«Ο Σ Α Ε Ν Ε Ι Π Α Μ Ε Π Ο Τ Ε» (Μονόπρακτο)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Ο Σ Α Ε Ν Ε Ι Π Α Μ Ε Π Ο Τ Ε» (Μονόπρακτο)"

Transcript

1 «Ο Σ Α Ε Ν Ε Ι Π Α Μ Ε Π Ο Τ Ε» (Μονόπρακτο)

2 «Ο Σ Α Ε Ν Ε Ι Π Α Μ Ε Π Ο Τ Ε» (Σαλόνι διαµερίσµατος µε θέα την Ακρόπολη. Είναι βράδυ και τα φώτα του Παρθενώνα αχνοφαίνονται µέσα από τα µεγάλα παράθυρα. Ο φωτισµός του δωµατίου είναι χαµηλός αλλά αρκετός για να διακρίνονται καθαρά οι δύο φιγούρες. Ο Ορέστης, ένας γοητευτικός σαραντάρης, µετρίου αναστήµατος, µε καστανά µαλλιά και µεγάλα µπλε µάτια. Η όψη του µελαγχολική και κάπως ενοχική. Στέκεται ακριβώς απέναντι από την Μυρτώ, η οποία είναι καθισµένη στον µοναδικό καναπέ του σαλονιού. Γύρω στα τριαντα πέντε, λεπτεπίλεπτη και κοµψή, µε µακριά µαύρα µαλλιά.) ΟΡΕΣΤΗΣ: Πώς είσαι; ΜΥΡΤΩ: (κοιτάζοντας κάτω) Θα µπορούσα και καλύτερα. Εσύ; (σιωπή) Για την ακρίβεια ήµουν πολύ καλύτερα πριν εµφανιστείς ξαφνικά εδώ µέσα. ΟΡΕΣΤΗΣ: Πολύ κολακευτικό καλωσόρισµα, όµως δεν ήρθα για να µαλώσουµε. Ήρθα γιατί ήθελα.. έπρεπε να σε δω. ΜΥΡΤΩ: Έπρεπε, δεν ήθελες. Αν ήθελες θα το είχες κάνει εδώ και καιρό. ΟΡΕΣΤΗΣ: Αυτή η δουλειά µε έχει πεθάνει, σχεδόν δεν προλαβαίνω να αναλαµβάνω υποθέσεις και να τρέχω σε δίκες. Αλλά όπως έλεγες κι εσύ οι δικηγόροι είµαστε ψεύτες µε πτυχίο. Ίσως και να χες δίκιο τελικά... Το πρόβληµα µε τα ψέµατα είναι ότι µερικές φορές αποδεικνύονται σωτήρια, ιαµατικά, ειδικά όταν η αλήθεια πονάει. ΜΥΡΤΩ: Απ ότι βλέπω οι απόψεις σου σε ορισµένα θέµατα παραµένουν σταθερές. Και για πες µου, πόσο κόσµο έχεις σώσει µε τα ψέµατά σου; Φαντάζοµαι είσαι γνωστός στο ικηγορικό Σύλλογο για τα περίφηµα σωτήρια ψέµατά σου, σωστά ; ΟΡΕΣΤΗΣ: Το παρατραβάς. ΜΥΡΤΩ: Εσύ ξεκίνησες αυτή την κουβέντα. ΟΡΕΣΤΗΣ: (την πιάνει από τους ώµους) Λοιπόν, ήρθα εδώ επειδή είχα ανάγκη να σε δω. Να δω αν είσαι καλά, αν ξέχασες, αν θυµάσαι...ή µάλλον αν συνεχίζεις να θυµάσαι. ΜΥΡΤΩ: Ξέρεις πολύ καλά τη σχέση µου µε τον χρόνο. ΟΡΕΣΤΗΣ: Σαφώς, παρελθόν και παρόν είναι ένα και το αυτό. Πάντα ήταν για σενα. Άραγε αν ζούσες µόνο για το παρόν, για τη στιγµή, θα είχαµε φτάσει ως εδώ; ΜΥΡΤΩ: εν σε καταλαβαίνω. (σιωπή) Η Άννα πώς είναι; Πάει σχεδόν ένας χρόνος κι ακόµη να την γνωρίσω. ΟΡΕΣΤΗΣ: εν υπάρχει λόγος.

3 ΜΥΡΤΩ: Εδώ είναι το σηµείο που αρνείσαι κάθε σχέση µαζί της και λες πως µε σκέφτεσαι ακόµα.. (γελάει) Τι σου λέω τώρα ε; Περσινά ξινά σταφύλια. ΟΡΕΣΤΗΣ: Η σχέση µου µε την Άννα είναι ήρεµη. εν υπάρχουν τσακωµοί, ζήλειες, ανασφάλειες κι όλα αυτά που βασανίζουν τα ερωτευµένα ζευγάρια. ΜΥΡΤΩ: Συµβατική; ΟΡΕΣΤΗΣ: Ήσυχη. ΜΥΡΤΩ: Όχι αληθινή όµως.. ΟΡΕΣΤΗΣ: Περνάω καλά, είµαι καλά. Μου αρκεί. ΜΥΡΤΩ: εν σου αρκεί. Ποτέ δεν σου αρκούσε αυτή η ηρεµία. ΟΡΕΣΤΗΣ: Τώρα πια ναι. (σιωπή) ΜΥΡΤΩ: (σηκώνεται και φτιάχνει βιαστικά την τσάντα της πάνω στο τραπέζι) Κι εγώ έχω πολλές φωτογραφίσεις τώρα τελευταία. Σε λίγο πρέπει να φύγω, µε περιµένουν για µία φωτογράφιση στην Πλάκα, γι αυτό θα σε παρακαλέσω να φύγεις. ΟΡΕΣΤΗΣ: Όπως θες, απλά νόµιζω πως κάποια στιγµή πρέπει να µιλήσουµε. (την πιάνει απ το χέρι) Μυρτώ, έχω δικαίωµα να µάθω τι συµβαίνει. Τι σού συµβαίνει. ΜΥΡΤΩ: Τα δικαιώµατά σου καλύτερα να τα θυµάσαι στα δικαστήρια, όχι εδώ. Εδώ δεν χωράς πια. Ούτε εσύ, ούτε αυτά. ΟΡΕΣΤΗΣ: Είναι τροµερό πόσο µπορεί ν αλλάξει κάποιος µέσα σε τόσο µικρό διάστηµα. ΜΥΡΤΩ: Ναι... Μία µέρα αρκεί για να συνειδητοποιήσεις πόσο αλλιώς είναι η ζωή σου από αυτό που πραγµατικά ήθελες. ΟΡΕΣΤΗΣ: Οι φίλοι µου είναι ακριβώς στην ίδια κατάσταση. Η δουλειά,το άγχος, ο φόβος κάνουν τη µέρα τους πιο σύντοµη, σίγουρα όχι πιο ευτυχισµένη. ΜΥΡΤΩ: Εσύ είσαι...; Ευτυχισµένος; ΟΡΕΣΤΗΣ: Ευτυχισµένος,ναι.. Στιγµές... Οι περισσότερες σύντοµες, εφήµερες. ΜΥΡΤΩ: Εµένα µε κούρασε το εφήµερο. Θέλω να επενδύσω σε κάποια σχέση. ΟΡΕΣΤΗΣ: Από ανασφάλεια; ΜΥΡΤΩ: Πες το κι έτσι. Εγώ θα λεγα από ανάγκη...ν αγαπήσω και ν αγαπηθώ. ΟΡΕΣΤΗΣ: Τα είχες.

4 ΜΥΡΤΩ: Όχι όπως ήθελα. Όπως ήθελαν οι άλλοι. Έρχεται κάποια στιγµή, όµως, που θες να ζεις για να βιώνεις, χωρίς λογική. ΟΡΕΣΤΗΣ: Περίεργο, εσύ είχες πάντα πολύ καλή σχέση µε τη λογική. Ήταν µόνιµος σύντροφός σου. ΜΥΡΤΩ: Είναι φορές, όµως, που όλα µοιάζουν ανώφελα χωρίς συναίσθηµα και φαντασία. Ίσως αυτό θα έπρεπε να προσθέσω στη ζωή µου, φαντασία! ΟΡΕΣΤΗΣ: Αλήθεια, πώς κατάφερες να τα ξεχάσεις όλα; Ή τουλάχιστον, πώς κατάφερνεις να δείχνεις τόσο καλά πως τα έχεις ξεχάσει; ΜΥΡΤΩ: εν ξέχασα, απλά προσπέρασα. Για το καλό όλων, και κυρίως του παιδιού. ΟΡΕΣΤΗΣ: Μάλιστα. Ώστε επιµένεις ακόµα. (δείχνει µε το χέρι προς τα µέσα δωµάτια) Εκεί µέσα υπάρχουν ακόµη τα παιχνίδια και οι κούνιες; ( Η Μυρτώ δεν απαντάει. Ο Ορέστης πάει και κοιτάει κάτι στο δωµάτιο) Πότε θα τα βγάλεις όλα αυτά από κει µέσα; ΜΥΡΤΩ: Μόλις µεγαλώσει η µικρή. Ξέρεις ένα παιδί εκτός από ευθύνη σηµαίνει και φροντίδα. Συναισθηµατική, υλική, κάθε είδους... Μερικές φορές την κοιτάω και βλέπω στο µάτια της ένα παράπονο, µία συνεχή αγωνία να ζωγραφίζεται στο πρόσωπό της. Ίσως και να είµαι υπερβολική, όµως κάθε φορά που τελειώνουµε ένα παιχνίδι, παρατηρώ τον φόβο στο βλέµµα της. Τον φόβο για το µετά... Μετά που η χαρά του καινούργιου έχει εξαφανιστεί. Άραγε πόσο µοιάζει η συµπεριφορά των µεγάλων µε αυτή των παιδιών; Είµαστε εµείς που φερόµαστε τόσο ανώριµα και παιδιάστικα ή εκείνα που βιώνουν πρόωρα τις αγωνίες µας; ΟΡΕΣΤΗΣ: Σταµάτα να βασανίζεις το µυαλό σου, σε παρακαλώ. ΜΥΡΤΩ: Βασανίζοµαι για κάτι που αγαπάω, νοιάζοµαι. Κι αυτό δεν µπορεί να αλλάξει. Εσύ µπορεί όχι, εγώ όµως προσπαθώ να της παρέχω τα πάντα. Αυτά που χρειάζεται, αλλά κι εκείνα που θεωρώ εγώ πως της είναι απαραίτητα. Αυτά που θέλει, αλλά κι όλα όσα εγώ στην ηλικία της δεν µπορούσα να αποκτήσω. ΟΡΕΣΤΗΣ: Είσαι άδικη. Οι γονείς σου σού παρείχαν τα πάντα και σού στάθηκαν σαν πραγµατικοί γονείς. Ίσως και καλύτερα. ΜΥΡΤΩ: Φυσικά, µού παρείχαν τα πάντα, εκτός από συναισθήµατα. Κι αυτό πονάει. Είµαι 35 χρονών κι ακόµη δεν ξέρω καλά καλά τι σηµαίνει να σε φροντίζουν χωρίς να περιµένουν κάποιο αντάλλαγµα, να σ αγαπάνε όχι γι αυτό που θα θελαν να γίνεις, αλλά γι αυτό που πραγµατικά είσαι.. Μερικές φορές νιώθω µισή, ηµιτελής. Άλλες πάλι η µικρή µπορεί και γεµίζει το κενό. ΟΡΕΣΤΗΣ: Προσπάθησα, ξέρεις. εν µού ήταν εύκολο. Ποτέ δεν θα είναι όταν σε βλέπω. Πιστεύω όµως πως κάποια στιγµή αυτό πρέπει να σταµατήσει. Μυρτώ πρέπει κάποια στιγµή όχι µόνο να προσπεράσεις, αλλά να ξεχάσεις κιόλας. Αυτά τα δύο χρόνια ήταν για µένα µία

5 προσπάθεια να µάθω να ζω χωρίς εσένα, αλλά το µόνο που κατάφερα ήταν να ζω για σενα. Οι δυο µας µπορούµε να τα καταφέρουµε. ΜΥΡΤΩ: Τρεις θες να πεις. ΟΡΕΣΤΗΣ: Όχι, οι δυο µας Μυρτώ, οι δυό µας. Εγώ κι εσύ. Χωρίς την µικρή, προσπάθησε να καταλάβεις. ΜΥΡΤΩ: Τι είναι αυτά που λες, φύγε σε παρακαλώ από δω. ΟΡΕΣΤΗΣ: εν περίµενα να το ξεπεράσεις µέσα σε δύο µήνες, αλλά δύο χρόνια δεν νοµίζεις πως είναι αρκετά; ΜΥΡΤΩ: Αρκετά για τι; ΟΡΕΣΤΗΣ: Για να σταµατήσεις να πονάς και να βασανίζεις τον εαυτό σου. Θυµάσαι που µού είχες πει κάποτε πως τα πάντα µπορούν να συµβούν αρκεί να υπάρχει αγάπη; Πέρασα ατέλειωτες νύχτες στο κρεβάτι σκεφτόµενος πώς µπορεί αυτό να γίνει πραγµατικότητα στην περίπτωση µας. ΜΥΡΤΩ: Και πού κατέληξες; ΟΡΕΣΤΗΣ: Στο ότι δεν ξέρω αν µπορεί να πραγµατοιηθεί γιατί δεν ξέρω αν το πίστεψες ποτέ πραγµατικά. ΜΥΡΤΩ: Το πίστευα, όσο ήµουν παιδί... Τώρα όµως ξέρω πως το να καλύπτεις την κάθε σου ανασφάλεια µε την λέξη «αγάπη» και να βασίζεις το αύριο σε κάτι αβέβαιο δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ Ευτυχία. Για κανέναν. ΟΡΕΣΤΗΣ: Πιστεύεις πως αξίζει; ΜΥΡΤΩ: Σηµασία δεν έχει αν αξίζει, σηµασία έχει κατά πόσο θέλουµε να αποδείξουµε σε εµας ότι τελικά άξιζε. Εγώ όµως έχω κουραστεί να προσπαθώ. Συνέχεια προσπαθώ να αποδείξω κάτι είτε σε µενα είτε στους άλλους. Και το χειρότερο δεν είναι όταν δεν τα καταφέρνεις µε τους άλλους, αλλά µε τον εαυτό σου. ΟΡΕΣΤΗΣ: Μια χαρά τα καταφέρναµε,µαζί... Όταν σε έχασα όλα άλλαξαν και οι αλλαγές δεν µου πάνε, δεν τις αντέχω. Ο µόνος λόγος που έφυγα ήταν γιατί είχες ανάγκη να µείνεις µόνη σου, όπως µού είχες πει. Έρχοµαι, όµως, εδώ και βλέπω ότι τελικά όλο αυτό δεν έκανε σε κανέναν µας καλό. Θυµάσαι εκείνη τη µέρα; ΜΥΡΤΩ: Ποια; ΟΡΕΣΤΗΣ: Στο νοσοκοµείο. Ήµουν τόσο ευτυχισµένος και µόνο στην ιδέα πως θα γινόµασταν τρεις. ΜΥΡΤΩ: Ο αριθµός µετράει για σενα; ΟΡΕΣΤΗΣ: Όχι, η οικογένεια.

6 ΜΥΡΤΩ: Εγώ ποτέ δεν κατάλαβα το αληθινό νόηµα αυτής της λέξης. Ίσως να µη µού άξιζε να την νιώσω. ΟΡΕΣΤΗΣ: Πότε θα σταµατήσεις να είσαι τόσο απαισιόδοξη; ΜΥΡΤΩ: Ειλικρινής, όχι απαισιόδοξη. Μάλλον θα απορείς πώς γίνεται µία κοπέλα σαν εµένα, που πάντα τα είχε όλα, µόρφωση, φίλους, ένα καλό όνοµα, να είναι τόσο µόνη. Μα φυσικά, ξέρεις πως οι θετοί µου γονείς φρόντισαν να µη µού λείψει τίποτα. Πιάνο, µπαλέτο, ξένες γλώσσες. εν ωφελεί όµως τίποτα απ όλα αυτά, ξέρεις γιατί; ΟΡΕΣΤΗΣ: Τα ξέρω όλα αυτά, δεν χρειάζεται να µπαίνεις σ αυτή την διαδικασία. ΜΥΡΤΩ: Γιατί χωρίς αγάπη, µάλλον όχι... Κατανόηση, αυτή είναι η πιο σωστή λέξη. Χωρίς κατανόηση και αποδοχή, οι ανασφάλειες σε στοιχειώνουν ολοένα και περισσότερο. Είναι περίεργο πώς µία ανασφάλειά σου, που σε άλλους µπορεί να φαίνεται χαζή, εσένα σε κάνει να νιώθεις τόσο λίγος. ΟΡΕΣΤΗΣ: Όλα ήταν στο µυαλό σου γλυκιά µου...πάνε πέρασαν αυτά. Όσο τα σκέφτεσαι τόσο µεγεθύνονται µέσα στο µυαλό σου. Είµαι εγώ τώρα εδώ. ΜΥΡΤΩ: Λάθος, καλέ µου. Σε αντίθεση µε την αγαπηµένη σου ηρωίδα του Ουίλιαµς, εγώ ποτέ «δεν βασιζόµουν στην καλοσύνη των ξένων». ΟΡΕΣΤΗΣ: εν ήξερα πως είµαι ξένος για σενα. ΜΥΡΤΩ: Όποιος δεν µπορεί να καταλάβει τον δικό µου κόσµο είναι. Ξέρεις, εγώ, όπως και η Μπλανς, είµαστε ένας συνδυασµός ακατέργαστου ονείρου και θραυσµάτων της πραγµατικότητας... Ξέρεις όµως κάτι; Είµαστε Γενναίες. Τουλάχιστον εµείς δε φοβόµαστε να αντιµετωπίσουµε το παρελθόν µας. ΟΡΕΣΤΗΣ: Σηµασία έχει να ξέρεις να αντιµετωπίζεις το παρόν, Μυρτώ. Αυτό µονάχα. Το παρελθόν απλά σού δίνει µαθήµατα για το πώς να το κάνεις αυτό µε τον καλύτερο τρόπο. ΜΥΡΤΩ: Τέλος πάντων, αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι ελάχιστοι µπορούν να καταλάβουν ακριβώς πώς σκέφτοµαι, και ακόµη λιγότεροι πώς αισθάνοµαι. ΟΡΕΣΤΗΣ: Είναι τέχνη να µπορείς να κοιτάς τον άλλον στα µάτια και να βλέπεις να καθρεφτίζονται µέσα σ αυτά όλα όσα δεν τόλµησε ποτέ να σου πει... ΜΥΡΤΩ: Αυτό ακριβώς. Χαίροµαι που συνεννοούµαστε. Αν και πάει πολύς καιρός... ΟΡΕΣΤΗΣ: Από τότε που συνεννοηθήκαµε τελευταία φορά; ΜΥΡΤΩ: Όχι, από τότε που µπήκε κάποιος στον κόπο να µε καταλάβει στ αλήθεια. Ο µόνος δικός µου άνθρωπος τώρα πια είναι η µικρή. Και ο µόνος αληθινός, µε την έννοια που έχουµε ξεχάσει... Είναι τόσο αθώα για να σε βλάψει, και τόσο ευάλωτη για να σε πληγώσει. Σε χρειάζεται και µε τον τρόπο της µε κάνει να την χρειάζοµαι κι εγώ. ΟΡΕΣΤΗΣ: Αυτό το ονοµάζεις εσύ ισορροπία;

7 ΜΥΡΤΩ: Μα δεν ζήτησα ποτέ την απόλυτη ισορροπία, ούτε ευτυχία. Θα ήταν εγωιστικό. ΟΡΕΣΤΗΣ: Και παράλογο. ΜΥΡΤΩ: Ίσως. ΟΡΕΣΤΗΣ: Ζεις µε αυτό όµως, και το δέχεσαι σαν φυσιολογικό. ΜΥΡΤΩ: Το φυσιολογικό και το κανονικό δεν υφίσταται και το ξέρεις καλά. υο λέξεις είναι που τις ορίσαµε για να καλύπτουµε τη δική µας ανικανότητα. ΟΡΕΣΤΗΣ: Γι αυτό είµαι εδώ, γιατί πρέπει να προσπαθήσεις να καταλάβεις... Εκείνη τη µέρα, στο νοσοκοµείο δεν πόνεσες µόνο εσύ. Ήθελα όσο τίποτα άλλο ένα παιδί, και αυτό το ξαφνικό νέο... (σιωπή) Μερικές φορές η αλήθεια πονάει πιο πολύ όταν την ακούς, παρά όταν την ξέρεις. ΜΥΡΤΩ: εν έχω όρεξη για κουβέντα. Φύγε. ΟΡΕΣΤΗΣ: Εγώ θα φύγω, όπως και την άλλη φορά. Μόνο που τώρα ξέρω πως δεν θέλεις να είσαι και δεν θα είσαι πια µόνη σου. ΜΥΡΤΩ: Χαίροµαι που το κατάλαβες. ΟΡΕΣΤΗΣ: Είδα την µητέρα σου τις προάλλες. Μού είπε πως µιλάτε σπάνια στο τηλέφωνο και πως...κάθε φορά που σε παίρνει την κλείνεις για να παίξετε µε τη µικρή. Είναι αλήθεια; ΜΥΡΤΩ: Ναι. ΟΡΕΣΤΗΣ: Γιατί; Πιστεύεις πως είναι δίκαιο; ΜΥΡΤΩ: ε σκέφτοµαι έτσι, λυπάµαι. Μάλλον δεν καταλαβαίνεις τη θέση µου, οπότε ας το αφήσουµε καλύτερα. ΟΡΕΣΤΗΣ: Έκανε ό,τι µπορούσε για να σε µεγαλώσει σαν πραγµατική µητέρα. εν αξίζει τέτοια συµπεριφορά. ΜΥΡΤΩ: εν ξέρω τι προσπαθούσε να καταφέρει, πάντως ένα πράγµα είναι σίγουρο, πως µε έκανε να νιώθω τόσο ξένη απέναντί της που η λέξη «µαµά» µού ακούγεται γελοία όταν την προφέρω. Τη φοβάµαι αυτή τη λέξη. Σε άλλους προκαλεί χαρά, ασφάλεια, ηρεµία... Εµένα πάλι µε γεµίζει φόβο, άγχος και τρελή ανασφάλεια. Ποτέ δεν κατάφερα να είµαι το παιδί που θα ήθελε να αποκτήσει. Κάτι είναι κι αυτό, τουλάχιστον είναι αµοιβαία τα αισθήµατα. ΟΡΕΣΤΗΣ: Πιστεύεις πως µε αυτή σου τη στάση θα ξεφύγεις; ΜΥΡΤΩ: ε θέλω να ξεφύγω, να ξεχάσω θέλω και να µπορέσω να αφοσιωθώ στη µικρή για να γίνω ό,τι δε µπόρεσε εκείνη να γίνει για µενα: µία αληθινή µάνα. ΟΡΕΣΤΗΣ: εν τα ήξερα όλα αυτά πριν. Μάλλον τα φανταζόµουν από την όλη συµπεριφορά σου, αλλά ποτέ...

8 ΜΥΡΤΩ: Τι, ποτέ δε φαντάστηκες ότι η ανάγκη µου για το παιδί έκρυβε τόσα απωθηµένα, τόσα κενά, τόσες ανασφάλειες; Πρόσεχα γιατί κανείς δεν ήθελα να ξέρει τι κουβαλάω πραγµατικά µέσα µου. Είχα διαλέξει το ψεύτικο γιατί ήταν πιο βολικό, για όλους. Θα σε έχανα, αν µάθαινες. Κι αν µάθαινες δε θα ήξερα πώς να το χειριστώ. εν υπάρχει κάτι που να φοβάµαι πιο πολύ από την απώλεια. Είναι αφόρητος πόνος να χάνεις κάποιον. Και η αγάπη είναι αφόρητος πόνος. Στην αγάπη όµως δεν χάνεις ποτέ. ΟΡΕΣΤΗΣ: Έχω µάθει πια πως αν ήµασταν πιο αληθινοί ο ένας απέναντι στον άλλον θα ήµασταν και πιο ευτυχισµένοι. Όλα θα ήταν αλλιώς, εµείς θα ήµασταν αλλιώς. ΜΥΡΤΩ: Σταµάτα να κάνεις κηρύγµατα σε µένα, ενώ αυτά τα δύο χρόνια δεν έκανες τον κόπο ούτε µία φορά να έρθεις να δεις πώς είµαστε. ΟΡΕΣΤΗΣ: εν ήταν εύκολο για µενα. ΜΥΡΤΩ: Παντού υπάρχουν εµπόδια στη ζωή, Ορέστη. Το θέµα είναι τι κάνεις εσύ για να τα ξεπεράσεις. Κι εσύ απ ότι φαίνεται δεν έκανες τίποτα. Το να έρχεσαι λοιπόν εδώ µετά από τόσο καιρό και να µου κάνεις µαθήµατα καλής συµπεριφοράς για την µητέρα µου, για τη µικρή και για το πώς βλέπω τα πράγµατα είναι ανώριµο... Ή τουλάχιστον λίγο µπροστά σε όλα αυτά που καιρό περίµενα να κάνεις για να µε στηρίξεις. ΟΡΕΣΤΗΣ: Μυρτώ ήσουν σε µία κατάσταση που κανείς δε µπορούσε να ελέγξει, πόσο µάλλον εγώ που έβλεπα τον άνθρωπό µου να αυτοκαταστρέφεται. Κάθοµαι εδώ και σε ακούω να µιλάς για οικογένεια σε ένα άτοµο που δεν την γνώρισε ποτέ. Εσύ, έστω και συµβατικά κατάλαβες τι σηµαίνει. Εγώ πάλι γνώρισα µόνο µία θεία. Μπορεί να πήρα πολλά, αλλά δεν ήταν ποτέ το ίδιο. Κι όµως κατάφερα και τα άφησα πίσω όλα αυτά. Γιατί όταν δεν µπορείς να αλλάξεις την πραγµατικότητα γύρω σου το µόνο που σού µένει είναι να αλλάξεις τον τρόπο που την αντιλαµβάνεσαι. Μαζί σου είχα φτιάξει ιδανικά µια καθηµερινότητα που µε κάλυπτε, µε γέµιζε. Η ανάγκη µας για το παιδί ήταν αµοιβαία. Ακόµη κι όταν έµαθα από τον γιατρό ότι ποτέ δε θα µπορούσαµε να αποκτήσουµε ο πόνος µας ήταν ο ίδιος. Ο τρόπος που τον βιώσαµε απλώς διέφερε. ΜΥΡΤΩ: Σταµάτα να µιλάς τόσο κυνικά για ένα θέµα τόσο σοβαρό για µενα. Όπως και να χει, ποτέ δεν θα νιώσουµε το ίδιο. εν ήσουν εσύ αυτός που τού ανακοίνωσαν πως δε θα µπορέσει ποτέ να γεννήσει ένα παιδί. εν ήσουν εσύ εκείνος που, ενώ νόµιζε πως σε οκτώ µήνες θα γινόταν γονιός, αντί για υπέρηχο έπρεπε να κάνει εγχείριση που θα αφαιρούσε κάθε ελπίδα για οικογένεια. Γι αυτό σταµάτα να έχεις αυτό το τάχα θλιµµένο, ενοχικό και απεγνωσµένο ύφος. ΟΡΕΣΤΗΣ: (σιωπή) Τώρα πια δεν έχει σηµασία ποιος πόνεσε περισσότερο ή λιγότερο, δεν πρόκειται για αγώνα συναισθηµάτων, αλλά για την ψυχική σου υγεία.. Και ισορροπία. ΜΥΡΤΩ: Όπως σού είπα και πριν είµαι µια χαρά, δεν χρειάζοµαι τη βοήθεια κανενός. ΟΡΕΣΤΗΣ: Τα ίδια λες εδώ κι έναν χρόνο, αλλά εγώ νοµίζω πως η βοήθεια κάποιου ειδικού ίσως να...

9 ΜΥΡΤΩ: ε θα µου πει κανείς τι πρέπει να κάνω. Πάνω απ όλα για µενα τώρα είναι η Αφροδίτη. Εκεί ξεκινά και σταµατά ολόκληρη η ζωή µου. Και δεν θα αφήσω κανέναν να µας χωρίσει. ΟΡΕΣΤΗΣ: Μυρτώ πάψε πια! Από την ώρα που ήρθα το µόνο που ακούω είναι για την µικρή. εν υπάρχει, κατάλαβέ το! Σταµάτα να δίνεις ζωή στα πλάσµατα του µυαλού σου και δες την πραγµατικότητα. ύο χρόνια τώρα έχεις κλειστεί εδώ µέσα, φροντίζοντας και µεγαλώνοντας το ανύπαρκτο. Πρέπει να το δεχτείς και µετά µαζί θα τα διορθώσουµε και θα τα αλλάξουµε όλα. Αν συνεχίσεις αυτό που κάνεις θα τρελαθείς και δε θ αντέξω να χάσω τον µόνο άνθρωπο που µού έχει αποµείνει. Για το καλό όλων, γύρνα πίσω. (Η Μυρτώ φεύγει προς τα µέσα δωµάτια. Ο ήχος του νερού στο µπάνιο ακούγεται να τρέχει. Τα φώτα σβήνουν και όταν ανοίγουν η Μυρτώ βρίσκεται πάλι στο σαλόνι γυρισµένη προς το κοινό) ΜΥΡΤΩ: (κοιτάζοντας ένα φανταστικό καθρέπτη-κοινό) Για όσα ζήσαµε, σ ευχαριστώ. Σ ευχαριστώ. Αυτά που µού έδωσες, τα κρατάω µέσα µου. Τα κρατάω µέσα µου βαθιά φυλαγµένα. Αυτά που σού δωσα µε έκαναν πιο πλούσια, πιο δυνατή. (σιωπή) Υπάρχει ένα κοµµάτι δικό µας που θα µείνει ανέγγιχτο. Από τον χρόνο, από τον θάνατο. Καµία σκια πια, κανένα φάντασµα ανάµεσα µας. Ό,τι πιο δύσκολο είναι να δέχεσαι. Είναι αφόρητος πόνος. Και η αγάπη πολλές φορές είναι αφόρητος πόνος. Ξέρω ότι υπάρχω... Μέσα σου. Σ όποια ζωή κι αν διαλέξεις. (Τα φώτα κλείνουν κι ένας ήχος από µέσα κάνει τον Ορέστη να τρέξει προς το µπάνιο) ΟΡΕΣΤΗΣ: Μυρτώ! (Η Μυρτώ είναι πεσµένη στο πάτωµα και γεµάτη αίµατα και γυαλιά γύρω της) (κλαίει) εν έπρεπε να σκοτώσεις αυτό το παιδί, Μυρτώ. Αυτό ήταν το πιο αθώο, το πιο απροστάτευτο. Αυτό που σε έτρωγε έπρεπε. Αυτό που σε βασάνιζε. Έλα να προσπαθήσουµε ξανά. Θα κάνω τα πάντα. Για να είµαστε τρεις. Για να γίνουµε τρεις. Για να νιώθεις σαν να είµαστε τρεις. Και θα είµαστε ευτυχισµένοι... Πολύ αργά δεν είναι όµως; (Ένα µικρό κοριτσάκι διασχίζει το σαλόνι και περνά µπροστά από το µπάνιο κοιτάζοντάς τους. εν την κοιτά κανείς και φεύγει. Τα φώτα χαµηλώνουν και µένει το µακρινό φως από τον Παρθενώνα να αχνοφαίνεται µέσα από τα παράθυρα του σαλονιού) ΑΥΛΑΙΑ

Οι Μέρες Πριν Έρθεις

Οι Μέρες Πριν Έρθεις Οι Μέρες Πριν Έρθεις ( ΑΝ ΡΕΑΣ ΦΛΟΥΡΑΚΗΣ ) 1 η παράσταση 2002, Θέατρο του Νότου / Αµόρε. Σκηνοθεσία : Γιάννης Μόσχος. Σκηνικά κοστούµια : Ειρήνη Σαριµούτσου. Φωτισµοί : Τάσος Παλαιορούτας. Μουσική επιµέλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Copyright 2013 A.N. Triantafyllou Smashwords Edition Διαβάστε επίσης: Επισκέπτης (https://www.smashwords.com/books/view/336379) Ξενοδοχείο

Διαβάστε περισσότερα

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου.

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Εγώ ο Κώστας Ραφτόπουλος του Δημοσθένη και της Χαράς δεν

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ»

«ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ» ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ «ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ» (ΔΡΑΜΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ) 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Σ ένα παλαιοβιβλιοπωλείο ζει εγκλεισμένος, στον κόσμο των βιβλίων και της σιωπής, για τριάντα χρόνια, ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ. Ο ηµήτρης Θανασούλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Από µικρός έγραφε µυθιστορήµατα και διηγή-

ΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ. Ο ηµήτρης Θανασούλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Από µικρός έγραφε µυθιστορήµατα και διηγή- ΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ Ο ηµήτρης Θανασούλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Από µικρός έγραφε µυθιστορήµατα και διηγή- µατα, όµως ενεργά άρχισε να ασχολείται µε τη συγγραφή σε ηλικία 20 ετών. Το "ΑΝΤΙΟ ΛΟΙΠΟΝ"

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΝΟΥΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΑΝΙΔΙ»

«ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΝΟΥΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΑΝΙΔΙ» «ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΝΟΥΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΑΝΙΔΙ» Συντονίστρια Καθηγήτρια: Χριστοφοράτου Τάνια, Βιολόγος Συγγραφείς: Συγγραφική Ομάδα μαθητών και Χριστοφοράτου Τάνια 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Αν έχεις βρεθεί Στα βαθιά υπάρχει τρόπος να συνεχίσεις;

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Αν έχεις βρεθεί Στα βαθιά υπάρχει τρόπος να συνεχίσεις; ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Αν έχεις βρεθεί Στα βαθιά υπάρχει τρόπος να συνεχίσεις; ABBI GLINES Στα ουράνια Μετάφραση Νίκη Προδρομίδου ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ Τίτλος πρωτοτύπου: NEVER TOO FAR Συγγραφέας:

Διαβάστε περισσότερα

LΑ ΥΟΙΧ ΗUΜΑΙΝΕ Jean Cocteau

LΑ ΥΟΙΧ ΗUΜΑΙΝΕ Jean Cocteau 1 Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΩΝΗ LΑ ΥΟΙΧ ΗUΜΑΙΝΕ Jean Cocteau Εμπρός, εμπρός, εμπρός.. Μα όχι κυρία μου, είμαστε πολλοί στη γραμμή, κλείστε... Εμπρός... Εμπρός... Κλείστε εσείς... Εμπρός... Μα όχι, δεν είναι του γιατρού

Διαβάστε περισσότερα

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό Eπιμέλεια Αλεξάνδρα Χολέβα Περσεφόνη Mήττα. M. K.. ΣYΛΛOΓOΣ KAPKINOΠAΘΩN MAKEΔONIAΣ-ΘPAKHΣ Εγνατίας 65, 1ος όρ. Θεσσαλονίκη (546 31) - Tηλ. 2310 241911 - Fax 2310

Διαβάστε περισσότερα

When the woman you love has early breast cancer CD transcript. Όταν η γυναίκα που αγαπάτε έχει πρώιμο καρκίνο του μαστού

When the woman you love has early breast cancer CD transcript. Όταν η γυναίκα που αγαπάτε έχει πρώιμο καρκίνο του μαστού When the woman you love has early breast cancer CD transcript Όταν η γυναίκα που αγαπάτε έχει πρώιμο καρκίνο του μαστού Στις 30 Ιουνίου του 2011, το National Breast and Ovarian Cancer Centre (NBOCC, Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Έδειξα το αριστούργημα μου στους μεγάλους και τους ρώτησα αν το σχέδιο μου τους τρόμαζε. «Γιατί να μας τρομάξει ένα καπέλο;» μου απάντησαν.

Έδειξα το αριστούργημα μου στους μεγάλους και τους ρώτησα αν το σχέδιο μου τους τρόμαζε. «Γιατί να μας τρομάξει ένα καπέλο;» μου απάντησαν. Μ ια φορά, ήμουν τότε έξι χρονών, σ' ένα βιβλίο για τα παρθένα δάση που λεγόταν «Αληθινές Ιστορίες», είδα μια υπέροχη εικόνα. Έδειχνε ένα βόα να καταπίνει ένα αγρίμι. Αντιγράφω εδώ το σχέδιο. Το βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα

Η επικοινωνία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Η επικοινωνία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό Η επικοινωνία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό Συλλέγοντας πληροφορίες Μερικοί άνθρωποι νιώθουν καλύτερα όταν γνωρίζουν πολλά για την ασθένεια τους γιατί έτσι ξέρουν ακριβώς τι έχουν να αντιµετωπίσουν.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση

Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση Αθήνα 2013 Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση αυτού του Οδηγού καθώς και η αναπαραγωγή του ή χρήση του σε οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΡΥΦΕΡΗ ΣΟΥ ΜΟΛΟΤΩΦ

Η ΤΡΥΦΕΡΗ ΣΟΥ ΜΟΛΟΤΩΦ Η ΤΡΥΦΕΡΗ ΣΟΥ ΜΟΛΟΤΩΦ ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΟΤΤ www.gustavoott.com.ar 1 ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΟΤΤ Η ΤΡΥΦΕΡΗ ΣΟΥ ΜΟΛΟΤΩΦ Μετάφραση: Σταµάτης Πολενάκης. Gustavo Ott gustavott@yahoo.com www.gustavoott.com.ar SGAE- Sociedad General

Διαβάστε περισσότερα

Gone 001-010:A TEL 001-008 4/15/11 6:56 PM Page 1

Gone 001-010:A TEL 001-008 4/15/11 6:56 PM Page 1 Gone 001-010:A TEL 001-008 4/15/11 6:56 PM Page 1 Gone 001-010:A TEL 001-008 4/15/11 6:56 PM Page 2 ΜΑΥΡΗ ΣΕΙΡΑ Στην άκρη της μέρας, εκεί όπου οι σκιές υψώνονται απειλητικές κι οι ψίθυροι γίνονται κραυγές,

Διαβάστε περισσότερα

Άννα: Όχι, δεν είχαμε σπίτι. Είχαμε παράγκα, λαθραία απάνω σε οικόπεδο. Γυναίκα: δεν μας τα κανε το κράτος. Όλου για ψέματα είναι.

Άννα: Όχι, δεν είχαμε σπίτι. Είχαμε παράγκα, λαθραία απάνω σε οικόπεδο. Γυναίκα: δεν μας τα κανε το κράτος. Όλου για ψέματα είναι. Άννα Αλεξάνδρα: Μου είπες ότι σε λένε Άννα. Άννα: Ναι. Αλεξάνδρα: Πόσο χρονών είσαι Άννα; Άννα: 23. και έχω δυο παιδιά. Αλεξάνδρα.: Άννα, το επίθετο σου; Άννα: Τάσιος. Αλεξάνδρα: και μου είπες ότι δεν

Διαβάστε περισσότερα

45 ΜΟΙΡΕΣ. της Ηρας Παπαποστόλου

45 ΜΟΙΡΕΣ. της Ηρας Παπαποστόλου 45 ΜΟΙΡΕΣ της Ηρας Παπαποστόλου Σεπτέµβριος-Οκτώβριος 2012 Στην Τατιάνα, το Μάρκο και τον Κωστή Ειρήνη σήκω. Έχουν έρθει δύο αστυνοµικοί και θέλουν να σε πάνε στο τµήµα. Εισαγγελική εντολή. Πρέπει να πας

Διαβάστε περισσότερα

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια;

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια; ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση MA in Drama and Performing

Διαβάστε περισσότερα

La ultima noche. ΟΙ ΚΑρχΑΡΙΕΣ

La ultima noche. ΟΙ ΚΑρχΑΡΙΕΣ La ultima noche ή ΟΙ ΚΑρχΑΡΙΕΣ ΘANAΣHΣ TPIAPIΔHΣ: La ultima noche ή οι ΚΑρχΑΡΙΕΣ δράμα για δύο πρόσωπα σε δυο πράξεις εκδόσεις δήγμα Μαντινείας 48, Τ.Κ. 54644, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, τηλ. 6937 160705 και 6937 108881

Διαβάστε περισσότερα

6 ο Γυµνάσιο Ηρακλείου «Δηµιουργική Γραφή και Έκφραση» Πολιτιστικό πρόγραµµα για το σχολικό έτος 2013-2014

6 ο Γυµνάσιο Ηρακλείου «Δηµιουργική Γραφή και Έκφραση» Πολιτιστικό πρόγραµµα για το σχολικό έτος 2013-2014 6 ο Γυµνάσιο Ηρακλείου «Δηµιουργική Γραφή και Έκφραση» Πολιτιστικό πρόγραµµα για το σχολικό έτος 2013-2014 Συντονίστρια καθηγήτρια: Άννα Σφακιανάκη, Φιλόλογος Συµµετέχοντες καθηγητές: Μαρία Φίλη, Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Μονόλογοι απ τη Γάζα. µαθητές-µαθήτριες γράφουν για τη ζωή τους

Μονόλογοι απ τη Γάζα. µαθητές-µαθήτριες γράφουν για τη ζωή τους Μονόλογοι απ τη Γάζα µαθητές-µαθήτριες γράφουν για τη ζωή τους Copyright στα ελληνικά: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Αθήνα 2010 ISBN 978-960-98466-7-7 Μεταφράσεις: Ειρήνη Αµπουµόγλι, Αριστέα

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσµια Μεσσιανική Εκκλησία της Ελλάδας Πολιτιστικός Σύλλογος Μοκίτι Οκάντα Κέντρο Τζορέι Ελλάδας Να µοιραστούµε κάποιες σκέψεις;

Παγκόσµια Μεσσιανική Εκκλησία της Ελλάδας Πολιτιστικός Σύλλογος Μοκίτι Οκάντα Κέντρο Τζορέι Ελλάδας Να µοιραστούµε κάποιες σκέψεις; Παγκόσµια Μεσσιανική Εκκλησία της Ελλάδας Πολιτιστικός Σύλλογος Μοκίτι Οκάντα Κέντρο Τζορέι Ελλάδας Να µοιραστούµε κάποιες σκέψεις; Υλικό για µελέτη για τα µέλη µας 2011 Θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε για

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Λογοτεχνία για Nέους KAIΡOΣ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ

Σύγχρονη Λογοτεχνία για Nέους KAIΡOΣ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ Σύγχρονη Λογοτεχνία για Nέους KAIΡOΣ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ Tο παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (N. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και

Διαβάστε περισσότερα

Του Γιώργου Σωτηρίου ΣΙΚΑΓΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1929 *

Του Γιώργου Σωτηρίου ΣΙΚΑΓΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1929 * ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ Του Γιώργου Σωτηρίου ΣΙΚΑΓΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1929 * Ο Τζόρτζ βιαζόταν να γυρίσει σπίτι ύστερα από µια ακόµη κουραστική µέρα στο εργοστάσιο χάλυβα όπου δούλευε τα τελευταία 7 χρόνια. Η

Διαβάστε περισσότερα

υπήρχαν μερικές αφίσες ότι χρειαζόμουνα εγχείρηση από τόσο μεγάλο πόνο ήμουν ανήσυχος την ημέρα της εισαγωγής

υπήρχαν μερικές αφίσες ότι χρειαζόμουνα εγχείρηση από τόσο μεγάλο πόνο ήμουν ανήσυχος την ημέρα της εισαγωγής Αγαπητή νοσηλεύτρια, Δεν είμαι σίγουρος ότι θα με θυμάσαι. Αλλά πριν λίγο καιρό ήμουν ασθενής στο θάλαμο που εργάζεσαι και συ ήσουνα η νοσηλεύτρια μου. Σήμερα αναρρώνω στο σπίτι μου, μετά από την εγχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2005, 2014 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Allan Jenkins/Trevillon Images/UK

Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2005, 2014 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Allan Jenkins/Trevillon Images/UK ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο τελευταίος χορός της Σαλώµης ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Κατερίνα Λελούδη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής Πιτσιρίκος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙ ΟΠΟΙΗΣΗ: Ελένη Σταυροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 12.000 ANTITYΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 12.000 ANTITYΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 12.000 ANTITYΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Σιωπάς για να ακούγεσαι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μάρω Βαμβουνάκη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Edward

Διαβάστε περισσότερα

λογοποιός Τεύχος Πρώτο, 2015 ΕΤΗΣΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Ε. ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ [1]

λογοποιός Τεύχος Πρώτο, 2015 ΕΤΗΣΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Ε. ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ [1] λογοποιός ΕΤΗΣΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Ε. ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ Τεύχος Πρώτο, 2015 [1] [2] Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Α Ν Τ Ι Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Υ Ποίηση είναι η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η νύχτα των γιασεμιών ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Φανή Πανταζή ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Αρετή Κολλάτου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Σε κλίμακα. Ένα προς ένα

Σε κλίμακα. Ένα προς ένα 1 2 3 Σε κλίμακα Ένα προς ένα 4 5 Γεράσιμος Μηνάς Σε κλίμακα ένα προς ένα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2007-2008 6 Αφού ζητάνε από εξάχρονα, αποτυπώματα, Ας μάθουν σε τι κόσμο ήρθανε Στον ανιψιό μου 7 Ο μικρός Αρτέμιος,

Διαβάστε περισσότερα