ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ AΝΕΠΑΡΚΗΣ ΙΣΤΙΚΗ ΑΙΜΑΤΩΣΗ. Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσαρουχά

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ AΝΕΠΑΡΚΗΣ ΙΣΤΙΚΗ ΑΙΜΑΤΩΣΗ. Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσαρουχά"

Transcript

1 ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ AΝΕΠΑΡΚΗΣ ΙΣΤΙΚΗ ΑΙΜΑΤΩΣΗ Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσαρουχά

2 AΝΕΠΑΡΚΗΣ ΙΣΤΙΚΗ ΑΙΜΑΤΩΣΗ Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσαρουχά Στην τελευταία ταξινόμηση της NANDA η νοσηλευτική διάγνωση Ανεπαρκής ιστική αιμάτωση έχει ταξινομηθεί ως αυτόνομη νοσηλευτική διάγνωση για κάθε τύπο της. Το παρόν σχέδιο νοσηλευτικής φροντίδας αφορά σε ανεπαρκή περιφερική ιστική αιμάτωση ασθενών που λαμβάνουν κατ οίκον νοσηλευτική φροντίδα. Α. ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΑΣΗ Α.1 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας στην Ευρώπη, δημιουργώντας έτσι μεγάλη κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση. Η στεφανιαία νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε μεγάλο ποσοστό ασθενών αλλά τα αγγειακά εγκεφαλικά, η νεφρική ανεπάρκεια, και επιπλοκές απο σοβαρή ισχαιμία των κάτω άκρων επίσης συμβάλουν στη μεγάλη θνησιμότητα. Αναγνωρίζεται ότι οι ασθενείς με νοσήματα των αρτηριών των κάτω άκρων θα καταλήξουν απο στεφανιαία νόσο, για αυτό πρέπει να αναγνωρίζονται και να αξιολογούνται. Η αθηροσκλήρυνση των περιφερικών αρτηριών αποτελεί μια χρόνια, βραδέως εξελισσόμενη κατάσταση που προκαλεί στένωση των αρτηριών. Ανάλογα με το βαθμό της στένωσης σε κάθε αγγείο, συμπτώματα ποικίλλης σοβαρότητας μπορούν να εμφανιστούν, ενώ πολλοί ασθενείς θα παραμείνουν ασυμπτωματικοί για όλη τους τη ζωή. Περιστασιακά, οξέα περιστατικά μπορούν να συμβούν, σχετιζόμενα συχνά με θρόμβωση, και/ή εμβολή και/ή απόφραξη μιας μεγάλης αρτηρίας. Α. 1.1 Επιδημιολογία Η επιδημιολογία των Νοσημάτων Περιφερικών Αρτηριών (ΝΠΑ) έχει διερευνηθεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και πολλών ευρωπαϊκών. Σε πρόσφατη μελέτη στη Σουηδία σε πληθυσμό ετών, η επίπτωση των ΝΠΑ ήταν 18% και της διαλείπουσας χωλότητας ήταν 7%. Τυπικά, το ένα τρίτο των ασθενών με ΝΠΑ είναι

3 συμπτωματικοί. H επίπτωση της κρίσιμης ισχαιμίας άκρων (ΚΙΑ) είναι πολύ μικρότερη- 0,4% σε εκείνους που είναι μεγαλύτεροι απο 60 ετών στη Σουηδική μελέτη. Η υπολογιζόμενη ετήσια επίπτωση της ΚΙΑ κυμαίνεται από 500 σε 1000 νέες περιπτώσεις ανα 1 εκαττομύριο πληθυσμού, με μεγαλύτερη επίπτωση σε ασθενείς με διαβήτη. Η συχνότητα των ΝΠΑ σχετίζεται ισχυρά με την ηλικία. Η επίδραση του φύλου δεν είναι σαφής, φαίνεται όμως ότι επίπτωση στα δύο φύλα εξισώνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία. Η ετήσια επίπτωση εκτεταμένων ακρωτηριασμών ανέρχεται σε 120 με 500 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο το χρόνο στο γενικό πληθυσμό. Α.1.2. Παράγοντες κινδύνου Οι παράγοντες κινδύνοι για τα ΝΠΑ είναι παρόμοιοι με εκείνους που περιλαμβάνονται στην αιτιολογία της στεφανιαίας νόσου και είναι οι τυπικοί παράγοντες κινδύνου για την αθηροσκληρυντική νόσο. Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται: το κάπνισμα, η δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, και η υπέρταση. Στα ΝΠΑ, το κάπνισμα έχει αναδειχθεί πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου σε αρκετές επιδημιολογικές μελέτες. Μάλιστα, φαίνεται να είναι δοσοεξαρτώμενος. Το κάπνισμα δε, φαίνεται να είναι σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου στα ΝΠΑ απο ότι στη στεφανιαία νόσο, και στις περισσότερες μελέτες, οι ασθενείς με χωλότητα είχαν ιστορικό καπνίσματος. Η διακοπή του καπνίσματος συνδέεται με μείωση του ποσοστού εμφάνισης της χωλότητας, που φθάνει τα επίπεδα των μη καπνιστών ένα χρόνο μετά τη διακοπή. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας κινδύνου εξαιρετικά σημαντικός στην εμφάνιση των ΝΠΑ, κυρίως για σοβαρές καταστάσεις όπως η γάγγραινα και τα έλκη.

4 Οι περισσότερες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της αρτηριακής υπέρτασης και της παρουσίας ΝΠΑ, παρότι η ερμηνεία αυτών των αποτελεσμάτων καθίσταται πολύ δύσκολη αφού η αρτηριακή πίεση περιλαμβάνεται στον ορισμό της νόσου(ο δείκτης βραχιονίου/σφυρών) και μπορεί να επηρεάσει το βαθμό της ισχαιμίας και την εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων. Στις περισσότερες μελέτες τα υψηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης και τα χαμηλά επίπεδα HDL σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΝΠΑ. Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με στεφανιαία νόσο, όπως η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ, και τα επίπεδα ομοκυστείνης του πλάσματος δεν έχουν συσχετιστεί επαρκώς με την εμφάνιση των ΝΠΑ. Σήμερα άλλοι γενετικοί παράγοντες και βιοδείκτες βρίσκονται υπό μελέτη. Α.1.3. Αξιολόγηση Λήψη ιστορικού Η λήψη ενός αξιόπιστου ιστορικού που να περιλαμβάνει τους παράγοντες κινδύνου και τις γνωστές συνοσυρρότητες είναι επιτακτική. Η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα όπως και το ιστορικό στεφανιαίας νόσου πρέπει να καταγράφονται. To ιστορικό πρέπει να περιλαμβάνει ανασκόπηση όλων των αγγειακών νόσων και των συμπτωμάτων τους: Οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου Συμπτώματα ενδεικτικά στηθάγχης Οποιαδήποτε διαταραχή βάδισης, π.χ κόπωση, πόνος, κράμπες, ή πόνος με εντοπισμό στο γλουτό, το μηρό, την κνήμη ή το άκρο πόδι, ειδικά εάν τα συμπτώματα υποχωρούν μετά απο ανάπαυση. Πόνος κατά την ανάπαυση εντοπισμένος στο κατώτερο μέρος του ποδιού που συνδέεται με κινήσεις ανόρθωσης ή κλίσης του ποδιού. Πληγές που δεν επουλώνονται εύκολα στα άκρα.

5 Έντονος πόνος των άνω άκρων, ειδικά αν σχετίζεται με ζάλη και ίλιγγο. Παροδικά ή μόνιμα νευρολογικά συμπτώματα. Ιστορικό υπέρτασης ή νεφρικής ανεπάρκειας. Μεταγευματικό κοιλιακό άλγος και διάρροια, ειδικότερα που σχετίζεται με την κατανάλωση τροφής και την απώλεια βάρους. Στυτική δυσλειτουργία. Η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού είναι απαράμιλλης σημαντικότητας στην αξιολόγησης της αγγειακής λειτουργίας ενός ασθενή. Παρόλα αυτά, πολλοί ασθενείς θα παραμείνουν ασυμπτωματικοί ή θα εμφανίζουν άτυπα συμπτώματα, ακόμα και σε περιπτώσεις προχωρημένης νόσου. Φυσική εξέταση Παρότι η φυσική εξέταση ως μόνη μέθοδος χαρακτηρίζεται από χαμηλή ευαισθησία, ειδικότητα και επαναληψιμότητα, μια συστηματική προσέγγιση είναι επιβεβλημένη. Πρέπει να περιλαμβάνει: Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια και καταγραφή της διαφοράς στις δυο μετρήσεις. Ακρόαση και ψηλάφηση των περιοχών των τραχηλικών και υπερκλείδιων κοιλοτήτων. Ψηλάφηση των σφυγμων στα άνω άκρα. Τα χέρια πρέπει να επισκοπούνται προσεχτικά. Κοιλιακή ψηλάφηση και ακρόαση σε διαφορετικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των πλευρών, της περιομφαλικής περιοχής και των λαγονίων. Ακρόαση των μηριαίων αρτηριών στη βουβωνική χώρα. Ψηλάφηση της μηραιαίας, της ιγνυακής, της ραχιαίας του ποδός και της οπίσθιας του ποδός περιοχής.

6 Τα πόδια πρέπει να να επισκοπούνται και να γίνεται καταγραφή του χρωματος, της θερμοκρασίας και της ακεραιότητας του δέρματος, όπως επίσης να καταγράφεται η παρουσία ελκών. Επιπρόσθετα ευρήματα ενδεικτικά ΝΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της τριχόπτωσης στην περιοχή της γάμπας και αλλαγές δέρματος πρέπει να σημειώνονται. Εργαστηρικός έλεγχος Ο στόχος της εργαστηριακής αξιολόγησης είναι ο εντοπισμός μείζωνων παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Υπερηχογραφικές μεθοδοι Σφυροβραχιόνιος δείκτης Ο σφυροβραχιόνιος δείκτης είναι ένας ισχυρός δείκτης καρδειαγγειακών νοσημάτων και αποτελεί προγνωστικό δείκτη καρδειαγγειακών επεισοδίων και θνησιμότητας. Χαμηλές τιμές του δείκτη (<0,90) είναι προγνωστικές αθηροσκλήρυνσης όπως η στεφανιαία νόσος και οι παθήσεις της καρωτίδας. Όταν η μέτρηση γίνεται με συσκευή Doppler τότε η μέθοδος είναι ανέξοδη και γρήγορη. Υπερηχογράφημα Duplex Το υπερηχογράφημα Duplex ειναι πλέον ευρέως διαδεδομένο για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη διάγνωση αγγειακών βλαβών. Αγγειογραφία Κατά το παρελθόν η ψηφιακή αγγειογραφία αποτελούσε τη μέθοδο εκλογής για την απεικόνιση των αγγείων. Δεδομένου όμως της παρεμβατικής φύσης της μεθόδου, έχει αντικατασταθεί από άλλες μεθόδους λιγότερο επεμβατικές και τώρα χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά σε διαδικασίες ενδαγγειακής πρόσβασης. CT αγγειογραφία Η CT αγγειογραφία παρέχει μεγαλύτρη ευκρίνεια στην απεικόνιση των αγγείων και των οργάνων, αλλά εξαιτίας της ακτινοβολίας που λαμβάνει ο ασθενής αλλά και της πιθανής νεφροτοξικότητας λόγω των σκιαγραφικών παραγόντων που χρησιμοποιούνται, η χρήση της δεν συστήνεται στον προσυπτωματικό έλεγχο.

7 Μαγνητική αγγειογραφία Η Μαγνητική αγγειογραφία παρέχει υψηλότατη ακρίβεια. Απόλυτες αντενδείξεις αποτελούν ο βηματοδότης, ο εμφυτευμένος καρδιακός απινιδωτής, τα εμφυτεύματα του κοχλία, η εγκυμοσύνη στο πρώτο τρίμηνο, και η σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια. Σχετικές αντενδείξεις αποτελούν η κλειστοφοβία, άλλα μεταλλικά εμφυτεύματα και η εγκυμοσύνη στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Α.1.4. Αντιμετώπιση-Γενικοί κανόνες Η διαχείριση του ασθενούς πρέπει να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, με εστίαση στη διακοπή του καπνίσματος, την καθημερινή άσκηση (30 /ημέρα), τον φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (<25%), και τη Μεσογειακή διατροφή. Η θεραπεία με φάρμακα μπορεί να προστεθεί για τον έλεγχο των τιμών της πίεσης του αίματος και τη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα (LDL<100mg/dL, ή και <70 mg/dl, εάν είναι δυνατόν). Σε διαβητικούς ασθενείς τα επίπεδα γλυκόζης πρέπει να ελέγχονται και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη πρέπει να διατηρείται <7%. Διακοπή του καπνίσματος Το κάπνισμα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τα ΝΠΑ. Στο γενικό πληθυσμό, αυξάνει τον κίνδυνο για ΝΑΚΑ περίπου 2 με 6 φορές. Οι καπνιστές με ΝΑΚΑ έχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού, και είναι σε κίνδυνο εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών και θνησιμότητας. Οι καπνιστές πρέπει να ωθούνται στη διακοπή του καπνίσματος και να ενημερώνονται για προγράμματα διακοπής του καπνίσματος. Θεραπεία υποκατάστασης με νικοτίνη, μπουπροπιόνη ή Βαρενικλίνη μπορεί να διευκολύνει τη διακοπή σε πολύ εξαρτημένους από τη νικοτίνη χρήστες και είναι ασφαλής για τη χρήση σε άτομα με καρδειαγγειακα νοσήματα. Αντιλιπιδαιμικά φάρμακα Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας, καρδειαγγειακών επεισοδίων και εγκεφαλικών σε ασθενείς με ΝΠΑ με ή χωρίς στεφανιαία νόσο.

8 Αντιθρομβωτικά- Αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα Οι παράγοντες αυτοί φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από αγγειακά νοσήματα, μυοκαρδιοπάθειες και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Αντιυπερτασικά φάρμακα Η υπέρταση στους ασθενείς με ΝΠΑ πρέπει να ελέγχεται πλήρως. Στόχος είναι διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε επίπεδα χαμηλότερα από 110/90mmHg, και για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή νεφρική ανεπάρκεια χαμηλότερα απο 130/80 mmhg. Θεραπεία με αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης φαίνεται να έχει θετική επίδραση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Η θεραπεία με β-αποκλειστές δεν αντενδείκνυται σε ασθενείς με νοσήματα αγγείων των κάτω άκρων. Α.1.5. Νοσήματα αρτηριών κάτω άκρων Τα νοσήματα των αρτηριών των κάτω άκρων (ΝΑΚΑ) ταξινομούνται σύμφωνα με την ταξινόμηση του Fontaine ή Rutherford (βλ. Πίνακα ). Παρόλα αυτά ακόμα και σε περιπτώσεις με νόσο ίδιας βαρύτητας και προόδου, τα συμπτώματα και η βαρύτητα τους ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Α Συμπτώματα Πολλοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί. Σε αυτή την περίπτωση τα ΝΑΚΑ διαγιγνώσκονται με την κλινική εξέταση (απουσία παλμών) ή με τον σφυροβραχιόνιο δείκτη. Το πιο τυπικό σύμπτωμα των ΝΑΚΑ είναι η διαλείπουσα χωλότητα, που χαρακτηρίζεται από πόνο στην κνήμη που αυξάνεται με το περπάτημα και εξαφανίζεται με την ανάπαυση. Σε περιπτώσεις εγγύτερης απόφραξης, οι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν πόνο στους μηρούς και του γλουτούς. Ο πόνος που αναφέρουν πρέπει να διαχωρίζεται απο εκείνον που οφείλεται σε βλάβη των φλεβών (που συνήθως εμφανίζεται στην ανάπαυση, αυξάνεται το απόγευμα και εξαφανίζεται με τη μυική δραστηριόττα) αλλά και απο τους πόνους της αρθρίτιδας. Το Edinburgh

9 Claudication Questionnaire είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης και διάγνωσης της διαλείπουσας χωλότητας με 80-90% ευαισθησία και >95% ειδικότητα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ο πόνος είναι παρών κατά την ανάπαυση. Ο πόνος κατά την ανάπαυση εντοπίζεται πιο συχνά στο πόδι και πρέπει να διαχωρίζεται απο τον πόνο της αρθρίτιδας και τις μυικές κράμπες. Οι ασθενείς αναφέρουν μόνιμο αίσθημα ψύχους στα πόδια. Τα έλκη και η γάγγραινα υποδεικνύουν σοβαρή ισχαιμία και ξεκινούν κυρίως από το επίπεδο των δαχτύλων και τα απομακρυσμένα σημεία του μέλους. Τα αρτηριακά έλκη τις περισσότερες φορές είναι εξαιρετικά επώδυνα. Εμφανίζονται δευτερογενώς μετά από τοπικό τραυματισμο,ακόμα και μικρό, και πρέπει να διαχωρίζονται από τα φλεβικά έλκη. Όταν ο πόνος είναι απών, η περιφερική νευροπάθεια πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Τα έλκη συχνά εχουν επιπλοκές την τοπική λοίμωξη και φλεγμονή. Α.1.6. Κρίσιμη Ισχαιμία Κάτω άκρων Η κρίσιμη ισχαιμία κάτων άκρων είναι η πιο σοβαρή παρουσία ΝΑΚΑ, που ορίζεται ως η παρουσία ισχαιμικού πόνου στην ανάπαυση και ισχαιμικά έλκη ή γάγγραινα που οφείλονται σε αποφρακτική αρτηριοπάθεια. Α Κλινική εξέταση Η κλινική εξέταση μπορεί να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες τόσο για στον προσυμπτωματικό έλεγχο όσο και τη διάγνωση. Οι ασθενείς πρέπει να είναι ήρεμοι και να έχουν προσαρμοστεί στη θερμοκρασία του δωματίου. Κατά την επισκόπηση μπορεί να διαπιστωθεί ωχρότητα στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μερικές φορές κατά την ανύψωση του ποδιού. Η ψηλάφηση του παλμού ειναι είναι πολύ χρήσιμη για τον προσυμπτωματικό έλεγχο. H απουσία σφυγμού είναι ένα σημείο με ειδικότητα αλλά όχι μεγάλη ευαισθησία. Η αξία των κλινικων ευρημάτων σε ασθενείς με ΝΑΚΑ μπορεί να βελτιωθεί πολύ σημαντικά με τη μέτρηση του σφυροβραχιόνιου δείκτη. Το σύνδρομο του μπλε δαχτύλου χαρακτηρίζεται από ξαφνική κυάνωση ενός ή περισσότερων δαχτύλων και οφείλεται συνήθως σε αθηροματικά έμβολα από εγγείς αρτηρίες.

10 Πίνακας 1. Κλινική σταδιοποίηση ΝΑΚΑ Ταξινόμηση Fontane Ταξινόμηση Rutherford Στάδιο Συμπτώματα Βαθμός Κατηγορία Συμπτώματα Ι Ασυμπτωματικός 0 0 Ασυμπτωματικός I 1 Ήπια χωλότητα 2 Μέτρια χωλότητα ΙΙ Διαλείπουσα χωλότητα I 3 Σοβαρή χωλότητα I ΙΙΙ Πόνος ισχαιμίας στην ανάπαυση II 4 Πόνος ισχαιμίας στην ανάπαυση ΙV Έλκος ή III 5 Μικρή απώλεια ιστού γάγγραινα III 6 Μεγάλη απώλεια ιστού Α Διαγνωστικές δοκιμασίες Σφυροβραχιόνιος δείκτης (ΣΒΔ) Η πρωταρχική μη επεμβατική δοκιμασία διάγνωσης των ΝΑΚΑ είναι ο ΣΒΔ. Σε υγιή άτομα, ο ΣΒΔ είναι >1,0. Συνήθως τιμές ΣΒΔ<0,90 χρησιμοποιούνται για να ορίσουν τα ΝΑΚΑ. Η πραγματική ευαισθησία και ειδικότητα έχουν υπολογιστεί αντίστοιχα σε 79% και 96%. Το επίπεδο του ΣΒΔ συσχετίζεται με τη σοβαρότητα των ΝΑΚΑ, με μεγάλο κίνδυνο ακρωτηριασμού όταν ο ΣΒΔ< 0,50. Μια αλλάγή > από 0,15 απαιτείται για να θεωρηθεί επιδείνωση της άρδευσης του μέλους με την πάροδο του χρόνου ή βελτίωση σε περίπτωση θεραπευτικής παρέμβασης. Για την μέτρηση του ΣΒΔ, τοποθετείται ένα σφυγμομανόμετρο πάνω από τα σφυρά και από το βραχίονα και καταγράφεται η αρτηριακή πίεση. Συνήθως η υψηλότερη συστολική πίεση των σφυρών διαιρείται με την υψηλότερη συστολική πίεση του βραχίονα, καταλήγοντας έτσι σε ένα ΣΒΔ για κάθε άκρο. Η μέτρηση του ΣΒΔ κατά την άσκηση, επιτρέπει την διερεύνηση της ύπαρξης ΝΑΚΑ σε άτομα που ο ΣΒΔ είναι

11 φυσιολογικός ή οριακός στην ηρεμία. Έτσι ο ασθενής καλείται να περπατήσει μέχρι να εμφανιστεί η χωλότητα του πόνου και να παρακωλήσει τη βάδιση. Όταν παρατηρηθεί πτώση του ΣΒΔ σε εκείνο το σημείο τότε η διερεύνηση για ΝΑΚΑ γίνεται πιο εντατική. Δοκιμασία Διαδρόμου Η δοκιμασία του διαδρόμου όπως προαναφέρθηκε, είναι χρήσιμη για τον υπολογισμό του ΣΒΔ κατά την άσκηση, αλλά συγχρόνως αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο συλλογής αντικειμενικών λειτουργικών πληροφοριών, κυρίως για τη μέγιστη δυνατή απόσταση που μπορεί να διανυθεί αλλά και την απόσταση εμφάνισης των συμπτωμάτων. Συνήθως η δοκιμασία λαμβάνει χώρα σε διάδρομο με ταχύτητα 3,2 Km/h με κλίση 10%. Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται για την εμφάνιση τυχόν συμπτωμάτων. Η δοκιμασία αυτή δεν ενδείκνυται σε ασθενείς με σοβαρή στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, ή σοβαρές διαταραχές βαδίσματος. Α Αντιμετώπιση Συντηρητική αντιμετώπιση Στόχος της συντηρητικής αντιμετώπισης σε ασθενείς με διαλείπουσα χωλότητα είναι η βελτίωση των συμπτωμάτων όπως η αύξηση της απόστασης που μπορούν να διανύσουν και η μεγιστοποίηση της άνεσης τους. Για την αύξηση της διανυόμενης απόστασης δύο τεχνικές χρησιμοποιούνται: η άσκηση και η φαρμακευτική αγωγή. Άσκηση Σε ασθενείς με ΝΑΚΑ η εξάσκηση είναι πολύ αποτελεσματική στη βελτίωση των συμπτωμάτων και την αύξηση της ικανότητας για άσκηση. Κατά κανόνα, το πρόγραμμα άσκησης διαρκεί 3 μήνες, με τρεις συνεδρίες κάθε εβδομάδα. Η ένταση της άσκησης στο διαδρομο αυξάνεται σταδιακά ενώ κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου λεπτά. Οι ασθενείς με ΝΑΚΑ θα πρέπει να αντιλαμβάνονται την άσκηση ως μια μορφή θεραπείας. Κάθε τύπος ασκησης θα πρέπει να συνεχίζεται μετά το τέλος του

12 εντατικού προγράμματος. Το καθημερινό περπάτημα ή κάποια άλλη ήπια άσκηση αποτελούν ρεαλιστικές εναλλακτικές. Στη θεραπεία με άσκηση υπάρχουν σαφώς και προφανείς δυσκολίες. Μυοσκελετικά ή νευρολογικά νοσήματα μπορεί να αποτελούν περιοριστικούς παράγοντες. Καρδιολογικά ή αναπνευστικά νοσήματα μπορεί να περιορίζουν την δυνατότητα των ασθενών να ασκηθούν σε τέτοια ένταση ώστε να υπάρξουν ευεργετικά αποτελέσματα. Φαρμακοθεραπεία Αρκετές φαρμακολογικές προσεγγίσεις έχουν ακολουθηθεί για την αύξηση της διανυόμενης απόστασης από ασθενείς με διαλείπουσα χωλότητα. Παρόλα αυτά η αντικειμενική τεκμηρίωση του οφέλους αυτής της προσέγγισης καθίσταται δυσχερής. Οι 2 πλέον αποτελεσματικές ουσίες φαίνεται να είναι η Κιλοσταζόλη και η Ναφτιδροφιουρίλη. Φάρμακα που επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί είναι η Πεντοξυφιλίνη, η καρνιτίνη και η προπιονυλ-καρνιτίνη, η Βουφλομεδίλη, αντιυπερτασικά φάρμακα, αντιλιπιδαιμικοί παράγοντες, αντιθρομβωτικοί παράγοντες, και άλλες ουσίες όπως η ινοσιτόλη, οι πρωτεογλυκάνες και οι προσταγλαδίνες. Ενδαγγειακή θεραπεία ΝΑΚΑ Η ενδαγγειακή θεραπεία των ΝΑΚΑ έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και ενας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών μπορεί να λάβει τη λιγότερο επεμβατική θεραπευτική προσέγγιση. Η επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου επαναγγείωσης πρέπει να καθορίζεται σε εξατομικευμένη διεπαγγελματική βάση για κάθε ασθενή. Οι παράγοντες που λαμβάνονται κυρίως υπόψη κατά την επιλογή είναι η ανατομική καταλληλότητα, οι συνοσηρότητες, η διαθεσιμότητα και εξειδίκευση των επαγγελματιών και οι προτιμήσεις του ασθενή. Παρότι στην κρίσιμη ισχαιμία άκρου η επαναγγείωση είναι επιτακτική, σε ασθενείς με ΝΑΚΑ προτείνεται ανεπιφύλακτα μόνο σε εκείνους για τους οποίους η χωλότητα δημιοργεί προβλήματα στην καθημερινότητα. Παρόλα αυτά, η πρόοδος στις

13 μεθόδους ενδαγγειακής θεραπείας ωθούν με όλο και μεγαλύτερη ευκολία τους επαγγελματίες στην επιλογή της μεθόδου ακόμα κι αν η ανάγκη των ασθενών δεν είναι επιτακτική. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου σε σχέση με τη χειρουργική προσέγγιση είναι η μικρότερη μακροπρόθεσμη διατήρηση της βατότητας των αγγείων. Η ενδαγγειακή επαναγγείωση δεν ενδείκνυται για ασυμπτωματικούς ασθενείς. Χειρουργική θεραπεία Η χειρουργική των αγγείων προσφέρει διαφορετικές τεχνικές επαναγγείωσης για την ισχαιμία των κάτω άκρων. Η χειρουργική μέθοδος Bypass αποτελεί την πιο κοινή χειρουργική προσέγγιση για αποφρακτική νόσο. Σε κάποιες περιπτώσεις η ενδαρτηριεκτομή με ή χωρίς αποκατάσταση μπορεί να αποκαταστήσει την ιστική αιμάτωση. Διαφορετικά μοσχεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάθε φορά, αν και την καλύτερη επιλογή αποτελούν τα αυτόλογα μοσχεύματα φλεβών ή αρτηριών. Ο ασθενείς με εκτεταμένες νεκρώσεις και μολυσματικές γάγγραινες πρέπει να ελέγχονται για ακρωτηριασμό, ο οποίος παραμένει πάντα η τελευταία χειρουργική επιλογή. Α Διαχείριση της διαλείπουσας χωλότητας Η αντιμετώπιση της διαλείπουσας χωλότητας περιλαμβάνει τον βέλτιστο έλεγχο των παραγόντων κινδύνου με στόχο τη βελτίωση της πρόγνωσης και των συμπτωμάτων. Η αντιμετώπιση της διαλείπουσας χωλότητας φαίνεται στον αλγόριθμο 1. Μη παρεμβατική αντιμετώπιση Σε ασθενείς μμε διαλείπουσα χωλότητα, ο πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση της θνησιμότητας και της θνητότητας απο τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Για αυτό η αντιμετώπιση και ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου είναι απαραίτητος. Ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες πολύ σημαντικός είναι η διακοπή του καπνίσματος αφού προσφέρει τη μεγαλύτερη βελτίωση στην μέγιστη διανυόμενη απόσταση. Τα συμπτώματα μπορούν να βελτιωθούν με άσκηση και φάρμακα. Δοκιμασίες στο διάδρομο πρέπει να γίνονται συχνά για να αξιολογείται η εξέλιξη της απόδοσης.

14 Επίσης οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται να διατηρούν ένα ημερολόγιο στο οποίο να καταγράφουν την άσκηση που πραγματοποιούν αλλά και την απόσταση που διανύουν όπως και τα συμπτώματα που βιώνουν. Το ημερολόγιο μπορεί να τους βοηθήσει στη συμμόρφωση στο θεραπευτικό πλάνο. Επεμβατική αντιμετώπιση Σε πολλές περιπτώσεις χωλότητας που προκαλεί αναπηρία, η συντηρητική αντιμετώπιση είναι ανεπαρκής για να βελτιώσει τα συμπτώματα. Η απεικόνιση των βλαβών θα βοηθήσει στη λήψη απόφασης σχετικά με τη δυνατότητα επεμβατικής αντιμετώπισης τους. Αλγόριθμος 1. Αντιμετώπιση Διαλείπουσας Χωλότητας Συντηρητική Θεραπεία (Έλεγχος παραγόντων κινδύνου, προπόνηση, φαρμακοθεραπεία) Επιθυμητά αποτελέσματα Μη επιθυμητά αποτελέσματα Απεικόνιση Βλαβών Εφικτή η ενδαγγειακή θεραπεία; ναί Ενδαγγειακή θεραπεία Όχι Bypass χειρουργική επέμβαση Παρακολούθηση για: Συμπτώματα Παράγοντες Κινδύνου

15 Α Κρίσιμη ισχαιμία των άκρων Ορισμός και κλινική εκδήλωση Η κρίσιμη ισχαιμία των άκρων (ΚΙΑ) αποτελεί την πιο σοβαρή κλινική εκδήλωση των ΝΑΚΑ. Ορίζεται ως η παρουσία ισχαιμικού πόνου κατά την ανάπαυση, σε συνδυασμό με ισχαιμικές βλάβες ή γαγγραινα αντικειμενικά οφειλόμενα σε αποφρακτηριακή αρτηριακή νόσο. Συνεπάγεται μια χρόνια κατάσταση σε αντίθεση με την οξεία ισχαιμία των άκρων. Αρτηριακή πίεση σφυρών < 50mmHg αποτελεί συνήθως διαγνωστικό κριτήριο αφού περιλαμβάνει τους περισσότερους ασθενείς των οποίων ο ισχαιμικός πόνος κατά την ανάπαυση ή οι ισχαιμικές βλάβες δεν βελτιώνονται αυτόματα χωρίς παρεμβάσεις. Για τους ασθενείς με ισχαιμικές βλάβες ή γάγγραινα, η ΚΙΑ προτείνεται οταν η πίεση των σφυρών είναι < 70 mmhg. Η διερεύνηση της μικροκυκλοφορίας είναι επίσης βοηθητική, όχι μόνο για διαγνωστικούς ή προγνωστικούς σκοπούς, αλλά και για τον προσδιορισμό του επιπέδου του ακρωτηριασμού. O πρωτοβάθμιος ακρωτηριασμός συναντάται σε μια συχνότητα απο 5% έως και 20% των ασθενών, κυρίως σε όσους είναι ακατάλληλοι για επαναγγείωση, έχουν κάποια νευρολογική ανικανότητα ή δεν είναι περιπατητικοί. Η ΚΙΑ αποτελεί επίσης δείκτη γενικευμένης, σοβαρής αθηροσκλήρυνσης, με τριπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης παθήσεων του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού και αγγειακό θάνατο σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς με διαλείπουσα χωλότητα. Θεραπευτικές επιλογές Μια πλήρης αντιμετώπιση απαιτεί διεπαγγελματική φροντίδα για τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου για αθηροσκλήρυνση, την παροχή επαναγγείωσης το συντομότερα δυνατό, τη βέλτιστη φροντίδα των ελκών, την προσαρμογή των υποδημάτων, την θεραπεία της λοίμωξης και την έναρξη θεραπείας αποκατάστασης. Ο βασικός πυλώνας στην αντιμετώπιση της ΚΙΑ είναι η αρτηριακή αναδόμηση και η διάσωση του μέλους. Η αξιολόγηση για την επαναγγειωση πρέπει να γίνει άμεσα όπως και η έναρξη της βασικής θεραπείας με φάρμακα όπως η χορήγηση

16 αντιαιμοπεταλιακών παραγόντων και στατινών. Η διαχείριση της ΚΙΑ φαίνεται στον αλγόριθμο 2. Α Οξεία Ισχαιμία άκρων Η οξεία ισχαιμία άκρων (ΟΙΑ) σχετίζεται με ξαφνική μείωση στην αρτηριακή αιμάτωση του άκρου. Αιτίες θρόμβωσης ή εμβολής μπορεί να ενέχονται. Η πρόοδος της αρτηρικής νόσου, η καρδιακή εμβολή, η αορτική εμβολή, η θρόμβωση ανευρύσματος, ένα τράυμα, μια κύστη, ερυθρά φλεγμονή, καταστάσεις υπερπηκτικότητας, ιατρογενείς επιπλοκές σχετιζόμενες με καρδιακό καθετηριασμό, ενδαγγειακές διαδικασίες, ενδοαορτική αντλία, συσκευές διάνοιξης των αγγείων μπορεί να αποτελέσουν πιθανές αιτίες της ΟΙΑ. Η ζωτικότητα του μέλους απειλείται εξού και οι παρεμβάσεις αντιμετώπισης πρέπει να είναι άμεσες. Όταν τεθεί η διάγνωση, η θεραπεία με ηπαρίνη πρέπει αμέσως να ξεκινήσει. Σε καταστάσεις όπου το άκρο δεν μπορεί να διασωθεί μπορεί να απαιτηθεί ακρωτηριασμός, αν και γίνονται προσπάθειες διάσωσης του μέλους ή τουλάχιστον περιορισμού του επιπέδου του ακρωτηριασμού.

17 Αλγόριθμος 2. Αντιμετώπιση της Κρίσιμης Ισχαιμίας Άκρου Πόνος στην ανάπαυση Ισχαιμικές βλάβες, γάγγραινα Έλεγχος πόνου (Μορφίνη) Έλεγχος πόνου (Μορφίνη), φροντίδα ελκών, θεραπεία λοίμωξης (αντιβιωτικά) Επείγουσα επαναγγείωση Εφικτή Ανέφικτη Ενδαγγειακή επαναγγείωση Τεχνική αποτυχία, ακατάλληλη ενδαγγεική επαναγγείωση Χειρουργική επαναγγείωση Κλινική και μη επεμβατική αξιολόγηση του αιμοδυναμικού αποτελέσματος Επιθυμητό Έλεγχος παραγόντων κινδύνου, χειρουργικός καθαρισμός, προσαρμογή υποδημάτων, αποφυγή πίεσης στη βλάβη, επιτήρηση. Μη επιθυμητό Έλεγχος παραγόντων κινδύνου, έλεγχος πόνου (Μορφίνη), φροντίδα ελκών Προσταγλαδίνες Ακρωτηριασμός, αποκατάσταση

18 Α.2 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΩΝ ΦΛΕΒΩΝ Κατά κανόνα το φλέβικό δίκτυο δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των επαγγελματιών υγείας σε σχέση με τις αρτηρίες, ενώ οι βλάβες τους δεν θεωρούνται απειλητικές για την υγεία. Οι παθήσεις των φλεβών αντιπροσωπεύουν περίπου το 80%-90% και είναι μακράν η πιο συχνή πάθηση των αγγείων. Οι χρόνιες φλεβικές διαταραχές (ΧΦΔ) είναι ο όρος ομπρέλλα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει σημεία και συμπτώματα δυσλειτουργίας του φλεβικού συστήματος των κάτω άκρων. Κριτήρια κλινικής ταξινόμησης και εργαλεία αξιολόγησης στα διάφορα στάδια των ΧΦΔ και διαγνωστικές τεχνικές χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των αιτιολογικών παραγόντων για τις κιρσώδεις φλέβες οπως ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός και η ανατομική παθολογία των φλεβών. Τα κλινικά σημεία για τη σταδιοποίηση βασίζονται στη σοβαρότητα των συμπτωματων και περιλαμβάνουν ήπια σημεία όπως οι τηλεαγγειεκτασίες, η μέτρια φλεβική ανεπάρκεια με οίδημα, και οι πιο σοβαρές αλλαγές δέρματος που μπορεί να ποικίλουν απο υπερχρωματισμό του δέρματος μέχρι δημιουργία ελκών. Συχνά αναφερόμενα συμπτώματα αποτελούν το αίσθημα βάρους στα πόδια, η φαγούρα, οι μυικές κράμπες και το αίσθημα οιδήματος και τάσης. Μη επεμβατική εξέταση διενεργείται όταν ο ασθενής προσέρχεται με αναφορές φαγούρας, αισθήματος βάρους στα πόδια, οίδημα, κιρσούς και αλλαγές στο δέρμα. Στόχος της εξέτασης είναι ο καθορισμός του κατά πόσο είναι παρούσα μια βλάβη στη δομή των φλεβών, ο προσδιορισμός οποιασδήποτε απόφραξης και η επιλογή της καταλληλότερης θεραπευτικής μεθόδου. Α.2.1. Επιδημιολογικά Οι ΧΦΔ είναι οι πλέον συχνές διαταραχές των αγγείων. Υπολογίζεται ότι ανευρίσκονται περίπου στο 1% -3% του πλυθησμού των δυτικών χωρών. Α.2.2. Παθογένεση Οι διαταραχές των φλεβών προκύπτουν από φλεβική υπέρταση από ανατομική ανωμαλία ή απόφραξη(δευτεροπαθώς) όπως η φλεβική θρόμβωση, χειρουργικές

19 διαδικασίες κ.α. Σε συνθήκες ανάπαυσης, η πίεση στις φλέβες ποικίλλει από 0 έως 10 mmhg, ανάλογα με το πόσο βαθειά βρίσκεται η φλέβα και τη θέση του ποδιού. Καθώς η φλεβική πίεση αυξάνεται εξαιτίας της μειωμένης ροής του αίματος, δημιουργείται στάσις. Παρότι η φλεβική υπέρταση μπορεί να μη προκαλεί συμπτώματα, τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν χωλότητα εξαιτίας των φλεβών της κνήμης και φαγούρα,και συνήθως υποχωρούν με την ανύψωση του ποδιού. Η παρατεταμένη φλεβική υπέρταση οδηγεί σε φλεβική ανεπάρκεια και παλινδρόμηση, χαρακτηριζόμενη απο κλινικά σημεία όπως δικτυωτές φλέβες, κιρσούς και οίδημα. Αν τα συμπτώματα αυτά δεν αντιμετωπιστούν, επηρεάζεται η μικροκυκλοφορία των αγγείων με αποτέλεσμα μικρά και μεγάλα μόρια να διοχετεύονται στους ενδιάμεσους ιστούς κι έτσι να προκαλείται βλάβη του λιπώδους ιστού και τoυ χόριου. Σε περιπτώσεις χρόνιας φλεγμονής, υπάρχει απελευθέρωση κυτοκινών που ενισχύουν την ανάπτυξη του αγγείου. Η μακροχρόνια ύπαρξη φλεγμονής και μικροαγγειοπάθειας συμβάλλουν σε διαφόρων βαθμών βλάβες του δέρματος όπως είναι το έκζεμα, η λιποδερματοσκλήρυνση, και το έλκος. Α.2.3. Παράγοντες κινδύνου Παράγοντες κινδύνου για τη χρόνια νόσο των αγγείων περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό φλεβικών νοσημάτων,το γυναικείο φύλο, την εγκυμοσύνη, την παχυσαρκία (η μεγαλύτερη περίμετρος μέσης),το κάπνισμα, την πλατυποδία, την εργασία σε επάγγελμα που απαιτεί ορθοστασία, το ιστορικό φλεβίτιδας. Ασθενέστερα στοιχεία ενοχοποιούν παράγοντες όπως η χρήση αντισυλληπτικών ή θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο τραυματισμός των άκρων και η φυσική δραστριότητα. Α.2.4. Aξιολόγηση Η αξιολόγηση του φλεβικού συστήμαος περιλαμβάνει το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τον εργαστηριακό-απεικονιστικό έλεγχο.

20 Το ιστορικό πρέπει να περιλαμβάνει περιπτώσεις θρομβοφλεβίτιδας, προβλήματα πηκτικότητας, οικογενειακό ιστορικό, αρτηριακή ανεπάρκεια και τη σοβαρόττα του πόνου και του οιδήματος. Επίσης, στο ιστορικό περιλαμβάνονται παλαιές χειρουργικές επέμβάσεις, καρδιολογικές, ορθοπεδικές κ.λπ. Το κάπνισμα πρέπει επίσης να αξιολογείται καθώς και το κατά πόσο οι ασθενείς πονούν. Επίσης, οι ασθενείς θα πρέπει να αναφέρουν συμπτώματα όπως το γενικευμένο άλγος στο πόδι, το αίσθημα βάρους στην περιοχή, η χωλότητα κατά την ορθοστασία που ανακουφίζεται με την ανύψωση του ποδιού, η τάση του δέρματος, η φαγούρα, το κάψιμο και η ευαισθησία του ποδιού. Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει την επισκόπηση των άκρων για τυχόν ορατές αλλαγές στο δέρμα. Η ύπαρξη κιρσώδων φλεβών, ερυθρών και δικτυωτών αλλά και ο αποχρωματισμός του δέρμαος πρέπει να αξιολογούνται. Η λιποδερματοσκλήρυνση, η προοδευτική σκλήρυνση του δέρματος και του υποδόριου ιστού, επίσης αξιολογείται. Το δέρμα αποχρωματίζεται και γίνεται τραχύ, άκαμπτο και πεπαχυσμένο. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η επισήμανση της ύπαρξης οιδήματος,αφού αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα κινδύνου για τη δημιουργία ελκών. Η αξιολόγηση του οιδήματος αν και δυσχερής, γίνεται με μετρήσεις των κάτω άκρων συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της κνήμης και των σφυρών με χρήση ταινίας μέτρησεις. Οι μετρήσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε φορά με πανομοιότυπο τρόπο και τον ασθενή στην ίδια θέση. Η δυσκαμψία των σφυρών είναι επίσης ένα ακόμα σημείο που συχνά συνοδεύει το οίδημα και πρέπει να αξιολογείται ανάλογα με την βαρύτητα του: 0-απουσία, 1- μειωμένη δυσκαμψία, 2-αγκύλωση. Το ιστορικό και την κλινική εξέταση συμπληρώνουν στη διάγνωση ένα σύνολο απεικονιστικών και εργαστηρικών μεθόδων: Δοκιμασία Doppler: Σε αυτή τη δοκιμασία στόχος είναι ο προσδιορισμός της παλινδρόμησης της ροής του αίματος στο επιφανειακό και εν τω βάθει φλεβικό σύστημα.

21 Θερμομετρία: Η δοκιμασία συνίσταται στην επισήμανση θερμών περιοχών οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης ελκών στα άκρα, με χρήση δερματικών θερμομέτρων. Προκειμένου να γίνει πλήρης αξιολόγηση των ασθενών με χρόνια νοσήματα των φλεβών, μια σειρά μη επεμβατικών δοκιμασίών είναι διαθέσιμες οι οποίες διενεργουνται από εξειδικευμένους επαγγελματίες: Μη επεμβατική αξιολόγηση:σε περιπτώσεις όπου αρτηριακή και φλεβική ανεπάρκεια συνυπάρχουν χρήσιμος είναι ο υπολογισμός του σφυροβραχιόνιου δείκτη και του δείκτη δαχτύλου-βραχιονίου. Υπέρηχος Duplex: με τη μέθοδο αυτή αξιολογούμε τα αιμοδυναμικά χαρακτηριστικά και τη μορφολογία των επιφανειακών και εν τω βάθει φλεβών των κάτω άκρων. Φλεβική Πληθυσμογραφία: Η μέθοδος αυτή αξιολογεί αλλαγές στην ροή του αίματος στο δέρμα και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες. Μέθοδος φλεβικής πίεσης: Η μέθοδος αυτή παρέχει πληροφορίες για την σημασία της ανατομικής απόφραξης απο παθοφυσιολογικής απόψεως. Μέθοδος Doppler: η μέθοδος αυτή χαρτογραφεί την αιματική ροή στο δέρμα. Α.2.5. Αντιμετώπιση Η αντιμετώπιση των χρόνιων φλεβικών νοσημάτων συνίσταται κατα αρχήν στην καθημερινή σχολαστική φροντίδα και υγιεινή του δέρματος. Ο καθαρισμός με ήπιο σαπούνι και χλιαρό νερό αλλά και η εφαρμογή ενυδατικού προίόντος θεωρείται απαράμιλλης σημασίας. Σε ασθενείς με έκζεμα ή δερματίτιδα χρήσιμη είναι και η εφαρμογή κορτικοστεροειδούς αλοιφής, με την επίβλεψη και καθοδήγηση εξειδικευμένου επαγγελματία. Η εξωτερική συμπίεση της περιοχής με ελαστικές κάλτσες αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο της θερεπείας. Ο σφυροβραχιόνιος δείκτης πρέπει να αξιολογείται πριν την εφαρμογή των καλτσών και να διατηρείται πάνω από 0,9 mmhg για να εεπιτραπεί στους ασθενείς η εφαρμογή των καλτσών. Η συμμόρφωση στη θεραπεία με κάλτσες

Μέτρηση του κνημοβραχιόνιου δείκτη, ΤcPO 2, δακτυλικών πιέσεων. Ιωάννα Ελευθεριάδου Επιστημονικός Συνεργάτης Διαβητολογικό Κέντρο ΓΝΑ Λαϊκό

Μέτρηση του κνημοβραχιόνιου δείκτη, ΤcPO 2, δακτυλικών πιέσεων. Ιωάννα Ελευθεριάδου Επιστημονικός Συνεργάτης Διαβητολογικό Κέντρο ΓΝΑ Λαϊκό Μέτρηση του κνημοβραχιόνιου δείκτη, ΤcPO 2, δακτυλικών πιέσεων Ιωάννα Ελευθεριάδου Επιστημονικός Συνεργάτης Διαβητολογικό Κέντρο ΓΝΑ Λαϊκό Περιφερική αγγειοπάθεια και σακχαρώδης διαβήτης Μια από τις κύριες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ (ΠΑΝ): Ο Σφυρο-Βραχιόνιος Δείκτης (ΣΒΔ) ως βασικό διαγνωστικό µέσο της ΠΑΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ (ΠΑΝ): Ο Σφυρο-Βραχιόνιος Δείκτης (ΣΒΔ) ως βασικό διαγνωστικό µέσο της ΠΑΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ (ΠΑΝ): Ο Σφυρο-Βραχιόνιος Δείκτης (ΣΒΔ) ως βασικό διαγνωστικό µέσο της ΠΑΝ Dr. ΜΕΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, PhD ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΣ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Στρατιωτικός Ιατρός

Διαβάστε περισσότερα

Διαβητικη αγγειοπαθεια κατω ακρων Διαγνωση και συντηρητικη αντιμετωπιση

Διαβητικη αγγειοπαθεια κατω ακρων Διαγνωση και συντηρητικη αντιμετωπιση Διαβητικη αγγειοπαθεια κατω ακρων Διαγνωση και συντηρητικη αντιμετωπιση ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΗ MD,PhD ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Επιστημονικος Συνεργατης Νοσοκομειου ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτική και επεμβατική αντιμετώπιση περιφερικής αρτηριακής νόσου

Φαρμακευτική και επεμβατική αντιμετώπιση περιφερικής αρτηριακής νόσου Φαρμακευτική και επεμβατική αντιμετώπιση περιφερικής αρτηριακής νόσου Ιωάννης Δ. Κακίσης Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Αγγειοχειρουργική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, «Αττικόν» Νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΦΥΡΟΒΡΑΧΙΟΝΙΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ.

ΣΦΥΡΟΒΡΑΧΙΟΝΙΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ. ΣΦΥΡΟΒΡΑΧΙΟΝΙΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ. ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΔΩΡΟΘΕΑ «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΦΥΡΟΒΡΑΧΙΟΝΙΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ (ABI) Σφυροβραχιόνιος δείκτης=ankle-brachial Index (ABI) Ο λόγος της συστολικής

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ευθυμία Πετράτου, Ειδική Παθολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαταραχής Λιπιδίων, Ιατρικού Π. Φαλήρου

Γράφει: Ευθυμία Πετράτου, Ειδική Παθολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαταραχής Λιπιδίων, Ιατρικού Π. Φαλήρου Γράφει: Ευθυμία Πετράτου, Ειδική Παθολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαταραχής Λιπιδίων, Ιατρικού Π. Φαλήρου Οι δυσλιπιδαιμίες είναι παθολογικές καταστάσεις με διαταραχές των λιπιδίων του αίματος ποσοτικές αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη αντιμετώπιση της καρωτιδικής νόσου ΚΥΡΙΑΚΟΣ Δ. ΚΤΕΝΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΉΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Α.Π.Θ. Δ/ΝΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Σύγχρονη αντιμετώπιση της καρωτιδικής νόσου ΚΥΡΙΑΚΟΣ Δ. ΚΤΕΝΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΉΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Α.Π.Θ. Δ/ΝΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ Σύγχρονη αντιμετώπιση της καρωτιδικής νόσου ΚΥΡΙΑΚΟΣ Δ. ΚΤΕΝΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΉΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Α.Π.Θ. Δ/ΝΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΡΩΤΙΔΑΣ Στένωση Ανεύρυσμα Διαχωρισμός Ινομυϊκή δυσπλασία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ Α' ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ "ΛΑΪΚΟ" ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Π. ΣΦΗΚΑΚΗΣ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ-ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ 7ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Συντηρητική αντιμετώπιση της διαλείπουσας χωλότητας

Συντηρητική αντιμετώπιση της διαλείπουσας χωλότητας Συντηρητική αντιμετώπιση της διαλείπουσας χωλότητας Συντηρητική αντιμετώπιση της διαλείπουσας χωλότητας Γεώργιος Χρ. Λαμπρόπουλος Αγγειοχειρουργός Αγγειοχειρουργική κλινική ΠΓΝΠ Διευθ. Καθ. ΙωάννηςΤσολάκης

Διαβάστε περισσότερα

www.cirse.org Περιφερική Αγγειοπάθεια Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική

www.cirse.org Περιφερική Αγγειοπάθεια Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Περιφερική Αγγειοπάθεια Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική www.cirse.org Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe Cardiovascular and Interventional

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 1 ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Αγγειοχειρουργός Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α Χειρουργική Κλινική Α.Π.Θ. Γ.Π.Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκη Διαβητικό

Διαβάστε περισσότερα

Πνευμονική εμβολή : αντιμετώπιση ενός ύπουλου εχθρού. Βασιλάκη Ανδρονίκη Κατσίκας Αντώνιος Τριανταφύλλου-Κηπουρού Γεωργία

Πνευμονική εμβολή : αντιμετώπιση ενός ύπουλου εχθρού. Βασιλάκη Ανδρονίκη Κατσίκας Αντώνιος Τριανταφύλλου-Κηπουρού Γεωργία Πνευμονική εμβολή : αντιμετώπιση ενός ύπουλου εχθρού Βασιλάκη Ανδρονίκη Κατσίκας Αντώνιος Τριανταφύλλου-Κηπουρού Γεωργία Ιστορικό ασθενούς Γυναίκα, 80 ετών Αδυναμία, δύσπνοια αιφνιδίου έναρξης από τριημέρου

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Π. Δημακάκος Παθολόγος Αγγειολόγος MD, PhD, EDA/VM, MLD/CDT

Ευάγγελος Π. Δημακάκος Παθολόγος Αγγειολόγος MD, PhD, EDA/VM, MLD/CDT Ευάγγελος Π. Δημακάκος Παθολόγος Αγγειολόγος MD, PhD, EDA/VM, MLD/CDT Υπεύθυνος του Αγγειολογικού Ιατρείου της Γ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινική του Νοσοκομείου Η ΣΩΤΗΡΙΑ UEMS Angiology/ Vascular Medicine

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ι

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ι ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ι MK1118 ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΛΤΣΑΤΟΥ, PHD ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΑΝΑΤΩΝ 450,000 400,000 350,000 300,000 250,000 200,000 150,000 100,000

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗΣ ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΑΣ

ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗΣ ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΑΣ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗΣ ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΑΣ Αθανάσιος Δ. Γιαννούκας Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Ιατρικού Τµήµατος Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας Δ/ντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΠΓΝ Λάρισας Δεν έχω αντίτιθεµενα συµφέροντα

Διαβάστε περισσότερα

«Διάγνωση της περιφερικής αγγειοπάθειας» «Κλινική εκτίμηση»

«Διάγνωση της περιφερικής αγγειοπάθειας» «Κλινική εκτίμηση» «Διάγνωση της περιφερικής αγγειοπάθειας» «Κλινική εκτίμηση» ΔΡ ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΨΑΛΛΑΣ ΑΡΧΙΑΤΡΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ 424 ΓΣΝΕ Conflict of Interest Δεν υπάρχει σύγκρουση

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Ι. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ Καθηγητής Καρδιολογίας Α.Π.Θ.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Ι. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ Καθηγητής Καρδιολογίας Α.Π.Θ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Ι. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ Καθηγητής Καρδιολογίας Α.Π.Θ. Η αναγνώριση της σηµασίας της θρόµβωσης στα οξέα καρδιαγγειακά συµβάµατα, οδήγησε σε πολλές µεγάλες µελέτες, µε στόχο την εκτίµηση της αποτελεσµατικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΡΟΣΜΩΤΙΚΟ ΜΗ ΚΕΤΩΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΚΩΜΑ. Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη- Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τμήματος

ΥΠΕΡΟΣΜΩΤΙΚΟ ΜΗ ΚΕΤΩΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΚΩΜΑ. Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη- Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τμήματος ΥΠΕΡΟΣΜΩΤΙΚΟ ΜΗ ΚΕΤΩΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΚΩΜΑ Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη- Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τμήματος Γυναίκα 68 ετών μεταφέρεται στο Τμήμα Επειγόντων. Η ασθενής νοσηλεύονταν σε μονάδα αποκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Συγκοπτικά επεισόδια καρδιαγγειακής αιτιολογίας: διαγνωστική προσπέλαση

Συγκοπτικά επεισόδια καρδιαγγειακής αιτιολογίας: διαγνωστική προσπέλαση There are no translations available. Γιώργος Κολιός Καρδιολόγος Οι ασθενείς με συγκοπή αποτελούν το 2% των επισκέψεων στα τμήματα έκτακτων περιστατικών. Η ετήσια επίπτωση συγκοπτικών επεισοδίων στα ηλικιωμένα

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14 Αγγειοπλαστική Bypass Η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νόσων περιλαμβάνει: φαρμακευτική αγωγή συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958. Περιεχόμενο

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958. Περιεχόμενο Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 Υπεύθυνη Μαθήματος: Χ. Καρατζαφέρη Διδάσκοντες: Χ. Καρατζαφέρη, Γ. Σακκάς,Α. Καλτσάτου 2013-2014 Διάλεξη 3 ΤΕΦΑΑ, ΠΘ Περιεχόμενο Συνδεση με τα προηγουμενα Πριν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΑΣ Κνημοβραχιόνιος δείκτης, δακτυλικές πιέσεις

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΑΣ Κνημοβραχιόνιος δείκτης, δακτυλικές πιέσεις ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΑΣ Κνημοβραχιόνιος δείκτης, δακτυλικές πιέσεις Πηνελόπη Γρηγοροπούλου, MD, PhD Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Διαβητολογικό Ιατρείο και Παθολογική Κλινική ΓΝΑ «ΕΛΠΙΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. «Μέτρηση της αιματηρής. Αρτηριακής Πίεσης»

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. «Μέτρηση της αιματηρής. Αρτηριακής Πίεσης» Εργαστήριο Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ «Μέτρηση της αιματηρής Αρτηριακής Πίεσης» Αιμοδυναμική παρακολούθηση α) Μη επεμβατική Ηλεκτροκαρδιογράφημα Αρτηριακός σφυγμός Αναίμακτη αρτηριακή πίεση

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση ασθενούς με στεφανιαία και περιφερική αγγειακή νόσο

Αντιμετώπιση ασθενούς με στεφανιαία και περιφερική αγγειακή νόσο Αντιμετώπιση ασθενούς με στεφανιαία και περιφερική αγγειακή νόσο Αθανάσιος Καπετανόπουλος Καπετανόπουλος, FACC, FESC, FSCAI Επεμβατικός Καρδιολόγος, EUROMEDICA, Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης Συχνότητα συνδυασμένης

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και Καρδιοπάθειες

Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συγγραφική ομάδα: Φλουρής Ανδρέας, Ερευνητής Βογιατζής Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ Σταυρόπουλος- Καλίνογλου Αντώνης, Ερευνητής Σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ Κάθε χρόνο περίπου 200.000 νέοι ασθενείς διαγιγνώσκονται με Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής. Είναι γνωστό επίσης, ότι η ρήξη του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής οδηγεί σε ποσοστό τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Αντιθρομβωτική αγωγή στις περιφερικές αρτηρίες

Αντιθρομβωτική αγωγή στις περιφερικές αρτηρίες ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 5 η Ομάδα εργασίας: Περιφερικές αρτηρίες (Περιφερική αρτηριακή νόσος Ανευρύσματα Καρωτίδες) Εμπλουτισμένη ανακεφαλαίωση των

Διαβάστε περισσότερα

Βογιατζόγλου E, Βογιατζόγλου Δ. Γενικό Νοσοκομείο «Αμαλία. Δόνου Α.,

Βογιατζόγλου E, Βογιατζόγλου Δ. Γενικό Νοσοκομείο «Αμαλία. Δόνου Α., ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ. Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ, ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ». Μεϊμέτη Ε., Καφαντάρης Ι., Δόνου Α., Βογιατζόγλου E, Βογιατζόγλου Δ.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Κλινικές εφαρμογές 4 Αιμοδυναμική μελέτη Doppler 1. Αγγεία κοιλιάς 2. Περιφερικά αγγεία Κ. Χατζημιχαήλ Υπερηχοτομογραφία Μορφολογική μελέτη Αιμοδυναμική μελέτη Doppler

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση νόσων αρτηριών κάτω άκρων Μ. Γ. Περούλης MD, MSc, PhD Επικ. Επιµελητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστηµιακού Γενικού Νοσοκοµείου Ιωαννίνων

Αντιμετώπιση νόσων αρτηριών κάτω άκρων Μ. Γ. Περούλης MD, MSc, PhD Επικ. Επιµελητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστηµιακού Γενικού Νοσοκοµείου Ιωαννίνων Περιφερικά αγγεία Ενδιαφέροντα περιστατικά Αντιμετώπιση νόσων αρτηριών κάτω άκρων Μ. Γ. Περούλης MD, MSc, PhD Επικ. Επιµελητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστηµιακού Γενικού Νοσοκοµείου Ιωαννίνων Η Περιφερική

Διαβάστε περισσότερα

Κλινικό Φροντιστήριο «Εφαρμόζοντας τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Αρτηριακή Υπέρταση στο Σχεδιασμό της Νοσηλευτικής Φροντίδας»

Κλινικό Φροντιστήριο «Εφαρμόζοντας τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Αρτηριακή Υπέρταση στο Σχεδιασμό της Νοσηλευτικής Φροντίδας» Κλινικό Φροντιστήριο «Εφαρμόζοντας τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Αρτηριακή Υπέρταση στο Σχεδιασμό της Νοσηλευτικής Φροντίδας» Παρουσίαση Κλινικής Περίπτωσης : Χατζοπούλου Μ., Νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc,

Διαβάστε περισσότερα

Αυξάνει γλοιότητα και πηκτικότητα Μειώνει ευκαµπτότητα ερυθρών αιµοσφαιρίων

Αυξάνει γλοιότητα και πηκτικότητα Μειώνει ευκαµπτότητα ερυθρών αιµοσφαιρίων Κάπνισµα Προάγει την αθηρογένεση Περιορίζει την αιµατική ροή Αυξάνει γλοιότητα και πηκτικότητα Μειώνει ευκαµπτότητα ερυθρών αιµοσφαιρίων Επηρεάζει τη πήξη Μειώνει πλασµινογόνο και τον ενεργοποιητή του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα από τα συχνότερα νοσήματα των ανδρών στην σημερινή εποχή.σε νεαρότερες ηλικίες το 30% οφείλεται σε οργανικές αιτίες και το 70 % σε ψυχολογικά αίτια

Διαβάστε περισσότερα

Κάπνισμα, Αγγειοπάθεια, Διαβητικό πόδι. Σχέσεις συνύπαρξης στην καθημερινότητα των ατόμων με ΣΔ

Κάπνισμα, Αγγειοπάθεια, Διαβητικό πόδι. Σχέσεις συνύπαρξης στην καθημερινότητα των ατόμων με ΣΔ Κάπνισμα, Αγγειοπάθεια, Διαβητικό πόδι. Σχέσεις συνύπαρξης στην καθημερινότητα των ατόμων με ΣΔ Σκούτας Δ, Κατσάνος Ι, Σιώμος Κ, Μελλίδης Χ, Σαπάκας Ι,Τσαβδαρίδης Ι, Ρογκότης Θ, Γεώργα Σ, Μούζα Ε, Μανές

Διαβάστε περισσότερα

με το Διαβητικό πόδι Μ, ΠαπαντωνίουΣ,Εξιάρα Δ,Γουλή Σκούτας Δ,Καραγιάννη Ε,Ρογκότη Ο,Παππά Τ,Δούκας, Λ,Σακαλή Κ,Μανές

με το Διαβητικό πόδι Μ, ΠαπαντωνίουΣ,Εξιάρα Δ,Γουλή Σκούτας Δ,Καραγιάννη Ε,Ρογκότη Ο,Παππά Τ,Δούκας, Λ,Σακαλή Κ,Μανές Το Κάπνισμα και η σχέση του με το Διαβητικό πόδι Σκούτας Δ,Καραγιάννη Δ,Γουλή Ο,Παππά Ε,Ρογκότη Μ, ΠαπαντωνίουΣ,Εξιάρα Τ,Δούκας, Λ,Σακαλή Κ,Μανές Χ. Διαβητολογικό Κέντρο Π.Γ.Ν.ΠαπαγεωργίουΠαπαγεωργίου

Διαβάστε περισσότερα

Eίναι τελικά ο διαβήτης ισοδύναμο στεφανιαίας νόσου; Η αλήθεια για τον πραγματικό καρδιαγγειακό κίνδυνο στον ΣΔ τύπου 2

Eίναι τελικά ο διαβήτης ισοδύναμο στεφανιαίας νόσου; Η αλήθεια για τον πραγματικό καρδιαγγειακό κίνδυνο στον ΣΔ τύπου 2 Eίναι τελικά ο διαβήτης ισοδύναμο στεφανιαίας νόσου; Η αλήθεια για τον πραγματικό καρδιαγγειακό κίνδυνο στον ΣΔ τύπου 2 Σ. Θ. Λιάτης Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο ΓΝΑ «Λαϊκό»

Διαβάστε περισσότερα

Δυσλιπιδαιμίες αντιμετώπιση. Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας ΑΠΘ Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Δυσλιπιδαιμίες αντιμετώπιση. Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας ΑΠΘ Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Δυσλιπιδαιμίες αντιμετώπιση Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας ΑΠΘ Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Δυσλιπιδαιμίες LDL-C HDL-C < 40 mg/dl Τριγλυκερίδια 150-199 mg/dl : οριακά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ ΑΜΠΡΑΧΙΜ ΣΑΡΑ-ΕΛΕΝΗ & ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙΘ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: κ. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΣΑΒΒΑΤΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2009 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΣ Το καρδιαγγειακό

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση στεφανιαίας νόσου σε ασυµπτωµατικό διαβητικό ασθενή

Διερεύνηση στεφανιαίας νόσου σε ασυµπτωµατικό διαβητικό ασθενή Διερεύνηση στεφανιαίας νόσου σε ασυµπτωµατικό διαβητικό ασθενή Κωνσταντίνος Αζναουρίδης Επιµελητής Καρδιολογίας 1 η Πανεπιστηµιακή Καρδιολογική Κλινική Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α. 37 ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΣΗΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΧΑΠ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΑΝΝΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α ΓΕΝ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΣΥΝΟΣΗΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΧΑΠ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΑΝΝΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α ΓΕΝ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΥΝΟΣΗΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΧΑΠ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΑΝΝΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α ΓΕΝ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΥΝΟΣΗΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΧΑΠ ΣΥΝΟΣΗΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΧΑΠ ΣΥΝΟΣΗΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΧΑΠ Απλά

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και θεραπεία Από τα πρωτόκολλα των SOS Ιατρών Επιμέλεια Γεώργιος Θεοχάρης

Αξιολόγηση και θεραπεία Από τα πρωτόκολλα των SOS Ιατρών Επιμέλεια Γεώργιος Θεοχάρης Αξιολόγηση και θεραπεία Από τα πρωτόκολλα των SOS Ιατρών Επιμέλεια Γεώργιος Θεοχάρης Παθολόγος Αξιολόγηση βαρύτητας περιστατικού - Από την βαρύτητα των κλινικών σημείων (αναπνευστική συχνότητα >35, ταχυκαρδία,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

ΤΑ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΑ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ Βιβλιογραφική ενημέρωση Γεωργακόπουλος Παναγιώτης Ειδικευόμενος Παθολογίας Παθολογική Κλινική Γ.Ν.Α. ΚΑΤ Ως ΑΕΕ ορίζεται σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ (ARDS) ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΛΙΠΩΔΗΣ ΕΜΒΟΛΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ (ARDS) 36 ώρες μετά την κάκωση & υποογκαιμία

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της περιφερικής αρτηριακής νόσου

Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της περιφερικής αρτηριακής νόσου 299 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ EΛΛHNIKH ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Tεύχος 10-11, 2008 (299-305) Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της περιφερικής αρτηριακής νόσου Ε. Δ. Αυγερινός, Χ. Δ. Λιάπης Πρόσφατα ανακοινώθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

εξουδετερώσει πλήρως;

εξουδετερώσει πλήρως; Καρδιαγγειακός Κίνδυνος από την Υπέρταση Τον έχετε εξουδετερώσει πλήρως; «Aυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση ασθενoύς με νεφραγγειακή υπέρταση

Διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση ασθενoύς με νεφραγγειακή υπέρταση Διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση ασθενoύς με νεφραγγειακή υπέρταση Γκαλιαγκούση Ευγενία MD, PhD Medical School, King s College University of London Νεφραγγειακή νόσος Safian RD,NEJM,2001 Αιτίες στένωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ανευρύσματα Εγκεφάλου

Ανευρύσματα Εγκεφάλου Ανευρύσματα Εγκεφάλου Το εγκεφαλικό ανεύρυσμα είναι μια παθολογική διάταση σε ένα μέρος του τοιχώματος ενός αγγείου του εγκεφάλου που οφείλεται σε ένα έλλειμμα του μέσου χιτώνα του τοιχώματος του αγγείου.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Οι επιπλοκές του διαβήτη στον άκρο πόδα αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες: νοσηρότητας,

Διαβάστε περισσότερα

Gillebert T et al. European Heart Journal (2013) 34,

Gillebert T et al. European Heart Journal (2013) 34, Καρδιολόγος: O Ειδικός των Καρδιαγγειακών Nοσηµάτων. H σύγχρονη Ευρωπαϊκή Πρόταση Λ. Κ. Μιχάλης, MRCP(UK), FESC Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Core Curriculum in Cardiology Gillebert T

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ. Νικολούδη Μαρία. Ειδικ. Παθολόγος, Γ.Ν.Θ.Π. «Η Παμμακάριστος»

ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ. Νικολούδη Μαρία. Ειδικ. Παθολόγος, Γ.Ν.Θ.Π. «Η Παμμακάριστος» ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ Νικολούδη Μαρία Ειδικ. Παθολόγος, Γ.Ν.Θ.Π. «Η Παμμακάριστος» Ο όρος δυσλιπιδαιμία εκφράζει τις ποσοτικές και ποιοτικές διαταραχές των λιπιδίων του αίματος. Τα λιπίδια όπως η χοληστερόλη και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ

ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΩΤΕΡΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Κωνσταντίνος Θωμαϊδης Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Συνηθισμένη συγγενής ανωμαλία (6-8% των Σ.Κ.) Συχνότητα:

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίµηση της στεφανιαίας µικροκυκλοφορίας µε διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογραφία Doppler στους διαβητικούς τύπου ΙΙ

Εκτίµηση της στεφανιαίας µικροκυκλοφορίας µε διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογραφία Doppler στους διαβητικούς τύπου ΙΙ 37 ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο Εκτίµηση της στεφανιαίας µικροκυκλοφορίας µε διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογραφία Doppler στους διαβητικούς τύπου ΙΙ Σ. Λαγουδάκου, Π. Δερµάτης, Μ. Μαριόλης, Γ. Αρµατάς,

Διαβάστε περισσότερα

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Καρδιακής Ανεπάρκειας, 5-7 Μαϊου 2017

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Καρδιακής Ανεπάρκειας, 5-7 Μαϊου 2017 Πανευρωπαϊκή Ημέρα Καρδιακής Ανεπάρκειας, 5-7 Μαϊου 2017 Αλέξανδρος Δούρας Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος Γ.Ν.Νοσοκομείου Βόλου Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας της ΕΚΕ Μύθοι και αλήθειες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΟΞΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ειδικός Καρδιολόγος Επιμελητής Β, Γ.Ν. Κοζάνης Μαμάτσειο

ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΟΞΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ειδικός Καρδιολόγος Επιμελητής Β, Γ.Ν. Κοζάνης Μαμάτσειο ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΟΞΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ειδικός Καρδιολόγος Επιμελητής Β, Γ.Ν. Κοζάνης Μαμάτσειο Get to the point It s 2:30 a.m. You re paged to the ED to see this

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ... «Ήταν μια χαρά μέχρι πριν από 1 ώρα» σας λέει με αγωνία η κόρη του 68χρονου που έχει έρθει στα επείγοντα όπου εργάζεστε.

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω Σκληρόδερµα;

Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Για να πληροφορηθώ µýëïò ôçò Σπάνιος ναι... Μόνος όχι Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών σπανίων παθήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση Η-11: Δύσπνοια ταχυκαρδία οιδήματα κυάνωση. Δημήτρης Φαρμάκης Καρδιολόγος Α Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ

Άσκηση Η-11: Δύσπνοια ταχυκαρδία οιδήματα κυάνωση. Δημήτρης Φαρμάκης Καρδιολόγος Α Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ Άσκηση Η-11: Δύσπνοια ταχυκαρδία οιδήματα κυάνωση Δημήτρης Φαρμάκης Καρδιολόγος Α Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ Βασικά συμπτώματα καρδιαγγειακού Προκάρδιο άλγος Δύσπνοια Αίσθημα παλμών Συγκοπή Οίδημα Καταβολή,

Διαβάστε περισσότερα

Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Δεν έχω (προσωπικά ή ως μέλος εργασιακής/ερευνητικής ομάδας) ή μέλος της οικογένειάς μου οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλου είδους όφελος από

Διαβάστε περισσότερα

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος Ερωτήσεις Αξιολόγησης Εργαστηριακού Μαθήματος Θέμα: «Κεντρική Φλεβική Πίεση» 1. Τι είναι η Κεντρική Φλεβική Πίεση (ΚΦΠ); Είναι η υδροστατική πίεση των μεγάλων φλεβών που είναι πλησιέστερα στην καρδιά,

Διαβάστε περισσότερα

Καταγραφή ασθενών προσερχόµενων στο Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών µε Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο σε νοσοκοµείο της Κεντρικής Ελλάδας

Καταγραφή ασθενών προσερχόµενων στο Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών µε Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο σε νοσοκοµείο της Κεντρικής Ελλάδας Καταγραφή ασθενών προσερχόµενων στο Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών µε Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο σε νοσοκοµείο της Κεντρικής Ελλάδας Χρουµπ- Παπαβάιου Α., Πλακιάς Σ., Δεληγιάννης Γ., Τσατίρης Κ., Μπράχος

Διαβάστε περισσότερα

Levin E.M The Diabetic Foot 3 rd edition 1986. ιαβητολογικό Κέντρο Τζανείου Γ.Ν. Πειραιά

Levin E.M The Diabetic Foot 3 rd edition 1986. ιαβητολογικό Κέντρο Τζανείου Γ.Ν. Πειραιά Ίσως πουθενά αλλού στο ανθρώπινο σώµα δεν µπορούµε να παρατηρήσουµε τόσο καθαρά και σε τέτοια έκταση, τις καταστροφικές συνέπειες των επιπλοκών που επιφέρει ο Σ, όπως τις παρατηρούµε στα πόδια των ατόµων

Διαβάστε περισσότερα

37 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

37 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΡΟΗΣ (FFR) ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΒΟΥΤΑΜΙΝΗΣ (DSE) Κεραµιδά Κ, Φλέσσας Δ, Μπολέτη Ο, Πετροπούλου Μ, Λοΐζος Σ, Πανούλας Β, Νιχογιαννόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Γκαναβίας Λάμπρος Επίατρος-Πνευμονολόγος Επιμελητής Πνευμονολογικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ

Γκαναβίας Λάμπρος Επίατρος-Πνευμονολόγος Επιμελητής Πνευμονολογικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ Γκαναβίας Λάμπρος Επίατρος-Πνευμονολόγος Επιμελητής Πνευμονολογικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ Ελάττωση θνησιμότητας κατά 33% 1. Αυξημένη υπόνοια 2. Αυξημένος αριθμός εξετάσεων 3. Προφύλαξη σε ασθενείς υψηλού κινδύνου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ (preliminary)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ (preliminary) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2018-2019 (preliminary) ΜΑ01: Βασικές αρχές Εισαγωγή στους υπερήχους (10 ώρες) Παρασκευή, 26/10/2018 16:00-16:30 Εισαγωγή νέων ΜΦ στο ΔΔΠΜΣ Α.Γιαννούκας 16:30 18:30 Εισαγωγή στη ρευστομηχανική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. 1. Οφέλη και κίνδυνοι που συνδέονται με τη φυσική δραστηριότητα...39

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. 1. Οφέλη και κίνδυνοι που συνδέονται με τη φυσική δραστηριότητα...39 23 Περιεχόμενα ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 1. Οφέλη και κίνδυνοι που συνδέονται με τη φυσική δραστηριότητα...39 Φυσική δραστηριότητα και ορολογία που αφορά την ευρωστία...39 Προοπτική

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση δυσλιπιδαιμιών. Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας

Αντιμετώπιση δυσλιπιδαιμιών. Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας Αντιμετώπιση δυσλιπιδαιμιών Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας LDL-C : μείζων παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου Μετα-ανάλυση 61 προοπτικών μελετών παρατήρησης σε υγιείς ενήλικες (n=892.237) Lancet

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ. Α Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκοµείου Καβάλας Θεσ/νίκη 2013

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ. Α Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκοµείου Καβάλας Θεσ/νίκη 2013 ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ Στέφανος Δ. Παπαντωνίου Παθολόγος Διαβητολόγος - Ηπατολόγος Υπεύθυνος Διαβητολογικού και Ηπατολογικού Ιατρείου Α Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκοµείου Καβάλας Θεσ/νίκη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2019 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΡΟΥΜΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Νοσηλεύτρια CPN, MSc Α Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2019 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΡΟΥΜΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Νοσηλεύτρια CPN, MSc Α Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2019 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΡΟΥΜΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Νοσηλεύτρια CPN, MSc Α Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ «Η μεγαλύτερη δύναμη της δημόσιας υγείας είναι η πρόληψη»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΠΑΝ. Δρ. Αλέξανδρος Καµαράτος Διευθυντής Διαβητολογικό Κέντρο «Τζάνειο Νοσοκοµείο Πειραιάς 23/2/2013

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΠΑΝ. Δρ. Αλέξανδρος Καµαράτος Διευθυντής Διαβητολογικό Κέντρο «Τζάνειο Νοσοκοµείο Πειραιάς 23/2/2013 ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΠΑΝ Δρ. Αλέξανδρος Καµαράτος Διευθυντής Διαβητολογικό Κέντρο «Τζάνειο Νοσοκοµείο Πειραιάς 23/2/2013 Διαβήτης : Μια παγκόσµια επιδηµία Παγκοσµία αύξηση επιπολασµού διαβήτη (εκατοµµύρια)

Διαβάστε περισσότερα

Κλινική Εργοφυσιολογία ΜΚ1119 Διάλεξη : Ιατρικός Έλεγχος Αθλουμένων. Α. Καλτσάτου ΤΕΦΑΑ, ΠΘ

Κλινική Εργοφυσιολογία ΜΚ1119 Διάλεξη : Ιατρικός Έλεγχος Αθλουμένων. Α. Καλτσάτου ΤΕΦΑΑ, ΠΘ Κλινική Εργοφυσιολογία ΜΚ1119 Διάλεξη : Ιατρικός Έλεγχος Αθλουμένων Α. Καλτσάτου ΤΕΦΑΑ, ΠΘ Ιατρικός Έλεγχος Αθλουμένων Περιλαμβάνει: Λήψη ατομικού ιστορικού Κλινική Εξέταση Ηλεκτροκαρδιογράφημα Υπερηχογράφημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΥΠΟΨΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΕΜΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΤΕΠ. Μ. Ντάγανου Πνευμονολόγος - Εντατικολόγος Δ/ντρια ΕΣΥ - ΝΝΘΑ

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΥΠΟΨΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΕΜΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΤΕΠ. Μ. Ντάγανου Πνευμονολόγος - Εντατικολόγος Δ/ντρια ΕΣΥ - ΝΝΘΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΥΠΟΨΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΕΜΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΤΕΠ Μ. Ντάγανου Πνευμονολόγος - Εντατικολόγος Δ/ντρια ΕΣΥ - ΝΝΘΑ οξεία απόφραξη του πνευμονικού αρτηριακού δικτύου Χωρίς αγωγή θνητότητα 30% > 90%

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστικό Πρόγραμμα. ΠΡΟγραμμα διαδραστικής καταγραφής της διαχείρισης του καρδιαγγειακού κινδύνου

Διαδραστικό Πρόγραμμα. ΠΡΟγραμμα διαδραστικής καταγραφής της διαχείρισης του καρδιαγγειακού κινδύνου Διαδραστικό Πρόγραμμα ΠΡΟγραμμα διαδραστικής καταγραφής της διαχείρισης του καρδιαγγειακού κινδύνου Θεματική Ενότητα Ι: Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου Σύνοψη αποτελεσμάτων Ι. Εκτίμηση καρδιαγγειακού

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης. Είναι η πιο συχνή μεταβολική νόσος στον άνθρωπο. Γανωτάκης Εμμανουήλ Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σακχαρώδης Διαβήτης. Είναι η πιο συχνή μεταβολική νόσος στον άνθρωπο. Γανωτάκης Εμμανουήλ Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης Σακχαρώδης Διαβήτης Είναι η πιο συχνή μεταβολική νόσος στον άνθρωπο. Γανωτάκης Εμμανουήλ Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης Number of people with diabetes by IDF Region, 2013 IDF Diabetes Atlas.

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Στατίνες στην πρωτογενή πρόληψη Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων Πρωτογενής πρόληψη : το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραδοσιακά θεωρούνται νοσήματα των ανδρών. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

24-26 January καρδία, αγγεία & αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια

24-26 January καρδία, αγγεία & αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια καρδία, αγγεία & αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια 24-26 January 2014 Under the Auspices: Hellenic Cardiovascular Research Society Organization: Κosmos Travel Venue: Divani Apollon Palace, Kavouri επιστημονικό

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά Καρδιακή Ανεπάρκεια Απόστολος Καραβίδας Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή καρδιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου

Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου Προστάτεψε την καρδία σου Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου Καρδιοαγγειακές παθήσεις και γυναικείο φύλο Εισαγωγή Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο την κυριότερη αιτία θανάτου στο γυναικείο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟ ΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΞΕΙΑ ΦΑΣΗ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝ ΡΕΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΟΥΡΣΑΝΙ ΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟ ΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΞΕΙΑ ΦΑΣΗ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝ ΡΕΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΟΥΡΣΑΝΙ ΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟ ΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΞΕΙΑ ΦΑΣΗ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝ ΡΕΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΟΥΡΣΑΝΙ ΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΡΙΣΜΟΣ Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η µερική βλάβη του εγκεφάλου που προκαλείται από την απόφραξη

Διαβάστε περισσότερα

Οι τομείς πρακτικής άσκησης περιλαμβάνουν : Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Β. ΔΙΟΙΚΗΣΗ Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Α.1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ

Οι τομείς πρακτικής άσκησης περιλαμβάνουν : Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Β. ΔΙΟΙΚΗΣΗ Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Α.1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Οι τομείς πρακτικής άσκησης περιλαμβάνουν : Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Β. ΔΙΟΙΚΗΣΗ Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Α.1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ Η άσκηση σε νοσηλευτικά τμήματα παθολογικής ειδικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΤΑ ΚΕΠΑ

ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΤΑ ΚΕΠΑ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΤΑ ΚΕΠΑ Ανδρέας Πιτταράς Καρδιολόγος - Hypertension Specialist ESH Ass. Prof. George Washington University USA Ασκληπιείο Βούλας Metropolitan General

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας 2019 ΤΧΗΣ (ΥΝ) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΡΙΟ 424 ΓΣΝΕ

Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας 2019 ΤΧΗΣ (ΥΝ) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΡΙΟ 424 ΓΣΝΕ Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας 2019 ΤΧΗΣ (ΥΝ) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΡΙΟ 424 ΓΣΝΕ 1 Η καρδιά και οι πνεύμονες αποτελούν ίσως τα 2 βασικότερα όργανα του ανθρώπου, καθώς από τη συνδυασμένη

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 Διάλεξη 5: Σακχαρώδης Διαβήτης και Άσκηση Υπεύθυνη Μαθήματος: Χ. Καρατζαφέρη Διδάσκοντες: Χ. Καρατζαφέρη, Γ. Σακκάς, Α. Καλτσάτου 2013-2014 Διάλεξη 5 ΤΕΦΑΑ, ΠΘ

Διαβάστε περισσότερα

«Αποτελεσματικότητα του κόστους διαγνωστικών στρατηγικών για τη διερεύνηση ασθενών με υπόνοια στεφανιαίας νόσου»

«Αποτελεσματικότητα του κόστους διαγνωστικών στρατηγικών για τη διερεύνηση ασθενών με υπόνοια στεφανιαίας νόσου» «Αποτελεσματικότητα του κόστους διαγνωστικών στρατηγικών για τη διερεύνηση ασθενών με υπόνοια στεφανιαίας νόσου» Αναστασία Δαμέλου Καρδιολόγος Εντατικολόγος Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου Δήλωση σύγκρουσης

Διαβάστε περισσότερα

Μυϊκές θλάσεις και αποκατάσταση ΠΗΔΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ

Μυϊκές θλάσεις και αποκατάσταση ΠΗΔΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ Μυϊκές θλάσεις και αποκατάσταση ΠΗΔΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ Ορισμός : Οξεία μυϊκή θλάση ορίζεται η ρήξη των μυϊκών ινών στο μυ η οποία είναι αποτέλεσμα εφαρμογής υπέρμετρης ξαφνικής δύναμης στο μυ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018 15.00 15.45: Προσέλευση Εγγραφές 15.45 16.00: Καλωσόρισμα από τους Συντονιστές του Θερινού Σχολείου. Ε. Λυμπερόπουλος Κ. Τζιόμαλος Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Η ανάπτυξη φλεγμονής στο διαβητικό άκρο πόδα αποτελεί μια από τις συχνότερες

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρμογή της Καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή υπέρταση

Η εφαρμογή της Καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή υπέρταση Η εφαρμογή της Καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή υπέρταση Κωνσταντίνος Κώντσας, Παρασκευή Τριβήλου, Αναστασία Καραγκιούλη, Ελένη Τριανταφυλλίδη Εργαστήριο Καρδιοαναπνευστικής

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιολογική κλινική Γ.Ν Παπανικολάου. Μιχαήλ Σιάρκος Ειδικός καρδιολόγος Υποψήφιος Διδάκτωρας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Καρδιολογική κλινική Γ.Ν Παπανικολάου. Μιχαήλ Σιάρκος Ειδικός καρδιολόγος Υποψήφιος Διδάκτωρας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ Καρδιολογική κλινική Γ.Ν Παπανικολάου Μιχαήλ Σιάρκος Ειδικός καρδιολόγος Υποψήφιος Διδάκτωρας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ Διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ των αιμοδυναμικών, υπερηχογραφικών και βιοχημικών δεικτών

Διαβάστε περισσότερα

ιονύσιος Τσαντίλας 1, Απόστολος Ι. Χαζητόλιος 2, Κωνσταντίνος Τζιόμαλος 2, Τριαντάφυλλος ιδάγγελος 2, ημήτριος Παπαδημητρίου 3, ημήτριος Καραμήτσος 2

ιονύσιος Τσαντίλας 1, Απόστολος Ι. Χαζητόλιος 2, Κωνσταντίνος Τζιόμαλος 2, Τριαντάφυλλος ιδάγγελος 2, ημήτριος Παπαδημητρίου 3, ημήτριος Καραμήτσος 2 Η επίδραση της βουφλομεδίλης στην περιφερική μικροκυκλοφορία σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 χωρίς κλινικές εκδηλώσεις μικρο- ή μακροαγγειοπάθειας ιονύσιος Τσαντίλας 1, Απόστολος Ι. Χαζητόλιος

Διαβάστε περισσότερα

Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική

Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Επεμβατική Ακτινολογία Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Τα τελευταία 20 χρόνια, η Επεμβατική Ακτινολογία παρουσιάζει διαρκή εξέλιξη και αποτελεί μία πολύτιμη

Διαβάστε περισσότερα

Άνδρας 52 ετών. Χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες. Ιστορικό HCM χωρίς απόφραξη του χώρου εξόδου της αριστερής κοιλίας. Υπό ατενολόλη των 25mg.

Άνδρας 52 ετών. Χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες. Ιστορικό HCM χωρίς απόφραξη του χώρου εξόδου της αριστερής κοιλίας. Υπό ατενολόλη των 25mg. Άνδρας 52 ετών. Χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες. Ιστορικό HCM χωρίς απόφραξη του χώρου εξόδου της αριστερής κοιλίας. Υπό ατενολόλη των 25mg. Εισήχθη στην καρδιολογική κλινική για διερεύνηση πρόσθιου θωρακικού

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλαος Ε. Λιάσης PhD,ISNVD,IUA.AVF,EVF,ESVS. Επιστημονικός Διευθυντής του ομίλου «ΕΥΡΩΙΑΤΡΙΚΗ»

Νικόλαος Ε. Λιάσης PhD,ISNVD,IUA.AVF,EVF,ESVS. Επιστημονικός Διευθυντής του ομίλου «ΕΥΡΩΙΑΤΡΙΚΗ» Νικόλαος Ε. Λιάσης PhD,ISNVD,IUA.AVF,EVF,ESVS Επιστημονικός Διευθυντής του ομίλου «ΕΥΡΩΙΑΤΡΙΚΗ» ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Εγκυμοσύνη-Λοχεία: τεκμηριωμένες καταστάσεις αυξημένου κινδύνου για θρομβοεμβολική

Διαβάστε περισσότερα

Athens Crossroad Σχης (ΥΝ) Β. Κρίκη, RN, Msc Προϊσταμένη Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου & Τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας 424 ΓΣΝΕ.

Athens Crossroad Σχης (ΥΝ) Β. Κρίκη, RN, Msc Προϊσταμένη Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου & Τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας 424 ΓΣΝΕ. Σχης (ΥΝ) Β. Κρίκη, RN, Msc Προϊσταμένη Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου & Τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας 424 ΓΣΝΕ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΠΟΤΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ. 2 3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΠΙΠΟΛΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΟΒΑΡΗΣ ΣΤΈΝΩΣΗΣ ΣΕ ΥΠΟΟΜΑΔΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς στον έλεγχο βιωσιμότητας μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου: ενδιαφέρον περιστατικό

Ο ρόλος της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς στον έλεγχο βιωσιμότητας μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου: ενδιαφέρον περιστατικό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΑΣ Επιστημονική Ένωση Καρδιαγγειακής Απεικόνισης Ο ρόλος της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς στον έλεγχο βιωσιμότητας μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου: ενδιαφέρον περιστατικό Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Μεικτή αθηρογόνος δυσλιπιδαιμία: βελτιώνοντας το συνολικό λιπιδαιμικό προφίλ

Μεικτή αθηρογόνος δυσλιπιδαιμία: βελτιώνοντας το συνολικό λιπιδαιμικό προφίλ Μεικτή αθηρογόνος δυσλιπιδαιμία: βελτιώνοντας το συνολικό λιπιδαιμικό προφίλ Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ LDL-C : μείζων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 8 Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ-ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ 8/12/2018 ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Κων/νος Κ. Θωμαϊδης Γ.Ν. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Σκοπός της διόρθωσης μίας συγγενούς καρδιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΖΑΪΥΟΥ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Κ.

ΠΑΖΑΪΥΟΥ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Κ. Γιατί μας απασχολεί Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και 2 συνοδεύονται από μικρο και μακροαγγειακές επιπλοκές Σημαντικότερη αιτία νοσηρότητας και θνητότητας του διαβητικού πληθυσμού Ο κίνδυνος για καρδιαγγειακή

Διαβάστε περισσότερα