Τα Κάλαντα στα Μεσόγεια

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τα Κάλαντα στα Μεσόγεια"

Transcript

1 Βάσω Κιούση Καθηγήτρια πιάνου-φούγκας, Συγγραφέας, Ερευνήτρια, Μουσικός Τα Κάλαντα στα Μεσόγεια ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ που ανήκουν στην παραδοσιακή μας μουσική και ψάλλονται την παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Φώτων, του Λαζάρου αλλά και την 1η του Μάρτη (χελιδονίσματα) και την Μ. Παρασκευή. Τα κάλαντα, τα παιδικά «αγυρτικά» τραγούδια (λέγονται έτσι γιατί γυρίζουν όλα τα σπίτια) πήραν τ όνομά τους από την αρχαία ρωμαϊκή γιορτή των καλενδών, κατά την οποία αντάλλασσαν ευχές και μικρά δώρα για τον καινούργιο χρόνο. Όμως αναφέρονται και στον Όμηρο σαν μια πολύ παλιά ελληνική παράδοση, ενώ στην κλασική εποχή τον μήνα Ποσειδεώνα (εποχή μεταξύ 15 Δεκέμβρη με 15 Γενάρη) γιορτάζοντας τα Πυανέψια ή τα κατ αγρούς Διονύσια, υπάρχουν με το όνομα «ειρεσιώνη» όταν τα παιδιά τραγουδώντας και κρατώντας στολισμένα κλαδιά δέντρων έφερναν στα σπίτια το μήνυμα της καλής τύχης και της γονιμότητας. Πολλά λοιπόν έθιμα και σύμβολα του Χριστιανισμού έχουν τη ρίζα τους στην παγανιστική λατρεία και ενώ η εκκλησία αρχικά αντέδρασε τελικά καθιέρωσε επίσημα τα έθιμα τόσων αιώνων. Ο ρυθμός των καλάντων είναι «συλλαβικός δίχρονος» δηλ. συνεχής χωρίς να υπογραμμίζεται το τέλος των στίχων. Έχουν πολλά στοιχεία από τα δημοτικά τραγούδια αλλά και από τη βυζαντινή μουσική αποδεικνύοντας έτσι και την καταγωγή και το ήθος τους. Οι στίχοι τους είναι στην καθαρεύουσα αλλά υπάρχουν και εκφράσεις στη δημοτική. Όπως σε κάθε περιοχή της Ελλάδας έχουμε αποκλειστικές διαφορές και ιδιαιτερότητες, έτσι ώστε κάθε γωνιά της γίνεται αναγνωρίσιμη απ αυτές τις διαφορές, το ίδιο συμβαίνει και με τα κάλαντα. Κάθε περιοχή έχει τα δικά της κάλαντα. Στα Μεσόγεια υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, εκτός από τα κάλαντα στην ελληνική γλώσσα, υπάρχουν και της αρβανίτικης διαλέκτου που λέγονταν πολύ παλιά κι έχουν πλέον ξεχαστεί. Ψάλλονταν από τα παιδιά το πρωί της παραμονής των γιορτών και από τους άνδρες το βράδυ. Οι γυναίκες δεν έλεγαν κάλαντα παρά μόνο σε συγγενικά σπίτια το βράδυ.

2 350 ΒΑΣΩ ΚΙΟΥΣΗ Ας παρατηρήσουμε κατ αρχήν τα κάλαντα των Χριστουγέννων. Λέγονταν τα: Χριστούγεννα πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου Για βγιέτε, δέτε, μάθετε πού ο Χριστός γεννάται... και κάποια χρόνια αργότερα και μέχρι σήμερα τα γνωστά μας Καλήν εσπέραν (ημέραν) άρχοντες κι αν ει- κι αν είναι ορισμός σας... Σε σχέση με της υπόλοιπης Ελλάδας παρατηρούμε ότι τα «Χριστούγεννα πρωτούγεννα» έχουν ομοιότητα με τους πέντε πρώτους στίχους των καλάντων του Μοριά, με τους τρεις πρώτους στίχους της Μακεδονίας, με της Μ. Ασίας εκτός από τον τελευταίο στίχο, με τους πέντε πρώτους στίχους της Πελοποννήσου, με τους τέσσερις πρώτους στίχους της Κορινθίας, με τους δυο πρώτους της Αστυπάλαιας και της Ανατ. Θράκης, ενώ είναι ίδια με της Μυκόνου εκτός από τον 2ο και τον 5ο στίχο. Αν και λέγεται ότι κάλαντα Χριστουγέννων στην αρβανίτικη διάλεκτο δεν υπάρχουν, ο κ. Γιάννης Πρόφης, λαογράφος από το Κορωπί, έχει τμήμα τους που δείχνει ότι τελικά υπήρχαν αλλά έχουν ξεχαστεί. Κάλαντα Χριστουγέννων Néstrë léhetë Hristói në shpellë edhé janë edhe énglelitë torë edhe hjeretísenë me çopánetë edhe Hristónë ngróhënjënë lopetë. Μετάφραση Χριστός γεννάται αύριο στο σπήλαιο κι είναι και άγγελοι τριγύρω που χαιρετιούνται με τους βοσκούς κι οι αγελάδες ζεσταίνουν τον Χριστό. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από το πρωί μέχρι το ηλιοβασίλεμα τα παιδιά έψαλλαν το «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά», δηλ. τα κάλαντα της Αθήνας, ενώ αργότερα μέχρι και τώρα λέγονται το «Πάει ο παλιός ο χρόνος». Το «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά» έχει ομοιότητα με τους οκτώ πρώτους στίχους των καλάντων της Τήνου, με πέντε στροφές της Φολέγανδρου, με τέσσερις στροφές της Νάξου, με πέντε στροφές της Πάρου, με μία στροφή της Οίας και με δύο στίχους της Ριζοκαρπάσου Κύπρου. Υπάρχει και μια παραλλαγή του «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά» όπου ο Αϊ-Βασίλης παρουσιάζεται σαν πολεμιστής και κυρίαρχος, όμως, όπως μου είπαν, δεν είναι των Μεσογείων, αλλά είναι γνωστό σε μερικούς που μετανάστευσαν εδώ.

3 ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ 351 Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά Δοξάστε τούτη τη γενιά Κι αρχή καλός μας χρόνος Συ σου πρέπει δάφνης κλώνος. Άγιος Βασίλης έρχεται Στρατιώτες τον κατέχετε Από την Καισαρεία Χαίρε ω χαίρε ελευθερία. Βαστάει εικόνα και χαρτί Ζαχαρο-καντοζυμωτή Χαρτί και καλαμάρι γεια χαρά στο παλληκάρι. Το καλαμάρι έγραφε και την Τουρκιά την ξέγραφε Και το χαρτί ωμίλει της Μακεδονίας ήλιοι. Βασίλη πούθεν έρχεσαι Και πούθε κατεβαίνεις και στη Σαλονίκη μπαίνεις; Κάτσε να φας, κάτσε να πιεις και μες την Ήπειρο να μπεις Κάτσε να τραγουδήσεις Το Μπιζάνι να γκρεμίσεις. Εγώ γράμματα μάθαινα Του στόλου μας τα θάματα Τραγούδια Τούρκε ξέρω Αν αντίκρυ μου σε εύρω. Κατέβηκεν η πέρδικα Για σας παιδιά λεβέντικα Να βρέξει το φτερό της Ζήτω ο Έλληνας Στρατιώτης Να βρέξει τον αφέντη μας Το Ρήγα το λεβέντη μας Να βρέξει, έτσι θέλω, και το μέγα Βενιζέλο. Πατρίδα μου ζωγραφιστή Φέρε την τσότρα με κρασί Έλα να μας κεράσεις Να ζήσεις, να γιορτάσεις. Ζήτω του Βασιλέα μας της Όλγας της ωραίας μας Ζήτω και του διαδόχου του μεγάλου μας ανθρώπου. Πριν από το 1900, ίσως και λίγο αργότερα, το βράδυ της παραμονής λεγόταν από τους μεγάλους το αρβανίτικο καλημέρι. Αναφέρω παραλλαγές του, όπως μου το είπαν σε επιτόπια έρευνα που έκανα στο Μαρκόπουλο, στα Σπάτα, στον Κουβαρά και στο Κορωπί, και επίσης παραθέτω παραλλαγές του, όπως υπάρχουν στο βιβλίο του Γ. Χατζησωτηρίου Τα Λαογραφικά της Μεσογαίας Αττικής και στης Μαρίας Μιχαήλ-Δέδε Αρβανίτικα Τραγούδια. Παρατηρώντας αυτές τις παραλλαγές ανακαλύπτουμε ότι σε κάποια σημεία ο στίχος είναι διαφορετικός, όπως και η προφορά από χωριό σε χωριό, ενώ το νόημα και η μελωδία παραμένουν ίδια, εκτός από τον Κουβαρά και την Κερατέα όπου υπάρχει διαφορά και στη μελωδία.

