O George Finlay ως προϊστορικός αρχαιολόγος και η πρώτη παλαιοντολογική έρευνα στην Ελλάδα (Πικέρμι, 1836) 1

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "O George Finlay ως προϊστορικός αρχαιολόγος και η πρώτη παλαιοντολογική έρευνα στην Ελλάδα (Πικέρμι, 1836) 1"

Transcript

1 Νεκτάριος Καραδήμας Δρ. Αρχαιολογίας, Διαχειριστής της Εταιρείας Αιγαιακής Προϊστορίας «Αιγεύς» O George Finlay ως προϊστορικός αρχαιολόγος και η πρώτη παλαιοντολογική έρευνα στην Ελλάδα (Πικέρμι, 1836) 1 ΤΟ ΑΡΧΕIΟ ΤΟΥ GEORGE FINLAY, που φυλάσσεται στη Βρετανική Σχολή Αθηνών, διασώζει κάποια σπάνια και ανέκδοτα έγγραφα του Finlay, που αναφέρονται στην παλαιοντολογική ανακάλυψή του στο Πικέρμι το Νοέμβριο του Μέχρι σήμερα, οι γνώσεις μας σχετικά με την ανακάλυψη αυτή, που αποτέλεσε και την πρώτη καταγεγραμμένη παλαιοντολογική έρευνα στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, ήταν λιγοστές και αποσπασματικές. Με αφορμή τα έγγραφα αυτά, το παρόν άρθρο εστιάζει αρχικά στον ίδιο τον Finlay με έμφαση σε μια άγνωστη ιδιότητά του, αυτή του προϊστορικού αρχαιολόγου, και κατόπιν στην καθαυτή έρευνά του στο Πικέρμι. Ο George Finlay ως προϊστορικός αρχαιολόγος Ο George Finlay (εικ. 1) γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1799 στο Faversham του Kent (Αγγλία). Σπούδασε νομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Göttingen στη Γερμανία. Γοητευμένος από την Ελληνική Επανάσταση, εγκατέλειψε τις σπουδές του το 1823, και σε ηλικία μόλις 24 ετών, ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να βοηθήσει τους Έλληνες στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας εναντίον των Οθωμανών. Ωστόσο, λόγω σοβαρής ασθένειας επέστρεψε στη γενέτειρά του, στη Σκωτία, το επόμενο έτος. Εκεί ολοκλήρωσε τις νομικές του σπουδές και το 1826, ενθαρρυμένος από φιλέλληνες 1. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και ειδικότερα την υπεύθυνη του αρχείου κ. Αμαλία Κακκίση, που μου έδωσαν την άδεια να δημοσιεύσω τα ανέκδοτα έγγραφα του Finlay. Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται, επίσης, στον καθηγητή κ. Γεώργιο Θεοδώρου και στον λέκτορα κ. Σωκράτη Ρουσιάκη (Πανεπιστήμιο Αθηνών).

2 128 ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ φίλους του, ήρθε εκ νέου στην Ελλάδα, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του το Ο George Finlay είναι ευρύτερα γνωστός ως ιστορικός. Συνέγραψε πολλές ιστορίες για την Ελλάδα από τους ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι και την εποχή του. 2 Μολονότι έχουν γραφθεί ήδη πολλά για τη ζωή και το ιστορικό έργο του Finlay, 3 ελάχιστα είναι γνωστά για την αρχαιολογική και δη προϊστορική ενασχόλησή του. Ο Finlay ήταν ένας δεινός αρχαιοδίφης. Ο ίδιος έκανε συχνά αρχαιολογικές εξορμήσεις σε όλη την τότε απελευθερωμένη Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση την Αττική. Στα διάφορα ταξίδια του συνήθιζε να αγοράζει αρχαία αντικείμενα, πολλά εκ των οποίων χρονολογούνταν στους «Ηρωικούς χρόνους», όπως αποκαλούνταν την εποχή εκείνη οι προϊστορικοί χρόνοι. Έτσι τον Απρίλιο του 1828 επισκέφθηκε για πρώτη φορά τις Μυκήνες και την Τίρυνθα, ενώ μία δεκαετία αργότερα στο τέλος του καλοκαιριού του 1837 σε ένα ταξίδι του στις Κυκλάδες αγόρασε σφραγιδόλιθους της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, λεπίδες οψιανού, πολλά μαρμάρινα αγγεία και ειδώλια της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου. 4 Ανάμεσα σε αυτά ήταν και ένα βιολόσχημο ειδώλιο, σχέδιο του οποίου διέσωσε ο Finlay σε γράμμα του προς τον Άγγλο συνταγματάρχη William Martin Leake. 5 O Finlay πίστευε ότι τα ειδώλια αυτά ήταν έργα των Κάρων, οι οποίοι σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση κατοικούσαν τις Κυκλάδες πριν από την έλευση των Ελλήνων (Θουκυδίδης Ι.8). Ακολουθώντας τη συνήθεια των αρχαιοδιφών της Δυτικής Ευρώπης, που δημιουργούσαν μεγάλες συλλογές αρχαιοτήτων και κυρίως λίθινων προϊστορικών εργαλείων, ο Finlay ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του 1830 μια ανεκτίμητη συλλογή από λίθινα εργαλεία, πρωτίστως από οψιανό. 6 Μεγάλο μέρος της συλλογής αυτής, που αριθμούσε προς το τέλος της ζωής του πάνω από 400 αντικείμενα, βρίσκεται σήμερα στη Βρετανική Σχολή Αθηνών. Την εποχή εκείνη και μέχρι τα μέσα του δεκάτου ενάτου αιώνα, το χρονολογικό σύστημα του Thomsen (Εποχή του Λίθου, Εποχή του Χαλκού και Εποχή του Σιδήρου) ήταν άγνωστο στον αιγαιακό χώρο. Για αυτό το λόγο όλοι οι ερευνητές αναζητούσαν λύσεις και χρονολογήσεις στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Έτσι, με βάση ένα χωρίο του Ηροδότου, ο οποίος είχε γράψει ότι οι Πέρσες χρησιμοποιούσαν λίθινες αιχμές βελών (Ηρόδοτος VII.69), οι περισσότεροι ερευνητές πίστευαν ότι οι λεπίδες οψιανού ή πυριτόλιθου πολλές εκ των οποίων είχαν βρεθεί στον Μαραθώνα ανήκαν στο στρατό του Πέρση βασιλέα Δαρείου. Έπρεπε ως εκ τούτου να χρονολογηθούν στον πέμπτο αιώνα π.χ Αναφέρονται επιλεκτικά: Finlay 1851, 1853, 1856 και Για τον Finlay βλ. Frazee 1964, Hussey 1975, Hussey (ed.) 1995, Μπαλόγλου Βλ. Karadimas 2009, και Arnott Το γράμμα δημοσιεύθηκε από την Hussey (ed.) 1995, vol. II, Για τη δημιουργία προϊστορικών συλλογών στην Ευρώπη βλ. Schnapp 1993, Trigger Gell 1819, 59 και Dodwell 1819, vol. II, 159.

3 O GEORGE FINLAY ΩΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ [...] 129 Ο Finlay είχε διαφορετική άποψη, όπως φαίνεται από μία άλλη επιστολή του προς τον William Leake, που δημοσιεύθηκε το Ο ίδιος παρατήρησε ότι παρόμοιες λεπίδες οψιανού ή άλλα λίθινα εργαλεία είχαν βρεθεί εκτός από τον Μαραθώνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες ήταν άγνωστες στους Πέρσες, όπως στον αρχαίο δήμο της Αιξωνής (σύγχρονη Γλυφάδα), στην Αμοργό και Θήρα. Έτσι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα λίθινα αυτά εργαλεία πρέπει να είχαν χρησιμοποιηθεί από κάποιο φύλο που κατοικούσε στον ελλαδικό χώρο πολύ πριν από την έλευση των Ελλήνων και των Πελασγών, οι οποίοι σύμφωνα με την αρχαία παράδοση γνώριζαν τη χρήση των μετάλλων. Για αυτό το λόγο πίστευε ότι θα έπρεπε να χρονολογηθούν πριν από τη δεύτερη χιλιετία π.χ. Το συμπέρασμα αυτό μπορεί εν μέρει να βασιζόταν σε αρχαιολογικές παρατηρήσεις, ωστόσο δεν απείχε και πολύ από τον τρόπο σκέψης της εποχής εκείνης, μιας και η προτεινόμενη ερμηνεία και χρονολόγηση των ευρημάτων βασιζόταν κατά βάση στην αρχαία ελληνική παράδοση. Το ενδιαφέρον του Finlay για τα λίθινα εργαλεία πυροδοτήθηκε το καλοκαίρι του 1868 όταν επισκέφθηκε τους πρόσφατα ανακαλυφθέντες λιμναίους οικισμούς στην Ελβετία. Η επίσκεψη αυτή είχε σημαντικό αντίκτυπο στον Finlay. Αμέσως μετά την επιστροφή του, το 1869, δημοσίευσε μέρος της συλλογής του, σε ένα έργο, γραμμένο μάλιστα στην ελληνική γλώσσα με τίτλο Παρατηρήσεις ἐπὶ τῆς ἐν Ἐλβετίᾳ καὶ Ἑλλάδι προϊστορικῆς ἀρχαιολογίας. 9 Με το έργο αυτό, που αποτελεί αναμφισβήτητα τη σημαντικότερη συμβολή του στην προϊστορική αρχαιολογία του Αι γαίου, ο Finlay εισήγαγε στο Αιγαίο για πρώτη φορά τον όρο «προϊστορικός», καθώς και τις τρεις εποχές του Thomsen, όροι σχεδόν άγνωστοι μέχρι τότε στην ελληνική αρχαιολογία. Έπειτα από σύντομη παρουσίαση των προϊστορικών ανασκαφών στην Ελβετία, και την εκδίπλωση της εκτεταμένης γνώσης του για τις πρόσφατες αρχαιολογικές εξελίξεις στην Ευρώπη, ο Finlay υποστήριξε ότι και η Ελλάδα γνώρισε μια Εποχή του Λίθου, τονίζοντας τις ομοιότητες μεταξύ των λίθινων εργαλείων στη συλλογή του και αυτών στην Ελβετία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το σύγγραμμα αυτό αποτέλεσε την απαρχή του τέλους της χρήσεως των όρων Ηρωική περίοδος και Ηρωικός πολιτισμός, που μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν αδιαλείπτως από Έλληνες αρχαιολόγους. Η παλαιοντολογική ανακάλυψη στο Πικέρμι το 1836 Λίγες και συγκεχυμένες πληροφορίες υπάρχουν για την ανακάλυψη της σημαντικότατης παλαιοντολογικής θέσης στο Πικέρμι, που εν γένει αποδίδεται στον Finlay 8. Finlay 1839, Finlay 1869a. Στη Βρετανική Σχολή Αθηνών σώζεται και μια χειρόγραφη αγγλική μετάφραση της συγκεκριμένης δημοσίευσης, γραμμένη από τον ίδιο τον Finlay, και η οποία δημοσιεύθηκε το 2008 από τον Curtis Runnels.

4 130 ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ ήδη από το Τρία ανέκδοτα έγγραφα του Finlay, τα οποία σώζονται στο αρχείο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών και τα οποία παρουσιάζονται στο παράρτημα, όχι μόνο εξιστορούν τον τρόπο ανακάλυψης της θέσεως, αλλά και παρέχουν επιπλέον ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Το πρώτο έγγραφο (C11 [R.9.8]) γραμμένο στα αγγλικά πρόκειται για μια διάλεξη που διαβάστηκε στη 1 ή με βάση το γρηγοριανό ημερολόγιο στις 13 Δεκεμβρίου 1836 στη νεοσύστατη τότε Φυσιογραφική Εταιρεία Αθηνών, η οποία ιδρύθηκε το 1835 και είχε ως σκοπό τη μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος του ελληνικού χώρου. Το δεύτερο έγγραφο (B6 (14)) είναι ένα γράμμα στην ελληνική γλώσσα, το οποίο αναφέρεται επίσης στη συγκεκριμένη διάλεξη στις 1/13 Δεκεμβρίου Το τρίτο έγγραφο (C6 (10)) αποτελεί ένα γράμμα με ημερομηνία συγγραφής την 25η Φεβρουαρίου του 1837 και με παραλήπτη τη Γεωλογική Εταιρεία Λονδίνου (Geological Society in London). Κάποιες επιπλέον πληροφορίες αναφέρονται και σε ένα γράμμα του Finlay προς τον William Leake, γραμμένο στις 16 Δεκεμβρίου 1836, το οποίο δημοσιεύθηκε από την Joan Hussey το Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, στα τέλη Νοεμβρίου του 1836 ο George Finlay αναζητώντας τα κατάλοιπα των ναών της Αρτέμιδος Βραυρωνείας και του Αμφιαρείου στον Ωρωπό, καθώς και άλλες αρχαιότητες, βρέθηκε στο Πικέρμι. Τότε ένας χωρικός τον οδήγησε κοντά στο παρεκκλήσι του Άγιου Γεωργίου σε ένα ρέμα, το οποίο σήμερα είναι γνωστό ως το «Μεγάλο Ρέμα». Στο σημείο αυτό ήδη κατά τους χρόνους εκείνους έρχονταν στο φως πολλά οστά, τα οποία οι χωρικοί ονόμαζαν «κόκκαλα ελληνικά». Πράγματι σε ένα στρώμα από κόκκινο αργιλώδες χώμα ο Finlay εντόπισε πολλά απολιθωμένα οστά μεγάλου μεγέθους. Πολλά από αυτά, όπως περιέγραψε ο ίδιος, ήταν όμορφα κρυσταλλωμένα, ενώ το σμάλτο των δοντιών σε κάποια παρέμενε σχεδόν αναλλοίωτο. Ανάμεσα σε αυτά υπήρχαν επίσης και απολιθωμένα όστρεα. Ο Finlay αναγνώρισε αμέσως τη σπουδαιότητα των ευρημάτων αυτών και συγκέντρωσε κάποια οστά και όστρεα. Πιθανώς να διενήργησε και μια πολύ μικρή και σύντομη ανασκαφή. Κατά την επιστροφή του ενημέρωσε αμέσως το μέλος της Φυσιογραφικής Εταιρείας Αθηνών Δρ Anton von Lindermayer, με τον οποίο και επισκέφθηκαν την τοποθεσία εκ νέου, ίσως και την επόμενη μέρα. Ο ί διος ο Lindermayer έγραψε μετά από πολλά χρόνια ότι έκαναν και μια ανασκαφή. 13 Τα περισσότερα από τα οστά και όστρεα, που συνέλεξε ο Finlay τα παρέδωσε στις 1/13 Δεκεμβρίου στη Φυσιογραφική Εταιρεία Αθηνών, οπότε και έδωσε μια μικρή διάλεξη. Τα ευρήματα του Finlay μαζί με τη συλλογή της Εταιρείας παραδόθηκαν αργότερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα δυστυχώς αγνοούνται. 10. Π.χ. Wilde 1840, vol. II, Το γράμμα αυτό επισυνάπτεται με ένα φάκελο που απευθύνεται στον βοτανολόγο Theodor von Heldreich ( ). Ίσως πρόκειται για κάποιο λάθος, καθώς ο Heldreich εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το Hussey (ed.) 1995, vol. II, Lindermayer 1860, 112.

5 O GEORGE FINLAY ΩΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ [...] 131 Ο Finlay, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει σε τι ζώα ανήκαν τα οστά, ούτε και βέβαια να τα χρονολογήσει. Καθώς δεν ήταν ούτε γεωλόγος ούτε ζωολόγος αναζήτησε κάποια εξήγηση στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Ωστόσο, το μόνο που μπόρεσε να εντοπίσει ήταν μια αναφορά στα Αττικά του Παυσανία (Ι ) σύμφωνα με την οποία μεγάλα οστά, που αποδίδονταν σε αρχαίους ήρωες, βρίσκονταν ήδη κατά την αρχαιότητα σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου. Έτσι, στη διάλεξη που έδωσε στη Φυσιογραφική Εταιρεία παρότρυνε τα μέλη της Εταιρείας να διαφωτίσουν τα σχετικά ερωτήματα. Κάποια μέλη θεώρησαν ότι κάποια οστά ανήκαν σε καμήλες, ενώ αργότερα ο περιηγητής William Wilde ανέφερε ότι είδε στη συλλογή τα κρανία ενός ρινόκερου και ενός παλαιοθηρίου. 14 Κάποια μέλη της Εταιρείας επιπλέον υποστήριξαν ότι τα οστά θα έπρεπε να χρονολογηθούν σε μια εποχή μετά την ονομαζόμενη antediluvian περίοδο, της προ-κατακλυσμαίας δηλαδή περιόδου, χρονολογικός όρος ο οποίος βασιζόταν στη Βίβλο και ήδη είχε αρχίσει από τις αρχές του δεκάτου ενάτου αιώνα να είναι υπό αμφισβήτηση στην Ευρώπη. 15 Με βάση αυτή τη σχετική χρονολόγηση, τα οστά θα χρονολογούνταν γύρω στη δεύτερη χιλιετία π.χ. ή και νωρίτερα. Σήμερα χρονολογούνται έξι με οκτώ εκατομμύρια περίπου έτη πριν από την εποχή μας. Όπως μας διέσωσε ο Finlay, τα μέλη της Φυσιογραφικής Εταιρείας αποφάσισαν να διαθέσουν το ποσό των 100 δραχμών για μια συστηματική ανασκαφή υπό τη διεύθυνση του Lindermayer και του Ludwig Ross, πρώην Γενικού Εφόρου Αρχαιο τήτων. Στην ανασκαφή θα παρευρισκόταν και ο ίδιος ο Finlay. Τα δε ευρήματα, όπως γλαφυρά σημείωσε ο Finlay, θα δημοσιεύονταν με επιστημονικό τρόπο και θα συνοδεύονταν με ακριβή σχέδια. Η συγκεκριμένη ανασκαφή φαίνεται όμως να μην έλαβε χώρα ποτέ. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι την πραγματοποίηση της πρώτης ελληνικής ανασκαφής στο Πικέρμι το 1853 από τον καθηγητή φυσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ηρακλή Μητσόπουλο. Ο Finlay φαίνεται ότι δεν παρέδωσε όλα τα οστά στη Φυσιογραφική Εταιρεία Αθηνών. Στο τρίτο ανέκδοτο έγγραφο (C6 (10)), ένα γράμμα που απευθύνεται στη Γεωλογική Εταιρεία Λονδίνου (Geological Society in London) και ειδικότερα στον πρόεδρό της, τον διακεκριμένο γεωλόγο Charles Lyell, ο Finlay αναφέρει ότι παρέδωσε στον πρέσβη της Αγγλίας στην Αθήνα Edmund Lyons ένα κουτί με οστά και όστρεα για να τα στείλει στο Λονδίνο. Ο ίδιος ο πρέσβης Lyons έστειλε στον Finlay ευχαριστήριο γράμμα, το οποίο σώζεται στη Βρετανική Σχολή Αθηνών (No. C6-11). Δυστυχώς, δεν είναι γνωστό τι απέγινε το συγκεκριμένο κουτί. Το πιο πιθανό είναι να μην το παρέλαβε ποτέ η Γεωλογική Εταιρεία και να χάθηκε, μιας και στα επίσημα Πρακτικά της Εταιρείας δεν αναγράφηκε ποτέ η δωρεά, ούτε και έγινε ποτέ κάποια σχετική μνεία για την τόσο σημαντική παλαιοντολογική ανακάλυψη Wilde 1840, vol. II, Για τον όρο antediluvian βλ. Trigger 1989, chapter Στα Πρακτικά τις Γεωλογικής Εταιρείας του Λονδίνου κατά τα έτη 1836, 1837 και 1838 δεν

6 132 ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ Επίλογος Η ανακάλυψη της παλαιοντολογικής θέσης στο Πικέρμι δεν είχε επιστημονική συνέχεια από τον ίδιο τον Finlay. Τα δε παλαιοντολογικά ευρήματα του Finlay δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ. Το ενδιαφέρον για το Πικέρμι έμελε να ξεκινήσει από ένα άλλο τυχαίο γεγονός. Γύρω στο 1837, δηλαδή λίγο μετά την ανακάλυψη του Finlay, ένας Βαυαρός στρατιώτης καθώς περνούσε το Μεγάλο Ρέμα του Πικερμίου παρατήρησε κάτι να γυαλίζει. Θεώρησε ότι ήταν διαμάντια. Μάζεψε σε ένα κουτί μερικά από αυτά και όταν επέστρεψε το 1838 στο Μόναχο προσπάθησε να τα πουλήσει. Η αστυνομία τον συνέλαβε και κάλεσε τον διαπρεπή Καθηγητή παλαιοανθρωπολογίας Andreas Wagner να τα εξετάσει. Ο Wagner διαπίστωσε με έκπληξη ότι τα διαμάντια δεν ήταν τίποτα άλλο από απολιθωμένα οστά. Κάποια από αυτά μάλιστα ήταν δόντια πιθήκου, ο οποίος έζησε στην Αττική αρκετά εκατομμύρια πριν. Ο Wagner δημοσίευσε όλα τα ευρήματα του στρατιώτη στα Πρακτικά της Βαυαρικής Ακαδημίας το 1840 και έτσι το Πικέρμι έγινε γνωστό σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα. 17 Έκτοτε διενεργήθηκαν διάφορες ανασκαφές στο Μεγάλο Ρέμα με πιο σημαντικές αυτή του καθηγητή Ηρακλή Μητσόπουλου το 1853, του Γάλλου Albert Gaudry κατά τα έτη και του Αυστριακού Othenio Abel το Τη δεκαετία του 1970 ο καθηγητής παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Συμεωνίδης διενήργησε μια άλλη ανασκαφή στο Κισδάρι Πικερμίου, 3 χλμ. ανατολικά του Μεγάλου Ρέματος, 19 ενώ τα τελευταία χρόνια ο καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου (Πανεπιστήμιο Αθηνών) έχει ξεκινήσει μια νέα ανασκαφή στο Ρέμα Βαλανάρη. 20 Ο Finlay ίσως δεν μπόρεσε να προσφέρει πολλά στην επιστήμη της Παλαιοντολογίας. Αυτό όμως δεν μειώνει την αξία του έργου του ως προϊστορικού αρχαιολόγου. Αναμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προϊστορικούς ερευνητές πριν από τον ερχομό του Heinrich Schliemann στο Αιγαίο. Ο ίδιος άλλωστε σημείωσε το 1869: η προϊστορική αρχαιολογία υπόσχεται να γίνει ένας επιστημονικός κλάδος στην Ελλάδα, 21 μια ρήση που έμελε να αποδειχθεί προφητική σε σύντομο χρόνο μετά την ανακάλυψη το 1876 των πολύχρυσων Μυκηνών από τον Schliemann. Ο Finlay δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει τα εντυπωσιακά ευρήματα του Schliemann. Πέθανε ένα χρόνο νωρίτερα στις 26 Ιανουάριου αναφέρεται πουθενά μία τέτοια δωρεά (βλ. Proceedings of the Geological Society of London, November 1833 to June 1838). 17. Wagner Gaudry , Abel Όπως με πληροφόρησε ο κ. Θεοδώρου, στη θέση του βρίσκεται σήμερα (2012) ένα χοιροστάσιο. 19. Μαρίνος & Συμεωνίδης 1972, Symeonidis et al Theodorou et al Finlay 1869b, 828.

7 O GEORGE FINLAY ΩΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ [...] 133 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦIΑ Abel, O., Lebensbilder aus der Tierwelt der Vorzeit, Jena. Arnott, R., Early Cycladic objects from Ios formerly in the Finlay collection, BSA 85: Dodwell, E., A Classical and Topographical Tour through Greece, during the Years 1801, 1805, and 1806 (2 vols), London: Rodwell and Martin. Finlay, G., Note concerning the pieces of flint called Persian arrow-heads, found in the tumulus at Marathon, Transactions of the Royal Society of Literature of the United Kingdom 3: Finlay, G., The History of Greece. From its Conquest by the Crusaders to its Conquest by the Turks, and of the Empire of Trebizond, , Edinburgh: W. Blackwood & Sons. Finlay, G., History of the Byzantine Empire from DCCXVI to MLVII, Edinburgh: W. Blackwood. Finlay, G., The History of Greece under Othoman and Venetian Domination, Edinburgh and London: William Blackwood and Sons. Finlay, G., History of the Greek Revolution (2 vols), Edinburgh: W. Blackwood and Sons. Finlay, G., 1869a. Παρατηρήσεις επί της εν Ελβετία και Ελλάδι προϊστορικής αρχαιολογίας, Athens: Tupois Lakonias. Finlay, G., 1869b. Prehistoric Greece (Athens, June 5, 1869), Athenaeum, June 19, No 2173: Frazee, C.A., The historian George Finlay and correspondence with Cornelius C. Felton ( ), Südost-Forschungen, 23: Gaudry A., Animaux fossiles et géologie de l Attique, Paris: F. Savy. Gell, W., The Itinerary of Greece; Containing One Hundred Routes in Attica, Boeotia, Phocis, Locris, and Thessaly, London: Rodwell and Martin. Hussey, J.M., George Finlay in perspective: a centenary reappraisal, BSA 70 (1975), Hussey, J.M. (ed.), The Journals and Letters of George Finlay (2 vols), Athens: Porphyrogenitus. Karadimas, N., Prolegomena to Aegean Archaeology; from the Renaissance until 1875, PhD dissertation, University of Bristol. Lindermayer, A. von, Die fossilen Knochenrestein Pikermi, Correspondenz-Blatt des Zoologisch-Mineralogischen Vereines in Regensburg XIX: Μαρίνος, Γ.Π. & Συμεωνίδης, Ν.Κ., Νέα κοιτάσματα απολιθωμάτων και νέα δεδομένα εις το Πικέρμι της Αττικής, Δελτίον της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, τόμ. 9, αρ. 2: Μπαλόγλου, Χ.Π., Ο George Finlay καί το Λαυρεωτικό Ζήτημα, Πρακτικά Θ Επιστημονικής Συνάντησης ΝΑ. Αττικής, Λαύριο Αττικής, Απριλίου 2000 (Καλύβια 2008): Runnels, C., George Finlay s contributions to the discovery of the Stone Age in Greece, BSA 103: Schnapp, A., La conquête du passé. Aux origins de l archéologie, Paris: Editions Carré.

8 134 ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Symeonidis, N., Bachmayer, F. & Zapfe, H., Ausgrabungen in Pikermi bei Athen, Griechenland, Annalen des Naturhistorischen Museums in Wien, 77, Theodorou, G.E., Roussiakis, S.J., Athanassiou, A. & Filippidi, A., Mammalian remains from a new site near the classical locality of Pikermi (Attica, Greece), Proceedings of the XIX CBGA Congress, Thessaloniki, Greece, Scientifi c Annals, School of Geology, Aristotle University of Thessaloniki, Special Volume 99: Trigger, B.G., A History of Archaeological Thought, Cambridge: Cambridge University Press. Wagner, A., Fossile Überreste von einem Affen und einigen andern Säugthieren aus Griechenland, Abhandlungen Bayerische Akademie der Wissenschaften, München, Wilde, W.W., Narrative of a Voyage to Madeira, Teneriffe and along the Shores of the Mediterranean, 2 vols, Dublin: W. Curry, Jun. and Company. ΠΑΡAΡΤΗΜΑ Έγγραφο C11 [R.9.8] Memoir read at a meeting of the Natural History Society of Athens on the 1/13 December 1836 on presenting a collection of fossil bones found in Attica. The fossil bones which I have now the honour of offering to the Museum of our Society were discovered by me a few days ago, in a tour I had undertaken with the hope of discovering some remains of the celebrated temples of the Brauronian Artemis and the Oropian Amphiaraos. The bones were heaped together in a steep bank of red clay, which has been washed away at eight angles with the surface by a torrent which descends from Mount Pentelicus of which is called the river of Pikermi. I shall not attempt to offer any conjectures concerning the various species of animals to which these bones have belonged. Some of the Mamalia if not extinct are certainly no longer found in Greece, but it will be the duty of some [of] our members who devote their attention particularly to comparative anatomy to offer us precise & detailed information. The peasants of the neighborhood, who are acquainted with the spot, call these remains Hellenic bones (κόκκαλα ἑλληνικά) and appear to have notions concerning the magnitude of the human form in ancient times not dissimilar from those mentioned by Pausanias in the thirty fifth book of his Attics. Allow me now to offer a few observations concerning the topography of the district in which I had the good fortune to discover these fossil remains. The torrent of Pikermi, though its water only reaches the sea after heavy rains, is, in the upper part of its course & for some distance even below Pikermi, a perennial steam. From its situation, I conjecture that it must be the Brauronian Erasinos or Ars-

9 O GEORGE FINLAY ΩΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ [...] 135 inos mentioned by Stravo (Lib. VIII, c.vi. Argivi ad Jauch ) τόν δ Ἐρασίνον καλοῦσι καί Ἀρσίνον. Ῥεῖ δέ καί ἄλλος ὁμώνυμος ἐκ τῆς Ἀρκαδίας εἰς τόν κατά Βούραν αἰγιαλόν ἄλλος δ ἐστίν ὁ Ἐρετρικός, καί ὁ ἐν τῇ Ἀττικῇ κατά Βραυρῶνα. At its mouth therefore I am inclined to place Halce Araphenidhes and here therefore I sought for the remains of the celebrated temples of Artemis mentioned by Euripides (Iphig. in Taur. v. 1450) χῶρος τίς ἐστίν Ἄτθιδος πρός ἐσχάτοις ὅροισι, γείτων δειράδος Καρυστίας Ἱερός, Ἁλάς νίν ὁ ὑμᾶς ὀνομάζει λέως and v Σέ δ ἀμφί σεμνάς Ἰφιγένεια κλιμάκας Βραυρωνίας δεῖ τῆς δέ κληδούχειν θεᾶς. and by Kallimachos Hymn. ad Dian. v. 173 Ἡ ἴνα δαῖμον Ἁλάς Ἀραφηνίδας οἰκήσουσα Ἠλύες ἀπό Σκυθίης, ἀπό δ εἴπαο τέθμια Ταύρων In confirmation of this opinion I am happy to say that I have discovered considerable foundations of an ancient building in the little plain at the mouth of the Erasinus where there is also a small marsh. The foundations resemble those of a temple, their breadth is about 80 English feet but the length cannot be measured with equal accuracy though it may be estimated from the appearance of the ground at about 200 feet. A slight excavation would be sufficient for an exact measurement. This spot I consider the site of Halce Araphenidhes. Araphon I suppose was situated a little higher up than Rafina, while Pikermi itself appears to me to be the site of Brauron, for it is evidently the position of some considerable town which has retained its importance & population to a very late period. This situation is infinitely better adapted both for Diana s hunting ground and for primitive Hellenic town than that of Braonais. Several passages in the ancient authors point to the vicinity of Brauron to Marathon and Diacria which will seem quite natural when Pikermi is considered the site of Brauron, though they appear not very accurate when it is placed at Braonais. Hsychius. in Διακρεῖς ἡ χώρα Διάκρια ἡ ἀπό Πάρνηθος εἰς Βραυρῶνα. Μαραθῶνος δ ἀπέχει τῇ μέν Βραυρῶν. Pausan. Attic. c. 33. Ἀγχίαλον Βραυρῶνα κενήριον Ἰφιγενείας. Nonnus Dionys XIII 158. Leake s Demi of Attica p. 44. I avail myself of this opportunity of offering to our Museum also a few specimens of the pieces of flint which have received the name of Persian arrowheads from being found in considerable numbers in the Tumulus at Marathon, but which I have picked up at almost every ancient site in Attica.

10 136 ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Έγγραφο B6 (14) Τά ἀπολιθωμένα ὀστᾶ, τά ὁποῖα λαμβάνω τήν τιμήν νά προσφέρω εἰς τό Μουσεῖον τῆς Ἑταιρίας ἀνεκαλύφθησαν παρ ἐμοῦ κατά τήν πρό ὀλίγων ἡμερῶν περιήγησίν μου, τήν ὁποίαν ἔκαμα πρός ζήτησιν τῶν λειψάνων τῶν κατά τήν Βραυρωνίαν καί Ὠρωπίαν ναῶν τῆς Ἀρτέμιδος καί Ἀμφιαράου. Τά ὀστᾶ ταῦτα ἦσαν σωρευμένα εἰς φλέβα κοκκίνου χώματος κατά κάθετον πρός τό ἔδαφος καί ἐπικείμενα κατ ὀρθήν γωνίαν εἰς τό στρῶμα τοῦ ῥύακος τῶν Πιχερνῶν. Ἡ φλεύς τοῦ κοκκίνου ἀργιλλώδεος χώματος εἰς ἥν εὐρέθησαν ἔχει ὀλίγους πόδας πλάτος ἡ δέ ἐπίλοιπος γῆ εἶναι πολυψηφίς. Δέν διισχυρίζομαι ὅτι δύναμαι νά φέρω κανέν συμπέρασμα περί τῆς φύσεως τοῦ ζώου ἤ ζώων εἰς τά ὁποῖα τά ὀστᾶ ταῦτα ἀνήκουν διότι τοῦτο ἀπαιτεῖ ἠδήσεις τόσον περί τῶν ἀπολιθωμένων ὀστῶν ὅσων καί περί τῆς κατ ἀναλογίαν ἀνατομίας τά ὁποῖα ἐγώ ποσῶς δέν ἐπαγγέλλομαι. Ἐλπίζω μᾶλλον τοῦτο ὅτι ὁ Κύριος Λινδερμαΐερ ὁ συνοδεύσας μέ εἰς τόν τόπον, εἰς τήν δευτέραν μου ἐπίσκεψιν, θέλει λάβει τήν καλωσύνην [sic] νά δώσῃ εἰς τήν ἑταιρίαν ἐπιστημονικάς πληροφορίας περί τοῦ ἀντικειμένου τούτου. Οἱ χωρικοί, ὅσοι γνωρίζουν τόν τόπον, ὀνομάζουν τά ὀστᾶ ταῦτα «κόκκαλα Ἑλληνικά» καί φαίνονται ὅτι ἔχουν ἰδέας περί τοῦ μεγέθους τοῦ ἀνθρωπίνου σώματος ὁσὰν ἐκείνας τάς ὁποίας ἀναφέρει ὁ Παυσανίας εἰς τό τριακοστόν πέμπτον βιβλίον τῶν Ἀττικῶν του. Περί δέ τοῦ ρύακος τῶν Πιχερνῶν εἰς τό στρῶμα τοῦ ὁποίου τά ὀστᾶ ταῦτα εὐρέθησαν ἀναγκάζομαι νά δώσω διαφορετικήν γνώμην παρά ἐκείνην τήν ὁποίαν ἔδωκαν ἀξιώτατοι ἀρχαιολόγοι οἱ ὁποῖοι ἔγραψεν περί τῆς τοπογραφίας τῆς Ἀττικῆς. Νομίζω ὅτι ὁ ῥύαξ οὗτος εἶναι ὁ Ἐρασίνος ἤ ὁ Ἀρσίνος τοῦ Στράβωνος, «ὁ ἐν τῇ Ἀττική κατά Βραυρῶνα» (Lib. VIII. c. 6), καί ὅτι ὁ εἰς τάς Ἁλάς Ἀραφηνίδας περίφημος ναός τῆς Ἀρτέμιδος τόν ὁποῖον ἀναφέρει ὁ Εὐριπίδης (Ἰφιγ. ἐν Ταύρ ) καί ὁ Καλλίμαχος (Hymn. ad Dian. 173) ἔκειτο πρός τό μέρος ὅπου ὁ ῥύαξ οὗτος χύνεται εἰς τήν θάλασσαν. Πρός ὑποστήριξιν τῆς γνώμης μου ταύτης ἀναφέρω ὅτι εἰς τήν πεδιάδα πρός τάς ἐκβολάς τοῦ ῥύακος, ὑπάρχει μικρός βάλτος καί τά θεμέλια μίας δημοσίου οἰκοδομῆς τῆς ὁποίας τό πλάτος ἀποδεικνύεται διακεκριμμένως ἀπό τούς παραλλήλους μεγάλους λίθους, ὅτι ἦτον ὀγδοήντα δύω πόδες ἀγγλικοί. Τό δέ μῆκος της ἐμπορεῖ νά προσδιορισθῆ ἀκριβῶς μέ μικράν ἀνασκαφήν. Προσέτι σημειώνω ὅτι εἶμαι τῆς γνώμης ὅτι αἱ Πιχέρναι εἶναι ἡ Βραυρών. Αἱ Ραφῆναι ἡ Ἀραφών καί αἱ πλησίον του βάλτου πέτραι ἡ τοποθεσία τῶν Ἁλῶν Ἀραφηνίδων. Ὠφελοῦμαι ἀπό τήν εὐκαιρίαν ταύτην νά προσφέρω εἰς τήν Ἑταιρίαν ὀλίγα δείγματα χαλίκων οἱ ὁποῖοι ὠνομάζονται κοινῶς περσικαί αἰχμαί ἐκ τοῦ Σωροῦ τοῦ Μαραθῶνος, ἐκ τῶν Λιοσίων, ἐκ τοῦ Κακοσιάλεσι καί ἐκ τοῦ πλησίον τῶν Τραχώνων Ἁγίου Κοσμᾶ. Ἀθῆναι 1/13 Δεκ. 1836

11 O GEORGE FINLAY ΩΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ [...] 137 Έγγραφο C6 (10) To Charles Lyell Esq Foreign Secretary To the Geological Society London Athens 25 Febr Sir Having discovered a quantity of fossil bones in a late tour in Attica, I take the liberty of presenting the Geological Society with a collection of the duplicates which I have selected from those brought to Athens. As a member of the Society of Natural History at Athens it was my duty to place the first fruits of my discovery in its museum. The present collection is equally complete & I have only sent those joints which appear from their state of preservation to offer some chance of ascertaining the size & nature of the animals to which they belonged. They were found in a stratum of red clay which has been cut through perpendicularly by a rivulet flowing from Mount Pentelicus to the Eastern coast of Attica. They are only found within the space of a few yards though the soil on both sides presents no difference in the external appearance. On the opposite bank of the rivulet which is much higher and of a more indurated nature I have not been able to discover any traces of bones though they appear in the bed of the torrent. The place at which they are found is called Pikermi and I conjecture it to be the site of Brauron. The rivulet I consider the Erasinos mentioned by Strabo as flowing through Brauronia. At the mouth of this stream there is a rock composed of petrified shells of which I have also forwarded some specimens. The society of Natural History of Athens have destined a sum for a complete excavation of the spot and when this is completed a scientific description of the discoveries will be prepared accompanied by the necessary drawings, showed the funds of the society permit of it. When their work is completed I shall not fail to transmit a copy to the geological society. Sir Edmund Lyons His Majesty s Minister in Greece has been kind enough to direct that the box containing the fossils shall be forwarded to the custom house of Portsmouth where I hope the society will make the necessary arrangements for its reception & transmission to London. I have not taken upon myself to put the society to this expense without consulting my medical friends on the value of the fossils which they assume me are worthy of a place in any scientific museum.

12 138 ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ SUMMARY The British School at Athens preserves some unpublished documents of George Finlay, concerning his paleontological discovery at Pikermi in November Until today, our knowledge about this discovery, which was actually the first recorded paleontological research in the newly established Greek state, was scarce and fragmentary. On the occasion of these documents, this article has two aims. First it presents George Finlay s interests in prehistoric archaeology. Finlay was the first researcher who introduced the term prehistoric in the Aegean with his work Observations on Prehistoric Archaeology in Switzerland and Greece. Second it focuses on Finlay s research at Pikermi. O George Finlay ( ) σε ηλικία 40 περίπου ετών. Βρετανική Σχολή Αθηνών.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 6/5/2006

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 6/5/2006 Οδηγίες: Να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις. Ολοι οι αριθμοί που αναφέρονται σε όλα τα ερωτήματα είναι μικρότεροι το 1000 εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στη διατύπωση του προβλήματος. Διάρκεια: 3,5 ώρες Καλή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY 21 ος ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δεύτερος Γύρος - 30 Μαρτίου 2011

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY 21 ος ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δεύτερος Γύρος - 30 Μαρτίου 2011 Διάρκεια Διαγωνισμού: 3 ώρες Απαντήστε όλες τις ερωτήσεις Μέγιστο Βάρος (20 Μονάδες) Δίνεται ένα σύνολο από N σφαιρίδια τα οποία δεν έχουν όλα το ίδιο βάρος μεταξύ τους και ένα κουτί που αντέχει μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 12 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΩΔΕΚΑ) REF : 202/055/32-ADV. 4 February 2014

LESSON 12 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΩΔΕΚΑ) REF : 202/055/32-ADV. 4 February 2014 LESSON 12 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΩΔΕΚΑ) REF : 202/055/32-ADV 4 February 2014 Somewhere κάπου (kapoo) Nowhere πουθενά (poothena) Elsewhere αλλού (aloo) Drawer το συρτάρι (sirtari) Page η σελίδα (selida) News τα νέα (nea)

Διαβάστε περισσότερα

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education www.xtremepapers.com UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education *6301456813* GREEK 0543/03 Paper 3 Speaking Role Play Card One 1 March 30

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή διατριβή Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή διατριβή Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή διατριβή Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ Παναγιώτου Νεοφύτα 2008969752 Επιβλέπων καθηγητής Δρ. Νίκος Μίτλεττον,

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 28 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΚΟΣΙ ΟΚΤΩ) REF : 201/033/28. 2 December 2014

LESSON 28 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΚΟΣΙ ΟΚΤΩ) REF : 201/033/28. 2 December 2014 LESSON 28 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΚΟΣΙ ΟΚΤΩ) REF : 201/033/28 2 December 2014 Place/Seat Right (noun) I am right I am not right It matters It does not matter The same (singular) The same (Plural) Η θέση Το δίκιο Έχω

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 26 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΚΟΣΙ ΕΞΙ) REF : 102/030/26. 18 November 2014

LESSON 26 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΚΟΣΙ ΕΞΙ) REF : 102/030/26. 18 November 2014 LESSON 26 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΚΟΣΙ ΕΞΙ) REF : 102/030/26 18 November 2014 But Weekend I love The song I sing I smile I laugh Greek (thing) Greek(people) Greek (man) αλλά (το) Σαββατοκύριακο αγαπώ (το) τραγούδι τραγουδώ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή Εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή Εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία Ο ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΟΓΚΟΓΟΝΙΔΙΟΥ BRCA1 ΚΑΙ BRCA2. Βασούλλα

Διαβάστε περισσότερα

Ανεμόσπηλια Αρχανών : τα ευρήματα και η ερμηνεία τους

Ανεμόσπηλια Αρχανών : τα ευρήματα και η ερμηνεία τους Ανεμόσπηλια Αρχανών : τα ευρήματα και η ερμηνεία τους Βογιατζόπουλος Σταμάτης Ιστορικό - Αρχαιολογικό Ιωαννίνων Ζ' Εξάμηνο Υπ.Καθ : Αν. Βλαχόπουλος, Μάθημα: Κρητομυκηναϊκή Θρησκεία Δεκέμβριος 2013 Εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

@ BY AVENUES PRIVATE INSTITUTE JUNE 2014

@ BY AVENUES PRIVATE INSTITUTE JUNE 2014 1 Εκεί που η ποιότητα συναντά την επιτυχία Λεωφ. Αρχ. Μακαρίου 7, Αρεδιού Τηλ. 22874368/9 2 ENGLISH INSTITUTE A Place where quality meets success 7, Makarios Avenue, Arediou, Tel. 22874368/9 99606442 Anglia

Διαβάστε περισσότερα

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education GREEK 0543/03 Paper 3 Speaking Role Play Card One For Examination from 2015 SPECIMEN ROLE PLAY Approx.

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 15 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ) REF : 202/058/35-ADV. 25 February 2014

LESSON 15 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ) REF : 202/058/35-ADV. 25 February 2014 LESSON 15 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ) REF : 202/058/35-ADV 25 February 2014 Often/frequently Συχνά (sihna) Seldom Σπάνια (spania) Early Νωρίς (noris) Late (adv)/slowly Αργά (arga) I am having a bath When/whenever

Διαβάστε περισσότερα

JEREMIE Joint European Resources for Micro to medium Enterprises

JEREMIE Joint European Resources for Micro to medium Enterprises JEREMIE Joint European Resources for Micro to medium Enterprises ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Αθήνα, 1 η Ιουνίου 2010 Σχετικά με την Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων στο «Σχέδιο Επιμερισμού Ρίσκου και Συγχρηματοδότησης» της

Διαβάστε περισσότερα

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education www.xtremepapers.com UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education GREEK 0543/03 Paper 3 Speaking Role Play Card One 1 March 30 April 2010

Διαβάστε περισσότερα

Περιοχή διαγωνισμού Rethink Athens

Περιοχή διαγωνισμού Rethink Athens Περιοχή διαγωνισμού Rethink Athens Πρόγραμμα : Statistical_Analysis_1.prg Ανάλυση : 28/06/2012 13:05 Κατάλογος : C:\Workspace\Planning\Mst\2010\Statistics\Analysis_5\ Vesrion : 2.8.0, 20-06-2011 Τα κοινά

Διαβάστε περισσότερα

Final Test Grammar. Term C'

Final Test Grammar. Term C' Final Test Grammar Term C' Book: Starting Steps 1 & Extra and Friends Vocabulary and Grammar Practice Class: Junior AB Name: /43 Date: E xercise 1 L ook at the example and do the same. ( Κξίηα ηξ παοάδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΙΦΝΙΔΙΟΥ ΒΡΕΦΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΙΦΝΙΔΙΟΥ ΒΡΕΦΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΙΦΝΙΔΙΟΥ ΒΡΕΦΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ Ονοματεπώνυμο: Λοϊζιά Ελένη Λεμεσός 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟΥ

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟΥ 1. Η διαφήμιση της Τράπεζας για τα "Διπλά Προνόμια από την American Express" ισχύει για συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν από κατόχους καρτών Sunmiles American Express, American

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 9 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΝΝΙΑ) REF : 101/011/9-BEG. 14 January 2013

LESSON 9 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΝΝΙΑ) REF : 101/011/9-BEG. 14 January 2013 LESSON 9 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΝΝΙΑ) REF : 101/011/9-BEG 14 January 2013 Up πάνω Down κάτω In μέσα Out/outside έξω (exo) In front μπροστά (brosta) Behind πίσω (piso) Put! Βάλε! (vale) From *** από Few λίγα (liga) Many

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 16 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΕΞΙ) REF : 102/018/16-BEG. 4 March 2014

LESSON 16 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΕΞΙ) REF : 102/018/16-BEG. 4 March 2014 LESSON 16 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΕΞΙ) REF : 102/018/16-BEG 4 March 2014 Family η οικογένεια a/one(fem.) μία a/one(masc.) ένας father ο πατέρας mother η μητέρα man/male/husband ο άντρας letter το γράμμα brother ο

Διαβάστε περισσότερα

Newborn Upfront Payment & Newborn Supplement

Newborn Upfront Payment & Newborn Supplement GREEK Newborn Upfront Payment & Newborn Supplement Female 1: Το μωρό μου θα ρθει σύντομα, θα πρέπει να κανονίσω τα οικονομικά μου. Άκουσα ότι η κυβέρνηση δεν δίνει πλέον το Baby Bonus. Ξέρεις τίποτα γι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) «Αρχιμήδης ΙΙΙ Ενίσχυση Ερευνητικών ομάδων στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.» Υποέργο: 8 Τίτλος: «Εκκεντρότητες αντισεισμικού σχεδιασμού ασύμμετρων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή εργασία Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ HACCP ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 11/3/2006

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 11/3/2006 ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 11/3/26 Οδηγίες: Να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις. Ολοι οι αριθμοί που αναφέρονται σε όλα τα ερωτήματα μικρότεροι το 1 εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στη διατύπωση

Διαβάστε περισσότερα

STARTING STEPS IN GRAMMAR, FINAL TEST C TERM 2012 UNITS 1-18

STARTING STEPS IN GRAMMAR, FINAL TEST C TERM 2012 UNITS 1-18 STARTING STEPS IN GRAMMAR, FINAL TEST C TERM 2012 UNITS 1-18 Name.. Class. Date. EXERCISE 1 Answer the question. Use: Yes, it is or No, it isn t. Απάντηςε ςτισ ερωτήςεισ. Βάλε: Yes, it is ή No, it isn

Διαβάστε περισσότερα

Η θέση ύπνου του βρέφους και η σχέση της με το Σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Η θέση ύπνου του βρέφους και η σχέση της με το Σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η θέση ύπνου του βρέφους και η σχέση της με το Σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Χρυσάνθη Στυλιανού Λεμεσός 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

2007 Classical Greek. Intermediate 2 Translation. Finalised Marking Instructions

2007 Classical Greek. Intermediate 2 Translation. Finalised Marking Instructions 2007 Classical Greek Intermediate 2 Translation Finalised Marking Instructions Scottish Qualifications Authority 2007 The information in this publication may be reproduced to support SQA qualifications

Διαβάστε περισσότερα

Βρει;τε το επα;γγελµα και γρα;χτε το κα;τϖ απο; κα;υε εικο;να στα ελληνικα;.

Βρει;τε το επα;γγελµα και γρα;χτε το κα;τϖ απο; κα;υε εικο;να στα ελληνικα;. Βρει;τε το επα;γγελµα και γρα;χτε το κα;τϖ απο; κα;υε εικο;να στα ελληνικα;. γιατρο;ω, στρατιϖτικο;ω, πψροσβε;στηω, τραγοψδιστη;ω, πολιτικο;ω, κηποψρο;ω, ποδοσφαιριστη;ω, καυαριστη;ω, ψπα;λληλοω, τροξονο;µοω

Διαβάστε περισσότερα

Case 1: Original version of a bill available in only one language.

Case 1: Original version of a bill available in only one language. currentid originalid attributes currentid attribute is used to identify an element and must be unique inside the document. originalid is used to mark the identifier that the structure used to have in the

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ THE VALUES OF LIFE Η ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ..THE RESPONSIBILITY ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ THE VALUES OF LIFE Η ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ..THE RESPONSIBILITY ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ THE VALUES OF LIFE Η ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ..THE RESPONSIBILITY ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ/ LESSONS ABOUT RESPONSIBILITY Μάθημα 1: Νιώθω υπερήφανος όταν.../ I feel proud when.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή εργασία ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΕΜΕΣΟΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση λογισμικού και αναβάθμιση συσκευής Device software installation and software upgrade

Εγκατάσταση λογισμικού και αναβάθμιση συσκευής Device software installation and software upgrade Για να ελέγξετε το λογισμικό που έχει τώρα η συσκευή κάντε κλικ Menu > Options > Device > About Device Versions. Στο πιο κάτω παράδειγμα η συσκευή έχει έκδοση λογισμικού 6.0.0.546 με πλατφόρμα 6.6.0.207.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ VEHICLE AND ON-VEHICLE EQUIPMENTS FAIR

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ VEHICLE AND ON-VEHICLE EQUIPMENTS FAIR From: Turkish Embassy - Office Of Commercial Counsellor [mailto:dtati@otenet.gr] Sent: Tuesday, April 12, 2011 1:17 PM To: Turkish Embassy - Office Of Commercial Counsellor Subject: FAIR ANNOUNCEMENT AND

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Ονοματεπώνυμο: Μιχαέλλα Σάββα Λεμεσός 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΓ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΦΟΥ 13 th PUBLIC ELEMENTARY SCHOOL OF PAFOS. ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ: Ελένη Αργυρίδου ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κύπρος Πισιαλής

ΙΓ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΦΟΥ 13 th PUBLIC ELEMENTARY SCHOOL OF PAFOS. ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ: Ελένη Αργυρίδου ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κύπρος Πισιαλής «Το ψηφιδωτό της ζωής» Διαθεματική προσέγγιση (Αγωγή Υγείας & Εικαστική Αγωγή) «Τhe mosaic of life» An interdisciplinary approach (Health EducaWon & Art EducaWon) ΙΓ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΦΟΥ 13 th PUBLIC

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή διατριβή

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή διατριβή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή διατριβή ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ ΦΥΛΗΣ ΧΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΣ ΜΑΚΡΗΣ Λεμεσός 2014 ii

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 8 REF : 202/047/28-ADV. 7 January 2014

LESSON 8 REF : 202/047/28-ADV. 7 January 2014 LESSON 8 (ΜΑΘΗΜΑ ΟΧΤΩ) REF : 202/047/28-ADV 7 January 2014 Εκατό (Εκατόν) (Ekato, Ekaton) 100 Διακόσια (Diakosia) 200 Τριακόσια (Triakosia) 300 Τετρακόσια (Tetrakosia) 400 Πεντακόσια (Pendakosia) 500 Εξακόσια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ. Λεμεσός

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ. Λεμεσός ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑ ΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ονοματεπώνυμο Αγγελική Παπαπαύλου Αριθμός Φοιτητικής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΡΥΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ. Young 12.1-12.7 Ζήσος Κεφ.8

ΒΑΡΥΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ. Young 12.1-12.7 Ζήσος Κεφ.8 ΒΑΡΥΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Young 1.1-1.7 Ζήσος Κεφ.8 ΒΑΡΥΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΠΕΔΙΟ ΕΝΤΑΣΗ ΠΕΔΙΟΥ ΔΥΝΑΜΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΜΑΖΑΣ- ΓΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΟΡΥΦΟΡΩΝ ΚΙΝΗΣΗ ΠΛΑΝΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Εισαγωγή. Σκοπός

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Εισαγωγή. Σκοπός ΠΕΡΙΛΗΨΗ Εισαγωγή Η παιδική παχυσαρκία έχει φτάσει σε επίπεδα επιδημίας στις μέρες μας. Μαστίζει παιδιά από μικρές ηλικίες μέχρι και σε εφήβους. Συντείνουν αρκετοί παράγοντες που ένα παιδί γίνεται παχύσαρκο

Διαβάστε περισσότερα

Terabyte Technology Ltd

Terabyte Technology Ltd Terabyte Technology Ltd is a Web and Graphic design company in Limassol with dedicated staff who will endeavour to deliver the highest quality of work in our field. We offer a range of services such as

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Σεμιναρίου: Μαρίζα Μαρθάρη The seminar is organized by Marisa Marthari

Οργάνωση Σεμιναρίου: Μαρίζα Μαρθάρη The seminar is organized by Marisa Marthari CYCLADIC SEMINAR ΚΥΚΛΑΔΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤHE ARCHAEOLOGICAL SOCIETY AT ATHENS, 22 PANEPISTIMIOU ST. Η ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 22 Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015, 7 μ.μ. - Thursday, 30 April

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ Ονοματεπώνυμο Φοιτήτριας: Χριστοφόρου Έλενα

Διαβάστε περισσότερα

Test Data Management in Practice

Test Data Management in Practice Problems, Concepts, and the Swisscom Test Data Organizer Do you have issues with your legal and compliance department because test environments contain sensitive data outsourcing partners must not see?

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή Εργασία ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή Εργασία ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ Ονοματεπώνυμο : Φάραχ Βαλεντίνα Αρ. Φοιτητικής Ταυτότητας : 2008899422 ΚΥΠΡΟΣ- ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2012

Διαβάστε περισσότερα

Chapter 2 * * * * * * * Introduction to Verbs * * * * * * *

Chapter 2 * * * * * * * Introduction to Verbs * * * * * * * Chapter 2 * * * * * * * Introduction to Verbs * * * * * * * In the first chapter, we practiced the skill of reading Greek words. Now we want to try to understand some parts of what we read. There are a

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Έλλη Φωτίου 2010364426 Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

AME SAMPLE REPORT James R. Cole, Ph.D. Neuropsychology

AME SAMPLE REPORT James R. Cole, Ph.D. Neuropsychology Setting the Standard since 1977 Quality and Timely Reports Med-Legal Evaluations Newton s Pyramid of Success AME SAMPLE REPORT Locations: Oakland & Sacramento SCHEDULING DEPARTMENT Ph: 510-208-4700 Fax:

Διαβάστε περισσότερα

Investigating the fuzzy areas of accuracy and confidence of muslim pupils- learners of Greek as Second Language in Thrace, Greece

Investigating the fuzzy areas of accuracy and confidence of muslim pupils- learners of Greek as Second Language in Thrace, Greece Investigating the fuzzy areas of accuracy and confidence of muslim pupils- learners of Greek as Second Language in Thrace, Greece Polyxeni Intze & Nikolaos Mathioudakis Democritus University of Thrace,

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή εργασία. Παραγωγή Βιοντίζελ από Χρησιμοποιημένα Έλαια

Πτυχιακή εργασία. Παραγωγή Βιοντίζελ από Χρησιμοποιημένα Έλαια ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή εργασία Παραγωγή Βιοντίζελ από Χρησιμοποιημένα Έλαια Ελένη Χριστοδούλου Λεμεσός 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

- S P E C I A L R E P O R T - EMPLOYMENT. -January 2012- Source: Cyprus Statistical Service

- S P E C I A L R E P O R T - EMPLOYMENT. -January 2012- Source: Cyprus Statistical Service - S P E C I A L R E P O R T - UN EMPLOYMENT -January 2012- Source: Cyprus Statistical Service This Special Report is brought to you by the Student Career Advisory department of Executive Connections. www.executiveconnections.eu

Διαβάστε περισσότερα

Πολυθρόνα, με πλάτη σχέδιο ψάθα Armchair 770 cm53x56x82h 12pcs. Πολυθρόνα, με πλάτη σχέδιο βεντάλια Armchair 780 cm54x56x82h 12pcs

Πολυθρόνα, με πλάτη σχέδιο ψάθα Armchair 770 cm53x56x82h 12pcs. Πολυθρόνα, με πλάτη σχέδιο βεντάλια Armchair 780 cm54x56x82h 12pcs Η «ΒΙΟΜΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ» ιδρύθηκε το 1982 και με την πάροδο των χρόνων έγινε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στο χώρο της παραγωγής και εμπορίας πλαστικών ειδών στην Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Αβδεξυς. Ο καλύμνιος σφουγγαράς ψιθύρισε πως θα βουτήξει χωρίς να διστάζει. Ο ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΣ ΨΙΘΥΡΙΣΕ ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΥΤΗΞΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΣΤΑΖΕΙ.

Αβδεξυς. Ο καλύμνιος σφουγγαράς ψιθύρισε πως θα βουτήξει χωρίς να διστάζει. Ο ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΣ ΨΙΘΥΡΙΣΕ ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΥΤΗΞΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΣΤΑΖΕΙ. Αβδεξυς 128pt Ο καλύμνιος σφουγγαράς ψιθύρισε πως θα βουτήξει χωρίς να διστάζει. Ο ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΣ ΨΙΘΥΡΙΣΕ ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΥΤΗΞΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΣΤΑΖΕΙ. The quick brown fox jumps over the lazy dog. THE QUICK

Διαβάστε περισσότερα

45% of dads are the primary grocery shoppers

45% of dads are the primary grocery shoppers 45% of dads are the primary grocery shoppers 80% for millennial dads Y&R New York North America s study on dads Shutterfly greeting cards/2014 Goodbye daddy rule. Hello daddy cool! Οι new generation daddiesέχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ, ΣΥΝΤΑΞΗ, ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

ΣΧΕΔΙΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ, ΣΥΝΤΑΞΗ, ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ ΣΧΕΔΙΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ, ΣΥΝΤΑΞΗ, ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΤΥΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ. ΚΑΘΕ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή εργασία Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΧΡΟΝΙΟ ΑΣΘΜΑ

Πτυχιακή εργασία Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΧΡΟΝΙΟ ΑΣΘΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΧΡΟΝΙΟ ΑΣΘΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΟΙΖΟΥ ΑΡΙΘΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή Εργασία. Κόπωση και ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή Εργασία. Κόπωση και ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία Κόπωση και ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο Μαργαρίτα Μάου Λευκωσία 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

1. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ θα γίνει παρουσίαση της Κύπρου σαν Επιχειρηματικό και Επενδυτικό Κέντρο.

1. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ θα γίνει παρουσίαση της Κύπρου σαν Επιχειρηματικό και Επενδυτικό Κέντρο. 7 Σεπτεμβρίου 2015 ΠΡΟΣ: Όλα τα Μέλη του ΚΕΒΕ Μέλη Διμερών Επιχειρηματικών Συνδέσμων Κυρίες, κύριοι, Θέμα: Επίσκεψη Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε Λονδίνο και Παρίσι Επιχειρηματική

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης υλικού D U N S Registered

Οδηγίες χρήσης υλικού D U N S Registered Οδηγίες χρήσης υλικού D U N S Registered Οδηγίες ένταξης σήματος D U N S Registered στην ιστοσελίδα σας και χρήσης του στην ηλεκτρονική σας επικοινωνία Για οποιαδήποτε ερώτηση, σας παρακαλούμε επικοινωνήστε

Διαβάστε περισσότερα

Κάρτες Υπευνθύμισης για τη Λήψη Φαρμάκων

Κάρτες Υπευνθύμισης για τη Λήψη Φαρμάκων Royal District Nursing Service (RDNS) Κάρτες Υπευνθύμισης για τη Λήψη Φαρμάκων Greek translation ERC130846 Σημειώσεις / Notes RDNS Medication Reminder Cards (Greek translation) Home and Community Care

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ECPRD ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ECPRD ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ECPRD ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2011 Κύριες

Διαβάστε περισσότερα

ιερεύνηση της Επίδρασης των ΟΑ «Αθήνα 2004» στην Εικόνα της Αθήνας & της Ελλάδας ως Τουριστικών Προορισµών ρ. Ευάγγελος Χρήστου

ιερεύνηση της Επίδρασης των ΟΑ «Αθήνα 2004» στην Εικόνα της Αθήνας & της Ελλάδας ως Τουριστικών Προορισµών ρ. Ευάγγελος Χρήστου ιερεύνηση της Επίδρασης των ΟΑ «Αθήνα 2004» στην Εικόνα της Αθήνας & της Ελλάδας ως Τουριστικών Προορισµών ρ. Ευάγγελος Χρήστου Εισαγωγή Ρόλος της εικόνας και της φήµης των τουριστικών προορισµών, σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. Πτυχιακή Διατριβή

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. Πτυχιακή Διατριβή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Διατριβή Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ, ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ ΣΤΕΦΑΝΗ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ Λεμεσός 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή διατριβή

Μεταπτυχιακή διατριβή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μεταπτυχιακή διατριβή «100% Α.Π.Ε.» : ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Ο ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Ο ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Ο ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Επιβλέπων καθηγητής: Δρ Βασίλειος Ραφτόπουλος ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΕ ΜΕΤΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΙΑΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΤΙΚΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Επιβλέπων καθηγητής: Δρ Βασίλειος Ραφτόπουλος ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΕ ΜΕΤΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΙΑΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΤΙΚΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Επιβλέπων καθηγητής: Δρ Βασίλειος Ραφτόπουλος ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΕ ΜΕΤΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΙΑΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΤΙΚΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Από τη

Διαβάστε περισσότερα

1999 MODERN GREEK 2 UNIT Z

1999 MODERN GREEK 2 UNIT Z STUDENT NUMBER CENTRE NUMBER HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION 1999 MODERN GREEK 2 UNIT Z (55 Marks) Time allowed Two hours (Plus 5 minutes reading time) DIRECTIONS TO CANDIDATES Write your Student

Διαβάστε περισσότερα

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education *9458676952* GREEK 0543/03 Paper 3 Speaking Role Play Card One 1 March 30 April 2015 No Additional

Διαβάστε περισσότερα

Review 4n.1: Vowel stems of the third declension: πόλις, πρέσβυς

Review 4n.1: Vowel stems of the third declension: πόλις, πρέσβυς Review 4n.1: Vowel stems of the third declension: πόλις, πρέσβυς We review side by side a model of stems ending in ι: πόλις, πόλεως, ἡ = city-state and a masculine model of stems ending in υ: πρέσβυς,

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 16 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΕΞΙ) REF : 202/059/36-ADV. 4 March 2014

LESSON 16 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΕΞΙ) REF : 202/059/36-ADV. 4 March 2014 LESSON 16 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΕΞΙ) REF : 202/059/36-ADV 4 March 2014 Immediately/At once I arrive/reach αμέσως φτάνω I arrive I start/begin Present : φτάνω ξεκινάω (ξεκινώ) S.Past : έφτασα ξεκίνησα S.Future :

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ INDEX ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ TECHNICAL INFORMATION ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ ΟΠΕΣ ROUND HOLES ΤΕΤΡΑΓΩΝΕΣ ΟΠΕΣ SQUARE HOLES

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ INDEX ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ TECHNICAL INFORMATION ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ ΟΠΕΣ ROUND HOLES ΤΕΤΡΑΓΩΝΕΣ ΟΠΕΣ SQUARE HOLES Η εταιρεία Λεωνίδας Ματθαίου µεταφέρει µια εµπειρία 41 χρόνων, συνεχίζοντας την πορεία που ξεκίνησε ο πατέρας του, Ιωάννης Ματθαίου, από το 1967, στον Πειραιά. Επανιδρύθηκε το 2008, µε νέες ιδέες και προϊόντα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ 2013 ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟΥ ΥΔΑΤΟΣ (ΛYΜΑΤΩΝ) FRAMME - LIFE08 NAT/GR/000533 ΡΟΔΟΣ

ΑΘΗΝΑ 2013 ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟΥ ΥΔΑΤΟΣ (ΛYΜΑΤΩΝ) FRAMME - LIFE08 NAT/GR/000533 ΡΟΔΟΣ FRAMME LIFE 08 NAT//GR//000533 ΑΘΗΝΑ 2013 ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟΥ ΥΔΑΤΟΣ (ΛYΜΑΤΩΝ) FRAMME - LIFE08 NAT/GR/000533 ΡΟΔΟΣ Το FRAMME, "Μεθοδολογία Αποκατάστασης Πυρόπληκτων Μεσογειακών Δασών - Ασφάλεια & Αποδοτικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή εργασία Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1 ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ Φ.Τ:2008670839 Λεμεσός 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Επιστήμη και Δημοσιογραφία. Δημοσιογραφία Επιστήμης Μπορούν να αποτυπωθούν δημοσιογραφικά τα αποτελέσματα της επιστήμης;

Επιστήμη και Δημοσιογραφία. Δημοσιογραφία Επιστήμης Μπορούν να αποτυπωθούν δημοσιογραφικά τα αποτελέσματα της επιστήμης; Δημοσιογραφία Μπορούν να αποτυπωθούν δημοσιογραφικά τα αποτελέσματα της επιστήμης; Μενέλαος Σωτηρίου 8ο Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία», Αθήνα, 10-12 Νοεμβρίου 2011 Επιστήμη και Δημοσιογραφία «Η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Λουκία Βασιλείου

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Λουκία Βασιλείου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Λουκία Βασιλείου 2010646298 Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ- ΕΒΡΑΪΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ-ΘΕΣΜΟΛΟΓΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ- ΕΒΡΑΪΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ-ΘΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ- ΕΒΡΑΪΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ-ΘΕΣΜΟΛΟΓΙΑ Ενότητα 8: ΕΒΡΑΪΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ-ΘΕΣΜΟΛΟΓΙΑ Εισαγωγικά Σταμάτιος-Νικόλαος Μωραΐτης Τμήμα Ιερατικών Σπουδών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τελετή Εγκαινίων Energean Force. Πέραμα, 2 Απριλίου 2015

Τελετή Εγκαινίων Energean Force. Πέραμα, 2 Απριλίου 2015 Τελετή Εγκαινίων Energean Force Πέραμα, 2 Απριλίου 2015 1 Η αρχή 1974 2 Εποχή NAPC Παραγωγή μέχρι το 1999 3 4 1999 Η επαναλειτουργία το 1999 5 Η εποχή Regal Regal Petroleum's Greek farce leaves investors

Διαβάστε περισσότερα

13111203 P.R.O. Tri Sprint Suit

13111203 P.R.O. Tri Sprint Suit 13111203 P.R.O. Tri Sprint Suit The P.R.O. Tri Sprint Suit features our Transfer Repel fabric which is hydrodynamic perfect for short distance races such as sprint or Olympic but can also be worn over

Διαβάστε περισσότερα

Impact Hub Athens. The first locally global collaboration network

Impact Hub Athens. The first locally global collaboration network Impact Hub Athens The first locally global collaboration network Impact HUB Athens Tο Impact HUB Athens είναι το πρώτο διεθνές δίκτυο χώρων, προγραμμάτων και ανθρώπων που αναπτύσσουν υπεύθυνες και βιώσιμες

Διαβάστε περισσότερα

Το Φόρουμ θα προσφωνήσει ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης

Το Φόρουμ θα προσφωνήσει ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης 22 Δεκεμβρίου 2014 ΠΡΟΣ: Όλα τα Μέλη του ΚΕΒΕ Μέλη Διμερών Επιχειρηματικών Συνδέσμων Κυρίες, κύριοι, Θέμα: Επίσκεψη Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην Τεχεράνη Επιχειρηματική

Διαβάστε περισσότερα

SKILL TEST / PROFI. CHECK TYPE RATING (SPH) SE-ME APPLICATION AND EXAMINER'S REPORT

SKILL TEST / PROFI. CHECK TYPE RATING (SPH) SE-ME APPLICATION AND EXAMINER'S REPORT ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ HELLENIC REPUBLIC HELLENIC CIVIL AVIATION AUTHORITY MEMBER OF EASA HCAA REFERENCE No.: FSD REFERENCE No.: (HCAA USE ONLY- Αριθμοί Πρωτοκόλλου /Χρήση ΥΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

60 61 62 63 64 65 Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ Σ Υ Ν Τ Η Ρ Η Σ Η Σ Τ Ω Ν Κ Ο Υ Φ Ω Μ Α Τ Ω Ν Ι Ν S T R U C T I N O N S C O N C E R N I N G Τ Η Ε C A S E M E N T S M A I N T E N A N C E Ο τακτικός καθαρισμός των βαμμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Πρακτικά 18 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στατιστικής (2005) σελ.49-54 ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΒΗΤΗ ΚΥΗΣΗΣ Χρυστάλλα, Γεωργίου Λεμεσός 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

the art of sweets από γενιά σε γενιά χειρο...ποιηματα φτιαγμένα με μεράκι! ΚΩΔ. 325 SESAME CAKE SELECTION 160 gr συλλογή παστελιών

the art of sweets από γενιά σε γενιά χειρο...ποιηματα φτιαγμένα με μεράκι! ΚΩΔ. 325 SESAME CAKE SELECTION 160 gr συλλογή παστελιών ΚΩΔ. 325 SESAME CAKE SELECTION 160 gr συλλογή παστελιών ΚΩΔ. 326 NUTS CAKE SELECTION 160 gr συλλογή παστελιών από το 1971 Handmade since 971 1 από γενιά σε γενιά χειρο...ποιηματα φτιαγμένα με μεράκι! Παστέλι

Διαβάστε περισσότερα

17. 12.2008-20. 03. 2009. «...ανέφερα εγγράφως...» Διάρκεια Έκθεσης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

17. 12.2008-20. 03. 2009. «...ανέφερα εγγράφως...» Διάρκεια Έκθεσης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ «...ανέφερα εγγράφως...» ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Διάρκεια Έκθεσης: 17. 12.2008-20. 03. 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Το αρχειακό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Λέξεις, φράσεις και προτάσεις

Λέξεις, φράσεις και προτάσεις 1 Λέξεις, φράσεις και προτάσεις (Words, phrases and clauses) The Greek language, like all human languages, has a Lexicon and a Grammar that are used to create sentences. The Lexicon consists of the words

Διαβάστε περισσότερα

July. Tuesday 24th 20.30 Special Open Mike Night at Stardust Taverna Exopoli Free entrance

July. Tuesday 24th 20.30 Special Open Mike Night at Stardust Taverna Exopoli Free entrance July Monday 23rd the local council, or medical equipment for the local clinics. Contact Neisha on 28250 Tuesday 24th Special Open Mike Night at Stardust Taverna Exopoli Free entrance Thursday 26th 11.00.

Διαβάστε περισσότερα

GREECE BULGARIA 6 th JOINT MONITORING

GREECE BULGARIA 6 th JOINT MONITORING GREECE BULGARIA 6 th JOINT MONITORING COMMITTEE BANSKO 26-5-2015 «GREECE BULGARIA» Timeline 02 Future actions of the new GR-BG 20 Programme June 2015: Re - submission of the modified d Programme according

Διαβάστε περισσότερα

Πώς αλλάζει η σεξουαλική ζωή και η αυτοεικόνα της γυναίκας μετά από μαστεκτομή. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Πώς αλλάζει η σεξουαλική ζωή και η αυτοεικόνα της γυναίκας μετά από μαστεκτομή. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πώς αλλάζει η σεξουαλική ζωή και η αυτοεικόνα της γυναίκας μετά από μαστεκτομή. Μαριλένα Παναγή Λεμεσός 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο αρχαιολογικός χώρος του Καλαμωτού βρίσκεται 2 χλμ. νότια του χωριού και είναι γνωστός στους κατοίκους του με την ονομασία Τούμπες ή Καστέλλια.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Καλαμωτού βρίσκεται 2 χλμ. νότια του χωριού και είναι γνωστός στους κατοίκους του με την ονομασία Τούμπες ή Καστέλλια. ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΙΝΔΟΙΑ ΣΥΝΟΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ: Ο αρχαιολογικός χώρος του Καλαμωτού βρίσκεται 2 χλμ. νότια του χωριού και είναι γνωστός στους κατοίκους του με την ονομασία Τούμπες

Διαβάστε περισσότερα

Η Διεθνής Έκθεση ΚΕΜ Franchise φέρνει κοντά τον Αραβικό κόσμο και τις ελληνικές επιχειρήσεις

Η Διεθνής Έκθεση ΚΕΜ Franchise φέρνει κοντά τον Αραβικό κόσμο και τις ελληνικές επιχειρήσεις Η Διεθνής Έκθεση ΚΕΜ Franchise φέρνει κοντά τον Αραβικό κόσμο και τις ελληνικές επιχειρήσεις Αγαπητά Μέλη, Η 14 η Διεθνής Έκθεση ΚΕΜ Franchise τελεί υπό την αιγίδα του Αραβο- Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή διατριβή

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή διατριβή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή διατριβή ΠΙΘΑΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΡΟΒΕΙΟ ΓΑΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

Business English. Ενότητα # 9: Financial Planning. Ευαγγελία Κουτσογιάννη Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Business English. Ενότητα # 9: Financial Planning. Ευαγγελία Κουτσογιάννη Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Business English Ενότητα # 9: Financial Planning Ευαγγελία Κουτσογιάννη Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Passport number (or) διαβατηρίου (ή)

Passport number (or) διαβατηρίου (ή) APPLICATION FOR DEMATERIALIZED SECURITIES SYSTEM (S.A.T.) ACCOUNT WITH THE ATHENS EXCHANGE ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΛΩΝ ΤΙΤΛΩΝ (Σ.Α.Τ.) ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Please type Latin Characters.

Διαβάστε περισσότερα

Please note attached information on a fundraising event for SOS Children s Villages, organised by the Hellenic Society of Imperial College in London.

Please note attached information on a fundraising event for SOS Children s Villages, organised by the Hellenic Society of Imperial College in London. Dear Friends, Please note attached information on a fundraising event for SOS Children s Villages, organised by the Hellenic Society of Imperial College in London. Thank you and Best Regards, Patty Apostolopoulou

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ ΜΕ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1 ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΝΤΛΙΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΕΚΧΥΣΗΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή Εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή Εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΑΚΟΣΑΜΙΔΗΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΟΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑΚΗ ΕΠΙΛΗΨΙΑ Κωνσταντίνα Κυπριανού Α.Τ.:

Διαβάστε περισσότερα

Croy Lesson 10. Kind of action and time of action. and/or Redup. using the verb λύω

Croy Lesson 10. Kind of action and time of action. and/or Redup. using the verb λύω A Lesson 10 Vocabulary Summer Greek Croy Lesson 10 Ω ἄγω αἴρω ἀναβαίνω ἀπέρχοµαι ἀποθνῄσκω ἀποκτείνω καταβαίνω µέλλω ὀφείλω συνάγω ἀπόστολος, ὁ ἱερόν, τό παρά (G,D,A) (+ gen.) from; (+ dat.) beside, with,

Διαβάστε περισσότερα