Το λεύκωμα "Απολιθωμένο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το λεύκωμα "Απολιθωμένο"

Transcript

1

2 / Åíá ìïíáäéêü ëåýêùìá ãéá ôïô ÁðïëéèùìÝíï ÄÜóïò ôçò ËÝóâïõ óå ôñåéò ãëþóóåò Το λεύκωμα "Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου" είναι μια πολυτελής τετράχρωμη έκδοση 160 σελίδων, με κείμενα των Ευάγγελου Βελιτζέλου, Καθηγητή Παλαιοβοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Νικόλαου Ζούρου, Αναπλ. Καθηγητή στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Μέσα από τις επιμελημένες σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται η ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, ο τρόπος δημιουργίας του, η διαδικασία της απολίθωσης, τα είδη των φυτών που έχουν αναγνωριστεί καθώς και τα στοιχεία που συγκροτούν τη μοναδικότητα του μνημείου. Παράλληλα παρουσιάζεται η σημασία των ανασκαφών που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στη Λέσβο, οι δυνατότητες επίσκεψης του μνημείου καθώς και οι προσπάθειες για ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους από τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν για πρώτη φορά προσδιορίστηκαν κάποια από τα απολιθωμένα είδη των φυτών του, μέχρι την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας το Το βιβλίο πλαισιώνεται από εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη και του συνεργάτη του Βασίλη Τσώνη, στις οποίες παρουσιάζονται τα σημαντικότερα απολιθώματα από τους υπαίθριους χώρους του Απολιθωμένου Δάσους, το θαλάσσιο τμήμα και τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Το βιβλίο διατίθεται στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά.

3 Ο Οδηγός Εκθέσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι μια τετράχρωμη έκδοση 160 σελίδων με κείμενα του Νικόλαου Ζούρου, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Οι φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, εντυπωσιακές, αναδεικνύουν τα εκθέματα αλλά και τους χώρους του Μουσείου. Διατίθεται στα Ελληνικά και Αγγλικά. Μέσα από τον Οδηγό, κάθε έκθεμα του Μουσείου παρουσιάζει την ιστορία του, με σύντομα αλλά τεκμηριωμένα κείμενα. Πρόκειται για ένα λεύκωμα το οποίο απευθύνει μια πρόσκληση στον αναγνώστη για να γνωρίσει την ιστορία της γης και τα τεκμήρια της εξέλιξης της ζωής στο Αιγαίο εδώ και 20 εκατομμύρια χρόνια. Ο αναγνώστης περιπλανιέται ανάμεσα σε απολιθωμένα δένδρα και προϊστορικά δεινοθήρια της Λέσβου, συναντά εντυπωσιακά ορυκτά και ηφαιστειακά πετρώματα, γνωρίζει μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις και σεισμικές δονήσεις που διαμόρφωσαν το σημερινό Ελληνικό Αρχιπέλαγος. Ο Οδηγός αποτελεί παράλληλα και ένα σημαντικό βοήθημα στις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου που αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της δραστηριότητάς του. Γράφτηκε με τη σκέψη να δώσει παράλληλα ένα κίνητρο στους νέους προκειμένου να γνωρίσουν το μουσείο, να το αγαπήσουν και να θελήσουν να ξεκινήσουν ένα διάλογο μαζί του. Ένα διάλογο με νέους που αγαπούν τα βιβλία, αγαπούν τη φύση, αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα για το φυσικό κόσμο που μας περιβάλει, για το περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη μας.

4 / Λεύκωμα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων Πρόλογος του Γεν. Διευθυντή της UNESCO Koϊchiro Matsuura Το Λεύκωμα "European Geoparks" αποτελεί την πρώτη έκδοση που αναφέρεται στις αρχές και την οργάνωση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων. Το βιβλίο προλογίζουν ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO κ. Koϊchiro Matsuura και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του τομέα φυσικών επιστημών της UNESCO κ. Walter Erdelen. Πρόκειται για πολυτελή έκδοση 166 σελίδων, η οποία κυκλοφορεί στην Αγγλική γλώσσα. Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2000, με σκοπό τη συνεργασία, ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών και την από κοινού δράση για την προστασία των φυσικών μνημείων που συγκροτούν τη γεωλογική κληρονομιά της Ευρώπης και την αξιοποίησή τους στα πλαίσια της αειφόρου τοπικής ανάπτυξης. Το βιβλίο ξεναγεί τους αναγνώστες μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες και ειδικά επιμελημένα κείμενα, σε 32 γεωπάρκα από 13 ευρωπαϊκές χώρες, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά συγκεντρωμένα σημαντικά φυσικά και γεωλογικά μνημεία της Ευρώπης, δίνοντας έτσι στους αναγνώστες την ευκαιρία να περιηγηθούν στο γεωλογικό χρόνο και να γνωρίσουν τα μοναδικά μνημεία που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη. Πρόλογος από τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO Η μεγάλη σημασία της έκδοσης επιβεβαιώνεται στον πρόλογό του, από τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO κ. Koϊchiro Matsuura ο οποίος αναφέρεται στη σημασία των Γεωπάρκων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη του γεωτουρισμού και το ρόλο τους για την κοινωνία. Ο ρόλος των Γεωπάρκων είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη συνειδητοποίηση από όλους μας της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και γης αλλά και της σοφής χρήσης των φυσικών πόρων της. Εξαιτίας της μεγάλης σημασίας και του ρόλου των Γεωπάρκων προς αυτή την κατεύθυνση, η UNESCO μέσα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων για προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της γης.

5 Τέσσερις νέες εκδόσεις για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου Γεωπάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Έκδοση αφιερωμένη στο Γεωπάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τις δραστηριότητες που υλοποιούνται σ' αυτό. Óå ôñåéò ãëþóóåò Ένα υποτροπικό δάσος 20 εκατομμυρίων ετών Αναλυτικά κείμενα και έγχρωμες φωτογραφίες παρουσιάζουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, ένα μοναδικό μνημείο της φύσης και τα μοναδικά απολιθωμένα ευρήματα που ξεδιπλώνουν την συναρπαστική ιστορία του. ÅëëçíéêÜ, ÁããëéêÜ, ÃåñìáíéêÜ 64 óåëßäåò Από τις ηφαιστειακές εκρήξεις στην αιωνιότητα Παρουσιάζεται η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθώς και εντυπωσιακές ηφαιστειακές δομές διάσπαρτες στο χώρο του Αιγαίου Πελάγους, οι οποίες είναι το αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας στο χώρο του Αιγαίου εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Από την Τηθύ στο Αιγαίο Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου παρουσιάζεται η συναρπαστική γεωιστορική εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου Πελάγους στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών καθώς και τα μοναδικά γεωλογικά μνημεία και οι γεωτόποι που αποτελούν τεκμήρια αυτής της εξέλιξης.

6 / Ηφαιστειότητα, Θερμές πηγές και το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου Ακίνδυνος Κελεπερτζής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Ηέκδοση με τίτλο Ηφαιστειότητα, θερμές πηγές και το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου αναφέρεται στη γεωλογική δομή της Λέσβου, την ηφαιστειότητα που εκδηλώθηκε στη Λέσβο και γενικότερα στον ελλαδικό χώρο, τα φαινόμενα που συνδέονται με την ηφαιστειότητα του νησιού (βιομηχανικά ορυκτά-μεταλλεύματα, γεωθερμική ενέργεια, θερμές πηγές, εφαρμογές της γεωθερμικής ενέργειας) και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Καθηγητής Γεωχημείας και Εφαρμοσμένης Γεωχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ακίνδυνος Κελεπερτζής. Πρόκειται για μια προσεγμένη αισθητικά, έγχρωμη και δίγλωσση έκδοση (ελληνικά - αγγλικά), 63 σελίδων, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

7 Πρακτικά συνεδρίων / Προστατευόμενες Φυσικές Περιοχές και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Πρόκειται για μια έκδοση ιδιαίτερα χρήσιμη για τους εκπαιδευτικούς και όσους ασχολούνται με θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και προστατευόμενων περιοχών αλλά και όσους είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας και ανάδειξης φυσικών μνημείων. Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών και Μνημείων της Φύσης Η έκδοση με τίτλο "Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών και Μνημείων της Φύσης" περιλαμβάνει εργασίες που ανακοινώθηκαν στο 3 ο Συμπόσιο που διοργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος. Μνημεία της Φύσης - Γεωλογική Κληρονομιά Στον τόμο των Πρακτικών περιλαμβάνονται εργασίες που αφορούν στην παρουσίαση της πλούσιας ευρωπαϊκής γεωλογικής κληρονομιάς καθώς και επιλεγμένων γεωλογικών μνημείων που είναι διάσπαρτα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και συνθέτουν την κοινή γεωλογική ιστορία και εξέλιξη της ευρωπαϊκής ηπείρου. Προστατευόμενες Περιοχές και Τοπική Ανάπτυξη Μέσα από τις 231 σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται οι ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες απόψεις για θέματα που αφορούν στις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις των προστατευόμενων περιοχών, τα ζητήματα θεσμικής οργάνωσης και διαχείρισής τους και τέλος τις προοπτικές που παρουσιάζονται για την ανάδειξη προστατευόμενων περιοχών μέσα από την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. 2 nd European Geoparks Meeting Ο τόμος περιέχει εργασίες που παρουσιάστηκαν στο ομότιτλο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Σίγρι Λέσβου, από 3 έως 7 Οκτωβρίου 2001 και διοργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και την ΕΤΑΛ Α.Ε. με την υποστήριξη του Υπουργείου Αιγαίου, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ε.Ο.Τ. καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της UNESCO. 6 th European Geoparks Network Meeting Στον τόμο περιλαμβάνονται οι περιλήψεις των εργασιών που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 6 ου Συνεδρίου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, το οποίο πραγματοποιήθηκε από 5 έως 8 Οκτωβρίου 2005 στη Λέσβο. Το συνέδριο οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τελούσε υπό την αιγίδα της UNESCO. 9 th European Geoparks Conference 2010 Ο τόμος περιέχει τις περιλήψεις των εργασιών που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 9 ου Συνεδρίου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από 1 έως 5 Οκτωβρίου 2010 στη Λέσβο και οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τελούσε υπό την αιγίδα της UNESCO.

8 / Οι έντυποι ξεναγοί σας στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου Οδηγός Πάρκων Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Πλάκας και Σιγρίου Εμπλουτισμένοι με όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα που ακολουθούν τις συνεχιζόμενες ανασκαφές, κυκλοφόρησαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ο οδηγός του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και ο οδηγός των Πάρκων Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας και Σιγρίου. Πρόκειται για τετράχρωμες εκδόσεις 132 σελίδων. Οι οδηγοί των Πάρκων Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι χρήσιμα εργαλεία για τον επισκέπτη των Πάρκων, καθώς του δίνουν όλες τις πληροφορίες για όσα βλέπει κατά την επίσκεψή του, αλλά και για καθέναν που ενδιαφέρεται να γνωρίσει το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και μάλιστα τους εντυπωσιακότερους στον κόσμο ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς δένδρων. Οδηγός Παρατήρησης Πουλιών στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου Έναν εξαιρετικά χρήσιμο οδηγό για την ορνιθοπανίδα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου εξέδωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Την έρευνα και καταγραφή έκανε η Περιβαλλοντολόγος Ελένη Γαληνού και ο Νίκος Παναγιώτου ζωγράφισε τα πουλιά του καταλόγου. Η έκδοση "Τα πουλιά του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου" παρουσιάζει τους κυριότερους εκπροσώπους των πουλιών στην περιοχή της Δυτικής Χερσονήσου της Λέσβου (χερσόνησος Ορδύμνου), όπου βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος. Επίσης, υπάρχει ο πλήρης κατάλογος των πουλιών που ζουν μόνιμα ή εμφανίζονται εποχιακά στην περιοχή.

9 Εκπαιδευτικά έντυπα / Εγχειρίδιο ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ "Γνωρίζω τα ηφαιστειακά πετρώματα - Η βαλίτσα του ηφαιστείου" Περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για τα ηφαιστειακά πετρώματα της Λέσβου, την ηφαιστειακή δραστηριότητα η οποία συνδέεται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, οδηγίες για την υλοποίηση πειράματος δημιουργίας ηφαιστειακής έκρηξης σε μικρογραφία καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Έκδοση ελληνική - 24 σελίδες Εγχειρίδιο ΓΕΩΡΑΜΑ "Ανακαλύπτω τα φυτά του Απολιθωμένου Δάσους " Περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους και τα φυτά που έχουν εντοπιστεί καθώς και τα αντίστοιχα σημερινά φυτά, οδηγίες για την ανασκαφή και την αναγνώριση απολιθωμένων φυτών καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Έκδοση ελληνική - 24 σελίδες Εκπαιδευτικό εγχειρίδιο "Δεινοθήρια στη Λέσβο" Στο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο περιέχονται αναλυτικές πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τα δεινοθήρια στη Λέσβο, το Απολιθωμένο Δάσος αλλά και γενικότερα για τα προβοσκιδωτά και την εξέλιξή τους. Έκδοση ελληνική - 40 σελίδες Αφίσα Γεωλογικού Χρόνου Παρουσιάζονται οι σημαντικότερες περίοδοι της ηλικίας της γης και η εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας, από τις πρώτες μορφές ζωής έως σήμερα.

10 ÌÏÕÓÅÉÏÓÊÅÕÅÓ ÌÏÕÓÅÉÏÓÊÅÕÇ ÃÅÙÑÁÌÁ: ÁÍÁÊÁËÕÐÔÙ ÔÁ ÖÕÔÁ ÔÏÕ ÁÐÏËÉÈÙÌÅÍÏÕ ÄÁÓÏÕÓ / Áíôéêåßìåíï ôçò ìïõóåéïóêåõþò åßíáé ç ãíùñéìßá ôùí ìáèçôþí ìå ôï ÁðïëéèùìÝíï ÄÜóïò ËÝóâïõ, ôéò äéáäéêáóßåò áíáóêáöþò áðïëéèùìüôùí, ôá öõôü ôïõ ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ðïõ Ýæçóáí óôçí åõñýôåñç ðåñéï Þ ôçò äõôéêþò ËÝóâïõ ðñéí 20 åêáôïììýñéá ñüíéá áëëü êáé ôá áíôßóôïé á óýã ñïíá öõôü ôçò ËÝóâïõ. ÌÝóá áðü ôçí åíáó üëçóç ôùí ìáèçôþí ìå ôç ìïõóåéïóêåõþ åðéäéþêåôáé åðßóçò ç áíüðôõîç ôçò ðáñáôçñçôéêüôçôáò, ôçò êñßóçò, ç êáëëéýñãåéá ôçò öáíôáóßáò êáé ôçò äçìéïõñãéêüôçôüò ôïõò êáèþò êáé ç áíüðôõîç óåâáóìïý ãéá ôï ÁðïëéèùìÝíï ÄÜóïò. Ç ìïõóåéïóêåõþ ìðïñåß íá ñçóéìïðïéçèåß ôüóï êáôü ôç äéüñêåéá ðñáãìáôïðïßçóçò åíüò åêðáéäåõôéêïý ðñïãñüììáôïò óôï ÁðïëéèùìÝíï ÄÜóïò êáé ôï Ìïõóåßï üóï êáé óôéò ó ïëéêýò áßèïõóåò. Ç äéüñêåéá ôçò åíáó üëçóçò ìå ôç ìïõóåéïóêåõþ ìðïñåß íá ðïéêßëåé áíüëïãá ìå ôçí ðïñåßá ðïõ èá áêïëïõèþóåé ï åêðáéäåõôéêüò, ôïõò óôü ïõò ðïõ èýëåé íá ðåôý åé êáé ôçí çëéêßá ôùí ìáèçôþí. Ç âáëßôóá ôçò ìïõóåéïóêåõþò ðåñéý åé: 1. Ýíôõðï åíçìåñùôéêü õëéêü " åíçìåñùôéêü åã åéñßäéï " êáñôýëá ðñïóäéïñéóìïý ôùí áðïëéèùìýíùí öõôþí " óåô êáñôþí óýã ñïíùí êáé áðïëéèùìýíùí öõôþí " óåô êáñôþí áðïëéèùìýíùí äýíäñùí ôïõ ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò " åíçìåñùôéêü öõëëüäéï ãéá ôï ÁðïëéèùìÝíï ÄÜóïò " áößóá ôïõ ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò " ôåôñüäéï åñãáóéþí ãéá ôïõò ìáèçôýò 2. ôï êïõôß ôçò áíáóêáöþò " áíôßãñáöá áðïëéèùìýíùí öõôþí ôïõ ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò " çöáéóôåéáêþ óôü ôç " ðéíýëï áíáóêáöþò " êáñôýëá áíáóêáöþò 3. åêðáéäåõôéêü CD ìå åéêüíåò áðü ôï ÁðïëéèùìÝíï ÄÜóïò ÌÏÕÓÅÉÏÓÊÅÕÇ ÈÅÏÖÑÁÓÔÏÓ: Ç ÂÁËÉÔÓÁ ÔÏÕ ÇÖÁÉÓÔÅÉÏÕ Áíôéêåßìåíï ôçò ÌïõóåéïóêåõÞò åßíáé ç ãíùñéìßá ôùí ìáèçôþí ìå ôá çöáéóôåéáêü ðåôñþìáôá êáé ôçí çöáéóôåéáêþ äñáóôçñéüôçôá ç ïðïßá óõíäýåôáé ìå ôçí äçìéïõñãßá ôïõ ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò. Ç ìïõóåéïóêåõþ ìðïñåß íá ñçóéìïðïéçèåß ôüóï êáôü ôç äéüñêåéá ðñáãìáôïðïßçóçò åíüò åêðáéäåõôéêïý ðñïãñüììáôïò óôï ÁðïëéèùìÝíï ÄÜóïò êáé ôï Ìïõóåßï üóï êáé óôéò ó ïëéêýò áßèïõóåò. Ç âáëßôóá ôçò ìïõóåéïóêåõþò ðåñéý åé: 4. Ýíôõðï åíçìåñùôéêü õëéêü " åíçìåñùôéêü åã åéñßäéï " ôåôñüäéá åñãáóéþí ìáèçôþ " âéâëßï "Çöáßóôåéá êáé óåéóìïß" " âéâëßï "ÏñõêôÜ êáé ðåôñþìáôá" " áößóá ôïõ ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò " áößóá ãåùëïãéêïý ñüíïõ " êüñôåò ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò " åíçìåñùôéêü öõëëüäéá 5. ôï êïõôß ôçò óõëëïãþò Çöáéóôåéáêþí ÐåôñùìÜôùí " 9 ðñïóäéïñéóìýíá äåßãìáôá çöáéóôåéáêþí ðåôñùìüôùí " ìåãåèõíôéêüò öáêüò " ðëáêüêé ðïñóåëüíçò ãéá ðñïóäéïñéóìü ãñáììþò óêüíçò ïñõêôþí " ìá áéñüêé êáé ãõüëéíç ðëüêá ãéá ðñïóäéïñéóìü óêëçñüôçôáò " êáñôýëá áíáãíþñéóçò ïñõêôþí êáé ðåôñùìüôùí 6. óåô áíáðáñüóôáóçò çöáéóôåéáêþò Ýêñçîçò " ïäçãßåò ñþóçò " ìðïõêüëé " óáêïõëüêé óüäáò " óáêïõëüêé ñþìáôïò " óáêïýëé Üììïõ " ìðïõêüëé îýäé 7. CD ìå åéêüíåò áðü çöáßóôåéá êáé çöáéóôåéáêýò åêñþîåéò

11 / Μουσειοσκευές - Πετρώματα της Λέσβου - Ηφαιστειακά Πετρώματα Πετρώματα της Λέσβου Συλλογή 9 πετρωμάτων που περιλαμβάνει τα πιο αντιπροσωπευτικά πετρώματα της Λέσβου. Συνοδεύεται από έντυπο με πληροφορίες για τα κυριότερα πετρώματα της Λέσβου, και τη γεωλογική δομή της. Η συλλογή συνοδεύεται επίσης από γεωλογικό χάρτη της Λέσβου κλίμακας 1: στον οποίο παρουσιάζονται οι κυριότερες εμφανίσεις πετρωμάτων. Ãåùëïãéêüò Üñôçò ËÝóâïõ Συλλογή Ηφαιστειακών Πετρωμάτων Συλλογή 9 χαρακτηριστικών ηφαιστειακών πετρωμάτων από τη Λέσβο. Συνοδεύεται από έντυπο με αναλυτικές πληροφορίες για τα κυριότερα πετρώματα της Λέσβου, και τη γεωλογική δομή της. Η συλλογή συνοδεύεται επίσης από γεωλογικό χάρτη της Λέσβου κλίμακας 1: στον οποίο παρουσιάζονται οι κυριότερες εμφανίσεις ηφαιστειακών πετρωμάτων.

12 / Εκπαιδευτικό CD-ROM ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Εκπαιδευτικό CD-ROM "Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου" Το εκπαιδευτικό CD "Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου" περιλαμβάνει εστιασμένα εργαλεία και μαθησιακά περιβάλλοντα καθώς και την απαιτούμενη λειτουργικότητα ώστε οι χρήστες να μπορούν να αναπτύξουν διδακτικό σενάριο με στόχο την ανακάλυψη και κατανόηση της σημασίας των διαφόρων πτυχών της ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου. Έκδοση ελληνική, αγγλική και γερμανική

13 Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου Το Μουσείο & το Πάρκο DVD - ROM Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου DVD - ROM "Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου - Το Μουσείο & το Πάρκο" Το DVD - ROM παρουσίασης του Μουσείου και του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους περιλαμβάνει πληροφορίες για το Απολιθωμένο Δάσος και τα σημαντικότερα εκθέματα που φιλοξενούνται στους εκθεσιακούς και υπαίθριους χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Περιλαμβάνει εύχρηστο και διαδραστικό περιβάλλον εργασίας στο οποίο έχουν ενσωματωθεί τρισδιάστατες απεικονίσεις απολιθωμάτων. Παρέχει πολυγλωσσική υποστήριξη δίνοντας τη δυνατότητα πλοήγησης σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά).

14 ÔÉÌÏÊÁÔÁË ÁËÏÃÏÓ ËÅÕÊÙÌÁÔÁ ÏÄÇÃÏÉ Ïäçãüò ÅêèÝóåùí Ìïõóåßïõ ÖõóéêÞò Éóôïñßáò ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ËÝóâïõ ÁðïëéèùìÝíï ÄÜóïò ËÝóâïõ (Ëåýêùìá) European Geoparks (Ëåýêùìá) Ïäçãüò ÐÜñêïõ ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò Ïäçãüò ÐÜñêùí ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ÐëÜêáò êáé Óéãñßïõ Ïäçãüò ðáñáôþñçóçò ðïõëéþí óôï ÁðïëéèùìÝíï ÄÜóïò ËÝóâïõ Çöáéóôåéüôçôá, èåñìýò ðçãýò êáé ï ó çìáôéóìüò ôïõ ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ÃåùðÜñêï ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ËÝóâïõ íá õðïôñïðéêü äüóïò 20 åêáôïììõñßùí åôþí Áðü ôéò çöáéóôåéáêýò åêñþîåéò óôçí áéùíéüôçôá Áðü ôçí ÔõèÞ óôï Áéãáßï Ãåùëïãéêüò Üñôçò ËÝóâïõ Èåüöñáóôïò (Åã åéñßäéï) Ãåþñáìá (Åã åéñßäéï) ÄåéíïèÞñéá óôç ËÝóâï Áößóá Ãåùëïãéêïý ñüíïõ ÊÜñôåò (áðïëéèùìýíùí öõôþí) Ðåñéïäéêü Óåêüéá European Geoparks ÐÑÁÊÔÉÊÁ ÓÕÍÅÄÑÉÙÍ Ìíçìåßá ôçò öýóçò êáé ãåùëïãéêþ êëçñïíïìéü Äéá åßñéóç ðñïóôáôåõüìåíùí ðåñéï þí êáé ìíçìåßùí ôçò öýóçò Ðñïóôáôåõüìåíåò ðåñéï Ýò êáé ôïðéêþ áíüðôõîç Ðñïóôáôåõüìåíåò ðåñéï Ýò êáé ðåñéâáëëïíôéêþ åêðáßäåõóç 2 nd European Geoparks Network Meeting Proceedings nd European Geoparks Network Meeting Proceedings nd European Geoparks Network Meeting Proceedings , CD-ROM DVD ÁðïëéèùìÝíï ÄÜóïò - Ìïõóåßï & ÐÜñêï Åêðáéäåõôéêü CD-ROM "ÁðïëéèùìÝíï ÄÜóïò ËÝóâïõ" Ç Ðïìðçßá ôùí öõôþí (åíçìåñùôéêþ ðáñïõóßáóç) ÃÑÁÖÉÊÇ ÕËÇ & ÁÍÁÌÍÇÓÔÉÊÁ ÁÍÔÉÊÅÉÌÅÍÁ Ìïëýâé Óôõëü Óåô ó ïëéêü (ìïëýâé, ãüìá, îýóôñá) Óåô ìðïãéýò Ìðëïê óçìåéþóåùí Êïñäüíé ÔóÜíôá óõíåäñßïõ ÐÜíéíç ôóüíôá (ìéêñþ) ÐÜíéíç ôóüíôá (ìåãüëç) ÌðëïõæÜêéá ìáêü (ðáéäéêü) ÌðëïõæÜêéá ìáêü (åíçëßêùí) ÌðëïõæÜêéá Polo ÊáðÝëï Ìðñåëüê Öáêüò ÊÅÑÁÌÉÊÁ ÁÍÔÉÃÑÁÖÁ ÁÐÏËÉÈÙÌÁÔÙÍ Åêìáãåßá öýëëùí (äüöíç, êáíýëá, äñõò) & êüñôá Îýëéíï êüäñï ìå åêìáãåßï öýëëïõ (äüöíç, êáíýëá, äñõò) & êüñôá Îýëéíï êüäñï ìå åêìáãåßï öýëëïõ & êüñôá (óå åéäéêþ óõóêåõáóßá äþñïõ) Óöñáãßäá Ìïõóåßïõ ÌÏÕÓÅÉÏÓÊÅÕÅÓ & ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÁ ÂÏÇÈÇÌÁÔÁ Ðåôñþìáôá ôçò ËÝóâïõ (óõëëïãþ ðåôñùìüôùí) ÇöáéóôåéáêÜ Ðåôñþìáôá (óõëëïãþ ðåôñùìüôùí) Ç âáëßôóá ôïõ ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ËÝóâïõ (ìïõóåéïóêåõþ) Ç âáëßôóá ôïõ Çöáéóôåßïõ (ìïõóåéïóêåõþ) , , ,5 6,5 8 6, êðôùóç 15% óôá ìýëç ôïõ Óùìáôåßïõ "Ïé ößëïé ôïõ ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò"

15

16

Εξωστρέφεια! ιεθνής προβολή Συµµετοχή σε Συνέδρια Εκδηλώσεις & Εκθέσεις ίκτυα Συνεργασίας

Εξωστρέφεια! ιεθνής προβολή Συµµετοχή σε Συνέδρια Εκδηλώσεις & Εκθέσεις ίκτυα Συνεργασίας ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ ΕΤΟΣ 12 ο ΤΕΥΧΟΣ 26 Εξωστρέφεια! ιεθνής προβολή Συµµετοχή σε Συνέδρια Εκδηλώσεις & Εκθέσεις ίκτυα Συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου Βρείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές μονάδες για το σχολικό έτος 2013 2014. Τα νέα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ.ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΑΝΤΑ Η ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ. ΓΕΝΙΚΑ Η βασική ανάγκη εκπόνησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης

Διαβάστε περισσότερα

Óôï äñüìï ðñïò ôéò êüëðåò

Óôï äñüìï ðñïò ôéò êüëðåò Óôï äñüìï ðñïò ôéò êüëðåò ÍÝåò äçìáñ éáêýò õðïøçöéüôçôåò åîáããýëèçêáí ãéá ôïõò Êáëëéêñáôéêïýò äþìïõò. ÃéÜííçò Ãéáííüðïõëïò óôï äþìï Ãïñôõíßáò, Ãéþñãïò ÄáëéÜíçò óôç Â. Êõíïõñßá, ÃéÜííçò ÖïõóÝêçò óôç Ìåãáëüðïëç

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ. Νόμος 3028/2002

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ. Νόμος 3028/2002 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2004 ΤΕΥΧΟΣ 1 Περιεχόμενα 1 Νόμος 3028/2002 1 20 χρόνια Ελληνικό Τμήμα του ICOM 2 Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2003 «Μουσεία και Φίλοι

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακοί πολιτιστικοί θησαυροί στο Διαδίκτυο

Ψηφιακοί πολιτιστικοί θησαυροί στο Διαδίκτυο αφιέρωμα Ψηφιακοί πολιτιστικοί θησαυροί στο Διαδίκτυο Μέσα στο παγκόσμιο κλίμα δημιουργίας Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος προσβάσιμου από όλους τους πολίτες του κόσμου, η Ελλάδα δεν είναι ουραγός. Αντιθέτως,

Διαβάστε περισσότερα

Σαν σήμερα Ακμή και παρακμή 2011 2011

Σαν σήμερα Ακμή και παρακμή 2011 2011 προορισμοί 26 Ακμή και παρακμή Ήδη το 1828, οι κάτοικοι της Ερμούπολης ανέρχονταν σε 14.000 συνθέτοντας το μεγαλύτερο αστικό κέντρο στην Ελλάδα, ενώ πολύ γρήγορα η Ερμούπολη έγινε το μεγαλύτερο βιομηχανικό

Διαβάστε περισσότερα

Άγρια είδη χλωρίδας, συγγενεύοντα με καλλιεργούμενα είδη. Αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας Γενετικού Υλικού. Οικονομικά οφέλη του Δικτύου NATURA 2000

Άγρια είδη χλωρίδας, συγγενεύοντα με καλλιεργούμενα είδη. Αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας Γενετικού Υλικού. Οικονομικά οφέλη του Δικτύου NATURA 2000 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΕΥΧΟΣ 98 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2013 Άγρια είδη χλωρίδας, συγγενεύοντα με καλλιεργούμενα είδη Αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας Γενετικού Υλικού Οικονομικά οφέλη του Δικτύου NATURA 2000 Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Έξι μήνες από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (Ά εξάμηνο 2013)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Έξι μήνες από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (Ά εξάμηνο 2013) Βρείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο: Τα νέα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου για ενήλικες και παιδιά. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ιανουάριος 2013 Τεύχος 1 Έξι μήνες από την έναρξη λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Ó ÓÂˆÌ ÓÔ È ÈÎÙ Îfi Ùfi Ô ÙÔ.ª..

Ó ÓÂˆÌ ÓÔ È ÈÎÙ Îfi Ùfi Ô ÙÔ.ª.. www.jewishmuseum.gr Ó ÓÂˆÌ ÓÔ È ÈÎÙ Îfi Ùfi Ô ÙÔ.ª.. Ô Ó Ô website ÙÔ ÌÔ ÛÂ Ô ÂÈ Î Ù ÛΠÛı Ì ÙÈ ÈÔ Û Á ÚÔÓ Ù ÓÈÎ ÌÂıfi Ô Î È ÈÛÙÂ Ô Ì fiùè Î Ù Ê ÚÓÂÈ Ó Â Ó È Â ÚËÛÙÔ Î È ÊÈÏÈÎfi ÚÔ ÙÔÓ Â ÈÛÎ ÙË.

Διαβάστε περισσότερα

Αφιερώνεται στη μνήμη του σπουδαίου γεωλόγου και φίλου της Κρήτης Michel Bonneau που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας

Αφιερώνεται στη μνήμη του σπουδαίου γεωλόγου και φίλου της Κρήτης Michel Bonneau που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας Αφιερώνεται στη μνήμη του σπουδαίου γεωλόγου και φίλου της Κρήτης Michel Bonneau που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή.. 3 Πρόγραμμα Ημερίδας..5 Χαιρετισμός Προέδρου Ε.Γ.Ε...7 Χαιρετισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Έκδοση 1η Έρευνα: Αλέξανδρος Κοφτερός, Μιχάλης Α. Μάγος, Γιώργος Μιχαήλ, Αδάμος Νικολάου, Αναστασία Οικονόμου,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. Κεφάλαιο

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 2 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Κεφάλαιο 2.1. Παραδείγματα θεμάτων ενταγμένων στον κύκλο «Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες» Σχόλιο: Οι τίτλοι που ακολουθούν είτε υλοποιήθηκαν από σχολεία της χώρας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2008 09

ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2008 09 ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2008 09 πρόσβαση στη γνώση πρόσβαση στη γνώση Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2008 09 1 Περιεχόμενα 1 2 3 4 5 6 7 Αντί Προλόγου Το Εθνικό Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Με στόχο την Ελλάδα της Καινοτομίας

Με στόχο την Ελλάδα της Καινοτομίας ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ 4 Με στόχο την Ελλάδα της Καινοτομίας 13 Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Ελληνικής Προεδρίας στους τομείς της Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας 16 Ελληνικές επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΝΩΛΙΟΥΔΗΣ Σ. Γυμνάσιο Αγίου Μύρωνα, Δ/νση Δευτεροβάθμιας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την κυρία Νίκη Ζαχιώτ, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην κυρία Εύα Σεμερτζάκη, συντάκτρια του περιοδικού ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Η προσωπικότητα που θεωρούμε ότι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η κοινωνική και πολιτική αγωγή των µαθητών, αυριανών πολιτών, στην προσχολική και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ. Θετικές Επιστήμες και Αρχαιολογικά Υλικά: Οι φορείς της έρευνας συζητούν και προτείνουν

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ. Θετικές Επιστήμες και Αρχαιολογικά Υλικά: Οι φορείς της έρευνας συζητούν και προτείνουν ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ Θετικές Επιστήμες και Αρχαιολογικά Υλικά: Οι φορείς της έρευνας συζητούν και προτείνουν 3 4 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ Θετικές Επιστήμες και Αρχαιολογικά Υλικά:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ 2007 13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1 2 3 «Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στις 8 Π.Σ., 3 Π.Σ.Εξ., 2 Π.Σ.Εισ.»

ΕΣΠΑ 2007 13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1 2 3 «Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στις 8 Π.Σ., 3 Π.Σ.Εξ., 2 Π.Σ.Εισ.» ΕΣΠΑ 2007 13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1 2 3 «Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στις 8 Π.Σ., 3 Π.Σ.Εξ., 2 Π.Σ.Εισ.» Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών «ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ» www.epimorfosi.edu.gr Τελικός

Διαβάστε περισσότερα

Τουρισμός σε προστατευόμενες περιοχές: Πλαίσιο Ανάλυσης

Τουρισμός σε προστατευόμενες περιοχές: Πλαίσιο Ανάλυσης ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΛΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ε λ λ η ν ικ ό Κ έ ν τ ρ ο Β ιο τ ο π ω ν - Υ γ ρ ο τ ο π ω ν Τουρισμός σε προστατευόμενες περιοχές: Πλαίσιο Ανάλυσης Θεσσαλονίκη Μάρτιος 2002 Η παρούσα έκδοση χρηματοδοτήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΔΠΜ) «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ» ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2013-14

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΔΠΜ) «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ» ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2013-14 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΔΠΜ) «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ» ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2013-14 ΠΑΤΡΑ, 2013 Περιεχόμενα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Εισαγωγή......3 Γενικές Πληροφορίες...5 Διάρθρωση Προγράμματος...6

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2012 1 2 ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αξιότιμη κυρία, Αξιότιμε κύριε, Έχετε στα χέρια σας τον Κατάλογο των εκδόσεων Gutenberg ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ και τυπωθήτω που αφορά την Προσχολική Αγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Α ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΚΕΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Β

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Α ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΚΕΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Β ΕΤΑΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ & ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Γ. Παπανδρέου 5, 71306, Ηράκλειο Κρήτης τηλ: +30 2810 361242 fax: +30 2810 361152 mail: info@etam.gr ΛΚΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ ΕΠΕ Αριστοτέλους 11-15, 7 ος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Ο ΗΓΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Ο ΗΓΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Ο ΗΓΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ Μυτιλήνη 2009 1 ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Τηλ. Κέντρο Πανεπιστηµίου Αιγαίου Τηλ. 22510-36000 Fax: 22510-36099 Γραµµατεία Τµήµατος Γεωγραφίας Τηλ. 22510-36400

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 9 Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 1 Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 7 Συνέδρια & Ημερίδες 12 Νέα Μουσεία & Επανεκθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή της Κατεύθυνσης. Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς. του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων. στον επτανησιακό πολιτισμό

Η συμβολή της Κατεύθυνσης. Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς. του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων. στον επτανησιακό πολιτισμό Ι Διεθνές Πανιόνιο Συνέδριο Κέρκυρα, 30/04 04/05/2014 Η συμβολή της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων στον επτανησιακό πολιτισμό Συνεργασίες με τοπικά μουσεία, έργα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2013-2014

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2013-2014 ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2013-2014 1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Όλα τα Προγράμματα παρέχονται δωρεάν Σας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΙΑΣΗΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα