Σημείωμα του Μιχάλη Πασιαρδή Συντελεστές Πλευρά Α 1. Κότσιηνη Τρανταφυλιά 2. Το Πλούμισμαν των Βκιλάρηδων 3. Φωνή Ακαθκιώτισσα 4.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σημείωμα του Μιχάλη Πασιαρδή Συντελεστές Πλευρά Α 1. Κότσιηνη Τρανταφυλιά 2. Το Πλούμισμαν των Βκιλάρηδων 3. Φωνή Ακαθκιώτισσα 4."

Transcript

1 Σημείωμα του Μιχάλη Πασιαρδή Συντελεστές Πλευρά Α 1. Κότσιηνη Τρανταφυλιά 2. Το Πλούμισμαν των Βκιλάρηδων 3. Φωνή Ακαθκιώτισσα 4. Η Μουζουρού του Μόρφου 5. Το Τραούδιν τ Άη Γιώρκη 6. Ο Βοσκός Πλευρά B 1. Το Ρέσιν 3. Τέσσερα τζαι Τέσσερα 4. Η Μουζουρού 5. Η Λυερή τζ ο Χάρος

2 2 Σημείωμα του Μιχάλη Πασιαρδή Τον Μιχάλη Ττερλικκά τον πρωτάκουσα σε στέκι, σε καπηλειό. Να ξεδιπλώνει άξαφνα απάνω στο «σ υγεία σου, γειά σου», τη δυνατή μα κυρίως αυθεντική φωνή του, πάνω σε ρυθμούς και στίχους κυπριακούς. Άμεση διαπίστωση φωνή κυπριακή σε όλο της το βάθος και το ηχόχρωμά της, φωνή με αλήθεια και βάσανο, ξεδιπλωμένη στα κύματα του μερακιού, φωνή που εγγράφεται σίγουρα ως γνησιότατο στοιχείο του τόπου μας. Είναι σημαντικό τώρα το γεγονός αυτού του δίσκου όπου ο Μιχάλης Ττερλικκάς ερμηνεύει αυτή τη σειρά με κυπριακά τραγούδια. Μια προσφορά είναι για τον πολιτισμό μας που εύχομαι να συνεχιστεί.

3 3 Συντελεστές: Επιλογή τραγουδιών Δόμηση Ερμηνεία: Μιχάλης Ττερλικκάς Μουσική Επιμέλεια: Ευαγόρας Καραγιώργης Έπαιξαν: Κούλλης Φυλακτού: Βιολί, Λαούτο, κρουστό. Σωτήρης Μπότσαρης: Πιθκιαύλιν Ευαγόρας Καραγιώργης: Λαούτο στα τραγούδια, «ΟΒοσκός» και «Η Λυερή τζ ο Χάρος» Εξώφυλλο: Ευγενία Βασιλούδη. Φωτογραφίες: Twins LTD & Παντελή Χ Φραγκίσκου. Η ηχογράφηση έγινε τον Μάιο του 1991 στο στούντιο Music Works με ηχολήπτη τον Παντελή Χ Φραγκίσκου.

4 4 Στίχοι Τραγουδιών: Πλευρά Α 1. Κότσιηνη Τρανταφυλιά Κότσιηνη τρανταφυλιά μου, άμαν! Άμαν! Τζαι ψουμίν μου χάσικον τζ έλα κλούθα μου να πάμεν φως μου τζ αν σ αφήσω ν άδικον. Κρέμμασ τα μαλιά σου κάτω, άμαν! Άμαν! Τζ άφησ τα να κρέμμουνται. Να σιεπάσουν τα βυζιά σου φως μου Τζ έτα πού σια φαίνουνται. Κότσιηνη τρανταφυλιά μου, άμαν! Άμαν! Έφκ αππέξω στο στενόν να μου δώκ η μυρωθκιά σου φως μου να μου γειάνεις τον καμόν. Κότσιηνη τρανταφυλιά μου, άμαν! Άμαν! Πόψε να σεις ανοιχτά να ρτω τζει να σε ποτίσω φως μου ίσια τα μεσάνυχτα.

5 5 Κυπραία Φωνή Στίχοι Τραγουδιών - Πλευρά Α 2. Το Πλούμισμαν των Βκιλάρηδων Κάμετε τόπον άρκοντες τζαι κύκλον οι παπάες να πα να δω τ αντρόυνον που τες αναρκομάες. Ώρα καλή σου νιόγαμπρε, ώρα καλή τζαι γειά σου μούσκους τζαι ροδοστέμματα στα καμαρόφρυδά σου. Νιόγαμπρε που να σιαίρεσαι, νιόγαμπρε που να ζήσεις τζ αν θέλεις το χαττήριν μας τωρά να μας πλουμίσεις. Ποσιαιρετώ σε νιόγαμπρε τζαι φεύκα από σέναν τζαι πάω εις την νιόνυφφην, τα μμάθκια τα μελένα. Είν τα καμες της μάνας σου τζ εν να σε ξενητέψει; Έσω να μπεί τζ έσσω να φκεί εσέναν θα γυρέψει. Εζύμωσεν ο πλάστης μου τζ έκαμεν σε ζυμάριν τζ εθκιάρτισεν σου το κορμίν με το μαρκαριτάριν. Θέλω να φύω που δαμαί μα πάλαι εν κυάρω τζαι το νεπέττιν έππεσεν στον πρώτον τον κουμπάρον. Ήρτα κουμπάρε τζαι σε σέν για να σε σιαιρετήσω να πλουμίσεις τζ ύστερις πκιόν εν να παραιτήσω. Κατατροσιήζω το νερόν να πα στην δοξαμένην να πιάσ αντάτζιν το χωρκόν να σού βρω χαρτομένην. Λάλώ σας το που τα τωρά τζαι πρίχου να νυχτώσει πως δεν ταράσσω που δαμαί ώστι να ξημερώσει να δω το πιάτον ξήσειλον ριάλια να γεμώσει Σχόλιον: Τα δίστιχα αυτά τραγουδιούνταν στο χωριό μου Καπούτι από τους οργανοπαίχτες όταν επέστρεφε το αντρόγυνο από την εκκλησία, έξω από την πόρτα του καινούργιου σπιτιού. Ήταν κυρίως δίστιχα με ευχές και παινέματα για το αντρόγυνο και τον κουμπάρο με αντάλλαγμα το πλούμισμα. Ένας από τους οργανοπαίχτες κρατούσε ένα γυάλινο πιάτο για να βάζουν μέσα τα κέρματα και κτυπώντας το ρυθμικά στο άλλο του χέρι κρατούσε με τον ήχο των κερμάτων ρυθμό στη μελωδία

6 6 Κυπραία Φωνή Στίχοι Τραγουδιών - Πλευρά Α 3. Φωνή Ακαθκιώτισσα Ω! Τζ εξέβην τζ εθκιανεύτηκεν μέσ στες βασιλιτζιές της. Ανόιν πάσ ανόιν Ω! Τζ εθ μαπωσεν τον ήλιον απού τες ομορκιές της. Καταραμένον σόιν. Τα θκυό βυζιά του κόρφου της εν μάλαμαν κομμάτιν. Να την βουρώ που ταπισόν την νιότην μο χασά την. Θεέ μου καταξίωσ με ας εν τζαι στ όρομάν μου. Μεσ τα σιονάτα στήθη της να γράψω τ όνομάν μου. Τον άξαμον της βούκκας της στην πούγκαν μου κρατώ τον. Τζ αντάν να της αττυμηθώ βκάλλω τον τζαι φιλώ τον. Άρκον πο ννα με βάλουσιν στο νεκρικόν το χώμαν. Τζιαμαί ννα βάλω μιαν φωνήν πως σ αγαπώ ακόμα.

7 7 Κυπραία Φωνή Στίχοι Τραγουδιών - Πλευρά Α 4. Η Μουζουρού του Μόρφου Τον τοίχον τον παλιότοιχον εν να τον ασπρογιάσω τζαι την αγάπην την παλιάν εν να την πολογιάσω. Όφφου! Όφφου! Ρα μουζουρού του Μόρφου τζ έκαμες με τζ επέλλανα για θκυό βυζιά του κόρφου. Τζ αν πάει τζ αγκαλέσει με τζαι πει πως την αγάπουν λαλώ τζ εγιώ πως μ έτρεσιεν στες στράτες που παρπάτουν Έλα! Έλα, μαζί μου παίξε γέλα τζ έχω αγκάλες ανοιχτές τζ όποτε θέλεις έλα. Τζ αν πάει τζ αγκαλέσει με τζ είνταν πον να μου κάμει; Έν να με βάλει φυλακήν τζ εν να ρτει να με φκάλει. Όφφου! Όφφου! Έκαμες με τζ επέλλανα τζαι κόμα ννα πελλάνω όσπου θωρώ τες βούτσιες σου τζ αν τα φιλιά μου πάνω. Έλα! Έλα!

8 8 Κυπραία Φωνή Στίχοι Τραγουδιών - Πλευρά Α 5. Το Τραούδιν τ Άη Γιώρκη Αδέ μαντάτον σκοτεινόν χαπάρκα μαυρισμένα πού εδειξαν οι ασεβείς στον κόσμον λυπημένα. Επιάνναν τους χριστιανούς τζαι τους εβασανίζαν το σώμαν τους μεσ τα λαμπρά το μαυροκατσουρίζαν. Ο Άγιος Γεώργιος Από την Παλαιστίνην επήεν τζ επολέμησεν για την χριστιανοσύνην. Αγάπαν τον ο βασιλιάς γιτ ήτουν παλληκάριν τζ έστησεν τον πουπανωθκιόν στ ασκέριν φλαμπουράρην. Ενίκησεν τον Δέκιον απού τουν βασιλέας τζ αφάνησεν τα είδωλα που τον ναόν της Ρέας. Επρόσταξεν ο βασιλιάς τζαι με την συντροφκιάν του να φέρουσιν τον Άγιον δεμμένον εμπροστά του. Γεώργιε, Γεώργιε, έλα να θυσιάσεις τζαι βάλλω σε στα βάσανα που σπλάχνα να σπαράξεις. Τα βάσανά σου βασιλιά εν των μωρών παιχνίθκια τζαι δεν αρνούμαι το Γριστόν να προσκυνώ σανίθκια. Πα στον τροχόν καρφώσασιν ξύλα πελεκημένα μεσ τα σανίθκια μπήξασιν ξουράφκια κονισμένα. Τότε γυρίζουν τον τροχόν επάνω στα ξιουράφκια τζαι το κορμίν τ Άη Γιωρκού εκάμαν το κομμάθκια. Ευτύς κατέβην άγγελος εξ ουρανού Κυρίου τζ εγιάτρεψεν τον Άγιον εμπρός του συνεδρίου. Εθύμωσεν ο Δέκιος δεν ημπορεί να κάτσει. Ευτύς εγύρεψεν λαμπρόν μέσα να τον πετάξει. Απού τους πόνους τους πολλούς ο Άγιος εφύρτην τζ επρουμουττήστην εις την γην χαμαι τζ επροσευχήθην. Αλοίμονον! Αλοίμονον! Χριστέ μου τζαι Θεγιέ μου τωρά που με καστιωρούν έλα βοήθησέ μου. Τζαι πολοάτ ο μιαρός να του ανεελάσει πούν το Χριστόν Γεώργιε να ρτει να σε ποσπάσει; Ευτύς εγίνηκεν σεισμός ούλλα σκοτεινιαστήκαν τζαι του Αγίου οι πληγές ευτύς εγιατρευτήκαν.

9 9 Κυπραία Φωνή Στίχοι Τραγουδιών - Πλευρά Α Ευτύς πιστέψαν στον Χριστόν ούλλοι οι αφεντάδες τζ οι στρατιώτες πού σανε χαζίριν θκυό χιλιάδες. Γινήκασιν Χριστιανοί ούλλοι με την αράδαν. Βαφτίστην τζ η βασίλισσα, την λέγαν Αλεξάνδραν. Σκολάννω τζαι αφήννω σας τ αγίου βοηθείαν τζαι του τζαιρού χαρούμενοι τζαι με καλήν υγείαν Σχόλιον: Το Τραγούδι αυτό είναι μακροσκελές και αποτελείται από 196 στίχους. Προέρχεται δε από το χωριό μου Καπούτι. Το τραγουδούσαν οι ψάλτες και άλλοι καλλίφωνοι με τη σειρά, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου μετά την περιφορά της εικόνας. Σύμφωνα με μαρτυρίες γερόντων συγχωριανών μου το τραγούδι αυτό έχει ηλικία τουλάχιστον 200 χρόνων. 6. Ο Βοσκός Εγιώ βοσκός γεννήθηκα στης μάντρας το στιάδιν τζαι το κορμίν μου το φτωχόν τζει μέσα ννα ποθάνει. Γειά σας πεύτζοι τζαι πλατάνοι τζαι μερσήνια ζηλευτά. Σείς δεν ξέρετε τον χάρο μα ούτε τ άσπρα γηρατεία. Όταν πεθάνω θάψτε με στου κοπαθκιού την βρύσην από σιει δίπλα αψηλόν τζ όμορφον τζυπαρίσσιν. Γειά σας πέυτζοι

10 10 Πλευρά Β 1. Το Ρέσιν Ω! Παναΐα της κορφής με το θρονίν στην μέσην Έλα τζ εσού βοήθα μας ν αλέσουμεν το ρέσιν. Ο ήλιος πα στον ουρανόν κοντεύκει εις την μέσην τζ εν ώρα ν αρκηνήσουμεν ν αλέσουμεν το ρέσιν. Στο κάθε σιερομύλιν μας κάτσετε θκυό ζευκάριν ν αλέσετε το ρέσιν της με τραουθκιάν τζαι χάριν. Σαρανταπέντε γερανοί τζ ένας ατός στην μέσην ελάτε κοπελλούες μου να πλύννουμεν το ρέσιν. Αλέστηκεν επλύθθηκεν το ρέσιν με τραούθκια τζαι δώστε το του μάειρα να μπεί μεσ τα χαρκούθκια

11 11 Κυπραία Φωνή Στίχοι Τραγουδιών - Πλευρά Β 3. Τέσσερα τζαι Τέσσερα Τέσσερα τζαι τέσσερα γίνουνται οκτώ τέσσερα παλληκάρκα πάσιν στον πόλεμον. Στην στράταν που πααίννασιν επεινάσασιν εκάτσασιν να φάσιν μα εδιψάσασιν. Γυρεύκουν νάβρουν βρύσην απάνω στο βουνόν τζ ήβρασιν έναν λάκκον των εκατόν ορκών. Ερίψαν το λαχνίν τους πκοιός εννά κατεβεί τζαι έππεσεν ο κλήρος πάνω στον πιο μιτσύν. Δέστε με αδέρκια μου τζ εγιώ ννα κατεβώ μεσ το ερημολάτσιν να βκάλω το νερόν. Τζαι τότες τα αδέρκια του τον σφιχτοδέσασιν μεσ το ερημολάτσιν τον κατεβάσασιν. Εφκάρτε με αδέρκια μου γιατ ήβρα το νερόν εν κότσινον τζ εν μαύρον μα τζαι φαρματζερόν. Τζ ώσπου να τον τραβήσουσιν τζαι να τον βκάλουσιν οι όφεις τζαι τα φίθκια τον μισοφάασιν. Να πείτε της μανούλλας μου στα μαύρα να ντυθεί γιατί τον γιον της τον μιτσύν εν θα τον ξαναδεί.

12 12 Κυπραία Φωνή Στίχοι Τραγουδιών - Πλευρά Β 4. Η Μουζουρού Έλα να πάμεν μουζουρού. Τζει! Τζει στα βουνά τ Ακάμα που δύνν ο ήλιος γλήορα, μάνα μου! Να ππέσουμεν αντάμα. Τζ α! Μουζουρού Χι! Τζ α! Μουζουρού Χου! Τζ α! Μουζουρού του Χι! Χι! Χι! Του Χου! Χου! Χου! Του Χα! Χα! Χα! Τζ α! Μάνα μου. Εφίλησα την Μουζουρούν. Τζει! Μεσ έναν σταυροδρόμιν. Που τότε πα στα σιείλη μου εν τζείν η γλύκα κόμη Τζ α! Μουζουρού Χι! Νάτουν που να χα σήμερα. Τζεί! Μάλι μου την Αθήναν έδκιουν της την για να μου θκιά έναν φιλίν τον μήναν. Τζ α! Μουζουρού Χι! Π αγγρίστην αναστέναξα. Τζει! Είσεν καρτζίν μου ράστιν εφτά χωρκά κατά σειράν τζ έπιασεν τα η βράστη! Τζ α! Μουζουρού Χι!

13 13 Κυπραία Φωνή Στίχοι Τραγουδιών - Πλευρά Β 5. Η Λυερή τζ ο Χάρος Που δύσην ως ανατολήν τζ απού βορράν ως νότον τζ απού τα πέρατα της γης τον κόσμον προσκαλώ τον. Δώστε μου λλίην ακρόασιν για να σας τραουδήσω τζ ούλλους σας μιάλους τζαι μιτσούς εννά σας κλαμουρίσω. Μια λυερή μια όμορφη πάαιννεν στο περβόλιν τζ εσύναεν τραντάφυλλα τζ έκαμνεν τα σερβόλιν. Ο χάρος την αντάμωσεν στο δρόμον τζαι της λέει: - Ώρα καλή σου λυερή τζαι κόρη παινεμένη. - Καλώς τον τζαι τον χάρονταν στον μαύρον καβαλλάρην που βρέθηκεν στην στράταν μου έννεν καλόν σημάιν. - Τράβα το κόρη λυερή τ αππάριν να ποδρώσει στον λάκκον τράβα πότισ το τζαι πρίχου να νυκτώσει. - Εν μ έμαθεν η μάνα μου κτηνά να βαϊλίζω την προίκαν μου μερόνυχτα έσει με τζαι πλουμίζω. - Έναν μαντήλιν κέντα μου στο στήθος μου ν απλώσω τζαι πόσα κάμν ο κόπος σου εγιώ να σε πκιερώσω. - Εν έχω χάροντα τζαιρόν μαντήλιν να κεντήσω η μάνα μου με καρτερά έσσω μου να γυρίσω. Τον πάτσον της τον έδωκεν πονεί την τζεφαλήν της τζ η μάνα μεσ στα κλάματα της κόρης της λαλεί της: - Κέντα του κόρη κέντα του πέρκιμον τζαι χορτάσει βάρτου την μαυροθάλασσαν με το καραβοστάσιν. Κέντα την γην με τα δεντρά, τον ουρανόν με τ άστρη τους κάμπους τζαι τους ποταμούς τα όρη τζαι τα δάση. Τζαιρόν ο χάρος εν διά, στην μάναν του την παίρνει λαλεί της: - Μάνα μου καλή, μάνα μου παινεμένη, στρώννε τραπέζιν να δειπνά κρεββάτιν να τζοιμάται, η λυερή που σούφερα τζ εμέναν ν αττυμάται. - Γιέ μου, μεν παίρνεις όμορφες, γιέ μου τες νιές μεν παίρνεις μεν παίρνεις τα μιτσιά μωρά τζαι μάνες φαρμακώννεις. - Να μεν παίρνω τες όμορφες, τες νιες να τες λυπούμαι, να μεν παίρνω μιτσιά μωρά, χάροντας εν λοούμαι. Σχόλιον: Το τραγούδι αυτό είναι δημοτικό, του οποίου διασκεύασα μερικούς στίχους για σκοπούς ομοιοκαταληξίας. Ο στίχος είναι δεκαπεντασύλλαβος και ταιριάζει απόλυτα στην πιητάρικη φωνή.

Εισαγωγικό Σημείωμα Συντελεστές Α1. Καλώς Ήρταν οι Ξένοι μας - «Φωνή» της Τάβλας Α2. Έλα Γιε του Γιακουμή Α3. Τρεις Ελιές τ αι μιαν Τομάταν Α4.

Εισαγωγικό Σημείωμα Συντελεστές Α1. Καλώς Ήρταν οι Ξένοι μας - «Φωνή» της Τάβλας Α2. Έλα Γιε του Γιακουμή Α3. Τρεις Ελιές τ αι μιαν Τομάταν Α4. Εισαγωγικό Σημείωμα Συντελεστές Α1. Καλώς Ήρταν οι Ξένοι μας - «Φωνή» της Τάβλας Α2. Έλα Γιε του Γιακουμή Α3. Τρεις Ελιές τ αι μιαν Τομάταν Α4. Ελένη, Ελενάρα μου Α5. Φωνή Παφίτιτ η Α6. Ερωτικά Τ ιαττιστά

Διαβάστε περισσότερα

Λαϊκή Ποίηση στην επαρχία Αμμοχώστου

Λαϊκή Ποίηση στην επαρχία Αμμοχώστου Λαϊκή Ποίηση στην επαρχία Αμμοχώστου Άσμα του Παυλή Που Δύσην ως Ανατολήν, σ ούλην την οικουμένην, Ελάτε να γροικήσετε, όσοι στε συναμένοι, Μιαν ιστορίαν να σας πώ, να μείνετε θλιμμένοι, Όποιος ακούσει

Διαβάστε περισσότερα

«Αν κάμω έναν γιον τζιαι φκάλω τον Βασίλην»

«Αν κάμω έναν γιον τζιαι φκάλω τον Βασίλην» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #9 «Αν κάμω έναν γιον τζιαι φκάλω τον Βασίλην» (Κύπρος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #1 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

e-mail: seo@seo.gr http://www.seo.gr

e-mail: seo@seo.gr http://www.seo.gr ΤΟ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΜΑΣ Τραγούδι, αγάπη, δουλειά, προσφορά, Στους γύρω σκορπάµε µας λένε Πουλιά Έλα κι εσύ µαζί µ εµάς στη συντροφιά της Ξενοιασιάς Προχώρα µπρος, κοίτα µπροστά και η ζωή Χαµογελά Τριγύρω η Φύση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

«Γιατί μου προσφέρεσαι χωρίς να με γνωρίζεις;»

«Γιατί μου προσφέρεσαι χωρίς να με γνωρίζεις;» Σχολική Χρονιά 2011-2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εθελοντισμός σ. 1 Εθελοντισμός είναι η ανιδιοτελής προσφορά του κάθε ανθρώπου. Η έννοια του εθελοντισμού είναι η ιδέα της ανθρώπινης αλληλοβοήθειας που ο καθένας μας

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

http://www.angelfire.com/folk/rempetiko 1/2

http://www.angelfire.com/folk/rempetiko 1/2 1. Ζηλιάρα 2. Ο Νίκος ο Τρελάκιας 3. Ένα βράδυ που βρέχε 4. Ντροπιασµένος στη ζωή 5. Βλάµισσα 6. Το κόλπο του Αµερικάνου 7. Να βγούµε και να µπερµπαντέψουµε 8. εν ταιριάζω εγώ µε σένα 9. Παραπονιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Κλάδος Μεγάλων Οδηγών 2014

Κλάδος Μεγάλων Οδηγών 2014 Κλάδος Μεγάλων Οδηγών 2014 Το τραγούδι του Κλάδου Μ.Ο. Ξεκινώ για την ζωή κι ο ήλιος μου φωτίζει μια καινούργια χαραυγή για μένα τώρα αρχίζει. Πίστη έχω στη ζωή με ιδανικά πλασμένη και βαθειά μεσ στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ O ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ ΟΡΦΕΑΣ. Είπα, κανείς μη, μ ακλουθήσει, μόνος. Θα πάω, κι αν θα γυρίσω, πάλι μόνος.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ O ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ ΟΡΦΕΑΣ. Είπα, κανείς μη, μ ακλουθήσει, μόνος. Θα πάω, κι αν θα γυρίσω, πάλι μόνος. 1 ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ O ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ ΟΡΦΕΑΣ Είπα, κανείς μη, μ ακλουθήσει, μόνος Θα πάω, κι αν θα γυρίσω, πάλι μόνος. Μ αν δεν ξανάρθω πίσω, τ όνομά μου Σας δίνω κι Ορφανούς Σας λέω, για ναστε Στη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ «Η ΜΑΜΑ ΜΑΣ, ΤΟ ΘΗΛΥΚΟ!!»

ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ «Η ΜΑΜΑ ΜΑΣ, ΤΟ ΘΗΛΥΚΟ!!» ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ «Η ΜΑΜΑ ΜΑΣ, ΤΟ ΘΗΛΥΚΟ!!» (Κωμωδία σε τρεις πράξεις) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2010 1 ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ: - ΚΥΡΙΑ (ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ: ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΜΟΥΡ) - ΚΥΡΙΟΣ (ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ: ΜΑΡΤΣΕΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ήμουν δεν ήμουν πέντε χρονών, αφότου ορισμένοι τύποι γυναικών μού άρεσαν εξαιρετικά. Αλλά για μερικές απ αυτές ήτο τόσο ξεχωριστή η προτίμησή μου και

Ήμουν δεν ήμουν πέντε χρονών, αφότου ορισμένοι τύποι γυναικών μού άρεσαν εξαιρετικά. Αλλά για μερικές απ αυτές ήτο τόσο ξεχωριστή η προτίμησή μου και Α Ήμουν δεν ήμουν πέντε χρονών, αφότου ορισμένοι τύποι γυναικών μού άρεσαν εξαιρετικά. Αλλά για μερικές απ αυτές ήτο τόσο ξεχωριστή η προτίμησή μου και τέτοια συγκίνηση αισθανόμουν όταν τις έβλεπα, όταν

Διαβάστε περισσότερα

Ο θρήνος στο δημοτικό τραγούδι

Ο θρήνος στο δημοτικό τραγούδι Ο θρήνος στο δημοτικό τραγούδι Kandidatuppsats i Nygrekiska Silvia Goudas 760310 Handledare: Vassilios Sabatakakis 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ...3 1.1 Το δημοτικό τραγούδι και η τεχνική του...4 2 Ο ΘΡΗΝΟΣ...5 2.1 Ο ρόλος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος

ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος (Στα αποσπάσματα που ακολουθούν σκιαγραφούνται τα πορτρέτα δύο ηρωίδων του μυθιστορήματος. Οι τίτλοι των «κεφαλαίων» είναι της μεταφράστριας) ΛΙΟΥΜΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΊΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ Νέα Μαγνησίας (Ιωνία) Θεσσαλονίκης Και Της ξενιτιάς (Αυστραλίας) *************

ΛΑΊΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ Νέα Μαγνησίας (Ιωνία) Θεσσαλονίκης Και Της ξενιτιάς (Αυστραλίας) ************* 1 Τάσος Κολοκοτρώνης 1948 ΛΑΊΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ Νέα Μαγνησίας (Ιωνία) Θεσσαλονίκης Και Της ξενιτιάς (Αυστραλίας) ************* Τάσος Κολοκοτρώνης 2008 Μελβούρνη 2009 2 Προλεγόμενα Καθώς πέρασαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΗΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΗΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙΣΑΡΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΗΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΛΗ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙΣΑΡΗ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ- ΕΛΕΓΕΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ- ΕΛΕΓΕΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ- ΕΛΕΓΕΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΕΛΕΓΕΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ του Νικηφόρου Βρεττάκου Πάνω στο χώμα το δικό σου λέμε τ' όνομά μας. Πάνω στο χώμα το δικό σου σχεδιάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Καζαντζάκης: Αναφορά στον Γκρέκο Κεφάλαιο ΚΘ Ο Ζορμπάς

Νίκος Καζαντζάκης: Αναφορά στον Γκρέκο Κεφάλαιο ΚΘ Ο Ζορμπάς Νίκος Καζαντζάκης: Αναφορά στον Γκρέκο Κεφάλαιο ΚΘ Ο Ζορμπάς Ο αληθινός Ζορμπάς: Γιώργος Ζορμπάς ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΟΙ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ στάθηκαν τα ταξίδια και τα ονείρατα. Από τους ανθρώπους, ζωντανούς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ Η μπόρα Το κόκκινο σπίτι Το χρώμα του φεγγαριού Σκισμένο ψαθάκι

ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ Η μπόρα Το κόκκινο σπίτι Το χρώμα του φεγγαριού Σκισμένο ψαθάκι ΚΑΛΕΝΤΗΣ Γεννήθηκα σ' ένα χωριό της Κρήτης, κοντά στα Χανιά. Ο πατέρας μου ήταν δάσκαλος και η μητέρα μου ονειροπόλα. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν πολύ δύσκολα κι έτσι αναγκάστηκα από νωρίς να ψάχνω τα μονοπάτια

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

Λεξιλόγιο. Ουσιαστικό, γένους ουδετέρου, αριθµού ενικού, πτώσης γενικής (το άλογο, -ου) Κλίση:

Λεξιλόγιο. Ουσιαστικό, γένους ουδετέρου, αριθµού ενικού, πτώσης γενικής (το άλογο, -ου) Κλίση: ΕΝΟΤΗΤΑ 6 - «νανουρίσµατα» Τραγούδι 1 Θα κεντήσω Θα κεντήσω πάνω στ αλόγου σου τη σέλα µε διαµαντόπετρες σωρό του φεγγαριού το πήγαιν έλα στο πελαγίσιο το νερό. Αγόρι µου, αγόρι µου, αγόρι µου να σε χαρώ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΨΕΙΣ. ΑΣΤΗΡ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ Εκδίδεται από το 1858 ΜΠΙΛΥ ΓΚΡΑΧΑΜ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΚΕΨΕΙΣ. ΑΣΤΗΡ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ Εκδίδεται από το 1858 ΜΠΙΛΥ ΓΚΡΑΧΑΜ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΘΩΣ ΕΙΜΙ ΕΛΕΕΙΝΟΣ ΣΚΕΨΕΙΣ Στο παρόν τεύχος έχουμε για πρώτη φορά στο περιοδικό μας και στην Ελλάδα μία βιογραφία του δρος Μπίλλυ Γκραίαμ ή Γκράχαμ όπως καθιερώθηκε στα ελληνικά το όνομά του. Την έγραψε

Διαβάστε περισσότερα

Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Κ Ο Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ν Ε Ω Ν

Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Κ Ο Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ν Ε Ω Ν ΝΟΕΒΡΙΟΣ 2007 Τεύχος 11 Η Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Κ Ο Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ν Ε Ω Ν τσι ξεκινάνε οι ιστορίες µας στο τεύχος αυτό και γεµάτες φαντασία µας οδηγούν σε µέρη µαγικά. Έ ιαφορετικοί χαρακτήρες αναδύονται και

Διαβάστε περισσότερα

Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας. Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό

Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας. Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας Σταματήστε το γαργαλητό! Μ ια φορά κι έναν καιρό πάνω στη Γη δεν ζούσαν μόνο άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. «Τι μάτια Θαυμάσια γυναίκα!» Άντον Τσέχοφ, Θείος Βάνια

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. «Τι μάτια Θαυμάσια γυναίκα!» Άντον Τσέχοφ, Θείος Βάνια ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ «Τι μάτια Θαυμάσια γυναίκα!» Άντον Τσέχοφ, Θείος Βάνια 1 Σμαραγδιά κλωστή δεμένη αναδεύτηκε σ ανέμη για να υφάνει με σπουδή κόρης όψη αγγελική Aπό τα χειρόγραφα του ιερέα Παναγιώτη Νατσιάκου,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΝΗ. Εθνικό είναι ότι είναι αληθινό! Μηνιαία Εφημερίδα Έτος Ιδρύσεως 2005 Αριθμός Φύλλου 105 Δεκέμβριος 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΝΗ. Εθνικό είναι ότι είναι αληθινό! Μηνιαία Εφημερίδα Έτος Ιδρύσεως 2005 Αριθμός Φύλλου 105 Δεκέμβριος 2013 RETURN ADDRESS: 6616 N. KENTON AVE., LINCOLNWOOD, IL 60712 USA HELLENIC VOICE The Hellenic Newspaper of Chicago ΕΛΛΗΝΙΚΗ CHECK OUT OUR ENGLISH SECTION PAGES 14-17 BY BOB NICOLAIDES Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίας Γ. Καρκανιάς - Έφη Ι. Σουλιώτου Εκπαιδευτικοί Γ τάξη ηµοτικού 1

Ηλίας Γ. Καρκανιάς - Έφη Ι. Σουλιώτου Εκπαιδευτικοί Γ τάξη ηµοτικού 1 Ηλίας Γ. Καρκανιάς - Έφη Ι. Σουλιώτου Εκπαιδευτικοί Γ τάξη ηµοτικού 1 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή µέρους ή του συνόλου του παρόντος έργου µε οποιοδήποτε τρόπο ή µορφή, στο πρωτότυπο ή σε µετάφραση ή άλλη

Διαβάστε περισσότερα