ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Κεφ. 2 Διαδεδομένες υπηρεσίες του Διαδικτύου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Κεφ. 2 Διαδεδομένες υπηρεσίες του Διαδικτύου"

Transcript

1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Κεφ. 2 Διαδεδομένες υπηρεσίες του Διαδικτύου

2 2.1 Ψηφιακή Παράσταση Πληροφορίας Αναλογικά και τα ψηφιακά δεδομένα. Τα αναλογικά δεδομένα είναι εκείνα που μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε τιμή μέσα από ένα διάστημα πραγματικών αριθμών. Παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η θερμοκρασία μέσα σε ένα δωμάτιο όπως τη δείχνει ένα θερμόμετρο υδραργύρου, το βάρος, το ύψος κλπ. Ενώ τα ψηφιακά δεδομένα παίρνουν πάντα ένα διακριτό και επομένως αριθμήσιμο πλήθος τιμών. Ψηφιοποίηση είναι η διαδικασία κατά την οποία μία πληροφορία αναλογικής μορφής αναλύεται σε ένα διακριτό αλλά αριθμήσιμο πλήθος καταστάσεων. Η διαδικασία της ψηφιοποίησης περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια: Δειγματοληψία: Η συνεχής πληροφορία απεικονίζεται σε διακριτές καταστάσεις (δείγματα). Κβαντοποίηση: Αντιστοίχιση κάθε δείγματος σε κατάλληλα επιλεγμένη στάθμη. Κωδικοποίηση: Μετατροπή κάθε στάθμης σε λέξεις του δυαδικού συστήματος αρίθμησης αποτελούμενες από 0 και 1.

3 2.1.2 Ψηφιακή παράσταση ήχου Για να γίνει δυνατή η διαχείριση ενός αναλογικού σήματος από τον υπολογιστή, πρέπει το σήμα αυτό να μετατραπεί σε ψηφιακό. Η ψηφιακή μορφή του σήματος κάνει δυνατή τόσο την επεξεργασία όσο και την αποθήκευσή του. Αυτό ισχύει για κάθε αναλογικό σήμα και επομένως και για τον ήχο. Φυσικά, θα πρέπει να ισχύει και το αντίστροφο, ώστε στη συνέχεια να καταστεί εφικτό να ακουστεί το αποτέλεσμα της ηχητικής επεξεργασίας (σχήμα). Η διεκπεραίωση των μετατροπών αυτών είναι έργο ειδικών κυκλωμάτων που λέγονται Αναλογο-ψηφιακοί μετατροπείς (Analog to Digital Converters - ADC) και συναντώνται στα κυκλώματα επεξεργασίας ήχου του υπολογιστή (συνήθως κάρτες ήχου). Η όλη διαδικασία λέγεται παλμοκωδική διαμόρφωση (Pulse Code Modulation - PCM)

4 2.1.3 Ψηφιακή παράσταση εικόνας Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους διάδοσης πληροφοριών είναι η χρήση εικόνων. Πηγή εικόνων μπορεί να είναι ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα ζωγραφικής, η έξοδος ενός σαρωτή, μια ψηφιακή camera, το Διαδίκτυο κτλ. Το βασικό δομικό στοιχείο μιας εικόνας στον υπολογιστή, είναι το εικονοστοιχείο (pixel: Picture Element). Όταν δημιουργείται μια εικόνα στην οθόνη του υπολογιστή, στην πραγματικότητα δημιουργείται ένα ψηφιδωτό από εικονοστοιχεία. Σε μια πρώτη προσέγγιση, τα εικονοστοιχεία μπορούν να αντιστοιχιστούν με λαμπάκια πολύ μικρών διαστάσεων. Στην απλούστερη περίπτωση της ασπρόμαυρης εικόνας σε κάθε εικονοστοιχείο αντιστοιχεί ένα δυαδικό ψηφίο (1: αναμμένο 0: σβηστό).

5 2.1.3 Ψηφιακή παράσταση εικόνας Ανάλυση (resolution) είναι ο αριθμός των εικονοστοιχείων της οθόνης που προκύπτει από το γινόμενο του αριθμού των εικονοστοιχείων κάθε διάστασης (Ύψος x Πλάτος). Η έγχρωμη εικόνα σχηματίζεται κατά το πρότυπο RBG (Red-Green-Blue) με τη μείξη των τριών βασικών χρωμάτων. Το πλήθος των δυαδικών ψηφίων τα οποία δεσμεύονται για την περιγραφή του χρώματος των εικονοστοιχείων μιας εικόνας λέγεται βάθος χρώματος. Ο απαιτούμενος χώρος αποθήκευσης για μια εικόνα υψηλής ανάλυσης 1024 x 768 με 24bit βάθος χρώματος (αληθινό χρώμα true color) είναι 1024 x 768 x 24 / 8 = bytes (χωρίς συμπίεση). Οι ψηφιοποιημένες εικόνες που αναφέρθηκαν παραπάνω αφορούν τις λεγόμενες χαρτογραφικές εικόνες οι οποίες δημιουργούνται με τη βοήθεια των εικονοστοιχείων. Η μείξη των τριών βασικών χρωμάτων. Εκτός από τις χαρτογραφικές εικόνες υπάρχουν και οι διανυσματικές εικόνες, τα στοιχεία των οποίων απεικονίζονται γεωμετρικά με τη βοήθεια γραμμών, ορθογωνίων, ελλείψεων κτλ. Τα αρχεία που περιέχουν διανυσματικές εικόνες είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος από τα αρχεία των χαρτογραφικών εικόνων.

6 2.1.4 Ψηφιακή παράσταση βίντεο Μια μορφή πληροφορίας που εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον στο χώρο των υπολογιστών είναι το βίντεο. Πληροφορίες βίντεο μπορούμε να μεταφέρουμε στον υπολογιστή από το Διαδίκτυο, την τηλεόραση, τη συσκευή βίντεο, ένα CD ή ένα DVD. Στην περίπτωση του βίντεο η διαδοχική παράθεση στατικών εικόνων παράγει την αίσθηση της κίνησης (σχήμα 2.5). Επομένως, ένα βίντεο είναι μία σειρά από εικόνες. Αυτό που φαίνεται στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης είναι στην πραγματικότητα μία ψευδαίσθηση της κίνησης, η οποία βασίζεται στη γρήγορη εναλλαγή πολλών ακίνητων εικόνων, καθεμιά από τις οποίες ελάχιστα διαφέρει από την προηγούμενη και την επόμενή της. Στην Ευρώπη, όπου χρησιμοποιείται το σύστημα PAL/SECAM, η εικόνα βίντεο έχει 25 πλαίσια το δευτερόλεπτο, ενώ στην Αμερική, όπου χρησιμοποιείται το σύστημα NTSC, έχει 30 πλαίσια το δευτερόλεπτο

7 2.1.4 Ψηφιακή παράσταση βίντεο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Για την ψηφιοποίηση ενός δευτερολέπτου από ένα βίντεο σε μορφή PAL χρειάζονται 768x576 (πρότυπο 576i) δυαδικά ψηφία ανά πλαίσιο και για εικόνα αληθινού χρώματος θα πρέπει να συνυπολογιστούν 24 δυαδικά ψηφία (bit) ανά εικονοστοιχείο (pixel) για την πληροφορία χρώματος. Αυτό σημαίνει ότι, για ένα πλαίσιο απαιτούνται 1,26 ΜΒ (768 x 576 x 24), ενώ για ένα δευτερόλεπτο ενός βίντεο απαιτούνται 31,6 MB (1,26 x 25 frames). Ανάλογα, μία ταινία 2 ωρών απαιτεί περίπου 222 GB, χωρίς να συνυπολογιστεί ο ήχος, που αν είναι στερεοφωνικός θα απαιτήσει επιπλέον 1,2 GB. Αυτό σημαίνει, ότι σε ένα DVD χωρητικότητας 4,7 GB, μπορούν να εγγραφούν περίπου 2,5 λεπτά κινούμενης εικόνας!!! Παρά τους περιορισμούς αυτούς, με την ενσωμάτωση κάποιας τεχνικής συμπίεσης δεδομένων, είναι δυνατή η εγγραφή σε DVD ταινιών διαρκείας 2 ωρών.

8 2.1 Ψηφιακή Παράσταση Πληροφορίας Λέξεις που πρέπει να θυμάσαι: Αναλογικά δεδομένα Ψηφιακά δεδομένα Ψηφιοποίηση Δειγματοληψία Κβαντοποίηση Κωδικοποίηση Αναλογο-ψηφιακοί μετατροπείς Παλμοκωδική διαμόρφωση Εικονοστοιχείο (pixel) Ανάλυση Αληθινό (φυσικό) χρώμα Βάθος χρώματος Χαρτογραφική εικόνα Διανυσματική εικόνα

9 2.2 Αρχές συμπίεσης δεδομένων Υπάρχουν δύο μέθοδοι συμπίεσης που απευθύνονται κυρίως σε δύο κατηγορίες δεδομένων: Μέθοδος συμπίεσης χωρίς απώλειες δεδομένων (Lossless compression), σύμφωνα με την οποία δε χάνεται κανένα δυαδικό ψηφίο κατά τη συμπίεση ή αποσυμπίεση των πληροφοριών. Απευθύνεται περισσότερο σε δεδομένα χαρακτήρων όπου η απώλεια ενός δυαδικού ψηφίου συνεπάγεται την αλλοίωση της πληροφορίας. Χρησιμοποιείται, επίσης, για τη συμπίεση των δεδομένων που ανταλλάσσουν οι υπολογιστές, όταν επικοινωνούν μέσω τοπικού ή μέσω απομακρυσμένου δικτύου. Μέθοδος συμπίεσης με απώλειες δεδομένων (Lossy compression), σύμφωνα με την οποία είναι πιθανή η απώλεια πληροφορίας κατά τη συμπίεση ή αποσυμπίεση των πληροφοριών. Η φυσιολογία όμως της όρασης και της ακοής του ανθρώπου επιτρέπει τη χρησιμοποίηση τρόπων συμπίεσης που έχει ως συνέπεια την απώλεια της πληροφορίας και την ελεγχόμενη μείωση της πιστότητας. Η μέθοδος εφαρμόζεται συνήθως σε δεδομένα ήχου, εικόνας και βίντεο.

10 2.2.2 Συμπιέσεις χωρίς απώλεια δεδομένων Σ' αυτό τον τύπο συμπίεσης, το προς συμπίεση αρχείο διαβάζεται από ένα πρόγραμμα συμπίεσης το οποίο παράγει ένα άλλο μικρότερου μεγέθους αρχείο (συμπιεσμένο) από το οποίο έχουν απαλειφθεί εντελώς οι πλεονασμοί. Για να αναπαραχθεί το αρχικό χρησιμοποιείται ένα πρόγραμμα αποσυμπίεσης το οποίο και επαναφέρει το αρχείο στην αρχική του μορφή. Η συμπίεση αυτού του τύπου γίνεται βάσει ειδικών προγραμμάτων που αναπτύσσονται με κάποια παραλλαγή του αλγόριθμου LZ (Lempel & Ziv). Παράδειγμα συμπιεσμένων αρχείων με αυτό τον αλγόριθμο αποτελούν τα αρχεία τύπου zip ή rar (με επέκταση.zip και.rar αντίστοιχα). Σύμφωνα με τον αλγόριθμο αυτό, το πρόγραμμα "διαβάζει" το προς συμπίεση αρχείο και ψάχνει για επαναλαμβανόμενες ακολουθίες δεδομένων. Όταν εντοπιστεί μια τέτοια ακολουθία, το πρόγραμμα τη γράφει σε ένα λεξικό το οποίο φυλάσσεται ως μέρος του συμπιεσμένου αρχείου. Κατά την αποσυμπίεση διαβάζεται το συμπιεσμένο αρχείο και, όπου βρεθεί δείκτης, γίνεται αποσυμπίεση της ακολουθίας, σύμφωνα με τη διεύθυνση του λεξικού που προσδιορίζεται από το δείκτη.

11 2.2.3 Συμπιέσεις με απώλεια δεδομένων Σε δεδομένα που περιέχουν εικόνες χρησιμοποιούνται συχνά οι αλγόριθμοι συμπίεσης με απώλεια. Οι αλγόριθμοι αυτοί κατά τη συμπίεση απορρίπτουν κάποια δεδομένα, όπως, για παράδειγμα, μικρές μεταβολές του χρώματος που δε γίνονται αντιληπτές από το ανθρώπινο μάτι μετά την αποσυμπίεση. Οι γνωστότερες συμπιεσεις με απώλεια δεδομένων είναι αυτές των προτύπων JPEG (Joint Photographic Expert Group) και MPEG (Motion Picture Experts Group). Το πρότυπο JPEG χρησιμοποιείται στην ακίνητη εικόνα και έως σήμερα παρουσιάζει τα καλύτερα αποτελέσματα. Υποστηρίζει αναλογίες συμπίεσης της τάξης του 20:1 (ένα αρχείο μεγέθους 20 MB συμπιέζεται σε 1 MB), χωρίς να αλλοιώνεται σημαντικά η εικόνα. Κατά τη συμπίεση χάνεται ένα μέρος της αρχικής πληροφορίας της εικόνας, που αφορά κυρίως τη φωτεινότητα και το γέμισμα των χρωμάτων. Το πρότυπο MPEG χρησιμοποιείται στην κινούμενη εικόνα στο βίντεο και στον ήχο. Σύμφωνα με το πρότυπο αυτής της τεχνικής συμπίεσης δεν αποθηκεύονται όλα τα πλαίσια του βίντεο αλλά μερικά πλαίσια κλειδιά. Με βάση αυτά τα πλαίσια κλειδιά, ειδικοί αλγόριθμοι σχηματίζουν τα πλαίσια που παρεμβάλλονται, στηριζόμενοι μόνο στις αλλαγές που υπάρχουν στα πλαίσια κλειδιά.

12 2.2 Αρχές συμπίεσης δεδομένων Λέξεις που πρέπει να θυμάσαι: Συμπίεση Συμπίεση με απώλειες Συμπίεση χωρίς απώλειες Πλαίσια κλειδιά Αλγόριθμος LZ Πρότυπο JPEG Πρότυπο MPEG

13 2.3 Βοηθητικές εφαρμογές Φυλλομετρητής (browser) Το λογισμικό που διαχειρίζεται τις σελίδες του Διαδικτύου. Βοηθάει στη ανάκτηση σελίδων που βρίσκονται σε συγκεκριμένους ηλεκτρονικούς τόπους, σε εξυπηρετητές (web servers) του Διαδικτύου. Οι σελίδες στο Διαδίκτυο αναφέρονται ως ιστοσελίδες. Περισσότερα στοιχεία για την λειτουργία αλλά και τις δυνατότητες των φυλλομετρητών δίνονται σε επόμενο κεφάλαιο. Ως μέσα (media) εννοούνται οι διαφορετικοί τρόποι επικοινωνίας. Ο βασικότερος και πλέον συνηθισμένος τρόπος επικοινωνίας είναι μέσω ενός κειμένου ή μιας εικόνας. Εκτός αυτών, στο Διαδίκτυο είναι διαθέσιμα και άλλα μέσα, όπως ο ήχος, το βίντεο, η συνθετική κίνηση (animation). Ένα αρχείο πολυμέσων απαιτεί Η/Υ κατάλληλα εξοπλισμένο (κάρτα ήχου, αρκετή μνήμη, κατάλληλο λογισμικό κτλ.), ώστε να μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα η διαχείρισή του. Το λογισμικό μπορεί να είναι ενσωματωμένο στο φυλλομετρητή που χρησιμοποιείται, μπορεί όμως να είναι εγκατεστημένο ξεχωριστά και να αποτελεί μια βοηθητική εφαρμογή. Γνωστές βοηθητικές εφαρμογές αναπαραγωγής μέσων (ήχου, video) είναι: Windows Media Player (ενσωματωμένος στα Windows) VLC media player (http://www.videolan.org/vlc/) Winamp media player κλπ.

14 2.3 Οι τύποι ΜΙΜΕ Το MIME (Multipurpose Internet Mail Extensions) είναι ένα πρότυπο δικτύου για την ηλεκτρονική αλληλογραφία. Στην ουσία το MIME καθορίζει τους μηχανισμούς για να στέλνονται και άλλα είδη πληροφοριών σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, συμπεριλαμβανομένου και κείμενο σε άλλες γλώσσες (πέρα από τα αγγλικά), χρησιμοποιώντας και άλλη κωδικοποίηση χαρακτήρων, εκτός από τον ASCII, καθώς επίσης και δυαδικό περιεχόμενο όπως τα αρχεία που περιέχουν εικόνες, ήχους, ταινίες, έγγραφα και προγράμματα υπολογιστών. Το MIME έχει επεκταθεί πέρα από την περιγραφή του περιεχομένου των για να περιγράφει τον τύπο περιεχομένου γενικά στον παγκόσμιο ιστό. Είναι πλέον ένα θεμελιώδες συστατικό των πρωτοκόλλων επικοινωνίας όπως το HTTP, το οποίο απαιτεί τα δεδομένα να μεταφέρονται στα πλαίσια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σαν μηνύματα, ακόμη και αν τα στοιχεία δεν είναι πραγματικά ηλεκτρονικό μήνυμα. Ο φυλλομετρητής και το λειτουργικό σύστημα διατηρούν έναν πίνακα με τους τύπους των MIME και των αντίστοιχων επεκτάσεων των αρχείων, οι οποίες χρησιμεύουν για να καθοριστεί ποιες εφαρμογές θα ενεργοποιηθούν, όταν επιλέξετε συγκεκριμένο τύπο αρχείου.

15 2.3 Οι τύποι ΜΙΜΕ Οι πιο γνωστοί τύποι MIME φαίνονται στον παρακάτω πίνακα: Τύπος MIME Type application application/msword application/vnd.ms-excel: application/vnd.ms-powerpoint: application/pdf application/zip application/x-rar-compressed Type image image/gif image/jpeg image/png image/tiff Type audio audio/mpeg audio/ogg audio/x-ms-wma audio/vnd.wave Type video video/mpeg video/mp4 video/ogg video/x-ms-wmv Εφαρμογή & Επεκτάσεις Αρχείων Microsoft Word files (doc) Microsoft Excel files (xls) Microsoft Powerpoint files (ppt) Portable Document Format (pdf) ZIP archive files RAR archive files GIF image (gif) JPEG image (jpg, jpeg) Portable Network Graphics (png) Tag Image File Format (tif, riff) MP3 or other MPEG audio (mp3) Ogg Vorbis, Speex, Flac and other audio (ogg) Windows Media Audio (wma) WAV audio (wav) MPEG-1 video with multiplexed audio (mpg) MP4 video (mp4) Ogg Theora or other video (with audio) (ogg) Windows Media Video (wmv)

16 2.3 Αντιστοίχηση αρχείων με βοηθητικές εφαρμογές Είναι δυνατόν να οριστεί μια βοηθητική εφαρμογή, που να εμφανίζει συγκεκριμένα αρχεία, ενώ χρησιμοποιείτε το φυλλομετρητή σας. Η αντιστοίχιση μπορεί να οριστεί σε άγνωστους τύπους αρχείων ή ακόμη και να αλλάξετε μια αντιστοίχηση (σχήμα). ΠΡΟΣΘΕΤΑ Αν η βοηθητική εφαρμογή μπορεί να ενσωματωθεί πλήρως στο φυλλομετρητή, τότε η εμφάνιση του περιεχομένου του αρχείου πολυμέσων γίνεται στο παράθυρο του φυλλομετρητή. Συνήθως εγκαθίστανται πολλές βοηθητικές εφαρμογές ή προγράμματα που λέγονται πρόσθετα (plugs-in / add-οn) του φυλλομετρητή, οπότε αυτός μπορεί να παρουσιάσει, να αναπαραγάγει ή να εκτελέσει ειδικές μορφές αρχείων πολυμέσων μέσα από το παράθυρό του (πχ Flash Player add-on).

17 2.3 Βοηθητικές εφαρμογές Λέξεις που πρέπει να θυμάσαι: Φυλλομετρητής Ιστοσελίδα Μέσα Αρχείο πολυμέσων Βοηθητική εφαρμογή Πρόσθετα (plug-in / add-on)

18 Εικόνες 2.4 Μορφές αρχείων πολυμέσων Οι ψηφιακές εικόνες κατατάσσονται γενικά σε δύο κατηγορίες : στις ψηφιογραφικές ή χαρτογραφικές (bitmap graphics) οι οποίες δημιουργούνται από σειρές εικονοστοιχείων (pixel). στις διανυσματικές (vector graphics) των οποίων τα στοιχεία απεικονίζονται με γεωμετρικό τρόπο. Επέκταση Αρχείου Μορφοποίηση Τύπος Περιγραφή bmp Windows bitmap Ψηφιογραφικός gif CompuServe GIF Ψηφιογραφικός jpg JPEG Ψηφιογραφικός png Portable Network Graphics Ψηφιογραφικός tif TIFF Ψηφιογραφικός pct PICT,PICT2 Ψηφιογραφικός pcd Photo CD Ψηφιογραφικός wmf MS Word Metafile Ψηφιογραφικός/ Διανυσματικός cdr CorelDraw Διανυσματικός Πρότυπο του σχεδιαστικού πακέτου CorelDraw. dfx AutoCAD Διανυσματικός Πρότυπο του σχεδιαστικού πακέτου AutoCAD. svg Scalable Vector Graphics Διανυσματικός Αναπτύχθηκε για το πακέτο Paintbrush των Windows. Μπορούν να δοθούν έγχρωμες ή ασπρόμαυρες εικόνες σε διαβαθμίσεις του γκρι. Χαμηλή ή καθόλου συμπίεση - μεγάλο μέγεθος. Υποστηρίζει μη απωλεστική συμπίεση και διαφάνεια. Τα αρχεία GIF έχουν μέχρι 256 χρώματα και μπορεί να διαθέτουν κίνηση (gif animated). Αναπτύχθηκε απο την ομάδα JPEG. Η συμπίεση που επιτυγχάνεται είναι ιδιαίτερα υψηλή σε βάρος όμως της ποιότητας της εικόνας (απωλεστική). Χρησιμοποιεί μη απωλεστική συμπίεση. Δημιουργήθηκε για να βελτιώσει και να αντικαταστήσει τη μορφή GIF. Υποστηρίζει διαφάνεια και κίνηση* (APNG - ανεπίσημη έκδοση). To πιο ολοκληρωμένο και διαδεδομένο πρότυπο. Υποστηρίζει υψηλή ανάλυση σε μεγάλο αριθμό χρωμάτων ή διαβαθμίσεων του γκρί. Δημιουργήθηκε για το σχεδιαστικό πακέτο MacPaint. Αποτελεί πρότυπο μορφοποίησης για το περιβάλλον Macintosh. Αναπτύχθηκε από την Kodak για την αποθήκευση φωτογραφιών από φιλμ σε photo CD. Παρέχει εικόνες υψηλής ανάλυσης και συμπίεσης. Δημιουργήθηκε για διανυσματικές εικόνες σε περιβάλλον Windows. Υποστηρίζει, επίσης, ψηφιογραφικές εικόνες και αναγνωρίζεται από τα περισσότερα συμβατά στο περιβάλλον των Windows προγράμματα. Είναι μια οικογένεια προδιαγραφών για την περιγραφή δισδιάστατων διανυσματικών γραφικών που χρησιμοποιούνται και στο web.

19 Βίντεο και κινούμενη εικόνα 2.4 Μορφές αρχείων πολυμέσων Ήχος Επέκταση Αρχείου mpg Μορφοποίηση MPEG mov Quick Time Πρότυπο της Apple. avi avi Πρότυπο της Microsoft. ogg flv Επέκταση Αρχείου Vorbis (audio) Theora (video) Flash video Μορφοποίηση Περιγραφή Πρότυπο που αναπτύχθηκε από την ομάδα MPEG. Συνδέεται με μεθόδους συμπίεσης ακουστικών σημάτων (ήχου) και δεδομένων βίντεο. Δωρεάν, ανοιχτού προτύπου μορφή που τηρείται από το Ίδρυμα Xiph.Org. Διατίθεται χωρίς περιορισμούς από πατέντες λογισμικού και έχει σχεδιαστεί για να παρέχει αποτελεσματική ροή και διαχείριση υψηλής ποιότητας ψηφιακών πολυμέσων. Μορφή αρχείου που χρησιμοποιείται για τη διανομή βίντεο μέσω του Διαδικτύου χρησιμοποιώντας το Adobe Flash Player εκδόσεις Περιγραφή aif AIFF AIFF: Audio Interchange File Format. Χρησιμοποιείται από όλα τα περιβάλλοντα. wav WAVE Πρότυπο αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων σε περιβάλλον Windows. Αναπτύχθηκε από την Microsoft. mid MIDI, Διεθνές πρότυπο αποθήκευσης αρχείων MIDI mp2 mpa MPEG Audio Πρότυπο που σχετίζεται με μεθόδους συμπίεσης ακουστικών σημάτων και δεδομένων βίντεο. Αναπτύχθηκε από την ομάδα MPEG. mp3 MPEG 1 - Audio To δημοφιλέστερο πλέον πρότυπο ήχου. Layer 3 Κείμενα πολλαπλών μέσων H εξωτερική βοηθητική εφαρμογή Adobe Acrobat με τα αρχεία pdf (Portable Document Format) δίνει τη δυνατότητα να μη μεταβάλλεται ο τρόπος εμφάνισης των κειμένων, όταν αυτά μετακινούνται από υπολογιστή σε υπολογιστή στο Διαδίκτυο. Με άλλα λόγια ο τρόπος εμφάνισης των αρχείων PDF δεν εξαρτάται από τις γραμματοσειρές του υπολογιστή του χρήστη-αποδέκτη, όπως επίσης δεν εξαρτάται και από το μέγεθος και το σχήμα του παραθύρου του φυλλομετρητή.

20 2.4 Μορφές αρχείων πολυμέσων Λέξεις που πρέπει να θυμάσαι: Ψηφιογραφική εικόνα, Διανυσματική εικόνα Αρχεία εικόνων (gif, jpg, png, svg) Αρχεία video (avi, mpg, flv) Αρχεία ήχου (wav, mid, mp3) Κείμενα πολλαπλών μέσων Adobe Acrobat (pdf)

21 Διαδεδομένες υπηρεσίες του Διαδικτύου ΤΕΛΟΣ 2 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Online άσκηση κατανόησης: (Ενότητα ΑΣΚΗΣΕΙΣ: Κεφάλαιο 2)

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ:ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ:ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ:ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ:ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ:ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ:ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΙΤΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 2005 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΑ...1 Μορφές ψηφιακής εικόνας...1 Α) ιανυσµατικές εικόνες (vector graphics)...1 Β) Χαρτογραφικές ή ψηφιογραφικές εικόνες (bitmap graphics)...1 Συµπίεση αρχείου ψηφιογραφικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Πολυμέσα. Πολυμέσα - Α Λυκείου. Συγγραφική ομάδα:

ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Πολυμέσα. Πολυμέσα - Α Λυκείου. Συγγραφική ομάδα: ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Πολυμέσα Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Πολυμέσα - Α Λυκείου Συγγραφική ομάδα: Παπαντωνίου Ιάκωβος, Β.Δ Α Τορτούρης Μιχάλης, Β.Δ. Μιλτιάδου Μάριος, Β.Δ. Τάσου Τάσος, Β.Δ. Μιχάλης Διονυσίου,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος...11. Κεφάλαιο 1 Πολυμέσα & Υπερμέσα...13

Πρόλογος...11. Κεφάλαιο 1 Πολυμέσα & Υπερμέσα...13 Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Κεφάλαιο 1 Πολυμέσα & Υπερμέσα...13 1. Βασικές Έννοιες...14 Πολυμέσα...14 Αλληλεπιδραστικότητα ή διαδραστικότητα...15 Υπερκείμενο και Υπερμέσα...16 Σύνδεσμοι και Πλοήγηση...19

Διαβάστε περισσότερα

ATEI ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ. Βασικές Αρχές και Έννοιες. Αύγουστος Τσινάκος

ATEI ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ. Βασικές Αρχές και Έννοιες. Αύγουστος Τσινάκος ATEI ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ Βασικές Αρχές και Έννοιες Αύγουστος Τσινάκος Ευχαριστίες Στο συνάδελφο Γίαννη Σδρίµα για την διάθεση σηµειώσεων έτσι ωστε να είναι δυνατή η σύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Σιασιάκος, ρ Πληροφορικής

Κωνσταντίνος Σιασιάκος, ρ Πληροφορικής Επιστηµονική Ευθύνη Κωνσταντίνος Σιασιάκος, ρ Πληροφορικής Συγγραφή Φωτόπουλος Βασίλης, Φαλιέρης Σωτήρης, Νικολόπουλος Γιώργος, Νικολόπουλος Κώστας Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΠΟΛΥΜΕΣΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΝΤΡΙΔΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Υλοποίηση και παραμετροποίηση ενός Video On Demand Server Πτυχιακή Εργασία της Πέτικα Ευαγγελία (2301)

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων

Τεχνολογία Πολυμέσων Τεχνολογία Πολυμέσων Εισαγωγή Εαρινό Εξάμηνο 2009-2010 Εισαγωγή Διδάσκων: Δρ. email: cpanag@csd.uoc.gr webpage: www.csd.uoc.gr/~cpanag Επισκέπτης Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ. Υπολογιστικά Συστήματα,, Πολυμέσα,, και Δίκτυα

ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ. Υπολογιστικά Συστήματα,, Πολυμέσα,, και Δίκτυα ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ Υπολογιστικά Συστήματα,, Πολυμέσα,, και Δίκτυα Δρ. Κωνσταντίνος Πίτρης ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΝ Η/Υ. των εικόνων.

ΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΝ Η/Υ. των εικόνων. ΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΝ Η/Υ Οι συνηθισµένες µέθοδοι για την προετοιµασία έργων και εικονογραφήσεων (µε το χέρι) απαιτούν χρόνο και υποµονή, και κάτω από χρονικούς περιορισµούς οι αλλαγές είναι περιορισµένες. Αντίθετα,

Διαβάστε περισσότερα

Δομικά στοιχεία πολυμέσων: Κείμενο Εικόνα Ήχος Κίνηση Βίντεο

Δομικά στοιχεία πολυμέσων: Κείμενο Εικόνα Ήχος Κίνηση Βίντεο Δομικά στοιχεία πολυμέσων: Κείμενο Εικόνα Ήχος Κίνηση Βίντεο Πρωτογενές υλικό Μια εικόνα μπορεί να εισαχθεί στον υπολογιστή από: σαρωτή (Scanner) ψηφιακή φωτογραφική μηχανή video capture monitor capture

Διαβάστε περισσότερα

ποικίλους κώδικες αναπαράστασης (modes of representation) ποικίλες τροπικότητες (modalities).

ποικίλους κώδικες αναπαράστασης (modes of representation) ποικίλες τροπικότητες (modalities). ΠΟΛΥΜΕΣΑ Τι είναι τα Πολυµέσα Πολυµέσο: µια δοµή στην οποία συνυπάρχουν περισσότερα από ένα µέσα Ένα σύστηµα πολυµέσων είναι ένα σύστηµα οργάνωσης, πρόσβασης και παρουσίασης ψηφιακής πληροφορίας όπου η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας Επιστημονικές και Τεχνικές Προδιαγραφές Εκπαιδευτικού Υλικού ΥΠΕΡΜΕΣΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΑΤΡΑ, 1 Φεβρουαρίου 2012 Έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ. Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα

ΕΝΟΤΗΤΑ. Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα ΕΝΟΤΗΤΑ Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα . Κεφάλαιο 1 Ψηφιακός Κόσµος Εισαγωγή Τι εννοούμε με τον όρο «ψηφιακός»; Ψηφιακό είναι ένα σύστημα που παίρνει τιμές από μια ομάδα συγκεκριμένων τιμών.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα. Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα. Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1 Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1 Εφαρμογές πολυμέσων: πολλές μορφές πληροφορίας, αποθηκευμένες σε ψηφιακή μορφή, με δυνατότητα αλληλεπίδρασης κατά την παρουσίασή τους 11.1

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: «ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ Ι

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : Ανάπτυξη βιβλιοθήκης ψηφιακού πολυμεσικού εκπαιδευτικού υλικού ηλεκτρονικών ισχύος. (Τμήμα I: Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Πολυμεσικών Εφαρμογών

Ανάπτυξη Πολυμεσικών Εφαρμογών Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - ΑΤΕΙ Ηπείρου Ανάπτυξη Πολυμεσικών Εφαρμογών Ακαδημαϊκό Έτος 2008-2009 Σελίδα 1 από 22 Εισαγωγή Τα πολυμέσα είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα Οπτικής Αναγνώρισης Χαρακτήρων. ABBYY FineReader. Εκδοση 6.0 Εγχειρίδιο χρήσης. 2002 ABBYY Software House

Πρόγραµµα Οπτικής Αναγνώρισης Χαρακτήρων. ABBYY FineReader. Εκδοση 6.0 Εγχειρίδιο χρήσης. 2002 ABBYY Software House Πρόγραµµα Οπτικής Αναγνώρισης Χαρακτήρων ABBYY FineReader Εκδοση 6.0 Εγχειρίδιο χρήσης 2002 ABBYY Software House Οι πληροφορίες που περιλαµβάνονται στο παρόν έγγραφο µπορεί να µεταβληθούν χωρίς προειδοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ: Δημιουργία διαδραστικής ιστοσελίδας για το μάθημα της νανοηλεκτρονικής Υπεύθυνος : Δρ. Καναπίτσας

Διαβάστε περισσότερα

Συµπίεση Εικόνας: Εισαγωγή, χρωµατικά µοντέλα, βασικές τεχνικές συµπίεσης

Συµπίεση Εικόνας: Εισαγωγή, χρωµατικά µοντέλα, βασικές τεχνικές συµπίεσης ΒΕΣ 04 Συµπίεση και Μετάδοση Πολυµέσων Συµπίεση Εικόνας: Εισαγωγή, χρωµατικά µοντέλα, βασικές τεχνικές συµπίεσης Πόσες λέξεις αξίζει µια εικόνα; Εισαγωγή Εξαρτάται από την εικόνα και τις λέξεις φυσικά!

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ MSc

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ MSc ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ MSc ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΗΧΗΤΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

eschoollib ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Παραδοτέο 1.1 Αναφορά τεχνικού και επιχειρηµατικού πλαισίου

eschoollib ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Παραδοτέο 1.1 Αναφορά τεχνικού και επιχειρηµατικού πλαισίου eschoollib ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ, ΚΑΤΑΛΟΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΦΗΜΕΡΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΕ ΑΣΥΓΓΧΡΟΝΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΙΕΠΑΦΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Παραδοτέο

Διαβάστε περισσότερα

[ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΕΞΟΜΕΙΩΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ (E-HEALTH)] Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε.

[ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΕΞΟΜΕΙΩΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ (E-HEALTH)] Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. 2014 ΚΟΥΤΗ ΝΙΚΗ ΜΑΡΚΕΛΑ Α.Μ Τ02946 Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. [ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΕΞΟΜΕΙΩΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ (E-HEALTH)] ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ. «Compressed Image File Formats» Παρουσίαση των γνωστότερων τύπων αρχείων εικόνας που χρησιµοποιούνται σήµερα στο Internet.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ. «Compressed Image File Formats» Παρουσίαση των γνωστότερων τύπων αρχείων εικόνας που χρησιµοποιούνται σήµερα στο Internet. Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα Πληροφορικής - Μεταπτυχιακό Χάρης Γεωργίου, ΑΜ: Μ-177 Γιάννης Κούτσιας, ΑΜ: Μ-187 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ «Compressed Image File Formats» Παρουσίαση των γνωστότερων τύπων αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακό Βίντεο. ΕΣ 200: ημιουργία Περιεχομένου ΙΙ. Περιεχόμενα - Βιβλιογραφία. Περιεχόμενα. Βιβλιογραφία. Βασικές έννοιες

Ψηφιακό Βίντεο. ΕΣ 200: ημιουργία Περιεχομένου ΙΙ. Περιεχόμενα - Βιβλιογραφία. Περιεχόμενα. Βιβλιογραφία. Βασικές έννοιες ΕΣΔ 200: Δημιουργία Περιεχομένου ΙΙ Ψηφιακό Βίντεο Περιεχόμενα Βασικές έννοιες Ψηφιακό βίντεο Πρότυπα ψηφιακού βίντεο Αποθήκευση ψηφιακού βίντεο Μετάδοση ψηφιακού βίντεο Περιεχόμενα - Βιβλιογραφία Βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I. Edubuntu Linux 9.x

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I. Edubuntu Linux 9.x ΚΕΦΑΛΑΙΟ I Edubuntu Linux 9.x Στόχοι Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: Χειριστεί το λειτουργικό σύστημα Edubuntu Linux 9.x Μπορεί να αναβαθμίσει το σύστημά του Μπορεί να προσθέσει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥ ΑΣΤΩΝ: ΟΥΖΕΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 2/5/2012 1 Η ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών Η αρχή του 20ου αιώνα σημαδεύεται από τη μεγάλη ανάπτυξη της

Διαβάστε περισσότερα