Το Κουκλοθέατρο στην Ελλάδα Μία σύντομη ιστορική αναδρομή, από την αρχαιότητα έως σήμερα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το Κουκλοθέατρο στην Ελλάδα Μία σύντομη ιστορική αναδρομή, από την αρχαιότητα έως σήμερα"

Transcript

1 Το Κουκλοθέατρο στην Ελλάδα Μία σύντομη ιστορική αναδρομή, από την αρχαιότητα έως σήμερα Στην αρχαία Ελληνική μυθολογία, ο Ήφαιστος, ένας από τους 12 θεούς του Ολύμπου, που επίσης αποκαλούνταν Βασιλιάς των χεριών (χειρώναξ), εξέφρασε το αρχετυπικό τεχνολογικό όνειρο που οδήγησε στον υψηλής τεχνολογίας πολιτισμό μας. Ανάμεσα στα άλλα θαύματα, οι χρυσές παρθένες του λογιούνται ως τα πρώτα τεχνητά πλάσματα με αυτονομία κίνησης. Ο Ήφαιστος ακόμα κατασκεύασε ένα γίγαντα, τον Τάλω, ως γαμήλιο δώρο στην Ευρώπη. Ο Τάλως φύλαγε τις ακτές της Κρήτης και λειτουργούσε με υδράργυρο και λάδι... Ο Δαίδαλος, ο θρυλικός Αθηναίος μάστορας, έφτιαξε αγάλματα που μπορούσαν να κινούνται μόνα τους. Ήταν ο πρώτος που έβαλε γυάλινα μάτια στα αγάλματα και άρθρωσε τα πόδια και τα χέρια τους ώστε να κινούνται. Στην αρχαία Ελλάδα, η κούκλα έπαιζε ένα πολύ σπουδαίο ρόλο στην καθημερινή ζωή. Η κούκλα-ειδώλιο, αποτελούσε αναπόσπαστο στοιχείο των λατρευτικών τελετών προς τους θεούς. Οι παραδόσεις γύρω από τη λατρεία του Διονύσου αναφέρυν την χρήση κουκλών για την αναπαράσταση του διαμελισμού του θεού από τους Τιτάνες, αλλά και σε πολλές άλλες τελετουργίες. Η αρθρωτή κούκλα ονομάζεται από τους αρχαίους έλληνες νευρόσπαστο (αυτός που κινείται με νήματα) και ο κουκλοπαίκτης νευροσπάστης. Η τέχνη του νευροσπάστη συνδέεται με εκείνη του μίμου, του ζογκλέρ, του σχοινοβάτη κλπ, μια περιθωριακή μορφή τέχνης, αλλά αρκετά εδραιωμένη, έτσι ώστε οι συμβολισμοί και τα χαρακτηριστικά της (όπως γ.π. τα νήματα σαν σύμβολο εξάρτησης της μαριονέτας από τον κουκλοπαίκτη) ήταν ήδη σε χρήση από την λογοτεχνία και τον φιλοσοφικό στοχασμό (βλ. Πολιτεία, του Πλάτωνα κ.α.) Ο Ξενοφώντας περιγράφει ένα συμπόσιο όπου ένας κουκλοπαίκτης από τις Συρακούσες διασκεδάζει τους συνδαιτημόνες. Σε όλη τη διάρκεια της κλασικής αρχαιότητας οι κούκλες ήταν δημοφιλές μέσο ψυχαγωγίας. Έξι αιώνες αργότερα ο Αθήναιος κατονομάζει τον Ποθεινό, έναν από τους πλέον γνωστούς παίκτες της εποχής, ο οποίος έστηνε τις παραστάσεις του στο Θέατρο του Διονύσου, στην Αθήνα. Στα κείμενα του Πλάτωνα βρίσκουμε επίσης την πρώτη αυλαία σκηνή για κούκλες., τον 3ο αιώνα π.χ. Ο Ήρωνας ο Αλεξανδρινός, τον 1ο αιώνα π.χ., στο βιβλίο του Αυτοματοποιητική περιγράφει δύο είδη αυτομάτων θεάτρων με κούκλες τα οποία είχε κατασκευάσει ο ίδιος το ένα με κινητή και το άλλο με σταθερή σκηνή- καθώς επίσης και τον δραματοποιημένο μύθο που αναπαριστόταν με αυτόματες δράσεις των χαρακτήρων και των σκηνικών αντικειμένων μέσω περίπλοκων μηχανισμών χρονισμού και μετάδοσης κίνησης.

2 Δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για το κουκλοθέατρο στη Βυζαντινή περίοδο. Η πρώτη χριστιανική εκκλησία δεν αντιτέθηκε στο κουκλοθέατρο όπως έκανε με το θέατρο των ηθοποιών και τα άλλα ζωντανά θεάματα: το 92ο άρθρο της Συνόδου του Τρούλου ενθαρύνει την αναπαράσταση των Γραφών με μη-ανθρώπινες φιγούρες. Το πιο πιθανό είναι ότι δίνονταν πράγματι παραστάσεις στα πανηγύρια και στους δρόμους, με μαριονέτες. Τον 6ο αιώνα κουκλοπαίκτες έπαιζαν σε γάμους χρησιμοποιώντας μικρές ξύλινες εικόνες, ωστόσο αυτή η παράδοση δεν πέρασε στη σύγχρονη Ελλάδα. Το κουκλοθέατρο παραμένει περιθωριακή μορφή τέχνης. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι κούκλες και τα ειδώλια που χρησιμοποιούνταν στα λαϊκά έθιμα και τελετές (το κάψιμο του Ιούδα, η πομπή του Λαζάρου, η ιερή κούκλα (Χριστός) των Σαρακατσάνων, ο Ζαφείρης στην Ήπειρο κλπ) δεν εξελίχθηκαν από το επίπεδο της θρησκευτικής τελετουργίας της αγροτικής κοινωνίας σε καλλιτεχνική και επαγγελματική μορφή θεάτρου. Στην Ελλάδα κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας κι έπειτα, αναπτύχθηκαν δύο παράλληλες μεγάλες κουκλοθεατρικές παραδόσεις: ο Καραγκιόζης και ο Φασουλής. Και οι δυο παίρνουν το όνομά τους από τον κεντρικό ήρωα και είναι συναφείς με αυτές του Pulchinella (Ιταλία), του Punch (Αγγλία), του Karagoz (Τουρκία), του Petruska (Ρωσία) κλπ. Μοιράζονται τα ίδιο καρναβαλικό πλαίσιο, τα φαλλικά σύμβολα, τη σωματική δράση, τη σάτιρα της ζωής και του θανάτου. Η Ελλάδα καθώς ήταν περισσότερο ανατολική παρά δυτική χώρα, υιοθέτησε τον Καραγκιόζη σαν βασικό λαϊκό ήρωα αν και ο Φασουλής για μεγάλο χρονικό διάστημα τον ανταγωνίστηκε επάξια. Οι πιο γνωστοί κουκλοπαίκτες των αρχών του 20ου αιώνα που έπαιζαν το Φασουλή ήταν ο Μαριδάκης, και αργότερα ο Τόλιας. Ο Κονιτσιώτης, ο οποίος εισήγαγε τον χαρακτήρα του Πασχάλη ανέβασε έργα του Μολιέρου και άλλων ευρωπαίων συγγραφέων. Την δεκαετία του 30, λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, στην Αθήνα εμφανίζονται οι Ζωντανές Μαριονέττες του Ζαππείου, των Χρ. Διαντσινού και Ν. Ακίλογλου, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο ( ). Από εκείνη την εποχή το κουκλοθέατρο, περιλαμβανομένου και του Καραγκιόζη, στρέφεται περισσότερο στο παιδικό κοινό ενώ ως τότε απευθυνόταν κυρίως στους ενήλικες. Αρκετοί νέοι καλλιτέχνες (Σταυρολαίμης, Ρώτας κ.α.) πειραματίζονται με τις κούκλες, αλλά ξεσπά ο πόλεμος και οι θίασοι σκορπούν. Ο Νίκος Ακίλογλου εντάσσεται στο ΕΑΜ και περιδιαβαίνει τα βουνά με τις κούκλες του παίζοντας για το αντάρτικο με το ψευδώνυμο Ακίλας-ο Σύντροφος Κουκλοθέατρος.

3 Το 1939 ιδρύεται από την Ελένη Θεωχάρη Περάκη το Κουκλοθέατρο Αθηνών το οποίο πρόκειται να γίνει ο μακροβιότερος θίασος κουκλοθεάτρου (περίπου 50 χρόνια). Ο θίασος προσαρμόστηκε στις δύσκολες συνθήκες της Γερμανικής κατοχής και οι ήρωες Μπαρμπα- Μυτούσης, Κλούβιος και Σουβλίτσα έγιναν διάσημοι καθώς έπαιζαν για τα παιδιά και τους τραυματίες στα νοσοκομεία, μεταφέροντας στη σκηνή ελληνικούς μύθους και λαϊκά παραμύθια. Μετά τον πόλεμο ο θίασος συνέχισε και μάλιστα ταξίδεψε και στο εξωτερικό με τις παραστάσεις του, έως τη δεκαετία του 80. Τις δεκαετίες ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους μια σειρά από λίγους σχετικά επαγγελματίες κουκλοπαίκτες οι οποίοι δημιουργούν ο καθένας το προσωπικό του στυλ και πλαίσιο εργασίας: Ο Λάκης Αποστολίδης παίζει με μαριονέτες και ηχογραφημένους διαλόγους για την νεογέννητη τότε ελληνική τηλεόραση, αλλά και ζωντανές παραστάσεις στη ΧΑΝ και αλλού. Ο Φραγκίσκος Καλαϊτζάκης ιδρύει τις Ελληνικές Μαριονέτες και περιοδεύει. Ο Νίκος Γκότσης ιδρύει το Θέατρο Μαριονέτας Γκότση και δημιουργεί μόνιμη σκηνή. Ο Δήμος Σοφιανός ιδρύει την Μικρή Σκηνή με παραστάσεις στο Ινστιτούτο Γκαίτε και αργότερα στην τηλεόραση όπου τα παιδιά του, Φαίδωνας και Ηβη, συνεχίζουν τις σημαντικές παραγωγές τους (Φρουτοπία κ.α.) Στη μεταπολίτευση, το 1975, η Ευγενία Φακίνου δημιουργεί την Ντενεκεδούπολη, επηρεασμένη από τις τεχνικές θεάτρου αντικειμένου της Γιουγκοσλαυίας και της Βουλγαρίας. Μια σειρά παραστάσεων ξεκάθαρα πολιτική με ήρωες τενεκεδάκια που δημιουργούν τη δική τους παράδοση, εμπνέουν νέους καλλιτέχνες να εξερευνήσουν τις κούκλες και συνεχίζουν να παίζονται ως σήμερα. Το 1978 ο ηθοποιός Τάκης Σαρρής, επηρεασμένος από τις ιστορικές παραστάσεις του αμερικάνικου Bread & Puppet Theatre στην Αθήνα, ιδρύει με την γυναίκα του Μίνα το Θέατρο της Κούκλας. Την ίδια εποχή, η Αριάδνη Νόβακ, στην Κρήτη, πειραματίζεται με το μαύρο θέατρο και τις υπόλοιπες σύγχρονες αισθητικές αναζητήσεις. Επίσης, στη Λάρισα, ο Κώστας Χατζηανδρέου και η Σοφία Φουτζοπούλου ιδρύουν το κουκλοθέατρο ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ και συνδέουν την παραγωγή τους κυρίως με την παράδοση της ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Ρωσία, Βουλγαρία κλπ). Με αυτούς τους θιάσους ξεκινά μια νέα περίοδος για το κουκλοθέατρο στην Ελλάδα. Οι παραστάσεις τους, ξεφεύγουν από το κλασικό πλαίσιο του παραδοσιακού κουυκλοθεάτρου, προσεγγίζουν το ενήλικο θεατρικό κοινό και εισάγουν στην Ελλάδα αυτό που θα ονομάζαμε σύγχρονο ευρωπαϊκό κουκλοθέατρο. Οι νέες τεχνικές συνοδεύονται από νέες συμβάσεις, σχέσεις, δραματουργική επεξεργασία και εικαστική ματιά.

4 Στη δεκαετία του 1980 γεννιούνται δύο μεγάλα ετήσια φεστιβάλ που για πρώτη φορά φέρνουν στην χώρα μεγάλο αριθμό θιάσων απ όλο τον κόσμο: Το Διεθνές Φεστιβάλ Μέρες Κουκλοθεάτρου, στην Ύδρα (από τον μεγάλο δάσκαλο και ιδρυτή του Marionetteatern της Στοκχόλμης, Michael Meschke) και το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου στην Κρήτη (από την Α. Νόβακ). Τα φεστιβάλ αυτά γίνονται σημείο συνάντησης και έμπνευσης για μια νέα γενιά κουκλοπαικτών που έχει ήδη ξεκινήσει, (σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα εργαστήρια του Τ. Σαρρή, του Φ. Καλαϊτζάκη, της Β. Δέντσα κ.α.). Από το 1999 μέχρι σήμερα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς, συνεχίζει την προσφορά των μεγάλων διοργανώσεων, εμπλουτισμένη με εργαστήρια, εκθέσεις καθώς και τη Συνάντηση Νέων Ελλήνων Κουκλοπαικτών. Όσο για τον Καραγκιόζη, από την δεκαετία του 60 ξεκινά μια νέα φάση αναγνώρισης και αναγέννησης. Σήμερα υπάρχει επίσης μια νέα γενιά παικτών (Κώστας, Γιάννης και Αργύρης Αθανασίου, Γιάννης Νταγιάκος, Άθως Δανέλης, Τάσος Κώνστας, Ηλίας Καρελάς κ.α.) που συνεχίζουν την τέχνη των παλιών μαστόρων ανανεώνοντας το ρεπερτόριο στα σύγχρονα κοινωνικά δεδομένα. Το 1990 γεννιέται το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου, η UNIMA- ΕΛΛΑΣ, που επίσης συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του κουκλοθεάτρου με πλήθος δράσεων και διοργανώσεων. Η τέχνη της θεατρικής κούκλας στη χώρα μας έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα και ραγδαία ανάπτυξη τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Πολλές κουκλοθεατρικές δυνάμεις αγωνίζονται να ανεβάσουν την ποιότητα των παραστάσεων και να αλλάξουν μια βαθιά ριζωμένη αντίληψη που λέει ότι «το κουκλοθέατρο είναι μόνο για παιδιά». Νέες ομάδες, νέοι κουκλοπαίκτες, αυτοδίδακτοι ή σπουδασμένοι, αποτελούν μια πολυπληθή δυναμική ομάδα που διεκδικεί επάξια την θέση της στα θεατρικά πράγματα της χώρας. Σήμερα, σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου πενήντα ενεργοί επαγγελματικοί θιάσοι, που το έργο τους αντικατοπτρίζει όλη την ποικιλία τεχνικών, δραματουργικών, σκηνικών κλπ επιλογών και δυνατοτήτων που υπάρχει και σε όλο τον κόσμο. Είτε σε μόνιμες δικές τους σκηνές, είτε σε θέατρα, είτε μεταφέροντας τις παραστάσεις τους σε εκδηλώσεις και σχολεία, είτε στο δρόμο, οι κουκλοπαίκτες προσφέρουν τις δημιουργίες τους σε κάθε είδος κοινού και η ανταπόκριση είναι άμεση: όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν παραστάσεις κουκλοθεάτρου για να τις παρακολουθήσουν. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι ενεργοί κουκλο-θίασοι επαγγελματικής εμπειρίας άνω των δέκα χρόνων.

5 ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ Το «ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ» δημιουργήθηκε από τον Τάκη και την Μίνα Σαρρή το Στην αρχή είχε την ονομασία Κουκλοθίασος «ΤΟ ΚΟΣΚΙΝΟ» και το 1981 πήρε την σημερινή ονομασία «ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ» Από την δημιουργία του και μέχρι σήμερα, το «Θ.Τ.Κ.» λειτούργησε χωρίς διαλείμματα προσπαθώντας να δώσει μιαν άλλη πνοή στα κουκλοθεατρικά δρώμενα της χώρας. Μέχρι τότε κυριαρχούσε ο διδακτισμός στο κουκλοθέατρο, ενώ το «ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ» έκανε την παράσταση πεδίο έκφρασης συναισθημάτων και ιδεών, χώρο αισθητικής και καλλιτεχνικής αναζήτησης. Το «ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ» δημιούργησε σημαντικές παραστάσεις με διάφορα είδη κουκλών, δίδαξε την τέχνη της Κούκλας με σειρά μαθημάτων, πήρε μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις, ημερίδες, εκθέσεις, φεστιβάλ, και ακόμα ανέλαβε και οργάνωσε με επιτυχία δύο Ευρωπαϊκά Προγράμματα με την συμμετοχή ξένων θιάσων και σημαντικών προσωπικοτήτων του Κουκλοθεατρικού χώρου. Τα τελευταία χρόνια το «Θέατρο της Κούκλας» δίνει παραστάσεις κυρίως για παιδιά και σχολεία στο μικρό κουκλίστικο θεατράκι του, που βρίσκεται στην οδό Ψαρουδάκη 34, στα Κάτω Πατήσια, στην Αθήνα. Την πολύχρονη διαδρομή του «ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ» οι άνθρωποι που δούλεψαν και έδωσαν την Ψυχή τους γι αυτήν την ονομάτισαν «Ονειρικά ταξίδια». Εικόνες και σταθμοί των «Ονειρικών Ταξιδιών» αποτελούν οι παραστάσεις κατά κύριο λόγο καθώς και οι άλλες δραστηριότητες της ομάδας. ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ Ψαρουδάκη 34, Κάτω Πατήσια, Αθήνα Τηλ./φαξ: web site: ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ Διαταγή για γέλια, 1978 Ο Πέτρος και ο Λύκος, 1979 Βούρτσες, σκούπες και πινέλα, είμαστε όλοι μας μια τρέλλα, 1979 Τα όνειρα του Μολονότι, 1980 Οι μουσικοί της Φανφάρας της Βρέμης, 1981 Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν, 1981 Οι κατεργαριές του Σκουπίνου, 1983 Φλιμπέρ ο ξεχασιάρης, 1984 Ο οδοντίατρος Σπύρος Φαφούτης, 1984 Παιχνίδια στο τσίρκο, 1985 Ο δημοσιογράφος Νιαούρης, 1987 Το αηδόνι και ο αυτοκράτορας, 1989 Οι τρεις χιονάνθρωποι, 1989 Το λουλούδι της θάλασσας, 1990 Ονείρου Οδύσσεια ή Το άλογο της Τροίας, 1992 Ο Μύθος του Δον Κιχώτη, 1996 Μα... είμαι μία αρκούδα, 1997 Τα τρία γουρουνάκια, 1998 Αντιγόνη, 1998

6 Θέατρο Μαριονέτας BARUTI Η ομάδα Baruti γεννήθηκε το 1987 από τον Francisco Brito και την Βούλα Κούρου. Ερευνά διαφορετικές φόρμες έκφρασης, με σκοπό να βρίσκει πάντα έναν απλό τρόπο να εκπλήσει τον θεατή. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Αυτή η συνεχής επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς έχει δώσει στην ομάδα μια ανοιχτή οπτική, που προσφέρει το απαραίτητο υλικό για τη δημιουργία της κάθε παράστασης. Παράλληλα με τις παραστάσεις, οργανώνει ετήσια εργαστήρια για ενηλίκους που θέλουν να μπουν στη μαγεία της κούκλας και να παίξουν με τις άπειρες δυνατότητές της. Παραστάσεις: «Στιγμιότυπα», 2005 «Τρελά Μαγειρέματα», 2004 «Το Μυστήριο της Ανατολής», 2001 «Nadur, ο πρίγκιπας της θάλασσας», 1997 «Τρελή συναυλία στο δρόμο, 1987 Θέατρο Μαριονέτας BARUTI τηλ website:

7 ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΧΑΡΧΟΥΤ «Πέρα από τη δύσμοιρη «λογική» της εποχής μας, πέρα από το «υπαρκτό», το «αληθινό» και το «τετράγωνο» υπάρχουν κι άλλοι χώροι. Περιέχουν μορφές, πλάσματα ή ψυχές που κινούνται είτε μέσα μας, είτε γύρω μας και πολλές φορές μας μιλάνε ή κάνουν πράγματα ίσως διαφορετικά ή αλλόκοτα ή πιο ευαίσθητα, πιο τρυφερά, πιο τρελά ή πιο βαθιά Πολλές φορές νιώθουμε να είναι πολύ πιο αληθινά απ αυτά που ζούμε στην πραγματικότητα. Τα συναντούσα μικρός χωρίς να ξέρω τι να τα κάνω. Τώρα, χρόνια μετά έγιναν κουκλοθέατρο.» Το κουκλοθέατρο «ΧΑΡΧΟΥΤ» δημιουργήθηκε το Από το 1991, ο Χρήστος Αυτσίδης διδάσκει σε ετήσιους κύκλους σεμιναρίων, οι οποίοι ολοκληρώνονται με παραστάσεις των μαθητών. Πολλοί από αυτούς στη συνέχεια ασχολήθηκαν επαγγελματικά με το κουκλοθέατρο. Παράλληλα διδάσκει σε σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και γενικότερα σε δραστηριότητες σχετικές με το κουκλοθέατρο. Μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει τουλάχιστον 15 έργα και περίπου 10 θεατροποιημένα παραμύθια, τα οποία παρουσιάζονται σε Δήμους, Κοινότητες, Σχολεία κλπ. ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ «ΧΑΡΧΟΥΤ» ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΥΤΣΙΔΗΣ Τηλ:

8 ΑΝΝΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΥ Ασχολούμαι με την κατασκευή και το παίξιμο θεατρικής κούκλας, απο το 1986 και εξιδικεύομαι με το κουκλοθέατρο στη τηλεόραση, σε εκπομπές για παιδιά και ενήλικες. Ο τρόπος κατασκευής και παιξίματος που ακολούθησα ήταν αυτός του Jim Henson (εμπνευστής και δημιουργός των Μuppets) και το βασικό υλικό που χρησιμοποιώ είναι το αφρολέξ. Οι σπουδές που έκανα ήταν πάνω στη ζωγραφική και συγκεκριμένα στο ελεύθερο εργαστήρι του ζωγράφου Β. Βλαχόπουλου και σχέδιο κουστουμιού, κοπτική, ραπτική στη σχολή Βελουδάκη γνώσεις που με βοήθησαν αργότερα στη κατασκευή των κουκλών. Αντιπροσωπευτικές μου δουλειές για την κρατική, ιδιωτική και τουρκική τηλεόραση είναι : Ουράνιο τόξο ΕΤ1, 1986 Ρίκι ΕΤ1, 1987 Guk Ormani 1989 Τραγουδώντας, ταξιδεύουμε ΕΤ2, 1990 Σαν παιδικό τραγούδι 1990 Ο ισοβίτης του Αρκά, ΕΤ1, 1991 Πάμε ΕΤ Η χαρά και το Γκουντούν ΕΤ1, 1997 Με δικά σου γράμματα ΕΤ1, 1998 Οι Μαξιμαλιστές TEMPO, 2002 Επίσης έχω κάνει κούκλες για τη παιδική θεατρική παράσταση : Οικογένεια Νώε (1996), και Τα μάγια του χειμώνα (2001) για το θέατρο Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου. Από το 2008 είμαι μόνιμη συνεργάτης των παιδικών παραγωγών του θεάτρου Φούρνος, (κούκλες, κουστούμια, κατασκευές) Άννα Σαντοριναίου Φαναριωτών 3, Αθήνα τηλ ,

9 ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ! Το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια! γεννήθηκε στην Πράγα το 1992, με παραστάσεις μαριονέτας στους δρόμους της Τσεχικής πρωτεύουσας όπου ο δημιουργός του, Στάθης Μαρκόπουλος, σπούδαζε στην Ακαδημία Κουκλοθεάτρου ALD-DA- MU και μαθήτευε στον Ισπανικό θίασο Marionetas del Matadero. Διανύει μια συνεχή πορεία δημιουργίας παραστάσεων για ενήλικες και παιδιά, στο δρόμο και κάθε είδους θεατρικό χώρο. Ταξιδεύει σε διεθνή φεστιβάλ και εκδηλώσεις και συμμετέχει σε εκθέσεις, συνέδρια, εκδόσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Συνεργάζεται με πολλούς άλλους θιάσους σε παραγωγές με κούκλες κάθε είδους. Από το 2000, διοργανώνει το Εργαστήριο Θεατρικής Μαριονέτας, ένα ετήσιο κύκλο εκπαίδευσης για νέους επαγγελματίες κουκλοπαίκτες. Είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου καθώς και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ! Παλαμηδίου 41, Αθήνα τηλ , , website:

10 ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ Το θέατρο κούκλας «τα φτερά του μύθου» ιδρύθηκε το 1996 από τον Σπύρο Παπαχρήστου. Από το 1998 συνεργάζεται με τη Δήμητρα Κωνσταντινίδου και από το 2002 με τον Ελισσαίο Βλάχο. Βασικός σκοπός της ομάδας είναι ο πειραματισμός σε παλαιούς και νέους τρόπους έκφρασης της κούκλας και η ανάπτυξη της τέχνης του κουκλοθέατρου. Προσπαθεί να συνδιάσει το κουκλοθέατρο με το παιδικό θέατρο με ηθοποιούς γι αυτό το λόγο έχει συνεργαστεί με επαγγελματίες ηθοποιούς, μουσικούς, φωτιστές, ηχολήπτες. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει 6 έργα και έχει δώσει παραστάσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού στα πλαίσια πολιτιστικών εκδηλώσεων. Οργανώνει κάθε χρόνο : α) Εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για μικρούς και μεγάλους σε δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς. β) Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο χώρο του εργαστηρίου με σκοπό την γνωριμία της κατασκευαστικής διαδικασίας της κούκλας ή του προσωπείου,αλλά και της προετοιμασίας μιας παράστασης. γ) Προετοιμασία και οργάνωση (σκηνοθεσία, σκηνογραφία, μουσική επιμέλεια) μιας παιδικής παράστασης με κατασκευές από τα παιδιά αλλά και του κουκλοπαίκτη-εμψυχωτή. Παραστάσεις: «Το πέταγμα του Ίκαρου», 1998 «Ο Τομ τιρι τομ και η πολιτεία που ήταν χωρισμένη στα δύο», 2000 «Ο άσπρος δράκος», 2002 «Το όνειρο του μολυβένιου στρατιώτη», 2004 «Το τσίρκο πετάει», 2007 «Οσο πιο γρήγορα», 2011 ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ Σπύρος Παπαχρήστου τηλ

11 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΑΙΡΗΒΗ Το Εργαστήρι Μαιρηβή ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1999 με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και διεύρυνση της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα. Λειτουργεί ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με αντικείμενο την τέχνη του κουκλοθέατρου με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της. Ανεβάζει κάθε χρόνο δικές του παραγωγές, ανοιχτές στο ευρύ κοινό και φιλοξενεί παραστάσεις άλλων κουκλοθεατρικών θιάσων καθιερώνοντας μια μόνιμη σκηνή κουκλοθέατρου στο κέντρο της Αθήνας. Καθημερινά δέχεται επισκέψεις σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες με εξειδικευμένους δασκάλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Υλοποιούνται εργαστήρια κουκλοθέατρου και για παιδιά. Οι παραστάσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Εργαστηρίου περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα. Το Εργαστήρι διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις γύρω από την τέχνη της κούκλας (ομιλίες, ημερίδες, εκθέσεις, προβολές, φεστιβάλ κ.ά.). Συνεργάζεται με φορείς που σχετίζονται με το κουκλοθέατρο και τις άλλες παραστατικές και εικαστικές τέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετέχει σε συνέδρια με εισηγήσεις και εργαστήρια. Συνεργάζεται ακόμη με τις οργανώσεις: «Διεθνή Αμνηστία», «Μία Γη», Γυναικείες φυλακές Θήβας πρόγραμμα «Άρσις». Πολλές από τις παραστάσεις του έχουν επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΑΙΡΗΒΗ Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, τηλ.: Web site:

12 ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑΣ ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ Το εργαστήρι κατασκευής και θεάτρου μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ δημιουργήθηκε τo 1996 από τον Νίκο Τόμπρο και την Ελένη Παναγιώτου, κουκλοποιούς και κουκλοπαίκτες με έδρα τα Βασιλικά της Β. Εύβοιας. Από τότε δίνει παραστάσεις στον δρόμο, σε θέατρα, σχολεία, εκδηλώσεις δήμων και διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα, Ευρώπη (Γαλλία,Πορτογαλία, Σερβία, Ιταλία,Τενερίφη) και Κύπρο, Τουρκία, Ν.Αφρική και Ν.Κορέα. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον συνδυασμό του θεάτρου κούκλας με άλλες τέχνες και σε αυτή τη κατεύθυνση έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου, της μουσικής και του τσίρκου. Έχει κάνει εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για παιδιά και ενήλικες σε δήμους,σχολεία, διεθνή φεστιβάλ,με την Δ/νση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την Ν.Ε.Λ.Ε. Διοργάνωσε επί 3 συνεχή έτη ( ) 2ήμερες συναντήσεις κουκλοθέατρου και Καραγκιόζη και τα καλοκαίρια του 2007 και 2008 Φεστιβάλ κουκλοθεάτρου στα Βασιλικά. Η πρώτη εμφάνιση της ομάδας σε θεατρική σκηνή της Αθήνας ξεκίνησε με την παράσταση Ακροβασίες το 2007 στο εργαστήρι Μαιρηβή και ακολούθησαν Ο Γαργαληστής το , Tης μουσικής τα νήματα στο Θέατρο ΕπιΚολονώ και τέλος Το αγόρι με τα μαγικά δάκτυλα για δύο συνεχείς χρονιές στο Θέατρο ΠΚ Το 2011 έστησε κουκλο-θεατρικό εργαστήρι στην Αθήνα το οποίο λειτούργησε με τις παρακάτω δραστηριότητες: α.εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για ενήλικες β.κουκλοθεατρικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και επιμορφωτές γ.σεμινάρια αφήγησης παραμυθιού, υποκριτικής, κλόουν, κινηματογράφου και animation από έμπειρους εκπαιδευτές Βασικό μέλημα της ομάδας είναι η διαρκής εκπαίδευσή της. Ο Νίκος Τόμπρος εκτός από την πορεία του ως κουκλοπαίχτηςκουκλοποιός, σπούδασε σωματικό θέατρο και παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής, χορού, κλόουν και σύγρονου θεάτρου σκιών. Η Ελένη Παναγιώτου είναι κοινωνική λετουργός και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με εμψύχωση αντικειμένων,θεατρικό φωτισμό, ζωγραφικής και stop motion animation. ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ Web site: mail: τηλ

13 Θέατρο Μαριονέτας ΓΚΟΤΣΗ Το Θέατρο Μαριονέτας «ΓΚΟΤΣΗ» ιδρύθηκε το 1978 από τον Νίκο Γκότση. Ο Νίκος Γκότσης το 1957, σε ηλικία μόλις 16 ετών, εργάστηκε ως χειριστής μαριονέτας στο Θέατρο Καλαϊτζάκη. Από το 1960 έως και το 1970 ανέλαβε τη διεύθυνση του Θεάτρου με σκοπό τη διάδοση και την ανάπτυξη της τέχνης της μαριονέτας στο ευρύ κοινό. Τη δεκαετία αυτή, έκανε περιοδείες 1993 «Ταξίδι στη φανταστική Ατλαντίδα» 1995 «ο Θαυματοποιός» 1997 «Χρυσομαλλούσα η γοργόνα» 2000 «Ιστορίες του δάσους» 2003 «Πινόκιο» 2006 «Πήτερ Παν» 2008 «Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι» «ΜΟΓΛΗΣ» σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας με εξαιρετική επιτυχία, ανεβάζοντας τα έργα «Ο παπουτσωμένος Γάτος» και «Το Νησί των Θησαυρών». Από το 1970 έως και το 1977 ασχολήθηκε ως επιχειρηματίας στον τομέα των φρένων αυτοκινήτων. Η αγάπη του όμως για τη μαριονέτα τον οδήγησε to 1978 στην ίδρυση του θεάτρου και στην έως σήμερα ενασχόλησή του με την τέχνη της μαριονέτας. Ο Θανάσης Ν. Γκότσης από μικρός ακολουθούσε τις παραστάσεις και τις περιοδείες του θιάσου και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την τέχνη της μαριονέτας από την ηλικία των 8 χρόνων. Από τότε μέχρι και σήμερα έχει συμμετάσχει στην παραγωγή όλων των έργων του θιάσου και της κατασκευής των μαριονέτων Από τον Ιανουάριο του 2002 λειτουργεί θεατρικό εργαστήριο και μουσείο μαριονέτας με εκθέματα από κούκλες μοναδικής κατασκευής, όπου παράλληλα παραδίδονται σεμινάρια κατασκευής και κίνησης της μαριονέτας σε νέους ενδιαφερόμενους. Τον Οκτώβριο του 2002 εγκαινιάστηκε το μόνιμο Θέατρο του θιάσου στην Ηλιούπολη. Το θέατρο μας έχουν επισκεφθεί εκατοντάδες σχολεία και τις παραστάσεις μας έχουν παρακολουθήσει χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Ο θίασος έχει συμμετάσχει στα διεθνή φεστιβάλ μαριονέτας στην Τυνησία το 1994, στην Πράγα το 2000 (1ο βραβείο κατασκευής Μαριονέτας) και σε εγχώρια φεστιβάλ κούκλας. συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση με αμείωτο ενδιαφέρον και εξαιρετική αφοσίωση. Από την ημέρα της ίδρυσης του Θεάτρου, μέσα στα πλαίσια της ανάπτυξης της τέχνης της μαριονέτας στην Ελλάδα, καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες πραγματοποιώντας έρευνες για Θέατρο Μαριονέτας ΓΚΟΤΣΗ Ι. Ταμπά 43, Ηλιούπολη, Αθήνα Τηλ website: την πιο άρτια κατασκευή της μαριονέτας και τη διάδοσή της ως Ελληνικό γέννημα θρέμμα από το 500 π.χ. (Αγάλματα Νευρόσπαστα). Από το 1978 έως και σήμερα έχουν ανέβει 7 έργα για παιδιά και 6 για ενήλικες: 1979 «Το κυνήγι του θησαυρού» 1981 «Ο πύραυλος του Αφελάκη» 1984 «Η Ειρήνη και το λευκό περιστέρι» 1985 «Ο Νεροκολοκύθας & ο Αγριοαγκυνάρας» 1987 «Ένα τρελό-τρελό κουκλοπανηγύρι» 1991 «Το μαγικό κουτί του Αλαντίν»

14 Εικαστικό Θέατρο Κούκλας ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ Το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» ιδρύθηκε το 1997 από την Εμμανουέλα Καποκάκη, πτυχιούχο της Ανωτάτης Σχολής Θεάτρου Κούκλας (E.S.N.A.M. Charleville- Mezières, Γαλλία), με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Προτείνει ένα θέαμα με συνδυασμό δράσης κούκλας και ηθοποιού, ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό κουκλοθέατρο. Οι παραστάσεις της προσεγγίζουν τον θεατή(παιδί ή Ενήλικα) με τρόπο διαφορετικό από το θέατρο λόγου, λειτουργώντας μέσα από τη γλώσσα της εικόνας, του συμβόλου, του αρχετύπου, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα. Οι κούκλες της είναι διαφορετικών τεχνικών και έχουν ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον. Έχει κάνει 15 θεατρικές παραγωγές σε Αθηναϊκά Θέατρα( Εθνικό θέατρο, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, κ.α.), παρουσιάσεις σε φεστιβάλ Ελληνικά και Διεθνή(με τιμητικά βραβεία), δήμους και σχολεία. Παραδίδει σεμινάρια και αναλαμβάνει κατασκευές. Επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Διεθνή φεστιβάλ: Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κούκλας του Charleville, Γαλλία, 1997, 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Καΐρου, 1999, Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Θεάτρου Κούκλας, Γάνδη Βέλγιο, 2000, Theaterszene Europa - Κολωνία, 2001, Διεθνές Φεστιβάλ, Ρουμανία, 2006 (Βραβείο Αυθεντικής Σκηνογραφίας), Διεθνές Φεστιβάλ Πόγραδετς, Αλβανία, 2006, Φεστιβάλ Βαλίτσας, Πολωνία, 2007 Eργογραφία: «Tα Κόκκινα Παπούτσια», «Λιμνοθάλασσα», 1998 «Λιμνοθάλασσα Δύο», 1999 «Τα Πέντε Δάχτυλα και το Φεγγάρι», 2001 «Ο Αρλεκίνος», 2002 «Η Πριγκίπισσα με την πράσινη ουρά», 2003 «Τα φτερά του δράκου», 2004 «Μαμά πετάω», 2005 «Κοίτα ο Άντερσεν», 2005 «Δον Κιχότης», «Γοργόνα, γοργονίτσα», 2007 «Η Γαϊδουρώ», 2009 «Το κορίτσι που ζήτησε μια βελόνα, μια απλή βελόνα», 2009 «Ζαχαροζυμωμένος», 2011 «Μαμά μου», 2012 ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ Αλέξης Ποικιλίδης, Εμμανουέλα Καποκάκη τηλ , , website:

15 ΦΙΓΟΥΡΕΣ & ΚΟΥΚΛΕΣ Το 1999 οι «ΦΙΓΟΥΡΕΣ & ΚΟΥΚΛΕΣ» άνοιξαν για πρώτη φορά αυλαία. Ο Τάσος Κώνστας και η Αλεξία Αλεξίου δημιούργησαν στην Πλάκα, στην οδό Τριπόδων, το μόνιμο στέκι για τον Καραγκιόζη και το Κουκλοθέατρο. Έκτοτε κάθε χρόνο με γνώμονα την ποιότητα και το άρτιο εικαστικό αποτέλεσμα, παρουσιάζονται με επιτυχία παραστάσεις θεάτρου σκιών και κουκλοθέατρου για τα σχολεία και το κοινό. Η Αλεξία Αλεξίου είναι κουκλοπαίκτρια-πολιτισμολόγος - παιδαγωγός. Συνεργάστηκε με την ομάδα «Γκρι κουτί» της Α. Παρούση από το το 2006 δημιούργησε την δική της κουκλοθεατρική ομάδα. Το Κουκλοθέατρο Αλεξίας Αλεξίου πειραματιζόμενο πάνω σε παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές παρουσιάζει πρωτότυπες παραστάσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα και υψηλής αισθητικής. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και τηλεοπτικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Παραστάσεις του παρουσιάζονται στην Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό και έχουν φιλοξενηθεί και σε άλλα θέατρα. Eργογραφία: -Το χωριό της ΑΒ(2006) -Το ξωτικό του Αϊ-Βασίλη(2006) -Ανακύκλωσε ζωή (2008) -Ο Πέτρος και ο Λύκος (2010) -Δον Τάκις (2011) -Λύκε Λύκε είσαι εδώ; (2012) ΦΙΓΟΥΡΕΣ & ΚΟΥΚΛΕΣ Τριπόδων 30, Πλάκα, Αθήνα Τηλ.: , website:

16 ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ MERLIN Η ομάδα κουκλοθέατρου Merlin, ιδρύθηκε το Παραστάσεις Ο Δημήτρης Στάμου και η Ντέμη Παπαδά ξεκίνησαν σαν κατασκευαστές θεατρικής κούκλας και μάσκας. Το 2001 η ομάδα ανεβάζει την πρώτη της παράσταση με κούκλες. Από τότε μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες παραστάσεις και εργαστήρια για την κούκλα και το θέατρο της σε όλη την Ελλάδα Νεραιδοχώρα Μια Αγκαλιά ο Κόσμος Όλος Μανιταρόσουπα Τα Κουλουβάχατα Των Χριστουγέννων Η Πόλη Που Δε Γέλαγε Ποτέ Ονειροπαγίδα Clowns Houses Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ, εκθέσεις, διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όλου του φάσματος των παραστατικών τεχνών για κατασκευές κουκλών και σκηνικών αντικειμένων για τις ανάγκες παραστάσεων τους. ΟΜΑΔΑ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ MERLIN Τηλ: Είναι μέλος του μουσικοχοροθεατρικού συνόλου Dirty Granny Tales, όπου συμμετέχει εμψυχώνοντας και κατασκευάζοντας κούκλες, ενώ το 2009 συνεργάζεται με τους Tiger Lillies στην παράσταση FreakShow. Από τον Νοέμβριο 2011 η ομάδα, με έδρα το Βερολίνο, περιοδεύει σε φεστιβάλ και θέατρα σε όλη την Ευρώπη. Τον Ιούλιο του 2012 με τη παράσταση CLOWNS HOUSES βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης παράστασης στο φεστιβάλ Kotor Art στο Μαυροβούνιο. Είναι μέλος του ελληνικού κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθέατρου / UNIMA. H oμάδα Μerlin ζει και δημιουργεί στην Αθήνα και το Βερολινο.

17 UNIMA-ΚΡΗΤΗΣ Η UNIMA Κρήτης, είναι παγκρήτιος πολιτιστικός σύλλογος, που λειτουργεί από το 1975, με πλήρη αυτοτέλεια αλλά και σε τη στενή συνεργασία με την κεντρική, διεθνή UNIMA καθώς και με την UNIMA Ελλάδας. Κατά την UNIMA, μαριονέτα ή κούκλα είναι, οτιδήποτε άψυχο μπορεί να εμψυχωθεί στη σκηνή κατά τη διάρκεια της θεατρικής πράξης, π.χ. μάσκα, κούκλα, αντικείμενο, μοντέρνα ή παραδοσιακή σκιά, black light κ.λ.π. Ο σύλλογος από το 1975, εμπνέεται, σχεδιάζει και δρα στην Κρήτη, αποδεχόμενος πλήρως την πολυπολιτισμική ταυτότητα της Ευρώπης, ενώ συγχρόνως προβάλλει την μοναδικότητα του δικού μας πολιτισμού και την όποια διαφορετικότητα μας (γλώσσα- ήθηέθιμα), μέσα από διακρατικές εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας, χρησιμοποιώντας πάντα σαν μοχλό, το θέατρο Μαριονέτας. Δραστηριοποιείται γενικότερα στο χώρο της εναλλακτικής δραστηριότητας και κυρίως της θεατρικής πράξης που αφορά την Εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό από το 1975, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες διεθνή εργαστήρια, σεμινάρια, συζητήσεις, συνέδρια και παραστάσεις. Οι εκδηλώσεις απευθύνθηκαν σε μαθητικό κοινό αλλά και στο πελατειακό κοινό των μεγάλων ξενοδοχείων του νησιού. Κύριος στόχος είναι: - Η απόκτηση Ευρωπαϊκής συνείδησης από την νεολαία μας, χωρίς απώλεια της εθνικής μας ταυτότητας, με την βοήθεια της τέχνης - Η παρότρυνση των εκπαιδευτικών για την χρήση της κούκλας σαν εποπτικό μέσο. - Η προώθηση, εκμάθηση και βελτίωση της τεχνικής, της φόρμας και των υλικών του θεάτρου μαριονέτας, μέσω εργαστηρίων. Οι πρωτοβουλίες του συλλόγου μας είναι χρήσιμες για τον χώρο των εκπαιδευτικών και των μαθητών όλων των βαθμίδων, μιας και το θέατρο μαριονέτας εμπεριέχει μουσικά την κίνηση ή την συζήτηση, ε) σαν λογοτέχνης για να γράψεις το κείμενο και στ) σαν χορευτής για εμπεδώσεις την ανατομία του σώματος ενός άψυχου αντικειμένου, που θα πρέπει να δώσει την ψευδαίσθηση του ζωντανού ήρωα στη σκηνή. όλες τις καλές τέχνες μαζί γιατί πρέπει : α) να οραματιστείς έναν ήρωα β) να ασχοληθείς σαν γλύπτης με την φόρμα του προσώπου και σώματος, γ) σαν ζωγράφος με το μακιγιάζ δ) σαν μουσικός για να επενδύσεις UNIMA-ΚΡΗΤΗΣ Αριάδνη Νόβακ, τηλ

18 UNIMA- ΕΛΛΑΣ Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου H UN.I.MA. (Union Internationale de la Marionnette, Διεθνής Ένωση Μαριονέτας), είναι η διεθνής ένωση για το κουκλοθέατρο. Είναι μη κυβερνητικός οργανισμός, ισότιμο μέλος της UNESCO και κανονικό μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Ιδρύθηκε το 1929, στην Πράγα και σήμερα έχει τμήματα σε εννενήντα περίπου χώρες όλου του κόσμου, ενώ εδρεύει στην Γαλλία. Λειτουργεί σαν μέσο επαφής των κουκλοπαικτών της γης, αλλά και σαν ανεξάρτητος οργανισμός που, μέσω πολλών επιτροπών και ομάδων εργασίας, προωθεί το κουκλοθέατρο σε διεθνές επίπεδο. Κάθε τέσσερα χρόνια οργανώνεται ένα διεθνές συνέδριο, όπου επανακαθορίζονται οι στόχοι, η πολιτική και ο προγραμματισμός του Οργανισμού. To Ελληνικό Κέντρο της UNIMA γεννήθηκε το Είναι οργανισμός μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός και σαν στόχο της έχει την προώθηση της τέχνης αυτής στον ελληνικό χώρο, σε όλα τα επίπεδα, με την σύγχρονη ευρεία έννοιά της. Φέρνει κοντά τους ανθρώπους της κούκλας μεταξύ τους, και το κοινό κοντά στην κούκλα και το θέατρό της. Σήμερα έχει περίπου 150 μέλη από όλη την Ελλάδα και ενώνει χωρίς διασπάσεις όλους τους επαγγελματίες του χώρου. Δραστηριοποιείται πολύπλευρα, εκδίδοντας βιβλία, το περιοδικό ΝΗΜΑ και άλλα ενημερωτικά έντυπα, οργανώνοντας εκδηλώσεις, προωθώντας τους ελληνικούς θιάσους, παλεύοντας καθημερινά για την αναβάθμιση της τέχνης μας και συμμετέχοντας στον διεθνή διάλογο γύρω από αυτήν. Έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς (πανεπιστήμια, πολιτιστικά κέντρα, ενώσεις εκπαιδευτικών, δήμους κλπ) συνδιοργανώνοντας φεστιβάλ, εκθέσεις, ημερίδες, εργαστήρια, παρουσιάσεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και διάλογο με αρκετούς άλλους θεατρικούς φορείς. Η γραμματεία και η βιβλιοθήκη της Ένωσης φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, (Πειραιώς 206, Ταύρος) όπου λειτουργεί και δανειστική βιβλιοθήκη για το κουκλοθέατρο. Η UNIMA-ΕΛΛΑΣ χρηματοδοτείται από τις συνδρομές των μελών της. Όλες οι δράσεις και η πολυετής συνεισφορά της στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας, έχουν στηριχθεί στο μεράκι και την εθελοντική εργασία των επαγγελματιών, ερασιτεχνών και φίλων του κουκλοθεάτρου. UΝΙΜΑ-ΕΛΛΑΣ τηλ.: , web site:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ TMHMA ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ TMHMA ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ TMHMA ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 16 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΜΙΜΑΣ ΚΙΛΚΙΣ Αγαπητοί φιλοι, Ο Δήμος Κιλκίς οργανώνει το 16 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Πτυχιακή εργασία με θέμα: Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία δεκαετία (2000-2010).

Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία δεκαετία (2000-2010). Θεματική ενότητα Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στα πειραματικά σχολεία Τίτλος Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση

Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση Περιλήψεις 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μουσική Εκπαίδευση: Μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα Πολύβιος Ανδρούτσος Σε αυτή την εναρκτήρια ομιλία, ο πρόεδρος της

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΕΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2013 2014 ΕΦΗΒΟΙ ΣΧΟΛΕΙΑ 65+ ΠΑΙΔΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ. sgt.gr. 3-23.2.2014 Dancing 28.4.2014-2.5.

ΒΡΕΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2013 2014 ΕΦΗΒΟΙ ΣΧΟΛΕΙΑ 65+ ΠΑΙΔΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ. sgt.gr. 3-23.2.2014 Dancing 28.4.2014-2.5. ΕΣ ΕΣ!! ρόβα!. ουστ 3-23.2. Dancing to Connect: Χορεύω, άρα επικοινωνώ 54 ΒΡΕΦΗ ΠΑΙΔΙΑ ΕΦΗΒΟΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ 65+ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2013 11-13.4. 4 o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 34 28.4.

Διαβάστε περισσότερα

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 04 Ας έρθουμε πιο κοντά Editorial 05 Μου έδωσε τα πάντα Του Στέλιου Συμεωνίδη 06 Μαθητής, μοναδικός και ανεπανάληπτος

Διαβάστε περισσότερα

Από τη ζωή των Ελλήνων στη Γερμανία

Από τη ζωή των Ελλήνων στη Γερμανία Από τη ζωή των Ελλήνων στη Γερμανία Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Πανεπιστήμιο Κρήτης Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.) Πανεπιστημιούπολη

Διαβάστε περισσότερα

2013-2014. λλάδα των Βενετών αραγωγη προφορικού κα ραπτου κειμενου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2013-2014. λλάδα των Βενετών αραγωγη προφορικού κα ραπτου κειμενου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ λέποντας με το μυαλό και όχι ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ όνο με τα μάτια Βενετία των Ελλήνων, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ λλάδα των Βενετών αραγωγη προφορικού κα ραπτου κειμενου 2013-2014 λωσσα και

Διαβάστε περισσότερα

Συντελεστές. ISBN: Copyright Έκδοσης ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε. Ιωάννου Ράλλη 21, 144 52 Μεταμόρφωση Αττικής Τηλ.: 2103306880, 2103610519, 2102855183

Συντελεστές. ISBN: Copyright Έκδοσης ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε. Ιωάννου Ράλλη 21, 144 52 Μεταμόρφωση Αττικής Τηλ.: 2103306880, 2103610519, 2102855183 Συντελεστές Έκθεση Γενικός Συντονισμός: Μιχάλης Δουλγερίδης, Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης Επιμέλεια έκθεσης: Νεκταρία Θεοδωροπούλου, Αθηνά Ρηγάτου Μουσική επένδυση έκθεσης: Κωνσταντίνος Βήτα Μεταφορά έργων:

Διαβάστε περισσότερα

#22 ΤΕΥΧΟΣ. exit. m a g a z i n e

#22 ΤΕΥΧΟΣ. exit. m a g a z i n e περιοδική έκδοση του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ \\ Καλοκαίρι 2011 #22 ΤΕΥΧΟΣ exit m a g a z i n e Το ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι μύθος, είναι πραγματικότητα και είναι εδώ. Με τις παραλίες του για μπάνιο και ρακέτες,

Διαβάστε περισσότερα

3 Διεθνης ςυνάντηςη άρχάιου Δράμάτος

3 Διεθνης ςυνάντηςη άρχάιου Δράμάτος Σικυωνία ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ και ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΦΥΛΛΟ 77 - ΜΑΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011 www.sikionia.gr 3 Διεθνης ςυνάντηςη άρχάιου Δράμάτος η Το αρχαίο θέατρο μπορεί να ανασκαφεί, το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ. Νόμος 3028/2002

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ. Νόμος 3028/2002 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2004 ΤΕΥΧΟΣ 1 Περιεχόμενα 1 Νόμος 3028/2002 1 20 χρόνια Ελληνικό Τμήμα του ICOM 2 Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2003 «Μουσεία και Φίλοι

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικh Α & Β Δημοτικοy

Μουσικh Α & Β Δημοτικοy ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Π Α Ι Δ Α Γ Ω Γ Ι Κ Ο Ι Ν Σ Τ Ι Τ Ο Υ Τ Ο Μαρία Αργυρίου Ελένη Τσούτσια Λουλάκη Μαρία Μαγαλιού Μουσικh Α & Β Δημοτικοy βιβλiο δασκαλου ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σκανδάλη Κ. Μαργαρίτα. Διαδρομές παπουτσιών. Πρόταση για ένα μουσειοπαιδαγωγικό διαπολιτισμικό πρόγραμμα

Σκανδάλη Κ. Μαργαρίτα. Διαδρομές παπουτσιών. Πρόταση για ένα μουσειοπαιδαγωγικό διαπολιτισμικό πρόγραμμα Σκανδάλη Κ. Μαργαρίτα Διαδρομές παπουτσιών Πρόταση για ένα μουσειοπαιδαγωγικό διαπολιτισμικό πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ 2005 «Αντί εισαγωγής» Η μουσειοπαιδαγωγική εκπαίδευση ως επιστημονικό πεδίο ανήκει στις Επιστήμες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΜΟΥΣΙΚΗ-ΤΕΧΝΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΜΟΥΣΙΚΗ-ΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΜΟΥΣΙΚΗ-ΤΕΧΝΕΣ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ INTERNET: e-business, social media, e-marketing Scrapbooking Παρουσίαση οικογενειακών επιχειρήσεων Θέματα Υγεία, Ταξίδι, Χόμπι, Επάγγελμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 18 Ιανουαρίου 2014 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΙΑ ΞΑΝΘΟΥΔΑΚΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 18 Ιανουαρίου 2014 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΙΑ ΞΑΝΘΟΥΔΑΚΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ διαδρο ές διαδρομές ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΙΑ ΞΑΝΘΟΥΔΑΚΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ 2 ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ diadromes@haniotika-nea.gr ΕΛΙΑ ΚΟΥΜΗ διαδρομές ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΕΚΔΟΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο εκπαιδευτικός ως µέλος της σχολικής και της τοπικής κοινότητας: έρευνα - διδακτική πράξη - κοινωνική προσφορά

Ο εκπαιδευτικός ως µέλος της σχολικής και της τοπικής κοινότητας: έρευνα - διδακτική πράξη - κοινωνική προσφορά Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης επιστηµονική διηµερίδα Ο εκπαιδευτικός ως µέλος της σχολικής και της τοπικής κοινότητας: έρευνα - διδακτική πράξη - κοινωνική προσφορά περιλήψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ λυκειου 2014-2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ λυκειου 2014-2015 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ λυκειου 2014-2015 λέποντας με το μυαλό και ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ χι μόνο με τα μάτια Βενετία των Ελλήνων, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ελλάδα των Βενετών αραγωγη ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα σχετικά µε το συµµετοχικό βίντεο στην εκπαίδευση στην Ελλάδα

Έρευνα σχετικά µε το συµµετοχικό βίντεο στην εκπαίδευση στην Ελλάδα Co-funded by the Lifelong Learning Programme of the European Union Έρευνα σχετικά µε το συµµετοχικό βίντεο στην εκπαίδευση στην Ελλάδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή

Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Σουζάννα-Μαρία Νικολάου Ασηµίνα Βατσίτση Νταίζη-Μαργαρίτα ανιηλίδου Βασιλική Πασχαλιώρη ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΕΡΓΟΥ Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή Στ ΗΜΟΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015 λέποντας με το μυαλό και όχι ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ όνο με τα μάτια Βενετία των Ελλήνων, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ λλάδα των Βενετών αραγωγη ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο Α : Στρατηγικός Σχεδιασμός

Παραδοτέο Α : Στρατηγικός Σχεδιασμός ΕΡΓΟ : «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Πάρου» ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : Δήμος Πάρου ΤΙΤΛΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ : Παραδοτέο Α : Στρατηγικός Σχεδιασμός ΜΑΡΤΙΟΣ 2008 «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3. Εκπαίδευση 3.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1.1. Το Ελληνικό Πρωτοβάθμιο Σχολείο 1 και η Νέα Πρόκληση των ΤΠΕ Η ταχύτατη ανάπτυξη των Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 1 ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 2 Α Ν Τ Ι Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Υ Η «Ακαδημία των Πολιτών» (Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία), ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 με διοικητική έδρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 9 Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 1 Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 7 Συνέδρια & Ημερίδες 12 Νέα Μουσεία & Επανεκθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Η ιδέα Η ίδρυση της Φ.Ε. Η ανταπόκριση

Η ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Η ιδέα Η ίδρυση της Φ.Ε. Η ανταπόκριση Η ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Η ιδέα Η ίδρυση της Φ.Ε. Η ανταπόκριση Η Φ.Ε. ιδρύει το πρώτο σχολείο θηλέων Το πρώτο σχολείο θηλέων Ίδρυση νηπιαγωγείου Ίδρυση βιβλιοθήκης Η πρώτη αναγνώριση Το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 38 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2009 ISSN 1986-1338 ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ Τo όραμα που οδηγεί την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της παιδείας μας κατευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 4 Απριλίου 2015 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞH ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΥΡΑΤ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 4 Απριλίου 2015 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞH ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΥΡΑΤ διαδρομές ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞH ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΥΡΑΤ διαδρομές διαδρο ές διαδρομές γιορτάζουν 2 ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 4 Aπριλίου 2015 diadromes@haniotika-nea.gr

Διαβάστε περισσότερα

Κάρμεν Ρουγγέρη. Daniel Lommel. Τζωρτζίνα Κακουδάκη. Μουσική & Κίνηση από τον Θωμά Κινδύνη. Το παιδί και τα μάγια διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ

Κάρμεν Ρουγγέρη. Daniel Lommel. Τζωρτζίνα Κακουδάκη. Μουσική & Κίνηση από τον Θωμά Κινδύνη. Το παιδί και τα μάγια διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ ISSN: 2241-4819 θέαμα για παιδιά και νέους ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 Τ. 4 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Κάρμεν Ρουγγέρη Συνομιλώντας μ έναν χορογράφο Daniel Lommel Νεανικό θέατρο Τζωρτζίνα Κακουδάκη Μουσική & Κίνηση από τον

Διαβάστε περισσότερα