Επαγγελματικές ευκαιρίες για ανειδίκευτους και ημιειδικευμένους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επαγγελματικές ευκαιρίες για ανειδίκευτους και ημιειδικευμένους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού"

Transcript

1 Επαγγελματικές ευκαιρίες για ανειδίκευτους και ημιειδικευμένους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού HOUSEKEEPING Εκπαιδευτικό υλικό εγχειρίδιο ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ - ΓΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΕΣΕΨΙΟΝΙΣΤ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

2 ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ 1. ΠΑΡΟΧΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ...3 ΠΑΡΟΧΗ ΑΡΙΣΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ... 3 ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ... 4 ΠΑΚΕΤΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ... 7 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΕΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ... 9 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ...11 ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...15 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ...25 ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΕ Η/Υ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΜΕΣΩ Η/Υ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ...37 ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ...40 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ... 45

3 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ ΠΑΡΟΧΉ ΆΡΙΣΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΦΙΛΟΞΕΝΊΑΣ Η υποδοχή είναι η καρδιά ή το κέντρο ενός ξενοδοχείου. Είναι το τμήμα που κάνει την πρώτη και την τελευταία εντύπωση στους πελάτες, καθώς και το μέρος στο οποίο πηγαίνουν οι πελάτες για να ζητήσουν πληροφορίες και υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους. Βασικός ρόλος της υποδοχής είναι αυτός του μεσολαβητή μεταξύ του πελάτη και των άλλων τμημάτων του ξενοδοχείου. Άλλος ρόλος της υποδοχής είναι επίσης να παρέχει υποστήριξη και βοήθεια για την παροχή υπηρεσιών στους πελάτες. Ο αριθμός των επαφών και των συναλλαγών μεταξύ των πελατών και του ξενοδοχείου κατά τη διαμονή τους καθορίζει τον τύπο και τη φύση των αρμοδιοτήτων της υποδοχής. ΤΑ ΣΤΆΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΟΝΉΣ ΕΝΌΣ ΠΕΛΆΤΗ ΕΊΝΑΙ: προ-άφιξη άφιξη διαμονή αναχώρηση Διάφορες συναλλαγές μεταξύ του πελάτη και του ξενοδοχείου εξαρτώνται συνεπώς από το στάδιο της διαμονής των πελατών. Οι συναλλαγές μπορούν να γίνουν καλύτερα κατανοητές μέσα από τον κύκλο των πελατών.

4 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ 1. Πουλάει τα δωμάτια Δέχεται κρατήσεις Αναλαμβάνει τους πελάτες που καταφθάνουν χωρίς να έχουν ενημερώσει (walk-in) Εκτελεί τη διαδικασία εγγραφής 2. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου Όσον αφορά την εσωτερική λειτουργία του ξενοδοχείου Όσον αφορά εξωτερικές εκδηλώσεις και τοποθεσίες 3. Συντονισμός υπηρεσιών πελατών Μεσολαβεί μεταξύ των όλων των επιμέρους τμημάτων του ξενοδοχείου Χειρίζεται τα προβλήματα και τα παράπονα των πελατών 4. Αναφορές κατάστασης δωματίων Συντονίζει τις πωλήσεις δωματίων και το τμήμα οροφοκομίας: κατάσταση «κατειλημμένο», κατάσταση «υπό αλλαγή», κατάσταση «εκτός λειτουργίας» 5. Διατήρηση των λογαριασμών των πελατών Ενημερώνει την καρτέλα κινήσεων και τον λογαριασμό Κάνει καταχωρήσεις στην καρτέλα κινήσεων (ενημέρωση) Ελέγχει τις πιστώσεις Καταγράφει τις συναλλαγές των πελατών 6. Τακτοποίηση των λογαριασμών των πελατών Ετοιμάζει την υπεύθυνη δήλωση των πελατών Ελέγχει τις κινήσεις στην καρτέλα κινήσεων Εκτελεί τη διαδικασία check-out 7. Δημιουργία φακέλου πελατών Καταγράφει τα προσωπικά στοιχεία των πελατών για μελλοντική αναφορά Περίληψη των εργασιών της υποδοχής. (Πηγή: Michael L Kasavana)

5 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ Για να καταφέρει ένα ξενοδοχείο να παρέχει άριστο επίπεδο φιλοξενίας, οι εργαζόμενοι που θα παρέχουν τις υπηρεσίες πρέπει να έχουν αρκετές γνώσεις πάνω στον τομέα των δημοσίων σχέσεων. Για να επιτευχθεί το επίπεδο αυτό, χρειάζονται έντεκα βασικές δεξιότητες φιλοξενίας. Αυτές είναι οι εξής: Να χαμογελάτε Να χαιρετάτε Να συζητάτε Να χρησιμοποιείτε το προβλεπόμενο πρωτόκολλο για τις τηλεφωνικές συνομιλίες Να βοηθάτε Να δίνετε προσοχή στους άλλους Να δημιουργείτε θετική εικόνα κατά την αναχώρηση Να ελέγχετε αν οι πελάτες είναι ικανοποιημένοι Να διατηρείτε θετική στάση Να παίρνετε θετικές αποφάσεις Να έχετε αίσθηση του χιούμορ Να χαμογελάτε Αν χαμογελάτε όταν επικοινωνείτε με τους πελάτες, δημιουργείτε μια φιλική ατμόσφαιρα. Χαμογελώντας, οι υπάλληλοι δείχνουν στους πελάτες ότι χαίρονται που επέλεξαν το ξενοδοχείο αυτό για τη διαμονή τους. Ένα χαμόγελο λέει «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που είστε εδώ!» Χαιρετισμός Ο χαιρετισμός ενός πελάτη περιλαμβάνει τόσο το χαμόγελο όσο και τη διαπροσωπική επαφή. Για παράδειγμα, εάν δεν γνωρίζετε το όνομα του πελάτη, η κατάλληλη προσφώνηση είναι «κύριε ή κυρία». Συνομιλία Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, φροντίστε να χρησιμοποιείτε το όνομα του πελάτη όσες περισσότερες φορές γίνεται. Στους ανθρώπους αρέσει να ακούν το όνομά τους είναι μια πολύ θετική μορφή αναγνώρισης.

6 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ Τηλεφωνικό πρωτόκολλο Απαντάμε στο τηλέφωνο όσο γίνεται πιο γρήγορα, οπωσδήποτε μέχρι το τρίτο χτύπημα. Σε κανέναν δεν αρέσει να περιμένει, αλλά εάν δεν γίνεται αλλιώς, ευχαριστούμε τον πελάτη για την αναμονή. Βοήθεια Όταν ο πελάτης φτάνει στο ξενοδοχείο και κατά τη διάρκεια της διαμονής του, πρέπει να γνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι είναι εκεί για να ακούσουν τις ανάγκες του. Κάθε φορά που ένας εργαζόμενος μιλάει με έναν πελάτη, πρέπει να κλείσει τη συνομιλία με τη δήλωση «Μην διστάσετε να με ζητήσετε αν χρειαστείτε οποιασδήποτε περαιτέρω βοήθεια». Προσοχή Ένας τρόπος να τονίσουμε ακόμα περισσότερο την προσοχή που δείχνουμε στον πελάτη είναι προσέχοντας κάποια επιπλέον πράγματα κατά την επικοινωνία. Για παράδειγμα, όταν οι πελάτες επιστρέφουν στο ξενοδοχείο, στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να τους καλωσορίσετε ξανά. Αυτά τα μικρά πράγματα είναι που κάνουν τον πελάτη να νιώθει σαν στο σπίτι του. Όταν βρίσκεται κάποιος πελάτης στο χώρο, πρέπει να του δώσουμε σημασία. Οι εργαζόμενοι πρέπει να θυμούνται να πιάνουν κουβέντα με τους πελάτες, όχι με τους συναδέλφους τους. Έλεγχος ικανοποίησης Ο αρχικός έλεγχος ικανοποίησης των πελατών γίνεται μετά το check in. Αφού οδηγηθεί ο πελάτης στο δωμάτιο, το τμήμα σχέσεων πελατών μπορεί να καλέσει στο δωμάτιο για να μάθει αν όλα είναι εντάξει. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του πελάτη, θα πρέπει να γίνει μια κλήση σε περίπτωση που αναφερθούν τυχόν προβλήματα για να διαπιστωθεί ότι έμεινε ευχαριστημένος με τις υπηρεσίες που δέχθηκε. Θετική στάση Το να έχει ένας εργαζόμενος θετική στάση σημαίνει ότι έχει την επιθυμία να προσφέρει διαρκώς άριστη εξυπηρέτηση στους πελάτες. Αποτελεί ευθύνη του διευθυντή να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που να ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών. Θετικές αποφάσεις «Σκεφτείτε πριν μιλήσετε ή ενεργήσετε» είναι ένας κανόνας που όλοι - και ιδίως όσοι εργάζονται στην παροχή υπηρεσιών πρέπει να εφαρμόζουν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να μάθουν να είναι αντικειμενικοί στις αποφάσεις τους. Γι αυτό, πρέπει να διατηρούν ανά πάσα στιγμή τα συναισθήματά τους υπό έλεγχο. Θετική εικόνα κατά την αναχώρηση Κατά την αναχώρησή τους από το ξενοδοχείο, ευχαριστούμε τους πελάτες που μας επέλεξαν για τη διαμονή τους και τους λέμε ότι ανυπομονούμε να μας επισκεφτούν ξανά. Δηλώσεις όπως «Ελπίζουμε να σας ξαναδούμε» και «Καλή επάνοδο» ή «Καλό υπόλοιπο στις διακοπές σας» δημιουργούν μια ευχάριστη εντύπωση στον πελάτη.

7 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ ΠΑΚΈΤΟ ΔΕΞΙΟΤΉΤΩΝ ΟΙ ΤΈΣΣΕΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΊΕΣ ΕΊΝΑΙ: Δεξιότητες επικοινωνίας δεξιότητες λήψης αποφάσεων διαπροσωπικές δεξιότητες δεξιότητες δια βίου μάθησης Ποια είναι τα πέντε πράγματα που έκανε ο υπάλληλος της υποδοχής κατά τη συνομιλία αυτή; Σ - Ζήτησε συγγνώμη - Λυπάμαι πολύ! Κ - Έδειξε κατανόηση - Πρέπει να είστε τόσο κουρασμένοι, ιδιαίτερα μετά το γάμο. Ζητώ συγγνώμη που η καμαριέρα δεν κατάλαβε ότι η ηλεκτρική σκούπα θα σας ενοχλούσε τόσο. A - Ανέλαβε την ευθύνη και ευχαρίστησε τον πελάτη που του ανάφερε το περιστατικό - Θα την καλέσω αμέσως και θα της ζητήσω να σταματήσει. Σας ευχαριστώ που μας το αναφέρατε. Π - Ήταν προετοιμασμένος να αναλάβει δράση - Βλέπω ότι καλείτε από το δωμάτιο 924, κα Aaronson σωστά;

8 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ ΠΏΣ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΑΚΟΎΣΟΥΜΕ ΚΆΠΟΙΟΝ ΔΕΊΧΝΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΝΌΗΣΗ Όταν ακούτε έναν αναστατωμένο πελάτη: 1. Παραμείνετε συγκεντρωμένοι: Προσέξτε την αναπνοή σας, διατηρήστε επαφή με τα μάτια και συνεχίστε να ακούτε τι λέει. Όταν οι πελάτες είναι αναστατωμένοι, θέλουν να λύσουν κάποιο πρόβλημα. Βοηθήστε τους. 2. Πάρτε το πάνω σας και προσφερθείτε να βοηθήσετε: Πώς θα νιώθατε αν ήσασταν εσείς στη θέση του πελάτη; Τι ανάγκες έχει που δεν έχουν εκπληρωθεί; Παράδειγμα: «Καταλάβω ότι είστε απογοητευμένος που το δωμάτιό σας δεν είναι έτοιμο. Παρακαλώ επιτρέψτε μου να δω τι μπορώ να κάνω για να λυθεί το πρόβλημα». 3. Κάντε διερευνητικές ερωτήσεις: Συνεχίστε να κάνετε ερωτήσεις για να καταλάβετε τι προσπαθεί να πει ο πελάτης και καθησυχάστε τον λέγοντάς του ότι τον ακούτε. Διευκρινίστε τις ανάγκες του και ζητήστε περισσότερες πληροφορίες για να λύσετε το πρόβλημα: «Θέλετε να πείτε ότι ;» ή «Κατάλαβα καλά ότι...;» 4. Παραμείνετε ψύχραιμοι: Μην νιώσετε ανίκανοι, θυμωμένοι ή νευρικοί σε περίπτωση που ο πελάτης αντιδράσει υπερβολικά. Ο πελάτης έχει το δικαίωμα να εκφράσει τα συναισθήματά του. Αυτό δεν είναι προσωπική επίθεση προς το πρόσωπό σας. Αποφύγετε να έρθετε σε προσωπική σύγκρουση. Μην λέτε στους πελάτες να ηρεμήσουν, διότι αυτό συχνά τους εξαγριώνει περισσότερο. Συνεχίστε να ακούτε και να διατηρείτε επαφή με τα μάτια. 5. Συνοψίστε και εκφράστε τη λύπη σας για το συμβάν: «Θέλατε το φαγητό χωρίς βούτυρο.» «Θα θέλατε επιπλέον πετσέτες στο δωμάτιό σας». Ζητήστε συγγνώμη και πάρτε πάνω σας το πρόβλημα. Βεβαιώστε τους ότι καταλαβαίνετε πως ήταν ένα λάθος από την πλευρά του ξενοδοχείου. 6. Πώς θα διορθωθεί η κατάσταση; Εξηγήστε πώς θα φροντίσετε γι αυτό. Μήπως πρέπει να τους παραπέμψετε σε άλλο τμήμα; Πείτε το αυτό με καθησυχαστικό και ειλικρινή τρόπο. 7. Μην το παίρνετε προσωπικά: Μην κουβαλάτε μαζί σας τυχόν αρνητικές εμπειρίες από το σπίτι. Αφήστε τις στο παρελθόν.

9 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΌΣ ΠΕΛΑΤΏΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΈΛΦΩΝ Υποδοχή πελατών Η διαδικασία εγγραφής αρχίζει όταν ο πελάτης ζητήσει να κάνει check in στο ξενοδοχείο. Μπορεί να φτάσει μόνος του ή με παρέα. Ο υπάλληλος της υποδοχής ξεκινά τη διαδικασία του check-in καλωσορίζοντας τον πελάτη. Σημαντικά στοιχεία είναι να έχετε επαφή με τα μάτια, ζεστό χαμόγελο, να κάνετε κάποια ερώτηση για το πώς ήταν το ταξίδι του ή να προσφερθείτε να τον βοηθήσετε σε ένα δίλημμα και τα λοιπά. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η σημασία του να υποδεχθούμε έναν πελάτη με εγκαρδιότητα για να δημιουργήσουμε θετικές εντυπώσεις για το ξενοδοχείο και το προσωπικό δεν πρέπει να υπερεκτιμάται. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες αναμένουν ένα σύνηθες επίπεδο ευγενικής αντιμετώπισης, μαζί με ένα ποιοτικό προϊόν και ένα καλά οργανωμένο σύστημα εξυπηρέτησης. Η σημασία της πρώτης επαφής με τον πελάτη Η πρώτη εντύπωση που διαμορφώνει ένας πελάτης για ένα κατάλυμα κατά την εγγραφή του είναι εξαιρετικά σημαντική στο να διαμορφώσει άποψη για τη φιλοξενία και να διατηρήσει μια μόνιμη επαγγελματική σχέση. Ένας πελάτης τον οποίο υποδέχονται με ειλικρινή διάθεση θα ανταποκριθεί θετικά στο ξενοδοχείο και θα αναμένει παρόμοια υποδοχή και από τους άλλους υπαλλήλους του ξενοδοχείου. Αν ο πελάτης δεχθεί χλιαρή υποδοχή, δεν θα ενθουσιαστεί με το κατάλυμα και είναι πιο πιθανό να βρει κάποιο πρόβλημα με το ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του. Οι πελάτες σήμερα θέλουν να τους αντιμετωπίζουν με σεβασμό και ενδιαφέρον και πολλά ξενοδοχεία κάνουν προσπάθεια να ανταποκριθούν στις προσδοκίες αυτές. Εκείνα που δεν το κάνουν αυτό, δεν πρέπει να περιμένουν να επιστρέψει ο πελάτης. Τι σημαίνει θερμή υποδοχή; Εξαρτάται από τον υπάλληλο. Ξεκινά με την ικανότητα του υπαλλήλου να κατανοήσει πώς νιώθουν οι ταξιδιώτες, να συμμεριστεί το γεγονός ότι βρίσκονται μακριά από το γνώριμο περιβάλλον τους για πολλές ώρες και πολλές ημέρες. Μπορεί να έχουν κουραστεί από την ταλαιπωρία του ταξιδιού, τυχόν καθυστερήσεις, απώλεια αποσκευών, jet lag, επειδή παρέλειψαν κάποιο γεύμα, βρέθηκαν σε άγνωστο περιβάλλον, έλαβαν ασαφείς οδηγίες ή το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο υπάλληλος του ξενοδοχείου που είναι ευγενικός με τον ταξιδιώτη δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται, είναι πιο πιθανό να αναγνωρίσει το άγχος, την ανησυχία και την εχθρότητα στη συμπεριφορά του και να του απαντήσει με θετικότητα και κατανόηση.

10 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΊΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΏΝ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΏΝ ΠΑΡΟΧΉ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΆΤΕΣ Κρατήσεις Αφού ο υπάλληλος της υποδοχής καλωσορίσει τον πελάτη, τον ρωτά εάν έχει γίνει κράτηση. Αν ο πελάτης απαντήσει καταφατικά, ο υπάλληλος ψάχνει να βρει την κράτηση (στον υπολογιστή). Αν ο πελάτης δεν έχει έχει ενημερώσει για την άφιξή του, ο υπάλληλος της υποδοχής πρέπει να ελέγξει τη διαθεσιμότητα του καταλύματος. Εάν υπάρχουν δωμάτια, το επόμενο βήμα είναι να συμπληρώσει την καρτέλα εγγραφής. Ανταπόκριση στα αιτήματα των πελατών Οι ανάγκες των πελατών αφορούν συνήθως τον τύπο των κρεβατιών, την τοποθεσία του δωματίου, τη διαρρύθμιση, τον βοηθητικό εξοπλισμό, τα δωμάτια να είναι σχεδιασμένα και εξοπλισμένα για άτομα με ειδικές ανάγκες, την άμεση διαθεσιμότητα και την τιμή. Αν ο πελάτης έχει κάνει κράτηση, η δυνατότητα επιλογής του συγκεκριμένου δωματίου θα έχει αποκλειστεί πριν από την άφιξη του επισκέπτη. Ο πελάτης που δεν έχει κάνει από πριν κράτηση αποτελεί ευκαιρία για τον υπάλληλο της υποδοχής να βελτιστοποιήσει την πώληση και να ικανοποιήσει τις ανάγκες του πελάτη. Οι ευκαιρίες πώλησης αναλύονται παρακάτω στην παρούσα ενότητα.

11 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ ΒΙΒΛΊΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΏΝ ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΑΙΤΗΜΆΤΩΝ Το προσωπικό της υποδοχής πρέπει να γνωρίζει οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να ζητήσει ένας πελάτης. Οι πελάτες ρωτάνε συνήθως τα εξής: Μπορείτε να μου συστήσετε ένα κοντινό εστιατόριο; Μπορείτε να μου καλέσετε ένα ταξί; Πού είναι το πλησιέστερο εμπορικό κέντρο, φαρμακείο; Πού είναι η πλησιέστερη εκκλησία; Πώς θα πάω στο θέατρο από εδώ; Το ώρα γίνεται το check-out; Πώς μπορώ να πάω στο μουσείο, τη βιβλιοθήκη; Τι είδους ψυχαγωγικές δραστηριότητες παρέχονται στο ξενοδοχείο, κοντά στο ξενοδοχείο; Πότε σερβίρεται το πρωινό στην τραπεζαρία; ΜΗΧΑΝΉΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΌΣ Οι πελάτες μπορεί να ζητήσουν κάποιον ιδιαίτερο εξοπλισμό ή προμήθεια κατά τη διαδικασία της κράτησης, την εγγραφή ή τη διαμονή τους. Οι υπάλληλοι που ασχολούνται με τις κρατήσεις θα πρέπει να εφαρμόζουν μια αξιόπιστη μέθοδο καταγραφής των αιτημάτων αυτών, ώστε να διασφαλίσουν την ικανοποίηση των πελατών. Όταν ένας πελάτης θέλει να ζητήσει κάποιον ιδιαίτερο εξοπλισμό ή προμήθεια κατά την εγγραφή ή κατά τη διάρκεια της διαμονής του, θα απευθυνθεί σχεδόν πάντα στον υπάλληλο στην υποδοχή. Ο υπάλληλος θα διαβιβάσει έπειτα το αίτημα στο κατάλληλο κέντρο εξυπηρέτησης ή τμήμα του ξενοδοχείου για να φροντίσει για τη διεκπεραίωσή του.

12 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΜΉΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΉΘΩΣ ΖΗΤΟΎΝ ΟΙ ΠΕΛΆΤΕΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΆΝΟΥΝ: Πτυσσόμενα κρεβάτια Παρκοκρέβατο, κούνια Επιπλέον σεντόνια/μαξιλάρια Σίδερο και σιδερώστρα Υπόστρωμα Επιπλέον κρεμάστρες Αντάπτορα Μετασχηματιστή Επιπλέον κουβέρτα Βάζο Στεγνωτήρα μαλλιών

13 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΠΑΡΑΠΌΝΩΝ ΈΞΙ ΒΉΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΜΌ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΌΝΩΝ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΏΝ Ο χειρισμός των παραπόνων των πελατών προϋποθέτει μια σειρά από βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε: 1. Απευθυνόμαστε στον πελάτη 2. Δείχνουμε ότι τον προσέχουμε 3. Εξετάζουμε τις πιθανές λύσεις 4. Βρίσκουμε απαντήσεις 5. Τις υλοποιούμε 6. Ελέγχουμε αν λύθηκε το πρόβλημα Απευθυνόμαστε στον πελάτη Ο πελάτης μπορεί να έχει ενοχληθεί από κάποιο πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή επειδή το περιστατικό μπορεί να έχει συμβεί πάνω από μία φορά. Επομένως, όταν ο πελάτης αποφασίσει τελικά να εκφράσει το παράπονό του, μπορεί να είναι πολύ φορτισμένος συναισθηματικά όταν απευθυνθεί σε κάποιον υπάλληλο. Όταν ένας πελάτης έρθει να εκφράσει ένα παράπονο, ο υπάλληλος που θα μιλήσει μαζί του πρέπει να δείξει στον πελάτη ότι τον προσέχει απόλυτα. Προσοχή Το επόμενο βήμα είναι να δώσουμε προσοχή σε αυτά που λέει ο πελάτης. Ο υπάλληλος πρέπει να ακούσει τον πελάτη και να μην προσπαθήσει να τον διακόψει. Η καλύτερη μέθοδος είναι ο υπάλληλος να διατηρεί μια ευχάριστη έκφραση και να νεύει συγκαταβατικά. Ο υπάλληλος δεν πρέπει ποτέ να διαφωνεί με τα λεγόμενα του πελάτη. Εξέταση του ζητήματος Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ο υπάλληλος πρέπει να επικεντρωθεί στα γεγονότα του προβλήματος και να ασχοληθεί με το πρόβλημα, όχι με τον ίδιο τον πελάτη. Ο υπάλληλος μπορεί να εστιάσει τις ερωτήσεις του στο να αποσαφηνίσει το πρόβλημα, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πελάτη και αναφέροντας πληροφορίες όπως «ποιος», «τι», «πού» και «πότε» στην ανάλυσή του. Απαντήσεις Στο σημείο αυτό, ο πελάτης είναι έτοιμος να ακούσει κάποιες απαντήσεις στο πρόβλημα που εξέφρασε. Ο υπάλληλος πρέπει να αναφέρει ότι τα συναισθήματα που νιώθει ο πελάτης είναι κατανοητά και ότι θα αισθανόταν και ο ίδιος έτσι αν ήταν στη θέση του. Ο υπάλληλος μπορεί να προτείνει μια λύση στο πρόβλημα. Αν ο πελάτης δεν είναι ευχαριστημένος με τη λύση αυτή, μποεί να προτείνει μια εναλλακτική λύση.

14 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ Δράση Πρέπει να αναληφθεί δράση αμέσως αφού συζητηθεί το παράπονο. Όταν ο πελάτης δει ότι ο υπάλληλος αναλαμβάνει δράση για να λύσει το πρόβλημα, θα αισθανθεί δικαιωμένος. Για παράδειγμα, εάν η λύση είναι να ειδοποιηθεί το τμήμα οροφοκομίας, δεν θα πρέπει να αφήσουμε σημείωση να το καλέσουμε αργότερα. Πρέπει να καλέσουμε το τμήμα ενώ ο επισκέπτης βρίσκεται ακόμα εκεί. Έλεγχος Αφού λυθεί το πρόβλημα, θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή με τον πελάτη για να επιβεβαιώσουμε ότι έχει πάψει να υπάρχει. Αυτός είναι απλά ένας ακόμη τρόπος να δείξουμε στον επισκέπτη ότι το ξενοδοχείο ασχολήθηκε με το πρόβλημα και θέλει να βεβαιωθεί ότι είναι ικανοποιημένος. Όταν χειριζόμαστε τα παράπονα των πελατών με τον τρόπο αυτό, ένα ατυχές γεγονός μπορεί να αντιστραφεί σε μια θετική εμπειρία. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων, το ξενοδοχείο μπορεί να αποκτήσει έναν πιστό πελάτη και να αποκτήσει από στόμα σε στόμα πολύ καλή φήμη.

15 2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΆΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΈΛΦΟΥΣ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΉΣ ΜΕ ΆΛΛΑ ΤΜΉΜΑΤΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΊΟΥ Tο προσωπικό στην υποδοχή επικοινωνεί με όλα τα τμήματα του ξενοδοχείου, όπως τα τμήματα μάρκετινγκ και πωλήσεων, οροφοκομίας, μαζικής εστίασης και μπαρ, εκδηλώσεων, ελέγχου, συντήρησης, ασφάλειας και ανθρώπινων πόρων. Για τα τμήματα αυτά η υποδοχή είναι ο σύνδεσμος επικοινωνίας για την εξυπηρέτηση των πελατών. Κάθε ένα από τα τμήματα έχει μια μοναδική σχέση επικοινωνίας με το προσωπικό που εργάζεται στην υποδοχή. Η υποδοχή σε κάθε τύπο καταλύματος αντιπροσωπεύει το κατάλυμα ως προς τις υπηρεσίες φιλοξενίας που παρέχει όλο το εικοσιτετράωρο. Οι πελάτες το πιθανότερο είναι να απευθυνθούν στην υποδοχή για να ζητήσουν κάποιον υπάλληλο από άλλο τμήμα. Καθώς θα επανεξετάζουμε τα παρακάτω τμήματα ενός ξενοδοχείου, προσπαθήστε να κατανοήσετε τον ρόλο της υποδοχής στην επικοινωνία με καθένα από αυτά. Όπως φαίνεται στο σχήμα 3-1, η υποδοχή είναι ένα κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών για τις δραστηριότητες επικοινωνίας. Τα μέλη της ομάδας της υποδοχής πρέπει να γνωρίζουν σε ποιον να απευθυνθούν σε περίπτωση που κάποιος πελάτης ζητήσει βοήθεια. Αυτό το μαθαίνουν παρακολουθώντας ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πολιτική και τις διαδικασίες του ξενοδοχείου και έχοντας ως κύριο μέλημά τους την παροχή φιλοξενίας στους πελάτες.

16 2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΉΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΉΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ Επικοινωνία είναι η διαδικασία της ανταλλαγής πληροφοριών και ιδεών. Υπάρχουν πολλά μέσα επικοινωνίας. Για να είστε αποδοτικό και πολύτιμο μέλος στο χώρο εργασίας σας, είναι σημαντικό να εκπαιδευτείτε σε όλες τις διαφορετικές μεθόδους επικοινωνίας που πρέπει να εφαρμόζετε. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ Η επικοινωνία είναι η διαδικασία με την οποία ένας πομπός μεταβιβάζει πληροφορίες σε έναν δέκτη. Αυτό πρέπει να συμβεί ανεξάρτητα από τη μορφή της επικοινωνίας. Για να είναι αποτελεσματική η επικοινωνία, η πληροφορία πρέπει να γίνει κατανοητή από τον δέκτη και αυτός να είναι σε θέση να απαντήσει. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο της επικοινωνίας προϋποθέτει ικανότητα ομιλίας, ανάγνωσης, κατανόησης και συλλογισμού. Καθώς η πληροφορία διαβιβάζεται από τον πομπό στον δέκτη, είναι πολύ πιθανό να αλλάξει ή να αλλοιωθεί. Επομένως, η ακοή, η κατανόηση και η απάντηση αποτελούν σημαντικό μέρος της διαδικασίας, διότι αποτελούν έναν τρόπο να βεβαιωθεί ο πομπός ότι ο δέκτης έχει κατανοήσει το μήνυμα. Το άλλο ζήτημα είναι ο «θόρυβος» που παρατηρείται στην επικοινωνία - τι άλλο συμβαίνει, τυχόν περισπασμοί, το υπόβαθρο του καθένα, κ.λπ. Ο θόρυβος μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο μήνυμα που θα αποκωδικοποιήσει ο δέκτης.

17 2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΏΝ ΕΓΓΡΆΦΩΝ ΠΑΡΑΔΕΊΓΜΑΤΑ Παρ. 1. Εισερχόμενο τέλεξ/φαξ Βάλτε χρονοσήμανση στο πάνω μέρος του τέλεξ Διαπιστώστε τι είδους είναι Καταγράψτε το εισερχόμενο τέλεξ στο σχετικό μητρώο Για τον πελάτη: A. Διαμένων πελάτης 1. Ελέγξτε προσεκτικά τον αριθμό του δωματίου και το όνομα, βάλτε το τέλεξ στον φάκελο, πληκτρολογήστε ή γράψτε τον αριθμό του δωματίου, το όνομα του πελάτη στον φάκελο και στο αντίγραφο του τέλεξ. 2. κρατήστε το στον πάγκο πληροφοριών μαζί με το αρχείο 3. Γράψτε μια σημείωση για τον πελάτη και τοποθετήστε την στη θήκη για το κλειδί. 4. Ανάψτε την ένδειξη μηνύματος. 5. Εάν ο πελάτης καλέσει στο Γραφείο Πληροφοριών για να ρωτήσει, ενημερώστε τον ότι έχει ένα εισερχόμενο τέλεξ και ζητήστε από τον γκρουμ να το στείλει στο δωμάτιο, αν το ζητήσει ο πελάτης. Ο πελάτης πρέπει να υπογράψει στο βιβλίο συμβάντων. 6. Εάν ο πελάτης έρθει στη ρεσεψιόν για να ζητήσει το κλειδί του δωματίου, δώστε του το τέλεξ και ζητήστε του να υπογράψει το όνομα στο βιβλίο συμβάντων. 7. Σβήστε την ένδειξη μηνύματος όταν ο πελάτης παραλάβει το τέλεξ. 8. Για επείγον τέλεξ, εάν ο πελάτης είναι στο δωμάτιο, στείλτε το αμέσως, διαφορετικά δώστε το στον υπεύθυνο του ξενοδοχείου για παρακολούθηση.

