οµάδα Όλοι γνωρίζουµε πόσο δύσκολη είναι η δουλειά µε τον εαυτό µας, γεµάτη από αντίσταση στην αλλαγή, πόνο στην κάθε µεταµόρφωση. Στην εποχή µας είναι συχνά µια διαδικασία µοναχική, όµως εµείς πιστεύουµε ότι η υποστήριξη µιας οµάδας µπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρότατο ατού γι 'αυτήν την τόσο ουσιαστική προσπάθεια. Ο κύριος στόχος µας θα είναι λοιπόν να υφάνουµε την οµάδα σαν ένα κουκούλι γύρω από την εσωτερική δουλειά του κάθε µέλους της, βασιζόµενοι σε µία απλή πρακτική κύκλου επικοινωνίας (π.χ. Way of Council). Σ' αυτόν τον κύκλο, ο καθένας θα µπορεί να ανοίξει τις ενδότερες πτυχές του εαυτού του στους άλλους, να µιλήσει για την πρακτική του, τα ερωτήµατά του, τις ανακαλύψεις του, τις δυσκολίες του. Να θρέψει την φλόγα του µε τη φλόγα του άλλου. Να δώσει ώθηση στο σύνολο µε κάθε βήµα που ολοκληρώνει. Και να βρει σε αυτή τη διπλή ακρόαση, την δική του και αυτή που του προσφέρουν οι άλλοι, µια συντροφικότητα, µια κινητοποίηση, µια στήριξη για την ανάπτυξη του είναι του. Ενώ ταυτόχρονα θ' αντιλαµβάνεται: - Όταν αφουγκραζόµαστε την ενδότερη αλήθειά µας, πόσο ανοιγόµαστε στην αλήθεια του άλλου, - Πόσο η συνάντηση µε την µοναδικότητά µας, στηρίζει την αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου, - Πόσο η αναζήτηση της εσωτερικής µας ελευθερίας, γεννά σεβασµό για την ελευθερία του άλλου. Σε αυτόν τον ενδότερο κύκλο, θα έχουµε µόνο προσωπικές καταθέσεις κι όχι διάλογο, εκτός εάν ζητηθεί επί τούτου από τον εκάστοτε οµιλητή. 3 ος Κύκλος : Η πρακτική της επικοινωνίας Ένα εργαστήριο στο οποίο µέληµά µας θα είναι να µετατρέπουµε τις δυσκολίες των σχέσεων σε διδασκαλία. Θα βασιζόµαστε κυρίως στη µέθοδο

14 «Way of Council», αλλά ανάλογα µε τις ανάγκες και τις ευκαιρίες που θα παρουσιάζονται, θα συµπεριλαµβάνουµε κι άλλες τεχνικές όπως η Μη Βίαιη Επικοινωνία ή το Process Work, ενώ σταδιακά θα επεξεργαζόµαστε και τις δικές µας µεθόδους. Εδώ, ο διάλογος έχει τα πρωτεία! Οι αναστολές, εντάσεις, διαµάχες ή άλλου είδους δυσκολίες που βιώνουµε καθηµερινά στις σχέσεις, θα αντιµετωπίζονται όσο πιο ανοιχτά γίνεται. Το ζήτηµα θα είναι να µάθουµε να επεξεργαζόµαστε τα εµπόδια, σε ένα δεδοµένο παράδειγµα σχέσης, ώστε να φτάσουµε σε αληθινή επικοινωνία. Με άλλα λόγια, να εξασκηθούµε στο να αφουγκραζόµαστε τη δική µας αλήθεια και την αλήθεια του άλλου, µαζί : - Μαθαίνοντας να βρίσκουµε σταθερότητα σε ένα χώρο ελεύθερο από συγκινησιακές φορτίσεις, - Καλλιεργώντας τη διαύγεια τόσο στην έκφραση όσο και στην ακρόαση - Προσπαθώντας να ανιχνεύουµε τα παραµορφωτικά φίλτρα που παρεµβάλλουµε στον λόγο του άλλου - Αναπαράγοντας αυτόν τον λόγο έτσι όπως τον ακούσαµε µέχρις ότου επέλθει κατανόηση. Και να αντιληφθούµε ότι το η ακρόαση των άλλων µπορεί επίσης να είναι µία µορφή εσωτερικής ακρόασης. Αυτή που µας επιτρέπει να εστιάζουµε πέρα από συµπάθειες και αντιπάθειες - να βλέπουµε τον κρυµµένο πόνο πίσω από «αιχµηρές» συµπεριφορές - να καταλαβαίνουµε µια άποψη χωρίς απαραιτήτως να την ενστερνιζόµαστε - να βοηθάµε τον άλλον να καταλάβει τον εαυτό του... Ένας τρόπος που ευνοεί το άνοιγµα της καρδιάς. 4 ος Κύκλος : Η γνωστική προσέγγιση Αυτός ο κύκλος θα είναι αφιερωµένος στις παρουσιάσεις και στον συλλογικό στοχασµό, είτε προκύψουν αυθόρµητα µέσα σε κάποιον άλλον κύκλο, είτε αποτελέσουν το αντικείµενο ξεχωριστών συναντήσεων. Θέλουµε να παρουσιάσουµε στους νέους, σε αδρές γραµµές, διάφορες δυνατότητες στην ανάπτυξη της ανθρώπινης συνείδησης, διαµέσου των αιώνων και των πολιτισµών: τις µεγάλες πνευµατικές παραδόσεις αλλά και τον ανθρωποσοφισµό, τον σαµανισµό ή την τέχνη του ζην των πρωταρχικών κοινωνιών... Σ' αυτές τις περιπτώσεις, θα µπορούν να τεθούν στον συλλογικό στοχασµό τα µεγάλα υπαρξιακά ερωτήµατα (είµαι και έχω, η ελευθερία, η εξουσία, η αλήθεια, η ενότητα, ο χρόνος, κ.ά.) ώστε διευρύνοντας την αντίληψη, να υποστηρίζεται και να εµπλουτίζεται η πρακτική. Αυτός ο κύκλος θα είναι βεβαίως ανοιχτός για κάθε άλλου είδους παρουσίασης που θα µπορούσε να χρησιµεύσει ως πηγή έµπνευσης για την προσπάθειά µας. Ανάλογα µε τις αρµοδιότητες και τις επιθυµίες των ανθρώπων που παρίστανται, ο καθένας θα µπορεί να προτείνει µια

15 παρουσίαση που να αφορά µια από τις πτυχές του µεγάλου θέµατος της Σχέσης, αντλώντας στοιχεία τόσο από τον τοµέα της πνευµατικότητας όσο και από την ψυχολογία, την εθνολογία, βιολογία, οικολογία, ιστορία, µυθολογία, αστρονοµία, φιλολογία, από προσωπικές εµπειρίες, κλπ Θα µπορούσε να είναι κάποιο παιχνίδι, µια ιστορία. Φυσικά οι νέοι θα παρακινούνται να αναλάβουν µια παρουσίαση ή/και να προτείνουν και να συντονίσουν έναν συλλογικό προβληµατισµό. 5 ος Κύκλος : Η καθηµερινή ζωή Η καθηµερινή κοινοτική ζωή θα είναι η σταθερή βάση της πρακτικής µας, η πηγή και η κατάληξή της. Η γιορτή, το τραγούδι και ο χορός θα είναι η ανάπαυλά µας, απαραιτήτως και συχνά! Και δεν ξεχνάµε τα καθηµερινά εργαστήρια και µαθήµατα, από την περµακουλτούρα έως τον θεατρικό αυτοσχεδιασµό, τα οποία όλα ανεξαιρέτως θα µας δίνουν ευκαιρίες για να εµβαθύνουµε περαιτέρω τη µια ή την άλλη πτυχή της δουλειάς της σχέσης. 6 ος Κύκλος : Η Φύση Για µας η φύση είναι ο υπέρτατος ναός, η πύλη προς τα βάθη της δικής µας φύσης. Έτσι, ο τελευταίος αυτός κύκλος µας ξαναφέρνει στο κέντρο: όπως και στον διαλογισµό, στην φύση θα καλλιεργήσουµε αυτόν τον εσωτερικό µας τόπο, όπου πέρα από την φωνή της σκέψης µας, ακούµε επιτέλους την φωνή του κόσµου. Στην διάσχιση της Πελοποννήσου που σχεδιάζουµε, η απόλυτη εγγύτητα µε την φύση (θα κοιµόµαστε στον ύπαιθρο ή σε σκηνές και θα µαγειρεύουµε στην φωτιά) συνάµα µε την δοκιµασία της πεζοπορίας, θα µας βοηθήσουν να αποβάλλουµε µερικές από τις στρώσεις πολιτισµού που µας αιχµαλωτίζουν και να ζήσουµε, να αισθανθούµε, να υπάρξουµε πιο ελεύθερα. Εκτός από την µεγάλη αυτή πορεία, θα κάνουµε και συχνές εξορµήσεις στα γειτονικά Μέθανα, ώστε η επαφή µε την φύση να παραµείνει ένα από τα κύρια συστατικά της πρότασής µας. Ενδιαφερόµαστε ιδιαίτερα να εντάξουµε στο πρόγραµµα της Σχολής προτάσεις όπως το "Wilderness rite of passage" και το "Vision Quest". ***

16 *** Αυτή είναι σε γενικές γραµµές η Δουλειά για τη Σχέση, έτσι όπως την σκεφτόµαστε. Εννοείται πώς ότι περιγράφουµε εδώ είναι µία πρόταση, η οποία ναι µεν προσδιορίζει µια κατεύθυνση, δεν παύει όµως να παραµένει ανοιχτή στις συµβουλές και στις ιδέες σας. Την Δουλειά αυτή θα την κάνουµε όλοι. Διότι, όπως είπαµε, η Σχολή θα είναι πρώτα απ όλα εργαστήριο, στην υπηρεσία της εξέλιξης όλων των συµµετεχόντων. Ένα εργαστήριο µε τη µορφή κύκλου, όπου η πρόκληση θα είναι να ανοιχτούµε στην διδασκαλία που απορρέει από το σύνολο του κύκλου, παρά στην ισχύ της µίας ή της άλλης από τις φωνές του: στον κύκλο όλοι κάθονται σε ίση απόσταση από το κέντρο. Και καθώς έχουµε ως βασική αρχή, πως το σύνολο είναι κάτι περισσότερο από το άθροισµα των µερών του, σας προτείνουµε αυτή την εµπειρία, όπου δια κοινής αποδοχής, ο έσχατος δάσκαλος δεν θα είναι άλλος από αυτό το «περισσότερο» Ας ξαναθυµηθούµε την παροµοίωσή µας µε τη µουσική Συµφωνία. Ένα βράδυ είχαµε την τύχη να ακούσουµε το τραγούδι καµιάς δεκαριάς κατοίκων των νήσων Κιριµπάσι του Ειρηνικού Ωκεανού. Επρόκειτο για τον απόλυτο αυτοσχεδιασµό, όπου οι φωνές έσµιγαν ελεύθερα, µπαίνοντας και βγαίνοντας κατά την έµπνευση του καθενός. Όσα άτοµα υπήρχαν, άλλοι τόσοι ρυθµοί και µελωδίες, και κάθε στιγµή η αρµονία τους σε αναστάτωνε µε την οµορφιά της. Δεν βασιζόταν σε κάποιο προσχεδιασµένο σχήµα ή κάποια παρτιτούρα, αλλά αποκλειστικά στην ικανότητα των ανθρώπων να αφουγκράζονται. Να αφουγκράζονται τον εαυτό τους και µαζί και τους άλλους. Με βάση αυτήν την ικανότητα, δεν υπάρχει πια ανάγκη για παρτιτούρες, ούτε για µαέστρο. Ή τότε, θα πρέπει να είναι αόρατος. Σε αυτήν την περίπτωση, οδηγός δεν µπορεί να είναι άλλος από την ίδια τη µουσική. Με τον κίνδυνο να γίνουµε κουραστικοί µε τις επαναλήψεις µας, αυτήν ακριβώς την ικανότητα σας προτείνουµε να αναπτύξουµε µαζί. Αυτήν που δεν µας σπρώχνει να λύσουµε το Μυστήριο αλλά να µάθουµε να ζούµε µαζί του, για χάρη του και χάρη σ'αυτό. Αυτήν που µας επιτρέπει να δηµιουργήσουµε µαζί µια µουσική πιο όµορφη από το σύνολο των µουσικών του καθενός από εµάς. Στην πρότασή µας, η εν λόγω µουσική ονοµάζεται το Κοινό Καλό. ***

17 ΠΟΙΟΙ, ΠΟΤΕ, ΠΩΣ... Ποιοι είµαστε Χριστίνα Χωραφά : 55 ετών, Ελληνίδα, έζησε στο εξωτερικό το πρώτο ήµισυ της ζωής της, κυρίως στην Γαλλία όπου απέκτησε Μ.Α. Ανθρωπολογίας και εργάστηκε ως δηµοσιογράφος. Είναι ιδρύτρια της Οικίας Καραπάνου στην Αίγινα, την οποία διευθύνει εδώ και 18 χρόνια. Εκπαιδευµένη στην θεραπεία Fascia και σωµατο-ψυχοπαιδαγωγική της µεθόδου Danis Bois, υπό εκπαίδευση στη µέθοδο "Way of Council". Έχει µακροχρόνια πρακτική του τάι-τσι και της γιόγκα. Κάνει καθηµερινό διαλογισµό εδώ και 20 χρόνια. Το 2010 συµµετείχε στη Γαλλία σε µια πορεία 6 µηνών µε γαϊδουράκια, τις 3 εδβοµάδες εντελώς µόνη µε το γαϊδουράκι της. Είναι συγγραφέας παραµυθιών, των οποίων µια συλλογή έχει εκδοθεί στην Ελλάδα. Olivier Clementz : 56 ετών, Γάλλος, ζει στην Ελλάδα εδώ και 12 χρόνια. Μετά από σπουδές στις ανθρώπινες επιστήµες, ανέπτυξε πάθος για την ηλεκτρονική µουσική και έγινε διαδοχικά manager συγκροτηµάτων, οργανωτής συναυλιών και εκδηλώσεων, και ιδρυτής του πανεπιστηµιακού κύκλου "Opera Mundi" στην Lyon, όπου εισήγαγε την πρωτοπορία των φοιτητών στις πιο καινοτόµες µορφές της σύγχρονης µουσικής. Ο χώρος του προτιµήθηκε από τους φοιτητές του προγράµµατος Erasmus, προΐδεάζοντας για µια Ευρώπη ανθρώπινη και γεµάτη υποσχέσεις. Είναι επίσης εκπαιδευµένος στην αρχιτεκτονική εξωτερικών χώρων. Συν-διευθύνει την Οικία µε την Χριστίνα εδώ και 10 χρόνια. Η πνευµατική µας τοποθέτηση: Δεν αναφερόµαστε ιδιαιτέρως σε κάποιον δάσκαλο, θρησκεία, ρεύµα σκέψης, µα πολλοί είναι αυτοί που µας εµπνέουν. Ορίζουµε την πνευµατικότητα πολύ απλά, ως την αναζήτηση µίας βαθειάς αρµονίας στις σχέσεις µας µε τον εαυτό µας, µε τους άλλους και µε ολόκληρη την Δηµιουργία. Πρόθεση µας δεν είναι να λύσουµε το Μυστήριο της ύπαρξης, αλλά να ζήσουµε µαζί µε αυτό, χάρη σε αυτό και µέσα από αυτό. Η σηµαία µας είναι µία: η εσωτερική ελευθερία. Είναι συνάµα ο προορισµός µας και η κινητήρια δύναµή µας. Πιστεύουµε ακράδαντα ότι ανήκει στο δυναµικό του ανθρώπου, ότι χρειάζεται απλώς να την καλλιεργήσουµε, ότι είναι η πρόσβαση στην ιερότητα της ύπαρξης και η απαραίτητη προϋπόθεση για µια γόνιµη ζωή στην γη, µε αληθινή αγάπη και βαθύ σεβασµό για το Κοινό Καλό.

18 Η δηµιουργία µιας οµάδας είναι ένας από τους στόχους αυτής της επιστολής. Μας υποστηρίζουν στo σχέδιο µας φίλοι "δηµιουργοί κοινότητας" (community builders), θεραπευτές, καλλιτέχνες, δάσκαλοι, εµψυχωτές κ.α., µε τους οποίους αποτελούµε τον αρχικό Κύκλο ανθρώπων που θα αγκαλιάσει την Σχολή των Σχέσεων, ο καθένας ανάλογα µε τις δυνατότητες του. Για να λειτουργήσει καλά το σχολείο, χρειαζόµαστε να δεσµευτούν µερικοί άνθρωποι ακόµα, που να µπορούν να περνούν µεγάλα διάστηµατα στην Αίγινα και να έχουν εµπειρία κοινότητας, οµάδων νέων, οικολογικής δόµησης και καλλιέργειας. Οραµατιζόµαστε µια εκτεταµένη οικογένεια, στην Αίγινα, την υπόλοιπη Ελλάδα και διεθνώς, η οποία θα στηρίζει - και θα στηρίζεται από - τη Σχολή. Αρµοδιότητες που χρειαζόµαστε - Οικολογία (permaculture, βιολογική καλλιέργεια σε µεσογειακό περιβάλλον, οικο-κατασκευές, ανανεώσιµες πηγές ενέργειας κ.ά.) - Πρακτικές αφύπηνσης της συνειδητότητας - Εµπειρία κοινότητας - Πρακτικές επικοινωνίας - Εµψύχωση οµάδων νέων -Διδασκαλία σωµατικών πρακτικών (taichi, yoga κ.ά.) - Μουσική, χορός, αφήγηση παραµυθιών - Ψυχοθεραπεία, οµαδική και ατοµική - Φιλολογία, καλές τέχνες - Οργανωτικές ικανότητες -Αναζήτηση χρηµατοδότησης - Καλή θέληση!!! Και οτιδήποτε άλλο µπορεί να συµβάλλει στην Δουλειά για τη Σχέση.

19 Χρηµατοδότηση Δεν θα θέλαµε το χρήµα να είναι εµπόδιο για τους νέους που θα επιθυµούσαν να έρθουν στο Σχολείο. Θα ήταν προτιµότερο να καλύπτουν τα έξοδά τους, και όσοι µπορούν, να καταβάλλουν περισσότερα ώστε να καλύπτουν και τους άλλους. Είναι όµως ρεαλιστικό κάτι τέτοιο; Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για το σχέδιο (χωριό 3-4 γιούρτ ή αχυρόσπιτα, ανακύκλωση χρησιµοποιηµένων υδάτων, θέρµανση της Οικίας το χειµώνα, δηµιουργία κήπων στη θέση µέρους των φυστικόδεντρων, εργαστήρι επεξεργασίας), πρέπει να αναζητήσουµε χρηµατοδότηση. Αυτή την στιγµή οι γνώσεις µας στον χώρο αυτόν είναι σχεδόν µηδενικές! Ασφαλώς θα µελετήσουµε το ζήτηµα, αλλά αν έχετε προτάσεις ή επαφές που θα µπορούσαν να µας φανούν χρήσιµες, παρακαλούµε να µας τις επικοινωνήσετε. Για τη λειτουργία της Σχολής, διαφαίνονται δυο άξονες χρηµατοδότησης, τους οποίους σκεφτόµαστε να επιδιώξουµε παράλληλα: 1- Να αυξήσουµε τα έσοδα από την τρέχουσα επαγγελµατική δραστηριότητά µας (σεµινάρια) καθώς και να ξεκινήσουµε µία ή δύο άλλες δραστηριότητες (εργαστήρι επεξεργασίας φυστικιού, φαρµακευτικών φυτών, κ.ά.), όλα αυτά µε την ενίσχυση της οµάδας και των νέων. Ταυτόχρονα να αυξήσουµε την αυτονοµία µας (περισσότεροι λαχανόκηποι, κοτέτσι, µερικές κατσίκες,...) έτσι ώστε να µπορούµε να ανταπεξέλθουµε στην συντήρηση των χώρων, στις αµοιβές και στην διαβίωση όλων. 2- Και πάλι, να αναζητήσουµε χρηµατοδότηση από ιδιώτες, ιδρύµατα ή προγράµµατα. Θα θέλαµε να εδραιώσουµε µία κουλτούρα βασισµένη όσο περισσότερο γίνεται στην ανταλλαγή. Σκεφτόµαστε ένα σχήµα σύµφωνα µε το οποίο οι έκτακτοι εκπαιδευτές να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αντάλλαγµα µε την διαµονή τους, ή µε την πρόσβαση στην Οικία για ένα δικό τους σεµινάριο παραδείγµατος χάριν. Οι Αιγινήτες θα µπορούν να συµµετέχουν στις δραστηριότητες της Σχολής και ως αντάλλαγµα να προσφέρουν προϊόντα ή ώρες εργασίας. Στο ίδιο πνεύµα, είµαστε έτοιµοι να µελετήσουµε κάθε ιδέα διάθεσης του χώρου που να εξυπηρετεί τον στόχο µας.

20 Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΑΣ Σας προσκαλούµε στην Οικία Καραπάνου 15 Νοέµβριου µε 18 Δεκέµβριου 2014 για να συνεισφέρετε στο χτήσιµο της σχολής, µοιράζοντας µαζί µας την εµπειρία σας, τις γνώσεις σας και τις αρµοδιότητες σας. ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ - Να διακατέχεστε από γνήσια επιθυµία να εµβαθύνετε στον εαυτό σας, έτσι ώστε να ανοιχτείτε πέρα από αυτόν. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Στην Φανή Αδάµ, την Λύδια Ταζεδάκη, την Francesca de Chatel, την Natalie Melas, τον Rob Dreaming, την Elizabeth Clementz, τον Michel Ferré, την Gigi Coyle, Win Phelps, Marlow Hotchkiss, Kate Bunney, Isabelle Chevalier, Ilsa Quéret, Eliane Pauwels, Frederic Pjie, Andrea Widegreen, Natacha Sels, Θεοδώρα Χωραφά, Έλσα Κούντιγκ, Karine Papin, Νιζέττα Αναγνωστοπούλου, Ρούλα Κυπρίου, Γεωργία Μαραβέλια, Γεωργία Δούσικου, Ειρήνη Καραβία, Katia Marynower, για την υποστήριξή τους στα πρώτα βήµατα της υλοποίησης αυτού του ονείρου.

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Για τη σχολική χρονια

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Για τη σχολική χρονια Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Για τη σχολική χρονια 2016-2017 Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το ερωτικό παιχνίδι του άντρα και της γυναίκας είναι μια μικρή εκδήλωση του παιχνιδιού όλης της ζωής. Το ζευγάρι γνωρίζει και ζει τους κραδασμούς που το διαπερνούν, συμμετέχοντας έτσι στις δονήσεις του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ «ΕΥΤΥΧΙΑ & ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ»?

ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ «ΕΥΤΥΧΙΑ & ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ»? ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ «ΕΥΤΥΧΙΑ & ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ»? Της Τζινας Γ. ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ED. M, MA HARVARD UNIVERSITY, ΨΥΧΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Ειδίκευση σε Παιδιά, Εφήβους, Οικογένειες, Ζευγάρια, Γυναικεία

Διαβάστε περισσότερα

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Προσαρµογή για παιδιά Εισαγωγή Η γη είναι το σπίτι µας - Ζούµε σε µια πολύ σηµαντική εποχή και πρέπει να προστατεύσουµε τη Γη. - Όλοι οι λαοί του κοσµού φτιάχνουν µια µεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Θεµατολογία: 1. Όλου του κόσµου τα παιχνίδια: Ένα ταξίδι που χαρτογραφεί την ιστορία του παιχνιδιού 2. Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια: Παιχνίδια από ά

Θεµατολογία: 1. Όλου του κόσµου τα παιχνίδια: Ένα ταξίδι που χαρτογραφεί την ιστορία του παιχνιδιού 2. Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια: Παιχνίδια από ά Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α 2 0 1 6-2 0 1 7 Τα εκπαιδευτικά προγράµµατα έχουν σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν και να κατανοήσουν ένα θέµα, συνδυάζοντας το παιχνίδι µε τη γνώση.

Διαβάστε περισσότερα

Π α ι χ ν ι δ ο κ α µ ώ µ α τ α εργαστήρι παιχνιδιού ερβενίων 43, 106 81 Αθήνα τηλ.: 210-8259.289 www.paixnidokamomata. ερβενίων 43, Αθήνα

Π α ι χ ν ι δ ο κ α µ ώ µ α τ α εργαστήρι παιχνιδιού ερβενίων 43, 106 81 Αθήνα τηλ.: 210-8259.289 www.paixnidokamomata. ερβενίων 43, Αθήνα Εκπαιδευτική εµψύχωση βιωµατικό σεµινάριο για εκπαιδευτικούς ιοργάνωση: Παιχνιδοκαµώµατα για µικρούς & µεγάλους ερβενίων 43, Αθήνα 02-03 09-10 16-17 & 23-24 Νοεµβρίου 2013 ηλώσεις συµµετοχής: έως 29-10-2013

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ./Fax: 210.62.19.712, Τηλ: 210.6218.894 www.apolito.gr e-mail:info@apolito.gr Λεωφόρος Μαραθώνος &Χρυσοστόµου Σµύρνης 3,

Τηλ./Fax: 210.62.19.712, Τηλ: 210.6218.894 www.apolito.gr e-mail:info@apolito.gr Λεωφόρος Μαραθώνος &Χρυσοστόµου Σµύρνης 3, «...Πλαστήκαµε για να µην είµαστε µονάχοι. Για τούτο η καρδιά µας ασταµάτητα διψά για τους άλλους. Χωρίς το διάλογο των υπάρξεων µας η ζωή φαίνεται αδειανή, ερηµωµένη, αδικαιολόγητη. Ζούµε και πλησιάζουµε

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική.

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική. ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ από το 2000 µέχρι σήµερα ένα εργαστήρι σκηνικής έκφρασης και δηµιουργίας, ή µια πρόταση ασκήσεων δηµιουργικής φαντασίας -------------------------------------------- (α) αντικείµενο και ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

Οι αισθήσεις και η τέχνη του Είναι

Οι αισθήσεις και η τέχνη του Είναι Οι αισθήσεις και η τέχνη του Είναι Υπάρχουν πέντε αισθήσεις αντίληψης και πέντε όργανα δράσης. Οι αισθήσεις της αντίληψής είναι η όραση, η όσφρηση, η ακοή, η γεύση και η αφή. Τα όργανα της δράσης είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ»

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ» ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ» Σκοπός της εκπόνησης του Προγράμματος Αγωγής Υγείας ήταν Να γνωρίσουν τα παιδιά το σώμα τους και βασικές του λειτουργίες. Nα γνωρίσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

ΕΤΗΣΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΕΤΗΣΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 2 0 1 5-2 0 1 6 ιάρκεια σεµιναρίου : 80 ώρες Κόστος : 700 (έως 10 δόσεις των 70 ) Απευθύνεται σε : εµψυχωτές, ηθοποιούς, παιδαγωγούς, θεατρολόγους, µουσειοπαιδαγωγούς

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι παιχνίδι! βιωµατικό σεµινάριο για ενήλικες ιοργάνωση: Εργαστήρι παιχνιδιού Παιχνιδοκαµώµατα για µικρούς & µεγάλους ΟΙΚΙΑ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ ΑΙΓΙΝΑ 7-9 Ιουνίου 2013 ηλώσεις συµµετοχής: έως 24-5-2013

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική επιχειρηµατικότητα : ο ρόλος και η συµβολή των σύγχρονων επιχειρήσεων

Νεανική επιχειρηµατικότητα : ο ρόλος και η συµβολή των σύγχρονων επιχειρήσεων ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ Σόφη ασκαλάκη Μυτιληναίου Μέλος Σ, ΣΕΒ Νεανική επιχειρηµατικότητα : ο ρόλος και η συµβολή των σύγχρονων επιχειρήσεων Καλησπέρα σας, και καλωσορίσατε! Είµαι η Σόφη ασκαλάκη Μυτιληναίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ PREVENTION OF DISASTERS AND THEIR CONSEQUENCES IN GREECE: BUILDING PARTNERSHIPS TO MITIGATE THE EFFECTS OF FOREST FIRES

ΗΜΕΡΙΔΑ PREVENTION OF DISASTERS AND THEIR CONSEQUENCES IN GREECE: BUILDING PARTNERSHIPS TO MITIGATE THE EFFECTS OF FOREST FIRES ΗΜΕΡΙΔΑ PREVENTION OF DISASTERS AND THEIR CONSEQUENCES IN GREECE: BUILDING PARTNERSHIPS TO MITIGATE THE EFFECTS OF FOREST FIRES Κατ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την τιµή που

Διαβάστε περισσότερα

η φιλοσοφία Gestalt, η προσέγγιση PSP, το Playback Θέατρο: τοπία αυτοσχεδιασμού

η φιλοσοφία Gestalt, η προσέγγιση PSP, το Playback Θέατρο: τοπία αυτοσχεδιασμού 1 η φιλοσοφία Gestalt, η προσέγγιση PSP, το Playback Θέατρο: τοπία αυτοσχεδιασμού Το βιβλίο αυτό, του ψυχοθεραπευτή Gestalt Πέτρου Θεοδώρου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΦΟΡΟΣ και σε Ελληνική και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ: ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. Ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ: ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. Ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ: ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. Ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ τέχνη επικοινωνία προσωπική ανάπτυξη κοινωνική συνοχή Ο πολιτισμός

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητικές αρχές σχεδιασµού µιας ενότητας στα Μαθηµατικά. Ε. Κολέζα

Θεωρητικές αρχές σχεδιασµού µιας ενότητας στα Μαθηµατικά. Ε. Κολέζα Θεωρητικές αρχές σχεδιασµού µιας ενότητας στα Μαθηµατικά Ε. Κολέζα Α. Θεωρητικές αρχές σχεδιασµού µιας µαθηµατικής ενότητας: Βήµατα για τη συγγραφή του σχεδίου Β. Θεωρητικό υπόβαθρο της διδακτικής πρότασης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ ΨΥΧΗ. του Ρατζίντερ Σινγκ Απόσπασμα από το βιβλίο: «Διαλογισμός για την Ενδυνάμωση της Ψυχής σας»

Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ ΨΥΧΗ. του Ρατζίντερ Σινγκ Απόσπασμα από το βιβλίο: «Διαλογισμός για την Ενδυνάμωση της Ψυχής σας» Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ ΨΥΧΗ του Ρατζίντερ Σινγκ Απόσπασμα από το βιβλίο: «Διαλογισμός για την Ενδυνάμωση της Ψυχής σας» Μέσα μας υπάρχουν περισσότερα πλούτη απ ό,τι μπορούμε ποτέ να συσσωρεύσουμε σ αυτή τη Γη.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ. Απόσπασμα από το βιβλίο Ενδυναμώνοντας την Ψυχή Μέσω του Διαλογισμού από τον Ρατζίντερ Σινγκ

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ. Απόσπασμα από το βιβλίο Ενδυναμώνοντας την Ψυχή Μέσω του Διαλογισμού από τον Ρατζίντερ Σινγκ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ Απόσπασμα από το βιβλίο Ενδυναμώνοντας την Ψυχή Μέσω του Διαλογισμού από τον Ρατζίντερ Σινγκ Μέσα μας υπάρχουν περισσότερα πλούτη απ ό,τι μπορούμε ποτέ να συσσωρεύσουμε σ αυτήν τη γη.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό Εργαστήρι Στο Κέντρο της Πόλης

Θεατρικό Εργαστήρι Στο Κέντρο της Πόλης Θεατρικό Εργαστήρι Στο Κέντρο της Πόλης Σαββάτο 8/5/2010 και Κυριακή 9/5/2010 Ώρα 10.30-13.30μμ Για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού «ΤΑ ΖΩΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ» Ο κύκλος παιδικών εργαστηρίων «Τα Ζώα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 8-9 Δεκεμβρίου 2016 Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Βουλής των

Διαβάστε περισσότερα

H πνευματική απάντηση στην κρίση.

H πνευματική απάντηση στην κρίση. ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ Ομιλήτρια Δήμητρα Μπούρα H πνευματική απάντηση στην κρίση. Υπάρχει πάντα κάτι σημαντικό στην θετική πλευρά κάθε μεγάλης καταστροφής ή κρίσης. Η ατομική μας εμπειρία ζωής, αλλά και

Διαβάστε περισσότερα

ιετές εκπαιδευτικό πρόγραµµα Θεατρικό παιχνίδι & εµψύχωση οµάδας

ιετές εκπαιδευτικό πρόγραµµα Θεατρικό παιχνίδι & εµψύχωση οµάδας ιετές εκπαιδευτικό πρόγραµµα Θεατρικό παιχνίδι & εµψύχωση οµάδας 2 0 1 6-2 0 1 7 ιάρκεια προγράµµατος : 240 ώρες (1 ΣΚ / µήνα στη διάρκεια δύο ετών) Κόστος : 700 / έτος (έως 10 δόσεις των 70 ) ηλώσεις

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Αναπτύσσομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Γιατί είναι απαραίτητη η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ «Η θάλασσα κοινό μας σπίτι»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ «Η θάλασσα κοινό μας σπίτι» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE «Μεσογειακή φώκια και Αλιεία: Αντιμετωπίζοντας τη σχέση ανταγωνισμού και αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ «Η θάλασσα

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική Παιδαγωγική. Μουσικοκινητική Αγωγή. Α εξάμηνο Θεωρία. Εισαγωγικές έννοιες μουσικής παιδαγωγικής. Τι είναι Μουσική Παιδαγωγική

Μουσική Παιδαγωγική. Μουσικοκινητική Αγωγή. Α εξάμηνο Θεωρία. Εισαγωγικές έννοιες μουσικής παιδαγωγικής. Τι είναι Μουσική Παιδαγωγική Μουσικοκινητική Αγωγή Α εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Μουσική Παιδαγωγική Εισαγωγικές έννοιες μουσικής παιδαγωγικής Μουσικοκινητική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 22-3-2011 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 1. Εισαγωγή 2. Η Πρώτη Συνάντηση της Ομάδας Μαθητών. 3. Η Δεύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Θέατρο-Δημιουργία-Παιχνίδι-Συναίσθημα και Σώμα. Θέατρο και Δημιουργία στην υπηρεσία της πρόληψης, της θεραπείας και της εκπαίδευσης

Θέατρο-Δημιουργία-Παιχνίδι-Συναίσθημα και Σώμα. Θέατρο και Δημιουργία στην υπηρεσία της πρόληψης, της θεραπείας και της εκπαίδευσης Θέατρο-Δημιουργία-Παιχνίδι-Συναίσθημα και Σώμα Θέατρο και Δημιουργία στην υπηρεσία της πρόληψης, της θεραπείας και της εκπαίδευσης www.torapaizoume.gr Xαίρετε!! Είμαστε ένας νέος κοινωνικός συνεταιρισμός

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν Οργανωσιακή μάθηση Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν 1 Μάθηση είναι: Η δραστηριοποίηση και κατεύθυνση δυνάμεων για την όσο το δυνα-τόν καλύτερη προσαρμογή στο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον. Η απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΨΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΨΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΨΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ Τα τραγούδια των ανθρώπων μιλούσαν και μιλούν πάντα για τη μαγεία της γυναίκας. Μιλούν και τραγουδούν, άλλοτε με χαρά κι άλλοτε με θλίψη και με καημό, για τον ρόλο που η γυναίκα

Διαβάστε περισσότερα

AQUA 2010 Εκπαιδευτικά προγράµµατα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης για τις Κλιµατικές Αλλαγές και τη Φτώχεια ήµητρα Ντιρογιάννη Υπεύθυνη Αναπτυξιακής

AQUA 2010 Εκπαιδευτικά προγράµµατα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης για τις Κλιµατικές Αλλαγές και τη Φτώχεια ήµητρα Ντιρογιάννη Υπεύθυνη Αναπτυξιακής AQUA 2010 Εκπαιδευτικά προγράµµατα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης για τις Κλιµατικές Αλλαγές και τη Φτώχεια ήµητρα Ντιρογιάννη Υπεύθυνη Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης H ActionAid είναι ένας διεθνής αναπτυξιακός οργανισµός

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

14η εβδομάδα Γίνε διάφανος η εβδομάδα Να τολμάς και πάλι και ξανά η εβδομάδα Κάθε αποτέλεσμα είναι καλό αποτέλεσμα...

14η εβδομάδα Γίνε διάφανος η εβδομάδα Να τολμάς και πάλι και ξανά η εβδομάδα Κάθε αποτέλεσμα είναι καλό αποτέλεσμα... Περιεχόμενα Εισαγωγή...13 Πώς να χρησιμοποιήσεις αυτό το βιβλίο...17 1η εβδομάδα Αφουγκράσου την πληροφόρηση...21 2η εβδομάδα Άδειασε το ποτήρι σου...23 3η εβδομάδα Η μοναξιά είναι ευλογία...25 4η εβδομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα ΔΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης. Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό,είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΥ & ΟΙΝΟΥ

ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΥ & ΟΙΝΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΥ & ΟΙΝΟΥ περιιηγήσειις µε τον οίίνο οδηγό Κ ος ΚΑΡΑΜΟΣΧΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Καλή σας µέρα κι από δικής µου πλευράς. Θα ήθελα να σας ζητήσω λιγάκι συγνώµη, δεδοµένου

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Ά κύκλος Βιωµατικών Εργαστηρίων Συµβουλευτικής Σταδιοδροµίας µε θέµα: «Άγχος και Κατάθλιψη στην Εκπαίδευση και στην Εργασία»

Ά κύκλος Βιωµατικών Εργαστηρίων Συµβουλευτικής Σταδιοδροµίας µε θέµα: «Άγχος και Κατάθλιψη στην Εκπαίδευση και στην Εργασία» Περίληψη εισήγησης µε θέµα: Τι είναι άγχος και τι κατάθλιψη. Πώς εµφανίζονται στον εκπαιδευτικό και στον επαγγελµατικό χώρο. Το Άγχος και η Κατάθλιψη αποτελούν ίσως δύο από τις πιο πολυσυζητηµένες έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 (ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ - ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ) Μια σύνοψη: Κατανοώντας ορισμένες λέξεις και έννοιες προκύπτει μια ανυπολόγιστη αξία διαμορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματικό εργαστήριο ασκήσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής με τη χρήση των αρχών της Θετικής Ψυχολογίας

Βιωματικό εργαστήριο ασκήσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής με τη χρήση των αρχών της Θετικής Ψυχολογίας Βιωματικό εργαστήριο ασκήσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής με τη χρήση των αρχών της Θετικής Ψυχολογίας Το πραγματικό ταξίδι της ανακάλυψης δεν συνίσταται στην αναζήτηση νέων τοπίων, αλλά στην απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

OΜΙΛΙΑ. κ. Θανάση Λαβίδα

OΜΙΛΙΑ. κ. Θανάση Λαβίδα OΜΙΛΙΑ του Γενικού Γραµµατέα & Επικεφαλής των ιεθνών ράσεων του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών κ. Θανάση Λαβίδα στο Συνέδριο του Υπουργείου Εξωτερικών «Ο Ρόλος των Υπουργείων Εξωτερικών στην Οικονοµική

Διαβάστε περισσότερα

25 1. « , ) , , ) «

25 1. « , ) , , ) « ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Τρίτη 27 Μαΐου 2014 ΚΕΙΜΕΝΟ: Όταν µιλούµε για µάζα, εννοούµε µικρό ή µεγάλο πλήθος ανθρώπων, το οποίο υφίσταται µιαν αλλαγή, ψυχική και πνευµατική, από αφορµές συνήθως τυφλής συναισθηµατικής

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση Οµάδας Μεγάλων Οδηγών

Εκπαίδευση Οµάδας Μεγάλων Οδηγών Εκπαίδευση Οµάδας Μεγάλων Οδηγών Περιεχόµενα 1. Σκεπτικό εκπαίδευσης οµάδας ΜΟ 2. Περιγραφή 3. Ενδεικτικό ωρολόγιο πρόγραµµα 4. Εκπαιδευτική µεθοδολογία (µε βήµατα) 5. Θέµατα (στόχος, βήµατα) ΣΟ Υπευθυνότητες

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίλλου Λουκάρεως 6, , Αθήνα. Τηλ.: , FAX: Σειρά Σεμιναρίων

Κυρίλλου Λουκάρεως 6, , Αθήνα. Τηλ.: , FAX: Σειρά Σεμιναρίων http://www.epimorf.gr info@epimorf.gr, 114 71,. Τηλ.: 210 6447 903, FAX: 210-6424266 Σειρά Σεμιναρίων Αυτόν τον χρόνο, θα αναπτύξουμε μια σειρά θεμάτων, πού αποσκοπούν τόσο στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ: ΦΥΣΙΚΏΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ: ΦΥΣΙΚΏΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ: ΦΥΣΙΚΏΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ανανέωση του αντικειµένου Η καλύτερη προσέγγιση θα πρέπει να επιτρέπει τον πειραµατισµό.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΛΩΝΕΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΠΥΛΩΝΕΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Θα κατατάξουμε τις Θεματικές Ενότητες που απαρτίζουν μια Βιώσιμη κοινότητα σε τέσσερες Πυλώνες Βιωσιμότητας. Ο λόγος είναι αφ ενός μεν η διευκόλυνση στη κατηγοροποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Το παρών κείμενο αφορά τα αποτελέσματα

Το παρών κείμενο αφορά τα αποτελέσματα Το παρών κείμενο αφορά τα αποτελέσματα των συζητήσεων των 2 σεμιναρίων σε Αθήνα και Βόλο που διοργανώθηκαν σε συνεργασία του Systemic Innovation Zone και μελών του δικτύου Imagine the City. Σκοπός των

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο στην Πύλο με θέμα: «ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ»

Σεμινάριο στην Πύλο με θέμα: «ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» Σεμινάριο στην Πύλο με θέμα: «ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Πύλο σεμινάριο με θέμα «Αειφόρο Σχολείο-Βιωματικές Δράσεις» το οποίο οργάνωσε η Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Στο 1 ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πρόγραμμα προαγωγής ψυχικής υγείας, το οποίο σχεδιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη Εκπαίδευση Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη 18, 19 & 20 Δεκεμβρίου 2015 Μουσικό εργαστήριο για παιδιά που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα. Το εργαστήριο πραγματοποιείται για

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου.

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου. Εισαγωγή Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων δημιουργήθηκε το 1960. Πρωταρχικός του στόχος είναι η προσφορά και η στήριξη του παιδιού στην Κυπριακή κοινωνία. Το Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων, μέσα από τις εβδομαδιαίες

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή

ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή Ζωντανά βιβλία, της Ιωάννας Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc, µε ιστορίες που µάς δίνουν το έναυσµα να τις βιώσουµε, δραµατοποιήσουµε, συζητήσουµε, διαβάσουµε, ώστε να µάθουµε και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη Το παρόν ηλεκτρονικό εγχειρίδιο έχει ως στόχο του να παρακολουθήσει τις πολύπλοκες σχέσεις που συνδέουν τον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» Υπεύθυνες Προγράμματος: Κιοσκερίδου Αικατερίνη Σχολική Νοσηλεύτρια. Παπαγερίδου Φωτεινή Κοινωνική Λειτουργός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Διαφυλικές

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα συνεργασίας & αντίστασης...μετά μουσικής

Ομάδα συνεργασίας & αντίστασης...μετά μουσικής Ι Α Ψ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & Κοινοτικής Πρακτικής Πρόγραμμα ΛΑΪΚΗ ΣΧΟΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Εαρινός Κύκλος 2015 Ομάδα συνεργασίας & αντίστασης...μετά μουσικής με την Κασσάνδρα Πήτερσεν, ψυχολόγο

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι της χαράς

Το παιχνίδι της χαράς Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Κατερίνα Πουλέα Παιδαγωγός Το παιχνίδι της χαράς Το παιχνίδι της χαράς Αετιδέων 15 & Βουτσινά Χολαργός 6944 773597 Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Το Παιδαγωγικό Κέντρο Προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Τα παιχνίδια είναι δημιουργήματα του Ελληνικού πολιτισμού με ρίζες που φτάνουν στην

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα συνεργασίας & αντίστασης...μετά μουσικής

Ομάδα συνεργασίας & αντίστασης...μετά μουσικής Ι Α Ψ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & Κοινοτικής Πρακτικής Πρόγραμμα ΛΑΪΚΗ ΣΧΟΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Εαρινός Κύκλος 2015 Ομάδα συνεργασίας & αντίστασης...μετά μουσικής με την Κασσάνδρα Πήτερσεν, ψυχολόγο

Διαβάστε περισσότερα

Αλληλεπίδραση μαθητού/γονέα/σχολείου σε. επαγγελματικές επιλογές

Αλληλεπίδραση μαθητού/γονέα/σχολείου σε. επαγγελματικές επιλογές Αλληλεπίδραση μαθητού/γονέα/σχολείου σε θέματα που σχετίζονται με εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου Οικογένεια & επιλογή σταδιοδρομίας {1} Αναπαραγωγή του σχεδίου οικογενειακής

Διαβάστε περισσότερα

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Δρ Μαριάννα Φωκαΐδου Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

1o ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΥΠΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Εισαγωγή Αρχική Σελίδα Περιεχόµενα CD Rom Θέµατα 1ου Κεφαλαίου Ματιές στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΚΛΑ ΟΥ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ µέρος 8 - ράσεις Αγέλης Λυκοπούλων Οι ράσεις Αγέλης είναι: α. Τυπική

Διαβάστε περισσότερα

Τους Μύθους αν ξυπνήσεις... θησαυρούς θα ανακαλύψεις

Τους Μύθους αν ξυπνήσεις... θησαυρούς θα ανακαλύψεις 2016 ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» στα τέλη του 2003, επιθυμώντας να δημιουργήσει έναν φορέα πολιτισμού που θα διαθέτει σύγχρονα μέσα, καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti

Οδηγός εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti Οδηγός εκπαιδευτή Ενότητα κατάρτισης Ένταξη και αποδοχή Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ενότητα κατάρτισης για γονείς και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. & Δ.Ε. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20.06.2014 Δ/ΝΣΗ Π.Ε. Ν.ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Ταχ. Δ/νση(προσωρινή): Ηλία Ζερβού 10 Ταχ. Κώδικας : 28100

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός. A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης

Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός. A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης 1. MΕΘΟΔΟΣ Ο όρος μέθοδος, έτσι όπως χρησιμοποιείται στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, έχει ποικίλες σημασίες. Διαφοροποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να μιλούν? Προσπαθώντας να επικοινωνήσουν Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να γράφουν? Μαθαίνoυν να γράφουν γράφοντας Η γραφή λύνει προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Νοητική Διεργασία και Απεριόριστη Νοημοσύνη

Νοητική Διεργασία και Απεριόριστη Νοημοσύνη (Επιφυλλίδα - Οπισθόφυλλο). ΜΙΑ ΣΥΝΟΨΗ Η κατανόηση της νοητικής διεργασίας και της νοητικής εξέλιξης στην πράξη απαιτεί τη συνεχή και σε βάθος αντίληψη τριών σημείων, τα οποία είναι και τα βασικά σημεία

Διαβάστε περισσότερα

2η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟ 22. ΘΕΜΑ: Οι βασικοί σταθµοί του νεώτερου Εµπειρισµού από τον Locke µέχρι και τον Hume. ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.

2η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟ 22. ΘΕΜΑ: Οι βασικοί σταθµοί του νεώτερου Εµπειρισµού από τον Locke µέχρι και τον Hume. ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α. Θέµατα & Ασκήσεις από: www.arnos.gr 2η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟ 22 ΘΕΜΑ: Οι βασικοί σταθµοί του νεώτερου Εµπειρισµού από τον Locke µέχρι και τον Hume. ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σύµφωνα µε τη θεωρία του εµπειρισµού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (ΣΥ.ΤΑ.ΤΕ.) ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ -2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009-

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (ΣΥ.ΤΑ.ΤΕ.) ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ -2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (ΣΥ.ΤΑ.ΤΕ.) ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ -2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009- Αθήνα, 2 Ιουνίου 2009 κ. κ. Μέτοχοι, κ. Πρόεδρε του ιοικητικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΜΑΣΚΑ ΣΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΜΑΣΚΑ ΣΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΜΑΣΚΑ ΣΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΛΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ με τον ΚΩΣΤΑ ΦΙΛΙΠΠΟΓΛΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2002 Κατέγραψε η Ελένη Σαματά 3 Από την Ουδέτερη Μάσκα στη Θεατρική Δημιουργία Υλικό Σεμιναρίου

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογοι Σελίδα.1

Διάλογοι Σελίδα.1 Διάλογοι 2012-2013 Σελίδα.1 Επιφυλλίδα - Οπισθόφυλλο Η ουσία της έννοιας Νοημοσύνη Ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα πράγματα τα ρυθμίζουν οι Αρχές και όχι οι επιθυμίες και οι στόχοι μας. Τα γεγονότα με σταθερότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΗ ΑΞΙΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΗ ΑΞΙΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΗ ΑΞΙΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ταχύτητα Πολλαπλασιασμός και αχρήστευση γνώσεων Τεχνολογική επανάσταση Παγκοσμιοποίηση δικτύων Πολυπολιτισμικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ Το παιχνίδι θα αποτελείται από δυο παίκτες, οι οποίοι θα βρίσκονται αντικριστά στις άκρες ενός γηπέδου δεξιά και αριστερά, και µια µπάλα.

Διαβάστε περισσότερα

Η μοναδικότητά σου! Της Jill Douka MBA, ACC Coach, Εισηγήτρια, Συγγραφέας. Η μοναδικότητά σου!

Η μοναδικότητά σου! Της Jill Douka MBA, ACC Coach, Εισηγήτρια, Συγγραφέας. Η μοναδικότητά σου! Η μοναδικότητά σου! Της Jill Douka MBA, ACC Coach, Εισηγήτρια, Συγγραφέας Ε- book Της Jill Douka MBA, ACC Coach, Εισηγήτρια, Συγγραφέας Η μοναδικότητά σου! 2 Συνήθης ή μοναδικός; Είναι ο καθένας μας ξεχωριστός

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Υφαίνω το νήμα της ζωής κι έχω αργαλειό τη σκέψη» Μαθητικές ομάδες των τμημάτων Α1, Α2, Α3, Α4, Α5 Παιδαγωγική ομάδα: Σπυριδάκη Μαρία Φλουράκη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ

ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ Την έρευνα για τη φύση του την αρχίζει ο άνθρωπος θέτοντας στον εαυτό του την ερώτηση: «Ποιός είμαι; Τι είμαι;» Στην πορεία της αναζήτησης για την απάντηση, η ερώτηση διαφοροποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσµια Εβδοµάδα Επιχειρηµατικότητας Η Παγκόσµια Εβδοµάδα Επιχειρηµατικότητας, είναι ο συνδυασµός και η επέκταση δύο επιτυχηµένων πρωτοβουλιών της έ

Παγκόσµια Εβδοµάδα Επιχειρηµατικότητας Η Παγκόσµια Εβδοµάδα Επιχειρηµατικότητας, είναι ο συνδυασµός και η επέκταση δύο επιτυχηµένων πρωτοβουλιών της έ ΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΜΠΛΑΚΕΙΤΕ ΩΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ 1 η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 17 23 Νοεµβρίου, 2008 Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης Παγκόσµια Εβδοµάδα Επιχειρηµατικότητας Η Παγκόσµια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΕΤΗ ΚΑΜΠΟΥΡΟΛΙΑ. Δασκάλα Τμήματος Ένταξης Μαράσλειο Διδασκαλείο ΕΑΕ

ΑΡΕΤΗ ΚΑΜΠΟΥΡΟΛΙΑ. Δασκάλα Τμήματος Ένταξης Μαράσλειο Διδασκαλείο ΕΑΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΜΠΟΥΡΟΛΙΑ Δασκάλα Τμήματος Ένταξης Μαράσλειο Διδασκαλείο ΕΑΕ Οι αποτελεσματικοί εκπαιδευτικοί γνωρίζουν: - Τους μαθητές - Το γνωστικό αντικείμενο - Τις θεωρίες μάθησης - Αποτελεσματικές πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Καλούµαστε να είµαστε λαός της πίστης και της ελπίδας, και έχουµε τις ρίζες µας σε κάθε τόπο. Γνωρίζουµε τις καρδιές και τις επιθυµίες του λαού µας,

Καλούµαστε να είµαστε λαός της πίστης και της ελπίδας, και έχουµε τις ρίζες µας σε κάθε τόπο. Γνωρίζουµε τις καρδιές και τις επιθυµίες του λαού µας, Ανακοινωθέν Το Παγκόσµιο Συµβούλιο Εκκλησιών, η Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Βαυαρίας και η Ευαγγελική Εκκλησία στη Γερµανία (EKD) φιλοξένησαν από κοινού την Διάσκεψη Εκκλησιαστικών Ηγετών για την

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Σκοποί της παρουσίασης Εξέταση των προϋποθέσεων καταλληλότητας των παιχνιδιών σε σχέση με τα προγράμματα Φ.Α. Εισαγωγή στα

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. Χρήστου

Κωνσταντίνος Π. Χρήστου 1 Κριτήρια: Διδακτική διαδικασία Μαθητοκεντρικά Δασκαλοκεντρικά Αλληλεπίδρασης διδάσκοντα διδασκόµενου Είδος δεξιοτήτων που θέλουν να αναπτύξουν Επεξεργασίας Πληροφοριών Οργάνωση-ανάλυση πληροφοριών, λύση

Διαβάστε περισσότερα

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία «Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία 1 Ο NEWSLETTER ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Νομού Ηρακλείου ξεκινά μια σειρά ενημερώσεων της κοινής γνώμης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ:

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ: ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΑΜΕΑ Μέλη της ομάδας: ΕΛΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η Προκήρυξη. Υπάρχει ένα Νέο Μήνυμα του Θεού στον Κόσμο. Προέρχεται από τον Δημιουργό όλης της ζωής.

Η Προκήρυξη. Υπάρχει ένα Νέο Μήνυμα του Θεού στον Κόσμο. Προέρχεται από τον Δημιουργό όλης της ζωής. Η Προκήρυξη Όπως αποκαλύφτηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 15 Φεβρουαρίου 2007 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Υπάρχει ένα Νέο Μήνυμα του Θεού στον Κόσμο. Προέρχεται από τον Δημιουργό όλης της ζωής. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Κιουτσιούκη Δήμητρα, 485 Τελική δραστηριότητα Φάση 1 :Ατομική μελέτη 1. Πώς θα περιγράφατε το ρόλο της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική καινοτομία; Οι Web

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 Υπάρχουν άνθρωποι, δημιουργικοί, που λατρεύουν την τέχνη και διαθέτουν πολλά ταλέντα, χωρίς να είναι επαγγελματίες.

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Γιώργος Παπαδόπουλος μιλάει στο NOW24 Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου :25

Ο συγγραφέας Γιώργος Παπαδόπουλος μιλάει στο NOW24 Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου :25 Ημερομηνία 14/2/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://now24.gr/ Κυριάκος Κουζούμης http://now24.gr/o-singrafeas-giorgos-papadopoulos-milai-sto-now24/ Ο συγγραφέας Γιώργος Παπαδόπουλος μιλάει στο NOW24 Κυριακή,

Διαβάστε περισσότερα

Τα προγράµµατα Ενίσχυσης Πρωτοβουλιών ως προγράµ- σε θέµατα Αγωγής Υγείας» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. µε φορέα υλοποίησης το

Τα προγράµµατα Ενίσχυσης Πρωτοβουλιών ως προγράµ- σε θέµατα Αγωγής Υγείας» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. µε φορέα υλοποίησης το Η δηµιουργία του παρόντος υλικού έγινε στο πλαίσιο της ενέργειας 2.4.3 κατηγορία πράξεων γ του ΕΠΕΑΕΚ 2 µε τίτλο: «Προγράµµατα Ενίσχυσης Πρωτοβουλιών σε θέµατα Αγωγής Υγείας» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 1/4/2013: ΦΙΛΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΓΓΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Οι μαθητές των Ε και ΣΤ τάξεων συμμετείχαν σε φιλικό αγώνα

Διαβάστε περισσότερα