Megaro text 2008 (Druck) Irmgard Lerch-Καλαβρυτινού

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Megaro text 2008 (Druck) Irmgard Lerch-Καλαβρυτινού"

Transcript

1 1 Megaro text 2008 (Druck) Irmgard Lerch-Καλαβρυτινού Η μουσική ζωή στην Αθήνα στις πρώτες δεκαετίες του 20 ου αιώνα μέσα από την συλλογή μουσικών προγραμμάτων της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βούδούρη» 1 Η συλλογή προγραμμάτων από μουσικές εκδηλώσεις στη ΜΜΒ περιλαμβάνει σχεδόν 2000 κομμάτια, από το 1882 έως σήμερα. Τα περισσότερα προέρχονται, μετά από σχετική παράκληση της Αλεξάνδρας Τριάντη, από δωρεές των μελών του συλλόγου «Φίλοι της Μουσικής». Συνεπώς υπάρχουν σχετικά λίγα κομμάτια πριν από το 1900 (22), λίγο περισσότερα μεταξύ 1900 και 1910, ενώ μετά το 1930 έως το 1980 ο αριθμός τους ανά δεκαετία μένει σχετικά σταθερός (περ προγράμματα, βλ. πίνακα). Μόνο στη δεκαετία του 40 ο αριθμός πέφτει δραστικά σε 135 για ευνόητους λόγους (γερμανική κατοχή). Η κάμψη μετά το 1980 οφείλεται μάλλον στο τέλος των δωρεών. Ο τύπος των εκδηλώσεων που τεκμηριώνονται στη συλλογή οπωσδήποτε έχει να κάνει με τις προτιμήσεις των δωρητών ως ομάδα: υπάρχουν κυρίως συμφωνικές συναυλίες και μουσική δωματίου, λιγότερο όπερα και οπερέτα, παρόλο το σημαντικό ρόλο που έπαιζαν, ως γνωστό, τα τελευταία από την αρχή στην μουσική ζωή της Αθήνας. - Το ότι η πιο ελαφριά μουσική διαφόρων τύπων (π.χ. στα καφέ σαντάν και στις επιθεωρήσεις) μάλλον καταλάμβανε πολύ μεγαλύτερο μέρος στο μουσικό γίγνεσθαι από τις συναυλίες με «κλασσικό» προσανατολισμό, δεν εκφράζεται με την μορφή τυπωμένων προγραμμάτων. Επίσης είναι γνωστό, ότι τουλάχιστον στο 19 ο αιώνα - οι υπαίθριες συναυλίες της στρατιωτικής μπάντας (συνήθως παρουσία του Βασιλιά) ήταν σημαντικά γεγονότα για όλα τα κοινωνικά στρώματα, αφού εκεί ο καθένας είχε πρόσβαση, ενώ οι άλλες μουσικές εκδηλώσεις, λαϊκές και μη, απαιτούσαν κάποια έξοδα. 2 Το υλικό της συλλογής είναι τόσο εκτεταμένο, ώστε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου δεν είναι δυνατόν να το παρουσιάσω εξ ολοκλήρου. Στη συνέχεια θα περιοριστώ στις πρώτες δεκαετίες ( από το 1882 έως το 1925 περίπου), το χρονικό διάστημα δηλαδή στο οποίο σταδιακά σχηματίζεται 1 Το άρθρο αυτό βασίζεται πάνω σε μια διάλεξή μου που έγινε στις στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, στο πλαίσιο μιας σειράς διαλέξεων για τις συλλογές της βιβλιοθήκης. 2 Βλ. Θ. Συναδινός, Ιστορία της νεοελληνικής μουσικής , Αθήναι, 1919, 80-82, και Σ. Μοτσενίγος, Νεοελληνική μουσική - Συμβολή εις την ιστορίαν της., Αθήναι, 1958, 305.

2 2 αυτό που λέγεται στα Γερμανικά «Konzertbetrieb», με άλλα λόγια, τακτικές συναυλίες διαφόρων φορέων, η ύπαρξη σταθερών ορχηστρών και συνόλων μουσικής δωματίου, συναυλίες με ονομαστούς σολίστ και από το εξωτερικό και τελικά ο θεσμός των συναυλιών με συνδρομή. Ύστερα, στις δεκαετίες του 20 και των 30, η μουσική ζωή αυτού του τύπου παρουσιάζει μια ιδιαίτερη άνθηση, ενώ μετά από την κάμψη μετά το 1942 συνέρχεται σχετικά γρήγορα, τουλάχιστον ποσοτικά. Η μουσική ζωή στην Αθήνα αρχίζει αρκετά πριν από το 1880, 3 με την εδραίωση της Αθήνας ως πρωτεύουσα, έστω καταρχήν σε «παιδική κατάσταση», όπως την χαρακτηρίζει το 1859 ο μουσικός και συνθέτης Raffaele Parisini σε μια επιστολή του προς των μέντορά του Νικόλαο Μάντζαρο. 4 Ο ίδιος ο Παριζίνης έπαιξε αρκετά σημαντικό ρόλο σε αυτό το αρχικό στάδιο. Σε αυτή την εποχή, συναυλίες γίνονταν κυρίως σε οικίες της Αθηναϊκής κοινωνίας, με συμμετοχή αρκετών φιλελλήνων μουσικών μεταναστών από την Ιταλία, αλλά και Ελλήνων, κατά κανόνα μορφωμένων ερασιτεχνών. Εκτός αυτού, υπάρχουν τακτικές παραστάσεις όπερας κυρίως ιταλικής και από το 1871 και γαλλικής οπερέτας. 5 Τα πρώτα ιδρύματα μουσικής εκπαίδευσης χρονολογούνται από το 1871 και 1872 (η Φιλαρμονική Εταιρεία Ευτέρπη, που έχει σύντομη ζωή, και το Ωδείο Αθηνών αντίστοιχα). 6 Συνεπώς αυξάνεται ο αριθμός Ελλήνων επαγγελματιών μουσικών δεν είναι πια αναγκαίο να σπουδάζουν στο εξωτερικό. Το Ωδείο από εδώ και προς αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στην μουσική ζωή της πόλης. Ονόματα καθηγητών του βρίσκονται σε πάρα πολλά προγράμματα, και το ίδιο το Ωδείο οργανώνει συναυλίες (βλ. Παρ. 1, το παλαιότερο κομμάτι της συλλογής, 18./ , στην αίθουσα του Ωδείου: αρκετά ανάμεικτο πρόγραμμα με σήμερα γνωστούς και ξεχασμένους συνθέτες, σε ποικιλία συνδυασμών εκτέλεσης). Υπάρχουν όμως και άλλοι διοργανωτές, π.χ. σύλλογοι όπως ο Όμιλος Φιλόμουσων (ιδρ. 1893). 7 Η δικιά τους ορχήστρα αποτελείται από επαγγελματίες - μέλη του συλλόγου υπό την διεύθυνση του Riccardo Bonicioli ( ), μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα με διεθνή 3 Για την μουσική στη Αθήνα πριν από το 1950 γενικά βλ. Μοτσενίγος, , Συναδινός, passim, καθώς και Κ. Ρωμανού: Έντεχνη ελληνική μουσική στους νεότερους χρόνους, Αθήνα, 2006, I. Lerch-Καλαβρυτινού, Un Italiano ad Atene: Raffaele Parisini s Correspondence (Ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο Romanticism and Nationalism in Music, October 2003, Ionian University, Music Department, Corfu, Greece. Υπό δημοσίευση). 5 Συναδινός, Ρωμανού 110. Σύμφωνα με τον Συναδινό, 142, το 1871 έγινε η έγκριση για την ίδρυση του Ωδείου Αθηνών από το Υπουργείο Εσωτερικών, και το 1873 ανοίγει της πύλες του. 7 Τ. Καλογερόπουλος: Λεξικό της ελληνικής μουσικής, Αθήνα 1998-, Λείμμα «Φιλαρμονική Ετιαρεία Αθηνών», τομ. 6, 336, Συναδινός, , και Μοτσενίγος, 333.

3 3 σταδιοδρομία 8. Από τον Όμιλο υπάρχει μια σειρά από πέντε προγράμματα δίγλωσσα (ελλ.-γαλλ.) με την χαρακτηριστική ποικιλία κομματιών (π.χ ), που δείχνουν, ότι γίνονται σε μια σεζόν από το Νοέμβριο ως τον Απρίλιο δέκα με ένδεκα συναυλίες αυτό σημαίνει μια συναυλία κάθε δεκαπενθήμερο. Ο σύλλογος «Παρνασσός» (ιδρ με κρατική αναγνώριση το 1875) 9 διοργανώνει, μεταξύ άλλων, συναυλίες και μουσικό-λογοτεχνικές βραδιές με μουσική και απαγγελία ποίησης με ή χωρίς μουσική υπόκρουση, κάτι που θα μείνει δημοφιλές για τις επόμενες δεκαετίες, το οποίο σήμερα δεν συνηθίζεται πια. Στις συναυλίες του εμφανίζονται σποραδικά εκτελεστές από το εξωτερικό, όπως στις 2./ το Quatuor Hellmesberger de Vienne, sous le patronage de Mr le Baron & Mme la Baronne de Kosjek (προφανώς Αυστριακοί), με ένα αρκετά σοβαρό πρόγραμμα για τα δεδομένα της εποχής: 1)Schubert, Quartett d- moll, 2)Vcl solo: Pergolese, Romanze, Weber, Berceuse, David Popper, Papillon, 3) Schumann, Quartett A-Dur. Και σε άλλες εκδηλώσεις της εποχής βρίσκουμε μια παρόμοια πρακτική, με μεγαλύτερα έργα στην αρχή και στο τέλος της συναυλίας και ενδιάμεσα περισσότερα μικρά, δημοφιλέστερα. Φιλανθρωπικές συναυλίες παίζουν σημαντικό ρόλο συνήθως υπό την προστασία ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας, όπως στο πρώτο παράδειγμα προς όφελος του νοσοκομείου. Σε αντίθεση με την σημερινή πρακτική πολλές βραδιές με μουσική δωματίου γύρω στο 1900 χαρακτηρίζονται από ποικιλία στο συνδυασμό των εκτελεστών (π.χ. 3./ ), πράγμα το οποίο επιδρά εναντίον της κούρασης του ακροατηρίου. Από την άλλη μεριά αυτό το πρόγραμμα ξεχωρίζει λόγω του γεγονότος ότι δεν περιέχει αποσπάσματα όπερας, τα οποία σε πολλές εκδηλώσεις της εποχής παίζουν μεγάλο ρόλο: γνωστά κομμάτια όπερας προφανώς είναι ελκυστικά για το κοινό, και διασκευές τους δίνουν την δυνατότητα να παιχτούν και χωρίς τραγουδιστές και ορχήστρα. Γενικά οι διασκευές διευρύνουν το ρεπερτόριο με έναν πολύ επιθυμητό τρόπο (βλ. στην ίδια συναυλία, 3./ το κοντσέρτο για πιάνο του Μέντελσζον σε εκδοχή για δυο πιάνα).- Εδώ να αναφερθεί ένα γενικό πρόβλημα: στα παλαιότερα προγράμματα συχνά τα διάφορα έργα αναφέρονται χωρίς ακρίβεια, δηλαδή, τα κομμάτια δεν είναι πάντα αναγνωρίσιμα.. Το «Largo» του Χαίντελ είναι ακόμα γνωστό πρόκειται για διασκευή της άριας Ombra mai fu από την όπερα «Ξέρξης» -, αλλά 8 Βλ. Ρωμανού, Ιστοσελίδα του συλλόγου «Παρνασσός», ( ). 10 Ημερομηνία κατά το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

4 4 τι είναι, π. χ. η Ρομάντζα του Περγολέζι, που εμφανίζεται στην αναφερόμενη συναυλία του Quatuor Hellmesberger; Από τα προγράμματα κάποιες φορές προκύπτουν και δευτερεύουσες πληροφορίες, π. χ. ότι η Αυλή μάλλον απασχόλησε μια αρπίστρια - εκτός αν πρόκειται μόνο για τιμητικό τίτλο ( , φιλανθρωπική συναυλία προς όφελος του Οφθαλμιατρείου, με την Esmeralda Cervantes, Harpiste de Leurs Majestes, η οποία παίζει εδώ μεταξύ άλλων ένα δικό της εμβατήριο για άρπα και ορχήστρα, για τα 25 χρόνια γάμου του βασιλικού ζεύγους.) Στο πρόγραμμα της , με καθηγητές και σπουδαστές του Ωδείου, για πρώτη φορά αναφέρονται οι χρονολογίες ζωής των συνθετών το Ωδείο ακολουθεί την εκπαιδευτική αποστολή του. Στις ακούγεται μια Soiree musicale et dramatique προς όφελος των προσφύγων από τη Θεσσαλία (ύστερα από τον ελληνικό-τουρκικό πόλεμο, 1897), με την ορχήστρα του Ωδείου που ιδρύθηκε πέντε χρόνια νωρίτερα, το 1893, υπό την διεύθυνση του Johannes Miersch. Ονόματα που εμφανίζονται στα επόμενα χρόνια συνέχεια στα προγράμματα του Ωδείου Αθηνών είναι οι καθηγητές Sophia Ziller (πιάνο), Johannes Miersch (βιολοντσέλο), Lina von Lottner (πιάνο), 11 Μιχαήλ Βελούδιος (πιάνο) και σποραδικά επίσης ο διευθυντής του Ωδείου, Γεώργιος Νάζος. Ένα από τα σχετικά λίγα προγράμματα της συλλογής, τα οποία τεκμηριώνουν την δράση ιταλικών θιάσων όπερας στην Αθήνα είναι εκείνο της : Στο θέατρο «Απόλλων» ο θίασος των Emilia Darvia και Eduardo Favi παίζουν γαλλική(!) οπερέτα, Η φαλότ (La Falote, «Το φάντασμα»), του Louis Varnay, γραμμένη το 1896, συνεπώς αρκετά επίκαιρη. Το εισιτήριο κάνει από 0.50 δρς έως 12.- δρς, ενώ για της συναυλίες είναι συνήθως 2 6 δρς. Το πρόγραμμα σημειώνει «Παραστάσεις συνδρομής εβδομήκοντα», πράγμα το οποίο μας δίνει μια εντύπωση για το πόσο δημοφιλή ήταν τέτοιες παραστάσεις. Υπάρχουν στη συλλογή δυο άλλα προγράμματα της ίδιας χρονιάς του ίδιου θιάσου ( και ), το τελευταίο από αυτά με το «Πτηνοπώλη» του Αυστριακού Carl Zeller (στο πρόγρμμα: Carlo Zeller). Στις βραδιές όπερας το κοινό περίμενε προφανώς κάποια διάρκεια, αφού στο θέατρο «Σήμερον», στις , η Compagnia melodramatica του G. Serio παίζει την ίδια βραδιά τον «Κουρέα της Σεβίλλης» του Rossini με δυο πράξεις και το μονόπρακτο «Cavalleria rusticana» του Mascagni 11 Το δικό της ωδείο, το οποίο λειτουργεί από το 1899 (βλ.μοτσενίγος, 335), διοργανώνει επίσης αρκετές σημαντικές συναυλίες, οι οποίες σπάνια εμφανίζονται στη συλλογή, ενώ τεκμηριώνονται π.χ. από προγράμματα στη συλλογή μουσικών προγραμμάτων του ΕΛΙΑ (Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο). Αυτή η συλλογή γενικά κατέχει σχετικά λίγοτερα τεκμήρια από τα χρόνια πριν από το 1950, ενώ για την εποχή μετά το 1960 είναι πολύ πλούσια.

5 5 (με την υπόδειξη ότι στο καφενείο του θεάτρου διατίθενται μπίρα και ποτά του πάγου). Οι τιμές για το εισιτήριο, σχετικά με τα παραπάνω, είναι πολύ οικονομικές: 0.50 δρς και 1.50 δρς. Το 1898 εμφανίζεται μια ακόμα ορχήστρα, της Μουσικής Εταιρείας Αθηνών, 12 υπό τον Georg Kremser, η οποία δίνει 11 ή παραπάνω συναυλίες ανά σαιζόν, σύμφωνα με την αρίθμηση πάνω στα προγράμματα, τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο 1902 («Ε περίοδος»). Το ρεπερτόριο της ορχήστρας είναι διεθνές αλλά περιέχει και έργα Ελλήνων συνθετών. Συχνά παίζει με την συμμετοχή χορωδίας ή με ντόπιους σολίστ με διάφορα όργανα. Και εδώ η ποικιλία είναι ένα σημαντικό θέμα (π. χ. στις : μια εισαγωγή όπερας του Weber, μια συμφωνία του Schubert, ένα τρίο(!) του Beethoven, με τους Δ. Ρόδιος, G. Kremser, Ed. Troise, την εισαγωγή στη «Νυχτερίδα» του J. Strauss, ένα μενουέτο του Massenet και το εμβατήριο από τον Tannhäuser του Wagner. Σε ένα από τα προγράμματα της Μουσικής Εταιρείας Αθηνών ( ) υπάρχει μια κάτοψη της αίθουσας, από την οποία προκύπτει ότι υπάρχουν συνολικά θέσεις. Αυτό σημαίνει, ότι, αν γέμισε η αίθουσα, ένας στους 400 κατοίκους της Αθήνας την επισκέπτεται (σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια του Herder του 1902, η Αθήνα το 1896 είχε κατοίκους 13 ), ενώ, αν η αίθουσα «Α. Τριάντη» του ΜΜΑ με περίπου 1500 θέσεις είναι γεμάτη, μόνο ένας στους 3000 Αθηναίους είναι στο ακροατήριο. Από το 1901 ακούγεται συχνά ο μπάσος Κωνστ. (Κωστής) Νικολάου, από τη Σκάλα του Μιλάνου, αρχικά με την Μουσική Εταιρεία Αθηνών. Τώρα ακούγονται γενικά συχνότερα καλλιτέχνες από το εξωτερικό, καλεσμένοι από τους διάφορους φορείς που αναφέρθηκαν ως τώρα. Κάτι εξαιρετικό είναι η παράσταση της περίφημης χορεύτριας Isadora Duncan, στις Αυτό δηλώνεται κιόλας από την εμφάνιση του προγράμματος: αντί από ένα δυο φύλλα με σκέτο κείμενο σε απλό χαρτί, που είναι το συνηθισμένο, βλέπουμε εδώ οκτώ σελίδες σε γυαλιστερό χαρτί με φωτογραφίες της καλλιτέχνιδας σε αρχαιοπρεπή άμφια καθώς και μερικές προσεγμένες διαφημίσεις για είδη ανδρικής ένδυσης. Το πρόγραμμα περιέχει τρεις σκηνές από τον «Ορφέα» του Gluck και χορούς από τους «Ικέτιδες» του Αισχύλου και τις «Βάκχες» του Αριστοφάνη, των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα κείμενα. Επίσης υπάρχει κείμενο του Αλέξανδρου Φιλαδελφέα για τη Duncan. Παίζει μια 12 Ιδρύθηκε το 1898, αποτέλεσμα της συγχώνευσης του Ομίλου Φιλόμουσων και της Φιλαρμονικής Εταιρείας Αθηνών (βλ. π.χ. Καλογερόπουλος, τ. 6, , λείμμα «Φιλαρμονική Εταιρεία Αθηνών»). 13 Herders Konversations-Lexikon, vol. 1, , Athen.

6 6 ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Σπυρίδωνος Καίσαρη (τότε επικεφαλής της Φιλαρμονικής Αθηνών 14 ). Ένα άλλο πρόγραμμα του 1903 τεκμηριώνει την συμμετοχή της Αθηναϊκής Μαντολινάτας, η οποία μόλις έχει ιδρυθεί, σε μια φιλανθρωπική βράδια με ποικίλο πρόγραμμα, με μερικά μουσικά κομμάτια σε διάφορους συνδυασμούς εκτελεστών καθώς και ύστερα μια οπερέτα. Την ίδια χρονιά εμφανίζεται ο Ελβετός Frank Choisy ως καινούργιος διευθυντής της Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών. Από το 1904 ο βιολονίστας Jose de Bustinduy, Βάσκος που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα 15, συμμετέχει τακτικά σε συναυλίες, καθώς επίσης, οι Ludwig Wassenhoven, πιάνο, Sophia Ziller, πιάνο, Karl Bemmer, βιολοντσέλο, και Malde Cremer (αργότερα Mathilde Wassenhoven 16 ), άρπα. Το παιδί-θαύμα στο βιολί Florizel von Reuter, 11 χρονών, από την Αμερική, δίνει, το 1904, μια συναυλία με έντονο δεξιοτεχνικό πρόγραμμα, συνοδευμένος από τον πιανίστα και συνθέτη Τιμόθεο Ξανθόπουλο. Η συνοδεία ξένων δεξιοτεχνών από ντόπιους είναι μια συνηθισμένη πρακτική. Υπάρχουν στη συλλογή και μερικά προγράμματα από μαθητικές συναυλίες του Ωδείου Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τα 24 άτομα στην τάξη πιάνου του Μιχαήλ Βελούδιου τα 23 είναι κορίτσια ( ), ενώ στις είναι αποκλειστικά κορίτσια: το όργανο συνδέεται, όπως και αλλού στην Ευρωπη της εποχής, κυρίως με την «καθώς-πρέπει» εκπαίδευση των κοριτσιών. Το 1907 μια μουσικό-δραματική βραδιά προς όφελος των εκ Βουλγαρίας και Ανατολικής Ρωμυλίας προσφύγων ( ) μας θυμίζει τα πολιτικά γεγονότα, τους διωγμούς των Ελλήνων σε βουλγαρικά εδάφη μετά από τον Μακεδονικό Αγώνα. Σε αυτή την εκδήλωση η Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών υπό τον Choisy παρουσιάζει ένα ανάμεικτο μουσικό πρόγραμμα με Wagner, Bizet, Charpentier (εξαιρετική περίπτωση, διότι συνθέτες πριν από τον Μπαχ σε αυτά τα χρόνια ακόμα παίζονται σπάνια), Choisy, Delibes, Carrer (Marco Bozzari), Meyerbeer, A. Thomas, Glasunov, το οποίο ακολουθείται από μια μονόπρακτη κωμωδία. Το Quatuor Fitzner από τη Βιέννη γίνεται τακτικός επισκέπτης από το Το σύνολο αυτό παρουσιάζει μόνο ολόκληρα κουαρτέτα για έγχορδα. Μόνο ως «μπιζ» παίζει κάτι μικρό και αγαπητό: στις σημειώνει ο κάτοχος του προγράμματος με μολύβι «à la demande 14 Καλογερόπουλος, τομ. 2, , «Καίσαρης Σπυρίδων». 15 Καλογερόπουλος, τομ. 4, 289, «Μπουστίντουι Χοσέ». 16 Καλογερόπουλος, τομ. 1, , «Βασενχόβεν Ματθίλδη»..

7 7 générale: Canzonetta/Mendelssohn, Andante funebre e doloroso ma con moto / Tchaikovski». Οι συναυλίες με μουσική δωματίου του Ωδείου τώρα ακολουθούν την ίδια τάση: λιγότερα και μεγαλύτερα έργα. Ο διεθνούς φήμης πιανίστας Τηλέμαχος Λαμπρινός (Télémaque Lambrino) 17 παίζει επίσης μόνο μετά από ένα κατά τα άλλα «σοβαρό» πρόγραμμα ένα δεξιοτεχνικό κομμάτι, La campanella / Paganini-Liszt, και ο κάτοχος του προγράμματος σημειώνει ενθουσιασμένος στα Γερμανικά «prächtig, grossartig». Ο Λαμπρινός είναι επίσης από τους πρώτους που τολμούν να αφιερώσουν μια ολόκληρη βραδιά αποκλειστικά σε έναν συνθέτη ( , Chopin), παρατώντας την παλαιά αρχή της ποικιλίας. Πρόκειται για προσπάθειες εκπαίδευσης του ακροατηρίου, ή υποτίθεται ότι έχει ωριμάσει το Αθηναϊκό κοινό; Παρόλαυτά, διασκευές παραμένουν στο ρεπερτόριο ( : κοντσέρτα για βιολί των Bruch, Bach, Vieuxtemps με πιάνο αντί ορχήστρας, παιγμένα από τον Ανδρέα Τσαπάλο (μαθητή του Eug. Ysaye) σε ένα βιολί Guarneri, το οποιο διατίθεται από τον κ. Ν. Καρανίκα. Φυσικά και η Μαντολινάτα ακολουθεί να παίζει διασκευές ( ). Το 1908 η πρώτη συναυλία του Καλομοίρη στην Αθήνα λαμβάνει χώρα στην αίθουσα του Ωδείου: μια «Βραδιά Καλομοίρη» με έργα του συνθέτη για τραγούδι, πιάνο και δύο πιάνα, ο οποίος μόλις είχε γυρίσει από την Ρωσία. Το πρόγραμμα του βρίσκεται στην συλλογή ( ). Είναι αρκετά εκτεταμένο, με τα κείμενα των τραγουδιών και μια προγραμματική εισαγωγή περί εθνικής μουσικής που έγινε γνωστή ως το «μανιφέστο» του. Στη συνέχεια τον ξανασυναντάμε πολύ συχνά, είτε μόνο του στο πιάνο είτε ως μέλος του Ελληνικού Κουιντέτου. 18 Τα πρόωρα προγράμματα του Ελληνικού Μελοδράματος του Διονυσίου Λαυράγκα, που έπαιζε από το 1900, 19 λείπουν στη συλλογή. Το πρώτο που υπάρχει αφορά μια παράσταση του «Faust» του Gounod, Μερικές συναυλίες ξεφεύγουν από το συνηθισμένο πλαίσιο: Εξαιρετική είναι καταρχήν μια επίσκεψη της περίφημης χορωδίας «Berliner Liedertafel» στις Την επόμενη χρόνιά, στις γίνεται στην αίθουσα του Ωδείου ένα «Conférence-Concert» (διάλεξη-συναυλία) : La chanson française du XIIe au XIXe siecle, δηλαδή, για πρώτη φορά παίζεται μουσική του Μεσαίωνα και της αναγέννησης οι παλαιότεροι συνθέτες που παίχτηκαν 17 Υπάρχουν μερικές καταγραφές του παίξιμού του σε κύλινδρους πιάνου Welte (βλ. Welte Classical Numerical Catalog, ed. Albert M. Petrak, ). 18 Για το Ελληνικό Κουιντέττο βλ. Μπελώνας, Μοτσενίγος, 339.

8 8 μέχρι τότε στην Αθήνα, (Lully, Charpentier) ήταν του 2 ου μισού του 17 ου αιώνα. Η εκδήλωση συμπληρώνεται από Projections lumineuses de gravures anciennes (φωτεινές προβολές παλαιών χαρακτικών). Αμέσως μετά γίνονται δυο άλλες συναυλίες παρόμοιου τύπου (παρ. 2): Το 1910, και 31.1., στο Βασιλικό Θέατρο, παίζει η Societé des Instruments anciens de Paris μουσική από το 17 ο έως το 19 ο αιώνα. Το σύνολο αποτελείται από μια τραγουδίστρια, ένα κουαρτέτο από μια viola d amore και τρεις viole da gamba καθώς και τσέμπαλο (πρόεδρός της εταιρείας είναι ο 75-χρονος Camille Saint-Saens). Εδώ δίνονται επίσης εξηγήσεις στην πορεία της συναυλίας. Μετά από τον Ελβετό Frank Choisy ο Βέλγος Armand Marsick αναλαμβάνει την διεύθυνση της Ορχήστρας του Ωδείου, συνεχίζοντας την τακτική του προκατόχου του να βάζει εκτεταμένα περίφημα έργα στο πρόγραμμα, αλλά επίσης έργα συγχρόνων συνθετών μεταξύ αυτών και δικά του. Κάποιες φορές οι συναυλίες του είναι αφιερωμένες σε έναν συνθέτη: στις ακούγεται αποκλειστικά Beethoven. Την ίδια βραδιά παίζει η Μαντολινάτα ένα από τα γνωστά της ποίκιλα προγράμματα, όλο το σύνολο εναλλάξ με πιάνο με ή χωρίς τραγούδι υπάρχει επιλογή! Οι καθηγητές και επίσης οι τελειόφοιτοι του Ωδείου συνεχίζουν να δίνουν συχνά συναυλίες με μουσική δωματίου, κατά περίπτωση και με Έλληνες του εξωτερικού ως καλεσμένους εκτελεστές.. Πολλοί τότε γνωστοί συνθέτες, όπως οι Franz Xaver Scharwenka, Friedrich Hegar, Benjamin Godard, Antonio Bazzini, Henryk Wieniawski και Zdenek Fibich έχουν λίγο-πολύ εξαφανιστεί από το σημερινό ρεπερτόριο. Παραστάσεις οπερέτας (π.χ. οι έξι παραστάσεις του βιεννέζικου θιάσου «Mila Theren» to 1911/12) είναι, όπως και πριν, ένα περιθωριακό φαινόμενο στη συλλογή. Το ίδιο ισχύει για άλλες «μη-κλασσικές» εκδηλώσεις σαν αυτές του Λυκείου των Ελληνίδων ( , με ελληνικούς χορούς και δημοτικά τραγούδια), ή τις επιθεωρήσεις ( , Τα πολεμικά Παναθήναια, «με 24 νέα άσματα»). Εδώ αξίζει να αναφερθεί η «Πανηγυρική έναρξις»της «Νέας ελληνικής οπερέττας» στο Δημοτικό Θέατρο στις με το «Πόλεμος εν πολέμω» του Σπύρου Σαμάρα, που διαθέτει, σύμφωνα με το πρόγραμμα, μια ορχήστρα 35 οργάνων. Ένα ολόκληρο θεωρείο για τέσσερα άτομα κοστίζει δρς (τότε είναι συνηθισμένη πρακτική να δοθούν ολόκληρα θεωρεία), μεμονωμένες θέσεις στοιχίζουν από 2.- δρς έως 15.- δρς ( μια γκάμα τιμών (1:12) λίγο πιο ευρύ από αυτήν που συνηθίζεται σήμερα :15.- εώς 130 Ευρω, 1:9, στη Λυρική Σκηνή, 18, , 1:6, για όπερα στο ΜΜΑ). Να σημειωθεί όμως ότι για την όπερα «Διδώ» του

9 9 Λαυράγκα (επίσης στο Δημοτικό Θέατρο, το 1915), το θεωρείο για 4 άτομα κάνει μόνο 40,- δρς. Υπάρχουν και μερικά παραδείγματα προγραμμάτων από ερασιτεχνικές συναυλίες. Εκείνη στις , του Συλλόγου Ερασιτεχνών, (με μέλη της καλής κοινωνίας όπως δηλώνει το όνομα μιας κυρίας Ν. Σλήμαν), έχει ένα αρκετά απαιτητικό πρόγραμμα, ακολουθεί όμως την αρχή της ποικιλίας με πολλά μικρότερα κομμάτια και διαφορετικούς κάθε φορά εκτελεστές, όπως οι περισσότερες μη-επαγγελματικές συναυλίες. Τη διεύθυνση έχει ο Σπ. Σαμάρας. Το 1912 επιστρέφει η Duncan, αυτή την φορά στην «Ιφιγένια εν Αυλίδη» του Gluck. Έργα Ελλήνων συνθετών ακούγονται μετά το 1910 πιο συχνά από πριν. Στις (μουσική δωματίου, τραγούδι) σχεδόν όλο το δεύτερο μέρος αποτελείται από έργα Ελλήνων (Μιλανάκης, Σαμάρας, Καλομοιρης, Γ. Λαμπελέτ). Από το 1914 τα προγράμματα της Ορχήστρας του Ωδείου συνοδεύονται συστηματικά από εισαγωγικά κείμενα για τα διάφορα έργα, και μάλιστα με αναφορά των κυρίων θεμάτων σε παρτιτούρα. Τα κείμενα συνήθως είναι του ίδιου του Armand Marsick. Από την ίδια χρονιά, της , βρίσκεται ένα πρόγραμμα συναυλίας της Ορχήστρας Ωδείου Αθηνών, με το εξής έργο: «Ελπίδες χαμένες. Σύνθεσις του μαθητού Δ. Μητρόπουλου (τάξις A. Marsick) - μεταξύ έργων Wagner, Beethoven και Verdi (πράγμα που μάλλον δείχνει την εκτίμηση του Marsick). Έργα του Μητρόπουλου και επίσης του Καλομοίρη από εδώ και πέρα παίζονται πολύ συχνά από την Ορχήστρα του Ωδείου. Πολυεμφανιζόμενος εκτελεστής είναι ο Σπύρος Φαραντάτος (πιάνο), ο οποίος παίζει πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα, ή με σπάνια έργα ( : μεταξύ άλλων Skriabine, Καλομοίρης, Φ. Οικονομήδης), ή μόνο από έναν συνθέτη ( : Schumann). Αρκετά συχνά εμφανίζεται ο José de Bustinduy, βιολί, μόνος του ή με το δικό του κουαρτέτο εγχόρδων. 20 Σημαντικοί είναι επίσης οι βιολιστές Γεώργιος Ευσταθίου-Λικούδης και Tony Schultze. Ο Μητρόπουλος συνήθως συνοδεύει στο πιάνο. Μουσική δωματίου δεν παίζεται μόνο στις αίθουσες θεάτρων και του Ωδείου, αλλά επίσης την αίθουσα του ξενοδοχείου Μελά. 20 Για το Κουαρτέττο Μπουστίνδουι βλ. Μπελώνας, 47.

10 10 Το 1915 εμφανίζονται στην συλλογή ως διοργανωτές ο Σύλλογος Απόλλων (ιδρ. το ) και το Ωδείο Λόττνερ (ιδρ 1899, διαδέχεται το 1919 από το Εθνικό Ωδείο 22 ). Το έτος 1916 ζει την πρώτη εκτέλεση του «Πρωτομάστορα» του Καλομοίρη το πρόγραμμα βρίσκεται στη συλλογή και διαφημίζει μια ορχήστρα 60 οργάνων και μια χορωδία 50 ατόμων (ποσότητα εντυπωσιάζει, τότε όπως και τώρα, αλλά μιλώντας για ποσότητα πρέπει να αναφέρομε μια συναυλία της , όπου στην αρχή 300 μαθητές και μαθήτριες του Κωνστ. Ψάχου ψέλνουν το «Τη υπερμάχω στρατηγώ» Το πρόγραμμα της είναι συγκινητικό και μας δείχνει μια πλευρά της ζωής στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο: η συναυλία γίνεται «για το αρνί των οικογενειών των στρατιωτών», με μια ορχήστρα από στρατιώτες, μεταξύ αυτών οι Νικ. Παπαγεωργίου (φλάουτο), Γ. Χωραφάς, Γεώργ. Ευστάθιος-Λικούδης (βιολί), Σπ. Φαραντάτος (πιάνο) και με το Ελληνικό Μουσικό Θίασο, ο οποίος παίζει κυρίως οπερέτες. Το πρόγραμμα είναι πολύ ελκυστικό και πολύπλευρο, με μεγάλα μέσα, ενώ μια άλλη φιλανθρωπική συναυλία λίγο αργότερα ( παρ. 15) ακολουθεί την πιο σοβαρή γραμμή: αποτελείται από μουσική δωματίου (Σμαράγδα Γεννάδη, άσμα, Γ. Λυκούδης, βιολί, Σπ. Φαραντάτος, πιάνο, Δ. Μητρόπουλος, συνοδεία) και περιορίζεται σε γαλλικά και ρωσικά έργα. Σε μια άλλη παρόμοια, την επόμενη χρονιά ( , υπέρ των λαϊκών συσσιτίων) ακούγονται αποκλειστικά έργα του νεαρού Μητρόπουλου. Η μουσική ζωή ακολουθεί να έχει μια σταθερή θέση στην Αθήνα, και μέσα στον Πόλεμο, πράγμα το οποίο φαίνεται από ένα καινούργιο θεσμό, που ασφαλίζει μια πιο σταθερή χρηματοδότηση στις συναυλίες :. Στις λαμβάνει χώρα η 1 η συναυλία συνδρομητών της Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών, στο Δημοτικό Θέατρο. Προβλέπονται 8 συναυλίες ανά σαιζόν, και το θεωρείο για 5 άτομα στοιχίζει δρς, δηλαδή, 4.40 ανά άτομο και συναυλία, ενώ χωρίς συνδρομή μια ανάλογη θέση έχει 8.-. Η 4 η συναυλία συνδρομητών της ίδιας σαιζόν διευθύνεται εξ ολοκλήρου από τον Μητρόπουλο ( ). Στα επόμενα χρόνια γίνονται 5-6 συναυλίες συνδρομητών ετησίως. Από το 1919/20 τα προγράμματα του Ωδείου περιέχουν λίστες των μελών της ορχήστρας. Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει στρατιωτικές εμπλοκές, τώρα στην Μικρά Ασία, και στρατιωτικές συναυλίες. Στις , υπό την διεύθυνση του Μ. Καλομοίρη, παίζουν στην στρατιωτική ορχήστρα πολλοί ήδη γνωστοί σολίστ από προηγούμενες εκδηλώσεις: μεταξύ άλλων ο Ανθυπασπιστής 21 Μοτσενίγος, Ρωμανού, 216.

11 11 Γ. Ευσταθίου-Λικούδης στο 1 ο βιολι, ο Φιλοκτήτης Οικονομίδης στις βιόλες (αργότερα θα αναλάβει την Ορχήστρα του Ωδείου και την Χορωδία Αθηνών), ο φλαουτίστας Νικ. Παπαγεωργίου. Τον Μητρόπουλο, που σπουδάζει ακόμα, τον βρίσκουμε στα κρουστά. Τρεις μήνες αργότερα, στις , δίνει διπλωματικές εξετάσεις στο πιάνο, ως μέλος της τάξης του Wassenhoven, με ένα πρόγραμμα από Franck, Chopin, Beethoven, Liszt. Το έτος 1919 μας δίνει μια εντύπωση για το πόσο πυκνά γίνανε παραστάσεις όπερας. Tο Ελληνικό Μελόδραμα Δ. Λυράγκα και η Μουσική Σκηνή Α. Κυπαρίσση αντίστοιχα παίζουν, σύμφωνα με τα προγράμματα της συλλογής, που περιέχουν και προαγγελίες: Κουρέας της Σεβίλλης (Ελληνικό Μελόδραμα), Mma Butterfly (Μουσική Σκηνή) Rigoletto (Ελληνικό Μελόδραμα), La Traviata (Μουσική Σκηνή). Το 1920 αρχίζει μια μεγάλη εποχή με μεγάλα έργα : Requiem του Verdi, (Ορχήστρα Ωδείου Αθηνών/Marsick, χορωδία του Ωδείου «με την ευγενική συμμετοχή κυρίων της Αθηναϊκής κοινωνίας», εξάσκηση χορωδίας Γ. Σκλάβος), Festival Saint-Saëns υπό την διεύθυνση του ίδιου. Η 6 η συναυλία συνδρομητών του 1920/21, στις 10 Μαΐου (Marsick, Woldemar Freeman) είναι ένα Festival Beethoven, και στις το Ελληνικό Κουαρτέττο (Γ. Λυκούδης, Κ. Κούλας, Φιλ. Οικονομίδης, Α. Παπαδημητρίου) επίσης παίζει μόνο Beethoven. Στην συνέχεια βρίσκουμε μια βραδιά Brahms με την Αλεξάνδρα Τριάντη ( ). Το Ελλ. Κουαρτέττο στις παίζει μόνο Cesar Franck. Στις συναυλίες συνδρομητών ακούγονται στις ένα φεστιβάλ Chopin με το Ρωσο πιανίστα Basile Sapellnikoff, στις «Η παιδική ηλικία του Χριστού» (L enfance du Christ) του Berlioz Στις παρουσιάζεται, επίσης στο πλαίσιο συναυλίας συνδρομητών, ολόκληρο το δραματικό ποίημα «Manfred» με τη μουσική του Schumann, ενώ στο ίδιο πλαίσιο στις το ορατόριο «Η ανάστσις του Χριστού» (La risurrezione di Cristo) του Lorenzo Perosi, σε συνεργασία με την Χορωδία Αθηνών (ιδρ. 1922, δημιούργημα του Ωδείου Αθηνών, με διευθυντή τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη 23 ). Εκδηλώσεις με έντονα ποικίλο πρόγραμμα υπάρχουν, αλλά έχουν γίνει σπάνιες. Από τα λίγα παραδείγματα είναι η Soiree de Gala του Δήμου Αθηναίων στις (παρ. 3), με αρχαίους χορούς, μουσική κλασσικού τύπου Henri Wieniawski, παιγμένος από τον Νίκο 23 Ρωμανού, 215.

12 12 Σκαλκώτα (βιολί), μουσική του Meyerbeer, Tableaux vivants, μια Βυζαντινή Πομπή και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, με την Ορχήστρα του Ωδείου υπό των Γ. Σκλάβο. ( Παρόμοιο χαρακτήρα έχει μια Soiree de Gala στο Ηρώδειο προς τιμήν της ΑΑΥ Ταφάρι Μακώνεν, Βασιλεύοντος διαδόχου της Αιθιοπίας, 9Αυγ. 1924). - Στην Καλλιτεχνική Εσπερίδα υπέρ των τραυματιών (στις μάχες στην Μικρασία;) στις 2 Μαΐου 1921, επίσης με ποικίλο πρόγραμμα, υπήρχε ενεργή συμμετοχή των πέντε πριγκιπισσών (το πρόγραμμα υπάρχει σε τρία αντίτυπα). Από το 1921 τα τυπωμένα προγράμματα των Συναυλιών Συνδρομητών αποκτούν εξώφυλλα από γυαλιστερό χαρτί με απεικόνιση της «Αρμονίας» του Νικόλαου Γκύζη, και δέχονται περισσότερες διαφημίσεις, π.χ. μια για «Σίνε-Κονσέρ», δηλαδή ταινίες της γερμανικής εταιρείας UFA με μουσική συνοδεία από καθηγητές του Ωδείου ( ). Από το 1922 αναλαμβάνει ο Jose de Bustinduy την διεύθυνση της Ορχήστρας του Ωδείου. Το 1923 τον διαδέχεται ο Ρώσος Jean Boutnikoff, εμπλουτίζοντας το ρεπερτόριό του με έργα Ρώσων συνθετών (μέχρι τότε ήταν κυρίως γαλλικό και γερμανικό με κάποια ελληνικά έργα). Σε αυτή την εποχή η ορχήστρα αποτελείται από 78 μέλη (βλ. λίστα των μελών στο πρόγραμμα της ). Τα λίγα προγράμματα συναυλιών που αφορούν το ελληνικό τραγούδι μπορούν να θεωρηθούν εξαιρέσεις στη συλλογή: στις γίνεται η τρίτη από πέντε διαλέξεις συναυλίες του Θεόδ. Συναδινού (συγγραφέα της πρώτης Ιστορίας της ελληνικής Μουσικής, 1919) που αφορούν στη σειρά το δημοτικό, παιδαγωγικό, λαϊκό, επτανησιακό και τεχνικό(!) τραγούδι, 24 και στις τις ίδιας χρονιάς στο Θέατρο Κοτοπούλη μια με τίτλο «Η ελληνική καντάδα και το δημοτικό τραγούδι από το 1821 μέχρι σήμερον (αναφέρονται 26 τραγούδια, 5 ανώνυμα με εναρμόνιση του Λαυράγκα, τα υπόλοιπα επώνυμα). Από το 1922 υπάρχει ένας σημαντικός εμπλουτισμός του μουσικού τοπίου της Αθήνας: ξεκινούν οι «Λαϊκαί Συναυλίαι», με καλλιτεχνική διεύθυνση των Μπουστίντουϊ, Φ. Οικονομίδη και Σπ. Φαραντάτου. Το πρόγραμμα της τρίτης συναυλίας ( ), με την πρώτη εμφάνιση της Ανδρικής Χορωδίας Αθηνών (το ανδρικό τμήμα της Χορωδίας Αθηνών), αναφέρει μια ορχήστρα 45 οργάνων. Το πρόγραμμα είναι μεν απαιτητικό, αλλά αποφεύγει προφανώς λόγω εκλαΐκευσης - τον περιορισμό σε λίγα μεγάλα έργα. Ακούγονται η εισαγωγή Egmont / 24 Οι διαλέξεις αυτές εκδόθηκαν: Θ. Συναδινός, Το ελληνικό τραγούδι πέντε διαλέξεις-συναυλίαι. Αθήναι: Ακρόπολις, 1922.

13 13 Beethoven, 1 η σουίτα L Arlesienne / Bizet, Largo célèbre / Handel, Te Deum / Sgambatti, τραγούδια των Mendelssohn, Schubert, Grieg στα Ελληνικά, δημόδη, και τελικά η Invitation à la valse (Aufforderung zum Tanz) του Weber σε ενορχήστρωση του Berlioz. Η ορχήστρα του Ελληνικού Ωδείου διευθύνεται αρχικά από τον ιδρυτή του Ωδείου Μ. Καλομοίρη, και κατόπιν, από το , από τον Δ. Μητρόπουλο, όποτε ενώνονται οι συμφωνικές ορχήστρες των δυο ωδείων στο Σύλλογο Συναυλιών, με τον οποίο συγχωνεύονται και οι «Λαϊκαί Συναυλίαι» 25. Στη συλλογή υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός προγραμμάτων από συναυλίες του Συλλόγου μέχρι το 1927, με την διεύθυνση των Μητρόπουλου, Μπούτνικοφ, Οικονομίδη. Αυτά τα χρόνια αποτελούν μια κορύφωση στην μουσική ζωή της Αθήνας λόγω των καλλιτεχνών που επισκέπτονται την πόλη (π.χ. ο Richard Strauss, ο οποίος διευθύνει Mozart στις και δικά του έργα στις ) καθώς και λόγω των πρωτοποριακών προγραμμάτων ιδίως του Μητρόπουλου. Στις παίζονται, μεταξύ άλλων, του Max Reger «Τέσσερα Μουσικά Ποιήματα κατά τας εικόνας του Arnold Böcklin», που ακούγονται και τώρα πολύ σπάνια (στο πρόγραμμα υπάρχουν απεικονίσεις των σχετικών πινάκων), και στις εκτός από R. Strauss, Mozart και Καλομοίρη και το «Pacific (231)» του Arthur Honegger, γραμμένο το 1923, μια εξαιρετικά τολμηρή επιλογή. Βιβλιογραφία: -Καλογερόπουλος, Τάκης: Λεξικό της νεοελληνικής μουσικής. 7 τόμοι. Αθήνα: Γιαλλέλη, Μπελώνας, Γιάννης: Η μουσική δωματίου στην Ελλάδα έως τα μέσα του 20 ου αιώνα. Πολυφωνία 7(φθινόπωρο 2007), Μοτσενίγος, Σπύρος: Νεοελληνική μουσική. Συμβολή εις την ιστορίαν της. Αθήνα: [χ.ο.], Ρωμανού, Καίτη: Έντεχνη ελληνική μουσική στους νεότερους χρόνους. Αθήνα: Κουλτούρα, Συναναδινός, Θεόδωρος: Ιστορία της νεοελληνικής μουσικής Αθήνα: Τύποις Τύπου, Herders Konversations-Lexikon, dritte Auflage. Freiburg i. Br., Herder, Bände und zwei Ergänzungsbände. 25 Καλογερόπουλος, τομ. 5, 644, «Σύλλογος Συναυλιών».

Σοπέν Μπετόβεν Μότσαρτ

Σοπέν Μπετόβεν Μότσαρτ Σοπέν Μπετόβεν Μότσαρτ Ιστορία της Μουσικής (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 (Wolfgang Amadeus Mozart) (1756-1791) Ιστορία της Μουσικής (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 2 Ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασικής μουσικής.

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της Μουσικής. Ενότητα 5: Οι Εθνικές Σχολές. Νικόλαος Μαλιάρας Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Μουσικών Σπουδών

Ιστορία της Μουσικής. Ενότητα 5: Οι Εθνικές Σχολές. Νικόλαος Μαλιάρας Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιστορία της Μουσικής Ενότητα 5: Οι Εθνικές Σχολές Νικόλαος Μαλιάρας Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Μουσικών Σπουδών Εισαγωγικά 1 Αφύπνιση των εθνικών συνειδήσεων Γενικό αίτημα για την αποτίναξη των αυτοκρατοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 1 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Η ποιότητα της μουσικής παιδείας ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΝΕΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Από τη φετινή χρονιά το Δημοτικό μας Ωδείο διευρύνεται με νέα τμήματα διδασκαλίας πνευστών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Από 5 Ιουλίου έως 13 Ιουλίου 2013 Το 31 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Από 5 Ιουλίου έως 13 Ιουλίου 2013 Το 31 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από 5 Ιουλίου έως 13 Ιουλίου 2013 Το 31 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Από 5 έως 13 Ιουλίου 2013 θα πραγματοποιηθεί το 31 ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίος θεσμός του

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ Μουσικής

Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ Μουσικής Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ Μουσικής ηµοτικό Ωδείο Αµαρουσίου Επτά συναυλίες από 30 Μαρτίου έως 18 Μαΐου 2008 Αίθουσα Εκδηλώσεων ηµαρχειακού Μεγάρου ήµου Αµαρουσίου Ε ί σ ο δ ο ς ε λ ε ύ θ ε ρ η Ώρα έναρξης συναυλιών

Διαβάστε περισσότερα

Η Συμφωνία. Εκτεταμένη οργανική σύνθεση που αναπτύσσεται κατά την Κλασική εποχή (18 ος αιώνας).

Η Συμφωνία. Εκτεταμένη οργανική σύνθεση που αναπτύσσεται κατά την Κλασική εποχή (18 ος αιώνας). Ζωρζ Μπιζέ [George Bizet] (1836-1875) Γάλλος συνθέτης Συµφωνία αρ. 1, σε Ντο µείζονα Η µία και µοναδική συµφωνία του γάλλου συνθέτη του 19 ου αιώνα Ζωρζ Μπιζέ, ήταν ένα από τα πρώτα του έργα και γράφτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Ρόδος, µια Πόλη Τέχνης και Πολιτισµού Ο Πολιτισµός ήταν πάντα ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωή στην Ρόδο. Ο Δήµος Ροδίων οργανώνει καθ όλη την διάρκεια της χρονιάς, µε έµφαση στους

Διαβάστε περισσότερα

«The Queen s Gigue» του Τόμας Ρόμπινσον, (Thomas Robinson )

«The Queen s Gigue» του Τόμας Ρόμπινσον, (Thomas Robinson ) «The Queen s Gigue» του Τόμας Ρόμπινσον, (Thomas Robinson 1560-1609) Ο Τόμας Ρόμπινσον ήταν Άγγλος συνθέτης και μουσικοδιδάσκαλος της περιόδου της Αναγέννησης. Έγραψε μουσικά έργα και δίδαξε τραγούδι,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. Περικλής Ούτσιος Φίλιππος Ντομασένκο Γιάννης Παζαρτζής Ορέστης Πλιάκης Νικόλας Μπάλτου

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. Περικλής Ούτσιος Φίλιππος Ντομασένκο Γιάννης Παζαρτζής Ορέστης Πλιάκης Νικόλας Μπάλτου ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Περικλής Ούτσιος Φίλιππος Ντομασένκο Γιάννης Παζαρτζής Ορέστης Πλιάκης Νικόλας Μπάλτου Με τον όρο κλασική μουσική αναφέρεται ευρύτερα η Δυτικοευρωπαϊκή μουσική παραγωγή που εκτείνεται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΖΑΝΗ Νικολός Δημόπουλος φλάουτο. Ελένη Λιώνα τραγούδι. Διονύσης Μαλλούχος πιάνο. Παναγιώτης Δημόπουλος σύνθεση

ΚΟΖΑΝΗ Νικολός Δημόπουλος φλάουτο. Ελένη Λιώνα τραγούδι. Διονύσης Μαλλούχος πιάνο. Παναγιώτης Δημόπουλος σύνθεση ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΟΖΑΝΗ 20-24.8.2012 Νικολός Δημόπουλος φλάουτο Ελένη Λιώνα τραγούδι Διονύσης Μαλλούχος πιάνο Παναγιώτης Δημόπουλος σύνθεση Valerie Pearson βιολί, ελεύθερος αυτοσχεδιασμός Δημήτρης Δημόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Η Συμφωνία. Εκτεταμένη οργανική σύνθεση που αναπτύσσεται κατά την Κλασική εποχή (18 ος αιώνας).

Η Συμφωνία. Εκτεταμένη οργανική σύνθεση που αναπτύσσεται κατά την Κλασική εποχή (18 ος αιώνας). Γιοχάνες Μπραµς [Johannes Brahms] (1833-1897) Γερµανός συνθέτης Συµφωνία αρ. 2, σε Ρε µείζονα Η συγκεκριµένη Συµφωνία γράφτηκε το 1877 κατά την επίσκεψη του συνθέτη στην περιοχή Pörtschach am Wörthersee,

Διαβάστε περισσότερα

22/11/2017 Συμμετοχή του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου Στη συναυλία του Συλλόγου «ΕΥΤΕΡΠΗ» στο Αρσάκειο. 10/12/2017 Μαθητική Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

22/11/2017 Συμμετοχή του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου Στη συναυλία του Συλλόγου «ΕΥΤΕΡΠΗ» στο Αρσάκειο. 10/12/2017 Μαθητική Χριστουγεννιάτικη Συναυλία 22/11/2017 Συμμετοχή του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου Στη συναυλία του Συλλόγου «ΕΥΤΕΡΠΗ» στο Αρσάκειο Η Μαργαρίτα Μπακοπούλου, μαθήτρια του τμήματος πιάνου, τάξη κας Μαργαρίτας Βαμβακάρη, εκπροσώπησε το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ Ε.Ρ.Τ. ΒΙΟΛΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ Ε.Ρ.Τ. ΒΙΟΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ Ε.Ρ.Τ. ΥΛΗ ΑΚΡΟΑΣΕΩΝ ΒΙΟΛΙΑ ΒΙΟΛΙΑ Α : α) Mozart: ένα από τα κοντσέρτα αρ.3, 4, 5 (1 ο μέρος με Cadenza) α) Mozart:Συμφωνία αρ.39 (4 ο μέρος) β) Beethoven:Συμφωνία αρ.9 (2 ο μέρος)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΙΟYΝΙΟΣ 2015

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΙΟYΝΙΟΣ 2015 ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟYΣΙΚΗΣ www.hellenicmusiccentre.com ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΙΟYΝΙΟΣ 2015 Α. ΠΑΡΤΙΤΟYΡΕΣ Δυμιώτης, Φάνος (1965-2007) The Soldier s Blues (2007) για κλαρινέτο, φαγκότο, τρομπέτα, τρομπόνι, κρουστά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ Α: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (ανά κωδικό θέσης) Τόπος Εκτέλεσης Ειδικότητα Διάρκεια σύμβασης

ΠΙΝΑΚΑΣ Α: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (ανά κωδικό θέσης) Τόπος Εκτέλεσης Ειδικότητα Διάρκεια σύμβασης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΕTΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΜΕ 8 /2017 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ Πετρούπολη, 22-12-2017 Αριθ.πρωτ.: 25737 Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Έχοντας υπόψη: 1.

Διαβάστε περισσότερα

409 Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη)

409 Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) 409 Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) Σκοπός Το Τμήμα προσφέρει προγράμματα εφαρμοσμένων μουσικών σπουδών στα πρότυπα των Ανωτάτων Μουσικών Ακαδημιών (Musikhochschule) και παρέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΕΡΤ ΣΑΒΒΑΤΟ. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ και ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 20.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΕΡΤ ΣΑΒΒΑΤΟ. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ και ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 20. ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΕΡΤ 23 ΣΑΒΒΑΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ και Χορωδίας της ΕΡΤ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 20.30 ΣΟΛΙΣΤ Μαριλένα Στριφτόμπολα - Σοπράνο Άρτεμις Μπόγρη

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΑΘΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Ο Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΑΘΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Ιωάννινα, 01 /09/2014 Αριθμ. Πρωτ. -1096 - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για την πρόσληψη εκπαιδευτικού-καλλιτεχνικού προσωπικού στα εκπαιδευτικά τμήματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης (Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, Σχολή Κλασικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ Α: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (ανά κωδικό θέσης) Τόπος Εκτέλεσης Ειδικότητα Διάρκεια σύμβασης

ΠΙΝΑΚΑΣ Α: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (ανά κωδικό θέσης) Τόπος Εκτέλεσης Ειδικότητα Διάρκεια σύμβασης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΕTΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΜΕ 5/2018 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ Πετρούπολη 31-12-2018 Αριθ. πρωτ.: 20133 Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Συνδιοργάνωση: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. «Επτανησιακή Όπερα και Μουσικό Θέατρο έως το 1953»

ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Συνδιοργάνωση: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. «Επτανησιακή Όπερα και Μουσικό Θέατρο έως το 1953» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Συνδιοργάνωση: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Συνέδριο στο πλαίσιο του 6 ου Κύκλου

Διαβάστε περισσότερα

31.5 ΔΕΎΤΕΡΗ ΣΥΝΑΥΛΊΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 31 ΜΑΐΟΥ 2019 ΏΡΑ 20:30 ΙGOR STRAVINSKY ( ) C.F. RAMUZ ( ) Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΏΤΗ (πλήρης) Η Θεατρική

31.5 ΔΕΎΤΕΡΗ ΣΥΝΑΥΛΊΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 31 ΜΑΐΟΥ 2019 ΏΡΑ 20:30 ΙGOR STRAVINSKY ( ) C.F. RAMUZ ( ) Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΏΤΗ (πλήρης) Η Θεατρική 31.5 ΔΕΎΤΕΡΗ ΣΥΝΑΥΛΊΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 31 ΜΑΐΟΥ 2019 ΏΡΑ 20:30 ΙGOR STRAVINSKY (1882 1971) C.F. RAMUZ (1878 1947) Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΏΤΗ (πλήρης) Η Θεατρική διάσταση μιας μοναδικής μουσικής εμπειρίας KYKLOS

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη,

Διαβάστε περισσότερα

Φέτος γιορτάζουμε τα 140 χρόνια από τη γέννηση και τα 70 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη και πιανίστα...

Φέτος γιορτάζουμε τα 140 χρόνια από τη γέννηση και τα 70 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη και πιανίστα... Φέτος γιορτάζουμε τα 140 χρόνια από τη γέννηση και τα 70 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη και πιανίστα... Σ. Ραχμάνινοφ Οι κυριότεροι σταθμοί της ζωής του 1873 Ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ γεννήθηκε το 1873 στο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΑ STANDARD OF EXCELLENCE BAND METHODS

ΒΙΒΛΙΑ STANDARD OF EXCELLENCE BAND METHODS ΒΙΒΛΙΑ STANDARD OF EXCELLENCE BAND METHODS Oι μέθοδοι εκμάθησης μουσικών οργάνωνstandard OF EXCELLENCE είναι ιδανικές για μπάντες στις οποίες ο μαέστρος ή οι δάσκαλοι χρειάζονται ταχύτητα στην εκμάθηση,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ Διεύθυνση: Άλκης Παπαδόπουλος

ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ Διεύθυνση: Άλκης Παπαδόπουλος Παρασκευή στις 3: Συναυλίες στη Βιβλιοθήκη ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ Διεύθυνση: Άλκης Παπαδόπουλος συμμετέχουν: Χρυσήλια Δημητριάδη, Φίλανδρος Κάρρας, Κώστας Καραμπίνας Δημοπούλου Κολιτσίδα Μελίνα,

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»

Συλλογή του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» Συλλογή του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» Η επιτακτική ανάγκη δηµιουργίας ενός φορέα ειδικού στη συγκέντρωση υλικού σχετικά µε την Ελληνική µουσική

Διαβάστε περισσότερα

Zoltán Kodály (Ζόλταν Κοντάυ) Ούγγρος συνθέτης, 1882 1967

Zoltán Kodály (Ζόλταν Κοντάυ) Ούγγρος συνθέτης, 1882 1967 Zoltán Kodály (Ζόλταν Κοντάυ) Ούγγρος συνθέτης, 1882 1967 Ο Kodály γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1886 στο Kecskemet της Ουγγαρίας. Ο πατέρας του ήταν σταθμάρχης σιδηροδρομικής γραμμής και έπαιζε ερασιτεχνικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Α. Σχολή Χορού 1.Εκπαιδευτικό - καλλιτεχνικό προσωπικό. Τίτλοι σπουδών. Δίπλωμα

ΤΥΠΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Α. Σχολή Χορού 1.Εκπαιδευτικό - καλλιτεχνικό προσωπικό. Τίτλοι σπουδών. Δίπλωμα ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΥΠΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Α. Σχολή Χορού.Εκπαιδευτικό - καλλιτεχνικό προσωπικό Τίτλοι σπουδών. Δίπλωμα για αναγνωρισμένης Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού

Διαβάστε περισσότερα

Φωταγώγηση της Πόλης και του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου

Φωταγώγηση της Πόλης και του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου Φωταγώγηση της Πόλης και του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 4.15μ.μ. 5.00μ.μ. Η Ορχήστρα Εγχόρδων Νέων και η Παιδική Χορωδία του Παπαδάκειου Δημοτικού Ωδείου Λεμεσού με τη συμμετοχή της

Διαβάστε περισσότερα

Πόλη και πολιτισμός Πόλη και διασκέδαση

Πόλη και πολιτισμός Πόλη και διασκέδαση 28 Πόλη και πολιτισμός Πόλη και διασκέδαση Η πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης Έντονη είναι η πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης ολόκληρο τον χρόνο. Εκδηλώσεις του Μακεδονικού Μουσείου της Σύγχρονης Τέχνης,

Διαβάστε περισσότερα

ΩΔΕΙΟΝ "ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ"

ΩΔΕΙΟΝ ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ ΩΔΕΙΟΝ "ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ" Αναγνωρισμένο από το κράτος 33 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ... Διδάσκονται όλα τα είδη Ενόργανης, Θεωρητικής και Φωνητικής Μουσικής Αγίας Λαύρας 95 210-2232339 210-2287555 www.odeio-nikos-skalkotas.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΑΙΟΥ (FOTA)

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΑΙΟΥ (FOTA) ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΑΙΟΥ (FOTA) Η Διεθνής Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Φεστιβάλ Αιγαίου θα περιλαμβάνει νέους μουσικούς μεταξύ 16 24 ετών από την Ελλάδα και παγκοσμίως. Οι μουσικοί που

Διαβάστε περισσότερα

State of Palestine. Diplomatic Representation Athens ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

State of Palestine. Diplomatic Representation Athens ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΤΗΝ ΡΑΜΑΛΑ, ΤΟΥ ΝΑΜΠΛΟΥΣ, ΤΗΝ ΓΑΖΑ & ΤΗΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ Μελίνα Μερκούρη ΠΕΜΠΤΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Oι συναυλίες του Gruppo d Archi Veneto

Oι συναυλίες του Gruppo d Archi Veneto Ηµέρα τση Ζάκυθος, 31 εκεµβρίου 2010 Oι συναυλίες του Gruppo d Archi Veneto Ηµεροµηνία ηµοσίευσης: 31 εκεµβρίου 2010 Συντάκτης: Βασίλης Μούτσιος Θεµατική κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Μια υπέροχη συναυλία όπου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 πάμε θέατρο Προπώληση Για το «Πάμε θέατρο» η προπώληση των εισιτηρίων καθώς και το κόστος μεταφοράς με το πούλμαν θα γίνεται στη γραμματεία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- MUSIC THERAPY

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- MUSIC THERAPY ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- MUSIC THERAPY Μουσικοθεραπεία είναι η κλινική και τεκμηριωμένη χρήση της μουσικής από ειδικευμένο θεραπευτή, ο οποίος με επιστημονικές μεθόδους αξιοποιεί τις ιδιαίτερες συναισθηματικές,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΜΕ 2/2014 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΜΕ 2/2014 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Πλ. Δημοκρατίας, Περιστέρι - Τ.Κ. 2 34 Τηλέφωνο: 20.57.0.06, 20.57.83.260 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ Περιστέρι, 0--4 Αρ. Πρωτ. οικ.43044

Διαβάστε περισσότερα

Live ANEMA E CORE. Στους ρυθμούς της Μεσογείου. Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Live ANEMA E CORE. Στους ρυθμούς της Μεσογείου. Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013 Live ANEMA E CORE Στους ρυθμούς της Μεσογείου Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013 Τραγούδια με άξονα τις μελωδίες και τους ρυθμούς της Μεσογείου παρουσιάζει το μουσικό σύνολο Anema e Core, στο Black Duck, την Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

www.poa-mandolinarte.org Το Σύνολο Νυκτών Εγχόρδων Αθηνών MandolinARTE δημιουργήθηκε το 1994. Το ρεπερτόριό της ορχήστρας MandolinARTE περιλαμβάνει έργα κλασσικής μουσικής γραμμένα για μαντολίνο των A.Vivaldi,

Διαβάστε περισσότερα

3o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΞΙΑ (ΝΑΞΟΣ) 3 rd AXIA INTERNATIONAL FESTIVAL (NAXOS)

3o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΞΙΑ (ΝΑΞΟΣ) 3 rd AXIA INTERNATIONAL FESTIVAL (NAXOS) 3o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΞΙΑ (ΝΑΞΟΣ) 3 rd AXIA INTERNATIONAL FESTIVAL (NAXOS) 11-18 Αυγούστου 2011 Υπό την Αιγίδα του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer Μεγάλος Υποστηρικτής: Δήμος Νάξου Υποστηρικτής:

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ. Γνωστικό Αντικείμενο: Διεύθυνση Ορχήστρας Βαθμίδα: Καθηγητής

ΛΟΓΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ. Γνωστικό Αντικείμενο: Διεύθυνση Ορχήστρας Βαθμίδα: Καθηγητής ΛΟΓΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Γνωστικό Αντικείμενο: Διεύθυνση Ορχήστρας Βαθμίδα: Καθηγητής email: miltoslog@yahoo.gr Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θεωρητικά και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και Χαλανδρίου, αποσπώντας

Διαβάστε περισσότερα

Φραντς Σούμπερτ Franz Schubert (1797 1828) Αυστριακός συνθέτης. Συμφωνία Αρ. 5, σε Σι ύφεση μείζονα, D. 485 (1816)

Φραντς Σούμπερτ Franz Schubert (1797 1828) Αυστριακός συνθέτης. Συμφωνία Αρ. 5, σε Σι ύφεση μείζονα, D. 485 (1816) Φραντς Σούμπερτ Franz Schubert (1797 1828) Αυστριακός συνθέτης Συμφωνία Αρ. 5, σε Σι ύφεση μείζονα, D. 485 (1816) O Σούμπερτ γράφει τη συγκεκριμένη συμφωνία από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 1816

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2005/2006

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2005/2006 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2005/2006 28/09/2005 Η παιδική χορωδία του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου «ΑΣΠΑΣΙΑ ΚΑΝΑΤΣΟΥΛΗ» πλαισίωσε με τραγούδια, που έγραψε η διευθύντρια του Ωδείου κα Μαρία Κανατσούλη-Παπαδιαμάντη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Ακ. Έτος (Ενημέρωση: Οκτώβριος 2014)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Ακ. Έτος (Ενημέρωση: Οκτώβριος 2014) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Ακ. Έτος 2014-15 (Ενημέρωση: Οκτώβριος 2014) Σελίδα 1 από 33 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Παράρτημα ΙΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ...3 Α ΕΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 3 & ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ BAZAAR

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 3 & ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ BAZAAR ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 3 & ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ BAZAAR ΣΑΒΒΑΤΟ 3 & ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΦΕΣΤΙΒΑΛ Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.: «Χοροί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2006/2007 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2006/2007 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2006/2007 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 11/09/2006 Κορυφαία στιγμή στα 65 χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου ήταν η παράσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ Μήνυμα Μιχάλη Χατζημιχαήλ για τον εθελοντισμό Όταν ένας συνάνθρωπος μας ή μια ομάδα ανθρώπων γύρω μας χρειάζεται βοήθεια κι εμείς αρνηθούμε, τότε οι λέξεις αλληλεγγύη, ανιδιοτέλεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ. Πρόσληψης προσωπικού μουσικώνμε σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (με αντίτιμο) Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ. Πρόσληψης προσωπικού μουσικώνμε σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (με αντίτιμο) Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. Αλεξανδρούπολη 08-09-2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ Αριθ. Πρωτ. : 42910 ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ & OIKONOMIKΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Ταχ. Δ/νση : Λ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 306

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Φακ.: 7.24.07/4 Αρ. Τηλ.:22800698/735 Αρ. Φαξ:22428268 E-mail:circularsec@schools.ac.cy. 30 Δεκεμβρίου 2010

Αρ. Φακ.: 7.24.07/4 Αρ. Τηλ.:22800698/735 Αρ. Φαξ:22428268 E-mail:circularsec@schools.ac.cy. 30 Δεκεμβρίου 2010 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ. Φακ.: 7.24.07/4 Αρ. Τηλ.:22800698/735 Αρ. Φαξ:22428268 E-mail:circularsec@schools.ac.cy Διευθυντές/τριες Σχολείων Μέσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΟΧ 2/2015 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΟΧ 2/2015 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧ. ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Πλ. Δημοκρατίας 1, - Τ.Κ. 121 34 Τηλέφωνο: 210.57.01., 210.57.83.260 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ, 23/6/2015

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων των Α, Β και Γ τάξεων Μουσικού Γυμνασίου και των Α, Β και Γ τάξεων Γενικού Μουσικού Λυκείου» Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΘΕΜΑ: «Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων των Α, Β και Γ τάξεων Μουσικού Γυμνασίου και των Α, Β και Γ τάξεων Γενικού Μουσικού Λυκείου» Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

!!! 1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Τάσος Παππάς. Α. Πιάνο - Έγχορδα - Πνευστά. 1-2 Μαρτίου Β. Παιδικές & Νεανικές Χορωδίες 3 Μαρτίου 2019

!!! 1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Τάσος Παππάς. Α. Πιάνο - Έγχορδα - Πνευστά. 1-2 Μαρτίου Β. Παιδικές & Νεανικές Χορωδίες 3 Μαρτίου 2019 1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Τάσος Παππάς Α. Πιάνο - Έγχορδα - Πνευστά 1-2 Μαρτίου 2019 Β. Παιδικές & Νεανικές Χορωδίες 3 Μαρτίου 2019 Ο Τάσος Παππάς γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1926. Υπήρξε µία από

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

Κοζάνη, 8-13 Μαϊου 2013 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. (Ελλάς, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία) Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ: Στέλιος Πελασγός

Κοζάνη, 8-13 Μαϊου 2013 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. (Ελλάς, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία) Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ: Στέλιος Πελασγός 5 ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και τεχνών του Λόγου Κοζάνη, 8-13 Μαϊου 2013 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης (Ελλάς, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία) Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ: Στέλιος Πελασγός Καλλιτεχνικός διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2014 Δήμου Ναυπακτίας

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2014 Δήμου Ναυπακτίας Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2014 Δήμου Ναυπακτίας 20 14 Δημοτικές Ενότητες: Είσοδος Ελεύθερη Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Χάλκειας Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλήνης Όμορφες βραδιές καλοκαιριού,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ. Η εξέταση είναι προφορική και περιλαµβάνει τα εξής: α) ιεύθυνση πρώτου µέρους µίας από τις συµφωνίες 1,5 ή 6 του L.v.

ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ. Η εξέταση είναι προφορική και περιλαµβάνει τα εξής: α) ιεύθυνση πρώτου µέρους µίας από τις συµφωνίες 1,5 ή 6 του L.v. ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ Η εξέταση είναι προφορική και περιλαµβάνει τα εξής: α) ιεύθυνση πρώτου µέρους µίας από τις συµφωνίες 1,5 ή 6 του L.v.Beethoven β) ιεύθυνση πρώτου µέρους της Ηµιτελούς Συµφωνίας του F.

Διαβάστε περισσότερα

Το Καστρί, μέχρι το 1960 ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος και ήταν το μεγαλύτερο από τα Καστριτοχώρια.

Το Καστρί, μέχρι το 1960 ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος και ήταν το μεγαλύτερο από τα Καστριτοχώρια. Το Καστρί, μέχρι το 1960 ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος και ήταν το μεγαλύτερο από τα Καστριτοχώρια. Στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτοι Δήμοι στην Ελλάδα ο Άγιος Νικόλαος, το σημερινό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΟΧ 1/2016 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΟΧ 1/2016 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧ. ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Πλ. Δημοκρατίας 1, - Τ.Κ. 121 34 Τηλέφωνο: 210.57.01.106, 210.57.83.260 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ, 4/7/2016

Διαβάστε περισσότερα

Το Καρναβάλι των Ζώων Camille Sean Sans. Μουσικά Παραμύθια. Μουσικοκινητική Αγωγή. B εξάμηνο Θεωρία

Το Καρναβάλι των Ζώων Camille Sean Sans. Μουσικά Παραμύθια. Μουσικοκινητική Αγωγή. B εξάμηνο Θεωρία Μουσικοκινητική Αγωγή B εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Μουσικά Παραμύθια 2 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) ΜΙΧΑ Παρασκευή 2 Το

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικοκινητική Αγωγή. B εξάμηνο Θεωρία. Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός. Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) ΜΙΧΑ Παρασκευή 1

Μουσικοκινητική Αγωγή. B εξάμηνο Θεωρία. Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός. Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Μουσικοκινητική Αγωγή B εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Μουσικά Παραμύθια 2 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) ΜΙΧΑ Παρασκευή 2 1

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΟ. ΣΧΟΛΕΣ 1. ΣΧΟΛΗ ΠΙΑΝΟΥ 2. ΣΧΟΛΗ ΕΓΧΟΡΔΩΝ: βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο.

ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΟ. ΣΧΟΛΕΣ 1. ΣΧΟΛΗ ΠΙΑΝΟΥ 2. ΣΧΟΛΗ ΕΓΧΟΡΔΩΝ: βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο. 1 ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Δ.Ω.Λ. ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΟ. ΣΧΟΛΕΣ 1. ΣΧΟΛΗ ΠΙΑΝΟΥ 2. ΣΧΟΛΗ ΕΓΧΟΡΔΩΝ: βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο. 3. ΣΧΟΛΗ ΠΝΕΥΣΤΩΝ: φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο, σαξόφωνο,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Απ τη Μικρά Ασία στο Αιγαίο 16. 1 o Φιλικό Enduro Δήμου Αριστοτέλη 04. παραδοσιακό τμήμα - συναυλία 17. 2 ο Τουρνουά ποδοσφαίρου 05

Περιεχόμενα. Απ τη Μικρά Ασία στο Αιγαίο 16. 1 o Φιλικό Enduro Δήμου Αριστοτέλη 04. παραδοσιακό τμήμα - συναυλία 17. 2 ο Τουρνουά ποδοσφαίρου 05 Περιεχόμενα 1 o Φιλικό Enduro Δήμου Αριστοτέλη 04 2 ο Τουρνουά ποδοσφαίρου 05 Χορευτικό Αντάμωμα 06 Συναυλία σπουδαστών 07 Συναυλία σπουδαστών Μουσικής Σχολής 08 Συναυλία έναρξης Αριστοτελείων 09 Αναβίωση

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες ΥΛΗ ΑΓΩΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2008

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες ΥΛΗ ΑΓΩΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2008 Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες 2008 ΥΛΗ ΑΓΩΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2008 1 1. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Α. ΧΟΡΩΔΙΑ ΟΜΟΙΩΝ ΦΩΝΩΝ Θα εκτελεστούν συνολικά δύο (2) έργα ελεύθερης επιλογής Συνολικός διαθέσιμος χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble

Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble Μουσική Παράσταση Optima Ο Βαγγέλης Τρίγκας και το μουσικό του σύνολο παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση Optima. Ο σολίστ και συνθέτης ανθολογεί τραγούδια

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοτέλεια 2011. Αριστοτέλειο Πνευµατικό Κ Ε Ν Τ Ρ Ο. «Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά»

Αριστοτέλεια 2011. Αριστοτέλειο Πνευµατικό Κ Ε Ν Τ Ρ Ο. «Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά» Αριστοτέλεια 2011 Αριστοτέλειο Πνευµατικό Κ Ε Ν Τ Ρ Ο «Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά» Περιεχόμενα Έναρξη χειμερινών εκδηλώσεων 3 Εγκαίνια της χριστουγεννιάτικης γιορτής «Παραμυθοχώρα» 4 Παραμύθι χωρίς όνομα

Διαβάστε περισσότερα

Περιστέρι, 12/9/2013 Αρ. Πρωτ. οικ.29588. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΟΧ 3/2013. για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Περιστέρι, 12/9/2013 Αρ. Πρωτ. οικ.29588. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΟΧ 3/2013. για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΑΔΑ: ΒΛ9ΓΩΞ2-ΒΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧ. ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Πλ. Δημοκρατίας, -ΤΚ 234 Τηλέφωνο: 20.57.0.06, 20.57.83.260

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Δήμητρα Τρυπάνη Βαθμίδα: Λέκτορας Γνωστικό Αντικείμενο: Θεωρητικά της Μουσικής

Δρ Δήμητρα Τρυπάνη Βαθμίδα: Λέκτορας Γνωστικό Αντικείμενο: Θεωρητικά της Μουσικής Δρ Δήμητρα Τρυπάνη Βαθμίδα: Λέκτορας Γνωστικό Αντικείμενο: Θεωρητικά της Μουσικής Email: dtrypani@ionio.gr www.dimitratrypani.com Η Δήμητρα σπούδασε Σύνθεση (PhD και ΜMus και τα δύο με διάκριση) στο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ ΤΜΗΜΑ : "ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ" ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 Β' Εξαμήνου

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ ΤΜΗΜΑ : ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 Β' Εξαμήνου ΜΑΘΗΜΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΙΘ. 1 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (ΙΙ) 8//010 10:00-1:00 1,13,14 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (ΙΙ) 3//010 10:00-13:00 13,14 3 (ΙΙ) 4//010 13:00-15:00 (γραπτά) 14 (ΙΙ) 7//010 10:00-18:00 (προφορικά)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΑΝΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΑΝΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΑΝΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 Τ.Θ.: 534, 715 00 ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΑΝΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΛ.: 2810 763141 FAX: 2810 762701 www.ppkae.gr / e-mail: info@ppkae.gr Αγαπητοί φίλοι, Κρατάτε στα χέρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ Βενιζέλου 67 Τηλ. 250-2229 Φαξ: 25022963 E-mail: odeio@dkavalas.gr Πληρ. Ελ. Καλώτη Καβάλα 4 Νοεμβρίου 205 Α.Π: 742 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Πρόσληψης καλλιτεχνικού-διδακτικού

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό για µαθητές/τριες Γυµνασίου και Λυκείου Εισαγωγή στην Ορχήστρα Παρακολούθηση συναυλιών

Εκπαιδευτικό Υλικό για µαθητές/τριες Γυµνασίου και Λυκείου Εισαγωγή στην Ορχήστρα Παρακολούθηση συναυλιών Εκπαιδευτικό Υλικό για µαθητές/τριες Γυµνασίου και Λυκείου Εισαγωγή στην Ορχήστρα Παρακολούθηση συναυλιών Αγαπητοί/τές Μαθητές και Μαθήτριες, Μέσα από αυτή την παρουσίαση Θα γνωρίσετε: τη Συµφωνική Ορχήστρα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΑΘΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Ο Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΑΘΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Ιωάννινα, 26/7/2012 Αριθμ. Πρωτ. -1000- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για την πρόσληψη εκπαιδευτικού-καλλιτεχνικού προσωπικού στα εκπαιδευτικά τμήματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης (Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, Σχολή Κλασικού

Διαβάστε περισσότερα

TONINO CAROTONE LOCOMONDO. Special guest έκπληξη. Μία ανατρεπτική βραδιά. ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΡΘΙΩΝ 10 (5 το ποτό) STANDS ΟΡΘΙΩΝ 20 (10 το ποτό)

TONINO CAROTONE LOCOMONDO. Special guest έκπληξη. Μία ανατρεπτική βραδιά. ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΡΘΙΩΝ 10 (5 το ποτό) STANDS ΟΡΘΙΩΝ 20 (10 το ποτό) TONINO CAROTONE LOCOMONDO & Special guest έκπληξη Μία ανατρεπτική βραδιά Athens Music Festival - 28 Ιανουαρίου ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΡΘΙΩΝ 10 (5 το ποτό) STANDS ΟΡΘΙΩΝ 20 (10 το ποτό) ΚΑΘΗΜΕΝΟΙ A' Ζώνη:

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή δοκιμή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου

Ανοιχτή δοκιμή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου Ανοιχτή δοκιμή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου 10 Φεβρουαρίου 2016 Γενικός στόχος των ανοιχτών δοκιμών: Οι μαθητές/τριες με την ακρόαση της δοκιμής θα γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζει μια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1600 ΕΩΣ ΤΟΝ 20 ο ΑΙΩΝΑ

ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1600 ΕΩΣ ΤΟΝ 20 ο ΑΙΩΝΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1600 ΕΩΣ ΤΟΝ 20 ο ΑΙΩΝΑ Ενότητα 03: Η κωμική όπερα (Opera buffa, Opera comique, Ballad opera, Singspiel). Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Μενέλαος Χριστόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικό Φεστιβάλ Χίου Καλοκαίρι Αυγούστου Χίος - Οινούσσες Love and Diversity

Μουσικό Φεστιβάλ Χίου Καλοκαίρι Αυγούστου Χίος - Οινούσσες Love and Diversity Μουσικό Φεστιβάλ Χίου Καλοκαίρι 2019 2-10 Αυγούστου Χίος - Οινούσσες Love and Diversity Με παραμύθια για νεράιδες και ξωτικά, μια σύγχρονη διαδραστική παράσταση μουσικού θεάτρου με άξονα το speed dating,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εισαγωγή στο Π.Μ.Σ. του Τμήματος Μουσικών Σπουδών

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εισαγωγή στο Π.Μ.Σ. του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Παλαιό Φρούριο, 49100 Κέρκυρα Τηλ.: 26610 87523, Fax: 26610 26024 Πληροφορίες: Κ. Μπούζη

Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008 «Σουμπερτιάδα» Συναυλία του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη Πρόγραμμα

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008 «Σουμπερτιάδα» Συναυλία του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη Πρόγραμμα Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008 «Σουμπερτιάδα» Συναυλία του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη Franz Schubert Κουιντέτο σε ντό μείζονα opus 163 β βιολοντσέλο Βύρων Φιδετζής ---------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Η Έλλη Πασπαλά. και η ορχήστρα νέων. The Underground Youth Orchestra. παρουσιάζουν την. Μουσική του Νότου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Η Έλλη Πασπαλά. και η ορχήστρα νέων. The Underground Youth Orchestra. παρουσιάζουν την. Μουσική του Νότου Η Έλλη Πασπαλά και η ορχήστρα νέων The Underground Youth Orchestra παρουσιάζουν την Μουσική του Νότου (Μουσική και τραγούδια από τον Ευρωπαϊκό Νότο) Συμμετέχουν η Ορχήστρα Νέων του Ωδείου των Χρωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

6o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Απριλίου 2017 Aπολογισμός

6o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Απριλίου 2017 Aπολογισμός 6o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 9-10-11 Απριλίου 2017 Aπολογισμός (Του Αντώνη Κουφουδάκη) Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τον Σύλλογο Γονέων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas.

ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas. ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas.gr Όνοµα συλλόγου Βιογραφικό Πχ. έτος ίδρυσης, ιδρυτές ιστορικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Φεστιβάλ Ναυπλίου Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Βακαρέλης Οργάνωση: Εταιρεία Συναυλιών Φόρμιγξ

Φεστιβάλ Ναυπλίου Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Βακαρέλης Οργάνωση: Εταιρεία Συναυλιών Φόρμιγξ 22ο Φεστιβάλ Ναυπλίου 21-30 Ιουνίου 2013 Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Βακαρέλης Το 22ο Φεστιβάλ Ναυπλίου τιμά την Ελλάδα και την ελληνική πολιτιστική και μουσική προσφορά, από τα βάθη των αιώνων μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Μία ανθολογία τραγουδιών που αναδεικνύουν την πολυχρωμία των χαρακτηριστικών ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου

Μία ανθολογία τραγουδιών που αναδεικνύουν την πολυχρωμία των χαρακτηριστικών ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου Μία ανθολογία τραγουδιών που αναδεικνύουν την πολυχρωμία των χαρακτηριστικών ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου Βαγγέλης Τρίγκας ΜΠΟYΖΟYΚΙ, TΡΑΓΟYΔΙ Θόδωρος Μπρουτζάκης ΠΙAΝΟ Μαργαρίτα Καραμολέγκου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2013 ΑΠΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2013 ΑΠΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2013 ΑΠΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 1 11:00 18:00 ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Φάληρο - ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Κόλπος Αγώνες ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης με την επωνυμία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΙΘ. 1 Εισαγωγή στη Βυζαντινή Μουσική Ι 14/1/ :00-13:00 13, 14 3 Ιστορία της Μουσικής Ι 19/1/ :00-12:00 12,13,14

ΜΑΘΗΜΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΙΘ. 1 Εισαγωγή στη Βυζαντινή Μουσική Ι 14/1/ :00-13:00 13, 14 3 Ιστορία της Μουσικής Ι 19/1/ :00-12:00 12,13,14 ΜΑΘΗΜΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΙΘ. 1 Εισαγωγή στη Βυζαντινή Μουσική Ι 1/1/2010 10:00-13:00 13, 1 3 Ιστορία της Μουσικής Ι 19/1/2010 10:00-12:00 12,13,1 Εισαγωγή στην Ελληνική Παραδοσιακή (Δημοτική) Μουσική Ι ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1600 ΕΩΣ ΤΟΝ 20 ο ΑΙΩΝΑ

ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1600 ΕΩΣ ΤΟΝ 20 ο ΑΙΩΝΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1600 ΕΩΣ ΤΟΝ 20 ο ΑΙΩΝΑ Ενότητα 05: Η όπερα στην Ιταλία τον 19 ο αιώνα (μέρος β ) - Gaetano Donizetti, Vincenzo Bellini. Μενέλαος Χριστόπουλος Τμήμα Θεατρικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013/2014. Διάλεξη του ΜΙΛΤΟΥ ΛΟΓΙΑΔΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013/2014. Διάλεξη του ΜΙΛΤΟΥ ΛΟΓΙΑΔΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013/2014 09/11/2013 Διάλεξη του ΜΙΛΤΟΥ ΛΟΓΙΑΔΗ Ο αρχιμουσικός και καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μίλτος Λογιάδης μίλησε στους σπουδαστές του Εθνικού

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Φεβρουαρίου 2014 Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Φεβρουαρίου 2014 Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου 1 / 8 - Σάββατο 1/2 & Κυριακή 2/2, ώρα 21:00 «Μαμά Φρικιό & Μυστήριο Μπούφο». Θεατρική παράσταση από την ομάδα ΦΕΝΕΣΤΡΑ. Α ίθουσα - Δευτέρα 3/2, ώρα 20:00 Φιλολογικό μνημόσυνο της Πόπης Αντωνίου-Σφαλαγκάκου,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΑΚΟΗΣ-ΣΟΛΦΕΖ-ΡΥΘΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΙΙ 15/6/ :30-13:30 (γραπτά) 14. ΑΣΚΗΣΗ ΑΚΟΗΣ-ΣΟΛΦΕΖ-ΡΥΘΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΙΙ 16/6/ :00-17:00 (προφορικά) 14

ΑΣΚΗΣΗ ΑΚΟΗΣ-ΣΟΛΦΕΖ-ΡΥΘΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΙΙ 15/6/ :30-13:30 (γραπτά) 14. ΑΣΚΗΣΗ ΑΚΟΗΣ-ΣΟΛΦΕΖ-ΡΥΘΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΙΙ 16/6/ :00-17:00 (προφορικά) 14 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 009 Β' Εξαμήνου 1 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΙΙ 4/6/009 10:00-1:00 1,13,14 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΙΙ 11/6/009 10:00-13:00 13 3 ΑΣΚΗΣΗ ΑΚΟΗΣ-ΣΟΛΦΕΖ-ΡΥΘΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΙΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΑΝΤΩ Γ. ΠΥΛΙΑΡΟΥ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΑΝΤΩ Γ. ΠΥΛΙΑΡΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΑΝΤΩ Γ. ΠΥΛΙΑΡΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΑΝΤΩ Γ. ΠΥΛΙΑΡΟΥ Τόπος γέννησης Οικογενειακή κατάσταση : Αθήνα : Μητέρα δύο παιδιών ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ Διδακτορική διατριβή: Πτυχίο Μουσικολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Χάρδας Κωνσταντίνος, Στεφάνου Δανάη-Μαρία ΕΒ1002 Εισαγωγή στην ελληνική δημοτική μουσική ΧΕΙΜ Καϊμάκης Ιωάννης

Χάρδας Κωνσταντίνος, Στεφάνου Δανάη-Μαρία ΕΒ1002 Εισαγωγή στην ελληνική δημοτική μουσική ΧΕΙΜ Καϊμάκης Ιωάννης ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-19 Κωδικός μαθήματος Τίτλος μαθήματος Εξάμηνο διδασκαλίας Διδάσκοντες ΓΝ2002 Αγγλικά Ι Φωτιάδου Καλλιόπη ΓΝ2004 Αγγλικά ΙΙΙ Μαγκλαβέρα Σουλτάνα ΘΑ1001 Αρμονία Ι Οικονόμου

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΜΟΖΑΡΤ & ΤΟΝ BEETHOVEN»

«ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΜΟΖΑΡΤ & ΤΟΝ BEETHOVEN» 15 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΑΙΟΥ «ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΜΟΖΑΡΤ & ΤΟΝ BEETHOVEN» ΔΡΩΜΕΝΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: Παρασκευή, 5 Ιουλίου, στις 11:00 Θέατρο Ευανθίας Καΐρη Εκπαιδευτική παράσταση για παιδιά με σκηνές και άριες

Διαβάστε περισσότερα

A/A ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΙΔΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΠΟΣ

A/A ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΙΔΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΠΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ «Ο ΦΩΤΕΙΝΟΣ» ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2010 A/A ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΙΔΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΠΟΣ 5 30-Ιουλ-2010 Παρασκευή Λαϊκή και Δηµοτική Βραδιά στον Κάβαλο µε την ορχήστρα

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική παράσταση. Άκουσε το τραγούδι μου...

Μουσική παράσταση. Άκουσε το τραγούδι μου... Μουσικό σύνολο Βαγγέλης Τρίγκας Μουσική παράσταση Άκουσε το τραγούδι μου... 2018 Μουσικό σύνολο Βαγγέλης Τρίγκας 2018 Άκουσε το τραγούδι μου... Έτσι τιτλοφορείται η μουσική παράσταση που δίνει ο Βαγγέλης

Διαβάστε περισσότερα

5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Απριλίου Aπολογισμός

5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Απριλίου Aπολογισμός 5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24-25-26 Απριλίου 2016 - Aπολογισμός (του Αντώνη Κουφουδάκη) Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τον Σύλλογο Γονέων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Απρίλιος Μάιος 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 27 ΜΑΪΟΥ 2012 Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΟΦΠΠ)

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας Δημοτικές Ενότητες: Είσοδος Ελεύθερη Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Χάλκειας Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλήνης Ο Δήμος Ναυπακτίας διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα

Σ Υ Ν Α Υ Λ Ι Ε Σ Ε Θ Ν Ι Κ Ο Υ Ω Δ Ε Ι Ο Υ Χ Α Λ Α Ν Δ Ρ Ι Ο Υ

Σ Υ Ν Α Υ Λ Ι Ε Σ Ε Θ Ν Ι Κ Ο Υ Ω Δ Ε Ι Ο Υ Χ Α Λ Α Ν Δ Ρ Ι Ο Υ Σ Υ Ν Α Υ Λ Ι Ε Σ Ε Θ Ν Ι Κ Ο Υ Ω Δ Ε Ι Ο Υ Χ Α Λ Α Ν Δ Ρ Ι Ο Υ ΚΥΡΙΑΚΗ 22/12/2013 Οι μαθητές και μαθήτριες των τάξεων του πιάνου, βιολιού, φλάουτου και κιθάρας θα ερμηνεύσουν έργα μεγάλων κλασσικών και

Διαβάστε περισσότερα

08.10 15.10-22.10-29.10 05.11 12.11 19.11 26.11. Τετάρτη 8, 15, 22 & 29 Οκτωβρίου, 5, 12,19 & 26 Νοεμβρίου 17:00

08.10 15.10-22.10-29.10 05.11 12.11 19.11 26.11. Τετάρτη 8, 15, 22 & 29 Οκτωβρίου, 5, 12,19 & 26 Νοεμβρίου 17:00 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Εκπαιδευτικά προγράμματα Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας 08.10 15.10-22.10-29.10 05.11 12.11 19.11 26.11 ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασίες στην Κύπρο

Συνεργασίες στην Κύπρο Μέση Μουσική Εκπαίδευση Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κίμωνος & Θουκιδίδου 1434 Λευκωσία - Κύπρος Tηλ: 22800735 Φαξ: 22800862 Email: ahadjigeorgiou@moec.gov.cy Επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα