ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος. Αξιότιµοι συνεργάτες και φίλοι της METRICA A.E.,

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος. Αξιότιµοι συνεργάτες και φίλοι της METRICA A.E.,"

Transcript

1 NEWSLEΤTER Απρίλιος -Μάιος 2010 ιαβάστε για τη ΝΕΑ Συνεργασία της METRICA A.E. - NewsLetter Τα νέα της METRICA A.E.

2 Πρόλογος Αξιότιµοι συνεργάτες και φίλοι της METRICA A.E., Με το παρόν τεύχος µοιραζόµαστε µαζί σας, µεταξύ άλλων, τα σχέδια ανάπτυξης του δικτύου METRICANET GNSS καθώς και τη ΝΕΑ συνεργασία µας µε τον αναγνωρισµένο οίκο FLUKE. Οι δύο κινήσεις εκδηλώνουν το ενδιαφέρον µας να ικανοποιήσουµε όσο το δυνατόν καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς και να δώσουµε τα εφόδια στους συνεργάτες µας να αποκτήσουν ανταγωνιστικά οφέλη. Ελπίζουµε να δείξετε ενεργά το ενδιαφέρον και την υποστήριξή σας. Θα χαρούµε ιδιαίτερα να λάβουµε προτάσεις και ιδέες που θα βοηθήσουν στην καλύτερη υλοποίηση των σχεδίων µας. Φιλικά, Η οµάδα της Metrica A.E. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Metrica News Επέκταση του δικτύου Metrica Net GNSS Ηµερίδες Metrica - Προσεχείς παρουσιάσεις σε Κρήτη και Ρόδο ΝΕΕΣ Συνεργασίες - Θερµικές κάµερες FLUKE 2. Τοπογραφικός Εξοπλισµός Smartworx R 25 Revision 3 3. Τµήµα Περιβάλλοντος Ολοκληρωµένη real - time εφαρ- µογή παρακολούθησης ποιοτι- κών παραµέτρων και στάθµης - Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Ελεούσας στον Αξιό 4. Τµήµα Βιοµηχανικής Γεωδαισίας Project : Χάραξη ναυπηγικών γραµµών και βυθισµάτων σε πλωτή δεξαµενή - Χαλκίδος 5. Τµήµα Τεχνικής Υποστήριξης Ναυπηγεία RTK ίκτυα - Αξίζει; 2 NewsLetter Τα νέα της METRICA A.E.

3 NEA Επέκταση του ικτύου Σταθµών Αναφοράς MetricaNet GNSS Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουµε το σχέδιο επέκτασης του δικτύου Σταθµών Αναφοράς METRICANET! Από το 2006 υπάρχει και λειτουργεί το πρώτο και µεγαλύτερο ιδιωτικό δίκτυο σταθµών Αναφοράς στην Ελλάδα, το METRICANET. Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των χρηστών δεκτών GPS και βλέποντας τις τάσεις διεθνώς, αποφασίσαµε, σε συνεργασία µε τη Leica Geosystems η οποία έχει δηµιουργήσει το Πανευρωπαϊκό δίκτυο SmartNet, να επεκτείνουµε το υπάρχον δίκτυο (23 σταθµοί Αναφοράς) ώστε να καλύψουµε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο. Ταυτόχρονα προχωρήσαµε στην αναβάθµιση των περισσότερων από τους υπάρχοντες σταθµούς ώστε να υποστηρίζουν GLONASS παρέχοντας έτσι πιο ολοκληρωµένα προϊόντα και βελτιώνοντας την αποτελεσµατικότητα του δικτύου. Όλοι οι νέοι σταθµοί είναι full GNSS, καθώς υποστηρίζουν όλα τα µελλοντικά σήµατα L5, Galileo, Compass. Η προσπάθεια η οποία θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις, είναι µοναδική για τα Ελληνικά δεδοµένα και αναµένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του Σε πρώτη φάση θα εγκατασταθούν 12 νέοι Σταθµοί έως το τέλος του Ήδη έχουν οριστικοποιηθεί οι πρώτες εφτά τοποθεσίες οι οποίες είναι οι εξής: Χαλκίδα Άρτα Βόλος Ηράκλειο Πάτρα Αγρίνιο Καρπενήσι Η ολοκλήρωση των παραπάνω εγκαταστάσεων αναµένεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου Στη συνέχεια και έως το τέλος του χρόνου θα εγκατασταθούν και οι υπόλοιποι δέκτες σε διάφορες περιοχές αναλόγως µε τη ζήτηση, αλλά και τη γεωµετρία του δικτύου. Στόχος µας είναι στο τέλος του 2010, το δίκτυο να περιλαµβάνει τουλάχιστον 45 Σταθµούς Αναφο- ράς για τους οποίους θα παρέχονται ποικιλία υπηρεσιών RTK και Post Processing. Για κάθε περιοχή που εγκαθίσταται νέος σταθµός θα δηµιουργείται και θα διατίθεται άµεσα τοπικός µετασχηµατισµός ώστε να παρέχονται σωστές συντεταγµένες και όπου το επιτρέπει η γεωµετρία του δικτύου θα δηµιουργούνται κυψέλες από τρεις και πάνω σταθµούς, οι οποίες στη συνέχεια θα δηµιουργούν συστοιχίες (clusters) ώστε οι χρήστες να επωφελούνται από τα πλεονεκτήµατα της δικτυακής επίλυσης. Είµαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για εγκατάσταση σταθµών σε περιοχές που δεν έχουµε αναφέρει. Επικοινωνήστε µαζί µας και θα εξετάσουµε τις δυνατότητες της προτεινόµενης περιοχής. Η οµάδα της Metrica A.E. 3 - NewsLetter Τα νέα της METRICA A.E.

4 ΝΕΑ Η Metrica ταξιδεύει Τους µήνες που πέρασαν η Metrica επισκέφτηκε πόλεις όπως η Χαλκίδα, η Θεσσαλονίκη, η Λαµία, άλλοτε µε δική της πρωτοβουλία και άλλοτε συµµετέχοντας σε ηµερίδες και παρουσιάσεις άλλων φορέων όπως το Τεχνικό επιµελητήριο και πανελλήνιες εκθέσεις όπως η Infacoma. Την προηγούµενη εβδοµάδα µια µικρή οµάδα συναδέλφων βρέθηκε στο Ρέθυµνο Κρήτης, στα γραφεία της εταιρίας ΤΟΠ.Ε.Κ., συνεργάτη µας στην Κρήτη για την παρουσίαση του Νέου Εξοπλισµού Leica αλλά και των 2 ΝΕΩΝ σταθµών αναφοράς METRICANET GNSS στην Κρήτη. Ευχαριστούµε όσους µας τίµησαν µε την παρουσία και το ενδιαφέρον τους! Προσεχώς θα είµαστε Στη Ρόδο, 2 Ιουνίου 2010 Η παρουσίαση θα πραγµατοποιηθεί στην αίθουσα του ΤΕΕ, Μητροπόλεως 4, Ρόδος. Είµαστε στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις. Νέa Συνεργασία - Θερµικές κάµερες Fluke Η Metrica Α.Ε. εντοπίζει τις ανάγκες της αγοράς και των πελατών της και φροντίζει να προσφέρει λύσεις που δίνουν το προβάδισµα σε κάθε επιχείρηση µε όραµα. Στη συγκεκριµένη περίπτωση, είµαστε ιδιαιτέρως ικανοποιηµένοι για την συνεργασία µας µε την Αµερικάνικη εταιρία Fluke. Οι θερµικές κάµερες που κατασκευάζει η εταιρία είναι η κατηγορία που τράβηξε το ενδιαφέρον µας αλλά προπαντός το ενδιαφέρον των πελατών µας. Η Θερµογραφία εφαρµόζεται σήµερα σε ποικίλους τοµείς όπως Ενεργειακή Επιθεώρηση, Ηλεκτρολογικές εφαρµογές, Μηχανολογικές εφαρµογές, Κτιριακές εφαρµογές κ.α. Κατά συνέπεια, οι θερµοκάµερες αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο πολλών επαγγελµατιών. Πιο συγκεκριµένα, η θερµογραφία ξεπερνάει τους περιορισµούς άλλων συµβατικών µεθόδων µέτρησης θερµοκρασίας και προσφέρει: Ενδείξεις σε συνθήκες πραγµατικού χρόνου Ταχεία απόκριση σε δυναµικές καταστάσεις εν απαιτείται επαφή µε τον στόχο Μπορεί να ελέγξει κινούµενους στόχους Ευκολία στη χρήση Αποθήκευση και σύγκριση δεδοµένων Προληπτικός έλεγχος και βελτίωση λειτουργίας εξοπλισµού, έγκαιρη αντιµετώπιση προβληµάτων Μειώνει τα κόστη συντήρησης και επισκευών Τηλεφωνείστε µας για περισσότερες πληροφορίες... 4 NewsLetter Τα νέα της METRICA A.E.

5 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΝΕΑ ΕΚ ΟΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ SMARTWORX V7.80 Για όλους τους χρήστες που καλύπτονται από συµβόλαιο συντήρησης (CCP) η αναβάθµιση στην έκδοση SmartWorx V7.80 είναι δωρεάν. Με την νέα έκδοση SmartWorx v7.80 υποστηρίζονται όλα τα όργανα TS30, TM30, TPS1200, GPS1200 και RX1250 και είναι συµβατά µε τους νέους δέκτες VIVA GNSS και VIVA field controllers. Υποστηρίζονται οι νέες κεραίες GS09, AS05/10. Ο δέκτης GS09 µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως SmartStation για τα TS30, TM30 και TPS1200. Οι κεραίες AS05 & AS10 µπορούν να χρησιµοποιηθούν µε το GPS1200 system. Υποστηρίζονται οι νέοι δέκτες GPS GS15/GS10 της σειράς VIVA. Είναι δυνατόν πλέον ο συνδυασµός ενός Leica Viva Reference και ενός GPS1200 Rover. Για το GS15 έχει σχεδιαστεί ένας καινούριος φορέας στήριξης, ο GRT247.Αυτός ο φορέας στήριξης περιλαµβάνεται στο SmartWorx antenna management. Υποστηρίζονται νέες radio συσκευές. Η έκδοση SmartWorx v7.80 υποστηρίζει πλήρως τις νέες συσκευές RadioHandle 15 και το εξωτερικό radio TCPS28. Αυτές οι radio συσκευές είναι απαραίτητες για την επικοινωνία µεταξύ των Leica Viva radio field controllers CS10/CS15 και όλων των γεωδαιτικών σταθ- µών TPS1200+/TS30/TM30. RoadRunner Road: Grid & Ground. Κάποια DOTs απαιτούν για τις µετρήσεις οδοποϊίας το project scale factor, αυτό σηµαίνει ότι απαιτούνται στο πεδίο τα ground chainages και ground lengths. Το σχέδιο της οδοποϊίας είναι σε Grid. Μια νέα Project Configuration ρύθµιση στο RoadRunner επιτρέπει το project scale factor. Με την εφαρµογή αυτού του scale factor (συντελεστής κλίµακας), όλα τα chainages, lengths & offsets, συµπεριλαµβανοµένου το Data View section, φαίνονται και αποθηκεύονται στο ground. 5 - NewsLetter Τα νέα της METRICA A.E.

6 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ATR Search Window σε TS30/TM30. Mε την έκδοση SmartWorx v7.80 το παράθυρο ATR search των TM30/TS30 περιορίζεται σε 190 gon στην διεύθυνση. Hz. Με την αλλαγή αυτή η λειτουργία βελτιώνεται. Sets of Angles. Με την έκδοση Sets of Angles v έχει βελτιωθεί η ακολουθία των µηνυµάτων σε περίπτωση επανάληψης των µετρήσεων. BT port in ASCII Remote. Στο παράθυρο Configure Interfaces για το ASCII Remote, επιπρόσθετα µε το σειριακό RS232 και Clip on port υπάρχουν 3 διαθέσιµες θύρες Bluetooth. GRX1200 Βελτιώσεις Receiver type in RINEX header. To όνοµα του δέκτη GRX1200+ GNSS θα εµφανίζεται εφεξής στην επικεφαλίδα του αρχείου παρατήρησης RINEX. Υποστηρίζονται οι νέες κεραίες AS05/10. Υποστηρίζεται ο νέος browser (Google chrome). Εκτός από τον Microsoft Internet Explorer και τον Mozilla Firefox, το GRS1200 web interface µπορεί να χρησιµοποιηθεί και στον Google Chrome browser. AR25 (REVISION 3) Η αναβάθµιση της κεραίας Leica AR25 GNSS choke ring είναι γνωστή ως revision 3 και προσφέρει πλήρες βελτιω- µένο L5/E5a multipath rejection. Με την αλλαγή αυτή η λειτουργία της L5/E5a υπερβαίνει αυτή των L1 και L2. Οι αλλαγές της νέας revision είναι το αποτέλεσµα εκετεταµένων ελέγχων µε τους δορυφόρους Galileo GIOVE-A και GIOVE-B GPS και την επίδειξη σήµατος της L5 που µεταδίδεται από την SVN49. Πρόγραµµα Ανταλλαγής-Αναβάθµισης: Αναβάθµισης: Η Leica Geosystems AG δεσµεύεται στη συνεχή βελτίωση των προϊόντων της παρέχοντας στους πελάτες της τα καλύτερα δυνατά GNSS reference station systems. Οι πελάτες που θέλουν να αναβαθµίσουν την κεραία Leica AR25 µπορούν µέσω προγράµµατος aνταλλaγής. Για την διευκόλυνσή τους, το πρόγραµµα ανταλλαγής έχει σχεδιαστεί ώστε να µειώσει το χρόνο και το κόστος µεταφοράς για τα δίκτυα µόνιµων σταθµών αναφοράς. Η αναβάθµιση µέσω του προγράµµατος γίνεται µέσω του αντίστοιχου κωδικού: AR25 Exchange H ανταλλαγή αυτή περιλαµβάνει ένα (1) χρόνο εγγύηση. Επικοινωνήστε µαζί µας για διευκρινίσεις.! 6 NewsLetter Τα νέα της METRICA A.E.

7 GEO ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ LEICA DISTO D3a -Το «πολυτάλαντο πολυτάλαντο» Εξαιρετικό για µετρήσεις εσωτερικών χώρων Μετρά αποστάσεις και κλίσεις απλά, γρήγορα και αξιόπιστα Το Leica DISTO D3a είναι ένα πολυεργαλείο για απλές, γρήγορες και αξιόπιστες µετρήσεις. Η µέτρηση των αποστάσεων και των γωνιών γίνεται µε απόλυτη ακρίβεια. Το ενσωµατωµένο κλινόµετρο παρέχει και οριζόντιες αποστάσεις. ιαθέτει επίσης αισθητήρα που ανιχνεύει τις συνθήκες φωτός και αυτόµατα αλλάζει την οθόνη και το φωτισµό της. Μετρήσεις κλίσεων Το ενσωµατωµένο κλινόµετρο γρήγορα και απλά προσδιορίζει κλίσεις µέχρι και ± 45. Το κλινόµετρο παρέχει επίση οριζόντιες αποστάσεις. Οι αξιόπιστες µετρήσεις λοιπόν είναι εγγυηµένες. Αυτόµατο πληκτρολόγιο και φωτισµός οθόνης Ένας ενσωµατωµένος αισθητήρας ανιχνεύει αν το περιβάλλον είναι σκοτεινό και αλλάζει την οθόνη και το φωτισµό της. Μπορείτε επίσης να µετρήσετε στο σκοτάδι χωρίς κανένα πρόβληµα. Πολυεργαλείο µετρήσεων Στοχεύστε το ευέλεία στο σηµείο που σας ενδιαφέρει, είτε µετράτε από γωνίες είτε όχι. Το Disto D3a ανιχνεύει αυτόµατα το τα τέλος της επιφάνειας. Multiple functions Το Leica DISTΟ D3a µπορεί επίσης να υπολογίζει εµβαδό, όγκο, διαστάσεις εσωτερικών χώρων και Πυθαγόρειο θεώρηµα. Χαρακτηριστικά Μέτρηση αποστάσεων απο 0.05 έως 100m (Τυπική ακρίβεια µέτρησης ± 1mm) Power Range Technology Μετρήσεις κλίσης Έµµεσες µετρήσεις αποστάσεων µε τη χρήση του κλινόµετρου Αυτόµατη ανίχνευση τέλους επιφάνειας Υπολογισµοί σε εσωτερικούς χώρους Υπολογισµός γωνίας εσωτερικού χώρου Smart Horizontal Mode!! Stake out function Triangle function Πλεονεκτήµατα Γρήγορη και ακριβής µέτρηση Επιτρέπει τη µέτρηση αποστάσεων (περίπου 80m) χωρίς τη χρήση ειδικού στόχου Μετρήσεις γωνιών έως ± 45 ο µε το πάτηµα ενός κουµπιού Οι οριζόντιες αποστάσεις µπορούν να µετρηθούν χωρίς πρόβληµα παρά την ύπαρξη εµποδίων Αξιόπιστες, χωρίς προβλήµατα µετρήσεις από την άκρη των γωνιών Μετρήσεις όπως συνολικό µήκος τοίχου είναι διαθέσιµο µε το πάτηµα ενός κουµπιού. Ακριβής υπολογισµός γωνίας εσωτερικού χώρου µε µόνο 3 µετρήσεις. Νέο!!! Χάραξη αποστάσεων Υπολογισµός εµβαδού δωµατίου µε πολλές γωνίες 7 - NewsLetter Τα νέα της METRICA A.E.

8 ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Project: Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Ελεούσας για την Κ/Ξ ΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ -ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ στον Αξιό Ολοκληρωµένη real - time εφαρµογή παρακολούθησης ποιοτικών παραµέτρων και στάθµης µε σκοπό την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων Εξοπλισµός: (3) σταθµοί µέτρησης ποιοτικών παραµέτρων υδάτων (2) σταθµοί µέτρησης στάθµης του Αξιού Hydromet Web-interface Σκοπός: Τήρηση περιβαλλοντικών όρων Μέτρηση ποιοτικών παραµέτρων υδάτων σε τρείς θέσεις ανάντη και κατάντη του υδροηλεκτρικού Μέτρηση στάθµης Αξιού στις θέσεις Πολύκαστρο και Εύζωνοι. Real time παρακολούθηση όλων των παραµέτρων Προειδοποίηση απότοµης αύξησης στάθµης µε 2 επίπεδα συναγερµών σε περίπτωση πληµµυρικών φαινοµένων µε έγκαιρη προειδοποίηση αρκετών ωρών πριν Απαιτήσεις Εφαρµογής: Η τηλεµατική µετάδοση των κύριων ποιοτικών και ποσοτικών παραµέτρων του νερού δηµιουργώντας ιστορικό αρχείο δεδοµένων ιαπίστωση πιθανής περιβαλλοντικής µόλυνσης 24 h συνεχής µέτρηση και µετάδοση σε πραγµατικό χρόνο των µετρούµενων τιµών ύο επίπεδα συναγερµού σε απότοµη αύξηση στάθµης η σε υπέρβαση συγκεκριµένων τιµών Webinterface - Ταυτόχρονη παρακολούθηση των τιµών από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές: Αθήνα, Ελεούσα, Θεσσαλονίκη, ( ΕΚΕ, Υ ΕΛΕΟΥΣΑΣ, ΤΕΡΝΑ ΑΕ, ΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ) Πρόσβαση από εξουσιοδοτηµένους χρήστες µε διαφορετικές βαθµίδες πρόσβασης και ξεχωριστό προφίλ για τον καθένα, από οποιοδήποτε σηµείο εντός διαδικτύου Ελεγχόµενη πρόσβαση ανάλογα µε τα δικαιώµατα του χρήστη Κάθε χρήστης ενεργοποιεί τους δικούς του συναγερµούς ανάλογα µε το αντικείµενο εργασία του. όθηκε έµφαση στη λειτουργικότητα και την απρόσκοπτη παρακολούθηση των καταγραφών των συστηµάτων Γενικά Χαρακτηριστικά Καταγραφική µονάδα Duosens σε συνδυασµό µε πολυµετρικό αισθητήρα MS5, Καταγραφική µονάδα Duosens σε συνδυασµό µε αισθητήρα µέτρησης στάθµης ΟΤΤ RLS Τροφοδοσία µε ηλιακούς συλλέκτες για συνεχή και αδιάλειπτη µετάδοση δεδοµένων GPRS σύνδεση µέσω συσκευής modem Πρόσβαση στο webinterface Hydromet της εταιρίας µε τις τρέχουσες µετρήσεις Αυτόµατη ενεργοποίηση συναγερµού µε SMS και µέσω web server, όταν οι µετρούµενες τιµές υπερβούν κάποιο κρίσιµο προκαθορισµένο επίπεδο. Τα όρια των συναγερµών και οι ειδοποιήσεις προέρχονται από το web interface ή τους σταθµούς 8 NewsLetter Τα νέα της METRICA A.E.

9 ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Project : Χάραξη ναυπηγικών γραµµών & βυθισµάτων σε πλωτή δεξαµενή - Ναυπηγεία Χαλκίδος Το Τµήµα Βιοµηχανικών Μετρήσεων στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, ανέλαβε και διενέργησε µε απόλυτη επιτυχία µετρήσεις χάραξης ναυπηγικών γραµµών και βυθισµάτων σε πλοίο ελληνικών συµφερόντων στην περιοχή του Ναυπηγείου Χαλκίδας σε πλωτή δεξαµενή. Η εφαρµογή απαιτούσε την ακριβή χάραξη σηµείων στις 2 πλευρές του σκάφους για τον προσδιορισµό χαρακτηριστικών γραµµών αυτού. Για το λόγο αυτό χρησιµοποιήθηκε ο υψίστης ακριβείας βιοµηχανικός γεωδαιτικός σταθµός TS 30 σε συνδυασ- µό µε το λογισµικό πακέτο βιοµηχανικής γεωδαισίας DCP05. Το όργανο, µας δίνει την δυνατότητα να µετρήσουµε 3D συντεταγµένες κάθε σηµείου ενδιαφέροντος µε την τοποθέτηση σε αυτό ειδικού πρίσµατος (mini prism) ή ειδικών ανακλαστικών στόχων (tape). Τα χαρακτηριστικά αυτά σηµεία προσδιορίσθηκαν από 5 συνολικά στάσεις περιµετρικά του σκάφους. Η ακρίβεια προσανατολισµού σε κάθε στάση ήταν καλύτερη από 2 mm. Τα σηµεία χαράχτηκαν σε διαφορετικές αποστάσεις µεταξύ τους σύµφωνα µε την καµπυλότητα του σκάφους, µε πιο πυκνά σηµάδια στα καµπύλα τµήµατα και πιο αραιά στις ευθείες, µε µέγιστη απόσταση τα 3m. υσκολίες που υπήρχαν κατά την πρόοδο των µετρήσεων: Περιορισµένη ορατότητα λόγω σκαλωσιών Οι σκαλωσιές ήταν δεµένες για την περαιτέρω διαδικασία βαφής του σκάφους και δεν ήταν εύκολη η αφαίρεση για εξασφάλιση ορατότητας Συνθήκες χαµηλού φωτισµού Παράλληλες εργασίες από άλλα συνεργεία TS 30 - Γεωδαιτικός σταθµός βιοµηχανικής γεωδαισίας Μοναδικά χαρακτηριστικά!! 0.5 γωνιακή ακρίβεια Ακρίβεια µέτρησης EDM µε πρίσµα 0,6mm+1ppm Ακρίβεια µέτρησης EDM χωρίς πρίσµα 2mm+2ppm 3 µικροµετρικές βίδες (εντολές 1-2 χέρια) Εσωτερική µνήµη (standard) Πλήκτρο σκανδάλης µέτρησης Πιεζοηλεκτρικό µοτέρ Πλήρης συµβατότητα µε το System1200 Ίδια παρελκόµενα µε το System1200 Νέα µπαταρία GEB241 (φόρτιση µόνο µε GKL221) System 1200 X-Function Μειωµένο κόστος συντήρησης Χαµηλή κατανάλωση µπαταρίας 9 - NewsLetter Τα νέα της METRICA A.E.

10 ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ & SERVICE ίκτυα RTK Η αρχή της λειτουργίας Η λειτουργία του RTK ικτύου (Network RTK) απαιτεί κατ' ελάχιστο πέντε σταθµούς αναφοράς (δεν υπάρχει µέγιστο) µε µεταξύ τους απόσταση έως 70 χιλιόµετρα. Οι σταθµοί αναφοράς είναι συνήθως εγκατεστηµένοι σε µόνιµες θέσεις και σχηµατίζουν το δίκτυο, το οποίο είναι η βάση της αρχής λειτουργίας της συγκεκριµένης µεθόδου. Η αρχή λειτουργίας Η λειτουργία του δικτύου βασίζεται στην αρχή ότι όλοι οι σταθµοί αναφοράς που α- παρτίζουν το δίκτυο στέλνουν συνεχώς δορυφορικές παρατηρήσεις (δεδοµένα συνεχούς ροής) σε ένα κεντρικό Ηλεκτρονικό Υπολογιστή (Server) στον οποίο "τρέχει" το λογισµικό του επίλυσης και διαχείρισης του ικτύου RTK, όπως το Leica GNSS Spider. Ο στόχος του RTK ικτύου είναι η ελαχιστοποίηση της επιρροής των σφαλµάτων που εξαρτώνται από την απόσταση, πάνω στις υπολογιζόµενες θέσεις από τους κινητούς δέκτες (rovers), µέσα στα όρια του δικτύου. Το λογισµικό του RTK δικτύου ξεκινά αυτή την λειτουργία: Επιλύοντας τις ασάφειες των δορυφορικών παρατηρήσεων (που λαµβάνονται από τους σταθµούς αναφοράς) µέσα στο δίκτυο και Χρησιµοποιώντας τα δεδοµένα από όλους (ή κάποιους) τους σταθµούς αναφοράς για να παράγει διορθώσεις οι οποίες αποστέλλονται στους rovers (Εικ. 1). Ο κινητός δέκτης (rover) συνδέεται στον server του δικτύου µέσω radio modem, GSM (κινητή τηλεφωνία) ή GPRS (Internet µέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας). Απ' τη στιγµή που ο rover θα λάβει τα RTK δεδοµένα από τον server υπολογίζει τη θέση του χρησιµοποιώντας τους κατάλληλους αλγόριθµους. Οι αλγόριθµοι που θα χρησιµοποιηθούν καθώς και το πως ελαχιστοποιούνται τα σφάλµατα που προκύπτουν από την απόσταση εξαρτώνται κατά πολύ από τη µέθοδο του ικτύου RTK που χρησιµοποιείται. Παραδείγµατα µεθόδων ικτύων RTK που υπάρχουν διαθέσιµα στην αγορά είναι το MAX και το Virtual Reference Station (εικονικός σταθµός αναφοράς). Κάθε µέθοδος ελαχιστοποιεί (ή µοντελοποιεί) τα σφάλ- µατα µε διαφορετικούς τρόπους. Ανάλογα µε τη µέθοδο, η µοντελοποίηση πραγµατοποιείται είτε από τον RTK Server είτε από τον κινητό δέκτη (rover). Οπότε η σχέση µεταξύ του RTK δικτύου και του rover είναι διαφορετική για κάθε µέθοδο, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσµα σηµαντικές διαφορές στην απόδοση, την ακρίβεια, την Εικ. 1. Αρχή λειτουργίας δικτύου RTK αξιοπιστία και την ιχνηλασιµότητα του rover. Τα πλεονεκτήµατα των RTK δικτύων είναι: Οι ακρίβειες των υπολογιζόµενων θέσεων από τον κινητό δέκτη είναι πιο οµοιογενείς Η ακρίβεια διατηρείται σε πολύ µεγαλύτερες αποστάσεις µεταξύ των σταθµών βάσης και του κινητού δέκτη Η ίδια περιοχή µπορεί να καλυφθεί µε λιγότερους σταθµούς βάσης (σε σύγκριση µε τον αριθµό των εγκαταστάσεων σταθµών βάσης που θα ήταν απαραίτητες µε τη µέθοδο Single Reference RTK) Η αξιοπιστία και η διαθεσιµότητα των RTK διορθώσεων είναι µεγαλύτερη (π.χ. αν "πέσει" ένας σταθµός, αναλαµβάνει κάποιος άλλος) Τα µειονεκτήµατα των RTK δικτύων είναι: εν υπάρχει κάποιο σοβαρό µειονέκτηµα στη χρήση των δικτύων RTK. Το µόνο που µπορεί να ληφθεί υπ' όψιν είναι το κόστος συνδροµής στο δίκτυο καθώς και τα τηλεπικοινωνιακά κόστη. 10 NewsLetter Τα νέα της METRICA A.E.

11 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ & SERVICE Ας πάρουµε ως τυπικό παράδειγµα έναν τοπογράφο στην Ελλάδα. Η METRICA µε το δίκτυο METRICANET GNSS προσφέρει την ετήσια συνδροµή RTK σε ένα σταθµό αναφοράς 450 ή 800 σε όλους τους σταθµούς για απεριόριστη χρήση. Αυτό σηµαίνει πως οι χρήστες του METRICANET GNSS λαµβάνουν οποτεδήποτε και οπουδήποτε µέσα στην περιοχή κάλυψης του δικτύου, διορθώσεις µε ένα µόνο κινητό δέκτη (rover) χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να στήσουν το δικό τους σταθµό βάσης (reference). Τα 400 ή 800 είναι ένα µικρό ποσό για ετήσια συνδροµή. Αλλά αν υποθέσουµε πως ο τοπογράφος ολοκληρώνει 2-3 εργασίες την εβδοµάδα για 40 εβδοµάδες περίπου χρησιµοποιώντας το RTK δίκτυο, αυτό σηµαίνει περίπου 100 εργασίες το χρόνο. Οπότε το κόστος λήψης ικτυακών RTK διορθώσεων είναι 4,5-8 ανά εργασία (χωρίς να περιλαµβάνονται τα τηλεπικοινωνιακά κόστη, τα οποία όµως είναι επίσης πολύ χαµηλά). Άρα το ερώτηµα για τον τοπογράφο είναι «µπορώ να εξοικονοµήσω αυτά τα 4,5-8 ανά εργασία χρησιµοποιώντας ένα δικό µου σταθµό βάσης;» Αναλογιστείτε τα εξής: Αρχικά, ο τοπογράφος εξοικονοµεί χρόνο µε το να µη χρειάζεται να κάνει τα παρακάτω: Να αναζητήσει ένα γνωστό τριγωνοµετρικό ή άλλο σταθερό σηµείο για να στήσει το σταθµό βάσης. Να φροντίσει για την παροχή ρεύµατος (π.χ. µπαταρίες) του σταθµού βάσης Να µεταβεί στην τοποθεσία του γνωστού σταθερού σηµείου (το οποίο δεν είναι πάντοτε πολύ εύκολο, ούτε σίγουρο πως θα βρεθεί κοντά στην περιοχή ενδιαφέροντος) Να εγκαταστήσει το σταθµό βάσης Να εξασφαλίσει την ασφάλεια του σταθµού βάσης (π.χ. από κλοπή) συνήθως χρησιµοποιώντας επιπλέον προσωπικό Να φροντίσει για τη συντήρηση ενός επιπλέον σταθµού (σταθµού βάσης) Επιπλέον ο τοπογράφος εξοικονοµεί χρήµατα µε το να µη χρειάζεται να αγοράσει: ίκτυο RTK Αξίζει; Το σταθµό βάσης Τα παρελκόµενά του Τα κόστη για το χαµένο χρόνο για όλα τα παραπάνω Τη συντήρηση του σταθµού και των παρελκόµενων Στα πλεονεκτήµατα της χρήσης ενός δικτύου περιλαµβάνονται επίσης τα εξής: Η εξάλειψη κάποιων πιθανών πηγών σφαλµάτων (π.χ από την κέντρωση του σταθµού βάσης και της µέτρησης του ύψους) Ο µικρότερος αριθµών αναγκαίου εξοπλισµού που πρέπει να µεταφερθεί.. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε το δίκτυο MetricaNet GNSS θα βρείτε επισκεπτόµενοι τον παρακάτω σύνδεσµο NewsLetter Τα νέα της METRICA A.E.

12 Αντώνης Σαρδελιάνος Sales Manager Ερρίκος Σκάσσης Πρόεδρος & ιευθύνων Σύµβουλος TMHMA ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Σταύρος Καραγιάννης Commercial Manager Μαρία Ξυξή Product Manager Βασίλης Σίσκας Sales & Application Engineer ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ιπποκράτης Πάππας Sales & Application Engineer Αντώνης Αντωνακάκης Υπεύθυνος Τµήµ. Τεχνικής Υποστήριξης Βίκτωρας Πλευράκης Γεωλόγος, Μηχ. Εφαρµογών & Πωλήσεων ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ & SERVICE Παναγιώτης Γρηγορακάκης Μηχανικός Εφαρµογών Λάµπρος Παπαροїδάµης Τεχνικός περιβαλλοντικών εφαρµογών Νίκος Αλεξανδρής Μηχανικός Εφαρµογών ηµήτρης Μιµηγιάννης Service Engineer ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΓΕΩ ΑΙΣΙΑΣ Γιώργος Παυλάκος Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός Παναγιώτης Πέτρου Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός MARKETING Στεφανία Μπουραντά Marketing Coordinator ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Φρόσω Καρακατσούνη Υπεύθυνη Λογιστηρίου ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Χριστίνα Παπάζογλου Executive Secretary Βασίλης Ταντούρης Υπεύθυνος Αποθήκης Εmail: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - CON.MET. AE Πόντου 68, Καλαµαριά Τηλ.: , FAX: Web: ΚΡΗΤΗ ΤΟΠ.Ε.Κ. ΤΟΠ.Ε.Κ. Σκαλέτα, Ρέθυµνο Κρήτης, 74100, Κρήτη Τηλ.: Web: METRICA A.E. ΓΚΙΝΟΣΑΤΗ 88Α , ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, ATTIKH ΤΗΛ.: , FAX: NewsLetter Τα νέα της METRICA A.E.

NEWSLEΤTER. Ιανουάριος Φεβρουάριος 2010. Ιανουάριος. Τα νέα της METRICA A.E.

NEWSLEΤTER. Ιανουάριος Φεβρουάριος 2010. Ιανουάριος. Τα νέα της METRICA A.E. NEWSLEΤTER Ιανουάριος Ιανουάριος Φεβρουάριος 2010 - NewsLetter Τα νέα της METRICA A.E. Πρόλογος Αξιότιµοι συνεργάτες και φίλοι της METRICA A.E., Σας ευχόµαστε Υγεία και ευηµερία για τη Νέα χρονιά! Με τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος. Αξιότιµοι συνεργάτες και φίλοι της METRICA A.E.,

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος. Αξιότιµοι συνεργάτες και φίλοι της METRICA A.E., NEWSLEΤTER Φθινόπωρο 2010 ΤΟ ΙΚΤΥΟ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΑΣ ΙΝΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΕΙΣΤΕ... - NewsLetter Τα νέα της METRICA A.E. Πρόλογος Αξιότιµοι συνεργάτες και φίλοι της METRICA A.E., Στο παρόν τεύχος

Διαβάστε περισσότερα

SmartNet Greece. Αντώνης Αντωνακάκης Απρίλιος 2011

SmartNet Greece. Αντώνης Αντωνακάκης Απρίλιος 2011 SmartNet Greece Αντώνης Αντωνακάκης Απρίλιος 2011 41 ταθμοί Αναφοράς (Απρίλιος 2011) Ιζηοπικά ζηοισεία Ξεκίνησε το 2005 (ΜΕΣ0) Σο 2006 προστέθηκαν άλλοι δύο σταθμοί (THIV, ANAV) 2008 έγιναν συνεργασίες

Διαβάστε περισσότερα

NRG Security Ι ΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

NRG Security Ι ΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΘΕΣΗΣ - ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟΛΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (Fleet Management) Ο Εντοπισµός Θέσης ή ιαχείριση Στόλου Οχηµάτων (Fleet Management), ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες επιχειρήσεων και οργανισµών, που επιθυµούν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Πτυχιακή Εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Πτυχιακή Εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΤΡΙ ΙΑΣΤΑΤΟΥ ΓΕΩ ΑΙΤΙΚΟΥ ΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ορυφορικό σύστηµα διαχείρισης στόλου οχηµάτων 2013 Edition

ορυφορικό σύστηµα διαχείρισης στόλου οχηµάτων 2013 Edition ορυφορικό σύστηµα διαχείρισης στόλου οχηµάτων 2013 Edition «Περιεχόµενα www.mobilefleet.gr «03 Εισαγωγή Γιατί Mobile Fleet 04 Oφέλη Επένδυση στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήµατος 05 Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ : ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ :

ΜΑΘΗΜΑ : ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ρ. ΜΑΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Έξυπνοι Ψηφιακοί Μετρητές Ηλεκτρισμού

Έξυπνοι Ψηφιακοί Μετρητές Ηλεκτρισμού ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Έξυπνοι Ψηφιακοί Μετρητές Ηλεκτρισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Μεταπτυχιακή εργασία: «Σχεδιασμός, ανάπτυξη και υλοποίηση αυτοματισμών για εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: A.A.ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Α.ΜΠΟΜΠΟΡΤΣΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Καινοτόμο σύστημα διαχείρισης και βελτιστοποίησης της συλλογής απορριμμάτων στο Δήμο Κατερίνης για την εξοικονόμηση πόρων και καυσίμων Αρ. Διακήρυξης: 37496/16-5-2012

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ. Αρ.Μελέτης: 20 /2014 Ημερομηνία: 27/05/2014 Μ Ε Λ Ε Τ Η

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ. Αρ.Μελέτης: 20 /2014 Ημερομηνία: 27/05/2014 Μ Ε Λ Ε Τ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ Αρ.Μελέτης: 20 /2014 Ημερομηνία: 27/05/2014 Μ Ε Λ Ε Τ Η Π ρ ο μ ή θ ε ι α Ε ξ ο π λ ι σ μ ο ύ γ ι α τ η ν Α υ τ ο μ α

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση 3.0 Ελληνικά. Leica TPS400 Series Εγχειρίδιο χρήσης

Έκδοση 3.0 Ελληνικά. Leica TPS400 Series Εγχειρίδιο χρήσης Έκδοση 3.0 Ελληνικά Leica TPS400 Series Εγχειρίδιο χρήσης Ηλεκτρονικός Γεωδαιτικός Σταθµός Νέος γεωδαιτικός σταθµός Leica Geosystems - Συγχαρητήρια για την αγορά σας. Το εγχειρίδιο αυτό περιέχει σηµαντικές

Διαβάστε περισσότερα

ProMark2 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΠΕ ΙΟΥ. Η µετάφραση έγινε από την JGC. Επικοινωνήστε µαζί µας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση. www.jgc.gr

ProMark2 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΠΕ ΙΟΥ. Η µετάφραση έγινε από την JGC. Επικοινωνήστε µαζί µας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση. www.jgc.gr ProMark2 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΠΕ ΙΟΥ Η µετάφραση έγινε από την JGC. Επικοινωνήστε µαζί µας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση. www.jgc.gr Τηλ. 210-80.23.917, Fax 210-61.48.178 email: info@jgc.gr ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ... 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 1. Γενική Περιγραφή του Συστήµατος... 3 1.1. Γενικές πληροφορίες... 3 1.1.1. Αντικείµενο και κύρια χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ: EΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ: EΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (ΑΜ0702) ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ: EΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΣΥΡΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αριστείδης Φωτίου. Χρήστος Πικριδάς. Copyright 2012: Α. Φωτίου Χ. Πικριδάς, GPS και Γεωδαιτικές Εφαρμογές, Δεύτερη Έκδοση

Αριστείδης Φωτίου. Χρήστος Πικριδάς. Copyright 2012: Α. Φωτίου Χ. Πικριδάς, GPS και Γεωδαιτικές Εφαρμογές, Δεύτερη Έκδοση Αριστείδης Φωτίου Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Τομέας Γεωδαισίας και Τοπογραφίας Εργαστήριο Γεωδαιτικών Μεθόδων και Δορυφορικών

Διαβάστε περισσότερα

Εντοπισμός θέσης μέσω συστήματος GPS-GSM

Εντοπισμός θέσης μέσω συστήματος GPS-GSM Εντοπισμός θέσης μέσω συστήματος GPS-GSM Κωδικός:09119YΣ Ονοματεπώνυμο: 1-ΣΥΜΕΟΥ ΣΙΜΟΣ (503702) 2-ΓΕΩΡΓΙΑ ΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ(504206) Υπεύθυνος Καθηγητής: ΒΑΣΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ημ ανάληψης:20/02/2009 Ημ. Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ(LOGISTICS MANAGEMENT) ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ(LOGISTICS MANAGEMENT) ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ(LOGISTICS MANAGEMENT) ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αναθέτουσα Αρχή: ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ Προϋπολογισμός: 61.500 (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) Διάρκεια: 3 μήνες Διαδικασία Ανάθεσης:

Διαβάστε περισσότερα

Εντοπισμός θέσης σε ασύρματο δίκτυο WiFi

Εντοπισμός θέσης σε ασύρματο δίκτυο WiFi ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Εντοπισμός θέσης σε ασύρματο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ Τίτλος Πτυχιακής: Voip Εφαρμογές και Ποιότητα Υπηρεσιών Επιβλέπων καθηγητής: Γεώργιος Ρίζος Εκπονητές: Κεφαλέας Νικόλαος Μανικάκης Ιωάννης Σεπτέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Off-Grid Solutions. The Future of Solar Technology

Off-Grid Solutions. The Future of Solar Technology EL Off-Grid Solutions The Future of Solar Technology Sunny FaMIly 20/202 Medium Power Solutions Medium Power Solutions Στο παρόν έντυπο θα βρείτε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες για τη σχεδίαση και διαστασιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ( Σ.Δ.Ο) ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ( Σ.Δ.Ο) ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ( Σ.Δ.Ο) ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Πτυχιακή Εργασία: Δίκτυα Διανομής Υπηρεσιών Περιεχομένου (CDN Content Delivery Νetworks) Eπιβλέπων Καθηγητής:Τσιαντής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ. Ανάκτηση και Ανάλυση Χωροχρονικών Δεδομένων με Βάση τις Συνήθειες Κινητής Επικοινωνίας των Χρηστών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ. Ανάκτηση και Ανάλυση Χωροχρονικών Δεδομένων με Βάση τις Συνήθειες Κινητής Επικοινωνίας των Χρηστών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΔΕ ΕΤΥ Ανάκτηση και Ανάλυση Χωροχρονικών Δεδομένων με Βάση τις Συνήθειες Κινητής Επικοινωνίας των Χρηστών

Διαβάστε περισσότερα

Η αρχιτεκτονική S.a.a.S :... 8 Γιατί να επιλέξω S.a.a.S εφαρμογή :... 8. Το IBSHOP... 8

Η αρχιτεκτονική S.a.a.S :... 8 Γιατί να επιλέξω S.a.a.S εφαρμογή :... 8. Το IBSHOP... 8 Πίνακας περιεχομένων Η Internet Business Hellas... 3 Στοιχεία Επικοινωνίας Τοποθεσία... 3 Τμήμα Υποστήριξης (Help Desk and Client Support)... 3 Προφίλ... 4 Όραμα... 4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 Σχετικά με το IBSHOP....

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2011-2012 ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ : Β1α. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Teleworld ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2011-2012 ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ : Β1α. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Teleworld ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2011-2012 ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ : Β1α ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Teleworld ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γενικός Διευθυντής : ΑΔΡΑΣΚΕΛΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Δ/ντρια Προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Τεχνολογικών Εφαρµογών Τµήµα Εφαρµοσµένης Πληροφορικής & Πολυµέσων

Σχολή Τεχνολογικών Εφαρµογών Τµήµα Εφαρµοσµένης Πληροφορικής & Πολυµέσων ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρµογών Τµήµα Εφαρµοσµένης Πληροφορικής & Πολυµέσων Πτυχιακή Εργασία" Παρουσίαση, Οικονοµική Ανάλυση και Αξιολόγηση Εταιριών Πληροφορικής Υψηλής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πετράς Στέφανος Βερυκοκίδης

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ : ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ ΠΟΛΥΔΩΡΑ ΤΖΕΤΖΟΥΜΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΤΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2003 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΙΣΤΟΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα