ΟΔΗΓΟΣ ΒΑΦΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΚΑΦΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΔΗΓΟΣ ΒΑΦΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΚΑΦΩΝ"

Transcript

1 ΟΔΗΓΟΣ ΒΑΦΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΚΑΦΩΝ

2

3 Περιεχόμενα 1 Πριν να βάψετε Συνθήκες Αερισμός Αφαίρεση παλαιού χρώματος...4 Καθαρισμός και αφαίρεση λιπαρών..... ουσιών...5 Λείανση Στοκάρισμα Υπολογισμός της επιφάνειας για βαφή... 9 Επαναβαφή Υφαλόχρωματα Επαναβαφή Μέθοδοι εφαρμογής και εργαλεία.. 13 Πάχος στρώματος Πινέλα Ρολό βαφής Ταμπόν βαφής Σπρέυ Επιλέγοντας το σωστό σύστημα Βαφή & Προδιαγραφές Βαφή γενικές συμβουλές Βαφή πλαστικοποιημένων σκαφών (φάιμπεργκλας) Βαφή μετάλλου Βαφή και Βερνίκωμα ξύλου Σκάφη από πολυεθυλένιο Καταστρώματα, σεντίνες & χώροι φύλαξης Καρίνες Προπέλες εξωλέμβιες και μηχανικά μέρη πρύμνης Επαναβαφή όλων των υποστρωμάτων. 28 Κάτω από την ίσαλο Οσμωση Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα Οσμωση - Προστασία Οσμωση - Αντιμετώπιση Οσμωση - Θεραπεία Αστάρια...39 Στοκάρισμα & ευθυγράμμιση Τελικό χρώμα Βερνίκια...44 Ξύλο ΤΙΚ...47 Υφαλοχρώματα Διαλυτικά Συντήρηση Υγιεινή και ασφάλεια Προβλήματα-Αποκατάσταση Τεχνικοί όροι Ευρετήριο Περιεχόμενο Χρωματολόγιο Υφαλοχρώματα Χρωματολόγιο Τελικά χρώματα

4 2 HEMPEL HEMPEL Θέλουμε η εμπειρία σας από τα προϊόντα μας να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη. Ο οδηγός χρωμάτων αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Κι αυτό όχι μόνο επειδή περιέχει λεπτομέρειες για όλη τη γκάμα προϊόντων μας, αλλά επειδή αποτελεί έναν αναλυτικό οδηγό, ο οποίος θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά κάθε εργασία βαφής. Εμείς από πλευράς μας σας μεταβιβάζουμε τα χρόνια εμπειρίας και εξειδίκευσής μας, με δύο στόχους στο μυαλό: αφενός να κάνουμε τη ζωή σας πιο εύκολη και αφετέρου τα έργα σας να σημειώσουν μεγαλύτερη επιτυχία. Τα προϊόντα μας είναι εύκολα στη χρήση. Προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη γκάμα, η οποία καλύπτει όλες τις ανάγκες υποστρωμάτων, συνθήκες και τεχνικές. Με τη Hempel, μπορείτε να εμπιστεύεστε μια μόνο μάρκα για όλες τις απαιτήσεις σας δεν είναι ανάγκη να συνδυάζετε και να ταιριάζετε τα προϊόντα. Τα προϊόντα μας υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους και αναπτύσσονται σύμφωνα με τα υψηλότερα κριτήρια. Επιπλέον, πληρούν όλες τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές και νομοθετικές απαιτήσεις. Όλα τα σκάφη χρειάζονται συντήρηση, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της σεζόν. Γι' αυτό το λόγο, η Hempel ανέπτυξε μια νέα σειρά προϊόντων συντήρησης σκάφους, τα οποία διασφαλίζουν ότι η συντήρηση του σκάφους σας γίνεται εύκολα και απλά. Η νέα γκάμα προϊόντων μας είναι αποτελεσματική και φιλική προς το χρήστη και καλύπτει όλες τις ανάγκες, σε ό,τι αφορά τη συντήρηση του σκάφους σας. Μπορείτε να βρείτε μια πλήρη περιγραφή των νέων προϊόντων στις σελίδες Η νέα σειρά προϊόντων συντήρησης σκάφους της Hempel κυκλοφορεί σε νέες συσκευασίες, πιο φιλικές προς το χρήστη. Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση και καλή σεζόν!

5 Πριν να βάψετε 3 Συνθήκες Ολα τα χρώματα HEMPEL είναι πολύ ανεκτικά στις συνθήκες εφαρμογής τους, που, όπως γνωρίζετε, μπορούν να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Ολοι οι χρόνοι σκλήρυνσης και επίστρωσης που αναφέρονται σ αυτό το βιβλίο υπολογίζονται με βάση την ακόλουθη υπόθεση: Θερμοκρασία 20 C Σχετική υγρασία (RH) 60-65% Καλά αεριζόμενος χώρος εργασίας Πριν να βάψετε Θερμοκρασία Η βαφή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μεγάλη ποικιλία θερμοκρασιών, ωστόσο θα πρέπει να προσαρμόσετε τον χρόνο στεγνώματος και σκλήρυνσης ανάλογα. Μια καλή συμβουλή είναι να διπλασιάσετε τον χρόνο στεγνώματος/σκλήρυνσης με πτώση 10 C και να τον περιορίσετε στο μισό με αύξηση 10 C (προσαρμοστείτε σύμφωνα με αυτές τις θερμοκρασίες). Οι ιδιότητες του χρώματος αλλάζουν με τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Το χρώμα πήζει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες γεγονός που κάνει την εφαρμογή του πιο δύσκολη. Πάντοτε σημειώνετε τις σωστές/μέγιστες αναλογίες διαλυτικού και προσέξτε να μην προσθέτετε μεγαλύτερη ποσότητα απ όση συνιστάται. Σε υψηλές θερμοκρασίες, οι αυξημένοι χρόνοι στεγνώματος/σκλήρυνσης του χρώματος μειώνουν την ρευστότητα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ορατά σημάδια κακής επίστρωσης χρώματος κατά την εφαρμογή του. Αυτό επίσης ισχύει όταν η βαφή γίνεται σε άμεσο φως ημέρας όπου η επιφάνεια του σκάφους έχει πολύ πιο υψηλή θερμοκρασία από εκείνη του περιβάλλοντος. Η ελάχιστη θερμοκρασία εφαρμογής για τα περισσότερα προϊόντα της HEMPEL είναι 5 C. Οι εξαιρέσεις σ αυτόν τον κανόνα είναι το POLYBEST, το DIAMOND VARNISH και το ΗIGH PROTECT που δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε θερμοκρασία μικρότερη των 10 C. Aυτά τα όρια πρέπει να τηρούνται καθώς τα προϊόντα δεν θα σκληρύνουν όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από τις ενδεδειγμένες και θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία φτωχής στρώσης χρώματος και κακή πρόσφυση μεταξύ των στρωμάτων ºF ºC Σχετική υγρασία Σε ιδανικές συνθήκες η σχετική υγρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 65% (αυτό μετράται με την χρήση υγρασιόμετρου). Ενα καλό τεστ είναι να υγράνετε την επιφάνεια που θα βαφεί και αν στεγνώσει σε λεπτά, τότε είναι κατάλληλη για βάψιμο. Το βάψιμο σε εξωτερικό χώρο δεν πρέπει να γίνεται πολύ νωρίς ούτε πολύ αργά στην διάρκεια της ημέρας όταν υπάρχει κίνδυνος υγρασίας ή δροσοσταλίδων.

6 4 Πριν να βάψετε Πριν να βάψετε Αερισμός Εσωτερικοί χώροι Ο άφθονος αερισμός είναι σημαντικός για να επιτρέψει στα διαλυτικά χρώματος να εξατμισθούν για να επιτρέψει στο χρώμα να στεγνώσει σωστά και να μην δημιουργηθούν φυσαλίδες. Εξωτερικοί χώροι Οταν βάφετε σε εξωτερικό χώρο, επιλέξτε ημέρα χωρίς αέρα για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να κολλήσει σκόνη στην επιφάνεια βαφής και να μπορέσουν τα χρώματα να στεγνώσουν φυσικά για καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. Αφαίρεση παλαιού χρώματος και υφαλοχρώματος Η ενδεχομένως δύσκολη δουλειά αφαίρεσης παλαιών χρωμάτων μπορεί να γίνει πιο εύκολη με την χρήση αφαιρετικών υλικών χρωμάτων και υφαλοχρωμάτων. Το PAINT STRIPPER είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό αφαιρετικό χρώματος, με διαλυτικά, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες βαμμένες ή βερνικωμένες επιφάνειες. Το PAINT STRIPPER εφαρμόζεται με πινέλο ή ρολό σε στεγνή επιφάνεια. Αφήστε το να δράσει για 15 έως 30 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί ή να ανασηκωθεί το χρώμα. Ο χρόνος δράσης είναι σύντομος για υφαλοχρώματα, αλκυδικά χρώματα και βερνίκια, και μεγαλύτερος για χρώματα που περιέχουν σιλικόνη και εποξικά χρώματα. Να χρησιμοποιείται με προσοχή σε φάιμπεργκλας και πλαστικά (μπορεί να φθείρει ορισμένα θερμοπλαστικά). Πριν τη χρήση, δοκιμάστε 2.5l το σε μια μικρή επιφάνεια και καταγράψτε το χρόνο που απαιτείται για την επεξεργασία. Να αποφεύγετε την εφαρμογή σε περιοχές μεγάλης έκτασης με ένα μόνο πέρασμα. Συνιστάται η κάλυψη της περιοχής που επεξεργάζεστε με αλουμινόχαρτο, για την αποφυγή υπερβολικής εξάτμισης των ενεργών διαλυτικών. Ξύστε το παλιό χρώμα και καθαρίστε με ζεστό νερό και SHAMPOO. Παλιές επιστρώσεις και επιστρώσεις μεγάλου πάχους μπορεί να απαιτούν την επανάληψη της διαδικασίας. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το PAINT STRIPPER μπορεί να φθείρει ορισμένα πλαστικά. Σας συνιστούμε πριν την εφαρμογή να δοκιμάσετε σε μια μικρή περιοχή. Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε χημικό αφαιρετικό, τότε οι ξύστρες χρώματος αποτελούν ένα πολύ καλό μέσο για την αφαίρεση χρωμάτων και βερνικιών (όχι υφαλοχρωμάτων). πιστόλια θερμού αέρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αφαίρεση χρωμάτων και βερνικιών, αλλά όχι υφαλοχρωμάτων. προσέχετε πάντα να μην καταστρέψετε / κάψετε το υπόστρωμα. η λείανση (τρίψιμο) είναι μία καλή μέθοδος για την αφαίρεση όλων των χρωμάτων και υφαλοχρωμάτων για εργασίες μεγαλύτερης έκτασης, ίσως είναι καλύτερα να απευθυνθείτε σε επαγγελματία! Για την αφαίρεση χρωμάτων, να επιλέγετε πάντα χοντρό γυαλόχαρτο και να προσέχετε να μην καταστρέψετε το υπόστρωμα.

7 Πριν να βάψετε 5 Καθαρισμός και αφαίρεση λιπαρών ουσιών Η σωστή προετοιμασία της επιφάνειας είναι ουσιώδης για την επίτευξη αποτελέσματος καλής ποιότητας. Μέρος αυτής της προετοιμασίας είναι να βεβαιωθούμε ότι η επιφάνεια είναι καθαρή. Αφαίρεση λιπαρών ουσιών πριν από τη βαφή PRE-CLEAN Καθαριστικό υψηλής απόδοσης, για τον προκαταρκτικό καθαρισμό και την απομάκρυνση καυσίμων, λαδιών, γράσων, κεριού και σιλικόνης από επιφάνειες gelcoat και βαμμένες επιφάνειες. Να χρησιμοποιείται πριν τη βαφή και για βαθύ καθαρισμό. Αραιώστε 1 μέρος PRE-CLEAN με 20 μέρη νερού για γενικό καθαρισμό, και σε αναλογία 1:10 για πιο απαιτητικό καθαρισμό. Χρησιμοποιήστε το για τον καθαρισμό πινέλων, τα οποία είναι καλυμμένα με χρώμα που εν μέρει έχει σκληρύνει. Να μην χρησιμοποιείται σε γυμνό ή ακατέργαστο ξύλο, το οποίο ενδέχεται να απορροφήσει το νερό. Πριν να βάψετε DEGREASER Xρησιμοποιείται για την αφαίρεση όλων των στοιχείων που ρυπαίνουν μια επιφάνεια ( περιλαμβάνονται κερί ή σιλικόνη πάνω σε καινούριο gelcoat) πριν από οποιαδήποτε βαφή. Πάντα χρησιμοποιείτε ένα καθαρό πανί για να αποφεύγετε τη ρύπανση της επιφάνειας. Η αφαίρεση λιπαρών ουσιών πρέπει να γίνεται σε καλά αεριζόμενο χώρο με την χρήση καθαρού απορροφητικού πανιού βουτηγμένου σε DEGREASER. Χρησιμοποιήστε το μουσκεμένο πανί με κυκλικές κινήσεις καθαρίζοντας επιφάνεια 1m² κάθε φορά και αλλάζοντας επιφάνεια του πανιού πριν πάτε στο επόμενο τμήμα. Στην διάρκεια αυτής της διαδικασίας πρέπει να χρησιμοποιούνται γάντια προστασίας και προστατευτικά γυαλιά. Η ποσότητα DEGREASER που περισσεύει πρέπει να σκουπίζεται από την επιφάνεια με ένα άλλο στεγνό πανί. Μπορείτε να ελέγξετε την επιφάνεια για λιπαρές ουσίες ψεκάζοντας με νερό. Αν σχηματισθούν στρογγυλές σταγόνες, η επιφάνεια είναι ακόμα λιπαρή και χρειάζεται περισσότερο DEGREASER. Aν το νερό τρέξει ομοιόμορφα, τότε δεν έχει μείνει λιπαρή ουσία στην επιφάνεια. SHAMPOO Kαθαριστικό συμπυκνωμένο χωρίς διαλυτικά για χρήση στον καθημερινό καθαρισμό φάιμπεργκλας, βαμμένων και βερνικωμένων επιφανειών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στον καθαρισμό καλυμμάτων του σκάφους και είναι βιοδιασπώμενο. Αραιώστε με γλυκό νερό σε αναλογία 1:10. Απλώστε με μαλακό πινέλο ή ύφασμα. Για καθαρισμό με μεγάλη πίεση αραιώστε 1:5. Αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά και κατόπιν ξεπλύνετε με γλυκό νερό. HEMPEL S ANTIFOULING REMOVER Αφαιρεί δραστικά υφαλοχρώματα, χλωριωμένο καουτσούκ, ακρυλικά υλικά και άλλα. Ενδείκνυται ιδιαίτερα για την αφαίρεση υφαλοχρωμάτων από σκάφη από φάιμπεργκλας-πολυεστέρα. 750ml

