ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ"

Transcript

1 ΤΕΧΝΟΤΟΠΟΣ

2 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

3 Ι. Ηλικίες παιδιών & Ωράριο λειτουργίας Ο παιδικός σταθμός δέχεται παιδιά από το 2ο έως και το 4ο κλεισμένο έτος της ηλικίας τους, καλύπτει δηλαδή τις βαθμίδες της προνηπιακής εκπαίδευσης. Ο ανώτατος αριθμός συμμετοχών είναι τα 45 παιδιά, στα οποία αντιστοιχούν τρεις νηπιαγωγοί (απόφοιτες ΑΕΙ & ΤΕΙ) και μια βοηθός νηπιαγωγού. Το ετήσιο πρόγραμμα ξεκινάει το Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο. Το καθημερινό ωράριο αρχίζει στις 8:00 και τελειώνει στις 17:00. Τα παιδιά τρώνε το δεκατιανό στις 9:30 και αμέσως μετά αρχίζει το βασικό πρόγραμμα, για αυτό το λόγο η προσέλευση του παιδιού είναι σημαντικό να πραγματοποιείται μέχρι αυτή την ώρα. Επιθυμητή για παιδαγωγικούς λόγους είναι η παραμονή του στο χώρο καθημερινά τουλάχιστον έως τις 14:00. Το διάστημα μεταξύ 8:00-9:30 είναι ώρα προσέλευσης και ελεύθερου παιχνιδιού στον παιδότοπο και στον κήπο, ενώ μετά τις 14:00 προβλέπεται μια ώρα ξεκούρασης, κατά την οποία τα παιδιά ξαπλώνουν παρακολουθώντας παιδική ταινία. ΙΙ. Μεθοδολογία του προγράμματος Κάθε εβδομάδα τα παιδιά δουλεύουν επάνω σε συγκεκριμένη θεματική ενότητα μέσα από πολλαπλές γνωστικές και καλλιτεχνικές προσεγγίσεις. Αν και όλα τα παιδιά συνυπάρχουν στους χώρους του εργαστηρίου, οι νηπιαγωγοί τα ομαδοποιούν και προσαρμόζουν τις δραστηριότητες στην κάθε ηλικιακή ομάδα. Απασχόληση των ομάδων σε ξεχωριστούς χώρους πραγματοποιείται κατά τις προγραφικές & προμαθηματικές ασκήσεις, τα αγγλικά και γενικά τις δραστηριότητες που απαιτούν ηλικιακό διαχωρισμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ακόλουθες εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες, ενώ σε επόμενη σελίδα μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα μιας εβδομάδας. «Η έννοιες της Αγάπης και της Φροντίδας» (με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Τρίτης ηλικίας) «Οι φυλές του κόσμου και η έννοια της Διαφορετικότητας» «Μέσα μεταφοράς και ταξίδια» «Ο πλανήτης μας» Συστηματικά ενημερώνεστε με για το πρόγραμμα της εβδομάδας ή της επόμενης περιόδου. Μέσα στο χρόνο κανονίζονται, επίσης, συναντήσεις γονιών και νηπιαγωγών για την ενημέρωση σας όσον αφορά στην εξέλιξη του παιδιού τους. ΙΙΙ. Γεύματα & Τουαλέτα Τα παιδιά τρώνε το δεκατιανό γεύμα στις 9:30 και το μεσημεριανό στις 13:00. Όλα τα γεύματα τα φέρνετε από το σπίτι σε τσίγκινο ή γυάλινο τάπερ και εμείς αναλαμβάνουμε να τα φυλάξουμε στο ψυγείο, να τα ζεστάνουμε και να τα σερβίρουμε. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα υγρά φαγητά, όπως και τα φαγητά που έχουν έντονη οσμή (π.χ.τζατζίκι). Τα φρούτα μπορείτε να τα έχετε έτοιμα κομμένα ή και να τα αφήνετε σε εμάς να τα ετοιμάσουμε. Στην τσάντα του παιδιού θα πρέπει επίσης να υπάρχει παγούρι με το νερό του, καθώς και πετσετούλα για τα χέρια, μωρομάντηλα για τον καθαρισμό των χεριών του και της ευαίσθητης περιοχής, ειδική κρεμούλα και πάνες (σε περίπτωση που ακόμη τις χρειάζεται), όλα μαρκαρισμένα με το όνομα του. Όλα τα σκεύη, τα ρούχα και τα χρηστικά αντικείμενα του παιδιού θα πρέπει να είναι μαρκαρισμένα με το όνομα του.

4 Καθημερινά θα ενημερώνεστε εγγράφως από τη νηπιαγωγό για το φαγητό και την τουαλέτα του παιδιού σας. Οι τουαλέτες απολυμαίνονται με αντιβακτηριδιακά κάθε φορά πριν πάνε τα παιδιά. Αν το επιθυμείτε, μπορείτε να αφήσετε στο χώρο ειδικό κάλυμμα τουαλέτας για το παιδί σας (μαρκαρισμένο με το όνομα του). Στον παιδικό σταθμό γίνονται δεκτά και παιδιά που δεν έχουν βγάλει ακόμη την πάνα, τα οποία τα αλλάζουν σε τακτά διαστήματα οι νηπιαγωγοί (αρκεί να έχετε πάντα στην τσάντα του πάνα, μωρομάντηλα, κρεμούλα και ό,τι άλλο χρειάζεται). IV. Αντικείμενα και υλικά Στην αρχή της χρονιάς φέρνετε και αφήνετε στο χώρο μέσα σε σακούλα/τσάντα με το όνομα του παιδιού μια αλλαξιά ρούχα, κάλτσες, σεντονάκι, μαξιλαροθήκη, κουβέρτα (τα οποία επιστρέφονται από τις νηπιαγωγούς για πλύσιμο στο τέλος κάθε εβδομάδας ή όταν κριθεί απαραίτητο) καθώς και μια τσάντα/σακούλα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει το παιδί. Με την εγγραφή ενημερώνεστε για τα συγκεκριμένα υλικά που θα πρέπει να φέρετε. V. Ενδεικτικό πρόγραμμα μιας εβδομάδας Θέμα: Με αφορμή α) την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας και β) την Ημέρα για τα ζώα, μαθαίνουμε τι σημαίνει να αγαπάμε ανιδιοτελώς, να προσφέρουμε και να φροντίζουμε. ΔΕΥΤΕΡΑ 8:00-9:30 Προσέλευση & Ελεύθερο παιχνίδι στις διάφορες γωνίες της τάξης. 9:30-10:00 Δεκατιανό. English workshop Μαθαίνουμε το τραγούδι «καλημέρα». Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τρίτης ηλικίας μιλάμε για τη γιαγιά και τον παππού μας, τι μας προσφέρουν και τι ανάγκες έχουν. Γράφουμε τις λέξεις «γιαγιά» και «παππούς». Παίζουμε στην αυλή παραδοσιακά παιχνίδια. Φτιάχνουμε ένα δώρο για να το προσφέρουμε στη γιαγιά και στον παππού μας. 13:00-14:00 Μεσημεριανό φαγητό. 14:00-15:00 Παρακολουθούμε ταινία και ξεκουραζόμαστε. Τραγουδάμε «η γιαγιά μας η καλή»,«ο παππούς» και ακούμε ταχταρίσματα. Παρατηρούμε έργα τέχνης με θέμα τη γιαγιά και τον παππού από τον υπολογιστή και τα αναπαριστάνουμε μέσα από δραματοποιήσεις και θεατρικό παιχνίδι. Ελεύθερο σχέδιο και παιχνίδι της επιλογής μας. ΤΡΙΤΗ 8:00-9:30 Προσέλευση & Ελεύθερο παιχνίδι στις διάφορες γωνίες της τάξης. 9:30-10:00 Δεκατιανό. English workshop Μαθαίνουμε το τραγούδι «Αγαπώ τα ζώα». Θέμα συζήτησης Τα κατοικίδια ζώα και τα ζώα του αγροκτήματος. Ποια είναι; Τι προσφέρουν στον άνθρωπο; Τι ανάγκες έχουν;

5 Ομαδικό κολάζ «Η φάρμα». Γράφουμε τα ονόματά των ζώων. Παίζουμε στον κήπο κυνηγητό «Φύγε, φύγε ποντικάκι μην σε πιάσει το γατάκι». Μαθηματικά: μαθαίνουμε με βιωματικό τρόπο τον αριθμό 1 και αντίστοιχη εργασία. 13:00-14:00 Μεσημεριανό φαγητό. 14:00-15:00 Παρακολουθούμε ταινία και ξεκουραζόμαστε. Τραγουδάμε «Όταν θα πάω, κυρά μου, στο παζάρι», «Η καλή μας αγελάδα», «Πέντε μικρά παπάκια». Δραματοποίηση: «επίσκεψη στο κτηνιατρείο». Παίζουμε με τα playmobil και τα ζώα της φάρμας. ΤΕΤΑΡΤΗ 8:00-9:30 Προσέλευση, ελεύθερο παιχνίδι στην αίθουσα παιδότοπου ή στον κήπο 9:30-10:00 Δεκατιανό. English workshop Τραγουδάμε τραγουδάκια για ζωάκια. Ανάγνωση παραμυθιού και συζήτηση για τα ζώα του δάσους και της ζούγκλας. Αναζητούμε εικόνες στον υπολογιστή, τις εκτυπώνουμε, ταξινομούμε και γράφουμε τα ονόματά των ζώων του δάσους και της ζούγκλας. Αγώνες δρόμου «ο λαγός και η χελώνα». Ατομική εργασία: ζωγραφίζουμε ένα ζώο της ζούγκλας ή του δάσους με σφουγγάρι και τέμπερα. 13:00-14:00 Μεσημεριανό φαγητό. 14:00-15:00 Ξεκουραζόμαστε παρακολουθώντας την ταινία «Ο περήφανος βασιλιάς». Τραγουδάμε «η κουκουβάγια», «ο ελέφαντας», «ο παπαγάλος» και «ένα ελάφι μια φορά» συνοδεύοντάς τα με κινήσεις. Ελεύθερο παιχνίδι ΠΕΜΠΤΗ 8:00-9:30 Προσέλευση, ελεύθερο παιχνίδι στην αίθουσα παιδότοπου. 9:30-10:00 Δεκατιανό. English workshop Σχηματίζουμε κύκλο με τη συνοδεία μουσικής και παίζουμε μουσικοκινητικά παιχνίδια Με αφορμή την ημέρα για τα ζώα κάνουμε συζήτηση με θέμα: «Προστατεύω τα υπό εξαφάνιση ζώα» Κουκλοθέατρο: Τα δικαιώματα των ζώων». Παίζουμε στην αυλή «Λύκε λύκε είσαι εδώ;». Δημιουργούμε με καλούπια ζώα και τα ζωγραφίζουμε. 13:00-14:00 Μεσημεριανό φαγητό. 14:00-15:00 Παρακολουθούμε ταινία και ξεκουραζόμαστε. Αναπαριστάνουμε τις κινήσεις και τις φωνές των ζώων. Επιτραπέζια παιχνίδια. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8:00-9:30 Προσέλευση, ελεύθερο παιχνίδι στην αίθουσα παιδότοπου ή στον κήπο. 9:30-10:00 Δεκατιανό. English workshop Πρωινός κύκλος: «Ελάτε να γίνουμε φίλοι». Μέσα από παιχνίδια μαθαίνουμε το γράμμα άλφα Α, α. Αναγνωρίζουμε το γράμμα άλφα στο όνομα μας και σε άλλες λεξούλες. Συζητάμε για την «Αγάπη» και τη «Φιλία». Παιχνίδια με μπάλα.

6 Γράφουμε το γράμμα που μάθαμε με μολύβι ή πινέλο και ζωγραφίζουμε την εικόνα που αρχίζει από άλφα. 13:00-14:00 Μεσημεριανό φαγητό. 14:00-15:00 Παρακολουθούμε ταινία στην αίθουσα κινηματογράφου και ξεκουραζόμαστε. Ανάγνωση παραμυθιού με θέμα τη φιλία. Παίζουμε με τους φίλους μας και συζητάμε για τη σημασία του ομαδικού πνεύματος. VI. Αγγλικά Τα παιδιά ενταγμένα σε ηλικιακές ομάδες διδάσκονται αγγλικά με βιωματικές μεθόδους και οπτικοακουστικές προσεγγίσεις. Το ωριαίο αυτό πρόγραμμα προσφέρεται καθημερινά από παιδαγωγό με επάρκεια και εμπειρία στη διδασκαλία της αγγλικής σε προνηπιακές ηλικίες. Σκοπός είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με το άκουσμα της αγγλικής γλώσσας, να αποκτήσουν βασικό λεξιλόγιο και να μπορούν να απαντούν σε απλές ερωτήσεις. VII. Επισκέψεις-εκδρομές Κάθε χρόνο πραγματοποιείται ένας αριθμός επισκέψεων με εκπαιδευτικό ή ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Οι επισκέψεις αυτές είτε αφορούν σε καλλιτεχνικές/θεατρικές/εμψυχωτικές ομάδες που έρχονται στο θεατράκι μας και μας παρουσιάζουν τη δουλειά τους, είτε πρόκειται για δικές μας εκδρομές σε διάφορους χώρους ψυχαγωγικού ή εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Τα παιδιά μεταφέρονται με σχολικό λεωφορείο από και προς το χώρο του σχολείου. Οι εκδρομές πραγματοποιούνται μόνο εφόσον υπάρχουν επαρκείς συμμετοχές. Για την επίσκεψη/εκδρομή ενημερώνεστε τρεις εβδομάδες νωρίτερα και καλείστε να δηλώσετε συμμετοχή καταβάλλοντας σε κλειστό φάκελο το ανάλογο αντίτιμο. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν επαρκείς συμμετοχές θα σας επιστραφεί ο φάκελος με τα χρήματα και η εκδρομή δε θα πραγματοποιηθεί. Το καταβληθέν αντίτιμο δεν επιστρέφεται σε περίπτωση που το παιδί απουσιάζει την ημέρα της εκδρομής. VIIΙ. Δίδακτρα Τα δίδακτρα της σχολικής χρονιάς ανέρχονται στο ποσό των 3.200,00 ευρώ. Κατά την εγγραφή αποδίδεται το 10% του συνολικού ποσού, δηλαδή 320,00 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό αποπληρώνεται σε τέσσερις (4) ισόποσες δόσεις των 720,00 ευρώ: 1 η δόση έως τις 15 Νοεμβρίου 2 η δόση έως τις 15 Ιανουαρίου 3 η δόση έως τις 15 Μαρτίου 4 η δόση έως τις 15 Μαΐου Σε περίπτωση που το παιδί διακόψει τη φοίτηση του στα μέσα της χρονιάς, θα πρέπει να αποπληρωθούν τα δίδακτρα έως και τον μήνα που παρακολούθησε (έστω και αν προσήλθε μόνο κάποιες ημέρες αυτού). Το ποσό της εγγραφής δεν επιστρέφεται σε περίπτωση που τελικά το παιδί δεν φοιτήσει IX. Εκπτώσεις Τα αδέλφια έχουν έκπτωση της τάξης του 5% στο 2 ο παιδί. Έκπτωση της 5% για εφάπαξ καταβολή των ετήσιων διδάκτρων κατά την εγγραφή.

Κανονισμός Λειτουργίας

Κανονισμός Λειτουργίας 2 3 Ο Πρότυπος Παιδικός Σταθμός «Μικροί Μάγειρες» έχει ως βασικό στόχο τη γνωστική ανάπτυξη και την προσωπική εξέλιξη των παιδιών, ηλικίας δύο έως πέντε ετών, μέσα από τη βιωματική εμπλοκή τους και την

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός

Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Ιδιωτικός Παιδικός Σταθμός Ιεράς Μονής «ΔΕΛΑΣΑΛ» Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Παιδικού Σταθμού ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο Παιδικός Σταθμός του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ ΧΩΡΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το πολύτεχνο είναι ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο που προσφέρει εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα σε μαθητές ηλικίας 2 έως 9 ετών τα οποία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΡΥΜΑ «Η ΠΑΙ ΙΚΗ ΣΤΕΓΗ» ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΤΕΓΩΝ. Έδρα

Ι ΡΥΜΑ «Η ΠΑΙ ΙΚΗ ΣΤΕΓΗ» ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΤΕΓΩΝ. Έδρα Ι ΡΥΜΑ «Η ΠΑΙ ΙΚΗ ΣΤΕΓΗ» ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΤΕΓΩΝ Έδρα Το Ίδρυμα «Η ΠΑΙ ΙΚΗ ΣΤΕΓΗ» είναι Ν.Π.Ι.. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η έδρα του Ιδρύματος βρίσκεται στην Αθήνα, Φωτομάρα 48, Νέος Κόσμος,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Αγαπητοί γονείς, Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη ουσιαστικής και αποδοτικής συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση στην πράξη:

Αξιολόγηση στην πράξη: Αξιολόγηση στην πράξη: Εναλλακτικές Μορφές Αξιολόγησης & Ατομικός Φάκελος νηπίου (Portfolio) Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος ης 47 Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ιανουάριος 2012 Οι σημειώσεις που κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Νηπιαγωγείου - Δημοτικού

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Νηπιαγωγείου - Δημοτικού ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Νηπιαγωγείου - Δημοτικού Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Το Σχολείο «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Μοναχικού Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ E.M.E.D.O.F. «Ελένη Κοκκώνη»

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ E.M.E.D.O.F. «Ελένη Κοκκώνη» Ιδιωτικό Ελληνογαλλικό Νηπιαγωγείο «Ελένη Κοκκώνη» ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ E.M.E.D.O.F. «Ελένη Κοκκώνη» Σχολικό έτος 2014-2015 Γιάννη Ρίτσου 5, 17455 Άλιμος Τηλ.: 210

Διαβάστε περισσότερα

3 Εισδοχή Οι Νηπιαγωγοί μας

3 Εισδοχή Οι Νηπιαγωγοί μας Πίνακας 2 Περιεχομένων Το Σχολείο μας 3 Εισδοχή Οι Νηπιαγωγοί μας 4 Σχολικό Έτος και Αργίες Ωράριο 6 Οι καθημερινές μας Οι Δραστηριότητες 7 εργασίες μας 9 Κατ οίκον Εργασία Οι Αξιολόγηση 10 Εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» Υπεύθυνοι Νηπιαγωγοί: ΙΚΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΩΡΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2010-2011 ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Αφορμή για

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΤΙΟΣ Άλλος ένας μήνας δημιουργικών εμπειριών

ΜΑΡΤΙΟΣ Άλλος ένας μήνας δημιουργικών εμπειριών ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΓΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2015, 7 Ο ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ Άλλος ένας μήνας δημιουργικών εμπειριών ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ Μαρτίου Στείλτε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ 2014-2015 Δημοτική Ενότητα Γέρακα 1. Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα ΚΛΕΙΤΑΡΧΟΥ & ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ ΤΗΛ: 210 6619937 FAX: 210 6619938 09:00 17:00 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Εργαστήρι

Διαβάστε περισσότερα

2.3. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗ- ΣΗ

2.3. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗ- ΣΗ 2.3. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗ- ΣΗ 2.3.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η κοινωνική ικανότητα αντανακλά την ικανότητα του ατόμου να ανταποκρίνεται

Διαβάστε περισσότερα

«Καλώς ήρθες πάλι ολοήμερο στο μικρό σχολειό μας»

«Καλώς ήρθες πάλι ολοήμερο στο μικρό σχολειό μας» Μαρτίου 2014 Κεντρική Επιμορφωτική Διημερίδα του ΥΠΑΙΘ στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Υποστήριξη Ολοήμερων Σχολείων «Καλώς ήρθες πάλι ολοήμερο στο μικρό σχολειό μας» Κλουβάτος Κων/νος - Σχολικός Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Αθήνα 12/09/2011 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων είναι ένα κατ εξοχήν Χριστιανικό Σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΟΓΟΥ KINDERGARTEN GRUNDSCHULE DES VEREINS FÜR GRIECHISCH-DEUTSCHE ERZIEHUNG

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΟΓΟΥ KINDERGARTEN GRUNDSCHULE DES VEREINS FÜR GRIECHISCH-DEUTSCHE ERZIEHUNG ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΟΓΟΥ KINDERGARTEN GRUNDSCHULE DES VEREINS FÜR GRIECHISCH-DEUTSCHE ERZIEHUNG Athener Schule ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 25ης Μαρτίου & Δημ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ 2008 ( ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4Π /2008) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Κλάδος-Ειδικότητα: ΠΕ 18.33 ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

4 η Ενότητα: Το σχολείο στον χρόνο

4 η Ενότητα: Το σχολείο στον χρόνο 4 η Ενότητα: Το σχολείο στον χρόνο Γλώσσα Β Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σ.σ. 58-71) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το σχολικό έτος μόνο με 150 ευρώ!

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Πλένω τα χέρια μου»

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Πλένω τα χέρια μου» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Π. Μάρκου Καθηγητής Παιδαγωγικής ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Πλένω τα χέρια μου» Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική έκδοση Γενικού Κανονισμού της Ιονίου Σχολής. Σεπτέμβριος 2012. www.ionios.gr

Συνοπτική έκδοση Γενικού Κανονισμού της Ιονίου Σχολής. Σεπτέμβριος 2012. www.ionios.gr Συνοπτική έκδοση Γενικού Κανονισμού της Ιονίου Σχολής Σεπτέμβριος 2012 www.ionios.gr Η Ιόνιος Σχολή σας καλωσορίζει... Αγαπητοί φίλοι, παιδιά, γονείς, Στο «κατώφλι» της Ιονίου Σχολής ξεκινά το πιο καθοριστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στο περιβάλλον του Microworlds Pro

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στο περιβάλλον του Microworlds Pro ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στο περιβάλλον του Microworlds Pro Εισαγωγή Οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου έχουν ανάγκη να εκφράζονται με δημιουργικό τρόπο όπως το αποδεικνύουν

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικh Α & Β Δημοτικοy

Μουσικh Α & Β Δημοτικοy ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Π Α Ι Δ Α Γ Ω Γ Ι Κ Ο Ι Ν Σ Τ Ι Τ Ο Υ Τ Ο Μαρία Αργυρίου Ελένη Τσούτσια Λουλάκη Μαρία Μαγαλιού Μουσικh Α & Β Δημοτικοy βιβλiο δασκαλου ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κηφισιάς Αρ.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κηφισιάς Αρ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κηφισιάς Αρ. 201/2015 41 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Άρθρο 1 - Σκοπός Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος Απογευματινών Μαθημάτων Δημοτικού (2014-2015)

Κύκλος Απογευματινών Μαθημάτων Δημοτικού (2014-2015) Κύκλος Απογευματινών Μαθημάτων (2014-2015) Αγαπητοί Γονείς, Το Σχολείο, κατά το σχολικό έτος 2014-2015, προσφέρει στους μαθητές και στις μαθήτριες που το επιθυμούν ένα πλήρες πρόγραμμα απογευματινών δραστηριοτήτων.

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας

Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας IΙΙ Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας Ορισμός και Φιλοσοφία της Αυτοαξιολόγησης Η αυτοαξιολόγηση μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία που επιτελεί η σχολική μονάδα για τη συστηματική συλλογή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΕΑ Μια μέρα στο παιδικό σταθμό «Το παιχνίδι της χαράς» Στο παιχνίδι της χαράς υπάρχει ένα περιβάλλον όπου παρέχει στα παιδιά ασφάλεια, φροντίδα,

Διαβάστε περισσότερα

Τάτση Κωστούλα, Βιολόγος, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Ποροΐων Σερρών

Τάτση Κωστούλα, Βιολόγος, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Ποροΐων Σερρών «Ήχος και Φύση: μια εκπαιδευτική πρόταση» Γενικά περί ήχου Διδακτικός στόχος: Τάτση Κωστούλα, Βιολόγος, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Ποροΐων Σερρών 1η θεματική ενότητα Α) Να κατανοηθεί τι είναι ο ήχος, πώς παράγεται

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-16 ΕΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ραστηριοτήτων Επιμέλεια έκδοσης Ευγενία Πανώριου Παιδαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

"Τα μουσικά σύνολα στα μουσικά σχολεία" Φοιτήτρια: Τζανάκη Ερασμία Υπεύθυνος καθηγητής: Μάρκος Σκούλιος

Τα μουσικά σύνολα στα μουσικά σχολεία Φοιτήτρια: Τζανάκη Ερασμία Υπεύθυνος καθηγητής: Μάρκος Σκούλιος "Τα μουσικά σύνολα στα μουσικά σχολεία" Φοιτήτρια: Τζανάκη Ερασμία Υπεύθυνος καθηγητής: Μάρκος Σκούλιος Άρτα 2011 Αντί προλόγου Όταν ήμουν ακόμα μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου το 2006, το κυρίαρχο

Διαβάστε περισσότερα