4 352 ΒΑΣΩ ΚΙΟΥΣΗ 1. Παραλλαγή που λεγόταν στο Μαρκόπουλο Μίρσε τ βίνιε βίτι ρί Με το καλό να μας έρθει ο καινούργιος χρόνος μίρσε τ να πλικένιε κι ευχόμεθα να σας αρέσει σι νέστρε θόινε παλεά σαν αύριο έλεγαν παλιά τσίλι τ πρότο βίνιε σ όποιον έρθει πρώτος ντ ντέρε ταβλοπόρτε σ στη μικρή πόρτα της αυλόπορτας γκα νιέ ντουμέ τι γύπνι ένα τάλληρο να του δώσετε ου θόμι περ τ γκέγκενι σας λέμε για ν ακούσετε Θάμετε ε σερ Βασίλιτ τα θαύματα που κανε ο Άι-Βασίλης ις νιέ νιερί με αρετή ήταν ένας άνθρωπος πολύ ενάρετος ις σιούμε γλυκομίλι και πολύ γλυκομίλητος νιε ντρου τ θάτε κέι μπαστούν ένα ξερό ξύλο είχε για μπαστούνι εκέι περ τ κουμπίσεϊ τόχε για ν ακουμπάει εδέ αϊ νιε ηθάτε ντρου κι αυτό το ξερό ξύλο βλαστάρ-τ νιόμε χιούσι βλάστησε ένα χλωρό βλαστάρι εδέ ντε μάλε ντάι βλαστάρ και πάνω σ αυτό το χλωρό βλαστάρι ντι ζόκι εκελαδίσ νε κάθισαν δυο πουλιά να κελαϊδίσουν τσι κέινε σίτε σι διαμάντ που χαν τα μάτια τους σαν διαμάντια διαμάντ ντε φλουκουράτ. διαμάντια πάνω σε μαύρο βελούδο. Μπλίδουνι βλέζερ μπλίδουνι Μαζευτήτε αδέρφια μαζευτήτε ντε κλήσεζε τ βένι στην εκκλησία να πάτε γκα κλίσια τ μος λήψενι απ την εκκλησία μη λείψετε καλή ψυχή τ κένι. καλή ψυχή να χετε. Γκα κλίσια τούκε άρδου ρ Απ την εκκλησία μόλις γυρίσετε εφτίς τραπέζι στρόνι αμέσως στρώστε το τραπέζι αν ίστε δε νο νιέ φτωχό κι αν είναι κανένας φτωχός εδέ άτε τε φτόνι. καλέστε κι αυτόν. Αν ίστε νόνιε ή σκλεπε ρ Κι αν είναι κανένας αόματος ε νεκ κ μούντε βίνιε και δεν μπορεί να έρθει κιάλγιανι γιου φαΐ ν ατιέ πηγαίνετε σεις το φαγητό στο σπίτι του παδέ το ίδιο ίστε κι είναι το ίδιο. Ου θάμε καλιμέρι ν Σας είπαμε το καλημέρι με γκόλιε δε με λίρρ τραγουδιστά και με την λύρα δε γκα μοτ, δε γκα μότ και του χρόνου (2) τε γιέμι μιρρ να μαστε καλά δε γκα μοτ, δε γκα μοτ και του χρόνου (2) τε γιέμι μιρρ να μαστε καλά.

5 ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ Παραλλαγή που λεγόταν στα Σπάτα Μίσε να βίνιε βίτιρι μίσε τ να πιλκιένιε σι νεστρ θόνε παλαιά κουσ πρώτε τε να βίνιε νε ντέρε ταυλοπόρτεσσε γκα νι ντε μπλε τε βίνιε Γκα ν εκκλησιά πανήγυρι ντο θόν σἐρ Βασίλη τσι ις νι νιερί με αρετή μα ις σούμἐ ιμίρἐ. Τε θα τ ντρούκετἐ μπαστούν ε κε περ τ ακουμπίσε ντε μάλι εδέ ιθάτι ντρου ισνἐ βιζόι τε ιμπούκουρ Ικέιν σίτἐ σι διαμάντ δε πέντἐ τε μαλάμτἐ. Βίζουνι βλέζἐρἐ βίζουνι τε βέμι εδέ ντἐ κλίσσἐ. τε... μος λείψεμι ντο ντάνἐ εδέ γκα κλίσσἐ. Ντο στρώιν εδέ τραπέζινἐ ντο χάμἐ εδέ ντο πίμἐ. Αν ίστἐ εδέ ντο νι φτωχό πορσίνε τε να βίνιε. Αν ιστἐ ντο νι σκλιέπἐρἐ τσε νιε μπορέστἐ τε βίνιε νι φαϊνἐ κιάλιανιἐ ατιέ πα εδέ το ίδιο ίστε τε χάμἐ με παρέ με γλιέντἐ με φέντἐ εδέ με λίρἐ εδέ μότἐ γέμι μίρἐ. 3. Παραλλαγή που λεγόταν στον Κουβαρά Μίσε τἐ βίνἐ βιτιρί μίσε τἐ να κουλτόνι σι νέστρἐ θόνε παλαιά θόνἐ ι Σιρ Βασίλη τσι ις νιερί με αρετή ις σούμἐ γλυκομίλι ι κέι νι, θάτε ντρου ε κέι περ τἐ ακουμπίσε εδέ τἐ νιάτρε ατἐ ντου ντι ζοκ τἐ κελαϊδίσινἐ. Βίσιουνι βλέζἐρἐ βίσιουνι ντε κλίσσἐ τἐ βέμι νγκα κλίσσἐ τἐ μος λείψεμι καλή ψυχή τἐ κέμι. Νγκα κλίσσε τουκἐ άρδουρἐ εδε στεπί ντο βέμι εδε τραπέζι στρούαρἐ τε χάμἐ εδέ τἐ πίμἐ. Αν ίστἐ εδέ ντο νι φτωχό τρἐγκόνἰ εδέ ντο βίνιἐ. Αν ίστἐ ντο νι σκλἐπἐρι κιάλνι ατιέ φαϊνἐ Εδέ μότἐ γέμι μίρἐ.

6 354 ΒΑΣΩ ΚΙΟΥΣΗ 4. Παραλλαγή που λεγόταν στο Κορωπί Μίρτε να βίνιε βιτιρί μίρε τἐ να πιλκιένι γκέγκιουνι βλέζουρ γκιέγκιουνι γκέγκιουνι αν του πιλκένι σι νέστρἐ θόνἐ παλεάτἐ ντίτενε σιρ Βασίλη γκα γι αρετή μπἐρι μπαστούν μπαστούν περ τ ακουμπίσεϊ μπαστούν ουχούσ ουμπούν βλαστάρ τρε ζόικ εκελαϊδήσεν ι κέινἐ σιτἐ γκα διαμάντ εδέ χρυσό ουντίσεν ντε ντέρε ταυλοπόρτἐσἐ γκα νι ντουρμέ ουγίπν νέστρἐ ιστ κλίσα πανηγύρ τἐ ντρόνι εδέ τ βένι γκα κλίσα τουκἐ ίκουρἐ δε νε στεπί τ βένι τραπέζι τ τ στρώνετἐ τἐ χάνι εδέ τ πίνι αντίστ νι γκιτόν φτωχό δε ατιένε τἐ γίπνι δἐ αντίστἐ νο νι σκλιέπἐρἐ φαϊδενε τ ακιάλιανἐ ατιέ το ίδιο ντο ου βίνιε εδέ μότε σούμἐ με γκόλιε εδέ μἐ λίρε εδέ μοτ γέμι μίρἐ. 5. Παραλλαγή που αναφέρει ο Γ. Χατζησωτηρίου στο βιβλίο του Τα Λαογραφικά της Μεσογαίας Αττικής Μίρἐ τ να βίνιε βιτι ρι μίρἐ τ να πιλκιένι σι νέστρ θόινἐ παλαιά τσίλι ντο πρωτοβίνιἐ ντἐ ντέρἐ ντἐ αυλοπόρτἐ νγκα νι ντούμε τε γίπνι Νέστρἐ κα κλήσια πανηγύρι θάμἐ τἐ Σιρ Βασίλη τσἰ ις νιερί με αρετή εδέ σιούμἐ γλυκομίλι πα τἐ θάτἐ ντρου κει πἐρ μπαστούν ε κέι περ τε ακουμπίσεϊ νε μάλι τἐ θάτες ντρου ντι ζόκιἐ κελαϊδίσινἐ τσἐ κέινἐ σίτἐ σι διαμάντ διαμάντἐ φλιουτουρούτἐ Καλώς να ρθει ο καινούριος χρόνος καλώς να μας γλυκάνει σαν αύριο λέγαν παλαιά ποιος θα πρωτοέρθει στην πόρτα την αυλόπορτα από να ντουμέ (τάληρο) να δώσετε Αύριο έχει η εκκλησία πανηγύρι το θαύμα τ Άι-Βασίλη που ταν άνθρωπος με αρετή και πολύ γλυκομίλητος που είχε ένα ξερό ξύλο για μπαστούνι το είχε για ν ακουμπάει κι απάνω στο ξερό ραβδί είχε δυο πουλιά που κελαϊδούσαν που χαν τα μάτια σαν διαμάντια διαμάντια αστραφτερά

7 ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ 355 Βίσιουνι βλέζερἐ βίσιουνι ντἐ κλήσιετἐ τἐ βέμι νγκα κλήσια τἐ μος λείψεμι καλή ψυχή τἐ κέμι. Νγκα κλήσια τούκε ίκουρἐ εδέ ντἐ στἐπί τἐ βέμι τε στρώσμ εδέ τραπέζι νἐ τε χάμἐ εδέ τἐ πίμἐ αν ίστἐ εδέ ντο νι φτωχό πορσήνινἰ τἐ βίνιἐ αν ίστἐ εδε νι σκλιέπἐρἐ τσι νούκου μουντ τε βίνιε κιάλνι φαϊ ατιέ πα δε το ίδιο ίστἐ τε θόμἰ Σιρ Βασίλι σἐ με γκόλιἐ εδέ με λύρἐ μοτ γκα μοτ τἐ γιέμἰ μίρἐ. Ντυθείτε, αδέρφια ντυθείτε στις εκκλησίες να πάμε από την εκκλησία να μη λείψουμε καλή ψυχή να έχουμε και μόλις φύγουμε και πάμε σπίτι μας ας στρώσουμε και το τραπέζι να φάμε και να πιούμε κι αν είναι και κανείς φτωχός παροτρύνατέ τον να έρθει αν είναι και κανείς κουτσός που δεν μπορεί να έρθει πηγαίνετέ του το φαΐ εκεί και έτσι το ίδιο είναι Ας πούμε του Άι-Βασίλη με το στόμα και με λύρα και του χρόνου να μαστε καλά. 6. Παραλλαγή που αναφέρει η Μαρία Μιχαήλ-Δέδε στο βιβλίο της Αρβανίτικα Τραγούδια Μιρσἐ τἐ βίνjἐ βίτι ι ρι μίσἐ τἐ να πἐλκjένjἐ ΓκJέγκJουνι βλέζἐρ γκjέγκjουνι γκjέγκjουνι ντο ου πἐλκjένjἐ σι νέστρἐ θόινἐ τα παλεά θόινἐ το ΣινβασίλJι ψἐ ισ νjερί νγκα αρετί νjερί νγκα γλικομίλjι ΝJἐ θάτἐ ντρου κέι πἐρ μπαστούν μπαστούν πἐρ τἐ κουμπίσεϊ ι θάτι ντρου ντζούαρ βλαστάρ τρε ζόνκjἐ κελαϊδίσἐν τσἐ κέινἐ σίτἐ σι διαμάντ δε νντἐ χρυσό ε νντίσνἐ Νντἐ ντἐρε νντἐ άjο ντεραβλί νγκα νjε ντουμπλjέ ου στίνἐ Καλώς ήρθε ο νέος χρόνος καλά να μας αρέσει ακούστε αδέλφια ακούστε ακούστε θα σας αρέσει σαν αύριο λέγαν τα παλιά λέγαν τον Άι-Βασίλη γιατί είναι άνθρωπος με αρετή άνθρωπος γλυκομίλης ένα ξερό ξύλο είχε για ραβδί ραβδί για ν ακουμπίσει το ξερό ξύλο βλάστησε τρία πουλιά το κελαϊδούσαν που είχαν τα μάτια σαν διαμάντια και στο χρυσό το ντύσανε Σ αυτή την πόρτα την αυλόπορτα από μια ντουφεκιά διπλή τούς ρίξαν

8 356 ΒΑΣΩ ΚΙΟΥΣΗ Σι νέστρἐ κλίσα πανεγίρ τἐ ντρόνι εδέ τἐ βένι Νγκα κλίσα τουκἐ άρδουρἐ δε νντἐ στἐπί τἐ βένι τραπέζἐτἐ τἐ στρούαρἐ τἐ χάνι εδέ τἐ πίνι εδέ ντἐ Jετἐ νινjἐ γκjιτόν φτοχό ντονjἐ γκjιτόν ι σκρἑτἐ μίρνἐ εδέ άτε νντἐ τραπέσ νντἐ λjίερἐ πρίντετ τἐ ου θέτἐ Νντἐ Jέτἐ νονjἐ ι σκλjέπἐρἐ τσἐ σμουντ τἐ βίνjε βέτἐ τρεγκόνανι φαΐνἐ ατjέ εδέ Jου το ίδιο ντο τἐ ου βίνjε εδέ μοτ τἐ Jέμι μίρἐζἐ τἐ θόμι ΣινβασίλJινἐ με γκόλjἐ εδἐ μέ λίρἐ εδέ μοτ τἐ Jέμι μίρἐ με σεντέτ με μπερικjέτ τἐ σκόιμἐ βίτινἐ τἐ ρι. Σαν αύριο στην εκκλησία πανηγύρ ν αλλάξετε να πάτε Μόλις γυρίσετε απ την εκκλησία στο σπίτι σας να πάτε τραπέζια είναι στρωμένα να φάτε και να πιείτε κι αν είναι κάνας γείτονας φτωχός κανένας γείτονας έρημος πάρτε και κείνον στο τραπέζι «Θεός σχωρέσει τους γονιούς» θε να σας πει Αν είναι κανένας ανάπηρος που δεν μπορεί να ρθει μονάχος στείλτε του το φαΐ εκεί και σας το ίδιο θα σας έρθει του χρόνου να είμαστε καλά να πούμε τον Άι-Βασίλη με στόμα και με λύρα του χρόνου να είμαστε καλά με υγεία και καλή σοδειά να περάσουμε τον καινούριο χρόνο. 7. Μια ακόμα παραλλαγή από το βιβλίο της Μαρίας Μιχαήλ-Δέδε Αρβανίτικα Τραγούδια Μίρσἐ τἐ βίνjε βίτι ι ρρί μίρσἐ μιρ τἐ να τσόνjἐ JίνJα ε στἐπίσἐ εδέ ζότι νjἐ μίλjἐ βίτἐρα τἐ ρόνjἐ τἐ κενἐ τἐ μίρατἐ χαρέ εδέ γκάζἐ τἐ μοσ κάνἐ ποτέ σεκλέτ, καϊμό εδέ μαραζἐ Άντἐ τἐ Jένι Jεργό νjἐ μίλjἐ σοσ τἐ μπένι τἐ μπλjόνι στἐπίνἐ πλjότ τἐ μπέτἐτἐ δἐ νγκα λjέμι Αν τἐ Jένι τσοπάν με δεν εδέ με δι Καλώς να ρθει ο νέος χρόνος καλώς ήρθε, καλά να μας βρει η κυρά κι ο κύριος του σπιτιού χίλια χρόνια να ζήσει να χαν τα καλά χαρές και γέλια να μην έχουνε ποτέ σκοτούρες, καϊμό και μαράζια Αν είστε γεωργοί χίλια κόσκινα να κάνετε (σιτάρι εννοεί) το σπίτι να γεμίσει ξέχειλο να μείνει και στο χωράφι Αν είσαστε βοσκοί με πρόβατα με γίδια

9 ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ 357 τἐ στόνἐνἐ κοπέτἐ τρι χέρἐ σα τἐ σκόνjἐ βίτι ι ρι τἐ μπλjόνἐτἐ μάλjι εδέ λάκα τἐρρἐ λάjο εδέ μπαρδάκα Αντἐ μπένι νjάτρἐ πούνἐ διαφορί τἐ Jέτἐ λjούμἐ Μἐ ζἐμἐρἐ με σπίρτ ου θόμι μότἐ σούμἐ να μεγαλώσουν τα κοπάδια τρεις φορές όσο να φύγει ο νέος χρόνος βουνό και κάμπο να γεμίσουνε όλο με λάγια κι άσπρα Αν κάνετε άλλη δουλειά το διάφορό σας να είναι ποταμός Με την καρδιά και την ψυχή Χρόνια Πολλά σας λέμε. Αν παρατηρήσουμε τα αρβανίτικα κάλαντα άλλων περιοχών θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν διαφορές και εκεί, κυρίως στον στίχο και λιγότερο στη μελωδία. Στην τελευταία γιορτή του 12ήμερου, τα Φώτα (Θεοφάνεια), λέγονταν τα μεγαλύτερα σε έκταση κάλαντα. Έχουν μεγάλη σημασία γιατί είναι συνδεδεμένα με το σπίτι, την καλή χρονιά, την καλή σοδιά, το νοικοκύρη, την κυρά και τα παιδιά τους. Στα Μεσόγεια ονομάζονταν «Μεγάλο Καλημέρι» και λεγόταν το βράδυ της παραμονής από την εργατιά στους αφέντες τους και τους εύχονταν για όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω. Οι νοικοκυραίοι τους κερνούσαν κρασί και ακόμα τους έδιναν γλυκά, φαγητά και χρήματα με τα οποία αγόραζαν «ρεφενέ» διάφορα φαγητά και μαζεύονταν μετά τις γιορτές σ ένα σπίτι και γλεντούσαν. Πολλές φορές έπαιρναν και τις γυναίκες τους σ αυτό το γλέντι. Και στο «Μεγάλο Καλημέρι» υπάρχουν παραλλαγές στον στίχο από χωριό σε χωριό ενώ η μελωδία παραμένει η ίδια. Θα αναφέρω παραλλαγές που κατέγραψα ύστερα από επιτόπια έρευνα. Να σημειώσουμε ότι αυτά τα κάλαντα δεν τα βρίσκουμε σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας. 1. Παραλλαγή που λεγόταν στην Παιανία Και στον καλημερίζουμε τούτο μας τον αφέντη αφέντη μου πρωτόγιωργε και πρωτοζευγωλάτη καβαλικεύεις χαίρεσαι μπεζώνεις καμαρώνεις κι όπου πατεί το μαύρο σου πηγάδια φανερώνεις πηγάδια πετροπήγαδα κι αυλές μαρμαρωμένες έχεις τ αλέτρι σίδερο και το υνί ατσάλι τα μουλαράκια που ζευγείς σα χέλι είναι θρεμένα και τα λουριά της λυμαριάς με σύρμα είναι πλεγμένα. Δευτέρα ημέρα κίνησες να πας να πρωτοσπείρεις και το σταράκι που σπειρες να βγει μαργαριτάρι να γίνει η ρίζα του χρυσή το στάχυ ασημένιο

10 358 ΒΑΣΩ ΚΙΟΥΣΗ να στο κερώσει ο θεριστής να πας να το θερίσεις να το θερίσεις κάλαμο να κουβαλάς ασήμι να κάνεις στάλες 100 με του Θεού τη χάρη. Πολλά είπαμε του αφέντη μας ας πούμε και της κυράς μας. Κυρά ψιλή, κυρά λιγνή, κυρά καμαροφρύδα κυρά για δε στολίζεσαι να πας στην εκκλησιά σου; βάζεις τον ήλιο πρόσωπο και το φεγγάρι αστείδι και του κοράκου το φτερό βάζεις καμαροφρύδι. Πολλά είπαμε και της κυράς ας πούμε και της κόρης. Κυρά τη θυγατέρα σου γραμματικός τη θέλει ας είναι και αγράμματος, πόσα προικιά γυρεύει; γυρεύει αμπέλια ατρύγητα, χωράφια μα τα στάχια γυρεύει και τη Βενετιά με όλα τα καράβια γυρεύει και τον κυρ Βοριά να τα καλαρμενίσει. Πολλά είπαμε της κόρης μας ας πούμε και των παιδιών νε Κυρά μου τα παιδάκια σου με μόσχο είναι θρεμμένα που τα δειρε ο διδάσκαλος με τρεις μηλιές του κλώνου παιδί μου που είν τα γράμματα παιδί μου πού είν ο νους σου; τα γράμματα είναι στο σχολειό κι ο νους μου στα παιχνίδια Κυρά μου τα παιδάκια σου Θεός να σ τα χαρίσει να τα παντρέψεις με χαρά και με την καλοσύνη να στήσεις άσπρο φλάμπουρο στη μέση της αυλής σου να μπουν να βγουν οι φίλοι σου να σκάσουν οι εχθροί σου. Κάτω στα Ιεροσόλυμα στο Μέγαν Ιορδάνη εκεί βαφτίζεται ο Χριστός από τον Άγιο Γιάννη εκεί δεντρί δεν ήτανε δεντρί εφανερώθη η ρίζα του ήταν ο Χριστός κι οι κλώνοι οι αποστόλοι. Εδώ που τραγουδήσαμε πέτρα να μην ραΐσει κι ο νοικοκύρης του σπιτιού πολλά χρόνια να ζήσει. Εφάγαμε τον κόκορα κι αφήσαμε την κότα και δώστε μας το τάληρο να πάμε σ άλλη πόρτα. 2. Παραλλαγή που λεγόταν στον Κουβαρά Ας τον καλημερίσουμε τούτο μας τον αφέντη αφέντη μας πεντάφεντε, πέντε φορές αφέντη πέντε βαστούν το μαύρο σου κι οκτώ το σαλιβάρι και δέκα σε περικαλούν αφέντη καβαλάρη. Καβαλικεύεις χαίρεσαι, πεζεύεις καμαρώνεις

11 ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ 359 κι όπου πατεί το μαύρο σου πηγάδια φανερώνεις. Πηγάδια πετροπηγαδιές κι αυλές μαρμαροστρωμένες. Εδώ σ ετούτες τις αυλές τις μαρμαροστρωμένες εδώ είν πύργος γυάλινος, πύργος θεμελιωμένος απέξω με το μάλαμο και μέσα με τ ασήμι και μες στη μέση του σπιτιού χρυσό καντήλι καίει. Μέσα κοιμάται ο αφέντης μας κι ο γιος του αφέντη. Ποιος είναι αητός και γρήγορος να μπει να τον ξυπνήσει; Ένα μικρό μιτσόπουλο αυτό απολογήθει, δώστε μου μήλα 12, κυδώνια 15 και 3 κλώνους βασιλικό να μπω να τον ξυπνήσω. Ξύπνα αφέντη μου ξύπνα, ξύπνα βρε σταυραϊτέ μου να κοσκινήσεις τα φλωριά, να δερμονίσεις τ άστρα. Ο αφέντης μας είν γεωργός και πρώτος ζευγωλάτης. Τ αλέτρι του είναι σίδερο και το υνί του ατσάλι. Δευτέρα μέρα κίνησε να πάει να πρωτοσπείρει και το σπειρί που έσπειρε, σπειρί μαργαριτάρι να κάνει ντάνες 100 (ή χιλιοστές) με του Θεού τη χάρη. Έλληνες το θερίζανε, Τούρκοι το κουβαλούσαν η Μαρουλιώ το σάρωνε με 3 χρυσές φοράδες. Πολλά είπαμε τ αφέντη μας ας πούμε της κυράς μας. Κυρά ψηλή, κυρά λιγνή, κυρά καμαροφρύδα, κυρά μου όταν στολίζεσαι και πας στην εκκλησία βάζεις τον ήλιο πρόσωπο και το φεγγάρι αστήθι και του παγώνι το φτερό βάζεις καμαροφρύδα. Η πάπια φέρνει το νερό, η χήνα το σαπούνι κι η πέρδικα τα ρούχα σου σήκω κυρά ν αλλάξεις, ν αλλάξεις και να στολιστείς να πας για τα Φώτα που ναι η μεγάλη εκκλησιά με δέκα οκτώ καμάρες, κάθε καμάρα και παπάς και μια χρυσή καμπάνα, όπου σημαίνουν οι Φράγκοι λογιόντας το Μισίρι. Πολλά είπαμε και της κυράς ας πούμε των παιδιών της. Κυρά μου τα παιδάκια σου Θεός να σ τα χαρίζει να τα παντρέψεις με χαρές και με τις καλοσύνες, να χτίσεις άσπρο φλάμπουρο στη μέση της αβύσσου να μπαινοβγαίνουν φίλοι σου να σκάσουν οι εχθροί σου. Πολλά είπαμε και των παιδιών, ας πούμε της θυγατέρας. Κυρά μου η θυγατέρα σου πραματευτή γυρεύει. Κι αν είναι και πραματευτής πολλά προικιά γυρεύει.

12 360 ΒΑΣΩ ΚΙΟΥΣΗ Γυρεύει αμπέλια ατρύγητα, χωράφια με τα στάχυα, γυρεύει και τη θάλασσα με όλα τα καράβια, γυρεύει και τον κυρ Βοριά καλά να τ αρμενίσει. Γυρεύει και τη Βενετιά να πάει να ξεπουλήσει. Πολλά παμε κι ας είπαμε, ας πούμε και του χρόνου είθε να πουμε πιότερα μα η ώρα δεν μας παίρνει γιατί σημαίνει αυγερινός κι η πούλια ξημερώνει. Για βάλτε το χεράκι σας στον αργυρό σας κόλπο κι ας έχει γρόσια δώστε μας, φλωριά μην τα λυπάστε, ας έχεις και γλυκό κρασί, βάλτε μας να κεράσεις που να ζήσεις να γεράσεις. 3. Παραλλαγή που λεγόταν στα Σπάτα Και στον καλημερίζουμε τούτο μας τον αφέντη αφέντη μου πεντάφεντε πέντε φορές αφέντη πέντε κρατούν το μαύρο σου κι οκτώ το σαλιβάρι και δέκα σε περικαλούν αφέντη καβαλάρη. Καβαλικεύεις κι έρχεσαι, πεζεύεις καμαρώνεις κι όπου πατεί το μαύρο σου πηγάδια φανερώνεις πηγάδια πετροπήγαδα κι αυλές μαρμαρωμένες. Αφέντη μου πρωτογιωργό και πρωτοζευγωλάτη τ αλέτρι σου είναι σίδερο και το υνί σου ατσάλι κι αυτά τα ζευγολέματα μ ασήμι είναι δεμένα κι εκείνα τ αλογάκια σου άγγελοι είναι τα καημένα μα το σταράκι που σπειρες σπίρες μαργαριτάρι μαργαριτάρι έσπειρες μάλαμα θα θερίσεις. Οι Τούρκοι το θερίζανε Ρωμιοί το κουβαλούσαν κι η μυρωδιά το σάρωνε με το χρυσό θυμάρι. Εσένα σου πρέπει αφέντη μου δεβένια να κοιμάσαι βελούδινα να σκεπάζεσαι αφέντια να λογάσαι και στον αφρό του λογαριού κοιμάται ένας αφέντης στέκω και συλλογίζομαι και πώς να τον ξυπνήσω. Φέρτε μου μήλα 12, κυδώνια 15, 3 κλωνιά βασιλικό, ίσως ξυπνήσει ο αφέντης. Πολλά είπαμε τ αφέντη μας ας πούμε της κυράς μας Κυρά λιγνή, κυρά ψηλή, κυρά γαϊτανοφρύδα κυρά μ όταν στολίζεσαι και πας στην εκκλησιά σου ρόδα και τριαντάφυλλα πέφτουν απ τα μαλλιά σου βάζεις τους σκλάβους από μπρος τους σκλάβους από πίσω

13 ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ 361 κι ένα μικρό σκλαβόπουλο να σου κρατάει τον ίσκιο. Μέσα η εκκλησιά μοσχοβολά κι όξω μοσχοπετρίζει κυρά μου το δοξάρι σου Μεθανικό καντήλι που του βαρούνε στη Φραγκιά κι ακούγεται στη Δύση. Πολλά είπαμε και της κυράς ας πούμε και της κόρης Αν έχεις κόρη έμορφη πραματευτής τη θέλει ας είναι και πραματευτής πολλά προικιά γυρεύει γυρεύει αμπέλια ατρύγητα, χωράφια με τα στάχια γυρεύει και τη Βενετιά με όλα τα παλάτια. Πολλά είπαμε της κόρης ας πούμε και του γιου σας. Αν έχεις γιο στα γράμματα και γιο στο ψαλητήρι να τ αξιώσει ο Θεός να βάλει πετραχείλι. Κι εδώ που τραγουδήσαμε πέτρα να μη ραΐσει κι ο νοικοκύρης του σπιτιού πολλά χρόνια να ζήσει. Να ζήσει χρόνια 100 και να τα διαπεράσει κι από τα 100 και κει ν ασπρίσει να γεράσει. Κι εις έτη πολλά. 4. Παραλλαγή που αναφέρει ο Γ. Χατζησωτηρίου στο βιβλίο του Τα Λαογραφικά της Μεσογαίας Αττικής Και στον καλημερίζουμε τούτο μας τον αφέντη αφέντη μου πρωτόγιωγε και πρωτοζευγολάτη Τ αλέτρι σου είναι σίδερο και το υνί σου ατσάλι Δευτέρα μέρα κίνησες, να πας να πρωτοσπείρεις και το σταράκι που σπειρες, σπειρες μαργαριτάρι. Μαργαριτάρι έσπειρες, μάλαμα να θερίσεις. Να βάλεις εργάτες εκατό, νεροκουβαλητάδες δέκα. Οι Τούρκοι το θερίζανε, Ρωμιοί το κουβαλούσαν κι ο βασιλιάς τ αλώνιζε με τις χρυσές φοράδες κι η μερουδιά το σάρωνε με το χρυσό θυμάρι. Να κάνεις τάλιες εκατό με του Θεού τη χάρη Βρε αφέντη μου πεντάφεντε, πέντε φορές αφέντη Πέντε κρατούν το μαύρο σου (άλογο) κι οχτώ το σαλιβάρι Και δέκα σε περικαλούν, αφέντη καβαλάρη Καβαλικεύεις κι έρχεσαι, πεζεύεις, καμαρώνεις κι όπου πατεί το μαύρο σου, πηγάδια φανερώνεις Πηγάδια πετροπήγαδα κι αυλές μαρμαρωμένες κοιμάται χιούμα το φλουρί και χιούμα (= χύμα) τ αλογάρι.

14 362 ΒΑΣΩ ΚΙΟΥΣΗ Και στον αφρό τ αλογαριού κοιμάται ο γιος τ αφέντη. Στέκω και συλλογίζομαι, μα πώς να τον ξυπνήσω; Φέρτε μου μήλα δώδεκα, κυδώνια δεκαπέντε Και τρία κλωνιά βασιλικό, μπεκίμ ξυπνήσω αφέντημ. Βρε σήκω επάνω αφέντη μου και μην παρακοιμάσαι Να κοσκινίσεις τα φλουριά, να δριμονήσεις τ άσπρα κι από τα κοσκινίσματα να δώσεις στους διαβάτες. Εσέ σου πρέπει αφέντη μου μπελντένια να κοιμάσαι βελούδι να σκεπάζεσαι μπρε αφέντης να λογάσαι Εσέ σου πρέπει αφέντη μου χιλιόχρυσο ζουνάρι Γιατ είσαι νιος κι αυγερινός, γιατ είσαι παλικάρι. Εσέ σου πρέπει αφέντη μου φεργάδα ν αρματώσεις Και στο Μισίρι να διαβείς, φλουριά να τη φορτώσεις. Πολλά είπαμε τ αφέντη μας, ας πούμ και της κυράς μας. Κυρά ψηλή, κυρά λιγνή, κυρά γαϊτανοφρύδα Κυρά μ όταν στολίζεσαι και πας στην εκκλησία Βάζεις τους σκλάβους από εμπρός και σκλάβους από πίσω Κι ένα μικρό σκλαβόπουλο να σου κρατάει τον ίσκιο. Η στράτα ρόιδο (= τριαντάφυλλο) γιόμισε κι η εκκλησιά σου μόσχο Κυρά μου το δοξάρι σου με φράγκικο μαντήλι Που το βαρούνε στη Φραγκιά κι ακούγεται στην Πόλη. Πολλά είπαμε και της κυράς ας πούμ και των παιδιών της. Κυρά μου τα παιδάκια σου, ο Θεός να σ τα χαρίσει Να τα παντρέψεις με χαρά και με την καλοσύνη. Να στάξεις άσπρο φλάμπουρο στη μέση της αυλής σου Να μπουν να βγουν οι φίλοι σου, να σκάσουν οι οχτροί σου. Αν έχεις γιο στα γράμματα και γιο στο ψαλητήρι Να τον αξιώσει ο Θεός να βάλει πετραχήλι. Πολλά είπαμε και των παιδιών ας πούμε και της κόρης Αν έχεις κόρη έμορφη πραματευτής τη θέλει Κι αν είναι και πραματευτής πολλά προικιά γυρεύει Γυρεύει αμπέλια ατρύγητα, χωράφια με τα στάχυα Γυρεύει και τη Βενετιά με όλα τα παλάτια Γυρεύει και τη θάλασσα με όλα τα καράβια. Θε να σου πω και πιότερα μα η ώρα δε μ αφήνει Γιατί σπουδάζει ο πετεινός κι η μέρα ξημερώνει. Εδώ που τραγουδήσαμε, πέτρα να μη ραγήσει Κι ο νοικοκύρης του σπιτιού σαν τα βουνά να ζήσει.

15 ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ Άλλη μια παραλλαγή από το βιβλίο του Γ. Χατζησωτηρίου, Τα Λαογραφικά της Μεσογαίας Αττικής Καλημέρα καλημέρα και πάντα καλημέρα Κι ας τον καλημερίσουμε ετούτο τον αφέντη. Αφέντη μου πεντάφεντε, πέντε φορές αφέντη πέντε κρατούν το μαύρο σου κι οχτώ το σαλιβάρι και δέκα σε περικαλούν αφέντη καβαλάρη. Καβαλικεύεις, χαίρεσαι, πεζεύεις, καμαρώνεις κι όπου πατεί το μαύρο σου, πηγάδια φανερώνεις κι όπου πατεί το μαύρο σου, πηγάδια φανερώνεις πηγάδια πετροπήγαδα κι αυλές μαρμαρωμένες. Κοιμάται χιούμι το φλουρί και χιούμι τ αλογάρι και στον αφρό τ αλογαριού κοιμάται γιος αφέντη. Στέκω και συλλογίζομαι, μα πώς να τον ξυπνήσω; φέρτε μου μήλα δώδεκα, κυδώνια δεκαπέντε και τρεις κλώνους βασιλικό βέλπι (= ίσως) και τον ξυπνήσω «Ξύπνα αφέντη πρωτόγεωργε και πρωτοζευγολάτη που χεις τ αλέτρι σίδερο και το υνί ατσάλι τα μουλαράκια που ζευγείς σαν χέλια χαϊδεμένα και τα λουριά της λιμαριάς με σύρμα είναι πλεγμένα το καμουτσάκι που βαρείς, από μηλιάς κλωνάρι. Δευτέρα ημέρα κίνησες να πας να πρωτοσπείρεις και το σταράκι που σπειρες, σπείρες μαργαριτάρι. Να κάνεις τάλιες εκατό με του Θεού τη χάρη. Κάτω στα Ιεροσόλυμα, στο μέγα Ιορδάνη Εκεί βαφτίστηκ ο Χριστός από τον Άγιο Γιάννη Εκεί δεντρί δεν ήτανε, δεντρί εφανερώθη η ρίζα του ήταν ο Χριστός και κλώνοι οι Αποστόλοι». Πολλά είπαμε τ αφέντη μας, ας πούμ και της κυράς μας. «Κυρά μ ψηλή, κυρά μ λιγνή, κυρά καμπανοφρύδα κυρά μ όταν στολίζεσαι να πας στην εκκλησιά, βάζεις τον ήλιο πρόσωπο και το φεγγάρι αστρίτη και του κοράκου το φτερό βάζεις καμπανοφρύδι. Κυρά μου τα παιδάκια σου με μόσχο είναι θρεμμένα να τα παντρέψεις με χαρά και με την καλοσύνη. Να στήσεις άσπρο φλάμπουρο στη μέση της αυλής σου νά μπουν να βγουν οι φίλοι σου να σκάσουν οι οχτροί σου». Πολλά είπαμε και της κυράς ας πούμ και των παιδιών της.

16 364 ΒΑΣΩ ΚΙΟΥΣΗ «Κυρά μ τη θυγατέρα σου γραμματικός τη θέλει κι αν είναι και γραμματικός πολλά προικιά γυρεύει γυρεύει αμπέλια ατρύγητα, χωράφια με τα στάχια γυρεύει και τη Βενετιά με όλα τα παλάτια γυρεύει και τη θάλασσα με όλα τα καράβια γυρεύει και τον κυρ Βοριά να τα καλαρμενίσει». Πολλά είπαμε της κόρης σας ας πούμε και του γιου σας. «Κυρά μου τον υιόκα σου βάλ τον στο ψαλητήρι του χρόνου σαν και σήμερα να βάλει πετραχήλι». Ακόμα έχω να σας πω, μια ώρα δεν τα σώνω γιατί μου βγαίν ο αυγερινός κι η μέρα ξημερώνει. Σ αυτό το σπίτι που ρθαμε πέτρα να μην ραγίσει κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χρόνια πολλά να ζήσει. Να ζήσει χρόνους εκατό και να τους απεράσει κι απ τους εκατό κι εμπρός ν ασπρίσει, να γεράσει. Εφάγαμε τον κόκορα ας φάμε και την κότα και δώστε μας τον κόπο μας να πάμε σ άλλην πόρτα. Και εις έτη πολλά. Φυσικά υπάρχουν και κάλαντα στην αρβανίτικη διάλεκτο αλλά δεν τα θυμάται σχεδόν κανείς. Όμως ο κ. Γιάννης Πρόφης μου παραχώρησε το απόσπασμα που έχει στο αρχείο του. Κάλαντα Θεοφανείων Poshtë në Iordháni potamó pakëzónetë Hristói. Ishtë Shërmëría me Shinjánjinë Janë edhe éngjelitë torë. U shpëtua pakëzimi edhe I púthi dórënë Shërmëria Shinjánjit edhe u efhjisnë të tre. Μετάφραση Κάτω στον Ιορδάνη ποταμό βαφτίζεται ο Χριστός. Είναι η Παναγιά με τον Άγιο Γιάννη Είναι κι οι άγγελοι τριγύρω. Η βάφτιση τελείωσε κι η Παναγιά φίλησε το χέρι του Αϊ-Γιάννη κι αντάλλαξαν κι οι τρεις ευχές. Τα χρόνια περνούν και τα παιδιά ψάλλουν τα γνωστά σε όλους μας Σήμερα τα Φώτα και ο φωτισμός κι η χαρά μεγάλη κι ο αγιασμός... δηλ. τα κάλαντα που λέγονται και στην Αθήνα και αλλού.

17 ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ 365 Διαφέρουν βέβαια με της υπόλοιπης Ελλάδας σε κάποιους στίχους, έχουν ομοιότητες σε κάποιους άλλους, όπως με δυο στίχους των καλάντων της Μακεδονίας, με δυο στίχους της Ηπείρου, με δυο στίχους της Μυκόνου και με την πρώτη στροφή της Θήρας, ενώ το περιεχόμενο είναι σχεδόν το ίδιο. Όμως ν αναφερθούμε και σε κάποια άλλα κάλαντα λιγότερο γνωστά, τα κάλαντα του Λαζάρου. Ο Λάζαρος είχε μια ξεχωριστή θέση, σαν καλός φίλος του Χριστού, αλλά και σαν σύμβολο νίκης της ζωής. Την ημέρα του Λαζάρου, στην Παιανία, τα παιδιά έψαλλαν τα κάλαντα μέσα στην εκκλησία, ενώ οι κοπέλες μαζεύονταν σ ένα σπίτι, επειδή ήταν αργία, και τα έλεγαν εναλλάξ από ένα στίχο. Τα ίδια κάλαντα με διαφορετική μελωδία και κάποιες διαφορές στον στίχο λέγονταν από τις Λαζαρούδες (γυναίκες από τα νησιά) που τους έδιναν φιλοδώρημα και φαγητά. Στο Μαρκόπουλο, στον Κουβαρά και στην Κερατέα έφτιαχναν τον Λάζαρο με κατάλευκα βαφτιστικά ρούχα και λουλούδια στο κεφάλι, τον περιέφεραν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα κάλαντα, αγόρια και κορίτσια μαζί και στο τέλος τον έκαιγαν στην πλατεία του χωριού. Κι εδώ υπάρχουν παραλλαγές από χωριό σε χωριό. 1. Παραλλαγή που λεγόταν στην Παιανία Την ημέρα την Τετάρτη κίνησ ο Χριστός για νά ρθει στην πόλη Βηθανία κλαίει η Μάρθα κι η Μαρία Λάζαρο τον αδερφό τους τον γλυκύ και καρδιακό τους. Τον Χριστό παρακαλούνε και τα πόδια του φιλούνε «Αν εδώ ήσουνε Χριστέ μου φίλε και αγαπητέ μου δεν θα πέθαιν ο αδερφός μας ο γλυκύς και καρδιακός μας. Μα και τώρα αν θελήσεις Λάζαρο θε ν αναστήσεις. Λάζαρο τον αδερφό μας τον γλυκύ και καρδιακό μας». Τότε ο Χριστός δακρύζει και τον Άδη φοβερίζει. «Άδη, Τάρταρε και Χάρο Λάζαρε θε να σε πάρω. Δεύρο έξω Λάζαρέ μου φίλε και αγαπητέ μου». Λάζαρος απελυτρώθη ανεστήθη και σηκώθη. Ζωντανός σαβανωμένος και σαν το κερί λιωμένος. Όλοι «ωσαννά» φωνάζουν και τον Λάζαρο ξετάζουν. Λάζαρε πες μας τι είδες εις τον Άδη που επήγες. Είδα φόβους είδα τρόμους είδα βάσανα και πόνους. Φέρτε μου νερό λιγάκι να ξεπλύνω το φαρμάκι της καρδιάς μου, των χειλέων και μη με ρωτάτε πλέον.

18 366 ΒΑΣΩ ΚΙΟΥΣΗ 2. Παραλλαγή που λεγόταν στα Σπάτα Τρεις μέρες τον θρηνούσαν και τονε μοιρολογούσαν τον Λάζαρον τον αδερφό τους τον γλυκύ και καρδιακό τους. Την ημέρα την Τετάρτη κίνησε ο Χριστός για νά ρθει. Τότε λέγει η Μαρία «Αν εδώ ήσουν Χριστέ μου δεν θ απέθνησκε ο αδερφός μου μα και τώρα εγώ πιστεύω και καλύτατα ηξέρω ότι δύνασαι αν θελήσεις και νεκρούς να ανεστήσεις». Κράζει ο Χριστός και λέγει «Δεύρο έξω Λάζαρέ μου φίλε και αγαπητέ μου» και παρευθύς από τον Άδη εσηκώθη το σκοτάδι. Λάζαρος απελυτρώθη ανεστήθη και σηκώθη ζωντανός σαβανωμένος και με το κερί λουσμένος. Τότε η Μάρθα κι η Μαρία τότε όλη η Βηθανία δόξα τω Θεώ φωνάζουν και το Λάζαρο ξετάζουν. «Λάζαρε πες μας τι είδες εις τον Άδη που επήγες». «Είδα φόβους είδα τρόμους είδα βάσανα και πόνους της καρδιάς, των χειλέων και μη με ρωτάτε πλέον». 3. Παραλλαγή που λεγόταν στον Κουβαρά Σήμερον στη Βηθανία κλαίει η Μάρθα κι η Μαρία Λάζαρο τον αδερφό της το γλυκύ και καρδιακό της. Τρεις ημέρες τον θρηνούσαν και τονε μοιρολογούσαν. Την ημέρα την Τετάρτη κίνησε ο Χριστός για νά ρθει τότε η Μάρθα κι η Μαρία τότε κι όλη η Βηθανία «αν εδώ ήσουνα Χριστέ μου δεν θ απέθνησκε ο αδερφός μου». «Λέγε, πίστευε Μαρία παγωμένη στα μνημεία. Δεύρο έξω αδερφέ μου φίλε και αγαπητέ μου» Λάζαρος απελυτρώθη ανεστήθι και σηκώθη «Πες μου Λάζαρε τι είδες εις τον Άδη που επήγες; Είδα φόβους είδα τρόμους είδα βάσανα και πόνους. Δώστε μου λίγο νεράκι να ξεπλύνω το φαρμάκι της καρδιάς μου των χειλέων και μη με ρωτάτε πλέον. Του χρόνου πάλι να ρθομε μ υγεία να σας βρούμε στους οίκους σας χαρούμενα κι όλοι να τραγουδούμε.

19 ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ 367 Στο Μαρκόπουλο, τα κάλαντα του Λαζάρου έλεγαν μικρά παιδιά (αγόρια) την παραμονή και φυσικά τους έδιναν φιλοδώρημα. Είναι τελείως διαφορετικά και χαρούμενα από τα προηγούμενα. Ήρθε ο Λάζαρος ήρθανε τα βάγια ήρθε η Κυριακή που τρώνε τα ψάρια και την άλλη Κυριακή το αρνάκι στο σουβλί (2). Τα ίδια κάλαντα στον Κουβαρά λέγονταν λίγο διαφορετικά όσον αφορά το στίχο, από αγόρια και κορίτσια. Ήρθε ο Λάζαρος ήρθανε τα βάγια ήρθε η Κυριακή που θα φάμε ψάρια βάγια-βάγια και βαγιό τρώμε ψάρι και κολιό και την άλλη Κυριακή τρώμε αυγά και το αρνί. Πιθανόν να είναι νεότερα κάλαντα, ενώ τα πιο παλιά είναι εκείνα που λένε: «Την ημέρα την Τετάρτη...» Στον Κουβαρά και στην Κερατέα λέγεται και μια παραλλαγή όπου αναμειγνύονται και τα δύο κάλαντα του Λαζάρου σ ένα. Ήρθε ο Λάζαρος ήρθανε τα βάγια ήρθε η Κυριακή που τρώνε τα ψάρια και την άλλη Κυριακή το αρνάκι στο σουβλί. Πες μας Λάζαρε τι είδες εις τον Άδη που επήγες. Είδα φόβους είδα τρόμους είδα βάσανα και πόνους. Δώστε μου λίγο νεράκι να ξεπλύνω το φαρμάκι της καρδιάς μου, των χειλέων και μη με ρωτάτε πλέον.

20 368 ΒΑΣΩ ΚΙΟΥΣΗ Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα Σπάτα: Πού ήσουν Λάζαρε πού είναι η φωνή σου που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου; Ήμουνα στη γη στη γη θαμμένος και με τους νεκρούς νεκρός αποθαμένος. Δώστε μας αυγά αυγά να σας τα πούμε κι οι κοτούλες πολλά πολλά γεννούνε Βάγια-βάγια των βαγιών τρώμε ψάρι και κολιό και την άλλη Κυριακή τρώμε το παχύ αρνί. Δώστε μου λίγο λίγο νεράκι να ξεπλύνω της καρδιάς μου το φαρμάκι Τα κάλαντα «Μέσ στην πόλη Βηθανία» έχουν ομοιότητα με τους πρώτους δέκα στίχους της Ηπείρου και με τους σαράντα έξι στίχους με του Καλαμίτσι Λευκάδας, ενώ το «Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθανε τα βάγια» είναι ίδιο με της Εύβοιας και με δυο στίχους της Αγ. Άννας Ευβοίας. Συμβαίνει όμως και κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ενώ σ όλη την Ελλάδα τα «Λαζαρικά» λέγονται από γυναίκες, τις Λαζαρούδες, στα Μεσόγεια λόγω της θέσης που κατείχε η γυναίκα (δεν έβγαινε από το σπίτι εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις) λέγονταν από μικρά παιδιά (αγόρια και κορίτσια). Βέβαια υπάρχουν και στην αρβανίτικη διάλεκτο. Στον Κουβαρά, μου είπαν μόνο δυο στίχους γιατί δεν θυμόνταν περισσότερα. Λάζαρε κουτούαρἐ Λάζαρε τραγουδιστέ σἐ τἐ κα μαρτούαρἐ που θα σε παντρέψουμε Στα Καλύβια έχουν μεταφράσει λίγους στίχους από τα ελληνικά. Λιάζαρι λιάναρἐ ντ ούγιε βαλιούερἐ γίπνι Λιάζιριτ νι σκόπ ψε ίστἐ πλιάκ εσβέτε ντόπ δηλαδή Πες μας Λάζαρε τι είδες εις τον Άδη που επήγες

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΡΓ. ΠΟΥΛΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΡΓ. ΠΟΥΛΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΡΓ. ΠΟΥΛΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Υψηλάντου 17. Καλλιθέα Τ.Κ. 176-75 Τηλ: 210-94.09.788 Fax: 210-94.03.168 Ο ΠΑΛΗΟΣ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΗ ΜΑΡΠΗΣΣΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ Φίλε αναγνώστη, στη Μάρπησσα της Πάρου, που είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Η Ανάσταση του Λαζάρου. Τάξη: Β 2 Όνομα: Έλενα Κεραμιδά Μαθημα: Θρησκευτικά

Η Ανάσταση του Λαζάρου. Τάξη: Β 2 Όνομα: Έλενα Κεραμιδά Μαθημα: Θρησκευτικά Η Ανάσταση του Λαζάρου Τάξη: Β 2 Όνομα: Έλενα Κεραμιδά Μαθημα: Θρησκευτικά Η Ανάσταση του Λαζάρου Το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, είναι αφιερωμένο από την Εκκλησία μας, στην Ανάσταση του Λαζάρου.

Διαβάστε περισσότερα

Κάτω στα Ιεροσόλυμα εις του Χριστού τον Τάφο, εκεί οι Αγγέλοι λειτουργούν κι οι Αποστόλοι Ψάλλουν. Ψάλλουν το Άγιος ο Θεός και την Τιμιότερα

Κάτω στα Ιεροσόλυμα εις του Χριστού τον Τάφο, εκεί οι Αγγέλοι λειτουργούν κι οι Αποστόλοι Ψάλλουν. Ψάλλουν το Άγιος ο Θεός και την Τιμιότερα Κάτω στα Ιεροσόλυμα εις του Χριστού τον Τάφο, εκεί οι Αγγέλοι λειτουργούν κι οι Αποστόλοι Ψάλλουν. Ψάλλουν το Άγιος ο Θεός και την Τιμιότερα κι εκεί δεντρό δεν ήτονε δεντρό εφανερώθει. Η ρίζα ήτον ο Χριστός

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Γ`, Δ`, Ε` ΚΑΙ ΣΤ` ΤΑΞΕΩΝ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 1. ΔΑΟΥΛΑ ΝΙΚΗ 2. ΤΣΕΤΣΙΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ 3. ΛΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ 4. ΜΠΑΚΑΛΜΠΑΣΗ ΕΛΕΝΗ 6/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Πλησιάζει το Πάσχα. Η μητέρα άρχισε να καθαρίζει το σπίτι. Πλένει τις κουρτίνες και τα τζάμια. Καθαρίζει τα χαλιά. Συγυρίζει τα ερμάρια και τους πάγκους. Ο πατέρας βοηθά τη

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 1 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 1 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Ευλογημένη τρεις φορές Του Οκτώβρη αυτή η μέρα, Που διώξανε τους Ιταλούς Απ την Ελλάδα πέρα. Ευλογημένος ο λαός που απάντησε το όχι ευλογημένος ο στρατός που με τη ξιφολόγχη, πάνω στην

Διαβάστε περισσότερα

General Music Catalog General Music ΠΥΡΓΑΚΗ ΦΥΛΙΩ. page 1 / 5

General Music Catalog General Music  ΠΥΡΓΑΚΗ ΦΥΛΙΩ. page 1 / 5 ΠΥΡΓΑΚΗ ΦΥΛΙΩ page 1 / 5 1)ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΒΑΣΑΝΑ 2)ΜΩΡ' ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΟΜΟΡΦΗ 3)ΜΗ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΖΕΙΣ ΟΥΡΑΝΕ 4)ΕΛΑ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΜΟΥ 5)ΜΙΑ ΛΥΓΕΡΗ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ 6)ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΝΕΣ ΚΛΑΨΑΝΕ 7)ΠΕΣ ΜΟΥ ΒΡΕ ΓΕΡΟΝΤΑ ΤΙ ΚΛΑΙΣ 8)ΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

ταν ήμουνα μικρή, σαν κι εσάς και πιο μικρή, ο παππούς μου μου έλεγε παραμύθια για νεράιδες και μάγισσες, στοιχειωμένους πύργους, δράκους και ξωτικά. Εγώ φοβόμουν πολύ και τότε εκείνος μου έσφιγγε το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μουσική..............................................11 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΧΟΡΔΟ Η αρχοντοπούλα κι ο ταξιδευτής........................15 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας χωριάτης κι ήτανε φτωχός. Είχε ένα γάιδαρο και λίγα τάλαρα. Εσκέφτηκε τότε να βάλει τα τάλαρα στην ουρά του γαϊδάρου και να πάει να τον πουλήσει στο παζάρι στην πόλη. Έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2008 Ύµνος της οµάδας Ύµνος των Αγίων Ανδρόνικου και Αθανασίας Έχει του «αύριο» κρυµµένη την ελπίδα και τη φυλάει σαν τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Λόγοι για την παιδαγωγική της οικογένειας (Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης)

Λόγοι για την παιδαγωγική της οικογένειας (Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης) 22 Οκτωβρίου 2019 Λόγοι για την παιδαγωγική της οικογένειας (Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης) Θρησκεία / Κοινωνικά θέματα / Πνευματική ζωή «Είναι πολλά πράγματα, τα οποία ο άνθρωπος δεν τα γνωρίζει, ή, αν τα

Διαβάστε περισσότερα

«Η νίκη... πλησιάζει»

«Η νίκη... πλησιάζει» «Η νίκη... πλησιάζει» έµµετρο θεατρικό για της 25 η Μαρτίου εµπνευσµένο απ το παραµύθι της Ευγενίας Φακίνου «Τα Ελληνάκια» www.mkitra.com 1 Πράξη Πρώτη Σκηνή 1η Βγαίνουν δύο αφηγήτριες. Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2 ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: 1. Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) 2. Αφηγητής 2 3. Αφηγητής 3 4. Παπα-Λάζαρος 5. Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) 6. Παιδί 2 7. Παιδί 3 8. Παιδί 4 9. Παιδί 5 10. Μητέρα

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

Christmas collection 2015

Christmas collection 2015 Χριστούγεννα 2015 Christmas collection 2015 Tailor made gifts Χριστούγεννα σημαίνουν γιορτές, μυρωδιές, μουσική, πολύχρωμα λαμπιόνια, στολίδια, δώρα, οικογενειακές στιγμές και πάνω από όλα χαρούμενη διάθεση.

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 1 ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας Διαβάσαμε το παραμύθι: «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ» Ερώτηση: ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ; - Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ 1 Πάλης ξεκίνηµα Πάλης ξεκίνηµα νέοι αγώνες οδηγοί της ελπίδας Όχι άλλα δάκρυα κλείσαν οι τάφοι λευτεριάς λίπασµα Λουλούδι φωτιάς βγαίνει στους τάφους µήνυµα στέλνουν Απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

General Music Catalog General Music ΘΩΔΗ ΕΦΗ. page 1 / 5

General Music Catalog General Music  ΘΩΔΗ ΕΦΗ. page 1 / 5 ΘΩΔΗ ΕΦΗ page 1 / 5 1)ΑΙΣΘΗΜΑΤΑΚΙ ΜΟΥ 2)Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΙ ΑΝ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ 3)ΛΙΓΗ ΑΓΑΠΗ ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ 4)ΕΓΙΝΑΝ ΓΚΡΙΖΑ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΟΥ 5)Σ' ΕΙΧΑ ΚΑΙ Σ' ΕΧΑΣΑ 6)Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΕΡΩΤΑΣ ΣΒΗΝΕΙ 7)ΜΑΛΩΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ 8)ΚΟΨΕ

Διαβάστε περισσότερα

29 Μαΐου 1453: Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ!

29 Μαΐου 1453: Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ! Κωνσταντίνα Ευείδη 29 Μαΐου 1453: Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ! Η χιλιόχρονη αυτοκρατορία έπεσε. Ο θρύλος λέει ότι «ήτανε θέλημα Θεού». Από τότε το φρόνημα των Ελλήνων το κρατάνε ζωντανό ακριβώς αυτοί οι θρύλοι για την

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Καραγκιόζης: Καλημέρα Πασά μου. Πασάς: Καλημέρα Καραγκιόζη. Πού πας και είσαι τόσο βιαστικός; Καραγκιόζης: Πάω να βρω δουλειά. Πασάς: Τι δουλεία ξέρεις να κάνεις εσύ; Καραγκιόζης:

Διαβάστε περισσότερα

γεφύρια, τα οποία φέρνουν στην μνήμη από την χώρα καταγωγής τους, βρίσκοντας κοινούς τόπους στην διαπραγμάτευση του θέματος.

γεφύρια, τα οποία φέρνουν στην μνήμη από την χώρα καταγωγής τους, βρίσκοντας κοινούς τόπους στην διαπραγμάτευση του θέματος. Τα γεφύρια ενώνουν Σε μία διαπολιτισμική προσέγγιση των θεμάτων που έχουν σχέση με τα πέτρινα γεφύρια, διαπιστώνουμε εύκολα ότι οι κατασκευές αυτές απαντούν όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά σε ολόκληρη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης». «Ο Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα κείμενα για προσκλητήρια

Προτεινόμενα κείμενα για προσκλητήρια Προτεινόμενα κείμενα για προσκλητήρια ΒΑΠΤΙΣΗΣ 400 Προσοχή, προσοχή!!! Η βουτιά δε θα επαναληφθεί!!! Να είστε όλοι εκεί, μεγάλοι και μικροί, να δείτε ένα κουκλί, βρεγμένο σαν παπί!!! Βαπτίζομαι την & ώρα

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» 4 ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2015-2016 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» «Πρόσεχε τι πετάς, είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Δυο μάτια παιχνιδιάρικα :: Κάνουλας Κ. - Παγιουμτζής Σ. :: Αριθμός δίσκου: DT-142.

Δυο μάτια παιχνιδιάρικα :: Κάνουλας Κ. - Παγιουμτζής Σ. :: Αριθμός δίσκου: DT-142. Δυο μάτια παιχνιδιάρικα :: Κάνουλας Κ. - Παγιουμτζής Σ. :: 1939 Αριθμός δίσκου: DT-142 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=5465 Θα πάρω, θα πάρω πένα και χαρτί, να γράφω, να γράφω ένα χρόνο,

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα για Προσκλητήρια Γάμου-Βάπτισης

Κείμενα για Προσκλητήρια Γάμου-Βάπτισης Κείμενα για Προσκλητήρια Γάμου-Βάπτισης Όταν το παιδάκι είναι κορίτσι: Εμείς και η κορούλα μας, θα χαρούμε ιδιαίτερα με την παρουσία σας, στα μυστήρια του γάμου μας και της βάπτισης της, που θα τελεστούν

Διαβάστε περισσότερα

Απόψε μες στο καπηλειό :: Τσιτσάνης Β. - Καβουράκης Θ. :: Αριθμός δίσκου: Kal-301.

Απόψε μες στο καπηλειό :: Τσιτσάνης Β. - Καβουράκης Θ. :: Αριθμός δίσκου: Kal-301. Απόψε μες στο καπηλειό :: Τσιτσάνης Β. - Καβουράκης Θ. :: 1953 Αριθμός δίσκου: Kal-301 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=9248 Απόψε μες, απόψε μες στο καπηλειό που τα μπουζού-, που τα μπουζούκια

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΧΡΑ ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΖΑΣ

ΖΑΧΡΑ ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΖΑΣ Θυµάσαι το παραµύθι της γιαγιάς για την 28 η Οκτωβρίου; Μάζεψε τους φίλους σου και διηγήσου το. Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας γίγαντας που ζούσε στο δικό του σπίτι. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά 1 Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά με τη μουσούδα μου στο πρόσωπό της, τόσο όσο χρειαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΛΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ Α 3 Η κυρία Ειρήνη από το Κάρμι, ξύπνησε πολύ νωρίς το πρωί για να ταΐσει τις κότες και τα κουνελάκια της. Ανυπομονούσε να πάει στο πανηγύρι

Διαβάστε περισσότερα

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Πριν πολλά χρόνια, ζούσε σε μια πόλη της Ναζαρέτ μια νέα και καλή γυναίκα που την

Διαβάστε περισσότερα

General Music Catalog General Music ΚΑΨΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ. page 1 / 6

General Music Catalog General Music  ΚΑΨΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ. page 1 / 6 ΚΑΨΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ page 1 / 6 1)Ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ 2)ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ 3)ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΚΑΨΑΛΗ 4)ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΕ ΗΛΙΕ ΜΟΥ 5)ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΙΤΕΣ 6)ΒΑΛΕ ΜΟΥ ΕΝΑ ΚΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ 7)ΒΡΕ ΓΙΩΡΓΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΕΤΣΙ 8)ΣΤΟ ΕΙΠΑ ΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2013 Ύµνος της οµάδας της Προσευχής Όµορφη ώρα στο προσευχητάρι αηδόνια, τζιτζίκια και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο)

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) 18 Ιουνίου 2019 Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) Θεοτόκος / Θαύματα της Θεοτόκου 12. Παντελώς αδύνατο γιατί ήταν????????????????? Λευκωσία «Παντρεύτηκα το 1981 και μετά παρέλευση τεσσάρων χρόνων διεπίστωσα

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Playlist με τίτλο: Κώστας Κανούλας. Δημιουργήθηκε από georgina.levitikou στις 25 Ιανουαρίου 2016

Playlist με τίτλο: Κώστας Κανούλας. Δημιουργήθηκε από georgina.levitikou στις 25 Ιανουαρίου 2016 Playlist με τίτλο: Κώστας Κανούλας Δημιουργήθηκε από georgina.levitikou στις 25 Ιανουαρίου 2016 Κίτρινο σαμαροσκούτι :: Κάνουλας Κ. - Παγιουμτζής Σ. :: 1940 Αριθμός δίσκου: AO-2620 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=15115

Διαβάστε περισσότερα

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ενότητα: Κοινωνικές σχέσεις (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ page 1 / 5 1)ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ 2)ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ 3)ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝΕ ΔΥΟ ΠΟΡΤΕΣ 4)ΤΑ 'ΠΑΙΞΑ ΟΛΑ 5)ΠΩΣ ΤΡΕΛΑΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ 6)ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΣΟΥ ΘΑ ΣΠΑΣΩ 7)ΤΑ ΚΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη. γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη.   γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό http://hallofpeople.com/gr/bio/roumi.php ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ Επιλεγμένα ποιήματα γλυκαίνει καθετί πικρό το χάλκινο γίνεται χρυσό το θολό κρασί γίνεται εκλεκτό ο κάθε πόνος γίνεται γιατρικό οι νεκροί θα αναστηθούν

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq Η μάνα και τα τέσσερα παιδιά της σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz xcvbnmσγqwφertyuioσδφpγρaηsόρ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Δεν είσαι εδώ Τα φώτα πέφταν στην πλατεία, η πόλις ένα σκηνικό και δεν είσαι δώ! Κρατάω μια φωτογραφία στην τσέπη μου σαν φυλακτό και δεν είσαι δώ! Στους

Διαβάστε περισσότερα

Kangourou Greek Competition 2014

Kangourou Greek Competition 2014 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus Kangourou Greek Competition 2014 Level 3 4 Γ - Δ Δημοτικού 15 Νοεμβρίου/November 2014 10:00 11:15 Ερωτήσεις 1 12 = 3 βαθμοί η

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Ο Λάζαρος ήταν στενός φίλος του Χριστού. Κατοικούσε στη Βηθανία, 3 χλμ. περίπου ανατολικά της Ιερουσαλήμ και οι αδελφές του Μάρθα και Μαρία φιλοξένησαν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Λέγε-λέγε λόγια Λέγε-λέγε λόγια, - πώς να σου το πω - όταν σε ακούω κόβομαι στα δυό! Λέγε-λέγε κι άλλα, λέγε ως την αυγή, 1 / 17 όνειρα μεγάλα κάνουν οι

Διαβάστε περισσότερα

Η καλύτερη στιγμή των Χριστουγεννιάτικων διακοπών

Η καλύτερη στιγμή των Χριστουγεννιάτικων διακοπών Η καλύτερη στιγμή των Χριστουγεννιάτικων διακοπών Κ.Ν Α.Κ.Γ.Κ Η καλύτερη στιγμή μου ήταν η Πρωτοχρονιά που όταν ο παππούς μου έκοβε τη βασιλόπιτα και εγώ κέρδισα το φλουρί που ήταν ένα ευρώ. Ο Μπαμπάς

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών

Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΜΠΛΕΗΚ (William Blake)

ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΜΠΛΕΗΚ (William Blake) http://hallofpeople.com/gr/bio/ουίλιαμ-μπλέηκ.php ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΜΠΛΕΗΚ (William Blake) ΟΙ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ (επιλεγμένες) Οι Γάμοι του Ουρανού και της Κόλασης (The Marriage of Heaven and Hell, 1793), έργο

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας ΘΥΜΑΜΑΙ; Πρόσωπα Ήρωας: Λούκας Αφηγητής 1: Φράνσις Παιδί 1: Ματθαίος Παιδί 2: Αιµίλιος Βασίλης (αγόρι):δηµήτρης Ελένη (κορίτσι): Αιµιλία Ήλιος: Περικλής Θάλασσα: Θεοδώρα 2 ΘΥΜΑΜΑΙ; CD 1 Ήχος Θάλασσας Bίντεο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Β. Παροιμίες για το μήνα Ιανουάριο (ΧΕΙΜΩΝΑΣ) Παροιμίες για το μήνα Φεβρουάριο (ΧΕΙΜΩΝΑΣ) 1. Σ' όσους μήνες έχουν «ρο», μπάνιο με ζεστό νερό.

ΟΜΑΔΑ Β. Παροιμίες για το μήνα Ιανουάριο (ΧΕΙΜΩΝΑΣ) Παροιμίες για το μήνα Φεβρουάριο (ΧΕΙΜΩΝΑΣ) 1. Σ' όσους μήνες έχουν «ρο», μπάνιο με ζεστό νερό. Παροιμίες για το μήνα Ιανουάριο (ΧΕΙΜΩΝΑΣ) 1. Σ' όσους μήνες έχουν «ρο», μπάνιο με ζεστό νερό. 2. Ο Γενάρης δε γεννά μήτε αυγά μήτε πουλιά, μόνο κρύο και νερά. 3. Αρχιμηνιά, καλή χρονιά, με σύγκρυα και

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σαράντα από τις φράσεις που αποθησαυρίστηκαν μέσα από το έργο του Καζαντζάκη επίκαιρες κάθε φορά που τις διαβάζουμε:

Σαράντα από τις φράσεις που αποθησαυρίστηκαν μέσα από το έργο του Καζαντζάκη επίκαιρες κάθε φορά που τις διαβάζουμε: Σαράντα από τις φράσεις που αποθησαυρίστηκαν μέσα από το έργο του Καζαντζάκη επίκαιρες κάθε φορά που τις διαβάζουμε: 1. «Είπα στη μυγδαλιά: «Αδερφή, μίλησέ μου για το Θεό». Κι η μυγδαλιά άνθισε» 2. «Μια

Διαβάστε περισσότερα

Κόλιντα (Colinda) : Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι ενα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, που το λένε παιδιά, έφηβοι και άντρες για να γιορτάσουν τα

Κόλιντα (Colinda) : Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι ενα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, που το λένε παιδιά, έφηβοι και άντρες για να γιορτάσουν τα Κόλιντα (Colinda) : Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι ενα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, που το λένε παιδιά, έφηβοι και άντρες για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά. Colindul românesc: Το

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα