Οι γραφειοκράτες του κρατισµού καταπιέζουν τους απλούς πολίτες.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οι γραφειοκράτες του κρατισµού καταπιέζουν τους απλούς πολίτες."

Transcript

1 Οµιλία του Προέδρου της Ν.. κ. Αντώνη Σαµαρά στο Ζάππειο Παρουσίαση του Κυβερνητικού Σχεδίου για την Οικονοµία Φίλες και φίλοι Πριν δύο χρόνια, µιλήσαµε για Νέα Μεταπολίτευση. Τότε σε πολλούς αυτό φάνηκε παράξενο. Σήµερα ουσιαστικά συµφωνούν όλοι: Οι εκλογές που έρχονται είναι οι πιο κρίσιµες από την Μεταπολίτευση του Γιατί κλείνουν την ιστορική περίοδο που ξεκίνησε τότε Στόχος µας είναι να τα αλλάξουµε όλα. Ποια «όλα»; Το µοντέλο ανάπτυξης! Και το σύστηµα διακυβέρνησης! Όχι ένα από τα δύο. Και τα δύο Πρέπει να αλλάξουµε το µοντέλο ανάπτυξης, γιατί µέχρι τώρα καταναλώναµε από δανεικά. Και χρεώναµε τα παιδιά µας. Ξοδεύαµε όλο και περισσότερο, ενώ παράγαµε όλο και λιγότερα. ανειζόµασταν όλο και περισσότερο, και εισάγαµε σχεδόν τα πάντα. Αυτό πρέπει να αλλάξει Κι αυτό θα εξηγήσουµε σήµερα. Το Σχέδιό µας για την Οικονοµία, µε προτεραιότητα την Ανάκαµψη και την Ανάπτυξη. Την ερχόµενη Πέµπτη, από τον ίδιο αυτό χώρο του Ζαππείου, θα µιλήσουµε για την άλλη µεγάλη αλλαγή στο σύστηµα διακυβέρνησης, στους θεσµούς, στην Παιδεία, στην Υγεία, στο Σύνταγµα, στην Ασφάλεια, στις απειλές για την κοινωνική συνοχή και την πιο επείγουσα: την λαθροµετανάστευση. Γιατί η δηµοκρατία µας έχει πρόβληµα! Όλοι έχουν το δικαίωµα να εκφράζονται και να ψηφίζουν. Αλλά τα δικαιώµατα των πολλών καταπατώνται από τα προνόµια των λίγων. Και οι περισσότεροι δεν έχουν ευκαιρίες. Οι γραφειοκράτες του κρατισµού καταπιέζουν τους απλούς πολίτες. Οι κοµµατικοί στρατοί, όσους παλεύουν µόνοι τους στον ιδιωτικό τοµέα. Οι συντεχνίες που αναστατώνουν τις πόλεις κάθε µέρα, συντρίβουν τους επαγγελµατίες που προσπαθούν να ζήσουν στην αγορά.

2 Οι κρατικοδίαιτοι, παραµερίζουν όσους δεν έχουν πρόσβαση στην εξουσία. Οι «ηµέτεροι», εκτοπίζουν τους ικανούς. Οι κόλακες, βάζουν στο περιθώριο τους αξιοπρεπείς. Αυτά όλα είναι νοσηρά συµπτώµατα, είναι στρεβλώσεις της δηµοκρατίας µας. Και πρέπει να τα αλλάξουµε όλα, για να τη διασώσουµε και να τη δυναµώσουµε. Το πώς, θα το εξηγήσουµε την ερχόµενη Πέµπτη από αυτό εδώ το χώρο Για την ώρα κρατήστε αυτό: όταν λέµε «θα τα αλλάξουµε όλα», εννοούµε όλα: και το µοντέλο ανάπτυξης που χρεοκόπησε και το µοντέλο διακυβέρνησης που απέτυχε Φίλες και φίλοι, Τέρµα, λοιπόν, µε το παρελθόν. Ας κοιτάξουµε από δω και µπρος τι γίνεται Το πρώτο πράγµα που λέµε, είναι ότι η Ελλάδα έχει Πλούτο ανεκµετάλλευτο. Η Ελλάδα είναι µια πλούσια χώρα. Κι εδώ είναι το παράδοξο: η Ελλάδα είναι µια πλούσια χώρα που την κατάντησαν υπερχρεωµένη! Ποιά είναι η περιουσία της χώρας µας: -- Είναι ο φυσικός της πλούτος. Είναι ο ορυκτός της πλούτος. Είναι τα ενεργειακά της αποθέµατα. Είναι τα συγκριτικά της πλεονεκτήµατα που αν τα αξιοποιήσει σωστά µπορεί να σαρώσει τις διεθνείς αγορές. Είναι - πάνω απ όλα - το ταλέντο των ανθρώπων της, το «δαιµόνιο» του Έλληνα. Που διαπρέπει παντού στον κόσµο και µόνο στην πατρίδα του µαραζώνει -- Έχουµε την µεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσµο. Κι όµως δεν έχουµε ναυπηγεία! Κι ο Πειραιάς ακόµα περιµένει να γίνει διεθνές Ναυτιλιακό κέντρο. -- Έχουµε µοναδικές φυσικές οµορφιές. Κι όµως διώχνουµε τους τουρίστες -- Έχουµε µοναδικό ορυκτό πλούτο, από βιοµηχανικά µέταλλα µέχρι χρυσό και «σπάνιες γαίες». Κι όµως, δεν έχουµε ορυχεία, ή έχουµε ελάχιστα Έχουµε τεράστια ποικιλία προϊόντων της γης, γεωργικά και κτηνοτροφικά, οπωροκηπευτικά, φρούτα, µε γεύση και θρεπτική αξία µοναδική διεθνώς. Έχουµε απίστευτη ποικιλία αρωµατικών και ιαµατικών φυτών. Κι όµως, έχουµε ελάχιστη µεταποίηση κι ακόµα λιγότερες εξαγωγές. -- Τους γεωργούς µας τους έχουµε αφήσει στο έλεος των µεσαζόντων -- Τους κτηνοτρόφους µας τους κυνηγάµε.

3 -- Έχουµε ανεπανάληπτους ιστορικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς, µνηµεία και µουσειακά ευρήµατα, που θα µπορούσαν να κάνουν την Ελλάδα µοναδικό πόλο έλξης στον κόσµο. Κι όµως δεν τα έχουµε αξιοποιήσει παρά ελάχιστα -- Έχουµε τεράστια δυναµικό επιστηµόνων και ερευνητών διεθνώς. Κι όµως έχουµε ελάχιστη έρευνα. -- Ακόµα και κλάδοι µας που πάνε καλά εξαγωγικά, όπως η ιχθυοκαλλιέργεια, αντιµετωπίζουν κι αυτοί σοβαρά προβλήµατα σήµερα. -- Έχουµε ακόµα τεράστια ακίνητη περιουσία του δηµοσίου. Που παραµένει αναξιοποίητη. Λεηλατείται συστηµατικά από κυκλώµατα επιτηδείων. Και καταπατείται συνεχώς. Ή περιµένει τον «καταπατητή» της! Αν αξιοποιούσαµε ένα µικρό µέρος όλων αυτών, θα λύναµε το πρόβληµα του χρέους και θα γινόµασταν «παγκόσµιος πρωταθλητής» σε αναπτυξιακούς ρυθµούς. Όταν µιλήσαµε για την προτεραιότητα να ανακηρυχθεί η Αποκλειστική Οικονοµική Ζώνη της Ελλάδας, η ΑΟΖ, ώστε να αποκαλυφθούν τα ενεργειακά µας αποθέµατα, κάποιοι αµφισβήτησαν ότι υπάρχουν τέτοια αποθέµατα. Τώρα έρχονται ξένοι οργανισµοί και κάνουν συνέδρια στην Ελλάδα για τον ενεργειακό της πλούτο. Κι όµως, ακόµα ΑΟΖ δεν έχουµε ανακηρύξει Κάποιοι µας είπαν ότι «δεν γίνονται αυτά τα πράγµατα» Κι όµως τα έκανε η Κύπρος η µικρή Κύπρος! Παρά τις απειλές και τους εκβιασµούς. Και βρήκε µεγάλα αποθέµατα. Κι όλοι πια πιθανολογούν ότι αντίστοιχα υπάρχουν και στον Ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο. Η µεγαλύτερη αποτυχία όλης της µεταπολιτευτικής περιόδου είναι ότι οδήγησε στη χρεοκοπία µια χώρα µε τεράστιο Πλούτο! Κάποιοι θέλουν να πιστέψετε, ότι είµαστε φτωχοί και γονατισµένοι. Εµείς σας λέµε ότι η Ελλάδα είναι ευλογηµένος τόπος! Και την κατάντησαν υπερχρεωµένη Η Ελλάδα βρέθηκε πολλές φορές σε κατάσταση χειρότερη από την τωρινή. Κι όµως σηκώθηκε ξανά και προχώρησε. Άλλες χώρες βρέθηκαν σε κατάσταση χειρότερη από τη δική µας σήµερα. Κι όµως, σήκωσαν κεφάλι και πέτυχαν πολλά πράγµατα. Αυτό που πέτυχαν άλλοι, µπορούµε να το επιτύχουµε κι εµείς. Αυτό που πέτυχαν οι Έλληνες παλαιότερα, µπορούν να το επιτύχουν ξανά. Εµείς πιστεύουµε στην Ελλάδα και στον Πλούτο της.

4 Εµείς πιστεύουµε στον Έλληνα - στο πείσµα και στις αστείρευτες δυνάµεις που κρύβει µέσα του. Το πρώτο πράγµα που πρέπει να κάνουµε τώρα, λοιπόν, είναι να ξεπεράσουµε όλη αυτή την απαισιοδοξία. Κι αυτό θα κάνουµε από την πρώτη µέρα Φίλες και φίλοι, Για να τα καταφέρουµε, δεν αρκεί να πιστέψουµε στον εαυτό µας Πρέπει να έχουµε και Σχέδιο! Κι εδώ είναι το δεύτερο που µας κάνει να διαφέρουµε απ όλους τους άλλους. Γύρω σας υπάρχει το ΠΑΣΟΚ, όλα τα υπόλοιπα κόµµατα, κι εµείς. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει Σχέδιο! Βέβαια, είχε «σχέδιο» για να δηµιουργήσει και να συντηρήσει τους κοµµατικούς του «στρατούς» Όµως για τη χώρα, δεν έχει σχέδιο! Μας έφερε στο Μνηµόνιο και στη συνέχεια, υπέγραφε ό,τι του έδιναν. Πολλές φορές χωρίς να τα διαβάσει καν! Κι αυτό δεν το λέω εγώ, µόνοι τους το παραδέχθηκαν Αλλά κι όλοι οι άλλοι, επίσης δεν έχουν Σχέδιο. Η Αριστερά προσφέρει ένα «πανόραµα» αντίθετων και αντιφατικών απόψεων. -- Άλλοι λένε ρητά ότι είναι εναντίον της Ευρώπης και εναντίον του ευρώ Άλλοι είναι υπέρ της Ευρώπης, αλλά δεν είναι σίγουροι για το ευρώ -- Άλλοι είναι υπέρ του να παραµείνουµε στο ευρώ, αλλά θέλουν να καταγγείλουµε το χρέος µας! Το οποίο είναι αποκλειστικά πια προς τους Ευρωπαίους. ηλαδή θέλουν το ευρώ, αλλά θέλουν, ταυτόχρονα, να τα σπάσουµε µε τους Ευρωπαίους! Άλλοι είναι όπως τους ξηµερώσει: ενίοτε υπέρ του ευρώ, ενίοτε εναντίον του και τις υπόλοιπες µέρες κάνουν διαλογισµό και το σκέπτονται. Το πιο χαρακτηριστικό της Αριστεράς, είναι ότι περιµένει την κρίση, ελπίζει στην κρίση και τρέφεται από την κρίση. Σε καλές εποχές περιµένουν την κρίση. Και σε εποχές κρίσης κερδοσκοπούν στην απελπισία του λαού. Υπάρχουν, τέλος, και νεώτερα κόµµατα, που δεν είναι αριστερά, αλλά έχουν πάρει τις χειρότερες συνήθειες των Αριστερών. εν προτείνουν τίποτε, δεν έχουν σχέδιο, απλώς λένε µεγάλες κουβέντες, ποντάρουν ανεύθυνα στην οργή του κόσµου, και τοκίζουν στην απελπισία του κόσµου.

5 Άλλα απ αυτά ψήφισαν, µαζί µε το ΠΑΣΟΚ, το πρώτο Μνηµόνιο που µεγάλωσε το χρέος και τα επιτόκια. Όµως µετά δεν ψήφισαν τη δανειακή σύµβαση, που έκοψε το χρέος και µείωσε τα επιτόκια, ενώ πήγε 30 χρόνια πίσω την αποπληρωµή. Όσο χειρότεροι οι όροι που µας δίνονται τόσο ευκολότερα τους ψηφίζουν! Κι ύστερα παριστάνουν τους «αντιστασιακούς» Άλλα απ αυτά δεν µας λένε απολύτως τίποτε, εκτός από το να επαναλαµβάνουν κάποιες απόψεις της Αριστεράς, περί «καταγγελίας του χρέους». εν έχουµε καταλάβει ακριβώς τι λένε. Αλλά ούτε κι οι ίδιοι έχουν καταλάβει. Η παράταξή µας, αντίθετα, έχει Σχέδιο. Από την αρχή είχαµε δει ότι το Μνηµόνιο δεν έβγαινε. Και τους το λέγαµε, όταν όλοι οι άλλοι προεξοφλούσαν ότι «θα µας σώσει» Επαληθευθήκαµε σε όλα. Και έπεσαν έξω σε όλα. -- Από την αρχή τους λέγαµε τι χρειάζεται: Ασφαλώς να κοπεί το έλλειµµα. Αλλά από περιστολή της δηµόσιας σπατάλης. Όχι µε οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις που βαθαίνουν την ύφεση. -- Από την αρχή επιµέναµε ότι µαζί µε τις περικοπές του ελλείµµατος πρέπει να υπάρξουν, ταυτόχρονα, και µέτρα Ανάκαµψης. Τώρα πολλοί στην Ευρώπη αρχίζουν και αντιλαµβάνονται ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει από τότε! Και σίγουρα πρέπει να αρχίσει τώρα. Απόδειξη η προχθεσινή πρόταση Ανάπτυξης Μπαρόζο. -- Από την αρχή µιλήσαµε για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δηµοσίου. Τώρα το καταλάβουν. Όµως δεν ξέρουν πώς να το κάνουν -- Από την αρχή είπαµε: αποφύγετε αύξηση των φόρων! Τώρα όλο και περισσότεροι αντιλαµβάνονται ότι οι φόροι σε ύφεση δεν µειώνουν το έλλειµµα. Καταστρέφουν τις επιχειρήσεις και κλείνουν τα µαγαζιά. Κι από την αρχή τα λέγαµε αυτά στους εταίρους µας. Τσακωθήκαµε γι αυτά µε τους εταίρους µας. Κι όταν εκεί που έφερε τα πράγµατα το ΠΑΣΟΚ αναγκαστήκαµε να υπογράψουµε τη δανειακή σύµβαση για να κουρευτεί το χρέος και να απαλλαγούµε από το υψηλούς τόκους, και τότε δεν πάψαµε να τους τα λέµε: Τα µέτρα που προκαλούν ύφεση είναι λάθος! Κι αυτό το λάθος ζητάµε να διορθωθεί. Εµείς ψηφίσαµε µείωση χρέους! Μείωση των επιτοκίων. Και µετάθεση της αποπληρωµής για 30 χρόνια. Να πάρει ανάσα η Ελλάδα Επιµένοντας ότι η συνταγή της ύφεσης είναι λάθος και πρέπει να αλλάξει.

6 Τώρα πολλοί στην Ευρώπη έρχονται στα λόγια µας και ανακαλύπτουν την προτεραιότητα της Ανάπτυξης. Είδαµε το συµφέρον της χώρας όταν καταψηφίσαµε το Μνηµόνιο. Κι είδαµε πάλι το συµφέρον της χώρας όταν ψηφίσαµε το κούρεµα του χρέους. Αλίµονο αν αφήναµε την Ελλάδα διεθνώς αποµονωµένη στο χείλος της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Γιατί, αυτό, µεταξύ άλλων, εγκυµονούσε και σοβαρούς εθνικούς κινδύνους Αλίµονο αν αφήναµε το χρέος της Ελλάδας ανεξέλεγκτο, τώρα που όλοι προβλέπουν πως θα χρειαστούν τεράστια ποσά για Ιταλία και Ισπανία. Την ώρα µάλιστα που η Ευρώπη δεν έχει καµία διάθεση να αυξήσει το πουγκί της, δηλαδή το «ταµείο Στήριξης»... Ξέρετε, ο δρόµος της ευθύνης δεν είναι για πολλούς είναι µοναχικός. Αλλά αυτός είναι ο δρόµος που επέλεγε στα δύσκολα πάντα, η Παράταξή µας, η Παράταξη του Κωνσταντίνου Καραµανλή. Αντίθετα, ο δρόµος του λαϊκισµού είναι πολύ δηµοφιλής. Αλλά δεν είναι ο δικός µας δρόµος! Είναι το αδιέξοδο που έφερε την Ελλάδα εδώ που την έφερε Να το θυµάστε: Η χώρα αυτή έχει ανάγκη από πολιτικούς µε αποφασιστικότητα και ευθύνη. Γιατί θεατρίνους έχει πολλούς. Και ζογκλέρ της µικροπολιτικής ακόµα περισσότερους Από την αρχή λέγαµε ΟΧΙ στη συνταγή του Μνηµονίου. Αλλά ταυτόχρονα προτείναµε άλλο δρόµο, διαφορετικό Σχέδιο. Και επιµένουµε σε αυτό. Τι λέει το Σχέδιο µας; Στις επόµενες έξη εβδοµάδες µετά τις εκλογές, θα παρουσιάσουµε τέσσερα σηµαντικά νοµοσχέδια: 1ον Ένα για τις κοινωνικές µεταβιβάσεις, τα ασφαλιστικά ταµεία, τα επιδόµατα κλπ.

7 2ον Ένα φορολογικό νοµοσχέδιο για να αποκτήσουµε πια απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστηµα. 3ον Ένα νοµοσχέδιο για την περικοπή των δαπανών. Θα περιλαµβάνει µέτρα για την περιστολή της δηµόσιας σπατάλης που παραµένει τεράστια. 4ον ένα πολύ-νοµοσχέδιο για την Ανάπτυξη: που θα περιλαµβάνει αναπτυξιακές προτεραιότητες και θεσµικές παρεµβάσεις απαραίτητες για να ξεκολλήσει η Οικονοµία από το τέλµα της γραφειοκρατίας και της θεσµοθετηµένης διαφθοράς. Πρώτα-πρώτα να το πω απερίφραστα: αποδεχόµαστε πλήρως το στόχο µείωσης του ελλείµµατος. Αν είναι δυνατό και πιο γρήγορα Όχι γιατί το επέβαλε η Τρόικα. Ήταν δική µας πολιτική, πριν ακόµα πάµε στο Μνηµόνιο. εν µπορεί να βγαίνουµε κάθε τόσο «επαίτες» και να ζητάµε τη δόση µας. Επιτέλους, υπάρχει και αξιοπρέπεια Αποδεχόµαστε το στόχο µείωσης του χρέους. Γι αυτό και πρώτοι µιλήσαµε για αξιοποίηση δηµόσιας περιουσίας. Αποδεχόµαστε τις βασικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων. Από την αρχή της υποστηρίξαµε κι είµαστε αποφασισµένοι να τις σπρώξουµε πιο γρήγορα. Αλλά για να πετύχουµε µείωση του ελλείµµατος και του χρέους, για να γίνει αξιοποίηση της περιουσίας και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, πρέπει να υπάρξει Ανάκαµψη, το ταχύτερο. Και να διορθωθούν ορισµένες ακραίες αδικίες για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Ας τα πάρουµε ένα-ένα: * Αρχίζω µε τις αδικίες: -- Θα αποκαταστήσουµε τις πολύ χαµηλές συντάξεις και τα πολυτεκνικά επιδόµατα. Αλλά και την στήριξη στου κτηνοτρόφους. Πώς; Με ισοδύναµα µέτρα! Μπορούµε; Ασφαλώς και µπορούµε! Για να διαφυλάξουµε την κοινωνική Συνοχή. Κανένα πρόγραµµα δεν εφαρµόζεται, αν διαλυθεί η κοινωνική Συνοχή. Οι δανειστές µας έχουν αποδεχθεί ότι, εφ όσον δεν θίγονται οι στόχοι για τη µείωση του ελλείµµατος και του χρέους, αν υπάρξουν ισοδύναµα µέτρα µπορούµε να το κάνουµε. Το συνολικό κόστος αυτών των µέτρων δεν ξεπερνά τα 550 εκατοµµύρια. Και τόσα είναι τα ισοδύναµα µέτρα που απαιτούνται 550 εκατοµµύρια. Αυτό είναι όλο!

8 Όχι βέβαια 9 δισεκατοµµύρια, που υπολόγισαν οι «φωστήρες» του ΠΑΣΟΚ! Έχουν πέσει τόσες φορές έξω στους υπολογισµούς τους, που θα πρεπε να είναι πιο προσεκτικοί. Οι άνθρωποι που υπόσχονταν στους πάντες τα πάντα, τώρα διστάζουν να δεχθούν την παραµικρή αποκατάσταση των αδικιών που οι ίδιοι δηµιούργησαν. Το ποσό αυτό θα καλυφθεί από µια σειρά ισοδύναµων µέτρων. Σας αναφέρω ενδεικτικά δύο: Πρώτον από αύξηση του φόρου στα κέρδη από τα νέα ηλεκτρονικά παιγνίδια του ΟΠΑΠ. Οι φωστήρες του ΠΑΣΟΚ έµπλεξαν τα νούµερα και πάλι! Ξέχασαν ότι αυτή είναι µια νέα αγορά. Ξέχασαν ακόµα ότι ο ΟΠΑΠ θα ιδιωτικοποιηθεί κι έτσι το δηµόσιο θα έχει πολύ µικρότερο πακέτο µετοχών. Οπότε θα χάνει πολύ λιγότερα σε «µέρισµα», απ ό,τι θα κερδίζει απευθείας σε φορολογικά έσοδα. Γενικά το ΠΑΣΟΚ έµπλεξε τα νούµερα και πάλι Ακόµα ένα άλλο «ισοδύναµο» θα βρεθεί από τη µείωση ελλειµµάτων των ΕΚΟ που θα αναφερθώ στη συνέχεια. Καθένα από αυτά τα «ισοδύναµα» µπορεί να δώσει πάνω από 300 εκατοµµύρια αµέσως. Και περισσότερα αργότερα Αλλά δεν µείναµε εκεί: Εξετάσαµε αναλυτικά, κωδικό-κωδικό, δαπάνες του δηµοσίου που µπορούν να κοπούν αύριο, χωρίς να θιγούν στο παραµικρό µισθοί, συντάξεις και η ποιότητα των παρεχοµένων υπηρεσιών. Επαναλαµβάνω κωδικόκωδικό από τον προϋπολογισµό! Μια πρώτη «συγκοµιδή» τέτοιων «ανώδυνων» οικονοµιών πλησιάζει τα 450 εκατοµµύρια ευρώ το χρόνο, µε τις πιο συντηρητικές υποθέσεις. Μη ξεχνάµε ακόµα, ότι οι αποκαταστάσεις αυτών των αδικιών σε χαµηλοσυνταξιούχους και πολύτεκνους θα επιστρέψουν στην Οικονοµία. Κι ένα µέρος τους θα επιστρέψει στο δηµόσιο ταµείο - από αύξηση τζίρων και ΦΠΑ - µέσα στο χρόνο. Για την ώρα πάντως, να θυµάστε ότι για να επανορθώσουµε αδικίες που απαιτούν 550 εκατοµµύρια, βρήκαµε ήδη διπλάσια «ισοδύναµα»! Κι αν χρειαστεί υπάρχουν κι άλλα Οι δανειολήπτες: Υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστούν άµεσα, ιδιαίτερα όσοι πήραν στεγαστικά δάνεια και βρέθηκαν µε λιγότερο εισόδηµα ή έχασαν τις δουλειές τους. Άµεση ανακούφιση είναι ότι δεν µπορεί η δόση των δανείων να ξεπερνά το 30% από το µηνιαίο εισόδηµά τους. Και υπάρχουν τρόποι αυτό να γίνει εφικτό και αποδεκτό απ όλους. Άλλωστε, αυτόν το κανόνα του 30% τον είχε αναφέρει η Τράπεζα Ελλάδος εδώ και χρόνια εν πρέπει, ασφαλώς, να θέσουµε σε νέο κίνδυνο το τραπεζικό σύστηµα. Γιατί έτσι θα κινδύνευε η ρευστότητα, που είναι απαραίτητη στην Οικονοµία. Μπορεί να γίνει αυτό, χωρίς να υποστεί νέο µεγάλο πλήγµα το τραπεζικό σύστηµα; Βεβαίως και µπορεί: µε το να νοµοθετηθεί ρύθµιση για όσους έχουν τέτοιο πρόβληµα, να πληρώνουν µόνο τόκο για µια τριετία τουλάχιστον. Κι αν χρειαστεί, αργότερα αυτό να επεκταθεί.

9 Άρα είναι κάτι εφικτό. Θα πληρώνουν για ένα εύλογο διάστηµα µόνον τόκους! Πράγµα που θα ανακουφίσει πραγµατικά πολλά νοικοκυριά, αλλά δεν θα πλήξει τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήµατος. * Ακόµα για τους οµολογιούχους που έχασαν αποταµιεύσεις µιας ζωής µε το κούρεµα: Πρέπει να αποζηµιωθούν! εν θα µιλήσουµε τώρα γι αυτό. Αλλά υπάρχει τρόπος να γίνει. Κυρίως µε φορολογικές διευκολύνσεις µελλοντικών ετών. Και µε επενδυτικά κίνητρα ακόµα, όταν πρόκειται για εταιρίες -- Μας ρωτάνε για τα µέτρα του Ιουνίου. Πού θα βρεθούν, λέει, τα 11 δισεκατοµµύρια περικοπών που θα χρειαστούν για τα επόµενα δύο χρόνια. Η απάντηση είναι απλή. Κυρίως από περικοπή σπατάλης. Που υπάρχει άφθονη. Γιατί ως πρόσφατα δεν την άγγιξαν! Κι όποιος αµφιβάλλει, ας δει τι «πάρτι» αποκαλύφθηκε στο ΙΚΑ τελευταία. Ή µε τα επιδόµατα και τις συντάξεις µαϊµού. Ακόµα και σε πεθαµένους! Ήδη όλα αυτά υπολογίστηκαν σε 1 δισεκατοµµύριο Και βρισκόµαστε µόνο στην «κορυφή του παγόβουνου» Έχουµε καταθέσει από πέρσι εξειδικευµένες προτάσεις για περικοπές 18,4 δισεκατοµµυρίων ευρώ από σπατάλη. Πολλές απ αυτές έχουν ήδη υιοθετηθεί. Άλλες περιµένουν τη σειρά τους. Για να αναφέρω ένα µόνο παράδειγµα, έρευνα ελεγκτικών εταιριών ανεβάζει τις εξοικονοµήσεις από νέα ηλεκτρονικά διαχειριστικά συστήµατα ( το ERP) στο δηµόσιο και από την εφαρµογή διεθνών λογιστικών προτύπων γύρω στα 2,5 δισεκατοµµύρια το χρόνο! Ύστερα το καλύτερο «ισοδύναµο» είναι η ίδια η Ανάκαµψη! Προσέξτε: Για κάθε 1% µείωσης της ύφεσης, το έλλειµµα µειώνεται κατά 1 δισεκατοµµύριο... * Υπάρχουν πολλοί που έχουν αγωνία, αν θα υπάρξουν νέες µειώσεις µισθών και συντάξεων. Πρώτα απ όλα, δεν υπάρχει θέµα για τον 13ο και το 14ο µισθό. εσµεύοµαι να κάνω τα πάντα, ώστε να µην υπάρξουν τέτοιες οριζόντιες περικοπές ξανά. Γιατί θα επιδεινώσουν την ύφεση. Ενώ το ζητούµενο είναι να βγούµε από την ύφεση. Όχι να µπούµε πιο βαθιά. εσµεύοµαι ότι θα κάνω τα πάντα, ώστε οι περικοπές δαπάνης να γίνουν από τη σπατάλη που υπάρχει παντού. Αλλά για να το αποφύγουµε οριστικά, πρέπει να αρχίσει η Ανάκαµψη της Οικονοµίας. Από τις 1 εκατοµµύριο επιχειρήσεις που υπήρχαν το 2009, 250 χιλιάδες και πλέον έχουν ήδη κλείσει. Σήµερα άλλες 300 χιλιάδες επιχειρήσεις καθυστερούν τις πληρωµές τους. Και κινδυνεύουν κι αυτές άµεσα να κλείσουν. Αν αφήσουµε να συµβεί αυτό, η ανεργία θα οργιάσει. Ο κίνδυνος εδώ δεν είναι να µειωθούν οι µισθοί

10 απλά, αλλά να βρεθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επί πλέον χωρίς δουλειά. Να χάσουν το εισόδηµά τους! Αν υπάρξει Ανάκαµψη, τότε δεν θα µειωθούν άλλο οι µισθοί και σε λίγο θα αρχίσουν να προσλαµβάνονται άνεργοι και να ανεβαίνουν σιγά-σιγά οι µισθοί. Αν δεν υπάρξει Ανάκαµψη, τότε - ό,τι κι αν υπογράψουµε ό,τι κι αν αρνηθούµε να υπογράψουµε - η Οικονοµία θα καταρρεύσει και τα εισοδήµατα να µηδενιστούν. Αυτό πάµε να αποτρέψουµε! Και γι αυτό ζητούµε τη δύναµη που χρειάζεται για να το αποτρέψουµε Για να σας το πω απλά, όχι ξανά µείωση µισθών, όχι νέοι φόροι και όχι νέα οριζόντια περικοπή στις συντάξεις, εφ όσον κάνουµε ένα πράγµα που έπρεπε να είχαµε κάνει από την αρχή: Να µειώσουµε τις απίστευτες σπατάλες του κράτους. Αυτό θα κάνουµε! Για να το πω ακόµα πιο απλά: υπάρχουν οι δυνάµεις του λαϊκισµού, που κόβουν µισθούς και συντάξεις, αλλά δεν αγγίζουν τις σπατάλες του κράτους. Τέτοια είναι η περίπτωση του ΠΑΣΟΚ. Εµείς από την άλλη πλευρά, θα κόψουµε σπατάλες, για να προστατέψουµε κι όπου µπορούµε να αποκαταστήσουµε µισθούς και συντάξεις. Αυτή είναι η µεγάλη διαφορά µας µε το ΠΑΣΟΚ. * Αλλά το χτύπηµα της σπατάλης θα το προχωρήσουµε πολύ περισσότερο: ραστηριότητες του δηµοσίου, ή ζηµιογόνων ΕΚΟ που επιβαρύνουν πολύ το φορολογούµενο, ενώ προσφέρουν µικρό ή ελάχιστο δηµόσιο όφελος, θα δοθούν άµεσα για ιδιωτικοποίηση. εν γίνεται να κόβονται συντάξεις, όταν συνεχίζεται η σπατάλη σε ΕΚΟ που παράγουν περισσότερα ελλείµµατα παρά δηµόσιο όφελος. Άλλωστε, µόνον έτσι θα σωθούν τελικά θέσεις εργασίας. Τρένα και αστικές συγκοινωνίες παράγουν έλλειµµα πάνω από 1,5 δισεκατοµµύριο το χρόνο! Θέλω η Ελλάδα να έχει τα καλύτερα τραίνα. Θέλω να έχει τις καλύτερες αστικές συγκοινωνίες. Αλλά µε τέτοια ελλείµµατα δεν γίνεται δουλειά. Κόµπος που δεν λύνεται κόβεται. Ασφαλώς τα δίκτυα και οι υποδοµές θα µείνουν στα χέρια του δηµοσίου. Αλλά η λειτουργία τους µπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, όπως συµβαίνει παντού στον κόσµο. Μιλάω για το σιδηροδροµικό έργο, δηλαδή για τη µετακίνηση επιβατών και εµπορευµάτων. Ήδη άλλωστε, από την αρχή του χρόνου, έχει απελευθερωθεί στην

11 Ευρώπη η αγορά των σιδηροδρόµων. Κι αν δεν φροντίσουµε να ιδιωτικοποιήσουµε τώρα την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύντοµα µπορεί να απαξιωθεί. Κι ακόµα, ένα µέρος από την περιουσία του ΟΣΕ µπορεί να αξιοποιηθεί. Ώστε να φέρει επενδύσεις, θέσεις εργασίας και Ανάπτυξη. Η Ελλάδα µπορεί να γίνει διεθνές διαµετακοµιστικό κέντρο. Οι επενδύσεις στους σιδηροδρόµους είναι εργαλείο ανάπτυξης και για τα λιµάνια και για την προώθηση των εξαγωγών. Έτσι θα µειωθεί δραστικά και το έλλειµµα του ΟΣΕ, τουλάχιστον στο µισό. Ενώ αν αναδιαρθρώσουµε τις υπόλοιπες συγκοινωνίες θα εξαλείψουµε και τα δικά τους ελλείµµατα. Ό,τι µπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, θα ιδιωτικοποιηθεί. Και πολλοί εκφράζουν ενδιαφέρον σήµερα. Γάλλοι, Ρώσοι, Κινέζοι και άλλοι. Κι ό,τι έλλειµµα µπορεί να κοπεί από ζηµιογόνες ΕΚΟ θα κοπεί. Για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση πρέπει να αλλάξει η διάρθρωση ορισµένων ΕΚΟ. Άλλες να διαχωριστούν σε διαφορετικές εταιρίες, κι αλλού θυγατρικές να συνενωθούν. Μόνον έτσι θα σωθούν θέσεις εργασίας. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουµε τέτοια ελλείµµατα, όταν κόβονται συντάξεις που τις έχουν πληρώσει οι δικαιούχοι κι όταν κόβονται µισθοί που είναι ήδη άδικα πετσοκοµµένοι. Μετά την 6η Μαΐου τέρµα όλα αυτά Από την άλλη πλευρά, να πούµε κι αυτό: όταν µιλάµε για ιδιωτικοποιήσεις ΕΚΟ ή αξιοποίηση περιουσίας ΕΚΟ, δεν εννοούµε εκποίηση παραγωγικών µονάδων όσοόσο. Για παράδειγµα, δεν µπορούµε να σκοτώνουµε «για ένα κοµµάτι ψωµί» µονάδες της ΕΗ, επιλεγµένες µάλιστα µε κοµµατικά ή µικροκοµµατικά κριτήρια. Εδώ είναι ζήτηµα εθνικού συµφέροντος Το είπα και πέρσι από το χώρο αυτό, το επαναλαµβάνω και σήµερα: η ιδιωτικοποίηση ιδιαίτερα της ενέργειας, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασµό. Που θα υπάρξει άµεσα. Χωρίς αυτό, ό,τι τώρα δίνουµε, αύριο θα το µετανιώσουµε! Ή θα το πληρώσουµε πολλαπλάσια * Προχωρώ στην Ανάκαµψη: Πώς θα ξεκινήσει η Ανάκαµψη πιο νωρίς; -- Πρώτον, αξιοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, που περιµένουν αχρησιµοποίητα γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν µπόρεσε να τα αξιοποιήσει. Πόσα είναι αυτά; 14,5 δισεκατοµµύρια! Τα οποία πρέπει να απορροφηθούν στα δύο-τρία επόµενα χρόνια!

12 Ήδη ζήτησα τις πρώτες 100 µέρες να µου φέρουν τα επιµελητήρια από 2 έργα ΕΣΠΑ στην περιοχή τους. εν θα τα ξεµπλοκάρω µόνος µου. Θα τα ξεµπλοκάρουµε όλοι µαζί -- εύτερον, εξασφαλίζοντας ρευστότητα που το ΠΑΣΟΚ στέγνωσε από την αγορά. Πώς θα γίνει αυτό; Μετά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα µπορούν κι αυτές να επωφεληθούν από τις ενέσεις ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ακόµα από την επέκταση των προγραµµάτων για τους µικροµεσαίους και της ΕΤΕΑΝ. Και µε συνεννόηση για την εξασφάλιση ενός «εργαλείου ρευστότητας» που ήδη συζητιέται από τους εταίρους µας. Αλλά µε ρητή πρόβλεψη η ρευστότητα να καταλήγει στην πραγµατική οικονοµία. -- Και τρίτον, επιστρέφοντας τα 6,5 δισεκατοµµύρια που χρωστά το δηµόσιο σε επιχειρήσεις. Που άντεξαν την κρίση, αλλά κινδυνεύουν να κλείσουν τώρα, γιατί το κράτος δεν τις πληρώνει. Μετά από δικές µας συνεχείς πιέσεις από πέρσι, η νέα δανειακή σύµβαση προβλέπει ότι θα αποπληρωθούν µέσα στη χρονιά τουλάχιστον τα 4,5! -- Πέρα από την αποδέσµευση των Κοινοτικών κονδυλίων, θα προχωρήσουµε σε συµβάσεις παραχώρησης υποδοµών - που υπάρχουν, αλλά σήµερα υπολειτουργούν - όπως περιφερειακά λιµάνια και αεροδρόµια. Το έκανε η Κύπρος µε το αεροδρόµιο της Λάρνακας, που το παραχώρησε στους Κινέζους για µερικές δεκαετίες. Το ίδιο µπορούµε να κάνουµε κι εµείς τα ταχύτερο -- Ακόµα, ειδικά προγράµµατα για την ανεργία των νέων, αλλά και για τη νεανική επιχειρηµατικότητα. Για αυτά υπάρχουν διαθέσιµα ευρωπαϊκά κονδύλια, πέρα από τα ΕΣΠΑ. Η ανεργία των νέων - ο πιο επικίνδυνος εφιάλτης - ξεπερνά ήδη το 50%! Προτεραιότητά µας να χρησιµοποιήσουµε κάθε διαθέσιµο πόρο και κάθε τρόπο για να τη µειώσουµε. Στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, δίνουµε προτεραιότητα στους οδικούς άξονες, που τόσο τους έχει ανάγκη το εµπόριο και η Περιφέρεια. --Και τέλος µέτρα για την Οικοδοµή: 150 επαγγέλµατα ζουν απ αυτή. Όµως η οικοδοµική δραστηριότητα έχει πέσει σχεδόν στο µηδέν. Κι όταν λέω µηδέν, εννοώ µηδέν! Με το που αρχίζει να υπάρχει ρευστότητα για την πραγµατική οικονοµία, το πρώτο µέτρο που θα πάρουµε είναι η επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας µε 2% για δέκα χρόνια. Το κράτος θα πάρει πολλαπλάσια τα πρώτα δύο χρόνια, απ ό,τι θα πληρώνει σταδιακά τα υπόλοιπα οκτώ χρόνια Όλα αυτά µαζί θα δώσουν µια πρώτη µεγάλη ανάσα στην οικονοµία. Η εφαρµογή αυτών των µέτρων µπορεί να µειώσουν την ύφεση φέτος και να οδηγήσουν στην Ανάκαµψη µέσα στο Κάθε ποσοστιαία µονάδα που ανακάµπτει το ΑΕΠ, δηµιουργούνται ή διασώζονται 45 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Προτεραιότητά µας να χτυπηθεί η ανεργία! Αλλά και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν Γιατί τέτοια ανεργία, όπως η τωρινή, δεν αντέχει καµία κοινωνία.

13 Και καµία ηµοκρατία -- Αλλά δεν θα µείνουµε σε αυτά. Θα προχωρήσουµε σε χρονοδιάγραµµα µείωσης των φόρων. εν µπορούµε να το κάνουµε άµεσα! Αλλά µπορούµε να το προγραµµατίσουµε από τώρα, εφ όσον χτυπήσουµε, στο µεταξύ, αποτελεσµατικά τη φοροδιαφυγή. Να ξεκινήσουµε µε τη µείωση του φορολογικών συντελεστών των Νοµικών προσώπων στο 15%. Πράγµα που θα αποτελέσει αληθινή επανάσταση στην Ελλάδα... Γιατί θα φέρει νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. * Θα προχωρήσουµε ακόµα πιο πέρα: -- Φορολογική αµνήστευση για επιστροφή καταθέσεων. Όπως έκανε το Βέλγιο και η Ιταλία. Με θεαµατικά αποτελέσµατα. Αυτό θα φέρει ρευστότητα που τόσο χρειαζόµαστε. -- Κι ακόµα, οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων µε χωροταξικό σχεδιασµό, ώστε να είναι απόλυτα σύννοµο. Οι άνθρωποι θα πάρουν κανονικούς τίτλους στα χέρια τους. Και θα µπορούν να ανακατασκευάσουν το ακίνητό τους, να το πουλήσουν, να το κληρονοµήσουν, να το βάλουν εγγύηση για δάνειο. Η περιουσία τους θα αποκτήσει αµέσως οικονοµική αξία. Μιλάµε για πάνω από 600 χιλιάδες κτίσµατα. Που µπορούν να αποφέρουν µέσα σε τέσσερα χρόνια, 9 δισεκατοµµύρια το λιγότερο! Και να λήξει οριστικά, µια εκκρεµότητα που ταλαιπωρεί εκατοµµύρια πολίτες και το κράτος για δεκαετίες. -- Θα αντικαταστήσουµε το περιβόητο «χαράτσι», µε ένα ενιαίο νόµο για ακίνητη περιουσία όπως το ΕΤΑΚ. Που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάργησε! Ύστερα έφερε άλλο που δεν µπόρεσε να το εισπράξει! Ύστερα επανέφερε το ΕΤΑΚ, που κι αυτό δεν µπόρεσε να εισπράξει! Κι ύστερα έβαλε το «χαράτσι», που είναι, όµως µόνο προσωρινό. Το νέο ΕΤΑΚ θα είναι πιο δίκαιο, πιο ελαφρύ για όλους και πιο αποδοτικό για το κράτος. Χώρια που το χαράτσι έβλαψε και τις εισπράξεις της ΕΗ Και βέβαια, οι αντικειµενικές αξίες δεν θα αυξηθούν! Πολύ περισσότερο που τώρα οι εµπορικές αξίες έχουν πέσει χαµηλότερα από τις αντικειµενικές Πρέπει να αναπνεύσει η Μεσαία Τάξη που συντρίβεται από τους φόρους! Μην ξεχνάµε: Η Ελλάδα είναι χώρα νοικοκυραίων!

14 Αυτά είναι τα άµεσα µέτρα που θα πάρουµε, αλλά δεν θα µείνουµε σε αυτά: Μαζί θα δώσουµε άµεση προτεραιότητα και σε κάποιες κρίσιµες διαρθρωτικές αλλαγές. Χωρίς τις οποίες δεν µπορεί να προχωρήσει τίποτε άλλο: * Πρώτα το χτύπηµα της γραφειοκρατίας: Από παντού: από τα πάνω και από τα κάτω! Ενώ θα την παρακάµψουµε και από τα πλάγια! Τι σηµαίνει θα τη χτυπήσουµε «από πάνω»: Μείωση της κυβέρνησης (άµεση και µεσοπρόθεσµη). Ξεκινάµε άµεσα µε 15 υπουργεία στόχος 10 υπουργεία στην τετραετία. Έτσι θα µειώσουµε αµέσως τις «υπογραφές» και θα ελέγχουµε καλύτερα τις κυβερνητικές αρµοδιότητες. Θα ξέρουµε κάθε υπόθεση που κολλάει και γιατί κολλάει. Αν κολλάει σε θεσµικά εµπόδια, θα νοµοθετούµε αµέσως για να τα παρακάµψουµε. Αν κολλάει σε προσωπικά εµπόδια θα αποµακρύνουµε αυτούς που δηµιουργούν προσκόµµατα. Αλλά η Ελλάδα θα ανοίξει βηµατισµό. εν θα σέρνεται πια * Τι σηµαίνει θα χτυπήσουµε τη γραφειοκρατία από τα κάτω: Συνένωση υπηρεσιών του δηµοσίου που είναι σήµερα κατακερµατισµένες, ώστε να δηµιουργηθεί παντού «κρίσιµη µάζα» προσωπικού. Να ξέρουµε που αναθέτουµε, τι αναθέτουµε, τι προχωράει, τι δεν προχωράει και γιατί Στο ηµόσιο σήµερα δεν υπάρχουν µόνο καρεκλοκένταυροι «γραφειοκράτες». Υπάρχει κι ένα πολύτιµο ανθρώπινο δυναµικό, υψηλού επιπέδου, µορφωµένο, αλλά σήµερα παροπλισµένο, γιατί το έχουν σκορπίσει «στους πέντε ανέµους». Αυτό θα αλλάξει. Και τα στελέχη αυτά θα αρχίσουν να αποδίδουν. Γιατί θα έχουν αντικείµενο Και σε επίπεδο κυβέρνησης και σε επίπεδο δηµόσιας διοίκησης θέλουµε δίπλα µας τους καλύτερους Έλληνες. Γιατί αν ο Έλληνας πιστέψει στον εαυτό του και του δώσεις ευκαιρίες, κάνει θαύµατα. * Τι σηµαίνει παράκαµψη της γραφειοκρατίας «από το πλάγια»: Έκτακτος µηχανισµός από ειδικούς, που θα παρακολουθεί τι προχωράει και τι όχι, πού µπλοκάρει και τι εισηγείται για να το ξεµπλοκάρουµε. Με απευθείας λογοδοσία στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. * Κι ακόµα: - Φαστ τρακ για όλες τις σηµαντικές επενδύσεις

15 - Ειδικός φάκελος για κάθε επένδυση τον παρακολουθούν συνεχώς και τον ξεµπλοκάρουν όποτε χρειαστεί υπάλληλοι του δηµοσίου. Μ άλλα λόγια Ειδική Υπηρεσία απεµπλοκής επενδύσεων. - Ενοποίηση των απαραίτητων στοιχείων που απαιτείται για κάθε επένδυση ανά κλάδο σε σύντοµο βιβλιαράκι. Να µη ζαλίζεται ο υποψήφιος επενδυτές µε χιλιάδες διατάξεις που ποτέ δεν έχουν συγκεντρωθεί σε λίγες σελίδες. - Παρακολούθηση σε ηλεκτρονικό πίνακα όλων των επενδύσεων και του βαθµού ωρίµανσής τους, µε ειδική σηµατοδότηση καθυστερήσεων, για την οποία θα λογοδοτούν οι υπηρεσίες του δηµοσίου. -- Γενική Γραµµατεία εξωστρέφειας: για να συντονίζονται όλες οι εθνικές προσπάθειες προς αναζήτηση ξένων αγορών. Έτσι ενώ το ξήλωµα της γραφειοκρατίας και ο επανασχεδιασµός του ηµοσίου θα αρχίσουν από την πρώτη µέρα, αλλά θα ολοκληρωθούν σε τέσσερα χρόνια, από την πρώτη στιγµή θα στηθεί µηχανισµός που θα παρακάµπτει όσα κυκλώµατα του παρελθόντος αντιστέκονται. Έτσι, η Ελλάδα δεν θα προχωρά απλά, θα αρχίσει να τρέχει. * Κι ακόµα φέρνουµε µεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που πηγαίνουν πολύ πιο πέρα: * Το συµψηφισµό οφειλών από και προς το ηµόσιο: Αυτό, µεταξύ άλλων, θα χτυπήσει καίρια και τη φοροδιαφυγή. * Τη διακυβέρνηση µε µεγάλες προτεραιότητες όχι µε γραφειοκρατικές «διαδικασίες». Μέσα σε ενάµιση µήνα από το σχηµατισµό κυβέρνησης, θα ανακοινωθούν οι αναπτυξιακές προτεραιότητες του πρώτου χρόνου: -- Μαρίνες: η βασική υποδοµή του νησιωτικού και αρχιπελαγικού τουρισµού. Στην Ελλάδα θα µπορούσαν να είναι αληθινά «χρυσωρυχεία». Σήµερα υπάρχουν ελάχιστες! -- Η ανασύσταση των ναυπηγείων µας. Γιατί δεν µπορεί η πρώτη ναυτιλιακή δύναµη του κόσµου να µην πρωτοστατεί στην ναυπηγική. Και η δηµιουργία στον Πειραιά διεθνούς Ναυτιλιακού Κέντρου. Που έπρεπε να υπάρχει από χρόνια -Καθετοποίηση και εξαγωγή προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής µε χαρακτηριστικότερο το λάδι. -- Ενεργειακή επεξεργασία απορριµµάτων. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βγάζουν ενέργεια και χρήµατα από τα σκουπίδια τους! Εµείς ψάχνουµε ακόµα που θα τα παραχώσουµε. Και χάνουµε χρήµατα από ένα πλουτοπαραγωγικό πόρο. -- Αναπτυξιακό πρόγραµµα διαχείρισης υδάτινων πόρων. Η Ελλάδα, µε το γεωφυσικό ανάγλυφο που έχει θα µπορούσε να παράγει ανάπτυξη από τα υδάτινα

16 αποθέµατά της. εν κάνει τίποτε. Κι ας πρόκειται για τον πιο πολύτιµο φυσικό πόρο του µέλλοντος. -- Επιµελητηριακή πολιτική για τις εξαγωγές. Παντού αλλού τα επιµελητήρια είναι φορείς ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Αυτό πρέπει να γίνει και εδώ. -- Προγραµµατισµός ενεργειακής πολιτικής: Στόχος µέσα σε µια 10ετία το ενεργειακό µείγµα της Ελλάδας να είναι ανταγωνιστικό στην ΕΕ. Σήµερα το µόνο που δεν απασχολεί το κράτος είναι η φθηνή ενέργεια. Όµως, έτσι δεν κερδίζεται η µάχη της ανταγωνιστικότητας. -- Προγράµµατα αύξησης του Τουρισµού και παραθεριστικής κατοικίας. Και φορολογικές διευκολύνσεις για όσους ξένους παραµένουν στη χώρα µας για µεγάλο χρονικό διάστηµα. Όσες χώρες έκαναν τέτοια προγράµµατα κέρδισαν πολλά σε Ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα. Ας δούµε δίπλα µας τι συµβαίνει, από την Ισπανία και την Τουρκία ως την Κροατία. Και διευκολύνσεις παροχής βίζας σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, η οποία µάλιστα επίµονα ζητά πρόσβαση στην Ελλάδα ακόµα και για θρησκευτικό τουρισµό. Φίλες και φίλοι, Πάνω απ όλα και πριν απ όλα, από την πρώτη στιγµή θα απενοχοποιήσουµε την επιχειρηµατικότητα! Γιατί χωρίς ανταγωνιστικό επιχειρηµατία σύγχρονη Ανάπτυξη δεν υπάρχει. Τέρµα η ηγεµονία των αριστερών ιδεών που «στιγµάτιζε» την επιχείρηση και τον επιχειρηµατία. Και µαζί θα ξανά-στήσουµε τη Μεσαία Τάξη στα πόδια της. Που την τελευταία διετία τη διέλυσαν. Γιατί χωρίς µεσαία Τάξη δεν στέκει ούτε η Οικονοµία ούτε η ηµοκρατία. Ακόµα, µέσα στις αναπτυξιακές προτεραιότητές µας από την πρώτη χρονιά είναι η στήριξη της Πρωτογενούς παραγωγής: Της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας, της Αλιείας και της Ιχθυοκαλλιέργειας. Πρώτος στόχος µας: Να µικρύνουµε το χάος ανάµεσα στις τιµές των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι. Θα εγκαινιάσουµε τα δηµοπρατήρια αγροτικών προϊόντων και την ηλεκτρονική αγορά τους, όπου θα εµφανίζεται η τιµή και οι προσφερόµενες ποσότητες του παραγωγού και θα µπαίνουν οι αντίστοιχες παραγγελίες των εµπόρων. Ό,τι ήταν µέχρι σήµερα η «λαϊκή» για τις λιανικές πωλήσεις θα είναι το δηµοπρατήριο κυρίως για το χονδρικό εµπόριο.

17 Συνδυάζοντας την αναβάθµιση των λαϊκών αγορών και τη γενίκευση των δηµοπρατηρίων, θα συντριβεί ο εκβιασµός των µεσαζόντων. Από τις ίδιες της δυνάµεις της υγιούς αγοράς. Αλλά και υπό τη διαφανή εποπτεία του κράτους. Ενώ η ηλεκτρονική καταγραφή τιµών και ποσοτήτων θα δώσει τη χαριστική βολή στους µεσάζοντες. Οι παραγωγοί θα παίρνουν ικανοποιητική τιµή, οι καταναλωτές θα πληρώνουν λιγότερα και οι έµποροι θα βγάζουν ικανοποιητικό κέρδος, χωρίς να εκβιάζεται ούτε ο παραγωγός ούτε ο καταναλωτής. Σήµερα, λόγω της κρίσεως, πάνω από 1 εκατοµµύριο νέοι άνθρωποι στρέφονται στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στην µεγάλη πλειονότητά τους πρόκειται για ανθρώπινο δυναµικό υψηλού επιπέδου. Προτεραιότητά µας, από την πρώτη µέρα, είναι τους να εξασφαλίσουµε ανταγωνιστικό περιβάλλον και αναπτυξιακές προοπτικές. Αλλά και να αποκαταστήσουµε την υγιή χρηµατοδότηση πρώτης εγκατάστασής τους, που έχει πετσοκοπεί τελευταία. Θα χρειαστεί και αλλαγή στις µορφές αγροτικής εκµετάλλευσης. Από µέτρα αναδασµού µέχρι και σύγχρονες µορφές όπως η συµβολαιακή γεωργία. Και η αναβάθµιση των συνεταιρισµών που πρέπει να γίνουν παραγωγικοί. Θα κάνουµε το αγρότη και τον κτηνοτρόφο επαγγελµατία και επιχειρηµατία. Με έµφαση στους κατ αποκλειστικότητα αγρότες. Και µε συνεταιρισµούς που θα είναι κλαδικοί κυρίως. Και θα του δώσουµε απευθείας πρόσβαση στη µεταποίηση, στην τυποποίηση, στην καθετοποίηση και σε εξαγωγικές κατευθύνσεις. Αλλά και µε φροντίδα για το κόστος τους, κυρίως το ενεργειακό κόστος και ζωοτροφές. Που σήµερα τους πνίγει. Αλλά και στο κόστος ασφάλισής τους στον ΕΛΓΑ, που αντί να τους στηρίζει έχει γίνει βρόγχος γύρω από το λαιµό τους. Αν στα επόµενα δύο χρόνια κερδίσουµε το στοίχηµα της πρωτογενούς παραγωγής - της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας, της Αλιείας - έχουµε κερδίσει το µισό στοίχηµα της Ανάπτυξης. Οι Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από χώρες όπως η ανία και η Ολλανδία, σε µεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Αρκεί να κάνουµε ό,τι και εκείνοι. Και θα το κάνουµε Και µε πρόβλεψη για τα δάνειά τους. Γιατί το 70% της αγροτικής γης είναι υποθηκευµένη στην Αγροτική Τράπεζα που έχει πια µεγάλο πρόβληµα. Κι εδώ υπάρχουν µεγάλοι κίνδυνοι, κι όχι µόνο οικονοµικοί και εθνικοί. Αυτό το πρόβληµα χρειάζεται ειδική αντιµετώπιση. Και µαζί να διευκολυνθούν οι αγρότες στην αποπληρωµή των δανείων τους. Μπορεί να γίνει. Και είναι προτεραιότητά µου να το κάνουµε. Το τονίζω αυτό τώρα, διότι, πέραν όλων των άλλων, τα προβλήµατα της Αγροτικής Τράπεζας κινδυνεύουν να οδηγήσουν τους αγρότες σε αφανισµό. Ούτε φυτοφάρµακα ούτε λιπάσµατα δεν µπορούν πλέον να αγοράσουν.

18 Τη ρευστότητα που θα εξασφαλίσουµε για τους µικροµεσαίους επιχειρηµατίες, θα την επεκτείνουµε και στους αγρότες, διευκολύνοντας την δανειοδότησή τους. Προτεραιότητά µας το αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ που εξαγγέλθηκε αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε. * Πέρα από τους µεσάζοντες στα αγροτικά προϊόντα θα προχωρήσουµε σε τοµές για το σπάσιµο των καρτέλ στις αγορές όλων των αγαθών και τη µείωση των τιµών. Η Επιτροπή Ανταγωνισµού θα ανασυγκροτηθεί και θα ενισχυθεί. Η ηλεκτρονική καταγραφή τιµών σε σύγκριση µε τις αντίστοιχες τιµές στο εξωτερικό θα περάσει στο διαδίκτυο. Θα γίνουν όλες οι νοµικές και θεσµικές ρυθµίσεις, ώστε να αυξηθεί η προσφορά και να απλουστευθεί η αδειοδότηση εµπορίου και εισαγωγών, ώστε να σπάσουν τα καρτέλ που κρατάνε ψηλά τις τιµές. Ώστε να λυθεί και στην πράξη το πρόβληµα των ενδο-οµιλικών συναλλαγών. Ακούτε να µιλάνε πολλοί για «εσωτερική υποτίµηση» στην Ελλάδα. Αλλά η εσωτερική υποτίµηση περιλαµβάνει αλλά και τη µείωση των τιµών. Εδώ την ξέχασαν τη µείωση τιµών! Μειώνονται τα εισοδήµατα, αλλά αυξάνονται οι τιµές! Και οι πολίτες συνθλίβονται. Οι τιµές είναι η µάχη που δεν δόθηκε τα τελευταία δύο χρόνια! Εµείς τη µάχη των τιµών θα τη δώσουµε κατά προτεραιότητα. Και µια ακόµα προτεραιότητα, που σας την αναφέρω ξεχωριστά: Αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας: Το ελληνικό ηµόσιο το ξέρουν πλέον όλοι - έχει πολύ µεγάλη ακίνητη περιουσία. Αυτά που έχουν καταγραφεί, σε οµαλές συνθήκες ξεπερνούν σε αξία το συνολικό µας χρέος! Αλλά τώρα είναι µπλοκαρισµένα. Θα αναλάβουµε από την αρχή νοµοθετικές πρωτοβουλίες για να καθαρίσουν οι τίτλοι τους, οι χρήσεις γης και οι συντελεστές δόµησης. Και στη συνέχεια να µπορούν να υπάρξουν χρηµατο-οικονοµικά εργαλεία για την αξιοποίησή τους. Μη ξεχνάµε ότι το κράτος έχει το µοναδικό προνόµιο να δηµιουργεί υπεραξίες πλούτου, απλώς νοµοθετώντας! Αυτό δεν το έχει χρησιµοποιήσει ποτέ ως τώρα. Θα το χρησιµοποιήσουµε. Μη ξεχνάµε, ακόµα. ότι αξιοποίηση δεν σηµαίνει «εκποίηση». Και θα σεβαστεί το περιβάλλον. Αλλά το να διατηρούµε σήµερα περιοχές-φιλέτα ως σκουπιδότοπους ή ως ερείπια, και να αφήνουµε την καταπάτησή τους, ενώ µπορούµε να τις αξιοποιήσουµε υπέρ του δηµοσίου είναι ο απόλυτος παραλογισµός. [Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων 100 ετών] Αυτό τον παραλογισµό θα το σταµατήσω.

19 Υπάρχουν ακόµα µεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που συνδέουν την άµεση Ανάκαµψη µε την µακροχρόνια και βιώσιµη Ανάπτυξη. * Πρώτον, η συγκέντρωση στη διαχείριση και αδειοδότηση Κοινοτικών κονδυλίων. Ώστε να γίνεται επιτελικά. Και να χτυπηθεί καίρια η γραφειοκρατία που υπάρχει σήµερα. Αυτό θα επιταχύνει εξ αρχής την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Κατά περιφέρεια και κατά κλάδο. Ενώ τώρα δεν κουνιέται τίποτε * εύτερο θα προικοδοτήσουµε τη Τοπική Αυτοδιοίκηση (κυρίως τους νέους διευρυµένους ήµους) µε ίδιους πόρους, ώστε να πάψουν να είναι «επαίτες» και «ικέτες» της Κεντρικής κυβέρνησης (από ενεργειακή αξιοποίηση απορριµµάτων -- από ηµοτικά Σ ΙΤ µε ποσοστό από το νέο ΕΤΑΚ). Στόχος οι ήµοι και οι Περιφέρειες να έχουν κίνητρα να φέρνουν επενδύσεις στην περιοχή τους - όχι να τις παρεµποδίζουν, όπως συχνά συµβαίνει τώρα. Και να προσελκύουν µόνιµο πληθυσµό στις περιοχές τους, ώστε να αυξηθούν και οι σταθεροί πόροι τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει, επί τέλους, «µοχλός ανάπτυξης». Σήµερα πολλοί τη θεωρούν «τροχοπέδη»... Ιδιαίτερα τα δηµοτικά Σ ΙΤ θα δώσουν επιχειρηµατική ώθηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και θα αξιοποιήσουν πόρους της περιφέρειας, που σήµερα µένουν ανενεργοί * Θα ενοποιηθούν οι ηµοτικές επιχειρήσεων σε ευρύτερη βάση, όπου είναι απαραίτητο, ώστε να υπάρξουν οικονοµίες κλίµακος και να εξαλειφθούν τα ελλείµµατά τους. Έτσι, αντί οι δήµοι να ζητούν λεφτά για ζηµιογόνες επιχειρήσεις, θα βγάζουν λεφτά από κερδοφόρες δραστηριότητες. Και θα εξυπηρετούν και το κοινωνικό σύνολο στην περιοχή τους. * Και τέλος για το χτύπηµα της φοροδιαφυγής: Κι αυτό όλοι το λένε, αλλά ποτέ δεν γίνεται! Έχουµε ήδη παρουσιάσει, εδώ και ένα µήνα, πλήρες και αναλυτικό σχέδιο για τη φορολογία. Πρωτόγνωρο για Αντιπολίτευση. Εδώ επισηµαίνω τρία πράγµατα: -- Πρώτον, µικρότερους φορολογικούς συντελεστές. Ώστε να χτυπηθούν τα κίνητρα για φοροδιαφυγή. εν µπορούµε να το κάνουµε αµέσως, αλλά θα το διαπραγµατευθούµε και θα το δροµολογήσουµε µε σαφές χρονοδιάγραµµα για τα επόµενα χρόνια. Αρχίζοντας µε τη µείωση στο 15% για το φόρο νοµικών προσώπων που ήδη ανέφερα. Συνεχίζοντας, σε επόµενο στάδιο, µε τρείς συντελεστές ΦΠΑ: 19%-9% και 5% - το τελευταίο για ολόκληρο το τουριστικό πακέτο. Και ολοκληρώνοντας µε µείωση του συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε ο ανώτατος να µη ξεπερνά το 32%. Και χωρίς να ξανά-φορολογούνται τα ίδια εισοδήµατα.

20 Φυσικά, δεν πρέπει να πειραχθεί ο νησιωτικός ΦΠΑ, που είναι όρος οικονοµικής επιβίωσης των νησιών µας στο Αιγαίο. Και πρέπει να παραµείνει µειωµένος -- εύτερον, να µειωθεί στο ελάχιστο η δυνατότητα συναλλαγής, δηλαδή η επαφή έφορου και φορολογούµενου. Με ηλεκτρονική διακυβέρνηση! ηλαδή θα κάνουµε ό,τι γίνεται παντού αλλού. Όσο µικρότερη επαφή, τόσο λιγότερα περιθώρια συναλλαγής -- Και τρίτον, να αυξήσουµε τις ποινές για όσους επιµένουν να φοροδιαφεύγουν. Να ενισχύσουµε τα αντί-κίνητρα! Όταν µειώνω τους φόρους και κάποιος εξακολουθεί να κλέβει, τότε του αξίζει η πιο αυστηρή µεταχείριση! Κι αυτό θα κάνουµε µε ηλεκτρονικούς ελέγχους που κανένας δεν µπορεί να ξεφύγει. Το ΠΑΣΟΚ αύξησε τους συντελεστές και µειώθηκαν τα έσοδα! εν καταλαβαίνει ότι, µειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές θα υπάρξει Ανάπτυξη κι έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα. Χώρια που λόγω της βαθιάς ύφεσης, τα κέρδη νοµικών προσώπων έχουν εξανεµιστεί. Όσο και να φορολογήσεις το τίποτε, τίποτε θα πάρεις. Οπότε το δηµόσιο δεν κινδυνεύει να χάσει έσοδα από κει. Αλλά η µείωση της φορολογίας είναι αρκετά σηµαντική για να επηρεαστεί θετικά το οικονοµικό κλίµα. Γιατί αλλάζει την ψυχολογία, που είναι η µισή Οικονοµία! Φίλες και φίλοι, Η µεγάλη διαφορά µας µε το ΠΑΣΟΚ είναι ότι εκείνο φώναζε παραµονές εκλογών «λεφτά υπάρχουν». Σε ποιους το φώναζε; Στον ελληνικό λαό. Λεφτά γιατί; Για να µοιράσει στους ψηφοφόρους του Εγώ αντίθετα φωνάζω: «λεφτά δεν υπάρχουν»! Σε ποιους το φωνάζω; Στους δανειστές µας. Ότι δεν υπάρχουν λεφτά για νέους φόρους και νέες περικοπές µισθών και συντάξεων. Το µόνο που πρέπει να κάνουµε είναι να κόψουµε δηµόσια σπατάλη. Και τώρα πια κανείς δεν αµφιβάλλει ότι υπάρχει τεράστια δηµόσια σπατάλη. Όµως, για να τα επιτύχουµε όλα αυτά χρειαζόµαστε και κάτι ακόµα: την οµπρέλα της Ευρώπης. Τώρα χρειαζόµαστε την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ! Πότε η Κύπρος προχώρησε στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης, της ΑΟΖ, και κατάφερε να αποκαλύψει το δικό της υποθαλάσσιο πλούτο; Αφότου µπήκε στην Ευρώπη! Έτσι κι εµείς χρειαζόµαστε την Ευρώπη για να αποκαλύψουµε το δικό µας υποθαλάσσιο πλούτο.

Τα όρια της λιτότητας

Τα όρια της λιτότητας Τα όρια της λιτότητας The missed target was mainly the result of the deeper-than-anticipated recession of the Greek economy... Economic growth has fallen short of forecasts, while the government has faced

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, Ευχαριστώ για την παρουσία σας σημερινή εκδήλωση. Ευχαριστώ επίσης την Ο.Κ.Ε. και το Πρόεδρό της, κ. Πολυζωγόπουλο, για την τιμή που μου έκαναν να μου ζητήσουν να μιλήσω

Διαβάστε περισσότερα

Στη Β Αθήνας. Νίκος Δένδιας. Μπορεί! Υποψήφιος Βουλευτής Β Αθήνας

Στη Β Αθήνας. Νίκος Δένδιας. Μπορεί! Υποψήφιος Βουλευτής Β Αθήνας Στη Β Αθήνας Νίκος Δένδιας Μπορεί! Υποψήφιος Βουλευτής Β Αθήνας Στη Β Αθήνας Νίκος Δένδιας Μπορεί! 11 βασικές θέσεις του Νίκου Δένδια, για τους πολίτες της Β Αθήνας Έχουμε ένα μεγάλο πατριωτικό καθήκον

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Οι κυριότερες οικονοµικές εξελίξεις την περίοδο που διανύουµε σχετίζονται µε την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου προγράµµατος καθώς και µε τις συζητήσεις για το νέο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ Γ.Δ. ΙΟΒΕ Κου ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ Στην συζήτηση εκδήλωση με θέμα: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2011+»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ Γ.Δ. ΙΟΒΕ Κου ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ Στην συζήτηση εκδήλωση με θέμα: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2011+» ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ Γ.Δ. ΙΟΒΕ Κου ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ Στην συζήτηση εκδήλωση με θέμα: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2011+» Α Πρόβλημα Ελλάδας: Γιατί φτάσαμε εδώ Πολιτική Οικονομία της

Διαβάστε περισσότερα

Εισπράττουµε περί τα 40 δις ευρώ το χρόνο και ξοδεύουµε περί τα 60. Κατ' αναλογία είναι σαν να βγάζω 1.000 ευρώ το µήνα και να χαλάω 1.500.

Εισπράττουµε περί τα 40 δις ευρώ το χρόνο και ξοδεύουµε περί τα 60. Κατ' αναλογία είναι σαν να βγάζω 1.000 ευρώ το µήνα και να χαλάω 1.500. Αφού κανείς από τους επίσηµους φορείς δεν βγαίνει επιτέλους να πει την πολυπόθητη αλήθεια στον ελληνικό λαό αποφάσισα να το κάνω εγώ. Ξέρετε η αλήθεια στα οικονοµικά δεν είναι ούτε θέσφατο, ούτε κρυφή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑ: «Συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερβαρδάκη στον

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Γιάννου Παπαντωνίου. «Προκλήσεις και Ευκαιρίες στην Ελλάδα σήμερα»

Ομιλία Γιάννου Παπαντωνίου. «Προκλήσεις και Ευκαιρίες στην Ελλάδα σήμερα» Ομιλία Γιάννου Παπαντωνίου στην εκδήλωση των ΚΕΠΠ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με θέμα: «Προκλήσεις και Ευκαιρίες στην Ελλάδα σήμερα» Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων

Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων Κερασίνα Ραυτοπούλου Σύµβουλος Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης στον Χρηµατοπιστωτικό Τοµέα 1 Εισαγωγή Στην Ελλάδα η οικονοµική κρίση

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη τού Βασίλη Μαγγίνα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Ν.Δ. στη «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»

Συνέντευξη τού Βασίλη Μαγγίνα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Ν.Δ. στη «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» Συνέντευξη τού Βασίλη Μαγγίνα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Ν.Δ. στη «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» 1.Ερώτηση: Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της κυβερνητικής πλευράς. Εύκολος κοινοβουλευτικός ρόλος; Απάντηση: Ρόλος εξαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική

ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική Υπάρχουν τριβές αλλά από ζήλο... Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ «Είμαι ικανοποιημένος από τη δεκαεννιάμηνη πορεία της κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο οδικός χάρτης για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας

Νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο οδικός χάρτης για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας Νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης Ο οδικός χάρτης για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας Περιεχόμενα Το πλαίσιο της πολιτικής μας Μακροοικονομικό περιβάλλον και προβλέψεις Μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές

Διαβάστε περισσότερα

Κοινοτικοί πόροι 35 δισ. ευρώ δίνουν ανάσα στην ελληνική οικονοµία

Κοινοτικοί πόροι 35 δισ. ευρώ δίνουν ανάσα στην ελληνική οικονοµία Κοινοτικοί πόροι 35 δισ. ευρώ δίνουν ανάσα στην ελληνική οικονοµία Χρηµατοδοτήσεις: Ευνοϊκές οι προτάσεις της Κοµισιόν για τη διευκόλυνση της απορρόφησης των κονδυλίων της περιόδου 2007-2013, αλλά και

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙ Α ΠΕ -ΕΕΤΑΑ TO NEO ΕΣΠΑ 2014-2020 ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ

ΗΜΕΡΙ Α ΠΕ -ΕΕΤΑΑ TO NEO ΕΣΠΑ 2014-2020 ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ ΗΜΕΡΙ Α ΠΕ -ΕΕΤΑΑ TO NEO ΕΣΠΑ 2014-2020 ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ Λαµία, 21 Μαρτίου 2014 [προσφωνήσεις]. Σας καλωσορίζω στη Λαµία

Διαβάστε περισσότερα

Ξέρετε πότε έγινε η αίτηση για τη υλοποίηση αυτής της ιδιωτικής επένδυσης. Το 1997! 1 4 χρόνια μετά!

Ξέρετε πότε έγινε η αίτηση για τη υλοποίηση αυτής της ιδιωτικής επένδυσης. Το 1997! 1 4 χρόνια μετά! Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Θάνου Μωραΐτη Κυρίες και κύριοι, πριν λίγες μέρες με ένα κλιμάκιο ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ επισκεφτήκαμε ένα νέο μικρό υδροηλεκτρικό έργο. Είναι ένα έργο το

Διαβάστε περισσότερα

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στην γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στην γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη Σημεία ομιλίας του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στην γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη Σας ευχαριστώ πολύ που με καλέσατε και μου κάνατε την τιμή να συνομιλήσω

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Αντιγονιδών 2, τ.κ. 54630, Θεσσαλονίκη Τηλ. & Fax: 2310.270027 Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΜΑΤΟΠIΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠTΙΚΕΣ ΤΟΥ REAL ESTATE. του ΙΩΑΝΝΗ Α. ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Προέδρου ΣΟΕ

Η ΧΡΗΜΑΤΟΠIΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠTΙΚΕΣ ΤΟΥ REAL ESTATE. του ΙΩΑΝΝΗ Α. ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Προέδρου ΣΟΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΠIΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠTΙΚΕΣ ΤΟΥ REAL ESTATE του ΙΩΑΝΝΗ Α. ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Προέδρου ΣΟΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από την έναρξη της παγκόσμιας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΕΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΕΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΕΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 3.1.2.γ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΠΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Για την επόμενη ημέρα: Η αισιοδοξία επιστρέφει στην οικονομία

Για την επόμενη ημέρα: Η αισιοδοξία επιστρέφει στην οικονομία ΕΞΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Η» Για την επόμενη ημέρα: Η αισιοδοξία επιστρέφει στην οικονομία Του Γιώργου Μανέττα gmanettas@pegasus.gr Βελτίωση του κλίματος υπέρ της Ελλάδας στο εξωτερικό, αλλά και

Διαβάστε περισσότερα

Η αλήθεια και τα παραμύθια τους για το ασφαλιστικό.

Η αλήθεια και τα παραμύθια τους για το ασφαλιστικό. ΟΙ ΝΕΕΣ (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ;) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥΣ Η αλήθεια και τα παραμύθια τους για το ασφαλιστικό. Προέχει η εργασία και η προστασία των μισθών γιατί οι αξιοπρεπείς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Κείμενο πολιτικής Προτάσεις του ΣΕΤΕ. Αλέξανδρος Λαμνίδης, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Κείμενο πολιτικής Προτάσεις του ΣΕΤΕ. Αλέξανδρος Λαμνίδης, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κείμενο πολιτικής Προτάσεις του ΣΕΤΕ Αλέξανδρος Λαμνίδης, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ Βασικά μεγέθη ελληνικού τουρισμού Διεθνείς Ταξιδιωτικές Εισπράξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝ ΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝ ΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ «ΜΠΡΟΣΤΑ» ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝ ΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 8

Διαβάστε περισσότερα

εθνικιστικών και εξτρεμιστικών ομάδων οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση της παρουσίας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενόψει δε και των εκλογών την

εθνικιστικών και εξτρεμιστικών ομάδων οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση της παρουσίας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενόψει δε και των εκλογών την Ομιλία Πάνου Καρβούνη Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στο Συνέδριο του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών (ΕΚΕΜΕ) και της Trans European Policy Studies

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Σημίτης Ομιλία στην εκδήλωση για την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ

Κώστας Σημίτης Ομιλία στην εκδήλωση για την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ Κώστας Σημίτης Ομιλία στην εκδήλωση για την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα, 9 Μαρτίου 2000 Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή για την χώρα. Η αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ σηματοδοτεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ- ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ. Ομιλητής: Παντελής Κούκος, Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κος, M.Phil., MBA, Πρόεδρος ΣΕΣΜΑ, μέλος της ExCo FEACO.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ- ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ. Ομιλητής: Παντελής Κούκος, Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κος, M.Phil., MBA, Πρόεδρος ΣΕΣΜΑ, μέλος της ExCo FEACO. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ- ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ Ομιλητής: Παντελής Κούκος, Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κος, M.Phil., MBA, Πρόεδρος ΣΕΣΜΑ, μέλος της ExC FEACO. 1 Ποιοι είμαστε και γιατί οι θέσεις μας, μπορούν να έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Η Ελλάδα μετά από 4 χρόνια απομόνωσης, βγαίνει ξανά στις αγορές.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Η Ελλάδα μετά από 4 χρόνια απομόνωσης, βγαίνει ξανά στις αγορές. Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη στο συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανταγωνισμού στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας «Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

Κωστής Χατζηδάκης. Δίνει μάχες, κάνει έργο Β ΑΘΗΝΩΝ

Κωστής Χατζηδάκης. Δίνει μάχες, κάνει έργο Β ΑΘΗΝΩΝ Δίνει μάχες, κάνει έργο Β ΑΘΗΝΩΝ Να κερδίσουμε τη μάχη! Βρισκόμαστε στο παρά πέντε της δικαίωσης των θυσιών των Ελλήνων, αλλά ταυτόχρονα και στο παρά πέντε μιας μεγάλης περιπέτειας. Με σκληρές προσπάθειες

Διαβάστε περισσότερα

1. ΚΥΠΕ 2. ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS 3. SIGMALIVE 4. Από την πλευρά τους, CIPA δια του προέδρου του Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη και CIBA δια του προέδρου του και πρώην υπουργού Υγείας, Φρίξου Σαββίδη, έκαναν λόγο για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΘΕΟ ΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΗΜΕΡΙ Α ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ AGROQUALITY FESTIVAL. Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΘΕΟ ΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΗΜΕΡΙ Α ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ AGROQUALITY FESTIVAL. Αγαπητοί φίλοι και φίλες, ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΘΕΟ ΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΗΜΕΡΙ Α ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ AGROQUALITY FESTIVAL Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Αποτελεί κοινή διαπίστωση πως η κρίση που βιώνει η χώρα

Διαβάστε περισσότερα

Οι δηµοσιονοµικές εξελίξεις στις χώρες της Ε.Ε Γιώργος Σταθάκης Το θέµα το όποιο θα ήθελα να θίξω στην σύντοµη αυτή παρέµβαση αφορά στην εικόνα που παρουσιάζουν οι προϋπολογισµοί των άλλων χωρών της Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Αγαπητέ Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κύριε Περγαντά,

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Αγαπητέ Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κύριε Περγαντά, ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Αξιότιµε κύριε Πρόεδρε του Επιµελητηρίου, Αξιότιµοι κύριοι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, Αγαπητέ Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος

Διαβάστε περισσότερα

Επικαιρότητα. της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό. τύπο ή στο Τμήμα Τύπου - Εκδόσεων & Δημοσίων Σχέσεων του ΒΕΑ,

Επικαιρότητα. της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό. τύπο ή στο Τμήμα Τύπου - Εκδόσεων & Δημοσίων Σχέσεων του ΒΕΑ, Επικαιρότητα Αθήνα 8-10-2013 Παραθέτουμε πιο κάτω τις σύντομες ειδήσεις από την επικαιρότητα της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Τμήμα Τύπου - Εκδόσεων & Δημοσίων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ Επιτροπή Πολιτικού Συντονισμού ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ 1. ΑΚΥΡΩΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο μέτρο διακυβέρνησης της χώρας θα προχωρήσει στην άμεση ακύρωση των μνημονίων και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 Μάθημα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: ευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Διαβάστε περισσότερα

Στην Ελλάδα σιωπούν για το τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτηµά της

Στην Ελλάδα σιωπούν για το τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτηµά της Στην Ελλάδα σιωπούν για το τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτηµά της Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014 Ο Σπύρος Ολύµπιος είναι από τα πλέον καταξιωµένα στελέχη στον χώρο της Διοίκησης και της Βιοµηχανίας στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» Πέμπτη 27/01/2011, Μέγαρο Καρατζά

«Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» Πέμπτη 27/01/2011, Μέγαρο Καρατζά «Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» Πέμπτη 27/01/2011, Μέγαρο Καρατζά ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Κ. ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ «Σας καλωσορίζω

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ndpress@nd.gr

ΝΕΑ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ndpress@nd.gr ΝΕΑ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ndpress@nd.gr ευτέρα, 26 Μαρτίου 2012 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας ημοκρατίας, βουλευτής Β Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης,

Διαβάστε περισσότερα

Τοποθέτηση του Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη. στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Τοποθέτηση του Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη. στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό Τοποθέτηση του Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Σήμερα εισάγεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας tτο Τεχνικό Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 15. Οι δηµόσιες δαπάνες και ηχρηµατοδότησή τους

Κεφάλαιο 15. Οι δηµόσιες δαπάνες και ηχρηµατοδότησή τους Κεφάλαιο 15 Οι δηµόσιες δαπάνες και ηχρηµατοδότησή τους Ο κρατικός προϋπολογισµός: εδοµένα και αριθµοί Συνολικές δηµόσιες δαπάνες: τρειςκατηγορίεςδηµοσίων δαπανών ηµόσιες δαπάνες (G) Μεταβιβαστικές πληρωµές

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ALVARO PEREIRA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΟΣΑ ΣΤΟ 19 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: THE COMEBACK? GREECE: HOW RESILIENT? ΠΕΜΠΤΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2015

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ δια χειρός Dr. Ε. Φραγκεδάκη ISBN: 978-960-93-3811-0 SAPPHO SOFT Dr. Ε. Φραγκεδάκη ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 109 5. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΩΝ

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΩΝ 7.1 Εισαγωγή Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήµανε ένα σύνολο δράσεων προτεραιότητας που είναι απαραίτητες για την προώθηση των στόχων που έθεσε η ιάσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ PETER SANFEY REGIONAL ECONOMIST FOR SOUTHEASTE EUROPE AND GREECE, EBRD TO THE EVENT «RESURRECTING THE GREEK ECONOMY: GREAT EXPECTATIONS?» ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» (07-02-2013)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» (07-02-2013) 1 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» (07-02-2013) Κύριε Υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φίλε Θανάση Τσαυτάρη, Υψηλοί προσκεκλημένοι,

Διαβάστε περισσότερα

Κέρδη 0,5 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2015

Κέρδη 0,5 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2015 Κέρδη 0,5 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2015 Οριακή κερδοφορία για τους πρώτους έξι μήνες Στο 61% τα ΜΕΔ Παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση Ενθαρρυντικές οι εξελίξεις στην αγορά ακινήτων Θετικό το μομέντουμ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5.

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5. ΤΙΤΑΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ Η ΤΙΤΑΝ Α.Ε. είναι ένας Όμιλος εταιριών με μακρόχρονη πορεία στη βιομηχανία τσιμέντου. Ιδρύθηκε το 1902 και η έδρα του βρίσκεται στα Άνω Πατήσια. Ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών. Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 01-2012

Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών. Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 01-2012 Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 01-2012 Το διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται 2011 Νέα επιβράδυνση ανάπτυξης παγκόσµιας οικονοµίας στο δ τρίµηνο του

Διαβάστε περισσότερα

«Το θέµα είναι που θα πάει; Τουλάχιστον µετά να πήγαινε Μαλανδρίνο, δεν ξέρω»

«Το θέµα είναι που θα πάει; Τουλάχιστον µετά να πήγαινε Μαλανδρίνο, δεν ξέρω» «Το θέµα είναι που θα πάει; Τουλάχιστον µετά να πήγαινε Μαλανδρίνο, δεν ξέρω» Στον αποµαγνητοφωνηµένο δάλογο που ακολουθεί συνοµιλεί συγγενής του Γ. Ρουπακιά (Α) µε τον (Β) - Οπου Α η καλούσα - Οπου Β

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή κρίση στην Ελλάδα: Επιστημονική ανάλυση της κρίσης υπό το πρίσμα των οικονομικών στοιχείων & του μάρκετινγκ.

Ευρωπαϊκή κρίση στην Ελλάδα: Επιστημονική ανάλυση της κρίσης υπό το πρίσμα των οικονομικών στοιχείων & του μάρκετινγκ. Ευρωπαϊκή κρίση στην Ελλάδα: Επιστημονική ανάλυση της κρίσης υπό το πρίσμα των οικονομικών στοιχείων & του μάρκετινγκ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΡΗΣ Αντικείμενα αναφοράς Ανασκόπηση της κρίσης και εφαρμογή «μνημονιακών»

Διαβάστε περισσότερα

Σας καλωσορίζω σήµερα στην Περιφέρεια Αττικής.

Σας καλωσορίζω σήµερα στην Περιφέρεια Αττικής. Αξιότιµε κύριε Υπουργέ, Αγαπητοί ήµαρχοι, Σας καλωσορίζω σήµερα στην Περιφέρεια Αττικής. Γνωρίζετε όλοι πως κάθε έργο για να υλοποιηθεί περνά από πολλές φάσεις: µελέτες, εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων,

Διαβάστε περισσότερα

1 Δεκεµβρίου 2012: Ωριµάζει, λήγει, οµόλογο αξίας 250 εκατοµµυρίων Ευρώ.

1 Δεκεµβρίου 2012: Ωριµάζει, λήγει, οµόλογο αξίας 250 εκατοµµυρίων Ευρώ. ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΙΣ 26 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Α. Οι δόσεις θα καταβληθούν στις 13 Δεκεµβρίου 2012. Οι δόσεις που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του κ. Ευθύμιου Ο. Βιδάλη Αντιπρόεδρο Δ.Σ. ΣΕΒ Πρόεδρο Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Παρουσίαση του κ. Ευθύμιου Ο. Βιδάλη Αντιπρόεδρο Δ.Σ. ΣΕΒ Πρόεδρο Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Παρουσίαση του κ. Ευθύμιου Ο. Βιδάλη Αντιπρόεδρο Δ.Σ. ΣΕΒ Πρόεδρο Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη» 20 Μαρτίου 2014 Ευθύμιος Ο. Βιδάλης Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΒ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό και η κατασκευαστική επιχείρηση

Ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό και η κατασκευαστική επιχείρηση Ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό και η κατασκευαστική επιχείρηση «Ελληνικό Αλουμίνιο 2011» 14-15 Οκτωβρίου Κεραμίδας Νίκος Αρχιτέκτονας Μηχανικός I.U.A.V. Ανταγωνισμός: έτοιμο εισαγόμενο κούφωμα Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.) - Καθαρό Εθνικό Προϊόν

1.1 Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.) - Καθαρό Εθνικό Προϊόν ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ : ΑΡΓΥΡΏ ΜΟΥΔΑΤΣΟΥ 1. ΕΘΝΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 1.0 Γενικά Αντικείµενο της Μακροοικονοµικής είναι ο καθορισµός (υπολογισµός) των συνολικών µεγεθών της οικονοµίας, πχ. της συνολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Οκτώβριος 2010 1. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Κύρια χαρακτηριστικά της κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΩΣΕΙΣ (ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ)

ΗΛΩΣΕΙΣ (ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ) ΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ 1 η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΓΣΣΕ 30/1/2008 Α Συνάντηση για την κατάρτιση και υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) 30.1.2008, Γραφεία ΓΣΕΕ ΗΛΩΣΕΙΣ (ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗ: Άννα Διανά ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ: 3 ΑΘΗΝΑ 6/11/2015 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ κ. ΣΙΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΙΠΝΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ 24 ου ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΝ 3-12-2013 Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης Ολοκληρώθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακό Συνέδριο Στερεάς Ελλάδας για τη νέα Προγραμματική 2014-2020, Καμένα Βούρλα 23/04/2013

Αναπτυξιακό Συνέδριο Στερεάς Ελλάδας για τη νέα Προγραμματική 2014-2020, Καμένα Βούρλα 23/04/2013 Αναπτυξιακό Συνέδριο Στερεάς Ελλάδας για τη νέα Προγραμματική 2014-2020, Καμένα Βούρλα 23/04/2013 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ στην ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΜΕΣΑ Ομιλητής: Παντελής Κούκος, Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΡΙΣΗ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΘΩΣ ΛΕΝΕ;

Η ΚΡΙΣΗ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΘΩΣ ΛΕΝΕ; Η ΚΡΙΣΗ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΘΩΣ ΛΕΝΕ; Καθώς έχουν περάσει, από το 2008 οπότε και ξέσπασε η μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση μετά την κρίση του 1929, οι πάντες σχεδόν συμπεριφέρονται σαν να έχει ξεπεραστεί η κρίση

Διαβάστε περισσότερα

«Δράσεις Στήριξης των Ελληνικών Προϊόντων Ως Προϋπόθεση Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας Της Ελληνικής Οικονοµίας» Οµιλία

«Δράσεις Στήριξης των Ελληνικών Προϊόντων Ως Προϋπόθεση Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας Της Ελληνικής Οικονοµίας» Οµιλία «Δράσεις Στήριξης των Ελληνικών Προϊόντων Ως Προϋπόθεση Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας Της Ελληνικής Οικονοµίας» Οµιλία της Γενικής Γραµµατέως του Πανελληνίου Συνδέσµου Εξαγωγέων κας Αλεξάνδρας Χαζάπη-Πίττα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 3 Ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 3 Ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 3 Ο Ευκαιρίες και Προβληματισμοί για Επενδύσεις Γεώργιος Σ. Μαυραγάνης LL.M., Ph.D. (UCL) Δικηγόρος πρώην Υφυπουργός Οικονομικών 1 ΑΕΠ 0,8% το 2014, 0,8% στο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012 Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε στη χώρα μας και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Δευτέρα, 3 Μαΐου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Δευτέρα, 3 Μαΐου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δευτέρα, 3 Μαΐου 2010 Ομιλία της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Τ. Κατσέλη, στο Digital Economy Forum που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και

Διαβάστε περισσότερα

Κυπριακή Οικονομία & Κτηματαγορά 2014-2015

Κυπριακή Οικονομία & Κτηματαγορά 2014-2015 Κυπριακή Οικονομία & Κτηματαγορά 2014-2015 Μάρτιος 2014 Η πρόβλεψη είναι δύσκολη, ειδικά όταν πρόκειται για το μέλλον. ΑΕΠ & Ανεργία Η μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά το 2013 ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζει τις προτεραιότητες, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Φέρνει αλλαγές στο καταναλωτικό προφίλ και στις συνήθειες των πολιτών.

Αλλάζει τις προτεραιότητες, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Φέρνει αλλαγές στο καταναλωτικό προφίλ και στις συνήθειες των πολιτών. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, κ. ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΚΑΙ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Το λόγο έχει τώρα ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκος Μπόλαρης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Το λόγο έχει τώρα ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκος Μπόλαρης. ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Το λόγο έχει τώρα ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκος Μπόλαρης. Κύριε Υφυπουργέ, έχετε στη διάθεσή σας είκοσι λεπτά. ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός

Διαβάστε περισσότερα

Το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο. Παραγωγικότητα της εργασίας.

Το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο. Παραγωγικότητα της εργασίας. 1 Κος ΘΕΟΣ: (Μηχανικός. Την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων κατείχε θέση στον κρατικό μηχανισμό, η οποία είχε σχέση με τη χρηματοδότηση των Ολυμπιακών έργων και γενικότερα της αναπτυξιακής πολιτικής της

Διαβάστε περισσότερα

10. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕ

10. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕ 10. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕ Όπως είδαµε στην Ενότητα 9, οι ΑΞΕ µπορούν να έχουν πολλές θετικές επιδράσεις στις χώρες υποδοχής τους. Οι αναµενόµενες αυτές θετικές επιδράσεις τους οδηγούν συχνά στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒ ΟΜΟ Η ΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒ ΟΜΟ Η ΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒ ΟΜΟ Η ΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΒ ΟΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 7.1 Η Έννοια του Εισοδήµατος 7.2 Μορφές Εισοδήµατος 7.3 Οι Μεταβιβαστικές Πληρωµές 7.4 Η ιανοµή του Εισοδήµατος και Η Φτώχεια ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εάν το ποσοστό υποχρεωτικών καταθέσεων είναι 25% και υπάρξει μια αρχική κατάθεση όψεως 2.000 σε μια εμπορική Τράπεζα, τότε η μέγιστη ρευστότητα που μπορεί να δημιουργηθεί από αυτή την κατάθεση είναι: Α.

Διαβάστε περισσότερα

2015: Ο επόµενος εκβιασµός (µέσω των τραπεζών) σχεδιάζεται

2015: Ο επόµενος εκβιασµός (µέσω των τραπεζών) σχεδιάζεται 2015: Ο επόµενος εκβιασµός (µέσω των τραπεζών) σχεδιάζεται 15 Μαΐου 2014 Το 2013 δώσαµε (ως πολίτες) 41 δις ευρώ στις τράπεζες, τα οποία τα δανειστήκαµε από την Ευρώπη µε τους γνωστούς επαχθείς όρους,

Διαβάστε περισσότερα

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΝΤΙΜΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΟΕΔΡΩ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΕΤΡΙΔΗ

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΝΤΙΜΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΟΕΔΡΩ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΕΤΡΙΔΗ Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΝΤΙΜΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΟΕΔΡΩ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΕΤΡΙΔΗ Προτεινόμενα Μέτρα για Επίλυση Προβλημάτων στην Ανάκαμψη του Κατασκευαστικού Τομέα Ευθύς ως οι συνέπειες της Παγκόσμιας

Διαβάστε περισσότερα

«Να αποκατασταθούν οι μικροομολογιούχοι και η πληγείσα αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου»

«Να αποκατασταθούν οι μικροομολογιούχοι και η πληγείσα αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου» «Να αποκατασταθούν οι μικροομολογιούχοι και η πληγείσα αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου» Τοποθέτηση της Νάντιας Βαλαβάνη στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2013

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2013 NUNTIUS ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΤΗΛ: 210-3350599 ΦΑΞ: 210-3254846 E-MAIL: nunt12@otenet.gr WEBSITE: www.nuntius.gr Αθήνα, 31/03/2010 ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2013

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΕ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Γ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΕ. Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΕ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Γ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΕ. Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΕ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Γ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΕ Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014 ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όπως ξέρετε, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε

Διαβάστε περισσότερα

Ελάφρυνση και Ιδιωτικοποίηση για το Ελληνικό Χρέος, Κέρδη για τους Ευρωπαίους Πολίτες

Ελάφρυνση και Ιδιωτικοποίηση για το Ελληνικό Χρέος, Κέρδη για τους Ευρωπαίους Πολίτες Ελάφρυνση και Ιδιωτικοποίηση για το Ελληνικό Χρέος, Κέρδη για τους Ευρωπαίους Πολίτες Σχίζας Παναγιώτης* Η διάχυση της κρίσης της στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ στην Ευρώπη οδήγησε τις αγορές στην επαναξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΠΙΤΣΙΟΡΛΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΠΙΤΣΙΟΡΛΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΙΠΕΔ Αθήνα, 09/12/2015 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΠΙΤΣΙΟΡΛΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΣΤHN «ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΤΗΣ ΕΡΤ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημερίζω τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ. Καλημέρα σας. ΣΤ. ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γενική Συνέλευση των Μετόχων Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010 Ομιλία του Προέδρου, κ. Β. ΡΑΠΑΝΟΥ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γενική Συνέλευση των Μετόχων Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010 Ομιλία του Προέδρου, κ. Β. ΡΑΠΑΝΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γενική Συνέλευση των Μετόχων Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010 Ομιλία του Προέδρου, κ. Β. ΡΑΠΑΝΟΥ Κυρίες και κύριοι μέτοχοι, Η ετήσια γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας γίνεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη στην ημερίδα της ΤΕΔΚΝΑ για μητροπολιτικούς Δήμους

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη στην ημερίδα της ΤΕΔΚΝΑ για μητροπολιτικούς Δήμους Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη στην ημερίδα της ΤΕΔΚΝΑ για μητροπολιτικούς Δήμους Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Το ζήτημα της Μητροπολιτικής Συγκρότησης των Δήμων εντάσσεται στο πλαίσιο της

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2012

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2012 Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2012 Ανακεφαλαιοποίηση 4δισ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το Δείκτη Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας να διαμορφώνεται στο 9,0% και αντίστοιχη βελτίωση της ρευστότητας

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013 Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013 Η άμεση και πλήρης ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά 5,8δισ. αποκαθιστά την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας με pro-forma δείκτη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝ ΡΟΥΛΑΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΝ «REAL FM»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝ ΡΟΥΛΑΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΝ «REAL FM» ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 50 10680 ΑΘΗΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665311-12 FAX: (210)3665115 e-mail : pressoffice1@pasok.gr Αθήνα, 5 Νοεµβρίου 2013 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝ ΡΟΥΛΑΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ Μελέτη του ΔΝΤ για 17 χώρες του ΟΑΣΑ επισημαίνει ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του πρωτογενούς πλεονάσματος, το ΑΕΠ μειώνεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 23-01-2014. οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, πενήντα ένας μαθητές και μαθήτριες και

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 23-01-2014. οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, πενήντα ένας μαθητές και μαθήτριες και ΣΕΛ.210 οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, πενήντα ένας μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί από το Γυμνάσιο Ξηροκαμπίου Λακωνίας. Η Βουλή τούς καλωσορίζει. (Χειροκροτήματα απ όλες τις πτέρυγες

Διαβάστε περισσότερα

«Το νέο φορολογικό είναι το τελευταίο χτύπηµα που δέχτηκε η επιχειρηµατικότητα»

«Το νέο φορολογικό είναι το τελευταίο χτύπηµα που δέχτηκε η επιχειρηµατικότητα» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΛ: 2351047274 & 78317 Φαξ: 2351047269 E-mail: press-office@champie.ondsl.gr Κατερίνη, 1 Απριλίου 2014 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα Stockwatch

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα Stockwatch Συνέντευξη στην ιστοσελίδα Stockwatch Συνέντευξη του Πανίκου Δημητριάδη, Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, που δόθηκε στις 25 Ιουνίου 2012 στην Ηρώ Ευθυμίου Ερ.: Η ένταξη στο μηχανισμό απειλεί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2010 Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ στα Ιωάννινα (26 & 27 Νοεμβρίου 2010) Γ. Κασιμάτης: Μειωμένη κατά 50% η ζήτηση στην αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης. Ανάγκη για ανάταξη

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Πολιτικές και Δέσμη Νομοθετικών Παρεμβάσεων Για μία Ελλάδα φιλική στις Επιχειρήσεις

Σχέδιο Δράσης Πολιτικές και Δέσμη Νομοθετικών Παρεμβάσεων Για μία Ελλάδα φιλική στις Επιχειρήσεις Σχέδιο Δράσης Πολιτικές και Δέσμη Νομοθετικών Παρεμβάσεων Για μία φιλική στις Επιχειρήσεις 1. Η Πρωτοβουλία για την Άρση των Εμποδίων στην Επιχειρηματική Δραστηριότητα Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών

Διαβάστε περισσότερα

Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1 Ομάδα Α Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Η συνολική παραγωγή µιας χώρας µελετάται από τη µικροοικονοµία.

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. 12 Πέµπτη, 9/1/2003

Αρ. 12 Πέµπτη, 9/1/2003 Αρ. 12 Πέµπτη, 9/1/2003 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΦΟΡΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Επικαιρότητα 7-9/9/2013. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο

Επικαιρότητα 7-9/9/2013. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Αθήνα 9-9-2013 Επικαιρότητα 7-9/9/2013 Παραθέτουμε πιο κάτω τις σύντομες ειδήσεις από την επικαιρότητα. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Τμήμα Τύπου - Εκδόσεων & Δημοσίων

Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εισήγηση Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Κωστή Χατζηδάκη στο Συνέδριο της International Herald Tribune στην Αθήνα Ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ανεργία, ως αποτέλεσμα της ύφεσης και των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ 381 ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΤΟ επόμενο θέμα είναι πολύ σημαντικό. Μας απασχολεί πάρα πολύ, μόνο ως προφήτες όμως μπορούμε να λειτουργήσουμε. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ 2 η ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟE- ΟΤΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008 ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ 1. Ενηµέρωση. 2. Εκλογή Αναπληρωτή Προέδρου. 3. Κλιµάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Ν. Α ΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 Θέμα: Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Τ. Κατσέλη στην Ετήσια

Διαβάστε περισσότερα