MΥΘΟΛΟΓΙΑ Β ΜΕΡΟΣ Report Το κυβερνοπεριοδικό του Αιγαίου Σελίδα.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "MΥΘΟΛΟΓΙΑ Β ΜΕΡΟΣ. 5-99 Report Το κυβερνοπεριοδικό του Αιγαίου Σελίδα. din.boxmail@gmail.gr"

Transcript

1 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 144 Νεµβριος 2013 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: DDRR antenna... υο όψεις... Μυθολογία... WARC bands... Faraday... H κάρτα... Sx8aeg... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9» εκδίδεται µηνιαία και µπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα µας (www.5-9report.gr 9report.gr) κάθε µήνα. Αν θέλετε να στείλετε κείµενο µπορείτε να το συντάξετε σε WORD ή απλό κείµενο και να το στείλετε στο Ε-mail: τουλάχιστον µια µέρα πριν το τέλος του µήνα για να δηµοσιευθεί στην επόµενη έκδοση. Επιτρέπεται η ακριβής αντιγραφή και επαναδηµοσιευση ΕΛΕΥΘΕΡΑ αρκεί να γίνει αναφορά στην πηγή.

2 Σελίδα 2 MΥΘΟΛΟΓΙΑ Β ΜΕΡΟΣ Γράφει ο SV1DB Ντίνος Ι. Ψιλογιάννης Στο τεύχος 143 του Οκτωβρίου ξεκίνησα την αποµυθοποίηση πολλών θεµάτων ειδικά στις κεραίες και κατ αρχή σ αυτές που είναι τοποθετηµένες σε οχήµατα. Θα συνεχίσουµε την αποµυθοποίηση θεµάτων που η πλειονότητα των ραδιοερασιτεχνών πιστεύει ότι είναι σωστά αλλά στην ουσία είναι λάθος... Είναι καλύτερα να γνωρίζεις λίγα και σωστά θέµατα παρά, πολλά και λανθασµένα. Ένας πραγµατικά µεγάλος µύθος είναι το gain των HF κεραιών αυτοκινήτων από τα 160 έως τα 10 µέτρα, δυστυχώς στον βωµό των πωλήσεων πάρα πολλοί κατασκευαστές οµιλούν για αρκετά db gain! Για κεραίες που στην ουσία έχουν αρνητικά db gain! Συγκρινόµενες ακόµη και µε απλές υποπολλαπλάσιες λ/4... Κάποιος κατασκευαστής διαφηµίζει µια παραλλαγή κεραιών τύπου DDRR που έχουν µικρές διαστάσεις και τοποθετούνται στην οροφή αυτοκινήτων σε µικρή απόσταση και οµοιάζουν µε σχάρα άλλες µε δυνατότητα αναδίπλωσης και άλλες σταθερές. Η διαφήµιση αναφέρει 9 dbi gain... και µάλιστα και µε NVIS από τα 80 έως τα 10 µέτρα. Είναι µεγάλος µύθος διότι το NVIS κατ αρχή λειτουργεί µέχρι τους 5 MHz και είναι αδύνατον να έχει εφαρµογή πάνω από τους 8 MHz,από εκεί και πάνω δεν είναι εφικτό ενώ διαφηµίζουν µέχρι τους 30 MHz! Εκτός και εάν µπορούν να αλλάζουν τα στρώµατα της ιονόσφαιρας... Βασική µορφή της κεραίας DDRR

3 Σελίδα 3 Σε επόµενο άρθρο θα αναλύσουµε την κεραία DDRR και τις επιδόσεις της. Βασικά είναι µία κεραία για περιορισµένους χώρους σε οροφές ή και στο έδαφος ειδικά στα V-UHF έχει πολύ µικρές διαστάσεις. Παραλλαγή της DDRR στην οροφή και τα πρόσθετα διαγράµµατα για τα σηµεία προσαρµογής και τροφοδοσίας. Ένας άλλος µύθος είναι τα στάσιµα SWR όσο λιγότερα έχει τόσο καλύτερη είναι... και όµως µπορεί να έχει 1:1 και να είναι Dummy Load απλά να προσαρµόζει τον ποµποδέκτη ώστε να «Βλέπει» 50 Οhm αντίσταση για να µη καταστρέφει τα κυκλώµατα εξόδου αλλά από ακτινοβολία και απόδοση ΜΗ ΕΝ. Άρα προσέξτε τίποτα δεν µπορεί να αντικαταστήσει τις φυσικές διαστάσεις µιας κεραίας και όσο τις µικραίνουµε τόσο τους αφαιρούµε απόδοση από την ακτινοβολία τους και αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στις εγκαταστάσεις των αυτοκινήτων. Το εύρος της συχνότητας είναι και αυτός ένας µύθος,παλαιότερα είχαµε περιορισµένες περιοχές πχ. η περιοχή των 40 µέτρων ήταν 7000 µέχρι 7100 kηz και φυσικά ήταν ποιο εύκολο να κάνεις ρύθµιση µιας κεραίας για εύρος khz ώστε ο λόγος SWR να είναι χαµηλός για όλη την περιοχή των 100 khz, αντίθετα σήµερα το εύρος όλο και αυξάνει ( kηz) επειδή οι περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθµοί των Βραχέων κυµάτων µεταναστεύουν σε δορυφόρους ή και λόγω της διεθνούς οικονοµικής κρίσης σταµατούν ή αναστέλλουν τις εκποµπές τους. Πρόσφατα µετά την µετάλλαξη και της δικής µας κρατικής ΕΡΤ η «µπάλα» πηρε και τα βραχέα, έτσι οι ποµποί στην Αυλίδα, η ΕΡΑ 5 όπως είχε ονοµασθεί η Φωνή της Ελλάδος προς το εξωτερικό για την ενηµέρωση των απανταχού Ελλήνων της διασποράς,τους ναυτικούς και τους µετανάστες... σίγησε, µάλιστα φήµες λένε ότι το Υπουργείο Οικονοµικών θα πουλήσει για «παλιοσίδερα» τις κεραίες... Πανοραµική άποψη των 24 αυτοστηριζόµενων ιστών ύψους 18 έως 96 µέτρων που εκτείνονται ακτινωτά για να καλύψουν όλες τις ηπείρους µε υψηλής απολαβής κεραίες τύπου curtain πολλαπλών δίπολων και δύο περιστρεφόµενες Τrapezoidal Log-Periodic.

4 Σελίδα 4 Και αυτές τις εγκαταστάσεις θα σας τις περιγράψω σε επόµενο άρθρο, µε λεπτοµέρειες των εγκαταστάσεων και των τύπων των κεραιών. Ένας τρόπος αυξήσεως του Bandwidth είναι η χρήση χωρητικότητας κορυφής ( cap hat), και φυσικά παρά τις µικρές σχετικά διαστάσεις τους λειτουργούν και αυξάνουν όχι µόνο το εύρος αλλά και την απόδοση. Προσοχή όµως στο σηµείο τοποθετήσεως γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα αποτελέσµατα θα είναι απογοητευτικά. Να τρυπήσω ή να µην τρυπήσω το αµάξωµα για την ή τις κεραίες µου... Η σωστή απάντηση είναι ΝΑΙ εάν θέλουµε απόδοση και σωστή εγκατάσταση της κεραίας από τα HF µέχρι και την κεραία για το κυψελοειδές τηλέφωνο στο αυτοκίνητο διαφορετικά θα «σιγοβράζετε» µέσα στην καµπίνα του αυτοκινήτου αφ ενός αφ ετέρου η µεγαλύτερη ακτινοβολία θα εγκλωβίζετε στο εσωτερικό του και φυσικά µειώνεται και η εµβέλεια. ΝΑΙ οι Ερινύες όµως έρχονται από τα µέλη της οικογένειας...µην τολµήσεις να «τρυπήσεις» το αυτοκίνητο... εκτός και εάν τους ενηµερώσετε ότι για την ασφάλεια και την υγεία τους οι κεραίες πρέπει να έχουν σωστή θέση και µάλιστα µόνιµη... ώστε όλη η ακτινοβολία να µένει εκτός αυτοκινήτου. Μαγνητικές βάσεις και άγκιστρα στους «νεροχύτες» είναι ηµίµετρα και πολύ πρόχειρες λύσεις ανάγκης, οι µαγνητικές δεν έχουν γείωση στο σηµείο τοποθετήσεώς τους «µαγνητίζουν» ρινίδια και καταστρέφουν µε τον καιρό το χρώµα στο σηµείο τοποθετήσεώς τους. Οι λοιπές βάσεις είναι «χαλαρές» ως προς την σύνδεση µε το «σώµα» του αυτοκινήτου. Όσο για τις θέσεις η βέλτιστη είναι στην οροφή και ακολουθούν οι υπόλοιπες, στο τεύχος 131 Οκτώβριος 2012 είχαµε αναλύσει τις απώλειες σε κάθε θέση για τις κεραίες στο αυτοκίνητο. Η οροφή για κεραίες NVIS είναι η πλέον κατάλληλη όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες Η κεραία όταν δεν χρησιµοποιείται «πλαγιάζει» στην σχάρα της.

5 Άλλοι πάλι την τοποθετούν στην λεγόµενη θέση «Ρινόκερου» Για κεραίες τύπου screwdriver µε αυτόµατο συντονισµό σε κάθε συχνότητα (στον εµπρόσθιο προφυλακτήρα). «Ρινόκερος» Σελίδα 5 Ενώ στα στρατιωτικά οχήµατα προτιµούν την εγκατάσταση στο πίσω µέρος όπως τα θρυλικά MRC-108 (µονάδες επαφής ) που είχαν δυνατότητα επικοινωνιών από τους 2 ΜΗz µέχρι τους 30 ΜΗz και από τους 30 µέχρι τους 400 ΜΗz σε SSB, CW, AM,FM διαµόρφωση MRC-108 (VHF MHz FM, MHz AM, MHz,σε µία coaxial antenna διπλή, και ΗF whip 2-30 MHz.) Στην φωτογραφία το εσωτερικό µε τα τρία µεγάφωνα για ταυτόχρονη λήψη ΗF, VHF, UHF. Θα ακολουθήσει και Γ µέρος Μυθολογίας µε θέµατα που ενηµερώνουν και προστατεύουν από τις «κακοτοπιές». 73 sv1db K.Ψιλογιάννης.

