Δ. ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ, B ΜΕΡΟΣ ( )

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δ. ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ, B ΜΕΡΟΣ ( 2.8-2.10)"

Transcript

1 ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Δ. ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ, B ΜΕΡΟΣ (.8 -.0) Δημήτρης I. Μπουνάκης Σχ. Σύμβουλος Μαθηματικών dimitrmp@sch.gr Ηράκλειο, 9 Iανουαρίου 0 Συνάδελφοι, Το διδακτικό αυτό υλικό είναι συνέχεια των τριών προηγουµένων-βελτιωµένωναρχείων στα Μαθηµατικά κατεύθυνσης, που σας έχω ήδη στείλει, και αναφέρεται στο Β µέρος του διαφορικού λογισµού (ενότητες.8 -.0). Ελπίζω και στις σηµειώσεις αυτές να βρείτε κάτι χρήσιµο στην διδασκαλία και στην επιµόρφωσή σας. Υπενθυµίζω ότι οι σηµειώσεις αυτές δεν απευθύνονται στους µαθητές, αλλά στους καθηγητές και προπάντων σε όσους διδάσκουν το µάθηµα. Ευπρόσδεκτες είναι και δικές σας σχετικές παρατηρήσεις και σχόλια που θα µπορούσαν να εµπλουτίσουν τις σηµειώσεις αυτές. Ένα αντίγραφο του αρχείου αυτού να µείνει όπως πάντα στο σχετικό φάκελο (υλικό και ηλεκτρονικό) του σχολείου. Καλή δύναµη

2 . Ι. Μ.- Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : ιαφορικός Λογισµός Β Συµπληρώσεις, Παρατηρήσεις, Επισηµάνσεις και Ασκήσεις στο δεύτερο µέρος του ου κεφαλαίου της Ανάλυσης (.8,.9,.0) A..8 ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ - ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ. Σύµφωνα µε τις οδηγίες του Π. Ι., στην ενότητα αυτή «η µελέτη των κυρτών, κοίλων και σηµείων καµπής να περιοριστεί σε συνεχείς συναρτήσεις που είναι δυο τουλάχιστον φορές παραγωγίσιµες σε κάθε εσωτερικό σηµείο του πεδίου ορισµού τους» (ας την ονοµάσουµε «υπόθεση -έλτα»). Προτείνω η θεωρία να διδαχθεί κατ αρχάς όπως την έχει το βιβλίο (που δεν λαµβάνει υπόψη την υπόθεση ) και µετά να αναφερόµαστε διακριτά, στις συνέπειες της υπόθεσης στα διάφορα θεωρήµατα κλπ, ώστε να µην µπερδεύονται οι µαθητές.. Κίνητρο για την κυρτότητα: η ανάγκη να διακρίνουµε τις γν. µονότονες συναρτήσεις µε το ίδιο είδος µονοτονίας : σε αυτές που «κοιτούν πάνω» και αυτές που «κοιτούν κάτω», αλλά και να διακρίνουµε τα µεγέθη που έχουν αυξανόµενο ή ελαττωµένο ρυθµό µεταβολής. Ποιος θα µας αποκαλύψει το µυστικό τους; Ποιος θα µπει στα άδυτα της γεωµετρικής εποπτείας; εν διαθέτει και πολλά µέσα ο άνθρωπος: µόνο το ιαφορικό Λογισµό! 3. Ορισµός κυρτότητας σελ α.Το «αν» στον ορισµό αυτό, όπως και σε άλλους ορισµούς του βιβλίου, ή το «όταν», έχει, µάλλον καταχρηστικά, την έννοια του «αν και µόνο αν». Αυτό καλό είναι να επισηµαίνεται κατά καιρούς προς αποφυγήν πιθανών παρεξηγήσεων από τους µαθητές. 3β. Εκτός από την γεωµετρική ερµηνεία της κυρτότητας, µέσω της εφαπτοµένης που υπάρχει στο σχολικό βιβλίο, υπάρχει και η φυσική ερµηνεία της κυρτής (αντίστοιχα κοίλης) συνάρτησης : ο ρυθµός µεταβολής αυξάνεται-η εφαπτοµένη στρέφεται κατά την θετική φορά (αντίστοιχα ελαττώνεται- η εφαπτοµένη στρέφεται κατά την αρνητική φορά) και αυτό µπορεί συµβαίνει µε την συνάρτηση γν. αύξουσα είτε γν. φθίνουσα. 3γ. Η f ενώ είναι γν. µονότονη στο εσωτερικό του, δεν είναι πάντα γν. µονότονη στο (όταν αυτό δεν είναι ανοικτό και είναι παραγωγίσιµη στα άκρα). Αυτό θα συµβαίνει αν π.χ. η f είναι συνεχής στα (πραγµατικά) άκρα του. 3δ. Με δεδοµένο ότι µια συνάρτηση είναι κυρτή ή κοίλη σε ένα διάστηµα, εξ ορισµού, είναι συνεχής σ αυτό και παραγωγίσιµη στο εσωτερικό του. Εποµένως, αν το είναι ανοικτό διάστηµα, τότε είναι παραγωγίσιµη σ αυτό. Αυτό ξεχνιέται συχνά από πολλούς µαθητές και πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. 3ε.Να αναφερθούµε στην κυρτότητα γνωστών και βασικών συναρτήσεων (y = α, y = 3, h = α, 0< α <, λ = e, = lnt, y = ηµφ, z = συνφ, φ [0, π]) που παραλείπει το βιβλίο.

3 . Ι. Μ.- Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : ιαφορικός Λογισµός Β 3 4. Σχόλιο σελ. 74 Ειδική επισήµανση και υπογράµµιση του πρώτου σχολίου της σελ. 74, το οποίο είναι χρησιµότατο: βοηθά στην απόδειξη ανισοταυτοτήτων και στον υπολογισµό εµβαδών. Να τονιστεί στους µαθητές ότι µπορούν να το χρησιµοποιούν στις ασκήσεις, χωρίς απόδειξη. Η απόδειξή του καλό είναι να δοθεί ως άσκηση: Αν T() κυρτή στο (α, β) και ξ (α, β) τότε T() T(ξ) + ( - ξ)t (ξ), (α, β) Αν L() κοίλη στο (α, β) και ξ (α, β) τότε L() L(ξ) +( ξ)l (ξ)), (α, β), µε ισότητες µόνο για = ξ. Άλλο γεωµετρικό χαρακτηριστικό µιας κυρτής (κοίλης ) συνάρτησης: µια οποιαδήποτε χορδή της ΑΒ βρίσκεται πάνω (κάτω) από την γ. π. µε άκρα τα Α, Β. (βλ. άσκηση 3(β)) 5. Στο θεώρηµα της σελ. 74. Το αντίστροφό του δεν ισχύει, όπως αναφέρεται και στο σχόλιο του βιβλίου. Είναι εντελώς όµοιο µε το θεώρηµα µονοτονίας. Αυτό που ισχύει και εδώ είναι ότι: αν f κυρτή στο διάστηµα (α, β) και διπλά παραγωγίσιµη, τότε f () 0 για κάθε (α, β). To συχνό λάθος των µαθητών, «για να είναι η f κυρτή πρέπει f ()>0...» είναι καλό ευθύς εξ αρχής να το επισηµάνουµε. Επ ευκαιρία πρέπει να έχουµε υπόψη ότι, µε το «πρέπει να ισχύει» εκφράζεται µια αναγκαία συνθήκη (και όχι ικανή). Να τονιστεί η σηµασία του αυτή και σε άλλες περιπτώσεις στα Μαθηµατικά, ώστε να χρησιµοποιείται όσο το δυνατόν λιγότερο και σωστά. 6. i) Στον ορισµό του σηµείου καµπής, σελίδα 75. Ο ορισµός του βιβλίου διατυπώνεται για να καλύψει και την περίπτωση της κατακόρυφης εφαπτοµένης που υπάρχει στο βιβλίο. Εφόσον όµως έχει παραλειφθεί από την εξεταστέα ύλη η κατακόρυφη εφαπτοµένη και πολύ περισσότερο εφόσον ισχύει η «υπόθεση», η εφαπτοµένη στο σηµείο Α( 0, f( 0 )) είναι µόνο πλάγια (ή οριζόντια), δηλαδή η f είναι παραγωγίσιµη στο 0. Έτσι δεν πρέπει να λάβουµε υπόψη την εξαίρεση της παραγωγισιµότητας της f στο σηµείο 0, δηλαδή ο ορισµός πρέπει να διατυπωθεί τελικά µε την f παραγωγίσιµη στο (α, β). ii) Επισηµαίνουµε τέλος ότι τα σηµεία καµπής είναι µόνο σε εσωτερικά σηµεία των διαστηµάτων του πεδίου ορισµού, ενώ τα τοπικά ακρότατα µπορεί να είναι και σε άκρα. iii) Με δεδοµένο ότι ένα σηµείο (κ, f(κ)) είναι σηµείο καµπής µιας συνάρτησης, εξυπακούεται (από τον ορισµό) ότι η f παραγωγίζεται σε ένα ανοικτό διάστηµα που περιέχει το κ και η f διατηρεί διαφορετικό είδος µονοτονίας εκατέρωθεν του κ στο διάστηµα αυτό. Κάτι ανάλογο δεν συµβαίνει στην περίπτωση ακρότατου σε θέση ξ: δεν διατηρείται η µονοτονία της f εκατέρωθεν του ξ, όπως έχουµε ήδη επισηµάνει στις παρατηρήσεις του Α µέρους. iv) Να επισηµάνουµε και την συχνή χρήση στη καθηµερινή ζωή εκφράσεων που περιέχουν τις λέξεις «σηµείο καµπής», π.χ. λέει κάποιος: «ο γάµος µου ήταν ένα σηµείο καµπής για την ζωή µου» κλπ.

