Πρόλογος...7 Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα...9. (Κατάλογος ερωτήσεων 2.1) Ερωτήσεις: (Κατάλογος ερωτήσεων 2.2) Ερωτήσεις:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πρόλογος...7 Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα...9. (Κατάλογος ερωτήσεων 2.1) Ερωτήσεις: 1 38...11. (Κατάλογος ερωτήσεων 2.2) Ερωτήσεις: 1 189..."

Transcript

1

2

3 Περιεχόμενα Πρόλογος...7 Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα...9 Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4: Μηχανογράφηση (Κατάλογος ερωτήσεων 2.1) Ερωτήσεις: Λογιστική (Κατάλογος ερωτήσεων 2.2) Ερωτήσεις: ΚΒΣ Φορολογία Δίκαιο (Κατάλογος ερωτήσεων 2.3) Ερωτήσεις: Στατιστική Μαθηματικά (Κατάλογος ερωτήσεων 2.4) Ερωτήσεις:

4

5 Κεφάλαιο Μηχανογράφηση 1.1 Ποιο είναι το αντικείμενο ενός σύγχρονου λογιστικού πληροφοριακού συστήματος (μηχανογραφημένου λογιστηρίου); Το αντικείμενο ενός σύγχρονου λογιστικού πληροφοριακού συστήματος είναι η καταχώριση, οργάνωση και αποθήκευση των απαιτούμενων οικονομικών πληροφοριών, καθώς και η ταξινόμησή και παρουσίασή τους με στόχο την πληρέστερη χρηματοοικονομική πληροφόρηση όλων των ενδιαφερομένων. Ταυτόχρονα, το λογιστικό σύστημα θα πρέπει να εξυπηρετεί και φορολογικούς σκοπούς μέσω της κατάρτισης των φορολογικών καταστάσεων που υποβάλλονται στις αρμόδιες φορολογικές αρχές. 1.2 Να αναφέρετε τρεις λόγους οι οποίοι κατά τη γνώμη σας έχουν οδηγήσει στην αναγκαιότητα μηχανογράφησης των σύγχρονων λογιστηρίων. Στην αναγκαιότητα μηχανογράφησης των σύγχρονων λογιστηρίων έχουν οδηγήσει: η αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων, η ανάγκη εξοικονόμησης χρόνου και κόστους (όπως π.χ. η ανάγκη μείωσης του εργατικού κόστους των μεγάλων λογιστηρίων), η αύξηση των πληροφοριακών αναγκών των επιχειρήσεων όσον αφορά την καταγραφή και παρουσίαση των οικονομικών τους μεγεθών και η επέκταση της χρήσης της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας (λ.χ. μηχανογράφηση δημοσίων υπηρεσιών).

6 12 Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου 1.3 Ο εξοικειωμένος σε μηχανογραφημένο περιβάλλον Λογιστικής τείνει να αναβαθμίσει το ρόλο του μέσα στο οργανόγραμμα της επιχείρησης; Δικαιολογήστε την απάντησή σας. Ένας εργαζόμενος, μπορεί ευκολότερα να κατανοήσει και να διαχειριστεί την πληροφόρηση που παρέχεται από το λογιστικό σύστημα της επιχείρησης. Λόγω αυτής του της ιδιότητας, καλείται συχνά όχι μόνο να συλλέξει, αλλά και να επικοινωνήσει τις οικονομικές πληροφορίες που αντλούνται από το λογιστικό σύστημα, στα ανώτερα στελέχη της διοίκησης. Η συνεργασία του αυτή με στελέχη από διαφορετικά τμήματα της επιχείρησης, καθότι η ανάγκη για πληροφόρηση υφίσταται σε όλους τους τομείς (τμήμα πωλήσεων, διοίκησης προσωπικού, οικονομικό τμήμα κ.λπ.), τείνει να α- ναβαθμίζει το ρόλο αυτού του εργαζόμενου, γεγονός το οποίο συνηγορεί στην ανοδική του πορεία μέσα στην επιχείρηση. 1.4 Τι εννοούμε με τους όρους hardware και software; Ως hardware νοείται το μηχανικό (υλικό) μέρος των Η/Υ και των λοιπών ηλεκτρονικών συστημάτων. Μέρος του hardware είναι ο επεξεργαστής του Η/Υ, ο σκληρός δίσκος κ.λπ. Αντίθετα, software καλείται το λογισμικό των Η/Υ και των ηλεκτρονικών συγκροτημάτων. Χαρακτηριστικό του software είναι ότι δεν έχει υλική υπόσταση, καθώς αποτελείται από σύνολα εντολών με τη χρήση κάποιας γλώσσας προγραμματισμού (C++, SQL κ.λπ.). 1.5 Ποια η σημασία της τεκμηρίωσης ενός λογιστικού προγράμματος; Η τεκμηρίωση ενός λογιστικού προγράμματος έχει ιδιαίτερη σημασία για τον υποψήφιο χρήση αγοραστή, καθώς αποτελεί μια μορφή πιστοποίησης των δυνατοτήτων του, οι οποίες προβάλλονται ή διαφημίζονται από τον υπεύθυνο πωλητή κατασκευαστή. Η τεκμηρίωση αυτή συνήθως δίνεται ως ένδειξη συνέπειας και αξιοπιστίας του λογιστικού προγράμματος από κάποια ανεξάρτητη αρχή και σύμφωνα με ορισμένα κοινώς αποδεκτά πρότυπα ποιότητας (π.χ. ISO). 1.6 Τι εννοούμε με τον όρο παραμετρικότητα των λογιστικών (εμπορικών) προγραμμάτων; Η παραμετρικότητα των λογιστικών (εμπορικών) προγραμμάτων αφορά τη δυνατότητα του χρήστη να παρεμβαίνει στον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, πραγματοποιώντας αλλαγές στη διαδικασία επεξεργασίας των δεδομένων. Η αυξημένη παραμετρικότητα ενός λογιστικού προγράμματος αυξάνει το βαθμό συμβατότητας, δηλαδή παρέχει τη δυνατότητα αντιμε-

7 Μηχανογράφηση 13 τώπισης περισσότερων διαφορετικών περιπτώσεων βάσει των διαφορετικών αναγκών του χρήστη. 1.7 Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του λειτουργικού συστήματος και του λογισμικού των εφαρμογών; Το λειτουργικό σύστημα αποτελεί το βασικό λογισμικό του Η/Υ, μέσω του οποίου ο χρήστης έχει πρόσβαση και χειρίζεται προγράμματα και εφαρμογές.. Το λογισμικό αυτό καθορίζει το περιβάλλον λειτουργίας, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης αλληλεπιδρά με τα λοιπά προγράμματα του Η/Υ, καταχωρίζοντας τις εντολές του και λαμβάνοντας το προϊόν της επεξεργασίας αυτών. Το λογισμικό των εφαρμογών αναφέρεται σε συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία εγκαθίστανται στον υπολογιστή από τον χρήστη μέσα από το περιβάλλον του λειτουργικού συστήματος και η λειτουργία τους καλύπτει τις ανάγκες της εκάστοτε εφαρμογής (π.χ. web browsing, διαχείριση προμηθευτών, αναπαραγωγή πολυμέσων κλπ). 1.8 Τι είναι το BACK UP; Γιατί σ' ένα μηχανογραφημένο λογιστήριο επιβάλλεται να γίνεται όσο το δυνατόν συχνότερα λήψη BACK UP των αρχείων των εφαρμογών του; Το back up είναι ουσιαστικά ένα αντίγραφο των αρχείων δεδομένων που τελούν υπό διαρκή επεξεργασία και διαμόρφωση από τον χρήστη. Το αντίγραφο αυτό αφορά την τελική μορφή των αρχείων, δηλαδή της μορφής που είχαν κατά τη χρονική στιγμή της εκτέλεσης της συγκεκριμένης εντολής δημιουργίας αρχείου back up. Η λήψη back up είναι απαραίτητο να γίνεται όσο το δυνατόν τακτικότερα σε ένα μηχανογραφημένο λογιστήριο, διότι οποιαδήποτε αδυναμία αναπαραγωγής των οικονομικών φορολογικών στοιχείων στην τελική τους μορφή σηματοδοτεί απώλεια χρόνου εργασίας και κατ επέκταση κόστους, δεδομένης της ψηφιοποίησης μεγάλου όγκου οικονομικών εγγράφων. 1.9 Το είναι το UPS και γιατί επιβάλλεται η χρησιμοποίησή του στο περιβάλλον ενός μηχανογραφημένου λογιστηρίου; Το UPS είναι μια συσκευή εξομάλυνσης τυχών αυξομειώσεων της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος με σκοπό την προστασία των λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών που συνδέονται με αυτήν. Επιπλέον, το UPS αποθηκεύει και ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως γεννήτρια μικρής διάρκειας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Η λειτουργία του αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστούμε ότι, σε περίπτωση διακοπής, παρέχεται η δυνατότητα στον χρήστη ενός λ.χ. λογιστικού προγράμματος να

8 14 Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου αποθηκεύσει το (ή τα) αρχείο (-α) στα οποία εργάζεται με την τελική τους μορφή, δίχως να χάσει μέρος της «δουλειάς» του. Ο χρόνος λειτουργίας του Η/Υ σε περίπτωση διακοπής εξαρτάται από τον τύπο (μοντέλο) του UPS που χρησιμοποιείται Πότε ένα πρόγραμμα χαρακτηρίζεται ως MULTI USER; Multi user ονομάζονται οι εφαρμογές εκείνες που παρέχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης τους από πολλούς (πέραν του ενός) χρήστες Τι εννοούμε όταν λέμε ότι ένα πρόγραμμα είναι «φιλικό προς τον χρήστη»; «Φιλικό προς τον χρήστη» λέγεται το πρόγραμμα εκείνο το οποίο διακρίνεται για την ευκολία χειρισμού του. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη γρήγορη εξοικείωση του χρήση με τις λειτουργίες της συγκεκριμένης εφαρμογής Τι ονομάζουμε ΑΡΧΕΙΟ (FILE), τι ΕΓΓΡΑΦΗ (RECORD) και τι ΠΕ- ΔΙΟ (FIELD); «Αρχείο» (FILE) λέμε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό έγγραφο (κείμενο, εικόνα κ.λπ.). «Εγγραφή» (RECORD) ονομάζεται η καταχώριση ενός συνόλου δεδομένων τα οποία αντιπροσωπεύουν μια οντότητα (π.χ. υπάλληλος, προμηθευτής, τιμολόγιο κλπ) σε μια βάση δεδομένων ή ένα αρχείο, μέσω της χρήσης κάποιου λογισμικού. Κάθε εγγραφή αποτελείται από ένα ή παραπάνω «πεδία» (FIELDS) τα οποία αντιπροσωπεύουν τα χαρακτηριστικά στοιχεία της εγγραφής (π.χ. όνομα, Α/Α, ποσόν). Το σύνολο των τιμών των πεδίων μίας εγγραφής αποτελούν την ίδια την εγγραφή Ποια ονομάζουμε «κρυφά αρχεία» του DOS και ποιο είναι το έργο της εντολής COMMA D.COM; Κρυφά αρχεία ή hidden files, ονομάζονται τα αρχεία ή οι κατάλογοι οι ο- ποίοι δεν είναι προσιτοί ή εμφανείς στον χρήστη. Συνήθως τέτοια αρχεία αποτελούν λειτουργικά αρχεία του συστήματος. Η εντολή COMMAND.COM αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο του κελύφους (shell) για τη δομή του λειτουργικού συστήματος MS-DOS. Είναι η πρώτη εντολή που τρέχει με την έναρξη λειτουργίας του συστήματος, και έτσι είναι η πρωταρχική εντολή μέσω της οποίας τρέχουν όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες στο λειτουργικό σύστημα.

9 Μηχανογράφηση Να αναφέρετε τρία (3) υλικά που χαρακτηρίζουμε ως αναλώσιμα, ειδικά για ένα μηχανογραφημένο λογιστήριο. Αναλώσιμα υλικά σε ένα μηχανογραφημένο λογιστήριο είναι: οι οπτικοί δίσκοι (CD ROM, DVD), τα ανταλλακτικά μελανιού του εκτυπωτή (π.χ. toner), τα μηχανογραφικά έντυπα, το φωτοαντιγραφικό χαρτί (Α4, Α3) κ.λπ Να αναφέρετε τρία, κατά τη γνώμη σας, κύρια πλεονεκτήματα των σύγχρονων υπολογιστικών συστημάτων που καθιστούν επιβεβλημένη τη χρησιμοποίησή τους στο περιβάλλον ενός σύγχρονου Λογιστηρίου. Μερικά από τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων υπολογιστικών συστημάτων είναι τα εξής: δυνατότητα εύκολης και γρήγορης σύνδεσης μεταξύ τους με τη δημιουργία τοπικού δικτύου, η εξέλιξή τους ως μέσων αναπαραγωγής «πολυμέσων» με την παροχή υψηλής ποιότητας ήχου και εικόνας, αυξημένες επιδόσεις ταχύτητα υπολογισμών μεγάλου όγκου, η δυνατότητα χρήσης εξελιγμένων εφαρμογών Ποια η χρησιμότητα των προγραμμάτων επεξεργασίας κειμένου; Στα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί με σχετική ευκολία τη μορφή του κειμένου, δηλαδή το μέγεθος και το χρώμα των γραμμάτων, το είδος της γραμματοσειράς, τη στοίχιση του κειμένου κ.λπ. Με απλές εντολές, επίσης, μπορεί να πραγματοποιεί ορθογραφικό έλεγχο και καταμέτρηση των λέξεων, να εισάγει πίνακες και εικόνες στο κείμενο, καθώς και να το προσαρμόζει ανάλογα με το μέγεθος του εκτυπωτικού χαρτιού Τι είναι τα προγράμματα λογιστικών φύλλων (spreadsheets) και ποια η θέση τους στο σύγχρονο περιβάλλον ενός μηχανογραφημένου λογιστηρίου; Εφαρμογές λογιστικών φύλλων (spreadsheets) λέγονται εκείνες οι εφαρμογές που παρέχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης μαθηματικών υπολογισμών μέσω της καταχώρισης των σχετικών αριθμών σε «κελιά» (cells). Στα «κελιά», εκτός από αριθμοί μπορεί να καταχωρίζονται και γράμματα, προκειμένου να εμφανίζονται οι αναγκαίες επεξηγήσεις ως προς τη σημα-

10 16 Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου σία τόσο των υπολογιστικών πράξεων, όσο και των αντίστοιχων αποτελεσμάτων. Η λειτουργία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε χώρους μηχανογραφημένων λογιστηρίων, καθώς με τη χρήση των λογιστικών φύλλων μπορούν εύκολα και γρήγορα να δημιουργούνται οικονομικές καταστάσεις (όπως ο Ισολογισμός, η Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσεων κ.λπ.) για φορολογικούς και πληροφοριακούς σκοπούς Τι είναι το ειδικό ακυρωτικό σημείωμα; Το εμπορικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί η επιχείρηση για την έκδοση φορολογικών στοιχείων, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα ακύρωσης εγγραφής με την έκδοση ειδικού ακυρωτικού στοιχείου (σημειώματος), σε περίπτωση λανθασμένης έκδοσης και εφόσον δεν έγινε χρήση αυτών (περ. ε, της παρ. 2, του άρθρου 23, του ΚΒΣ). Αν με την έκδοση φορολογικών στοιχείων ταυτόχρονα ενημερώνεται και το λογιστικό πρόγραμμα της επιχείρησης, με την έκδοση του ειδικού ακυρωτικού σημειώματος θα πρέπει να ακυρώνονται και οι σχετικές λογιστικές εγγραφές. Το ακυρωτικό σημείωμα όταν εκδίδεται μηχανογραφικά σημαίνεται από το χρησιμοποιούμενο φορολογικό μηχανισμό Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση βλάβης του Η/Υ, όταν γίνεται μηχανογραφημένη τήρηση βιβλίων και στοιχείων; Σε περίπτωση βλάβης του Η/Υ που χρησιμοποιείται για τη μηχανογραφική τήρηση των βιβλίων θα πρέπει να γίνουν κατά σειρά οι ακόλουθες ενέργειες: επικοινωνία με το τεχνικό τμήμα της εταιρείας προμηθευτή του λογισμικού, προκειμένου να δοθεί τυχόν λύση (τηλεφωνικά αν είναι εφικτό) ή να διαπιστωθεί η έκταση σπουδαιότητα του προβλήματος, δημιουργία αρχείου back up όλων των δεδομένων του λογιστικού προγράμματος, άμεση γνωστοποίηση στην αρμόδια ΔΟΥ σε περίπτωση που λόγω της βλάβης εκδοθούν λανθασμένα φορολογικά στοιχεία (λ.χ. εκτυπωθούν αθεώρητα) ή καθίσταται η αδύνατη η εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (περιοδικές ΦΠΑ) και φορολογικών βιβλίων (μηνιαία κατάσταση ισοζυγίου γενικού αναλυτικών καθολικών).

11 Μηχανογράφηση Ποια είναι η διαφορά στη λειτουργία μεταξύ του συστήματος απευθείας επεξεργασίας δεδομένων (οριστικές ή online κινήσεις) και του συστήματος επεξεργασίας κατά δεσμίδες (προσωρινές κινήσεις); Online κινήσεις: Κατά τη χρήση της εφαρμογής, αν μια εντολή προκαλεί αλλαγές στα δεδομένα που διαχειρίζεται, οι αλλαγές αυτές εφαρμόζονται άμεσα και οριστικά στη βάση δεδομένων της εφαρμογής και γίνονται ορατές για όλους τους (ταυτόχρονους) χρήστες. Κατά δεσμίδες: Αλλαγές στα δεδομένα εφαρμόζονται σε δύο φάσεις: Εικονικά, Οριστικά. Στην πρώτη φάση οι αλλαγές είναι ορατές μόνο από τον χρήστη που τις προκάλεσε. Ανάλογα με την εφαρμογή μπορεί να δίνεται η δυνατότητα αναθεώρησης και η αυτόματη (ανά τακτά χρονικά διαστήματα) ή χειροκίνητη (μέσω εντολής του χρήστη) μετάβαση στη δεύτερη φάση όπου οι αλλαγές περνούν οριστικά στην βάση δεδομένων και είναι ορατές από όλους τους (ταυτόχρονους) χρήστες Τι είδους εκτυπωτές γνωρίζετε; Τι τεχνολογία χρησιμοποιεί ο κάθε έ- νας; Οι συνηθέστερες κατηγορίες εκτυπωτών που χρησιμοποιούνται σήμερα, είναι οι ink-jet και οι laser εκτυπωτές, ενώ αξίζει να αναφερθούν και οι dot-matrix εκτυπωτές, η τεχνολογία των οποίων είναι όμως σχετικά παρωχημένη, και σπάνια χρησιμοποιούνται σήμερα. Σε έναν dot-matrix εκτυπωτή, η εκτύπωση γίνεται με τη βοήθεια μίας κεφαλής που κινείται πάνω σε έναν άξονα. Μπροστά από την κεφαλή, η ο- ποία απαρτίζεται από ένα σύνολο ακίδων σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλόγραμμου, υπάρχει μελανοταινία. Για να γίνει η εκτύπωση, το χαρτί καθοδηγούμενο από μηχανισμό έρχεται στο κατάλληλο ύψος, και η κεφαλή κινούμενη πάνω στον άξονα τοποθετείται στην κατάλληλη θέση. Από τις ακίδες της κεφαλής, εκτείνεται προς τα μπρος και χτυπά την μελανοταινία εκείνο το υποσύνολο ακτίνων, των οποίων το σκαρίφιμα των στιγμάτων θα αποδόσει με τον καλύτερο τρόπο τον προς εκτύπωση χαρακτήρα. Ένας ink-jet εκτυπωτής φέρει μία κεφαλή που σαρώνει το χαρτί καθόλο το πλάτος του. Σε αντίθεση με έναν dot-matrix εκτυπωτή δεν υπάρχει κρούση ακίδων στην μελανοταινία (και αποτύπωση στίγματος), αλλά ψεκασμός του σημείου με μελάνι από μικρές οπές που βρίσκονται στην κεφαλή. Οι οπές αυτές επιλέγονται με πιεζοηλεκτρικά στοιχεία που βρίσκονται πίσω τους, τα οποία συμπιέζονται μόλις δεχτούν έναν ηλεκτρικό παλμό, και ε- κρέουν μελάνι.

12 18 Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου Σε έναν εκτυπωτή laser, μια ακτίνα laser μικρής διατομής, αναπαριστά την προς εκτύπωση σελίδα σημείο προς σημείο πάνω σε έναν φωτοευαίσθητο κυλινδρικό τύμπανο το οποίο περιστρέφεται μέχρι να σχηματιστεί πάνω του όλη η προς εκτύπωση σελίδα. Τα σημεία του τυμπάνου στα οποία πέφτει η ακτίνα laser φορτίζονται. Κατόπιν το τύμπανο περνάει από γραφίτη (toner ξηρό μελάνι) και ελκύονται κόκκοι γραφίτη μόνο σε εκείνα τα σημεία στα οποία έχει πέσει η ακτίνα laser. Στην συνέχεια φορτώνεται μία σελίδα χαρτί που περνάει πάνω από το τύμπανο, από το οποίο αποσπά τους κόκκους γραφίτη. Στο τέλος η σελίδα θερμαίνεται, οπότε σταθεροποιείται ο γραφίτης πάνω της Τι εννοούμε λέγοντας περιφερειακές συσκευές ενός υπολογιστικού συστήματος; Να αναφέρετε τέσσερις (4) από αυτές. Με τον όρο περιφερειακές συσκευές ενός Η/Υ νοούνται τα ηλεκτρονικά μηχανήματα που συνδέονται με εκείνον, ασύρματα (wireless) ή ενσύρματα με σκοπό, είτε να υποστηρίζουν τη λειτουργία του υπολογιστή (π.χ. πληκτρολόγιο), είτε να επιτελούν πρόσθετες λειτουργίες (εκτυπωτής). Τέτοιες συσκευές είναι: ο εκτυπωτής, ο εξωτερικός σκληρός δίσκος, τα φωτοαντιγραφικά (όταν συνδέονται με τον Η/Υ), το πληκτρολόγιο και το ποντίκι Ποιες είναι οι έννοιες των όρων «δεδομένα» (DATA) και «πληροφορία» (I FORMATIO ); Δώστε σχετικό παράδειγμα. Ως δεδομένα (DATA) νοούνται οι ταξινομημένες πληροφορίες που βρίσκονται στη μνήμη ενός Η/Υ και μπορούν να υποστούν αλλαγές, να αποθηκευτούν σε άλλες μονάδες μνήμης ή ακόμη και να διαγραφούν. Τα δεδομένα μπορούν, λοιπόν, να αφορούν ιστορικά στοιχεία π.χ. των πωλήσεων μιας επιχείρησης ή των αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων, φωτογραφίες μιας τοποθεσίας ή ακόμη και οδηγίες κατασκευής ενός ρομπότ, εφόσον βρίσκονται αποθηκευμένα σε κάποια μονάδα μνήμης. Ο όρος πληροφορία (INFORMATION), από την άλλη, περιγράφει γενικότερα κάποιο μήνυμα το οποίο μπορεί να δίδεται προφορικά ή γραπτά, με ή χωρίς τη δυνατότητα καταγραφής του. Για παράδειγμα πληροφορίες μπορεί να είναι οι οδηγίες μιας αεροσυνοδού για την ασφάλεια των επιβατών του αεροσκάφους ή ακόμη η περιγραφή των γεγονότων της προηγούμενης ημέρας από έναν δημοσιογράφο στην τηλεόραση.

13 Μηχανογράφηση Τι εννοούμε με τον όρο «Αναβάθμιση» του υπολογιστικού συστήματος; Δώστε ένα παράδειγμα (γενικά). Αναβάθμιση ενός υπολογιστικού συστήματος είναι η διαδικασία εκείνη μέσω της οποίας αντικαθίστανται ένα ή περισσότερα μέρη του με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητάς του. Η αλλαγή του επεξεργαστή, του σκληρού δίσκου ή της οθόνης ενός Η/Υ με άλλα παρόμοια μηχανήματα νεότερης τεχνολογίας που επιτυγχάνουν καλύτερες επιδόσεις, αποτελεί παράδειγμα αναβάθμισης του συγκεκριμένου υπολογιστικού συστήματος Τι είναι η VERSIO ενός λογιστικού προγράμματος; VERSION ονομάζεται η έκδοση ενός λογιστικού προγράμματος και συνήθως συνοδεύεται από κάποιο ενδεικτικό αριθμό που υποδηλώνει τη χρονολογία δημιουργίας της. Είναι φυσικό οι νεότερες εκδόσεις ενός λογισμικού να παρουσιάζουν βελτίωση σε θέματα λειτουργίας και εύρους δυνατοτήτων, σε σχέση με τις παλαιότερες. Τέλος, πολλές φορές, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της ανάγκης αναβάθμισης του λογιστικού προγράμματος σε νέα έκδοσή του, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα συμβατότητάς του με άλλες εφαρμογές του Η/Υ (όπως WORD, EXCEL κ.λπ.) Τι καλείται οργανόγραμμα μιας επιχείρησης; Δώστε ένα παράδειγμα σχεδιάζοντας ένα διάγραμμα οργανογράμματος. Οργανόγραμμα καλείται το διάγραμμα που αναπαριστά την ιεραρχική δομή μιας επιχείρησης. Σε ένα οργανόγραμμα, εκτός από τις ιεραρχικές δομές παρουσιάζονται και όλα τα επιμέρους τμήματα διευθύνσεις, καθώς και οι ομάδες εργασίας που δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτά προκειμένου να επιτυγχάνεται ορθός επιμερισμός των εργασιών της επιχείρησης. Ενδεικτικά υποδείγματα οργανογραμμάτων εμφανίζονται παρακάτω:

14

1. Ο επιτηδευματίας που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή (Η/Υ) για την τήρηση των βιβλίων ή την έκδοση των στοιχείων υποχρεούται:

1. Ο επιτηδευματίας που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή (Η/Υ) για την τήρηση των βιβλίων ή την έκδοση των στοιχείων υποχρεούται: Αρθρο 22 Μηχανογράφηση γενικά Ο επιτηδευματίας, που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά μέσα για την τήρηση των βιβλίων ή και την έκδοση των στοιχείων, υπάγεται και στις διατάξεις των άρθρων 23 έως και 25, οι οποίες

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα, τα σήματα της τροχαίας.

Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα, τα σήματα της τροχαίας. Δεδομένα Πληροφορίες Δεδομένα: Μια ομάδα από σύμβολα, αριθμούς, λέξεις που αντιπροσωπεύουν κάτι και θα χρησιμοποιηθούν σε μια επεξεργασία. Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 8 8.0 Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής (Η/Υ) είναι σήμερα η κυριότερη επικοινωνιακή συσκευή. Είναι το κατ εξοχή επικοινωνιακό υποσύστημα. Είναι μια πολυσύνθετη συσκευή.

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων

Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων Πρόλογος... vii Κατάλογος Ερωτήσεων... ix Κεφάλαιο 1: Μηχανογράφηση (1.1 1.38)... 1 Κεφάλαιο 2: Λογιστική... 21 Α. Γενική Λογιστική (2.1 2.93)... 21 Β. Λογιστική Εταιρειών (2.94 2.156)...

Διαβάστε περισσότερα

Για ποιους λόγους είναι απαραίτητη η μηχανογράφηση; Λόγω του όγκου της λογιστικής εργασίας. Των απαιτήσεων της φορολογικής νομοθεσίας

Για ποιους λόγους είναι απαραίτητη η μηχανογράφηση; Λόγω του όγκου της λογιστικής εργασίας. Των απαιτήσεων της φορολογικής νομοθεσίας Για ποιους λόγους είναι απαραίτητη η μηχανογράφηση; Λόγω του όγκου της λογιστικής εργασίας Των απαιτήσεων της φορολογικής νομοθεσίας Της διείσδυσης της πληροφορικής στην επιχείρηση και την εξάρτησή της

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής

Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Αυτόματη ηλεκτρονική μηχανή που δέχεται, φυλάσσει, επαναφέρει, επεξεργάζεται και παρουσιάζει πληροφορίες σύμφωνα με προκαθορισμένες εντολές. Δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Το Υλικό Μέρος του Υπολογιστή

Το Υλικό Μέρος του Υπολογιστή 1 Το Υλικό Μέρος του Υπολογιστή Ο υπολογιστής, όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στο εργαστήριο του σχολείου σας, περιλαμβάνει διάφορα ξεχωριστά τμήματα που συνδέονται και συνεργάζονται μεταξύ τους, ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β

Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β Υπολογιστικό σύστημα Υλικό (hardware) Λογισμικό (Software) Ολοκληρωμένα κυκλώματα, δίσκοι, οθόνη, κλπ. Λογισμικό συστήματος Προγράμματα εφαρμογών Χρειάζονται ένα συντονιστή!!!

Διαβάστε περισσότερα

11/5/2015. Οι επιχειρήσεις

11/5/2015. Οι επιχειρήσεις Οι επιχειρήσεις 1 Oι επιχειρήσεις την σύγχρονη εποχή εξαρτώνται κατά πολύ από την τεχνολογία. Οι επιχειρήσεις επενδύουν σε ποικίλα πληροφοριακά συστήματα στον χώρο της παραγωγής, στον χώρο της διοίκησης,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Ερωτήσεις 1. Να αναφέρετε συνοπτικά τις κατηγορίες στις οποίες διακρίνεται το λογισμικό συστήματος. Σε ποια ευρύτερη κατηγορία εντάσσεται αυτό; Το λογισμικό συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης

Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης 1.6.1 Συσκευές αποθήκευσης Μνήμη τυχαίας προσπέλασης - RAM Η μνήμη RAM (Random Access Memory Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης), κρατεί όλη την πληροφορία (δεδομένα και εντολές)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΕΛΑΝΟΥ ΤΜΗΜΑ: Γ 1

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΕΛΑΝΟΥ ΤΜΗΜΑ: Γ 1 ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΕΛΑΝΟΥ ΤΜΗΜΑ: Γ 1 ΥΛΙΚΟ & ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΥΡΙΑ ΜΝΗΜΗ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ & ΕΞΟΔΟΥ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΗΓΕΣ Κάθε υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 ρ. Παναγιώτης Χατζηδούκας (Π..407/80) Εισαγωγή στην Πληροφορική 1 Γενικές πληροφορίες Εισαγωγή στην Πληροφορική ιδασκαλία: Παναγιώτης Χατζηδούκας Email:

Διαβάστε περισσότερα

ÈÛ ÁˆÁ ÛÙÈ μ ÛÂÈ Â ÔÌ ÓˆÓ

ÈÛ ÁˆÁ ÛÙÈ μ ÛÂÈ Â ÔÌ ÓˆÓ ΕΝΟΤΗΤΑ 1.1 ÈÛ ÁˆÁ ÛÙÈ μ ÛÂÈ Â ÔÌ ÓˆÓ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟI ΣΤOΧΟΙ Στο τέλος της ενότητας αυτής πρέπει να μπορείτε: να επεξηγείτε τις έννοιες «βάση δεδομένων» και «σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων» να αναλύετε

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Εισόδου - Εξόδου

Συσκευές Εισόδου - Εξόδου Παράδειγμα Φανταστείτε ότι μπαίνετε σε ένα εστιατόριο. Αν καθίσετε να το σκεφτείτε, ο χώρος είναι χωρισμένος σε 3 βασικές ενότητες (μέρη): Ενότητα 1 η : Είσοδος (χώρος εισόδου) Ενότητα 2 η : Εξυπηρέτηση

Διαβάστε περισσότερα

1 Παραστατικών Πωλήσεων

1 Παραστατικών Πωλήσεων Version 2.4.0.0 Κινήσεις 1 Παραστατικών Πωλήσεων Κινήσεις Πωλήσεις Παραστατικά Πωλήσεων Στην αναζήτηση των παραστατικών πωλήσεων πραγµατοποιήθηκε προσθήκη ενός πλήκτρου το οποίο γίνεται ενεργό µόνο για

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Το υλικό του

Κεφάλαιο 3 Το υλικό του Κεφάλαιο 3 Το υλικό του ΗΥ 1 3.1 Η αρχιτεκτονική του ΗΥ Υλικό : οτιδήποτε έχει μια υλική - φυσική υπόσταση σε ένα υπολογιστικό σύστημα Αρχιτεκτονική του ΗΥ: η μελέτη της συμπεριφοράς και της δομής του

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθεί ο εξοπλισμός προς προμήθεια (σε όλες τις τιμές συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α. Γενικά χαρακτηριστικά

Ακολουθεί ο εξοπλισμός προς προμήθεια (σε όλες τις τιμές συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α. Γενικά χαρακτηριστικά ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Βόλος 14/11/2014 5 η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ» Ταχ. Δ/νση: Πολυμέρη 134, 38222, Βόλος Επιτροπή σύνταξης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ Ε.Κ.Α.Β. Παράρτημα: Ε.Κ.Α.Β. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Ημερομηνία: 09-10-2013 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ Ε.Κ.Α.Β. Παράρτημα: Ε.Κ.Α.Β. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Ημερομηνία: 09-10-2013 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ Ε.Κ.Α.Β. Παράρτημα: Ε.Κ.Α.Β. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Ημερομηνία: 09-10-2013 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΤΟΛΗΣ/ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ Α.Ε. 580 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 1)Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 2)Εκτυπωτής 3)UPS ΤΕΛΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό - Προγράμματα

Λογισμικό - Προγράμματα Λογισμικό - Προγράμματα Πρόγραμμα είναι ένα σύνολο εντολών, βάση των οποίων ο υπολογιστής εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία Λογισμικό (Software) Το σύνολο των προγραμμάτων Προγράμματα Προγράμματα συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΕΓΕΡΓΑΣΙΑ. (Είναι οι σκέψεις και οι πράξεις που κάνουμε για να λυθεί το πρόβλημα) ΕΙΣΟΔΟΥ - ΕΞΟΔΟΥ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΕΓΕΡΓΑΣΙΑ. (Είναι οι σκέψεις και οι πράξεις που κάνουμε για να λυθεί το πρόβλημα) ΕΙΣΟΔΟΥ - ΕΞΟΔΟΥ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ Μάθημα: Ενότητα: Πληροφορική Α' Γυμν. Το Υλικό του Υπολογιστή ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (Είναι τα στοιχεία που δίνουμε για λυθεί το πρόβλημα) ΕΠΕΓΕΡΓΑΣΙΑ (Είναι οι σκέψεις και οι πράξεις που

Διαβάστε περισσότερα

Α/Α Περιγραφή / Προδιαγραφές. Απαίτηση Απάντηση Παραπομπή. 1 Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές. 1.1 Ποσότητα 15 ΝΑΙ

Α/Α Περιγραφή / Προδιαγραφές. Απαίτηση Απάντηση Παραπομπή. 1 Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές. 1.1 Ποσότητα 15 ΝΑΙ Α/Α Περιγραφή / Προδιαγραφές Απαίτηση Απάντηση Παραπομπή 1 Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές 1.1 Ποσότητα 15 1.2 Να αναφερθεί ο 1.3 Επεξεργαστής: INTELCOREI3 4 ης γενιάς 3.1GHZ αντίστοιχο ή ανώτερο 1.4 Σκληρός

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Πλήρης εμπορική παρακολούθηση και άμεση οικονομική εικόνα των επιχειρήσεων Αποθήκη o Διαχείριση αποθήκης (5 αποθ. χώροι) o Οργάνωση αποθήκης o Group Αποθηκών o Είδη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Το υλικό του ΗΥ. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 3 Το υλικό του ΗΥ. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 3 Το υλικό του ΗΥ 1 3.1 Η αρχιτεκτονική του ΗΥ Υλικό : οτιδήποτε έχει μια υλική - φυσική υπόσταση σε ένα υπολογιστικό σύστημα Αρχιτεκτονική του ΗΥ: η μελέτη της συμπεριφοράς και της δομής του

Διαβάστε περισσότερα

H Σύγχρονη Μηχανογραφική Οργάνωση Επιχειρήσεων. Δημήτριος Αθανασίου

H Σύγχρονη Μηχανογραφική Οργάνωση Επιχειρήσεων. Δημήτριος Αθανασίου H Σύγχρονη Μηχανογραφική Οργάνωση Επιχειρήσεων Δημήτριος Αθανασίου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010 00_PROLOGOS_PERIEXOMENA.indd i 3/12/2010 2:57:24 μμ τίτλος: Η Σύγχρονη Μηχανογραφική Οργάνωση Επιχειρήσεων συγγραφέας:

Διαβάστε περισσότερα

ECDL Module 2 Χρήση Υπολογιστή και ιαχείριση Αρχείων Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0)

ECDL Module 2 Χρήση Υπολογιστή και ιαχείριση Αρχείων Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) ECDL Module 2 Χρήση Υπολογιστή και ιαχείριση Αρχείων Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) (Module 2 Using the Computer and Managing Files) Προτεινόµενο * Χρονοδιάγραµµα Εκπαίδευσης Συνολική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ)

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ) ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ) Συσκευές αποθήκευσης Ένας υπολογιστής προκειµένου να αποθηκεύσει δεδοµένα χρησιµοποιεί δύο τρόπους αποθήκευσης: Την Κύρια Μνήµη Τις συσκευές µόνιµης αποθήκευσης (δευτερεύουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης του υπολογιστή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης του υπολογιστή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης του υπολογιστή Κεφάλαιο 2 2. Βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης του υπολογιστή 2.1 Εισαγωγή Στο σημείο αυτό είστε ήδη εξοικειωμένοι με την κεντρική ιδέα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Συμπλήρωσης Εκκαθαριστικής Δήλωσης

Οδηγίες Συμπλήρωσης Εκκαθαριστικής Δήλωσης Οδηγίες Συμπλήρωσης Εκκαθαριστικής Δήλωσης Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας δημιουργίας του εντύπου Εκκαθαριστικής Δήλωσης. Παρακάτω προτείνεται μια

Διαβάστε περισσότερα

Σχολ.έτος Κεφάλαιο 5 ο Γνωριμία με το Λογισμικό του Υπολογιστή.

Σχολ.έτος Κεφάλαιο 5 ο Γνωριμία με το Λογισμικό του Υπολογιστή. Σχολ.έτος 2015-16 Κεφάλαιο 5 ο Γνωριμία με το Λογισμικό του Υπολογιστή. Διδακτικοί στόχοι Στο τέλος της διδακτικής ώρας οι μαθητές θα πρέπει : Να εξηγούν τις έννοιες πρόγραμμα, λογισμικό υπολογιστή. Να

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Ε ί ν α ι μ ι α μ η χ α ν ή κα τ α σ κ ε υ α σ μ έ ν η κ υ ρ ί ω ς α π ό ψ η φ ι α κά η λ ε κ τ ρ ο ν ι κά κ υ κ λ ώ μ α τ α κα ι δ ε υ τ ε ρ ε υ ό ν τ ω ς α π ό η λ ε κ τ ρ ι

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις- Απαντήσεις Πολυμέσα Απο το Βιβλίο Εφαρμογές Η/Υ Α,Β,Γ Λυκείου

Ερωτήσεις- Απαντήσεις Πολυμέσα Απο το Βιβλίο Εφαρμογές Η/Υ Α,Β,Γ Λυκείου Ερωτήσεις- Απαντήσεις Πολυμέσα Απο το Βιβλίο Εφαρμογές Η/Υ Α,Β,Γ Λυκείου 1. Τι ονομάζουμε κόμβο και τι σύνδεσμο σε μια μη γραμμικά διαρθρωμένη ύλη; Με την έννοια σύνδεσμος (link) σε μια μη γραμμικά διαρθρωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Extra Λογιστική Διαχείριση ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Extra Λογιστική Διαχείριση ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Extra Λογιστική Διαχείριση ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ - Παρακολούθηση όλων των πελατών του λογιστικού γραφείου (Α', Β', Γ' κατηγορίας βιβλίων) σε ενιαίο περιβάλλον. - Κοινό ενιαίο αρχείο συναλλασσομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Σημειώσεις Θεωρίας

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Σημειώσεις Θεωρίας Ινστιτούτα Επαγγελματική Κατάρτισης ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Σημειώσεις Θεωρίας Επιμέλεια: Ματθές Δημήτριος Αθήνα 2017 Μάθημα 1: Υπολογιστικό Σύστημα 1.1 Τι είναι ένα υπολογιστικό σύστημα Ένα υπολογιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων. Πρόλογος...9 Ομάδα Α: Ερωτήσεις γενικών γνώσεων Ομάδα Β: Ερωτήσεις ειδικών γνώσεων Ευρετήριο ερωτήσεων...

Πίνακας περιεχομένων. Πρόλογος...9 Ομάδα Α: Ερωτήσεις γενικών γνώσεων Ομάδα Β: Ερωτήσεις ειδικών γνώσεων Ευρετήριο ερωτήσεων... Πίνακας περιεχομένων Πρόλογος...9 Ομάδα Α: Ερωτήσεις γενικών γνώσεων... 11 Ομάδα Β: Ερωτήσεις ειδικών γνώσεων... 77 Ευρετήριο ερωτήσεων...291 Ομάδα Α Ερωτήσεις γενικών γνώσεων 1. Να μετατρέψετε το δεκαδικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ kv@hua.gr Στόχος Μαθήματος Εισαγωγή σε Βασικούς Όρους Πληροφορικής και Τηλεματικής. Εφαρμογές Τηλεματικής. Αναφορά στις κοινωνικές επιπτώσεις των Υπολογιστών.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7. Άρθρο 9 ιασφάλιση Συναλλαγών και ιαφύλαξη εδοµένων (Παράγραφοι 1 7)

Ενότητα 7. Άρθρο 9 ιασφάλιση Συναλλαγών και ιαφύλαξη εδοµένων (Παράγραφοι 1 7) Ενότητα 7 Άρθρο 9 ιασφάλιση Συναλλαγών και ιαφύλαξη εδοµένων (Παράγραφοι 1 7) Τόπος Τήρησης Βιβλίων και Στοιχείων 2. Κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου και µέχρι την υποβολή της δήλωσης φορολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Τονίζεται ότι είναι υποχρεωτική η απάντηση σε όλα τα σημεία των ΠΙΝΑΚΩΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ και η παροχή όλων των πληροφοριών που ζητούνται.

Τονίζεται ότι είναι υποχρεωτική η απάντηση σε όλα τα σημεία των ΠΙΝΑΚΩΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ και η παροχή όλων των πληροφοριών που ζητούνται. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β : ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ- ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ Οι πίνακες συμμόρφωσης που ακολουθούν θα πρέπει επί ποινή αποκλεισμού να συμπεριληφθούν συμπληρωμένοι στην Τεχνική Προσφορά, με την σειρά, την τάξη

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής.

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής. Έκδοση Παραστατικών Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας Έκδοσης Παραστατικών στην εφαρμογή της Extra. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Κεφάλαιο 2 Οργάνωση Συστήματος Αρχείων 2.1 Διαχείριση Αρχείων και Σύστημα Αρχείων(File System)

Λειτουργικά Συστήματα Κεφάλαιο 2 Οργάνωση Συστήματος Αρχείων 2.1 Διαχείριση Αρχείων και Σύστημα Αρχείων(File System) 2.1.1 Εισαγωγή στη διαχείριση αρχείων Οι Η/Υ αποθηκεύουν τα δεδομένα και τα επεξεργάζονται. Εφαρμογή Προγράμματος C:\Documents and Settings\user\Τα έγγραφά μου\leitourgika.doc Λ.Σ. File System Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ. Οργάνωση Λογιστηρίου Εταιρείας Παραγωγής και Εμπορίας Φακέλων ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΔΑΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 13450

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ. Οργάνωση Λογιστηρίου Εταιρείας Παραγωγής και Εμπορίας Φακέλων ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΔΑΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 13450 1 Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ 2012 Οργάνωση Λογιστηρίου Εταιρείας Παραγωγής και Εμπορίας Φακέλων ΒΙΔΑΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 13450 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μια επιχείρηση διαθέτει κατάλληλα

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματο Κλείσιμο Ισολογισμού

Αυτόματο Κλείσιμο Ισολογισμού Αυτόματο Κλείσιμο Ισολογισμού Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης Οδηγιών Αυτόματου Κλεισίματος Ισολογισμού στην εφαρμογή extra Λογιστική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ 1. ΥΛΙΚΟ 2.ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ 2 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ 3 Ρολόι υπολογιστή ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ CPU 4 ΚΕΝΤΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πάγιου Ενεργητικού

Διαχείριση Πάγιου Ενεργητικού Διαχείριση Πάγιου Ενεργητικού Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης Παγίου Ενεργητικού. Η διαδικασία περιλαμβάνει αναλυτική παρουσίαση των εκτυπωτικών

Διαβάστε περισσότερα

Το εσωτερικό ενός PC. Τεχνολογία Η/Υ & Πληροφοριών - 05 Κεντρική μονάδα Χουρδάκης Μανόλης

Το εσωτερικό ενός PC. Τεχνολογία Η/Υ & Πληροφοριών - 05 Κεντρική μονάδα Χουρδάκης Μανόλης Το εσωτερικό ενός PC 1 Το κουτί του PC (περίβλημα) περιέχει όλα τα βασικά μέρη του συστήματος Δύο κατηγορίες κουτιών: Desktop και Tower Mini tower Midi tower Full tower Κεντρική μονάδα Ο τύπος του κουτιού

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ.4 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1

Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ.4 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 4.1 Λογισμικό συστήματος (application software) Καραμαούνας Πολύκαρπος 2 Λογισμικό εφαρμογών (application software): προγράμματα για την αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης. Κάντε κλικ για έναρξη

Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης. Κάντε κλικ για έναρξη Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης Κάντε κλικ για έναρξη Γενική εικόνα Στο σχήμα βλέπουμε μία γενική εικόνα του εσωτερικού της Κεντρική Μονάδας του υπολογιστή: Τροφοδοτικό Είναι μία ηλεκτρική μικροσυσκευή,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΩΡΑΪΔΟΥ ΑΝΝΑ Μ 20/11

ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΩΡΑΪΔΟΥ ΑΝΝΑ Μ 20/11 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΩΡΑΪΔΟΥ ΑΝΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP) ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α.Π.Θ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP) Κ. Παρασκευόπουλος Αναπλ. Καθηγητής Θεσσαλονίκη 2004 1. Μερικά κλασσικά ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Η οµή του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Η οµή του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Η οµή του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Περιεχόµενα Τι είναι Η/Υ? οµή Η/Υ Μοντέλο Von Neumann Βασικές Λειτουργίες Μονάδες Υλικού και Λειτουργίες Η/Υ Μονάδες Εισόδου Μονάδες Εξόδου Τι είναι ο Η/Υ? Μια προγραµµατιζόµενη

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΤΟΜΕΑ.

Α. ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΤΟΜΕΑ. Α. ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΤΟΜΕΑ. ΠΙΝΑΚΑΣ 1. ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ α/α Εργαστήριο Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ "ΕΙΔΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ"

Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ "ΕΙΔΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ" 1 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 1. Συνοπτική Περιγραφή Επαγγέλματος (Job Profile)...3 2. Ανάλυση Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Πακέτου Certified Computer Expert-ACTA

Τίτλος Πακέτου Certified Computer Expert-ACTA Κωδικός Πακέτου ACTA - CCE - 002 Τίτλος Πακέτου Certified Computer Expert-ACTA Εκπαιδευτικές Ενότητες Επεξεργασία Κειμένου - Word Δημιουργία Εγγράφου Προχωρημένες τεχνικές επεξεργασίας κειμένου & αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία Διαχείρισης Παγίου Ενεργητικού

Διαδικασία Διαχείρισης Παγίου Ενεργητικού Διαδικασία Διαχείρισης Παγίου Ενεργητικού 1 Περίληψη Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης Παγίου Ενεργητικού. Η διαδικασία περιλαμβάνει αναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 3.1 Περιφερειακές μονάδες και τμήμα επεξεργασίας Στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε συνέχεια σε επαφή με υπολογιστές. Ο υπολογιστής είναι μια συσκευή που επεξεργάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Προηγμένα και Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Πλήρεις Υπηρεσίες Υποστήριξης

Προηγμένα και Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Πλήρεις Υπηρεσίες Υποστήριξης ] Το πληροφοριακό σύστημα για Δ.Ε.Υ.Α. και Δήμους σχεδιασμένο γ ι α τ ι ς α ν ά γ κ ε ς π ο υ π ρ ο κ ύ π τ ο υ ν α π ό τ η ν ε φ α ρ μ ο γ ή [του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Προηγμένα και Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΓΕΝ/Α4. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ 27 Οκτωβρίου 2016 Προμήθεια εκτυπωτών, για την κάλυψη αναγκών Υπηρεσιών ΠΝ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΓΕΝ/Α4. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ 27 Οκτωβρίου 2016 Προμήθεια εκτυπωτών, για την κάλυψη αναγκών Υπηρεσιών ΠΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΓΕΝ/Α4 ΑΡΙΘ. ΕΝΤΟΛΗΣ ΣΗΜΑ/ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΠΙΣΤΩΣΗΣ 4472 ΑΑΥ Φ. 815.1/4365/16/Σ.5139/06-10-2016/ ΓΕΝ/ΔΟΥ/ΟΕΠΝ/ΔΠ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ 27 Οκτωβρίου 2016

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 0: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ»

ΕΝΟΤΗΤΑ 0: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων H/Y ΕΝΟΤΗΤΑ 0: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» Μάθημα 0.1: Εισαγωγικές Έννοιες της Πληροφορικής Το Υλικό (Hardware) Συσκευές υπολογιστών μέρος Αντώνης Χατζηνούσκας

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Windows Vista... 9 92 Επιφάνεια εργασίας... 18 93 Γραμμή εργασιών... 31 94 Χειρισμός παραθύρων... 53 95 Το παράθυρο Υπολογιστής... 77 96 Το μενού Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» 2000-2006 ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 1 - ΠΑΙ ΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΟ: 1.3 ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑ ΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ 1. Γενικά ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ Η ηλεκτρονική υποβολή των ισοζυγίων κρέατος πραγματοποιείται μέσα από το λογισμικό Άρτεμις του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Η λύση. Διεκπεραιώνει γρήγορα και με ασφάλεια όλες τις ενέργειες ώστε να παράγεται το επιθυμητό αποτέλεσμα στο σωστό χρόνο.

Η λύση. Διεκπεραιώνει γρήγορα και με ασφάλεια όλες τις ενέργειες ώστε να παράγεται το επιθυμητό αποτέλεσμα στο σωστό χρόνο. Λογιστική σουίτα Οι ανάγκες Οι απαιτήσεις του συνεχώς μεταβαλλόμενου οικονομικού και φοροτεχνικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ανάγκες πληροφόρησης των επιχειρήσεων έχουν αυξήσει ραγδαία

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσιάσεις (Presentation)

Παρουσιάσεις (Presentation) Παρουσιάσεις (Presentation) Σεπτέμβριος 2017 Έκδοση 6.0 PEOPLECERT Ελλάς A.E - Φορέας Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού Κοραή 3, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: 210 372 9100, Fax: 210 372 9101, e-mail: info@peoplecert.org,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα Μάθημα 4ο Προγράμματα Σελίδα 47 από 106 4.1 Εγκατάσταση προγραμμάτων Όπως έχουμε πει στο πρώτο μάθημα (Σημειώσεις 1ου Μαθήματος 1.3.3.Β σελ. 12) τα προγράμματα ή αλλιώς εφαρμογές αποτελούν μέρος του λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Το υλικό του υπολογιστή

Το υλικό του υπολογιστή Το υλικό του υπολογιστή Ερωτήσεις 1. Τι αντιλαμβάνεστε με τον όρο υλικό; Το υλικό(hardware) αποτελείται από το σύνολο των ηλεκτρονικών τμημάτων που συνθέτουν το υπολογιστικό σύστημα, δηλαδή από τα ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται μεγάλο όγκο πληροφοριών και δεδομένων με ταχύτητα και ακρίβεια. Επίσης ένας η/υ μπορεί να αποθηκεύσει πληροφορίες,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΓΕΝ/Α4

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΓΕΝ/Α4 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΓΕΝ/Α4 ΑΡΙΘ. ΕΝΤΟΛΗΣ ΣΗΜΑ/ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΠΙΣΤΩΣΗΣ 4404 ΑΑΥ Φ. 815.1/1798/17/Σ. 3609/19/-05-2017/ΓΕΝ/ΔΟΥ/ΔΠ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ 6 Ιουνίου 2017 Προμήθεια

Διαβάστε περισσότερα

DO Y O Y U S PEAK K F U F TURE R?

DO Y O Y U S PEAK K F U F TURE R? GALAXY είναι Τεχνολογία αιχμής που αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες διεθνείς τάσεις, συνδυάζοντας τo Microsoft.NET Framework 3.5 και τα εξελιγμένα εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών της SingularLogic. Εξασφαλίζει

Διαβάστε περισσότερα

A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 5 η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 5 η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 5 η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 1 Βάση Δεδομένων: Με το όρο Βάση Δεδομένων εννοούμε ένα σύνολο δεδομένων που είναι οργανωμένο

Διαβάστε περισσότερα

Λ.Σ. και Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων

Λ.Σ. και Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων Λ.Σ. και Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων Κεφάλαιο 4 Διαχείριση συσκευών Ε/Ε Διδάσκων: Σπάχος Κυριάκος Εισαγωγή Ένα υπολογιστικό σύστημα εκτός από την ΚΜΕ και τη κύρια μνήμη βασίζεται και στις περιφερειακές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΚΙΕΣ 19/06/2017 ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ: 23826 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Δήμου Νεάπολης Συκεών» ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Προμήθεια αναλωσίμων μηχανών γραφείου για τις ανάγκες του Δήμου Νεάπολης Συκεών Προϋπολογισμού 8.252,20

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠ.ΟΙΚ. ΠΟΛ.1036/22-2-13 (ΑΔΑ: ΒΕΤΩΗ-ΜΘΙ) : Εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.)

ΥΠ.ΟΙΚ. ΠΟΛ.1036/22-2-13 (ΑΔΑ: ΒΕΤΩΗ-ΜΘΙ) : Εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.) ΥΠ.ΟΙΚ. ΠΟΛ.1036/22-2-13 (ΑΔΑ: ΒΕΤΩΗ-ΜΘΙ) : Εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.) Με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα, σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Λογισμικό Συστήματος & Εφαρμογών ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Γενική Δομή Υπολογιστών Λειτουργικό σύστημα Υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Ερεύνα ικανοποιήσης καταστημάτων OK Any Time Marker.

Ερεύνα ικανοποιήσης καταστημάτων OK Any Time Marker. 1 Ερεύνα ικανοποιήσης καταστημάτων OK Any Time Marker. Η αλυσίδα καταστημάτων Ok Anytime Markets, στα πλαίσια της συνεχούς ανάπτυξης και βελτίωσης των υπηρεσιών της, αναζητούσε λογισμικό το οποίο θα βελτίωνε

Διαβάστε περισσότερα

Πλήρης εμπορική παρακολούθηση και άμεση οικονομική εικόνα των επιχειρήσεων

Πλήρης εμπορική παρακολούθηση και άμεση οικονομική εικόνα των επιχειρήσεων Πλήρης εμπορική παρακολούθηση και άμεση οικονομική εικόνα των επιχειρήσεων Παρακολούθηση απεριορίστων υποκαταστημάτων της εταιρείας ΑΠΟΘΗΚΗ - Διαχείριση αποθήκης (απεριόριστοι αποθηκευτικοί χώροι) - Οργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά μέρη ενός Η/Υ

Βασικά μέρη ενός Η/Υ Βασικά μέρη ενός Η/Υ Είσοδος Επεξεργασία Έξοδος Αποθήκευση 1 Οθόνη H οθόνη είναι μια μονάδα οπτικής παρουσίασης πληροφοριών, η οποία συνδέεται με τον υπολογιστή μέσου της κάρτας γραφικών Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Μάθημα 1 Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων Τζανέτος Πομόνης ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Τι είναι οι Βάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στην πληροφορική Ενότητα 2: Βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης του υπολογιστή Αγγελίδης Παντελής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Διαχείρισης Εξοπλισμού «PRAXIS»

Σύστημα Διαχείρισης Εξοπλισμού «PRAXIS» Σύστημα Διαχείρισης Εξοπλισμού «PRAXIS» Το Σύστημα Praxis της OPTIONSNET, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο λογισμικό για την διαχείριση ιατρό-τεχνολογικού εξοπλισμού. Το σύστημα αφορά στην καταγραφή, κωδικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (SOFTWARE)

ΜΑΘΗΜΑ 3 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (SOFTWARE) ΜΑΘΗΜΑ 3 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (SOFTWARE) ΣΤΟΧΟΙ: 1. Λογισμικό 2. Λογισμικό Λειτουργικού Συστήματος 3. Προσαρμοστικό Γραφικών Χρήστη 4. Λογισμικών Εφαρμογών 5. Διαφορά Μεταξύ Λογισμικού Λειτουργικού Συστήματος Και

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 1η Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Τι είναι Πληροφορική Ένας σύντομος ορισμός για το τι είναι πληροφορική είναι ο παρακάτω: όλα εκείνα που χρειάζεται κανείς για να παράγει, να οργανώνει και να διαχειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι πληροφοριακό σύστημα

Τι είναι πληροφοριακό σύστημα Τι είναι πληροφοριακό σύστημα Ένας ορισμός είναι ότι ένα πληροφοριακό σύστημα είναι ένα σύνολο αλληλοσυνδεόμενων μερών που συνεργάζονται για τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση και διάχυση πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

OptiplanFlex. Χαρακτηριστικά

OptiplanFlex. Χαρακτηριστικά OptiplanFlex Η σειρά OptiplanFlex είναι µια προσεκτική προσέγγιση στις πραγµατικές ανάγκες του επιχειρηµατία και του διοικητικού στελέχους για να επιτυγχάνει τη βέλτιστη λειτουργία. Βασισµένο πάνω σε τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Μετάβαση σε Ε.Λ.Π. Παραμετροποίηση

Μετάβαση σε Ε.Λ.Π. Παραμετροποίηση Μετάβαση σε Ε.Λ.Π. Εάν αποφασιστεί η μετάβαση στο προτεινόμενο από τα ΕΛΠ λογιστικό σχέδιο, το ATLANTIS E.R.P. παρέχει αυτόματες εργασίες μετάβασης. Η μετάβαση στο νέο λογιστικό σχέδιο πρέπει να γίνει

Διαβάστε περισσότερα

11/1/18. Κεφάλαιο 2. Κατανόηση των ψηφιακών εξαρτηµάτων. Εξέταση του υπολογιστή: Από τι αποτελείται. Στόχοι. Κατανόηση του υπολογιστή σας

11/1/18. Κεφάλαιο 2. Κατανόηση των ψηφιακών εξαρτηµάτων. Εξέταση του υπολογιστή: Από τι αποτελείται. Στόχοι. Κατανόηση του υπολογιστή σας 11/1/18 A. EVANS, K. MARTIN, M. A. POATSY Εισαγωγή στην πληροφορική Θεωρία και πράξη 2 η έκδοση Κεφάλαιο 2 Εξέταση του υπολογιστή: Από τι αποτελείται Κατανόηση των ψηφιακών εξαρτηµάτων Κατανόηση του υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Λειτουργικά Συστήματα Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Λειτουργικά Συστήματα», 2015-2016 Κεφάλαιο 2: Σύστημα Αρχείων Τα προγράμματα που εκτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 8: Λειτουργικά Συστήματα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα Β1 κεφ.2 ο «Σο Εσωτερικό του Τπολογιστή»

Ενότητα Β1 κεφ.2 ο «Σο Εσωτερικό του Τπολογιστή» 1 2 1) ΚΟΤΣΙ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ (computer case): το κύριο κουτί που περικλείει τις βασικές συσκευές του υπολογιστή (επεξεργαστή, αποθήκες, RAM). 2) ΜΗΣΡΙΚΗ (motherboard): η πιο μεγάλη κάρτα πάνω στην οποία βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποιη σεις για ενσωμα τωση του ΚΦΑΣ (Ν.4093/2012) στις εφαρμογε ς Atlantis E.R.P. και xline E.R.P.

Τροποποιη σεις για ενσωμα τωση του ΚΦΑΣ (Ν.4093/2012) στις εφαρμογε ς Atlantis E.R.P. και xline E.R.P. Τροποποιη σεις για ενσωμα τωση του ΚΦΑΣ (Ν.4093/2012) στις εφαρμογε ς Atlantis E.R.P. και xline E.R.P. Οι τροποποιήσεις που έγιναν στα προγράμματά μας ισχύουν μόνο για τα serial numbers εσωτερικού και

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εκτυπώσεων

Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εκτυπώσεων Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εκτυπώσεων Τι είναι Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εκτυπώσεων Η Διαχείριση Εκτυπώσεων (Managed Print Services) είναι μια ολοκληρωμένη και ευέλικτη outsource υπηρεσία, δηλαδή η ανάθεση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Οι Μεταβολές ως Χαρακτηριστικό Γνώρισµα της Τεχνολογίας Επικοινωνιών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Οι Μεταβολές ως Χαρακτηριστικό Γνώρισµα της Τεχνολογίας Επικοινωνιών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Οι Μεταβολές ως Χαρακτηριστικό Γνώρισµα της Τεχνολογίας Επικοινωνιών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής "σωστό-λάθος" Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λανθασµένη καθεµιά από τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Κεφάλαιο 1: Υλικό Υπολογιστών (Hardware) 1.1: Το υπολογιστικό σύστημα ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1. Τι αντιλαμβάνεστε με τον όρο υλικό (hardware); [σελ. 8] Τα φυσικά μέρη που μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας ελέγχου. Έγχρωμος πολυλειτουργικός εκτυπωτής Xerox WorkCentre 6655 Τεχνολογία Xerox ConnectKey 2.0

Πίνακας ελέγχου. Έγχρωμος πολυλειτουργικός εκτυπωτής Xerox WorkCentre 6655 Τεχνολογία Xerox ConnectKey 2.0 Τεχνολογία Xerox ConnectKey.0 Πίνακας ελέγχου Οι διαθέσιμες υπηρεσίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη ρύθμιση του εκτυπωτή σας. Για λεπτομέρειες σχετικά με τις υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις, ανατρέξτε

Διαβάστε περισσότερα

Το εσωτερικό του Υπολογιστή. Χρήστος Ρέτσας 1

Το εσωτερικό του Υπολογιστή. Χρήστος Ρέτσας 1 Το εσωτερικό του Υπολογιστή Χρήστος Ρέτσας 1 Περιφερειακές (εξωτερικές) συσκευές Κεντρική Μονάδα 2 Που είναι ηκεντρική Μονάδα; Φορητός H/Y (laptop, netbook) Χρήστος Ρέτσας 3 Που είναι ηκεντρική Μονάδα;

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση συναλλαγών και Διαφύλαξη Δεδομένων

Διασφάλιση συναλλαγών και Διαφύλαξη Δεδομένων Αρθρο 9 Διασφάλιση συναλλαγών και Διαφύλαξη Δεδομένων 1. Η αυθεντικότητα των στοιχείων διακίνησης διασφαλίζεται με τη χρήση θεωρημένων από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. εντύπων, επί χειρόγραφης έκδοσής τους, ή με

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Κατάστημα

Ηλεκτρονικό Κατάστημα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Παραδείγματα -UML Δρ Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εαρινό Εξάμηνο 2011-2012 1 Ηλεκτρονικό Κατάστημα Το αντικείμενο είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Xerox WorkCentre 3655 Πολυλειτουργικός εκτυπωτής Πίνακας ελέγχου

Xerox WorkCentre 3655 Πολυλειτουργικός εκτυπωτής Πίνακας ελέγχου Πίνακας ελέγχου Οι διαθέσιμες υπηρεσίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη διαμόρφωση του εκτυπωτή σας. Για λεπτομέρειες σχετικά με τις υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις, ανατρέξτε στον Οδηγό χρήσης. 3 4 5 Οθόνη

Διαβάστε περισσότερα