6 Σελίδα 6 υό διαφορετικές όψεις του ραδιοερασιτεχνισµού Ένα περιστατικό και µια κεραία Γράφει ο Κωνσταντίνος Σέµος SV1OCN ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ Την Κυριακή , ένας σύλλογος µε τα τετρακίνητα οχήµατα είχε προγραµµατίσει άλλη µια όµορφη εκδροµή για τα µέλη και τις οικογένειες τους σε απρόσιτες στους περισσότερους από εµάς τοποθεσίες και διαδροµές της πανέµορφης Ελληνικής γης. Στην περιοχή Βαθύρεµα, στο όρος Καλκάνι κοντά στην εκκλησία της Παναγίας Πράθι (38 1'3.55"N, 23 5'20.88"E) αρκετά χιλιόµετρα δύσβατου δρόµου µακριά από την κοντινότερη πόλη, το Λουτράκι. Ένα µέρος όπου το επισκέπτονται αρκετοί εκδροµείς για "περιπέτειες" µέσα στη φύση. Η οµάδα των εκδροµέων αποτελούνταν από 30 οχήµατα, λίγο πριν το τέλος της διαδροµής όπου θα έβγαζαν την καθιερωµένη οµαδική φωτογραφία συνέβη ένα πολύ άσχηµο ατύχηµα. Ένας από τους εκδροµείς στην προσπάθεια του να πάρει µια σωστή θέση για την φωτογραφία, ανατράπηκε µε το όχηµα του µε αποτέλεσµα τον πάρα πολύ σοβαρό τραυµατισµό του στο κεφάλι. Ο SY1ASP Γιώργος, ο συνάδελφος που από το V/U σώθηκε ο τραυµατίας. Οι εκδροµείς αντιµετώπισαν ένα τροµακτικό σοκ, άµεσα επικράτησε πανικός καθώς γνώριζαν ότι τους χώριζε µεγάλη απόσταση µεταξύ τους και την κοντινότερη πόλη ή νοσοκοµείο µε αρκετά χιλιόµετρα από ήπιο έως πολύ δύσβατο δρόµο. Στην συγκεκριµένη περίπτωση δεν είχαν να αντιµετωπίσουν απλά τραύµατα, κάποια γδαρσίµατα ή µώλωπες αλλά έναν πολυτραυµατία µε σηµαντικότατα τραύµατα στο κεφάλι ο οποίος ήταν αναίσθητος και σε πολύ άσχηµη κατάσταση. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν όλοι οι εκδροµείς αντιλήφθηκαν ότι οι προσπάθειες τους για επικοινωνία µέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας απέβη άκαρπη καθώς δεν υπήρχε προσβάσιµο δίκτυο, ακόµα και στο 112 αριθµό για τα επείγοντα περιστατικά. Ακόµα και στην περίπτωση να φύγει άµεσα ένα αυτοκίνητο και να βρεθεί σε πιθανό προσβάσιµο σηµείο για κινητό τηλέφωνο ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα. Εκείνη τη στιγµή βρέθηκε ο συνάδελφος µας, ο οποίος ήταν και ένας από τους εκδροµείς, ο Γιώργος - SY1APS ο οποίος πρόσφατα απέκτησε και την άδεια του. Μέσα στο όχηµα του µόλις είχε τοποθετήσει τον YAESU FTM-350, ένας καλός του φίλος φρόντισε και τον προµήθευσε µε τις συχνότητες από αρκετούς αναµεταδότες (εγώ!! ) τους οποίους και είχε φροντίσει το προηγούµενο βράδυ να τους περάσει στην µνήµη του V/U µέσω του προγράµµατος διασύνδεσης µε τον υπολογιστή.

7 Σελίδα 7 Το σοκ ήταν τόσο έντονο όπου άρχισε να κάνει επείγουσα κλήση χρησιµοποιώντας τις µνήµες µε την σειρά. Στα επόµενα πολύ λίγα λεπτά έγινε η επαφή σε κάποιον αναµεταδότη (άγνωστο σε ποιόν έκανε την επαφή τελικά), στην επείγουσα κλήση απάντησε άλλος συνάδελφος που δυστυχώς δεν κρατήθηκε το διακριτικό του, κάτω από αυτή την ιδιαίτερα πιεστική κατάσταση, µέσω αυτού έγινε επαφή µε εθελοντή διασώστη ο οποίος ανέλαβε να δώσει επείγουσα κλήση στο ΕΚΑΒ και ταυτόχρονα να δίνει οδηγίες µέσω ασυρµάτου για τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες σε µία κοπέλα συνοδοιπόρο στην εκδροµή η οποία είχε ανάλογες γνώσεις. Μέσω της συγκεκριµένης επικοινωνίας δόθηκαν οι ακριβής συντεταγµένες και περιοχή του συµβάντος στο ΕΚΑΒ για να καταφέρει να προσεγγίσει το ασθενοφόρο. Ταυτόχρονα οµάδα οχηµάτων έφυγε αµέσως για να δηµιουργήσει σηµεία αναφοράς σε κοµβικά σηµεία της διαδροµής, µια τεχνητή αλυσίδα, έτσι ώστε το ασθενοφόρο να µην χαθεί στην δαιδαλώδη χωµάτινη ορεινή και δύσβατη διαδροµή. Η διάσωση αυτή πραγµατοποιήθηκε µέσα σε 40 λεπτά περίπου από την στιγµή που πραγµατοποιήθηκε η επαφή µε την επείγουσα κλήση µε τον οδηγό του ασθενοφόρου που υπερέβαλε εαυτόν για φτάσει εκεί το συντοµότερο. Η ΚΕΡΑΙΑ Κεραίες πολλές και διάφορες, ποικιλία τεράστια, κόστος ανάλογο. Όλα αυτά τριγύριζαν στο µυαλό µου προκριµένου να βρω την βέλτιστη λύση για µια σοβαρή και πετυχηµένη αυτοσχέδια κατασκευή, καθώς αναλογίζοµαι ότι αν αποτύχει το πείραµα µε το όποιο κόστος θα πάνε χαµένα και τα χρήµατα µου, πράγµα αδιανόητο στις µέρες µας. Καταλήγω ότι η λύση µιας κάθετης για τις δικές µου οικονοµικές δυνατότητες είναι µονόδροµος. Ιδιοκατασκευή vs Εργοστασιακής κεραίας 1-0!! Ο καλός µου δάσκαλος, κατά τη διάρκεια των µαθηµάτων στην Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, ο SV1NK µου είχε δώσει τα σχέδια για την κατασκευή µιας κάθετης µε ένα UN/UN στην τροφοδοσία της. Αρχίζω και βάζω σε ένα κοµµάτι χαρτί τι υλικά χρειάζοµαι για την κατασκευή της προκειµένου να µπορώ να την χρησιµοποιήσω στο Field Day ή όπου αλλού θελήσω εκτός κύριας θέσης του σταθµού µου σε καταστάσεις portable. ιέθετα ήδη κάποια υλικά και για να κρατήσω το κόστος χαµηλά έπρεπε να τα χρησιµοποιήσω, αυτά µε ώθησαν να φτιάξω µια κάθετη random wire όπου το τελικό πακέτο µπορεί να µεταλλαχθεί και σε οριζόντια πάλι random wire και για χρήση NVIS. Άρα µια αρκετά πολυχρηστική κεραία όπως ακριβώς ήθελα. Για να µπορέσω να έχω υψηλή απόδοση και ευρυζωνικότητα χρησιµοποίησα µονόκλωνο καλώδιο µε καθαρό πάχος χαλκού 3 mm, καλάµι ψαρέµατος µήκους 12 µέτρων και ένα UN/UN 4/1. ιαµόρφωσα 4 βασικά radial για µέτρα τα οποία γειωνόντουσαν σε µια πλάκα αλουµινίου και αυτή στη συνέχεια στο UN/UN. Στη συνέχεια κατασκεύασα µια βάση τροχού αυτοκινήτου για να µπορεί να τοποθετηθεί µε ασφάλεια το µεγάλου µήκους καλάµι. Το σχέδιο υλοποιήθηκε και κατασκευάστηκε το µόνο που έµενε ήταν η δοκιµή.

8 Σελίδα 8 Μαζί µε τον φίλο Μίσα SV1OCR χρησιµοποιήσαµε το αυτοκίνητο του µε προορισµό την κορυφή της Πεντέλης. Εκείνος ήθελε να δοκιµάσει την νεοαποκτηθήσα κάθετη portable της MFJ και τους δύο µας έτρωγε η αγωνία τι κατασκευάσαµε ή τι αγοράσαµε! Φτάνουµε κορυφή µε µια ηλιόλουστη µέρα µε λίγο αέρα, µια ιδανική κατάσταση για την Πεντέλη όπου το µόνο που εύχεσαι είναι να µην έχει αέρα. Ο χρόνος για τις δοκιµές µας ήταν λίγος, περίπου ένα 2ωρο. Στήσαµε και τις 2 κεραίες και ξεκινήσαµε την αναζήτηση σταθµών και QSO πρώτα µε την εργοστασιακή στα µ. εν ενθουσιαστήκαµε ούτε και απογοητευθήκαµε απλά είχαµε µια πρώτη εικόνα για την συγκεκριµένη κεραία. Η συνέχεια ανήκει στην κατασκευή µου, όπου χρησιµοποίησα µόνο 2 radial των 40µ και των 20 µ και έπαιξα µέχρι 12 µ αγόγγυστα, το a/tuner της LDG το είδα να δουλεύει απροβληµάτιστα καθώς σε πολύ ελαχιστότατο χρόνο µηδένιζε τα όποια στάσιµα, λειτούργησε ίσως πολύ καλύτερα σε χρήση στην CP6 που έχω ήδη. εν καθίσαµε πολύ ώρα (10:00-12:00) λόγω υποχρεώσεων αλλά το Τατζικιστάν, Ασιατική Ρωσία, Ευρώπη βγήκε για πλάκα...αν δεν έπεφτε η διάδοση απότοµα θα ολοκληρώναµε και ένα QSO µε VK Αυστραλία..!!, πέσαµε σε µια κουβέντα κάποιων που είχαν ανοίξει καφενέ, τους κάναµε διακοπή µας άκουσαν µια χαρά αλλά µας έβαλαν στην αναµονή...η ώρα περνούσε µαζί µε την πτώση της διάδοσης...κρίµα. Αν συζητούσαµε για συγκριτικό ο φίλος µου απλά δεν το πίστευε, µε τα αυτάκια του άκουσε και "είδε" πόσο καλά δουλεύει αυτή η απλή κατασκευή. Επιφυλάσσοµαι για περισσότερα QSO στο µέλλον καθώς µε την συγκεκριµένη κεραία φαίνεται ιδιαίτερα ευοίωνο για DX, θεού θέλοντας και διάδοσης παρέχοντος... Πολλούς χαιρετισµούς µε 73αρια µπόλικα Σέµος Κ. SV1OCN Power Amplifier HPA-8000B

9 Σελίδα 9 WARC BAND S ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Γράφει ο Μάκης Μανωλάτος Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι γεια σας. Είναι πραγµατικά θαυµάσιο να είσαι ραδιοερασιτέχνης, είναι ένα χόµπι που σου γεµίζει τη ζωή, σε ξεκουράζει, σου δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξεις δραστηριότητες, να αποκτήσεις δεξιότητες, να πλουτίσεις τις γνώσεις σου, αλλά και να ζήσεις έντονες συγκινήσεις συµµετέχοντας σε διεθνής διαγωνισµούς Contest. St-Pierre / Miquelon στα 30m! Για φανατικούς DX-ers και όχι µόνο Contest, η κορυφαία δραστηριότητα ενός Ραδιοερασιτέχνη, όπου ανταγωνίζεται χιλιάδες άλλους ραδιοερασιτέχνες στον «σκληρό» στίβο των ερτζιανών κυµάτων, µε σκοπό τη νίκη! Contest, η στιγµή της αλήθειας για το τι αξίζει πραγµατικά ο σταθµός του κάθε ραδιοερασιτέχνη, αλλά και πόσο ικανός είναι ο ίδιος. Το Contest είναι πόλεµος, είναι µάχη, είναι άµιλλα, που ξεσηκώνει χιλιάδες ραδιοερασιτέχνες από όλον τον κόσµο. Οι µπάντες των και 10m γεµίζουν ασφυκτικά από ραδιοερασιτέχνες που εκπέµπουν από κάθε γωνιά της γης. Υπάρχουν όµως και οι ραδιοερασιτέχνες που δεν αγαπούν τα Contest, αλλά λατρεύουν τις ψηφιακές επικοινωνίες, το CW ή το καλό DX φωνής, σε «ήσυχο» περιβάλλον και µε σχετικά χαµηλή ισχύ, και απλές κεραίες. Για αυτούς τους ραδιοερασιτέχνες υπάρχουν οι λεγόµενες περιοχές WARC, από τα αρχικά των λέξεων (W)orld (A)dministrative (R)adio (Co)nference, στις οποίες επιτρέπεται το Dx, αλλά όχι και τα Contest. Έτσι όλοι είναι ευχαριστηµένοι, οι Contesters έχουν τα και 10m, και οι µη Contesters έχουν τα και 12m! Αναλυτικά οι συχνότητες WARC είναι: BAND-α 30m 17m 12m ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ MHZ MHZ MHZ

10 Σελίδα 10 Τα 30m είναι µια περιοχή αφιερωµένη αποκλειστικά στους λάτρεις του CW και των ψηφιακών Mode. Εδώ ΕΝ επιτρέπεται η χρήση φωνής παρά µόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Κατ εξαίρεση σε ορισµένες χώρες της Αφρικής που βρίσκονται κάτω από τον Ισηµερινό της γης, στο νότιο ηµισφαίριο, επιτρέπεται η χρήση SSB και µόνο κατά τη διάρκεια της ηµέρας. εν ήταν όµως τα πράγµατα έτσι από την αρχή, θυµάµαι ακόµη µε νοσταλγία τις επικοινωνίες που κάναµε σε SSB mode στα 30m µε τους άλλους Ευρωπαϊκούς σταθµούς και τις µαραθώνιες συγκρίσεις και συζητήσεις για τις οµοιότητες και διαφορές που έχουν τα 30 µε τα 40 ή τα 20m. Περασµένες καλές εποχές.. Ένα Θαυµάσιο Award από τα πολλά που µπορείτε να κατακτήσετε στην περιοχή των 30m. Μεταξύ των 30 και 12m βρίσκεται η πιο ενδιαφέρουσα περιοχή WARC συχνοτήτων που είναι τα 17m. Μια περιοχή µε φανατικούς φίλους σε όλες τις ηπείρους! λόγω της περίεργης συµπεριφοράς που παρουσιάζει η διάδοσή τους. Αντιγράφουν πάρα πολλά στοιχεία από τη διάδοση των 20m, και άλλα τόσα από τα 15m, πρόκειται δηλαδή για µια Band-α µε διχασµένη προσωπικότητα! Τα 12m είναι µια περιοχή συχνοτήτων µε συµπεριφορά παρόµοια µε αυτή των 10m, και στην οποία επιτρέπονται όλα τα mode: φωνή, ψηφιακά, CW κλπ. Στην πραγµατικότητα πρόκειται για την ανταγωνίστρια περιοχή συχνοτήτων των 10m στην οποία η διάδοση τις περισσότερες φορές είναι σαφώς καλύτερη. Στα 12m υπάρχει έντονη δραστηριότητα σε Cw, και Digi mode σε αντίθεση µε τα 10m όπου σε γενικές γραµµές κυριαρχεί το SSB. Καιρός είναι να δούµε µια - µια ξεχωριστά αυτές τις σχετικά νέες(;) περιοχές συχνοτήτων. «30m» Τα 30m έχουν πραγµατικό µέσο µήκος κύµατος 29.62m, αλλά για λόγους εύκολης αποµνηµόνευσης στρογγυλοποιούνται σε 30m. Το εύρος ζώνης συχνοτήτων που έχει αποδοθεί στην υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη εκτείνεται από ΜΗΖ, δηλαδή έχει εύρος µόνο 50 ΚΗΖ. Αυτό σηµαίνει ότι η «χωρητικότητα» της µπάντας είναι έως 200 σταθµοί µε εύρος εκποµπής 200 HZ από ΜΗΖ, και έως 20 σταθµοί µε εύρος ζώνης εκποµπής 500 ΗΖ από ΜΗΖ, σύνολο 220 σταθµοί. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης η µπάντα µπορεί να φιλοξενήσει έως 16 σταθµούς SSB. Φυσικά σε πραγµατικές συνθήκες η µπάντα έχει πολύ µικρότερη χωρητικότητα (έως και 50%) για το λόγο αυτό καλό είναι ΟΛΟΙ µας να σεβόµαστε το προτεινόµενο εύρος εκποµπής ανά υποζώνη, 200 ή 500 ΗΖ. Αν και τα 30m δεν βρίσκονται στο κέντρο των βραχέων κυµάτων, εντούτοις τα χαρακτηριστικά της διάδοσης τους είναι εντυπωσιακά. Τα 30m είναι 30m, όχι 40, όχι 20, αλλά 30, τελεία και παύλα._ Είναι µια µπάντα µε τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την κάνουν µοναδική. Πέρα από κάθε αµφιβολία έχουν καλύτερη διάδοση από τα 40m, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν έχουν τις δυνατότητες των 20m. Την παλιά εποχή, στο λίγο χρόνο που δουλέψαµε σε SSB mode πολλά QSO ξεκινούσαν στα 40m, και λόγω αλλαγής των συνθηκών διάδοσης τα τελειώναµε στα 30m µακρινότερο Skip. Συνέβαινε όµως και το αντίστροφο, πολλά QSO ξεκινούσαν στα 20m, και τελείωναν στα 30m κοντύτερο Skip. Λειτουργούσε δηλαδή σαν «γέφυρα» για τις επικοινωνίες µεταξύ των 40 και 20m, και πιστέψτε µε η εµπειρία είναι συγκλονιστική να αλλάζεις µπάντα και να µπορείς να συνεχίσεις το QSO.

11 Σελίδα 11 Οι 10 ΜΗΖ είναι αρκετά χαµηλή συχνότητα για να ανακλάται στο στρώµα <Ε>, αλλά συγχρόνως αρκετά υψηλή, ώστε να ανακλάται και από το στρώµα <F>, έτσι ανάλογα µε τις συνθήκες διάδοσης είτε ανακλάται στο στρώµα <Ε> επιτρέποντας QSO σε κοντινές σχετικά αποστάσεις, είτε ανακλάται στο στρώµα <F> οπότε µας επιτρέπει να απολαύσουµε µακρινότατα QSO. Κατά τη διάρκεια της ηµέρας τα 30m καλύπτουν αποστάσεις έως 1600 Km, θυµίζοντας έντονα τα 40m, ενώ τη νύχτα η εµβέλεια τους φτάνει αρκετές χιλιάδες χιλιόµετρα θυµίζοντας τα 20m. Επειδή η συχνότητα των 10 ΜΗΖ έχει τόσο ηµερήσια όσο και νυχτερινή διάδοση, είναι µια περιοχή συχνοτήτων «All day open» δηλαδή ανοιχτή όλο το 24ωρο, επιτρέποντας στους φίλους της ατελείωτες ώρες διασκεδαστικών QSO. Οι 10 ΜΗΖ είναι το φυσικό «σύνορο» µεταξύ των συχνοτήτων νύχτας (3.5 7 ΜΗΖ ) και των συχνοτήτων ηµέρας (14-28 ΜΗΖ), αυτή η ιδιαιτερότητά τους, τους κάνει ξεχωριστούς, και µοναδικούς. Όντας µια οριακή περιοχή συχνοτήτων, πρακτικά ελάχιστα επηρεάζεται από τις διακυµάνσεις του 11 ους ηλιακού κύκλου, προσφέροντας µε αυτόν τον τρόπο περίπου σταθερές συνθήκες διάδοσης. Ακόµη και κατά την περίοδο της ελάχιστης διάρκειας του ηλιακού κύκλου, οι 10 ΜΗΖ έχουν µια αξιοζήλευτη διάδοση σε σχέση µε τις άλλες ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες. Στα 30m υπάρχουν δεκάδες όσα Awards που θα σας κρατήσουν αµείωτο το ενδιαφέρον για πολλά πολλά χρόνια. ύο σηµαντικοί αλλά συχνά παραµεληµένοι παράγοντες αύξησης της εµβέλειας των 10 ΜΗΖ, είναι ο χαµηλός ατµοσφαιρικός θόρυβος που έχουν, 3 φορές λιγότερος από τα 40m, και περισσότερο από 5 φορές σε σχέση µε τα 80m. Τέλος η απουσία παρεµβολών από ραδιοφωνικούς σταθµούς επιτρέπει τη λήψη ακόµη και των πιο «αδύνατων» σηµάτων µε καταπληκτική ευκολία. Η εκµετάλλευση των 10 ΜΗΖ είναι µια δύσκολη υπόθεση, αφού σε 50 ΚΗΖ θα πρέπει να εξυπηρετηθούν όλοι, και σε όλες τις ηπείρους. Σε γενικές γραµµές η εκµετάλλευση των 30m φαίνεται στην επόµενη εικόνα. Σας διευκρινίζω ότι δεν πρόκειται για ένα απολύτως δεσµευτικό Band Plan, αλλά για το τι συµβαίνει πρακτικά στην καθηµερινή πραγµατικότητα. Narrow SSTV στους 10 ΜΗΖ.

