Επαγγελματικές ευκαιρίες για ανειδίκευτους και ημιειδικευμένους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επαγγελματικές ευκαιρίες για ανειδίκευτους και ημιειδικευμένους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού"

Transcript

1 Επαγγελματικές ευκαιρίες για ανειδίκευτους και ημιειδικευμένους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού HOUSEKEEPING Εκπαιδευτικό υλικό εγχειρίδιο ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ - ΓΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΕΣΕΨΙΟΝΙΣΤ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

2 ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ 1. ΠΑΡΟΧΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ...3 ΠΑΡΟΧΗ ΑΡΙΣΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ... 3 ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ... 4 ΠΑΚΕΤΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ... 7 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΕΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ... 9 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ...11 ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...15 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ...25 ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΕ Η/Υ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΜΕΣΩ Η/Υ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ...37 ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ...40 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ... 45

3 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ ΠΑΡΟΧΉ ΆΡΙΣΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΦΙΛΟΞΕΝΊΑΣ Η υποδοχή είναι η καρδιά ή το κέντρο ενός ξενοδοχείου. Είναι το τμήμα που κάνει την πρώτη και την τελευταία εντύπωση στους πελάτες, καθώς και το μέρος στο οποίο πηγαίνουν οι πελάτες για να ζητήσουν πληροφορίες και υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους. Βασικός ρόλος της υποδοχής είναι αυτός του μεσολαβητή μεταξύ του πελάτη και των άλλων τμημάτων του ξενοδοχείου. Άλλος ρόλος της υποδοχής είναι επίσης να παρέχει υποστήριξη και βοήθεια για την παροχή υπηρεσιών στους πελάτες. Ο αριθμός των επαφών και των συναλλαγών μεταξύ των πελατών και του ξενοδοχείου κατά τη διαμονή τους καθορίζει τον τύπο και τη φύση των αρμοδιοτήτων της υποδοχής. ΤΑ ΣΤΆΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΟΝΉΣ ΕΝΌΣ ΠΕΛΆΤΗ ΕΊΝΑΙ: προ-άφιξη άφιξη διαμονή αναχώρηση Διάφορες συναλλαγές μεταξύ του πελάτη και του ξενοδοχείου εξαρτώνται συνεπώς από το στάδιο της διαμονής των πελατών. Οι συναλλαγές μπορούν να γίνουν καλύτερα κατανοητές μέσα από τον κύκλο των πελατών.

4 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ 1. Πουλάει τα δωμάτια Δέχεται κρατήσεις Αναλαμβάνει τους πελάτες που καταφθάνουν χωρίς να έχουν ενημερώσει (walk-in) Εκτελεί τη διαδικασία εγγραφής 2. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου Όσον αφορά την εσωτερική λειτουργία του ξενοδοχείου Όσον αφορά εξωτερικές εκδηλώσεις και τοποθεσίες 3. Συντονισμός υπηρεσιών πελατών Μεσολαβεί μεταξύ των όλων των επιμέρους τμημάτων του ξενοδοχείου Χειρίζεται τα προβλήματα και τα παράπονα των πελατών 4. Αναφορές κατάστασης δωματίων Συντονίζει τις πωλήσεις δωματίων και το τμήμα οροφοκομίας: κατάσταση «κατειλημμένο», κατάσταση «υπό αλλαγή», κατάσταση «εκτός λειτουργίας» 5. Διατήρηση των λογαριασμών των πελατών Ενημερώνει την καρτέλα κινήσεων και τον λογαριασμό Κάνει καταχωρήσεις στην καρτέλα κινήσεων (ενημέρωση) Ελέγχει τις πιστώσεις Καταγράφει τις συναλλαγές των πελατών 6. Τακτοποίηση των λογαριασμών των πελατών Ετοιμάζει την υπεύθυνη δήλωση των πελατών Ελέγχει τις κινήσεις στην καρτέλα κινήσεων Εκτελεί τη διαδικασία check-out 7. Δημιουργία φακέλου πελατών Καταγράφει τα προσωπικά στοιχεία των πελατών για μελλοντική αναφορά Περίληψη των εργασιών της υποδοχής. (Πηγή: Michael L Kasavana)

5 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ Για να καταφέρει ένα ξενοδοχείο να παρέχει άριστο επίπεδο φιλοξενίας, οι εργαζόμενοι που θα παρέχουν τις υπηρεσίες πρέπει να έχουν αρκετές γνώσεις πάνω στον τομέα των δημοσίων σχέσεων. Για να επιτευχθεί το επίπεδο αυτό, χρειάζονται έντεκα βασικές δεξιότητες φιλοξενίας. Αυτές είναι οι εξής: Να χαμογελάτε Να χαιρετάτε Να συζητάτε Να χρησιμοποιείτε το προβλεπόμενο πρωτόκολλο για τις τηλεφωνικές συνομιλίες Να βοηθάτε Να δίνετε προσοχή στους άλλους Να δημιουργείτε θετική εικόνα κατά την αναχώρηση Να ελέγχετε αν οι πελάτες είναι ικανοποιημένοι Να διατηρείτε θετική στάση Να παίρνετε θετικές αποφάσεις Να έχετε αίσθηση του χιούμορ Να χαμογελάτε Αν χαμογελάτε όταν επικοινωνείτε με τους πελάτες, δημιουργείτε μια φιλική ατμόσφαιρα. Χαμογελώντας, οι υπάλληλοι δείχνουν στους πελάτες ότι χαίρονται που επέλεξαν το ξενοδοχείο αυτό για τη διαμονή τους. Ένα χαμόγελο λέει «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που είστε εδώ!» Χαιρετισμός Ο χαιρετισμός ενός πελάτη περιλαμβάνει τόσο το χαμόγελο όσο και τη διαπροσωπική επαφή. Για παράδειγμα, εάν δεν γνωρίζετε το όνομα του πελάτη, η κατάλληλη προσφώνηση είναι «κύριε ή κυρία». Συνομιλία Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, φροντίστε να χρησιμοποιείτε το όνομα του πελάτη όσες περισσότερες φορές γίνεται. Στους ανθρώπους αρέσει να ακούν το όνομά τους είναι μια πολύ θετική μορφή αναγνώρισης.

6 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ Τηλεφωνικό πρωτόκολλο Απαντάμε στο τηλέφωνο όσο γίνεται πιο γρήγορα, οπωσδήποτε μέχρι το τρίτο χτύπημα. Σε κανέναν δεν αρέσει να περιμένει, αλλά εάν δεν γίνεται αλλιώς, ευχαριστούμε τον πελάτη για την αναμονή. Βοήθεια Όταν ο πελάτης φτάνει στο ξενοδοχείο και κατά τη διάρκεια της διαμονής του, πρέπει να γνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι είναι εκεί για να ακούσουν τις ανάγκες του. Κάθε φορά που ένας εργαζόμενος μιλάει με έναν πελάτη, πρέπει να κλείσει τη συνομιλία με τη δήλωση «Μην διστάσετε να με ζητήσετε αν χρειαστείτε οποιασδήποτε περαιτέρω βοήθεια». Προσοχή Ένας τρόπος να τονίσουμε ακόμα περισσότερο την προσοχή που δείχνουμε στον πελάτη είναι προσέχοντας κάποια επιπλέον πράγματα κατά την επικοινωνία. Για παράδειγμα, όταν οι πελάτες επιστρέφουν στο ξενοδοχείο, στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να τους καλωσορίσετε ξανά. Αυτά τα μικρά πράγματα είναι που κάνουν τον πελάτη να νιώθει σαν στο σπίτι του. Όταν βρίσκεται κάποιος πελάτης στο χώρο, πρέπει να του δώσουμε σημασία. Οι εργαζόμενοι πρέπει να θυμούνται να πιάνουν κουβέντα με τους πελάτες, όχι με τους συναδέλφους τους. Έλεγχος ικανοποίησης Ο αρχικός έλεγχος ικανοποίησης των πελατών γίνεται μετά το check in. Αφού οδηγηθεί ο πελάτης στο δωμάτιο, το τμήμα σχέσεων πελατών μπορεί να καλέσει στο δωμάτιο για να μάθει αν όλα είναι εντάξει. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του πελάτη, θα πρέπει να γίνει μια κλήση σε περίπτωση που αναφερθούν τυχόν προβλήματα για να διαπιστωθεί ότι έμεινε ευχαριστημένος με τις υπηρεσίες που δέχθηκε. Θετική στάση Το να έχει ένας εργαζόμενος θετική στάση σημαίνει ότι έχει την επιθυμία να προσφέρει διαρκώς άριστη εξυπηρέτηση στους πελάτες. Αποτελεί ευθύνη του διευθυντή να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που να ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών. Θετικές αποφάσεις «Σκεφτείτε πριν μιλήσετε ή ενεργήσετε» είναι ένας κανόνας που όλοι - και ιδίως όσοι εργάζονται στην παροχή υπηρεσιών πρέπει να εφαρμόζουν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να μάθουν να είναι αντικειμενικοί στις αποφάσεις τους. Γι αυτό, πρέπει να διατηρούν ανά πάσα στιγμή τα συναισθήματά τους υπό έλεγχο. Θετική εικόνα κατά την αναχώρηση Κατά την αναχώρησή τους από το ξενοδοχείο, ευχαριστούμε τους πελάτες που μας επέλεξαν για τη διαμονή τους και τους λέμε ότι ανυπομονούμε να μας επισκεφτούν ξανά. Δηλώσεις όπως «Ελπίζουμε να σας ξαναδούμε» και «Καλή επάνοδο» ή «Καλό υπόλοιπο στις διακοπές σας» δημιουργούν μια ευχάριστη εντύπωση στον πελάτη.

7 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ ΠΑΚΈΤΟ ΔΕΞΙΟΤΉΤΩΝ ΟΙ ΤΈΣΣΕΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΊΕΣ ΕΊΝΑΙ: Δεξιότητες επικοινωνίας δεξιότητες λήψης αποφάσεων διαπροσωπικές δεξιότητες δεξιότητες δια βίου μάθησης Ποια είναι τα πέντε πράγματα που έκανε ο υπάλληλος της υποδοχής κατά τη συνομιλία αυτή; Σ - Ζήτησε συγγνώμη - Λυπάμαι πολύ! Κ - Έδειξε κατανόηση - Πρέπει να είστε τόσο κουρασμένοι, ιδιαίτερα μετά το γάμο. Ζητώ συγγνώμη που η καμαριέρα δεν κατάλαβε ότι η ηλεκτρική σκούπα θα σας ενοχλούσε τόσο. A - Ανέλαβε την ευθύνη και ευχαρίστησε τον πελάτη που του ανάφερε το περιστατικό - Θα την καλέσω αμέσως και θα της ζητήσω να σταματήσει. Σας ευχαριστώ που μας το αναφέρατε. Π - Ήταν προετοιμασμένος να αναλάβει δράση - Βλέπω ότι καλείτε από το δωμάτιο 924, κα Aaronson σωστά;

8 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ ΠΏΣ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΑΚΟΎΣΟΥΜΕ ΚΆΠΟΙΟΝ ΔΕΊΧΝΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΝΌΗΣΗ Όταν ακούτε έναν αναστατωμένο πελάτη: 1. Παραμείνετε συγκεντρωμένοι: Προσέξτε την αναπνοή σας, διατηρήστε επαφή με τα μάτια και συνεχίστε να ακούτε τι λέει. Όταν οι πελάτες είναι αναστατωμένοι, θέλουν να λύσουν κάποιο πρόβλημα. Βοηθήστε τους. 2. Πάρτε το πάνω σας και προσφερθείτε να βοηθήσετε: Πώς θα νιώθατε αν ήσασταν εσείς στη θέση του πελάτη; Τι ανάγκες έχει που δεν έχουν εκπληρωθεί; Παράδειγμα: «Καταλάβω ότι είστε απογοητευμένος που το δωμάτιό σας δεν είναι έτοιμο. Παρακαλώ επιτρέψτε μου να δω τι μπορώ να κάνω για να λυθεί το πρόβλημα». 3. Κάντε διερευνητικές ερωτήσεις: Συνεχίστε να κάνετε ερωτήσεις για να καταλάβετε τι προσπαθεί να πει ο πελάτης και καθησυχάστε τον λέγοντάς του ότι τον ακούτε. Διευκρινίστε τις ανάγκες του και ζητήστε περισσότερες πληροφορίες για να λύσετε το πρόβλημα: «Θέλετε να πείτε ότι ;» ή «Κατάλαβα καλά ότι...;» 4. Παραμείνετε ψύχραιμοι: Μην νιώσετε ανίκανοι, θυμωμένοι ή νευρικοί σε περίπτωση που ο πελάτης αντιδράσει υπερβολικά. Ο πελάτης έχει το δικαίωμα να εκφράσει τα συναισθήματά του. Αυτό δεν είναι προσωπική επίθεση προς το πρόσωπό σας. Αποφύγετε να έρθετε σε προσωπική σύγκρουση. Μην λέτε στους πελάτες να ηρεμήσουν, διότι αυτό συχνά τους εξαγριώνει περισσότερο. Συνεχίστε να ακούτε και να διατηρείτε επαφή με τα μάτια. 5. Συνοψίστε και εκφράστε τη λύπη σας για το συμβάν: «Θέλατε το φαγητό χωρίς βούτυρο.» «Θα θέλατε επιπλέον πετσέτες στο δωμάτιό σας». Ζητήστε συγγνώμη και πάρτε πάνω σας το πρόβλημα. Βεβαιώστε τους ότι καταλαβαίνετε πως ήταν ένα λάθος από την πλευρά του ξενοδοχείου. 6. Πώς θα διορθωθεί η κατάσταση; Εξηγήστε πώς θα φροντίσετε γι αυτό. Μήπως πρέπει να τους παραπέμψετε σε άλλο τμήμα; Πείτε το αυτό με καθησυχαστικό και ειλικρινή τρόπο. 7. Μην το παίρνετε προσωπικά: Μην κουβαλάτε μαζί σας τυχόν αρνητικές εμπειρίες από το σπίτι. Αφήστε τις στο παρελθόν.

9 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΌΣ ΠΕΛΑΤΏΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΈΛΦΩΝ Υποδοχή πελατών Η διαδικασία εγγραφής αρχίζει όταν ο πελάτης ζητήσει να κάνει check in στο ξενοδοχείο. Μπορεί να φτάσει μόνος του ή με παρέα. Ο υπάλληλος της υποδοχής ξεκινά τη διαδικασία του check-in καλωσορίζοντας τον πελάτη. Σημαντικά στοιχεία είναι να έχετε επαφή με τα μάτια, ζεστό χαμόγελο, να κάνετε κάποια ερώτηση για το πώς ήταν το ταξίδι του ή να προσφερθείτε να τον βοηθήσετε σε ένα δίλημμα και τα λοιπά. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η σημασία του να υποδεχθούμε έναν πελάτη με εγκαρδιότητα για να δημιουργήσουμε θετικές εντυπώσεις για το ξενοδοχείο και το προσωπικό δεν πρέπει να υπερεκτιμάται. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες αναμένουν ένα σύνηθες επίπεδο ευγενικής αντιμετώπισης, μαζί με ένα ποιοτικό προϊόν και ένα καλά οργανωμένο σύστημα εξυπηρέτησης. Η σημασία της πρώτης επαφής με τον πελάτη Η πρώτη εντύπωση που διαμορφώνει ένας πελάτης για ένα κατάλυμα κατά την εγγραφή του είναι εξαιρετικά σημαντική στο να διαμορφώσει άποψη για τη φιλοξενία και να διατηρήσει μια μόνιμη επαγγελματική σχέση. Ένας πελάτης τον οποίο υποδέχονται με ειλικρινή διάθεση θα ανταποκριθεί θετικά στο ξενοδοχείο και θα αναμένει παρόμοια υποδοχή και από τους άλλους υπαλλήλους του ξενοδοχείου. Αν ο πελάτης δεχθεί χλιαρή υποδοχή, δεν θα ενθουσιαστεί με το κατάλυμα και είναι πιο πιθανό να βρει κάποιο πρόβλημα με το ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του. Οι πελάτες σήμερα θέλουν να τους αντιμετωπίζουν με σεβασμό και ενδιαφέρον και πολλά ξενοδοχεία κάνουν προσπάθεια να ανταποκριθούν στις προσδοκίες αυτές. Εκείνα που δεν το κάνουν αυτό, δεν πρέπει να περιμένουν να επιστρέψει ο πελάτης. Τι σημαίνει θερμή υποδοχή; Εξαρτάται από τον υπάλληλο. Ξεκινά με την ικανότητα του υπαλλήλου να κατανοήσει πώς νιώθουν οι ταξιδιώτες, να συμμεριστεί το γεγονός ότι βρίσκονται μακριά από το γνώριμο περιβάλλον τους για πολλές ώρες και πολλές ημέρες. Μπορεί να έχουν κουραστεί από την ταλαιπωρία του ταξιδιού, τυχόν καθυστερήσεις, απώλεια αποσκευών, jet lag, επειδή παρέλειψαν κάποιο γεύμα, βρέθηκαν σε άγνωστο περιβάλλον, έλαβαν ασαφείς οδηγίες ή το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο υπάλληλος του ξενοδοχείου που είναι ευγενικός με τον ταξιδιώτη δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται, είναι πιο πιθανό να αναγνωρίσει το άγχος, την ανησυχία και την εχθρότητα στη συμπεριφορά του και να του απαντήσει με θετικότητα και κατανόηση.

10 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΊΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΏΝ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΏΝ ΠΑΡΟΧΉ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΆΤΕΣ Κρατήσεις Αφού ο υπάλληλος της υποδοχής καλωσορίσει τον πελάτη, τον ρωτά εάν έχει γίνει κράτηση. Αν ο πελάτης απαντήσει καταφατικά, ο υπάλληλος ψάχνει να βρει την κράτηση (στον υπολογιστή). Αν ο πελάτης δεν έχει έχει ενημερώσει για την άφιξή του, ο υπάλληλος της υποδοχής πρέπει να ελέγξει τη διαθεσιμότητα του καταλύματος. Εάν υπάρχουν δωμάτια, το επόμενο βήμα είναι να συμπληρώσει την καρτέλα εγγραφής. Ανταπόκριση στα αιτήματα των πελατών Οι ανάγκες των πελατών αφορούν συνήθως τον τύπο των κρεβατιών, την τοποθεσία του δωματίου, τη διαρρύθμιση, τον βοηθητικό εξοπλισμό, τα δωμάτια να είναι σχεδιασμένα και εξοπλισμένα για άτομα με ειδικές ανάγκες, την άμεση διαθεσιμότητα και την τιμή. Αν ο πελάτης έχει κάνει κράτηση, η δυνατότητα επιλογής του συγκεκριμένου δωματίου θα έχει αποκλειστεί πριν από την άφιξη του επισκέπτη. Ο πελάτης που δεν έχει κάνει από πριν κράτηση αποτελεί ευκαιρία για τον υπάλληλο της υποδοχής να βελτιστοποιήσει την πώληση και να ικανοποιήσει τις ανάγκες του πελάτη. Οι ευκαιρίες πώλησης αναλύονται παρακάτω στην παρούσα ενότητα.

11 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ ΒΙΒΛΊΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΏΝ ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΑΙΤΗΜΆΤΩΝ Το προσωπικό της υποδοχής πρέπει να γνωρίζει οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να ζητήσει ένας πελάτης. Οι πελάτες ρωτάνε συνήθως τα εξής: Μπορείτε να μου συστήσετε ένα κοντινό εστιατόριο; Μπορείτε να μου καλέσετε ένα ταξί; Πού είναι το πλησιέστερο εμπορικό κέντρο, φαρμακείο; Πού είναι η πλησιέστερη εκκλησία; Πώς θα πάω στο θέατρο από εδώ; Το ώρα γίνεται το check-out; Πώς μπορώ να πάω στο μουσείο, τη βιβλιοθήκη; Τι είδους ψυχαγωγικές δραστηριότητες παρέχονται στο ξενοδοχείο, κοντά στο ξενοδοχείο; Πότε σερβίρεται το πρωινό στην τραπεζαρία; ΜΗΧΑΝΉΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΌΣ Οι πελάτες μπορεί να ζητήσουν κάποιον ιδιαίτερο εξοπλισμό ή προμήθεια κατά τη διαδικασία της κράτησης, την εγγραφή ή τη διαμονή τους. Οι υπάλληλοι που ασχολούνται με τις κρατήσεις θα πρέπει να εφαρμόζουν μια αξιόπιστη μέθοδο καταγραφής των αιτημάτων αυτών, ώστε να διασφαλίσουν την ικανοποίηση των πελατών. Όταν ένας πελάτης θέλει να ζητήσει κάποιον ιδιαίτερο εξοπλισμό ή προμήθεια κατά την εγγραφή ή κατά τη διάρκεια της διαμονής του, θα απευθυνθεί σχεδόν πάντα στον υπάλληλο στην υποδοχή. Ο υπάλληλος θα διαβιβάσει έπειτα το αίτημα στο κατάλληλο κέντρο εξυπηρέτησης ή τμήμα του ξενοδοχείου για να φροντίσει για τη διεκπεραίωσή του.

12 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΜΉΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΉΘΩΣ ΖΗΤΟΎΝ ΟΙ ΠΕΛΆΤΕΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΆΝΟΥΝ: Πτυσσόμενα κρεβάτια Παρκοκρέβατο, κούνια Επιπλέον σεντόνια/μαξιλάρια Σίδερο και σιδερώστρα Υπόστρωμα Επιπλέον κρεμάστρες Αντάπτορα Μετασχηματιστή Επιπλέον κουβέρτα Βάζο Στεγνωτήρα μαλλιών

13 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΠΑΡΑΠΌΝΩΝ ΈΞΙ ΒΉΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΜΌ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΌΝΩΝ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΏΝ Ο χειρισμός των παραπόνων των πελατών προϋποθέτει μια σειρά από βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε: 1. Απευθυνόμαστε στον πελάτη 2. Δείχνουμε ότι τον προσέχουμε 3. Εξετάζουμε τις πιθανές λύσεις 4. Βρίσκουμε απαντήσεις 5. Τις υλοποιούμε 6. Ελέγχουμε αν λύθηκε το πρόβλημα Απευθυνόμαστε στον πελάτη Ο πελάτης μπορεί να έχει ενοχληθεί από κάποιο πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή επειδή το περιστατικό μπορεί να έχει συμβεί πάνω από μία φορά. Επομένως, όταν ο πελάτης αποφασίσει τελικά να εκφράσει το παράπονό του, μπορεί να είναι πολύ φορτισμένος συναισθηματικά όταν απευθυνθεί σε κάποιον υπάλληλο. Όταν ένας πελάτης έρθει να εκφράσει ένα παράπονο, ο υπάλληλος που θα μιλήσει μαζί του πρέπει να δείξει στον πελάτη ότι τον προσέχει απόλυτα. Προσοχή Το επόμενο βήμα είναι να δώσουμε προσοχή σε αυτά που λέει ο πελάτης. Ο υπάλληλος πρέπει να ακούσει τον πελάτη και να μην προσπαθήσει να τον διακόψει. Η καλύτερη μέθοδος είναι ο υπάλληλος να διατηρεί μια ευχάριστη έκφραση και να νεύει συγκαταβατικά. Ο υπάλληλος δεν πρέπει ποτέ να διαφωνεί με τα λεγόμενα του πελάτη. Εξέταση του ζητήματος Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ο υπάλληλος πρέπει να επικεντρωθεί στα γεγονότα του προβλήματος και να ασχοληθεί με το πρόβλημα, όχι με τον ίδιο τον πελάτη. Ο υπάλληλος μπορεί να εστιάσει τις ερωτήσεις του στο να αποσαφηνίσει το πρόβλημα, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πελάτη και αναφέροντας πληροφορίες όπως «ποιος», «τι», «πού» και «πότε» στην ανάλυσή του. Απαντήσεις Στο σημείο αυτό, ο πελάτης είναι έτοιμος να ακούσει κάποιες απαντήσεις στο πρόβλημα που εξέφρασε. Ο υπάλληλος πρέπει να αναφέρει ότι τα συναισθήματα που νιώθει ο πελάτης είναι κατανοητά και ότι θα αισθανόταν και ο ίδιος έτσι αν ήταν στη θέση του. Ο υπάλληλος μπορεί να προτείνει μια λύση στο πρόβλημα. Αν ο πελάτης δεν είναι ευχαριστημένος με τη λύση αυτή, μποεί να προτείνει μια εναλλακτική λύση.

14 1. ΠΑΡΟΧΉ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉΣ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΏΝ Δράση Πρέπει να αναληφθεί δράση αμέσως αφού συζητηθεί το παράπονο. Όταν ο πελάτης δει ότι ο υπάλληλος αναλαμβάνει δράση για να λύσει το πρόβλημα, θα αισθανθεί δικαιωμένος. Για παράδειγμα, εάν η λύση είναι να ειδοποιηθεί το τμήμα οροφοκομίας, δεν θα πρέπει να αφήσουμε σημείωση να το καλέσουμε αργότερα. Πρέπει να καλέσουμε το τμήμα ενώ ο επισκέπτης βρίσκεται ακόμα εκεί. Έλεγχος Αφού λυθεί το πρόβλημα, θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή με τον πελάτη για να επιβεβαιώσουμε ότι έχει πάψει να υπάρχει. Αυτός είναι απλά ένας ακόμη τρόπος να δείξουμε στον επισκέπτη ότι το ξενοδοχείο ασχολήθηκε με το πρόβλημα και θέλει να βεβαιωθεί ότι είναι ικανοποιημένος. Όταν χειριζόμαστε τα παράπονα των πελατών με τον τρόπο αυτό, ένα ατυχές γεγονός μπορεί να αντιστραφεί σε μια θετική εμπειρία. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων, το ξενοδοχείο μπορεί να αποκτήσει έναν πιστό πελάτη και να αποκτήσει από στόμα σε στόμα πολύ καλή φήμη.

15 2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΆΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΈΛΦΟΥΣ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΉΣ ΜΕ ΆΛΛΑ ΤΜΉΜΑΤΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΊΟΥ Tο προσωπικό στην υποδοχή επικοινωνεί με όλα τα τμήματα του ξενοδοχείου, όπως τα τμήματα μάρκετινγκ και πωλήσεων, οροφοκομίας, μαζικής εστίασης και μπαρ, εκδηλώσεων, ελέγχου, συντήρησης, ασφάλειας και ανθρώπινων πόρων. Για τα τμήματα αυτά η υποδοχή είναι ο σύνδεσμος επικοινωνίας για την εξυπηρέτηση των πελατών. Κάθε ένα από τα τμήματα έχει μια μοναδική σχέση επικοινωνίας με το προσωπικό που εργάζεται στην υποδοχή. Η υποδοχή σε κάθε τύπο καταλύματος αντιπροσωπεύει το κατάλυμα ως προς τις υπηρεσίες φιλοξενίας που παρέχει όλο το εικοσιτετράωρο. Οι πελάτες το πιθανότερο είναι να απευθυνθούν στην υποδοχή για να ζητήσουν κάποιον υπάλληλο από άλλο τμήμα. Καθώς θα επανεξετάζουμε τα παρακάτω τμήματα ενός ξενοδοχείου, προσπαθήστε να κατανοήσετε τον ρόλο της υποδοχής στην επικοινωνία με καθένα από αυτά. Όπως φαίνεται στο σχήμα 3-1, η υποδοχή είναι ένα κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών για τις δραστηριότητες επικοινωνίας. Τα μέλη της ομάδας της υποδοχής πρέπει να γνωρίζουν σε ποιον να απευθυνθούν σε περίπτωση που κάποιος πελάτης ζητήσει βοήθεια. Αυτό το μαθαίνουν παρακολουθώντας ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πολιτική και τις διαδικασίες του ξενοδοχείου και έχοντας ως κύριο μέλημά τους την παροχή φιλοξενίας στους πελάτες.

16 2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΉΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΉΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ Επικοινωνία είναι η διαδικασία της ανταλλαγής πληροφοριών και ιδεών. Υπάρχουν πολλά μέσα επικοινωνίας. Για να είστε αποδοτικό και πολύτιμο μέλος στο χώρο εργασίας σας, είναι σημαντικό να εκπαιδευτείτε σε όλες τις διαφορετικές μεθόδους επικοινωνίας που πρέπει να εφαρμόζετε. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ Η επικοινωνία είναι η διαδικασία με την οποία ένας πομπός μεταβιβάζει πληροφορίες σε έναν δέκτη. Αυτό πρέπει να συμβεί ανεξάρτητα από τη μορφή της επικοινωνίας. Για να είναι αποτελεσματική η επικοινωνία, η πληροφορία πρέπει να γίνει κατανοητή από τον δέκτη και αυτός να είναι σε θέση να απαντήσει. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο της επικοινωνίας προϋποθέτει ικανότητα ομιλίας, ανάγνωσης, κατανόησης και συλλογισμού. Καθώς η πληροφορία διαβιβάζεται από τον πομπό στον δέκτη, είναι πολύ πιθανό να αλλάξει ή να αλλοιωθεί. Επομένως, η ακοή, η κατανόηση και η απάντηση αποτελούν σημαντικό μέρος της διαδικασίας, διότι αποτελούν έναν τρόπο να βεβαιωθεί ο πομπός ότι ο δέκτης έχει κατανοήσει το μήνυμα. Το άλλο ζήτημα είναι ο «θόρυβος» που παρατηρείται στην επικοινωνία - τι άλλο συμβαίνει, τυχόν περισπασμοί, το υπόβαθρο του καθένα, κ.λπ. Ο θόρυβος μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο μήνυμα που θα αποκωδικοποιήσει ο δέκτης.

17 2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΏΝ ΕΓΓΡΆΦΩΝ ΠΑΡΑΔΕΊΓΜΑΤΑ Παρ. 1. Εισερχόμενο τέλεξ/φαξ Βάλτε χρονοσήμανση στο πάνω μέρος του τέλεξ Διαπιστώστε τι είδους είναι Καταγράψτε το εισερχόμενο τέλεξ στο σχετικό μητρώο Για τον πελάτη: A. Διαμένων πελάτης 1. Ελέγξτε προσεκτικά τον αριθμό του δωματίου και το όνομα, βάλτε το τέλεξ στον φάκελο, πληκτρολογήστε ή γράψτε τον αριθμό του δωματίου, το όνομα του πελάτη στον φάκελο και στο αντίγραφο του τέλεξ. 2. κρατήστε το στον πάγκο πληροφοριών μαζί με το αρχείο 3. Γράψτε μια σημείωση για τον πελάτη και τοποθετήστε την στη θήκη για το κλειδί. 4. Ανάψτε την ένδειξη μηνύματος. 5. Εάν ο πελάτης καλέσει στο Γραφείο Πληροφοριών για να ρωτήσει, ενημερώστε τον ότι έχει ένα εισερχόμενο τέλεξ και ζητήστε από τον γκρουμ να το στείλει στο δωμάτιο, αν το ζητήσει ο πελάτης. Ο πελάτης πρέπει να υπογράψει στο βιβλίο συμβάντων. 6. Εάν ο πελάτης έρθει στη ρεσεψιόν για να ζητήσει το κλειδί του δωματίου, δώστε του το τέλεξ και ζητήστε του να υπογράψει το όνομα στο βιβλίο συμβάντων. 7. Σβήστε την ένδειξη μηνύματος όταν ο πελάτης παραλάβει το τέλεξ. 8. Για επείγον τέλεξ, εάν ο πελάτης είναι στο δωμάτιο, στείλτε το αμέσως, διαφορετικά δώστε το στον υπεύθυνο του ξενοδοχείου για παρακολούθηση.

18 2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ B. Πελάτης με κράτηση 1. Ελέγξτε την ημερομηνία άφιξης και το όνομα. 2. Βάλτε το αντίγραφο του τέλεξ σε φάκελο και σημειώστε το όνομα του πελάτη, την ημερομηνία άφιξης και τον αριθμό κράτησης τόσο στο αντίγραφο του τέλεξ όσο και στον φάκελο. 3. Σημειώστε μια ειδική παρατήρηση στον υπολογιστή, φυλάξτε το στον πάγκο πληροφοριών και αρχειοθετήστε το στον φάκελο «εν αναμονή για άφιξη» κατά ημερομηνία. 4. Τσεκάρετε κάθε βράδυ. 5. Για σημερινές κρατήσεις, συρράψτε το εισερχόμενο τέλεξ στο πίσω μέρος της φόρμας κράτησης και δώστε το στον πελάτη την ώρα του check-in. 6. Ζητήστε από τον πελάτη να υπογράψει στο βιβλίο συμβάντων. Γ. Πελάτης χωρίς κράτηση. 1. Ελέγξτε τη λίστα με τις αναμενόμενες αφίξεις της ημέρας. 2. Βάλτε το στον φάκελο «εν αναμονή για άφιξη» με αλφαβητική σειρά. 3. Τσεκάρετε κάθε βράδυ. 4. Φυλάξτε το τέλεξ για 3 ημέρες και, στη συνέχεια, απαντήστε στον αποστολέα. Π.χ.: «Όσον αφορά το τέλεξ που στείλατε στον κ., δεν έχει επισκεφθεί ακόμα το ξενοδοχείο. Με εκτίμηση, Holiday Inn Yangtze Chong Qing.» Δ. Πελάτης που έχει κάνει check-out. Ενημερώστε τον αποστολέα ότι ο πελάτης έχει κάνει ήδη check-out. Για το προσωπικό του ξενοδοχείου: 1. Ζητήστε από τον γκρουμ να στείλει το εισερχόμενο τέλεξ στο αρμόδιο τμήμα κατά τις ώρες λειτουργίας του. 2. Το προσωπικό του τμήματος θα πρέπει να υπογράψει το όνομα στο βιβλίο συμβάντων. 3. Μετά τις ώρες λειτουργίας. Δώστε το στον υπεύθυνο του ξενοδοχείου για παρακολούθηση εάν πρόκειται για επείγον τέλεξ, διαφορετικά στείλτε το τέλεξ το επόμενο πρωί.

19 2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΠΑΡ. 2 ΕΞΕΡΧΌΜΕΝΟ ΤΈΛΕΞ/ΦΑΞ Χρησιμοποιήστε την τυποποιημένη φόρμα για τα εξερχόμενα τέλεξ (με κεφαλαία γράμματα) Ζητήστε από τον πελάτη να υπογράψει το «παραστατικό χρέωσης τέλεξ». Ενημερώστε τον πελάτη για τις χρεώσεις που ισχύουν για τα τέλεξ. Τσεκάρετε τον αριθμό δωματίου και το όνομα στον υπολογιστή. Για πελάτες που δεν διαμένουν ήδη στο ξενοδοχείο, ζητήστε τους να πληρώσουν την προκαταβολή από πριν στο ταμείο της υποδοχής. Ελέγξτε προσεκτικά το τέλεξ, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να το διαβάσετε καθαρά και ιδίως το κυρίως κείμενο (ορθογραφία). Βάλτε χρονοσήμανση στη φόρμα του τέλεξ και υπογράψτε το όνομα που εμφανίζεται σε αυτό. Προωθήστε το στον υπάλληλο τέλεξ. Για το προσωπικό του ξενοδοχείου, ζητήστε τον λογαριασμό του ή τον λογαριασμό του σπιτιού του και συμπληρώστε το παραστατικό (για οικιακούς λογαριασμούς, θα πρέπει να ζητείται η υπογραφή του αρμόδιου υπαλλήλου/ επικεφαλής τμήματος). Για τα τέλεξ οικιακών λογαριασμών και λογαριασμών προσωπικού, μην σημειώνετε τη χρέωση. Αφού ο αρμόδιος υπάλληλος στείλει το τέλεξ, θα πρέπει να δοθεί ένα αντίγραφο στον πελάτη, τοποθετώντας το στη θήκη για το κλειδί, βάζοντας σημείωση στο «βιβλίο εξερχόμενων τέλεξ» και ανάβοντας την ένδειξη μηνύματος. Για τους πελάτες που έχουν κάνει check-out, κρατήστε το αντίγραφο του εξερχόμενου τέλεξ στο αρχείο για τα τέλεξ επισκεπτών που έχουν κάνει check-out σε αλφαβητική σειρά για ένα μήνα και στη συνέχεια καταστρέψτε το. Ο υπάλληλος που είναι υπεύθυνος για τα τέλεξ θα προωθήσει το φύλλο ελέγχου εξερχόμενων τέλεξ στον ταμία της υποδοχής στο τέλος της ημέρας, μαζί με το τέλεξ και το «παραστατικό χρέωσης τέλεξ». Ο ταμίας της υποδοχής θα χρεώσει τα έξοδα για το τέλεξ στον λογαριασμό του.

20 2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΠΑΡ. 3. ΕΙΣΕΡΧΌΜΕΝΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΊΑ Μία από τις πολλές υπηρεσίες που προσφέρει το ξενοδοχείο είναι η διεκπεραίωση της αλληλογραφίας των πελατών. Πρέπει να δίδεται μεγάλη προσοχή στην ασφαλή και έγκαιρη παράδοση της αλληλογραφίας των πελατών. Το ξενοδοχείο μπορεί να λάβει αλληλογραφία για: 1. Εγγεγραμμένους πελάτες. 2. Αναμενόμενους πελάτες. 3. Πελάτες που δεν έχουν κράτηση. 4. Πελάτες που έχουν κάνει check-out. 5. Προσωπικό του ξενοδοχείου. 6. Για τα τηλεγραφήματα, τα δέματα και τις συστημένες επιστολές, θα πρέπει να υπογράψουμε το όνομα στο έντυπο του ταχυδρόμου και να το ελέγξουμε αμέσως. Δεχόμαστε τηλεγραφήματα, δέματα και συστημένες επιστολές μόνο: 1. για διαμένοντες πελάτες 2. για πελάτες με κράτηση 3. εφόσον έχει προηγηθεί συνεννόηση με το ξενοδοχείο για την παραλαβή του τηλεγραφήματος ή του δέματος. 4. Υπάρχει σημείωση στο τηλεγράφημα ή το δέμα να το κρατήσουμε μέχρι την άφιξη του πελάτη. 5. για πελάτη με διεύθυνση προώθησης Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τα παραπάνω στοιχεία, επιστρέψτε αμέσως στον ταχυδρόμο το τηλεγράφημα, τη συστημένη επιστολή και το δέμα. Για τα τηλεγραφήματα, θα πρέπει να ζητήσετε στον γκρουμ να τα στείλει αμέσως στον πελάτη/ υπάλληλο.

21 2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ Θα πρέπει να ταξινομήσετε πρώτα την εισερχόμενη αλληλογραφία. Για διαμένοντες πελάτες: 1. Βάλτε χρονοσήμανση στην αλληλογραφία. 2. Ελέγξτε τον αριθμό δωματίου και το όνομα του επισκέπτη στον υπολογιστή. 3. Βάλτε σημείωση στο βιβλίο. (Ημερομηνία, αριθ. δωματίου, όνομα επισκέπτη, είδος αλληλογραφίας, ώρα παραλαβής, υπογραφή υπαλλήλου, υπογραφή πελάτη, παρατηρήσεις, κ.λπ.) 4. Για δέματα, τηλεγραφήματα, συστημένες επιστολές, αφήστε σημείωμα, βάλτε το σημείωμα στη θήκη για το κλειδί, φυλάξτε το τηλεγράφημα, τη συστημένη επιστολή ή το δέμα στον πάγκο πληροφοριών και ανάψτε την ένδειξη μηνύματος. 5. Βάλτε τις επιστολές και τα καρτ-ποστάλ στη θήκη για τα κλειδιά και ανάψτε την ένδειξη μηνύματος. 6. Δείξτε ή παραδώστε την αλληλογραφία όταν ο πελάτης τη ζητήσει. Για τα δέματα και τις συστημένες επιστολές, ζητήστε από τον πελάτη να υπογράψει το όνομα στο βιβλίο και σβήστε την ένδειξη μηνύματος.

22 2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΠΑΡ. 4 ΠΡΟΏΘΗΣΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΊΑΣ Αποτελεί ευθύνη του ξενοδοχείου να προωθεί την αλληλογραφία των πελατών που έχουν κάνει check-out. Η υπηρεσία αυτή πρέπει να εκτελείται γρήγορα, ώστε ο πελάτης να λάβει το μήνυμα το συντομότερο δυνατόν. Διαδικασίες: 1. Όταν ένας πελάτης ζητήσει να του προωθήσουν αλληλογραφία μετά την αναχώρησή του, συμπληρώστε ένα δελτίο προώθησης αλληλογραφίας, σημειώνοντας τις ακόλουθες πληροφορίες: α. ημερομηνία αναχώρησης β. αριθμό δωματίου του πελάτη. γ. όνομα του πελάτη. δ. διεύθυνση προώθησης (προσωρινή μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία) ε. δεύτερη διεύθυνση προώθησης (προσωρινή έπειτα από την καθορισμένη ημερομηνία) στ. τη μόνιμη διεύθυνση του επισκέπτη. 2. Αρχειοθετήστε το δελτίο στον φάκελο προώθησης αλληλογραφίας. 3. Ελέγξτε την εισερχόμενη αλληλογραφία. 4. Προωθήστε την αλληλογραφία στην προσωρινή διεύθυνση του πελάτη για την καθορισμένη ημερομηνία. Πρέπει να προωθείται η αλληλογραφία των επισκεπτών που έχουν αφήσει διεύθυνση προώθησης. Όταν δεν υπάρχει διεύθυνση προώθησης και δεν υπάρχει κράτηση στο αρχείο, η αλληλογραφία φυλάσσεται για 14 ημέρες και στη συνέχεια επιστρέφεται στον αποστολέα. 5. Σημειώστε στο πίσω μέρος του δελτίου προώθησης αλληλογραφίας την ημερομηνία και τον αριθμό των τεμαχίων για κάθε τύπο αλληλογραφίας που πρόκειται να προωθήσετε (επιστολές, καρτ-ποστάλ, τηλεγραφήματα και δέματα). 6. Καταγράψτε τα στοιχεία προώθησης στο βιβλίο προωθούμενης αλληλογραφίας: α. την ημερομηνία που προωθήσατε την αλληλογραφία. β. το όνομα του ατόμου στο οποίο προωθήσατε την αλληλογραφία. γ. τη διεύθυνση προώθησης. δ. τυχόν παρατηρήσεις (αν είναι απαραίτητο).

23 2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΠΑΡ. 5 ΠΑΡΟΧΉ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΏΝ ΣΕ ΠΕΛΆΤΕΣ Ο υπεύθυνος πληροφοριών οφείλει να γνωρίζει όλες τις παροχές του ξενοδοχείου. Θα έπρεπε να γνωρίζει το βασικό προσωπικό του ξενοδοχείου: όνομα, τμήμα, αριθ. τηλεφώνου, αριθ. δωματίου. Θα πρέπει να γνωρίζει οτιδήποτε συμβαίνει καθημερινά στο ξενοδοχείο, καθώς και άλλες πληροφορίες σχετικά με το ξενοδοχείο. Θα πρέπει να γνωρίζει τα τοπικά ταξιδιωτικά γραφεία, καθώς και ορισμένες τοπικές πληροφορίες, όπως: νοσοκομεία, πρεσβείες, υπηρεσίες δημόσιας ασφάλειας, αξιοθέατα, κ.λπ. Εάν δεν μπορείτε να δώσετε στον πελάτη τις πληροφορίες που σας ζητά, απευθυνθείτε στον προϊστάμενό σας για βοήθεια, φροντίζοντας σε κάθε περίπτωση να δώσετε στον πελάτη τις σωστές πληροφορίες. ΠΑΡ. 6 ΠΑΡΑΛΑΒΉ ΜΗΝΥΜΆΤΩΝ (ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΏΣ Ή ΑΥΤΟΠΡΟΣΏΠΩΣ): Όταν παραλαμβάνουμε ένα μήνυμα, πρέπει να χρησιμοποιούμε το τυποποιημένο έντυπο μηνύματος, σημειώνοντας το μήνυμα με κεφαλαία γράμματα και αντιμετωπίζοντάς το ως απόρρητο. Απαντάμε στο τηλέφωνο ευγενικά. Ελέγχουμε το όνομα του πελάτη, τον αριθμό δωματίου και την κατάστασή του: 1. Εγγεγραμμένοι (διαμένοντες) πελάτες 2. Πελάτες με κράτηση. 3. Πελάτης χωρίς κράτηση. (Περαστικός πελάτης) 4. Πελάτης που έχει κάνει check-out Ρωτήστε το όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου του καλούντος. Σημειώστε τα στοιχεία αυτά: όνομα πελάτη, αριθμό δωματίου. (Αν είναι διαμένων πελάτης) Όνομα καλούντος, αριθμό τηλεφώνου (ρωτήστε πώς γράφεται, αν χρειάζεται) Ημερομηνία, ώρα, αρχικά υπαλλήλου Ρωτήστε ποιο είναι το μήνυμα. Επαναλάβετε το μήνυμα στον καλούντα, όπως και το όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου του. Ενημερώστε τον καλούντα ότι θα διαβιβάσετε το μήνυμα στον πελάτη, ευχαριστήστε τον που κάλεσε και ευχηθείτε του καλημέρα. Τοποθετήστε το αντίγραφο στη θήκη για το κλειδί και ανάψτε την ένδειξη μηνύματος. ένα αντίγραφο στη θήκη για το κλειδί. ένα αντίγραφο πρέπει να σταλεί στο δωμάτιο. ένα αντίγραφο για το αρχείο. Σβήστε την ένδειξη μηνύματος όταν ο πελάτης παραλάβει το μήνυμα. Εγγεγραμμένοι (διαμένοντες) πελάτες: Ακολουθείται η παραπάνω διαδικασία.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ;

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ; 2 ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ; Οι πρώτες εντυπώσεις είναι καθοριστικές. Αν δεν χαιρετήσετε κατάλληλα τον πελάτη ή δεν παρουσιάσετε την αντιπροσωπεία με επαγγελματικό τρόπο, αυτό θα θέσει σε κίνδυνο

Διαβάστε περισσότερα

Χειρισμός Παραπόνων. Παράπονα πελατών

Χειρισμός Παραπόνων. Παράπονα πελατών Χειρισμός Παραπόνων 1 / 9 Εκπαιδευτική Ενότητα Κάθε παράπονο είναι ένα δώρο 2 / 9 ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΠΕΛΑΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙΣ Η ΝΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ Όταν ένας πελάτης μας εκφράζει ένα παράπονο, τότε μας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΑΠΤΟΡΕΣ Αν χρειάζεστε μετατροπείς, παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με την υποδοχή. (εσωτ. 9).

ΑΝΤΑΠΤΟΡΕΣ Αν χρειάζεστε μετατροπείς, παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με την υποδοχή. (εσωτ. 9). Αγαπητοί πελάτες! Ευχαριστούμε πολύ που επιλέξατε το Ξενοδοχείο Kosmitis για τις διακοπές σας. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι εγκαταστάσεις και οι παροχές του ξενοδοχείου μας προορίζονται αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Από την ομάδα εργασίας του Gmail) Το Gmail κάνει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εύκολο και αποτελεσματικό.. Οι 10 κυριότεροι λόγοι για να χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

15 τρόποι διαχείρισης αρνητικών σχολίων και κριτικής. Wake up to Booking.yeah

15 τρόποι διαχείρισης αρνητικών σχολίων και κριτικής. Wake up to Booking.yeah 15 τρόποι διαχείρισης αρνητικών σχολίων και κριτικής Wake up to Booking.yeah Ως γνωστόν δεν γίνεται να τους ικανοποιήσετε όλους κι αυτό ισχύει φυσικά και στον τομέα της φιλοξενίας. Όταν στο σπίτι σας μένουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ. 1. Σύνδεση στο σύστημα κρατήσεων. 2. Γενική Επισκόπηση

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ. 1. Σύνδεση στο σύστημα κρατήσεων. 2. Γενική Επισκόπηση ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 1. Σύνδεση στο σύστημα κρατήσεων Για να συνδεθώ στο σύστημα διαχείρισης του καταλύματός μου πληκτρολογώ την διεύθυνση: https://extranet.bookoncloud.com και επιλέγω έναν από τους 3 τρόπους

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ: «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ: «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ: «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ Περιεχόμενα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ: «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ... 1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ: «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ TO FOLLOW UP;

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ TO FOLLOW UP; FOLLOW UP 9 ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ TO FOLLOW UP; To follow up μετά από μια παράδοση είναι ένα βασικό βήμα για την οικοδόμηση της αφοσίωσης του πελάτη και προς την επόμενη πώληση, είτε στον πελάτη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 6 Δημιουργία λογαριασμού 13 Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28 Βασικές λειτουργίες 32 Επιλογές συνομιλίας 48 Γενικές ρυθμίσεις Skype 64 Το Skype σε φορητές συσκευές 78 Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Office 365 σε iphone ή ipad

Χρήση του Office 365 σε iphone ή ipad Χρήση του Office 365 σε iphone ή ipad Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το iphone ή το ipad για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του Office

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 31

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 31 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook 2003 9 Διευθέτηση και εκκίνηση του Outlook... 10 Το περιβάλλον του Outlook... 16 Οι προσωπικοί φάκελοι του Outlook... 20 Η Λίστα φακέλων... 21 Ο φάκελος Το Outlook

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 5o Εργαστήριο ΑΣΚΗΣΗ 1: Δίνονται οι εξής προδιαγραφές για τη δημιουργία ενός διαγράμματος δραστηριοτήτων: γίνεται η παραλαβή ενός ηλεκτρονικού μηνύματος,

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Τα Windows 8.1 και τα Windows RT 8.1 είναι βασισμένα στα Windows 8 και στα Windows RT, για να σας προσφέρουν βελτιώσεις στην εξατομίκευση, την αναζήτηση, τις εφαρμογές,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 33

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 33 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook 2007 9 Διευθέτηση και εκκίνηση του Outlook... 10 Το περιβάλλον του Outlook... 17 Οι προσωπικοί φάκελοι του Outlook... 22 Η Λίστα φακέλων... 23 Το Outlook Σήμερα...

Διαβάστε περισσότερα

Ένας οδηγός για το νέο μετρητή σας προπληρωμής ρεύματος και κάρτα σάρωσης

Ένας οδηγός για το νέο μετρητή σας προπληρωμής ρεύματος και κάρτα σάρωσης Guide to prepaid meter and swipe card Ένας οδηγός για το νέο μετρητή σας προπληρωμής ρεύματος και κάρτα σάρωσης Έχετε ένα νέο μετρητή προπληρωμής ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν χρειάζεστε πλέον κάρτες πληρωμής

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεφωνικό Σύστηµα Έκτακτης Αναγκης µε Μπουτόν Βοηθείας YALE DAS1100

Τηλεφωνικό Σύστηµα Έκτακτης Αναγκης µε Μπουτόν Βοηθείας YALE DAS1100 Τηλεφωνικό Σύστηµα Έκτακτης Αναγκης µε Μπουτόν Βοηθείας YALE DAS1100 Οδηγίες Χρήσης Σύστηµα Συναγερµού Κινδύνου - Ειδοποιεί φίλους και οικογένεια µε το πάτηµα ενός κουµπιού - Προσφέρει ανεξαρτησία και

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο γρήγορης αναφοράς φορητού εσωτερικού τηλεφώνου. Έκδοση 1.0a

Εγχειρίδιο γρήγορης αναφοράς φορητού εσωτερικού τηλεφώνου. Έκδοση 1.0a Εγχειρίδιο γρήγορης αναφοράς φορητού εσωτερικού τηλεφώνου Έκδοση 1.0a Χρήση του φορητού εσωτερικού τηλεφώνου σας Λόγω των δυνατοτήτων προσαρμογής του συστήματος, οι Κωδικοί κλήσης και οι Δυνατότητες των

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Μητρώο Τεκµηρίων Εκπαιδευτή ΕΝΟΤΗΤΑ/ΣΤΟΙΧΕΙΟ E/15 ΑΝΑΦΟΡΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ 15 ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΣ Χρίστου Χρίστος

Μητρώο Τεκµηρίων Εκπαιδευτή ΕΝΟΤΗΤΑ/ΣΤΟΙΧΕΙΟ E/15 ΑΝΑΦΟΡΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ 15 ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΣ Χρίστου Χρίστος 1. Προσδιορισµός κατάλληλων µέτρων αξιολόγησης για το πρόγραµµα ECDL α. Εφαρµογή διαφορετικών επιπέδων αξιολόγησης στο πρόγραµµα ECDL. Η αξιολόγηση του προγράµµατος ECDL πρέπει να διενεργείται σε 4 επίπεδα

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Τηλεφωνητής Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης Χρήσιμες Συμβουλές: Τηλεφωνητής Η Vodafone σου παρέχει την υπηρεσία Vodafone Business Connect Voicemail ώστε όποιος σε καλεί στον επαγγελματικό

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία. Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Δημιουργία λογαριασμού. Λήψη ηλεκτρονικού μηνύματος. Αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος. Απάντηση και προώθηση

Επικοινωνία. Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Δημιουργία λογαριασμού. Λήψη ηλεκτρονικού μηνύματος. Αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος. Απάντηση και προώθηση 5 Επικοινωνία Μια από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες του υπολογιστή είναι η επικοινωνία με άλλους. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με άτομα ή ολόκληρες ομάδες, να ζητήσετε αποδεικτικά που θα εξασφαλίζουν ότι

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων. Περιεχόμενα ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΟΥ ΧΡΗΣΤΗ 1 ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΣΤΗ 4 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΧΡΗΣΤΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΥ 5 ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ 6

Πίνακας περιεχομένων. Περιεχόμενα ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΟΥ ΧΡΗΣΤΗ 1 ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΣΤΗ 4 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΧΡΗΣΤΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΥ 5 ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ 6 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά το παρόν εγχειρίδιο και τις σύντομες οδηγίες για την ομαλή λειτουργία της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του προγράμματος «Θεαίτητος». Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Bee Group Α.Ε. [Type the company name] [Pick the date] Εγχειρίδιο λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αρχική Σελίδα... 3 2. Δημιουργία Λογαριασμού... 3 3.

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Δρ. Άνδρη Χριστοδούλου Λέκτορας Ψυχολογίας andri.christodoulou@nup.ac.cy Σημαντικότητα της Σωστής Διαχείρησης της Τάξης Η διαχείριση της τάξης είναι πολύ σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android

Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το τηλέφωνο Android για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του Office

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Καλώς ήρθατε στο ξενοδοχείο Ionia Suites στο Ρέθυμνο.

ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Καλώς ήρθατε στο ξενοδοχείο Ionia Suites στο Ρέθυμνο. ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Καλώς ήρθατε στο ξενοδοχείο Ionia Suites στο Ρέθυμνο. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση να βρίσκεστε στο ξενοδοχείο μας. Είτε σας φιλοξενήσουμε για μια νύχτα, μια εβδομάδα ή ένα μήνα το Ionia Suites

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ σελ. 1 Κατανοώντας το Ηλεκτρονικό Εμπόριο Τι είναι; Ο όρος ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) αφορά στις επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεφωνικό Σύστημα Έκτακτης Αναγκης με Μπουτόν Βοηθείας. U R Safe DAS1100

Τηλεφωνικό Σύστημα Έκτακτης Αναγκης με Μπουτόν Βοηθείας. U R Safe DAS1100 Τηλεφωνικό Σύστημα Έκτακτης Αναγκης με Μπουτόν Βοηθείας U R Safe DAS1100 Οδηγίες Χρήσης Σύστημα Συναγερμού Κινδύνου - Ειδοποιεί φίλους και οικογένεια με το πάτημα ενός κουμπιού - Προσφέρει ανεξαρτησία

Διαβάστε περισσότερα

Εμπορική αλληλογραφία Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

Εμπορική αλληλογραφία Ηλεκτρονική Αλληλογραφία - Εισαγωγή Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Εξαιρετικά επίσημη επιστολή, ο παραλήπτης έχει ένα ειδικό τίτλο ο οποίος πρέπει να χρησιμοποιηθεί αντί του ονόματος του Αγαπητέ κύριε, Αγαπητέ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΡIN ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ BACK-UP ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ (DATA) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ CUSTOM ΦΟΡΜΩΝ EKTYΠΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΡIN ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ BACK-UP ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ (DATA) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ CUSTOM ΦΟΡΜΩΝ EKTYΠΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ!!! ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ FRONT OFFICE ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΕΤΟΥΣ & ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΡIN ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ BACK-UP ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ (DATA) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ CUSTOM

Διαβάστε περισσότερα

MULTICOM 112. Οδηγίες χρήσης

MULTICOM 112. Οδηγίες χρήσης MULTICOM 112 Οδηγίες χρήσης Σκοπός Στόχος του προγράμματος Multicom-112 είναι να βοηθήσει το προσωπικό των επιχειρησιακών κέντρων να αναπτύξουν βασικές γλωσσικές δεξιότητες μέχρι το σημείο όπου θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να κάνετε διασταύρωση κρατήσεων. Οδηγός βήμα-βήμα

Πώς να κάνετε διασταύρωση κρατήσεων. Οδηγός βήμα-βήμα Πώς να κάνετε διασταύρωση κρατήσεων Οδηγός βήμα-βήμα Τι είναι η διασταύρωση; Διασταύρωση είναι η σύγκριση του μηνιαίου τιμολογίου προμήθειάς σας με την «Κατάσταση Κρατήσεων» για να ελέγξετε την ακρίβειά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...23

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...23 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ........................................23 ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΡΕΙΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα Οδηγίες χρήσης για επαγγελματίες

Ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα Οδηγίες χρήσης για επαγγελματίες Ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα Οδηγίες χρήσης για επαγγελματίες 28 Σεπτεμβρίου 2018 Έκδοση 1 Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΓΔ GROW - R2 Ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Ευρωπαϊκή επαγγελματική

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία και Προώθηση. Η Επικοινωνία θα οδηγήσει σε ένα επιτυχημένο Συνέδριο

Επικοινωνία και Προώθηση. Η Επικοινωνία θα οδηγήσει σε ένα επιτυχημένο Συνέδριο 3 Επικοινωνία και Προώθηση Η Επικοινωνία θα οδηγήσει σε ένα επιτυχημένο Συνέδριο Το καλό περιεχόμενο πάντα έχει ένα στόχο δημιουργείται με μια πρόθεση. Ως εκ τούτου μεταφέρει ερεθίσματα για δράση. Ann

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

KAREL TT Audio ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ MS14-26. www.teletechnika.gr

KAREL TT Audio ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ MS14-26. www.teletechnika.gr KAREL TT Audio ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ MS14-26 1 I. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Στις οδηγίες που ακολουθούν, οι επεξηγήσεις δίνονται με την παρακάτω μορφή. Επικεφαλίδα Δίνεται η λειτουργία και ο κωδικός ενεργοποίησής της.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Η JOBBÖRSE στην ιστοσελίδα www.arbeitsagentur.de ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ. Έυκολη και γρήγορη εύρεση θέσεων εργασίας. Bundesagentur für Arbeit

Η JOBBÖRSE στην ιστοσελίδα www.arbeitsagentur.de ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ. Έυκολη και γρήγορη εύρεση θέσεων εργασίας. Bundesagentur für Arbeit Η JOBBÖRSE στην ιστοσελίδα www.arbeitsagentur.de ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ Έυκολη και γρήγορη εύρεση θέσεων εργασίας Bundesagentur für Arbeit ΚΑΙΝΟΎΡΙΟΙ ΔΡΌΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΉΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΣΑΣ Βρείτε γρήγορα

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου Ημερομηνία έναρξης ισχύος: Μαϊος 2018

Πολιτική Απορρήτου Ημερομηνία έναρξης ισχύος: Μαϊος 2018 Πολιτική Απορρήτου Ημερομηνία έναρξης ισχύος: Μαϊος 2018 Αυτή η πολιτική απορρήτου ισχύει για το www.studios-meliton.gr, το οποίο ανήκει στο και λειτουργεί από στην επιχείρηση STUDIOS MELITON. Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Διαχείρισης Επαφές Παραγγελίες - Προσφορές Τιμολόγια Αποδείξεις Πληρωμές Παραστατικά Αναφορές Εργασίες Καταγραφή εμπορευμάτων

Πίνακας Διαχείρισης Επαφές Παραγγελίες - Προσφορές Τιμολόγια Αποδείξεις Πληρωμές Παραστατικά Αναφορές Εργασίες Καταγραφή εμπορευμάτων sevdesk Walkthrough Πίνακας Διαχείρισης Επαφές Παραγγελίες - Προσφορές Τιμολόγια Αποδείξεις Πληρωμές Παραστατικά Αναφορές Εργασίες Καταγραφή εμπορευμάτων Πίνακας Διαχείρισης Αφού δημιουργήσετε έναν λογαριασμό

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

WiFi V-Timer ΕΚΔΟΣΗ 2Η

WiFi V-Timer ΕΚΔΟΣΗ 2Η ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ WiFi V-Timer ΕΚΔΟΣΗ 2Η 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ WiFi V-Timer... 3 2. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ WiFi V-Timer... 4 3. ΤΟΠΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ WiFi V-Timer... 5 4. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κ Α Λ Ω Σ Η Λ Θ Α Τ Ε

Κ Α Λ Ω Σ Η Λ Θ Α Τ Ε Κ Α Λ Ω Σ Η Λ Θ Α Τ Ε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στο Alma Luxury Resort Hotel. Η διεύθυνση και το προσωπικό είναι πάντα στην διάθεσή σας για να έχετε μια ευχάριστη

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ναυτίλος. Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ναυτίλος. Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου Πανεπιστήμιο Αιγαίου Ναυτίλος Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου Εγχειρίδιο Χρήσης για τον υποψήφιο Έκδοση 1.4.1 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά... 3 2. Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Η λύση που σας προτείνουμε για την διαχείριση των πελατών σας συνοπτικά περιλαμβάνει

Η λύση που σας προτείνουμε για την διαχείριση των πελατών σας συνοπτικά περιλαμβάνει Σκεφτείτε πόσες πωλήσεις χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από λάθη, από παραλήψεις, από μη συνεργασία των υπευθύνων ή απλά από κακή οργάνωση. Πόσοι υποψήφιοι πελάτες έμειναν μόνο υποψήφιοι και αν γνωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Υποδοχή και αποστολή εγγράφων μέσω Διαδικτύου Δ. Δημάκος Διευθυντής Γραμματείας Διοίκησης 3 Ιουνίου 2015

Υποδοχή και αποστολή εγγράφων μέσω Διαδικτύου Δ. Δημάκος Διευθυντής Γραμματείας Διοίκησης 3 Ιουνίου 2015 Υποδοχή και αποστολή εγγράφων μέσω Διαδικτύου Δ. Δημάκος Διευθυντής Γραμματείας Διοίκησης 3 Ιουνίου 2015 Τι είναι η Ηλεκτρονική Θυρίδα; η Ηλεκτρονική Θυρίδα είναι ένα ακόμα κανάλι εισόδου / εξόδου εγγράφων

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι TCP-IP (περιγραφή πρωτοκόλλων)

Παιχνίδι TCP-IP (περιγραφή πρωτοκόλλων) Παιχνίδι TCP-IP (περιγραφή πρωτοκόλλων) Επιμέλεια : Χ. Πατρικάκης (βασισμένο στην ιδέα του Norman Pendegraft. 2003: The TCP/IP game, Current issues in IT education, Tanya McGill (Ed.). IGI Publishing,

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη. Ιούνιος 2009. Σελίδα - 1 -

Εγχειρίδιο Χρήστη. Ιούνιος 2009. Σελίδα - 1 - Εγχειρίδιο Χρήστη Ιούνιος 2009 Σελίδα - 1 - 1 Γενικά Η εφαρμογή Intelsoft Hotel (IS HOTEL) αφορά τη διαχείριση μίας μικρής ξενοδοχειακής μονάδας και επιτρέπει τη διαχείριση : των δωματίων και των πελατών

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 1. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 1.1 Τρόπος σύνδεσης μέσω site ΤΜΕΔΕ Στο εικονίδιο ΤΜΕΔΕ e-εγγυητικές πατώντας το κουμπί «άνοιγμα της εφαρμογής, μας ανοίγει

Διαβάστε περισσότερα

Μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών του Διαδικτύου.

Μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών του Διαδικτύου. Η χρήση των υπολογιστών με βάση την ηλικία των παιδιών Από 5 έως 6 ετών Από την ηλικία των 5 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να θέλουν, να είναι ανεξάρτητα και να ζητάνε να εξερευνήσουν το διαδίκτυο μόνα τους.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Καταρχάς, βασική προϋπόθεση για το κλείσιμο μιας συνάντησης είναι να έχουμε εξακριβώσει και πιστοποιήσει ότι μιλάμε με τον υπεύθυνο που λαμβάνει μια απόφαση συνεργασίας ή επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά και Γονείς μπροστά στις προκλήσεις και τους κινδύνους του Διαδικτύου. Νικολού Αγγελική, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής στο 1 ο ΠΠΔΣ Ιωαννίνων

Παιδιά και Γονείς μπροστά στις προκλήσεις και τους κινδύνους του Διαδικτύου. Νικολού Αγγελική, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής στο 1 ο ΠΠΔΣ Ιωαννίνων Παιδιά και Γονείς μπροστά στις προκλήσεις και τους κινδύνους του Διαδικτύου Νικολού Αγγελική, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής στο 1 ο ΠΠΔΣ Ιωαννίνων Για τους Γονείς Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

doitsimple Enterprise Resource Planning

doitsimple Enterprise Resource Planning Eps Rsuc Pla Το pxss Hl είναι ένα υποσύστηµα του συνολικού περιβάλλοντος µηχανογράφησης pxss ERP. Αυτό σηµαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα ολοκληρωµένης µηχανογραφικής λύσης για την ξενοδοχειακή σας µονάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΣΠΑ 2007-2013 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση κρατήσεων Expedia Collect

Διαχείριση κρατήσεων Expedia Collect Συνεργασία με την Expedia Διαχείριση κρατήσεων Expedia Collect Expedia Virtual Card Πίνακας περιεχομένων Η διαδικασία κρατήσεων Expedia Collect 3 Expedia Virtual Card 4 Αλλαγές στις κρατήσεις 6 Υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Windows Phone Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το Windows Phone για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του

Διαβάστε περισσότερα

SLEST. τυποποιημένο μοντέλο. Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων

SLEST. τυποποιημένο μοντέλο. Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων SLEST τυποποιημένο μοντέλο Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων Επίπεδο 1 (Α2) σερβιτόρος 1 Με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συγγραφείς είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την παρούσα έκδοση.

Διαβάστε περισσότερα

Οι στρατηγικές και τεχνικές που περιγράφονται παρακάτω μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:

Οι στρατηγικές και τεχνικές που περιγράφονται παρακάτω μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: Δεξιότητες μάθησης είναι οι δεξιότητες οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εφαρμογή κατάλληλων στρατηγικών και πρακτικών αποδοτικής μελέτης. Η διαδικασία της μάθησης είναι πιο αποτελεσματική όταν βασίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επανάληψη

Εισαγωγή στην επανάληψη Εισαγωγή στην επανάληψη Στο κεφάλαιο αυτό ήρθε η ώρα να μελετήσουμε την επανάληψη στον προγραμματισμό λίγο πιο διεξοδικά! Έχετε ήδη χρησιμοποιήσει, χωρίς πολλές επεξηγήσεις, σε προηγούμενα κεφάλαια τις

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία με θέμα: Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού Καραγιάννης Ιωάννης Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Αριστείδης Παλιούρας Ανακαλύψτε το Scratch 2

Αριστείδης Παλιούρας Ανακαλύψτε το Scratch 2 Παιχνίδι Κρεμάλα Στη δραστηριότητα αυτή θα δημιουργήσεις το γνωστό παιχνίδι της κρεμάλας στο οποίο ο παίκτης προσπαθεί να μαντέψει τα γράμματα από τα οποία αποτελείται μια άγνωστη λέξη. Το πρόγραμμα που

Διαβάστε περισσότερα

Βήμα 3 - Χώρος υποδοχής

Βήμα 3 - Χώρος υποδοχής Προκαταγραφή Από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Ιουλίου 2016, κλιμάκια της Υπηρεσίας Ασύλου θα επισκέπτονται τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά το διάστημα αυτό, θα

Διαβάστε περισσότερα

A. ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

A. ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ Παρακάτω μπορείτε να βρείτε συχνές ερωτήσεις απαντήσεις για το σύστημα της Cosmoone αποκλειστικά για τους εγκεκριμένους συμμετέχοντες. A. ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ 1. Ποια μπορεί να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Περιγραφή Αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές του διαδικτύου καθώς και τους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ CLAROLINE Κατάλογος περιεχομένων Εγγραφή μαθητή στο Claroline...2 Εγγραφή σε μάθημα...3 Τα μαθήματά μου...4 Αλλαγή του προφίλ μου (Manage my account)...4

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Κατάστημα

Ηλεκτρονικό Κατάστημα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Παραδείγματα -UML Δρ Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εαρινό Εξάμηνο 2011-2012 1 Ηλεκτρονικό Κατάστημα Το αντικείμενο είναι η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΕΩΣ ALPHA WEB TRADING

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΕΩΣ ALPHA WEB TRADING ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΕΩΣ ALPHA WEB TRADING Το μενού του ALPHA WEB TRADING αποτελείται από τις εξής επιλογές: Το Προφίλ μου Πρόσθετος Κωδικός Ασφαλείας* Προσωπικές Πληροφορίες* Αλλαγή Ψευδωνύμου Αλλαγή Μυστικού

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων (ΣΗΔΕ)

Οδηγός Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) Οδηγός Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) Πίνακας περιεχομένων Εισερχόμενο... 2 Καταχώρηση εισερχομένου... 2 Δι@ύγεια... 9 Επισκόπηση Εγγράφου... 9 Διακίνηση εισερχομένου... 10 Σχέδιο...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΤ Βασικές λειτουργίες συσκευής Gigaset A ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ... 8

ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΤ Βασικές λειτουργίες συσκευής Gigaset A ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ... 8 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ... 2 2. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΥ... 2 2.1 Γραμμές, λειτουργία, συσκευές... 2 2.2 Βασικές λειτουργίες συσκευής GXP2160... 3 2.2.1 Οθόνη... 3 2.2.2 Πλήκτρα κεντρικού τμήματος... 4

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες προγραμματισμού για τα μοντέλα τηλεφωνικών κέντρων: TC-104C TC-106C TC108C

Οδηγίες προγραμματισμού για τα μοντέλα τηλεφωνικών κέντρων: TC-104C TC-106C TC108C Οδηγίες προγραμματισμού για τα μοντέλα τηλεφωνικών κέντρων: TC-104C TC-106C TC108C ΓΕΝΙΚΑ 1.1 Διακοπή ρεύματος-τροφοδοσίας συσκευής Σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος η εξωτερική γραμμή 1 συνδέεται αυτόματα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε., Γ. ΠΙΤΣΙΛΗ ΣΤΟ Ρ/Σ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΑΣΟ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε., Γ. ΠΙΤΣΙΛΗ ΣΤΟ Ρ/Σ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΑΣΟ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 08 Αυγούστου 2019 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε., Γ. ΠΙΤΣΙΛΗ ΣΤΟ Ρ/Σ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΑΣΟ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ Τ. Τέλλογλου: «Καλημέρα κ. Πιτσιλή. Γ. Πιτσιλής: Καλημέρα

Διαβάστε περισσότερα

Μίνι οδηγός για τις Ηλεκτρονικές Πληρωμές.

Μίνι οδηγός για τις Ηλεκτρονικές Πληρωμές. Μίνι οδηγός για τις Ηλεκτρονικές Πληρωμές. Ηλεκτρονικές πληρωμές: εισαγωγή Περιεχόμενα: Εισαγωγή 3 Πώς λειτουργεί 4 Γιατί παρέχουμε ηλεκτρονικές πληρωμές 5 Σχετικά με τις εικονικές πιστωτικές κάρτες 6

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ΕΙΕ. Copyright 2014 Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Ι EIE

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ΕΙΕ. Copyright 2014 Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Ι EIE Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ΕΙΕ Copyright 2014 Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Ι EIE δ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 11635 Αθήνα τ.: 210 7273900 f: 210 7246824 e: ekt@ekt.gr www.ekt.gr Το έργο αυτό διατίθεται με

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών

Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών Εισαγωγή -3 Γιώργος Ιωάννου, Ph.D. Αναπληρωτής Καθηγητής Σύνοψη διάλεξης Σχεδιασμός διαδικασιών ορισμός Συστημική προσέγγιση Μεθοδολογίες σχεδιασμού διαδικασιών Διαγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Β τάξη. ΕΝΟΤΗΤΑ 4 Κεφάλαιο 10: Νέες Τεχνολογίες και Επάγγελμα

Β τάξη. ΕΝΟΤΗΤΑ 4 Κεφάλαιο 10: Νέες Τεχνολογίες και Επάγγελμα Η Αργυρώ και ο Βασίλης μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς αποφάσισαν να επισκεφτούν το θείο Αριστείδη, που διαμένει τα τελευταία χρόνια στην Τήνο, το όμορφο νησί των Κυκλάδων. Βασίλης: «Πρέπει σύντομα

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνήστε με την Τράπεζα Πειραιώς

Επικοινωνήστε με την Τράπεζα Πειραιώς Χρήσης 1 Επικοινωνήστε με την Τράπεζα Πειραιώς Kαταγράψτε εδώ τους κωδικούς που βρίσκονται στο email ενεργοποίησης της υπηρεσίας που έχετε παραλάβει από την Τράπεζα Πειραιώς. Θα τους χρειαστείτε σε κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Εποικοδομητική κριτική

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Εποικοδομητική κριτική 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Εποικοδομητική κριτική Γενική περιγραφή της ενότητας: Όταν εργάζεστε με άλλους, πολλές φορές υπάρχουν καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες της Visa για τον ξενοδοχειακό τομέα Οδηγός διαδικασιών για το γραφείο υποδοχής και εξυπηρέτησης. Φεβρουάριος 2008

Υπηρεσίες της Visa για τον ξενοδοχειακό τομέα Οδηγός διαδικασιών για το γραφείο υποδοχής και εξυπηρέτησης. Φεβρουάριος 2008 Υπηρεσίες της Visa για τον ξενοδοχειακό τομέα Οδηγός διαδικασιών για το γραφείο υποδοχής και εξυπηρέτησης Φεβρουάριος 2008 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Σχετικά με αυτό τον οδηγό 3 Κεφάλαιο 2: Αποδοχή όλων των

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης για το τηλεφωνικό κέντρο: TC-206D

Οδηγίες χρήσης για το τηλεφωνικό κέντρο: TC-206D Οδηγίες χρήσης για το τηλεφωνικό κέντρο: TC-206D 1. MIA ΣΥΝΤΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ Ο ΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1.1 Εισαγωγή Το TC206D είναι ένα τηλεφωνικό κέντρο που χρησιµοποιείται για

Διαβάστε περισσότερα

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxpress.gr και από το κεντρικό μενού «e-πηρεσίες» επιλέξτε το «ASTbooks Portal». Θα μεταφερθείτε στην κεντρική σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Προετοιμασία Γραπτής Τεκμηρίωσης Preparing Written Documentation 1 Copyright 2013, Oracle and/or its affiliates. All rights reserved. Στόχοι Το μάθημα αυτό καλύπτει τους ακόλουθους

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός σωστής επικοιωνίας για υλοποίηση project site eshop

Οδηγός σωστής επικοιωνίας για υλοποίηση project site eshop Οδηγός σωστής επικοιωνίας για υλοποίηση project site eshop «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Front Office

Αλέξανδρος Front Office Αλέξανδρος Front Office ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΕΛΟΣ ΕΤΟΥΣ & ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ: Αλέξανδρος Front Office Αμβροσία POS Αλέξανδρος Αμβροσία ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ FRONT OFFICE 1. Ολοκληρώστε τις εκκρεμότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: «Ανάπτυξη Εφαρμογής Μητρώου και Εκπαίδευση» ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Έλεγχος Συστήματος & Λογισμικού Μητρώου ΑμεΑ

ΕΡΓΟ: «Ανάπτυξη Εφαρμογής Μητρώου και Εκπαίδευση» ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Έλεγχος Συστήματος & Λογισμικού Μητρώου ΑμεΑ 1 ΕΡΓΟ: «Ανάπτυξη Εφαρμογής Μητρώου και Εκπαίδευση» ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Έλεγχος Συστήματος & Λογισμικού Μητρώου ΑμεΑ Π.6. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΜΗΤΡΩΟ ΑΜΕΑ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΡΓΟ: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΗΤΡΩΟΥ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» 2015

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Σταδίου 5, 10562 Σύνταγμα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Σταδίου 5, 10562 Σύνταγμα Σύστημα Διαχείρισης Εκπαίδευσης Εγχειρίδιο Χρήσης Εκπαιδευόμενου Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Σταδίου 5, 10562 Σύνταγμα τηλ.: 210-3689381, 210-3689354 fax:

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Αντί προλόγου Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;...

Περιεχόμενα. Αντί προλόγου Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;... Περιεχόμενα Αντί προλόγου... 7 Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο... 13 Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;...15 Κεφάλαιο 2: Τι βλέπω στην οθόνη μου όταν ολοκληρώσω τη δημιουργία του Προφίλ

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του χρήστη εύκολα.

Το σύστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του χρήστη εύκολα. Έγγραφο απαιτήσεων 1 Περιγραφή Συστήματος Η online ιστοσελίδα και η αντίστοιχη έκδοση για κινητά τηλέφωνα έχει ως στόχο να υποστηρίξει και να ενισχύσει το User Experience (UX) των επισκεπτών του e-museum,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΤΑΜΕΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Ν.Π.Ι.Δ. Π.Π. Γερμανού 3-5, T.K. 105 61 Αθήνα T: 210 3740551 2 F: 210 3740508

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ;

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ; 7 ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ; Έχοντας πείσει τον πελάτη ότι η συμφωνία είναι κατάλληλη για αυτόν, μια επαγγελματική και γρήγορη διαδικασία κλεισίματος θα διασφαλίσει ότι η πώληση δεν

Διαβάστε περισσότερα

Οδικός χάρτης για την Καλύτερη Εξυπηρέτηση του Καταναλωτή

Οδικός χάρτης για την Καλύτερη Εξυπηρέτηση του Καταναλωτή 4 απλά βήματα για να «μιλήσετε» με την επιχείρηση αποτελεσματικά Υποστήριξη και επικοινωνία: κλειδί της ικανοποίησης του Καταναλωτή Οδικός χάρτης για την Καλύτερη Εξυπηρέτηση του Καταναλωτή Σημείο εκκίνησης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Προσωπικoύ Τηλεφωνητή COSMOTE

Οδηγίες Προσωπικoύ Τηλεφωνητή COSMOTE Οδηγίες Προσωπικoύ Τηλεφωνητή COSMOTE Στον Προσωπικό σου Τηλεφωνητή µπορούν να αποθηκευτούν µέχρι και 30 µηνύµατα διάρκειας έως και 3 λεπτών το καθένα. Μπαίνοντας στον Προσωπικό σου Τηλεφωνητή µε τον ειδικό

Διαβάστε περισσότερα

Το απόρρητο και εσείς

Το απόρρητο και εσείς Το απόρρητο και εσείς Οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν ποια είδη πληροφοριών είναι προτιμότερο να παραμένουν απόρρητα, πώς μπορούν να προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις απορρήτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο... 7 Αντί προλόγου... 9 Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4: Κεφάλαιο 5: Πώς να δημιουργήσω το Προφίλ μου και να γίνω μέλος στο Facebook;... 15 Τι

Διαβάστε περισσότερα