18 2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ B. Πελάτης με κράτηση 1. Ελέγξτε την ημερομηνία άφιξης και το όνομα. 2. Βάλτε το αντίγραφο του τέλεξ σε φάκελο και σημειώστε το όνομα του πελάτη, την ημερομηνία άφιξης και τον αριθμό κράτησης τόσο στο αντίγραφο του τέλεξ όσο και στον φάκελο. 3. Σημειώστε μια ειδική παρατήρηση στον υπολογιστή, φυλάξτε το στον πάγκο πληροφοριών και αρχειοθετήστε το στον φάκελο «εν αναμονή για άφιξη» κατά ημερομηνία. 4. Τσεκάρετε κάθε βράδυ. 5. Για σημερινές κρατήσεις, συρράψτε το εισερχόμενο τέλεξ στο πίσω μέρος της φόρμας κράτησης και δώστε το στον πελάτη την ώρα του check-in. 6. Ζητήστε από τον πελάτη να υπογράψει στο βιβλίο συμβάντων. Γ. Πελάτης χωρίς κράτηση. 1. Ελέγξτε τη λίστα με τις αναμενόμενες αφίξεις της ημέρας. 2. Βάλτε το στον φάκελο «εν αναμονή για άφιξη» με αλφαβητική σειρά. 3. Τσεκάρετε κάθε βράδυ. 4. Φυλάξτε το τέλεξ για 3 ημέρες και, στη συνέχεια, απαντήστε στον αποστολέα. Π.χ.: «Όσον αφορά το τέλεξ που στείλατε στον κ., δεν έχει επισκεφθεί ακόμα το ξενοδοχείο. Με εκτίμηση, Holiday Inn Yangtze Chong Qing.» Δ. Πελάτης που έχει κάνει check-out. Ενημερώστε τον αποστολέα ότι ο πελάτης έχει κάνει ήδη check-out. Για το προσωπικό του ξενοδοχείου: 1. Ζητήστε από τον γκρουμ να στείλει το εισερχόμενο τέλεξ στο αρμόδιο τμήμα κατά τις ώρες λειτουργίας του. 2. Το προσωπικό του τμήματος θα πρέπει να υπογράψει το όνομα στο βιβλίο συμβάντων. 3. Μετά τις ώρες λειτουργίας. Δώστε το στον υπεύθυνο του ξενοδοχείου για παρακολούθηση εάν πρόκειται για επείγον τέλεξ, διαφορετικά στείλτε το τέλεξ το επόμενο πρωί.

19 2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΠΑΡ. 2 ΕΞΕΡΧΌΜΕΝΟ ΤΈΛΕΞ/ΦΑΞ Χρησιμοποιήστε την τυποποιημένη φόρμα για τα εξερχόμενα τέλεξ (με κεφαλαία γράμματα) Ζητήστε από τον πελάτη να υπογράψει το «παραστατικό χρέωσης τέλεξ». Ενημερώστε τον πελάτη για τις χρεώσεις που ισχύουν για τα τέλεξ. Τσεκάρετε τον αριθμό δωματίου και το όνομα στον υπολογιστή. Για πελάτες που δεν διαμένουν ήδη στο ξενοδοχείο, ζητήστε τους να πληρώσουν την προκαταβολή από πριν στο ταμείο της υποδοχής. Ελέγξτε προσεκτικά το τέλεξ, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να το διαβάσετε καθαρά και ιδίως το κυρίως κείμενο (ορθογραφία). Βάλτε χρονοσήμανση στη φόρμα του τέλεξ και υπογράψτε το όνομα που εμφανίζεται σε αυτό. Προωθήστε το στον υπάλληλο τέλεξ. Για το προσωπικό του ξενοδοχείου, ζητήστε τον λογαριασμό του ή τον λογαριασμό του σπιτιού του και συμπληρώστε το παραστατικό (για οικιακούς λογαριασμούς, θα πρέπει να ζητείται η υπογραφή του αρμόδιου υπαλλήλου/ επικεφαλής τμήματος). Για τα τέλεξ οικιακών λογαριασμών και λογαριασμών προσωπικού, μην σημειώνετε τη χρέωση. Αφού ο αρμόδιος υπάλληλος στείλει το τέλεξ, θα πρέπει να δοθεί ένα αντίγραφο στον πελάτη, τοποθετώντας το στη θήκη για το κλειδί, βάζοντας σημείωση στο «βιβλίο εξερχόμενων τέλεξ» και ανάβοντας την ένδειξη μηνύματος. Για τους πελάτες που έχουν κάνει check-out, κρατήστε το αντίγραφο του εξερχόμενου τέλεξ στο αρχείο για τα τέλεξ επισκεπτών που έχουν κάνει check-out σε αλφαβητική σειρά για ένα μήνα και στη συνέχεια καταστρέψτε το. Ο υπάλληλος που είναι υπεύθυνος για τα τέλεξ θα προωθήσει το φύλλο ελέγχου εξερχόμενων τέλεξ στον ταμία της υποδοχής στο τέλος της ημέρας, μαζί με το τέλεξ και το «παραστατικό χρέωσης τέλεξ». Ο ταμίας της υποδοχής θα χρεώσει τα έξοδα για το τέλεξ στον λογαριασμό του.

20 2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΠΑΡ. 3. ΕΙΣΕΡΧΌΜΕΝΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΊΑ Μία από τις πολλές υπηρεσίες που προσφέρει το ξενοδοχείο είναι η διεκπεραίωση της αλληλογραφίας των πελατών. Πρέπει να δίδεται μεγάλη προσοχή στην ασφαλή και έγκαιρη παράδοση της αλληλογραφίας των πελατών. Το ξενοδοχείο μπορεί να λάβει αλληλογραφία για: 1. Εγγεγραμμένους πελάτες. 2. Αναμενόμενους πελάτες. 3. Πελάτες που δεν έχουν κράτηση. 4. Πελάτες που έχουν κάνει check-out. 5. Προσωπικό του ξενοδοχείου. 6. Για τα τηλεγραφήματα, τα δέματα και τις συστημένες επιστολές, θα πρέπει να υπογράψουμε το όνομα στο έντυπο του ταχυδρόμου και να το ελέγξουμε αμέσως. Δεχόμαστε τηλεγραφήματα, δέματα και συστημένες επιστολές μόνο: 1. για διαμένοντες πελάτες 2. για πελάτες με κράτηση 3. εφόσον έχει προηγηθεί συνεννόηση με το ξενοδοχείο για την παραλαβή του τηλεγραφήματος ή του δέματος. 4. Υπάρχει σημείωση στο τηλεγράφημα ή το δέμα να το κρατήσουμε μέχρι την άφιξη του πελάτη. 5. για πελάτη με διεύθυνση προώθησης Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τα παραπάνω στοιχεία, επιστρέψτε αμέσως στον ταχυδρόμο το τηλεγράφημα, τη συστημένη επιστολή και το δέμα. Για τα τηλεγραφήματα, θα πρέπει να ζητήσετε στον γκρουμ να τα στείλει αμέσως στον πελάτη/ υπάλληλο.

21 2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ Θα πρέπει να ταξινομήσετε πρώτα την εισερχόμενη αλληλογραφία. Για διαμένοντες πελάτες: 1. Βάλτε χρονοσήμανση στην αλληλογραφία. 2. Ελέγξτε τον αριθμό δωματίου και το όνομα του επισκέπτη στον υπολογιστή. 3. Βάλτε σημείωση στο βιβλίο. (Ημερομηνία, αριθ. δωματίου, όνομα επισκέπτη, είδος αλληλογραφίας, ώρα παραλαβής, υπογραφή υπαλλήλου, υπογραφή πελάτη, παρατηρήσεις, κ.λπ.) 4. Για δέματα, τηλεγραφήματα, συστημένες επιστολές, αφήστε σημείωμα, βάλτε το σημείωμα στη θήκη για το κλειδί, φυλάξτε το τηλεγράφημα, τη συστημένη επιστολή ή το δέμα στον πάγκο πληροφοριών και ανάψτε την ένδειξη μηνύματος. 5. Βάλτε τις επιστολές και τα καρτ-ποστάλ στη θήκη για τα κλειδιά και ανάψτε την ένδειξη μηνύματος. 6. Δείξτε ή παραδώστε την αλληλογραφία όταν ο πελάτης τη ζητήσει. Για τα δέματα και τις συστημένες επιστολές, ζητήστε από τον πελάτη να υπογράψει το όνομα στο βιβλίο και σβήστε την ένδειξη μηνύματος.

22 2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΠΑΡ. 4 ΠΡΟΏΘΗΣΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΊΑΣ Αποτελεί ευθύνη του ξενοδοχείου να προωθεί την αλληλογραφία των πελατών που έχουν κάνει check-out. Η υπηρεσία αυτή πρέπει να εκτελείται γρήγορα, ώστε ο πελάτης να λάβει το μήνυμα το συντομότερο δυνατόν. Διαδικασίες: 1. Όταν ένας πελάτης ζητήσει να του προωθήσουν αλληλογραφία μετά την αναχώρησή του, συμπληρώστε ένα δελτίο προώθησης αλληλογραφίας, σημειώνοντας τις ακόλουθες πληροφορίες: α. ημερομηνία αναχώρησης β. αριθμό δωματίου του πελάτη. γ. όνομα του πελάτη. δ. διεύθυνση προώθησης (προσωρινή μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία) ε. δεύτερη διεύθυνση προώθησης (προσωρινή έπειτα από την καθορισμένη ημερομηνία) στ. τη μόνιμη διεύθυνση του επισκέπτη. 2. Αρχειοθετήστε το δελτίο στον φάκελο προώθησης αλληλογραφίας. 3. Ελέγξτε την εισερχόμενη αλληλογραφία. 4. Προωθήστε την αλληλογραφία στην προσωρινή διεύθυνση του πελάτη για την καθορισμένη ημερομηνία. Πρέπει να προωθείται η αλληλογραφία των επισκεπτών που έχουν αφήσει διεύθυνση προώθησης. Όταν δεν υπάρχει διεύθυνση προώθησης και δεν υπάρχει κράτηση στο αρχείο, η αλληλογραφία φυλάσσεται για 14 ημέρες και στη συνέχεια επιστρέφεται στον αποστολέα. 5. Σημειώστε στο πίσω μέρος του δελτίου προώθησης αλληλογραφίας την ημερομηνία και τον αριθμό των τεμαχίων για κάθε τύπο αλληλογραφίας που πρόκειται να προωθήσετε (επιστολές, καρτ-ποστάλ, τηλεγραφήματα και δέματα). 6. Καταγράψτε τα στοιχεία προώθησης στο βιβλίο προωθούμενης αλληλογραφίας: α. την ημερομηνία που προωθήσατε την αλληλογραφία. β. το όνομα του ατόμου στο οποίο προωθήσατε την αλληλογραφία. γ. τη διεύθυνση προώθησης. δ. τυχόν παρατηρήσεις (αν είναι απαραίτητο).

23 2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΠΑΡ. 5 ΠΑΡΟΧΉ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΏΝ ΣΕ ΠΕΛΆΤΕΣ Ο υπεύθυνος πληροφοριών οφείλει να γνωρίζει όλες τις παροχές του ξενοδοχείου. Θα έπρεπε να γνωρίζει το βασικό προσωπικό του ξενοδοχείου: όνομα, τμήμα, αριθ. τηλεφώνου, αριθ. δωματίου. Θα πρέπει να γνωρίζει οτιδήποτε συμβαίνει καθημερινά στο ξενοδοχείο, καθώς και άλλες πληροφορίες σχετικά με το ξενοδοχείο. Θα πρέπει να γνωρίζει τα τοπικά ταξιδιωτικά γραφεία, καθώς και ορισμένες τοπικές πληροφορίες, όπως: νοσοκομεία, πρεσβείες, υπηρεσίες δημόσιας ασφάλειας, αξιοθέατα, κ.λπ. Εάν δεν μπορείτε να δώσετε στον πελάτη τις πληροφορίες που σας ζητά, απευθυνθείτε στον προϊστάμενό σας για βοήθεια, φροντίζοντας σε κάθε περίπτωση να δώσετε στον πελάτη τις σωστές πληροφορίες. ΠΑΡ. 6 ΠΑΡΑΛΑΒΉ ΜΗΝΥΜΆΤΩΝ (ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΏΣ Ή ΑΥΤΟΠΡΟΣΏΠΩΣ): Όταν παραλαμβάνουμε ένα μήνυμα, πρέπει να χρησιμοποιούμε το τυποποιημένο έντυπο μηνύματος, σημειώνοντας το μήνυμα με κεφαλαία γράμματα και αντιμετωπίζοντάς το ως απόρρητο. Απαντάμε στο τηλέφωνο ευγενικά. Ελέγχουμε το όνομα του πελάτη, τον αριθμό δωματίου και την κατάστασή του: 1. Εγγεγραμμένοι (διαμένοντες) πελάτες 2. Πελάτες με κράτηση. 3. Πελάτης χωρίς κράτηση. (Περαστικός πελάτης) 4. Πελάτης που έχει κάνει check-out Ρωτήστε το όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου του καλούντος. Σημειώστε τα στοιχεία αυτά: όνομα πελάτη, αριθμό δωματίου. (Αν είναι διαμένων πελάτης) Όνομα καλούντος, αριθμό τηλεφώνου (ρωτήστε πώς γράφεται, αν χρειάζεται) Ημερομηνία, ώρα, αρχικά υπαλλήλου Ρωτήστε ποιο είναι το μήνυμα. Επαναλάβετε το μήνυμα στον καλούντα, όπως και το όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου του. Ενημερώστε τον καλούντα ότι θα διαβιβάσετε το μήνυμα στον πελάτη, ευχαριστήστε τον που κάλεσε και ευχηθείτε του καλημέρα. Τοποθετήστε το αντίγραφο στη θήκη για το κλειδί και ανάψτε την ένδειξη μηνύματος. ένα αντίγραφο στη θήκη για το κλειδί. ένα αντίγραφο πρέπει να σταλεί στο δωμάτιο. ένα αντίγραφο για το αρχείο. Σβήστε την ένδειξη μηνύματος όταν ο πελάτης παραλάβει το μήνυμα. Εγγεγραμμένοι (διαμένοντες) πελάτες: Ακολουθείται η παραπάνω διαδικασία.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ;

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ; 2 ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ; Οι πρώτες εντυπώσεις είναι καθοριστικές. Αν δεν χαιρετήσετε κατάλληλα τον πελάτη ή δεν παρουσιάσετε την αντιπροσωπεία με επαγγελματικό τρόπο, αυτό θα θέσει σε κίνδυνο

Διαβάστε περισσότερα

Χειρισμός Παραπόνων. Παράπονα πελατών

Χειρισμός Παραπόνων. Παράπονα πελατών Χειρισμός Παραπόνων 1 / 9 Εκπαιδευτική Ενότητα Κάθε παράπονο είναι ένα δώρο 2 / 9 ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΠΕΛΑΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙΣ Η ΝΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ Όταν ένας πελάτης μας εκφράζει ένα παράπονο, τότε μας

Διαβάστε περισσότερα

Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Από την ομάδα εργασίας του Gmail) Το Gmail κάνει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εύκολο και αποτελεσματικό.. Οι 10 κυριότεροι λόγοι για να χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ TO FOLLOW UP;

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ TO FOLLOW UP; FOLLOW UP 9 ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ TO FOLLOW UP; To follow up μετά από μια παράδοση είναι ένα βασικό βήμα για την οικοδόμηση της αφοσίωσης του πελάτη και προς την επόμενη πώληση, είτε στον πελάτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ: «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ: «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ: «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ Περιεχόμενα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ: «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ... 1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ: «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 31

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 31 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook 2003 9 Διευθέτηση και εκκίνηση του Outlook... 10 Το περιβάλλον του Outlook... 16 Οι προσωπικοί φάκελοι του Outlook... 20 Η Λίστα φακέλων... 21 Ο φάκελος Το Outlook

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Τα Windows 8.1 και τα Windows RT 8.1 είναι βασισμένα στα Windows 8 και στα Windows RT, για να σας προσφέρουν βελτιώσεις στην εξατομίκευση, την αναζήτηση, τις εφαρμογές,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 33

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 33 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook 2007 9 Διευθέτηση και εκκίνηση του Outlook... 10 Το περιβάλλον του Outlook... 17 Οι προσωπικοί φάκελοι του Outlook... 22 Η Λίστα φακέλων... 23 Το Outlook Σήμερα...

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 6 Δημιουργία λογαριασμού 13 Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28 Βασικές λειτουργίες 32 Επιλογές συνομιλίας 48 Γενικές ρυθμίσεις Skype 64 Το Skype σε φορητές συσκευές 78 Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...23

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...23 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ........................................23 ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΡΕΙΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Υποδοχή και αποστολή εγγράφων μέσω Διαδικτύου Δ. Δημάκος Διευθυντής Γραμματείας Διοίκησης 3 Ιουνίου 2015

Υποδοχή και αποστολή εγγράφων μέσω Διαδικτύου Δ. Δημάκος Διευθυντής Γραμματείας Διοίκησης 3 Ιουνίου 2015 Υποδοχή και αποστολή εγγράφων μέσω Διαδικτύου Δ. Δημάκος Διευθυντής Γραμματείας Διοίκησης 3 Ιουνίου 2015 Τι είναι η Ηλεκτρονική Θυρίδα; η Ηλεκτρονική Θυρίδα είναι ένα ακόμα κανάλι εισόδου / εξόδου εγγράφων

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων. Περιεχόμενα ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΟΥ ΧΡΗΣΤΗ 1 ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΣΤΗ 4 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΧΡΗΣΤΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΥ 5 ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ 6

Πίνακας περιεχομένων. Περιεχόμενα ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΟΥ ΧΡΗΣΤΗ 1 ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΣΤΗ 4 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΧΡΗΣΤΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΥ 5 ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ 6 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά το παρόν εγχειρίδιο και τις σύντομες οδηγίες για την ομαλή λειτουργία της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του προγράμματος «Θεαίτητος». Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Σταδίου 5, 10562 Σύνταγμα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Σταδίου 5, 10562 Σύνταγμα Σύστημα Διαχείρισης Εκπαίδευσης Εγχειρίδιο Χρήσης Εκπαιδευόμενου Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Σταδίου 5, 10562 Σύνταγμα τηλ.: 210-3689381, 210-3689354 fax:

Διαβάστε περισσότερα

KAREL TT Audio ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ MS14-26. www.teletechnika.gr

KAREL TT Audio ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ MS14-26. www.teletechnika.gr KAREL TT Audio ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ MS14-26 1 I. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Στις οδηγίες που ακολουθούν, οι επεξηγήσεις δίνονται με την παρακάτω μορφή. Επικεφαλίδα Δίνεται η λειτουργία και ο κωδικός ενεργοποίησής της.

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android

Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το τηλέφωνο Android για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του Office

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του χρήστη εύκολα.

Το σύστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του χρήστη εύκολα. Έγγραφο απαιτήσεων 1 Περιγραφή Συστήματος Η online ιστοσελίδα και η αντίστοιχη έκδοση για κινητά τηλέφωνα έχει ως στόχο να υποστηρίξει και να ενισχύσει το User Experience (UX) των επισκεπτών του e-museum,

Διαβάστε περισσότερα

Η JOBBÖRSE στην ιστοσελίδα www.arbeitsagentur.de ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ. Έυκολη και γρήγορη εύρεση θέσεων εργασίας. Bundesagentur für Arbeit

Η JOBBÖRSE στην ιστοσελίδα www.arbeitsagentur.de ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ. Έυκολη και γρήγορη εύρεση θέσεων εργασίας. Bundesagentur für Arbeit Η JOBBÖRSE στην ιστοσελίδα www.arbeitsagentur.de ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ Έυκολη και γρήγορη εύρεση θέσεων εργασίας Bundesagentur für Arbeit ΚΑΙΝΟΎΡΙΟΙ ΔΡΌΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΉΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΣΑΣ Βρείτε γρήγορα

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ναυτίλος. Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ναυτίλος. Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου Πανεπιστήμιο Αιγαίου Ναυτίλος Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου Εγχειρίδιο Χρήσης για τον υποψήφιο Έκδοση 1.4.1 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά... 3 2. Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Bee Group Α.Ε. [Type the company name] [Pick the date] Εγχειρίδιο λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αρχική Σελίδα... 3 2. Δημιουργία Λογαριασμού... 3 3.

Διαβάστε περισσότερα

MULTICOM 112. Οδηγίες χρήσης

MULTICOM 112. Οδηγίες χρήσης MULTICOM 112 Οδηγίες χρήσης Σκοπός Στόχος του προγράμματος Multicom-112 είναι να βοηθήσει το προσωπικό των επιχειρησιακών κέντρων να αναπτύξουν βασικές γλωσσικές δεξιότητες μέχρι το σημείο όπου θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΡIN ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ BACK-UP ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ (DATA) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ CUSTOM ΦΟΡΜΩΝ EKTYΠΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΡIN ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ BACK-UP ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ (DATA) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ CUSTOM ΦΟΡΜΩΝ EKTYΠΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ!!! ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ FRONT OFFICE ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΕΤΟΥΣ & ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΡIN ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ BACK-UP ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ (DATA) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ CUSTOM

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι TCP-IP (περιγραφή πρωτοκόλλων)

Παιχνίδι TCP-IP (περιγραφή πρωτοκόλλων) Παιχνίδι TCP-IP (περιγραφή πρωτοκόλλων) Επιμέλεια : Χ. Πατρικάκης (βασισμένο στην ιδέα του Norman Pendegraft. 2003: The TCP/IP game, Current issues in IT education, Tanya McGill (Ed.). IGI Publishing,

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Τηλεφωνητής Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης Χρήσιμες Συμβουλές: Τηλεφωνητής Η Vodafone σου παρέχει την υπηρεσία Vodafone Business Connect Voicemail ώστε όποιος σε καλεί στον επαγγελματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΣΠΑ 2007-2013 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη. Ιούνιος 2009. Σελίδα - 1 -

Εγχειρίδιο Χρήστη. Ιούνιος 2009. Σελίδα - 1 - Εγχειρίδιο Χρήστη Ιούνιος 2009 Σελίδα - 1 - 1 Γενικά Η εφαρμογή Intelsoft Hotel (IS HOTEL) αφορά τη διαχείριση μίας μικρής ξενοδοχειακής μονάδας και επιτρέπει τη διαχείριση : των δωματίων και των πελατών

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεφωνικό Σύστηµα Έκτακτης Αναγκης µε Μπουτόν Βοηθείας YALE DAS1100

Τηλεφωνικό Σύστηµα Έκτακτης Αναγκης µε Μπουτόν Βοηθείας YALE DAS1100 Τηλεφωνικό Σύστηµα Έκτακτης Αναγκης µε Μπουτόν Βοηθείας YALE DAS1100 Οδηγίες Χρήσης Σύστηµα Συναγερµού Κινδύνου - Ειδοποιεί φίλους και οικογένεια µε το πάτηµα ενός κουµπιού - Προσφέρει ανεξαρτησία και

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Βήμα 3 - Χώρος υποδοχής

Βήμα 3 - Χώρος υποδοχής Προκαταγραφή Από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Ιουλίου 2016, κλιμάκια της Υπηρεσίας Ασύλου θα επισκέπτονται τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά το διάστημα αυτό, θα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

SLEST. τυποποιημένο μοντέλο. Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων. Επίπεδο 1 (Α2) ταξιδιωτικός πράκτορας

SLEST. τυποποιημένο μοντέλο. Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων. Επίπεδο 1 (Α2) ταξιδιωτικός πράκτορας SLEST τυποποιημένο μοντέλο Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων Επίπεδο 1 (Α2) ταξιδιωτικός πράκτορας Με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συγγραφείς είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Καταρχάς, βασική προϋπόθεση για το κλείσιμο μιας συνάντησης είναι να έχουμε εξακριβώσει και πιστοποιήσει ότι μιλάμε με τον υπεύθυνο που λαμβάνει μια απόφαση συνεργασίας ή επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Διαχείρισης Επαφές Παραγγελίες - Προσφορές Τιμολόγια Αποδείξεις Πληρωμές Παραστατικά Αναφορές Εργασίες Καταγραφή εμπορευμάτων

Πίνακας Διαχείρισης Επαφές Παραγγελίες - Προσφορές Τιμολόγια Αποδείξεις Πληρωμές Παραστατικά Αναφορές Εργασίες Καταγραφή εμπορευμάτων sevdesk Walkthrough Πίνακας Διαχείρισης Επαφές Παραγγελίες - Προσφορές Τιμολόγια Αποδείξεις Πληρωμές Παραστατικά Αναφορές Εργασίες Καταγραφή εμπορευμάτων Πίνακας Διαχείρισης Αφού δημιουργήσετε έναν λογαριασμό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ σελ. 1 Κατανοώντας το Ηλεκτρονικό Εμπόριο Τι είναι; Ο όρος ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) αφορά στις επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση κρατήσεων Expedia Collect

Διαχείριση κρατήσεων Expedia Collect Συνεργασία με την Expedia Διαχείριση κρατήσεων Expedia Collect Expedia Virtual Card Πίνακας περιεχομένων Η διαδικασία κρατήσεων Expedia Collect 3 Expedia Virtual Card 4 Αλλαγές στις κρατήσεις 6 Υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

SLEST. τυποποιημένο μοντέλο. Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων. Επίπεδο 1 (Α2) ξεναγός

SLEST. τυποποιημένο μοντέλο. Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων. Επίπεδο 1 (Α2) ξεναγός SLEST τυποποιημένο μοντέλο Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων Επίπεδο 1 (Α2) ξεναγός Με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συγγραφείς είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την παρούσα έκδοση. Η

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Front Office

Αλέξανδρος Front Office Αλέξανδρος Front Office ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΕΛΟΣ ΕΤΟΥΣ & ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ: Αλέξανδρος Front Office Αμβροσία POS Αλέξανδρος Αμβροσία ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ FRONT OFFICE 1. Ολοκληρώστε τις εκκρεμότητες

Διαβάστε περισσότερα

doitsimple Enterprise Resource Planning

doitsimple Enterprise Resource Planning Eps Rsuc Pla Το pxss Hl είναι ένα υποσύστηµα του συνολικού περιβάλλοντος µηχανογράφησης pxss ERP. Αυτό σηµαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα ολοκληρωµένης µηχανογραφικής λύσης για την ξενοδοχειακή σας µονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

Οδικός χάρτης για την Καλύτερη Εξυπηρέτηση του Καταναλωτή

Οδικός χάρτης για την Καλύτερη Εξυπηρέτηση του Καταναλωτή 4 απλά βήματα για να «μιλήσετε» με την επιχείρηση αποτελεσματικά Υποστήριξη και επικοινωνία: κλειδί της ικανοποίησης του Καταναλωτή Οδικός χάρτης για την Καλύτερη Εξυπηρέτηση του Καταναλωτή Σημείο εκκίνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΤ Βασικές λειτουργίες συσκευής Gigaset A ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ... 8

ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΤ Βασικές λειτουργίες συσκευής Gigaset A ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ... 8 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ... 2 2. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΥ... 2 2.1 Γραμμές, λειτουργία, συσκευές... 2 2.2 Βασικές λειτουργίες συσκευής GXP2160... 3 2.2.1 Οθόνη... 3 2.2.2 Πλήκτρα κεντρικού τμήματος... 4

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο εγγραφής και λειτουργίας Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Καρδίτσας

Εγχειρίδιο εγγραφής και λειτουργίας Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Καρδίτσας Εγχειρίδιο εγγραφής και λειτουργίας Δικτύου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ σελ 3 ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΛΟΥΣ σελ 4 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ σελ 5 ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ σελ 5

Διαβάστε περισσότερα

e-invoicing Eγχειρίδιο χρήσης Online Billing µε την ΤΝΤ

e-invoicing Eγχειρίδιο χρήσης Online Billing µε την ΤΝΤ e-invoicing Eγχειρίδιο χρήσης Online Billing µε την ΤΝΤ Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με το τμήμα Πιστωτικού Ελέγχου e-mail: creditcontrol.gr@tnt.com Τηλέφωνο: 210-8905800

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Windows Phone Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το Windows Phone για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του

Διαβάστε περισσότερα

Η λύση που σας προτείνουμε για την διαχείριση των πελατών σας συνοπτικά περιλαμβάνει

Η λύση που σας προτείνουμε για την διαχείριση των πελατών σας συνοπτικά περιλαμβάνει Σκεφτείτε πόσες πωλήσεις χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από λάθη, από παραλήψεις, από μη συνεργασία των υπευθύνων ή απλά από κακή οργάνωση. Πόσοι υποψήφιοι πελάτες έμειναν μόνο υποψήφιοι και αν γνωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

SLEST. τυποποιημένο μοντέλο. Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων. Επίπεδο 1 (Α2) Υπάλληλος Υποδοχής Ξενοδοχείου (Ρεσεψιονιστ)

SLEST. τυποποιημένο μοντέλο. Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων. Επίπεδο 1 (Α2) Υπάλληλος Υποδοχής Ξενοδοχείου (Ρεσεψιονιστ) SLEST τυποποιημένο μοντέλο Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων Επίπεδο 1 (Α2) Υπάλληλος Υποδοχής Ξενοδοχείου (Ρεσεψιονιστ) Με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συγγραφείς είναι αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες της Visa για τον ξενοδοχειακό τομέα Οδηγός διαδικασιών για το γραφείο υποδοχής και εξυπηρέτησης. Φεβρουάριος 2008

Υπηρεσίες της Visa για τον ξενοδοχειακό τομέα Οδηγός διαδικασιών για το γραφείο υποδοχής και εξυπηρέτησης. Φεβρουάριος 2008 Υπηρεσίες της Visa για τον ξενοδοχειακό τομέα Οδηγός διαδικασιών για το γραφείο υποδοχής και εξυπηρέτησης Φεβρουάριος 2008 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Σχετικά με αυτό τον οδηγό 3 Κεφάλαιο 2: Αποδοχή όλων των

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων

Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων 1 Περιεχόμενα 1 η Άσκηση ΠΣ διαχείρισης γυμναστηρίου... 4 2 η Άσκηση ΠΣ διαχείρισης στοιχείων υποψηφίων για πρόσληψη... 6 3 η Άσκηση ΠΣ ηλεκτρονικής κράτησης εισιτηρίων... 8

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεφωνικό Σύστημα Έκτακτης Αναγκης με Μπουτόν Βοηθείας. U R Safe DAS1100

Τηλεφωνικό Σύστημα Έκτακτης Αναγκης με Μπουτόν Βοηθείας. U R Safe DAS1100 Τηλεφωνικό Σύστημα Έκτακτης Αναγκης με Μπουτόν Βοηθείας U R Safe DAS1100 Οδηγίες Χρήσης Σύστημα Συναγερμού Κινδύνου - Ειδοποιεί φίλους και οικογένεια με το πάτημα ενός κουμπιού - Προσφέρει ανεξαρτησία

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης μαθησιακού τύπου (προφίλ)

Ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης μαθησιακού τύπου (προφίλ) VAK Learning Styles Self-Assessment Questionnaire Ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης μαθησιακού τύπου (προφίλ) Κυκλώστε ή επιλέξτε την απάντηση που αντιπροσωπεύει καλύτερα τη γενικότερη συμπεριφορά σας. Θυμηθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Διαχείρισης Ευρυζωνικής Τηλεφωνίας μέσω της ιστοσελίδας My Cyta

Οδηγός Διαχείρισης Ευρυζωνικής Τηλεφωνίας μέσω της ιστοσελίδας My Cyta Οδηγός Διαχείρισης Ευρυζωνικής Τηλεφωνίας μέσω της ιστοσελίδας My Cyta 1. Εισαγωγή 2. Δημιουργία Λογαριασμού πρόσβασης στην ιστοσελίδα My Cyta 3. Διαχείριση των υπηρεσιών 3.1 Προσθήκη αριθμού ευρυζωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Τηλεφωνικών Κλήσεων

ιαχείριση Τηλεφωνικών Κλήσεων ιαχείριση Τηλεφωνικών Κλήσεων 1 Διαχει ριση Τηλεφωνικω ν Κλη σεων ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ... 3 ΔΟΜΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ... 3 ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ... 4 ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ... 5

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Κατάστημα

Ηλεκτρονικό Κατάστημα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Παραδείγματα -UML Δρ Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εαρινό Εξάμηνο 2011-2012 1 Ηλεκτρονικό Κατάστημα Το αντικείμενο είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Β τάξη. ΕΝΟΤΗΤΑ 4 Κεφάλαιο 10: Νέες Τεχνολογίες και Επάγγελμα

Β τάξη. ΕΝΟΤΗΤΑ 4 Κεφάλαιο 10: Νέες Τεχνολογίες και Επάγγελμα Η Αργυρώ και ο Βασίλης μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς αποφάσισαν να επισκεφτούν το θείο Αριστείδη, που διαμένει τα τελευταία χρόνια στην Τήνο, το όμορφο νησί των Κυκλάδων. Βασίλης: «Πρέπει σύντομα

Διαβάστε περισσότερα

Τσέκαρέ το! Facebook Check

Τσέκαρέ το! Facebook Check Facebook Check Ξέρεις καλά όλους τους «φίλους» σου; Ποιος μπορεί να δει τι κοινοποιείς στο Facebook; Διατήρησε τον έλεγχο των δημοσιεύσεών σου! Πώς διαχειρίζεσαι τις λίστες των «φίλων» σου; Πώς μπορείς

Διαβάστε περισσότερα

Motorola S2000. Ψηφιακό Ασύρματο Τηλέφωνο. Για τα μοντέλα S2001, S2002, S2003 και S2004

Motorola S2000. Ψηφιακό Ασύρματο Τηλέφωνο. Για τα μοντέλα S2001, S2002, S2003 και S2004 Motorola S2000 Ψηφιακό Ασύρματο Τηλέφωνο Για τα μοντέλα S2001, S2002, S2003 και S2004 Προειδοποίηση Φορτίστε τις μπαταρίες για 24 ώρες πριν τη χρήση. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Ώρα και Ημερομηνία... 3 1.1 Ημερομηνία...

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Περιεχόμενα Εισαγωγή στην εφαρμογή... 2 Βασική Σελίδα (Activity)... 3 Ρυθμίσεις... 3 Πελάτες... 6 Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Αποθήκη... 11 Αναζήτηση προϊόντος...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ GSM CL-IVB

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ GSM CL-IVB ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ GSM CL-IVB Οδηγίες χρήστη Menu Προγραμματισμός GSM και λειτουργία ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΤΟ ΦΙΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΙΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΝΑ ΣΦΙΞΕΤΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 CubisLITE Client Οδηγίες Χρήσεως Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά 1. Τι είναι ο CubisLITE Server 2. Τι είναι ο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ;

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ; 7 ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ; Έχοντας πείσει τον πελάτη ότι η συμφωνία είναι κατάλληλη για αυτόν, μια επαγγελματική και γρήγορη διαδικασία κλεισίματος θα διασφαλίσει ότι η πώληση δεν

Διαβάστε περισσότερα

Αφού ολοκληρώσετε την ενημέρωση των στοιχείων στις λίστες, μπορείτε να καταχωρήσετε τη διασάφηση εισαγωγής.

Αφού ολοκληρώσετε την ενημέρωση των στοιχείων στις λίστες, μπορείτε να καταχωρήσετε τη διασάφηση εισαγωγής. Καταχώρηση στοιχείων διασάφησης εισαγωγής Αφού ολοκληρώσετε την ενημέρωση των στοιχείων στις λίστες, μπορείτε να καταχωρήσετε τη διασάφηση εισαγωγής. Από το αρχικό μενού του συστήματος επιλέγετε Δηλώσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ΕΙΕ. Copyright 2014 Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Ι EIE

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ΕΙΕ. Copyright 2014 Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Ι EIE Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ΕΙΕ Copyright 2014 Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Ι EIE δ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 11635 Αθήνα τ.: 210 7273900 f: 210 7246824 e: ekt@ekt.gr www.ekt.gr Το έργο αυτό διατίθεται με

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης. ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ του ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ

Εγχειρίδιο χρήσης. ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ του ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ Εγχειρίδιο χρήσης ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ του ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ Εισαγωγή στο Μητρώο Επιμορφωτών Εκπαιδευτών Ενηλίκων Εφόσον είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, ανοίξτε το φυλλομετρητή Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης για το τηλεφωνικό κέντρο: TC-206D

Οδηγίες χρήσης για το τηλεφωνικό κέντρο: TC-206D Οδηγίες χρήσης για το τηλεφωνικό κέντρο: TC-206D 1. MIA ΣΥΝΤΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ Ο ΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1.1 Εισαγωγή Το TC206D είναι ένα τηλεφωνικό κέντρο που χρησιµοποιείται για

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες προγραμματισμού για τα μοντέλα τηλεφωνικών κέντρων: TC-104C TC-106C TC108C

Οδηγίες προγραμματισμού για τα μοντέλα τηλεφωνικών κέντρων: TC-104C TC-106C TC108C Οδηγίες προγραμματισμού για τα μοντέλα τηλεφωνικών κέντρων: TC-104C TC-106C TC108C ΓΕΝΙΚΑ 1.1 Διακοπή ρεύματος-τροφοδοσίας συσκευής Σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος η εξωτερική γραμμή 1 συνδέεται αυτόματα

Διαβάστε περισσότερα

Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών

Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών 3.5.1.1 Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών Ένα σύνηθες πρόβλημα που υπάρχει, είναι η ανάγκη αποστολής επιστολών ή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγίες καταχώρισης ξενοδoχείου..gr

Oδηγίες καταχώρισης ξενοδoχείου..gr Oδηγίες καταχώρισης ξενοδoχείου 1 Είσοδος & Εγγραφή Πατήστε στον σύνδεσμο εδώ για την εγγραφή σας ως ξενοδόχος (συνεργάτης). ή Eπιλέξτε Εγγραφή από τη σελίδα του triporganizer και στη συνέχεια Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία δανεισμού μεταξύ Βιβλιοθηκών και απόκτηση εντύπων

Υπηρεσία δανεισμού μεταξύ Βιβλιοθηκών και απόκτηση εντύπων Αθήνα Αυτό το έντυπο φιλοδοξεί να σας βοηθήσει για χρησιμοποιήσετε την διεπαφή χρήστη του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης της Υπηρεσίας δανεισμού μεταξύ Βιβλιοθηκών και κτήσης εντύπων από την Βιβλιοθήκη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ EXPEDIA ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ EXPEDIA ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ EXPEDIA ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτός ο οδηγός θα εξηγήσει ορισμένες από τις βασικές λειτουργίες που είναι διαθέσιμες στο Expedia

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ

ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ Βελισσαρίου Ευστάθιος Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας 2016 Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων Παροχή (delivery) υπηρεσιών Βασική παράμετρος στην ποιότητα εξυπηρέτησης αποτελεί ο τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επανάληψη

Εισαγωγή στην επανάληψη Εισαγωγή στην επανάληψη Στο κεφάλαιο αυτό ήρθε η ώρα να μελετήσουμε την επανάληψη στον προγραμματισμό λίγο πιο διεξοδικά! Έχετε ήδη χρησιμοποιήσει, χωρίς πολλές επεξηγήσεις, σε προηγούμενα κεφάλαια τις

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης δικτυακού τόπου του προγράμματος, ΆΞΟΝΑΣ 3: "Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας"

Εγχειρίδιο χρήσης δικτυακού τόπου του προγράμματος, ΆΞΟΝΑΣ 3: Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας Εγχειρίδιο χρήσης δικτυακού τόπου του προγράμματος, ΆΞΟΝΑΣ 3: "Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας" ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αρχική Οθόνη...2 Εγγραφή Χρήστη...3 Εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Εμπιστευτικότητας Σπουδαστών (Επικοινωνία με 3 ους )

Πολιτική Εμπιστευτικότητας Σπουδαστών (Επικοινωνία με 3 ους ) Πολιτική Εμπιστευτικότητας Σπουδαστών (Επικοινωνία με 3 ους ) Όλοι οι φοιτητές έχουν δικαίωμα στο απόρρητο των πληροφοριών.το προσωπικό της Bloomsbury International δεν θα περάσει προσωπικές πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Profitstore.gr ΡΟΛΟΙ ΚΑΜΕΡΑ KJ402. Εισαγωγή: Περιγραφή Ψηφιακού Ρολογιού:

Profitstore.gr ΡΟΛΟΙ ΚΑΜΕΡΑ KJ402. Εισαγωγή: Περιγραφή Ψηφιακού Ρολογιού: Εισαγωγή: ΡΟΛΟΙ ΚΑΜΕΡΑ KJ402 Το ρολόι είναι ιδανικό για ασφάλεια και κρυφή παρακολούθηση. Μια κάμερα και ένας αναγνώστης καρτών Micro SD (η κάρτα Micro SD δεν περιλαμβάνεται) για εγγραφή είναι κρυμμένα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. 1. Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορείτε να βοηθήσετε να μη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Προσωπικoύ Τηλεφωνητή COSMOTE

Οδηγίες Προσωπικoύ Τηλεφωνητή COSMOTE Οδηγίες Προσωπικoύ Τηλεφωνητή COSMOTE Στον Προσωπικό σου Τηλεφωνητή µπορούν να αποθηκευτούν µέχρι και 30 µηνύµατα διάρκειας έως και 3 λεπτών το καθένα. Μπαίνοντας στον Προσωπικό σου Τηλεφωνητή µε τον ειδικό

Διαβάστε περισσότερα

Simplifying Complexity. Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας

Simplifying Complexity. Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας Simplifying Complexity Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή... 2 2 Οδηγίες Χρήσης... 2 2.1 Πρώτη Εγγραφή στην Πλατφόρμα... 2 2.2 Είσοδος στην Πλατφόρμα...4 2.3 Δημιουργία Καρτέλας

Διαβάστε περισσότερα

Model TD-208 / TD-416. www.tele.gr TD-208 / TD-416

Model TD-208 / TD-416. www.tele.gr TD-208 / TD-416 Οδηγίες χρήσης Τηλεφωνικού κέντρου Model (Eπεκτάσιµα τηλεφωνικά κέντρα) Κατάλογος λειτουργιών 1. SMDR (Προαιρετική λειτουργία σύνδεσης µε PC) 2. υνατότητα επέκτασης από 208 σε 416 3. Προ-ηχογραφηµένα µηνύµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ VLT ΕΚΔΟΣΗ 1.0 Δεκέμβριος 2014 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

1. Εγχειριδιο χρηστη. Υπηρεσία Εγγραφής Προσωπικού. Γενικά. Ανώνυμος Χρήστης

1. Εγχειριδιο χρηστη. Υπηρεσία Εγγραφής Προσωπικού. Γενικά. Ανώνυμος Χρήστης 1. Εγχειριδιο χρηστη Υπηρεσία Εγγραφής Προσωπικού Γενικά Στο πλαίσιο του παρόντος έργου, αναπτύχθηκε πλατφόρμα δημιουργίας ηλεκτρονικών λογαριασμών για το προσωπικό των Νοσοκομειακών Μονάδων που εντάσσονται

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές λειτουργίες διαδανεισμού μέσα από το σύστημα SmILLe

Βασικές λειτουργίες διαδανεισμού μέσα από το σύστημα SmILLe Βασικές λειτουργίες διαδανεισμού μέσα από το σύστημα SmILLe Κεντρικό σύστημα διαδανεισμού smille περιβάλλον διαχειριστή. Για την είσοδό σας στο σύστημα επισκέπτεστε την σελίδα http://ill.lib.ntua.gr/smille/admin/login.php

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ CLAROLINE Κατάλογος περιεχομένων Εγγραφή μαθητή στο Claroline...2 Εγγραφή σε μάθημα...3 Τα μαθήματά μου...4 Αλλαγή του προφίλ μου (Manage my account)...4

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ταξιδιωτικών Πρακτορείων

Διαχείριση Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Διαχείριση Ταξιδιωτικών Πρακτορείων ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Διαχείριση Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (ΠΟΛ.1221/1995, ΠΟΛ.1071/2002, ΠΟΛ.2859/2000)... 4 1.1. Εισαγωγή Ταξιδιωτικού «Πακέτου»... 6 1.2. Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. πρωτ. 1174. Θέμα: Εσωτερικός κανονισμός για την ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση εγγράφων του Υπουργείου Εσωτερικών

Αριθ. πρωτ. 1174. Θέμα: Εσωτερικός κανονισμός για την ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση εγγράφων του Υπουργείου Εσωτερικών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2014 Αριθ. πρωτ. 1174 Ταχ. Δ/νση: Ταχ. Κώδικας: Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Υγειονομική Σχολή Αθηνών 1929-1994. Οδηγός Υποβολής. Ηλεκτρονική Υποβολή Αιτήσεων για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Υγειονομική Σχολή Αθηνών 1929-1994. Οδηγός Υποβολής. Ηλεκτρονική Υποβολή Αιτήσεων για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Υγειονομική Σχολή Αθηνών 1929-1994 Οδηγός Υποβολής Ηλεκτρονική Υποβολή Αιτήσεων για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών 2014 Εισαγωγή Κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, θα

Διαβάστε περισσότερα

Ethniki Cyprus Rate User Manual

Ethniki Cyprus Rate User Manual MANUAL Ethniki Cyprus Rate User Manual Περιεχόµενα Λίγα λόγια για την εφαρµογή Εγκατάσταση και είσοδος στην εφαρµογή Νέος χρήστης / Αίτηση εγγραφής Ήδη εγγεγραµµένος χρήστης Καταχώρηση στοιχείων ασφαλιστή

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΔΙΑΔΑΝΕΙΣΜΟΥ (smille)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΔΙΑΔΑΝΕΙΣΜΟΥ (smille) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΔΙΑΔΑΝΕΙΣΜΟΥ (smille) Εγχειρίδιο Χρήσης ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Ε.Μ.Π. Το σύστημα smille αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Βιβλιοθήκη & Κέντρο πληροφόρησηας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL)

ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL) ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL) Πίνακας Περιεχομένων 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 2 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΕΣΤ 3 2.1 Η σύνδεση με το σύστημα (log-in) 3 2.2 Έλεγχος του ήχου για το

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ 1. Γενικά ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ Η ηλεκτρονική υποβολή των ισοζυγίων κρέατος πραγματοποιείται μέσα από το λογισμικό Άρτεμις του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Προηγμένα και Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Πλήρεις Υπηρεσίες Υποστήριξης

Προηγμένα και Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Πλήρεις Υπηρεσίες Υποστήριξης ] Το πληροφοριακό σύστημα για Δ.Ε.Υ.Α. και Δήμους σχεδιασμένο γ ι α τ ι ς α ν ά γ κ ε ς π ο υ π ρ ο κ ύ π τ ο υ ν α π ό τ η ν ε φ α ρ μ ο γ ή [του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Προηγμένα και Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ AFC 300 PLUS

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ AFC 300 PLUS ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ AFC 300 PLUS 1 2 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ AFC 300 Φωνητικά μηνύματα στα Ελληνικά στον χειρισμό και προγραμματισμό. LCD οθόνη. 32 ασύρματες ζώνες. 8 ενσύρματες ζώνες. Δέχεται μέχρι 8 τηλεχειριστήρια

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Ψηφιακών Υπηρεσιών Κινητής Τηλεφωνίας

Οδηγός Ψηφιακών Υπηρεσιών Κινητής Τηλεφωνίας Οδηγός Ψηφιακών Υπηρεσιών Κινητής Τηλεφωνίας Αναγνώριση Αναμονή και Κράτηση Απόκρυψη Αριθμού Απόρριψη Εισερχόμενων με Απόκρυψη Αριθμού Υπηρεσία Συνδιάσκεψης Προώθηση Φραγή Ειδοποίηση μέσω SMS Εντοπισμός

Διαβάστε περισσότερα

eorder Ηλεκτρονική Παραγγελιοληψία ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης

eorder Ηλεκτρονική Παραγγελιοληψία ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης eorder Ηλεκτρονική Παραγγελιοληψία ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΟΛΗΨΙΑΣ ΣΥΦΑ eοrder ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ 1. Κάνουμε αποστολή παραγγελίας όπως έχουμε συνηθίσει από το πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 12 (κεφάλαιο 28) Αρχιτεκτονικές Εφαρμογών

Ενότητα 12 (κεφάλαιο 28) Αρχιτεκτονικές Εφαρμογών ΕΠΛ362: Τεχνολογία Λογισμικού ΙΙ (μετάφραση στα ελληνικά των διαφανειών του βιβλίου Software Engineering, 9/E, Ian Sommerville, 2011) Ενότητα 12 (κεφάλαιο 28) Αρχιτεκτονικές Εφαρμογών Οι διαφάνειες αυτές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΟΛΕΣ. 7.1 Εισαγωγικό μέρος με επεξήγηση των Εντολών : Επεξήγηση των εντολών που θα

ΕΝΤΟΛΕΣ. 7.1 Εισαγωγικό μέρος με επεξήγηση των Εντολών : Επεξήγηση των εντολών που θα 7.1 Εισαγωγικό μέρος με επεξήγηση των Εντολών : Επεξήγηση των εντολών που θα ΕΝΤΟΛΕΣ χρησιμοποιηθούν παρακάτω στα παραδείγματα Βάζοντας την εντολή αυτή σε οποιοδήποτε αντικείμενο μπορούμε να αλλάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

SAP Οδηγός για τους Υπογράφοντες του DocuSign

SAP Οδηγός για τους Υπογράφοντες του DocuSign SAP Οδηγός για τους Υπογράφοντες του DocuSign Περιεχόμενα 1. SAP Οδηγός για τους Υπογράφοντες του DocuSign... 2 2. Παραλαβή Ειδοποίησης Email... 2 3. Υπογραφή Εγγράφου... 3 4. Άλλες Επιλογές... 4 4.1 Ολοκλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

VOLTE-TEL communications /

VOLTE-TEL communications  / 1 2 Σύντομος Οδηγός Χρήσης Σχετικά με το έντυπο που έχετε στα χέρια σας. Ο συγκεκριμένος οδηγός χρήσης έχει ως σκοπό να σας επεξηγήσει τις βασικές λειτουργίες του τηλεφωνικού συστήματος τις AGFEO του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

Google Apps για το Office 365 για επιχειρήσεις

Google Apps για το Office 365 για επιχειρήσεις Google Apps για το Office 365 για επιχειρήσεις Πραγματοποίηση της μετάβασης Το Office 365 για επιχειρήσεις έχει διαφορετική εμφάνιση από το Google Apps. Για το λόγο αυτό, όταν συνδεθείτε, θα δείτε αυτήν

Διαβάστε περισσότερα