12 Σελίδα 12 Πρακτικός πίνακας καθηµερινής εκµετάλλευσης των 30m. Όπως ξέρετε ο κόσµος των ραδιοερασιτεχνών είναι χωρισµένος στα.. τρία! Στην Region -1, την Region -2 και την Region 3. Σε κάθε µια περιοχή υπάρχει συνήθως µια ελαφρά διαφορετική εκµετάλλευση των ραδιοερασιτεχνικών περιοχών. Στα 30m τα αντίστοιχα Band Plan εκµετάλλευσης είναι: To Band Plan των 30m παγκοσµίως. Φυσικά η κάθε χώρα εκτιµώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον εθνικό της χώρο µπορεί να αλλάξει ελαφρά την εκµετάλλευση των 30m όπως για παράδειγµα η Αυστραλία, της οποίας το Band Plan είναι το εξής: Ένα διαφορετικό Band plan των 30m µε το SSB να κατέχει εύρος 25 ΚΗΖ. Στην Ελλάδα η µπάντα των 30m δεν είναι ιδιαίτερα δηµοφιλής. Ναι, υπάρχουν θιασώτες του CW και των ψηφιακών mode, αλλά οι περισσότεροι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες ( και όχι µόνο ) αγαπούν τα mode φωνής SSB, οπότε η παρουσία τους είναι σποραδική.

13 Σελίδα 13 Βεβαίως υπάρχουν συνάδελφοι που πειραµατίζονται µε επιτυχία στα ψηφιακά Mode αλλά είναι οι φωτεινές εξαιρέσεις του κανόνα. Για την πλειοψηφία των Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών τα 30m είναι µια µπάντα µε ελάχιστο ενδιαφέρον, όπως είναι και οι περιοχές των 136 ΚΗΖ, και 472 ΚΗΖ, αλλά αξίζει να την εξερευνήσετε. Σήµερα τα ψηφιακά mode βρίσκονται σε άνθηση και είναι βέβαιο ότι οι συνάδελφοι του Ελληνικού PSK Club µπορούν να σας βοηθήσουν µε τον καλύτερο τρόπο να ασχοληθείτε µε ψηφιακά mode, και µέσω αυτών µε τα 30m. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα: Ένας ακόµη πιο απλός, αλλά λίγο δύσκολος τρόπος είναι να εξερευνήσετε τα 30m µέσω του CW. Εδώ χρειάζεστε µόνο ένα απλό χειριστήριο, καλό αφτί, µεράκι και ελεύθερο χρόνο. Από εκεί και πέρα τα 30m θα σας καταπλήξουν µε τις δυνατότητες τους, και θα σας αποζηµιώσουν µε τον καλύτερο τρόπο. Αν δεν έχετε καµιά ή την καλύτερη σχέση µε το CW, ελάτε σε επαφή µε την Ελληνική Λέσχη Τηλεγραφίας, στην ιστοσελίδα: ITMID=516&LANG=GR Τα µέλη της θα σας βοηθήσουν µε τον καλύτερο τρόπο να «µάθετε» CW και να εξερευνήσετε όχι µόνο τα 30m, αλλά ΟΛΕΣ τις ραδιοερασιτεχνικές περιοχές.

14 Κάρτες QSL και Awards Βραβεία. Σελίδα 14 USA KUWAIT στους 10 ΜΗΖ σε CW mode. Όλες οι επικοινωνίες στα 30m επιβεβαιώνονται µέσω καρτών QSL όπως ακριβώς συµβαίνει µε όλες τις άλλες ραδιοερασιτεχνικές περιοχές. Η αξία τους είναι µοναδική, γιατί επιβεβαιώνουν QSO σε µια οριακή περιοχή συχνοτήτων, στο «σύνορο» των συχνοτήτων ηµέρας και νύχτας. Από το σύνολο των QSL καρτών που συλλέγει ο ραδιοερασιτέχνης µπορεί να διεκδικήσει τα Awards της αρεσκείας του ακριβώς όπως γίνεται σε όλες τις άλλες ραδιοερασιτεχνικές περιοχές. Στην επόµενη εικόνα δείτε το όνειρο όλων των ραδιοερασιτεχνών που ασχολούνται µε το DX, το διαβόητο DXCC. DXCC το Award για «γερούς» DX-ers. Υπάρχει ένα πλήθος σπουδαίων και µεγάλου ενδιαφέροντος Awards µε τα οποία µπορείτε να ασχοληθείτε, η απόκτηση των οποίων είναι βέβαιο ότι θα σας κρατήσει για πολλά χρόνια στα 30m. Κυνηγήστε τα. Η διάδοση των 30m Η διάδοση των 30m σε συνθήκες νύχτας. ιατλαντικά και Cross ιισηµερινά QSO.

15 5-9 Report Το κυβερνοπεριοδικό του Αιγαίου Σ ε λ ί δ α 15 Η διάδοση στις 12 παρά το µεσηµέρι. QSO Ευρώπης µε Αµερική, Αµερική µε Αυστραλία, Αυστραλία µε Ιαπωνία Ευρώπη. Σας θυµίζει έντονα 20m; Hi..Hi.. Η απογευµατινή διάδοση των 30m. Άνετη κάλυψη όλης της Ευρώπης, λίγο πριν την Gray Line. DX Cluster Υπάρχουν πάρα πολλά sites που υποστηρίζουν την υπηρεσία DX Cluster, όµως ξεχωρίζουν τα εξής:

16 Σελίδα 16 dxsd1/ Κεραίες για τα 30m. Εργοστασιακές κεραίες. Στην αγορά υπάρχει µια µεγάλη γκάµα εργοστασιακών κεραιών οι οποίες µπορούν να καλύψουν µε τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες όλων όσων ενδιαφέρονται να δουλέψουν στα 30m, είτε σε Digi mode, είτε σε CW. Συνήθως η περιοχή των 30m καλύπτεται από πολυµπαντικές κεραίες οι οποίες καλύπτουν την περιοχή των βραχέων κυµάτων από ΜΗΖ, αλλά και από κεραίες ευρείας περιοχής συχνοτήτων όπως η Τ2FD. Η πόλωση των ραδιοκυµάτων ποικίλει ανάλογα µε την πόλωση της κεραίας του σταθµού εκποµπής, αλλά και από τα «παιχνίδια» της ιονόσφαιρας. Συχνά πυκνά θα διαπιστώσετε ότι αλλάζοντας την πόλωση της κεραίας από οριζόντια σε κατακόρυφη και το αντίστροφο, η ένταση των σηµάτων αυξάνει θεαµατικά. Ειδικά στα 30m όπου οι επικοινωνίες πραγµατοποιούνται µε ψηφιακές διαµορφώσεις, υπάρχει η απαίτηση τα σήµατα να είναι δυνατά και χωρίς διαλείψεις QSB. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να υπάρχει η δυνατότητα της εναλλαγής δύο κεραιών, µιας µε οριζόντιας, και µιας µε κατακόρυφη πόλωση. Κατακόρυφες, δίπολα, ακόµη και Yagi υπάρχουν στην αγορά για τα 30m

17 Σελίδα 17 Ιδιοκατασκευές. Υπάρχουν άφθονα σχέδια στο διαδίκτυο για την κατασκευή κεραιών για τους 10 ΜΗΖ, ανάλογα λοιπόν µε τη διάθεση, τις δεξιότητες, τις φιλοδοξίες, αλλά και τις οικονοµικές δυνατότητές του, ο κάθε ραδιοερασιτέχνης µπορεί να επιλέξει την κατάλληλη. Η παγκόσµια εµπειρία πάντως δείχνει ότι το «ταπεινό» δίπολο λ/2 καλά τεντωµένο, υπερυψωµένο, και συντονισµένο είναι υπέρ αρκετό για τον µέσο ραδιοερασιτέχνη. Το σχέδιο και οι διαστάσεις του φαίνονται στην επόµενη εικόνα. ίπολο λ/2, µε συνολικό µήκος 14.5m ικανό να σας ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόµετρα µακριά. Το δίπολο λ/2 είναι µια ηµικατευθυνόµενη κεραία που για την µπάντα των 30m τοποθετείται µε οριζόντια πόλωση σε ύψος µεγαλύτερο από 7.5 m. Η απολαβή της θεωρητικά είναι 2.15 dbi και η θεωρητική αντίσταση εισόδου 73,ΩΜ. Για να προσαρµοστεί στην αντίσταση της καθόδου που είναι ΩΜ, ίσως θα χρειαστεί να κόψετε συµµετρικά (λίγο) τα σκέλη του. Αν τα στάσιµά του είναι έως 1:1.5 µην την πειράξετε, αν είναι παραπάνω θέλει λίγο «κόντεµα». Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τα δίπολα και όχι µόνο, δείτε στα τεύχη:5-9report.gr τεύχος 84 σελίδες µέρος πρώτο και 5-9report.gr τεύχος 85 σελίδες µέρος δεύτερο. G5RV, η θρυλική κεραία ΚΑΙ στα 30m παρούσα.

18 Σελίδα 18 Η G5RV είναι µια κεραία θρύλος µε πάρα πολλούς οπαδούς. Είναι διαχρονική αξία κυριολεκτικά. Έχει µεταβαλλόµενη αντίσταση εισόδου και απολαβή ανάλογα µε τη συχνότητα που εργάζεται, για το λόγο αυτό απαιτείται η προσαρµογή της µε ένα Antenna Tuner. Απαιτείται καλό «τέντωµα», και ύψος, όσο πιο ψηλά, τόσο πιο καλά. Η ανοιχτή γραµµή έχει αντίσταση 450 ΩΜ, και συνδέεται άµεσα µε την κάθοδο. Ναι έχει στάσιµα, αλλά µε το tuner έρχονται ακόµη και στο 1:1, οπότε µην ανησυχείτε. Περισσότερα για την G5RV στο τεύχος 101 του 5-9report.gr, σελίδες Carolina Windom, διαχρονική και παρούσα στα 30m µε πολύ καλές κριτικές. Η Carolina Windom είναι µια από τις πιο διαδεδοµένες κεραίες στα βραχέα κύµατα και ιδιαίτερα αγαπητή στους ραδιοερασιτέχνες εξαιτίας της µεγάλης περιοχής λειτουργίας της, αλλά και των καλών επιδόσεως που έχει. Πρόκειται για µια κεραία χιλιοκατασκευασµένη, χιλιοδουλεµένη, που συντονίζεται πανεύκολα µε οποιοδήποτε antenna tuner. Τα 30m βρίσκονται συνήθως στη µέση των περιοχών που καλύπτει και η απόδοσή της είναι απόλυτα ικανοποιητική. Απαιτεί πολύ καλό τέντωµα, ύψος, και καλή στεγανοποίηση του 4:1 balun. Οποιοδήποτε balun 4:1 µπορεί να χρησιµοποιηθεί, εργοστασιακό ή ιδιοκατασκευή. Αν το κατασκευάσετε οι ίδιοι, το balun της εικόνας είναι µια εύκολη και οικονοµική λύση µε πολύ καλά αποτελέσµατα. Ένας φερρίτης κεραίας από οποιοδήποτε παλιό ραδιόφωνο είναι υπεραρκετός για να διαχειριστεί τα 100 Watt του ποµποδέκτη σας. Το πηνίο κατασκευάζεται από καλώδιο κόκκινο-µαύρο µεγαφώνων mm. Κόστος κατασκευής: Τίποτε! Οι µονωτήρες είναι φθηνοί πλαστικοί, δεν απαιτούνται µονωτήρες πορσελάνης ειδικά για µηχανήµατα 100 Watt-a. Συµπερασµατικά: Τα 30m είναι µια ιδιαίτερη µπάντα µε µοναδικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες που συναρπάζουν. Είναι µια µπάντα για όσους αγαπούν τα ψηφιακά mode και φυσικά το ιστορικό και διαχρονικό CW. Η ανταλλαγή καρτών QSL, η κατάκτηση Awards, η συστηµατική ενασχόληση µε τα ψηφιακά mode, η βελτίωση των επιδόσεων στο CW, και η απόκτηση δεξιοτήτων και εµπειριών από την κατασκευή κεραιών θα σας κάνουν να αγαπήσετε αυτή την σχετικά άγνωστη στους πολλούς Έλληνες Ραδιοερασιτέχνες. Απολαύσετε την και αγαπήστε την. Η συνέχεια στο επόµενο 5-9report µε θέµα τα 17m. de SV1NK Μάκης

19 Σελίδα 19 Ο ΠΑΠΑΦΟΥΝΗΣ ΓΡΑΦΕΙ Αγαπητοί φίλοι συνάδερφοι ραδιοερασιτέχνες και µη Σας εύχοµαι καλό χειµώνα µε υψηλές θερµοκρασίες, αρκεί να µην λυόσουν οι πάγοι και µας πνίξουν να είπα υψηλές θερµοκρασίες και αναλογίζοµαι ότι µάλλον αυτές φταίνε που σε πολλές µεριές της ραδιοχώρας µας η φαγοµάρα καλά κρατεί εντάξει θα µου πείτε, ευχήσου να πέσει η θερµοκρασία µπας και σταµατήσει η φαγοµάρα αν το ευχηθώ και βγεί, θα πληρώσει ο φτωχός και ταλαίπωρος λαός µας τα λεφτά που δεν έχει για να ζεσταθεί - Ε, ωραία ρε µεγάλε, και τι προτείνεις να γίνει µπορούµε να έχουµε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο? - Μάγος δεν είµαι, ούτε από θαύµατα πιστεύω, αλλά είναι στο χέρι µας να κρατήσουµε ισορροπίες και να προσπεράσουµε νοσηρές καταστάσεις τιθασεύοντας τον εγωισµό µας και δίνοντας χώρο και χρόνο στον επικοδοµητικό διάλογο! ιάλογο που να πάρει ο διάολος! -Ας σταµατήσουµε εδώ και τώρα τα µαχαιρώµατα και τους εγωισµούς και να δούµε το µέλλον της πατρίδας µας και του Ελληνικού Ραδιοερασιτεχνισµού, και πώς να τα κάνουµε και τα δύο καλύτερα και πιο δυναµικά το αξίζουν οι γενιές που έρχονται για να γίνει ο Ελληνικός Ραδιοερασιτεχνισµός καλύτερος µε διάρκεια και µέλλον, πρέπει να προσπεράσουµε το εγώ και να εγκαθιδρύσουµε το εµείς να ενώσουµε και όχι να χωρίσουµε, να προσθέσουµε και όχι να αφαιρέσουµε, να σηκώσουµε το γαµ ένο το τηλέφωνο και να επικοινωνήσουµε, να γράψουµε ένα ιµέιλ και να µην αφήσουµε τον χρόνο να κυλήσει τζάµπα και να έρθει η παγωνιά στις ψυχές µας! Γιατί όταν περάσουν τα χρόνια και ξανασυναντηθείς, ξαναεπικοινωνήσεις µε τον υποτιθέµενο εχθρό σου αυτό το οποίο µένει είναι τα χρόνια που πέρασαν και τα αφήσαµε να τρέξουν µε τα συναισθήµατα του µίσους να κυριαρχούν ΑΣ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟ κι ας επικοινωνήσουµε βίωσα πριν λίγο καιρό τον άδικο χαµό ενός φίλου, ο οποίος έγινε η αιτία να µονιάσω µε έναν καρδιακό µου φίλο και ραδιοερασιτέχνη δεν αφήσαµε την ευκαιρία να πάει χαµένη η ζωή είναι µικρή και ψεύτικη αξίζει να την αναλώνουµε σε µικρότητες και κακίες? Εύχοµαι να δούµε καλύτερες ηµέρες, οι οποίες, επειδή δεν πιστεύω στα θαύµατα, θα έρθουν µέσα από την ατοµική προσπάθεια του καθενός µας να µειώσουµε τις αποστάσεις, να βγάλουµε τον καλό µας εαυτό προς τα έξω και µέσα από ένα υγιή, τίµιο, δίκαιο διάλογο να χτίσουµε κλίµα αληθινής εµπιστοσύνης τα υπόλοιπα είναι θέµα χρόνου να γιάνουν 73 Παπαφούνης

20 Σελίδα 20 DDRR ANTENNA classified Γράφει ο SV1DB Ντίνος Ι. Ψιλογιάννης εκαετία του 1950 ο Dr. Boyer της εταιρείας Northrop για λογαριασµό του Ναυτικού των Η.Π.Α. σχεδίασε την DDRR. Κεραία χαµηλού profile για τα deck των πολεµικών πλοίων επικοινωνιών και ELINT και χρησιµοποιήθηκε τόσο για µακρινές όσο και κοντινές αποστάσεις NVIS. Η κεραία και ο σχεδιασµός της παρέµεινε «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΣ» «CLASSIFIED» µέχρι της κοινοποιήσεως του Dr. Boyer στο περιοδικό Electronics τον Ιανουάριο του 1963 µε τίτλο: Hula Hoops Antennas. Τότε η µόδα του Hula-Hoop ήταν η περιστροφή ενός πλαστικού στεφανιού µε άξονα το σώµα των νέων και όχι µόνον. Μάλιστα υπήρχαν και φιγούρες στο ανεβοκατέβασµα του από το στήθος µέχρι τα πόδια, αλλά βασικά περιστρεφότανε µεταξύ µέσης και γοφών ως πιο ευλύγιστες, (κατηγορήθηκε ότι µπορούσε να προκαλέσει βλάβες στην σπονδυλική στήλη αλλά η νεολαία του 1960 είχε τρελαθεί ) Κοριτσάκι το 1958 Κοπέλα το 2009 Γανυµήδης το 500 πχ. Το Αθάνατο Ελληνικό Πνεύµα και η εφευρετικότητα του είχε ανακαλύψει και το στεφάνι ο Γανυµήδης µε το σύµβολο της νεότητας το στεφάνι

Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α )

Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α ) Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α ) Του Νίκου Παναγιωτίδη (SV6 DBK) φυσικού και ραδιοερασιτέχνη. Ο σκοπός του άρθρου αυτού είναι να κατευθύνει τον αναγνώστη ραδιοερασιτέχνη να κατασκευάσει το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι κεραίες είναι βασικό εξάρτημα της ασύρματης επικοινωνίας. Στον πομπό του ασύρματου επικοινωνιακού συστήματος, υπάρχει η κεραία εκπομπής και στο δέκτη υπάρχει η κεραία

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Χριστιάνα Δαυίδ 960057 Ιάκωβος Στυλιανού 992129 ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Παρουσίαση 1- ΚΕΡΑΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Κεραίες - Η ισχύς στην έξοδο του ενισχυτή RF του πομπού πρέπει να ακτινοβοληθεί στο χώρο ως Η/Μ κύμα. - Οι διατάξεις που ακτινοβολούν Η/Μ κύματα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑΣΙΜΩΝ/ΒΑΤΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ VHF/UHF

ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑΣΙΜΩΝ/ΒΑΤΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ VHF/UHF Συνεχίζοντας με την παρουσίαση των ποιοτικών κατασκευών σε κιτ της Delta Fox, αυτό το μήνα σας παρουσιάζουμε άλλη μια αξιόλογη κατασκευή. Πρόκειται για μια γέφυρα στασίμων VHF/UHF ισχύος 100 Watt, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