8 6 Πριν να βάψετε - Λείανση Πριν να βάψετε Λείανση Για να επιτύχετε καλό αποτέλεσμα κατά την επίστρωση, η επιφάνεια που πρόκειται να βαφεί πρέπει να είναι στεγνή, καθαρή, χωρίς λιπαρές ουσίες, ομαλή αλλά όχι υπερβολικά λεία. Ξηρό γυαλοχαρτάρισμα Συνιστάται για την αφαίρεση στόκου ή παλαιού χρώματος (εκτός υφαλοχρωμάτων καθώς η σκόνη που παράγεται είναι τοξική) και την αρχική προετοιμασία ξύλου, αλουμινίου, μόλυβδου και πολυεστέρα. Το τρίψιμο με ξηρό γυαλόχαρτο προκαλεί πολλή σκόνη και πρέπει πάντοτε να φοράτε μάσκα καλής ποιότητας και προστατευτικά γυαλιά. Το ξηρό γυαλόχαρτο διατίθεται σε διάφορα νούμερα σε φύλλα ή ρολό. Για να επιτύχετε ομοιόμορφη λείανση τυλίξτε το γυαλόχαρτο γύρω από ένα τάκο από φελλό. Υγρή λείανση Στα υφαλοχρώματα πρέπει να γίνεται πάντα υγρή λείανση για να αποφεύγεται η εισπνοή σωματιδίων τοξικής σκόνης. Νέες επιστρώσεις HARD RACING μπορούν να λειανθούν για πολύ λείο αποτέλεσμα.. Το υγρό γυαλόχαρτο διατίθεται σε φύλλα διαφορετικού πάχους και πρέπει να χρησιμοποιείται γύρω από τάκο από φελλό για να επιτυγχάνεται ομοιόμορφα λεία επιφάνεια Επιλέγοντας το σωστό γυαλόχαρτο επιφάνεια για τρίψιμο Γυαλόχαρτο Υγρό γυαλόχαρτο Νο. Νο. στόκος δύο συστατικών N/A νέο gel coat πριν από το αστάρωμα και το υφαλόχρωμα Επιφάνειες ήδη βαμμένες Fiberglass πριν από το βάψιμο Χρώμα ή βερνίκι HARD RACING Υφαλοχρώματα (φινίρισμα αγώνων) Φθαρμένο gelcoat

9 Πριν να βάψετε 7 Μηχανική λείανση Οι κύριοι τύποι μηχανικής λείανσης είναι: Τριβείο με ιμάντα-belt Sander Επιτρέπει την γρήγορη αφαίρεση υλικού από επίπεδες επιφάνειες. Πριν να βάψετε Εκκεντρα παλμικά-διπλής δράσης τριβεία Επιτρέπει την γρήγορη αφαίρεση υλικού από τις περισσότερες επιφάνειες. Με προσεκτική επιλογή του κατάλληλου γυαλόχαρτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρόχειρο τρίψιμο μέχρι το τελικό γυαλοχαρτάρισμα των υποστρωμάτων πριν από την εφαρμογή της τελικής επίστρωσης χρώματος. Εκκεντρο τριβείο Μηχάνημα τριψίματος γενικής χρήσης για τα περισσότερα είδη προετοιμασίας. Λειτουργεί με απλό γυαλόχαρτο καθιστώντας το έτσι σχετικά οικονομικό μηχάνημα τριψίματος. Αμμοβολή Ο ψαμμίτης, ο πηλός τριψίματος, η άμμος χρησιμοποιούνται όλα για λείανση. Συνήθως, αυτός ο τρόπος αφαίρεσης χρώματος και επιστρώσεων χρησιμοποιείται από επαγγελματία που διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για να σας δώσει ιδανική επιφάνεια για επόμενες επιστρώσεις. Συμβουλή το γυαλόχαρτο να μην διαπεράσει το λεπτό στρώμα του καπλαμά. να χρησιμοποιείτε πιστόλια θερμού αέρα σε χαμηλή θερμοκρασία και με μεγάλη προσοχή. εξαρτήματα μηχανημάτων διάτρησης και τροχιστικά μηχανήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για σκληρό τρίψιμο, καθώς ενδέχεται να διαπεράσουν την επιφάνεια και να αφήσουν σημάδια. η αμμοβολή με υλικά όπως ο αμμόλιθος και η άμμος αποτελεί την καλύτερη μέθοδο προετοιμασίας και χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες. H μέθοδος αυτή διασφαλίζει βέλτιστο προφίλ επιφάνειας για το σύστημα βαφής.

10 8 Πριν να Βάψετε Στοκάρισμα & ευθυγράμμιση Πριν να Βάψετε - Στοκάρισμα & ευθυγράμμιση Το στοκάρισμα και η ευθυγράμμιση θα δώσει αεροδυναμική στην επιφάνεια του σκάφους σας. Οταν το υπόστρωμα έχει υποστεί ζημιές, το γέμισμα (στοκάρισμα) και ίσιωμα θα είναι απαραίτητα. Πρόκειται για διαδικασία δύο σταδίων. Στοκάρισμα Το στοκάρισμα είναι η εφαρμογή κατάλληλου προϊόντος γεμίσματος σε τραχιά, καθαρή επιφάνεια είτε για να γεμίσει ένα μικρό ελάττωμα είτε για να γεμίσει η επιφάνεια ώστε να επιτευχθεί το απαιτούμενο προφίλ. Οταν στοκάρετε σε σημεία μόνο, ο στόκος πρέπει να απλώνεται με ειδικό μαχαίρι ή σπάτουλα. Για μεγάλες επιφάνειες είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε μια φαρδιά σπάτουλα. Προσέξτε να χρησιμοποιήσετε την σωστή ποσότητα στόκου, καθώς η υπερβολική ποσότητα θα χρειαστεί επί πλέον χρόνο για ευθυγράμμιση. Οταν στοκάρετε τρύπες με μεγάλο βάθος ή μεγάλες περιοχές σας συνιστούμε να απλώνετε αρκετές στρώσεις στόκου καθώς αυτό θα εξαλείψει την πιθανότητα υπεργεμίσματος ή κρεμάσματος σε κάθετες επιφάνειες. Το στοκάρισμα πρέπει να γίνεται ανάμεσα στις στρώσεις, κατά προτίμηση στρώσεις ασταριού. Ευθυγράμμιση Μόλις οι στοκαρισμένες περιοχές στεγνώσουν, μπορείτε να λειάνετε. Αυτό γίνεται με γυαλοχαρτάρισμα της στοκαρισμένης επιφάνειας και της γύρω περιοχής μέχρι να αποκτήσει ίσιο προφίλ. Τοπικό ίσιωμα Το τοπικό ίσιωμα γίνεται καλύτερα τρίβοντας με γυαλόχαρτο. Ευθυγράμμιση μεγάλων περιοχών Οι μεγάλες περιοχές μπορούν να ισιωθούν με διάφορα εργαλεία. Πρόχειρη λείανση μπορεί αρχικά να γίνει με χρήση γωνιακού τροχού με κατάλληλους δίσκους λείανσης και κατόπιν τριβείου. Για την χρήση αυτών των εργαλείων απαιτείται εμπειρία για την επίτευξη επίπεδης επιφάνειας. Συχνότερα, είναι πιο επιτυχημένη η διαδικασία με το χέρι, που είναι πιο αργή αλλά δίνει πιο ίσια επιφάνεια.

11 Πριν να βάψετε - Υπολογισμός της επιφάνειας για βαφή Υπολογισμός της επιφάνειας για βαφή Επιφάνεια Καταστρώματος και υπερκατασκευών (LOA + B) x (F x 2) = Εξαλα LOA x B x 0.75 = Κατάστρωμα Επιφάνεια κάτω από το νερό LWL x (B + D) x 0.85 = Υφαλα LWL x (B + D) x 0.75 = Υφαλα LWL x (B + D) x 0.50 = Υφαλα 9 Πριν να βάψετε - Υπολογισμός της επιφάνειας για βαφή Πίνακας Μετατροπής LOA= Ολικό μήκος 1 πόδι: 0,305 μέτρα LWL= Μήκος ισάλου 1 μέτρο: 3,28 πόδια B= Μέγιστο πλάτος 1 τετρ. Πόδι: 0,093 τετρ. μέτρα D= Bύθισμα 1 τετρ. Μέτρο: 10,763 τετρ. πόδια F= Εξαλα 1 γαλόνι UK.: λίτρα 1 λίτρο: 0,22 γαλόνι UK 1 γαλόνι USA.: 3,785 λίτρα 1 λίτρο: 0,264 γαλ. USA Απαιτούμενα λίτρα= Συνολική επιφάνεια Συνιστώμενο ποσοστό κάλυψης χρώματος

12 10 Υφαλόχρωμα Υφαλόχρωμα απαιτούμενο για 2 στρώσεις Πτερυγωτή τροπίδα Πλήρης τροπίδα Motor cruise 6m 7.5m 8.5m 10m 11.5m 13m m 18m 20m 23m 20ft 25ft 28ft 33ft 38ft 43ft 48ft 53ft 60ft 66ft 76ft 2x 750ml 3x 750ml 1x 2.5l 1x 2.5l 1x 750ml 1x 2.5l 3x 750ml 2x 2.5l 1x 750ml 2x 2.5l 3x 750ml 3x 2.5l 2x 750ml 1.5 l 2.25 l 2.5 l 3.25 l 4.75 l 5.75 l 7.25 l 9 l 1x 1x 1x 2.5l 2.5l 2.5l 2x 2.5l 2x 2.5l 3x 2.5l 4x 2.5l 1x 2x 1x 3x 2x 1x 750ml 750ml 750ml 750ml 750ml 750ml 1x 2.5l 2x 2.5l 2x 2.5l 2.5l 3x 1x 1x 3x 1x 750ml 750ml 750ml 750ml 750ml 2.25 l 2.5 l 3.25 l 5.75 l 7.25 l 8.25 l 10 l 12.5 l 15 l 17.5 l 21.5 l Καθώς τα σχέδια κελύφους και η παραμονή του σκάφους στο νερό ποικίλλουν αυτό μπορεί να είναι μόνο οδηγός. 3x 2.5l 4x 2.5l 5x 2.5l 5x 2.5l 4x 2.5l 3x 750ml 5x 2.5l 2x 750ml 6x 2.5l 2x 750ml l 14 l 16.5 l 2.5 l 3.25 l 4 l 5.75 l 7.25 l 9 l l 12.5 l l 20 l 24 l 1x 7x 2.5l 1x 750ml 6x 2.5l 8x 2.5l 7x 2.5l 9x 2.5l 2x 750ml 8x 2.5l 2x 750ml Υφαλόχρωμα

13 Πριν να βάψετε - Επαναβαφή 11 Χρόνος Επαναβαφής Min/Max. Προϊόν 10 C 20 C LIGHT PRIMER / LIGHT PRIMER 8 ώρες - 60 μέρες 4 ώρες - 30 μέρες LIGHT PRIMER / MILLE DYNAMIC 2 ώρες - 4 ώρες 1 ώρες - 2 ώρες LIGHT PRIMER / GLIDE SPEED 2 ώρες - 4 ώρες 1 ώρες - 2 ώρες LIGHT PRIMER / GLIDE CRUISE 2 ώρες - 4 ώρες 1 ώρες - 2 ώρες LIGHT PRIMER / GLIDE SPEED WHITE 2 ώρες - 4 ώρες 1 ώρες - 2 ώρες LIGHT PRIMER / ALUXTRA 2 ώρες - 4 ώρες 1 ώρες - 2 ώρες LIGHT PRIMER / CLASSIC 2 ώρες - 4 ώρες 1 ώρες - 2 ώρες LIGHT PRIMER / HARD RACING 2 ώρες - 4 ώρες 1 ώρες - 2 ώρες LIGHT PRIMER / HARD RACING WHITE 2 ώρες - 4 ώρες 1 ώρες - 2 ώρες LIGHT PRIMER / POLY BEST 8 ώρες - 6 μέρες 4 ώρες - 3μέρες Πριν να βάψετε - Επαναβαφή Επίστρωση υφαλοχρώματος Στο σύνολό τους, τα περισσότερα υφαλοχρώματα είναι συμβατά και μπορούν να επιστρωθούν εύκολα, όμως θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες: Η επιφάνεια πρέπει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση δηλαδή, να είναι καθαρή και να μην παρουσιάζει ζημιές. Ένα σκληρό/ όχι λειαντικό υφαλόχρωμα θα αφήσει ένα μεγάλο στρώμα ρητίνης στο τέλος της σεζόν. Πριν εφαρμόσετε το καινούριο χρώμα, τρίψτε την επιφάνεια με νερό, για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη απόδοση του υφαλοχρώματος. Υφαλοχρώματα Teflon ΜΠΟΡΟΥΝ να επιστρωθούν, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και έχουν πλυθεί ΜΗΝ τρίψετε πριν εφαρμόσετε το καινούριο υφαλόχρωμα. Τα μαλακά/ παραδοσιακού τύπου υφαλοχρώματα πρέπει να ασταρώνονται με Yacht Primer (26030) πριν την επίστρωση σκληρών υφαλοχρωμάτων ή υφαλοχρωμάτων που διαβρώνονται. Συμβουλές Αν αλλάζετε το υφαλόχρωμά σας, ελέγξτε τις διαδικασίες εφαρμογής του, σε σχέση μ αυτό που ήδη είναι πάνω στο κύτος. Κρατήστε το υφαλόχρωμα σε εσωτερικό χώρο πριν πάτε να βάψετε το σκάφος σας, καθώς το υφαλόχρωμα απλώνεται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου. Τα υφαλοχρώματα περιέχουν βαριές χρωστικές ουσίες που μπορεί να κατακάθονται, γι αυτό πρέπει να ανακινείτε καλά το χρώμα πριν να το απλώσετε. Απλώστε ένα επιπλέον στρώμα του υφαλοχρώματος που επιλέξατε κατά μήκος της ισάλου γραμμής και στις ακμές του σκάφους όπου η ροή του νερού είναι πιο δυνατή. Δεν συνιστάται να αραιώνετε τα υφαλοχρώματα, ωστόσο με εξαιρετικό κρύο, η αραίωση του υφαλοχρώματος κατά 5% μπορεί να βοηθήσει να το απλώσετε καλύτερα. Μην τρίβετε με στεγνό γυαλόχαρτο το παλαιό υφαλόχρωμα καθώς η σκόνη είναι τοξική.

14 12 Πριν να βάψετε - Επικάλυψη Πριν να βάψετε - Επικάλυψη Πληροφορίες επικάλυψης Ονομα προϊόντος Κάλ Xρόνος Διάλειμμα Διαλυτικά υψη στεγνώ- επανάληψης m²/ltr ματος C Min max Πινέ Ψεκαλο σμός DURA GLOSS VARNISH ώρες 4 ώρες 2 ημέρες DURA SATIN VARNISH ώρες 4 ώρες 2 ημέρες DIAMOND VARNISH 12 6 ώρες 16 ώρες 5 ημέρες 871 IMPREG 1 7 ώρες 24 ώρες Απεριόριστο IMPREG ώρες 12 ώρες Απεριόριστο ΥACHT PRIMER 8 3ώρες 4 ώρες 3 ημέρες ΑLKYD PRIMER 11 3 ώρες 4 ώρες 3 ημέρες SEATECH PRIMER 9 2 ώρες 2 ώρες 24 ώρες Νερό Νερό HIGH PROTECT ώρες 8 ώρες 5 ημέρες LIGHT PRIMER 8 4 ώρες 4 ώρες 30 ημέρες MULTI COAT 11 8 ώρες 8 ώρες 5 ημέρες ΒRILLIANT ENAMEL 13 5 ώρες 8 ώρες 3 ημέρες POLYBEST 15 6 ώρες 16 ώρες 5 ημέρες MILLE DYNAMIC 13 4 ώρες 4 ώρες Απεριόριστο GLIDE SPEED 12 4 ώρες GLIDE CRUISE 12 4 ώρες 4 ώρες- 1 ημέρα 5 ώρες- 1 ημέρα HARD RACING 13 4 ώρες 4 ώρες Απεριόριστο ALUXTRA 13 5 ώρες 5 ώρες Απεριόριστο CLASSIC 13 4 ώρες 4 ώρες Απεριόριστο ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η κάλυψη είναι θεωρητική. Για τον πρακτικό υπολογισμό των ποσοτήτων παρακαλούμε συμβουλευτείτε τους προηγούμενουςπίνακες που αναφέρονται στη κάθε εργασία ξεχωριστά.

15 Μέθοδοι εφαρμογής και εργαλεία 13 Πάχος στρώματος Το πάχος στρώματος της επίστρωσης χρώματος μετράται σε μικρά (1 μικρό:1/1000mm). Aν το πάχος της επίστρωσης είναι εξαιρετικά σημαντικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί παχύμετρο υγρού στρώματος. Συνήθως, η επιφάνεια που θα βαφεί πρέπει να υπολογισθεί ούτως ώστε να χρησιμοποιηθεί η συνιστώμενη ποσότητα του προϊόντος. Το ποσοστό διαλυτικού και στερεών ποικίλλει στα διάφορα προϊόντα και το πάχος υγρού στρώματος 100 μικρών στεγνώνει σε πάχος στρώματος μικρών ανά στρώση (ανάλογα με το προϊόν) καθώς τα διαλυτικά εξατμίζονται. Μην προσπαθείτε να απλώσετε περισσότερη ποσότητα προϊόντος απ ότι ορίζεται σε οποιαδήποτε επίστρωση καθώς αυτό θα σας δημιουργήσει πρόβλημα στο στέγνωμα και εγκλωβισμό των διαλυτικών που μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία του χρώματος. Μέθοδοι εφαρμογής και εργαλεία Το HIGH PROTECT είναι προϊόν χωρίς διαλυτικό και έτσι το πάχος του υγρού στρώματος είναι ίσο με το πάχος του στεγνού στρώματος καθώς δεν γίνεται εξάτμιση διαλυτικών. Για να σας βοηθήσουμε να πάρετε την σωστή ποσότητα χρώματος για την επιφάνεια, οι προδιαγραφές μας δείχνουν τα λίτρα που απαιτούνται για κάθε τετραγωνικό μέτρο για να μπορέσετε να υπολογίσετε την ποσότητα που απαιτείται για να βαφεί όλη η επιφάνεια Το πάχος στρώματος κάθε επίστρωσης εξαρτάται από: Προφίλ επιφάνειας Μια ανώμαλη επιφάνεια έχει μεγαλύτερη έκταση και θα απαιτήσει περισσότερο χρώμα. Απορροφητικότητα επιφάνειας Κάποιες επιφάνειες απορροφούν περισσότερο χρώμα από άλλες. Θερμοκρασία Σε κρύο καιρό, το χρώμα γίνεται πιο παχύρρευστο και το ομοιόμορφο άπλωμά του δυσκολότερο. Προσθήκη διαλυτικών Μέθοδος εφαρμογής. Πιο κάτω θα βρείτε τα επίπεδα πάχους υγρού και στεγνού χρώματος (μικρά) που μπορείτε να αναμένετε να επιτύχετε με χρήση διαφόρων εργαλείων ανά επίστρωση. ΕΡΓΑΛΕΙΑ/ΜΕΘΟΔΟΙ υγρό Στεγνό Αφρώδες ρολλό * Τσόχινο ρολλό * Μάλλινο ρολλό Πινέλλο * Conventional spray HVLP spray Airless spray * ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το HIGH PROTECT μπορεί να επιστρωθεί σε πάχος 200 μικρά και άνω, με τα (*) εργαλεία εφαρμογής.

16 14 Μέθοδοι εφαρμογής και εργαλεία Μέθοδοι εφαρμογής και εργαλεία Πινέλα Χρησιμοποιείτε πάντοτε πινέλο καλής ποιότητας που θα είναι όσο πιο μεγάλο γίνεται για την εργασία που θέλετε. Μην χρησιμοποιείτε καινούριο πινέλο για την τελική στρώση καθώς τα νέα πινέλα αφήνουν τρίχες. Για καλύτερο αποτέλεσμα χρησιμοποιείστε τεχνική σταυρωτής βαφής. Βάψτε επίσης απ άκρη σ άκρη και μετά πάνω-κάτω. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι το χρώμα να κατανεμηθεί ομοιόμορφα στην περιοχή, με τις τελευταίες πινελιές να γίνονται πολύ απαλές. Βάψτε με το πινέλο υπό γωνία 45 για να ελαχιστοποιήσετε τα σημάδια από πινελιές. Στην διάρκεια του βαψίματος, το χρώμα θα αρχίσει να στεγνώνει στο πινέλο, έτσι για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη απόδοση καθαρίζετε το πινέλο, περίπου κάθε 30 λεπτά. Ρολό βαφής Η εφαρμογή χρώματος με ρολό είναι γρήγορη μέθοδος κάλυψης μεγάλων επιφανειών και η σωστή επιλογή του κατάλληλου μεγέθους μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Όπου είναι σημαντικότερη η ταχύτητα βαφής από το αποτέλεσμα στην επιφάνεια, συνιστώνται ρολλά μάλλινα μικρής διαμέτρου. Σ όλες τις περιπτώσεις χρησιμοποιήστε την τεχνική σταυρωτής πινελιάς για να επιτύχετε ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Συμβουλή Οταν βάφετε με ρολό βαμβακερό, τυλίξτε χαρτοταινία γύρω από ένα καινούριο ρολό και μετά τραβήξτε για να αφαιρέσετε ίνες που εξέχουν.

17 Μέθοδοι εφαρμογής και εργαλεία 15 Ταμπόν βαφής Με ταμπόν βαφής μπορείτε να επιτύχετε εξαιρετικό αποτέλεσμα. Τόσο τα παλαιού τύπου όσο και τα υψηλής τεχνολογίας χρώματα είναι κατάλληλα για χρήση ταμπόν βαφής. Παρ όλο που το χρώμα μπορεί να απλωθεί απευθείας με το ταμπόν, είναι πολύ αποτελεσματικό για το ίσιωμα χρώματος που έχει απλωθεί με πινέλο ή ρολό. Το ταμπόν πρέπει να χρησιμοποιείται αμέσως μετά την εφαρμογή του προϊόντος. Μην χρησιμοποιείτε το ταμπόν προς δύο κατευθύνσεις μπροστά και πίσω αλλά μόνο προς μια κατεύθυνση με κάθετες κινήσεις για να αποφύγετε περίσσευμα χρώματος που μπορεί να κρεμάσει. Αυτή η τεχνική θα εξαφανίσει σχεδόν όλα τα σημάδια της εφαρμογής και το αποτέλεσμα θα είναι άριστο. Μέθοδοι εφαρμογής και εργαλεία Σπρέυ Είναι γενικά αποδεκτό ότι το χρώμα που εφαρμόζεται με πιστόλι ψεκασμού χρώματος, δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα με την προϋπόθεση ότι η βαφή θα γίνει από έμπειρο τεχνικό. Όταν είναι δυνατόν, βάψτε σε σταθερή θερμοκρασία με χαμηλή υγρασία και αυτό επιτυγχάνεται σε υπόστεγο. Πρέπει να φοράτε πάντα μάσκα αναπνοής. Αν δεν έχετε εμπειρία και τον απαραίτητο εξοπλισμό για ψεκασμό, είναι προτιμότερο να κάνει την διαδικασία κάποιος επαγγελματίας.

18 16 Επιλέγοντας το σωστό σύστημα Επιλέγοντας το σωστό σύστημα βαφής/βερνικώματος Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε το σύστημα που ταιριάζει καλύτερα στις απαιτήσεις σας και αφιερώνοντας λίγο χρόνο πριν ξεκινήσετε μπορείτε να αποτρέψετε ένα δαπανηρό λάθος. Σας συνιστούμε να μελετήσετε τα ακόλουθα πριν κάνετε την επιλογή σας. Κατασκευή υποστρώματος και ελαστικότητα Γενικά σε κατασκευές όπου η κίνηση της υποδομής είναι ελάχιστη, πρέπει να χρησιμοποιούνται συστήματα δύο συστατικών. Στα ξύλινα σκάφη δεν συνιστάται σύστημα δύο συστατικών καθώς απαιτούν το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ελαστικότητας που έχει το σύστημα ενός συστατικού. Οποιαδήποτε προηγούμενη επίστρωση Προϊόν δύο συστατικών πρέπει να καλύπτει μόνο άλλο προϊόν δύο συστατικών, ενώ προϊόν ενός συστατικού μπορεί να καλύπτει προϊόν είτε ενός είτε δύο συστατικών. Αν αποφασίσετε να αλλάξετε από προϊόν ενός συστατικού σε προϊόν δύο συστατικών, πρέπει πρώτα να αφαιρέσετε το προϊόν ενός συστατικού για να αποφύγετε οποιονδήποτε κίνδυνο ασυμβατότητας. Περιβαλλοντικές συνθήκες Όλες οι βαφές επηρεάζονται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ενός συστατικού μπορεί να εφαρμοσθεί σε θερμοκρασία άνω των 5 C. Το POLY BEST σε θερμοκρασίες πάνω των 10 C και συνιστούμε σχετική υγρασία όχι μεγαλύτερη από 65%. Σε ιδανικές συνθήκες απαιτείται μια ζεστή ημέρα χωρίς ανέμους ή χωρίς βροχή και η βαφή/βερνίκωμα δεν πρέπει να γίνει νωρίς το πρωί ή μετά το απόγευμα όταν οι υψηλές θερμοκρασιακές αλλαγές και η υγρασία στην ατμόσφαιρα θα επηρεάσει το αποτέλεσμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα τελικά χρώματα. Εμπειρία εφαρμογής Τα προϊόντα δύο συστατικών μπορεί να είναι λίγο δύσκολα στην χρήση, αν δεν τα έχετε ξαναχρησιμοποιήσει. Ωστόσο, με προσεκτική προετοιμασία και σωστή τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή, μπορούν να είναι τόσο απλά στην χρήση όσο τα προϊόντα ενός συστατικού. Χρήση και ανθεκτικότητα Τι χρήση πρόκειται να κάνετε στην βαμμένη επιφάνεια; Ένα προϊόν δύο συστατικών θα αντέξει πολύ περισσότερη χρήση απ ότι ένα προϊόν ενός συστατικού. Διάρκεια ζωής Κατά μέσο όρο, προϊόν δύο συστατικών θα διαρκέσει διπλάσιο χρόνο απ ότι προϊόν ενός συστατικού.

19 Βαφή & Προδιαγραφές 17 Βαφή γενικές συμβουλές για όλα τα υποστρώματα Πριν βάψετε Καθαρίστε ή/και αφαιρέστε τις λιπαρές ουσίες από την επιφάνεια που πρόκειται να βάψετε. Tρίψτε την επιφάνεια, ύστερα ξεπλύνετε με γλυκό νερό και αφήστε να στεγνώσει. Στοκάρετε ρωγμές και ελαττώματα, πάνω και κάτω από την ίσαλο, με EPOXY FILLER. Ξεσκονίστε την επιφάνεια, πριν βάψετε. Γενικές συμβουλές για τη βαφή Η σωστή προετοιμασία της επιφάνειας είναι ουσιώδης για την επιτυχία του αποτελέσματος. Να διαβάζετε προσεκτικά όλες τις ετικέτες και να ακολουθείτε όλες τις συστάσεις υγιεινής & ασφάλειας και εφαρμογής Φύλλα Στοιχείων Προϊόντων είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση ή στον τοπικό αντιπρόσωπο της HEMPEL. Να ανακατεύετε πάντα καλά το χρώμα, μέχρι να είναι μια ομοιόμορφη μάζα. Στη διάρκεια της χρήσης, να ανακατεύετε το χρώμα ανά διαστήματα. Για να μην σηκώνεται σκόνη, βρέχετε το έδαφος πριν βάψετε. Πρέπει να έχετε διαθέσιμο αρκετό χρώμα για την εργασία σε ένα κατάλληλο δοχείο. Κλείνετε το καπάκι του δοχείου, ώστε το χρώμα να μην αλλοιωθεί και να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στο μέλλον. Είναι συχνά πιο εύκολο η βαφή να γίνεται από δυο άτομα, ώστε ο ένας να απλώνει το χρώμα και ο άλλος να αφαιρεί το πλεόνασμα. Χαρτοταινίες πρέπει να αφαιρούνται πριν το χρώμα σκληρύνει εντελώς, ώστε να μην δημιουργούνται εξογκώματα στις άκρες. Βαφή & Προδιαγραφές Γενική καλή πρακτική Ανοίγετε τα δοχεία με προσοχή. Καθαρίζετε αμέσως τυχόν κηλίδες. Μην τρώτε ή πίνετε κοντά σε χρώματα που φυλάσσονται ή χρησιμοποιούνται. Φοράτε τα κατάλληλα ρούχα και γάντια. Φοράτε γυαλιά προστασίας. Εξασφαλίζετε καλό αερισμό όταν χρησιμοποιείτε τα προϊόντα. Εάν χρειάζεται, χρησιμοποιήστε αναπνευστήρα. Διαβάζετε πάντα την ετικέτα προσεκτικά και αν έχετε αμφιβολίες για το τι πρέπει να κάνετε, επικοινωνήστε με τον τοπικό αντιπρόσωπο της HEMPEL : ΔΗΛΟΣ A.Ε., Τηλ , Fax : , Οποιαδήποτε επιφάνεια που πρόκειται να βαφεί πρέπει να καθαρίζεται πάντοτε καλά, και να ασταρώνεται όπως συνιστάται. Κατά την επαναβαφή, να ελέγχετε τη συμβατότητα και να τηρείτε τους παρακάτω πίνακες από το αντίστοιχο στάδιο.

20 18 Βαφή & Προδιαγραφές Βαφή & Προδιαγραφές Βαφή φάιμπεργκλας Το φάιμπεργκλας, ή GRP (πλαστικό ενισχυμένο με γυαλί), είναι πολυεστερική ρητίνη που ενισχύεται με ίνες ύαλου, δημιουργώντας ένα υλικό μικρού βάρους, με μεγάλη αντοχή, το οποίο απαιτεί λίγη συντήρηση. Στο εξωτερικό κέλυφος του φάιμπεργκλας υπάρχει ένα στρώμα gelcoat. Με τον καιρό, το gelcoat και το φάιμπεργκλας μπορούν να επηρεαστούν από φθορά UV (υπεριώδης ακτινοβολία) και γενική φθορά από σκληρή χρήση, πράγμα που μπορεί να καταστρέψει την εξωτερική εμφάνιση του σκάφους και να απαιτήσει τη βαφή για προστασία της επιφάνειας. Χρήσιμες συμβουλές για τη βαφή φάιμπεργκλας Όταν το gelcoat είναι καινούριο, περιέχει μεγάλα υπολείμματα κεριού και στοιχείων αφαίρεσης καλουπιού, τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν πριν τη βαφή. Τα υπολείμματα αυτά μπορεί να είναι πολύ επίμονα και το παλιό gelcoat πιθανότατα θα φέρει ακόμα ίχνη, άρα είναι σημαντικό να τα αφαιρέσετε με τη διαδικασία αφαίρεσης λιπαρών ουσιών. Το παλιό και φθαρμένο gelcoat και το GRP μπορεί να γίνουν πορώδη και να απαιτούν ειδική φροντίδα. Προϊόν Αρ. Χρόνος Κάλυψη Wft Dft Διαλυ- Στρω- Επανα- m²/ltr ανά Ανά τικά μάτων βαφής στρώμα C Πάνω από την ίσαλο ALKYD PRIMER 2 4 ώρες- 3 ημέρες BRILLIANT ENAMEL 2 8 ώρες- 3 ημέρες Κάτω από την ίσαλο YACHT PRIMER ώρεςαπεριόριστο HEMPEL Υφαλόχρωμα 2 δείτε συσκευασία 808 Σύστημα δύο συστατικών Προϊόν Αρ. Χρόνος Κάλυψη Wft Dft Διαλυ- Στρω- Επανα- m²/ltr ανά Ανά τικά μάτων βαφής στρώμα C Πάνω από την ίσαλο LIGHT PRIMER 2 4 ώρες- 30ημέρες LIGHT PRIMER/POLYBEST 4 ώρες- 3 ημέρες POLYBEST 2 16 ώρες- 851 (*) ημέρες ή 871 Κάτω από την ίσαλο LIGHT PRIMER 4 4 ώρες- 30 ημέρες LIGHT PRIMER (**)/ 1 ώρα- 2 Υφαλόχρωμα 2 ώρες HEMPEL Υφαλόχρωμα (***) 2 *THINNER 871, χρησιμοποιείται στην εφαρμογή με πινέλλο. Το THINNER 851, στην εφαρμογή με σπρέυ. **Περάστε το υφαλόχρωμα εντός δύο ωρών από την τελική στρώση του LIGHT PRIMER για να εξασφαλίσετε την καλύτερη πρόσφυση μεταξύ των στρωμάτων ***Τα σκάφη που έχουν χρησιμοποιήσει υφαλόχρωμα CLASSIC, πρέπει να καθελκυσθούν σε μέγιστο χρόνο 2 εβδομάδων. Τα άλλα εντός 3 μηνών.

Οδηγός και χρωματολόγιο βαφών για σκάφη. Ελληνική έκδοση

Οδηγός και χρωματολόγιο βαφών για σκάφη. Ελληνική έκδοση Οδηγός και χρωματολόγιο βαφών για σκάφη Ελληνική έκδοση Οδηγός και χρωματολόγιο βαφών για σκάφη Περισσότερο από έναν αιώνα είμαστε οι πρωτοπόροι στο να βρίσκουμε λύσεις για να προστατεύουμε, να ομορφαίνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης και κατάλογος προϊόντων

Εγχειρίδιο χρήσης και κατάλογος προϊόντων Πάνω από Σαράντα έτη καινοτομιών και ανάπτυξης τεχνολογιών σε εποξειδικά προϊόντα Εγχειρίδιο χρήσης και κατάλογος προϊόντων Εγχειρίδιο χρήσης προϊόντων WEST SYSTEM ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1. Εισαγωγή εγχειριδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΑΦΗΣ. Οδηγίες χρήσης προστατευτικών επιστρώσεων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 12944

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΑΦΗΣ. Οδηγίες χρήσης προστατευτικών επιστρώσεων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 12944 ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΑΦΗΣ Οδηγίες χρήσης προστατευτικών επιστρώσεων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 12944 ΕΛΛΗΝΙΚΟ Εισαγωγή Η παρούσα μελέτη καταρτίστηκε με στόχο την διευκόλυνσή σας στην επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Industry Automotive Line

Industry Automotive Line Industry Automotive Line Μαζί στην Επισκευή Αμαξωμάτων Sika Διεθνής Παρουσία Η Sika AG / Baar/ Ελβετίας, είναι πολυεθνική εταιρεία που αναπτύσσει, διανέμει και υποστηρίζει ειδικά χημικά προϊόντα για την

Διαβάστε περισσότερα

CALCIDUR / HYDRADUR ΦΥΣΙΚΟΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΑΣΒΕΣΤΗΣ NHL 2 / NHL 3,5 / NHL 5

CALCIDUR / HYDRADUR ΦΥΣΙΚΟΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΑΣΒΕΣΤΗΣ NHL 2 / NHL 3,5 / NHL 5 CALCIDUR / HYDRADUR ΦΥΣΙΚΟΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΑΣΒΕΣΤΗΣ NHL 2 / NHL 3,5 / NHL 5 Η Ελλάδα του ασβέστη είναι ωραία... ας την συντηρήσουμε σωστά! Εισαγωγή στον φυσικό υδραυλικό ασβέστη NHL Ο ασβέστης παράγεται με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΚΑΦΩΝ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΚΑΦΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΚΑΦΩΝ Tετραπλή Αναγνώριση για την προσφορά της DUROSTICK ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΩΝΥΜΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Ε.Β.Ε.Α. ΑΘΗΝΑ 2003 IEΘNHΣ ANAΓNΩPIΣH ΓIA THN TEXNOΛOΓIA & THN ΠOIOTHTA ΓENEYH 2003

Διαβάστε περισσότερα

ΧΥΤΑ & ΕΞΩΘΗΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ. Τεχνικό Φυλλάδιο

ΧΥΤΑ & ΕΞΩΘΗΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ. Τεχνικό Φυλλάδιο ΧΥΤΑ & ΕΞΩΘΗΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ Τεχνικό Φυλλάδιο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Altuglas, γενικές ιδιότητες, γκάμα προϊόντων, εφαρμογές 4 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ALTUGLAS ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ Γενικές, μηχανικές, οπτικές, ηλεκτρικές,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΒΑΦΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ & ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΕΡΗ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΟ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΒΑΦΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ & ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΕΡΗ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΡΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΤΡΨΙΜΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΠΛΥΣΙΜΟ ΜΕΡΗ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΒΑΦΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ & ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 2 swissvax

Διαβάστε περισσότερα

1080. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ - ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ 1081. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ

1080. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ - ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ 1081. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ 1081.1 Πεδίο Εφαρμογής Ορισμοί 1080. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ - ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ 1081. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ α. Το πεδίο εφαρμογής του παρόντος καλύπτει τις εργασίες παρασκευής ασβεστοκονιαμάτων και τσιμεντοκονιαμάτων καθώς και τις απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος: Oικολογικά βερνίκια ξύλου

Φάκελος: Oικολογικά βερνίκια ξύλου Φάκελος: Oικολογικά βερνίκια ξύλου Τα οικολογικά βερνίκια, η εφαρμογή τους στις ξύλινες κατασκευές και τα μυστικά συντήρησης της ξύλινης επιφάνειας. Οι ειδικοί της αγοράς συμβουλεύουν και προτείνουν καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η

Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΡΙΘ. ΜΕΛΕΤΗΣ: 83/2014 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ CPV: 44800000-8 (Βαφές, βερνίκια και μαστίχες) Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ UNIQUELY HANDCRAFTED SWISSVAX ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΒΑΦΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ UNIQUELY HANDCRAFTED SWISSVAX ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΒΑΦΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ SWISSVAX ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ UNIQUELY HANDCRAFTED ΤΡΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΤΡΨΙΜΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΠΛΥΣΙΜΟ ΜΕΡΗ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΒΑΦΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ»

«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ» ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΕΜ: ΞΕ 1435 Επιβλέπων Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

υγεία - περιβάλλον - ποιότητα ζωής οικολογικά προϊόντα καθαρισμού

υγεία - περιβάλλον - ποιότητα ζωής οικολογικά προϊόντα καθαρισμού υγεία - περιβάλλον - ποιότητα ζωής οικολογικά προϊόντα καθαρισμού 2 3 Εσείς, πόση ώρα μπορείτε να κρατήσετε την αναπνοή σας με χημικά Με το ENJO όλοι μας αναπνέουμε ελεύθερα! Το ξεκίνημα Μια πετρελαιοκηλίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΛΕΤ "ΚΟΜΜΟ" ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΟΜΠΑΣ

ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΛΕΤ ΚΟΜΜΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΟΜΠΑΣ ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΛΕΤ "ΚΟΜΜΟ" ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΟΜΠΑΣ Πέλλετ καύσιμο από βιομάζα βιοκαύσιμο 1 Οι συσκευές θέρμανσης (εφεξής "σόμπες") της εταιρίας ALFA PLAM (εφεξής ALFA PLAM) κατασκευάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις. Henkel ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ Κύπρου 23, 183 46 Μοσχάτο Τηλ.: (01) 4897232 Fax: (01) 4897107. www.loctite.com

Λύσεις. Henkel ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ Κύπρου 23, 183 46 Μοσχάτο Τηλ.: (01) 4897232 Fax: (01) 4897107. www.loctite.com Λύσεις Για περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα και τη χρήση τους παρακαλώ συµβουλευτείτε τα Φυλλάδια Τεχνικών Χαρακτηριστικών αυτών ή επικοινωνήστε µε τη Henkel Loctite. Henkel ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ Κύπρου 23,

Διαβάστε περισσότερα

Προσόψεις. Sto AG. Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης StoTherm Classic Οδηγός εφαρμογής - τοποθέτησης. Χτίζουμε με συνείδηση.

Προσόψεις. Sto AG. Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης StoTherm Classic Οδηγός εφαρμογής - τοποθέτησης. Χτίζουμε με συνείδηση. Sto AG Προσόψεις Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης StoTherm Classic Οδηγός εφαρμογής - τοποθέτησης Χτίζουμε με συνείδηση. Περιεχόμενα Πληροφορίες συστήματος 4 Δομή Συστήματος 4 Περιγραφή Συστήματος Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Πλυντήριο πιάτων. Οδηγίες Χρήσης KS6111TT

Πλυντήριο πιάτων. Οδηγίες Χρήσης KS6111TT Πλυντήριο πιάτων Οδηγίες Χρήσης KS6111TT Διαβάστε αυτές τις οδηγίες χρήσης Αγαπητέ πελάτη, Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης πριν χρησιμοποιήσετε το πλυντήριο πιάτων, γιατί θα σας βοηθήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΕΡΝΙΚΙΑ UV

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΕΡΝΙΚΙΑ UV ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΕΡΝΙΚΙΑ UV Συμβουλές & πληροφορίες για τα βερνίκια UV του οίκου GmbH Πληροφορίες και συμβουλές H επίστρωση βερνικιού χρησιμεύει σαν προστασία αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική Σειρά tesa για Ελαιοχρωματιστές

Επαγγελματική Σειρά tesa για Ελαιοχρωματιστές Επαγγελματική Σειρά για Ελαιοχρωματιστές Επαγγελματικές Λύσεις για Κατασκευή, Ανακαίνιση & Διακόσμηση ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Για καλύτερα αποτελέσματα. Επαγγελματικές Λύσεις για Κατασκευή, Ανακαίνιση & Διακόσμηση Επισκευών

Διαβάστε περισσότερα

Aquacolor Συσκευασία Τιµή Λιανικής/lit Τιµή συσκευασίας Λιανική Τιµή πακέτου Λιανική 4 x 5 lit 12.00 60.00 240 6 x 1 lit 13.00 13.

Aquacolor Συσκευασία Τιµή Λιανικής/lit Τιµή συσκευασίας Λιανική Τιµή πακέτου Λιανική 4 x 5 lit 12.00 60.00 240 6 x 1 lit 13.00 13. 1) Aquacolor Βαφή για ξύλο µε βάση το νερό, για οµοιόµορφο αποτέλεσµα σε ξύλινες επιφάνειες εσωτερικών χώρων. Μπορεί να υποβληθεί σε βελτιωτική επεξεργασία χρησιµοποιώντας λάδι, βερνίκι ή κερί. ιατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ"

ΕΡΓΟ: ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΕΡΓΟ: ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ" Εκπόνηση στατικής µελέτης και µελέτης εφαρµογής

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωµένα Συστήµατα Ενεργειακής Αναβάθµισης Κτιρίων ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ ΕΛΑΦΡΟΒΑΡΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ

Ολοκληρωµένα Συστήµατα Ενεργειακής Αναβάθµισης Κτιρίων ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ ΕΛΑΦΡΟΒΑΡΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ certified by DUROSTICK certified by DUROSTICK ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ ΕΛΑΦΡΟΒΑΡΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ Ολοκληρωµένα Συστήµατα Ενεργειακής Αναβάθµισης Κτιρίων 1 Πρώτης κλάσης επιλογή!

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 4 ΣΠΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΔΑΠΕΔΑ ΑΠΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ (ΠΛΑΚΕΣ ΕΠΙ ΕΔΑΦΟΥΣ)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 4 ΣΠΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΔΑΠΕΔΑ ΑΠΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ (ΠΛΑΚΕΣ ΕΠΙ ΕΔΑΦΟΥΣ) ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 4 ΔΑΠΕΔΑ ΑΠΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ (ΠΛΑΚΕΣ ΕΠΙ ΕΔΑΦΟΥΣ) ΣΠΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ Έκδοση 1 η Ιούνιος 2013 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Ιπποκράτους 9, 106 79 Αθήνα Τηλ. 210 9238170

Διαβάστε περισσότερα

r ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ Φ.ΓΡΑΒΒΑΝΗΣ 562 '8.Λ r 1 1~~,~~ ~ Τ. Ε. Ι. ΠΕΙ ΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΒΛ81ΩΝ ΚΑθΗΓΗΤΗΣ: 'ΥΙΠΟΣ ΜΠΟΥΣΙΑΣ

r ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ Φ.ΓΡΑΒΒΑΝΗΣ 562 '8.Λ r 1 1~~,~~ ~ Τ. Ε. Ι. ΠΕΙ ΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΒΛ81ΩΝ ΚΑθΗΓΗΤΗΣ: 'ΥΙΠΟΣ ΜΠΟΥΣΙΑΣ r 1 1~~,~~ ~ Τ. Ε. Ι. ΠΕΙ ΡΑΙΑ 562 '8.Λ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤ ΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕ Ι ΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ r ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ Φ.ΓΡΑΒΒΑΝΗΣ ΕΠΒΛ81ΩΝ ΚΑθΗΓΗΤΗΣ: 'ΥΙΠΟΣ ΜΠΟΥΣΙΑΣ ε 2011 Περιεχόμενα Ε ΙΣΑΓΩΓΗ 1 ΕΙΔΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Ιπποκράτους 9, 106 79 Αθήνα Τηλ. 210-9238170 Fax: 210-9235959 e-mail: spme@tee.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Ιπποκράτους 9, 106 79 Αθήνα Τηλ. 210-9238170 Fax: 210-9235959 e-mail: spme@tee.gr Σκυροδέτηση σε συνήθεις καιρικές συνθήκες ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Ιπποκράτους 9, 106 79 Αθήνα Τηλ. 210-9238170 Fax: 210-9235959 e-mail: spme@tee.gr ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 3: Σκυροδέτηση σε συνήθεις

Διαβάστε περισσότερα

APV Εναλλάκτες θερμότητας με στεγανοποιημένες πλάκες

APV Εναλλάκτες θερμότητας με στεγανοποιημένες πλάκες ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ Slovenských APV Εναλλάκτες θερμότητας με στεγανοποιημένες πλάκες GPHE-MANUAL-EN ΕΚΔΟΣΗ: 1000E-EL ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ.

Διαβάστε περισσότερα

Εκτυπωτές INKJET Tι πρέπει να γνωρίζετε

Εκτυπωτές INKJET Tι πρέπει να γνωρίζετε Θέµα 1ο Εκτυπωτές INKJET Tι πρέπει να γνωρίζετε α. Κεφαλές β. Μελάνια γ. Μηχανισµός κίνησης σελίδα 1 Εκτυπωτές Inkjet Εκτυπωτές INKJET Tι πρέπει να γνωρίζετε Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες εκτυπωτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΕΤ «ΑΛΦΑ ΠΕΛΕΤ 9» ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΕΤ «ΑΛΦΑ ΠΕΛΕΤ 9» ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΕΤ «ΑΛΦΑ ΠΕΛΕΤ 9» ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Πέλετ καύσιμο από ξύλινη βιομάζα βιοκαύσιμο Οι συσκευές θέρμανσης (εφεξής "σόμπες") της εταιρίας ΑΛΦΑ ΠΛΑΜ (εφεξής ALFA PLAM) κατασκευάζονται

Διαβάστε περισσότερα