Το Κουκλοθέατρο στην Ελλάδα Μία σύντομη ιστορική αναδρομή, από την αρχαιότητα έως σήμερα

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το Κουκλοθέατρο στην Ελλάδα Μία σύντομη ιστορική αναδρομή, από την αρχαιότητα έως σήμερα"

Transcript

1 Το Κουκλοθέατρο στην Ελλάδα Μία σύντομη ιστορική αναδρομή, από την αρχαιότητα έως σήμερα Στην αρχαία Ελληνική μυθολογία, ο Ήφαιστος, ένας από τους 12 θεούς του Ολύμπου, που επίσης αποκαλούνταν Βασιλιάς των χεριών (χειρώναξ), εξέφρασε το αρχετυπικό τεχνολογικό όνειρο που οδήγησε στον υψηλής τεχνολογίας πολιτισμό μας. Ανάμεσα στα άλλα θαύματα, οι χρυσές παρθένες του λογιούνται ως τα πρώτα τεχνητά πλάσματα με αυτονομία κίνησης. Ο Ήφαιστος ακόμα κατασκεύασε ένα γίγαντα, τον Τάλω, ως γαμήλιο δώρο στην Ευρώπη. Ο Τάλως φύλαγε τις ακτές της Κρήτης και λειτουργούσε με υδράργυρο και λάδι... Ο Δαίδαλος, ο θρυλικός Αθηναίος μάστορας, έφτιαξε αγάλματα που μπορούσαν να κινούνται μόνα τους. Ήταν ο πρώτος που έβαλε γυάλινα μάτια στα αγάλματα και άρθρωσε τα πόδια και τα χέρια τους ώστε να κινούνται. Στην αρχαία Ελλάδα, η κούκλα έπαιζε ένα πολύ σπουδαίο ρόλο στην καθημερινή ζωή. Η κούκλα-ειδώλιο, αποτελούσε αναπόσπαστο στοιχείο των λατρευτικών τελετών προς τους θεούς. Οι παραδόσεις γύρω από τη λατρεία του Διονύσου αναφέρυν την χρήση κουκλών για την αναπαράσταση του διαμελισμού του θεού από τους Τιτάνες, αλλά και σε πολλές άλλες τελετουργίες. Η αρθρωτή κούκλα ονομάζεται από τους αρχαίους έλληνες νευρόσπαστο (αυτός που κινείται με νήματα) και ο κουκλοπαίκτης νευροσπάστης. Η τέχνη του νευροσπάστη συνδέεται με εκείνη του μίμου, του ζογκλέρ, του σχοινοβάτη κλπ, μια περιθωριακή μορφή τέχνης, αλλά αρκετά εδραιωμένη, έτσι ώστε οι συμβολισμοί και τα χαρακτηριστικά της (όπως γ.π. τα νήματα σαν σύμβολο εξάρτησης της μαριονέτας από τον κουκλοπαίκτη) ήταν ήδη σε χρήση από την λογοτεχνία και τον φιλοσοφικό στοχασμό (βλ. Πολιτεία, του Πλάτωνα κ.α.) Ο Ξενοφώντας περιγράφει ένα συμπόσιο όπου ένας κουκλοπαίκτης από τις Συρακούσες διασκεδάζει τους συνδαιτημόνες. Σε όλη τη διάρκεια της κλασικής αρχαιότητας οι κούκλες ήταν δημοφιλές μέσο ψυχαγωγίας. Έξι αιώνες αργότερα ο Αθήναιος κατονομάζει τον Ποθεινό, έναν από τους πλέον γνωστούς παίκτες της εποχής, ο οποίος έστηνε τις παραστάσεις του στο Θέατρο του Διονύσου, στην Αθήνα. Στα κείμενα του Πλάτωνα βρίσκουμε επίσης την πρώτη αυλαία σκηνή για κούκλες., τον 3ο αιώνα π.χ. Ο Ήρωνας ο Αλεξανδρινός, τον 1ο αιώνα π.χ., στο βιβλίο του Αυτοματοποιητική περιγράφει δύο είδη αυτομάτων θεάτρων με κούκλες τα οποία είχε κατασκευάσει ο ίδιος το ένα με κινητή και το άλλο με σταθερή σκηνή- καθώς επίσης και τον δραματοποιημένο μύθο που αναπαριστόταν με αυτόματες δράσεις των χαρακτήρων και των σκηνικών αντικειμένων μέσω περίπλοκων μηχανισμών χρονισμού και μετάδοσης κίνησης.

2 Δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για το κουκλοθέατρο στη Βυζαντινή περίοδο. Η πρώτη χριστιανική εκκλησία δεν αντιτέθηκε στο κουκλοθέατρο όπως έκανε με το θέατρο των ηθοποιών και τα άλλα ζωντανά θεάματα: το 92ο άρθρο της Συνόδου του Τρούλου ενθαρύνει την αναπαράσταση των Γραφών με μη-ανθρώπινες φιγούρες. Το πιο πιθανό είναι ότι δίνονταν πράγματι παραστάσεις στα πανηγύρια και στους δρόμους, με μαριονέτες. Τον 6ο αιώνα κουκλοπαίκτες έπαιζαν σε γάμους χρησιμοποιώντας μικρές ξύλινες εικόνες, ωστόσο αυτή η παράδοση δεν πέρασε στη σύγχρονη Ελλάδα. Το κουκλοθέατρο παραμένει περιθωριακή μορφή τέχνης. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι κούκλες και τα ειδώλια που χρησιμοποιούνταν στα λαϊκά έθιμα και τελετές (το κάψιμο του Ιούδα, η πομπή του Λαζάρου, η ιερή κούκλα (Χριστός) των Σαρακατσάνων, ο Ζαφείρης στην Ήπειρο κλπ) δεν εξελίχθηκαν από το επίπεδο της θρησκευτικής τελετουργίας της αγροτικής κοινωνίας σε καλλιτεχνική και επαγγελματική μορφή θεάτρου. Στην Ελλάδα κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας κι έπειτα, αναπτύχθηκαν δύο παράλληλες μεγάλες κουκλοθεατρικές παραδόσεις: ο Καραγκιόζης και ο Φασουλής. Και οι δυο παίρνουν το όνομά τους από τον κεντρικό ήρωα και είναι συναφείς με αυτές του Pulchinella (Ιταλία), του Punch (Αγγλία), του Karagoz (Τουρκία), του Petruska (Ρωσία) κλπ. Μοιράζονται τα ίδιο καρναβαλικό πλαίσιο, τα φαλλικά σύμβολα, τη σωματική δράση, τη σάτιρα της ζωής και του θανάτου. Η Ελλάδα καθώς ήταν περισσότερο ανατολική παρά δυτική χώρα, υιοθέτησε τον Καραγκιόζη σαν βασικό λαϊκό ήρωα αν και ο Φασουλής για μεγάλο χρονικό διάστημα τον ανταγωνίστηκε επάξια. Οι πιο γνωστοί κουκλοπαίκτες των αρχών του 20ου αιώνα που έπαιζαν το Φασουλή ήταν ο Μαριδάκης, και αργότερα ο Τόλιας. Ο Κονιτσιώτης, ο οποίος εισήγαγε τον χαρακτήρα του Πασχάλη ανέβασε έργα του Μολιέρου και άλλων ευρωπαίων συγγραφέων. Την δεκαετία του 30, λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, στην Αθήνα εμφανίζονται οι Ζωντανές Μαριονέττες του Ζαππείου, των Χρ. Διαντσινού και Ν. Ακίλογλου, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο ( ). Από εκείνη την εποχή το κουκλοθέατρο, περιλαμβανομένου και του Καραγκιόζη, στρέφεται περισσότερο στο παιδικό κοινό ενώ ως τότε απευθυνόταν κυρίως στους ενήλικες. Αρκετοί νέοι καλλιτέχνες (Σταυρολαίμης, Ρώτας κ.α.) πειραματίζονται με τις κούκλες, αλλά ξεσπά ο πόλεμος και οι θίασοι σκορπούν. Ο Νίκος Ακίλογλου εντάσσεται στο ΕΑΜ και περιδιαβαίνει τα βουνά με τις κούκλες του παίζοντας για το αντάρτικο με το ψευδώνυμο Ακίλας-ο Σύντροφος Κουκλοθέατρος.

3 Το 1939 ιδρύεται από την Ελένη Θεωχάρη Περάκη το Κουκλοθέατρο Αθηνών το οποίο πρόκειται να γίνει ο μακροβιότερος θίασος κουκλοθεάτρου (περίπου 50 χρόνια). Ο θίασος προσαρμόστηκε στις δύσκολες συνθήκες της Γερμανικής κατοχής και οι ήρωες Μπαρμπα- Μυτούσης, Κλούβιος και Σουβλίτσα έγιναν διάσημοι καθώς έπαιζαν για τα παιδιά και τους τραυματίες στα νοσοκομεία, μεταφέροντας στη σκηνή ελληνικούς μύθους και λαϊκά παραμύθια. Μετά τον πόλεμο ο θίασος συνέχισε και μάλιστα ταξίδεψε και στο εξωτερικό με τις παραστάσεις του, έως τη δεκαετία του 80. Τις δεκαετίες ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους μια σειρά από λίγους σχετικά επαγγελματίες κουκλοπαίκτες οι οποίοι δημιουργούν ο καθένας το προσωπικό του στυλ και πλαίσιο εργασίας: Ο Λάκης Αποστολίδης παίζει με μαριονέτες και ηχογραφημένους διαλόγους για την νεογέννητη τότε ελληνική τηλεόραση, αλλά και ζωντανές παραστάσεις στη ΧΑΝ και αλλού. Ο Φραγκίσκος Καλαϊτζάκης ιδρύει τις Ελληνικές Μαριονέτες και περιοδεύει. Ο Νίκος Γκότσης ιδρύει το Θέατρο Μαριονέτας Γκότση και δημιουργεί μόνιμη σκηνή. Ο Δήμος Σοφιανός ιδρύει την Μικρή Σκηνή με παραστάσεις στο Ινστιτούτο Γκαίτε και αργότερα στην τηλεόραση όπου τα παιδιά του, Φαίδωνας και Ηβη, συνεχίζουν τις σημαντικές παραγωγές τους (Φρουτοπία κ.α.) Στη μεταπολίτευση, το 1975, η Ευγενία Φακίνου δημιουργεί την Ντενεκεδούπολη, επηρεασμένη από τις τεχνικές θεάτρου αντικειμένου της Γιουγκοσλαυίας και της Βουλγαρίας. Μια σειρά παραστάσεων ξεκάθαρα πολιτική με ήρωες τενεκεδάκια που δημιουργούν τη δική τους παράδοση, εμπνέουν νέους καλλιτέχνες να εξερευνήσουν τις κούκλες και συνεχίζουν να παίζονται ως σήμερα. Το 1978 ο ηθοποιός Τάκης Σαρρής, επηρεασμένος από τις ιστορικές παραστάσεις του αμερικάνικου Bread & Puppet Theatre στην Αθήνα, ιδρύει με την γυναίκα του Μίνα το Θέατρο της Κούκλας. Την ίδια εποχή, η Αριάδνη Νόβακ, στην Κρήτη, πειραματίζεται με το μαύρο θέατρο και τις υπόλοιπες σύγχρονες αισθητικές αναζητήσεις. Επίσης, στη Λάρισα, ο Κώστας Χατζηανδρέου και η Σοφία Φουτζοπούλου ιδρύουν το κουκλοθέατρο ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ και συνδέουν την παραγωγή τους κυρίως με την παράδοση της ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Ρωσία, Βουλγαρία κλπ). Με αυτούς τους θιάσους ξεκινά μια νέα περίοδος για το κουκλοθέατρο στην Ελλάδα. Οι παραστάσεις τους, ξεφεύγουν από το κλασικό πλαίσιο του παραδοσιακού κουυκλοθεάτρου, προσεγγίζουν το ενήλικο θεατρικό κοινό και εισάγουν στην Ελλάδα αυτό που θα ονομάζαμε σύγχρονο ευρωπαϊκό κουκλοθέατρο. Οι νέες τεχνικές συνοδεύονται από νέες συμβάσεις, σχέσεις, δραματουργική επεξεργασία και εικαστική ματιά.

4 Στη δεκαετία του 1980 γεννιούνται δύο μεγάλα ετήσια φεστιβάλ που για πρώτη φορά φέρνουν στην χώρα μεγάλο αριθμό θιάσων απ όλο τον κόσμο: Το Διεθνές Φεστιβάλ Μέρες Κουκλοθεάτρου, στην Ύδρα (από τον μεγάλο δάσκαλο και ιδρυτή του Marionetteatern της Στοκχόλμης, Michael Meschke) και το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου στην Κρήτη (από την Α. Νόβακ). Τα φεστιβάλ αυτά γίνονται σημείο συνάντησης και έμπνευσης για μια νέα γενιά κουκλοπαικτών που έχει ήδη ξεκινήσει, (σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα εργαστήρια του Τ. Σαρρή, του Φ. Καλαϊτζάκη, της Β. Δέντσα κ.α.). Από το 1999 μέχρι σήμερα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς, συνεχίζει την προσφορά των μεγάλων διοργανώσεων, εμπλουτισμένη με εργαστήρια, εκθέσεις καθώς και τη Συνάντηση Νέων Ελλήνων Κουκλοπαικτών. Όσο για τον Καραγκιόζη, από την δεκαετία του 60 ξεκινά μια νέα φάση αναγνώρισης και αναγέννησης. Σήμερα υπάρχει επίσης μια νέα γενιά παικτών (Κώστας, Γιάννης και Αργύρης Αθανασίου, Γιάννης Νταγιάκος, Άθως Δανέλης, Τάσος Κώνστας, Ηλίας Καρελάς κ.α.) που συνεχίζουν την τέχνη των παλιών μαστόρων ανανεώνοντας το ρεπερτόριο στα σύγχρονα κοινωνικά δεδομένα. Το 1990 γεννιέται το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου, η UNIMA- ΕΛΛΑΣ, που επίσης συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του κουκλοθεάτρου με πλήθος δράσεων και διοργανώσεων. Η τέχνη της θεατρικής κούκλας στη χώρα μας έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα και ραγδαία ανάπτυξη τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Πολλές κουκλοθεατρικές δυνάμεις αγωνίζονται να ανεβάσουν την ποιότητα των παραστάσεων και να αλλάξουν μια βαθιά ριζωμένη αντίληψη που λέει ότι «το κουκλοθέατρο είναι μόνο για παιδιά». Νέες ομάδες, νέοι κουκλοπαίκτες, αυτοδίδακτοι ή σπουδασμένοι, αποτελούν μια πολυπληθή δυναμική ομάδα που διεκδικεί επάξια την θέση της στα θεατρικά πράγματα της χώρας. Σήμερα, σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου πενήντα ενεργοί επαγγελματικοί θιάσοι, που το έργο τους αντικατοπτρίζει όλη την ποικιλία τεχνικών, δραματουργικών, σκηνικών κλπ επιλογών και δυνατοτήτων που υπάρχει και σε όλο τον κόσμο. Είτε σε μόνιμες δικές τους σκηνές, είτε σε θέατρα, είτε μεταφέροντας τις παραστάσεις τους σε εκδηλώσεις και σχολεία, είτε στο δρόμο, οι κουκλοπαίκτες προσφέρουν τις δημιουργίες τους σε κάθε είδος κοινού και η ανταπόκριση είναι άμεση: όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν παραστάσεις κουκλοθεάτρου για να τις παρακολουθήσουν. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι ενεργοί κουκλο-θίασοι επαγγελματικής εμπειρίας άνω των δέκα χρόνων.

5 ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ Το «ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ» δημιουργήθηκε από τον Τάκη και την Μίνα Σαρρή το Στην αρχή είχε την ονομασία Κουκλοθίασος «ΤΟ ΚΟΣΚΙΝΟ» και το 1981 πήρε την σημερινή ονομασία «ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ» Από την δημιουργία του και μέχρι σήμερα, το «Θ.Τ.Κ.» λειτούργησε χωρίς διαλείμματα προσπαθώντας να δώσει μιαν άλλη πνοή στα κουκλοθεατρικά δρώμενα της χώρας. Μέχρι τότε κυριαρχούσε ο διδακτισμός στο κουκλοθέατρο, ενώ το «ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ» έκανε την παράσταση πεδίο έκφρασης συναισθημάτων και ιδεών, χώρο αισθητικής και καλλιτεχνικής αναζήτησης. Το «ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ» δημιούργησε σημαντικές παραστάσεις με διάφορα είδη κουκλών, δίδαξε την τέχνη της Κούκλας με σειρά μαθημάτων, πήρε μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις, ημερίδες, εκθέσεις, φεστιβάλ, και ακόμα ανέλαβε και οργάνωσε με επιτυχία δύο Ευρωπαϊκά Προγράμματα με την συμμετοχή ξένων θιάσων και σημαντικών προσωπικοτήτων του Κουκλοθεατρικού χώρου. Τα τελευταία χρόνια το «Θέατρο της Κούκλας» δίνει παραστάσεις κυρίως για παιδιά και σχολεία στο μικρό κουκλίστικο θεατράκι του, που βρίσκεται στην οδό Ψαρουδάκη 34, στα Κάτω Πατήσια, στην Αθήνα. Την πολύχρονη διαδρομή του «ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ» οι άνθρωποι που δούλεψαν και έδωσαν την Ψυχή τους γι αυτήν την ονομάτισαν «Ονειρικά ταξίδια». Εικόνες και σταθμοί των «Ονειρικών Ταξιδιών» αποτελούν οι παραστάσεις κατά κύριο λόγο καθώς και οι άλλες δραστηριότητες της ομάδας. ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ Ψαρουδάκη 34, Κάτω Πατήσια, Αθήνα Τηλ./φαξ: web site: ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ Διαταγή για γέλια, 1978 Ο Πέτρος και ο Λύκος, 1979 Βούρτσες, σκούπες και πινέλα, είμαστε όλοι μας μια τρέλλα, 1979 Τα όνειρα του Μολονότι, 1980 Οι μουσικοί της Φανφάρας της Βρέμης, 1981 Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν, 1981 Οι κατεργαριές του Σκουπίνου, 1983 Φλιμπέρ ο ξεχασιάρης, 1984 Ο οδοντίατρος Σπύρος Φαφούτης, 1984 Παιχνίδια στο τσίρκο, 1985 Ο δημοσιογράφος Νιαούρης, 1987 Το αηδόνι και ο αυτοκράτορας, 1989 Οι τρεις χιονάνθρωποι, 1989 Το λουλούδι της θάλασσας, 1990 Ονείρου Οδύσσεια ή Το άλογο της Τροίας, 1992 Ο Μύθος του Δον Κιχώτη, 1996 Μα... είμαι μία αρκούδα, 1997 Τα τρία γουρουνάκια, 1998 Αντιγόνη, 1998

6 Θέατρο Μαριονέτας BARUTI Η ομάδα Baruti γεννήθηκε το 1987 από τον Francisco Brito και την Βούλα Κούρου. Ερευνά διαφορετικές φόρμες έκφρασης, με σκοπό να βρίσκει πάντα έναν απλό τρόπο να εκπλήσει τον θεατή. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Αυτή η συνεχής επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς έχει δώσει στην ομάδα μια ανοιχτή οπτική, που προσφέρει το απαραίτητο υλικό για τη δημιουργία της κάθε παράστασης. Παράλληλα με τις παραστάσεις, οργανώνει ετήσια εργαστήρια για ενηλίκους που θέλουν να μπουν στη μαγεία της κούκλας και να παίξουν με τις άπειρες δυνατότητές της. Παραστάσεις: «Στιγμιότυπα», 2005 «Τρελά Μαγειρέματα», 2004 «Το Μυστήριο της Ανατολής», 2001 «Nadur, ο πρίγκιπας της θάλασσας», 1997 «Τρελή συναυλία στο δρόμο, 1987 Θέατρο Μαριονέτας BARUTI τηλ website:

7 ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΧΑΡΧΟΥΤ «Πέρα από τη δύσμοιρη «λογική» της εποχής μας, πέρα από το «υπαρκτό», το «αληθινό» και το «τετράγωνο» υπάρχουν κι άλλοι χώροι. Περιέχουν μορφές, πλάσματα ή ψυχές που κινούνται είτε μέσα μας, είτε γύρω μας και πολλές φορές μας μιλάνε ή κάνουν πράγματα ίσως διαφορετικά ή αλλόκοτα ή πιο ευαίσθητα, πιο τρυφερά, πιο τρελά ή πιο βαθιά Πολλές φορές νιώθουμε να είναι πολύ πιο αληθινά απ αυτά που ζούμε στην πραγματικότητα. Τα συναντούσα μικρός χωρίς να ξέρω τι να τα κάνω. Τώρα, χρόνια μετά έγιναν κουκλοθέατρο.» Το κουκλοθέατρο «ΧΑΡΧΟΥΤ» δημιουργήθηκε το Από το 1991, ο Χρήστος Αυτσίδης διδάσκει σε ετήσιους κύκλους σεμιναρίων, οι οποίοι ολοκληρώνονται με παραστάσεις των μαθητών. Πολλοί από αυτούς στη συνέχεια ασχολήθηκαν επαγγελματικά με το κουκλοθέατρο. Παράλληλα διδάσκει σε σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και γενικότερα σε δραστηριότητες σχετικές με το κουκλοθέατρο. Μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει τουλάχιστον 15 έργα και περίπου 10 θεατροποιημένα παραμύθια, τα οποία παρουσιάζονται σε Δήμους, Κοινότητες, Σχολεία κλπ. ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ «ΧΑΡΧΟΥΤ» ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΥΤΣΙΔΗΣ Τηλ:

8 ΑΝΝΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΥ Ασχολούμαι με την κατασκευή και το παίξιμο θεατρικής κούκλας, απο το 1986 και εξιδικεύομαι με το κουκλοθέατρο στη τηλεόραση, σε εκπομπές για παιδιά και ενήλικες. Ο τρόπος κατασκευής και παιξίματος που ακολούθησα ήταν αυτός του Jim Henson (εμπνευστής και δημιουργός των Μuppets) και το βασικό υλικό που χρησιμοποιώ είναι το αφρολέξ. Οι σπουδές που έκανα ήταν πάνω στη ζωγραφική και συγκεκριμένα στο ελεύθερο εργαστήρι του ζωγράφου Β. Βλαχόπουλου και σχέδιο κουστουμιού, κοπτική, ραπτική στη σχολή Βελουδάκη γνώσεις που με βοήθησαν αργότερα στη κατασκευή των κουκλών. Αντιπροσωπευτικές μου δουλειές για την κρατική, ιδιωτική και τουρκική τηλεόραση είναι : Ουράνιο τόξο ΕΤ1, 1986 Ρίκι ΕΤ1, 1987 Guk Ormani 1989 Τραγουδώντας, ταξιδεύουμε ΕΤ2, 1990 Σαν παιδικό τραγούδι 1990 Ο ισοβίτης του Αρκά, ΕΤ1, 1991 Πάμε ΕΤ Η χαρά και το Γκουντούν ΕΤ1, 1997 Με δικά σου γράμματα ΕΤ1, 1998 Οι Μαξιμαλιστές TEMPO, 2002 Επίσης έχω κάνει κούκλες για τη παιδική θεατρική παράσταση : Οικογένεια Νώε (1996), και Τα μάγια του χειμώνα (2001) για το θέατρο Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου. Από το 2008 είμαι μόνιμη συνεργάτης των παιδικών παραγωγών του θεάτρου Φούρνος, (κούκλες, κουστούμια, κατασκευές) Άννα Σαντοριναίου Φαναριωτών 3, Αθήνα τηλ ,

9 ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ! Το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια! γεννήθηκε στην Πράγα το 1992, με παραστάσεις μαριονέτας στους δρόμους της Τσεχικής πρωτεύουσας όπου ο δημιουργός του, Στάθης Μαρκόπουλος, σπούδαζε στην Ακαδημία Κουκλοθεάτρου ALD-DA- MU και μαθήτευε στον Ισπανικό θίασο Marionetas del Matadero. Διανύει μια συνεχή πορεία δημιουργίας παραστάσεων για ενήλικες και παιδιά, στο δρόμο και κάθε είδους θεατρικό χώρο. Ταξιδεύει σε διεθνή φεστιβάλ και εκδηλώσεις και συμμετέχει σε εκθέσεις, συνέδρια, εκδόσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Συνεργάζεται με πολλούς άλλους θιάσους σε παραγωγές με κούκλες κάθε είδους. Από το 2000, διοργανώνει το Εργαστήριο Θεατρικής Μαριονέτας, ένα ετήσιο κύκλο εκπαίδευσης για νέους επαγγελματίες κουκλοπαίκτες. Είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου καθώς και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ! Παλαμηδίου 41, Αθήνα τηλ , , website:

10 ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ Το θέατρο κούκλας «τα φτερά του μύθου» ιδρύθηκε το 1996 από τον Σπύρο Παπαχρήστου. Από το 1998 συνεργάζεται με τη Δήμητρα Κωνσταντινίδου και από το 2002 με τον Ελισσαίο Βλάχο. Βασικός σκοπός της ομάδας είναι ο πειραματισμός σε παλαιούς και νέους τρόπους έκφρασης της κούκλας και η ανάπτυξη της τέχνης του κουκλοθέατρου. Προσπαθεί να συνδιάσει το κουκλοθέατρο με το παιδικό θέατρο με ηθοποιούς γι αυτό το λόγο έχει συνεργαστεί με επαγγελματίες ηθοποιούς, μουσικούς, φωτιστές, ηχολήπτες. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει 6 έργα και έχει δώσει παραστάσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού στα πλαίσια πολιτιστικών εκδηλώσεων. Οργανώνει κάθε χρόνο : α) Εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για μικρούς και μεγάλους σε δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς. β) Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο χώρο του εργαστηρίου με σκοπό την γνωριμία της κατασκευαστικής διαδικασίας της κούκλας ή του προσωπείου,αλλά και της προετοιμασίας μιας παράστασης. γ) Προετοιμασία και οργάνωση (σκηνοθεσία, σκηνογραφία, μουσική επιμέλεια) μιας παιδικής παράστασης με κατασκευές από τα παιδιά αλλά και του κουκλοπαίκτη-εμψυχωτή. Παραστάσεις: «Το πέταγμα του Ίκαρου», 1998 «Ο Τομ τιρι τομ και η πολιτεία που ήταν χωρισμένη στα δύο», 2000 «Ο άσπρος δράκος», 2002 «Το όνειρο του μολυβένιου στρατιώτη», 2004 «Το τσίρκο πετάει», 2007 «Οσο πιο γρήγορα», 2011 ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ Σπύρος Παπαχρήστου τηλ

11 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΑΙΡΗΒΗ Το Εργαστήρι Μαιρηβή ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1999 με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και διεύρυνση της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα. Λειτουργεί ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με αντικείμενο την τέχνη του κουκλοθέατρου με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της. Ανεβάζει κάθε χρόνο δικές του παραγωγές, ανοιχτές στο ευρύ κοινό και φιλοξενεί παραστάσεις άλλων κουκλοθεατρικών θιάσων καθιερώνοντας μια μόνιμη σκηνή κουκλοθέατρου στο κέντρο της Αθήνας. Καθημερινά δέχεται επισκέψεις σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες με εξειδικευμένους δασκάλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Υλοποιούνται εργαστήρια κουκλοθέατρου και για παιδιά. Οι παραστάσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Εργαστηρίου περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα. Το Εργαστήρι διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις γύρω από την τέχνη της κούκλας (ομιλίες, ημερίδες, εκθέσεις, προβολές, φεστιβάλ κ.ά.). Συνεργάζεται με φορείς που σχετίζονται με το κουκλοθέατρο και τις άλλες παραστατικές και εικαστικές τέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετέχει σε συνέδρια με εισηγήσεις και εργαστήρια. Συνεργάζεται ακόμη με τις οργανώσεις: «Διεθνή Αμνηστία», «Μία Γη», Γυναικείες φυλακές Θήβας πρόγραμμα «Άρσις». Πολλές από τις παραστάσεις του έχουν επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΑΙΡΗΒΗ Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, τηλ.: Web site:

12 ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑΣ ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ Το εργαστήρι κατασκευής και θεάτρου μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ δημιουργήθηκε τo 1996 από τον Νίκο Τόμπρο και την Ελένη Παναγιώτου, κουκλοποιούς και κουκλοπαίκτες με έδρα τα Βασιλικά της Β. Εύβοιας. Από τότε δίνει παραστάσεις στον δρόμο, σε θέατρα, σχολεία, εκδηλώσεις δήμων και διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα, Ευρώπη (Γαλλία,Πορτογαλία, Σερβία, Ιταλία,Τενερίφη) και Κύπρο, Τουρκία, Ν.Αφρική και Ν.Κορέα. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον συνδυασμό του θεάτρου κούκλας με άλλες τέχνες και σε αυτή τη κατεύθυνση έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου, της μουσικής και του τσίρκου. Έχει κάνει εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για παιδιά και ενήλικες σε δήμους,σχολεία, διεθνή φεστιβάλ,με την Δ/νση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την Ν.Ε.Λ.Ε. Διοργάνωσε επί 3 συνεχή έτη ( ) 2ήμερες συναντήσεις κουκλοθέατρου και Καραγκιόζη και τα καλοκαίρια του 2007 και 2008 Φεστιβάλ κουκλοθεάτρου στα Βασιλικά. Η πρώτη εμφάνιση της ομάδας σε θεατρική σκηνή της Αθήνας ξεκίνησε με την παράσταση Ακροβασίες το 2007 στο εργαστήρι Μαιρηβή και ακολούθησαν Ο Γαργαληστής το , Tης μουσικής τα νήματα στο Θέατρο ΕπιΚολονώ και τέλος Το αγόρι με τα μαγικά δάκτυλα για δύο συνεχείς χρονιές στο Θέατρο ΠΚ Το 2011 έστησε κουκλο-θεατρικό εργαστήρι στην Αθήνα το οποίο λειτούργησε με τις παρακάτω δραστηριότητες: α.εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για ενήλικες β.κουκλοθεατρικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και επιμορφωτές γ.σεμινάρια αφήγησης παραμυθιού, υποκριτικής, κλόουν, κινηματογράφου και animation από έμπειρους εκπαιδευτές Βασικό μέλημα της ομάδας είναι η διαρκής εκπαίδευσή της. Ο Νίκος Τόμπρος εκτός από την πορεία του ως κουκλοπαίχτηςκουκλοποιός, σπούδασε σωματικό θέατρο και παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής, χορού, κλόουν και σύγρονου θεάτρου σκιών. Η Ελένη Παναγιώτου είναι κοινωνική λετουργός και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με εμψύχωση αντικειμένων,θεατρικό φωτισμό, ζωγραφικής και stop motion animation. ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ Web site: mail: τηλ

13 Θέατρο Μαριονέτας ΓΚΟΤΣΗ Το Θέατρο Μαριονέτας «ΓΚΟΤΣΗ» ιδρύθηκε το 1978 από τον Νίκο Γκότση. Ο Νίκος Γκότσης το 1957, σε ηλικία μόλις 16 ετών, εργάστηκε ως χειριστής μαριονέτας στο Θέατρο Καλαϊτζάκη. Από το 1960 έως και το 1970 ανέλαβε τη διεύθυνση του Θεάτρου με σκοπό τη διάδοση και την ανάπτυξη της τέχνης της μαριονέτας στο ευρύ κοινό. Τη δεκαετία αυτή, έκανε περιοδείες 1993 «Ταξίδι στη φανταστική Ατλαντίδα» 1995 «ο Θαυματοποιός» 1997 «Χρυσομαλλούσα η γοργόνα» 2000 «Ιστορίες του δάσους» 2003 «Πινόκιο» 2006 «Πήτερ Παν» 2008 «Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι» «ΜΟΓΛΗΣ» σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας με εξαιρετική επιτυχία, ανεβάζοντας τα έργα «Ο παπουτσωμένος Γάτος» και «Το Νησί των Θησαυρών». Από το 1970 έως και το 1977 ασχολήθηκε ως επιχειρηματίας στον τομέα των φρένων αυτοκινήτων. Η αγάπη του όμως για τη μαριονέτα τον οδήγησε to 1978 στην ίδρυση του θεάτρου και στην έως σήμερα ενασχόλησή του με την τέχνη της μαριονέτας. Ο Θανάσης Ν. Γκότσης από μικρός ακολουθούσε τις παραστάσεις και τις περιοδείες του θιάσου και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την τέχνη της μαριονέτας από την ηλικία των 8 χρόνων. Από τότε μέχρι και σήμερα έχει συμμετάσχει στην παραγωγή όλων των έργων του θιάσου και της κατασκευής των μαριονέτων Από τον Ιανουάριο του 2002 λειτουργεί θεατρικό εργαστήριο και μουσείο μαριονέτας με εκθέματα από κούκλες μοναδικής κατασκευής, όπου παράλληλα παραδίδονται σεμινάρια κατασκευής και κίνησης της μαριονέτας σε νέους ενδιαφερόμενους. Τον Οκτώβριο του 2002 εγκαινιάστηκε το μόνιμο Θέατρο του θιάσου στην Ηλιούπολη. Το θέατρο μας έχουν επισκεφθεί εκατοντάδες σχολεία και τις παραστάσεις μας έχουν παρακολουθήσει χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Ο θίασος έχει συμμετάσχει στα διεθνή φεστιβάλ μαριονέτας στην Τυνησία το 1994, στην Πράγα το 2000 (1ο βραβείο κατασκευής Μαριονέτας) και σε εγχώρια φεστιβάλ κούκλας. συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση με αμείωτο ενδιαφέρον και εξαιρετική αφοσίωση. Από την ημέρα της ίδρυσης του Θεάτρου, μέσα στα πλαίσια της ανάπτυξης της τέχνης της μαριονέτας στην Ελλάδα, καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες πραγματοποιώντας έρευνες για Θέατρο Μαριονέτας ΓΚΟΤΣΗ Ι. Ταμπά 43, Ηλιούπολη, Αθήνα Τηλ website: την πιο άρτια κατασκευή της μαριονέτας και τη διάδοσή της ως Ελληνικό γέννημα θρέμμα από το 500 π.χ. (Αγάλματα Νευρόσπαστα). Από το 1978 έως και σήμερα έχουν ανέβει 7 έργα για παιδιά και 6 για ενήλικες: 1979 «Το κυνήγι του θησαυρού» 1981 «Ο πύραυλος του Αφελάκη» 1984 «Η Ειρήνη και το λευκό περιστέρι» 1985 «Ο Νεροκολοκύθας & ο Αγριοαγκυνάρας» 1987 «Ένα τρελό-τρελό κουκλοπανηγύρι» 1991 «Το μαγικό κουτί του Αλαντίν»

14 Εικαστικό Θέατρο Κούκλας ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ Το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» ιδρύθηκε το 1997 από την Εμμανουέλα Καποκάκη, πτυχιούχο της Ανωτάτης Σχολής Θεάτρου Κούκλας (E.S.N.A.M. Charleville- Mezières, Γαλλία), με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Προτείνει ένα θέαμα με συνδυασμό δράσης κούκλας και ηθοποιού, ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό κουκλοθέατρο. Οι παραστάσεις της προσεγγίζουν τον θεατή(παιδί ή Ενήλικα) με τρόπο διαφορετικό από το θέατρο λόγου, λειτουργώντας μέσα από τη γλώσσα της εικόνας, του συμβόλου, του αρχετύπου, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα. Οι κούκλες της είναι διαφορετικών τεχνικών και έχουν ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον. Έχει κάνει 15 θεατρικές παραγωγές σε Αθηναϊκά Θέατρα( Εθνικό θέατρο, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, κ.α.), παρουσιάσεις σε φεστιβάλ Ελληνικά και Διεθνή(με τιμητικά βραβεία), δήμους και σχολεία. Παραδίδει σεμινάρια και αναλαμβάνει κατασκευές. Επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Διεθνή φεστιβάλ: Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κούκλας του Charleville, Γαλλία, 1997, 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Καΐρου, 1999, Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Θεάτρου Κούκλας, Γάνδη Βέλγιο, 2000, Theaterszene Europa - Κολωνία, 2001, Διεθνές Φεστιβάλ, Ρουμανία, 2006 (Βραβείο Αυθεντικής Σκηνογραφίας), Διεθνές Φεστιβάλ Πόγραδετς, Αλβανία, 2006, Φεστιβάλ Βαλίτσας, Πολωνία, 2007 Eργογραφία: «Tα Κόκκινα Παπούτσια», «Λιμνοθάλασσα», 1998 «Λιμνοθάλασσα Δύο», 1999 «Τα Πέντε Δάχτυλα και το Φεγγάρι», 2001 «Ο Αρλεκίνος», 2002 «Η Πριγκίπισσα με την πράσινη ουρά», 2003 «Τα φτερά του δράκου», 2004 «Μαμά πετάω», 2005 «Κοίτα ο Άντερσεν», 2005 «Δον Κιχότης», «Γοργόνα, γοργονίτσα», 2007 «Η Γαϊδουρώ», 2009 «Το κορίτσι που ζήτησε μια βελόνα, μια απλή βελόνα», 2009 «Ζαχαροζυμωμένος», 2011 «Μαμά μου», 2012 ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ Αλέξης Ποικιλίδης, Εμμανουέλα Καποκάκη τηλ , , website:

15 ΦΙΓΟΥΡΕΣ & ΚΟΥΚΛΕΣ Το 1999 οι «ΦΙΓΟΥΡΕΣ & ΚΟΥΚΛΕΣ» άνοιξαν για πρώτη φορά αυλαία. Ο Τάσος Κώνστας και η Αλεξία Αλεξίου δημιούργησαν στην Πλάκα, στην οδό Τριπόδων, το μόνιμο στέκι για τον Καραγκιόζη και το Κουκλοθέατρο. Έκτοτε κάθε χρόνο με γνώμονα την ποιότητα και το άρτιο εικαστικό αποτέλεσμα, παρουσιάζονται με επιτυχία παραστάσεις θεάτρου σκιών και κουκλοθέατρου για τα σχολεία και το κοινό. Η Αλεξία Αλεξίου είναι κουκλοπαίκτρια-πολιτισμολόγος - παιδαγωγός. Συνεργάστηκε με την ομάδα «Γκρι κουτί» της Α. Παρούση από το το 2006 δημιούργησε την δική της κουκλοθεατρική ομάδα. Το Κουκλοθέατρο Αλεξίας Αλεξίου πειραματιζόμενο πάνω σε παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές παρουσιάζει πρωτότυπες παραστάσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα και υψηλής αισθητικής. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και τηλεοπτικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Παραστάσεις του παρουσιάζονται στην Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό και έχουν φιλοξενηθεί και σε άλλα θέατρα. Eργογραφία: -Το χωριό της ΑΒ(2006) -Το ξωτικό του Αϊ-Βασίλη(2006) -Ανακύκλωσε ζωή (2008) -Ο Πέτρος και ο Λύκος (2010) -Δον Τάκις (2011) -Λύκε Λύκε είσαι εδώ; (2012) ΦΙΓΟΥΡΕΣ & ΚΟΥΚΛΕΣ Τριπόδων 30, Πλάκα, Αθήνα Τηλ.: , website:

16 ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ MERLIN Η ομάδα κουκλοθέατρου Merlin, ιδρύθηκε το Παραστάσεις Ο Δημήτρης Στάμου και η Ντέμη Παπαδά ξεκίνησαν σαν κατασκευαστές θεατρικής κούκλας και μάσκας. Το 2001 η ομάδα ανεβάζει την πρώτη της παράσταση με κούκλες. Από τότε μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες παραστάσεις και εργαστήρια για την κούκλα και το θέατρο της σε όλη την Ελλάδα Νεραιδοχώρα Μια Αγκαλιά ο Κόσμος Όλος Μανιταρόσουπα Τα Κουλουβάχατα Των Χριστουγέννων Η Πόλη Που Δε Γέλαγε Ποτέ Ονειροπαγίδα Clowns Houses Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ, εκθέσεις, διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όλου του φάσματος των παραστατικών τεχνών για κατασκευές κουκλών και σκηνικών αντικειμένων για τις ανάγκες παραστάσεων τους. ΟΜΑΔΑ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ MERLIN Τηλ: Είναι μέλος του μουσικοχοροθεατρικού συνόλου Dirty Granny Tales, όπου συμμετέχει εμψυχώνοντας και κατασκευάζοντας κούκλες, ενώ το 2009 συνεργάζεται με τους Tiger Lillies στην παράσταση FreakShow. Από τον Νοέμβριο 2011 η ομάδα, με έδρα το Βερολίνο, περιοδεύει σε φεστιβάλ και θέατρα σε όλη την Ευρώπη. Τον Ιούλιο του 2012 με τη παράσταση CLOWNS HOUSES βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης παράστασης στο φεστιβάλ Kotor Art στο Μαυροβούνιο. Είναι μέλος του ελληνικού κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθέατρου / UNIMA. H oμάδα Μerlin ζει και δημιουργεί στην Αθήνα και το Βερολινο.

17 UNIMA-ΚΡΗΤΗΣ Η UNIMA Κρήτης, είναι παγκρήτιος πολιτιστικός σύλλογος, που λειτουργεί από το 1975, με πλήρη αυτοτέλεια αλλά και σε τη στενή συνεργασία με την κεντρική, διεθνή UNIMA καθώς και με την UNIMA Ελλάδας. Κατά την UNIMA, μαριονέτα ή κούκλα είναι, οτιδήποτε άψυχο μπορεί να εμψυχωθεί στη σκηνή κατά τη διάρκεια της θεατρικής πράξης, π.χ. μάσκα, κούκλα, αντικείμενο, μοντέρνα ή παραδοσιακή σκιά, black light κ.λ.π. Ο σύλλογος από το 1975, εμπνέεται, σχεδιάζει και δρα στην Κρήτη, αποδεχόμενος πλήρως την πολυπολιτισμική ταυτότητα της Ευρώπης, ενώ συγχρόνως προβάλλει την μοναδικότητα του δικού μας πολιτισμού και την όποια διαφορετικότητα μας (γλώσσα- ήθηέθιμα), μέσα από διακρατικές εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας, χρησιμοποιώντας πάντα σαν μοχλό, το θέατρο Μαριονέτας. Δραστηριοποιείται γενικότερα στο χώρο της εναλλακτικής δραστηριότητας και κυρίως της θεατρικής πράξης που αφορά την Εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό από το 1975, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες διεθνή εργαστήρια, σεμινάρια, συζητήσεις, συνέδρια και παραστάσεις. Οι εκδηλώσεις απευθύνθηκαν σε μαθητικό κοινό αλλά και στο πελατειακό κοινό των μεγάλων ξενοδοχείων του νησιού. Κύριος στόχος είναι: - Η απόκτηση Ευρωπαϊκής συνείδησης από την νεολαία μας, χωρίς απώλεια της εθνικής μας ταυτότητας, με την βοήθεια της τέχνης - Η παρότρυνση των εκπαιδευτικών για την χρήση της κούκλας σαν εποπτικό μέσο. - Η προώθηση, εκμάθηση και βελτίωση της τεχνικής, της φόρμας και των υλικών του θεάτρου μαριονέτας, μέσω εργαστηρίων. Οι πρωτοβουλίες του συλλόγου μας είναι χρήσιμες για τον χώρο των εκπαιδευτικών και των μαθητών όλων των βαθμίδων, μιας και το θέατρο μαριονέτας εμπεριέχει μουσικά την κίνηση ή την συζήτηση, ε) σαν λογοτέχνης για να γράψεις το κείμενο και στ) σαν χορευτής για εμπεδώσεις την ανατομία του σώματος ενός άψυχου αντικειμένου, που θα πρέπει να δώσει την ψευδαίσθηση του ζωντανού ήρωα στη σκηνή. όλες τις καλές τέχνες μαζί γιατί πρέπει : α) να οραματιστείς έναν ήρωα β) να ασχοληθείς σαν γλύπτης με την φόρμα του προσώπου και σώματος, γ) σαν ζωγράφος με το μακιγιάζ δ) σαν μουσικός για να επενδύσεις UNIMA-ΚΡΗΤΗΣ Αριάδνη Νόβακ, τηλ

18 UNIMA- ΕΛΛΑΣ Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου H UN.I.MA. (Union Internationale de la Marionnette, Διεθνής Ένωση Μαριονέτας), είναι η διεθνής ένωση για το κουκλοθέατρο. Είναι μη κυβερνητικός οργανισμός, ισότιμο μέλος της UNESCO και κανονικό μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Ιδρύθηκε το 1929, στην Πράγα και σήμερα έχει τμήματα σε εννενήντα περίπου χώρες όλου του κόσμου, ενώ εδρεύει στην Γαλλία. Λειτουργεί σαν μέσο επαφής των κουκλοπαικτών της γης, αλλά και σαν ανεξάρτητος οργανισμός που, μέσω πολλών επιτροπών και ομάδων εργασίας, προωθεί το κουκλοθέατρο σε διεθνές επίπεδο. Κάθε τέσσερα χρόνια οργανώνεται ένα διεθνές συνέδριο, όπου επανακαθορίζονται οι στόχοι, η πολιτική και ο προγραμματισμός του Οργανισμού. To Ελληνικό Κέντρο της UNIMA γεννήθηκε το Είναι οργανισμός μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός και σαν στόχο της έχει την προώθηση της τέχνης αυτής στον ελληνικό χώρο, σε όλα τα επίπεδα, με την σύγχρονη ευρεία έννοιά της. Φέρνει κοντά τους ανθρώπους της κούκλας μεταξύ τους, και το κοινό κοντά στην κούκλα και το θέατρό της. Σήμερα έχει περίπου 150 μέλη από όλη την Ελλάδα και ενώνει χωρίς διασπάσεις όλους τους επαγγελματίες του χώρου. Δραστηριοποιείται πολύπλευρα, εκδίδοντας βιβλία, το περιοδικό ΝΗΜΑ και άλλα ενημερωτικά έντυπα, οργανώνοντας εκδηλώσεις, προωθώντας τους ελληνικούς θιάσους, παλεύοντας καθημερινά για την αναβάθμιση της τέχνης μας και συμμετέχοντας στον διεθνή διάλογο γύρω από αυτήν. Έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς (πανεπιστήμια, πολιτιστικά κέντρα, ενώσεις εκπαιδευτικών, δήμους κλπ) συνδιοργανώνοντας φεστιβάλ, εκθέσεις, ημερίδες, εργαστήρια, παρουσιάσεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και διάλογο με αρκετούς άλλους θεατρικούς φορείς. Η γραμματεία και η βιβλιοθήκη της Ένωσης φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, (Πειραιώς 206, Ταύρος) όπου λειτουργεί και δανειστική βιβλιοθήκη για το κουκλοθέατρο. Η UNIMA-ΕΛΛΑΣ χρηματοδοτείται από τις συνδρομές των μελών της. Όλες οι δράσεις και η πολυετής συνεισφορά της στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας, έχουν στηριχθεί στο μεράκι και την εθελοντική εργασία των επαγγελματιών, ερασιτεχνών και φίλων του κουκλοθεάτρου. UΝΙΜΑ-ΕΛΛΑΣ τηλ.: , web site:

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ 21-24 Mαρτίου ΦΕΣΤΙΒΑΛ 21 Mαρτίου παγκόσμια ήμερα κουκλοθέατρου

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ 21-24 Mαρτίου ΦΕΣΤΙΒΑΛ 21 Mαρτίου παγκόσμια ήμερα κουκλοθέατρου τίο υ αρ ια σμ ΘΕΑ ΤΟ 2 ήμ 1-2 ερ 4 Ρ α κ Mα ου ρτ Υ κλο ίου θέ ατ ρ ου ΚΛΟ ΚΟΥ γκό πα ΣΤΙ Β 21 ΑΛ M ΦΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Είναι τεράστια η χαρά, η τιμή και η συγκίνηση που μου δίνεται η ευκαιρία,

Διαβάστε περισσότερα

Τους Μύθους αν ξυπνήσεις... θησαυρούς θα ανακαλύψεις

Τους Μύθους αν ξυπνήσεις... θησαυρούς θα ανακαλύψεις 2016 ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» στα τέλη του 2003, επιθυμώντας να δημιουργήσει έναν φορέα πολιτισμού που θα διαθέτει σύγχρονα μέσα, καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ ΧΩΡΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το πολύτεχνο είναι ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο που προσφέρει εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα σε μαθητές ηλικίας 2 έως 9 ετών τα οποία είναι

Διαβάστε περισσότερα

παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια

παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Κουκλοθέατρο ΑΝΕΜΗ παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια H πολύχρονη εμπειρία και η αγάπη μας για τα παιδιά, σας υπόσχονται μια μοναδική παράσταση κουκλοθεάτρου με

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ. Κάστρο Άρτας, 20-21-22 Ιουνίου. - Light in Babylon (Τουρκία - Ισραήλ - Συρία - Γαλλία)

ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ. Κάστρο Άρτας, 20-21-22 Ιουνίου. - Light in Babylon (Τουρκία - Ισραήλ - Συρία - Γαλλία) ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ Κάστρο Άρτας, 20-21-22 Ιουνίου Παρασκευή 20 Ιουνίου - Light in Babylon (Τουρκία - Ισραήλ - Συρία - Γαλλία) Οι Light in Babylon αποτελούν ένα «πολυεθνικό»

Διαβάστε περισσότερα

παραστάσεις κατασκευές εργαστήρια

παραστάσεις κατασκευές εργαστήρια Κουκλοθέατρο ΑΝΕΜΗ παραστάσεις κατασκευές εργαστήρια H πολύχρονη εμπειρία και η αγάπη μας για τα παιδιά, σας υπόσχονται μια μοναδική παράσταση κουκλοθεάτρου με χειροποίητες κούκλες και σκηνικά, που ζωντανεύουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ:

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ: ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΥΤΣΙΔΗΣ (Κουκλοθέατρο ΧΑΡΧΟΥΤ) Αναζητώντας τη Φωνή της κούκλας Ασκήσεις και αυτοσχεδιασμοί με στόχο την εξερεύνηση των φωνών που υπάρχουν μέσα μας και μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Παραστάσεις στο Δρόμο και στις Πλατείες του Κιλκίς. Μεταμεσονύκτιες Προβολές

Παραστάσεις στο Δρόμο και στις Πλατείες του Κιλκίς. Μεταμεσονύκτιες Προβολές Παραστάσεις στο Δρόμο και στις Πλατείες του Κιλκίς Σάββατο 3/10 11:00 Λαϊκή Αγορά: «Κουκλοπαιχτικές γωνιές». Μικρές παραστάσεις δρόμου στην καρδιά της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου 12:30 Πλατεία Ειρήνης:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΚΟ «Παιδιά Εν Δράσει» κλείνει 10 χρόνια ζωής και το γιορτάζει!

Η ΜΚΟ «Παιδιά Εν Δράσει» κλείνει 10 χρόνια ζωής και το γιορτάζει! Η ΜΚΟ «Παιδιά Εν Δράσει» κλείνει 10 χρόνια ζωής και το γιορτάζει! Η ΜΚΟ «Παιδιά Εν Δράσει» γιορτάζει τα 10 α γενέθλια της με 10 εκδηλώσεις και πλήθος παράλληλων δράσεων μέσα στο 2013. Μεγαλώνει και διοργανώνει

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαίρι για παιδιά-εφήβους και ενήλικες στο ΙΜΚ

Καλοκαίρι για παιδιά-εφήβους και ενήλικες στο ΙΜΚ Δελτίο Τύπου 26/5/15 Καλοκαίρι για παιδιά-εφήβους και ενήλικες στο ΙΜΚ Τέσσερεις κύκλοι εργαστηρίων-σεμιναρίων για όλες τις ηλικίες Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, με

Διαβάστε περισσότερα

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη Εκπαίδευση Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη 18, 19 & 20 Δεκεμβρίου 2015 Μουσικό εργαστήριο για παιδιά που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα. Το εργαστήριο πραγματοποιείται για

Διαβάστε περισσότερα

Να έρθει στην επιφάνεια η πόλη που δε φαίνεται. Η πόλη που υπάρχει ζωντανή, μα

Να έρθει στην επιφάνεια η πόλη που δε φαίνεται. Η πόλη που υπάρχει ζωντανή, μα Στα πλαίσια του φεστιβάλ Αισχυλείων 2015, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις από τις 11 Ιουλίου 2015. Να έρθει στην επιφάνεια η πόλη που δε φαίνεται. Η πόλη που υπάρχει ζωντανή, μα κρυμμένη... Μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2007 2008

Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2007 2008 Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2007 2008 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ 19-09-2007 Συγκέντρωση γονέων με την παιδοψυχολόγο του σταθμού. Θέμα

Διαβάστε περισσότερα

A.K. 0294. Επώνυμο. Παλαιοθόδωρος. Όνομα. Παναγιώτης. Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα. Τάκης Παλαιοθόδωρος. Τόπος γεννήσεως.

A.K. 0294. Επώνυμο. Παλαιοθόδωρος. Όνομα. Παναγιώτης. Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα. Τάκης Παλαιοθόδωρος. Τόπος γεννήσεως. A.K. 0294 Επώνυμο Παλαιοθόδωρος Όνομα Παναγιώτης Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα Τάκης Παλαιοθόδωρος Τόπος γεννήσεως Καλύβια Ηλείας Ημερομηνία γεννήσεως 3/5/1942 Ημερομηνία θανάτου Εν ζωή Βιογραφικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Ρόδος, µια Πόλη Τέχνης και Πολιτισµού Ο Πολιτισµός ήταν πάντα ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωή στην Ρόδο. Ο Δήµος Ροδίων οργανώνει καθ όλη την διάρκεια της χρονιάς, µε έµφαση στους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ Μήνυμα Μιχάλη Χατζημιχαήλ για τον εθελοντισμό Όταν ένας συνάνθρωπος μας ή μια ομάδα ανθρώπων γύρω μας χρειάζεται βοήθεια κι εμείς αρνηθούμε, τότε οι λέξεις αλληλεγγύη, ανιδιοτέλεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2011-2012 1 ος Στόχος Το σχολείο μας Ένα εργαστήριο ανάπτυξης κριτικής σκέψης, δημιουργικότητας και συνεργασίας. 1 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"

ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" Τετάρτη 3/4/2013 18:00-18:10 Χαιρετισμοί 18:10-18:20 26ο Δημ. Σχ. Θεσ/νίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Στο Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Ευρώτα μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Στο Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Ευρώτα μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΥΤΩΤΑ Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Στο Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Πύλης μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Στο Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Πύλης μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Δήμος Πύλης ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΗΣ Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών 2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών Οι άθλοι του Ηρακλή Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-2016 από τις νηπιαγωγούς Ελένη Χαραλαμπίδου και Αγγελική Φαναριώτου

Διαβάστε περισσότερα

ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ICOM ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Αγ.Ασωμάτων 15 ΑΘΗΝΑ 105 53 Τηλ./Fax: 210 3219414 www.otenet.gr/icom Email icom@otenet.gr ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: http://hassanakos.blogspot.com.es/2011/12/17.html (16/10/2013) http://www.asda.gr/hgianniris/senario.htm (16/10/2013)

Πηγή: http://hassanakos.blogspot.com.es/2011/12/17.html (16/10/2013) http://www.asda.gr/hgianniris/senario.htm (16/10/2013) A.K. 0280 Επώνυμο Μελησσινός Όνομα Ιάσων Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα Τόπος γεννήσεως Ημερομηνία γεννήσεως Ημερομηνία θανάτου Βιογραφικά στοιχεία Προσωπογραφίες Μόνιμη εγκατάσταση Ημερομηνίες ενασχόλησης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

Λόγου Παίγνιον Ψυχαγωγία, Τέχνη, Γλώσσα στο σχολείο. Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία. Υπηρεσίες Πολιτιστικής Εκπαίδευσης. Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, Αθήνα

Λόγου Παίγνιον Ψυχαγωγία, Τέχνη, Γλώσσα στο σχολείο. Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία. Υπηρεσίες Πολιτιστικής Εκπαίδευσης. Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, Αθήνα Λόγου Παίγνιον Ψυχαγωγία, Τέχνη, Γλώσσα στο σχολείο Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία Υπηρεσίες Πολιτιστικής Εκπαίδευσης Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, Αθήνα Κατά κοινή αντίληψη στην λογοτεχνία, η μετάφραση οδηγεί

Διαβάστε περισσότερα

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017»

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΣΤΟΧΟΣ 3 ος : Η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του συνόλου των κατοίκων της Ευρώπης και η ανάδειξη των κοινών στοιχείων και της πολυμορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, μέσα από πολιτιστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Για τη σχολική χρονιά 2015-2016 (διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου) θα πραγματοποιούνται δωρεάν για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Τ Ι Κ Ο Σ Ο Ρ Γ Α Ν Ι Σ Μ Ο Σ Δ Η Μ Ο Υ Π ΑΤ Ρ Ε Ω Ν Π ΑΤ ΡΑ 1 6 / 1 2 / 1 6 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Με πλήθος δράσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas.

ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas. ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas.gr Όνοµα συλλόγου Βιογραφικό Πχ. έτος ίδρυσης, ιδρυτές ιστορικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΙΟΠ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΙΟΠ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 12 Μαΐου 2015 Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΙΟΠ Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Ευρωπαϊκής Νύχτας

Διαβάστε περισσότερα

13 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

13 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 13 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 12-15 Μαΐου 2016 Δελτίο Τύπου ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΑ-ΓΩΝΙΑ ΕΦΗΒΩΝ-ΓΩΝΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Με βασική προτεραιότητα, από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της, την καλλιέργεια της

Διαβάστε περισσότερα

http://www.youtube.com/watch?v=btu0tx1tf94 Παράσταση Καραγκιόζη «Τα ρούχα του πασά» στο Κοπερτί

http://www.youtube.com/watch?v=btu0tx1tf94 Παράσταση Καραγκιόζη «Τα ρούχα του πασά» στο Κοπερτί Α. Κ. 0273 Επώνυμο Δούκας Ονομα Θεμιστοκλής (Θέμης) Ψευδώνυμο / καλλιτεχνικό όνομα Τόπος γεννήσεως Ημερομηνία γεννήσεως 30 Νοεμβρίου 1954 Βιογραφικά στοιχεία Πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας ς και

Διαβάστε περισσότερα

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία - Aimer lire Η θετικά προσδιορισμένη σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο ως το κατεξοχήν είδος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολικό έτος 2004 2005 ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΤΕΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

6η Συνάντηση Νέων Ελλήνων Κουκλοπαικτών και νέων ηθοποιών/καλλιτεχνών σωματικού θεάτρου

6η Συνάντηση Νέων Ελλήνων Κουκλοπαικτών και νέων ηθοποιών/καλλιτεχνών σωματικού θεάτρου 6η Συνάντηση Νέων Ελλήνων Κουκλοπαικτών και νέων ηθοποιών/καλλιτεχνών σωματικού θεάτρου Στόχοι της Συνάντησης νέων κουκλοπαικτών είναι: Η προώθηση του νέου ελληνικού κουκλοθέατρου και του σωματικού θεάτρου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΜΑΣΚΑ ΣΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΜΑΣΚΑ ΣΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΜΑΣΚΑ ΣΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΛΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ με τον ΚΩΣΤΑ ΦΙΛΙΠΠΟΓΛΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2002 Κατέγραψε η Ελένη Σαματά 3 Από την Ουδέτερη Μάσκα στη Θεατρική Δημιουργία Υλικό Σεμιναρίου

Διαβάστε περισσότερα

2013-2014. Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.

2013-2014. Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. 2013-2014 Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. Βαδίζοντας μαζί για δημιουργία και επικοινωνία Γραφείο Εναλλακτικών Δράσεων Επανένταξης Νέος χώρος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2016 Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Πειραιά Χαραλαμπία Ζηλάκου

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2016 Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Πειραιά Χαραλαμπία Ζηλάκου ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2016 Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Πειραιά Χαραλαμπία Ζηλάκου ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ ΖΗΛΑΚΟΥ 1 ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ- ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016 Για δεύτερη χρονιά, διοργανώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου»

Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου» ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Σχολείο : 14 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης Τίτλος/Θέμα Προγράμματος Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου» Τάξεις ή Τμήματα συμμετοχής:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ& ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2521 / 22.05.2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ& ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2521 / 22.05.2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ& ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2521 / 22.05.2015 Σύμφωνα με: α) τις διατάξεις των άρθρων 123, 124, 135 και 136 του Ν.4072/2012

Διαβάστε περισσότερα

«Ταξιδεύοντας στον κόσµο των παραµυθιών». 27 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου. Δημοτικό Σχολείο www.protypa.gr

«Ταξιδεύοντας στον κόσµο των παραµυθιών». 27 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου. Δημοτικό Σχολείο www.protypa.gr «Ταξιδεύοντας στον κόσµο των παραµυθιών». 2 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2013 Δημοτικό Σχολείο www.protypa.gr Ο Διγενής ψυχομαχεί κι η γης τονε τρομάζει. Βροντά κι αστράφτει ο ουρανός και σειέται ο πάνω κόσμος,

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό Εργαστήρι Στο Κέντρο της Πόλης

Θεατρικό Εργαστήρι Στο Κέντρο της Πόλης Θεατρικό Εργαστήρι Στο Κέντρο της Πόλης Σαββάτο 8/5/2010 και Κυριακή 9/5/2010 Ώρα 10.30-13.30μμ Για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού «ΤΑ ΖΩΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ» Ο κύκλος παιδικών εργαστηρίων «Τα Ζώα

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι το 1980 περίπου διατηρούσε καφενείο στο Παλαιοχώρι (προσωπική μαρτυρία Τάκη Παλαιοθόδωρου, Ιανουάριος 2013).

Μέχρι το 1980 περίπου διατηρούσε καφενείο στο Παλαιοχώρι (προσωπική μαρτυρία Τάκη Παλαιοθόδωρου, Ιανουάριος 2013). A.K. 0293 Επώνυμο Μπαλούρδος Όνομα Ιωάννης Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα Γιάννος Μπαλούρδος, Γιάννος Τόπος γεννήσεως Ημερομηνία γεννήσεως 1922 Ημερομηνία θανάτου 2002 Βιογραφικά στοιχεία Ο Γιάννος μεγάλωσε

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορά στα παιδιά των μελών μας

Προσφορά στα παιδιά των μελών μας Σωματείο Εργαζομένων Τραπεζικής Επιχείρησης E.F.G. EUROBANK Αριθ. Εγκριτ. Απόφ. Πολυμ. Πρωτ. Αθηνών 432/1977 Α/Α Βιβλίου Ανεγν. Συνδικ. Οργαν. Πρωτ. Αθηνών 6713 Ειδ. 1956/6-4-2000 Εμμ.Μπενάκη 32, 10678

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2006-2007

Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2006-2007 Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2006-2007 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ 27/09/2006 Επίσκεψη των γονέων των παιδιών του νηπιαγωγείου στο σταθμό.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, ώρα 20:30 «Ο Καραγκιόζης Πειρατής» ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, ώρα 21:30 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Έργα του βρίσκονται σε διάφορες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Έργα του βρίσκονται σε διάφορες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Κύπρο και το εξωτερικό. Νικόλας Αντωνίου Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1988. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα με καθηγητές τον Χάρη Κοντοσφύρη και Μανώλη Πολυμέρη.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ» Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 2103243987

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ» Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 2103243987 ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ» Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 2103243987 Εκπαιδευτικά προγράμματα μουσειακής αγωγής για σχολικές ομάδες Σχολικό έτος 2015 2016 Οι εξειδικευμένες

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ω Ν. Σ υ ν ε δ ρ ι α κ ό Κ έ ν τ ρ ο Δ ή μ ο υ Κ ι λ κ ί ς ( Γ. Κ α π έ τ α 1 7, δ ί π λ α σ τ ο Δ η μ α ρ χ ε ί ο )

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ω Ν. Σ υ ν ε δ ρ ι α κ ό Κ έ ν τ ρ ο Δ ή μ ο υ Κ ι λ κ ί ς ( Γ. Κ α π έ τ α 1 7, δ ί π λ α σ τ ο Δ η μ α ρ χ ε ί ο ) 1η Εβδομάδα Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ω Ν Σ υ ν ε δ ρ ι α κ ό Κ έ ν τ ρ ο Δ ή μ ο υ Κ ι λ κ ί ς ( Γ. Κ α π έ τ α 1 7, δ ί π λ α σ τ ο Δ η μ α ρ χ ε ί ο ) Π Ρ Ω Ϊ 0 9 : 0 0 Π Ρ Ω Ϊ 11 : 0 0 Β Ρ

Διαβάστε περισσότερα

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΜΟΝΟΒΑ Κυριακάτικο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Χαρκόβου (Ουκρανία) Οι κοινωνικές αναταραχές του 20 ου αιώνα επηρέασαν και τις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!»

«ΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!» 5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!» Φωτεινή Παπαγερίδου Κοινωνική Λειτουργός Φωτεινή Χριστοφορίδου- Ψυχολόγος Γιατί επιλέξαμε παραμύθι? Γιατί το παραμύθι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΣ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑΣ ΛΗΤΩΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΣΤΗΣ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑΣ ΛΗΤΩΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΟΙΚΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΛΗΤΩΣ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ ΣΤΗΣ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑΣ ΛΗΤΩΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «Το ξανθό κεφάλι της Λητώς µες στου Σαγκάλ το γαλάζιο». Με τη γνωστή παραμυθού Σάσα Βούλγαρη

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού www.polarisekdoseis.gr Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Σπουδές στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Τεχνολογίας τροφίμων.

Σπουδές στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Τεχνολογίας τροφίμων. A.K. 0176 Επώνυμο Κανλής Ονομα Οδυσσέας Ψευδώνυμο/καλλιτεχνικό όνομα Πάγκαρος Τόπος γεννήσεως Θεσσαλονίκη Ημερομηνία γεννήσεως 1993 Βιογραφικά στοιχεία Σπουδές στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Πρόγραμμα ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016 Πρόγραμμα ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016 Μουσείο Αργυροτεχνίας - νέο μέλος στο Δίκτυο Μουσείων ΠΙΟΠ Αθήνα Σεπτέμβριος 2016 14/9, 20:30 Προβολή ταινίας και έκθεση «1922» Εκδήλωση μνήμης της Μικρασιατικής

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά το πρόγραµµα των εκδηλώσεων στις βιβλιοθήκης περιλαµβάνει:

Αναλυτικά το πρόγραµµα των εκδηλώσεων στις βιβλιοθήκης περιλαµβάνει: ήµος Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη Πρόγραµµα εορταστικών εκδηλώσεων Αναλυτικά το πρόγραµµα των εκδηλώσεων στις βιβλιοθήκης περιλαµβάνει: Βιβλιοθήκη Νίκαιας (Αρκαδίου 23) Σάββατο 7/12/2013, ώρα 10:00 13:00 «Στολισµός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Στο Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Σαλαμίνας μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Στο Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Σαλαμίνας μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Δήμος Σαλαμίνας ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ποδράσηη Τέρατα της αρχαίας Ελλάδας Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 64ο Νηπιαγωγείο Αθηνών

ποδράσηη Τέρατα της αρχαίας Ελλάδας Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 64ο Νηπιαγωγείο Αθηνών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 ποδράσηη 5 Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 64ο Νηπιαγωγείο Αθηνών Τέρατα της αρχαίας Ελλάδας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. The G C School of Careers. 2 Ιουνίου. 3 Ιουνίου. Ιούνιος Τεύχος 41

Ενημερωτικό Δελτίο. The G C School of Careers. 2 Ιουνίου. 3 Ιουνίου. Ιούνιος Τεύχος 41 The G C School of Careers Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Ενημερωτικό Δελτίο Ιούνιος 2014 - Τεύχος 41 2 Ιουνίου Πραγματοποιείται η τελευταία εκδρομή για τη φετινή σχολική χρονιά. Οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μύλος των ξωτικών Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα

Ο Μύλος των ξωτικών Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα Ο Μύλος των ξωτικών Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα 9 Δεκεμβρίου 2011 γεννήθηκε ένα παραμύθι Ο Μύλος των Ξωτικών είναι η μεγαλύτερη και πιο πετυχημένη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Για ένα όμορφο, χαρούμενο και δημιουργικό ξεκίνημα.

Για ένα όμορφο, χαρούμενο και δημιουργικό ξεκίνημα. Για ένα όμορφο, χαρούμενο και δημιουργικό ξεκίνημα. ΠAIΔIKOΣ ΣTAΘMOΣ συννεφούλα Σ' ένα όμορφο καταπράσινο κήπο 2 στρεμμάτων με δένδρα, λουλούδια, παιχνίδια και πολλή αγάπη, δημιουργήσαμε τον χώρο που θέλαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ Ενημερώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ;

ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ; ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ; Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΩΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ; ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο σεμινάριο. Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία. Bar theater

Διήμερο σεμινάριο. Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία. Bar theater Διήμερο σεμινάριο Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία Bar theater & Γιατί η υποκριτική είναι Τέχνη Σάββατο και Κυριακή 19 και 20 Οκτωβρίου 2013 στην αίθουσα του ''Θυρεάτη''(παραπλεύρως Αφων Καρκούλη) Έναρξη

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης Νικομάχου 18, τ.κ. 16341, τηλ: 2109948344 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΟΥΝΙΟΥ Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 11:00-12:00 το πρωί Ξεκινάμε να γνωρίσουμε τους αντίθετους κόσμους Σκέψου κάτι και το αντίθετό

Διαβάστε περισσότερα

MΟΥΣΕΙΟ. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης

MΟΥΣΕΙΟ. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης MΟΥΣΕΙΟ Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης 3ο ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Δασκάλα: Γκοδοσίδου Ελένη Tάξη:Ε2 Σχολική χρονιά: 2014-2015 Οι επισκέψεις στα Μουσεία αποτελούν ένα δημοφιλή

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρι θεάτρου Πόρτα Ξένια Καλογεροπούλου Διεύθυνση : Πέγκυ Στεφανίδου -Τσιτσιρίκου

Εργαστήρι θεάτρου Πόρτα Ξένια Καλογεροπούλου Διεύθυνση : Πέγκυ Στεφανίδου -Τσιτσιρίκου Εργαστήρι θεάτρου Πόρτα Ξένια Καλογεροπούλου Διεύθυνση : Πέγκυ Στεφανίδου -Τσιτσιρίκου Διαμορφωμένο από τον σκηνογράφο αρχιτέκτονα Αντώνη Δαγκλίδη και απέναντι από το πράσινο του Λυκαβηττού, φωτεινός και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ.

Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ. Στην κεντρική είσοδο σας υποδέχονται με τα τραγούδια τους τα παιδιά της χορωδίας του Δημοτικού σχολείου και ο όμιλος μουσικής του Γυμνασίου. Επίσης, θα συναντήσετε την ομάδα μαθητών Smilers που καλύπτουν

Διαβάστε περισσότερα

Τα Κυπριακά Σημεία Επαφής «Πολιτισμό» και «Ευρώπη για τους Πολίτες» συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής

Τα Κυπριακά Σημεία Επαφής «Πολιτισμό» και «Ευρώπη για τους Πολίτες» συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Τα Κυπριακά Σημεία Επαφής «Πολιτισμό» και «Ευρώπη για τους Πολίτες» συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας (50%) και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (50%) Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ /ΑΥΓΟΡΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ /ΑΥΓΟΡΟΥ «ΑΞΙΖΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ /ΑΥΓΟΡΟΥ 1 Ο ΕΠΑ.Λ ΧΑΝΙΩΝ Ό,τι δεν συνέβη, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2014 ΜΑΡΤΙΟΣ 21,22,23 Μαρτίου 22 Μαρτίου 26 Μαρτίου ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ Ολων των κατηγοριών Β κ Δ Περιφέρειας (Θεσσαλία-Μακεδονία-Θράκη)

Διαβάστε περισσότερα

«Υποστηρίξτε τη δράση µας»

«Υποστηρίξτε τη δράση µας» «Υποστηρίξτε τη δράση µας» 1 Λαιµός, 18 Φεβρουαρίου 2012 Αγαπητοί φίλοι, υποστηρικτές και συνεργάτες, Το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών είναι πάνω από 11 χρόνια σηµείο αναφοράς για νέους από την ευρύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 Υπάρχουν άνθρωποι, δημιουργικοί, που λατρεύουν την τέχνη και διαθέτουν πολλά ταλέντα, χωρίς να είναι επαγγελματίες.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ & ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ & ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ & ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ - Κυριακή 1/6 - ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΡΙ ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. Δήμου Θερμαϊκού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2014 Τα παιδικά χορευτικά τμήματα

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές πληροφορίες συμμετοχής

Γενικές πληροφορίες συμμετοχής Γενικές πληροφορίες συμμετοχής Οργανισμός / Σχολείο: Σερβική ομάδα Ονοματεπώνυμο υπευθύνου (δράσης και επικοινωνίας): Ιβάνα Στάνογιεβιτς Τηλέφωνο επικοινωνίας υπεύθυνου: 6973909010 E-mail υπεύθυνου: ivana8883@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2015. Εορταστικές Εκδηλώσεις Δήμου Χαλανδρίου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2015. Εορταστικές Εκδηλώσεις Δήμου Χαλανδρίου ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2015 Εορταστικές Εκδηλώσεις Δήμου Χαλανδρίου Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας έχουν σκοπό να προσφέρουν ένα χαμόγελο σε μικρούς και μεγάλους για να υποδεχθούμε όλοι μαζί

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις της ΕΛΣ. Αλέξανδρος Ευκλείδης Σκηνοθέτης Δρ. Θεατρολογίας 11/05/2014

Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις της ΕΛΣ. Αλέξανδρος Ευκλείδης Σκηνοθέτης Δρ. Θεατρολογίας 11/05/2014 Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις της ΕΛΣ Αλέξανδρος Ευκλείδης Σκηνοθέτης Δρ. Θεατρολογίας 11/05/2014 Η Εθνική Λυρική Σκηνή επενδύει στην εκπαίδευση για τη δημιουργία αφενός μιας νέας γενιάς Ελλήνων

Διαβάστε περισσότερα

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων!

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων! OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! & των ανθρώπων! συνδιοργάνωση Kαλοκαίρι 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΓΕΡΗΣ Και να αδερφέ μου που

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας οργανώνει. Λαογραφικό διήμερο στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2012, στο Πνευματικό Κέντρο

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας οργανώνει. Λαογραφικό διήμερο στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2012, στο Πνευματικό Κέντρο Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας οργανώνει Λαογραφικό διήμερο στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2012, στο Πνευματικό Κέντρο αφιερωμένο στο Μεσσήνιο λαογράφο Μιχάλη Μερακλή και στο ελληνικό λαϊκό παραμύθι. Την Παρασκευή,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Α ΤΡΙΜΗΝΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Στη διάρκεια του Α Τριμήνου η ΣΤ τάξη θα εμβαθύνει στο έργο και την προσωπικότητα του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΖΕΥΞΗ ΓΕΝΕΩΝ ΜΕΣΩ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ (ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΙΚΛΕΙΑ»

ΣΥΖΕΥΞΗ ΓΕΝΕΩΝ ΜΕΣΩ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ (ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΙΚΛΕΙΑ» ΣΥΖΕΥΞΗ ΓΕΝΕΩΝ ΜΕΣΩ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ (ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΙΚΛΕΙΑ» Αθανασία Σκουρτανιώτη, Φιλόλογος- Νηπιαγωγός, Δήμος Καλλιθέας Στρατής Χατζηχαραλάμπους, Κοινωνιολόγος-

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Απολογισμός Εκθέσεων και Δρώμενων 2011

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Απολογισμός Εκθέσεων και Δρώμενων 2011 Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων Απολογισμός Εκθέσεων και Δρώμενων 2011 Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων ξεκίνησε την λειτουργία της το 2003 και από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα έχει

Διαβάστε περισσότερα

C A P T I V A E Ρ Ω Ά Δ Ε Σ

C A P T I V A E Ρ Ω Ά Δ Ε Σ C A P T I V A E Ρ Ω Ά Δ Ε Σ Οι και παρουσιάζουν: CAPTIVAE ΤΡΩΑΔΕΣ Οι Τρωάδες του Ευριπίδη, τραγωδία παρουσιασμένη για πρώτη φορά το 415 π.χ., έργο πολύπλευρο και βαθειά αντιπολεμικό είναι και σήμερα (όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Πύλου-Νέστορος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Πύλου-Νέστορος ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Δήμος Πύλου-Νέστορος ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ Πύλου-Νέστορος Ενημερώνουμε όλους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΩΔΕΙΟΥ (38 (8 ΠΕ & 30 ΔΕ) 1. ΣΠΟΥΔΕΣ : ΣΥΝΟΛΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΩΔΕΙΟΥ (38 (8 ΠΕ & 30 ΔΕ) 1. ΣΠΟΥΔΕΣ : ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΩΔΕΙΟΥ (38 άτομα) (8 ΠΕ & 30 ΔΕ) 1. ΣΠΟΥΔΕΣ : ΣΥΝΟΛΟ 22 μόρια 1.1 Τίτλοι Ωδείων (μέγιστο 7 μόρια) Πτυχίο 1 μόριο Πτυχίο με Άριστα 2 μόρια Δίπλωμα 4 μόρια Δίπλωμα με Άριστα 6 μόρια

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2011 - Τεύχος 7

Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2011 - Τεύχος 7 The G C School of Careers Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2011 - Τεύχος 7 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2 Μαρτίου Δείπνο Συνδέσμου Γονέων με το Προσωπικό του Σχολείου Με δέος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Απρίλιος Μάιος 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 27 ΜΑΪΟΥ 2012 Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΟΦΠΠ)

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Προτεινόμενες δραστηριότητες Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή των εκπαιδευτικών για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης μουσειακής εμπειρίας. Αυτό μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης

αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης ζωγραφική - κόσμημα Η Ρουμπίνα Σαρελάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Αρχικά μαθήτευσε κοντά στους ζωγράφους Π. Σαραφιανό, Ν.Νικολάου και Γ. Μόραλη. Τελείωσε το Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο Φεβρουάριος 2012 - Τεύχος 16

Ενημερωτικό Δελτίο Φεβρουάριος 2012 - Τεύχος 16 The G C School of Careers Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Ενημερωτικό Δελτίο Φεβρουάριος 2012 - Τεύχος 16 1 Φεβρουαρίου Στα πλαίσια της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, το δεύτερο εξάμηνο του

Διαβάστε περισσότερα

19/01 4/02 ( 2 η παράταση) ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: Ξένος στην πόλη. Αόρατη Όλγα του Γιάννη Τσίρου

19/01 4/02 ( 2 η παράταση) ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: Ξένος στην πόλη. Αόρατη Όλγα του Γιάννη Τσίρου 19/01 4/02 ( 2 η παράταση) ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: Ξένος στην πόλη Αόρατη Όλγα του Γιάννη Τσίρου Μια νεαρή μετανάστρια πέφτει θύμα του τράφικινγκ και αποτελεί αντικείμενο σκληρής συναλλαγής. Οι σκοτεινές διαδρομές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ FACE PAINTING 16:00-21:00 ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΟΣ 16:00-21:00 ΜΑΣΚΟΤ 16:00-21:00 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 16:00-21:00 CAPTAIN JACK SPARROW 16:00-20:00 Ο Simon Newton επίσημος

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά 2014-2015. «Δος μου το χέρι σου»

ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά 2014-2015. «Δος μου το χέρι σου» Κυριακή 7/12/2014 ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά 2014-2015 «Δος μου το χέρι σου» -Τ.Κ Ερμητσίου ώρα 4:30μμ κεντρική πλατεία Ο Σύλλογος Γυναικών Ερμητσίου υποδέχεται τα Χριστούγεννα με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πραγματοποιούνται προγράμματα που πλαισιώνουν τις Μόνιμες Συλλογές του. Αναλυτικότερα, για το διάστημα Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα