Η επίδραση της υψηλής θερµοκρασίας, όξεινων και βασικών περιβαλλόντων στην ανάπτυξη των σακχαροµυκήτων της µαγιάς

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η επίδραση της υψηλής θερµοκρασίας, όξεινων και βασικών περιβαλλόντων στην ανάπτυξη των σακχαροµυκήτων της µαγιάς"

Transcript

1 2 ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών Τμήμα: Α6 Ανδριόπουλος Φαίδων Γραπτό Δοκίμιο στο Μάθημα της Τεχνολογίας Η επίδραση της υψηλής θερµοκρασίας, όξεινων και βασικών περιβαλλόντων στην ανάπτυξη των σακχαροµυκήτων της µαγιάς Σχολικό έτος:

2 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το πείραμα το οποίο εκτελέσθηκε, έγινε για να διαπιστωθεί, σύμφωνα με την υπόθεση, αν οι παράγοντες θερμοκρασία και επιβλαβή διαλύματα επηρεάζουν τους μικροοργανισμούς της μαγιάς. Αφότου ετοιμάστηκαν τα διαλύματα μαγιάς, έχοντας εκτεθεί στους επιβλαβείς παράγοντες, χρησιμοποιήθηκε η ουσία μπλε του μεθυλενίου. Η συγκεκριμένη ουσία όταν αποχρωματίζεται σημαίνει ότι ο μικροοργανισμός είναι ενεργός. Έτσι ελέγχεται η κατάσταση του μικροοργανισμού. Τα διαλύματα τα οποία είχαν εκτεθεί σε επιβλαβείς παράγοντες αποχρωματίστηκαν είτε καθόλου είτε ελάχιστα, ενώ αυτό που δεν είχε εκτεθεί, αποχρωματίστηκε πλήρως, επιβεβαιώνοντας την υπόθεση. The experiment was carried out to determine, according to the hypothesis, if the high temperature and the use of harmful substances affect the microorganisms of yeast. After preparing the yeast solutions, which had already been exposed to harmful parameters, we used the methylene blue, which discolors when the yeast is active, to check the state of the cells. The solutions which had been exposed to the harmful parameters had either not been discolored at all or discolored slightly. On the other hand, the one who had not been exposed to any parameter had been discolored fully, confirming the hypothesis.

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Το θέμα με το οποίο διάλεξα να ασχοληθώ είναι το εξής: Κατά πόσον οι παράγοντες θερμοκρασία και ακραίες τιμές ph, επηρεάζουν την ανάπτυξη των σακχαρομυκήτων της μαγιάς. Επέλεξα να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο θέμα για διάφορους λόγους. Πρώτον, επειδή μου αρέσει να εκτελώ πειράματα βιολογίας, καθώς είναι μια από τις αγαπημένες μου φυσικές επιστήμες. Δεύτερον, διότι λόγω της 9 ης Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Επιστημών στην οποία συμμετείχα, ασχολήθηκα αρκετά με τη μαγιά, καθώς ήταν ένα από τα αντικέιμενα της βιολογίας στο διαγωνισμό. Τέλος, καθοριστικό παράγοντα έπαιξε ο χρόνος, λόγω του ότι δεν είναι ένα χρονοβώρο πείραμα, το οποίο θα μπορούσα να το ολοκληρώσω πριν από τις διακοπές του Πάσχα. 2. Η μαγιά, ως γνωστόν, είναι ένα υλικό το οποίο χρησιμοποιείτε καθημερινά στα σπίτια. Εμφανίζεται συχνά στα αρτόσιμα, αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως στο κρασί και στη μπύρα. Ως αποτέλεσμα, θα ήταν καλό να γνωρίζουμε ποια θα ήταν η συμπεριφορά της σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και σε ακραίες τιμές ph. Για παράδειγμα, συχνά οι νοικοκυρές κάνουν το λάθος να διαλύσουν την ξηρή μαγιά σε βρασμένο νερό. Τις φορές που συμβαίνει αυτό, παρατηρούμε ότι η ζύμη δεν φουσκώνει. Έτσι, με αυτό το πείραμα θα μπορέσουμε να ελέγξουμε αν όντως αυτό ευθύνεται για αυτό το μη επιθυμητό αποτέλεσμα. 3. Η υπόθεση είναι η εξής: Οι μικροοργανισμοί της μαγιάς θα «νεκρωθούν», όταν εκτεθούν σε θερμοκρασία 100 ή όταν έρθουν σε επαφή με ένα από τα παρακάτω όξεινα και βασικά διαλύματα: υδροχλωρικό οξύ (εμπορίου), διάλυμα χλωρίνης (εμπορίου), υδροξειδίου του νατρίου και υπεροξείδιου του υδρογόνου (οξυζενέ).

4 ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ Ανεξάρτητες μεταβλητές: (συνθήκες στις οποίες εκτίθενται οι μικροοργανισμοί της μαγιάς) i) Θερμοκρασία 100 ii) Υδροχλωρικό οξύ εμπορίου, HCl iii) Διάλυμα χλωρίνης εμπορίου, NaClO iv) Υδροξείδιο του νατρίου, NaOH v) Υπεροξείδιο του υδρογόνου 1 (οξυζενέ), Η 2 Ο Εξαρτημένες μεταβλητές: i) Η νέκρωση της μαγιάς ανάλογα με τις συνθήκες στις οποίες εκτίθεται. Ο έλεγχος για το αν όντως η μαγιά έχει νεκρωθεί ή αν παραμένει ενεργή, θα γίνει με τη χρήση της χημικής ουσίας «Μπλε του μεθυλενίου» (C 16 H 18 N 3 SCl). Η χημική διαδικασία και ο τρόπος ελέγχου θα διατυπωθούν επαρκώς παρακάτω. Μαγιά: ΟΡΙΣΜΟΙ & ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η μαγιά είναι ένας ευκαρυωτικός μικροοργανισμός του βασιλείου των μυκήτων, με περίπου είδη τα οποία αποτελούν το 1% όλων των ειδών των μυκήτων. Η μαγιά είναι μονοκύτταρος οργανισμός αν και ορισμένα είδη της εμφανίζονται ως πολυκύτταροι. Αναπαράγονται μονογονεϊκά, μέσω εκβλάστησης, αν και μερικές φορές αναπαράγονται μέσω της διαδικασίας της μίτωσης. 1 Στην υπόθεση σημειώθηκε, ότι οι μικροοργανσιμοί θα εκτεθούν σε όξεινα και βασικά περιβάλλοντα, αυτή ήταν και η αρχική σκέψη. Παρόλαυτα χρησιμοποίησα το υπεροξείδιο του υδρογόνου για 2 συγκεκριμένους λόγους, και όχι για τις ιδιότητές του ως οξύ. Έτσι, επιλέχτηκε επειδή χρησιμοποιείται εκτενώς σε πειράματα βιολογίας, λόγω της αντίδρασης του με ένζυμα που περιέχουν πολλοί μικροοργανσμοί, και επειδή είναι ένα διάλυμα που υπάρχει σε όλα τα σπίτια και χρησιμοποιείται συχνά για την αντισηπτική του δράση.

5 Η μαγιά είναι γνωστή στους ανθρώπους εδώ και περίπου χρόνια. Χρησιμοποιείται σε πολλές διαδικασίες όπως στην αρτοπαρασκευή και στη ζυθοποίηση. Το περισσότερο διαδεδομένο είδος το οποίο χρησιμοποείται κατά κόρον σε αυτές τις διαδικασίες είναι ο Saccharomyces cerevisae. Τέλος, η μαγιά έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων επιστημώνων όπως του Louis Paster, ο οποίος διεξήγαγε πολλά διάσημα πειράματα με αντικείμενο αυτόν το μικροοργανισμό. Μπλε του μεθυλενίου: Όπως σημειώθηκε προηγουμένως, ο έλεγχος για το αν η μαγιά είναι «νεκρή» ή ενεργή θα γίνει με τη χρήση του μπλε του μεθυλενίου. Όπως θα σημειωθεί και αργότερα, σε όλα τα διαλείματα μαγιάς θα προσθέσουμε μία ορισμένη ποσότητα μπλε του μεθυλενίου. Όταν ο μικροοργανισμός είναι νεκρός, τότε το μπλε του μεθυλενίου κρατά το σκούρο μπλε χρώμα του. Στην περίπτωση όμως που η μαγιά είναι ενεργή, τότε το διάλυμα αποχρωματίζεται από σκούρο μπλε και σιγάσιγά επιστρέφει στο αρχικό του χρώμα. Η παραπάνω χημική διαδικασία, δηλαδή ο αποχρωματισμός του διαλύματος, επιτυγχάνεται, επειδή ο σακχαρομύκητας της μαγιάς περιέχει κάποια ένζυμα που πραγματοποιούν αυτή τη διαδικασία. Αντίστοιχα, όταν ο σακχαρομύκητας είναι νεκρός, τα ένζυμα του δεν μπορούν να αποχρωματίσουν το διάλυμα, έτσι αυτό παραμένει μπλε. Συγκεκριμένα, το σκούρο μπλε χρώμα του μπλε του μεθυλενίου οφείλεται στο ότι είναι ουσία οξειδωμένη. Στην περίπτωση που ανάγεται, αποχρωματίζεται. Η αναγωγή της στους ζωντανούς οργανισμούς αποτελεί έναν εναλλακτικό δρόμο ροής των ηλεκτρονίων προς το οξυγόνο κατά την οξειδωτική φωσφορυλίωση.

6 ΥΛΙΚΑ & ΜΕΘΟΔΟΙ 1. Παράμετροι οι οποίοι θεωρήθηκαν ότι δεν επηρεάζουν την έρευνα ήταν οι εξής: a) Η απόλυτη ακρίβεια στην μέτρηση του όγκου των διαλυμάτων που χρησιμοποιήθηκαν. b) Χρησιμοποιήθηκε παντού νερό της βρύσης, αντί για απιονισμένο. c) Η ακριβής ποσότητα της μαγιάς που χρησιμοποιήθηκε και η ακριβής αναλογία στην οποία τη διαλύσαμε στο νερό. d) Η θερμοκρασία του δωματίου. e) Οι εναλλαγές της θερμοκρασίας στα διαλύματα της μαγιάς, καθώς από τη στιγμή που το ένα μείγμα βρίσκεται στους 100 και το άλλο στους 35, μέχρι τη στιγμή που όλοι οι δοκιμαστικοί σωλήνες τοποθετηθούν στο υδατόλουτρο στους 40, μεσολαβεί ένα διάστημα όπου η θερμοκρασία αλλάζει συνεχώς. 2. Η έρευνα έγινε την Παρασκευή 15/04/2011, στον χώρο του Ε.Κ.Φ.Ε. Αμπελοκήπων και διήρκησε περίπου 3.30 ώρες. Ο αριθμός επαναλήψεων του πειράματος ήταν 1. ΟΡΓΑΝΑ & ΥΛΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ 1x μπρίκι 3x ποτήρια ζέσεως 2x σταγονόμετρα 1x στατό 6x δοκιμαστικοί σωλήνες 1x υδατόλουτρο 1x πλαστικό κουταλάκι

7 ΥΛΙΚΑ ΟΥΣΙΕΣ νερό βρύσης ( H 2 O + άλατα ) μπλε του μεθυλενίου ( C 16 H 18 N 3 SCl ) 2 διάλυμα υδροχλωρικού οξέος εμπορίου (HCl ) διάλυμα υδροξειδίου του νατρίου (NaOH ) διάλυμα χλωρίνης εμπορίου υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ)(η 2 Ο ) μαγιά (Saccharomyces cerevisae) Ξηρή Μαγιά 2 Αραιωμένο σε αναλογία 1:5

8 Μπλε του Μεθυλενίου Υπεροξείδιο του Υδρογόνου, Υδροξείδιο του Νατρίου, Διάλυμα χλωρίνης, Διάλυμα Υδροχλωρικού Οξέος Προετοιμασία: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Βήμα 1 ο : Σε ποτήρι ζέσεως των 100 ml διαλύουμε περίπου 5 g ξηρής μαγιάς σε 30 ml χλιαρού νερού ( ). Από εδώ και στο εξής θα αναφερόμαστε σε αυτό το μείγμα μαγιάς με την ονομασία Ζυμη Α. Βήμα 2 ο : Στο μπρίκι διαλύουμε 5 g ξηρής μαγιάς σε 30 ml νερού και στη συνέχεια βράζουμε το μείγμα για περίπου 5 λεπτά. Στη συνέχεια μεταφέρουμε το μείγμα σε ποτήρι ζέσεως και συμπληρώνουμε με νερό, ώστε να έχουν τον ίδιο όγκο τα δύο διαλύματα μαγιάς. Από εδώ και στο

9 εξής θα αναφερόμαστε σε αυτό το μείγμα μαγιάς με την ονομασία Ζύμη Β. Βήμα 3 ο : Αριθμούμε τους 6 δοκιμαστικούς σωλήνες, εκ των οποίων ο 2 ος θα είναι το «τυφλό» δείγμα ο οποίος δεν θα εκτεθεί σε καμία ουσία ή σε υψηλή θερμοκρασία. Βήμα 4 ο : Τοποθετούμε το υδατόλουτρο αφού το γεμίσουμε με τον κατάλληλο όγκο νερού 3 στους 40, έτσι ώστε να έχει τον απετούμενο χρόνο για να θερμανθεί το νερό. Η τοποθέτηση των δοκιμαστικών σωλήνων στο υδατόλουτρο γίνεται, επειδή η θερμοκρασία που επιτυγχάνεται μέσω αυτού είναι η κατάλληλη για την ανάπτυξη των μικροοργανσιμών. Κυρίως Διαδικασία: Βήμα 1 ο : Προσθήκη μειγμάτων ζύμης στους δοκ. σωλήνες με το 1 ο σταγονόμετρο 4 Βήμα 2 ο : Προσθήκη επιβλαβών διαλυμάτων με το 2 ο σταγονόμετρο ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ 1 ος 2 ος 3 ος 4 ος 5 ος 6 ος Ρίχνουμε 10 Ρίχνουμε 10 Ρίχνουμε 10 Ρίχνουμε 10 Ρίχνουμε 10 Ρίχνουμε 10 από από τη ζύμη από τη ζύμη τη ζύμη Α από τη ζύμη από τη ζύμη από τη ζύμη Β Α Α Α Α Ρίχνουμε 10 νερού Ρίχνουμε 10 νερού Ρίχνουμε 10 διαλύματος υδροχλωρικού οξέος Ρίχνουμε 10 διαλύματος χλωρίνης Ρίχνουμε 10 διαλύματος υδροξειδίου του νατρίου Ρίχνουμε 10 υπεροξειδίου του υδρογόνου Βήμα 3 ο : Προσθήκη χρωστικής ουσίας Βήμα 4 ο : Ανακίνηση Ρίχνουμε 3 μπλε του μεθυλενίου Ανακινούμε καλά το σωλήνα Ρίχνουμε 3 μπλε του μεθυλενίου Ανακινούμε καλά το σωλήνα Ρίχνουμε 3 μπλε του μεθυλενίου Ανακινούμε καλά το σωλήνα Ρίχνουμε 3 μπλε του μεθυλενίου Ανακινούμε καλά το σωλήνα Ρίχνουμε 3 μπλε του μεθυλενίου Ανακινούμε καλά το σωλήνα Ρίχνουμε 3 μπλε του μεθυλενίου Ανακινούμε καλά το σωλήνα 3 Ο κατάλληλος όγκος νερού επιτυγάνεται, όταν το νερό έχει ξεπεράσει επαρκώς τη χαραγή του μείγματος σε κάθε σωλήνα, έτσι ώστε το δείγμα να θερμαίνεται παντού. 4 Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το σταγονόμετρο για να προσθέσουμε μια καινούρια ουσία, το ξεπλένουμε πρώτα καλά με απιονισμένο νερό.

10 Βήμα 5 ο : Τοποθέτηση των δοκ. σωλήνων στο υδατόλουτρο Τοποθετούμε το σωλήνα στο υδατόλουτρο Τοποθετούμε το σωλήνα στο υδατόλουτρο Τοποθετούμε το σωλήνα στο υδατόλουτρο Τοποθετούμε το σωλήνα στο υδατόλουτρο Τοποθετούμε το σωλήνα στο υδατόλουτρο Τοποθετούμε το σωλήνα στο υδατόλουτρο Τελική Διαδικασία Παρατήρηση: Αυτό είναι και το τελικό στάδιο, το στάδιο της αναμονής. Αφού τοποθετήσουμε τους δοκιμαστικούς σωλήνες στο υδατόλουτρο, κάθε περίπου 10 λεπτά τους βγάζουμε και τους παρατηρούμε αν υπάρχει κάποια ένδειξη αποχρματισμού, καθώς αυτός είναι ο δείκτης μας για το αν ο μικροοργανσιμός είναι ζωντανός ή όχι. Ο αποχρωματισμός ξεκινάει, όταν το σκούρο μπλε χρώμα αρχίζει να ξεθωριάζει, ενώ όταν το μείγμα της μαγιάς φτάσει στο αρχικό του χρώμα, τότε ο αποχρωματισμός είναι πλήρης. Επίσης, κάθε 10 λεπτά που είναι η συχνότητα της παρατήρησης, ανακινούμε τους δοκιμαστικούς σωλήνες για να επιτύχουμε την ομοιόμορφη κατανομή της χρωστικής στο διάλυμα, κάτι το οποίο θα βοηθήσει τόσο στον αποχρωματισμό όσο και στην παρατήρηση. Προετοιμασία της Ζύμης Β

11 Προετοιμασία της Ζύμης Α Δοκιμαστικοί σωλήνες μετά το 1ο Βήμα

12 Δοκιμαστικοί σωλήνες μετά το 2ο Βήμα 5 Δοκιμαστικοί σωλήνες μετά το 3ο Βήμα 5 Χαρακτηριστικές είναι οι φυσαλίδες στον 6 ο σωλήνα, λόγω της αντίδρασης των ενζύμων των μικροοργανισμών με το υπεροξείδιο του υδρογόνου, κατά την οποία εκλύθηκε οξυγόνο.

13 ΑΠΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ 10 min 20 min 30 min 40 min 50 min ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟΙ ΣΩΛΗΝΕΣ 1 ος 2 ος 3 ος 4 ος 5 ος 6 ος καθόλου ελάχιστος καθόλου καθόλου καθόλου καθόλου καθόλου ελάχιστος καθόλου καθόλου καθόλου καθόλου καθόλου μερικός καθόλου καθόλου ελάχιστος καθόλου καθόλου μερικός καθόλου καθόλου ελάχιστος καθόλου καθόλου πλήρης καθόλου καθόλου ελάχιστος ελάχιστος Ο πίνακας αποτελεσμάτων επιβεβαιώνεται και από τις εικόνες: Το χρώμα των διαλυμάτων όπως φαίνεται μετά από 50 λεπτά

14 Το χρώμα των διαλυμάτων όπως φαίνεται μετά από 50 λεπτά (σε πιο κοντινή λήψη) ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Από την έρευνα αντλήσαμε τα εξής αποτελέσματα: Τα διαλύματα με ακραίες τιμές ph (υδροχλωρικό οξύ, υδροξείδιο του νατρίου) και αυτό με τη μαγιά που είχε εκτεθεί σε θερμοκρασία 100 δεν αποχρωματίστηκαν. Τα διαλύματα που περιείχαν λιγότερο ισχυρές ουσίες (χλωρίνη, υπεροξείδιο του υδρογόνου) αποχρωματίστηκαν ελαφρώς. Τέλος, το διάλυμα μαγιάς που δεν είχε εκτεθεί σε κανένα παράγοντα αποχρωματίστηκε πλήρως. Αποτέλεσμα από το οποίο συμπεραίνουμε ότι η υπόθεση επαληθεύτηκε πλήρως.

15 ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ Αν και το πείραμα θεωρώ ότι ήταν επιτυχημένο, κατά τη γνώμη μου έχω υποπέσει σε ορισμένα σφάλματα. a) Σωστό θα ήταν να επαναλάβω άλλη μία φορά το πείραμα για να είναι επιστημονικά θεμελιωμένο, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι πλήρως σωστά. Παρόλαυτα, απέφυγα τη 2 η επανάληψη, διότι η διευθύντρια του Ε.Κ.Φ.Ε. Αμπελοκήπων, κα Ζευγουλά, μου επιβεβαίωσε ότι αυτά ήταν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. b) Επίσης, θα ήταν σωστότερο να τραβούσα φωτογραφίες των δοκιμαστικών σωλήνων κάθε 10 λεπτά, που τους έλεγχα για τυχόν αποχρωματισμό, και ως αποτέλεσμα να διέθετα οπτικό υλικό να παρουσιάσω και για αυτή τη μερίδα των αποτελεσμάτων, πέρα από τον πίνακα. c) Τέλος, θεωρώ πως θα έπρεπε να εξετάσω και την περίπτωση των χαμηλών θερμοκρασιών και την επίπτωσή τους στους σακχαρομύκητες. Μαγιά: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Yeasts are eukaryotic micro-organisms classified in the kingdom Fungi, with 1,500 species currently described [1] estimated to be only 1% of all fungal species. [2] Most reproduce asexually by budding, although a few do so by mitosis. Yeasts are unicellular, although some species with yeast forms may become multicellular through the formation of a string of connected budding cells known as pseudohyphae, or false hyphae, as seen in most molds. [3] Yeast size can vary greatly depending on the species, typically measuring 3 4 µm in diameter, although some yeasts can reach over 40 µm. [4] The yeast species Saccharomyces cerevisiae has been used in baking and in fermenting alcoholic beverages for thousands of years. [5] It is also extremely

16 important as a model organism in modern cell biology research, and is one of the most thoroughly researched eukaryotic microorganisms. Researchers have used it to gather information about the biology of the eukaryotic cell and ultimately human biology. [6] Other species of yeast, such as Candida albicans, are opportunistic pathogens and can cause infections in humans. Yeasts have recently been used to generate electricity in microbial fuel cells, [7] and produce ethanol for the biofuel industry. The word "yeast" comes to us from Old English gist, gyst, and from the Indo- European root yes-, meaning boil, foam, or bubble. [10] Yeast microbes are probably one of the earliest domesticated organisms. People have used yeast for fermentation and baking throughout history. Archaeologists digging in Egyptian ruins found early grinding stones and baking chambers for yeasted bread, as well as drawings of 4,000-year-old bakeries and breweries. [11] In 1680, the Dutch naturalist Anton van Leeuwenhoek first microscopically observed yeast, but at the time did not consider them to be living organisms, but rather globular structures. [12] In 1857, French microbiologist Louis Pasteur proved in the paper "Mémoire sur la fermentation alcoolique" that alcoholic fermentation was conducted by living yeasts and not by a chemical catalyst. [11][13] Pasteur showed that by bubbling oxygen into the yeast broth, cell growth could be increased, but fermentation was inhibited an observation later called the "Pasteur effect". Saccharomyces cerevisiae: Saccharomyces cerevisiae is a species of budding yeast. It is perhaps the most useful yeast owing to its use since ancient times in baking and brewing. It is believed that it was originally isolated from the skins of grapes (one can see the yeast as a component of the thin white film on the skins of some dark-colored fruits such as plums; it exists among the waxes of the cuticle). It is one of the most intensively studied eukaryotic model organisms in molecular and cell biology, much like Escherichia coli as the model bacteria. It is the microorganism behind the most common type of fermentation. S. cerevisiae cells are round to ovoid, 5 10 micrometres in diameter. It reproduces by a division process known as budding. Μπλε του Μεθυλενίου: Methylene blue is a heterocyclic aromatic chemical compound with the molecular formula C 16 H 18 N 3 SCl. It has many uses in a range of different fields, such as biology and chemistry. At room temperature it appears as a solid, odorless, dark green powder, that yields a blue solution when dissolved in water. The hydrated form has 3 molecules of water per molecule of methylene blue. [1] Methylene blue should not be confused with methyl blue, another histology stain, new methylene blue, nor with the methyl violets often used as ph indicators.

