HowTo: FreeBSD XDMCP και Σχολικό Εργαστήριο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "HowTo: FreeBSD XDMCP και Σχολικό Εργαστήριο"

Transcript

1 HowTo: FreeBSD XDMCP και Σχολικό Εργαστήριο Μανώλης Κιαγιάς, MSc 12/05/2014

2 2

3 3 Copyright Μανώλης Κιαγιάς Το Έργο αυτό διατίθεται υπό τους όρους της Άδειας: Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της άδειας στην τοποθεσία: Είναι Ελεύθερη: Η Διανομή Η αναπαραγωγή, διανομή, μετάδοση και παρουσίαση του Έργου σε κοινό Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Αναφορά Προέλευσης Θα πρέπει να αναγνωρίσετε την προέλευση στο έργο σας με τον τρόπο που έχει ορίσει ο δημιουργός του ή το πρόσωπο που σας χορήγησε την άδεια (χωρίς όμως να αφήσετε να εννοηθεί ότι εγκρίνουν με οποιονδήποτε τρόπο εσάς ή τη χρήση του έργου από εσάς). Μη Εμπορική Χρήση Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το έργο για εμπορικούς σκοπόυς. Παρόμοια Διανομή Αν αλλοιώσετε, τροποποιήσετε ή δημιουργήσετε κάποιο παράγωγο έργο το οποίο βασίζεται στο παρόν έργο, μπορείτε να διανείμετε το αποτέλεσμα μόνο με την ίδια ή παρόμοια με αυτή άδεια. Με την κατανόηση ότι: Αποποίηση Οποιεσδήποτε από τις παραπάνω συνθήκες μπορούν να παρακαμφθούν αν πάρετε την άδεια του δημιουργού ή κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

4 4 Άλλα Δικαιώματα Σε καμιά περίπτωση τα ακόλουθα δικαιώματα σας, δεν επηρεάζονται από την Άδεια: Η δίκαιη χρήση και αντιμετώπιση του έργου Τα ηθικά δικαιώματα του συγγραφέα Τα ενδεχόμενα επί του έργου δικαιώματα τρίτων προσώπων, σχετικά με τη χρήση του έργου, όπως για παράδειγμα η δημοσιότητα ή ιδιωτικότητα. Σημείωση Για κάθε επαναχρησιμοποίηση ή διανομή, πρέπει να καταστήσετε σαφείς στους άλλους τους όρους της άδειας αυτού του Έργου. Ο καλύτερος τρόπος να το πράξετε αυτό, είναι να δημιουργήσετε ένα σύνδεσμο με το διαδικτυακό τόπο της παρούσας άδειας:

5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 5 Περιεχόμενα 1 Γιατί FreeBSD; 6 2 Διαφορές από ένα LTSP Setup 6 3 Τι χρειάζεστε 8 4 Ο Server 9 5 Εγκατάσταση του Server Εγκατάσταση του Server στο VMware Εκκίνηση του XDM Μεταφορά από VMware σε Κανονικό Μηχάνημα Κάντε dump το partition του VMware Εγκατάσταση του Κανονικού Server Πρώτη Εκκίνηση και Έλεγχος Εγκατάσταση του Client (στο VMware) Δημιουργήστε ένα τροποποιημένο DVD Ρυθμίσεις Μετά την Εγκατάσταση του Client σε Πραγματικό Τερματικό Αντιμετώπιση Προβλημάτων 28 9 Ασκήσεις για τον Αναγνώστη 30

6 6 Διαφορές από ένα LTSP Setup Εισαγωγή Το παρόν κείμενο είναι μια σύντομη απογραφή και How-To για την εγκατάσταση XDMCP Server και Clients σε ένα σχολικό εργαστήριο. Το How-To είναι βασισμένο σε FreeBSD αλλά πρακτικά μπορεί να εφαρμοστεί και με οποιαδήποτε άλλη διανομή Linux/BSD/Solaris την οποία γνωρίζετε αρκετά καλά ώστε να μπορείτε να τη ρυθμίσετε μέσω της γραμμής εντολών. Σε αντίθεση με άλλες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν κάποια βήματα τυφλά και ελπίζουν όλοι οι γραφικοί οδηγοί (wizards) να λειτουργήσουν σωστά, η διαδικασία που περιγράφουμε απαιτεί να καταλαβαίνετε τι κάνετε και γιατί. Το πλεονέκτημα φυσικά είναι ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας και μπορείτε πάντοτε να αναγνωρίσετε και να επιλύσετε τα προβλήματα που ίσως παρουσιαστούν. 1 Γιατί FreeBSD; Όπως αναφέραμε παραπάνω, μπορείτε στην πράξη να χρησιμοποιήσετε ότι σας βολεύει και γνωρίζετε καλύτερα. Είναι σίγουρο ότι θα μπορέσετε να προσαρμόσετε αυτά που παρουσιάζονται παρακάτω στη διανομή της αρεσκείας σας. Προτιμήσαμε το FreeBSD για τους παρακάτω λόγους: Καλή γνώση του συγκεκριμένου συστήματος. Μικρό footprint της βασικής εγκατάστασης. Εύκολη προσαρμογή του συστήματος με ακριβώς τις εφαρμογές που θέλουμε και τίποτα περισσότερο. Ακόμα και η πιο πρόσφατη έκδοση έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε hardware. Σίγουρα μπορείτε να κάνετε την ίδια διαδικασία και με ένα Debian, Ubuntu ή Fedora. Στην πράξη μάλιστα ένα XDMCP terminal μπορεί κάλιστα να συνδεθεί σε ένα αντίστοιχο server οποιασδήποτε διανομής, άσχετα με το τι λειτουργικό χρησιμοποιήθηκε για την εγκατάσταση του. 2 Διαφορές από ένα LTSP Setup Ένα κλασικό LTSP setup (π.χ. Ubuntu) χρησιμοποιεί τις παρακάτω τεχνολογίες: PXE (Pre-boot execution Environment). Τα μηχανήματα εκκινούν από το δίκτυο. Αυτό απαιτεί τη χρήση κάρτας δικτύου με Boot ROM ή δισκέτας εκκίνησης με ένα πρόγραμμα που εξομοιώνει το PXE (το πρόγραμμα αυτό μπορεί να εγκατασταθεί και στο σκληρό δίσκο του μηχανήματος).

7 7 DHCP. Για να πάρουν διευθύνσεις τα clients, o server χρησιμοποιεί δαίμονα DHCP. Ο server διαθέτει δύο κάρτες δικτύου, η μία είναι αποκλειστικά για επικοινωνία με τους clients και η άλλη για επικοινωνία με το Internet. TFTP. To Trivial FTP απαιτείται για να φορτωθούν τα απαραίτητα αρχεία από το server και να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία του client. XDMCP. Όταν ο client ξεκινήσει, εκτελεί ένα X server ο οποίος επικοινωνεί μέσω XDMCP με το server και απεικονίζει ένα πλήρες γραφικό περιβάλλον και τις εφαρμογές που εκτελούνται στο server. Διαφορές στο δικό μας setup: Δεν απαιτούνται δύο κάρτες δικτύου. Ο server χρησιμοποιεί μια κάρτα δικτύου τόσο για το Internet όσο και για τα clients. Μπορείτε πάντως αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και δεύτερη. Ο server δεν εκτελεί υποχρεωτικά DHCP. Μπορείτε να βάλετε στατικές διευθύνσεις αν το επιθυμείτε. Δεν χρησιμοποιείται TFTP. Τα μηχανήματα φορτώνουν το minimum περιβάλλον (FreeBSD base + Xorg) από τον τοπικό σκληρό τους δίσκο. Πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου setup: Απλότητα. Δεν χρειάζεστε τόσους δαίμονες, ούτε δύο κάρτες δικτύου. Δεν χρειάζεται να κάνετε αλλαγές στην καλωδίωση του εργαστηρίου. Ταχύτητα. Επειδή τα clients εκκινούν από το σκληρό τους δίσκο, το βασικό λειτουργικό ξεκινάει αμέσως και δεν φορτώνεται το δίκτυο μέχρι τη στιγμή που γίνεται η επικοινωνία με τον XDMCP server. Ευρύτερη χρήση. Τα clients μπορούν να συνδεθούν σε οτιδήποτε μηχάνημα εκτελεί XDMCP. Μπορείτε να βάλετε Linux, BSD, Solaris ή οτιδήποτε άλλο server. Μπορείτε να βάλετε πολλαπλούς server και να ενεργοποιήσετε το XDMCP chooser. Μπορείτε να αλλάξετε το λειτουργικό στο server στη μέση της χρονιάς αν δε σας αρέσει, και με την προϋπόθεση ότι ο νέος server έχει το ίδιο IP δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα στα clients. Ευελιξία. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε διαφορετικό Desktop Environment ή Window Manager σε κάθε χρήστη. Μειονεκτήματα του συγκεκριμένου setup: Τα μηχανήματα χρειάζονται σκληρό δίσκο. Αυτό σε πολλά εργαστήρια δεν είναι πρόβλημα καθώς τα μηχανήματα έχουν συνήθως δίσκους που (αν και μικρής χωρητικότητας) λειτουργούν και το client δεν απαιτεί πολύ χώρο. Σημαίνει όμως ότι πρέπει να εγκαταστήσετε το καθένα χωριστά. Στο δικό μας

8 8 Τι χρειάζεστε παράδειγμα θα κάνουμε την εγκατάσταση από έτοιμο dump και θα είναι πολύ γρήγορη. Το LTSP επιτρέπει την άμεση χρήση οποιουδήποτε μηχανήματος βρείτε μπροστά σας, αρκεί να διαθέτει κάρτα δικτύου PXE ή μονάδα δισκέτας για το boot. Αν είστε τυχεροί θα μπορέσετε να εγκαταστήσετε ένα Ubuntu LTSP χωρίς να καταλάβετε τι κάνατε και χωρίς να πειράξετε κανένα αρχείο ρυθμίσεων με το χέρι. Αυτό αποτελεί πλεονέκτημα του Ubuntu (σε όσους δουλέψει). Στο δικό μας setup απαιτούνται κάποιες γνώσεις, αλλά θα καταλήξετε σίγουρα σε ένα σύστημα που λειτουργεί. 3 Τι χρειάζεστε Προφανώς ένα σχολικό εργαστήριο. Πρόκειται για ένα μάλλον απλό δίκτυο: Ένα σχολικό εργαστήριο περιέχει: Ένα αριθμό σταθμών εργασίας (Workstations), μέχρι 12 Ένα εξυπηρετητή Δικτυακό εξοπλισμό (Switch, router, δομημένη καλωδίωση) Προαιρετικά περιφερειακά (scanner, εκτυπωτή) Στην πράξη φυσικά, δεν πρόκειται (μάλλον) να χρησιμοποιήσετε το XDMCP σε ένα καινούριο σχολικό εργαστήριο. Εκεί μπορείτε να έχετε αυτόνομες εγκαταστάσεις της διανομής που προτιμάτε σε κάθε σταθμό εργασίας (και ενδεχομένως αν θέλετε και ένα χωριστό server που να παρέχει υπηρεσίες NFS, NIS κλπ). Σκοπός του XDMCP θα είναι να αναστήσετε ένα παλιό εργαστήριο στο οποίο οι σταθμοί εργασίας δεν μπορούν να εκτελέσουν αποδοτικά οποιοδήποτε σύγχρονο λειτουργικό.

9 9 Τυπικά μηχανήματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως clients, και τα οποία θα συναντήσετε σε σχολικά εργαστήρια: Επεξεργαστές Pentium II, Pentium III και Celeron με ταχύτητες από 400 ως 700 Mhz Μνήμη Mb Σκληροί δίσκοι μικρής χωρητικότητας, συνήθως ως 20 Gb Σε κάποιες περιπτώσεις τα μηχανήματα κρίνονται επαρκή ακόμα και για αυτόνομη εκτέλεση μιας ελαφριάς διανομής (π.χ. Xubuntu). Ωστόσο πολλές φορές τα μηχανήματα εκτός από παλιά είναι και ανομοιόμορφα: καθώς περνάει ο καιρός και προκειμένου το εργαστήριο να συνεχίσει να δουλεύει όπως όπως μετά από προβλήματα hardware, κάποια μηχανήματα αντικαθίστανται με άλλα πιο καινούρια (και μερικές φορές, πιο παλιά). Χρησιμοποιώντας XDMCP εξασφαλίζετε ότι το περιβάλλον όλων των χρηστών θα είναι ομοιόμορφο κάτι το οποίο είναι απαραίτητο αφού θα το χρησιμοποιήσετε στη διδασκαλία. 4 Ο Server Ο server που κληρονομήσατε με το παλιό σας εργαστήριο, τυπικά δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τίποτα άλλο εκτός από client στο νέο σας setup. Θα χρειαστεί να επενδύσετε ( = να πείσετε τη Σχολική Επιτροπή και το Δήμο) να σας χρηματοδοτήσει για την αγορά ενός σχετικά στιβαρού μηχανήματος για να αναλάβει το ρόλο του XDMCP server. Το μηχάνημα αυτό θα τρέχει το XDM (ή αν προτιμάτε WDM/GDM/KDM) και θα δέχεται εισερχόμενες συνδέσεις από τα clients, εκτελώντας στην πράξη όλες τις εφαρμογές των χρηστών και στέλνοντας τα αποτελέσματα στους X servers που εκτελούνται στα τερματικά σας. Θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρό, αλλά ευτυχώς αυτά τα μηχανήματα δεν έχουν μεγάλο κόστος. Παράδειγμα μηχανήματος: Επεξεργαστής Intel Core i3 ή μεγαλύτερος RAM 8GB DDR III ή μεγαλύτερη Σκληρός δίσκος 500 GB ή μεγαλύτερος (Δύο όμοιοι αν θέλετε mirror. Η χωρητικότητα θα είναι επαρκής έτσι και αλλιώς, προτιμήστε να πάρετε όσο το δυνατόν ταχύτερο μοντέλο). Η κάρτα γραφικών στο Server δεν έχει μεγάλη σημασία καθώς θα τον έχετε σε text mode (δεν συνίσταται να χρησιμοποιήσετε το Server και ως σταθμό εργασίας). Μια απλή onboard κάρτα είναι καλή επιλογή.

10 10 Εγκατάσταση του Server Μια κάπως σοβαρή κάρτα δικτύου. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις Realtek! Μια Intel είναι καλή επιλογή, αλλά δεν θα βρείτε (εύκολα) φτηνές μητρικές με onboard Intel Ethernet. Σε αντίθεση με το συνηθισμένο LTSP setup, το δικό μας δεν απαιτεί δύο κάρτες δικτύου. Σε ένα συνηθισμένο σχολικό εργαστήριο, οι σταθμοί εργασίας λαμβάνουν IP μέσω DHCP από το router του σχολείου. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει συνήθως, καθώς οι δρομολογητές έρχονται προρυθμισμένοι και κλειδωμένοι από τις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Στην εγκατάσταση μας μπορούμε στα τερματικά μας να χρησιμοποιήσουμε είτε στατικές διευθύνσεις (από την περιοχή διευθύνσεων που δεν χρησιμοποιεί ο DHCP του router, συνήθως κάτω από το 128) είτε να αφήσουμε το router να μας δίνει διευθύνσεις στα clients. Στο server θα πρέπει φυσικά να δώσουμε στατική διεύθυνση. Σε πολλά σχολικά εργαστήρια, τα IPs βρίσκονται στην περιοχή: X αλλά θα πρέπει να δείτε σε ένα υπολογιστή στο δικό σας εργαστήριο για να το επιβεβαιώσετε. Οι διευθύνσεις: και είναι δεσμευμένες για το server και δεν δίνονται από το DHCP. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια από αυτές για το server σας. Αν δεν είστε σίγουρος, δείτε τη διεύθυνση που έχει ο παλιός server του εργαστηρίου ή χρησιμοποιήστε μια στατική διεύθυνση κάτω από το 128. Για το δικό μας server επιλέχθηκε το IP To Gateway του δικτύου (router) είναι το ενώ το DNS είναι το (πρόκειται για DNS server που τρέχει σε debian στο διπλανό εργαστήριο, αλλά φυσικά μπορείτε να βάλετε το router ή το DNS του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ή ακόμα και να ρυθμίσετε τον XDMCP Server και ως DNS Server). 5 Εγκατάσταση του Server Στο server εγκαταστήσαμε FreeBSD 10.0-RELEASE 64bit. Η εγκατάσταση έγινε με τον εξής τρόπο: 1. To base system εγκαταστάθηκε σε ένα VMware (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και VirtualBox).

11 5.1 Εγκατάσταση του Server στο VMware Έγινε εγκατάσταση των απαραίτητων προγραμμάτων από έτοιμα πακέτα του συστήματος pkgng (εκτός από το Flash-plugin. Προφανώς μπορείτε να εγκαταστήσετε ότι προγράμματα θέλετε και μετά την αρχική εγκατάσταση). 3. Έγιναν όλες οι ρυθμίσεις για να λειτουργήσει το XDM και δοκιμάστηκε με client άλλο VMware μηχάνημα. 4. Τέλος, έγινε dump το filesystem σε ένα USB Flash drive. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία LiveCD του CD εγκατάστασης του FreeBSD και σε συνδυασμό με το Flash drive να κάνουμε restore στο κανονικό hardware. Για τα clients, το dump θα γραφεί τελικά σε ένα τροποποιημένο CD του FreeBSD ώστε να μην χρησιμοποιηθεί flash drive δεδομένου ότι τα μηχανήματα αυτά είναι παλιά. Θα περιγράψουμε πλήρως τη διαδικασία δημιουργίας του CD. Γιατί επιλέξαμε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία σε εικονικό μηχάνημα και όχι απευθείας στο κανονικό μηχάνημα του σχολείου; Ο χρόνος στο σχολείο είναι τις περισσότερες φορές πιεστικός και περιοριστικός παράγοντας. Είναι πολύ καλύτερα να πάτε προετοιμασμένος με ένα έτοιμο σύστημα που θα περάσετε σε 5-10 λεπτά με ένα απλό restore, παρά να παλεύετε με το bsdinstall και τις ρυθμίσεις εφαρμογών για τις επόμενες δύο ώρες σε ένα όχι και τόσο ιδανικό περιβάλλον. Ειδικά για τα clients, η διαδικασία είναι μονόδρομος γιατί θα πρέπει να εγκαταστήσετε αρκετά (5-12). Ακόμα και αν έχετε έτοιμα πακέτα για χρήση με την pkg θα κάνετε πάρα πολύ ώρα, καθώς τα μηχανήματα είναι και πολύ αργά. Το restore είναι η απλούστερη και ταχύτερη μέθοδος. Στη διαδικασία που περιγράφουμε παρακάτω, εκτός από το dump restore υπάρχει ελάχιστη αυτοματοποίηση. Μπορείτε ωστόσο με λίγο βασικό scripting να δημιουργήσετε CD/DVD που να κάνουν πρακτικά τα πάντα αυτόματα. Σας το αφήνουμε ως άσκηση :) 5.1 Εγκατάσταση του Server στο VMware Δημιουργήστε ένα τυπικό εικονικό μηχάνημα για FreeBSD 64bit. Εκτελέστε μια τυπική εγκατάσταση του FreeBSD 64bit από το CD. Στο διάλογο distribution select, επιλέξτε: doc games lib32

12 12 Εγκατάσταση του Server src Μην εγκαταστήσετε το Ports tree από το CD. Με το τέλος της εγκατάστασης (και αφού έχετε ρυθμίσει το δίκτυο), εκτελέστε: # portsnap fetch extract Αν και το σύστημα μας θα εγκατασταθεί με τη βοήθεια έτοιμων πακέτων, θα χρειαστούμε το Ports tree για ένα δύο προγράμματα όπως το Flash plugin. Εκτέλεστε έπειτα την εντολή pkg χωρίς παραμέτρους για να εγκατασταθεί και να γίνει ενημέρωση της βάσης δεδομένων των πακέτων: # pkg # pkg update Εγκαταστήστε έπειτα τα ακόλουθα πακέτα (Στον πίνακα δίνουμε το πλήρες όνομα του port. Δείτε μετά τον πίνακα για την αντίστοιχη εντολή pkg): Port shells/bash sysutils/cdrtools sysutils/dvd+rw-tools textproc/aspell textproc/el-aspell archivers/zip archivers/unzip archivers/unrar security/sudo sysutils/screen ftp/wget x11/xorg x11-wm/xfce4 Περιγραφή Bash shell Για να γράφετε CD Για να γράφετε DVD Διορθωτής Ελληνικός διορθωτής Προγράμματα συμπίεσης και αποσυμπίεσης αρχείων Για εύκολη διαχείριση Για να κατεβάζετε αρχεία (αλλά το base system έχει και την fetch) Xorg distribution Προτεινόμενο γραφικό περιβάλλον. Προφανώς μπορείτε να εγκαταστήσετε GNOME ή KDE ή ότι άλλο προτιμάτε. Αυτό εξαρτάται από το πόσο δυνατό server έχετε και πόσους σταθμούς θα συνδέσετε. Αν εγκαστήσετε XFCE, άλλα συνιστώμενα ports είναι: x11/xfce4-screenshooter-plugin sysutils/xfce4-systemload-plugin deskutils/xfce4-xkb-plugin

13 5.1 Εγκατάσταση του Server στο VMware 13 Port x11-fonts/urwfonts-ttf x11-fonts/webfonts x11-fonts/dejavu x11-fonts/freefont-ttf x11/xdm editors/bluefish graphics/evince graphics/ristretto graphics/gimp graphics/inkscape www/firefox www/chromium java/icedtea-web mail/thunderbird www/nspluginwrapper net/rdesktop editors/libreoffice Περιγραφή Μερικά έξτρα fonts για να μη σας βγουν τα μάτια Αυτό το χρειάζεστε για το XDMCP. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε το GDM ή το KDM αν θέλετε. Αν βάλετε XFCE ή κάποιο άλλο ελαφρύ DE, τα GDM/KDM θα σας γεμίσουν με GNOME/KDE dependencies. Editor. Χρήσιμο αν πρόκειται να διδάξετε HTML Θα το χρειαστείτε (αν βάλετε XFCE) για να βλέπετε PDF αρχεία Χρήσιμο ελαφρύ image viewer (XFCE) Αμφίβολο αν θα διδάξετε επεξεργασία εικόνας σε τέτοιο εργαστήριο, αλλά χρήσιμο για γρήγορο πείραγμα κάποιας φωτογραφίας. Όπως παραπάνω. Χρήσιμο για ένα γρήγορο σχέδιο Προφανώς, ο βασικός σας browser Ο γνωστός browser της Google Java plugin για τους browsers Αποστολή / λήψη Θα το χρειαστείτε για το flash plugin που θα εγκαταστήσετε αργότερα Για να συνδέεστε με remote desktop στον Windows server του σχολείου (αν έχετε) Η γνωστή σουίτα γραφείου Η εγκατάσταση όλων αυτών εκτός του webfonts και του Adobe Flash, γίνεται με δύο απλές εντολές: # kldload linux Η παραπάνω εντολή απαιτείται ώστε να φορτωθεί το άρθρωμα πυρήνα πριν την εγκατάσταση του πακέτου συμβατότητας με εκτελέσιμα Linux.

14 14 Εγκατάσταση του Server # pkg install cdrtools dvd+rw-tools bash aspell el-aspell zip unzip unrar sudo screen wget xorg xfce xfce4-screenshooter-plugin xfce4-systemload-plugin xfce4-xkb-plugin urwfonts-ttf freefontttf liberation-fonts-ttf dejavu xdm bluefish evince gimp inkscape ristretto thunderbird nspluginwrapper firefox chromium rdesktop icedtea-web libreoffice Η εντολή αυτή εγκαθιστά μέσω Internet όλα τα πακέτα που θα χρειαστούμε αρχικά. Φυσικά μπορείτε να εγκαταστήσετε και επιπλέον πακέτα κατά βούληση οποιαδήποτε στιγμή μετά την αρχική εγκατάσταση. Θα πρέπει να τροποποιήσετε κάποια αρχεία συστήματος για να προσθέσετε ρυθμίσεις για τη σωστή λειτουργία των προγραμμάτων. Προσθέστε την παρακάτω γραμμή στο /boot/loader.conf: sem_load= YES Προσθέστε την παρακάτω γραμμή στο /etc/rc.conf: linux_enable= YES Προσθέστε τις παρακάτω γραμμές στο /etc/fstab: proc /proc procfs rw 0 0 fdesc /dev/fd fdescfs rw 0 0 Τέλος, προσθέστε την παρακάτω γραμμή στο /etc/sysctl.conf: kern.ipc.shm_allow_removed=1 Για την εγκατάσταση του webfonts και του Adobe Flash Plugin, δημιουργήστε πρώτα το αρχείο /etc/make.conf με τα παρακάτω περιεχόμενα: WITH_PKGNG=YES και έπειτα εκτελέστε: # cd /usr/ports/x11-fonts/webfonts # make install clean # cd /usr/ports/www/linux-f10-flashplugin11 # make install clean Όταν τελειώσετε με αυτές τις εγκαταστάσεις, κάντε κάποιες βασικές ρυθμίσεις. Φτιάξτε το αρχείο /etc/rc.conf ώστε να μοιάζει με το παρακάτω (κρατήστε τις δικές σας ρυθμίσεις δικτύου και hostname): defaultrouter= font8x14= iso07-8x14 font8x16= iso07-8x16

15 5.1 Εγκατάσταση του Server στο VMware 15 font8x8= iso07-8x8 hostname= aquarius64.lab1.local ifconfig_em0= inet netmask keymap= gr.us101.acc moused_enable= YES nfs_client_enable= YES linux_enable= YES sshd_enable= YES hald_enable= YES dbus_enable= YES dumpdev= NO Η σειρά εμφάνισης των παραπάνω γραμμών στο αρχείο δεν έχει σημασία (το σύστημα εκκίνησης εκτελεί πάντα τα scripts με την σωστή σειρά). Οι γραμμές για το hald και το dbus είναι απαραίτητες για τις πρόσφατες εκδόσεις του xorg. Μάλιστα θα πρέπει να επανεκκίνησετε το σύστημα για να λειτουργήσουν σωστά αυτοί οι δαίμονες: # shutdown -r now Τέλος, ελέγξτε το /etc/hosts και βεβαιωθείτε ότι περιέχει τις σωστές διευθύνσεις για το μηχάνημα σας: ::1 localhost localhost.lab1.local localhost localhost.lab1.local aquarius64.lab1.local aquarius aquarius64.lab1.local. Πριν συνεχίσετε, ρυθμίστε το Χorg. Εκτελέστε: # X -configure Μετακινήστε το αρχείο στην τελική θέση: # mv /root/xorg.conf.new /etc/x11/xorg.conf Στην πράξη βέβαια το αρχείο αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί, καθώς δεν πρόκειται να εκτελέσετε το γραφικό περιβάλλον στο Server. Δεν θα πρέπει όμως να παραλείψετε αυτό το βήμα στους clients. Δημιουργήστε τα.profile,.bashrc,.xinitrc και.xsession για το λογαριασμό χρήστη που δημιουργήσατε στην εγκατάσταση. Παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα των αρχείων αυτών:.profile PATH=/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/usr/games:/usr/local/sbin:

16 16 Εγκατάσταση του Server /usr/local/bin:/usr/x11r6/bin:$home/bin; export PATH BLOCKSIZE=K; export BLOCKSIZE EDITOR=vi; export EDITOR PAGER=more; export PAGER ENV=$HOME/.shrc; export ENV [ -x /usr/games/fortune ] && /usr/games/fortune freebsd-tips if [ -f /usr/local/etc/bash_completion ]; then source /usr/local/etc/bash_completion fi if [ -f ~/.bashrc ]; then source ~/.bashrc fi.bashrc alias ls= ls -G PS1= \[\033[01;34m\][\t][\u@\h\[\033[00m\]:\[\033[01;36m\] \w\[\033[01;34m\]]\[\033[00m\]\$ export LANG=el_GR.UTF-8 #export LC_MESSAGES=en_US.UTF-8 export PACKAGESITE=ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/ports/ amd64/packages-8-stable/all/ export HISTSIZE=1000 export HISTFILESIZE=1000 export HISTIGNORE= &:[ ]*:exit shopt -s histappend echo.xinitrc PATH=/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/usr/games:/usr/local/sbin: /usr/local/bin:/usr/x11r6/bin:$home/bin; export PATH export LANG=el_GR.UTF-8 exec startxfce4.xsession PATH=/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/usr/games:/usr/local/sbin:

17 5.1 Εγκατάσταση του Server στο VMware 17 /usr/local/bin:/usr/x11r6/bin:$home/bin; export PATH export LANG=el_GR.UTF-8 #export LC_MESSAGES=en_US.UTF-8 exec startxfce4 Κάντε logout / login για να εκτελεστούν τα shell init scripts. Για να γράφετε ελληνικά, προσθέστε το επόμενο script στο $ΗΟΜΕ/bin/setgrkeyb του απλού χρήστη: #! /bin/sh setxkbmap us,gr -option grp:alt_shift_toggle Μη ξεχάσετε να του δώσετε δικαιώματα εκτέλεσης! $ chmod +x $HOME/bin/setgrkeyb Θα πρέπει να προσθέσετε το παραπάνω script στο Session and Startup / Application Autostart του XFCE όταν θα ξεκινήσετε το γραφικό περιβάλλον από το client. Ρυθμίστε τώρα το XDM για εισερχόμενες συνδέσεις. Τα αρχεία που χρειάζεται να αλλάξετε βρίσκονται στον κατάλογο /usr/local/lib/x11/xdm xdm-config Μετατρέψτε σε σχόλιο τη γραμμή: DisplayManager.requestPort: 0 προσθέτοντας στην αρχή ένα θαυμαστικό:!displaymanager.requestport: 0 Xaccess Βγάλτε το σχόλιο (!) από τη γραμμή: * #any host can get a login window προσθέστε μια γραμμή LISTEN στο τέλος του αρχείου με το IP του server σας: LISTEN Είναι προτιμότερο να μην εκτελείται το γραφικό περιβάλλον στο server. Το XDM θα εξακολουθεί να δέχεται αιτήσεις απομακρυσμένης σύνδεσης. Για να μην εκτελείται το γραφικό περιβάλλον, αλλάξτε το αρχείο /usr/local/lib/x11/xdm/xservers: Μετατρέψτε σε σχόλιο την γραμμή, βάζοντας μια #

18 18 Μεταφορά από VMware σε Κανονικό Μηχάνημα # :0 local /usr/local/bin/x :0 5.2 Εκκίνηση του XDM Με αυτές μόνο τις δύο ρυθμίσεις, θα πρέπει πλέον να μπορείτε να συνδεθείτε από ένα τερματικό στον XDMCP. Φροντίστε να ξεκινάει ο XDM αυτόματα σε κάθε εκκίνηση. Βγάλτε το σχόλιο και ενεργοποιήστε την γραμμή στο /etc/ttys: ttyv8 /usr/local/bin/xdm -nodaemon xterm on secure Για να ενεργοποιήσετε το XDM χωρίς να κάνετε επανεκκίνηση, στείλτε σήμα HUP στην init: # kill -HUP 1 Μπορείτε τώρα να δοκιμάσετε τη λειτουργία του XDM, με ένα μηχάνημα Linux ή BSD το οποίο είναι στο ίδιο δίκτυο με το server σας. Στην κονσόλα δώστε: $ X -query Θα πρέπει να δείτε την οθόνη login του XDM (φυσικά θα πρέπει να δώσετε την διεύθυνση του δικού σας server αντί για το ). Αν το X εκτελείτε ήδη στο μηχάνημα της δοκιμής, γυρίστε σε μια κονσόλα (π.χ. CTRL+ALT+F3), κάντε login και δώστε: $ X -query :2 Θα εκτελέσετε έτσι τα X σε άλλο screen. 6 Μεταφορά από VMware σε Κανονικό Μηχάνημα Υποθέτοντας ότι κάνατε την παραπάνω διαδικασία σε VMware (αν και τίποτα δεν σας εμποδίζει να την κάνετε σε κανονικό μηχάνημα) μπορείτε τώρα να μεταφέρετε την εργασία σας στον τελικό server. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι:

19 6.1 Κάντε dump το partition του VMware Κάντε dump το partition του VMware σε ένα USB δίσκο ή σε NFS share. 2. Ξεκινήστε από το CD εγκατάστασης του FreeBSD τον πραγματικό σας server. Προσαρτήστε το USB flash drive και εκτελέστε restore, αφού δημιουργήσετε πρώτα τα partitions με την gpart. Εγκαταστήστε επίσης τα boot blocks. 3. Ελέγξτε και αλλάξτε αν χρειάζεται τα αρχεία ρυθμίσεων ώστε να ταιριάζουν με το πραγματικό μηχάνημα. 4. Κάντε επανεκκίνηση. Θα δούμε αυτά τα βήματα αναλυτικά παρακάτω. 6.1 Κάντε dump το partition του VMware Συνδέστε ένα USB drive στο VMware. Θα το διαμορφώσουμε με σύστημα αρχείων UFS και θα το προσαρτήσουμε στο /mnt. Συνίσταται να χρησιμοποιήσετε ένα drive τουλάχιστον 8Gb ή μεγαλύτερο. Μόλις συνδέσετε το USB flash drive θα πρέπει να βρείτε το όνομα συσκευής του. Είναι πιθανόν να λέγεται /dev/da0 αλλά μπορείτε να το ελέγξετε δίνοντας την εντολή: # dmesg tail Θα πρέπει να διαγράψετε τα περιεχόμενα του και να δημιουργήσετε σε αυτό σύστημα αρχείων UFS. Το FAT32 που πιθανόν έχει ήδη δεν θα λειτουργήσει δεδομένου ότι το αρχείο που θα γράψουμε είναι αρκετά μεγάλο (κοντά στα 8GB). Για να διαγράψετε τα περιεχόμενα και να δημιουργήσετε το σωστό partition γράψτε: # gpart destroy -f da0 # gpart create -s gpt da0 # gpart add -t freebsd-ufs -l gpflash da0 Όλος ο διαθέσιμος χώρος θα χρησιμοποιηθεί από το filesystem το οποίο θα διαμορφώσουμε με την εντολή: # newfs -j /dev/gpt/gpflash Θα προσαρτήσουμε τώρα το flash drive: # mount /dev/gpt/gpflash /mnt Και μπορούμε να ξεκινήσουμε το dump: # dump -0 -au -h0 -f /mnt/rootfs.dump / Σημειώστε ότι κανονικά θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε την παράμετρο -L στην εντολή μας (θα δείτε και μια σχετική προειδοποίηση) καθώς το σύστημα αρχείων μας

20 20 Μεταφορά από VMware σε Κανονικό Μηχάνημα είναι σε χρήση την ώρα που κάνουμε dump. Στην πραγματικότητα δεν το κάνουμε καθώς το -L δημιουργεί πρόβλημα όταν χρησιμοποιούμε soft updates journaling όπως εδώ. Στην πράξη δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα και χωρίς αυτό. Αποπροσαρτήστε το flash drive: # umount /mnt Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε restore στο πραγματικό μηχάνημα. 6.2 Εγκατάσταση του Κανονικού Server Εκκινήστε το μηχάνημα με το CD εγκατάστασης του FreeBSD. Μόλις φτάσετε στην αρχική ερώτηση του bsdinstall, επιλέξτε LiveCD και κάντε login ως root. Ο κωδικός είναι κενός. Θεωρώντας ότι το μηχάνημα σας έχει ένα μόνο δίσκο, το όνομα συσκευής του θα είναι ada0. Μπορείτε να το επαληθεύσετε γράφοντας: # ls /dev/ada* Με αυτά τα δεδομένα γράψτε τις παρακάτω εντολές: # gpart destroy -F ada0 Η εντολή αυτή σβήνει τυχόν υπάρχοντα διαμερίσματα (αν ο δίσκος δεν έχει κανένα, θα δείτε ένα μήνυμα λάθους που δεν πρέπει να σας ανησυχεί). # gpart create -s gpt ada0 Με την εντολή αυτή δημιουργούμε σύστημα κατατμήσεων GPT. Θα φτιάξουμε τώρα το σύστημα εκκίνησης (freebsd-boot partition) και θα εγκαταστήσουμε το GPT bootcode: # gpart add -t freebsd-boot -l gpboot -s 128K ada0 ada0p1 added # gpart bootcode -b /boot/pmbr -p /boot/gptboot -i 1 ada0 Θα δημιουργήσουμε το βασικό UFS partition (/). Χρησιμοποιήστε όλο τον διαθέσιμο χώρο εκτός από 8-16GB που θα κρατήσετε για το swap. Για παράδειγμα, για ένα δίσκο 500GB: # gpart add -t freebsd-ufs -l gproot -b 1M -s 484G ada0 ada0p2 added Διαμορφώστε το partition: # newfs -j /dev/gpt/gproot

21 6.2 Εγκατάσταση του Κανονικού Server 21 Δημιουργήστε μια κατάτμηση για το swap. Θα χρησιμοποιηθεί όλος ο υπόλοιπος διαθέσιμος χώρος: # gpart add -t freebsd-swap -l gpswap ada0 ada0p3 added Προσαρτήστε το partition με label gproot το οποίο θα γίνει το / της εγκατάστασης σας και κάντε restore το αντίστοιχο dump, αφού συνδέσετε και προσαρτήσετε το USB flash drive που δημιουργήσαμε στα προηγούμενα βήματα: # mount /dev/gpt/gproot /mnt # mount /dev/gpt/gpflash /media # cd /mnt # setenv TMPDIR /mnt # restore -rvf /media/rootfs.dump # umount /media Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία, ελέγξτε τις ρυθμίσεις στα παρακάτω αρχεία για να επαληθεύσετε ότι ταιριάζουν με το πραγματικό μηχάνημα: /mnt/etc/rc.conf: Ελέγξτε και αλλάξτε αν χρειάζεται: Το όνομα του μηχανήματος Το gateway (defaultrouter) To IP και τον τύπο της κάρτας δικτύου /mnt/etc/fstab: Διορθώστε οπωσδήποτε τις καταχωρίσεις των partitions (μην πειράξετε τα fdescfs και proc που υπάρχουν ήδη): /dev/gpt/gpswap none swap sw 0 0 /dev/gpt/gproot / ufs rw 1 1 /mnt/etc/hosts: Ελέγξτε αν ταιριάζει η εγγραφή με το όνομα και το IP του μηχανήματος

22 22 Μεταφορά από VMware σε Κανονικό Μηχάνημα /mnt/etc/resolv.conf: Ελέγξτε αν ο DNS server που αναφέρεται στο αρχείο ταιριάζει με τον πραγματικό του συγκεκριμένου δικτύου. Πριν αποπροσαρτήσετε το / ελέγξτε και αλλάξτε όπου χρειάζεται τα παρακάτω αρχεία: /mnt/local/lib/x11/xdm/xaccess Διορθώστε αν χρειάζεται το IP στην γραμμή LISTEN: LISTEN Προφανώς θα πρέπει να ταιριάζει με τη ρύθμιση της κάρτας σας στο /etc/rc.conf. Σε διαφορετική περίπτωση ο XDM δεν θα δέχεται εισερχόμενες συνδέσεις. Αποπροσαρτήστε το / και επανεκκινήστε: # cd / # umount /mnt # shutdown -r now Βγάλτε το CD και το flash drive, το μηχάνημα σας θα ξεκινήσει κανονικά από το δίσκο και θα λειτουργεί ως server. 6.3 Πρώτη Εκκίνηση και Έλεγχος Μετά την (επιτυχή ελπίζουμε) επανεκκίνηση, μπορείτε να εκτελέσετε μερικούς στοιχειώδεις ελέγχους για να διαπιστώσετε αν ο server σας λειτουργεί κανονικά (ειδικά αν δεν έχετε διαθέσιμο κάποιο client μηχάνημα ακόμα). Πριν από αυτό όμως, κάντε login στην κονσόλα ως root και διορθώστε τα permissions του /tmp: # chmod -R 1777 /tmp Δοκιμάστε με ping σε κάποια διεύθυνση έξω από το δίκτυο σας για να δείτε αν οι ρυθμίσεις του δικτύου σας είναι σωστές. Εκτελέστε την παρακάτω εντολή για να δείτε αν ο XDM ανταποκρίνεται στις εισερχόμενες κλήσεις: # sockstat -4l grep xdm Θα πρέπει να δείτε μια γραμμή σαν τη παρακάτω: root xdm udp :177 *:*

23 23 Αν δεν δείτε τη γραμμή, ελέγξτε ξανά τη καταχώριση LISTEN στο αρχείο ρυθμίσεων. Αν η διεύθυνση IP που έχετε εκεί δεν ταιριάζει με την αντίστοιχη στο /etc/rc.conf, ο XDM δεν θα δέχεται συνδέσεις. Σημείωση: Οι οδηγίες στο αρχείο ρυθμίσεων αφήνουν να εννοηθεί ότι αν δεν βάλετε LISTEN θα ισχύει το LISTEN *, δηλ. το XDM θα δέχεται συνδέσεις σε όλες τις IP του μηχανήματος. Μια γρήγορη δοκιμή θα σας πείσει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και πρέπει πράγματι να γράψετε την σωστή IP του μηχανήματος σε μια γραμμή LISTEN. 7 Εγκατάσταση του Client (στο VMware) Για το client, επιλέξαμε ξανά το FreeBSD 10.0-RELEASE, αλλά φυσικά 32bit (Αν έχετε 64bit μηχανήματα για clients μπορείτε να κάνετε κανονική εγκατάσταση και δεν χρειάζεστε XDMCP). O client είναι αρκετά πιο απλός από το Server, δεν έχει εξειδικευμένες ρυθμίσεις και δεν χρειάζεται πολύ χώρο στο δίσκο. Κάντε μια απλή εγκατάσταση του FreeBSD base system. Μπορείτε άνετα να παραλείψετε όλες τις επιλογές που φαίνονται στο διάλογο select distribution. Σε αντίθεση με το Server, εδώ χρειάζεστε ελάχιστα προγράμματα. Ουσιαστικά χρειάζεστε μόνο το Xorg, αλλά ίσως θέλετε για ευκολία να εγκαταστήσετε μερικά ακόμα μικρά ports: Port shells/bash archivers/zip archivers/unzip archivers/unrar security/sudo sysutils/screen x11/xorg Περιγραφή Bash shell Προγράμματα συμπίεσης / αποσυμπίεσης αρχείων Για εύκολη διαχείριση Xorg distribution Ουσιαστικά θα εκτελέσετε την παρακάτω εντολή: # pkg install bash sudo screen zip unzip unrar xorg Ανάλογα με την κάρτα γραφικών που έχει το client, ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσετε επιπλέον οδηγούς στο xorg. Η παρακάτω εντολή θα σας δείξει και προγράμματα οδήγησης για παλιές κάρτες γραφικών που ίσως έχετε και χρειαστεί να εγκαταστήσετε:

Εγκατάσταση του PiNet για διαχείριση εργαστηρίου με Raspberry Pi. Συγγραφέας: Τριχόπουλος Γιώργος Δεκέμβριος 2016

Εγκατάσταση του PiNet για διαχείριση εργαστηρίου με Raspberry Pi. Συγγραφέας: Τριχόπουλος Γιώργος Δεκέμβριος 2016 Εγκατάσταση του PiNet για διαχείριση εργαστηρίου με Raspberry Pi Συγγραφέας: Τριχόπουλος Γιώργος Δεκέμβριος 2016 Το σύστημα PiNet εξυπηρετεί στη διαχείριση των υπολογιστών Raspberry Pi σε μία σχολική τάξη.

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Κιαγιάς, MSc. FreeBSD 10.1-RELEASE. Από το Βασικό Σύστημα στο Γραφικό Περιβάλλον

Μανώλης Κιαγιάς, MSc. FreeBSD 10.1-RELEASE. Από το Βασικό Σύστημα στο Γραφικό Περιβάλλον Μανώλης Κιαγιάς, MSc FreeBSD 10.1-RELEASE Από το Βασικό Σύστημα στο Γραφικό Περιβάλλον Χανιά, 2014 2 (C) 2014 Μανώλης Κιαγιάς, manolis@freebsd.org Το παρόν έργο διατίθεται υπό τους όρους της Άδειας: Αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Κιαγιάς, MSc. Aiolos Project. Αρχικές Ρυθμίσεις SSH και εγκατάσταση OpenMPI

Μανώλης Κιαγιάς, MSc. Aiolos Project. Αρχικές Ρυθμίσεις SSH και εγκατάσταση OpenMPI Μανώλης Κιαγιάς, MSc Aiolos Project Αρχικές Ρυθμίσεις SSH και εγκατάσταση OpenMPI Χανιά, 2015 2 (C) 2014 Μανώλης Κιαγιάς, manolis@freebsd.org Το παρόν έργο διατίθεται υπό τους όρους της Άδειας: Αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

qemu img create linux.img f raw 2G

qemu img create linux.img f raw 2G Τρέξτε Linux μέσα από Windows P.I.K. panoskrt@gmail.com Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι χρησιμοποιούν ως κύριο λειτουργικό τα Windows και θα ήθελαν για να εγκαταστήσουν Linux αλλά οποιοδήποτε λόγο... φοβούνται

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Κιαγιάς, MSc. Aiolos Project. Εγκατάσταση Master Node, Τελικές Ρυθμίσεις και Δοκιμή του Cluster

Μανώλης Κιαγιάς, MSc. Aiolos Project. Εγκατάσταση Master Node, Τελικές Ρυθμίσεις και Δοκιμή του Cluster Μανώλης Κιαγιάς, MSc Aiolos Project Εγκατάσταση Master Node, Τελικές Ρυθμίσεις και Δοκιμή του Cluster Χανιά, 2015 2 (C) 2014-2015 Μανώλης Κιαγιάς, manolis@freebsd.org Το παρόν έργο διατίθεται υπό τους

Διαβάστε περισσότερα

Open eclass 2.2 - Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Open eclass 2.2 - Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Open eclass 2.2 - Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Οδηγίες Αναβάθμισης (Upgrade) Ομάδα Εργασίας: Τσιμπάνης Κωνσταντίνος, Εξηνταρίδης Γιάννης Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2009 Εισαγωγή Η πλατφόρμα Open eclass

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΕΛ/ΛΑΚ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΕΛ/ΛΑΚ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ Το VirtualBox είναι μια εφαρμογή εικονικοποίησης (virtualization) που επιτρέπει την εγκατάσταση και την ταυτόχρονη λειτουργία ενός ή περισσότερων λειτουργικών συστημάτων στο

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 1.7. Οδηγίες Αναβάθμισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 16 Μαρτίου 2007. 1. Εισαγωγή

Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 1.7. Οδηγίες Αναβάθμισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 16 Μαρτίου 2007. 1. Εισαγωγή Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 1.7 Οδηγίες Αναβάθμισης (Upgrade) Ομάδα Εργασίας: Τσιμπάνης Κωνσταντίνος, Εξηνταρίδης Γιάννης Αθήνα, 16 Μαρτίου 2007 1. Εισαγωγή Η πλατφόρμα eclass είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Σειριακό Τερματικό Serial Terminal (Dumb Terminal)

Σειριακό Τερματικό Serial Terminal (Dumb Terminal) Σειριακό Τερματικό Serial Terminal (Dumb Terminal) Ένα σειριακό τερματικό είναι ο απλούστερος τρόπος για να συνδέσουμε πολλαπλές μονάδες εξόδου (οθόνες) και εισόδου (πληκτρολόγια) σε ένα μηχάνημα UNIX

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός αναβάθμισης των Windows 8 βήμα προς βήμα ΕΜΠΙΣΤΕΥΤ ΚΟ 1/53

Οδηγός αναβάθμισης των Windows 8 βήμα προς βήμα ΕΜΠΙΣΤΕΥΤ ΚΟ 1/53 Οδηγός αναβάθμισης των Windows 8 βήμα προς βήμα ΕΜΠΙΣΤΕΥΤ ΚΟ 1/53 Περιεχόμενα 1. 1. Διαδικασία των Windows 8 2. Απαιτήσεις συστήματος 3. Προετοιμασία 2. 3. 4. 5. με τη 6. 1. Εξατομίκευση 2. Ασύρματο 3.

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικός Οδηγός Εγκατάστασης Linux για Αρχάριους

Ελληνικός Οδηγός Εγκατάστασης Linux για Αρχάριους Ελληνικός Οδηγός Εγκατάστασης Linux για Αρχάριους 1 / 47 Κατάλογος περιεχομένων 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Πρόλογος... 3 Προετοιμασία για την εγκατάσταση... 4 Εκκίνηση εγκατάστασης... 5 Επιλογή γλώσσας για

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση και Απεγκατάσταση Ubuntu 7.10

Εγκατάσταση και Απεγκατάσταση Ubuntu 7.10 Εγκατάσταση και Απεγκατάσταση Ubuntu 7.10 Εγκατάσταση Κατεβάζουμε την διανομή Ubuntu 7.10, η οποία είναι σε CD Image από εδώ : Ubuntu Φυσικά γράφουμε το image που μόλις κατεβάσαμε σε ένα CD, χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Μια εισαγωγή στο Linux με την διανομή Fedora. Βάιος Κολοφωτιάς MSc Informational Systems

Μια εισαγωγή στο Linux με την διανομή Fedora. Βάιος Κολοφωτιάς MSc Informational Systems Μια εισαγωγή στο Linux με την διανομή Fedora Βάιος Κολοφωτιάς MSc Informational Systems Τι είναι το Fedora Project? Είναι το όνομα μιας παγκόσμιας κοινότητας ανθρώπων που αγαπούν, χρησιμοποιούν και φτιάχνουν

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό για το Σχολικό εργαστήριο

Λογισμικό για το Σχολικό εργαστήριο Λογισμικό για το Σχολικό εργαστήριο Αντικείμενο: Λειτουργικά Συστήματα Λογισμικό συντήρησης και ασφάλειας Λογισμικό Εφαρμογών Λογισμικό για το Σχολικό Εργαστήριο Λειτουργικά Συστήματα Η κατάσταση σήμερα:

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 2.0. Οδηγίες Αναβάθµισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 1 Ιουνίου 2007. 1. Εισαγωγή

Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 2.0. Οδηγίες Αναβάθµισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 1 Ιουνίου 2007. 1. Εισαγωγή Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 2.0 Οδηγίες Αναβάθµισης (Upgrade) Οµάδα Εργασίας: Τσιµπάνης Κωνσταντίνος, Εξηνταρίδης Γιάννης Αθήνα, 1 Ιουνίου 2007 1. Εισαγωγή Η πλατφόρµα eclass είναι ένα ολοκληρωµένο

Διαβάστε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών. Σελίδα 1 από 7 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εγκατάσταση του λογισμικού του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD Λογισμικό και τεκμηρίωση για τα ακόλουθα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση και Διαχείριση Σχολικών Εργαστηρίων με Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

Εγκατάσταση και Διαχείριση Σχολικών Εργαστηρίων με Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Ubuntu / LTSP / sch-scripts Εγκατάσταση και Διαχείριση Σχολικών Εργαστηρίων με Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Γεωργόπουλος Άλκης Σιάχος Γιάννης Παπαναγιώτου Ιάσων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός αναβάθμισης των Windows 8 βήμα προς βήμα ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ 1/53

Οδηγός αναβάθμισης των Windows 8 βήμα προς βήμα ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ 1/53 Οδηγός αναβάθμισης των Windows 8 βήμα προς βήμα ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ 1/53 Περιεχόμενα 1. 1. Διαδικασία των Windows 8 2. Απαιτήσεις συστήματος 3. Προετοιμασία 2. 3. 4. 5. με τη 6. 1. Εξατομίκευση 2. Ασύρματο 3.

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Τα Windows 8.1 και τα Windows RT 8.1 είναι βασισμένα στα Windows 8 και στα Windows RT, για να σας προσφέρουν βελτιώσεις στην εξατομίκευση, την αναζήτηση, τις εφαρμογές,

Διαβάστε περισσότερα

Academia Financials Γενική Λογιστική ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Academia Financials Γενική Λογιστική ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 05010103/03/12 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ... 1 1. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ... 1 1.1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΗΣ DATA COMMUNICATION... 1 1.2. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 1 1.3. ΤΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

MultiBoot Οδηγός χρήσης

MultiBoot Οδηγός χρήσης MultiBoot Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι μοναδικές εγγυήσεις για προϊόντα και υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός σύνδεσης. Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα. Σελίδα 1 από 5

Οδηγός σύνδεσης. Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα. Σελίδα 1 από 5 Σελίδα 1 από 5 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εγκατάσταση του λογισμικού του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD Λογισμικό και τεκμηρίωση για τα ακόλουθα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Παράλληλης και Κατανεμημένης Επεξεργασίας

Συστήματα Παράλληλης και Κατανεμημένης Επεξεργασίας Συστήματα Παράλληλης και Κατανεμημένης Επεξεργασίας Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ No:02 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Υλοποίηση του UFS Journaling σε ένα Desktop Υπολογιστή

Υλοποίηση του UFS Journaling σε ένα Desktop Υπολογιστή Υλοποίηση του UFS Journaling σε ένα Desktop Υπολογιστή Μανώλης Κιαγιάς Αναθεώρηση: 43184 Πνευματικά Δικαιώματα 2008 Μανώλης Κιαγιάς Το FreeBSD είναι ένα κατοχυρωμένο εμπορικό σύμβολο

Διαβάστε περισσότερα

Boot Camp Οδηγός εγκατάστασης και διαμόρφωσης

Boot Camp Οδηγός εγκατάστασης και διαμόρφωσης Boot Camp Οδηγός εγκατάστασης και διαμόρφωσης Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή 4 Επισκόπηση εγκατάστασης 4 Βήμα 1: Έλεγχος για ενημερώσεις 4 Βήμα 2: Προετοιμασία του Mac για τα Windows 4 Βήμα 3: Εγκατάσταση των

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του εκτυπωτή από το CD λογισμικού και τεκμηρίωσης

Εγκατάσταση του εκτυπωτή από το CD λογισμικού και τεκμηρίωσης Σελίδα 1 από 6 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να εγκαταστήσετε το λογισμικό του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD λογισμικού στα ακόλουθα λειτουργικά συστήματα: Windows 8.1

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux

Σύντομη εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux 1 Σύντομη εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα όμοιο με το Unix που αναπτύχθηκε από έναν πυρήνα (kernel, Εικ.1) τον οποίο δημιούργησε το 1991 ο Linus Torvalds όντας

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Βήμα-Βήμα για να εγκαταστήσετε τα Windows 7 στον Η/Υ σας

Οδηγός Βήμα-Βήμα για να εγκαταστήσετε τα Windows 7 στον Η/Υ σας Οδηγός Βήμα-Βήμα για να εγκαταστήσετε τα Windows 7 στον Η/Υ σας ΒΗΜΑ 1 Εφεδρικό Αντίγραφο Ασφαλείας ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν εφαρμόσουμε τον οδηγό εγκατάστασης στον Η/Υ μας κρατούμε αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών

Διαβάστε περισσότερα

Epsilon Net PYLON Platform

Epsilon Net PYLON Platform Epsilon Net PYLON Platform Οδηγίες Εγκατάστασης Top 1 / 31 Περιεχόμενα 1 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ... 3 2 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 5 3 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DEMO... 7 4 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΒΑΣΗΣ... 8 4.1 Φόρτωση πρότυπης

Διαβάστε περισσότερα

Βασική εγκατάσταση Asterisk σε Linux

Βασική εγκατάσταση Asterisk σε Linux Βασική εγκατάσταση Asterisk σε Linux 1 Πι νακας περιεχομε νων ΓΕΝΙΚΆ... 3 ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΎ... 4 LINUX MYSQL ASTERISK - UTILITIES... 4 ACCS (ALTEC CALL CENTER SERVER)... 5 Εγκατάσταση σε περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εργαστήριο Εγκατάσταση Ubuntu με VirtualBox Εγκατάσταση Ubuntu με Unetbootin Απομακρυσμένη πρόσβαση με Putty/WinSCP

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εργαστήριο Εγκατάσταση Ubuntu με VirtualBox Εγκατάσταση Ubuntu με Unetbootin Απομακρυσμένη πρόσβαση με Putty/WinSCP ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εργαστήριο Εγκατάσταση Ubuntu με VirtualBox Εγκατάσταση Ubuntu με Unetbootin Απομακρυσμένη πρόσβαση με Putty/WinSCP Κ.Γ. Μαργαρίτης, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP

Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP Α. Κοινή χρήση αρχείων και φακέλων Θα μάθετε: Να θέτετε σε κοινή χρήση ένα αρχείο ή ένα φάκελο του υπολογιστή με τα Windows XP. Να θέτετε σε κοινή χρήση στο δίκτυο μουσική,

Διαβάστε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών. Σελίδα 1 από 5 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εγκατάσταση του λογισμικού του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD Λογισμικό και τεκμηρίωση για τα ακόλουθα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης V3.0

Εγχειρίδιο Χρήσης V3.0 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Εγχειρίδιο Χρήσης V3.0 Πίνακας Περιεχομένων: 1. Σύνδεση με την συσκευή 3 1.1 Σύνδεση μέσω Wi-Fi Direct.... 3 1.2 Ενσύρματη σύνδεση (LAN) 3 1.3 Ασύρματη σύνδεση (WiFi).

Διαβάστε περισσότερα

server : Ο υπολογιστής του καθηγητή που θέλουμε να ελέγχει τους υπόλοιπους του εργαστηρίου client : Οι υπολογιστές των μαθητών

server : Ο υπολογιστής του καθηγητή που θέλουμε να ελέγχει τους υπόλοιπους του εργαστηρίου client : Οι υπολογιστές των μαθητών Εγκατάσταση italc Οδηγίες εγκατάστασης italcc σε τοπικό δίκτυο με Windows 7. Πιστεύω ότι η διαδικασία θα ισχύει και για windows 8 ή 10 ακόμα και για XP. Υπάρχουν οδηγίες και εδώ αλλά για περιβάλλον windows

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης

Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης 1.6.1 Συσκευές αποθήκευσης Μνήμη τυχαίας προσπέλασης - RAM Η μνήμη RAM (Random Access Memory Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης), κρατεί όλη την πληροφορία (δεδομένα και εντολές)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12: Επίλυση Προβλημάτων Δικτύων Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12: Επίλυση Προβλημάτων Δικτύων Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12: Επίλυση Προβλημάτων Δικτύων 12.1. Εισαγωγή Τα προβλήματα δικτύων είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση για τους περισσότερους χρήστες υπολογιστών. Στην ενότητα αυτή θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σε κάθε διανομή μπορεί να παρέχονται διαφορετικοί windows manager όπως: Xfe (Xubuntu) Gnome, (Debian,Ubuntu) KDE, (Kubuntu, Mandriva)

Σε κάθε διανομή μπορεί να παρέχονται διαφορετικοί windows manager όπως: Xfe (Xubuntu) Gnome, (Debian,Ubuntu) KDE, (Kubuntu, Mandriva) Τι είναι το Linux Βασικό στοιχείο είναι ο πυρήνας Linux Ο πυρήνας Linux δημιουργήθηκε από τον φοιτητή πληροφορικής Linus Torvalds το 1991 Αν και δεν χρησιμοποιεί κώδικα του UNIX, μπορεί να θεωρηθεί παρεμφερές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ESCHOOL

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ESCHOOL ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ESCHOOL 1 Βεβαιωθείτε ότι το μηχάνημα έχει τουλάχιστον 1 GB μνήμη RAM (2GB μνήμη RAM αν χρησιμοποιηθεί σαν λειτουργικό σύστημα τα WindowsVista ή Windows 7).

Διαβάστε περισσότερα

Linux Terminal Server Project

Linux Terminal Server Project Linux Terminal Server Project Ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης των τερματικών κοινού της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κολοβός Φίλιππος filippos@uom.gr Ευάγγελος Μπάνος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛOΓΙΟ ΣΧΟΛΕIΟΥ: ΕΓΧΕΙΡIΔΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉ/ΝΤΡΙΑΣ. Doc.: CY7_CBA_ScQPrincipalManual.docx. Δημιουργήθηκε από: ETS, Core Α Contractor

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛOΓΙΟ ΣΧΟΛΕIΟΥ: ΕΓΧΕΙΡIΔΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉ/ΝΤΡΙΑΣ. Doc.: CY7_CBA_ScQPrincipalManual.docx. Δημιουργήθηκε από: ETS, Core Α Contractor P 2 I S A 0 1 8 PISA 2018 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛOΓΙΟ ΣΧΟΛΕIΟΥ: ΕΓΧΕΙΡIΔΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉ/ΝΤΡΙΑΣ Doc.: CY7_CBA_ScQPrincipalManual.docx Δημιουργήθηκε από: ETS, Core Α Contractor Προσαρμογή: Εθνικό Κέντρο PISA 2018 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία δικτυακού ghost χρησιμοποιώντας το ghost console

Δημιουργία δικτυακού ghost χρησιμοποιώντας το ghost console Δημιουργία δικτυακού ghost χρησιμοποιώντας το ghost console Η εφαρμογή ghost παρέχει διάφορες δυνατότητες για την λήψη αντιγράφων ασφαλείας και επαναφοράς. Ghost με δισκέττα εκκίνησης τοπικά από δίσκο

Διαβάστε περισσότερα

BHMATA ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ 3S/I.T.P.

BHMATA ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ 3S/I.T.P. BHMATA ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ 3S/I.T.P. Πριν την έναρξη της διαδικασίας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η αναβάθμιση διαφέρει σε κάποιες λεπτομέρειες, ανάλογα με το τύπο της βάσης δεδομένων της κάθε χρήσης.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Δίκτυα Υπολογιστών Ι»

Εργαστήριο «Δίκτυα Υπολογιστών Ι» Εργαστήριο «Δίκτυα Υπολογιστών Ι» Άσκηση 4 η Τμήμα Mηχ. Πληροφορικής & Υπολογιστών Παν. Δυτικής Αττικής Ημερομηνία έκδοσης: 3/10/2018 Επιμέλεια: Ιωάννης Ξυδάς, Αντώνης Μπόγρης 1. Εισαγωγή Διαχείριση συσκευών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο Στο φετινό εργαστήριο του μαθήματος, έχετε τη δυνατότητα να δουλέψετε σε 2 περιβάλλοντα. Ένα σε περιβάλλον UNIX μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης σε

Διαβάστε περισσότερα

Computer Setup Οδηγός χρήσης

Computer Setup Οδηγός χρήσης Computer Setup Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Πως δημιουργούμε ένα νέο αρχείο κειμένου; Με τρεις τρόπους:

Πως δημιουργούμε ένα νέο αρχείο κειμένου; Με τρεις τρόπους: Αρχεία Πως δημιουργούμε ένα νέο αρχείο κειμένου; Με τρεις τρόπους: Με την εντολή touch: touch test.txt δημιουργούμε ένα κενό αρχείο test.txt. Mε την εντολή echo: Η echo λειτουργεί σαν αντίλαλος, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β

Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β Υπολογιστικό σύστημα Υλικό (hardware) Λογισμικό (Software) Ολοκληρωμένα κυκλώματα, δίσκοι, οθόνη, κλπ. Λογισμικό συστήματος Προγράμματα εφαρμογών Χρειάζονται ένα συντονιστή!!!

Διαβάστε περισσότερα

HDD Password Tool. Εγχειρίδιο χρήσης. Ελληνικά

HDD Password Tool. Εγχειρίδιο χρήσης. Ελληνικά HDD Password Tool Εγχειρίδιο χρήσης Ελληνικά 1 Πίνακας περιεχομένων Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή... 3 Εμπορικά σήματα... 4 Κεφάλαιο 2: Απαιτούμενο λειτουργικό σύστημα... 5 - HDD Password Tool για Windows... 5

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό. Αντωνακάκης Αντώνιος Δήμος Ευάγγελος Χορόζογλου Γεώργιος

Λογισμικό. Αντωνακάκης Αντώνιος Δήμος Ευάγγελος Χορόζογλου Γεώργιος Λογισμικό Αντωνακάκης Αντώνιος Δήμος Ευάγγελος Χορόζογλου Γεώργιος Λογισμικό για το Σχολικό εργαστήριο Αντικείμενο: Λειτουργικά Συστήματα Λογισμικό συντήρησης και ασφάλειας Λογισμικό Εφαρμογών Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

CYGWIN Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Γιώργος ούκας)

CYGWIN Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Γιώργος ούκας) Γενικά CYGWIN Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Γιώργος ούκας) Το cygwin είναι ένα περιβάλλον προσοµοίωσης του UNIX/Linux στα Windows. Παρέχει στον χρήστη την δυνατότητα να δηµιουργεί προγράµµατα κάνοντας χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ WINDOWS SERVER 2003

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ WINDOWS SERVER 2003 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ WINDOWS SERVER 2003 Στόχοι Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης θα είσαι σε θέση: 1. Να δημιουργείς διαμερίσματα (partitions) στο σκληρό δίσκο. 2. Να διαμορφώνεις (format)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2012-2013. Πληροφορική και Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2012-2013. Πληροφορική και Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2012-2013 Πληροφορική και Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Εγκατάσταση Linux Server/Samba/Web Server (Apache)/MySQL Database Server/Joomla/Moodle/Word Press (Blog)/Email Server/File

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωματωμένα Συστήματα

Ενσωματωμένα Συστήματα Ενσωματωμένα Συστήματα Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ANDROID-DEVKIT No:01 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής

Διαβάστε περισσότερα

Οόρος«thin» 13η Συνάντηση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής. Thinclients 2/4. Υπολογιστικό μοντέλο Thinclients 1/4. Τεχνολογία Τhinclient Edubuntu LTSP

Οόρος«thin» 13η Συνάντηση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής. Thinclients 2/4. Υπολογιστικό μοντέλο Thinclients 1/4. Τεχνολογία Τhinclient Edubuntu LTSP 13η Συνάντηση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Τεχνολογία Τhinclient Edubuntu LTSP Η παρουσίαση βασίστηκε μετά από άδεια των συγγραφέων σε υλικό που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση της έκδοσης 5.30

Εγκατάσταση της έκδοσης 5.30 Μελίσσια, 23 Φεβρουαρίου 2010 Εγκατάσταση της έκδοσης 5.30 Περιεχόμενα Φακέλου Ο φάκελος που παραλάβατε περιέχει 1 CD και τις οδηγίες που διαβάζετε. Αντίγραφα Ασφαλείας Λόγω των μετασχηματισμών που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α 1 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α 1.1 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το λειτουργικό σύστημα θα πρέπει να είναι Windows XP, 2000 και 2003. Ο λογαριασμός χρήστη του υπολογιστή, θα πρέπει να έχει πλήρη

Διαβάστε περισσότερα

MultiBoot Οδηγός χρήσης

MultiBoot Οδηγός χρήσης MultiBoot Οδηγός χρήσης Copyright 2006, 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο µπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι µοναδικές εγγυήσεις για προϊόντα και υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

To FreeBSD Project To Λειτουργικό Σύστημα Η Κοινότητα Η Ελληνική Ομάδα. Μανώλης Κιαγιάς Καθηγητής Πληροφορικής FreeBSD Project Committer

To FreeBSD Project To Λειτουργικό Σύστημα Η Κοινότητα Η Ελληνική Ομάδα. Μανώλης Κιαγιάς Καθηγητής Πληροφορικής FreeBSD Project Committer To FreeBSD Project To Λειτουργικό Σύστημα Η Κοινότητα Η Ελληνική Ομάδα Μανώλης Κιαγιάς Καθηγητής Πληροφορικής FreeBSD Project Committer Το Λειτουργικό Σύστημα Βασισμένο στο Berkeley Unix (4.4BSD) Yahoo,

Διαβάστε περισσότερα

Σε αυτό το εργαστήριο θα εγκαταστήσουμε μια διανομή Linux Fedora Core 4 από DVD. Παρακάτω ακολουθούν τα βήματα της εγκατάστασης.

Σε αυτό το εργαστήριο θα εγκαταστήσουμε μια διανομή Linux Fedora Core 4 από DVD. Παρακάτω ακολουθούν τα βήματα της εγκατάστασης. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Μάθημα: Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ Εξάμηνο: Δ, Ακαδ. Έτος: 2005 2006 Διδακτική Ενότητα: Εγκατάσταση Fedora Core 4 Υπεύθυνος μαθήματος:

Διαβάστε περισσότερα

TeleCost Hotel για Panasonic TDA

TeleCost Hotel για Panasonic TDA TeleCost Hotel για Panasonic TDA 1. Οδηγίες Εγκατάστασης του Λογισμικού του Συστήματος Telecost Hotel Γενικά Για την εγκατάσταση του Λογισμικού του Συστήματος TeleCost HL θα πρέπει να ακολουθηθούν συνοπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Copyright 2016 HP Development Company, L.P.

Copyright 2016 HP Development Company, L.P. Οδηγός χρήσης Copyright 2016 HP Development Company, L.P. Η ονομασία AMD είναι εμπορικό σήμα της Advanced Micro Devices, Inc. 2012 Google Inc. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Η ονομασία Google είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μόλις επανεκκινηθεί το inetd, η υπηρεσία θα απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε το inetd με την εντολή:

Μόλις επανεκκινηθεί το inetd, η υπηρεσία θα απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε το inetd με την εντολή: Κεφάλαιο 14 Ασφάλεια Η ασφάλεια κάθε συστήματος είναι σημαντική. Μπορεί να αποτρέψει τους άλλους απο το να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή σας για να κάνουν μια επίθεση, καθώς επίσης και να προστατέψει

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεση σε τοπικό δίκτυο LAN μέσω πρίζας δικτύου

Σύνδεση σε τοπικό δίκτυο LAN μέσω πρίζας δικτύου Σύνδεση σε τοπικό δίκτυο LAN μέσω πρίζας δικτύου Περιεχόμενα: 1. Εισαγωγή 2. Ρύθμιση της σύνδεσης στα WinXP 3. Χρήση σύνδεσης 4. Έλεγχος σύνδεσης 1. Εισαγωγή Για να μπορέσει ένας υπολογιστής να συνδεθεί

Διαβάστε περισσότερα

% ls -l /usr/bin/wc -rwxr-xr-x 1 root bin 7368 Jul /usr/bin/wc

% ls -l /usr/bin/wc -rwxr-xr-x 1 root bin 7368 Jul /usr/bin/wc Κεφάλαιο 9: Δομή αρχείων συστήματος Έχουμε ήδη μιλήσει για τη δομή των καταλόγων στο Slackware Linux. Θα πρέπει λοιπόν να μπορείτε να βρείτε αρχεία και καταλόγους όπου χρειάζεστε. Υπάρχουν όμως πολλά περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin

Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin Ακολουθήστε τις οδηγίες που περιγράφονται σε αυτό το file μόνο αν έχετε κάποιο laptop ή desktop PC που τρέχουν κάποιο version των Microsoft Windows. 1) Copy

Διαβάστε περισσότερα

Συντήρηση και Αντιμετώπιση συχνών προβλημάτων ΣΕΠΕΗΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΣΕΠΕΗΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Συντήρηση και Αντιμετώπιση συχνών προβλημάτων ΣΕΠΕΗΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΣΕΠΕΗΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ Συντήρηση και Αντιμετώπιση συχνών προβλημάτων ΣΕΠΕΗΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΣΕΠΕΗΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ Περιεχόμενο Ubuntu 12.04 ltsp Εγκατάσταση Λειτουργικού Εγκατάσταση scripts Κέντρο Λογισμικού Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ρυθμίσεων Wi-Fi

Οδηγός ρυθμίσεων Wi-Fi Οδηγός ρυθμίσεων Wi-Fi Συνδέσεις Wi-Fi με τον Εκτυπωτή Σύνδεση με έναν υπολογιστή μέσω δρομολογητή Wi-Fi Σύνδεση με ένα υπολογιστή απευθείας Σύνδεση με μια έξυπνη συσκευή μέσω δρομολογητή Wi-Fi Σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

sch-scripts Προσαρμογή του Ubuntu για τα ελληνικά σχολεία

sch-scripts Προσαρμογή του Ubuntu για τα ελληνικά σχολεία sch-scripts Προσαρμογή του Ubuntu για τα ελληνικά σχολεία Άλκης Γεωργόπουλος Φώτης Τσάμης Αλέξης Παναγιωτόπουλος Γρηγόρης Μαρκάκης

Διαβάστε περισσότερα

Γρήγορη έναρξη. Επέκταση εμβέλειας WiFi N300 Μοντέλο EX2700

Γρήγορη έναρξη. Επέκταση εμβέλειας WiFi N300 Μοντέλο EX2700 Γρήγορη έναρξη Επέκταση εμβέλειας WiFi N300 Μοντέλο EX2700 Έναρξη χρήσης Η Επέκταση εμβέλειας WiFi της NETGEAR αυξάνει την απόσταση κάλυψης ενός δικτύου WiFi ενισχύοντας το υπάρχον σήμα WiFi και βελτιώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΕΣΗ Η/Υ ΣΤΟ LAN TOY ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ WINXP(ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

ΣΥΝ ΕΣΗ Η/Υ ΣΤΟ LAN TOY ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ WINXP(ΕΛΛΗΝΙΚΑ) ΣΥΝ ΕΣΗ Η/Υ ΣΤΟ LAN TOY ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ WINXP(ΕΛΛΗΝΙΚΑ) 1.Εισαγωγή Για να µπορέσει ένας υπολογιστής να συνδεθεί στο τοπικό δίκτυο του Ιονίου θα πρέπει κατ' αρχήν να βρίσκεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Ενότητα : Δίκτυα υπολογιστών - Βασικά εργαλεία δικτύων στο Linux. Όνομα Καθηγητή : Δημήτριος Λυμπερόπουλος, Σπύρος Δενάζης Τμήμα : Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ

Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ Σελίδα 1 / 8 Πίνακας περιεχομένων 1. Γενικά...3 2. Ρυθμίσεις για προχωρημένους...3 α.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Η/Υ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Η/Υ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Η/Υ ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Γλώσσας Quipper ΚΟΥΒΕΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΥΤΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΜΑΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ. Πληροφορική Α' Γυμν. Το Λειτουργικό Σύστημα του Υπολογιστή

1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ. Πληροφορική Α' Γυμν. Το Λειτουργικό Σύστημα του Υπολογιστή 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ Μάθημα: Ενότητα: Πληροφορική Α' Γυμν. Το του Υπολογιστή 1. Τι ονομάζεται Πρόγραμμα; Είναι οι οδηγίες που δίνονται στον υπολογιστή για να εξηγήσουμε πώς γίνεται μια εργασία (δηλαδή η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η εξοικείωση με κάποιες εφαρμογές που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. USB 2.0 Adaptor. για συσκευές SATA ή IDE 2.5-ιντσών / 3.5-ιντσών / 5.25-ιντσών

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. USB 2.0 Adaptor. για συσκευές SATA ή IDE 2.5-ιντσών / 3.5-ιντσών / 5.25-ιντσών ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ USB 2.0 Adaptor για συσκευές SATA ή IDE 2.5-ιντσών / 3.5-ιντσών / 5.25-ιντσών ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Επιτρέπει σύνδεση στο PC συσκευών που διαθέτουν υποδοχές SATA/ IDE μέσω USB2.0

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Εργαστήριο 1

Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Εργαστήριο 1 Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 1 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών Διδάσκων Μαρδύρης Βασίλειος, Διπλ. Ηλ. Μηχανικός & Μηχ.

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο εγκατάστασης Megasoft 2009

Εγχειρίδιο εγκατάστασης Megasoft 2009 Εγχειρίδιο εγκατάστασης Megasoft 2009 Περιεχόμενα Εγκατάσταση Joomla, JoomFish και VirtueMart... 3 Αποστολή αρχείων Joomla στο Διακομιστή (Host)... 3 Εγκατάσταση Joomla... 4 Εγκατάσταση VirtueMart... 9

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης. (Για Windows και MAC) Ασύρματη κάμερα IP HD περιστροφής / κλισης για εσωτερικούς χώρους v3.14

Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης. (Για Windows και MAC) Ασύρματη κάμερα IP HD περιστροφής / κλισης για εσωτερικούς χώρους v3.14 Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης (Για Windows και MAC) Ασύρματη κάμερα IP HD περιστροφής / κλισης για εσωτερικούς χώρους v3.14 Περιεχόμενα συσκευασίας 1 Εισαγωγή στο υλικό Εξωτερική περιγραφή ΔΙΑΦΟΡΕΣ Μοντέλο

Διαβάστε περισσότερα

Εισ. Στην ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Διάλεξη 4 η. Βασίλης Στεφανής

Εισ. Στην ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Διάλεξη 4 η. Βασίλης Στεφανής Εισ. Στην ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Διάλεξη 4 η Βασίλης Στεφανής Πληροφοριακό σύστημα Υπενθύμιση του βασικού μοντέλου Είσοδος Επεξεργασία Έξοδος Ας δούμε επιπλέον λεπτομέρειες! Λογισμικό Λογισμικό: Δίνει εντολές στο

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server

Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server Γεώργιος Χρ. Μακρής Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server 2012 Γ ε ώ ρ γ ι ο ς Χ ρ. Μ α κ ρ ή ς ( h t t p : / / u s e r s. s c h. g r / g m a k r i s ) Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 00Β

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 00Β Συστήματα Παράλληλης & Κατανεμημένης Επεξεργασίας Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Πολυτεχνική Σχολή Κοζάνης Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 00Β Σκοπός της Άσκησης: Εναλλακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR KTEC

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR KTEC ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR KTEC 1) Πατάμε δεξί κλικ Μενού 2) Όνομα Χρήστη βάζουμε «admin» 3) Κωδικός Πρόσβασης το αφήνουμε «κενό» 4) Πατάμε OK και μπαίνουμε στο Μενού Είσοδος στο μενού Στην πρώτη εκκίνηση μετά

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο υποστήριξης HP. Εισαγωγή. Τι χρειάζεται να γνωρίζετε. Λήψη και εγκατάσταση της λύσης Vista στα Windows 8. 1 of 5 1/7/2014 2:09 μμ

Κέντρο υποστήριξης HP. Εισαγωγή. Τι χρειάζεται να γνωρίζετε. Λήψη και εγκατάσταση της λύσης Vista στα Windows 8. 1 of 5 1/7/2014 2:09 μμ http://h2056wwwhp.com/portal/site/hpsc/template.page/public/psi... 1 of 5 1/7/2014 2:09 μμ Για το σπίτι Για την επιχείρηση Υποστήριξη Είσοδος Εγγραφή Βοήθεια ιστότοπου HP Color LaserJet 3600 Printer series

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκτηση του SupportAssist OS Recovery. Οδηγός χρήστη

Ανάκτηση του SupportAssist OS Recovery. Οδηγός χρήστη Ανάκτηση του SupportAssist OS Recovery Οδηγός χρήστη Σημείωση, προσοχή και προειδοποίηση ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ΣΗΜΕΙΩΣΗ υποδεικνύει σημαντικές πληροφορίες που σας βοηθούν να χρησιμοποιείτε καλύτερα το προϊόν σας.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ OTE TV GO ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (PC/LAPTOP)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ OTE TV GO ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (PC/LAPTOP) ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ OTE TV GO ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (PC/LAPTOP) Για την πρόσβαση στην υπηρεσία OTE TV GO για υπολογιστή, αρχικά ανοίξτε την ιστοσελίδα της υπηρεσίας www.otetvgo.gr. Για τη χρήση της υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP Το FTP (File Transfer Protocol) είναι το εξειδικευμένο πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων στα σύγχρονα δίκτυα δεδομένων όπως το Διαδίκτυο. Δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων από τον υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Κεφάλαιο 4 SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1 4.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 4.2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ...3 4.2.1 Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...3 4.2.1.1 ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...4 4.2.1.2 ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑ WINDOWS 7

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑ WINDOWS 7 ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑ WINDOWS 7 Προϋπόθεση: έχει ολοκληρωθεί., η σύνδεση των καρτών δικτύου στις θύρες RJ45 ενός router/switch. Στην περίπτωση δομημένης καλωδίωσης οι κάρτες δικτύου συνδέονται

Διαβάστε περισσότερα

Smart Notebook Software Installer 2014 ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Smart Notebook Software Installer 2014 ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Smart Notebook Software Installer 2014 ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Εφόσον έχετε κάνει δήλωση του SMART προϊόντος σας, θα σας ενηµερώσουµε για νέα χαρακτηριστικά και καινούριες ενηµερώσεις του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2012-2013. Πληροφορική και Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2012-2013. Πληροφορική και Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2012-2013 Πληροφορική και Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Εγκατάσταση Linux Server/Samba/Web Server (Apache)/MySQL Database Server/Joomla/Moodle/Word Press (Blog)/Email Server/File

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Σ ε λ ί δ α 1 Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Περιεχόμενα 1. Download Arebas Easy... 2 2. Εγκατάσταση Arebas Easy... 3 3. Εγγραφή στον Arebas Server... 7 4. Παραμετροποίηση Arebas Easy...

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό. Ελεύθερα, Ανοιχτά Σχολεία. Ελεύθερες, Ανοιχτές Προσωπικότητες

Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό. Ελεύθερα, Ανοιχτά Σχολεία. Ελεύθερες, Ανοιχτές Προσωπικότητες Η τεχνολογία Ubuntu Ltsp στα σχολικά εργαστήρια Πληροφορικής Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό Ελεύθερα, Ανοιχτά Σχολεία Ελεύθερες, Ανοιχτές Προσωπικότητες Τι είναι το Ubuntu LTSP ; Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. UNIX Μέρος 1

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. UNIX Μέρος 1 Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Εργαστήριο - ΕΠΛ003 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο UNIX Μέρος 1 Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Παράλληλης και Κατανεμημένης Επεξεργασίας

Συστήματα Παράλληλης και Κατανεμημένης Επεξεργασίας Συστήματα Παράλληλης και Κατανεμημένης Επεξεργασίας Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ No:01 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD Ethernet Τα τοπικά δίκτυα είναι συνήθως τύπου Ethernet ή λέμε ότι ακολουθούν το πρότυπο ΙΕΕΕ 802.3 Ακολουθούν το μηχανισμό CSMA/CD (Πολλαπλή πρόσβαση με Ακρόαση Φέροντος και Ανίχνευση Συγκρούσεων). Πολλαπλή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ COSMOTE TV GO ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (PC/LAPTOP)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ COSMOTE TV GO ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (PC/LAPTOP) ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ COSMOTE TV GO ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (PC/LAPTOP) Για την πρόσβαση στην υπηρεσία COSMOTE TV GO για υπολογιστή, αρχικά ανοίξτε την ιστοσελίδα της υπηρεσίας www.cosmotetvgo.gr. Για τη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

MultiBoot. Οδηγός χρήσης

MultiBoot. Οδηγός χρήσης MultiBoot Οδηγός χρήσης Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο µπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι µοναδικές εγγυήσεις για προϊόντα και υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα