Ο ΗΓΟΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ΗΓΟΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ"

Transcript

1 Ο ΗΓΟΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ

2 ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Το μωρό μαθαίνει σε 2 φάσεις να βουρτσίζει μόνο του και σωστά τα δοντάκια του: Φάση 1η - Εκπαιδευτική οδοντόβουρτσα: Με ιδιαίτερα μακριά λαβή προσφέρει στους γονείς και στο μωρό τη δυνατότητα να βουρτσίζουν μαζί. Έτσι τα βρεφικά χεράκια εκπαιδεύονται από τις σωστές κινήσεις βουρτσίσματος της μαμάς ή του μπαμπά. Φάση 2η - Βρεφική οδοντόβουρτσα: Το μωρό βουρτσίζει μόνο του τα δοντάκια του, μιμούμενο απλά τις κινήσεις των μεγάλων. mambaby.com ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ DESIGN Και οι δύο οδοντόβουρτσες διαθέτουν μαλακές στρογγυλεμένες τρίχες και εργονομικά τέλεια λαβή: Μακριά, για κοινό βούρτσισμα με τους γονείς. Κοντή, προσαρμοσμένη στα βρεφικά χεράκια. ΕΥΚΟΛΗ ΧΡΗΣΗ Ειδική ασπίδα κρατά την οδοντόβουρτσα σε απόσταση ασφαλείας από το βάθος της στοματικής κοιλότητας. Ο συνδυασμός της εκπαιδευτικής και της βρεφικής οδοντόβουρτσας κάνει την υγεία των δοντιών εύκολη υπόθεση. Το μωρό εξοικειώνεται έγκαιρα με το σωστό βούρτσισμα των δοντιών, που γίνεται μια ευχάριστη καθημερινή συνήθεια, με εξαιρετικά αποτελέσματα για όλη του τη ζωή. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΛΕΓΜΕΝΟ Όλα τα προϊόντα MAM σχεδιάζονται και εξελίσσονται με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων υγείας. Το σετ βρεφικής οδοντικής φροντίδας ΜΑΜ συστήνεται διεθνώς από παιδοδοντιάτρους.

3 Εισαγωγή Η Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία, δηµιούργησε το έντυπο αυτό µε κύριο στόχο την ενηµέρωση της εγκύου και µέλλουσας µητέρας σε θέµατα οδοντιατρικής πρόληψης, που αφορούν την ίδια αλλά και το παιδί της. Στα πλαίσια αυτού του στόχου µε το έντυπο αυτό θέλει ακόµα να δώσει το µήνυµα ότι η στοµατική υγεία εξασφαλίζεται µε την πρόληψη, η οποία πρέπει να αρχίζει από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Επίσης, ότι οι γονείς θα πρέπει έγκαιρα να επιλέγουν και να επισκέπτονται τον παιδοδοντίατρό τους (όπως κάνουν µε τον παιδίατρο), γιατί αυτός είναι ο πλέον αρµόδιος και υπεύθυνος για να θέσει τις βάσεις και να εξασφαλίσει στο παιδί ένα µέλλον στοµατικής υγείας χωρίς προβλήµατα. Το έντυπο αυτό δηµιουργήθηκε από ειδικευµένους παιδοδοντιάτρους, µέλη της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας και βασίστηκε στις αρχές και τους κανόνες που ακολουθούνται τόσο από εθνικούς όσο και από διεθνείς οργανισµούς. Από την Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία

4 Η καλή υγεία των δοντιών ξεκινά από την εγκυµοσύνη και διασφαλίζεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.

5 Εγκυµοσύνη & στοµατική υγεία Η εγκυµοσύνη είναι µια θαυµάσια περίοδος για κάθε γυναίκα, που συνοδεύεται από πολλές αλλαγές, τόσο σωµατικές όσο και ψυχολογικές. Οι περισσότερες µέλλουσες µητέρες αφοσιώνονται ολοκληρωτικά στο παιδί που θα φέρουν στον κόσµο σε λίγο καιρό και παραµελούν τον εαυτό τους και µαζί και τη στοµατική τους υγεία. Το έντυπό αυτό έχει σκοπό αφ ενός να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες στη µέλλουσα µητέρα ώστε να κατανοήσει τη σηµασία της δικής της στοµατικής υγείας και αφ ετέρου να την ενηµερώσει για το τι θα πρέπει να κάνει για να εξασφαλίσει στο µωρό της καλή στοµατική υγεία για όλη του τη ζωή. Ερώτηση: Τι θα πρέπει να γνώριζω για την υγεία µου και τη διατροφή µου κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης; Η υγεία καθώς και οι διατροφικές συνήθειές σας κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης είναι πολύ σηµαντικές όχι µόνο για τη συνολική σωµατική ανάπτυξη του εµβρύου αλλά και για την ανάπτυξη των δοντιών του. Φροντίζοντας τον εαυτό σας και τα δόντια σας έχετε αρχίσει ήδη να φροντίζετε την υγεία και τα δόντια του µωρού σας. Τα οστά και η διατροφή σας και όχι τα δόντια σας είναι πηγή ασβεστίου για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του µωρού σας. Ο µύθος που αναφέρει ότι το µωρό κλέβει ασβέστιο από την µητέρα και γι αυτό "χαλάνε» τα δόντια της, δεν έχει καµία επιστηµονική βάση. Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαµβάνει κρέας, γάλα, γαλακτοµικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και αµυλούχες τροφές. Θα πρέπει να µην καταναλώνετε αλκοόλ και να µη καπνίζετε. Στις εγκύους υπάρχει µια τάση να τρώνε διάφορες λιχουδιές στα µεσοδιαστήµατα των γευµάτων. Οι τροφές αυτές περιέχουν συνήθως αυξηµένη ποσότητα ζάχαρης, η οποία αποτελεί παράγοντα καταστροφής των δοντιών. Συστήνουµε λοιπόν, να περιορίζετε την κατανάλωνση τροφών ανάµεσα στα γεύµατα. Ερώτηση: Τι οδοντιατρικά προβλήµατα µπορεί να αντιµετωπίσω κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης; Κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης παρατηρείται έκκριση πολλών διαφορετικών ορµονών. Η ορµονική αυτή διαταραχή µπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιµο ή ακόµη και αιµορραγία των ούλων της εγκύου. Πρόκειται για ένα πρόβληµα που συνδυάζεται µε την εγκυµοσύνη και σταµατά µε την ολοκλήρωσή της. Μια τέτοια κατάσταση µπορεί να βελτιωθεί µε συστηµατικό βούρτσισµα των δοντιών και µε χρήση οδοντικού νήµατος.

6 Ερώτηση: Πρέπει να επισκέπτοµαι τον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης; Ο περιοδικός έλεγχος των δοντιών και των ούλων κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης είναι σηµαντικός, ιδιαίτερα εάν έχετε συµπτώµατα σαν αυτά που περιγράψαµε πιο πάνω. Είναι προτιµότερο να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας πριν τον τοκετό, διότι µετά ίσως χρειαστεί να περάσουν και τρεις µήνες µέχρι να µπορέσετε να κλείσετε κάποιο ραντεβού. Βεβαίως, θα πρέπει να ενηµερώσετε τον οδοντίατρό σας ότι είστε έγκυος, µια και αυτό µπορεί να αλλάξει το σχέδιο θεραπείας ή τα φάρµακα που θα χρησιµοποιήσει για την περίπτωσή σας. Τα πρώτα οδοντικά προβλήµατα του νεογέννητου Ερώτηση: Πότε αρχίζουν να αναπτύσσονται τα δόντια του µωρού; Τα πρώτα δόντια του µωρού, τα νεογιλά, αρχίζουν να αναπτύσσονται στο πρώτο τρίµηνο της κύησης, ενώ τα µόνιµα στο δεύτερο. Γι' αυτό διαταραχές στην υγεία της εγκύου µπορεί να προκαλέσουν βλάβες τόσο στα νεογιλά όσο και στα µόνιµα δόντια του µωρού. Μερικά φάρµακα (όπως οι τετρακυκλίνες) µπορεί να επηρεάσουν το χρώµα και τη σύσταση των δοντιών. Γι' αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές µε τα φάρµακα που παίρνετε και να έχετε πάντοτε τη σύµφωνη γνώµη του γιατρού σας. Ερώτηση: Πότε θα πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο; Οι παιδοδοντίατροι είναι οδοντίατροι ειδικά εκπαιδευµένοι για τη σωστή, αποτελεσµατική και όσο γίνεται πιο ευχάριστη για τα παιδιά αντιµετώπιση των οδοντιατρικών προβληµάτων τους. Ο παιδοδοντίατρος είναι υπεύθυνος για την υγεία τον στόµατος, όπως ο παιδίατρος είναι υπεύθυνος για τη γενική υγεία του παιδιού σας. Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο θα πρέπει να γίνει πριν από τα πρώτα του γενέθλια. Σ' αυτήν την πρώτη επίσκεψη ο παιδοδοντίατρος θα οργανώσει και θα σας προτείνει να ακολουθήσετε ένα ολοκληρωµένο προληπτικό πρόγραµµα, θα αξιολογήσει την οδοντική ανάπτυξη του παιδιού, θα σας δώσει συµβουλές για τη διατροφή του και θα σας ενηµερώσει για το πως να αποφύγετε τυχόν προβλήµατα. Η δεύτερη επίσκεψη πρέπει να γίνει όταν το παιδί σας γίνει 2,5-3 ετών και έχει πλέον ολοκληρωθεί η ανατολή όλων των παιδικών δοντιών. Σκοπός της επίσκεψης είναι να ελεγχθεί αν όλα τα δόντια έχουν ανατείλει φυσιολογικά, αν υπάρχει τερηδόνα και αν τηρείται σωστά το προληπτικό πρόγραµµα. Θα γίνουν τέλος οι απαραίτητες αλλαγές στο πρόγραµµα, ώστε να προσαρµοστεί στις ανάγκες αυτής της ηλικίας.

7 Η τρίτη επίσκεψη θα πρέπει να γίνει στην ηλικία των 3,5-4 ετών. Θα γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί αν όλα εξελίσσονται φυσιολογικά στην ανάπτυξη των δοντιών του παιδιού και αν υπάρχει τερηδόνα. Θα προσαρµοστεί ξανά το προληπτικό πρόγραµµα και θα γίνει η πρώτη τοπική φθορίωση στο παιδί. Μετά από αυτήν την ηλικία ο παιδοδοντίατρος θα πρέπει πλέον να εξετάζει το παιδί κάθε 6 έως 12 µήνες, ανάλογα µε τις ανάγκες του. Να παρακολουθεί την ανάπτυξη των δοντιών και την τυχόν εµφάνιση τερηδόνας, να προσαρµόζει το προληπτικό πρόγραµµα και να κάνει τις τοπικές φθοριώσεις. Ερώτηση: Πότε αρχίζουν να εµφανίζονται τα πρώτα δόντια στο στόµα; Το πρώτο δόντι εµφανίζεται συνήθως ανάµεσα στον 6ο και τον 8ο µήνα. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών θα πρέπει και τα 20 παιδικά δόντια να έχουν ανατείλει. Η πρώιµη ή η καθυστερηµένη ανατολή των δοντιών είναι συνήθως κληρονοµική και δε σχετίζεται αναγκαστικά µε κάποιο πρόβληµα. Αν το µωρό σας, όµως, δεν έχει βγάλει κανένα δόντι µέχρι το 12ο µήνα θα πρέπει να συµβουλευτείτε έναν παιδοδοντίατρο. Ερώτηση: Τι συµπτώµατα παρουσιάζονται όταν εµφανίζονται τα δόντια στο στόµα του µωρού και τι µπορώ να κάνω για να το βοηθήσω; Τα συνήθη συµπτώµατα που παρουσιάζουν τα παιδιά όταν εµφανίζονται τα πρώτα τους δόντια είναι: κόκκινα και διογκωµένα ούλα, µεγάλη ποσότητα σάλιου, δυσφορία και γκρίνια, αλλαγή στις συνήθειες διατροφής, ανορεξία, ανησυχία στον ύπνο. Γενικά, τα συµπτώµατα πού σχετίζονται µε την ανατολή των δοντιών είναι ήπια. Για να ανακουφίσετε το µωρό σας από τις ενοχλήσεις αυτές θα πρέπει να του καθαρίζετε το στόµα 2-3 φορές την ηµέρα µε µία βρεγµένη γάζα και να του δίνετε να δαγκώνει κρύα παιχνίδια πού είναι κατασκευασµένα γι' αυτό το σκοπό. Ακόµη και ένα απλό κρύο καθαρό πανί µπορεί να το ανακουφίσει. Αν παρατηρήσετε πυρετό, εξανθήµατα, εµετούς ή διάρροια θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας, διότι είναι πιθανό να συµβαίνει στο µωρό σας κάτι άλλο, πού δε σχετίζεται µε την ανατολή των δοντιών του.

8 Ερώτηση: Πρέπει ενα µωρό να χρησιµοποιεί πιπίλα; Τα βρέφη έχουν έντονα ανεπτυγµένο το ένστικτο του θηλασµού, το οποίο αφενός ικανοποιεί την ανάγκη της διατροφής, αφετέρου υποκαθιστά τη σύνδεσή τους µε τη µητέρα και ως εκ τούτου τους προσφέρει µεγάλη ευχαρίστηση. Για να ικανοποιήσει αυτήν του την ανάγκη το παιδί χρησιµοποιεί τα δάχτυλά του ή άλλα αντικείµενα. Η πιπίλα είναι ένας επιβεβληµένος αλλά και συνηθισµένος τρόπος κάλυψης της ανάγκης του θηλασµού, που µπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά κατά της συνήθειας θηλασµού του δακτύλου. Προσπάθεια αποφυγής της οδηγεί στο θηλασµό του δακτύλου, το οποίο σαν υποκατάστατο της συνήθειας έχει σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη των γνάθων. Η χρήση της πιπίλας είναι λοιπόν προτιµότερη από το πιπίλισµα του δακτύλου, διότι η συνήθεια αυτή σταµατά ευκολότερα και δεν προκαλεί το ίδιο σοβαρές στοµατογναθικές ανωµαλίες. Γι' αυτό οι γονείς θα πρέπει να επιµένουν στη χρήση της και όχι να την αποφεύγουν. Ερώτηση: Πότε πρέπει να σταµατήσει η χρησιµοποίηση της πιπίλας; Η χρησιµοποίηση τόσο της πιπίλας όσο και της συνήθειας του πιπιλίσµατος του δακτύλου θα πρέπει να σταµατήσει πριν την ηλικία των 3 ετών. Έτσι, τυχόν παραµορφώσεις των δοντιών ή των γνάθων θα προλάβουν να διορθωθούν από µόνες τους µε το χρόνο. Αντίθετα, αν η συνήθεια αυτή παραταθεί µετά το 4ο έτος, όπως συµβαίνει µε το θηλασµό του δακτύλου, οι παραµορφώσεις κινδυνεύουν να γίνουν µόνιµες και η επιδιόρθωσή τους δύσκολη. Στις περιπτώσεις αυτές ο πλέον κατάλληλος για να συµβουλευτείτε είναι ο παιδοδοντίατρός σας, ο οποίος θα σας δώσει οδηγίες σχετικά µε τους τρόπους θεραπείας και διακοπής των συνηθειών αυτών. Ερώτηση: Πώς πρέπει να είναι µία σωστή πιπίλα; Το µέγεθος της πιπίλας πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να µη χωράει ολόκληρη στο στόµα του παιδιού. Η θηλή πρέπει να είναι µαλακή µε λεπτό και ευλύγιστο αυχένα. Το σχήµα της πρέπει να είναι ανατοµικά συµµετρικό, για να είναι πάντα σωστά τοποθετηµένη στο στόµα του µωρού. Η προστατευτική ασπίδα πρέπει να έχει κατάλληλη καµπυλότητα για να εφαρµόζει ικανοποιητικά στην περιοχή των χειλιών και να έχει πολλές και µεγάλες τρύπες αερισµού, ώστε να µην ερεθίζεται το δέρµα γύρω από τα χείλη. Επίσης, να είναι έτσι κατασκευασµένη, ώστε να είναι εντελώς αδύνατη η αποσυναρµολόγησή της από ένα παιδί. Τέλος, η στήριξη της µε κορδέλα γύρω από το λαιµό του µωρού απαγορεύεται αυστηρά διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πνιγµού.

9 ιατροφή και τερηδόνα στη βρεφική ηλικία Ερώτηση: Τι πρέπει να προσέχω στη δίαιτα του παιδιού µου; Το µητρικό γάλα αποτελεί αναµφισβήτητα την ιδανική τροφή για το βρέφος, µια και περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που συµβάλλουν στην ισορροπηµένη ανάπτυξη του νεογέννητου. Εφ' όσον αποφασίσατε να το φέρετε στον κόσµο είναι πραγµατικά κρίµα να του στερήσετε αυτή τη µοναδική εµπειρία. Μετά τους πρώτους µήνες θα προχωρήσετε στο σταδιακό εµπλουτισµό της διατροφής του. Οι βασικές διαιτητικές συνήθειες τον παιδιού διαµορφώνονται στα πρώτα χρόνια της ζωής του, όταν δηλαδή οι γονείς έχουν τον απόλυτο έλεγχο της διατροφής του. Γι' αυτό, είναι πολύ σηµαντική η επιλογή των τροφών και οι σχετικές συνήθειες που υιοθετούνται. Προσπαθήστε γενικά να αποφεύγετε τροφές που περιέχουν πολύ ζάχαρη. Μην προσθέτετε ζάχαρη στο γάλα του ή στις διάφορες τροφές του. Αν το παιδί σας χρειάζεται να τρώει κάτι ανάµεσα στα κύρια γεύµατα θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές που περιέχουν ζάχαρη (τσίχλες, καραµέλες, µπισκότα, αναψυκτικά, ζαχαρούχοι χυµοί) ή είναι κολλώδεις (σταφίδες, αποξηραµένα φρούτα, πατατάκια) γιατί προκαλούν τερηδόνα. Αντίθετα, τροφές όπως τα λαχανικά (καρότο, σέλινο, αγγούρι), τα φρούτα και οι φυσικοί χυµοί -πάντα χωρίς ζάχαρη- κρίνονται επιθυµητές. Επίσης, πολύ καλή επιλογή είναι τα κίτρινα τυριά, που βοηθούν στην καταπολέµηση της τερηδόνας. Τα παιδιά αποδέχονται ευκολότερα τέτοιου είδους τροφές, αν δεν έχουν συνηθίσει προηγουµένως σε τροφές µε µεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Κακές συνήθειες διατροφής προάγουν γενικά την εµφάνιση της τερηδόνας σε κάθε ηλικία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα της επίδρασης της διατροφής στην τερηδόνα είναι η πρώιµη παιδική τερηδόνα, γνωστή παλαιότερα ως "τεριδόνα του µπιµπερό». Ερώτηση: Τι είναι η πρώιµη παιδική τερηδόνα; Η τερηδόνα του θηλασµού είναι µια βαριάς µορφής καταστροφή των δοντιών, η οποία οφείλεται σε κακό τρόπο διατροφής των παιδιών. Αυτή η µορφή τερηδόνας παρατηρείται συνήθως σε παιδιά από 2 έως 5 ετών και αφορά τα νεογιλά δόντια τους. Ερώτηση: Που οφείλεται η τερηδόνα αυτή; Η πιο συνηθισµένη αιτία της τερηδόνας αυτής της µορφής είναι το τάισµα µε το µπιµπερό ενώ το µωρό κοιµάται. Κατά τη διάρκεια του ύπνου η ποσότητα του σάλιου στο στόµα µειώνεται σηµαντικά και το γάλα, ανεξάρτητα από το αν περιέχει ζάχαρη ή όχι, παραµένει πάνω στα δόντια και προκαλεί τερηδόνα.

10 Το ίδιο αποτέλεσµα θα έχουµε αν αντί για γάλα βάλουµε στο µπιµπερό χυµό, έστω και αραιωµένο, ή νερό µε ζάχαρη ή µέλι ή αν δίνουµε στο παιδί πιπίλα πού είναι βουτηγµένη σε µέλι ή σε ζάχαρη. Ακόµη και το µητρικό γάλα µπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους βλάβες αν το παιδί έχει την ευκαιρία να θηλάζει και µετά την ηλικία του ενός έτους και όποτε θέλει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το τάισµα του µωρού σας µε το µπιµπερό θα πρέπει λοιπόν να γίνεται όταν είναι όρθιο και ξύπνιο και να κοιµάται πάντα µε καθαρά δόντια. Ερώτηση: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιµετωπιστεί η πρώιµη παιδική τερηδόνα; Ο καλύτερος τρόπος αντιµετώπισής της είναι η πρόληψη, που γίνεται µε την ενηµέρωση των γονέων και των κηδεµόνων για το τι πρέπει να κάνουν και τι να αποφεύγουν. Ερώτηση: Πώς µπορώ να προλάβω την βαριά µορφή της τερηδόνας του θηλασµού; Θηλάστε το µωρό σας τουλάχιστον µέχρι τον 6ο µήνα. Χρησιµοποιείτε το µπιµπερό µόνο για γάλα ή νερό και µόνο κατά τη διάρκεια της ηµέρας. Ποτέ όταν το παιδί κοιµάται. Καθαρίζετε πάντα τα δόντια του µωρού σας πριν κοιµηθεί. Μέχρι να µπορέσει το µωρό να πιει από ποτήρι ταΐστε χυµούς ή αλλά ροφήµατα µε το κουταλάκι. Μη δίνετε ποτέ στο µωρό σας πιπίλα βουτηγµένη σε ζάχαρη ή µέλι. Είναι ότι χειρότερο µπορεί να συµβεί στα δοντάκια του. Μόλις εµφανιστούν τα πρώτα δόντια στο στόµα του παιδιού ξεκινήστε τη διαδικασία καθαρισµού των δοντιών µετά από κάθε γεύµα. Χρησιµοποιήστε µια µικρή και µαλακή οδοντόβουρτσα µε φθοριούχα οδοντόκρεµα σε πολή µικρή ποσότητα. Κατά τη διάρκεια του ταΐσµατος κρατήστε στα χέρια σας το µωρό σας και το µπιµπερό. Έτσι το παιδί µαθαίνει ότι οι γονείς είναι αυτοί που ελέγχουν το µπουκάλι. Σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται η ώρα που το παιδί τρώει µε την ώρα που κοιµάται, µια και πρόκειται για δύο ξεχωριστές δραστηριότητες. Επισκεφθείτε τον παιδοδοντίατρο πριν συµπληρώσει το παιδί σας τους 12 µήνες και, βέβαια, ποτέ αργότερα από την ηλικία των 3 ετών. Ερώτηση: Πότε µπορώ να σταµατήσω τη χρήση του µπιµπερό; Από την ηλικία που το παιδί µπορεί να κάθεται µόνο του µπορεί και πρέπει να αρχίσει να πίνει τα υγρά από ειδικό ποτήρι µε στόµιο. Γενικά, στόχος σας πρέπει να είναι το παιδί να έχει σταµατήσει τη χρήση του µπιµπερό µέχρι το 12ο µήνα.

11 Ερώτηση: Πώς µπορώ να το επιτύχω; Υπάρχουν τρεις µέθοδοι που µπορεί να χρησιµοποιηθούν για τη διακοπή της συνήθειας του µπιµπερό: Ο δραστικότερος τρόπος είναι, βέβαια, να πεταχτεί το µπιµπερό στα σκουπίδια µετά τους 12 µήνες. Ένας άλλος είναι να αραιώνεται σταδιακά το γάλα µε νερό, έτσι ώστε σε δύο εβδοµάδες το περιεχόµενο του µπουκαλιού να είναι πλέον σκέτο νερό. Ένας τρίτος τρόπος είναι να µειώνεται καθηµερινά η ποσότητα του γάλακτος µέχρι να σταµατήσει η συνήθεια. Η έγκαιρη αντικατάσταση του µπιµπερό µε ένα ειδικό ποτηράκι µε στόµιο θα οδηγήσει οµαλά το µικρό στο κανονικό ποτήρι. Η πρόληψη είναι αποτελεσµατική όταν αρχίσει νωρίς Ερώτηση: Γιατί είναι σηµαντικά τα παιδικά δόντια; Κατ' αρχήν διότι είναι απαραίτητα για τη µάσηση της τροφής. όντια χαλασµένα επηρεάζουν τη γενική υγεία και τη διάθεση του παιδιού, προκαλώντας πόνο και, µερικές φορές, πυρετό. Τα δόντια είναι απαραίτητα για την οµιλία, ιδιαίτερα κατά την ηλικία που τα παιδιά µαθαίνουν να µιλάνε. Τα παιδικά δόντια διατηρούν τους χώρους πού θα χρειαστούν τα µόνιµα δόντια. Συµβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων. Γερά παιδικά δόντια δίνουν ένα όµορφο χαµόγελο στο παιδί και το βοηθούν στην εικόνα πού έχει για τον εαυτό του. Τα χαλασµένα νεογιλά δόντια δηµιουργούν ένα µολυσµένο περιβάλλον στο στόµα στο οποίο και τα µόνιµα δόντια, όταν έρθουν, χαλάνε αµέσως. Γι' αυτό, τα νεογιλά δόντια είναι εξ ίσου σηµαντικά µε τα µόνιµα και η παραµέλησή τους µε το πρόσχηµα της επικείµενης αλλαγής είναι σοβαρό λάθος.

12 Ερώτηση: Πώς µπορώ να προστατεύσω τα δόντια του παιδιού µου; Ο ενδεδειγµένος τρόπος προστασίας των δοντιών είναι η εφαρµογή σωστών µέτρων πρόληψης από πολύ µικρή ηλικία. Τα µέτρα αυτά περιλαµβάνουν τον καθαρισµό των δοντιών, τη σωστή διατροφή, τη χρήση φθορίου και τις συχνές επισκέψεις στον παιδοδοντίατρό σας. Στόχος σας πρέπει να είναι η διατήρηση της υγείας των δοντιών µέχρι την ηλικία των ετών. Εάν το πετύχετε αυτό τότε το παιδί σας θα έχει σε όλη του τη ζωή γερά δόντια. Ερώτηση: Πότε Θα πρέπει να αρχίσει το βούρτσισµα των δοντιών; Όπως είπαµε ήδη ο καθαρισµός του στόµατος αρχίζει αµέσως µόλις εµφανιστούν τα νεογιλά δόντια. Μέχρι το τέλος του 2ου έτους µια µικρή, µαλακή οδοντόβουρτσα, ειδική για βρέφη, καθαρίζει σωστά µία ως δύο φορές την ηµέρα τα πρώτα δοντάκια χωρίς να τα ερεθίζει. Προσθέστε πολύ µικρή ποσότητα µιας φθοριούχας οδοντόκρεµας 1000 ppm. Καθώς το παιδί µεγαλώνει και µέχρι το 6 έτος του µπορεί να χρησιµοποιεί µια µεγαλύτερη οδοντόβουρτσα µε φθοριούχα οδοντόκρεµα σε µέγεθος µπιζελιού, την οποία διδάσκεται από µικρό να φτύνει στο τέλος του βουρτσίσµατος. Ερώτηση: Τι είναι το φθόριο και πως µπορώ να το χρησιµοποιήσω; Το φθόριο είναι ένα στοιχείο το οποίο κάνει τα δόντια πιο ανθεκτικά στην τερηδόνα. Έχει βρεθεί ότι µπορεί να µειώσει µέχρι 60% την εµφάνιση της τερηδόνας. Το φθόριο δηλαδή βοηθά τα παιδιά να έχουν πιο γερά δόντια και τους γονείς να ξοδεύουν λιγότερα χρήµατα. Θα πρέπει να δίνεται σε κατάλληλες ποσότητες ανάλογα µε την ηλικία και την περιοχή που ζει κάθε παιδί. Γι' αυτό θα πρέπει να συµβουλευτείτε τον παιδοδοντίατρό σας, ο οποίος θα σας ενηµερώσει κατάλληλα για τη δασολογία και τον τρόπο χρήσης ανάλογα µε τις ανάγκες του παιδιού σας. Ερώτηση: Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί µου τραυµατίσει τα δόντια του; Είναι αλήθεια ότι όταν το παιδί αρχίζει να κάνει τα πρώτα του βήµατα έχει και τα πρώτα του ατυχήµατα. Αν χτυπήσει τα δόντια του πρέπει αµέσως να αξιολογηθεί από έναν παιδοδοντίατρο, αν το τραύµα µπορεί να προκαλέσει βλάβη στα µόνιµα δόντια, που είναι κάτω από τα παιδικά, και να ληφθούν τυχόν προληπτικά µέτρα.

13 Συµπεράσµατα Η γνώση και οι τεχνικές που διαθέτουν οι παιδοδοντίατροι σήµερα έχουν οδηγήσει στη δηµιουργία ολοκληρωµένων προγραµµάτων που είναι ικανά να προλάβουν την τερηδόνα και τα προβλήµατα των ούλων στα παιδιά. Αυτό, όµως, απαιτεί τη δική σας ενηµέρωση, την αποφασιστικότητα και τη συνέπειά σας στην εφαρµογή αυτών των προγραµµάτων, ώστε το παιδί σας να απολαύσει µία ολόκληρη ζωή χωρίς κανένα οδοντικό πρόβληµα. Θα ολοκληρώσουµε παρουσιάζοντας τρεις αλήθειες για την προληπτική οδοντιατρική. Τα κυριότερα οδοντιατρικά προβλήµατα του στόµατος - η τερηδόνα, οι νόσοι των ούλων και οι νόσοι των µαλθακών ιστών - µπορούν να προληφθούν σχεδόν 100%, ιδιαίτερα αν η πρόληψη αρχίσει από πολύ µικρή ηλικία. Οι οδοντίατροι κάνουν σήµερα υψηλού επιπέδου οδοντιατρικές αποκαταστάσεις. Καµία από τις αποκαταστάσεις αυτές δεν είναι αιώνια. Αιώνια αποτελέσµατα έχει µόνο η πρόληψη, γιατί µας δίνει γερά δόντια και καλή στοµατική υγεία. Οι αποκαταστάσεις στοιχίζουν πολύ ακριβά και δε διαρκούν, ενώ η πρόληψη στοιχίζει πολύ λίγο και διαρκεί για πάντα. Πρόληψη σηµαίνει απλά επισκέψη στον οδοντίατρο τουλάχιστον µία φορά το χρόνο για να προλάβω και όχι µόνο όταν πονάω. Γιατί τότε µπορεί να είναι πολύ αργά. Αγαπητοί µας γονείς, πρόληψη σηµαίνει υγεία, εξυπνάδα, επένδυση. Και οι έξυπνοι επενδύουν. Γίνε κι εσύ ένας από αυτούς.

14 Cooler ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Το τμήμα του πολυκρίκου που περιέχει νερό δροσίζει τα ούλα χάρη στο μοναδικό του σχήμα. Οι διαφορετικές ανάγλυφες επιφάνειές του δίνουν στο μωράκι τη δυνατότητα να διαλέξει και να πειραματιστεί με διάφορες δροσιστικές λύσεις. mambaby.com ΕΥΚΟΛΗ ΧΡΗΣΗ Ο κρίκος στηρίζεται εύκολα από τα μικρά χεράκια. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ DESIGN Δυνατότητα στήριξης με clip ώστε ο πολυκρίκος να διατηρείται καθαρός και κοντά στο μωράκι. Οδοντοφυΐα - η νέα περιπέτεια. Οι σχεδιαστές της ΜΑΜ ετοίμασαν έναν πολυκρίκο που όχι μόνον δροσίζει άλλα έχει και cool εμφάνιση. Κάνει μασάζ, ανακουφίζει και καθυσυχάζει - έτσι το μωρό αντέχει και απολαμβάνει την ανακάλυψη της ανάπτυξής του. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΛΕΓΜΕΝΑ Όλα τα προϊόντα MAM σχεδιάζονται και εξελίσσονται με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων υγείας.

15 AIR mambaby.com ΕΥΚΟΛΗ ΧΡΗΣΗ Λαβή χωρίς κρίκο για σταθερό κράτημα. ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Πρωτοποριακός βραβευμένος σχεδιασμός ασπίδας. Ιδιαίτερα φιλικός για την επιδερμίδα του μωρού. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ DESIGN Το σχήμα της θηλής είναι ανατομικό, ιδανικό για τη σωστή ανάπτυξη της σιαγόνας. ΘΗΛΗ-ΜΕΤΑΞΙ Η νέα κατοχυρωμένη θηλή από μεταξένια σιλικόνη είναι διαφορετική - καμία άλλη δεν προσφέρει στο μωρό πιο ευχάριστο αίσθημα πιπιλίσματος. MAM Τα μωρά μπορούν πλέον να ζουν υγιεινά και με στυλ- γιατί οι πιπίλες ΜΑΜ σχεδιάζονται από διακεκριμένους σχεδιαστές και εξελίσσονται συνεχώς με τη συνεργασία παιδοδοντιάτρων. Διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη που προσφέρουν άνεση σε κάθε βρεφική ηλικία. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΛΕΓΜΕΝΕΣ

16 Θηβών 2, Γουδή, Αθήνα Τηλ Αυστριακά Περιστοματικά Προϊόντα Βρεφανάπτυξης Επικοινωνήστε μαζί μας: Γραμμή Καταναλωτή: Τηλέφωνα: , Fax: v

Ελληνικh ΟδΟντιατρικh ΟμΟσπΟνδiα Πρόγραμμα Προαγωγής και Καταγραφής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού

Ελληνικh ΟδΟντιατρικh ΟμΟσπΟνδiα Πρόγραμμα Προαγωγής και Καταγραφής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού Γερά Δόντια... καλύτερη υγεία! Πρόγραμμα Προαγωγής και Καταγραφής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού Τίτλος Έκδοσης: «Γερά δόντια... Καλύτερη Υγεία» Έκδοση: Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Διαβάστε περισσότερα

Επειδή κάθε μωρό είναι μοναδικό

Επειδή κάθε μωρό είναι μοναδικό Επειδή κάθε μωρό είναι μοναδικό Η συνταγή επιτυχίας της ΜΑΜ: Ιατρική Τεχνογνωσία & Πρωτοποριακό Design Περιεχόμενα Η συνταγή επιτυχίας της ΜΑΜ... 2 Cooler Η πρώτη πιπίλα ΜΑΜ δημιουργήθηκε το 1976 με τη

Διαβάστε περισσότερα

Επειδή κάθε μωρό είναι μοναδικό

Επειδή κάθε μωρό είναι μοναδικό Επειδή κάθε μωρό είναι μοναδικό Η συνταγή επιτυχίας της ΜΑΜ: Ιατρική Τεχνογνωσία & Πρωτοποριακό Design Η πρώτη πιπίλα ΜΑΜ δημιουργήθηκε το 1976 με τη συνεργασία ομάδας διακεκριμένων επιστημόνων, παιδιάτρων

Διαβάστε περισσότερα

Μητέρα και Μωρό. Πρακτικές Συμβουλές για το Φυσικό Θηλασμό

Μητέρα και Μωρό. Πρακτικές Συμβουλές για το Φυσικό Θηλασμό Μητέρα και Μωρό Πρακτικές Συμβουλές για το Φυσικό Θηλασμό Μαμά, υπάρχει κάτι περισσότερο από αγάπη στο γάλα σου. Η περίοδος του θηλασμού είναι πολύ σημαντική τόσο για το μωρό όσο και για την μητέρα. Για

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να µεγαλώσετε το µωρό σας

Πώς να µεγαλώσετε το µωρό σας Κλερ Γκίλµαν Πώς να µεγαλώσετε το µωρό σας με φυσικά προϊόντα και αγάπη για το περιβάλλον Ανατροφή και φροντίδα Ως νέοι γονείς σίγουρα έχετε πλήρη επίγνωση των ευθυνών σας αναφορικά με την προστασία και

Διαβάστε περισσότερα

οι αναλυτικοί οδηγοί μητρικός θηλασμός μια φυσική επιλογή, μια πράξη αγάπης

οι αναλυτικοί οδηγοί μητρικός θηλασμός μια φυσική επιλογή, μια πράξη αγάπης οι αναλυτικοί οδηγοί μητρικός θηλασμός μια φυσική επιλογή, μια πράξη αγάπης 1 η αρχή μιας όμορφης περιπέτειας Μόλις γεννιέται, η πρώτη επιθυμία του παιδιού σου να είναι να τραφεί. Είναι η φύση που το ωθεί:

Διαβάστε περισσότερα

Περιποίηση προσώπου. Συµβουλές φροντίδας για να αναζωογονήσετε την επιδερµίδα σας, σελ. 26. Ψυχραιµία απέναντι στην κρίση

Περιποίηση προσώπου. Συµβουλές φροντίδας για να αναζωογονήσετε την επιδερµίδα σας, σελ. 26. Ψυχραιµία απέναντι στην κρίση Σίδηρος, ο ζωοδότης Ενισχύστε τις άµυνες του οργανισµού σας µε τις κατάλληλες τροφές, σελ. 4 Περιποίηση προσώπου Συµβουλές φροντίδας για να αναζωογονήσετε την επιδερµίδα σας, σελ. 26 ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μητρικός Θηλασμός. Οδηγίες για γονείς

Μητρικός Θηλασμός. Οδηγίες για γονείς Μητρικός Θηλασμός Οδηγίες για γονείς 1 Περιεχόμενα Σελίδα 1. Εισαγωγή 4 2. Τα οφέλη του Μητρικού Θηλασμού 5 3. Οι ημέρες στο μαιευτήριο Ι. Τοκετός, θηλασμός στην 1 η ώρα, επαφή δέρμα με δέρμα 6 (skin to

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ Ο ΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ Ο ΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Ο ΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ Ο ΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ Με τη συνεργασία των εργαστηρίων:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Σχολικό έτος: 2013-2014 Υπεύθυνος καθηγητής: Μανασής Βασίλης ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βασιλείου Ευηάννα

Διαβάστε περισσότερα

Η φροντίδα και η διατροφή του παιδιού από 0 έως 3 ετών

Η φροντίδα και η διατροφή του παιδιού από 0 έως 3 ετών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Η φροντίδα και η διατροφή του παιδιού από 0 έως 3 ετών Φοιτήτριες: Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Ριτζιά Μαργαρίτα Α.Μ. 12548

Διαβάστε περισσότερα

... σ' όλους, γνωστούς ή άγνωστους, που με το θάρρος, την τόλμη, το ανήσυχο πνεύμα, τη στέρηση και την αυτοθυσία, μπήκαν στις λαβυρινθώδεις στοές της

... σ' όλους, γνωστούς ή άγνωστους, που με το θάρρος, την τόλμη, το ανήσυχο πνεύμα, τη στέρηση και την αυτοθυσία, μπήκαν στις λαβυρινθώδεις στοές της ... σ' όλους, γνωστούς ή άγνωστους, που με το θάρρος, την τόλμη, το ανήσυχο πνεύμα, τη στέρηση και την αυτοθυσία, μπήκαν στις λαβυρινθώδεις στοές της Επιστήμης, για να εξιχνιάσουν τα άγνωρα, δύσβατα και

Διαβάστε περισσότερα

PEDIATRICS ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ

PEDIATRICS ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ PEDIATRICS ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ Χρήση φθορίου στην πρόληψη της τερηδόνας στην πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη Melinda B. Clark, Rebecca L. Slayton Τμήμα ΣτοματικήςΥγείας

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Ε Κ Δ Ο Σ Η Π Ρ Ο Λ Η Π Τ Ι Κ Η Σ Ο Δ Ο Ν Τ Ι ΑΤ Ρ Ι Κ Η Σ Ο Ρ ΓΑ Ν Ω Σ Η Σ Ο Δ Ο Ν Τ Ι ΑΤ Ρ Ε Ι Ω Ν

Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Ε Κ Δ Ο Σ Η Π Ρ Ο Λ Η Π Τ Ι Κ Η Σ Ο Δ Ο Ν Τ Ι ΑΤ Ρ Ι Κ Η Σ Ο Ρ ΓΑ Ν Ω Σ Η Σ Ο Δ Ο Ν Τ Ι ΑΤ Ρ Ε Ι Ω Ν ΤΕΥΧΟΣ 22 Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Ε Κ Δ Ο Σ Η Π Ρ Ο Λ Η Π Τ Ι Κ Η Σ Ο Δ Ο Ν Τ Ι ΑΤ Ρ Ι Κ Η Σ Ο Ρ ΓΑ Ν Ω Σ Η Σ Ο Δ Ο Ν Τ Ι ΑΤ Ρ Ε Ι Ω Ν ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΙ ΠΡEΠΕΙ ΝΑ ΞEΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚA ΤΩΝ ΟΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

AΝ ΤΟ ΠΑΙ Ι ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ

AΝ ΤΟ ΠΑΙ Ι ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ AΝ ΤΟ ΠΑΙ Ι ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ Οδηγός για τους Γονείς Σύλλογος Προστασίας Ενηµέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών «Η ΚΑΡ ΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙ ΙΟΥ» ΑΘΗΝΑ 2004 AΝ ΤΟ ΠΑΙ Ι ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες

40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2009 9 Συχνά KΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ της εγκύου ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ! 40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ακόμα: MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Σε αυτό το φυλλάδιο μπορείτε να διαβάσετε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου. Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις φυσικές επιπτώσεις, όπως ο πόνος

Διαβάστε περισσότερα

Αμούτζια Κατερίνα, Τοπίτσογλου Βασιλική

Αμούτζια Κατερίνα, Τοπίτσογλου Βασιλική Βι ΒιώΒιώνοντας [Πληκτρολογήστε κείμενο] [Πληκτρολογήστε κείμενο] Βιώνοντας την ξηροστομία Αμούτζια Κατερίνα, Τοπίτσογλου Βασιλική Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2001 (1 η έκδοση) Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 2013 (αναθεωρημένη

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM

Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM Με την ευγενική χορηγία της Ελληνική Μετάφραση: Ευστρατία Δασκάλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιμέλεια: Περσεφόνη

Διαβάστε περισσότερα

π ε ρ ι ε χ Ο Μ Ε Ν Α

π ε ρ ι ε χ Ο Μ Ε Ν Α π ε ρ ι ε χ Ο Μ Ε Ν Α Οι πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής σας ξεκινούν εδώ...2 Τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας... 5 Για την εισαγωγή... 5 Για τη δήλωση του παιδιού σας στο ληξιαρχείο... 5 Η παραμονή σας

Διαβάστε περισσότερα

Αν η εγκυμονούσα καπνίζει, πρέπει να κόψει το τσιγάρο και να αποφεύγει χώρους όπου καπνίζουν τρίτοι, γιατί υπάρχει φόβος ή να γεννήσει πρόωρα ή να

Αν η εγκυμονούσα καπνίζει, πρέπει να κόψει το τσιγάρο και να αποφεύγει χώρους όπου καπνίζουν τρίτοι, γιατί υπάρχει φόβος ή να γεννήσει πρόωρα ή να Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Η εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική κατάσταση. Για να πάνε όμως όλα καλά, χρειάζονται μερικές προφυλάξεις. Πρώτα απ όλα, είναι απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, όσο ομαλή κι αν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 8 ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία α Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ακόμα: ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ & ΚΥΣΤΙΤΙΔΕΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΑΠΟ 0 12 ΜΗΝΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΑΠΟ 0 12 ΜΗΝΩΝ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΑΠΟ 0 12 ΜΗΝΩΝ Φοιτήτριες: Ασημακοπούλου Ευγενία 12035 Επιβλέπουσα Καθηγήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για την Υπερορνιθιναιμία από την ASIEM

Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για την Υπερορνιθιναιμία από την ASIEM Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για την Υπερορνιθιναιμία από την ASIEM Με την ευγενική χορηγία της Ελληνική Μετάφραση: Ευστρατία Δασκάλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

Μύρισε καλοκαίρι! link. ιακοπές. Ήλιος & Θάλασσα

Μύρισε καλοκαίρι! link. ιακοπές. Ήλιος & Θάλασσα ιακοπές Οι ανεπιθύµητοι... επισκέπτες του καλοκαιριού: κολπικές µολύνσεις, διάρροια των ταξιδιωτών, επιχείλιος έρπης, σελ. 12 Ήλιος & Θάλασσα Αντηλιακή προστασία και πρόληψη, after sun και πρώτες βοήθειες

Διαβάστε περισσότερα

ς παίξουμε! ρώτα βήματα ρώτα γεύματα ητρικό Γάλα εογέννητο Πρακτικός Οδηγός Βρεφανάπτυξης

ς παίξουμε! ρώτα βήματα ρώτα γεύματα ητρικό Γάλα εογέννητο Πρακτικός Οδηγός Βρεφανάπτυξης ς παίξουμε! ρώτα βήματα ρώτα γεύματα ητρικό Γάλα εογέννητο Πρακτικός Οδηγός Βρεφανάπτυξης Το να κάνεις ένα παιδί να χαμογελά είναι η σπουδαιότερη δουλειά στον κόσμο. Τουλάχιστον για εμάς. Ίσως για αυτό

Διαβάστε περισσότερα

link Υποδεχόµαστε την Άνοιξη Αφιέρωµα σώµα Ψυχογενής Ανορεξία

link Υποδεχόµαστε την Άνοιξη Αφιέρωµα σώµα Ψυχογενής Ανορεξία Ψυχογενής Ανορεξία Τι κρύβεται πίσω από το σύµπτωµα, σελ. 12 Αφιέρωµα σώµα Όλα όσα πρέπει να προσέξετε, ώστε η άνοιξη να σας βρει όµορφες, λαµπερές και σε φόρµα, σελ. 20 ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΟΝΑ ΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 0-12 ΜΗΝΩΝ»

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 0-12 ΜΗΝΩΝ» ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΜΑΡΘΑ ΧΑΛΚΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ : 12761 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑΡΑΒΙΔΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΤΣΑΚΙΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΜΗΜΑ:Α4 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΙΤΛΟΣ: Οι γνώσεις και οι στάσεις των νέων σχετικά με τη διατροφή

Διαβάστε περισσότερα