«ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΝΕ ΣΙΝΕΜΑ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΝΕ ΣΙΝΕΜΑ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ"

Transcript

1 ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΛΥΚΕΙΑ «ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΝΕ ΣΙΝΕΜΑ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ Το Φεστιβάλ κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει και φέτος το πρόγραµµα ειδικών προβολών για µαθητές πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης που γίνονται τις πρωινές ώρες καθηµερινά στο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ», πλατεία Αριστοτέλους 10, στη Θεσσαλονίκη. Οι προτεινόµενες ταινίες έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Έγκρισης Καταλλήλων Θεαµάτων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Οι ταινίες µυθοπλασίας που προβάλλονται για τους µαθητές Γυµνασίου - Λυκείου είναι οι εξής: ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΨΙΘΥΡΙΖΕ Σκην:Ζουλι Μπετρουτσέλι, Γαλλία 2010 Διάρκεια 100 Όταν ο Πίτερ πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, η γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του προσπαθούν να ξαναβρούν τους ρυθµούς τους στην αραιοκατοικηµένη επαρχία Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Την ίδια στιγµή η µικρή Σιµόν πιστεύει ότι µπορεί να επικοινωνήσει µε τον πατέρα της µέσα από τα φύλλα του τεράστιου δέντρου που βρίσκεται στην αυλή του σπιτιού τους.

2 Ο Εξαιρετικός Κύριος Λαζάρ Σκην: Philippe Falardeau, Καναδάς 2011 Διάρκεια 94 Ο Μπασίρ Λαζάρ είναι ένας µετανάστης από την Αλγερία, που καλείται να αντικαταστήσει έναν δάσκαλο δηµοτικού που πέθανε µε τραγικό τρόπο. Κι ενώ τα παιδιά προσπαθούν να ξεπεράσουν την έλλειψη του δασκάλου τους, κανείς στο σχολείο δεν γνωρίζει το παρελθόν του Μπασίρ κι ότι ανά πάσα στιγµή µπορεί να απελαθεί όσο και για το ρεαλισµό της αλλά κυρίως για τα διαφορετικά επίπεδα ανάγνωσης που µας επιτρέπει

3 ISDRAKEN Σκην: Martin Högdahl, Σουηδία 2012 Μια περιπέτεια για τον Μικ, 11 χρονών, που ψάχνει να βρει καινούργιο σπίτι. Ο Μικ το σκάει απ το σπίτι του στην πλάτη ενός δράκου από πάγο, µπλέκει σε µια επιχείρηση µε γάτες, γίνεται φίλος µε τ αδέλφια Μπενγκτ και Μπέρτιλ, ερωτεύεται για πρώτη φορά και τελικά βρίσκει το δρόµο του. Kauwboy Το παιδί µε την Καλιακούδα Σκην: Boudewijn Koole, Ολλανδία 2012 Διάρκεια 81 Μια µέρα, ο δεκάχρονος Γιόγιο φέρνει σπίτι µια µικρή καρακάξα. Θα πρέπει να την κρύψει από τον πατέρα του, που δεν θέλει να χει πουλιά στο σπίτι. Κάθε τρεις και λίγο τηλεφωνεί στα κρυφά στη µητέρα του, αλλά δεν της λέει για τον καινούργιο του φίλο. Θέλει να της κάνει έκπληξη για τα γενέθλιά της, που πλησιάζουν. Ο πατέρας του είναι άτεγκτος: δεν πρέπει να γιορτάζουµε τα γενέθλια κάποιου όταν αυτός δεν είναι παρών. Ο Γιόγιο θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός µε τον πατέρα του, που είναι πολύ κυκλοθυµικός. Μέσα από την ιδιαίτερη σχέση του µε το πουλί και µε την προσαρµοστικότητα που διαθέτουν µόνο τα παιδιά, ο Γιόγιο βρίσκει έναν τρόπο να µαλακώσει την καρδιά του πατέρα του.

4 Ο Κλέφτης των Ποδηλάτων Σκην.:Vittorio De Sica, Ιταλία 1948 Διάρκεια 93 Μια ταινία των πραγµατικών συναισθηµάτων, των πραγµατικών ανθρώπων. Μια ταινία όπως καµία άλλη, επειδή έγινε όπως καµία άλλη. Χωρίς ηθοποιούς, µε φυσικό φωτισµό, η ταινία συνέλαβε την αλήθεια του Νεορεαλισµού. Γεγονός είναι ότι ολόκληρη η ταινία δηµιουργήθηκε χωρίς πολλά έξοδα. Αποτελείται από µια σειρά µικρών στιγµών. Αντιµετωπίζει ζητήµατα των τάξεων, της πολιτικής, και µεταπολεµικών δραστηριοτήτων, συνολικά όµως είναι µια ταινία για τη ζωή και την ελπίδα. Το δραµατικό φινάλε καθιστά την ταινία ρεαλιστικότερη.

5 ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΠΑΛΟΝΙ / ΑΣΠΡΟ ΑΛΟΓΟ Σκην: Αλµπέρτ Λαµορίς, Γαλλία Διάρκεια 78 "Το κόκκινο µπαλόνι "είναι µια µαγική ιστορία για τη φιλία ανάµεσα σε ένα µικρό αγόρι και ένα µπαλόνι, µε φόντο το Παρίσι της δεκαετίας του Ένα αγόρι, καθώς τριγυρίζει στους δρόµους, βρίσκει ένα κόκκινο µπαλόνι δεµένο σε έναν στύλο. Από εκείνη τη στιγµή το µπαλόνι ακολουθεί το παιδί στους δρόµους του Παρισιού, προκαλώντας έκπληξη σε όλη τη γειτονιά αλλά και τη και ζήλια των φίλων του... Στη νότιο Γαλλία, ένα εντυπωσιακό άσπρο άλογο ηγείται µιας άγριας αγέλης που δεν αφήνει κανέναν άνθρωπο να την πλησιάσει. Το άσπρο άλογο, χωρίς να χάσει ίχνος από την υπερηφάνεια του, επιτρέπει µόνο στον µικρό ψαρά Φολκό να το δαµάσει και να ανέβει στη ράχη του. Έτσι ξεκινά µια υπέροχη φιλία ανάµεσα στο αγόρι και το όµορφο άγριο άλογο. Μαζί αναζητούν την ελευθερία που οι άλλοι άνθρωποι προσπαθούν να τους στερήσουν.

