2.4.1 Χρήση δεξιοτήτων γραπτής επικοινωνίας για την παραγωγή διαφόρων επαγγελματικών εγγράφων

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "2.4.1 Χρήση δεξιοτήτων γραπτής επικοινωνίας για την παραγωγή διαφόρων επαγγελματικών εγγράφων"

Transcript

1 2.4. Γραπτή Επικοινωνία Χρήση δεξιοτήτων γραπτής επικοινωνίας για την παραγωγή διαφόρων επαγγελματικών εγγράφων Να είναι σε θέση να ανακαλέσει τις βασικές αρχές των αποτελεσματικών μορφών γραπτής επικοινωνίας και να επιδεικνύει ικανότητα στην εφαρμογή αυτών των αρχών με σαφή και αποτελεσματικό τρόπο (LO013) Να είναι σε θέση να παραγάγει μια ποικιλία επαγγελματικών εγγράφων ρουτίνας (βασισμένα πάνω σε προκαθορισμένα πρότυπα) (LO014) Να είναι σε θέση να επικοινωνήσει γραπτώς σε επίπεδο κατάλληλο για την επιχείρηση (χρήση επαγγελματικής ορολογίας, αποφυγή αργκό κλπ.) (LO015) Δημιουργία:

2 Κώδικας Τομέα Εργασίας: 2.4 Τίτλος Τομέα Εργασίας: Κώδικας Ενότητας: Τίτλος Ενότητας: Ταυτότητες Μαθησιακών Αποτελεσμάτων: Γραπτή Επικοινωνία Γραπτή Επικοινωνία για δημιουργία διαφόρων επαγγελματικών εγγράφων LO013, LO014 και LO015 Τίτλοι Μαθησιακών Αποτελεσμάτων: Να είναι σε θέση να ανακαλέσει τις βασικές αρχές των αποτελεσματικών μορφών γραπτής επικοινωνίας και να επιδεικνύει ικανότητα στην εφαρμογή αυτών των αρχών με σαφή και αποτελεσματικό τρόπο Να είναι σε θέση να παραγάγει μια ποικιλία επαγγελματικών εγγράφων ρουτίνας (βασισμένα πάνω σε προκαθορισμένα πρότυπα) Να είναι σε θέση να επικοινωνήσει γραπτώς σε επίπεδο κατάλληλο για την επιχείρηση (χρήση επαγγελματικής ορολογίας, αποφυγή αργκό κλπ.) Προτεινόμενη Διάρκεια: Εκπαιδευτής: 12 ώρες Στοιχεία Ενότητας

3 Διαφορετικά είδη εγγράφων EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2 Ημερήσια Διάταξη Φαξ Επιστολή Έγγραφο- Έκθεση Αναφοράς Σημειωματάριο Πρακτικά Ηλεκτρονικό

4 Υπάρχουν διάφοροι τύποι εγγράφων: - Πρακτικά - Σημειωματάρια - Γραπτό μήνυμα - Επιστολή Ενδιαφέροντος/Παρακίνησης - Επιστολή Παραπόνου - Φαξ - Ευχαριστήρια Επιστολή - Αναφορά

5 Διάφορα είδη εγγράφων Πρακτικά επίσης γνωστά ως πρωτόκολλα, είναι η αυτόματη γραπτή καταγραφή μιας συνάντησης ή ακρόασης. Τυπικά περιγράφουν τα γεγονότα και τις συζητήσεις της συνάντησης. Σημειωματάριο Μια απλή εξήγηση των εργασιών, κτλ. Γραπτό μήνυμα (SMS) Το SMS είναι μια υπηρεσία μηνυμάτων, στοιχείο των τηλεφώνων, του διαδικτύου, ή των κινητών τηλεφωνικών συστημάτων, χρησιμοποιώντας τυποποιημένα επικοινωνιακά πρωτόκολλα.

6 Διάφοροι τύποι εγγράφων Επιστολές Επιστολή Ενδιαφέροντος/Παρακίνησης Μια επιστολή ενδιαφέροντος συνήθως αποστέλλεται σε πιθανούς εργοδότες για να εκφράσουν ενδιαφέρον για καριέρα σ ένα οργανισμό. Μπορεί επίσης να είναι επιστολή η οποία αποστέλλεται από πιθανό πελάτη εκφράζοντας ενδιαφέρον για συγκεκριμένη υπηρεσία ή προïόν. Επιστολή Παραπόνου Οι επιστολές παραπόνου είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος έκφρασης της δυσαρέσκειάς σας για μια υπηρεσία, ένα προïόν, κτλ. Είναι καλύτερες από ένα προφορικό παράπονο διότι ο γραπτός λόγος αποπνέει περισσότερο δυναμισμό από τον προφορικό.

7 Διάφοροι τύποι εγγράφων Ευχαριστήρια επιστολή Μια ευχαριστήρια επιστολή είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος έκφρασης μια θετικής συμπεριφοράς προς ένα πελάτη, εσωτερικά και εξωτερικά. Ευχαριστήρια Επιστολή μπορεί να είναι: Μια κάρτα γενεθλίων, Μια κάρτα Χριστουγέννων, Μια επιστολή μετά από μια συνέντευξη προκειμένου να εκφράσετε τον ενθουσιασμό σας.

8 Διάφοροι τύποι εγγράφων Φαξ Ο παραδοσιακός τρόπος αποστολής εγγράφων γρήγορα και αποτελεσματικά. Σε πολλά επαγγελματικά περιβάλλοντα οι τυπικές μηχανές φαξ έχουν αντικατασταθεί από " διακομιστές φαξ και άλλα τυποποιημένα συστήματα τα οποία έχουν την ικανότητα να λαμβάνουν και αποθηκεύουν εισερχόμενα φαξ ηλεκτρονικά, και μετά να τα στέλλουν στους χρήστες σε χαρτί ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (τα οποία μπορεί να είναι ασφαλισμένα). Τέτοια συστήματα έχουν το πλεονέκτημα μείωσης κόστων εξουδετερώνοντας αχρείαστες εκτυπώσεις και μειώνοντας τον αριθμό των διαφορετικών αναλογικών τηλεφωνικών γραμμών που χρειάζονται σε ένα γραφείο. Έγγραφο Υπενθύμισης Είναι μια επαγγελματική σημείωση η οποία συνήθως χρησιμοποιείται ως τρόπος επίσημης ενδο-εταιρικής επικοινωνίας. Τα έγγραφα υπενθύμισης καταγράφουν γεγονότα ή παρατηρήσεις σε ένα θέμα, ή επικοινωνιακούς κανόνες και κανονισμούς στο ενδο-εταιρικό περιβάλλον. Σε αυτό καταγράφονται τα γεγονότα ή οι παρατηρήσεις πάνω σ ένα θέμα, οι κανόνες επικοινωνίας και οι κανονισμοί του ενδοεταιρικού περιβάλλοντος.

9 Διάφοροι τύποι εγγράφων Εκθέσεις- Αναφορές είναι έγγραφα που παρουσιάζουν εστιασμένο, εμπεριστατωμένο περιεχόμενο σ ένα συγκεκριμένο κοινό. Οι εκθέσεις συχνά χρησιμοποιούνται για την παρουσίαση του αποτελέσματος ενός πειράματος, μιας αναζήτησης, ή μιας έρευνας. Το ακροατήριο μπορεί να είναι δημόσιο ή ιδιωτικό, ένα άτομο ή το δημόσιο γενικά. Οι αναφορές χρησιμοποιούνται από το κράτος, τις επιχειρήσεις, τον εκπαιδευτικό τομέα, τις επιστήμες, και άλλους κλάδους. Διάφορα είδη αναφορών: Οικονομικά και Χρηματοπιστωτικά ( Πίνακες, Γραφικές Παραστάσεις, κτλ.). Ντοσιέρς ( Εικόνες, κτλ.). Έγγραφα απόδοσης προσωπικού.

10 Βασικές Αρχές Γραπτής Ε πικοινωνίας Τι θα πρέπει να θυμηθείτε προτού ξεκινήσετε Για ποιον είναι οι πληροφορίες αυτές. Τι θα πρέπει να γνωρίζουν. Λέξεις Χρησιμοποιείστε απλές λέξεις. Αποφύγετε να δίνετε διαφορετικό από ένα νόημα σε μια πρόταση. Μείνετε σε συγκεκριμένες ιδέες. Χρησιμοποιείστε τις προσωπικές αντωνυμίες. Χρησιμοποιείστε ενεστώτα. Αποφύγετε μεγάλες, δύσκολες και δυσνόητες λέξεις. Εάν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια δύσκολη λέξη, προσπαθήστε να εξηγήσετε τι σημαίνει.

11 Βασικές Αρχές Γραπτής Επικοινωνίας - Εύκολο στην ανάγνωση. - Οπτικά ελκυστικό. - Γνώση του θέματος. - Σεβασμός προς τον αναγνώστη. - Χρήση τεχνικών για πιο εύκολο χειρισμό μεγάλου όγκου δεδομένων. - Κατάλληλος τόνος. - Ποιός είναι ο παραλήπτης; Πόσο επίσημο/ανεπίσημο θα πρέπει να είναι το έγγραφο; - Χρήση κατάλληλων λέξεων που μπορούν να κάνουν την διαφορά.

12 Εύκολο στην ανάγνωση Εύκολο στην ανάγνωση Για να γίνει ένα έγγραφο εύκολο στην ανάγνωση σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να παρέχει γραπτές πληροφορίες οι οποίες είναι εύκολες στην κατανόηση. Τα έγγραφα που είναι εύκολα στην ανάγνωση έχουν σύντομες, απλές προτάσεις και συχνά χρησιμοποιούν εικόνες. Ένα εύκολο στην ανάγνωση έγγραφο περιλαμβάνει: Ξεκάθαρη δομή. Παρουσίαση πληροφοριών με αποτελεσματικό τρόπο. Επεξήγηση στον αναγνώστη του τι εννοείτε. Χρήση απλών λέξεων. Χρήση εικόνων, αν είναι κατάλληλες. Πάντα να ρωτάτε τον εαυτό σας γιατί ο αναγνώστης θα πρέπει να ενδιαφερθεί να διαβάσει το έγγραφο, πριν γράψετε τις πληροφορίες.