κατευθυντήρες Οδηγούµενα στοιχεία

κατευθυντήρες Οδηγούµενα στοιχεία Η κεραία Spiderbeam σχεδιάστηκε έχοντας ως γνώµονα τις ανάγκες και τις επιθυµίες ενός DXer. Πρόκειται για µία πλήρη, full-size τρίµπαντη κεραία yagi, φτιαγµένη από σύρµα και fiberglass. Το συνολικό βάρος

Διαβάστε περισσότερα

Να κόψει κανείς ή να μην κόψει;

Να κόψει κανείς ή να μην κόψει; Να κόψει κανείς ή να μην κόψει; Του Νίκου Παναγιωτίδη, Φυσικού και Ραδιοερασιτέχνη (SV6 DBK) Συντονίζω στους 145,510 MHz με στάσιμα 1,5:1. Να κοντύνω μερικά εκατοστά το καλώδιο μήπως καλυτερέψει; κι αν

Διαβάστε περισσότερα

Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών

Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ - διαφάνεια 1 - Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών ιαµορφωτής Ηλεκτρικό Σήµα Ποµπός Οπτικό Σήµα Οπτική Ίνα διαµορφωτής: διαµορφώνει τη φέρουσα συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα ΠεριεχόµεναΚεφαλαίου 31 Τα µεταβαλλόµενα ηλεκτρικά πεδία παράγουν µαγνητικά πεδία. Ο Νόµος του Ampère-Ρεύµα µετατόπισης Νόµος του Gauss s στο µαγνητισµό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ. Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ. Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου Για την ενότητα αυτή απαιτούνται: Εργαλεία - Κολλητήρι - Τρυπάνι - Αρίδα 0,25 - Κόφτης - Σταυροκατσάβιδο Υλικά - Κουτί ελέγχου - 2 κόκκινοι

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες

Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες Μπαρμπάκος Δημήτριος Δεκέμβριος 2012 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Κεραίες 2.1. Κεραία Yagi-Uda 2.2. Δίπολο 2.3. Μονόπολο 2.4. Λογαριθμική κεραία 3.

Διαβάστε περισσότερα

Κυνηγώντας τά ΙΟΤΑ αλλά και τά GIOTA!!! Makroniso Ιούλιος 2005 iota EU-049 GIOTA SAS 010. SV8CYR/QRP/P Μια µοναχική ραδιοερασιτεχνική εξόρµηση.

Κυνηγώντας τά ΙΟΤΑ αλλά και τά GIOTA!!! Makroniso Ιούλιος 2005 iota EU-049 GIOTA SAS 010. SV8CYR/QRP/P Μια µοναχική ραδιοερασιτεχνική εξόρµηση. Κυνηγώντας τά ΙΟΤΑ αλλά και τά GIOTA!!! Makroniso Ιούλιος 2005 iota EU-049 GIOTA SAS 010 SV8CYR/QRP/P Μια µοναχική ραδιοερασιτεχνική εξόρµηση. Γράφει ο SV8CYR Αλέξανδρος Καρπαθίου sv8cyr@mycosmos.gr Το

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων.

Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 5 1. Άσκηση 1 Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. 1.1 Εισαγωγή Τα µικροκύµατα είναι ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία όπως το ορατό φώς, οι ακτίνες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ ΘΕΜΑ 1 ο (βαθµοί 2) Σώµα µε µάζα m=5,00 kg είναι προσαρµοσµένο στο ελεύθερο άκρο ενός κατακόρυφου ελατηρίου και ταλαντώνεται εκτελώντας πέντε (5) πλήρης ταλαντώσεις σε χρονικό

Διαβάστε περισσότερα

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου Για την ενότητα αυτή απαιτούνται τα εξής: Εργαλεία Υλικά Κόφτης Στραυροκατσάβιδο Κατσαβίδι Μυτερή πένσα Δράπανο Κολλητήρι Τρυπάνι 6mm Μέγγενη

Διαβάστε περισσότερα

Doppler Radar. Μεταφορά σήµατος µε την βοήθεια των µικροκυµάτων.

Doppler Radar. Μεταφορά σήµατος µε την βοήθεια των µικροκυµάτων. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 101 10. Άσκηση 10 Doppler Radar. Μεταφορά σήµατος µε την βοήθεια των µικροκυµάτων. 10.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 6 ΒΡΟΧΗ. 1. Βροχομετρικές παράμετροι. 2. Ημερήσια πορεία της βροχής

ΑΣΚΗΣΗ 6 ΒΡΟΧΗ. 1. Βροχομετρικές παράμετροι. 2. Ημερήσια πορεία της βροχής ΑΣΚΗΣΗ 6 ΒΡΟΧΗ Η βροχή αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες μετεωρολογικές παραμέτρους. Είναι η πιο κοινή μορφή υετού και αποτελείται από σταγόνες που βρίσκονται σε υγρή κατάσταση. 1. Βροχομετρικές παράμετροι

Διαβάστε περισσότερα

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το κινητό τηλέφωνο Θάνος Ψαρράς Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Η παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3-3.1 Μέσα Μετάδοσης

Κεφάλαιο 3-3.1 Μέσα Μετάδοσης Κεφάλαιο 3-3.1 Μέσα Μετάδοσης Γεώργιος Γιαννόπουλος, ΠΕ19 ggiannop (at) sch.gr σελ. 71-80 - http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0 Share-Alike Εισαγωγή: Μέσο Μετάδοσης Είναι η φυσική

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: GPS Βρες το δρόμο σου

Τίτλος: GPS Βρες το δρόμο σου Τίτλος: GPS Βρες το δρόμο σου Θέματα: διασταύρωση σφαιρών, συστήματα με συντεταγμένες, απόσταση, ταχύτητα και χρόνος, μετάδοση σήματος Διάρκεια: 90 λεπτά Ηλικία: 16+ Διαφοροποίηση: Πιο ψηλό επίπεδο: μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 2 (για µαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης ηµοτικού)

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 2 (για µαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης ηµοτικού) Μιχάλης Λάµπρου Νίκος Κ. Σπανουδάκης Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 2 (για µαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης ηµοτικού) Ερωτήσεις 3 πόντων: 1) Αν όπου είναι κάποιος συγκεκριµένος αριθµός, τότε ο αριθµός αυτός

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ 1. Ποµπός ΑΜ εκπέµπει σε φέρουσα συχνότητα 1152 ΚΗz, µε ισχύ φέροντος 10KW. Η σύνθετη αντίσταση της κεραίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ανάγκη των ανθρώπων για ασύρματη επικοινωνία από απόσταση έδωσε το έναυσμα στους επιστήμονες της εποχής, πριν περίπου 116 χρόνια, να ασχοληθούν περαιτέρω με την εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λάθος (Λ). Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες είναι λάθος (Λ).

Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λάθος (Λ). Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες είναι λάθος (Λ). 1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λάθος (Λ). Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες είναι λάθος (Λ). *1. Μια κίνηση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν πολλά είδη Ηλιακών Ρολογιών. Τα σημαντικότερα και συχνότερα απαντόμενα είναι:

Υπάρχουν πολλά είδη Ηλιακών Ρολογιών. Τα σημαντικότερα και συχνότερα απαντόμενα είναι: ΗΛΙΑΚΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑ Υπάρχουν πολλά είδη Ηλιακών Ρολογιών. Τα σημαντικότερα και συχνότερα απαντόμενα είναι: Οριζόντια Κατακόρυφα Ισημερινά Το παρακάτω άρθρο αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας αλλά και κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ. Θέμα: «Μελέτη της βολής με κατασκευή και εκτόξευση χάρτινων πυραύλων με χρήση εκτοξευτή που λειτουργεί με πιεσμένο αέρα»

ΦΥΣΙΚΗ. Θέμα: «Μελέτη της βολής με κατασκευή και εκτόξευση χάρτινων πυραύλων με χρήση εκτοξευτή που λειτουργεί με πιεσμένο αέρα» ΦΥΣΙΚΗ Θέμα: «Μελέτη της βολής με κατασκευή και εκτόξευση χάρτινων πυραύλων με χρήση εκτοξευτή που λειτουργεί με πιεσμένο αέρα» Τάξη Γ : Λεμπιδάκης Αποστόλης, Καπετανάκης Δημήτρης, Κοπιδάκης Γιώργος, Ζαμπετάκης

Διαβάστε περισσότερα

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth.

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Μια εικονική εκδρομή με το Google Earth Αγαπητέ μαθητή, Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Εσύ

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

3 η εργασία Ημερομηνία αποστολής: 28 Φεβρουαρίου ΘΕΜΑ 1 (Μονάδες 7)

3 η εργασία Ημερομηνία αποστολής: 28 Φεβρουαρίου ΘΕΜΑ 1 (Μονάδες 7) 3 η εργασία Ημερομηνία αποστολής: 28 Φεβρουαρίου 2007 ΘΕΜΑ 1 (Μονάδες 7) Η θέση ενός σωματίου που κινείται στον άξονα x εξαρτάται από το χρόνο σύμφωνα με την εξίσωση: x (t) = ct 2 -bt 3 (1) όπου x σε μέτρα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Η κατασκευή του φωτοβολταικου πάνελ βήμα προς βήμα Η κατασκευή αυτή προϋποθέτει κάποιες βασικές γνώσεις ηλεκτρολογίας και χρήση ενός ηλεκτρικού κολλητηριού οπωσδήποτε 40 ή 60

Διαβάστε περισσότερα

Συντακτική Οµάδα: έσποινα Παναγιωτίδου

Συντακτική Οµάδα: έσποινα Παναγιωτίδου ιαθεµατική Εργασία µε Θέµα: Οι Φυσικές Επιστήµες στην Καθηµερινή µας Ζωή Η Ηλιακή Ενέργεια Τµήµα: β2 Γυµνασίου Υπεύθυνος Καθηγητής: Παζούλης Παναγιώτης Συντακτική Οµάδα: έσποινα Παναγιωτίδου ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο πραγματικός κόσμος είναι ένας αναλογικός κόσμος. Όλα τα μεγέθη παίρνουν τιμές με άπειρη ακρίβεια. Π.χ. το ηλεκτρικό σήμα τάσης όπου κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Τι είναι επικοινωνία; Είναι η διαδικασία αποστολής πληροφοριών από ένα πομπό σε κάποιο δέκτη. Η Τηλεπικοινωνία είναι η επικοινωνία από απόσταση (τηλε-).

Διαβάστε περισσότερα

ΗλιακήΓεωµετρία. Γιάννης Κατσίγιαννης

ΗλιακήΓεωµετρία. Γιάννης Κατσίγιαννης ΗλιακήΓεωµετρία Γιάννης Κατσίγιαννης ΗηλιακήενέργειαστηΓη Φασµατικήκατανοµήτηςηλιακής ακτινοβολίας ΗκίνησητηςΓηςγύρωαπότονήλιο ΗκίνησητηςΓηςγύρωαπότονήλιοµπορεί να αναλυθεί σε δύο κύριες συνιστώσες: Περιφορά

Διαβάστε περισσότερα

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας προσαρμογής είναι τα

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας προσαρμογής είναι τα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6o ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ 1. Τι ονομάζεται προσαρμογή και πώς επιτυγχάνεται στην περίπτωση των γραμμών μεταφοράς; Προσαρμογή ονομάζεται η εξασφάλιση των συνθηκών που επιτρέπουν τη μεταφορά της

Διαβάστε περισσότερα

Σχ.3. Το breadboard του εργαστηρίου στο οποίο γίνονται οι ασκήσεις

Σχ.3. Το breadboard του εργαστηρίου στο οποίο γίνονται οι ασκήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 Ο TMHMA ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ & ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ του παραρτήµατος Ληξουρίου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥ ΩΝ 2007-2008 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επειδή ο μεσημβρινός τέμνει ξανά τον παράλληλο σε αντιδιαμετρικό του σημείο θα θεωρούμε μεσημβρινό το ημικύκλιο και όχι ολόκληρο τον κύκλο.

Επειδή ο μεσημβρινός τέμνει ξανά τον παράλληλο σε αντιδιαμετρικό του σημείο θα θεωρούμε μεσημβρινό το ημικύκλιο και όχι ολόκληρο τον κύκλο. ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ Η ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης δεν διαφέρει στα βασικά από την ιστιοπλοΐα τριγώνου η οποία γίνεται με μικρά σκάφη καi σε προκαθορισμένο στίβο. Όταν όμως αφήνουμε την ακτή και ανοιγόμαστε στο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

7. To GPS και άλλα συστήµατα GNSS

7. To GPS και άλλα συστήµατα GNSS 7. To GPS και άλλα συστήµατα GNSS 7.1 GPS και άλλα συστήµατα προσδιορισµού θέσης GNSS Παράλληλα µε το GPS η πρώην Σοβιετική Ένωση προχώρησε στη δηµιουργία ενός παρόµοιου συστήµατος προσδιορισµού θέσης

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά.

Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά. 1 Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά. Ψάχνοντας από το εσωτερικό κάποιων εφημερίδων μέχρι σε πιο εξειδικευμένα περιοδικά και βιβλία σίγουρα θα έχουμε διαβάσει ή θα έχουμε τέλος πάντων πληροφορηθεί,

Διαβάστε περισσότερα

Η κεραία αποτελείται από τρεις τομείς: Κατευθυντήρας. Δουλειά του είναι να ενισχύει το σήμα που δέχεται ή εκπέμπει. Ανακλαστήρας. Ανακλά το σήμα που

Η κεραία αποτελείται από τρεις τομείς: Κατευθυντήρας. Δουλειά του είναι να ενισχύει το σήμα που δέχεται ή εκπέμπει. Ανακλαστήρας. Ανακλά το σήμα που ΚΔΡΑΙΔ ΜΙΑ ΚΕΡΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΗΛΕΚΣΡΙΚΗ ΔΙΑΣΑΞΗ ΠΟΤ ΜΕΣΑΣΡΕΠΕΙ ΣΗΝ ΗΛΕΚΣΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε ΡΑΔΙΟΚΤΜΑΣΑ ΚΑΙ ΑΝΣΙΣΡΟΥΩ. ΦΡΗΙΜΟΠΟΙΕΙΣΑΙ ΤΝΗΘΩ ΜΕ ΕΝΑ ΡΑΔΙΟΥΩΝΙΚΟ ΠΟΜΠΟ Η ΡΑΔΙΟΥΩΝΙΚΟ ΔΕΚΣΗ. ΟΙ ΚΕΡΑΙΕ ΑΠΟΣΕΛΟΤΝ ΗΜΑΝΣΙΚΕ

Διαβάστε περισσότερα

Τα εργαλεια και τα υλικα τα οποια θα εχουµε για αυτη την µελετη θα ειναι:

Τα εργαλεια και τα υλικα τα οποια θα εχουµε για αυτη την µελετη θα ειναι: Απώλειες MAF - Μόνωση Εισαγωγής 08/11/2005, 17:25 Τα εργαλεια και τα υλικα τα οποια θα εχουµε για αυτη την µελετη θα ειναι: Μονωτικο υλικο, υαλοϋφασµα µε επικαλυψη αλουµινιου. Πολυµετρο µε προεκταση αισθητηρα

Διαβάστε περισσότερα

Antenna tuners: Πόσο οφελούν;

Antenna tuners: Πόσο οφελούν; Antenna tuners: Πόσο οφελούν; Σε πείσμα όσων πιστεύουν ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με «ιδανικά κυκλώματα» αφού δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν, η γνώμη μου είναι πως είναι καλό να ξεκινήσουμε με

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 3

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 3 ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 3 1. Θέλουµε να µετακινήσουµε ένα κιβώτιο κατά µήκος ενός λείου κεκλιµένου επιπέδου γωνίας κλίσης 20 ο µε την οριζόντια διεύθυνση. Δίνουµε στο κιβώτιο µια αρχική ταχύτητα 5.0m/s και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 3

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 3 ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 3 1. Θέλουµε να µετακινήσουµε ένα κιβώτιο κατά µήκος ενός λείου κεκλιµένου επιπέδου γωνίας κλίσης 20 ο µε την οριζόντια διεύθυνση. Δίνουµε στο κιβώτιο µια αρχική ταχύτητα 5.0m/s και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1: Ένα οπτικό φράγμα με δυο σχισμές που απέχουν μεταξύ τους απόσταση =0.0 mm είναι τοποθετημένο σε απόσταση =1,0 m από μια οθόνη. Το οπτικό φράγμα με τις δυο σχισμές φωτίζεται

Διαβάστε περισσότερα

α. n 1 > n 2 β. n 2 > n 1. γ. n 1 = n 2 δ. n 2 = 2n 1. β. 2u cm. http://www.epil.gr

α. n 1 > n 2 β. n 2 > n 1. γ. n 1 = n 2 δ. n 2 = 2n 1. β. 2u cm. http://www.epil.gr ΘΕΜΑ 1ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ' ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005 ΕΞΕTΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) Να γράψετε στο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΩΣΗ ΡΑ ΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΝΑΜΕΤΑ ΟΤΗ ΠΡΙΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΗΛΩΣΗ ΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΤΜΗΜΑ A. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ

ΗΛΩΣΗ ΡΑ ΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΝΑΜΕΤΑ ΟΤΗ ΠΡΙΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΗΛΩΣΗ ΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΤΜΗΜΑ A. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥ ΡΟΜΕΙΩΝ ΗΛΩΣΗ ΡΑ ΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΝΑΜΕΤΑ ΟΤΗ ΠΡΙΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΗΛΩΣΗ ΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΤΜΗΜΑ A. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ 1. Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

4.3 Επίδραση της συχνότητας στη διάδοση

4.3 Επίδραση της συχνότητας στη διάδοση 4.3 Επίδραση της συχνότητας στη διάδοση 1 / 28 Γενικά Ο τρόπος διάδοσης των ραδιοκυμάτων εξαρτάται σημαντικά από τη συχνότητα (f). Αυτό δικαιολογεί περαιτέρω διερεύνηση και λεπτομερέστερο σχολιασμό της

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά που χρειαζόμαστε

Υλικά που χρειαζόμαστε Θέρμανση νερού σε ηλιακό συλλέκτη και κατασκευή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα Η Ελλάδα έχει περίπου το 1/4 των ηλιακών θερμοσιφώνων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το διαπιστώνουμε εύκολα αν κοιτάξουμε

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

3. Hλιακός φούρνος από δύο χαρτόκουτες, µε καπάκι και ένα ανακλαστήρα

3. Hλιακός φούρνος από δύο χαρτόκουτες, µε καπάκι και ένα ανακλαστήρα 3. Hλιακός φούρνος από δύο χαρτόκουτες, µε καπάκι και ένα ανακλαστήρα Υλικά που χρειαζόµαστε δύο χαρτόκουτες, µία εξωτερική µεγαλύτερη και µία εσωτερική µικρότερη, µε βάση τουλάχιστον 38 38 εκ. ένα φύλλο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1 η ΟΜΑΔΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Κεφάλαιο 2 ο Συστήματα αστρονομικών συντεταγμένων και χρόνος ΑΣΚΗΣΗ 1 η (α) Να εξηγηθεί γιατί το αζιμούθιο της ανατολής και της δύσεως του Ηλίου σε ένα τόπο,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. 5 Συστήματα συντεταγμένων

Κεφάλαιο 5. 5 Συστήματα συντεταγμένων Κεφάλαιο 5 5 Συστήματα συντεταγμένων Στις Γεωεπιστήμες η μορφή της γήινης επιφάνειας προσομοιώνεται από μια επιφάνεια, που ονομάζεται γεωειδές. Το γεωειδές είναι μια ισοδυναμική επιφάνεια του βαρυτικού

Διαβάστε περισσότερα

13 ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

13 ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 13 ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΙΚΟΣ: Ν. ΑΤΜΑΤΖΙ ΗΣ ΑΤΕΒΕ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ '0λα τα προσφερόµενα όργανα, συσκευές και πειραµατικές διατάξεις: 1. Εξυπηρετούν τους διδακτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω:

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Σημειώσεις Δικτύων Αναλογικά και ψηφιακά σήματα Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript 1. Announcement Καλημέρα, παιδιά. Θα ήθελα να δώσετε μεγάλη προσοχή σε ό,τι πω σήμερα, γιατί όλες οι ανακοινώσεις είναι πραγματικά πολύ σημαντικές. Λοιπόν ξεκινάμε: Θέμα πρώτο: Αύριο η βιβλιοθήκη του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992.

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΑΒΑΣΕΙΣ Συνέντευξη από τη δηµοσιογράφο κα Τατιάνα Στεφανίδου ηµοσιογράφοι Χάρης Μιχαηλίδης ηµήτρης Μαρούδας Φένια Πάσσα Αµαλία Τζήµα Λυδία Τούµπη Συντονισµός -επιµέλεια κειµένου Όµιλος δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

ÊÏÑÕÖÇ ÊÁÂÁËÁ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ

ÊÏÑÕÖÇ ÊÁÂÁËÁ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 007 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ZHTHMA Στις ερωτήσεις έως 4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθµό το γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Καγκουρό 2007 Επίπεδο: 4 (για µαθητές της Γ' τάξης Γυµνασίου και Α' τάξης Λυκείου)

Θέµατα Καγκουρό 2007 Επίπεδο: 4 (για µαθητές της Γ' τάξης Γυµνασίου και Α' τάξης Λυκείου) Kangourou Sans Frontières αγκουρό Ελλάς Επώνυµο:... Όνοµα:... Όνοµα πατέρα:... e-mail:... ιεύθυνση:... Τηλέφωνο:... Εξεταστικό έντρο:... Σχολείο προέλευσης:... Τάξη:... Θέµατα αγκουρό 007 Επίπεδο: 4 (για

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5. Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5. Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5 Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής DC Κινητήρα. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο Πλαίσιο (front

Διαβάστε περισσότερα

κάνουμε τι; Γιατί άμα είναι να είμαστε απλώς ενωμένοι, αυτό λέγεται παρέα. Εγώ προτιμώ να παράγουμε ένα Έργο και να δούμε.

κάνουμε τι; Γιατί άμα είναι να είμαστε απλώς ενωμένοι, αυτό λέγεται παρέα. Εγώ προτιμώ να παράγουμε ένα Έργο και να δούμε. Εισήγηση του Ν. Λυγερού στη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας "Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, η ποντιακή νεολαία και ο ρόλος της στο οικουμενικό περιβάλλον". Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014 ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΣΗ 1. Το φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Από το Βόρειο στο Βόρειο Πόλο! (ταξιδεύοντας στο ίδιο γεωγραφικό μήκος)

Από το Βόρειο στο Βόρειο Πόλο! (ταξιδεύοντας στο ίδιο γεωγραφικό μήκος) Από το Βόρειο στο Βόρειο Πόλο! (ταξιδεύοντας στο ίδιο γεωγραφικό μήκος) Τάξη Φύλλο Εργασίας Μάθημα Α Γυμνασίου Ταξιδεύοντας σε ένα μεσημβρινό Γεωγραφία. Περιγραφή Αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε ένα παράξενο

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Β Γυμνασίου - Κεφάλαιο 2: Κινήσεις ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΙΝΗΣΕΙΣ. Φυσική Β Γυμνασίου

Φυσική Β Γυμνασίου - Κεφάλαιο 2: Κινήσεις ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΙΝΗΣΕΙΣ. Φυσική Β Γυμνασίου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΙΝΗΣΕΙΣ Φυσική Β Γυμνασίου Εισαγωγή Τα πάντα γύρω μας κινούνται. Στο διάστημα όλα τα ουράνια σώματα κινούνται. Στο μικρόκοσμο συμβαίνουν κινήσεις που δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε άμεσα.

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΚΑΙ ΟΜΑΛΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΚΑΙ ΟΜΑΛΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΚΑΙ ΟΜΑΛΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Επώνυμο: Όνομα: Τμήμα: Αγρίνιο 10-11-013 ΘΕΜΑ 1 ο Α) Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις επόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ τού Greek Islands On The Air award programme GIOTA

ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ τού Greek Islands On The Air award programme GIOTA ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ τού Greek Islands On The Air award programme GIOTA Ποιά νησιά μετράνε. Γιά το GIOTA Award Programme μετράνε όλα τα νησιά, νησίδες, βραχονησίδες και βράχοι των Ελληνικών Θαλασσών πού σημειώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Α. Μια σύντοµη περιγραφή της εργασίας που εκπονήσατε στο πλαίσιο του µαθήµατος της Αστρονοµίας. Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Για να απαντήσεις στις ερωτήσεις που ακολουθούν αρκεί να επιλέξεις την ή τις σωστές

Διαβάστε περισσότερα

ΦάσµαGroup ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟ ΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ-ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΤΜΗΜΑΤΑ: ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. σύγχρονο. µαθητικό φροντιστήριο

ΦάσµαGroup ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟ ΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ-ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΤΜΗΜΑΤΑ: ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. σύγχρονο. µαθητικό φροντιστήριο σύγχρονο ΦάσµαGrop προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. µαθητικό φροντιστήριο 1. 25ης Μαρτίου 111 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 50.27.990 50.20.990 2. 25ης Μαρτίου 74 ΠΛ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ 50.50.658 50.60.845 3. Γραβιάς 85 ΚΗΠΟΥΠΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιχνηλάτες ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά

Οι ιχνηλάτες ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά Οι ιχνηλάτες ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά Μια φορά κι έναν καιρό μια παρέα από μαθητές και μαθήτριες που αγαπούσαν την περιπέτεια και ήθελαν να γνωρίσουν τον κόσμο αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι μακρινό.

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Ασύρματη Διάδοση ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ. Ευάγγελος Παπαπέτρου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Ασύρματη Διάδοση ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ. Ευάγγελος Παπαπέτρου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ασύρματη Διάδοση ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Ασύρματη διάδοση Εισαγωγή Κεραίες διάγραμμα ακτινοβολίας, κέρδος, κατευθυντικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Μαζαράκης Αθήνα 2010

Νίκος Μαζαράκης Αθήνα 2010 Νίκος Μαζαράκης Αθήνα 2010 Οι χάρτες των 850 Hpa είναι ένα από τα βασικά προγνωστικά επίπεδα για τη παράµετρο της θερµοκρασίας. Την πίεση των 850 Hpa τη συναντάµε στην ατµόσφαιρα σε ένα µέσο ύψος περί

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση από µία σχισµή.

Περίθλαση από µία σχισµή. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 71 7. Άσκηση 7 Περίθλαση από µία σχισµή. 7.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών µε την συµπεριφορά των µικροκυµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός κατασκευής θαλάµου έκθεσης τυπωµένων µε λάµπα υδραργύρου

Οδηγός κατασκευής θαλάµου έκθεσης τυπωµένων µε λάµπα υδραργύρου Οδηγός κατασκευής θαλάµου έκθεσης τυπωµένων µε λάµπα υδραργύρου Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούµε µε την κατασκευή ενός θαλάµου έκθεσης φωτοευαίσθητων πλακετών για την µεταφορά τυπωµένων κυκλωµάτων από ένα

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. 7.1 Τι είναι το ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο; Πως παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. 7.1 Τι είναι το ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο; Πως παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα 7. Τι είναι το ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο; Πως παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα; 7.2 Ποιες εξισώσεις περιγράφουν την ένταση του ηλεκτρικού

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α : α. 3000 V/m β. 1500 V/m γ. 2000 V/m δ. 1000 V/m

ΘΕΜΑ Α : α. 3000 V/m β. 1500 V/m γ. 2000 V/m δ. 1000 V/m ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α : Για να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής αρκεί να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Καλώδια RG Μύθοι και Αλήθειες (Μέρος 1 ο )

Καλώδια RG Μύθοι και Αλήθειες (Μέρος 1 ο ) Ηµεροµηνία: 19/02/2007 BIOKAL Α.Ε. Καλώδια RG Μύθοι και Αλήθειες (Μέρος 1 ο ) BIOKAL A.E. Βιοµηχανία Ειδικών Καλωδίων Πεντάλοφος Θεσσαλονίκη Τηλ: 2310 787 202 Fax: 2310 787 977 www.biokal.gr Καλώδια RG

Διαβάστε περισσότερα

Πλειστηριασμός Για να πλειοδοτήσει κάποιος άξονας θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση

Πλειστηριασμός Για να πλειοδοτήσει κάποιος άξονας θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση Πλειστηριασμός Προκειμένου να περιγράψουμε το χέρι μας στο συμπαίκτη, χρησιμοποιούμε μια ειδική διεθνή γλώσσα τα Μπριτζικά ή Μπριτζιακά. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η γλώσσα έχει μόνο λίγες λεξούλες. Πλειστηριασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Κεφάλαιο 17

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Κεφάλαιο 17 ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1 ο Παράδειγµα (διάρκεια: 15 λεπτά) Κεφάλαιο 17 Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ:... ΤΑΞΗ:... ΤΜΗΜΑ:... ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:... Β.

Διαβάστε περισσότερα

Πολυπλεξία. http://diktya-epal-b.ggia.info Creative Commons License 3.0 Share-Alike

Πολυπλεξία. http://diktya-epal-b.ggia.info Creative Commons License 3.0 Share-Alike Πολυπλεξία Ανάλυση σημάτων στο πεδίο χρόνου, συχνότητας, πολυπλεξία διαίρεσης συχνότητας, πολυπλεξία διαίρεσης χρόνου (1.6 ενότητα σελ 19-20, 29-30 και στοιχεία από 2.1 ενότητα σελ. 52-58). http://diktya-epal-b.ggia.info

Διαβάστε περισσότερα

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 1.- Από τα πρώτα σχολικά µας χρόνια µαθαίνουµε για το πλανητικό µας σύστηµα. Α) Ποιος είναι ο πρώτος και

Διαβάστε περισσότερα

Από τι αποτελείται ένας πυκνωτής

Από τι αποτελείται ένας πυκνωτής Πυκνωτές Οι πυκνωτές είναι διατάξεις οι οποίες αποθηκεύουν ηλεκτρικό φορτίο. Xρησιµοποιούνται ως «αποθήκες ενέργειας» που µπορούν να φορτίζονται µε αργό ρυθµό και µετά να εκφορτίζονται ακαριαία, παρέχοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2012

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2012 ΦΥΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΗ 0 ΕΚΦΩΝΗΕΙ ΘΕΜΑ Α τις ηµιτελείς προτάσεις Α Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της πρότασης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία τη συµπληρώνει σωστά. Α. Κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Γεια σου, Πέδρο! Με χαρά θα σε φιλοξενήσω στο σπίτι μου στη Ρόδο. Μου είπε η Πιλάρ πως θα έρθετε με την

Διαβάστε περισσότερα