ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ (Υπό μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ (Υπό μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων)"

Transcript

1 ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ (Υπό μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων) Από τα μέλη Δ.Ε.Π της Πανεπιστημιακής Παιδοχειρουργικής Κλινικής Παιδοχειρουργική Κλινική Διευθυντής: Καθηγητής Σ. Γαρδίκης Ιατρικό Τμήμα Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

2 2 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ 1. α) Τι είναι η λεμφική δυσπλασία (λεμφαγγείωμα-κυστικό ύγρωμα) και που οφείλεται. β) Πότε αυτή γίνεται εμφανής και που συνήθως εντοπίζεται γ) Ποιες είναι οι κύριες μέθοδοι αντιμετώπισης των λεμφικών δυσπλασιών α) Τα λεμφαγγειώματα είναι καλοήθεις κυστικές μάζες που επενδύονται από ενδοθηλιακά κύτταρα. Οφείλονται στην ανώμαλη ανάπτυξη και απόφραξη του λεμφικού συστήματος που έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία απομονωμένων περιοχών λεμφικού ιστού, οι οποίες δεν επικοινωνούν με το φυσιολογικό σύστημα. β) Tο 50-60% των λεμφικών δυσπλασιών παρουσιάζεται στη γέννηση και το 90% μέχρι το 2 ο έτος της ζωής Συνήθως εντοπίζονται: i) Στο οπίσθιο τραχηλικό τρίγωνο (75%) ii) Στη μασχάλη (20%) Το υπόλοιπο ποσοστό (5%) εντοπίζεται στο μεσοθωράκιο, στον οπισθοπεριτοναικό χώρο και στη βουβωνική περιοχή. γ) Η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει με 2 τρόπους: Σκληροθεραπεία ή Χειρουργική εκτομή. Η επιλογή της αντιμετώπισης καθορίζεται από τη μορφολογία και την έκταση της βλάβης, όπως αυτή αναδεικνύεται από τις απεικονιστικές μεθόδους (αξονική τομογραφία - CT ή μαγνητική τομογραφία -MRI) Σκληροθεραπεία: Η θεραπεία αυτή συνήθως επιλέγεται για μονόχωρες ή μακροκυστικές βλάβες. Με τη μέθοδο αυτή γίνεται έκχυση σκληρυντικών παραγόντων (ΟΚ-432 ή μπλεομυκίνη, ή δοξυκυκλίνη) εντός της βλάβης. Χειρουργική εκτομή: H xειρουργική εκτομή αφορά συνήθως σύνθετες λεμφικές δυσπλασίες και απαιτεί συχνά σταδιακή προσπέλαση με περισσότερα των ένα χειρουργείων. Η μετεγχειρητική διαφυγή λέμφου είναι συχνή επιπλοκή η οπία ντιμετωπίζεται με κλειστή αναρρόφηση για ημέρες μέχρι εβρομάδες. Το ποσοστό υποτροπής μετά από χειρουργική επέμβαση είναι 50%, αφού η ατελής εκτομή είναι ο κανόνας προκειμένου να αποφευχθεί η κάκωση των γειτονικών νευροαγγειακών δεματίων.

3 3 2. α) Κλινικά ευρήματα και β) θεραπεία της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου α) Η κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου αποτελεί υπόλειμμα του θυρεοειδούς αδένα. To συχνότερο εύρημα κατά τη φυσική εξέταση είναι μία ανώδυνη περιγεγραμμένη στρογγυλή κυστική μάζα στη μέση τραχηλική γραμμή η οποία ακολουθεί τις καταποτικές κινήσεις, ενώ υπάρχει περιορισμός της κινητικότητας με την προβολή της γλώσσας εκτός της στοματικής κοιλότητας. Η θυρεογλωσσική κύστη εντοπίζεται κατά μήκος της μέσης γραμμής του τραχήλου σε οιοδήποτε σημείο της πορείας καθόδου του θυρεοειδούς. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων εντοπίζεται στο ύψος του υοειδούς. Εντούτοις σε ένα ποσοστό 3% εντοπίζεται υπογλώσσια και σε ένα 7% στη σφαγιτιδική εντομή. Αν και η κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου είναι συγγενής ανωμαλία αυτή σπάνια εμφανίζεται κατά τη νεογνική ηλικία. Γίνεται συνήθως αντιληπτή σε ηλικία 2-10 χρονών. Είναι άξιο προσοχής το γεγονός ότι το 1/3 των περιπτώσεων αυτής της διαταραχής γίνεται αντιληπτό σε ηλικία >20 χρονών. β) Η θεραπεία της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου είναι η πλήρης εκτομή της (μέχρι τη βάση της γλώσσας) με συναφαίρεση του μέσου τμήματος του υοειδούς οστού (επέμβαση Sistrunk).H οξεία φλεγμονή της κύστης του θυρεογλωσσικού πόρου πρέπει να αντιμετωπίζεται αρχικά με αντιβιωτικά και σε δεύτερο χρόνο αφού υποχωρήσει πλήρως η φλεγμονή (6 βδομάδες περίπου) ακολουθεί η χειρουργική εκτομή της. Υποτροπές παρουσιάζονται όταν το υοειδές οστό δεν αφαιρείται ή όταν η κύστη προηγουμένως έχει φλεγμανθεί.

4 4 3. Πως δημιουργείται η συγγενής διαφραγματοκήλη, ποια η συχνότητα εμφάνισής της και με ποιες άλλες παθήσεις συνοδεύεται; Ανατομικά, η συγγενής διαφραγματοκήλη Εγκάρσιο διάφραγμα οφείλεται στην αδυναμία συνένωσης των εμβρυικών τμημάτων του διαφράγματος, η οποία επιτρέπει την πρόπτωση κοιλιακών σπλάχνων εντός της θωρακικής κοιλότητας. Η συνένωση του εγκαρσίου διαφράγματος με τις πλευροπεριτοναικές πτυχές συμβαίνει φυσιολογικά κατά την 8η εβδομάδα της εμβρυικής ανάπτυξης. Αν ο σχηματισμός του διαφράγματος είναι ατελής παραμένει Πλευροπεριτοναϊκές ανοικτό το πλευροπεριτοναικό τρήμα μεμβράνες (τρήμα του Bochdalek). H συχνότητα εμφάνισης της συγγενούς διαφραγματοκήλης είναι 1 στις 2000 γεννήσεις ζώντων νεογνών και έχει υψηλή θνησιμότητα και νοσηρότητα. κεντρικός τένοντας Ραχιαίο μεσεντέριο Σκέλη διαφράγματος Σωματικό τοίχωμα Μυϊκή μοίρα Συνυπάρχει με ανωμαλία της μη στροφής του εντέρου γιατί καθώς το έντερο προσπίπτει εντός του θώρακα δεν ακολουθεί τη φυσιολογική διαδικασία στροφής και καθήλωσης. Τα σοβαρά ελλείμματα οδηγούν σε πνευμονική υποπλασία, πνευμονική υπέρταση και δυσλειτουργία της καρδιάς. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφραγματοκήλη και όσο νωρίτερα σχηματίζεται κατά την κύηση τόσο βαρύτερη πνευμονική υποπλασία

5 5 4. Ποια είναι τα απεικονιστικά ευρήματα της ακτινογραφίας θώρακα στην συγγενή διαφραγματοκήλη; Η ακτινογραφία θώρακα θα δείξει τα ακόλουθα: μικρή ποσότητα αέρα στην κοιλιά ακτινοσκιερό ημιθωράκιο εάν το έντερο δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα αέρα ή αν ο αριστερός λοβός του ήπατος καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του ημιθωρακίου απώλεια του φυσιολογικού περιγράμματος του ομόπλευρου ημιθωρακίου παρουσία εντέρου στο θώρακα ετερόπλευρη μετατόπιση του μεσοθωρακίου και περιελιγμένο το ρινογαστρικό σωλήνα εντός του ημιθωρακίου. Οι κήλες της δεξιάς πλευράς μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροδιαγνωστούν από την άνοδο του θόλου του διαφράγματος. Η διαφορική διάγνωση μπορεί να γίνει με τη χρήση της μαγνητικής τομογραφίας. Η μαγνητική ή η αξονική τομογραφία μπορεί επίσης να διαφοροδιοαγνώσει τη συγγενή διαφραγματοκήλη από μια κυστική πνευμονική βλάβη (πχ συγγενής κυστική αδενωματώδης δυσπλασία) 5. α) Ποια η συχνότητα και η ταξινόμηση (τύποι) της ατρησίας οισοφάγου (Α.Ο) β) Παράγοντες κινδύνου από τους οποίους εξαρτάται η έκβαση των περιπτώσεων ατρησίας του οισοφάγου α) Η συχνότητα της Α.Ο κυμαίνεται μεταξύ 1: και 1: γεννήσεις. Υπάρχει μία μικρή υπεροχή στην αναλογία αγόρια/κορίτσια (1.2/1). Εάν σε μία οικογένεια το πρώτο παιδί γεννήθηκε με Α.Ο οι πιθανότητα και το 2 παιδί να γεννηθεί με Α.Ο είναι 0.5-2%. Η ταξινόμηση (τύποι) της ατρησίας οισοφάγου είναι: Τύπος α (10%) Ατρησία οισοφάγου χωρίς συρίγγιο με μεγάλη απόσταση των δύο κολοβωμάτων (long gap). Τύπος α (10%) Ατρησία οισοφάγου χωρίς συρίγγιο με μεγάλη απόσταση των δύο κολοβωμάτων Τύπος β (1%) Ατρησία οισοφάγου με κεντρικό συρίγγιο (άνω κολόβωμα οισοφάγου)

6 6 Τύπος γ (85%) Ατρησία οισοφάγου με περιφερικό συρίγγιο (κάνω κολόβωμα οισοφάγου) Τύπος δ (2%) Ατρησία οισοφάγου με κεντρικό συρίγγιο και περιφερικό συρίγγιο. Τύπος ε (4-5%) Τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο (δίκην Η) χωρίς ατρησία οισοφάγου β) Οι παράγοντες κινδύνου από τους οποίους εξαρτάται η έκβαση των περιπτώσεων ατρησίας του οισοφάγου είναι: 1. Νεογνά <1,5 kg 2. Πρόωρα νεογνά < 37 εβδομάδων κύησης 3. Συνοδές ανωμαλίες καρδιάς 4. Συνοδή πνευμονίτιδα 5. Μεγάλη απόσταση (>3 σπονδύλους) μεταξύ άνω και κάτω κολοβώματος 6. Ποια η κλινική εικόνα της ατρησίας οισοφάγου (ΑΟ) και με ποιες άλλες συγγενείς ανωμαλίες συνοδεύεται Η Α.Ο αναπτύσσει συμπτωματολογία στις πρώτες ώρες της ζωής. Πρώτο και κυρίαρχο σύμπτωμα είναι η παρουσία αφρωδών σιέλων και η συνύπαρξη αναπνευστικής δυσχέρειας και κυάνωσης. Σε προσπάθεια σίτισης του νεογνού αυτό εμφανίζει βήχα, φαινόμενα πνιγμονής και αναγωγές. Λόγω της ύπαρξης του τραχειοοισοφαγικού συριγγίου (τύπος γ) παρουσιάζεται παλινδρόμηση γαστρικού υγρού στο τραχειοβρογχικό δένδρο με συνέπεια την ανάπτυξη πνευμονίας. Επίσης η διάταση της κοιλίας αποτελεί χαρακτηριστικό εύρημα. Η εισαγωγή ρινογαστρικού καθετήρα 10 F έχει σαν αποτέλεσμα την περιέλιξη αυτού εντός του άνω οισοφαγικού κολοβώματος καθώς αυτός δε μπορεί να προωθηθεί στο στόμαχο. Σε ένα ποσοστό 30-70% τα παιδιά με Α.Ο παρουσιάζουν και άλλες συγγενείς ανωμαλίες οι οποίες είναι τόσο πιο συχνές όσο πιο πρόωρο και λιπόβαρες είναι το νεογνό. Οι ανωμαλίες αυτές αφορούν το καρδιοαγγειακό, το ουροποιητικό, το πεπτικό και μυοσκελετικό σύστημα. Οι καρδιακές ανωμαλίες είναι η κύρια αιτία της θνητότητας των παιδιών με Α.Ο.

7 7 7. Βρεφική Υπερτροφική Πυλωρική Στένωση (ΒΥΠΣ) Αιτιολογία, Ηλικία εκδήλωσης, Κλινικά συμπτώματα, Διαφοροδιάγνωση. Η αιτιολογία της ΒΥΠΣ παραμένει άγνωστη. Η ΒΥΠΣ χαρακτηρίζεται από υπερτροφία των μυϊκών στιβάδων του πυλωρού και ιδιαίτερα της κυκλοτερούς. Πρόσφατα ενοχοποιείται ή έλλειψη της συνθετάσης του νιτρικού οξειδίου (Nitric oxide synthase) ένζυμου απαραίτητου για την παραγωγή νιτρικού οξειδίου (Nitric Οxide NO), νευροβιβαστικής ουσίας που προκαλεί χάλαση στη μυϊκή στοιβάδα του πυλωρού. Συνέπεια της έλλειψης ΝΟ είναι η μη χάλαση του πυλωρού (πυλωρόσπασμος) με αποτέλεσμα τη δευτεροπαθή υπερτροφία της μυϊκής στιβάδας η οποία με τη πάροδο του χρόνου αποφράσσει τον αυλό του πυλωρού. Η ΒΥΠΣ εκδηλώνεται κύρια μεταξύ 3 και 6 βδομάδας της ζωής με ρουκετοειδείς μη χολώδεις εμετούς 20 με 30 min μετά το γεύμα. Το παιδί πεινάει, σιτίζεται και επαναλαμβάνει το επεισόδιο. Η κατάσταση αυτή ένα δεν αντιμετωπισθεί θα οδηγήσει σε αφυδάτωση, χάσιμο βάρους και ηλεκτρολυτικές διαταραχές (υποχλωραιμική, υποκαλιαιμική αλκάλωση). Η ΒΥΠΣ θα πρέπει να διαφοροδιαγνωστεί από: -Κακή σίτιση -Γαστροισοφαγική παλινδρόμηση -Αδρογεννητικό σύνδρομο -Συγγενή στένωση πυλωρού 8. Ατρησία 12/δακτύλου α) Επικρατούσα θεωρία παθογένεσης β) Κύρια κλινικά και ακτινολογικά γνωρίσματα α) Η αποτυχία της διεργασίας της απόπτωσης (apoptosis προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος) των επιθηλιακών κυττάρων του εντέρου έχει σαν αποτέλεσμα την ατελή αυλοποίηση του 12/δακτύλου. Φυσιολογικά, το συμπαγές 12/δάκτυλο αυλοποιείται στο τέλος της 8 ης -9 ης εμβρυϊκής βδομάδας. β) Οι χολώδεις εμετοί (στο 85% των περιπτώσεων η απόφραξη εδράζεται περιφερικά του φύματος του Vater) και η σκαφοειδής κοιλία είναι τα κύρια κλινικά

8 8 χαρακτηριστικά. Παθογνωμονικό σημείο είναι ή ύπαρξη της διπλής φυσαλίδας στη απλή ακτινογραφία κοιλίας. Το εν λόγω σημείο (double bubble) παράγεται από τον διατεταμένο στόμαχο και την διατεταμένη 1 η μοίρα του 12/δακτύλου 9. Ατρησία λεπτού εντέρου α) Επικρατούσα θεωρία παθογένεσης β) Τύποι ατρησίας λεπτού εντέρου γ) Κλινικά ευρήματα ατρησίας λεπτού εντέρου α) Η ατρησία λεπτού εντέρου είναι αποτέλεσμα αγγειακής απόφραξης η οποία συμβαίνει κατά την εμβρυϊκή ζωή με συνέπεια τη δημιουργία ατρησίας. Καταστάσεις που ενοχοποιούνται για την αγγειακή απόφραξη είναι: (Α) η περίσφιξη του εντέρου στον ομφαλικό δακτύλιο, (Β) η ενδομήτρια συστροφή και (Γ) ο ενδομήτριος εγκολεασμός β) Τύποι ατρησίας λεπτού εντέρου Τύπος I Μεμβρανώδης ατρησία με ακέραια τη μυϊκή στιβάδα Τύπος II Μονήρης ατρησία με ύπαρξη χορδής που ενώνει τα δύο άτρητα μέρη Τύπος IIIa Μονήρης ατρησία με ασυνέχεια των άτρητων τμημάτων και έλλειμμα μεσεντερίου Τύπος IIIb Ατρησία σα φλούδα μήλου (apple-peel deformity), κατά την οποίαν απουσιάζει μεγάλο τμήμα του λεπτού εντέρου και ο τελικός ειλεός είναι περιελιγμένος γύρω από μία υποπλαστική ειλεοκολική αρτηρία. Τύπος IV Πολλαπλές ατρησίες

9 9 Ειλεοκολική αρτηρία γ) Χολώδεις έμετοι, διάταση της κοιλίας και αδυναμία αποβολής μηκωνίου είναι χαρακτηριστικές εκδηλώσεις της ατρησίας λεπτού εντέρου. Αν και η ατρησία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε τμήμα του εντέρου, οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν το κεντρικό τμήμα της νήστιδας (υψηλή εντερική απόφραξη - ήπια διάταση της κοιλίας) ή το περιφερικό τμήμα του ειλεού (χαμηλή εντερική απόφραξη - έντονη διάταση της κοιλίας) 10. Συγγενές Μεγάκολο (Αγαγγλιονικό μεγάκολο - Νόσος του Hirschsprung) α) Τι είναι και ποια η μακροσκοπική παθολογική εικόνα του β) Πως αυτό εκδηλώνεται α) Το συγγενές μεγάκολο χαρακτηρίζεται από μερική ή πλήρη απόφραξη του παχέος εντέρου με έλλειψη των ενδοτοιχωματικών γαγγλιακών κυττάρων του μυεντερικού (Auerbach) και υποβλενογόννιου (Meissner) μυϊκού πλέγματος του παχέος εντέρου κατά το περιφερικό τμήμα του. Μακροσκοπικά αναγνωρίζεται η ύπαρξη κεντρικής διάτασης του παχέος εντέρου (Γαγγλιονικό - Φυσιολογικό), που μεταπίπτει απότομα ή βαθμιαία (ζώνη μετάβασης) περιφερικά σε φυσιολογική διάμετρο (Αγαγγλιονικό - Παθολογικό) β) Νεογνά (1/3 περιπτώσεων) 1.Καθυστέρηση αποβολής μηκωνίου (πέρα του 24-48ωρου στο 90%) 2.Χολώδεις εμετοί 3.Κοιλιακή διάταση Βρεφική ηλικία(2/3 περιπτώσεων)

10 10 1. Όσο το βρέφος θηλάζει δεν παρουσιάζονται διαταραχές κενώσεων (υδαρείς κενώσεις). Με την πάροδο του χρόνου προοδευτικά επέρχεται μείωση της συχνότητας των κενώσεων. 2. Απότομη επιδείνωση όταν το βρέφος αρχίζει να σιτίζεσαι με γάλα αγελάδας -Δυσκοιλιότητα (όχι εγκόπριση) -Μείωση όρεξης -Μετεωρισμός κοιλίας -Κακή θρέψη 3. Ιστορικό καθυστέρησης αποβολής μηκωνίου Μεγαλύτερα παιδιά 1. Απίσχνανση 2. Διατεταμένη κοιλία με τις έλικες του εντέρου να διαγράφονται από το λεπτό κοιλιακό τοίχωμα. 3. Χρόνια δυσκοιλιότητα Σε ένα ποσοστό 10-30% των παιδιών με συγγενές μεγάκολο η αρχική εκδήλωση μπορεί να είναι η εμφάνιση εντεροκολίτιδας Είναι άγνωστης αιτιολογίας (ενοχοποιείται το Clostridium difficile) Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες < 3χρ. Χαρακτηρίζεται από: -Κοιλιακή διάταση -Εμετούς, Πυρετό -Εκρηκτικές, δύσοσμες αιματηρές διάρροιες Αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου (25-30 % θνητότητα) 11) α) Τι είναι ο εγκολεασμός εντέρου. β) Κλινικά ευρήματα εγκολεασμού α) Ο εγκολεασμός είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία δημιουργείται τηλεσκοπική εγκόλπωση κεντρικού τμήματος εντέρου (εγκολεαζόμενο) εντός περιφερικού τμήματος (εγκολεάζον). Το εγκολεαζόμενο και το εγκολεάζον τμήμα εντέρου σχηματίζουν τον άλλαντα του εγκολεασμού. Με τον τρόπο αυτό συμπαρασύρεται και παγιδεύεται εντός του άλλαντα το μεσεντέριο του εντέρου με συνέπεια να παραβλάπτεται αρχικά η λεμφική και φλεβική

11 11 κυκλοφορία και στη συνέχεια και η αρτηριακή. Αν η κατάσταση αυτή παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση το εμπλεκόμενο έντερο νεκρώνεται και ρήγνυται με συνέπεια την ανάπτυξη περιτονίτιδας β) Ο τυπικός ασθενής είναι ένα υγιές παιδί που ξαφνικά αρχίζει να κλαίει και να διπλώνεται λόγω κοιλιακού άλγους. Το άλγος εμφανίζεται με επεισόδια που διαρκούν περίπου 1 λεπτό και εναλλάσσονται με διαλλείματα εμφανούς ηρεμίας. Ο αντανακλαστικός έμετος αποτελεί πρώιμο σημείο, αλλά ο έμετος λόγω εντερικής απόφραξης εμφανίζεται καθυστερημένα (Προσοχή! Ο εγκολεασμός δεν εγκαθιστά άμεσα εντερική απόφραξη). To αίμα, εξ αιτίας της φλεβικής στάσης και η βλέννη προσδίδουν στις κενώσεις μορφή ζελέ φραγκοστάφυλλου (όψιμο σημείο). Συνήθως ψηλαφάται μάζα κατά μήκος της πορείας του κόλου, συνηθέστερα στο δεξιό άνω τεταρτημόριο της κοιλίας. 12. Ποία είναι τα είδη του εγκολεασμού και η αιτιολογία τους Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο εγκολεασμός είναι ιδιοπαθής (95%) και συμβαίνει κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 6 και 2χρονών. Η αιτιολογία του παραμένει άγνωστη. Παρόλα αυτά κύρια ενοχοποιείται η ιογενής λοίμωξη από αδενοϊούς ή ροτοϊούς (γαστρεντερίτιδα, αναπνευστική λοίμωξη) η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την υπερπλασία του λεμφικού ιστού στον τελικό ειλεό (πλάκες του Peyer). Ο υπερπλασικός αυτός λεμφικός ιστός προσβάλλει όλη την περιφέρεια του τελικού ειλεού προκαλώντας στένωση και οδόντωση του αυλού του διευκολύνοντας έτσι τη δημιουργία εγκολεασμού. Στις περισσότερες φορές πρόκειται για ειλεο-κολικό ή ειλεο-τυφλικό εγκολεασμό (90%), ή για λιγότερο συχνά για ειλεο-ειλεικό (6%) ή για κολικο-κολικό εγκολεασμό (4%). Σε μερικές ασυνήθης περιπτώσεις ο εγκολεασμός μπορεί να αφορά και δύο (διπλός) ή και περισσότερα μέρη του εντέρου (πολλαπλός). Σε ένα ποσοστό 5% των παιδιών υπάρχει παθολογικό οδηγό σημείο εγκολεασμού (lead point) (δευτεροπαθής εγκολεασμός) το οποίο προκαλεί οδόντωση ή απόφραξη του εντέρου, αρχίζοντας έτσι τη διαδικασία ανάπτυξης του εγκολεασμού. Το είδος αυτό του εγκολεασμού προσβάλλει κατά κύριο λόγο μεγαλύτερα παιδιά (>2 χρονών). Τα πλέον συχνά οδηγά σημεία του 2παθούς εγκολεασμού είναι: Εκκόλπωμα του Meckel (συχνότερο) Πολύποδες εντέρου Β-Λέμφωμα, Λεμφοσάρκωμα Τοιχωματικό αιμάτωμα (πορφύρα Henoch Sconlein) Εντερικός διπλασιασμός (σφαιρικός) Αιμαγγείωμα εντέρου 13. Ατρησία ορθού α) Τι είναι. β) Πως αυτή κατατάσσεται.

12 12 γ) Ποιοι η συχνότεροι τύποι στα κορίτσια και αγόρια. α) Ατρησία ορθού ονομάζεται η ανώμαλη εκβολή του ορθοπρωκτού. Αυτή η συγγενής ανωμαλία περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα κλινικών εκδηλώσεων από συρίγγιο στο περίνεο μέχρι τυφλό κολόβωμα χωρίς συρίγγιο. β) Η ατρησία ορθού κατατάσσεται ανάλογα με το φύλο και την απόληξη του ορθοπρωκτού εν σχέση προς το ηβο-ορθικό μυϊκό σύμπλεγμα (muscle complex) ως χαμηλή και υψηλή ατρησία. Η ανωμαλία περαιτέρω υποδιαιρείται ανάλογα με την παρουσία ή μη συριγγίου στο ουρογεννητικό σύστημα ή στο περίνεο. γ) Στα αγόρια ο συχνότερος τύπος είναι ατρησία ορθού με ορθοουρηθρικό συρίγγιο Στα κορίτσια οι συχνότεροι τύποι ατρησίας ορθού είναι αυτοί ορθοπροδρομικό ή ορθοκολπικό συρίγγιο με 14. Αποκατάσταση ατρησίας ορθού Η επέμβαση εκλογής είναι η Οπίσθια Οβελιαία ΟρθοΠρωκτοΠλαστική (PSARP, Posterior Sagital AnoRectoPlasty or Peňa procedure). Η επέμβαση για μεν τις χαμηλές ατρησίες (απόσταση δέρματος ορθού <1.5cm) πραγματοποείται σε ένα χειρουργικό χρόνο χωρίς τη δημιουργία κολοστομίας στα πρώτα 24ωρα της ζωής. Για δε τις υψηλές ατρησίες (απόσταση δέρματος ορθού >1.5cm) κατά αρχάς δημιουργείται κολοστομία στις πρώτες ώρες της ζωής (διαχωριστική κολοστομία στην αρχή του σιγμοειδούς) σε δεύτερο χρόνο πραγματοποιείται η PSARP (σε ηλικία 4-12 μηνών. Σήμερα οι περισσότεροι Παιδοχειρουργοί διεθνώς την πραγματοποιούν όταν το βρέφος συμπληρώσει τις 3 εβδομάδες ζωής) και σε τρίτο χρόνο (μετά 4-6 εβδομάδες) ακολουθεί σύγκλειση της στομίας. Σήμερα υπάρχει η τάση ακόμη και οι

13 13 υψηλές ατρησίες σε ορισμένα νεογνά να διορθώνονται σε ένα χειρουργικό χρόνο χωρίς κολοστομία τις πρώτες ώρες της ζωής. Διαχωριστική κολοστομία στην αρχή του σιγμοειδούς 15. Κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας Στα μικρά παιδιά, είναι δύσκολο να τεθεί η διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας καθώς είναι δύσκολη η λήψη ιστορικού. Η τυπική κλινική εικόνα περιλαμβάνει την εμφάνιση επιγαστρικού ή περιομφαλικού άλγους, που ακολουθείται από ανορεξία (σημαντικό εύρημα στα παιδιά καθώς αυτά αρνούνται τα αγαπημένα τους φαγητά), ναυτία, και έμετο. Ακολουθεί δεκαδική πυρετική κίνηση και μετατόπιση του άλγους στο δεξιό κάτω τεταρτημόριο της κοιλίας Κλινικά σημεία για την παρουσία περιτονίτιδας είναι: i) Η πρόκληση άλγους στο δεξιό κάτω τεταρτημόριο κατά τη ψηλάφηση του αριστερού κάτω τεταρτημορίου (αντανακλώσα ευαισθησία σημείο του Rovsing) ii) Ο ακούσιος σπασμός του δεξιού τμήματος του ορθού κοιλιακού Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι πάνω από /μ/L (συχνά με στροφή προς τα αριστερά πολυμορφοπυρηνικός τύπος λευκών) σε περισσότερο από το 80% των ασθενών με οξεία σκωληκοειδίτιδα. Η ακτινολογική εξέταση θα πρέπει να περιλαμβάνει ακτινογραφία θώρακα για να αποκλειστεί η πνευμονία του δεξιού κάτω λοβού. Τα ευρήματα της ακτινογραφίας κοιλίας δεν είναι ειδικά. Το υπερηχογράφημα κοιλίας χρησιμοποιείται κυρίως σε ασθενείς χωρίς τυπικό ιστορικό και με άτυπα ευρήματα από τη φυσική εξέταση (ευαισθησία %, ειδικότητα 78-98% και ακρίβεια 91%). Τα ειδικά υπερηχογραφικά ευρήματα είναι μεγάλη μεγέθους, μη συμπιέσιμη σκωληκοειδής απόφυση με μέγιστη διάμετρο >6 mm.

14 Ποιες οι κλινικές εκδηλώσεις της Μεκελείου απόφυσης και ποια η θεραπεία της Η πλειονότητα των ανθρώπων με Μεκέλειο απόφυση δεν παρουσιάζει συμπτώματα (ύπαρξη ευρείας βάσεως, πτωχή ανάπτυξη λεμφικού ιστού). Περίπου το 4% από αυτούς θα εκδηλώσουν συμπτωματολογία και τα περισσότερα είναι αγόρια (αγόρια/κορίτσια: 3/1) Η συνήθης ηλικία που παρουσιάζονται κλινικές εκδηλώσεις είναι μεταξύ 1-4χρ (85%) με τα περίπου μισά από αυτά τα παιδιά (45%) να έχουν ηλικία μεταξύ 1-2χρ. Είναι δηλαδή μία ηλικιοεξαρτώμενη νόσος όσο αφορά την παρουσία ή όχι συμπτωματολογίας (Μόνο το 15% των παιδιών με Μεκέλειο, ηλικίας μεγαλύτερης των 4 χρ. θα παρουσιάσει συμπτώματα.) Η συμπτωματολογία με την οποία η μεκέλειος απόφυση μπορεί να εκδηλωθεί είναι: i. Aιμορραγία (40%) ii. Φλεγμονή ή διάτρηση (περιτονίτιδα) (12 24%) ii. Απόφραξη (15 %) i. Αιμορραγία Πρόκειται για ανώδυνη, μαζική αιμορραγία, αιφνίδιας έναρξης, χρώματος συνήθως σκούρου κόκκινου που οφείλεται σε διάβρωση των άνω μεσεντεριδίων αρτηριών φλεβών από το έλκος που δημιουργείται από τον έκτοπο γαστρικό βλεννογόνο. Η συνήθης εντόπιση της ελκωτικής επεξεργασίας εντοπίζεται: i. Εντός της Μεκελείου απόφυσης ii. Στη συμβολή γαστρικού ειλεϊκού βλεννογόνου (Συχνότερα) iii.στο μεσεντερικό χείλος του ειλεού ii. Φλεγμονή (Μεκελίτιδα) Διάτρηση - Περιτονίτιδα Παρουσιάζει κλινική εικόνα οξείας σκωληκοειδίτιδας, η οποία οφείλεται στη στάση περιεχομένου όταν ο αυχένας της Μεκελείου είναι στενός. iii. Εντερική απόφραξη Αυτή είναι δυνατόν να προκληθεί από: I.Εγκολεασμό (β παθής, οδηγό σημείο εγκολεασμού). Σπάνια επί ανοικτού ομφαλεντερικού πόρου μπορεί να συμβεί εγκολεασμός λεπτού εντέρου στον ομφαλό. II.Από την ύπαρξη ινώδους χορδής που συνδέει τη Μεκέλειο με τον ομφαλό (Volvulus ή εσωτερική κήλη). III. Από την εκκολπωματική αρτηρία, η οποία αφίσταται από τo μεσεντέριο που αιματώνει την Μεκέλειο. (Θέση παγίδευσης του εντέρου εσωτερική κήλη). IIII. Συστροφή της Μεκελείου απόφυσης στη βάση της.

15 15 Γίνεται εκτομή με λαπαροτομία ή λαπαροσκόπηση. Το ομφαλομεσεντερικό υπόλειμμα με στενή βάση μπορεί να θεραπευτεί με εκτομή και σύγκλειση του ελλείμματος του εντερικού τοιχώματος (συνήθως με συρραπτικό εργαλείο). Στις περιπτώσεις που η ανωμαλία έχει ευρεία βάση και περιέχει έκτοπο ιστό ή υπάρχει κάποια φλεγμονώδης ή ισχαιμική διεργασία που επεκτείνεται στον παρακείμενο ειλεό, απαιτείται εκτομή του τμήματος του εντέρου που περιλαμβάνει το εκκόλπωμα και αναστόμωση.το εκκόλπωμα που αποκαλύπτεται τυχαία διεγχειρητικά στα νεαρά παιδιά πρέπει να εκτέμνεται λόγω της δια βίου πιθανότητας επιπλοκών και της μικρής νοσηρότητας της χειρουργικής επέμβασης. 17. α) Πότε πρέπει να χειρουργείται στα παιδιά: i. Η βουβωνοκήλη ii. Η υδροκήλη ( απλή, επικοινωνούσα, κύστη τόνου) β) Τι είναι η ομφαλοκήλη και πως αντιμετωπίζεται α) i. Στα πρόωρα νεογνά με βουβωνοκήλη η εγχείρηση πρέπει να γίνεται πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο όταν το βρέφος αποκτήσει βάρος τουλάχιστον g και η γενική του κατάσταση κρίνεται άριστη. Στα τελειόμηνα βρέφη η αποκατάσταση της κήλης θα πρέπει να γίνεται σε διάστημα που να μην ξεπερνά τον ένα μήνα από τη διάγνωση. Στα μεγαλύτερα παιδιά αυτό το διάστημα μπορεί να είναι και μεγαλύτερο. Τα παιδιά με περισφιγμένη κήλη θα πρέπει σε πρώτο χρόνο να ανατάσσεται η κήλη και ή επέμβαση να γίνει εντός ώρες. Σε περίπτωση που η κήλη δεν ανατάσσεται η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα σε επείγουσα βάση. ii. Η υδροκήλη έχει ένδειξη χειρουργικής διόρθωσης εάν παραμένει πέραν του ενός χρόνου ή εμφανιστεί μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής. Γενικά η αποκατάσταση της πραγματοποιείται όταν το παιδί είναι περίπου 2 χρονών. β) Η Ομφαλοκήλη οφείλεται σε έλλειμμα περιτονίας στην περιοχή του ομφαλού. Παρατηρείται συχνά στα νεογνά και περισσότερο στα πρόωρα. Στα περισσότερα παιδιά το μέγεθος του ομφαλικού δακτυλίου ελαττώνεται προοδευτικά και ο δακτύλιος τελικά κλείνει. Ελλείμματα διαμέτρου μικρότερης του 1 cm κλείνουν αυτόματα μέχρι το 5ο έτος στο 95% των περιπτώσεων. Όταν το έλλειμμα όμως είναι μεγαλύτερο από 1,5 εκ σπάνια κλείνει αυτόματα. Χειρουργική αποκατάσταση της ομφαλοκήλης απαιτείται σε περίπτωση περίσφιξης του εντέρου (σπάνια προκαλείται), όταν το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο από 1,5 εκ και σε όλα τα παιδιά μεγαλύτερα των 4 ετών.

16 Τι είναι η νεκρωτική εντεροκολίτιδα και ποιοι παράγοντες ενοχοποιούνται για την εκδήλωσή της; Η νεκρωτική εντεροκολίτιδα είναι η βαρύτερη και συχνότερη διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος κυρίως στα πρόωρα νεογνά, με μέση ηλικία έναρξης των συμπτωμάτων τις δέκα μέρες μετά τη γέννηση. Το 80% των περιπτώσεων είναι πρόωρα νεογνά με βάρος γέννησης μικρότερο από 2500g και το 50% έχει βάρος μικρότερο από 1500gr, όμως μπορεί να εμφανιστεί και σε τελειόμηνα νεογνά. Η έναρξη της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας επισπεύδεται από την κάκωση του εντερικού επιθηλίου. Η προκύπτουσα διάσπαση του εντερικού φραγμού επιτρέπει τη μετατόπιση βακτηριδίων και έτσι διεγείρεται η παραγωγή διαφόρων φλεγμονωδών παραγόντων. Η νεκρωτική εντεροκολίτιδα χαρακτηρίζεται από νέκρωση, εξέλκωση και εσχαροποίηση του εντερικού βλεννογόνου που συχνά εξελίσσεται σε ολοτοιχωματική νέκρωση και διάτρηση. Στην παθογένεια της νόσου αυτής εμπλέκονται πολλοί παράγοντες όπως 1.η προωρότητα, 2.ο χρόνος έναρξης, η σύσταση και η συχνότητα της χορήγησης της εντερικής διατροφής, 3.οι βακτηριδιακές λοιμώξεις και 4.η εντερική ισχαιμία. 19. Ποιά η κλινική εικόνα της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας και με ποια απεικονιστική μέθοδο επιτυγχάνεται η διάγνωσή της; Η νεκρωτική εντεροκολίτιδα εκδηλώνεται με αυξημένο γαστρικό υπόλειμμα, χολώδεις εμέτους,διάταση της κοιλίας, αιματηρά κόπρανα, λήθαργο και ελαττωμένη ενυδάτωση του δέρματος. Όταν υπάρχει διάτρηση του εντέρου, η σύσπαση του κοιλιακού τοιχώματος είναι εμφανής κατά την εξέταση. Στην αντικειμενική εξέταση εκτιμάται η διάταση της κοιλίας και η καθήλωση των εντερικών ελίκων. Η παρουσία ερυθήματος, οιδήματος ή κριγμού στο κοιλιακό τοίχωμα μπορεί να είναι σημεία νέκρωσης του εντέρου. Η ύπτια και πλάγια ακτινογραφία κοιλίας απεικονίζουν έγκαιρα τη διάταση του λεπτού εντέρου, η οποία ακολουθείται από πνευμάτωση του εντερικού τοιχώματος. Μπορεί να παρατηρηθεί αέρας στην πυλαία φλέβα, αλλά η παρουσία του μπορεί να είναι παροδική. Ο επαναληπτικός ακτινολογικός έλεγχος μπορεί να δείξει καθηλωμένες ή διατεταμένες εντερικές έλικες. Στο 20% των ακτινογραφιών εμφανίζεται διάτρηση με διαφυγή αέρα στην περιτοναϊκή κοιλότητα.

17 Ποιοι είναι οι τρόποι θεραπείας της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας; Ποιες οι απόλυτες και σχετικές ενδείξεις χειρουργικής αποκατάστασης; Η θεραπεία περιλαμβάνει στέρηση της σίτισης, ρινογαστρική αναρρόφηση, συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών και διόρθωση της υποξαιμίας, της οξέωσης και των ηλεκτρολυτικών διαταραχών. Η μοναδική απόλυτη ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση είναι το πνευμοπεριτόναιο. Σχετικές ενδείξεις αποτελούν η παρουσία αέρα στην πυλαία φλέβα, η επιδείνωση της κλινικής εικόνας, η καθήλωση εντερικής έλικας στον επαναληπτικό ακτινολογικό έλεγχο, η ερυθρότητα του κοιλιακού τοιχώματος, η παρουσία κοιλιακής μάζας και η θετική για βακτηρίδια παρακέντηση. Η κλινική εκτίμηση του νεογνού στο οποίο υπάρχει υποψία νέκρωσης του εντέρου πρέπει να είναι ακριβής διότι η νέκρωση μπορεί να μη συνοδεύεται από πνευμοπεριτόναιο, γιαυτό και κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο καταλληλότερος χρόνος για την εκτομή του νεκρωμένου εντέρου είναι πριν συμβεί η διάτρησή του.

18 Τι είναι η ατρησία χοληφόρων, ποιοι είναι οι ανατομικοί τύποι της και ποια τα κύρια συμπτώματα και σημεία; Η ατρησία των χοληφόρων είναι η απουσία βατότητας των χοληφόρων που παροχετεύουν το ήπαρ. Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη, αλλά πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ίσως υπάρχει γενετική ανωμαλία κατά τη μορφογένεση περίπου στο 20% των περιπτώσεων. Στο υπόλοιπο 80% ενοχοποιείται η ιογενής, αυτοάνοση ή ανοσο-μεταφερόμενη παθογένεια ή βλάβη των χοληφόρων από τοξικά μονουδροξυλικά χολικά οξέα. Ο βαθμός συμμετοχής των χοληφόρων στην ατρησία ποικίλλει σημαντικά. Υπάρχουν τρείς ανατομικές μορφές απόφραξης: 1. Τα κεντρικά εξωηπατικά χοληφόρα είναι βατά, ενώ τα χοληφόρα περιφερικά του κυστικού πόρου αποφραγμένα. 2. Η χοληδόχος κύστη, ο κυστικός πόρος και ο χοληδόχος πόρος είναι βατοί ενώ τα κεντρικά χοληφόρα είναι αποφραγμένα, και 3. Ολόκληρο το εξωηπατικό σύστημα των χοληφόρων είναι αποφραγμένο. Το νεογνό με ατρησία χοληφόρων αμέσως μετά την γέννηση έχει φυσιολογική πορεία, έως ότου παρατηρηθεί ίκτερος στις 2-3εβδομάδες της ζωής. Τα κόπρανα μπορεί να είναι φυσιολογικά ή να έχουν χρώμα πηλού. Τα ούρα αποκτούν σκουρόχρωμη χροιά. Αρχικά το ήπαρ έχει φυσιολογικό μέγεθος, αλλά διογκώνεται με την πάροδο του χρόνου και αποκτά σκληρά υφή σαν αποτέλεσμα της προοδευτικής κίρρωσης. Συνήθως αναπτύσσεται σπληνομεγαλία, ενώ ασκίτης και πυλαία υπέρταση εκδηλώνονται μετά από αρκετούς μήνες

19 Τι είναι η κύστη χοληδόχου πόρου, ποιοι είναι οι τύποι με τους οποίους εμφανίζεται και ποια τα κύρια κλινικά ευρήματα Η κύστη χοληδόχου πόρου είναι η διάταση ή το εκκόλπωμα ολόκληρου ή τμήματος του χοληδόχου πόρου. Αναφέρονται πέντε τύποι κύστεων χοληδόχου πόρου. Η επίπτωση της νόσου κυμαίνεται από 1: έως 1: Υπερέχουν τα θήλεα (3:1), και η νόσος είναι συχνότερη στους Ασιάτες ενώ η πλειονότητα των περιπτώσεων προέρχεται από την Ιαπωνία Τύπος Ι: Ατρακτοειδής διάταση των εξωηπατικών χοληφόρων Τύπος ΙΙ: Σακκοειδής προβολή του χοληδόχου πόρου (εκκόλπωμα) Τύπος ΙΙΙ: Χοληδοχοκήλη Τύπος IV: Κυστική διάταση των ενδοηπατικών και εξωηπατικών χοληφόρων Τύπος V: Αποτελείται από πολλαπλές ενδοηπατικές κύστεις χωρίς εξωηπατικές διατάσεις των χοληφόρων και όταν συνδυάζεται με ηπατική ίνωση ονομάζεται νόσος του Caroli. Συχνότερες είναι οι μορφές τύπου I και IV (κυρίως ο τύπος Ι) που αποτελούν το 85% αυτών των ανωμαλιών. Οι κλινικές εκδηλώσεις της κύστης του χοληδόχου πόρου περιλαμβάνουν υποτροπιάζων κοιλιακό άλγος, επεισόδια ίκτερου και μάζα στο δεξιό άνω τεταρτημόριο της κοιλίας. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η κύστη μπορεί να γίνει επώδυνη ή να μολυνθεί. Σε σπάνιες περιπτώσεις λόγω ρήξης της κύστης τα παιδία μπορεί να εμφανίσουν χολώδη περιτονίτιδα

Εμβρυολογία πεπτικού συστήματος

Εμβρυολογία πεπτικού συστήματος Εμβρυολογία πεπτικού συστήματος Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου Εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας AΡΧΕΓΟΝΟ ΕΝΤΕΡΟ : - πρόσθιο έντερο, - μέσο έντερο, - οπίσθιο έντερο. `σχηματίζεται την 4η εβδομάδα (από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΗΛΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ Τετάρτη, 01 Σεπτέμβριος :33 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 15 Οκτώβριος :13

ΚΗΛΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ Τετάρτη, 01 Σεπτέμβριος :33 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 15 Οκτώβριος :13 ΚΗΛΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ 1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ: είναι η προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου διαμέσου ενός χάσματος, το οποίο μπορεί ανατομικά να υπάρχει αλλά να είναι ευένδοτο ή να δημιουργηθεί δευτερογενώς: Βουβωνικός

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΙΑ ΚΟΙΛΙΑ ΣΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ. Γαλήνα Π. Επιμελήτρια Β Ακτινολογικού Τμήματος Γ.Ν.Παίδων «Αγία Σοφία»

ΟΞΕΙΑ ΚΟΙΛΙΑ ΣΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ. Γαλήνα Π. Επιμελήτρια Β Ακτινολογικού Τμήματος Γ.Ν.Παίδων «Αγία Σοφία» ΟΞΕΙΑ ΚΟΙΛΙΑ ΣΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ Γαλήνα Π. Επιμελήτρια Β Ακτινολογικού Τμήματος Γ.Ν.Παίδων «Αγία Σοφία» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα αίτια της οξείας κοιλίας στα παιδιά ηλικία ποικίλλουν αναλόγως την Στα νεογνά :

Διαβάστε περισσότερα

Τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο σε παιδιά: Η προσέγγιση του ακτινολόγου

Τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο σε παιδιά: Η προσέγγιση του ακτινολόγου Τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο σε παιδιά: Η προσέγγιση του ακτινολόγου Παστρωμά Αγγελική, Κελέσης Χρήστος, Σιδέρη Ναταλί, Μπιζίμη Βασιλική, Παπαϊωάννου Ασημίνα, Αλεξοπούλου Ευθυμία. B Εργαστήριο Ακτινολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Επείγοντα προβλήματα στην Παιδιατρική Γαστρεντερολογία: Αιμορραγία πεπτικού. Μαρία Φωτουλάκη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας

Επείγοντα προβλήματα στην Παιδιατρική Γαστρεντερολογία: Αιμορραγία πεπτικού. Μαρία Φωτουλάκη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Επείγοντα προβλήματα στην Παιδιατρική Γαστρεντερολογία: Αιμορραγία πεπτικού Μαρία Φωτουλάκη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας ορισμοί Με βάση τον σύνδεσμο του Treitz: Αιμορραγία ανώτερου πεπτικού

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΖΟΥΡΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΖΟΥΡΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΖΟΥΡΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Κάθε κατάσταση που εμφανίζεται με αιφνίδιο, οξύ κοιλιακό πόνο και άλλοτε άλλα συνοδά συμπτώματα ανήκει στα διαφοροδιαγνωστικά πλαίσια της οξείας κοιλίας. Ο γιατρός

Διαβάστε περισσότερα

Στις απορίες μας απαντά ο κος Θεμιστοκλής Σ. Ευκαρπίδης, Γενικός Χειρουργός

Στις απορίες μας απαντά ο κος Θεμιστοκλής Σ. Ευκαρπίδης, Γενικός Χειρουργός Στις απορίες μας απαντά ο κος Θεμιστοκλής Σ. Ευκαρπίδης, Γενικός Χειρουργός Όταν μιλάμε για σκωληκοειδίτιδα αναφερόμαστε στη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης του τυφλού που οφείλεται σε απόφραξη του

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΚΡΩΤΙΚΗ ΕΝΤΕΡΟΚΟΛΙΤΙΔΑ

ΝΕΚΡΩΤΙΚΗ ΕΝΤΕΡΟΚΟΛΙΤΙΔΑ ΝΕΚΡΩΤΙΚΗ ΕΝΤΕΡΟΚΟΛΙΤΙΔΑ με τα μάτια του χειρουργού από τη διάγνωση στη θεραπεία Λαϊνάκης Νεκτάριος Παιδοχειρουργός ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Νεκρωτική Εντεροκολίτιδα Η πιο σοβαρή και η πιο συχνή νόσος του γαστρεντερικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ Άνδρας ηλικίας 47 ετών προσέρχεται λόγω πνευματουρίας και απώλειας κοπράνων από την ουρήθρα, από δεκαημέρου. Ο ασθενής αναφέρει γριππώδη συνδρομή που προηγήθηκε της παρούσης κατάστασης.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΕΙΛΕΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΙΚΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΕΙΛΕΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΙΚΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ Α.Ν.Θ. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Δ/ΝΤΗΣ Dr. Γ. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΕΙΛΕΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΙΚΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ Dr. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠ. ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΙΑ ΗΠΑΤΟΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΙΑ ΗΠΑΤΟΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΙΑ ΗΠΑΤΟΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ Ανάπτυξη ήπατος Ηπατικό εκκόλπωμα: προσεκβολή της ενδοδερματικής επένδυσης του προσθίου εντέρου ανάπτυξη ηπατικών δοκίδων και καταβολών του συστήματος χοληφόρων

Διαβάστε περισσότερα

Κοιλιακός πόνος στους ηλικιωμένους. Πέππας Γεώργιος Χειρουργός

Κοιλιακός πόνος στους ηλικιωμένους. Πέππας Γεώργιος Χειρουργός Κοιλιακός πόνος στους ηλικιωμένους Πέππας Γεώργιος Χειρουργός Σημαντικά Δεδομένα Περίπου 60% ηλικιωμένων με κοιλιακό πόνο που προσέρχονται στο ΤΕΠ με κοιλιακό πόνο χρήζουν εισαγωγής και 40% χρήζουν χειρουργείο

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ιωάννης Μπολάνης, Χειρουργός, Εξειδικευθείς στις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήµατος & τη Λαπαροσκοπική χειρουργική

Γράφει: Ιωάννης Μπολάνης, Χειρουργός, Εξειδικευθείς στις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήµατος & τη Λαπαροσκοπική χειρουργική Γράφει: Ιωάννης Μπολάνης, Χειρουργός, Εξειδικευθείς στις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήµατος & τη Λαπαροσκοπική χειρουργική Η σκωληκοειδής απόφυση θεωρείται εµβρυϊκό κατάλοιπο και βρίσκεται στην αρχή

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Νίκος Καβαλλιεράτος, Γενικός Χειρουργός, Συνεργάτης Ιατρικού Π. Φαλήρου

Γράφει: Νίκος Καβαλλιεράτος, Γενικός Χειρουργός, Συνεργάτης Ιατρικού Π. Φαλήρου Γράφει: Νίκος Καβαλλιεράτος, Γενικός Χειρουργός, Συνεργάτης Ιατρικού Π. Φαλήρου Εκκόλπωμα, εκκολπωμάτωση, εκκολπωματίτιδα Ο όρος εκκόλπωμα χρησιμοποιείται για να περιγράψει μιά λίγο-πολύ μικρή σακκοειδή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΑΙΤΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΟΥ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΑΛΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΑ ΟΞΕΙΑΣ ΚΟΙΛΙΑΣ.

ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΑΙΤΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΟΥ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΑΛΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΑ ΟΞΕΙΑΣ ΚΟΙΛΙΑΣ. ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΑΛΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΚΟΝΑ ΟΞΕΙΑΣ ΚΟΙΛΙΑΣ. Β Χειρουργική Κλινική. Γ.Ν.Ασκληπιείο Βούλας Εισαγωγή Οι επιπλοικές αποφύσεις είναι θύλακοι του περιτοναίου που εξορμώνται από τον ορογόνο του παχέος εντέρου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΙΑ ΚΟΙΛΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

ΟΞΕΙΑ ΚΟΙΛΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΟΞΕΙΑ ΚΟΙΛΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΑΛΓΟΣ ΑΜΕΣΗ / ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΑΛΓΟΣ 1,5% επισκέψεων εξωτερικών ιατρείων (>) 5% επισκέψεων ΤΕΠ 10% Επικίνδυνη

Διαβάστε περισσότερα

Αγακίδης Χαράλαμπος Παιδογαστρεντερολόγος Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α Παιδιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ. 11 η Μετεκπαιδευτική Ημερίδα Νεογνολογίας

Αγακίδης Χαράλαμπος Παιδογαστρεντερολόγος Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α Παιδιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ. 11 η Μετεκπαιδευτική Ημερίδα Νεογνολογίας Αγακίδης Χαράλαμπος Παιδογαστρεντερολόγος Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α Παιδιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ. 11 η Μετεκπαιδευτική Ημερίδα Νεογνολογίας «Αναπνευστικά και Γαστρεντερικά Προβλήματα Νεογνών» Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Δημήτριος Μιχ. Γιάλβαλης, MD.MSc, Γενικός Χειρουργός-Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων

Γράφει: Δημήτριος Μιχ. Γιάλβαλης, MD.MSc, Γενικός Χειρουργός-Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων Γράφει: Δημήτριος Μιχ. Γιάλβαλης, MD.MSc, Γενικός Χειρουργός-Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων Τι είναι οι χολόλιθοι; Οι χολόλιθοι (πέτρες στη χολή) είναι κρύσταλλοι κυρίως χοληστερόλης που δημιουργούνται στη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΛΙΑΣ Χ. ΜΠΟΥΡΓΙΩΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΣ

ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΛΙΑΣ Χ. ΜΠΟΥΡΓΙΩΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΣ ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΛΙΑΣ Χ. ΜΠΟΥΡΓΙΩΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΣ Ενδείξεις 1ο βήμα: ευρέως διαθέσιμη, εύκολη, χαμηλό κόστος Επανέλεγχος (π.χ. ειλεός) Πόση δόση ακτινοβολίας πήρα γιατρέ;;; α/α Κοιλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΙΑ ΚΟΙΛΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΟΞΕΙΑ ΚΟΙΛΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΞΕΙΑ ΚΟΙΛΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Α ΠΔΧ ΑΠΘ «Γ. Γεννηματάς» Ορισμός O Mondor, το 1928, όρισε ως οξεία χειρουργική κοιλία την κατάσταση όπου προέχουν τα κοιλιακά συμπτώματα και όπου συνήθως επέρχεται ο θάνατος σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΛΕΟΣ ΑΠΟ ΜΗΝΩΝΙΟ ΛΑΪΝΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΕΙΛΕΟΣ ΑΠΟ ΜΗΝΩΝΙΟ ΛΑΪΝΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΕΙΛΕΟΣ ΑΠΟ ΜΗΝΩΝΙΟ ΛΑΪΝΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΤΡΙΑΔΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΚΑΘΗΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΚΩΝΙΟΥ >24-48 ΩΡΕΣ ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΣ ΧΟΛΩΔΕΙΣ ΕΜΕΤΟΙ ΤΕΛΕΙΟΜΗΝΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΙΝΟΚΥΣΤΙΚΗ ΠΡΟΩΡΑ ΛΙΠΟΒΑΡΗ VLBW

Διαβάστε περισσότερα

Συμπτώματα ενδεικτικά χολολιθίασης Μη ειδικό άλγος στο δεξιό υποχόνδριο Ίκτερος

Συμπτώματα ενδεικτικά χολολιθίασης Μη ειδικό άλγος στο δεξιό υποχόνδριο Ίκτερος Συμπτώματα ενδεικτικά χολολιθίασης Μη ειδικό άλγος στο δεξιό υποχόνδριο Ίκτερος Γρήγορη και ακριβής μέθοδος για τη διάγνωση της λιθιάσεως Η πρόκληση του σημείου Murphy επιτρέπει τη συσχέτιση με την κλινική

Διαβάστε περισσότερα

1. Ορισµός Νόσου. 4. Συµπτωµατολογία / Κλινική εικόνα / Ευρήµατα (εργαστηριακά κ.α.)

1. Ορισµός Νόσου. 4. Συµπτωµατολογία / Κλινική εικόνα / Ευρήµατα (εργαστηριακά κ.α.) 1. Ορισµός Νόσου 2. Παθογένεια: η µελέτη της δηµιουργίας µιας παθολογικής κατάστασης, µια παθολογική κατάσταση σε συνάρτηση µε το αίτιο που την προκαλεί 3. Επιδηµιολογία: είναι η επιστηµονική µελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση ΒΙΡΓΙΛΙΟΥ Σ. ΜΠΕΝΑΚΗ Επ. Καθηγητή Ακτινολογίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση Έκδοση αναθεωρημένη ISBN 960-90471-0-6 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Κουμανίδου Χρυσούλα Συντονίστρια Διευθύντρια

Κουμανίδου Χρυσούλα Συντονίστρια Διευθύντρια Κουμανίδου Χρυσούλα Συντονίστρια Διευθύντρια Καλοήθη Κακοήθη Συγγενές Φλεγμονώδες Αγγειακό Νεοπλαστικό Διόγκωση Ιστορικό Κλινική εικόνα Ηλικία Εντόπιση Ατελής σύγκλειση τμήματος του θυρεογλωσσικού πόρου

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής Επίκουρη Καθηγήτρια. Επίκουρη Καθηγήτρια

Καθηγητής Επίκουρη Καθηγήτρια. Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ιατρική Σχολή Εργαστήριο Ακτινολογίας Ιατρικής Απεικόνισης Μέλη ΔΕΠ Ιωάννης Φεζουλίδης, Μαριάννα Βλυχού, Έφη Καψαλάκη, Χρήστος Ρούντας Καθηγητής Επίκουρη Καθηγήτρια Επίκουρη Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ Κάθε χρόνο περίπου 200.000 νέοι ασθενείς διαγιγνώσκονται με Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής. Είναι γνωστό επίσης, ότι η ρήξη του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής οδηγεί σε ποσοστό τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Τι είναι και ποιά η αντιμετώπιση τους.

Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Τι είναι και ποιά η αντιμετώπιση τους. Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Τι είναι και ποιά η αντιμετώπιση τους. Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι ένα σύνηθες εύρημα στις διαγνωστικές εξετάσεις στην πλειονότητα των ασθενών. Οι πολύποδες στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΡΗΞΗ 2ης ΜΟΙΡΑΣ 12ΔΑΚΤΥΛΟΥ ΑΠΟ ΣΩΛΗΝΑ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑΣ

ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΡΗΞΗ 2ης ΜΟΙΡΑΣ 12ΔΑΚΤΥΛΟΥ ΑΠΟ ΣΩΛΗΝΑ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑΣ ΜΟΙΡΑΣ 12ΔΑΚΤΥΛΟΥ ΑΠΟ Α Τμήμα Γενικής Χειρουργικής, ΓΝΑ ΚΑΤ, Κηφισιά Η διάτρηση του 12δακτύλου από σωλήνα γαστροστομίας αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή. Να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της χειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

διαταραχές και δυσκολία στη βάδιση άνοια επιδείνωση του ελέγχου της διούρησης- ακράτεια ούρων

διαταραχές και δυσκολία στη βάδιση άνοια επιδείνωση του ελέγχου της διούρησης- ακράτεια ούρων ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) είναι ένα υγρό το οποίο περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και είναι υπεύθυνο για την προστασία και τη θρέψη τους. Ο υδροκέφαλος είναι μια παθολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΗΣ Η. ΓΚΡΙΝΙΑΤΣΟΣ Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ Α Χειρουργική Κλινική ΛΑΙΚΟ Νοσοκομείο

ΙΩΑΝΝΗΣ Η. ΓΚΡΙΝΙΑΤΣΟΣ Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ Α Χειρουργική Κλινική ΛΑΙΚΟ Νοσοκομείο ΙΩΑΝΝΗΣ Η. ΓΚΡΙΝΙΑΤΣΟΣ Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ Α Χειρουργική Κλινική ΛΑΙΚΟ Νοσοκομείο Ως ΓΕΣ χαρακτηρίζεται κάθε επικοινωνία: μεταξύ ενός οργάνου του πεπτικού συστήματος και οποιουδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΚΗΛΗ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΣΧΕΟΥ - ΥΔΡΟΚΗΛΗ - ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ - ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΝΟΥ - ΚΥΣΤΗ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑΣ - ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΥΣΤΗ - ΚΥΣΤΕΣ ΟΣΧΕΟΥ

ΥΔΡΟΚΗΛΗ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΣΧΕΟΥ - ΥΔΡΟΚΗΛΗ - ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ - ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΝΟΥ - ΚΥΣΤΗ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑΣ - ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΥΣΤΗ - ΚΥΣΤΕΣ ΟΣΧΕΟΥ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΣΧΕΟΥ - ΥΔΡΟΚΗΛΗ - ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ - ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΝΟΥ - ΚΥΣΤΗ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑΣ - ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΥΣΤΗ - ΚΥΣΤΕΣ ΟΣΧΕΟΥ ΥΔΡΟΚΗΛΗ Είναι η συλλογή υγρού μεταξύ των πετάλων του ιδίως ελυτροειδούς χιτώνα

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω Σκληρόδερµα;

Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Για να πληροφορηθώ µýëïò ôçò Σπάνιος ναι... Μόνος όχι Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών σπανίων παθήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΈς ΝΌΣΟΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΆ

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΈς ΝΌΣΟΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΈς ΝΌΣΟΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΆ Αραγιάννης Δημήτριος Μονάδα Υπέρτασης Α Πανεπιστημιακή Καρδιολογική κλινική Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α. Καρδιά & παιδί. Αρχίζοντας από τη βρεφική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Οξεία κοιλία: Συμπτώματα και σημεία που πρέπει να αξιολογεί ο νοσηλευτής. Γεώργιος Βάος Ομότιμος Καθηγητής Παιδοχειρουργικής ΕΚΠΑ

Οξεία κοιλία: Συμπτώματα και σημεία που πρέπει να αξιολογεί ο νοσηλευτής. Γεώργιος Βάος Ομότιμος Καθηγητής Παιδοχειρουργικής ΕΚΠΑ Οξεία κοιλία: Συμπτώματα και σημεία που πρέπει να αξιολογεί ο νοσηλευτής Γεώργιος Βάος Ομότιμος Καθηγητής Παιδοχειρουργικής ΕΚΠΑ Οξύ κοιλιακό άλγος στα παιδιά ΤΕΠ 9% οξύ κοιλιακό άλγος (ΟΚΑ) 10%-30% χειρουργική

Διαβάστε περισσότερα

Σπινθηρογραφική Απεικόνιση Ήπατος Σπληνός - Γαστρεντερικού Συστήματος

Σπινθηρογραφική Απεικόνιση Ήπατος Σπληνός - Γαστρεντερικού Συστήματος Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 2014-2015 Σπινθηρογραφική Απεικόνιση Ήπατος Σπληνός - Γαστρεντερικού Συστήματος Παναγιώτης Αν. Γεωργούλιας

Διαβάστε περισσότερα

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής στην πράξη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος :17

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής στην πράξη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος :17 Απαντά ο κ. Θεμιστοκλής Ευκαρπίδης, Γενικός Χειρουργός Ίσως λίγοι από εμάς να είμαστε ενημερωμένοι για τη σπουδαία εργασία που εκτελεί στο σώμα μας, ένα από τα όργανα του, η χοληδόχος κύστη. Εκεί μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο. Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο. Τα συμπτώματα αυτά δεν πρέπει ποτέ να τα αγνοούμε γιατί η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να σώσει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΙΝΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΦΑΡΥΓΓΑΣ ΛΑΡΥΓΓΑΣ ΤΡΑΧΕΙΑ ΒΡΟΓΧΟΙ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΠΛΕΥΡΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Θυρεοειδής χόνδρος Κρικοθυρεοειδής σύνδεσμος ΤΡΑΧΕΙΑ Κρικοειδής χόνδρος

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία - Φυσιολογία

Ανατομία - Φυσιολογία ΦΥΣΙΟ ΠΝΕΥΜΩΝ Ανατομία - Φυσιολογία Φυσιολογική α/α Ακτινοανατομία Ακτινοανατομία Αγγειογραφία πνευμονικών αρτηριών Β ρ ο γ χ ο γ ρ α φ ί α Πύκνωση Αντικατάσταση του αέρα των κυψελίδων από υλικό, συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΕΣΟΘΩΡΑΚΙΟΥ Α. Δ. ΓΟΥΛΙΑΜΟΣ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΕΣΟΘΩΡΑΚΙΟΥ Α. Δ. ΓΟΥΛΙΑΜΟΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΕΣΟΘΩΡΑΚΙΟΥ Α. Δ. ΓΟΥΛΙΑΜΟΣ Ορισμός : Μεσοθωράκιο είναι ο εξωυπεζωκοτικός χώρος που παρεμβάλλεται μεταξύ των πνευμόνων Περιλαμβάνει την καρδιά και τα μεγάλα αγγεία, το περικάρδιο,

Διαβάστε περισσότερα

Κακώσεις του Θώρακα ΜΙΧΑΗΛ ISBN 960-372-054-2

Κακώσεις του Θώρακα ΜΙΧΑΗΛ ISBN 960-372-054-2 Κακώσεις του Θώρακα ΜΙΧΑΗΛ ISBN 960-372-054-2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΘΩΡΑΚΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ... 1 1.1. Επιδημιολογία... 3 1.2. Μηχανισμοί κάκωσης - Ταξινόμηση... 3 1.3. Διαγνωστική προσέγγιση...

Διαβάστε περισσότερα

Ατρησία Οισοφάγου και Τραχειοοισοφαγικό Συρίγγιο : Επιπλοκές

Ατρησία Οισοφάγου και Τραχειοοισοφαγικό Συρίγγιο : Επιπλοκές Ατρησία Οισοφάγου και Τραχειοοισοφαγικό Συρίγγιο : Επιπλοκές Δημήτρης Χ. Αντωνίου Χειρουργός Παίδων Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» Αθήνα Μετεκπαιδευτικά μαθήματα ΕΕΧΠ 28-05-14 Χειρουργική αποκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΙΩΑΝΝΗΣ Η. ΓΚΡΙΝΙΑΤΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ο. ΜΙΧΑΗΛ ΗΛΙΑΣ Α. ΜΠΑΣΤΟΥΝΗΣ ISBN 978-960-372-098-0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαιο 1. Απάντηση του οργανισμού στην κάκωση... 1 Φυσιολογία της

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον Παθολόγο - Ογκολόγο, Στυλιανό Γιασσά

Συνέντευξη με τον Παθολόγο - Ογκολόγο, Στυλιανό Γιασσά Συνέντευξη με τον Παθολόγο - Ογκολόγο, Στυλιανό Γιασσά Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ορθού αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό καρκίνο σε γυναίκες και άνδρες και αντιπροσωπεύει το 13% όλων των καρκίνων. Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΛΕΠΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ. Λυμπεροπούλου Δήμητρα1, Μαρκοπούλου Αναστασία2, Μητσούλας Κων/νος3

ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΛΕΠΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ. Λυμπεροπούλου Δήμητρα1, Μαρκοπούλου Αναστασία2, Μητσούλας Κων/νος3 Γενική Χειρουργός, Καλαμάτα, 2Παθολογική Κλινική Νοσοκομείου Καλαμάτας, 3Χειρουργική Κλινική Νοσοκομείου Καλαμάτας 1 Η 1/παθής συστροφή λεπτού εντέρου (ΣΛΕ) στους ενήλικες είναι σπάνια κατάσταση. Εμφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επί τουλάχιστον 3

σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επί τουλάχιστον 3 Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) ανήκει σε μια ομάδα λειτουργικών διαταραχών του πεπτικού σωλήνα. Το κοιλιακό άλγος, ο μετεωρισμός και η εναλλαγή των συνηθειών του εντέρου αποτελούν τυπικά συμπτώματα.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΜΗΝ ΛΗΣΜΟΝΕΙΤΕ ΤΙΣ «ΑΘΩΕΣ» ΑΙΤΙΕΣ

ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΜΗΝ ΛΗΣΜΟΝΕΙΤΕ ΤΙΣ «ΑΘΩΕΣ» ΑΙΤΙΕΣ ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΜΗΝ ΛΗΣΜΟΝΕΙΤΕ ΤΙΣ «ΑΘΩΕΣ» ΑΙΤΙΕΣ Μιχαλάκου Μαρία, Φαρκωνή Χρυστάλλα, Κατσικάρη Μαρία Ευρωκλινική Παίδων, Αθήνα ΣΚΟΠΟΣ: Οι λιθοι της χοληδόχου κύστεως στα παιδια είναι ασυνήθες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Οι επιπλοκές του διαβήτη στον άκρο πόδα αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες: νοσηρότητας,

Διαβάστε περισσότερα

Πού οφείλεται η νόσος και ποιοι παράγοντες την πυροδοτούν:

Πού οφείλεται η νόσος και ποιοι παράγοντες την πυροδοτούν: 1 Τι είναι η Κίρρωση του Ήπατος: Η κίρρωση του ήπατος είναι μία χρόνια πάθηση του ήπατος κατά την οποία παρατηρείται καταστροφή του ιστού του ήπατος και αλλαγή της αρχιτεκτονικής του, γεγονός που οδηγεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Γ.Ν. ΑΜΦΙΣΣΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Γ.Ν. ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Γ.Ν. ΑΜΦΙΣΣΑΣ 29 / 5 / 2018 : Περιεγχειρητική Νοσηλευτική φροντίδα ασθενών με σκωληκοειδίτιδα (Κατσαρέλη Τασιούλα / ΔΕ Βοηθός Νοσηλευτών, Κοτρώτσιου Νίκη/ ΔΕ Βοηθός Νοσηλευτών,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι ΣΠΛΗΝΑΣ ΠΑΓΚΡΕΑΣ ΗΠΑΡ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι ΣΠΛΗΝΑΣ ΠΑΓΚΡΕΑΣ ΗΠΑΡ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι ΣΠΛΗΝΑΣ ΠΑΓΚΡΕΑΣ ΗΠΑΡ Φωτεινή Μάλλη 2 3 Ωοειδής, ιώδης, μαλακός ΣΠΛΗΝΑΣ Μεγεθος και σχημα γροθιάς Το πιο ευαισθητο κοιλιακό όργανο Ανω και εξω μοίρα αριστερού

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

ΓΕΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΟΣ ΠΟΡΟΣ ΣΕ ΝΕΟΓΝΑ ΓΕΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ Συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς, είναι οι ατέλειες στη δομή της καρδιάς, που είναι παρούσες κατά τη γέννηση. Μια από αυτές είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΟΛΕΑΣΜΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΕΓΚΟΛΕΑΣΜΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ Χειρουργική Κλινική Γ.Ν. Χαλκίδας Ο εγκολεασμός αποτελεί το συχνότερο αίτιο εντερικής απόφραξης και το δεύτερο αίτιο οξείας κοιλίας στα παιδιά. Αντιθέτως, στους ενήλικες εμφανίζεται σε ποσοστό μικρότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΥΛΑΙΑΣ ΦΛΕΒΑΣ ΚΑΙ ΚΙΡΣΩΝ. Δρ Πάρις Παππάς, f-cirse, EBIR Δ/ΝΤΗΣ ΕΣΥ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Π.Γ.Ν.Α. ΛΑΪΚΟ

ΕΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΥΛΑΙΑΣ ΦΛΕΒΑΣ ΚΑΙ ΚΙΡΣΩΝ. Δρ Πάρις Παππάς, f-cirse, EBIR Δ/ΝΤΗΣ ΕΣΥ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Π.Γ.Ν.Α. ΛΑΪΚΟ ΕΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΥΛΑΙΑΣ ΦΛΕΒΑΣ ΚΑΙ ΚΙΡΣΩΝ Δρ Πάρις Παππάς, f-cirse, EBIR Δ/ΝΤΗΣ ΕΣΥ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Π.Γ.Ν.Α. ΛΑΪΚΟ Ανατομία Εμβολισμός δεξιού κλάδου Ο εμβολισμός κλάδου της πυλαίας φλέβας, με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ. Στρογγύλη πνευμονία. Κλεισαρχάκη Αγγελική Βαλερή Ροζαλία

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ. Στρογγύλη πνευμονία. Κλεισαρχάκη Αγγελική Βαλερή Ροζαλία ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 5 Στρογγύλη πνευμονία Κλεισαρχάκη Αγγελική Βαλερή Ροζαλία Εισαγωγή H στρογγύλη πνευμονία είναι μια σχετικά σπάνια απεικονιστική μορφή στα παιδιά, που στην ακτινογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ. Πλωτάρχης (YΙ) Π. Χουντής ΠΝ

ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ. Πλωτάρχης (YΙ) Π. Χουντής ΠΝ ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ Πλωτάρχης (YΙ) Π. Χουντής ΠΝ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΘΩΡΑΚΟΣ ΣΕ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ ΚΟΙΛΙΑ 23% 31% ΘΩΡΑΚΑΣ + ΑΚΡΑ 52% 11% ΚΕΦΑΛΙ 41% 26% Ι. ΒΑΡΕΙΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI)

Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI) Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI) Τι είναι το σύνδροµο µηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης; Φυσιολογικά, η κεφαλή του ισχίου δεν προσκρούει στο χείλος της κοτύλης κατά

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Τσαματσούλης Χειρουργός Θώρακος. Καρδιοχειρουργική Κλινική Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός»

Μιχάλης Τσαματσούλης Χειρουργός Θώρακος. Καρδιοχειρουργική Κλινική Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός» Μιχάλης Τσαματσούλης Χειρουργός Θώρακος Καρδιοχειρουργική Κλινική Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός» Ασθενής 62 ετών με ΛΕΙΟΜΥΟΣΑΡΚΩΜΑ ΔΕΞΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΗΣ ΦΛΕΒΑΣ Το λειομυοσάρκωμα (LMS) της κάτω κοίλης φλέβας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑ Α Α. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ιατρική Σχολή 3 η Παιδιατρική Κλινική. Εξετάσεις E έτους, 7 Ιουνίου 2011. Ονοµατεπώνυµο φοιτητή:

ΟΜΑ Α Α. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ιατρική Σχολή 3 η Παιδιατρική Κλινική. Εξετάσεις E έτους, 7 Ιουνίου 2011. Ονοµατεπώνυµο φοιτητή: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ιατρική Σχολή 3 η Παιδιατρική Κλινική ιευθυντής : Καθηγητής Ιωάννης Ν. Τσανάκας Ι οκράτειο Νοσοκοµείο Κωνσταντινου όλεως 49 Θεσσαλονίκη 54642 Τηλ.: 2310-992982 FAX:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ 7 ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ Σε µια καρδιά που λειτουργεί φυσιολογικά, το αίµα µε χαµηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο ρέει από το σώµα στη δεξιά πλευρά της καρδιάς (στο δεξιό κόλπο και από εκεί στη δεξιά κοιλία).

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 8 Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ-ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ 8/12/2018 ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Κων/νος Κ. Θωμαϊδης Γ.Ν. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Σκοπός της διόρθωσης μίας συγγενούς καρδιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΤΟΜΙΑ I. Συνήθως περιλαµβάνουν 5 ερωτήσεις, κάποιες από τις οποίες. αφορούν το παρασκευασµένο πτώµα. Η επιτυχής αντιµετώπισή τους

ΑΝΑΤΟΜΙΑ I. Συνήθως περιλαµβάνουν 5 ερωτήσεις, κάποιες από τις οποίες. αφορούν το παρασκευασµένο πτώµα. Η επιτυχής αντιµετώπισή τους ΑΝΑΤΟΜΙΑ I ΠΤΩΜΑ: Συνήθως περιλαµβάνουν 5 ερωτήσεις, κάποιες από τις οποίες αφορούν το παρασκευασµένο πτώµα. Η επιτυχής αντιµετώπισή τους προσφέρει τη δυνατότητα, µετά από ερωτήσεις του κ. Παπαδόπουλου,

Διαβάστε περισσότερα

Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του μήνα

Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του μήνα Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του μήνα ΜΑΪΟΣ 2013 ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Ασθενής με οξύ κοιλιακό άλγος Παρουσιάζεται από: Ραφαηλίδη Β 1, Καραδήμου Β 1, Χανδόλια Μ 2, Γαβριηλίδου A 1 1 Ακτινολογικό

Διαβάστε περισσότερα

Υπεζωκοτικές συλλογές σε παθήσεις κάτω του διαφράγματος

Υπεζωκοτικές συλλογές σε παθήσεις κάτω του διαφράγματος Υπεζωκοτικές συλλογές σε παθήσεις κάτω του διαφράγματος Γιάννης Καλομενίδης 2η Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΔΙΙΔΡΩΜΑΤΑ Κίρρωση Περιτοναϊκή κάθαρση Ουροθώρακας Γλυκινοθώρακας ΕΞΙΔΡΩΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της σωματικής εικόνας και της σεξουαλικής υγείας προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά σε μεγάλες ηλικίες Ενδιαφέρουσες περιπτώσεις

Η σημασία της σωματικής εικόνας και της σεξουαλικής υγείας προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά σε μεγάλες ηλικίες Ενδιαφέρουσες περιπτώσεις Η σημασία της σωματικής εικόνας και της σεξουαλικής υγείας προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά σε μεγάλες ηλικίες Ενδιαφέρουσες περιπτώσεις Ε.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Ν. ΠΕΙΤΣΙΔΗΣ,ΑΧ. ΚΑΨΗΜΑΛΗΣ, Γ. ΔΟΥΝΙΑΣ,Χ. ΛΑΧΑΝΑ,Δ.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Η ανάπτυξη φλεγμονής στο διαβητικό άκρο πόδα αποτελεί μια από τις συχνότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ Τι είναι οι Αιμορροΐδες; Η αιμορροϊδοπάθεια επηρεάζει πάνω από το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως, ωστόσο, το ποσοστό εκτιμάται ότι είναι στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

Συνώνυμα για Internet search: lung sequestration, bronchopulmonary sequestration.

Συνώνυμα για Internet search: lung sequestration, bronchopulmonary sequestration. Γυναίκα ηλικίας 26 ετών, προσέρχεται στο ιατρείο λόγω κακουχίας, πυρετού, βήχα και πυώδους απόχρεμψης. Από το ιστορικό αναφέρεται επεισόδιο λοίμωξης του αναπνευστικού προ μηνός, το οποίο βελτιώθηκε μετά

Διαβάστε περισσότερα

Αορτίτις Απεικόνιση. Φοινίτσης Στέφανος

Αορτίτις Απεικόνιση. Φοινίτσης Στέφανος Στέφανος Φοινίτσης - Αορτίτις Απεικόνιση 31 Αορτίτις Απεικόνιση. Φοινίτσης Στέφανος Λέκτορας Α.Π.Θ. Η αορτίτιδα ορίζεται ως φλεγμονή του τοιχώματος της αορτής. Αιτιολογικά ταξινομείται σε δύο μεγάλες ομάδες:

Διαβάστε περισσότερα

Μιχαήλ Νικ. Πατσίκας

Μιχαήλ Νικ. Πατσίκας Απεικονιστική διερεύνηση του πλευριτικού και μεσοπνευμόνιου χώρου Μιχαήλ Νικ. Πατσίκας κτηνίατρος - ιατρός Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινολογίας Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ. Διπλωματούχος Ευρωπαϊκού Κολεγίου

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη αντιμετώπιση του αορτικού ανευρύσματος

Σύγχρονη αντιμετώπιση του αορτικού ανευρύσματος Σύγχρονη αντιμετώπιση του αορτικού ανευρύσματος Kυριάκος Δ. Κτενίδης, MD, PhD, EBSQ VASC Αριστοτέλειο Πανεπιστήμειο Θεσσαλονίκης Αγγειοχειρουργική Κλινική Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσ/νίκης ΑΧΕΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ Α' ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ "ΛΑΪΚΟ" ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Π. ΣΦΗΚΑΚΗΣ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ-ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ 7ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ

ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΩΤΕΡΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Κωνσταντίνος Θωμαϊδης Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Συνηθισμένη συγγενής ανωμαλία (6-8% των Σ.Κ.) Συχνότητα:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Τι είναι ο υδροκέφαλος παθολογική αύξηση της ποσότητας εγκεφαλονωτιαίου υγρού εντός της κρανιακής κοιλότητας που αντανακλά σε αύξηση των διαστάσεων των κοιλιών του εγκεφάλου. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΧΟΛΗΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ ΧΟΛΗΦΟΡΑ

ΧΟΛΗΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ ΧΟΛΗΦΟΡΑ ΧΟΛΗΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ ΧΟΛΗΦΟΡΑ Θεωρητική παράδοση Φοιτητών Ιατρικής Εύη Καΐρη Βασιλάτου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής Σακελλαρίου Στρατηγούλα Ακαδημαϊκή Υπότροφος 8-12η εβδομάδα ΕΞΩΗΠΑΤΙΚΑ ΧΟΛΗΦΟΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΚΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΟΝΑΤΟΜΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΚΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΟΝΑΤΟΜΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΚΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΟΝΑΤΟΜΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Ταξινόμηση κυστικής νόσου του νεφρού 1. Απλή νεφρική κύστη

Διαβάστε περισσότερα

Τάσιος Κωνσταντίνος Ειδικευόμενος Β Προπ. Παθολογικής Γ.Ν.Θ Ιπποκράτειο 05/2013

Τάσιος Κωνσταντίνος Ειδικευόμενος Β Προπ. Παθολογικής Γ.Ν.Θ Ιπποκράτειο 05/2013 Τάσιος Κωνσταντίνος Ειδικευόμενος Β Προπ. Παθολογικής Γ.Ν.Θ Ιπποκράτειο 05/2013 Αιτία εισόδου: οξύ κοιλιακό άλγος με αιφνίδια εμφάνιση που την αφύπνισε τις πρώτες πρωινές ώρες με συνοδά 6 επεισόδια εμέτων

Διαβάστε περισσότερα

Section A: ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Section A: ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΟΡΘΟΥ ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ Section A: ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ A1. Εθνικότητα Ελληνική Άλλη Εθνικότητα Άλλη Εθνικότητα A2. Τωρινό Επάγγελμα A3. Έτη στο τωρινό

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιατρική απεικόνιση στην γαστρεντερολογία: πότε χρησιμοποιούμε τί;

Παιδιατρική απεικόνιση στην γαστρεντερολογία: πότε χρησιμοποιούμε τί; Παιδιατρική απεικόνιση στην γαστρεντερολογία: πότε χρησιμοποιούμε τί; Γεωργία Παπαϊωάννου, MD, PhD Παιδοακτινολόγος Τμήμα Παιδιατρικής Ακτινολογίας ΜΗΤΕΡΑ, Αθήνα Ø σύγκρουση συμφερόντων Παιδιατρική απεικόνιση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι ΠΕΡΙΤΟΝΑΙΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι ΠΕΡΙΤΟΝΑΙΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι ΠΕΡΙΤΟΝΑΙΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Φωτεινή Μάλλη Πνευμονολόγος Αναπλ. Καθηγητρια ΤΕΙ Νοσηλευτικής Επιστημονικός Συνεργάτης Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΘ Καθηγητής-Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

1. Φαιοχρωµοκύττωµα 2. Πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισµός 3. Πάθηση του θυρεοειδούς αδένα 4. Σύνδροµο Cushing 5. Στένωση ισθµού της αορτής

1. Φαιοχρωµοκύττωµα 2. Πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισµός 3. Πάθηση του θυρεοειδούς αδένα 4. Σύνδροµο Cushing 5. Στένωση ισθµού της αορτής 1. Άνδρας 55 χρόνων, χωρίς ιστορικό και χωρίς παράγοντες κινδύνου, έρχεται στα ΤΕΠ λόγω άλγους στην αριστερή περιοχή του στέρνου τις τελευταίες 3 ώρες. Δεν αναφέρει δύσπνοια ή βήχα. Η ενόχληση ελαττώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές του στομάχου.

Διαταραχές του στομάχου. Διαταραχές του στομάχου. Δυσπεψία Η δυσπεψία δεν είναι μια ασθένεια αλλά ένα σύνολο συμπτωμάτων. Πρόκειται για κατάσταση κακής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος που δημιουργεί δυσχέρειες κατά την πέψη.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΥ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΑΛΓΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. Νικόλαος Χαλιάσος Καθηγητής Παιδιατρικής

ΟΞΥ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΑΛΓΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. Νικόλαος Χαλιάσος Καθηγητής Παιδιατρικής ΟΞΥ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΑΛΓΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Νικόλαος Χαλιάσος Καθηγητής Παιδιατρικής ΙΣΤΟΡΙΚΟ Υποκείμενο νόσημα(π.χ. δρεπανοκυτταρική νόσος) Ιστορικό χειρουργείου Οικογενειακό ιστορικό (π.χ. χολολιθίαση) Νεφρολογικό

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Λυμπερόπουλος Γ.Ν.Α «Γ.Γεννηματάς»

Κ. Λυμπερόπουλος Γ.Ν.Α «Γ.Γεννηματάς» Κ. Λυμπερόπουλος Γ.Ν.Α «Γ.Γεννηματάς» Χολαγγειοκαρκίνωμα Ιστολογικά τα χολαγγειοκαρκινώματα αποτελούνται απο: Κύτταρα βλεννοεκκριτικού αδενοκαρκινώματος Ινώδη συνδετικό ιστό σε άλλοτε άλλη αναλογία Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ ΑΟΝΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ ΑΟΝΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ ΑΟΝΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» ΤΟ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟ ΕΜΠΡΟΣ ΤΟ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟ ΠΙΣΩ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ Η πνευμονική αρτηρία (pulmonary trunk) εκφύεται από τον αρτηριακό κώνο της δεξιάς κοιλίας. Έχει κατεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ( Η.Π.Α ) Νόσοι πεπτικού και ήπατος : 50 εκατοµµύρια επισκέψεις σε : Ιατρούς Νοσοκοµεία Τµήµατα επειγόντων Πιο συχνές διαγνώσεις : Τροφικές γαστρεντερίτιδες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΌΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΌΓΟΣ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΌΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΌΓΟΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΌΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΌΓΟΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Αποτελείται από: Πεπτικό ή γαστρεντερικό σωλήνα Στοματική κοιλότητα Φάρυγγας Οισοφάγος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΟΙΝΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΟΙΝΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΟΙΝΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ Μιχαλάκου Μαρία, Φαρκωνή Χρυστάλλα, Κατσικάρη Μαρία Ευρωκλινική Παίδων, Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΕΣΟΘΩΡΑΚΙΟΥ Α. Δ. ΓΟΥΛΙΑΜΟΣ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΕΣΟΘΩΡΑΚΙΟΥ Α. Δ. ΓΟΥΛΙΑΜΟΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΕΣΟΘΩΡΑΚΙΟΥ Α. Δ. ΓΟΥΛΙΑΜΟΣ Ορισμός : Μεσοθωράκιο είναι ο εξωυπεζωκοτικός χώρος που παρεμβάλλεται μεταξύ των πνευμόνων Περιλαμβάνει την καρδιά και τα μεγάλα αγγεία, το περικάρδιο,

Διαβάστε περισσότερα

Διάγνωση ΡΑΚΑ, Κλινικά, Εργαστηριακά, Απεικονιστικά ευρήματα ρήξης και επικείμενης ρήξης

Διάγνωση ΡΑΚΑ, Κλινικά, Εργαστηριακά, Απεικονιστικά ευρήματα ρήξης και επικείμενης ρήξης 1 η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΡΑΓΕΝΤΑ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑΤΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ 13 Οκτωβρίου 2018 ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Διάγνωση ΡΑΚΑ, Κλινικά, Εργαστηριακά, Απεικονιστικά ευρήματα ρήξης και επικείμενης ρήξης Θεοφάνης

Διαβάστε περισσότερα

Νεφροβλάστωμα (Wilms )

Νεφροβλάστωμα (Wilms ) Νεφροβλάστωμα (Wilms ) Γιώργος Σπυρίδης Παιδοχειρουργός Ειδικός Παιδοχειρουργικής Ογκολογίας Επιδημιολογία 2η πιο συχνή συμπαγής ενδοκοιλιακή κακοήθεια 7.6 νέα περιστατικά ανα 1 εκατ. παιδιά κάτω των 15

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΠΛΗΝΟΜΕΓΑΛΙΑ. Λ. Β. Αθανασίου

ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΠΛΗΝΟΜΕΓΑΛΙΑ. Λ. Β. Αθανασίου ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΠΛΗΝΟΜΕΓΑΛΙΑ Λ. Β. Αθανασίου ΣΠΛΗΝΑΣ - Τοπογραφία ΣΠΛΗΝΑΣ - Τοπογραφία Σύνδεση με στόμαχο (γαστροσπληνικός σύνδεσμος) Θέση - Πλήρωση στομάχου Κενός στόμαχος Ενδοθωρακική μοίρα κοιλιακής

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αλεξία Θωμοπούλου MSc, Διατροφολόγος- Κλινική Διαιτολόγος, Ειδική στον καρκίνο

Γράφει: Αλεξία Θωμοπούλου MSc, Διατροφολόγος- Κλινική Διαιτολόγος, Ειδική στον καρκίνο Γράφει: Αλεξία Θωμοπούλου MSc, Διατροφολόγος- Κλινική Διαιτολόγος, Ειδική στον καρκίνο Η αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενή είναι μια περίπλοκη υπόθεση διότι εκτός από την κύρια θεραπεία (είτε χημειοθεραπεία

Διαβάστε περισσότερα

Xρυσοβαλάντης I. Βεργαδής. Επιμελητής Β ΕΣΥ

Xρυσοβαλάντης I. Βεργαδής. Επιμελητής Β ΕΣΥ Xρυσοβαλάντης I. Βεργαδής Επιμελητής Β ΕΣΥ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ 0,5-1,5% των χολοκυστεκτομών Ανοικτή vs λαπαροσκοπική Björn Törnqvist et al BMJ 2012;345:e6457 ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ 15(+) ταξινομήσεις Bismuth

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΑΓΓΕΙΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ - QUIZ ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΟΓΓΙΤΣΗ

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΑΓΓΕΙΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ - QUIZ ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΟΓΓΙΤΣΗ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΑΓΓΕΙΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ - QUIZ ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΟΓΓΙΤΣΗ Ακτινολόγος Τμήμα Αξονικού-Μαγνητικού Τομογράφου Νοσ. Μητέρα-Υγεία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Συγγενείς ανωμαλίες αγγείων θώρακος πολύ συχνές Μπορεί να συνυπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Οπισθοπεριτοναϊκή θέση Θ12 - Ο4 Δεξιός νεφρός χαμηλότερα από τον αριστερό ΔΕ νεφρός πίσω και κάτω από το ήπαρ/χοληδόχο κύστη ΑΡ νεφρός κάτω και επί

Οπισθοπεριτοναϊκή θέση Θ12 - Ο4 Δεξιός νεφρός χαμηλότερα από τον αριστερό ΔΕ νεφρός πίσω και κάτω από το ήπαρ/χοληδόχο κύστη ΑΡ νεφρός κάτω και επί Οπισθοπεριτοναϊκή θέση Θ12 - Ο4 Δεξιός νεφρός χαμηλότερα από τον αριστερό ΔΕ νεφρός πίσω και κάτω από το ήπαρ/χοληδόχο κύστη ΑΡ νεφρός κάτω και επί τα έσω του σπλήνα Τα επινεφρίδια είναι άνω, πρόσθια και

Διαβάστε περισσότερα

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΙΚΟΓΕΝΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 1.1 Τι είναι; Ο Οικογενής Μεσογειακός Πυρετός (ΟΜΠ) είναι ένα γενετικά

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφική Ανατοµική ΙI. Χειµερινού Εξαµήνου. Εαρινού Εξαµήνου

Περιγραφική Ανατοµική ΙI. Χειµερινού Εξαµήνου. Εαρινού Εξαµήνου Περιγραφική Ανατοµική Περιγραφή / Περιεχόµενο Μαθήµατος Μαθησιακοί Στόχοι Χειµερινού Εξαµήνου Περιγραφική Ανατοµική ΙI (Μυοσκελετικό Άσκηση στο Πτώµα & Νευροανατοµία) Εαρινού Εξαµήνου Ανατοµία Περιγραφική

Διαβάστε περισσότερα