Eίσοδος ελεύθερη. Έλα στο 7o Φεστιβάλ ΛΕΑ! Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Eίσοδος ελεύθερη. Έλα στο 7o Φεστιβάλ ΛΕΑ! Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων"

Transcript

1 Πρόγραµµα Eίσοδος ελεύθερη Έλα στο 7o Φεστιβάλ ΛΕΑ! Η µαγεία της ιβηροαµερικανικής λογοτεχνίας κατακτά την Ελλάδα Δευτέρα 15/ h Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων Συζήτηση: Σε τι αναφερόµαστε όταν κάνουµε λόγο για ιβηροαµερικανική λογοτεχνία; Είναι, άραγε, ζήτηµα γλώσσας (ισπανικά, πορτογαλικά, καταλανικά, βασκικά, κέτσουα ) ή χώρας (της ιβηρικής χερσονήσου ή της Λατινικής Αµερικής); Ή µήπως είναι κάτι άλλο, µια ετικέτα, σε παγκόσµιο επίπεδο, ικανή να µαγέψει τους αναγνώστες ή, ακόµα χειρότερα, µια αυθαίρετη και άνευ νοήµατος κατηγοριοποίηση; Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΑΠΘ και µεταφραστής Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο µεταφραστής και διερµηνέας Νίκος Πρατσίνης και ο δηµοσιογράφος Νίκος Κουρµουλής συζητούν για το ζήτηµα αυτό προκειµένου να κατανοήσουν (και να κάνουν κατανοητό) πώς δηµιουργήθηκε ιστορικά αυτός ο όρος που εµπεριέχει τη λογοτεχνία που τόσο αγαπάµε. Στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων Επίσηµα Εγκαίνια του 7ου Ιβηροαµερικανικού Φεστιβάλ Λογοτεχνία εν Αθήναις - ΛΕΑ Το Φεστιβάλ ΛΕΑ επιστρέφει µετά από επτά χρόνια στη γενέτειρά του, την «Τεχνόπολη». Στα επίσηµα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα χαιρετήσουν ο Δήµαρχος Αθηναίων Γιώργος Καµίνης, ο διαπρεπής Έλληνας συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, ανάδοχος του Φεστιβάλ, ο πρύτανης της Οµάδας των Πρέσβεων της Λατινικής Αµερικής και Καραϊβικής, Πρέσβης του Μεξικού, Ταρσίσιο Ναβαρέτε Μόντες δε Όκα, ο Πρέσβης της Πορτογαλίας, Ρούι Μανουππέλα Τερενο εκπροσωπώντας τις πορτογαλόφωνες χώρες, ο Πρέσβης της Ισπανίας, Αλφόνσο Λουθίνι Ματέο και άλλοι Πρέσβεις και εκπρόσωποι των Πρεσβειών των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αµερικής στην Ελλάδα. Στα ελληνικά και τα ισπανικά, µε ταυτόχρονη διερµηνεία.

2 Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων Μνήµη Γκαµπριέλ Γκαρσία Μάρκες («Γκάµπο») Ένα χρόνο µετά το θάνατο του Νοµπελίστα Λογοτεχνίας Γκαµπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Έλληνας δηµοσιογράφος και συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος συνοµιλεί γύρω από διάφορες πτυχές της ζωής και του έργου τού Γκαµπριέλ Γκαρσία Μάρκες µε τους Κολοµβιανούς συγγραφείς Ουίλιαµ Οσπίνα και Δάσο Σαλντίβαρ. Ο Ουίλιαµ Οσπίνα είναι συγγραφέας και ποιητής, έχει τιµηθεί µε το διεθνές Βραβείο Rómulo Gallegos το 2009 για το βιβλίο του «Η Χώρα της κανέλας», και είναι αρθρογράφος και επιµελητής της αυτοβιογραφίας του Γκαρσία Μάρκες. Ο Δάσο Σαλντίβαρ είναι ο συγγραφέας της πρώτης βιογραφίας του Γκαµπριέλ Γκαρσία Μάρκες, «Το ταξίδι στην πηγή», και του βιβλίου «Los soles de Amalfi». Έχει δηµοσιεύσει εργασίες για τον Σέσαρ Βαλιέχο, τον Αουγούστο Ρόα Μπάστος και τον Άλβαρο Μούτις, ενώ το 1981 απέσπασε το Βραβείο Jauja de Cuentos. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Κολοµβίας στην Ιταλία και το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας στην Αθήνα. Στα ελληνικά και τα ισπανικά µε ταυτόχρονη διερµηνεία Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων Ξεπερνώντας τα σύνορα. Μουσικό αφιέρωµα στη Λατινική Αµερική, την Ιβηρική Χερσόνησο και την Ελλάδα Η τραγουδίστρια και σκηνοθέτις Μάρθα Φριντζήλα θα παρουσιάσει ένα µουσικό οδοιπορικό που ξεπερνά τα σύνορα της γλώσσας και του χρόνου. Με ένα ρεπερτόριο στα ισπανικά και τα ελληνικά, θα µας χαρίσει στιγµές απόλαυσης µε τη φωνή και το ταλέντο της Τόπος διεξαγωγής: Αίθριο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων Μεξικάνικη κια Κολοµβιάνικη µουσική Ο τραγουδιστής Ούγο Δανιέλ Μεγιάδο µας ταξιδεύει στο Μεξικό και στην Κολοµβία µε τη φωνή και τα τραγούδια του από διάφορες περιοχές των µαγικών αυτών χωρών. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία του Μεξικού στην Αθήνα και µε το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας.

3 Tρίτη Τόπος διεξαγωγής: Abanico Εργαστήρι κεντήµατος και λογοτεχνίας: «Κεντώντας λέξεις» Η Μεξικανή εικαστικός καλλιτέχνις Μπλάνκα Αµέσκουα πραγµατοποιεί ένα εργαστήρι χειροτεχνίας, µε κεντήµατα πάνω σε στίχους και φράσεις από την ιβηροαµερικανική λογοτεχνία. Θέσεις περιορισµένες. Εγγραφή: Σε συνεργασία µε το Abanico και τον χώρο τέχνης FoKiaNou 24/7. Στα ισπανικά και τα ελληνικά Η παιδαγωγική µέθοδος διδασκαλίας της ξένης γλώσσας Ο αναπληρωτής καθηγητής Δηµήτριος Δρόσος και η επίκουρη καθηγήτρια Σουσάνα Λούγο Μιρόν, του ΕΚΠΑ, συνοµιλούν για τη διαδικασία εκµάθησης και το εκπαιδευτικό επίπεδο που απαιτείται από το ελληνικό Κράτος για τη διδασκαλία της ισπανικής και της πορτογαλικής γλώσσας. Σε συνεργασία µε το Τµήµα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Στα ισπανικά και τα ελληνικά Από το αρχαίο ελληνικό στο σύγχρονο ιβηροαµερικανικό Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Δηµήτριος Δρόσος συνοµιλεί µε τον Κολοµβιανό συγγραφέα Ουίλιαµ Οσπίνα, µεγάλο µυθιστοριογράφο της ζωής των ιθαγενών και της Κατάκτησης της Αµερικής, εντοπίζοντας σηµαντικά στοιχεία από τα αρχαία ελληνικά στο έργο διαφόρων Ιβηροαµερικανών συγγραφέων. Σε συνεργασία µε το Τµήµα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, την Πρεσβεία της Κολοµβίας στη Ρώµη και το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας στην Αθήνα. Στα ισπανικά και τα ελληνικά µε διαδοχική διερµηνεία Τόπος διεξαγωγής: Abanico Εργαστήριο συλλογικής µετάφρασης του φανταστικού διηγήµατος Del método para destruir un gran amor του Αµπδόν Ουµπίδια - µε την συµµετοχή του συγγραφέα Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Τµήµατος Μετάφρασης του Abanico ολοκληρώθηκε φέτος ένα σεµινάριο για τη συλλογική επιλογή και µετάφραση στα ελληνικά φανταστικών διηγηµάτων από το βιβλίο «Divertinventos», του συγγραφέα Αµπδόν Ουµπίδια, από

4 τον Ισηµερινό. Συντονιστής του εργαστηρίου ήταν ο Νίκος Πρατσίνης και το έργο εκδόθηκε µε τον τίτλο «Τερπινοήσεις» (Εκδόσεις Ροές, 2015). Στο παρόν εργαστήριο θα µεταφραστεί στα ελληνικά, µε τη βοήθεια και του συγγραφέα, που θα είναι παρευρίσκεται, ένα ακόµη διήγηµά του, µε τον τίτλο Del método para destruir un gran amor. Συντονίζει ο Νίκος Πρατσίνης, µεταφραστής, διερµηνέας και συνιδιοκτήτης της εταιρείας µετάφρασης και διερµηνείας COM OE. Με την υποστήριξη του αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ και µεταφραστή Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Συµµετέχουν αποκλειστικά οι σπουδαστές του σεµιναρίου για τη µετάφραση του βιβλίου «Τερπινοήσεις». Σε συνεργασία µε το Επίτιµο Προξενείο του Ισηµερινού και το Abanico. Στα ισπανικά και τα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Sinú Artefactos Εγκαίνια της Έκθεσης: «Από το εργαστήρι χειροτεχνίας στο δάσκαλο χειροτέχνη» Για την έκθεση αυτή έχουν επιλεγεί τα καλύτερα εργαστήρια χειροτεχνίας ορισµένων περιοχών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αµερικής καθώς και δείγµατα της δουλειάς δασκάλων που µε την τέχνη τους κατάφεραν να προωθήσουν τα χειροτεχνήµατά τους στο εξωτερικό. Απαγγελία ποιηµάτων. Μουσική. Σε συνεργασία µε το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας, το Ελληνο-Κολοµβιανό Σύλλογο και το ASCLAYE. Διάρκεια έκθεσης: Από 16 έως 27 Ιουνίου Παρουσίαση του βιβλίου «Άγιος Μανουήλ ο Μάρτυρας. Η θεία Τούλα» του Μιγκέλ δε Ουναµούνο Σε αυτό το βιβλίο, που µεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Τάσο Ψάρρη για τις Εκδόσεις Vakxikon.gr, βρίσκουµε ό,τι καλύτερο από την τέχνη της αφήγησης του Ουναµούνο. Πρόκειται για έναν κλασικό συγγραφέα της ισπανικής λογοτεχνίας που αναλύει την κατάσταση της γυναίκας και τη σχέση της µε τον άντρα, ενώ θέτει υπό αµφισβήτηση την πίστη και την ύπαρξη. Ο µεταφραστής θα συνοµιλήσει µε τον συγγραφέα και βιβλιοκριτικό Διονύση Μαρίνο. Σε συνεργασία µε τις Εκδόσεις Vakxikon.gr. Στα ελληνικά Παρουσίαση του βιβλίου «Το πείραµα της Λατινικής Αµερικής»

5 Ο Ελληνοπερουβιανός δηµοσιογράφος και συγγραφέας Ιάσων Πιπίνης παρουσιάζει στο βιβλίο του «Το πείραµα της Λατινικής Αµερικής» µια σειρά στοιχεία, συνεντεύξεις κι εξοµολογήσεις. Μεταξύ αυτών βρίσκουµε µια συνέντευξη του Κοµαντάντε Ούγο Τσάβες από το 2010 και την ιστορία του θείου του συγγραφέα, Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο, πρώην Προέδρου του Περού. Για το βιβλίο θα µιλήσουν η θεσµική οικονοµολόγος Έλενα Παναρίτη, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Δηµήτρης Δρόσος και ο δηµοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος, ο οποίος θα συντονίσει και την συζήτηση. Σε συνεργασία µε τις Εκδόσεις Κέδρος. Στα ελληνικά Μαθαίνοντας να χορεύουµε τάνγκο Οι χορευτές του τάνγκο Λουίς και Ελένα Μέστρε, µας µαθαίνουν την τέχνη του τάνγκο, τη στάση, το µήνυµα του σώµατος και τα πρώτα βήµατα, για να χορέψουµε µε τον/την παρτενέρ µας αυτόν τον γεµάτο αίσθηµα και πάθος χορό. Σε συνεργασία µε τον πολυχώρο τέχνης El Galpón και την Escuela Argentina de Tango. Χοροί της Κολοµβίας και της Βενεζουέλας & Abanicoro H χορευτική οµάδα του Asclaye παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς της Κολοµβίας και της Βενεζουέλας. H χορωδία Abanicoro µε ένα ποιητικό ρεπερτόριο. Διεύθυνση: Μαρθα Μορελεόν. Σε συνεργασία µε τον ASCLAYE και του Abanico. Παρουσίαση του δίσκου «Eterna» του Γιοέλ Σότο Ο µπασίστας και κιθαρίστας, συνθέτης και ποιητής Γιοέλ Σότο παρουσιάζει το πρόσφατο άλµπουµ του «Eterna», ένα εξαιρετικό δείγµα της πρωτοποριακής κουβανέζικης «τρόβα». Μέσα από αυτήν την τέλεια µείξη από µελωδίες, ρυθµούς και ποιήµατα, µας χαρίζει ένα πραγµατικό αφιέρωµα στη γυναίκα, την ισότητα και την ελευθερία. Σε συνεργασία µε το Αbanico και το Polis Art Café. Τετάρτη Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Ανακαλύπτοντας την Κάτια ντε Κεϊρός Ματόζο Eλάχιστοι Έλληνες γνωρίζουν την Κάτια ντε Κεϊρός Ματόζο, µια Ελληνοβραζιλιάνα ιστορικός που έχει συµβάλει τα µέγιστα στη µελέτη του πολιτισµού της Βραζιλίας, ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά το θέµα της ιστορίας της δουλείας σε αυτή τη χώρα. Η ιστορία της σχετικά µε τη δουλεία στη Βραζιλία συγκαταλέγεται στα δέκα κορυφαία έργα για την κατανόηση του βραζιλιάνικου πολιτισµού. Η καθηγήτρια πορτογαλόφωνης λογοτεχνίας και πορτογαλικής γλώσσας Ντέµπορα Πίο και ο µεταφραστής, διερµηνέας, καθηγητής µετάφρασης στο Abanico, και συνιδιοκτήτης της

6 εταιρείας COM OE, Διερµηνεία-Μετάφραση, Νίκος Πρατσίνης µιλούν για τη ζωή και το έργο της Κάτια ντε Κεϊρός Ματόζο. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Βραζιλίας και το Abanico. Στα πορτογαλικά µε διαδοχική διερµηνεία στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Εργαστήρι συγγραφής: «Τρεις λέξεις αναζητούν συγγραφείς. Το µικροδιήγηµα από τη θεωρία στην πράξη» Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, η Σεσίλια Μπεατρίς Εσκοµπάρ και η Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη πραγµατοποιούν ένα πνευµατώδες και διασκεδαστικό εργαστήρι συγγραφής µικροδιηγηµάτων µετά συζητήσεως. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είναι αναπληρωτής καθηγητής Εφαρµοσµένης Μεταφρασεολογίας στο ΑΠΘ και µεταφραστής. Η Σεσίλια Μπεατρίς Εσκοµπάρ γεννήθηκε στο Σαν Σαλβαδόρ και σπουδάζει οικονοµία στην Ελλάδα της κρίσης, γράφοντας παράλληλα ποίηση και διηγήµατα. Η Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη είναι µεταφράστρια και συνεργάζεται µε µεταφραστικά γραφεία και εκδοτικούς οίκους. Λεπτοµερείς πληροφορίες και οδηγίες σχετικά µε τους όρους συµµετοχής στην εκδήλωση στο: Σε συνεργασία µε τις Εκδόσεις Μιχάλης Σιδέρης. Στα ελληνικά και τα ισπανικά Παρουσίαση της µετάφρασης της ανθολογίας φανταστικών διηγηµάτων µε τον τίτλο «Tερπινοήσεις» του Αµπδόν Ουµπίδια και Διάλεξη του Αµπδόν Ουµπίδια για τον «µαγικό ρεαλισµό» Το «προϊόν» ενός σεµιναρίου συλλογικής µετάφρασης από τα ισπανικά στα ελληνικά, το οποίο πραγµατοποιήθηκε στο Abanico (συντονιζόµενο από το Νίκο Πρατσίνη) βρίσκεται πλέον στα βιβλιοπωλεία. Είναι η επιλογή φανταστικών διηγηµάτων Τερπινοήσεις (Εκδόσεις Ροές, 2015) από τη συλλογή «Divertinventos», ενός από τους σηµαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς από τον Ισηµερινό, του Aµπδόν Ουµπίδια. Το έργο και τη µετάφραση παρουσιάζουν ο συγγραφέας του βιβλίου και η οµάδα της συλλογικής του µετάφρασης στα ελληνικά. Η λογοτεχνία του φανταστικού και ο µαγικός ρεαλισµός έχουν κοινά στοιχεία, οπότε, ο συγγραφέας Aµπδόν Ουµπίδια θα µας παρουσιάσει και τη δική του οπτική για το κατεξοχήν λατινοαµερικανικό αυτό είδος. Σε συνεργασία µε το επίτιµο Προξενείο του Ισηµερινού και τις εκδόσεις Ροές. Στα ισπανικά και τα ελληνικά µε διαδοχική διερµηνεία.

7 Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Διάλεξη: "Το πατρικό σπίτι και το ταξίδι στις καταβολές" Ο Κολοµβιανός συγγραφέας, βιογράφος και ερευνητής Δάσο Σαλδίβαρ, γνωστός κυρίως για την εικοσαετή και πλέον δουλειά του γύρω από τη ζωή και το έργο του νοµπελίστα Γκαµπριέλ Γκαρσία Μάρκες, παρουσιάζει στη διάλεξή του τα ορόσηµα στη ζωή και το έργο του Γκαρσία Μάρκες. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Κολοµβίας στη Ρώµη και το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας στην Αθήνα. Στα ισπανικά µε διαδοχική διερµηνεία στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Poems and Crimes Art Bar Έκθεση Από τα όνειρα στην πραγµατικότητα Ο Παναµέζος ζωγράφος Λέυς Τζέιµς Μαγαγιόν µάς ξεναγεί πίνακα τον πίνακα στην έκθεσή του «Από τα όνειρα στην πραγµατικότητα», για να ανακαλύψουµε µαζί του τα χρώµατα, τις υφές και τις παραλλαγές στο έργο του που βασίζεται στο ρεαλιστικό και υπερρεαλιστικό στοιχείο της πατρίδας του, του Παναµά. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο του Παναµά. Στα ισπανικά µε διαδοχική διερµηνεία στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Διάλεξη «Η άνθηση της νεότερης βραζιλιάνικης λογοτεχνίας» Δε χωρεί αµφιβολία πως η νεότερη βραζιλιάνικη λογοτεχνία ζει µια από τις καλύτερες στιγµές στην ιστορία της, αν ληφθεί υπ όψιν ο πολλαπλασιασµός των συντελεστών της λογοτεχνικής δηµιουργίας, καθώς και των διαύλων προβολής και διάδοσής της. Πράγµατι, τις τελευταίες δεκαετίες, η νεότερη βραζιλιάνικη λογοτεχνία γίνεται σταδιακά παγκόσµια γνωστή χάρη σε µια πολυφωνία στη µυθιστοριογραφία, την ποίηση και τη θεατρική παραγωγή της, οι οποίες, µέχρι πριν λίγα χρόνια, δύσκολα περνούσαν τα σύνορα της χώρας. Θα µιλήσει ο καθηγητής Λεονάρντο Τόνους, λέκτορας, υπεύθυνος του Τµήµατος Πορτογαλικής του Πανεπιστηµίου Παρισίων-Σορβόννη και Συντονιστής του Προγράµµατος Ανταλλαγών PLI (Πρόγραµµα Διεθνούς Πτυχίου) µε διάφορα βραζιλιάνικα πανεπιστήµια. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Βραζιλίας. Στα πορτογαλικά µε διαδοχική διερµηνεία στα ελληνικά.

8 Τόπος διεξαγωγής: Poems and Crimes Art Bar Ποιητική βραδιά: Παρουσίαση του βιβλίου «Αλφαβητάρι» του Πάµπλο Χοφρέ Ο Χιλιανός ποιητής Πάµπλο Χοφρέ έχει δηµοσιεύσει, µεταξύ άλλων, τις ποιητικές συλλογές «Extranjería» (Εκδόσεις Bizarras, Πόλη της Γουατεµάλας, 2015), «Usted» (Milena Berlin, 2013), «Αλφαβητάρι» (Siníndice, Logroño 2012). Αυτό το τελευταίο, µεταφράστηκε στα ελληνικά και εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης, σε µετάφραση της Μάρτα Διός και µε πρόλογο της Κονστάνς Ταγόπουλος. Η ιδέα του Πάµπλο να δηµιουργήσει ένα λεξικό νέου τύπου, µε λέξεις των οποίων οι έννοιες έχουν ανανεωθεί µε άφθαστη οξυδέρκεια, δεν αποτελεί απλώς µια καινοτοµία, αλλά και µια λογοτεχνική και φιλοσοφική ενότητα υψηλής δηµιουργικής πρωτοτυπίας. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Χιλής, το Κέντρο Βιβλίου της Χιλής και τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης. Στα ισπανικά µε διαδοχική διερµηνεία στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Public Σύνταγµα Παρουσίαση του βιβλίου «Οι πληροφοριοδότες» του Χουάν Γκαµπριέλ Βάσκες Όταν ο δηµοσιογράφος Γκαµπριέλ Σαντόρο δηµοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, ούτε που διανοήθηκε ότι η πιο καταστροφική κριτική θα γραφόταν από τον ίδιο του τον πατέρα. «Οι πληροφοριοδότες» είναι µια συναρπαστική ιστορία γεµάτη κρυφές και φανερές προδοσίες, οικογενειακές εντάσεις που αγκαλιάζουν µια ολόκληρη κοινωνία. Κυρίως όµως, αποτελεί µια εξέταση δίχως συµβιβασµούς ενός από τα πλέον αµφιλεγόµενα και αδιερεύνητα επεισόδια της πρόσφατης κολοµβιανής Ιστορίας. Ο µεταφραστής του, Αχιλλέας Κυριακίδης και ο φιλόλογος Αριστοτέλης Σαϊνης συνοµιλούν µε τον συγγραφέα. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Κολοµβίας στη Ρώµη, το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας στην Αθήνα και τις Εκδόσεις Ίκαρος. Στα ισπανικά µε διαδοχική διερµηνεία στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Συζήτηση: Ανακαλύπτοντας τον «Ισηµερινό» του Μιγκέλ Σόουζα Ταβάρες Όταν εκείνο το βροχερό δεκεµβριάτικο πρωινό του 1905 ο Λουίς Μπερνάρντο δέχτηκε την πρόσκληση του βασιλέα, δεν φανταζόταν τι του επεφύλασσε το µέλλον. Τώρα όµως, ήξερε πως έπρεπε να εγκαταλείψει την κοσµοπολίτικη ζωή της Λισαβόνας για να αναλάβει µια πατριωτική αποστολή στο µακρινό νησί Σάο Τοµέ. Κι ούτε φανταζόταν ποτέ ότι θα έπεφτε θύµα του έρωτα, εκεί µακριά απ την πατρίδα... Ο «Ισηµερινός» είναι ένα συναρπαστικό µυθιστόρηµα, που αποδίδει µε λαµπρά χρώµατα την πορτογαλική κοινωνία στα τελευταία χρόνια της µοναρχίας. Ο Μιγκέλ Σόουζα Ταβάρες τιµήθηκε για το µυθιστόρηµά του αυτό µε το µεγαλύτερο Κρατικό

9 Βραβείο Μυθιστορήµατος της Πορτογαλίας. Η µεταφράστριά του Μαρία Μανιάτογλου συνοµιλεί µε τον συγγραφέα για τη ζωή και το έργο του. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Πορτογαλίας. Στα πορτογαλικά µε διαδοχική διερµηνεία στα ελληνικά «Φάντο για την πανσέληνο» µε τον Αντρέ Μάια Η φωνή της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, ο τραγουδιστής και ηθοποιός Αντρέ Μάια, επιστρέφει στο ΛΕΑ µε ένα ρεπερτόριο «φάντο» και πορτογαλικής µουσικής που θα µας ταξιδέψει στα σοκάκια της πατρίδας του. Τη φωνή του συνοδεύουν οι µουσικοί: Γιώργος Ψυχογιός - ακορντεόν, Νίκος Τερζάκης - κιθάρα, Μάνος Λούτας - κοντραµπάσο. Χορεύει ο Γιάννης Μήτσος. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Πορτογαλίας. Πέµπτη Παρουσίαση του βιβλίου «Año tras año» του Αρµάντο Λόπεθ Σαλίνας Στην πρώτη επέτειο από το θάνατο του Αρµάντο Λόπεθ Σαλίνας, οι εκδόσεις Dyskolo (www.dyskolo.cc), παρουσιάζουν σε µορφή ηλεκτρονικού βιβλίου ένα µυθιστόρηµα (Βραβείο Ruedo Ibérico 1962) απαγορευµένο στην Ισπανία την εποχή του φρανκισµού. Χάρη στη συνεργασία των κληρονόµων του συγγραφέα, το βιβλίο δηµοσιεύεται µε άδεια creative commons, η οποία επιτρέπει ελεύθερη λήψη και ανάγνωση. Ο δηµοσιογράφος και συντονιστής των εκδόσεων Dyskolo, Αντόνιο Κουέστα, συνοµιλεί µε την καθηγήτρια ισπανικής γλώσσας και λογοτεχνίας Μαρία Χοσέ Μαρτίνεθ. Σε συνεργασία µε τις ψηφιακές εκδόσεις Dyskolo. Στα ισπανικά Τόπος διεξαγωγής: Αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας Σκέπτεσθαι στα ισπανικά. Γράφειν στα ισπανικά. Στρογγυλή τράπεζα µε τον Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και τον Φρανθίσκο Χοσέ Μαρτίν Θα µπορούσαµε να µιλήσουµε για τη δηµιουργία µιας ισπανόφωνης ταυτότητας, πέραν των ιδιαιτεροτήτων του ισπανικού, λατινοαµερικάνικου και ισπανόφωνου στοιχείου; Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Βίκτορ Αντρέσκο, συνοµιλεί µε τον διαπρεπή συγγραφέα Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και τον φιλόσοφο Φρανθίσκο Χοσέ Μαρτίν για τη σχέση µεταξύ ισπανικής γλώσσας και ισπανόφωνης σκέψης και γραφής, σε όλες τους τις µορφές και τους τρόπους.

10 Σε συνεργασία µε την Πρεσβείες της Ισπανίας και του Περού, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και την Acción Cultural Española. Στα ισπανικά µε ταυτόχρονη διερµηνεία στα ελληνικά Η «κατασκευή» ενός βιβλίου: παρουσίαση του µεσαιωνικού καταλανικού έργου «Η εκστρατεία των Καταλανών στην Ανατολή» - Απόσπασµα από το «Χρονικό», του Ραµόν Μουντανέ (Mετάφραση, εισαγωγή, σηµειώσεις και σχόλια: Νίκος Πρατσίνης, Εκδόσεις Στοχαστής/Barcino, 2014). Οι Καταλανοί µισθοφόροι (γνωστοί ως αλµογάβαροι) προσκεκληµένοι του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου για να πολεµήσουν τους Τούρκους, φθάνουν στην Κων/πολη στις αρχές του 14ου αιώνα και συντρίβουν Τούρκους και. Βυζαντινούς. Για να δηµιουργήσουν, τελικά, το καταλανικό δουκάτο των Αθηνών και των Νέων Πατρών (Υπάτης). Αυτό το βιβλίο µας χαρίζει τη µία και µοναδική «άλλη µατιά» -καταλανική- στα γεγονότα, τη µατιά του πολεµιστή και λογιστή της εκστρατείας, και µας πληροφορεί για το Στέµµα της Αραγωνίας και την «ειδική σχέση» του µε το Βυζάντιο, τη γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου, τις απαρχές της καταλανικής γλώσσας και γραµµατείας, τον αντίκτυπο της εκστρατείας στην Καταλωνία και άλλα πολλά. Θα µιλήσουν ο Νίκος Μοσχονάς, οµότιµος διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών, ο Νίκος Πρατσίνης, µεταφραστής, διερµηνέας, καθηγητής µετάφρασης στο Αbanico και συνιδιοκτήτης της COΜ OE, Διερµηνεία-Μετάφραση και ο Pere Romero Puig, καθηγητής ισπανικής και καταλανικής γλώσσας και συνιδιοκτήτης του Abanico. Σε συνεργασία µε τις εκδόσεις Στοχαστής. Στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Public Σύνταγµα Παρουσίαση του βιβλίου «Η µετέωρη Ελλάδα: Παρακαταθήκη και προκλήσεις της αρχαίας αθηναϊκής δηµοκρατίας από την οπτική της σύγχρονης Αθήνας» του Πέδρο Ολάγια «Από το ξεκίνηµα εκείνης της ελληνικής προσπάθειας για την οικοδόµηση ενός τεχνητού και ανθρώπινου χώρου όπου θα ήταν δυνατή η πραγµάτωση της δικαιοσύνης και όπου η κοινή µοίρα θα κυβερνιόταν απ την ανθρώπινη βούληση, οι πολίτες ήταν η πόλη, και εποµένως και το Κράτος [ ] Εν τέλει, η ιστορία της αθηναϊκής δηµοκρατίας δεν είναι τίποτ άλλο παρά η ιστορία της σταδιακής µεταβίβασης της εξουσίας στα χέρια των πολιτών. Γι αυτό και σήµερα, ίσως θα ήταν σκόπιµο να ιχνηλατήσουµε στις γωνιές αυτής της ακατάβλητης πόλης αυτό που τότε οδήγησε σ εκείνο το εντυπωσιακό επίτευγµα ν ανιχνεύσουµε την κληρονοµιά της και ακόµα ν αναγνωρίσουµε τις προκλήσεις της και να το κάνουµε τώρα, ως κάτι ανυπέρθετο, τώρα που στις ελαττωµατικές µας δηµοκρατίες οι πραγµατικές αποφάσεις λαµβάνονται όλο και πιο µακριά από τους πολίτες.» Ο Δηµήτρης Αγγελής, ποιητής και διευθυντής του περιοδικού Φρέαρ, συνοµιλεί µε τον Ισπανό συγγραφέα και Πρέσβη του Ελληνισµού Πέδρο Ολάγια για το νέο του βιβλίο. Σε συνεργασία µε τις Εκδόσεις Παπαζήση και το Public.

11 Στα ελληνικά Παρουσίαση του βιβλίου «Αλλοτρίωση» της Διαµέλα Ελτίτ Η συγγραφέας Διαµέλα Ελτίτ είναι Χιλιανή παλαιστινιακής καταγωγής. Το βιβλίο της «Αλλοτρίωση» µεταφράστηκε πρόσφατα στα ελληνικά από τη µεταφράστρια και διερµηνέα Σαπφώ Διαµάντη για τις Εκδόσεις Νότιος Άνεµος. Στο έργο αυτό, µας παρουσιάζεται µια ζοφερή, ρεαλιστική θεώρηση των αποτελεσµάτων της παγκοσµιοποίησης και της οικονοµίας της ελεύθερης αγοράς στη Χιλή, ένα είδος έπους της περιθωριοποίησης, µια καταγγελία των πολιτικών που οδηγούν στην απόγνωση. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Χιλής και τις Εκδόσεις Νότιος Άνεµος. Στα ισπανικά µε διαδοχική µετάφραση στα ελληνικά Χοροί της Παραγουάης Οι Παραγουανές Galoperas της Αθήνας παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς της χώρας τους. Σε συνεργασία µε το Επίτιµο Προξενείο της Παραγουάης. Μουσικό οδοιπορικό στην Λατινική Αµερική µε το συγκρότηµα Los del Sur Στη συνέχεια, το µουσικό συγκρότηµα Los del Sur παρουσιάζει ένα ρεπερτόριο που µας ταξιδεύει απ το Μεξικό ως την Αργεντινή, σε ένα ειδικό αφιέρωµα στα τραγούδια των ιθαγενών. Το κοινό θα απολαύσει µουσική, πάθος και ταλέντο και θα προσεγγίσει τα µουσικά ακούσµατα της Λατινικής Αµερικής σε ένα θέαµα γεµάτο ρυθµό και ευθυµία. Παρασκευή Τόπος διεξαγωγής: Poems and Crimes Art bar Εργαστήρι ζωγραφικής: «Από τα όνειρα στην πραγµατικότητα» Ο Παναµέζος ζωγράφος Λέυς Τζέιµς Μαγαγιόν θα δείξει σε µικρούς και µεγάλους τη χρήση των χρωµάτων και της µορφής που αντλεί έµπνευση από τη φύση. Μεταξύ άλλων, οι συµµετέχοντες θα φιλοτεχνήσουν µια τοιχογραφία που θα αποτελέσει τµήµα της έκθεσης. Θέσεις περιορισµένες. Για εγγραφή στο εργαστήρι, επικοινωνήστε µε το:

12 Σε συνεργασία µε την Πρεσβεί και το Γενικό Προξενείο του Παναµά και το Abanico. Στα ισπανικά και τα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Abanico Εργαστήρι λογοτεχνικής δηµιουργίας: «Στ όνειρό µου βλέπω τους συνταξιδιώτες µου» Ο Τζοβάνι Γκόµες, ποιητής και εκδότης του κολοµβιανού λογοτεχνικού περιοδικού Luna de locos, φέρνει µαζί του ένα εργαστήρι λογοτεχνικής δηµιουργίας που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια στη γενέτειρα πόλη του, την Περέιρα, Κολοµβία. Στο εργαστήρι αυτό θα µάθουµε να χρησιµοποιούµε τις καθηµερινές γνώσεις και τα βιώµατα µε την προοπτική µιας λογοτεχνικής δηµιουργίας. Θέσεις περιορισµένες. Για εγγραφή στη εργαστήρι, επικοινωνήστε µε το: Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Κολοµβίας στη Ρώµη, το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας στην Αθήνα και το Abanico.Στα ισπανικά Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Διάλεξη: Λογοτεχνία της Βενεζουέλας, λογοτεχνία της Λατινικής Αµερικής και της Καραϊβικής Λογοτεχνία, διηνεκής φωνή µιας κοινότητας. Το µεγάλο έργο επιτάσσει µια γλώσσα, και αυτή διαµορφώνει πολιτισµικά ένα έθνος. Πιστεύω σε µια λατινοαµερικάνικη λογοτεχνία σηµαίνει αγκαλιάζω το έθνος της Λατινικής Αµερικής και της Καραϊβικής, µια πολιτισµική κοινότητα 540 εκατοµµυρίων ανθρώπων, που η επικράτειά της εκτείνεται σε 22 εκατοµµύρια τετραγωνικά χιλιόµετρα, και ενστερνίζεται τις αξίες µίας θρησκείας και δύο ροµανικών γλωσσών, συγγενών και επικρατέστερων. Καθώς όµως η Δική µας Αµερική έχει χωριστεί µε τεχνητά σύνορα, η λογοτεχνία µας έχει διασπαστεί στις πλασµατικές δηµοκρατίες των θεµάτων και των ειδών. Ας διερευνήσουµε µερικά µόλις γνωρίσµατα αυτού του ανεξάντλητου ωκεανού, περιοριζόµενοι στην ταραχώδη πεζογραφία του και στον πρόσκαιρα σύγχρονο χαρακτήρα της. Ο Βενεζολάνος Λουίς Μπρίτο Γκαρσία είναι συγγραφέας, δοκιµιογράφος, ιστορικός και θεατρικός συγγραφέας, και έχει συγγράψει κείµενα όπως το «Guaicaipuro Cuatemoc cobra la deuda a Europa», διηγήµατα όπως το «Pare de sufrir» και µυθιστορήµατα όπως το «Pirata», µεταξύ άλλων. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δηµοκρατίας της Βενεζουέλας.Στα ισπανικά µε διερµηνεία στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Συζήτηση: Λογοτεχνία και πραγµατικότητα. Η πρόκληση και ο ρόλος του συγγραφέα Ο Πέτρος Μάρκαρης είναι ο συγγραφέας της σειράς αστυνοµικών µυθιστορηµάτων µε πρωταγωνιστή τον Αστυνόµο Κώστα Χαρίτο. Πρόσφατα δηµοσίευσε µια τετραλογία σχετικά µε την οικονοµική κρίση που µαστίζει την Ελλάδα, «Ληξιπρόθεσµα δάνεια», «Περαίωση», «Ψωµί, παιδεία, ελευθερία» και «Αθήνα της µιας διαδροµής». Το έργο του έχει αποσπάσει διάφορα

13 βραβεία, όπως το Point du Polar Européen 2013, το Pepe Carvalho 2012 και το Negra y Criminal Ο Κολοµβιανός συγγραφέας Χουάν Γκαµπριέλ Βάσκες είναι ένας από τους Λατινοαµερικάνους µυθιστοριογράφους µε τη µεγαλύτερη διεθνή προβολή. Συγγραφέας µυθιστορηµάτων και διηγηµάτων, έχει τιµηθεί µε διάφορα βραβεία, όπως το Alfaguara de Novela 2011 για το βιβλίο του «Ο ήχος των πραγµάτων όταν πέφτουν», το Εθνικό Βραβείο Δηµοσιογραφίας Simón Bolívar και το Βραβείο Roger Caillois που του απονεµήθηκε το 2012 στο Παρίσι για το σύνολο του έργου του. Συνοµιλούν µε τον αναπληρωτή καθηγητή Εφαρµοσµένης Μεταφρασεολογίας στο ΑΠΘ και µεταφραστή, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Κολοµβίας στη Ρώµη, το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας στην Αθήνα, και το Public. Στα ισπανικά και τα ελληνικά µε διερµηνεία Τόπος διεξαγωγής: Public Σύνταγµα Παρουσίαση του βιβλίου «Η εσχάτη των ποινών» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο Λίµα, Περού, Ολόκληρη η χώρα, γεµάτη ελπίδα και µε κοµµένη την ανάσα, παρακολουθεί προσηλωµένη στη µικρή οθόνη την εθνική της οµάδα στους αγώνες του Παγκοσµίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της Αργεντινής. Πίσω απ τη γιορτή του Μουντιάλ, στους έρηµους δρόµους, διαδραµατίζεται µια σκοτεινή ιστορία που ξεκινά όταν ένας άντρας µε έναν περίεργο σάκο στα χέρια, πέφτει θύµα καταδίωξης και δολοφονίας σε µια φτωχογειτονιά της περουβιανής πρωτεύουσας. Οκτώ χρόνια µετά τη δηµοσίευση του βιβλίου «Κόκκινος Απρίλης» (Βραβείο Μυθιστορήµατος Alfaguara 2006), ο πρωταγωνιστής του, Φέλιξ Τσακαλτάνα, έρχεται αντιµέτωπος µε µια νέα συρροή εγκληµάτων. «Η εσχάτη των ποινών» είναι ένα καθηλωτικό θρίλερ όπου η πολιτική, το ποδόσφαιρο, ο αγώνας για επιβίωση και ο θάνατος συνυφαίνονται σε ένα ρυθµό γεµάτο παλµό. Με τον Σαντιάγο Ρονκαλιόλο συνοµιλούν η δηµοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη και ο µεταφραστής Κώστας Αθανασίου. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Ισπανίας, Πρεσβεία του Περού, την Acción Cultural Española, το Public και της Eκδόσεις Καστανιότη. Στα ισπανικά και τα ελληνικά µε διερµηνεία Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Συζήτηση: Νεοφιλελευθερισµός, γυναίκα και πολιτισµός Η διακεκριµένη Χιλιανή συγγραφέας παλαιστινιακής καταγωγής, Διαµέλα Ελτίτ, θεωρήθηκε στη δεκαετία του 80 η γυναικεία φωνή της Χιλής, χάρη στη συγκρότηση ενός καινοτόµου σχεδίου συγγραφής - µια θεωρητική, αισθητική, κοινωνική και πολιτική πρόταση µε βάση έναν νέο χώρο ανάγνωσης. Συνοµιλία µε τον Ελληνοπερουβιανό δηµοσιογράφο και συγγραφέα Ιάσωνα Πιπίνη. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Χιλής. Στα ισπανικά και τα ελληνικά µε διερµηνεία.

14 Ποιητική βραδιά µετά µουσικής Από το ξεκίνηµα του Φεστιβάλ ΛΕΑ, η ποίηση έδινε πάντοτε την αφορµή για µια σηµαντική συνάντηση. Φέτος, οι φωνές των ποιητών της ποιητικής µας βραδιάς, Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Ισπανία), Ουίλιαµ Οσπίνα και Τζοβάνι Γκόµες (Κολοµβία), Κώστα Βραχνού, Δηµήτρη Αγγελή και Ζέφη Δαράκη (Ελλάδα), ενώνονται µε τη µαγική φωνή της Μεξικάνας τραγουδίστριας Μάρθα Μορελεόν, σε ένα ρεπερτόριο ποιηµάτων µετά µουσικής. Σε συνεργασία µε το περιοδικό ΦΡΕΑΡ. Στα ισπανικά και τα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: El Galpón Multiespacio Cultural Fiesta Argentina Μια βραδιά Tango που θα σας ταξιδέψει στο µακρινό Buenos Aires σε µια αυθεντική και άκρως ατµοσφαιρική milonga. Είσοδος 10 ευρώ µε ελεύθερη κατανάλωση σε κρασί, µπύρα, αναψυκτικά, χυµούς. Σε συνεργασία µε το El Galpón Multiespacio Cultural. Παγγαίου 6, Βοτανικός. Στάση µετρό Κεραµεικός. Σάββατο Τόπος διεξαγωγής: Αίθουσα εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας Παίζειν στα ισπανικά: «Παραµύθια από αέρα, ιστορίες από χαρτί», µε ιστορητή τον Πάµπλο Άλµπο Ο Πάµπλο Άλµπο είναι συγγραφέας και προφορικός αφηγητής. Θα απλώσει τα βιβλία που έχει γράψει σε κοινή θέα. Τα βιβλία θ ανοίξουν και τα τυπωµένα λόγια θα πετάξουν απ το χαρτί στο στόµα του. Απ το στόµα του στον αέρα. Απ τον αέρα στ αφτιά σου. Κι αν αφουγκραστείς, θα µπορέσεις να διαβάσεις µε τ αφτιά σου τα βιβλία του Πάµπλο Άλµπο όπως τα αφηγείται ο ίδιος. Βιβλία που κυκλοφορούν στις βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία και µπορείς να τ ακούσεις µε τα µάτια. Ένα θέαµα προφορικής αφήγησης, η στιγµή όπου πρωταγωνιστούν οι λέξεις σε µια διαδοχή ιστοριών που ακούγονται µεγαλόφωνα. Οι λέξεις υποβάλλουν εικόνες και οι διηγήσεις διαδέχονται η µια την άλλη στη φαντασία κάθε ανθρώπου που τις ακούει, σε ένα δρώµενο διαρκούς δηµιουργίας. Η ίδια η ιστορία αποκτά τόσες εκδοχές όσες και τα άτοµα που την ακούν, όπως συµβαίνει µε τη σιωπηλή ανάγνωση. Ηµέρα «E», η Ηµέρα των Ισπανικών

15 Το δίκτυο κέντρων του Ινστιτούτου Θερβάντες ανά τον κόσµο ανοίγει την ηµέρα αυτή τις πόρτες του µε ένα πρόγραµµα πολιτιστικών εκδηλώσεων για κάθε είδους κοινό. Στις 20 Ιουνίου, όλα τα κέντρα του Ινστιτούτου Θερβάντες θα ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους για να συµµετάσχουν σε αυτήν τη γιορτή. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Ισπανίας, την Acción Cultural Española και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας. Στα ισπανικά και τα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Translation Slam («Διαξιφισµοί» µεταφραστών) Μετά τη συµπρωτεύουσα, τώρα και στο Φεστιβάλ ΛΕΑ στην Αθήνα, η πολυαναµενόµενη µεταφραστική «µονοµαχία»: ο µεταφραστής Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αντιµετωπίζει τον µεταφραστή Νίκο Πρατσίνη, µε όπλα τους τα πληκτρολόγιά τους. Θα παρουσιάσουν ο καθένας τη δική του εκδοχή στα ελληνικά του διηγήµατος «Tiempo de agua» του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ Ά. Θαπάτα. Το κοινό (προσ)καλείται να επισηµάνει οµοιότητες και διαφορές, ακόµη και να προτείνει άλλες λύσεις, και οι µεταφραστές καλούνται να υποστηρίξουν (ή να αποκηρύξουν) τις µεταφραστικές επιλογές τους. Μια ξενάγηση στον τρόπο σκέψης και δράσης του µεταφραστή λογοτεχνίας. Σε ρόλο διαιτητή, η µεταφράστρια Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη. Σε συνεργασία µε την Πανελλήνια Ένωση Επαγγελµατιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστηµίου (ΠΕΕΜΠΙΠ). Στα ελληνικά Εργαστήρι γαστρονοµίας µε τη Μάργα Μπάρος: «Ιβηροαµερικανικές απολαύσει» Η Μάργα Μπάρος είναι καθηγήτρια ισπανικής γλώσσας και σεφ. Εδώ και µερικά χρόνια παραδίδει ένα σεµινάριο γαστρονοµίας στο Abanico ανατρέχοντας στις γευστικές αισθήσεις των διαφόρων περιοχών της Ισπανίας και της Λατινικής Αµερικής. Με εύκολο και πρακτικό τρόπο θα µάθουµε να φτιάχνουµε απολαυστικά ιβηροαµερικάνικα φαγητά που θα γίνουν τα τερψιλαρύγγια εδέσµατα του φετινού µας καλοκαιριού. Θέσεις περιορισµένες. Για εγγραφή επικοινωνήστε µε το: / Σε συνεργασία µε το εστιατόριο Ψάριστον, το Abanico και Polis Art Café. Στα ισπανικά και τα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Ίδρυµα «Μαρία Τσάκος» Ας µιλήσουµε για θέατρο: «Ο πιο άσχηµος άντρας της Αθήνας»

16 Ο Ουρουγουανός θεατρικός συγγραφέας Άλβαρο Μαλµιέρκα, σκηνοθέτης ενός από τα πιο χειροκροτηµένα θεατρικά έργα στην Ουρουγουάη, την Ισπανία και τις Ηνωµένες Πολιτείες, «Ο πιο άσχηµος άντρας της Αθήνας», συνοµιλεί µε τον µεταφραστή, ειδήµονα του ιβηροαµερικανικού θεάτρου, συνιδρυτή της διαδικτυακής πύλης Teatro Pasión και συνδιοργανωτή του Φεστιβάλ θεατρικών αναλογίων Ιβηρικής Χερσονήσου και Λατινικής Αµερικής, Δηµήτρη Ψαρρά. Στη συνέχεια, θα αναγνωστεί ένα απόσπασµα από το θεατρικό έργο «Ο πιο άσχηµος άντρας της Αθήνας». Σε συνεργασία µε το Ίδρυµα Μαρία Τσάκος, την Πρεσβεία της Ουρουγουάης και το Teatro Pasión. Στα ισπανικά και τα ελληνικά µε διαδοχική διερµηνεία Τόπος διεξαγωγής: Ίδρυµα «Μαρία Τσάκος» Αφιέρωµα: «Ο δικός µου Γκαλεάνο» Ο µεγάλος Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρντο Γκαλεάνο απεβίωσε στις 13 Απριλίου του 2015, αφήνοντας πίσω του µιαν αθάνατη κληρονοµιά. Ο συγγραφέας των βιβλίων «Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αµερικής» και «Μνήµες φωτιάς» άφησε το στίγµα του σε όσους τον διάβασαν και τον γνώρισαν. Σε αυτό το µετά θάνατον αφιέρωµα συµβάλλουν η Πρέσβης της Ουρουγουάης, Αdriana Lissidini, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, ο καθηγητής ισπανικής φιλολογίας Χρίστος Σιορίκης και ο δηµοσιογράφος Μάκης Προβατάς, που θα µας εξιστορήσουν την προσωπική τους εµπειρία από τον Ουρουγουανό συγγραφέα. Σε συνεργασία µε το Ίδρυµα Μαρία Τσάκος, την Πρεσβεία της Ουρουγουάης και τις Εκδόσεις Πάπυρος. Στα ελληνικά Τάνγκο του Ρίο δε λα Πλάτα µε την Ζανέτ Καπούγια Η Ζανέτ Καπούγια είναι η ουρουγουανή φωνή του τάνγκο στην Ελλάδα. Ήταν η τραγουδίστρια που επελέγη για να εκπροσωπήσει τη χώρα της όταν η UNESCO συµπεριέλαβε το τάνγκο στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της Ανθρωπότητας. Συνδυάζει κάθε είδους µουσική καταλύοντας τα σύνορα. Αυτή τη φορά, µας παρουσιάζει ένα ρεπερτόριο τάνγκο από το Ρίο δε λα Πλάτα. Θα ακολουθήσει η παραδοσιακή «µιλόνγκα» του Polis Art Café. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Ουρουγουάης και το Polis Art Café. Είσοδος ελεύθερη. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στα ισπανικά, τα πορτογαλικά και στα ελληνικά. Στις περισσότερες θα υπάρχει διερµηνεία Τόποι διεξαγωγής:

17 «Τεχνόπολις» Δήµου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, , Πρόσβαση: Μετρό: Σταθµός «Κεραµεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Οµόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο» Ίδρυµα «Μαρία Τσάκος» Λ. Συγγρού 367, Παλαιό Φάληρο Στοά του Βιβλίου και Polis Art Café Πεσµαζόγλου 5, Αθήνα Ιnstituto Cervantes de Atenas Μητροπόλεως 23, Σύνταγµα Poems & Crimes Αrt bar Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι Abanico Κολοκοτρώνη 12, Σύνταγµα Sinú Artefactos Mεσογείον 182, Χολαργός El Galpón Multiespacio Cultural. Παγγαίου 6 / Βοτανικός ( Sτάση µετρό Κεραµικός) Public Καραγιώργη Σερβίας 1, Σύνταγµα Public Τσιµισκή 24, Θεσσαλονίκη Διρογάνωση Περισσότερες πληροφορίες: Αγγελική Πελέκη Υπεύθυνη Δηµοσίων Σχέσεων Φεστιβάλ ΛΕΑ T: Αδριάνα Μαρτίνες Διευθύντρια Φεστιβάλ ΛΕΑ T:

18 Υπό την Αιγίδα και συµµετοχή Χορηγία Κυβερνητική Υποστήριξη Υποστήριξη Συνεργασία Χορηγία Επικοινωνίας

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 28 Μαρτίου 2015 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞH ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 28 Μαρτίου 2015 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞH ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ διαδρομές ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞH ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ Μουσικές διαδρομές στις παλιές Ντισκοτέκ ΕΛΙΑ ΚΟΥΜΗ diadromes@haniotika-nea.gr editorial διαδρομές Νο.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Π3.1.2 Ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας με τη δημιουργική αξιοποίηση της επιστήμης και των εργαλείων ΤΠΕ ΜΕΡΟΣ ΙΙ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ι Ν Σ Τ Ι Τ Ο Υ Τ Ο Υ Ο Π Τ Ι Κ Ο Α Κ Ο Υ Σ Τ Ι Κ Ω Ν Μ Ε Σ Ω Ν

Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ι Ν Σ Τ Ι Τ Ο Υ Τ Ο Υ Ο Π Τ Ι Κ Ο Α Κ Ο Υ Σ Τ Ι Κ Ω Ν Μ Ε Σ Ω Ν i s s n 1 7 9 1-3 8 9 6 α Π ρ ι Λ Ι ο σ - Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο σ 2 0 1 0 Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ι Ν Σ Τ Ι Τ Ο Υ Τ Ο Υ Ο Π Τ Ι Κ Ο Α Κ Ο Υ Σ Τ Ι Κ Ω Ν Μ Ε Σ Ω Ν [διατιθεται δωρεαν] IN TITOYTO O

Διαβάστε περισσότερα

Χοροστάσι. Α φ ι έ ρ ω μ α. Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση

Χοροστάσι. Α φ ι έ ρ ω μ α. Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση Χοροστάσι Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αριθμός Τεύχους 16 - ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 - Τιμή Τεύχους 4 Έδρα: Ελ. Βενιζέλου

Διαβάστε περισσότερα

Δράση - Αντίδραση. Carrénard - Bechmans. Αυτοί που πήραν τα νησιά. Βράχοι της φαντασίας στην Τήνο. στης Σαντορίνης τα λημέρια.

Δράση - Αντίδραση. Carrénard - Bechmans. Αυτοί που πήραν τα νησιά. Βράχοι της φαντασίας στην Τήνο. στης Σαντορίνης τα λημέρια. Αυτοί που πήραν τα νησιά ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 - #18 στης Σαντορίνης τα λημέρια Δράση - Αντίδραση συνέντευξη Carrénard - Bechmans Βράχοι της φαντασίας στην Τήνο 02 περιεχόμενα περιεχόμενα 03 editorial Κυκλοφορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 11-23.06.2012 Έκθεση www.educartoon.gr και εργαστήρια γελοιογραφίας «Αλληλεγγύη και ισότητα των φύλων»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 11-23.06.2012 Έκθεση www.educartoon.gr και εργαστήρια γελοιογραφίας «Αλληλεγγύη και ισότητα των φύλων» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 11-23.06.2012 Έκθεση www.educartoon.gr και εργαστήρια γελοιογραφίας «Αλληλεγγύη και ισότητα των φύλων» Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας. Μητροπόλεως 23, Σύνταγµα, τηλ. ευτέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας Θεσσαλονίκη Επιστημονική επιτροπή πιστοποίησης ελληνομάθειας: Σ. Ευσταθιάδης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ 3, ΜΑΪΟΣ 2009. Ευρωεκλογές : Συνέντευξη με δύο υποψηφίους

ΤΕΥΧΟΣ 3, ΜΑΪΟΣ 2009. Ευρωεκλογές : Συνέντευξη με δύο υποψηφίους ΤΕΥΧΟΣ 3, ΜΑΪΟΣ 2009 Ευρωεκλογές : Συνέντευξη με δύο υποψηφίους Μια μοναδική ευκαιρία για Ηγέτες με Όραμα Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) Μερικής φοίτησης για επαγγελματίες, στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΣΑΠΗΣ Επιμέλεια Πρακτικά πανελληνίου συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή Αθήνα 20 & 21 Δεκεμβρίου2013 ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΩ»

«ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΩ» 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ARTΚΥΡΙΑΚΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ «ΚΡΑΤΗΣΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΥΧΗ, ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ...» Ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ «ΝΕΦΕΛΕΣ» «ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΩ» ΕΚ ΔΗΛΩ ΣΕΙΣ ΩΔΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ισιορία ΣΤ' Δημοιικού

Ισιορία ΣΤ' Δημοιικού Ισιορία ΣΤ' Δημοιικού Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου ΒιβΑίο δασκάλου ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ιωάννης ΚοΑιόπουιϊος Ομόημοδ Καθηγηιή$ Ιάκωβος Μιχαηίϊίδη$ Επίκουροδ Καθηγητήδ, ΑΠΘ Αθανάσιος ΚαΛΛιανιωχηδ ΣχοήΙικόδ

Διαβάστε περισσότερα

Σαν το βιβλίο, να φεύγεις σε μέρη μακρινά, φρεγάτα καμιά δεν υπάρχει. Kι ούτε κανένας κέλητας καλπάζει όπως σελίδα ποίησης που συναρπάζει

Σαν το βιβλίο, να φεύγεις σε μέρη μακρινά, φρεγάτα καμιά δεν υπάρχει. Kι ούτε κανένας κέλητας καλπάζει όπως σελίδα ποίησης που συναρπάζει κατάλογος 2014 Σαν το βιβλίο, να φεύγεις σε μέρη μακρινά, φρεγάτα καμιά δεν υπάρχει. Kι ούτε κανένας κέλητας καλπάζει όπως σελίδα ποίησης που συναρπάζει Έμιλι Ντίκινσον, 1873 Τα επιστημονικά βιβλία συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ 1 κατηγορία ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 31 Δεκεμβρίου 2012 διαδρο ές διαδρομές ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 1 15 ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Οι «ρεπόρτερς» του εκπαιδευτικού προγράμματος Zoom στο Παρασκήνιο της Στέγης αναζήτησαν τον Κ.Π Καβάφη παντού. Στα ποιήματα και

Διαβάστε περισσότερα

Το «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» και η σημερινή εποχή ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΙΟΥΛΙΟΣ 2014 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΣ Γιάννης Καλπούζος: Ιχνηλάτης της ανθρώπινης ψυχής

Το «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» και η σημερινή εποχή ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΙΟΥΛΙΟΣ 2014 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΣ Γιάννης Καλπούζος: Ιχνηλάτης της ανθρώπινης ψυχής Το «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» και η σημερινή εποχή ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΙΟΥΛΙΟΣ 2014 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΣ Γιάννης Καλπούζος: Ιχνηλάτης της ανθρώπινης ψυχής Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος ανήκει στους σημαντικότερους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΤΕΛΟΔΗΜΟΥ*

ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΤΕΛΟΔΗΜΟΥ* ΕΤΟΣ Γ ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΡΑΦΕΙΑ: Πολυλά 5-Αθήνα Τ.Κ. 11141 Τηλ: 210 2280568 ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Β. ΒΑΡΘΑΛΙΤΗΣ ΣΤΙΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ «Να κοιτάτε

Διαβάστε περισσότερα

{σελίδες} { Νου} Η τύχη να συναντήσεις ένα παλαιοβιβλιοπωλείο. Μα, γιατί δε διαβάζουν τα παιδιά; για βιβλιοφάγους. Βασίλης Παπαθεοδώρου

{σελίδες} { Νου} Η τύχη να συναντήσεις ένα παλαιοβιβλιοπωλείο. Μα, γιατί δε διαβάζουν τα παιδιά; για βιβλιοφάγους. Βασίλης Παπαθεοδώρου {σελίδες} ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΟΥΣ Τεύχος 1ο - Απρίλιος 2015 Διανέμεται Δωρεάν Η τύχη να συναντήσεις ένα παλαιοβιβλιοπωλείο Κείμενο του Παναγιώτη Μπινιάρη. Μα, γιατί δε διαβάζουν τα παιδιά; Κείμενο της Στέλλας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η εφηµερίδα των νέων µας ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η εφημερίδα των νέων μας -Τεύχος 3, εκέµβριος 2008 URL: www.unesco.gr - E-mail: info@unesco.gr - - ΓΙΝΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕΛΟΣ!!! UNESCO

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζω τις βυζαντινές εικόνες

Γνωρίζω τις βυζαντινές εικόνες ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Γνωρίζω τις βυζαντινές εικόνες Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Υ Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Γνωρίζω

Διαβάστε περισσότερα

Ι Κ Ο Ν Ο Μ Π Ο Ρ Τ Ο Κ Α Λ Ι Α Υ Ε Μ Σ Κ Η Ι Α Α. Φελίπε Μπουιτράγκο Ρεστρέπο Ιβάν Ντούκε Μάρκες

Ι Κ Ο Ν Ο Μ Π Ο Ρ Τ Ο Κ Α Λ Ι Α Υ Ε Μ Σ Κ Η Ι Α Α. Φελίπε Μπουιτράγκο Ρεστρέπο Ιβάν Ντούκε Μάρκες Ι Π Ο Ρ Τ Ο Κ Α Λ Ι Α Α Κ Ρ Ι Α Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Η Υ Ε Μ Ι Α Δ Ι Α Ρ Σ Κ Η Φελίπε Μπουιτράγκο Ρεστρέπο Ιβάν Ντούκε Μάρκες Φελίπε Μπουιτράγκο Ρεστρέπο (Felipe Buitrago Restrepo @pitragor) Ο Felipe Buitrago

Διαβάστε περισσότερα

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων. Πασιόπουλος Γιώργος, Εκπαιδευτικός ΠΕ, Μεταπτυχιακός φοιτητής Η κινούμενη εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

χρονιά που μαθητές επιτυγχάνουν 45 points και η 2η χρονιά που 2 παιδιά εξασφάλισαν

χρονιά που μαθητές επιτυγχάνουν 45 points και η 2η χρονιά που 2 παιδιά εξασφάλισαν ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β' ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ "ΣΧΟΛΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗ" ΤΕΥΧΟΣ 6 // ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 www.moraitis.edu.gr Αποτελέσματα 2010 Γενικό Λύκειο: Επέτυχαν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ - ΤΕΙ: 70 στους 73, δηλαδή 96%, από αυτούς

Διαβάστε περισσότερα

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί συλλογή αποσπασμάτων από εκδόσεις διεθνών, περιφερειακών και εθνικών φορέων και οργανισμών, που έχουν διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τους σκοπούς

Διαβάστε περισσότερα

Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3

Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3 enimerotiko XII_enimerotiko XII 27/6/13 9:23 π.μ. Page 1 EKΔOΣEIΣ Π ATA K H ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3 1. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ..............................................................

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα. Καταγραφή των οργανωμένων δράσεων και υλικού στα ελληνικά σχολεία για την εξάλειψη των διακρίσεων. Απρίλιος 2011

Έρευνα. Καταγραφή των οργανωμένων δράσεων και υλικού στα ελληνικά σχολεία για την εξάλειψη των διακρίσεων. Απρίλιος 2011 Σχέδιο δράσης για την πρόληψη ή/και την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων κάθε είδους, την ανάδειξη της σημασίας της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία 7085/14-05-2010

Διαβάστε περισσότερα

150 χρόνια από τη γέννηση του Ελευθέριου Βενιζέλου

150 χρόνια από τη γέννηση του Ελευθέριου Βενιζέλου Τα Νέα του Μήνα Μάιος 2014 3ος ΗμιΜαραθώνιος Αθήνας Ο ΣΕΓΑΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας διοργανώνει τον 3ο ΗμιΜαραθώνιο Αθήνας την Κυριακή 4

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ / ΒΙΒΛΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΓΥΡΩ ΜΟΥΝΤΑΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ / ΒΙΒΛΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΓΥΡΩ ΜΟΥΝΤΑΚΗ διαδρομές ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ / ΒΙΒΛΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΓΥΡΩ ΜΟΥΝΤΑΚΗ ΜΕ ΡΟΚ ΔΙΑΘΕΣΗ Μια ζωή σε δύο τροχούς 2 diadromes@haniotika-nea.gr διαδρομές ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΕΚΔΟΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

αρχιτέκτονες Περιεχόµενα Περιοδικό του ΣA AΣ-ΠEA τεύχος 53 περίοδος B Σεπτέµβριος/Οκτώβριος 2005

αρχιτέκτονες Περιεχόµενα Περιοδικό του ΣA AΣ-ΠEA τεύχος 53 περίοδος B Σεπτέµβριος/Οκτώβριος 2005 ΠEPIO IKO ΣYΛΛOΓOY APXITEKTONΩN IΠΛΩMATOYXΩN ANΩTATΩN ΣXOΛΩN ΠANEΛΛHNIAΣ ENΩΣHΣ APXITEKTONΩN Bρυσακίου 15 & Kλάδου, 105 55 Aθήνα τηλ.: 210 3215 146/fax: 210 3215 147 e-mail: sadas-pea@tee.gr www.sadas-pea.gr

Διαβάστε περισσότερα