Εγχειρίδιο Κανόνων Ασφάλειας Εργαστηρίου και Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εγχειρίδιο Κανόνων Ασφάλειας Εργαστηρίου και Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής"

Transcript

1 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γεωπονική Σχολή Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων T.Θ. 256, Θεσσαλονίκη Εγχειρίδιο Κανόνων Ασφάλειας Εργαστηρίου και Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής

2 1. Γενικοί Κανόνες Ασφάλειας Εργαστηρίου 1. Απαγορεύεται η αναρρόφηση με το στόμα. Να αποφεύγετε να τοποθετείτε οτιδήποτε στο στόμα σας, όσο είστε στο εργαστήριο. 2. Μην τοποθετείτε τα χέρια σας στο στόμα ή τρίβετε τα μάτια σας χωρίς πρώτα να πλύνετε τα χέρια σας. 3. Να πλένετε προσεκτικά τα χέρια με σαπούνι και χλιαρό νερό πριν και μετά την εργασία. 4. Να απολυμαίνετε τους χώρους εργασίας πριν και μετά την εργασία (για μικροβιολογική εργασία). 5. Να εργάζεστε προσεκτικά ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα με διαρροή-έκχυση χημικών ουσιών 6. Να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό (βλέπε παρ. 5 για λεπτομέρειες). 7. Να φοράτε γάντια, όταν αυτά είναι απαραίτητα, αλλά και να τα απομακρύνετε όταν τελειώσετε, αποφεύγοντας έτσι την δημιουργία πηγών μόλυνσης. Να αποφεύγετε να πιάνετε τηλέφωνα, πόμολα από πόρτες, διακόπτες ενώ φοράτε τα γάντια. 8. Μην ξαναχρησιμοποιείτε τις βελόνες. Πάντα να διαθέτετε ειδικό χώρο για τις βελόνες και όλα τα αιχμηρά αντικείμενα προκειμένου να αποστειρωθούν ή να χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε άλλη χρήση. 9. Δεν επιτρέπεται το φαγητό, το ποτό (καφές), το μάσημα μαστίχας, το κάπνισμα ή το μακιγιάζ στο εργαστήριο. 10. Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση φαγητών ή ποτών στα εργαστηριακά ψυγεία ή στον ευρύτερο χώρο του εργαστηρίου. 11. Όλες οι καλλιέργειες, τα αποθέματα και άλλα συστηματικά απορρίμματα απολυμαίνονται, πριν πεταχτούν, με κάποια εγκεκριμένη μέθοδο απολύμανσης (αποστείρωση). 12. Να χειρίζεστε όλα τα δείγματα ως ενδεχομένως επικίνδυνα. 13. Μόνο εξουσιοδοτημένο προσωπικό επιτρέπεται να παρευρίσκεται στο εργαστήριο 14. Μην χρησιμοποιείτε εξοπλισμό του εργαστηρίου χωρίς να είστε εξουσιοδοτημένοι για αυτό 15. Να τηρείτε πάντα πιστά τα πρωτόκολλα χρήσης του εργαστηριακού εξοπλισμού που είναι αναρτημένα.

3 16. Σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εργασία με τραυματισμό, ΑΜΕΣΩΣ ειδοποιήστε τον επιβλέποντα του εργαστηρίου (Τα τηλέφωνα των υπευθύνων βρίσκονται αναρτημένα στο χώρο του εργαστηρίου). Αναφέρετε οποιοδήποτε ατύχημα (τόσο με πρόκληση τραυματισμού όσο και εκείνα χωρίς τραυματισμό). Πρέπει να αναφέρεται κάθε ατύχημα που έχει σαν αποτέλεσμα φθορά στο πανεπιστήμιο ή σε άλλη ιδιοκτησία καθώς και κάθε κατάσταση ή συνθήκη που παρατηρείτε στη δουλειά, η οποία είναι δυνατόν είτε να βλάψει είτε να θέσει σε κίνδυνο την υγειά των ατόμων και/ή να προκαλέσει φθορά ιδιοκτησίας. 2. Γενικές οδηγίες ορθών αντιδράσεων σε περίπτωση ατυχήματος Σε κάθε περίπτωση ακολουθήστε τον γενικό κανόνα ασφάλειας 16 (ΑΜΕΣΩΣ ειδοποιήστε τον επιβλέποντα του εργαστηρίου). 2.1 Επείγοντα (ιατρικά) περιστατικά α) Βεβαιωθείτε ότι η κατάσταση είναι ασφαλής για σας προτού επιχειρήσετε μια διάσωση και προφυλάξτε τον εαυτό σας από αιματο-γενείς ασθένειες β) Ακουμπήστε ελαφρά το θύμα στον ώμο και ρωτήστε τον αν είναι καλά. Αν ανταποκριθεί, πείτε ποίος είστε και ότι είστε εκεί για να βοηθήσετε. Παραμείνετε ήρεμος. Αν είναι δυνατόν, περιποιηθείτε πρώτα τα πιο σοβαρά τραύματα. γ) Καλέστε το 166 και δώστε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συμβάν. Πρέπει να αναφέρετε την ακριβή τοποθεσία των εργαστηρίων, το ακριβές σημείο του ατυχήματος, το όνομά σας, το τηλέφωνό, το τι ακριβώς συνέβη και πόσα άτομα χρειάζονται βοήθεια. Επίσης ελέγξτε το λαιμό και τον καρπό του θύματος για την ανεύρεση σφυγμού και μεταδώστε το αποτέλεσμα στο κέντρο (166). Παραμείνετε στην γραμμή. Κλείστε μόνο όταν σας ζητηθεί από το κέντρο. δ) Κρατήστε το θύμα ήρεμο και αναπαυμένο αλλά μην το μετακινήσετε εκτός αν η περιοχή που βρίσκεστε εκτίθεται σε κίνδυνο. 2.2 Πρώτες βοήθειες- επιβάλλεται η χρήση γαντιών Αλλεργικές αντιδράσεις- σημάδια κα συμπτώματα: α) Φαγούρα, πρήξιμο του λαιμού και των ματιών, δυσκολία αναπνοής, σοκ, χάσιμο των αισθήσεων. β) Πρέπει: Βοηθήστε το θύμα να λάβει την αγωγή του για την αλλεργική αντίδραση αν αυτή είναι γνωστή. Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες για να απαλαίνετε τον πόνο και το πρήξιμο. Παρακολουθήστε για σημάδια ισχυρών αλλεργικών αντιδράσεων. γ) Δεν πρέπει: Να ανυψώνετε μέρη του σώματος που έχουν τσιμπηθεί ή δαγκωθεί. Να δίνετε υγρά. Σταματήστε το άτομο από το λαμβάνει μόνο του την αγωγή για τα αλλεργικά συμπτώματα. Να τρίβετε ή να πιέζετε την περιοχή. Να εφαρμόσετε επίδεσμο ή να πιέσετε έξω το κεντρί Χημική αλλεργική αντίδραση: α) Εντοπίστε το χημικό. Μην ακουμπάτε το θύμα ώσπου να πάρετε τα μέτρα που θα σας προφυλάξουν από την έκθεση. β) Αφού προστατεύσετε τον εαυτό σας από το χημικό, μετακινήστε το θύμα μακριά από την επίφοβή περιοχή.

4 γ) Πλύνετε τα επίμαχα μέρη επί 20 λεπτά. Γδύστε και λούστε το θύμα επί 20 λεπτά αν έχει μολυνθεί ολόκληρο το σώμα. δ) Αναζητήστε ιατρική παρακολούθηση Αιμορραγία : α) Πρέπει : Να λάβετε βοήθεια. Εφαρμόστε απαλή και συνεχή πίεση κατευθείαν στην πληγή με ένα καθαρό πανί ή επίδεσμο για 15 λεπτά ώσπου να σταματήσει η αιμορραγία. Ανασηκώστε την τραυματισμένη περιοχή. Αν το αίμα διαπερνά τους επιδέσμους, εφαρμόστε περισσότερους με περισσότερη πίεση. β) Δεν πρέπει: Να εφαρμόζετε αιμοστατικούς επιδέσμους. Να σπρώχνετε οτιδήποτε πίσω στο δέρμα. Να εφαρμόσετε αλοιφή ή κρέμα. Να απομακρύνετε επίδεσμο ποτισμένο με αίμα Αιχμηρά αντικείμενα: α) Ακινητοποιήστε το καρφωμένο αντικείμενο για να αποτρέψετε την μετακίνηση. Ακόμα και μια μικρή κίνηση μπορεί να αποφέρει μεγάλη εσωτερική ζημιά. Αν είναι απαραίτητο, σταθεροποιήστε με διάφορα επικαλύμματα για ασφάλεια. Για να ελέγξετε την αιμορραγία εφαρμόστε πίεση περιφερειακά της πληγής. Ζητήστε βοήθεια. Παρακολουθήστε για τυχόν σοκ Εγκαύματα.: α) Σταματήστε την διαδικασία του εγκαύματος με το να απομακρύνετε τα φλεγόμενα ρούχα και κοσμήματα από την καμένη περιοχή. Μερικά αντικείμενα όπως η ζώνη θα συνεχίζουν να καίγονται ώσπου να απομακρυνθούν. Αν καίγονται τα άκρα, απομακρύνετε τα κοσμήματα διότι είναι δυνατόν να αναπτυχθεί διόγκωση και τα κοσμήματα να διακόψουν την κυκλοφορία του αίματος. Δώστε τις πρώτες βοήθειες ανάλογα με τον βαθμό του εγκαύματος. ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΠΑΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΤΕ ΤΟ ΕΓΚΑΥΜΑ. β) Πρώτου βαθμού εγκαύματα: κοκκίνισμα του δέρματος, πόνος και ελαφριά διόγκωση. Εφαρμόστε κρύα, υγρή κομπρέσα ή βυθίστε σε κρύο, φρέσκο νερό. Συνεχίστε μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Αφήστε το ακάλυπτο. Προστατεύστε το από βρωμιές και τριβές. Δεν απαιτείται ιατρική παρακολούθηση. γ) Δευτέρου βαθμού εγκαύματα: βαθυκόκκινο δέρμα, φουσκάλες και πόνος. Αν η εμπλεκόμενη περιοχή είναι μικρή εφαρμόστε κρύες κομπρέσες ή βυθίστε σε κρύο αποστειρωμένο, αν είναι δυνατόν, νερό. Συνεχίστε επί 15 λεπτά. Σκουπίστε με καθαρό πανί και καλύψτε με αποστειρωμένο μη προσκολλούμενο, στο δέρμα, επικάλυμμα. Ανασηκώστε την καμένη περιοχή. Αναζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως. δ) Τρίτου βαθμού εγκαύματα: καταστροφή όλων των στρωμάτων δέρματος αλλά και των περιεχομένων σε αυτά νεύρων. Ξηρό και σκληρό δέρμα, συχνά περιβαλλόμενο από εγκαύματα δευτέρου και πρώτου βαθμού. Παρακολουθήστε τα ΑΒΓ και ζητήστε βοήθεια. Καλύψτε απαλά το έγκαυμα με αποστειρωμένο μη προσκολλούμενο επικάλυμμα. Ανασηκώστε την καμένη περιοχή υψηλότερα από την καρδιά του θύματος. Αν έχει καεί το πρόσωπο, ανασηκώστε το θύμα. Κρατήστε το θύμα ζεστό και αναπαυμένο και παρακολουθείστε για σημάδια σοκ Χημικά εγκαύματα: α) Αναγνωρίζονται από το κόκκινο ερεθισμένο δέρμα και την αίσθηση καψίματος. β) Απομακρύνετε τα εκτεθειμένα ρούχα και βρέξτε με χλιαρό νερό για 20 λεπτά. Σιγουρευτείτε ότι αποκρίνατε πλήρως το χημικό.

5 γ) Όλα τα χημικά εγκαύματα ανεξαρτήτως μεγέθους απαιτούν ιατρική φροντίδα. δ) Δεν πρέπει: να προσπαθείτε να εξουδετερώσετε χημικά εγκαύματα εκτός αν καθοδηγείστε από ειδικούς Εγκαύματα ηλεκτρισμού: α) Αναγνωρίζεται από ξαφνική έλλειψη αισθήσεων, ασθενή σφυγμό, παροδική ή καθόλου αναπνοή. Εμφανίζονται δύο εγκαύματα, ένα εκεί από όπου μπήκε το ρεύμα και ένα από εκεί που έφυγε. β) Δεν πρέπει να ακουμπάμε το θύμα ηλεκτρικού σοκ που είναι ακόμα σε επαφή με την πηγή του ρεύματος ή με το ίδιο το καλώδιο- ακόμα και ένα απομονωμένο κομμάτι του καλωδίου. γ) Δεν πρέπει να ακουμπάμε μέχρι να είμαστε ασφαλείς από τα καλώδια. Ένα ηλεκτροφόρο καλώδιο μπορεί να κινηθεί και να χτυπήσει εσάς ή κάποιον άλλον. δ) Δεν πρέπει να προσπαθούμε να απομακρύνουμε καλώδια υψηλής τάσης περιφερειακά του θύματος κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη. ε) Πρέπει : να κόψετε το ρεύμα της πηγής, αν είναι δυνατόν. Αν δεν μπορείτε να κόψετε το ρεύμα (και δεν είναι υψηλή τάσης εγκατάσταση- καλώδιο που να είναι σε επαφή με το θύμα) σταθείτε σε ένα σταθερό σημείο και αποσυνδέστε το θύμα από την πηγή του σοκ χρησιμοποιώντας ένα μακρύ, μη αγώγιμο αντικείμενο όπως σχοινί, σκούπα. Καλέστε την υπηρεσία συντήρησης του κτηρίου ή την ηλεκτρική εταιρία αν εμπλέκεται στην υπόθεση καλώδιο υψηλής τάσης. ΠΟΤΕ μην προσπαθήσετε να το απομακρύνετε μόνοι σας. στ) Πρέπει: Αν οι πληγές είναι εμφανείς καλύψτε με αποστειρωμένο επικάλυμμα μετά την απομάκρυνση της πηγής κινδύνου Τραυματισμοί του ματιού: α) Αναγνωρίζονται από πόνο, υπερβολικό άνοιγμα και κλείσιμο του ματιού, δάκρυα, κοκκίνισμα, προβλήματα όρασης και ευαισθησία στο φως. β) Δεν πρέπει: να απομακρύνουμε οποιοδήποτε αντικείμενο από το μάτι με κανένα άλλο υγρό εκτός αποστειρωμένου ορού ή καθαρού νερού. Μην καθυστερείτε να πλύνετε το μάτι σε περίπτωση ενόχλησης. Μην τρίβετε το μάτι όταν νιώθετε πόνο. γ) Για οποιοδήποτε αντικείμενο στο μάτι απαλά πλύνετε με νερό ή αποστειρωμένο ορό αν είναι δυνατόν. Καθώς πλένετε ανασηκώστε το βλέφαρο και ζητήστε από το θύμα να παίξει τους βολβούς. Ζητήστε βοήθεια αν τα σημάδια δεν υποχωρούν. δ) Για χημικά εγκαύματα στο μάτι, ΑΜΕΣΩΣ, πλύνετε με νερό. Κρατείστε τα βλέφαρα ανοιχτά και ρίχτε φρέσκο νερό μέσα στα μάτια. Το νερό θα πρέπει να ρέει από την έσω μεριά (της μύτης) προς τα έξω για να αποφύγουμε την μόλυνση και του άλλου ματιού. Συνεχίστε επί 20 λεπτά και εν συνεχεία αναζητείστε βοήθεια. ε) Για κοψίματα του ματιού ή του βλεφάρου, εφαρμόστε μαλακά κρύα κομπρέσα. Μην εφαρμόσετε πίεση στο μάτι. Αναζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως. στ) Για καρφωμένο αντικείμενο στο μάτι, καλύψτε το αντικείμενο που προεξέχει από το μάτι χωρίς να έρθετε σε επαφή με το αντικείμενο και το μάτι (κάνετε χρήση ενός χάρτινου κυπέλλου). Καλύψτε και τα δύο μάτια και να αποφύγετε την φυσική κίνηση του ματιού. Αναζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως Σοκ:

6 α) Αναγνωρίζετε από έντονη ανησυχία, πνευματική σύγχυση, χλωμό δέρμα, έντονο σφυγμό, γρήγορη ρηχή αναπνοή, κρύωμα των άκρων, δίψα, στέγνωμα του στόματος, ιδρώτα, αίσθηση κρύου, κρύο ιδρωμένο δέρμα, μπλε χείλη, και χλωμά νύχια. β) Τοποθετήστε το θύμα σε θέση ανάγκης : Ξαπλώστε το θύμα με τα πόδια υψωμένα για 8-12 λεπτά διατηρώντας την θερμοκρασία του σώματος σταθερή και φροντίστε να νιώθει άνετα. γ) Μην υψώνετε τα πόδια εάν υπάρχει υποψία για τραυματισμό στα πόδια και μην δώσετε στο θύμα να φάει ή να πιει. δ) Καλέστε για βοήθεια. 3. Γενικές οδηγίες χειρισμού επικίνδυνων ουσιών 3.1 Χημικά Αναγνώριση επικίνδυνων αποβλήτων: α) Εύφλεκτα υλικά: κάθε απόβλητο που έχει σημείο ανάφλεξης κάτω από τους140 0 C β) Διαβρωτικά απόβλητα: Κάθε υγρό απόβλητο με ph μικρότερο από 2 ή μεγαλύτερο από 12,5. Επιβεβαιώστε ότι ο μόνος επικίνδυνος παράγων είναι το ph γ) Δραστικά απόβλητα: Είναι οποιαδήποτε απόβλητα σουλφιδίου ή κυανιδίου, κάθε εκρηκτικό ή αυτοαναφλεγόμενο απόβλητο, απόβλητα που αντιδρούν με τον αέρα και το νερό και εκλύουν θερμότητα ή τα τοξικά προϊόντα. Αυτά τα προϊόντα χρειάζονται ειδική μεταχείριση εφόσον είναι τα ίδια ευαίσθητα ή παράγουν άλλα χαρακτηριστικά. δ) Τοξικά απόβλητα: Θεωρούνται αυτά που προκαλούν δυσμενή αποτελέσματα στον οργανισμό σε σχετικά μικρές δόσεις ή μικρές ποσότητες. ε) Οποιαδήποτε χημικά απόβλητα με ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά πρέπει να απομακρύνονται κατευθείαν και να μην διατηρούνται στους κάδους του εργαστηρίου Οδηγίες ορθών αντιδράσεων σε περίπτωση έκχυσης χημικών α) Απομακρύνετε αμέσως κάθε μολυσμένο ρουχισμό και ξεπλύνετε καλά κάθε μέρος του σώματός το οποίο προσβλήθηκε από οποιοδήποτε είδος χημικής ή ραδιενεργής ουσίας. β) Φροντίστε το άτομο που τυχόν έχει τραυματιστεί. γ) Αποκλείστε την περιοχή με οποιονδήποτε τρόπο (κλειστές πόρτες, ταμπέλες προειδοποιήσεις) δ) Κλείστε τις πηγές ανάφλεξης ε) Για μικρές εκχύσεις απομακρύνετε το υλικό και καθαρίστε όσο γίνεται καλύτερα. Προφυλάξτε τον εαυτό σας και τους γύρω, κατά την διαδικασία καθαρισμού. στ) Σε κάθε περίπτωση ακολουθήστε τον γενικό κανόνα ασφάλειας 16 (ΑΜΕΣΩΣ ειδοποιήστε τον επιβλέποντα του εργαστηρίου). 3.2 Βιολογικά Γενικές οδηγίες α) Αιχμηρά αντικείμενα: Περιλαμβάνονται βελόνες, σύριγγες, νυστέρια, γυάλινα μπουκάλια και όλα τα σπασμένα γυαλικά, τα οποία θα πρέπει να τοποθετούνται

7 σε καθορισμένους κάδους απορριμμάτων. Όλα τα αντικείμενα θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν τοποθετηθούν στους κάδους. Ποτέ δεν τοποθετούμε τα αιχμηρά αντικείμενα σε σακούλες σκουπιδιών γενικής χρήσης. β) Μικροβιολογικά: Τα απόβλητα που περιέχουν τις αποικίες που έχουν μολυνθεί πρέπει, προτού απομακρυνθούν και πεταχτούν ως απορρίμματα μέσα σε ειδικές σακούλες, να αποστειρώνονται. Ποτέ δεν αποθηκεύουμε πράγματα στο ψυγείο κατά την διάρκεια της νύχτας χωρίς πρώτα να τα αποστειρώσουμε. Όλα τα απόβλητα πρέπει να αποστειρώνονται την ίδια μέρα που γίνονται. γ) Μολυσματικά (μεταδοτικά) απόβλητα: Πρέπει πάντα να αποστειρώνονται πριν από την απόρριψη τους. Μετά την αποστείρωση μπορούν να τοποθετηθούν στα κανονικά σκουπίδια ακόμα και τα υγρά απόβλητα. Όλα τα αποστειρωμένα απόβλητα πρέπει να φέρουν την ταινία αποστείρωσης έτσι ώστε να καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι πλέον επικίνδυνα. Μετά την αποστείρωση τοποθετούμε τα απόβλητα σε πλαστικές σακούλες για να πεταχτούν Οδηγίες ορθών αντιδράσεων σε περίπτωση έκχυσης βιολογικών υγρών α) Σε περίπτωση έκχυσης βιολογικών υγρών θα πρέπει να κρατήσετε την αναπνοή σας και να απομακρυνθείτε προκειμένου να μην εισπνεύσετε τα αέρια. β) Ενημερώστε τους υπόλοιπους για να αποφύγουν την περιοχή. Πηγαίνετε στον νιπτήρα και απομακρύνετε τα τυχόν μολυσμένα ρούχα και ξεπλύνετε τα μέρη του σώματος που μολύνθηκαν με αντιμικροβιακό σαπούνι. γ) Μην μπείτε στο εργαστήριο για 30 περίπου λεπτά μέχρι να απομακρυνθούν τα αέρια πλήρως. δ) Τοποθετούμε για 20 λεπτά απολυμαντικό πάνω στην περιοχή που χύθηκε η βιοεπικίνδυνη ουσία πριν σκουπίσουμε την περιοχή. Μην ψεκάστε με απολυμαντικό την περιοχή χωρίς να την καλύψετε με το κατάλληλο χαρτί. Κατάλληλο απολυμαντικό είναι αυτό που περιέχει: τετραμερή αμμωνία, χλώριο, αλκοόλη. ε) Κάθε πανί που χρησιμοποιείτε για να καθαρίσετε την μόλυνση πρέπει να αποστειρωθεί και έπειτα να πεταχτεί στα σκουπίδια στ) Σιγουρευτείτε ότι κάθε αντικείμενο που χρησιμοποιήθηκε για τον καθαρισμό της περιοχής αποστειρώθηκε, ακόμα και τα ρούχα. ζ) Εάν προκλήθηκε τραυματισμός καλέσετε το 166 και περιμένετε να έρθει το ασθενοφόρο. Κατά τη διάρκεια της κλήσης παρέχετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το ατύχημα. η) Σε κάθε περίπτωση ακολουθήστε τον γενικό κανόνα ασφάλειας 16 (ΑΜΕΣΩΣ ειδοποιήστε τον επιβλέποντα του εργαστηρίου) Έκχυση βιολογικών υγρών στο θάλαμο νηματικής ροής α) Εάν η έκχυση είναι περιορισμένη στο εσωτερικό του θαλάμου δεν υπάρχει επικινδυνότητα για τους ανθρώπους της περιοχής. β) Αμέσως αρχίστε τις διαδικασίες απολύμανσης. Μην χρησιμοποιείστε χλωρίνη ή οποιοδήποτε άλλο διαβρωτικό υλικό, για τον πάγκο. Πάντα χρησιμοποιήστε 70% αλκοόλη. γ) Εάν κρίνεται απαραίτητο χρησιμοποιείστε UV light για επιπλέον απολύμανση. Χρησιμοποιείστε το UV light μόνο όταν το εργαστήριο δεν λειτουργεί και κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας. δ) Όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθαρισμό πρέπει να αποστειρωθούν πριν την απόρριψή τους

8 ε) Κάποιος πρέπει να απολυμαίνει τα φίλτρα, τους ανεμιστήρες, τους αεραγωγούς σε τακτά χρονικά διαστήματα στ) Μην αφήνετε πεταμένα χαρτιά στον χώρο. Εάν πεταχτούν στους ανεμιστήρες είναι δαπανηρός ο καθαρισμός τους ζ) Εάν χρειαστείτε φλόγιστρο χρησιμοποιείστε ένα μικρού μεγέθους 4. Γενικές οδηγίες ορθής εργαστηριακής πρακτικής (Αφορά κυρίως διεξαγωγή Έρευνας) 4.1 Μικροβιολογικά Μέσα Α. Αποθήκευση/ετικέτα 1. Κολλήστε με ετικέτα τα νέα υλικά - μέσα που έρχονται, με την ημερομηνία που έρχονται και με τις διάφορες πληροφορίες για την διευκόλυνσή σας 2. Όταν ανοίγετε ένα υλικό μέσο, να αναγράφετε πάντα την ημερομηνία που το ανοίγετε και επιπλέον σημειώστε την ημερομηνία και στο ημερολόγιο του εργαστηρίου 3. Αποθηκεύστε όλα τα υλικά - μέσα ανάλογα με τις αναγραφόμενες, στις ετικέτες, συνθήκες διατήρησης Β. Προετοιμασία 1. Προετοιμάστε όλα τα μέσα σύμφωνα με τις οδηγίες. 2. Χρησιμοποιήστε απεσταγμένο νερό για να ξεπλύνετε τα γυαλικά, ζυγίστε επακριβώς την ποσότητα της σκόνης σε ζυγό σε ένα πιάτο ζυγού (εναλλακτικά σε λίγο αλουμινόχαρτο) και προσεκτικά μεταφέρετε το στο υδροδοχείο. Χρησιμοποιώντας ογκομετρικό κύλινδρο, μετρήστε την κατάλληλη ποσότητα απεσταγμένου νερού και χύστε το στο υδροδοχείο μαζί με τη σκόνη. Θερμάνετε το, μέχρι βρασμού, σε εστία που δημιουργεί ανακίνηση και αποστειρώστε (όταν είναι απαραίτητο). 3. Καθώς βράζει, πρέπει να το προσέχετε προσεκτικά, ώστε να μην ξεχειλίσει. 4. Μετά την αποστείρωση αφήστε το να κρυώσει, περίπου για 10 λεπτά, πριν το μεταφέρετε στο προθερμασμένο υδατόλουτρο στους 50 0 C. 5. Αφήστε το να κρυώσει στο υδατόλουτρο σε μια θερμοκρασία C και στη συνέχεια διανέμετε το όπως επιθυμείτε. 6. Τοποθετείστε μια ετικέτα στο έτοιμο υπόστρωμα, όπου αναγράφεται η ημερομηνία παρασκευής, το όνομα του υποστρώματος, τα αρχικά, και αποθηκεύσατε στους C, περίπου για 3 μήνες μετά την ημερομηνία παρασκευής. Γνωστοποιείστε στον υπεύθυνο του εργαστηριού για υποστρώματα που διατηρούνται περισσότερο από 3 μήνες. Γ. Έλεγχος ποιότητας 1. Σε κάθε παρτίδα υποστρώματος που προετοιμάζεται, καταγράψτε το ρη του τελικού προϊόντος, τον έλεγχο στειρότητας του τελικού προϊόντος και τον αμφισβητούμενο έλεγχο του τελικού προϊόντος. Καταγράψτε τα αποτελέσματα στο βιβλίο ημερολόγιο υποστρωμάτων. (Συμβουλευτείτε τον υπεύθυνο εργαστηρίου για πληροφορίες) 2. Αν κάποιο από τα αποτελέσματα δεν βρίσκονται σε συμφωνία, ειδοποιήστε τον υπεύθυνο αμέσως, απομακρύνετε τη συγκεκριμένη παρτίδα και φτιάξτε μια καινούρια.

9 4.2 Σκεύη Α. Απολύμανση 1. Πριν το πλύσιμο οποιουδήποτε σκεύους, απολυμάνατε με την σωστή μέθοδο απολύμανσης (πλύσιμο με χλωρίνη, τεταρτοταγές αμμώνιο, ή άλλα εγκεκριμένα χημικά απολυμαντικά ή αποστειρώνοντας). ΜΗΝ ΠΛΥΝΕΤΕ οποιοδήποτε γυαλικό αν δεν έχει απολυμανθεί. Αν δεν είστε σίγουροι, απολυμάνετε σε κάθε περίπτωση. 2. Διευθετήστε γρήγορα οποιοδήποτε σκεύος το οποίο έσπασε ή καταστράφηκε με κάποιο τρόπο και ειδοποιήστε τον υπεύθυνο για την αναπλήρωση του. Β. Γυαλικά 1. Μετά το πλύσιμο, ξεπλύνετε εξαντλητικά με απεσταγμένο νερό και αφήστε να στεγνώσουν στον αέρα. 2. Σιγουρευτείτε αν έχει ξεπλυθεί όλο το άγαρ για να μη βουλώσει το πώμα του στεγνωτήρα. ΠΡΟΣΟΧΗ τα υπολείμματα των υποστρωμάτων φράσσουν το νεροχύτη και το πλυντήριο πιάτων. 3. Αποθηκεύστε τα γυαλικά σκεπασμένα, σε στεγνό, ελεύθερο σκόνης, μέρος. 4.3 Λειτουργία και διατήρηση του εργαστηριακού εξοπλισμού: Αποστείρωση: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ! (Συμβουλευτείτε τον υπεύθυνο εργαστηρίου για την έγκριση όσον αφορά την εξουσιοδότηση για τη χρησιμοποίηση της αποστείρωσης) Α. Ορθή λειτουργία, καθαρισμός και συντήρηση 1. Ακολουθείστε πιστά το πρωτόκολλο διεργασία αποστείρωσης 2. Σε εβδομαδιαία βάση (ή πιο συχνά αν είναι απαραίτητο) ο αποστειρωτήρας πρέπει να καθαρίζεται προσεκτικά 3. Να φοράτε ΠΑΝΤΑ στολή εργαστηρίου, λαστιχένια γάντια, μάσκα για τη σκόνη, όταν καθαρίζεται τον αποστειρωτήρα. 4. Μην επιχειρήσετε ΠΟΤΕ να καθαρίσετε τον αποστειρωτήρα όταν είναι ζεστός. 5. Σε καθημερινή βάση, απομακρύνετε τη βάση από το θάλαμο του αποστειρωτήρα και σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν κατακάθια στον πυθμένα. Αν δεν γίνει αυτό θα αποτύχει ο κύκλος της αποστείρωσης. 6. Ενημερώστε τον υπεύθυνο για την εμφάνιση προβλημάτων / προειδοποιήσεων στον αποστειρωτήρα ή για το χειρισμό του ίδιου Β. Ασφάλεια 1. ΜΟΝΟ εξουσιοδοτημένα άτομα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την αποστείρωση, μετά από εκπαίδευση που πραγματοποιείται από τον υπεύθυνο του εργαστηρίου. 2. Αποστείρωση εύφλεκτων ή διαβρωτικών υλικών απαγορεύεται! Αν δεν είστε σίγουροι για την επικινδυνότητα του υλικού, επικοινωνήστε με τον προμηθευτή. 3. ΜΗΝ ανοίγετε την πόρτα, έως ότου τελειώσει ο κύκλος. Όταν τελειώσει, ανοίξτε την πόρτα αργά, αποφεύγοντας να ξεφύγει ο ατμός γρήγορα στο δωμάτιο. Αφήστε τα υλικά να μείνουν, περίπου για 10 λεπτά στον αποστειρωτήρα, πριν τα μετακινήσετε. Με γάντια αποστείρωσης, προσεκτικά μετακινήστε τα, χωρίς να πεταχτεί κάποιο υγρό που έχει συσσωρευτεί στο θάλαμο.

10 4. ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΆ!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΠΟΛΥ ΟΤΑΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΖΕΣΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ! 5. Να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή όταν μετακινείτε άγαρ από την αποστείρωση. ΠΟΤΕ να μη μεταχειρίζεστε άγαρ που ακόμη βράζει! Να αφήνετε ΠΑΝΤΑ το άγαρ να κρυώνει για 10 λεπτά προτού το μετακινήσετε. Γ. Έλεγχος ποιότητας 1. Χρησιμοποιείται πάντα τις ειδικές ταινίες αποστείρωσης Θάλαμος νηματικής ροής Α. Απολύμανση 1. Χρησιμοποιήστε ΜΟΝΟ 70% αλκοόλη όταν απολυμάνετε το επικάλυμμα. ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ οποιονδήποτε τύπο διαβρωτικού υλικού (όπως χλωρίνη). Αν χρησιμοποιείται UV, σιγουρευτείτε ότι κανένας δεν δουλεύει εκεί ή γύρω από το επικάλυμμα. Η έκθεση σε UV είναι πολύ επικίνδυνη. 2. Να φοράτε πάντα γάντια, μάσκα προστασίας και προστατευτικά ρούχα όταν απολυμαίνετε το θάλαμο. B. Χειρισμός 1. Μόνο τα εκπαιδευμένα και τα εξουσιοδοτημένα άτομα επιτρέπεται να δουλεύουν στο θάλαμο 2. ΠΟΤΕ μην αποθηκεύετε χημικά και άλλες προμήθειες στο θάλαμο. 3. Ανοίξτε το κάλυμμα τουλάχιστον λεπτά νωρίτερα πριν το χρησιμοποιήσετε. Σιγουρευτείτε ότι η UV ακτινοβολία είναι κλειστή. 4. Πρέπει να φοράτε ποδιά εργαστηρίου και γάντια πριν χρησιμοποιήσετε το θάλαμο. 5. Μη μετακινείτε τα χέρια μέσα έξω από το θάλαμο, εκτός αν είναι απαραίτητο 6. Μην καλύπτετε τη σχάρα με υλικά εργασίας. Αυτό εμποδίζει την δίοδο του αέρα και μειώνει την προστασία. 8. Εργαστείτε με μέτριο ρυθμό, ώστε να αποφευχθεί η διατάραξη της ροής του αέρα, που προκαλείται από γρήγορες κινήσεις. 9. Όταν ολοκληρωθεί η δουλειά σας, σκουπίστε την βάση και τις πλαϊνές επιφάνειες στο θάλαμο με 70% αλκοόλη 10. ΜΗΝ χρησιμοποιείτε μικρά κομμάτια υλικών, όπως ξεσκονόπανα στο θάλαμο. Μπορεί να περάσουν μέσα στο θάλαμο και να διαταράξουν τη λειτουργία της μηχανής. Γ. Ασφάλεια 1. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε οποιαδήποτε μπουκάλια ή τρυβλία, μέσα στο θάλαμο, για να μην χυθεί τίποτα ή να μη μολυνθούν τα τρυβλία Επωαστικοί κλίβανοι και υδατόλουτρα 1. Ακολουθείτε πιστά το πρωτόκολλο διεργασίας 2. Κρατάτε αρχείο με τις θερμοκρασίες του επωαστικού κλίβανου εβδομαδιαία σε ένα φύλλο χαρτί που θα αναρτηθεί μπροστά από κάθε επωαστικό κλίβανο. 3. Καθαρίστε και απολυμάνετε τους επωαστικούς κλίβανους, τα ψυγεία και τα υδατόλουτρα σε μηνιαία βάση Κρατάτε αρχείο σε ημερολόγιο με τις ημερομηνίες καθαρισμού/ απολύμανσης καθώς και αρχείων θερμοκρασιών.

11 4.3.4 ph-μετρο 1. Ακολουθείτε πιστά το πρωτόκολλο διεργασίας 2. Σε μηνιαία βάση, ρυθμίστε (βαθμονομείστε) το πεχάμετρο με την χρήση των πρότυπων ρυθμιστικών διαλυμάτων. (4,7 και 10 σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή) 3. Ενημερώστε τον υπεύθυνο του εργαστηρίου εάν το πεχάμετρο δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις. 4. Ενημερώστε τον υπεύθυνο του εργαστηρίου αμέσως αν επέλθει θραύση του ηλεκτροδίου. 5. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι ισορροπίες έχουν εξισορροπηθεί (η φυσαλίδα στο πίσω μέρος του σταθμιστή έχει κεντραριστεί). 6. Διατηρείστε το σημείο των ενδείξεων καθαρό και στεγνό. 7. Έλεγχος ποιότητας των ενδείξεων πραγματοποιείται από τον υπεύθυνο του εργαστηρίου. 5. Γενικοί κανονισμοί και τακτικές του εργαστηρίου Α. Ωράριο εργασία Διατηρείτε το συμφωνημένο ωράριο εργασίας Β. Φαγητό και ποτά 1. Κανένα τρόφιμο ή ποτό δεν επιτρέπεται στο χώρο εργασίας οποιαδήποτε στιγμή 2. Κανένα τρόφιμο ή ποτό δεν επιτρέπεται να διατηρείται στο ψυγείο του εργαστηρίου. Γ. Ρουχισμός 1. Σανδάλια και πέδιλα απαγορεύονται στο χώρο του εργαστηρίου. 2. Φαρδιά ρούχα, γραβάτες, ουλές και κοσμήματα καθώς και μακριά μαλλιά πρέπει να περιορίζονται ή να συγκρατούνται, έτσι ώστε να μην αποτελούν αιτίες παρεμπόδισης των εργασιών. 3. Οι ποδιές κρίνονται απαραίτητες κατά τη διάρκεια της εργασίας στο εργαστήριο. Δ. Ρουχισμός προστασίας 1. Πρέπει να παρέχονται ρούχα προστασίας από τυχόν χημικούς, βιολογικούς, μηχανικούς κινδύνους καθώς και ρούχα προστασίας για την έκθεση σε επικίνδυνη ακτινοβολία. Οι κίνδυνοι αυτοί είναι δυνατόν να προκαλέσουν τραυματισμούς ή βλάβες με απορρόφηση ή εισπνοή ή μέσω απλής επαφής. 2. Συμπεριλαμβάνονται εγκεκριμένες ποδιές εργαστηρίου, γάντια, γυαλιά ασφαλείας και μάσκες. Οι ποδιές είναι απαραίτητο να φοριούνται πάντα. 3. Τα ενδύματα προστασίας δεν πρέπει να φοριούνται εκτός του εργαστηρίου. Οι ποδιές πρέπει να αποστειρώνονται πριν το πλύσιμο. Ε. Εργασίες ρουτίνας 1. Απολυμαίνετε την επιφάνεια εργασίας πριν και μετά την εργασία. 2. Απολυμαίνετε τα προς χρήση εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται για τη δειγματοληψία ή για τον εμβολιασμό. 3. Να μην αποθηκεύετε μολυσμένα ή άχρηστα υλικά κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς πρώτα να πραγματοποιηθεί αποστείρωση.

12 4. Τα ράφια, οι πάγκοι εργασίας και τα δάπεδα πρέπει να μην είναι ακατάστατοι και να μην περιλαμβάνουν άσχετα με το εργαστήριο αντικείμενα. 5. Οι είσοδοι καθώς και οι διάδρομοι δεν πρέπει να μπλοκάρονται. 6. Ο εξοπλισμός πρέπει να τοποθετείται μακριά από γωνίες του πάγκου. 7. Όλα τα γυαλικά πρέπει να απολυμαίνονται και να ξεπλένονται πριν το πλύσιμο. 8. Όλα τα γυαλικά πρέπει να πλένονται επιμελώς και κατόπιν να ξεπλένονται με απεσταγμένο νερό πριν τη χρήση. 9. Ο νεροχύτης πρέπει να διατηρείται καθαρός από χρησιμοποιημένα γυαλικά καθώς και να μην είναι ακατάστατος. 10. Τα σκεύη πρέπει πάντα να απομακρύνονται μετά τη χρήση. 11. Καθαρίστε άμεσα κάθε βρωμιά καθώς και χυμένα υλικά-μην τα αφήνετε να τα καθαρίσει ο επόμενος συνεργάτης. ΣΤ. Κατάλογος αρχείο 1. Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου ορίζει άτομο υπεύθυνο για τις παραγγελίες των υλικών. 2. Ενημερώστε τον υπεύθυνο άμεσα εάν τα αποθέματα σε υλικά τελειώνουν. 3. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι υπεύθυνοι για την ενημέρωση του υπεύθυνου με την λίστα των υλικών που κρίνεται απαραίτητο να προμηθευτεί το εργαστήριο για την πρόοδο του ερευνητικού έργου. (παρακαλώ δώσατε περιθώριο το λιγότερο δυο εβδομάδες, αν είναι δυνατόν). Επίσης είσαστε υπεύθυνοι για την πορεία των προμηθειών (ποσοτική) και πρέπει να ενημερώνετε τον υπεύθυνο του εργαστηρίου για την μείωση του αποθέματος αυτών. 4. Να θυμάστε ότι μερικές φορές είναι δυνατόν να επέλθει διάστημα δυο ολόκληρων εβδομάδων ή και περισσότερο για την παραλαβή των υλικών. 5. Φροντίστε ο χώρος αποθήκευσης να διατηρείται τακτοποιημένος και οργανωμένος ανά πάσα στιγμή. Αν δεν γνωρίζετε τη θέση κάθε υλικού, ρωτήστε τον υπεύθυνο του εργαστηρίου. 6. Κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής πρέπει να διατηρεί και να ενημερώνει τακτικά εργαστηριακό βιβλίο αποτελεσμάτων. Ζ. Υπευθυνότητες 1. Κρίνεται απαραίτητο να μελετηθούν από όλα τα μέλη του εργαστηρίου, οι παραπάνω κανονισμοί και οδηγίες. 2. Είναι ευθύνη των μεταπτυχιακών φοιτητών να λαμβάνουν την έγκριση από τον υπεύθυνο του εργαστηρίου. Προσφέρεται μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου να επέλθει κατάλληλη εξάσκηση με τις διάφορες διαδικασίες του εργαστηρίου πριν την έγκριση της εξουσιοδότησης. Κανένας φοιτητής δεν εξουσιοδοτείται να εργαστεί στο εργαστήριο πριν να επέλθει οι απαραίτητη εξάσκηση. Όλοι οι φοιτητές πρέπει να έχουν εξουσιοδότηση πριν ξεκινήσουν το ερευνητικό έργο. 3. Βεβαιωθείτε για την ασφάλεια του περιβάλλοντος του εργαστηρίου. 4. Πάντα χρησιμοποιείτε τη συνήθη ευγένεια σε κάθε δραστηριότητα του εργαστηρίου. Βεβαιωθείτε ότι κάποιο άτομο δεν κάνει συνέχεια την ίδια εργασία. Εναλλάσσετε τις εργασίες περιοδικά. 5. Ενημερώστε άμεσα των υπεύθυνο του εργαστηρίου σε περίπτωση ατυχήματος, απρόβλεπτου γεγονότος κ.τ.λ. 6. Να είσαστε πάντα τακτικοί. Ενημερώστε τον υπεύθυνο του εργαστηρίου άμεσα εάν δεν είσαστε σε θέση να εργαστείτε κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων ωρών.

13 7. Εάν έχει ρυθμιστεί να παραστείτε στο εργαστήριο, ρυθμίστε όλες τις υποχρεώσεις σας. Οποιαδήποτε κατάχρηση του τηλεφώνου, του υπολογιστή, τυπικών προνομίων πρέπει να ανασταλούν με διακριτικότητα από των υπεύθυνο του εργαστηρίου. 8. Κάθε στιγμή κρίνεται απαραίτητο να αναζητάτε δευτερεύουσες ασχολίες στο εργαστήριο, όταν η λίστα των υποχρεώσεων έχει πραγματοποιηθεί. 9. Παρακαλώ, να είσαστε ενήμεροι για τις απαραίτητες υποχρεώσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα εργασίας του εργαστηρίου. 10. Γεμίστε με απεσταγμένο νερό τα δοχεία όταν αδειάζουν και βεβαιωθείτε ότι πάντα υπάρχει απεσταγμένο νερό διαθέσιμο στο χώρο συλλογής αυτού. Για τη δημιουργία του εγγράφου «Εγχειρίδιο Κανόνων Ασφάλειας Εργαστηρίου και Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής» χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τις παρακάτω πηγές πληροφοριών Α.Colorado State University Enviromental Health Services, 122 Enviromental Health, University Biosafety Officer, Dr. Robert Ellis, ;h , Πληροφορίες βιοασφάλειας μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα Β.Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγείας Colorado State University Hazardous Chemical Waste System Manual, 3 rd edition Γ.Centers for Disease Control and Prevention/National Institutes of Health (CDC/NIH) Biosafety in Microbiological and Biomedical Laboratories, 3 rd edition Δ.Επιπλέον ασφαλείς πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα και Ε.Microbiology and Food Safety Committee of the national Food Processors Association (1991) Good Laboratory Practises Food Microbiology Laboratories. Journal of Dairy, Food, and Enviromental Sanitation, 11 (12), ΣΤ.Institutional biosafety Committee and Lowry, J. (1996) University of Kentucky Biosafety Manual Προετοιμάστηκε από: Κουτσουμανής Κων/νος, Επίκ. Καθηγητής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σχολή Γεωπονίας, Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων Τηλ-Φαξ

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες σχετικά με την κατάσταση του θύματος ή αν δεν είστε βέβαιοι πώς να χειριστείτε την κατάσταση, καλέστε 166 ή αναζητήστε

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στα Εργαστήρια

Κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στα Εργαστήρια Κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στα Εργαστήρια Εργαστήριο Μηχανικής και Υλικών Σχολή Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών Πανεπιστήμιο Frederick Τμήμα: Έχω διαβάσει και αντιλαμβάνομαι τους κανόνες ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική έκθεση σε κυτταροστατικά φάρμακα: Εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. Μανωλίδου Ζαχαρούλα Σχης (ΥΝ) ε.α., M.Sc.

Επαγγελματική έκθεση σε κυτταροστατικά φάρμακα: Εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. Μανωλίδου Ζαχαρούλα Σχης (ΥΝ) ε.α., M.Sc. Επαγγελματική έκθεση σε κυτταροστατικά φάρμακα: Εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας Μανωλίδου Ζαχαρούλα Σχης (ΥΝ) ε.α., M.Sc. ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Το προσωπικό υγείας που θα χειρίζεται τα χημειοθεραπευτικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ι.Τ.Ε. ΕΤΗΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΧΗΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΥΧΑΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια εργαστηρίων

Ασφάλεια εργαστηρίων Ασφάλεια εργαστηρίων 1. Εργαστήρια με ασφάλεια επιπέδου 1 Το εργαστήριο αυτό είναι κατάλληλο για εργασία με οργανισμούς της ομάδας 1 και πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις: 1. Το εργαστήριο πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Εποχική γρίπη: Οδηγίες κατά το ταξίδι με πλοίο/κρουαζιερόπλοιο για τα μέλη του πληρώματος και τους ταξιδιώτες Δεκέμβριος 2010

Εποχική γρίπη: Οδηγίες κατά το ταξίδι με πλοίο/κρουαζιερόπλοιο για τα μέλη του πληρώματος και τους ταξιδιώτες Δεκέμβριος 2010 ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εποχική γρίπη: Οδηγίες κατά το ταξίδι με πλοίο/κρουαζιερόπλοιο για τα μέλη του πληρώματος και τους ταξιδιώτες

Διαβάστε περισσότερα

Βιοχημεία - Αρχές Βιοτεχνολογίας Εργαστηριακές ασκήσεις

Βιοχημεία - Αρχές Βιοτεχνολογίας Εργαστηριακές ασκήσεις Βιοχημεία - Αρχές Βιοτεχνολογίας Εργαστηριακές ασκήσεις Γεώργιος Παπαδόπουλος, Καθηγητής Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων Τ.Ε. Άρτα, 2015 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ ΜΕ ΣΩΛΗΝΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ VC640

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ ΜΕ ΣΩΛΗΝΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ VC640 ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ ΜΕ ΣΩΛΗΝΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ VC640 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Όταν χρησιμοποιείτε μια ηλεκτρική συσκευή, θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε τις βασικές προφυλάξεις, περιλαμβανομένων των ακόλουθων:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Stop ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: STOP Κωδικός: 2.07.050 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Σταματάει άμεσα τις μικροδιαρροές στο σύστημα ψύξηςθέρμανσης χωρίς να επηρεάζει τα μέταλλα. Δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ : CARBOCAL

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ : CARBOCAL ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ - ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ( 91 / 155 / ΕΚ & 93 / 112 ΕΚ ) 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Ονομασία προϊόντος Μέγεθος συσκευασίας Κατασκευαστής

Διαβάστε περισσότερα

«Διαχείριση. και σήμανση των Επικινδύνων Ιατρικών-Μολυσματικών Αποβλήτων» απόβλητα; πανεπιστημιακά / περιφερειακά /στρατιωτικά

«Διαχείριση. και σήμανση των Επικινδύνων Ιατρικών-Μολυσματικών Αποβλήτων» απόβλητα; πανεπιστημιακά / περιφερειακά /στρατιωτικά «Διαχείριση και σήμανση των Επικινδύνων Ιατρικών-Μολυσματικών Αποβλήτων» Τι είναι τα ιατρικά και νοσοκομειακά απόβλητα; Ως Ιατρικά Απόβλητα (Ι.Α.).) νοούνται τα απορρίμματα στις Υγειονομικές Μονάδες (Υ.Μ.).)

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο. Εξοπλισμός. Δούμα Δήμητρα Άρτα, 2013

Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο. Εξοπλισμός. Δούμα Δήμητρα Άρτα, 2013 Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ IN VITRO ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο Εξοπλισμός Δούμα Δήμητρα Άρτα, 2013 ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Κάθε εργαστήριο θα πρέπει να διαθέτει χώρους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΔΣΣΜ/Περιφερειακός Τομέας Δυτικής Μακεδονίας ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ : ΔΣΣΜ/809/16-01-2014 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ Όλο το προσωπικό της καθαριότητας πρέπει να γνωρίζει καλά και να εφαρμόζει πάντα τα παρακάτω στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ. Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ. Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Μέτρα πρόληψης και ελέγχου γαστρεντερίτιδας σε βρεφονηπιακό/παιδικό σταθμό (Απευθύνεται σε εργαζόμενους βρεφονηπιακών / παιδικών σταθμών) Μέτρα πρόληψης 1. Ακολουθούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Graph ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: GRAPH Κωδικός: 2.40.050 Intrastat Code: 3403.19.19 Περιγραφή: Το προϊόν είναι εξαιρετικά διεισδυτικό αντισκωριακό με γραφίτη, για μπουλόνια, παξιμάδια, πύρους, σούστες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Bactericidal ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: BACTERICIDAL Κωδικός: 2.03.060 Intrastat Code: 3808.40.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Σύνθεση: Εμφάνιση: Χαρακτηριστικά Υπεροχής: Είναι αρκετά ισχυρό και ταχύτατο βακτηριοκτόνο.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ; Αυτά μπορεί να είναι μέτρα συλλογικής προστασίας, οργάνωσης της εργασίας ή χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ; Αυτά μπορεί να είναι μέτρα συλλογικής προστασίας, οργάνωσης της εργασίας ή χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας. 1 Οι εργασίες που γίνονται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας ξύλου και παραγωγής επίπλων, εκθέτουν τους εργαζόμενους σε διάφορες επικίνδυνες ουσίες όπως σκόνη ξύλου (κατά τη διάρκεια της μηχανικής επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ; Αυτά μπορεί να είναι μέτρα συλλογικής προστασίας, οργάνωσης της εργασίας ή χρήση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ).

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ; Αυτά μπορεί να είναι μέτρα συλλογικής προστασίας, οργάνωσης της εργασίας ή χρήση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ). Το φυλλάδιο αυτό παρέχει πληροφορίες για τους κινδύνους που προκύπτουν κατά τις εργασίες καθαρισμού. Οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαρισμού είναι δυνατό να εκτεθούν σε μεγάλο αριθμό επικίνδυνων ουσιών, μερικές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Nivo 40 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: NIVO 40 Κωδικός: 2.40.010 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Υψηλής τεχνολογίας κρέμα καθαρισμού χεριών των εργαζομένων στα συνεργεία. Η υψηλή καθαριστική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com RV ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: RV Κωδικός: 2.02.015 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Ισχυρό υδατοδιαλυτό καθαριστικό μηχανής και σασί για εφαρμογή σε δύσκολους ρύπους όπως χωματουργικά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δρ Αμαλία Τσαγκάρη 2.3.2015 Με βάση το εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης στην υγιεινή και τον χειρισμό των τροφίμων για τις επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης ΤΡΟΦΟΓΕΝΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Rad ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: RAD Κωδικός: 2.07.040 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Απομακρύνει αποτελεσματικά τις εναποθέσεις αλάτων από το σύστημα ψύξης θέρμανσης. Ρίξτε το περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Patoma ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: PATOMA Κωδικός: 2.03.050 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Κάνει καλή απολάδωση, στεγνώνει γρήγορα, είναι χαμηλού αφρισμού και δεν χρειάζεται ξέπλυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Circuit ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: CIRCUIT Κωδικός: 2.07.060 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Εξειδικευμένο προϊόν κατάλληλο για την απολάδωση κλειστού κυκλώματος νερού ύστερα από εισροή

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας ασφαλούς πρακτικής για το βελονισμό

Κώδικας ασφαλούς πρακτικής για το βελονισμό Κώδικας ασφαλούς πρακτικής για το βελονισμό Αναφορικά με αυτόν τον κώδικα Ο κώδικας ασφαλούς πρακτικής εκδίδεται από τον ΕΣΚΙ, για να καθορίσει τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας σχετικά με την πρακτική

Διαβάστε περισσότερα

( 91 / 155 / ΕΚ & 93 / 112 ΕΚ ) : RAWASH. Τηλ. 210-4819558 Fax: 210-4823555 R35 R34 1310-58-3 7681-52-9 C C

( 91 / 155 / ΕΚ & 93 / 112 ΕΚ ) : RAWASH. Τηλ. 210-4819558 Fax: 210-4823555 R35 R34 1310-58-3 7681-52-9 C C ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ - ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ( 91 / 155 / ΕΚ & 93 / 112 ΕΚ ) 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Ονοµασία προϊόντος Μέγεθος συσκευασίας Κατασκευαστής

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ MOD. R-131

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ MOD. R-131 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ MOD. R-131 1 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Όταν χρησιµοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές, πρέπει να ακολουθείτε βασικές προφυλάξεις ασφαλείας, συµπεριλαµβανοµένων και των ακολούθων:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Calm ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: CALM Κωδικός: 2.01.025 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Ειδικό ελαφρώς όξινο σαμπουάν, για καθαρισμό αλάτων αλλά και ελαφρών ρύπων. Εξουδετερώνει τα αλκαλικά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Dill ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: DILL Κωδικός: 2.02.020 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Απολαδωτικό και καθαριστικό κινητήρα το οποίο χάρις στην ειδική σύνθεσή του αφαιρεί λάδια, γρασα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Ice ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: ICE Κωδικός: 2.07.020 Intrastat Code: 3820.00.00 Περιγραφή: Εφαρμογή: Διαλύει γρήγορα τον πάγο από τζάμια, καθρέφτες και κλειδαριές σε μια παγερή μέρα. Είναι ασφαλές

Διαβάστε περισσότερα

1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΥΣΙΑΣ / ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ TETRALUX. info@tetralux.gr 2. ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ 3. ΣΥΣΤΑΣΗ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΥΣΙΑΣ / ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ TETRALUX. info@tetralux.gr 2. ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ 3. ΣΥΣΤΑΣΗ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΥΣΙΑΣ / ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Εµπορική ονοµασία προϊόντος : Υ ΡΟΧΡΩΜΑ γενικής χρήσης Συνιστώµενη χρήση : Υδρόχρωµα για βαφή εσωτερικών/εξωτερικών επιφανειών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Κατασκευαστής: Tana Chemie GmbH 55120 Mainz Aποκλειστικός Αντιπρόσωπος: ECOLINE s.a. Εμπορική ονομασία: EXPRESS Ημερομηνία έκδοσης : 18.02.2003 01. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Όνομα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εποχική γρίπη: Οδηγίες για τα μέλη πληρώματος των αεροσκαφών Δεκέμβριος 2010 Στην Ελλάδα η περίοδος της εποχικής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Εργαστήριο

Εισαγωγή στο Εργαστήριο Εισαγωγή στο Εργαστήριο ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Οι κανόνες εργαστηριακής άσκησης αποβλέπουν στη σωστή λειτουργία του εργαστηρίου και κυρίως εξασφαλίζουν την ασφάλεια των εργαζομένων σε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Biopet ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: BIOPET Κωδικός: 2.10.041 Intrastat Code: 3811.19.00 Περιγραφή: Εφαρμογή: Εμφάνιση: Χαρακτηριστικά Υγρό μυκητοκτόνο πρόσθετο με ευρύ φάσμα δράσης εναντίον όλων των

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζετε κάλτσες (κοντές ή μακριές) κάθε μέρα. Μη φοράτε κάλτσες με ραφές ή κάλτσες που στριμώχνουν τα δάκτυλα των ποδιών σας.

Αλλάζετε κάλτσες (κοντές ή μακριές) κάθε μέρα. Μη φοράτε κάλτσες με ραφές ή κάλτσες που στριμώχνουν τα δάκτυλα των ποδιών σας. ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΠΟΔΙΩΝ Ο διαβήτης μπορεί να μειώσει την κυκλοφορία και την αίσθηση στα πόδια σας. Το πόσο αντιλαμβάνεται κάποιος τις αλλαγές θερμοκρασίας, τον πόνο και την αφή μπορεί επίσης να μειωθεί.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Material Safety Data Sheet : ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΒΕΤΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Material Safety Data Sheet : ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΒΕΤΕ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Material Safety Data Sheet 1 Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και επιχείρησης/εταιρείας Εμπορική Ονομασία : GROWER 0-0-27 Πληροφορίες σχετικά με την ουσία/παρασκεύασμα : Οργανοχημικό

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικές Σημειώσεις Ασφαλείας

Σημαντικές Σημειώσεις Ασφαλείας Σημαντικές Σημειώσεις Ασφαλείας Παρακαλούμε διαβάστε τις παρακάτω πληροφορίες για να εξασφαλίσετε τη σωστή λειτουργία του μηχανήματος. 1 Διαβάστε το εγχειρίδιο προσεκτικά πριν συνδέσετε το μηχάνημα. 2

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για Ασθενείς που Φέρουν Νάρθηκες

Οδηγίες για Ασθενείς που Φέρουν Νάρθηκες Οδηγίες για Ασθενείς που Φέρουν Νάρθηκες Ποιος είναι ο σκοπός της χρήσης ναρθήκων; Οι νάρθηκες που τοποθετούνται στα άνω και στα κάτω άκρα έχουν ως σκοπό την ακινητοποίηση ενός μέρους του σώματος προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Κατασκευαστής: Werner & Mertz Italia S.r.l. Aποκλειστικός Αντιπρόσωπος: ECOLINE s.a. Εμπορική ονομασία: WC DENSO Ημερομηνία αναθεώρησης: 18.02.2003 01. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Όνομα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Οδηγίες για την πρόληψη και τον αποτελεσματικό χειρισμό εμφάνισης γαστρεντερίτιδας σε κατασκήνωση Η εμφάνιση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε κατασκηνώσεις δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση 1 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ

Εργαστηριακή Άσκηση 1 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ Εργαστηριακή Άσκηση 1 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ Εισαγωγή Τα θρεπτικά υλικά περιέχουν τις κατάλληλες ενώσεις για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών. Οι ετερότροφοι οργανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΛΥΜΜΑΤΟΣ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΛΥΜΜΑΤΟΣ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΛΥΜΜΑΤΟΣ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΛΥMΜΑΤΟΣ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ (ΗΛΕΚ. ΚΟΥΒΕΡΤΑ) Η συσκευή θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως υπόστρωμα και για την πρόληψη ζαρωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή συσκευής ( Σχεδ. 1)

Περιγραφή συσκευής ( Σχεδ. 1) Model No: R-102 Σκουπάκι Χειρός Οδηγίες Χρήσης Περιγραφή Επαναφορτιζόµενο σκουπάκι χειρός για υγρά και στερεά. Απορροφά εύκολα σκόνη και νερό. Είναι εύχρηστο για το σπίτι και παρόµοιους χώρους. Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΦΕΤΙΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Μοντέλο αρ.: S1428GCM 220~240V 50Hz 800W

ΚΑΦΕΤΙΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Μοντέλο αρ.: S1428GCM 220~240V 50Hz 800W ΚΑΦΕΤΙΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Μοντέλο αρ.: S1428GCM 220~240V 50Hz 800W ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1. Καπάκι 2. Διακόπτης λειτουργίας 3. Λαβή 4. Ενδεικτική λυχνία 5. Βάση 6. Σώμα 7. Στόμιο εκροής Για τη βέλτιστη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ MOD. R-182 Περιγραφή Συσκευής 1. Καλώδιο 2. Λαβή 3. ιακόπτης λειτουργίας On/Off 4. Ρυθµιστής ισχύος 5. Μπουτόν περιτύλιξης καλωδίου 6. Πέλµα 7. Θάλαµος σακούλας 8. Μπουτόν απελευθέρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Environmental Fluid Mechanics Laboratory

Environmental Fluid Mechanics Laboratory Environmental Fluid Mechanics Laboratory University of Cyprus Department Of Civil & Environmental Engineering ΣΥΣΚΕΥΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΡΟΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ HM 134 ΣΥΣΚΕΥΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΡΟΗΣ Εγχειρίδιο Οδηγιών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΤΡΙΠΛΟ ΞΕΠΛΥΜΑ; ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΤΡΙΠΛΟ ΞΕΠΛΥΜΑ; ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΡΙΠΛΟ ΞΕΠΛΥΜΑ; ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ Τι κάνετε με την άδεια συσκευασία του αγροχημικού όταν αδειάσει; Άσχετα με το ποιο τρόπο μια άδεια συσκευασία αγροχημικού θα αποσυρθεί, θα πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

ASTM D 3370 & ISO/FDIS 19458 ) ΔΟΚΙΜΕΣ Αρ. πιστ. 154

ASTM D 3370 & ISO/FDIS 19458 ) ΔΟΚΙΜΕΣ Αρ. πιστ. 154 Πρακτικές δειγµατοληψίας νερού για µικροβιολογική ανάλυση ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΟΥΝΑΡΗ (Οδηγία εργασίας βασισµένη στα πρωτόκολλα ASTM D 3370 & ISO/FDIS 19458 ) ΔΟΚΙΜΕΣ Αρ. πιστ. 154 Υλικά και µέσα για µια σωστή

Διαβάστε περισσότερα

3M HELLAS LIMITED 25o ΧΛΜ. Π.Ε.Ο.ΑΘ.ΘΗΒΑΣ / ΘΕΣΗ ΤΡΥΠΙΟ ΛΙΘΑΡΙ, ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Τ.Κ. : 196 00 Τηλ.: 210 6885300 & 210 6885119 Fax : 210 6885163

3M HELLAS LIMITED 25o ΧΛΜ. Π.Ε.Ο.ΑΘ.ΘΗΒΑΣ / ΘΕΣΗ ΤΡΥΠΙΟ ΛΙΘΑΡΙ, ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Τ.Κ. : 196 00 Τηλ.: 210 6885300 & 210 6885119 Fax : 210 6885163 3M HELLAS LIMITED 25o ΧΛΜ. Π.Ε.Ο.ΑΘ.ΘΗΒΑΣ / ΘΕΣΗ ΤΡΥΠΙΟ ΛΙΘΑΡΙ, ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Τ.Κ. : 196 00 Τηλ.: 210 6885300 & 210 6885119 Fax : 210 6885163 ========================================================================

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com.

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ 2 Ο ΧΛΜ ΝΑΟΥΣΑ-Σ.Σ.Ν ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΛΦ:0030-23320-26446/25047 FAX: 0030-23320-28249 www.voulis.com info@voulis.com. Energy Colour ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Προϊόν: ENERGY COLOUR Κωδικός: 2.01.056 Intrastat Code: 3402.20.90 Περιγραφή: Εφαρμογή: Σημείωση: Σύνθεση: Εμφάνιση: Χαρακτηριστικά Υπεροχής: Τεστ: Άλλες χρήσεις: Συσκευασία:

Διαβάστε περισσότερα

Λεπτομερείς oδηγίες επισκευής. 3D target repair

Λεπτομερείς oδηγίες επισκευής. 3D target repair Λεπτομερείς oδηγίες επισκευής. 3D target repair ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΤΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ ΥΛΙΚΟ. ΕΠΙΣΗΣ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗ ΖΥΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΜΈΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΘΗΝΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 Έλεγχος Αιμορραγίας Αιμόσταση Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

Ανεμιστήρας Υδρονέφωσης MGMF 3816

Ανεμιστήρας Υδρονέφωσης MGMF 3816 Ανεμιστήρας Υδρονέφωσης MGMF 3816 Εγχειρίδιο χρήσης 1 Σημαντικές οδηγίες ασφαλείας: 1. Ελέγξτε αν η τάση της ηλεκτρικής σας εγκατάστασης είναι συμβατή με τη συσκευή αυτή, όπως φαίνεται πάνω στη συσκευή.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΥΛΙΚΟΥ: ΟΞΙΚΟΣ ΒΙΝΥΛΕΣΤΕΡΑΣ 1. ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ Φυσικοί/χηµικοί : Πολύ εύφλεκτο. κίνδυνοι Κίνδυνοι για την : εν κατατάσσεται σαν επικίνδυνο. ανθρώπινη υγεία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ. Ένα ερευνητικό εργαστήριο ραδιοχηµείας αποτελείται συνήθως από τρία τµήµατα.

ΓΕΝΙΚΑ. Ένα ερευνητικό εργαστήριο ραδιοχηµείας αποτελείται συνήθως από τρία τµήµατα. ΓΕΝΙΚΑ Ένα ερευνητικό εργαστήριο ραδιοχηµείας αποτελείται συνήθως από τρία τµήµατα. - Το πρώτο τµήµα είναι το κυρίως εργαστήριο στο οποίο πραγµατοποιούνται τα πειράµατα. Το εργαστήριο αυτό πρέπει να πληρεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΙΔΕΡΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Μοντέλο: SIH1126

ΑΤΜΟΣΙΔΕΡΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Μοντέλο: SIH1126 ΑΤΜΟΣΙΔΕΡΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Μοντέλο: SIH1126 Παρακαλούμε διαβάστε αυτές τις οδηγίες χρήσης και κοιτάξτε προσεκτικά τις εικόνες προτού χρησιμοποιήσετε τη συσκευή! Προδιαγραφές: Μοντέλο: SIH1126 Λειτουργίες:

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικός Στίφτης S1125JC. 220-240V~50Hz, 60W Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

Ηλεκτρικός Στίφτης S1125JC. 220-240V~50Hz, 60W Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Ηλεκτρικός Στίφτης S1125JC 220-240V~50Hz, 60W Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεως, καθώς περιέχουν σημαντικές πληροφορίες για την ασφάλεια, χρήση και συντήρηση της συσκευής

Διαβάστε περισσότερα

Υδρόθειο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou

Υδρόθειο. Γενικά περί ασφάλειας. Name Άρης Ιωάννου. Linde Gas. Prepared by A. Ioannou Υδρόθειο Γενικά περί ασφάλειας Name Άρης Ιωάννου Prepared by A. Ioannou Ιδιότητες: άχρωμο άγευστο έχει χαρακτηριστική οσμή (σαν χαλασμένα αυγά) τοξικό διαβρωτικό εξαιρετικά εύφλεκτο βαρύτερο του αέρα (σχετική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 Ημερομηνία Έκδοσης: 22/10/2012 Αριθμός Έκδοσης: 0 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Σύμφωνα με το Παρ.2 του Καν. 1907/2006) Όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. 453/2010 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ MDE-1215

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ MDE-1215 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ MDE-1215 www.morris.gr Φυλάξτε αυτές τις οδηγίες για μελλοντική χρήση Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε τον αφυγραντήρα για να μπορείτε εσείς και η οικογένειά σας να απολαμβάνετε

Διαβάστε περισσότερα

Ατυχήματα και Τραυματισμοί

Ατυχήματα και Τραυματισμοί Ατυχήματα και Τραυματισμοί 1 Τι πρέπει να γνωρίζω από την πρώτη μέρα στο εργαστήριο; Να έχεις ενημερωθεί για τη θέση και τη χρήση των πυροσβεστήρων, του κιβωτίου πρώτων βοηθειών (φαρμακείου), των κουβερτών

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Φροντίδα

Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Φροντίδα Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Φροντίδα Η πρόληψη επειγουσών καταστάσεων είναι θεµελιώδους σηµασίας. Γι αυτό το λόγο πρέπει να είµαστε προετοιµασµένοι και εξοπλισµένοι µε τις κατάλληλες γνώσεις, προκειµένου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος Στοιβάδες δέρματος Επιδερμίδα (τέσσερις στοιβάδες κυττάρων) Χόριο (άφθονα αγγεία και νεύρα) Υποδερμάτιο πέταλο (περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΥΛΙΚΟΥ: ΘΕΙΙΚΟ ΟΞΥ 1. ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ Επιδράσεις και συµπτώµατα Μάτια : Το θειικό οξύ είναι διαβρωτική ουσία και µπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισµό (ερυθρότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Τραυματισμοί του δέρματος, πληγές. Τραυματισμοί από γλίστρημα ή πέσιμο

Τραυματισμοί του δέρματος, πληγές. Τραυματισμοί από γλίστρημα ή πέσιμο Τραυματισμοί του δέρματος, πληγές Διάβρωση του δέρματος Εγκαύματα Ηλεκτροπληξία Τραυματισμοί από γλίστρημα ή πέσιμο Πάτωμα με τρίχες Βιολογικοί παράγοντες Μικροτραυματισμοί στα χέρια Χρήση χημικών βαφών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Με την εγγύηση της ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ-ΣΑΒΒΙΔΗΣ Α.Ε.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Με την εγγύηση της ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ-ΣΑΒΒΙΔΗΣ Α.Ε. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Με την εγγύηση της ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ-ΣΑΒΒΙΔΗΣ Α.Ε. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Για να μειώσετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς, ηλεκτροπληξίας

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρική σκούπα για υγρό/στεγνο καθάρισμα και στάχτες DAMC-4343

Ηλεκτρική σκούπα για υγρό/στεγνο καθάρισμα και στάχτες DAMC-4343 Ηλεκτρική σκούπα για υγρό/στεγνο καθάρισμα και στάχτες DAMC-4343 1 Προσοχή: Πριν από το καθάρισμα ή τη συντήρηση της συσκευής, πρέπει να αποσυνδέσετε το φις από την πρίζα. Προσοχή: Πριν από τη συναρμολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ INSTRUCTIONS MANUAL

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ INSTRUCTIONS MANUAL ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ INSTRUCTIONS MANUAL ΦΟΥΡΝΑΚΙ SUPER NEW 1505 3505 4005 4505 SUPER NEW MIDI OVEN 1505 3505 4005 4505 GR ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕΛΙΔΑ 2 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕΛΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ: Εταιρεία VALEO Formosa Office Building 4F 3, 161, Sung The Road Taipei, Taiwan, R.O.C.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ: Εταιρεία VALEO Formosa Office Building 4F 3, 161, Sung The Road Taipei, Taiwan, R.O.C. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ: Εταιρεία VALEO Formosa Office Building 4F 3, 161, Sung The Road Taipei, Taiwan, R.O.C. P/N: 700351626(09.03) ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ: Διαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά και απευθυνθείτε στις

Διαβάστε περισσότερα

Χημικά χαρακτηριστικά Υγρό διάλυμα βασισμένο σε υδροξείδιο της ποτάσας, αμφοτερικά τασιενεργά και άρωμα.

Χημικά χαρακτηριστικά Υγρό διάλυμα βασισμένο σε υδροξείδιο της ποτάσας, αμφοτερικά τασιενεργά και άρωμα. ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Κατασκευαστής: Werner & Mertz Italia S.r.l. Aποκλειστικός Αντιπρόσωπος: ECOLINE s.a. Εμπορική ονομασία: GRILL Ημερομηνία αναθεώρησης : 18.02.2003 01. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Όνομα

Διαβάστε περισσότερα

Όταν χρησιµοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές, θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις παρακάτω οδηγίες ασφαλείας:

Όταν χρησιµοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές, θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις παρακάτω οδηγίες ασφαλείας: Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Ηλεκτρικό Φουρνάκι Model:R-200 Για να εξασφαλίσετε σωστή λειτουργία και ασφάλεια, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και φυλάξτε τις για µελλοντική αναφορά. ΟΙΚΙΑΚΗ ΜΟΝΟ ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Άμεση ανάγκη (μεταφορά και αντιμετώπιση το ταχύτερο δυνατόν) ΜΑΖΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΒΑΡΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Cabrio Team 6.7/12 WG

Cabrio Team 6.7/12 WG Cabrio Team 6.7/12 WG Pyraclostrobin/Dimethomorph (πυρακλόστρομπίν/ντιμεθομόρφ) Εναιωρηματοποιήσιμοι κόκκοι (WG) μυκητοκτόνο μίγμα των δραστικών ουσιών pyraclostrobin και dimethomorph, για την καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ FRAL DRY-MEC 16lt

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ FRAL DRY-MEC 16lt ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ FRAL DRY-MEC 16lt ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ/ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ... 0 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ... 1 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ... 2 ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ...3 ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ 4 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ/ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ VC1162

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ VC1162 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ VC1162 1 Οδηγίες ασφαλείας Μόνο για οικιακή χρήση! Όταν χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα, πρέπει να τηρείτε πάντα τις βασικές προφυλάξεις ασφαλείας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΑΝΕΦΟ ΙΑΣΜΟ

Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΑΝΕΦΟ ΙΑΣΜΟ Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΑΝΕΦΟ ΙΑΣΜΟ ήλωση αποποίησης - Disclaimer Ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών πληροφορεί ότι το υλικό αυτό είναι καθαρά πληροφοριακό και ότι δεν φέρει ευθύνη

Διαβάστε περισσότερα

200 κ.εκ. Termidor 9 SC ENTOMOKTONO. Σήμα κατατεθέν BASF 81077574 GR 1063. Fipronil (φιπρονίλ) Πυκνό Εναιώρημα (SC) Εγγυημένη σύνθεση:

200 κ.εκ. Termidor 9 SC ENTOMOKTONO. Σήμα κατατεθέν BASF 81077574 GR 1063. Fipronil (φιπρονίλ) Πυκνό Εναιώρημα (SC) Εγγυημένη σύνθεση: 4 0 1 4 3 4 8 9 6 6 8 9 4 Termidor 9 SC Εγγυημένη σύνθεση: Fipronil 9,1% β/β ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΣΗ: BASF Ελλάς Α.Β.Ε.Ε., Λ. Μεσογείων 449, 153

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΤΣΙΧΛΑΣ ΚΟΛΛΑΣ ΑΠΟ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ & ΥΦΑΝΤΑ WERNER & MERTZ GUM-EX 1/5 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΤΣΙΧΛΑΣ ΚΟΛΛΑΣ ΑΠΟ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ & ΥΦΑΝΤΑ WERNER & MERTZ GUM-EX 1/5 ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ WERNER & MERTZ GUM-EX 1/5 ECOLINE A.E. Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 91 15773 ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΤΗΛ.: 7713906-7 FAX: 7713908 Ημερομηνία έκδοσης:. Έκδοση : Εκδόθηκε. ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Αυτό το Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας

Διαβάστε περισσότερα

Παρακαλούμε χειριστείτε το προϊόν με προσοχή, αποφεύγοντας τα χτυπήματα στις πλευρές και τις άκρες του κρυστάλλου.

Παρακαλούμε χειριστείτε το προϊόν με προσοχή, αποφεύγοντας τα χτυπήματα στις πλευρές και τις άκρες του κρυστάλλου. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Παρακαλούμε ελέγξτε το προϊόν κατά την παραλαβή για τυχόν ζημιές κατά τη μεταφορά, τμήματα και συσκευασίες που μπορεί να λείπουν ή κατασκευαστικά ελαττώματα. Ζημίες που αναφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ - ΠΑΓΕΤΟΣ - ΠΛΗΜΜΥΡΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ - ΠΑΓΕΤΟΣ - ΠΛΗΜΜΥΡΑ Περιφέρεια Αττικής Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ - ΠΑΓΕΤΟΣ - ΠΛΗΜΜΥΡΑ Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Ενημερώνεστε από τα ΜΜΕ για τις μετεωρολογικές προβλέψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σελίδα 1 από 5 ΤΜΗΜΑ 1: Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και εταιρείας/επιχείρησης 1.1. Αναγνωριστικός κωδικός προϊόντος 1.2. Συναφείς προσδιοριζόμενες χρήσεις της ουσίας ή του μείγματος και αντενδεικνυόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΥΑΛΙΩΝ CHROME HEARTS

ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΥΑΛΙΩΝ CHROME HEARTS ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΥΑΛΙΩΝ CHROME HEARTS Η εταιρία Chrome Hearts Εyewear παρέχει σας εγγύηση ενός έτους για τα γυαλιά σας. Σύμφωνα με την εγγύηση αυτή, εάν οποιοδήποτε τμήμα αποδειχθεί ελαττωματικό είτε στα υλικά

Διαβάστε περισσότερα

Panasonic. 4 a. Οδηγίες Χρήσης. 6 a b. 3 a b A B C + 3. Συσκευή για πεντικιούρ. Αριθμός μοντέλου ES2502. c d Β

Panasonic. 4 a. Οδηγίες Χρήσης. 6 a b. 3 a b A B C + 3. Συσκευή για πεντικιούρ. Αριθμός μοντέλου ES2502. c d Β Panasonic Συσκευή για πεντικιούρ Οδηγίες Χρήσης 1 A B C D E 4 a 1 2 b Αριθμός μοντέλου ES2502 1 2 F 5 1 2 2 + - 2 - + 3 1 6 a b A c d Β Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες πριν χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ VIMACLEAN

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ VIMACLEAN Χρήση: Συμπυκνωμένο υγρό καθαρισμού για υπολείμματα ασβέστη και τσιμέντου 1. Στοιχεία προμηθευτή Εταιρεία: Vimatec-Ν.Βιδάλης Α.Ε. Μακεδονίας 1-3 54641 Θεσσαλονίκη Τηλ: 2310-852502 Φαξ: 2310-843566 E-Mail:

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανή άλεσης κρέατος FA-5141-1. Εγχειρίδιο χρήσης [1]

Μηχανή άλεσης κρέατος FA-5141-1. Εγχειρίδιο χρήσης [1] Μηχανή άλεσης κρέατος FA-5141-1 Εγχειρίδιο χρήσης [1] Διαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά και φυλάξτε το παρόν εγχειρίδιο ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ (εικ. Α) 1. Κυρίως σώμα 2. ON/0/R (Ενεργοποίηση/Απενεργοποίηση/Αντίστροφη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΥΛΙΚΟΥ: ΒΕΝΖΟΛΙΟ 1. ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ Κίνδυνοι για την : ανθρώπινη υγεία Σε περίπτωση κατάποσης, µπορεί να προκληθεί αναρρόφηση. Μπορεί να εισέλθει στους πνεύµονες

Διαβάστε περισσότερα

Τυλίξτε το εσωτερικό του μασάζ γύρω από το λαιμό,τον ώμο ή την πλάτη πριν από κάθε χρήση. Με χτυπήματα χαλαρώνει και ανανεώνει κάθε σημείο.

Τυλίξτε το εσωτερικό του μασάζ γύρω από το λαιμό,τον ώμο ή την πλάτη πριν από κάθε χρήση. Με χτυπήματα χαλαρώνει και ανανεώνει κάθε σημείο. Μασάζ για λαιμό και ώμο Οδηγίες χρήσης Τυλίξτε το εσωτερικό του μασάζ γύρω από το λαιμό,τον ώμο ή την πλάτη πριν από κάθε χρήση. Με χτυπήματα χαλαρώνει και ανανεώνει κάθε σημείο. -Δυναμικό drum-massage

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ»

«ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ» Ένα ερωτηµατολόγια σχετικό µε την ασφάλεια των τροφίµων (οι σωστές απαντήσεις θα δοθούν µε άλλο έντυπο). Διαλέξτε την απάντηση που περιγράφει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΦΕΤΙΕΡΑ ΦΙΛΤΡΟΥ Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ Χ Ρ Η Σ Ε Ω Σ

ΚΑΦΕΤΙΕΡΑ ΦΙΛΤΡΟΥ Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ Χ Ρ Η Σ Ε Ω Σ ΚΑΦΕΤΙΕΡΑ ΦΙΛΤΡΟΥ Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ Χ Ρ Η Σ Ε Ω Σ 2 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ Όταν χρησιμοποιείτε μια ηλεκτρική συσκευή πρέπει να λαμβάνονται οι βασικές προφυλάξεις ασφαλείας ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς, ηλεκτροπληξίας

Διαβάστε περισσότερα

DuPont TM Talendo 20 EC ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΟ

DuPont TM Talendo 20 EC ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΟ TALENDO 20EC GR 250ML BKL K-37086 10/09/14 15:51 Page1 K-37086/31407 - GREECE - (COVER) PAGE 1 - Μακριά από παιδιά. - Μην τρώτε, πίνετε ή καπνίζετε, όταν χρησιμοποιείτε αυτό το προϊόν. - Φυλάσσεται κλειδωμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Όπως αυτές ορίζονται σύμφωνα με τις Ενιαίες Τεχνικές Προδιαγραφές παροχής υπηρεσιών διανομής γευμάτων στους ασθενείς των Νοσοκομείων, αρμοδιότητας της 1ης Υ.Π.Ε. Αττικής ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Ελέγχου Λοιμώξεων ΓΝΑ «ΚΑΤ» Μάιος 2009 1

Γραφείο Ελέγχου Λοιμώξεων ΓΝΑ «ΚΑΤ» Μάιος 2009 1 Γραφείο Ελέγχου Λοιμώξεων ΓΝΑ «ΚΑΤ» Μάιος 2009 1 Κρούσμα υπό διερεύνηση: κάθε άτομο που πληροί τα κλινικά ΚΑΙ επιδημιολογικά κριτήρια Πιθανό κρούσμα: κάθε άτομο που πληροί τα κλινικά ΚΑΙ επιδημιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ISOPA WALK THE TALK. - Χρήστες MDI - 1 Version09/06

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ISOPA WALK THE TALK. - Χρήστες MDI - 1 Version09/06 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ISOPA WALK THE TALK - Χρήστες MDI - 1 Version09/06 2 WALK THE TALK Χρήστες MDI - Περιεχόµενα Βασικές ιδίοτητες του MDI Σωστή χρήση του MDI Και όταν κάτι δεν πάει καλά...?

Διαβάστε περισσότερα

Καραΐσκου Α. Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων Γ. Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο»

Καραΐσκου Α. Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων Γ. Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο» Καραΐσκου Α. Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων Γ. Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Ε.Ν.Λ. στα πλαίσια ενασχόλησής της με την πρόληψη λοιμώξεων στο χώρο του Νοσοκομείου, δίδει σαφείς οδηγίες για την ασφαλή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΠΟΡΤΟ ΨΥΓΕΙΟ RDH-210/4A+

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΠΟΡΤΟ ΨΥΓΕΙΟ RDH-210/4A+ ΔΙΠΟΡΤΟ ΨΥΓΕΙΟ RDH-210/4A+ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 17ο ΧΛΜ Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας, Κηφισιά, Τηλ.: 210 6203280 Website: www.lozos.gr, e-mail: sales@lozos.gr, Τηλ. Service: 210-620.3838, Fax: 210-620.3279 Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ GIBBER 4SL

ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ GIBBER 4SL 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 1.1 Εμπορικό όνομα : GIBBER 4 SL 1.2 Χρήση σκευάσματος : Φυτορρυθμιστική ουσία 1.3 Παρασκευαστής : L.GOBBI SRL ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Via Vallecalda 33, I-16013 Campo

Διαβάστε περισσότερα

Κωδικός: ΜΤΝ1 Αρ. Έκδοσης: 1 Ημ/νία: 01-12-2014 Σελ. 1 από 7

Κωδικός: ΜΤΝ1 Αρ. Έκδοσης: 1 Ημ/νία: 01-12-2014 Σελ. 1 από 7 Κωδικός: ΜΤΝ1 Αρ. Έκδοσης: 1 Ημ/νία: 01-12-2014 Σελ. 1 από 7 1. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της παρούσας οδηγίας είναι η περιγραφή του τρόπου με τον οποίο λαμβάνονται, μεταφέρονται και συντηρούνται τα δείγματα επεξεργασμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σελίδα 1 από 5 ΤΜΗΜΑ 1: Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και εταιρείας/επιχείρησης 1.1. Αναγνωριστικός κωδικός προϊόντος 1.2. Συναφείς προσδιοριζόμενες χρήσεις της ουσίας ή του μείγματος και αντενδεικνυόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας σύμφωνα με τον κανονισμό (EC) No. 1907/2006, Άρθρο 31

Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας σύμφωνα με τον κανονισμό (EC) No. 1907/2006, Άρθρο 31 Σελίδα 1/5 * 1 Ταυτοποίηση ουσίας: Στοιχεία προϊόντος: Εμπορική ονομασία: Korsolex Bohrerbad SAP-Code: EN R10068 Εφαρμογή της ουσίας / του παρασκευάσματος: Απολυμαντικό εργαλείων Παραγωγός: BODE Chemie

Διαβάστε περισσότερα