ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ CARL ROGERS.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ CARL ROGERS."

Transcript

1 1 Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.), 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο µε θέµα «Μαθαίνω πώς να µαθαίνω», 7-9 Μαΐου 2010 BAΣΙΛΙΚΗ-ΓΚΛΟΡΙΑ Α.ΠΑΠΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ CARL ROGERS. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η παιδαγωγικοδιδακτική αρχή : μαθαίνω πώς να μαθαίνω αποτελεί σήμερα την αφετηρία για την ανακάλυψη και την κατάκτηση της γνώσης από το μαθητή. Γίνεται εκπαιδευτικούκαι της διασύνδεσης διερεύνηση του ρόλου του με το καθοδηγητικό,και μη καθοδηγητικό ρόλο του εκπαιδευτικού του CARL ROGERS που αποτελεί αντικείμενο της επιστημονικής συζήτησης στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα. ΤΟ ΜΑΘΑΙΘΝΩ ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΌΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ. Τόσο η ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης, όσο και ειδικές μονογραφίες και παιδαγωγικά βιβλία, αναφέρονται στην δασκαλοκεντρική και μαθητοκεντρική διδασκαλία. Από την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους τα εκπαιδευτικά συστήματα εδραιώνουν την αντίληψη του δασκαλοκεντρικού σχολείου, όπου κέντρο της αγωγής και της μάθησης είναι ο δάσκαλος. Αυτό φυσικά με τη γενικότερη σημασία του όρου περιλαμβάνει όλους τους δάσκαλους 1 και τους καθηγητές με αναφορά ακόμα και στην προσχολική αγωγή. Το παιδαγωγικό κλίμα άρχισε να αλλάζει μετά από την επίδραση που δέχτηκε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα από τις θεωρίες των επιστημών της αγωγής, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη. Αυτό συντελέστηκε με την παρουσία και ελλήνων παιδαγωγών, που εισήγαγαν αυτές τις θεωρίες στην ελληνική εκπαίδευση με τη διδασκαλία τους και στην συγγραφή επιστημονικών έργων, που αναδόμησαν το εκπαιδευτικό status. Η ΔΑΣΚΑΛΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. 1 Γίνεται χρήση του όρου πανεπιστημιακός δάσκαλος.

2 2 Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.), 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο µε θέµα «Μαθαίνω πώς να µαθαίνω», 7-9 Μαΐου 2010 Η δασκαλοκεντρική διδασκαλία βρίσκει την έκφραση της στη διδακτική του Κομένιου, όπου ο δάσκαλος γίνεται δι- δάσκαλος, διδάσκει EX CATHEDRA. 2 Ο Δι-δάσκαλος είναι ο ήλιος ο οποίος με τη διδασκαλία του αναζωογονεί τη σκέψη των μαθητών του. Ο ρόλος εκπαιδευτικού στο Δασκαλοκεντρικό σχολείο είναι: Μεταδότης της γνώσης, μεταλαμπαδευτής, δαδούχος, σμιλευτής, και πυρπολητής ψυχών, παντογνώστης πάνσοφος και κινητή εγκυκλοπαίδεια. 3 Η μετάδοση της γνώσης και των αξιών είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Διδασκαλοκεντρικού σχολείου. Ο δάσκαλος είναι η δεξαμενή γνώσεων και με τη μετάδοση τους σβήνει τη μαθησιακή δίψα των μαθητών του.επομένως τα πάντα εκπορεύονται από τον διδάσκοντα, που φυσικά χρησιμοποιεί τον προφορικό λόγο για τη μετάδοση του περιεχομένου των μαθημάτων στους μαθητές του. Πρόκειται για ένα ανιαρό μονόλογο που καθηλώνει τη σκέψη του μαθητή και εξαντλείται στην εγκεφαλική μάθηση. Αυτό είχε τη συστηματική του εφαρμογή στο ΕΡΒΑΡΤΙΑΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, που είχε γίνει η σιδερένια πανοπλία του εκπαιδευτικού κατά τον Αλέξανδρο Δελμούζο.Συγχρόνως ο Δάσκαλος κατά τη δασκαλοκεντρική διδασκαλία μεταλαμπαδεύει τις αξίες στους μαθητές του. Αυτό φυσικά είναι επιθυμητό από την υπάρχουσα κουλτούρα αρκεί να μην γίνει με αυταρχικούς κανόνες, και να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να βάζουν ως προϋπόθεση το γιατί.η ερώτηση αυτή δεν σημαίνει άρνηση των άξιων αλλά μεγαλύτερη εδραίωση και οικοδόμηση, ώστε να αναπτύξει ο μαθητής την κριτική του σκέψη και να πειστεί με μια επιχειρηματολογία,που να αντέχει στον έλεγχο. Η αντίληψη της δασκαλοκεντρικής διδασκαλίας ήταν ακριβώς μια δογματική διάχυση και πεποίθηση, ότι ο δάσκαλος μεταφέρει τη δάδα των γνώσεων και των Αξιών για να φωτίσει τους μαθητές του, που ήταν φυσικά αναγκασμένοι να ασπαστούν οτιδήποτε εκπορευόταν από τη διδασκαλία. Ο διάλογος φυσικά είχε τεθεί εκποδών και όλη η διδασκαλία έχει καταλήξει σε ένα συνεχή και αναμφισβήτητο μονόλογο. Επομένως ο διδάσκων ήταν πυρπολητής ψυχών. Έπρεπε η διδασκαλία να διαπεράσει το συναισθηματικό κόσμο του μαθητή και να δημιουργηθούν οι στάσεις και οι αξίες, που είχαν το αλάθητο. Χαρακτηριστικό φαινόμενο στη διδασκαλία ήταν και η δραματουργία και η συναισθηματική φόρτιση,που προκαλούσε ισχυρή συγκίνηση στους μαθητές, μετατοπίζοντας έτσι τη σκέψη 2 «Κομένιος: Ο διδάσκαλος κάθηται επί της έδρας. Ο δι-δάσκαλος διορθώνει τα σφάλματα. Μερικοί ορθοί αποστηθίζουν τι έμαθαν. Μερικοί φλυαρούσιν και δεικνύονται θρασείς και αμελείς. Ούτοι τιμωρούνται δια ξύλου και ραβδισμού»από το βιβλίο OREUS PICTUS.T. LION σελ Α,Ε. Παπάς: Σύγχρονη θεωρία και πράξη της παιδείας:τ. Α Αθήνα χ. χ σελ,

3 3 Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.), 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο µε θέµα «Μαθαίνω πώς να µαθαίνω», 7-9 Μαΐου 2010 και δίνοντας προβάδισμα στο συναίσθημα, με τις εκρήξεις που μπορεί να δημιουργεί μια παρόμοια ατμόσφαιρα. Παράλληλα με τη διδασκαλία ο εκπαιδευτικός έπρεπε να είναι και ο σμιλευτής των παιδικών ψυχών, αυτό όμως παραποιεί τη δομή του παιδαγωγικού φαινομένου, γιατί μπορεί κανείς να σμιλεύσει το μάρμαρο, αλλά είναι αδύνατο να πάρει μια σμίλη και να σμιλεύσει τις παιδικές ψυχές. Εκτός αυτού αυτή η εμμονή της διδασκαλίας σε μια άτεγκτη αξιακή διαπαιδαγώγηση είχε πάντα τον κίνδυνο της μονομέρειας και τον εγκλωβισμό σε μια λανθασμένη ΑΥΤΟΕΙΚΟΝΑ, που καθιστούσε τους μαθητές έρμαια λεκτικών σχημάτων ξένων προς τη σκληρή πραγματικότητα. Η δασκαλοκεντρική διδασκαλία δεν σταματούσε φυσικά σε όσα εκθέσαμε παραπάνω. Ήθελε τον διδάσκοντα να είναι παντογνώστης και πάνσοφος. Όλα τα μαθήματα έπρεπε να έχουν τον δάσκαλο ψυχή του πνεύματος και της σοφίας. Έπρεπε να γνωρίζει τα πάντα χωρίς να χρησιμοποιεί βοηθητικά μέσα διδασκαλίας, αλλά μόνο τη διανόηση του και να μεταβληθεί σε μια κινητή εγκυκλοπαίδεια. Η γνώση όμως, όπως γνωρίζουμε είναι απέραντη και δεν είναι δυνατόν να αναβιώσει στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα όλη η σοφία των διανοητών της άρχαίας Ελλάδας, ούτε ακόμη και των μεγάλων επιστημόνων που χάραξαν νέους ορίζοντες στο πεδίο της γνώσης και της επιστήμης. ΤΟ ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ. Η μαθητοκεντρική διδασκαλία συνάπτεται με την αλλαγή του ρόλου του εκπαιδευτικού. Τα μηνύματα τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Αμερική άλλαξαν τις απόψεις για τη διδασκαλία και τη μάθηση. Από τους γερμανούς παιδαγωγούς διατυπώθηκε η αρχή 4 : AUS DEM KINDE AUS δηλαδή: ξεκινάτε από το παιδί και από την Αμερική είναι γνωστή η ρήση του JOHN DEWEY που υποστηρίζει το 5 : LEARNING BY DOING δηλαδή το μανθάνειν δια του πράττειν, καθώς και οι θέσεις άλλων παιδαγωγών, που είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το μαθητοκεντρικό πνεύμα. Για τις θέσεις ξένων και ελλήνων παιδαγωγών, σχετικά με τα μηνύματα της μαθητοκεντρικής διδασκαλίας, θα αναφερθούμε στην συνέχεια, αφού πρώτα κάνουμε μια σύντομη αποσαφήνιση του μαθητοκεντρικού 4 Ρήση της γερμανικής παιδαγωγικής που οριοθετεί την μαθητοκεντρική διδασκαλία AUS DEM KINDE AUS. 5 JOHN DEWEY: «το μανθάνειν δια του πράττειν» έδωσε νέα ώθηση στη συμμετοχική και ανακαλυπτική συμμετοχή των μαθητών για την κατάκτηση της γνώσης.

4 4 Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.), 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο µε θέµα «Μαθαίνω πώς να µαθαίνω», 7-9 Μαΐου 2010 σχολείου, του ρόλου του εκπαιδευτικού και την επίπτωση αυτού του νέου πνεύματος στη διδασκαλία. Το σχολείο είναι γνωστό ως μαθητοκεντρικό και αποτελεί αντίποδα του δασκαλοκεντρικού. Εδώ κέντρο της αγωγής και της μάθησης είναι ο μαθητής. Επομένως όλα περιστρέφονται γύρω από το μαθητή. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού αποκτά νέο προσανατολισμό. Είναι πια 6 : «βοηθητικός, συμβουλευτικός, αντιαυταρχικός, δημιουργικός, αντιδιδακτικός, κοινωνικός, πολιτικός κλπ.» Σύμφωνα με τον L. SEIF η αγωγή είναι κατανόηση και βοήθεια 7. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού επομένως πρέπει να είναι βοηθητικός. Είναι σημαντικό παιδαγωγικό έρεισμα να ανταποκρίνεται κανείς σε κάποιον που χρειάζεται τη βοήθεια του. Σε αυτή την έκκληση για βοήθεια ο εκπαιδευτικός προτρέχει μόνο, όταν αυτή του ζητηθεί και προσπαθεί να βγάλει τον μαθητή από την δυσκολία της μάθησης, να τον κάνει δηλαδή αυτάρκη και αυτόνομο, ώστε να μαθαίνει πώς να μαθαίνει. Ο ρόλος του δασκάλου επομένως μπορεί να έχει διάφορες διαστάσεις, να είναι συμβουλευτικός. Αυτό για τον μανθάνοντα είναι σημαντικό, όταν έμπειρος εκπαιδευτικός τον συμβουλεύει, ώστε να μην αναλωθεί σε άσκοπες και άστοχες αναζητήσεις,αλλά να στοχεύσει ακριβώς στο ζητούμενο. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη συμβουλής και συμβουλών, όπως αυτό φαίνεται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας. Παράλληλα ο ρόλος στη διδασκαλία παίρνει μορφή καθοδήγησης είτε για τη θεωρητική γνώση είτε για τις δεξιότητες, που απαιτούν μια πρακτική για να καταστεί η όλη διαδικασία αποτελεσματική. Δεν είναι δηλαδή μεταδότης της γνώσης αλλά συνεργάτης. Εργάζεται μαζί με το μαθητή του σε ένα αμοιβαιότητας και ισότητας, ενθαρρύνοντας τον να κατακτήσει τη γνώση. Η διδασκαλία στο μαθητοκεντρικό σχολείο είναι αντιαυταρχική και αποκτά έναν δημοκρατικό χαρακτήρα. Φυσικά μια αντιαυταρχική διδασκαλία δεν σημαίνει ασυδοσία και αναρχία, αλλά λειτουργία σε πνεύμα οροθετημένης σχολικής δράσης, όπου υπάρχουν πάντα κανόνες σεβαστοί απ τη μαθητική κοινότητα και από τον ίδιο τον διδάσκοντα. Κανένα παιδί δεν μπορεί να πει: παιδί είμαι, ότι θέλω κάνω. Επίσης κανένας ενήλικας δεν μπορεί να πει: είμαι διδάσκων,ότι θέλω κάνω. Η αμοιβαιότητα είναι μια σχέση ενδυνάμωσης της μάθησης αλλά και της 6 Α.Ε. Παπάς: Σύγχρονη θεωρία και πράξη της παιδείας:αθήνα,χ.χ. σελ : : 7 Αδιαβάθμητη πηγή.

5 5 Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.), 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο µε θέµα «Μαθαίνω πώς να µαθαίνω», 7-9 Μαΐου 2010 συνύπαρξης στην σχολική τάξη. Σε ότι αφορά τον αντιδιδακτικό ρόλο του εκπαιδευτικού δεν σημαίνει ότι καταργείται η διδασκαλία. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο. Απλούστατα ο δάσκαλος δε διδάσκει EX CATHEDRA με την έννοια του Δασκαλοκεντρικού σχολείου, αλλά κινητοποιεί και δραστηριοποιεί τους μαθητές του να κατακτήσουν τις γνώσεις με προσωπική συμμετοχή και να οικοδομήσουν τις αξίες. Άλλωστε και ο Pestalozzi είχε διατυπώσει τη σοφή ρήση για τη Διδασκαλία και το Δάσκαλο, που πρέπει και σήμερα να μην ξεχνούν οι εκπαιδευτικοί. Πριν μπει ένας Δάσκαλος στην τάξη, θα πρέπει να έχει υπόψη τρία βασικά πράγματα: ΚΕΦΑΛΙ- ΚΑΡΔΙΑ- ΧΕΡΙ. 8 Αυτό το τρίπτυχο συνοψίζει τις ΓΝΩΣΕΙΣ τις ΑΞΙΕΣ και τις ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ. Δεν απευθύνεται ο Δάσκαλος μόνο στο κεφάλι του μαθητή. Δεν κάνει εγκεφαλική διδασκαλία. Απευθύνεται και στο αξιακό περιβάλλον του μαθητή, αλλά και στο χέρι, που είναι οι δεξιότητες. Αυτά τα τρία πράγματα τα βρίσκουμε σήμερα στις περίφημες ταξινομήσεις του B.S.Bloom: Γνωστικός τομέας- Συναισθηματικός τομέας- Ψυχοκινητικός τομέας. Άρα μια καλή διδασκαλία πρέπει να έχει υπόψη της τον ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ ΜΑΘΗΤΗ 9 και όχι το ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟ, όπως ήθελε ο ΕΡΒΑΡΤΟΣ με την εγκεφαλική μάθηση. Αν όμως ένας ΔΑΣΚΑΛΟΣ δε μπορεί να κινητοποιήσει και να δραστηριοποιήσει τους μαθητές του, τότε δεν έχει άλλη λύση από το να ανέβει στην έδρα και να διδάξει τα μαθήματα από καθέδρας: EX CATHEDRA. Τώρα για τον κοινωνικό και πολιτικό ρόλο στη διδασκαλία εννοούμε ότι ο μαθητής πρέπει να κοινωνικοποιηθεί, γιατί όπως τονίζει και ο καθηγητής Π.Δ.Ξωχέλλης ο Δάσκαλος είναι: ΔΙ-ΔΑΣΚΑΛΟΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΣ. 10 Ο παντογνώστης εκπαιδευτικός μιλάει EX CATHEDRA σε μια αντιδιαλογική διαδικασία για την αγωγή και τη μάθηση. που μαθαίνετε Ο BO DAN ANDERSEN στο κόκκινο βιβλιαράκι των μαθητών γράφει τα εξής: «Οκτώ καθηγητές στους δέκα διδάσκουν από «καθέδρας», δηλαδή εκείνοι αποφασίζουν τι θα κάνει όλη η τάξη:γιατί θα μιλάει, τι θα διαβάζει, τι θα γράψει. Που και που ο καθηγητής κάνει ερωτήσεις σε όλη την τάξη ή σε ένα μαθητή. Αλλά ποτέ δεν το κάνει για να ζητήσει τη γνώμη σας πάνω σ αυτά. Τις περισσότερες φορές, σας ρωτάει για να ελέγξει αν παρακολουθείτε κι αν καταλάβατε αυτό που σκέφτεται αυτός. Πολλές φορές κάνει ερωτήσεις μόνο και μόνο για να μη ξεχνάτε ότι είναι εκεί. Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, ότι 50 λεπτά διδασκαλίας από «καθέδρας» είναι πολύ κουραστικά για τους μαθητές. Η διδασκαλία εξακολουθεί να γίνεται από «καθέδρας» 8 Γ.Παλαιολόγος: Ιωάννης Ερρίκος Πεσταλλότσι: Η ζωή και το έργο του, Αθήνα 1953, σ.10κ.ε. 9 D.Baum κ.α.: 10 Π.Δ.Ξωχέλλης: Παιδαγωγική του Σχολείου, Θες/νικη 1991, σ. 55 κ.ε.

6 6 Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.), 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο µε θέµα «Μαθαίνω πώς να µαθαίνω», 7-9 Μαΐου 2010 και διαρκεί 50 λεπτά. Υπάρχουν καθηγητές που νομίζουν ότι κάνουν ατομική διδασκαλία και ότι ενδιαφέρονται για κάθε μαθητή χωριστά επειδή εξετάζουν τους μαθητές έναν. Αλλά αφού υποτίθεται ότι ακούει όλη η τάξη, εξακολουθεί η διδασκαλία να είναι από «καθέδρας».αν ο καθηγητής σας μοιράσει ένα βιβλίο, σας βάζει να διαβάσετε ένα απόσπασμα και να πείτε μετά τη γνώμη σας, πρόκειται πάλι για διδασκαλία από καθέδρας» 11.Ο καθηγητής B.Massialas προτείνει το διερευνητικό μοντέλο διδασκαλίας που εκτείνεται σε έξι στάδια: Αφόρμηση 2. Υπόθεση 3. Διευκρίνηση 4. Εξερεύνηση 5. Επιβεβαίωση 6. Γενίκευση Στο βιβλίο του «Το σχολείο εργαστήριο της ζωής», γράφει: «Είναι λογικό οι διδακτικές μέθοδοι, που χρησιμοποιούνται στο σχολείο να ευθυγραμμίζονται με τον τρόπο διακυβέρνησης του σχολείου και τη δομή του προγράμματος. Οι διδακτικοί τρόποι που ανταποκρίνονται καλύτερα στο πρόγραμμα του σχολείου- εργαστηρίου είναι οι μέθοδοι της «διερεύνησης», της «ανακάλυψης» και της «επίλυσης των προβλημάτων».ο καθηγητής Π.Δ.Ξωχέλλης εισηγείται την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και προτιμά τη διαλογική μορφή της διδασκαλίας. 13 «Από τη σκοπιά αυτή στο επίκεντρο της διδασκαλίας τοποθετείται ο μαθητής με τα βιώματα, τις εμπειρίες και τα ενδιαφέροντα; Του. Η σχολική εργασία αποκτά ως γνώμονα τρεις κυρίως διδακτικές αρχές, την αυτενέργεια του μαθητή, την εποπτικότητα και την παιδοκεντρικότητα της διδασκαλίας, ενώ η διδακτική έρευνα διευρύνεται και καλύπτει, εκτός από την πορεία, τις μορφές και τα μέσα διδασκαλίας, το σχεδιασμό και την οργάνωση της διδασκαλίας, καθώς και τη σχέση εκπαιδευτικού και μαθητή»..με τη διδασκαλία ασχολήθηκε και ο Ε. Παπανούτσος και αναφέρεται στον εκπαιδευτικό, ο οποίος μπαίνει στη σχολική τάξη για να διδάξει. Όλοι τρέχουν και ζητάνε συνταγές αλλά κατά τον Παπανούτσο, τέτοιες συνταγές δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει δηλαδή 11 BO DAN ANDERSEN κ.α.: DEN LILE ROSE BOG FOR SKOLEEVER:Μετάφραση:Ε. Βαρίκας:Αθήνα 1975,σελ Βύρωνα Μασσιάλα: Το σχολείο εργαστήριο της ζωής: Εισαγωγή στη Μεθοδολογία της διδασκαλίας των κοινωνικών σπουδών, εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 1984, σε Π.Δ.Ξωχέλλης: Παιδαγωγική του Σχολείου, Θες/νικη 1991, σελ. 65.

7 7 Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.), 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο µε θέµα «Μαθαίνω πώς να µαθαίνω», 7-9 Μαΐου 2010 ένας τέτοιος «τυφλοσούρτης», που σε βγάζει από το αδιέξοδο: 14 «Εύλογη είναι η ανησυχία των επίδοξων δασκάλων, που τρέμουν όταν συλλογίζονται «πώς θα κάνουν μεθαύριο το μάθημά τους» και ικετεύουν τον «Καθηγητή Παιδαγωγικής» ή τους έμπειρους στο επάγγελμα συναδέλφους των να τους δώσουν διδακτικές οδηγίες, τη «μέθοδο», το κλειδί όπως το φαντάζονται για να ανοίξουν την κλειστή πόρτα της επιτυχημένης διδασκαλίας. Τους καταλαβαίνω. Νομίζουν ότι υπάρχει ένας τέτοιος «τυφλοσούρτης» και ψάχνουν να τον βρουν. Τα πιο περιζήτητα βιβλία από νεαρούς εκπαιδευτικούς είναι τα εγχειρίδια της «Ειδικής Διδακτικής», τα (εγκόλπια της τέχνης τους). Αυτοί έπρεπε εξαρχής να τους πουν ότι δεν υπάρχει για το Δάσκαλο κάτι ανάλογο με τον «Οδηγό κυκλοφορίας» που έχει γραφτεί για τους αυτοκινητιστές Όπως δεν υπάρχει, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει «οδηγός» για τους μουσουργούς «πώς να συνθέτουν ένα μουσικό έργο», ή για τους «πολιτικούς» πώς να κυβερνούν μια χώρα».ο Αλέξανδρος Δελμούζος, ένας από τους εισηγητές του μαθητοκεντρικού σχολείου και της μαθητοκεντρικής διδασκαλίας, διαχωρίζει τους όρους Δι-δάσκαλος και Δάσκαλος και κάνει σφοδρή κριτική στο Ερβαρτιανό σύστημα διδασκαλίας που είχε εδραιωθεί στην Ελλάδα. Έτσι το δασκαλοκεντρικό σχολείο κυριάρχησε αρκετές δεκαετίες και αποτέλεσε τη σιδερένια πανοπλία του Δασκάλου κατά το Δελμούζο: 15 «Αν όμως η μέθοδος αυτή, στην τελευταία μάλιστα μορφή της είχε καταντήσει σωστή σιδερένια φορεσιά για δάσκαλο και μαθητή, σε μας έγινε ακόμη πιο αφύσικη με το γλωσσικό όργανο που χρησιμοποιούσε. Ο διάλογος ανάμεσα στο δικό μας δάσκαλο και τους μαθητές του, που είχε σκοπό να κεντά την αυτενέργεια των παιδιών, γινόταν σε μια γλώσσα άσχετη με την πραγματική ψυχική μας ζωή, στην καθαρεύουσα, που ούτε τα παιδιά την κατείχαν, ούτε και ο δάσκαλος τη ζούσε».από τους Έλληνες παιδαγωγούς σημαντικές είναι οι θέσεις του Δ. Γληνού, που μιλάει για το σχολείο υπνωτήριο και Προκρούστη των παιδικών ψυχών. Πρόκειται για το σχολείο, που φυλακίζει τους μαθητές και τους εφοδιάζει μόνο με χαρτιά και όχι με γνώσεις για τη ζωή : 16 «Δεν θέλω να ρίψω το βλέμμα εις εικόνας θλιβεράς, δεν θέλω να ψάλλω Ιερεμιάδας. Όλοι τα γνωρίζετε, όλοι τα αισθάνεσθε, όλοι τα βλέπετε, όλοι τα εζήσατε τα θλιβερά πράγματα. Όλοι το εγνωρίσατε το σχολείο φυλακήν και το σχολείον υπνωτήριον, το σχολείον των λόγων, των γραμματικών τύπων και των κενών φράσεων, το σχολείον το σκοτεινόν εσωτερικώς και εξωτερικώς, το σχολείον του Ευρώτος και του ψυχικού αποπνιγμού το σχολείον οδοστρωτήρα και προκρούστην των ψυχών, το 14 Ε.Π.Παπανούτσου: Η παιδεία το μεγάλο μας πρόβλημα, Αθήνα 1976, σελ. 13 κ.ε. 15 Ν.Τερζής:.παιδαγωγική του Αλεξάνδρου Π. Δελμούζου, Θε/νίκη Δ. Γληνός:Ένας άταφος νεκρός, Αθήνα 1925, σελ

8 8 Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.), 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο µε θέµα «Μαθαίνω πώς να µαθαίνω», 7-9 Μαΐου 2010 σχολείον το αφρονημάτιστον, το σχολείον που δίδει «χαρτιά» και τίποτε άλλο, το σχολείον το περιφρονούμενον από μαθητάς, από γονείς, από κοινωνίαν και πολιτείαν».ο GEORGE DENNISON υποστηρίζει,ότι η μάθηση δεν είναι αποτέλεσμα της διδασκαλίας: 17 «Διαβάζουμε ένα σωρό στατιστικές και ποσοστά, και μας λένε ότι η μάθηση είναι αποτέλεσμα της διδασκαλίας, πράγμα που ποτέ δεν είναι και ποτέ δεν ήταν. Ακούμε να μιλάνε για ένα σωρό καινούριες βελτιώσεις του προγράμματος διδασκαλίας, για νέα ρεύματα όσον αφορά την εκπαίδευση των Δασκάλων, καθώς και για ένα σωρό εξελίξεις όσον αφορά την προγραμματισμένη καθοδήγηση με λίγα λόγια, μιλάνε για όλα εκτός από ένα και μοναδικό αντικείμενο όλης αυτής της δραστηριότητας: Δε μιλάνε καθόλου για τα ίδια τα παιδιά. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, παρά την τεράστια ανάλωση τόσο σε χρήμα όσο και σε ανθρώπινη προσπάθεια δεν έχει σημειωθεί απειροελάχιστη πρόοδος σε αυτόν τον τομέα. Η δική μας εμπειρία ήταν εντελώς το αντίθετο. Τα παιδιά μας αντιλαμβανόντουσαν ανθρώπους, κι εμείς ανταποκριθήκαμε σε αυτά, σα σε ανθρώπους. Το σχολείο δεν το αντιληφθήκαμε σα μια παρένθεση της ζωής, αλλά σα μια περίοδο εντατικοποίησης της ζωής. Και ήταν αυτό ακριβώς βέβαια, που έκανε το εγχείρημά μας τόσο κοπιαστικό για τους Δασκάλους».Ο IVAN ILLICH επικρίνει το δασκαλοκεντρικό σχολείο και εισηγείται την αποσχολειοποίηση. Φυσικά δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς σχολεία, αλλά οι θέσεις του αφυπνίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να περιορίσει τα λάθη του. Ο ILLICH γράφει: 18 «Πολλοί μαθητές, φτωχοί, κυρίως, μαθητές, καταλαβαίνουν από ένστικτο τι ζημιά τους κάνει το σχολείο. Τους βάζουν στο σχολείο για να μάθουν να συγχέουν τη διαδικασία με την ουσία. Και αφού γίνει το μπέρδεμα αυτό, ξεπροβάλλει μια καινούρια λογική:όλο, και περισσότερη αγωγή ίσον όλο και καλύτερα αποτελέσματα, ή: η κλιμάκωση οδηγεί στην επιτυχία. Έτσι ο μαθητής, κάνοντας το σχολείο του, αρχίζει και μπερδεύει τη διδασκαλία με τη μάθηση, την ιεραρχική παραγωγή με τη μόρφωση, το δίπλωμα με την ικανότητα, το λέγειν με το κατά πόσο μπορείς να πεις κάτι καινούριο. Με το σχολείο η φαντασία του καταντάει να στρέφεται προς την υπηρεσία και όχι προς την αξία».σε ό,τι αφορά τον πολιτικό ρόλο του Δασκάλου στη διδασκαλία, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μιλήσει για την κομματική του ταυτότητααλλά για το ρόλο του ως ΠΟΛΙΤΗ. Έτσι με τη νέα αυτή διαλεκτική σχέση μεταξύ παιδαγωγού και παιδαγωγούμενου η διδασκαλία παίρνει πια τον προσανατολισμό που υποστηρίζουν οι καθηγητές: Γ.Φλουρής και Μ.Κασσωτάκης, μεταφέροντας τη ρήση του 17 Dickens κ.α.: Η ιδεολογία της εκπαίδευσης και η μάθηση της Ελευθερίας, Αθήνα 1979, σελ Iva n Illich: Κοινωνία χωρίς σχολεία, μτφρ. Β.Αντωνόπουλος, Αθήνα 1976, σελ. 11.

9 9 Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.), 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο µε θέµα «Μαθαίνω πώς να µαθαίνω», 7-9 Μαΐου 2010 R.Gagné: 19 «Διδασκαλία, κατά το R.Gagné, είναι το σύνολο των ενεργειών που κάνει ο δάσκαλος για να προκαλέσει, να ενισχύσει και να παρωθήσει τη μάθηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο R.Gagné δεν κάνει λόγο για μετάδοση της μάθησης, αλλά υπογραμμίζει ότι στόχος της διδασκαλίας είναι να προκαλέσει μάθηση, υπονοώντας ότι και ο μαθητής μπορεί με τις κατάλληλες ενέργειες του δασκάλου και τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων και συνθηκών να παράγει και όχι μόνο να δέχεται τη γνώση. Η παραγωγή γνώσης εκ μέρους του μαθητή έχει την έννοια της δημιουργικής εκμετάλλευσης και αυτόβουλης επέκτασης των όσων μαθαίνει στο σχολείο ή αλλού με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του. Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο η μετάδοση γνώσεων από μέρους του δασκάλου στο μαθητή δεν καταργείται ούτε υποβαθμίζεται. Απλώς, στο ρόλο αυτό του δασκάλου προστίθεται και ένας άλλος: η υποβοήθηση του μαθητή να κυριαρχήσει πάνω στη σωρεία των πληροφοριών, των οποίων είναι φορέας, να τις οργανώσει με το δικό του τρόπο, να τις εμπλουτίσει ερευνώντας μόνος του και να τις εκμεταλλευθεί δημιουργικά». Επίσης ο R.Gagné θα υποστηρίξει ότι η ενεργός συμμετοχή του μαθητή στη διδασκαλία μπορεί να μεταβάλλει τη διαδικασία αυτή σε μάθηση: 20 «Η διδασκαλία υποστηρίζει ο Gagné, δεν είναι μόνο μια διαδικασία μετάδοσης πληροφοριών, αλλά και ένας τρόπος ενεργοποίησης των δυνατοτήτων του μαθητή. Εκείνος, με άλλα λόγια, που μεταβάλλει τη διδασκαλία σε μάθηση δεν είναι ο δάσκαλος αλλά ο μαθητής. Ο πρώτος διαδραματίζει το ρόλο του βοηθού και του διευκολυντή στην επιτέλεση ενός έργου που θα υλοποιήσει ουσιαστικά ο δεύτερος. Αυτό σημαίνει ότι για να λάβει χώρα μάθηση θα πρέπει όχι μόνον ο δάσκαλος αλλά και ο μαθητής να έχει κατάλληλα προετοιμαστεί. Πρέπει, δηλαδή, να βρίσκεται σε κατάσταση που ευνοεί την πρόσληψη και την επεξεργασία των ερεθισμάτων που θα δεχθεί και να βοηθήσει με κατάλληλες και σωστά οργανωμένες διδακτικές ενέργειες να επιτύχει το στόχο του». Στη μαθητοκεντρική διδασκαλία έχουν αναφερθεί διάφοροι παιδαγωγοί και διδακτικολόγοι αλλά και γενικότερα διανοητές από το χώρο των επιστημών της αγωγής. Σημαντική είναι η θέση του R.Gagné, γνωστικού ψυχολόγου, που θα υποστηρίξει ότι η μάθηση πραγματοποιείται σε στάδια και διαδοχικές φάσεις. Δεν αποδέχεται την ύπαρξη καλών και κακών μαθητών και έχει ως αφετηρία του τις αισθητηριακές εγγραφές, τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη. Ειδικότερα προτείνει διάφορα στάδια μάθησης ως εξής: 21 1.Φάση παρότρυνσης 19 Μ.Κασσωτάκης-Γ.Φλουρής: Μάθηση και Διδασκαλία, τ.α. Μάθηση: Αθήνα 2006, σ Μ.Κασσωτάκης-Γ.Φλουρής:ό.π. σελ Μ.Κασσωτάκης-Γ.Φλουρής:ό.π. σελ

10 10 Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και 2. Φάση σύλληψης 3. Φάση πρόσκτησης 4. Φάση συγκράτησης 5. Φάση ανάκλησης 6. Φάση γενίκευσης 7. Φάση εκτέλεσης 8. Φάση επανατροφοδότησης. Επομένως η θεωρία είναι συστηματοποιημένη πράξη και τανάπαλιν. ΤΟ ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΧ STIRNER 22 : Ωστόσο πριν ακόμα εμφανιστεί στο προσκήνιο ο A.S.Neill, ένας άλλος ριζοσπάστης, ο Max Stirner, γνωστός από τον κύκλο των Νεαρών Χεγκελιανών (κύκλος των Απελεύθερων, Βερολίνο 1842), έδωσε το στίγμα μιας αντιαυταρχικής και ελεύθερης διαπαιδαγώγησης. Στο έργο του: Οι λανθασμένες αρχές της Παιδείας μας, αναφέρεται στο αυταρχικό σχολείο που καταπνίγει την παρρησία και την υπερηφάνεια του παιδιού. Ο STIRNER, διαπιστώνει ότι η παιδική αυθάδεια και η αμφισβήτηση δεν απειλούν την ελευθερία του εκπαιδευτικού. Ο Δάσκαλος, δεν πρέπει να καταστείλει βάναυσα την παιδική έκρηξη με εξουσιαστικές δομές. Αντί αυτού, αντιτάσσει στο παιδικό πείσμα το θώρακα της δικής του ελευθερίας. Εκεί προσκρούει η παιδική αμφισβήτηση και αναθεωρείται αποτελεσματικά και κριτικά μέσα από την αμοιβαιότητα και την ισότητα. Ο M.STIRNER γράφει: «Ας μην καταπνίγει κανείς την ελευθεροστομία και την υπερηφάνεια του παιδιού. Η δική μου ελευθερία δεν απειλείται από τη δική του αυθάδεια. Διότι όταν εκφυλίζεται η υπερηφάνεια σε πείσμα, το παιδί θέλει να μου ασκήσει βία. Τότε εγώ, που είμαι τόσο ελεύθερος όσο και το παιδί, δεν είμαι υποχρεωμένος να την ανεχθώ. Πρέπει όμως προκειμένου να αμυνθώ, να καλυφθώ πίσω από τη βολική προστασία της εξουσίας; Όχι, θα αντιτάξω το θώρακα της δικής μου ελευθερίας, και τότε το πείσμα του μικρού θα συντριβεί από μόνο του. Όποιος είναι ολοκληρωμένος άνθρωπος, δεν έχει ανάγκη να γίνει εξουσία 23». 22 Μόνικα Παπά: Η «απαράδεκτη» εναντιολογία της κατεστημένης εκπαίδευσης:περιοδικό Εφαρμοσμένη Παιδαγωγικη:Τ, 2.Αθήνα 2005.Βλ.και::MAX STIRNER,: Oι λανθασμένες αρχές της Παιδείας μας, Ελεύθερος Τύπος 2000, σελ.: Μόνικα Παπά: Η «απαράδεκτη» εναντιολογία της κατεστημένης εκπαίδευσης:περιοδικό Εφαρμοσμένη Παιδαγωγικη:Τ, 2.Αθήνα 2005.Βλ.και:MAX STIRNER,: Oι λανθασμένες αρχές της Παιδείας μας, Ελεύθερος Τύπος 2000, σελ.:75.

11 11 Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και 5. ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ CARL ROGERS ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ 24 : Την οριοθέτηση του μαθαίνω πώς να μαθαίνω και της μη κατευθυνόμενης παιδαγωγικής μάς τη δίνει Ο CARL ROGERS με το ακόλουθο κείμενο: Ο CARL ROGERS 25, υποστηρίζει μια καινοφανή θέση για τη διδασκαλία που έχει ως εξής: «Κανένας δε μπορεί να διδάξει σε κάποιον άλλον να διδάσκει. Οτιδήποτε μπορεί να διδαχτεί σ άλλο άτομο είναι σχετικά άχρηστο και δεν επηρεάζει καθόλου ή επηρεάζει ελάχιστα τη συμπεριφορά του. Οι μόνες γνώσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά ενός ατόμου είναι οι γνώσεις που το άτομο ανακαλύπτει από μόνο του και στη συνέχεια τις οικειοποιείται. -Οι γνώσεις αυτές δεν μπορούν να μεταδοθούν άμεσα στους άλλους. -Τα αποτελέσματα της διδασκαλίας είναι ασήμαντα ή επιζήμια. Πρέπει να απαρνηθούμε κάθε διδασκαλία, να καταργήσουμε τις εξετάσεις, τα διπλώματα και τους βαθμούς». 6.ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ : Α. Προτεραιότητα στη μαθητική ερώτηση: Να ρωτάει ο μαθητής που αγνοεί και να απαντά ο Δάσκαλος που γνωρίζει. Β. ο Δάσκαλος να αοφεύγεύγει τις πνευματικτόνες ερωτήσεις προς τους μαθητές του. Γ. να έχει ως αρχή τον έντιμο τρόπο διδασκαλίας του J. BRUNER: Όλοι μαθαίνουν όλα ή σχεδόν όλα,αρκεί να τα δώσουμε στο γλωσσικό επίπεδο των μαθητών. Δ. Η διδασκαλία να στηρίζεται στην αμοιβαιότητα και την ισότητα μεταξύ παιδαγωγού παιδαγωγούμενου. Ε. Παρώθηση του μαθητή να κατακτήσει τη γνώση με προσωπική συμμετοχή. ΣΤ.Ο ρόλος του πρέπει να είναι: βοηθητικός, συμβουλευτικός, συνεργατικός,καθοδηγητικός,αντιδιδιακτικός,αντιαυταρχικός,κοινωνικός.πολιτικός κλπ 26. Ζ. Να έχει ως αντίπαλο δέος τις θέσεις του CARL ROGERS. Συμπέρασμα: μόνο με το μαθαίνω πώς να μαθαίνω μπορούμε να υλοποιήσουμε τη ρήση του Μονταίνιου που υποστηρίζει: ότι :Το αποστηθίζειν δεν είναι γιγνώσκειν DICKENS-HENRY-HOLT κ. α: Η ι δεολογία της εκπαίδευσης και η μάθηση της ελευθερίας:εκδόσεις Καστανιώτης,Αθήνα 1979,σελ Α.Ε. ΠΑΠΑΣ: Σύγχρονη θεωρία και πράξη της παιδείας:αθήνα,χ.χ. σελ : : 26 Α.Ε. ΠΑΠΑΣ: Σύγχρονη θεωρία και πράξη της παιδείας:αθήνα,χ.χ. σελ : : 27 Montaigne:Δοκίμια: Με πρόλογο, μετάφραση.σημειώσεις: Κλέονος Παράσχου. ΕκδόσειςΑναγνωστίδη: Αθήνα :χ.χβλ.και: E.Spencer.Η αγωγή (μτφρ Δ. Και Π.Α.Λασκάρεως) Αθήνα 1914.

12 12 Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και 7. Ο ΜΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ: Τον μη καθοδηγητικό και τον καθοδηγητικό ρόλο του εκπαιδευτικού μπορεί να δεί κανείς στον πίνακα που παραθέτουμε 28 : ΜΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ. ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Ο δάσκαλος να είναι ρευστός. Ο δάσκαλος αυτοεπιβεβαιώνεται σαν άτομο, δεν κρίνει το μαθητή με προκαθορισμένο σύστημα αξίων. Απελευθερώνει το δυναμικό ενέργειας του μαθητή. Δεν υποχρεώνει κανείς τους μαθητές να ζητήσουν τη βοήθεια του. Δεν υπάρχει για το δάσκαλο απολυτοποιημένος στόχος, ούτε ταπείνωση, επιβράβευση, τιμωρία και κριτική Ο δάσκαλος παίζει προκαθορισμένο ρόλο και ενσαρκώνει τη γνώση. Απαιτεί απροφάσιστη υποταγή στις προκαθορισμένες αξίες. Πρόκειται για εμπαθή κατανόηση. Ανελεύθερη ανάπτυξη του μαθητή. Είναι παντογνώστης, πληροφορεί και αποκαλύπτει. Ο δάσκαλος είναι σεβαστό πρότυπο, τύραννος η ήρωας: Οι μαθητές αναπτύσσουν ανταγωνιστική σχέση. Ο CARL ROGES προειδοποιεί τα εκπαιδευτικά συστήματα να περάσουν από το βερμπαλισμό των λόγων στη βιωματική μάθηση.ιδιαίτερα οι μελλοντικοί εκπαιδευτικοί πρέπει να αποκτήσουν διδακτικά βιώματα μέσα από τη σχολική πρακτική. Τα βιώματα είναι μια αλληλουχία που περιέχει συνείδηση και συναίσθημα και ακόμα έναν καθηλωτικό στοχασμό.o JOHN DEWEY διακήρυξε το LEARNING BY DOING: Το μανθάνειν δια του πράττειν.η εγκεφαλική μάθηση,όπως λειτουργούσε στο νοησιαρχικό σχολείο του Ερβάρτου απέτυχε, Οι γνώσεις Επομένως που παρέχονται με τη διδασκαλία είναι άχρηστες κατά τον Rogers και δεν επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας.οι μόνες 28 Α.Ε. ΠΑΠΑΣ: Σύγχρονη θεωρία και πράξη της παιδείας:αθήνα,χ.χ. σελ , απόπου και ο πίνακας.:

13 13 Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και γνώσεις που επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας είναι αυτές που ο καθένας ανακαλύπτει και κατακτά με προσωπική συμμετοχή. Τις γνώσεις αυτές τις οικειοποιείται το άτομο,και έχουν εκτός των άλλων και χρηστικό χαρακτήρα.η διδασκαλία κατά τον ROGERS έχει επιζήμια αποτελέσματα και πρέπει να καταργηθεί καθώς και οι εξετάσεις,τα διπλώματα και οι βαθμοί.για το ρόλο του εκπαιδευτικού ο Rogers υποστηρίζει ότι πρέπει να αντικαθοδηγητικός και ρευστός. Η Ρευστότητα του ρόλου δεν έχει ηθική διάσταση,αλλά γνωστική. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να μεταπλάθει τη σκέcη μέσα από τη σκέψη των μαθητών του,όπως παρατηρεί και ο PAULO FREIRE. Ο Εκπαιδευτικός δεν κατέχει την απόλυτη βεβαιότητα.δεν τιμωρεί και δεν επιβραβεύει με τις μεθόδους του παραδοσιακού σχολείου.ο μαθητής είναι απελευθερωμένος δρα και κινείται με γνώμονα ην εσωτερική αυτονομία και τους κανόνες ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς.η διαδικασία μαθαίνω πώς να μαθαίνω εμπεριέχει και στοιχεία της θεωρίας του Rogers. Κατά την άποψή μας στο σχολείο χρειάζεται ο καθοδηγητικός ρόλος του εκπαιδευτικού και οι απόψεις του Rogers παρά τη θεωρητική τεκμηριώση στη σχολική πράξη φαίνονται κάπως ουτοπικές.ως ένα παιδαγωκοδιδακτικό μήνυμα ελέγχεο το ρόλο του εκπαιδευτικού στο παραδοσιακό σχολείο,που ηταν ρόλος 29 : μεραδότη,μεταλαμπαδευτή,δαδούχου,σμιλευτή και πυρπολητή ψυχών,παντογνώστη,πάνσοφου και κινητής εγκυκλοπαίδειας.σήμερα θα πρέπει να κυριαρχήσει η αρχή: μαθαίνω πώς να μαθαίνω και ο ρόλος του εκπαιδευτικού να έχει μαθητοκεντρικό προσανατολισμό 30,δηλαδή να είναι: «βοηθητικός,συμβουλευτικός,συνεργατικός,αντιαυταρχικός, δημιουργικός.αντιδιδακτικός,κοινωνικό,πολιτικός κλπ.»το συμπέρασμα συμπυκνώνεται στη θέση του JEAN PIAGET: «Μαθαίνω σημαίνει ανακαλύπτω» SUMMARY The pedagogical and teaching principle: learning how to learn, today forms the beginning for students in order to discover and conquer knowledge. There is a probe in the role of the teacher and the interconnection with his leading and not leading role of Carl Rogers. This issue continues to be of great concern in the wide teaching community. 29 Α.Ε. ΠΑΠΑΣ: Σύγχρονη θεωρία και πράξη της παιδείας:αθήνα,χ.χ. σελ :.: 30 Α.Ε. ΠΑΠΑΣ: Σύγχρονη θεωρία και πράξη της παιδείας:αθήνα,χ.χ. σελ..: :

14 14 Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και Ενδεικτική Ελληνόγλωσση Βιβλιογραφία Αλτουσέρ Λ:.Ιδεολογία και ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους.αθήνα 1937 Αμαριώτου Μ :.Ι.Π Κοκκώνης. Ο πρώτος μας παιδαγωγός,1937 Αναγνωστόπουλος Β.Δ:. ποίηση και σχολείο, εκδ.πατάκη,αθήνα 1984 Αραβανής Γ.: Αυθεντία και εκπαίδευση, Εκδ.Γρηγόρη, Αθήνα Βαγιανός Γ.:Ο θεσμός της οικογένειας στα σχολικά εγχειρίδια, Αθήνα 1992 Βαγιανός Γ.:Πολιτισμός και γυναίκα.κοινωνικο-πολιτιστική θεώρηση.εκδ.γρηγόριος Παλαμάς,Θες/νίκη 1993 Βαγιανός Γ.:Η σχολική τάξη και προεκτάσεις της.ανάγκες η απαιτήσεις του σύγχρονου ιστορικού μαθήματος,εκδ.γρηγόριος Παλαμάς,Θες/νίκη 1999 Βαγιανός Γ.:Ο μύθος.μέσο επικοινωνίας και κατανόησης,εκδ.γρηγόριος Παλαμάς,Θες/νίκη 1999 Βαγιανός Γ.:Η διδακτική της ιστορίας μέσα από τα λογοτεχνικά κείμενα.εκδ, Ελλην,Αθήνα 1995 Βοσνιάδου Στ.:Κείμενα εξελικτικής ψυχολογίας:β τόμ.σκέψη), Αθήνα Gutenberg,1992 Βέλτσου Γ:Κοινωνιολογία των θεσμών,αθήνα 1997 Βερτσέτης Αθ.:Η παιδαγωγική στους αρχαίους συγγραφείς:αθήνα 1998 Βερτσέτης Αθ:Διδακτική Αρχαίων Ελληνικών, Αθήνα 1994 Bloom B.S et at:ταξινομία διδακτικών στόχων,μτφρ.λαμπράκη-παγανού Α.,Αθήνα 1986 Βουδούρη Αγγελ.:Σημειώσεις στατιστικής:αθήνα 1997 Γαλανάκη Ε.:Οι φιλίες των παιδιών.εξελικτικη ψυχολογία. Πανεπιστημιακές σημειώσεις:αθήνα 2000 Γέμτος Π.:Οι κοινωνικές επιστήμες.εκδ.τυπωθήτω,αθήνα 1996 Γέρου Θ.:Αντιδημοκρατική Εκπαίδευση,Αθήνα 1975 Γεώργας Δ.:Κοινωνική ψυχολογία,τ. Α και τ. Β, Αθήνα 1986 Γεωργούλη Κ.:Γενική παιδαγωγική,αθήνα 1973 Γιανναράς Χ.:Ελληνότροπος πολιτική,εκδ.ικαρος,αθήνα 1996 Γκίβαλος Μ.:Επιστημολογία-Γνωσιοθεωρία-Μεθοδολογικά πρότυπα.αθήνα 1998 Γκίβαλος Μ. : Επιστήμη, γνώση και μέθοδος, εκδόσεις Νήσος, Αθήνα Guibran,Halil:Ο Προφήτης. Ο κήπος του Προφήτη. Μτφρ, Ε. Γράψα: Αθήνα 1974 Claparede E.: Ψυχολογία του παιδιού και πειραματική παιδαγωγική, τόμος Α, μτφρ. Χ. Πάτσης, εκδ.: Νέο σχολείο, Αθήνα 1951 Γκλιάου Ν.:Οικογένεια και σχολείο,στα έργα της Άλκης Ζέη,Διδακτορική Διατριβή,Αθήνα 1993

15 15 Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και Γκόβαρης Χρ.:Εισαγωγή στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση,Αθήνα Γκράμσι Α.:Οι διαννοούμενοι,αθήνα 1972 Γληνός Δ.:Ενας άταφος νεκρός,αθήνα 1925 Γληνός Δ.:Τριλογία του πολέμου,αθήνα 1976 Γραμματάς Θ.:Δοκίμια Θεατρολογίας,Αθήνα 1990 Δανασσής-Αφεντάκης Αντ.:Θεματική της παιδαγωγικής Επιστημης.,Αθήνα 1992 Δανασσής-Αφεντάκης Αντ.:Σύγχρονες τάσεις αγωγής,αθήνα 1995 Δανασσής-Αφεντάκης Αντ:Μάθηση και ανάπτυξη,αθήνα 1994 Δελμούζος Α.:Το κρυφο σχολειο: ,αθηνα 1930 Δημαράς Α.:Το αλφαβητάρι με τον ήλιο,αθήνα 1976 Δημητρακόπουλος Μ.:Ερευνητική και Διαφωτισμος.Αθηνα 1996 Δήμου Γ.:Παιδαγωγική του λόγου και της ομιλιας,αθήνα 1991 Δήμου Ν.:Προσεγγίσεις,εκδ.Διαχρονική,Αθήνα 1979 Εξαρχάκος Θ.:Διδακτική Μαθηματικών. Αθήνα 1998 Εξαρχόπουλος Ν.:Ποιος τις πρέπει να είναι ο διδάσκαλος.αθήνα 1907 Ηλιού Μ.:Εκπαιδευτική και κοινωνική δυναμικη.αθηνα 1984 Θεοδωροπούλου Έλενα.:Κείμενα παιδειας.αθηνα 1999 Ιμβριώτη Ρ.:Παιδεία και κοινωνια,αθηνα 1978 Ιωαννίδης Ι.Δ. Παιδαγωγικη ψυχολογια,αθηνα 1980 Καΐλα Μ-Πολεμικός Ν.-ΞανθάκουΓ.:Η σχολική φοβια,εκδ.ελληνικα Γραμματα,Αθηνα1998 Καλαβάσης Φ.:Επικοινωνιακές επισημάνσεις μαθηματικών δραστηριοτητων,αθηνα 1994 Κακάμπουρα-Τίλη Ρ.:Ανάμεσα στο αστικό κέντρο και τις τοπικές κοινωνίες.:οι σύλλογοι της επαρχίας Κόνιτσας στην Αθηνα,Αθηνα 1998 Κακίση Παναγοπούλου Λ.:Στοιχεία Εικαστικής Αγωγής-Κι όμως ζωγραφιζουν.αθήνα1987 Καπλάνογλου Μ.: Τα παραμύθια στα ελληνικά περιοδικά για παιδιά και νέούς : ), Διδ. Διατριβή, Αθήνα Καστοριάδης Μ.: Το επαναστατικό πρόβλημα σήμερα, Αθήνα Κατέβας Γ.: Η προσχολική αγωγή ως Θεσμός ΟΑΕΔ, Αθήνα Κατσίκη-Γκίβαλου Α.: Φιλολογικές διαδρομές, Αθήνα Καφούση Σόνια: Τα λάθη των μαθητών στα μαθηματικά και ο ρόλος τους στην εκπαίδεύση των δασκάλων του Δημοτικού Σχολείού, Διδ. Διατριβή, Αθήνα Κεκές Ι.: 'Ερεύνα περιβαλλοντικής αγωγής στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο μέσω της εφαρμογής προγραμμάτων διαχείρισης απορριμάτων, Διδακτορική Διατριβή, Αθήνα Κιτσαράς Γ.: Προγράμματα προσχολικής αγωγής, Ρέθυμνο 1988.

16 16 Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και Κιτσαράς Γ.: Το Νεοελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα. Εξέλιξη Εκπαίδεύσης και Γλώσσας: Πάτρα Κλεάνθης-Παπαδημητρίου Μ.: Η Νέα Αγωγή, τόμοι 3, Αθήνα Κογκούλη Ι.: Η σχολική τάξη ως κοινωνική ομάδα, Θεσ/νίκη Κοντάκος Αν.: Γλώσσα, Σκέψη, Πολιτισμός, περ. Γλώσσα τ. 4, Άνοιξη Κορδάτος Ι.: Ιστορία του γλωσσικού μας προβλήματος, Αθήνα Ι 473. Κορωναίου Α.: Κοινωνιολογία του ελεύθερου χρόνού, Εκδ. Νήσος, Αθήνα Κοσμόπουλος λ.: Σχεδιοδυναμική Παιδαγωγική του Προσώπου, Αθήνα Κοσσυβάκη Φ.: Διδακτική, Παιδ/κή Ψυχολογική Εγκυκλοπαίδεια τ. 3. Αθήνα Κουκουλομάτης Δ.: Το Θείο στη Νεοελληνική Φιλολογία, 'Ελλην, Αθήνα Κουράκης Ιωσήφ: Ανίχνευση στον κόσμο ων Μαθησιακών Διαταραχών, Αθήνα Κουρέα Η.Χ.: Σχολείου και Κοινωνία, Αθήνα Κουτσάκος Ι.Γ.: Σύγχρονη Διδακτική, Λευκωσία Κουτσουβάνου Ε.: Η θεωρία του Piaget και παιδαγωγικές εφαρμογές στην προσχολική εκπαίδεύση, Αθήνα Κωνσταντίνου Χαρ.: Παιδαγωγική θεωρία και πράξη, Αθήνα Λελεντζή Β.: Συνεχιζόμενη Εκπαίδεύση, Διεπιστημονική - ΔιαΘεματική προσέγγιση, Διπλωματική εργασία Master στο Π.Τ.Δ.Ε. Αθηνών, Αθήνα Λένιν Β.: Για την εκπαίδευση, Αθήνα Λένιν Β.: Τα καθήκοντα της επαναστατικής νεολαίας, Αθήνα. Λεοντσίνης Γ.: Ζητήματα Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Εκπαίδεύσης, Αθήνα Λυδάκη Α. - Μπαλαμέ και Ρόμα. Οι Τσιγγάνοι των Άνω Λιοσίων, Αθήνα Μαλαφάντης Κ.: Γλωσσοπαιδαγωγικές απόψεις στο έργο του Κ. Παλαμά, Παν/μιο Πατρών Μαλαφάντης Κ.: Οι «Αθηναϊκαί Επιστολαί» του Γρηγορίού Ξενόπουλου στη «Διάπλασιν των παίδων» ( ), Διδακτορική Διατριβή, Αθήνα Μάρκού Γ.: Η πολυτεχνική αγωγή και εκπαίδευση σε χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, περ. Νεοελληνική παιδεία, τ. Ι,Απρίλης Μαρξ Καρλ: Το κεφάλαιο, τόμοι Α' & Β', Αθήνα Μασσιάλας Β.: Το σχολείο εργαστήριο ζωής, Αθήνα Μαυροειδής Γ.: Η γωνιά των παιχνιδιών στο σχολείο, Αθήνα Μερακλής Μ.Γ.: Το λαϊκό παραμύθι: Κείμενα παραμυθυλογίας: Αθήνα Μεταξάς Α.Ι.: Πολιτική κοινωνικοποίηση, λθήνα Μπαμπινιώτης Ι.: Θεωρητική γλωσσολογία, Αθήνα 1980.

17 17 Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και Μπαμπάλης Θωμάς:2005):Παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών:βοηθώντας στη σχολική προσαρμογή τους.ατραπός,αθήνα. Μπέλλας Θρ.: Η έρεύνα στις επιστήμες της συμπεριφοράς, Αθήνα Μπουζάκης Σ.: Παιδαγωγικοί και κοινωνιολογικοί προβληματισμοί, Αθήνα Μπαμπάλης Θωμά:Παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών:βοηθώντας στη σχολική προσαρμογή τους.ατραπός,αθήνα Μπούφη Αντα: Διδακτική Μαθηματικών: Αθήνα Μυλωνάκου-Κεκέ Ζ.: Η δυναμική της οικογένειας μέσα από τα παιδικά σχέδια :έρεύνα στο σχολικό περιβάλλον με την αξιοποίηση του Σχεδίου της οικογένειας σε δράση, Διδακτορική Διατριβή, Αθήνα Νάκας Θ.: Γλωσσοφιλολογικά τ. Α', τ. Β' και τ. Γ', Αθήνα Ντενίσση Σοφία: (2014):Ανιχνεύοντας την «αόρατη» γραφή. Γυναίκες και γραφή στα χρόνια του ελληνικού διαφωτισμού-ρομαντισμού, Εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα Νικολάου Γ.: Πολυπολιτισμική εκπαίδεύση στο Ελληνικό Σχολείο. Παιδαγωγική και διδακτική προσέγγιση της δράσης των εκπαιδευτικών με στόχο την ομαλή σχολική ένταξη των μαθητών με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, Διδακτορική Διατριβή, Αθήνα Νούτσος Χ.: Ιδεολογία και εκπαιδευτική πολιτική, Αθήνα Ξανθάκου Γ.: Η δημιουργικότητα στο Σχολείο. Εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα Ξωχέλλης Π.: Το εκπαιδευτικό έργο ως κοινωνικός ρόλος, Θεσ/νίκη Ξωχέλλης Π.: Θέματα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, Αθήνα 1981 Παπαδόπουλος Ν.: Εφηβεία η ηλικία των προβλημάτων, Αθήνα Παπαδόπουλος Ν. - Ζάχου Δ.: Ψυχολογία, Αθήνα Παπαϊωάννου Α.: Σκοποί και στόχοι της παιδείας, Κύπρος Παπαμαύρος Μ.: J.H. Pestalozzi: Η ζωή και η δράση του, Αθήνα Παπανούτσού Ε.: Φιλοσοφία και Παιδεία, Αθήνα Ι977. Παπανούτσού Ε.: Παιδεία το μεγάλο μας πρύβλημα, Αθήνα Παλαιολόγού Γ.: Γενική Παιδαγωγική, Αθήνα Παμουκτσόγλου Α.: Εννεάχρονη υποχρεωτική εκπαίδεύση : ), Διδακτορική Διατριβή, Αθήνα Πανταζής Β.: Χάρτες και ιδεολογίες. Ο προσανατολισμός των χαρτών και η μοίρα των λαών. Αθήνα Παπαρίζος Χρ.: Η μητρική γλώσσα στο σχολείο. Αθήνα Παπάς Α.: Μαθητοκεντρική διδασκαλία, τόμοι 3, Αθήνα 1990 Παπάς Α.: Διδακτική Γλώσσας και κειμένων, τόμοι ΑΒ Αθήνα Παπάς Α.: Το προφίλ του Δασκάλου, Παπάς Α.: Διαπολιτισμική Παιδαγωγική και Διδακτική, τ. Α', Αθήνα 1998.

18 18 Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και Παπάς Α.: Το αξιακό τρίπτύχο της 25ης Μαρτίού 1821, Αθήνα Παπάς Α.: Η Αντιπαιδαγωγικότητα της Παιδαγωγικής, Αθήνα Παπασταμάτης Α.: Τα ολιγοθέσια σχολεία της ελληνικής υπαίθρού, Εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα Παπαστάμου Σ.: Μιοrίνι Γκαμπριέλ, Μειονότητες και εξουσία, Αθήνα, Αλέτρι, Σπετσιέρης Κ.: Θεωρία της παιδείας, Αθήνα Τερζής Ν.: Η παιδαγωγική του Αλέξανδρου Π. Δελμούζου, Θεσ/νίκη, Τζούλης Αθ.: Το ασυνείδητο και η συμβολική τάξη, Αθήνα 1985 Τσαρδάκης Δ.: Ο άνθρωπος στα δίχτυα της Manipulaion, Αθήνα Τσαρδάκης Δ.: Διαδικασίες κοινωνικοποίησης, Αθήνα Τσιπλητάρης Α.: Αντιαυταρχική αγωγή, ΕΒΔ Φασούλης Κ.: Η διαχρονική εξέλιξη και αξιολόγηση των διοικητικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών Θεσμών των Α.Ε.Ι. της Ελλάδας : ), Διδακτορική διατριβή, Αθήνα Φλουρής Γ. - Gagne R.: Θεμελιώδεις αρχές μάθησης και της διδασκαλίας, Φυριππής Ε.: Ευρωπαϊκή επίδραση στην Ελληνική εκπαιδευτική πολιτική κατά τον 19ο αιώνα, Διδακτορική Διατριβή, Αθήνα Χαραλαμπάκης Χ.: Γλώσσα και Εκπαίδευση. Θέματα διδασκαλίας της Νεοελληνικής Γλώσσας, Αθήνα Χαραλαμπάκης Χ.: Γλωσσαλγήματα, Γεννάδειος Σχολή, Αθήνα Χαραλαμπάκης Χρ.: Νεοελληνικός λόγος, Αθήνα Χαραλαμπόπουλος Β.: Οργάνωση της διδασκαλίας και της μάθησης, Αθήνα. Χρυσαφίδη Κ.: Σύγχρονοι Διδακτικοί Προβληματισμοί, Εκδ. Σμυρνιωτάχης, Αθήνα Χρυσαφίδης Κ.: Βιωματική-Επικοινωνιακή Διδασκαλία, Εκδ. Gutenberg, Αθήνα Ψαλίδα Κ.: Νέες κατευθύνσεις για τις εξετάσεις, Ιωάννινα. Ψαχαρόπουλος-Καζαμίας Α.: Η μελέτη αναπτύξεως μεταγυμνασιακής Εκπαίδεύσης, ΥΠΕΠΘ, Αθήνα 1978, Ανέκδοτη μελέτη. Whilmor D.: Η χαρά της Μάθησης, Μετάφρ.: Κ. Δάλκας, Αθήνα Ενδεικτική ξενόγλωσση βιβλιογραφία Aebli,Hans Zwölf Grundformen des Lehrens.Eine allgemeine Didaktik aus psychologischer Grundlage.2.Aufl Allesch Christian:Elfriede Billman-Mahecha:Hrsg :Perspektiven der Kulturpsychologie.1990.

19 19 Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και Argyle,M.:Henderson,M:Die anatomie menschlicher Beziehungen.Spielregeln des Zusammenlebens 1987 Leinen Arnold R.:Writing development : Magic in the brain:philadelphia Arnold,Eva : Sonntag,Ute:Hrsg :Ethische aspecte der Psychosozialen Arbeit Bain,Richard:Looking into language-classroom approaches to unowlegde about language.london Baker Collin:Foundations of bilingual Education and bilingualism.multilingual Matters, London Beard R:Children s writing in the primary school:leeds university,advisory Editor,1983. Bettmer,Franz:Strafrecht und Soxialarbeit.Zur revision einer fragwurtigen Allianz Black Ledge Adrian:Teaching bilingual children:england-london:1994. Boud D. and Miller N.:Working with experience:animating learning,london,routledge,1997. Bourdie P.:Raisons Pratiques.Sur le theorie de l action,paris,seuil,1994. Browne Anna:Helping children to write,paul Chapman publishing,london Dewey L.:Democracy and Education,NY,Macmillan,1961. Dreikurs,Rudolf:/Vicki Soltz:Kinder fordern uns heraus,wie erziehen wir sie zeitgemass?aus dem Englischen ubersetzt von Erik A.Blumenthal.17.Aufl.1986 Leinen Farrell P:Multicultural Education:Suffolk Freire P.:Pedagogy of Hope,Reliving Pedagogy of the Oppressed,NY.Continuum,1995. Freire P.:Pedagogy of the Oppressed,Harmondsworth,Penguin,1972. Hellenic Studies Forum:Greeks in English speaking countries.melbourne Keel Pat:Assesment in the anulti-ethnic primary classroom,trentham books,staffordshire Leicester,Mal:Multicultural Education:From theory to Practice,Berkshire Lorenz W.:Social work in a changing Europe.London,Rautledge Reich,Hans Interculturelle Pädagogic-eine Zwissenbilanz,in Zeitschrift fur pädagogik,1994. Schilling Johannes Didaktik/Methodik der sozialpadagogik.studienbucher fur soziale berufe.2.auflage Tenant M.:Psychology and adult learning,london,routledge,1996. Willchelm Reich Άκου ανθρωπάκο. Μτφρ Δ.Παπαδητρίου. Orgone Institute Press,Inc Browne Anna:Helping children to write, Paul Chapman publishing, London 1993 Carle, E.: The very hungry caterpillar, Putnam, New York Clark.J.: Patterns of thinking: Integrating Thinking Skills in content teaching, Allyn and Bacon, Boston Eysenck H.: Genius: The natural history of creativity. Cambridge

20 20 Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και University Press, New Yorκ. Kearney, R.: The wake of imagination, Routlege, London Μayer, M.: There s an alligator under my bed, Dial Books for young children, New York 1987.

Θέµατα της παρουσίασης. O ρόλος του εκπαιδευτικού στο µαθητοκεντρικό σχολείο. Βοηθητικός ρόλος

Θέµατα της παρουσίασης. O ρόλος του εκπαιδευτικού στο µαθητοκεντρικό σχολείο. Βοηθητικός ρόλος ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Θέµατα της παρουσίασης O ρόλος του εκπαιδευτικού στο µαθητοκεντρικό σχολείο Σακελλαρίου Κίµων Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Κέντρο και άξονας αυτών των μεθόδων διδασκαλίας είναι ο δάσκαλος. Αυτός είναι η αυθεντία μέσα στην τάξη που καθοδηγεί και προσφέρει. Γι αυτό οι μέθοδοι αυτές

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα της παρουσίασης. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο δασκαλοκεντρικό σχολείο. Εκπαιδευτικό πλαίσιο παραδοσιακού σχολείου. ασκαλοκεντρικό σχολείο

Θέµατα της παρουσίασης. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο δασκαλοκεντρικό σχολείο. Εκπαιδευτικό πλαίσιο παραδοσιακού σχολείου. ασκαλοκεντρικό σχολείο ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο δασκαλοκεντρικό σχολείο Σακελλαρίου Κίµων Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Θέµατα της παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ Σ ΑΙΘΟΥΣΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ Σ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 5-9-2016 08:15-11:00 ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΛΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 5-9-2016

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Επεξηγήσεις συμβόλων/αρχικών γραμμάτων: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 2009-10 Υ= Υποχρεωτικό Κ= ενότητα μαθημάτων «Κοινωνία και Εκπαίδευση» Ε= Κατ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. εισαγωγή 13. κεφάλαιο 1 ο. Η σημασία των ερωτήσεων για την ανάπτυξη της σκέψης και τη μάθηση 19. κεφάλαιο 2 ο

Περιεχόμενα. εισαγωγή 13. κεφάλαιο 1 ο. Η σημασία των ερωτήσεων για την ανάπτυξη της σκέψης και τη μάθηση 19. κεφάλαιο 2 ο Περιεχόμενα Περιεχόμενα εισαγωγή 13 κεφάλαιο 1 ο Η σημασία των ερωτήσεων για την ανάπτυξη της σκέψης και τη μάθηση 19 Εισαγωγή 21 1.1 Η δύναμη των ερωτήσεων 25 1.2 Προς μια παιδαγωγική του διαλόγου 32

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νάκου Αλεξάνδρα Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής Ο όρος ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ δημιουργεί μία αίσθηση ασάφειας αφού επιδέχεται πολλές εξηγήσεις. Υπάρχει συνεχής διάλογος και προβληματισμός ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015*

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015* ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015* ΔΕΥΤΕΡΑ 19/1 ΤΡΙΤΗ 20/1 ΤΕΤΑΡΤΗ 21/1 ΠΕΜΠΤΗ 22/1 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/1 ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

160 Επιστημών Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία Θράκης (Αλεξανδρούπολη)

160 Επιστημών Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία Θράκης (Αλεξανδρούπολη) 160 Επιστημών Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία Θράκης (Αλεξανδρούπολη) Σκοπός Σκοπός του Τμήματος είναι η παιδαγωγική κατάρτιση ατόμων, που θα ασχοληθούν με την εκπαίδευση και αγωγή παιδιών προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014-2015 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014-2015 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ Σ ΑΙΘΟΥΣΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ Σ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΡΙΤΗ 1-9-2015 08:15-11:00 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Δρ Κορρές Κωνσταντίνος Θεωρίες μάθησης Ευνοϊκές συνθήκες για τη μάθηση Μέθοδοι διδασκαλίας Διδακτικές προσεγγίσεις (Ι) Συμπεριφορικές Θεωρίες μάθησης Για τους εκπροσώπους της Σχολής

Διαβάστε περισσότερα

Eπιμορφωτικό σεμινάριο

Eπιμορφωτικό σεμινάριο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Δράση: Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας Επιστ. υπεύθυνη: Ζωή Παπαναούμ Υποδράση: Εξ αποστάσεως επιμόρφωση Eπιμορφωτικό σεμινάριο 3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ Σ ΑΙΘΟΥΣΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ Σ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 4-9-2017 10:00-11:00 ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙΛΑ ΜΑΡΙΑ & ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Σκοπός του Μαθήματος Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή στη

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2012-2013 ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΡΟΦΟΥ Σ ΧΟΡΟΥ ΑΓΓΛΙΚΑ ΙΙΙ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ & ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-201 Α ΕΞΑΜΗΝΟ Α/Α ΚΩΔΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Επεξηγήσεις συμβόλων/αρχικών γραμμάτων:

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Επεξηγήσεις συμβόλων/αρχικών γραμμάτων: ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 2009-10 Υ= Υποχρεωτικό Ε= Κατ επιλογήν υποχρεωτικό Επεξηγήσεις συμβόλων/αρχικών γραμμάτων: Κ= ενότητα μαθημάτων «Κοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 3-9-2018 08:15 11:00 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 1-2 ΔΕΥΤΕΡΑ 3-9-2018 08:15 11:00 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Ενότητα: Παρουσίαση εισαγωγικής παράδοσης Διδάσκων: Κατσαρού Ελένη ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 Α ΕΞΑΜΗΝΟ Α/Α ΚΩΔΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 3-6-2015 09:00-10:30 ΜΟΡΦΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 3-6-2015 09:00-10:00 ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ ΕΠΙΚ. ΠΤΔΕ ΚΑΙΛΑ ΜΑΡΙΑ & ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣ. ΑΝΑΠΛ. ΑΝΑΠΛ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΤΩΝ 201 2015, 2015 201, 201-2017 Α

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α.

Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α. Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α. Τι θα Δούμε. Γιατί αλλάζει το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών. Παιδαγωγικό πλαίσιο του νέου Α.Π.Σ. Αρχές του νέου Α.Π.Σ. Μαθησιακές περιοχές του νέου

Διαβάστε περισσότερα

ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012 Α ΕΞΑΜΗΝΟ Α/Α ΚΩΔΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

1o ΤΕΣΤ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ

1o ΤΕΣΤ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ Συντάκτης: Eπιστημονική ομάδα εισηγητών 1o ΤΕΣΤ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ 1. Μάθηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία: Α) Η συμπεριφορά του ατόμου δεν μεταβάλλεται Β) Η συμπεριφορά του ατόμου τροποποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2012-2013 2/9/2013 3/9/2013 4/9/2013 5/9/2013 6/9/2013

ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2012-2013 2/9/2013 3/9/2013 4/9/2013 5/9/2013 6/9/2013 1 ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2012-2013 ΕΚΔΟΣΗ: 1 2/9/2013 3/9/2013 4/9/2013 5/9/2013 6/9/2013 509. Θέματα ιστορίας και φιλοσοφίας των

Διαβάστε περισσότερα

Μια εισαγωγή στην έννοια της βιωματικής μάθησης Θεωρητικό πλαίσιο. Κασιμάτη Κατερίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ

Μια εισαγωγή στην έννοια της βιωματικής μάθησης Θεωρητικό πλαίσιο. Κασιμάτη Κατερίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ Μια εισαγωγή στην έννοια της βιωματικής μάθησης Θεωρητικό πλαίσιο Κασιμάτη Κατερίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ Τι εννοούμε με τον όρο «βιωματική μάθηση»; Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο μάθησης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ Κατηγορία ECTS Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Επιστήμη Υποχρεωτικό 6 Ελληνική Γλώσσα Υποχρεωτικό 6 Η Ιστορία και η Διδακτικής της Υποχρεωτικό 6

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: B ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ημερομηνία: Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Ο συγγραφέας αναφέρεται στη φυσιογνωμία και στον ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Περιγραφή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Περιγραφή Η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία αποτελεί τη διδακτική έκφραση της προβληματικής του σύγχρονου σχολείου, το οποίο επιδιώκει να αναπτύξει τον ολοκληρωμένο και αυτόνομο δημοκρατικό πολίτη, που θα

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Παιδαγωγική. Οργάνωση μαθήματος Αντικείμενο της Παιδαγωγικής Επιστήμης

Γενική Παιδαγωγική. Οργάνωση μαθήματος Αντικείμενο της Παιδαγωγικής Επιστήμης Γενική Παιδαγωγική Οργάνωση μαθήματος Αντικείμενο της Παιδαγωγικής Επιστήμης Γενική Παιδαγωγική Α Εξάμηνο Διδάσκουσα: Ζουνχιά Κατερίνα, Καθηγήτρια Αθλητικής Παιδαγωγικής Διάλεξη Κάθε Τρίτη 14:00-16:00

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Α. Η ΜΕΘΟΔΟ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Η μεθοδο-κεντρική προσέγγιση της διδασκαλίας Κεντρική έννοια: η αποτελεσματικότητα της διδακτικής πράξης Τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Ημερομηνία Διδάσκων/ουσα Μάθημα Εξάμ. Ώρα Αίθ. i

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Ημερομηνία Διδάσκων/ουσα Μάθημα Εξάμ. Ώρα Αίθ. i ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 Ημερομηνία Διδάσκων/ουσα Μάθημα Εξάμ. Ώρα Αίθ. i Δευτέρα 16/1 Μαυρίδης Εισαγωγή στη Στατιστική Δευτέρα 16/1 Μαυρίδης 2 Στατιστική με Έμφαση στις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 2016-2017 Μάθημα 1 ο Εισαγωγή στις βασικές έννοιες Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Elliot, S. N., Kratochwill, T. R., Cook, J. L., & Travers, J. F. (2008). Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

Το Αναλυτικό Πρόγραμμα. Δρ Δημήτριος Γκότζος

Το Αναλυτικό Πρόγραμμα. Δρ Δημήτριος Γκότζος Το Αναλυτικό Πρόγραμμα Δρ Δημήτριος Γκότζος Τι είναι το αναλυτικό πρόγραμμα Διαδικασία σύνταξης Αποτέλεσμα διαδικασίας Γραπτή διατύπωση των χαρακτηριστικών μιας διδακτικής πρότασης Στάδια εφαρμογής αναλυτικών

Διαβάστε περισσότερα

154 Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Αθήνας

154 Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Αθήνας 154 Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Αθήνας Σκοπός Σκοπός του Τμήματος είναι η παιδαγωγική κατάρτιση ατόμων, που θα ασχοληθούν με την εκπαίδευση και αγωγή παιδιών προσχολικής ηλικίας. Διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Παιδαγωγική

Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Εισαγωγή στην Παιδαγωγική ΤΜΗΜΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Χειμερινό εξάμηνο 2016-2017 Διδάσκουσα: Μαρία Δασκολιά Επίκουρη καθηγήτρια Τμήμα Φ.Π.Ψ. Θεματική του μαθήματος Έννοια και εξέλιξη της Παιδαγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2018-2019 ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΡΟΦΟΥ ΧΟΡΟΥ ΘΕΣΜΩΝ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1 ο Εισαγωγή στις βασικές έννοιες Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Elliot, S. N., Kratochwill, T. R., Cook, J. L., & Travers, J. F. (2008). Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Εννοιών τη Φυσικής για την Προσχολική Ηλικία

Διδακτική Εννοιών τη Φυσικής για την Προσχολική Ηλικία Διδακτική Εννοιών τη Φυσικής για την Προσχολική Ηλικία Ενότητα 1η: Η Διδακτική στα πλαίσια της παραδοσιακής Παιδαγωγικής Κώστας Ραβάνης Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Ενότητα: Το Παραπρόγραμμα ή κρυφό Αναλυτικό Πρόγραμμα Διδάσκων: Κατσαρού Ελένη ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚOY ΕΤOYΣ 2018-2019 Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Μαθήματα των Προγραμμάτων Σπουδών

Μαθήματα των Προγραμμάτων Σπουδών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ Μαθήματα των Προγραμμάτων Σπουδών Κωδικός Τίτλος μαθήματος ΠΕΥ100 ΠΕΥ101 ΝΥ101α ΠΝΥ201 ΠΝΕ402 ΠΝΕ435 ΝΕ403α ΠΝΕ506 ΠΝΥ302 ΠΝΕ142

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016-17 Κωδικός Τίτλος μαθήματος Διδάσκων ΠΝΕ142 Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Πολιτική Μπάκας Θωμάς

Διαβάστε περισσότερα

ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 201-201 Α ΕΞΑΜΗΝΟ Α/Α ΚΩΔΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΤΩΝ 201 15, 2015 1, 201 17 & 2017-18

Διαβάστε περισσότερα

Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο. Μαρία Παπαδοπούλου

Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο. Μαρία Παπαδοπούλου Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο Μαρία Παπαδοπούλου ΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ; ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ Η διδακτέα ύλη αντιμετωπίζεται με «ακαδημαϊκό» τρόπο. Θεωρητική προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Ενότητα: Μέθοδος Project Διδάσκων: Κατσαρού Ελένη ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Παιδαγωγική. Οργάνωση μαθήματος Αντικείμενο της Παιδαγωγικής Επιστήμης

Εισαγωγή στην Παιδαγωγική. Οργάνωση μαθήματος Αντικείμενο της Παιδαγωγικής Επιστήμης Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Οργάνωση μαθήματος Αντικείμενο της Παιδαγωγικής Επιστήμης Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Μάθημα επιλογής Διδάσκουσα: Ζουνχιά Αικατερίνη, Καθηγήτρια Αθλητικής Παιδαγωγικής Διάλεξη Κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ Σ Σ ΤΡΙΤΗ 6-6-2017 09:00 10:00 ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΙΚΗ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΤΠΕ) ΦΕΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΙΤΗ 6-6-2017 10:00-13:00 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 201-201 Α ΕΞΑΜΗΝΟ Α/Α ΚΩΔΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ Ε.ΔΙ.Π.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ Ε.ΔΙ.Π. ΤΡΙΤΗ 29-5-2018 10:00-11:00 ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΙΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΧΩΡΙΣ ΛΕΞΕΙΣ Ε.ΔΙ.Π. ΤΡΙΤΗ 29-5-2018 11:00-13:45 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΙΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Ε.ΔΙ.Π. ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΤΔΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΤΔΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΤΔΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017-2018 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Σεπτέμβριος 2017 ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017 2018 Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α )

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) 29 Μαΐου 2014 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) Α1. Ο συγγραφέας του κειμένου αναφέρεται στη σημασία του δημιουργικού σχολείου στη

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάγκη των εσωτερικών αλλαγών στην τεχνική- επαγγελματική εκπαίδευση. Βασίλης Δημητρόπουλος Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος

Η ανάγκη των εσωτερικών αλλαγών στην τεχνική- επαγγελματική εκπαίδευση. Βασίλης Δημητρόπουλος Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Η ανάγκη των εσωτερικών αλλαγών στην τεχνική- επαγγελματική εκπαίδευση Βασίλης Δημητρόπουλος Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος «Είναι αναρίθμητες οι παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα από το 1959 μέχρι σήμερα,

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Ρώσσης, Φάνη Στυλιανίδου Ελληνογερμανική Αγωγή. http://www.creative-little-scientists.eu

Δημήτρης Ρώσσης, Φάνη Στυλιανίδου Ελληνογερμανική Αγωγή. http://www.creative-little-scientists.eu Τι έχουμε μάθει για την προώθηση της Δημιουργικότητας μέσα από τις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά στην Ελληνική Προσχολική και Πρώτη Σχολική Ηλικία; Ευρήματα για την εκπαίδευση στην Ελλάδα από το

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εγγραμματισμός στις Φυσικές Επιστήμες

Σχολικός εγγραμματισμός στις Φυσικές Επιστήμες Σχολικός εγγραμματισμός στις Φυσικές Επιστήμες Εισηγητές: Απόστολος Κ. Σωτηρίου Γεώργιος Β. Παπαβασιλείου 20ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων 17&18 Μαρτίου 2009 Αλφαβητισμός Γραμματισμός Literacy Εγγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Σ. Κ. ΚΡΑΣΣΑΣ &Ν. Μ. ΣΑΛΤΕΡΗΣ. Σχολικοί Σύμβουλοι Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής

Σ. Κ. ΚΡΑΣΣΑΣ &Ν. Μ. ΣΑΛΤΕΡΗΣ. Σχολικοί Σύμβουλοι Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Σ. Κ. ΚΡΑΣΣΑΣ &Ν. Μ. ΣΑΛΤΕΡΗΣ Σχολικοί Σύμβουλοι Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Περιληπτικά Τα δομικά στοιχεία της διδασκαλίας και βασικά ερωτήματα του διδάσκοντος Διάγραμμα διδασκαλίας Βασικά μοντέλα /

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανός Βγαγκές - Βάλια Καλογρίδη. «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού» -Οριζόντια Πράξη με MIS

Στυλιανός Βγαγκές - Βάλια Καλογρίδη. «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού» -Οριζόντια Πράξη με MIS Εκπαιδευτικό υλικό βιωματικών δραστηριοτήτων και Θεατρικού Παιχνιδιού για την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων καθώς και για την καλλιέργεια ενταξιακής κουλτούρας στα σχολικά πλαίσια Στυλιανός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-16

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-16 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-1 Υπενθυμίζουμε στους φοιτητές ότι οι Πρωτοετείς και Δευτεροετείς φοιτητές (εισακτέοι από το ακ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διδάσκουσα: Μαρία Δασκολιά Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Φ.Π.Ψ. Εαρινό εξάμηνο 2018-2019 ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτικό σεμινάριο. 17 έως 31 Μαρτίου 2012

Επιμορφωτικό σεμινάριο. 17 έως 31 Μαρτίου 2012 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Δράση: Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας Επιστ. υπεύθυνη: Ζωή Παπαναούμ Υποδράση: Εξ αποστάσεως επιμόρφωση Επιμορφωτικό σεμινάριο 17

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ενότητα 10: Η μάθηση στην προσχολική ηλικία: αξιολόγηση Διδάσκων: Μανωλίτσης Γεώργιος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Ι (ΚΑ) Έρευνα Δράσης Βελτίωση Ορθογραφίας Μαθητών

Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Ι (ΚΑ) Έρευνα Δράσης Βελτίωση Ορθογραφίας Μαθητών Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Ι (ΚΑ) 2015-2016 Έρευνα Δράσης Βελτίωση Ορθογραφίας Μαθητών Προφίλ σχολείου λειτούργησε το 1967-68, και μετακόμισε σε καινούριο κτήριο το 2014-2015 (ΚΑ) 129 μαθητές 10 εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικό Υπόβαθρο ΤΠΕ. Κυρίαρχες παιδαγωγικές θεωρίες

Παιδαγωγικό Υπόβαθρο ΤΠΕ. Κυρίαρχες παιδαγωγικές θεωρίες Παιδαγωγικό Υπόβαθρο ΤΠΕ Κυρίαρχες παιδαγωγικές θεωρίες Θεωρίες μάθησης για τις ΤΠΕ Συμπεριφορισμός (behaviorism) Γνωστικές Γνωστικής Ψυχολογίας (cognitive psychology) Εποικοδομητισμός (constructivism)

Διαβάστε περισσότερα

Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ

Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ Χριστίνα Τσακαρδάνου Εκπαιδευτικός Πανθομολογείται πως η ανάπτυξη του παιδιού ορίζεται τόσο από τα γενετικά χαρακτηριστικά του, όσο και από το πλήθος των ερεθισμάτων που δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη της Εποικοδομητικής Πρότασης για τη διδασκαλία και τη μάθηση του μαθήματος της Χημείας. Άννα Κουκά

Η ανάπτυξη της Εποικοδομητικής Πρότασης για τη διδασκαλία και τη μάθηση του μαθήματος της Χημείας. Άννα Κουκά Η ανάπτυξη της Εποικοδομητικής Πρότασης για τη διδασκαλία και τη μάθηση του μαθήματος της Χημείας Άννα Κουκά Μοντέλα για τη διδασκαλία της Χημείας Εποικοδομητική πρόταση για τη διδασκαλία «Παραδοσιακή»

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

1. Η σκοπιμότητα της ένταξης εργαλείων ψηφιακής τεχνολογίας στη Μαθηματική Εκπαίδευση

1. Η σκοπιμότητα της ένταξης εργαλείων ψηφιακής τεχνολογίας στη Μαθηματική Εκπαίδευση 1. Η σκοπιμότητα της ένταξης εργαλείων ψηφιακής τεχνολογίας στη Μαθηματική Εκπαίδευση Στη βασική παιδεία, τα μαθηματικά διδάσκονται με στατικά μέσα α) πίνακα/χαρτιού β) κιμωλίας/στυλού γ) χάρτινου βιβλίου.

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελίωση της Παιδαγωγικής επιστήμης Pestalozzi- Herbart

Θεμελίωση της Παιδαγωγικής επιστήμης Pestalozzi- Herbart Θεμελίωση της Παιδαγωγικής επιστήμης Pestalozzi- Herbart Το 19ο αιώνα θεμελιώνεται η Παιδαγωγική επιστήμη Με το διδακτικό και θεωρητικό έργο των μεγάλων παιδαγωγών: Pestalozzi και κυρίως του Herbart Johan

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

«Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης: από την επιμόρφωση στη δράση και στη μάθηση εντός του σχολείου»

«Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης: από την επιμόρφωση στη δράση και στη μάθηση εντός του σχολείου» «Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης: από την επιμόρφωση στη δράση και στη μάθηση εντός του σχολείου» Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Σχ. Χρονιά 2018-2019 Δρ Γεωργία Πασιαρδή (Διευθύντρια) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ειδίκευση: Ειδική Αγωγή. Ύλη εισαγωγικών εξετάσεων για το μάθημα Παιδαγωγική Ψυχολογία

Ειδίκευση: Ειδική Αγωγή. Ύλη εισαγωγικών εξετάσεων για το μάθημα Παιδαγωγική Ψυχολογία Ειδίκευση: Ειδική Αγωγή Ύλη εισαγωγικών εξετάσεων για το μάθημα Παιδαγωγική Ψυχολογία 1. Νοημοσύνη 1.1. Έννοια και ορισμός της νοημοσύνης 1.2. Αρχές και θεωρίες της νοητικής ανάπτυξης του ανθρώπου 1.2.1.

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια : Πάνου Εμμανουήλ ( )

Επιμέλεια : Πάνου Εμμανουήλ ( ) Επιμέλεια : Πάνου Εμμανουήλ (1054843) Ο όρος «Παιδαγωγική» αφορά την επιστήμη της αγωγής των παίδων κατά την αρμόζουσα ανατροφή και μόρφωση αυτών. Παιδαγωγική παιδί + αγωγή Η Παιδαγωγική ορίζει την αγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Μάθηση και γνώση: μια συνεχής και καθοριστική αλληλοεπίδραση Αντώνης Λιοναράκης Στην παρουσίαση που θα ακολουθήσει θα μιλήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ αντιστοιχίσεων μαθημάτων Παλαιού και Νέου Προγράμματος Σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος

ΠΙΝΑΚΑΣ αντιστοιχίσεων μαθημάτων Παλαιού και Νέου Προγράμματος Σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος ΠΙΝΑΚΑΣ αντιστοιχίσεων μαθημάτων Παλαιού και Νέου Προγράμματος Σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 Σπουδών A εξαμήνου ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ: ΦΩΝΟΛΟΓΙΑ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2014-2015 - ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2014-2015 - ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2014-2015 - ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΙΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Δ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ 1. Σύντομη ενημέρωση (βασική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Κατερίνα Σάλτα ΔιΧηΝΕΤ 2017-2018 ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Διεπιστημονικότητα Ιστορία & Φιλοσοφία της Χημείας Γλωσσολογία Χημεία Διδακτική της Χημείας Παιδαγωγική Ψυχολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ αντιστοιχίσεων μαθημάτων Παλαιού και Νέου Προγράμματος Σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος

ΠΙΝΑΚΑΣ αντιστοιχίσεων μαθημάτων Παλαιού και Νέου Προγράμματος Σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος ΠΙΝΑΚΑΣ αντιστοιχίσεων μαθημάτων Παλαιού και Νέου Προγράμματος Σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 Σπουδών A εξαμήνου ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ: ΦΩΝΟΛΟΓΙΑ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική Αγωγή στην Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ζωή Διονυσίου

Μουσική Αγωγή στην Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ζωή Διονυσίου Μουσική Αγωγή στην Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΠΤΔΕ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΠΤΔΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΠΤΔΕ 1 η εβδομάδα Τρίτη 28/05/2019 ΚΑΖΟΥΛΛΗ Β. Διδασκαλία Γλώσσας & Νέες Τεχνολογίες (ΥΔ0008) 09:00-14:00 Γραφείο Διδάσκουσας Προφορικά (Επίθετα Α-Κ) ΣΚΟΥΜΙΟΣ Μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ αντιστοιχίσεων μαθημάτων Παλαιού και Νέου Προγράμματος Σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος

ΠΙΝΑΚΑΣ αντιστοιχίσεων μαθημάτων Παλαιού και Νέου Προγράμματος Σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος ΠΙΝΑΚΑΣ αντιστοιχίσεων μαθημάτων Παλαιού και Νέου Προγράμματος Σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 Σπουδών A εξαμήνου ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ: ΦΩΝΟΛΟΓΙΑ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-201 Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ Κατηγορία ECTS ΥΑ0007 Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Υποχρεωτικό Επιστήμη ΥΔ0001 Ελληνική Γλώσσα Υποχρεωτικό ΥΒ0003 Η Ιστορία και η Διδακτικής της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Γ -Δ εξάμηνο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Γ -Δ εξάμηνο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 Ημερομηνία 1-9-2015 Εκπ/κή Πολιτική Προσχολική Παιδ. Σύγχρονες διδακτικές προτάσεις Διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Ηφιλοσοφίατων ΕΠΠΣκαιτωνΑΠΣ. Γιώργος Αλβανόπουλος Σχολικός Σύµβουλος Ειδικής Αγωγής http://amaked-thrak.pde.sch.gr/symdim-kav4/ ΑλβανόπουλοςΓ. Σχ. Σύµβουλος 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εποχή µας χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι - Ενότητα 1: Εισαγωγή & Ενότητα 2: Γιατί διδάσκουμε Φυσικές επιστήμες (Φ.Ε.) στη Γενική Εκπαίδευση (Γ.Ε.

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι - Ενότητα 1: Εισαγωγή & Ενότητα 2: Γιατί διδάσκουμε Φυσικές επιστήμες (Φ.Ε.) στη Γενική Εκπαίδευση (Γ.Ε. Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 1: Γενικές πληροφορίες για το μάθημα Ενότητα 2: Γιατί διδάσκουμε Φυσικές Επιστήμες (Φ.Ε.) στη Γενική εκπαίδευση (Γ.Ε.);

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Πληροφορική και Εκπαίδευση. Παιδαγωγική Αξιοποίηση. των ΤΠΕ ΙI (Εργ) Παιδαγωγική Αξιοποίηση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Πληροφορική και Εκπαίδευση. Παιδαγωγική Αξιοποίηση. των ΤΠΕ ΙI (Εργ) Παιδαγωγική Αξιοποίηση ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 Ημερομηνία Διδάσκων/ουσα Μάθημα Εξάμ. Ώρα Αίθ. 1 Πληροφορική και Παιδαγωγική Αξιοποίηση των ΤΠΕ Ι (Εργ) Παιδαγωγική Αξιοποίηση των ΤΠΕ ΙI (Εργ) / Εκπαιδευτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΑ Ε & Στ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΦΥΣΙΚΑ Ε & Στ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΑ Ε & Στ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Φυσικές Επιστήμες Θεματικό εύρος το οποίο δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του σχολικού μαθήματος. Έμφαση στην ποιότητα, στη συστηματική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ αντιστοιχίσεων μαθημάτων Παλαιού και Νέου Προγράμματος Σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος

ΠΙΝΑΚΑΣ αντιστοιχίσεων μαθημάτων Παλαιού και Νέου Προγράμματος Σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος ΠΙΝΑΚΑΣ αντιστοιχίσεων μαθημάτων Παλαιού και Νέου Προγράμματος Σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 Σπουδών A εξαμήνου ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ: ΦΩΝΟΛΟΓΙΑ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2017-2018 - ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΙΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Δ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ 1. Σύντομη ενημέρωση: βασική ιδέα και

Διαβάστε περισσότερα

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα)

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) 334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) Ιστορικό Σημείωμα γαι την Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας Η Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1941, δηλ. κατά την διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής

Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής Αλεξάνδρα Ανδρούσου - Βασίλης Τσάφος Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) Τι είναι Παιδαγωγικά; Ορισμοί φοιτητριών/φοιτητών (1/6) Αποτελεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Να αναγνωρίζεται η ελευθερία του κάθε εκπαιδευτικού να σχεδιάσει το μάθημά του. Βέβαια στην περίπτωση αυτή υπάρχει ο κίνδυνος. αποτελεσμάτων.

Να αναγνωρίζεται η ελευθερία του κάθε εκπαιδευτικού να σχεδιάσει το μάθημά του. Βέβαια στην περίπτωση αυτή υπάρχει ο κίνδυνος. αποτελεσμάτων. Ιωάννης Ε. Βρεττός Αναλυτικό Πρόγραμμα Να δίνονται στους εκπαιδευτικούς όλοι οι στόχοι, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της απόκλισης και της διαφοροποίησης των αποτελεσμάτων. Στην περίπτωση αυτή δεσμεύεται

Διαβάστε περισσότερα