4 . Ι. Μ.- Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : ιαφορικός Λογισµός Β 4 v) Η µοναδικότητα του σηµείου καµπής µιας συνάρτησης σ ένα διάστηµα, συχνά εξασφαλίζεται από την (γνήσια) µονοτονία της δεύτερης παραγώγου της συνάρτησης στο διάστηµα αυτό. Μια ειδική περίπτωση έχουµε στη περίπτωση πολυωνυµικής συνάρτησης που αρκεί η τρίτη παράγωγός της να µην µηδενίζεται στο διάστηµα αυτό (;). 7. Σχετικά µε το θεώρηµα της σελ. 75. α) Υποθέτει την συνάρτηση διπλά παραγωγίσιµη σε ένα διάστηµα (α, β) που περιέχει το 0, αλλά αρκεί να είναι παραγωγίσιµη στο (α, β) και διπλά παραγωγίσιµη (µόνο) στο 0. Το θεώρηµα εκφράζει µια αναγκαία (µόνο) συνθήκη για να είναι το σηµείο ( 0, f( 0 )) σηµείο καµπής. Ουσιαστικά είναι ένα πόρισµα του θ. Fermat, αφού στην περίπτωση αυτή η f είναι συνεχής στο 0 και αλλάζει µονοτονία, οπότε έχει ακρότατο στη θέση 0 κλπ. β) Το αντίστροφο του θεωρήµατος δεν ισχύει: κάθε ρίζα της δεύτερης παραγώγου δεν είναι θέση σηµείου καµπής, κατ αναλογία µε το ότι κάθε ρίζα της πρώτης παραγώγου δεν είναι θέση τοπ. ακρότατου. Απαιτείται και η αλλαγή της µονοτονίας της f εκατέρωθεν του 0 (θεώρηµα της σελ. 76). Έτσι οι ρίζες της δεύτερης παραγώγου είναι οι µόνες πιθανές θέσεις σηµείων καµπής, λαµβάνοντας υπόψη και την «υπόθεση» (διαφορετικά έχοµε και τα σηµεία που δεν υπάρχει η δεύτερη παράγωγος ως πιθανά σηµεία καµπής). 8. Σχετικά µε το θεώρηµα της σελ. 76. i) Μας δίνει µια ικανή συνθήκη σηµείου καµπής. Το αντίστροφό του δεν ισχύει, ακόµη και µε την f διπλά παραγωγίσιµη στο (α, β). Αυτό συµβαίνει γιατί αν η f είναι π.χ. γν. αύξουσα αριστερά κοντά του 0, δεν συνεπάγεται ότι η f είναι θετική, µπορεί ως γνωστό και να µηδενίζεται. ii) Στη θέση 0 η συνάρτηση για µας παραγωγίζεται, όπως έχουµε επισηµάνει και στον ορισµό του σηµείο καµπής. Βέβαια γενικά η συνάρτηση θα µπορούσε να µην έχει πρώτη παράγωγο στο 0, αλλά να έχει κατακόρυφη εφαπτοµένη (άπειρο παράγωγο). iii) Το θεώρηµα αυτό συνδυάζεται στην πράξη µε το προηγούµενο: εντοπίζονται πρώτα οι ρίζες της δεύτερης παραγώγου (πιθανά σ. κ.) και στην συνέχεια το πρόσηµο της f εκατέρωθεν κάθε µιας. iv) H υπόθεση στο θεώρηµα, να υπάρχει εφαπτοµένη στο Α( 0, f( 0 )), είναι απαραίτητη, έστω και αν είναι συνεχής και αλλάζει κυρτότητα εκατέρωθεν του 0 : Η συνάρτηση Σ() =,, < 0 0 είναι συνεχής στο διάστηµα (-, + ) και έχει Σ () =, / 4 < 0, αλλά δεν είναι παραγωγίσιµη στο 0. Αλλάζει κυρτότητα, > 0 εκατέρωθεν του 0, αλλά δεν έχει εφαπτοµένη στη θέση 0. Έτσι δεν έχει σηµείο καµπής στη θέση Ισχυρισµός: ένα σηµείο καµπής (κ, f(κ)) της f είναι πάντα ακρότατο για την f. Αυτό ισχύει µε την προϋπόθεση ότι η f είναι συνεχής στο σηµείο κ. Άρα δεδοµένης της «υπόθεσης» αυτό είναι αληθές.

5 . Ι. Μ.- Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : ιαφορικός Λογισµός Β 5 0. Ισχυρισµός: Ένα τοπικό ακρότατο δεν µπορεί να είναι και σηµείο καµπής. Εποπτικά φαίνεται αληθής. Ας δούµε αν είναι πραγµατικά αληθής. Αν το ακρότατο είναι σε άκρο διαστήµατος, τότε προφανώς δεν µπορεί να είναι σηµείο καµπής. Έστω τώρα ότι η θέση του τοπικού ακροτάτου είναι σε εσωτερικό σηµείο ξ (α, β) και συγχρόνως είναι θέση σηµείου καµπής. Ας πάρουµε και την φ διπλά παραγωγίσιµη στο (α, β). Λόγω ακροτάτου έχοµε φ (ξ) = 0. Έστω στο (κ, ξ) κυρτή και στο (ξ, λ) κοίλη, α < κ < ξ < λ < β. Τότε επειδή φ συνεχής στο ξ, η φ είναι γν. αύξουσα στο (κ, ξ], οπότε φ (χ) < φ (ξ) = 0 για χ (κ, ξ), ενώ φ (χ) < φ (ξ) = 0 για χ (ξ, λ). Άρα η φ διατηρεί πρόσηµο στο (κ, ξ) (ξ, λ) οπότε η φ δεν έχει ακρότατο στη θέση ξ, άτοπο. Παρατηρείστε ότι από την υπόθεση «φ διπλά παραγωγίσιµη στο (α, β)», χρησιµοποιήθηκε µόνο η συνέχεια της φ στο ξ..ερώτηση συναδέλφου: Στην άσκηση 5, σελ.79, αναφέρεται ως διάστηµα ορισµού της f το (-, ), το οποίο όµως δεν χρησιµοποιείται στην απόδειξη. Ποιος είναι ο ρόλος του εκεί; Η y = f() από την δοσµένη σχέση δίνεται ως λύση της εξίσωσης y -y+ -3 = 0. Έτσι για να υπάρχουν y R πρέπει και αρκεί η διακρίνουσα να είναι µη αρνητική, ισοδύναµα [-, ]. Αν = -, τότε y=, ενώ αν (-, ) υπάρχουν y R (και είναι συνάρτηση του ). Αυτή η άσκηση µπορεί να συµπληρωθεί µε ένα ενδιαφέρον ερώτηµα: να βρεθούν οι (συνεχείς τουλάχιστον) συναρτήσεις f(), (-, ) (ή [-, ]) που έχουν αυτή τη ιδιότητα (υπ. (f() - ) = 4 -, διατήρηση προσήµου κλπ) Β..9 ΚΑΝΟΝΕΣ DE L HOSPITAL Ιστορικά στοιχεία: Ο Γάλλος Μαθηµατικός De L Hospital (66-704) ήταν µαθητής του Johann Βernoulli και έχει εκφραστεί η υποψία ότι µάλλον σ αυτόν να οφείλονται οι κανόνες αυτοί. Πάντως οι κανόνες διατυπώθηκαν πρώτα γεωµετρικά και όχι αυστηρά, ενώ η αυστηρή διατύπωση και απόδειξή τους έγινε πολύ αργότερα, τον 9 ο αιώνα.. Οι κανόνες De L Hospital (D - L) είναι προτιµότερο να διδαχθούν πριν τις ασύµπτωτες, ώστε να υπάρχει µεγαλύτερη ευχέρεια στην αντιµετώπιση δύσκολων ορίων. 3. Α. Στα θεωρήµατα και είναι επιβεβληµένο να επισηµάνουµε την αυστηρή τήρηση όλων των υποθέσεων των θεωρηµάτων, ειδάλλως µπορεί να οδηγηθούµε σε λάθη και παράδοξα. Βέβαια, πριν απ όλα πρέπει να ελέγχουµε αν τα όρια που θέλουµε να βρούµε έχουν έννοια. Στα θεωρήµατα αυτά υποτίθεται ότι οι συναρτήσεις f, g είναι παραγωγίσιµες κοντά στο 0 µε g () 0, αλλά στο 0 (όταν 0 R) µπορεί και να µην παραγωγίζονται ή να µην ορίζονται καν. Β. Ιδιαίτερα επισηµαίνουµε το συµπέρασµα των κανόνων D - L : αν υπάρχει το όριο lim f () / g (), τότε υπάρχει και το όριο lim f () / g() (και είναι ίσα) και όχι το ξ αντίστροφο. Αν δεν υπάρχει το όριο lim f () / g (), ο κανόνας δεν λέει τίποτα: το όριο lim f () / g() ξ µπορεί να υπάρχει ή όχι, εξαρτάται από τις συγκεκριµένες συναρτήσεις. Για τον υπολογισµό του χρησιµοποιούµε άλλες γνωστές µεθόδους ή το κριτήριο παρεµβολής. Για παράδειγµα : ξ ξ

6 . Ι. Μ.- Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : ιαφορικός Λογισµός Β 6 Αν f() = ηµ για 0 και g() =, R, τότε (µε Κ. Π.) lim f () = lim g() = f () Το όριο lim = lim ηµ συν δεν υπάρχει (ο µειωτέος έχει όριο 0 -µε Κ. Π.-, 0 g () 0 ενώ ο αφαιρετός οδηγεί στο όριο του συν στο + ή -, που όπως έχουµε αναφέρει στις συµπληρώσεις των ορίων-συνέχειας δεν υπάρχει). f () Το όριο όµως lim = lim ηµ = 0, δηλαδή υπάρχει. a 0 g() 0 Άρα το αντίστροφο του κανόνα D-L δεν ισχύει: δηλ. αν lim f () = lim g() = 0 υπάρχει το f () lim, δεν συνεπάγεται ότι υπάρχει το a 0 g() 0 f () lim 0 g () 0 και f () f () Αν το όριο lim δεν υπάρχει, θα µπορούσε το όριο lim και να µην υπάρχει: 0 g () a 0 g() π.χ. αν f() =, g() = 3, τότε lim f () lim g() = 0 και το όριο f () lim = lim 0 g () 0 3 = lim 0 3 εν υπάρχει όµως και το όριο 0 = 0 δεν υπάρχει. lim a0 f () g() = lim = lim ( βλ. και ασκήσεις 9, 7.Β). a0 3 a0 Γ. Να επισηµάνουµε (για αποφυγή λαθών) ότι δεν ισχύει (πάντα) f () f () lim = lim, π.χ. αν f() =, g() =, 0 = δεν ισχύει. a g 0 () a 0 g(). Οι κανόνες D - L µπορούν να χρησιµοποιηθούν πολλές φορές διαδοχικά σε ένα όριο, αν βέβαια οδηγούν σε απλούστερα όρια, και µε την προϋπόθεση ότι ισχύουν όλες οι υποθέσεις των θεωρηµάτων και προπάντων ότι το τελευταίο όριο υπάρχει (πεπερασµένο ή άπειρο). Στην διαδικασία αυτή, συνήθως, είναι συχνά δυο λάθη: i) Να µην προσεχθεί ότι έχουµε απροσδιόριστη µορφή (0/0 ή ± /± ) και όµως να εφαρµοστεί κανόνας D-L π.χ. lim = lim = lim = (σωστό όριο -3/) Το λάθος αυτό µπορούµε να το αποφύγουµε αν κάθε φορά που εφαρµόζουµε κανόνα D L γράφοµε το είδος της απροσδιόριστης µορφής πάνω από το ίσον. ii) Nα έχουµε οδηγηθεί µε τις παραγωγίσεις σε πολύπλοκο κλάσµα που µας απογοητεύει και να µην προσέξουµε ότι ένας µέρος (παράγοντας ή κλάσµα) έχει «αθώο» όριο, δηλαδή όριο που προσδιορίζεται χωρίς κανόνες D-L. Έτσι ασχολούµαστε µε το άλλο µέρος που είναι η καθαυτό (ανηγµένη) απροσδιόριστη µορφή. 0 e e ln( ) 0 + e ( ) συν π.χ. lim lim = = lim (µε 0< <) 0 εφ 0 0 ηµ συν

7 . Ι. Μ.- Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : ιαφορικός Λογισµός Β 7 αποµονώνοντας το δεύτερο κλάσµα (συν /(-)) βλέποµε άµεσα ότι έχει όριο, οπότε µένει το άλλο κλάσµα ασφαλώς απλούστερο, για να χρησιµοποιηθεί κανόνας D - L (τελικό όριο -/). 4. Για να πάρουν οι µαθητές µια ιδέα για την απόδειξη των κανόνων D - L µπορούµε να δώσουµε τη εξής απλή περίπτωση του κανόνα ως άσκηση: Αν f, g παραγωγίσιµες στο διάστηµα (α, β), g() 0 κοντά στο ξ (α, β) και f () f (ξ) f(ξ) = g(ξ) = 0 µε g (ξ) 0 τότε ισχύει lim =. a ξ g() g (ξ) 5. Ειδική επισήµανση των σχολίων της σελίδας 83, για τις άλλες απροσδιόριστες µορφές και την ισχύ των κανόνων και για τα πλευρικά όρια. Επίσης να σηµειώσουµε ότι πολλές άλλες απροσδιόριστες µορφές π.χ. 0(± ), + -, 0 0, 0, 0 ±, µπορούν να οδηγηθούν στις µορφές ή και να αντιµετωπιστούν µε τα 0 ± θεωρήµατα,. Αυτό γίνεται συνήθως µέσω στοιχειωδών αλγεβρικών πράξεων ή ιδιοτήτων, π.χ. g() g() f()g() =, f() - g() = f() g() g()ln f (), f () = e κ.ά. / f () f () (µε τους κατάλληλους περιορισµούς) π.χ. αν lim + a+ + + ( + )ln +, τότε έχουµε την απροσδιόριστη µορφή αλλά λόγω + = e οδηγούµαστε στην απροσδιόριστη µορφή (+ )0, αλλά : ln + lim ( + ) ln lim + = δηλαδή τελικά στην µορφή 0/0 και µε εφαρµογή a+ a+ + του ου κανόνα βρίσκουµε όριο ίσο µε και τελικά 6. Το όριο ηµ lim a0 lim + a+ + = e. δεν νοµιµοποιείται να υπολογιστεί µε την βοήθεια του κανόνα D- L αφού για την εφαρµογή του απαιτείται η παραγωγισιµότητα της συνάρτησης ηµ, η οποία αποδείχθηκε µε την βοήθεια του ορίου αυτού (βλ. σελ. 5) (κυκλικός συλλογισµός). Αν όµως η παραγωγισιµότητα της ηµ δεν στηριχθεί στο όριο αυτό, τότε αυτό είναι Μαθηµατικά νόµιµα και αυτό γίνεται σε µερικά βιβλία ανώτερων Μαθηµατικών, όπου το ηµ δεν ορίζεται µε τον γνωστό στοιχειώδη τρόπο. 7. Να επισηµανθεί τέλος ότι τους κανόνες De L Hospital τους χρησιµοποιούµε µόνο σε όρια µε απροσδιόριστες µορφές 0/0 ή ± /± και αφού προηγουµένως έχουµε δοκιµάσει γνωστές ιδιότητες ορίων ή αλγεβρικά τεχνάσµατα που δεν απαιτούν παραγωγίσεις και βέβαια αν οδηγούν σε απλούστερα όρια. Τέλος ότι δεν πρέπει να ξεχνάµε το κριτήριο παρεµβολής, ιδίως σε δύσκολα όρια, όταν µάλιστα περιέχουν ηµίτονο ή συνηµίτονο.

8 . Ι. Μ.- Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : ιαφορικός Λογισµός Β 8 8. Tι εξυπηρετούν οι ασύµπτωτες; Γ..9 ΑΣΥΜΠΤΩΤΕΣ Α. Χρησιµεύουν στην χάραξη της γραφικής παράστασης µιας συνάρτησης, αφού αυτή «περιχαρακώνεται» µεταξύ αυτών. Β. Με τις πλάγιες ή οριζόντιες ασύµπτωτες µπορούµε να βρούµε κατά προσέγγιση την τιµή µιας συνάρτησης, όταν µάλιστα ο απ ευθείας υπολογισµός της είναι δύσκολος ή επίπονος. Έτσι π.χ. αν µια συνάρτηση έχει ασύµπτωτη στο + την ευθεία y = 3-, τότε για µεγάλες τιµές του µπορούµε να πάρουµε f() Στον ορισµό της ασύµπτωτης που έχει συντελεστή διεύθυνσης (µη κατακόρυφης): πριν δοθεί ο ορισµός, ας παρατηρηθεί ότι η διαφορά f() - (λ + β) (ή (λ + β)- f())) εκφράζει την κατακόρυφη απόσταση στη θέση των συναρτήσεων f(), y = λ + β. Ο οριακός µηδενισµός της, συνεπάγεται και τον µηδενισµό της αντίστοιχης (κάθετης) απόστασης της γ. π, από την ευθεία που εκφράζει την γεωµετρική εικόνα ότι η ευθεία «πλησιάζει όσο θέλουµε κοντά» την γ. π. της συνάρτησης. 0. Η οριζόντια ασύµπτωτη είναι ειδική περίπτωση (λ = 0) της ασύµπτωτης ψ = λχ + β την οποία το βιβλίο λέει πλάγια αν λ 0. Ας σηµειωθεί ότι, αν η ευθεία ψ = λχ + β είναι ασύµπτωτη της συνάρτησης φ στο +, τότε η γραφική παράσταση της συνάρτησης «την συνοδεύει» στο άπειρο, δηλαδή lim φ(χ) = + αν λ > 0 και αν λ < 0 και ανάλογα για ασύµπτωτη στο -. χ + (φ(χ) = (φ(χ)/χ)χ κλπ). Αν λ = 0 τότε lim φ(χ) = β. χ + ηλαδή, αναγκαία συνθήκη για να υπάρχει πλάγια ασύµπτωτη στο + ( ) για µια συνάρτηση είναι το όριό της στο + (αντίστοιχα ) να είναι άπειρο. εν είναι ικανή η συνθήκη: π.χ. η συνάρτηση f() = e έχει όριο +, στο +, αλλά δεν έχει πλάγια ασύµπτωτη στο + (ενώ π.χ. η f() = + /, έχει και άπειρο όριο και πλάγια ασύµπτωτη). Ανάλογη συνθήκη ισχύει και για την περίπτωση της κατακόρυφης ασύµπτωτης (εξ ορισµού). Εν τέλει, αν το σύνολο τιµών µιας συνάρτησης είναι διάστηµα ή ένωση διαστηµάτων µε άκρα πραγµατικούς αριθµούς τότε η συνάρτηση δεν έχει ασύµπτωτες.. Σχετικά µε το θεώρηµα της σελ. 80. Α. Μια καλή άσκηση στα όρια είναι να δειχθεί το πρώτο µέρος του θεωρήµατος (το f () β = lim (f () λ), προφανές, ενώ λ= ( f () λ) κλπ ) + Β. Να τονιστεί ότι και τα δυο όρια πρέπει να υπάρχουν και να είναι πραγµατικοί αριθµοί. (υπάρχει το όριο, κατά το σχ. βιβλίο, σηµαίνει ότι είναι πραγµατικός αριθµός ή άπειρο) f () Υπάρχει περίπτωση lim R και η συνάρτηση να µην έχει πλάγια ασύµπτωτη + στο + : f () π.χ. η συνάρτηση f() = +συν έχει lim = = λ (χρησ. Το Κ.Π.) +

9 . Ι. Μ.- Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : ιαφορικός Λογισµός Β 9 Αλλά lim (f () λ) = + + lim συν, το οποίο δεν υπάρχει ( : διαισθητικά από την γ. π. και αυστηρά βλ. σελ. 9, Β αρχείου, «Συναρτήσεις όρια, συνέχεια», αλλά θεωρώντας και τις ακολουθίες α ν =νπ, β ν =νπ+π/, ν N*, που δίνουν διαφορετικά όρια στο συν). Γ. Από το θεώρηµα αυτό προκύπτει και η µοναδικότητα µιας µη κατακόρυφης ασύµπτωτης (στο + ή στο - ) µιας συνάρτησης, που οφείλεται στην µοναδικότητα των ορίων λ, β.. Σχετικά µε τους τύπους του θεωρήµατος για τα λ, β: ας επισηµανθεί ότι, αν ένα τουλάχιστον από τα όρια δεν είναι πραγµατικός ή δεν υπάρχει, τότε η συνάρτηση δεν έχει ασύµπτωτη (στο +, αντίστοιχα στο - ) που να τέµνει τον y- άξονα. Ε. Επίσης µια άλλη αξιοσηµείωτη παρατήρηση είναι: Αν µια συνάρτηση έχει οριζόντια ασύµπτωτη (π.χ. στο + ) τότε αυτή είναι και η µοναδική της πλάγια ασύµπτωτη στο + (αφήνεται ως άσκηση: Υπ. κατ ανάγκη λ = 0).. Για την εύρεση των πλάγιων ή οριζόντιων ασύµπτωτων είναι πολλές φορές προτιµότερο να µην εφαρµόζουµε αµέσως τους γνωστούς τύπους για το λ και το β: ίσως µια «προσεκτική µατιά» µας αποκαλύψει την ασύµπτωτη, σύµφωνα µε τον ορισµό. Αν π.χ. έχουµε την συνάρτηση f () = 3 e, τότε εύκολα διαπιστώνουµε ότι + 3ln η f έχει ασύµπτωτη στο +, το ορατό γραµµικό µέρος της f, δηλαδή την ευθεία y = 3 -. Αυτό µπορεί να γίνει και σε ρητές συναρτήσεις (µε διαφορά βαθµών αριθµητή και παρανοµαστή ), όπου το πηλίκο δίνει την ασύµπτωτη, π.χ. αν Σ() =, τότε εκτελώντας την διαίρεση βρίσκουµε πηλίκο - και εύκολα προκύπτει ως ασύµπτωτη η y = Σχετικά µε το σχόλιο της σελίδας 8: ας δοθεί και µε την µορφή )και ως άσκηση): H µοναδική πολυωνυµική συνάρτηση που έχει πλάγια ή οριζόντια ασύµπτωτη είναι η πρωτοβάθµια-ευθεία, της οποίας ασύµπτωτη είναι η ίδια. Οι µοναδικές ρητές συναρτήσεις που έχουν πλάγιες ή οριζόντιες ασύµπτωτες είναι όσες έχουν βαθµό αριθµητή µικρότερο ή ίσο του βαθµού του παρανοµαστή αυξηµένου κατά (που αντιστοιχεί στο πηλίκο της διαίρεσης). Όταν ισχύει η ισότητα έχουµε πλάγια, ενώ στις άλλες περιπτώσεις οριζόντια ασύµπτωτη. Επί πλέον οι ρίζες του παρανοµαστή µιας ρητής συνάρτησης, αν υπάρχουν, δίνουν τις κατακόρυφες ασύµπτωτες (µε την προϋπόθεση ότι δεν είναι και ρίζες του αριθµητή). 4. Για µια συνάρτηση (ορισµένη σε διάστηµα ή ένωση διαστηµάτων): Κατακόρυφες ασύµπτωτες αναζητούµε: Στα άκρα των διαστηµάτων του πεδίου ορισµού της στα οποία η συνάρτηση δεν ορίζεται, Στα σηµεία του πεδίου ορισµού όπου η συνάρτηση δεν είναι συνεχής. Στα σηµεία συνέχειας προφανώς το όριο είναι πραγµατικός και όχι άπειρο και δεν δίνουν

10 . Ι. Μ.- Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : ιαφορικός Λογισµός Β 0 κατακόρυφες ασύµπτωτες. Έτσι οι συνεχείς συναρτήσεις σε κλειστό διάστηµα ή στο R δεν έχουν κατακόρυφες ασύµπτωτες. Mη κατακόρυφες, δηλαδή πλάγιες ή οριζόντιες ασύµπτωτες, έχει έννοια να αναζητούµε µόνο όταν η συνάρτηση είναι ορισµένη κοντά στο + ή στο -, δηλαδή σε διαστήµατα της µορφής (α, + ), (-, β) αντίστοιχα. Ας σηµειωθεί ότι µια συνάρτηση µπορεί να έχει πολλές κατακόρυφες ασύµπτωτες, αλλά µη κατακόρυφες το πολύ δυο (στο + ή στο - ). 5. Με την βοήθεια της θεωρίας των ασύµπτωτων µπορούµε να αντιµετωπίσουµε ευκολότερα µια ορισµένη κατηγορία προβληµάτων στα όρια. Για παράδειγµα : Να βρεθούν οι λ, µ R ώστε lim λ µ = 0. Ουσιαστικά ζητούµε + την µη κατακόρυφη ασύµπτωτη y = λ + µ της συνάρτησης φ()= + κλπ (Aπ. λ=, µ=/) στο 6. Ισχυρισµός: Η ασύµπτωτη της γ. π. µιας συνάρτησης µπορεί να έχει κοινά σηµεία µε αυτήν. Αυτό είναι αληθές, όπως και για την εφαπτοµένη (βλέπε Α µέρος), έστω και αν µας παραξενεύει, συνηθισµένοι στις απλές αλγεβρικές καµπύλες. Έτσι π.χ. η συνάρτηση φ() = e - ηµ, έχει ασύµπτωτη στο + τον - άξονα ο οποίος έχει άπειρα κοινά σηµεία µε την γ. π. (ηµ = 0). ηµχ Ένα άλλο παράδειγµα είναι η Σ(χ) = χ +, αν χ 0 και Σ(0) = 0, η οποία είναι συνεχής χ και έχει την ψ = χ ασύµπτωτη στο + και -, η οποία όµως έχει άπειρα κοινά σηµεία µε αυτήν. Όµοια, µια κατακόρυφη ασύµπτωτη µπορεί να έχει (το πολύ ένα) κοινό σηµείο µε την γ. π. της συνάρτησης, π.χ. η συνάρτηση φ(χ) = χ για χ 0 και φ(χ) =/χ για χ > 0, έχει ασύµπτωτη την χ = 0. Αν όµως µια συνεχής συνάρτηση έχει πεπερασµένο πλήθος κοινών σηµείων µε µια πλάγια ή οριζόντια ασύµπτωτή της (στο + ή στο - ), τότε «τελικά» δεν έχουν κοινά σηµεία και µάλιστα η ασύµπτωτη βρίσκεται «τελικά» εξ ολοκλήρου «πάνω» ή «κάτω» από την γ. π. της συνάρτησης. Βλέπε σχετικά την άσκηση 30 στο τέλος...0 ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ 7. Ο κύριος σκοπός του ιαφορικού Λογισµού είναι η µελέτη των συναρτήσεων µέσω των παραγώγων και η χάραξη καθώς και η ερµηνεία των γραφικών τους παραστάσεων. Τον σπουδαίο αυτό σκοπό δεν πρέπει χάριν των εξετάσεων να τον αγνοήσουµε. Γι αυτό ανεξάρτητα αν θα τίθενται σχετικά θέµατα στις εξετάσεις, πρέπει να γίνει µε επιµέλεια πλήρης µελέτη και σχεδίαση των γραφικών παραστάσεων τουλάχιστον συναρτήσεων µέσα στην τάξη (και µετά, αν είναι δυνατόν, να χρησιµοποιηθεί και κάποιο πρόγραµµα Η.Υ. για την καλύτερη εµφάνισή της). Ιδιαίτερα επισηµαίνουµε σχετικά τις ασκήσεις του βιβλίου: 4 σελ.77, 5 σελ. 78 και την άσκηση σελίδα Οι ερωτήσεις κατανόησης (σελ ) παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον και δεν πρέπει να λησµονηθούν. Επίσης να έχουµε υπόψη ότι προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι ασκήσεις του βιβλίου και µετά οι δικές µας. Μετά την ολοκλήρωση του κεφαλαίου και

11 . Ι. Μ.- Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : ιαφορικός Λογισµός Β την σχετική επανάληψή του, που πρέπει να ακολουθήσει, κρίνεται επιβεβληµένη η διεξαγωγή επαναληπτικού δίωρου ή τρίωρου διαγωνίσµατος. Ε. ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ 9. Ερώτηση συναδέλφου: "Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να δοθεί η άσκηση, σελίδα 98 της κατεύθυνσης Γ Λυκείου καθώς και η άσκηση 4, σελίδα 53 της Γενικής παιδείας στους µαθητές, ώστε να γίνει κατανοητή από αυτούς η εύρεση της παραγώγου;" Απάντηση Α. Άσκηση, σελίδα 98 της κατεύθυνσης. Η απάντηση στις ερωτήσεις αυτές (και στις αντίστροφες τους, δηλ. από την παράγωγο στην συνάρτηση) γίνεται συνήθως µε συνδυασµό των παρακάτω 4 κριτηρίων.. Εφαπτοµένη. Βλέπουµε αν µπορούµε να φέρουµε εφαπτοµένη σε ένα σηµείο της γραφικής παράστασης (γ. π.) της φ που σηµαίνει ότι η φ ορίζεται στο σηµείο αυτό. Έτσι βλέπουµε ότι µόνο στην γ. π. της (β) στο 0 δεν µπορούµε να φέρουµε (µοναδική) εφαπτοµένη, άρα η (β) δεν είναι παραγωγίσιµη στο 0, δηλ. δεν ορίζεται η φ (0). Αν η εφαπτοµένη σε ένα σηµείο ξ είναι οριζόντια (παράλληλη στον χ-άξονα) τότε η φ µηδενίζεται στο ξ, δηλαδή η φ τέµνει τον χ-άξονα στο ξ. Ακόµη καλό είναι να έχουµε υπόψη ότι στο διάστηµα στα σηµεία του οποίου η εφαπτοµένη σχηµατίζει οξεία γωνία µε τον χ-άξονα, η φ είναι γν. αύξουσα, ενώ αν σχηµατίζει αµβλεία γωνία είναι γν. φθίνουσα.. Μονοτονία και πρόσηµο παραγώγου. Αν η φ είναι γν. αύξουσα (και παραγωγίσιµη: κριτήριο ) τότε φ 0 (αυτό δεν το έχει το βιβλίο - αποδεικνύεται πάντως εύκολα µε βάση τον ορισµό της παραγώγου και το θεώρηµα της διάταξης στα όρια- και είναι καλό να το ξέρουν οι µαθητές- και το εξάγουµε διαισθητικά, µάλιστα σε τέτοιου είδους ασκήσεις συνηθέστερα ισχύει το φ >0 (σε κάποιο διάστηµα πάντα)). Ανάλογα αν φ είναι γν. φθίνουσα, φ <0. 3. Ευθεία. Αν ένα τµήµα της φ είναι ευθεία (σε ένα διάστηµα) δηλ. φ(χ) = αχ + β τότε φ = α. Αυτό συµβαίνει στις γ. π. (β), (δ). Γενικά αν η φ είναι πολυωνυµική ν βαθµού, η παράγωγος είναι ν- βαθµού. 4. Κυρτότητα και µονοτονία παραγώγου. Αν φ είναι κυρτή (κοίλη) τότε η φ είναι γν. αύξουσα (φθίνουσα) και «αντίστροφα». Με βάση τα παραπάνω έχουµε: (α) Παρατηρούµε ότι η φ στο 0 έχει οριζόντια εφαπτοµένη, άρα η φ µηδενίζεται στο 0, άρα τέµνει τον χ-άξονα στο Ο. Λόγω της µονοτονίας της φ, αριστερά του 0 η φ θα είναι αρνητική και δεξιά του 0 θετική (στην χειρότερη περίπτωση θα µηδενίζεται και κάπου αλλού). Από αυτά βγαίνει φανερά η απάντηση (Ε) και όχι η (Ζ). (επικουρικά: η φ είναι κυρτή, άρα η φ γν. αύξουσα για να αποκλεισθεί η (Ζ))

12 . Ι. Μ.- Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : ιαφορικός Λογισµός Β (β) στο 0 δεν ορίζεται η παράγωγος, ενώ δεξιά του η φ είναι σταθερή και θετική (κλίση α>0) και αριστερά του 0 είναι σταθερός αρνητικός αριθµός (κριτήριο, 3). Φανερή απάντηση η (Α). (γ) Για το (γ) (η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση): Η φ είναι µονότονη σε 4 διαστήµατα, έστω (-, α], [α, 0], [0, θ], [θ, + ), (α<0, θ>0) ενώ στις θέσεις α, 0, θ έχει τ. ακρότατα) άρα φ (α) = φ (0)= φ (θ)=0, δηλ. η φ τέµνει τον χ- άξονα σε 3 σηµεία (και απαντάται αµέσως (Β) αλλά ας πούµε ότι υπήρχε και άλλη µε 3 σηµεία τοµής). Παρατηρούµε εδώ ότι στα διαστήµατα [α, 0], [0, θ] αλλάζει και κυρτότητα που σηµαίνει (χονδρικά) ότι αλλάζει µονοτονία η φ. Έτσι έχουµε: Στο διάστηµα (-, α) η φ είναι γν. φθίνουσα άρα η φ αρνητική µέχρι που µηδενίζεται στο α. Στο διάστηµα (α, 0) η φ είναι γν. αύξουσα άρα η φ θετική ενώ λόγω αλλαγής κυρτότητας (από κυρτή, κοίλη) η φ αυξάνει και µετά φθίνει (οπότε η φ έχει µέγιστο µεταξύ α, 0), παραµένουσα θετική, µέχρι να µηδενιστεί το 0. Στο διάστηµα [0, θ) η φ είναι γν. φθίνουσα άρα η φ αρνητική, ενώ λόγω αλλαγής κυρτότητας (από κοίλη σε κυρτή κοίλη) η φ φθίνει και µετά αυξάνει (οπότε η φ έχει ελάχιστο µεταξύ 0, θ), παραµένουσα αρνητική, µέχρι να µηδενιστεί το θ. Στο διάστηµα [θ, + ) η φ είναι γν. αύξουσα άρα η φ είναι θετική. Φανερή ήδη απάντηση η (Β). (δ) Προφανώς (κριτήριο 3) η φ είναι σταθερή (και θετική αφού έχει θετική κλίση) ( ). Για καλύτερη άσκηση σε τέτοια θέµατα µπορούµε να µην κοιτάξουµε τις (Α),(Β), (Γ), ( ), (Ε) αλλά να προσπαθήσουµε να χαράξουµε πρώτα τις γ. π. των παραγώγων των (α),(β),(γ), (δ) και µετά να ελέγξουµε. Επίσης καλή σχετική άσκηση είναι από την γ. π. της φ να χαράξουµε την γ. π. της φ (βλ. άσκηση 4, σελ. 77). Β. Άσκηση 4, σελίδα 53 Γενικής Παιδείας. Εδώ µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε µόνο τα παραπάνω κριτήρια,, 3. () Η φ έχει δυο οριζόντιες εφαπτόµενες, άρα η φ τέµνει τον χ-άξονα σε δυο σηµεία. Από αυτό και µόνο βγαίνει ως απάντηση η (β). Αν υπήρχε και άλλη µε δυο κοινά σηµεία θα εξετάζαµε το κριτήριο της µονοτονίας κλπ. () Σε δυο σηµεία (γωνιακά σηµεία) δεν υπάρχει εφαπτοµένη, άρα σε δυο σηµεία δεν ορίζεται η φ. Άρα φανερή απάντηση η (δ). (3) Στο 0 υπάρχει οριζόντια εφαπτοµένη, άρα η φ τέµνει τον χ-άξονα στο σηµείο Ο. Επί πλέον η φ αριστερά του 0 είναι φθίνουσα και δεξιά αύξουσα, άρα η φ είναι αριστερά του 0 αρνητική και δεξιά θετική. Άρα απάντηση (α). (4) εν προκύπτει µόνο εξ ανάγκης η απάντηση (γ), αλλά και από το ότι η φ έχει 3 οριζόντιες εφαπτόµενες, άρα η φ τέµνει σε 3 σηµεία τον χ-άξονα.

13 . Ι. Μ.- Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : ιαφορικός Λογισµός Β Άσκηση ιδακτικής (ΑΣΕΠ 009) Έστω ότι διδάσκετε Μαθηµατικά κατεύθυνσης στη Γ Λυκείου. Μετά την απόδειξη της πρότασης «κάθε παραγωγίσιµη συνάρτηση στο 0 είναι συνεχής στο 0» γίνεται στην τάξη ο παρακάτω διάλογος: Καθηγητής: Ισχύει το αντίστροφο; ηλαδή, αν µια συνάρτηση είναι συνεχής σε ένα σηµείο, είναι και παραγωγίσιµη σε αυτό το σηµείο; Μαθητής Α: Όχι. Καθηγητής: Γιατί; Μαθητής Α: Γιατί, αν η συνάρτηση είναι συνεχής, το όριο της f () όταν το τείνει στο 0 f () f ( 0 ) είναι f ( 0 ) και άρα το όριο lim είναι απροσδιόριστη µορφή. Εποµένως δεν 0 0 υπάρχει αυτό το όριο. Καθηγητής (απευθυνόµενος στην υπόλοιπη τάξη): Συµφωνείτε; f () f ( 0 ) Μαθητής Β: Επειδή το όριο lim είναι απροσδιόριστη µορφή, για άλλες 0 0 συναρτήσεις µπορεί να υπάρχει και για άλλες όχι. Γι αυτό µια συνεχής συνάρτηση δεν είναι πάντοτε παραγωγίσιµη. Μετά τη συζήτηση των µαθητών µε τον καθηγητή η τάξη διχάστηκε. Άλλοι µαθητές συµφώνησαν µε το µαθητή Α και άλλοι µε το µαθητή Β. α) Εντοπίστε τις δύο πιο σηµαντικές παρανοήσεις που φαίνεται να έχουν δηµιουργηθεί στην τάξη και αναφέρετε πώς αναδύονται αυτές από το διάλογο. β) Πώς θα αντιµετωπίζατε διδακτικά το πρόβληµα που δηµιουργήθηκε ώστε να βοηθήσετε τους µαθητές να ξεπεράσουν τις παρανοήσεις τους;

14 . Ι. Μ.- Σ. Σ. Μ. - Γ Λυκείου : ιαφορικός Λογισµός Β 4 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠAΝΑΛΗΨΗΣ ΙΑΦ. ΛΟΓΙΣΜΟΥ (Β MEΡΟΣ) Kυρτότητα - Ασύµπτωτες - de L Hospital. I. Aν µια συνάρτηση είναι κυρτή στο R, τότε πάντοτε δεν έχει τοπ. ακρότατα Σ - Λ II. Αν µια συνάρτηση είναι γν. αύξουσα σ ένα διάστηµα, τότε πάντοτε δεν έχει σηµεία καµπής Σ - Λ III. Ένα κρίσιµο σηµείο µιας συνάρτησης µπορεί να είναι θέση σηµείου καµπής Σ - Λ IV. Αν µια συνάρτηση είναι κυρτή στο R τότε έχει πάντα αντίστροφη Σ Λ V.Τα σηµεία καµπής βρίσκονται πάντα σε θέσεις εσωτερικών σηµείων διαστηµάτων, ενώ τα ακρότατα µπορεί να είναι και σε άκρα. Σ Λ VI. Αν Σ (χ) = χ(χ - ) (χ - ) 3 (χ - 3) 4, τότε η συνάρτηση Σ έχει σηµεία καµπής στις θέσεις Α.0, Β.0,, Γ.0,,, 3.0,,, 3 Ε. 0, VII. Αν η συνάρτηση Σ είναι διπλά παραγωγίσιµη και κυρτή στο R τότε ισχύει πάντα Α. Σ (χ) > 0 για κάθε χ R Β. Σ (χ) 0 για κάθε χ R Γ. άγνωστο το πρόσηµο της Σ. VIIΙ. Η εφαπτοµένη σ ένα σηµείο της γ.π. µιας κοίλης συνάρτησης στο R µπορεί να έχει δυο κοινά σηµεία µε αυτήν Σ Λ. Ι. Το όριο lim : χ + ηµ Α. δεν υπάρχει Β. δεν έχει έννοια Γ. είναι ίσο 0. είναι ίσο µε +. II. Αν lim Σ() = + τότε η Σ δεν έχει πλάγιες ασύµπτωτες Σ Λ a+ IΙΙ. Αν η συνάρτηση Σ() είναι συνεχής στο (0, + ) και lim Σ() = µ R τότε η Σ έχει a+ πάντα µοναδική µη κατακόρυφη ασύµπτωτη. Σ Λ ΙV. Μια συνεχής συνάρτηση στο R δεν έχει κατακόρυφες ασύµπτωτες. Σ Λ V. Αν µια συνάρτηση έχει ελάχιστο και µέγιστο, τότε δεν έχει ασύµπτωτες Σ Λ χ αχ+ 4 VΙ. Αν η συνάρτηση φ(χ) = έχει µοναδική κατακόρυφη ασύµπτωτη την χ 4 ευθεία χ = τότε Α. α = Β. α = - Γ. α = 4. α = -4. VII. O βαθµός του αριθµητή µιας ρητής συνάρτησης είναι ν, ενώ του παρανοµαστή µ (ν, µ Ν*). Αν η συνάρτηση έχει πλάγια (όχι οριζόντια) ασύµπτωτη, τότε ισχύει Α. ν = µ Β. ν µ = Γ. ν µ =. ν < µ + VIΙΙ. Ένας µαθητής έγραψε στο πίνακα : Αν η συνάρτηση f είναι παραγωγίσιµη στο ξ 0 f () f (ξ) 0 f () τότε ισχύει lim = lim = f (ξ). ξ ξ ξ i) Eίναι σωστό αυτό ή λάθος;

Συµπληρώσεις, Παρατηρήσεις, Επισηµάνσεις και Ασκήσεις στο δεύτερο µέρος του 2 ου κεφαλαίου της Ανάλυσης ( 2.8, 2.9, 2.10)

Συµπληρώσεις, Παρατηρήσεις, Επισηµάνσεις και Ασκήσεις στο δεύτερο µέρος του 2 ου κεφαλαίου της Ανάλυσης ( 2.8, 2.9, 2.10) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ /ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ. Ε. Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ηµήτριος I. Μπουνάκης Σχολικός Σύµβουλος Μαθηµατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΓΑ ΙΚΟΙ. 3. Για κάθε z 1, z 2 C ισχύει z1 + z2 = z1 + z2. 4. Για κάθε z C ισχύει z z 2 z. 5. Για κάθε µιγαδικό z ισχύει: 6.

ΜΙΓΑ ΙΚΟΙ. 3. Για κάθε z 1, z 2 C ισχύει z1 + z2 = z1 + z2. 4. Για κάθε z C ισχύει z z 2 z. 5. Για κάθε µιγαδικό z ισχύει: 6. ΜΙΓΑ ΙΚΟΙ 1 Για κάθε z 1, z 2 C ισχύει z1 z2 z1 z2 1 2 Για κάθε z 1, z 2 C ισχύει z1 z2 z1 z2 3 Για κάθε z 1, z 2 C ισχύει z1 + z2 = z1 + z2 4 Για κάθε z C ισχύει z z 2 z 5 Για κάθε µιγαδικό z ισχύει:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ. f ( x) 0 0 2x 0 x 0

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ. f ( x) 0 0 2x 0 x 0 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 8 ΜΑΪΟΥ 6 ΘΕΜΑ Α Α. Θεωρία, βλ. σχολικό βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα

Οι ασκήσεις βασίζονται στο αξιόλογο φυλλάδιο του Μαθηματικού Μιλτ. Παπαγρηγοράκη, από τις σημειώσεις του για το 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων [ <

Οι ασκήσεις βασίζονται στο αξιόλογο φυλλάδιο του Μαθηματικού Μιλτ. Παπαγρηγοράκη, από τις σημειώσεις του για το 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων [ < Οι ασκήσεις βασίζονται στο αξιόλογο φυλλάδιο του Μαθηματικού Μιλτ. Παπαγρηγοράκη, από τις σημειώσεις του για το 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων [008-009 < Mathematica.gr], τον οποίο κι ευχαριστώ ιδιαίτερα για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΦΑΠΤΟΜΕΝΗΣ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΦΑΠΤΟΜΕΝΗΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ. Mια συνάρτηση λέμε ότι είναι παραγωγίσιμη σε ένα σημείο του πεδίου ορισμού ( της, αν υπάρει το lim και είναι πραγματικός αριθμός. Το όριο αυτό λέγεται παράγωγος της στο και συμβολίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ.Καρτάλη 8 Βόλος Τηλ. 43598 ΠΊΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΈΝΩΝ 3. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ... 5 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία στα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ Λυκείου

Η Θεωρία στα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ Λυκείου Η Θεωρία στα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ Λυκείου wwwaskisopolisgr έκδοση 5-6 wwwaskisopolisgr ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 5 Τι ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση; Έστω Α ένα υποσύνολο του Ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΟΡΙΟ, ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ- ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΜΩΝ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ. i) Για την εύρεση µονοτονίας µιας συνάρτησης υπολογίζω την f ( x )

ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ- ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΜΩΝ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ. i) Για την εύρεση µονοτονίας µιας συνάρτησης υπολογίζω την f ( x ) () Μονοτονία ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ- ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΜΩΝ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ i) Για την εύρεση µονοτονίας µιας συνάρτησης υπολογίζω την f ( ) και βρίσκω το πρόσηµό της ii) Αν προκύψει να είναι αύξουσα ή φθίνουσα,

Διαβάστε περισσότερα

Thanasis Xenos ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Thanasis Xenos ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΜΑΘΙΑΣ thanasisenos@yahoo.gr Thanasis Xenos )Αν µια συνάρτηση f είναι, τότε είναι γνησίως µονότονη; Η πρόταση δεν αληθεύει, διότι για παράδειγµα η συνάρτηση, f ( ) = είναι - και δεν είναι γνησίως µονότονη., >

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2ο: ΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ 2ο ΜΕΡΟΣ

Κεφάλαιο 2ο: ΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ 2ο ΜΕΡΟΣ Κεφάλαιο ο: ΙΑΦΟΡΙΚΟ ΟΓΙΜΟ ο ΜΕΡΟ Ερωτήσεις του τύπου «ωστό - άθος» 1. * Αν η συνάρτηση f είναι παραγωγίσιµη στο R και f (α) f (β), α, β R, α < β, τότε ισχύει f () για κάθε (α, β).. * Αν η συνάρτηση f

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 2016

Λύσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 2016 Λύσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 16 ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Προσομοίωσης Εξετάσεων 2017

Διαγώνισμα Προσομοίωσης Εξετάσεων 2017 Ένα διαγώνισμα προετοιμασίας για τους μαθητές της Γ Λυκείου στα Μαθηματικά Προσανατολισμού Διαγώνισμα Προσομοίωσης Εξετάσεων 7 Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου Κων/νος Παπασταματίου Μαθηματικός Φροντιστήριο

Διαβάστε περισσότερα

********* Β ομάδα Κυρτότητα Σημεία καμπής*********

********* Β ομάδα Κυρτότητα Σημεία καμπής********* ********* Β ομάδα Κυρτότητα Σημεία καμπής********* 5 Για την δύο φορές παραγωγίσιμη στο R συνάρτηση ισχύει: e για κάθε R. Να αποδείξετε ότι η γραφική παράσταση της δεν παρουσιάζει σημείο καμπής. Υποθέτουμε

Διαβάστε περισσότερα

και γνησίως αύξουσα στο 0,

και γνησίως αύξουσα στο 0, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Α1. Σχολικό βιβλίο σελ 6 (i) A. Σχολικό βιβλίο σελ 141 Α. Σχολικό βιβλίο σελ 46-47 Α4. α. Λ β. Σ γ. Λ δ. Σ ε. Σ ΘΕΜΑ Β Β1. Ισχύει D f επειδή 1 1 1 Για κάθε η f είναι παραγωγίσιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. f x > κοντά στο x0.

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. f x > κοντά στο x0. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε. 3 Θέµα ο ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ B. α) Λάθος διότι η f είναι «-» που σηµαίνει δεν είναι πάντα γνησίως µονότονη. β) Σωστό διότι

Διαβάστε περισσότερα

13 Μονοτονία Ακρότατα συνάρτησης

13 Μονοτονία Ακρότατα συνάρτησης 3 Μονοτονία Ακρότατα συνάρτησης Α. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Θεώρημα Αν μια συνάρτηση f είναι συνεχής σ ένα διάστημα Δ, τότε: Αν f ( ) > 0για κάθε εσωτερικό του Δ, η f είναι γνησίως αύξουσα στο Δ. Αν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013 ÔÑÉÐÔÕ Ï

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013 ÔÑÉÐÔÕ Ï ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 3 Ε_3.Μλ3ΘΤ(ε) ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΥΠΟ ΕΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΥΠΟ ΕΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΥΠΟ ΕΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 94 Κεφάλαιο ο: ΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ o ΜΕΡΟΣ Απαντήσεις στις ερωτήσεις του τύπου Σωστό-Λάθος. Λ 4. Λ 43. Λ. Σ 5. Λ 44. Σ 3. Λ 6. Λ 45. α) Σ 4. Σ 7. Λ β) Λ 5. Σ 8. Σ

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 2016

Λύσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 2016 Λύσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 16 ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ Κοίλα κυρτά συνάρτησης Σηµεία καµπής Θεωρία Σχόλια Μέθοδοι Ασκήσεις

ΜΑΘΗΜΑ ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ Κοίλα κυρτά συνάρτησης Σηµεία καµπής Θεωρία Σχόλια Μέθοδοι Ασκήσεις 1 ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 4.8 ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ Κοίλα κυρτά συνάρτησης Σηµεία καµπής Θεωρία Σχόλια Μέθοδοι Ασκήσεις 1. Ορισµός Έστω συνεχής σε διάστηµα και παραγωγίσιµη στο εσωτερικό του. Θα λέµε ότι η στρέφει

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενες λύσεις. f (x) f (x ) f (x) f (x ) f (x) f (x ) (x x ). f (x) f (x ) lim[f (x) f (x )] lim (x x ) lim[f (x) f (x )] 0 lim f (x) f (x ),

Προτεινόμενες λύσεις. f (x) f (x ) f (x) f (x ) f (x) f (x ) (x x ). f (x) f (x ) lim[f (x) f (x )] lim (x x ) lim[f (x) f (x )] 0 lim f (x) f (x ), Πανελλαδικές Εξετάσεις 8 Μαθηματικά Προσανατολισμού /6/8 ΘΕΜΑ Α Προτεινόμενες λύσεις Α Αφού η f είναι παραγωγίσιμη στο σημείο του πεδίου ορισμού της, ισχύει ότι: Για κάθε έχουμε: Επομένως ισχύει ότι: Δηλαδή:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Παύλος Βασιλείου

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Παύλος Βασιλείου ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Παύλος Βασιλείου Σε όλους αυτούς που παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΟΡΙΟ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ -ΟΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηµατικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΚΕΦΑΛΑΙΟ. 1 ο :Μιγαδικοί Αριθµοί

Μαθηµατικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΚΕΦΑΛΑΙΟ. 1 ο :Μιγαδικοί Αριθµοί ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο :Μιγαδικοί Αριθµοί. Ποιο σύνολο ονοµάζεται σύνολο των µιγαδικών αριθµών ;. Tι ονοµάζεται µιγαδικός αριθµός; Ποιο είναι το πραγµατικό και ποιο το φανταστικό του µέρος ; 3. Tι ονοµάζεται εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Επιμέλεια: Βασίλης Κράνιας wwwe-mathsgr ΑΝΑΛΥΣΗ Τι ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση Έστω Α ένα υποσύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑ Α. , έχει κατακόρυφη ασύμπτωτη την x 0.

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑ Α. , έχει κατακόρυφη ασύμπτωτη την x 0. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑ Α Άσκηση Θεωρούμε τον παρακάτω ισχυρισμό: «Αν η συνάρτηση την» ορίζεται στο τότε δεν μπορεί να έχει κατακόρυφη ασύμπτωτη ) Να χαρακτηρίσετε τον παραπάνω ισχυρισμό γράφοντας

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α

Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α. Έστω µια συνάρτηση f παραγωγίσιµη σ ένα διάστηµα (α, β), µε εξαίρεση ίσως ένα σηµείο του, στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 2002 ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 2002 ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ ο Α) Έστω η συνάρτηση f, η οποία είναι συνεχής στο διάστημα [α,β] με f(α) f(β). Να αποδείξετε ότι για κάθε αριθμό η μεταξύ των f(α) και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να βρείτε τις ασύμπτωτες της γραφικής παράστασης της συνάρτησης f με τύπο

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να βρείτε τις ασύμπτωτες της γραφικής παράστασης της συνάρτησης f με τύπο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΑΣΥΜΠΤΩΤΕΣ - ΚΑΝΟΝΕΣ DE L HOSPITAL - ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ [Κεφ..9: Ασύμπτωτες Κανόνες de l Hospital Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Παράδειγμα. ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

f f x f x = x x x f x f x0 x

f f x f x = x x x f x f x0 x 1 Παράγωγος 1. για να βρω την παράγωγο της f σε διάστηµα χρησιµοποιώ βασικές παραγώγους και κανόνες παραγωγισης. για να βρω την παράγωγο σε σηµείο αλλαγής τύπου η σε άκρο διαστήµατος δουλεύω µε ορισµό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ 31 Ορισµοί Ορισµός 311 Εστω f : A f( A), A, f( A) και έστω 0 Α είναι σηµείο συσσώρευσης του συνόλου Α Θα λέµε ότι η f είναι παραγωγίσιµη στο σηµείο 0 εάν υπάρχει λ : Ισοδύναµα:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ- ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ

ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ- ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ ΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ [7] ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ- ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ Ορισµός Έστω µια συνάρτηση f συνεχής στο πεδίο ορισµού της και παραγωγίσιµη στο εσωτερικό του. θα λέµε ότι: Η συνάρτηση f στρέφει τα κοίλα προς τα άνω ή

Διαβάστε περισσότερα

2.8 ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

2.8 ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ 8 ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ 49 ΟΡΙΣΜΟΣ 6 4 Πότε μια συνάρτηση λέγεται κυρτή και πότε κοίλη σε ένα διάστημα Δ ; Απάντηση : Έστω μία συνάρτηση σ υ ν ε χ ή ς σ ένα διάστημα Δ και π α ρ α γ ω γ ί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να εξετάσετε αν ισχύουν οι υποθέσεις του Θ.Μ.Τ. για την συνάρτηση στο διάστημα [ 1,1] τέτοιο, ώστε: C στο σημείο (,f( ))

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να εξετάσετε αν ισχύουν οι υποθέσεις του Θ.Μ.Τ. για την συνάρτηση στο διάστημα [ 1,1] τέτοιο, ώστε: C στο σημείο (,f( )) ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 6: ΘΕΩΡΗΜΑ ΜΕΣΗΣ ΤΙΜΗΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΟΥ (Θ.Μ.Τ.) [Θεώρημα Μέσης Τιμής Διαφορικού Λογισμού του κεφ..5 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Παράδειγμα. ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2008

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2008 -6 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 8.doc ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 8 ΘΕΜΑ ο Έστω, α,β, α β και ν α i = βi () β αi α) Να αποδείξετε ότι ο δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. οι f, g είναι συνεχείς στο και f (x) = g (x) για κάθε εσωτερικό σηµείο του, ÏÅÖÅ

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. οι f, g είναι συνεχείς στο και f (x) = g (x) για κάθε εσωτερικό σηµείο του, ÏÅÖÅ Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 8 ΘΕΜΑ ο Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α. α. Έστω δυο συναρτήσεις f, g ορισµένες σε ένα διάστηµα. Αν οι f, g είναι συνεχείς στο και f () g ()

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3ο: ΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ 2ο ΜΕΡΟΣ

Κεφάλαιο 3ο: ΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ 2ο ΜΕΡΟΣ Κεφάλαιο 3ο: ΙΑΦΟΡΙΚΟ ΟΓΙΜΟ ο ΜΕΡΟ Ερωτήσεις του τύπου «ωστό - άθος». * Αν µια συνάρτηση f είναι συνεχής στο διάστηµα [α, β], παραγωγίσιµη στο διάστηµα (α, β) και f (α) = f (β), τότε υπάρχει τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

x R, να δείξετε ότι: i)

x R, να δείξετε ότι: i) ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Έστω μια συνάρτηση f παραγωγίσιμη στο R για την οποία ισχύουν: f ( ), f ( ) για κάθε R και f ( ) f ( ) α) Να βρείτε τον τύπο της f για κάθε R g( ) β) Αν g είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδική Επανα λήψή. Επιμέλεια Κων/νος Παπασταματίου. Θεωρία - Λεξιλόγιο Βασικές Μεθοδολογίες. Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ.

Μεθοδική Επανα λήψή. Επιμέλεια Κων/νος Παπασταματίου. Θεωρία - Λεξιλόγιο Βασικές Μεθοδολογίες. Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ. Μεθοδική Επανα λήψή Θεωρία - Λεξιλόγιο Βασικές Μεθοδολογίες Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ. Καρτάλη 8 Βόλος Τηλ. 4 598 Επιμέλεια Κων/νος Παπασταματίου Περιεχόμενα Συνοπτική Θεωρία με Ερωτήσεις Απαντήσεις...

Διαβάστε περισσότερα

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητήσ Μαθηματικών: Κωτςάκησ Γεώργιοσ e-mail: kotsakis @ windowslive. com.

Καθηγητήσ Μαθηματικών: Κωτςάκησ Γεώργιοσ e-mail: kotsakis @ windowslive. com. Καθηγητήσ Μαθηματικών: Κωτςάκησ Γεώργιοσ e-mail: kotsakis @ windowslive. com. A. Οι κανόνες De L Hospital και η αρχική συνάρτηση κάνουν πιο εύκολη τη λύση των προβλημάτων με το Θ. Rolle. B. Η αλγεβρική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β ΜΕΡΟΣ (ΑΝΑΛΥΣΗ) ΚΕΦ 1 ο : Όριο Συνέχεια Συνάρτησης

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β ΜΕΡΟΣ (ΑΝΑΛΥΣΗ) ΚΕΦ 1 ο : Όριο Συνέχεια Συνάρτησης ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β ΜΕΡΟΣ (ΑΝΑΛΥΣΗ) ΚΕΦ ο : Όριο Συνέχεια Συνάρτησης Φυλλάδιο Φυλλάδι555 4 ο ο.α) ΕΝΝΟΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ - ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.α) ΕΝΝΟΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ - ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

2.8 ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

2.8 ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ : ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ 8 ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ 49 ΟΡΙΣΜΟΣ 6 4 Πότε μια συνάρτηση λέγεται κυρτή και πότε κοίλη σε ένα διάστημα Δ ; Απάντηση : Έστω μία συνάρτηση σ υ ν ε χ ή ς σ ένα

Διαβάστε περισσότερα

20 επαναληπτικά θέματα

20 επαναληπτικά θέματα 0 επαναληπτικά θέματα για τα μαθηματικά κατεύθυνσης Γ λυκείου (τεύχος σχολικό έτος 03-04) Γράφουν οι μαθηματικοί: Βέρρας Οδυσσέας Καρύμπαλης Νώντας Κοτσώνης Γιώργος Κώνστας Χάρης Μπούζας Δημήτρης Πετρόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Θεµατικές διαδροµές στην Ανάλυση

Θεµατικές διαδροµές στην Ανάλυση Θεµατικές διαδροµές στην Ανάλυση Μια πορεία από τον ιαφορικό στον Ολοκληρωτικό Λογισµό Γιάννης Λουριδάς, ηµήτρης Ντρίζος Τα θέµατα του παρόντος άρθρου εντάσσονται στην ύλη του ιαφορικού και Ολοκληρωτικού

Διαβάστε περισσότερα

A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ 8Α ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ A ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Πότε μια συνάρτηση λέγεται συνεχής σε ένα σημείο του πεδίου ορισμού o της ; Απάντηση : ( ΟΜΟΓ, 6 ΟΜΟΓ, 9 Β, ΟΜΟΓ, 5 Έστω μια συνάρτηση και ένα σημείο του πεδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Του Δημητρίου Α. Ντρίζου Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών Στο κείμενο που ακολουθεί διατυπώνουμε μια σειρά προτάσεων, καθεμιά από τις ο- ποίες, αφού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα. Κεφάλαιο 2 ο (Προτείνεται να διατεθούν 12 διδακτικές ώρες) Ειδικότερα:

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα. Κεφάλαιο 2 ο (Προτείνεται να διατεθούν 12 διδακτικές ώρες) Ειδικότερα: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα Κεφάλαιο ο (Προτείνεται να διατεθούν διδακτικές ώρες) Ειδικότερα:. -. (Προτείνεται να διατεθούν 5 διδακτικές ώρες).3 (Προτείνεται να διατεθούν

Διαβάστε περισσότερα

1, x > 0 η οποία είναι συνεχής και παραγωγίσιμη σε κάθε ένα από τα διαστήματα (, 0) και (0, + ) του πεδίου ορισμού της D f = R.

1, x > 0 η οποία είναι συνεχής και παραγωγίσιμη σε κάθε ένα από τα διαστήματα (, 0) και (0, + ) του πεδίου ορισμού της D f = R. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΛΗ: Όρια Συνέχεια Διαφορικός Λογισμός Ορισμένο Ολοκλήρωμα ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4 Μαρτίου 8 Θερινά Τμήματα Απαντήσεις ΘΕΜΑ Α Α. Σχολικό Βιβλίο Σελίδα 33. (Μονάδες 5) Α. Σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Νίκος Ζανταρίδης (Φροντιστήριο Πυραμίδα) ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Ένα γενικό θέμα Ανάλυσης Χρήσιμες Προτάσεις Ασκήσεις για λύση Μικρό βοήθημα για τον υποψήφιο μαθητή της Γ Λυκείου λίγο πριν τις εξετάσεις Απρίλιος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΥΠΟ ΕΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΥΠΟ ΕΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΥΠΟ ΕΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 3 Κεφάλαιο ο: ΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ο ΜΕΡΟΣ Απαντήσεις στις ερωτήσεις του τύπου Σωστό-Λάθος. Σ 6. Λ 8. Λ. Σ 7. Σ 9. Λ 3. Λ 8. Λ 3. Σ 4. Σ 9. Σ 3. α) Σ 5. Σ. Σ β) Σ 6.

Διαβάστε περισσότερα

1. ** Αν F είναι µια παράγουσα της f στο R, τότε να αποδείξετε ότι και η

1. ** Αν F είναι µια παράγουσα της f στο R, τότε να αποδείξετε ότι και η Ερωτήσεις ανάπτυξης. ** Αν F είναι µια παράγουσα της f στο R, τότε να αποδείξετε ότι και η συνάρτηση G () = F (α + β) είναι µια παράγουσα της h () = f (α + β), α α στο R. β + γ α+ γ. ** α) Να δείξετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. c είναι παράγουσες της f στο Δ και κάθε άλλη παράγουσα G της f στο Δ παίρνει τη μορφή G( x) F( x) c,

προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. c είναι παράγουσες της f στο Δ και κάθε άλλη παράγουσα G της f στο Δ παίρνει τη μορφή G( x) F( x) c, Σύγχρονο www.asma.ro.gr ΦΑΣΜΑ GROUP προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. Μαθητικό Φροντιστήριο Κατά το πέρας της εξέτασης οι λύσεις θα αναρτηθούν στο και στο sit του φροντιστηρίου. 5ης Μαρτίου ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 5

Διαβάστε περισσότερα

e-mail@p-theodoropoulos.gr

e-mail@p-theodoropoulos.gr Ασκήσεις Μαθηµατικών Κατεύθυνσης Γ Λυκείου Παναγιώτης Λ. Θεοδωρόπουλος Σχολικός Σύµβουλος Μαθηµατικών e-mail@p-theodoropoulos.gr Στην εργασία αυτή ξεχωρίζουµε και µελετάµε µερικές περιπτώσεις ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός Σύµβουλος ΠΕ03

Σχολικός Σύµβουλος ΠΕ03 Ασκήσεις Μαθηµατικών Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ρ. Παναγιώτης Λ. Θεοδωρόπουλος Σχολικός Σύµβουλος ΠΕ03 e-mail@p-theodoropoulos.gr Στην εργασία αυτή ξεχωρίζουµε και µελετάµε µερικές περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

2.2 ΠΑΡΑΓΩΓΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ

2.2 ΠΑΡΑΓΩΓΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΟΡΙΣΜΟΙ Πότε μια συνάρτηση λέγεται : α Παραγωγίσιμη στο σύνολο Α β Παραγωγίσιμη στο ανοικτό διάστημα αβ γ Παραγωγίσιμη στο κλειστό διάστημα [ αβ ] Β δ Τι ονομάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ 8Α ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ A ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Πότε μια συνάρτηση λέγεται συνεχής σε ένα σημείο του πεδίου ορισμού o της ; Απάντηση : ( ΟΜΟΓ, 6 ΟΜΟΓ, 9 Β, ΟΜΟΓ, 5 Έστω μια συνάρτηση και ένα σημείο του πεδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 10: ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΚΡΟΤΑΤΩΝ

ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 10: ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΚΡΟΤΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΚΡΟΤΑΤΩΝ [Ενότητα Προσδιορισμός των Τοπικών Ακροτάτων - Θεώρημα Εύρεση Τοπικών Ακροτάτων του κεφ..7 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΑΣΚΗΣΕΙΣ Άσκηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013 ÁÍÅËÉÎÇ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013 ÁÍÅËÉÎÇ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 3 ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Ηµεροµηνία: Μ. Τρίτη 3 Απριλίου 3 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Σχολικό βιβλίο,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2016 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2016 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 6 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 6 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2008

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2008 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 8 ΘΕΜΑ ο Έστω, α,β, α β και ν α + + i = βi () β + αi α) Να αποδείξετε ότι ο δεν είναι πραγµατικός αριθµός. β) Να αποδείξετε

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων. Εξεταζόμενο Μάθημα: Μαθηματικά Προσανατολισμού, Θετικών & Οικονομικών Σπουδών

Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων. Εξεταζόμενο Μάθημα: Μαθηματικά Προσανατολισμού, Θετικών & Οικονομικών Σπουδών Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων Εξεταζόμενο Μάθημα: Μαθηματικά Προσανατολισμού, Θετικών & Οικονομικών Σπουδών Ημερομηνία: Ιουνίου 08 Απαντήσεις Θεμάτων Θέμα Α Α.. Θεωρία σχολικού βιβλίου,

Διαβάστε περισσότερα

Τρία συνηθισµένα λάθη που κάνουν µαθητές της Γ Λυκείου σε ασκήσεις του ιαφορικού Λογισµού ρ. Παναγιώτης Λ. Θεοδωρόπουλος πρώην Σχολικός Σύµβουλος ΠΕ3 e-mail@p-thedrpuls.gr Πρόλογος Στην εργασία αυτή επισηµαίνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

( ) ( ) ( 3 ) ( ) = ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( 1) ( ) (( ) ( )) ( ) + = = και και και και. ζ να ταυτισθούν, δηλαδή θα πρέπει: f x ημ x. 6 x x x.

( ) ( ) ( 3 ) ( ) = ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( 1) ( ) (( ) ( )) ( ) + = = και και και και. ζ να ταυτισθούν, δηλαδή θα πρέπει: f x ημ x. 6 x x x. Ενδεικτικές Λύσεις Διαγωνίσματος (9--9) ΘΕΜΑ Α A. Απόδειξη σχολικού βιβλίου σελ. 5 Α. α. ψ β. Αντιπαράδειγμα σχολικού βιβλίου σελ. 99 Α. Ορισμός σχολικού βιβλίου σελ. 6 Α4. α) Σ β) Λ γ) Λ δ) Σ ε) Λ ΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. * Έστω µια συνάρτηση f για την οποία ισχύουν οι υποθέσεις του θεωρήµατος του Rolle στο διάστηµα [α, β]. Τότε θα υπάρχει ξ (α, β), ώστε η εφαπτοµένη της C f στο (ξ, f (ξ))

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ-ΛΑΘΟΥΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ-ΛΑΘΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ-ΛΑΘΟΥΣ 1. Αν f συνεχής στο [α, β] είναι f ( ) d 0 f ( ) 0 2. Αν f συνεχής και γν. αύξουσα στο [α, β] ισχύει ότι: f ( ) d 0. 3. Αν f ( ) d g( ) d, ό f ( ) g( ) ά [, ]. 4. Το σύνολο τιμών

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ - ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ - ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ - ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Ορισμός Θεωρούμε μια συνάρτηση f συνεχή σ' ένα διάστημα Δ και παραγωγίσιμη στο εσωτερικό του Δ. α) Θα λέμε ότι η f είναι κυρτή ή στρέφει τα κοίλα άνω στο Δ, αν η f

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΡΟΤΑΤΩΝ

ΤΟΠΙΚΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΡΟΤΑΤΩΝ Ενότητα 1 ΤΟΠΙΚΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΡΟΤΑΤΩΝ Ασκήσεις για λύση 3 3, < 1). Δίνεται η συνάρτηση f ( ). 6, Να βρείτε : i ) την παράγωγο της f, ii) τα κρίσιμα σημεία της f. ). Να μελετήσετε ως προς τη μονοτονία

Διαβάστε περισσότερα

Για την κατανόηση της ύλης αυτής θα συμβουλευθείτε επίσης το: βοηθητικό υλικό που υπάρχει στη

Για την κατανόηση της ύλης αυτής θα συμβουλευθείτε επίσης το: βοηθητικό υλικό που υπάρχει στη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι (ΘΕ ΠΛΗ ) ΕΡΓΑΣΙΑ 4 η Ημερομηνία Αποστολής στον Φοιτητή: Φεβρουαρίου Ημερομηνία παράδοσης της Εργασίας: 6 Μαρτίου Πριν από την λύση κάθε άσκησης καλό είναι να

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ II ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ II ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ II ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α A Έστω f µια συνάρτηση ορισµένη σε ένα διάστηµα Αν F είναι µια παράγουσα της f στο, τότε να αποδείξετε ότι: όλες οι συναρτήσεις της µορφής G() F() + c, c

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. β α

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. β α ΘΕΜΑ Α ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 0 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ A. Έστω µια συνάρτηση f η οποία είναι συνεχής σε ένα διάστηµα. Αν f () > 0 σε κάθε εσωτερικό σηµείο του, τότε να αποδείξετε ότι η f είναι γνησίως αύξουσα σε όλο

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγµατα συναρτήσεων: f:[0,+ ) IR, f(x)=2+ x f:ir IR: f(x)=

Παραδείγµατα συναρτήσεων: f:[0,+ ) IR, f(x)=2+ x f:ir IR: f(x)= ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - 9 - ΚΕΦΑΛΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙ ο - ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.. ρισµός Συνάρτηση από ένα σύνολο Α σ ένα σύνολο Β είναι ένας κανόνας µε τον οποίο κάθε στοιχείο του Α απεικονίζεται σε ένα ακριβώς στοιχείο του Β. Το

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός

Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός Μονοτονία Συνάρτησης Tζουβάλης Αθανάσιος Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός Περιεχόμενα Μονοτονία συνάρτησης... Λυμένα παραδείγματα...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να μελετήσετε ως προς τη μονοτονία και τα ακρότατα τις παρακάτω συναρτήσεις: f (x) = 0 x(2ln x + 1) = 0 ln x = x = e x =

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να μελετήσετε ως προς τη μονοτονία και τα ακρότατα τις παρακάτω συναρτήσεις: f (x) = 0 x(2ln x + 1) = 0 ln x = x = e x = ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 0: ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΚΡΟΤΑΤΩΝ [Ενότητα Προσδιορισμός των Τοπικών Ακροτάτων - Θεώρημα Εύρεση Τοπικών Ακροτάτων του κεφ..7 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΞΗ ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΞΗ ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΞΗ ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Για να μελετήσουμε και να χαράξουμε τη γραφική παράταση μιας συνάρτησης ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα: 1. Βρίσκουμε το πεδίο ορισμού της.. Εξετάζουμε την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ. ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ. ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ Ηµερίδα Μαθηµατικών στην Κοζάνη την 5-3-09. ιοργανωτής: ΕΜΕ Κοζάνης. Συνδιοργανωτές: Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών υτ. Μακεδονίας και Σχολικός Σύµβουλος υτ. Μακεδονίας ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ. ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Για να εκφράσουμε τη διαδικασία αυτή, γράφουμε: :

Για να εκφράσουμε τη διαδικασία αυτή, γράφουμε: : Η θεωρία στα μαθηματικά προσανατολισμού Γ υκείου Τι λέμε συνάρτηση με πεδίο ορισμού το σύνολο ; Έστω ένα υποσύνολο του Ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση με πεδίο ορισμού το μία διαδικασία (κανόνα), με την

Διαβάστε περισσότερα

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÏÅÖÅ

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÏÅÖÅ 1 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑ 1 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α. Έστω µια συνάρτηση, η οποία είναι ορισµένη σε ένα κλειστό διάστηµα,. Αν: η συνεχής στο, και τότε, για κάθε αριθµό µεταξύ των

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4. [ ] z, w. 3 f x, x 1,3 όπου 3 μιγαδικοί των οποίων οι εικόνες

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4. [ ] z, w. 3 f x, x 1,3 όπου 3 μιγαδικοί των οποίων οι εικόνες ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 1. i) Να δείξετε ότι υπάρχει μοναδικό 3 3 0 1, ώστε: 3 e, 1 ln 0 + 0 = 0 ii) Δίνεται ο μιγαδικός 3 z = ln + i, > 0 a) Να βρείτε την ελάχιστη απόσταση k της εικόνας του z από την αρχή

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ. Ημερομηνία: Πέμπτη 20 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ. Ημερομηνία: Πέμπτη 20 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ /4/7 έως τις /4/7 ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Ημερομηνία: Πέμπτη Απριλίου 7 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α Έστω μία συνάρτηση f ορισμένη σε ένα διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2011 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2011 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α A Έστω µια συνάρτηση f ορισµένη σε ένα διάστηµα και ένα εσωτερικό σηµείο του Αν η f παρουσιάζει τοπικό ακρότατο στο και είναι παραγωγίσιµη στο σηµείο αυτό, να αποδείξετε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΥΜΠΤΩΤΕΣ ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΑΣΥΜΠΤΩΤΕΣ ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΑΣΥΜΠΤΩΤΕΣ ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Ορισμοί α) (Κατακόρυφη ασύμπτωτη) Αν ένα τουλάχιστον απ' τα όρια f(), o o λέγεται κατακόρυφη ασύμπτωτη της C f. f() είναι +, ή -, τότε η ευθεία o β) (Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ : ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σε κάθε ενότητα αυτού του βιβλίου θα βρείτε : Βασική θεωρία με τη μορφή ερωτήσεων Μεθοδολογίες και σχόλια

Διαβάστε περισσότερα

Ο μαθητής που έχει μελετήσει το κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση:

Ο μαθητής που έχει μελετήσει το κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση: Ο μαθητής που έχει μελετήσει το κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση:. Να γνωρίζει τον ορισμό της παραγώγου συνάρτησης σε ένα σημείο και να τον ερμηνεύει ως ρυθμό μεταβολής.. Να γνωρίζει τις έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικά Θέματα Μαθηματικών Γ Λυκείου Κατεύθυνσης

Επαναληπτικά Θέματα Μαθηματικών Γ Λυκείου Κατεύθυνσης 6 Επαναληπτικά Θέματα Μαθηματικών Γ Λυκείου Κατεύθυνσης ΘΕΜΑ Έστω η συνεχής συνάρτηση f : (, ) R τέτοια ώστε για κάθε να ισχύει: t f ( ) dt. f () t te ( ) α) Να αποδείξετε ότι για κάθε ισχύει: β) Να αποδείξετε

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Επανάληψης Γ Λυκείου

Ασκήσεις Επανάληψης Γ Λυκείου Ασκήσεις Επανάληψης Γ Λυκείου Ασκήσεις Επανάληψης σε όλο το εύρος της διδακτέας ύλης Κων/νος Παπασταματίου Κ. Καρτάλη 8 (με Δημητριάδος) Τηλ. 4 598 Θε ματα Δεσμω ν 98- Επιμέλεια Κων/νος Παπασταματίου Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

f(x) γν. φθίνουσα ολ.ελ. γν. αύξουσα

f(x) γν. φθίνουσα ολ.ελ. γν. αύξουσα ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΜΑ Α Α1. Σχολικό βιβλίο σελίδα 6 (i) Α. Σχολικό βιβλίο σελίδα 141 Α3. Σχολικό βιβλίο σελίδα 46-47 Α4. α. Λ β. Σ γ. Λ δ. Σ ε. Σ ΘΕΜΑ Β Β1. To πεδίο ορισμού της f είναι

Διαβάστε περισσότερα

lim lim ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ 1. Tι ορίζουμε ως εφαπτομένης της C f στο σημείο της A x, f ( )); Έστω f μια συνάρτηση και A x, f ( )) ένα σημείο της C

lim lim ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ 1. Tι ορίζουμε ως εφαπτομένης της C f στο σημείο της A x, f ( )); Έστω f μια συνάρτηση και A x, f ( )) ένα σημείο της C ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ. Tι ορίζουμε ως εφαπτομένης της C στο σημείο της A, ( ; ( Έστω μια συνάρτηση και A, ( ένα σημείο της C. Αν υπάρχει το ( ( ( lim και είναι ένας πραγματικός αριθμός λ, τότε ορίζουμε ως

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Δευτέρα Ιουνίου 08 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (Ενδεικτικές Απαντήσεις) ΘΕΜΑ Α Α Απόδειξη θεωρήματος σελ 99 σχολικού βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

OΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

OΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ : ΟΡΙΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ OΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Έστω Α ένα υποσύνολο του Τι ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση με πεδίο ορισμού το Α ; Απάντηση : ΕΣΠ Β Έστω

Διαβάστε περισσότερα

Λύνοντας ασκήσεις µε αντίστροφες συναρτήσεις ρ. Παναγιώτης Λ. Θεοδωρόπουλος πρώην Σχολικός Σύµβουλος ΠΕ03 e-mail@p-theodoropoulos.gr Εισαγωγή Η αντίστροφη συνάρτηση µιας αντιστρέψιµης συνάρτησης είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ Ο συντελεστής διεύθυνσης της εφαπτοµένης της γραφικής παράστασης τη f(x) στο σηµείο x ο είναι f x ) (Μονάδες 4)

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ Ο συντελεστής διεύθυνσης της εφαπτοµένης της γραφικής παράστασης τη f(x) στο σηµείο x ο είναι f x ) (Μονάδες 4) Αµυραδάκη, Νίκαια (-493576) ΘΕΜΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 3 Α. Πότε µια συνάρτηση f λέγεται παραγωγίσιµη στο ο ; Β. Τι σηµαίνει γεωµετρικά το θεώρηµα Rolle ; Γ. Να αποδείξετε ότι ( ) a = a ln a (Μονάδες 5) (Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

lim f(x) =, τότε f(x)<0 κοντά στο x Επιμέλεια : Ταμπούρης Αχιλλέας M.Sc. Mαθηματικός 1

lim f(x) =, τότε f(x)<0 κοντά στο x Επιμέλεια : Ταμπούρης Αχιλλέας M.Sc. Mαθηματικός 1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΜΑΪΟΥ 0 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΘΕΜΑ Α Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΤΡΙΖΟΥ Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών Τρικάλων και Καρδίτσας Στο Σημείωμα αυτό διατυπώνουμε μια σειρά μαθηματικών προτάσεων, καθεμιά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. σε µια σελίδα Α4 ανά έτος.. προσαρµοσµένα στις επιταγές του ΝΤ MΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ 05 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. σε µια σελίδα Α4 ανά έτος.. προσαρµοσµένα στις επιταγές του ΝΤ MΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ 05 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ σε µια σελίδα Α4 ανά έτος.. προσαρµοσµένα στις επιταγές του ΝΤ (IMF: 4o µεσοπρόθεσµο.) ( WWF:.εξοικονόµηση πόρων.) MΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ... ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ...

Διαβάστε περισσότερα

1o. Θ Ε Μ Α Β Ε. Γ Κ Ο Ρ Α. βρίσκεται ολόκληρη μέσα στο τετράγωνο ΑΒΓΔ.

1o. Θ Ε Μ Α Β Ε. Γ Κ Ο Ρ Α. βρίσκεται ολόκληρη μέσα στο τετράγωνο ΑΒΓΔ. o. Θ Ε Μ Α Β Ε. Γ Κ Ο Ρ Α Δίνεται τετράγωνο με κορυφές τα σημεία Α,, Β,, Γ, και Δ, και μία συνεχής στο, συνάρτηση της οποίας η γραφική παράσταση βρίσκεται ολόκληρη μέσα στο τετράγωνο ΑΒΓΔ. B. Nα βρείτε

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις των θεμάτων προσομοίωσης -2- Σχολικό Έτος

Λύσεις των θεμάτων προσομοίωσης -2- Σχολικό Έτος Λύσεις θεμάτων ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ -- Πανελλαδικών Εξετάσεων 6 Στο μάθημα: «Μαθηματικά Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής» Γ Λυκείου, 3/3/6 ΘΕΜΑ ο : Α. Τι ονομάζουμε αρχική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 3ο : Δίνεται η συνάρτηση f :(,) R με f() η οποία για κάθε (,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Α ΜΕΡΟΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Α ΜΕΡΟΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 7-8 Α ΜΕΡΟΣ Δίνεται η παραγωγίσιμη στο συνάρτηση f για την οποία ισχύει : f ()+f()=, για κάθε και f()=e+ α) Να δείξετε ότι f()=+e -, β) Να βρείτε το όριο lim ( lim f(y)) y γ) Να δείξετε

Διαβάστε περισσότερα