Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης. MDG4 MDG5 Πακέτο Δραστηριοτήτων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης. MDG4 MDG5 Πακέτο Δραστηριοτήτων"

Transcript

1 Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης MDG4 MDG5 Πακέτο Δραστηριοτήτων 2013

2 Εισαγωγή Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου, Οδηγοί σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης. Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης δημιουργήθηκε το 1926 στο 4 ο Παγκόσμιο Συνέδριο Οδηγών, που φιλοξενήθηκε από τις Οδηγούς των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην κατασκήνωση Edith Macy (σήμερα ονομάζεται Συνεδριακό Κέντρο «Edith Macy»). Οι συμμετέχοντες του Συνεδρίου αποφάσισαν ότι πρέπει να υπάρχει μια ειδική ημέρα που οι Οδηγοί σε όλο τον κόσμο σκέφτονται ο ένας τον άλλον και προσφέρουν την ευχαριστία και την εκτίμησή τους για την Παγκόσμια φιλία που βρίσκουν στο Κίνημά μας. Οι απεσταλμένοι επέλεξαν την 22 α Φεβρουαρίου σαν Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης, καθώς ήταν τα κοινά γενέθλια του Λόρδου Baden Powel, ιδρυτή του Προσκοπισμού, και της γυναίκας του Olave, που υπήρξε η Παγκόσμια Αρχιοδηγός. Στο 7 ο Παγκόσμιο Συνέδριο το 1932 που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία, ένας συμμετέχων πρότεινε ότι εφόσον τα γενέθλια παραδοσιακά περιέχουν δώρα, οι Οδηγοί θα μπορούσαν να δείχνουν την εκτίμησή τους και την φιλία τους την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης, προσφέροντας μια εθελοντική εισφορά στην Παγκόσμια Οργάνωση, προκειμένου να υποστηρίξουν τον Οδηγισμό σε άλλες χώρες.

3 Η Olave Baden Powel έγραψε σε όλους τους Οδηγούς ζητώντας τους να δωρίσουν μια μόνο πέννα, κι έτσι η Εισφορά της Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψης καθιερώθηκε. Από τότε, χορηγίες που πραγματοποιούνται καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς αποστέλλονται στην WAGGGS και υποστηρίζουν την ανάπτυξη του Οδηγισμού σε όλο τον κόσμο. Οι δωρεές εξασφαλίζουν την παροχή μη επίσημων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, υποστηρίζουν τις δράσεις των Μελών Οργανώσεων, στηρίζουν τους Οδηγούς να αναπτύξουν προσόντα ηγεσίας και συνηγορίας και βοηθούν στο να μεγαλώσει και να εξαπλωθεί το Κίνημα με περισσότερους Οδηγούς σεόλοτονκόσμο.

4 Από το 2009, κάθε Ημέρα Σκέψης έχει θέμα έναν από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας του ΟΗΕ (MDG s). Στοχεύοντας στην πραγματοποίηση των στόχων αυτών, προκαλούμε το ενδιαφέρον για το θέμα και ενθαρρύνουμε τους Οδηγούς όλων των ηλικιών να δεσμευτούν για ν αλλάξουν τον κόσμο. Κάθε θέμα Ημέρας Σκέψης έχει διάρκεια για όλη τη χρονιά και οι Οδηγοί μπορούν να περάσουν ένα Πτυχίο Ημέρας Σκέψης οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όταν ολοκληρώσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο εκάστοτε θέμα. Έτσι κι εφέτος, το θέμα της Ημέρας Σκέψης εστιάζει σε δύο από τους 8 Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας του ΟΗΕ, τους MDG4& MDG5, δηλαδή τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας και τη βελτίωση της μητρικής υγείας. Περισσότερα για τους στόχους αυτούς μπορείτε αν βρείτε στην ύλη του Πτυχίου GAT στην ιστοσελίδα του ΣΕΟ ( ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΔΗΓΙΣΜΟΣ/ Διεθνή Πτυχία/ GAT Badge)

5

6 MDG 4: μείωση της παιδικής θνησιμότητας μαζί μπορούμε να σώσουμε τη ζωή των παιδιών" Ο στόχος είναι να μειωθεί κατά τα 2/3 το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών κάτω των πέντε ετών. Είναι στόχος που εκπληρώνεται; Διάφορες χώρες έχουν σημειώσει πολύ καλή πρόοδο στη μείωση της θνησιμότητας των παιδιών κάτω των πέντε ετών, συμπεριλαμβανομένου του Λάος, του Μπαγκλαντές, της Βολιβίας και του Νεπάλ. Κάθε χώρα έχει ελαττώσειτοποσοστόστο5%,έναντιτου50%πουήταντο αναπτυσσόμενες χώρες είναι ακόμα πίσω σ αυτήν την προσπάθεια. Πολλοί έχουν δει την άνοδο των ποσοστών θνησιμότητας από το 1990, όπως οι χώρες της Αφρικής καθώς επίσης και το Ιράκ και τα πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης. Στην Σιέρα Λεόνε, η χώρα με το χειρότερο ποσοστό θνησιμότητας στον κόσμο, 262 από κάθε παιδιά πεθαίνουν πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους. Ένα παιδί στην Αφρική πεθαίνει κάθε 30 δευτερόλεπτα από ελονοσία. Ο υποσιτισμός συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού αυτού. Πάνω από 90 % των παιδιών έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV/AIDS μέσω της μητέρας τους. Περίπου 20 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε χρόνων παγκόσμια υποσιτίζονται σοβαρά, πράγμα που οδηγεί σε ασθένειες και στον θάνατο.

7 MDG 5: Βελτίωση της μητρικής υγείας "η ζωή και η υγεία κάθε μητέρας είναι πολύτιμα αγαθά" Ο στόχος είναι η βελτίωση της μητρικής υγείας. Η μητρική υγεία περιλαμβάνει τον οικογενειακό προγραμματισμό, την προκατάληψη, τον προγεννητικό και μεταγεννητικό έλεγχο. Αν και έχει υπάρξει μεγάλη βελτίωση στη μητρική υγεία κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, η τελευταία δεκαετία έχει παρουσιάσει αργό ποσοστό βελτίωσης στη μητρική θνησιμότητα και δεν έχουν βελτιωθεί εξίσου όλες οι χώρες. Μόνο περίπου 17% των χωρών είναι στη διαδικασία για να εκπληρώσουν το στόχο αυτό. Στα μέσα της δεκαετίας του '90, η κυβέρνηση της Ονδούρας υιοθέτησε ένα σχέδιο τεσσάρων σημείου για να καταπολεμήσει τους μητρικούς θανάτους. Υιοθέτησε επίσης ένα σύστημα ελέγχου για να ανακαλύψει την αιτία του θανάτου σε όλες τις καταγραμμένες περιπτώσεις μητρικού θανάτου. Πέντε έτη αργότερα, η Ονδούρα είχε μειώσει το ποσοστό μητρικής θνησιμότητάς της στο μισό. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών στο Rajasthan στην Ινδία, αυξήθηκε το ποσοστό συμμετοχής εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στην διαδικασία των τοκετών κατά 30%. Περισσότερες από μισές γυναίκες πεθαίνουν στην εγκυμοσύνη και κατά τον τοκετό κάθε χρόνο. Αυτό αντιστοιχεί με ένα θάνατο κάθε λεπτό. Από αυτούς τους θανάτους 99% είναι στις αναπτυσσόμενες χώρες.

8 Αυτήν την περίοδο, 200 εκατομμύρια γυναίκες, αν και θέλουν, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά αντισυλληπτικά μέσα. 8 εκατομμύρια μωρά πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν από ή κατά τη διάρκεια του τοκετού ή στην πρώτη εβδομάδα της ζωής. Επίσης, τα παιδιά που μένουν ορφανά από μητέρα είναι 10 φορές πιθανότερο να πεθάνουν στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.

9 Χώρες προς επικέντρωση(focus Countries) Κάθε χρόνο από το 2010, η Ημέρα Σκέψης έχει 5 χώρες στις οποίες εστιάζει το πακέτο δραστηριοτήτων, μία χώρα από κάθε Περιοχή. Κάποια μέλη διαλέγουν να ανακαλύψουν τι γίνεται σε διάφορες χώρες του κόσμου όσον αφορά το θέμα της Ημέρας Σκέψης, ενώ κάποια άλλα εστιάζουν μόνο σε αυτές τις 5 χώρες. Οιχώρεςγιααυτήτηχρονιάείναι: Ιρλανδία(Ευρωπαϊκή Περιοχή) Ιορδανία(Αραβική Περιοχή) Μαλάουι(Αφρικανική Περιοχή) Πακιστάν(Ασιατική Περιοχή) Βενεζουέλα( Δυτικό Ημισφαίριο) Αυτό το κομμάτι παρέχει μια αρχική εισαγωγή σχετικά με την παιδική και τη μητρική υγεία και την επιβίωση σε αυτές τις 5 χώρες. Θα παρατηρήσετε ότι παρόλο που οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την επίτευξη των Στόχων 4 & 5 της χιλιετίας είναι στην Αφρική και στην Ασία, η παιδική υγεία, η μητρική υγεία και επιβίωση είναι ένα παγκόσμιο θέμα από το οποίο μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. ΓιαναμάθετεπερισσότερεςπληροφορίεςγιατοτικάνουνοιΟδηγοίσεαυτέςτις χώρες σχετικά με την παιδική και μητρική υγεία, επισκεφτείτε το Από τη στιγμή που το θέμα της Ημέρας Σκέψης για το 2013 είναι η παιδική και μητρική υγεία, η WAGGGS θα χρησιμοποιήσει κάποια από τα χρήματα της εισφοράς της Ημέρας Σκέψης για να προωθήσει το θέμα αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο και να παρέχει οικονομική βοήθεια στις χώρες επικέντρωσης ώστε να υλοποιήσουν προγράμματα για τη βελτίωση της ζωής των γυναικών και των παιδιών. Αυτά τα προγράμματα θα έχουν μακροχρόνιο, πρακτικό και ωφέλιμο αντίκτυπο στις κοινωνίες που ζουν τα μέλη μας.

10 Ιρλανδία Το Συμβούλιο των Ιρλανδικών ΟδηγικώνΟργανώσεων, αποφάσισε να μην λάβει την χρηματοδότηση από το WorldThinkingDayFund, αλλά προτίμησε να δοθεί η χρηματοδότηση σε χώρες με μεγαλύτερη ανάγκη. Τα μέλη αυτού του Συμβουλίου ενεπλάκηκανσε πολλά προγράμματα με αυτά τα θέματα. Οι Οδηγοί της Ιρλανδίας πραγματοποιήσανε κατασκήνωση σε εθνικό επίπεδο βασισμένη στα MDGsμε τέσσερα βασικά θέματα: Μαζί, Μπορούμε, Αλλαγή και Ο κόσμος μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομαδιαίας κατασκήνωσης, οι Οδηγοί μάθανε για τις θετικές αλλαγές που μπορούν να κάνουν στην μικρή τους κοινωνία και παραπέρα. Ακόμη, ενώθηκαν με τα μέλη του Σχεδιάζοντας την Ιρλανδία για να δημιουργήσουν τη δική τους εκδοχή του GlobalActionThemePack με σκοπό να βοηθήσουν τα μέλη τους να μάθουν περισσότερα για τους Στόχους της Χιλιετίας. Στην διαδικασία αυτή ανακάλυψαν ότι τα προγράμματα τους στην παρούσα φάση δεν ανταποκρίνονταν ικανοποιητικά σε όλα τα θέματα υγείας. Για το λόγο αυτό, ενημέρωσαν το Πακέτο Προώθησης Θεμάτων Υγείας και δίνουν την δυνατότητα στους αρχηγούς που ασχολούνται με τους εφήβους να εκπαιδευτούν στο πως μπορούν να αγγίξουν αυτά τα θέματα. Τα μέλη της Καθολικής ΟδηγικήςΟργάνωσης της Ιρλανδίας πραγματοποιήσανε έναν εθνικό διαγωνισμό τέχνης το 2012 σε σχέση με τους Στόχους της Χιλιετίας. Οι Οδηγοί μέσα από εργαστήρια και παιχνίδια μάθανε για κάθε ένα στόχο ξεχωριστά και δούλεψαν μαζί για να δημιουργήσουνε έργα τέχνης. Κάποια από αυτά περιελάμβαναν φιλμ που αποσκοπούσαν στην ενθάρρυνση των ανθρώπων να αναλάβουν δράση για την παιδική θνησιμότητα καθώς και πόστερς που προκαλούσαν σχετικά με το στίγμα και τις διακρίσεις για οροθετικούς ανθρώπους. Όλα τα έργα τέχνης εκτέθηκαν και παρουσιάστηκαν σε μια έκθεση στο κέντρο του Δουβλίνου καθώς και στη Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης.

11 Ιορδανία Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη μητρική υγεία και την παιδική θνησιμότητα στην Ιορδανία. Αυτοί περιλαμβάνουν κοινωνικά θέματα όπως ο γάμος σε μικρή ηλικία και η βία, καθώς και κακές επιλογές για την υγεία όπως το κάπνισμα και η διατροφή. Η Οργάνωση της Ιορδανίας θα χρησιμοποιήσει την χρηματοδότηση από το WorldThinkingDayFundγια να υλοποιήσει μια καμπάνια με σκοπό την προώθηση υγιεινών τρόπων ζωής και πρακτικών που προστατεύουν την υγεία και τη ζωή των μητέρων και των παιδιών τους. Τριάντα γυναίκες θα πάρουν μέρος σε ένα εργαστήριο για να εφοδιάσουν τους Οδηγούς με τα κατάλληλα εφόδια ώστε να αφυπνίσουν την τοπική τους κοινωνία για τα θέματα αυτά. Εκατό Οδηγοί θα χρησιμοποιήσουν αυτή την καμπάνια για να φέρουν την αλλαγή. Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της καμπάνιας, όπως αφίσες και φυλλάδια. Εάν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος σου, εάν θες να πας μακριά, πήγαινε με παρέα Αφρικανικό ρητό

12 Το Μαλάουι είναι μια από τις χώρες που αντιμετωπίζει μερικές από τις πιο δύσκολες προκλήσεις. Οι Οδηγοί έχουν πειστεί και αποφασίσει να βοηθήσουν να μετατρέψουν το όνειρο για μια ασφαλή και χαρούμενη παιδική ηλικία σε πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι έφηβοι της χώρας αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις για την υγεία τους και την ευημερία, όπως η αναγκαστική αποχή από το σχολείο, οι πρώιμοι γάμοι, και τα υψηλά ποσοστά αναλφαβητισμού. Οι Οδηγοί του Μαλάουι θα χρησιμοποιήσουν την Χρηματοδότηση από το World ThinkingDayFundγια να βοηθήσουν στη μείωση της εφηβικής εγκυμοσύνης. Το πρόγραμμα θα εκπαιδεύσει τους αρχηγούς και τους ενωμοτάρχες. Αυτοί θα προωθήσουν την ευαισθητοποίηση για τους Στόχους της Χιλιετίας -και ιδιαίτερα των MDG4 και MDG5 σε 750 κορίτσια στα σχολεία και σε κορίτσια και 600 ενήλικες μέσω εκστρατειών στην κοινότητα τους

13 Πακιστάν Μία γυναίκα πεθαίνει κάθε 20 λεπτά στο Πακιστάν. Οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των εφήβων κοριτσιών και γυναίκες (ηλικίας 12 έως 49), αντιπροσωπεύοντας τον ένα στους πέντε θανάτους. Οι Οδηγοί του Πακιστάν θα χρησιμοποιήσουν την χρηματοδότηση από το World ThinkingDayFundγια να συνεργαστούν με εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας και να βοηθήσουν 500 οικογένειες σε πέντε κοινότητες στη βόρειο-δυτική επαρχία να μάθουν για την μητρική υγεία και την παιδική θνησιμότητα. Οι Οδηγοί θα ευαισθητοποιήσουν την κοινότητα μέσω τοπικών εκστρατειών συνηγορίας και διαφορετικών δράσεων. Η τοπική κοινωνία θα κληθεί να συμμετάσχει σε συνεχιζόμενα προγράμματα για να ενημερωθούν περαιτέρω για αυτά τα σημαντικά θέματα. Πολύ συχνά, η υγεία της μητέρας και του παιδιού δεν υπολογίζεται. Σε πολλά μέρη του κόσμου, είναι ξεχασμένα LiyaKebede, Αιθίοπας μοντέλο και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης WHO

14 Η φιλοδοξία μου είναι ότι τελικά η υγεία δεν θα αντιμετωπίζεται σαν μια ευλογία την οποία ευχόμαστε να έχουμε, αλλά σαν ένα ανθρώπινο δικαίωμα που θα πρέπει να διεκδικούμε Κόφι Ανάν, Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ Βενεζουέλα Στη Βενεζουέλα, υπάρχει μεγάλος αριθμός μητρικών θανάτων λόγω αιτιών πρόληψης, όπως η έλλειψη πρόσβασης σε επαρκείς υπηρεσίες υγείας. Η Οργάνωση της Βενεζουέλας θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση από το World Thinking Day Fundγια την εκπαίδευση των περισσότερων νέων ανθρώπων για υγιείς και υπεύθυνες σχέσεις. Η Οργάνωση θα εκπαιδεύσει 70 κορίτσια και νεαρές γυναίκες από τα μέλη τους, καθώς και 530 νέους στα σχολεία σε όλη την χώρα για την εφηβική εγκυμοσύνη και τους κινδύνους της. Στη συνέχεια θα τους ενθαρρύνει να γίνουν πολλαπλασιαστές για τιςπληροφορίες που πήραν και να καλέσουν και άλλους νέους να συμμετάσχουν σε μελλοντικές δραστηριότητες.

15 Πτυχίο της Ημέρας Σκέψης Συμβουλή για τους Aρχηγούς Μπορείτε να περάσετε το πτυχίο είτε επικεντρώνοντας τις δραστηριότητες σας στην παιδική θνησιμότητα, είτε στην μητρική υγεία, είτε και στα δύο. Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης είναι 22 Φεβρουαρίου, αλλά το θέμα συνεχίζεται όλο το χρόνο! Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε την Ομάδα σας να συμμετέχει ανάλογα με το επίπεδο της, το ενδιαφέρον για το θέμα, το διαθέσιμο χρόνο, είτε τα μέλη της εργάζονται για το πτυχίο είτε όχι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σχεδιάσετε την Ημέρα Σκέψης. Για παράδειγμα, οι Ομάδες μπορούν να επικεντρωθούν στο θέμα τον Φεβρουάριο ή όλο το χρόνο, και μπορεί να γίνει αυτό σε μια δραστηριότητα μάθησης, μια συνάντηση, μια σειρά από συναντήσεις κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ή μια εκδήλωση, ή και περισσότερα.

16 Οι δραστηριότητες σε αυτό το πακέτο έχουν σχεδιαστεί για Οδηγούς όλων των ηλικιώνσεόλοτονκόσμο.υπάρχουντρείςδρόμοιγιαναοδηγήσουνταμέληστη μάθηση ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες τους. Τα θέματα που αναφέρονται ως βασικά δίνουν την βάση για τα θέματα ακολουθούμενα από ένα πιο προχωρημένο μονοπάτι οπότε τα μέλη που διαλέγουν αυτό μπορούν άνετα να κάνουν και τις πιο εύκολες δραστηριότητες. * Βασικά: Δίνει στα μέλη μια βασική εισαγωγή στα θέματα και ανοίγει απλές συζητήσεις. Δεν θεωρούμε ότι τα θέματα αυτού του επιπέδου είναι προκλητικά ή ευαίσθητα. Και δεν χρειάζονται ικανότητες ανάγνωσης ή γραφής. ** Μέτρια: ενθαρρύνουν τα μέλη αν σκεφτούν σε βάθος για τα θέματα. Το επίπεδο αυτό περιλαμβάνει θέματα που είναι λίγο πιο προκλητικά ή ευαίσθητα. Τα μέλη υποστηρίζονται ώστε να φέρουν την αλλαγή στη μικρή τους κοινωνία. Χρειάζονται κάποιες ικανότητες ανάγνωσης και γραφής. Οι δραστηριότητες προωθούν την κριτική σκέψη. *** Προχωρημένα: Απαιτούν τα μέλη να ασχοληθούν σε βάθος με τα θέματα. Αυτό το επίπεδο περιλαμβάνει θέματα που μπορεί αν είναι ευαίσθητα ή και προκλητικά. Τα μέλη θα χρειαστεί να αναλάβουν δουλειά εκτός από αυτή που θα κάνουν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Ζητείται να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στο να φέρουν την αλλαγή στη μικρή τους κοινωνία. Καλές δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής απαιτούνται. Και οι δραστηριότητες απαιτούν κριτική σκέψη.

17 Πώςνακερδίσετετοπτυχίοσας Οι Οδηγοί μπορούν να περάσουν το πτυχίο τους συμπληρώνοντας τουλάχιστον επτά δραστηριότητες από το πακέτο δραστηριοτήτων του MDG4 ή του MDG5. MDG4 Η μεγάλη εικόνα: τουλάχιστον δύο δραστηριότητες Οι κορυφαίοι «δολοφόνοι» και «Μεγαλώνοντας υγιή παιδιά»: τουλάχιστον μια δραστηριότητα μάθησης και μια δραστηριότητα κατανόησης από την κάθε θεματική ενότητα. Φέρνω την Αλλαγή: Τουλάχιστον 3 δραστηριότητες μία από τις οποίες πρέπει να είναι κάποια για συλλογή χρημάτων για το World Thinking Day Fund. Υπάρχουν δραστηριότητες«φέρνω την Αλλαγή» σε όλα τα θέματα. MDG5 Η μεγάλη εικόνα: τουλάχιστον δύο δραστηριότητες «Οι υπηρεσίες υγείας» και «Ενδυναμωμένες γυναίκες, υγιείς γυναίκες»: τουλάχιστον μια δραστηριότητα μάθησης και μια δραστηριότητα κατανόησης από την κάθε θεματική ενότητα. Φέρνω την Αλλαγή: Τουλάχιστον 3 δραστηριότητες μία από τις οποίες πρέπει να είναι κάποια για συλλογή χρημάτων για το World Thinking Day Fund. Υπάρχουν δραστηριότητες«φέρνω την Αλλαγή» σε όλα τα θέματα. Θυμηθείτε: Αυτές είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις! Τα μέλη πρέπει να ενθαρρύνονται να ερευνήσουν και τα τρία θέματα και να υλοποιήσουν περισσότερες δραστηριότητες. Μπορείτε επίσης να περάσετε το πτυχίο της Ημέρας Σκέψης 2013, εστιάζοντας μόνο στην μητρική υγεία ή συνδέοντας τις δραστηριότητες και στην παιδική και στην μητρική υγεία. Όπως κι αν επιλέξετε να κερδίσετε το πτυχίο σας, χρειάζεται να συμπληρώσετε τουλάχιστον επτά δραστηριότητες: δύο δραστηριότητες από την «μεγάλη εικόνα», μια «Μαθαίνω» και μια «Κατανοώ» πάνω σε συγκεκριμένα θέματα υγείας και 3 δραστηριότητες «Φέρνω την αλλαγή»- μια απότιςοποίεςνααποφέρειχρήματαγιατοworldthinkingdayfund.

18 Ημέρα Σκέψης 2013 σε μια συγκέντρωση Χρησιμοποιήστε την παρακάτω πρόταση, ώστε να ενημερώσετε την Ομάδα σας για το MDG 4 Για τα νέα μέλη: Για τα μεγαλύτερα μέλη 5 λεπτά Εισαγωγή 5 λεπτά: Εισαγωγή 30 λεπτά Τι χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς και να επιβιώσουμε 25 λεπτά Ανεβείτε στο λεωφορείο 30 λεπτά Το ταξίδι του μικρόβιου 25 λεπτά MDG στο διαδίκτυο 30 λεπτά Κάρτες για αλλαγή 5 λεπτά Διάλειμμα 5 λεπτά Κλείσιμο 25 λεπτά Συνδέοντας τα δικαιώματα για την υγεία 25 λεπτά Κάρτες για αλλαγή 10 λεπτά Κλείσιμο

19 Ημέρα Σκέψης 2013 σε μια ημέρα Χρησιμοποιείστε την προτεινόμενη ατζέντα, ή σχεδιάστε τη δική σας, για να προχωρήσετε τη μάθηση σας περαιτέρω. Το πόσο θα εμβαθύνετε σε κάθε θέμα εξαρτάται από το χρόνο που θα έχετε διαθέσιμο. Πρωί Για νέα μέλη Εισαγωγή Μουσικές καρέκλες «διάρροιας» Κυνηγητό «ελονοσία» Τα ταξίδια των μικροβίων Πέρνα το μικρόβιο Το τραγούδι του πλυσίματος χεριών Καθαρισμός κοινότητας Για μεγαλύτερα μέλη Εισαγωγή Ανεβείτε στο λεωφορείο Συγκρίνοντας την παιδική υγεία σε όλο τον κόσμο MDG στο διαδίκτυο Συνδέοντας τα δικαιώματα για την υγεία Κάρτες για αλλαγή Απόγευμα Καπέλο για τη ζωή (ράψιμο) Γιατί η υγεία μας αφορά Τι χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς και να επιζήσουμε Flashmobμε πλύσιμο χεριών Κλείσιμο Τι χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς και να επιζήσουμε Χάρτες παιδικής υγείας Φωνή στον τοίχο Καθαρισμός κοινότητας Κλείσιμο

20 Πώς να πλοηγηθείτε στις δραστηριότητες Οι δραστηριότητες αυτού του πακέτου είναι χωρισμένες σε 3 θέματα: Η μεγάλη εικόνα Περιέχει δραστηριότητες που εισάγουν στο MDG4. Τα μέλη θα μάθουν παράγοντες κλειδιά σχετικά με την υγεία και την επιβίωση των παιδιών στηνκοινότητάτουςκαισεόλοτονκόσμο. Οι κορυφαίοι«δολοφόνοι» Περιέχει δραστηριότητες που βοηθούν τα μέλη να μάθουν περισσότερα στοιχεία για την διάρροια, την πνευμονία και την ελονοσία τους κύριους «δολοφόνους» παιδιών στην χρονική περίοδο μετά τη γέννησή τους. Οι νέοι άνθρωποι θα μάθουν πώς να φροντίζουν για την προσωπική τους υγεία και τρόπους που μπορούν να δράσουν για να βελτιώσουν την παιδική υγεία στην κοινωνία τους. Μεγαλώνοντας υγιή παιδιά Περιέχει δραστηριότητες για να εξερευνήσετε τι είναι υγεία και τι χρειάζονται τα παιδιά για να είναι υγιή. Επίσης θα υποστηρίξει τους νέους να βελτιώσουν την παιδική υγεία. Ανάμεσα σε αυτά τα θέματα υπάρχουν τρεις κατηγορίες δραστηριοτήτων: Μαθαίνω είναι δραστηριότητες που εξετάζουν συγκεκριμένα θέματα υγείας. Τα μέλη θα εξοικειωθούν με θέματα υγείας που προκαλούν τον παιδικό θάνατο και τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθούν και να αντιμετωπιστούν αυτά. Κατανοώ είναι δραστηριότητες που ερευνούν τα βασικά αίτια της παιδικής υγείας και θανάτου.

21 Φέρνω την αλλαγή είναι δραστηριότητες που υποστηρίζουν τα μέλη να δράσουν στην κοινότητά τους, στη χώρα τους και στον κόσμο. Μην περιμένετε να αναλάβετε δράσηκοιτάξτε για τρόπους που μπορούν να φέρουν την αλλαγή στις δραστηριότητες αυτής της κατηγορίας. Τρείς τρόποι για να φέρετε την αλλαγή! Υπάρχουν τρεις τρόποι οι οποίοι φέρνουν την αλλαγή αυτήν την Ημέρα Σκέψης. Ορισμένες δραστηριότητες συνδυάζουν περισσότερους από έναν από αυτούς τους τρόπους. 1. Εκπαιδεύστε: είναι οι δραστηριότητες που αποσκοπούν στο να εξαπλωθεί το πώς πρέπει να φροντίζουμε την παιδική υγεία. 2. Συνηγορήστε: είναι οι δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί για να επηρεάσουν τους ανθρώπους να λαμβάνουν αποφάσεις που θα βελτιώσουν τις ζωές όλων στην κοινωνία τους και στον κόσμο. 3. Fundraising είναι οι δραστηριότητες και οι ιδέες για την συγκέντρωση χρημάτων για το World Thinking Day Fund.

22 Δραστηριότητες Η μεγάλη εικόνα Δίκαιες κοινωνίες: Μια συνταγή για υγεία Δεν έχουν όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες για μια μακρά και υγιή ζωή. Τα παιδιά από φτωχές οικογένειες ή που ανήκουν σε ομάδες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν ή να πεθάνουν. Τα παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο και κυρίως τα κορίτσια- είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον κίνδυνο του θανάτου πριν από τα πέμπτα τους γενέθλια. Αυτά τα χάσματα δεν προέρχονται από βιολογικές αιτίες. Προκαλούνται από διακρίσεις που είναι άδικες και που μπορούν να αποφευχθούν, στις συνθήκες στις οποίες τα παιδιά γεννιούνται, μεγαλώνουν και ζουν την καθημερινή τους ζωή. Να καλύψουμε τα χάσματα σημαίνει να δράσουμε ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες της ζωής των παιδιών. Το παρακάτω διάγραμμα θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι βοηθά τα παιδιά να είναι υγιή. Όπως ακριβώς και η κορυφή του παγόβουνου, οι άμεσες αιτίες των παιδικών θανάτων είναι εύκολα ορατές. Όμως αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του προβλήματος. Υπάρχουν πολλά επίπεδα αιτιών γιατί υπάρχουν νεογνικές επιπλοκές ή γιατί ένα παιδί αρρωσταίνει ή πεθαίνει από ιάσιμες ασθένειες. Αυτά τα επίπεδα ξεκινούν από το άμεσο περιβάλλον του παιδιού την οικογένειά του- και φτάνουν στην κοινότητά του και στον κόσμο. Τα χάσματα που βλέπουμε ανάμεσα σε ποιον αρρωσταίνει και πεθαίνει αντικατοπτρίζουν τα κενά στην πρόσβαση των παιδιών σε αυτούς τους παράγοντες.

23 Πνευμονία Διάρροια, Ελονοσία κ.α. Μητέρα / Σπίτι Κοινότητα / Χώρα Παγκόσμια Ποιοι είναι οι γενικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν αυτές τις συνθήκες; Κοινότητα και Χώρα Οι πολιτικές και τα συστήματα της κυβέρνησης ώστε να διασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, εκπαίδευση, την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και παιδιών, την προώθηση της υγείας και την αντιμετώπιση ασθενειών και την διασφάλιση της πρόσβασης σε ένα καθαρό περιβάλλον, καθαρό νερό και σε βελτιωμένες υγειονομικές εγκαταστάσεις. Η διάκριση και η περιθωριοποίηση στο παρελθόν ή παρόν Η σύγκρουση και η κρατική αστάθεια Ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες των παιδικών θανάτων; Νεογνικές επιπλοκές και ασθένειες 40% Πνευμονία 14% Διάρροια-10% Ελονοσία-7% Αυτές είναι όλες ασθένειες και καταστάσεις που μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν με χαμηλό κόστος, με υψηλά αποτελεσματικές μεθόδους. Ποιοι παράγοντες στο άμεσο περιβάλλον του παιδιού επηρεάζουν το αν αρρωσταίνουν ή αν παθαίνουν νεογνικές επιπλοκές; Μητέρα Διατροφή και κατάσταση υγείας Ηλικία Η απόσταση από τα παιδιά της Μορφωτικό επίπεδο Συμμετοχή στις αποφάσεις σχετικά με τις γονεϊκέςκαι σπιτικές δαπάνες Πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη Σπιτικό Επαρκής και ασφαλής στέγαση, φαγητό, νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής Οι πρακτικές μέσα στο σπίτι που προάγουν την υγεία, όπως το πλύσιμο των χεριών και η υγιεινή διατροφή Εισόδημα Πεποιθήσεις για το φύλο, την μητρότητα και την πατρότητα Πρόσβαση υγειονομική περίθαλψη και εμβολιασμούς Άνθρωποι που αγαπούν και υποστηρίζουν τα παιδιά τους και είναι αφοσιωμένοι στα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβάνοντας και τους πατεράδες Παγκόσμια Παγκόσμιες πολιτικές και συστήματα που επηρεάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υπερπόντια βοήθεια για ανάπτυξη, το παγκόσμιο εμπόριο και άλλα παγκόσμια ζητήματα Κλιματική αλλαγή Οι θρησκευτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές πεποιθήσεις και πρακτικές Ο βαθμός στον οποίο κορίτσια και αγόρια, γυναίκες και άντρες αντιμετωπίζονται ως ίσοι και μπορούν ως ίσοι να βιώνουν τα δικαιώματά τους

24 Επιβιβαστείτε στο λεωφορείο(**/ Μαθαίνω) Φανταστείτε ότι είστε στην στάση του λεωφορείου. Ο Αρχηγός σας θα κάνει μια ερώτηση για το MDG 4. Ο καθένας θα απαντήσει όποια νομίζει ότι είναι η σωστή απάντηση. Ακούστε τι λένε οι υπόλοιποι. «Μπείτε στο λεωφορείο» με άλλους ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες απαντήσεις, στέκοντας ο ένας δίπλα στον άλλον και φωνάζοντας την απάντησή σας. Ο Αρχηγός θα μοιραστεί την απάντηση. Μετά είναι ώρα να επιβιβαστείτε στο επόμενο λεωφορείο. Δείτε στο παράρτημα για προτεινόμενες ερωτήσεις. Συζητήστε για τις σκέψεις και τα συναισθήματα για τα στοιχεία που μάθατε! Συγκρίνοντας την παιδική υγεία σε όλο τον κόσμο (***/Κατανοώ) Υπάρχουν Οδηγοί σε 145 χώρες σε όλο τον κόσμο! Κάθε χρόνο η WAGGGS επικεντρώνεται σε μια χώρα από κάθε μια από τις πέντε μας περιφέρειες για την Ημέρα Σκέψης. Διαβάστε το κεφάλαιο για τις χώρες επικέντρωσης αυτής της χρονιάς και χρησιμοποιείστε το διαδίκτυο, την βιβλιοθήκη ή επικοινωνήστε με κάποιον κυβερνητικό εκπρόσωπο για να μάθετε πώς τα πάει η χώρα σας σε καθένα από αυτά τα στατιστικά. Βρείτε για ποιο λόγο υπάρχουν περισσότεροι παιδικοί θάνατοι σε μερικές χώρες σε σχέση με άλλες. Βρείτε τι έχουν κάνει οι χώρες για να μειώσουν τους παιδικούς θανάτους. Προχωρήστε περαιτέρω αυτή τη δραστηριότητα συλλέγοντας χρήματα και ενημερώνοντας για την υποστήριξη που δίνεται στα προγράμματα των χωρών επικέντρωσης μέσω της Ημέρας Σκέψης. Συζητήστε για ότι μάθατε σχετικά με το γιατί σε μερικές χώρες πεθαίνουν περισσότερα παιδιά σε σχέση με άλλες χώρες.

25 Ο Ιστός των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας (MDGs) (**/Κατανοώ) Και οι 8 Στόχοι Ανάπτυξης της Χιλιετίας (MDG) απευθύνονται σε ζητήματα που επηρεάζουν την παιδική υγεία και επιβίωση. Σταθείτε σε κύκλο με την ομάδα σας. Κάθε άτομο αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό MDG- μπορούν να υπάρχουν περισσότερα από ένα άτομα για το κάθε MDG. Το άτομα / άτομα που αντιπροσωπεύουν το MDG 4 πρέπει να κάτσουν στο κέντρο του κύκλου.δώστεσε έναάτομο στον κύκλοένακουβάρινήμα ήσπάγκο.αυτό το άτομο θα πει έναν τρόπο όπου τα θέματα του δικού του MDG συμβάλλει στους παιδικούς θανάτους και μετά θα δώσει το κουβάρι στο άτομο που είναι στο κέντρο θυμηθείτε να κρατάτε την κλωστή/ σπάγκο. Το άτομο στο κέντρο θα περάσει το κουβάρι σε κάποιον άλλον στον κύκλο. Συνεχίστε έτσι μέχρι να τελειώσουν οι ιδέες σας. Τώρα θα έχετε δημιουργήσει έναν ιστό νήματος ή σπάγκου που συνδέει τους παιδικούς θανάτους με τους υπόλοιπους MDGs. Σκεφτείτε για λίγο πώς θετικές αλλαγές στον κάθε MDG, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την παιδική υγεία και να μειώσουν τους παιδικούς θανάτους. Για κάθε λύση που βρίσκετε, ο Αρχηγός σας θα κόβει το νήμα/ σπάγκο που ενώνει εσάς με το άτομο στο κέντρο. Σκεφτείτε για ό, τι μάθατε, σχετικά με το πώς η επίτευξη των υπόλοιπων MDGs μπορούν να βελτιώσουν την παιδική υγεία και επιβίωση. Μοιραστείτε τη γνώση σας με τους φίλους και την οικογένειά σας.

26 Τι χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς και να επιβιώσουμε (*/Κατανοώ) Kάντε καταιγισμό ιδεών για τα πράγματα που τα νήπια και τα παιδιά χρειάζονται για να είναι υγιή και για να επιβιώσουν. Μπορείτε να δείξετε τις απαντήσεις σας με εικόνες από παλιά περιοδικά, ζωγραφιές, λέξεις ή τον συνδυασμό αυτών. Προσπαθήστε να σκεφτείτε πέρα από τις βιολογικές ανάγκες, τα πράγματα που βοηθούν στο να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι και κάνουν τη ζωή να αξίζει για παράδειγμα, οι άνθρωποι που σας αγαπούν, η αίσθηση του να σε εκτιμούν, η συμμετοχή στην κοινωνία και η ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα. Μοιραστείτε τις ιδέες σας με τους υπόλοιπους της Ομάδας σας. ** Κάντε μια ενδιάμεση δραστηριότητα: Εκτός από το κάθε πράγμα, καταγράψτε πώς συμβάλλει στο να είναι υγιή τα παιδιά και να μεγαλώνουν σωστά. Χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό χρώμα, καταγράψτε τους λόγους που τα νήπια και τα παιδιά ίσως να μην έχουν αυτά τα πράγματα λάβετε υπόψη πράγματα όπως τις περιοχές της υφηλίου, το φύλο, το οικογενειακό εισόδημα ή την εκπαίδευση και τι είναι διαθέσιμο στην κοινότητα. Ξέρεις ότι Η επίτευξη του Στόχου Ανάπτυξης της Χιλιετίας 6 (Καταπολέμηση AIDS, Ελονοσίας και άλλων μεταδιδόμενων ασθενειών) θα συμβάλλει στην επίτευξη του Στόχου 4. Για παράδειγμα, η ελονοσία προκαλεί το 7% των παιδικών θανάτων καιτοaidsτο2%.

27 Γιατίηυγείαμαςαφορά(*/Κατανοώ) Υγεία είναι περισσότερο να μην είμαστε άρρωστοι ή τραυματισμένοι. Η υγεία είναι ένας σημαντικός πόρος για την καθημερινή μας ζωή. Σκεφτείτε όλα τα πράγματα που κάνετε σε μια τυπική εβδομάδα. Πώς επηρεάζεται η ικανότητα σας να κάνετε αυτά τα πράγματα αν είστε άρρωστοι ή τραυματισμένοι; Πώς η θλίψη, ο φόβος ή η ανησυχία θα επηρέαζε την ικανότητά σας να κάνετε αυτά τα πράγματα; Μοιραστείτε τις σκέψεις σας για το πώς η καλή υγεία ή η φτωχή υγεία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να κάνετε τις συνήθεις δραστηριότητές σας. Δραστηριότητα από το Our Chalet: Συμπληρώστε τα κενά (**/Κατανοώ) Ελέγξτε τη γνώση σας. Δείτε αν μπορείτε να βρείτε ποιες λέξεις λείπουν. Οι απαντήσεις είναι στο παράρτημα. Η μείωση της παιδικής θνησιμότητας είναι ο (1) Στόχος Ανάπτυξης της Χιλιετίας. Παιδική θνησιμότητα σημαίνει ο (2) των βρεφών και παιδιών κάτω από την ηλικία των πέντε. Ο σκοπός είναι να(3) τον ρυθμό θνησιμότητας σταπαιδιάκάτω από πέντε ετώνσταδύοτρίτα.τοχάσμαμεταξύτωνδύοφύλωνστηνπρόσβασήτους στην (4) έχει περιοριστεί, αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες στην (5) εκπαίδευση, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η εγγραφή των κοριτσιών στο (6) σχολείο και στο γυμνάσιο έχει αυξηθεί σημαντικά. Η φτώχεια είναι ο κύριος παράγοντας της (7) πρόσβασης στην εκπαίδευση, ειδικά στα κορίτσια που είναι στην ηλικία γυμνασίου. Οι γυναίκες και τα κορίτσια σε πολλά μέρη του κόσμου είναι (8) να ξοδεύουν πολλές ώρες στη μεταφορά νερού και στην προετοιμασία φαγητού. Για πολλά κορίτσια και γυναίκες υπάρχει η (9) να παραμείνουν στο σπίτι για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ως σύζυγοι και μητέρες.

28 Κάρτες ανταλλαγής(**/ Φέρνω την αλλαγή) Φτιάξτε κάρτες για να γιορτάσετε γεννήσεις, γενέθλια και την Ημέρα Σκέψης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωτογραφίες, ζωγραφιές και σχέδια από υπολογιστή, και άλλα καλλιτεχνικά ή χειροτεχνικά υλικά. Προσθέστε μια σημείωση στο πίσω μέρος της κάρτας σας με πληροφορίες για την Ημέρα Σκέψης και το MDG 4. Πουλήστε τις κάρτες σας για να συγκεντρώσετε χρήματα για τη Δωρεά της Ημέρας Σκέψης. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κάρτες σας για να συνηγορήσετε για την αλλαγή, στέλνοντάς τες στα κέντρα λήψης αποφάσεων και ζητώντας την αλλαγή. Πέμπτο πάρτι γενεθλίων(**/ Φέρνω την αλλαγή) Γιορτάστε τις ζωές των παιδιών, ενημερώστε για την παιδική υγεία και επιβίωση και συγκεντρώστε χρήματα για τη Δωρεά της Ημέρας Σκέψης. Ο MDG 4 εστιάζει στα παιδιά που πεθαίνουν πριν φτάσουν 5 ετών. Οργανώστε ένα πάρτι για τα πέμπτα γενέθλια για να γιορτάσετε τα παιδιά που περνούν αυτή την ηλικία- σταθμό. Βοηθήστε τους καλεσμένους σας να καταλάβουν πως περισσότερα παιδιά μπορούν να υποστηριχθούν για να ζήσουν περισσότερο και με υγεία, με το να κάνετε δραστηριότητες από αυτό το πακέτο μαζί τους και/ ή περιλαμβάνοντας σημαντικά στοιχεία στις προσκλήσεις σας, στις αφίσες και στην υπόλοιπη διακόσμηση. Καλέστε άτομα που παίρνουν μέρος στη λήψη αποφάσεων στην κοινότητά σας, που θα μπορούσαν να δράσουν για να βελτιώσουν την παιδική υγεία.

29 Ταπρώταβήματα (**/Κατανοώ) Η ευεξία των παιδιών, συμπεριλαμβάνοντας την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, αντανακλούν τις ανισότητες του κόσμου μας και των κοινωνιών. Πολύ συχνά, είναι τα κορίτσια και οι γυναίκες όλων των ηλικιών που υποφέρουν το αποτέλεσμα αυτών των ανισοτήτων. Κόψτε κάρτες με περιγραφές χαρακτήρων αρκετές κάρτες για κάθε μέλος της Ομάδας. Κάθε παίκτης παίρνει μια κάρτα με έναν χαρακτήρα και όλοι στέκονται σε μια γραμμή στην μια πλευρά της εστίας (υπάρχουν στο παράρτημα περιγραφές χαρακτήρων, υπάρχουν 18 αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε και παραπάνω αν επιθυμείτε). Διαβάστε μια φορά δυνατά διάφορες κοινωνικές καταστάσεις και αν τα μέλη πιστεύουν ότι ο χαρακτήρας τους θα συμφωνούσε με την κατάσταση, πρέπει να κάνουν ένα βήμα μπροστά (Δείτε το παράρτημα για προτεινόμενες καταστάσεις, αλλά αυτές μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ταιριάζουν στα δεδομένα του τόπου σας). Συνεχίστε μέχρι όλες οι καταστάσεις να διαβαστούν. Αξιολογήστε και συζητήστε την εξάπλωση των ανθρώπων στην εστία. Ήταν εύκολο για τους παίκτες να αναγνωρίσουν εάν οι χαρακτήρες τους θα συμφωνούσαν; Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο πόσα βήματα μπορούσαν οι χαρακτήρες να κάνουν; Πώς αυτή η δραστηριότητα δείχνει την σπουδαιότητα της ισότητας; Συνδέεται με άλλο MDG; Γιατί δεν δοκιμάζετε να διπλασιάσετε τους χαρακτήρες, με ένα μέλος να παίζει δύο χαρακτήρες.. Αυτό θα έχει μερικά απρόσμενα αποτελέσματα και θα αποτελέσει ένα καλό θέμα συζήτησης Ξέρεις ότι Ο ρυθμός θνησιμότητας για παιδιά που γεννιούνται από μητέρες κάτω της ηλικίας των 20 είναι 73% υψηλότερος από τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες πάνω από 20 ετών

30 The Top Killers - Οι Κορυφαίοι«Δολοφόνοι» Δραστηριότητες για να μάθετε για τις 3 πιο συχνές αιτίες που οδηγούν στην αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, πως τα μικρόβια επηρεάζουν την υγεία των παιδιών και τι μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε την δική σαςυγείααλλάκαιτηνυγείατωνπαιδιώντηςκοινότητάς σας. Χρησιμοποιήστε τις δραστηριότητες που είναι πιο κατάλληλες για την Ομάδα σας αφού πρώτα δείτε τι ξέρουν ήδη τα παιδιά της Ομάδας για τα μικρόβια. Ντετέκτιβ μικροβίων(**/ Μαθαίνω) Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως αναπτύσσονται τα μικρόβια; Φτιάξτε μία λίστα με σημεία όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν μικρόβια. Αγοράστε ένα τρύβλιο πέτρι (ρηχό γυάλινο ή πλαστικό κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους για την καλλιέργεια μικροοργανισμών). Τρίψτε μία καθαρή μπατονέτα σε κάθε επιφάνεια για να συλλέξετε δείγματα και ακουμπήστε την μπατονέτα στο τρύβλιο πέτρι. Επιφάνειες που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε είναι τα χέρια σας ένα πόμολο, ένα κινητό κ.ά. Μπορείτε να βάλετε μέχρι 4 δείγματα σε κάθε πέτρι αλλά να θυμάστε να χρησιμοποιήστε διαφορετική μπατονέτα για κάθε δείγμα. Στη συνέχεια κλείστε με το καπάκι και βάλτε μία χαρτοταινία στο κάτω μέρος για να σημειώσετε από που έχετε πάρει κάθε δείγμα. Τοποθετήστε το πέτρι σε μία πλαστική σακούλα την οποία δεν θα ξανανοίξετε και αφήστε την τσάντα σε ένα ζεστό σκοτεινό μέρος. Ελέγξτε τα δείγματά σας μερικές μέρες αργότερα, τι έχει αλλάξει; Ταξίδια μικροβίων (*/ Μαθαίνω) Ξέρετε πως κινούνται τα μικρόβια, που πηγαίνουν ή πως να τα ξεφορτωθείτε; Αλείψτε τα χέρια σας με βαζελίνη ή κάποιο έλαιο και ρίξτε πάνω τους χρυσόσκονη, χρησιμοποιώντας διαφορετικό χρώμα για κάθε μέλος της ομάδας σας. Για να δείτε που πηγαίνουν τα μικρόβια ακουμπήστε διάφορα αντικείμενα ή κάντε χειραψίες μεταξύ σας...τι παρατηρείτε; Τώρα ήρθε η ώρα να πλύνετε τα χέρια σας αλλά σταματήστε μετά από 10 δευτερόλεπτα, τι ποσότητα μικροβίων έχει φύγει; Συνεχίστε να πλένετε τα χέρια και ξανασταματήστε σε 30 δευτερόλεπτα και μετά σε 60. Συζητήστε τι έχετε παρατηρήσει για τη μετάδοση των μικροβίων και το σωστό πλύσιμο των χεριών.

31 Η διάδοση των μικροβίων (**/ Μαθαίνω) Πολλά μικρόβια μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσα από τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις. Το παρακάτω παιχνίδι θα σας δείξει πόσο εύκολοείναιγιαταμικρόβιαναεξαπλωθούν.σταθείτεόλοισεκύκλομετα μάτια σας κλειστά, ο Αρχηγός θα επιλέξει κάποιον ο οποίος θα έχει το μικρόβιο και θα τον χτυπήσει στην πλάτη ελαφρά για να μην το καταλάβουν οι υπόλοιποι. Όταν το παιχνίδι ξεκινήσει ανοίξτε τα μάτια και προσποιηθείτε ότι βρίσκεστε σε ένα πάρτι, ανακατευτείτε και ανταλλάξτε χειραψίες με όποιον συναντάτε. Ο παίκτης που έχει το μικρόβιο, στις χειραψίες του κάνει ένα διακριτικό ταρακούνημα της παλάμης του και έτσι μεταδίδει στους υπόλοιπους το μικρόβιο. Όποιος καταλαβαίνει ότι παίρνειτομικρόβιοπρέπειναμετράειωςτο30καιμετάαρχίζειναδείχνει άρρωστος... βήχας, φτέρνισμα, πυρετός, λιποθυμία! Παρατηρείστε πόση ώρα χρειάστηκε για να μεταδοθεί το μικρόβιο σε όλους. Δακτυλοκούκλες μικροβίων (*/ Μαθαίνω) Γνωρίζετε ότι το πλύσιμο των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε ασθένειες. Φτιάξτε 4 διαφορετικές δακτυλόκουκλες και φανταστείτε ότι κάθε μία είναι ένα διαφορετικό μικρόβιο. Τοποθετήστε τις κούκλες στα δάκτυλά σας και προσποιηθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας με το σωστό τρόπο. Κάντε ένα μικρό σκετσάκι. Σας έχει τσιμπήσει ποτέ κουνούπι; Γνωρίζετε ότι το τσίμπημα κουνουπιού μπορεί να σας μεταδώσει τον ιό της ελονοσίας, του δυτικού Νείλου ή τον δάγκειο πυρετό; Φτιάξτε μία μάσκα που μοιάζει με κουνούπι και διαλέξτε ένα μέλος της ομάδας που θα την φορέσει και θα είναι το κουνούπι. Ο παίκτης-κουνούπι προσπαθεί να πιάσει τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και όποιον ακουμπά τον ακινητοποιεί και του μεταδίδει ασθένειες. Ένα άλλο μέλος είναι ο γιατρός που μπορεί να θεραπεύσει τους ασθενείς (ακινητοποιημένους παίκτες) με ένα δυνατό φάρμακο (μία μπάλα) που πρέπειναπεράσεικάτωαπόταπόδιατους. Συζητήστε την σημασία της αποφυγής των τσιμπημάτων και της ύπαρξης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

32 Δραστηριότητα από το Our Cabana: Ο γιατρός τηλεφώνησε...(**/μαθαίνω) Αυτό το παιχνίδι δείχνει πως μία ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί. Φτιάξτε 4-5 αυτοκόλλητα μικροβίων πριν τη συγκέντρωση και κολλήστε τα (επίσης πριν τη συγκέντρωση) πάνω σε επιφάνειες που πολλοί από την Ομάδα ακουμπούν συχνά, πόμολα, κουτί με υλικά, κουμπαρά κ.ά. Ζητήστε από ένα μέλος της Ομάδας να σας βοηθήσει σε αυτή τη δραστηριότητα και να παριστάνει τον/την άρρωστο/η. Όταν ξεκινήσετε την συγκέντρωση ενημερώστε τα παιδιά ότι τηλεφώνησε ο γιατρός και σας ενημέρωσε ότι ένα μέλος της ομάδας έχει μία πολύ άσχημη γρίπη. Τα συμπτώματα είναι υπερβολική κούραση, πρησμένοι αδένες, κόκκινη και μπουκωμένη μύτη και πολλά νεύρα. Ο γιατρός ανησυχεί ότι και τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας θα αρρωστήσουν γιατί το μικρόβιο της γρίπης εξαπλώνεται εύκολα. Στη συνέχεια ακολουθήστε με την Ομάδα τα παρακάτω βήματα: Ρωτήστε την Ομάδα πως μεταδίδεται η γρίπη (με τον βήχα; με το φτέρνισμα; με το άγγιγμα;) Δημιουργήστε έναν πίνακα με τα ονόματα των παιδιών της Ομάδας. Στη συνέχεια ρωτήστε τα παιδιά αν ήρθαν στην Εστία μαζί με τον/την άρρωστο/η, αν τον/την ακούμπησαν, αν κάθισαν δίπλα του /της, αν έβηξε κοντά τους και βάλτε ένα Χ δίπλα στα ονόματα που απαντούν θετικά στις ερωτήσεις. Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε αν τυχόν έχουν ακουμπήσει τα σημεία που έχετε εσείς τοποθετήσει τα αυτοκόλλητα μικροβίων. Ρωτήστε τα μέλη της Ομάδας ποιοι είναι οι σωστοί κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε για την πρόληψη των ιώσεων Στον πίνακα που έχετε φτιάξει, με ένα διαφορετικό σύμβολο (π.χ. Θαυμαστικό, χαμόγελο) σημειώστε τις θετικές απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις: Πλύνατε επιμελώς τα χέρια σας σήμερα πριν τη συγκέντρωση; Φάγατε σήμερα φρούτα ή λαχανικά; Πήγατε για ύπνο νωρίς χθες βράδυ; Έχετε εξασκηθεί περισσότερη ώρα από όση ώρα είδατε τηλεόραση αυτήν την εβδομάδα; Εξηγήστε στην Ομάδα ότι αν έχουν περισσότερα θαυμαστικά από Χ έχουν πολλές πιθανότητες ο οργανισμός τους να καταφέρει να πολεμήσει τον ιό και να μην αρρωστήσουν. Ρωτήστε την Ομάδα τι μπορούν να κάνουν όταν είναι άρρωστοι για να αποφύγουν να κολλήσουν άλλους ( παραδείγματα : μένετε σπίτι, πηγαίνετε στο γιατρό, ξεκουράζεστε, καλύπτετε το πρόσωπο όταν φτερνίζεστε ή βήχετε, πλένετε τα χέρια σας, πίνετε πολλά υγρά, τρώτε φρούτα και πίνετε ζεστά ροφήματα).

33 Δραστηριότητα από το Sangam: Μουσικές Καρέκλες με Ελονοσία&Διάρροια (**/Μαθαίνω) Ξεκινήστε να παίζετε το γνωστό παιχνίδι μουσικές καρέκλες. Έχετε ένα λιγότερο κάθισμα από όσοι είναι οι παίκτες και όσο παίζει η μουσική κινήστε γύρω από τα καθίσματα και όταν σταματήσει η μουσική όποιος δεν έχει βρει θέση βγαίνει από το παιχνίδι. Η μόνη αλλαγή θα είναι ότι η μουσική πρέπει να σταματάει αυστηρά κάθε 30 δευτερόλεπτα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να δείτε με την Ομάδα σας τα στατιστικά των θανάτων από ελονοσία στην Αφρική. Το σταμάτημα της μουσικής στα 30δευτερόλεπτα συμβολίζει ότι κάθε 30δευτερόλεπτα πεθαίνει στην Αφρική ένα παιδί από ελονοσία. Συζήτησε με την ομάδα σας τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Παίξτε ξανά το παραπάνω παιχνίδι αλλά αυτή τη φορά όταν κινήστε γύρω από τις καρέκλες προσποιηθείτε ότι έχετε τα συμπτώματα της διάρροιας. Σκοπός τουπαιχνιδιού είναι να δουνταμέλη της Ομάδας σας ότι ένα θέμα που για εμάς είναι απλά ντροπιαστικό και μας φέρνει σε αμηχανία, για κάποιες χώρες βρίσκεται στις 3 πιο συχνές αιτίες παιδικού θανάτου. Ξέρεις ότι η παιδική θνησιμότητα που οφείλεται στη διάρροια εμφανίζεται κυρίως σε 10 χώρες και 1 στους 3 θανάτους συμβαίνει στην Ινδία και τη Νιγηρία. Αν μειωθεί η διάρροια σε αυτές τις χώρες θα είμαστε πιο κοντά στην επίτευξη του ΜDG4

34 Το τσίμπημα του κουνουπιού(**/ Μαθαίνω) Σας έχει τσιμπήσει ποτέ κουνούπι; Γνωρίζετε ότι το τσίμπημα κουνουπιού μπορεί να σας μεταδώσει τον ιό της ελονοσίας, του δυτικού Νείλου ή τον δάγκειο πυρετό; Φτιάξτε μία μάσκα που μοιάζει με κουνούπι και διαλέξτε ένα μέλος της Ομάδας που θα την φορέσει και θα είναι το κουνούπι. Ο παίκτης-κουνούπι προσπαθεί να πιάσει τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας και όποιον ακουμπά τον ακινητοποιεί και του μεταδίδει ασθένειες. Ένα άλλο μέλος είναι ο γιατρός που μπορεί να θεραπεύσει τους ασθενείς (ακινητοποιημένους παίκτες) με ένα δυνατό φάρμακο (μία μπάλα) που πρέπειναπεράσεικάτωαπόταπόδιατους. Συζητήστε την σημασία της αποφυγής των τσιμπημάτων και της ύπαρξης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Καθαριότητα(*/ Φέρνω την αλλαγή) Οργανώστε μία δράση καθαρισμού σκουπιδιών από τη γειτονιά σας, το σχολείο σας, την εστία σας ή την πλατεία. Αναφέρετε οτιδήποτε βρείτε που μπορεί να μολύνει το νερό. Μαζέψτε λεφτά για την Ημέρα Σκέψης βρίσκοντας υποστηρικτές που θα σπονσοράρουν την δράση σας. Φτιάξτε αφίσες και διαφημιστικά και ζητήστε από τα τοπικά ΜΜΕ να διαφημίσουν την δράση σας. Puzzles(***/Μαθαίνω) Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τη διάρροια, την πνευμονία και την ελονοσία, τις αιτίες που προκαλούν αυτές τις ασθένειες και τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί η εξάπλωσή τους. Χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο, μία βιβλιοθήκη ή μιλήστε με κάποιον ειδικό και δημιουργήστε ένα παζλ ή κουίζ με πληροφορίες για τις ασθένειες αυτές.

35 Ένακαπέλογιαμιαζωή(***/Φέρνωτηναλλαγή) Γνωρίζετε ότι στα νεογέννητα μωρά δεν μπορεί να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του σώματος από μόνη της. Ένα καπέλο μπορεί να τα κρατήσει ζεστά και υγιή. Πλέξτε ή ράψτε καπέλα ή σκουφιά για μωρά και βάλτε επάνω πληροφορίες για την πνευμονία. Πουλήστε τα καπέλα γιαναμαζέψετελεφτάγιατηνημέρασκέψης.δώστεκαπέλασεφορείς λήψης αποφάσεων και ζητήστε τους να αναλάβουν δράση για την πρόληψη της παιδικής θνησιμότητας. Ηφωνήσαςστοντοίχο!(**/Φέρνωτηναλλαγή) Ζητήστε άδεια για να βάψετε έναν τοίχο ή να κρεμάσετε έναν μεγάλο καμβά στη γειτονιά σας όπου θα γράψετε ή θα ζωγραφίσετε τις ανησυχίες σας για την υγεία των παιδιών. Ζητήστε βοήθεια από φίλους, δασκάλους, άτομα που δουλεύουν στον τομέα της υγείας και τοπικέςαρχέςγιαναγίνειηφωνήσαςπιοδυνατή. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ Η πνευμονία είναι επίσης μια πολύ συχνή αιτία που οδηγεί στην παιδική θνησιμότητα, είναι υπεύθυνη για το 10 %των θανάτων των νεογέννητων. Η πνευμονία είναι μία λοίμωξη του αναπνευστικού που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή γιατί διοχετεύεται υγρό στους πνεύμονες. Η πνευμονία προκαλείται συχνά από ιούς καθώς και από βακτήρια. Η πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων αποτελεί σημαντικό τρόπο πρόληψης της πνευμονίας. Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι, καθαρίστε και απολυμαίνετε επιφάνειες που οι άνθρωποι αγγίζουν συχνά, πάρτε προφυλάξεις από άτομα που είναι άρρωστα. Τα νεογέννητα χρειάζονται σκουφιά και κουβέρτες για να παραμένουν ζεστά και παιδιά με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζονται επιπλέον βοήθεια για να παραμείνουν υγιή.

36 Παίξτεμεταπαιδιά(***/Φέρνωτηναλλαγή) Έχετε τη δύναμη να βοηθήσετε τα μικρότερα παιδιά να είναι υγιή. Γίνετε ένα θετικό πρότυπο. Οργανώστε ένα εργαστήριο για μικρότερα παιδιά που θα τους μάθετε πως να φροντίζουν την υγεία τους. Χρησιμοποιήστε ιδέες που βρήκατε σε αυτό το πακέτο ή αλλού και πραγματοποιήστε το εργαστήριο στο σχολείο, στην πλατεία ή σε έναν παιδότοπο όπου θα υπάρχουν πολλά παιδιά. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΟΝΟΣΙΑ Η ελονοσία αποτελεί την τρίτη αιτία παιδικής θνησιμότητας και εμφανίζεται πιο συχνά σε ζεστά τροπικά κλίματα. Το 2010 πάνω από παιδιά έχασαν τη ζωή τους από ελονοσία. Η ελονοσία προκαλείται από ένα παράσιτο που ονομάζεται Πλασμώδιο και μεταφέρεται από τα κουνούπια στους ανθρώπους. Όταν το παράσιτο περάσει στο σώμα πολλαπλασιάζεται και μολύνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Πιο σπάνια το παράσιτο μπορεί να μεταφερθεί από τη μητέρα στο παιδί. Περίπου 10 με 15μέρες από όταν κάποιος έχει προσβληθεί εμφανίζει πυρετό, πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα και εμετό. Η ελονοσία μπορεί να αντιμετωπιστεί συνήθως με θεραπεία αλλά αν δεν ακολουθηθεί η θεραπεία, ο ιός μπορεί να προκαλέσει διακοπή της σωστής παροχής του αίματος και να οδηγήσει σε θάνατο, ειδικά σε παιδιά που υποσιτίζονται. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για πρόληψη της ελονοσίας είναι η πρόληψη των τσιμπημάτων από κουνούπια. Χρησιμοποιείστε σίτες στα παράθυρα, κουνουπιέρες, εντομοαπωθητικό και αποφύγετε να βρίσκεστε κοντά σε λιμνάζοντα νερά.

37 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΙΑ Η διάρροια είναι μία από τις δύο μεγαλύτερες αιτίες θανάτου παιδιών στις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Το 2012, παιδιά πέθαναν από διάρροια. Όταν κάποιος έχει διάρροια, χάνει νερό, αλάτι και άλλα μέταλλα πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και μερικές φορές, θάνατο. Ενενήντα τοις εκατό των παιδικών θανάτων από διάρροια θα μπορούσε εύκολα να προληφθεί με μία απλή φόρμουλα που αποτελείται από νερό, ζάχαρη και αλάτι. Η διάρροια είναι ένα σύμπτωμα πολλών διαφορετικών προβλημάτων υγείας, όπως αλλεργίες, συναισθηματικό στρες, εντερικά παράσιτα, καθώς και βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις. Το καθαρό νερό, η καλή υγιεινή, το σωστό αποχετευτικό σύστημα, οι ασφαλείς τρόποι παραγωγής τροφής προλαμβάνουν τη διάρροια.

38 Μεγαλώνοντας υγιή παιδιά Σωστή διατροφή(***/ Μαθαίνω) Οι τροφές που καταναλώνουν τα παιδιά επηρεάζουν την πνευματική και σωματική τους ανάπτυξη. Μικρή ποσότητα φαγητού ή κακής ποιότητας τροφή αυξάνει την πιθανότητα ένα παιδί να αρρωστήσει. Μάθετε περισσότερα πράγματα για την υγιεινή διατροφή. Βρείτε πληροφορίες στο διαδίκτυο ή σε βιβλιοθήκη ή προσκαλέστε έναν ειδικό(π.χ. έναν διατροφολόγο) να σας μιλήσει για τη σωστή διατροφή. Χρησιμοποιήστε τις πληροφορίες που βρήκατε για να σχεδιάσετε ένα θρεπτικά ισορροπημένο και οικονομικό γεύμα. Το κρέας μπορεί να είναι ακριβό, οπότε μπορείτε να σκεφτείτε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης. Σκεφτείτε και συζητήστε για την υγιεινή διατροφή και πως μπορείτε να φτιάξετε θρεπτικά γεύματα με περιορισμένο προϋπολογισμό. Μεγαλώνοντας υγιή παιδιά(**/ Μαθαίνω) Συνεχώς αλλάζουμε από την ημέρα που γεννιόμαστε. Όταν ξέρετε τα στάδια ανάπτυξης τα οποία περνάνε τα παιδιά μπορείτε να φανταστείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τα βοηθήσετε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Σχεδιάστε ένα χρονοδιάγραμμα πουξεκινάαπόότανηγυναίκαμένειέγκυοςκαιτελειώνειόταντοπαιδί γίνει 18 ετών. Καταγράψτε τις κύριες αλλαγές (σωματικές, πνευματικές και κοινωνικές) που ένα παιδί περνά καθώς μεγαλώνει. Πως οι γονείς και άλλα άτομα μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να παραμένει υγιές και να αναπτύσσει τις δυνατότητες του σε κάθε στάδιο που έχετε καταγράψει. Θα μπορούσατε να βρείτε έναν ομιλητή που να γνωρίζει για την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών. Σκεφτείτε και συζητήστε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε ένα παιδί να είναι υγιές και να αναπτύσσεται σωστά.

39 ΧάρτεςΥγείας(**/Κατανοώ) Υπάρχουν πολλές κοινές αρρώστιες και τραυματισμοί που μπορούν να επηρεάσουν ένα παιδί. Μιλήστε με μεγαλύτερους ή ειδικούς επιστήμονες για τις αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν τα παιδιά στον τραυματισμό ή τις ασθένειες. Χρησιμοποιήστε εικόνες ή λέξεις για να δημιουργήσετε έναν χάρτη που δείχνει τα μέρη στη γειτονιά σας ή στην εστία σας όπου υπάρχουν «απειλές» για την υγεία των παιδιών. Βάλτε ένα * αστέρι δίπλα στα πράγματα που τα παιδιά και οι γονείς τους μπορούν να ελέγξουν ή να αλλάξουν και μία δίεση # δίπλα στα πράγματα που δεν μπορούν να ελεγχθούν ή αλλάξουν. Σκεφτείτε τι μπορούν τα παιδιά, οι γονείς, οι κοινότητες, οι χώρες, οι κυβερνήσεις να κάνουν για να περιορίσουν τις παιδικές ασθένειες και να κρατήσουν τα παιδιά μακριά από τραυματισμούς. Δραστηριότητα από το Sangam: Προστατεύοντας τα παιδιά (*/Κατανοώ) Οι λόγοι που επηρεάζουν την υγεία και την επιβίωση των παιδιών διαφέρουν από χώρα σε χώρα παγκοσμίως. Μπορείτε να τους προσδιορίσετε; Συζητήστε για το ποια πράγματα χρειάζεται ένα παιδί για να προστατεύεται από ασθένειες (καθαρό νερό, σωστή διατροφή, ιατρική περίθαλψη, κατάλληλη στέγαση κλπ). Δύο μέλη της ομάδας «οι ιοί» πρέπει να βγουν από το δωμάτιο έτσι ώστε ναμην ακούνκαι επιλέξτεέναάτομοπουθακάνειτο«παιδί»και οι υπόλοιποι«η προστασία» θα αντιπροσωπεύουν όλα αυτά που χρειάζονται για να προστατεύονται τα παιδιά από τις αρρώστιες και αναφέρατε παραπάνω. Οι ιοί προσπαθούν να φτάσουν το «παιδί» αλλά ή «προστασία» χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα και όχι τα χέρια προσπαθεί να αποτρέψει τους «ιούς». Η Ομάδα πρέπει να ενεργήσει έξυπνα και να κρύψει το ποιος είναι το «παιδί» για να το προστατέψει. Συζητήστε για το πόσο δύσκολο σας φάνηκε να προστατέψετε το παιδί και αναλύστε τους ρόλους σας ο καθένας. Φωτογραφίες(**/ Φέρνω την αλλαγή) Δημιουργήστε μία έκθεση ή παρουσίαση φωτογραφιών ή ζωγραφιών που δείχνουν όσους λόγους συμβάλλουν στη βελτίωση ή θίγουν την υγεία. Γράψτε λεζάντες για κάθε φωτογραφία ή ζωγραφιά και μοιραστείτε αυτή τη δράση με φίλους, με την γειτονιά σας, με τους τοπικούς φορείς και μιλήστε μαζί τους για το πως η πρόοδος της μητρικής και παιδικής υγείας συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας, στην προώθηση της ισότητας των φύλων και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

40 Τα δικαιώματα αφορούν την παιδική υγεία και επιβίωση Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σημαντικά για την υγεία και επιβίωση των παιδιών. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών Convention on the Rights of the Child(CRC) κατοχυρώνει τα δικαιώματα των αγοριών και κοριτσιών κάτω των 18 ετών. Η επιβίωση και ανάπτυξη είναι μία από τις τέσσερις κατηγορίες των δικαιωμάτων της Σύμβασης (CRC). Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το δικαίωμα για πρόσβαση σε καθαρό νερό, επαρκή τροφή και υγειονομική περίθαλψη. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών Convention on the Rights of the Child (CRC) αναγνωρίζει ότι οι ζωές των παιδιών είναι άμεσα δεμένες με τους γονείς τους και κυρίως τις μητέρες τους. Η Σύμβαση υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να παρέχουν υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού καθώς και προ και μετά τοκετού περίθαλψη και εφιστά την προσοχή στις ευθύνες που έχουν οι μητέρες και πατέρες στην ανατροφή των παιδιών. Ακριβώς όπως οι ζωές των γυναικών και των παιδιών είναι στενά συνδεδεμένες, έτσι είναι και τα δικαιώματα τους. Η εκπαίδευση των γυναικών καθώς και το εισόδημα, η υγεία τους και η δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις για τη ζωή τους επηρεάζουν άμεσα την υγεία και την επιβίωση των παιδιών τους. Παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών όπως να μην έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι γάμοι ανηλίκων και άλλες μορφές βίας- επηρεάζουν την υγεία των μητέρων και των παιδιών τους. Η Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών από τη γέννηση μέχρι τα γηρατειά. Επενδύοντας στα δικαιώματα των κοριτσιών σήμερα που υποφέρουν από πολλές ανισότητες - θα αποκομίσουμε οφέλη για τις γυναίκες και τα παιδιά του αύριο. Ξέρεις ότι Η Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών CEDAW και η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών CRC αναγνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επεμβαίνουν όταν καταπατούνται τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών στα σπίτια τους στα σχολεία τους και στις κοινότητές τους.

41 Αγόρια και άντρες κάνουν τη διαφορά(*/ Κατανοώ) Τα αγόρια και οι άνδρες μπορεί να είναι σύζυγοι, πατέρες, αδελφοί, θείοι, φίλοι και σύμμαχοι. Έχουν έναν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του MDG4.Σκεφτείτε διαφορετικά γεγονότα που επηρεάζουν - όπως οι αποφάσεις σχετικά με την απόκτηση παιδιών, την εγκυμοσύνη τον τοκετό και την παιδική ηλικία. Χωριστείτε σε ομάδες, και δώστε σε κάθε ομάδα ένα από αυτά τα γεγονότα. Δημιουργήστε ένα παιχνίδι ρόλων που δείχνουν τους τρόπους που οι άνδρες μπορούν να βλάψουν ή να βοηθήσουν την υγεία των παιδιών. Συνδέοντας τα δικαιώματα με την υγεία(***/ Κατανοώ) Πολλοί από τους λόγους που αυξάνουν τις πιθανότητες ένα παιδί να περάσει τα πέμπτα γενέθλιά του και να μεγαλώσει, συνδέονται άμεσα με τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών. Γράψτε σε κάρτες τα παρακάτω δικαιώματα, μοιράστε τις κάρτες σε όλα τα μέλη της Ομάδας και ψάξτε στις Συμβάσεις CDCκαι CEDAW για να δείτε αν κάποιο άρθρο σχετίζεται με την κάρτα σας. Βρείτε έναν δημιουργικό τρόπο να μοιραστείτε τι μάθατε με την ομάδα σας. Δουλέψτε αυτή την δραστηριότητα περισσότερο και οργανώστε μία εκδήλωση όπου θα ενημερώσετε περισσότερο κόσμο για τη σύνδεση των δικαιωμάτων με τονmdg4. Δικαιώματα: Οι γυναίκες μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στη γέννα και τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού τους. Οι οικογένειες έχουν κατάλληλη στέγαση Οι οικογένειες έχουν επαρκή ποσότητα τροφής Οι οικογένειες έχουν πόσιμο νερό Οι οικογένειες έχουν καλό αποχετευτικό σύστημα Τα παιδιά λαμβάνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάζονται Οι μητέρες μορφώνονται Οι γονείς έχουν ευκαιρίες για δουλειές και κερδίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα Οιγυναίκεςκαιταπαιδιάείναιασφαλείςαπότηβία Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζονται ισότιμα στα σπίτια τους και τις κοινότητες τους. Τα παιδιά δεν εξαναγκάζονται να παντρευτούν ή να τεκνοποιήσουν Οιγυναίκεςπαίρνουναποφάσειςγιατηζωήτουςόπωςογάμος,ημητρότητα,η φαρμακευτική περίθαλψη και πως θα δαπανήσουν το εισόδημα της οικογένειάς τους Οι άντρες και οι γυναίκες μοιράζονται τις ευθύνες της ανατροφής των παιδιών τους.

42 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Επιβιβαστείτε στο λεωφορείο»(σελ. 24) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. Σε όλο τον κόσμο, πόσα παιδιά πέθαναν πριν τα πέμπτα τους γενέθλια το 2010; 2. 40% των παιδικών θανάτων συμβαίνουν κατά την γέννα και τις πρώτες τέσσερεις εβδομάδες ζωής. Ανεπαρκής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πριν την γέννα και κατά τη διάρκεια της γέννας προκαλούν τους περισσότερους από αυτούς τους θανάτους. Ποιες τρεις ασθένειες προκαλούν τους περισσότερους θανάτους στα παιδιά κάτω των 5 ετών, μετά την περίοδο του νεογέννητου; 3. Σε ποια Περιφέρεια ή Περιφέρειες του κόσμου συμβαίνουν οι περισσότεροι θάνατοι; 4. Τι ποσοστό των παιδικών θανάτων θα μπορούσε να έχει προληφθεί; 7,6 εκατομμύρια Διερεύνηση: Είναι περισσότεροι ή λιγότεροι θάνατοι από το 1990; (απάντηση: σχεδόν 4,5 εκατομμύρια λιγότεροι!) Σε πνευμονία, διάρροια και ελονοσία οφείλονται περισσότεροι από έναν στους τρεις παιδικούς θανάτους παγκοσμίως. Η πνευμονία και η διάρροια είναι οι βασικότερες αιτίες θανάτου παιδιών μετά τη νεογέννητη περίοδο. Σχεδόν όλοι (99%) οι παιδικοί θάνατοι γίνονται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η ΥποσαχάριαΑφρική έχει το υψηλότερο ποσοστό των παιδικών θανάτων. Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των παιδικών θανάτων. Οι περισσότεροι θάνατοι μεταξύ των νεογέννητων θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με την πρόσβαση σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για τον τοκετό, με επείγουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της χρονικής περιόδου μετά την γέννηση.

43 «Συμπληρώστε τα κενά»(σελ. 27) Οι απαντήσεις των κενών! Πόσες βρήκατε; 1.τέταρτος 2.θάνατος 3.μειώσουμε 4.εκπαίδευση 5.πανεπιστημιακή 6.δημοτικό 7.άνισης 8.αναγκασμένα 9.προσδοκία «Τα πρώτα βήματα» (σελ. 29) Κάρτες χαρακτήρων Αυτοί οι χαρακτήρες δημιουργήθηκαν από τους εθελοντές του Sangam. Κανένας από τους χαρακτήρες δεν είναι αληθινός. Μην ξεχάσετε ότι μπορείτε να προσθέσετε μερικούς χαρακτήρες στη λίστα. Είσαι η Ανζαλί, 12 ετών και ζεις σε μία παραγκούποληστην Ινδία. Παίρνεις τον μικρό σου αδερφό μαζί σου για να ζητιανεύεις στους δρόμους για φαγητό. Είσαι η Αμάντα, 12 ετών και ζεις στη Σκωτία. Οι γονείς σου δεν εργάζονται και λαμβάνουν δημόσιες παροχές. Ο φίλος σου είναι ο Τζεϊμς 17 ετών. Είσαι η Λούσυ 12 ετών και ζεις με τη μητέρα σου και τα 2 μικρότερα αδέρφια σου σε ένα καταφύγιο γυναικών στην Αγγλία. Ο πατέρας σου είναι αλκοολικός και η μητέρα σου τον άφησε για να σας προστατέψει. Είσαι η Χουία 12 ετών από τη φυλή Μαορί που ζεις στη Νέα Ζηλανδία. Οι γονείς σου ηγούνται της φυλής και πηγαίνεις σε σχολείο με μαθητές που μιλούν αγγλικά. Είσαι η Μαντχού, 12 ετών και ζεις σε ένα μεσαίας τάξης σπίτι στην Ινδία. Η μητέρα σου είναι δασκάλα και πηγαίνεις σε ένα Αγγλικό Σχολείο Είσαι η Ιζομπελ 12 ετών και ζεις στη Σκωτία. Ο πατέρας σου είναι πολιτικός και έχει φοιτήσει στην Οξφόρδη. Θέλεις να γίνεις σαν αυτός όταν μεγαλώσεις. Είσαι ο Πέδρο 12 ετών και ζεις στο δρόμο στο Μεξικό. Ελπίζεις να μεταναστεύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μία μέρα Είσαι η Μαίρη 12 ετών και ζεις στο Λεσότο. Έχεις 5 μικρότερα αδέρφια και έναν μεγαλύτερο αδερφό. Η μητέρα σου είναι άρρωστη και εσύ κάνεις όλο το νοικοκυριό.

44 Είσαι η Ήρα 12 ετών και ζεις σε ένα ορφανοτροφείο στην Ινδία. Πηγαίνεις στο σχολείο και θα φύγεις από το ορφανοτροφείο όταν παντρευτείς. Είσαι ο Νίκιλ, 12 ετών και ζεις στην Ινδία. Η μητέρα σου πέθανε από ΑΙDS, ο πατέρας σου δουλεύει ως εργάτης και εσύ είσαι θετικός στον ιό HIV. Δεν μπορείς πάντα να αγοράσεις φάρμακα. Είσαι η Νεβάυ 12 ετών και ζεις στις ΗΠΑ. Η μητέρα σου εργάζεται ως σερβιτόρα σε τοπικό εστιατόριο,σε μεγαλώνει μόνη της και δεν έχει τελειώσει το γυμνάσιο Είσαι η Μιν, 12 ετών και ζεις σε αγροτική περιοχή στην Κίνα. Τα αγόρια ξαδέρφια σου πηγαίνουν στο σχολείο και οι γονείς σου ήδη ψάχνουν το σύζυγό σου Είσαι ο Λίντερ, 12 ετών και συμμετέχεις σε οικοτροφείο στην Ελβετία. Δεν έχεις πάει σπίτι στις σχολικές διακοπές για 3 χρόνια Είσαι ο Γιού, 12 ετών και ζεις στην Κίνα. Ανήκεις σε μία μεσοαστική οικογένεια και οι γονείς σου ελπίζουν να γίνεται επιχειρηματίας. Είσαι ο Σόναμ, 12 ετών και ζεις στην Ινδία. Έχεις τακτική επικοινωνία με κάποιον από τους συνεργάτες της κοινότηταςτου Sangam και σου κάνει συχνούς ελέγχους για την υγεία σου και πληρώνει για τα σχολικά σου βιβλία Είσαι ο Χόρχε, 12 ετών και ζεις στους δρόμους του Εκουαδόρ. Οι γονείς σου έχουν πεθάνει σε προσέχουν οι μικροπωλητές της αγοράς. Είσαι ο Ρασίντ, 12 ετών και ζεις σε στρατόπεδο προσφύγων. Εγκαταλείψατε το χωριό σας με τους γονείς σας, τον θείο σας και τις 2 αδερφές σας για να ξεφύγετε τον θρησκευτικό διωγμό. Υπάρχει ένα σχολείο στον καταυλισμό. Είσαι η Αντζέτα, 12 ετών και ζεις στη Σουηδία. Έχεις κάποια καρδιακή πάθηση, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορείς πάντα να πηγαίνεις σχολείο αλλά η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι καλή. Καταστάσεις Μπορείτε να προσθέσετε, να αφαιρέσετε ή να προσαρμόσετε τις φράσεις στα δικά σας κοινωνικά δεδομένα. Υπάρχει δωρεάν ή προσιτό- σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή μου. Έχω χρόνο να παίξω με άλλα παιδιά. Αισθάνομαι ότι με αγαπούν και με θέλουν οι γονείς μου. Μπορώ να επισκεφθώ έναν γιατρό όταν είναι ανάγκη. Οι γονείς/ κηδεμόνες μου επιθυμούν να πάω σχολείο. Υπάρχει δημοτικό σχολείο στο χωριό μου. Η εκπαίδευση μου δεν είναι δωρεάν, αλλά οι γονείς μου μπορούν αν ανταπεξέλθουν στο κόστος. Το σχολείο μου είναι δωρεάν.

45 Μπορώναπάωσχολείοκάθεμέρα. Είμαι εγγράμματος. Έχω πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Έχω μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφή. Τοσπίτιπουμένουμε,ανήκειστουςγονείςμου. Δεν χρειάζεται να δουλεύω για να υποστηρίξω το οικογενειακό εισόδημα αντί να πηγαίνω σχολείο Ο αδερφός(ή οι αδερφοί) μου πηγαίνουν σχολείο. Ηαδερφή(ήοιαδερφές)μουπηγαίνουνσχολείο. Υπάρχει κάποιος στην κοινότητά μου που μπορεί να με συμβουλεύει ή υπάρχει ένα θετικό πρότυπο. Θα παρακολουθήσω το γυμνάσιο. Δενθαπαντρευτώτουλάχιστονμέχριναγίνω18ετών. Θαεπιλέξωποιονθαπαντρευτώκαιπότε. Θα παρακολουθήσω πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Δενυπάρχουνεμπόδιαγιαεμένα,εάνθαθελήσωναγίνωπολιτικός. Μπορώ να προσδοκώ ότι θα κερδίζω αρκετά χρήματα για να υποστηρίξω το εισόδημα της οικογένειάς μου.

46 Για τα νέα μέλη: MDG 5: Βελτίωση της μητρικής υγείας "η ζωή και η υγεία κάθε μητέρας είναι πολύτιμα αγαθά" Ημέρα Σκέψης 2013 σε μια συγκέντρωση Χρησιμοποιήστε την παρακάτω πρόταση, ώστε να ενημερώσετε την Ομάδα σας για το MDG 5 Για τα μεγαλύτερα μέλη 5 λεπτά Εισαγωγή 5 λεπτά: Εισαγωγή 30 λεπτά Γιατί χρειαζόμαστε τις μητέρες 25 λεπτά Ανεβείτε στο λεωφορείο 30 λεπτά Δυναμικές γυναίκες 25 λεπτά M+DG στο διαδίκτυο 30 λεπτά Κάρτες για αλλαγή 5 λεπτά Διάλειμμα 5 λεπτά Κλείσιμο 25 λεπτά Συνδέοντας τα δικαιώματα για την υγεία 25 λεπτά Κάρτες για αλλαγή 10 λεπτά Κλείσιμο

47 Ημέρα Σκέψης 2013 σε μια ημέρα Χρησιμοποιείστε την προτεινόμενη ατζέντα, ή σχεδιάστε τη δική σας, για να προχωρήσετε τη μάθηση σας περαιτέρω. Το πόσο θα εμβαθύνετε σε κάθε θέμα εξαρτάται από το χρόνο που θα έχετε διαθέσιμο. Πρωί Εισαγωγή Για νέα μέλη Γιατί χρειαζόμαστε τις μητέρες Αγόρια και Άνδρες κάνουν την διαφορά Γιατί θέματα υγείας Πώς δουλεύουν στον τομέα της υγείας Αυτό δεν είναι δίκαιο! Κάρτες για αλλαγή Για μεγαλύτερα μέλη Εισαγωγή Ανεβείτε στο λεωφορείο Συγκρίνοντας τη μητρική υγεία ανά τον κόσμο MDG στο διαδίκτυο Συνδέοντας τα δικαιώματα για την υγεία Ερευνητές των θεμάτων ισότητας φύλων Απόγευμα Tame the stress monster Ας δραστηριοποιηθούμε Ένας καλός φίλος είναι... Κάνε μια φάτσα... Μοναδικά εγώ, μοναδικά εσύ Διαμορφώνοντας τον κόσμο που θέλουμε Διαδίδοντας τα νέα Κλείσιμο Tame the stress monster Ας δραστηριοποιηθούμε Το δένδρο των σχέσεων Στόχοι του σήμερα, Στόχοι του αύριο Η επιστήμη του σώματος Η περίεργη κατάσταση talk show Τέχνη για αλλαγή Κλείσιμο

48 Πώς να πλοηγηθείτε στις δραστηριότητες Οι δραστηριότητες αυτού του πακέτου είναι χωρισμένες σε 4 θέματα: Η μεγάλη εικόνα περιέχει δραστηριότητες που εισάγουν στο MDG5. Τα μέλη θα μάθουν παράγοντες κλειδιά σχετικά με την υγεία και την επιβίωση των παιδιών στην κοινότητάτουςκαισεόλοτονκόσμο. Οι υπηρεσίες υγείας σώζουν κόσμο περιλαμβάνει δραστηριότητες για να ερευνηθεί ο ρόλος των γιατρών & των υπηρεσιών υγείας στην βελτίωση της μητρικής υγείας. Ενδυναμωμένες γυναίκες υγιείς γυναίκες περιλαμβάνει δραστηριότητες με σκοπό την εκμάθηση των βασικών αιτιών της μητρικής υγείας, όπως φυλετικές ανισότητες, τη σημαντικότητα των δικαιωμάτων της γυναίκας στην διάσωση των μητέρων και πως να παλεύουν για τα δικαιώματα αυτά. Τοναείσαιυγιήςξεκινάαπόεμένα περιλαμβάνει δραστηριότητες για να βοηθήσουν τους νέους ανθρώπους να μάθουν πως να προσέχουν την δική τους υγεία και να ενδυναμώνουν και άλλους να κάνουν το ίδιο. Ανάμεσα σε αυτά τα θέματα υπάρχουν τρεις κατηγορίες δραστηριοτήτων: Μαθαίνω είναι δραστηριότητες που εξετάζουν συγκεκριμένα θέματα υγείας. Τα μέλη θα εξοικειωθούν με θέματα υγείας που προκαλούν τον παιδικό θάνατο και τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθούν και να αντιμετωπιστούν αυτά. Κατανοώ είναι δραστηριότητες που ερευνούν τα βασικά αίτια της παιδικής υγείας και θανάτου.

49 Φέρνω την αλλαγή είναι δραστηριότητες που υποστηρίζουν τα μέλη να δράσουν στην κοινότητά τους, στη χώρα τους και στον κόσμο. Μην περιμένετε να αναλάβετε δράση- κοιτάξτε για τρόπους που μπορούν να φέρουν την αλλαγή στις δραστηριότητες αυτής της κατηγορίας. Τρείς τρόποι για να φέρετε την αλλαγή! Υπάρχουν τρεις τρόποι οι οποίοι φέρνουν την αλλαγή αυτήν την Ημέρα Σκέψης. Ορισμένες δραστηριότητες συνδυάζουν περισσότερους από έναν από αυτούς τους τρόπους. 1. Εκπαιδεύστε: είναι οι δραστηριότητες που αποσκοπούν στο να εξαπλωθεί το πώς πρέπει να φροντίζουμε την παιδική υγεία. 2. Συνηγορείστε: είναι οι δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί για να επηρεάσουν τους ανθρώπους να λαμβάνουν αποφάσεις που θα βελτιώσουν τις ζωές όλων στην κοινωνία τους και στον κόσμο. 3. Fundraisingείναι οι δραστηριότητες και οι ιδέες για την συγκέντρωση χρημάτων για το WorldThinkingDayFund.

50 Δραστηριότητες Η μεγάλη εικόνα Δίκαιες κοινωνίες: Μια συνταγή για την υγεία Δεν έχουν όλες οι γυναίκες τις ίδιες πιθανότητες για μία υγιή εγκυμοσύνη, τοκετό και περίοδο λοχείας. Σε πολλές χώρες οι γυναίκες φτωχών οικογενειών ή αυτές που ανήκουν σε ομάδες που υπόκεινται διακρίσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν ή να υποφέρουν κάποια βλάβη εξαιτίας της μητρότητας. Οι γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν περισσότερες τέτοιες πιθανότητες από τις γυναίκες στις αναπτυγμένες χώρες. Αυτό το χάσμα δεν οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες αλλά σε άδικες διαφορές στον τρόπο διαβίωσης που θα μπορούσαν αποφευχθούν. Για να κλείσουμε αυτό το χάσμα πρέπει να αναλάβουμε δράση για τη βελτίωση της ζωής των γυναικών. Το παρακάτω σχεδιάγραμμα θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι βοηθάει τις γυναίκες ώστε να έχουν μία υγιή εγκυμοσύνη, τοκετό και περίοδο λοχείας. Όπως σε ένα παγόβουνο οι άμεσες αιτίες των μητρικών θανάτων είναι εύκολα ορατοί. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος του προβλήματος. Υπάρχουν πολλά επίπεδα αιτιών των επιπλοκών μιας γέννας. Αυτά τα επίπεδα ξεκινούν από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον της γυναίκας και φτάνουν στην κοινότητά της και τον ευρύτερο κόσμο. Το χάσμα ανάμεσα στις γυναίκες που πεθαίνουν ή παθαίνουν σοβαρή βλάβη και σ αυτές που είναι υγιείς αντικατοπτρίζει το χάσμα πρόσβασης σ αυτούς τους παράγοντες. Ξέρεις ότι Αν δεν υπήρχε ο ιός HIV θα υπήρχαν 20% λιγότεροι μητρικοί θάνατοι παγκοσμίως; Μπορούμε να βελτιώσουμε τη μητρική υγεία προλαμβάνοντας τις μολύνσεις από τον ιό του HIV και διασφαλίζοντας πως οι γυναίκες φορείς του HIV έχουν πρόσβαση στη γνώση και τις υπηρεσίες που θα τους παρέχουν υγιή εγκυμοσύνη, τοκετό και μητρότητα.

51 Σοβαρή αιμορραγία/ αφύσικα υψηλή αρτηριακή πίεση/ μόλυνση/θρόμβος αίματος Ποιες είναι οι αιτίες των μητρικών θανάτων; -Σοβαρή αιμορραγία, 35% -Αφύσικα υψηλή αρτηριακή πίεση, 18% -Μόλυνση, 8% -Θρόμβος αίματος που μπλοκάρει μία φλέβα, 1% -Άλλες άμεσες αιτίες, 11% -Έμμεσες αιτίες, 18% Ποιοι είναι οι άμεσοι παράγοντες που επηρεάζουν το αν μια γυναίκα θα έχει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της; Μητέρα / Σπίτι Κοινότητα / Χώρα Ήπειρος Μητέρα -Ηλικία -Διατροφή και κατάσταση υγείας -Απόσταση ηλικίας των παιδιών της -Μορφωτικό επίπεδο -Συμμετοχή στις αποφάσεις για τον οικογενειακό προγραμματισμό και τα έξοδα τους σπιτιού -Πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό Οικογένεια -Εισόδημα -Πεποιθήσεις σχετικά με το φύλο, τη μητρότητα και την πατρότητα Ποιοι είναι οι ευρύτεροι παράγοντες που επηρεάζουν αυτές τις συνθήκες; Κοινότητα και χώρα -Οι κυβερνητικές πολιτικές και τα συστήματα που διασφαλίζουν μία αξιοπρεπή διαβίωση, παρέχουν εκπαίδευση, προωθούν και προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, προωθούν την υγεία και αντιμετωπίζουν τις ασθένειες και διασφαλίζουν πρόσβαση σε καθαρό περιβάλλον, ασφαλές νερό και σωστές συνθήκες υγιεινής -Θρησκευτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές πεποιθήσεις και συνήθειες -Ο βαθμός στον οποίο αγόρια και κορίτσια, άνδρες και γυναίκες έχουν την ίδια αξία και έχουν ίσα δικαιώματα -Διακρίσεις και περιθωριοποιήσεις κατά το παρελθόν ή τώρα Παγκοσμίως -Παγκόσμιες πολιτικές και συστήματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην αναπτυξιακή βοήθεια, στο διεθνές εμπόριο και στα διεθνή θέματα -Κλιματικές αλλαγές

52 Μπες στο λεωφορείο(**/ Μαθαίνω) Φανταστείτε πως είστε σε μια στάση λεωφορείου. Ο/η Αρχηγός σας κάνει μία ερώτηση σχετική με τον 5ο Στόχο Ανάπτυξης για τη Χιλιετία (MDG5). Όλοι λέτε την απάντηση που πιστεύετε είναι σωστή. Ακούστε τι λένε οι υπόλοιποι. «Μπείτε στο λεωφορείο» με όσους συμφωνείτε: σταθείτε μαζί και φωνάξτε την απάντηση. Στο τέλος ο/η Αρχηγός δίνει τη σωστή απάντηση. Τότε μπορείτε να μπείτε στο επόμενο λεωφορείο. Σκεφτείτε την απάντησή σας και το πώς νιώσατε σχετικά με όσα μάθατε. Ιστός των MDG s(**/ Κατανοώ) Οι άλλοι 7 MDGs αναφέρονται σε θέματα που αφορούν και τη μητρική θνησιμότητα. Κάντε ένα κύκλο όλη η ομάδα. Καθένας αντιπροσωπεύει ένα MDG (μπορούν περισσότερα άτομα να έχουν τον ίδιο MDG). Αυτός που αντιπροσωπεύει τον MDG5 στέκεται στη μέση. Ένα άτομο από τον κύκλο κρατάει ένα κουβάρι και λέει ένα τρόπο με τον οποίο τα θέματα του δικού του MDG συμβάλουν στη μητρική θνησιμότητα και μετά πετάει το κουβάρι σ αυτόνπουείναιστοκέντρο,κρατώνταςτημιαάκρητου.αυτόςπουείναι στοκέντροτοπετάεισεκάποιονάλλοαπότονκύκλο(κρατώνταςμίαάκρη) και συνεχίζουμε έτσι ώσπου να μην έχει κανείς να πει κάτι άλλο. Έχει σχηματιστεί ένας ιστός που συνδέει τη μητρική θνησιμότητα με τους υπόλοιπους MDGs. Σκεφτείτε πως θετικές αλλαγές σε κάθε MDG μπορούν να βελτιώσουν τη μητρική υγεία. Για κάθε λύση που θα σκεφτείτε, ο/η αρχηγός κόβει ένα κομμάτι σχοινί ανάμεσα σας και σ αυτόν που στέκεται στο κέντρο. Σκεφτείτε όσα μάθατε για το πώς πετυχαίνοντας τους υπόλοιπους MDGs μπορεί να βελτιωθεί η μητρική υγεία. Μοιραστείτε όσα μάθατε με τους φίλους και την οικογένειά σας. Βρείτε τα παρακάτω στο διαδίκτυο για να μάθετε περισσότερα για την παιδική υγεία στη χώρα σας και στις χώρες εστίασης. State of the World s Mothers Unisef Statistics and Monitoring Country Statistics

53 Συγκρίνοντας τη μητρική υγεία σε όλο τον κόσμο (***/Κατανοώ) Υπάρχουν Οδηγοί σε 145 χώρες στον κόσμο. Κάθε χρόνο η WAGGGS επιλέγειγιατηνημέρασκέψηςμίαχώρααπόκάθεμίααπότις5περιοχές. Διαβάστε το κομμάτι για τις χώρες εστίασης φέτος και χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο ή τη βιβλιοθήκη για να βρείτε πως τα πάει η χώρα σας σχετικά με τον MDG5. Βρείτε γιατί υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις χώρες σχετικά με τη μητρική θνησιμότητα και την εφηβική εγκυμοσύνη. Προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα και διαδώστε όσα μάθατε και συγκεντρώστε χρήματα για να στηρίξετε το πρόγραμμα της Ημέρα Σκέψης σεμίααπότιςχώρεςεστίασης. Σκεφτείτε τι μάθατε σχετικά με το ότι περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από ασθένειες σχετικές με την εγκυμοσύνη σε κάποιες χώρες και όχι σε άλλες. Κάντε την αλλαγή μέσα από αυτή τη δραστηριότητα. Μπορείτε να παρουσιάσετε τον MDG5 και τις χώρες εστίασης στην τοπική σας κοινότητα; Σκεφτείτε, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα χάρτη, αφίσες ή κάποιο παραδοσιακό φαγητό από καθεμία από τις 5 χώρες εστίασης και να οργανώσετε μια βραδιά για γονείς και φίλους, με μικρή είσοδο, όπου θα έρθουνγιαναμάθουνγιατονmdg5.μεταλεφτάπουθασυγκεντρώσετε μπορείτε να ενισχύσετε το Ταμείο της Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψης. Παντομίμα! Γιατί χρειαζόμαστε τις μητέρες;(*/ Μαθαίνω) Όλοι γράφουν σε ένα κομματάκι χαρτί λόγους για τους οποίους χρειαζόμαστε τις μητέρες. Μαζεύετε τα χαρτάκια, τα ανακατεύετε και τα ξαναμοιράζετε. Ο καθένας προσπαθεί να κάνει με παντομίμα, χωρίς να μιλάει το λόγο που πέτυχε και οι υπόλοιποι μαντεύουν. Σκεφτείτε αν τα παιδιά σε άλλες χώρες του κόσμου χρειάζονται τις μητέρες τους γι αυτούς τους λόγους. Τι συμβαίνει όταν ένα παιδί δεν έχει μητέρα να το φροντίζει; Τι μπορούν να κάνουν οι κοινότητες για να στηρίξουν τα παιδιά χωρίς μητέρες; Ξέρεις ότι Γνωρίζεις για τους υπόλοιπους MDGs; Μάθε περισσότερα για το Διεθνές Πτυχίο GAT στην ιστοσελίδα του ΣΕΟ.

54 Δραστηριότητα από το Pax Lodge «Γιορτή της Μητέρας» (**/Μαθαίνω) Η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται σε διαφορετική ημερομηνία σε κάθε χώρα. Το Pax Lodge που βρίσκεται στην Αγγλία τη γιορτάζει την Κυριακή της Μητέρας. Αυτή η μέρα ξεκίνησε να γιορτάζεται στα Τότε οι νεαρές γυναίκες επισκεπτόταν το πατρικό τους φέρνοντας κέικ και γλυκά στις μητέρες τους. Σήμερα τα παιδιά δίνουν ένα δώρο και μία κάρτα στη μαμάτουςκαιπερνάνετημέραμαζί. Δεν χρειάζεται να περιμένετε αυτή την ιδιαίτερη μέρα για να γιορτάσετε τις μαμάδες! Οργανώστε μια δική σας Γιορτή της Μητέρας για να τιμήσετε τορόλοπουπαίζουνοιγυναίκεςκαιοιμαμάδεςστιςζωέςμας.παράλληλα μπορείτε να ενημερώσετε για τη μητρική υγεία και να μαζέψετε χρήματα για το Ταμείο της Ημέρας Σκέψης. Μπορείτε να κάνετε δραστηριότητες από αυτό το πακέτο με τους καλεσμένους σας ώστε να μάθουν για τη μητρική υγεία ή να συμπεριλάβετε σχετικές πληροφορίες στις προσκλήσεις, στις αφίσες και στη διακόσμηση της γιορτής. Μοιραστείτε τους λόγους για τους οποίους θεωρείται σημαντικό να τιμούμε και να εκτιμούμε τις μητέρες και τις γυναίκες που φροντίζουν παιδιά. Άλλαξε τον κόσμο με μία κάρτα(**/ Μαθαίνω) ΦτιάξτεκαρτποστάλγιατηνΔιεθνήΗμέραγιαταΚορίτσια,γιατηνΗμέρα της Γυναίκας, για τη Γιορτή της Μητέρας ή για την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης. Χρησιμοποιήστε φωτογραφίες, σχέδια, εικόνες, κολάζ ή ότι άλλο σκεφτείτε. Στο πίσω μέρος της κάρτας βάλτε πληροφορίες για τον MDG5. Πουλήστε τις κάρτες για να συγκεντρώσετε χρήματα για Το Ταμείο της Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψης. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις κάρτες για να αλλάξετε τον κόσμο! Πως; Ταχυδρομείστε τις σε βουλευτές και άλλους ανθρώπους σε σημαντικές θέσεις αποφάσεων.

55 Εφηβική εγκυμοσύνη: η ζωή δύο παιδιών σε κίνδυνο Κάθε χρόνο, 18 εκατομμύρια νέων γυναικών κάτω από την ηλικία των 20 γίνονται μητέρες. 2 εκατομμύρια από αυτές είναι κάτω από 15 χρονών. Οι MDG4καιMDG5δενθαεπιτευχθούνανδενμειωθούναυτοίοιαριθμοί.Η εγκυμοσύνη είναι η βασικότερη αιτία θανάτου για τις έφηβες στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Σε σύγκριση με τις γυναίκες άνω των 20, τα κορίτσια μεταξύ 15 και 19 χρονών έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένεια σχετική με την εγκυμοσύνη, ενώ τα κορίτσια μεταξύ10και14χρονώνείναι5φορέςπιθανότεροναπεθάνουν.ταμωρά τωνεφήβωνείναιεπίσηςπιοπιθανόναείναιπρόωραήναπεθάνουνστον τοκετό ή στη βρεφική ηλικία σε σχέση με τα μωρά γυναικών άνω των 20 χρονών. Οι περισσότερες εφηβικές εγκυμοσύνες συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, συχνά στις πιο φτωχές από αυτές. Κορίτσια που είναι φτωχά, χωρίς μόρφωση και μένουν σε αγροτικές περιοχές έχουν διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Ένα στα εννιά από αυτά τα κορίτσια είναι ήδη παντρεμένο και ένα στα τέσσερα από αυτές τις εγκυμοσύνες ήταν σχεδιασμένη. Ο γάμος σ αυτή την ηλικία είναι καταπάτηση των δικαιωμάτων των κοριτσιών. Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα 60 «Δυνατές και συνειδητοποιημένες γυναίκες, υγιείς γυναίκες». Αγόρια και άνδρες βοηθάνε στην αλλαγή(*/ Κατανοώ) Τα αγόρια και οι άντρες είναι σύζυγοι, πατέρες, αδερφοί, θείοι και φίλοι και παίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του MDG5. Σκεφτείτε με ποιους τρόπους μπορούν τα αγόρια και οι άντρες να βοηθήσουν τα κορίτσια και τις γυναίκες της οικογένειας και της κοινότητάς τους να είναι ασφαλείς, υγιείς και ευτυχισμένες. Χωριστείτε σε ομάδες και παίξτε σε role play δύο καταστάσεις που δείχνουν τρόπους με τους οποίους τα αγόρια και οι άντρες μπορούν να βλάψουν ή να βοηθήσουν τα κορίτσια και τις γυναίκες της ζωής τους. Σκεφτείτε τους λόγους που δυσκολεύουν ή διευκολύνουν τα αγόρια και τους άντρες να το πετύχουν αυτό και πως μπορούν να κάνουν περισσότερα.

56 Φωτογραφήστε την αλλαγή(**/ Μαθαίνω) Οργανώστε μία έκθεση φωτογραφίας ή ζωγραφικής με θέμα τους παράγοντες που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την υγεία των γυναικών στην περιοχή σας. Εξηγήστε τους λόγους στις λεζάντες των φωτογραφιών και συζητείστε για το πώς η πρόοδος στο θέμα της μητρικής υγείας συμβάλει στη μείωση της φτώχειας, στην προώθηση της ισότητας των φύλων, στην πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Αν εκδώσετε κατάλογο με τις φωτογραφίες μπορείτε να τον πουλήσετε για να ενισχύσετε με τα έσοδα το Ταμείο για Την Παγκόσμια ημέρα Σκέψης. Εναλλακτικά μπορείτε να πουλήσετε τις φωτογραφίες ή τα έργαγιασυμβολικόποσόμετονίδιοσκοπό. Κάντε θόρυβο για τις μαμάδες!(**/ Μαθαίνω) Θέλετε να διαδώσετε τη σημασία της μητέρας και να παρακινήσετε τον κόσμο τις βοηθήσουν να είναι υγιείς; Οργανώστε με άλλους Οδηγούς και με τους φίλους σας ένα flashmob. Το flashmob είναι μία ομάδα ανθρώπων που συγκεντρώνεται σε ένα δημόσιο χώρο (σχολείο, πάρκο, πλατεία), κάνει μία σύντομη δράση που συγκεντρώνει την προσοχή των περαστικών κι μετά διαλύεται. Είναι ένας ωραίος και διασκεδαστικός τρόπος να περάσετε το μήνυμά σας στον κόσμο. Δείτε ένα παράδειγμα πετυχημένου flashmobεδώ: Ιδέες για flashmob: Ζητήστε να φέρουν όλοι μία αφίσα που δείχνει ή λέει τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικές οι μητέρες και καθίστε όλοι κρατώντας τις αφίσες σε απόλυτη ησυχία. Τραγουδήστε ένα τραγούδι ή κάντε μία χορογραφία που να είναι σχετική με τις μητέρες. Μοιράστε στο τέλος φυλλάδια για το MDG5 και τη μητρική υγεία.

57 Οι υπηρεσίες υγείας σώζουν ζωές Δραστηριότητες για να μάθετε το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι γιατροί, νοσοκόμοι και οι υπηρεσίες υγείας στη βελτίωση της μητρικής υγείας. Μια κινηματογραφική βραδιά(**/ Κατανοώ) Τα ντοκιμαντέρ και οι ταινίες είναι ένας ωραίος τρόπος για να μάθετε πως ζούνε οι γυναίκες σε άλλα μέρη του πλανήτη. Βρείτε μια ταινία που να αναφέρεται στα θέματα υγείας των γυναικών. Μπορείτε να κάνετε και το δικό σας μικρό θεατρικό έργο. Μπορείτε να καλέσετε φίλους και να βάλετε ένα συμβολικό εισιτήριο ή να πουλάτε αναψυκτικά και με τα χρήματα να ενισχύσετε το Ταμείο της Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψης. Ανταλλάξτε απόψεις σχετικά με την ταινία. Τι ομοιότητες και τι διαφορές πιστεύετε πως αντιμετωπίζουν οι έγκυες στη δική σας χώρα; Κυνήγι θησαυρού για τις υπηρεσίες μητρικής υγείας (***/Μαθαίνω) Οι πληροφορίες για την υγεία και τις σχετικές υπηρεσίες είναι πολύ σημαντικές για τη μητρική υγεία. Αλλά είναι δύσκολο να τις χρησιμοποιήσει κανείς αν δεν ξέρει τι υπάρχει διαθέσιμο! Οργανώστε ένα διαφορετικό κυνήγι θησαυρού για να βρείτε όλες τις πληροφορίες και τις διαθέσιμε υπηρεσίες στη χώρα σας για τις γυναίκες που ανήκουν σε μειονότητες: πρόσφυγες, μετανάστες, ναρκομανείς, άστεγοι, τσιγγάνοι, κάτοικοι απομακρυσμένων νησιών. Όταν έχετε όλες τις πληροφορίες φτιάξτε αφίσες ή μια απλή ιστοσελίδα για να διαδώσετε όσα μάθατε. Δείτε στο παράρτημα για οδηγίες. Σκεφτείτε αν υπάρχουν χάσματα ή κενά στις πληροφορίες και τις υπηρεσίες που βρήκατε. Αναρωτηθείτε για ποιους λόγους υπάρχουν αυτά τα χάσματα καιανυπάρχουνκάποιοιπουδενέχουνπρόσβασησ αυτέςτιςυπηρεσίεςή δεν τις γνωρίζουν καν. Ξέρεις ότι Οι υποσαχάριες αφρικανικές χώρες έχουν το 1/3 των παγκόσμιων περιστατικών ασθενειών σε μητέρες και παιδιά ενώ διαθέτουν μόνο το 3% των γιατρών, νοσοκόμων και μαιών του κόσμου;

58 Υγειονομική περίθαλψη: γιατί οι γυναίκες δεν έχουν αυτό που χρειάζονται Η πρόσβαση σε γυναικολογική και μαιευτική περίθαλψη παίζει σημαντικό ρόλο στο να παραμείνουν τα κορίτσια και οι γυναίκες υγιείς και ζωντανές. Αλλά πολλές γυναίκες δεν έχουν τη φροντίδα ούτε τις πληροφορίες που χρειάζονται. Οι υπηρεσίες αυτές απλώς δεν υπάρχουν σε πολλές χώρες ή κοινότητες. Ακόμα και όταν υπάρχουν πολλές γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σ αυτές. Οι ακριβείς λόγοι γι αυτό διαφέρουν από κοινότητα σε κοινότητα, κάποιοι από αυτούς είναι: Δεν είναι διαθέσιμες -Δεν υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες υγείας -Τα κρατικά νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα δε διαθέτουν προμήθειες (πχ φάρμακα, ιατρικά εργαλεία) ή δεν έχουν βασικές παροχές (οχ ηλεκτρικό ρεύμα, καθαρό νερό) -Δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί, νοσοκόμοι και μαίες -Κακές συνθήκες εργασίας, υπερφόρτωση των γιατρών με ασθενείς, πολύ χαμηλοί μισθοί και κακοδιαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού -Χαμηλό ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού δίνεται για τη μητρική και την παιδική υγεία -Πολιτιστικές, κοινωνικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις για τις γυναίκες Δεν είναι προσβάσιμες -Δεν διαθέτουν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν ιατρικές υπηρεσίες και φάρμακα -Οι ιατρικές υπηρεσίες είναι πολύ μακριά -Είναι δύσκολο να ταξιδέψουν εκεί που υπάρχουν λόγω κακών υποδομών (κακό οδικό δίκτυο, ακριβά καύσιμα, επικίνδυνες μετακινήσεις) -Διακρίσεις και προκαταλήψεις των γιατρών για τις εφήβους και τις ανύπαντρες μητέρες -Συρράξεις και φυσικές καταστροφές Δε χρησιμοποιούνται -Οι γυναίκες θέλουν να κάνουν παιδιά γιατί σε κάποιους πολιτισμούς αυτό θεωρείται ο μόνος προορισμός τους -Οι γυναίκες δεν παίρνουν μόνες τους αποφάσεις για την οικογένεια και για την ιατρική φροντίδα τους -Οι γυναίκες δεν μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα μόνες τους -Έλλειψη γνώσης σχετικά με τη σύλληψη και τον οικογενειακό προγραμματισμό -Μύθοι και παρανοήσεις σχετικά με τη μητρική υγεία και τον τοκετό σε νοσοκομείο -Οι γυναίκες δεν είναι σε θέση να επιλέξουν αντισυλληπτική προστασία

59 Γίνε μέρος της λύσης(***/ Μαθαίνω) Υπάρχουν ΜΚΟ που στηρίζουν όσους δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και προστατεύουν τα δικαιώματά τους. Έλα σε επαφή με ΜΚΟ που κάνουν αυτό το έργο στη δική σου κοινότητα, ζήτησε να σας μιλήσει κάποιος ειδικός για τη δουλειά που κάνουν. Αν σας εμπνεύσει και εντυπωσιάσει το έργο που κάνουν γιατί να μη γίνεις εθελοντής της οργάνωσης; Γίνε μέρος μιας ομάδας που οι ίδιοι οι νέοι ενημερώνουν τους συνομηλίκους τους σχετικά με αυτά τα θέματα, σε ένα ιατρικό κέντρο ή κέντρο νεότητας ή στο σχολείο. Αν δεν υπάρχει τίποτε από αυτά γιατί να μην το οργανώσεις εσύ; Κάνε μια ομάδα ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τα θέματα υγείας και τα δικαιώματα όλως σε ιατρική περίθαλψη και βρες τον καλύτερο τρόπο για την κοινότητά σου να βοηθήσεις. Ξέρεις ότι Δεν έχουν όλες οι γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες την ίδια πρόσβαση στις υπηρεσίες μητρικής υγείας. Αυτές που έχουν καλύτερη μόρφωση, περισσότερα χρήματα και κατοικούν σε αστικές περιοχές έχουν καλύτερη πρόσβαση. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να έχουν πρόσβαση και οι υπόλοιπες γυναίκες. Δεν έχουν όλοι τη ίδια πρόσβαση σε γιατρούς. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σιέρα Λεόνε είχαν τον ίδιο πληθυσμό θα υπήρχαν 40 φορές περισσότεροι γιατροί και νοσοκόμοι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν μόνο 6 μαιευτήρες και γυναικολόγοι για 2 εκατομμύρια γυναίκες στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε. Χρειάζονται 3,5 εκατομμύρια επιπλέον γιατροί και νοσοκόμοι στις 42 φτωχότερες χώρες του κόσμου για να επιτύχουμε τα MDGs.

60 Δυνατές και συνειδητοποιημένες γυναίκες, υγιείς γυναίκες Δραστηριότητες για να μάθετε τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη μητρική υγεία, όπως οι ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων, η σημασία των δικαιωμάτων των κοριτσιών και γυναικών και πώς να υποστηρίξετε τα δικαιώματά τους. Γλυπτική με τα στερεότυπα(*/ Κατανοώ) Τα αγόρια και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται από τα στερεότυπα γιαταδύοφύλα.αυτάταστερεότυπαπεριορίζουντοτιμπορείήδενμπορείνα κάνει ένα αγόρι ή ένα κορίτσι. Χωριστείτε σε ζευγάρια: ο ένας θα είναι ο γλύπτης και ο άλλος ο πηλός. Ο γλύπτης φτιάχνει ένα γλυπτό που συμπληρώνει τη φράση: «ο κόσμος μου λέει πως τα κορίτσια πρέπει να ή πως τα αγόρια πρέπει να». Τα γλυπτά παραμένουν στο σχήμα τους ενώ οι γλύπτες βλέπουν όλα τα έργα και συζητούν γι αυτά. Έπειτα αλλάζουν ρόλους και ο νέος γλύπτης φτιάχνει ένα έργο που συμπληρώνει τη φράση: «Εγώ λέω σε όλο τον κόσμο πως τα κορίτσια μπορούν ή πως τα αγόρια μπορούν.» Συζητήστε πως τα στερεότυπα εμποδίζουν τα κορίτσια και τα αγόρια από το να πετύχουν τους στόχους τους και να γίνουν ο εαυτός τους. Με ποιο τρόπο μπορείς να βοηθήσεις να σπάσουν αυτά τα στερεότυπα; Εξερευνητές των φύλων(***/ Κατανοώ) Το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το φύλο και τι «είναι σωστό» να κάνει το κάθε φύλο, πως να σκέφτεται, πώς να ντύνεται και πώς να ζει, διαφέρει με βάση το πολιτισμό αλλά και την περίοδο της κοινωνίας. Πάρτε συνέντευξη από τρία ή περισσότερα άτομα από διαφορετικές γενιές και χρησιμοποιήστε ερωτήσεις σχετικές με το φύλο. Απαντήστε κι εσείς τις δικές σας ερωτήσεις αλλά και πως θα θέλατε να απαντήσει η επόμενη γενιά. Αν υπάρχει η δυνατότητα ρωτείστε και άτομα από άλλους πολιτισμούς. Μοιραστείτε με την Ομάδα σας όσα μάθατε. Σκεφτείτε: -Πως οι προσδοκίες που σχετίζονται με τα φύλα είναι ίδιες ή διαφέρουν από πολιτισμό σε πολιτισμό και από εποχή σε εποχή. -Πωςοιπροσδοκίες πουσχετίζονταιμε ταφύλαεπηρεάζουντοανταάτομαθα πραγματοποιήσουν τα δικαιώματά τους. -Τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τις προσδοκίες που σχετίζονται με ταφύλακαιμαςεπηρεάζουναρνητικά,εμάς,τηνυγείαήτιςσχέσειςμας.

61 Επενδύοντας στα κορίτσια: το κλειδί για τη μητρική υγεία Οι ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων επηρεάζουν αρνητικά τις ζωές των κοριτσιών, των γυναικών και των κοινοτήτων τους σε όλο τον κόσμο. Όλο και περισσότερα τα κορίτσια παρουσιάζονται σαν τη κλειδί για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες. Το παρακάτω σχεδιάγραμμα δείχνει πως η επένδυση στην ισότητα των δύο φύλων και στα δικαιώματα των κοριτσιών είναι το σημαντικότερο βήμα για την επίτευξη των MDG4 και MDG5. Όλοι ωφελούνται -Η οικογένειά της βγαίνει από τη φτώχεια της -Έχει υγιή εγκυμοσύνη και ασφαλή τοκετό -Τα παιδιά της είναι πιο υγιή και έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν -Επενδύει στα παιδιά της και ο κύκλος συνεχίζεται Μεγαλώνει και γίνεται μια δυνατή, συνειδητοποιημένη γυναίκα -Έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να βρει δουλειά και να έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα -Παντρεύεται αργότερα, όταν είναι ενήλικας -Παίρνει μέρος στις αποφάσεις που αφορούν την οικογένεια -Καθυστερεί την πρώτη εγκυμοσύνη, κάνει λιγότερα παιδιά και τα παιδιά της έχουν καλή διαφορά ηλικίας -Μπορεί να βρει τις πληροφορίες και τις υπηρεσίες που χρειάζεται για να φροντίζει τη δική της υγεία και της οικογένειάς της Τα δικαιώματά της σαν κορίτσι είναι πραγματικότητα -Έχει καλό φαγητό, καθαρό νερό, αξιοπρεπή στέγη και υπηρεσίες υγείας -Πηγαίνει σχολείο -Συμμετέχει σε δραστηριότητες της κοινότητάς της όπως ο οδηγισμός -Είναι προστατευμένη από την κακοποίηση, τη βία και τις διακρίσεις -Δεν παντρεύεται πριν τα 18 Τα δικαιώματά της δεν εκπληρώνονται ή καταπατούνται Μεγαλώνει και γίνεται μια αδύναμη γυναίκα Μεγαλώνει και γίνεται μια δυνατή και συνειδητοποιημένη γυναίκα Τα δικαιώματά της είναι πραγματικότητα Κανείς δεν ωφελείται - Τα δικαιώματά της σαν κορίτσι δεν εκπληρώνονται ή καταπατούνται -Δεν καλύπτονται οι βασικές της ανάγκες -Δεν πηγαίνει σχολείο -Δεν της επιτρέπεται να παίζει ή να παίρνει μέρος σε δραστηριότητες που θα της δώσουν ικανότητες και θα χτίσουν την αυτοπεποίθησή της -Υπόκειται σε κακοποίηση και βία -Πιέζεται ή αναγκάζεται να παντρευτεί πριν τα 18 Μεγαλώνει και γίνεται μια αδύναμη γυναίκα -Δεν έχει γνώμη στις αποφάσεις της οικογένειας, ούτε σ αυτές που αφορούν στην υγειά της -Κάνει το πρώτο παιδί στην εφηβεία της και συχνές γέννες μετά -Κινδυνεύει να μολυνθεί με τον ιό HIV ή άλλα αφροδίσια νοσήματα -Υπόκειται σε οικογενειακή βία -Δεν έχει πρόσβαση στις πληροφορίες και τις υπηρεσίες που χρειάζεται για να φροντίζει τη δική της υγεία και της οικογένειάς της -Έχει λίγες ευκαιρίες για να βγάζει ένα αξιοπρεπές εισόδημα Κανείς δεν ωφελείται -Η οικογένειά της παραμένει στη φτώχεια -Έχει περισσότερες πιθανότητες να έχει επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού -Εκείνη και τα παιδιά της έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν -Ο κύκλος των ανεκπλήρωτων και καταπατημένων δικαιωμάτων συνεχίζεται

62 Δυναμικές γυναίκες(*/ Μαθαίνω) Ένα από τα σημαντικά πράγματα που κάνει ο Οδηγισμός είναι ότι αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση των παιδιών και των νέων μέσα από δραστηριότητες που προκαλούν τα όριά τους. Η αυτοπεποίθηση βοηθάει στο να διεκδικείς τα δικαιώματά σου. Οργανώστε μια βραδιά με παιχνίδια εμπιστοσύνης και ανάπτυξης αυτοπεποίθησης και προσκαλέστε φίλους. Στο τέλος κάντε μια παρουσίαση για το πώς ο Οδηγισμός βοηθάει τους νέους και ιδιαίτερα τα κορίτσια να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Μη ξεχάσετε να αναφερθείτε και στην Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης και στον MDG5. Αναλογιστείτε αν όσα βοηθούν την αυτοπεποίθηση των κοριτσιών ισχύουν για τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Έχουν όλα τα κορίτσια, σε όλες τις χώρες πρόσβαση σε αυτά; Σκεφτείτε τι πρέπει να γίνει ώστε να διασφαλίσουμε πως όλα τα κορίτσια θα έχουν πρόσβαση. Δραστηριότητα από το Παγκόσμιο Οδηγικό Κέντρο Sangam «Γυναίκες ηγέτες»(*/ Κατανοώ) Κάθε μέλος της Ομάδας ζωγραφίζει μία γυναίκα σε ηγετική θέση που του δίνει έμπνευση. Συζητήστε γιατί εμπνέεται από αυτή τη γυναίκα, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της. Μοιραστείτε εικόνες, ιστορίες και βίντεο από γυναίκες σε ηγετικές θέσεις είτε στην κυβέρνηση, είτε στις επιστήμες, είτε στον αθλητισμό ή σε κοινωνικά κινήματα. Σκεφτείτε τι κάνει σημαντικές αυτές τις γυναίκες και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όσα μάθαμε στη δική μας ζωή. Ξέρεις ότι Το να βάλουμε τέλος σε επιβλαβής πρακτικές μπορεί να σώσει τις ζωές μαμάδων και βρεφών. Η κλειτοριδεκτομή(ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων) αυξάνει τις πιθανότητες για επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού όπως παρατεταμένος τοκετός, αιμορραγίες, καισαρική, προγεννητικός θάνατος. Περίπου 100 με 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομήκαι άλλα περίπου 3 εκατομμύρια προστίθενται κάθε χρόνο

63 Σχεδιάζοντας τον κόσμο που θέλουμε για τα κορίτσια (*/Κατανοώ) Η πρώτη φορά που γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα για τα κορίτσια ήταν στις 11 Οκτωβρίου Αυτή η μέρα είναι πλέον αφιερωμένη στα κορίτσια και σε όσα μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή τους. Φανταστείτε πως κρατάτε ένα κομμάτι πηλό, πλάστε με αυτό ένα δώρο που θα δίνατε στα κορίτσια όλους του κόσμου. Κάθε μέλος της Ομάδας πλάθει και τοποθετεί το δώρο του στο κέντρο του κύκλου. Αναλογιστείτε με ποιο τρόπο συνδέονται αυτά τα δώρα με τα δικαιώματα των κοριτσιών. Αν θέλετε να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα για τα κορίτσια, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της WAGGGS και δείτε το πρόγραμμα για αυτή τη μέρα (theworldwewantforgirls.tumbir.com) και προσθέστε τη δική σας ιδέαστοόραμαγιατονιδανικόκόσμοπουθέλουμεγιατακορίτσια. Αυτό δεν είναι δίκαιο(*/ Κατανοώ) Τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν πως όλοι οι άνθρωποι έχουν την ίδια αξία και αξιοπρέπεια και πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να αναπτυχθούν και να προοδεύσουν. Αλλά στην πράξη δεν έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα. Αυτό το παιχνίδι δίνει την ευκαιρία να δούμε τι συμβαίνει όταν μία ομάδα δεν έχει πρόσβαση στα δικαιώματά της. Χρειάζεστε ένα μεγάλο ανοιχτό χώρο και περίπου δέκα πλαστικά μπαλάκια. Χωριστείτε σε δύο ομάδες και κάθε ομάδα παίρνει τα μισά μπαλάκια. Στόχος είναι να πετύχετε με το μπαλάκι τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας, Όποιος χτυπηθεί φεύγει από το παιχνίδι. Αν πιάσει το μπαλάκι παραμένει. Αφού παίξετεέναγύρο, πείτεστηνμίαομάδαπωςπλέονοι παίκτεςδενμπορούν να χρησιμοποιούν το «καλό» τους χέρι αλλά μόνο το αντίθετο (αριστερό για τους δεξιόχειρες, δεξί για τους αριστερόχειρες). Αναλογιστείτε πως το να φέρεσαι διαφορετικά στους ανθρώπους επηρεάζει τη δυνατότητά τους να αποδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ξέρεις ότι Η επένδυση στην εκπαίδευση ενός κοριτσιού επηρεάζει θετικά όχι μόνο τη δική της ζωή αλλά και των παιδιών που θα κάνει το μέλλον. Η παιδική θνησιμότητα μειώνεται κατά 10% για κάθε χρόνο που ένα κορίτσι παραμένει στο σχολείο.

64 Παγκόσµια Ηµέρα Σκέψης 2013 πακέτο δραστηριοτήτων Τα δικαιώματα έχουν σημασία στη μητρική υγεία Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η βάση της μητρικής υγείας. Η εκπαίδευση, το εισόδημα, η πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες σχετικές με την υγεία και η ικανότητα να παίρνεις αποφάσεις για την ίδια σου τη ζωή είναι παραδείγματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επηρεάζουν τη μητρική υγεία. Οι γυναίκες και τα απιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν και να πεθάνουν όταν παραβιάζονται τα δικαιώματά τους. Δύο σημαντικά εργαλεία για την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών είναι η Σύμβαση του ΟΗΕ για την Εξάλειψη κάθε μορφής Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) και η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC). Η πρώτη αφορά στα δικαιώματα των γυναικών σε όλες τις ηλικίες ενώ η δεύτερη στα δικαιώματα των αγοριών και κοριτσιών κάτω των 18. H Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αναγνωρίζει πως οι ζωές των παιδιών είναι στενά συνυφασμένες με αυτές των γονιών τους, και ιδιαίτερα με των μητέρων τους. Υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να παρέχουν υπηρεσίες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό και δίνει έμφαση στις κοινές και των δύο γονιών στο μεγάλωμα των παιδιών τους. Η επένδυση σήμερα στα δικαιώματα των κοριτσιών (που υπόκεινται πολλές διακρίσεις) θα ωφελήσει αύριο τις γυναίκες και τα παιδιά. Μάθε πως τα δικαιώματα των παιδιών και των γυναικών επηρεάζουν την παιδική υγεία και βιωσιμότητα στο Πακέτο δραστηριοτήτων για τον MDG4. Ξέρεις ότι Αν και ο γάμος ανηλίκων και με εξαναγκασμό είναι ενάντια στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, περισσότερες από μία στις τρεις γυναίκες 20 έως 24 χρονών στις αναπτυσσόμενες χώρες παντρεύτηκαν πριν να κλείσουν τα 18; Οι έφηβες είναι πολύ πιθανό να μείνουν έγκυες αν παντρευτούν και να κάνουν συχνές γέννες.

65 Το Παγκόσμιο Οδηγικό Κέντρο Sangam υποστηρίζει τη μητρική υγεία και το δικαίωμα στη στέγη Το Sangam συνεργάζεται με τη Maher, μία Ινδική Οργάνωση που παρέχει στέγη σε γυναίκες και παιδιά σε ανάγκη. Maher σημαίνει «σπίτι της μητέρας» και πιστεύουν πως πάντα υπάρχει χώρος για όλους ανεξαρτήτως κάστας, φυλής ή θρησκείας. Μέσω του Προγράμματος «Ανακάλυψε τις δυνατότητές σου» του Sangam, Οδηγοί από όλο τον κόσμο έχουν στηρίξει τη Maher στο έργο της. Έχουν βάψει δωμάτια και ζωγραφίσει τοίχους, έχουν κάνει επιδιορθώσεις στο κτίριο, έχουν παίξει παιχνίδια, τραγουδήσει και οργανώσει δραστηριότητες για τα παιδιά και τις μητέρες που χωρίς τη Maher δεν θα είχαν σπίτι. Οι Οδηγοί μέσω αυτού του προγράμματος μαθαίνουν για την κοινοτική ανάπτυξη, για τους Στόχους Ανάπτυξης για τη Χιλιετία και ανακαλύπτουν πως μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Ένα κορίτσι που συμμετείχε στη δουλειά με τη Maher είπε: «νιώθω πως έχουν φύγει από πάνω μου όλες οι προκαταλήψεις που είχα, αν να ήταν γυαλιά ηλίου και έχω αρχίσει να καταλαβαίνω τη διαφορά που μπορώ να κάνω εγώ στον κόσμο». Για να μάθετε περισσότερα για αυτό το πρόγραμμα, ημερομηνίες, κόστος, υποτροφίες και έξοδα ταξιδιού, επισκεφτείτε τη σελίδα Συνδέοντας τα δικαιώματα με την υγεία(***/ Κατανοώ) Τα κορίτσια και οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα αν είναι υγιείς όταν σέβονται τα δικαιώματά τους. Μοιράστε κάρτες στην Ομάδα. Κάθε κάρτα έχει ένα παράγοντα που επηρεάζει τη μητρική υγεία. Μάθε περισσότερα για τον παράγοντα της κάρτας σου. Ψάξε στη Σύμβαση του ΟΗΕ για την Εξάλειψη κάθε μορφής Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) και στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) για να βρείτε άρθρα που συνδέονται με τον παράγοντα στην κάρτα σου. Βρες ένα δημιουργικό τρόπο να μοιραστείς όσα έμαθες με την υπόλοιπη Ομάδα. Σκέψου όσα έμαθες για τα δικαιώματα και τον MDG5. Διερεύνησε αν υπάρχουν δικαιώματα στα οποία οι γυναίκες και τα παιδιά στην κοινότητα σου δεν έχουν πρόσβαση, γιατί και τι πρέπει να αλλάξει; Ψάξε για αυτά τα έγγραφα στο διαδίκτυο: CEDAW: Convention f All Forms of Discrimination Against Women (σε συντομία για εφήβους, στα αγγλικά) UN Convention on the Rights of the Child (σε γλώσσα φιλική για τα παιδιά, στα αγγλικά).

66 Ανθρώπινα Δικαιώματα: βήματα για να πετύχουμε τον MDG5 Ο MDG5 θα επιτευχθεί μόνο όταν όλοι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ελεύθερες επιλογές για τις ζωές τους, τις σχέσεις και τον οικογενειακό προγραμματισμό. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σημαντικό εργαλείο στη διασφάλιση πως όχι μόνο θα μπορούν όλοι να κάνουν αυτές τις επιλογές αλλά πως οι επιλογές τους θα χαίρουν σεβασμού. Η βάση αυτών των δικαιωμάτων μπορεί να βρεθεί σε πολλά διεθνή έγγραφα μεταξύ των οποίων και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για την Εξάλειψη κάθε μορφής Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) και στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού(CRC). Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα: -Στην εκπαίδευση και σωστή πληροφόρηση ώστε να διασφαλίσουν υγεία και ευεξία των οικογενειών τους, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών και συμβουλών για τον οικογενειακό προγραμματισμό. CEDAW, άρθρο 10, παρ. CRC29,άρθρο24 -Στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών με τον οικογενειακό προγραμματισμό. CEDAW, άρθρο 12(1 και2) -Να επιλέγουν το/τη σύζυγό τους και να παντρεύονται μόνο με την ελεύθερη και πλήρη συγκατάθεσή τους. CEDAW, άρθρο 16(β) -Να αποφασίσουν πότε, πόσα και με ποιον θα κάνουν παιδιά και να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και την εκπαίδευση που θα τους επιτρέψει να εξασκήσουν αυτό το δικαίωμα. CEDAW, άρθρο 16(ε) -Να είναι απαλλαγμένοι από τη βία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και του γεννητικού ακρωτηριασμού. CEDAW, γενικές συστάσεις 12, 19 και 14 αντίστοιχα -Να προστατεύονται από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, αφροδίσια νοσήματακαιhiv.cedaw,άρθρο10και12 Άλλα ανθρώπινα δικαιώματα που αφορούν στις βασικές ελευθερίες, προστατεύονται από τη Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (ICESCR) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR). Αυτά περιλαμβάνουν το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Για παράδειγμα, όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα: -Σε ένα επίπεδο ζωής κατάλληλο για την υγεία και την ευεξία τους [ ] συμπεριλαμβανομένης [ ] της ιατρικής περίθαλψης. Η μητρότητα και τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και αρωγή. -Στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο φυσικής και πνευματικής υγείας.

67 Τέχνη για την αλλαγή(**/ Μαθαίνω) Χρησιμοποιήστε το καλλιτεχνικό σας ταλέντο! Φτιάξτε μία αφίσα, μία μπλούζα, ένα θεατρικό, ένα βίντεο ή μία τοιχογραφία με στόχο να βοηθήσετε τους νέους να καταλάβουν τα δικαιώματά τους. Δείξτε το στους φίλους σας! Οι μητέρες, τα νεογέννητα και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν την ευεξία μια κοινωνίας και τις δυνατότητές της για το μέλλον. ΟΙ ιατρικές τους ανάγκες δεν μπορεί να παραμένουν ακάλυπτες χωρίς να βλάπτεται η κοινωνία στο σύνολό της». LeeJong-wook, Πρώην Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) Λόγος ενός λεπτού(***/ Μαθαίνω) Προετοίμασε και παρουσίασε ένα μήνυμα συνηγορίας σχετικό με τη βελτίωση της μητρικής υγείας. Έχεις μόνο ένα λεπτό για να μεταδώσεις το μήνυμά σου! Όταν είσαι έτοιμος παρουσίασέ το σε όλη την ομάδα. Μετά σκέψου ένα σλόγκαν που περιέχει σε μία φράση όλο το μήνυμα συνηγορίας που παρουσίασες. Ξέρεις ότι Και το CEDAW και το CRC αφορούν δικαιώματα του δημόσιου και τους ιδιωτικού χώρου; Αναγνωρίζουν πως οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέμβουν όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών στις σχέσεις τους στο σπίτι, το σχολείο και την κοινότητα.

68 Ηυγείαμουεξαρτάταιαπόμένα Δραστηριότητες για να μάθετε πώς να φροντίζετε την υγεία σας και να στηρίξετε άλλους νέους της κοινότητάς σας να φροντίζουν την υγεία τους. Οι στόχοι του επικεντρώνονται στη μείωση της μητρικής θνησιμότητας και στη διασφάλιση πως κάθε γυναίκα έχει πρόσβαση στις πληροφορίες και τις υπηρεσίες που χρειάζεται για να φροντίζει την υγεία της. Η μητρική υγεία περιλαμβάνει την υγεία των γυναικών πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της περιόδου μετά τον τοκετό. Αυτά που είναι σημαντικά για τη μητρική υγεία και ευεξία -όπως η ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, τη γνώση και την άσκηση των δικαιωμάτων, η καλή διατροφή και η καλή γενική φυσική και πνευματική υγεία- είναι το ίδιο σημαντικά για όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες ανεξάρτητα από το αν θα αποφασίσουν να γίνουν μητέρες. Άγχος: δαμάζοντας το τέρας(*/ Μαθαίνω) Τα συναισθήματά μας επηρεάζουν το σώμα μας. Το άγχος μπορεί να είναι θετικό, να μας δίνει κίνητρο και ενέργεια να κάνουμε πράγματα. Αλλά μπορεί και να είναι αρνητικό, επηρεάζοντας το σώμα και τα συναισθήματά μας. Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος τα συναισθήματά της επηρεάζουν και το έμβρυο. Φτιάξτε ένα«τέρας» για ναδείξετε το άγχος, πως νιώθετε όταν έχετε άγχος. άγχους. Προσθέστε εικόνες ή λέξεις από πράγματα που τροφοδοτούν το άγχος των εφήβων, για παράδειγμα τα διαγωνίσματα στο σχολείο ή μια διαφωνία με ένα μέλος της οικογένειας. Μπορείτε να σκεφτείτε υγιείς τρόπους να αντιμετωπίσετε το άγχος; Ζωγραφίστε ένα κλουβί γύρω από το τέρας και γράψτε όσα σκέφτεστε για τη διαχείριση του άγχους. Μοιραστείτε τις ιδέες σαςμετηνομάδακαισκεφτείτεόσαμάθατεγιατηδιαχείρισητου. Ξέρεις ότι Οι μητέρες που δεν τρώνε όσο και ότι πρέπει έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μωρά με βάρος κάτω από το κανονικό; Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να πεθάνει το νεογέννητο. Οι διατροφικές ελλείψεις επηρεάζουν και την ανάπτυξη του παιδιού και την ικανότητά του να αντιμετωπίσει ιούς και μολύνσεις.

69 Η μητρική υγεία ξεκινάει από τη γενική υγεία Μια υγιής εγκυμοσύνη ξεκινάει πολύ πριν μία γυναίκα μείνει έγκυος. Οι γυναίκες είναι πιθανότερο να έχουν υγιή εγκυμοσύνη όταν έχουν καλή φυσική και πνευματική υγεία. Αλλά η φυσική και πνευματική υγεία δεν είναι σημαντική μόνο για τη μητρική υγεία. Η υγεία σου είναι σημαντικό προσόν για την καθημερινή σου ζωή σήμερα και στο μέλλον, ασχέτως από την απόφασή σου να γίνεις μητέρα. Η πνευματική υγεία αφορά τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά και τις σχέσεις. Έχει επίσης να κάνει με το πόσο εκτιμούμε τον εαυτό μας, τη ζωή μας και τους ανθρώπους στη ζωή μας. Όταν έχουμε θετική πνευματική υγεία, μπορούμε να χαρούμε τη ζωή μας, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να πάρουμε αποφάσεις. Είναι πιο δύσκολο να πάρουμε υγιείς αποφάσεις όταν έχουμε άγχος ή προβλήματα πνευματικής υγείας (όπως η έντονη θλίψη ή η συνεχής αγωνία). Η πνευματική υγεία μπορεί επίσης να επηρεάσει το σώμα μας, προκαλώντας πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη και επίσης να επηρεάσει τη γονιμότητά μας. Το τι τρώμε και πόσο ασκούμαστε επηρεάζει πολύ τη σωματική μας υγεία. Όταν τα παιδιά τρώνε πολύ λίγο, το σώμα τους δεν έχει αρκετά θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί όπως πρέπει. Η παχυσαρκία επίσης έχει κακές συνέπειες. Το πολύ φαγητό, το λίγο φαγητό ή το κακό φαγητό αυξάνει τις πιθανότητες για κακή υγεία. Η σωστή διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια τα εγκυμοσύνης γιατί ότι τρώει η έγκυος επηρεάζει και την ανάπτυξη του εμβρύου. Το σώμα της γυναίκας υπόκειται πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Η συχνή φυσική άσκηση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη βοηθάει τη γυναίκα να διατηρήσει καλή σωματική υγεία.

70 Γεύμα με προϋπολογισμό (**/ Μαθαίνω) Ότι τρώμε επηρεάζει την υγεία μας, τώρα και στο μέλλον. Μάθετε περισσότερα για την υγιεινή διατροφή,-όπως ομάδες τροφίμων και πως το σώμα σου χρησιμοποιεί διαφορετικές τροφές- και τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε πολύ λίγο φαγητό ή πολύ φαγητό. Τι είναι ιδιαίτερο για τη διατροφή των εγκύων; Χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο, άλλες πηγές, ειδικούς (π.χ. διαιτολόγο), μάθετε περισσότερα σχετικά και φτιάξτε ένα γευστικό, ισορροπημένο και οικονομικό γεύμα χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα. Το κρέας μπορεί να είναι ακριβό, μπορείτε να βρείτε διαφορετικές πηγές πρωτεΐνης για το γεύμα σας; Ετοιμάστε το γεύμα για όλη την Ομάδα, συμφωνείστε σε ένα ποσό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αν είναι μεγαλύτερη η πρόκληση. Για τους Αρχηγούς Οι διαφωνίες, οι συγκρούσεις, ο θυμός και η ζήλεια είναι ανθρώπινα και μέρος των σχέσεων. Αυτό που μετράει είναι πώς οι άνθρωποι διαχειρίζονται τις εμπειρίες και εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Ενθαρρύνεται την Ομάδα να σκεφτεί ποιες είναι οι υγιείς εκφράσεις αυτών των συναισθημάτων και ποιες όχι! Οι άνθρωποι της ζωής μου(*/ Μαθαίνω) Όλοι έχουμε σχέσεις με διάφορους ανθρώπους, γονείς/κηδεμόνες, αδέρφια, φίλους, δασκάλους, γείτονες και άλλους! Ζωγραφίστε ένα κύκλο στη μέση ενός μεγάλου χαρτιού. Αυτός ο κύκλος είστε εσείς. Σκεφτείτε τους ανθρώπους της ζωής σας και ζωγραφίστε μικρότερους κύκλους γύρω του, βάζοντας πιο κοντά τους κύκλους των ανθρώπων που νιώθετε πιο σημαντικούς για εσάς. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που τους κάνει ιδιαίτερους για εσάς; «Δεν υπάρχει κανένας λόγος που να δικαιολογεί το γεγονός ότι στον 21ο αιώνα, χιλιάδες παιδιά και γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της γέννας ή στα πρώτα χρόνια της ζωής τους» Aileen Carroll, πρώην Υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας του Καναδά

71 Δέντρο σχέσεων (**/ Μαθαίνω) Οι σχέσεις μας κάνουν χαρούμενους και είναι αυτοί που μας στηρίζουν στις δύσκολες στιγμές μας. Αλλά μπορούν και να μας πληγώσουν. Κάντε ένα «δέντρο σχέσεων» και χρησιμοποιήστε τα φύλλα για να δείξετε τα θετικά αποτελέσματα των σχέσεων όπως το νιώθεις πως σε αγαπούν, το να έχεις κάποιος να μοιραστείς τα προβλήματά σου. Χρησιμοποιήστε τις ρίζες για να δείξετε με ποιο τρόπο αυτά τα αποτελέσματα επιτυγχάνονται, για παράδειγμα με το να είσαι σταθερός και άξιος εμπιστοσύνης. Προσθέστε σπόρους γύρω από το δέντρο για όσα δυσκολεύουν τις σχέσεις να αναπτυχθούν καλά και σωστά, για παράδειγμα το να μιλάς άσχημα σε κάποιον. Θυμηθείτε να μην μιλάτε για συγκεκριμένους ανθρώπους και πράγματα που συνέβησαν. Σκεφτείτε πως μπορείτε να καλλιεργήσετε υγιείς σχέσεις με φίλους και συγγενείς. Τι μπορείτε να κάνετε όταν έχετε διαφωνία με κάποιον ή κάνουν κάτι που σας πληγώνει; Τι ρόλο παίζουν σ αυτό τα χαρακτηριστικά που βάλατε στο δέντρο ως σημαντικά για τις σχέσεις (σχέσειςόπωςμετοφίλοσας,τοσύζυγοήκάποιονπουτώραγνωρίσατε;) Πως αυτάπου είναι σταφύλλακαι τις ρίζες βοηθούν τους ανθρώπους να σέβονται τα δικαιώματα των φίλων τους; Πάρε έκφραση (*/ Μαθαίνω) Τα συναισθήματα είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Πολλά από όσα ξέρουμε για τους άλλους ανθρώπους δεν είναι από όσα λένε αλλά από όσα διαβάζουμε στο πρόσωπό τους, στην έκφραση τους, στη στάση του σώματός τους. Μπείτε σε κύκλο, ένας είναι στη μέση και μοιράζετε ένα περιστατικό που συνέβη ανάμεσα σε φίλους, οικογένεια ή στο σχολείο. Οι υπόλοιποι χρησιμοποιούν το πρόσωπο και το σώμα τους για να δείξουν πως θα ένιωθαν. Αυτός που είναι στο κέντρο προσπαθεί να μαντέψει τα συναισθήματα κάποιου από τον κύκλο και αν το πετύχει αυτός παίρνει τη θέση του στο κέντρο. Αναλογιστείτε πόσο σημαντικό είναι στις σχέσεις η ικανότητα να αναγνωρίζετε τα συναισθήματα των άλλων. Τι θα συνέβαινε αν δεν έχετε συνείδηση των δικών σας συναισθημάτων; Ή αν δεν μπορούσατε να μαντέψετε τα συναισθήματα των φίλων σας;

72 Μοναδικός εγώ, μοναδικός εσύ(*/ Μαθαίνω) Το εκπληκτικό με τους ανθρώπους είναι πως ενώ έχουμε πολλά κοινά μεταξύ μας, ο καθένας μας είναι μοναδικός. Καθίστε σε κύκλο. Σκεφτείτε ένα πράγμα που σας αρέσει για κάθε ένα από τα μέλη της ομάδας. Διαδοχικά κάθε μέλος κάθεται στο κέντρο του κύκλου και οι υπόλοιποι μοιράζονται αυτό που τους αρέσει περισσότερο από αυτό το άτομο. Αναλογιστείτε γιατί είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε και να εκτιμάτε τα θετικά των άλλων. Πως νιώθετε όταν οι άλλοι σας λένε τι εκτιμάνε από το χαρακτήρα σας; Πως μπορείτε να θυμίζετε στον εαυτό σας καθημερινά τα θετικά σας χαρακτηριστικά; Πως μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής σας γνωρίζουν πως τους εκτιμάτε; Φέρνοντας την αλλαγή μέσω της αυτοεκτίμησης και της εμπιστοσύνης Ο Οδηγισμός έχει μακρά ιστορία στη στήριξη των νέων ώστε να αναπτύξουν θετική αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη. Αυτό βοηθά τους νέους να έχουν αντοχές και αυξάνει την ικανότητά τους να πάρουν θετικές επιλογές και να πραγματοποιήσουν αυτές τις επιλογές. Οι δεξιότητες που αποκτούν στο Οδηγισμό θα τους βοηθήσει να γίνουν καλύτεροι σε όλους τουςτομείς(όπωςκαιστοναείναιόσοπιουγιείςγίνεται). Η αυτοεκτίμηση έχει να κάνει με το πόσο εκτιμούμε τον εαυτό μας, πόσο περήφανοι νιώθουμε και πόσο άξιοι αισθανόμαστε. Η αυτοεκτίμηση είναι σημαντική γιατί το πόσο καλά νιώθουμε με τον εαυτό μας επηρεάζει το πώς ενεργούμε. Κάποιος που έχει αυτοεκτίμηση είναι πιο εύκολο να συνυπάρχει με άλλους ανθρώπους και να χαίρεται τη ζωή. Επίσης είναι πιο πιθανό να κάνει υγιείς επιλογές όταν νιώθει καλά με τον εαυτό του, ξέρει τι είναι σημαντικό για τον ίδιο και έχει ο θάρρος να υποστηρίξει τη γνώμη του. Αντίστοιχα επιλέγει σωστά σε ότι αναφορά στις υγιείς σχέσεις. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να χτίσουν υγιείς σχέσεις βασισμένες σε αμοιβαίο σεβασμό όταν έχουν αυτοπεποίθηση και θετική εικόνα για τον εαυτό τους. Οι γυναίκες με αυτοεκτίμηση αντιστέκονται στις διακρίσεις με βάση το φύλο και στηρίζουν τα δικαιώματά τους σχετικά με τη μητρότητα, την υγεία και την ευεξία.

73 Μπορείς να πεις αυτό που θέλεις;(*/ Μαθαίνω) Δεν είναι εύκολο να πείτε στους φίλους σας αυτό που θέλετε, ειδικά όταν δεν θέλετε τα ίδια πράγματα. Αυτή η δραστηριότητα σάς δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στη διαπραγμάτευση. Κάντε ζευγάρια και καθίστε ο ένας απέναντι στον άλλο. Ό ένας είναι ο Α και ο άλλος ο Β. Φανταστείτε πως ο Α και ο Β είναι καλύτεροι φίλοι μεταξύ τους. Τώρα φανταστείτεπωςήρθεένανέομέλοςστηνομάδασας.οαπιστεύειπωςτο νέο άτομο είναι εκπληκτικό και θέλει ο Β να το καλέσει στο πάρτι που κάνει. Πρώτα κάντε μια σχετική συζήτηση με δεδομένο πως ο Β δεν θέλει νατοκαλέσειστοπάρτιτου(ανησυχείμήπωςχάσειτονκαλύτεροφίλοτης) και οι δύο προσπαθούν να περάσει το δικό τους. Επαναλάβετε το ίδιο, αυτή τη φορά προσπαθώντας ενώ υποστηρίζετε την άποψή σας να σέβεστετονάλλοκαιτηγνώμητου. Προχωρήστε τη δραστηριότητα ένα βήμα παραπέρα. Ο Α προσπαθεί να πείσει τον Β να κάνει κάτι που μπορεί να τον μπλέξει (μπορείτε να σκεφτείτε τι μπορεί να είναι αυτό). Πρώτα κάντε τη συζήτηση προσπαθώντας ο ένας να πείσει τον άλλο.. Επαναλάβετε το ίδιο, αυτή τη φορά προσπαθώντας ενώ υποστηρίζετε την άποψή σας να σέβεστε τον άλλοκαιτηγνώμητου. Μπορείτε να συνεχίσετε τη δραστηριότητα και αυτή τη φορά να φανταστείτεπωςοαμετοβέχουνσχέση.οαπιστεύειπωςήρθεηώρανα ολοκληρώσουν τη σχέση τους ένα ο Β δεν νιώθει έτοιμος γι αυτό παρότι αγαπάει τον Α και φοβάται μην τον χάσει. Πρώτα κάντε τη συζήτηση προσπαθώντας ο ένας να πείσει τον άλλο.. Επαναλάβετε το ίδιο, αυτή τη φορά προσπαθώντας ενώ υποστηρίζετε την άποψή σας να σέβεστε τον άλλοκαιτηγνώμητου.πρώτακάντετησυζήτησηπροσπαθώνταςοέναςνα πείσει τον άλλο.. Επαναλάβετε το ίδιο, αυτή τη φορά προσπαθώντας ενώ υποστηρίζετετηνάποψήσαςνασέβεστετονάλλοκαιτηγνώμητου. Αναλογιστείτε τι σημαίνει να διαπραγματεύεσαι με τον καλύτερο σου φίλο διαφορετικά πράγματα. Ξέρεις πάντοτε τι θέλεις και γιατί; Τι κάνει δύσκολο το να μοιράζεσαι με τους άλλους αυτό που θέλεις; Με ποιο τρόπο μπορούμε να λέμε αυτό που θέλουμε σεβόμενοι και τους άλλους; Τι μπορείς να κάνεις όταν ένας φίλος δεν σε ακούει ή σε πιέζει να κάνει κάτι που δεν θέλεις να κάνεις;

74 Μια εκπομπή για τα δύσκολα(*/ Κατανοώ) Οι ερωτικές σχέσεις δεν είναι πάντα ούτε εύκολες, ούτε απλές. Υπάρχουν διαφωνίες, δύσκολες αποφάσεις και συγκρουόμενα συναισθήματα. Ανακαλύψτε πως μπορείτε να διαπραγματεύεστε στα δύσκολα διοργανώνοντας ένα role-play εκπομπής συνεντεύξεων. Φτιάξτε το σκηνικό της εκπομπής και βάλτε στο κέντρο δύο καρέκλες, Κάθε φορά μέλη της ομάδας θα παίζουν τους ρόλους κάθε ιστορίας. Ο Αρχηγός είναι ο παρουσιαστής της εκπομπής. Μπορείτε να «παγώνετε» τη συζήτηση κατά διαστήματα και να ρωτάτε για τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τα κίνητρα τους χαρακτήρα. Ο αρχηγός μπορεί να ζητήσει και από το κοινό (δηλαδή την υπόλοιπη Ομάδα) να κάνουν ερωτήσεις και να μοιραστούν σκέψεις σχετικά με τους χαρακτήρες που βλέπουν. Διαλέξτε από τις ιστορίες στο Παράρτημα ή δημιουργήστε τις δικές σας. Σκεφτείτε όσα μάθατε για το πώς να διαπραγματεύεστε στις δύσκολες καταστάσεις των σχέσεων. Για ποιους λόγους οι άνθρωποι συμφωνούν σε πράγματα που δεν τους αρέσουν όταν είναι σε μία σχέση; Πως συμβάλουν σ αυτές τις καταστάσεις οι προσδοκίες της κοινωνίας και του περίγυρου και πόσο εύκολα μπορούν να λυθούν; Στόχοι σήμερα, στόχοι αύριο(*/ Μαθαίνω) Το να γνωρίζεις τι είναι σημαντικό για σένα μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις αποφάσεις και να αντισταθείς στις πιέσεις. Ζωγράφισε ή κάνε ένα κολάζ με τους στόχους σου. Στη μία πλευρά βάλε τους στόχους που έχεις τώρα: για παράδειγμα να πάρεις καλούς βαθμούς ή να μάθεις κάτι καινούριο. Και στην άλλη τους μελλοντικούς σου στόχους: για παράδειγμα ποια δουλειά θέλεις να κάνεις ή το να δημιουργήσεις οικογένεια. Μοιράσου τις σκέψεις σου με την υπόλοιπη ομάδα. Συζητήστε πως οι ερωτικές σχέσεις της ζωής σου μπορούν να επηρεάσουν αυτούς τους στόχους. Αναλογιστείτε πως το να γνωρίζει ένας νέος άνθρωπος τους στόχους του μπορεί να τον βοηθήσει να πάρει σωστές αποφάσεις για τις σχέσεις του.

75 Καταιγισμός ερωτήσεων(**/ Μαθαίνω) Έχετε ερωτήσεις σχετικές με την υγεία, τη μητρική υγεία, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ή οτιδήποτε άλλο σχετικό με τον MDG5; Γράψτε τιςερωτήσειςσας χωρίςτο όνομάσαςσεέναχαρτί, ανακατέψτεταχαρτιά και διαβάστε τις ερωτήσεις. Κάντε ένα πρόγραμμα για να βρείτε τεκμηριωμένες απαντήσεις σ αυτά τα ερωτήματα χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο ή βιβλιογραφία ή ειδικούς. Σκεφτείτε όσα μάθατε για είδη ερωτήσεων που έχουν οι νέοι άνθρωποι. Διαδώστε το (**/ Μαθαίνω) Μάθατεπώςναείστεσωστοίφίλοικαιπώςναφροντίζετετοσώμακαιτην υγεία σας. Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε όσα μάθατε για να βοηθήσετε και άλλους στον περίγυρό σας ή στο σχολείο σας να μάθει πώς να παραμένει υγιείς! Μερικοί τρόποι για να το καταφέρετε αυτό είναι να φτιάξετε αφίσες ή φυλλάδια, να γράψετε ένα τραγούδι ή να κάνετε μια ταινία μικρού μήκους. Ένα εργαστήρι που θα φέρει αλλαγή(***/ Μαθαίνω) Οργανώστε ένα εργαστήρι που θα βοηθήσει τους νέους της περιοχής σας να χτίσουν υγιείς σχέσεις, να φροντίζουν την υγεία τους και να καταλάβουν τα δικαιώματά τους και να σέβονται των άλλων. Χρησιμοποιήστε δραστηριότητες από αυτό το πακέτο, από άλλες πηγές που θα βρείτε στο διαδίκτυο ή φτιάξτε τις δικές σας. Κάντε το πιο ενδιαφέρον προσκαλώντας ειδικούς να μιλήσουν, δείχνοντας ταινίες ή παρουσιάσεις. Πως μπορείτε να συμπεριλάβετε και άλλες ομάδες όπως γονείς και φίλους; Ένα blog που θα φέρει αλλαγή(***/ Μαθαίνω) Τοναγράφειςσεέναblogείναιμίαμορφήακτιβισμού.Μεαυτότοντρόπο μπορείτε να απευθυνθείτε σε πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα, ακόμα και αυτούς που βρίσκονται πολύ μακριά! Γράψτε σε ένα blog σχετικά με θέματα μητρικής υγείας στην περιοχή ή στην χώρα σας. Αφού το δημοσιεύσετε ελέγξτε συχνά τα σχόλια και απαντήστε.

76 Συντομογραφίες & Πηγές (Μέρος Β )

77 Συντομογραφίες AIDS Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας CEDAW CRC HIV MDG PMTCT UK UN UNAIDS UNFPA UNICEF Σύμβαση για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού Ανθρώπινος Ιός Ανοσοανεπάρκειας Αναπτυξιακοί στόχοι Χιλιετίας Η πρόληψη της μετάδοσης από μητέρα σε παιδιά Ηνωμένο Βασίλειο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το HIV / AIDS Ταμείο Ηνωμένων Εθνών για την προστασία του Πληθυσμού Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά

78 Συντομογραφίες US ΗΠΑ WAGGGS Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών WHO UNAIDS UNFPA UNICEF Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το HIV / AIDS Ταμείο Ηνωμένων Εθνών για την προστασία του Πληθυσμού Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την:

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: Μάθε για τη σύμβαση. Γνώρισε τα δικαιώματά σου. Το βιβλιαράκι που κρατάς στα χέρια σου περιέχει 54 άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα

Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα Ανθρώπινα δικαιώµατα Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα Περισσότερο από 100 εκατοµµύρια παιδιά, τα περισσότερα κορίτσια, δεν πηγαίνουν καν στο σχολείο. 44 εκατοµµύρια από αυτά ζουν στην Αφρική, 32 εκατοµµύρια

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς ήλθατε! Καλώς ήλθατε στο τρίτο και τελευταίο πακέτο δραστηριοτήτων για τον εορτασµό της Εκατονταετηρίδας! Είναι η τελευταία σας ευκαιρία να συµµ

Καλώς ήλθατε! Καλώς ήλθατε στο τρίτο και τελευταίο πακέτο δραστηριοτήτων για τον εορτασµό της Εκατονταετηρίδας! Είναι η τελευταία σας ευκαιρία να συµµ Ηµέρα Εορτασµού Εκατονταετηρίδας Πακέτο ραστηριοτήτων 10 Απριλίου 2012 Καλώς ήλθατε! Καλώς ήλθατε στο τρίτο και τελευταίο πακέτο δραστηριοτήτων για τον εορτασµό της Εκατονταετηρίδας! Είναι η τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 1 Τα Δικαιώματα Των Παιδιών Μαθητές : Νίκος Τσουκανάς Σπύρος Κούφαλης Αναστάσης Παπαχρήστος Σπύρος Φραγκούλης Τάσος Χούσος Εκπαιδευτικοί Δρεπανόπουλος Νίκος, Γυμναστής

Διαβάστε περισσότερα

Για το νέο ιό της γρίπης

Για το νέο ιό της γρίπης Για το νέο ιό της γρίπης Μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ανεβάζει τοσυναγερμό στο 6, για τον κίνδυνο πανδημίας από τη γρίπη των χοίρων (H1N1), η ανησυχία μας κορυφώνεται κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Κινδυνεύει κάποιο από τα αγαπημένα σας πρόσωπα;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Κινδυνεύει κάποιο από τα αγαπημένα σας πρόσωπα; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι και Δείκτες Επιτυχίας για την Ενότητα «Όχι στην κακή υγεία»

Στόχοι και Δείκτες Επιτυχίας για την Ενότητα «Όχι στην κακή υγεία» Στόχοι και Δείκτες Επιτυχίας για την Ενότητα «Όχι στην κακή υγεία» Στόχοι Κλίμακας και Δείκτες Επιτυχίας από το Αναλυτικό Πρόγραμμα του ΥΠΠ Κύπρο υ Α1. Θεματική Ενότητα Ανάπτυξη ασφαλούς και υγιεινού τρόπου

Διαβάστε περισσότερα

Τα βασικά δικαιώματα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 4 ομάδες:

Τα βασικά δικαιώματα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 4 ομάδες: Ας δούμε μια τυπική μέρα στη ζωή ενός παιδιού... Ξυπνά το πρωί, τρώει το πρόγευμα του, πάει σχολείο (αν και ίσως με κάποια παράπονα..!), έρχεται πίσω στο σπίτι, απολαμβάνει το μεσημεριανό του, κάνει την

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ

3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΠΑΓΚOΣΜΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ 3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ Ενημερωτικό Φυλλάδιο για το Μαθητή 2 Φίλοι Μαθητές, Η εξάλειψη της φτώχειας, η προστασία του πλανήτη και η εξασφάλιση της ευημερίας για όλους είναι σημαντικά θέματα

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest

Co-funded by the European Union Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο". Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ

ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ (Σύντομη ενημέρωση από ERS - ELF) Οι οξείες λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού συστήματος περιλαμβάνουν την πνευμονία (λοίμωξη της κυψελίδας του πνεύμονα),

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Οδηγίες για την πρόληψη και τον αποτελεσματικό χειρισμό εμφάνισης γαστρεντερίτιδας σε κατασκήνωση Η εμφάνιση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε κατασκηνώσεις δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Εργασίας. Να μάθουμε τους τρόπους μετάδοσης του ιού HIV και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε

Σχέδιο Εργασίας. Να μάθουμε τους τρόπους μετάδοσης του ιού HIV και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε 1 η Δεκέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση του AIDS Σχέδιο Εργασίας ΣΤΟΧΟΙ Να μάθουμε τους τρόπους μετάδοσης του ιού HIV και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε Να ανακαλύψουμε την κατάσταση στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΙΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ. Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΙΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ. Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΙΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος 2 Οκτωβρίου 2003 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά µε τις ασθένειες που οφείλονται στη φτώχεια και την αναπαραγωγική

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση της γραμμής βάσης των συμπεριφορών στην κοινότητα

Μέτρηση της γραμμής βάσης των συμπεριφορών στην κοινότητα Μέτρηση της γραμμής βάσης των συμπεριφορών στην κοινότητα Baseline Measures of Behavior 5o Μάθημα Κούτρα Κλειώ Περιεχόμενα Τι είναι η μέτρηση της γραμμής βάσης συμπεριφορών; Γιατί να την χρησιμοποιήσετε;

Διαβάστε περισσότερα

2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα

2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα 2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα Η προώθηση της συμμετοχής των νέων μέσα από την παγκόσμια πολιτότητα μπορεί να έχει μια σειρά από θετικά αποτελέσματα για τους μαθητές. Οι ικανότητες που μπορούν να αναπτυχθούν

Διαβάστε περισσότερα

3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ

3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΠΑΓΚOΜΙΟ ΤΟΧΟ 3 ΚΑΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ Δραστηριότητες για τους Mαθητές Τι είναι τα μικρόβια; ύμμαχοι ή εχθροί; ωστό ή άθος; 1. Κυκλώνω το για το ωστό και για το άθος Bρίσκονται παντού εκτός από το σώμα μας.

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

15 συχνότερες ερωτήσεις για την γρίπη

15 συχνότερες ερωτήσεις για την γρίπη 15 συχνότερες ερωτήσεις για την γρίπη Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα κρυολόγημα και τη γρίπη; Η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα και οι δύο ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, αλλά προκαλούνται από

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές Ενότητα 1 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Αρχική επικοινωνία με την οικογένεια για πρόσληψη Διάλογος 2: Προετοιμασία υποδοχής ασθενούς Διάλογος 3: Η επικοινωνία με τον ασθενή Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτική αξιολόγηση εντεροβακτηριοειδών που παράγουν καρμπαπενεμάσες (CPE) Πληροφορίες για τους ασθενείς

Προκαταρκτική αξιολόγηση εντεροβακτηριοειδών που παράγουν καρμπαπενεμάσες (CPE) Πληροφορίες για τους ασθενείς Προκαταρκτική αξιολόγηση εντεροβακτηριοειδών που παράγουν καρμπαπενεμάσες (CPE) Πληροφορίες για τους ασθενείς Σε περίπτωση όπου έχετε τυχόν απορίες σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται στο παρόν φυλλάδιο,

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Διασκεδαστικά παιχνίδια για να βελτιωθούν οι ικανότητες του παιδιού σας Βελτίωση της κριτικής σκέψης του παιδιού σας Όμορφο ανακάτεμα. Οι ικανότητες της κριτικής σκέψης

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Διαλογή CPE Πληροφορίες για τους ασθενείς

Διαλογή CPE Πληροφορίες για τους ασθενείς Διαλογή CPE Πληροφορίες για τους ασθενείς Αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται στο φυλλάδιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να τις συζητήσετε με κάποιο μέλος της νοσηλευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Αυτή η ενότητα έχει στόχο να διδάξει τους μαθητές πως η υγιεινή του αναπνευστικού μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοση μικροοργανισμών και ασθενειών.

Αυτή η ενότητα έχει στόχο να διδάξει τους μαθητές πως η υγιεινή του αναπνευστικού μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοση μικροοργανισμών και ασθενειών. Τάξεις Δ, Ε, ΣΤ Μάθημα Αγωγή Υγείας και Φυσικές Επιστήμες (π.χ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική, Γεωγραφία, κ.α. ) Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας 50 λεπτά Αυτή η ενότητα έχει στόχο να διδάξει τους μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Κουίζ για το μισθολογικό. χάσμα μεταξύ των δυο. φύλων. Καλωσορίσατε στο κουίζ για το μισθολογικό. φύλων!

Κουίζ για το μισθολογικό. χάσμα μεταξύ των δυο. φύλων. Καλωσορίσατε στο κουίζ για το μισθολογικό. φύλων! Αυτό το σύντομο κουίζ χρησιμοποιεί ερωτήσεις ανοιχτού τύπου για να εξηγήσει τα αίτια και τον αντίκτυπο του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δυο φύλων στην ΕΕ. Περιλαμβάνει επίσης λεπτομέρειες για το πού

Διαβάστε περισσότερα

POO Game. Οδηγός για Γονείς

POO Game. Οδηγός για Γονείς POO Game Οδηγός για Γονείς Εισαγωγή Προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία κένωσης τou εντέρου του παιδιού σας θα πρέπει να λάβετε αναλυτικές οδηγίες από κάποιον επαγγελματία υγείας. Παίξε και μάθε Καθώς μεγαλώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η φυματίωση; Η φυματίωση είναι νόσημα που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα. Σωματική Υγιεινή και. Παιδική Ανάπτυξη

Θέμα. Σωματική Υγιεινή και. Παιδική Ανάπτυξη Θέμα Σωματική Υγιεινή και Παιδική Ανάπτυξη Περιεχόμενα 1) Εισαγωγή 2) Εργασίες: Άθληση Ανθρώπων (Αναστάσιος Ανδρέου) Σωστή Διατροφή (Σωτήρης Δημακάκος Και Μανόλης Γιορταμάκης) Σχέση Σωματικής υγιεινής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ. Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ. Τμήμα Νοσηλευτικής

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ. Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ. Τμήμα Νοσηλευτικής ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Τμήμα Νοσηλευτικής ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Το παιδί από τη γέννησή του μέχρι την ηλικία των 19 έως 20 ετών παρουσιάζει μία αύξηση του βάρους αλλά και του ύψους. Αν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η Χρηματοδοτιση του εργου Εγινε απο το Υπουργειο Υγειας και Μακροχρονης Φροντιδας του Ονταριο. www.oha.com 1. Συμμετεχετε στην φροντιδα της υγειονομικης

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Αποστολή ειδικών οδηγιών προς τους εκπαιδευτικούς

Θέμα: Αποστολή ειδικών οδηγιών προς τους εκπαιδευτικούς ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ Μαρούσι, 28-08 - 2009 Αριθ. Πρωτ. 2965 Α. Παπανδρέου 37 151 80 ΜΑΡΟΥΣΙ Πληροφορίες : Α. Κόπτσης Θ. Νικολόπουλος Τηλέφωνο : 210.34.42.238 210.34.43.605 Fax : 210.34.42.241

Διαβάστε περισσότερα

στόχοι καινοτομία επιτυχίες πωλήσεις προϊόντα γκάμα ιδέες μερίδιο αγοράς επιτυχίες στρατηγική αγοραστές πτώση άνοδος αγορές επιδιώξεις αστοχίες πώληση

στόχοι καινοτομία επιτυχίες πωλήσεις προϊόντα γκάμα ιδέες μερίδιο αγοράς επιτυχίες στρατηγική αγοραστές πτώση άνοδος αγορές επιδιώξεις αστοχίες πώληση αγοραστές άνοδος στόχοι πτώση προϊόντα επιτυχίες μερίδιο αγοράς αγορές καινοτομία επιδιώξεις πώληση ιδέες στρατηγική επιτυχίες αστοχίες γκάμα πωλήσεις ρεκόρ 5 ΜΕ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ 7 ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 1

ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 1 Οι επιπτώσεις της καχεξίας: ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 1 Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά κάτω των 5 ετών (165 εκατομμύρια ή 26% το 2011) είναι καχεκτικά. Η καχεξία,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 01 Σκοπός Ο σκοπός της υλοποίησης του Προγράμματος είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τα Ελληνόπουλα για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εποχική γρίπη: Οδηγίες για τα μέλη πληρώματος των αεροσκαφών Δεκέμβριος 2010 Στην Ελλάδα η περίοδος της εποχικής

Διαβάστε περισσότερα

Η εκπαίδευση της Κένυας σε εικόνες

Η εκπαίδευση της Κένυας σε εικόνες Θεματική ενότητα: Εκπαίδευση Η εκπαίδευση της Κένυας σε εικόνες Στόχος: Οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με εκπαιδευτικό υλικό από την Κένυα και να εντοπίσουν ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με το εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΊΣ. Μάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του

ΟΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΊΣ. Μάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του ΟΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΊΣ Μάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του ΑΓΑΠΗΤΟΊ ΓΟΝΕΊΣ O πυρετός αποτελεί συχνό σύμπτωμα στην παιδική ηλικία και τη συχνότερη αιτία αναζήτησης υπηρεσιών υγείας από τους γονείς.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. 1. Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορείτε να βοηθήσετε να μη

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία. Γενικό θέμα: Εκπαίδευση για την ανάπτυξη σκέψεων στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο πλαίσιο. Θεματικός άξονας: Μαθήματα:

Διαδικασία. Γενικό θέμα: Εκπαίδευση για την ανάπτυξη σκέψεων στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο πλαίσιο. Θεματικός άξονας: Μαθήματα: Παιχνίδι με χάντρες Στόχος: Οι μαθητές θα βιώσουν ανισότητα στον πλούτο και στις πληροφορίες, κάτι που ορίζει τις πιθανότητες για επιβίωση και τη μορφή των οικονομικών στόχων. Οι μαθητές θα διακρίνουν

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΦΙΔΑΚΙ - μαθαίνω να συνομιλώ - klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Πυραμίδα των συμπεριφορών;

Τι είναι η Πυραμίδα των συμπεριφορών; Τι είναι η Πυραμίδα των συμπεριφορών; Είναι μια κλίμακα 3 σημείων, η οποία βοηθάει το παιδί να κατανοήσει καλύτερα την συμπεριφορά του. Αποτελεί ένα οπτικό εργαλείο διάκρισης της κοινωνικής του συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest. Quest

Co-funded by the European Union Quest. Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο!" Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια: Περίπου λεπτά, ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητες

Διάρκεια: Περίπου λεπτά, ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητες Τρόφιμα Εργαστήριο Το εργαστήριο αυτό σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους νέους να σκεφτούν κριτικά για το πώς να διορθώσουν το προβληματικό σύστημα τροφίμων παγκόσμια. ΘΕΜΑ Σύστημα Τροφίμων Ηλικία: 11-16

Διαβάστε περισσότερα

20 Θετικοί γονείς Ευτυχισμένα παιδιά

20 Θετικοί γονείς Ευτυχισμένα παιδιά Η ανατροφή των παιδιών ώστε να γίνουν συναισθηματικά υγιείς, ευτυχισμένοι και υπεύθυνοι ενήλικες είναι ένα δύσκολο έργο. Οι γονείς έχουν την τάση να επικεντρώνονται σε εκείνες τις στιγμές κρίσης κατά τις

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος

Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος ΠΩΣ Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 20 Μαρτίου ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΣΚΕΨΟΥ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ Το στόμα μας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικοί Στόχοι. Ολοι οι μαθητές: Να γνωρίζουν ότι μερικές φορές οι μικροοργανισμοί μπορούν να μας αρρωστήσουν

Διδακτικοί Στόχοι. Ολοι οι μαθητές: Να γνωρίζουν ότι μερικές φορές οι μικροοργανισμοί μπορούν να μας αρρωστήσουν Τάξεις Δ, Ε, ΣΤ Μάθημα Αγωγή Υγείας και Φυσικές Επιστήμες (π.χ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική, Γεωγραφία, κ.α. ) Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας 50 λεπτά Ενότητα 1.3. Η ενότητα, Βλαβεροί Μικροοργανισμοί,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας 1 2 Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας μας, διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας.

Διαβάστε περισσότερα

Ικμπάλ Μασί ( ) Ένα παιδί ήρωας

Ικμπάλ Μασί ( ) Ένα παιδί ήρωας Ικμπάλ Μασί (1982 1995) Ένα παιδί ήρωας Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΙΚΜΠΑΛ Ο Ικμπάλ Μασίχ, γεννήθηκε στο Πακιστάν το 1982. Στην ηλικία των τεσσάρων, πουλήθηκε από την οικογένειά του σαν σκλάβος σε ένα ταπητουργείο για ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φυσιολογική αναπτυξιακή κρίση που περιλαμβάνει σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές και επηρεάζει όλες τις εγκύους ανεξάρτητα από την ψυχολογική τους υγεία. Όπως κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα_SPA. Προληπτικά μέτρα για το άγχος στις ΜΜΕ

Πρόγραμμα_SPA. Προληπτικά μέτρα για το άγχος στις ΜΜΕ Πρόγραμμα: Προληπτικά μέτρα για το άγχος στις ΜΜΕ 1. Εισαγωγή 1.1. Γενική εισαγωγή στο εργασιακό άγχος Η φύση της εργασιακής ζωής έχει αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Στις

Διαβάστε περισσότερα

Β Ε τάξη ηµοτικού. ιαθεµατικότητα Μαθηµατικά, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Αγωγή Καταναλωτή, Αγωγή Υγείας.

Β Ε τάξη ηµοτικού. ιαθεµατικότητα Μαθηµατικά, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Αγωγή Καταναλωτή, Αγωγή Υγείας. Σχέδιο Μαθήµατος Το ικαίωµα στην Εκπαίδευση Β Ε τάξη ηµοτικού Σκοπιµότητα Να αναγνωρίζουν οι µαθητές το δικαίωµα του παιδιού στην εκπαίδευση ιαθεµατικότητα Μαθηµατικά, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Αγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» Υπεύθυνες Προγράμματος: Κιοσκερίδου Αικατερίνη Σχολική Νοσηλεύτρια. Παπαγερίδου Φωτεινή Κοινωνική Λειτουργός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Διαφυλικές

Διαβάστε περισσότερα

Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας και να τον ρωτήσετε εάν θα πρέπει να εξεταστείτε για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας και να τον ρωτήσετε εάν θα πρέπει να εξεταστείτε για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια Έχετε δυσκολία στην αναπνοή πιο συχνά από άτομα της ηλικίας σας; Βήχετε τις πιο πολλές ημέρες; Όταν βήχετε έχετε βλέννα ή φλέμα; Είστε τουλάχιστον 40 ετών; Είστε νυν ή πρώην καπνιστής; Εάν απαντήσετε ΝΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες - Η μετάβαση από την παιδιατρική στην ενήλικη φροντίδα (1η έκδοση). Δεκέμβριος 2012

Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες - Η μετάβαση από την παιδιατρική στην ενήλικη φροντίδα (1η έκδοση). Δεκέμβριος 2012 Μετάφραση από το φυλλάδιο IPOPI Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες - Η μετάβαση από την παιδιατρική στην ενήλικη φροντίδα (1η έκδοση). Δεκέμβριος 2012 Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο διευκρινίζει τα θέματα που αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους Εφηβεία και Πρότυπα Τι σημαίνει εφηβεία; Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο: «Συναντώ τη διαφορετικότητα»

Εργαστήριο: «Συναντώ τη διαφορετικότητα» Εργαστήριο: «Συναντώ τη διαφορετικότητα» Μαριάννα Κανδεράκη, M.sc, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Σχολική Σύμβουλος Π.Α. Περίληψη Σε μια κοινωνία σε κρίση, η μάθηση μέσα από την κινητοποίηση προσωπικών μηχανισμών

Διαβάστε περισσότερα

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας Η διατροφή σημαντικός παράγοντας υγείας!! ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΛΗΡΟΝΟ ΜΙΚΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΘΥΓΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Ποιά είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε ένα βήμα μπροστά Είμαστε όλοι ίσοι όμως μερικοί είναι πιο ίσοι από άλλους

Κάντε ένα βήμα μπροστά Είμαστε όλοι ίσοι όμως μερικοί είναι πιο ίσοι από άλλους Κάντε ένα βήμα μπροστά Είμαστε όλοι ίσοι όμως μερικοί είναι πιο ίσοι από άλλους Παιχνίδι ρόλων για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το Compasito «Μικρή Πυξίδα» Εγχειρίδιο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους

Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους Τι θα βρείτε σε αυτό το φυλλάδιο Επιστροφή στο σχολείο Σωματική άσκηση και παιχνίδι Πάρτι και γιορτές

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Όσα πρέπει να γνωρίζουμε..

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Όσα πρέπει να γνωρίζουμε.. Όσα πρέπει να γνωρίζουμε.. ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕ17.03 Τι μας αρρωσταίνει: Ιοί Βακτήρια - Μύκητες Ιοί.. Οι μικρότεροι μολυσματικοί οργανισμοί (10-300 10-9 m: είναι ορατοί μόνο μέσα από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο).

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1o ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Κεφαλαίου Αρχική Σελίδα Περιεχόμενα CD Rom Θέματα 1ου Τι είναι τα κριτήρια αξιολόγησης Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι μια σειρά από πρακτικές γνώσεις και ικανότητες που

Διαβάστε περισσότερα

Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα

Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα Στόχοι προγράμματος: Να εντάξουν οι μαθητές στην καθημερινότητά

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Jukka Takala. Τι σημαίνει εκτίμηση κινδύνου;

Συνέντευξη με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Jukka Takala. Τι σημαίνει εκτίμηση κινδύνου; Συνέντευξη με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Jukka Takala Μπιλμπάο, 28 Απριλίου 2008 Τι σημαίνει εκτίμηση κινδύνου; Jukka Takala: Η εκτίμηση κινδύνου

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση για τη γρίπη και την εποχική γρίπη

Ενημέρωση για τη γρίπη και την εποχική γρίπη Ενημέρωση για τη γρίπη και την εποχική γρίπη 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων Στοιχεία ΚΕΕΛΠΝΟ, 31 Ιανουαρίου 2019 Στοιχεία ΚΕΕΛΠΝΟ, 31 Ιανουαρίου 2019 Στοιχεία ΚΕΕΛΠΝΟ, 31 Ιανουαρίου 2019 INFLUENZA VIRUS Οικογένεια:

Διαβάστε περισσότερα

Οι μαθητές έχουν τη δύναμη στο χέρι τους και το 2017!

Οι μαθητές έχουν τη δύναμη στο χέρι τους και το 2017! Οι μαθητές έχουν τη δύναμη στο χέρι τους και το 2017! Οι μαθητές των σχολείων της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν και φέτος τη δύναμη στο χέρι τους και συμβάλλουν στο χτίσιμο ενός κέντρου απασχόλησης για

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που συμμετέχει: Κακάρη Κωνσταντίνα Παρακολουθώντας τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης Αυξημένες εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα_SPA. Πρόληψη άγχους στους Εκπαιδευτικούς οργανισμούς

Πρόγραμμα_SPA. Πρόληψη άγχους στους Εκπαιδευτικούς οργανισμούς Πρόγραμμα: Πρόληψη άγχους στους Εκπαιδευτικούς οργανισμούς 1. Εισαγωγή 1.1. Γενική εισαγωγή στο εργασιακό άγχος Η φύση της εργασιακής ζωής έχει αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι άλλα παιδιά προχώρησαν µπροστά, άλλα έµειναν πίσω και άλλα είναι κάπου στη µέση. Στο σηµε

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι άλλα παιδιά προχώρησαν µπροστά, άλλα έµειναν πίσω και άλλα είναι κάπου στη µέση. Στο σηµε «Κοινότητα για το Ευρωπαϊκό Έτος Καταπολέµησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισµού» ραστηριότητα 1 η : «Ανακαλύπτοντας συµπεριφορές και στάσεις απέναντι στην Φτώχεια και τον Κοινωνικό αποκλεισµό»

Διαβάστε περισσότερα

Λοίμωξη από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1)

Λοίμωξη από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1) Λοίμωξη από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1) Οδηγίες και μέτρα προφύλαξης στο περιβάλλον της εργασίας Dr. Παναγιώτης Πανουργιάς Παθολόγος Γαστρεντερολόγος Ιατρός Εργασίας Τι είναι η γρίπη από τον νέο ιό Α (Η1Ν1);

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα 4 «Η διαισθητική βιολογία των μικρών παιδιών»

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα 4 «Η διαισθητική βιολογία των μικρών παιδιών» ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Μάθημα 4 «Η διαισθητική βιολογία των μικρών παιδιών» Τα θέματά μας Πώς αντιλαμβάνονται τα μικρά παιδιά τον βιολογικό κόσμο ;;; Δηλαδή. τις βιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμιος Μήνας Νόσου Alzheimer 2017

Παγκόσμιος Μήνας Νόσου Alzheimer 2017 Παγκόσμιος Μήνας Νόσου Alzheimer 2017 Υλικό της ADI (μετάφραση-επιμέλεια: Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών) Σχετικά με την άνοια Ο όρος άνοια είναι μια συλλογική έννοια για

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, διαφοροποιούνται, αλλοιώνονται μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, όπου οι τοπικές κοινωνίες τείνουν να χάσουν τα

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, διαφοροποιούνται, αλλοιώνονται μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, όπου οι τοπικές κοινωνίες τείνουν να χάσουν τα Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, διαφοροποιούνται, αλλοιώνονται μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, όπου οι τοπικές κοινωνίες τείνουν να χάσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και την πολιτιστική τους

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι.

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι. Μελαγχολία Το φυλλάδιο θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που νιώθεις θλίψη ή μελαγχολία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις συμπτώματα κατάθλιψης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ή κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

Εποχική γρίπη: Οδηγίες κατά το ταξίδι με πλοίο/κρουαζιερόπλοιο για τα μέλη του πληρώματος και τους ταξιδιώτες Δεκέμβριος 2010

Εποχική γρίπη: Οδηγίες κατά το ταξίδι με πλοίο/κρουαζιερόπλοιο για τα μέλη του πληρώματος και τους ταξιδιώτες Δεκέμβριος 2010 ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εποχική γρίπη: Οδηγίες κατά το ταξίδι με πλοίο/κρουαζιερόπλοιο για τα μέλη του πληρώματος και τους ταξιδιώτες

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Βούρδας MRCPsych, CCST Παιδοψυχίατρος Ομήρου 53 Νέα Σμύρνη, 17121, τηλ & φαξ: 210 9346168, www.vourdas.com ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

Δρ. Απόστολος Βούρδας MRCPsych, CCST Παιδοψυχίατρος Ομήρου 53 Νέα Σμύρνη, 17121, τηλ & φαξ: 210 9346168, www.vourdas.com ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω έντυπο φόρμα και φέρτε το μαζί σας στην πρώτη συνεδρία σας. Οι πληροφορίες που δίνετε είναι απόλυτα εμπιστευτικές και θα διευκολύνουν ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

«Αγαπημένα δεδομένα. Παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο» ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ 2018

«Αγαπημένα δεδομένα. Παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο» ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ 2018 «Αγαπημένα δεδομένα. Παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο» ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ 2018 Τετάρτη 20 Ιουνίου, 19:00-21:00 Γιορτή έναρξης. Για να ξεκινήσει η γιορτή πρέπει να μετρήσουμε,

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους

Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους Σελίδα 1 από 72 Αυτό το κείμενο είναι όλη η συμφωνία. Η συμφωνία είναι νόμος της Ελλάδας από τις 11 Απριλίου 2012. Μπορείς να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Είμαι, Είσαι, Είναι, Είμαστε όλοι ίσοι; ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΒΑΪΟΠΟΥΛΟ

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Είμαι, Είσαι, Είναι, Είμαστε όλοι ίσοι; ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΒΑΪΟΠΟΥΛΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Είμαι, Είσαι, Είναι, Είμαστε όλοι ίσοι; ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΒΑΪΟΠΟΥΛΟ Λίγα λόγια για τα δικαιώματα του παιδιού Θεμελιώδες βήμα για την προάσπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες Μέσω της χρήσης μιας κλίμακας αξιολόγησης από το 1 μέχρι το 5, αξιολογήστε σε ποιο βαθμό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛYΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛHΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝOΤΗΤΑΣ

ΑΝΑΛYΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛHΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝOΤΗΤΑΣ ΑΝΑΛYΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛHΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝOΤΗΤΑΣ Κούτρα Κλειώ 4 ο μάθημα Περιεχόμενα Οι κοινότητες έχουν προβλήματα, όπως και οι άνθρωποι. Τι είναι ένα κοινοτικό πρόβλημα; Γιατί, πότε, πώς θα πρέπει να αναλύσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Το κατώφλι

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της υγείας του μαστού

Η σημασία της υγείας του μαστού Η σημασία της υγείας του μαστού y Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός γυναικείος καρκίνος παγκοσμίως, με περίπου 1.1 εκατομμύρια νέα περιστατικά και 411,000 θανάτους κάθε χρόνο. y Η σωματική άσκηση,

Διαβάστε περισσότερα

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>"ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;"</b>

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;</b> 1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;" 3 00:00:17,967 --> 00:00:20,395 Οι Ζαπατίστας είναι ένα κίνημα.

Διαβάστε περισσότερα