«Οι καθημερινές δραστηριότητες στην πόλη» Β. Καρβουντζή, Μ. Παπαβασιλείου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Οι καθημερινές δραστηριότητες στην πόλη» Β. Καρβουντζή, Μ. Παπαβασιλείου"

Transcript

1 Η ανάμειξη των δραστηριοτήτων στην πόλη επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Το περιβάλλον (φυσικό και ανθρωπογενές) είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει τις δραστηριότητες. Β. Καρβουντζή, Μ. Παπαβασιλείου

2 Υποχρεωτικές Επιλεκτικές Κοινωνικές

3 Υποχρεωτικές Καθημερινές προγραμματισμένες διαδρομές. Συγκεκριμένη αφετηρία και προορισμός. Ανεξάρτητες από τις συνθήκες στο δημόσιο χώρο.

4 Επιλεκτικές Επιθυμία πρόθεση επιλογή Καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες στο δημόσιο χώρο.

5 Κοινωνικές Συνευρέσεις συλλογικότητες Εξαρτώνται από την ανθρώπινη παρουσία στο δημόσιο χώρο

6 Ο χ ρ ό ν ο ς Πηγή: Gehl Jan, Life Between Buildings, Architektens Forlag Η ανθρώπινη επαφή Τυχαία ή προγραμματισμένη Σύντομη ή παρατεταμένη Επιφανειακή ή οικεία Μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων ήομάδων

7 Η παρουσία των άλλων Συνθήκη εξαιρετικής σημασίας για τις ευαίσθητες ομάδες: παιδιά, ηλικιωμένους και μοναχικούς.

8 Η παρουσία των άλλων Παιχνίδια και παιδιά στο δημόσιο χώρο Πηγή: Gehl Jan, Life Between Buildings, Architektens Forlag. 2001

9 Η παρουσία των άλλων Πλατώματα και υπαίθριακαθιστικά Οι άνθρωποι επιλέγουν να κάθονται πάνω σε περάσματα απ όπου περνάει πολύς κόσμος.

10 Η παρουσία των άλλων Πεζόδρομοι Η παρουσία των πεζών προσελκύει νέες χρήσεις, που με τη σειρά τους προσελκύουν περισσότερη κίνηση.

11 Η παρουσία των άλλων Το να βλέπεις και ν ακούς τους άλλους Αποτελεί το γενεσιουργό στοιχείο για τις τυχαίες συνευρέσεις που μπορεί να εξελιχθούν, υπό προϋποθέσεις σε πιό οικείες και ουσιαστικές επαφές

12 Η παρουσία των άλλων Οι ανθρώπινες συνευρέσεις στο δημόσιο χώρο ποικίλουν: απλή τυχαία συνεύρεση μεταξύ δύο αγνώστων πιθανή αφορμή για οικειότητα πιθανότητα διατήρησης μιας οικείας επαφής ουσιαστική επαφή, ανταλλαγή απόψεων για κοινά ή συλλογικά προβλήματα Ο σχεδιασμός λειτουργεί σαν μοχλός για τη σύσφιξη και τόνωση των ανθρώπινων δεσμών και της συλλογικότητας

13 Η παρουσία των άλλων Η τυχαία συνεύρεση και η δομή του ιστού Πηγή: Νatural movement : or Configuration and attraction in urban pedestrian movement, B. Hillier, A. Penn, J. Hanson, T. Grazewski, J. Xu, 1992 Για την τυχαία συνεύρεση είναι κατ αρχήν πολύ σημαντική η δομή του ιστού και συγκεκριμένα ο βαθμός ενσωμάτωσης των αξόνων κίνησης των πεζών στοευρύτεροδίκτυοαξόνων. (παρουσίαση correlation chart για κίνηση πεζών και global integration). Έχει αποδειχθεί οτι η κίνηση των πεζών βρίσκεται σε πολύ ισχυρό συσχετισμό με την υψηλή ενσωμάτωση ενός άξονα κίνησης. Με απλά λόγια όσο κεντρικότερος είναι ένας δρόμος στην πόλη, ανεξάρτητα από το εύρος του, προσελκύει περισσότερο δραστηριότητες, χρήσεις και κίνηση πεζών..

14 Η παρουσία των άλλων Οι οικείες επαφές Προϋποθέτουν: τον χρόνο τη δράση το χώρο που την παραλαμβάνει Η επεξεργασία στη μικρή κλίμακα καθορίζει τη δυνατότητα ανάπτυξης ευρύτερων συλλογικοτήτων

15 Κίνηση και στάση στο δημόσιο χώρο Κίνηση Η αντίληψη του χώρου καθορίζεται σημαντικά μέσα από τον χρόνο που απαιτείται για να τον διασχίσει κανείς

16 Κίνηση και στάση στο δημόσιο χώρο Κίνηση Μπορεί κανείς να διακρίνει την κίνηση σε σύντομες διελεύσεις, με καθορισμένους προορισμούς, κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας του ανθρώπου. Συνήθως επιλέγεται η συντομώτερη διαδρομή. Περίπατοι και περιπλανήσεις. Σε αυτή την περίπτωσηηδιαδρομήκαθορίζεταιαποσημεία ενδιαφέροντος.

17 Κίνηση και στάση στο δημόσιο χώρο Το περπάτημα Το πρόβλημα έγκειται στο να καθορίσαι κανείς το επίπεδο ανοχής του πεζού σε παρεμβολές, έτσι ώστε η πορεία να είναι σφιχτή και πλούσια σε εμπειρίες και ταυτόχρονα όχι ασφικτική. Έχει αποδειχθεί οτι οτι η αποδεκτή απόσταση για τους περισσότερους ανθρώπους είναι της τάξης των μέτρων.

18 Κίνηση και στάση στο δημόσιο χώρο Το περπάτημα Όταν οι άνθρωποι περπατούν τείνουν να επιλέγουν περισσότερο τη συντομώτερη διαδρομή

19 Κίνηση και στάση στο δημόσιο χώρο Το περπάτημα Όταν διασχίζει κανείς έναν μεγάλο χώρο, είναι συνήθως πιο ευχάριστο να κινηθεί κοντά σε κάποιο όριο του χώρου, παρά να τον διαπεράσει στο μέσον του. Η κίνηση στα όρια του χώρου επιτρέπει την ταυτόχρονη εμπειρία του μεγάλου κενού, καθώς και τη μικρότερη κλίμακα που καθορίζει το όριο δίπλα του. Επίσης έχει τη δυνατότητα της επόπτευσης, χωρίς ο ίδιος να εκτίθεται στην επόπτευση των άλλων.

20 Κίνηση και στάση στο δημόσιο χώρο Το περπάτημα Ο C. Alexander λέει πως όταν υπάρχει δράση στο χώρο, τα σημεία που Όταν προσελκύουν το όριο καθορίζεται είναι εκείνα που από βρίσκονται μια υψομετρική τόσο ψηλά, ώστε διαφορά, να δίνουν έχει σημασία στον άνθρωπο ο ένα αρχιτέκτονας σημείο εποπτείας, να αντιλαμβάνεται αλλά αρκετά με εργαλείο χαμηλά την ώστε τομή, να του τις επιτρέπουν επιλύσεις μενα άξονα συμμετέχει την οπτική στη σύνδεση δράση. ή απομόνωση.

21 Κίνηση και στάση στο δημόσιο χώρο Κίνηση και απόσταση Μεταξύ 70 και 100 μέτρων διακρίνει κανείς φύλο, ηλικία και το τί κάνει ο άλλος. Στα 30 μέτρα διακρίνει κανείς χαρακτηριστικά προσώπου, όπως και αντιλαμβάνεται γνώριμες φυσιογνωμίες. Η διάθεση του άλλου αρχίζει να γίνεται αντιληπτή κάτω από τα μέτρα. Μιασυζήτησημπορείναξεκινήσεισε μια απόσταση 1 3 μέτρα, ενώ η πιο έντονη διάδραση μεταξύ δύο ανθρώπων προϋποθέτει μια απόσταση κάτω από ένα μέτρο. Πηγή: Gehl Jan, Life Between Buildings, Architektens Forlag. 2001

22 Κίνηση και στάση στο δημόσιο χώρο Κίνηση και απόσταση Στενή. Απόσταση από 0 50 εκ. Σ αυτή την απόσταση εκφράζονται συναισθήματα, όπως τρυφερότητα, αγάπη ή έντονος θυμός. Προσωπική. (απόσταση από 50 εκ μ.) Η απόσταση που απαιτείται για μια συζήτηση μεταξύ στενών φίλων ή συγγενών. (είναι η συνήθης απόσταση γύρω από ένα τραπέζι. Κοινωνική. (1.30μ μ.) η απόσταση που απαιτείται για μια συζήτηση μεταξύ φίλων, γνωστών, συναδέλφων, γειτόνων κ.λ.π. Αντίστοιχη τουμεγέθουςενόςκαθιστικού. Τέλος η ημόσια είναι η κλίμακα μεγαλύτερη από 3.70 μ. Για πιο επίσημες συναναστροφές, συνθήκες διδασκαλίας κ.λ.π. Η σχέση της απόστασης μεταξύ των ανθρώπων και της μεταξύ τους επαφής συνδέεται άμεσα με τις σχεδιαστικές επιλογές στο δημόσιο χώρο. Πηγή: Gehl Jan, Life Between Buildings, Architektens Forlag Hall, Edward T. The Hidden Dimension. New YorkQ Doubleday, 1966.

23 Κίνηση και στάση στο δημόσιο χώρο T αχύτητα και κίνηση Η ταχύτητα κίνησης του πεζού (5 15 κλμ/ώρα) έχει μεγάλη σημασία για την τη αφομοίωση των εντυπώσεων, των εμπειριών από τον δημόσιο χώρο, καθώς και των λεπτομερειών που βοηθούν στη συγκρότηση της αντίληψης του. Όταν η ταχύτητα αυξηθεί η αντίληψη γίνεται πιο αφαιρετική και αποσπασματική, ενώ ηκλίμακακαιταμεγέθητουχώρου αποκτούν άλλη σημασία.

24 Κίνηση και στάση στο δημόσιο χώρο Στάση Αποτελεί τμήμα της διαδρομής. Η οριοθέτηση των στάσεων σε σχέση με την κίνηση μπορεί να προσδώσει στο χώρο διαφορετικές ποιότητες. Μπορεί κανείς να διαχωρίσει τις στάσεις σε σύντομες και παρατεταμένες, εξαρτάται απο τις συνθήκες (άνεση, ασφάλεια, ενδιαφέρουσες θέες).

25 Κίνηση και στάση στο δημόσιο χώρο Στάση Οι πιο ελκυστικές περιοχές όπου ο κόσμος στέκεται ή κάθεται είναι συνήθως σταόριατωνχώρων, σε μεταβατικές συνήθως ζώνες, όπως οι στοές, τα κατώφλια, εν τέλει τα περιφερειακά σημεία απ όπου μπορεί κανείς να έχει τη καλύτερη οπτική επαφή με τον υπόλοιπο χώρο χωρίς να εκτίθεται στα βλέμματα των άλλων. Ο κοινωνιολόγος Derk de Jonge (151) το χαρακτηρίζει edge effect. (επίδραση του ορίου).

26 Κίνηση και στάση στο δημόσιο χώρο Στάση Οι πιο ελκυστικές περιοχές όπου ο κόσμος στέκεται ή κάθεται είναι συνήθως σταόριατωνχώρων, σε μεταβατικές συνήθως ζώνες, όπως οι στοές, τα κατώφλια, εν τέλει τα περιφερειακά σημεία απ όπου μπορεί κανείς να έχει τη καλύτερη οπτική επαφή με τον υπόλοιπο χώρο χωρίς να εκτίθεται στα βλέμματα των άλλων. Ο κοινωνιολόγος Derk de Jonge (151) το χαρακτηρίζει edge effect. (επίδραση του ορίου).

27 Κίνηση και στάση στο δημόσιο χώρο Στάση Τα κατώφλια είναι εν δυνάμει σημεία αφετηρίας ή προορισμού διαδρομών. Εάντοόριοτουχώρουπαραλαμβάνει χρήσεις και δραστηριότητες, τότε ο χώρος μπορεί συγκρατήσει την παραμονή των ανθρώπων. ιαφορετικά ερημώνει ή λειτουργεί μόνο σαν πέρασμα.

28 Κίνηση και στάση στο δημόσιο χώρο Ανάπτυξη συλλογικότητας Αυτό απαιτεί τέτοια χωρική οργάνωση ώστε να μπορούν να συνευρεθούν από δύο και πάνω άνθρωποι. Οργανωμένα καθιστικά, αμφιθεατρικές οργανώσεις, ανθρώπινη κλίμακα κ.λ.π.

29 Παρατήρηση και αποτύπωση Η παρατήρηρη και αποτύπωση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο χώρο συμβάλλουν στην κατανόηση της σχέσης ανθρώπου και χώρου και εν τέλει στην δυνατότητα πρόβλεψης των αλλαγών που επιφέρει μια σχεδιαστική πρόταση στοχώροκαιστιςανθρώπινες δραστηριότητες.

30 Παρατήρηση και αποτύπωση Πύλες παρατήρησης Πυκνότητες κίνησης - Στατικός παρατηρητής Ποσοτικό εργαλείο που αποτυπώνει τον αριθμότωνανθρώπωνπουκινούνται στο χώρο, ανεξάρτητα από αφετηρία και προορισμό.

31 Παρατήρηση και αποτύπωση Στατική Χαρτογράφηση Κινούμενος Παρατηρητής Αποτύπωση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο χώρο σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Εργαλείο με διευρυμένη εφαρμογή σε διαφορετικές ομάδες: α)κατά φύλο, ηλικία και ιδιότητα, β) κατά δραστηριότητα, π.χ. κίνηση, στάση, συνομιλία, παιχνίδι κ.λ.π., διαφορετικές ώρες της ημέρας.

32 Παρατήρηση και αποτύπωση Στατική Χαρτογράφηση Κινούμενος Παρατηρητής Αποτύπωση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο χώρο σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Εργαλείο με διευρυμένη εφαρμογή σε διαφορετικές ομάδες: α)κατά φύλο, ηλικία και ιδιότητα, β) κατά δραστηριότητα, π.χ. κίνηση, στάση, συνομιλία, παιχνίδι κ.λ.π., διαφορετικές ώρες της ημέρας.

33 Παρατήρηση και αποτύπωση υναμική Χαρτογράφηση Κινούμενος Παρατηρητής Τυχαία επιλογή αντικειμένου. Αποτύπωση της ανθρώπινης δραστηριότητας σε μια χρονική διάρκεια, στην εξέλιξή της στο χώρο.

34 Παρατήρηση και αποτύπωση Αν οι δημόσιοι χώροι δεν προσελκύουν τους ανθρώπους να τους χρησιμοποιήσουν, τότε μένουν έρημοι ή προσελκύουν ομάδες που κυριαρχού σ αυτούς και αποτρέπουν άλλες ομάδες να πλησιάσουν και να οικειοποιηθούν τον χώρο. Η ερήμωση των δημόσιων χώρων αποτελεί την απαρχή της ερήμωσης του κέντρου της πόλης. Whyte, William H. The Social Life of Small Urban Spaces. Whashington D.C.: Conservation Foundation, 1980.

35 Παρατήρηση και αποτύπωση Whyte, William H. The Social Life of Small Urban Spaces. Whashington D.C.: Conservation Foundation, 1980.

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 301 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1. Εισαγωγή Η ανάπτυξη θετικών στάσεων παράλληλα με την προσφορά γνώσεων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στη σύγχρονη εποχή. H ενασχόληση των παιδιών με τη Φυσική Αγωγή, από μικρή ηλικία,

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Παπούλα Παναγιώτα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας & Θεοφιλίδης Χρήστος Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Περίληψη Το σχολείο και η οικογένεια είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πεζόδροµοι Πεζοί Οι προσβάσεις στα σχολικά κτίρια, αθλητικά κέντρα, ΚΑΠΗ στο Πολεοδοµικό συγκρότηµα της Χίου 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2

Πεζόδροµοι Πεζοί Οι προσβάσεις στα σχολικά κτίρια, αθλητικά κέντρα, ΚΑΠΗ στο Πολεοδοµικό συγκρότηµα της Χίου 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2 2. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.. 3 3. ΠΕΖΟΙ.. 5 3.1. Μέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της κινητικότητας... 6 3.2. Κυκλοφοριακή Αγωγή 7 4. ΠΕΖΟ ΡΟΜΟΙ 8 4.1. Οι πεζόδροµοι στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : 4

ΕΡΓΟ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : 4 Τ.Ε.Ι ΛΑΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΟ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : 4 «Αναφορά για τη βελτίωση της διαδικασίας εκπαίδευσης από απόσταση - Η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩ Η ΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΙΟΥΤΣΟΥΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ιανουάριος 2011 ΙΕΛΚΑ 2011 ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δρ. Λ. Κιοσές, Δρ. Γ. Δουκίδης, Δρ. Π. Βλάχος Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

PARKOUR _ ΜΙΑ ΔΥΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

PARKOUR _ ΜΙΑ ΔΥΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Διάλεξη _ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο _ Περίοδος Ιουλίου 2008 Σπουδάστρια: Πιτσιλαδή Μαρία Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαλεξόπουλος Δημήτρης Ευχαριστώ για τη συμβολή του τον Prof. Dr. Kari Jormakka από το TU

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικές διαφορές στη σύναψη δεσμού και σεξουαλικότητα. Άννα Θεμελή και Παναγιώτης Κορδούτης. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ατομικές διαφορές στη σύναψη δεσμού και σεξουαλικότητα. Άννα Θεμελή και Παναγιώτης Κορδούτης. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σύναψη δεσμού και σεξουαλικότητα 1 Tρέχων τίτλος: ΣΥΝΑΨΗ ΔΕΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ Ατομικές διαφορές στη σύναψη δεσμού και σεξουαλικότητα Άννα Θεμελή και Παναγιώτης Κορδούτης Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ»

«Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ» ΑΤΕΙΘ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ΣΔΟ Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης - ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - «Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών παιγχνιδιών και των πολυμέσων για εκπαιδευτικούς σκοπούς Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 2011-ES1-LEO05-35968

Εγχειρίδιο για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών παιγχνιδιών και των πολυμέσων για εκπαιδευτικούς σκοπούς Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 2011-ES1-LEO05-35968 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ PAGE 1 Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ... 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 1. Γνώση στην ψηφιακή εποχή : Εισαγωγή... 3 Χαρακτηριστικά και οφέλη... 3 Εξατομίκευση... 6 Κίνητρο... 7 Υπευθυνότητα... 7 Διαδραστικότητα...

Διαβάστε περισσότερα

Η μη τυπική εκπαίδευση στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη: Το παράδειγμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Η μη τυπική εκπαίδευση στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη: Το παράδειγμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Η μη τυπική εκπαίδευση στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη: Το παράδειγμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Μαρία Κριτσωτάκη 1 & Αθανάσιος Μόγιας 2 1. Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

«Αυτοεκτίμηση και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών του Δημοτικού σχολείου»

«Αυτοεκτίμηση και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών του Δημοτικού σχολείου» Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θέμα πτυχιακής εργασίας: «Αυτοεκτίμηση και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Για τη χρήση του παρακάτω υλικού: Σκοπός του έργου PORTAL είναι η επιτάχυνση της απορρόφησης των ερευνητικών αποτελεσµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικό Εκπαιδευτικό Περιοδικό «eκπ@ιδευτικός κύκλος» Τόμος 1, Τεύχος 2, 2013 eκπ@ιδευτικός κύκλος ISSN: 2241-4576

Επιστημονικό Εκπαιδευτικό Περιοδικό «eκπ@ιδευτικός κύκλος» Τόμος 1, Τεύχος 2, 2013 eκπ@ιδευτικός κύκλος ISSN: 2241-4576 Στοχαστική αλληλεπίδραση μέσω εικονικών συμμετεχόντων (R.I.Vi.Ps): Ένα αλληλεπιδραστικό μοντέλο ανοικτής και εξ αποστάσεως διαδικτυακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης Reflective Interaction through Virtual

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός

Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Ιδιωτικός Παιδικός Σταθμός Ιεράς Μονής «ΔΕΛΑΣΑΛ» Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Παιδικού Σταθμού ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο Παιδικός Σταθμός του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο αναφοράς για τη γλώσσα: εκμάθηση, διδασκαλία, αξιολόγηση Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης i

Διαβάστε περισσότερα

έκδοση του Ιδρύματος το 2009. 2

έκδοση του Ιδρύματος το 2009. 2 Τα Μετέωρα Βήματα του Προσανατολισμού στην εποχή της Αβεβαιότητας: Συνέπειες για το ΕΠΑ.Λ 1 Χρυσούλα Κοσμίδου-Hardy Σύμβουλος του Π.Ι, Πρόεδρος του Τομέα Σ.Ε.Π. 2 1. Εισαγωγικά Ήταν όλα κάποτε αλλιώς στο

Διαβάστε περισσότερα

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς»

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία: «Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ε. Παπαγιαννοπούλου Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

2. Η διδασκαλία της Γεωµετρίας στο ελληνικό δηµοτικό σχολείο

2. Η διδασκαλία της Γεωµετρίας στο ελληνικό δηµοτικό σχολείο Εισαγωγή Η εργασία αυτή έχει στόχο να παρουσιάσει µια εναλλακτική πρόταση για τη διδασκαλία της Γεωµετρίας στις πρώτες τάξεις του δηµοτικού σχολείου, αντλώντας περιεχόµενα από τη λαϊκή παράδοση και λαµβάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Εξωστρέφεια και πελατοκεντρικότητα στα επιχειρησιακά μοντέλα

Εξωστρέφεια και πελατοκεντρικότητα στα επιχειρησιακά μοντέλα Βασίλης Τραπεζάνογλου ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Εξωστρέφεια και πελατοκεντρικότητα στα επιχειρησιακά μοντέλα Ο ρόλος των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών EΚΔΟΣΗ ΠΡΩΤΗ - 30-04-2010 Αφιερώνεται στους

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση Οι Μαθησιακές Δυσκολίες στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση Παραγωγή / Σχεδιασμός / DTP: adaction A.E. Διαφήμιση Μάρκετινγκ Δημόσιες Σχέσεις Πλατεία Ιπποδρομίου 21, 546 21 Θεσσαλονίκη τηλεφωνικό κέντρο/τηλεομοιότυπο:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 1 1. Εισαγωγή Η διδασκαλία της Φυσικής στην υποχρεωτική εκπαίδευση στοχεύει στη διερεύνηση του υλικού και του ζωντανού κόσμου και στη μελέτη σχετικών φαινομένων και γεγονότων.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ. H μετάβασή μας στην αειφορικότητα. Γενικά

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ. H μετάβασή μας στην αειφορικότητα. Γενικά 1 ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ H μετάβασή μας στην αειφορικότητα Γενικά Η αειφορικότητα αποτέλεσε το παρασκηνιακό περιεχόμενο σχεδόν κάθε θέματος που εξετάσαμε μέχρι τώρα. Σ αυτό το τέταρτο μέρος, η αειφορικότητα θα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ)

Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Περιεχόμενα Πρόλογος 2 Εισαγωγή 3 Τι είναι η αναπηρία; 4 Ποια είναι τα άτομα με αναπηρία;

Διαβάστε περισσότερα

«Η επίδραση του διαδικτύου στις κοινωνικές σχέσεις των νέων»

«Η επίδραση του διαδικτύου στις κοινωνικές σχέσεις των νέων» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Η επίδραση του διαδικτύου στις κοινωνικές σχέσεις των νέων» Σπουδαστές:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΘΕΜΑ ΟΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ζ. ΜΕΚΟΣ ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Ι ΑΚΤΟΡΙΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΙΩΝΑΣ ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΙΩΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟ ΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟ ΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟ ΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Mentoring AE ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2005 Το παρόν αποτελεί µέρος του υποέργου «Μελέτες ζήτησης και ανάπτυξης Ευρυζωνικών Υπηρεσιών στο Νοµό

Διαβάστε περισσότερα

Housekeeping: το πιο σηµαντικό τµήµα του ξενοδοχείου

Housekeeping: το πιο σηµαντικό τµήµα του ξενοδοχείου Housekeeping: το πιο σηµαντικό τµήµα του ξενοδοχείου Στεφανάκη Ελευθερία Μιχαήλ Αναστασία Σ..Ο. Τµήµα Τουριστικ ών Επιχ / σεων ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2007 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Βερνάρδου Ειρήνη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛ ΜΕΡΟΣ Ά... 1. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ..

Διαβάστε περισσότερα