«Καλοκαίρι στο Αγρόκτημα 2012» Περιλήψεις προγραμμάτων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Καλοκαίρι στο Αγρόκτημα 2012» Περιλήψεις προγραμμάτων"

Transcript

1 ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Καλοκαίρι στο Αγρόκτημα 2012» Ένα ψυχαγωγικό, έντονα βιωματικό πρόγραμμα, με εργαστήρια, κηπουρικές εργασίες, γευστικές εκπλήξεις και ομαδικά κινητικά παιχνίδια που συνδέουν τη σωστή διατροφή με την παραγωγή των προϊόντων του αγροκτήματος. Ταυτόχρονα, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ξένοιαστα κοντά στη φύση και να μάθουν για την υπαίθρια διαβίωση και το φυσικό περιβάλλον. Όλα αυτά πάντα μέσα από παιχνίδι και ομαδικό πνεύμα. Οι ομάδες των παιδιών εφαρμόζουν καθημερινά σε υπαίθριους σκιερούς χώρους κι ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό-ψυχαγωγικό πρόγραμμα σχεδιασμένο για την ηλικία τους. Ακολουθούν περιλήψεις των προγραμμάτων μας για το καλοκαίρι του Περιλήψεις προγραμμάτων «Πινακωτή, πινακωτή», εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με το σιτάρι και το ψωμί Στόχος: Η γνωριμία με την παραγωγή και την επεξεργασία του σιταριού, από το χωράφι έως το τρόφιμο στο τραπέζι μας. Παρουσίαση αγροτικών ασχολιών μέσα από πίνακες ζωγραφικής του Μιλέ. Επίσκεψη στο χωραφάκι που καλλιεργούμε σιτηρά. Αναπαράσταση με θεατρικό παιχνίδι του λαϊκού παραμυθιού «Το καλύτερο ψωμί του κόσμου». Επιδαπέδιο παιχνίδι, ομαδικό συνεργασίας, με θέμα το ψωμί και τη θρεπτική του αξία. Εργαστήριο μαγειρικής με ζύμωμα και ψήσιμο ψωμιού, τυρόψωμου, ελιόψωμου. Ψυχαγωγία με το παραδοσιακό κινητικό παιχνίδι «πινακωτή, πινακωτή». Παιχνίδια λογικής και χρονικής σειράς με εικόνες από την καλλιέργεια και την επεξεργασία του σιταριού. Εικαστικές κατασκευές και χειροτεχνίες με φυσικά και χαρτικά υλικά από το χωράφι (χώμα, στάχια, σπόρους). Λεκτικά παιχνίδια με παροιμίες και αινίγματα σχετικά με το ψωμί και το σιτάρι. Συμπλήρωση φύλλου εργασίας με πληροφορίες σχετικά με το ψωμί και το σιτάρι.

2 «Πηλός και πλάση», εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με το χώμα και τον πηλό Στόχος: Να καταδείξουμε τη ζωική και φυτική ζωή που υπάρχει στο έδαφος και τη σχέση της λάσπης και του πηλού με τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του. Κατευθυνόμενη παρατήρηση της ζωής σε 1 τ.μ. εδάφους. Καταμέτρηση φυτών και καταγραφή εντόμων που παρατηρήθηκαν. Παρατήρηση του ριζικού συστήματος των φυτών. Αναφορά στις φωλιές των ζώων στο υπέδαφος (π.χ. μυρμήγκια), καθώς και στις φωλιές που φτιάχνονται με λάσπη, π.χ. φωλιές πουλιών. Με παιχνίδι ρόλων προσεγγίζουμε συναισθηματικά την αγωνία των ζώων από τις φυσικές απειλές και την ανθρώπινη παρουσία. Εργαστήριο χειροτεχνίας φωλιάς πουλιών με λάσπη και φυσικά υλικά. Εργαστήρι φυσικού εμπλουτισμού του εδάφους με σβώλους με φυσικό οικολογικό τρόπο, κατά την τεχνική του Ιάπωνα βοτανολόγου Φουκουιόκα. Καλλιτεχνικό εργαστήρι κεραμικής με κατασκευές ψημένες σε καμίνι κεραμικής. Ομαδική κατασκευή από πηλό ενός «χωριού» (σε κλίμακα) από επιμέρους κατασκευές των παιδιών. Εργαστήρι κατασκευής κεραμικών μικρών τούβλων από λάσπη και στη συνέχεια «χτίσιμο κατασκευής» από τα παιδιά. «Απ το αγρόκτημα στο πιάτο μας», εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την υγιεινή διατροφή με φυσικά προϊόντα. Στόχος: Να συνδυάσουν τα παιδιά την υγιεινή διατροφή με την καταγωγή των τροφίμων με βιωματικό, αισθητηριακό και δημιουργικό τρόπο. Αναφερόμαστε στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Σε παιχνίδι συνεργασίας προσπαθούμε να συνθέσουμε ένα μενού βασισμένο στην ισορροπημένη διατροφή. Συλλέγουμε φυσικά υλικά διατροφής από τη ζωική και φυτική παραγωγή, όπως: λαχανικά από τον λαχανόκηπο, αβγά από το κοτέτσι. Επισκεπτόμαστε το «μαγαζάκι της σχολής» για επιλογή μεταποιημένων προϊόντων, όπως: ζυμαρικά, σάλτσες ή γαλακτοκομικών προϊόντων. Σε εργαστήρι μαγειρικής ετοιμάζουμε ένα απλό γεύμα με τα υλικά και τα τρόφιμα που συλλέξαμε. Η ομάδα θα επιλέξει ανάμεσα σε ιδέες όπως: γιαούρτι, κρέμα, αβγόφετες, σαλάτες, ζυμαρικά, φρουτοσαλάτες. Αναφερόμαστε σε συνταγές και τρόφιμα από άλλα μέρη της Μεσογείου. Εντοπίζουμε τα μέρη στο χάρτη. Με δεδομένο ένα πλήρες γεύμα, αναζητούμε την προέλευση των τροφίμων και συζητάμε για την επεξεργασία των φυσικών προϊόντων από την παραγωγή μέχρι το πιάτο μας. Καταγράφουμε όλα τα προϊόντα που παράγονται στο αγρόκτημα της Σχολής και σχολιάζουμε το κατά πόσο επαρκούν σε ποικιλία για μια ισορροπημένη διατροφή.

3 «Με γάλα παιχνίδια», εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με την αγελάδα, το γάλα και τα παράγωγά του. Στόχος: Να γνωρίσουμε τον τρόπο παραγωγής και επεξεργασίας του γάλακτος, καθώς και την διατροφική αξία των προϊόντων του. Ξενάγηση στους χώρους εκτροφής αγελάδων και συγκομιδής του γάλακτος. Παρατήρηση της διαδικασίας αρμέγματος των αγελάδων. Αναφορά στις διαδικασίες ελέγχου της ποιότητας του γάλακτος. Επίσκεψη στο γαλακτοκομείο και παρατήρηση της παστερίωσης και εμφιάλωσης του γάλακτος. Αναπαράσταση της διαδικασίας σε παιχνίδι ρόλων. Σε εργαστήριο μαγειρικής παρασκευάζουμε κρέμα ή παραδοσιακό γιαούρτι με φρέσκο γάλα. Δοκιμάζουμε φρέσκο παστεριωμένο γάλα ημέρας. Με στοχευμένη παρατήρηση της ετικέτας της φιάλης γάλακτος, αναφερόμαστε στη διατροφική αξία του γάλακτος. Σε εργαστήριο εικαστικών σχεδιάζουμε χειροποίητες ετικέτες για φιάλες γάλα και κατασκευάζουμε πόστερ με μηνύματα σχετικά με το γάλα. Συνθέτουμε παζλ με την εικόνα του πίνακα Milkmaid του Vermeer και ταυτόχρονα παίζουμε επιτραπέζιο μέμορι με καρτέλες γνώσεων. Μιλάμε για το γάλα στη λαϊκή παράδοση και τις τέχνες. Αναφερόμαστε σε παροιμίες και γνωμικά. Παίζουμε λεκτικά παιχνίδια με τη λέξη «γάλα». Σε παιχνίδι ρόλων δοκιμάζουμε να «αρμέξουμε» ένα ομοίωμα αγελάδας. Αναφερόμαστε στα «κοσμήματα της αγελάδας» (ταμπελάκια στα αφτιά, βραχιόλι στο πόδι, κουδούνια στο λαιμό). Σχεδιάζουμε μια αγελάδα σε σχεδόν φυσικό μέγεθος και την φιλοτεχνούμε με φυσικά και χαρτικά υλικά. «Μια βόλτα στο αγρόκτημα», εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με τις γεωργικές ασχολίες Σκοπός: Να μυηθούν με βιωματικό τρόπο τα παιδιά στις αγροτικές ασχολίες του αγροκτήματος και να συνδέσουν τη γεωργία με τη διατροφή. Ξεναγούμαστε με το τρακτέρ στους χώρους του αγροκτήματος. Καταγράφουμε τις καλλιέργειες, τις ασχολίες και τα επαγγέλματα που εμπλέκονται Σε εργαστήριο κατασκευών αναπαριστούμε με φυσικά και χαρτικά υλικά ένα αγρόκτημα. Επισκεπτόμαστε το λαχανόκηπο και συμμετέχουμε σε αγροτικές ασχολίες όπως: πότισμα, σκάλισμα, συγκομιδή λαχανικών. Αναφερόμαστε στα φρούτα του καλοκαιριού. Σε αισθητηριακό παιχνίδι ανιχνεύουμε γεύσεις και μυρωδιές. Σε εργαστήρι μαγειρικής φτιάχνουμε φυσικό φρουτοχυμό. Αναφερόμαστε στη διατροφική αξία των φρούτων και των λαχανικών.

4 «Ταξίδι στη Μεσόγειο», εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με τη γεωγραφία των πολιτισμών στη Μεσόγειο Σκοπός: Να μυήσουμε τα παιδιά στον καθημερινό πολιτισμό μεσογειακών χωρών και πολιτισμών του χθες και του σήμερα από στοιχεία της καθημερινότητας. Οργανώνουμε χρονολόγιο και σημειώνουμε πάνω σε αυτό χαρακτηριστικές περιόδους πολιτιστικής ανάπτυξης. Σε χάρτη της Μεσογείου επισημαίνουμε τις αντίστοιχες χώρες και τοποθεσίες. Αναφερόμαστε στην Οδύσσεια. Σημειώνουμε πιθανούς τόπους που περιγράφονται από τον Όμηρο και τους επισημαίνουμε πάνω στο χάρτη της Μεσογείου. Οργανώνουμε ένα εικονικό ταξίδι με καράβι. Σημειώνουμε διαδρομές, αποστάσεις, λιμάνια που θα συναντήσουμε. Σε εργαστήρι κατασκευών, φτιάχνουμε πρόπλασμα της Μεσογείου με φυσικά και χαρτικά υλικά. Σε παιχνίδι ρόλων σφραγίζουμε σε φιάλη με καπάκι μήνυμα χαιρετισμού που θα «στέλνουμε» στην τύχη σε άλλα παιδιά σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες. Σημειώνουμε κάτι εξαιρετικό από τον τόπο μας που θα περιλαμβάναμε μέσα στο μήνυμά μας. Δημιουργούμε τον θησαυρό του πειρατή Σεβάχ που συγκεντρώθηκε από τα μηνύματα. Ακούμε μουσικές, χορεύουμε και δοκιμάζουμε γεύσεις από μεσογειακές χώρες. Αναφερόμαστε στην μεσογειακή διατροφή. Προσπαθούμε να γράψουμε την ίδια φράση σε διαφορετικές μεσογειακές γλώσσες. «Μικροί εξερευνητές», εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με την υπαίθρια διαβίωση Σκοπός: Τα παιδιά να εξερευνήσουν και να ζήσουν μέσα στο φυσικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας μέσα και εξοπλισμό φιλικά σε αυτό. Οργανώνουμε τον εξοπλισμό του «μικρού εξερευνητή». Οργανώνουμε τη «φωλιά μας» με απλά κατασκηνωτικά είδη. Μιλάμε για τις προφυλάξεις μέσα στο δάσος. Εκπαιδευόμαστε σε απλές κατασκευές με σχοινιά: κόμπους, σχοινένιες γέφυρες, αιώρες. Σε παιχνίδι ρόλων, δοκιμαζόμαστε σε αποστολές επιδεξιότητας και εμπιστοσύνης: περνάμε μέσα από «τον ιστό της μεγάλης αράχνης», οδηγούμε τον «τυφλό» σύντροφό μας, μεταφέρουμε τον «τραυματία» της παρέας. Παίζουμε με παιχνίδια προσανατολισμού και συμβόλων αναγνώρισης στο χώρο. Μιλάμε για τη λειτουργία της πυξίδας και του χάρτη. Προβληματιζόμαστε και ανταλλάσουμε επιχειρήματα για οικολογικά προβλήματα. Παίζουμε κινητικό παιχνίδι που αναφέρεται στις απειλές που υπάρχουν για την άγρια ζωή. Αναφερόμαστε στα απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα. Μαθαίνουμε για τα μέσα διάσωσης, τις Α Βοήθειες και τους κινδύνους που υπάρχουν στην υπαίθρια ζωή.

5 «Μικροί κτηνοτρόφοι», εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με τα αβγά, τις μέλισσες και τα σαλιγκάρια Σκοπός: Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη ζωική παραγωγή με έμφαση ένα βασικό στοιχείο της διατροφής μας, τα αβγά. Επίσκεψη στα κοτέτσι και συμμετοχή στη φροντίδα των ζώων και τη συγκομιδή αβγών. Στοχευμένη παρατήρηση στο ωοσκοπικό κέντρο. Χρωματίζουμε και φιλοτεχνούμε βραστά αβγά. Αναφερόμαστε σε «ονομαστά» αβγά από παραμύθια και παραδόσεις, όπως αυτό του Κολόμβου, τον Χάμπτι Ντάμπτι, τα αβγά Φαμπερζέ και τα κόκκινα αβγά της Ορθοδοξίας. Παίζουμε ψυχαγωγικά ανταγωνιστικά παιχνίδια με ψεύτικά αβγά. Επισκεπτόμαστε την εκπαιδευτική κυψέλη, φοράμε τη στολή του μελισσοκόμου, παρατηρούμε τη λειτουργία της κυψέλης. Σε παιχνίδι ρόλων αναφερόμαστε στον θερμοτακτισμό της μέλισσας. Αναφερόμαστε στη θρεπτική αξία και τις φυσικές ιδιότητες του μελιού και συμπληρώνουμε σχετικό φύλλο εργασίας. Παρατηρούμε τα σαλιγκάρια στο εκτροφείο. Παρατηρούμε τις κινήσεις, τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά των σαλιγκαριών. Συμμετέχουμε στην φροντίδα και το τάισμα των σαλιγκαριών. «Μικροί γεωργοί», εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το αμπέλι, την ελιά και το θερμοκήπιο Σκοπός: Να μυηθούν τα παιδιά στις αγροτικές ασχολίες και να μάθουν για την «καταγωγή» βασικών τροφίμων, όπως το κρασί και η ελιά. Επισκεπτόμαστε τον αμπελώνα και συμπληρώνουμε φύλλο εργασίας σχετικά με τη μορφολογία του αμπελιού. Ξενάγηση στο οινοποιείο και αναφορά στα βασικά στάδια παραγωγής κρασιού. Δοκιμάζουμε να παράγουμε μούστο από σταφύλια. Εικονογραφούμε παραλλαγή παραδοσιακού τραγουδιού που αναφέρεται στον οίνο και τη σύνδεσή του με το γλέντι και τη χαρά. Επισκεπτόμαστε τον ελαιώνα. Αναφερόμαστε στη συγκομιδή ελιάς και το πόσο επίπονη διαδικασία είναι αυτή. Δοκιμάζουμε να μαζέψουμε ελιές. Αναφερόμαστε στην ελιά και την αρχαία ελληνική μυθολογία. Δραματοποιούμε το μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα με την ονοματοδοσία της Αθήνας. Παρατηρούμε εικόνες και αγγεία όπου εικονίζονται αρχαίες παραστάσεις με ελαιόδεντρα. Αναφερόμαστε στο λάδι σε σχέση με τη μαγειρική και τη θρησκευτική παράδοση. Παίζουμε λεκτικά παιχνίδια με θέμα την ελιά. Βρίσκουμε παροιμίες και γνωμικά. Στο θερμοκήπιο ασχολούμαστε με τη μεταφύτευση μικρών φυτών σε γλάστρες. Παρατηρούμε το ριζικό σύστημα των φυτών. Σε δημιουργικό εργαστήρι, φτιάχνουμε ατομικά φυσικά αρωματικά χώρου γεμίζοντας πουγκιά με αποξηραμένα φυτά.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 66 ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑΞΗ Α 71 ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 71 1 Η ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΤΑΞΗ ΜΟΥ 71 2 Η ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ 72 3 Η ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σχολικό έτος 2003-2004

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σχολικό έτος 2003-2004 Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟY ΑΙΓΑΙΟY Σχολικό έτος 2003-2004 Υπεύθυνος φορέα: Μιχάλης Αγ. Παπαδόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΣΠΑ 2007 13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1 2 3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Κυπρίων Γευσεις Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Κυπρίων Γευσεις Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής Κυπρίων Γευσεις Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 7 8 Νοεμβρίου 2014 Αίθουσα Τελετών, Πανεπιστήμιο Κύπρου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

22-23 Σεπτεμβρίου 2012. Πρόγραμμα δράσεων & εκδηλώσεων. Χώρος Διεξαγωγής. Υπό την Αιγίδα: Παραγωγή. Σχεδιασμός

22-23 Σεπτεμβρίου 2012. Πρόγραμμα δράσεων & εκδηλώσεων. Χώρος Διεξαγωγής. Υπό την Αιγίδα: Παραγωγή. Σχεδιασμός Πρόγραμμα δράσεων & εκδηλώσεων Χώρος Διεξαγωγής 22-23 Σεπτεμβρίου 2012 Υπό την Αιγίδα: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων Πολιτισμού & Αθλητισμού Σχεδιασμός Παραγωγή Υπό την Αιγίδα:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

1. ΔΕΠΠΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑ-

1. ΔΕΠΠΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑ- 1. ΔΕΠΠΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑ- ΓΩΓΕΙΟ 1.1. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός του Νηπιαγωγείου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η κοινωνική και πολιτική αγωγή των µαθητών, αυριανών πολιτών, στην προσχολική και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Νηπιαγωγείο «Le Petit La Salle» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Νηπιαγωγείου Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» Νηπιαγωγείο «Le Petit La Salle» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ Σκοπός του Νηπιαγωγείου είναι να

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΡΙΝΑΣ-ΠΟΛΛΩΝ ΝΕΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΡΙΝΑΣ-ΠΟΛΛΩΝ ΝΕΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΡΙΝΑΣ-ΠΟΛΛΩΝ ΝΕΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2008 Γ ΤΑΞΗ Αργυρίου Αργύριος Γαβριηλίδου Ελευθερία Γκότσης Νικόλαος Δάτσης Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-16 ΕΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ραστηριοτήτων Επιμέλεια έκδοσης Ευγενία Πανώριου Παιδαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης 1.Τίτλος Σεναρίου: «Γλυκό τσαμπί σταφύλι» Αμπέλι, προϊόντα αμπελιού, περιοχές της Ελλάδας που ευδοκιμεί, παραδόσεις, αινίγματα, παροιμίες, μύθοι σε σχέση με

Διαβάστε περισσότερα

4. ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ)

4. ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ) 4. ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ) Ο σκοπός της διδασκαλίας των δύο κλάδων του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

«Καλώς ήρθες πάλι ολοήμερο στο μικρό σχολειό μας»

«Καλώς ήρθες πάλι ολοήμερο στο μικρό σχολειό μας» Μαρτίου 2014 Κεντρική Επιμορφωτική Διημερίδα του ΥΠΑΙΘ στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Υποστήριξη Ολοήμερων Σχολείων «Καλώς ήρθες πάλι ολοήμερο στο μικρό σχολειό μας» Κλουβάτος Κων/νος - Σχολικός Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 1. Γενικά

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 1. Γενικά ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 1. Γενικά Τα άτομα με αναπηρία είναι μία σημαντική κατηγορία του πληθυσμού, που αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού, στιγματισμού και

Διαβάστε περισσότερα

Σκανδάλη Κ. Μαργαρίτα. Διαδρομές παπουτσιών. Πρόταση για ένα μουσειοπαιδαγωγικό διαπολιτισμικό πρόγραμμα

Σκανδάλη Κ. Μαργαρίτα. Διαδρομές παπουτσιών. Πρόταση για ένα μουσειοπαιδαγωγικό διαπολιτισμικό πρόγραμμα Σκανδάλη Κ. Μαργαρίτα Διαδρομές παπουτσιών Πρόταση για ένα μουσειοπαιδαγωγικό διαπολιτισμικό πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ 2005 «Αντί εισαγωγής» Η μουσειοπαιδαγωγική εκπαίδευση ως επιστημονικό πεδίο ανήκει στις Επιστήμες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» Υπεύθυνοι Νηπιαγωγοί: ΙΚΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΩΡΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2010-2011 ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Αφορμή για

Διαβάστε περισσότερα

Δύο συνεργαζόμενα Περιβαλλοντικά Προγράμματα Ειδικής Αγωγής

Δύο συνεργαζόμενα Περιβαλλοντικά Προγράμματα Ειδικής Αγωγής Δύο συνεργαζόμενα Περιβαλλοντικά Προγράμματα Ειδικής Αγωγής Χριστίνα Διαμαντοπούλου 1, - Στάθης Δουσόπουλος 2 1. Med Ειδικής Αγωγής- Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής 2ο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πυλαίας- Χορτιάτη diamakristin@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ- ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλµατα και παραδοσιακές τέχνες

Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλµατα και παραδοσιακές τέχνες Προγράµµατα ανοικτών Περιβαλλοντικών τάξεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλµατα και παραδοσιακές τέχνες Μέτρο 3.6 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (PROJECT) Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (PROJECT) Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (PROJECT) Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Κουτή Μαρία, Σχολική Σύµβουλος Π. Α., M.Ed Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ,ΔΑΣΚΑΛΑ

ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ,ΔΑΣΚΑΛΑ , ΣΧΟΛΕΙΟ 1,2014-2015 1. Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση του τρόπου ζωής παιδιών και γονέων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών και με την αύξηση της φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Σας παρουσιάζουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ακαδημαϊκή χρονιά 2015 2016. Τα Προγράμματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμπληρώθηκαν και ανανεώθηκαν,

Διαβάστε περισσότερα

«Κάνοντας κλικ στα φυτά της περιοχής μας Δημιουργώντας εικονικό φυτολόγιο με μαθητές της Δ Δημοτικού»

«Κάνοντας κλικ στα φυτά της περιοχής μας Δημιουργώντας εικονικό φυτολόγιο με μαθητές της Δ Δημοτικού» «Ψηφιακές και Διαδικτυακές εφαρμογές στην Εκπαίδευση» «Κάνοντας κλικ στα φυτά της περιοχής μας Δημιουργώντας εικονικό φυτολόγιο με μαθητές της Δ Δημοτικού» Γιάννης Ανδρουλιδάκης 1, Μαίρη Τουρκομανώλη 2,

Διαβάστε περισσότερα

Ιριδοπαιχνιδίσματα Προσεγγίζοντας Διαθεματικά το Παραμύθι Από την εκπαιδευτικό Σοφία Νινιού και τη νηπιαγωγό Γεωργία Τζήλου Γλαύκος και Ίρις

Ιριδοπαιχνιδίσματα Προσεγγίζοντας Διαθεματικά το Παραμύθι Από την εκπαιδευτικό Σοφία Νινιού και τη νηπιαγωγό Γεωργία Τζήλου Γλαύκος και Ίρις Ιριδοπαιχνιδίσματα Προσεγγίζοντας Διαθεματικά το Παραμύθι Από την εκπαιδευτικό Σοφία Νινιού και τη νηπιαγωγό Γεωργία Τζήλου Γλαύκος και Ίρις Το Παραμύθι, μία από τις πιο αγαπημένες ενασχολήσεις των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013 Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος Η ραγδαία εξέλιξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) 1 που χαρακτηρίζει την εποχή

Διαβάστε περισσότερα

2.3. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗ- ΣΗ

2.3. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗ- ΣΗ 2.3. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗ- ΣΗ 2.3.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η κοινωνική ικανότητα αντανακλά την ικανότητα του ατόμου να ανταποκρίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ

ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα