Τεύχος 140 Ιουλιος 2013

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τεύχος 140 Ιουλιος 2013"

Transcript

1 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 140 Ιουλιος 2013 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: O TEMPORA... Flora-Fauna. Fauna. ιάδοση... Τυχαία Είσοδος... Pyramidal... TUNER. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9» εκδίδεται µηνιαία και µπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα µας (www.5-9report.gr 9report.gr) κάθε µήνα. Αν θέλετε να στείλετε κείµενο µπορείτε να το συντάξετε σε WORD ή απλό κείµενο και να το στείλετε στο Ε-mail: τουλάχιστον µια µέρα πριν το τέλος του µήνα για να δηµοσιευθεί στην επόµενη έκδοση. Επιτρέπεται η ακριβής αντιγραφή και επαναδηµοσιευση ΕΛΕΥΘΕΡΑ αρκεί να γίνει αναφορά στην πηγή.

2 Σελίδα 2 O TEMPORA! O MORES! * Γράφει ο SV1DB Ντίνος Ι. Ψιλογιάννης Ώ καιροί! Ώ ήθη! Αν και βετεράνος στον ραδιοερασιτεχνισµό ήδη 50 χρόνια από το 1963, και αδειούχος από το 1969 Η τελευταία απουσία µου από τα QSO, Local και DX αλλά και από τα Nets και τα Rag chewing µε έριξε από τα σύννεφα µε άλλα λόγια µε προσγείωσε µάλλον ανώµαλα. Όχι ότι, δεν γνώριζα ότι το χόµπι µας σε ορισµένους τοµείς έχει παραφθαρεί µάλλον έχει εκφυλισθεί, αλλά δεν περίµενα ότι θα φθάναµε σε σηµεία απαξίωσης αυτής της QSL κάρτας Αυτήν που µε αγωνία και πάθος περιµέναµε και µε υπερηφάνεια στερεώναµε στον τοίχο του shack µε όλα τα DX και τις άλλες από τους φίλους µας Αυτές που ανά πάσα στιγµή µας θύµιζαν ότι οι κεραίες και ο σταθµός µας έφτασε στους αντίποδες της Υδρογείου ναι η φωνή µου ταξίδεψε στην ηµοκρατία του Nauru στο κέντρο του Ειρηνικού Ωκεανού, ή στην Ανταρκτική, την Αλάσκα και φυσικά στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδος. Κυριακή πρωί αποφάσισα να «βγω» στα 40 µέτρα, η κεραία µου µια πρόχειρη για να µιλήσω εντός της χώρας, ύψος µόλις 0,05λ δηλαδή 2 µόλις µέτρα από την ταράτσα... δηλαδή κατάλληλη για NVIS... και η θεωρία επαληθεύετε : στην Αλεξανδρούπολη, την Κρήτη, την Κεφαλλονιά και την Λέσβο και στο Μενίδι 5-5 (4 χιλιόµετρα απόσταση) άρα η γωνία µοίρες λόγω ύψους της κεραίας είναι η µόνη λογική και ορθή λύση-απάντηση. εν έχω πρόβληµα DX στα 40 µέτρα τώρα, θα το επιχειρήσω µόλις βάλω την κατάλληλη κεραία για χαµηλές γωνίες. Κατά την διάρκεια των QSO «βγήκαν» και άλλα πρωτόγνωρα για µένα θέµατα στην επιφάνεια. Με ρώτησαν που βρήκα το Call sign... µου και εάν είναι µαϊµού αυτό µε ξένισε πολύ και µάλιστα από την λίστα των 676 διψήφιων χαρακτηριστικών από τον SV1AA µέχρι τον SV1ZZ, εντάξει έχουν γίνει Silent Keys περίπου 40 έως 50 άτοµα θα το ξέραµε ακριβώς πόσα εάν τα διάφορα έντυπα call books ήταν ενηµερωµένα... από τους εκδότες τους... Και άλλα τόσοι που δεν ανανέωσαν τις άδειες τους ή παραµέλησαν το χόµπι αλλά δεν δικαιολογείται να απουσιάζουν από τις «µπάντες» οι υπόλοιποι 600 διψήφιοι ραδιοερασιτέχνες. Οι υποτιθέµενοι παθιασµένοι αυτοί που είχαν µέσα τους το πραγµατικό πάθος για τον γνήσιο ραδιοερασιτεχνισµό. Αυτούς που γνώρισα προσωπικά αυτούς που διδάξαµε στα σεµινάρια που µετείχαν σε εκδροµές και Expeditions είναι δυστυχώς απόντες, την αιτία θα τη µάθω και σίγουρα θα την συζητήσουµε παρέα... Και αφού µε αναγνώρισαν όχι οι διψήφιοι αλλά τριψήφια χαρακτηριστικά κατά πολύ νεότεροί µου που ήταν τότε µικρά παιδιά και έδωσαν τα Reference στον αέρα αποκαταστάθηκα ηθικά... ότι κοίταξε µε θυµούνται ΝΕΟΙ αδειούχοι και µε ξέχασαν οι συνοµήλικοί µου. Άλλη έκπληξη µε περίµενε στην συνέχεια αφού ανταλλάξαµε τα report µεταξύ µας θέλησα σαν πρώτη επαφή µαζί τους να επιβεβαιώσω εάν θα µου στείλουν ή εάν θέλουν να τους στείλω QSL κάρτα.

3 Σελίδα 3 Εδώ έπεσε «κεραυνός» τι είπες θέλεις??? QSL µα που ζεις οι κάρτες «καταργήθηκαν» τι εννοείτε καταργήθηκαν ναι καλά άκουσες πρώτον λόγω µνηµονίου τις έφαγε η δαπάνη δεύτερον λόγω µη εγγραφής µας στον ΣΥΛΛΟΓΟ δεν µπορούµε ούτε να στείλουµε ούτε να λάβουµε κάρτες. Πολλοί µου πέταξαν και το απαράδεκτο όσοι δεν είναι µέλη τις πετάνε ή τις σκίζουνε... Μα είναι δυνατόν η ραδιοερασιτεχνική αλληλογραφία οι QSL το δελτάριο από τους αντίποδες να έχει αυτή την τύχη µόλις φθάσει στην Ελλάδα... Ναι αυτή είναι η ωµή πραγµατικότητα!!! Άρα ξέχνα φίλε µου την QSL τώρα βγήκαν και οι e QSL... άµα θέλεις, ναι αλλά εγώ θέλω να την γράψω χειρόγραφα. Εξ άλλου τα local QSO εντός Ελλάδος είναι πεπερασµένα για τα 40 ή τα 80 µέτρα και η επιβεβαίωση είναι υπερβολή... Ειλικρινά µου «πέσανε» τα αυτιά µε αυτά που άκουσα τι να πω? Να ανοίξω διάλογο και να κάνω τον γραφικό OLD TIMER ραδιοερασιτέχνη ΟΧΙ. Άφησα κατά µέρος τις κλασικές ιδέες µου περί ραδιοερασιτεχνισµού και προσπάθησα να παραµείνω για καµιά ώρα στα 40 µέτρα συµµετέχοντας στην συνοµιλία µε όλη την Ελλάδα. Είχα απορία να ακούσω τεχνικές και µη συζητήσεις έστω τα σύγχρονα καλαµπούρια και αστεία να µπω στο πνεύµα της σύγχρονης Ελληνικής ραδιοερασιτεχνικής επικοινωνίας και διαλόγων. Όλα έστω µέχρι ένα σηµείο λογικά και όχι πολύ αλλαγµένα από τις παλιές δύσκολες ηµέρες µας που είχαµε ζήσει µε τους ποµπούς σε ΑΜ (Α3 ) τους δέκτες µε τα QRM και το θόρυβο για τους περισσότερους παλαιά µηχανήµατα από το Μοναστηράκι ή ιδιοκατασκευές. Τώρα συναγωνίζονται ποιος θα έχει τον ακριβότερο ποµποδέκτη τις ναυαρχίδες µε τα ψηφιακά καλούδια τα ενσωµατωµένα Spectrum Analyzers των 4 και 5 ψηφίων ευρώ.

4 Σελίδα 4 Εντάξει και στην εποχή µου τότε που η σειρά Collins S-Line ήταν η επιτοµή των ερασιτεχνικών συσκευών και το KWM-2 ο απίθανος ποµποδέκτης της Collins και το όνειρο κάθε ερασιτέχνη. Collins S-Line KWM-2 Μπορεί η σειρά της Collins να σταµάτησε αλλά σήµερα παράγονται και στις δυο πλευρές της υδρογείου Αµερική και άπω ανατολή καταπληκτικά µηχανήµατα. Πάντως εγώ θα επιµείνω όχι µόνο παραδοσιακά αλλά και µινιµαλιστικά το σύγχρονο shack δεν είναι ανάγκη να είναι συλλογή µηχανηµάτων ή display room αντιπροσωπείας... Ένας ποµποδέκτης τώρα που καλύπτουν και τις περιοχές V-UHF είναι αρκετός και ένα φορητό V-U για φορητός καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες µας. Τώρα η πρότασή µου είναι το κυριότερο στοιχείο της επικοινωνίας οι κεραίες επενδύστε σ αυτές χωρίς όριο... ώστε να είστε ο κυρίαρχος των αιθέρων σε DX ή Contest, σε δορυφορικές επικοινωνίες ή ακόµη και Moon bounce. Εντάξει είµαστε στην εποχή του Internet το ξέρω, τι χρειάζεται να έχω τεράστιες κεραίες αφού µιλάω µε όποιο σηµείο της Υδρογείου θέλω µε το Skype! και όχι µόνο αλλά τον βλέπω κιόλας. Αχ SSTV τι σου έµελλε να πάθεις έγινες και συ γραφική αλλά και ψηφιακή µε τα σύγχρονα πλέον µέσα µεταδόσεως. Αχ Λαρισινέ µου φίλε Κώστα Τζεζαϊρλίδη SV1CG που πάλευες να φτιάξεις µε τα καρούλια την σάρωση της Home made SSTV πάνε αυτά είναι όχι ιστορία αλλά προϊστορία...

5 Σελίδα 5 Θέλω να αναφερθώ σε ένα φαινόµενο που δεν µπορώ να αναλύσω τουλάχιστον ψυχολογικά. Όσο καιρό δεν εκδίδονταν άδειες επικροτούσα να βγαίνουµε στον αέρα να τον γεµίζουµε µε την παρουσία µας διεθνώς να δίνουµε το παρόν. Τώρα που όλα είναι πάρα πολύ εύκολα οι µεν παλαιοί δεν «βγαίνουν» εννοώ τους διψήφιους... Ενώ εµφανίστηκαν φαινόµενα αυτοµόλησης. ηλαδή έχω ή δεν έχω άδεια δεν θέλω να βγω στις πολλές µα πάρα πολλές σήµερα περιοχές... Θέλω να είµαι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, τι ελεύθερος ; Ενάντια στο κατεστηµένο ; Να βγαίνω στους 6710 KHz γιατί ακόµη και αυτοί που θέλουν ή δεν έχουν γνώσεις για εξετάσεις ας βγουν στα 40 ή στα 80 µέτρα στα V-UHF χάθηκαν οι µπάντες? Έτσι και αλλιώς είναι παράνοµοι γιατί δεν πάνε σε µια άκρη των διεθνών εγκεκριµένων συχνοτήτων? Μάλλον είναι παλαιό απωθηµένο από τα δύσκολα χρόνια που πολλοί περάσαµε χωρίς άδειες και συνήθισαν την ανεξαρτησία και την επιλογή συχνοτήτων κατά το δοκούν βασικά ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ... Εάν κρίνω πως µε αντιµετώπισαν οι συνάδελφοι όταν άκουσαν το διψήφιο DB. Ίσως να θέλω να τους δικαιολογήσω και πιθανόν κάποιος ΡΑ ΙΟΑΣΤΥΝΟΜΟΣ να τους µίλησε µυστήρια φαίνεται τα πήραν και βγήκαν στο πουθενά... ΖΗΤΩ η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ των 6170 ΚΗz. Όλους αυτούς δεν τους διώχνεις γιατί είναι φανατικοί τους καλείς και τους µαζεύεις τους κάνεις µέλη της οικογένειας των ραδιοερασιτεχνών εν είναι AΣΩΤΟΙ, κακούργοι, ή εγκληµατίες είναι ελεύθεροι Cow Boys που µου θυµίζουν την µπαλάντα του Johny Cash... I WALK THE LINE... ηλαδή πέρασα την γραµµή...τα σύνορα της νοµιµότητας...ποια σύνορα;;; Όλοι πρέπει να είµαστε µια οικογένεια και όχι 50 νοµαταίοι 50 µπαϊράκια SV1DB K. Ψιλογιάννης.

6 Σελίδα 6 Πρόβλεψις ιαδώσεως από το Κεντρικόν Αιγαίον. Γράφει ο SV1CU/SV8 Παναγιώτης Μαργαρίτης Αφορά την χρήση κεραίας Καθέτου, µε γίηνον επίπεδον εις τα 3 µέτρα. Εγκάρσια τοµή κατανοµής ηλεκτροµαγνητικής ακτινοβολίας. EZNEC Pro /2 Μέγιστη ισχύς ηλεκτροµαγνητικής ακτινοβολίας εις τις 22⁰ Εύρος δέσµης 34,5⁰, - 3 db εις τις 8,1⁰ και 42,6⁰ Συχνότητα 14 ΜΚ Απολαβή 0.43 db ως προς ισοτροπική κεραία Έδαφος βραχώδες Τα διαγράµµατα για τις υπόλοιπες συχνότητες µας δίδουν τα ακόλουθα δεδοµένα µε την ίδια σειρά ως τα ανωτέρω,µε την κεραία συντονισµένη στην αναφερόµενη συχνότητα. Η απολαβή όπως φαίνεται είναι αµελητέα για όλες τις περιπτώσεις. Η ακτινοβολούµενη ισχύς είναι 100 βατ. Τα -3db δηλώνουν ότι η ισχύς εις τα δύο σηµεία αντιστοιχούντα ως ανωτέρω στις 8,1⁰ και 42,6⁰ του διαγράµµατος είναι 50 βατ. 12⁰/ εύρος 18⁰ και 5⁰ µε 23⁰ εις τα -3db/1.85ΜΚ/1,32db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19,1⁰ και 5.5⁰ µε 24.5⁰ εις τα -3db/3,6ΜΚ/1.7db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19.3⁰ και 5.5⁰ µε 25⁰ εις τα -3db/7ΜΚ/2.14db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19⁰ και 5.5⁰ µε 25⁰ εις τα -3db/10.1ΜΚ/2.32db ισοτρ. 19⁰/εύρος 19⁰ και 5.5⁰ µε 24.5⁰ εις τα-3db/18.1μκ/2.5db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19⁰ και 5.5⁰ µε 24.5⁰ εις τα -3db/21.1ΜΚ/2.54db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19⁰ και 5.5⁰ µε 24.5⁰ εις τα -3db/24.9ΜΚ/2.57db ισοτρ. 13⁰/εύρος 19⁰ και 5.5⁰ µε 24.5 εις τα -3db/28.5ΜΚ/2.59db ισοτρ. Οι επτά πίνακες δίδουν τις καµπύλες µέγιστης χρησιµοποιήσιµης συχνότητας. ερυθρή, την επίσης µέγιστη χρησιµοποιήσιµη συχνότητα του στρώµατος Ε κίτρινη, την βέλτιστη χρησιµοποιήσιµη συχνότητα πράσινη και την γωνίαν ακτινοβολίας µωβ της κεραίας για την οποίαν έχουµε την ισχύ των 100βατ. Ο οριζόντιος άξονας δείχνει την διεθνήν ώραν. Ο αριστερός κάθετος άξονας την συχνότητα και ο δεξιός άξονας την γωνίαν εις µοίρες.εις την επικεφαλίδα αναφέρεται το στίγµα της Μυκόνου και τα στίγµατα των σταθµών µε την απόσταση µεταξύ των δύο σηµείων.

7 Σελίδα 7

8 Σελίδα 8

9 Σελίδα 9

10 Σελίδα 10 Palstar TR-30

11 Σελίδα 11 SVFF = Flora Fauna in SV Amateur Radio Γράφει ο ηµήτριος Αναστασιάδης SV2GWY Έχουν περάσει 3 χρόνια περίπου από την ενεργοποίηση του SX2WFF, µία Χ-pedition στο Εθνικό Πάρκο στις Λίµνες Πρέσπες, την πρώτη δραστηριότητα Flora-Fauna στην SV land. Σίγουρα άλλη µια men style αποστολή είχε τις εµπειρίες της για εµάς, αλλά το ενδιαφέρον των ξένων συναδέλφων ρ/ε για το 1 ο SVFF στον αέρα, µας έδωσε και άλλες συγκινήσεις, το αίσθηµα ότι είσαι στο επίκεντρο για κάτι καινούριο...για κάτι σηµαντικό. Αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός του WWFF, (WorldWide Flora Fauna in Amateur Radio), να κεντρίσει το ενδιαφέρον για τη σηµαντικότητα της προστασίας του περιβάλλοντος, της Χλωρίδας και της Πανίδας (Flora & Fauna). Με αυτό το πνεύµα οι ραδιοερασιτέχνες εγκαθιστούν portable σταθµούς εντός των ορίων Εθνικών Πάρκων- ρυµών, Προστατευµένων Περιοχών, Καταφύγιων Άγριας Ζωής κλπ και πραγµατοποιούν QSOs δίνοντας στην παγκόσµια κοινότητα Ραδιοερασιτεχνών µία ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για συνοµιλία.

12 Σελίδα 12 Το WWFF είναι ένα Παγκόσµιο MΗ κερδοσκοπικό πρόγραµµα και δραστηριοποιείται µε τους Συντονιστές (Coordinators) σε ένα τεράστιο αριθµό Εθνικών προγραµµάτων Flora-Fauna. Το πρόγραµµα ξεκίνησε το 2008 αλλά χρησιµοποιεί και βάσεις δεδοµένων (logs) δραστηριοτήτων των συµµετεχόντων κρατών µελών από το 1995 ξεπερνώντας τα QSOs στο LogSearch engine του WWFF. Η ιδέα ήταν µιας οµάδας Ρώσων µε κεντρικό πρόσωπο τον Valery RW3GW µε logo WFF (Wold Flora Fauna), ο οποίος εκτός από τη σύλληψη της ιδέας έκανε και την τεράστια προσπάθεια να φτιάξει τον κατάλογο µε τα όλα του κόσµου τα FF referencies. υστυχώς για την Ελλάδα όµως η αναζήτηση που έκανε για να συµπεριλάβει τα Εθνικά Πάρκα ΕΝ ήταν και η καλύτερη µε αποτέλεσµα να συµπεριλάβει στη λίστα ΜΟΝΟ 11 Ελληνικά Εθνικά Πάρκα. Παρόλη την ενεργοποίηση, και τα αµέτρητα s για διευκρινήσεις, επεξηγήσεις και προσπάθειες για αναβάθµιση της λίστας, ΕΝ υπήρχε καµία απάντηση. Εκτός αυτού παρατηρούσα και κάποια σηµάδια εµπορευµατοποίησης του web-site πράγµα που ξέφευγε από τον αρχικό σκοπό. Εκεί ήταν που παράτησα τις όποιες προσπάθειες, παρόλο που «κυνηγούσα» όποιο FF κυκλοφορούσε στο DX-Cluster. Ένα απόγευµα του Μαΐου έκανα QSO µε τον Piero IK5FKF που ήταν «/p in IFF-084 στο Natural Park Orecchiella, του εξέφρασα τα συγχαρητήριά µου για τη δραστηριότητα στα FF και του ανέφερα ότι κι εγώ πριν χρόνια είχα ενεργοποιήσει για 1 η φορά στην Ελλάδα SVFF αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση, άρα και ενδιαφέρον. Την επόµενη µέρα έλαβα το παρακάτω από τον Pit YO3JW (YO coordinator), ο οποίος ήταν «κουρτίνα», άκουσε τη συνοµιλία και µου έστειλε το παρακάτω µήνυµα: «Hi Demetreos Kalimera! I listen yesterday when you had QSO with IK5FKF and remember that you are involved with SX2WFF expedition years ago. Time is passing and now we have a new look of fauna & flora activity in bands. You can find info at: We have a new logsearch system managed by members at: I want to ask you, if you keep the SX2WFF log to upload it in system. It can make via DF6EX, Manfred at: If you decide to join to us as SVFF and you are coordonator for Greece you will get the right to upload all SV logs in data base. See you soon 73 Pit YO3JW

13 Σελίδα 13 Πράγµατι µετά από µερικά διευκρινιστικά-διερευνητικά s, µου πρότειναν να γίνω SV Coordinator, και φυσικά δέχτηκα µε µεγάλη ευχαρίστηση. Έχει περάσει από τότε (17 Μαΐου) σχεδόν ένας µήνας και µέχρι τώρα έχω αναβαθµίσει τον κατάλογο των SVFF µε τα ΠΡΩΤΑ 100 (και βλέπουµε), έχω κατασκευάσει το επίσηµο SVFF website µε πολλές ενηµερώσεις, λεπτοµέρειες και αρχεία που θα βοηθήσουν τον κυνηγό» αλλά και τον Activator των SVFFs. (επίσης και amateur web designer) Στο επίσηµο website του WWFF στο πεδίο µε τα µέλη (members) του Συµβουλίου θα δείτε τα λογότυπα των διαφόρων National Coordinators. Έπρεπε και εγώ να σχεδιάσω κάτι αντιπροσωπευτικό για την Ελλάδα και το ham radio (εξάλλου αυτός είναι και ο τίτλος: FF in SV radio Amateur). Για το ham radio επέλεξα τον «θρύλο» των portable radios, στο VFO το δηλ. την QRG των WWFF και επάνω στον ποµποδέκτη καθιστή η γλαύκα, η µικρή κουκουβάγια, «το πουλί της σοφίας». Θεωρήθηκε έτσι από τους αρχαίους Έλληνες γιατί είναι το µοναδικό πουλί που έχει τη δυνατότητα να διακρίνει τα πάντα µέσα στο σκοτάδι, όπως, ΜΟΝΟ µε τη σοφία και τη γνώση µπορούµε να διακρίνουµε τα πάντα µέσα στο σκοτάδι της άγνοιας! Ευδιάκριτο είναι και το αρχαίο τετράδραχµο µε τη γλαύκα στην όψη και δίπλα, τη ρήση του Αριστοτέλη: «Η ΦΥΣΙΣ ΜΗ ΕΝ ΜΗΤΕ ΑΤΕΛΕΣ ΠΟΙΕΙ, ΜΗΤΕ ΜΑΤΗΝ» Σε καµία περίπτωση τα 100 SVFF δεν αγγίζουν την πραγµατικότητα. Μία «επιπόλαιη» εκτίµηση φτάνει τα Στο άκουσµα (διάβασµα) του αριθµού αυτού µου απάντησαν ότι ΕΝ µπορεί η µικρή Ελλάδα να έχει ενώ σε όλον τον κόσµο να είναι περίπου Η τεκµηρίωση του αιτήµατός µου µε στοιχεία δεν τους έπεισε, αλλά το Συµβούλιο επιφυλάχθηκε για περεταίρω αναβάθµιση ΑΝΑΛΟΓΩΣ των ενεργοποιήσεων. Λογική η απάντησή τους αν σκεφθεί κανείς, ότι ας έχει και SVFF, αν δεν πηγαίνει κανείς να τα ενεργοποιήσει είναι ΜΗ χρήσιµα (περιφραστικά). Έτσι λοιπόν ο τρόπος για να «τρανώσουµε» την εικόνα της Ελλάδας είναι ΜΟΝΟ µε τη δραστηριοποίησή µας. Οι όροι του WWFF-SVFF προγράµµατος είναι απλοί και συνήθης, όπως και σε ανάλογα events, όπως τα IOTA, τα LHs, τα κάστρα κλπ.

14 H επιλογή των πρώτων 100 SVFF referencies στην Ελληνική επικράτεια έγινε µε γνώµονα να υπάρχουν σχεδόν παντού και κοντά σε αστικά κέντρα τουλάχιστο ένα-δυο SVFF. Σελίδα 14 εν είναι καθόλου δύσκολο το «/p», ιάθεση, οργάνωση και καλή παρέα χρειάζεται. Μέσα στον Ιούνιο ενεργοποίησα το SVFF- 068 στη λιµνοθάλασσα του Άγιου Μάµα Χαλκιδικής µε το Special Callsign SV68FF, το SVFF- 066 τη λιµνοθάλασσα Επανοµής µε το Ε Κ SV66FF, την ερχόµενη εβδοµάδα (29/6) θα ενεργοποιήσω το SVFF-070 µε Special Call SV70FF, στο Aegean Contest θα βρίσκοµαι στην κορυφή της Βάβδου (980µ ASL) µε το SV54FF και σχεδόν κάθε εβδοµάδα κάποιο SVFF θα βγάζω στον αέρα για την ρ/ε κοινότητα, αλλά περισσότερο για να προωθήσω την ιδέα του SVFF, του /portable αλλά περισσότερο gia to SV re otto, de SV2GWY / Demetreos ΥΓ1: Λεπτοµέρειες για FF in Amateur Radio στο ( υστυχώς η οικονοµική κρίση Ε µου επέτρεψε ξεχωριστό domain name kai server L ) ΥΓ2: Facebook profile το SV Flora Fauna καλώς ήρθατε ΥΓ3 : εν θα αποπειραθώ να ζητήσω την αρωγή της ΕΕΡ στην ελεύθερη διακίνηση των SVFF QSL καρτών γιατί σε προηγούµενες δύο-τρεις απόπειρές µου, «έφαγα πόρτα». Παρ όλα αυτά µε µερικούς «οµοιοπαθείς» µελετούµε διάφορους τρόπους, γιατί το direct ακούγεται άσχηµα! Το 5-9 Report θεωρεί εξαιρετική τιµή την φιλοξενία αυτού του άρθρου µε το οποίο στην ουσία ανακοινώνεται στην Ελληνική ραδιοερασιτεχνική αλλά και διεθνή κοινότητα, η δυναµική Ελληνική συµµετοχή σε ένα ακόµι ιεθνές ραδιοερασιτεχνικό πρόγραµµα πού θα µας δίνει το ερέθισµα να βγούµε στην φύση και να µάθουµε µέσα από τις δραστηριότητές µας. Το Aegean DX group αλλά και το 5-9 Report φυσικά θα ταχθούν µε κάθε δυνατό µέσο δίπλα και σε αυτή την προσπάθεια. Παρακαλούµε δε τον SV2GWY ηµήτρη Αναστασιάδη να δεχθεί τά συγχαρητήρια όλων µας για τις ακούραστες προσπάθειές του πού πραγµατικά προάγουν την ιδέα του ραδιοερασιτεχνισµού.

15 Σελίδα 15 PYRAMIDAL LOG PERIODIC ANTENNA 50 MHz MHz Γράφει ο SV1DB Ντίνος Ι. Ψιλογιάννης H εκτεταµένη χρήση της περιοχής των 50 MHz που αυξήθηκε από την προέκταση σχεδόν όλων των ποµποδεκτών να καλύπτουν και τις περιοχές των VHF και UHF, γέννησε το ενδιαφέρον και ζήτησαν πολλοί αναγνώστες κεραίες ευρείας ζώνης που να καλύπτουν και τις συχνότητες από 50 MHz και πάνω χωρίς ρύθµιση Βroadband. Στο προηγούµενο τεύχος καλύψαµε τις κατακόρυφες Sleeve, αλλά και κατευθυνόµενης δέσµης Quad για χρήση του Αegean contest και όχι µόνον. Η περιγραφόµενη στο άρθρο είναι µία Broadband -ευρείας ζώνης- κεραία που καλύπτει το φάσµα από 50 MHz έως 860 ΜΗz. Μέσα στην περιοχή αυτή περιλαµβάνονται και άλλες ζώνες αυτή των 70 MHz, των FM MHz, Air Band MHz, Marine MHz, MHz Military, και οι 5 περιοχές της Τηλεοράσεως: Low Band I-II, III, IV και V MHz, MHz. Έχει απολαβή-κέρδος 8 έως 12 db gain, F/B 16 db µε σχετικά µικρές διαστάσεις λόγω της διατάξεως των δύο κορµών της σε γωνία Το σύνολο των στοιχείων δίπολων- είναι 17. Και η γωνία 90 0.

16 Σελίδα 16 PYRAMIDAL LP, για τα βραχέα στο σταθµό της ( DW ) 6-25 MHz Deutsche Welle 150 kw προσέξτε την ανοιχτή γραµµή Τροφοδοσίας της κεραίας. Και δεξιά 1 έως 18 GHz µόλις 30 cm. το ηλεκτρικό κύκλωµα της κεραίας ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Η κεραία είναι σχετικά εύκολη στην κατασκευή µε µόνο εργαλείο ένα ηλεκτροδράπανο για τις οπές στηρίξεως των στοιχείων της. Οι δύο κορµοί-boom- της κεραίας είναι από τετράγωνο προφίλ σωλήνας από αλουµίνιο διαστάσεων 30 x 30 mm και µε πάχος τοιχώµατος 1,5 έως 2 mm, το µήκος τους είναι 155 cm. Πριν τρυπήσουµε τους σωλήνες τους τοποθετούµε σε µία επίπεδη επιφάνεια και µε ένα µολύβι µαλακό 2Β σηµειώνουµε τα σηµεία που πρέπει να ανοίξουµε τις τρύπες. Σηµαδεύουµε και τις 3 πλευρές κάθε σωλήνα οι δύο απέναντι για τα στοιχεία και η τρίτη στο επάνω µέρος για την βίδα στηρίξεως. Όλες οι τρύπες θα γίνουν µε τρυπάνι διαµέτρου 3 mm HSS αντοχής (είναι ασηµί ή υποκίτρινο χρώµα) τα κοινά είναι µαύρα. Επειδή οι τρύπες είναι αρκετές και για να µην ταλαιπωρηθείτε προτιµήστε αυτήν την ποιότητα. Αφού ανοίξουµε όλες τις τρύπες µε διάµετρο 3 mm, µεγαλώνουµε τις πλάγιες µε ένα τρυπάνι mm για τα στοιχεία.

17 Σελίδα 17 Τα στοιχεία έχουν διάµετρο 10 mm αλλά οι διάφοροι κατασκευαστές έχουν µικρές ανοχές θα αγοράσετε πρώτα τα στοιχεία και αφού τα µετρήσετε µε ένα µικρόµετρο θα πάρετε µετά το αντίστοιχο τρυπάνι. Υπάρχουν τρυπάνια σε δέκατα του χιλιοστού πχ. 10,1 mm εάν ο σωλήνας είναι 10 mm ακριβώς θα πάρετε 10,1 ώστε να µπορεί να διέλθει και από τις δύο διαµπερείς οπές του τετράγωνου σωλήνα χωρίς να παίζει αλλά και χωρίς κτύπηµα. το στοιχείο που περνά από τον κορµό και η βίδα που το στηρίζει εδώ φαίνεται ότι έχει «σκουριάσει» γιατί δεν είναι ΙΝΟΧ.

18 Σελίδα 18 Όταν περνάµε το κάθε στοιχείο ξεκινώντας από τα µικρά µε το δράπανο τρυπάµε µόνο την πάνω πλευρά για να βιδώσουµε την βίδα και να σταθεροποιηθεί το στοιχείο. Οι βίδες πρέπει να είναι λαµαρινόβιδες µήκους 15 mm µε πάχος 3 mm INOX ανοξείδωτες, επίσης πριν την βιδώσετε θα παρεµβάλετε και ένα δαχτυλίδι παράκυκλο (grover) για να µην ξεβιδώνει µε τους κραδασµούς. ΠΡΟΣΟΧΗ Όλα τα υλικά του αλουµινίου πρέπει να ΜΗΝ είναι ανοδειωµένα γιατί δεν κάνουν επαφή και φυσικά δεν θα λειτουργεί. Ό τρόπος ελέγχου είναι να τρίψουµε µε ένα λευκό χαρτί την επιφάνεια εάν αφήνει γκρίζο είναι ΟΚ εάν είναι οπτικά σατινέ δηλαδή µατ προς το γυαλιστερό και δεν αφίνει αποτύπωµα τότε είναι ακατάλληλο. Πάντως ο ποιο σωστός τρόπος είναι να πάρετε ένα πολύµετρο και να µετρήσετε ότι κλίνει κύκλωµα σε απόσταση 40 cm.

19 Σελίδα 19 Ο κατακόρυφος σωλήνας πρέπει να είναι 3 m µε διάµετρο 40 mm και τοίχωµα 4 mm. εάν τοποθετήσετε κινητήρα περιστροφής Rotator. Ανάλογα µε την στήριξη το µήκος µπορεί να είναι διαφορετικό. Αυτός στηρίζεται επάνω στους κορµούς σε δύο σηµεία από µονωτικό υλικό ERTALON 100 x 100 mm µε πάχος 10 mm στο σχέδιο δίδονται όλες οι διαστάσεις.

20 Σελίδα 20

21 Σελίδα 21 Για να έχετε µία συγκριτική εικόνα του µεγέθους Η κεραία σε σύγκριση µε ένα άνθρωπο. Η τροφοδοσία της κεραίας πρέπει να γίνει µε ένα BalUn 4:1 διότι είναι 200 Ohm για γραµµή οµοαξονική 50 Ohm RG-58 C/U. Eάν περάσετε το οµοαξονικό στον ένα κορµό τότε παίζει και τον ρόλο του BalUn. Στην περίπτωση αυτή το οµοαξονικό στο τέλος του κορµού θα στηριχθεί στον κορµό εξωτερικά µε δεµατικά µέχρι τον ιστό. Ποιο εύκολα θα περάσει πριν στερεώσουµε τα στοιχεία. To µονωτικό που στερεώνει τους δύο κορµούς υπό γωνία 60 µοιρών είναι και αυτό δύο τεµάχια 150 x 120 mm πάχους 10 mm. Oι διαστάσεις είναι αναλυτικά στα σχέδια, εάν έχετε κάποια απορία Επικοινωνείστε στο Kαλή επιτυχία! 73, SV1dB K. Ψιλογιάννης.

22 Σελίδα 22 Μιάς και όλοι µας όλο και σε κάποια παραλία θα βρεθούµε τους επόµενους µήνες καλό είναι να έχουµε και ένα βιβλίο µαζί µας και τι το καλύτερο από ένα καλό µυθιστόρηµα πού εάν έχει και σχέση µε τον ραδιοερασιτεχνισµό έ! τότε είναι µάνα εξ ουρανού!... Έτσι προτείνουµε το παρά κάτω βιβλίο του Βασίλη ρόλια, για όλους εµάς τους τρελαµένους πού µε έκπληξη είδαµε ότι σαν κεντρικό ήρωα έχει έναν ραδιοερασιτέχνη! Τυχαία είσοδος Βασίλης ρόλιας Σελ.: 240, Σχήµα: 12,9 x 19,8 ISBN: Τιµή: 13,20 ( )Κι όµως, αυτό το µήνυµα για κάποιον σήµαινε κάτι. εν ήταν η τυχαία αλληλουχία φράσεων ενός τρελού, ούτε η τυχαία αυτόµατη δηµιουργία των ραδιοκυµάτων και της φωνής µου. Ήταν ένα υπαρκτό κείµενο που συµβόλιζε τη συνέχεια των πραγµάτων για κάποιον ή κάποιους. Αλλά, συµβόλιζε και τη συνέχεια της αναζήτησής µου σ έναν κόσµο εντελώς πραγµατικό πλέον, που δεν κρυβόταν πίσω από κώδικες, κλειδιά και µαθηµατικές συναρτήσεις. ( )Στο µήνυµα ξεχώριζε ένα όνοµα. Το όνοµα του Σ.Σ. Αναγνώρισα αµέσως το πρόσωπο και την πράξη. Τι σχέση µπορεί να έχει ένας δολοφόνος; Τι σχέση µπορεί να έχει µε την τροµοκρατία, το µήνυµα, τη συνέχεια της ζωής µου ένας άνθρωπος που βρισκόταν για σαράντα χρόνια περίπου κλεισµένος σε µια φυλακή;

23 Σελίδα 23 Ένας ροµαντικός ραδιοερασιτέχνης που, στα χρόνια του ιαδικτύου, επιµένει να απολαµβάνει ευτυχής τη µοναξιά των ραδιοκυµάτων, λαµβάνει τυχαία στον δέκτη του ένα κρυπτογραφηµένο µήνυµα. Η προέλευση του µηνύµατος, το πιθανό νόηµά του, η εµπλοκή του µε απροσπέλαστα κέντρα λήψης αποφάσεων εισβάλλουν ξαφνικά στον περίκλειστο κόσµο του και τον παρασύρουν σε ένα µανιασµένο κυνήγι για τη λύση του µυστηρίου. Αλλά υπάρχει µυστήριο στον κυβερνοχώρο; Υπάρχει µυστήριο για τις µυστικές υπηρεσίες; Υπάρχει µυστήριο για τους δικτυωµένους δηµοσιογράφους; Ένας χεβυµεταλάς computer nerd, ένας ιδιότροπος φιλόσοφος που δεν σκέφτεται µε τις φτηνές κατηγορίες της αγοράς και µια επιτυχηµένη δηµοσιογράφος που διατηρεί ανοικτούς διαύλους µε την Εξουσία καλούνται να πάρουν µέρος στο παιχνίδι της αποκρυπτογράφησης. Το παιχνίδι πολύ γρήγορα αποκτά απρόβλεπτες διαστάσεις. ιότι σ αυτό εµπλέκεται η διεθνής τροµοκρατία, η διεθνής πολιτική, αλλά και η Ιστορία: σαράντα χρόνια πριν, η δολοφονία του γερουσιαστή Μποµπ Κένεντι στην Αµερική προβάλλει ως η µόνη διέξοδος για τη λύση αυτού του απίθανου όσο και περίπλοκου µυστηρίου. Όµως η πραγµατικότητα δεν είναι πάντα τόσο θεαµατική. Κι όταν ένα συµβάν οφείλεται σε κάποιον τυχαίο παράγοντα, π.χ. σε µια απλή σύµπτωση, ελάχιστοι είναι έτοιµοι να τον αποδεχτούν Η δύναµη αυτού του συναρπαστικού βιβλίου µυστηρίου έγκειται στο γεγονός ότι εξηγεί πειστικά την κοινωνική / ψυχολογική διαδικασία που ενθαρρύνει τους πάντες να σκέφτονται µε τους όρους που έχει επιβάλει στον πλανήτη η αµερικάνικη µιντιατική εικόνα: µέσα από κάποια, λιγότερο ή περισσότερο αληθοφανή, λιγότερο ή περισσότερο θεαµατική, θεωρία συνωµοσίας Ο Βασίλειος ρόλιας πήρε στα χέρια του την πρώτη του γραφοµηχανή το 1980, σε ηλικία δέκα ετών, και τον πρώτο του υπολογιστή το Από τότε δεν έχει σταµατήσει να «κοπανάει» πληκτρολόγια µηχανικά και ηλεκτρονικά. Τα πληκτρολόγια τον έχουν βοηθήσει µεταξύ άλλων να αποκτήσει ένα πτυχίο Φυσικής, ένα διδακτορικό στην Αστροφυσική, να δηµιουργήσει µια σειρά από επαγγελµατικά software και web applications, να γράψει δύο βιβλία πληροφορικής καθώς και την Τυχαία Είσοδο. Ο Βασίλειος ρόλιας είναι από τους παλαιότερους και δυναµικότερους µπλόγκερ, και εντρυφεί σταθερά στην κριτική ανάγνωση της λογοτεχνίας. ιατηρεί το µπλογκ: Αυτό το δελτίο τύπου, καθώς και επιπλέον στοιχεία για το βιβλίο, θα βρείτε online στο

24 Σελίδα 24 ANTENNA TUNER ΑΝΑΓΚΑΙΟ Ή ΠΕΡΙΤΤΟ; Γράφει ο Μάκης Μανωλάτος Αγαπητοί φίλοι γεια σας! Οι κεραίες και τα στάσιµά τους είναι ένα διαχρονικό θέµα σε όλες τις ραδιοερασιτεχνικές συζητήσεις, εντός και εκτός συχνοτήτων. Στις διασκεδαστικές αυτές συζητήσεις ακούµε για κεραίες µε µηδέν στάσιµα, αλλά και για κεραίες µε.. άπειρα στάσιµα! Στάσιµα στάσιµα στάσιµα.. Στις γραµµές που ακολουθούν θα προσπαθήσουµε να ξεκαθαρίσουµε όσο γίνεται πιο απλά τι είναι τα στάσιµα κύµατα, πως δηµιουργούνται, και µε ποιον ή ποιους τρόπους µπορούµε να τα περιορίσουµε ώστε να έχουµε την καλύτερη δυνατή απόδοση του κεραιοσυστήµατος του σταθµού µας. Η βασική σύνθεση ενός σταθµού είναι η εξής: Ένας ποµποδέκτης Ποµποδέκτης βάσεως µε ενσωµατωµένο τροφοδοτικό.

25 Και µια κεραία Σελίδα 25 Σκοπός του ποµπού είναι να τροφοδοτήσει την κεραία µε ένα ισχυρό, διαµορφωµένο εναλλασσόµενο ρεύµα υψηλής συχνότητας. Σκοπός της κεραίας είναι να µετατρέψει αυτό το διαµορφωµένο εναλλασσόµενο ρεύµα υψηλής συχνότητας σε ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία, η οποία θα διαδοθεί στο χώρο. Αυτός ο «λουκουµάς» είναι ο τρόπος που ακτινοβολεί και διαδίδει στο χώρο τα ηλεκτροµαγνητικά κύµατα, µια απλή δίπολη κεραία.

26 Σελίδα 26 Το διαµορφωµένο εναλλασσόµενο ρεύµα υψηλής συχνότητας από την έξοδο του ποµπού, οδηγείται στην κεραία µέσω µιας γραµµής µεταφοράς, δηλαδή µέσω ενός ειδικού για αυτό το σκοπό καλωδίου, το οποίο πολλές φορές το συναντάµε και σαν «κάθοδο», επειδή κατεβαίνει από την κεραία έως τον ποµποδέκτη. Με αυτά τα ειδικού τύπου καλώδια µεταφέρεται το διαµορφωµένο υψηλής συχνότητας εναλλασσόµενο ρεύµα στην κεραία. Εποµένως για µια επιτυχηµένη εκποµπή από ένα ραδιοερασιτεχνικό σταθµό απαιτείται η συνεργασία τριών στοιχείων, του ποµπού, της γραµµής µεταφοράς, και της κεραίας. Στην πραγµατικότητα πρόκειται για τη σύνδεση µιας γεννήτριας ισχύος (ποµπός), µε ένα φορτίο (κεραία), µέσω ενός αγωγού (καθόδου), δείτε το επόµενο σχήµα.. Ποµπός=Γεννήτρια, Κεραία=Αντίσταση φορτίου, Γραµµή µεταφοράς = το καλώδιο που τα συνδέει.

27 Σελίδα 27 Για να έχουµε ΣΩΣΤΗ ροή του διαµορφωµένου εναλλασσόµενου ρεύµατος από τον ποµπόγεννήτρια, προς την κεραία-αντίσταση µέσω της γραµµής µεταφοράς, θα πρέπει να έχουν όλα αυτά τα στοιχεία την ίδια σύνθετη αντίσταση. ηλαδή αν η σύνθετη αντίσταση εξόδου του ποµπού είναι 50 ΩΜ, τότε ΚΑΙ η σύνθετη αντίσταση της γραµµής µεταφοράς, ΚΑΙ η σύνθετη αντίσταση εισόδου της κεραίας θα πρέπει να είναι 50 ΩΜ. Όταν η σύνθετη αντίσταση ποµπού-γραµµής µεταφοράς-κεραίας είναι ίδια, τότε και µόνο τότε, έχουµε µεταφορά όλης της ισχύος από τον ποµπό στην κεραία. ιαφορετικά ένα µέρος της ισχύος επιστρέφει από την κεραία πίσω στη βαθµίδα εξόδου του ποµπού όπου και καταναλώνεται αυξάνοντας όχι µόνο τη θερµοκρασία της, αλλά και δηµιουργώντας επικίνδυνες τάσεις και υπερεντάσεις ανάµεσα στα εξαρτήµατα από τα οποία έχει κατασκευαστεί. Η αύξηση της θερµοκρασίας, και οι επικίνδυνες τάσεις και υπερεντάσεις συχνά οδηγούν στη δηµιουργία εκτεταµένων και δαπανηρών βλαβών στους ποµπούς και όχι µόνο. Η επιστροφή αυτής της µη ακτινοβοληµένης από την κεραία ισχύος, µέσα από τη γραµµή µεταφοράς δηµιουργεί παρεµβολές σε συσκευές µε ελαττωµένη αντοχή σε ηλεκτροµαγνητικά πεδία, προκαλεί την εµφάνιση ραδιοσυχνότητας στο κέλυφος του ποµποδέκτη, δηµιουργεί πλάγιο τόνο σε όσους φορούν ακουστικά την ώρα της εκποµπής, και πολλές φορές οι χειριστές αισθάνονται ένα ελαφρό «τσίµπηµα» στα χείλη τους όταν ακουµπήσουν σε µεταλλικό σηµείο του µικροφώνου κλπ. Στον διπλανό πίνακα φαίνεται πολύ καθαρά η απώλεια στην ισχύ που ακτινοβολεί η κεραία σε σχέση µε τα στάσιµα που παρουσιάζει το κεραιοσύστηµα του ραδιοερασιτεχνικού σταθµού. Μελετήστε τον πίνακα προσεκτικά και όχι επιπόλαια, εκτυπώστε τον και να τον έχετε πάντοτε σε εµφανές σηµείο στο Shack σας για να τον συµβουλεύεστε, θα εκπλαγείτε από το πόσο χρήσιµος θα σας φανεί! Ας δούµε τώρα αυτός ο πίνακας τι µας λέει: Έστω ότι έχουµε έναν ποµποδέκτη του οποίου ο ποµπός έχει ισχύ 100 Watt, αυτό σηµαίνει ότι οι αριθµοί στη στήλη Power Transmitted ανταποκρίνονται ΑΜΕΣΑ σε εκπεµπόµενα Watt, και οι αριθµοί στη στήλη Power Reflected ανταποκρίνονται επίσης ΑΜΕΣΑ στην ισχύ που επιστρέφει στη βαθµίδα εξόδου του ποµπού. Σε ένα κεραιοσύστηµα απόλυτα προσαρµοσµένο, τα στάσιµα σύµφωνα µε τον πίνακα είναι µηδενικά και εποµένως, έχουµε την απόλυτη µεταφορά ισχύος 100% από τον ποµπό στην κεραία.

28 Σελίδα 28 Αν το κεραιοσύστηµα παρουσιάζει 1:1,5 SWR-στάσιµα, τότε στην κεραία µεταβιβάζονται 96 Watt και 4 Watt επιστρέφουν πίσω στον ποµπό. Με στάσιµα SWR 1:3 στην κεραία µεταβιβάζονται 75 Watt, και 25 Watt επιστρέφουν στον ποµπό. Θα µε ρωτήσετε και τι έγινε αν αντί για 100 Watt η κεραία µας ακτινοβολήσει 75 Watt; πόση διαφορά θα δει ο ανταποκριτής µας στο S-meter; Μέσα στο κόκκινο περίγραµµα φαίνονται τα Final της βαθµίδας εξόδου του ποµπού. Η απάντηση είναι όχι σηµαντική, το σηµαντικό είναι να κάνετε το εξής πείραµα: Πλησιάστε το χέρι σας σε ένα λαµπάκι πυρακτώσεως 4-5 Watt, είναι αυτά που χρησιµοποιούµε στα φωτιστικά των υπνοδωµατίων τη νύχτα. Θα νοιώσετε µια ποσότητα θερµότητας <Χ> να ζεσταίνει το δέρµα σας. Στη θέση αυτής της λάµπας τοποθετήστε µια ισχύος 25 Watt και τοποθετήστε στην ίδια απόσταση το χέρι σας, θα νοιώσετε µια κατά πολύ µεγαλύτερη ποσότητα θερµότητας να σας ζεσταίνει το χέρι. FET Transistor εξόδου ισχύος 150 Watt, τα υψηλά στάσιµα ενδέχεται να το καταστρέψουν. Ακριβώς αυτό συµβαίνει στη βαθµίδα εξόδου του ποµπού σας. Η ισχύς που επιστρέφει σε αυτή λόγω στασίµων κυµάτων προστίθεται στην ισχύ που καταναλώνει η ίδια η βαθµίδα εξόδου µε αποτέλεσµα τη θεαµατική αύξηση της θερµοκρασίας της, µε κίνδυνο για πιθανή βλάβη ή και καταστροφή της.

Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α )

Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α ) Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α ) Του Νίκου Παναγιωτίδη (SV6 DBK) φυσικού και ραδιοερασιτέχνη. Ο σκοπός του άρθρου αυτού είναι να κατευθύνει τον αναγνώστη ραδιοερασιτέχνη να κατασκευάσει το

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑΣΙΜΩΝ/ΒΑΤΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ VHF/UHF

ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑΣΙΜΩΝ/ΒΑΤΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ VHF/UHF Συνεχίζοντας με την παρουσίαση των ποιοτικών κατασκευών σε κιτ της Delta Fox, αυτό το μήνα σας παρουσιάζουμε άλλη μια αξιόλογη κατασκευή. Πρόκειται για μια γέφυρα στασίμων VHF/UHF ισχύος 100 Watt, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Να κόψει κανείς ή να μην κόψει;

Να κόψει κανείς ή να μην κόψει; Να κόψει κανείς ή να μην κόψει; Του Νίκου Παναγιωτίδη, Φυσικού και Ραδιοερασιτέχνη (SV6 DBK) Συντονίζω στους 145,510 MHz με στάσιμα 1,5:1. Να κοντύνω μερικά εκατοστά το καλώδιο μήπως καλυτερέψει; κι αν

Διαβάστε περισσότερα

www.philips.com/welcome

www.philips.com/welcome Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6122/12 EL Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 2 Το SDV6122 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας 6 Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση Η/Μ ΚΥΜΑΤΑ. Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση Η/Μ ΚΥΜΑΤΑ. Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής Η/Μ ΚΥΜΑΤΑ 1. Τα ηλεκτροµαγνητικά κύµατα: Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής α. είναι διαµήκη. β. υπακούουν στην αρχή της επαλληλίας. γ. διαδίδονται σε όλα τα µέσα µε την ίδια ταχύτητα. δ. Δημιουργούνται από

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες

Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες Μπαρμπάκος Δημήτριος Δεκέμβριος 2012 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Κεραίες 2.1. Κεραία Yagi-Uda 2.2. Δίπολο 2.3. Μονόπολο 2.4. Λογαριθμική κεραία 3.

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ 1. Ποµπός ΑΜ εκπέµπει σε φέρουσα συχνότητα 1152 ΚΗz, µε ισχύ φέροντος 10KW. Η σύνθετη αντίσταση της κεραίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνουµε τα παιδιά να χρησιµοποιούν τις νέες τεχνολογίες αποτελεσµατικά και µε ασφάλεια. Μαρία Ζάππα - Κασαπίδη

Μαθαίνουµε τα παιδιά να χρησιµοποιούν τις νέες τεχνολογίες αποτελεσµατικά και µε ασφάλεια. Μαρία Ζάππα - Κασαπίδη Μαθαίνουµε τα παιδιά να χρησιµοποιούν τις νέες τεχνολογίες αποτελεσµατικά και µε ασφάλεια Μαρία Ζάππα - Κασαπίδη Παλαιάκαινέαδεδοµένα 1. Νέοι όροι στο καθηµερινό µας λεξιλόγιο ιαδικτυακόραδιόφωνο, αναµετάδοσηεκποµπής,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 6.0 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 6.0 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 6 60 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τηλεόραση είναι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά επικοινωνιακά συστήματα Δεν υπάρχει άνθρωπος, στις ανεπτυγμένες χώρες, που να μην αφιερώνει ορισμένες ώρες την ημέρα μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. 7.1 Τι είναι το ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο; Πως παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. 7.1 Τι είναι το ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο; Πως παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα 7. Τι είναι το ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο; Πως παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα; 7.2 Ποιες εξισώσεις περιγράφουν την ένταση του ηλεκτρικού

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Φωτισµός βαγονιών ΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΑΚΕΤΑ ΡΕΥΜΑ 220V. ΜΟΝΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.

Φωτισµός βαγονιών ΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΑΚΕΤΑ ΡΕΥΜΑ 220V. ΜΟΝΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ. Φωτισµός βαγονιών Για τον εσωτερικό φωτισµό των βαγονιών αλλά και γενικότερα της υπαίθρου χρησιµοποιούµε πλέον τις διόδους LED. Η Märklin παρέχει επίσης έτοιµα LED σε συστοιχία καθώς και άλλες εταιρείες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Χριστιάνα Δαυίδ 960057 Ιάκωβος Στυλιανού 992129 ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Παρουσίαση 1- ΚΕΡΑΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

AKAI APW20 AKAI PA IO ΠAΓKOΣMIOΣ EKTHΣ 4-BAND

AKAI APW20 AKAI PA IO ΠAΓKOΣMIOΣ EKTHΣ 4-BAND AKAI APW20 AKAI PA IO ΠAΓKOΣMIOΣ EKTHΣ 4-BAND ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΠΛΗΚΤΡΩΝ Κεραία οθόνη ON/OFF Αλλαγή ταχύτητας συντονισµού Σίγαση Αύξηση έντασης φωνής Πλήκτρο FM ιαγραφή/επιστροφή Μείωση έντασης φωνής Εναλλακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ MS 48 NS Σύντοµες οδηγίες χρήσης

ΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ MS 48 NS Σύντοµες οδηγίες χρήσης ΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ MS 48 NS Σύντοµες οδηγίες χρήσης Προσοχή: i) Απαγορεύεται η χρήση του δοκιµαστικού από παιδιά. ii) H χρήση του συγκεκριµένου δοκιµαστικού εργαλείου απαιτεί να τηρούνται όλοι οι κανόνες προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 0. Κύκλωμα - Όργανα

ΑΣΚΗΣΗ 0. Κύκλωμα - Όργανα ΑΣΚΗΣΗ 0 Κύκλωμα Όργανα ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ: Ένα τροφοδοτικό GP 4303D, δύο πολύμετρα FLUKE 179 ένα λαμπάκι πυρακτώσεως, ένα πυκνωτή και καλώδια. ΣΚΟΠΟΣ: α) Να μάθουμε να φτιάχνουμε ένα κύκλωμα στον πάγκο β)

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Εργαστήριο 10 Μετάδοση και Αποδιαμόρφωση Ραδιοφωνικών Σημάτων Λευκωσία, 2010 Εργαστήριο 10

Διαβάστε περισσότερα

Έξυπνο Σύστηµα Συναγερµού Ασφαλείας

Έξυπνο Σύστηµα Συναγερµού Ασφαλείας Έξυπνο Σύστηµα Συναγερµού Ασφαλείας Οδηγίες Λειτουργίας Σας ευχαριστούµε που χρησιµοποιείτε το έξυπνο σύστηµα συναγερµού της εταιρίας µας. Τα προϊόντα µας είναι ιδανικά για οικογένειες, τράπεζας, µικρές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ - ΧΑΛΚΙ ΑΣ 4. ΕΙ ΙΚΕΣ ΙΟ ΟΙ. ίοδος zener. Χαρακτηριστική καµπύλη διόδου zener. Χαρακτηριστική καµπύλη διόδου Zener

ΤΕΙ - ΧΑΛΚΙ ΑΣ 4. ΕΙ ΙΚΕΣ ΙΟ ΟΙ. ίοδος zener. Χαρακτηριστική καµπύλη διόδου zener. Χαρακτηριστική καµπύλη διόδου Zener 4. Ειδικές ίοδοι - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1 4. ΕΙ ΙΚΕΣ ΙΟ ΟΙ ίοδος zener Χαρακτηριστική καµπύλη διόδου zener Τάση Zener ( 100-400 V για µια απλή δίοδο) -V Άνοδος Ι -Ι Κάθοδος V Τάση zener V Z I Ζ 0,7V

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Ηµεροµηνία: Κυριακή 3 Μαΐου 015 ιάρκεια Εξέτασης: ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ A Στις ηµιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 6 Δημιουργία λογαριασμού 13 Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28 Βασικές λειτουργίες 32 Επιλογές συνομιλίας 48 Γενικές ρυθμίσεις Skype 64 Το Skype σε φορητές συσκευές 78 Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΟΜΑ Α Α Α.1 Από τις παρακάτω πέντε προτάσεις τρεις είναι λανθασµένες. Να τις εντοπίσετε και να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. α. Η

Διαβάστε περισσότερα

ALAN 48 PLUS MULTI ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗΣ CB ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 40 ΚΑΝΑΛΙΩΝ

ALAN 48 PLUS MULTI ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗΣ CB ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 40 ΚΑΝΑΛΙΩΝ ALAN 48 PLUS MULTI ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗΣ CB ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 40 ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Το Alan 48 Plus Multi αντιπροσωπεύει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί ώς σταθμός αυτοκινήτου

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΤΗΣ DVB-T MPEG-4 ReDi 100

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΤΗΣ DVB-T MPEG-4 ReDi 100 ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΤΗΣ DVB-T MPEG-4 ReDi 100 Σύντοµος οδηγός για να ξεκινήσετε αµέσως, να παρακολουθείτε ψηφιακή τηλεόραση Περιλαµβάνει: Σύνδεση µε την τηλεόραση, Εκκίνηση για πρώτη φορά & Αναζήτηση καναλιών,

Διαβάστε περισσότερα

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:.

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Συντομογραφίες: β.μαθ.ε βιβλίο Μαθητή Ε τάξης τ.εργ.ε τετράδιο Εργασιών Ε τάξης Παρατήρησε τα παρακάτω σκίτσα στα οποία εικονίζονται «επικίνδυνες

Διαβάστε περισσότερα

ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά. Απορρόφυση ακτινοβολίας. Μέρος 1ον : ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά.

ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά. Απορρόφυση ακτινοβολίας. Μέρος 1ον : ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 53 ιάδοση κυµάτων σε διηλεκτρικά. Απορρόφυση ακτινοβολίας. 5. Άσκηση 5 5.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών µε την

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΠΛΗΚΤΡΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΠΛΗΚΤΡΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Θέση και λειτουργίες των πλήκτρων ελέγχου Σελ. 10 Εγκατάσταση Σελ. 13 Τροφοδοσία Σελ. 13 Εγκατάσταση κεραίας Σελ. 13 Πως να θέσετε σε λειτουργία τον πομποδέκτη Σελ. 13 Επιλογή μπάντας συχνοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ. Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ. Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου Για την ενότητα αυτή απαιτούνται: Εργαλεία - Κολλητήρι - Τρυπάνι - Αρίδα 0,25 - Κόφτης - Σταυροκατσάβιδο Υλικά - Κουτί ελέγχου - 2 κόκκινοι

Διαβάστε περισσότερα

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου Για την ενότητα αυτή απαιτούνται τα εξής: Εργαλεία Υλικά Κόφτης Στραυροκατσάβιδο Κατσαβίδι Μυτερή πένσα Δράπανο Κολλητήρι Τρυπάνι 6mm Μέγγενη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/04/2013. ΘΕΜΑ 1 ο

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/04/2013. ΘΕΜΑ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 01-013 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/04/013 ΘΕΜΑ 1 ο 1) Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο. α. τα μήκη κύματος από 100m έως 50m ονομάζονται κύματα νύχτας και τα μήκη κύματος από 50m έως 10m ονομάζονται κύματα ημέρας.

ΘΕΜΑ 1 ο. α. τα μήκη κύματος από 100m έως 50m ονομάζονται κύματα νύχτας και τα μήκη κύματος από 50m έως 10m ονομάζονται κύματα ημέρας. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΘΕΜΑ 1 ο ΤΕΤΑΡΤΗ 16/04/014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1) Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το κινητό τηλέφωνο Θάνος Ψαρράς Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Η παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων.

Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 5 1. Άσκηση 1 Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. 1.1 Εισαγωγή Τα µικροκύµατα είναι ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία όπως το ορατό φώς, οι ακτίνες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα ΠεριεχόµεναΚεφαλαίου 31 Τα µεταβαλλόµενα ηλεκτρικά πεδία παράγουν µαγνητικά πεδία. Ο Νόµος του Ampère-Ρεύµα µετατόπισης Νόµος του Gauss s στο µαγνητισµό

Διαβάστε περισσότερα

ÊÏÑÕÖÇ ÊÁÂÁËÁ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ

ÊÏÑÕÖÇ ÊÁÂÁËÁ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 007 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ZHTHMA Στις ερωτήσεις έως 4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθµό το γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 8 Tutorial by TeSLa Συνδεσμολογία κυκλώματος Διαδικασία Προγραμματισμού

ΑΣΚΗΣΗ 8 Tutorial by TeSLa Συνδεσμολογία κυκλώματος Διαδικασία Προγραμματισμού Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 8 Tutorial by TeSLa Συνδεσμολογία κυκλώματος Διαδικασία Προγραμματισμού Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος 2007 Η Άσκηση 8 του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Θεωρητική εισαγωγή

1.1 Θεωρητική εισαγωγή ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΥΛΕΣ NOT, AND, NAND Σκοπός: Να εξοικειωθούν οι φοιτητές µε τα ολοκληρωµένα κυκλώµατα της σειράς 7400 για τη σχεδίαση και υλοποίηση απλών λογικών συναρτήσεων.

Διαβάστε περισσότερα

Ποτέ μην αποσυνδέετε των αγωγό γείωσης από το καλώδιο τροφοδοσίας. Η συσκευή δεν είναι κατάλληλη για χρήση σε εξωτερικούς χώρους.

Ποτέ μην αποσυνδέετε των αγωγό γείωσης από το καλώδιο τροφοδοσίας. Η συσκευή δεν είναι κατάλληλη για χρήση σε εξωτερικούς χώρους. ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ PA MUSP 080 / 120 / 180 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ιαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το προϊόν για πρώτη φορά. Στις οδηγίες που ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

APW10 AKAI ΡΑΔΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΕΚΤΗΣ 4-BAND

APW10 AKAI ΡΑΔΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΕΚΤΗΣ 4-BAND APW10 AKAI ΡΑΔΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΕΚΤΗΣ 4-BAND 1. Ένδειξη συχνότητας/ ώρας 2. Ένδειξη μπάσου 3. Ένδειξη FM 4. Ένδειξη έντασης σήματος 5. Ένδειξη λειτουργίας για το ξυπνητήρι 6. Ένδειξη λειτουργίας αυτόματης

Διαβάστε περισσότερα

2-3. Παρέχουμε εγγύηση 10 ετών! Τα προϊόντα της Meteor κατασκευάζονται. Καλώς ήρθατε στη Meteor 4 Meteor και ποιότητα 5

2-3. Παρέχουμε εγγύηση 10 ετών! Τα προϊόντα της Meteor κατασκευάζονται. Καλώς ήρθατε στη Meteor 4 Meteor και ποιότητα 5 Jupiter 550 κάθετο Καλώς ήρθατε στη Meteor 4 Meteor και ποιότητα 5 Ένθετα τζάκια Jupiter 550 κάθετο 2 Jupiter 550 XXL 7 Jupiter 550 XL 8 Jupiter 500-850 9 Jupiter 550 με καμπυλωτή πόρτα 10 Jupiter 550

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι κεραίες είναι βασικό εξάρτημα της ασύρματης επικοινωνίας. Στον πομπό του ασύρματου επικοινωνιακού συστήματος, υπάρχει η κεραία εκπομπής και στο δέκτη υπάρχει η κεραία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ HX-TEL-99 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. Γενικά.3 Βασικές Λειτουργίες..3 Τεχνικά Χαρακτηριστικά...3 Περιεχόµενα Συσκευασίας.4 ΙΙ. Μορφή και Εγκατάσταση Συστήµατος.4 Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα. Διακόπτες μεμβράνης Σύνδεσμοι Λάμπες και μεταβλητή αντίσταση Ηλεκτρομαγνήτης Σύμβολα κυκλώματος ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ

Περιεχόμενα. Σελίδα. Διακόπτες μεμβράνης Σύνδεσμοι Λάμπες και μεταβλητή αντίσταση Ηλεκτρομαγνήτης Σύμβολα κυκλώματος ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ 1 Περιεχόμενα Σελίδα Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή 2 Ηλεκτρικά εξαρτήματα 3 Ηλεκτρισμός στο σπίτι 4 Ένα κύκλωμα 5 Η τάση 6 Θετικό και αρνητικό 7 Το κόψιμο και η απογύμνωση καλωδίων 8 Η σύνδεση των εξαρτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ο κ. Πεντεδήμος μας αναλύει παρακάτω όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για το Ασύρματο Δίκτυο.

Ο κ. Πεντεδήμος μας αναλύει παρακάτω όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για το Ασύρματο Δίκτυο. Χρήσιμα στοιχεία για το ασύρματο δίκτυο που κατασκευάζεται στην Καλαμπάκα μας έστειλε ο συμπολίτης μας κ. Φώτης Πεντεδήμος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Sat24.gr Ο κ. Πεντεδήμος μας αναλύει παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ - ΧΑΛΚΙ ΑΣ. παθητικά: προκαλούν την απώλεια ισχύος ενός. ενεργά: όταν τροφοδοτηθούν µε σήµα, αυξάνουν

ΤΕΙ - ΧΑΛΚΙ ΑΣ. παθητικά: προκαλούν την απώλεια ισχύος ενός. ενεργά: όταν τροφοδοτηθούν µε σήµα, αυξάνουν 1. Εισαγωγικά στοιχεία ηλεκτρονικών - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1 1. ΘΕΜΕΛΙΩ ΕΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ Ηλεκτρικό στοιχείο: Κάθε στοιχείο που προσφέρει, αποθηκεύει και καταναλώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 περιόδους

ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 περιόδους ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 περιόδους 11/10/2011 08:28 καθ. Τεχνολογίας Τι είναι Ηλεκτρισμός Ηλεκτρισμός είναι η κατευθυνόμενη κίνηση των ηλεκτρονίων μέσα σ ένα σώμα το οποίο χαρακτηρίζεται σαν αγωγός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο.

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 63 6. Άσκηση 6 Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. 6.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης αυτής, καθώς και των δύο εποµένων, είναι η γνωριµία των σπουδαστών

Διαβάστε περισσότερα

Doppler Radar. Μεταφορά σήµατος µε την βοήθεια των µικροκυµάτων.

Doppler Radar. Μεταφορά σήµατος µε την βοήθεια των µικροκυµάτων. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 101 10. Άσκηση 10 Doppler Radar. Μεταφορά σήµατος µε την βοήθεια των µικροκυµάτων. 10.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

Outlook Express-User Instructions.doc 1

Outlook Express-User Instructions.doc 1 Οδηγίες προς τους υπαλλήλους του ήµου Θεσσαλονίκης για την διαχείριση της ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας µε το Outlook Express (Ver 1.0 22-3-2011) (Για οποιοδήποτε πρόβληµα ή απορία επικοινωνήστε µε τον

Διαβάστε περισσότερα

ESET NOD32 ANTIVIRUS 7

ESET NOD32 ANTIVIRUS 7 ESET NOD32 ANTIVIRUS 7 Microsoft Windows 8.1 / 8 / 7 / Vista / XP / Home Server 2003 / Home Server 2011 Οδηγός γρήγορης έναρξης Κάντε κλικ εδώ για λήψη της πιο πρόσφατης έκδοσης αυτού του εγγράφου Το ESET

Διαβάστε περισσότερα

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter;

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter; Περιεχόµενα Αντί προλόγου...7 Πώς να χρησιµοποιήσετε το βιβλίο...13 Κεφάλαιο 1: Πώς δηµιουργώ τον λογαριασµό µου στο Twitter;...15 Κεφάλαιο 2: Πώς µπορώ να συνδεθώ και να αποσυνδεθώ από το Twitter;...37

Διαβάστε περισσότερα

κατευθυντήρες Οδηγούµενα στοιχεία

κατευθυντήρες Οδηγούµενα στοιχεία Η κεραία Spiderbeam σχεδιάστηκε έχοντας ως γνώµονα τις ανάγκες και τις επιθυµίες ενός DXer. Πρόκειται για µία πλήρη, full-size τρίµπαντη κεραία yagi, φτιαγµένη από σύρµα και fiberglass. Το συνολικό βάρος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 27 Μαγνητισµός. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 27 Μαγνητισµός. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 27 Μαγνητισµός Περιεχόµενα Κεφαλαίου 27 Μαγνήτες και Μαγνητικά πεδία Τα ηλεκτρικά ρεύµατα παράγουν µαγνητικά πεδία Μαγνητικές Δυνάµεις πάνω σε φορτισµένα σωµατίδια. Η ροπή ενός βρόχου ρεύµατος.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 25 Ηλεκτρικό Ρεύµα και Αντίσταση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 25 Ηλεκτρικό Ρεύµα και Αντίσταση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 25 Ηλεκτρικό Ρεύµα και Αντίσταση Μπαταρία Ρεύµα Νόµος του Ohm Αντίσταση και Αντιστάσεις Resistivity Ηλεκτρική Ισχύς Ισχύς Οικιακών Συσκευών/Κυκλωµάτων Εναλλασσόµενη Τάση Υπεραγωγιµότητα Περιεχόµενα

Διαβάστε περισσότερα

Προκειμένου να δώσουμε τον ορισμό των μεγεθών που μας ζητούνται θεωρούμε έστω ισχύ P σε Watt ή mwatt και τάση V σε Volt ή mvolt:

Προκειμένου να δώσουμε τον ορισμό των μεγεθών που μας ζητούνται θεωρούμε έστω ισχύ P σε Watt ή mwatt και τάση V σε Volt ή mvolt: 1 η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση 1 Δώστε τον ορισμό των dbw,dbm,dbμv. Υπολογίστε την τιμή του σήματος στην έξοδο αθροιστή, όταν στην είσοδο έχουμε: Α) W + W Β) dbw + W Γ) dbw + dbw Δ) dbw + dbm Προκειμένου να

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992.

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΑΒΑΣΕΙΣ Συνέντευξη από τη δηµοσιογράφο κα Τατιάνα Στεφανίδου ηµοσιογράφοι Χάρης Μιχαηλίδης ηµήτρης Μαρούδας Φένια Πάσσα Αµαλία Τζήµα Λυδία Τούµπη Συντονισµός -επιµέλεια κειµένου Όµιλος δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματο A/V sender στα 5,8 GHz

Ασύρματο A/V sender στα 5,8 GHz ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ασύρματο A/V sender στα 5,8 GHz ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Για το MV7230 Θέσεις Κοντρόλ και Παρελκόμενων Λειτουργία Χρήσης Εγκατάσταση Επίλυση προβλημάτων Περισσότερες Εφαρμογές Προσοχή Χαρακτηριστικά Για το

Διαβάστε περισσότερα

Ã. ÁÓÉÁÊÇÓ ÐÅÉÑÁÉÁÓ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο

Ã. ÁÓÉÁÊÇÓ ÐÅÉÑÁÉÁÓ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ ο Στι ερωτήσει - 4 να γράψετε στο τετράδιό σα τον αριθµό των ερώτηση και δίπλα σε κάθε αριθµό το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Τροχό κυλίεται πάνω σε οριζόντιο

Διαβάστε περισσότερα

Είναι το ηλεκτρικό ρεύµα διανυσµατικό µέγεθος;

Είναι το ηλεκτρικό ρεύµα διανυσµατικό µέγεθος; Είναι το ηλεκτρικό ρεύµα διανυσµατικό µέγεθος; Για να εξετάσουµε το κύκλωµα LC µε διδακτική συνέπεια νοµίζω ότι θα πρέπει να τηρήσουµε τους ορισµούς που δώσαµε στα παιδιά στη Β Λυκείου. Ας ξεκινήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Χρησιμοποίησε και εφάρμοσε τις έννοιες που έμαθες:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (1-8)

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (1-8) ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (1-8) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Καλώς ήρθατε στο U Record το γρηγορότερο και ευκολότερο τρόπο να µεταφέρετε τους δίσκους βινυλίου σας στον υπολογιστή σας. Αφού ηχογραφήσετε τα βινύλιά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 7. Θερµοϊονικό φαινόµενο - ίοδος λυχνία

ΑΣΚΗΣΗ 7. Θερµοϊονικό φαινόµενο - ίοδος λυχνία ΑΣΚΗΣΗ 7 Θερµοϊονικό φαινόµενο - ίοδος λυχνία ΣΥΣΚΕΥΕΣ : Πηγή συνεχούς 0-50 Volts, πηγή 6V/2A, βολτόµετρο συνεχούς, αµπερόµετρο συνεχούς, βολτόµετρο, ροοστάτης. ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όταν η θερµοκρασία ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Β06Σ03 «Στατιστική περιγραφική εφαρμοσμένη στην ψυχοπαιδαγωγική» ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Β06Σ03 «Στατιστική περιγραφική εφαρμοσμένη στην ψυχοπαιδαγωγική» ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2011-2012 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Β06Σ03 «Στατιστική περιγραφική εφαρμοσμένη στην ψυχοπαιδαγωγική» Διδάσκων: Κ. Χρήστου

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Moodle

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Moodle Πώς να χρησιμοποιήσετε το Moodle Οδηγός για Φοιτητές/τριες (ΔΕΟ10) του Αριστείδη Χατζή ahatzis@phs.uoa.gr ΣΕΠ ΑΘΗΝΑ-2, Portal Officer ΔΕΟ10 Αυτός ο οδηγός απευθύνεται στις φοιτήτριες και τους φοιτητές

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Ενισχυτές Μετρήσεων. 3.1 Ο διαφορικός Ενισχυτής

Ενισχυτές Μετρήσεων. 3.1 Ο διαφορικός Ενισχυτής 3 Ενισχυτές Μετρήσεων 3.1 Ο διαφορικός Ενισχυτής Πολλές φορές ένας ενισχυτής σχεδιάζεται ώστε να αποκρίνεται στη διαφορά µεταξύ δύο σηµάτων εισόδου. Ένας τέτοιος ενισχυτής ονοµάζεται ενισχυτής διαφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ τού Greek Islands On The Air award programme GIOTA

ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ τού Greek Islands On The Air award programme GIOTA ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ τού Greek Islands On The Air award programme GIOTA Ποιά νησιά μετράνε. Γιά το GIOTA Award Programme μετράνε όλα τα νησιά, νησίδες, βραχονησίδες και βράχοι των Ελληνικών Θαλασσών πού σημειώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Ο πυκνωτής είναι μια διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου, επομένως και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πυκνωτής είναι μια διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου, επομένως και ηλεκτρικής ενέργειας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Ο πυκνωτής Ο πυκνωτής είναι μια διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου, επομένως και ηλεκτρικής ενέργειας. Η απλούστερη μορφή πυκνωτή είναι ο επίπεδος πυκνωτής, ο οποίος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ MM505 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ Εργαστήριο ο - Θεωρητικό Μέρος Βασικές ηλεκτρικές μετρήσεις σε συνεχές και εναλλασσόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όπως είναι ήδη γνωστό, ένα σύστημα επικοινωνίας περιλαμβάνει τον πομπό, το δέκτη και το κανάλι επικοινωνίας. Στην ενότητα αυτή, θα εξετάσουμε τη δομή και τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Το Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail) είναι ένα σύστηµα που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάξει µηνύµατα αλλά και αρχεία µε κάποιον άλλο

Το Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail) είναι ένα σύστηµα που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάξει µηνύµατα αλλά και αρχεία µε κάποιον άλλο Το Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail) είναι ένα σύστηµα που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάξει µηνύµατα αλλά και αρχεία µε κάποιον άλλο χρήστη µέσω υπολογιστή άνετα γρήγορα και φτηνά. Για να

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ Το παιχνίδι θα αποτελείται από δυο παίκτες, οι οποίοι θα βρίσκονται αντικριστά στις άκρες ενός γηπέδου δεξιά και αριστερά, και µια µπάλα.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

Τεχνικά Χαρακτηριστικά: ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ Τεχνικά Χαρακτηριστικά: Επιτοίχια τοποθέτηση Μήκος ανίχνευσης 12µ, 7.5 Συχνότητα µικροκυµάτων 24.125 GHz Τεχνολογία µικροεπεξεργαστή DSP (Ψηφιακή επεξεργασία σήµατος) Μήκος ανίχνευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ. Παρακάτω θα γνωρίσουμε μερικά από τα εξαρτήματα που χρειάζονται για την συναρμολόγηση και σύνδεση της θυροτηλεόρασης.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ. Παρακάτω θα γνωρίσουμε μερικά από τα εξαρτήματα που χρειάζονται για την συναρμολόγηση και σύνδεση της θυροτηλεόρασης. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Καλώς ήλθατε στον υπέροχο κόσμο της ψηφιακής εικόνας. Αυτό το μοντέλο είναι ένα από τα πιο πλήρη και προηγμένα συστήματα ήχου και εικόνας. Μερικά από τα εξαρτήματα και χαρακτηριστικά του μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Σ ε λ ί δ α 1 Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Περιεχόμενα 1. Download Arebas Easy... 2 2. Εγκατάσταση Arebas Easy... 3 3. Εγγραφή στον Arebas Server... 7 4. Παραμετροποίηση Arebas Easy...

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!»

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!» Ημερομηνία 27/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thinkover.gr Ανδριάνα Βούτου http://www.thinkover.gr/2015/04/27/stefanos-livos/ Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 22 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÓÕÃ ÑÏÍÏ

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 22 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÓÕÃ ÑÏÍÏ Θέµα Α ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β ΜΑΪΟΥ 03 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις Α-Α να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση, η οποία συµπληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για το πώς να: Φτιάξετε το δικό σας Ηλεκτρονικό Υπολογιστή

Εγχειρίδιο για το πώς να: Φτιάξετε το δικό σας Ηλεκτρονικό Υπολογιστή Εγχειρίδιο για το πώς να: Φτιάξετε το δικό σας Ηλεκτρονικό Υπολογιστή Από τον ρ. Φίλιππος ειδικό σύµβουλο συνοµωσιών και εκπαιδευτή αστροναυτών για το λαµπρό έθνος του Καζακστάν. Υπολογιστής από τι αποτελείται:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Τι είναι αυτό που προϋποθέτει την ύπαρξη μιας συνεχούς προσανατολισμένης ροής ηλεκτρονίων; Με την επίδραση διαφοράς δυναμικού ασκείται δύναμη στα ελεύθερα ηλεκτρόνια του μεταλλικού

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικό Επίπεδο ΕνσύρµαταΜέσαΜετάδοσης. Ενότητα Γ

Φυσικό Επίπεδο ΕνσύρµαταΜέσαΜετάδοσης. Ενότητα Γ Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας ίκτυα Η/Υ Φυσικό Επίπεδο ΕνσύρµαταΜέσαΜετάδοσης Ενότητα Γ ρ. Ε. Μάγκος Φυσικά Μέσα Μετάδοσης bit: Ηλεκτροµαγνητικό κύµα που µεταδίδεται σε ένα.

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για τα Ραδιοερασιτεχνικά δίκτυα δεδομένων. 24 Απριλίου 2012

Παρουσίαση για τα Ραδιοερασιτεχνικά δίκτυα δεδομένων. 24 Απριλίου 2012 Παρουσίαση για τα Ραδιοερασιτεχνικά δίκτυα δεδομένων. 24 Απριλίου 2012 Ημερίδα Ασύρματου Μητροπολιτικού ικτύου Αθηνών στο αμφιθέατρο του Υ.Υ.Μ... Από τον Μάνο αρκαδάκη SV1IW Πρόεδρο της Ε.Ε.Ρ Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014. ÄÉÁÍüÇÓÇ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014. ÄÉÁÍüÇÓÇ ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ηµιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση από µία σχισµή.

Περίθλαση από µία σχισµή. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 71 7. Άσκηση 7 Περίθλαση από µία σχισµή. 7.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών µε την συµπεριφορά των µικροκυµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματική διάταξη μελέτης, της. χαρακτηριστικής καμπύλης διπόλου

Πειραματική διάταξη μελέτης, της. χαρακτηριστικής καμπύλης διπόλου Πειραματική διάταξη μελέτης, της χαρακτηριστικής καμπύλης διπόλου Επισημάνσεις από τη θεωρία. 1 Ηλεκτρικό δίπολο ονομάζουμε κάθε ηλεκτρική συσκευή που έχει δύο πόλους (άκρα) και όταν συνδεθεί σε ηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο νέος, διαφορετικός τρόπος να βρίσκεις προσωπικό. www.jobmeup.gr

Ο νέος, διαφορετικός τρόπος να βρίσκεις προσωπικό. www.jobmeup.gr Ο νέος, διαφορετικός τρόπος να βρίσκεις προσωπικό. www.jobmeup.gr 2 Είμαστε εσύ. Σκεφτόμαστε και λειτουργούμε με βάση τις δικές σου ανάγκες, τα δικά σου θέλω, τις δικές σου απαιτήσεις. Με το δικό μας τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτροµηχανική κλειδαριά θωρακισµένης πόρτας

Ηλεκτροµηχανική κλειδαριά θωρακισµένης πόρτας x1r Ηλεκτροµηχανική κλειδαριά θωρακισµένης πόρτας Η Ιταλική εταιρεία FIAM (γκρούπ ISEO), µε 50 χρόνια εµπειρίας στην κατασκευή κλειδαριών, παρουσιάζει τη νέα ηλεκτροµηχανική κλειδαριά για θωρακισµένες

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ A1. Για τις ηµιτελείς προτάσεις Α1.1 και Α1. να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της πρότασης και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ IMS STC

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ IMS STC ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ IMS STC ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 2 ΜΟΝΑΔΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 4 2.1 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ IR IMS STC 621/641/661 4 2.2 ΠΑΝΕΛ ΕΚΠΟΜΠΗΣ IR IMS STC 622/642/662 5 2.3 ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΙ ΣΥΝ ΕΣΕΩΝ ΚΟΜΒΩΝ D-Star. Υπάρχουν 5 διαφορετικοί τύποι συνδέσεων που μπορούν να εκτελεστούν μέσω του συστήματος D-STAR και είναι οι ακόλουθοι :

ΤΥΠΟΙ ΣΥΝ ΕΣΕΩΝ ΚΟΜΒΩΝ D-Star. Υπάρχουν 5 διαφορετικοί τύποι συνδέσεων που μπορούν να εκτελεστούν μέσω του συστήματος D-STAR και είναι οι ακόλουθοι : ΤΥΠΟΙ ΣΥΝ ΕΣΕΩΝ ΚΟΜΒΩΝ D-Star Υπάρχουν 5 διαφορετικοί τύποι συνδέσεων που μπορούν να εκτελεστούν μέσω του συστήματος D-STAR και είναι οι ακόλουθοι : 1. ρομολόγηση διακριτικού κλήσεως 2. ρομολόγηση Κόμβου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ & Τ/Υ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ - ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ & LASER

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ & Τ/Υ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ - ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ & LASER ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ & Τ/Υ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ - ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ & LASER ΑΣΚΗΣΗ ΝΟ2 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Γ. Μήτσου Οκτώβριος 2007 Α. Θεωρία Εισαγωγή Η ταχύτητα του φωτός

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α : α. 3000 V/m β. 1500 V/m γ. 2000 V/m δ. 1000 V/m

ΘΕΜΑ Α : α. 3000 V/m β. 1500 V/m γ. 2000 V/m δ. 1000 V/m ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α : Για να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής αρκεί να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά χαρακτηριστικά

Βασικά χαρακτηριστικά 1 of 6 10/09/2013 13:34 Ηλεκτρονικός πίνακας ελέγχου (πλακέτα) για ρολλά, τύπου S-2055, της εταιρείας AUTOTECH. Είναι κατάλληλος για ρολλά που τροφοδοτούνται από μονοφασικό εναλλασσόμενο ρεύμα 230 V AC

Διαβάστε περισσότερα

Κος ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗΣ: Καλησπέρα. Η δική μας εισήγηση θα είχε άμεση σχέση και θα είχε ενδιαφέρον να ακολουθούσε την εισήγηση του κυρίου Λέλεκα.

Κος ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗΣ: Καλησπέρα. Η δική μας εισήγηση θα είχε άμεση σχέση και θα είχε ενδιαφέρον να ακολουθούσε την εισήγηση του κυρίου Λέλεκα. Κος ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗΣ: Καλησπέρα. Η δική μας εισήγηση θα είχε άμεση σχέση και θα είχε ενδιαφέρον να ακολουθούσε την εισήγηση του κυρίου Λέλεκα. Δεν είναι πάντα εφικτό να το προγραμματίζουμε κατά προτεραιότητα.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ Οδηγίες χρήσης - 20.12.09 Διαφορικός θερμοστάτης - Steca TR 0301sc - 1-1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο διαφορικός ελεγκτής συγκρίνει διαρκώς τις θερμοκρασίες μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ιάθλαση. Ολική ανάκλαση. ιάδοση µέσα σε κυµατοδηγό.

ιάθλαση. Ολική ανάκλαση. ιάδοση µέσα σε κυµατοδηγό. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 91 9. Άσκηση 9 ιάθλαση. Ολική ανάκλαση. ιάδοση µέσα σε κυµατοδηγό. 9.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών µε τα φαινόµενα

Διαβάστε περισσότερα