Αφιέρωμα στους Λαϊκούς Ποιητές

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αφιέρωμα στους Λαϊκούς Ποιητές"

Transcript

1 Αφιέρωμα στους Λαϊκούς Ποιητές

2 Αδάμος Παπαδόπουλος Γεννήθηκε το 1939 στην Αχερίτου. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού και μετά στο Λύκειο Αμμοχώστου. Αποφοίτησε από το Διδασκαλικό Κολλέγιο Λευκωσίας.

3 Μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία και Αυστραλία και εργάστηκε ως δάσκαλος, σύμβουλος και διευθυντής σε σχολεία της Αμμοχώστου και της Λάρνακας. Έχει ταξιδέψει πολύ και του αρέσει να διαβάζει λογοτεχνία, φιλοσοφία, ποίηση και πολιτική. Έγραψε ποιήματα στην πανελλήνια Δημοτική και στην Κυπριακή κυρίως για σάτιρες και πειράγματα για φίλους και παρέες.

4 Προκόπης Πόλια Γεννήθηκε στην Αχερίτου στις 8 Ιουλίου Γονείς του ήταν ο Γεώργιος Πόλιας και η Μυροφόρα Παναή. Ήταν ο μεγαλύτερος από τα αδέρφια του, Μαρίνα, Μιχάλη, Κατερίνα, Βασίλη και Ζηνοβία Πόλια.

5 Παντρεύτηκε στην Αχερίτου στις 26 Ιουλίου του 1966, τη Χρυστάλλα Κ. Θωμά. Αποκτά τα δύο του παιδιά Γεώργιο Πόλια στις 21 Φεβρουαρίου το 1967 και Κυριακή Πόλια στις 29 Ιανουαρίου το Στην Αχερίτου, εξασκούσε το επάγγελμα του κτηνοτρόφου.

6 Μετά την προσφυγιά ο δρόμος του, τον έβγαλε στο Τέσσερα Μίλι, όπου έμεινε εκεί μέχρι τις 9 Ιουλίου το Έπειτα, δεύτερο του σπίτι έγινε η Επισκοπή της Λεμεσού, όπου κατοικεί μέχρι και σήμερα. Εκεί, αποκτά το τρίτο του παιδί, Ανδρέα Πόλια, στις 23 Φεβρουαρίου το Στη συνέχεια εργάστηκε στις Αγγλικές Βάσεις σαν μάγειρας.

7 Τώρα, απολαμβάνει τη ζωή του συνταξιούχου, γράφοντας ποιήματα, εμπνευσμένα από τις εμπειρίες και τα βιώματά του. Εν κατακλείδι, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη μουσική, αφού αν και αυτοδίδαχτος, του αρέσει να παίζει τραγούδια στο πιθκιάβλι του.

8 Ο κοινοτάρχης Αχερίτου σε επίσκεψη του στον Προκόπη Πόλια

9 Η αρχή και το τέλος του ανθρώπου Ό,τι δουλειάν αρκέψουμεν, έσιει αρκήν τζιαι τέλος, γεννιέσαι έρκεσαι μωρό, στο τέλος είσαι γέρος. Χωρίς να θέλεις γράφεσαι, μέσα στους γέρους μέλος, θκιώχνουσε τζιαι που την δουλειά, στο σπίτι σου να πάεις, τζιαι καρτεράς τη σύνταξη, στο μήνα να την πιάεις. Αν έσιεις χρήματα πολλά, να κάτσεις να τα φάεις, γιατί αργά ή γρήγορα, στον Άδην ενα πάεις!

10 Το χωρκό μου η Αχερίτου (2003) Έφκαλα την απόφαση, τζιαι πία στο χωρκό μου, σαράντα χρόνια εν εια, το σπίτι το δικό μου. Στην πόρταν όταν έφτασα, εθέλαν να 'χω πάσο, να δουν, τζιαι αν το εγκρίνουσην, ποτζιεί για να περάσω. Την πόρταν όταν άνοιξαν, επία στο ταμείο, να πιάσουν το δεκάλιρο, τζιαι που τζιαμέ να φύω. Πρέπει να αλλάξεις την καρκιάν, προτού ρέξεις τα ττέλια, γυρίζουν κλάματα εφτείς, αντίς που ήσιες γέλια.

11 Που πάτησα τα χώματα, ήτανε λυπημένα, που ήταν υπό κατοχή, τζιαι ήταν δυστυχισμένα. Που έφτασα εις το χωρκό, εν ούλλα χαλασμένα, Που μου 'γιναν αγνώριστα, όπως πολλούς τζιαι μένα. Άμαν να πάεις τζιαι να δεις, τες λεηλασίες, τες εκκλησιές, κάμουν τζαμιά, τζιαιν ούλλο γεριμίες. Άμαν να πάεις τζιαι να δεις, με τα δικά σου μάθκια, εφτείς ραγίζει η καρκιά, τζιαι γίνεται κομμάθκια.

12 Καλλύττερα να μεν πάεις, μόνο να τα θυμάσαι, όπως τα έφυκες που πριν, την νύχτα που τζιημάσαι. Να τα θωρείς στον ύπνο σου, να μεν τα λησμονήσεις, για να 'σιης για παριορκά, μόνο τες αναμνήσεις.

13 Χαμπής Ττοφάτζιης Ο Χαμπής Ττοφάτζιης γεννήθηκε στην Αχερίτου λίγο μετά που έπιασαν την Κύπρο οι Εγγλέζοι. Δεν πήγε καθόλου σχολείο. Με την γυναίκα του την Κωνσταντούν έκαναν έξι παιδιά. Πέθανε γύρω στο 1960 στην ηλικία των 80 περίπου χρόνων. Ο γιος του αδελφού του Δημήτρης Νεοφύτου αναφέρει ότι «Τα τραούδκια του ήταν που τα καλύτερα...»

14 Η αφήγηση του για το θείο του έχει και συνέχεια: Επούλαν σκούπες ο Χαμπής ο Ττοφάτζιης. Που πήεν εις το Βαρώσιν να τες πουλήσει έδωκεν πα σε άλλον τραουδιστήν που του είπεν:

15 Ερώτηση: Να σε ρωτήσω να μου πεις Τζι έθθελ(ω) απάντησην ευτύς Που τζιερκατζιήν ως Πέφτην Ποιον θεωρείς καλλύττερον Τον ψεύτην ή τον κλέφτην

16 Απάντηση: Ο κλέφτης εν καλλύττερος Να σου το πώ τραούϊν Γιατί μπορεί να προσβαρτεί Να κόψει τούντο χούϊν

17 Αλλά τον ψεύτη εν μπορούν Ποττέ να τον σωρόψουν ν ανταλλάξουν θέματα Πάλε ννα νέυκει ψέματα Τη γλώσσαν του τζι αν κόψουν

18 Αρτέμης Καϊλής Ευαγόρου Ο λαϊκός ποιητής Αρτέμης Κκαϊλής γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου του 1935 στην Αχερίτου. Ήταν ο πρωτότοκος πολυμελούς οικογένειας, με άλλα οκτώ παιδιά. Κατάφερε να τελειώσει το δημοτικό σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια ρίχτηκε στη βιοπάλη από την τρυφερή ηλικία των δώδεκα χρόνων.

19 Με το τραγούδι και τα τσιαττιστά άρχισε να ασχολείται από πολύ νεαρή ηλικία με πρώτο του δάσκαλο, όπως ο ίδιος λέει, τον πατέρα του που ήταν ταυτόχρονα ο πρώτος του δάσκαλος αλλά και ο πρώτος του αντίπαλος στα τσιαττίσματα.

20 Κυριάκος Ττοουλή Χατζηγιάννη Γεννήθηκε στην Αχερίτου στις 25 Αυγούστου 1905 και απεβίωσε στις 13 Μαρτίου Γονείς του ήταν ο Ττοουλής και η Χριστίνα. Δούλευε ως γεωργός και είχε το χάρισμα της τραουδκιάς. Τα ποιήματα του ήταν κυρίως ερωτικά.

21 Μερικά απο τα ποιήματα του... Μεσ το βυθόν της θάλασσας Να ρτουν να με γυρέψουν Αν δεν μερώσεις ναρκεσε Για τ ότι πάθω ενάν που σεν Πιον βάλε νουν τσαι σκέφτου Δεν θα γυρέψουν με παπάν Πιλέ να ξοθκιαστούσιν Αν δώσω τούντην αφορμή Που να το φκάλουν το κορμί Πνιμένον να τον δούσιν Τούτη η αιτία εν να φανεί Τσι οι ξένοι τσι ούλλοι οι χωριανοί Θα την κατηγορούσιν

22 Αλεύρι Αυστραλιανό εν τα δικά της στήθοι Τζιεν μου κοντεύει να τα δω Τσι εσιη παφής μ αρνηχεί Ορκίζετουν πως μ αγαπά Τσι που εκαταντίχειν Αν εβρεθεί πλάσμα στη γην Τ αστρα να τα μετρήσει Τότες να το παραδεχτώ Άλλον να πως θ αγαπήσει Να τα ξεχάσει τα καλά Τσαι μέναν να με αφήκει.

23 Φυλακτός Γεωργίου Γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1927 στην Αχερίτου, και είναι γόνος του Γιωρκή και της Προκοπούς. Έχει άλλα επτά αδέλφια, εκ των οποίων τα έξι είναι εν ζωή. Ο Λαϊκός μας ποιητής, χτυπημένος από τη βρεφική κιόλας ηλικία από το βούρδουλα μιας σκληρής πραγματικότητας, έχασε το πολυτιμότερο πράγμα, όπως ο ίδιος συχνά ανέφερε, την όρασή του.

24 Ο Φυλαχτός ήταν μια πολύ ευαίσθητη ψυχή. Έδινε στους στίχους πνοή, σκιαγραφώντας γλαφυρά συναισθήματα πικρίας και πόνου, όπως αυτά βιώνονταν από τον ίδιο μέσα από τις δυσκολίες της ζωής του. Παράλληλα, όμως, μέσα από τα ποιήματά του άφηνε και την ελπίδα να φτερουγίσει, προσφέροντας ηδύποτο αισιοδοξίας σε δύσκολους καιρούς.

25 Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αχερίτου ελπίζει όπως οι νέοι μας συνεχίσουν την λαϊκή μας παράδοση...

Έκδοση Σωµατείου Μηλιά Αµµοχώστου Μάιος, 2012 -Τεύχος 15. Οι Μηλιώτες γιορτάζουν τον Αγιο Επιφάνιο και τιµούν την θυσία και τον αγώνα του Ρήγα Αλέξη

Έκδοση Σωµατείου Μηλιά Αµµοχώστου Μάιος, 2012 -Τεύχος 15. Οι Μηλιώτες γιορτάζουν τον Αγιο Επιφάνιο και τιµούν την θυσία και τον αγώνα του Ρήγα Αλέξη Έκδοση Σωµατείου Μηλιά Αµµοχώστου Μάιος, 2012 -Τεύχος 15 ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ Καρτερούµε αναπολώντας το παρελθόν προχωρούµε για το µέλλον! Οι Μηλιώτες γιορτάζουν τον Αγιο Επιφάνιο και

Διαβάστε περισσότερα

Άννα: Όχι, δεν είχαμε σπίτι. Είχαμε παράγκα, λαθραία απάνω σε οικόπεδο. Γυναίκα: δεν μας τα κανε το κράτος. Όλου για ψέματα είναι.

Άννα: Όχι, δεν είχαμε σπίτι. Είχαμε παράγκα, λαθραία απάνω σε οικόπεδο. Γυναίκα: δεν μας τα κανε το κράτος. Όλου για ψέματα είναι. Άννα Αλεξάνδρα: Μου είπες ότι σε λένε Άννα. Άννα: Ναι. Αλεξάνδρα: Πόσο χρονών είσαι Άννα; Άννα: 23. και έχω δυο παιδιά. Αλεξάνδρα.: Άννα, το επίθετο σου; Άννα: Τάσιος. Αλεξάνδρα: και μου είπες ότι δεν

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κύριο Κουνελάκη Μιχάλη γνωστό ως Κουνέλη 12-2-99. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά

Συνέντευξη με τον κύριο Κουνελάκη Μιχάλη γνωστό ως Κουνέλη 12-2-99. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Συνέντευξη με τον κύριο Κουνελάκη Μιχάλη γνωστό ως Κουνέλη 12-2-99 ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Ερ. Κύριε Κουνέλη θα μας πείτε πότε ξεκινήσατε μουσική και με ποιο όργανο; Απ. Εγώ άρχισα το 1935 με 36, ήμουνα

Διαβάστε περισσότερα

H Καρτέρη. Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης μάνας μου Αικατερίνης Σοφιανίδου-Τσινάκ (εκατό χρόνια από τη γέννησή της 1897-1997)

H Καρτέρη. Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης μάνας μου Αικατερίνης Σοφιανίδου-Τσινάκ (εκατό χρόνια από τη γέννησή της 1897-1997) H Καρτέρη Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης μάνας μου Αικατερίνης Σοφιανίδου-Τσινάκ (εκατό χρόνια από τη γέννησή της 1897-1997) Όλοι την έλεγαν Καρτέρη, ακόμα και τα παιδιά της. Μιά φορά η αδελφή

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση Σωματείου Μηλιά Αμμοχώστου Οκτώβριος, 2009 -Τεύχος 8

Έκδοση Σωματείου Μηλιά Αμμοχώστου Οκτώβριος, 2009 -Τεύχος 8 1 Έκδοση Σωματείου Μηλιά Αμμοχώστου Οκτώβριος, 2009 -Τεύχος 8 ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ & ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΤΗ ΛΙΝΟΠΕΤΡΑ ΛΕΜΕΣΟΥ Σε κοινή συνεδρία, το Διοικητικό Συμβούλιο του

Διαβάστε περισσότερα

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου.

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Εγώ ο Κώστας Ραφτόπουλος του Δημοσθένη και της Χαράς δεν

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση Σωματείου Μηλιά Αμμοχώστου Οκτώβριος, 2011 -Τεύχος 14. Καρτερούμε αναπολώντας το παρελθόν προχωρούμε για το μέλλον!

Έκδοση Σωματείου Μηλιά Αμμοχώστου Οκτώβριος, 2011 -Τεύχος 14. Καρτερούμε αναπολώντας το παρελθόν προχωρούμε για το μέλλον! Έκδοση Σωματείου Μηλιά Αμμοχώστου Οκτώβριος, 2011 -Τεύχος 14 Καρτερούμε αναπολώντας το παρελθόν προχωρούμε για το μέλλον! Παραθερισμός στον Πρωταρά Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΑΝΩ ΛΕΥΚΑΡΩΝ ΤΕΥΧΟΣ 14 ο

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΑΝΩ ΛΕΥΚΑΡΩΝ ΤΕΥΧΟΣ 14 ο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΑΝΩ ΛΕΥΚΑΡΩΝ ΤΕΥΧΟΣ 14 ο Λεύκαρα Λεύκαρα Περιεχόμενα Λεύκαρα Μήνυμα Δημάρχου 4 Δράσεις και Ενέργειες Δήμου 5 Χρονογράφημα 11 Πρόσωπα 13 ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΑΝΩ ΛΕΥΚΑΡΩΝ ΤΕΥΧΟΣ 14 ο Λευκαρίτικο Κέντημα

Διαβάστε περισσότερα

Φεγγάρι. άλλου ουρανού. Φεγγάρι άλλου ουρανού. Δημήτρης Μικελλίδης. Δημήτρης Μικελλίδης

Φεγγάρι. άλλου ουρανού. Φεγγάρι άλλου ουρανού. Δημήτρης Μικελλίδης. Δημήτρης Μικελλίδης Θα σ αγαπάω μια ζωή και θα το κρύβω σαν κάτι ένοχο που με φοβίζει τόσο θα σε ποθώ κι όμως ποτέ δεν θα σε νιώσω θα σ έχω μέσα μου ποτέ δεν θα ξεφύγω από τη σκέψη σου που σαν φωτιά με καίει κι όταν δακρύζω

Διαβάστε περισσότερα

XX XY ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΦΥΛΩΝ

XX XY ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΦΥΛΩΝ XX XY ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΦΥΛΩΝ Published by the Mediterranean Institute of Gender Studies, 2010. All rights reserved. 01 03 07 37 39 41 42 Ξεκινώντας τη συγγραφή της πρότασης για το πρόγραμμα Youth Alert: Theatre

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά

Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Κύριε Γιώργο, γεννηθήκατε στο Καβούσι στην Ιεράπετρα; Ναι. Εκεί στο χωριό σας, μάλλον στην οικογένειά σας, υπήρχανε

Διαβάστε περισσότερα

Καλά Χριστούγεννα! Διαβάστε για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου μας στη σελίδα 6

Καλά Χριστούγεννα! Διαβάστε για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου μας στη σελίδα 6 Διαβάστε Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ l ΤΕΥΧΟΣ 22 l ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 Οι απόδημοι στηρίζουν την Αραδίππου Η Αραδίππου έχει ταλέντο! Αφιέρωμα στον χορό Σελίδα 13 Με τους δημιουργούς μας Σελίδες 14-15 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Δρ ΑΛΕΚΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ, Ο ΑΛΕΚΟΣ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

Δρ ΑΛΕΚΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ, Ο ΑΛΕΚΟΣ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ Δρ ΑΛΕΚΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ, Ο ΑΛΕΚΟΣ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ Γεννήθηκε στη Χλώρακα στις 8 του Ιούνη του 1926. Πατέρας του ήταν ο δάσκαλος Γεώργιος Ιωάννου και μητέρα του η Άννα Παναγή. Από παιδί αγαπούσε τα γράμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΑΥΤΟ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟ Υ.Π.Π. ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ) ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΓΚΑΦΕΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΦΑΛΜΑΤΑ

ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΓΚΑΦΕΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΦΑΛΜΑΤΑ 1 Τάσος Κολοκοτρώνης 1953 ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΓΚΑΦΕΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΦΑΛΜΑΤΑ Τάσου Κολοκοτρώνη ****** Μελβούρνη 2009 1 2 Πρόλογος Καθώς ο άνθρωπος ενηλικιώνεται ανατρέχει στα περασμένα χρόνια του και

Διαβάστε περισσότερα

Η Αραδίππου αντιστέκεται!

Η Αραδίππου αντιστέκεται! Διαβάστε Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Φανούριος» Σελίδα 10 Αραδιππιώτες που μας τιμούν Σελίδα 12 Η προδημοτική εκπαίδευση στην Αραδίππου Σελίδα 14 Εκπαιδευτικά θέματα Σελίδα 14-20 Όλη η Αθλητική Επικαιρότητα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοούμε, αλλά διαμαρτυρόμαστε!

Κατανοούμε, αλλά διαμαρτυρόμαστε! ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 35 ΙΟΥΝΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013 Η Α ΘΗ ΕΝ Ο Υ ΔΙΕΚΔΙΚEI ΕΛΕΥΘΕΡΗ Δ IΑΚΙΝΗ ΣΗ ΑΘ ΗΕΝΟΥ Π ΥΡΟ Ϊ Λ ΕΥΚΩΣΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ Στο Γιώργο μας Αθηένου έχεις ταλέντο 2! ΣΕΛ. 18

Διαβάστε περισσότερα

Ελπίζουμε και δημιουργούμε!

Ελπίζουμε και δημιουργούμε! Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ l ΤΕΥΧΟΣ 20 l ΜΑΡΤΙΟΣ 2013 Διαβάστε Ιδιωτικοποιήσεις Δημοτικών Υπηρεσιών Τι γίνεται στο εξωτερικό; Σελίδα 3 Dent De Lion Μια ταινία από ταλαντούχα παιδιά της Αραδίππου Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Interviewing Greek-Americans. Modern Greek at Yale Fall 2012 Maria Kaliambou (ed.)

Interviewing Greek-Americans. Modern Greek at Yale Fall 2012 Maria Kaliambou (ed.) Interviewing Greek-Americans Modern Greek at Yale Fall 2012 Maria Kaliambou (ed.) Interviewing Greek-Americans Modern Greek at Yale Fall 2012 Maria Kaliambou (ed.) cover illustration Isabella Huffington

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Χαιρετισμός του Διευθυντή 2. Χαιρετισμός της Προέδρου του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων 3. Συνδέσμος Γονέων και Κηδεμόνων της Σχολής 4-5

Περιεχόμενα. Χαιρετισμός του Διευθυντή 2. Χαιρετισμός της Προέδρου του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων 3. Συνδέσμος Γονέων και Κηδεμόνων της Σχολής 4-5 Α ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Περιεχόμενα 3 A Æ ÌÁ¹º ªÌà ˺ ª¹ ª Χαιρετισμός του Διευθυντή 2 Χαιρετισμός της Προέδρου του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων 3 Συνδέσμος Γονέων και Κηδεμόνων της Σχολής 4-5 Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 30 - Κυριακή 31 Μαρτίου 2013. Πανίκος Γεωργίου: Ενώνει την Oμογένεια με την Ελλάδα και την Κύπρο

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 30 - Κυριακή 31 Μαρτίου 2013. Πανίκος Γεωργίου: Ενώνει την Oμογένεια με την Ελλάδα και την Κύπρο ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 30 - Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 Πανίκος Γεωργίου: Ενώνει την Oμογένεια με την Ελλάδα και την Κύπρο 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Ενώνει την Ομογένεια με την Ελλάδα και την Κύπρο Οι σχέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μέρες Πριν Έρθεις

Οι Μέρες Πριν Έρθεις Οι Μέρες Πριν Έρθεις ( ΑΝ ΡΕΑΣ ΦΛΟΥΡΑΚΗΣ ) 1 η παράσταση 2002, Θέατρο του Νότου / Αµόρε. Σκηνοθεσία : Γιάννης Μόσχος. Σκηνικά κοστούµια : Ειρήνη Σαριµούτσου. Φωτισµοί : Τάσος Παλαιορούτας. Μουσική επιµέλεια

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη Πατριάρχη Μαρωνιτών στην Κύπρο

Επίσκεψη Πατριάρχη Μαρωνιτών στην Κύπρο Διασπορά: Νότιος Αφρική Αντρέας Φραγκέσκου: Μισός αιώνας μακριά από τον Κορμακίτη Σελ. 21 Αφιέρωμα: Ιωάννης Μαυρίδης Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από το θάνατο του Σελ. 19 Αφιέρωμα: 5 Χρόνια χωρίς τον

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία εφημερις, περί τα γεγονότα και ζητήματα όλης της κοινότητας. Εκδότης, ιδιοκτήτης, συντάκτης, Κυριάκος Ταπακουδης. Tel.

Μηνιαία εφημερις, περί τα γεγονότα και ζητήματα όλης της κοινότητας. Εκδότης, ιδιοκτήτης, συντάκτης, Κυριάκος Ταπακουδης. Tel. Μηνιαία εφημερις, περί τα γεγονότα και ζητήματα όλης της κοινότητας. Εκδότης, ιδιοκτήτης, συντάκτης, Κυριάκος Ταπακουδης. Tel. 99435899, Istoselida:www.k-tapakoudes music.com, Email: k.tapakoudes @cytanet.com.cy

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Ναός Αγίου Παντελεήμονα Δαφνώνα, Ξάνθης

Ι. Ναός Αγίου Παντελεήμονα Δαφνώνα, Ξάνθης Περιοδική έκδοση, προσφορά αγάπης στον τόπο που μας γέννησε. Έτος 7ο Φύλλο 16ο Ιούλιος 2006 Ι. Ναός Αγίου Παντελεήμονα Δαφνώνα, Ξάνθης Ι. Ναός Αγίου Παντελεήμονα Δαφνώνα, Χίου Το πρόστιμο του χρόνου Χθες

Διαβάστε περισσότερα

Στις 3 Αυγούστου 2013 πραγματοποιήθηκε η

Στις 3 Αυγούστου 2013 πραγματοποιήθηκε η Διμηνιαία Εφημερίδα του Συλλόγου Ελαφονησιωτών Αθήνας - Πειραιά Ο Φιλόπατρις ΕΤΟΣ 30 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 156 ΜΑΪΟΣ / ΙΟΥΝΙΟΣ / ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΓΧΙΑΛΟΥ 115, ΠΕΙΡΑΙΑΣ 185 44 ΤΗΛ.: 6980337721 O Παντελής Θαλασσινός

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον Γιάννη Γιαννακίδη Άντριας Γεωργίου και Νικόλα Ιωάννου

Συνέντευξη με τον Γιάννη Γιαννακίδη Άντριας Γεωργίου και Νικόλα Ιωάννου https://ucy.ac.cy/psifides-gnosis/el/ Συνέντευξη με τον Γιάννη Γιαννακίδη Άντριας Γεωργίου και Νικόλα Ιωάννου Ο Γιάννης Γιαννακίδης γεννήθηκε το 1965 και κατάγεται από το Μπέλλα-Πάις της Κερύνειας. Στις

Διαβάστε περισσότερα

Εγώ, ο πόλεμος και το σχολείο Εισαγωγικό σημείωμα

Εγώ, ο πόλεμος και το σχολείο Εισαγωγικό σημείωμα 1 Εγώ, ο πόλεμος και το σχολείο Εισαγωγικό σημείωμα Το βασικότερο στοιχείο ενός πολιτισμένου λαού είναι η παιδεία. Αυτό μπορεί να συγκριθεί σαν ένα γερό θεμέλιο ενός κτιρίου με τους καλά τοποθετημένους

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Η ανατομία μιας γυναίκας. Η επίλυση των ερωτικών προβλημάτων της σύγχρονης Κύπριας γυναίκας.

Τίτλος: Η ανατομία μιας γυναίκας. Η επίλυση των ερωτικών προβλημάτων της σύγχρονης Κύπριας γυναίκας. Τίτλος: Η ανατομία μιας γυναίκας. Η επίλυση των ερωτικών προβλημάτων της σύγχρονης Κύπριας γυναίκας. Το πρωτότυπο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Power Publishing το 2005. Επιμέρους κεφάλαια 1. Γιατί τα

Διαβάστε περισσότερα