6 Κοτόπουλο µε Δαµάσκηνα Σκην.:Μαρζάν Σατραπί, Γαλλία 2011 Διάρκεια 93 Τεχεράνη Ο Νασσέρ Αλί Καν, ο πιο δηµοφιλής βιολιστής χάνει την όρεξη του για ζωή, όταν σπάει το αγαπηµένο του βιολί. Ανίκανος να βρει κάποιο να το αντικαταστήσει βρίσκει ανώφελη τη ζωή. Ξαπλωνει στο κρεβάτι του και βυθίζεται όλο και περισσότερο στις αναµνήσεις από το παρελθόν και στο µέλλον των παιδιών του. Καθώς τα κοµµάτια της ιστορίας ενώνονται, κατανοούµε το οδυνηρό µυστικό του, την αγάπη που έχασε, και το βάθος της απόφασης του να πεθάνει... ΤΟ ΚΥΜΑ Σκην.:Ντένις Γκάνσελ., Γερµανία 2008 Διάρκεια 101 Όταν συνειδητοποιεί ότι οι παραδοσιακές µέθοδοι διδασκαλίας της Ιστορίας προκαλούν αφόρητη ανία στους µαθητές του, ένας νεαρός καθηγητής προτείνει την εφαρµογή ενός ιδιότυπου πειράµατος, που προβλέπει συγκρότηση µιας ελίτ µε µυστικούς κώδικες, σκληρή πειθαρχία και υψηλούς στόχους. Οι µαθητές θα οδηγήσουν το πείραµα σε απόλυτη επιτυχία και, χωρίς να το καταλάβουν, θα αρχίσουν να υποκύπτουν στην διακριτική γοητεία του φασισµού. Η ταινία είναι µια µεταφορά απο το οµώνυµο best seller του Τοντ Στράσερ, ο οποίος µε τη σειρά του αφηγήθηκε ένα πραγµατικό περιστατικό σε σχολείο του Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια τον Απρίλιο του 1967.

7 Το Λιµάνι της Χάβρης Σκην.:Άκι Καουρισµάκι, Φιλανδία, Γαλλία, Γερµανία 2012 Διάρκεια 93 Ο Μαρσέλ Μαρξ, ένας µποέµ τύπος που κάποτε φιλοδοξούσε να πιάσει την καλή ως συγγραφέας στο Παρίσι, έχει αποτραβηχτεί στη Χάβρη, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιµάνι της Γαλλίας. Πλέον µοιράζει την καθηµερινότητά του ανάµεσα στο ταπεινό επάγγελµα του λούστρου, τις συχνές του επισκέψεις στο αγαπηµένο του µπαρ και τη φροντίδα της Αρλετί, της βαριά άρρωστης συζύγου του. Ένα παιχνίδι της µοίρας, όµως, θα τον φέρει πρόσωπο µε πρόσωπο µε τον Ίντρισα, έναν ανήλικο λαθροµετανάστη από την Αφρική, τον οποίο αναζητά η αστυνοµία. Ο Μαρσέλ, βασισµένος στην έµφυτη αισιοδοξία που τον διακρίνει και στην ανθρωπιά του κοινωνικού του περιγύρου, αναλαµβάνει να τον βοηθήσει να βρει το δρόµο του. Έστω κι αν χρειαστεί να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του

8 Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ Σκην: Τοµ Χούπερ, Βρετανία Αυστραλία 2010 Διάρκεια:118 Μετά τον θάνατο του πατέρα του, βασιλιά Γεωργίου του 5ου και τη σκανδαλώδη παραίτηση του βασιλιά Εδουάρδου του 8ου, ο Μπέρτι, που υποφέρει από µια εξουθενωτική δυσκολία στην οµιλία σε όλη του τη ζωή, γίνεται ξαφνικά βασιλιάς: είναι ο νέος βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος της Αγγλίας. Με τη χώρα του να βρίσκεται στα πρόθυρα πολέµου, η σύζυγός του Ελισάβετ κανονίζει για τον άντρα της ένα ραντεβού µε έναν εκκεντρικό λογοθεραπευτή, τον Λάιονελ Λογκ. Ύστερα από ένα δύσκολο ξεκίνηµα, οι δυο άνδρες ακολουθούν µια ανορθόδοξη µέθοδο θεραπείας και µια σηµαντική φιλία γεννιέται ανάµεσά τους.

9 ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ Σκην:Ζακ Χελµ, USA 2007 Διάρκεια 93 Η Μολι Μαχόνεϊ είναι η διευθύντρια του «Mr. Magorium's Wonder Emporium», του πιο φανταστικού καταστήµατος παιχνιδιών στο κόσµο. Οταν ο εκκεντρικός κύριος Μαγκόριουµ, ο οποίος τυχαίνει να είναι 243 ετών και ιδιοκτήτης του καταστήµατος, αφήνει το µαγαζί στη Μόλι µια σκοτεινή και δυσοίωνη αλλαγή σηµειώνεται στο κατάστηµα. Μετά την Λουτσία Σκην.:Μισέλ Φράνκο, Μεξικό 2012 Διάρκεια 93 Μετά το θάνατο της συζύγου του, ο Ροµπέρτο και η έφηβη κόρη του Αλεχάντρα µετακοµίζουν στην Πόλη του Μεξικού. Εκείνος ανοίγει ένα εστιατόριο κι εκείνη γνωρίζει νέους φίλους στο σχολείο. Προσπαθούν σιωπηλά να αφήσουν πίσω το παρελθόν τους, αλλά η καινούργια πραγµατικότητα είναι πολύ σκληρή για να τους το επιτρέψει.

10 Τα Μυθικά Πλάσµατα του Νότου Σκην.:Μπεν Ζάιτλιν, ΗΠΑ 2012 Διάρκεια 93 Η Χασπάπι, ένα ατρόµητο κορίτσι έξι ετών, ζει µε τον πατέρα της τον Γουίνκ, σε µια απόµακρη κοινότητα στο ποτάµι της Λουιζιάνα µε το όνοµα "Μπανιέρα". Η σκληρή αγάπη του Γουίνκ την προετοιµάζει για την ανακάλυψη του σύµπαντος, όταν ο ίδιος δεν θα είναι πλέον µαζί της για να την προστατέψει. Όταν ο Γουίνκ κολλάει µια µυστηριώδη ασθένεια, η φύση τρελαίνεται. Η θερµοκρασία ανεβαίνει και οι πάγοι αρχίζουν να λιώνουν, απελευθερώνοντας µια στρατιά από προϊστορικά πλάσµατα που ονοµάζονται βούβαλοι. Με τη στάθµη του νερού να ανεβαίνει, τους βούβαλους να πλησιάζουν και την υγεία του Γουίνκ όλο να χειροτερεύει, η Χασπάπι πηγαίνει να βρει τη χαµένη µητέρα της.

11 Το Παιδί µε το Ποδήλατο Σκην.:Ζαν-Πιερ και Λυκ Νταρντεν, Βέλγιο 2011 Διάρκεια 87 Ο Σιρίλ είναι 12 χρόνων και το µόνο σχέδιο στη ζωή του είναι να βρει τον πατέρα του που τον άφησε προσωρινά σε ορφανοτροφείο. Συναντά τυχαία τη Σαµάνθα, µια κοµµώτρια, η οποία συµφωνεί να µένει µαζί της τα Σαββατοκύριακα. Ο Σιρίλ δεν αναγνωρίζει την αγάπη που του δείχνει η Σαµάνθα, την αγάπη που χρειάζεται απελπισµένα για να ηρεµήσει την οργή του. Το Παιδί «ζιγκ-ζαγκ» Σκην.: Βίνσεντ Μπαλ, Ολλανδία-Βέλγιο 2013 Διάρκεια 95 Ο Νόνο θέλει να µοιάσει στον µπαµπά του, τον καλύτερο αστυνοµικό επιθεωρητή του κόσµου, αλλά το µόνο που καταφέρνει είναι να µπαίνει σε µπελάδες. Παραµονές του Μπαρ Μιτσβά του (της εβραϊκής τελετής ενηλικίωσης των αγοριών), οι γονείς του τον στέλνουν να µείνει στον θείο του προκειµένου να τον συµµορφώσει. Όµως, συνεπής στη φήµη του ο Νόνο και µε αφορµή το ταξίδι, γνωρίζει τον Φέλιξ Γκλικ, έναν «τζέντλεµαν» απατεώνα και παλιό γνώριµο του πατέρα του. Κοντά του θα γνωρίσει έναν κόσµο γεµάτο µεταµφιέσεις, κυνηγητά, γαλλικά τραγούδια αλλά και τη Ζοχάρα, µια µυστηριώδη γυναίκα, της οποίας τα µυστικά θα αλλάξουν τη ζωή του Νόνο για πάντα.

12 ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ Σκην: Arnd Watcher, USA 2009 Διάρκεια 70 Tο ντοκιµαντερ παρακολουθεί τέσσερις Μαροκινούς και τέσσερις Αµερικανούς φοιτητές καθώς ταξιδεύουν µαζί µέσα στο Μαρόκο, σε µια προσπάθεια να ανακαλύψουν το διαφορετικό, σε µια προσπάθεια να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Με οµαδικά ταξίδια και ειλικρινείς συζητήσεις, οι φοιτητές έρχονται αντιµέτωποι µε τις περίπλοκες επιπτώσεις των υποτιθέµενων πολιτισµικών συγκρούσεων ανάµεσα στο Ισλάµ και στην Δύση. PERSEPOLIS Σκην:Μ.Σατραπί, Γαλλία 2007 Διάρκεια 96 Η εννιάχρονη Μάρτζι µεγαλώνει σε µια προοδευτική οικογένεια στην Τεχεράνη του 78, την περίοδο της ανατροπής του Σάχη και του θρησκευτικού φανατισµού της Ισλαµικής επανάστασης. Με το ξέσπασµα του πολέµου Ιράν Ιράκ, οι γονείς της την στέλνουν για σπουδές στην Βιέννη. Θα επιστρέψει στην πατρίδα της ύστερα απο χρόνια, για να καταλήξει τελικά στο Παρίσι το Μεταφορά του οµώνυµου bestseller κόµικ. Εξαίρετη παραγωγή.

13 ΠΡΟΜΑΧΟΣ Σκην: Coerte και John Voorhees, Ελλάδα, ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία, 2014 Διάρκεια 91 Η ταινία ΠΡΟΜΑΧΟΣ είναι µια ιστορία αγάπης µεταξύ δύο Ελλήνων δικηγόρων που µηνύουν το Βρετανικό µουσείο για την επιστροφή των µαρµάρινων γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας αναγκάστηκε να αφήσει την πατρίδα του, την Ελλάδα, όταν ήταν παιδί, αλλά τώρα επιστρέφει µε την πρόσκληση του διευθυντή του µουσείου της Ακρόπολης για να προχωρήσει την υπόθεση κατά του Βρετανικού µουσείου. Καθώς µαζεύει αποδεικτικά στοιχεία για να αποδείξει ότι πλαστογραφήθηκαν έγγραφα για να επιτρέψουν την πώληση των Μαρµάρων στο Βρετανικό κοινοβούλιο το 1816, η Αθήνα του 2011 βρίσκεται σε οικονοµική και κοινωνική κρίση.

14 VITUS Σκην:Φρέντι Μ. Μιούρερ, Γερµανία Διάρκεια 100 Ο Vitus είναι ένα παιδί θαύµα έχοντας µουσικό χάρισµα και ταυτόχρονα µαθηµατική σκέψη που θα ζήλευαν πολλοί επιστήµονες. Οι γονείς του βλέπουν σε εκείνον τα όνειρα τους να πραγµατοποιούνται και ελπίζουν πως θα σταδιοδροµήσει ως σολίστας του πιάνου. Το 12χρονο παιδί όµως έχοντας κουραστεί από τις αυξηµένες απαιτήσεις των γύρω του αλλά και από το γεγονός της «κατάρας» που κουβαλά και που τον καταδικάζει σε έλλειψη µιας φυσιολογικής παιδικής ηλικίας, θα αποφασίσει, να πάρει τη ζωή στα χέρια του. Ετσι δραπετεύει από την καθηµερινότητά του και ζει µια κρυφή δεύτερη ζωή που τον κάνει ευτυχισµένο.

15 Τα ντοκιµαντέρ που προβάλλονται για τους µαθητές Γυµνασίου - Λυκείου είναι τα εξής: Ανάµεσα σε δύο νησιά Σκην.:Μιχάλης Σταυρόπουλος, Ελλάδα 2014 Διάρκεια 79 Το φιλµ διερευνά τη γέννηση και το θάνατο ενός πρωτοποριακού ηλεκτρικού αυτοκινήτου, του Enfield 8000, το οποίο παρουσιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '70, 40 χρόνια προτού ανακαλύψει η αυτοκινητοβιοµηχανία τα πλεονεκτήµατα της ηλεκτροκίνησης, και το οποίο κατασκευαζόταν στη Σύρο! Η Enfield Automotive, που είχε έδρα το Isle of Wight της Μ. Βρετανίας, κατάφερε να κατακτήσει ένα σηµαντικό συµβόλαιο για την παραγωγή 100 περίπου αυτοκινήτων, απέναντι στις προτάσεις των Ford και Leyland. Λίγο πριν ξεκινήσει η παραγωγή, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο εφοπλιστής Γιάννης Γουλανδρής, αποφασίζει να µεταφέρει το εργοστάσιο στη Σύρο, µια απόφαση πιθανώς µοιραία για το µέλλον ενός οχήµατος πόλης που καθίστατο ιδανικό στην περίοδο -τότε- της πρώτης ενεργειακής κρίσης και των έντονων φαινοµένων ρύπανσης στις µεγαλουπόλεις.

16 Από τις δυο Πλευρές του Αιγαίου Σκην.:Μαρία Ηλιού, Ελλάδα 2013 Διάρκεια 87 Στο ντοκιµαντέρ αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες πρόσφυγες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς και από τις δύο όχθες του Αιγαίου. Ιστορίες που εκτυλίσσονται στα παράλια της Μικράς Ασίας, στον Πόντο, στην Καππαδοκία, τη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη. Ιστορικοί από την Αµερική, την Ευρώπη, την Ελλάδα και την Τουρκία µιλούν για τη µεγάλη Ιστορία, ενώ φωτογραφίες από «κλειστά» µέχρι πρότινος αρχεία της Αµερικής και της Ευρώπης έρχονται στο φως και τεκµηριώνουν το ντοκιµαντέρ

17 Γεγονότα στη Φώκαια, 1914 Σκην.: Ανιές Σκλάβου, Στέλιος Τατάκης, 2014 Διάρκεια 50 Ιούνιος Στα παράλια της Μικράς Ασίας λαµβάνει χώρα µία µεγάλη παραστρατιωτική επιχείρηση που οδηγεί στο διωγµό Ελλήνες από τις εστίες τους. Ο Γάλλος αρχαιολόγος Φελίξ Σαρτιώ (Félix Sartiaux) που πραγµατοποιούσε ανασκαφές στην περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας αναζητώντας τα ίχνη των αρχαίων Φωκαέων, ιδρυτών της πόλης της Μασσαλίας τον 6ο αιώνα π.χ., υπήρξε µάρτυρας αυτού του διωγµού. Κατέγραψε και φωτογράφισε τα γεγονότα και µε κίνδυνο της ζωής του, µαζί µε τους συνεργάτες του, έσωσε και φυγάδευσε χιλιάδες Φωκαείς. Ο χρόνος και η Ιστορία οδήγησαν στη λήθη τις προσπάθειές του µέχρι το 2005, όταν ο ιστορικός φωτογραφίας Χάρης Γιακουµής ανακάλυψε στο Παρίσι το φωτογραφικό αρχείο και τα κείµενα του Γάλλου αρχαιολόγου σχετικά µε το γεγονός. Το ντοκιµαντέρ Γεγονότα στη Φώκαια 1914, παρουσιάζει αυτόν το λησµονηµένο και άγνωστο, για πολλούς, διωγµό µέσα από τις µαρτυρίες του Φελίξ Σαρτιώ ακολουθώντας τη διαδροµή ενός λαού που έχει διωχθεί δύο φορές, το 1914 και το 1922.

18 Greece: Days of Change Σκην.: Έλενα Ζερβοπούλου, Ελλάδα-Ιταλία 2014 Διάρκεια 83 Τρεις Έλληνες προσπαθούν να πάρουν το µέλλον στα χέρια τους. Θα µπορούσε αυτή η κρίση να γίνει η ευκαιρία για ν αλλάξουµε τους εαυτούς µας και την κοινωνία µας; Μέσα από τις ιστορίες των τριών πρωταγωνιστών, βιώνουµε το δυναµικό µιας θετικής αλλαγής στη σηµερινή Ελλάδα που ξεκινά από κάτω. Ακολουθούµε τον µοναχικό Γιώργο που βρίσκει τη δύναµη να υπερβεί τις δυσκολίες του και να ξαναχτίσει τη ζωή του. Συνεχίζουµε µε την οικογένεια του Γρηγόρη που, ενδυναµωµένη, αναζητά µια καλύτερη ποιότητα ζωής. Τέλος, η Εθελοντική Οµάδα Νοµού Πιερίας, γνωστή από το «κίνηµα της πατάτας» (µε τον Ηλία), παράγει ισχυρό αντίκτυπο στη κοινωνία, προκαλώντας τους µεσάζοντες της κλασικής αγοράς τροφίµων και µετουσιώνοντας σε πράξη την αλληλεγγύη και την άµεση δηµοκρατία.

19 Εγώ είµαι ένας άλλος Σκην.:Γιώργος Ζέρβας, Ελλάδα 2012 Διάρκεια 68 Συχνά αναρωτιόµαστε τι να γίνονται οι άνθρωποι που ολοκληρώνουν κάποιο πρόγραµµα απεξάρτησης και προσπαθούν να ενταχθούν στην κοινωνία. Τα καταφέρνουν; Στο ντοκιµαντέρ συναντάµε µερικές τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων που ολοκλήρωσαν το πρόγραµµα του 18 ΑΝΩ και είναι κάποια χρόνια καθαροί. Παρακολουθούµε στιγµιότυπα της ζωής τους και εξοµολογήσεις για τις προσπάθειές τους να βρουν δουλειά, να γίνουν δηµιουργικοί, να συνεχίσουν ή να ανατρέψουν κάτι που άφησαν στη µέση, να αντιµετωπίσουν τα προβλήµατα που τους κληροδότησε το παρελθόν στις ουσίες, να φτιάξουν διαφορετικές σχέσεις µε τους γονείς και τα παιδιά τους, αλλά και νέες φιλίες και έρωτες. Εάν ο άνθρωπος δε γεννιέται αλλά γίνεται, οι προσπάθειες αυτών των ανθρώπων παραπέµπουν στις αντίστοιχες προσπάθειες του καθενός να βρει ένα νέο βηµατισµό µετά από όποια αναπόδραστη συµφορά συναντήσει στη ζωή του.

20 "HΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ Γιώργος Σεφέρης" Ένας Σεφέρης µεγαλειώδης, αλλά και βαθειά ανθρώπινος. Η ταινία βραβεύτηκε µε το 1o Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Ντοκιµαντέρ για το Με τη µοναδική αφήγηση και ανάγνωση του Δηµήτρη Καταλειφού και τη µουσική του Νίκου Κυπουργού. Ένα ταξίδι στην ποίηση και τη σκέψη του Γιώργου Σεφέρη. Οι περιπλανήσεις ενός ακάµατου ταξιδιώτη σε τόπους, κείµενα, µουσικές, ταινίες, ανθρώπους. Διαδοχικές επιστρώσεις εµπειρίας που σωρεύονται σε ένα πλούσιο υπέδαφος από σηµαντικά και ασήµαντα, πριν µεταγραφούν σε αυτή την «άλλη γλώσσα», την Ποίηση. Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαµπόπουλος. Παραγωγή: Θάνος Λαµπρόπουλος ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ΕΠΕ. Διάρκεια ταινίας : 70

21 Κοινωνικό Ωδείο/Notes Social Conservatory/Notes Σκηνοθεσία: Θέκλα Μαλάµου / Αλεξάνδρα Σαλίµπα Διάρκεια 19 Η ταινία καταγράφει µία συλλογικότητα µουσικών στην Αθήνα που έχει θέσει ως στόχο της, να προσφέρει αφιλοκερδώς µαθήµατα µουσικής σε όσους επιθυµούν να µάθουν µουσική αλλά δεν έχουν την οικονοµική δυνατότητα. Στο ωδείο διδάσκουν 66 επαγγελµατίες καθηγητές µουσικής σε 100 µαθητές ανεξαρτήτου ηλικίας, ενώ φέτος διανύει τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του. Τα µαθήµατα του ωδείου φιλοξενούνται σε πέντε διαφορετικούς χώρους στην Αθήνα και στην έδρα του Κοινωνικού Ωδείου στον Βύρωνα. Πρόκειται για ένα εγχείρηµα που βασίζεται στην αλληλεγγύη, τη συνεργατικότητα και την ειλικρινή διάθεση για προσφορά συσπειρώνοντας γύρω του ολοένα και περισσότερο κόσµο και λειτουργώντας µε κανόνες διαφορετικούς από αυτούς που ξέραµε ως τώρα. Η αγάπη για την µουσική, τον λυτρωτικό και µυστηριώδη κόσµο της, µέσα στον οποίο ο καθένας µυείται µε το δικό του τρόπο, είναι τα συνεκτικά στοιχεία που έχουν ενώσει όλους αυτούς τους ανθρώπους για να υπηρετήσουν µια όµορφη ιδέα και αυτή να γίνει πραγµατικότητα. Το ντοκιµαντέρ εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης «Ένας Άλλος Κόσµος Είναι Εδώ - The Caravan Project», ένα οδοιπορικό µε ένα αυτοκινούµενο όχηµα, που ξεκίνησε το 2011 στην Ελλάδα από µία οµάδα καλλιτεχνών και ερευνητών µε στόχο να φωτίσει µια «άλλη» Ελλάδα καταγράφοντας ανείπωτες ιστορίες ανθρώπων που έχουν τη δύναµη να εµπνεύσουν και να λειτουργήσουν µεταµορφωτικά απελευθερώνοντας εναλλακτικές και ποικιλόµορφες προσεγγίσεις για τη ζωή, στους ταραχώδεις καιρούς που διανύει η χώρα.

22 Little Land Σκην.:Νίκος Νταγιαντάς, Ελλάδα 2013 Διάρκεια 52 Με την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, όλο και περισσότεροι νέοι άνεργοι στρέφονται προς την επαρχία, ελπίζοντας ν αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο. Η ταινία ακολουθεί τον 35χρονο Θοδωρή, ο οποίος εγκαθίσταται στο αποµακρυσµένο νησί της Ικαρίας µε σκοπό να ζήσει από τη γη. Εκεί ανακαλύπτει µια κοινωνία που στηρίζεται στην αυτονοµία και τη συνεργασία, και ανθρώπους που ζουν περισσότερο και καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, καθιστώντας το νησί µία από τις ελάχιστες «µπλε ζώνες» του πλανήτη, όπου οι κάτοικοι απολαµβάνουν ιδιαίτερη µακροζωία. Ο σκηνοθέτης Νίκος Νταγιαντάς αναζητεί τα µυστικά της Ικαρίας, ανακαλύπτοντας πώς οι ριζικά διαφορετικές ζωές των κατοίκων του νησιού µάς αφορούν άµεσα, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονοµικής και κοινωνικής αναταραχής.

23 Ο Μανάβης Σκην.:Δηµήτρης Κουτσιαµπασάκος, Ελλάδα 2013 Διάρκεια 82 Ο Νίκος Αναστασίου, πλανόδιος µανάβης, µε τη γυναίκα του Σοφία, από τη δεκαετία του 1980 κάνουν το ίδιο δροµολόγιο. Μία φορά την εβδοµάδα, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ξεκινώντας από τα Τρίκαλα επισκέπτονται τα εγκαταλειµµένα χωριά της νοτιοδυτικής Πίνδου, µια διαδροµή 75 χιλιοµέτρων. Τα τελευταία χρόνια τους βοηθάνε και τα δυο τους παιδιά. Ο Κώστας και ο Θύµιος.

24 Οι µικροί άλλοι Σκην.:Νίκος Δροσάκης, Ελλάδα 2010 Διάρκεια 96 Τα παιδιά είναι πρωταγωνιστές σε αυτό το κοινωνικό φαινόµενο που κλείνει τρεις δεκαετίες στην Ελλάδα. Τα παιδιά µετανάστες και τα παιδιά των µεταναστών- η λεγόµενη δεύτερη γενιά, ως οι «µικροί άλλοι» στην ελληνική κοινωνία, αποτελούν κοµµάτια ενός παζλ που προσπαθεί να συντεθεί. Μας µεταφέρουν την αγωνία για το µέλλον και το όνειρο ενός πολύχρωµου κόσµου που να σέβεται την διαφορετικότητα. Ο Συνήγορος του Παιδιού, οι µη κερδοσκοπικοί οργανισµοί: ΑΡΣΙΣ, PRAKSIS, ΒABEL, i-red, YRE, Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα, το Τµήµα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, η Εκκλησία της Ελλάδας και αρκετές κοινότητες µεταναστών, περιγράφουν το φαινόµενο από νοµική, κοινωνική και ψυχολογική πλευρά, προτείνοντας λύσεις και δυναµικές. Το ντοκιµαντέρ χωρίζεται σε τρία µέρη: εκπαίδευση, κοινωνική προστασία και ένταξη. Σε αυτά τα παιδιά, που καθηµερινά γίνονται τα θύµατα της βαρβατότητας των πολιτισµένων, που δε γνώρισαν ποτέ την ανέµελη χαρά της παιδικότητας, σε αυτά τα παιδιά είναι αφιερωµένο αυτό το ντοκιµαντέρ.

25 Ι.ΜΟΡΑΛΗΣ Ένα Ντοκιµαντέρ του Στέλιου Χαραλαµπόπουλου για τη Ζωή και το Έργο του Ντοκιµαντέρ,Έγχρ., Διάρκεια 80 Από τον µεσοπόλεµο που πρωτοεµφανίζεται µέχρι και την πρόσφατη δουλειά του, που έδειξε το Γενάρη του 2004, ο Γιάννης Μόραλης, αριθµεί εβδοµήντα χρόνια συνεχούς παρουσίας στον χώρο της Τέχνης. Δηµιουργός που βάδισε µαζί µε την περίφηµη γενιά του '30,που συνέχισε τις µορφικές αναζητήσεις του καθ όλη τη διάρκεια του εικοστού αιώνα, αλλά και δάσκαλος που από το εργαστήρι του στην Καλών Τεχνών πέρασαν οι σηµαντικότεροι Έλληνες εικαστικοί. Μια ταινία για τον άνθρωπο και τον καλλιτέχνη που υπογράφει Ι. Μόραλης. 2013, Έτος Καβάφη ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ Ο ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΠΕΣΣΟΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΚΟ ΚΑΒΑΦΗ Σκην: Στέλιος Χαραλαµπόπουλος, Ελλάδα 2007 Διάρκεια 90 Ένας Έλληνας ναυτικός, ο Βασίλης Καπόπουλος, αποκαλύπτει ότι έγινε µάρτυρας της συνάντησης Φερνάντο Πεσσόα και Κωνσταντίνου Καβάφη πάνω στο υπερωκεάνιο Σατούρνια, το οποίο τον Οκτώβριο του 1929 απέπλευσε από την Τεργέστη προς την Αµερική.

26 Perah Istar Σκην.: Ελισάβετ Λαλουδάκη, Μάσιµο Πιτσοκάρο, Ελλάδα 2012 Διάρκεια 60 Η ταινία Perah Istar (το πουλί της Αφροδίτης παρετυµολογία σηµιτικής προέλευσης της λέξης περιστέρι), εξερευνά τη σχέση του σύγχρονου αστού µε το πιο κοινό ζώο πόλης, το περιστέρι. Ο καθένας έχει να πει κάτι για τα περιστέρια, κακό ή καλό, πολύ ή λίγο. Οι περισσότεροι θα επιθυµούσαν την εξόντωσή τους, ακόµη και δηλωµένοι φιλόζωοι. Κάποιοι ζουν απ αυτά, ενώ κάποιοι άλλοι τους έχουν αφιερώσει τη ζωή τους. Είναι τελικά το περιστέρι το πιο αµφιλεγόµενο ζώο στη γη; Είναι αστικό παράσιτο, απεικόνιση του Αγίου Πνεύµατος, ρυπογόνος παράγοντας, σύµβολο ειρήνης, τροφή, απειλή για τη δηµόσια υγεία, πηγή έµπνευσης. Κι όµως είναι αόρατο. Το σίγουρο είναι ότι είµαστε υποχρεωµένοι να συµβιώνουµε µε τα περιστέρια. Οι ήρωες της ταινίας, άνθρωποι που έχουν αναπτύξει µια ιδιαίτερη σχέση µε αυτά, µας φανερώνουν µια, λανθάνουσα τις περισσότερες φορές αλλά απολύτως υπαρκτή, εικόνα της ζωής µας στη µεγάλη πόλη.

27 Σµύρνη: Η Καταστροφή µιας Κοσµοπολίτικης Πόλης, ιστορικό ντοκιµαντέρ της Μαρίας Ηλίου, Διάρκεια:86 Μέσα από σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό και κινηµατογραφικό υλικό από Αµερική και Ευρώπη, το οποίο σταχυολογήθηκε και συντηρήθηκε από τη µη κερδοσκοπική εταιρεία Πρωτέας, η σκηνοθέτιδα Μαρία Ηλιού, ο ιστορικός σύµβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ και οι συνεργάτες τους ξεδιπλώνουν µια συναρπαστική ιστορία, σε ένα ντοκιµαντέρ που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη τον Ιανουάριο του Πώς ήταν η κοσµοπολίτικη Σµύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα; Πώς ζούσαν οι Έλληνες δίπλα στις άλλες κοινότητες; Γιατί ήταν τόσο µοναδικό αυτό το λιµάνι της Μεσογείου που ακόµη και σήµερα, 90 χρόνια µετά την Καταστροφή, συνδέεται µε τη χαρά της ζωής για τα καλά χρόνια και τους θρήνους για την Καταστροφή που ήρθε ξαφνικά τον Σεπτέµβριο του 1922; Το ντοκιµαντέρ δίνει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήµατα, εστιάζοντας σε άγνωστες εικόνες της Σµύρνης που αποκαλύπτουν τη συνύπαρξη ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες και θρησκείες, τη χαρά της ζωής και την καταστροφή.

28 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ Ντοκιµαντέρ, Έγχρ., Διάρκεια 59 Η Κική Δηµουλά µιλάει για τον έρωτα, τον θάνατο και την ποίηση στο ντοκιµαντέρ της Κατερίνας Πατρώνη. Τι παραπάνω, άραγε, θα είχε να εξοµολογηθεί για την τέχνη της, τον έρωτα, τον φόβο του θανάτου, απ όσα διοχετεύει στο έργο της εξήντα χρόνια κοντά; Ενα ωριαίο ντοκιµαντέρ χωρίς στολίδια, χωρίς µαρτυρίες τρίτων και µ' ελάχιστα εξωτερικά πλάνα, µε την κάµερα προσηλωµένη στο πρόσωπο της ποιήτριας που, µ' ένα τσιγάρο µονίµως στο χέρι, µιλάει, στοχάζεται, ονειροπολεί. Toxic Crisis Σκην.:Όµηρος Ευαγγελινός, Ελλάδα 2012 Διάρκεια 54 Η χώρα βρίσκεται σε δραµατική κατάσταση σε όλα τα επίπεδα της δοµής της. Ενώ η κατάσταση είναι επείγουσα και χρήζει άµεσης αντίδρασης απ όλες τις πλευρές, όλα αυτά όχι µόνο µένουν στην αφάνεια λόγω της υπερ-προβολής της οικονοµικής δυσπραγίας της χώρας, αλλά διαιωνίζονται και προωθούνται οι τακτικές που δηµιούργησαν όλη αυτή την κατάσταση, πολλές φορές µάλιστα υπό το πρόσχηµα µιας πανάκριβης πράσινης ανάπτυξης, δυσχεραίνοντας χωρίς λόγο την έξοδο από την κρίση. Όλα αυτά τα φαινόµενα έχουν πάρει διαστάσεις τέτοιες, ώστε σε θεµελιώδεις κοινωνικές παροχές, όπως η ενέργεια και η διαχείριση αποβλήτων, κρύβονται κίνδυνοι για τεράστια και µόνιµη υγειονοµική και περιβαλλοντική υποβάθµιση της χώρας.

29 ΦΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Ελληνικά Σενάριο Σκηνοθεσία: Βασίλης Λουλές. Διάρκεια 115 λεπτά, έγχρωµο, Με τη συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Πέντε παιδιά που µεγάλωσαν απότοµα. Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα µαζί τη µνήµη χιλιάδων παιδιών. Εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να µεγαλώσουν. Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία µέχρι σήµερα, φέρνοντας στο φως πολύτιµα προσωπικά τους ντοκουµέντα ένα παιδικό ηµερολόγιο, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλµάκια τεκµήρια µιας ολόκληρης εποχής. Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεµο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόµενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, µέσα από κινηµατογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερµανών στρατιωτών και παράνοµες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.

30 Το Χρονικό µιας Καταστροφής Σκην.:Χρύσα Τζελέπη, Άκης Κερσανίδης, Ελλάδα 2013 Διάρκεια 91 Ο Χορτιάτης είναι ένα από τα πολλά χωριά-θυσιαστήρια της περιόδου της Γερµανικής Κατοχής κατά τον B Παγκόσµιο Πόλεµο. Η ταινία προσπαθεί να αναπαραστήσει το Ολοκαύτωµα του Χορτιάτη, µέσα από µαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα από κοντά και να τονίσει τη σηµασία τού να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική µνήµη. Το παζλ της ιστορίας διαµορφώνεται όχι µόνο από τις επίσηµες ιστορικές πηγές, αλλά και από τις διαφορετικές οπτικές θέασης των γεγονότων και µέσα από τα προσωπικά βιώµατα των καθηµερινών ανθρώπων. Η βιωµένη ιστορία δίνει άλλη διάσταση στα ιστορικά γεγονότα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 16ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Αίγινα ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΚΙΝ/ΦΟΣ «ΑΝΕΣΙΣ» Αλεξανδρούπολη 24-25/3/2014 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Αμοργός 5-6/4/2014 ΚΙΝ. ΛΕΣΧΗ ΑΜΟΡΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝεΙδηΣη δε... ΣΥΓΚΙΝηΣη ΜεΝ ΠΑΤΡΙΣΙΟ ΓΚΟΥΣΜΑΝ

ΣΥΝεΙδηΣη δε... ΣΥΓΚΙΝηΣη ΜεΝ ΠΑΤΡΙΣΙΟ ΓΚΟΥΣΜΑΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΙΕΝΤΕ 1973. Διαδηλωτές στους δρόμους του Σαντιάγο της Χιλής υπέρ του προέδρου. Παρά το κίνημα συμπαράστασης, ωστόσο, η στρατιωτική συνωμοσία, εκμεταλλευόμενη την αποσταθεροποίηση και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ. Βιβλία του συγγραφέα: 32245 Αισιοδοξία Ευχαριστώ, θα πάρω! (2013), σελ. 31

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ. Βιβλία του συγγραφέα: 32245 Αισιοδοξία Ευχαριστώ, θα πάρω! (2013), σελ. 31 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Βάσια Ακαρέπη Τόπος καταγωγής: Κάτω Κεράσοβο Αγρινίου Τόπος διαμονής: Αθήνα (Κορυδαλλός) Βιβλία της συγγραφέως: 35326 Μια νύχτα που κράτησε χρόνια (2013), σελ. 7 Άγγελος Ζαχαρόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 04 Ας έρθουμε πιο κοντά Editorial 05 Μου έδωσε τα πάντα Του Στέλιου Συμεωνίδη 06 Μαθητής, μοναδικός και ανεπανάληπτος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΑ GUCCI ΣΤΟ ΤΑΓΑΡΙ

ΑΠΟ ΤΑ GUCCI ΣΤΟ ΤΑΓΑΡΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ KΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ GUCCI ΣΤΟ ΤΑΓΑΡΙ Ισµήνη Χ. Μπάρακλη Η Ισµήνη Χ. Μπάρακλη γεννήθηκε και µεγάλωσε σε ένα σπίτι γεµάτο βιβλία και µυρωδιές µαγειρικής. Σπουδάζει,

Διαβάστε περισσότερα

12o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

12o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 12o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010 Αρ. φύλλου 248 Inside: + English Review Έκδοση του 12ου Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 1 ΠΡΩΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

17 χρόνια κομμάτια. @filmfestivalgr ακολοyθhστε μασ στο twitter. Ηλία κανέλλη

17 χρόνια κομμάτια. @filmfestivalgr ακολοyθhστε μασ στο twitter. Ηλία κανέλλη Η δυναστεία των τσίρκων του Άντερς Ρις Χάνσεν H εφημερίδα του Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης Eιδική έκδοση για το 17o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Nο 284 [13/3/2015] EDITORIAL του 17 χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ Γυμνή διαμαρτυρία από εκπροσώπους του κινήματος Femen. Σκηνή από την ταινία Καθημερινή επανάσταση, των αδελφών Ριαχί,

ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ Γυμνή διαμαρτυρία από εκπροσώπους του κινήματος Femen. Σκηνή από την ταινία Καθημερινή επανάσταση, των αδελφών Ριαχί, ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ Γυμνή διαμαρτυρία από εκπροσώπους του κινήματος Femen. Σκηνή από την ταινία Καθημερινή επανάσταση, των αδελφών Ριαχί, που καταγράφει τους τρόπους και τα επιτεύγματα της πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

O Αλεξάντερ Πέιν έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εμβάθυνση, στην εκλέπτυνση στην απόλαυση. Είναι το πιο πολιτικό σύνθημα που μπορεί κανείς να

O Αλεξάντερ Πέιν έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εμβάθυνση, στην εκλέπτυνση στην απόλαυση. Είναι το πιο πολιτικό σύνθημα που μπορεί κανείς να O Αλεξάντερ Πέιν έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εμβάθυνση, στην εκλέπτυνση στην απόλαυση. Είναι το πιο πολιτικό σύνθημα που μπορεί κανείς να διεκδικεί από την τέχνη και τη ζωή. ΣΕΛΙΔΕΣ 3-5 2 54th TIFF

Διαβάστε περισσότερα

T.Θ. 504 88, 141 10 Ν. Ηράκλειο, ΑΘΗΝΑ τηλ.: 210 27 11 222 fax: 210 27 11 056 e-mail: info@minoas.gr www.minoas.gr

T.Θ. 504 88, 141 10 Ν. Ηράκλειο, ΑΘΗΝΑ τηλ.: 210 27 11 222 fax: 210 27 11 056 e-mail: info@minoas.gr www.minoas.gr T.Θ. 504 88, 141 10 Ν. Ηράκλειο, ΑΘΗΝΑ τηλ.: 210 27 11 222 fax: 210 27 11 056 e-mail: info@minoas.gr www.minoas.gr ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ KΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ Μαρία Χίου Η Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία με θέμα: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής και του Εμφυλίου μέσα από τα μάτια της Λούλας Αναγνωστάκη και του Γιώργου Ιωάννου

Διπλωματική εργασία με θέμα: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής και του Εμφυλίου μέσα από τα μάτια της Λούλας Αναγνωστάκη και του Γιώργου Ιωάννου Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεάτρου Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο: Η θεατρική παράσταση: ιστορία, θεωρία και πρακτική (κατεύθυνση σκηνογραφίας - ενδυματολογίας)

Διαβάστε περισσότερα

Για πολλές δεκαετίες, η ευρωπαϊκή κουλτούρα της Ελλάδας ήταν γαλλική. Η δεύτερη γλώσσα, οι καλοί τρόποι, η γαστριμαργία, η πολυτέλεια, η μόδα, η

Για πολλές δεκαετίες, η ευρωπαϊκή κουλτούρα της Ελλάδας ήταν γαλλική. Η δεύτερη γλώσσα, οι καλοί τρόποι, η γαστριμαργία, η πολυτέλεια, η μόδα, η Για πολλές δεκαετίες, η ευρωπαϊκή κουλτούρα της Ελλάδας ήταν γαλλική. Η δεύτερη γλώσσα, οι καλοί τρόποι, η γαστριμαργία, η πολυτέλεια, η μόδα, η χειραφέτηση, ο φεμινισμός, οι συγγραφείς, οι κινηματογραφιστές,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ. Τόπος γέννησης: Καστανιά Αγράφων. Τόπος καταγωγής: Κάτω Κεράσοβο Αγρινίου Τόπος διαμονής: Κορυδαλλός. Βιβλία της συγγραφέως:

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ. Τόπος γέννησης: Καστανιά Αγράφων. Τόπος καταγωγής: Κάτω Κεράσοβο Αγρινίου Τόπος διαμονής: Κορυδαλλός. Βιβλία της συγγραφέως: ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Βάσια Ακαρέπη Τόπος καταγωγής: Κάτω Κεράσοβο Αγρινίου Τόπος διαμονής: Κορυδαλλός Βιβλία της συγγραφέως: 35326 Μια νύχτα που κράτησε χρόνια (2013), σελ. 10 ΕυρΥδίκη Αμανατίδου Τόπος καταγωγής:

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινώντας το Πρόγραμμα προβαίνουμε στις παρακάτω ενέργειες:

Ξεκινώντας το Πρόγραμμα προβαίνουμε στις παρακάτω ενέργειες: Ξεκινώντας το Πρόγραμμα προβαίνουμε στις παρακάτω ενέργειες: - Παρατήρηση και καταγραφή εκφοβιστικής συμπεριφοράς την ώρα του διαλείμματος (σωματικός εκφοβισμός-λεκτικός- έμμεσος). Όταν οι εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ Ο Φασμπίντερ ήταν ο πιο Γερμανός και ο πιο λαϊκός και ο πιο κινηματογραφιστής από τους Γερμανούς κινηματογραφιστές του καιρού του:

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ Ο Φασμπίντερ ήταν ο πιο Γερμανός και ο πιο λαϊκός και ο πιο κινηματογραφιστής από τους Γερμανούς κινηματογραφιστές του καιρού του: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ Ο Φασμπίντερ ήταν ο πιο Γερμανός και ο πιο λαϊκός και ο πιο κινηματογραφιστής από τους Γερμανούς κινηματογραφιστές του καιρού του: έκανε τη μια ταινία πίσω απ την άλλη, μεταποιώντας σε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η εφημερίδα των νέων μας ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η εφημερίδα των νέων μας Τεύχος 2, Οκτώβριος 2006 URL: www.unesco.gr E-mail: info@unesco.gr - - ΓΙΝΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕΛΟΣ!!! UNESCO

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ. Οι πολεμικοί ανταποκριτές, φωτορεπόρτερ

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ. Οι πολεμικοί ανταποκριτές, φωτορεπόρτερ news @ akmi news @ akmi 1 Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ Νέα Φιλαδέλφεια: Η ιστορία κάπως αλλιώς Ένα παλιό λατομείο, καταπράσινα σπαρμένα με σιτάρι λιβάδια, η παλιά σκουριασμένη γέ-

Διαβάστε περισσότερα

Γιαννησ στανκογλου «Δυσκολευόμαστε να χαρούμε με τη χαρά του άλλου»

Γιαννησ στανκογλου «Δυσκολευόμαστε να χαρούμε με τη χαρά του άλλου» όκτωβριόσ 2013 ΔώρεΑΝ με ΤηΝ ΠελΟΠΟΝΝησΟ και μετα, στα ΠεριΠΤερΑ 0,50 Γιαννησ στανκογλου «Δυσκολευόμαστε να χαρούμε με τη χαρά του άλλου» Γιαννησ μπέχρακησ «Ο κίνδυνος είναι κομμάτι της δουλειάς μου, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

περιεχόµενα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Τεύχος 19 Άνοιξη 2000 Θεσσαλονίκη ISSN: 1108-1120 της Σύνταξης... 3 ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ:

περιεχόµενα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Τεύχος 19 Άνοιξη 2000 Θεσσαλονίκη ISSN: 1108-1120 της Σύνταξης... 3 ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ: για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Τεύχος 19 Άνοιξη 2000 Θεσσαλονίκη ISSN: 1108-1120 Περιοδική Έκδοση της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ΑΦΜ: 90147670, ΟΥ ΙΗ'

Διαβάστε περισσότερα

Από το βιβλίο ΤΥΠΩΘΗΤΩ της Ρίτα Μονάλντι και του Φραντσέσκο Σόρτι.

Από το βιβλίο ΤΥΠΩΘΗΤΩ της Ρίτα Μονάλντι και του Φραντσέσκο Σόρτι. Από το βιβλίο ΤΥΠΩΘΗΤΩ της Ρίτα Μονάλντι και του Φραντσέσκο Σόρτι. ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ μυθιστορηματοσ ΔΟΚΙΜΙΟΥ Βάσια Ακαρέπη Τόπος καταγωγής: Κάτω Κεράσοβο Αγρινίου Τόπος διαμονής: Κορυδαλλός Βιβλία της

Διαβάστε περισσότερα

Γκόλντα Μέιρ ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Γκόλντα Μέιρ ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Ê ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 4 3 Ι Α Ν Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ - Φ Ε Β Ρ Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 2 Τ Ε Β Ε Τ - Σ Ε Β Α Τ 5 7 7 2 Γκόλντα Μέιρ περιεχομενα 03 συνταξης σημειωμα Ιχπάτ-λί

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Αλεξανδράκη. Animasyros 2.0. Homo automobilis. Φτηνές πτήσεις από το Αλμπουκέρκι. περιοδικό ελεύθερης κυκλοφορίας

Ελένη Αλεξανδράκη. Animasyros 2.0. Homo automobilis. Φτηνές πτήσεις από το Αλμπουκέρκι. περιοδικό ελεύθερης κυκλοφορίας περιοδικό ελεύθερης κυκλοφορίας 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 - #04 μηνιαία έκδοση κυκλάδων Ελένη Αλεξανδράκη Homo automobilis Animasyros 2.0 Φτηνές πτήσεις από το Αλμπουκέρκι 02 περιεχόμενα το εξώφυλλο Το έργο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΘΑΡΡΟΥΣ Άλμα από το τείχος που προστατεύει από τη θάλασσα την πόλη Άκα, στα παράλια του Ισραήλ, την οποία οι Παλαιστίνιοι κάτοικοί της

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΘΑΡΡΟΥΣ Άλμα από το τείχος που προστατεύει από τη θάλασσα την πόλη Άκα, στα παράλια του Ισραήλ, την οποία οι Παλαιστίνιοι κάτοικοί της Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΘΑΡΡΟΥΣ Άλμα από το τείχος που προστατεύει από τη θάλασσα την πόλη Άκα, στα παράλια του Ισραήλ, την οποία οι Παλαιστίνιοι κάτοικοί της επιμένουν να θεωρούν πατρίδα τους. Καλύτερα είναι να

Διαβάστε περισσότερα

Άνοιξη-Καλοκαίρι 2010 Π Α Ι Δ Ι Κ Η & Ν Ε Α Ν Ι Κ Η Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α

Άνοιξη-Καλοκαίρι 2010 Π Α Ι Δ Ι Κ Η & Ν Ε Α Ν Ι Κ Η Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α NEEΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ Άνοιξη-Καλοκαίρι 2010 Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η & Ξ Ε Ν Η Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Π Α Ι Δ Ι Κ Η & Ν Ε Α Ν Ι Κ Η Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Β Ι Β Λ Ι Α Γ Ε Ν Ι Κ Ω Ν Γ Ν Ω Σ Ε Ω Ν Λ Ε Υ Κ Ω Μ Α Τ Α E Ι Κ Ο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ Πριν από 60 χρόνια Σήμερα ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΧΑΡΝΕΣ 2013-2014 Ο Ελληνισμός της Διασποράς 1 Μαθητές Γκίκα Δήμητρα Γκίκα Χριστίνα Ιωακειμίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΚΕΣΙ ΚΙΤΑΝΟ BIG IN JAPAN! 49o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Tρίτη 18 Νοεμβρίου 2008. Αρ. φύλλου 228

ΤΑΚΕΣΙ ΚΙΤΑΝΟ BIG IN JAPAN! 49o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Tρίτη 18 Νοεμβρίου 2008. Αρ. φύλλου 228 49o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΑΚΕΣΙ ΚΙΤΑΝΟ BIG IN JAPAN! Tρίτη 18 Νοεμβρίου 2008 Αρ. φύλλου 228 Εκδοση του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1 ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Γρηγόρη Μαυρομάτη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Η καθηγήτρια Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Temple με αγάπη για την Ελληνική Παιδεία. sd Σάββατο 22 - Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Η καθηγήτρια Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Temple με αγάπη για την Ελληνική Παιδεία. sd Σάββατο 22 - Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014 ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 22 - Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014 Αφιέρωμα στην Γεωργία Τριανταφύλλου Η καθηγήτρια Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Temple με αγάπη για την Ελληνική Παιδεία 2 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Π Ε Ρ Ι Ε Χ

Διαβάστε περισσότερα

PIERCE - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

PIERCE - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος PIERCE - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος NON MINISTRARI SED MINISTRARE Φωτεινές ημέρες SUNNY DAYS Έκδοση των μαθητριών & των μαθητών του Λυκείου του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Ι ο ύ ν ι ο ς 2 0 1 1 Τε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΜΟΥΣΙΚΗ-ΤΕΧΝΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΜΟΥΣΙΚΗ-ΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΜΟΥΣΙΚΗ-ΤΕΧΝΕΣ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ INTERNET: e-business, social media, e-marketing Scrapbooking Παρουσίαση οικογενειακών επιχειρήσεων Θέματα Υγεία, Ταξίδι, Χόμπι, Επάγγελμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2015 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2015 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2015 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Σκοπευτηρίου 17, Κρωπία, τηλ.: 210 9654 867-8, 210 9654 918 www.protipo-athinon.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα