ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ AΝΕΠΑΡΚΗΣ ΙΣΤΙΚΗ ΑΙΜΑΤΩΣΗ. Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσαρουχά

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ AΝΕΠΑΡΚΗΣ ΙΣΤΙΚΗ ΑΙΜΑΤΩΣΗ. Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσαρουχά"

Transcript

1 ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ AΝΕΠΑΡΚΗΣ ΙΣΤΙΚΗ ΑΙΜΑΤΩΣΗ Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσαρουχά

2 AΝΕΠΑΡΚΗΣ ΙΣΤΙΚΗ ΑΙΜΑΤΩΣΗ Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσαρουχά Στην τελευταία ταξινόμηση της NANDA η νοσηλευτική διάγνωση Ανεπαρκής ιστική αιμάτωση έχει ταξινομηθεί ως αυτόνομη νοσηλευτική διάγνωση για κάθε τύπο της. Το παρόν σχέδιο νοσηλευτικής φροντίδας αφορά σε ανεπαρκή περιφερική ιστική αιμάτωση ασθενών που λαμβάνουν κατ οίκον νοσηλευτική φροντίδα. Α. ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΑΣΗ Α.1 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας στην Ευρώπη, δημιουργώντας έτσι μεγάλη κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση. Η στεφανιαία νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε μεγάλο ποσοστό ασθενών αλλά τα αγγειακά εγκεφαλικά, η νεφρική ανεπάρκεια, και επιπλοκές απο σοβαρή ισχαιμία των κάτω άκρων επίσης συμβάλουν στη μεγάλη θνησιμότητα. Αναγνωρίζεται ότι οι ασθενείς με νοσήματα των αρτηριών των κάτω άκρων θα καταλήξουν απο στεφανιαία νόσο, για αυτό πρέπει να αναγνωρίζονται και να αξιολογούνται. Η αθηροσκλήρυνση των περιφερικών αρτηριών αποτελεί μια χρόνια, βραδέως εξελισσόμενη κατάσταση που προκαλεί στένωση των αρτηριών. Ανάλογα με το βαθμό της στένωσης σε κάθε αγγείο, συμπτώματα ποικίλλης σοβαρότητας μπορούν να εμφανιστούν, ενώ πολλοί ασθενείς θα παραμείνουν ασυμπτωματικοί για όλη τους τη ζωή. Περιστασιακά, οξέα περιστατικά μπορούν να συμβούν, σχετιζόμενα συχνά με θρόμβωση, και/ή εμβολή και/ή απόφραξη μιας μεγάλης αρτηρίας. Α. 1.1 Επιδημιολογία Η επιδημιολογία των Νοσημάτων Περιφερικών Αρτηριών (ΝΠΑ) έχει διερευνηθεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και πολλών ευρωπαϊκών. Σε πρόσφατη μελέτη στη Σουηδία σε πληθυσμό ετών, η επίπτωση των ΝΠΑ ήταν 18% και της διαλείπουσας χωλότητας ήταν 7%. Τυπικά, το ένα τρίτο των ασθενών με ΝΠΑ είναι

3 συμπτωματικοί. H επίπτωση της κρίσιμης ισχαιμίας άκρων (ΚΙΑ) είναι πολύ μικρότερη- 0,4% σε εκείνους που είναι μεγαλύτεροι απο 60 ετών στη Σουηδική μελέτη. Η υπολογιζόμενη ετήσια επίπτωση της ΚΙΑ κυμαίνεται από 500 σε 1000 νέες περιπτώσεις ανα 1 εκαττομύριο πληθυσμού, με μεγαλύτερη επίπτωση σε ασθενείς με διαβήτη. Η συχνότητα των ΝΠΑ σχετίζεται ισχυρά με την ηλικία. Η επίδραση του φύλου δεν είναι σαφής, φαίνεται όμως ότι επίπτωση στα δύο φύλα εξισώνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία. Η ετήσια επίπτωση εκτεταμένων ακρωτηριασμών ανέρχεται σε 120 με 500 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο το χρόνο στο γενικό πληθυσμό. Α.1.2. Παράγοντες κινδύνου Οι παράγοντες κινδύνοι για τα ΝΠΑ είναι παρόμοιοι με εκείνους που περιλαμβάνονται στην αιτιολογία της στεφανιαίας νόσου και είναι οι τυπικοί παράγοντες κινδύνου για την αθηροσκληρυντική νόσο. Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται: το κάπνισμα, η δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, και η υπέρταση. Στα ΝΠΑ, το κάπνισμα έχει αναδειχθεί πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου σε αρκετές επιδημιολογικές μελέτες. Μάλιστα, φαίνεται να είναι δοσοεξαρτώμενος. Το κάπνισμα δε, φαίνεται να είναι σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου στα ΝΠΑ απο ότι στη στεφανιαία νόσο, και στις περισσότερες μελέτες, οι ασθενείς με χωλότητα είχαν ιστορικό καπνίσματος. Η διακοπή του καπνίσματος συνδέεται με μείωση του ποσοστού εμφάνισης της χωλότητας, που φθάνει τα επίπεδα των μη καπνιστών ένα χρόνο μετά τη διακοπή. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας κινδύνου εξαιρετικά σημαντικός στην εμφάνιση των ΝΠΑ, κυρίως για σοβαρές καταστάσεις όπως η γάγγραινα και τα έλκη.

4 Οι περισσότερες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της αρτηριακής υπέρτασης και της παρουσίας ΝΠΑ, παρότι η ερμηνεία αυτών των αποτελεσμάτων καθίσταται πολύ δύσκολη αφού η αρτηριακή πίεση περιλαμβάνεται στον ορισμό της νόσου(ο δείκτης βραχιονίου/σφυρών) και μπορεί να επηρεάσει το βαθμό της ισχαιμίας και την εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων. Στις περισσότερες μελέτες τα υψηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης και τα χαμηλά επίπεδα HDL σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΝΠΑ. Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με στεφανιαία νόσο, όπως η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ, και τα επίπεδα ομοκυστείνης του πλάσματος δεν έχουν συσχετιστεί επαρκώς με την εμφάνιση των ΝΠΑ. Σήμερα άλλοι γενετικοί παράγοντες και βιοδείκτες βρίσκονται υπό μελέτη. Α.1.3. Αξιολόγηση Λήψη ιστορικού Η λήψη ενός αξιόπιστου ιστορικού που να περιλαμβάνει τους παράγοντες κινδύνου και τις γνωστές συνοσυρρότητες είναι επιτακτική. Η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα όπως και το ιστορικό στεφανιαίας νόσου πρέπει να καταγράφονται. To ιστορικό πρέπει να περιλαμβάνει ανασκόπηση όλων των αγγειακών νόσων και των συμπτωμάτων τους: Οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου Συμπτώματα ενδεικτικά στηθάγχης Οποιαδήποτε διαταραχή βάδισης, π.χ κόπωση, πόνος, κράμπες, ή πόνος με εντοπισμό στο γλουτό, το μηρό, την κνήμη ή το άκρο πόδι, ειδικά εάν τα συμπτώματα υποχωρούν μετά απο ανάπαυση. Πόνος κατά την ανάπαυση εντοπισμένος στο κατώτερο μέρος του ποδιού που συνδέεται με κινήσεις ανόρθωσης ή κλίσης του ποδιού. Πληγές που δεν επουλώνονται εύκολα στα άκρα.

5 Έντονος πόνος των άνω άκρων, ειδικά αν σχετίζεται με ζάλη και ίλιγγο. Παροδικά ή μόνιμα νευρολογικά συμπτώματα. Ιστορικό υπέρτασης ή νεφρικής ανεπάρκειας. Μεταγευματικό κοιλιακό άλγος και διάρροια, ειδικότερα που σχετίζεται με την κατανάλωση τροφής και την απώλεια βάρους. Στυτική δυσλειτουργία. Η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού είναι απαράμιλλης σημαντικότητας στην αξιολόγησης της αγγειακής λειτουργίας ενός ασθενή. Παρόλα αυτά, πολλοί ασθενείς θα παραμείνουν ασυμπτωματικοί ή θα εμφανίζουν άτυπα συμπτώματα, ακόμα και σε περιπτώσεις προχωρημένης νόσου. Φυσική εξέταση Παρότι η φυσική εξέταση ως μόνη μέθοδος χαρακτηρίζεται από χαμηλή ευαισθησία, ειδικότητα και επαναληψιμότητα, μια συστηματική προσέγγιση είναι επιβεβλημένη. Πρέπει να περιλαμβάνει: Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια και καταγραφή της διαφοράς στις δυο μετρήσεις. Ακρόαση και ψηλάφηση των περιοχών των τραχηλικών και υπερκλείδιων κοιλοτήτων. Ψηλάφηση των σφυγμων στα άνω άκρα. Τα χέρια πρέπει να επισκοπούνται προσεχτικά. Κοιλιακή ψηλάφηση και ακρόαση σε διαφορετικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των πλευρών, της περιομφαλικής περιοχής και των λαγονίων. Ακρόαση των μηριαίων αρτηριών στη βουβωνική χώρα. Ψηλάφηση της μηραιαίας, της ιγνυακής, της ραχιαίας του ποδός και της οπίσθιας του ποδός περιοχής.

6 Τα πόδια πρέπει να να επισκοπούνται και να γίνεται καταγραφή του χρωματος, της θερμοκρασίας και της ακεραιότητας του δέρματος, όπως επίσης να καταγράφεται η παρουσία ελκών. Επιπρόσθετα ευρήματα ενδεικτικά ΝΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της τριχόπτωσης στην περιοχή της γάμπας και αλλαγές δέρματος πρέπει να σημειώνονται. Εργαστηρικός έλεγχος Ο στόχος της εργαστηριακής αξιολόγησης είναι ο εντοπισμός μείζωνων παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Υπερηχογραφικές μεθοδοι Σφυροβραχιόνιος δείκτης Ο σφυροβραχιόνιος δείκτης είναι ένας ισχυρός δείκτης καρδειαγγειακών νοσημάτων και αποτελεί προγνωστικό δείκτη καρδειαγγειακών επεισοδίων και θνησιμότητας. Χαμηλές τιμές του δείκτη (<0,90) είναι προγνωστικές αθηροσκλήρυνσης όπως η στεφανιαία νόσος και οι παθήσεις της καρωτίδας. Όταν η μέτρηση γίνεται με συσκευή Doppler τότε η μέθοδος είναι ανέξοδη και γρήγορη. Υπερηχογράφημα Duplex Το υπερηχογράφημα Duplex ειναι πλέον ευρέως διαδεδομένο για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη διάγνωση αγγειακών βλαβών. Αγγειογραφία Κατά το παρελθόν η ψηφιακή αγγειογραφία αποτελούσε τη μέθοδο εκλογής για την απεικόνιση των αγγείων. Δεδομένου όμως της παρεμβατικής φύσης της μεθόδου, έχει αντικατασταθεί από άλλες μεθόδους λιγότερο επεμβατικές και τώρα χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά σε διαδικασίες ενδαγγειακής πρόσβασης. CT αγγειογραφία Η CT αγγειογραφία παρέχει μεγαλύτρη ευκρίνεια στην απεικόνιση των αγγείων και των οργάνων, αλλά εξαιτίας της ακτινοβολίας που λαμβάνει ο ασθενής αλλά και της πιθανής νεφροτοξικότητας λόγω των σκιαγραφικών παραγόντων που χρησιμοποιούνται, η χρήση της δεν συστήνεται στον προσυπτωματικό έλεγχο.

7 Μαγνητική αγγειογραφία Η Μαγνητική αγγειογραφία παρέχει υψηλότατη ακρίβεια. Απόλυτες αντενδείξεις αποτελούν ο βηματοδότης, ο εμφυτευμένος καρδιακός απινιδωτής, τα εμφυτεύματα του κοχλία, η εγκυμοσύνη στο πρώτο τρίμηνο, και η σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια. Σχετικές αντενδείξεις αποτελούν η κλειστοφοβία, άλλα μεταλλικά εμφυτεύματα και η εγκυμοσύνη στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Α.1.4. Αντιμετώπιση-Γενικοί κανόνες Η διαχείριση του ασθενούς πρέπει να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, με εστίαση στη διακοπή του καπνίσματος, την καθημερινή άσκηση (30 /ημέρα), τον φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (<25%), και τη Μεσογειακή διατροφή. Η θεραπεία με φάρμακα μπορεί να προστεθεί για τον έλεγχο των τιμών της πίεσης του αίματος και τη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα (LDL<100mg/dL, ή και <70 mg/dl, εάν είναι δυνατόν). Σε διαβητικούς ασθενείς τα επίπεδα γλυκόζης πρέπει να ελέγχονται και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη πρέπει να διατηρείται <7%. Διακοπή του καπνίσματος Το κάπνισμα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τα ΝΠΑ. Στο γενικό πληθυσμό, αυξάνει τον κίνδυνο για ΝΑΚΑ περίπου 2 με 6 φορές. Οι καπνιστές με ΝΑΚΑ έχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού, και είναι σε κίνδυνο εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών και θνησιμότητας. Οι καπνιστές πρέπει να ωθούνται στη διακοπή του καπνίσματος και να ενημερώνονται για προγράμματα διακοπής του καπνίσματος. Θεραπεία υποκατάστασης με νικοτίνη, μπουπροπιόνη ή Βαρενικλίνη μπορεί να διευκολύνει τη διακοπή σε πολύ εξαρτημένους από τη νικοτίνη χρήστες και είναι ασφαλής για τη χρήση σε άτομα με καρδειαγγειακα νοσήματα. Αντιλιπιδαιμικά φάρμακα Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας, καρδειαγγειακών επεισοδίων και εγκεφαλικών σε ασθενείς με ΝΠΑ με ή χωρίς στεφανιαία νόσο.

8 Αντιθρομβωτικά- Αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα Οι παράγοντες αυτοί φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από αγγειακά νοσήματα, μυοκαρδιοπάθειες και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Αντιυπερτασικά φάρμακα Η υπέρταση στους ασθενείς με ΝΠΑ πρέπει να ελέγχεται πλήρως. Στόχος είναι διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε επίπεδα χαμηλότερα από 110/90mmHg, και για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή νεφρική ανεπάρκεια χαμηλότερα απο 130/80 mmhg. Θεραπεία με αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης φαίνεται να έχει θετική επίδραση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Η θεραπεία με β-αποκλειστές δεν αντενδείκνυται σε ασθενείς με νοσήματα αγγείων των κάτω άκρων. Α.1.5. Νοσήματα αρτηριών κάτω άκρων Τα νοσήματα των αρτηριών των κάτω άκρων (ΝΑΚΑ) ταξινομούνται σύμφωνα με την ταξινόμηση του Fontaine ή Rutherford (βλ. Πίνακα ). Παρόλα αυτά ακόμα και σε περιπτώσεις με νόσο ίδιας βαρύτητας και προόδου, τα συμπτώματα και η βαρύτητα τους ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Α Συμπτώματα Πολλοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί. Σε αυτή την περίπτωση τα ΝΑΚΑ διαγιγνώσκονται με την κλινική εξέταση (απουσία παλμών) ή με τον σφυροβραχιόνιο δείκτη. Το πιο τυπικό σύμπτωμα των ΝΑΚΑ είναι η διαλείπουσα χωλότητα, που χαρακτηρίζεται από πόνο στην κνήμη που αυξάνεται με το περπάτημα και εξαφανίζεται με την ανάπαυση. Σε περιπτώσεις εγγύτερης απόφραξης, οι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν πόνο στους μηρούς και του γλουτούς. Ο πόνος που αναφέρουν πρέπει να διαχωρίζεται απο εκείνον που οφείλεται σε βλάβη των φλεβών (που συνήθως εμφανίζεται στην ανάπαυση, αυξάνεται το απόγευμα και εξαφανίζεται με τη μυική δραστηριόττα) αλλά και απο τους πόνους της αρθρίτιδας. Το Edinburgh

9 Claudication Questionnaire είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης και διάγνωσης της διαλείπουσας χωλότητας με 80-90% ευαισθησία και >95% ειδικότητα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ο πόνος είναι παρών κατά την ανάπαυση. Ο πόνος κατά την ανάπαυση εντοπίζεται πιο συχνά στο πόδι και πρέπει να διαχωρίζεται απο τον πόνο της αρθρίτιδας και τις μυικές κράμπες. Οι ασθενείς αναφέρουν μόνιμο αίσθημα ψύχους στα πόδια. Τα έλκη και η γάγγραινα υποδεικνύουν σοβαρή ισχαιμία και ξεκινούν κυρίως από το επίπεδο των δαχτύλων και τα απομακρυσμένα σημεία του μέλους. Τα αρτηριακά έλκη τις περισσότερες φορές είναι εξαιρετικά επώδυνα. Εμφανίζονται δευτερογενώς μετά από τοπικό τραυματισμο,ακόμα και μικρό, και πρέπει να διαχωρίζονται από τα φλεβικά έλκη. Όταν ο πόνος είναι απών, η περιφερική νευροπάθεια πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Τα έλκη συχνά εχουν επιπλοκές την τοπική λοίμωξη και φλεγμονή. Α.1.6. Κρίσιμη Ισχαιμία Κάτω άκρων Η κρίσιμη ισχαιμία κάτων άκρων είναι η πιο σοβαρή παρουσία ΝΑΚΑ, που ορίζεται ως η παρουσία ισχαιμικού πόνου στην ανάπαυση και ισχαιμικά έλκη ή γάγγραινα που οφείλονται σε αποφρακτική αρτηριοπάθεια. Α Κλινική εξέταση Η κλινική εξέταση μπορεί να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες τόσο για στον προσυμπτωματικό έλεγχο όσο και τη διάγνωση. Οι ασθενείς πρέπει να είναι ήρεμοι και να έχουν προσαρμοστεί στη θερμοκρασία του δωματίου. Κατά την επισκόπηση μπορεί να διαπιστωθεί ωχρότητα στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μερικές φορές κατά την ανύψωση του ποδιού. Η ψηλάφηση του παλμού ειναι είναι πολύ χρήσιμη για τον προσυμπτωματικό έλεγχο. H απουσία σφυγμού είναι ένα σημείο με ειδικότητα αλλά όχι μεγάλη ευαισθησία. Η αξία των κλινικων ευρημάτων σε ασθενείς με ΝΑΚΑ μπορεί να βελτιωθεί πολύ σημαντικά με τη μέτρηση του σφυροβραχιόνιου δείκτη. Το σύνδρομο του μπλε δαχτύλου χαρακτηρίζεται από ξαφνική κυάνωση ενός ή περισσότερων δαχτύλων και οφείλεται συνήθως σε αθηροματικά έμβολα από εγγείς αρτηρίες.

10 Πίνακας 1. Κλινική σταδιοποίηση ΝΑΚΑ Ταξινόμηση Fontane Ταξινόμηση Rutherford Στάδιο Συμπτώματα Βαθμός Κατηγορία Συμπτώματα Ι Ασυμπτωματικός 0 0 Ασυμπτωματικός I 1 Ήπια χωλότητα 2 Μέτρια χωλότητα ΙΙ Διαλείπουσα χωλότητα I 3 Σοβαρή χωλότητα I ΙΙΙ Πόνος ισχαιμίας στην ανάπαυση II 4 Πόνος ισχαιμίας στην ανάπαυση ΙV Έλκος ή III 5 Μικρή απώλεια ιστού γάγγραινα III 6 Μεγάλη απώλεια ιστού Α Διαγνωστικές δοκιμασίες Σφυροβραχιόνιος δείκτης (ΣΒΔ) Η πρωταρχική μη επεμβατική δοκιμασία διάγνωσης των ΝΑΚΑ είναι ο ΣΒΔ. Σε υγιή άτομα, ο ΣΒΔ είναι >1,0. Συνήθως τιμές ΣΒΔ<0,90 χρησιμοποιούνται για να ορίσουν τα ΝΑΚΑ. Η πραγματική ευαισθησία και ειδικότητα έχουν υπολογιστεί αντίστοιχα σε 79% και 96%. Το επίπεδο του ΣΒΔ συσχετίζεται με τη σοβαρότητα των ΝΑΚΑ, με μεγάλο κίνδυνο ακρωτηριασμού όταν ο ΣΒΔ< 0,50. Μια αλλάγή > από 0,15 απαιτείται για να θεωρηθεί επιδείνωση της άρδευσης του μέλους με την πάροδο του χρόνου ή βελτίωση σε περίπτωση θεραπευτικής παρέμβασης. Για την μέτρηση του ΣΒΔ, τοποθετείται ένα σφυγμομανόμετρο πάνω από τα σφυρά και από το βραχίονα και καταγράφεται η αρτηριακή πίεση. Συνήθως η υψηλότερη συστολική πίεση των σφυρών διαιρείται με την υψηλότερη συστολική πίεση του βραχίονα, καταλήγοντας έτσι σε ένα ΣΒΔ για κάθε άκρο. Η μέτρηση του ΣΒΔ κατά την άσκηση, επιτρέπει την διερεύνηση της ύπαρξης ΝΑΚΑ σε άτομα που ο ΣΒΔ είναι

11 φυσιολογικός ή οριακός στην ηρεμία. Έτσι ο ασθενής καλείται να περπατήσει μέχρι να εμφανιστεί η χωλότητα του πόνου και να παρακωλήσει τη βάδιση. Όταν παρατηρηθεί πτώση του ΣΒΔ σε εκείνο το σημείο τότε η διερεύνηση για ΝΑΚΑ γίνεται πιο εντατική. Δοκιμασία Διαδρόμου Η δοκιμασία του διαδρόμου όπως προαναφέρθηκε, είναι χρήσιμη για τον υπολογισμό του ΣΒΔ κατά την άσκηση, αλλά συγχρόνως αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο συλλογής αντικειμενικών λειτουργικών πληροφοριών, κυρίως για τη μέγιστη δυνατή απόσταση που μπορεί να διανυθεί αλλά και την απόσταση εμφάνισης των συμπτωμάτων. Συνήθως η δοκιμασία λαμβάνει χώρα σε διάδρομο με ταχύτητα 3,2 Km/h με κλίση 10%. Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται για την εμφάνιση τυχόν συμπτωμάτων. Η δοκιμασία αυτή δεν ενδείκνυται σε ασθενείς με σοβαρή στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, ή σοβαρές διαταραχές βαδίσματος. Α Αντιμετώπιση Συντηρητική αντιμετώπιση Στόχος της συντηρητικής αντιμετώπισης σε ασθενείς με διαλείπουσα χωλότητα είναι η βελτίωση των συμπτωμάτων όπως η αύξηση της απόστασης που μπορούν να διανύσουν και η μεγιστοποίηση της άνεσης τους. Για την αύξηση της διανυόμενης απόστασης δύο τεχνικές χρησιμοποιούνται: η άσκηση και η φαρμακευτική αγωγή. Άσκηση Σε ασθενείς με ΝΑΚΑ η εξάσκηση είναι πολύ αποτελεσματική στη βελτίωση των συμπτωμάτων και την αύξηση της ικανότητας για άσκηση. Κατά κανόνα, το πρόγραμμα άσκησης διαρκεί 3 μήνες, με τρεις συνεδρίες κάθε εβδομάδα. Η ένταση της άσκησης στο διαδρομο αυξάνεται σταδιακά ενώ κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου λεπτά. Οι ασθενείς με ΝΑΚΑ θα πρέπει να αντιλαμβάνονται την άσκηση ως μια μορφή θεραπείας. Κάθε τύπος ασκησης θα πρέπει να συνεχίζεται μετά το τέλος του

12 εντατικού προγράμματος. Το καθημερινό περπάτημα ή κάποια άλλη ήπια άσκηση αποτελούν ρεαλιστικές εναλλακτικές. Στη θεραπεία με άσκηση υπάρχουν σαφώς και προφανείς δυσκολίες. Μυοσκελετικά ή νευρολογικά νοσήματα μπορεί να αποτελούν περιοριστικούς παράγοντες. Καρδιολογικά ή αναπνευστικά νοσήματα μπορεί να περιορίζουν την δυνατότητα των ασθενών να ασκηθούν σε τέτοια ένταση ώστε να υπάρξουν ευεργετικά αποτελέσματα. Φαρμακοθεραπεία Αρκετές φαρμακολογικές προσεγγίσεις έχουν ακολουθηθεί για την αύξηση της διανυόμενης απόστασης από ασθενείς με διαλείπουσα χωλότητα. Παρόλα αυτά η αντικειμενική τεκμηρίωση του οφέλους αυτής της προσέγγισης καθίσταται δυσχερής. Οι 2 πλέον αποτελεσματικές ουσίες φαίνεται να είναι η Κιλοσταζόλη και η Ναφτιδροφιουρίλη. Φάρμακα που επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί είναι η Πεντοξυφιλίνη, η καρνιτίνη και η προπιονυλ-καρνιτίνη, η Βουφλομεδίλη, αντιυπερτασικά φάρμακα, αντιλιπιδαιμικοί παράγοντες, αντιθρομβωτικοί παράγοντες, και άλλες ουσίες όπως η ινοσιτόλη, οι πρωτεογλυκάνες και οι προσταγλαδίνες. Ενδαγγειακή θεραπεία ΝΑΚΑ Η ενδαγγειακή θεραπεία των ΝΑΚΑ έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και ενας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών μπορεί να λάβει τη λιγότερο επεμβατική θεραπευτική προσέγγιση. Η επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου επαναγγείωσης πρέπει να καθορίζεται σε εξατομικευμένη διεπαγγελματική βάση για κάθε ασθενή. Οι παράγοντες που λαμβάνονται κυρίως υπόψη κατά την επιλογή είναι η ανατομική καταλληλότητα, οι συνοσηρότητες, η διαθεσιμότητα και εξειδίκευση των επαγγελματιών και οι προτιμήσεις του ασθενή. Παρότι στην κρίσιμη ισχαιμία άκρου η επαναγγείωση είναι επιτακτική, σε ασθενείς με ΝΑΚΑ προτείνεται ανεπιφύλακτα μόνο σε εκείνους για τους οποίους η χωλότητα δημιοργεί προβλήματα στην καθημερινότητα. Παρόλα αυτά, η πρόοδος στις

13 μεθόδους ενδαγγειακής θεραπείας ωθούν με όλο και μεγαλύτερη ευκολία τους επαγγελματίες στην επιλογή της μεθόδου ακόμα κι αν η ανάγκη των ασθενών δεν είναι επιτακτική. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου σε σχέση με τη χειρουργική προσέγγιση είναι η μικρότερη μακροπρόθεσμη διατήρηση της βατότητας των αγγείων. Η ενδαγγειακή επαναγγείωση δεν ενδείκνυται για ασυμπτωματικούς ασθενείς. Χειρουργική θεραπεία Η χειρουργική των αγγείων προσφέρει διαφορετικές τεχνικές επαναγγείωσης για την ισχαιμία των κάτω άκρων. Η χειρουργική μέθοδος Bypass αποτελεί την πιο κοινή χειρουργική προσέγγιση για αποφρακτική νόσο. Σε κάποιες περιπτώσεις η ενδαρτηριεκτομή με ή χωρίς αποκατάσταση μπορεί να αποκαταστήσει την ιστική αιμάτωση. Διαφορετικά μοσχεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάθε φορά, αν και την καλύτερη επιλογή αποτελούν τα αυτόλογα μοσχεύματα φλεβών ή αρτηριών. Ο ασθενείς με εκτεταμένες νεκρώσεις και μολυσματικές γάγγραινες πρέπει να ελέγχονται για ακρωτηριασμό, ο οποίος παραμένει πάντα η τελευταία χειρουργική επιλογή. Α Διαχείριση της διαλείπουσας χωλότητας Η αντιμετώπιση της διαλείπουσας χωλότητας περιλαμβάνει τον βέλτιστο έλεγχο των παραγόντων κινδύνου με στόχο τη βελτίωση της πρόγνωσης και των συμπτωμάτων. Η αντιμετώπιση της διαλείπουσας χωλότητας φαίνεται στον αλγόριθμο 1. Μη παρεμβατική αντιμετώπιση Σε ασθενείς μμε διαλείπουσα χωλότητα, ο πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση της θνησιμότητας και της θνητότητας απο τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Για αυτό η αντιμετώπιση και ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου είναι απαραίτητος. Ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες πολύ σημαντικός είναι η διακοπή του καπνίσματος αφού προσφέρει τη μεγαλύτερη βελτίωση στην μέγιστη διανυόμενη απόσταση. Τα συμπτώματα μπορούν να βελτιωθούν με άσκηση και φάρμακα. Δοκιμασίες στο διάδρομο πρέπει να γίνονται συχνά για να αξιολογείται η εξέλιξη της απόδοσης.

14 Επίσης οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται να διατηρούν ένα ημερολόγιο στο οποίο να καταγράφουν την άσκηση που πραγματοποιούν αλλά και την απόσταση που διανύουν όπως και τα συμπτώματα που βιώνουν. Το ημερολόγιο μπορεί να τους βοηθήσει στη συμμόρφωση στο θεραπευτικό πλάνο. Επεμβατική αντιμετώπιση Σε πολλές περιπτώσεις χωλότητας που προκαλεί αναπηρία, η συντηρητική αντιμετώπιση είναι ανεπαρκής για να βελτιώσει τα συμπτώματα. Η απεικόνιση των βλαβών θα βοηθήσει στη λήψη απόφασης σχετικά με τη δυνατότητα επεμβατικής αντιμετώπισης τους. Αλγόριθμος 1. Αντιμετώπιση Διαλείπουσας Χωλότητας Συντηρητική Θεραπεία (Έλεγχος παραγόντων κινδύνου, προπόνηση, φαρμακοθεραπεία) Επιθυμητά αποτελέσματα Μη επιθυμητά αποτελέσματα Απεικόνιση Βλαβών Εφικτή η ενδαγγειακή θεραπεία; ναί Ενδαγγειακή θεραπεία Όχι Bypass χειρουργική επέμβαση Παρακολούθηση για: Συμπτώματα Παράγοντες Κινδύνου

15 Α Κρίσιμη ισχαιμία των άκρων Ορισμός και κλινική εκδήλωση Η κρίσιμη ισχαιμία των άκρων (ΚΙΑ) αποτελεί την πιο σοβαρή κλινική εκδήλωση των ΝΑΚΑ. Ορίζεται ως η παρουσία ισχαιμικού πόνου κατά την ανάπαυση, σε συνδυασμό με ισχαιμικές βλάβες ή γαγγραινα αντικειμενικά οφειλόμενα σε αποφρακτηριακή αρτηριακή νόσο. Συνεπάγεται μια χρόνια κατάσταση σε αντίθεση με την οξεία ισχαιμία των άκρων. Αρτηριακή πίεση σφυρών < 50mmHg αποτελεί συνήθως διαγνωστικό κριτήριο αφού περιλαμβάνει τους περισσότερους ασθενείς των οποίων ο ισχαιμικός πόνος κατά την ανάπαυση ή οι ισχαιμικές βλάβες δεν βελτιώνονται αυτόματα χωρίς παρεμβάσεις. Για τους ασθενείς με ισχαιμικές βλάβες ή γάγγραινα, η ΚΙΑ προτείνεται οταν η πίεση των σφυρών είναι < 70 mmhg. Η διερεύνηση της μικροκυκλοφορίας είναι επίσης βοηθητική, όχι μόνο για διαγνωστικούς ή προγνωστικούς σκοπούς, αλλά και για τον προσδιορισμό του επιπέδου του ακρωτηριασμού. O πρωτοβάθμιος ακρωτηριασμός συναντάται σε μια συχνότητα απο 5% έως και 20% των ασθενών, κυρίως σε όσους είναι ακατάλληλοι για επαναγγείωση, έχουν κάποια νευρολογική ανικανότητα ή δεν είναι περιπατητικοί. Η ΚΙΑ αποτελεί επίσης δείκτη γενικευμένης, σοβαρής αθηροσκλήρυνσης, με τριπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης παθήσεων του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού και αγγειακό θάνατο σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς με διαλείπουσα χωλότητα. Θεραπευτικές επιλογές Μια πλήρης αντιμετώπιση απαιτεί διεπαγγελματική φροντίδα για τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου για αθηροσκλήρυνση, την παροχή επαναγγείωσης το συντομότερα δυνατό, τη βέλτιστη φροντίδα των ελκών, την προσαρμογή των υποδημάτων, την θεραπεία της λοίμωξης και την έναρξη θεραπείας αποκατάστασης. Ο βασικός πυλώνας στην αντιμετώπιση της ΚΙΑ είναι η αρτηριακή αναδόμηση και η διάσωση του μέλους. Η αξιολόγηση για την επαναγγειωση πρέπει να γίνει άμεσα όπως και η έναρξη της βασικής θεραπείας με φάρμακα όπως η χορήγηση

16 αντιαιμοπεταλιακών παραγόντων και στατινών. Η διαχείριση της ΚΙΑ φαίνεται στον αλγόριθμο 2. Α Οξεία Ισχαιμία άκρων Η οξεία ισχαιμία άκρων (ΟΙΑ) σχετίζεται με ξαφνική μείωση στην αρτηριακή αιμάτωση του άκρου. Αιτίες θρόμβωσης ή εμβολής μπορεί να ενέχονται. Η πρόοδος της αρτηρικής νόσου, η καρδιακή εμβολή, η αορτική εμβολή, η θρόμβωση ανευρύσματος, ένα τράυμα, μια κύστη, ερυθρά φλεγμονή, καταστάσεις υπερπηκτικότητας, ιατρογενείς επιπλοκές σχετιζόμενες με καρδιακό καθετηριασμό, ενδαγγειακές διαδικασίες, ενδοαορτική αντλία, συσκευές διάνοιξης των αγγείων μπορεί να αποτελέσουν πιθανές αιτίες της ΟΙΑ. Η ζωτικότητα του μέλους απειλείται εξού και οι παρεμβάσεις αντιμετώπισης πρέπει να είναι άμεσες. Όταν τεθεί η διάγνωση, η θεραπεία με ηπαρίνη πρέπει αμέσως να ξεκινήσει. Σε καταστάσεις όπου το άκρο δεν μπορεί να διασωθεί μπορεί να απαιτηθεί ακρωτηριασμός, αν και γίνονται προσπάθειες διάσωσης του μέλους ή τουλάχιστον περιορισμού του επιπέδου του ακρωτηριασμού.

17 Αλγόριθμος 2. Αντιμετώπιση της Κρίσιμης Ισχαιμίας Άκρου Πόνος στην ανάπαυση Ισχαιμικές βλάβες, γάγγραινα Έλεγχος πόνου (Μορφίνη) Έλεγχος πόνου (Μορφίνη), φροντίδα ελκών, θεραπεία λοίμωξης (αντιβιωτικά) Επείγουσα επαναγγείωση Εφικτή Ανέφικτη Ενδαγγειακή επαναγγείωση Τεχνική αποτυχία, ακατάλληλη ενδαγγεική επαναγγείωση Χειρουργική επαναγγείωση Κλινική και μη επεμβατική αξιολόγηση του αιμοδυναμικού αποτελέσματος Επιθυμητό Έλεγχος παραγόντων κινδύνου, χειρουργικός καθαρισμός, προσαρμογή υποδημάτων, αποφυγή πίεσης στη βλάβη, επιτήρηση. Μη επιθυμητό Έλεγχος παραγόντων κινδύνου, έλεγχος πόνου (Μορφίνη), φροντίδα ελκών Προσταγλαδίνες Ακρωτηριασμός, αποκατάσταση

18 Α.2 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΩΝ ΦΛΕΒΩΝ Κατά κανόνα το φλέβικό δίκτυο δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των επαγγελματιών υγείας σε σχέση με τις αρτηρίες, ενώ οι βλάβες τους δεν θεωρούνται απειλητικές για την υγεία. Οι παθήσεις των φλεβών αντιπροσωπεύουν περίπου το 80%-90% και είναι μακράν η πιο συχνή πάθηση των αγγείων. Οι χρόνιες φλεβικές διαταραχές (ΧΦΔ) είναι ο όρος ομπρέλλα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει σημεία και συμπτώματα δυσλειτουργίας του φλεβικού συστήματος των κάτω άκρων. Κριτήρια κλινικής ταξινόμησης και εργαλεία αξιολόγησης στα διάφορα στάδια των ΧΦΔ και διαγνωστικές τεχνικές χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των αιτιολογικών παραγόντων για τις κιρσώδεις φλέβες οπως ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός και η ανατομική παθολογία των φλεβών. Τα κλινικά σημεία για τη σταδιοποίηση βασίζονται στη σοβαρότητα των συμπτωματων και περιλαμβάνουν ήπια σημεία όπως οι τηλεαγγειεκτασίες, η μέτρια φλεβική ανεπάρκεια με οίδημα, και οι πιο σοβαρές αλλαγές δέρματος που μπορεί να ποικίλουν απο υπερχρωματισμό του δέρματος μέχρι δημιουργία ελκών. Συχνά αναφερόμενα συμπτώματα αποτελούν το αίσθημα βάρους στα πόδια, η φαγούρα, οι μυικές κράμπες και το αίσθημα οιδήματος και τάσης. Μη επεμβατική εξέταση διενεργείται όταν ο ασθενής προσέρχεται με αναφορές φαγούρας, αισθήματος βάρους στα πόδια, οίδημα, κιρσούς και αλλαγές στο δέρμα. Στόχος της εξέτασης είναι ο καθορισμός του κατά πόσο είναι παρούσα μια βλάβη στη δομή των φλεβών, ο προσδιορισμός οποιασδήποτε απόφραξης και η επιλογή της καταλληλότερης θεραπευτικής μεθόδου. Α.2.1. Επιδημιολογικά Οι ΧΦΔ είναι οι πλέον συχνές διαταραχές των αγγείων. Υπολογίζεται ότι ανευρίσκονται περίπου στο 1% -3% του πλυθησμού των δυτικών χωρών. Α.2.2. Παθογένεση Οι διαταραχές των φλεβών προκύπτουν από φλεβική υπέρταση από ανατομική ανωμαλία ή απόφραξη(δευτεροπαθώς) όπως η φλεβική θρόμβωση, χειρουργικές

19 διαδικασίες κ.α. Σε συνθήκες ανάπαυσης, η πίεση στις φλέβες ποικίλλει από 0 έως 10 mmhg, ανάλογα με το πόσο βαθειά βρίσκεται η φλέβα και τη θέση του ποδιού. Καθώς η φλεβική πίεση αυξάνεται εξαιτίας της μειωμένης ροής του αίματος, δημιουργείται στάσις. Παρότι η φλεβική υπέρταση μπορεί να μη προκαλεί συμπτώματα, τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν χωλότητα εξαιτίας των φλεβών της κνήμης και φαγούρα,και συνήθως υποχωρούν με την ανύψωση του ποδιού. Η παρατεταμένη φλεβική υπέρταση οδηγεί σε φλεβική ανεπάρκεια και παλινδρόμηση, χαρακτηριζόμενη απο κλινικά σημεία όπως δικτυωτές φλέβες, κιρσούς και οίδημα. Αν τα συμπτώματα αυτά δεν αντιμετωπιστούν, επηρεάζεται η μικροκυκλοφορία των αγγείων με αποτέλεσμα μικρά και μεγάλα μόρια να διοχετεύονται στους ενδιάμεσους ιστούς κι έτσι να προκαλείται βλάβη του λιπώδους ιστού και τoυ χόριου. Σε περιπτώσεις χρόνιας φλεγμονής, υπάρχει απελευθέρωση κυτοκινών που ενισχύουν την ανάπτυξη του αγγείου. Η μακροχρόνια ύπαρξη φλεγμονής και μικροαγγειοπάθειας συμβάλλουν σε διαφόρων βαθμών βλάβες του δέρματος όπως είναι το έκζεμα, η λιποδερματοσκλήρυνση, και το έλκος. Α.2.3. Παράγοντες κινδύνου Παράγοντες κινδύνου για τη χρόνια νόσο των αγγείων περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό φλεβικών νοσημάτων,το γυναικείο φύλο, την εγκυμοσύνη, την παχυσαρκία (η μεγαλύτερη περίμετρος μέσης),το κάπνισμα, την πλατυποδία, την εργασία σε επάγγελμα που απαιτεί ορθοστασία, το ιστορικό φλεβίτιδας. Ασθενέστερα στοιχεία ενοχοποιούν παράγοντες όπως η χρήση αντισυλληπτικών ή θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο τραυματισμός των άκρων και η φυσική δραστριότητα. Α.2.4. Aξιολόγηση Η αξιολόγηση του φλεβικού συστήμαος περιλαμβάνει το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τον εργαστηριακό-απεικονιστικό έλεγχο.

20 Το ιστορικό πρέπει να περιλαμβάνει περιπτώσεις θρομβοφλεβίτιδας, προβλήματα πηκτικότητας, οικογενειακό ιστορικό, αρτηριακή ανεπάρκεια και τη σοβαρόττα του πόνου και του οιδήματος. Επίσης, στο ιστορικό περιλαμβάνονται παλαιές χειρουργικές επέμβάσεις, καρδιολογικές, ορθοπεδικές κ.λπ. Το κάπνισμα πρέπει επίσης να αξιολογείται καθώς και το κατά πόσο οι ασθενείς πονούν. Επίσης, οι ασθενείς θα πρέπει να αναφέρουν συμπτώματα όπως το γενικευμένο άλγος στο πόδι, το αίσθημα βάρους στην περιοχή, η χωλότητα κατά την ορθοστασία που ανακουφίζεται με την ανύψωση του ποδιού, η τάση του δέρματος, η φαγούρα, το κάψιμο και η ευαισθησία του ποδιού. Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει την επισκόπηση των άκρων για τυχόν ορατές αλλαγές στο δέρμα. Η ύπαρξη κιρσώδων φλεβών, ερυθρών και δικτυωτών αλλά και ο αποχρωματισμός του δέρμαος πρέπει να αξιολογούνται. Η λιποδερματοσκλήρυνση, η προοδευτική σκλήρυνση του δέρματος και του υποδόριου ιστού, επίσης αξιολογείται. Το δέρμα αποχρωματίζεται και γίνεται τραχύ, άκαμπτο και πεπαχυσμένο. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η επισήμανση της ύπαρξης οιδήματος,αφού αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα κινδύνου για τη δημιουργία ελκών. Η αξιολόγηση του οιδήματος αν και δυσχερής, γίνεται με μετρήσεις των κάτω άκρων συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της κνήμης και των σφυρών με χρήση ταινίας μέτρησεις. Οι μετρήσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε φορά με πανομοιότυπο τρόπο και τον ασθενή στην ίδια θέση. Η δυσκαμψία των σφυρών είναι επίσης ένα ακόμα σημείο που συχνά συνοδεύει το οίδημα και πρέπει να αξιολογείται ανάλογα με την βαρύτητα του: 0-απουσία, 1- μειωμένη δυσκαμψία, 2-αγκύλωση. Το ιστορικό και την κλινική εξέταση συμπληρώνουν στη διάγνωση ένα σύνολο απεικονιστικών και εργαστηρικών μεθόδων: Δοκιμασία Doppler: Σε αυτή τη δοκιμασία στόχος είναι ο προσδιορισμός της παλινδρόμησης της ροής του αίματος στο επιφανειακό και εν τω βάθει φλεβικό σύστημα.

21 Θερμομετρία: Η δοκιμασία συνίσταται στην επισήμανση θερμών περιοχών οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης ελκών στα άκρα, με χρήση δερματικών θερμομέτρων. Προκειμένου να γίνει πλήρης αξιολόγηση των ασθενών με χρόνια νοσήματα των φλεβών, μια σειρά μη επεμβατικών δοκιμασίών είναι διαθέσιμες οι οποίες διενεργουνται από εξειδικευμένους επαγγελματίες: Μη επεμβατική αξιολόγηση:σε περιπτώσεις όπου αρτηριακή και φλεβική ανεπάρκεια συνυπάρχουν χρήσιμος είναι ο υπολογισμός του σφυροβραχιόνιου δείκτη και του δείκτη δαχτύλου-βραχιονίου. Υπέρηχος Duplex: με τη μέθοδο αυτή αξιολογούμε τα αιμοδυναμικά χαρακτηριστικά και τη μορφολογία των επιφανειακών και εν τω βάθει φλεβών των κάτω άκρων. Φλεβική Πληθυσμογραφία: Η μέθοδος αυτή αξιολογεί αλλαγές στην ροή του αίματος στο δέρμα και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες. Μέθοδος φλεβικής πίεσης: Η μέθοδος αυτή παρέχει πληροφορίες για την σημασία της ανατομικής απόφραξης απο παθοφυσιολογικής απόψεως. Μέθοδος Doppler: η μέθοδος αυτή χαρτογραφεί την αιματική ροή στο δέρμα. Α.2.5. Αντιμετώπιση Η αντιμετώπιση των χρόνιων φλεβικών νοσημάτων συνίσταται κατα αρχήν στην καθημερινή σχολαστική φροντίδα και υγιεινή του δέρματος. Ο καθαρισμός με ήπιο σαπούνι και χλιαρό νερό αλλά και η εφαρμογή ενυδατικού προίόντος θεωρείται απαράμιλλης σημασίας. Σε ασθενείς με έκζεμα ή δερματίτιδα χρήσιμη είναι και η εφαρμογή κορτικοστεροειδούς αλοιφής, με την επίβλεψη και καθοδήγηση εξειδικευμένου επαγγελματία. Η εξωτερική συμπίεση της περιοχής με ελαστικές κάλτσες αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο της θερεπείας. Ο σφυροβραχιόνιος δείκτης πρέπει να αξιολογείται πριν την εφαρμογή των καλτσών και να διατηρείται πάνω από 0,9 mmhg για να εεπιτραπεί στους ασθενείς η εφαρμογή των καλτσών. Η συμμόρφωση στη θεραπεία με κάλτσες

ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ (ΠΑΝ): Ο Σφυρο-Βραχιόνιος Δείκτης (ΣΒΔ) ως βασικό διαγνωστικό µέσο της ΠΑΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ (ΠΑΝ): Ο Σφυρο-Βραχιόνιος Δείκτης (ΣΒΔ) ως βασικό διαγνωστικό µέσο της ΠΑΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ (ΠΑΝ): Ο Σφυρο-Βραχιόνιος Δείκτης (ΣΒΔ) ως βασικό διαγνωστικό µέσο της ΠΑΝ Dr. ΜΕΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, PhD ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΣ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Στρατιωτικός Ιατρός

Διαβάστε περισσότερα

Διαβητικη αγγειοπαθεια κατω ακρων Διαγνωση και συντηρητικη αντιμετωπιση

Διαβητικη αγγειοπαθεια κατω ακρων Διαγνωση και συντηρητικη αντιμετωπιση Διαβητικη αγγειοπαθεια κατω ακρων Διαγνωση και συντηρητικη αντιμετωπιση ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΗ MD,PhD ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Επιστημονικος Συνεργατης Νοσοκομειου ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΦΥΡΟΒΡΑΧΙΟΝΙΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ.

ΣΦΥΡΟΒΡΑΧΙΟΝΙΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ. ΣΦΥΡΟΒΡΑΧΙΟΝΙΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ. ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΔΩΡΟΘΕΑ «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΦΥΡΟΒΡΑΧΙΟΝΙΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ (ABI) Σφυροβραχιόνιος δείκτης=ankle-brachial Index (ABI) Ο λόγος της συστολικής

Διαβάστε περισσότερα

Πνευμονική εμβολή : αντιμετώπιση ενός ύπουλου εχθρού. Βασιλάκη Ανδρονίκη Κατσίκας Αντώνιος Τριανταφύλλου-Κηπουρού Γεωργία

Πνευμονική εμβολή : αντιμετώπιση ενός ύπουλου εχθρού. Βασιλάκη Ανδρονίκη Κατσίκας Αντώνιος Τριανταφύλλου-Κηπουρού Γεωργία Πνευμονική εμβολή : αντιμετώπιση ενός ύπουλου εχθρού Βασιλάκη Ανδρονίκη Κατσίκας Αντώνιος Τριανταφύλλου-Κηπουρού Γεωργία Ιστορικό ασθενούς Γυναίκα, 80 ετών Αδυναμία, δύσπνοια αιφνιδίου έναρξης από τριημέρου

Διαβάστε περισσότερα

www.cirse.org Περιφερική Αγγειοπάθεια Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική

www.cirse.org Περιφερική Αγγειοπάθεια Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Περιφερική Αγγειοπάθεια Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική www.cirse.org Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe Cardiovascular and Interventional

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Κλινικές εφαρμογές 4 Αιμοδυναμική μελέτη Doppler 1. Αγγεία κοιλιάς 2. Περιφερικά αγγεία Κ. Χατζημιχαήλ Υπερηχοτομογραφία Μορφολογική μελέτη Αιμοδυναμική μελέτη Doppler

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και Καρδιοπάθειες

Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συγγραφική ομάδα: Φλουρής Ανδρέας, Ερευνητής Βογιατζής Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ Σταυρόπουλος- Καλίνογλου Αντώνης, Ερευνητής Σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

Κλινικό Φροντιστήριο «Εφαρμόζοντας τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Αρτηριακή Υπέρταση στο Σχεδιασμό της Νοσηλευτικής Φροντίδας»

Κλινικό Φροντιστήριο «Εφαρμόζοντας τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Αρτηριακή Υπέρταση στο Σχεδιασμό της Νοσηλευτικής Φροντίδας» Κλινικό Φροντιστήριο «Εφαρμόζοντας τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Αρτηριακή Υπέρταση στο Σχεδιασμό της Νοσηλευτικής Φροντίδας» Παρουσίαση Κλινικής Περίπτωσης : Χατζοπούλου Μ., Νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc,

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση ασθενούς με στεφανιαία και περιφερική αγγειακή νόσο

Αντιμετώπιση ασθενούς με στεφανιαία και περιφερική αγγειακή νόσο Αντιμετώπιση ασθενούς με στεφανιαία και περιφερική αγγειακή νόσο Αθανάσιος Καπετανόπουλος Καπετανόπουλος, FACC, FESC, FSCAI Επεμβατικός Καρδιολόγος, EUROMEDICA, Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης Συχνότητα συνδυασμένης

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της περιφερικής αρτηριακής νόσου

Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της περιφερικής αρτηριακής νόσου 299 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ EΛΛHNIKH ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Tεύχος 10-11, 2008 (299-305) Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της περιφερικής αρτηριακής νόσου Ε. Δ. Αυγερινός, Χ. Δ. Λιάπης Πρόσφατα ανακοινώθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ ΑΜΠΡΑΧΙΜ ΣΑΡΑ-ΕΛΕΝΗ & ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙΘ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: κ. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΣΑΒΒΑΤΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2009 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΣ Το καρδιαγγειακό

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14 Αγγειοπλαστική Bypass Η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νόσων περιλαμβάνει: φαρμακευτική αγωγή συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ Κάθε χρόνο περίπου 200.000 νέοι ασθενείς διαγιγνώσκονται με Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής. Είναι γνωστό επίσης, ότι η ρήξη του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής οδηγεί σε ποσοστό τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Συγκοπτικά επεισόδια καρδιαγγειακής αιτιολογίας: διαγνωστική προσπέλαση

Συγκοπτικά επεισόδια καρδιαγγειακής αιτιολογίας: διαγνωστική προσπέλαση There are no translations available. Γιώργος Κολιός Καρδιολόγος Οι ασθενείς με συγκοπή αποτελούν το 2% των επισκέψεων στα τμήματα έκτακτων περιστατικών. Η ετήσια επίπτωση συγκοπτικών επεισοδίων στα ηλικιωμένα

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση νόσων αρτηριών κάτω άκρων Μ. Γ. Περούλης MD, MSc, PhD Επικ. Επιµελητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστηµιακού Γενικού Νοσοκοµείου Ιωαννίνων

Αντιμετώπιση νόσων αρτηριών κάτω άκρων Μ. Γ. Περούλης MD, MSc, PhD Επικ. Επιµελητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστηµιακού Γενικού Νοσοκοµείου Ιωαννίνων Περιφερικά αγγεία Ενδιαφέροντα περιστατικά Αντιμετώπιση νόσων αρτηριών κάτω άκρων Μ. Γ. Περούλης MD, MSc, PhD Επικ. Επιµελητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστηµιακού Γενικού Νοσοκοµείου Ιωαννίνων Η Περιφερική

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και θεραπεία Από τα πρωτόκολλα των SOS Ιατρών Επιμέλεια Γεώργιος Θεοχάρης

Αξιολόγηση και θεραπεία Από τα πρωτόκολλα των SOS Ιατρών Επιμέλεια Γεώργιος Θεοχάρης Αξιολόγηση και θεραπεία Από τα πρωτόκολλα των SOS Ιατρών Επιμέλεια Γεώργιος Θεοχάρης Παθολόγος Αξιολόγηση βαρύτητας περιστατικού - Από την βαρύτητα των κλινικών σημείων (αναπνευστική συχνότητα >35, ταχυκαρδία,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ. Νικολούδη Μαρία. Ειδικ. Παθολόγος, Γ.Ν.Θ.Π. «Η Παμμακάριστος»

ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ. Νικολούδη Μαρία. Ειδικ. Παθολόγος, Γ.Ν.Θ.Π. «Η Παμμακάριστος» ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ Νικολούδη Μαρία Ειδικ. Παθολόγος, Γ.Ν.Θ.Π. «Η Παμμακάριστος» Ο όρος δυσλιπιδαιμία εκφράζει τις ποσοτικές και ποιοτικές διαταραχές των λιπιδίων του αίματος. Τα λιπίδια όπως η χοληστερόλη και

Διαβάστε περισσότερα

Βογιατζόγλου E, Βογιατζόγλου Δ. Γενικό Νοσοκομείο «Αμαλία. Δόνου Α.,

Βογιατζόγλου E, Βογιατζόγλου Δ. Γενικό Νοσοκομείο «Αμαλία. Δόνου Α., ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ. Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ, ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ». Μεϊμέτη Ε., Καφαντάρης Ι., Δόνου Α., Βογιατζόγλου E, Βογιατζόγλου Δ.

Διαβάστε περισσότερα

με το Διαβητικό πόδι Μ, ΠαπαντωνίουΣ,Εξιάρα Δ,Γουλή Σκούτας Δ,Καραγιάννη Ε,Ρογκότη Ο,Παππά Τ,Δούκας, Λ,Σακαλή Κ,Μανές

με το Διαβητικό πόδι Μ, ΠαπαντωνίουΣ,Εξιάρα Δ,Γουλή Σκούτας Δ,Καραγιάννη Ε,Ρογκότη Ο,Παππά Τ,Δούκας, Λ,Σακαλή Κ,Μανές Το Κάπνισμα και η σχέση του με το Διαβητικό πόδι Σκούτας Δ,Καραγιάννη Δ,Γουλή Ο,Παππά Ε,Ρογκότη Μ, ΠαπαντωνίουΣ,Εξιάρα Τ,Δούκας, Λ,Σακαλή Κ,Μανές Χ. Διαβητολογικό Κέντρο Π.Γ.Ν.ΠαπαγεωργίουΠαπαγεωργίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα από τα συχνότερα νοσήματα των ανδρών στην σημερινή εποχή.σε νεαρότερες ηλικίες το 30% οφείλεται σε οργανικές αιτίες και το 70 % σε ψυχολογικά αίτια

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου

Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου Προστάτεψε την καρδία σου Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου Καρδιοαγγειακές παθήσεις και γυναικείο φύλο Εισαγωγή Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο την κυριότερη αιτία θανάτου στο γυναικείο

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση δυσλιπιδαιμιών. Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας

Αντιμετώπιση δυσλιπιδαιμιών. Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας Αντιμετώπιση δυσλιπιδαιμιών Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας LDL-C : μείζων παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου Μετα-ανάλυση 61 προοπτικών μελετών παρατήρησης σε υγιείς ενήλικες (n=892.237) Lancet

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ. Α Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκοµείου Καβάλας Θεσ/νίκη 2013

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ. Α Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκοµείου Καβάλας Θεσ/νίκη 2013 ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ Στέφανος Δ. Παπαντωνίου Παθολόγος Διαβητολόγος - Ηπατολόγος Υπεύθυνος Διαβητολογικού και Ηπατολογικού Ιατρείου Α Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκοµείου Καβάλας Θεσ/νίκη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ... «Ήταν μια χαρά μέχρι πριν από 1 ώρα» σας λέει με αγωνία η κόρη του 68χρονου που έχει έρθει στα επείγοντα όπου εργάζεστε.

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση ασθενoύς με νεφραγγειακή υπέρταση

Διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση ασθενoύς με νεφραγγειακή υπέρταση Διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση ασθενoύς με νεφραγγειακή υπέρταση Γκαλιαγκούση Ευγενία MD, PhD Medical School, King s College University of London Νεφραγγειακή νόσος Safian RD,NEJM,2001 Αιτίες στένωσης

Διαβάστε περισσότερα

Δυσλιπιδαιμίες αντιμετώπιση. Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας ΑΠΘ Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Δυσλιπιδαιμίες αντιμετώπιση. Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας ΑΠΘ Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Δυσλιπιδαιμίες αντιμετώπιση Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας ΑΠΘ Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Δυσλιπιδαιμίες LDL-C HDL-C < 40 mg/dl Τριγλυκερίδια 150-199 mg/dl : οριακά

Διαβάστε περισσότερα

Levin E.M The Diabetic Foot 3 rd edition 1986. ιαβητολογικό Κέντρο Τζανείου Γ.Ν. Πειραιά

Levin E.M The Diabetic Foot 3 rd edition 1986. ιαβητολογικό Κέντρο Τζανείου Γ.Ν. Πειραιά Ίσως πουθενά αλλού στο ανθρώπινο σώµα δεν µπορούµε να παρατηρήσουµε τόσο καθαρά και σε τέτοια έκταση, τις καταστροφικές συνέπειες των επιπλοκών που επιφέρει ο Σ, όπως τις παρατηρούµε στα πόδια των ατόµων

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλαος Ε. Λιάσης PhD,ISNVD,IUA.AVF,EVF,ESVS. Επιστημονικός Διευθυντής του ομίλου «ΕΥΡΩΙΑΤΡΙΚΗ»

Νικόλαος Ε. Λιάσης PhD,ISNVD,IUA.AVF,EVF,ESVS. Επιστημονικός Διευθυντής του ομίλου «ΕΥΡΩΙΑΤΡΙΚΗ» Νικόλαος Ε. Λιάσης PhD,ISNVD,IUA.AVF,EVF,ESVS Επιστημονικός Διευθυντής του ομίλου «ΕΥΡΩΙΑΤΡΙΚΗ» ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Εγκυμοσύνη-Λοχεία: τεκμηριωμένες καταστάσεις αυξημένου κινδύνου για θρομβοεμβολική

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης. Είναι η πιο συχνή μεταβολική νόσος στον άνθρωπο. Γανωτάκης Εμμανουήλ Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σακχαρώδης Διαβήτης. Είναι η πιο συχνή μεταβολική νόσος στον άνθρωπο. Γανωτάκης Εμμανουήλ Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης Σακχαρώδης Διαβήτης Είναι η πιο συχνή μεταβολική νόσος στον άνθρωπο. Γανωτάκης Εμμανουήλ Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης Number of people with diabetes by IDF Region, 2013 IDF Diabetes Atlas.

Διαβάστε περισσότερα

Γκαναβίας Λάμπρος Επίατρος-Πνευμονολόγος Επιμελητής Πνευμονολογικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ

Γκαναβίας Λάμπρος Επίατρος-Πνευμονολόγος Επιμελητής Πνευμονολογικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ Γκαναβίας Λάμπρος Επίατρος-Πνευμονολόγος Επιμελητής Πνευμονολογικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ Ελάττωση θνησιμότητας κατά 33% 1. Αυξημένη υπόνοια 2. Αυξημένος αριθμός εξετάσεων 3. Προφύλαξη σε ασθενείς υψηλού κινδύνου

Διαβάστε περισσότερα

Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική

Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Επεμβατική Ακτινολογία Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Τα τελευταία 20 χρόνια, η Επεμβατική Ακτινολογία παρουσιάζει διαρκή εξέλιξη και αποτελεί μία πολύτιμη

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες πληροφορίες για τη δοκιμασία κόπωσης

Χρήσιμες πληροφορίες για τη δοκιμασία κόπωσης Χρήσιμες πληροφορίες για τη δοκιμασία κόπωσης Ποια στοιχεία σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ασθενή μας δίνει η δοκιμασία κόπωσης; Η δοκιμασία κόπωσης σε τάπητα χρησιμοποιείται κυρίως ως αναίμακτη

Διαβάστε περισσότερα

Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση )

Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση ) Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση ) Συντηρητική ή Χειρουργική Αντιµετώπιση Γ. Στράντζαλης Νευροχειρουργική Κλινική, Πανεπιστήµιο Αθηνών, Θεραπευτήριο Ευαγγελισµός ΓΕΝΙΚΑ Η οσφυo-ισχιαλγία ή ο «πόνος

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω Σκληρόδερµα;

Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Για να πληροφορηθώ µýëïò ôçò Σπάνιος ναι... Μόνος όχι Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών σπανίων παθήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος Ερωτήσεις Αξιολόγησης Εργαστηριακού Μαθήματος Θέμα: «Κεντρική Φλεβική Πίεση» 1. Τι είναι η Κεντρική Φλεβική Πίεση (ΚΦΠ); Είναι η υδροστατική πίεση των μεγάλων φλεβών που είναι πλησιέστερα στην καρδιά,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς στον έλεγχο βιωσιμότητας μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου: ενδιαφέρον περιστατικό

Ο ρόλος της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς στον έλεγχο βιωσιμότητας μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου: ενδιαφέρον περιστατικό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΑΣ Επιστημονική Ένωση Καρδιαγγειακής Απεικόνισης Ο ρόλος της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς στον έλεγχο βιωσιμότητας μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου: ενδιαφέρον περιστατικό Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΚΗ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ DR. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΛΙΑΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΕΛΚΗ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ DR. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΛΙΑΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΕΛΚΗ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ DR. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΛΙΑΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Κατάκλιση ορίζεται η εξέλκωση του δέρματος εξαιτίας πίεσης σε διάφορες περιοχές του σώματος υπερκείμενες οστικών προεξοχών Συχνότητα εμφάνισης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ. Καφαντάρης Ι., Μεϊμέτη Ε., Δόνου Α., Βογιατζόγλου Δ. Γενικό Νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα

Οι τομείς πρακτικής άσκησης περιλαμβάνουν : Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Β. ΔΙΟΙΚΗΣΗ Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Α.1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ

Οι τομείς πρακτικής άσκησης περιλαμβάνουν : Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Β. ΔΙΟΙΚΗΣΗ Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Α.1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Οι τομείς πρακτικής άσκησης περιλαμβάνουν : Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Β. ΔΙΟΙΚΗΣΗ Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Α.1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ Η άσκηση σε νοσηλευτικά τμήματα παθολογικής ειδικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Αιµορραγία. Η αιµορραγία αυτή προέρχεται από τη διατοµή µιας φλέβας και

Αιµορραγία. Η αιµορραγία αυτή προέρχεται από τη διατοµή µιας φλέβας και Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 55-62 Αιµορραγία Στο κυκλοφορικό σύστηµα του ενήλικα ανθρώπου υπάρχουν έξι λίτρα περίπου αίµατος, το οποίο µεταφέρει στα κύτταρα των ιστών

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά Καρδιακή Ανεπάρκεια Απόστολος Καραβίδας Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή καρδιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Μεικτή αθηρογόνος δυσλιπιδαιμία: βελτιώνοντας το συνολικό λιπιδαιμικό προφίλ

Μεικτή αθηρογόνος δυσλιπιδαιμία: βελτιώνοντας το συνολικό λιπιδαιμικό προφίλ Μεικτή αθηρογόνος δυσλιπιδαιμία: βελτιώνοντας το συνολικό λιπιδαιμικό προφίλ Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ LDL-C : μείζων

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση 1. Συστήνεται στους γενικούς ιατρούς και στους άλλους ιατρούς στην ΠΦΥ να θέτουν διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) όταν στο φλεβικό αίμα: η

Σύσταση 1. Συστήνεται στους γενικούς ιατρούς και στους άλλους ιατρούς στην ΠΦΥ να θέτουν διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) όταν στο φλεβικό αίμα: η Σύσταση 1. Συστήνεται στους γενικούς ιατρούς και στους άλλους ιατρούς στην ΠΦΥ να θέτουν διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) όταν στο φλεβικό αίμα: η τιμή της γλυκόζης νηστείας είναι 126mg/dl (7.0 mmol/l),

Διαβάστε περισσότερα

Μυϊκές θλάσεις και αποκατάσταση ΠΗΔΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ

Μυϊκές θλάσεις και αποκατάσταση ΠΗΔΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ Μυϊκές θλάσεις και αποκατάσταση ΠΗΔΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ Ορισμός : Οξεία μυϊκή θλάση ορίζεται η ρήξη των μυϊκών ινών στο μυ η οποία είναι αποτέλεσμα εφαρμογής υπέρμετρης ξαφνικής δύναμης στο μυ

Διαβάστε περισσότερα

Ενδείξεις της δοκιμασίας κόπωσης σε παιδιά με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Θ. Τσιλιγιάννης

Ενδείξεις της δοκιμασίας κόπωσης σε παιδιά με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Θ. Τσιλιγιάννης Ενδείξεις της δοκιμασίας κόπωσης σε παιδιά με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα Θ. Τσιλιγιάννης Παιδίατρος Εξειδικευμένος Παιδοπνευμονολόγος Διευθυντής Παιδοπνευμονολογικού Παιδιατρική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

Το θωρακικό άλγος, όχι σπάνιο

Το θωρακικό άλγος, όχι σπάνιο Προσέγγιση του παιδιού με θωρακικό άλγος Steven M. Selbst, MD Pediatr Clin N Am 57 (2010) 1221 1234 Παρουσίαση : Νίκος Α. Καρανταγλής Επιστημονικός Συνεργάτης Γ ΠΔ Α.Π.Θ. 10/01/2011 www.pd3.gr Το θωρακικό

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Πια είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας; Κιρσοί είναι το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Στεφανιαία νόσος: Σύγχρονη διάγνωση - θεραπευτική αντιμετώπιση

Στεφανιαία νόσος: Σύγχρονη διάγνωση - θεραπευτική αντιμετώπιση Στεφανιαία νόσος: Σύγχρονη διάγνωση - θεραπευτική αντιμετώπιση Αθανάσιος Μανώλης Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ασκληπιείου Βούλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας Emory University, Ατλάντα, ΗΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΑΠΌ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΑΠΌ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΑΠΌ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Καρδιολογικό τμήμα, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Το Xarelto είναι φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία ριβαροξαβάνη. Διατίθεται σε μορφή δισκίων (2,5, 10, 15 και 20 mg).

Το Xarelto είναι φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία ριβαροξαβάνη. Διατίθεται σε μορφή δισκίων (2,5, 10, 15 και 20 mg). EMA/230698/2013 EMEA/H/C/000944 Περίληψη EPAR για το κοινό ριβαροξαβάνη Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) του. Επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη αντιµετώπιση της νόσου των καρωτίδων στους ηλικιωµένους

Σύγχρονη αντιµετώπιση της νόσου των καρωτίδων στους ηλικιωµένους Σύγχρονη αντιµετώπιση της νόσου των καρωτίδων στους ηλικιωµένους Αδαµαντία Α. Πολυδώρου Εδικ. Καρδιολόγος 251 Γ.Ν.Αεροπορίας Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια σύµφωνα µε την µελέτη Rochester αυξάνουν µε

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος

Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος 1. Τι είναι οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αντικατάσταση ισχίου και γόνατος; Ο όρος ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι (ΕΕΜ)

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Ειδικευόµενη E Παθολογικής Κλινικής Πράγµατι έγινε βιοψία δέρµατος από βλάβη άκρου ποδός.. ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ ΕΜΒΟΛΕΣ ΑΠΌ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ 7 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ 7 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ 7 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ Ονοματεπώνυμο φοιτητριών: ΤΣΙΜΗΤΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΣΙΩΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. ΚΥΠΑΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρμογή της Καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή υπέρταση

Η εφαρμογή της Καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή υπέρταση Η εφαρμογή της Καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή υπέρταση Κωνσταντίνος Κώντσας, Παρασκευή Τριβήλου, Αναστασία Καραγκιούλη, Ελένη Τριανταφυλλίδη Εργαστήριο Καρδιοαναπνευστικής

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα ΙΙΙ. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος και τα Φύλλα Οδηγιών Χρήσης

Παράρτημα ΙΙΙ. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος και τα Φύλλα Οδηγιών Χρήσης Παράρτημα ΙΙΙ Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος και τα Φύλλα Οδηγιών Χρήσης Σημείωση : Οι τροποποιήσεις στην Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

Νοσολογία-Α.Ε.Ε. Αιτιολογία

Νοσολογία-Α.Ε.Ε. Αιτιολογία Νοσολογία-Α.Ε.Ε Ως εγκεφαλικό επεισόδιο ορίζεται η βλάβη του εγκεφαλικού ιστού αγγειακής αιτιολογίας (ΑΕΕ) που προήλθε είτε από διακοπή της παροχής του αίματος στην πάσχουσα περιοχή (ισχαιμικό ΑΕΕ), είτε

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ. ΓΟΥΜΕΝΟΣ

ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ. ΓΟΥΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ. ΓΟΥΜΕΝΟΣ Εισαγωγή Η πρόληψη των επεισοδίων οξείας απόρριψης και η μακροχρόνια διατήρηση του νεφρικού μοσχεύματος αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

Στένωση της Νεφρικής Αρτηρίας : Ενδοαγγειακή Αποκατάσταση.

Στένωση της Νεφρικής Αρτηρίας : Ενδοαγγειακή Αποκατάσταση. Bασίλης Παπαγιάννης - Στένωση της Νεφρικής Αρτηρίας : Ενδοαγγειακή Αποκατάσταση 17 Στένωση της Νεφρικής Αρτηρίας : Ενδοαγγειακή Αποκατάσταση. Παπαγιάννης Βασίλης Ακτινολογικό Εργαστήριο Νοσοκομείου Γ.Ν.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Περιορισμοί της άσκησης σε άτομα με ΣΔ Παναγιώτης Β. Τσακλής PhD Καθηγητής Εµβιοµηχανικής Τµ Φυσικοθεραπείας - ΑΤΕΙΘ Dept Mechanical Engineering Fibers & Polymers Lab Massachusetts Institute of Technology

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΩΝ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΩΝ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΩΝ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ Guidelines of American Heart Association/American Stroke Association 2013 EFNS Guidelines 2011 Royal College of Physicians National Clinical Guidelines

Διαβάστε περισσότερα

Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης

Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2) Ο Σακχαρώδης Διαβήτης γενικά είναι μια πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός και συγκεκριμένα το πάγκρεας δεν παράγει ή δεν

Διαβάστε περισσότερα

Αρτηριακή Υπέρταση. V Kotsis 2011 Ιατρείο Υπέρτασης-24ωρης καταγραφής ΑΠ, Γ Παθολογική Πανεπιστηµιακή Κλινική, Νοσ. Παπαγεωργίου

Αρτηριακή Υπέρταση. V Kotsis 2011 Ιατρείο Υπέρτασης-24ωρης καταγραφής ΑΠ, Γ Παθολογική Πανεπιστηµιακή Κλινική, Νοσ. Παπαγεωργίου Αρτηριακή Υπέρταση V Kotsis 2011 Ιατρείο Υπέρτασης-24ωρης καταγραφής ΑΠ, Γ Παθολογική Πανεπιστηµιακή Κλινική, Νοσ. Παπαγεωργίου V Kotsis 2008 Ιατρείο Υπέρτασης-24ωρης καταγραφής ΑΠ, Γ Παθολογική Πανεπιστηµιακή

Διαβάστε περισσότερα

20ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Με τα μάτια στο μέλλον

20ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Με τα μάτια στο μέλλον 20ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Με τα μάτια στο μέλλον Σύγκριση μηριαίας και κερκιδικής προσπέλασης στον καρδιακό καθετηριασμό. Συστηματική Ανασκόπηση Καλλιρρόη Κοζομπόλη, RN, MSc, Ωνάσειο

Διαβάστε περισσότερα

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την θεραπεία της χοληστερόλης: Οριοθετήσεις και επισημάνσεις

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την θεραπεία της χοληστερόλης: Οριοθετήσεις και επισημάνσεις 267 ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την θεραπεία της χοληστερόλης: Οριοθετήσεις και επισημάνσεις Χ. Βέρρας 1, Α. Μελιδώνης 2 1 Τμήμα Γενικής Ιατρικής και 2 Α Παθολογική Κλινική &

Διαβάστε περισσότερα

Διαχωριστικό ανεύρυσµα Θωρακικής Αορτής Αντιµετώπιση. Α. Μαδέσης Επιµελητής Α Καρδιοχειρουργική κλινική Γ.Ν.Θ. Γ. Παπανικολάου

Διαχωριστικό ανεύρυσµα Θωρακικής Αορτής Αντιµετώπιση. Α. Μαδέσης Επιµελητής Α Καρδιοχειρουργική κλινική Γ.Ν.Θ. Γ. Παπανικολάου Διαχωριστικό ανεύρυσµα Θωρακικής Αορτής Αντιµετώπιση Α. Μαδέσης Επιµελητής Α Καρδιοχειρουργική κλινική Γ.Ν.Θ. Γ. Παπανικολάου Ο διαχωρισµός της θωρακικής αορτής αποτελεί την πιο επείγουσα και καταστροφική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥΣ - Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας να κλείνετε ραντεβού εκ των προτέρων. - Να προσέρχεστε στην προκαθορισμένη ώρα του

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥΣ - Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας να κλείνετε ραντεβού εκ των προτέρων. - Να προσέρχεστε στην προκαθορισμένη ώρα του ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥΣ - Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας να κλείνετε ραντεβού εκ των προτέρων. - Να προσέρχεστε στην προκαθορισμένη ώρα του ραντεβού σας. - Να μην έχετε γευματίσει τουλάχιστον μία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ Ι (ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ) ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΤΣΙΒΓΟΥΛΗΣ AΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ Ι (ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ) ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΤΣΙΒΓΟΥΛΗΣ AΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ Ι (ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ) ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΤΣΙΒΓΟΥΛΗΣ AΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (AEE) είναι κάθε κλινικό σύνδρομο,

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα πρόγνωσης. του Σακχαρώδη Διαβήτη. Ηλιάδης Φώτης. Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Διαβητολογίας ΑΠΘ Α ΠΡΠ, Νοσοκοµείο ΑΧΕΠΑ

Μοντέλα πρόγνωσης. του Σακχαρώδη Διαβήτη. Ηλιάδης Φώτης. Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Διαβητολογίας ΑΠΘ Α ΠΡΠ, Νοσοκοµείο ΑΧΕΠΑ Μοντέλα πρόγνωσης του Σακχαρώδη Διαβήτη Ηλιάδης Φώτης Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Διαβητολογίας ΑΠΘ Α ΠΡΠ, Νοσοκοµείο ΑΧΕΠΑ IDF Diabetes Atlas 5th Edition 2012 Update 3.8 million men and women worldwide

Διαβάστε περισσότερα

Υπερηχοτομογραφικη. αρθρο ανασκοπησησ

Υπερηχοτομογραφικη. αρθρο ανασκοπησησ Ανδριανάκη Αικατερίνη Ιατρός Ακτινολόγος Ηράκλειο Κρήτης Υπερηχοτομογραφικη απεικονιση του πεουσ αρθρο ανασκοπησησ MEΡΟΣ Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η υπερηχοτομογραφία συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης του έγχρωμου Doppler,

Διαβάστε περισσότερα

Μακροαγγειακές επιπλοκές και παράγοντες κινδύνου. Συνύπαρξη και ο ρόλος τους στην αιτιοπαθογένεια και στη βαρύτητα του Διαβητικού Ποδιού.

Μακροαγγειακές επιπλοκές και παράγοντες κινδύνου. Συνύπαρξη και ο ρόλος τους στην αιτιοπαθογένεια και στη βαρύτητα του Διαβητικού Ποδιού. Μακροαγγειακές επιπλοκές και παράγοντες κινδύνου. Συνύπαρξη και ο ρόλος τους στην αιτιοπαθογένεια και στη βαρύτητα του Διαβητικού Ποδιού. Σκούτας Δ, Καραγιάννη Δ, Σέκερη Ζ, Σιώμος Κ,Κοντόπουλος Μ, Λαζαρίδου

Διαβάστε περισσότερα

Αορτοστεφανιαία παρακάμψη ή Bypass

Αορτοστεφανιαία παρακάμψη ή Bypass Αορτοστεφανιαία παρακάμψη ή Bypass Είναι γνωστό ότι η στεφανιαία νόσος οφείλεται σε στενώσεις των στεφανιαίων αρτηριών. Η εγχειρητική τεχνική παράκαμψης των στεφανιαίων στενώσεων ονομάζεται αορτοστεφανιαία

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: Πρόγραμμα ΥΔΡΙΑ (MIS 346816) 6/10/2015. Δείκτες υγείας αντιπροσωπευτικού δείγματος του πληθυσμού στην Ελλάδα

Πηγή: Πρόγραμμα ΥΔΡΙΑ (MIS 346816) 6/10/2015. Δείκτες υγείας αντιπροσωπευτικού δείγματος του πληθυσμού στην Ελλάδα Δείκτες υγείας αντιπροσωπευτικού δείγματος του πληθυσμού στην Ελλάδα Υπέρταση Υπερχοληστερολαιμία Χρόνια Κατάθλιψη Φαρμακοληψία Ελένη-Μαρία Παπατέστα, Iατρός Επιστημονική Συνεργάτις Ελληνικού Ιδρύματος

Διαβάστε περισσότερα

Νεότερες παρεµβάσεις στην πρόληψη και θεραπεία του διαβητικού ποδιού

Νεότερες παρεµβάσεις στην πρόληψη και θεραπεία του διαβητικού ποδιού Στρογγυλό τραπέζι Νεότερες παρεµβάσεις στην πρόληψη και θεραπεία του διαβητικού ποδιού Συντονιστής: Η. Ν. Μυγδάλης Β Παθολογική Κλινική και ιαβητολογικό Κέντρο, Γενικό Νοσοκοµείο ΝΙΜΤΣ, Αθήνα Οι διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

Διαχωρισμός κοιλιακής αορτής. Απεικόνιση και κλινική συσχέτιση.

Διαχωρισμός κοιλιακής αορτής. Απεικόνιση και κλινική συσχέτιση. Γεώργιος Ζιμπιλίδης - Διαχωρισμός κοιλιακής αορτής. Απεικόνιση και κλινική συσχέτιση. 25 Διαχωρισμός κοιλιακής αορτής. Απεικόνιση και κλινική συσχέτιση. Ζιμπιλίδης Γεώργιος Τμήμα Αγγειογράφου και Επεμβατικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΑΤΡΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΑ ΑΣΘΕΝΗ: ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΑ ΑΝΩΜΑΛΙΑ

ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΑΤΡΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΑ ΑΣΘΕΝΗ: ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΑ ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΑΤΡΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΑ ΑΣΘΕΝΗ: ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΑ ΑΝΩΜΑΛΙΑ X. ΓΡΑΪΔΗΣ, Δ. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Β. ΚΑΡΑΣΑΒΙΔΗΣ, Ε. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, Θ. ΜΠΙΤΣΗΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Καρδιακής Αποκατάστασης & Εργομετρικού Ελέγχου. www.cardiorehab.com.cy

Κέντρο Καρδιακής Αποκατάστασης & Εργομετρικού Ελέγχου. www.cardiorehab.com.cy Κέντρο Καρδιακής Αποκατάστασης & Εργομετρικού Ελέγχου www.cardiorehab.com.cy Καλωσορίσατε στο Κέντρο Καρδιακής Αποκατάστασης & Εργομετρικού Ελέγχου Στόχος του κέντρου Το κέντρο Καρδιακής Αποκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Νεφραγγειακή υπέρταση Επιδημιολογικά στοιχεία και διαγνωστική προσέγγιση

Νεφραγγειακή υπέρταση Επιδημιολογικά στοιχεία και διαγνωστική προσέγγιση Νεφραγγειακή υπέρταση Επιδημιολογικά στοιχεία και διαγνωστική προσέγγιση Βασίλης Κ. Λιακόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Νεφρολογίας Παν/μίου Θεσσαλίας Λάρισα, Νοέμβριος 2007 Στένωση νεφρικών αρτηριών: ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟ του ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Πως να προλάβετε τον ΔΙΑΓΝΩΣΗ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ. Επιστημονική Επιμέλεια Ελληνική Ουρολογική Εταιρία

ΚΑΡΚΙΝΟ του ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Πως να προλάβετε τον ΔΙΑΓΝΩΣΗ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ. Επιστημονική Επιμέλεια Ελληνική Ουρολογική Εταιρία Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ Πως να προλάβετε τον ΚΑΡΚΙΝΟ του ΠΡΟΣΤΑΤΗ με ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ Χορηγία Επιστημονική Επιμέλεια Ελληνική Ουρολογική Εταιρία με ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ «Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου. Ενημέρωση & Πρόληψη

Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου. Ενημέρωση & Πρόληψη Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου Ενημέρωση & Πρόληψη Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου Μεταβολικό Σύνδρομο Παχυσαρκία Υπερλιπιδιαμία Υπέρταση Σακχαρώδης Διαβήτης Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου Μεταβολικό

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο: Εξελίξεις στην Καρδιαγγειακή Ιατρική 2015

Συνέδριο: Εξελίξεις στην Καρδιαγγειακή Ιατρική 2015 Πρότυπο Κέντρο Καρδιάς και Αγγείων Athens Heart Center Διευθυντής: Καθηγητής Χριστόδουλος. Στεφανάδης Συνέδριο: Εξελίξεις στην Καρδιαγγειακή Ιατρική 2015 Καρδιολογική Κλινική Ι. Γιαλάφος Δ/ντης Κ. Αθανασόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Λεβαντής 1, Ελένη Κυρίου 1,Ελευθέριος Βογιατζόγλου 2, Ανδριάνα Δώνου 2, Ελευθέριος Κουτσαντωνίου 1, Σοφία Λαφογιάννη 1, Χαρίκλεια Λούπα 2.

Γεώργιος Λεβαντής 1, Ελένη Κυρίου 1,Ελευθέριος Βογιατζόγλου 2, Ανδριάνα Δώνου 2, Ελευθέριος Κουτσαντωνίου 1, Σοφία Λαφογιάννη 1, Χαρίκλεια Λούπα 2. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΣΤΕΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ ΝΕΥΡΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΑΣ (Charcot) ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Γεώργιος Λεβαντής 1, Ελένη Κυρίου 1,Ελευθέριος Βογιατζόγλου 2, Ανδριάνα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΚΗΛΗ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΣΧΕΟΥ - ΥΔΡΟΚΗΛΗ - ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ - ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΝΟΥ - ΚΥΣΤΗ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑΣ - ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΥΣΤΗ - ΚΥΣΤΕΣ ΟΣΧΕΟΥ

ΥΔΡΟΚΗΛΗ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΣΧΕΟΥ - ΥΔΡΟΚΗΛΗ - ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ - ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΝΟΥ - ΚΥΣΤΗ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑΣ - ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΥΣΤΗ - ΚΥΣΤΕΣ ΟΣΧΕΟΥ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΣΧΕΟΥ - ΥΔΡΟΚΗΛΗ - ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ - ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΝΟΥ - ΚΥΣΤΗ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑΣ - ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΥΣΤΗ - ΚΥΣΤΕΣ ΟΣΧΕΟΥ ΥΔΡΟΚΗΛΗ Είναι η συλλογή υγρού μεταξύ των πετάλων του ιδίως ελυτροειδούς χιτώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ/ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΧΝΝ ΣΕ ΕΞΩΝΕΦΡΙΚΗ ΚΑΘΑΡΣΗ*

ΟΔΗΓΙΕΣ/ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΧΝΝ ΣΕ ΕΞΩΝΕΦΡΙΚΗ ΚΑΘΑΡΣΗ* ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ 15 11528 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 2107298586 FAX: 2107237705 E-mail: nefreter@otenet.gr HELLENIC SOCIETY OF NEPHROLOGY 15 MEANDROU STR. ATHENS, 11528 GREECE TEL.: (+3021) 07298586

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ, Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Π.Θ. Γ.Ν.Θ. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΜSc Εργαστήριο Ιατρικής της Άθλησης Α.Π.Θ. Πτυχιούχος

Διαβάστε περισσότερα

29. ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

29. ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ 29. ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ Η θρομβοεμβολική νόσος επιπλέκει 1/500-2000 κυήσεις. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στη λοχεία. Τα αέρια αίματος δεν θεωρούνται ευαίσθητη ή ειδική εξέταση για

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικές ιδιότητες των οστών

Μηχανικές ιδιότητες των οστών Τα οστά δρουν σαν κατασκευές υποστήριξης και μεταφέρουν φορτία: h Απλή συμπίεση h Λυγισμός (φόρτιση του ενός φλοιού ελκυσμός του άλλου) h Στρέψη Μηχανικές ιδιότητες των οστών h Ισχυρότερα στη συμπίεση

Διαβάστε περισσότερα

Φλεγμονωδης πολυσυστηματικη αυτόάνοση νοσος που αφορα συχνοτερα νεες γυναικες αναπαραγωγικης ηλικιας.

Φλεγμονωδης πολυσυστηματικη αυτόάνοση νοσος που αφορα συχνοτερα νεες γυναικες αναπαραγωγικης ηλικιας. Φλεγμονωδης πολυσυστηματικη αυτόάνοση νοσος που αφορα συχνοτερα νεες γυναικες αναπαραγωγικης ηλικιας. Ηλίας Κουρής - Ρευματολόγος Η κλινική εικόνα της πάθησης περιλαμβάνει την παρουσια γενικων συμπτωματων

Διαβάστε περισσότερα

Νοσηλευτική προσέγγιση στο διαβητικό πόδι

Νοσηλευτική προσέγγιση στο διαβητικό πόδι Νοσηλευτική προσέγγιση στο διαβητικό πόδι Νικολαϊδης Αθανάσιος, Τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων- Νοσηλευτής. Διαβητολογικό κέντρο Γ.Ν Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΩΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΕΜΒΟΛΗΣ

ΝΕΩΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΕΜΒΟΛΗΣ ΝΕΩΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΕΜΒΟΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΑΚΑΚΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ - ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Α ΠΑΝ/ΚΗ ΠΝΕΥΜ/ΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Ν.Ν.Θ.Α «ΣΩΤΗΡΙΑ» Κλινική Εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος. Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας ΑΠΘ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος. Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας ΑΠΘ Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας ΑΠΘ SGOT 60 IU/l, SGPT 72 IU/l, γgt 92 IU/l, ALP κ.φ., CPK κ.φ., θυρεοειδική λειτουργία κ.φ. Παρουσίαση περιστατικού Άνδρας

Διαβάστε περισσότερα

Τα αποτελέσματά μας δεν αποτελούν ελεγχόμενη μελέτη ή κλινική δοκιμή, αλλά στοιχεία μητρώου των ασθενών μας.

Τα αποτελέσματά μας δεν αποτελούν ελεγχόμενη μελέτη ή κλινική δοκιμή, αλλά στοιχεία μητρώου των ασθενών μας. CUMMULATINE SUCCESS SCORE % ΙΣΧΙΟ CUMMULATINE SUCCESS RATE % YΛΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 42 ΑΝΔΡΕΣ 16 ΓΥΝΑΙΚΕΣ 26 ΗΛΙΚΙΑ 63.1 (42-92) ΥΨΟΣ 171 (162-191) Δ.Μ.Σ 36 (22-47) Το ποσοστό των ασθενών που αναφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις, οι αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες; Το αλλεργικό shock

Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις, οι αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες; Το αλλεργικό shock Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις, οι αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες; Το αλλεργικό shock 1 Τι συμβαίνει στο σώμα σας σε μια αλλεργική αντίδραση; Μια ξένη ουσία εισέρχεται μέσω της τροφής στο σώμα Τα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για Ασθενείς που Φέρουν Νάρθηκες

Οδηγίες για Ασθενείς που Φέρουν Νάρθηκες Οδηγίες για Ασθενείς που Φέρουν Νάρθηκες Ποιος είναι ο σκοπός της χρήσης ναρθήκων; Οι νάρθηκες που τοποθετούνται στα άνω και στα κάτω άκρα έχουν ως σκοπό την ακινητοποίηση ενός μέρους του σώματος προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της οξείας επίδρασης της κατανάλωσης μπύρας στην ενδοθηλιακή λειτουργία και την αρτηριακή σκληρία

Μελέτη της οξείας επίδρασης της κατανάλωσης μπύρας στην ενδοθηλιακή λειτουργία και την αρτηριακή σκληρία Μελέτη της οξείας επίδρασης της κατανάλωσης μπύρας στην ενδοθηλιακή λειτουργία και την αρτηριακή σκληρία υγιών εθελοντών Κ. Καράτζη, PhD (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΩΔΕΚΑ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΔΡ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ

ΔΩΔΕΚΑ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΔΡ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ ΔΩΔΕΚΑ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΔΡ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ ΙΑΤΡΕΙΟ: ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 46 ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310254030 ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2310380000 Aρτηριακή

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 9η Οργανικά Νοσήματα: Αρθρίτιδα, Αναιμία

Διάλεξη 9η Οργανικά Νοσήματα: Αρθρίτιδα, Αναιμία ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 9η Οργανικά Νοσήματα: Αρθρίτιδα, Αναιμία Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Αρθρίτιδα Η αρθρίτιδα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ. Φώτης Καψιμάλης Αν. Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ. Φώτης Καψιμάλης Αν. Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ Φώτης Καψιμάλης Αν. Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν Σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο ( ΣΑΥ) Συχνή διαταραχή (5%

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Μ. Ε. Θ. Α. Χρόνια Φλεβική Νόσος. Χειμερινό Σχολείο 2013 2014. Καλάβρυτα,1 2 Νοεμβρίου 2013. Από Αστέριο Ν. Κατσαμούρη

Ι. Μ. Ε. Θ. Α. Χρόνια Φλεβική Νόσος. Χειμερινό Σχολείο 2013 2014. Καλάβρυτα,1 2 Νοεμβρίου 2013. Από Αστέριο Ν. Κατσαμούρη Ι. Μ. Ε. Θ. Α. Χειμερινό Σχολείο 2013 2014 Χρόνια Φλεβική Νόσος Από Αστέριο Ν. Κατσαμούρη Καλάβρυτα,1 2 Νοεμβρίου 2013 Χρόνια Φλεβική Νόσος Κιρσοί Οίδημα Υπέρχρωση δέρματος στα σφυρά Έκζεμα Ατροφικές υπομελαγχρωστικές

Διαβάστε περισσότερα