17 The International Nonproprietary Name (INN) of methylene blue is methylthioninium chloride. In biology methylene blue is used as a dye for a number of different staining procedures, such as Wright's stain and Jenner's stain. Since it is a temporary staining technique, methylene blue can also be used to examine RNA or DNA under the microscope or in a gel: as an example, a solution of methylene blue can be used to stain RNA on hybridization membranes in northern blotting to verify the amount of nucleic acid present. While methylene blue is not as sensitive as ethidium bromide, it is less toxic and it does not intercalate in nucleic acid chains, thus avoiding interference with nucleic acid retention on hybridization membranes or with the hybridization process itself. It can also be used as an indicator to determine if a cell such as yeast is alive or not. The blue indicator turns colorless in the presence of active enzymes, thus indicating living cells. However, if it stays blue it doesn't mean that the cell is dead - the enzymes could be inactive/denatured. Methylene blue can inhibit the respiration of the yeast as it picks up hydrogen ions made during the process and the yeast cell cannot then use those ions to release energy. Υπεροξείδιο του Υδρογόνου: Pure hydrogen peroxide has a ph of 6.2, making it a weak acid. The ph can be as low as 4.5 when diluted at approximately 60%. Hydrogen peroxide decomposes (disproportionates) exothermically into water and oxygen gas spontaneously: 2 H 2 O 2 2 H 2 O + O 2 This process is thermodynamically favorable. It has a ΔH o of 98.2 kj mol 1 and a ΔG o of kj mol 1 and a ΔS of 70.5 J mol 1 K 1. The rate of decomposition is dependent on the temperature and concentration of the peroxide, as well as the ph and the presence of impurities and stabilizers. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ i) ii) iii) iv) v) E%B4%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%86%CF%89

18 %CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CF%85%CE%BB%CE%AF%CF% 89%CF%83%CE%B7 vi) with_oxidative_phosphorylation vii) (εικόνα του εξωφύλλου) ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Ζευγουλά, διευθύντρια του Ε.Κ.Φ.Ε. Αμπελοκήπων, η οποία διέθεσε χρόνο και τις εγκαταστάσεις του Ε.Κ.Φ.Ε. Αμπελοκήπων, για να εκτελεστεί το πείραμα.

19 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περίληψη Σελίδα 2 Εισαγωγή Σελίδα 3 Υλικά και Μέθοδοι Σελίδα 6 Αποτελέσματα Σελίδα 13 Συζήτηση Συμπεράσματα Σελίδα 14 Παράρτημα Σελίδα 15 Βιβλιογραφία Σελίδα 17 Ευχαριστίες Σελίδα 18

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ευγενία Μπεζιρτζόγλου,, MD, PhD Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Κατεύθυνση Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υγιεινής Ορεστιάδα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Εφαρμοσμένης Οπτικής

Εργαστήριο Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Εφαρμοσμένης Οπτικής Εργαστήριο Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Εφαρμοσμένης Οπτικής Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κύπρου Κατασκευή Νανοεπιφάνειας για Ενίσχυση Φασματοσκοπιάς Ράμαν από τον

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή Διατριβή

Μεταπτυχιακή Διατριβή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μεταπτυχιακή Διατριβή ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΕ ΜΗΧΑΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ SCIENCE MEETS PRACTICE

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ SCIENCE MEETS PRACTICE 3 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ 3 rd PANHELLENIC SCIENTIFIC CONFERENCE IN APICULTURE Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ SCIENCE MEETS PRACTICE ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ABSTRACTS 15 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2014 NOVEMBER

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Εφαρμοσμένης Οπτικής

Εργαστήριο Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Εφαρμοσμένης Οπτικής Εργαστήριο Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Εφαρμοσμένης Οπτικής Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κύπρου Μέθοδος Εξακρίβωσης Ευαισθησίας Βακτηρίων στα Αντιβιοτικά με Φασματοσκοπία

Διαβάστε περισσότερα

asc TimeTables - Online Help asc TimeTables - Online Help

asc TimeTables - Online Help asc TimeTables - Online Help Table of Contents asc TimeTables... 1 1 Γενικά... 1 1.1 Καλωσήλθατε... 1 1.2 Απαιτήσεις Συστήµατος... 1 1.3 PDF documentation... 1 2 Πρώτα Βήµατα... 1 2.1 Ξεκινώντας την εφαρµογή... 2 2.2 Βλέποντας την

Διαβάστε περισσότερα

horn-type sonicator, Ultrason 250 (LabPlant, Huddersfield, UK), όπου έχουµε την

horn-type sonicator, Ultrason 250 (LabPlant, Huddersfield, UK), όπου έχουµε την ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : «Αδρανοποίηση του βάκιλλου του άνθρακα µε ακτινοβολία UVA, UVC και υπέρηχους.» Συγγραφή: Μαρκογιαννάκη Ευαγγελία Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

absorptance The ratio of the radiant flux absorbed by a body to that incident upon it. Also called absorption factor.

absorptance The ratio of the radiant flux absorbed by a body to that incident upon it. Also called absorption factor. 1 a,a-dipyridyl A dye that when dissolved in 1 N ammonium acetate is used to detect the presence of reduced iron (Fe 2+ ) in the soil. A positive reaction indicates the soil is reduced. A horizon See soil

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΣΤΟΥΡΙ ΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΣΤΟΥΡΙ ΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΣΤΟΥΡΙ ΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ «ΛΕΠΤΑ ΥΜΕΝΙΑ ΠΥΡΙΤΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΠΙΕΣΗΣ» Ι ΑΚΤΟΡΙΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ Η διατριβή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ - ΙΑΤΜΗΜΑΤIΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ»

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ - ΙΑΤΜΗΜΑΤIΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ - ΙΑΤΜΗΜΑΤIΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ» Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ H ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΥΔΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ Αικατερίνη Κ.

Διαβάστε περισσότερα

Χημικά. των καλλυντικών. Χρονικά. Νέες εξελίξεις στον τομέα. Από τη δημιουργία των χημικών στοιχείων στους αστρικούς πυρήνες, στη γέννηση της ζωής

Χημικά. των καλλυντικών. Χρονικά. Νέες εξελίξεις στον τομέα. Από τη δημιουργία των χημικών στοιχείων στους αστρικούς πυρήνες, στη γέννηση της ζωής ISSN 0356-5526 Μάιος - Ιούνιος 2014 Τεύχος 3, ΤΟΜΟΣ 76 CCG EAC 65 Ma - June 2014 ISSUE 3 VOL. 76 Χημικά ΤΕΥΧΟΣ MAΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 1η Εκδοση 1936 CHEMICA CHRONICA General Edition Association of Greek

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ειρήνη Σκαλιώρα. FIRST RESPONSE Irini Skaliora. Συµπόσιο για τη συνείδηση

ΠΡΩΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ειρήνη Σκαλιώρα. FIRST RESPONSE Irini Skaliora. Συµπόσιο για τη συνείδηση ΠΡΩΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ειρήνη Σκαλιώρα Συµπόσιο για τη συνείδηση «Υπάρχουν καινούργια στοιχεία που θα έπειθαν τον όποιο λογικό και καλοπροαίρετο άνθρωπο, τον Σωκράτη, ας πούµε, πως όπως ακριβώς η λύρα παράγει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ PROCEEDINGS

ΠΡΑΚΤΙΚΑ PROCEEDINGS ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (HELLENIC SOCIETY FOR BIOLOGICAL SCIENCES) 21 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ 21 st PANHELLENIC MEETING ΠΡΑΚΤΙΚΑ PROCEEDINGS 28 31 ΜΑΪΟΥ 1999 MAY 28 31, 1999 ΓΑΛΗΣΣΑΣ - ΣΥΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή εργασία Η βιοαιθανόλη στην Ελλάδα. Παρόν και προοπτικές Ιωαννίδης Χρήστος 5078 Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Ιφιγένεια Μεταξά

Πτυχιακή εργασία Η βιοαιθανόλη στην Ελλάδα. Παρόν και προοπτικές Ιωαννίδης Χρήστος 5078 Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Ιφιγένεια Μεταξά Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας Τομέας : Ενέργειας & Περιβάλλοντος Πτυχιακή εργασία Η βιοαιθανόλη στην Ελλάδα. Παρόν και προοπτικές Ιωαννίδης Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ-ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ-ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ-ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ Ν. ΣΤΕΦΑΝΟΥ Π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Κ. Θ. ΔΕΡΒΟΣ

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ Ν. ΣΤΕΦΑΝΟΥ Π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Κ. Θ. ΔΕΡΒΟΣ Τεχν. Χρον. Επιστ. Έκδ. ΤΕΕ, III, τεύχ. 1-2 2003, Tech. Chron. Sci. J. TCG, III, No 1-2 31 Χαρακτηρισμός Γήρανσης Μονωτικών Ελαίων Μετασχηματιστών Φυσικοχημικές / Αναλυτικές Μέθοδοι και Διηλεκτρική Φασματοσκοπία.

Διαβάστε περισσότερα

Εμπορικές χρήσεις γης γύρω από σταθμούς αστικού σιδηροδρόμου

Εμπορικές χρήσεις γης γύρω από σταθμούς αστικού σιδηροδρόμου Τεχν. Χρον. Επιστ. Έκδ. ΤΕΕ, II, τεύχ. 1-2 2007, Tech. Chron. Sci. J. TCG, II, No 1-2 41 Εμπορικές χρήσεις γης γύρω από σταθμούς αστικού σιδηροδρόμου Ι. ΤΖΟΥΒΑΔΑΚΗΣ Α. ΑΛΙΕΥΣ Κ. ΒΑΓΙΩΤΗΣ Επικ. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟ ΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ Υ ΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟ ΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ Υ ΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟ ΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ Υ ΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Ι ΑΚΤΟΡΙΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ Υποβληθείσα στο: Τµήµα Χηµικών Μηχανικών του Πανεπιστηµίου Πατρών Υπό: Saleh Saqer του Mohammed

Διαβάστε περισσότερα

Οινοπαιδεία. Storing and serving Φύλαξη και σερβίρισμα 09. Wine tasting Γευστική δοκιμή 10. Myths and truths Μύθοι και αλήθειες 11.

Οινοπαιδεία. Storing and serving Φύλαξη και σερβίρισμα 09. Wine tasting Γευστική δοκιμή 10. Myths and truths Μύθοι και αλήθειες 11. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ/CONTENTS Wining and dining Το κρασί στο εστιατόριο 06 Storing and serving Φύλαξη και σερβίρισμα 09 Wine tasting Γευστική δοκιμή 10 Myths and truths Μύθοι και αλήθειες 11 From 3 to 30 What am

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ (MSc) στα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙKH ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ (MSc) στα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙKH ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ (MSc) στα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙKH ΕΡΓΑΣΙΑ «Κατάταξη Εκφωνημάτων Προφορικών Διαλόγων» Γεώργιος Μπατιστάτος Μ3110020

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΩΤΟΗΛΕΚΤΡΟΧΗΜΙΚΗΣ ΚΥΨΕΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΩΤΟΗΛΕΚΤΡΟΧΗΜΙΚΗΣ ΚΥΨΕΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΩΤΟΗΛΕΚΤΡΟΧΗΜΙΚΗΣ ΚΥΨΕΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εκπόνηση: Δαλαμάγκας

Διαβάστε περισσότερα

Η Δημιουργία Γραμματοσειράς του Ελληνικού Braille Κώδικα και η χρήση της σε Χάρτες Αφής

Η Δημιουργία Γραμματοσειράς του Ελληνικού Braille Κώδικα και η χρήση της σε Χάρτες Αφής Τεχν. Χρον. Επιστ. Έκδ. ΤΕΕ, Ι, τεύχ. 3 2002, Tech. Chron. Sci. J. TCG, I, No 3 35 Η Δημιουργία Γραμματοσειράς του Ελληνικού Braille Κώδικα και η χρήση της σε Χάρτες Αφής Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Διδάκτορας Αγρ.

Διαβάστε περισσότερα

«Βελτιστοποίηση Υφής, Διατηρησιμότητας και Γεύσης Γλυκισμάτων με Βάση τον Χαλβά» ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

«Βελτιστοποίηση Υφής, Διατηρησιμότητας και Γεύσης Γλυκισμάτων με Βάση τον Χαλβά» ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ «Βελτιστοποίηση Υφής, Διατηρησιμότητας και Γεύσης Γλυκισμάτων με Βάση τον Χαλβά» Αρ. Κουπονιού: 20437797 01 000020 ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Βιοτεχνία παραγωγής Φαρσαλινού χαλβά και γλυκισμάτων Υπεύθυνος έργου

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασμός Οζονισμού και Κροκίδωσης Αποβλήτων Μελάσας

Συνδυασμός Οζονισμού και Κροκίδωσης Αποβλήτων Μελάσας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Συνδυασμός Οζονισμού και Κροκίδωσης Αποβλήτων Μελάσας Γεωργίου Παρθένα Δουλκερίδου

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτική και ποιοτική εκτίμηση των στραγγισμάτων από τα απορρίμματα του Χ.Υ.Τ.Α. Άνω Λιοσίων

Ποσοτική και ποιοτική εκτίμηση των στραγγισμάτων από τα απορρίμματα του Χ.Υ.Τ.Α. Άνω Λιοσίων ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΜΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ποσοτική και ποιοτική εκτίμηση των στραγγισμάτων από τα απορρίμματα του Χ.Υ.Τ.Α. Άνω Λιοσίων Βιδάλη Ελένη Γεωπόνος, Γ.Π.Α. Αθήνα, 2011 ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ

ΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ» ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΜΑΛΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΛΙΓΝΟΚΥΤΤΑΡΙΝΙΚΗ ΒΙΟΜΑΖΑ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΛΙΓΝΟΚΥΤΤΑΡΙΝΙΚΗ ΒΙΟΜΑΖΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΝΑ Α. ΚΑΡΑΠΑΤΣΙΑ Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος 2 Introduction: Adult Education in Greece 3-7 Κεφάλαιο 1: Η διάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ PROCEEDINGS ΤΡΙΚΑΛΑ ΤRΙΚΑLΑ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ PROCEEDINGS ΤΡΙΚΑΛΑ ΤRΙΚΑLΑ Πρακτικά 34ου Επιστηµονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστηµών Τρίκαλα 17-19 Μαΐου 2012 1ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ HELLENIC SOCIETY FOR BIOLOGICAL SCIENCES 34 ο ΕΤΗΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών

Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα επιστήµης και τεχνολογίας τροφίµων Τµήµα φυτικής παραγωγής ΠΜΣ Αµπελουργία - Οινολογία Ταυτοποίηση ζυµών και προσδιορισµός φαινολικών συστατικών κατά την ερυθρή οινοποίηση

Διαβάστε περισσότερα