13 Οπτικά Ελκυστικό Χρησιμοποιήστε επικεφαλίδες και υποσέλιδα. Δώστε προσοχή στην γραμματοσειρά που χρησιμοποιείτε. Έντονα (Bold), Πλάγια (Italics) και Υπογράμμιση (Underline). Ο σκοπός των λειτουργιών Italics και underlines είναι βασικά ο ίδιος, αφού και τα δύο χρησιμοποιούνται για να σας κάνουν να δώσετε προσοχή σε συγκεκριμένες λέξεις. Η υπογράμμιση άρχισε να χρησιμοποιείται σε χειρόγραφα έγγραφα, παρόλα αυτά και οι δύο λειτουργίες μπορούν τώρα να χρησιμοποιηθούν σαν τυπογραφικές συσκευές. Να θυμάστε-όταν δίνετε έμφαση σε μια συγκεκριμένη λέξη μέσω του ίδιου εγγράφου, προσπαθήστε να είστε συνεπής στην επιλογή είτε πλαγίων είτε υπογραμμισμένων, και αποφύγετε να χρησιμοποιείτε και τα δύο για τον ίδιο σκοπό μέσα στο ίδιο έγγραφο.

14 Οπτικά Ελκυστικό Δώστε σημασία στην στοίχιση (αριστερά, δεξιά, στο κέντρο). Χρησιμοποιήστε λίστες. Χρησιμοποιήστε αριθμημένες λίστες, για παράδειγμα: 1. Μπες στο αυτοκίνητο. 2. Πήγαινε στο κατάστημα. 3. Βάλε τα ψώνια σου στο καρότσι. 4. Φύγε χωρίς να τα πληρώσεις. 5. Αστειεύομαι. Πάντα να πληρώνετε για τα ψώνια σας.

15 Γνώση του θέματος Είναι σημαντικό να είστε ακριβής στα γραπτά σας. Για να το επιτύχετε αυτό θα πρέπει πάντα να κάνετε την έρευνά σας σχετικά με το γραφόμενο θέμα. Π.χ. Εργάζεστε στην τοπική εφημερίδα ως προσωπική βοηθός και θα πρέπει να βρείτε συντάκτες που έχουν γνώση σχετικά με το θέμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Ο καλύτερος τρόπος να εκτελέσετε την εργασία σας είναι να εξοικειωθείτε με το θέμα. Ένας εύκολος τρόπος να ξεκινήσετε είναι η αναζήτηση στο διαδίκτυο της έννοιας της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ).

16 Σεβασμός στον αναγνώστη Θα πρέπει να γνωρίζετε το κοινό σας και να σέβεστε τα όριά του. Προσπαθήστε να κατανοήσετε: Τις ανάγκες τους. Το υπόβαθρό τους. π.χ. Συντάσσετε μια κάρτα Χριστουγέννων για τον Διευθυντή σας ο οποίος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από εσάς. Στην παραπάνω περίπτωση ο τρόπος γραφής σας θα πρέπει να είναι ευγενικός και επίσημος.

17 Χρησιμοποιήστε διαφορετικές τεχνικές για την παρουσίαση διαφορετικών τύπων πληροφορίας EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2 Κανονικό έγγραφο Για να εκφράσετε ιδέες, συναισθήματα, ή διαφωνίες. Μερικές φορές χρειάζονται μόνο μερικές λέξεις για να εκφράσουν μεγάλα συναισθήματα.

18 Χρησιμοποιήστε διαφορετικές τεχνικές για την παρουσίαση διαφορετικών τύπων πληροφορίας EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2 Πίνακες Μια καλή μέθοδος παρουσίασης δεδομένων. Ποιον εκπροσωπούμε; Για ποιον; Η δύναμη μας; Ανάγκες πελάτη; Πιστός πελάτης; Πως μπορούμε να κρατήσουμε τον πελάτη ικανοποιημένο;

19 Χρησιμοποιήστε διαφορετικές τεχνικές για την παρουσίαση διαφορετικών τύπων πληροφορίας EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2 Γραφικές παραστάσεις Ενδείκνυνται όταν διαχειρίζεστε μεγάλο αριθμό πληροφοριών ή ανάλυση δεδομένων: Εύκολες στην ανάγνωση. Οπτικά ελκυστικές. Χειρίζονται μεγάλα σετ δεδομένων εύκολα χρησιμοποιώντας εικονίδια.

20 Ο τόνος γραφής Ο τόνος γραφής λειτουργεί σαν τον τρόπο που μιλάμε σε κάθε περίσταση. Ένα κομμάτι γραφής μπορεί να έχει επίσημο τόνο (επαγγελματικά έγγραφα/αναφορές, κτλ). Ένα έγγραφο που χρησιμοποιεί ανεπίσημο τόνο θα χρησιμοποιεί καθημερινή γλώσσα, γλώσσα αργκό και λιγότερο επίσημες φράσεις. Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο τόνο στην επαγγελματική σας αλληλογραφία. Το πώς γράφετε κάτι είναι το ίδιο σημαντικό με το τι γράφετε ούτως ώστε να περάσετε το σωστό μήνυμα. Ο τόνος στην γραφή είναι το πώς θα μιλούσατε στον αναγνώστη. Ο ακατάλληλος τρόπος γραφής μπορεί να απωθήσει τον αναγνώστη και να έχει την αντίθετη επίδραση από αυτήν που είχατε στις προθέσεις σας. Ο τόνος γραφής είναι ζήτημα συμπεριφοράς.

21 Ο τόνος γραφής Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι τόνου στην γραφή: Ειλικρινής, Σαρκαστικός, Ζηλιάρικος, Προσβλητικός.

22 Ο τόνος γραφής Παραδείγματα Ειλικρινής τόνος γραφής: «Aγαπητέ Πέτρο, θα ήθελα να σ ευχαριστήσω για την βοήθειά σου πάνω στο έργο μου. Πραγματικά εκτιμώ το χρόνο και την προσπάθειά σου.» Σαρκαστικός τόνος γραφής: «Αγαπητή Μαρία, ευχαριστώ πάρα πολύ που δεν με ενημέρωσες για την συνάντηση. Δεν ήξερα τι να απαντήσω στον προïστάμενό μου. Την επόμενη φορά μπορεί να ξεχάσω κι εγώ να σου πω κάτι.»

23 Ο τόνος γραφής Παραδείγματα Ζηλιάρικος τόνος γραφής: «Αγαπητέ Γιώργο, συγχαρητήρια για την νέα σου θέση. Πίστευα πως εγώ θα ήμουν ο επόμενος στην σειρά για αυτή την προαγωγή. Ελπίζω να ανταποκριθείς στην πολύ σκληρή δουλειά.» Προσβλητικός τόνος γραφής: «Αγαπητέ Γιάννη, πιστεύω ότι δεν πρέπει να φορέσεις ξανά αυτό το πουκάμισο στο γραφείο.φαίνεται άσχημο».

24 Ο κατάλληλος τόνος Έχουμε εφαρμόσει μια αλλαγή στην πολιτική και παρακαλείστε να. Λαμβάνοντας ορισμένα σημεία υπόψη, η Διοίκηση έχει αποφασίσει να κάνει ορισμένες αλλαγές στην πολιτική. Επομένως, παρακαλείστε να Η πρώτη πρόταση ακούγεται επιτακτική, σαν να δίνεται μια διαταγή. Αυτός ο τόνος μπορεί να προκαλέσει τον αναγνώστη είτε να αγνοήσει το μήνυμα, ή να μην συμφωνήσει. Προφανώς δεν είναι αυτή η πρόθεση, αλλά ο τόνος δίνει αυτή την εντύπωση. Από την άλλη, εάν παρθεί η δεύτερη προσέγγιση, ο αναγνώστης θα λάβει σοβαρά υπόψη το αίτημά σας.

25 Ποιος είναι ο παραλήπτης- επίσημος ή ανεπίσημος τόνος Είναι το αφεντικό σας; Επίσημος τόνος γραφής. Οι συναδέλφοι σας; Παρόλο που μπορεί να είστε φίλοι εκτός εργασίας, ένας επαγγελματικός αλλά λιγότερο επίσημος τόνος είναι κατάλληλος. Οι φίλοι σας; Ανεπίσημος τρόπος γραφής. Ένας άγνωστος; Επίσημος τρόπος γραφής. Μια δημόσια υπηρεσία; Επίσημος τρόπος γραφής.

26 Οι κατάλληλες λέξεις μπορούν να κάνουν την διαφορά Η χρήση «Μαγικών» λέξεων που μπορούν να κάνουν την διαφορά Υπάρχει πλήθος λέξεων και φράσεων που μπορούν να σας βοηθήσουν να εκφράσετε την άποψή σας επαρκώς και αποτελεσματικά και την ίδια στιγμή προωθούν την εικόνα σας ως επαγγελματία.

27 Πώς φαίνονται σαν Κοινές Mαγικές λέξεις Εξυπηρέτηση Πελατών Προσανατολισμός στον Πελάτη Όραμα Θετικότητα Στρατηγική Επικοινωνία Ανταγωνιστικότητα Ισορροπία Προνομιούχο Οργανωμένο Υπηρεσίες Επιτυχές Ενδιαφέρον Μοναδικότητα Ποιότητα Ποσότητα Δημοφιλές Φανταστικό Ασφαλές Μυστικό Δυναμικό Προσωπικό Επαγγελματικό Εύχρηστο Χρήσιμο Ηγετικό

28 Συμβουλές επαγγελματικής γραφής Να είστε κατηγορηματικοί και ευθείς Να είστε κατηγορηματικοί και ευθείς στην επαγγελματική σας γραφή. Οι υπάρχοντες και μελλοντικοί πελάτες δείχνουν δυσπιστία απέναντι σε εκείνους που αφήνουν υπονοούμενα στα γραπτά τους κείμενα. Αποφύγετε λέξεις που δείχνουν φυλετικές διακρίσεις. Αποφύγετε προκατειλημμένα σε φύλο ουσιαστικά και αντωνυμίες στην επαγγελματική σας γραφή. Είναι πιο κατάλληλο και πολιτικά ορθό να χρησιμοποιείτε ουδέτερες σε φύλο λέξεις. Για παράδειγμα: Αντικαταστήστε τον Πρόεδρο με Πρόεδρος χρησιμοποιήστε ανθρωπότητα γράψτε αυτός/αυτή αντί αυτός όταν αναφέρεστε στα δύο φύλα, ή αλλάξτε στον πληθυντικό με αυτοί. Τα ουδέτερα σε φύλο ουσιαστικά και αντωνυμίες κάνουν όλους να νιώθουν συμπεριλαμβανομένοι.

29 Συμβουλές επαγγελματικής γραφής Αποφύγετε την χρήση ιδιωματισμών και πολύ απλών προτάσεων. Αποφύγετε την χρήση ιδιωματισμών (ειδικά όταν πρόκειται για τεχνική γραφή), είτε πολύ απλών καθημερινών προτάσεων (στυλάτες και μοντέρνες λέξεις που χρησιμοποιούνται κυρίως για τον εντυπωσιασμό ατόμων) στην επαγγελματική σας γραφή. Απλά εμποδίζουν το μήνυμά σας να φτάσει αφού τα περισσότερα άτομα δεν τις καταλαβαίνουν. Επικοινωνία με πελάτες που είναι στο εξωτερικό. Η επαγγελματική επικοινωνία με τους πελάτες του εξωτερικού χρήζει μεγάλης προσοχής. Καθώς δεν μιλά ο καθένας την ίδια γλώσσα, προσπαθήστε η γραφή σας να είναι συνοπτική, απλή και ακριβής.

30 Η Δομή ενός εγγράφου Η δομή του κειμένου αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους οι συντάκτες οργανώνουν τις πληροφορίες σε κείμενο. 1. Εισαγωγή 2. Κυρίως Σώμα 3.Επίλογος/Συμπεράσμα τα

31 Η Δομή ενός εγγράφου Εισαγωγή: είναι η πρώτη παράγραφος (οι) της γραπτής έρευνας σε χαρτί, ή το πρώτο πράγμα που λέτε σε μια προφορική παρουσίαση, ή το πρώτο πράγμα που οι άνθρωποι βλέπουν, ακούν, ή έχουν την εμπειρία του. Στην γραπτή επικοινωνία η εισαγωγή. αιχμαλωτίζει την προσοχή του κοινού σας. δίνει ένα υπόβαθρο για το θέμα σας. ξυπνά το ενδιαφέρον για το θέμα σας. καθοδηγεί τον αναγνώστη στο έγγραφό σας. 1. Εισαγωγή

32 Η Δομή ενός εγγράφου Κυρίως σώμα: Στο κυρίως σώμα ενός εγγράφου παρουσιάζετε τα επιχειρήματα για το θέμα που καλύπτετε. Ανάλογα με τον τύπο του εγγράφου μπορείτε να παρουσιάσετε δεδομένα ή πληροφορίες, ώστε να στηρίξετε τα επιχειρήματά σας. Ανάλογα με τον τύπο του εγγράφου, μπορείτε να εκφράσετε τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματά σας. Στο κυρίως θέμα θα βρείτε την όλη ιδέα του εγγράφου. 2. Κυρίως Σώμα

33 Η Δομή ενός εγγράφου Επίλογος/Συμπεράσματα Είναι το μικρότερο τμήμα των κειμένων και εξυπηρετεί δύο λειτουργίες. Η πρώτη είναι να συνοψίσει και οργανώσει τις κύριες περιοχές που καλύπτονται γραπτώς, η οποία μπορεί να ονομασθεί "κοιτάζοντας πίσω και η δεύτερη είναι να δώσει ένα τελικό σχόλιο ή κρίση για αυτό. Το τελικό σχόλιο μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τις εισηγήσεις για βελτίωση και εικάζοντας τις μελλοντικές οδηγίες. 3.Επίλογος/Συμπεράσμα τα

34 Ένα καλογραμμένο έγγραφο EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2 Ένα καλογραμμένο έγγραφο είναι σαν την καλή μουσική-έχει τον κατάλληλο ρυθμό.

35 Η χρήση των πρότυπων εγγράφων Πρότυπα έγγραφα Τα πρότυπα έγγραφα είναι πολύ χρήσιμα σημεία εκκίνησης στα τυποποιημένα κείμενα, επειδή μπορείτε να τα παρουσιάσετε με διάταξη, γραφικά και κείμενο. Για παράδειγμα, εάν έχετε προετοιμάσει ένα μηνιαίο περιοδικό, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρότυπο που περιέχει τη διαμόρφωση μιας τυπικής έκδοσης, συμπεριλαμβανομένων των περιεχομένων, των κύριων σελίδων, καθώς και πρότυπο γραφικών ή κειμένου. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε απλά να ανοίξετε το πρότυπο κάθε μήνα και να εισάγετε νέο περιεχόμενο.

36 Γιατί η χρήση προτύπου Για να υπάρχει οριζόντια χρήση και συνέπεια στην εργασία σας σχετικά με: -Την δομή. -Τις γραμματοσειρές. -Την χρήση λογότυπων. Ορισμένα έτοιμα πρότυπα που παρέχονται από διαφορετικά λογισμικά (π.χ. Microsoft Word) ή εταιρείες που αναπτύσσουν τα δικά τους.

37 Πρότυπο: Απολογητική Επιστολή

38 Πρότυπο: Ενημερωτικό Φυλλάδιο

39 Πρότυπο: Αναφορά Έργου EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2

40 Παραδείγματα Εγγράφων- Επαγγελματικές Επιστολές

41 Ορισμένα σημεία κλειδιά για την σύνταξη μιας καλά δομημένης επαγγελματικής επιστολής EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2 1. Όνομα οργανισμού και διεύθυνση 2. Ημερομηνία έκδοσης 3. Εισαγωγή 4.Θέμα της επιστολής 5. Κύριο μέρος 6. Υπογραφή

42 Ορισμένα σημεία κλειδιά για την σύνταξη μιας καλά δομημένης επαγγελματικής επιστολής EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2 Περιλαμβάνουν: Το όνομα του οργανισμού π.χ. MMC Λτδ Την διεύθυνση π.χ. Ίμβρου 16 Τον ταχυδρομικό κώδικα π.χ 1050 Την πόλη π.χ Λευκωσία Την χώρα π.χ Κύπρος 1. Όνομα οργανισμού και διεύθυνση

43 Ορισμένα σημεία κλειδιά για την σύνταξη μιας καλά δομημένης επαγγελματικής επιστολής EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2 Ημέρα/Μήνας/ Χρονολογία 14/12/2011 Ή Μήνας/Ημέρα/ Χρονολογία π.χ 12/14/ Ημερομηνία έκδοσης

44 Ορισμένα σημεία κλειδιά για την σύνταξη μιας καλά δομημένης επαγγελματικής επιστολής EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2 Ξεκινήστε με: «Αγαπητέ Κε/Κα», Κλείστε με: «Με εκτίμηση» «Με σεβασμό» Να είστε ακριβής, ευγενικοί και πληροφοριακοί. 3. Εισαγωγή

45 Ορισμένα σημεία κλειδιά για την σύνταξη μιας καλά δομημένης επαγγελματικής επιστολής EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2 Πάντα να χρησιμοποιείτε ένα θεματικό πλαίσιο, ούτως ώστε να βοηθήσετε τον αναγνώστη με μια μικρή εισαγωγή να καταλάβει περί τίνος πρόκειται το έγγραφο. Να είστε προσεκτικοί για τυχόν ορθογραφικά λάθη. Να είστε προσεκτικοί με τους παραλήπτες. 4. Θέμα της επιστολής

46 Ορισμένα σημεία κλειδιά για την σύνταξη μιας καλά δομημένης επαγγελματικής επιστολής EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2 Κύριο σώμα Το κυρίως σώμα του εγγράφου περιλαμβάνει την ανάλυση και συζήτηση του ζητήματος ή θέματος. Όταν η εργασία είναι η συζήτηση ενός δοσμένου θέματος, το κύριο θέμα, το κύριο σώμα θα περιέχει αντικειμενικά επιχειρήματα με βάση επιλεγμένες πηγές. Η δομή του κυρίως σώματος μπορεί να εξαρτάται από το θέμα μπορεί να είναι δομημένο χρονολογικά, θεματικά, ή με επιχειρήματα υπέρ και κατά. 5. Κύριο σώμα

47 Ορισμένα σημεία κλειδιά για την σύνταξη μιας καλά δομημένης επαγγελματικής επιστολής EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2 Κλείστε με: Με εκτίμηση (όταν ο παραλήπτης δεν απευθύνεται με όνομα ή δεν γνωρίζετε το άτομο προσωπικά-περισσότερο επίσημο). Με φιλικούς χαιρετισμούς (όταν ο παραλήπτης απευθύνεται με όνομα ή είναι γνωστός σας σε κάποιο βαθμόελαφρώς λιγότερο επίσημο). 6. Υπογραφή Το Όνομα, το Επίθετο, και ο τίτλος εργασίας σας.

48 Πώς να γράψετε μια Αρχή Αγαπητέ Διευθυντή Προσωπικού, Αγαπητέ κε/κα: (χρησιμοποιήστε το όταν δεν γνωρίζετε σε ποιον γράφετε -αν και προτιμάτε να το γνωρίζετε). Αγαπητέ/ή Κε/Κα Σμίθ: (χρησιμοποιήστε το όταν γνωρίζετε σε ποιον γράφετε- ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: χρησιμοποιείτε πάντα το κα. εκτός αν σας ζητηθεί να χρησιμοποιήσετε το δεσποινίς), Αγαπητέ Φράνκ: (χρησιμοποιήστε το αν το άτομο είναι μια στενή επαγγελματική επαφή ή φίλος) Αναφορικά επαγγελματική επιστολήπαράδειγμα Αναφορικά με την διαφήμισή σας στους Τάιμς, η επιστολή σας στις 23 Μαρτίου, το τηλεφώνημά σας σήμερα, Σας ευχαριστώ θερμά για την επιστολή που μου στείλατε στις 5 Μαρτίου.

49 Πώς να γράψετε μια Κλείσιμο/Υπογραφή επαγγελματική επιστολήπαράδειγμα Με εκτίμηση, (Αν δεν γνωρίζετε το όνομα του ατόμου στο οποίο γράφετε). Με σεβασμό, (Αν γνωρίζετε το όνομα του ατόμου στο οποίο γράφετε). Τις καλύτερες ευχές, Τους καλύτερους χαιρετισμούς (Αν το άτομο είναι στενή επαγγελματική επαφή ή φίλος).

50 Πώς να γράψετε μια επαγγελματική επιστολή Ο λόγος της γραφής Γράφω για να ρωτήσω σχετικά απολογηθώ για επιβεβαιώσω Ζητάμε κάτι Θα μπορούσατε παρακαλώ; Θα σας ήμουν ευγνώμων εάν. Συμφωνείτε σε αιτήματα Θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως εάν, Δίνετε δυσάρεστα νέα Δυστηχώς, Φοβάμαι πως.

51 Πώς να γράψετε μια επαγγελματική επιστολή Επισυνάπτοντας έγγραφα Σας επισυνάπτω Θα βρείτε επισυνημμένα Στο επισυνημμένο αρχείο θα βρείτε Εκφράσεις κλεισίματος Σας ευχαριστώ για την βοήθειά σας Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ξανά εάν μπορούμε να σας βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο/ αν υπάρχουν καθόλου θέματα/ έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις. Αναφορά σε μελλοντικές επαφές Ανυπομονώ να... ακούσω από εσάς σύντομα. σας συναντήσω την επόμενη Πέμπτη. σας δω την επόμενη Πέμπτη.

52 Πώς να γράψετε μια επαγγελματική επιστολή Αποφύγετε την χρήση «υποθετικών» εκφράσεων Λέξεις όπως, «ίσως», «μάλλον», «πιθανόν», καλό θα ήταν να αποφεύγονται στην επαγγελματική σας γραφή. Δίνουν την εντύπωση ότι είστε ανασφαλής και ανειλικρινής. Για παράδειγμα: Φαίνεται ότι ίσως θα μπορέσουμε να έχουμε την συνάντησή μας την Δευτέρα θα ήταν καλύτερα γραμμένο ως: Θα έχουμε τη συνάντησή μας την Δευτέρα. Ορίστε το χρονοδιάγραμμα της επαγγελματικής αλληλογραφίας Γράψτε το χρονοδιάγραμμα στην επαγγελματική σας αλληλογραφία ολοκληρωμένο, όχι σε συντομία ή νούμερα Για παράδειγμα: Γράψτε Αύγουστος 1, 2006, όχι Άυγ. 1, 2006 Αυγούστου 1 η, 2006 ή

53 Επαγγελματική Επιστολή, Παράδειγμα Ίμβρου Νοεμβρίου 2011 Αγ.Αντώνιος Λευκωσία Tηλ: Φαξ: Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Χριστιάνα Κναή Γενική Διευθύντρια Λαυρεντίου 12 Αγ. Δομέτιος Λευκωσία, Κύπρος Αγαπητή Κα. Κναή, Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας συνομιλίας σήμερα, γράφω για να επιβεβαιώσω την παραγγελία σας για: 120x Cheddar Deluxe Ref. No Η παραγγελία σας θα παραδοθεί μέσα σε τρείς ημέρες μέσω UPS και θα φτάσει στο κατάστημά σας σε περίπου 10 ημέρες. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας ξανά αν μπορούμε να βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο. Με εκτίμηση, Φάνης Αριτζής Λειτουργός Ευρωπαïκών Προγραμμάτων

54 Απάντηση Ανθρώπινου Δυναμικού/ Πρότυπο Απόρριψης-Παράδειγμα EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2 Αγαπητέ/ή ΧΧΧΧ, Η αίτησή σας για την θέση: [ΧΧΧΧ] Κωδικός θέσης: [ΧΧΧΧ] Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον σας στην MMC Ltd και τις υπηρεσίες που παρέχουμε. Αναφέρομαι στην θέση της [Προσωπικής Βοηθού για τον Διευθυντή/τρια ] για την οποία αιτείστε και θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι η πρόσληψή σας δεν καθίσταται δυνατή. Παρακαλώ όπως έχετε υπόψη ότι το βιογραφικό σας σημείωμα θα καταχωρηθεί στα αρχεία μας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για τυχόν μελλοντική συνεργασία. Θα θέλαμε να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στην καριέρα σας. Με εκτίμηση, ΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧ Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού MMC LTD

55 Γραπτή Άσκηση, Παράδειγμα: EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2 Επιστολή παραπόνου

56 Γραπτή Άσκηση, Παράδειγμα: Χειρισμός παραπόνων Κος. Κλείτου Λειτουργός Αγορών Καλά Αγαθά 317 Δρόμος Ορχιδέων Οκλαχόμα Μπαταρίες Διαρκείας 171 Δρόμος Μπέρκλευ Oκλαχόμα Tηλ/Φαξ XXXXXXXX 8 Σεπτ 2011 Αγαπητέ κε Κλείτου, Αρ. Παραγγελίας. 2639/Λ Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας συνομιλίας, παρακαλώ δεκτείτε τις ειλικρινείς μας απολογίες για το λάθος που έγινε από την εταιρεία μας στην συμπλήρωση της παραγγελίας σας με αριθμό 2639/Λ ημερομηνίας Δευτέρας, 5 Σεπτεμβρίου Όπως δηλώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας, έχετε παραγγείλει 12,000 μεγέθους Ultra super-long-life premium μπαταρίες, αλλά το γραφείο αποστολής μας έστειλε 1,200. Αυτό έγινε λόγω τυπογραφικού λάθους. Tο υπόλοιπο των 10,800 μπαταριών στάληκε με κούριερ στο κατάστημά σας σήμερα το πρωί και θα φθάσει μέχρι την Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου Εκτιμούμε την επιχείρησή σας και θα θέλαμε να σας προσφέρουμε 10% έκπτωση με την επόμενη σας παραγγελία. Περιμένουμε με ανυπομονησία τις επόμενες παραγγελίες σας. Με εκτίμηση,

57 Γράφοντας.EΞΑΙΡΕΤΙΚΑ Η τέλεια επαγγελματική επιστολή: Περιλαμβάνει μια εισαγωγή, το Κυρίως θέμα, Συμπεράσματα Εξυπηρετεί τον στόχο του Έχει σημεία κλειδιά Είναι καλά δομημένο (Επικεφαλίδες, Σημεία στίξης) Έχει ρυθμό όταν το διαβάζεις Έχει θετική επίδραση στον αναγνώστη

58 Παραδείγματα Εγγράφων- Φαξ EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2

59 Γράφοντας μια επιστολή φαξ Τα ίδια ισχύουν όταν θέλουμε να γράψουμε ένα φαξ. Χρησιμοποιούμε την ίδια δομή όπως στις επιστολές. Μπορείτε να στείλετε φαξ χωρίς συνοδευτική σελίδα, αλλά εάν συμπεριλάβετε συνοδευτική σελίδα με το φαξ σας θα επιβεβαιώσει ότι ο παραλήπτης ξέρει ποιος είναι ο αποστολέας και σε ποιον απευθύνεται το φαξ. Επιπλέον, ο παραλήπτης μπορεί να επιβεβαιώσει ότι αυτός/αυτή έχει παραλάβει όλες τις σελίδες. Η συνοδευτική σελίδα πρέπει να είναι η πρώτη σελίδα όταν αποστέλλεται ένα φαξ.

60 Παράδειγμα Εγγράφων- Σημείωμα

61 Γράφοντας ένα έγγραφο σημειωματάριου Ενδο-εταιρική χρήση...επομένως Περισσότερο ανεπίσημο. Συνήθως χρησιμοποιείται εντός της εταιρείας για την πληροφόρηση των εργαζομένων για αρκετά θέματα. Χρησιμοποιήστε τις πιο κάτω λεπτομέρειες όταν γράφετε ένα σημειωματάριο: Από: (άτομο ή ομάδα που στέλλει το σημειωματάριο). Προς: (άτομο ή ομάδα ατόμων στους οποίους απευθύνεται το σημειωματάριο) Θέμα: (το θέμα του σημειωματαρίου, πρέπει να είναι σε έντονα)

62 Γράφοντας ένα σημείωμα- Παράδειγμα Παράδειγμα Σημείωμα Από: Διεύθυνση Προς: Προσωπικό Τμήματος Πωλήσεων Θέμα: Νέο Μηνιαίο Σύστημα Αναφοράς Θα θέλαμε να δούμε εν συντομία ορισμένες από τις αλλαγές στο νέο μηνιαίο σύστημα αναφοράς το οποίο συζητήσαμε στην ειδική συνάντηση της Δευτέρας. Αρχικά, θα θέλαμε και πάλι να τονίσουμε ότι αυτό το νέο σύστημα θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο όταν αναφέρετε μελλοντικές πωλήσεις. Κατανοούμε ότι έχετε ανησυχίες για τον χρόνο που θα χρειαστεί αρχικά για την καταχώρηση των δεδομένων των πελατών. Παρά την αρχική προσπάθεια, είμαστε σίγουροι ότι όλοι σας σύντομα θα απολαύσετε τα οφέλη αυτού του νέου συστήματος.

63 Παραδείγματα εγγράφων- Ηλεκτρονικό Μήνυμα

64 Γράφοντας ένα ηλεκτρονικό μήνυμα Τα ακόλουθα είναι μερικά σημεία για να σας βοηθήσουν όταν γράφετε ηλεκτρονικά μηνύματα Η επικεφαλίδα δεν είναι απαραίτητη σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (η διεύθυνση επιστροφής σας, η διεύθυνσή τους, και η ημερομηνία). Εντούτις το θέμα είναι ζωτικής σημασίας. Χρησιμοποιήστε μια θεματική περιγραφική γραμμή. Αποφύγετε την χρήση ακατάλληλων ή ανόητων ηλεκτρονικών διευθύνσεων εγγραφείτε με μια επαγγελματική διεύθυνση εάν δεν έχετε. Χρησιμοποιήστε απλή μορφοποίηση, στοιχισμένο κείμενο στα αριστερά αποφύγετε ειδική μορφοποίηση και εσοχες.

65 Γράφοντας ένα ηλεκτρονικό μήνυμα Κρατήστε την μορφή του ηλεκτρονικού σας μηνύματος επίσημη Ακριβώς επειδή είναι ηλεκτρονικό μήνυμα δεν αποτελεί δικαιολογία για ανεπισημότητα (χρησιμοποιείτε πάντα τον ορθογραφικό έλεγχο και τη σωστή γραμματική). Προσπαθήστε να κρατήσετε το ηλεκτρονικό σας μήνυμα λιγότερο από 80 χαρακτήρες, καθώς ορισμένοι αναγνώστες προς ευκολία τους θα αλλάξουν την όψη του κειμένου σας προκειμένου να είναι εύκολο στην ανάγνωση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί η μορφοποίησή σας. Αν είναι δυνατόν, αποφύγετε τα συνημμένα αρχεία, εκτός και αν ο παραλήπτης έχει ζητήσει ή περιμένει ένα συνημμένο αρχείο. Εάν είναι γραπτό κείμενο, κόψτε και επικολλήστε το κείμενο κάτω από το ηλεκτρονικό μήνυμα και αφαιρέστε οποιαδήποτε μορφοποίηση. Από την άλλη, το ηλεκτρονικό σας μήνυμα δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλο. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε επισυνάψεις. Εάν το όνομα του ατόμου είναι άγνωστο, απευθυνθείτε σε αυτό με την ιδιότητά του π.χ. Αγαπητέ Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού.

66 Πρότυπο για μια νέα πολιτική εταιρείας Προς: Όλους τους υπαλλήλους Από: Μαρία Θέμα: Πολιτική που αφορά τις Γιορτές και Δημόσιες αργίες Ημερομηνία: 2 Ιανουαρίου 2xxx Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι θα πρέπει να μας πληροφορήσετε για την ετήσια καλοκαιρινή σας άδεια μέχρι τις 15 Ιουνίου το αργότερο. Αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Με εκτίμηση, Μαρία Νικολάου Τμήμα ΑΔ, Συντονίστρια ΑΔ

67 Γραπτή Άσκηση (ομαδική): 1. Έχετε έναν δυσαρεστημένο πελάτη. Τι είδους επιστολή του στέλνετε; 2. Χρειάζεται να ενημερώσετε τον Διευθυντή σας σχετικά με μια εργασία/έργο κτλ, τι είδος γραπτού εγγράφου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε;

68 ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ Ο στόχος σας σε κάθε έγγραφο Ανάλογα με την περίσταση το έγγραφό σας θα πρέπει να είναι: ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ. Καλά δομημένο (παράγραφοι, δομή του εγγράφου). Πληροφοριακό. Ευανάγνωστο.

69 Μεθοδολογικό Εργαλείο Δημιουργική επίδειξη των δεξιοτήτων γραφής EUPA_LO_013_M_016

70 Μεθοδολογικό Εργαλείο Εντολή παραγγελίας EUPA_LO_014_M_017

71 Μεθοδολογικό Εργαλείο Γράφοντας σωστά EUPA_LO_015_M_018

EUPA_LO_014_M_017. 2.4 Δεξιότητες Γραπτής Επικοινωνίας

EUPA_LO_014_M_017. 2.4 Δεξιότητες Γραπτής Επικοινωνίας Αριθμός Mεθοδολογικού εργαλείου Κώδικας και Τίτλος Τομέα Εργασίας Κώδικας και Τίτλος Ενότητας Αριθμός και Τίτλος Μαθησιακού Αποτελέσματος Τίτλος μεθοδολογικού εργαλείου Στόχος μεθοδολογικού εργαλείου EUPA_LO_014_M_017

Διαβάστε περισσότερα

Εντοπίστε διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Διατηρείτε καλές σχέσεις με διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Στόχος μεθοδολογικού

Εντοπίστε διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Διατηρείτε καλές σχέσεις με διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Στόχος μεθοδολογικού Αριθμός μεθοδολογικού EUPA_LO_011_M_014 Κώδικας και Τίτλος Τομέα Εργασίας 2.3 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Κώδικας και Τίτλος Ενότητας 2.3.4 Ανάκληση και εφαρμογή των βασικών

Διαβάστε περισσότερα

EUPA_LO_024_M_027. Αριθμός Μεθοδολογικού Εργαλείου. Κώδικας και Τίτλος Ενότητας

EUPA_LO_024_M_027. Αριθμός Μεθοδολογικού Εργαλείου. Κώδικας και Τίτλος Ενότητας Αριθμός Μεθοδολογικού Εργαλείου Κώδικας και Τίτλος Τομέα Εργασίας Κώδικας και Τίτλος Ενότητας Αριθμός και Τίτλος Μαθησιακού Αποτελέσματος Τίτλος μεθοδολογικού εργαλείου Στόχος μεθοδολογικού εργαλείου EUPA_LO_024_M_027

Διαβάστε περισσότερα

EUPA_LO_001_M_ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

EUPA_LO_001_M_ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Αριθμός μεθοδολογικού Κώδικας και Τίτλος Τομέα Εργασίας Κώδικας και Τίτλος Ενότητας Αριθμός και Τίτλος Μαθησιακού Αποτελέσματος Τίτλος μεθοδολογικού Στόχος μεθοδολογικού EUPA_LO_001_M_001 2.1 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

2.7 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ,

2.7 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, Αριθμός μεθοδολογικού Εργαλείου Κώδικας και Τίτλος Τομέα Εργασίας Κώδικας και Τίτλος ενότητας Αριθμός και Τίτλος μαθησιακού αποτελέσματος Tίτλος μεθοδολογικού Στόχος μεθοδολογικού EUPA_LO_028_M_031 2.7

Διαβάστε περισσότερα

2.5.1 Χρήση δεξιοτήτων αρχειοθέτησης για τη διατήρηση ενός καθιερωμένου συστήματος

2.5.1 Χρήση δεξιοτήτων αρχειοθέτησης για τη διατήρηση ενός καθιερωμένου συστήματος 2.5 Σύστημα αρχειοθέτησης, έγγραφα και βάσεις δεδομένων 2.5.1 Χρήση δεξιοτήτων αρχειοθέτησης για τη διατήρηση ενός καθιερωμένου συστήματος Να είναι σε θέση να διατηρήσει ένα καθιερωμένο, ηλεκτρονικό και

Διαβάστε περισσότερα

EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL Ανάκληση και εφαρμογή των βασικών αρχών καλών σχέσεων με σαφή και αποτελεσματικό τρόπο

EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL Ανάκληση και εφαρμογή των βασικών αρχών καλών σχέσεων με σαφή και αποτελεσματικό τρόπο 2.3. Επικοινωνία, Χειρισμός Τηλεφώνου και Κοινωνικές Σχέσεις 2.3.3 Ανάκληση και εφαρμογή των βασικών αρχών καλών σχέσεων με σαφή και αποτελεσματικό τρόπο Να είναι σε θέση να ανακαλέσει τις βασικές αρχές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1.1 Τα πέντε έγγραφα του φακέλου Europass... 2 1.2 Το ECV... 2

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1.1 Τα πέντε έγγραφα του φακέλου Europass... 2 1.2 Το ECV... 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΤΟ EUROPASS ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ... 2 1.1 Τα πέντε έγγραφα του φακέλου Europass... 2 1.2 Το ECV... 2 2. ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ECV... 3 2.1 Εμφάνιση και Περιεχόμενο ενός καλού

Διαβάστε περισσότερα

2.1.1 Διαχείριση Αλληλογραφίας

2.1.1 Διαχείριση Αλληλογραφίας 2.1 Διαδικασίες Γραφείου 2.1.1 Διαχείριση Αλληλογραφίας Να είναι σε θέση να περιγράφει τη διαδικασία μέσω της οποίας ο οργανισμός χειρίζεται την εισερχόμενη και εξερχόμενη αλληλογραφία (LO001) Να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας και Τίτλος Ενότητας Χρήση λογισμικού επεξεργασίας κειμένου για τη δημιουργία απλών εγγράφων ρουτίνας Αριθμός και Τίτλος

Κώδικας και Τίτλος Ενότητας Χρήση λογισμικού επεξεργασίας κειμένου για τη δημιουργία απλών εγγράφων ρουτίνας Αριθμός και Τίτλος Aριθμός Μεθοδολογικού EUPA_LO_033_M_036 Εργαλείου Κώδικας και Τίτλος Τομέα 2.9 Δεξιότητες Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών Εργασίας Κώδικας και Τίτλος Ενότητας 2.9.1 Χρήση λογισμικού επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή : Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο

Επιστολή : Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο Επιστολή : Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο Η επιστολή ή το γράμμα είναι ένα είδος επικοινωνιακού λόγου, πολύ χρήσιμο για την κοινωνική μας ζωή. Υπάρχουν διάφορα είδη επιστολών. Μια επιστολή μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

SLEST. τυποποιημένο μοντέλο. Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων. Επίπεδο 1 (Α2) ταξιδιωτικός πράκτορας

SLEST. τυποποιημένο μοντέλο. Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων. Επίπεδο 1 (Α2) ταξιδιωτικός πράκτορας SLEST τυποποιημένο μοντέλο Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων Επίπεδο 1 (Α2) ταξιδιωτικός πράκτορας Με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συγγραφείς είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Διάλογος Θεματική: Δημόσιες Υπηρεσίες

Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Διάλογος Θεματική: Δημόσιες Υπηρεσίες Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Διάλογος Θεματική: Δημόσιες Υπηρεσίες Ο Κώστας πάει στην τράπεζα για να ανοίξει λογαριασμό. Ακούστε τον διάλογο μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 31

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 31 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook 2003 9 Διευθέτηση και εκκίνηση του Outlook... 10 Το περιβάλλον του Outlook... 16 Οι προσωπικοί φάκελοι του Outlook... 20 Η Λίστα φακέλων... 21 Ο φάκελος Το Outlook

Διαβάστε περισσότερα

2.5.3 Χρήση βασικών δεξιοτήτων βάσεων δεδομένων για την εισαγωγή πληροφοριών σε βάσεις δεδομένων

2.5.3 Χρήση βασικών δεξιοτήτων βάσεων δεδομένων για την εισαγωγή πληροφοριών σε βάσεις δεδομένων 2.5 Σύστημα αρχειοθέτησης, έγγραφα και βάσεις δεδομένων 2.5.3 Χρήση βασικών δεξιοτήτων βάσεων δεδομένων για την εισαγωγή πληροφοριών σε βάσεις δεδομένων Να είναι σε θέση να εισάγει σωστά και σχετικά δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

2.9 Δεξιότητες Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2. Δημιουργία:

2.9 Δεξιότητες Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT LEVEL 2. Δημιουργία: 2.9 Δεξιότητες Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών 2.9.5 Χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την διεκπεραίωση απλών εργασιών Να επιδεικνύει ικανότητα στη χρήση λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,

Διαβάστε περισσότερα

EUPA_LO_016_M _019. Εξάσκηση στα συστήματα αρχειοθέτησης

EUPA_LO_016_M _019. Εξάσκηση στα συστήματα αρχειοθέτησης Aριθμός μεθοδολογικού Κώδικας και Tίτλος Tομέα Εργασίας Κώδικας και Τίτλος Ενότητας Αριθμός και Τίτλος Μαθησιακού Αποτελέσματος Τίτλος μεθολογικού Στόχος μεθοδολογικού EUPA_LO_016_M _019 2.5 ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 33

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 33 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook 2007 9 Διευθέτηση και εκκίνηση του Outlook... 10 Το περιβάλλον του Outlook... 17 Οι προσωπικοί φάκελοι του Outlook... 22 Η Λίστα φακέλων... 23 Το Outlook Σήμερα...

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Εποικοδομητική κριτική

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Εποικοδομητική κριτική 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Εποικοδομητική κριτική Γενική περιγραφή της ενότητας: Όταν εργάζεστε με άλλους, πολλές φορές υπάρχουν καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

ECDL Module 3 Επεξεργασία Κειµένου Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0)

ECDL Module 3 Επεξεργασία Κειµένου Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) ECDL Module 3 Επεξεργασία Κειµένου Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) (Module 3 Word Processing) Συνολική ιάρκεια: Προτεινόµενο * Χρονοδιάγραµµα Εκπαίδευσης 14-20 (δεκατέσσερις έως είκοσι)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (CV)

ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (CV) ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (CV) Στόχοι του Σεμιναρίου Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα είστε σε θέση να γνωρίζετε: Τα χαρακτηριστικά ενός Βιογραφικού Σημειώματος Τι περιέχει και πως συντάσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0 Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0 Πνευματικά Δικαιώματα 2007 Ίδρυμα ECDL (ECDL Foundation www.ecdl.org) Όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Κανένα μέρος αυτού του εγγράφου δεν μπορεί να αναπαραχθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΒΟΗΘΟΥΣ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΒΟΗΘΟΥΣ Are you a Personal Assistant? Learning is not only classroom ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΒΟΗΘΟΥΣ Επίπεδα 2,3,4,5 Δημιουργία: KAI Συντελεστές: Πίνακας Περιεχομένων A. Οι Τομείς Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες Επικοινωνιακής Επάρκειας Κατανόησης και Παραγωγής Γραπτού και Προφορικού Λόγου Α1/Α2

Δείκτες Επικοινωνιακής Επάρκειας Κατανόησης και Παραγωγής Γραπτού και Προφορικού Λόγου Α1/Α2 Δείκτες Επικοινωνιακής Επάρκειας Κατανόησης και Παραγωγής Γραπτού και Προφορικού Λόγου Α1/Α2 Επίπεδο Α1 Κατανόηση γραπτού λόγου Οι υποψήφιοι του επιπέδου Α1 πρέπει να είναι σε θέση να κατανοούν το γενικό

Διαβάστε περισσότερα

Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Από την ομάδα εργασίας του Gmail) Το Gmail κάνει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εύκολο και αποτελεσματικό.. Οι 10 κυριότεροι λόγοι για να χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ TO FOLLOW UP;

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ TO FOLLOW UP; FOLLOW UP 9 ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ TO FOLLOW UP; To follow up μετά από μια παράδοση είναι ένα βασικό βήμα για την οικοδόμηση της αφοσίωσης του πελάτη και προς την επόμενη πώληση, είτε στον πελάτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ Η έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων συνοδεύει σχεδόν πάντα την αίτηση για την είσοδο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Την έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΟ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΟ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΟ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΛΑΝΟ ΔΡΑΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ Κάντε μεγάλα όνειρα, και αυτό που ονειρεύεστε, αυτό θα γίνετε. James Allen As A Man Thinketh Γιατί Το Κάνεις Αυτό;?... 5 Δουλέψτε Πιο Σκληρά

Διαβάστε περισσότερα

H αξιολόγηση στην καρδιά της εκπαίδευσης

H αξιολόγηση στην καρδιά της εκπαίδευσης ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΜΠΔ, ΜΑΘΗΜΑ Σ.Υ.Α. H αξιολόγηση στην καρδιά της εκπαίδευσης Πρόσφατες παρατηρήσεις από δύο γραπτές εργασίες στο φροντιστήριο Σ.Υ.Α. 2011 Συνεργάτης Μαθήματος: Περιεχόμενα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

2.3.1 Χρήση των ικανοτήτων επιχειρησιακής επικοινωνίας με σαφή και αποτελεσματικό τρόπο

2.3.1 Χρήση των ικανοτήτων επιχειρησιακής επικοινωνίας με σαφή και αποτελεσματικό τρόπο 2.3 Επικοινωνία, Χειρισμός Τηλεφώνου και Κοινωνικές Σχέσεις 2.3.1 Χρήση των ικανοτήτων επιχειρησιακής επικοινωνίας με σαφή και αποτελεσματικό τρόπο Να είναι σε θέση να ανακαλεί τις βασικές αρχές της αποτελεσματικής

Διαβάστε περισσότερα

Principles of Customer Service Επίπεδο 2

Principles of Customer Service Επίπεδο 2 Principles of Customer Service Επίπεδο 2 8992-12-012 Δείγμα Εξέτασης 1 Αυτό το έγγραφο πρέπει να επιστραφεί με την εργασία του υποψηφίου, διαφορετικά η εγγραφή του θα ακυρωθεί και δε θα εκδοθεί αποτέλεσμα.

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το βιογραφικό είναι στην ουσία το πρώτο στάδιο προσέγγισης πριν την συνέντευξη αξιολόγησης και χρειάζονται να τονίζονται τα εξής σημεία:

Το βιογραφικό είναι στην ουσία το πρώτο στάδιο προσέγγισης πριν την συνέντευξη αξιολόγησης και χρειάζονται να τονίζονται τα εξής σημεία: Σύνταξη βιογραφικού σημειώματος Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί μια από τις βασικές τεχνικές αναζήτησης εργασίας. Μέσα από ένα δομημένο και σύντομο κείμενο μπορούν να δοθούν στον υποψήφιο εργοδότη ή άλλο

Διαβάστε περισσότερα

Ακροατήρια: ΕΠΛ003.1

Ακροατήρια: ΕΠΛ003.1 ΕΠΛ003 Εαρινό Εξάμηνο 2006 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Κύπρου Γραπτή Τελική Εξέταση Εργαστηρίων Βαθμός Α Μέρους Βαθμός Β Μέρους Βαθμός

Διαβάστε περισσότερα

www.costaschatzinikolas.gr

www.costaschatzinikolas.gr ECDL CORE ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Επεξεργασία Κειμένου Microsoft Word Επαναληπτικές Ερωτήσεις Εξετάσεων ECDL CORE ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Επεξεργασία Κειμένου Microsoft Word Επαναληπτικές Ερωτήσεις Εξετάσεων Δημιουργία - Συγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΛΗΤΙΚΗ: Λειτουργίες - Χρήσεις

Η ΚΛΗΤΙΚΗ: Λειτουργίες - Χρήσεις Η ΚΛΗΤΙΚΗ: Λειτουργίες - Χρήσεις Όταν φωνάζουμε κάποιον ή του απευθύνουμε το λόγο, λέμε το όνομα του στην ΚΛΗΤΙΚΗ. Γιώργο, μ' ακούς: Καθίστε, κύριε Παυλίδη! Παιδιά! Ησυχία! Συχνά τον αποκαλούμε όχι με

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του έργου EUPA και του Ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων για τη δια βίου μάθηση

Παρουσίαση του έργου EUPA και του Ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων για τη δια βίου μάθηση Παρουσίαση του έργου EUPA και του Ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων για τη δια βίου μάθηση (στα πλαίσια του συνεδρίου κλεισίματος του έργου) Χριστιάνα Κναή, Γενική Διευθύντρια MMC Ltd, Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Θυμήσου, ότι όταν έχεις συνδεθεί στο Διαδίκτυο, συνομιλείς ή στέλνεις αλληλογραφία πρέπει να είσαι προσεκτικός/ή με ποιον έχεις επαφή και σε ποιον θα δώσεις λεπτομερή στοιχεία επικοινωνίας. Μη δίνεις ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Office 365 σε iphone ή ipad

Χρήση του Office 365 σε iphone ή ipad Χρήση του Office 365 σε iphone ή ipad Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το iphone ή το ipad για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του Office

Διαβάστε περισσότερα

EUPA_LO_007_M_010. Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

EUPA_LO_007_M_010. Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αριθμός μεθοδολογικού εργαλείου Κώδικας και Τίτλος Τομέα Εργασίας Κώδικας και Τίτλος Ενότητας Αριθμός και Τίτλος Μαθησιακού Αποτελέσματος Τίτλος μεθοδολογικού εργαλείου Στόχος μεθοδολογικού εργαλείου EUPA_LO_007_M_010

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Tο βιβλίο... 1. 2 Ξεκίνημα... 7. 3 Σύνταξη και αποστολή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας... 27. iii. Ευχαριστίες... ix

Περιεχόμενα. 1 Tο βιβλίο... 1. 2 Ξεκίνημα... 7. 3 Σύνταξη και αποστολή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας... 27. iii. Ευχαριστίες... ix Περιεχόμενα Ευχαριστίες... ix 1 Tο βιβλίο... 1 Χωρίς τεχνικούς όρους!...1 Σύντομη παρουσίαση...2 Μερικές συμβάσεις...4 Μία τελευταία λέξη (ή και δύο)...5 2 Ξεκίνημα... 7 Το ελληνικό Outlook 2002 με μια

Διαβάστε περισσότερα

MULTICOM 112. Οδηγίες χρήσης

MULTICOM 112. Οδηγίες χρήσης MULTICOM 112 Οδηγίες χρήσης Σκοπός Στόχος του προγράμματος Multicom-112 είναι να βοηθήσει το προσωπικό των επιχειρησιακών κέντρων να αναπτύξουν βασικές γλωσσικές δεξιότητες μέχρι το σημείο όπου θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 14: Συμβουλές προς έναν νέο προγραμματιστή

Κεφάλαιο 14: Συμβουλές προς έναν νέο προγραμματιστή Κεφάλαιο 14: Συμβουλές προς έναν νέο προγραμματιστή Φτάσαμε σιγά σιγά στο τέλος του βιβλίου. Αντί για κάποιον επίλογο σκέφτηκα να συλλέξω κάποια πράγματα που θα ήθελα να πω σε κάποιον ο οποίος αρχίζει

Διαβάστε περισσότερα

EUPA Assessment TOOL

EUPA Assessment TOOL Project Agreement number: 2009-2178/001-001 Project Acronym: Project Title: EUPA Validation of Formal, Non Formal and Informal Learning: The Case Study of Personal Assistants EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. 1 Εισαγωγή: Λίγα λόγια για το βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο Outlook Ξεκίνηµα Ευχαριστίες...

Περιεχόµενα. 1 Εισαγωγή: Λίγα λόγια για το βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο Outlook Ξεκίνηµα Ευχαριστίες... Περιεχόµενα Ευχαριστίες... 11 1 Εισαγωγή: Λίγα λόγια για το βιβλίο... 13 Χωρίς τεχνικούς όρους!... 13 Σύντοµη παρουσίαση... 14 Μερικές συµβάσεις... 16 Μια τελευταία λέξη (µπορεί και δύο)... 16 2 Τι νέο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ανάγνωσης αποστολής e-mail

Οδηγός ανάγνωσης αποστολής e-mail Οδηγός ανάγνωσης αποστολής e-mail «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Παρακάτω μπορείτε να μελετήσετε τον

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android

Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το τηλέφωνο Android για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του Office

Διαβάστε περισσότερα

Lexicon Software Pachutzu

Lexicon Software Pachutzu Pachutzu Περιεχόμενα Ε Γ Κ Α Τ Α Σ Τ Α Σ Η... 2 Κύρια Οθόνη εφαρμογής... 3 Τρόπος Αποστολής... 7 Fax... 8 Δίνοντας την δυνατότητα διαγραφής από την λίστα... 9 Απορριφθέντα... 10 Ε Γ Κ Α Τ Α Σ Τ Α Σ Η Τοποθετήστε

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Ικανοποίησης Σπουδαστή

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Ικανοποίησης Σπουδαστή ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Ικανοποίησης Σπουδαστή Από το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Του ΤΕΙ Αθήνας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγαπητοί Σπουδαστές /Σπουδάστριες, Στα πλαίσια της Πρακτικής σας Άσκησης θα θέλαμε να σας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. Έκδοση και ημερομηνία: Στοιχεία Οργανισμού. Όνομα Οργανισμού / Επιχείρησης: (Διεύθυνση): (Ημερομηνία έναρξης Επιχείρησης):

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. Έκδοση και ημερομηνία: Στοιχεία Οργανισμού. Όνομα Οργανισμού / Επιχείρησης: (Διεύθυνση): (Ημερομηνία έναρξης Επιχείρησης): ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Έκδοση και ημερομηνία: Στοιχεία Οργανισμού Όνομα Οργανισμού / Επιχείρησης: (Διεύθυνση): (Τ.Κ.): Τηλέφωνο: (Ημερομηνία έναρξης Επιχείρησης): (Νομική Υπόσταση): (Κύριες Δραστηριότητες):

Διαβάστε περισσότερα

Βήματα Συνεργάτη για την επιτυχή καταχώρηση και παρακολούθηση των υπηρεσιών του

Βήματα Συνεργάτη για την επιτυχή καταχώρηση και παρακολούθηση των υπηρεσιών του Easy-Booking.gr Βήματα Συνεργάτη για την επιτυχή καταχώρηση και παρακολούθηση των υπηρεσιών του Μέσα από τις παρακάτω οδηγίες οι συνεργάτες μετά από την ορθή αποστολή email θα μπορέσουν να καταχωρήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να:

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανταποκρίνονται στην ακρόαση του προφορικού

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικό θέμα εξέτασης για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα Γυμνάσια στην Ελληνική Γλώσσα, 2016 ΚΕΙΜΕΝΟ 1

Ενδεικτικό θέμα εξέτασης για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα Γυμνάσια στην Ελληνική Γλώσσα, 2016 ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Ενδεικτικό θέμα εξέτασης για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα Γυμνάσια στην Ελληνική Γλώσσα, 2016 ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Ο Φελίπε γράφει στο ημερολόγιό του για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου,

Διαβάστε περισσότερα

2.3.3 Κατανόηση Κοινωνικών Δεξιοτήτων

2.3.3 Κατανόηση Κοινωνικών Δεξιοτήτων 2.3. Επικοινωνία, Χειρισμός Τηλεφώνου και Κοινωνικές Σχέσεις 2.3.3 Κατανόηση Κοινωνικών Δεξιοτήτων Να είναι σε θέση να κατανοήσει τον κώδικα δεοντολογίας του οργανισμού μέσα στο κοινωνικό, οικονομικό και

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ -

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ - ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ - Τάξη Δείκτες Επιτυχίας Κατανόηση Γραπτού Λόγου Δείκτες Επάρκειας A Τα παιδιά 1. Τοποθετούν ένα κείμενο σε πλαίσιο (θεματικό,

Διαβάστε περισσότερα

SLEST. τυποποιημένο μοντέλο. Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων. Επίπεδο 1 (Α2) Υπάλληλος Υποδοχής Ξενοδοχείου (Ρεσεψιονιστ)

SLEST. τυποποιημένο μοντέλο. Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων. Επίπεδο 1 (Α2) Υπάλληλος Υποδοχής Ξενοδοχείου (Ρεσεψιονιστ) SLEST τυποποιημένο μοντέλο Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων Επίπεδο 1 (Α2) Υπάλληλος Υποδοχής Ξενοδοχείου (Ρεσεψιονιστ) Με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συγγραφείς είναι αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με χρήση MS-PowerPoint 2010

Δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με χρήση MS-PowerPoint 2010 Δημιουργία προσβάσιμων παρουσιάσεων με χρήση MS-PowerPoint 2010 Άδειες χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα 2 Περιεχόμενα Εισαγωγή Προσβάσιμες παρουσιάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Διαχείρισης Επαφές Παραγγελίες - Προσφορές Τιμολόγια Αποδείξεις Πληρωμές Παραστατικά Αναφορές Εργασίες Καταγραφή εμπορευμάτων

Πίνακας Διαχείρισης Επαφές Παραγγελίες - Προσφορές Τιμολόγια Αποδείξεις Πληρωμές Παραστατικά Αναφορές Εργασίες Καταγραφή εμπορευμάτων sevdesk Walkthrough Πίνακας Διαχείρισης Επαφές Παραγγελίες - Προσφορές Τιμολόγια Αποδείξεις Πληρωμές Παραστατικά Αναφορές Εργασίες Καταγραφή εμπορευμάτων Πίνακας Διαχείρισης Αφού δημιουργήσετε έναν λογαριασμό

Διαβάστε περισσότερα

Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών

Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών 3.5.1.1 Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών Ένα σύνηθες πρόβλημα που υπάρχει, είναι η ανάγκη αποστολής επιστολών ή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL)

ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL) ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL) Πίνακας Περιεχομένων 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 2 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΕΣΤ 3 2.1 Η σύνδεση με το σύστημα (log-in) 3 2.2 Έλεγχος του ήχου για το

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Συνέντευξη Θεματική: Αναγνώριση ταυτότητας

Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Συνέντευξη Θεματική: Αναγνώριση ταυτότητας Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Συνέντευξη Θεματική: Αναγνώριση ταυτότητας Θα ακούσετε δύο (2) φορές δύο συνεντεύξεις μεταξύ μιας δημοσιογράφου και

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2003...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 14 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 17 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 18 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗ: http //blgs.sch.gr/anianiuris ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Νιανιούρης Αντώνης (email: anianiuris@sch.gr) Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε Διηγούμαστε ή αφηγούμαστε ένα γεγονότος, πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για το νέο HSK

Πληροφορίες για το νέο HSK Πληροφορίες για το νέο HSK Μετάφραση από την ιστοσελίδα http://www.chinesetesting.cn/gosign.do?id=1&lid=0# Το νέο HSK δημιουργήθηκε από το Χανπάν σε μια προσπάθεια καλύτερης εξυπηρέτησης των σπουδαστών

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσιο Θεραπευτικής Συνεργασίας

Πλαίσιο Θεραπευτικής Συνεργασίας Πλαίσιο Θεραπευτικής Συνεργασίας Μαρία Γκλιάου Όπως σας έχει ή θα σας επεξηγηθεί προφορικά κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας, η θεραπεία είναι μια σχέση που λειτουργεί εν μέρει λόγω των σαφώς προσδιορισμένων

Διαβάστε περισσότερα

Junior A (Κωδ.Τμήματος AJ1)

Junior A (Κωδ.Τμήματος AJ1) International Diploma in It Skills Foundation for Young Learners Junior A (Κωδ.Τμήματος AJ1) Χρήση Υπολογιστή (Κωδ. AJ1.A 01) 1.1 Γενικές διαδικασίες και ρυθμίσεις 1.1.1 Βασικές λειτουργίες και ρυθμίσεις

Διαβάστε περισσότερα

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an!

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an! Test-Umfrage Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές, η γνώμη σας είναι σημαντική για εμάς! Θέλουμε να βελτιώσουμε το σχολείο μας. Για να βρούμε ποια είναι τα δυνατά σημεία του σχολείου μας και που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ: ΤΟ ΝΕΟ Π.Δ.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ: ΤΟ ΝΕΟ Π.Δ. ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ: ΤΟ ΝΕΟ Π.Δ. 1. Για την αξιολόγηση της γλωσσομάθειας των μαθητών κατά τη διάρκεια των τετραμήνων ελέγχονται οι ικανότητες των μαθητών/τριών: α) να κατανοούν γραπτό

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΓΡΑΠΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο γραπτός λόγος είναι μια βασική μορφή επικοινωνίας του ανθρώπου που τον βοηθά να αντλήσει, αλλά και να μεταδώσει γνώσεις και πληροφορίες. Απαραίτητη για το σκοπό αυτό είναι η κατάκτηση των δεξιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ»

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ» ΕΠΙΤΑΓΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Τ.Ε.Ι. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ» Βασικός στόχος του προγράμματος είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Καταρχάς, βασική προϋπόθεση για το κλείσιμο μιας συνάντησης είναι να έχουμε εξακριβώσει και πιστοποιήσει ότι μιλάμε με τον υπεύθυνο που λαμβάνει μια απόφαση συνεργασίας ή επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Η ενίσχυση της αυτο-εκτίμησης και της αυτοπεποίθησης. Κιζιρίδου Γεωργία, Εξελικτική Σχολική Ψυχολόγος, MSc, Α.Π.Θ.,

Η ενίσχυση της αυτο-εκτίμησης και της αυτοπεποίθησης. Κιζιρίδου Γεωργία, Εξελικτική Σχολική Ψυχολόγος, MSc, Α.Π.Θ., Η ενίσχυση της αυτο-εκτίμησης και Κιζιρίδου Γεωργία, Εξελικτική Σχολική Ψυχολόγος, MSc, Α.Π.Θ., georgiakiz@yahoo.gr, 6973387265 Αυτοεκτίμηση Αντίληψη της προσωπικής ικανότητας Ενδόμυχη πεποίθηση του ατόμου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σχέδιο Διδασκαλίας Τάξη: Γ Γυμνασίου Ενότητα: 4 η Ενωμένη Ευρώπη και Ευρωπαίοι πολίτες Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Δύο περίοδοι Για τη διδασκαλία ολόκληρης της ενότητας διατίθενται 7

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας «Προσαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΑΡΧΑΡΙΩΝ. Περιεχόμενα

ΟΔΗΓΟΣ ΑΡΧΑΡΙΩΝ. Περιεχόμενα ΟΔΗΓΟΣ ΑΡΧΑΡΙΩΝ Περιεχόμενα 1) Εισαγωγή 2) Οδηγός εγγραφής στο site της PCnews 3) Βρείτε τα καλύτερα του site Γίνετε φίλοι μας στο Facebook 4) Σχετικά με τον τύπο αρχείου PDF - 1 - Εισαγωγή Καλωσορίσατε

Διαβάστε περισσότερα

SLEST. τυποποιημένο μοντέλο. Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων. Επίπεδο 1 (Α2) ξεναγός

SLEST. τυποποιημένο μοντέλο. Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων. Επίπεδο 1 (Α2) ξεναγός SLEST τυποποιημένο μοντέλο Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων Επίπεδο 1 (Α2) ξεναγός Με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συγγραφείς είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την παρούσα έκδοση. Η

Διαβάστε περισσότερα

Η Σημασία της Επικοινωνίας

Η Σημασία της Επικοινωνίας Η Σημασία της Επικοινωνίας Εκπαιδευτή Εκπαιδευόμενου των: Ανθσγου (Ι) Ντίντη Βασιλείου και Ανθσγου (Ι)Μουσταφέρη Μιλτιάδη Επιμέλεια: Επγος (ΜΑ) Νεκ. Καρανίκας Για την ασφαλή και αποτελεσματική διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου 26 Οκτωβρίου 2015 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο Αντιπρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Ένα Επίπεδο 1 Στόχοι και Περιεχόμενο

Κεφάλαιο Ένα Επίπεδο 1 Στόχοι και Περιεχόμενο Κεφάλαιο Ένα Επίπεδο 1 Στόχοι και Περιεχόμενο 1.1 Στόχοι Οι σπουδαστές στο Επίπεδο 1 του ICCLE είναι ικανοί να κατανοούν βασικά γλωσσικά στοιχεία που σχετίζονται με συνήθη καθημερινά θέματα. Είναι ικανοί

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικά Καταστήµατα. Νικόλαος Πρωτόγερος Πανεπιστήµιο Μακεδονίας

Ηλεκτρονικά Καταστήµατα. Νικόλαος Πρωτόγερος Πανεπιστήµιο Μακεδονίας Ηλεκτρονικά Καταστήµατα Νικόλαος Πρωτόγερος Πανεπιστήµιο Μακεδονίας Ορισµός Τα Ηλεκτρονικά Καταστήµατα αποτελούν το ψηφιακό αντίστοιχο µιας επιχείρησης στο Internet που παρουσιάζει την ίδια και τα προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

Committed to Excellence

Committed to Excellence Committed to Excellence Δέσµευση στην Επιχειρηµατική Αριστεία Προσέγγιση 2: EFQM Committed to Excellence Assessment 2 Star Διεθνής Πιστοποίηση Επιχειρήσεων Επίπεδα Επιχειρηµατικής Αριστείας EFQM COMMITTED

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλης Δημήτρης EXCELLENT Ετήσια Αξιολόγηση του ΚΞΓ Μαρούλης Δημήτρης

Μαρούλης Δημήτρης EXCELLENT Ετήσια Αξιολόγηση του ΚΞΓ Μαρούλης Δημήτρης EXCELLENT 3 Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Αγγλική Γλώσσα Μαρούλης Δημήτρης EXCELLENT Ετήσια Αξιολόγηση του ΚΞΓ Μαρούλης Δημήτρης Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη Σελιδοποίηση: Γιάννης Χατζηχαραλάμπους Μακέτα

Διαβάστε περισσότερα

Εμπορική αλληλογραφία Επιστολή

Εμπορική αλληλογραφία Επιστολή - Διεύθυνση Mr. J. Rhodes Rhodes & Rhodes Corp. 212 Silverback Drive California Springs CA 92926 Mr. J. Rhodes Rhodes & Rhodes Corp. 212 Silverback Drive California Springs CA 92926 Αμερικανική γραφή διεύθυνσης:

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιώνω μια λεπτομέρεια, σε σχέση με την Ανακοίνωση από 22/6/2009 (1.4.3)

Βελτιώνω μια λεπτομέρεια, σε σχέση με την Ανακοίνωση από 22/6/2009 (1.4.3) Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων Η παρακάτω Άσκηση είναι το θέμα της εξέτασης Θεωρίας Ιουνίου 2009. Μπορείτε να το μελετήσετε και να το υλοποιήσετε στον υπολογιστή σας. Αυτό θα ήταν μια εξαιρετική εργασία

Διαβάστε περισσότερα

EUPA Assessment TOOL

EUPA Assessment TOOL Project Agreement number: 2009-2178/001-001 Project Acronym: Project Title: EUPA Validation of Formal, Non Formal and Informal Learning: The Case Study of Personal Assistants EUROPEAN PERSONAL ASSISTANT

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Περίληψη είναι μικρής έκτασης κείμενο, με το οποίο αποδίδεται συμπυκνωμένο το περιεχόμενο ενός ευρύτερου κειμένου. Έχει σαν στόχο την πληροφόρηση των άλλων, με λιτό και περιεκτικό τρόπο, για

Διαβάστε περισσότερα

Σύνταξη βιογραφικού γράμματος

Σύνταξη βιογραφικού γράμματος Σύνταξη βιογραφικού γράμματος ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Το Βιογραφικό Σημείωμα έχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίζεται και η Tεχνική του. Μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά, που είναι ο χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Τηλεφωνητής Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης Χρήσιμες Συμβουλές: Τηλεφωνητής Η Vodafone σου παρέχει την υπηρεσία Vodafone Business Connect Voicemail ώστε όποιος σε καλεί στον επαγγελματικό

Διαβάστε περισσότερα

2.8.1 Ικανότητα χειρισμού των επισκεπτών και πελατών με επαγγελματισμό

2.8.1 Ικανότητα χειρισμού των επισκεπτών και πελατών με επαγγελματισμό 2.8 Εξυπηρέτηση Επισκεπτών και Πελατών 2.8.1 Ικανότητα χειρισμού των επισκεπτών και πελατών με επαγγελματισμό Να είναι σε θέση να υποδέχεται επισκέπτες και πελάτες με επαγγελματικό τρόπο, να εντοπίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα