Τεύχος 140 Ιουλιος 2013

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τεύχος 140 Ιουλιος 2013"

Transcript

1 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 140 Ιουλιος 2013 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: O TEMPORA... Flora-Fauna. Fauna. ιάδοση... Τυχαία Είσοδος... Pyramidal... TUNER. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9» εκδίδεται µηνιαία και µπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα µας ( 9report.gr) κάθε µήνα. Αν θέλετε να στείλετε κείµενο µπορείτε να το συντάξετε σε WORD ή απλό κείµενο και να το στείλετε στο Ε-mail: sv5byr@hol.gr τουλάχιστον µια µέρα πριν το τέλος του µήνα για να δηµοσιευθεί στην επόµενη έκδοση. Επιτρέπεται η ακριβής αντιγραφή και επαναδηµοσιευση ΕΛΕΥΘΕΡΑ αρκεί να γίνει αναφορά στην πηγή.

2 Σελίδα 2 O TEMPORA! O MORES! * Γράφει ο SV1DB Ντίνος Ι. Ψιλογιάννης din.boxmail@gmail.gr Ώ καιροί! Ώ ήθη! Αν και βετεράνος στον ραδιοερασιτεχνισµό ήδη 50 χρόνια από το 1963, και αδειούχος από το 1969 Η τελευταία απουσία µου από τα QSO, Local και DX αλλά και από τα Nets και τα Rag chewing µε έριξε από τα σύννεφα µε άλλα λόγια µε προσγείωσε µάλλον ανώµαλα. Όχι ότι, δεν γνώριζα ότι το χόµπι µας σε ορισµένους τοµείς έχει παραφθαρεί µάλλον έχει εκφυλισθεί, αλλά δεν περίµενα ότι θα φθάναµε σε σηµεία απαξίωσης αυτής της QSL κάρτας Αυτήν που µε αγωνία και πάθος περιµέναµε και µε υπερηφάνεια στερεώναµε στον τοίχο του shack µε όλα τα DX και τις άλλες από τους φίλους µας Αυτές που ανά πάσα στιγµή µας θύµιζαν ότι οι κεραίες και ο σταθµός µας έφτασε στους αντίποδες της Υδρογείου ναι η φωνή µου ταξίδεψε στην ηµοκρατία του Nauru στο κέντρο του Ειρηνικού Ωκεανού, ή στην Ανταρκτική, την Αλάσκα και φυσικά στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδος. Κυριακή πρωί αποφάσισα να «βγω» στα 40 µέτρα, η κεραία µου µια πρόχειρη για να µιλήσω εντός της χώρας, ύψος µόλις 0,05λ δηλαδή 2 µόλις µέτρα από την ταράτσα... δηλαδή κατάλληλη για NVIS... και η θεωρία επαληθεύετε : στην Αλεξανδρούπολη, την Κρήτη, την Κεφαλλονιά και την Λέσβο και στο Μενίδι 5-5 (4 χιλιόµετρα απόσταση) άρα η γωνία µοίρες λόγω ύψους της κεραίας είναι η µόνη λογική και ορθή λύση-απάντηση. εν έχω πρόβληµα DX στα 40 µέτρα τώρα, θα το επιχειρήσω µόλις βάλω την κατάλληλη κεραία για χαµηλές γωνίες. Κατά την διάρκεια των QSO «βγήκαν» και άλλα πρωτόγνωρα για µένα θέµατα στην επιφάνεια. Με ρώτησαν που βρήκα το Call sign... µου και εάν είναι µαϊµού αυτό µε ξένισε πολύ και µάλιστα από την λίστα των 676 διψήφιων χαρακτηριστικών από τον SV1AA µέχρι τον SV1ZZ, εντάξει έχουν γίνει Silent Keys περίπου 40 έως 50 άτοµα θα το ξέραµε ακριβώς πόσα εάν τα διάφορα έντυπα call books ήταν ενηµερωµένα... από τους εκδότες τους... Και άλλα τόσοι που δεν ανανέωσαν τις άδειες τους ή παραµέλησαν το χόµπι αλλά δεν δικαιολογείται να απουσιάζουν από τις «µπάντες» οι υπόλοιποι 600 διψήφιοι ραδιοερασιτέχνες. Οι υποτιθέµενοι παθιασµένοι αυτοί που είχαν µέσα τους το πραγµατικό πάθος για τον γνήσιο ραδιοερασιτεχνισµό. Αυτούς που γνώρισα προσωπικά αυτούς που διδάξαµε στα σεµινάρια που µετείχαν σε εκδροµές και Expeditions είναι δυστυχώς απόντες, την αιτία θα τη µάθω και σίγουρα θα την συζητήσουµε παρέα... Και αφού µε αναγνώρισαν όχι οι διψήφιοι αλλά τριψήφια χαρακτηριστικά κατά πολύ νεότεροί µου που ήταν τότε µικρά παιδιά και έδωσαν τα Reference στον αέρα αποκαταστάθηκα ηθικά... ότι κοίταξε µε θυµούνται ΝΕΟΙ αδειούχοι και µε ξέχασαν οι συνοµήλικοί µου. Άλλη έκπληξη µε περίµενε στην συνέχεια αφού ανταλλάξαµε τα report µεταξύ µας θέλησα σαν πρώτη επαφή µαζί τους να επιβεβαιώσω εάν θα µου στείλουν ή εάν θέλουν να τους στείλω QSL κάρτα.

3 Σελίδα 3 Εδώ έπεσε «κεραυνός» τι είπες θέλεις??? QSL µα που ζεις οι κάρτες «καταργήθηκαν» τι εννοείτε καταργήθηκαν ναι καλά άκουσες πρώτον λόγω µνηµονίου τις έφαγε η δαπάνη δεύτερον λόγω µη εγγραφής µας στον ΣΥΛΛΟΓΟ δεν µπορούµε ούτε να στείλουµε ούτε να λάβουµε κάρτες. Πολλοί µου πέταξαν και το απαράδεκτο όσοι δεν είναι µέλη τις πετάνε ή τις σκίζουνε... Μα είναι δυνατόν η ραδιοερασιτεχνική αλληλογραφία οι QSL το δελτάριο από τους αντίποδες να έχει αυτή την τύχη µόλις φθάσει στην Ελλάδα... Ναι αυτή είναι η ωµή πραγµατικότητα!!! Άρα ξέχνα φίλε µου την QSL τώρα βγήκαν και οι e QSL... άµα θέλεις, ναι αλλά εγώ θέλω να την γράψω χειρόγραφα. Εξ άλλου τα local QSO εντός Ελλάδος είναι πεπερασµένα για τα 40 ή τα 80 µέτρα και η επιβεβαίωση είναι υπερβολή... Ειλικρινά µου «πέσανε» τα αυτιά µε αυτά που άκουσα τι να πω? Να ανοίξω διάλογο και να κάνω τον γραφικό OLD TIMER ραδιοερασιτέχνη ΟΧΙ. Άφησα κατά µέρος τις κλασικές ιδέες µου περί ραδιοερασιτεχνισµού και προσπάθησα να παραµείνω για καµιά ώρα στα 40 µέτρα συµµετέχοντας στην συνοµιλία µε όλη την Ελλάδα. Είχα απορία να ακούσω τεχνικές και µη συζητήσεις έστω τα σύγχρονα καλαµπούρια και αστεία να µπω στο πνεύµα της σύγχρονης Ελληνικής ραδιοερασιτεχνικής επικοινωνίας και διαλόγων. Όλα έστω µέχρι ένα σηµείο λογικά και όχι πολύ αλλαγµένα από τις παλιές δύσκολες ηµέρες µας που είχαµε ζήσει µε τους ποµπούς σε ΑΜ (Α3 ) τους δέκτες µε τα QRM και το θόρυβο για τους περισσότερους παλαιά µηχανήµατα από το Μοναστηράκι ή ιδιοκατασκευές. Τώρα συναγωνίζονται ποιος θα έχει τον ακριβότερο ποµποδέκτη τις ναυαρχίδες µε τα ψηφιακά καλούδια τα ενσωµατωµένα Spectrum Analyzers των 4 και 5 ψηφίων ευρώ.

4 Σελίδα 4 Εντάξει και στην εποχή µου τότε που η σειρά Collins S-Line ήταν η επιτοµή των ερασιτεχνικών συσκευών και το KWM-2 ο απίθανος ποµποδέκτης της Collins και το όνειρο κάθε ερασιτέχνη. Collins S-Line KWM-2 Μπορεί η σειρά της Collins να σταµάτησε αλλά σήµερα παράγονται και στις δυο πλευρές της υδρογείου Αµερική και άπω ανατολή καταπληκτικά µηχανήµατα. Πάντως εγώ θα επιµείνω όχι µόνο παραδοσιακά αλλά και µινιµαλιστικά το σύγχρονο shack δεν είναι ανάγκη να είναι συλλογή µηχανηµάτων ή display room αντιπροσωπείας... Ένας ποµποδέκτης τώρα που καλύπτουν και τις περιοχές V-UHF είναι αρκετός και ένα φορητό V-U για φορητός καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες µας. Τώρα η πρότασή µου είναι το κυριότερο στοιχείο της επικοινωνίας οι κεραίες επενδύστε σ αυτές χωρίς όριο... ώστε να είστε ο κυρίαρχος των αιθέρων σε DX ή Contest, σε δορυφορικές επικοινωνίες ή ακόµη και Moon bounce. Εντάξει είµαστε στην εποχή του Internet το ξέρω, τι χρειάζεται να έχω τεράστιες κεραίες αφού µιλάω µε όποιο σηµείο της Υδρογείου θέλω µε το Skype! και όχι µόνο αλλά τον βλέπω κιόλας. Αχ SSTV τι σου έµελλε να πάθεις έγινες και συ γραφική αλλά και ψηφιακή µε τα σύγχρονα πλέον µέσα µεταδόσεως. Αχ Λαρισινέ µου φίλε Κώστα Τζεζαϊρλίδη SV1CG που πάλευες να φτιάξεις µε τα καρούλια την σάρωση της Home made SSTV πάνε αυτά είναι όχι ιστορία αλλά προϊστορία...

5 Σελίδα 5 Θέλω να αναφερθώ σε ένα φαινόµενο που δεν µπορώ να αναλύσω τουλάχιστον ψυχολογικά. Όσο καιρό δεν εκδίδονταν άδειες επικροτούσα να βγαίνουµε στον αέρα να τον γεµίζουµε µε την παρουσία µας διεθνώς να δίνουµε το παρόν. Τώρα που όλα είναι πάρα πολύ εύκολα οι µεν παλαιοί δεν «βγαίνουν» εννοώ τους διψήφιους... Ενώ εµφανίστηκαν φαινόµενα αυτοµόλησης. ηλαδή έχω ή δεν έχω άδεια δεν θέλω να βγω στις πολλές µα πάρα πολλές σήµερα περιοχές... Θέλω να είµαι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, τι ελεύθερος ; Ενάντια στο κατεστηµένο ; Να βγαίνω στους 6710 KHz γιατί ακόµη και αυτοί που θέλουν ή δεν έχουν γνώσεις για εξετάσεις ας βγουν στα 40 ή στα 80 µέτρα στα V-UHF χάθηκαν οι µπάντες? Έτσι και αλλιώς είναι παράνοµοι γιατί δεν πάνε σε µια άκρη των διεθνών εγκεκριµένων συχνοτήτων? Μάλλον είναι παλαιό απωθηµένο από τα δύσκολα χρόνια που πολλοί περάσαµε χωρίς άδειες και συνήθισαν την ανεξαρτησία και την επιλογή συχνοτήτων κατά το δοκούν βασικά ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ... Εάν κρίνω πως µε αντιµετώπισαν οι συνάδελφοι όταν άκουσαν το διψήφιο DB. Ίσως να θέλω να τους δικαιολογήσω και πιθανόν κάποιος ΡΑ ΙΟΑΣΤΥΝΟΜΟΣ να τους µίλησε µυστήρια φαίνεται τα πήραν και βγήκαν στο πουθενά... ΖΗΤΩ η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ των 6170 ΚΗz. Όλους αυτούς δεν τους διώχνεις γιατί είναι φανατικοί τους καλείς και τους µαζεύεις τους κάνεις µέλη της οικογένειας των ραδιοερασιτεχνών εν είναι AΣΩΤΟΙ, κακούργοι, ή εγκληµατίες είναι ελεύθεροι Cow Boys που µου θυµίζουν την µπαλάντα του Johny Cash... I WALK THE LINE... ηλαδή πέρασα την γραµµή...τα σύνορα της νοµιµότητας...ποια σύνορα;;; Όλοι πρέπει να είµαστε µια οικογένεια και όχι 50 νοµαταίοι 50 µπαϊράκια SV1DB K. Ψιλογιάννης.

6 Σελίδα 6 Πρόβλεψις ιαδώσεως από το Κεντρικόν Αιγαίον. Γράφει ο SV1CU/SV8 Παναγιώτης Μαργαρίτης sv1cu@otenet.gr Αφορά την χρήση κεραίας Καθέτου, µε γίηνον επίπεδον εις τα 3 µέτρα. Εγκάρσια τοµή κατανοµής ηλεκτροµαγνητικής ακτινοβολίας. EZNEC Pro /2 Μέγιστη ισχύς ηλεκτροµαγνητικής ακτινοβολίας εις τις 22⁰ Εύρος δέσµης 34,5⁰, - 3 db εις τις 8,1⁰ και 42,6⁰ Συχνότητα 14 ΜΚ Απολαβή 0.43 db ως προς ισοτροπική κεραία Έδαφος βραχώδες Τα διαγράµµατα για τις υπόλοιπες συχνότητες µας δίδουν τα ακόλουθα δεδοµένα µε την ίδια σειρά ως τα ανωτέρω,µε την κεραία συντονισµένη στην αναφερόµενη συχνότητα. Η απολαβή όπως φαίνεται είναι αµελητέα για όλες τις περιπτώσεις. Η ακτινοβολούµενη ισχύς είναι 100 βατ. Τα -3db δηλώνουν ότι η ισχύς εις τα δύο σηµεία αντιστοιχούντα ως ανωτέρω στις 8,1⁰ και 42,6⁰ του διαγράµµατος είναι 50 βατ. 12⁰/ εύρος 18⁰ και 5⁰ µε 23⁰ εις τα -3db/1.85ΜΚ/1,32db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19,1⁰ και 5.5⁰ µε 24.5⁰ εις τα -3db/3,6ΜΚ/1.7db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19.3⁰ και 5.5⁰ µε 25⁰ εις τα -3db/7ΜΚ/2.14db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19⁰ και 5.5⁰ µε 25⁰ εις τα -3db/10.1ΜΚ/2.32db ισοτρ. 19⁰/εύρος 19⁰ και 5.5⁰ µε 24.5⁰ εις τα-3db/18.1μκ/2.5db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19⁰ και 5.5⁰ µε 24.5⁰ εις τα -3db/21.1ΜΚ/2.54db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19⁰ και 5.5⁰ µε 24.5⁰ εις τα -3db/24.9ΜΚ/2.57db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19⁰ και 5.5⁰ µε 24.5 εις τα -3db/28.5ΜΚ/2.59db ισοτρ. Οι επτά πίνακες δίδουν τις καµπύλες µέγιστης χρησιµοποιήσιµης συχνότητας. ερυθρή, την επίσης µέγιστη χρησιµοποιήσιµη συχνότητα του στρώµατος Ε κίτρινη, την βέλτιστη χρησιµοποιήσιµη συχνότητα πράσινη και την γωνίαν ακτινοβολίας µωβ της κεραίας για την οποίαν έχουµε την ισχύ των 100βατ. Ο οριζόντιος άξονας δείχνει την διεθνήν ώραν. Ο αριστερός κάθετος άξονας την συχνότητα και ο δεξιός άξονας την γωνίαν εις µοίρες.εις την επικεφαλίδα αναφέρεται το στίγµα της Μυκόνου και τα στίγµατα των σταθµών µε την απόσταση µεταξύ των δύο σηµείων.

7 Σελίδα 7

8 Σελίδα 8

9 Σελίδα 9

10 Σελίδα 10 Palstar TR-30

11 Σελίδα 11 SVFF = Flora Fauna in SV Amateur Radio Γράφει ο ηµήτριος Αναστασιάδης SV2GWY Έχουν περάσει 3 χρόνια περίπου από την ενεργοποίηση του SX2WFF, µία Χ-pedition στο Εθνικό Πάρκο στις Λίµνες Πρέσπες, την πρώτη δραστηριότητα Flora-Fauna στην SV land. Σίγουρα άλλη µια men style αποστολή είχε τις εµπειρίες της για εµάς, αλλά το ενδιαφέρον των ξένων συναδέλφων ρ/ε για το 1 ο SVFF στον αέρα, µας έδωσε και άλλες συγκινήσεις, το αίσθηµα ότι είσαι στο επίκεντρο για κάτι καινούριο...για κάτι σηµαντικό. Αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός του WWFF, (WorldWide Flora Fauna in Amateur Radio), να κεντρίσει το ενδιαφέρον για τη σηµαντικότητα της προστασίας του περιβάλλοντος, της Χλωρίδας και της Πανίδας (Flora & Fauna). Με αυτό το πνεύµα οι ραδιοερασιτέχνες εγκαθιστούν portable σταθµούς εντός των ορίων Εθνικών Πάρκων- ρυµών, Προστατευµένων Περιοχών, Καταφύγιων Άγριας Ζωής κλπ και πραγµατοποιούν QSOs δίνοντας στην παγκόσµια κοινότητα Ραδιοερασιτεχνών µία ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για συνοµιλία.

12 Σελίδα 12 Το WWFF είναι ένα Παγκόσµιο MΗ κερδοσκοπικό πρόγραµµα και δραστηριοποιείται µε τους Συντονιστές (Coordinators) σε ένα τεράστιο αριθµό Εθνικών προγραµµάτων Flora-Fauna. Το πρόγραµµα ξεκίνησε το 2008 αλλά χρησιµοποιεί και βάσεις δεδοµένων (logs) δραστηριοτήτων των συµµετεχόντων κρατών µελών από το 1995 ξεπερνώντας τα QSOs στο LogSearch engine του WWFF. Η ιδέα ήταν µιας οµάδας Ρώσων µε κεντρικό πρόσωπο τον Valery RW3GW µε logo WFF (Wold Flora Fauna), ο οποίος εκτός από τη σύλληψη της ιδέας έκανε και την τεράστια προσπάθεια να φτιάξει τον κατάλογο µε τα όλα του κόσµου τα FF referencies. υστυχώς για την Ελλάδα όµως η αναζήτηση που έκανε για να συµπεριλάβει τα Εθνικά Πάρκα ΕΝ ήταν και η καλύτερη µε αποτέλεσµα να συµπεριλάβει στη λίστα ΜΟΝΟ 11 Ελληνικά Εθνικά Πάρκα. Παρόλη την ενεργοποίηση, και τα αµέτρητα s για διευκρινήσεις, επεξηγήσεις και προσπάθειες για αναβάθµιση της λίστας, ΕΝ υπήρχε καµία απάντηση. Εκτός αυτού παρατηρούσα και κάποια σηµάδια εµπορευµατοποίησης του web-site πράγµα που ξέφευγε από τον αρχικό σκοπό. Εκεί ήταν που παράτησα τις όποιες προσπάθειες, παρόλο που «κυνηγούσα» όποιο FF κυκλοφορούσε στο DX-Cluster. Ένα απόγευµα του Μαΐου έκανα QSO µε τον Piero IK5FKF που ήταν «/p in IFF-084 στο Natural Park Orecchiella, του εξέφρασα τα συγχαρητήριά µου για τη δραστηριότητα στα FF και του ανέφερα ότι κι εγώ πριν χρόνια είχα ενεργοποιήσει για 1 η φορά στην Ελλάδα SVFF αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση, άρα και ενδιαφέρον. Την επόµενη µέρα έλαβα το παρακάτω από τον Pit YO3JW (YO coordinator), ο οποίος ήταν «κουρτίνα», άκουσε τη συνοµιλία και µου έστειλε το παρακάτω µήνυµα: «Hi Demetreos Kalimera! I listen yesterday when you had QSO with IK5FKF and remember that you are involved with SX2WFF expedition years ago. Time is passing and now we have a new look of fauna & flora activity in bands. You can find info at: We have a new logsearch system managed by members at: I want to ask you, if you keep the SX2WFF log to upload it in system. It can make via DF6EX, Manfred at: DF6EX@?????.de. If you decide to join to us as SVFF and you are coordonator for Greece you will get the right to upload all SV logs in data base. See you soon 73 Pit YO3JW

13 Σελίδα 13 Πράγµατι µετά από µερικά διευκρινιστικά-διερευνητικά s, µου πρότειναν να γίνω SV Coordinator, και φυσικά δέχτηκα µε µεγάλη ευχαρίστηση. Έχει περάσει από τότε (17 Μαΐου) σχεδόν ένας µήνας και µέχρι τώρα έχω αναβαθµίσει τον κατάλογο των SVFF µε τα ΠΡΩΤΑ 100 (και βλέπουµε), έχω κατασκευάσει το επίσηµο SVFF website µε πολλές ενηµερώσεις, λεπτοµέρειες και αρχεία που θα βοηθήσουν τον κυνηγό» αλλά και τον Activator των SVFFs. (επίσης και amateur web designer) Στο επίσηµο website του WWFF στο πεδίο µε τα µέλη (members) του Συµβουλίου θα δείτε τα λογότυπα των διαφόρων National Coordinators. Έπρεπε και εγώ να σχεδιάσω κάτι αντιπροσωπευτικό για την Ελλάδα και το ham radio (εξάλλου αυτός είναι και ο τίτλος: FF in SV radio Amateur). Για το ham radio επέλεξα τον «θρύλο» των portable radios, στο VFO το δηλ. την QRG των WWFF και επάνω στον ποµποδέκτη καθιστή η γλαύκα, η µικρή κουκουβάγια, «το πουλί της σοφίας». Θεωρήθηκε έτσι από τους αρχαίους Έλληνες γιατί είναι το µοναδικό πουλί που έχει τη δυνατότητα να διακρίνει τα πάντα µέσα στο σκοτάδι, όπως, ΜΟΝΟ µε τη σοφία και τη γνώση µπορούµε να διακρίνουµε τα πάντα µέσα στο σκοτάδι της άγνοιας! Ευδιάκριτο είναι και το αρχαίο τετράδραχµο µε τη γλαύκα στην όψη και δίπλα, τη ρήση του Αριστοτέλη: «Η ΦΥΣΙΣ ΜΗ ΕΝ ΜΗΤΕ ΑΤΕΛΕΣ ΠΟΙΕΙ, ΜΗΤΕ ΜΑΤΗΝ» Σε καµία περίπτωση τα 100 SVFF δεν αγγίζουν την πραγµατικότητα. Μία «επιπόλαιη» εκτίµηση φτάνει τα Στο άκουσµα (διάβασµα) του αριθµού αυτού µου απάντησαν ότι ΕΝ µπορεί η µικρή Ελλάδα να έχει ενώ σε όλον τον κόσµο να είναι περίπου Η τεκµηρίωση του αιτήµατός µου µε στοιχεία δεν τους έπεισε, αλλά το Συµβούλιο επιφυλάχθηκε για περεταίρω αναβάθµιση ΑΝΑΛΟΓΩΣ των ενεργοποιήσεων. Λογική η απάντησή τους αν σκεφθεί κανείς, ότι ας έχει και SVFF, αν δεν πηγαίνει κανείς να τα ενεργοποιήσει είναι ΜΗ χρήσιµα (περιφραστικά). Έτσι λοιπόν ο τρόπος για να «τρανώσουµε» την εικόνα της Ελλάδας είναι ΜΟΝΟ µε τη δραστηριοποίησή µας. Οι όροι του WWFF-SVFF προγράµµατος είναι απλοί και συνήθης, όπως και σε ανάλογα events, όπως τα IOTA, τα LHs, τα κάστρα κλπ.

14 H επιλογή των πρώτων 100 SVFF referencies στην Ελληνική επικράτεια έγινε µε γνώµονα να υπάρχουν σχεδόν παντού και κοντά σε αστικά κέντρα τουλάχιστο ένα-δυο SVFF. Σελίδα 14 εν είναι καθόλου δύσκολο το «/p», ιάθεση, οργάνωση και καλή παρέα χρειάζεται. Μέσα στον Ιούνιο ενεργοποίησα το SVFF- 068 στη λιµνοθάλασσα του Άγιου Μάµα Χαλκιδικής µε το Special Callsign SV68FF, το SVFF- 066 τη λιµνοθάλασσα Επανοµής µε το Ε Κ SV66FF, την ερχόµενη εβδοµάδα (29/6) θα ενεργοποιήσω το SVFF-070 µε Special Call SV70FF, στο Aegean Contest θα βρίσκοµαι στην κορυφή της Βάβδου (980µ ASL) µε το SV54FF και σχεδόν κάθε εβδοµάδα κάποιο SVFF θα βγάζω στον αέρα για την ρ/ε κοινότητα, αλλά περισσότερο για να προωθήσω την ιδέα του SVFF, του /portable αλλά περισσότερο gia to SV re otto, de SV2GWY / Demetreos ΥΓ1: Λεπτοµέρειες για FF in Amateur Radio στο ( υστυχώς η οικονοµική κρίση Ε µου επέτρεψε ξεχωριστό domain name kai server L ) ΥΓ2: Facebook profile το SV Flora Fauna καλώς ήρθατε ΥΓ3 : εν θα αποπειραθώ να ζητήσω την αρωγή της ΕΕΡ στην ελεύθερη διακίνηση των SVFF QSL καρτών γιατί σε προηγούµενες δύο-τρεις απόπειρές µου, «έφαγα πόρτα». Παρ όλα αυτά µε µερικούς «οµοιοπαθείς» µελετούµε διάφορους τρόπους, γιατί το direct ακούγεται άσχηµα! Το 5-9 Report θεωρεί εξαιρετική τιµή την φιλοξενία αυτού του άρθρου µε το οποίο στην ουσία ανακοινώνεται στην Ελληνική ραδιοερασιτεχνική αλλά και διεθνή κοινότητα, η δυναµική Ελληνική συµµετοχή σε ένα ακόµι ιεθνές ραδιοερασιτεχνικό πρόγραµµα πού θα µας δίνει το ερέθισµα να βγούµε στην φύση και να µάθουµε µέσα από τις δραστηριότητές µας. Το Aegean DX group αλλά και το 5-9 Report φυσικά θα ταχθούν µε κάθε δυνατό µέσο δίπλα και σε αυτή την προσπάθεια. Παρακαλούµε δε τον SV2GWY ηµήτρη Αναστασιάδη να δεχθεί τά συγχαρητήρια όλων µας για τις ακούραστες προσπάθειές του πού πραγµατικά προάγουν την ιδέα του ραδιοερασιτεχνισµού.

15 Σελίδα 15 PYRAMIDAL LOG PERIODIC ANTENNA 50 MHz MHz Γράφει ο SV1DB Ντίνος Ι. Ψιλογιάννης din.boxmail@gmail.gr H εκτεταµένη χρήση της περιοχής των 50 MHz που αυξήθηκε από την προέκταση σχεδόν όλων των ποµποδεκτών να καλύπτουν και τις περιοχές των VHF και UHF, γέννησε το ενδιαφέρον και ζήτησαν πολλοί αναγνώστες κεραίες ευρείας ζώνης που να καλύπτουν και τις συχνότητες από 50 MHz και πάνω χωρίς ρύθµιση Βroadband. Στο προηγούµενο τεύχος καλύψαµε τις κατακόρυφες Sleeve, αλλά και κατευθυνόµενης δέσµης Quad για χρήση του Αegean contest και όχι µόνον. Η περιγραφόµενη στο άρθρο είναι µία Broadband -ευρείας ζώνης- κεραία που καλύπτει το φάσµα από 50 MHz έως 860 ΜΗz. Μέσα στην περιοχή αυτή περιλαµβάνονται και άλλες ζώνες αυτή των 70 MHz, των FM MHz, Air Band MHz, Marine MHz, MHz Military, και οι 5 περιοχές της Τηλεοράσεως: Low Band I-II, III, IV και V MHz, MHz. Έχει απολαβή-κέρδος 8 έως 12 db gain, F/B 16 db µε σχετικά µικρές διαστάσεις λόγω της διατάξεως των δύο κορµών της σε γωνία Το σύνολο των στοιχείων δίπολων- είναι 17. Και η γωνία 90 0.

16 Σελίδα 16 PYRAMIDAL LP, για τα βραχέα στο σταθµό της ( DW ) 6-25 MHz Deutsche Welle 150 kw προσέξτε την ανοιχτή γραµµή Τροφοδοσίας της κεραίας. Και δεξιά 1 έως 18 GHz µόλις 30 cm. το ηλεκτρικό κύκλωµα της κεραίας ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Η κεραία είναι σχετικά εύκολη στην κατασκευή µε µόνο εργαλείο ένα ηλεκτροδράπανο για τις οπές στηρίξεως των στοιχείων της. Οι δύο κορµοί-boom- της κεραίας είναι από τετράγωνο προφίλ σωλήνας από αλουµίνιο διαστάσεων 30 x 30 mm και µε πάχος τοιχώµατος 1,5 έως 2 mm, το µήκος τους είναι 155 cm. Πριν τρυπήσουµε τους σωλήνες τους τοποθετούµε σε µία επίπεδη επιφάνεια και µε ένα µολύβι µαλακό 2Β σηµειώνουµε τα σηµεία που πρέπει να ανοίξουµε τις τρύπες. Σηµαδεύουµε και τις 3 πλευρές κάθε σωλήνα οι δύο απέναντι για τα στοιχεία και η τρίτη στο επάνω µέρος για την βίδα στηρίξεως. Όλες οι τρύπες θα γίνουν µε τρυπάνι διαµέτρου 3 mm HSS αντοχής (είναι ασηµί ή υποκίτρινο χρώµα) τα κοινά είναι µαύρα. Επειδή οι τρύπες είναι αρκετές και για να µην ταλαιπωρηθείτε προτιµήστε αυτήν την ποιότητα. Αφού ανοίξουµε όλες τις τρύπες µε διάµετρο 3 mm, µεγαλώνουµε τις πλάγιες µε ένα τρυπάνι mm για τα στοιχεία.

17 Σελίδα 17 Τα στοιχεία έχουν διάµετρο 10 mm αλλά οι διάφοροι κατασκευαστές έχουν µικρές ανοχές θα αγοράσετε πρώτα τα στοιχεία και αφού τα µετρήσετε µε ένα µικρόµετρο θα πάρετε µετά το αντίστοιχο τρυπάνι. Υπάρχουν τρυπάνια σε δέκατα του χιλιοστού πχ. 10,1 mm εάν ο σωλήνας είναι 10 mm ακριβώς θα πάρετε 10,1 ώστε να µπορεί να διέλθει και από τις δύο διαµπερείς οπές του τετράγωνου σωλήνα χωρίς να παίζει αλλά και χωρίς κτύπηµα. το στοιχείο που περνά από τον κορµό και η βίδα που το στηρίζει εδώ φαίνεται ότι έχει «σκουριάσει» γιατί δεν είναι ΙΝΟΧ.

18 Σελίδα 18 Όταν περνάµε το κάθε στοιχείο ξεκινώντας από τα µικρά µε το δράπανο τρυπάµε µόνο την πάνω πλευρά για να βιδώσουµε την βίδα και να σταθεροποιηθεί το στοιχείο. Οι βίδες πρέπει να είναι λαµαρινόβιδες µήκους 15 mm µε πάχος 3 mm INOX ανοξείδωτες, επίσης πριν την βιδώσετε θα παρεµβάλετε και ένα δαχτυλίδι παράκυκλο (grover) για να µην ξεβιδώνει µε τους κραδασµούς. ΠΡΟΣΟΧΗ Όλα τα υλικά του αλουµινίου πρέπει να ΜΗΝ είναι ανοδειωµένα γιατί δεν κάνουν επαφή και φυσικά δεν θα λειτουργεί. Ό τρόπος ελέγχου είναι να τρίψουµε µε ένα λευκό χαρτί την επιφάνεια εάν αφήνει γκρίζο είναι ΟΚ εάν είναι οπτικά σατινέ δηλαδή µατ προς το γυαλιστερό και δεν αφίνει αποτύπωµα τότε είναι ακατάλληλο. Πάντως ο ποιο σωστός τρόπος είναι να πάρετε ένα πολύµετρο και να µετρήσετε ότι κλίνει κύκλωµα σε απόσταση 40 cm.

19 Σελίδα 19 Ο κατακόρυφος σωλήνας πρέπει να είναι 3 m µε διάµετρο 40 mm και τοίχωµα 4 mm. εάν τοποθετήσετε κινητήρα περιστροφής Rotator. Ανάλογα µε την στήριξη το µήκος µπορεί να είναι διαφορετικό. Αυτός στηρίζεται επάνω στους κορµούς σε δύο σηµεία από µονωτικό υλικό ERTALON 100 x 100 mm µε πάχος 10 mm στο σχέδιο δίδονται όλες οι διαστάσεις.

20 Σελίδα 20

21 Σελίδα 21 Για να έχετε µία συγκριτική εικόνα του µεγέθους Η κεραία σε σύγκριση µε ένα άνθρωπο. Η τροφοδοσία της κεραίας πρέπει να γίνει µε ένα BalUn 4:1 διότι είναι 200 Ohm για γραµµή οµοαξονική 50 Ohm RG-58 C/U. Eάν περάσετε το οµοαξονικό στον ένα κορµό τότε παίζει και τον ρόλο του BalUn. Στην περίπτωση αυτή το οµοαξονικό στο τέλος του κορµού θα στηριχθεί στον κορµό εξωτερικά µε δεµατικά µέχρι τον ιστό. Ποιο εύκολα θα περάσει πριν στερεώσουµε τα στοιχεία. To µονωτικό που στερεώνει τους δύο κορµούς υπό γωνία 60 µοιρών είναι και αυτό δύο τεµάχια 150 x 120 mm πάχους 10 mm. Oι διαστάσεις είναι αναλυτικά στα σχέδια, εάν έχετε κάποια απορία Επικοινωνείστε στο sv1db@gmail.com. Kαλή επιτυχία! 73, SV1dB K. Ψιλογιάννης.

22 Σελίδα 22 Μιάς και όλοι µας όλο και σε κάποια παραλία θα βρεθούµε τους επόµενους µήνες καλό είναι να έχουµε και ένα βιβλίο µαζί µας και τι το καλύτερο από ένα καλό µυθιστόρηµα πού εάν έχει και σχέση µε τον ραδιοερασιτεχνισµό έ! τότε είναι µάνα εξ ουρανού!... Έτσι προτείνουµε το παρά κάτω βιβλίο του Βασίλη ρόλια, για όλους εµάς τους τρελαµένους πού µε έκπληξη είδαµε ότι σαν κεντρικό ήρωα έχει έναν ραδιοερασιτέχνη! Τυχαία είσοδος Βασίλης ρόλιας Σελ.: 240, Σχήµα: 12,9 x 19,8 ISBN: Τιµή: 13,20 ( )Κι όµως, αυτό το µήνυµα για κάποιον σήµαινε κάτι. εν ήταν η τυχαία αλληλουχία φράσεων ενός τρελού, ούτε η τυχαία αυτόµατη δηµιουργία των ραδιοκυµάτων και της φωνής µου. Ήταν ένα υπαρκτό κείµενο που συµβόλιζε τη συνέχεια των πραγµάτων για κάποιον ή κάποιους. Αλλά, συµβόλιζε και τη συνέχεια της αναζήτησής µου σ έναν κόσµο εντελώς πραγµατικό πλέον, που δεν κρυβόταν πίσω από κώδικες, κλειδιά και µαθηµατικές συναρτήσεις. ( )Στο µήνυµα ξεχώριζε ένα όνοµα. Το όνοµα του Σ.Σ. Αναγνώρισα αµέσως το πρόσωπο και την πράξη. Τι σχέση µπορεί να έχει ένας δολοφόνος; Τι σχέση µπορεί να έχει µε την τροµοκρατία, το µήνυµα, τη συνέχεια της ζωής µου ένας άνθρωπος που βρισκόταν για σαράντα χρόνια περίπου κλεισµένος σε µια φυλακή;

23 Σελίδα 23 Ένας ροµαντικός ραδιοερασιτέχνης που, στα χρόνια του ιαδικτύου, επιµένει να απολαµβάνει ευτυχής τη µοναξιά των ραδιοκυµάτων, λαµβάνει τυχαία στον δέκτη του ένα κρυπτογραφηµένο µήνυµα. Η προέλευση του µηνύµατος, το πιθανό νόηµά του, η εµπλοκή του µε απροσπέλαστα κέντρα λήψης αποφάσεων εισβάλλουν ξαφνικά στον περίκλειστο κόσµο του και τον παρασύρουν σε ένα µανιασµένο κυνήγι για τη λύση του µυστηρίου. Αλλά υπάρχει µυστήριο στον κυβερνοχώρο; Υπάρχει µυστήριο για τις µυστικές υπηρεσίες; Υπάρχει µυστήριο για τους δικτυωµένους δηµοσιογράφους; Ένας χεβυµεταλάς computer nerd, ένας ιδιότροπος φιλόσοφος που δεν σκέφτεται µε τις φτηνές κατηγορίες της αγοράς και µια επιτυχηµένη δηµοσιογράφος που διατηρεί ανοικτούς διαύλους µε την Εξουσία καλούνται να πάρουν µέρος στο παιχνίδι της αποκρυπτογράφησης. Το παιχνίδι πολύ γρήγορα αποκτά απρόβλεπτες διαστάσεις. ιότι σ αυτό εµπλέκεται η διεθνής τροµοκρατία, η διεθνής πολιτική, αλλά και η Ιστορία: σαράντα χρόνια πριν, η δολοφονία του γερουσιαστή Μποµπ Κένεντι στην Αµερική προβάλλει ως η µόνη διέξοδος για τη λύση αυτού του απίθανου όσο και περίπλοκου µυστηρίου. Όµως η πραγµατικότητα δεν είναι πάντα τόσο θεαµατική. Κι όταν ένα συµβάν οφείλεται σε κάποιον τυχαίο παράγοντα, π.χ. σε µια απλή σύµπτωση, ελάχιστοι είναι έτοιµοι να τον αποδεχτούν Η δύναµη αυτού του συναρπαστικού βιβλίου µυστηρίου έγκειται στο γεγονός ότι εξηγεί πειστικά την κοινωνική / ψυχολογική διαδικασία που ενθαρρύνει τους πάντες να σκέφτονται µε τους όρους που έχει επιβάλει στον πλανήτη η αµερικάνικη µιντιατική εικόνα: µέσα από κάποια, λιγότερο ή περισσότερο αληθοφανή, λιγότερο ή περισσότερο θεαµατική, θεωρία συνωµοσίας Ο Βασίλειος ρόλιας πήρε στα χέρια του την πρώτη του γραφοµηχανή το 1980, σε ηλικία δέκα ετών, και τον πρώτο του υπολογιστή το Από τότε δεν έχει σταµατήσει να «κοπανάει» πληκτρολόγια µηχανικά και ηλεκτρονικά. Τα πληκτρολόγια τον έχουν βοηθήσει µεταξύ άλλων να αποκτήσει ένα πτυχίο Φυσικής, ένα διδακτορικό στην Αστροφυσική, να δηµιουργήσει µια σειρά από επαγγελµατικά software και web applications, να γράψει δύο βιβλία πληροφορικής καθώς και την Τυχαία Είσοδο. Ο Βασίλειος ρόλιας είναι από τους παλαιότερους και δυναµικότερους µπλόγκερ, και εντρυφεί σταθερά στην κριτική ανάγνωση της λογοτεχνίας. ιατηρεί το µπλογκ: Αυτό το δελτίο τύπου, καθώς και επιπλέον στοιχεία για το βιβλίο, θα βρείτε online στο

24 Σελίδα 24 ANTENNA TUNER ΑΝΑΓΚΑΙΟ Ή ΠΕΡΙΤΤΟ; Γράφει ο Μάκης Μανωλάτος Αγαπητοί φίλοι γεια σας! Οι κεραίες και τα στάσιµά τους είναι ένα διαχρονικό θέµα σε όλες τις ραδιοερασιτεχνικές συζητήσεις, εντός και εκτός συχνοτήτων. Στις διασκεδαστικές αυτές συζητήσεις ακούµε για κεραίες µε µηδέν στάσιµα, αλλά και για κεραίες µε.. άπειρα στάσιµα! Στάσιµα στάσιµα στάσιµα.. Στις γραµµές που ακολουθούν θα προσπαθήσουµε να ξεκαθαρίσουµε όσο γίνεται πιο απλά τι είναι τα στάσιµα κύµατα, πως δηµιουργούνται, και µε ποιον ή ποιους τρόπους µπορούµε να τα περιορίσουµε ώστε να έχουµε την καλύτερη δυνατή απόδοση του κεραιοσυστήµατος του σταθµού µας. Η βασική σύνθεση ενός σταθµού είναι η εξής: Ένας ποµποδέκτης Ποµποδέκτης βάσεως µε ενσωµατωµένο τροφοδοτικό.

25 Και µια κεραία Σελίδα 25 Σκοπός του ποµπού είναι να τροφοδοτήσει την κεραία µε ένα ισχυρό, διαµορφωµένο εναλλασσόµενο ρεύµα υψηλής συχνότητας. Σκοπός της κεραίας είναι να µετατρέψει αυτό το διαµορφωµένο εναλλασσόµενο ρεύµα υψηλής συχνότητας σε ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία, η οποία θα διαδοθεί στο χώρο. Αυτός ο «λουκουµάς» είναι ο τρόπος που ακτινοβολεί και διαδίδει στο χώρο τα ηλεκτροµαγνητικά κύµατα, µια απλή δίπολη κεραία.

26 Σελίδα 26 Το διαµορφωµένο εναλλασσόµενο ρεύµα υψηλής συχνότητας από την έξοδο του ποµπού, οδηγείται στην κεραία µέσω µιας γραµµής µεταφοράς, δηλαδή µέσω ενός ειδικού για αυτό το σκοπό καλωδίου, το οποίο πολλές φορές το συναντάµε και σαν «κάθοδο», επειδή κατεβαίνει από την κεραία έως τον ποµποδέκτη. Με αυτά τα ειδικού τύπου καλώδια µεταφέρεται το διαµορφωµένο υψηλής συχνότητας εναλλασσόµενο ρεύµα στην κεραία. Εποµένως για µια επιτυχηµένη εκποµπή από ένα ραδιοερασιτεχνικό σταθµό απαιτείται η συνεργασία τριών στοιχείων, του ποµπού, της γραµµής µεταφοράς, και της κεραίας. Στην πραγµατικότητα πρόκειται για τη σύνδεση µιας γεννήτριας ισχύος (ποµπός), µε ένα φορτίο (κεραία), µέσω ενός αγωγού (καθόδου), δείτε το επόµενο σχήµα.. Ποµπός=Γεννήτρια, Κεραία=Αντίσταση φορτίου, Γραµµή µεταφοράς = το καλώδιο που τα συνδέει.

27 Σελίδα 27 Για να έχουµε ΣΩΣΤΗ ροή του διαµορφωµένου εναλλασσόµενου ρεύµατος από τον ποµπόγεννήτρια, προς την κεραία-αντίσταση µέσω της γραµµής µεταφοράς, θα πρέπει να έχουν όλα αυτά τα στοιχεία την ίδια σύνθετη αντίσταση. ηλαδή αν η σύνθετη αντίσταση εξόδου του ποµπού είναι 50 ΩΜ, τότε ΚΑΙ η σύνθετη αντίσταση της γραµµής µεταφοράς, ΚΑΙ η σύνθετη αντίσταση εισόδου της κεραίας θα πρέπει να είναι 50 ΩΜ. Όταν η σύνθετη αντίσταση ποµπού-γραµµής µεταφοράς-κεραίας είναι ίδια, τότε και µόνο τότε, έχουµε µεταφορά όλης της ισχύος από τον ποµπό στην κεραία. ιαφορετικά ένα µέρος της ισχύος επιστρέφει από την κεραία πίσω στη βαθµίδα εξόδου του ποµπού όπου και καταναλώνεται αυξάνοντας όχι µόνο τη θερµοκρασία της, αλλά και δηµιουργώντας επικίνδυνες τάσεις και υπερεντάσεις ανάµεσα στα εξαρτήµατα από τα οποία έχει κατασκευαστεί. Η αύξηση της θερµοκρασίας, και οι επικίνδυνες τάσεις και υπερεντάσεις συχνά οδηγούν στη δηµιουργία εκτεταµένων και δαπανηρών βλαβών στους ποµπούς και όχι µόνο. Η επιστροφή αυτής της µη ακτινοβοληµένης από την κεραία ισχύος, µέσα από τη γραµµή µεταφοράς δηµιουργεί παρεµβολές σε συσκευές µε ελαττωµένη αντοχή σε ηλεκτροµαγνητικά πεδία, προκαλεί την εµφάνιση ραδιοσυχνότητας στο κέλυφος του ποµποδέκτη, δηµιουργεί πλάγιο τόνο σε όσους φορούν ακουστικά την ώρα της εκποµπής, και πολλές φορές οι χειριστές αισθάνονται ένα ελαφρό «τσίµπηµα» στα χείλη τους όταν ακουµπήσουν σε µεταλλικό σηµείο του µικροφώνου κλπ. Στον διπλανό πίνακα φαίνεται πολύ καθαρά η απώλεια στην ισχύ που ακτινοβολεί η κεραία σε σχέση µε τα στάσιµα που παρουσιάζει το κεραιοσύστηµα του ραδιοερασιτεχνικού σταθµού. Μελετήστε τον πίνακα προσεκτικά και όχι επιπόλαια, εκτυπώστε τον και να τον έχετε πάντοτε σε εµφανές σηµείο στο Shack σας για να τον συµβουλεύεστε, θα εκπλαγείτε από το πόσο χρήσιµος θα σας φανεί! Ας δούµε τώρα αυτός ο πίνακας τι µας λέει: Έστω ότι έχουµε έναν ποµποδέκτη του οποίου ο ποµπός έχει ισχύ 100 Watt, αυτό σηµαίνει ότι οι αριθµοί στη στήλη Power Transmitted ανταποκρίνονται ΑΜΕΣΑ σε εκπεµπόµενα Watt, και οι αριθµοί στη στήλη Power Reflected ανταποκρίνονται επίσης ΑΜΕΣΑ στην ισχύ που επιστρέφει στη βαθµίδα εξόδου του ποµπού. Σε ένα κεραιοσύστηµα απόλυτα προσαρµοσµένο, τα στάσιµα σύµφωνα µε τον πίνακα είναι µηδενικά και εποµένως, έχουµε την απόλυτη µεταφορά ισχύος 100% από τον ποµπό στην κεραία.

28 Σελίδα 28 Αν το κεραιοσύστηµα παρουσιάζει 1:1,5 SWR-στάσιµα, τότε στην κεραία µεταβιβάζονται 96 Watt και 4 Watt επιστρέφουν πίσω στον ποµπό. Με στάσιµα SWR 1:3 στην κεραία µεταβιβάζονται 75 Watt, και 25 Watt επιστρέφουν στον ποµπό. Θα µε ρωτήσετε και τι έγινε αν αντί για 100 Watt η κεραία µας ακτινοβολήσει 75 Watt; πόση διαφορά θα δει ο ανταποκριτής µας στο S-meter; Μέσα στο κόκκινο περίγραµµα φαίνονται τα Final της βαθµίδας εξόδου του ποµπού. Η απάντηση είναι όχι σηµαντική, το σηµαντικό είναι να κάνετε το εξής πείραµα: Πλησιάστε το χέρι σας σε ένα λαµπάκι πυρακτώσεως 4-5 Watt, είναι αυτά που χρησιµοποιούµε στα φωτιστικά των υπνοδωµατίων τη νύχτα. Θα νοιώσετε µια ποσότητα θερµότητας <Χ> να ζεσταίνει το δέρµα σας. Στη θέση αυτής της λάµπας τοποθετήστε µια ισχύος 25 Watt και τοποθετήστε στην ίδια απόσταση το χέρι σας, θα νοιώσετε µια κατά πολύ µεγαλύτερη ποσότητα θερµότητας να σας ζεσταίνει το χέρι. FET Transistor εξόδου ισχύος 150 Watt, τα υψηλά στάσιµα ενδέχεται να το καταστρέψουν. Ακριβώς αυτό συµβαίνει στη βαθµίδα εξόδου του ποµπού σας. Η ισχύς που επιστρέφει σε αυτή λόγω στασίµων κυµάτων προστίθεται στην ισχύ που καταναλώνει η ίδια η βαθµίδα εξόδου µε αποτέλεσµα τη θεαµατική αύξηση της θερµοκρασίας της, µε κίνδυνο για πιθανή βλάβη ή και καταστροφή της.

Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α )

Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α ) Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α ) Του Νίκου Παναγιωτίδη (SV6 DBK) φυσικού και ραδιοερασιτέχνη. Ο σκοπός του άρθρου αυτού είναι να κατευθύνει τον αναγνώστη ραδιοερασιτέχνη να κατασκευάσει το

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑΣΙΜΩΝ/ΒΑΤΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ VHF/UHF

ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑΣΙΜΩΝ/ΒΑΤΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ VHF/UHF Συνεχίζοντας με την παρουσίαση των ποιοτικών κατασκευών σε κιτ της Delta Fox, αυτό το μήνα σας παρουσιάζουμε άλλη μια αξιόλογη κατασκευή. Πρόκειται για μια γέφυρα στασίμων VHF/UHF ισχύος 100 Watt, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

1) Κεραία Yagi με προσαρμογή Gamma Match

1) Κεραία Yagi με προσαρμογή Gamma Match 1) Κεραία Yagi με προσαρμογή Gamma Match Το σύστημα Gamma Match, μας επιιτρέπει να συντονίσουμε ένα δίπολο έτσι ώστε να έχει 1:1 στάσιμα (SWR). Το μόνο δύσκολο, είναι να βρούμε τη σωστή θέση του. Ας ξεκινήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ένα σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται από τον πομπό, το δίαυλο (κανάλι) μετάδοσης και

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6120/10 EL Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 2 Το SDV6120 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας 6 Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Κεραίες - Η ισχύς στην έξοδο του ενισχυτή RF του πομπού πρέπει να ακτινοβοληθεί στο χώρο ως Η/Μ κύμα. - Οι διατάξεις που ακτινοβολούν Η/Μ κύματα

Διαβάστε περισσότερα

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5120/10 EL Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 Ελληνικά 2 Το SDV5120 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΡΟΥΣ

ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΡΟΥΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΡΟΥΣ Γράφει ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος (SW3ORA) Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με μία εύκολη κατασκευή, αλλά πολύ χρήσιμη για όλους τους ραδιοερασιτέχνες. Θα προσπαθήσω με

Διαβάστε περισσότερα

www.philips.com/welcome

www.philips.com/welcome Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6122/12 EL Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 2 Το SDV6122 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας 6 Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση Η/Μ ΚΥΜΑΤΑ. Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση Η/Μ ΚΥΜΑΤΑ. Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής Η/Μ ΚΥΜΑΤΑ 1. Τα ηλεκτροµαγνητικά κύµατα: Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής α. είναι διαµήκη. β. υπακούουν στην αρχή της επαλληλίας. γ. διαδίδονται σε όλα τα µέσα µε την ίδια ταχύτητα. δ. Δημιουργούνται από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 6. Μελέτη συντονισμού σε κύκλωμα R,L,C, σειράς

ΑΣΚΗΣΗ 6. Μελέτη συντονισμού σε κύκλωμα R,L,C, σειράς ΑΣΚΗΣΗ 6 Μελέτη συντονισμού σε κύκλωμα R,L,C, σειράς Σκοπός : Να μελετήσουμε το φαινόμενο του συντονισμού σε ένα κύκλωμα που περιλαμβάνει αντιστάτη (R), πηνίο (L) και πυκνωτή (C) συνδεδεμένα σε σειρά (κύκλωμα

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ανιχνευτής Διαρροής Αερίων Καυσίµων

Ανιχνευτής Διαρροής Αερίων Καυσίµων Ανιχνευτής Διαρροής Αερίων Καυσίµων (V-GDN Φυσικού Αερίου), (V-GDL LPG). Εγχειρίδιο χρήσης Ευχαριστούµε που προτιµήσατε αυτή τη συσκευή. Παρακαλούµε διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες για να µπορέσετε να

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες

Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες Μπαρμπάκος Δημήτριος Δεκέμβριος 2012 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Κεραίες 2.1. Κεραία Yagi-Uda 2.2. Δίπολο 2.3. Μονόπολο 2.4. Λογαριθμική κεραία 3.

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ 1. Ποµπός ΑΜ εκπέµπει σε φέρουσα συχνότητα 1152 ΚΗz, µε ισχύ φέροντος 10KW. Η σύνθετη αντίσταση της κεραίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Εργαστήριο 10 Μετάδοση και Αποδιαμόρφωση Ραδιοφωνικών Σημάτων Λευκωσία, 2010 Εργαστήριο 10

Διαβάστε περισσότερα

Να κόψει κανείς ή να μην κόψει;

Να κόψει κανείς ή να μην κόψει; Να κόψει κανείς ή να μην κόψει; Του Νίκου Παναγιωτίδη, Φυσικού και Ραδιοερασιτέχνη (SV6 DBK) Συντονίζω στους 145,510 MHz με στάσιμα 1,5:1. Να κοντύνω μερικά εκατοστά το καλώδιο μήπως καλυτερέψει; κι αν

Διαβάστε περισσότερα

3, Τώρα µε προσοχή και ένα-ένα τα καλώδια µπορούν να βγουν από τη λαστιχένια τάπα χωρίς να χρειαστεί να την κόψετε ή να τη σχίσετε.

3, Τώρα µε προσοχή και ένα-ένα τα καλώδια µπορούν να βγουν από τη λαστιχένια τάπα χωρίς να χρειαστεί να την κόψετε ή να τη σχίσετε. 1. Αφού ακολουθήσετε τις οδηγίες του Γιώργου για να λύσετε τη µάσκα, υπάρχει η δυνατότητα -χωρίς να είναι απαραίτητο- να ξεχωρίσετε και τα φανάρια από τη µάσκα. Εµένα µε βόλεψε. Στη φωτογραφία φαίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει ο Ντίνος Νομικός SV1GK

Γράφει ο Ντίνος Νομικός SV1GK WINDOM ANTENNA Γράφει ο Ντίνος Νομικός SV1GK ΙΣΤΟΡΙΑ Η κεραία αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1929 στο περιοδικό QST. Συγγραφέας του άρθρου ήταν ένας ερασιτέχνης από το Reynoldsburg

Διαβάστε περισσότερα

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5121/10 EL Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 2 Το SDV5121 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας 6 Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Φωτισµός βαγονιών ΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΑΚΕΤΑ ΡΕΥΜΑ 220V. ΜΟΝΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.

Φωτισµός βαγονιών ΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΑΚΕΤΑ ΡΕΥΜΑ 220V. ΜΟΝΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ. Φωτισµός βαγονιών Για τον εσωτερικό φωτισµό των βαγονιών αλλά και γενικότερα της υπαίθρου χρησιµοποιούµε πλέον τις διόδους LED. Η Märklin παρέχει επίσης έτοιµα LED σε συστοιχία καθώς και άλλες εταιρείες

Διαβάστε περισσότερα

Register your product and get support at SDV5118P/12. EL Εγχειρίδιο χρήσης

Register your product and get support at  SDV5118P/12. EL Εγχειρίδιο χρήσης Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5118P/12 Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 2 Το SDV5118P 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας 6 Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 6 Δημιουργία λογαριασμού 13 Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28 Βασικές λειτουργίες 32 Επιλογές συνομιλίας 48 Γενικές ρυθμίσεις Skype 64 Το Skype σε φορητές συσκευές 78 Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνουµε τα παιδιά να χρησιµοποιούν τις νέες τεχνολογίες αποτελεσµατικά και µε ασφάλεια. Μαρία Ζάππα - Κασαπίδη

Μαθαίνουµε τα παιδιά να χρησιµοποιούν τις νέες τεχνολογίες αποτελεσµατικά και µε ασφάλεια. Μαρία Ζάππα - Κασαπίδη Μαθαίνουµε τα παιδιά να χρησιµοποιούν τις νέες τεχνολογίες αποτελεσµατικά και µε ασφάλεια Μαρία Ζάππα - Κασαπίδη Παλαιάκαινέαδεδοµένα 1. Νέοι όροι στο καθηµερινό µας λεξιλόγιο ιαδικτυακόραδιόφωνο, αναµετάδοσηεκποµπής,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Χριστιάνα Δαυίδ 960057 Ιάκωβος Στυλιανού 992129 ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Παρουσίαση 1- ΚΕΡΑΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση της Unity

Εγκατάσταση της Unity Εγκατάσταση της Unity Όπως έχουμε πει, θα χρησιμοποιήσουμε την Unity για να φτιάξουμε τα παιχνίδια μας. Η Unity είναι μια μηχανή παιχνιδιών (game engine). Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει απλά ότι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Register your product and get support at SDV6121/12. EL Εγχειρίδιο χρήσης

Register your product and get support at  SDV6121/12. EL Εγχειρίδιο χρήσης Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6121/12 EL Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 Ελληνικά 2 Το SDV6121/12 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας

Διαβάστε περισσότερα

Antenna tuners: Πόσο οφελούν;

Antenna tuners: Πόσο οφελούν; Antenna tuners: Πόσο οφελούν; Σε πείσμα όσων πιστεύουν ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με «ιδανικά κυκλώματα» αφού δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν, η γνώμη μου είναι πως είναι καλό να ξεκινήσουμε με

Διαβάστε περισσότερα

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου Για την ενότητα αυτή απαιτούνται τα εξής: Εργαλεία Υλικά Κόφτης Στραυροκατσάβιδο Κατσαβίδι Μυτερή πένσα Δράπανο Κολλητήρι Τρυπάνι 6mm Μέγγενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ

ΕΙΔΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΙΔΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ Α. Περιμετρικοί ανιχνευτές 1. Μαγνητικές επαφές Είναι κατάλληλες για τον εντοπισμό ανοιγμάτων. Αποτελούνται από δύο μαγνητικά τμήματα από τα οποία το ένα τοποθετείται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Μάθηµα 1ο Θέµα Εισαγωγή στις τηλεπικοινωνίες 1. Τι ορίζουµε µε τον όρο τηλεπικοινωνία; 2. Ποιες οι βασικότερες ανταλλασσόµενες πληροφορίες, ανάλογα µε τη φύση και το χαρακτήρα τους; 3. Τι αποκαλούµε ποµπό

Διαβάστε περισσότερα

Register your product and get support at SDV6224/12. EL Εγχειρίδιο χρήσης

Register your product and get support at  SDV6224/12. EL Εγχειρίδιο χρήσης Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6224/12 Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 2 Το SDV6224/12 5 Επισκόπηση 5 Ελληνικά 3 Ξεκινώντας

Διαβάστε περισσότερα

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV7120/10 EL Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 Ελληνικά 2 Το SDV7120 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Στυλιανός Τσίτσος

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Στυλιανός Τσίτσος ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΨΗΛΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ (Θ) Ενότητα 4: Μικροκυματικές Διατάξεις ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Στυλιανός Τσίτσος ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡ. 2.3: Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΠΑΡ. 2.3: Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΠΑΡ. 2.3: Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ Στόχοι: 1) Να διαπιστώσουν πειραµατικά ότι δύο αγωγοί από διαφορετικό υλικό έχουν και διαφορετική αντίσταση. 2) Να µετρούν την αντίσταση διπόλου από την τάση και την ένταση

Διαβάστε περισσότερα

Z U REC (cm) (V) i =log(z) y i =log(u REC ) x i x i y i 10 74,306 1,000 1,871 1,000 1, ,528 1,079 1,796 1,165 1, ,085 1,146 1,749

Z U REC (cm) (V) i =log(z) y i =log(u REC ) x i x i y i 10 74,306 1,000 1,871 1,000 1, ,528 1,079 1,796 1,165 1, ,085 1,146 1,749 ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (ΑΣΚΗΣΗ 3) - set 00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΗ Ονοµατεπώνυµο: Γηρούσης Θεόδωρος

Διαβάστε περισσότερα

PLC. Εισαγ γωγή στα. ιαδικασία προγραµµατισµού. Η δοµή ενός προγράµµατος. Η µνήµη και η δοµή της. Εκτέλεση προγράµµατος

PLC. Εισαγ γωγή στα. ιαδικασία προγραµµατισµού. Η δοµή ενός προγράµµατος. Η µνήµη και η δοµή της. Εκτέλεση προγράµµατος ιαδικασία προγραµµατισµού Η δοµή ενός προγράµµατος Η µνήµη και η δοµή της Εκτέλεση προγράµµατος 1 2 Εκτέλεση προγράµµατος Η εκτέλεση του προγράµµατος στα είναι κυκλική. ηλαδή όταν εκτελείται η τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 6.0 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 6.0 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 6 60 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τηλεόραση είναι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά επικοινωνιακά συστήματα Δεν υπάρχει άνθρωπος, στις ανεπτυγμένες χώρες, που να μην αφιερώνει ορισμένες ώρες την ημέρα μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ - ΧΑΛΚΙ ΑΣ 4. ΕΙ ΙΚΕΣ ΙΟ ΟΙ. ίοδος zener. Χαρακτηριστική καµπύλη διόδου zener. Χαρακτηριστική καµπύλη διόδου Zener

ΤΕΙ - ΧΑΛΚΙ ΑΣ 4. ΕΙ ΙΚΕΣ ΙΟ ΟΙ. ίοδος zener. Χαρακτηριστική καµπύλη διόδου zener. Χαρακτηριστική καµπύλη διόδου Zener 4. Ειδικές ίοδοι - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1 4. ΕΙ ΙΚΕΣ ΙΟ ΟΙ ίοδος zener Χαρακτηριστική καµπύλη διόδου zener Τάση Zener ( 100-400 V για µια απλή δίοδο) -V Άνοδος Ι -Ι Κάθοδος V Τάση zener V Z I Ζ 0,7V

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Ηµεροµηνία: Κυριακή 3 Μαΐου 015 ιάρκεια Εξέτασης: ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ A Στις ηµιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 περιόδους

ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 περιόδους ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 περιόδους 11/10/2011 08:28 καθ. Τεχνολογίας Τι είναι Ηλεκτρισμός Ηλεκτρισμός είναι η κατευθυνόμενη κίνηση των ηλεκτρονίων μέσα σ ένα σώμα το οποίο χαρακτηρίζεται σαν αγωγός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Διδάσκων : Δημήτρης Τσιπιανίτης Γεώργιος Μανδέλλος

Διαβάστε περισσότερα

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών Γυμνασίου Δρεπάνου Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό Βραχύ-Κύκλωμα Κίνδυνοι και Ασφάλεια Επεξεργασία-Απαντήσεις δραστηριοτήτων και ερωτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Από το στοιχειώδες δίπολο στις κεραίες

Από το στοιχειώδες δίπολο στις κεραίες Από το στοιχειώδες δίπολο στις κεραίες Τι ξέρουμε Έχουμε μελετήσει ένα στοιχειώδες (l

Διαβάστε περισσότερα

Ο κ. Πεντεδήμος μας αναλύει παρακάτω όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για το Ασύρματο Δίκτυο.

Ο κ. Πεντεδήμος μας αναλύει παρακάτω όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για το Ασύρματο Δίκτυο. Χρήσιμα στοιχεία για το ασύρματο δίκτυο που κατασκευάζεται στην Καλαμπάκα μας έστειλε ο συμπολίτης μας κ. Φώτης Πεντεδήμος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Sat24.gr Ο κ. Πεντεδήμος μας αναλύει παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Register your product and get support at SDV5225/12. EL Εγχειρίδιο χρήσης

Register your product and get support at  SDV5225/12. EL Εγχειρίδιο χρήσης Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5225/12 EL Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 2 Το SDV5225/12 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κεφάλαιο 2 - Ηλεκτρικό Ρεύμα Επιμέλεια: Αγκανάκης Παναγιώτης, Φυσικός https://physicscourses.wordpress.com/ Με ποιες θεμελιώδεις έννοιες συνδέεται το ηλεκτρικό ρεύμα; Το

Διαβάστε περισσότερα

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:.

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Συντομογραφίες: β.μαθ.ε βιβλίο Μαθητή Ε τάξης τ.εργ.ε τετράδιο Εργασιών Ε τάξης Παρατήρησε τα παρακάτω σκίτσα στα οποία εικονίζονται «επικίνδυνες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ MS 48 NS Σύντοµες οδηγίες χρήσης

ΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ MS 48 NS Σύντοµες οδηγίες χρήσης ΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ MS 48 NS Σύντοµες οδηγίες χρήσης Προσοχή: i) Απαγορεύεται η χρήση του δοκιµαστικού από παιδιά. ii) H χρήση του συγκεκριµένου δοκιµαστικού εργαλείου απαιτεί να τηρούνται όλοι οι κανόνες προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

α. 16 m/s 2 β. 8 m/s 2 γ. 4 m/s 2 δ. 2 m/s 2

α. 16 m/s 2 β. 8 m/s 2 γ. 4 m/s 2 δ. 2 m/s 2 3 ο ΓΕΛ ΧΑΝΑΝ ΡΙΟΥ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Τάξη: Α Λυκείου 17/5/2011 Ονοµατεπώνυµο: ΘΕΜΑ 1 ο Α. Στις ερωτήσεις από 1 έως 3 επιλέξτε το γράµµα µε τη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5120/12 EL Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 2 Το SDV5120 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας 6 Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρικό ρεύµα ampere

ηλεκτρικό ρεύµα ampere Ηλεκτρικό ρεύµα Το ηλεκτρικό ρεύµα είναι ο ρυθµός µε τον οποίο διέρχεται ηλεκτρικό φορτίο από µια περιοχή του χώρου. Η µονάδα µέτρησης του ηλεκτρικού ρεύµατος στο σύστηµα SI είναι το ampere (A). 1 A =

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Χωρητικότητα Εικόνα: Όλες οι παραπάνω συσκευές είναι πυκνωτές, οι οποίοι αποθηκεύουν ηλεκτρικό φορτίο και ενέργεια. Ο πυκνωτής είναι ένα είδος κυκλώματος που μπορούμε να συνδυάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 0. Κύκλωμα - Όργανα

ΑΣΚΗΣΗ 0. Κύκλωμα - Όργανα ΑΣΚΗΣΗ 0 Κύκλωμα Όργανα ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ: Ένα τροφοδοτικό GP 4303D, δύο πολύμετρα FLUKE 179 ένα λαμπάκι πυρακτώσεως, ένα πυκνωτή και καλώδια. ΣΚΟΠΟΣ: α) Να μάθουμε να φτιάχνουμε ένα κύκλωμα στον πάγκο β)

Διαβάστε περισσότερα

Διαγράμματα. Νίκος Σκουλίδης, Σημειώσεις Φυσικής Α` Γυμνασίου, , Διαγράμματα_1_0.docx

Διαγράμματα. Νίκος Σκουλίδης, Σημειώσεις Φυσικής Α` Γυμνασίου, , Διαγράμματα_1_0.docx Διαγράμματα Στα περισσότερα από τα Φύλλα Εργασίας που εργαστήκατε και συμπληρώσατε, είχατε να σχεδιάσετε και ένα διάγραμμα. Ίσως ήταν η πρώτη φορά που ασχοληθήκατε με αυτό το αντικείμενο και να σας φάνηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 7. Θερµοϊονικό φαινόµενο - ίοδος λυχνία

ΑΣΚΗΣΗ 7. Θερµοϊονικό φαινόµενο - ίοδος λυχνία ΑΣΚΗΣΗ 7 Θερµοϊονικό φαινόµενο - ίοδος λυχνία ΣΥΣΚΕΥΕΣ : Πηγή συνεχούς 0-50 Volts, πηγή 6V/2A, βολτόµετρο συνεχούς, αµπερόµετρο συνεχούς, βολτόµετρο, ροοστάτης. ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όταν η θερµοκρασία ενός

Διαβάστε περισσότερα

Στον άπειρο ζυγό και μέσω μιας γραμμής μεταφοράς ισχύος συνδέεται κάποια βιομηχανία

Στον άπειρο ζυγό και μέσω μιας γραμμής μεταφοράς ισχύος συνδέεται κάποια βιομηχανία ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ Στον άπειρο ζυγό και μέσω μιας γραμμής μεταφοράς ισχύος συνδέεται κάποια βιομηχανία Οι 2 από τους 3 κινητήρες αυτής της βιομηχανίας είναι επαγωγικοί και διαθέτουν επαγωγικούς συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 6 ο : ορυφορικές κεραίες

Μάθηµα 6 ο : ορυφορικές κεραίες Μάθηµα 6 ο : ορυφορικές κεραίες Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Τα βασικά χαρακτηριστικά των δορυφορικών κεραιών Τους σηµαντικότερους τύπους κεραιών που χρησιµοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ. Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ. Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου Για την ενότητα αυτή απαιτούνται: Εργαλεία - Κολλητήρι - Τρυπάνι - Αρίδα 0,25 - Κόφτης - Σταυροκατσάβιδο Υλικά - Κουτί ελέγχου - 2 κόκκινοι

Διαβάστε περισσότερα

Έξυπνο Σύστηµα Συναγερµού Ασφαλείας

Έξυπνο Σύστηµα Συναγερµού Ασφαλείας Έξυπνο Σύστηµα Συναγερµού Ασφαλείας Οδηγίες Λειτουργίας Σας ευχαριστούµε που χρησιµοποιείτε το έξυπνο σύστηµα συναγερµού της εταιρίας µας. Τα προϊόντα µας είναι ιδανικά για οικογένειες, τράπεζας, µικρές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ: 1- (Normally Closed) επαφή. Εάν δεν χρησιµοποιείται αφήστε την κλειστή.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ: 1- (Normally Closed) επαφή. Εάν δεν χρησιµοποιείται αφήστε την κλειστή. ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ Ευχαριστούµε που επιλέξατε τον ανιχνευτή µας. Ο 9456/9457 είναι ένας εξωτερικός µικρών διαστάσεων ανιχνευτής, ιδιαίτερα ικανός για να εγκαθίσταται σε πατζούρια / παράθυρα / πόρτες. Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΙΕΣΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΣΥΜΠΙΕΣΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 9. Ηλεκτρικό Σύστημα Συμπιεστών Ανάλογα με την κατασκευή τους και το είδος του εναλλασσόμενου ρεύματος που απαιτούν για τη λειτουργία τους, οι ηλεκτροκινητήρες διακρίνονται σε: Μονοφασικούς. Τριφασικούς.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 0. Όργανα - Κύκλωµα

ΑΣΚΗΣΗ 0. Όργανα - Κύκλωµα ΑΣΚΗΣΗ 0 Όργανα - Κύκλωµα ΣΥΣΚΕΥΕΣ: Ένα τροφοδοτικό, ένα βολτόµετρο, ένα αµπερόµετρο, ένα λαµπάκι πυρακτώσεως, ένας πυκνωτής. ΘΕΩΡΗΤΙΚH ΕΙΣΑΓΩΓH Ηλεκτρικό ρεύµα: Ονοµάζουµε την προσανατολισµένη κίνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΟΜΑ Α Α Α.1 Από τις παρακάτω πέντε προτάσεις τρεις είναι λανθασµένες. Να τις εντοπίσετε και να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. α. Η

Διαβάστε περισσότερα

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα.

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα. Εισαγωγή Μετρήσεις-Σφάλματα Πολλές φορές θα έχει τύχει να ακούσουμε τη λέξη πείραμα, είτε στο μάθημα είτε σε κάποια είδηση που αφορά τη Φυσική, τη Χημεία ή τη Βιολογία. Είναι όμως γενικώς παραδεκτό ότι

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ρεύμα και Αντίσταση Εικόνα: Οι γραμμές ρεύματος μεταφέρουν ενέργεια από την ηλεκτρική εταιρία στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας. Η ενέργεια μεταφέρεται σε πολύ υψηλές τάσεις, πιθανότατα

Διαβάστε περισσότερα

Τιμή: 11,99. Τιμή: 8,90. Τιμή: 12,50. ISBN: , Αρ. σελίδων: 32. ISBN: , Αρ. σελίδων: 48

Τιμή: 11,99. Τιμή: 8,90. Τιμή: 12,50. ISBN: , Αρ. σελίδων: 32. ISBN: , Αρ. σελίδων: 48 ISBN: 978-960-14-2978-6, Αρ. σελίδων: 32 Τιμή: 11,99 ISBN: 978-960-14-2993-9, Αρ. σελίδων: 48 Τιμή: 8,90 ISBN: 978-960-14-3074-4, Αρ. σελίδων: 48 Τιμή: 12,50 ISBN: 978-960-14-3064-5, Αρ. σελίδων: 40 Τιμή:

Διαβάστε περισσότερα

Είναι το ηλεκτρικό ρεύµα διανυσµατικό µέγεθος;

Είναι το ηλεκτρικό ρεύµα διανυσµατικό µέγεθος; Είναι το ηλεκτρικό ρεύµα διανυσµατικό µέγεθος; Για να εξετάσουµε το κύκλωµα LC µε διδακτική συνέπεια νοµίζω ότι θα πρέπει να τηρήσουµε τους ορισµούς που δώσαµε στα παιδιά στη Β Λυκείου. Ας ξεκινήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. 7.1 Τι είναι το ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο; Πως παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. 7.1 Τι είναι το ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο; Πως παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα 7. Τι είναι το ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο; Πως παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα; 7.2 Ποιες εξισώσεις περιγράφουν την ένταση του ηλεκτρικού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/04/2013. ΘΕΜΑ 1 ο

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/04/2013. ΘΕΜΑ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 01-013 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/04/013 ΘΕΜΑ 1 ο 1) Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα ΠεριεχόµεναΚεφαλαίου 31 Τα µεταβαλλόµενα ηλεκτρικά πεδία παράγουν µαγνητικά πεδία. Ο Νόµος του Ampère-Ρεύµα µετατόπισης Νόµος του Gauss s στο µαγνητισµό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο. α. τα μήκη κύματος από 100m έως 50m ονομάζονται κύματα νύχτας και τα μήκη κύματος από 50m έως 10m ονομάζονται κύματα ημέρας.

ΘΕΜΑ 1 ο. α. τα μήκη κύματος από 100m έως 50m ονομάζονται κύματα νύχτας και τα μήκη κύματος από 50m έως 10m ονομάζονται κύματα ημέρας. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΘΕΜΑ 1 ο ΤΕΤΑΡΤΗ 16/04/014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1) Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο.

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Ντέµι Ραµά 1 η µέρα Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Κακός µ.: Άντε να δούµε τι θα γίνει αυτή τη χρονιά. ύσκολα θα είναι στο Γυµνάσιο? Καλός µ.: Σιγά να µην είναι δύσκολα, άµα διαβάζεις

Διαβάστε περισσότερα

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω:

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Σημειώσεις Δικτύων Αναλογικά και ψηφιακά σήματα Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα:.. Όνομα Μητέρας:.. Σχολείο:.. Τάξη / Τμήμα:... Εξεταστικό Κέντρο:..

ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα:.. Όνομα Μητέρας:.. Σχολείο:.. Τάξη / Τμήμα:... Εξεταστικό Κέντρο:.. ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα:.. Όνομα Μητέρας:.. Σχολείο:.. Τάξη / Τμήμα:... Εξεταστικό Κέντρο:.. ΘΕΜΑ 1 Ο ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ A.1. Παράλληλα συνδεδεμένες είναι οι αντιστάσεις στα κυκλώματα:

Διαβάστε περισσότερα

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το κινητό τηλέφωνο Θάνος Ψαρράς Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Η παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΤΗΣ DVB-T MPEG-4 ReDi 100

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΤΗΣ DVB-T MPEG-4 ReDi 100 ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΤΗΣ DVB-T MPEG-4 ReDi 100 Σύντοµος οδηγός για να ξεκινήσετε αµέσως, να παρακολουθείτε ψηφιακή τηλεόραση Περιλαµβάνει: Σύνδεση µε την τηλεόραση, Εκκίνηση για πρώτη φορά & Αναζήτηση καναλιών,

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά.

Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά. 1 Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά. Ψάχνοντας από το εσωτερικό κάποιων εφημερίδων μέχρι σε πιο εξειδικευμένα περιοδικά και βιβλία σίγουρα θα έχουμε διαβάσει ή θα έχουμε τέλος πάντων πληροφορηθεί,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 8 Tutorial by TeSLa Συνδεσμολογία κυκλώματος Διαδικασία Προγραμματισμού

ΑΣΚΗΣΗ 8 Tutorial by TeSLa Συνδεσμολογία κυκλώματος Διαδικασία Προγραμματισμού Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 8 Tutorial by TeSLa Συνδεσμολογία κυκλώματος Διαδικασία Προγραμματισμού Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος 2007 Η Άσκηση 8 του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Φυσικής Θετικής & Τεχν. Κατ/νσης Γ Λυκείου 2000 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Θέµατα Φυσικής Θετικής & Τεχν. Κατ/νσης Γ Λυκείου 2000 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Θέµατα Φυσικής Θετικής & Τεχν. Κατ/νσης Γ Λυκείου Ζήτηµα ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Ο πρώτος

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Φυσικής Θετικής & Τεχν.Κατ/νσης Γ Λυκείου 2000 ÈÅÌÅËÉÏ

Θέµατα Φυσικής Θετικής & Τεχν.Κατ/νσης Γ Λυκείου 2000 ÈÅÌÅËÉÏ Ζήτηµα ο Θέµατα Φυσικής Θετικής & Τεχν.Κατ/νσης Γ Λυκείου Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Ο πρώτος κανόνας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Κίνηση και γεωμετρικά σχήματα

Κεφάλαιο 1: Κίνηση και γεωμετρικά σχήματα Ασκήσεις της Ενότητας 2 : Ζωγραφίζοντας με το ΒΥΟΒ -1- α. Η χρήση της πένας Κεφάλαιο 1: Κίνηση και γεωμετρικά σχήματα Υπάρχουν εντολές που μας επιτρέπουν να επιλέξουμε το χρώμα της πένας, καθώς και το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι κεραίες είναι βασικό εξάρτημα της ασύρματης επικοινωνίας. Στον πομπό του ασύρματου επικοινωνιακού συστήματος, υπάρχει η κεραία εκπομπής και στο δέκτη υπάρχει η κεραία

Διαβάστε περισσότερα

Καλώδια RG Μύθοι και Αλήθειες (Μέρος 1 ο )

Καλώδια RG Μύθοι και Αλήθειες (Μέρος 1 ο ) Ηµεροµηνία: 19/02/2007 BIOKAL Α.Ε. Καλώδια RG Μύθοι και Αλήθειες (Μέρος 1 ο ) BIOKAL A.E. Βιοµηχανία Ειδικών Καλωδίων Πεντάλοφος Θεσσαλονίκη Τηλ: 2310 787 202 Fax: 2310 787 977 www.biokal.gr Καλώδια RG

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ MM505 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ Εργαστήριο ο - Θεωρητικό Μέρος Βασικές ηλεκτρικές μετρήσεις σε συνεχές και εναλλασσόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Σας προτείνουμε να εγκαταστήσετε στο κινητό σας τηλέφωνο την εφαρμογή Senior Helper"

Σας προτείνουμε να εγκαταστήσετε στο κινητό σας τηλέφωνο την εφαρμογή Senior Helper Κ4 Elderly Care System Οδηγίες Χρήσεως Σας προτείνουμε να εγκαταστήσετε στο κινητό σας τηλέφωνο την εφαρμογή Senior Helper" για smart phones και να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες. Κύρια χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

κατευθυντήρες Οδηγούµενα στοιχεία

κατευθυντήρες Οδηγούµενα στοιχεία Η κεραία Spiderbeam σχεδιάστηκε έχοντας ως γνώµονα τις ανάγκες και τις επιθυµίες ενός DXer. Πρόκειται για µία πλήρη, full-size τρίµπαντη κεραία yagi, φτιαγµένη από σύρµα και fiberglass. Το συνολικό βάρος

Διαβάστε περισσότερα

±15dB. 8. EFF 9. AUX AUX. 10. PAN MC SERIES 3

±15dB. 8. EFF 9. AUX AUX. 10. PAN MC SERIES 3 Mίκτης µε ενσωµατωµένο ενισχυτή Σειρά MC Οδηγίες χρήσης υνατότητες 4 µονοφωνικές είσοδοι και 2 στερεοφωνικές είσοδοι Προενισχυτές µικροφώνου χαµηλού θορύβου σε όλες τις εισόδους µικροφώνου, ρυθµιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Εισαγωγή Πως λειτουργούν οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες: Ένα βασικό μοντέλο ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται απλά από ένα πόμπο, το δίαυλο μεταδόσεως, και το δέκτη.

Διαβάστε περισσότερα

35ο Μάθημα ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ. Μπορεί να είναι συνεχές, μπορεί να είναι εναλλασσόμενο

35ο Μάθημα ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ. Μπορεί να είναι συνεχές, μπορεί να είναι εναλλασσόμενο 35ο Μάθημα ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Μπορεί να είναι συνεχές, μπορεί να είναι εναλλασσόμενο Ηλεκτρικό ρεύμα, ηλεκτρικές πηγές, ηλεκτρικοί πόλοι, καλώδια, ηλεκτρικές συσκευές, συνεχές και εναλλασσόμενο ρεύμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 7: ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7: ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 7: ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ Σκοπός και περίγραμμα της Ενότητας 7 Σκοπός της παρουσίασης ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΥΠΕΡΥΘΡΟΥ ΦΩΤΟΣ Χρήση αισθητήρα υπέρυθρων για τον εντοπισμό αντικειμένων, εμποδίων, παρουσίας

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Χρησιμοποίησε και εφάρμοσε τις έννοιες που έμαθες:

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο.

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 63 6. Άσκηση 6 Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. 6.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης αυτής, καθώς και των δύο εποµένων, είναι η γνωριµία των σπουδαστών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Λειτουργία δύο δεκτών από ένα καλώδιο σε ατοµική και κεντρική λήψη. Multiband Converter

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Λειτουργία δύο δεκτών από ένα καλώδιο σε ατοµική και κεντρική λήψη. Multiband Converter Multiband ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Converter Του Γιώργου Ζαζόπουλου Οι εποχές αλλάζουν και οι ανάγκες µας αυξάνονται όσον αφορά την τεχνολογία. Απαιτούµε όλο και περισσότερες λύσεις σε µικροπροβλήµατα που εµφανίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Δίοδοι Ορισμός της διόδου - αρχή λειτουργίας Η δίοδος είναι μια διάταξη από ημιαγώγιμο υλικό το οποίο επιτρέπει την διέλευση ροής ρεύματος μόνο από

Δίοδοι Ορισμός της διόδου - αρχή λειτουργίας Η δίοδος είναι μια διάταξη από ημιαγώγιμο υλικό το οποίο επιτρέπει την διέλευση ροής ρεύματος μόνο από Δίοδοι Ορισμός της διόδου - αρχή λειτουργίας Η δίοδος είναι μια διάταξη από ημιαγώγιμο υλικό το οποίο επιτρέπει την διέλευση ροής ρεύματος μόνο από την μία κατεύθυνση, ανάλογα με την πόλωσή της. Κατασκευάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για το πώς να: Φτιάξετε το δικό σας Ηλεκτρονικό Υπολογιστή

Εγχειρίδιο για το πώς να: Φτιάξετε το δικό σας Ηλεκτρονικό Υπολογιστή Εγχειρίδιο για το πώς να: Φτιάξετε το δικό σας Ηλεκτρονικό Υπολογιστή Από τον ρ. Φίλιππος ειδικό σύµβουλο συνοµωσιών και εκπαιδευτή αστροναυτών για το λαµπρό έθνος του Καζακστάν. Υπολογιστής από τι αποτελείται:

Διαβάστε περισσότερα