ΤΑ ΙΕΡΑ ΙΝΔΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΑ ΙΕΡΑ ΙΝΔΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ"

Transcript

1 ΤΑ ΙΕΡΑ ΙΝΔΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 21 ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΣ Α Ρ Κ Α Δ Ι Α

2 1 Στα βουνά και στα δάση, σμιλεύεται η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Στις πλατείες, αναπαύεται. Χρήστος Δ. Στρατηγόπουλος

3 2 Στον Βασίλη Νέζη, που χρόνια τώρα, άγρυπνος φύλακας στη γενέτειρα των αδούλωτων Κολοκοτρωναίων και πηγή της Λευτεριάς Λιμποβίσι, προσφέρει τις υπηρεσίες του, χωρίς καμία απολύτως αμοιβή. Χ.Δ.Σ

4 3 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΣΤΑΦΥΛΑ Σήμερα, που τα πάντα αλλάζουν και η εισβολή των ξένων ηθών και εθίμων κατακλύζουν την πατρίδα μας, μονάχα οι ιερές αναμνήσεις μπορούν να αντισταθούν, για να κρατήσουμε την Ελληνικότητά μας. Οι αναμνήσεις ενός λαού που ξεκίνησε έναν αγώνα με την απόφαση να νικήσει ή να πεθάνει. Έναν αγώνα όχι μονάχα ενάντια στους καταπατητές των εδαφών μας και της ελευθερίας μας, αλλά και άλλων «πολιτισμένων» που συνήθειά τους ήταν και είναι να υποστηρίζουν τους δυνατούς με το αζημίωτο. Ο λογοτέχνης Χρήστος Δ. Στρατηγόπουλος κρατάει μες την ψυχή του, τους θρύλους και

5 4 τις παραδόσεις του λαού μας και εμπνέεται απ αυτές. Και με το βιβλίο του «Τα Ιερά Ινδάλματα του Γένους» κάνει κάτι σημαντικό. Τραγουδάει τους μπροστάρηδες των Αγώνων. Εκείνους τους Ήρωες, που με την ορμή και την πίστη τους ξεσήκωσαν τους σκλαβωμένους συμπατριώτες τους και ύψωσαν παντού, σε κάμπους και βουνά, τα φλάμπουρα της Λευτεριάς. Και αυτοί οι μπροστάρηδες δεν ήταν από τρανά τζάκια, μα από τον απλό λαό, που μόνο αυτός ένοιωθε περισσότερο άμεσα τη σκλαβιά και τη φτώχεια. Αυτός ο λαός στάθηκε η βρυσομάνα που δρόσιζε τις ψυχές και δυνάμωνε την πίστη, πως η Λευτεριά δε ζητιανεύεται αλλά κατακτιέται με το σπαθί.

6 5 Ο Χρήστος Στρατηγόπουλος όλους τους επώνυμους Ήρωες τους έκλεισε στην καρδιά του, τους γνώρισε και τους ψυχολόγησε καλά μέσα από τα βιβλία, τις μαρτυρίες και τις λαϊκές διηγήσεις, γι αυτό και μας δίνει το ποιητικό τους πορτραίτο ζωντανό, αληθινό, περήφανο. Αυτά τα πορτραίτα έχουν την αμεσότητα των δημοτικών τραγουδιών, το νεύρο, την υπέρβαση, την αγάπη και το θαυμασμό. Όπως είναι γνωστό, πολλοί απ αυτούς τους Ήρωες, που τραγουδάει με τόσο πάθος ο Στρατηγόπουλος, μετ απελευθερωτικά είδαν το φοβερό πρόσωπο της Πολιτείας που απελευθέρωσαν. Είδαν τους ξένους να διαφεντεύουν τον τόπο τους. Στάθηκαν μπροστά στα Στρατοδικεία και καταδικάστηκαν, ρίχτηκαν στα μπουντρούμια αλυσοδεμένοι.

7 6 Τίποτα όμως δε στάθηκε ικανό να αμαυρώσει την προσφορά τους και τον πατριωτισμό τους. Γιατί είχαν γίνει θρύλοι και σύμβολα πατριωτισμού και αγώνα. Κι αυτό συνεχίζεται ως σήμερα. Απόδειξη, τούτο το βιβλίο του Χρήστου Στρατηγόπουλου, που ξαναφέρνει στη μνήμη μας εκείνες τις ηρωικές μορφές. Μιχάλης Σταφυλάς Διευθυντής του Περιοδικού «Πνευματική Ζωή»

8 7 ΣΤΑ ΙΕΡΑ ΙΝΔΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ Από τον ποιητή Τάκη Ρούνη (αντί σχολίου) Τρέχει ο νους του ποιητή, σ απέραντα πελάγη τρέχει σαν άτι αζάπικο, σε πράσινα λιβάδια, σα μέλισσα στα λούλουδα, σε σκέψεις, σ αναμνήσεις, ψάχνει τον ήρωα να βρει, σεμνά να προσκυνήσει. Θέλει στεφάνια αμάραντα, στα πόδια του να στρώσει, να προσκυνήσει σιωπηλά, βουβός κρυφά να κλάψει, μα απ το δάκρυ το καυτό, δενδρί θε να φυτρώσει, ν απλώσει κλώνους και κλαριά, κορμό που να θεριέψει. Στον ίσκιο του να κάθονται, γενιές που ξεφυτρώνουν, ν απολαμβάνουν λευτεριά, χωρίς καμιά λαχτάρα, να μη ξεχνάν τους ήρωες, σκληρά πως πολεμούσαν, με το μαχαίρι της σφαγής, με το σπαθί στη χούφτα. Με λερωμένη φορεσιά, και με τσαρούχι τρύπιο, αλαφιασμένοι στις κορφές, σαν το σκληρό τ αγρίμι, αχόρταγος ο ύπνος τους, σκληρό το μαξιλάρι, ημέρα, νύχτα καρτερούν, να ρθει εχθρού το βόλι. Δε φέρνει ο χρόνος λησμονιά, πατρίδος σκλαβωμένης, πλάθει ο γέρος τα παιδιά, με τόσες αφηγήσεις, παράδοση και λεβεντιά, την ιστορία γράφουν, γράψε μεγάλε ποιητή, μην ξεχαστούν οι θρύλοι.

9 8 Γράψε, μη χάνεις τον ειρμό, δώσε σωστή ορμήνια, στις επερχόμενες γενιές, μάθηση θα προσφέρεις, γράψε πως τότε θέριεψαν, κόκαλα των προγόνων, και φτιαξαν ήρωες σωστούς, τη λευτεριά να φέρουν.

10 9 Το βιβλίο αυτό, είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους τους ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ Ήρωες του Γένους μας, σε όλους αυτούς τους αυτόφωτους φεγγοβόλους αγωνιστές του θρυλικού Έπους του 21, σ αυτούς τους υπέρλαμπρους αστέρες της ένδοξης πατρίδας μας. Είναι γραμμένο για τις λαμπρότερες και φωτεινότερες μορφές, που άφησαν τα ανεξίτηλα ίχνη τους με το ακτινοβόλο πέρασμά τους από αυτόν εδώ τον ποτισμένο με ιερό και φλογισμένο αίμα τόπο, που χάριν της αυτοθυσίας που έδειξαν ετότε, ζούμε ελεύθεροι εμείς σήμερα.

11 10 Είναι με βαθύ σεβασμό δημιουργημένο, προς ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, στα Ιερά Ινδάλματα, που με την απαράμιλλη γενναιότητά τους και το ξεχωριστό και ασύγκριτο μεγαλείο τους, έχουν ριζωθεί βαθιά στο νου μας και οι οπτασίες τους στριφογυρίζουν στις σκέψεις μας. Το βιβλίο αυτό είναι τιμητικά γραμμένο, για τους Ηρωικούς μαχητές του Γένους μας, που με την πίστη και την αφοσίωσή τους στα Ιδανικά της Ελευθερίας και το υπέρτατο έργο τους με τους φοβερούς εκείνους αγώνες, στολίζουν τις φανταστικές οθόνες του μυαλού,

12 11 όλου του δοξασμένου από τους βαθύτατα ευσεβείς αυτούς αγωνιστές, Ελληνικού Έθνους. Τα διαπεραστικά, σπινθηροβόλα και Αθάνατα βλέμματά τους και τα ΙΕΡΑ φωτοβόλα κόκαλά τους, που στα Άγια Ελληνικά χώματα ξεκουράζονται, μας οπλίζουν με μια τρομακτική δύναμη και μας γεμίζουν με θάρρος και αιώνια ελπίδα. Για όλους εκείνους τους αδούλωτους σταυραετούς της τιμημένης πατρίδας μας, που η λάμψη τους διαπερνάει και φωτίζει τα πνεύματά μας και που δεν αναφέρονται σ αυτό εδώ το μικρό βιβλίο, αυτοί οι στίχοι σαν λιγότερος

13 12 φόρος τιμής, ας γίνουν ένας καινούργιος ήλιος, που με τις ακτίνες του θα τους στείλει όπου κι αν βρίσκονται, τον σε υπέρτατο βαθμό Σεβασμό μου. Καπλάνια και σταυραετοί, ξεσηκωμού τυφώνες, τα σώματά σας τ άφθαρτα, θα μείνουν στους αιώνες. Υπέρμαχοι πολεμιστές, δρολάπια, καταιγίδες, το δρόμο σείς ανοίξατε, για λεύτερες πατρίδες. Ακάθεκτοι αγωνιστές, αφηνιασμένα άτια, στα πιο ψηλά εφτάσατε, της δόξας σκαλοπάτια. Σαΐνια, γύπες, κεραυνοί, αδάμαστα θηρία, το αίμα σας εδώσατε, για την Ελευθερία.

14 13 Γενναίοι άνδρες, τολμηροί, ορμητικοί αέρες, ελεύθεροι σταυραετοί, που σκίζουν τους αιθέρες. Ανδρείοι, ασυγκράτητοι, με στήθια απ ατσάλι, με σιδερένια τα κορμιά, και στις ψυχές μεγάλοι. Αλύγιστοι με πύρωμα, μέσ της καρδιάς το βάθος, μες τις ψυχές σας θέριεψε, της Λευτεριάς το πάθος. Αγέρες ακατάπαυστοι, σφοδροί και μανιασμένοι, εσείς βροντοφωνάξατε, το Γένος δεν ΠΕΘΑΙΝΕΙ. Λιοντάρια της Πατρίδας μας, και λεύτερα ξεφτέρια, κλίνω το γόνυ, σας φιλώ, τα δοξασμένα χέρια.

15 14 Κι ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, για κείνους τους αγώνες, που για το Γένος κάνατε, και που θα ζείτε αιώνες. Χρίστος Στρατηγόπουλος

16 15 ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ Ο ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ Ο Αρχιπρωτομάστορας, στη λευτεριά του γένους, πηγή που πάθος πότιζε, τους υποδουλωμένους. Φλόγα που φως μετέδιδε, και πυρ, στους σκλαβωμένους, και τους ραγιάδες πάσχιζε, να δει λευτερωμένους. Επαναστάτης φλογερός, με γνώσεις και με πνεύμα, ήταν ο πρώτος π έκανε, ξεσηκωμού το νεύμα. Το σπόρο για τη λευτεριά, ο Ρήγας έχει βάλει, κι όλοι οι άλλοι πότισαν, μικροί μα και μεγάλοι.

17 16 Είν των γραμμάτων άνθρωπος, με γνώσεις πλημμυρίζει, των σκλαβωμένων τις ψυχές, με θάρρος τις ποτίζει. Τα ποίματά του μαρτυρούν, την ψυχική ορμή του, για του τυράννου το ζυγό, εκφράζει την οργή του. Γράφει σφοδρά κι ακάθεκτα, τους σκλάβους ενθαρρύνει, η φοβερή η πένα του, αθάνατη θα μείνει. Και ο Τερτσέτης έλεγε, πως γκρέμισε τα τείχη, και της σκλαβιάς κατάφερε, και πέρασε τον πήχη. Ο Ρήγας με τον Θούριο, φτιάχνει ψυχές λιοντάρια, πλάθει ανδρείους, Ήρωες, γενναία παλικάρια.

18 17 Κάθε στροφή και τόλμημα, και στίχος ζωηράδα, κι όλο το ποίμα φούντωμα, για μιά μεγάλη Ελλάδα. Μέσ την ψυχή του κατοικούν, της λευτεριάς αέρες, σαΐνια, γύπες που ξορμούν, και σκίζουν τους αιθέρες. Το σάλπισμά του γίνεται, τραγούδι του λαού του, βόλι και σπάθα δίκοπη, κατά του τύραννού του. Βγάζουν φωτιές τα λόγια του, και οι ψυχές θεριεύουν, και του Σουλτάνου το Ραγιά, τον ξαναζωντανεύουν. Σφυρηλατεί με του μυαλού, και της ψυχής τη δύνη, γι αυτό ως φωτεινότερος, του γένους έχει μείνει.

19 18 Γι αυτόν τον εθναπόστολο, που έριξε το σπόρο, όλοι εμείς με σεβασμό, για της τιμής το φόρο. Κάθε φορά που από μπρος, στο άγαλμα περνάμε, ακίνητοι και βλαβικά, στα μάτια να κοιτάμε. Το Μέγα ετούτο Ήρωα, την Ιερή μορφή του, που πλήρωσε μαρτυρικά, για μας, με τη ζωή του. Κι ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ας είναι και με νεύμα, γι αυτόν τον εθνομάρτυρα, με το μεγάλο πνεύμα.

20 19 Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ Ο ΛΕΥΤΕΡΩΤΗΣ Ήταν Δευτέρα της Λαμπρής, που η κυρά Ζαμπία, ένα αγόρι γέννησε, και την «Ελευθερία» Θόδωρο το εβάφτισαν, έτσι το εφωνάζαν, κι από μικρό τα χείλη του, χολή και πίκρα στάζαν. Τη λευτεριά του η σκλαβιά, την είχε αφαιρέσει, αφού παντού βρισκότανε, του Τουρκαλά το φέσι. Αδημονούσε πώς να ρθεί, η εποχή εκείνη, να μεγαλώσει να μπορεί, Λευτερωτής να γίνει. Και έναν όρκο που κανε στην Τρίπολη μια μέρα, πιστά τον ακολούθησε, μ αγώνες πέρα ως πέρα,

21 20 Απ έναν Τούρκο δέχτηκε, τότε ένα χαστούκι, μα το πληρώσαν ακριβά, στο Θοδωρή οι Τούρκοι. Ο φόβος και ο τρόμος τους, έγινε τ όνομά του, και να κρυφτούν ετρέχανε, μπουλούκια στ άκουσμά του. Έγινε Ήρωας τρανός, Λευτερωτής μεγάλος, που τέτοιος σ όλο το ντουνιά, να μην υπάρχει άλλος. Στο άγαλμά του έγραψαν, επίγραμμα να μείνει, και στους λαούς παράδειγμα, ο Γέρος για να γίνει. «Έφιππος χώρει Στρατηγέ, γενναίε στους αιώνες, διδάσκων σ όλους τους λαούς, πώς κάνουν τους αγώνες, και πώς οι δούλοι γίνονται, ελεύθεροι για πάντα, και ύμνους για τη Λευτεριά, παίζει ηχηρά η μπάντα».

22 21 Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ Μάης, νυχτιά και η Τρίπολη, ήσυχη πέρα ως πέρα, με το φεγγάρι λαμπερό και τσουχτερό αέρα. Κι από βαθιά ακούγεται, μιά ανθρωποαντάρα, αρματωμένοι και πεζοί, πού να πηγαίνουν άρα; Είν Μπαρδουνιώτες, δυνατοί, είν Φαναρίτες κι άλλοι, που στο Βαλτέτσι θε να παν, για κει το έχουν βάλει. Το αίμα της Καρύταινας, θα πάρουν πίσω, λένε, πόσους εκλάψανε εκεί, να θυμηθούν δε θένε.

23 22 Και τώρα, νίκη της τιμής, να πάρουνε πασχίζουν, με αρχηγό τους το Ρουμπή, αγέρωχα βαδίζουν. Ο ξακουστός τους αρχηγός, βαστά τ ατιού τα γκέμια, και με περίσσεια σιγουριά, δηλώνει στα χαρέμια. Όπως ο Αλάχ είναι θεός, το βράδυ θα σας φέρω, χίλια κεφάλια Ελληνικά κι αιχμάλωτο το Γέρο. Άλλη βουή ακολουθεί, δύο κοντά χιλιάδες, καβαλαραίοι όλοι τους, ξυπνούν τους μαχαλάδες. Πολλά κανόνια ακολουθούν, που μέγα κρότο κάνουν, χιλιάδες δεκατέσσερις, όλοι μαζί τους φτάνουν.

24 23 Κει στο Βαλτέτσι φτάσανε, μάχη σφοδρή να δώσουν, τον Θοδωρή τον στρατηγό, να τον κατατροπώσουν. Μ αυτός είναι πανέτοιμος, τέλος σημαίν η ώρα κι η λευτεριά παιζότανε, σ ένα χαρτί ετώρα. Οκτώ η ώρα το πρωί, τις θέσεις πιάνουν όλοι, το πρώτο περιμένουνε, να ακουστεί το βόλι. Και ο Ρουμπής εφώναξε, από μιά πέτρα πάνω, «Παραδοθείτε Έλληνες, κακό δε θα σας κάνω». Μουρτάτη, άκου να χαρείς, γιατί θα μετανιώσεις, αν τ άρματά σου γρήγορα, σε μας δεν παραδώσεις.

25 24 Η μάχη τώρα αρχινά, κι οι Τούρκοι παίρνουν φούρια, σαν μανιασμένοι προσπαθούν, να σπάσουν τα ταμπούρια. Οι ψυχωμένοι Έλληνες, στρώνουν κορμιά στο χώμα, το τουφεκίδι κράτησε, δυό ώρες και ακόμα. Σε λίγο σύγνεφα καπνού, τα πάντα τα σκεπάζουν, βροντές χιλιάδες κι αστραπές, τον τόπο τον τραντάζουν. Και μέσ από τα σύννεφα, δυό τρεις καβαλαραίοι, Τούρκοι που ξεπροβάλουνε, ιππείς καλοί και νέοι. Τρέχουν στον Κεχαγιάμπεη, και του ζητούν βοήθεια, τι των Ελλήνων οι ψυχές, είν λιονταριών στ αλήθεια.

26 25 Μα πριν προλάβουν για να ρθούν, Κολοκοτρώνης φτάνει, σε δυό πυρά ανάμεσα, τους άπιστους τους βάνει. Φωτιά φωνάζει δυνατά, τσακίστε τους Μουρτάτες, απ τα ταμπούρια εσείς μπροστά κι εμείς από τις πλάτες. Φτάνει κι ο Κεχαγιάμπεης, μ αμέτρητο ασκέρι, στη δίνη τούτη σείονται, βουνά και γύρω μέρη. Μα ένας αετός αργοπορεί, μ ομάδα διαλεγμένη, κι ο αρχηγός ανησυχεί και τόνε περιμένει. Και ξάφνου, νάτος, έρχεται, γοργά, λαχανιασμένος, είν ο Πλαπούτας ξακουστός, για μάχες γεννημένος.

27 26 Σαν λυσσασμένος ρίχνεται, μες στη φωτιά ετούτη, το αίμα έχει για νερό, ψωμί του το μπαρούτι. Φτάνει κι ο Φλέσσας γρήγορα, που η καρδιά το λέει, σαν τα αγρίμια μάχονται κι οι Μαυρομιχαλαίοι. Μπρος στη φωτιά του μπαρουτιού, ο ήλιος δεν υπάρχει και στα βουνά του Βαλτετσιού, Κολοκοτρώνης άρχει. Λιώνει, τσακίζει την Τουρκιά, την αποδεκατίζει, κανόνια κι ό,τι βρει μπροστά, στα βράχια τα γκρεμίζει. Πάνω σ αυτή την έξαρση, στης μάχης την αντάρα, του Θοδωράκη θ ακουστεί, η βροντερή φωνάρα.

28 27 Θε να σας πιάσω ζωντανούς, με λέν Κολοκοτρώνη, και σαν τον τίγρη σάλταρε, απ το ψηλό κοτρόνι. Ορμάει καταπάνω τους, μ εξήντα παλικάρια, λες κι όλοι είχανε φτερά, πηδούσαν τα λιθάρια. Με τ αργυρά τους τα σπαθιά, τους βάζουν στο κυνήγι, πετούν τα όπλα καταγής και όπου φύγει φύγει. Μες στο Βαλτέτσι μπαίνουνε, τους πάν τροφές, μπαρούτες, στην ιστορία θα γραφτούν, έπη οι στιγμές ετούτες. Γυρνούν ξανά στις θέσεις τους, αστροφεγγιά και κρύο, δεν τέλειωσαν τον πόλεμο, ζητούν το μεγαλείο.

29 28 Κοντεύουνε μεσάνυχτα, ψηλώνει το φεγγάρι, ζηλεύει που δεν ημπορεί, μέρος κι αυτό να πάρει. Ο τόπος σειέται και βοά, καπνοί ψηλά ασημένιοι, οι Έλληνες με την Τουρκιά, χτυπιούνται μανιασμένοι. Ο γερο Μητροπέτροβας, μάχεται σαν λιοντάρι, στεφάνι δόξας και τιμής, δικαίως θε να πάρει. Μέσα στον πύρινο κλοιό, που το λιθάρι λιώνει, η δόξα απλώνει τα φτερά, για τον Κολοκοτρώνη. Σινιάλο οι Τούρκοι δίνουνε, πως θα αποχωρήσουν, στην πόλη όσοι απόμειναν, ξανά θε να γυρίσουν.

30 29 Φωνάζει ο Γέρος δυνατά, απάνω τους ορμάτε, μη τους λυπάστε Έλληνες, τους άπιστους βαράτε. Γίνεται μέγας πανικός και ο Ρουμπής τα χάνει, τρέχει μην τύχει και σωθεί, τι άλλο θε να κάνει; Αφήνουνε ξοπίσω τους, νεκρούς και τ άρματά τους, στο κάστρο μπαίνουν να κρυφτούν, να σώσουν τα κορμιά τους. Και στο Βαλτέτσι στήσανε, οι Έλληνες τραγούδι, για το μεγάλο θρίαμβο, κάη το πελεκούδι. Κολοκοτρώνης έδειξε, με τη βαριά του χέρα, την Τρίπολη, που λεύτερη, θέλει να δει μια μέρα.

31 30 Εκεί τους λέει θα δοθεί, σφοδρότερη η μάχη και θε να μπω θριαμβευτής, στ αλόγου μου τη ράχη. Πιάνει και γράφει μιά γραφή, στον Κεχαγιά τον Μπέη, και με περίσσεια λεβεντιά, ο στρατηγός του λέει: Τώρα αλλάξαν οι καιροί, η μόνη σας ελπίδα, πριν σας κρεμάσω ζωντανούς, χαθείτε απ την πατρίδα. Θα αφανίσω την Τουρκιά, το τέλος σας ζυγώνει, μένα με λένε Θοδωρή, με λέν Κολοκοτρώνη.

32 31 Η ΧΑΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ Σεπτέμβρης προς το τέλος του, Παρασκευή ημέρα, που μιά παράξενη σιγή, πλανάται στον αέρα. Τίποτα δεν ακούγεται, επικρατεί γαλήνη, κανένας δεν περίμενε, πως κάτι θε να γίνει. Και ξάφνου ο Δούνιας το θεριό, της Τσακωνιάς το άστρο, σπάει την πόρτα τ Αναπλιού, και εκπορθεί το Κάστρο. Γιουρούσι κάναν στη στιγμή, τον πανικό εσπείραν, και γρήγορα στα χέρια τους, όλες τις πύλες πήραν.

33 32 Ντάπιες και Πύργοι βρίσκονται, στα χέρια των Ελλήνων, των Τούρκων τώρα, η θανή, απόμεινε εκείνων. Τα πλήθη σκόρπισαν παντού, Αμάν Αλλάχ φωνάζουν, και τα κανόνια ομοβροντούν, την πόλη την τραντάζουν. Τα παλικάρια χύνονται, σαν τ άγρια θηρία, λυσσομανούν και ψάχνουνε, για την Ελευθερία. Που τόσα χρόνια στης σκλαβιάς, τα σίδερα την έχουν, μα τώρα πανικόβλητοι, για να κρυφτούνε τρέχουν. Η πόλη είναι κόλαση, κι οι παρακλήσεις φρούδες, των σκοτωμένων οι ψυχές, χιλιάδες πεταλούδες.

34 33 Το αίμα σκέπασε τη γη, σαν πο βροχή και μπόρα, κι αφού το χώμα χόρτασε, ρυάκια γίναν τώρα. Κυλούσε φρέσκο αχνιστό, οσμούσε τυραννία, κι οι Έλληνες τη Λευτεριά, την ψάχνουν με μανία. Ο Κεχαγιάμπεης ζητά, θε τον Κολοκοτρώνη, νοιώθει το τέλος να ρχεται, θέλει να μείνουν μόνοι. Σκύβει μπροστά στο Στρατηγό, και τόνε προσκυνάει, και τη συμπόνια του ζητά, κι εκείνος τον ρωτάει. Θυμάσαι τι σου έγραψα, μετά πο κείν τη μάχη, του Βαλτετσιού π ανέβηκα, στ αλόγου σου τη ράχη;

35 34 Θυμάμαι μα δεν σ άκουσα, φοβόμουν τον Σουλτάνο, μα τώρα αν με λυπηθείς, ό,τι μου πεις θα κάνω. Μου γραφες πως αντάμωμα, θα γίνει στο παλάτι, και βάστηξες το λόγο σου, μα κάνε τώρα κάτι. Προσκυνημένους δεν χτυπώ, του απαντά ο Γέρος, και συνοδεία τόνε πάν, σε ασφαλείας μέρος. Τα παλικάρια πολεμούν, σταματημό δεν κάνουν, λιώνουν, τσακίζουν την Τουρκιά, φωτιά στην πόλη βάνουν. Την πρώτη μέρα, τέσσερις χιλιάδες κάτω ρίχνουν, στον άδικο κατακτητή, πώς πολεμάνε, δείχνουν.

36 35 Τη δεύτερη περσσότεροι, είναι οι σκοτωμένοι, έξι χιλιάδες με επτά, θα ήταν λαβωμένοι. Την Τρίτη μέρα το πρωί, μία φωνή ακούστη, κι ο Αρχηγός των νικητών, από μιά λάμψη ελούστη. Κάνε νισάφι Θοδωρή, γρόσια πολλά σου δίνω, μην αφανίσεις την Τουρκιά, ποιανού θεός θα μείνω; Αλλάχ, του λεει ο Στρατηγός, τα γρόσια στα χαρίζω, τα Ιερά ιδανικά, με το σπαθί κερδίζω. Οι Τουρκοφάγοι μαίνονται, τους άπιστους κλαδεύουν, στης δόξας τα ψηλά σκαλιά, μιά μέρα θα ανέβουν.

37 36 Αφιονισμένοι μάχονται, βρυχώνται σαν λιοντάρια, στο χώμα τ άτια δεν πατούν, μονάχα σε κουφάρια. Η γη στρωμένη με κορμιά, και αφρισμένο αίμα, πέντε χιλιάδες οι νεκροί, με του ηλιού το γέρμα. Κάποια στιγμή τεράστιο, στον ουρανό εφάνη, Θεοσταλμένο, φωτεινό, της Λευτεριάς στεφάνι. Και δυό που ήταν σταυρωτά, στο θόλο ουράνια τόξα, που μαρτυρούσαν πως θα ρθούν, η Λευτεριά και η Δόξα. Τόσων ετών τυραγνισμοί, τόσων χρονών φοβέρες, οι Τούρκοι τα πληρώσανε, σε τρεις μονάχα μέρες.

38 37 Μέσα σ αυτή την έξαρση, στην τρομερή τη δίνη, κεφάλι Τούρκου σε κορμί, πάνω δεν έχει μείνει. Οι Έλληνες θριαμβευτές, τα λάβαρα υψώνουν, το δρόμο για τη Λευτεριά, με δάφνες τώρα στρώνουν. Η Άλωση της Τρίπολης, την πίστη χαλυβδώνει, τρέμ η Τουρκιά στο άκουσμα, ΜΩΡΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ.

39 38

40 39 Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΩΝ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΑΓΗ Σύναξη κάνει ο Στρατηγός, μιλάει στα παλικάρια, τι, θέλει τίγρεις να γενούν κι ανήμερα λιοντάρια. Θε να σπαράξουν την Τουρκιά, για μια φορά ακόμα, με αίμα κατακόκκινο, να ποτιστεί το χώμα. Στα Δερβενάκια από καιρό, στερέψαν τα πηγάδια, απ τη μεγάλη αναβροχιά και είναι όλα άδεια. Γι αυτό με αίμα Τούρκικο, θέλει να τα γιομίσει, τον τόπο που ξεράθηκε, μ αυτό να τον ποτίσει.

41 40 Η βροντερή του η φωνή, αχολογάει σε βράχια, σε κάμπους, ρέματα, πλαγιές, βουνά και καταράχια. Λεβέντες Ελληνόπουλα, αγέρες μανιασμένοι, με τη δική σας προσφορά, το γένος δεν πεθαίνει. Όλοι μαζί να δώσουμε, ακόμα μία μάχη, κι άλλης μιας νίκης λάβαρο, να στήσουμε σε ράχη. Τον τύραννο να διώξουμε, δεν τον αντέχουμ άλλο, πως θα γενούμε λεύτεροι, γι αυτό δεν αμφιβάλω. Το δείχνουν τα φαινόμενα, κάθε στιγμή της φύσης, Έλληνα πως αδούλωτος, μια μέρα θε να ζήσεις.

42 41 Στο κάλεσμα του αρχηγού, χιλιάδες παλικάρια, δύναμη παίρνουν και ορμή, μασάνε τα λιθάρια. Ξεσήκωσ όλο το Μωριά, τον πότισε με θάρρος, και της καινούργιας σύρραξης, πήρε ξανά το βάρος. Στα Δερβενάκια τράβηξε, το Δράμαλη να λιώσει, να του τσακίσει τα φτερά, να τον κατατροπώσει. Ο Καραχάλιος δίπλα του, σ άτι σημαιοφόρος, κι ακολουθεί περήφανος, άλλος μαντατοφόρος. Στου Αγά το χάνι φτάσανε, συμβούλιο εκάναν κι ο αρχηγός υπέδειξε, τις θέσεις που θα πιάναν.

43 42 Δέκα η ώρα το πρωί, Ιούλης, καλοκαίρι, πιάνουν τα πόστα τα σωστά, σ όλα τα γύρω μέρη. Κολοκοτρώνης κοίταζε, τους Τούρκους να ζυγώνουν, χιλιάδες καβαλάρηδες, όλο τον τόπο ζώνουν. Δίνει την πρώτη διαταγή, την πρώτη συμβουλή του, κανείς μη ρίξει ντουφεκιά, πριν ακουστεί η δική του. Πάσχιζε μέσα στα στενά, να βάλει τον εχθρό του, να τον μαντρώσει για καλά, είχε το σχέδιό του. Νέκρα, γαλήνη απλώθηκε, φύλλο δεν εσειόταν, κι ο εχθρός αργά, προσεχτικά, προς τα στενά ερχόταν.

44 43 Οι Έλληνες τους καρτερούν, και οι καρδιές τους σπάζουν, κι οι γκέγκηδες ενστικτωδώς, «μπέσα ορέ», φωνάζουν. Αφήστε να περάσουμε, ποτέ για σας ντουφέκι, στα χέρια δε θα πιάσουμε, δε θα ριχτεί φουσέκι. Ψήνει ο ήλιος το ψωμί, η πέτρα καίει και λιώνει, μα πουθενά το σύνθημα, απ τον Κολοκοτρώνη. Στέλνουν, ρωτούν τον αρχηγό, γιατί αργοποράει, να ρίξουν πρέπει ντουφεκιά; όχι, τους απαντάει. Δεν ήθελε στα μάτια τους, τον ήλιο για να έχουν, για να μπορούν να ευστοχούν και πρέπει να προσέχουν.

45 44 Πάσχιζε να χει βοηθό, ακόμα και τη δρόσο, νίκη ζητά περίτρανη, που πιθυμούσε τόσο. Οι τολμηροί οι άνδρες του, κρατούν γερά τις κάνες, που θα μαυροφορέσουνε, των άπιστων τις μάνες. Ζυγώνει το απόγιομα, απειθαρχώντας όλοι, που άλλο δεν αντέχουνε, ρίχνουν το πρώτο βόλι. Δύο στρατιώτες καταγής, τους ξάπλωσαν στο χώμα, και μια φωνή θε ν ακουστεί, απ τ αρχηγού το στόμα. Απάνω τους βρε Έλληνες, Τούρκος ορθός μη μείνει, θέλω σε τούτα τα στενά, Άδης σωστός να γίνει.

46 45 Από κάθε χαμόκλαδο, από κάθε κοτρόνι, ξεχύνετ ένας Έλληνας και τον εχθρό τον λιώνει. Φωτιά, μολύβι, θάνατος, και το στενό κορώνει, σαν τα κοπάδια τα πουλιά, τώρα η Τουρκιά απλώνει. Αλαλιασμένοι τρέχουνε, τραβάνε για Κουρτέσα, μη μας χαλάτε Έλληνες, σας αγαπάμε, μπέσα. Ρίχνονται καταπάνω τους, τους αποδεκατίζουν, και σαν το στάρι ο θεριστής, αλύπητα θερίζουν. Παρατημένα άλογα, σκορπούνε τρομαγμένα, σπαθιά, ντουφέκια, πράγματα, στο χώμα αφημένα.

47 46 Κι απ τη σκοπιά του αψηλά, ο αρχηγός κοιτάζει, και για τη νίκη που ρχεται, χαίρει κι αναγαλιάζει. Μα θέλουν όλη την Τουρκιά, να την ξεκάνουν τώρα, πιστέψανε της λευτεριάς, πως έφτασε η ώρα. Στον Άγιο Σώστη κυνηγούν, Τούρκους εφτά χιλιάδες, καβαλαραίους, άπιστους, πρώτους παλικαράδες. Όσοι προλάβαν χάθηκαν, για Κόρινθο γλιστρήσαν, μα οι άλλοι σάρκες, κόκαλα, κάτω στη γη αφήσαν. Ο Ήλιος γέρνει για καλά, πάει για να δροσίσει, κι ο πόλεμος ο φοβερός, τώρα εδώ θ αρχίσει.

48 47 Οι Τούρκοι καβαλάρηδες, τα άτια τους χτυπούνε, και στα ταμπούρια να βρεθούν, κει πάνω ν ανεβούνε. Μα όλα έμειναν εκεί, στα βράχια σκοτωμένα, στα πισινά τα πόδια τους, τα δόλια ορθωμένα. Ο τρομερός Νικηταράς, με το σπαθί ορμάει, σα μανιασμένος λέοντας, το θάνατο σκορπάει. Στο χτύπημά του μόν ακούς, το σπαραγμό, το βόγγο, ρίχνει κεφάλια καταγής, σαν κλαδευτής σε λόγγο. Μάχη εδώ δεν γίνεται, δεν είναι τούτη πάλη, ετούτο είν ξολοθρεμός, είναι σφαγή μεγάλη.

49 48 Πέντε χιλιάδες οι νεκροί, άντρες, καμήλες, άτια, κρέατα, αίμα και καπνούς, βλέπουν παντού τα μάτια. Οι Τούρκοι απ τον φόβο τους, όπου ψηλό κοτρόνι, για Τουρκοφάγο το περνούν, ή για Κολοκοτρώνη. Μα ό,τι άλλο και να δουν, ακόμα και τα σκοίνα, για Έλληνες τα θεωρούν, τα τρέμουνε και κείνα. Στο πορφυρό το σύννεφο, π ο ήλιος πάει να δύσει, κεφάλι Τούρκου σ αίματα, ποιος δει θα το νομίσει. Ο σκοτωμός δεν έπαψε, ούτε τη νύχτα ακόμα, το αίμα ρέει ανάμεσα, σε πέτρες και σε χώμα.

50 49 Των σκοτωμένων τ άλογα, θρηνούν και χρεμετίζουν, και λαβωμένων οι κραυγές, τη ρεματιά ξεσκίζουν. Οι Έλληνες βαρέθηκαν, άλλους εχθρούς να σφάζουν, και τα χιλιάδες λάφυρα, στα χέρια τους αρπάζουν. Ασημικά, χρυσαφικά, καμήλες φορτωμένες, άρματα, σέλες όμορφες, πετράδια στολισμένες. Την άλλη μέρα γέμισε, ο τόπος από όρνια, που τα κουφάρια ξέσκιζαν, χωρίς καμιά συμπόνια. Ο αρχηγός τους Δράμαλης, μ άντρες οχτώ χιλιάδες, κάλεσε σε συμβούλιο και είπε στους πασάδες.

51 50 Στο Θοδωράκη στρατηγό, να πούμε να αφήσει, να φύγουμ από το Μωριά, και δίν ό,τι ζητήσει. Μιλιούνια γρόσια και χρυσό, κι ό,τι μου πει του δίνω, τον προσκυνώ αν χρειαστεί, μόν ζωντανός να μείνω. Πριν πάρουνε απάντηση, απ τον Κολοκοτρώνη, σώμα Ελλήνων που ρχεται, στις ντουφεκιές τους στρώνει. Τους βάζουν στο κυνηγητό, ότ έχουν το πετάνε, και να κρυφτούν στου Μπερμπακά, τα άτια τους χτυπάνε. Κολοκοτρώνης θέλησε, συμβούλιο να κάνει, κι ένα καινούργιο σχέδιο, σ εφαρμογή το βάνει.

52 51 Να κλείσει όλα τα στενά, το Δράμαλη να λιώσει, ακόμα ένα μάθημα, ανδρείας να του δώσει. Τους καπετάνιους πρόσταξε, ρουθούνι μην αφήστε, τα μελεούνια της Τουρκιάς, αλύπητα τσακίστε. Ο Δράμαλης συνάχτηκε, για Κόρινθο τραβάει, απ τ Αγιονόρι διάλεξε, το δρόμο για να πάει. Και τώρα με το σχέδιο, του λυτρωτή του γένους, βρίσκει εκεί τους Έλληνες, καλά ταμπουρωμένους. Δέηση κάνει στον Αλλάχ, ζητά να τον βοηθήσει, τους άπιστους τους Έλληνες, να λιώσει, να τσακίσει.

53 52 Ανδρειωμένα μου παιδιά, τους Έλληνες τσακίστε, όπως και πριν στο σβέρκο τους, πάλι ξανακαθίστε. Ορμούν οι Τούρκοι σαν βοριάς, βρυχούνται σαν λιοντάρια, μα τα ταμπούρια τα κρατούν, Έλληνες παλικάρια. Και ξάφνου, λάμψη φοβερή, ένας μεγάλος κρότος, του Τουρκοφάγου μπαταριά, που ν απ τους πρώτους πρώτος. Μία καμήλα που περνά, με φόρτωμα μπαρούτι, μη καμηλιέρης έμεινε, εχάθη και ετούτη. Οι Τούρκοι ξαφνιαστήκανε, σαστίζουν και τρομάζουν, φτάνουν και άλλοι Έλληνες κι αναμεσίς τους βάζουν.

54 53 Και τ Αγιονόρι γίνεται, σωστό νεκροταφείο, αυτός δεν είναι πόλεμος, εδώ είναι σφαγείο. Για έξι ώρες έπεφταν, κάτω εχθρών κουφάρια, ξεκοιλιασμένα έβλεπες, αλόγατα, μουλάρια. Και Αραπάδων κρέατα, που ν κατασπαθιασμένα, ερχόνταν σε αντίθεση, με κόκαλα σπασμένα. Κοράκια που σηκώνονταν, ψηλά στους ουρανούς, κρατώντας μέτρα τ άντερα, που σού φευγε ο νους. Και σκύλους που στο στόμα τους, συκώτια και πλεμόνια, τέτοιες σκηνές όποιος τις δει, στο νου του μένουν χρόνια.

55 54 Στις Θερμοπύλες του Μωριά, τα όρνια κρεπαλούνε, κι οι Τούρκοι πάλι απ τον Αλλάχ, βοήθεια ζητούνε. Κασόνια που χαν θησαυρούς, πάλες όλο ρουμπίνι, λίρες χιλιάδες Τούρκικες, στο χώμα έχουν μείνει. Δύο χιλιάδες άλογα, μουλάρια πεντακόσια, καμήλες με φορτώματα, πολλές χιλιάδες γρόσια. Το δρόμο για την Τρίπολη, όλα επήραν τώρα, αυτά δεν είναι λάφυρα, είναι της τόλμης δώρα. Πεζός τώρα ο Δράμαλης, στην Κορινθία φτάνει, κι απ το τροχάδι το πολύ, του πέφτει το τουρμπάνι.

56 55 Μα ποιος γυρνάει να το βρει, μέσα σ αυτή τη ζάλη, π ο φόβος κάνει να χτυπούν, τα πόδια στο κεφάλι; Τώρα η περήφανη στρατιά, που ναι κουρελιασμένη, κλεισμένη κει στην Κόρινθο, ρέβει ταπεινωμένη. Ο Δράμαλης απ τον καημό, σε λίγο θ αποθάνει, πριν του Σουλτάνου εκδοθεί, εκτέλεσης φιρμάνι. Στα μεσουράνια έφτασε, του Γέρου η δόξα τώρα, και τ όνομά του γίνεται, θρύλος μέσα στη χώρα. Συνάζονται οι οπλαρχηγοί, και τον αναγνωρίζουν, και του Μωριά αρχιστράτηγο, αμέσως διορίζουν.

57 56 Καβάλα σ άτι αράπικο, θριαμβευτής γυρνάει, στα δοξασμένα χέρια του, τη σπάθα του κρατάει. Τα πέταλα τ αλόγου του, ρυθμοχτυπούν στις στράτες, κι η δόξα τον ακολουθεί, χαϊδεύοντας τις πλάτες. Την ένδοξη Τριπολιτσά, οι κανονιές τραντάζουν, και πλήθη συνοδεύοντας, κραυγάζουν κι αλαλάζουν. Κι ο κόσμος τσούρμο έρχεται, κι αφήνει μπρος στεφάνια, και Στρατηλάτης προχωρεί, γεμάτος περηφάνια.

58 57 ΜΙΑΟΥΛΗΣ Ο ΑΝΕΜΟΣ Τόλμη και ικανότητα, ορμή και ευφυΐα, είν του Μιαούλη ναυτικού, χαρίσματά του θεία. Απ τα μικρά τα χρόνια του, έγινε κυβερνήτης, και στον αγώνα λευτεριάς, μέγας των Τούρκων θύτης. Έγινε ναύαρχος τρανός, του ελληνικού του στόλου, Αιγύπτιοι, μα και Τουρκιά, δεν τον φοβίζουν διόλου. Στην Πάτρα και στο Ναύπλιο, μα και στο Μεσολόγγι, στις κανονιές του σείονται, κάμποι, βουνά και λόγγοι. Και σπέρνει την ταπείνωση, στους εχθρικούς τους στόλους, Χοσέφ, Μπραήμ, κι όποιος βρεθεί, τους καταδιώκει όλους.

59 58 Γίνετ αγέρας, σίφουνας, τα πάντα παρασύρει, και ό,τι αντιστέκεται, το πυρπολεί, το φθείρει. Δεν τον τρομάζουν εχθρικά, όσα κι αν είναι πλοία, τον καρτερούν για να στεφθεί, της δόξας μεγαλεία. Όταν τον αντικρίσουνε, τον πάρουνε χαμπάρι, όλοι οι ναύτες της Τουρκιάς, θα τρέξουν στο αμπάρι. Και κείνος τα καράβια τους, τα φέρνει πάνω κάτω, που σαν μολύβι χάνονται, στης θάλασσας τον πάτο. Δεν άφησε στο πέρασμα, ποτέ εχθρού βαπόρι, του τσάκισε, του έσπασε, την πρύμνη και την πλώρη.

60 59 Πολλές φορές τον ζήλεψε, το λαμπερό φεγγάρι, στις ναυμαχίες που κανε, τη νίκη για να πάρει. Κι ο ήλιος, βραδυπόρησε, πολλές φορές να δύσει, και άλλες τόσες σκέφτηκε, πίσω για να γυρίσει. Να δει το θαλασσόλυκο, πώς κάνει τους αγώνες, στη μνήμη του ο φωτιστής, θα φέρνει στους αιώνες.

61 60

62 61 Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ Ήταν βαθιά μεσάνυχτα, η ώρα τρεις και κάτι, που στ όνειρό μου έβλεπα, το ΜΕΓΑ Στρατηλάτη. Του γένους μας το Ίνδαλμα, του τόπου μας το θρύλο, τον τρομερό τον Ήρωα, της Λευτεριάς το φίλο. Καβάλα σ ένα άλογο, καθότανε μπροστά μου, και για να μάθει ήθελε, για τούτη τη γενιά μου. Πες μου, μου λεει, ποιητή, λέγε μου συγγραφέα, του τόπου που λευτέρωσα, να μάθω θέλω νέα. Ελευθερία έχετε; μην είστε σκλαβωμένοι; μην είσαστε υποτελείς και υποδουλωμένοι;

63 62 Άκου, του λεω, Στρατηγέ, Μεγάλε, τιμημένε, αθάνατε, ημίθεε, Ήρωα, Δοξασμένε. Τη χώρα που λευτέρωσες, εσύ και τόσοι άλλοι, οι γενεές μετέπειτα, την έκαναν μεγάλη. Χαίρομαι που είστε λεύτεροι, πήρα χαρά μεγάλη, μ αν χρειαστεί καμιά φορά, θ αγωνιστώ και πάλι. Λεει με βροντερή φωνή και βλέμμα αετήσιο, Ελληνικό παράστημα, λεβέντικο και γνήσιο. Ανατριχίλα ένιωσα, σε όλο μου το σώμα, από αυτά που έλεγε, του Ήρωα το στόμα.

64 63 Συνέρχομαι και τον κοιτώ, στα μάτια καρφωμένος, και τον ρωτώ δισταχτικά, δεν είσαι πεθαμένος; Μάθε, πως δεν απόθανα τελειωτικά ετότε, έρχομαι στην πατρίδα μου, τη βλέπω πότε πότε. Τι λες γενναίε Στρατηγέ και τι με συμβουλεύεις; τι θες να κάνω, πες μου το, περίμενε, μη φεύγεις. Γράψε, μου λέει, ποιητή, τίμα τους πατριώτες και αν μπορείς ξολόθρεψε, του έθνους τους προδότες.

65 64

66 65 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ Ο ΣΤΑΥΡΑΪΤΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ Σε μοναστήρι είπανε, πως ήταν γεννημένος, πολεμιστής, που δίκαια δαφνοστεφανωμένος. Από μικρός στα άρματα, τη λευτεριά ζητούσε, να διώξει τον κατακτητή, με πάθος πολεμούσε. Δίπλα σ αυτό της Ρούμελης το φλογερό αηδόνι, βρέθηκε και πολέμησε, μ αυτόν τον Κατσαντώνη. Πολέμαρχος φανταστικός, της Στερεάς ο θρύλος, με λύπη σκλάβους έβλεπε, κατακτητές, οργίλως.

67 66 Σ Αράχοβα και Δίστομο, και Δόμβραινα ακόμα, του Κιουταχή διέλυσε, το πιο ανδρείο σώμα. Εκεί μ ανταρτοπόλεμο, τσάκισε τον εχθρό του, να ξεφορτώσει τη σκλαβιά, από τον τράχηλό του. Με τα Ιερά τα όπλα του, τα χιλιοματωμένα, έπος με δάφνες έγραψε, και χρόνια δοξασμένα. Οι νίκες οι περίλαμπρες, στη Στερεά Ελλάδα, τη σπίθα που σιγόκαιγε, την κάναν, φλόγα, δάδα. Το φλογερό το πάθος του, τη λευτεριά να φέρει, θάρρος κι ανδρεία πότιζε, τα σκλαβωμένα μέρη.

68 67 Κι εκεί που όλοι πίστευαν, πως δεν υπάρχει ελπίδα, ο Καραϊσκάκης έστελνε, της λευτεριάς αχτίδα. Με τ αλαφρό του το κορμί, και τ αετήσιο μάτι, σαν αίλουρος στεκότανε, καβάλα πάνω στ άτι. Και όταν Τούρκο έβλεπε, για να τον πλησιάζει, το άλογο εκέντριζε, ν αρχίσει να καλπάζει. Τα στολισμένα γκέμια του, που ταν φλουριά γεμάτα, κουνούσε, κι έβγαζαν φωτιές, τα πέταλα στη στράτα. Τραβούσε τ αργυρό σπαθί, μέσα από τη θήκη, και τον εχθρό τον έπιανε, ο τρόμος και η φρίκη.

69 68 Σκορπούσανε αριστερά, και δεξιά του δρόμου, κι από του Γιώργη την οργή, μήνυμα παίρναν τρόμου. Κι αυτός κοντά με τ άλογο, σαν σίφουνας καλπάζει, στον ήλιο λάμπει τ αργυρό, και το χρυσό τσαπράζι. Όταν χαθούν από μπροστά, και να κρυφτούνε τρέξουν, άτι και Γιώργης σε πηγή, το στόμα τους θα βρέξουν. Αφού απ την ταχύτητα, τα χείλη τους κολλήσαν, και τον εχθρό κι οι δυό μαζί, με ήττα τον ποτίσαν. Εικοσιδύο τ Απριλιού, βαριά αρρωστημένος, από μια σφαίρα άγνωστου, έπεσε λαβωμένος.

70 69 Την άλλη μέρα πέθανε, και πάνω του εκλαίγαν, οι φίλοι του οπλαρχηγοί, και μοιργιολόγια λέγαν. Κολοκοτρώνης στέναζε, θλιβόταν σαν παιδάκι, τον κοίταζε και του λεγε, σήκω Καραϊσκάκη. Το δένδρο που φυτέψαμε, όλοι, να το ποτίσεις, και θεριεμένο να το δεις, στον ίσκιο να καθίσεις. Να δεις και στην Ακρόπολη, ψηλά να έχουν βάλει, της λευτεριάς το λάβαρο, και τότε, φεύγεις πάλι. Κείν τη στιγμή σειστήκανε, τρίξαν τα κεραμίδια, και μια φωνή ακούστηκε, του σκοτωμένου ίδια. Το δένδρο δεν μαραίνεται,

ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 1 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 1 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Ευλογημένη τρεις φορές Του Οκτώβρη αυτή η μέρα, Που διώξανε τους Ιταλούς Απ την Ελλάδα πέρα. Ευλογημένος ο λαός που απάντησε το όχι ευλογημένος ο στρατός που με τη ξιφολόγχη, πάνω στην

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2 ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: 1. Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) 2. Αφηγητής 2 3. Αφηγητής 3 4. Παπα-Λάζαρος 5. Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) 6. Παιδί 2 7. Παιδί 3 8. Παιδί 4 9. Παιδί 5 10. Μητέρα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη. γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη.   γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό http://hallofpeople.com/gr/bio/roumi.php ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ Επιλεγμένα ποιήματα γλυκαίνει καθετί πικρό το χάλκινο γίνεται χρυσό το θολό κρασί γίνεται εκλεκτό ο κάθε πόνος γίνεται γιατρικό οι νεκροί θα αναστηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ. Της πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα γαλανό και στη μέση χαραγμένο έναν κάτασπρο σταυρό

ΣΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ. Της πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα γαλανό και στη μέση χαραγμένο έναν κάτασπρο σταυρό ΣΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ Της πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα γαλανό και στη μέση χαραγμένο έναν κάτασπρο σταυρό Κυματίζει με καμάρι δε φοβάται τον εχθρό σαν τη θάλασσα είναι γαλάζια και λευκή σαν τον αφρό ΟΧΙ Μια

Διαβάστε περισσότερα

Είσαι ένας φάρος φωτεινός

Είσαι ένας φάρος φωτεινός Είσαι ένας φάρος φωτεινός Του Προμηθέα η φωτιά βάζει τη σπίθα στην καρδιά και θα γεμίσει απ αυτή λάμψη ολόκληρη η γη φιλόξενα την πόρτ ανοίγεις κι απλόχερα το φως σου δίνεις αθάνατη εσύ θα μείνεις κρατάς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ 1 Πάλης ξεκίνηµα Πάλης ξεκίνηµα νέοι αγώνες οδηγοί της ελπίδας Όχι άλλα δάκρυα κλείσαν οι τάφοι λευτεριάς λίπασµα Λουλούδι φωτιάς βγαίνει στους τάφους µήνυµα στέλνουν Απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2013 Ύµνος της οµάδας της Προσευχής Όµορφη ώρα στο προσευχητάρι αηδόνια, τζιτζίκια και

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

«Η νίκη... πλησιάζει»

«Η νίκη... πλησιάζει» «Η νίκη... πλησιάζει» έµµετρο θεατρικό για της 25 η Μαρτίου εµπνευσµένο απ το παραµύθι της Ευγενίας Φακίνου «Τα Ελληνάκια» www.mkitra.com 1 Πράξη Πρώτη Σκηνή 1η Βγαίνουν δύο αφηγήτριες. Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

ταν ήμουνα μικρή, σαν κι εσάς και πιο μικρή, ο παππούς μου μου έλεγε παραμύθια για νεράιδες και μάγισσες, στοιχειωμένους πύργους, δράκους και ξωτικά. Εγώ φοβόμουν πολύ και τότε εκείνος μου έσφιγγε το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Μάρτιος 2011 Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟ-ΜΑΝΩΛΗ Πολύ παλιά, αιώνες πριν, ο Negru Voda, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας, ήθελε να χτίσει ένα μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ Β1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα τέσσερα παιδάκια την Καθαρά Δευτέρα πήγαν να πετάξουν τον χαρταετό τους. Ο ένας χαρταετός πήγε πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ. ( Ακούγεται κλάμα μωρού )

ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ. ( Ακούγεται κλάμα μωρού ) ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Σκηνικό : Υπόγειο. Γύρω τραυματίες και γυναικόπαιδα. Πρόσωπα : Χρήστος Καψάλης ( γερο-πρόκριτος ) Παπα-Θανάσης Λένω, Κατίνα, Μαριγώ, Βαγγέλιώ, Νικολιός, Χρηστάκης, Τούρκος 1 ος, Τούρκος 2

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μουσική..............................................11 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΧΟΡΔΟ Η αρχοντοπούλα κι ο ταξιδευτής........................15 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

General Music Catalog General Music ΠΥΡΓΑΚΗ ΦΥΛΙΩ. page 1 / 5

General Music Catalog General Music  ΠΥΡΓΑΚΗ ΦΥΛΙΩ. page 1 / 5 ΠΥΡΓΑΚΗ ΦΥΛΙΩ page 1 / 5 1)ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΒΑΣΑΝΑ 2)ΜΩΡ' ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΟΜΟΡΦΗ 3)ΜΗ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΖΕΙΣ ΟΥΡΑΝΕ 4)ΕΛΑ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΜΟΥ 5)ΜΙΑ ΛΥΓΕΡΗ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ 6)ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΝΕΣ ΚΛΑΨΑΝΕ 7)ΠΕΣ ΜΟΥ ΒΡΕ ΓΕΡΟΝΤΑ ΤΙ ΚΛΑΙΣ 8)ΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

29 Μαΐου 1453: Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ!

29 Μαΐου 1453: Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ! Κωνσταντίνα Ευείδη 29 Μαΐου 1453: Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ! Η χιλιόχρονη αυτοκρατορία έπεσε. Ο θρύλος λέει ότι «ήτανε θέλημα Θεού». Από τότε το φρόνημα των Ελλήνων το κρατάνε ζωντανό ακριβώς αυτοί οι θρύλοι για την

Διαβάστε περισσότερα

Απόψε μες στο καπηλειό :: Τσιτσάνης Β. - Καβουράκης Θ. :: Αριθμός δίσκου: Kal-301.

Απόψε μες στο καπηλειό :: Τσιτσάνης Β. - Καβουράκης Θ. :: Αριθμός δίσκου: Kal-301. Απόψε μες στο καπηλειό :: Τσιτσάνης Β. - Καβουράκης Θ. :: 1953 Αριθμός δίσκου: Kal-301 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=9248 Απόψε μες, απόψε μες στο καπηλειό που τα μπουζού-, που τα μπουζούκια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Πριν πολλά χρόνια, ζούσε σε μια πόλη της Ναζαρέτ μια νέα και καλή γυναίκα που την

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Προς το Ναϊσκο του Θεού. τη μεγάλη Ιερή Πομπή. ο Άγιος Πατέρας οδηγεί. Πλαισιωμένος. Από Κληρικούς. όλων των βαθμίδων. Από Εκπροσώπους.

Προς το Ναϊσκο του Θεού. τη μεγάλη Ιερή Πομπή. ο Άγιος Πατέρας οδηγεί. Πλαισιωμένος. Από Κληρικούς. όλων των βαθμίδων. Από Εκπροσώπους. Προς το Ναϊσκο του Θεού τη μεγάλη Ιερή Πομπή ο Άγιος Πατέρας οδηγεί Πλαισιωμένος Από Κληρικούς όλων των βαθμίδων Από Εκπροσώπους της Πολιτείας Από Αντιπροσωπείες 1 / 16 Ιδρυμάτων και Φορέων Ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Το τελευταίο όνειρο της γέρικης βελανιδιάς Κάπου σε κάποιο δάσος, εκεί στον λόφο που βρίσκονταν κοντά σε μια πλατιά

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ 1 ΠΟΙΗΜΑ από κάθε συλλογή του Η ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΗ (1945)

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ 1 ΠΟΙΗΜΑ από κάθε συλλογή του Η ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΗ (1945) http://hallofpeople.com/gr/bio/saxtouris.php ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ 1 ΠΟΙΗΜΑ από κάθε συλλογή του Η ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΗ (1945) Ομορφιά Ράντισε την ασκήμια μ ομορφιά πήρε μια κιθάρα πήρε ένα ποτάμι πλάι πλάι Τραγουδώντας

Διαβάστε περισσότερα

Σαράντα από τις φράσεις που αποθησαυρίστηκαν μέσα από το έργο του Καζαντζάκη επίκαιρες κάθε φορά που τις διαβάζουμε:

Σαράντα από τις φράσεις που αποθησαυρίστηκαν μέσα από το έργο του Καζαντζάκη επίκαιρες κάθε φορά που τις διαβάζουμε: Σαράντα από τις φράσεις που αποθησαυρίστηκαν μέσα από το έργο του Καζαντζάκη επίκαιρες κάθε φορά που τις διαβάζουμε: 1. «Είπα στη μυγδαλιά: «Αδερφή, μίλησέ μου για το Θεό». Κι η μυγδαλιά άνθισε» 2. «Μια

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου η αγάπη ξαπλώνει όταν έχεις ευχές να σπαταλήσεις ο αέρας τελειώνει κι οξυγόνο ζητάς να συνεχίσεις όσα πρόλαβες πήρες της ψυχής σου

Διαβάστε περισσότερα

25η Μαρτίου 1821 Η 25η Μαρτίου αποτελεί διπλή εορτή για τους Έλληνες, μαζί με τον Ευαγγελισμός της Θεοτόκου εορτάζεται και ο ξεσηκωμός των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Στην πραγματικότητα η επανάσταση είχε

Διαβάστε περισσότερα

Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω έχω φίλο τον ήλιο Θεό Με του αγέρα το νέκταρ µεθάω αγκαλιάζω και γη κι ουρανό.

Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω έχω φίλο τον ήλιο Θεό Με του αγέρα το νέκταρ µεθάω αγκαλιάζω και γη κι ουρανό. Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω έχω φίλο τον ήλιο Θεό Με του αγέρα το νέκταρ µεθάω αγκαλιάζω και γη κι ουρανό. Και χωρίς τα φτερά δεν φοβάµαι, το γαλάζιο ζεστή αγκαλιά Στα ψηλά τα βουνά να κοιµάµαι στο Αιγαίο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού Σχολείο Ετος: 2013-2014 Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη γιαγιά μου Όνομα Μαθήτριας: Νικολέττα Χρίστου Τάξη: Γ 4 Όνομα Καθηγήτριας: Σταυρούλας Ιωάννου Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

Ο πόλεμος της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Ο πόλεμος της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΣΕΝΑΡΙΟ & ΣΧΕΔΙΟ: ESSEGESSE Ο πόλεμος της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΕΤΟΣ 1773... Η ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ, ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ, ΞΕΣΠΑ ΜΕ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΑΝΤΑΡΣΙΕΣ... ΠΟΛΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Δ.Β.Μ. Σχολική χρονιά 2014-15 ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 3, 16451 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» 4 ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2015-2016 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» «Πρόσεχε τι πετάς, είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Ένα και δυο: τη μοίρα μας δεν θα την πει κανένας Ένα και δυο: τη μοίρα του ήλιου θα την πούμ εμείς.

Ένα και δυο: τη μοίρα μας δεν θα την πει κανένας Ένα και δυο: τη μοίρα του ήλιου θα την πούμ εμείς. Ένα και δυο: τη μοίρα μας δεν θα την πει κανένας Ένα και δυο: τη μοίρα του ήλιου θα την πούμ εμείς. Δεν ξέρω πια τη νύχτα Δεν ξέρω πια τη νύχτα φοβερή ανωνυμία θανάτου, στον μυχό της ψυχής μου αράζει στόλος

Διαβάστε περισσότερα

Συνθήματα - Εμβατήρια

Συνθήματα - Εμβατήρια Συνθήματα - Εμβατήρια Τα συνθήματα και τα εμβατήρια χρησιμοποιούνται κατά κόρον στον στρατό. Υποτίθεται ότι εμψυχώνουν τους στρατιώτες και τονίζουν το αίσθημα ενότητας που αυτοί πρέπει να έχουν. Τους κάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας Ένα μωρό που το πέταξαν, γιατί κάποιος χρησμός έλεγε ότι μεγαλώνοντας θα σκοτώσει τον πατέρα του, έγινε μετά από χρόνια ο βασιλιάς της Θήβας, Οιδίποδας. Χωρίς να φταίει, έφερε καταστροφή, και το χειρότερο,

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας χωριάτης κι ήτανε φτωχός. Είχε ένα γάιδαρο και λίγα τάλαρα. Εσκέφτηκε τότε να βάλει τα τάλαρα στην ουρά του γαϊδάρου και να πάει να τον πουλήσει στο παζάρι στην πόλη. Έτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

(Σκηνικό η εξοχή ακούγονται πυροβολισµοί) Μπαίνουν δυο τσολιάδες λίγο βιαστικοί σα να µη θέλουν να τους δουν.

(Σκηνικό η εξοχή ακούγονται πυροβολισµοί) Μπαίνουν δυο τσολιάδες λίγο βιαστικοί σα να µη θέλουν να τους δουν. 1 Τα αγάλµατα (Θεατρικό σκετς σε τρεις σκηνές) (Σκηνικό η εξοχή ακούγονται πυροβολισµοί) Μπαίνουν δυο τσολιάδες λίγο βιαστικοί σα να µη θέλουν να τους δουν. ΣΚΗΝΗ 1 η ΣΤΡΑΤΗΣ: Από δω από δω. Έλα κάτσε

Διαβάστε περισσότερα

Παραμυθιά Τάξη Α. Μάστορα Έλλη

Παραμυθιά Τάξη Α. Μάστορα Έλλη Παραμυθιά Τάξη Α Μάστορα Έλλη Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Μ Ε Λ Ι Ν Α ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Στόχοι ۰ Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το εθνικό μας σύμβολο. ۰ Ανάπτυξη της συνεργασίας και της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΚΟΥΝΤΙΝΑΚΗΣ. Ένατος ΚΕΔΡΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΚΟΥΝΤΙΝΑΚΗΣ. Ένατος ΚΕΔΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΚΟΥΝΤΙΝΑΚΗΣ Ένατος ΚΕΔΡΟΣ Αλέξανδρος Γκουντινάκης: Ένατος ISBN 978-960-04-5008-8 Επιμέλεια-Διόρθωση: Μαρία Σπανάκη Hλεκτρονική σελιδοποίηση-διόρθωση: Νικολέττα Δουλάμη Αλέξανδρος Γκουντινάκης,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1 Κύπρος Χρυσάνθης 17 του Νοέµβρη 1973 (Χαράµατα) Το ποίηµα δηµοσιεύτηκε στον τόµο Αντιφασιστικά 67-74 (1984) και αναφέρεται στην εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, στις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα βιβλίο. Υπάρχουν έξι βιβλία με τις ιστορίες μου, μα σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος Μακρυνίτσα 2012 Ύµνος της οµάδας «Αγία Παρασκευή» Θα θελα να µαι εκεί την Άγια αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Μ Α Τ Ρ Ο Ζ Ο Σ. Ποίηµα του Γιώργου Στρατήγη

Μ Α Τ Ρ Ο Ζ Ο Σ. Ποίηµα του Γιώργου Στρατήγη Μ Α Τ Ρ Ο Ζ Ο Σ Ποίηµα του Γιώργου Στρατήγη Θεατρική διασκευή: ηµήτρης Απ. Ρήτας Φιλόλογος-Συγγραφέας-Στιχουργός Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεµάτων της ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Νοµού Καρδίτσας Τηλ. 24410-80348,

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου - Λυκείου

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου - Λυκείου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου - Λυκείου Μακρυνίτσα 2008 Ύµνος της οµάδας των Αρχαγγέλων Στον κόσµο που όλοι νιώθουν µοναξιά Η Αγάπη Του υπάρχει και ελπίζω Κι αν έφυγα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "ΕΛΕΝΗ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "ΕΛΕΝΗ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098 ΕΛΕΝΗ: Ικέτισσα, ω! παρθένα, σου προσπέφτω και σε παρακαλώ απ της δυστυχίας

Διαβάστε περισσότερα

Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ. -Εσύ είσαι ο Άρχος γιατί είσαι δυνατός και τα φύλλα σου μοιάζουν με στέμμα

Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ. -Εσύ είσαι ο Άρχος γιατί είσαι δυνατός και τα φύλλα σου μοιάζουν με στέμμα Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ Συγγραφέας: Μαρία Παπαδοπούλου Στην πλαγιά ενός βουνού, μπροστά από μια μεγάλη φουντωτή βελανιδιά, ζούσε ένα μικρό λουλούδι. Ηλιάνθη ήταν το όνομά της και της ταίριαζε πολύ γιατί τα πέταλά

Διαβάστε περισσότερα

( Ανεβαίνουν στη σκηνή μία-μία οι Σουλιώτισσες αναμαλλιασμένες, φτάνουν στο γκρεμό, τον βλέπουν απότομα κάνουν τρομαγμένες πίσω )

( Ανεβαίνουν στη σκηνή μία-μία οι Σουλιώτισσες αναμαλλιασμένες, φτάνουν στο γκρεμό, τον βλέπουν απότομα κάνουν τρομαγμένες πίσω ) Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟ: Βουνό, βράχοι, έλατα, πέτρες και πίσω συννεφιασμένος ουρανός. ΡΟΛΟΙ : Λένω Μπότσαρη,, Μαριγώ, Τασιά, Μόρφω, Γιωργής, Νικολής, Τούρκος 1 ος,τούρκος 2 ος. ( Ανεβαίνουν στη σκηνή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

9 Η 11 Η Η Ο Ο

9 Η 11 Η Η Ο Ο Περιεχόμενα Το βενζινάδικο... 9 Η βαλβίδα... 11 Η απόδραση.... 12 Τα μαγικά κουρελάκια... 13 Τα τραμόπαιδα... 14 Η μέδουσα.... 15 Μπέργκερ............................. 16 Πάρτι γενεθλίων... 18 Όλα τα ατίθασα

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ» Δ. Σολωμός Δελτίο τύπου 1) Το Σάββατο 15-03-08 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τέχνης από το 1 ο ΓΕΛ και υπό την αιγίδα του Δήμου Κοζάνης παράσταση με θέμα: «Ελεύθεροι πολιορκημένοι»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ. ( Στη σκηνή είναι ο Μπούρας κι ο Φλέσσας, μπαίνει ο Παπαφλέσσας )

Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ. ( Στη σκηνή είναι ο Μπούρας κι ο Φλέσσας, μπαίνει ο Παπαφλέσσας ) Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Πρόσωπα : Παπαφλέσσας, Ιμπραήμ, Παναγιώτης Μπούρας, Δημητρός Φλέσσας, Γάλλος συνταγματάρχης Ντε Σεβ, Τούρκος 1, Τούρκος 2, Τούρκος 3, παλικάρι. Σκηνικό : Πλαγιά βουνού. ( Στη σκηνή είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2008 Ύµνος της οµάδας Ύµνος των Αγίων Ανδρόνικου και Αθανασίας Έχει του «αύριο» κρυµµένη την ελπίδα και τη φυλάει σαν τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ page 1 / 5 1)ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ 2)ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ 3)ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝΕ ΔΥΟ ΠΟΡΤΕΣ 4)ΤΑ 'ΠΑΙΞΑ ΟΛΑ 5)ΠΩΣ ΤΡΕΛΑΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ 6)ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΣΟΥ ΘΑ ΣΠΑΣΩ 7)ΤΑ ΚΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αντί προλόγου άλλου «ο όρκος του δασκάλου»

Αντί προλόγου άλλου «ο όρκος του δασκάλου» Αντί προλόγου άλλου «ο όρκος του δασκάλου» Μου έδωσαν στα χέρια μου ψυχές κι ορκίστηκα στο θεό και στην πατρίδα να τις οπλίσω και να μείνουνε αγνές με πίστη, μ αγάπη και μ ελπίδα. Ορκίστηκα να πλάσω χριστιανούς

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Κωνσταντίνα Τσαφαρά Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πάνε δέκα χρόνια που λείπει ο σύζυγός μου, ο Οδυσσέας. Τον γιο του τον άφησε μωρό και τώρα έχει γίνει πια ολόκληρος άντρας και

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Το σπίτι μου. Ένα σπίτι θα χτίσω. στο βουνό στην μοναξιά και στη σιωπή. στα δέντρα και την πρασινάδα με μεγάλη αυλή. Μάλλον δε θα το χτίσω εκεί.

Το σπίτι μου. Ένα σπίτι θα χτίσω. στο βουνό στην μοναξιά και στη σιωπή. στα δέντρα και την πρασινάδα με μεγάλη αυλή. Μάλλον δε θα το χτίσω εκεί. Το σπίτι μου Ένα σπίτι θα χτίσω στο βουνό στην μοναξιά και στη σιωπή στα δέντρα και την πρασινάδα με μεγάλη αυλή Μάλλον δε θα το χτίσω εκεί. Ένα σπίτι θα χτίσω μακριά στην θάλασσα να σου το κύμα που θα

Διαβάστε περισσότερα

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 1 ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας Διαβάσαμε το παραμύθι: «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ» Ερώτηση: ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ; - Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα