Eίσοδος ελεύθερη. Έλα στο 7o Φεστιβάλ ΛΕΑ! Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Eίσοδος ελεύθερη. Έλα στο 7o Φεστιβάλ ΛΕΑ! Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων"

Transcript

1 Πρόγραµµα Eίσοδος ελεύθερη Έλα στο 7o Φεστιβάλ ΛΕΑ! Η µαγεία της ιβηροαµερικανικής λογοτεχνίας κατακτά την Ελλάδα Δευτέρα 15/ h Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων Συζήτηση: Σε τι αναφερόµαστε όταν κάνουµε λόγο για ιβηροαµερικανική λογοτεχνία; Είναι, άραγε, ζήτηµα γλώσσας (ισπανικά, πορτογαλικά, καταλανικά, βασκικά, κέτσουα ) ή χώρας (της ιβηρικής χερσονήσου ή της Λατινικής Αµερικής); Ή µήπως είναι κάτι άλλο, µια ετικέτα, σε παγκόσµιο επίπεδο, ικανή να µαγέψει τους αναγνώστες ή, ακόµα χειρότερα, µια αυθαίρετη και άνευ νοήµατος κατηγοριοποίηση; Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΑΠΘ και µεταφραστής Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο µεταφραστής και διερµηνέας Νίκος Πρατσίνης και ο δηµοσιογράφος Νίκος Κουρµουλής συζητούν για το ζήτηµα αυτό προκειµένου να κατανοήσουν (και να κάνουν κατανοητό) πώς δηµιουργήθηκε ιστορικά αυτός ο όρος που εµπεριέχει τη λογοτεχνία που τόσο αγαπάµε. Στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων Επίσηµα Εγκαίνια του 7ου Ιβηροαµερικανικού Φεστιβάλ Λογοτεχνία εν Αθήναις - ΛΕΑ Το Φεστιβάλ ΛΕΑ επιστρέφει µετά από επτά χρόνια στη γενέτειρά του, την «Τεχνόπολη». Στα επίσηµα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα χαιρετήσουν ο Δήµαρχος Αθηναίων Γιώργος Καµίνης, ο διαπρεπής Έλληνας συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, ανάδοχος του Φεστιβάλ, ο πρύτανης της Οµάδας των Πρέσβεων της Λατινικής Αµερικής και Καραϊβικής, Πρέσβης του Μεξικού, Ταρσίσιο Ναβαρέτε Μόντες δε Όκα, ο Πρέσβης της Πορτογαλίας, Ρούι Μανουππέλα Τερενο εκπροσωπώντας τις πορτογαλόφωνες χώρες, ο Πρέσβης της Ισπανίας, Αλφόνσο Λουθίνι Ματέο και άλλοι Πρέσβεις και εκπρόσωποι των Πρεσβειών των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αµερικής στην Ελλάδα. Στα ελληνικά και τα ισπανικά, µε ταυτόχρονη διερµηνεία.

2 Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων Μνήµη Γκαµπριέλ Γκαρσία Μάρκες («Γκάµπο») Ένα χρόνο µετά το θάνατο του Νοµπελίστα Λογοτεχνίας Γκαµπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Έλληνας δηµοσιογράφος και συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος συνοµιλεί γύρω από διάφορες πτυχές της ζωής και του έργου τού Γκαµπριέλ Γκαρσία Μάρκες µε τους Κολοµβιανούς συγγραφείς Ουίλιαµ Οσπίνα και Δάσο Σαλντίβαρ. Ο Ουίλιαµ Οσπίνα είναι συγγραφέας και ποιητής, έχει τιµηθεί µε το διεθνές Βραβείο Rómulo Gallegos το 2009 για το βιβλίο του «Η Χώρα της κανέλας», και είναι αρθρογράφος και επιµελητής της αυτοβιογραφίας του Γκαρσία Μάρκες. Ο Δάσο Σαλντίβαρ είναι ο συγγραφέας της πρώτης βιογραφίας του Γκαµπριέλ Γκαρσία Μάρκες, «Το ταξίδι στην πηγή», και του βιβλίου «Los soles de Amalfi». Έχει δηµοσιεύσει εργασίες για τον Σέσαρ Βαλιέχο, τον Αουγούστο Ρόα Μπάστος και τον Άλβαρο Μούτις, ενώ το 1981 απέσπασε το Βραβείο Jauja de Cuentos. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Κολοµβίας στην Ιταλία και το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας στην Αθήνα. Στα ελληνικά και τα ισπανικά µε ταυτόχρονη διερµηνεία Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων Ξεπερνώντας τα σύνορα. Μουσικό αφιέρωµα στη Λατινική Αµερική, την Ιβηρική Χερσόνησο και την Ελλάδα Η τραγουδίστρια και σκηνοθέτις Μάρθα Φριντζήλα θα παρουσιάσει ένα µουσικό οδοιπορικό που ξεπερνά τα σύνορα της γλώσσας και του χρόνου. Με ένα ρεπερτόριο στα ισπανικά και τα ελληνικά, θα µας χαρίσει στιγµές απόλαυσης µε τη φωνή και το ταλέντο της Τόπος διεξαγωγής: Αίθριο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων Μεξικάνικη κια Κολοµβιάνικη µουσική Ο τραγουδιστής Ούγο Δανιέλ Μεγιάδο µας ταξιδεύει στο Μεξικό και στην Κολοµβία µε τη φωνή και τα τραγούδια του από διάφορες περιοχές των µαγικών αυτών χωρών. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία του Μεξικού στην Αθήνα και µε το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας.

3 Tρίτη Τόπος διεξαγωγής: Abanico Εργαστήρι κεντήµατος και λογοτεχνίας: «Κεντώντας λέξεις» Η Μεξικανή εικαστικός καλλιτέχνις Μπλάνκα Αµέσκουα πραγµατοποιεί ένα εργαστήρι χειροτεχνίας, µε κεντήµατα πάνω σε στίχους και φράσεις από την ιβηροαµερικανική λογοτεχνία. Θέσεις περιορισµένες. Εγγραφή: Σε συνεργασία µε το Abanico και τον χώρο τέχνης FoKiaNou 24/7. Στα ισπανικά και τα ελληνικά Η παιδαγωγική µέθοδος διδασκαλίας της ξένης γλώσσας Ο αναπληρωτής καθηγητής Δηµήτριος Δρόσος και η επίκουρη καθηγήτρια Σουσάνα Λούγο Μιρόν, του ΕΚΠΑ, συνοµιλούν για τη διαδικασία εκµάθησης και το εκπαιδευτικό επίπεδο που απαιτείται από το ελληνικό Κράτος για τη διδασκαλία της ισπανικής και της πορτογαλικής γλώσσας. Σε συνεργασία µε το Τµήµα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Στα ισπανικά και τα ελληνικά Από το αρχαίο ελληνικό στο σύγχρονο ιβηροαµερικανικό Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Δηµήτριος Δρόσος συνοµιλεί µε τον Κολοµβιανό συγγραφέα Ουίλιαµ Οσπίνα, µεγάλο µυθιστοριογράφο της ζωής των ιθαγενών και της Κατάκτησης της Αµερικής, εντοπίζοντας σηµαντικά στοιχεία από τα αρχαία ελληνικά στο έργο διαφόρων Ιβηροαµερικανών συγγραφέων. Σε συνεργασία µε το Τµήµα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, την Πρεσβεία της Κολοµβίας στη Ρώµη και το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας στην Αθήνα. Στα ισπανικά και τα ελληνικά µε διαδοχική διερµηνεία Τόπος διεξαγωγής: Abanico Εργαστήριο συλλογικής µετάφρασης του φανταστικού διηγήµατος Del método para destruir un gran amor του Αµπδόν Ουµπίδια - µε την συµµετοχή του συγγραφέα Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Τµήµατος Μετάφρασης του Abanico ολοκληρώθηκε φέτος ένα σεµινάριο για τη συλλογική επιλογή και µετάφραση στα ελληνικά φανταστικών διηγηµάτων από το βιβλίο «Divertinventos», του συγγραφέα Αµπδόν Ουµπίδια, από

4 τον Ισηµερινό. Συντονιστής του εργαστηρίου ήταν ο Νίκος Πρατσίνης και το έργο εκδόθηκε µε τον τίτλο «Τερπινοήσεις» (Εκδόσεις Ροές, 2015). Στο παρόν εργαστήριο θα µεταφραστεί στα ελληνικά, µε τη βοήθεια και του συγγραφέα, που θα είναι παρευρίσκεται, ένα ακόµη διήγηµά του, µε τον τίτλο Del método para destruir un gran amor. Συντονίζει ο Νίκος Πρατσίνης, µεταφραστής, διερµηνέας και συνιδιοκτήτης της εταιρείας µετάφρασης και διερµηνείας COM OE. Με την υποστήριξη του αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ και µεταφραστή Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Συµµετέχουν αποκλειστικά οι σπουδαστές του σεµιναρίου για τη µετάφραση του βιβλίου «Τερπινοήσεις». Σε συνεργασία µε το Επίτιµο Προξενείο του Ισηµερινού και το Abanico. Στα ισπανικά και τα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Sinú Artefactos Εγκαίνια της Έκθεσης: «Από το εργαστήρι χειροτεχνίας στο δάσκαλο χειροτέχνη» Για την έκθεση αυτή έχουν επιλεγεί τα καλύτερα εργαστήρια χειροτεχνίας ορισµένων περιοχών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αµερικής καθώς και δείγµατα της δουλειάς δασκάλων που µε την τέχνη τους κατάφεραν να προωθήσουν τα χειροτεχνήµατά τους στο εξωτερικό. Απαγγελία ποιηµάτων. Μουσική. Σε συνεργασία µε το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας, το Ελληνο-Κολοµβιανό Σύλλογο και το ASCLAYE. Διάρκεια έκθεσης: Από 16 έως 27 Ιουνίου Παρουσίαση του βιβλίου «Άγιος Μανουήλ ο Μάρτυρας. Η θεία Τούλα» του Μιγκέλ δε Ουναµούνο Σε αυτό το βιβλίο, που µεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Τάσο Ψάρρη για τις Εκδόσεις Vakxikon.gr, βρίσκουµε ό,τι καλύτερο από την τέχνη της αφήγησης του Ουναµούνο. Πρόκειται για έναν κλασικό συγγραφέα της ισπανικής λογοτεχνίας που αναλύει την κατάσταση της γυναίκας και τη σχέση της µε τον άντρα, ενώ θέτει υπό αµφισβήτηση την πίστη και την ύπαρξη. Ο µεταφραστής θα συνοµιλήσει µε τον συγγραφέα και βιβλιοκριτικό Διονύση Μαρίνο. Σε συνεργασία µε τις Εκδόσεις Vakxikon.gr. Στα ελληνικά Παρουσίαση του βιβλίου «Το πείραµα της Λατινικής Αµερικής»

5 Ο Ελληνοπερουβιανός δηµοσιογράφος και συγγραφέας Ιάσων Πιπίνης παρουσιάζει στο βιβλίο του «Το πείραµα της Λατινικής Αµερικής» µια σειρά στοιχεία, συνεντεύξεις κι εξοµολογήσεις. Μεταξύ αυτών βρίσκουµε µια συνέντευξη του Κοµαντάντε Ούγο Τσάβες από το 2010 και την ιστορία του θείου του συγγραφέα, Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο, πρώην Προέδρου του Περού. Για το βιβλίο θα µιλήσουν η θεσµική οικονοµολόγος Έλενα Παναρίτη, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Δηµήτρης Δρόσος και ο δηµοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος, ο οποίος θα συντονίσει και την συζήτηση. Σε συνεργασία µε τις Εκδόσεις Κέδρος. Στα ελληνικά Μαθαίνοντας να χορεύουµε τάνγκο Οι χορευτές του τάνγκο Λουίς και Ελένα Μέστρε, µας µαθαίνουν την τέχνη του τάνγκο, τη στάση, το µήνυµα του σώµατος και τα πρώτα βήµατα, για να χορέψουµε µε τον/την παρτενέρ µας αυτόν τον γεµάτο αίσθηµα και πάθος χορό. Σε συνεργασία µε τον πολυχώρο τέχνης El Galpón και την Escuela Argentina de Tango. Χοροί της Κολοµβίας και της Βενεζουέλας & Abanicoro H χορευτική οµάδα του Asclaye παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς της Κολοµβίας και της Βενεζουέλας. H χορωδία Abanicoro µε ένα ποιητικό ρεπερτόριο. Διεύθυνση: Μαρθα Μορελεόν. Σε συνεργασία µε τον ASCLAYE και του Abanico. Παρουσίαση του δίσκου «Eterna» του Γιοέλ Σότο Ο µπασίστας και κιθαρίστας, συνθέτης και ποιητής Γιοέλ Σότο παρουσιάζει το πρόσφατο άλµπουµ του «Eterna», ένα εξαιρετικό δείγµα της πρωτοποριακής κουβανέζικης «τρόβα». Μέσα από αυτήν την τέλεια µείξη από µελωδίες, ρυθµούς και ποιήµατα, µας χαρίζει ένα πραγµατικό αφιέρωµα στη γυναίκα, την ισότητα και την ελευθερία. Σε συνεργασία µε το Αbanico και το Polis Art Café. Τετάρτη Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Ανακαλύπτοντας την Κάτια ντε Κεϊρός Ματόζο Eλάχιστοι Έλληνες γνωρίζουν την Κάτια ντε Κεϊρός Ματόζο, µια Ελληνοβραζιλιάνα ιστορικός που έχει συµβάλει τα µέγιστα στη µελέτη του πολιτισµού της Βραζιλίας, ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά το θέµα της ιστορίας της δουλείας σε αυτή τη χώρα. Η ιστορία της σχετικά µε τη δουλεία στη Βραζιλία συγκαταλέγεται στα δέκα κορυφαία έργα για την κατανόηση του βραζιλιάνικου πολιτισµού. Η καθηγήτρια πορτογαλόφωνης λογοτεχνίας και πορτογαλικής γλώσσας Ντέµπορα Πίο και ο µεταφραστής, διερµηνέας, καθηγητής µετάφρασης στο Abanico, και συνιδιοκτήτης της

6 εταιρείας COM OE, Διερµηνεία-Μετάφραση, Νίκος Πρατσίνης µιλούν για τη ζωή και το έργο της Κάτια ντε Κεϊρός Ματόζο. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Βραζιλίας και το Abanico. Στα πορτογαλικά µε διαδοχική διερµηνεία στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Εργαστήρι συγγραφής: «Τρεις λέξεις αναζητούν συγγραφείς. Το µικροδιήγηµα από τη θεωρία στην πράξη» Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, η Σεσίλια Μπεατρίς Εσκοµπάρ και η Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη πραγµατοποιούν ένα πνευµατώδες και διασκεδαστικό εργαστήρι συγγραφής µικροδιηγηµάτων µετά συζητήσεως. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είναι αναπληρωτής καθηγητής Εφαρµοσµένης Μεταφρασεολογίας στο ΑΠΘ και µεταφραστής. Η Σεσίλια Μπεατρίς Εσκοµπάρ γεννήθηκε στο Σαν Σαλβαδόρ και σπουδάζει οικονοµία στην Ελλάδα της κρίσης, γράφοντας παράλληλα ποίηση και διηγήµατα. Η Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη είναι µεταφράστρια και συνεργάζεται µε µεταφραστικά γραφεία και εκδοτικούς οίκους. Λεπτοµερείς πληροφορίες και οδηγίες σχετικά µε τους όρους συµµετοχής στην εκδήλωση στο: Σε συνεργασία µε τις Εκδόσεις Μιχάλης Σιδέρης. Στα ελληνικά και τα ισπανικά Παρουσίαση της µετάφρασης της ανθολογίας φανταστικών διηγηµάτων µε τον τίτλο «Tερπινοήσεις» του Αµπδόν Ουµπίδια και Διάλεξη του Αµπδόν Ουµπίδια για τον «µαγικό ρεαλισµό» Το «προϊόν» ενός σεµιναρίου συλλογικής µετάφρασης από τα ισπανικά στα ελληνικά, το οποίο πραγµατοποιήθηκε στο Abanico (συντονιζόµενο από το Νίκο Πρατσίνη) βρίσκεται πλέον στα βιβλιοπωλεία. Είναι η επιλογή φανταστικών διηγηµάτων Τερπινοήσεις (Εκδόσεις Ροές, 2015) από τη συλλογή «Divertinventos», ενός από τους σηµαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς από τον Ισηµερινό, του Aµπδόν Ουµπίδια. Το έργο και τη µετάφραση παρουσιάζουν ο συγγραφέας του βιβλίου και η οµάδα της συλλογικής του µετάφρασης στα ελληνικά. Η λογοτεχνία του φανταστικού και ο µαγικός ρεαλισµός έχουν κοινά στοιχεία, οπότε, ο συγγραφέας Aµπδόν Ουµπίδια θα µας παρουσιάσει και τη δική του οπτική για το κατεξοχήν λατινοαµερικανικό αυτό είδος. Σε συνεργασία µε το επίτιµο Προξενείο του Ισηµερινού και τις εκδόσεις Ροές. Στα ισπανικά και τα ελληνικά µε διαδοχική διερµηνεία.

7 Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Διάλεξη: "Το πατρικό σπίτι και το ταξίδι στις καταβολές" Ο Κολοµβιανός συγγραφέας, βιογράφος και ερευνητής Δάσο Σαλδίβαρ, γνωστός κυρίως για την εικοσαετή και πλέον δουλειά του γύρω από τη ζωή και το έργο του νοµπελίστα Γκαµπριέλ Γκαρσία Μάρκες, παρουσιάζει στη διάλεξή του τα ορόσηµα στη ζωή και το έργο του Γκαρσία Μάρκες. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Κολοµβίας στη Ρώµη και το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας στην Αθήνα. Στα ισπανικά µε διαδοχική διερµηνεία στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Poems and Crimes Art Bar Έκθεση Από τα όνειρα στην πραγµατικότητα Ο Παναµέζος ζωγράφος Λέυς Τζέιµς Μαγαγιόν µάς ξεναγεί πίνακα τον πίνακα στην έκθεσή του «Από τα όνειρα στην πραγµατικότητα», για να ανακαλύψουµε µαζί του τα χρώµατα, τις υφές και τις παραλλαγές στο έργο του που βασίζεται στο ρεαλιστικό και υπερρεαλιστικό στοιχείο της πατρίδας του, του Παναµά. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο του Παναµά. Στα ισπανικά µε διαδοχική διερµηνεία στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Διάλεξη «Η άνθηση της νεότερης βραζιλιάνικης λογοτεχνίας» Δε χωρεί αµφιβολία πως η νεότερη βραζιλιάνικη λογοτεχνία ζει µια από τις καλύτερες στιγµές στην ιστορία της, αν ληφθεί υπ όψιν ο πολλαπλασιασµός των συντελεστών της λογοτεχνικής δηµιουργίας, καθώς και των διαύλων προβολής και διάδοσής της. Πράγµατι, τις τελευταίες δεκαετίες, η νεότερη βραζιλιάνικη λογοτεχνία γίνεται σταδιακά παγκόσµια γνωστή χάρη σε µια πολυφωνία στη µυθιστοριογραφία, την ποίηση και τη θεατρική παραγωγή της, οι οποίες, µέχρι πριν λίγα χρόνια, δύσκολα περνούσαν τα σύνορα της χώρας. Θα µιλήσει ο καθηγητής Λεονάρντο Τόνους, λέκτορας, υπεύθυνος του Τµήµατος Πορτογαλικής του Πανεπιστηµίου Παρισίων-Σορβόννη και Συντονιστής του Προγράµµατος Ανταλλαγών PLI (Πρόγραµµα Διεθνούς Πτυχίου) µε διάφορα βραζιλιάνικα πανεπιστήµια. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Βραζιλίας. Στα πορτογαλικά µε διαδοχική διερµηνεία στα ελληνικά.

8 Τόπος διεξαγωγής: Poems and Crimes Art Bar Ποιητική βραδιά: Παρουσίαση του βιβλίου «Αλφαβητάρι» του Πάµπλο Χοφρέ Ο Χιλιανός ποιητής Πάµπλο Χοφρέ έχει δηµοσιεύσει, µεταξύ άλλων, τις ποιητικές συλλογές «Extranjería» (Εκδόσεις Bizarras, Πόλη της Γουατεµάλας, 2015), «Usted» (Milena Berlin, 2013), «Αλφαβητάρι» (Siníndice, Logroño 2012). Αυτό το τελευταίο, µεταφράστηκε στα ελληνικά και εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης, σε µετάφραση της Μάρτα Διός και µε πρόλογο της Κονστάνς Ταγόπουλος. Η ιδέα του Πάµπλο να δηµιουργήσει ένα λεξικό νέου τύπου, µε λέξεις των οποίων οι έννοιες έχουν ανανεωθεί µε άφθαστη οξυδέρκεια, δεν αποτελεί απλώς µια καινοτοµία, αλλά και µια λογοτεχνική και φιλοσοφική ενότητα υψηλής δηµιουργικής πρωτοτυπίας. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Χιλής, το Κέντρο Βιβλίου της Χιλής και τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης. Στα ισπανικά µε διαδοχική διερµηνεία στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Public Σύνταγµα Παρουσίαση του βιβλίου «Οι πληροφοριοδότες» του Χουάν Γκαµπριέλ Βάσκες Όταν ο δηµοσιογράφος Γκαµπριέλ Σαντόρο δηµοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, ούτε που διανοήθηκε ότι η πιο καταστροφική κριτική θα γραφόταν από τον ίδιο του τον πατέρα. «Οι πληροφοριοδότες» είναι µια συναρπαστική ιστορία γεµάτη κρυφές και φανερές προδοσίες, οικογενειακές εντάσεις που αγκαλιάζουν µια ολόκληρη κοινωνία. Κυρίως όµως, αποτελεί µια εξέταση δίχως συµβιβασµούς ενός από τα πλέον αµφιλεγόµενα και αδιερεύνητα επεισόδια της πρόσφατης κολοµβιανής Ιστορίας. Ο µεταφραστής του, Αχιλλέας Κυριακίδης και ο φιλόλογος Αριστοτέλης Σαϊνης συνοµιλούν µε τον συγγραφέα. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Κολοµβίας στη Ρώµη, το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας στην Αθήνα και τις Εκδόσεις Ίκαρος. Στα ισπανικά µε διαδοχική διερµηνεία στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Συζήτηση: Ανακαλύπτοντας τον «Ισηµερινό» του Μιγκέλ Σόουζα Ταβάρες Όταν εκείνο το βροχερό δεκεµβριάτικο πρωινό του 1905 ο Λουίς Μπερνάρντο δέχτηκε την πρόσκληση του βασιλέα, δεν φανταζόταν τι του επεφύλασσε το µέλλον. Τώρα όµως, ήξερε πως έπρεπε να εγκαταλείψει την κοσµοπολίτικη ζωή της Λισαβόνας για να αναλάβει µια πατριωτική αποστολή στο µακρινό νησί Σάο Τοµέ. Κι ούτε φανταζόταν ποτέ ότι θα έπεφτε θύµα του έρωτα, εκεί µακριά απ την πατρίδα... Ο «Ισηµερινός» είναι ένα συναρπαστικό µυθιστόρηµα, που αποδίδει µε λαµπρά χρώµατα την πορτογαλική κοινωνία στα τελευταία χρόνια της µοναρχίας. Ο Μιγκέλ Σόουζα Ταβάρες τιµήθηκε για το µυθιστόρηµά του αυτό µε το µεγαλύτερο Κρατικό

9 Βραβείο Μυθιστορήµατος της Πορτογαλίας. Η µεταφράστριά του Μαρία Μανιάτογλου συνοµιλεί µε τον συγγραφέα για τη ζωή και το έργο του. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Πορτογαλίας. Στα πορτογαλικά µε διαδοχική διερµηνεία στα ελληνικά «Φάντο για την πανσέληνο» µε τον Αντρέ Μάια Η φωνή της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, ο τραγουδιστής και ηθοποιός Αντρέ Μάια, επιστρέφει στο ΛΕΑ µε ένα ρεπερτόριο «φάντο» και πορτογαλικής µουσικής που θα µας ταξιδέψει στα σοκάκια της πατρίδας του. Τη φωνή του συνοδεύουν οι µουσικοί: Γιώργος Ψυχογιός - ακορντεόν, Νίκος Τερζάκης - κιθάρα, Μάνος Λούτας - κοντραµπάσο. Χορεύει ο Γιάννης Μήτσος. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Πορτογαλίας. Πέµπτη Παρουσίαση του βιβλίου «Año tras año» του Αρµάντο Λόπεθ Σαλίνας Στην πρώτη επέτειο από το θάνατο του Αρµάντο Λόπεθ Σαλίνας, οι εκδόσεις Dyskolo ( παρουσιάζουν σε µορφή ηλεκτρονικού βιβλίου ένα µυθιστόρηµα (Βραβείο Ruedo Ibérico 1962) απαγορευµένο στην Ισπανία την εποχή του φρανκισµού. Χάρη στη συνεργασία των κληρονόµων του συγγραφέα, το βιβλίο δηµοσιεύεται µε άδεια creative commons, η οποία επιτρέπει ελεύθερη λήψη και ανάγνωση. Ο δηµοσιογράφος και συντονιστής των εκδόσεων Dyskolo, Αντόνιο Κουέστα, συνοµιλεί µε την καθηγήτρια ισπανικής γλώσσας και λογοτεχνίας Μαρία Χοσέ Μαρτίνεθ. Σε συνεργασία µε τις ψηφιακές εκδόσεις Dyskolo. Στα ισπανικά Τόπος διεξαγωγής: Αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας Σκέπτεσθαι στα ισπανικά. Γράφειν στα ισπανικά. Στρογγυλή τράπεζα µε τον Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και τον Φρανθίσκο Χοσέ Μαρτίν Θα µπορούσαµε να µιλήσουµε για τη δηµιουργία µιας ισπανόφωνης ταυτότητας, πέραν των ιδιαιτεροτήτων του ισπανικού, λατινοαµερικάνικου και ισπανόφωνου στοιχείου; Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Βίκτορ Αντρέσκο, συνοµιλεί µε τον διαπρεπή συγγραφέα Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και τον φιλόσοφο Φρανθίσκο Χοσέ Μαρτίν για τη σχέση µεταξύ ισπανικής γλώσσας και ισπανόφωνης σκέψης και γραφής, σε όλες τους τις µορφές και τους τρόπους.

10 Σε συνεργασία µε την Πρεσβείες της Ισπανίας και του Περού, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και την Acción Cultural Española. Στα ισπανικά µε ταυτόχρονη διερµηνεία στα ελληνικά Η «κατασκευή» ενός βιβλίου: παρουσίαση του µεσαιωνικού καταλανικού έργου «Η εκστρατεία των Καταλανών στην Ανατολή» - Απόσπασµα από το «Χρονικό», του Ραµόν Μουντανέ (Mετάφραση, εισαγωγή, σηµειώσεις και σχόλια: Νίκος Πρατσίνης, Εκδόσεις Στοχαστής/Barcino, 2014). Οι Καταλανοί µισθοφόροι (γνωστοί ως αλµογάβαροι) προσκεκληµένοι του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου για να πολεµήσουν τους Τούρκους, φθάνουν στην Κων/πολη στις αρχές του 14ου αιώνα και συντρίβουν Τούρκους και. Βυζαντινούς. Για να δηµιουργήσουν, τελικά, το καταλανικό δουκάτο των Αθηνών και των Νέων Πατρών (Υπάτης). Αυτό το βιβλίο µας χαρίζει τη µία και µοναδική «άλλη µατιά» -καταλανική- στα γεγονότα, τη µατιά του πολεµιστή και λογιστή της εκστρατείας, και µας πληροφορεί για το Στέµµα της Αραγωνίας και την «ειδική σχέση» του µε το Βυζάντιο, τη γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου, τις απαρχές της καταλανικής γλώσσας και γραµµατείας, τον αντίκτυπο της εκστρατείας στην Καταλωνία και άλλα πολλά. Θα µιλήσουν ο Νίκος Μοσχονάς, οµότιµος διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών, ο Νίκος Πρατσίνης, µεταφραστής, διερµηνέας, καθηγητής µετάφρασης στο Αbanico και συνιδιοκτήτης της COΜ OE, Διερµηνεία-Μετάφραση και ο Pere Romero Puig, καθηγητής ισπανικής και καταλανικής γλώσσας και συνιδιοκτήτης του Abanico. Σε συνεργασία µε τις εκδόσεις Στοχαστής. Στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Public Σύνταγµα Παρουσίαση του βιβλίου «Η µετέωρη Ελλάδα: Παρακαταθήκη και προκλήσεις της αρχαίας αθηναϊκής δηµοκρατίας από την οπτική της σύγχρονης Αθήνας» του Πέδρο Ολάγια «Από το ξεκίνηµα εκείνης της ελληνικής προσπάθειας για την οικοδόµηση ενός τεχνητού και ανθρώπινου χώρου όπου θα ήταν δυνατή η πραγµάτωση της δικαιοσύνης και όπου η κοινή µοίρα θα κυβερνιόταν απ την ανθρώπινη βούληση, οι πολίτες ήταν η πόλη, και εποµένως και το Κράτος [ ] Εν τέλει, η ιστορία της αθηναϊκής δηµοκρατίας δεν είναι τίποτ άλλο παρά η ιστορία της σταδιακής µεταβίβασης της εξουσίας στα χέρια των πολιτών. Γι αυτό και σήµερα, ίσως θα ήταν σκόπιµο να ιχνηλατήσουµε στις γωνιές αυτής της ακατάβλητης πόλης αυτό που τότε οδήγησε σ εκείνο το εντυπωσιακό επίτευγµα ν ανιχνεύσουµε την κληρονοµιά της και ακόµα ν αναγνωρίσουµε τις προκλήσεις της και να το κάνουµε τώρα, ως κάτι ανυπέρθετο, τώρα που στις ελαττωµατικές µας δηµοκρατίες οι πραγµατικές αποφάσεις λαµβάνονται όλο και πιο µακριά από τους πολίτες.» Ο Δηµήτρης Αγγελής, ποιητής και διευθυντής του περιοδικού Φρέαρ, συνοµιλεί µε τον Ισπανό συγγραφέα και Πρέσβη του Ελληνισµού Πέδρο Ολάγια για το νέο του βιβλίο. Σε συνεργασία µε τις Εκδόσεις Παπαζήση και το Public.

11 Στα ελληνικά Παρουσίαση του βιβλίου «Αλλοτρίωση» της Διαµέλα Ελτίτ Η συγγραφέας Διαµέλα Ελτίτ είναι Χιλιανή παλαιστινιακής καταγωγής. Το βιβλίο της «Αλλοτρίωση» µεταφράστηκε πρόσφατα στα ελληνικά από τη µεταφράστρια και διερµηνέα Σαπφώ Διαµάντη για τις Εκδόσεις Νότιος Άνεµος. Στο έργο αυτό, µας παρουσιάζεται µια ζοφερή, ρεαλιστική θεώρηση των αποτελεσµάτων της παγκοσµιοποίησης και της οικονοµίας της ελεύθερης αγοράς στη Χιλή, ένα είδος έπους της περιθωριοποίησης, µια καταγγελία των πολιτικών που οδηγούν στην απόγνωση. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Χιλής και τις Εκδόσεις Νότιος Άνεµος. Στα ισπανικά µε διαδοχική µετάφραση στα ελληνικά Χοροί της Παραγουάης Οι Παραγουανές Galoperas της Αθήνας παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς της χώρας τους. Σε συνεργασία µε το Επίτιµο Προξενείο της Παραγουάης. Μουσικό οδοιπορικό στην Λατινική Αµερική µε το συγκρότηµα Los del Sur Στη συνέχεια, το µουσικό συγκρότηµα Los del Sur παρουσιάζει ένα ρεπερτόριο που µας ταξιδεύει απ το Μεξικό ως την Αργεντινή, σε ένα ειδικό αφιέρωµα στα τραγούδια των ιθαγενών. Το κοινό θα απολαύσει µουσική, πάθος και ταλέντο και θα προσεγγίσει τα µουσικά ακούσµατα της Λατινικής Αµερικής σε ένα θέαµα γεµάτο ρυθµό και ευθυµία. Παρασκευή Τόπος διεξαγωγής: Poems and Crimes Art bar Εργαστήρι ζωγραφικής: «Από τα όνειρα στην πραγµατικότητα» Ο Παναµέζος ζωγράφος Λέυς Τζέιµς Μαγαγιόν θα δείξει σε µικρούς και µεγάλους τη χρήση των χρωµάτων και της µορφής που αντλεί έµπνευση από τη φύση. Μεταξύ άλλων, οι συµµετέχοντες θα φιλοτεχνήσουν µια τοιχογραφία που θα αποτελέσει τµήµα της έκθεσης. Θέσεις περιορισµένες. Για εγγραφή στο εργαστήρι, επικοινωνήστε µε το:

12 Σε συνεργασία µε την Πρεσβεί και το Γενικό Προξενείο του Παναµά και το Abanico. Στα ισπανικά και τα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Abanico Εργαστήρι λογοτεχνικής δηµιουργίας: «Στ όνειρό µου βλέπω τους συνταξιδιώτες µου» Ο Τζοβάνι Γκόµες, ποιητής και εκδότης του κολοµβιανού λογοτεχνικού περιοδικού Luna de locos, φέρνει µαζί του ένα εργαστήρι λογοτεχνικής δηµιουργίας που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια στη γενέτειρα πόλη του, την Περέιρα, Κολοµβία. Στο εργαστήρι αυτό θα µάθουµε να χρησιµοποιούµε τις καθηµερινές γνώσεις και τα βιώµατα µε την προοπτική µιας λογοτεχνικής δηµιουργίας. Θέσεις περιορισµένες. Για εγγραφή στη εργαστήρι, επικοινωνήστε µε το: Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Κολοµβίας στη Ρώµη, το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας στην Αθήνα και το Abanico.Στα ισπανικά Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Διάλεξη: Λογοτεχνία της Βενεζουέλας, λογοτεχνία της Λατινικής Αµερικής και της Καραϊβικής Λογοτεχνία, διηνεκής φωνή µιας κοινότητας. Το µεγάλο έργο επιτάσσει µια γλώσσα, και αυτή διαµορφώνει πολιτισµικά ένα έθνος. Πιστεύω σε µια λατινοαµερικάνικη λογοτεχνία σηµαίνει αγκαλιάζω το έθνος της Λατινικής Αµερικής και της Καραϊβικής, µια πολιτισµική κοινότητα 540 εκατοµµυρίων ανθρώπων, που η επικράτειά της εκτείνεται σε 22 εκατοµµύρια τετραγωνικά χιλιόµετρα, και ενστερνίζεται τις αξίες µίας θρησκείας και δύο ροµανικών γλωσσών, συγγενών και επικρατέστερων. Καθώς όµως η Δική µας Αµερική έχει χωριστεί µε τεχνητά σύνορα, η λογοτεχνία µας έχει διασπαστεί στις πλασµατικές δηµοκρατίες των θεµάτων και των ειδών. Ας διερευνήσουµε µερικά µόλις γνωρίσµατα αυτού του ανεξάντλητου ωκεανού, περιοριζόµενοι στην ταραχώδη πεζογραφία του και στον πρόσκαιρα σύγχρονο χαρακτήρα της. Ο Βενεζολάνος Λουίς Μπρίτο Γκαρσία είναι συγγραφέας, δοκιµιογράφος, ιστορικός και θεατρικός συγγραφέας, και έχει συγγράψει κείµενα όπως το «Guaicaipuro Cuatemoc cobra la deuda a Europa», διηγήµατα όπως το «Pare de sufrir» και µυθιστορήµατα όπως το «Pirata», µεταξύ άλλων. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δηµοκρατίας της Βενεζουέλας.Στα ισπανικά µε διερµηνεία στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Συζήτηση: Λογοτεχνία και πραγµατικότητα. Η πρόκληση και ο ρόλος του συγγραφέα Ο Πέτρος Μάρκαρης είναι ο συγγραφέας της σειράς αστυνοµικών µυθιστορηµάτων µε πρωταγωνιστή τον Αστυνόµο Κώστα Χαρίτο. Πρόσφατα δηµοσίευσε µια τετραλογία σχετικά µε την οικονοµική κρίση που µαστίζει την Ελλάδα, «Ληξιπρόθεσµα δάνεια», «Περαίωση», «Ψωµί, παιδεία, ελευθερία» και «Αθήνα της µιας διαδροµής». Το έργο του έχει αποσπάσει διάφορα

13 βραβεία, όπως το Point du Polar Européen 2013, το Pepe Carvalho 2012 και το Negra y Criminal Ο Κολοµβιανός συγγραφέας Χουάν Γκαµπριέλ Βάσκες είναι ένας από τους Λατινοαµερικάνους µυθιστοριογράφους µε τη µεγαλύτερη διεθνή προβολή. Συγγραφέας µυθιστορηµάτων και διηγηµάτων, έχει τιµηθεί µε διάφορα βραβεία, όπως το Alfaguara de Novela 2011 για το βιβλίο του «Ο ήχος των πραγµάτων όταν πέφτουν», το Εθνικό Βραβείο Δηµοσιογραφίας Simón Bolívar και το Βραβείο Roger Caillois που του απονεµήθηκε το 2012 στο Παρίσι για το σύνολο του έργου του. Συνοµιλούν µε τον αναπληρωτή καθηγητή Εφαρµοσµένης Μεταφρασεολογίας στο ΑΠΘ και µεταφραστή, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Κολοµβίας στη Ρώµη, το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας στην Αθήνα, και το Public. Στα ισπανικά και τα ελληνικά µε διερµηνεία Τόπος διεξαγωγής: Public Σύνταγµα Παρουσίαση του βιβλίου «Η εσχάτη των ποινών» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο Λίµα, Περού, Ολόκληρη η χώρα, γεµάτη ελπίδα και µε κοµµένη την ανάσα, παρακολουθεί προσηλωµένη στη µικρή οθόνη την εθνική της οµάδα στους αγώνες του Παγκοσµίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της Αργεντινής. Πίσω απ τη γιορτή του Μουντιάλ, στους έρηµους δρόµους, διαδραµατίζεται µια σκοτεινή ιστορία που ξεκινά όταν ένας άντρας µε έναν περίεργο σάκο στα χέρια, πέφτει θύµα καταδίωξης και δολοφονίας σε µια φτωχογειτονιά της περουβιανής πρωτεύουσας. Οκτώ χρόνια µετά τη δηµοσίευση του βιβλίου «Κόκκινος Απρίλης» (Βραβείο Μυθιστορήµατος Alfaguara 2006), ο πρωταγωνιστής του, Φέλιξ Τσακαλτάνα, έρχεται αντιµέτωπος µε µια νέα συρροή εγκληµάτων. «Η εσχάτη των ποινών» είναι ένα καθηλωτικό θρίλερ όπου η πολιτική, το ποδόσφαιρο, ο αγώνας για επιβίωση και ο θάνατος συνυφαίνονται σε ένα ρυθµό γεµάτο παλµό. Με τον Σαντιάγο Ρονκαλιόλο συνοµιλούν η δηµοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη και ο µεταφραστής Κώστας Αθανασίου. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Ισπανίας, Πρεσβεία του Περού, την Acción Cultural Española, το Public και της Eκδόσεις Καστανιότη. Στα ισπανικά και τα ελληνικά µε διερµηνεία Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Συζήτηση: Νεοφιλελευθερισµός, γυναίκα και πολιτισµός Η διακεκριµένη Χιλιανή συγγραφέας παλαιστινιακής καταγωγής, Διαµέλα Ελτίτ, θεωρήθηκε στη δεκαετία του 80 η γυναικεία φωνή της Χιλής, χάρη στη συγκρότηση ενός καινοτόµου σχεδίου συγγραφής - µια θεωρητική, αισθητική, κοινωνική και πολιτική πρόταση µε βάση έναν νέο χώρο ανάγνωσης. Συνοµιλία µε τον Ελληνοπερουβιανό δηµοσιογράφο και συγγραφέα Ιάσωνα Πιπίνη. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Χιλής. Στα ισπανικά και τα ελληνικά µε διερµηνεία.

14 Ποιητική βραδιά µετά µουσικής Από το ξεκίνηµα του Φεστιβάλ ΛΕΑ, η ποίηση έδινε πάντοτε την αφορµή για µια σηµαντική συνάντηση. Φέτος, οι φωνές των ποιητών της ποιητικής µας βραδιάς, Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Ισπανία), Ουίλιαµ Οσπίνα και Τζοβάνι Γκόµες (Κολοµβία), Κώστα Βραχνού, Δηµήτρη Αγγελή και Ζέφη Δαράκη (Ελλάδα), ενώνονται µε τη µαγική φωνή της Μεξικάνας τραγουδίστριας Μάρθα Μορελεόν, σε ένα ρεπερτόριο ποιηµάτων µετά µουσικής. Σε συνεργασία µε το περιοδικό ΦΡΕΑΡ. Στα ισπανικά και τα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: El Galpón Multiespacio Cultural Fiesta Argentina Μια βραδιά Tango που θα σας ταξιδέψει στο µακρινό Buenos Aires σε µια αυθεντική και άκρως ατµοσφαιρική milonga. Είσοδος 10 ευρώ µε ελεύθερη κατανάλωση σε κρασί, µπύρα, αναψυκτικά, χυµούς. Σε συνεργασία µε το El Galpón Multiespacio Cultural. Παγγαίου 6, Βοτανικός. Στάση µετρό Κεραµεικός. Σάββατο Τόπος διεξαγωγής: Αίθουσα εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας Παίζειν στα ισπανικά: «Παραµύθια από αέρα, ιστορίες από χαρτί», µε ιστορητή τον Πάµπλο Άλµπο Ο Πάµπλο Άλµπο είναι συγγραφέας και προφορικός αφηγητής. Θα απλώσει τα βιβλία που έχει γράψει σε κοινή θέα. Τα βιβλία θ ανοίξουν και τα τυπωµένα λόγια θα πετάξουν απ το χαρτί στο στόµα του. Απ το στόµα του στον αέρα. Απ τον αέρα στ αφτιά σου. Κι αν αφουγκραστείς, θα µπορέσεις να διαβάσεις µε τ αφτιά σου τα βιβλία του Πάµπλο Άλµπο όπως τα αφηγείται ο ίδιος. Βιβλία που κυκλοφορούν στις βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία και µπορείς να τ ακούσεις µε τα µάτια. Ένα θέαµα προφορικής αφήγησης, η στιγµή όπου πρωταγωνιστούν οι λέξεις σε µια διαδοχή ιστοριών που ακούγονται µεγαλόφωνα. Οι λέξεις υποβάλλουν εικόνες και οι διηγήσεις διαδέχονται η µια την άλλη στη φαντασία κάθε ανθρώπου που τις ακούει, σε ένα δρώµενο διαρκούς δηµιουργίας. Η ίδια η ιστορία αποκτά τόσες εκδοχές όσες και τα άτοµα που την ακούν, όπως συµβαίνει µε τη σιωπηλή ανάγνωση. Ηµέρα «E», η Ηµέρα των Ισπανικών

15 Το δίκτυο κέντρων του Ινστιτούτου Θερβάντες ανά τον κόσµο ανοίγει την ηµέρα αυτή τις πόρτες του µε ένα πρόγραµµα πολιτιστικών εκδηλώσεων για κάθε είδους κοινό. Στις 20 Ιουνίου, όλα τα κέντρα του Ινστιτούτου Θερβάντες θα ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους για να συµµετάσχουν σε αυτήν τη γιορτή. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Ισπανίας, την Acción Cultural Española και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας. Στα ισπανικά και τα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Translation Slam («Διαξιφισµοί» µεταφραστών) Μετά τη συµπρωτεύουσα, τώρα και στο Φεστιβάλ ΛΕΑ στην Αθήνα, η πολυαναµενόµενη µεταφραστική «µονοµαχία»: ο µεταφραστής Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αντιµετωπίζει τον µεταφραστή Νίκο Πρατσίνη, µε όπλα τους τα πληκτρολόγιά τους. Θα παρουσιάσουν ο καθένας τη δική του εκδοχή στα ελληνικά του διηγήµατος «Tiempo de agua» του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ Ά. Θαπάτα. Το κοινό (προσ)καλείται να επισηµάνει οµοιότητες και διαφορές, ακόµη και να προτείνει άλλες λύσεις, και οι µεταφραστές καλούνται να υποστηρίξουν (ή να αποκηρύξουν) τις µεταφραστικές επιλογές τους. Μια ξενάγηση στον τρόπο σκέψης και δράσης του µεταφραστή λογοτεχνίας. Σε ρόλο διαιτητή, η µεταφράστρια Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη. Σε συνεργασία µε την Πανελλήνια Ένωση Επαγγελµατιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστηµίου (ΠΕΕΜΠΙΠ). Στα ελληνικά Εργαστήρι γαστρονοµίας µε τη Μάργα Μπάρος: «Ιβηροαµερικανικές απολαύσει» Η Μάργα Μπάρος είναι καθηγήτρια ισπανικής γλώσσας και σεφ. Εδώ και µερικά χρόνια παραδίδει ένα σεµινάριο γαστρονοµίας στο Abanico ανατρέχοντας στις γευστικές αισθήσεις των διαφόρων περιοχών της Ισπανίας και της Λατινικής Αµερικής. Με εύκολο και πρακτικό τρόπο θα µάθουµε να φτιάχνουµε απολαυστικά ιβηροαµερικάνικα φαγητά που θα γίνουν τα τερψιλαρύγγια εδέσµατα του φετινού µας καλοκαιριού. Θέσεις περιορισµένες. Για εγγραφή επικοινωνήστε µε το: / Σε συνεργασία µε το εστιατόριο Ψάριστον, το Abanico και Polis Art Café. Στα ισπανικά και τα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Ίδρυµα «Μαρία Τσάκος» Ας µιλήσουµε για θέατρο: «Ο πιο άσχηµος άντρας της Αθήνας»

16 Ο Ουρουγουανός θεατρικός συγγραφέας Άλβαρο Μαλµιέρκα, σκηνοθέτης ενός από τα πιο χειροκροτηµένα θεατρικά έργα στην Ουρουγουάη, την Ισπανία και τις Ηνωµένες Πολιτείες, «Ο πιο άσχηµος άντρας της Αθήνας», συνοµιλεί µε τον µεταφραστή, ειδήµονα του ιβηροαµερικανικού θεάτρου, συνιδρυτή της διαδικτυακής πύλης Teatro Pasión και συνδιοργανωτή του Φεστιβάλ θεατρικών αναλογίων Ιβηρικής Χερσονήσου και Λατινικής Αµερικής, Δηµήτρη Ψαρρά. Στη συνέχεια, θα αναγνωστεί ένα απόσπασµα από το θεατρικό έργο «Ο πιο άσχηµος άντρας της Αθήνας». Σε συνεργασία µε το Ίδρυµα Μαρία Τσάκος, την Πρεσβεία της Ουρουγουάης και το Teatro Pasión. Στα ισπανικά και τα ελληνικά µε διαδοχική διερµηνεία Τόπος διεξαγωγής: Ίδρυµα «Μαρία Τσάκος» Αφιέρωµα: «Ο δικός µου Γκαλεάνο» Ο µεγάλος Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρντο Γκαλεάνο απεβίωσε στις 13 Απριλίου του 2015, αφήνοντας πίσω του µιαν αθάνατη κληρονοµιά. Ο συγγραφέας των βιβλίων «Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αµερικής» και «Μνήµες φωτιάς» άφησε το στίγµα του σε όσους τον διάβασαν και τον γνώρισαν. Σε αυτό το µετά θάνατον αφιέρωµα συµβάλλουν η Πρέσβης της Ουρουγουάης, Αdriana Lissidini, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, ο καθηγητής ισπανικής φιλολογίας Χρίστος Σιορίκης και ο δηµοσιογράφος Μάκης Προβατάς, που θα µας εξιστορήσουν την προσωπική τους εµπειρία από τον Ουρουγουανό συγγραφέα. Σε συνεργασία µε το Ίδρυµα Μαρία Τσάκος, την Πρεσβεία της Ουρουγουάης και τις Εκδόσεις Πάπυρος. Στα ελληνικά Τάνγκο του Ρίο δε λα Πλάτα µε την Ζανέτ Καπούγια Η Ζανέτ Καπούγια είναι η ουρουγουανή φωνή του τάνγκο στην Ελλάδα. Ήταν η τραγουδίστρια που επελέγη για να εκπροσωπήσει τη χώρα της όταν η UNESCO συµπεριέλαβε το τάνγκο στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της Ανθρωπότητας. Συνδυάζει κάθε είδους µουσική καταλύοντας τα σύνορα. Αυτή τη φορά, µας παρουσιάζει ένα ρεπερτόριο τάνγκο από το Ρίο δε λα Πλάτα. Θα ακολουθήσει η παραδοσιακή «µιλόνγκα» του Polis Art Café. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Ουρουγουάης και το Polis Art Café. Είσοδος ελεύθερη. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στα ισπανικά, τα πορτογαλικά και στα ελληνικά. Στις περισσότερες θα υπάρχει διερµηνεία Τόποι διεξαγωγής:

17 «Τεχνόπολις» Δήµου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, , Πρόσβαση: Μετρό: Σταθµός «Κεραµεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Οµόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο» Ίδρυµα «Μαρία Τσάκος» Λ. Συγγρού 367, Παλαιό Φάληρο Στοά του Βιβλίου και Polis Art Café Πεσµαζόγλου 5, Αθήνα Ιnstituto Cervantes de Atenas Μητροπόλεως 23, Σύνταγµα Poems & Crimes Αrt bar Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι Abanico Κολοκοτρώνη 12, Σύνταγµα Sinú Artefactos Mεσογείον 182, Χολαργός El Galpón Multiespacio Cultural. Παγγαίου 6 / Βοτανικός ( Sτάση µετρό Κεραµικός) Public Καραγιώργη Σερβίας 1, Σύνταγµα Public Τσιµισκή 24, Θεσσαλονίκη Διρογάνωση Περισσότερες πληροφορίες: Αγγελική Πελέκη Υπεύθυνη Δηµοσίων Σχέσεων Φεστιβάλ ΛΕΑ leafestival.pr@gmail.com T: Αδριάνα Μαρτίνες Διευθύντρια Φεστιβάλ ΛΕΑ leafestival.direccion@gmail.com T:

18 Υπό την Αιγίδα και συµµετοχή Χορηγία Κυβερνητική Υποστήριξη Υποστήριξη Συνεργασία Χορηγία Επικοινωνίας

Eίσοδος ελεύθερη. Έλα στο 7o Φεστιβάλ ΛΕΑ! Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων

Eίσοδος ελεύθερη. Έλα στο 7o Φεστιβάλ ΛΕΑ! Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων Πρόγραµµα Eίσοδος ελεύθερη Έλα στο 7o Φεστιβάλ ΛΕΑ! Η µαγεία της ιβηροαµερικανικής λογοτεχνίας κατακτά την Ελλάδα Δευτέρα 15/6 18.00-19.00 h Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου

Διαβάστε περισσότερα

7 ο Φεστιβάλ ΛΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

7 ο Φεστιβάλ ΛΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 7 ο Φεστιβάλ ΛΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Από τις 17 έως τις 20 Ιουνίου 2015 Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015 19.00 21.00 Παρουσίαση του βιβλίου «Η εσχάτη των ποινών» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο. Λίµα, Περού, 1978. Ολόκληρη

Διαβάστε περισσότερα

8 ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΑ στην πόλη των Αθηνών - Από τις 21 ως τις 25 Ιουνίου 2016

8 ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΑ στην πόλη των Αθηνών - Από τις 21 ως τις 25 Ιουνίου 2016 8 ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΑ στην πόλη των Αθηνών - Από τις 21 ως τις 25 Ιουνίου 2016 Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τόποι διεξαγωγής: Αμφιθέατρο Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Στοά του Βιβλίου, Ινστιτούτο Θερβάντες, Poems&Crimes Art

Διαβάστε περισσότερα

Στις 11.30: Εργαστήρι www.educartoon.gr με τον Μιχάλη Κουντούρη: «Η γελοιογραφία ως εκπαιδευτικό εργαλείο»

Στις 11.30: Εργαστήρι www.educartoon.gr με τον Μιχάλη Κουντούρη: «Η γελοιογραφία ως εκπαιδευτικό εργαλείο» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 11-23.06.2012 Έκθεση www.educartoon.gr και εργαστήρια γελοιογραφίας «Αλληλεγγύη και ισότητα των φύλων» Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας. Δευτέρα 11 Ιουνίου στις 20.00 - Εγκαίνια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 11-23.06.2012 Έκθεση www.educartoon.gr και εργαστήρια γελοιογραφίας «Αλληλεγγύη και ισότητα των φύλων»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 11-23.06.2012 Έκθεση www.educartoon.gr και εργαστήρια γελοιογραφίας «Αλληλεγγύη και ισότητα των φύλων» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 11-23.06.2012 Έκθεση www.educartoon.gr και εργαστήρια γελοιογραφίας «Αλληλεγγύη και ισότητα των φύλων» Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας. Μητροπόλεως 23, Σύνταγµα, τηλ. ευτέρα

Διαβάστε περισσότερα

FRESH WRITERS FROM ALL AROUND THE WORLD Jorge Galán in Literature.gr, by Tessy Baila By Literature June 20, 2017

FRESH WRITERS FROM ALL AROUND THE WORLD Jorge Galán in Literature.gr, by Tessy Baila By Literature June 20, 2017 FRESH WRITERS FROM ALL AROUND THE WORLD Jorge Galán in Literature.gr, by Tessy Baila By Literature June 20, 2017 «Αν δεν έχουμε ιστορική μνήμη δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα σφάλματα του παρελθόντος» Ο

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές πληροφορίες συμμετοχής

Γενικές πληροφορίες συμμετοχής Γενικές πληροφορίες συμμετοχής Οργανισμός / Σχολείο: Σερβική ομάδα Ονοματεπώνυμο υπευθύνου (δράσης και επικοινωνίας): Ιβάνα Στάνογιεβιτς Τηλέφωνο επικοινωνίας υπεύθυνου: 6973909010 E-mail υπεύθυνου: ivana8883@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία ΣΑΝΤΡΑ ΚΡΟΠΑ Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλελλήνων της Λετονίας «Ο Ερμής» Ο ελληνισμός για τον καθένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Απρίλιος Μάιος 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 27 ΜΑΪΟΥ 2012 Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΟΦΠΠ)

Διαβάστε περισσότερα

12 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

12 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 12 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 7 10 Μαΐου 2015 Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης μοναδική στην κατηγορία της στον ελληνικό χώρο- εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2004, με στόχο να εντάξει την Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία - Aimer lire Η θετικά προσδιορισμένη σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο ως το κατεξοχήν είδος

Διαβάστε περισσότερα

OPEN DAY: Ενημέρωση γνωριμία

OPEN DAY: Ενημέρωση γνωριμία Διεύθυνση Σπουδών: Μισέλ Φάις, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου 13ος Κύκλος Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής Διόρθωσης Επιμέλειας Κειμένων Εικονογράφησης OPEN DAY: Ενημέρωση γνωριμία Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 12.00

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016

Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016 Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016 Η «ανάγνωση» της ταινίας Στόχοι: Η συνεργασία του εκπαιδευτικού με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α Κ Α Δ Η Μ Α Ϊ Κ Ο Υ Ε Τ Ο Υ Σ Γενικές Πληροφορίες

ΤΜΗΜΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α Κ Α Δ Η Μ Α Ϊ Κ Ο Υ Ε Τ Ο Υ Σ Γενικές Πληροφορίες ΤΜΗΜΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α Κ Α Δ Η Μ Α Ϊ Κ Ο Υ Ε Τ Ο Υ Σ 2 0 1 3-2 0 1 4 Γενικές Πληροφορίες Για την απόκτηση του πτυχίου του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της

Διαβάστε περισσότερα

Μένει στη Φοιτητική Εστία και εκεί έχει την ευκαιρία να γνωριστεί με τους Λουίς Μπουνιουέλ, Σαλβαδόρ Νταλί, Μιγέλ Ουναμούνο και άλλους.

Μένει στη Φοιτητική Εστία και εκεί έχει την ευκαιρία να γνωριστεί με τους Λουίς Μπουνιουέλ, Σαλβαδόρ Νταλί, Μιγέλ Ουναμούνο και άλλους. ΛΟΡΚΑ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ Ο Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1898. Ο πατέρας του ήταν πλούσιος κτηματίας και η μητέρα του δασκάλα. Από τους πρώτους μήνες της ζωής του υπέστη την ταλαιπωρία

Διαβάστε περισσότερα

«Γεύση και Μνήμη II» Ένα 4ήμερο Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από 28 έως 31 Μαρτίου 2013

«Γεύση και Μνήμη II» Ένα 4ήμερο Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από 28 έως 31 Μαρτίου 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ culture.uop.gr «Γεύση και Μνήμη II» Ένα 4ήμερο Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από 28 έως 31 Μαρτίου 2013 ΓΕΥΣΗ και ΜΝΗΜΗ, μια πολυεπίπεδη συμμετοχική

Διαβάστε περισσότερα

Νοιάζομαι και Δρω Ιούνιος 2017

Νοιάζομαι και Δρω Ιούνιος 2017 Παρουσίαση των Δράσεων του 3 ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης «ΚΕΝΤΡΙΚΟ» 2 η Επιστημονική Συνάντηση για τον Εθελοντισμό στο Σχολείο, Αθήνα 27-28 Ιουνίου 2017 Νοιάζομαι και Δρω Ιούνιος 2017 «ΕΓΝΟΙΑ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΕΧΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά,

Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά, http://www.amis-kazantzaki.gr./ Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά, ταξιδιωτικά Τα πιο γνωστά του έργα: Αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ»

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Στόχοι: Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, η ανάπτυξη, δηλαδή, μέσα στην τάξη-λογοτεχνικό εργαστήρι εσωτερικών κινήτρων, ώστε να εδραιωθεί μια σταθερότερη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015*

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015* ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015* ΔΕΥΤΕΡΑ 19/1 ΤΡΙΤΗ 20/1 ΤΕΤΑΡΤΗ 21/1 ΠΕΜΠΤΗ 22/1 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/1 ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΩ ΠΑΡΤΣΑΚΟΥΛΑΚΗ :46

ΗΡΩ ΠΑΡΤΣΑΚΟΥΛΑΚΗ :46 10 Γιατί το Ελ Σαλβαδόρ διώχνει τους συγγραφείς του; Ο κυνηγημένος Χόρχε Γκαλάν έφυγε για να μην φιμωθεί, βρέθηκε για λίγο στην Αθήνα και είπε ιστορίες. Την δική του κι εκείνη την κρυφή με όσα σκόπιμα

Διαβάστε περισσότερα

Η Σόφη Θεοδωρίδου στο arive.gr

Η Σόφη Θεοδωρίδου στο arive.gr Η Σόφη Θεοδωρίδου στο arive.gr συνέντευξη πωλίνα_ταϊγανίδου Με αφορμή την παρουσίαση του νέου της βιβλίου, Στεφάνι από ασπάλαθο Λίγα λόγια για το έργο: Μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα του 1939, η Κασσιανή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ-ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ-ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ-ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ Ακαδ. έτος 015-016 ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Ρόδος, µια Πόλη Τέχνης και Πολιτισµού Ο Πολιτισµός ήταν πάντα ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωή στην Ρόδο. Ο Δήµος Ροδίων οργανώνει καθ όλη την διάρκεια της χρονιάς, µε έµφαση στους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. (Δημιουργικές συναντήσεις και αμφίδρομες σχέσεις με αφορμή ένα διήγημα)

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. (Δημιουργικές συναντήσεις και αμφίδρομες σχέσεις με αφορμή ένα διήγημα) ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (Δημιουργικές συναντήσεις και αμφίδρομες σχέσεις με αφορμή ένα διήγημα) Αλεξάνδρα Μυλωνά, φιλόλογος-σκηνοθέτις-συγγραφέας Ελένη Παπαδοπούλου, φιλόλογος ΜΑ-εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

Οκτώβριος στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης!

Οκτώβριος στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης! Οκτώβριος στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης! Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017 Ροτόντα A Filetta Το πολυφωνικό σεξτέτο με την ηγεμονική θέση στη μουσική σκηνή της Κορσικής, ερμηνεύει την πιο πρόσφατη δουλειά του. Η

Διαβάστε περισσότερα

Φίλες και φίλοι, Με εγκάρδιους χαιρετισμούς, Ο Δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος

Φίλες και φίλοι, Με εγκάρδιους χαιρετισμούς, Ο Δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος Φίλες και φίλοι, Ο Πολιτισμός δεν γνωρίζει σύνορα. Έχει τη δύναμη να γεφυρώνει και να ενώνει τους λαούς, προωθώντας την ανάπτυξη δεσμών φιλίας μεταξύ τους, συνθέτοντας την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά

Διαβάστε περισσότερα

Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη: "Θέλω κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα που να έχει όλα τα είδη"

Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη: Θέλω κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα που να έχει όλα τα είδη Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη: "Θέλω κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα που να έχει όλα τα είδη" Στο βιβλίο χρησιμοποιείτε πολυπρόσωπες αφηγήσεις μέσα στην κεντρική πλοκή ώστε να μιλήσετε για την ίδια

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Χίµαιρα A CREATIVE PROJECT IN ERMOUPOLIS SEPTEMBER Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ινστιτούτο Σύρου HERMeS Aeternus

Ψηφιακή Χίµαιρα A CREATIVE PROJECT IN ERMOUPOLIS SEPTEMBER Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ινστιτούτο Σύρου HERMeS Aeternus Ψηφιακή Χίµαιρα A CREATIVE PROJECT IN ERMOUPOLIS 15-30 SEPTEMBER 2018 Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ινστιτούτο Σύρου HERMeS Aeternus Η ιδέα 1 Η Ερµούπολη (πόλη του Ερµή, προστάτη του εµπορίου) γνωρίζει αξιοσηµείωτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ Πρόγραμμα Εξετάσεων

ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ Πρόγραμμα Εξετάσεων Α Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο 72ΚΟΙ008 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ:ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ 05/09/2016 Δευτέρα 11:30 13:30 Επ. Καθηγητής Φωτεινός Δημήτριος 445 ΑΓΩΓΗΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ 72ΚΟΙ009 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

προλογοσ Νονη Καραγιαννη Ο πρώτος σταθμός 9

προλογοσ Νονη Καραγιαννη Ο πρώτος σταθμός 9 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ προλογοσ Νονη Καραγιαννη Ο πρώτος σταθμός 9 Κώστας Ακρίβος Μαθήματα στο χιόνι 15 Μίμης Ανδρουλάκης Συναισθηματικός δεσμός 23 Ιάκωβος Ανυφαντάκης Σάββατο Lark 27 Ρέα Γαλανάκη Η κεφαλή του Νίκου

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητή Σύλβια, Διευθύντρια του Ιδρύματος Σύλβια Ιωάννου, Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές,

Αγαπητή Σύλβια, Διευθύντρια του Ιδρύματος Σύλβια Ιωάννου, Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές, Χαιρετισμός Πρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη Υπογραφή Συμφωνίας με Sylvia Ioannou Foundation Έδρα Σύλβια Ιωάννου στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017, 12μ. Αίθουσα Συγκλήτου

Διαβάστε περισσότερα

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11 Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2018-11:11 Από την Μαίρη Γκαζιάνη Είναι αδύνατον να μην γνωρίζει κάποιος τον «παραμυθά» Νίκο Πιλάβιο είτε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ 16-17 Οκτωβρίου 2009 EΔΡΑ Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος» ΧΟΡΗΓΟΙ Σ.Α.Ε. Λατινικής Αμερικής - 'Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος» ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ Πρεσβεία της Ελλάδος

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δημήτρης Στεφανάκης στο CretePlus.gr: «Ο χρόνος είναι το επιτραπέζιο παιχνίδι της μνήμης στο οποίο χάνουμε συνεχώς» (pics)

Ο Δημήτρης Στεφανάκης στο CretePlus.gr: «Ο χρόνος είναι το επιτραπέζιο παιχνίδι της μνήμης στο οποίο χάνουμε συνεχώς» (pics) Ο Δημήτρης Στεφανάκης στο CretePlus.gr: «Ο χρόνος είναι το επιτραπέζιο παιχνίδι της μνήμης στο οποίο χάνουμε συνεχώς» (pics) Πολιτισμός 26/07/2016-08:56 Ο Δημήτρης Στεφανάκης στο CretePlus.gr: «Ο χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟ» «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2018 διοργανώνει δράσεις που

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος Ο ΥΣΣΕΑΣ 2005 Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος 3 ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 2 ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΦΟΡΜΑ 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική.

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική. ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ από το 2000 µέχρι σήµερα ένα εργαστήρι σκηνικής έκφρασης και δηµιουργίας, ή µια πρόταση ασκήσεων δηµιουργικής φαντασίας -------------------------------------------- (α) αντικείµενο και ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο Στέφανος Δάνδολος έρχεται στη Θεσσαλονίκη με το νέο του βιβλίο

Ο Στέφανος Δάνδολος έρχεται στη Θεσσαλονίκη με το νέο του βιβλίο Typosthes.gr Τύπος Θεσσαλονίκης / Πολιτισμός GET RSS Ο συγγραφέας γράφει για την Ελλάδα της κρίσης μέσα από ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται τον 19ο αιώνα Ο Στέφανος Δάνδολος έρχεται στη Θεσσαλονίκη με

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός. Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Χαιρετισμός. Αγαπητές φίλες και φίλοι, Χαιρετισμός Αγαπητές φίλες και φίλοι, Με μεγάλη μας χαρά, σας παρουσιάζουμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχει σχεδιάσει ο Δήμος μας με την επιμέλεια του Ν.Π. ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ και σε συνεργασία με Συλλόγους

Διαβάστε περισσότερα

Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς. Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς. Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Σχολική Χρονιά 2012-2013 Κ ε ί μ ε ν α Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κείμενα προς συνανάγνωση συνεξέταση Έριχ Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Jordi Alsina Iglesias. Υποψήφιος διδάκτορας. Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης

Jordi Alsina Iglesias. Υποψήφιος διδάκτορας. Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης Ηρακλείο 10/7/2014 Πρώτα άπο όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γωνιών Μαλεβιζίου και τον κύριο Κώστα Παντερή για την προσπάθεια που κάνουν οργανώνοντας για πρώτη φορα μία τέτοια μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Η Λένα Μαντά στο Outnow: Το πιο δύσκολο είναι όταν πρέπει να γράψω το «τέλος»!

Η Λένα Μαντά στο Outnow: Το πιο δύσκολο είναι όταν πρέπει να γράψω το «τέλος»! Η Λένα Μαντά στο Outnow: Το πιο δύσκολο είναι όταν πρέπει να γράψω το «τέλος»! OUTNOW, AUGUST 4, 2014 Μια γνήσια Κωνσταντινοπολίτισσα, με ιδιαίτερο ταπεραμέντο και αξιοπρόσεχτη πένα! Το πρώτο της βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα

Πανηγυρική η έναρξη της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια

Πανηγυρική η έναρξη της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια Πανηγυρικά και με κάθε επισημότητα ξεκίνησαν, το βράδυ της Τετάρτης 21 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, οι εκδηλώσεις της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει η Ένωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Μόνο με το αίσθημα μπορείς να διδάξεις. Αν καθήσεις στην έδρα η ποίηση θα φύγει από το παράθυρο. «Κώστας Μόντης» Βασικές αρχές: 1) Το λογοτεχνικό

Διαβάστε περισσότερα

Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ

Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ Τ ΙΜΗΤΙΚΗ Ε ΚΔ ΗΛΩΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ Λίγες εκδηλώσεις θα ήταν τόσο κατάλληλες για να τιµηθεί η παγκόσµια ηµέρα του βιβλίου, η 23η Απριλίου, όσο εκείνη

Διαβάστε περισσότερα

11-27/09/2009. Greening the Future. Με αφορμή τη Σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Κοπεγχάγη

11-27/09/2009. Greening the Future. Με αφορμή τη Σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Κοπεγχάγη 11-27/09/2009 Greening the Future Με αφορμή τη Σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Κοπεγχάγη Σιωπηλή κραυγή Με αφορμή τη Σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στην Κοπεγχάγη 7-18 Δεκεμβρίου,

Διαβάστε περισσότερα

Το διπλό βιβλίο-δημήτρης Χατζής. Χαρά Ζαβρού Γ 6 Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Καθηγήτρια: Βασιλική Σελιώτη

Το διπλό βιβλίο-δημήτρης Χατζής. Χαρά Ζαβρού Γ 6 Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Καθηγήτρια: Βασιλική Σελιώτη Το διπλό βιβλίο-δημήτρης Χατζής Χαρά Ζαβρού Γ 6 Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Καθηγήτρια: Βασιλική Σελιώτη Γενικά Δημήτρης Χατζής Περιεχόμενα «Το διπλό βιβλίο» Περίληψη Ιστορικό πλαίσιο Τίτλος του έργου Δομή

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2017 διοργανώνει δράσεις που απευθύνονται

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιτεχνικό και πολιτιστικό βοσκοτόπι με αφετηρία τη Δυτική Μακεδονία

Καλλιτεχνικό και πολιτιστικό βοσκοτόπι με αφετηρία τη Δυτική Μακεδονία The Whole Cow Καλλιτεχνικό και πολιτιστικό βοσκοτόπι με αφετηρία τη Δυτική Μακεδονία Σοφία Βόικου: Θέλω να δώσω στη γυναίκα τη θέση που πραγματικά της αρμόζει μέσα από τα βιβλία μου Οι ήρωες της Σοφίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας Δημοτικές Ενότητες: Είσοδος Ελεύθερη Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Χάλκειας Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλήνης Ο Δήμος Ναυπακτίας διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης: Λογοτεχνική Διαδρομή

2 ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης: Λογοτεχνική Διαδρομή 2 ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης: Λογοτεχνική Διαδρομή Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σχολικά έτη : 2013-14, 2014-15 Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Γλαράκη Μαρία, ΠΕ02 Συνεργαζόμενοι καθηγητές : Ανδρεάδης Δημήτρης, ΠΕ02 Γιαννίκης Γιώργος,

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Σέρρες, 1 Μαρτίου 2014 «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ. Χειμώνας - Άνοιξη Χώρος εκδηλώσεων: Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ. Χειμώνας - Άνοιξη Χώρος εκδηλώσεων: Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Χειμώνας - Άνοιξη 2012 Χώρος εκδηλώσεων: Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα Διοικητικό Συμβούλιο: Αλέξης Δημαράς Σάββας Κονταράτος Χρυσάνθη Μωραΐτη-Καρτάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ- ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014'

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ- ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014' ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ- ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014' Φ Ε Β Ρ Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2014, ώρα: 18:00 μ.μ. ΗΜΕΡΙΔΑ υπό την Αιγίδα του Δήμου Πεντέλης με Θέμα: «Ο Ρόλος της

Διαβάστε περισσότερα

Ορίζοντας Γεγονότων

Ορίζοντας Γεγονότων Ορίζοντας Γεγονότων 2006-2010 Ορίζοντας Γεγονότων 1. ουσ. (Αστρον.) Η νοητή γραμμή γύρω από μια μαύρη τρύπα, πέρα από την οποία η βαρύτητα γίνεται τόσο ισχυρή που τίποτα δεν μπορεί να διαφύγει. # (Κβαντ.

Διαβάστε περισσότερα

Το Ταξίδι και το Όνειρο. Η Mariana Kútulas-Vrsalović μελοποιεί ποιήματα του Σταμάτη Πολενάκη

Το Ταξίδι και το Όνειρο. Η Mariana Kútulas-Vrsalović μελοποιεί ποιήματα του Σταμάτη Πολενάκη Το Ταξίδι και το Όνειρο Η Mariana Kútulas-Vrsalović μελοποιεί ποιήματα του Σταμάτη Πολενάκη Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2017 Ένας άνθρωπος τυφλός από τα χρόνια περιπλανιέται ολομόναχος. Αυτός ο ίδιος άνθρωπος

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικό Πανηγύρι 2018

Μαθηματικό Πανηγύρι 2018 Μαθηματικό Πανηγύρι 2018 Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ διοργανώνει την Κυριακή 17 Ιουνίου συνάντηση των σχολικών λεσχών ανάγνωσης, το Μαθηματικό Πανηγύρι 2018, μια γιορτή για τους δεσμούς των μαθηματικών με τη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Σ. ΑΥΓΟΥΛΕΑ - ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Σ. ΑΥΓΟΥΛΕΑ - ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Σ. ΑΥΓΟΥΛΕΑ - ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» - 40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 1 Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Προαιρετικό σεμινάριο: Η διδασκαλία της Λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση, Π.Ι. Οκτώβριος Νοέμβριος 2015 Επιμέλεια: Σωτηρία Παπαμαργαρίτη, Σύμβουλος Φιλολογικών Μαθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ .1 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Τηλεόραση & Φιλαναγνωσία ΚΕΙΜΕΝΟ Ένα σηµαντικό ζήτηµα που αφορά τις σχέσεις τηλεόρασης και προτιµήσεων του κοινού συνδέεται µε τις επιδράσεις των

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου Σάββατο 10 Ιουλίου έως Κυριακή 25 Ιουλίου Έκθεση αγιογραφίας από 25 Αγιογράφους - μέλη της Πανελλήνιας Εταιρίας Λόγου και Τέχνης (Π.Ε.Λ.Τ.) Στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου Ώρες

Διαβάστε περισσότερα

Φιλομήλα Λαπατά: συνέντευξη στην Μαρία Χριστοδούλου

Φιλομήλα Λαπατά: συνέντευξη στην Μαρία Χριστοδούλου Φιλομήλα Λαπατά: συνέντευξη στην Μαρία Χριστοδούλου December 13, 2018 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ Η αναγνωρισμένη και καταξιωμένη συγγραφέας στο χώρο της Φιλομήλα Λαπατά κάνει την εμφάνισή της με το νέο της

Διαβάστε περισσότερα

Στέλλα Πριόβολου. Οι ελληνορωµαϊκές ρίζες της Ευρώπης µέσα από τον στοχασµό Ευρωπαίων µελετητών

Στέλλα Πριόβολου. Οι ελληνορωµαϊκές ρίζες της Ευρώπης µέσα από τον στοχασµό Ευρωπαίων µελετητών 001-012:Layout 3 11/17/14 3:24 PM Page 1 Στέλλα Πριόβολου Οι ελληνορωµαϊκές ρίζες της Ευρώπης µέσα από τον στοχασµό Ευρωπαίων µελετητών Οι ελληνορωµαϊκές ρίζες της Ευρώπης µέσα από τον στοχασµό Ευρωπαίων

Διαβάστε περισσότερα

"Καλησπέρα σας ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καλησπέρα σας ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ταχ. Δ/νση : Δεκελείας 97 Νέα Φιλαδέλφεια Τ.Κ. 14341 Τηλ.: 213 2049012 fax. 213 2049006

Διαβάστε περισσότερα

Ήταν μια φορά.. Moυσικά Παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα εγχόρδων. Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο Το Ελληνικό Σχέδιο στη Στέγη

Ήταν μια φορά.. Moυσικά Παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα εγχόρδων. Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο Το Ελληνικό Σχέδιο στη Στέγη 10.4.2013 Ήταν μια φορά.. Moυσικά Παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα εγχόρδων Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο Το Ελληνικό Σχέδιο στη Στέγη Για παιδιά από 5 ετών και άνω. 28 Απριλίου 2013 Κεντρική Σκηνή

Διαβάστε περισσότερα

Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο

Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο Ο κ τ ώ β ρ ι ο ς Ν ο έ μ β ρ

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών: «Η τέχνη στην αγωγή των παιδιών και των νέων»

Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών: «Η τέχνη στην αγωγή των παιδιών και των νέων» 16/01/2019 Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών: «Η τέχνη στην αγωγή των παιδιών και των νέων» Αυτοκέφαλες Εκκλησίες / Εκκλησία της Ελλάδος Με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 1 Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 2 1.Στο βιβλίο παρουσιάζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο πραγματικός κόσμος της Ρόζας, στη νέα της γειτονιά, και ο πλασματικός κόσμος, στον

Διαβάστε περισσότερα

:: Alexandria and Cavafis- Chronic of a city and her poet. :: Eurocinema Festrival III.

:: Alexandria and Cavafis- Chronic of a city and her poet. :: Eurocinema Festrival III. Αρχείο εκδηλώσεων Παραρτήµατος Αλεξάνδρειας :: Πέρασµα στη Μεσόγειο Το Παράρτηµα στην Αλεξάνδρεια του Ελληνικού Ιδρύµατος Πολιτισµού εγκαινιάζει στις 22 Ιανουαρίου 2010 την ατοµική έκθεση του εικαστικού

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διοργανώνουν επιµορφωτικό-βιωµατικό Σεµινάριο. Εισήγηση: Τάσος Ράτζος

Ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διοργανώνουν επιµορφωτικό-βιωµατικό Σεµινάριο. Εισήγηση: Τάσος Ράτζος Ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διοργανώνουν επιµορφωτικό-βιωµατικό Σεµινάριο µε θέµα «ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΡΑΣΗ» «όλη η Ελένη σε µία ώρα» Εισήγηση: Τάσος

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015 ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Επικοινωνία: Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλ. 22894304 ηλ. διεύθυνση: prinfo@ucy.ac.cy ιστοσελίδα: www.pr.ucy.ac.cy ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Λευκωσία,

Διαβάστε περισσότερα

Κώστια Κοντολέων: Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξο άτομο Από parallaxi - April 6, 2016

Κώστια Κοντολέων: Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξο άτομο Από parallaxi - April 6, 2016 Κώστια Κοντολέων: Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξο άτομο Από parallaxi - April 6, 2016 Η Κώστια Κοντολέων είναι συγγραφέας και μεταφράστρια. Έχει μεταφράσει περισσότερα από εκατό βιβλία, μεταξύ των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 2017-18 Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη: Νόρα Πυλόρωφ στην Μαρία Τσακίρη για το vivlio-life

Συνέντευξη: Νόρα Πυλόρωφ στην Μαρία Τσακίρη για το vivlio-life Συνέντευξη: Νόρα Πυλόρωφ στην Μαρία Τσακίρη για το vivlio-life April 29, 2018 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ Γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά η Νόρα Πυλόρωφ, δεν αλλάζει την πόλη της, όπως δηλώνει, με καμία άλλη πόλη

Διαβάστε περισσότερα

Οι συγγραφείς του τεύχους

Οι συγγραφείς του τεύχους Οι συγγραφείς του τεύχους Οι συγγραφείς του τεύχους [ 109 ] Ο Θανάσης Αγάθος είναι λέκτορας Νεο ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΑ (Ακαδημαϊκό Έτος )

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΑ (Ακαδημαϊκό Έτος ) ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΑ (Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017) Α ΕΞΑΜΗΝΟ - Υποχρεωτικά Μαθήματα Κορμού 72 ΙΣΠ014 Ισπανική Γλώσσα ΙΙΙ 6 ECTS ΕΔΙΠ Κ. ΠΑΛΑΠΑΝΙΔΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΌ ΚΟΡΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2018 διοργανώνει δράσεις που απευθύνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣ ΡΟ ΟΥ ΟΠΑΡ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΥΝΙΟΥ

ΗΜΟΣ ΡΟ ΟΥ ΟΠΑΡ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΥΝΙΟΥ ΗΜΟΣ ΡΟ ΟΥ ΟΠΑΡ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΙ 2018 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΥΝΙΟΥ 1 Ιουνίου,09:00 Πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου (100 Χουρµαδιές) «Μεγάλη γιορτή ανακύκλωσης για µικρούς και µεγάλους» Πρόγραµµα εκδήλωσης: Λούνα Παρκ ανακύκλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΣΣΕΑΣ ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΡΟΝΤΑ ΟΥ ΧΙΟΥ. 1 ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΙΑΘΟΥ ΦΟΡΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2. Α) Γενικά Στοιχεία

Ο ΥΣΣΕΑΣ ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΡΟΝΤΑ ΟΥ ΧΙΟΥ. 1 ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΙΑΘΟΥ ΦΟΡΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2. Α) Γενικά Στοιχεία Ο ΥΣΣΕΑΣ 2006 Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος 2 ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΡΟΝΤΑ ΟΥ ΧΙΟΥ 1 ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΙΑΘΟΥ ΦΟΡΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2 (συµπληρώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου Η ΗΜΕΡΑ Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ. Χειμώνας-Άνοιξη 2010. Χώρος εκδηλώσεων: Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ. Χειμώνας-Άνοιξη 2010. Χώρος εκδηλώσεων: Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Χειμώνας-Άνοιξη 2010 Χώρος εκδηλώσεων: Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα Διοικητικό Συμβούλιο: Αλέξης Δημαράς Σάββας Κονταράτος Χρυσάνθη Μωραΐτη-Καρτάλη

Διαβάστε περισσότερα

Ρέας Γαλανάκη: «Η µεταµφίεση»

Ρέας Γαλανάκη: «Η µεταµφίεση» Ρέας Γαλανάκη: «Η µεταµφίεση» Η συγγραφέας γεννήθηκε το 1947 στην Κρήτη Έγραψε ποιήµατα στην αρχή και µετά διηγήµατα και µυθιστορήµατα Είναι µία από τις σηµαντικότερες φωνές της σύγχρονης ευρωπαϊκής πεζογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΜ ECTS Αγγλική Γλώσσα Ι Γαλλική Γλώσσα Ι Γερμανική Γλώσσα Ι Πολιτική Επιστήμη Ι Νεοελληνική Λογοτεχνία Ι Πληροφορική Ι Μετάφραση Αγγλικά- Ελληνικά

Διαβάστε περισσότερα

9/7 31/7 Θεατρική παράσταση ΟΜΑΔΑΣ 33 «ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ»

9/7 31/7 Θεατρική παράσταση ΟΜΑΔΑΣ 33 «ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» 9/7 31/7 Θεατρική παράσταση ΟΜΑΔΑΣ 33 «ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» Πολλές φορές ο μόνος τρόπος για να αφηγηθείς τη δική σου ιστορία είναι μέσα από τις ιστορίες των άλλων. Ίσως ο μόνος τρόπος για να μιλήσεις για το

Διαβάστε περισσότερα

ProMosaik ev - μια Νέα Ένωση

ProMosaik ev - μια Νέα Ένωση ProMosaik ev - μια Νέα Ένωση Η ProMosaik ev είναι μια νεοϊδρυθείσα ένωση (2014) στο Λεβερκούζεν αφιερωμένη στην καθολική συμμετοχή του διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου για την προώθηση των ανθρωπίνων

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό Σταθόπουλος Γιώργος. Σταθόπουλος, Λάλας, Χαντζαράς & Καλατζής εκθέτουν στο Art Lepanto στην Ναύπακτο

Βιογραφικό Σταθόπουλος Γιώργος. Σταθόπουλος, Λάλας, Χαντζαράς & Καλατζής εκθέτουν στο Art Lepanto στην Ναύπακτο Βιογραφικό Σταθόπουλος Γιώργος Σταθόπουλος, Λάλας, Χαντζαράς & Καλατζής εκθέτουν στο Art Lepanto στην Ναύπακτο O Γιώργος Σταθόπουλος, που ανήκει στη γενιά των συγχρόνων ζωγράφων, γεννήθηκε το 1944 στην

Διαβάστε περισσότερα

H Μυθολογία συναντά την Τέχνη στο «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά»!

H Μυθολογία συναντά την Τέχνη στο «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά»! H Μυθολογία συναντά την Τέχνη στο «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά»! Με όχημα τη Μυθολογία, ταξιδεύουμε με τα "φτερά" του Ίκαρου και του Δαίδαλου για να γνωρίσουμε την ιστορία τους!

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΗΣ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΗΣ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΗΣ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τις Δ1 και Δ2 Τάξεις του 3 ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης Οκτώβριος Δεκέμβριος 2012

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΩ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. Πολιτιστικό Πρόγραμμα Γυμνασίου Νέας Περάμου

ΑΠΟΔΩ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. Πολιτιστικό Πρόγραμμα Γυμνασίου Νέας Περάμου ΑΠΟΔΩ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Πολιτιστικό Πρόγραμμα Γυμνασίου Νέας Περάμου 2016-2017 ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΕΚΕΙ Oι καθηγήτριες (ΠΕ02): Τσίπου Δήμητρα Μαρία Ρίζου Οι μαθητές της Γ τάξης: Καζαντζή Γεωργία Μάγου Θεοδώρα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας οργανώνει. Λαογραφικό διήμερο στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2012, στο Πνευματικό Κέντρο

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας οργανώνει. Λαογραφικό διήμερο στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2012, στο Πνευματικό Κέντρο Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας οργανώνει Λαογραφικό διήμερο στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2012, στο Πνευματικό Κέντρο αφιερωμένο στο Μεσσήνιο λαογράφο Μιχάλη Μερακλή και στο ελληνικό λαϊκό παραμύθι. Την Παρασκευή,

Διαβάστε περισσότερα

12 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

12 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 12 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 7-10 Μαΐου 2015 ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Μακρινές φωνές (Voces lejanas) Αφιέρωμα στη Ιβηροαμερικανική Λογοτεχνία Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γιάννης Καλπούζος στην Κόρινθο Της Γιώτας Μπάγκα Παρασκευή 19 Μάιου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο συγγραφέας

Ο Γιάννης Καλπούζος στην Κόρινθο Της Γιώτας Μπάγκα Παρασκευή 19 Μάιου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο συγγραφέας Ο Γιάννης Καλπούζος στην Κόρινθο 21.05.2018 Της Γιώτας Μπάγκα Παρασκευή 19 Μάιου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο συγγραφέας του βιβλίου: «Σέρρα. Η ψυχή του Πόντου» ήταν μαζί μας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΤΕ ΧΝΙΚΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ

ΚΑΛΛΙΤΕ ΧΝΙΚΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΑΝΤΙ ΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕ ΧΝΙΚΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2019 εικαστικά μουσική θέατρο χορός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Ένας από τους πιο πετυχηµένους θεσµούς του δήµου µας, ο «Καλλιτεχνικός Ιούνιος»,

Διαβάστε περισσότερα