Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Αθήνα, 20 & 21 Οκτωβρίου 2012

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "http://synedrio9.com Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Αθήνα, 20 & 21 Οκτωβρίου 2012"

Transcript

1 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε. Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Αθήνα, 20 & 21 Οκτωβρίου 2012 ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ISBN:

2 ιδακτική των ξένων γλωσσών και συνεργατική μάθηση υποστηριζόμενη από υπολογιστή (Παπαθεοδώρου Ελένη).. σελ ιδασκαλία με τη χρήση διαδραστικού πίνακα και πλατφόρμας ασύγχρονης εκπαίδευσης. Μελέτη περίπτωσης για τα μαθηματικά της Α Λυκείου (Σαράφης Ιωάννης, Πέρδος Αθανάσιος) σελ ιδασκαλία τοπικής ιστορίας με τη χρήση Τ.Π.Ε. Θεωρητική και πρακτική προσέγγιση (Κωλέττη Ελένη, Τασούλη Κωνστάντω). σελ ιδασκαλία των ΕΣΥ σε Νήπια, με την Αξιοποίηση Προσομοιώσεων (Φαρσάρη Ελένη, Πολυζώης Γεώργιος). σελ ιδάσκοντας το υποστηρικτικό μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στην Α' Λυκείου των Ε- ΠΑ.Λ με τη χρήση ΤΠΕ. Μια πρώτη αποτίμηση της νέας πραγματικότητας (Παπαναστασίου Α- σπασία).... σελ ιδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες με τη χρήση συγχρόνων προγραμματιστικών περιβαλλόντων (Σπαή Αγγελική, Σφυρόερα Μαρία).. σελ Εκπαιδευτική ιστοσελίδα για την μάθηση από απόσταση της έννοιας του κλίματος και των διεργασιών του προσομοιώνοντας το μοντέλο του ενεργειακού ισοζυγίου (Αρτέμη Σταματία, Πολάτογλου Χαρίτων) σελ Ενσωμάτωση της επικαιρότητας στη σχολική τάξη και η οργάνωση ενός εκπαιδευτικού σεναρίου μέσα από μια πλατφόρμα wiki (Τραγαζίκης Παναγιώτης). σελ Εφαρμογή και αξιολόγηση ενός μικτού μοντέλου Φυσικής Αγωγής στη διδασκαλία του μαθήματος στο Λύκειο (Λαμπάκη Ολυμπία & Αυγερινός Ανδρέας). σελ Εφαρμογή της μεθόδου Jigsaw σε περιβάλλον Web 2.0 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Κεσσανίδης Στέλιος, Κατσούλας Κώστας) σελ Η αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διοικητική υποστήριξη της εκπαίδευσης στα ημοτικά Σχολεία της Ανατολικής Αττικής (Μητρόπουλος Γεώργιος) σελ Η βιντεοδιάσκεψη στην τάξη Ξένης Γλώσσας. Μια νέα διδακτική πρόκληση. ( εβετζή Ελισάβετ & Παναγιωτίδης Παναγιώτης) σελ Η διαδικτυακή εκπαιδευτική πύλη του προγράμματος εκμάθησης της αγγλικής σε πρώιμη παιδική ηλικία (Π.Ε.Α.Π.) ( ενδρινού Βασιλική, Ζουγανέλη Καίτη, Παπαδοπούλου Σμαράγδα).σελ Η διδασκαλία της Γλώσσας μέσα από τα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας (Καραδημητρίου Αχιλλέας, Μπρεντάνου Κατερίνα, Ρουμπής Νικόλαος). σελ Η διδασκαλία της ναυτικής ορολογίας με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και του φωτοκολάζ (Ροφούζου Αιμιλία). σελ Η «έξυπνη» γενιά του ιαδικτύου: Web 3.0 ή Σημασιολογικός Ιστός (Semantic Web). (Λιόβας ημήτριος & Ευσταθίου Νικόλαος).. σελ Η κατευθυνόμενη και η ομαδοσυνεργατική διδακτική στρατηγική και η σημασία τους στην επιλογή των Τ.Π.Ε. ως εποπτικών μέσων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Καρούμπαλης Σπύρος, Kweskin Richard, Στέλλας Ζ. Ιάκωβος).. σελ

3 Η Βιντεοδιάσκεψη στην Τάξη Ξένης Γλώσσας. Μια νέα διδακτική πρόκληση. Ελισάβετ Ντεβετζή Καθηγήτρια Αγγλικών, υποψήφια διδάκτορας Παναγιώτης Παναγιωτίδης Επίκουρος Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σύνοψη Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται τα συμπεράσματα μιας σειράς εικονικών συναντήσεων που στόχο είχαν την εκμάθηση της δεύτερης ή ξένης γλώσσας (Second or Foreign Language Acquisition) με τη χρήση συστημάτων επικοινωνίας μέσω Η/Υ (Computer Mediated Communication). Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα μιας σειράς οπτικοακουστικών συνεδριών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με βιντεοδιάσκεψη μέσω Η/Υ (Desktop Videoconferencing) μεταξύ μιας τάξης ελληνικού σχολείου και μιας τάξης γαλλόφωνων μαθητών της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας (English as a Foreign Language) στη Γαλλία. Στις συνεδρίες δόθηκε προσοχή στις αναγκαίες τεχνικές παραμέτρους, στα πολιτισμικά στοιχεία και τους μηχανισμούς ή τις στρατηγικές διάδρασης, καθώς και στις παιδαγωγικές τους επιπτώσεις. Στόχος της διαδικασίας, ήταν η αναζήτηση τρόπων βέλτιστης χρήσης της βιντεοδιάσκεψης σε μια τάξη εκμάθησης της ξένης γλώσσας, η καταγραφή και ανάλυση των παραμέτρων που επηρεάζουν την ενσωμάτωση της στη διδακτική διαδικασία και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τη διδακτική πρακτική και την περαιτέρω έρευνα. Λέξεις κλειδιά: Επικοινωνία μέσω Η/Υ (CMC), βιντεοδιάσκεψη μέσω σταθερού Η/Υ (DTVC), εκμάθηση δεύτερης/ξένης γλώσσας (SLA/FLA), γλωσσική διδασκαλία, η Αγγλική ως ξένη γλώσσα (EFL) Εισαγωγή Σύγχρονη επικοινωνία μέσω Η/Υ Όπως αναφέρεται στη S. Herring (1996), «η επικοινωνία μέσω Η/Υ (εφεξής CMC) είναι [ ] δραστηριότητα που μερικές δεκαετίες πιο πίσω παρέμενε άγνωστη στο ευρύτερο κοινό και χρησιμοποιείτο από τις κυβερνητικές και ακαδημαϊκές ελίτ ανά τον κόσμο». Σήμερα που το world wide web αποτελεί μέρος της καθημερινής ανθρώπινης δραστηριότητας, η επικοινωνία αυτού του τύπου επιδεικνύει μια εξαιρετική δυναμική, αφού είναι αναπόσπαστο μέρος της φιλοσοφίας των κινητών τηλεφώνων και των νέου τύπου φορητών συσκευών. Η CMC μπορεί να είναι ασύγχρονη (Asynchronous) ή σύγχρονη (Synchronous CMC, εφεξής SCMC). H πρώτη μπορεί να έχει τη μορφή ενός ή μιας απάντησης σε «συνομιλία» στο πλαίσιο ενός forum, ενώ η δεύτερη μπορεί να είναι επικοινωνία σε γραπτή μορφή μόνο (π.χ.

4 άμεσα γραπτά μηνύματα - chat), σε γραπτή μορφή με την προσθήκη ήχου, ή οπτικοακουστική επικοινωνία πραγματικού χρόνου που συνδυάζει γραπτό μήνυμα, ήχο και βίντεο, επίσης γνωστή ως βιντεοδιάσκεψη (Desktop Videoconferencing, εφεξής DTVC). Αυτός ο τελευταίος τύπος SCMC μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση δημοφιλών λογισμικών επικοινωνίας και προσφέρει τις μεγαλύτερες δυνατότητες ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση όσον αφορά τις τεχνικές προϋποθέσεις. Εκπαίδευση και διάδραση μέσω Η/Υ Έχει ειπωθεί ότι η τεχνολογία αποτελεί μια πρόκληση για τις πεποιθήσεις των ανθρώπων ως προς το τι σημαίνει εκπαίδευση (Morrison and Oblinger, 2002: 2, in Thurlow, C., Lengel, L., Tomic, A., 2004). Καθώς τα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα παγκοσμίως έχουν ήδη ενσωματώσει τις τεχνολογίες της πληροφορίας στα αντίστοιχα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, η CMC και η SCMC έχουν ήδη επιφέρει αλλαγές στον τρόπο που οι άνθρωποι μαθαίνουν, συνδέοντάς τους μέσα από τεράστιες αποστάσεις και διαφορετικές χρονικές ζώνες. Στο πεδίο της εκμάθησης της δεύτερης ή ξένης γλώσσας (εφεξής SLA και FLA αντίστοιχα), η CMC πραγματοποιείται κυρίως με ανταλλαγή s, όπου οι μαθητές συμμετέχουν σε α- νταλλαγή γραπτών ασύγχρονων μηνυμάτων με άλλους μαθητές, μάθηση εξ αποστάσεως (distance learning) και βιντεοδιάσκεψη, τις περισσότερες φορές ωστόσο σε επίπεδο τάξης (με χρήση projector). Και ενώ η ένας-προς-έναν DTVC μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο για την πρόσωπο-με-πρόσωπο επικοινωνία (Face-to-Face, εφεξής FtF), μπορεί ανάλογα με την επιλεγμένη τεχνολογία DTVC (βλ. παρακάτω, κεφ. «τεχνολογικές επιλογές») να αποδειχθεί ιδιαίτερα δαπανηρή (O'Dowd 2000: 49). Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι η επίδραση της CMC στην SLA έχει αποδειχθεί μάλλον θετική στη γραπτή παραγωγή των μαθητών στην ξένη γλώσσα (L2), σε σύγκριση με την επίδοσή τους σε ένα FtF προφορικό περιβάλλον. Σαφώς, ένα άμεσο πλεονέκτημα που προέρχεται από τη χρήση CMC στην SLA είναι ότι επιτρέπει στους μαθητευόμενους να έρθουν σε επαφή με φυσικούς ομιλητές και τη γλώσσαστόχο, προωθώντας έτσι την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής συνείδησης και της επικοινωνιακής δεξιότητας (O'Dowd 2000: 49). Η αποτελεσματική DTVC εξαρτάται επίσης από την ποιότητα/ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον Rutter (1984) τυχόν προβλήματα σύνδεσης συνεπάγονται περιορισμένη οπτική επαφή, άρα και περιορισμένες κοινωνικές (εξωγλωσσικές) ενδείξεις που συνήθως υπάρχουν κατά τις FtF επαφές, οδηγώντας σε περαιτέρω ψυχολογική απόσταση μεταξύ των συνομιλητών, σε πιο απρόσωπο περιεχόμενο και ένα λιγότερο αυθόρμητο ύφος στην διάδραση (O'Dowd 2000: 51). Σχέδιο Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, κύριος σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η δοκιμή και βελτίωση της διαδικασίας εφαρμογής ενός σεναρίου SLA με βιντεοδιάσκεψη στην πραγματικότητα της τάξης. Κατά την προετοιμασία ενός παρόμοιου προγράμματος, υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Πρόκειται για θέματα οργανωτικά, τεχνικά και παιδαγωγικά.

5 Το πρώτο βήμα στο σχεδιασμό ενός προγράμματος σαν αυτό, είναι η αναζήτηση συνεργασίας με ενδιαφερόμενα μέρη. Για να εξασφαλιστεί συνεργασία με δημόσια σχολεία στο ε- ξωτερικό, πραγματοποιήθηκε έρευνα τόσο μέσω του διαδικτύου, σε ιστοσελίδες και fora (e-pals, e-twinning, The Mixxer κ.ά.) όσο και στη σχετική βιβλιογραφία, από όπου και συγκεντρώθηκαν χρήσιμες πληροφορίες που συνέβαλαν στη λήψη αποφάσεων. Κύριος στόχος ήταν να εξασφαλιστεί συνεργασία με σχολεία οι μαθητές των οποίων είτε ήταν φυσικοί ή μη φυσικοί ομιλητές της αγγλικής, αλλά και διαφορετικής εθνικότητας από την ελληνική. Για λόγους που μπορούμε μόνο να εικάσουμε δεν υπήρξε ανταπόκριση από βρετανικά σχολεία. Από τα ενδιαφερόμενα σχολεία επιλέχθηκαν δύο γυμνάσια: ένα στο Παρίσι (Γαλλία) και ένα στην Ατλάντα (ΗΠΑ), παρόλο που στην τελευταία περίπτωση ήταν προφανές ότι η διαφορά χρονικής ζώνης θα έθετε επιπλέον τεχνικά και διαδικαστικά προβλήματα. Για λόγους ωστόσο που δεν μπορούν να αναλυθούν εδώ, το αμερικανικό πρόγραμμα δεν θα περιληφθεί στην παρούσα έκθεση. Επισημαίνεται εδώ, ότι τα συνεργαζόμενα σχολεία Ελλάδας - Γαλλίας δεν διέθεταν πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια Η/Υ κατά τις βιντεοδιασκέψεις. Επίσης, οι μαθητές που πήραν μέρος το έκαναν εθελοντικά. Τεχνολογικές επιλογές Όπως είναι γνωστό, μια σύνδεση DTVC μπορεί να περιορίζεται σε σύγχρονη οπτικοακουστική επικοινωνία μεταξύ δύο μερών, ή να εμπλέκει περισσότερους από δύο συμμετέχοντες οι οποίοι θα συνομιλούν και θα συνεργάζονται, διαμοιραζόμενοι έγγραφα (screen/file sharing) ή χρησιμοποιώντας κοινούς πόρους (πχ. whiteboard). Από τεχνολογικής άποψης, υπάρχουν διάφορες λύσεις για μια εφαρμογή SCMC και ποικίλουν τόσο σε δυνατότητες, όσο και στις αναγκαίες υποδομές και φυσικά το κόστος. Από πλευράς φυσικής τηλεπικοινωνιακής υποδομής οι δυνατότητες είναι δύο: - Απευθείας χρήση τηλεφωνικών γραμμών PSTN or ISDN (H320 Protocol) - Χρήση του Internet (IP Videoconferencing H323 Protocol) Η πρώτη λύση υπόσχεται σταθερή και, ειδικά στην περίπτωση του ISDN, υψηλή ποιότητα υπηρεσιών (QoS), κάτι που θα εξασφάλιζε ιδανικές συνθήκες. Ωστόσο, αφενός απαιτεί ειδικά εξοπλισμένες αίθουσες, κάτι που στην πλειοψηφία των ελληνικών σχολείων δεν είναι διαθέσιμο και, αφετέρου, έχει υψηλό κόστος, αφού η χρέωση είναι αυτή της τηλεφωνίας (πολλών γραμμών ταυτόχρονα στην περίπτωση του ISDN). Η δεύτερη λύση (IP DTVC), προσφέρει απρόβλεπτη και συνήθως κατώτερη ποιότητα επικοινωνίας, αλλά έχει μικρότερο κόστος (μηνιαίο πάγιο σύνδεσης), δεν απαιτεί ειδικές εγκαταστάσεις και είναι προσβάσιμη με μια γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο (πχ. ADSL2). Συνεπώς, η επιλογή της δεύτερης λύσης (H323) ήταν επιβεβλημένη, αλλά ταυτόχρονα και πιο ενδιαφέρουσα, αφού ένα πείραμα βασισμένο σε αυτήν την τεχνολογία, θα προσέφερε περισσότερο ρεαλιστικά συμπεράσματα σε ότι αφορά τη δοκιμή συνδέσεων DTVC μεταξύ απομακρυσμένων τάξεων.

6 Στην περίπτωση του H323 DTVC, οι διαθέσιμες επιλογές είναι ποικίλες. Από τη στιγμή όμως που το κόστος υπήρξε καθοριστικός παράγοντας, δεν εξετάστηκαν καθόλου τα εξειδικευμένα συστήματα (dedicated systems) που υπάρχουν στην αγορά και προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις hardware και software. Η έρευνα περιορίστηκε σε λογισμικά συμβατά με οποιονδήποτε H/Y, τα οποία με τα απαραίτητα add-ons (κάμερας, μικροφώνου και λογισμικού) μπορούν να τον μετατρέψουν σε μονάδα υποστήριξης DTVC. Και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες επιλογές: - Instant Messaging Clients με δυνατότητες video chat, π.χ. Windows Live Messenger - Εφαρμογές Voice over IP (VoIP), π.χ. Skype ή Google Voice - Ειδικό λογισμικό DTVC, όπως το Safari Montage Live, ένα προσανατολισμένο στην εκπαίδευση λογισμικό IP τηλεδιάσκεψης και συνεργασίας το οποίο προσφέρει ηχητικό και οπτικό chat, εξελιγμένες δυνατότητες διαμοιρασμού οθόνης και εκπομπή video προς όλους (broadcast) από τον κεντρικό υπολογιστή. Το SML, χρησιμοποιεί έναν εξειδικευμένο server και κάποιο ιδιωτικό δίκτυο (WAN) ή φυσικά το - δημόσιο - διαδίκτυο για να διευκολύνει διαδραστικές ομαδικές συνομιλίες μεταξύ δύο ή περισσότερων σημείων εκπομπής. - Υπηρεσίες Web Conferencing με εξειδικευμένο λογισμικό (όπως τα oovoo, ivisit, Webex και Megameeting). Αυτές οι υπηρεσίες, συνήθως φιλοξενούνται από έναν web server ελεγχόμενο από μια επιχείρηση. Όλες οι υπηρεσίες της κατηγορίας αυτής, προσφέρουν μεταξύ άλλων οπτικοακουστική επικοινωνία μεταξύ περισσότερων των δύο συμμετεχόντων. - Ιστότοπους με επί τόπου υπηρεσίες DTVC (όπως το videoconference.com που επιτρέπει τη δημιουργία ενός στιγμιαίου ιδιωτικού «δωματίου» όπου ο χρήστης μπορεί να έχει μια οπτικοακουστική «συνάντηση» με απομακρυσμένους χρήστες). Οι παραπάνω λύσεις καλύπτουν τις βασικές απαιτήσεις τηλεδιάσκεψης και η επιλογή μιας εξ αυτών εξαρτάται από τις συνθήκες και τις συγκεκριμένες απαιτήσεις κάθε περίπτωσης. Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο πείραμα, ήταν γνωστό εξ αρχής ότι οι συνεδρίες (DTVC sessions) θα γίνονταν σε τάξεις με έναν Η/Υ, άρα δεν υπήρχε η απαίτηση ταυτόχρονης σύνδεσης περισσότερων από δύο συνομιλητών. Επίσης, στη φάση αυτή οι συνομιλίες δεν θα απαιτούσαν κάποιου είδους συνεργασία σε συγκεκριμένα projects, οπότε δεν ήταν απαραίτητο το λογισμικό να διαθέτει δυνατότητες διαμοιρασμού οθόνης ή αρχείων. Με βάση τα παραπάνω, επιλέχθηκε κάποιο από τα λογισμικά VoIP στη βασική του ελεύθερη έκδοση και συγκεκριμένα το Skype, με 663 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες (Σεπτέμβριος 2011) και συνεπώς ιδιαίτερα αυξημένη πιθανότητα εξοικείωσης με αυτό των χρηστών τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία και Αμερική. Για ευνόητους λόγους (περαιτέρω ανάλυση και αξιολόγηση των συνομιλιών), κρίθηκε απαραίτητη η χρήση κάποιου λογισμικού καταγραφής των συνδιασκέψεων (conference

7 recording software). Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκε το Pamela Call Recorder, το οποίο λειτουργεί σαν add-on στο Skype και εγγυάται λιγότερες τεχνικές δυσκολίες. Περιγραφή των βιντεοδιασκέψεων με τη γαλλική πλευρά Υποκείμενα Ελληνικό σχολείο: ένα δημόσιο λύκειο σε μια μικρή πόλη στη βόρειο Ελλάδα. Η καθηγήτρια αγγλικών-ερευνήτρια ήταν ο συντονιστής του προγράμματος. Οι Έλληνες μαθητές ήταν περίπου ετών και το επίπεδό τους στην αγγλική μεταξύ Α2 - Β2+, σύμφωνα με το ΚΕΠΑ. Γαλλικό σχολείο: ένα δημόσιο γυμνάσιο/λύκειο στο κέντρο του Παρισιού. Η καθηγήτρια αγγλικών ήταν ο κύριος συντονιστής, με επικουρία από Αμερικανό βοηθό καθηγητή. Οι Γάλλοι μαθητές ήταν περίπου 15 ετών και το επίπεδο της αγγλικής μεταξύ Α2 - Β1, σύμφωνα με το ΚΕΠΑ. Εξοπλισμός και υλικά - Υπολογιστές και εξοπλισμός: φορητός Η/Υ και επιτραπέζιοι Η/Υ, ηχεία, ακουστικά με μικρόφωνα, κάμερες. - Λογισμικό επικοινωνίας: Skype (γραπτά μηνύματα, ήχος και βίντεο) - Λογισμικό καταγραφής ήχου: Pamela call recorder/skype extras (δωρεάν έκδοση) - Ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο: Ελλάδα: 1Mbps, Γαλλία: 8 Mbps - Ερωτηματολόγιο (φυλλάδια): δραστηριότητα ανταλλαγής πληροφοριών με τους ξένους συνομιλητές σε μορφή πλέγματος με κενά. - Σύντομο ερωτηματολόγιο: ερωτήσεις για τις σκέψεις των μαθητών για συγκεκριμένες πτυχές του πειράματος. Διαδικασία Πραγματοποιήθηκαν πέντε βιντεοδιασκέψεις μεταξύ των δύο συμμετεχόντων, σε μια περίοδο περίπου δύο μηνών (Μάρτιος - Μάιος 2009). α. Περιβάλλον: και οι πέντε βιντεοδιασκέψεις πραγματοποιήθηκαν με τους προσωπικούς φορητούς Η/Υ της καθηγητριών αγγλικών στη Γαλλία και την Ελλάδα. Το παιδαγωγικό σχήμα ήταν επικοινωνία μη φυσικών- φυσικών ομιλητών (NNS-NNS) και ξεκίνησε ως σχήμα ένας-προς-έναν (αρχικά μεταξύ των δύο καθηγητριών), εξελίχθηκε σε σχήμα ενός-προςπολλούς (μεταξύ της Ελληνίδας καθηγήτριας και της ομάδας Γάλλων μαθητών, με τη βοήθεια της καθηγήτριάς τους και του Αμερικανού βοηθού της) και κατέληξε σε σχήμα πολλώνπρος-πολλούς (μεταξύ της ομάδας Ελλήνων μαθητών (4) και της γαλλικής ομάδας (20), και πάλι με τη βοήθεια των δύο καθηγητριών) καθώς η υποδομή αναβαθμιζόταν σε ό τι αφορά στον εξοπλισμό και συντονισμό των δύο ομάδων. Η διάρκεια κάθε συνεδρίας ήταν περίπου 15-20, με εξαίρεση την τελευταία που διήρκησε πάνω από μια ώρα, καθώς υπήρξε επιπλέον διαθέσιμος χρόνος από τη γαλλική πλευρά. β. Σκοπός: ο σκοπός κάθε συνεδρίας ήταν τεχνικός, παιδαγωγικός ή και τα δύο και διαφοροποιούνταν ανάλογα με το αντίστοιχο στάδιο: από εξοικείωση με τον εξοπλισμό και τις δυνατότητες των λογισμικών μέχρι τη δοκιμή των τεχνικών δυνατοτήτων των δύο σχολείων

8 (εξοπλισμός και διάταξη εργαστηρίου Η/Υ, σύνδεση διαδικτύου, βιωσιμότητα επικοινωνίας μέσω των επιλεγμένων λογισμικών, λειτουργικότητα λοιπού εξοπλισμού, π.χ. ακουστικά κ.α.) και τη μύηση των μαθητών στη διαδικασία επικοινωνίας (έλεγχος διαφορών που μπορούσαν να οφείλονται στο γλωσσικό επίπεδο, τη συμπεριφορά στην τάξη, παρακολούθηση και έλεγχος της λεκτικής -και όχι μόνο- συμπεριφοράς των μαθητών κατά τη χρήση του λογισμικού επικοινωνίας με τους συνεργάτες τους). γ. Περιεχόμενο: η δραστηριότητα σε κάθε συνεδρία διαφοροποιούνταν ανάλογα με το επίπεδο οργάνωσης και την πρόοδο του προγράμματος (από ελεύθερη συζήτηση μέχρι χρήση σύντομου ερωτηματολόγιου που δημιουργήθηκε από τους μαθητές), ενώ στο τελικό στάδιο δόθηκε στους μαθητές από τις καθηγήτριες ερωτηματολόγιο με μορφή πλέγματος, για την εκτέλεση μιας δομημένης άσκησης ανταλλαγής συγκεκριμένων πληροφοριών. δ. Ανάλυση: η ποιότητα ήχου και βίντεο κατά τη διάρκεια των συνεδριών κυμάνθηκε από άριστη έως καλή συνολικά, καθώς αυξάνονταν οι απαιτήσεις, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί το πρόγραμμα με τον αρχικό σχεδιασμό. Υπήρξαν τεχνικές, διαδικαστικές και επικοινωνιακές δυσκολίες που προσέφεραν πολύτιμες πληροφορίες και εμπειρία για την αντιμετώπιση παρόμοιων μελλοντικών προβλημάτων (αποτυχία βιντεοκλήσης και σύνδεσης στο διαδίκτυο, ζητήματα προτεραιότητας κατά τη συνομιλία, ανάρμοστη συμπεριφορά μαθητών, εξωγλωσσικές παράμετροι, επίβλεψη από καθηγητή κ.λπ.). Η ανταπόκριση των μαθητών υπήρξε ενθουσιώδης και ανέφεραν ότι απόλαυσαν την εμπειρία, αξιολογώντας τη συμμετοχή τους σε αυτό το είδος SCMC ως ιδιαίτερα ελκυστική και διαδραστική. Προτιμώμενα θέματα ήταν εκείνα με τα οποία μπορούσαν να ταυτιστούν, καθώς αφορούσαν στην πραγματική τους ζωή, όπως διαπολιτισμικά θέματα, ακόμη και πολιτική επικαιρότητα. Οι μαθητές χαρακτηριστικά είπαν ότι θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίσουν ένα μαθητή «από άλλη χώρα» και να μιλήσουν για τη σχολική ζωή, τη μουσική, το θέατρο, τα χόμπι, τα αθλήματα κ.λπ. και ότι θα τους βοηθούσε να βελτιώσουν τα αγγλικά τους, καθώς θα είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μια «διαφορετική προφορά». Επίσης, ανέφεραν ότι προτιμούν αυτό το είδος επικοινωνίας, επειδή είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που συνήθως συμβαίνει στην τάξη (σχολικό εγχειρίδιο κλπ.) και ότι θα ήθελαν να συζητήσουν τις διαφορές μεταξύ των χωρών. Τέλος, απάντησαν θετικά στο ερώτημα εάν η λειτουργία του βίντεο προωθεί την επικοινωνία, διότι κατά τη γνώμη τους, είναι πιο ενδιαφέρον να μιλούν με ένα «πραγματικό πρόσωπο», γιατί «μπορώ να σε δω, δεν είσαι απλά μια φωνή», παρά απλά να ακούν ένα ηχογραφημένο CD. Οι παραπάνω διαπιστώσεις επιβεβαιώνουν την υπόθεση που έγινε νωρίτερα, ότι τα παιδιά απολαμβάνουν τη συζήτηση με διαπολιτισμικό περιεχόμενο. Επισημάνθηκε επίσης ότι θα ήταν ενδιαφέρον να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο η αγγλική χρησιμοποιείται και γίνεται αντιληπτή ως «lingua franca» από τα εκατομμύρια των φυσικών και μη ομιλητών της σε όλο τον κόσμο. Ένα επιπλέον ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι η SCMC φάνηκε πιο ελκυστική στους μαθητές, σε σύγκριση με το σχολικό εγχειρίδιο, πιθανόν λόγω της διαδραστικής φύση της, κάτι που κατά κανόνα απουσιάζει από την τάξη. Στην παρούσα φάση του προγράμματος, η χρήση της νέας τεχνολογίας έγινε με τον «παραδοσιακό» τρόπο. Σε επόμενη φάση (η οποία ήδη είναι σε εξέλιξη), κάθε μαθητής θα συμμετέχει σε ιδιωτική επικοινωνία (ένας-προς-έναν) με μαθητή της ίδιας ηλικίας, χωρίς το βάρος της «άγρυπνης ματιάς» του δασκάλου και των συμμαθητών τους. Σύμφωνα με τον σχεδια-

9 σμό, στους μαθητές θα δοθούν δομημένες δραστηριότητες, κάτι που αναμένεται να ενθαρρύνει τους διστακτικότερους να συμμετάσχουν ενεργά, χωρίς να αισθάνονται την ανάγκη να καταφύγουν σε ανάρμοστες συμπεριφορές. Συνολικά, οι μαθητές βρήκαν «κοινό έδαφος» συνομιλώντας με μαθητές του ιδίου φύλου, καθώς ανέκυπταν περισσότερα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με τα κορίτσια να υπερέχουν στην προθυμία συμμετοχής σε σχέση με τα αγόρια. Σε μια περίπτωση, ωστόσο, μια Γαλλίδα μαθήτρια προσφέρθηκε για συνομιλία με αγόρι της ελληνικής ομάδας, που προηγουμένως είχε σημειώσει ανάρμοστη συμπεριφορά. Το γεγονός αυτό φάνηκε ότι βελτίωσε αισθητά τη συμμετοχή και συνολική συμπεριφορά του αγοριού, αναδεικνύοντας ότι και ο συνδυασμός διαφορετικών φύλων μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Παρά τα τεχνικά προβλήματα, οι μαθητές έκαναν ζωηρές συζητήσεις, εκφράζοντας ενθουσιασμό για την εμπειρία και την επιθυμία για συμμετοχή τους στο πείραμα σε περίπτωση μελλοντικής επανάληψής του, παρόλο που αρχικά είχαν επιδείξει σχετική απροθυμία α- κόμη και πλήξη για συμμετοχή, και γνώριζαν ότι το σχολικό τους πρόγραμμα θα ήταν βεβαρυμένο. Συμπεράσματα Η σειρά συνεδριών DTVC μεταξύ των δύο σχολείων, οι οποίες περιγράφηκαν στις προηγούμενες παραγράφους, απέδωσε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση διαδικαστικών, τεχνικών και παιδαγωγικών ζητημάτων. Παράλληλα, η εμπειρία αποδείχθηκε θετική και ενθαρρυντική για εκπαιδευτές και μαθητές. Οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα - Η αναζήτηση συνεργασιών μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για μια ανοικτή βάση δεδομένων για εκπαιδευτικούς, ερευνητές κλπ. που θα διευκολύνει την εύρεση συνεργατών για SCMC εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα, ή άλλους συναφείς σκοπούς. - Ο συντονισμός σχολικών τάξεων διαφορετικών χωρών (ιδιαίτερα διαφορετικών ηπείρων) μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολος από την άποψη της χρονικής ζώνης και των σχολικών προγραμμάτων. Η χρονική στιγμή της σύνδεσης μπορεί επίσης να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την ποιότητα της σύνδεσης, καθώς η ευρυζωνικότητα μπορεί να υποβαθμιστεί σημαντικά κατά τις «ώρες αιχμής». - Είναι σημαντική η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου (plan Β) για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. αποτυχία σύνδεσης στο διαδίκτυο). Παρόλο που ίσως δεν φαίνεται ως αξιόλογο ερευνητικό εύρημα, είναι σημαντικό να έχουμε πάντα υπόψη ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά για διάφορους λόγους. - Είναι απαραίτητη η επίσημη έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να επιτραπούν οι απαραίτητες οργανωτικές ρυθμίσεις ή αλλαγές στα σχολεία που συμμετέχουν. Τεχνικά ζητήματα - Είναι απαραίτητος ο ενδελεχής έλεγχος της διαθεσιμότητας και καταλληλότητας των Η/Υ, του λογισμικού και της σύνδεσης.

10 - Είναι σημαντική η αναβάθμιση της ταχύτητας σύνδεσης στο διαδίκτυο σε επίπεδα ADSL2 (ταχύτητες μέχρι 24 mbps), ώστε να υποστηρίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα η μετάδοση ήχου και εικόνας σε πραγματικό χρόνο. - Οι Η/Υ πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με κάμερες και σετ ακουστικών-μικροφώνου, τα οποία θα πρέπει επίσης να δοκιμαστούν εγκαίρως για να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα ήχου και βίντεο είναι αρκετά καλή και δεν υποβαθμίζεται η επικοινωνία. - Η χρήση ακουστικών εξαλείφει την ηχώ, βελτιώνει την ποιότητα του ήχου και βοηθά ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του μαθητή από εξωτερικούς θορύβους ή περισπασμούς. Αντίθετα, η χρήση ηχείων δίνει χαμηλότερη ποιότητα ήχου, ενοχλεί τους υπόλοιπους μαθητές και κατά συνέπεια πρέπει να αποφεύγεται. Παιδαγωγική - Η χρήση ακουστικών λειτουργεί ενθαρρυντικά για τους μαθητές, καθώς μειώνει ή εξαλείφει την αίσθηση πίεσης από τους συμμαθητές (peer pressure). - Οι μαθητές πρέπει να ακολουθήσουν μια διαδικασία εξοικείωσης, ώστε να βοηθηθούν οι ντροπαλοί και πιο εσωστρεφείς μαθητές. - Παροχή κινήτρων για αύξηση της συμμετοχής (εξωτερικά κίνητρα), αλλά και συζήτηση με τους μαθητές προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα εσωτερικά κίνητρα. Βιβλιογραφία 1. Armstrong-Stassen, Marjorie, Landstrom, Margaret, Lumpkin, Ramona (1998): Students' Reactions to the Introduction of Videoconferencing for Classroom Instruction, The Information Society: An International Journal, 14:2, Develotte, Christine, Guichon, Nicolas, Vincent, Caroline (2010): The use of the webcam for teaching a foreign language in a desktop videoconferencing environment, ReCALL 22(3): Dudeney, Gavin (2000): The Internet and the Language Classroom. A practical guide for teachers., Cambridge University Press. 4. Gerstein, Rachel B. (2000): Videoconferencing in the Classroom, Computers in the Schools, 16:3-4, Herring, C. Susan (ed.) (1996): Computer Mediated Communication: linguistic, social and cross-cultural perspectives, John Benjamins. 6. O Dowd, Robert (ed.) (2007): Online Intercultural Exchange. An Introduction for Foreign Language Teachers., Multilingual Matters Ltd. 7. O Dowd, Robert (2000): Intercultural Learning via Videoconferencing: a pilot Exchange Project, ReCALL 12 (1): 49-61, Cambridge University Press, United Kingdom. 8. Morrison and Oblinger, (2002): in Thurlow, C., Lengel, L., Tomic, A., Computer Mediated Communication: Social Interaction and the Internet. 9. Warschauer, Mark (ed.) (1995): Virtual Connections, Second Language Teaching and Curriculum Center, University of Hawaii. 10. Whyte, Shona (2011): Learning to teach with videoconferencing in primary foreign language classrooms, ReCALL 23(3). pp Ρετάλης, Συμεών (επιμ.) (2005): Οι προηγμένες τεχνολογίες διαδικτύου στην υπηρεσία της μάθησης. Eκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα.

Ta Θρησκευτικά στο Ψηφιακό Σχολείο

Ta Θρησκευτικά στο Ψηφιακό Σχολείο Ta Θρησκευτικά στο Ψηφιακό Σχολείο * Επιστημονική ημερίδα θεολόγων Γυμνασίων και Λυκείων του ν. Φωκίδας για τη χρήση του διαδραστικού πίνακα στη διδασκαλία του θρησκευτικού μαθήματος 1 Του Χάρη Ανδρεόπουλου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Περιγραφή Αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές του διαδικτύου καθώς και τους

Διαβάστε περισσότερα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή Τσικολάτας Αλέξανδρος Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΕΕΕΚ Παμμακαρίστου, tsikoman@hotmail.com Περίληψη Στην παρούσα εργασία γίνεται διαπραγμάτευση του ρόλου των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 1 η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ (ΑΛΛΗΛΟ-)ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2012-2013. Διοργάνωση: Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Β. Καλοκύρη Παρασκευή 14 - Σάββατο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Χρήση και Υποστήριξη Κοινοτήτων Πρακτικής και Μάθησης ΚΣΕ 5 ο Δ.Σ. Γλυφάδας Άξονες συζήτησης Κοινότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο για τη χρήση της Οπτικής Διδασκαλίας και της Ψηφιακής Αφήγηση ως εκπαιδευτικά εργαλεία.

Ερωτηματολόγιο για τη χρήση της Οπτικής Διδασκαλίας και της Ψηφιακής Αφήγηση ως εκπαιδευτικά εργαλεία. Ερωτηματολόγιο για τη χρήση της Οπτικής Διδασκαλίας και της Ψηφιακής Αφήγηση ως εκπαιδευτικά εργαλεία. Τα πεδία με αστερίσκο () είναι υποχρεωτικά. Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω ερωτηματολόγιο της έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΉ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΉ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΉ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ 2. Εκπαιδευτικό Λογισμικό για τα Μαθηματικά 2.1 Κύρια χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού λογισμικού για την Διδακτική των Μαθηματικών 2.2 Κατηγορίες εκπαιδευτικού λογισμικού για

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά

Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά Σελίδα 1 Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

5.34 Αξιοποίηση κοινοτήτων μάθησης στο πλαίσιο προγράμματος προπτυχιακής εκπαίδευσης εν δυνάμει εκπαιδευτικών

5.34 Αξιοποίηση κοινοτήτων μάθησης στο πλαίσιο προγράμματος προπτυχιακής εκπαίδευσης εν δυνάμει εκπαιδευτικών 5.34 Αξιοποίηση κοινοτήτων μάθησης στο πλαίσιο προγράμματος προπτυχιακής εκπαίδευσης εν δυνάμει εκπαιδευτικών συντελεστές Σπυρίδων Δουκάκης sdoukakis@rhodes.aegean.gr ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Μοσκοφόγλου-

Διαβάστε περισσότερα

Δίγλωσση προσχολική εκπαίδευση: Η εφαρμογή της Μεθόδου CLIL σε γαλλόφωνο περιβάλλον

Δίγλωσση προσχολική εκπαίδευση: Η εφαρμογή της Μεθόδου CLIL σε γαλλόφωνο περιβάλλον Δίγλωσση προσχολική εκπαίδευση: Η εφαρμογή της Μεθόδου CLIL σε γαλλόφωνο περιβάλλον Άλιμος, 2015 Η Μέθοδος CLIL Ολιστική Εκμάθηση Περιεχομένου και Ξένης Γλώσσας EMILE: L Enseignement d une Matière par

Διαβάστε περισσότερα

ΤΠΕ στη Διδακτική των γλωσσών - Πολύγλωσσα ψηφιακά περιβάλλοντα γλωσσικής διδασκαλίας

ΤΠΕ στη Διδακτική των γλωσσών - Πολύγλωσσα ψηφιακά περιβάλλοντα γλωσσικής διδασκαλίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΠΕ στη Διδακτική των γλωσσών - Πολύγλωσσα ψηφιακά περιβάλλοντα γλωσσικής διδασκαλίας Ενότητα 1: Γενική Εισαγωγή στο μάθημα Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΕΑΠ

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΕΑΠ Μάρτιος 2011 ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΕΑΠ Η παρούσα έκθεση είναι μια αποτύπωση του «προφίλ» των εκπαιδευτικών που διδάσκουν Α & Β τάξεις στα 800 ολοήμερα Δημοτικά σχολεία με αναμορφωμένο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output:

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output: Τίτλος: Εταίρος: Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία SOSU Oestjylland Ημερομηνία: 15/09/2017 Intellectual Output: IO3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ψυχολογικές Πτυχές...2

Διαβάστε περισσότερα

Σωτηρίου Σοφία. Εκπαιδευτικός ΠΕ0401, Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης

Σωτηρίου Σοφία. Εκπαιδευτικός ΠΕ0401, Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης «Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στη Διδακτική Πράξη» «Ανάκλαση-Διάθλαση, Ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, Κίνηση-Ταχύτητα: τρία υποδειγματικά ψηφιακά διδακτικά σενάρια για τη Φυσική Γενικού Λυκείου στην πλατφόρμα "Αίσωπος"»

Διαβάστε περισσότερα

Δράση Α8. Πρακτική εκπαίδευση του προσωπικού ενδοσχολικής τεχνικής υποστήριξης. Υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου

Δράση Α8. Πρακτική εκπαίδευση του προσωπικού ενδοσχολικής τεχνικής υποστήριξης. Υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη του ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Δράση Α8 Πρακτική εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Απρίλιος 2005 ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΝΕΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ Γενική κατεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Σύστασης του Συμβουλίου. για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Σύστασης του Συμβουλίου. για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.5.2018 COM(2018) 272 final/2 ANNEX CORRIGENDUM This document corrects the document COM(2018) 272 final. Concerns correction of date for all linguistic versions. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Από τη σχολική συμβατική τάξη στο νέο υβριδικό μαθησιακό περιβάλλον: εκπαίδευση από απόσταση για συνεργασία και μάθηση

Από τη σχολική συμβατική τάξη στο νέο υβριδικό μαθησιακό περιβάλλον: εκπαίδευση από απόσταση για συνεργασία και μάθηση Από τη σχολική συμβατική τάξη στο νέο υβριδικό μαθησιακό περιβάλλον: εκπαίδευση από απόσταση για συνεργασία και μάθηση Δρ Κώστας Χαμπιαούρης Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης Συντονιστής Άξονα Αναλυτικών

Διαβάστε περισσότερα

Ο μαγικός πίνακας ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο νηπιαγωγείο

Ο μαγικός πίνακας ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο νηπιαγωγείο Ο μαγικός πίνακας ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο νηπιαγωγείο Μαρία Στρατογιαννάκου Βάσια Γαρταγάνη Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Ε.Κοκκώνη Ητεχνολογίακηανάπτυξητου παιδιού Τα παιδιά χρειάζονται τη διαμεσολάβηση νοητικών

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για συμμετοχή σε τηλεδιασκέψεις με χρήση Cisco WebEx

Οδηγίες για συμμετοχή σε τηλεδιασκέψεις με χρήση Cisco WebEx Πανεπιστήμιο Αιγαίου Υπηρεσία Πληροφορικής και Επικοινωνιών Υπηρεσίες Εικόνας-Ήχου Τηλεδιασκέψεις Οδηγίες για συμμετοχή σε τηλεδιασκέψεις με χρήση Cisco WebEx ype.aegean.gr Έκδοση οδηγιών v.15.01.14 20

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο απευθυνόμενο στους επιμελητές των εκπαιδεύσεων που αφορούν την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης ΤΗΛΕΠΡΟΜΗΘΕΑΣ.

Ερωτηματολόγιο απευθυνόμενο στους επιμελητές των εκπαιδεύσεων που αφορούν την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης ΤΗΛΕΠΡΟΜΗΘΕΑΣ. Ερωτηματολόγιο απευθυνόμενο στους επιμελητές των εκπαιδεύσεων που αφορούν την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης ΤΗΛΕΠΡΟΜΗΘΕΑΣ. Το έργο ΤΗΛΕΠΡΟΜΗΘΕΑΣ βρίσκεται σε ενδιάμεση φάση υλοποίησης και εφαρμογής συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Ψηφιακή αφήγηση Ένα πολυδιάστατο εργαλείο μάθησης» Αποτελέσματα αξιολόγησης των συμμετεχόντων

Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Ψηφιακή αφήγηση Ένα πολυδιάστατο εργαλείο μάθησης» Αποτελέσματα αξιολόγησης των συμμετεχόντων Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Ψηφιακή αφήγηση Ένα πολυδιάστατο εργαλείο μάθησης» Αποτελέσματα αξιολόγησης των συμμετεχόντων Επιμορφωτές: Δήμητρα Θεοδοσιάδου, Άγγελος Κωνσταντινίδης, Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

8 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

8 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 8 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η Πληροφορική στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Συμμετοχικός ιστός στην εκπαίδευση: δύο μελέτες περίπτωσης με τη χρήση wiki και ιστολογίου Δέγγλερη

Διαβάστε περισσότερα

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς ΠΕΑΠ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς ΠΕΑΠ Υποέργο 3: Πολιτική ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Σχολείο: Η Εκμάθηση της Αγγλικής στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία» Η ηλεκτρονική πλατφόρμα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς ΠΕΑΠ Ευδοκία Καραβά, Επίκουρη

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωμάτωση των ΤΠΕ στο Εκπαιδευτικό Σύστημα της Κύπρου Έργα ΤΠΕ

Ενσωμάτωση των ΤΠΕ στο Εκπαιδευτικό Σύστημα της Κύπρου Έργα ΤΠΕ Ενσωμάτωση των ΤΠΕ στο Εκπαιδευτικό Σύστημα της Κύπρου Έργα ΤΠΕ Υλικοτεχνική Υποδομή για τις ΤΠΕ Εκπαιδευτική Πύλη (ΔΙΑ.Σ) Εξασφάλιση Εκπαιδευτικού Λογισμικού Σύστημα Διαχείρισης Διοικητικών Διαδικασιών

Διαβάστε περισσότερα

Παιδί και Διαδίκτυο στο Σχολείο και στο Σπίτι: Η Εκπαιδευτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου

Παιδί και Διαδίκτυο στο Σχολείο και στο Σπίτι: Η Εκπαιδευτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου Παιδί και Διαδίκτυο στο Σχολείο και στο Σπίτι: Η Εκπαιδευτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας και Εκπαιδευτικής Μηχανικής, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Europe at Schools through Art and Simulation (EuropeStARTS)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Europe at Schools through Art and Simulation (EuropeStARTS) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Europe at Schools through Art and Simulation (EuropeStARTS) Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, Τμήμα Διεθνών

Διαβάστε περισσότερα

CASF Culture Against School Failure Ο πολιτισμός ενάντια στη σχολική αποτυχία

CASF Culture Against School Failure Ο πολιτισμός ενάντια στη σχολική αποτυχία CASF Culture Against School Failure Ο πολιτισμός ενάντια στη σχολική αποτυχία Το πρόγραμμα CASF αποτελεί το καινούργιο πρόγραμμα ERASMUS+ που θα υλοποιηθεί από το 1 ο Γυμνάσιο Σητείας κατά τα έτη 2017-2020.

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση 6 Αντιμετώπισα πρόβλημα μετάβασης, λόγω της κινητοποίησης των αγροτών, που γίνονταν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Κανένα, παρακολούθησα όλες τις επιμορφώσεις Γράψτε κάποια άλλη επιμορφωτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΝΟΤΗΤΩΝ (περιγραφή) Περιγραφή του περιεχομένου της ενότητας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΝΟΤΗΤΩΝ (περιγραφή) Περιγραφή του περιεχομένου της ενότητας. Α/Α ΣΤΟΧΟΙ (επιθυμητές γνώσεις-δεξιότητες-ικανότ ητες) ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ (Τίτλοι) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΝΟΤΗΤΩΝ (περιγραφή) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ (ενδεικτικά σε ώρες) Το Πρόγραμμα πιστοποιήθηκε από την

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη: «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη (Επιμόρφωση Β επιπέδου Τ.Π.Ε.

Πράξη: «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη (Επιμόρφωση Β επιπέδου Τ.Π.Ε. Πράξη: «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχολικό Έτος: 2014-2015 Σχολική Μονάδα: ΓΕΛ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ Τίτλος Ερευνητικής Εργασίας: Εργαλεία Web 2.0 για την τάξη ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 2 2. Παρεχόμενες Υπηρεσίες... 3 Υπηρεσία Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα. Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD

Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα. Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD Τι είναι η «Εκπαιδευτική Τεχνολογία» (1) Εκπαιδευτική Τεχνολογία είναι «η εφαρμογή τεχνολογικών διαδικασιών και εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές των Η/Υ στη διδασκαλία της ξένης γλώσσας. Γεώργιος Μικρός Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εφαρμογές των Η/Υ στη διδασκαλία της ξένης γλώσσας. Γεώργιος Μικρός Πανεπιστήμιο Αθηνών Εφαρμογές των Η/Υ στη διδασκαλία της ξένης γλώσσας Γεώργιος Μικρός Πανεπιστήμιο Αθηνών 1 Μια μικρή ιστορική αναδρομή 80: Θα έπρεπε ο Η/Υ να χρησιμοποιείται στην τάξη; 90: Πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση

Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση 390 παιδιά Το πλαίσιο εφαρμογής 18 τμήματα Μονάδα Ειδικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτικές Τηλεκπαιδεύσεις

Επιμορφωτικές Τηλεκπαιδεύσεις Επιμορφωτικές Τηλεκπαιδεύσεις Υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Σχολικής Τάξης (η-τάξη) Προεπισκόπηση Παρουσίασης Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Σχολικής Τάξης (η-τάξη) Εισαγωγή Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΕΠΛΗΝΕΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΕΠΛΗΝΕΤ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΕΠΛΗΝΕΤ ΚΟΖΑΝΗΣ Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 2. Περιγραφή αίθουσας τηλεδιάσκεψης... 3 3. Παρεχόμενες Υπηρεσίες... 4 4. Τεχνική Υποστήριξη... 5 5. Κανονισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό σημείωμα. Προσωπικές πληροφορίες. Μαρία Λαζαρίδου. Επαγγελματική εμπειρία

Βιογραφικό σημείωμα. Προσωπικές πληροφορίες. Μαρία Λαζαρίδου. Επαγγελματική εμπειρία Βιογραφικό σημείωμα Προσωπικές πληροφορίες Επώνυμο / Όνομα Διεύθυνση Τηλέφωνο Διεύθυνση εργασίας Τηλέφωνο εργασίας Κινητό τηλέφωνο Οικογενειακή κατάσταση Μαρία Λαζαρίδου Γ. Μπαλόγλου 17-19, 546 29 Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο etwinning τον Νοέμβριο στην Πάτρα

Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο etwinning τον Νοέμβριο στην Πάτρα Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο etwinning τον Νοέμβριο στην Πάτρα Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο etwinning για τα συνεργατικά προγράμματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τίτλο «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστικός πίνακας. Ναλμπάντη Θεοδώρα Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Θράκης

Διαδραστικός πίνακας. Ναλμπάντη Θεοδώρα Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Θράκης Διαδραστικός πίνακας Ναλμπάντη Θεοδώρα Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Θράκης Ο διαδραστικός πίνακας έχει εισβάλει στην διδασκαλία των διαφόρων γνωστικών αντικειμένων και πολλά εκπαιδευτικά κέντρα το έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεργασία Ασύγχρονη και Σύγχρονη Συνεργασία από απόσταση

Τηλεργασία Ασύγχρονη και Σύγχρονη Συνεργασία από απόσταση 119 Τηλεργασία Ασύγχρονη και Σύγχρονη Συνεργασία από απόσταση Διδακτικές ενότητες: 14.1 Τηλεργασία 14.2 Επικοινωνία και Συνεργασία από απόσταση Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι να ενημερωθούν

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητες Γ3.1 - Γ3.2 - Γ3.3

Ενότητες Γ3.1 - Γ3.2 - Γ3.3 Ενότητες Γ3.1 - Γ3.2 - Γ3.3 3.1 Τo διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών 3.2 Αξιοποίηση- αξιολόγηση ιστοσελίδων, ιστοχώρων και πυλών 3.3 Σχεδίαση μαθημάτων με τη χρήση του διαδικτύου To Διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο

Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο Ο κ τ ώ β ρ ι ο ς Ν ο έ μ β ρ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 3/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΡΒΑΡΑΣ (Ε - Στ τάξη) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΚΩΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 3/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΡΒΑΡΑΣ (Ε - Στ τάξη) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΚΩΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2015-2016 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 3/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΡΒΑΡΑΣ (Ε - Στ τάξη) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΚΩΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στην δημοσιότητα από

Διαβάστε περισσότερα

«Λογισμικές εφαρμογές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Το παράδειγμα του Τομέα Οχημάτων»

«Λογισμικές εφαρμογές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Το παράδειγμα του Τομέα Οχημάτων» «Λογισμικές εφαρμογές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Το παράδειγμα του Τομέα Οχημάτων» Ευστράτιος Ντουμανάκης Τεχνολόγος Οχημάτων, Εκπαιδευτικός, 12 ο Επαγγελματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης entoum@sch.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Ιστορική Εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού Παρουσίαση 1 η 1 Βελώνης Γεώργιος Καθηγητής Περιεχόμενα Τι είναι το Διαδίκτυο Βασικές Υπηρεσίες Διαδικτύου Προηγμένες Υπηρεσίες Διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα. Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: εκπαιδευτική πολιτική, κοινωνία, σχολείο ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ

Ημερίδα. Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: εκπαιδευτική πολιτική, κοινωνία, σχολείο ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ Έργο: Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο) Επιστημονική υπεύθυνη: Καθηγήτρια Ζωή Παπαναούμ Ημερίδα Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι και κατευθύνσεις στη διαπολιτισμική εκπαίδευση

Στόχοι και κατευθύνσεις στη διαπολιτισμική εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Στόχοι και κατευθύνσεις στη διαπολιτισμική εκπαίδευση Ενότητα 2: Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο πολυπολιτισμικό σχολείο Αναστασία Κεσίδου,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο για τις ανάγκες της Πράξης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή». Α. ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΙΩΡΤΖΙΩΤΗ ΕΙΡΗΝΗ. Δεκέμβριος 2009

ΤΖΙΩΡΤΖΙΩΤΗ ΕΙΡΗΝΗ. Δεκέμβριος 2009 ΤΖΙΩΡΤΖΙΩΤΗ ΕΙΡΗΝΗ Δεκέμβριος 2009 Πολυμέσα Συνεργατικά συστήματα Κατηγορίες συνεργατικών συστημάτων Συστήματα συνεργασίας Χρονο-χωρική ταξινόμηση Συστήματα υποστήριξης συνεργασίας Ενημερότητα Συνεργατικά

Διαβάστε περισσότερα

Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος «Αναμόρφωση του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του ΠΤΔΕ» (ΕΠΕΑΕΚ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) και με την

Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος «Αναμόρφωση του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του ΠΤΔΕ» (ΕΠΕΑΕΚ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) και με την ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΟ ΠΤΔΕ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο για τις ανάγκες της Πράξης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή». Α. ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ Ρέθυμνο, 12 Αυγούστου 2013 Δεύτερη Αναγγελία Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση

Διαβάστε περισσότερα

Πως το e-learning συμβάλει στην υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Πως το e-learning συμβάλει στην υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Πως το e-learning συμβάλει στην υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Κων/νος Φαρμάκης 2006-2007 e-learning Ορισμοί Η προσφορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών ή μαθημάτων - μέσω του Internet ήμέσωτωνεταιρικώνintranets

Διαβάστε περισσότερα

Eρευνητική εργασία Β Λυκείου με θέμα: Κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση, νέα εργαλεία, νέες προοπτικές, νέες προκλήσεις

Eρευνητική εργασία Β Λυκείου με θέμα: Κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση, νέα εργαλεία, νέες προοπτικές, νέες προκλήσεις Ομάδα Technology Giants Σχολικό έτος 2012-2013 Eρευνητική εργασία Β Λυκείου με θέμα: Κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση, νέα εργαλεία, νέες προοπτικές, νέες προκλήσεις Δ. Αλεξίου, Σ. Δοντσόπουλος, Π. Μπατσής,

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης Ψηφιακά μέσα - Εκμάθηση μέσα από video. σχολείο.

Μελέτη περίπτωσης Ψηφιακά μέσα - Εκμάθηση μέσα από video. σχολείο. Σελίδα 1 Μελέτη περίπτωσης Ψηφιακά μέσα - Εκμάθηση μέσα από video μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Όλοι οι μαθητές (αγόρια και κορίτσια) ηλικίας 17 και 18 Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ BLACKBOARD ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΗ ΒΑΣΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ BLACKBOARD ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΗ ΒΑΣΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ BLACKBOARD ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΗ ΒΑΣΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Οδηγός για Ρυθμίσεις μικροφώνου και ηχείου WHITEBOARD Διαδραστικός πίνακας VIDEO & ΗΧΟΣ Ενεργοποίηση και ρύθμιση κάμερας, ηχείων, μικροφώνου Ζητάμε

Διαβάστε περισσότερα

The Use of the MOODLE Platform in Writing Activities. Δέσποινα Παπαγγελή Σχολική Σύμβουλος Β Αθήνας despap@otenet.gr

The Use of the MOODLE Platform in Writing Activities. Δέσποινα Παπαγγελή Σχολική Σύμβουλος Β Αθήνας despap@otenet.gr The Use of the MOODLE Platform in Writing Activities Δέσποινα Παπαγγελή Σχολική Σύμβουλος Β Αθήνας despap@otenet.gr MOODLE Modular Object- Oriented Dynamic Learning Environment 2 What is Online σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Κιουτσιούκη Δήμητρα, 485 Τελική δραστηριότητα Φάση 1 :Ατομική μελέτη 1. Πώς θα περιγράφατε το ρόλο της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική καινοτομία; Οι Web

Διαβάστε περισσότερα

3o Πανελλήνιο Συνέδριο: «Ένταξη των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία»

3o Πανελλήνιο Συνέδριο: «Ένταξη των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία» 3o Πανελλήνιο Συνέδριο: «Ένταξη των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία» Η Διδασκαλία των μηχανών αναζήτησης με τη μέθοδο της Πολυεπίπεδης Συναλλαγής Τριών Επιπέδων Λιόβας Δημήτριος Δέγγλερη Σοφία Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ στα Σεµινάρια του Εργαστηρίου Προηγµένων Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και Εφαρµογών Κινητών Συσκευών

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ στα Σεµινάρια του Εργαστηρίου Προηγµένων Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και Εφαρµογών Κινητών Συσκευών ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ στα Σεµινάρια του Εργαστηρίου Προηγµένων Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και Εφαρµογών Κινητών Συσκευών Προθεσµίες δηλώσεων συµµετοχής 7 και 28 Ιανουαρίου 2018 Με το πέρας των

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ. Υπεύθυνος ηλεκτρονικής επεξεργασίας ΒΟΣΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Β1

1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ. Υπεύθυνος ηλεκτρονικής επεξεργασίας ΒΟΣΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Β1 Άρθρο/έρευνα της μαθητικής ομάδας Αγωγής Υγείας του 1 ου Γυμνασίου Σκύδρας, που παρουσιάστηκε στην ημερίδα Αγωγής Υγείας που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

https://quizizz.com/admin/quiz/57043ddca3ca626b4b7fefc6 Ανδριανή-Χριστίνα Ρηγούτσου

https://quizizz.com/admin/quiz/57043ddca3ca626b4b7fefc6 Ανδριανή-Χριστίνα Ρηγούτσου Εφαρμόζοντας τη Μέθοδο της Αντεστραμμένης Τάξης στην Στ Τάξη του Δημόσιου Δημοτικού Σχολείου https://quizizz.com/admin/quiz/57043ddca3ca626b4b7fefc6 Ανδριανή-Χριστίνα Ρηγούτσου Τι είναι το Μοντέλο της

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση της αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων στα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Ερωτηματολόγιο Υπεύθυνων Συντονιστών

Διερεύνηση της αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων στα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Ερωτηματολόγιο Υπεύθυνων Συντονιστών Διερεύνηση της αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων στα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Ερωτηματολόγιο Υπεύθυνων Συντονιστών Αγαπητοί συνάδελφοι των ΚΠΕ της χώρας, Στο πλαίσιο εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας, στο Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρείτε και σε τι βαθμό, έγκαιρη την ενημέρωσή σας για την ημερίδα στην οποία και συμμετείχατε;

Θεωρείτε και σε τι βαθμό, έγκαιρη την ενημέρωσή σας για την ημερίδα στην οποία και συμμετείχατε; Θεωρείτε και σε τι βαθμό, έγκαιρη την ενημέρωσή σας για την ημερίδα στην οποία και συμμετείχατε; 4% 56% ΚΑΘΟΛΟΥ 4% 36% Θεωρείτε και σε τι βαθμό ικανοποιητικό τον συντονισμό, την οργάνωση και τη διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης Διάλεξη 2 Open eclass Εφαρμογές ΤΠΕ στην Εκπαίδευση & την Ειδική Αγωγή Χαράλαμπος Καραγιαννίδης karagian@uth.gr Διάλεξη 2: elearning Envs, Open eclass 1/18 4/10/2016 Σύνοψη μαθήματος 1. Εισαγωγή 2. Περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Πειραιάς 5 Νοεμβρίου 2012 Αρ. Πρωτ. 20126093 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «BRINGING EUROPE TO SCHOOL TEACHERS (B.E.S.T.)» ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Μάθηση & Συστήματα που τη διαχειρίζονται

Ηλεκτρονική Μάθηση & Συστήματα που τη διαχειρίζονται Κύκλος Εκπαίδευσης «Συστήματα Ηλεκτρονικής Μάθησης & Ηλεκτρονική Αξιολόγηση» Ηλεκτρονική Μάθηση & Συστήματα που τη διαχειρίζονται Κατερίνα Γεωργούλη ΤΕΙ Αθήνας Μονάδα Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ ΤΕΙ Αθήνας Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Γ.ΚΙΟΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Διεύθυνση: Περιφερειακή Οδός και Ελευθερίου Βενιζέλου, Άρτα. Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Γ.ΚΙΟΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Διεύθυνση: Περιφερειακή Οδός και Ελευθερίου Βενιζέλου, Άρτα. Τηλέφωνα Επικοινωνίας: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Γ.ΚΙΟΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Διεύθυνση: Περιφερειακή Οδός και Ελευθερίου Βενιζέλου, Άρτα Τηλέφωνα Επικοινωνίας: Σταθερό τηλέφωνο: 2681028520 Κινητό: 6979235075 E-mail: Eya.kioysh@gmail.com ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΜΠ. Το Δίκτυο Τηλεματικής του ΕΜΠ και η συμβολή του στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας. Επιστημονικός Υπεύθυνος ΚΕΔ

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΜΠ. Το Δίκτυο Τηλεματικής του ΕΜΠ και η συμβολή του στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας. Επιστημονικός Υπεύθυνος ΚΕΔ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΜΠ Το Δίκτυο Τηλεματικής του ΕΜΠ και η συμβολή του στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας Εισηγητής: Καθ. Ε. Συκάς, Σχ.ΗΜΜΥ Επιστημονικός Υπεύθυνος ΚΕΔ nmc@ntua.gr http://noc.ntua.gr 4 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Παιδαγωγικά παιχνίδια Ελεύθερος συνειρμός Το παιχνίδι ρόλων Οραματισμός Ζωγραφική / Σχέδιο Εργασία σε μικρές ομάδες Επισκέπτες ομιλητές Χρήση Βίντεο Ανάθεση εργασιών Τα παιδαγωγικά

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση Αλέξης Χαραλαμπίδης Γραφικές Τέχνες / Πολυμέσα Ενότητα Ιανουαρίου 2015

Αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση Αλέξης Χαραλαμπίδης Γραφικές Τέχνες / Πολυμέσα Ενότητα Ιανουαρίου 2015 Αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση Αλέξης Χαραλαμπίδης 90279 Γραφικές Τέχνες / Πολυμέσα Ενότητα 61 18 Ιανουαρίου 2015 Web 2.0 Ενσωμάτωση στις εφαρμογές του παγκόσμιου ιστού (www) στοιχείων:

Διαβάστε περισσότερα

CONNECT: Virtual Mobility

CONNECT: Virtual Mobility CONNECT: Virtual Mobility Ενώνοντας νέους ανθρώπους στην Ευρώπη Αναφορά: Αξιολόγηση προϊόντων Εκτελεστική Περίληψη Erasmus+ Key Action 2: Strategic Partnerships Αριθμός Αναφοράς Έργου:: 2014-UK01-K1205-011954

Διαβάστε περισσότερα

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Πρόλογος...7 Πρόλογος Επιμελητή...9 Εισαγωγή Τεχνολογίες για την ανάπτυξη ικανοτήτων...23 Σκοπός του βιβλίου...24 Eνα μοντέλο για την παιδαγωγική χρήση των εργαλείων με γνωστικό δυναμικό...26

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων Μπαρμπόπουλος Γεώργιος Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου κλ. ΠΕ86

2 ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων Μπαρμπόπουλος Γεώργιος Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου κλ. ΠΕ86 2 ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων Μπαρμπόπουλος Γεώργιος Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου κλ. ΠΕ86 Η παιδαγωγική-διδακτική αξιοποίηση του διαδικτύου, των υπηρεσιών Web 2.0 και της δυνατότητας οι χρήστες να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: Θέμα: Πρόσκληση συμμετοχής σε σεμινάριο του ΚΠΕ Βιστωνίδας

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: Θέμα: Πρόσκληση συμμετοχής σε σεμινάριο του ΚΠΕ Βιστωνίδας ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ---------------- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π. & Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επιβλέπων: Καθ. Ι. Ψαρομηλινγκος - Φοιτήτρια: Ελένη Στάμου Α.Μ.2119

Επιβλέπων: Καθ. Ι. Ψαρομηλινγκος - Φοιτήτρια: Ελένη Στάμου Α.Μ.2119 Επιβλέπων: Καθ. Ι. Ψαρομηλινγκος - Φοιτήτρια: Ελένη Στάμου Α.Μ.2119 Εισαγωγή στα MOOCs, ορισμός, πως ξεκίνησαν Λόγος ύπαρξης τους, ΗΠΑ, Ευρώπη Διαφοροποιήσεις, xmoocs vs cmoocs και σύγκριση με τα παραδοσιακά

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα: Σύγχρονο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας

Τμήμα: Σύγχρονο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Τμήμα: Σύγχρονο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: ημητρακάκης Κωνσταντίνος Τηλέφωνο: 2231081842 Τρόπος υλοποίησης: Σύγχρονα Υπεύθυνος:

Διαβάστε περισσότερα

Το μάθημα της λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Το μάθημα της λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Το μάθημα της λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ενότητα 6: Μέθοδος project - Πολιτισμός και σχολείο - Διδασκαλία σε ομάδες Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η υπηρεσία PNA s Webinars;

Τι είναι η υπηρεσία PNA s Webinars; PNA s Webinars 1 2 Τι είναι η υπηρεσία PNA s Webinars; Τα PNA s Webinars, είναι υπηρεσία που προσφέρει η PNA στις εταιρίες που επιθυμούν να διοργανώσουν ηλεκτρονικά σεμινάρια, διαλέξεις και παρουσιάσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Greek On The Go Μια εφαρμογή για iphone

Greek On The Go Μια εφαρμογή για iphone Greek On The Go Μια εφαρμογή για iphone Διημερίδα Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας 10-11 Οκτωβρίου 2014, Αθήνα Δημήτρης Τολιάς, Ph.D. Διευθυντής Κέντρο Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Γλωσσικών Σπουδών Ελληνοαμερικανική

Διαβάστε περισσότερα

: Ανδρέα Παπανδρέου 37 : Μαρούσι : Τόνια Παπατριανταφύλλου : :

: Ανδρέα Παπανδρέου 37 : Μαρούσι : Τόνια Παπατριανταφύλλου : : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ KAI ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μαρούσι, 27.06.2019 Α.Π.: 103354/ΓΔ7 ΠΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

2. Μελέτη της επίδρασης των δημογραφικών, κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων στις επιδόσεις των μαθητών στην ΕΕ

2. Μελέτη της επίδρασης των δημογραφικών, κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων στις επιδόσεις των μαθητών στην ΕΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Στοιχεία Επικοινωνίας: stefanos.giakoumatos@gmail.com 1. Διαχρονική ανάλυση των ελληνικών δεικτών των επιδόσεων των μαθητών στον τομέα της a. Γλώσσας (1 φοιτητής) b. Μαθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και σχετικές υπηρεσίες για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

ΘΕΜΑ: Ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και σχετικές υπηρεσίες για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

Eπιμορφωτικό σεμινάριο

Eπιμορφωτικό σεμινάριο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Δράση: Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας Επιστ. υπεύθυνη: Ζωή Παπαναούμ Υποδράση: Εξ αποστάσεως επιμόρφωση Eπιμορφωτικό σεμινάριο 31

Διαβάστε περισσότερα

Η παιδαγωγική αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας

Η παιδαγωγική αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας Η παιδαγωγική αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας Κεραμίδα Αρετή Σχολική Σύμβουλος ΠΕ06 (Αγγλικής Γλώσσας), Ν. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας akeramida@hotmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Επέκταση Υπηρεσιών Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης και Δικτυακής πύλης για το ΕΛ/ΛΑΚ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου

Επέκταση Υπηρεσιών Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης και Δικτυακής πύλης για το ΕΛ/ΛΑΚ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου http:// e-learning.sch.gr http://opensoft.sch.gr Επέκταση Υπηρεσιών Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης και Δικτυακής πύλης για το ΕΛ/ΛΑΚ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου Καθηγητής Κωνσταντίνος Μαργαρίτης Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Δημιουργία παρουσιάσεων με Prezi για την περιβαλλοντική εκπαίδευση»

Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Δημιουργία παρουσιάσεων με Prezi για την περιβαλλοντική εκπαίδευση» Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Δημιουργία παρουσιάσεων με Prezi για την περιβαλλοντική εκπαίδευση» Αποτελέσματα αξιολόγησης των συμμετεχόντων Επιμορφωτές: Άγγελος Κωνσταντινίδης, Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Αξιοποιώντας Ψηφιακά Μαθησιακά Αντικείμενα στη Διδασκαλία

ΘΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Αξιοποιώντας Ψηφιακά Μαθησιακά Αντικείμενα στη Διδασκαλία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΘΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 2016 1. Αξιοποιώντας Ψηφιακά Μαθησιακά Αντικείμενα στη Διδασκαλία 2. Στατιστική ανάλυση δεδομένων και Μεθοδολογία επιστημονικής Έρευνας ΚΟΝΙΤΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ E-LEARNING

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ E-LEARNING ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ 2014 1 1. Τι είναι το e-learning; Το e-learning, η ηλεκτρονική μάθηση, είναι μια διαδικασία μάθησης και ταυτόχρονα μια μεθοδολογία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Δρ Κωνσταντίνα Κηροποιού Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Καβάλας ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Ομαδοσυνεργατική μάθηση. Γιατί; Στη σύγχρονη εποχή, κοινωνικοί παράγοντες, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς. Δ/ντης Διεύθυνσης Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Δικτυακών Τεχνολογιών

Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς. Δ/ντης Διεύθυνσης Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Δικτυακών Τεχνολογιών Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Το Δίκτυο στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης Οι υπηρεσίες και ο ρόλος του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στη δομούμενη Κοινωνία της Γνώσης Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Δ/ντης Διεύθυνσης Πανελλήνιου

Διαβάστε περισσότερα

Εκδήλωση της Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε. Δ Ι Α Λ Ο Γ Ο Σ Μ Ε Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Α Κ Ο Μ Μ Α Τ Α ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Αθήνα, 7 Μαΐου 2017

Εκδήλωση της Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε. Δ Ι Α Λ Ο Γ Ο Σ Μ Ε Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Α Κ Ο Μ Μ Α Τ Α ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Αθήνα, 7 Μαΐου 2017 Εκδήλωση της Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε. Δ Ι Α Λ Ο Γ Ο Σ Μ Ε Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Α Κ Ο Μ Μ Α Τ Α ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Αθήνα, 7 Μαΐου 2017 Εισήγηση της Β. Δενδρινού, Ομ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Πρόεδρος της Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Γκίκας Καθηγητής ΠΕ01 Γυµνασίου Προαστίου Καρδίτσας Υπ. Δρ. Θεολογικής σχολής Α.Π.Θ.

Αλέξανδρος Γκίκας Καθηγητής ΠΕ01 Γυµνασίου Προαστίου Καρδίτσας Υπ. Δρ. Θεολογικής σχολής Α.Π.Θ. Αλέξανδρος Γκίκας Καθηγητής ΠΕ01 Γυµνασίου Προαστίου Καρδίτσας Υπ. Δρ. Θεολογικής σχολής Α.Π.Θ. Τι θα παρουσιάσουµε; Εικονικές Ψηφιακές Τάξεις Εναλλακτική µέθοδο διδασκαλίας µε Τ. Π. Ε. Διαδικτυακά Περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες Νέες Τεχνολογίες; Εισαγωγή. 1841: Μαυροπίνακας. 1940: Κινούµενη Εικόνα. 1957: Τηλεόραση

Ποιες Νέες Τεχνολογίες; Εισαγωγή. 1841: Μαυροπίνακας. 1940: Κινούµενη Εικόνα. 1957: Τηλεόραση Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση Εισαγωγή Ποιες Νέες Τεχνολογίες; 1841: Μαυροπίνακας 1940: Κινούµενη Εικόνα 1957: Τηλεόραση 2000: Το ιαδίκτυο και η Τεχνολογία της πληροφορίας και των επικοινωνιών 1 Νέες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο -ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο -ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο -ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η έρευνα αυτή στοχεύει στη διερεύνηση της επίδρασης μιας νέας μεθόδου διδασκαλίας και μάθησης -μέσα σε ένα περιβάλλον λογισμικού Η/Υ- στην ενίσχυση της εννοιολογικής μάθησης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ BBB ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ BBB ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ BBB ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Οι συμμετέχοντες συνίσταται να έχουν καλή γνώση και κατανόηση του σύντομου οδηγού. Eπιπλέον υποστηρικτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία-Πρόνοια» Κ.Ε.Κ. Σωματείου «ΕΡΜΗΣ» Πρόγραμμα Κατάρτισης Εργαζόμενων σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας στις Νέες Τεχνολογίες ΘΕΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου - Κορδελιού Coding Competition Η ιδιαιτερότητα του σχολείου μας έγκειται στο γεγονός ότι φιλοξενεί μαθητές από

6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου - Κορδελιού Coding Competition Η ιδιαιτερότητα του σχολείου μας έγκειται στο γεγονός ότι φιλοξενεί μαθητές από 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου - Κορδελιού Coding Competition Η ιδιαιτερότητα του σχολείου μας έγκειται στο γεγονός ότι φιλοξενεί μαθητές από διάφορες χώρες όπως είναι η Αλβανία και η Ρωσία. Τα

Διαβάστε περισσότερα