Ειδικά Κεφάλαια Οργανικής Χημείας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ειδικά Κεφάλαια Οργανικής Χημείας"

Transcript

1 Υδατάνθρακες (carbohydrates) Ειδικά Κεφάλαια Οργανικής Χημείας Special topics in (modern) rganic Chemistry Γλυκοζίτες (glycosides) Αμινογλυκοζίτες (aminoglycosides) Ανθοκυανίνες (anthocyanins) non sugar part of glycoside belonging to flavonoids Πολυσακχαρίτες (Polysaccharides) Άμυλο (starch) Γλυκογόνο (glucogen) Κυτταρίνη (cellulose) Πεπτιδική σύνθεση σε στερεά φάση (Solid State Peptide Synthesis-Self-Complementaryαυτοτροφοδοτούμενη; αυτοματοποιημένη;)

2 Σύνθεση Νουκλεοζιτών (Synthesis of ucleosides) Λιπίδια (Lipids) Τερπένια & Τερπενοειδή (Terpens & Terpenoids) Στεροειδή (Steroids) βασικός σκελετός Ορμόνες (ormones)

3 Γλυκοζίτες Η κυκλική ακετάλη ή κετάλη η οποία προέρχεται από ένα μονοσακχαρίτη ονομάζεται γλυκοζίτης (glycoside). Σχηματίζεται με αντίδραση του μονοσακχαρίτη με αλκοόλη σε όξινο περιβάλλον. Ο δεσμός που προκύπτει χαρακτηρίζεται ως γλυκοζιτικός δεσμός (glycoside bond) και αναφέρεται ως α- ή β-γλυκοζιτικός ανάλογα με την ανωμερή α- ή β-μορφή του μονοσακχαρίτη. Οι γλυκοζίτες υδρολύονται (με υδατικά οξέα ή ένζυμα τις γλυκοζιτάσες). 1 C ανωμερής άνθρακας χειρόμορφο κέντρο C 6 C 2 C 2 D-Γλυκόζη ε ν δ ο μ ε τ α τ ρ έ ψ ι μ ε ς μ ο ρ φ έ ς 4 6C α-d-γλυκόζη 6 C β-d-γλυκόζη 1 ανωμερής άνθρακας ανωμερής άνθρακας C C 2 C-5 C.... C-4 C 2 D-Γλυκόζη προβολή κατά Fischer D-Γλυκόζη C ανωμερής άνθρακας 2 C C 2 D-Γλυκόζη, δομή πυρανόζης προβολή κατά aworth 2 C C 2 C τύπος φουρανόζης ανωμερής άνθρακας ανωμερής άνθρακας

4 Κατάταξη γλυκοζιτών Ανάλογα με το είδος του γλυκοζιτικού δεσμού: Κατατάσσονται σε α- και β-γλυκοζίτες. Στους α-γλυκοζίτες ο δεσμός κείται κάτω από το επίπεδο του κυκλικού μορίου του σακχάρου ενώ στους β-γλυκοζίτες εκτείνεται επάνω από το επίπεδο. Η δυνατότητα ενζυμικής διάσπασης του δεσμού σχετίζεται με το είδος του. Υπάρχουν ένζυμα που μπορούν να υδρολύσουν μόνο α-γλυκοζιτικούς δεσμούς, όπως η α- αμυλάση ενώ άλλα ένζυμα (εμουλσίνη) μπορούν να επιδράσουν μόνο σε β-γλυκοζιτικούς δεσμούς. o Ανάλογα με το άτομο συναρμογής του δεσμού: C-γλυκοζιτικός δεσμός (δεν υδρολύεται με οξέα ή ένζυμα) -γλυκοζιτικός δεσμός -γλυκοζιτικός δεσμός S-γλυκοζιτικός δεσμός Ανάλογα με το είδος του σακχάρου: Αν το «γλυκόν» τμήμα δηλαδή το σάκχαρο είναι γλυκόζη γλυκοζίτης, αν είναι φρουκτόζη φρουκτοζίτης. Κατά την υδρόλυση τους σχηματίζονται αντίστοιχα γλυκόζη και φρουκτόζη. Ανάλογα με το «άγλυκον» τμήμα του μορίου: o Γλυκοσίδες αλκοόλης (το «άγλυκον» τμήμα είναι αλκοόλη) o Γλυκοσίδες φαινολών (το «άγλυκον» τμήμα είναι φαινόλη) o Γλυκοσίδες ανθρακινόνης (το «άγλυκον» τμήμα είναι ανθρακινόνη) o Γλυκοσίδες κουμαρινών (το «άγλυκον» τμήμα είναι κουμαρίνη) o Γλυκοσίδες χρωμονών (το «άγλυκον» τμήμα είναι χρωμόνη) o Γλυκοσίδες στεροειδών (το «άγλυκον» τμήμα είναι στεροειδές) o Γλυκοσίδες φλαβονοειδών (το «άγλυκον» τμήμα είναι φλαβόνη): Apigenin (Απιγενίνη, άγλυκον:φλαβόνη) (Ο-γλυκοζίτης για πρόληψη νεφρικών παθήσεων) Luteolin (Λουτεολίνη, άγλυκον: φλαβόνη) (C-γλυκοζίτης με αντιοξειδωτική δράση) Φυσικοί Γλυκοζίτες Στη φύση υπάρχουν γλυκοζίτες οι οποίοι μπορούν να απομονωθούν από διάφορα φυτά και έχουν αξιοσημείωτες ιδιότητες. Ιδιαίτερα σημαντικοί είναι οι γλυκοσίδες φαινολών:

5 Γλυκοζαμίνες Σε ένα σάκχαρο η αντικατάσταση ενός ή περισσότερων υδροξυλίων (όχι όμως του γλυκοζιτικού*)από αμινομάδα /- ες ή υποκατεστημένες αμινομάδα/-ες οδηγεί στο σχηματισμό ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΩΝ (Αμινοσακχάρων, Glucosamines, Amino modified- Sugars). 2 C C 3 -ακεκυλογλυκοζαμίνη *Με αντίδραση του ανωμερούς άνθρακα μιας ημιακετάλης με την ομάδα Ν-Η σχηματίζεται Ν-γλυκοζίτης. Οι Ν-γλυκοζίτες πουρινικών και πυριμιδικών βάσεων είναι δομικές μονάδες του RA και DA. Ο όρος «Αμινογλυκοζίτης» (Aminoglycoside) χρησιμοποιείται με τις εξής δύο έννοιες: 1) Μια ένωση που περιέχει αμινοσάκχαρα συνδεδεμένα με γλυκοζιτικό δεσμό. 2) Ομάδα αντιβιοτικών, όπως η στρεπτομυκίνη με δράση συνήθως έναντι των gram-αρνητικών βακτηρίων.

6 Υδρόλυση γλυκοζιτών Οι γλυκοζίτες είναι μια κατηγορία μορίων στην οποία, ένα μόριο σακχάρου είναι συνδεδεμένο με ένα μόριο που δεν έχει δομή σακχάρου το «μη-σάκχαρον". Ο γλυκοζιτικός δεσμός μπορεί να υδρολυθεί χημικά ή ενζυμικά hydrolases- παρέχοντας δύο τμήματα το «γλυκόν, glycone» που είναι το τμήμα του σακχάρου και το «άγλυκον, aglycon or genin». Η χημική υδρόλυση δεν είναι στερεοειδική αντίδραση, ενώ η ενζυμική είναι και τοποεκλεκτική και στερεοεκλεκτική αντίδραση. Οι γλυκοζίτες είναι ευαίσθητοι σε όξινο περιβάλλον και σε ορισμένες περιπτώσεις και σε βασικό. Γενικά, η ευαισθησία στα οξέα αποδίδεται στο τμήμα του σακχάρου (γλυκόν) ενώ στο βασικό περιβάλλον στο (άγλυκον) τμήμα. Για παράδειγμα, το φάρμακο Digoxin προέρχεται από το φυτό Digitalis lanata, το «άγλυκον» τμήμα της δραστικής του οποίου, Digoxigenin, προκαλεί αύξηση των καρδιακών παλμών και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας:

7 Ανθοκυανίνες Από την υδρόλυση ορισμένων γλυκοζιτών, λαμβάνονται ως «άγλυκον» τμήμα παράγωγα Φλαβονοειδών (Flavus= κίτρινος, βιολογικά δραστικά μόρια) χαρακτηριζόμενα ως ανθοκυανίνες (άνθος+κυανός): Οι ανθοκυανίνες είναι άοσμες, υδατοδιαλυτές φυσικές χρωστικές ουσίες που υπάρχουν σε ιστούς ορισμένων φυτών (φύλλα, μίσχους, ρίζες, άνθη, καρπούς) και εμφανίζονται ως κόκκινες, μοβ, μπλε ουσίες ανάλογα με το p συνεπώς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως δείκτες. Μετά από έρευνες σε χρωστικές φρούτων, όπως πχ τα μούρα που είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, αποδόθηκε στις αυτές αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές δράσεις καθώς και βιολογική δραστικότητα έναντι ορισμένων ασθενειών όπως καρκίνος, διαβήτης, νευρολογικές παθήσεις βακτηριακές λοιμώξεις, φλεγμονές κλπ. Οι ανθοκυανίνες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην αναγνώριση γενετικώς τροποποιημένων υλικών.

8 Πολυσακχαρίτες Γλυκάνια- (Polysaccharides) Είναι πολυμερή συμπυκνώσεως μονοσακχάρων γραμμικής ή και διακλαδωτικής δομής συνεπώς, είναι υδατάνθρακες, στους οποίους δεκάδες, εκατοντάδες ή και χιλιάδες μόρια απλών σακχάρων συνδέονται μέσω γλυκοζιτικών δεσμών. Με όξινη ή ενζυμική υδρόλυση οι πολυσακχαρίτες διασπώνται στα βασικά δομικά τους συστατικά. Επειδή δεν υπάρχουν ελεύθερα ανωμερικά υδροξύλια, εκτός από αυτό του άκρου της πολυμερικής αλυσίδας, οι πολυσακχαρίτες δεν είναι αναγωγικά σάκχαρα. Δεν έχουν γλυκιά γεύση. Δεν εμφανίζουν πολυμορφισμό. Διακρίνονται, ανάλογα με τη σύστασή τους, σε ομοπολυσακχαρίτες (άμυλο, κυτταρίνη) το μόριο των οποίων αποτελείται από ένα είδος απλού σακχάρου, και σε ετεροπολυσακχαρίτες (ημικυτταρίνες, κόμμεα) το μόριο των οποίων αποτελείται από δύο ή περισσότερα συστατικά. Το συστηματικό τους όνομα προκύπτει από το όνομα του μονοσακχαρίτη από τον οποίο προέρχονται με αντικατάσταση της κατάληξης όζη από την κατάληξη -ανη (γλυκόζη-γλυκάνη). Οι περισσότερο σημαντικοί φυσικοί πολυσακχαρίτες είναι τα βιο-πολυμερή της γλυκόζης, [(C ) n, κυτταρίνη, άμυλο που είναι οι πλέον διαδεδομένοι πολυσακχαρίτες στη φύση και το γλυκογόνο.

9 Κυτταρίνη (cellulose) Η κυτταρίνη είναι ένας πολυσακχαρίτης, γραμμικής αλυσίδας, αποτελούμενος από μόρια D-γλυκόζης [(C ) n, δομή πυρανόζης] ενωμένα με β-1,4-γλυκοζιτικούς δεσμούς. Αποτελεί βασικό και ομοιόμορφο συστατικό των φυτικών κυττάρων (cellulose, cell=κύτταρο). Οι δομικές μονάδες της γλυκόζης που κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες ως , διατάσσονται σε παράλληλα επίπεδα συγκρατούμενα με δεσμούς υδρογόνου μεταξύ των υδροξυλίων. Η δομή ανακλίντρου επιτρέπει σε όλους τους ογκώδεις υποκαταστάτες να ευρίσκονται σε ισημερινή θέση. Διασπάται (υδρολύεται) από ένζυμα (κυττάσες) τα οποία δεν υπάρχουν στον άνθρωπο και τα σαρκοφάγα. Η πλήρης διάσπαση οδηγεί σε D-γλυκόζη. Διαθέτει άμορφες και κρυσταλλικές περιοχές, είναι υγροσκοπική, διαλύεται σε 2 S 4, Cl, 3 P 4. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή χάρου και χαρτονιού. Δίνει παράγωγα, μέσω των υδροξυλίων, κυρίως εστέρες & αιθέρες με σημαντικές εφαρμογές. o Οι τρινιτρικοί εστέρες (τρινιτροκυτταρίνη) είναι ισχυρά εκρηκτικά. o Οι μονο- & δι- νιτρικοί εστέρες μπορεί να οδηγήσουν σε τεχνητό μετάξι, άκαπνη πυρίτιδα, σελιλόιντ, κολλόδιο κλπ. Κυτταρίνη 1,4 -Ο-(β-D-γλυκοπυρανοζιτικό) πολυμερές C 2 C 2 C 2 n-2 Μη αναγώμενο άκρο n-2 Aναγώμενο άκρο

10 Άμυλο (Starch) Το άμυλο, η λευκή άοσμη και άγευστη πούδρα που αποτελεί την πιο κοινή πηγή υδατανθράκων της διατροφής του ανθρώπου, είναι ένας πολυσακχαρίτης αποτελούμενος από μεγάλο αριθμό μορίων γλυκόζης ενωμένων με γλυκοζιτικούς δεσμούς. Παράγεται από τα πράσινα φυτά κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, παρουσία χλωροφύλλης και λειτουργεί ως αποθήκη ενέργειας. Είναι αδιάλυτο στο ψυχρό νερό και την αλκοόλη. Συνίσταται από δύο συστατικά την αμυλόζη και την αμυλοπηκτίνη τα οποία μπορούν να διαχωριστούν με επίδραση βουτυλικής αλκοόλης. Άμυλο υπάρχει σε δημητριακά, πατάτες, καρότα, παντζάρια, καλαμπόκι και ρύζι. Το σχήμα και το μέγεθος των αμυλόκοκκων είναι χαρακτηριστικό της προέλευσης του αμύλου. Το ένζυμο αμυλάση διασπώντας τους γλυκοζιτικούς δεσμούς, αποικοδομεί το σάκχαρο σε υδατάνθρακες μικρότερης αλυσίδας και τελικά σε γλυκόζη. Η α- αμυλάση (στο σάλιο και το παγκρεατικό υγρό) παρουσία ασβεστίου διασπά ταχύτατα το άμυλο σε τυχαία σημεία υδρολύοντας τους α-1,4-γλυκοζιτικούς δεσμούς. Η β-αμυλάση (απαντάται σε φυτά, βακτήρια & μύκητες) δρα μόνο από το μη αναγωγικό άκρο της αλυσίδας και διασπά το άμυλο κάθε δύο δακτυλίους, οδηγώντας στο δισακχαρίτη μαλτόζη ως αποκλειστικό προϊόν (εμφάνιση καφέ χρώματος στα ώριμα φρούτα). Το άμυλο χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων και στο κολλάρισμα χάρτου και υφασμάτων. Κατά την επεξεργασία του αμύλου με φυσικές, ενζυματικές και χημικές μεθόδους προκύπτει το «τροποποιημένο άμυλο» που χρησιμοποιείται ως γαλακτωματοποιητής, ως έκδοχο σε φαρμακευτικά σκευάσματα και ως παράγοντας δέσμευσης στη βιομηχανία χάρτου. Χαρακτηριστικά της αμυλόζης: Αποτελεί περίπου το 20% κ.β. Βρίσκεται στο εσωτερικό των κόκκων Γραμμική σύνδεση 1000 και πλέον μορίων D-γλυκόζης, μέσω α-1,4-γλυκοζιτικών δεσμών Μοριακό βάρος έως Σχηματίζει κολλώδη μάζα με ζεστό νερό Κυανή χρώση με επίδραση ιωδίου Με επίδραση του ενζύμου β-αμυλάσης σχηματίζεται πλήρως και αποκλειστικά (+)-μαλτόζη Χαρακτηριστικά της αμυλοπηκτίνης: Αποτελεί περίπου το 80% κ.β. Βρίσκεται στο περίβλημα των κόκκων Διακλαδισμένη σύνδεση μορίων μέσω α-1,4 και α-1,6-γλυκοζιτικών δεσμών που οδηγεί σε μερικές εκατοντάδες μικρού μήκους αλύσων, ως 30 μονάδων D-γλυκόζης Μοριακό βάρος από έως Τελείως αδιάλυτη στο ζεστό νερό Καστανή χρώση με ιώδιο Με επίδραση του ενζύμου β-αμυλάσης μόνο το 50% οδηγεί σε (+)-μαλτόζη το υπόλοιπο χαρακτηρίζεται ως δεξτρίνη (υδατάνθρακας χαμηλού ΜΒ)

11 Γλυκογόνο Το γλυκογόνο είναι ένας πολυσακχαρίτης (διακλαδισμένο βιοπολυμερές) που αποτελεί την κύρια μορφή αποθήκευσης της γλυκόζης στον άνθρωπο και τα ζώα. Ως δομή και λειτουργία αντιστοιχεί με το άμυλο των φυτών. Το γλυκογόνο: Διαθέτει α-1,4 και 1,6-γλυκοζιτικούς δεσμούς που οδηγούν σε μακρές ευθύγραμμες αλυσίδες με πολλές διακλαδώσεις Η σύνθεση του (γλυκογένεση) ενεργοποιείται από την ινσουλίνη Λειτουργεί ως αποθήκη ενέργειας η οποία μπορεί να καλύψει γρήγορα αιφνίδιες ανάγκες του οργανισμού σε γλυκόζη. Στα σπονδυλωτά το γλυκογόνο αποθηκεύεται στους μυς και το ήπαρ Παρέχει άμεσα διαθέσιμη ενέργεια η οποία όμως εξαντλείται εύκολα. (Άλλος τρόπος αποθήκευσης ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα είναι μέσω τριγλυκεριδίων. Η ενέργεια που αποθηκεύεται ως λίπος είναι πολύ μεγαλύτερη αυτής που αποθηκεύεται στους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες). o Η αποθήκευση ενέργειας αναφέρεται ως αναβολισμός o Όταν οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού είναι αυξημένες και δεν καλύπτονται από τη διαθέσιμη ενέργεια τότε χρησιμοποιείται η αποθηκευμένη ενέργεια (καταβολισμός) o Ο ενεργειακός καταβολισμός (γλυκογονόλυση) πραγματοποιείται στους μυς, το ήπαρ και τα λιποκύτταρα, με διάσπαση του γλυκογόνου (ή τριγλυκεριδίων) σε απλούστερες ενώσεις o Η γλυκογονόλυση ελέγχεται από τις ορμόνες γλυκαγόνη και αδρεναλίνη C 2 2 C Γλυκογόνο C 2 C 2 C

12 Σύνθεση Πεπτιδίων Πεπτίδια είναι μακρές μοριακές αλυσίδες αμινοξέων από τις οποίες συνίστανται οι πρωτεΐνες. Η πεπτιδική σύνθεση συνίσταται στην παρασκευή πεπτιδίων με συγκεκριμένη αλληλουχία αμινοξέων με τη δημιουργία διαδοχικών πεπτιδικών δεσμών μεταξύ των επιθυμητών αμινοξέων. Η δυσκολία συνίσταται στη διασφάλιση της σωστής ακολουθίας αμινοξέων. Τα συνθετικά πεπτίδια χρησιμοποιούνται ως βιοδραστικά συστατικά για διάγνωση ή θεραπεία. Τα στάδια που ακολουθεί η σύνθεση είναι τα εξής: Στάδιο 1: Προστασία αμινομάδας με κατάλληλη ομάδα Α-. Στάδιο 2: Ενεργοποίηση του καρβοξυλίου του Ν-προστατευμένου αμινοξέος. Στάδιο 3: Αντίδραση μεταξύ του ενεργοποιημένου καρβοξυλίου και της αμινομάδας του άλλου αμινοξέος. Στάδιο 4: Απομάκρυνση της ομάδας προστασίας Α-. Κατά την ιστορική μέθοδο σύνθεσης πεπτιδίων των M. Bergmann & Λ. Ζέρβα, 1932, η προστασία της αμινομάδας επιτυγχάνεται με αντίδραση ενός αμινοξέος με καρβοβενζοξυχλωρίδιο, PhC 2 CCl, ενώ η ενεργοποίηση πραγματοποιείται δια της μετατροπής του στο αντίστοιχο χλωρίδιο. Τέλος, η απομάκρυνση της προστατευτικής ομάδας πραγματοποιείται με συνθήκες που δεν θίγουν τον πεπτιδικό δεσμό πχ καταλυτική υδρογόνωση.

13 Σχετικά πρόσφατα έχουν προταθεί τεχνικές σύνθεσης σε στερεά φάση με χρήση κατάλληλων πολυμερών και υψηλή απόδοση. Τα στάδια που ακολουθούνται είναι τα ακόλουθα: Στάδιο 1: Πρόσδεση του αμινοξέος στο πολυμερές Το αμινοξύ αντιδρά με κατάλληλο μόριο χαρακτηριζόμενο ως παράγοντας συναρμογής (linkage agent) ώστε να προστεθεί στο στερεό πολυμερές. Με τον τρόπο αυτόν το ένα άκρο του παράγοντα συναρμογής συνδέεται με το αμινοξύ ενώ το άλλο άκρο του συνδέεται με το πολυμερές. Στάδιο 2: Προστασία αμινοξέος Το αμινοξύ διαθέτει ένα άκρο με βασική και ένα άκρο με όξινη ομάδα. Για να μην αντιδράσουν αυτές οι ομάδες μεταξύ τους μια από τις δύο δεσμεύεται ώστε να καταστεί ανενεργός. Στάδιο 3: Αντίδραση προστατευμένου και προσδεδεμένου στο πολυμερές αμινοξέος Το προστατευμένο αμινοξύ αντιδρά με το προσδεδεμένο στο πολυμερές αμινοξύ σχηματίζοντας πεπτιδικό δεσμό. Στάδιο 4: Απομάκρυνση ομάδας προστασίας και επανάληψη της διαδικασίας Η ομάδα προστασίας απομακρύνεται από το άκρο του αμινοξέος ώστε αυτό να αντιδράσει με το επόμενο αμινοξύ που θα προστεθεί. Το νέο οξύ προστατεύεται (Στάδιο 2) και ο κύκλος επαναλαμβάνεται ώστε να σχηματιστεί το κατάλληλο πεπτίδιο. Στάδιο 5: Σχάση δεσμού μεταξύ αντιδραστηρίου συναρμογής και αμινοξέος Με χρήση κατάλληλων αντιδραστηρίων τα οποία δεν θίγουν τον πεπτιδικό δεσμό ή τις ομάδες του πεπτιδίου ο δεσμός αντιδραστηρίου συναρμογής και αμινοξέος υφίσταται ρήξη. Για την προστασία των αμινοξέων χρησιμοποιούνται συνήθως η φθορενυλ-μεθοξυ-καρβονυλο- ομάδα (Fmoc-), ως Fmoc-Cl και τριτοταγής βουτοξυ-καρβονυλο-ομάδα t-boc- ως Boc 2. Η ομάδα Fmocαπομακρύνεται με χρήση της δευτεροταγούς αμίνης πιπεριδίνης ενώ η ομάδα Boc- απομακρύνεται με χρήση τριφθοροξικού οξέος.

14 Σύνθεση Νουκλεοζιτών Σε έναν Νουκλεοζίτη (ucleoside) αναπτύσσεται Ν-γλυκοζιτικός δεσμός μεταξύ του C-1 της δεοξυριβόζης ή της ριβόζης και του Ν-9 μιας πουρίνης ή του Ν-1 μιας πυριμιδίνης (βάση + δεοξυριβόζη ή βάση + ριβόζη). Στα μονοφωσφορικά-νουκλεοτίδια (nucleotides monophosphates) αναπτύσσεται εστερικός δεσμός μεταξύ του C-5 της δεοξυριβόζης (ή ριβόζης) και του φωσφορικού οξέος (βάση+(δεοξυ)ριβόζη+ρ). Νουκλεοζίτες Ετεροκυκλική Βάση C 2 4 C Ετεροκυκλική Βάση C Δεοξυριβόζη Ριβόζη 3 2 Y αδενοσίνη 2 γουανοσίνη 2 2 κυτιδίνη θυμιδίνη ουριδίνη δεοξυαδενοσίνη 2 -δεοξυγουανοσίνη 2 2 -δεοξυκυτιδίνη Νουκλεοτίδια Ετεροκυκλική Βάση Ετεροκυκλική Βάση 5 C Y 1 P - P 5 - C 2 4 φωσφορικό οξύ 3 2 Y 1

15 Η σύνθεση νουκλεοζιτών περιλαμβάνει την πυρηνόφιλη προσβολή μιας εκ των ετεροκυκλικών βάσεων στο σάκχαρο: LG + - u LG - U R R R R R R + :Base R R R Base Μια απλή ήπια και με πολύ καλή απόδοση μέθοδος σύνθεσης νουκλεοζιτών είναι η αντίδραση SJ (silil-ilbert- Johnson reaction ή Vorbruggen reaction) η οποία εξελίσσεται παρουσία οξέος Lewis: TMS Bz Bz TMS + Bz Ac 1. SnCl 4, Cl(C 2 ) 2 Cl 2. ac 3, 2 Bz Bz Bz

16 Λιπίδια (Lipids) Τα λιπίδια αποτελούν μια ετερογενή τάξη φυσικών προϊόντων, τα οποία δεν καθορίζονται από διακριτές λειτουργικές ομάδες αλλά μάλλον από κοινές ιδιότητες διαλυτότητας. Τα λιπίδια είναι όλα αδιάλυτα στο νερό, ενώ έχουν μεγάλη διαλυτότητα σε οργανικούς διαλύτες, όπως αιθέρα, χλωροφόρμιο, βενζόλιο και ακετόνη. Τερπένια (Terpens) Τα τερπένια είναι σχετικά μικρά οργανικά μόρια που ανήκουν στην κατηγορία των λιπιδίων (αδιάλυτα στο νερό εξαιρετικά διαλυτά στην αλκοόλη), εμφανίζουν ποικιλομορφία δομής και αποτελούν το κύριο συστατικό των αιθέριων ελαίων. Τα αιθέρια έλαια βρίσκονται στους ελαιογόνους αδένες των φυτών, είναι κατά το πλείστον, άχρωμα υγρά τα οποία σε θερμοκρασία βρασμού ( C) αποδίδουν χαρακτηριστικό άρωμα. Στα αιθέρια έλαια έχουν αποδοθεί, αντιβακτηριακές, αντιικές, αντιμυκητικές, αναλγητικές, αντισηπτικές, επουλωτικές, χαλαρωτικές, αντικαταθληπτικές ιδιότητες. Επίσης έχουν εντομοκτόνο, απωθητική και αποσμητική δράση. Εκτός από τα φυτά (άνθη, ρητίνες, ξύλινος ιστός), τερπένια έχουν εντοπιστεί στις εκκρίσεις εντόμων αλλά και ανώτερων ζώων. Τα τερπένια εκπέμπονται από τα δένδρα, υπό μορφή νεφών, όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, γεγονός που επιτρέπει και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του δάσους. Η ονομασία τερπένιο (terpene) προέρχεται από τη λέξη τερεβινθίνη κοινώς νέφτι (turpentine). Ορισμένα τερπένια είναι υδρογονάνθρακες (C 5 8 )n, n = 2, 3, 4 κλπ. θεωρούνται ως πολυμερή του ισοπρενίου. Η θεωρία που προτάθηκε από το Leopold Ruzicka, αναφέρει ότι τα τερπένια προέρχονται από την συνένωση κεφαλήςουράς (C1 με C4) του 2-μεθυλο-1,3-βουταδιενίου (ισοπρενίου): 1 C C C C C 2 Ισοπρένιο 1 Ισοπρένιο 1 o 4 1 Ισοπρένιο 2o 4 Μυρκένιο (αιθέριο έλαιο δάφνης) 1 4 α-πινένιο (ένα από τα συστατικά του τερεβινθελαίου) Σήμερα γνωρίζουμε τη δομή χιλιάδων τερπενίων, μερικά από αυτά είναι υδρογονάνθρακες, άλλα περιέχουν άτομα οξυγόνου, άλλα είναι μόρια ανοιχτής αλυσίδας και άλλα περιέχουν δακτυλίους. Όλα τα τερπένια σχετίζονται μεταξύ τους, ανεξάρτητα από τις εμφανείς δομικές διαφορές τους.

17 Στη φύση τα τερπένια βιοσυντίθενται μέσω δύο ισοδυνάμων του ισοπρενίου. Α) Του πυροφωσφωρικού ισοπεντενύλιου, 2 C=C(C 3 )C 2 C 2 6 P 2, το οποίο προέρχεται από το μεβαλονικό οξύ, C 2 C 2 C(C 3 )()C 2 C, το ανιόν του οποίου έχει τεράστια βιολογική σημασία και το οποίο με τη σειρά του προκύπτει από συνδυασμό τριών μορίων οξικού οξέος και Β) του πυροφωσφωρικού διμεθυλαλλύλιου: Πυροφωσφορικό διμεθυλαλλύλιο C 2 PP + C 2 PP C 2 PP : 2 C 2 -PP Λιμονένιο Πυροφωσφορικό γερανύλιο πρόδρομη ένωση βιοσύνθεσης μονοτερπενίων C 2 Γερανιόλη Η ταξινόμηση τερπενίων πραγματοποιείται με βάση των αριθμό των ισοπρενικών μονάδων από τις οποίες αποτελούνται: o Μονοτερπένια (2 μονάδες ισοπρενίου, 10 άτομα άνθρακα) γερανιόλη (μήλο, κεράσια), λιμονένιο (εσπεριδοειδή), τερπινεόλη (κωνοφόρα) o Σεσκιτερπένια (3 μονάδες ισοπρενίου, 15 άτομα άνθρακα) α-καριοφυλένιο (λυκίσκος), φαρνεσένιο (μήλο), φαρνεσόλη (ακακία) o Διτερπένια (4 μονάδες ισοπρενίου, 20 άτομα άνθρακα) καφεστόλη (καφές) o Σεστερτερπένια (5 μονάδες ισοπρενίου, 25 άτομα άνθρακα) γερανυλ-φαρνεσόλη (χαμομήλι) o Τριτερπένια (6 μονάδες ισοπρενίου, 30 άτομα άνθρακα) σκουαλένιο (ελαιόλαδο, φύτρο σιταριού, από αυτό προκύπτουν η λανοστερόλη και η κυκλοαρτενόλη πρόδρομοι των στεροειδών) Από τις 4 δομικές μονάδες (διτερπένια) και μετά οι αντίστοιχες ενώσεις χαρακτηρίζονται ως πολυτερπένια. το καουτσούκ (cis-πολυϊσοπρένιο) και η γουταπέρκα (trans- πολυϊσοπρένιο) με πλήθος εφαρμογών κυρίως στον τομέα μονωτικών, ελαστικών αλλά και κατασκευών εργαλείων.

18 Ημιτερπένια (emiterpenes) Ημιτερπένιο θεωρείται το ισοπρένιο. Οξυγονούχα παράγωγα του (ημιτερπενοειδή) είναι η πρενόλη που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιεία και το ισοβαλερικό οξύ που λειτουργεί ως κατασταλτικό. Τερπενοειδή (terpenoids) Ως τερπενοειδή αναφέρονται από ορισμένους συγγραφείς, (οι άλλοι τα εντάσσουν στα τερπένια) τα χημικώς τροποποιημένα τερπένια. Οι αναδιαμόρφωση της δομής των τερπενίων μπορεί να προκύψει με οξείδωση, αναδιάταξη του ανθρακικού σκελετού κλπ. Με την ένταξη των τερπενοειδών διευρύνεται σημαντικά οι κατηγορία των τερπενικών ενώσεων και μπορεί να περιλάβει τις βιταμίνες Α, Δ, Ε και Κ, αλκοόλες όπως η πατσουλική και ενώσεις με πολυκυκλικές δομές οι οποίες απαντώνται σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες έμβιων όντων. Τα τερπενοειδή χρησιμοποιούνται για τις αρωματικές τους ιδιότητες (μυρωδιά ευκάλυπτου, γεύση κανέλας, γαρύφαλλου, τζίντζερ) αλλά και για τις φαρμακευτικές τους λειτουργίες (αντινεοπλασματικά, αντιβακτηριακά).

19 Στεροειδή Τα στεροειδή είναι πολυκυκλικά οργανικά μόρια με μεγάλο βιοχημικό και ιατρικό ενδιαφέρον. Η βασική δομή των στεροειδών συνίσταται από τέσσερεις αλειφατικούς, συμπυκνωμένους δακτυλίους, τρείς εξαμελείς, οριζόμενους ως A, B, C και ένα πενταμελή D. Συγκεκριμένα, ο βασικός ανθρακικός σκελετός έχει τη δομή του περυδρο-1,2-κυκλοπεντανοφαινανθρένιου. Συχνά στους C-10 & C-13 υπάρχουν ομάδες μεθυλίου ενώ στον C-17 υφίσταται αλυσίδα αλκυλίου. Οι δακτύλιοι A & B μπορεί να είναι είτε cis- είτε trans- (δύο ομάδες στεροειδών), ενώ οι δακτύλιοι B & C και C & D, συνήθως είναι trans: Τα στεροειδή μπορεί να είναι φυσικά προϊόντα παραγόμενα από το ανθρώπινο σώμα επινεφρίδια-, τα ζώα, τους μύκητες και τα φυτά. Από τις λειτουργικές ομάδες που είναι παρούσες στους δακτυλίους και την κατάσταση οξείδωσης τους προκύπτει διάκριση των στεροειδών. Στερόλες είναι μορφές στεροειδών όπου στη θέση-3, υπάρχει η ομάδα του υδροξυλίου (ΟΗ). Τα εκατοντάδες στεροειδή που βρίσκονται στα ζώα, τους μύκητες και τα φυτά σχηματίζονται στα κύτταρα από τις στερόλες -λανοστερόλη- (ζώα και μύκητες) και κυκλοαρτενόλη (φυτά). Οι στερόλες αυτές προέρχονται από την κυκλοποίηση του τριτερπενίου σκουαλενίου: P P P P - P P Σκουαλένιο Λανοστερόλη

20 Τα στεροειδή μπορούν να ταξινομηθούν α) ανάλογα με τον αριθμό ατόμων άνθρακα του μορίου: 18 άτομα άνθρακα (εστραδιόλη), 19 άτομα άνθρακα (τεστοστερόνη), 21 άτομα άνθρακα (προγεστερόνη), 24 άτομα άνθρακα (χολικό οξύ), 27 άτομα άνθρακα (χοληστερόλη). β) ανάλογα με την προέλευση τους: έντομα (εκδυστερόνη), σπονδυλωτά (στεροειδείς ορμόνες, χοληστερόλη), φυτά (φυτοστερόλη), μύκητες (εργοστερόλη) Στο εργαστήριο έχουν συντεθεί στεροειδή όπως: η πρεδνιζολόνη και η μεθυλο πρεδνιζολόνη.

21 Ορμόνες (ormones) Οι ορμόνες (από τη λέξη ορμή) είναι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από ένα κύτταρο ή παράγονται από όργανα και ειδικούς αδένες (ενδοκρινείς αδένες), κυκλοφορούν στο αίμα και συντονίζουν πολλές δραστηριότητες του οργανισμού. Η δράση τους συνήθως είναι ρυθμιστική ενώ η παραγωγή τους μεταβάλλεται ανάλογα με την ώρα της ημέρας (κυκλική έκκριση). Μικρή ποσότητα ορμονών μπορεί να έχει σημαντικές και ποικίλες επιπτώσεις στον οργανισμό. Η μελατονίνη (εκκρίνεται από την επίφυση) και επηρεάζει την ανάγκη ανάπαυσης-ύπνου, η μελανίνη (υπόφυση) επηρεάζει το χρώμα του δέρματος, η θυροξίνη (θυρεοειδής) επιδρά στην ανάπτυξη, η ινσουλίνη (πάγκρεας) ρυθμίζει το σάκχαρα, η κορτιζόνη (επινεφρίδια) έχει επίπτωση στο άγχος. Υπάρχουν ορμόνες που σχετίζονται με την αίσθηση ευτυχίας: ενδορφίνες, ντοπαμίνη, τριπτοφάνη, κολίνη, σερετονίνη. Εκτός από τους πολυκύτταρους οργανισμούς, ορμόνες παράγονται και από τα φυτά (φυτορμόνες). Ανάλογα με τον τρόπο δράσης και λειτουργίας τους οι ορμόνες μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: 1) Ορμόνες που δεν εισέρχονται στο κύτταρο o Αμινικές (μονοαμίνες), π.χ. θυροξίνη o Πεπτιδικές (πρωτεΐνες-πεπτίδια), π.χ. ινσουλίνη Οι ορμόνες προσδένονται σε υποδοχείς της κυτταρικής μεμβράνης και ενεργοποιούν τα ένζυμα για τη λειτουργία του κυττάρου. Η επίδραση τους πραγματοποιείται σχεδόν άμεσα διότι τα ένζυμα ήδη υφίστανται. 2) Ορμόνες που εισέρχονται στο κύτταρο o Στεροειδείς, π.χ. οιστρογόνα Οι ορμόνες αυτές είναι μικρά μόρια της κατηγορίας των λιπιδίων. Εισέρχονται στο κύτταρο, στο κυτταρόπλασμα προσδένονται σε υποδοχείς και το σύμπλεγμα αυτό εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου, ώστε να ενεργοποιηθεί η σύνθεση πρωτεϊνών. Η εξέλιξη της διαδικασίας αυτής απαιτεί την παρέλευση κάποιου χρόνου συνεπώς, δεν πραγματοποιείται άμεσα. Χρήση ορμονών Η κύρια χρήση ορμονών και παραγώγων τους είναι η φαρμακευτική: Αμινικες-Πεπτιδικές-Πρωτεϊνικές: Θυροξίνη (λεβοθυροξίνη) για υποθυρεοειδισμό, ινσουλίνη για διαβητικούς Στεροειδείς: Υδροκορτιζόνη, μεθυλπρεδνιζολόνη για αυτοάνοσα νοσήματα. Δομή και δράση ορισμένων αμινών Ντοπαμίνη o Ανήκει στις κατεχολαμίνες o Προέρχεται από το αμινοξύ τυροσίνη o Προκαλεί απόλαυση και καλή διάθεση o Έλλειψη της προκαλεί εκφύλιση νευρώνων

22 Σερετονίνη Είναι μονοαμίνη, ή έλλειψη της προκαλεί κατάθλιψη Ακετυλχολίνη Εστέρας οξικού οξέος και χολίνης, νευροδιαβιβαστής, η έλλειψη της προκαλεί μυοπάθεια. Προσταγλαδίνη D2 Οι προσταγλαδίες είναι λιπιδικές ενώσεις που διαθέτουν 15 άτομα άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου πενταμελούς δακτυλίου. Διαταραχές στην ύπαρξη της προσταγλαδίνης D2, συνδέονται με εμφάνιση αλλεργικών ασθενιών και τριχόπτωσης

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Υ ΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι υδατάνθρακες έχουν ευρεία διάδοση στη φύση, συνιστώντας τα /4 του βιολογικού κόσµου. Οι υδατάνθρακες σχηµατίζονται στα φυτά µε τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία(Γενικής(Παιδείας Β Λυκείου

Βιολογία(Γενικής(Παιδείας Β Λυκείου Βιολογία(Γενικής(Παιδείας Β Λυκείου Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D Arc 2011-2012 Δημοσθένης Καρυοφύλλης email: dkariofi@e-biology.gr www.ibrain.gr Κεφ. 1 ο Χημική σύσταση του κυττάρου Χαρακτηριστικά των

Διαβάστε περισσότερα

νιαιου Λυκείου κή Κατευθυνση ΪΜΜΜί 4,- % ν ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ Α Ο Η Ν Α

νιαιου Λυκείου κή Κατευθυνση ΪΜΜΜί 4,- % ν ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ Α Ο Η Ν Α ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ νιαιου Λυκείου κή Κατευθυνση β ΪΜΜΜί Κ i I «ι ντί Η',, % ν ρ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ Α Ο Η Ν Α 4,- Βιοχημεία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΑΡΡΗΣ Φ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1 of 164 http://www.agrool.gr Το σύγγραµµα αυτό δεν φιλοδοξεί να καλύψει πλήρως τα αντικείµενα της κυτταρικής Βιολογίας και Μενδελιανής

Διαβάστε περισσότερα

«Μελέτη της Χρήσης Φυτικών Πολυφαινολών ως Αντιοξειδωτικών & Αντιμυκητιακών Παραγόντων σε Ζωοτροφές» Αρ. Κουπονιού:38592787 01 000113

«Μελέτη της Χρήσης Φυτικών Πολυφαινολών ως Αντιοξειδωτικών & Αντιμυκητιακών Παραγόντων σε Ζωοτροφές» Αρ. Κουπονιού:38592787 01 000113 «Μελέτη της Χρήσης Φυτικών Πολυφαινολών ως Αντιοξειδωτικών & Αντιμυκητιακών Παραγόντων σε Ζωοτροφές» Αρ. Κουπονιού:38592787 01 000113 VETHELLAS Α.Ε.Β.Ε. Υπεύθυνος έργου Δρ. Δημήτριος Καντάς Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβολισμός και Βιοενεργητική. [Τίτλος εγγράφου] ΣΠΥΡΟΣ Ξ. Β 2

Μεταβολισμός και Βιοενεργητική. [Τίτλος εγγράφου] ΣΠΥΡΟΣ Ξ. Β 2 Μεταβολισμός και Βιοενεργητική [Τίτλος εγγράφου] ΣΠΥΡΟΣ Ξ. Β 2 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 - Μεταβολισμός - Εισαγωγή Πολύ μεγάλο ρόλο στην λειτουργία ενός οργανισμού παίζει η ενέργεια και η κατάλληλη αξιοποίησή της.

Διαβάστε περισσότερα

Στη Χημεία Τροφίμων με την ευρεία θεώρηση περιλαμβάνονται η Ανάλυση Τροφίμων, η Βιοχημεία Τροφίμων και η Φυσικοχημεία Τροφίμων.

Στη Χημεία Τροφίμων με την ευρεία θεώρηση περιλαμβάνονται η Ανάλυση Τροφίμων, η Βιοχημεία Τροφίμων και η Φυσικοχημεία Τροφίμων. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Στοιχεία παραδόσεων Τα παρόντα είναι στοιχεία παραδόσεων για το μάθημα Χημεία Τροφίμων, 2013-14. Δεν συνιστούν σημειώσεις, αλλά απλά είναι αποτέλεσμα πρώτης επεξεργασίας. Αφορούν την ύλη της πρώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑ ΜΟΡΙΑ ΒΙΟΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Ol ΣΤΟΧΟΙ

ΑΛΛΑ ΜΟΡΙΑ ΒΙΟΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Ol ΣΤΟΧΟΙ 7 ΒΙΟΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΟΡΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 7.1 Υδατάνθρακες 7.2 Λίπη - έλαια - σαπούνια - απορρυπαντική δράση 7.3 Πρωτεΐνες 7.4 Πολυμερή - πλαστικά 7.5 Υφάνσιμες ίνες Ερωτήσεις - προβλήματα Ol ΣΤΟΧΟΙ Στο τέλος

Διαβάστε περισσότερα

2.4 ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. Οι οργανικές ουσίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς για τρεις κύριους λόγους:

2.4 ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. Οι οργανικές ουσίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς για τρεις κύριους λόγους: 2.4 ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Οι οργανικές ουσίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς για τρεις κύριους λόγους: (α) Αποτελούν βασικά δομικά συστατικά του σώματος (β) Εξυπηρετούν ενεργειακές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 1 Στόχοι ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 1. Να εξετάσουμε τις βασικές αρχές του μεταβολισμού των μακροθρεπτικών συστατικών.

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15. Ιωάννης Ρούσσης

Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15. Ιωάννης Ρούσσης Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15 Ενότητα Α Εισαγωγή στη Χημεία Τροφίμων, Εισαγωγή στη Διατροφή Ενότητα Β Συστατικά των Τροφίμων Ενότητα Γ Χημεία των διαφόρων Τροφίμων Ενότητα Δ Εισαγωγή στην

Διαβάστε περισσότερα

Αγρόκτημα Βελεστίνου Ε.Π.Ε.

Αγρόκτημα Βελεστίνου Ε.Π.Ε. «Παραγωγή Βιοδραστικού Παραδοσιακού Γιαουρτιού με Ενσωμάτωση Φυτικών Πολυφαινολών» Αρ. Κουπονιού: 69206003 01 000050 Αγρόκτημα Βελεστίνου Ε.Π.Ε. Υπεύθυνος έργου Δρ. Κων/νος Πετρωτός Εργαστήριο Μηχανικής

Διαβάστε περισσότερα

KEΦΑΛΑΙΟ 5ο ΒΙΟΜΟΡΙΑ και ΑΛΛΑ ΜΟΡΙΑ

KEΦΑΛΑΙΟ 5ο ΒΙΟΜΟΡΙΑ και ΑΛΛΑ ΜΟΡΙΑ KEΦΑΛΑΙΟ 5ο ΒΙΟΜΟΡΙΑ και ΑΛΛΑ ΜΟΡΙΑ 5.1. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Οδηγία: Στις παρακάτω ερωτήσεις (1-53) να βάλετε σε κύκλο το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Βιοµόρια είναι: α. τα µόρια

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΤΩΝ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΤΩΝ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΤΩΝ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ Πρωτογενής μεταβολισμός: Η μεταβολική δραστηριότητα που έχει ως αποτέλεσμα τη σύνθεση των

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων

Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων Αθανάσιος Λάνταβος (Καθηγητής) Αλεξάνδρα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΠΙΔΙΑ ΛΙΠΑΡΕΣ ΥΛΕΣ

ΛΙΠΙΔΙΑ ΛΙΠΑΡΕΣ ΥΛΕΣ ΛΙΠΙΔΙΑ ΛΙΠΑΡΕΣ ΥΛΕΣ Τα λιπίδια είναι μια χημικά ετερογενής ομάδα ενώσεων με έντονη υδροφοβικότητα. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν διαλύονται στο νερό (ή διαλύονται πολύ λίγο), ενώ είναι διαλυτά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΕΝΖΥΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΕΝΖΥΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΕΝΖΥΜΑ 2013 2 ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΕΝΖΥΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΕΝΖΥΜΑ Η Ενέργεια είναι δύσκολο να ορισθεί, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ως η ικανότητα επιτέλεσης έργου ή η αιτία

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ

2. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 2. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Για να διατηρηθεί η ζωή, να εξασφαλιστούν δηλαδή οι δομές και οι λειτουργίες της, χρειάζεται ενέργεια. Ο άνθρωπος εξασφαλίζει την απαραίτητη γι' αυτόν ενέργεια με τη διάσπαση

Διαβάστε περισσότερα

ÄÉÁÐÁÍÅÐÉÓÔÇÌÉÁÊÏ ÐÑÏÃÑÁÌÌÁ ÌÅÔÁÐÔÕ ÉÁÊÙÍ ÓÐÏÕÄÙÍ «ÐÉÓÔÏÐÏÉÇÓÇ ÁÃÑÏÔÉÊÙÍ ÐÑÏÚÏÍÔÙÍ ÐÏÉÏÔÇÔÁÓ» ÓÕÍÅÑÃÁÆÏÌÅÍÁ ÔÌÇÌÁÔÁ:

ÄÉÁÐÁÍÅÐÉÓÔÇÌÉÁÊÏ ÐÑÏÃÑÁÌÌÁ ÌÅÔÁÐÔÕ ÉÁÊÙÍ ÓÐÏÕÄÙÍ «ÐÉÓÔÏÐÏÉÇÓÇ ÁÃÑÏÔÉÊÙÍ ÐÑÏÚÏÍÔÙÍ ÐÏÉÏÔÇÔÁÓ» ÓÕÍÅÑÃÁÆÏÌÅÍÁ ÔÌÇÌÁÔÁ: ÄÉÁÐÁÍÅÐÉÓÔÇÌÉÁÊÏ ÐÑÏÃÑÁÌÌÁ ÌÅÔÁÐÔÕ ÉÁÊÙÍ ÓÐÏÕÄÙÍ «ÐÉÓÔÏÐÏÉÇÓÇ ÁÃÑÏÔÉÊÙÍ ÐÑÏÚÏÍÔÙÍ ÐÏÉÏÔÇÔÁÓ» ÓÕÍÅÑÃÁÆÏÌÅÍÁ ÔÌÇÌÁÔÁ: ÄÉÏÉÊÇÓÇÓ ÅÐÉ ÅÉÑÇÓÅÙÍ ÁÃÑÏÔÉÊÙÍ ÐÑÏÚÏÍÔÙÍ ÊÁÉ ÔÑÏÖÉÌÙÍ, ÐÁÍÅÐÉÓÔÇÌÉÏ ÄÕÔÉÊÇÓ ÅËËÁÄÁÓ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. «Συγκριτική μελέτη αντιοξειδωτικής δράσης αφεψημάτων από Ελληνικά βότανα in vitro»

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. «Συγκριτική μελέτη αντιοξειδωτικής δράσης αφεψημάτων από Ελληνικά βότανα in vitro» ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Εργαστήριο Χημείας-Βιοχημείας- Φυσικοχημείας Τροφίμων «Συγκριτική μελέτη αντιοξειδωτικής δράσης αφεψημάτων από Ελληνικά βότανα in vitro»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Υ ΑΤΟ ΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Υ ΑΤΟ ΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Υ ΑΤΟ ΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Σπουδαστές: ΜΠΑΛΙΟΥ ΦΑΝΗ ΦΕΛΕΜΕΓΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ)

ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ) ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ) Δημητριακά ή σιτηρά είναι αποξηραμένοι ώριμοι καρποί φυτών, και είναι από τα πιο σημαντικές πρώτες ύλες τροφίμων. Στις αναπτυγμένες (βιομηχανικές) χώρες, το ψωμί παρέχει στον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΑΚΗ ΠΑΥΛΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Α.Π.Θ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΜΕΘΟ ΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΜΕ ΥΓΡΗ ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΜΗΜΑ:Β 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Είναι γνωστό πως οποιοσδήποτε οργανισμός, για να λειτουργήσει χρειάζεται ενέργεια. Η ενέργεια αυτή βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Να προσλαμβάνουν με την τροφή τους ένα μικρό θερμιδικό πλεόνασμα, δηλαδή λίγο περισσότερες θερμίδες από αυτές που είναι απαραίτητες για τη συντήρηση του σωματικού τους βάρους. Να προτιμούν τα φυτικά (ακόρεστα)

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστημιο Κυπρου. Τμημα Βιολογικων Επιστημων

Πανεπιστημιο Κυπρου. Τμημα Βιολογικων Επιστημων Πανεπιστημιο Κυπρου Τμημα Βιολογικων Επιστημων Σημειωσεις μαθηματος ΒΙΟ101 Ιωάννης Κυρμιτζόγλου Αν. Καθ. Λεόντιος Κωστρίκης Λευκωσια, 2007-2008 Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Τ Ι Σ Σ Υ Γ Χ Ρ Ο Ν Ε Σ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Κ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΟΛΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΛΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΚΑΦΕΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΟΛΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΛΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΚΑΦΕΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΟΛΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΛΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15. Ιωάννης Ρούσσης

Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15. Ιωάννης Ρούσσης Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15 Ενότητα Α Εισαγωγή στη Χημεία Τροφίμων, Εισαγωγή στη Διατροφή Ενότητα Β Συστατικά των Τροφίμων Ενότητα Γ Χημεία των διαφόρων Τροφίμων Ενότητα Δ Εισαγωγή στην

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα Θεμάτων Βιολογίας Β' Λυκείου 2014-2015 Κεφάλαιο 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Τράπεζα Θεμάτων Βιολογίας Β' Λυκείου 2014-2015 Κεφάλαιο 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΓΗ_Β_ΒΙΟ_0_14306 Β6 (ΚΕΦ. 2, 3) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΙΙ. Στο φυτικό κύτταρο συνυπάρχουν δύο οργανίδια τα οποία διαθέτουν γενετικό υλικό και τα οποία σχετίζονται λειτουργικά, στο πλαίσιο δύο βασικών μεταβολικών διεργασιών.

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Εργασία Βιολογίας Καθηγητής: Πιτσιλαδής Β. Μαθητής: Μ. Νεκτάριος Τάξη: Β'2 Υλικό: Κεφάλαιο 3 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Την ενέργεια και τα υλικά που οι οργανισμοί εξασφαλίζουν από το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα