- 1 - Α ΣΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "- 1 - Α ΣΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ"

Transcript

1 - 1 - Α ΣΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013

2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ Ο ΗΓΟΥ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Σελίδα 1. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΕΜΒΛΗΜΑ Α ΣΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΣΗΜΕΙΑ ΙΑΣΚΕ ΑΣΗ ΑΓΟΡΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ(ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ- ΗΜΟΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΛΥΚΕΙΑ) ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΞΕΝΩΝΕΣ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΥΕΘΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

3 - 1 - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΙΟΙΚΗΤΟΥ «Απ το Βορά πάντοτε γενεές βαρβάρων θα πλακώνουν, να πνίξουν τη φύτρα την Ελληνική. Γενεές κλεφτών ας στέκονται παντοτινά, φρουροί ακοίµητοι στα σύνορα τα Βορινά.» Αγαπητοί Συνάδελφοι, σας καλωσορίζω στην έδρα του Α Σώµατος Στρατού, στην πόλη της Κοζάνης και εύχοµαι ευχάριστη διαµονή για εσάς και τις οικογένειές σας. Έχουµε την τύχη και την τιµή, να υπηρετούµε σε µια περιοχή µε πλούσια πολιτιστική κληρονοµιά και ένδοξο ιστορικό παρελθόν. Ως ιοικητής του Α Σώµατος, συναισθανόµενος το βάρος της ευθύνης απέναντι στην υψηλή αποστολή µας και στον κάθε Αξιωµατικό που υπηρετεί στο Σώµα Στρατού και φροντίζοντας για την απρόσκοπτη αφοσίωση στο έργο σας, σας εφοδιάζω µε τις απαραίτητες πληροφορίες για την πόλη της Κοζάνης και την Υπηρεσία. Σκοπός της παρούσης ενηµέρωσης, είναι η καλύτερη δυνατή προσαρµογή σας στην περιοχή, µε πληροφορίες χρήσιµες για εσάς και τα µέλη των οικογενειών σας. Με σεβασµό στο έµψυχο δυναµικό και στον παράγοντα «άνθρωπο» Υπτγος Γεώργιος Ντζιµάνης ιοικητής Α ΣΣ

4 - 2 - ΕΜΒΛΗΜΑ Α ΣΣ Στο έµβληµα του Σώµατος εικονίζεται περικεφαλαία Σπαρτιάτη Οπλίτη και αιχµή δόρατος και αναγράφεται η φράση «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ». Στα «Αποφθέγµατα Λακωνικά» του Πλουτάρχου, ο Στρατηγός Λεωνίδας ο γιος του Αναξανδρίδα, απαντά µε τη φράση αυτή στον Πέρση βασιλιά Ξέρξη, ο οποίος ζητά να του παραδώσουν τα όπλα. Η φράση έµεινε παροιµιώδης στην ιστορία, ως υπέρτατη περιφρόνηση του κινδύνου, αυτοθυσία και υπέρβαση καθήκοντος, η οποία οδήγησε τριακόσιους µόλις Σπαρτιάτες να παραµείνουν και ν αγωνιστούν στα Στενά των Θερµοπυλών, µε υπεράριθµους αντιπάλους. Ο Λεωνίδας και η ιστορική φράση «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ», αποτελούν διαχρονικό σύµβολο ανδρείας, γενναιοψυχίας και φιλοπατρίας.

5 - 3 - ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΕΙΣ Το Α Σώµα Στρατού αποτέλεσε µία από τις πρώτες Μεγάλες Μονάδες του Ελληνικού Στρατού, που συγκροτήθηκαν αµέσως µετά τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέµους και την αναδιοργάνωση των Ενόπλων υνάµεων. Με το Βασιλικό ιάταγµα της 23 εκεµβρίου 1913 η Χώρα διαιρείται σε πέντε Στρατιωτικές Περιοχές, µε ένα Σώµα Στρατού η κάθε µία. Με έδρα την Αθήνα, υπήχθησαν στο Α Σώµα η Ιη Μεραρχία Πεζικού, µε έδρα τη Λάρισα, η ΙΙη Μεραρχία, µε έδρα την Αθήνα, η ΧΙΙΙη Μεραρχία, µε έδρα τη Χαλκίδα, καθώς και Μη Μεραρχιακές Μονάδες Πυροβολικού, Ιππικού, Σκαπανέων, Μεταγωγικού και Νοσοκόµων. Πρώτος Σωµατάρχης ορίζεται ο Αντιστράτηγος Κ. ΚΑΛΛΑΡΗΣ, ο οποίος διετέλεσε ιοικητής της ΙΙης Μεραρχίας κατά την προέλαση του Ελληνικού Στρατού για την απελευθέρωση της Μακεδονίας στον Α Βαλκανικό Πόλεµο. ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΡΑΣΗ Με την είσοδο της Χώρας στον Α Παγκόσµιο Πόλεµο και την επανασυγκρότηση των Μεραρχιών του, οι Μονάδες του Α Σώµατος ολοκληρώνουν την επιστράτευση και την προετοιµασία τους και αναλαµβάνουν δράση στο µέτωπο Στρυµόνα.. Υπό τη ιοίκηση του Βρετανού Στρατάρχη Μιλν, συµµετέχουν στις επιχειρήσεις της Συµµαχικής Στρατιάς, για τη διάσπαση του Μακεδονικού Μετώπου, µε πλήρη επιτυχία. Αµέσως µετά αναλαµβάνουν την ανακατάληψη εδαφών στην Ανατολική Μακεδονία, φθάνοντας µέχρι τις εκβολές του Νέστου.

6 - 4 - Μακεδονικό Μέτωπο 1918 Τον Ιανουάριο του 1919 οι ΙΙη και ΧΙΙΙη Μεραρχίες του Α ΣΣ, συµµετέχουν στις επιχειρήσεις των Συµµάχων στη Μεσηµβρινή Ρωσία, για την αποκατάσταση του καθεστώτος από την επανάσταση των Μπολσεβίκων. Ιούλιο του ίδιου έτους οι δυνάµεις του Α ΣΣ αντικαθίστανται από Ρουµανικά στρατεύµατα, κατόπιν Συµµαχικής αποφάσεως. Η τιµή της συγκρότησης εκστρατευτικού Σώµατος, για την απελευθέρωση των Ελληνικών πληθυσµών της Μικράς Ασίας, ανατέθηκε στην Ιη Μεραρχία του Α ΣΣ, που αποβιβάστηκε στη Σµύρνη το Μάιο του Σταδιακά θα υπαχθούν στη Στρατιά Μικράς Ασίας όλες οι δυνάµεις του Σώµατος και θα πάρουν µέρος στις επιχειρήσεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας, µέχρι τον Αύγουστο του 1922.

7 - 5 - Το διάστηµα του µεσοπολέµου η Χώρα βρίσκεται σε πορεία ανόρθωσης και αποκατάστασης, οπότε και αναδιοργανώνονται οι Ένοπλες υνάµεις, εκπονούνται Σχέδια Επιστράτευσης και οχυρώνεται ικανοποιητικά η Ελληνο-βουλγαρική µεθόριος. Κατά τις παραµονές του Ελληνο-ιταλικού πολέµου στα 1940, το Α Σώµα, είχε υπό τη ιοίκησή του τη ΙΙη Μεραρχία µε έδρα την Αθήνα, την ΙΙΙη µε έδρα την Πάτρα και τη IVη µε έδρα το Ναύπλιο. Σύµφωνα µε το καταρτισθέν Σχέδιο Επιστράτευσης, το Σώµα θα τηρούνταν ως εφεδρεία στο Υψίπεδο της Κοζάνης και στην Καλαµπάκα. Με Σωµατάρχη τον Αντιστράτηγο Π. ΕΜΕΣΤΙΧΑ, οι δυνάµεις του προωθήθηκαν στο θέατρο επιχειρήσεων της Ηπείρου και στην Πίνδο, όπου και δόθηκαν αποφασιστικές µάχες για την απόκρουση του εχθρού. Η Ελληνική αντεπίθεση βρίσκει τις Μονάδες του Α ΣΣ να µάχονται επί Βορειοηπειρωτικού εδάφους και να προελαύνουν µέχρι την Αλβανία. Η ταυτόχρονη Γερµανο- βουλγαρική εισβολή από τα Ανατολικά και η αναπόφευκτη συνθηκολόγηση, επέβαλε τη διάλυση των Μονάδων, στην περιοχή των Ιωαννίνων. Μετά την απελευθέρωση της Χώρας από την τριπλή κατοχή των υνάµεων του Άξονα και τις εσωτερικές ταραχές, το Α Σώµα ανασυγκροτείται, από µετάπτωση της Ανωτέρας Στρατιωτικής ιοικήσεως Στερεάς Ελλάδος, µε το Σχέδιο «ιάταξις Μάχης» του Αναλαµβάνει επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ελλαδική επικράτεια και εγκαθίσταται τελικά στα Τρίκαλα στα 1951.

8 - 6 - Στα 1950, στα πλαίσια των διεθνών υποχρεώσεων της Χώρας, ως µέλους του ΟΗΕ, το Α Σώµα θα συγκροτήσει ενισχυµένο Τάγµα Πεζικού, το οποίο και αποτέλεσε τµήµα του Εκστρατευτικού Σώµατος Ελλάδος και συµµετείχε στη ιεθνή ύναµη επέµβασης στη Νότιο Κορέα. Από τον Ιούλιο του 1962 η έδρα του Σώµατος µεταφέρεται στην Κοζάνη και το ιοικητήριο στεγάζεται στο κτίριο της «Ερυθράς Ηµισελήνου», που θεµελιώθηκε από τις Τουρκικές Στρατιωτικές αρχές της πόλης, λίγο πριν την απελευθέρωση, τον Οκτώβριο του 1912.

9 - 7 - ΤΟ Α ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Η έδρα του Α Σώµατος βρίσκεται στο Στρατόπεδο «ΜΑΚΕ ΟΝΟΜΑΧΩΝ», στη υτική παρυφή της Κοζάνης, σε έκταση που κατέχει η Στρατιωτική Υπηρεσία από το Η Περιοχή Ευθύνης του Σώµατος εκτείνεται από το Νοµό Κιλκίς στα Ανατολικά µέχρι και τη νήσο Κέρκυρα στο Ιόνιο Πέλαγος, περιλαµβάνοντας το σύνολο σχεδόν της Κεντρικής Μακεδονίας, τη υτική Μακεδονία και το µεγαλύτερο τµήµα της Ηπείρου. Υπό τη ιοίκησή του έχει την ιστορική VIIIη Μεραρχία Πεζικού µε έδρα τα Ιωάννινα, την 9 η Ταξιαρχία µε έδρα τη Φλώρινα, τη 15 η Ταξιαρχία µε έδρα την Καστοριά και την XXIVη Τεθωρακισµένη Ταξιαρχία µε έδρα το Λιτόχωρο Πιερίας.

10 - 8 - ΕΜΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ Α ΣΣ VIII VIII ΜΠ ΜΠ 9 9 η η ΤΑΞΠΖ ΤΑΞΠΖ η η ΤΑΞΠΖ ΤΑΞΠΖ XXIV XXIV ΤΘΤ ΤΘΤ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ Ο Νοµός Κοζάνης ανήκει στην Περιφέρεια υτικής Μακεδονίας και είναι ένας από τους µεγαλύτερους της Ελλάδας σε έκταση και πληθυσµό. Είναι κυρίως γνωστός ως το µεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Χώρας, µε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που ξεπερνά το 75% της συνολικής που παράγεται στη Χώρα. Μέχρι τη δεκαετία του 60 υπήρξε καθαρά γεωργοκτηνοτροφικός και γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη µε την εκµετάλλευση κοιτασµάτων λιγνίτη και σταθεροποίηση των δραστηριοτήτων της ΕΗ, µε αποτέλεσµα την ανάγκη ανάπτυξης και άλλων κλάδων της οικονοµίας, στον πρωτογενή και δευτερογενή τοµέα. Το πλούσιο φυσικό ανάγλυφο, µε τις ιδιαιτερότητες και τις αντιθέσεις που παρουσιάζει, η σηµαντική ιστορική και πολιτιστική κληρονοµιά, η ποικιλία ξεχωριστών προϊόντων και τα «δώρα» της φύσης, συνθέτουν τη φυσιογνωµία του Νοµού και τον κατατάσσουν στους πλέον

11 - 9 - ανεπτυγµένους, ανταγωνιστικούς και ελκυστικούς τόπους διαµονής, καθώς παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους κατοίκους και ανεπτυγµένο βιοτικό επίπεδο. ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΓΗ ΤΩΝ ΜΑΚΕ ΟΝΩΝ Ολόκληρη η υτική Μακεδονία, υπήρξε χώρος µεγάλων γεωλογικών αλλαγών και ανακατατάξεων. Απολιθωµένοι κορµοί εκατοµµυρίων ετών έχουν βρεθεί στα Καστανοχώρια Βοΐου, στο Σκαλοχώρι, στη αµασκηνιά και τη Μόρφη. Απολιθώµατα σπονδυλωτών αυτής της περιόδου, βρέθηκαν στην Κοζάνη, στο Τσοτύλι, στη Νεάπολη και στην πλούσια σε λιγνίτη λεκάνη της Πτολεµαΐδας. Οι ανασκαφές των τελευταίων δεκαετιών έφεραν στο φως εντυπωσιακές πόλεις (αρχαία Αιανή, αρχαία πόλη Πολυµύλου), βασιλικούς τάφους (νεκρόπολη αρχαίας Αιανής), ιερά (αρχαίο ιερό στην Ξηρολίµνη) και πολλές αρχαιότητες, που αποδεικνύουν ότι αποτέλεσε κοµµάτι της αρχαίας Μακεδονίας, ανέπτυξε αστική ζωή, πολιτισµό και τέχνες σε τέτοιο βαθµό, ώστε να αντιπαραβάλλονται µε την τέχνη της νότιας Ελλάδας, που έχει προβληθεί περισσότερο. Η περιοχή τροφοδοτούσε το µακεδονικό ιππικό, ένα από τα ισχυρά όπλα των Μακεδόνων βασιλέων, µε έµπειρους και δυνατούς πολεµιστές. Ο ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Γεωγραφικά ανήκει στη υτική Μακεδονία, µαζί µε τους Νοµούς Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας. Αποτελεί σταυροδρόµι και συγκοινωνιακό κόµβο ανάµεσα σε Ήπειρο, Μακεδονία και Θεσσαλία. Απλώνεται από τα ανατολικά αντερείσµατα της Πίνδου µέχρι το Βέρµιο όρος, από το Βόιο, το Μουρίκι και τη λίµνη Βεγορίτιδα, µέχρι τα Πιέρια και τα Καµβούνια όρη. Αποτελεί το µεγαλύτερο σε έκταση και πληθυσµό της υτ. Μακεδονίας, µε έκταση περί τα τ. χλµ και πάνω από κατοίκους.

12 Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής εγκαταστάθηκαν κατά την παλαιολιθική εποχή, όπως πιστοποιείται από το αρχαιότερο λίθινο εργαλείο της Ελλάδος, που βρέθηκε στο Παλαιόκαστρο Σιάτιστας. Πλούσια απολιθώµατα χλωρίδος και πανίδος, ανάγονται εκατοµµύρια χρόνια πριν την εµφάνιση του ανθρώπου. Η ιστορία του Νοµού αποτελεί ένα αδιάσπαστο ψηφιδωτό, που παρουσιάζει συνέχεια από τους προϊστορικούς χρόνους µέχρι σήµερα. Οι µέχρι σήµερα αρχαιολογικές έρευνες, κατέδειξαν ότι στα όρια του Νοµού περικλείεται µεγάλο µέρος της αρχαίας Ελίµειας, της αρχαίας Ορεστίδος και Εορδαίας, οι οποίες και αποτελούσαν ανεξάρτητα κρατίδια της Άνω Μακεδονίας. Συµµαχικές σχέσεις είχαν αναπτύξει µε το βασίλειο της Κάτω Μακεδονίας, όπως αναφέρεται σε αρχειακές πηγές. Ο Φίλιππος ο Β ενσωµάτωσε τα κρατίδια στο ενιαίο Βασίλειο της Μακεδονίας και από τότε ξεκίνησε η κοινή τους πορεία. Την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η περιοχή της Ελίµειας προσέφερε πολύτιµους συνεργάτες, αξιόλογους στρατηγούς και αξιόµαχα στρατεύµατα για τη µεγαλειώδη εκστρατεία στην Ανατολή. Η περίφηµη τάξη των Ελιµειωτών πεζεταίρων του βασιλιά, µε επικεφαλή το στρατηγό Κοίνο τον Πολεµοκράτη, δόξασε το µακεδονικό όνοµα σε όλες τις µεγάλες µάχες στην Ασία, µέχρι τον Ινδό ποταµό. Μετά τη µάχη της Πύδνας το 168 π.χ. και την ήττα του τελευταίου Μακεδόνα βασιλιά, του Περσέα, υποτάχθηκε στους Ρωµαίους και αποτέλεσε µία από τις ανεξάρτητες διοικητικές επαρχίες της Μακεδονίας, κατά το ρωµαϊκό διοικητικό σύστηµα, µαζί µε την Εορδαία, τη Λυγκηστίδα, Ορεστίδα και Πελαγονία. Το 148 π.χ. µετά την αποτυχηµένη εξέγερση του Ανδρίσκου, καταργήθηκαν οι ανεξάρτητες δηµοκρατίες και η Μακεδονία έγινε ρωµαϊκή επαρχία. Η Ελίµεια και ολόκληρη η Άνω Μακεδονία αναγνωρίστηκε ως «ελεύθερη», µε διοικητικό και πολιτικό όργανο το Κοινό των Ελιµειωτών και έδρα την πόλη των Καισάρων (Καισαρειά), όπως ονοµάσθηκε ένα από τα κάστρα της Αιανής. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους η περιοχή διοικητικά ανήκε στο Β θέµα της αυτοκρατορίας, όπως και ολόκληρη η Μακεδονία. Μετά τα 1389 (µάχη Κοσσυφοπεδίου), η περιοχή περιήλθε σε οθωµανική κυριαρχία για 523 χρόνια. ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Οι αυτόχθονες κάτοικοι είναι απόγονοι των αρχαίων Ελιµειωτών Μακεδόνων, που ανήκαν στα βορειοδυτικά ελληνικά δωρικά φύλα. Με την κάθοδό τους στις περιοχές αυτές συγχωνεύθηκαν µε τους προελληνικούς πληθυσµούς των Πελασγών, που ήταν εγκατεστηµένοι από τη νεολιθική εποχή. Αξιόλογα δείγµατα του πολιτιστικού επιπέδου των αρχαίων κατοίκων και των επαφών τους µε τον υπόλοιπο ελληνικό κόσµο, αποτελούν τα ειδώλια κυκλαδικής τέχνης, µυκηναϊκά αγγεία και αρχαιολογικά ευρήµατα που καλύπτουν την περίοδο µέχρι τα ρωµαϊκά χρόνια και ανασκάφηκαν στο χώρο της αρχαίας Αιανής και στον ευρύτερο χώρο του Νοµού. Οι γηγενείς κάτοικοι, διαθέτοντας όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσµατα που διέκριναν την αρχαία σκέψη και τις ιδιαιτερότητες των Μακεδόνων, δηµιούργησαν σταθερή ηθική και πολιτιστική βάση, η οποία και αξιοποιήθηκε δεόντως στις µακρόχρονες προσπάθειες για επιβίωση κατά τους ρωµαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους, αλλά και κατά τις επαναλαµβανόµενες σλαβικές επιδροµές και τη µακραίωνη οθωµανική σκλαβιά, όπου επιχειρήθηκε η αλλοίωση της πληθυσµιακής σύνθεσης και του ελληνικού στοιχείου. Μετά τους Βαλκανικούς πολέµους και την

13 απελευθέρωση, καθώς και την ανταλλαγή πληθυσµών στα , σε µεγάλο µέρος της περιοχής εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη και τον Πόντο. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ Στη θέση που κατέχει η πόλη σήµερα υπήρχαν οικισµοί από την προϊστορική εποχή, µέχρι και τη ρωµαϊκή περίοδο. Αυτό µαρτυρούν τα αντικείµενα της πρώιµης εποχής του σιδήρου που βρέθηκαν στην περιοχή Αγίου Αθανασίου, το κλασικό νεκροταφείο στην οδό Φιλίππου, το ρωµαϊκό νεκροταφείο στα Τρία έντρα (θέση Αγ. Κωνσταντίνου και συνοικία), όπου τον Οκτώβριο του 1991 αποκαλύφθηκε τάφος του 1 ου µ.χ. αιώνα, µε µαρµάρινη λάρνακα και δύο κεφάλια από γυναικεία αγάλµατα, ενός άνδρα και ενός αγοριού, εξαιρετικής τέχνης, τα ίχνη ακροπόλεως στην περιοχή Αγίου Ελευθερίου, ευρήµατα στης «Μπήλιως τα νηµόρια» (πλατεία 25 ης Μαρτίου) στην οδό Ακροπολίτη και σε διάφορες άλλες θέσεις. Κατά τη βυζαντινή περίοδο, οι ιστορικοί δεν αναφέρουν οικισµό σε αυτή τη θέση, παρ ό,τι βρέθηκαν κοσµήµατα και αγγεία της βυζαντινής τέχνης, µαζί µε προϊστορική κεραµική σε τάφους, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν το Το 13 ο και 14 ο αιώνα φαίνεται ότι υπήρχε γεωργοκτηνοτροφική εγκατάσταση στις θέσεις «Σιόποτο» και Τρία έντρα, ενώ ολόκληρη η περιοχή καλύπτονταν από πυκνή βλάστηση, κατάλληλη για εγκατάσταση κατοίκων, οι οποίοι και θα µετοικούσαν σε ασφαλέστερα µέρη κατά την εµφάνιση των Οθωµανών επιδροµέων. Μετά την καθοριστική µάχη στο Κοσσυφοπέδιο στα 1389, πολλοί Ηπειρώτες εγκαταστάθηκαν στις θέσεις «Σκ ρκα» και «Ζαµάρα». Οι πρώτοι αυτοί έποικοι αποτέλεσαν τον πυρήνα της σηµερινής πόλης, ο οποίος και συµπληρώθηκε σταδιακά από κατοίκους γειτονικών περιοχών, όταν εκδιώχθηκαν από τους πρώτους Κονιάρους Τούρκους που άρχισαν να εγκαθίστανται στην περιοχή της υτικής Μακεδονίας. Γύρω στα 1450, ως οργανωµένη κοινότητα πλέον, µε τον πυρήνα της περιοχής «Σιόποτου», φέρει την ονοµασία «Κόζιανη», ή «Κόστιανη», από τον τόπο καταγωγής των πρώτων Ηπειρωτών κατοίκων. Από τα 1450 µέχρι και το 1612, σταδιακές και µόνιµες εγκαταστάσεις Κονιάρων Τούρκων στις γύρω εύφορες περιοχές, αναγκάζουν όλο και περισσότερους κατοίκους να µετακινηθούν προς την Κόζιανη. Στα , περίπου πενήντα οικογένειες από τα Ακροκεραύνια, µε αρχηγό τον Παπαγκίκα, καταφεύγουν στον οικισµό, ενώ άλλες εκατόν είκοσι έρχονται από το χωριό Κτένι, µε αρχηγό το µεγαλοκτηνοτρόφο Γιάννη Τράντα, στα 1649, οπότε οι Τουρκαλβανοί κατέστρεψαν το χωριό τους.

14 Ο πληθυσµός ανανεώνεται συνεχώς και παράλληλα µε τη γεωργία και την κτηνοτροφία, στρέφεται στη δευτερογενή παραγωγή, το εµπόριο και τη βιοτεχνία. Με συντονισµένες ενέργειες του Χαρίση Τράντα, ο οικισµός αποκτά προνόµια και παίρνει πλέον µορφή ανεπτυγµένου οικονοµικά αστικού κέντρου. Τοπικά προϊόντα, όπως κιλίµια, αλατζάδες, κάπες, νήµατα, µεταξωτά, κρόκος, υφαντά και δέρµατα, κρασιά, ξεκινούν το ταξίδι τους για τις αγορές της Οθωµανικής αυτοκρατορίας και της Ευρώπης. Τα καραβάνια των πραµατευτάδων εγκαθίστανται σε πόλεις των Παραδουνάβιων χωρών, ασκώντας διαµετακοµιστικό εµπόριο και σταδιακά δηµιουργούν πολυπληθείς παροικίες. Κοινότητες Κοζανιτών της εποχής καταγράφονται στο Σεµλίνο, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη και σε διάφορα µέρη της Αυστρουγγαρίας. Όπως συνέβη µε όλους τους απόδηµους της εποχής εκείνης, οι Κοζανίτες διαπρέπουν στο εξωτερικό και µεταφέρουν κοινωνική, οικονοµική και πνευµατική ανάταση στην πατρίδα. Η Κοζάνη αναβαθµίζεται, αποκτά στοιχεία µεγάλου αστικού κέντρου, µε δρόµους, πλατείες, µεγάλα κτίρια τοπικής µακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, έργα κοινής ωφέλειας. Στα 1664 θεµελιώνεται ο ναός του Αγ. Νικολάου, ο σηµερινός Μητροπολιτικός ναός, ιδρύεται η Βιβλιοθήκη και ονοµαστή Σχολή, από την οποία πέρασαν και εδίδαξαν οι µεγάλοι του Γένους (Ευγένιος Βούλγαρης στα ). Στα 1744 γίνεται έδρα Μητροπόλεως και ανεγείρεται το Μητροπολιτικό Μέγαρο. Αποτέλεσε «Ακρόπολη» του ελληνισµού για ολόκληρη τη υτική Μακεδονία, καθώς οι κάτοικοι ζούσαν µε προνόµια και απαλλαγές και η τουρκική παρουσία ήταν περιορισµένη. Υπήρξε µία από τις πόλεις όπου δεν κτίστηκε τζαµί των Μωαµεθανών. Προσέφερε µε την ακµή και την ανάπτυξή της µεγάλες υπηρεσίες στον απελευθερωτικό αγώνα. Αποτέλεσε πατρίδα επιφανών ανδρών, όπως των Γ. Λασσάνη, Νικ. Κασοµούλη, Γ. Σακελλαρίου, Μ. Περδικάρη, Ευφρ. Παπαγιαννούση - Πόποβιτς, Γ. Κλείδη, Γιάννη Καραγιάννη, προγόνου του µεγάλου µουσουργού Φον Κάραγιαν και πολλών άλλων. Στον αγώνα του 1821, στα απελευθερωτικά κινήµατα του 1854 και 1878 πρωταγωνίστησε µε τη συµµετοχή και τη συνδροµή των κατοίκων

15 της. Στα χρόνια του Μακεδονικού αγώνα οργανώθηκε εδώ το «Εθνικό Κέντρο Άµυνας» και ήταν η πρώτη πόλη της Μακεδονίας στην οποία πέρασε ο Παύλος Μελάς. Απελευθερώθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1912, µετά τη µάχη του Σαρανταπόρου. Μετά τη λήξη του ευτέρου Παγκοσµίου Πολέµου και την οµαλοποίηση των εσωτερικών της Χώρας, σηµείωσε σταδιακή πρόοδο σε όλους τους τοµείς. ΕΚΚΛΗΣΙΑ Στο Νοµό εδρεύει η Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, µε έδρα την Κοζάνη. Ιδρύθηκε τον 8 ο αιώνα ως Επισκοπή Σερβίων, υπαγόµενη στη Μητρόπολη Λαρίσης. Η έδρα της Επισκοπής παρέµεινε στα Σέρβια µέχρι το 1745, οπότε και µεταφέρθηκε στην Κοζάνη και κτίστηκε νέο κτίριο. Στα 1822, επί Πατριάρχου Ιωακείµ του Γ, η Επισκοπή προήχθη σε Μητρόπολη. Το Επισκοπείο της Κοζάνης οικοδοµήθηκε στα 1744 και είναι διατηρητέο ιστορικό µνηµείο, το οποίο και αναστηλώνεται σήµερα. Επίσης εδρεύει η Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, για την οποία δεν υπάρχουν γραπτές µαρτυρίες για τη χρονολογία ίδρυσης. Η Επισκοπή αυτή υπαγόταν στην Αρχιεπισκοπή Αχριδών. Στα 1699 η έδρα µεταφέρθηκε από το Σισάνι στη Σιάτιστα, όταν καταστράφηκε ο εκεί οικισµός από τους Τούρκους. ΟΡΕΙΝΟ ΤΟΠΙΟ Ο Μπούρινος, αυτό το πανέµορφο και εξαιρετικά ενδιαφέρον από γεωλογικής άποψης βουνό, συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. Τα πλούσια δάση, οι ιδιόµορφες γεωλογικές συνθέσεις, η κοιλάδα του Μεσιού Νερού µε τη σπάνια χλωρίδα της, οι πολυάριθµες πηγές και το µοναδικής οµορφιάς ελατόδασος, τα διάσπαρτα τα ορεινά καταφύγια, συνθέτουν ένα µαγευτικό τοπίο, και µία ολοκληρωµένη τουριστική επιλογή. Λόγω της µεγάλης οικολογικής σηµασίας του και της µοναδικής βιοποικιλότητάς του, ο Μπούρινος έχει ενταχθεί, µε στόχο την προστασία του, στο NATURA 2000, το Ευρωπαϊκό ίκτυο Ειδικών Ζωνών ιατήρησης. Το όρος Άσκιο ή Σινιάτσικο, µε υψόµετρο 2.111µ., είναι ο σπουδαιότερος ορεινός όγκος του Νοµού. Πετρώδες και γυµνό στην ανατολική και νότια πλευρά

16 όπου βρίσκεται η Σιάτιστα, η Γαλατινή και η Εράτυρα, διαθέτει στη δυτική πλευρά αρκετή βλάστηση, ιδιαίτερα στον οικισµό Νάµατα, αλλά και στο Σισάνι. Το Βέρµιο, µε ιστορία γεµάτη από µύθους, δοξασίες και κατορθώµατα ηρώων και θεών, περάσµατα βασιλιάδων και Αγίων, µπορεί να χαρακτηρισθεί από το οµορφότερα και πλουσιότερα σε χλωρίδα και πανίδα όρη του ελλαδικού χώρου. Το Βέρµιο γειτονεύει και σχεδόν ενώνεται, µε τα Πιέρια Όρη, έχοντας σαν φυσικό σύνορο τον ιερό ποταµό των Μακεδόνων, Αλιάκµονα. Έχει πολλά τρεχούµενα νερά και ποτάµια, πυκνά δάση µε οξιές και έλατα, βοσκοτόπια. Τα δυο µεγαλύτερα χιονοδροµικά κέντρα της χώρας βρίσκονται στο Βέρµιο, το Σέλι και τα Τρία- Πέντε Πηγάδια στη Νάουσα, συγκεντρώνοντας µεγάλο αριθµό χειµερινών τουριστών. Η οροσειρά της Πίνδου είναι η µεγαλύτερη της ελληνικής χερσονήσου και τροφοδοτεί µε νερό τα δύο τρίτα του ελληνικού πληθυσµού. Ένα σηµαντικό µέρος της οροσειράς, που ξεχωρίζει για τη σπάνια αισθητική και οικολογική του αξία, προστατεύεται µε την ίδρυση δύο εθνικών δρυµών: του Βίκου-Αώου στην Ήπειρο και της Βάλια Κάλντα στη υτική Μακεδονία. Παράλληλα έξι περιοχές εντάσσονται στο δίκτυο NATURA Στην περιοχή κυριαρχούν βραχώδεις και απόκρηµνες πλαγιές, ψηλές και εντυπωσιακές κορυφές, µόνιµοι και ορµητικοί χείµαρροι, πολλές πηγές και ορεινές λίµνες. Στα σύνορα των Νοµών Κοζάνης-Καστοριάς ορθώνεται το όρος Βόιο, µε τα εξαιρετικής οµορφιάς µικρά και µεγάλα χωριά, τα περίφηµα τοξωτά γεφύρια του και τα µυστηριακά δάση, ιδανική πρόταση για τους φίλους της πεζοπορίας και της εξερεύνησης. Υ ΑΤΙΝΟ ΥΝΑΜΙΚΟ Ο ποταµός Αλιάκµονας που διασχίζει το Νοµό, και χύνεται στο Θερµαϊκό κόλπο λίγο νοτιότερα από τις εκβολές του Αξιού, είναι ο µεγαλύτερος σε µήκος ποταµός της Χώρας. ηµιουργεί ένα εκτεταµένο δέλτα, πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα. Το ποτάµι είναι πανάρχαιο, όπως και το όνοµα του. Το όνοµα Αλιάκµονας είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το ακµών (αµόνι). Σύµφωνα µε την ελληνική µυθολογία, ο Αλιάκµονας ήταν ένας από τους ποτάµιους θεούς, που γεννήθηκε από τον Ωκεανό και την Τηθύ. Αποτέλεσε, και συνεχίζει να αποτελεί, πηγή ζωής για την περιοχή. Σε απόσταση 20 χλµ. νοτιοανατολικά της Κοζάνης, βρίσκεται η τεχνητή λίµνη του Πολυφύτου. Σε ύψος 55 µ. πάνω από την επιφάνειά της διασχίζεται, από γέφυρα µήκους µ. και πλάτους 13,5 µ., γνωστή και ως Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων. Η λίµνη αυτή δηµιουργήθηκε από την τιθάσευση του ποταµού Αλιάκµονα, µε τη δηµιουργία φράγµατος και τη λειτουργία ενός από τους σπουδαιότερους υδροηλεκτρικούς σταθµούς της χώρας. Είναι µία από τις µεγαλύτερες τεχνητές λίµνες της Ελλάδας, όπου πρόσφατα κατασκευάστηκε ένα σύγχρονο πλωτό λιµάνι. Το πρόγραµµα προώθησε η Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, µε στόχο τη δηµιουργία προϋποθέσεων στην περιοχή για την ανάπτυξη οικοτουριστικών, ναυταθλητικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδροµή γύρω από τη λίµνη, ακολουθώντας το δρόµο προς το χωριό Ίµερα, περνώντας πάνω από το φράγµα της.ε.η. στον Πολύφυτο και συνεχίζοντας τη διαδροµή από την απέναντι όχθη, ανάµεσα στους οπωρώνες, µέχρι το Βελβεντό. Στη λίµνη µπορεί κανείς να κατασκηνώσει, για κολύµπι, ψάρεµα και στιγµές χαλάρωσης.

17 ΚΛΙΜΑ Το κλίµα στην περιοχή είναι ηπειρωτικό. Χειµώνας ψυχρός µε πνοή βορείων ανέµων και θέρος θερµό στις πεδινές περιοχές, ενώ στα ορεινά χωριά είναι ιδιαίτερα δροσερό, ανάλογα µε το υψόµετρο. Η µέγιστη θερµοκρασία του χειµώνα είναι +8 ο και του θέρους περί τους 30 ο. Και η ελάχιστη το χειµώνα είναι -12 ο και +18 ο το θέρος. Οι άνεµοι είναι συνήθως βόρειοι το χειµώνα και η υγρασία µεγάλη, ειδικά στην περιοχή που επηρεάζεται από την τεχνητή λίµνη Πολυφύτου. ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Η γεωργία κατέχει σήµερα κατά µέσο όρο ποσοστό 28% της συνολικής επιφάνειας του εδάφους του Νοµού. Κυριότερα προϊόντα που παράγονται είναι τα δηµητριακά, όσπρια, κτηνοτροφικά φυτά, πατάτες, λαχανικά, κρεµµύδια. Καλλιεργούνται αµπέλια από τα οποία παράγεται ποικιλία τοπικών οίνων και οπωροφόρα δέντρα. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ Ο Νοµός είναι ο πλέον βιοµηχανοποιηµένος της υτικής Μακεδονίας. Από τις µεγάλες βιοµηχανικές µονάδες ξεχωρίζουν οι ενεργειακές της ΕΗ στη λεκάνη Κοζάνης- Πτολεµαΐδας, µε κινητήρια δύναµη τον επιχώριο λιγνίτη και ο Υδροηλεκτρικός Σταθµός στο φράγµα Πολυφύτου, µε κινητήρια δύναµη το νερό της τεχνητής λίµνης. Το εργοστάσιο αµιάντου στο Μικρόβαλτο Κοζάνης. Τα εργοστάσια εµπλουτισµού χρωµίτη στην περιοχή Σκούµτσιας και Χρωµίου. Το βιοµηχανικό συγκρότηµα παραγωγής αζωτούχων λιπασµάτων της Πτολεµαΐδας. Ακέραια η παραγωγή αυτής της µονάδας απορροφάται από την Αγροτική Τράπεζα, για τις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας. Εκτός από αυτές, στο Νοµό δραστηριοποιούνται και άλλες, µικρότερης σηµασίες βιοµηχανικές µονάδες, όπως αλευροποιίες, κεραµοπλινθοποιία, ασβεστοποιία και ψυκτικές µονάδες. Στην περιοχή Τρανοβάλτου Κοζάνης εξορύσσονται τα φηµισµένα µάρµαρα, εξαιρετικής ποιότητας και καθαρότητας από προσµίξεις και δραστηριοποιείται αντίστοιχη βιοµηχανία. Προϊόντα του Νοµού που διοχετεύονται σε αγορές εσωτερικού και εξωτερικού είναι τα ροδάκινα Βελβεντού, πατάτες Πολυµύλου, τυροκοµικά προϊόντα Αιανής, Χρωµίου, Βλάστης, Νεαπόλεως, Βοϊου, τα περίφηµα σιατιστινά κρασιά µε ιδιαίτερη γεύση και άρωµα, τα υφαντά της Μονής Αναλήψεως, οι µαρµαροψηφίδες του ρεπάνου, τα φασόλια Σισανίου, τσάι του βουνού, µαγειρικές θερµάστρες και χάλκινα είδη λαϊκής τέχνης της Κοζάνης, αποξηραµένα µανιτάρια καθώς και µεγάλη ποικιλία φρέσκων µανιταριών από τα Γρεβενά.

18 Ιδιαίτερη βιοτεχνική παραγωγή συνιστούν τα γουναρικά και δερµάτινα είδη της Σιάτιστας. Με παράδοση αιώνων στην επεξεργασία δέρµατος και γούνας και στην παραγωγή ειδών ένδυσης και λαϊκής τέχνης, οι Σιατιστινοί γουναράδες είναι γνωστοί για την ποιότητα των προϊόντων τους και τις ελκυστικές τιµές, καθώς παράγουν και πωλούν οι ίδιοι, αλλά και διοχετεύουν στη διεθνή αγορά τα είδη τους. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΣΗΜΕΙΑ Π.Ε. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ Σε ολόκληρο το Νοµό, οι θρησκευτικές εορτές εορτάζονται µε ιδιαίτερη κατάνυξη και χαρακτηρίζονται από τη µεγάλη προσέλευση και συµµετοχή των πιστών.

19 ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ 1 Αγίου Βασιλείου: Κηπάριο, Λιβαδερό, Λεύκαρα, Σιδερά 2 Μπουµπουσιάρια: Εράτυρα 6 Θεοφάνια: Σιάτιστα ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 7 Ιωάννη Προδρόµου: Λιβερά, Σιάτιστα 10 Αγίου Γρηγορίου: Σκήτη 17 Αγίου Αντωνίου: Σκαφίδι 18 Αγίου Αθανασίου: Βελβεντό, Εράτυρα, Κοντοβούνι 20 Αγίου Ευθυµίου: Βελβεντό, Τραπεζίτσα 30 Τριών Ιεραρχών: Καλαµιά ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 10 Αγίου Άγιος Χαράλαµπος, Αυγερινός, Χαραλάµπους: Βατερό Κινητή Αγίων Θεοδώρων: Αυλές, Σέρβια Κινητή Απόκριες: Εράτυρα, Κοζάνη, Νεάπολη, Σέρβια Κινητή Καθαρή ευτέρα: Κοζάνη, Μαυροδένδρι, Πεντάλοφος, Σέρβια ΜΑΡΤΙΟΣ 25 Ευαγγελισµού: Σπάρτο Κινητή του Λαζάρου: Αιανή Κινητή Πάσχα: Άγιος ηµήτριος, Αλιάκµονας, Βελβεντό, Εράτυρα, Κρόκος Κινητή 3η ηµέρα τ. Πάσχα: Λιβαδερό ΑΠΡΙΛΙΟΣ 17 Αγίου Συµεών: Καλλίστρατο 23 Αγίου Γεωργίου: Αναρράχη, Άργιλος, Βουχωρίνα, ιχείµαρρο, ροσερό, Κλείτος, Κορυφή, Κρανίδια, Λυγερή, Μελίσσια, Νεράιδα, Ξηρολίµνη, Πολύµυλος, Πρωτοχώρι, Πτελεώνας, Σέρβια, Σήµαντρο, Σιδερά, Σπηλιά, Σταυροδρόµι Κινητή Ζωοδόχου Πηγής: Κλήµα, Ολυµπιάδα, Πολύµυλος (Ζωοδόχος Πηγή), Τριάδα Κινητή Αγίου Θωµά: Ανθούσα, Κοζάνη 2 Αγίου Αθανασίου: Αγίασµα, Αηδονοχώρι, Καλαµιά, Κοντοβούνι, Τρανόβαλτο, Χρυσαυγή, Χρώµιο 8 Αγ. Ιωάννη Θεολόγου: Α υγδαλέα, Καρυδίτσα, Σκήτη ΜΑΙΟΣ 9 Αγίου Χριστοφόρου: Ελάτη, Προσήλιο Ανατολικό, Ανθότοπος, ιαλεκτό, 21 Σπηλιά, Εµπόριο, Εράτυρα, Κάτω Αγ. Κωνσταντίνου & Κώµη, Καρδιά, Καπνοχώρι, Ελένης: Λιβαδερό, Μαυροδένδρι, Μεταξάς, Ολυµπιάδα, Πύργοι Κινητή Πεντηκοστής: Αυγερινός Κινητή Αγίου Πνεύµατος: Αιανή, Βυθός, ρέπανο, Εράτυρα, Κοµνηνά, Λαζαράδες, Μοναστήρι Αγίας Τριάδας (Βελβεντό),

20 Κινητή ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ Μοναστήρι Λαριού, Νεάπολη, Νόστιµο, Οινόη Αναλήψεως: Εράτυρα, Καισάρεια, Πελαργός, Περδίκκας, Πολύρραχο 24 Αγίου Ιωάννη: Βλάστη (Κλήδονας), Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα 29 Αγ. Πέτρου & Παύλου: Ί ερα, Κοίλα 30 Αγίων Αποστόλων: Γούλες, Καταφύγι 1 Αγίων Αναργύρων: Άγιοι Ανάργυροι, Εράτυρα, Κοζάνη 2 Κατάθεση Ζώνης Θεοτόκου: Τετράλοφος 17 Αγίας Μαρίνας: Λευκόβρυση, Τσοτύλι Άγιος Ηλίας, Βέλος, Εξοχή, Ερµακιά, Καρυοχώρι, Καπνοχώρι, 20 Προφήτη Ηλία: Κερασέα, Κηπάριο, Κοζάνη, Κοιλάδα, Κρανίδια, Λιβαδερό, Μαυροδένδρι, Μικρόβαλτο Άγιοι Θεόδωροι, Αγία Παρασκευή, Άγιος Χριστόφορος, Εράτυρα, Κοζάνη, Κόµανος, Κρόκος, 26 Αγίας Παρασκευής: Λικνάδες, Μηλοχώρι, Πελεκάνος, Πλατανόρρευµα, Πολυκάστανο, Πολύλακκος, Πολύφυτο, Ροδοχώριο, Σέρβια, Σιάτιστα, Σκαλοχώρι, Φούφας Άγιος ηµήτριος, Αυγή, Βλάστη, 27 Αγίου Βούρινος, Καλαµιά, Καλονέρι, Παντελεήµονα: Λευκοπηγή, Ποντοκώµη, Σκαλοχώρι Αγία Σωτήρα, Ακρινή, Άρδασσα, Ασπρούλα, Βατερό, Βελβεντό, 6 Μεταµόρφωσης: Μονή ρυόβουνου, Ζάβορδα, Κοζάνη, Κτένι, Μεταµόρφωση, Οινόη, Ρυάκιο 7 Αγίου Νικάνορα: Ζάβορδα, Κοζάνη, Σιάτιστα 15 Κοίµηση Θεοτόκου: 15 Κοίµηση Θεοτόκου: Αιανή, έναρξη "Εορτών µηνός Γορπιαίου" µε εκδηλώσεις πνεύµατος και άσκησης σώµατος, ιππική πορεία Αγία Κυριακή, Άνω Κώµη, Βελβεντό, Βλάστη, Γαλάτεια, Γαλατινή, αµασκηνέα, ίλοφο, ρυόβουνο, Καστανέα, Κοζάνη, Λούβρη, Μεσόλογγος, Μικρόκαστρο, Μόρφη, Νάµατα, Πελεκάνος, Πλατανιά, Πύργοι, Ροδίτης, Ρυάκιο, Σιάτιστα, Σπήλαιο, Φρούριο, Φυτώκιο, Χαραυγή, Χειµερινό

21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Εννεάµερα Παναγίας: Αποκεφάλιση Ιωάννη Προδρόµου: Λάβα, Σισάνι Βοσκοχώρι, Παλαιόκαστρο, Πεντάβρυσος, Πτελέα, Πτολεµαΐδα, Πυλωρί, Ρύµνιο Αλωνάκια, Μονή Ζιδανίου, Λουκόµιο, Πεντάλοφος, Πετρανά 8 Γέννηση της Θεοτόκου: 14 Ύψωση Τιµίου Σταυρού: Ανατολικό, Λιβερά 20 Αγίου Ευσταθίου: Κριµήνιο ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 26 Αγίου ηµητρίου: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Άγιος ηµήτριος, Ανθοχώρι, Ασβεστόπετρα, άφνη, Κλεισώρεια, Κρυόβρυση, Μαυροπηγή, Μολόχα, Προάστιο, Σκάφη, Τριγωνικό 1 Αγίων Αναργύρων: Βελανιδιά Αρχαγγέλων Μιχαήλ Βαθύλακκος, Λευκοθέα, Οµαλή, 8 & Γαβριήλ: Περιστέρα, Χορηγός 11 Αγίου Μηνά: Αξιόκαστρο, ρυόβουνο, Εµπόριο 21 Εισόδια της Θεοτόκου: Βυθός, Ζώνη, Μελιδόνι 4 Αγίας Βαρβάρας: Πεπονιά 6 Αγίου Νικολάου: Βροντή, Κοζάνη, Πλακίδα, Πύργος 12 Αγίου Σπυρίδωνα: ραγασιά 24 Κάλαντα: Σε ολόκληρο το νοµό ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Περνώντας από την κεντρική πλατεία, θα δείτε το καµπαναριό του Αγίου Νικολάου, που κτίστηκε στα 1885, το «ρολόι», όπως το λένε οι Κοζανίτες ή «Μαµάτσιο», επειδή το πάνω τµήµα του είναι δωρεά του τοπικού ευεργέτη Κ.Μαµάτσιου, το έτος Θα δείτε το Επισκοπείο, εξ ολοκλήρου λιθόκτιστο οικοδόµηµα, η ανέγερση του οποίου ξεκίνησε στα µέσα του 18 ου αιώνα. Νεοκλασικά κτίρια ή µακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, είναι το Βαλταδώρειο Γυµνάσιο στην άκρη της πλατείας, το 3 ο και 4 ο ηµοτικό Σχολείο, το πρώην θηλέων και σήµερα 5 ο 15 ο ηµοτικό, καθώς και η παλιά πτέρυγα του Επισκοπείου, που σήµερα φιλοξενεί το 1 ο ηµοτικό. Στο νεοκλασικό αρχοντικό ρίζη στεγάζεται σήµερα το ηµοτικό Ωδείο, µε σχολές Ενόργανων, Μονωδίας και Βυζαντινής Μουσικής. Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, στο κέντρο της πόλης, δείγµα

22 νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Το αρχοντικό Λασσάνη, στην οµώνυµη πλατεία, το οποίο και αναστηλώθηκε και σήµερα στεγάζεται εκεί η πρότυπη ηµοτική Χαρτοθήκη. Αποτελεί καινοτόµο θεσµό και νέο µορφωτικό πόλο έλξης, όχι µόνο για την πόλη της Κοζάνης αλλά και για τη Χώρα, µε προδιαγραφές διεθνούς ακτινοβολίας και σπάνια εκθέµατα. Το αρχοντικό Βούρκα, επιφανούς οικογένειας της Κοζάνης, αποτελεί το καλύτερα διατηρηµένο αρχοντικό, κτισµένο στα Η ηµοτική Βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε το δεύτερο µισό του 17 ου αιώνα και σήµερα διαθέτει πάνω από τόµους, µεταξύ των οποίων εξαιρετικά σπάνια και πολύτιµα χειρόγραφα, έντυπα, λυτά, κώδικες, αρχέτυπα και παλαίτυπα. Το µεγαλύτερο µέρος αυτού του πνευµατικού θησαυρού έχει ενταχθεί σε Κοινοτικό πρόγραµµα και ψηφιοποιήθηκε. Σύντοµα θα είναι διαθέσιµο και προσβάσιµο, µέσω διαδικτύου, στο αναγνωστικό κοινό. Παραπλεύρως στο ίδιο κτίριο, βρίσκεται το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης, που ιδρύθηκε το 1995 και δραστηριοποιείται στις εκδόσεις βιβλίων και στην προβολή της πνευµατικής ζωής της περιοχής. Έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πολιτιστικό ίκτυο Πόλεων και έχει µακρύ και αξιόλογο κατάλογο δράσεων στο ενεργητικό του. Η Φιλαρµονική του ήµου, η «Πανδώρα», αποτελεί την παλαιότερη µπάντα της Βορείου Ελλάδος, αριθµώντας σήµερα περί τα εξήντα µέλη και επιδεικνύοντας σηµαντική προσφορά στα µουσικά δρώµενα της πόλης, πλαισιώνοντας κάθε δηµόσια δραστηριότητα, εδώ και χρόνια. Ένα από τα δεκατρία εργαστήρια Εικαστικών Τεχνών της Χώρας, λειτουργεί στην Κοζάνη, κύτταρο εικαστικής παιδείας και πόλος έλξης για τους ανήσυχους και φιλότεχνους δηµιουργούς της περιοχής. Από τις ποικίλες και πολύµορφες δράσεις του ήµου Κοζάνης, δε θα µπορούσε να λείπει το ηµοτικό Περιφερειακό Θέατρο, το οποίο και συµβάλει στη θεατρική και πολιτιστική αναβάθµιση της ζωής της πόλης, µε επιλεγµένες παραστάσεις και πνευµατικές παρεµβάσεις επιπέδου. Για την υποστήριξη τέτοιων εκδηλώσεων και δράσεων, λειτουργεί η Αίθουσα Τέχνης του ήµου, στο πάρκο Αγίου ηµητρίου, χώρος υψηλών προδιαγραφών, κατάλληλα διαµορφωµένος για να φιλοξενεί µουσικές και θεατρικές δραστηριότητες. Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Σύνδεσµος Γραµµάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης Ι. ραγούµη 9 Τηλ Ώρες λειτουργίας- καθηµερινά & Το Ιστορικό-λαογραφικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι δηµιούργηµα του Συνδέσµου Γραµµάτων και Τεχνών Νοµού Κοζάνης.

23 Σε οικόπεδο που παραχώρησε οµόφωνα το ηµοτικό Συµβούλιο Κοζάνης στην οδό Ίωνος ραγούµη όπου ήταν τα παλιά λουτρά, µε δωρεές ιδιωτών, οργανισµών και συλλόγων και την οικονοµική αρωγή της Πολιτείας, ο Σύνδεσµος ανήγειρε µε αυτεπιστασία στην περίοδο τετραώροφο κτίριο µε υπόστεγο και υπόγειους βοηθητικούς χώρους. Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν την 10 η Οκτωβρίου Το 1992 ανεγέρθηκε νέο πενταόροφο κτίριο στο συνεχόµενο µε το Μουσείο οικόπεδο, δωρεάς Σωκράτη Μπλιούρα και Κώστα Βρέλλα. Τα δύο κτίρια συνδέονται µε υπόγεια στοά και υπόστεγο. Το κτίριο έχει ύψος 19 µέτρα και η µορφή του εξωτερικά εκφράζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της υτικής Μακεδονίας. Στις συλλογές περιλαµβάνονται περιληπτικά: Μοναδικές συλλογές που αποκαλύπτουν τη µεγάλη κληρονοµιά της περιοχής Μικρό σπήλαιο µε σταλακτίτες και σταλαγµίτες Ποικιλία από ορυκτά, και καλλιτεχνήµατα της φύσης Συλλογή από φαρµακευτικά και αρωµατικά φυτά Απολιθωµένοι κορµοί και φύλλα δέντρων παλαιοζωικού και καινοζωικού αιώνα Απολιθωµένα θαλασσινά είδη της εβονίου Σιλουρίου και της Κρητιδικής περιόδου Οικοσυστήµατα ιάφορα είδη εντόµων Τερατογεννήµατα Ζώα θερµών περιοχών Είδη από τον κόσµο της θάλασσας ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 20 Σεπτεµβρίου 2006, το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας που ίδρυσε ήµος Κοζάνης και η Εταιρία ιάσωσης Ιστορικών Αρχείων σε συνεργασία µε τις τοπικές αντιστασιακές οργανώσεις. Εδώ και αρκετές δεκαετίες η προηγούµενη γενιά έπαψε να µεταδίδει στην επόµενη τη γνώση και τη στάση της για τον κόσµο. Ένας

24 πολιτισµικός παγκοσµιοποιηµένος οδοστρωτήρας πλήττει καίρια την πρόσληψη της ιστορικής γνώσης και εποµένως τη δηµιουργία της συνείδησης. ε γνωρίζουµε, ιδίως οι νέοι, τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία του τόπου µας, την τροµακτική για τις επιπτώσεις της δεκαετία του 1940 και κυρίως τα κατορθώµατα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στη υτική Μακεδονία, αλλά και τις συµφορές του λαού. Το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας, στην οδό Βιτσίου 29 λειτουργεί: ευτέρα έως Παρασκευή 10:30 13:30 Τετάρτη 10:30-13:30 & 17:30 20:30 Κυριακή 10:30 13:30 Πληρ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ηµοκρατίας 8, , Το Μουσείο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο, γνωστό ως Παναγιωτίδειο Αρχοντικό δωρεά του ήµου Κοζάνης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σήµερα γίνονται εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου και προσωρινά είναι µη επισκέψιµο. Στις συλλογές του Μουσείου περιλαµβάνονται ευρήµατα προϊστορικών µέχρι παλαιοχριστιανικών χρόνων από διάφορες θέσεις του νοµού Κοζάνης. Σηµαντικότερα εκθέµατα του Μουσείου θεωρούνται: 1. Χάλκινο περίαπτο από την Απιδέα, 7ος αιώνας π.χ.

25 Ενεπίγραφη ασηµένια φιάλη από την Κοζάνη, αρχή 5ου αιώνα π.χ. 3. Χρυσή δίδυµη πόρπη από τάφο του 4ου αιώνα π.χ. από την Απιδέα. 4. Χρυσά σκουλαρίκια του 4ου αιώνα π.χ. από την Νεκρόπολη Κοζάνης. 5. Επιγραφή µε επιστολή του Φιλίππου Ε' από την Κοιλάδα Κοζάνης. 2. Χρυσά σκουλαρίκια από την Άνω Κώµη, δεύτερο µισό 4ου αιώνα π.χ.

26 AΡΧΟΝΤΙΚΟ ΛΑΣΣΑΝΗ ιασώζονται τα αρχοντικά του Λασσάνη και του Γρ. Βούρκα, τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής κυρίως άποψης και έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά µνηµεία δείγµατα της αστικής µακεδονικής αρχιτεκτονικής. ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ως έτος ανεγέρσεως του ναού όπως αναφέρεται στην κτητορική επιγραφή της κυρίας εισόδου του ναού αλλά και της πλαϊνής, είναι το Ο ρυθµός του ναού, είναι τρίκλιτη βασιλική καµαροσκέπαστη µε δίρριχτη στέγη µε πλάκες και κεραµίδια. Το τέµπλο του ναού είναι περίτεχνα ξυλόγλυπτο καλυµµένο µε φύλλα χρυσού, όπως επίσης ο άµβωνας, ο δεσποτικός θρόνος και το κιβώριο της Αγίας Τράπεζας. ΕΘΙΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ... Σε αρµονική συνέχεια του παρελθόντος, το σήµερα κρατάει ολοζώντανα αγαπηµένα έθιµα, που συνεχίζουν και περνούν από γενιά σε γενιά. Αξίζει να παραµείνετε εκείνες τις ηµέρες στην περιοχή, για ν ακούσετε την καρδιά της να χτυπάει! Το παραδοσιακό καρναβάλι τη 2η ηµέρα του νέου έτους στην Εράτυρα. Οι "Φανοί" και η παρέλαση του καρνάβαλου, την αποκριά στην Κοζάνη και στα Σέρβια. Το πέταγµα "αερόστατου" την Καθαρή ευτέρα στον Πεντάλοφο.

27 Ο διαγωνισµός χαρταετού την Καθαρή ευτέρα στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, µε την παραδοσιακή φασολάδα, τα τουρσιά, τις ελιές, τις λαγάνες και το ολοήµερο γλέντι. Οι «Λαζαρίνες» Tην παραµονή και την ηµέρα του Λαζάρου στην κεντρική πλατεία των χωριών του Τσαρτσιαµπά και ειδικά στην Αιανή. Ο «Χορός της Ρόκας» την τρίτη ηµέρα του Πάσχα στη Γαλατινή. Η πρωτοµαγιά, σε εξοχικές τοποθεσίες όλων των χωριών. Οι «Καβαλάρηδες της Σιάτιστας», που αφού διανυκτερεύσουν την παραµονή του δεκαπενταύγουστου στο µοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου, έρχονται την ηµέρα της Παναγίας στη Σιάτιστα µε στολισµένα άλογα και χορεύουν όλη την ηµέρα µε γνωστούς και φίλους στις πλατείες Οι «Κλαδαριές» (µεγάλες φωτιές σε κάθε γειτονιά) την παραµονή των καλάντων, στις 23 εκεµβρίου και τα "Μπουµπουσιάρια" (γιορτή των µεταµφιεσµένων) την ηµέρα των Θεοφανίων στη Σιάτιστα Τα κάλαντα την παραµονή των Χριστουγέννων σε όλα τα χωριά. Οι «Μαµώεροι» ή «Μοµώγεροι» είναι ένα έθιµο βγαλµένο µέσα από την ποντιακή παράδοση και διαδραµατίζεται κατά τη διάρκεια του δωδεκαηµέρου, δηλαδή από τη δεύτερη ηµέρα των Χριστουγέννων έως τα Φώτα, στα Κοµνηνά του ήµου Βερµίου. Το έθιµο των «Μαµώερων» ή «Μοµώγερων» προέρχεται από την περίοδο της τουρκοκρατίας όταν µεταµφιεσµένοι αντάρτες κατέβαιναν στα χωριά µε σκοπό τη συλλογή και διάχυση πληροφοριών. Η κορύφωση ήταν ο τελετουργικός χορός των Μοµώγερων, η αλληγορία του οποίου ανύψωνε το ηθικό των συµπατριωτών τους αλλά και τους προετοίµαζε για τον ξεσηκωµό χωρίς να το αντιλαµβάνονται οι Τούρκοι, που επίσης συµµετείχαν στα δρώµενα χωρίς να καταλαβαίνουν τι γινόταν. Τα «Παρχάρια» (ποντιακό γλέντι µε παραδοσιακά εδέσµατα, κρασί και χορό), στο ηµοτικό ιαµέρισµα Κοµνηνών του ήµου Βερµίου την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου και στον Άγιο ηµήτριο, στο ηµοτικό ιαµέρισµα Ελλησπόντου του Αγίου Πνεύµατος. Οι ρίζες του εθίµου "Παρχάρια" χάνονται µέσα στη µακρόχρονη ποντιακή παράδοση. Είναι ο εορτασµός που γίνεται για την υποδοχή των βοσκών από τα ορεινά βοσκοτόπια όπου έµεναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η υποδοχή αυτή

28 γίνεται από τις συζύγους τους, τις "Παρχαροµάνες" στον ορεινό οικισµό "Παρχάρια", σε υψόµετρο 1100 µέτρων, σε καταπράσινα λιβάδια µέσα σε δάση πεύκου. Από την τοποθεσία αυτή υπάρχει δρόµος που οδηγεί στο χιονοδροµικό κέντρο Σέλι Βεροίας. Τα εµπορικά πανηγύρια (παζάρια) της Αγίας Μαρίνας στο Τσοτύλι, στις 17 Ιουλίου και του Νιάηµερου που από τα Σέρβια, προς το τέλος Σεπτεµβρίου, συνεχίζει στην Κοζάνη, την πρώτη Τρίτη του Οκτωβρίου και καταλήγει στην Πτολεµαΐδα, προς τα µέσα Οκτωβρίου. ΑΠΟΚΡΙΕΣ Οι απόκριες στην Κοζάνη Η πόλη της Κοζάνης είναι φηµισµένη για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της, που συνεχίζουν αναλλοίωτα τα παλιά έθιµα. Οι "φανοί", οι µασκαράδες που περιφέρονται σε όλη την πόλη, οι λαϊκοί οργανοπαίκτες και οι µπάντες στους δρόµους, το κρασί, τα "κιχιά" και τα κεράσµατα σε όλους, η έντονη σκωπτική διάθεση και η καθολική συµµετοχή στα δρώµενα, είναι τα χαρακτηριστικά των αποκριάτικων ηµερών. Η πρώτη γραπτή µαρτυρία για το έθιµο των µεταµφιεσµένων (ρογκατζιάρια) είναι του 1747, η ύπαρξή τους όµως πρέπει να τοποθετηθεί γύρω στα µέσα του 17ου αιώνα, παράλληλα µε την πρώτη βιοτεχνική και εµπορική ανάπτυξη της πόλης. Παλιότερα -στις γιορτές του δωδεκαηµέρου- οι οµάδες των µεταµφιεσµένων ονοµάζονταν "ρογκατζιάρια" µε κυριότερη αµφίεση αυτή των κωδωνοφόρων. Αυτοί φορούσαν προσωπίδα µε µορφή γοργόνας, ψάθινη πανοπλία, κρεµούσαν πάνω τους κουδούνια και κυπριά και κρατούσαν ένα δρεπάνι. Όταν δυο παρέες κωδωνοφόρων συναντιόνταν σε ένα στενό δρόµο, η µία θα έπρεπε να υποχωρήσει για να περάσει η άλλη. Όµως την υποχώρηση τη θεωρούσαν ταπεινωτική και γι' αυτό η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη. Αποτέλεσµα µιας τέτοιας σύγκρουσης ήταν γύρω στα 1860 να αλληλοσκοτωθούν δυο αδέλφια που δεν αναγνώρισε το ένα το άλλο. Από τότε οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τις εκδηλώσεις, οι οποίες ξανάρχισαν µετά το 1890.

29 Το αναβιωµένο έθιµο -οι απόκριες- µε τα "καρναβάλια" είχαν µια ανανεωµένη µορφή, αποτελώντας ολόκληρες θεατρικές παραστάσεις µε θέµατα από την ιστορία, τη µυθολογία, τα ταξίδια, τη σύγχρονη ζωή. Το πιο χαρακτηριστικό θέµα της εποχής ήταν το "καρναβάλι της καµήλας". Το 1938 ο ήµος Κοζάνης επισηµοποίησε τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, που διακόπηκαν µε τον πόλεµο και ξανάρχισαν το Σήµερα, τις ηµέρες του καρναβαλιού η Κοζάνη αποδεσµεύεται από τα καθηµερινά προσχήµατα, επαναφέρει το τοπικό γλωσσικό ιδίωµα, εκφράζεται αυθεντικότερα και ξεφαντώνει διονυσιακά. παρέλαση αρµάτων και µεταµφιεσµένων οµάδων που εκπροσωπούν την κάθε γειτονιά. Ακολουθεί βράβευση της πιο εντυπωσιακής συµµετοχής, από το ήµο Κοζάνης, σε ειδική τελετή που γίνεται στο πάρκο του Αγίου ηµητρίου. Το βράδυ της µεγάλης αποκριάς σε κάθε γειτονιά ανάβουν οι "φανοί", µεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν και τραγουδούν µικροί και µεγάλοι. Το µεσηµέρι της µεγάλης αποκριάς γίνεται Το κρασί, τα "κιχιά", τα κεράσµατα για όλους, αλλά κυρίως το ιδιαίτερα "καυτό" περιεχόµενο των τραγουδιών που λέγονται... "ξιανέντροπα" ή "νοικουκυρίσια", αποτελούν εγγύηση άµυνας στο τσουχτερό κρύο που επικρατεί εκείνη την εποχή. Οι απόκριες σε άλλες πόλεις Εντυπωσιακές είναι οι δεκαήµερες αποκριάτικες εκδηλώσεις των Σερβίων µε τους "φανούς" στις γειτονιές, τις πίττες, τα παραδοσιακά µουσικά όργανα, τους διαγωνισµούς καρναβαλιών και τη µεγάλη παρέλαση αρµάτων και µεταµφιεσµένων, το µεσηµέρι της Κυριακής των Απόκρεω. Ονοµαστό είναι το παραδοσιακό καρναβάλι της Εράτυρας, τα "Μπουµπουσάρια", που ακολουθώντας τη βυζαντινή παράδοση γίνεται στις 2 Ιανουαρίου και συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ Κοζάνη - Μπούρινος - Σιάτιστα - Εράτυρα Σισάνι Η Σιάτιστα, 28 χλµ. από την Κοζάνη, σε υψόµετρο 900 µ., έχει διατηρήσει στοιχεία από τη γοητεία της εποχής της ακµής της, το 18ο και 19ο αιώνα. Στο δεύτερο µισό του 15ου αιώνα, όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν τη υτική Μακεδονία και έκαναν την

30 εµφάνισή τους στις παραδοσιακές κοινότητες, πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και ανέβηκαν στο όρος Σινιάτσικο ή Άσκιο. Αρχικά, οικογένειες από χωριά που βρίσκονταν στα νότια και στα ανατολικά της σηµερινής της θέσης, έχτισαν τη Γεράνεια. Αργότερα, χωρικοί από χωριά που βρίσκονταν στα βόρεια και στα δυτικά, έχτισαν τη Χώρα. Ακόµα και σήµερα η Σιάτιστα χωρίζεται στη Χώρα και στη Γεράνεια. Κατά το 16ο και 17ο αιώνα η πόλη είχε αναπτύξει την αµπελουργία, την επεξεργασία δέρµατος, τη γουνοποιία και την υφαντουργία. Έµποροι µε τα προϊόντα του τόπου έφταναν µέχρι τη Βενετία και τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης. Το 18ο αιώνα, οι γούνες, τα κρασιά και το περίφηµο ρακί της Σιάτιστας είχαν µεγάλη ζήτηση στη Βιέννη, τη Μόσχα και τη Βουδαπέστη. Υπήρχαν την εποχή εκείνη γύρω στις 200 εύπορες οικογένειες εµπόρων στη Σιάτιστα, αποτελώντας µια εύρωστη κοινότητα που επηρεαζόταν από τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Σήµερα ο πληθυσµός της ξεπερνά τους 6000 κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται µε τη µεταποίηση και την εµπορία της γούνας. Εκτός από τα νοστιµότατα ψητά από ντόπιο "ζυγούρι", στη Σιάτιστα µπορείτε να δοκιµάσετε και τα "σαλιάρια", γλυκά πασπαλισµένα µε ζάχαρη και γεµισµένα µε καρύδια και µπαχαρικά. Οι επισκέψεις στα παλιά αρχοντικά, µε αρχιτεκτονικά στοιχεία και κειµήλια από το 18ο και 19ο αιώνα, µε τις υπέροχες τοιχογραφίες, τα θαυµάσια ξυλόγλυπτα και τα εντυπωσιακά τζάκια, θα σας ταξιδέψουν σε εποχές αίγλης. Άλλη µια αναφορά στο λαµπρό παρελθόν, είναι οι πολυάριθµοι µεταβυζαντινοί ναοί της πόλης, µε υπέροχες αγιογραφίες και εντυπωσιακά κωδωνοστάσια. Η περιήγηση στο Μπούρινο προσφέρει µια σπάνια µορφωτική εµπειρία και µια εξαιρετική ευκαιρία µελέτης του περιβάλλοντος, σε συνδυασµό µε την επίσκεψη σε ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα διανυκτέρευσης στο καταφύγιο του ορειβατικού

31 συλλόγου Σιάτιστας, που βρίσκεται δίπλα στο εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήµονα. Μετά τη Σιάτιστα συναντάµε την Εράτυρα, γνωστή για τους πολλούς µεταβυζαντινούς ναούς της και τα αρχοντικά της, που είναι χτισµένα σύµφωνα µε τη λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής. Ήταν κεφαλοχώρι από το 16ο αιώνα και διατηρεί ζωντανή την πλούσια πολιτιστική της παράδοση. Πόλο έλξης των επισκεπτών αποτελούν τα κοσµικά κτίρια και οι 23 ναοί που σώζονται από το 18ο αιώνα, ιδιαίτερα ο ναός του Αγίου Γεωργίου (1844), µε το µοναδικό κοίλο ξυλόγλυπτο τέµπλο στο ιερό του και τις παλιές αγιογραφίες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιπατητικές διαδροµές προς τον Άγιο Μάρκο (κορυφή Σινιάτσικου στα µ.) και στο σπήλαιο του Αϊ-Λια, µε τους υπέροχους σταλακτίτες και σταλαγµίτες. Οι αρχαίοι τειχισµένοι οικισµοί στους λόφους γύρω από την Εράτυρα, τον Πελεκάνο, το ρυόβουνο και τον Αλιάκµονα, όπως η Μαγούλα, το Ριζό και τα µεγαλειώδη κτίσµατα στα όρια της Ελιµιώτιδας µε την Ορεστίδα, αποτελούν µυστική πρόκληση εξερεύνησης για τον σύγχρονο "µουδιασµένο" άνθρωπο, που όταν αποφασίσει να δοκιµάσει τη φυσική του αντοχή θα ανακαλύψει, αναρριχώµενος, κατοικίες προγόνων και θεών! Συνεχίζοντας, µετά την Εράτυρα, φτάνετε στο Σισάνι, γνωστό για τα εξαιρετικής ποιότητας φασόλια που παράγονται εκεί. Για τους φίλους όµως της βυζαντινής ιστορίας, το Σισάνι επιφυλάσσει εκπλήξεις που πάνε πίσω στον 11ο αιώνα, στην εποχή που ήταν η έδρα της επισκοπής Σισανίου, µε δικαιοδοσία στη σηµερινή επαρχία Βοΐου. Τα ανασκαφικά ευρήµατα, πιστοποιούν την ύπαρξη σηµαντικού θρησκευτικού κέντρου, µε τον πολυτελή σταυρόσχηµο ναό µε τρούλο, µεγέθους 36,5 x 23 µέτρα, που εντάσσεται στη σειρά των µεγάλων επισκοπικών ναών που κτίστηκαν στο χώρο της Μακεδονίας τον 11ο αιώνα. ίπλα ακριβώς στα ερείπια του βυζαντινού ναού, βρίσκεται η µονή Κοιµήσεως της Θεοτόκου που κτίστηκε το 1662, οπότε και αγιογραφήθηκε ο ναός µε πρωτότυπες τοιχογραφίες, από άγνωστο αγιογράφο. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι τέσσερις µαρµάρινες κολόνες που στηρίζουν την Αγία Τράπεζα του ναού και είναι όλες διαφορετικές µεταξύ τους. Στο Σισάνι λειτουργούν ακόµα "νεροτριβές" για την επεξεργασία µάλλινων υφαντών, χρησιµοποιώντας τη δύναµη της πτώσης του νερού που προέρχεται από το Μύριχο, έναν από τους παραποτάµους του Αλιάκµονα.

32 ΑΠΟ ΡΑΣΗ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ Κοζάνη - Πτολεµαΐδα - Πύργοι - Εµπόριο Βλάστη Στη σηµερινή σύγχρονη βιοµηχανική πόλη, χτισµένη στο κέντρο της πεδιάδας της Εορδαίας, κανείς δεν αναγνωρίζει τα παλιά "Καϊλάρια" της Τουρκοκρατίας. Λόγω των πλούσιων κοιτασµάτων λιγνίτη, η Πτολεµαΐδα ανέπτυξε την οικονοµία της και µεταβλήθηκε σε αστικό κέντρο, το δεύτερο σε µέγεθος µετά την πόλη της Κοζάνης. Στην περιοχή της λειτουργούν εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύµατος της.ε.η. Η Πτολεµαΐδα διαθέτει ξενοδοχεία, εστιατόρια και µία εντυπωσιακή αγορά κοντά στο παλιό Άσος, στο κέντρο της πόλης. Η Πτολεµαΐδα είναι από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας µε τεράστιο πολιτισµικό µωσαϊκό, εξαιτίας της συγκέντρωσης ανθρώπων από διαφορετικές περιοχές. Στην πόλη, εκτός από τους γηγενείς, κατοικούν πολλοί πρόσφυγες από περιοχές της Θράκης, του Πόντου και της Μικράς Ασίας, οι οποίοι διατήρησαν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιµά τους, τα τραγούδια τους και τους χορούς τους. Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι, που έχουν αναπτύξει πολύπλευρη και πολύµορφη δράση, πολιτιστική, κοινωνική και ανθρωπιστική. Τον Ιούνιο γίνονται οι τριήµερες εκδηλώσεις του "Κλήδονα" µε µουσική, χορό, φαγητό και κρασί. Τον Αύγουστο οργανώνεται το τοπικό φεστιβάλ µε µουσικές εκδηλώσεις και χορευτικές παραστάσεις από γνωστά ελληνικά και ξένα συγκροτήµατα. Το Σεπτέµβριο η Πτολεµαΐδα φιλοξενεί µία εµπορική έκθεση, που διαρκεί µια εβδοµάδα και συµµετέχουν εκθέτες από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο. Το καλοκαίρι διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις και στα διάφορα χωριά της περιοχής, όπως χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και βιβλίων, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Από το 1989 λειτουργεί η ηµοτική Βιβλιοθήκη στην οποία περιλαµβάνεται σηµαντική συλλογή σπάνιων βιβλίων του 19ου αιώνα, ενώ διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις προώθησης του βιβλίου. Για να ενηµερωθείτε, µπορείτε να επικοινωνήσετε µε τους κατά τόπους δήµους και τους πολιτιστικούς και λαογραφικούς συλλόγους. Το Ανθρωπολογικό-Λαογραφικό Μουσείο έχει ενδιαφέροντα παλαιοντολογικά και λαογραφικά εκθέµατα µεγάλης ιστορικής και επιστηµονικής σηµασίας. Οι ηλικίες των απολιθωµάτων χρονολογούνται από 1 ως 3 εκατοµµύρια χρόνια και των πετρωµάτων από 70 ως 80 εκατοµµύρια χρόνια. Από τα σηµαντικότερα εκθέµατα του µουσείου είναι τµήµατα από σκελετό προϊστορικού ελέφαντα, που ανακαλύφτηκε τον Οκτώβριο του 1997 στο δρόµο Περδίκκα-Πενταβρύσσου και ανάγεται 3 εκατοµµύρια χρόνια πριν, περίπου.

33 Στο «Μουσείο» περιλαµβάνονται επίσης πολύ ενδιαφέροντα λαογραφικά εκθέµατα, παραδοσιακές στολές, οικιακά σκεύη, γεωργικά εργαλεία, όπλα, κειµήλια, νοµίσµατα, έγγραφα και βιβλία των αρχών του αιώνα, µοναδική πηγή πληροφόρησης για το πολιτισµικό µωσαϊκό της πόλης. Σε πρόσφατο τµήµα του «Μουσείου» στεγάστηκε πινακοθήκη µε πλούσια συλλογή 250 έργων σύγχρονων ελλήνων ζωγράφων, από τη γενιά του 1930 µέχρι σήµερα, έργα που συνθέτουν τα συναισθήµατα µε τα χρώµατα, τις εκπλήξεις µε τα ταξίδια στη µαγεία της ζωγραφικής, το όνειρο µε την πραγµατικότητα Η.Ε.Η. προσφέρει τη δυνατότητα ενηµερωτικών ξεναγήσεων στο εκθεσιακό της κέντρο, στο Λιγνιτικό Κέντρο Πτολεµαΐδας - Αµύνταιου (ΛΚΠ-Α). Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε µε το τµήµα δηµοσίων σχέσεων της ΕΗ στα τηλέφωνα: (24530) 52469, είτε το πέτρινο υδραγωγείο στην έξοδο της Πτολεµαΐδας. Χτίστηκε περίπου το 1930 για να εξασφαλίσει νερό στους νέους κατοίκους της πόλης και είναι το µοναδικό εποικιστικό υδραγωγείο στην Ελλάδα που διατηρείται µέχρι σήµερα, ένα πραγµατικό έργο τέχνης που παρόµοιο δεν έγινε σε άλλη ελληνική πόλη. Επισκεφθείτε το µακεδονικό κτιστό καµαροειδή τάφο έξω από το χωριό Σπηλιά, 25 χλµ. ανατολικά της Πτολεµαΐδας. Χρονολογείται το 2ο αιώνα π.χ., αποτελεί σηµαντικό µνηµείο ταφικής αρχιτεκτονικής και συγκαταλέγεται στους πιο ενδιαφέροντες του είδους. Επισκεφθείτε το ναό του Αγίου Νικολάου στον Kόµανο που χτίστηκε το 1858 και διατηρεί σε άριστη µορφή το εσωτερικό του, που είναι κατάγραφο, ακόµη και στα κιονόκρανα, µε ωραιότατες τοιχογραφίες του τελευταίου τετάρτου του 19ου αιώνα. Οι Πύργοι είναι η παλαιά Κατράνιτσα. Σήµερα πρόκειται για τρεις χωριστούς οικισµούς σε µήκος 2 χλµ. Ο Ασπροπόταµος διασχίζει την κοιλάδα τους δηµιουργώντας πολύ όµορφες φυσικές εικόνες. Η περιοχή είναι κατοικηµένη από τα προϊστορικά χρόνια, ενώ στα ιστορικά χρόνια ανήκε στο διαµέρισµα της Εορδαίας, ως ένας ακµαίος οικισµός-πόλη. Υπάρχουν ίχνη ισχυρής ακρόπολης και φρουρίου που ονοµαζόταν και "Κάστρο της Αννίτσας". Από την παραφθορά της ονοµασίας προέκυψε το όνοµα Κατράνιτσα.

34 Στα βυζαντινά χρόνια η περιοχή υπέφερε από βουλγαρικές επιδροµές. Στην τουρκοκρατία η Κατράνιτσα ήταν µια εύπορη και πολυπληθής κωµόπολη που οι Τούρκοι την αποκαλούσαν "Κιουτσούκ Σταµπούλ" (Μικρή Κωνσταντινούπολη) για τα πλούτη της. Είχε ονοµαστά εκπαιδευτήρια, σπουδαίους ναούς και ανεπτυγµένο εµπόριο. Καταστράφηκε τελικά από επιδροµές των Τούρκων Κονιάρων. Στα νεώτερα χρόνια, στις 24 Απριλίου 1944 σκοτώθηκαν ή κάηκαν ζωντανοί στα σπίτια τους, από τα χιτλερικά στρατεύµατα, 318 κάτοικοι. Στους Πύργους σώζονται οι βασιλικού ρυθµού ναοί του Αγίου ηµητρίου (1726 µ.χ.) και της Αγίας Παρασκευής (~1700 µ.χ.). Στον Άγιο ηµήτριο, ο οποίος κατά την παράδοση επί τουρκοκρατίας λειτούργησε ως το "κρυφό σχολειό" της Κατράνιτσας, σώζονται πάνω από 200 αγιογραφίες, ξυλόγλυπτο τέµπλο, αξιόλογος άµβωνας µε τοιχογραφίες και σκαλιστός δεσποτικός θρόνος. Στην Αγία Παρασκευή σώζονται κάποια τµήµατα των τοιχογραφιών και το ξυλόγλυπτο τέµπλο. Επισκεφθείτε το µακεδονικό κτιστό καµαροειδή τάφο του τέλους του 4ου αιώνα π.χ., στα δεξιά του δρόµου προς Έδεσσα. Οι µεγάλοι αυτοί καµαρωτοί τάφοι, "µακεδονικοί" όπως ονοµάζονται, ανήκουν σε επιφανείς οικογένειες στρατηγών και εταίρων και κτίζονταν εκτός πόλεων και πλάι σε δρόµους. Στους Πύργους βρίσκονται επίσης δύο µονότοξα πέτρινα γεφύρια, του Κάστρου και του Σάρδηµου. Στους πρόποδες του Ασκίου, από την πλευρά της Εορδαίας, περνάτε από το Εµπόριο. ιαθέστε χρόνο για µια βόλτα στο Καστανόδασος. Αιωνόβια δένδρα µε τεράστιους κορµούς, κοίλους στο εσωτερικό τους, γίνονται κρυψώνες για τις χελώνες που µάλλον δείχνουν να "ευδοκιµούν" στην περιοχή. Στο Εµπόριο διοργανώνεται κάθε χρόνο, το µήνα Ιούνιο, η Γιορτή του Κερασιού. Πληροφορίες για την ακριβή ηµεροµηνία της διοργάνωσης από τον ήµο Μουρικίου, τηλ.: (24630) Η διαδροµή από το Εµπόριο µέχρι τη Βλάστη, µέσα από πυκνά δάση φυλλοβόλων στην ανάβαση και αειθαλών στην κατάβαση, προσφέρει την ευκαιρία στους πιο τολµηρούς να ψάξουν για τα πατήµατα από τις αρκούδες που ζουν ακόµα στην περιοχή. Σχεδόν στην κορυφογραµµή του όρους Ασκίου υπάρχει το "καταφύγιο των Βλαστιωτών", ένας πρόσφατα ανακαινισµένος σύγχρονος ξενώνας που λειτουργεί όλο το χρόνο και προσφέρει συναρπαστική θέα.

35 Η Βλάστη είναι ένα γραφικό χωριό µέσα σε αλπικό τοπίο, που οι κάτοικοί του ασχολούνται ακόµα µε την κτηνοτροφία. Όπως συµβαίνει συνήθως µε αυτά τα χωριά, το χειµώνα οι περισσότεροι κάτοικοι τον περνούν στις πόλεις. Όταν όµως έρχεται το καλοκαίρι, το χωριό γεµίζει ζωή και αναβιώνουν οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιµα. Αναζητήστε τα τοπικά τυροκοµεία και µην παραλείψετε να δοκιµάσετε και το ντόπιο µανούρι. ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΪΟΥ Νεάπολη - Τσοτύλι - Αυγερινός - Βυθός - Πεντάλοφος - ίλοφο -Αγία Σωτήρα - Μόρφη - Κορυφή - Χρυσαυγή - Κριµίνι Ροδοχώρι Το δυτικό τµήµα του Νοµού Κοζάνης αποτελεί την επαρχία του Βοΐου. Για όσους το γνώρισαν, το Βόιο είναι ένας τόπος µαγικός, κρυµµένος έντεχνα στους πρόποδες της Πίνδου, σµιλεµένος από πέτρα για να αντέχει στο πέρασµα του χρόνου και τους σκληρούς χειµώνες. Σπαρµένος µε µικρά χωριά κρυµµένα µέσα σε πυκνά πευκοδάση, γεµάτος καρυδιές, καστανιές, ποτάµια και πέτρα, δεν µπορεί παρά να µαγέψει τον επισκέπτη.

36 Μετά από στάσεις στη Νεάπολη, από όπου µπορείτε να προµηθευτείτε υφαντά και κεντήµατα από το Συνεταιρισµό Γυναικών και στο Τσοτύλι, όπου αξίζει να επισκεφθείτε την αρχαία πόλη στην Απιδέα, το ιστορικό Γυµνάσιο και το επιβλητικό Επισκοπείο, τα χωριά του Βοΐου σας περιµένουν να τα ανακαλύψετε. Ψάξτε προσεκτικά! Ταιριάζουν τόσο µέσα στο τοπίο που µπορεί και να τα προσπεράσετε. Σε αυτήν ακριβώς την ικανότητά τους να αφήσουν τα ίχνη τους παντού, τόσο διακριτικά και ταιριαστά µε το περιβάλλον, οφείλουν οι "µαστροκαλφάδες" τη διεθνή φήµη που απέκτησαν για την αρχιτεκτονική τους παράδοση. Ικανοί µάστορες της πέτρας, που στόλισαν τον τόπο µε τα δηµιουργήµατά τους, εκκλησιές, µοναστήρια, σχολειά, σπίτια, πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Πραµόριτσα και των παραποτάµων του. Ο καλύτερος τρόπος για να "νιώσει" κανείς το Βόιο είναι να ξυπνήσει το πνεύµα της περιπέτειας µέσα του και µε βοηθό το χάρτη να "περιηγηθεί". Οι επαρχιακοί δρόµοι που συνδέουν τα χωριά µεταξύ τους ξετυλίγονται µέσα σε δάση, περνούν στην κυριολεξία µέσα από ποτάµια και ρέµατα και επιφυλάσσουν ευχάριστες εκπλήξεις σε κάθε στροφή. Όσο πιο αποµακρυσµένο είναι ένα χωριό, τόσο πιο ανέγγιχτο µένει από τη µανία του σύγχρονου ανθρώπου να επιβληθεί στο περιβάλλον του. Η διαδροµή από το Τσοτύλι προς τον Αυγερινό και τα Καστανοχώρια διασχίζει το όρος Όντρια µε απέραντα δάση που είναι γεµάτα δροσερές πηγές και παλιούς θρύλους για µαρµαρωµένες κοπέλες. Ο Αυγερινός, που βρίσκεται σε υψόµετρο µ., εκτός από το ιδανικό κλίµα και τις φυσικές οµορφιές έχει την τέχνη των παλιών µαστόρων του χωριού, αποτυπωµένη στα διώροφα πέτρινα σπίτια και στην κεντρική πλατεία.

37 Από τον Αυγερινό, ακολουθώντας ένα δασικό δρόµο καλής βατότητας, φθάνετε στο ιστορικό µοναστήρι της Αγίας Τριάδας, του οποίου η ανοικοδόµηση άρχισε το 1779 και ολοκληρώθηκε το Πρωτοµάστορας ήταν ο Πενταλοφίτης Γεώργιος Κούστας, τα λιθανάγλυφα είναι του Μίλιου Ζουπανιώτη και το καθολικό ιστόρισε ο χιοναδίτης ζωγράφος Μιχαήλ στα Από το µοναστήρι, ο χωµατόδροµος που φιδοσέρνεται ανάµεσα σε τεράστιες οξυές, σας οδηγεί στο Βυθό και στον Πεντάλοφο, το παλιό Ζουπάνι, το µεγαλύτερο από τα χωριά του Βοΐου. Αναρίθµητους θησαυρούς της ιστορίας και σπάνιους θρύλους, κρύβει στους κόρφους του για τα Παλαιοχώρια και τα Παλαιοµονάστηρα, που χάθηκαν από τη µανία των Τουρκαλβανών. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, κυνηγηµένοι από τους Τούρκους, βρήκαν καταφύγιο στο Ζουπάνι και ρίζωσαν. Έκτισαν σπίτια διώροφα, έστρωσαν καλντερίµια, στόλισαν το χωριό µε εκκλησιές περίτεχνες. Και δεν σταµάτησαν εκεί. Έζευξαν τον Πραµόριτσα και τους παραποτάµους του µε γεφύρια µονότοξα και πολύτοξα. Ξενιτεύτηκαν µαζί µε άλλους Βοϊώτες και έφθασαν µέχρι την Περσία και τη Νότια Αφρική, αφήνοντας παντού ίχνη της απαράµιλλης τέχνης τους. Προσεκτικά κρυµµένο ανάµεσα σε λόφους πυκνά δασωµένους και σε υψόµετρο 950 µ. βρίσκεται το ίλοφο. Με περίτεχνα σπίτια, φιδωτά καλντερίµια και φιλόξενους κατοίκους, διατηρεί µέχρι σήµερα το παραδοσιακό του χρώµα. Φηµισµένο µαστοροχώρι από τα παλιά χρόνια, ανέδειξε εξαιρετικούς τεχνίτες, πολλοί από τους οποίους έγιναν ξακουστοί αρχιτέκτονες.

38 Ιδιαίτερο ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου στον Πεντάλοφο. Κτίστηκε στα µέσα του 18ου αιώνα και αγιογραφήθηκε στα 1774 από το χιοναδίτη ζωγράφο Μιχαήλ. Επιστρέφοντας προς το Τσοτύλι µπορείτε να επισκεφθείτε τους παραδοσιακούς οικισµούς της Μόρφης και της Αγίας Σωτήρας. Από τη Μόρφη µπορεί κανείς να επισκεφθεί το δίτοξο γεφύρι της Τσιούκας ( ) και το τρίτοξο γεφύρι της Τριάδας (περίπου 1810). Η πανοραµική θέα του Βοΐου από το χωριό Κορυφή, στα 930 µ., και η διαδροµή προς τη Χρυσαυγή επιφυλάσσουν ευχάριστες εκπλήξεις. Πρώτα οι κατάφυτοι λόφοι και τα βουνά µε τα µαστοροχώρια γαντζωµένα στις απότοµες πλαγιές, ενώ στο βάθος ξεπροβάλλει η Πίνδος, µε τις ατέλειωτες βουνοκορφές. Στη θέση "Γιοφύρια" βρίσκεται ένα µονότοξο γεφύρι, κτισµένο το Φύλακάς του στέκεται το πέτρινο εικονοστάσι του Αγίου Νικολάου µε το λιθοανάγλυφο λιοντάρι, έργο του µεγάλου κάλφα Γεωργίου Λάζου ή Βράγγα, όπως ήταν γνωστός. Η τελευταία παράκαµψη στο δρόµο της επιστροφής προς το Τσοτύλι γίνεται για µία επίσκεψη στα χωριά Κριµίνι και Ροδοχώρι. Χωρίς αµφιβολία χωριά του Βοΐου, αλλά µε κάποιο διαφορετικό "τόνο". Πυκνή βλάστηση, αρχοντόσπιτα µε λουλουδιασµένες αυλές, καλντερίµια, πετρογέφυρα. Και το θαυµάσιο γεφύρι του Τσούκαρη που ζεύει τον Πραµόριτσα κοντά στο Ροδοχώρι. Καθρεφτίσµατα στα νερά της λίµνης Σε απόσταση 20 χλµ. νοτιοανατολικά της Κοζάνης, βρίσκεται η τεχνητή λίµνη του Πολυφύτου, Σε ύψος 55 µ. πάνω από την επιφάνειά της διασχίζεται από τη µεγαλύτερη γέφυρα των Βαλκανίων, µήκους µ., πλάτους 13,5 µ. και γνωστή ως Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων.

39 Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδροµή γύρω από τη λίµνη, ακολουθώντας το δρόµο προς το χωριό Ίµερα, περνώντας πάνω από το φράγµα της.ε.η. στο Πολύφυτο και συνεχίζοντας τη διαδροµή από την απέναντι όχθη, ανάµεσα στους οπωρώνες, µέχρι το Βελβεντό. Μια στάση στο φράγµα προσφέρει ένα θέαµα συγκλονιστικό και για τους ροµαντικούς και για τους τεχνοκράτες. Όσο για τους ψαράδες, ας φροντίσουν να έχουν µαζί τους αγκίστρια µεγάλης αντοχής και φωτογραφική µηχανή... µε φιλµ! Υπάρχουν µερικά πολύ µεγάλα ψάρια στη λίµνη! Για τους λάτρεις των σπορ νερού, ο Ναυτικός Όµιλος Κοζάνης θα πρέπει να είναι το πρώτο σηµείο επαφής τους, στο τηλέφωνο Οι εγκαταστάσεις του Οµίλου βρίσκονται στη διασταύρωση της εθνικής οδού Κοζάνης - Λάρισας µε τον περιφερειακό δρόµο της λίµνης που οδηγεί στο χωριό Ίµερα. Κοζάνη - Σέρβια - Βελβεντό Καταφύγι Το µικρό χωριό Νεράιδα, αντικατέστησε το παλιό οµώνυµο χωριό, που σήµερα βρίσκεται κάτω από τη στάθµη του νερού. Σκαρφαλωµένο ψηλά, σε βραχώδη λόφο πάνω από τη γέφυρα, προσφέρει µια θαυµάσια θέα του χρόνου που σταµατάει για να καθρεφτιστεί στη λίµνη, όλες τις εποχές και όλες τις ώρες. Πρόσφατα δηµιουργήθηκε µε χρηµατοδότηση του προγράµµατος LEADER περιπατητικός πεζόδροµος όπου µπορεί κανείς περπατώντας να απολαύσει τη θέα. Στο χωριό λειτουργεί και mini golf η ίδρυση του οποίου επίσης χρηµατοδοτήθηκε από το πρόγραµµα LEADER.

40 Σε απόσταση 4 χλµ. από τη λίµνη (26 χλµ. από την Κοζάνη) βρίσκονται τα Σέρβια, χτισµένα αµφιθεατρικά στους πρόποδες των Πιερίων µε φόντο ένα επιβλητικό φυσικό σκηνικό. Η πρώτη ονοµασία των Σερβίων, επί Μακεδόνων, ήταν πιθανόν "Φυλακαί". Ακολούθησε η ρωµαϊκή ονοµασία Servia (φυλακτήρια, παρατηρητήρια) που προήλθε από το λατινικό ρήµα servo (φυλάσσω, παρατηρώ). To κάστρο των Σερβίων βρίσκεται µεταξύ των Πιερίων και των Καµβουνίων, ανάµεσα σε δυο άγρια και εντυπωσιακά φαράγγια γεµάτα µε ανθρωπόµορφους και ζωόµορφους βράχους, που σε µερικά σηµεία έχουν απόσταση µόλις 5-6 µέτρα. Από το κάστρο σώζονται τµήµα της ακρόπολης, διάσπαρτα τείχη, βυζαντινές εκκλησίες, κρήνες, τµήµατα συστηµάτων ύδρευσης και βάσεις κατοικιών. Το κάστρο αλώθηκε από τους Τούρκους µε προδοσία, µετά από µακρόχρονη πολιορκία, το 1393, και τα Σέρβια έµειναν υπό την τουρκική κατοχή µέχρι τη 10η Οκτωβρίου 1912, ηµέρα της ένδοξης µάχης στα στενά "Πόρτες", µεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στρατού. Η νίκη των Ελλήνων στη µάχη αυτή είχε ως αποτέλεσµα την απελευθέρωση της περιοχής και

41 σηµατοδότησε την απελευθέρωση και της υπόλοιπης Μακεδονίας. Τα Σέρβια όµως πλήρωσαν την ελευθερία τους µε τη σφαγή 117 Εθνοµαρτύρων από τους Τούρκους, που εγκατέλειπαν πανικόβλητοι την πόλη. Το 1943 τα Σέρβια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ιταλικά στρατεύµατα κατοχής µε πυρπόληση και ανοικοδοµήθηκαν µεταπολεµικά. Το Βελβεντό, στους πρόποδες των Πιερίων, έχει µακρόχρονη ιστορία και βυζαντινή παράδοση. Τα ίχνη αρχαίων τειχισµένων οικισµών στο Παλαιόκαστρο, στο Παλαιογράτσανο και η προϊστορική τούµπα της Βασιλάρα Ράχης, χάνονται µέσα στην πλούσια βλάστηση. Ευρήµατα από τους χώρους αυτούς υπάρχουν στη µικρή Αρχαιολογική Συλλογή κοντά στην κεντρική πλατεία. Στο Βελβεντό θα δείτε βυζαντινούς και µεταβυζαντινούς ναούς όπως το µοναστήρι της Αγίας Τριάδας, τους ναούς του Αγίου Μηνά και του Αγίου Νικολάου και σπίτια της παλιάς µακεδονικής αρχιτεκτονικής από πέτρα και ξύλο. Στο Βελβεντό λειτούργησε από το 1773 µέχρι το 1912 η περίφηµη Ελληνική Σχολή. Στις δασωµένες πλαγιές των Πιερίων, αξίζει να επισκεφθείτε τα γραφικά χωριά Παλαιογράτσανο, Αγία Κυριακή και Καταφύγι. Στους ξενώνες τους µπορούν να φιλοξενηθούν µέχρι 150 άτοµα. Στο Καταφύγι υπάρχει δυνατότητα για έφιππη περιήγηση στα "ληµέρια" του Ζορµπά, ο οποίος γεννήθηκε και µεγάλωσε στο όµορφο αυτό χωριό. Στα εξωκλήσια του Αγίου Αθανασίου, στις 18 Ιανουαρίου και του Αγίου Ευθυµίου, στις 20 Ιανουαρίου, αναβιώνει το πατροπαράδοτο έθιµο της "λουκανικοφαγίας". Την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, στην Αγία Κυριακή αναβιώνει το παραδοσιακό "κουρµπάνι". Ο Συνεταιρισµός Γυναικών Βελβεντού παράγει µια εντυπωσιακή

42 ποικιλία µαρµελάδων και γλυκών µε παραδοσιακές συνταγές και αγνά υλικά που αξίζει να δοκιµάσετε. Αναζητήστε επίσης τα τοπικά κρασιά και το παραδοσιακό ρακί. Κοζάνη - Κρόκος Στην τοποθεσία "Βρύσες", δίπλα σε σκιερά πλατάνια και πηγές βρίσκεται ο ναός της Αγίας Παρασκευής (1848) και η έδρα του Συνεταιρισµού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης όπου πρόθυµα θα µας ενηµερώσουν σχετικά µε την παραγωγή του προϊόντος, και θα µας προµηθεύσουν το "χρυσάφι" της κοζανίτικης γης µαζί µε συνταγές για τη χρήση του. Άνω Κώµη - Καισαρειά - Αιανή - Αγία Παρασκευή Λευκοπηγή Η Άνω Κώµη αποτελεί τον επόµενο σταθµό µας όπου οι συνεχιζόµενες αρχαιολογικές ανασκαφές φέρνουν στο φως ενδιαφέροντα ευρήµατα. Πρόκειται για πήλινα αγγεία - κτερίσµατα µυκηναϊκού νεκροταφείου, χρυσά κοσµήµατα σπάνιας τέχνης, µαρµάρινα αγαλµάτια, επιγραφές και αφιερώµατα στο ιόνυσο, στην Ήρα και στο ία Ύψιστο, τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Ποιο κάτω συναντάµε την Καισαρειά, χτισµένη σε ένα λόφο πάνω από τον Αλιάκµονα, όπου σύµφωνα µε την παράδοση, στην όχθη του, που σήµερα βρίσκεται κάτω από τα νερά της τεχνητής λίµνης Πολυφύτου, δίδαξε ο Άγιος Κοσµάς ο Αιτωλός κάτω από ένα δέντρο µε ένα κεντρικό κορµό και επτά τεράστια αδελφωµένα πλατάνια «τα επτά πλατάνια». Η Καισαρειά -πόλη του Καίσαρα- που άκµασε κατά τη Ρωµαϊκή και Βυζαντινή περίοδο, έχει σηµαντικό αρχαιολογικό χώρο στο Παλαιόκαστρο, στα τείχη του οποίου είχαν εντοιχιστεί βάθρα αγαλµάτων, αφιερώµατα στους Ρωµαίους αυτοκράτορες του "Κοινού των Ελιµειωτών", το οποίο ήταν το πολιτικό, διοικητικό και θρησκευτικό όργανο της Ελιµιώτιδας στα Πωµαϊκά χρόνια. Αξιόλογος είναι ο αναπαλαιωµένος ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόµου (1857). Λίγο πριν από την Kαισαρειά, η διασταύρωση αριστερά οδηγεί στο Σπάρτο, ένα χωριό µεγάλης φυσικής οµορφιάς που απλώνεται στις πευκόφυτες όχθες της λίµνης Πολυφύτου στην οποία µπορούµε και να ψαρέψουµε. Η επόµενη στάση µας γίνεται στην Αιανή, ένα χώρο εξαιρετικής αρχαιολογικής και ιστορικής σηµασίας, 20 χλµ. από την Κοζάνη. Σύµφωνα µε το µύθο, η Αιανή ιδρύθηκε από το βασιλέα Αιανό, γιο του ήρωα Ελίµου ιδρυτή του βασιλείου της Ελίµειας ή Ελιµιώτιδας. Οι ανασκαφές στην περιοχή άρχισαν το 1983 και τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήµατα που έχουν έρθει στο φως µέχρι σήµερα, µαρτυρούν ότι η ζωή στην περιοχή άρχισε στη νεολιθική εποχή και έφτασε στο απόγειό της στα µέσα της πρώτης χιλιετίας π.χ.

43 Απαντήσεις για την ακριβή θέση της πόλης, την οικιστική της οργάνωση, την έκταση και την ανάπτυξή της διαχρονικά δίνουν τα πορίσµατα της ανασκαφικής έρευνας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο στην αρχαία πόλη όσο και στη βασιλική Νεκρόπολη. Η πόλη παρήκµασε από τον 7ο µ.χ. αιώνα, εποχή που αρχίζει η ακµή των Σερβίων. είγµατα τελευταίων αναλαµπών, αποτελούν οι βυζαντινοί ναοί της Παναγίας και του Αγίου ηµητρίου (τέλη 11ου - αρχές 12ου αιώνα). Σήµερα η Αιανή προσελκύει το παγκόσµιο ενδιαφέρον, καθώς έχουν ανακαλυφθεί σπουδαία δηµόσια κτίρια και κατοικίες που ανήκουν σε οργανωµένη πόλη από το 500 π.χ., οι πιο πρώιµες επιγραφές της Μακεδονίας από το 500 π.χ., όπως επίσης και µια εκπληκτική νεκρόπολη των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, µε µεγαλοπρεπείς κτιστούς και λακκοειδείς τάφους, όπου θάβονταν οι βασιλείς που λατρεύονταν ως θεοί, όπως αποδεικνύουν και τα ναόσχηµα κτίρια, κτερίσµατα, επιγραφές και αγάλµατα. εν υπάρχει πλέον αµφιβολία ότι η Αιανή υπήρξε πρωτεύουσα του κράτους της Ελιµιώτιδας. Κάθε καλοκαίρι στις "Εορτές µηνός Γορπιαίου", από 15 Αυγούστου ως 15 Σεπτεµβρίου, διοργανώνονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο εκδηλώσεις επιστηµονικού (ηµερίδες, εκθέσεις), αλλά και ψυχαγωγικού χαρακτήρα (ιππικοί περίπατοι κλπ), πάντα µε τη συνοδεία των περίφηµων αιανιώτικων ψητών και ντόπιου κρασιού.

9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ 9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Φεβρουάριος 2014 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Σελίδα 1. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ -1-2. ΕΜΒΛΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΙΟΙΚΗΤΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΙΟΙΚΗΤΟΥ -2- ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΙΟΙΚΗΤΟΥ Αγαπητή/έ Κυρία/Κύριε συνάδελφε. Με διαταγή του Γενικού Επιτελείου µετατίθεστε στη Φρουρά Ξάνθης. Η Υπηρεσία βρίσκεται τόσο στο πλευρό σας όσο και στο πλευρό της οικογένειάς σας

Διαβάστε περισσότερα

29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ ΧΧΙ ΤΘΤ 1 ο ΕΓ/ΓΜΠ 1 ο ΕΓ/ΓΜΠ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗ ΦΡΟΥΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ ΧΧΙ ΤΘΤ 1 ο ΕΓ/ΓΜΠ 1 ο ΕΓ/ΓΜΠ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗ ΦΡΟΥΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ ΧΧΙ ΤΘΤ 1 ο ΕΓ/ΓΜΠ 1 ο ΕΓ/ΓΜΠ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗ ΦΡΟΥΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΜΑΪΟΣ 2012 - 1 - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΙΟΙΚΗΤΟΥ Αγαπητέ Κύριε-α Συνάδελφε. Με διαταγή του Γενικού Επιτελείου

Διαβάστε περισσότερα

φοιτητουπόλεις! Ένας μικρός τουριστικός οδηγός

φοιτητουπόλεις! Ένας μικρός τουριστικός οδηγός 137 φοιτητουπόλεις! Ένας μικρός τουριστικός οδηγός 138 2007-2008 Άγιος Νικόλαος Η τουριστική υποδομή είναι πολύ καλή μια και ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή εσόδων της περιοχής. Συνεπώς, αν κινηθείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μαντεία και Μουσεία, ιστορικές Μονές και Σπήλαια, θεματικές περιηγήσεις και εξειδικευμένα σεμινάρια, εντυπωσιακά φαράγγια και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΡ57ΛΡ-ΛΜΦ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: ΒΙΡ57ΛΡ-ΛΜΦ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙ ΕΙΑΣ- ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 5o /18-12-2013 ΑΠΟΦΑΣΗ 8/2013

Διαβάστε περισσότερα

Καταλαμβάνει έκταση 3.384 τ.χ. και κατά τα 4/5 του είναι ορεινός και ημιορεινός. Η οροσειρά της Πίνδου στο Δυτικό τμήμα του και οι χαμηλότερες

Καταλαμβάνει έκταση 3.384 τ.χ. και κατά τα 4/5 του είναι ορεινός και ημιορεινός. Η οροσειρά της Πίνδου στο Δυτικό τμήμα του και οι χαμηλότερες 1 Ο ΝΟΜΟΣ TΡΙΚΑΛΩΝ Ο Ν. Τρικάλων βρίσκεται στο ΒΔ μέρος της Θεσσαλίας και συνορεύει προς Β με τον Ν. Γρεβενών, Α με τον Ν. Λάρισας, Δ με τους Ν. Ιωαννίνων και Άρτας και Ν. με τον Ν. Καρδίτσας. 2 Καταλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011 [2-185] ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α Πληθυσμιακά, οικονομικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά του Δήμου Παγγαίου. Αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης. Α-1. Μεθοδολογία Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

«Περιβαλλοντική αναβάθµιση περιοχής Ασπροποτάµου Κόζιακα Νοµού Τρικάλων»

«Περιβαλλοντική αναβάθµιση περιοχής Ασπροποτάµου Κόζιακα Νοµού Τρικάλων» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ιπλωµατική Εργασία: «Περιβαλλοντική αναβάθµιση περιοχής Ασπροποτάµου Κόζιακα Νοµού Τρικάλων» Μπαµπαλιάρη Ελένη Υπεύθυνος Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

2 Το Βουτσικάκι και η Καζάρμα καθρεφτίζονται στη λίμνη

2 Το Βουτσικάκι και η Καζάρμα καθρεφτίζονται στη λίμνη 2 Το Βουτσικάκι και η Καζάρμα καθρεφτίζονται στη λίμνη 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Χάρτης Καρδίτσας Καρδίτσα...8...10 Χάρτης πόλης Καρδίτσας...14 Η Πόλη της Καρδίτσας...16 Α' Διαδρομή >> Β' Διαδρομή >> Γ' Διαδρομή >>

Διαβάστε περισσότερα

Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Δελφών

Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Δελφών ΔΕΛΦΟΙ Στον Ομφαλό της Γης Κάποτε, λέει ο μύθος, ο Δίας έστειλε δύο αετούς από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και αυτοί έσμιξαν πάνω από τους Δελφούς, τον «ομφαλό της γης», όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 22/18-12-2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 22/18-12-2012 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Λάρισα 19-12-2012 Αριθμ. Πρωτ: 2250 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 22/18-12-2012 ΘΕΜΑ 6ο : Έγκριση Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019 ΗΜΟΥ ΒΟΪΟY

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019 ΗΜΟΥ ΒΟΪΟY ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΒΟΙΟΥ 2014-2019 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019 ΗΜΟΥ ΒΟΪΟY ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Α ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 Α ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ 1 Α/Α ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ -ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ-

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ -ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ- ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ -ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ- Υπό των φοιτητριών : ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ-ΛΙΑΠΗ ΖΩΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικός Τουρισµός στο Νοµό Τρικάλων

Εναλλακτικός Τουρισµός στο Νοµό Τρικάλων Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Εναλλακτικός Τουρισµός στο Νοµό Τρικάλων ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΛΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΡΤΕΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θεσσαλονίκη 2008 Πρόλογος Η παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. 4 Ιουνίου 2003 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. 4 Ιουνίου 2003 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Βορείων Κυκλάδων, δεύτερο σε µέγεθος µετά τη Νάξο, µε έκταση 374 τετραγωνικά χιλιόµετρα. Βρίσκεται νότια της Εύβοιας, από την οποία χωρίζεται µε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΣΕΡΩΤΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Η αναπαλαίωση και η χρήση παλαιών κτισμάτων και εγκαταλελειμμένων οικισμών συνεισφέρει στην τουριστική ανάπτυξη

Η αναπαλαίωση και η χρήση παλαιών κτισμάτων και εγκαταλελειμμένων οικισμών συνεισφέρει στην τουριστική ανάπτυξη 2012/2013 2 ο ΕΠΑ.Λ. ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Η αναπαλαίωση και η χρήση παλαιών κτισμάτων και εγκαταλελειμμένων οικισμών συνεισφέρει στην τουριστική ανάπτυξη ΒΟ1/ΒΟ2 1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ..5-6 ΠΡΟΛΟΓΟΣ..7 1. ΙΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύψτε την Ηπειρο των τεσσάρων εποχών ΜΟΝΑ ΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΑΡΑ ΟΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανακαλύψτε την Ηπειρο των τεσσάρων εποχών ΜΟΝΑ ΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΑΡΑ ΟΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙ ΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ KYΡIAKH 30 NOEMBΡIOY 2014 Travel ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΠΑΡΙΣΙ, ΒΙΕΝΝΗ, ΒΟΥ ΑΠΕΣΤΗ XEIMEΡΙΝΕΣ ΑΠΟ ΡΑΣΕΙΣ ΟΡΕΙΝΗ ΑΡΚΑ ΙΑ, ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜA Ανακαλύψτε την Ηπειρο

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με την Κρήτη Ηράκλειο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με την Κρήτη Ηράκλειο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με την Κρήτη Ηράκλειο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Νομός Ηρακλείου...4 Η πόλη του Ηρακλείου...5 Ιστορία...6 Αξιοθέατα...7 Το χωριό Αμμουδάρα...9 Το χωριό Λινοπεράματα... 10 Η παραλία Παλαιόκαστρο...

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη του Ν. Τρικάλων.

Η συμβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη του Ν. Τρικάλων. Η συμβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη του Ν. Τρικάλων. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Υποψήφιος ιδάκτωρ, Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Ο νομός Χανίων...5 Η πόλη των Χανίων...6 Νέα Χώρα...9 Χανιά (Ανατολικά από τα Ενετικά τείχη)...9 Καλαμάκι...9 Άγιοι Απόστολοι... 10 Η χερσόνησος

Διαβάστε περισσότερα

Β ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Β ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Β ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ο ΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012 ΜΑΪΟΣ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ α/α Τίτλος Σελίδα 1. Προσφώνηση κτού Β ΣΣ 3 2. Έµβληµα Β Σώµατος Στρατού 4 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ Α.Τ.Ε.Ι ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΥΓΕΝΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Α.Μ. 4877 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Νομός Ρεθύμνης...4 Η πόλη του Ρεθύμνου...5 Παραλία Ρεθύμνου... 10 Το χωριό και η παραλία Πλατανιάς... 10 Η παραλία Περιβόλια... 11 Η παραλία Κουμπές...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ... 13

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ... 13 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 Ο.Τ.Α και Επιχειρησιακά Προγράµµατα...5 Κύρια Χαρακτηριστικά του Επιχειρησιακού Προγράµµατος...6 Σκοπός του Επιχειρησιακού...8 ιαδικασίες Κατάρτισης Επιχειρησιακού Προγράµµατος...8

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Η ΟΡΕΣΤΙΣ»

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Η ΟΡΕΣΤΙΣ» ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Η ΟΡΕΣΤΙΣ» ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΡΓΟΥΣ Ο- ΡΕΣΤΙΚΟΥ (ΧΡΟΥΠΙΣΤΑΣ) ΕΚ ΟΤΗΣ Μορφωτικός Σύλλογος Άργους Ορεστικού «Η ΟΡΕΣΤΙΣ» 522 00 - Άργος Ορεστικό Τηλ./Fax: (0467) 42.382 Εξώφυλλο: Έργο του ζωγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Τουριστικός Οδηγός Αλεξανδρούπολης

Τουριστικός Οδηγός Αλεξανδρούπολης Βοσνιάκος Νίκος Γ1 Τουριστικός Οδηγός Αλεξανδρούπολης Ταξιδεύοντας στην Αλεξανδρούπολη 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης 2010 Διαθεματική εργασία Γ1 Δημιουργήθηκε από: Νίκο Βοσνιάκο *ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ

Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ maketa:layout 1 12/29/08 7:41 PM Page 3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ Σήμερα για να γνωρίσετε την παλιά και νέα πόλη της Σιάτιστας, πρέπει να τρυπώσετε στα γραφικά σοκάκια της, που θα σας φέρουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ Ολόκληρος ο χώρος της Αιτωλίας και Ακαρνανίας είναι κατοικηµένος τουλάχιστο από την Παλαιολιθική εποχή, όπως µαρτυρούν τα εργαλεία από πυριτόλιθο που ανακαλύπτονται

Διαβάστε περισσότερα