Λούπινο. Καλλιέργεια ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών. για ζωοοτροφές χωρίς μεταλλαγμένα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Λούπινο. Καλλιέργεια ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών. για ζωοοτροφές χωρίς μεταλλαγμένα"

Transcript

1 Λούπινο Καλλιέργεια ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών για ζωοοτροφές χωρίς μεταλλαγμένα

2 Εισαγωγή ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Ομάδα Real Farm ΕΚΔΟΣΗ Greenpeace Κολωνού 78 Αθήνα Τηλ Η παρούσα έκδοση διατίθεται στον ιστότοπο Απρίλιος 2015 Αποκλειστικός δωρητής του προγράμματος Εκπαίδευση αγροτών στα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά Το λούπινο αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια κτηνοτροφικού ψυχανθούς για την ελληνική ύπαιθρο και την ελληνική κτηνοτροφία. Οι «γλυκές» και «ημίγλυκες» ποικιλίες λούπινου καλλιεργούνται στην Αυστραλία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Χιλή σαν βασική πηγή πρωτεΐνης στις ζωοτροφές, καθώς ο καρπός περιέχει μέχρι και 44% πρωτεΐνη ανάλογα με το είδος, την ποικιλία και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες. Στην Ελλάδα, παλαιότερα, καλλιεργούνταν κυρίως το λευκό, ντόπιο, πικρό λούπινο όπου ύστερα από την κατάλληλη αποπίκρινση καταναλωνόταν από ανθρώπους και ζώα. Η καλλιέργεια γινόταν κυρίως σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Αιτωλοακαρνανία. Σήμερα η καλλιέργειά του επανέρχεται με εισαγόμενες (κυρίως από Ιταλία) και λιγότερο πικρές ποικιλίες ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Τις δεκαετίες του 60 και 70, η καλλιέργεια του λούπινου, όπως και των υπόλοιπων κτηνοτροφικών πρωτεϊνούχων φυτών (ρεβίθι, μπιζέλι, κουκί) εγκαταλείφθηκε και αντικαταστάθηκε από την εισαγόμενη σόγια, η οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό της είναι μεταλλαγμένη. Σήμερα το ενδιαφέρον αρκετών καλλιεργητών και κτηνοτρόφων έχει στραφεί στο λούπινο, στο κτηνοτροφικό κουκί, το ρεβίθι και το μπιζέλι, καθώς η σόγια, εκτός από μεταλλαγμένη, έχει και διαρκώς αυξανόμενο κόστος. Αντιθέτως, το λούπινο είναι εύκολη καλλιέργεια χαμηλού κόστους, με τέτοια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που μπορεί επάξια να αντικαταστήσει τη σόγια στο σιτηρέσιο των ζώων και να εξασφαλίσει αυτάρκεια στην ελληνική κτηνοτροφία. Σκοπός αυτού του εντύπου είναι να παρουσιάσει δεδομένα και πληροφορίες που αφορούν στην καλλιέργεια του λευκού λούπινου. Οι πληροφορίες αποκομίστηκαν από την ελληνική και τη διεθνή βιβλιογραφία, καθώς και από συνεντεύξεις με παραγωγούς που το καλλιεργούν ήδη και έχουν αντικαταστήσει τη σόγια στο σιτηρέσιο των ζώων που εκτρέφουν.

3 10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΨΥΧΑΝΘΗ 1. Αξιοποιούν ξηρικά αγροτεμάχια, δηλαδή μη αρδευόμενα, εκμεταλλευόμενα τις χειμερινές βροχοπτώσεις, ευδοκιμούν σε άγονα και φτωχά εδάφη και προσαρμόζονται στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας. 2. Συγκαταλέγονται στις εύκολες καλλιέργειες, με χαμηλό κόστος παραγωγής, καθώς έχουν ελάχιστες έως και μηδαμινές απαιτήσεις σε λίπανση, σε αντιμετώπιση αυτοφυούς βλάστησης, σε αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών και λοιπές καλλιεργητικές φροντίδες. 3. Εμπλουτίζουν μέσω του ριζικού τους συστήματος το έδαφος με άζωτο, δηλαδή λειτουργούν ως φυσικό λίπασμα τόσο για την ίδια την καλλιέργειά τους όσο και για τις μετέπειτα σπορές ή φυτεύσεις, γι αυτό και αποτελούν βασικό μέρος της αμειψισποράς. 4. Καλλιεργούνται κατά τη χειμερινή περίοδο, δίνοντας την ευκαιρία στους αγρότες να αξιοποιήσουν σε ένα έτος τα αγροτεμάχιά τους (εφόσον είναι αρδευόμενα) και με μια επιπλέον, καλοκαιρινή καλλιέργεια, όπως ο κτηνοτροφικός αραβόσιτος (καλαμπόκι) και να αυξήσουν τις αποδόσεις τους ή τις ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές τους και το τελικό εισόδημά τους. 6. Οι καλλιεργητές έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε αρκετές γηγενείς, βελτιωμένες ποικιλίες, οι οποίες είναι άριστα προσαρμοσμένες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας. 7. Μπορούν να επιφέρουν αυτάρκεια στον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας και έσοδα στην εγχώρια οικονομία αντικαθιστώντας πλήρως τη σόγια στη διατροφή των ζώων, η οποία είναι κατά κύριο λόγο μεταλλαγμένη, εισαγόμενη και κοστίζει ακριβά στους κτηνοτρόφους. 8. Τα χειμερινά ψυχανθή προσφέρουν στον παραγωγό πολλαπλά προϊόντα για να προωθήσει στην αγορά των ζωοτροφών, αφού καλλιεργούνται για τον καρπό, το σανό, για χλωρή νομή (βόσκηση) ή για την παραγωγή ενσιρωμάτων. 9. Η καλλιέργεια ψυχανθών υποστηρίζεται από την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 10. Αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση τόσο παγκόσμια αλλά και στη χώρα μας για τα ψυχανθή χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη προσφορά, μιας και η εγχώρια παραγωγή δεν την καλύπτει. 5. Μπορούν να συγκαλλιεργηθούν μαζί με άλλα χειμερινά σιτηρά (π.χ. κτηνοτροφική βρώμη, κτηνοτροφικό κριθάρι και κτηνοτροφικό σιτάρι) εφόσον η παραγωγή προορίζεται για σανό, αυξάνοντας τις τελικές αποδόσεις σε παραγωγή και έσοδα.

4 Περιγραφή του φυτού Το λευκό λούπινο (Lupinus albus, οικογένεια Fabaceae) κατάγεται από τις χώρες της Μεσογείου. Είναι ετήσιο, ποώδες φυτό με όρθια ανάπτυξη και ύψος που κυμαίνεται από 30 έως 120 εκ. Τα φύλλα του είναι παλαμοειδώς σύνθετα με 5 ως 9 φυλλάρια, που είναι λεία στην πάνω επιφάνεια και τριχωτά από κάτω. Τα άνθη του είναι άοσμα, λευκά ή λευκώδη και σχηματίζουν βοτρυώδη ταξιανθία στην κορυφή των βλαστών. Δίνουν όρθιους, κίτρινους λοβούς, καλυμμένους από κοντό τρίχωμα και περιέχουν από 2 έως 6 λευκούς, λείους και πεπλατυσμένους σπόρους, οι οποίοι έχουν σχήμα σχεδόν τετράγωνο με στρογγυλεμένες τις γωνίες. Το φυτό αναπτύσσει στο κεντρικό του στέλεχος μία κεντρική ταξιανθία και ανάλογα με την ανάπτυξή του, αναπτύσσει δευτερεύουσες ή και τριτεύουσες διακλαδώσεις βλαστών με ταξιανθία επάκρια. Το λευκό λούπινο κατά βάση αυτεπικονιάζεται, αλλά σε ένα ποσοστό 10-15% σταυρεπικονιάζεται μέσω των εντόμων. Εχει ρίζες βαθιές που συχνά φτάνουν σε βάθος ενός μέτρου, στις οποίες σχηματίζονται πολυάριθμα ευμεγέθη φυμάτια που λειτουργούν συμβιωτικά με μικροοργανισμούς του εδάφους, τα αζωτοβακτήρια. Αυτά δεσμεύουν το ατμοσφαιρικό άζωτο και έτσι δίνουν την δυνατότητα στα φυτά να αναπτυχθούν. Παράλληλα, μέρος αυτού του αζώτου μένει στο έδαφος για την επόμενη καλλιέργεια.

5 «Το κρέας του φτωχού» Οι παλαιότεροι αποκαλούσαν το λούπινο το κρέας του φτωχού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των καρπών του σε πρωτεΐνη (φτάνει μέχρι 40%) και το έτρωγαν όπως τα όσπρια ή ωμό. Η πικράδα του καρπού οφείλεται σε ορισμένες αλκαλοειδείς ουσίες, οι οποίες είναι τοξικές για τον άνθρωπο και τα ζώα και γι αυτό συνιστάται ξεπίκρισμα πριν τη χρήση. Παλαιότερα, ξεπίκριζαν το λούπινο με εμβάπτιση στη θάλασσα ή με καβούρδισμα. Ο καρπός του λούπινου αποτελεί επίσης πλούσια πηγή ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και φωσφόρου.

6 Καλλιεργητικές απαιτήσεις Κλίμα Ως φυτό μεγάλης ημέρας το λούπινο καλλιεργείται σε ζεστές περιοχές κατά τη χειμερινή περίοδο (ξηρικά), ενώ σε πιο ψυχρά μέρη μπορεί να καλλιεργηθεί και την άνοιξη. Με θερμοκρασίες κάτω των 3 ο C, ξεκινούν προβλήματα στη βλάστηση του σπόρου, από τους -3 o C ξεκινούν οι ζημιές στα άνθη και στους -5 ο C στα υπέργεια μέρη του φυτού. Αντίθετα, με θερμοκρασίες άνω των 33 ο C, προκαλείται πτώση των λουλουδιών και μείωση της καρπόδεσης. Αναπτύσσεται ιδανικά σε ένα εύρος θερμοκρασιών από 14 έως 25 o C για χρονικό διάστημα ημερών. Υγρασία Το λούπινο ευδοκιμεί σε περιοχές με βροχοπτώσεις της τάξης των χιλιοστών ετησίως, αλλά δεν αντέχει καθόλου τα πλημμυρισμένα εδάφη - είναι πολύ ευαίσθητο στην υπερβολική υγρασία. Επίσης παρότι το λευκό λούπινο είναι αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία, η παρατεταμένη έλλειψη εδαφικής υγρασίας και οι υψηλές θερμοκρασίες, από την άνθηση και μετά επηρεάζουν αρνητικά τις αποδόσεις. Έδαφος Το λούπινο απαιτεί εδάφη όξινα (ph 6-6,5), με περιεκτικότητα σε ενεργό ασβέστιο κάτω του 3 %, τα οποία στραγγίζουν πολύ καλά και δε νεροκρατούν. Η απουσία ασβεστίου είναι πιο σημαντική από την οξύτητα για την επιτυχία της καλλιέργειας. Ευδοκιμεί ακόμα και σε άγονα, φτωχά εδάφη. Το λευκό λούπινο είναι το πιο ανθεκτικό από τα τρία είδη στο ενεργό ασβέστιο του εδάφους και αντέχει πιο πολύ σε ελαφρώς αλκαλικά εδάφη (ph έως 7-7,2). Ποικιλίες Οι παλαιότερες ποικιλίες λούπινου είναι πικρές, δηλαδή ο καρπός τους είναι πλούσιος σε τοξικά αλκαλοειδή, γεγονός που απαιτεί επεξεργασία (ξεπίκρισμα) προτού καταναλωθεί από τον άνθρωπο ή τα ζώα. Πλέον έχουν δημιουργηθεί βελτιωμένες ποικιλίες, ημίγλυκες και γλυκές, με χαμηλά επίπεδα αλκαλοειδών (<0,05%), οι οποίες καλλιεργούνται ευρέως ως υποκατάστατο της σόγιας στις ζωοτροφές. Η πιο γνωστή ποικιλία λευκού λούπινου που καλλιεργείται ευρέως στη χώρα μας την τελευταία πενταετία είναι η ιταλική ποικιλία Multitalia. Πρόκειται για παλιά ποικιλία, ημίγλυκη, με περιεκτικότητα σε αλκαλοειδή κάτω από τα όρια τοξικότητας, αλλά τέτοια ώστε να απαιτείται επεξεργασία στον καρπό της για να εξαλειφθεί εντελώς η ελαφρώς πικρή του γεύση. Διεθνώς συναντάμε αρκετές γλυκές ποικιλίες και των τριών βασικών καλλιεργούμενων ειδών λούπινου (λευκό, κίτρινο και μπλε λούπινο).

7 Τεχνική καλλιέργειας Επιλογή τοποθεσίας Η ορθή επιλογή του αγροτεμαχίου παίζει καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία της καλλιέργειας του λούπινου. Προτείνεται να εξετασθεί σχολαστικά το μικροκλίμα της περιοχής (ποσοστά υγρασίας, βροχοπτώσεις κ.λπ.), ως βασικός παράγοντας για την καλή ανάπτυξη των φυτών, τις μέγιστες αποδόσεις και την αποφυγή εμφάνισης ασθενειών. Επίσης, προτείνεται η ανάλυση του εδάφους για να διασφαλιστούν τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο έδαφος, η απαραίτητη οξύτητα για την ευδοκίμηση των φυτών και η επάρκεια του εδάφους σε θρεπτικά στοιχεία. Προετοιμασία εδάφους Πριν από τη σπορά και όταν το χωράφι είναι στο ρώγο του (καλύτερες δυνατές συνθήκες υγρασίας και αερισμού για το φύτρωμα του σπόρου) απαιτείται ρηχό επιφανειακό όργωμα και σβάρνισμα. Οι ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας, αερισμού και θερμοκρασίας και ο καλός θρυμματισμός του εδάφους αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για ομοιόμορφο φύτρωμα των σπόρων. Ακόμα και σε ελαφρώς ή καθόλου επεξεργασμένο έδαφος, το λευκό λούπινο αναπτύσσει εύκολα ισχυρό ριζικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, το χωράφι δεν πρέπει να είναι καθόλου λασπωμένο, διαφορετικά η καλλιέργεια αποτυγχάνει. Αντιμετώπιση αυτοφυούς βλάστησης Η πυκνή γραμμική καλλιέργεια μαζί με την πρώιμη σπορά καθιστούν το φυτό του λούπινου ικανό να ανταγωνιστεί την ανάπτυξη των ζιζανίων. Ταυτόχρονα, η ψευδοσπορά, η επιφανειακή κατεργασία του εδάφους και ένα ορθό σχέδιο αμειψισποράς (εναλλαγή καλλιεργειών) είναι επαρκείς και οι πλέον φιλικές μέθοδοι αντιμετώπισης ζιζανίων για την καλλιέργεια, το περιβάλλον και την υγεία του αγρότη.

8 Η ψευδοσπορά γίνεται εβδομάδες πριν την πραγματική σπορά. Αφού τα αγριόχορτα βλαστήσουν (αν χρειαστεί ποτίζουμε ώσπου να βλαστήσουν), τα καταστρέφουμε όσο είναι μικρά, πριν προλάβουν να αναπτυχθούν και σποριάσουν, με επιφανειακή κατεργασία του εδάφους. Ανάλογα με τη χρονική διάρκεια που μεσολαβεί μέχρι τη πραγματική σπορά, μια ή περισσότερες επαναλήψεις μπορούν να εφαρμοστούν μειώνοντας έτσι το φορτίο των σπόρων της αυτοφυούς βλάστησης του χωραφιού. Η τελική επέμβαση γίνεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ημέρα της σποράς. Η επιφανειακή κατεργασία του εδάφους εμποδίζει την βλάστηση των σπόρων της αυτοφυούς βλάστησης που βρίσκονται βαθύτερα στο έδαφος και με βαθιά άροση ανέρχονται στην επιφάνεια και βλαστάνουν. Επιπλέον, ένα ορθό σχέδιο αμειψισποράς, πέρα από την εξυγίανση του χωραφιού, συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση της αυτοφυούς βλάστησης (π.χ. οι καλλιέργειες κριθαριού και σιταριού προετοιμάζουν καλύτερα το χωράφι για να υποδεχτεί την καλλιέργεια του λούπινου). Η χημική αντιμετώπιση (όπως η χρήση προφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων) δεν συστήνεται, αφού μειώνει τη δράση των αζωτοβακτηρίων, τα οποία εμπλουτίζουν με το απαραίτητο άζωτο τόσο το φυτό όσο και το έδαφος, ακόμα και μετά το πέρας της καλλιέργειας του λούπινου.

9 Σπορά Επιλογή τοποθεσίας Το λούπινο σπέρνεται γραμμικά με σπαρτική μηχανή. Η σωστή πρακτική κατά τη σπορά είναι καθοριστικής σημασίας για την τελική απόδοση σε καρπό. Επιλογή σπόρου Ο σπόρος γενικά αντέχει αποθηκευμένος 2-3 χρόνια και πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις: να ανήκει στην ποικιλία που επιλέξαμε να καλλιεργήσουμε, να είναι καθαρός, δηλαδή απαλλαγμένος από σπόρους ζιζανίων ή άλλων ποικιλιών, αλλά και από ασθένειες και έντομα, να είναι απολυμασμένος, να μην περιέχει σπασμένους σπόρους ή σπασμένα έμβρυα, να είναι κατά το δυνατόν ομοιόμορφος σε μέγεθος και γεμάτος και να έχει υψηλή φυτρωτική ικανότητα και βλαστική δύναμη. Εμβολιασμός σπόρου Το λούπινο, όπως όλα τα ψυχανθή, δεσμεύει το ατμοσφαιρικό άζωτο μέσω φυματίων στο ριζικό του σύστημα, με τη βοήθεια αζωτοβακτηρίων, συγκεκριμένων μικροοργανισμών του εδάφους. Προτείνεται η εμβάπτιση των σπόρων πριν τη σπορά ή η απευθείας ενσωμάτωση στο έδαφος κατά τη σπορά κάποιου βιοδιεγέρτη που περιέχει αζωτοβακτήρια τόσο για την αύξηση της φυτρωτικότητας αλλά και για την ορθή και γρήγορη δράση των μικροοργανισμών αυτών. Ιδιαίτερα σε χωράφια που έχουν χρόνια να καλλιεργηθούν με ψυχανθή ή είναι εξαντλημένα από μονοκαλλιέργειες, ο εμβολιασμός με αζωτοβακτήρια είναι αναγκαίος. Εποχή σποράς Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα, το λούπινο σπέρνεται το φθινόπωρο, έως και τα μέσα Νοεμβρίου. Όσο πιο πρώιμη η σπορά του τόσο μειώνεται και η πιθανότητα μεγάλης ζημιάς από ενδεχόμενο παγετό κατά τον χειμώνα. Σε πιο ψυχρές περιοχές (με δροσερό καλοκαίρι) καλλιεργείται και ως ανοιξιάτικη καλλιέργεια. Βάθος σποράς Σπέρνουμε το λούπινο σε βάθος 2-4 εκ. και όχι βαθύτερα. Ακολουθεί μια ελαφριά επικάλυψη των σπόρων, για να αποφευχθούν απώλειες του σπόρου από τα πουλιά, τα οποία ελκύονται από το λευκό χρώμα του σπόρου. Ποσότητα σπόρου Ανάλογα την ποικιλία του λούπινου αλλά και τον σκοπό της καλλιέργειας (για καρπό, για χλωρή μάζα, για σανό κ.λπ.), η ποσότητα του απαιτούμενου σπόρου ποικίλει από τα 8 έως 20 κιλά ανά στρέμμα. Για το λευκό λούπινο που καλλιεργείται στη χώρα μας (ποικιλία Multitalia) και για την παραγωγή καρπού απαιτούνται περίπου κιλά σπόρος ανά στρέμμα. Πυκνότητα φυτών - αποστάσεις φύτευσης Η πυκνότητα των φυτών, όπως και οι αποστάσεις φύτευσης επηρεάζουν σημαντικά τις τελικές αποδόσεις του λούπινου. Η ιδανική πυκνότητα για το λευκό λούπινο υπολογίζεται στα φυτά ανά τ.μ. Σε μεγάλες αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των γραμμών (π.χ. άνω των 30 εκ.) έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση στην άνθηση και στη συγκομιδή, με ελαφρώς χαμηλότερες αποδόσεις. Με αποστάσεις μεταξύ των γραμμών φύτευσης στα εκ. και αποστάσεις μεταξύ των φυτών πάνω στη γραμμή κατά μέσο όρο τα 10 εκ. επιτυγχάνεται μια ικανοποιητική πυκνότητα φυτών ανά τ.μ. και περιορίζεται η ανάπτυξη των αγριόχορτων όπως και η μείωση της εδαφικής υγρασίας, που οδηγούν σε χαμηλές αποδόσεις.

10 Αμειψισπορά Η καλλιέργεια του λούπινου θεωρείται μία από τις πιο προσοδοφόρες και λειτουργικές καλλιέργειες ψυχανθών στην εναλλαγή καλλιεργειών (αμειψισπορά) των δημητριακών. Όταν προηγείται από την καλλιέργεια σιτηρών έχει σημειωθεί αυξημένη απόδοση στα σιτηρά και επιτυχή αντιμετώπιση των ζιζανίων. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η εναλλαγή καλλιέργειας λούπινου με σιτάρι και έπειτα κριθάρι είναι ένα από τα πιο προσοδοφόρα συστήματα αμειψισποράς. Λίπανση Αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών Με ορθή επιλογή αγροτεμαχίου και σωστή αμειψισπορά, η καλλιέργεια του λούπινου δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα προσβολών από εχθρούς ή ασθένειες. Αν το χωράφι νεροκρατεί ενδέχεται να διευκολυνθεί η ανάπτυξη μυκήτων, ενώ μετά από έντονες βροχοπτώσεις που αυξάνουν τη νέα τρυφερή βλάστηση μπορεί να εμφανιστούν εντομολογικά προβλήματα. Επίσης ενδέχεται προνύμφες ή ακμαία εντόμων να προσβάλουν τους οφθαλμούς, τα άνθη και τους λοβούς κατά την ωρίμανσή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνεται η χρήση χαλκούχων σκευασμάτων για τις ασθένειες και βιολογικών εντομοκτόνων για τους εχθρούς. Ωστόσο, στο λούπινο σπάνια απαιτούνται τέτοιοι ψεκασμοί ώστε να έχουν ουσιαστικό οικονομικό όφελος. Το λούπινο δεν έχει ανάγκη από εφαρμογή αζωτούχας λίπανσης, αφού ως ψυχανθές λαμβάνει το απαραίτητο άζωτο από την λειτουργία των αζωτοβακτηρίων στο ριζικό του σύστημα. Ανάλογα όμως την θρεπτική κατάσταση του αγροτεμαχίου και βάσει των αποτελεσμάτων της ανάλυσης εδάφους που προηγείται της καλλιέργειας, είναι πιθανό να χρειαστεί το φυτό μικρή ποσότητα αζώτου έως ότου ενεργοποιηθούν τα αζωτοβακτήρια του εδάφους και αρχίσουν να διαθέτουν το δεσμευμένο άζωτο από την ατμόσφαιρα στο έδαφος για τα φυτά. Ο φώσφορος είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη του λούπινου. Το λευκό είδος είναι το πιο ανθεκτικό στην έλλειψη φωσφόρου. Για να ευδοκιμήσει χρειάζεται από 3 έως 6 μονάδες φωσφόρου ανά στρέμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μελέτες έχει παρατηρηθεί υψηλότερη απόδοση και μεγαλύτερο βάρος σπόρου με εφαρμογή 6-9 μονάδων φωσφόρου ανά στρέμμα. Το κάλιο επίσης είναι σημαντικό στην καλλιέργεια του λούπινου και απαιτούνται 7,5-9 μονάδες ανά στρέμμα, εφαρμογή που προτείνεται σε εδάφη φτωχά σε κάλιο. Προσοχή: όποιο σκεύασμα τυχόν χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από ίχνη ή προσμίξεις ασβεστίου.

11 Συγκομιδή Η ορθόκλαδη ανάπτυξη και το ύψος του λούπινου επιτρέπει την μηχανική συγκομιδή με θεριζοαλωνιστική μηχανή. Συνήθως συγκομίζεται περίπου 1-3 εβδομάδες μετά την πλήρη ωρίμανση των περισσότερων σπόρων και με δεδομένο την περιεχόμενη υγρασία των φυτών σε ποσοστό 14-15%. Απαιτεί μεγάλη προσοχή η επιλογή του κατάλληλου χρόνου συγκομιδής, καθώς οι λοβοί του καρπού ανοίγουν εύκολα μετά την ωρίμανσή τους κάτι το οποίο μπορεί να μειώσει τις αποδόσεις. Προτείνεται η συγκομιδή με συνθήκες υψηλής υγρασίας πολύ νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όποτε οι λοβοί ανοίγουν πιο δύσκολα. Αποδόσεις Η παραγωγή του λούπινου εξαρτάται από την ποικιλία, τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, την εποχή σποράς, την πυκνότητα φύτευσης κ.ά. Η όψιμη φθινοπωρινή σπορά όπως επίσης, και η έλλειψη εδαφικής υγρασίας από την άνθηση και μετά, επηρεάζουν αρνητικά τις αποδόσεις. Οι ποικιλίες του λευκού λούπινου αποδίδουν από 240 έως 450 κιλά ανά στρέμμα, με τις αποδόσεις της ποικιλίας Multitalia για τα ελληνικά δεδομένα να κυμαίνονται από 130 έως 300 κιλά ανά στρέμμα ανάλογα τις εδαφοκλιματικές συνθήκες.

12 Βιβλιογραφία Αναφορές Αυγουλάς, Χρήστος Ε. (2014). Λούπινο: Πολλαπλά Χρήσιμο, αρθρο στο ηλεκτρονικό περιοδικό Παραγωγή το site των αγροτών, Δαλιάνης, Κ. (1993). Ψυχανθή για καρπό και σανό. Εκδόσεις Α. Σταμούλης Μακρής, Κώστας Γ. (1948). Το Λούπινο, Περιοδικό Γεωργική Επιθεώρησις έτος Β. 1-2 και 3-4. Πάνος, Ευθύμιος Ν. (1987). Λούπινα, Κτηνοτροφικά Φυτά, Υπουργείο Γεωργίας Bremer, Paul (1999). Eiweißwunder Lupine, Fit Fürs Leben Verlag. Cowling et al. (1998). Lupin, Lupinus L., International Plant Genetic Resources Institute IPGRI Ciesiolka, D. et al. (2007). Relationship between nitrogen form and the development and yield of Lupinus albus L. from different countries, Spanish Journal of Agricultural Research (2), Dracup et al., Lupin Development Guide, University of Western Australia Press Gresta, F. et al. (2010). Lupin Seed for the Crop-Livestock Food Chain, Ital. J. Agron. / Riv. Agron., 2010, 4: Haskins, B.(2007). Lupin Row Space, Merriwagga, NSW Department of Primary Industries Herbert, S. J. (1977). Growth and grain yield of Lupinus albus at different plant populations, New Zealand Journal of Agricultural Research, 20:4, Hondelmann, Walter (1984). Die Lupine-alte und neue Kulturpflanze, Sonderdruck aus Gießener Universitätsblätter Heft 1. Lupin Growth and Development (2011). NSW Department of Industry and Investment Langlade, N. B. (2002). A physiological and molecular approach to study organic acid exudation and development of cluster roots in Lupinus albus L., university of Neuchatel (Switzerland) Faculty of Sciences Botany Institute Plant Physiology Department Migliorini, P. et al (2008). Performance of grain legume crops in organic farms of central Italy, 16th IFOAM Organic World Congress, Modena, Italy, June 16-20, 2008 Moschini, V. et al. (2014). Performance of organic grain legumes in Tuscany, Italian Journal of Agronomy 2014; volume 9:525 Papineau, J. et Huyghe, C. (2004). Le lupin doux proteagineux, Editions France Agricole Pruneddu, Dott. Giovanni. Scheda tecnica lupino (Lupinus albus), Universita degli studi di sassari dipartimento di Agraria. Smith, L., White, P. and Sweetingham, M. (2008). Phosphorus Requirements of Newly Released Lupin Varieties, Proceedings of the 12th International Lupin Conference, Sept The Biology of Lupinus L. (2013). Australian Government Office of the Gene Technology Regulator, Wassermann, V. D. (1987). Effects of plant density and row spacing on Lupiniis albus cv. Kiev, South African Journal Plant Soil 1987, 4(4)

13 Λούπινο Καλλιέργεια ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών Κολωνού 78 Αθήνα Τηλ Αποκλειστικός δωρητής του προγράμματος Εκπαίδευση αγροτών στα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ [1] Γενικά για την Καλλιέργεια Κριθαριού 1. Καλλιεργητικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ 2 Το φυτό Περιγραφή Εισαγωγή Στα πλαίσια της ορθής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΛΑΧΑΝΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΛΑΧΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ ΛΑΧΑΝΟ [1] Γενικά για την Καλλιέργεια Λάχανου ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ: Προβλήματα της βαμβακοκαλλιέργειας στο νομό Θεσσαλονίκης και η αντιμετώπιση αυτών

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ: Προβλήματα της βαμβακοκαλλιέργειας στο νομό Θεσσαλονίκης και η αντιμετώπιση αυτών ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ του Γεωργίου Στεφανόπουλου σπουδαστή του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής ΘΕΜΑ: Προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

- Είναι φυτό δροσερών κλιμάτων. Οι μέτριες θερμοκρασίες είναι οι πιο κατάλληλες για την ανάπτυξή του.

- Είναι φυτό δροσερών κλιμάτων. Οι μέτριες θερμοκρασίες είναι οι πιο κατάλληλες για την ανάπτυξή του. ΒΒ ΙΙ ΚΚ ΟΟ ΣΣ - Είναι φυτό δροσερών κλιμάτων. Οι μέτριες θερμοκρασίες είναι οι πιο κατάλληλες για την ανάπτυξή του. - Η αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες ποικίλλει. Τα αναπτυγμένα φυτά μπορεί να αντέξουν

Διαβάστε περισσότερα

ζωή Αγροτική ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΙΟΥΣ

ζωή Αγροτική ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΙΟΥΣ Δίκοκκο ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ σιτάρι Πρόκειται για ένα από τα τρία «αρχέγονα» σιτάρια, το οποίο καλλιεργείται πλέον ξανά. Γνωρίζουμε το δημητριακό αυτό και ξεδιαλύνουμε τους μύθους που το περιβάλλουν. Της Αφροδίτης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ

Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ & Γεώργιος Νάνος Εργαστήριο Δενδροκομίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΉ Η αμυγδαλιά ήταν μια σημαντική καλλιέργεια για τη χώρα μας αλλά λόγω του μικρού κέρδους που έδινε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ KOYNOYΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ KOYNOYΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ KOYNOYΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ [1] Γενικά για την Καλλιέργεια Κουνουπιδιού Μπρόκολου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΤΩΝ Κ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΤΩΝ Κ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΤΩΝ Κ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : «ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΗΛΙΑΝΘΟΥ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΝΟΜΟΥΣ (ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΚΙΛΚΙΣ)» ΜΕΜΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες του προγράμματος INFOIL σχετικά με τα Αειφόρα Πρότυπα Παράγωγης και Κατανάλωσης Ελαιολάδου

Οδηγίες του προγράμματος INFOIL σχετικά με τα Αειφόρα Πρότυπα Παράγωγης και Κατανάλωσης Ελαιολάδου LIFE08 INF/GR/000581 Προώθηση Αειφόρων Προτύπων Παραγωγής και Κατανάλωσης με Παράδειγμα το Ελαιόλαδο Οδηγίες του προγράμματος INFOIL σχετικά με τα Αειφόρα Πρότυπα Παράγωγης και Κατανάλωσης Ελαιολάδου (Φωτογραφικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΝΑΝΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακές καλλιέργειες στον ευρωπαϊκό και ελληνικό χώρο.

Ενεργειακές καλλιέργειες στον ευρωπαϊκό και ελληνικό χώρο. Ενεργειακές καλλιέργειες στον ευρωπαϊκό και ελληνικό χώρο. Μ. Χρήστου, Ε. Αλεξοπούλου, Β. Λυχναράς, Ε. Νάματοβ. Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Τμήμα Βιομάζας 19 ο χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος, 19009

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΜΕΘΟΔΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΜΕΘΟΔΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΜΕΘΟΔΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΕΡΡΕΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 Εκπαίδευση φορέων της ελαιοκομίας σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας σε καινοτόμες πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ EΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Εργας. Ελαιοκοµίας και Μετασυλλεκτικής Φυσιολογίας ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝ 2080/05 ( ΡΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Λόγοι που βοήθησαν τη ραγδαία εξέλιξη της καλλιέργειας Σουλτανίνας.

Λόγοι που βοήθησαν τη ραγδαία εξέλιξη της καλλιέργειας Σουλτανίνας. Καλλιέργεια Σουλτανίνας Ποικιλία τριπλής χρήσης με κύρια κατεύθυνση την παράγωγή ξηρής σταφίδας και δευτερευόντως την παραγωγή (5%) επιτραπέζιων σταφυλιών. Ευκαιριακά οινοποιούνται μικροποσότητες. Η ποικιλία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. econtentplus programme ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΤΑΤΑΣ 1

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. econtentplus programme ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΤΑΤΑΣ 1 Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΤΑΤΑΣ 1 econteplusproject ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ: 4. ΠΑΤΑΤΑ Χαράλαμπος Θανόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΘΕΜΑ: ΟΣΠΡΙΑ: Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Δέσποινα Κρομμύδα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΥΤΟ ΤΗΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

ΤΟ ΦΥΤΟ ΤΗΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η κατανάλωση των µικρών φρούτων (νωπά ή µεταποιηµένων) σε συνδυασµό µε άλλες φυτικές τροφές φαίνεται ότι αυξάνει την αίσθηση της ευηµερίας: Τα µεγάλα πλεονεκτήµατα της καλλιέργειας των µικρών

Διαβάστε περισσότερα

Τζόκας Γιάννης Γιαννοπούλου Μαρίνα. «Θρέψη και λίπανση της αμπέλου κατά την εφαρμογή βιολογικής καλλιέργειας»

Τζόκας Γιάννης Γιαννοπούλου Μαρίνα. «Θρέψη και λίπανση της αμπέλου κατά την εφαρμογή βιολογικής καλλιέργειας» Επιμέλεια και συγγραφή κειμένου: Ιακωβίδης Μηνάς Τζόκας Γιάννης Γιαννοπούλου Μαρίνα «Θρέψη και λίπανση της αμπέλου κατά την εφαρμογή βιολογικής καλλιέργειας» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η γεωγραφική θέση του Νησιού, η διαφορετική

Διαβάστε περισσότερα

EL/2004/B/F/PP-148258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Βιολογική καλλιέργεια αμπελιού

EL/2004/B/F/PP-148258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Βιολογική καλλιέργεια αμπελιού ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Βιολογική καλλιέργεια αμπελιού Σκοπός της ενότητας αυτής είναι η εκμάθηση τρόπων βιολογικής καλλιέργειας αμπελιού. Ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Διάχυση ενός ευρωπαϊκού μοντέλου για την παραγωγή βιοαιθανόλης 1 ης γενιάς σε αποκεντρωμένες μονάδες. Οδηγός για Εκπαιδευτές

Διάχυση ενός ευρωπαϊκού μοντέλου για την παραγωγή βιοαιθανόλης 1 ης γενιάς σε αποκεντρωμένες μονάδες. Οδηγός για Εκπαιδευτές Διάχυση ενός ευρωπαϊκού μοντέλου για την παραγωγή βιοαιθανόλης 1 ης γενιάς σε αποκεντρωμένες μονάδες Οδηγός για Εκπαιδευτές 1 ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ Τεχνικός οδηγός γλυκού σόργου για αγροτικούς συνεταιρισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος αιγοπροβατοτροφία Ευκαιρία ανάπτυξης η αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα

Φάκελος αιγοπροβατοτροφία Ευκαιρία ανάπτυξης η αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα περιοδικη έκδοση για την αγροτική οικονομία απο την τραπεζα πειραιως 04 τευχοσ Νο καλοκαιρι 2015 Φάκελος αιγοπροβατοτροφία Ευκαιρία ανάπτυξης η αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα Συμβολαιακή Κτηνοτροφία: Η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΕΚΔΟΣΗ 2η - 2012 LIFE07 ENV/GR/000266 ECOPEST ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ LIFE07 ENV/GR/000266 ECOPEST ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Τµήµα : Φυτικής Παραγωγής Εργαστήριο Γεωργίας ιευθυντής: Καθηγητής Ανδρέας Ι. Καραµάνος. Παντελιά Αναστασία

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Τµήµα : Φυτικής Παραγωγής Εργαστήριο Γεωργίας ιευθυντής: Καθηγητής Ανδρέας Ι. Καραµάνος. Παντελιά Αναστασία ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα : Φυτικής Παραγωγής Εργαστήριο Γεωργίας ιευθυντής: Καθηγητής Ανδρέας Ι. Καραµάνος Αθήνα 2011 Η αρµονική συµβίωση είναι µία διαρκής δηµιουργία Θεόφιλος ο ιερεύς 2 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Γ.Γ.Ν.Γ.: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ. Επιστημονική ομάδα έργου:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Γ.Γ.Ν.Γ.: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ. Επιστημονική ομάδα έργου: ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Επιστημονική ομάδα έργου: Δημήτριος Τσελές, καθηγητής, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ασπασία Ευθυμιάδου, Λέκτορας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρία Γκούλτα, Γεωπόνος Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ-2011

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικος. Τύπος. Επενδύοντας στην ελληνική γη και τον Ελληνα αγρότη. Εξαγωγεσ Τα βήματα για να πάρουν... διαβατήριο τα αγροτικά προϊόντα #64

Αγροτικος. Τύπος. Επενδύοντας στην ελληνική γη και τον Ελληνα αγρότη. Εξαγωγεσ Τα βήματα για να πάρουν... διαβατήριο τα αγροτικά προϊόντα #64 Επενδύοντας στην ελληνική γη και τον Ελληνα αγρότη #64 Αγροτικος 8 σελιδεσ Πέμπτη 7 Μαΐου 2015 h εβδομαδιαια εκδοση του ελευθερου τυπου Τύπος Κομισιόν «Μάχη» για την προστασία της φέτας δίνει η Ελλάδα»

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικος. Τύπος ΟΣΠΡΙΑ. Eρχονται επιδοτήσεις ΕΩΣ 30 ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑ. Επενδύοντας στην ελληνική γη και τον Ελληνα αγρότη

Αγροτικος. Τύπος ΟΣΠΡΙΑ. Eρχονται επιδοτήσεις ΕΩΣ 30 ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑ. Επενδύοντας στην ελληνική γη και τον Ελληνα αγρότη Αγροτικος 16 ΣΕΛΙ ΕΣ Τύπος Πέµπτη 13 Φεβρουαρίου 2014 h ΕΒ ΟΜΑ ΙΑΙΑ ΕΚ ΟΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ #3 Επενδύοντας στην ελληνική γη και τον Ελληνα αγρότη Καλλιέργειες Oλα τα βήματα για βιολογικό ελαιώνα»σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

«ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Γεώργιος Αθ. Παλάτος Καθηγητής εφαρμογών

«ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Γεώργιος Αθ. Παλάτος Καθηγητής εφαρμογών ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ο Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Α Σ ( Α Γ Ρ Ο Κ Τ Η Μ Α ) Γεώργιος Αθ. Παλάτος

Διαβάστε περισσότερα