Eίσοδος ελεύθερη. Έλα στο 7o Φεστιβάλ ΛΕΑ! Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Eίσοδος ελεύθερη. Έλα στο 7o Φεστιβάλ ΛΕΑ! Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων"

Transcript

1 Πρόγραµµα Eίσοδος ελεύθερη Έλα στο 7o Φεστιβάλ ΛΕΑ! Η µαγεία της ιβηροαµερικανικής λογοτεχνίας κατακτά την Ελλάδα Δευτέρα 15/ h Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων Συζήτηση: Σε τι αναφερόµαστε όταν κάνουµε λόγο για ιβηροαµερικανική λογοτεχνία; Είναι, άραγε, ζήτηµα γλώσσας (ισπανικά, πορτογαλικά, καταλανικά, βασκικά, κέτσουα ) ή χώρας (της ιβηρικής χερσονήσου ή της Λατινικής Αµερικής); Ή µήπως είναι κάτι άλλο, µια ετικέτα, σε παγκόσµιο επίπεδο, ικανή να µαγέψει τους αναγνώστες ή, ακόµα χειρότερα, µια αυθαίρετη και άνευ νοήµατος κατηγοριοποίηση; Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΑΠΘ και µεταφραστής Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο µεταφραστής και διερµηνέας Νίκος Πρατσίνης και ο δηµοσιογράφος Νίκος Κουρµουλής συζητούν για το ζήτηµα αυτό προκειµένου να κατανοήσουν (και να κάνουν κατανοητό) πώς δηµιουργήθηκε ιστορικά αυτός ο όρος που εµπεριέχει τη λογοτεχνία που τόσο αγαπάµε. Στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων Επίσηµα Εγκαίνια του 7ου Ιβηροαµερικανικού Φεστιβάλ Λογοτεχνία εν Αθήναις - ΛΕΑ Το Φεστιβάλ ΛΕΑ επιστρέφει µετά από επτά χρόνια στη γενέτειρά του, την «Τεχνόπολη». Στα επίσηµα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα χαιρετήσουν ο Δήµαρχος Αθηναίων Γιώργος Καµίνης, ο διαπρεπής Έλληνας συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, ανάδοχος του Φεστιβάλ, ο πρύτανης της Οµάδας των Πρέσβεων της Λατινικής Αµερικής και Καραϊβικής, Πρέσβης του Μεξικού, Ταρσίσιο Ναβαρέτε Μόντες δε Όκα, ο Πρέσβης της Πορτογαλίας, Ρούι Μανουππέλα Τερενο εκπροσωπώντας τις πορτογαλόφωνες χώρες, ο Πρέσβης της Ισπανίας, Αλφόνσο Λουθίνι Ματέο και άλλοι Πρέσβεις και εκπρόσωποι των Πρεσβειών των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αµερικής στην Ελλάδα. Στα ελληνικά και τα ισπανικά, µε ταυτόχρονη διερµηνεία.

2 Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων Μνήµη Γκαµπριέλ Γκαρσία Μάρκες («Γκάµπο») Ένα χρόνο µετά το θάνατο του Νοµπελίστα Λογοτεχνίας Γκαµπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Έλληνας δηµοσιογράφος και συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος συνοµιλεί γύρω από διάφορες πτυχές της ζωής και του έργου τού Γκαµπριέλ Γκαρσία Μάρκες µε τους Κολοµβιανούς συγγραφείς Ουίλιαµ Οσπίνα και Δάσο Σαλντίβαρ. Ο Ουίλιαµ Οσπίνα είναι συγγραφέας και ποιητής, έχει τιµηθεί µε το διεθνές Βραβείο Rómulo Gallegos το 2009 για το βιβλίο του «Η Χώρα της κανέλας», και είναι αρθρογράφος και επιµελητής της αυτοβιογραφίας του Γκαρσία Μάρκες. Ο Δάσο Σαλντίβαρ είναι ο συγγραφέας της πρώτης βιογραφίας του Γκαµπριέλ Γκαρσία Μάρκες, «Το ταξίδι στην πηγή», και του βιβλίου «Los soles de Amalfi». Έχει δηµοσιεύσει εργασίες για τον Σέσαρ Βαλιέχο, τον Αουγούστο Ρόα Μπάστος και τον Άλβαρο Μούτις, ενώ το 1981 απέσπασε το Βραβείο Jauja de Cuentos. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Κολοµβίας στην Ιταλία και το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας στην Αθήνα. Στα ελληνικά και τα ισπανικά µε ταυτόχρονη διερµηνεία Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων Ξεπερνώντας τα σύνορα. Μουσικό αφιέρωµα στη Λατινική Αµερική, την Ιβηρική Χερσόνησο και την Ελλάδα Η τραγουδίστρια και σκηνοθέτις Μάρθα Φριντζήλα θα παρουσιάσει ένα µουσικό οδοιπορικό που ξεπερνά τα σύνορα της γλώσσας και του χρόνου. Με ένα ρεπερτόριο στα ισπανικά και τα ελληνικά, θα µας χαρίσει στιγµές απόλαυσης µε τη φωνή και το ταλέντο της Τόπος διεξαγωγής: Αίθριο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων Μεξικάνικη κια Κολοµβιάνικη µουσική Ο τραγουδιστής Ούγο Δανιέλ Μεγιάδο µας ταξιδεύει στο Μεξικό και στην Κολοµβία µε τη φωνή και τα τραγούδια του από διάφορες περιοχές των µαγικών αυτών χωρών. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία του Μεξικού στην Αθήνα και µε το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας.

3 Tρίτη Τόπος διεξαγωγής: Abanico Εργαστήρι κεντήµατος και λογοτεχνίας: «Κεντώντας λέξεις» Η Μεξικανή εικαστικός καλλιτέχνις Μπλάνκα Αµέσκουα πραγµατοποιεί ένα εργαστήρι χειροτεχνίας, µε κεντήµατα πάνω σε στίχους και φράσεις από την ιβηροαµερικανική λογοτεχνία. Θέσεις περιορισµένες. Εγγραφή: Σε συνεργασία µε το Abanico και τον χώρο τέχνης FoKiaNou 24/7. Στα ισπανικά και τα ελληνικά Η παιδαγωγική µέθοδος διδασκαλίας της ξένης γλώσσας Ο αναπληρωτής καθηγητής Δηµήτριος Δρόσος και η επίκουρη καθηγήτρια Σουσάνα Λούγο Μιρόν, του ΕΚΠΑ, συνοµιλούν για τη διαδικασία εκµάθησης και το εκπαιδευτικό επίπεδο που απαιτείται από το ελληνικό Κράτος για τη διδασκαλία της ισπανικής και της πορτογαλικής γλώσσας. Σε συνεργασία µε το Τµήµα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Στα ισπανικά και τα ελληνικά Από το αρχαίο ελληνικό στο σύγχρονο ιβηροαµερικανικό Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Δηµήτριος Δρόσος συνοµιλεί µε τον Κολοµβιανό συγγραφέα Ουίλιαµ Οσπίνα, µεγάλο µυθιστοριογράφο της ζωής των ιθαγενών και της Κατάκτησης της Αµερικής, εντοπίζοντας σηµαντικά στοιχεία από τα αρχαία ελληνικά στο έργο διαφόρων Ιβηροαµερικανών συγγραφέων. Σε συνεργασία µε το Τµήµα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, την Πρεσβεία της Κολοµβίας στη Ρώµη και το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας στην Αθήνα. Στα ισπανικά και τα ελληνικά µε διαδοχική διερµηνεία Τόπος διεξαγωγής: Abanico Εργαστήριο συλλογικής µετάφρασης του φανταστικού διηγήµατος Del método para destruir un gran amor του Αµπδόν Ουµπίδια - µε την συµµετοχή του συγγραφέα Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Τµήµατος Μετάφρασης του Abanico ολοκληρώθηκε φέτος ένα σεµινάριο για τη συλλογική επιλογή και µετάφραση στα ελληνικά φανταστικών διηγηµάτων από το βιβλίο «Divertinventos», του συγγραφέα Αµπδόν Ουµπίδια, από

4 τον Ισηµερινό. Συντονιστής του εργαστηρίου ήταν ο Νίκος Πρατσίνης και το έργο εκδόθηκε µε τον τίτλο «Τερπινοήσεις» (Εκδόσεις Ροές, 2015). Στο παρόν εργαστήριο θα µεταφραστεί στα ελληνικά, µε τη βοήθεια και του συγγραφέα, που θα είναι παρευρίσκεται, ένα ακόµη διήγηµά του, µε τον τίτλο Del método para destruir un gran amor. Συντονίζει ο Νίκος Πρατσίνης, µεταφραστής, διερµηνέας και συνιδιοκτήτης της εταιρείας µετάφρασης και διερµηνείας COM OE. Με την υποστήριξη του αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ και µεταφραστή Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Συµµετέχουν αποκλειστικά οι σπουδαστές του σεµιναρίου για τη µετάφραση του βιβλίου «Τερπινοήσεις». Σε συνεργασία µε το Επίτιµο Προξενείο του Ισηµερινού και το Abanico. Στα ισπανικά και τα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Sinú Artefactos Εγκαίνια της Έκθεσης: «Από το εργαστήρι χειροτεχνίας στο δάσκαλο χειροτέχνη» Για την έκθεση αυτή έχουν επιλεγεί τα καλύτερα εργαστήρια χειροτεχνίας ορισµένων περιοχών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αµερικής καθώς και δείγµατα της δουλειάς δασκάλων που µε την τέχνη τους κατάφεραν να προωθήσουν τα χειροτεχνήµατά τους στο εξωτερικό. Απαγγελία ποιηµάτων. Μουσική. Σε συνεργασία µε το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας, το Ελληνο-Κολοµβιανό Σύλλογο και το ASCLAYE. Διάρκεια έκθεσης: Από 16 έως 27 Ιουνίου Παρουσίαση του βιβλίου «Άγιος Μανουήλ ο Μάρτυρας. Η θεία Τούλα» του Μιγκέλ δε Ουναµούνο Σε αυτό το βιβλίο, που µεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Τάσο Ψάρρη για τις Εκδόσεις Vakxikon.gr, βρίσκουµε ό,τι καλύτερο από την τέχνη της αφήγησης του Ουναµούνο. Πρόκειται για έναν κλασικό συγγραφέα της ισπανικής λογοτεχνίας που αναλύει την κατάσταση της γυναίκας και τη σχέση της µε τον άντρα, ενώ θέτει υπό αµφισβήτηση την πίστη και την ύπαρξη. Ο µεταφραστής θα συνοµιλήσει µε τον συγγραφέα και βιβλιοκριτικό Διονύση Μαρίνο. Σε συνεργασία µε τις Εκδόσεις Vakxikon.gr. Στα ελληνικά Παρουσίαση του βιβλίου «Το πείραµα της Λατινικής Αµερικής»

5 Ο Ελληνοπερουβιανός δηµοσιογράφος και συγγραφέας Ιάσων Πιπίνης παρουσιάζει στο βιβλίο του «Το πείραµα της Λατινικής Αµερικής» µια σειρά στοιχεία, συνεντεύξεις κι εξοµολογήσεις. Μεταξύ αυτών βρίσκουµε µια συνέντευξη του Κοµαντάντε Ούγο Τσάβες από το 2010 και την ιστορία του θείου του συγγραφέα, Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο, πρώην Προέδρου του Περού. Για το βιβλίο θα µιλήσουν η θεσµική οικονοµολόγος Έλενα Παναρίτη, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Δηµήτρης Δρόσος και ο δηµοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος, ο οποίος θα συντονίσει και την συζήτηση. Σε συνεργασία µε τις Εκδόσεις Κέδρος. Στα ελληνικά Μαθαίνοντας να χορεύουµε τάνγκο Οι χορευτές του τάνγκο Λουίς και Ελένα Μέστρε, µας µαθαίνουν την τέχνη του τάνγκο, τη στάση, το µήνυµα του σώµατος και τα πρώτα βήµατα, για να χορέψουµε µε τον/την παρτενέρ µας αυτόν τον γεµάτο αίσθηµα και πάθος χορό. Σε συνεργασία µε τον πολυχώρο τέχνης El Galpón και την Escuela Argentina de Tango. Χοροί της Κολοµβίας και της Βενεζουέλας & Abanicoro H χορευτική οµάδα του Asclaye παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς της Κολοµβίας και της Βενεζουέλας. H χορωδία Abanicoro µε ένα ποιητικό ρεπερτόριο. Διεύθυνση: Μαρθα Μορελεόν. Σε συνεργασία µε τον ASCLAYE και του Abanico. Παρουσίαση του δίσκου «Eterna» του Γιοέλ Σότο Ο µπασίστας και κιθαρίστας, συνθέτης και ποιητής Γιοέλ Σότο παρουσιάζει το πρόσφατο άλµπουµ του «Eterna», ένα εξαιρετικό δείγµα της πρωτοποριακής κουβανέζικης «τρόβα». Μέσα από αυτήν την τέλεια µείξη από µελωδίες, ρυθµούς και ποιήµατα, µας χαρίζει ένα πραγµατικό αφιέρωµα στη γυναίκα, την ισότητα και την ελευθερία. Σε συνεργασία µε το Αbanico και το Polis Art Café. Τετάρτη Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Ανακαλύπτοντας την Κάτια ντε Κεϊρός Ματόζο Eλάχιστοι Έλληνες γνωρίζουν την Κάτια ντε Κεϊρός Ματόζο, µια Ελληνοβραζιλιάνα ιστορικός που έχει συµβάλει τα µέγιστα στη µελέτη του πολιτισµού της Βραζιλίας, ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά το θέµα της ιστορίας της δουλείας σε αυτή τη χώρα. Η ιστορία της σχετικά µε τη δουλεία στη Βραζιλία συγκαταλέγεται στα δέκα κορυφαία έργα για την κατανόηση του βραζιλιάνικου πολιτισµού. Η καθηγήτρια πορτογαλόφωνης λογοτεχνίας και πορτογαλικής γλώσσας Ντέµπορα Πίο και ο µεταφραστής, διερµηνέας, καθηγητής µετάφρασης στο Abanico, και συνιδιοκτήτης της

6 εταιρείας COM OE, Διερµηνεία-Μετάφραση, Νίκος Πρατσίνης µιλούν για τη ζωή και το έργο της Κάτια ντε Κεϊρός Ματόζο. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Βραζιλίας και το Abanico. Στα πορτογαλικά µε διαδοχική διερµηνεία στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Εργαστήρι συγγραφής: «Τρεις λέξεις αναζητούν συγγραφείς. Το µικροδιήγηµα από τη θεωρία στην πράξη» Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, η Σεσίλια Μπεατρίς Εσκοµπάρ και η Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη πραγµατοποιούν ένα πνευµατώδες και διασκεδαστικό εργαστήρι συγγραφής µικροδιηγηµάτων µετά συζητήσεως. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είναι αναπληρωτής καθηγητής Εφαρµοσµένης Μεταφρασεολογίας στο ΑΠΘ και µεταφραστής. Η Σεσίλια Μπεατρίς Εσκοµπάρ γεννήθηκε στο Σαν Σαλβαδόρ και σπουδάζει οικονοµία στην Ελλάδα της κρίσης, γράφοντας παράλληλα ποίηση και διηγήµατα. Η Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη είναι µεταφράστρια και συνεργάζεται µε µεταφραστικά γραφεία και εκδοτικούς οίκους. Λεπτοµερείς πληροφορίες και οδηγίες σχετικά µε τους όρους συµµετοχής στην εκδήλωση στο: Σε συνεργασία µε τις Εκδόσεις Μιχάλης Σιδέρης. Στα ελληνικά και τα ισπανικά Παρουσίαση της µετάφρασης της ανθολογίας φανταστικών διηγηµάτων µε τον τίτλο «Tερπινοήσεις» του Αµπδόν Ουµπίδια και Διάλεξη του Αµπδόν Ουµπίδια για τον «µαγικό ρεαλισµό» Το «προϊόν» ενός σεµιναρίου συλλογικής µετάφρασης από τα ισπανικά στα ελληνικά, το οποίο πραγµατοποιήθηκε στο Abanico (συντονιζόµενο από το Νίκο Πρατσίνη) βρίσκεται πλέον στα βιβλιοπωλεία. Είναι η επιλογή φανταστικών διηγηµάτων Τερπινοήσεις (Εκδόσεις Ροές, 2015) από τη συλλογή «Divertinventos», ενός από τους σηµαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς από τον Ισηµερινό, του Aµπδόν Ουµπίδια. Το έργο και τη µετάφραση παρουσιάζουν ο συγγραφέας του βιβλίου και η οµάδα της συλλογικής του µετάφρασης στα ελληνικά. Η λογοτεχνία του φανταστικού και ο µαγικός ρεαλισµός έχουν κοινά στοιχεία, οπότε, ο συγγραφέας Aµπδόν Ουµπίδια θα µας παρουσιάσει και τη δική του οπτική για το κατεξοχήν λατινοαµερικανικό αυτό είδος. Σε συνεργασία µε το επίτιµο Προξενείο του Ισηµερινού και τις εκδόσεις Ροές. Στα ισπανικά και τα ελληνικά µε διαδοχική διερµηνεία.

7 Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Διάλεξη: "Το πατρικό σπίτι και το ταξίδι στις καταβολές" Ο Κολοµβιανός συγγραφέας, βιογράφος και ερευνητής Δάσο Σαλδίβαρ, γνωστός κυρίως για την εικοσαετή και πλέον δουλειά του γύρω από τη ζωή και το έργο του νοµπελίστα Γκαµπριέλ Γκαρσία Μάρκες, παρουσιάζει στη διάλεξή του τα ορόσηµα στη ζωή και το έργο του Γκαρσία Μάρκες. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Κολοµβίας στη Ρώµη και το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας στην Αθήνα. Στα ισπανικά µε διαδοχική διερµηνεία στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Poems and Crimes Art Bar Έκθεση Από τα όνειρα στην πραγµατικότητα Ο Παναµέζος ζωγράφος Λέυς Τζέιµς Μαγαγιόν µάς ξεναγεί πίνακα τον πίνακα στην έκθεσή του «Από τα όνειρα στην πραγµατικότητα», για να ανακαλύψουµε µαζί του τα χρώµατα, τις υφές και τις παραλλαγές στο έργο του που βασίζεται στο ρεαλιστικό και υπερρεαλιστικό στοιχείο της πατρίδας του, του Παναµά. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο του Παναµά. Στα ισπανικά µε διαδοχική διερµηνεία στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Διάλεξη «Η άνθηση της νεότερης βραζιλιάνικης λογοτεχνίας» Δε χωρεί αµφιβολία πως η νεότερη βραζιλιάνικη λογοτεχνία ζει µια από τις καλύτερες στιγµές στην ιστορία της, αν ληφθεί υπ όψιν ο πολλαπλασιασµός των συντελεστών της λογοτεχνικής δηµιουργίας, καθώς και των διαύλων προβολής και διάδοσής της. Πράγµατι, τις τελευταίες δεκαετίες, η νεότερη βραζιλιάνικη λογοτεχνία γίνεται σταδιακά παγκόσµια γνωστή χάρη σε µια πολυφωνία στη µυθιστοριογραφία, την ποίηση και τη θεατρική παραγωγή της, οι οποίες, µέχρι πριν λίγα χρόνια, δύσκολα περνούσαν τα σύνορα της χώρας. Θα µιλήσει ο καθηγητής Λεονάρντο Τόνους, λέκτορας, υπεύθυνος του Τµήµατος Πορτογαλικής του Πανεπιστηµίου Παρισίων-Σορβόννη και Συντονιστής του Προγράµµατος Ανταλλαγών PLI (Πρόγραµµα Διεθνούς Πτυχίου) µε διάφορα βραζιλιάνικα πανεπιστήµια. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Βραζιλίας. Στα πορτογαλικά µε διαδοχική διερµηνεία στα ελληνικά.

8 Τόπος διεξαγωγής: Poems and Crimes Art Bar Ποιητική βραδιά: Παρουσίαση του βιβλίου «Αλφαβητάρι» του Πάµπλο Χοφρέ Ο Χιλιανός ποιητής Πάµπλο Χοφρέ έχει δηµοσιεύσει, µεταξύ άλλων, τις ποιητικές συλλογές «Extranjería» (Εκδόσεις Bizarras, Πόλη της Γουατεµάλας, 2015), «Usted» (Milena Berlin, 2013), «Αλφαβητάρι» (Siníndice, Logroño 2012). Αυτό το τελευταίο, µεταφράστηκε στα ελληνικά και εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης, σε µετάφραση της Μάρτα Διός και µε πρόλογο της Κονστάνς Ταγόπουλος. Η ιδέα του Πάµπλο να δηµιουργήσει ένα λεξικό νέου τύπου, µε λέξεις των οποίων οι έννοιες έχουν ανανεωθεί µε άφθαστη οξυδέρκεια, δεν αποτελεί απλώς µια καινοτοµία, αλλά και µια λογοτεχνική και φιλοσοφική ενότητα υψηλής δηµιουργικής πρωτοτυπίας. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Χιλής, το Κέντρο Βιβλίου της Χιλής και τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης. Στα ισπανικά µε διαδοχική διερµηνεία στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Public Σύνταγµα Παρουσίαση του βιβλίου «Οι πληροφοριοδότες» του Χουάν Γκαµπριέλ Βάσκες Όταν ο δηµοσιογράφος Γκαµπριέλ Σαντόρο δηµοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, ούτε που διανοήθηκε ότι η πιο καταστροφική κριτική θα γραφόταν από τον ίδιο του τον πατέρα. «Οι πληροφοριοδότες» είναι µια συναρπαστική ιστορία γεµάτη κρυφές και φανερές προδοσίες, οικογενειακές εντάσεις που αγκαλιάζουν µια ολόκληρη κοινωνία. Κυρίως όµως, αποτελεί µια εξέταση δίχως συµβιβασµούς ενός από τα πλέον αµφιλεγόµενα και αδιερεύνητα επεισόδια της πρόσφατης κολοµβιανής Ιστορίας. Ο µεταφραστής του, Αχιλλέας Κυριακίδης και ο φιλόλογος Αριστοτέλης Σαϊνης συνοµιλούν µε τον συγγραφέα. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Κολοµβίας στη Ρώµη, το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας στην Αθήνα και τις Εκδόσεις Ίκαρος. Στα ισπανικά µε διαδοχική διερµηνεία στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Συζήτηση: Ανακαλύπτοντας τον «Ισηµερινό» του Μιγκέλ Σόουζα Ταβάρες Όταν εκείνο το βροχερό δεκεµβριάτικο πρωινό του 1905 ο Λουίς Μπερνάρντο δέχτηκε την πρόσκληση του βασιλέα, δεν φανταζόταν τι του επεφύλασσε το µέλλον. Τώρα όµως, ήξερε πως έπρεπε να εγκαταλείψει την κοσµοπολίτικη ζωή της Λισαβόνας για να αναλάβει µια πατριωτική αποστολή στο µακρινό νησί Σάο Τοµέ. Κι ούτε φανταζόταν ποτέ ότι θα έπεφτε θύµα του έρωτα, εκεί µακριά απ την πατρίδα... Ο «Ισηµερινός» είναι ένα συναρπαστικό µυθιστόρηµα, που αποδίδει µε λαµπρά χρώµατα την πορτογαλική κοινωνία στα τελευταία χρόνια της µοναρχίας. Ο Μιγκέλ Σόουζα Ταβάρες τιµήθηκε για το µυθιστόρηµά του αυτό µε το µεγαλύτερο Κρατικό

9 Βραβείο Μυθιστορήµατος της Πορτογαλίας. Η µεταφράστριά του Μαρία Μανιάτογλου συνοµιλεί µε τον συγγραφέα για τη ζωή και το έργο του. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Πορτογαλίας. Στα πορτογαλικά µε διαδοχική διερµηνεία στα ελληνικά «Φάντο για την πανσέληνο» µε τον Αντρέ Μάια Η φωνή της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, ο τραγουδιστής και ηθοποιός Αντρέ Μάια, επιστρέφει στο ΛΕΑ µε ένα ρεπερτόριο «φάντο» και πορτογαλικής µουσικής που θα µας ταξιδέψει στα σοκάκια της πατρίδας του. Τη φωνή του συνοδεύουν οι µουσικοί: Γιώργος Ψυχογιός - ακορντεόν, Νίκος Τερζάκης - κιθάρα, Μάνος Λούτας - κοντραµπάσο. Χορεύει ο Γιάννης Μήτσος. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Πορτογαλίας. Πέµπτη Παρουσίαση του βιβλίου «Año tras año» του Αρµάντο Λόπεθ Σαλίνας Στην πρώτη επέτειο από το θάνατο του Αρµάντο Λόπεθ Σαλίνας, οι εκδόσεις Dyskolo (www.dyskolo.cc), παρουσιάζουν σε µορφή ηλεκτρονικού βιβλίου ένα µυθιστόρηµα (Βραβείο Ruedo Ibérico 1962) απαγορευµένο στην Ισπανία την εποχή του φρανκισµού. Χάρη στη συνεργασία των κληρονόµων του συγγραφέα, το βιβλίο δηµοσιεύεται µε άδεια creative commons, η οποία επιτρέπει ελεύθερη λήψη και ανάγνωση. Ο δηµοσιογράφος και συντονιστής των εκδόσεων Dyskolo, Αντόνιο Κουέστα, συνοµιλεί µε την καθηγήτρια ισπανικής γλώσσας και λογοτεχνίας Μαρία Χοσέ Μαρτίνεθ. Σε συνεργασία µε τις ψηφιακές εκδόσεις Dyskolo. Στα ισπανικά Τόπος διεξαγωγής: Αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας Σκέπτεσθαι στα ισπανικά. Γράφειν στα ισπανικά. Στρογγυλή τράπεζα µε τον Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και τον Φρανθίσκο Χοσέ Μαρτίν Θα µπορούσαµε να µιλήσουµε για τη δηµιουργία µιας ισπανόφωνης ταυτότητας, πέραν των ιδιαιτεροτήτων του ισπανικού, λατινοαµερικάνικου και ισπανόφωνου στοιχείου; Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Βίκτορ Αντρέσκο, συνοµιλεί µε τον διαπρεπή συγγραφέα Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και τον φιλόσοφο Φρανθίσκο Χοσέ Μαρτίν για τη σχέση µεταξύ ισπανικής γλώσσας και ισπανόφωνης σκέψης και γραφής, σε όλες τους τις µορφές και τους τρόπους.

10 Σε συνεργασία µε την Πρεσβείες της Ισπανίας και του Περού, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και την Acción Cultural Española. Στα ισπανικά µε ταυτόχρονη διερµηνεία στα ελληνικά Η «κατασκευή» ενός βιβλίου: παρουσίαση του µεσαιωνικού καταλανικού έργου «Η εκστρατεία των Καταλανών στην Ανατολή» - Απόσπασµα από το «Χρονικό», του Ραµόν Μουντανέ (Mετάφραση, εισαγωγή, σηµειώσεις και σχόλια: Νίκος Πρατσίνης, Εκδόσεις Στοχαστής/Barcino, 2014). Οι Καταλανοί µισθοφόροι (γνωστοί ως αλµογάβαροι) προσκεκληµένοι του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου για να πολεµήσουν τους Τούρκους, φθάνουν στην Κων/πολη στις αρχές του 14ου αιώνα και συντρίβουν Τούρκους και. Βυζαντινούς. Για να δηµιουργήσουν, τελικά, το καταλανικό δουκάτο των Αθηνών και των Νέων Πατρών (Υπάτης). Αυτό το βιβλίο µας χαρίζει τη µία και µοναδική «άλλη µατιά» -καταλανική- στα γεγονότα, τη µατιά του πολεµιστή και λογιστή της εκστρατείας, και µας πληροφορεί για το Στέµµα της Αραγωνίας και την «ειδική σχέση» του µε το Βυζάντιο, τη γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου, τις απαρχές της καταλανικής γλώσσας και γραµµατείας, τον αντίκτυπο της εκστρατείας στην Καταλωνία και άλλα πολλά. Θα µιλήσουν ο Νίκος Μοσχονάς, οµότιµος διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών, ο Νίκος Πρατσίνης, µεταφραστής, διερµηνέας, καθηγητής µετάφρασης στο Αbanico και συνιδιοκτήτης της COΜ OE, Διερµηνεία-Μετάφραση και ο Pere Romero Puig, καθηγητής ισπανικής και καταλανικής γλώσσας και συνιδιοκτήτης του Abanico. Σε συνεργασία µε τις εκδόσεις Στοχαστής. Στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Public Σύνταγµα Παρουσίαση του βιβλίου «Η µετέωρη Ελλάδα: Παρακαταθήκη και προκλήσεις της αρχαίας αθηναϊκής δηµοκρατίας από την οπτική της σύγχρονης Αθήνας» του Πέδρο Ολάγια «Από το ξεκίνηµα εκείνης της ελληνικής προσπάθειας για την οικοδόµηση ενός τεχνητού και ανθρώπινου χώρου όπου θα ήταν δυνατή η πραγµάτωση της δικαιοσύνης και όπου η κοινή µοίρα θα κυβερνιόταν απ την ανθρώπινη βούληση, οι πολίτες ήταν η πόλη, και εποµένως και το Κράτος [ ] Εν τέλει, η ιστορία της αθηναϊκής δηµοκρατίας δεν είναι τίποτ άλλο παρά η ιστορία της σταδιακής µεταβίβασης της εξουσίας στα χέρια των πολιτών. Γι αυτό και σήµερα, ίσως θα ήταν σκόπιµο να ιχνηλατήσουµε στις γωνιές αυτής της ακατάβλητης πόλης αυτό που τότε οδήγησε σ εκείνο το εντυπωσιακό επίτευγµα ν ανιχνεύσουµε την κληρονοµιά της και ακόµα ν αναγνωρίσουµε τις προκλήσεις της και να το κάνουµε τώρα, ως κάτι ανυπέρθετο, τώρα που στις ελαττωµατικές µας δηµοκρατίες οι πραγµατικές αποφάσεις λαµβάνονται όλο και πιο µακριά από τους πολίτες.» Ο Δηµήτρης Αγγελής, ποιητής και διευθυντής του περιοδικού Φρέαρ, συνοµιλεί µε τον Ισπανό συγγραφέα και Πρέσβη του Ελληνισµού Πέδρο Ολάγια για το νέο του βιβλίο. Σε συνεργασία µε τις Εκδόσεις Παπαζήση και το Public.

11 Στα ελληνικά Παρουσίαση του βιβλίου «Αλλοτρίωση» της Διαµέλα Ελτίτ Η συγγραφέας Διαµέλα Ελτίτ είναι Χιλιανή παλαιστινιακής καταγωγής. Το βιβλίο της «Αλλοτρίωση» µεταφράστηκε πρόσφατα στα ελληνικά από τη µεταφράστρια και διερµηνέα Σαπφώ Διαµάντη για τις Εκδόσεις Νότιος Άνεµος. Στο έργο αυτό, µας παρουσιάζεται µια ζοφερή, ρεαλιστική θεώρηση των αποτελεσµάτων της παγκοσµιοποίησης και της οικονοµίας της ελεύθερης αγοράς στη Χιλή, ένα είδος έπους της περιθωριοποίησης, µια καταγγελία των πολιτικών που οδηγούν στην απόγνωση. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Χιλής και τις Εκδόσεις Νότιος Άνεµος. Στα ισπανικά µε διαδοχική µετάφραση στα ελληνικά Χοροί της Παραγουάης Οι Παραγουανές Galoperas της Αθήνας παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς της χώρας τους. Σε συνεργασία µε το Επίτιµο Προξενείο της Παραγουάης. Μουσικό οδοιπορικό στην Λατινική Αµερική µε το συγκρότηµα Los del Sur Στη συνέχεια, το µουσικό συγκρότηµα Los del Sur παρουσιάζει ένα ρεπερτόριο που µας ταξιδεύει απ το Μεξικό ως την Αργεντινή, σε ένα ειδικό αφιέρωµα στα τραγούδια των ιθαγενών. Το κοινό θα απολαύσει µουσική, πάθος και ταλέντο και θα προσεγγίσει τα µουσικά ακούσµατα της Λατινικής Αµερικής σε ένα θέαµα γεµάτο ρυθµό και ευθυµία. Παρασκευή Τόπος διεξαγωγής: Poems and Crimes Art bar Εργαστήρι ζωγραφικής: «Από τα όνειρα στην πραγµατικότητα» Ο Παναµέζος ζωγράφος Λέυς Τζέιµς Μαγαγιόν θα δείξει σε µικρούς και µεγάλους τη χρήση των χρωµάτων και της µορφής που αντλεί έµπνευση από τη φύση. Μεταξύ άλλων, οι συµµετέχοντες θα φιλοτεχνήσουν µια τοιχογραφία που θα αποτελέσει τµήµα της έκθεσης. Θέσεις περιορισµένες. Για εγγραφή στο εργαστήρι, επικοινωνήστε µε το:

12 Σε συνεργασία µε την Πρεσβεί και το Γενικό Προξενείο του Παναµά και το Abanico. Στα ισπανικά και τα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Abanico Εργαστήρι λογοτεχνικής δηµιουργίας: «Στ όνειρό µου βλέπω τους συνταξιδιώτες µου» Ο Τζοβάνι Γκόµες, ποιητής και εκδότης του κολοµβιανού λογοτεχνικού περιοδικού Luna de locos, φέρνει µαζί του ένα εργαστήρι λογοτεχνικής δηµιουργίας που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια στη γενέτειρα πόλη του, την Περέιρα, Κολοµβία. Στο εργαστήρι αυτό θα µάθουµε να χρησιµοποιούµε τις καθηµερινές γνώσεις και τα βιώµατα µε την προοπτική µιας λογοτεχνικής δηµιουργίας. Θέσεις περιορισµένες. Για εγγραφή στη εργαστήρι, επικοινωνήστε µε το: Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Κολοµβίας στη Ρώµη, το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας στην Αθήνα και το Abanico.Στα ισπανικά Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Διάλεξη: Λογοτεχνία της Βενεζουέλας, λογοτεχνία της Λατινικής Αµερικής και της Καραϊβικής Λογοτεχνία, διηνεκής φωνή µιας κοινότητας. Το µεγάλο έργο επιτάσσει µια γλώσσα, και αυτή διαµορφώνει πολιτισµικά ένα έθνος. Πιστεύω σε µια λατινοαµερικάνικη λογοτεχνία σηµαίνει αγκαλιάζω το έθνος της Λατινικής Αµερικής και της Καραϊβικής, µια πολιτισµική κοινότητα 540 εκατοµµυρίων ανθρώπων, που η επικράτειά της εκτείνεται σε 22 εκατοµµύρια τετραγωνικά χιλιόµετρα, και ενστερνίζεται τις αξίες µίας θρησκείας και δύο ροµανικών γλωσσών, συγγενών και επικρατέστερων. Καθώς όµως η Δική µας Αµερική έχει χωριστεί µε τεχνητά σύνορα, η λογοτεχνία µας έχει διασπαστεί στις πλασµατικές δηµοκρατίες των θεµάτων και των ειδών. Ας διερευνήσουµε µερικά µόλις γνωρίσµατα αυτού του ανεξάντλητου ωκεανού, περιοριζόµενοι στην ταραχώδη πεζογραφία του και στον πρόσκαιρα σύγχρονο χαρακτήρα της. Ο Βενεζολάνος Λουίς Μπρίτο Γκαρσία είναι συγγραφέας, δοκιµιογράφος, ιστορικός και θεατρικός συγγραφέας, και έχει συγγράψει κείµενα όπως το «Guaicaipuro Cuatemoc cobra la deuda a Europa», διηγήµατα όπως το «Pare de sufrir» και µυθιστορήµατα όπως το «Pirata», µεταξύ άλλων. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δηµοκρατίας της Βενεζουέλας.Στα ισπανικά µε διερµηνεία στα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Συζήτηση: Λογοτεχνία και πραγµατικότητα. Η πρόκληση και ο ρόλος του συγγραφέα Ο Πέτρος Μάρκαρης είναι ο συγγραφέας της σειράς αστυνοµικών µυθιστορηµάτων µε πρωταγωνιστή τον Αστυνόµο Κώστα Χαρίτο. Πρόσφατα δηµοσίευσε µια τετραλογία σχετικά µε την οικονοµική κρίση που µαστίζει την Ελλάδα, «Ληξιπρόθεσµα δάνεια», «Περαίωση», «Ψωµί, παιδεία, ελευθερία» και «Αθήνα της µιας διαδροµής». Το έργο του έχει αποσπάσει διάφορα

13 βραβεία, όπως το Point du Polar Européen 2013, το Pepe Carvalho 2012 και το Negra y Criminal Ο Κολοµβιανός συγγραφέας Χουάν Γκαµπριέλ Βάσκες είναι ένας από τους Λατινοαµερικάνους µυθιστοριογράφους µε τη µεγαλύτερη διεθνή προβολή. Συγγραφέας µυθιστορηµάτων και διηγηµάτων, έχει τιµηθεί µε διάφορα βραβεία, όπως το Alfaguara de Novela 2011 για το βιβλίο του «Ο ήχος των πραγµάτων όταν πέφτουν», το Εθνικό Βραβείο Δηµοσιογραφίας Simón Bolívar και το Βραβείο Roger Caillois που του απονεµήθηκε το 2012 στο Παρίσι για το σύνολο του έργου του. Συνοµιλούν µε τον αναπληρωτή καθηγητή Εφαρµοσµένης Μεταφρασεολογίας στο ΑΠΘ και µεταφραστή, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Κολοµβίας στη Ρώµη, το Επίτιµο Προξενείο της Κολοµβίας στην Αθήνα, και το Public. Στα ισπανικά και τα ελληνικά µε διερµηνεία Τόπος διεξαγωγής: Public Σύνταγµα Παρουσίαση του βιβλίου «Η εσχάτη των ποινών» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο Λίµα, Περού, Ολόκληρη η χώρα, γεµάτη ελπίδα και µε κοµµένη την ανάσα, παρακολουθεί προσηλωµένη στη µικρή οθόνη την εθνική της οµάδα στους αγώνες του Παγκοσµίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της Αργεντινής. Πίσω απ τη γιορτή του Μουντιάλ, στους έρηµους δρόµους, διαδραµατίζεται µια σκοτεινή ιστορία που ξεκινά όταν ένας άντρας µε έναν περίεργο σάκο στα χέρια, πέφτει θύµα καταδίωξης και δολοφονίας σε µια φτωχογειτονιά της περουβιανής πρωτεύουσας. Οκτώ χρόνια µετά τη δηµοσίευση του βιβλίου «Κόκκινος Απρίλης» (Βραβείο Μυθιστορήµατος Alfaguara 2006), ο πρωταγωνιστής του, Φέλιξ Τσακαλτάνα, έρχεται αντιµέτωπος µε µια νέα συρροή εγκληµάτων. «Η εσχάτη των ποινών» είναι ένα καθηλωτικό θρίλερ όπου η πολιτική, το ποδόσφαιρο, ο αγώνας για επιβίωση και ο θάνατος συνυφαίνονται σε ένα ρυθµό γεµάτο παλµό. Με τον Σαντιάγο Ρονκαλιόλο συνοµιλούν η δηµοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη και ο µεταφραστής Κώστας Αθανασίου. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Ισπανίας, Πρεσβεία του Περού, την Acción Cultural Española, το Public και της Eκδόσεις Καστανιότη. Στα ισπανικά και τα ελληνικά µε διερµηνεία Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Συζήτηση: Νεοφιλελευθερισµός, γυναίκα και πολιτισµός Η διακεκριµένη Χιλιανή συγγραφέας παλαιστινιακής καταγωγής, Διαµέλα Ελτίτ, θεωρήθηκε στη δεκαετία του 80 η γυναικεία φωνή της Χιλής, χάρη στη συγκρότηση ενός καινοτόµου σχεδίου συγγραφής - µια θεωρητική, αισθητική, κοινωνική και πολιτική πρόταση µε βάση έναν νέο χώρο ανάγνωσης. Συνοµιλία µε τον Ελληνοπερουβιανό δηµοσιογράφο και συγγραφέα Ιάσωνα Πιπίνη. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Χιλής. Στα ισπανικά και τα ελληνικά µε διερµηνεία.

14 Ποιητική βραδιά µετά µουσικής Από το ξεκίνηµα του Φεστιβάλ ΛΕΑ, η ποίηση έδινε πάντοτε την αφορµή για µια σηµαντική συνάντηση. Φέτος, οι φωνές των ποιητών της ποιητικής µας βραδιάς, Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Ισπανία), Ουίλιαµ Οσπίνα και Τζοβάνι Γκόµες (Κολοµβία), Κώστα Βραχνού, Δηµήτρη Αγγελή και Ζέφη Δαράκη (Ελλάδα), ενώνονται µε τη µαγική φωνή της Μεξικάνας τραγουδίστριας Μάρθα Μορελεόν, σε ένα ρεπερτόριο ποιηµάτων µετά µουσικής. Σε συνεργασία µε το περιοδικό ΦΡΕΑΡ. Στα ισπανικά και τα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: El Galpón Multiespacio Cultural Fiesta Argentina Μια βραδιά Tango που θα σας ταξιδέψει στο µακρινό Buenos Aires σε µια αυθεντική και άκρως ατµοσφαιρική milonga. Είσοδος 10 ευρώ µε ελεύθερη κατανάλωση σε κρασί, µπύρα, αναψυκτικά, χυµούς. Σε συνεργασία µε το El Galpón Multiespacio Cultural. Παγγαίου 6, Βοτανικός. Στάση µετρό Κεραµεικός. Σάββατο Τόπος διεξαγωγής: Αίθουσα εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας Παίζειν στα ισπανικά: «Παραµύθια από αέρα, ιστορίες από χαρτί», µε ιστορητή τον Πάµπλο Άλµπο Ο Πάµπλο Άλµπο είναι συγγραφέας και προφορικός αφηγητής. Θα απλώσει τα βιβλία που έχει γράψει σε κοινή θέα. Τα βιβλία θ ανοίξουν και τα τυπωµένα λόγια θα πετάξουν απ το χαρτί στο στόµα του. Απ το στόµα του στον αέρα. Απ τον αέρα στ αφτιά σου. Κι αν αφουγκραστείς, θα µπορέσεις να διαβάσεις µε τ αφτιά σου τα βιβλία του Πάµπλο Άλµπο όπως τα αφηγείται ο ίδιος. Βιβλία που κυκλοφορούν στις βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία και µπορείς να τ ακούσεις µε τα µάτια. Ένα θέαµα προφορικής αφήγησης, η στιγµή όπου πρωταγωνιστούν οι λέξεις σε µια διαδοχή ιστοριών που ακούγονται µεγαλόφωνα. Οι λέξεις υποβάλλουν εικόνες και οι διηγήσεις διαδέχονται η µια την άλλη στη φαντασία κάθε ανθρώπου που τις ακούει, σε ένα δρώµενο διαρκούς δηµιουργίας. Η ίδια η ιστορία αποκτά τόσες εκδοχές όσες και τα άτοµα που την ακούν, όπως συµβαίνει µε τη σιωπηλή ανάγνωση. Ηµέρα «E», η Ηµέρα των Ισπανικών

15 Το δίκτυο κέντρων του Ινστιτούτου Θερβάντες ανά τον κόσµο ανοίγει την ηµέρα αυτή τις πόρτες του µε ένα πρόγραµµα πολιτιστικών εκδηλώσεων για κάθε είδους κοινό. Στις 20 Ιουνίου, όλα τα κέντρα του Ινστιτούτου Θερβάντες θα ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους για να συµµετάσχουν σε αυτήν τη γιορτή. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Ισπανίας, την Acción Cultural Española και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας. Στα ισπανικά και τα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Στοά του Βιβλίου Translation Slam («Διαξιφισµοί» µεταφραστών) Μετά τη συµπρωτεύουσα, τώρα και στο Φεστιβάλ ΛΕΑ στην Αθήνα, η πολυαναµενόµενη µεταφραστική «µονοµαχία»: ο µεταφραστής Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αντιµετωπίζει τον µεταφραστή Νίκο Πρατσίνη, µε όπλα τους τα πληκτρολόγιά τους. Θα παρουσιάσουν ο καθένας τη δική του εκδοχή στα ελληνικά του διηγήµατος «Tiempo de agua» του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ Ά. Θαπάτα. Το κοινό (προσ)καλείται να επισηµάνει οµοιότητες και διαφορές, ακόµη και να προτείνει άλλες λύσεις, και οι µεταφραστές καλούνται να υποστηρίξουν (ή να αποκηρύξουν) τις µεταφραστικές επιλογές τους. Μια ξενάγηση στον τρόπο σκέψης και δράσης του µεταφραστή λογοτεχνίας. Σε ρόλο διαιτητή, η µεταφράστρια Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη. Σε συνεργασία µε την Πανελλήνια Ένωση Επαγγελµατιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστηµίου (ΠΕΕΜΠΙΠ). Στα ελληνικά Εργαστήρι γαστρονοµίας µε τη Μάργα Μπάρος: «Ιβηροαµερικανικές απολαύσει» Η Μάργα Μπάρος είναι καθηγήτρια ισπανικής γλώσσας και σεφ. Εδώ και µερικά χρόνια παραδίδει ένα σεµινάριο γαστρονοµίας στο Abanico ανατρέχοντας στις γευστικές αισθήσεις των διαφόρων περιοχών της Ισπανίας και της Λατινικής Αµερικής. Με εύκολο και πρακτικό τρόπο θα µάθουµε να φτιάχνουµε απολαυστικά ιβηροαµερικάνικα φαγητά που θα γίνουν τα τερψιλαρύγγια εδέσµατα του φετινού µας καλοκαιριού. Θέσεις περιορισµένες. Για εγγραφή επικοινωνήστε µε το: / Σε συνεργασία µε το εστιατόριο Ψάριστον, το Abanico και Polis Art Café. Στα ισπανικά και τα ελληνικά Τόπος διεξαγωγής: Ίδρυµα «Μαρία Τσάκος» Ας µιλήσουµε για θέατρο: «Ο πιο άσχηµος άντρας της Αθήνας»

16 Ο Ουρουγουανός θεατρικός συγγραφέας Άλβαρο Μαλµιέρκα, σκηνοθέτης ενός από τα πιο χειροκροτηµένα θεατρικά έργα στην Ουρουγουάη, την Ισπανία και τις Ηνωµένες Πολιτείες, «Ο πιο άσχηµος άντρας της Αθήνας», συνοµιλεί µε τον µεταφραστή, ειδήµονα του ιβηροαµερικανικού θεάτρου, συνιδρυτή της διαδικτυακής πύλης Teatro Pasión και συνδιοργανωτή του Φεστιβάλ θεατρικών αναλογίων Ιβηρικής Χερσονήσου και Λατινικής Αµερικής, Δηµήτρη Ψαρρά. Στη συνέχεια, θα αναγνωστεί ένα απόσπασµα από το θεατρικό έργο «Ο πιο άσχηµος άντρας της Αθήνας». Σε συνεργασία µε το Ίδρυµα Μαρία Τσάκος, την Πρεσβεία της Ουρουγουάης και το Teatro Pasión. Στα ισπανικά και τα ελληνικά µε διαδοχική διερµηνεία Τόπος διεξαγωγής: Ίδρυµα «Μαρία Τσάκος» Αφιέρωµα: «Ο δικός µου Γκαλεάνο» Ο µεγάλος Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρντο Γκαλεάνο απεβίωσε στις 13 Απριλίου του 2015, αφήνοντας πίσω του µιαν αθάνατη κληρονοµιά. Ο συγγραφέας των βιβλίων «Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αµερικής» και «Μνήµες φωτιάς» άφησε το στίγµα του σε όσους τον διάβασαν και τον γνώρισαν. Σε αυτό το µετά θάνατον αφιέρωµα συµβάλλουν η Πρέσβης της Ουρουγουάης, Αdriana Lissidini, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, ο καθηγητής ισπανικής φιλολογίας Χρίστος Σιορίκης και ο δηµοσιογράφος Μάκης Προβατάς, που θα µας εξιστορήσουν την προσωπική τους εµπειρία από τον Ουρουγουανό συγγραφέα. Σε συνεργασία µε το Ίδρυµα Μαρία Τσάκος, την Πρεσβεία της Ουρουγουάης και τις Εκδόσεις Πάπυρος. Στα ελληνικά Τάνγκο του Ρίο δε λα Πλάτα µε την Ζανέτ Καπούγια Η Ζανέτ Καπούγια είναι η ουρουγουανή φωνή του τάνγκο στην Ελλάδα. Ήταν η τραγουδίστρια που επελέγη για να εκπροσωπήσει τη χώρα της όταν η UNESCO συµπεριέλαβε το τάνγκο στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της Ανθρωπότητας. Συνδυάζει κάθε είδους µουσική καταλύοντας τα σύνορα. Αυτή τη φορά, µας παρουσιάζει ένα ρεπερτόριο τάνγκο από το Ρίο δε λα Πλάτα. Θα ακολουθήσει η παραδοσιακή «µιλόνγκα» του Polis Art Café. Σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Ουρουγουάης και το Polis Art Café. Είσοδος ελεύθερη. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στα ισπανικά, τα πορτογαλικά και στα ελληνικά. Στις περισσότερες θα υπάρχει διερµηνεία Τόποι διεξαγωγής:

17 «Τεχνόπολις» Δήµου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, , Πρόσβαση: Μετρό: Σταθµός «Κεραµεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Οµόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο» Ίδρυµα «Μαρία Τσάκος» Λ. Συγγρού 367, Παλαιό Φάληρο Στοά του Βιβλίου και Polis Art Café Πεσµαζόγλου 5, Αθήνα Ιnstituto Cervantes de Atenas Μητροπόλεως 23, Σύνταγµα Poems & Crimes Αrt bar Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι Abanico Κολοκοτρώνη 12, Σύνταγµα Sinú Artefactos Mεσογείον 182, Χολαργός El Galpón Multiespacio Cultural. Παγγαίου 6 / Βοτανικός ( Sτάση µετρό Κεραµικός) Public Καραγιώργη Σερβίας 1, Σύνταγµα Public Τσιµισκή 24, Θεσσαλονίκη Διρογάνωση Περισσότερες πληροφορίες: Αγγελική Πελέκη Υπεύθυνη Δηµοσίων Σχέσεων Φεστιβάλ ΛΕΑ T: Αδριάνα Μαρτίνες Διευθύντρια Φεστιβάλ ΛΕΑ T:

18 Υπό την Αιγίδα και συµµετοχή Χορηγία Κυβερνητική Υποστήριξη Υποστήριξη Συνεργασία Χορηγία Επικοινωνίας

Eίσοδος ελεύθερη. Έλα στο 7o Φεστιβάλ ΛΕΑ! Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων

Eίσοδος ελεύθερη. Έλα στο 7o Φεστιβάλ ΛΕΑ! Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων Πρόγραµµα Eίσοδος ελεύθερη Έλα στο 7o Φεστιβάλ ΛΕΑ! Η µαγεία της ιβηροαµερικανικής λογοτεχνίας κατακτά την Ελλάδα Δευτέρα 15/6 18.00-19.00 h Τόπος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1-Αµφιθέατρο Τεχνόπολη Δήµου

Διαβάστε περισσότερα

7 ο Φεστιβάλ ΛΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

7 ο Φεστιβάλ ΛΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 7 ο Φεστιβάλ ΛΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Από τις 17 έως τις 20 Ιουνίου 2015 Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015 19.00 21.00 Παρουσίαση του βιβλίου «Η εσχάτη των ποινών» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο. Λίµα, Περού, 1978. Ολόκληρη

Διαβάστε περισσότερα

Στις 11.30: Εργαστήρι www.educartoon.gr με τον Μιχάλη Κουντούρη: «Η γελοιογραφία ως εκπαιδευτικό εργαλείο»

Στις 11.30: Εργαστήρι www.educartoon.gr με τον Μιχάλη Κουντούρη: «Η γελοιογραφία ως εκπαιδευτικό εργαλείο» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 11-23.06.2012 Έκθεση www.educartoon.gr και εργαστήρια γελοιογραφίας «Αλληλεγγύη και ισότητα των φύλων» Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας. Δευτέρα 11 Ιουνίου στις 20.00 - Εγκαίνια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 11-23.06.2012 Έκθεση www.educartoon.gr και εργαστήρια γελοιογραφίας «Αλληλεγγύη και ισότητα των φύλων»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 11-23.06.2012 Έκθεση www.educartoon.gr και εργαστήρια γελοιογραφίας «Αλληλεγγύη και ισότητα των φύλων» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 11-23.06.2012 Έκθεση www.educartoon.gr και εργαστήρια γελοιογραφίας «Αλληλεγγύη και ισότητα των φύλων» Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας. Μητροπόλεως 23, Σύνταγµα, τηλ. ευτέρα

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές πληροφορίες συμμετοχής

Γενικές πληροφορίες συμμετοχής Γενικές πληροφορίες συμμετοχής Οργανισμός / Σχολείο: Σερβική ομάδα Ονοματεπώνυμο υπευθύνου (δράσης και επικοινωνίας): Ιβάνα Στάνογιεβιτς Τηλέφωνο επικοινωνίας υπεύθυνου: 6973909010 E-mail υπεύθυνου: ivana8883@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

12 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

12 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 12 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 7 10 Μαΐου 2015 Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης μοναδική στην κατηγορία της στον ελληνικό χώρο- εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2004, με στόχο να εντάξει την Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

«Γεύση και Μνήμη II» Ένα 4ήμερο Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από 28 έως 31 Μαρτίου 2013

«Γεύση και Μνήμη II» Ένα 4ήμερο Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από 28 έως 31 Μαρτίου 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ culture.uop.gr «Γεύση και Μνήμη II» Ένα 4ήμερο Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από 28 έως 31 Μαρτίου 2013 ΓΕΥΣΗ και ΜΝΗΜΗ, μια πολυεπίπεδη συμμετοχική

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ-ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ-ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ-ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ Ακαδ. έτος 015-016 ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά,

Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά, http://www.amis-kazantzaki.gr./ Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά, ταξιδιωτικά Τα πιο γνωστά του έργα: Αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου Η ΗΜΕΡΑ Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Ρόδος, µια Πόλη Τέχνης και Πολιτισµού Ο Πολιτισµός ήταν πάντα ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωή στην Ρόδο. Ο Δήµος Ροδίων οργανώνει καθ όλη την διάρκεια της χρονιάς, µε έµφαση στους

Διαβάστε περισσότερα

Το διπλό βιβλίο-δημήτρης Χατζής. Χαρά Ζαβρού Γ 6 Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Καθηγήτρια: Βασιλική Σελιώτη

Το διπλό βιβλίο-δημήτρης Χατζής. Χαρά Ζαβρού Γ 6 Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Καθηγήτρια: Βασιλική Σελιώτη Το διπλό βιβλίο-δημήτρης Χατζής Χαρά Ζαβρού Γ 6 Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Καθηγήτρια: Βασιλική Σελιώτη Γενικά Δημήτρης Χατζής Περιεχόμενα «Το διπλό βιβλίο» Περίληψη Ιστορικό πλαίσιο Τίτλος του έργου Δομή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Μόνο με το αίσθημα μπορείς να διδάξεις. Αν καθήσεις στην έδρα η ποίηση θα φύγει από το παράθυρο. «Κώστας Μόντης» Βασικές αρχές: 1) Το λογοτεχνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015*

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015* ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015* ΔΕΥΤΕΡΑ 19/1 ΤΡΙΤΗ 20/1 ΤΕΤΑΡΤΗ 21/1 ΠΕΜΠΤΗ 22/1 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/1 ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου Σάββατο 10 Ιουλίου έως Κυριακή 25 Ιουλίου Έκθεση αγιογραφίας από 25 Αγιογράφους - μέλη της Πανελλήνιας Εταιρίας Λόγου και Τέχνης (Π.Ε.Λ.Τ.) Στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου Ώρες

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική.

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική. ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ από το 2000 µέχρι σήµερα ένα εργαστήρι σκηνικής έκφρασης και δηµιουργίας, ή µια πρόταση ασκήσεων δηµιουργικής φαντασίας -------------------------------------------- (α) αντικείµενο και ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά

Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά Καλλιτεχνική επιμέλεια εξωφύλλου ΝΙΚΟΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ Σχεδιασμός & δημιουργία εξωφύλλου ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΑΚΗΣ [www.alpha2.gr] ISBN έντυπης έκδοσης: 978-960-7948-46-5 ISBN ηλεκτρονικής

Διαβάστε περισσότερα

:: Alexandria and Cavafis- Chronic of a city and her poet. :: Eurocinema Festrival III.

:: Alexandria and Cavafis- Chronic of a city and her poet. :: Eurocinema Festrival III. Αρχείο εκδηλώσεων Παραρτήµατος Αλεξάνδρειας :: Πέρασµα στη Μεσόγειο Το Παράρτηµα στην Αλεξάνδρεια του Ελληνικού Ιδρύµατος Πολιτισµού εγκαινιάζει στις 22 Ιανουαρίου 2010 την ατοµική έκθεση του εικαστικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΜ ECTS Αγγλική Γλώσσα Ι Γαλλική Γλώσσα Ι Γερμανική Γλώσσα Ι Πολιτική Επιστήμη Ι Νεοελληνική Λογοτεχνία Ι Πληροφορική Ι Μετάφραση Αγγλικά- Ελληνικά

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Σέρρες, 1 Μαρτίου 2014 «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο

Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο Ο κ τ ώ β ρ ι ο ς Ν ο έ μ β ρ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ .1 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Τηλεόραση & Φιλαναγνωσία ΚΕΙΜΕΝΟ Ένα σηµαντικό ζήτηµα που αφορά τις σχέσεις τηλεόρασης και προτιµήσεων του κοινού συνδέεται µε τις επιδράσεις των

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015 ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Επικοινωνία: Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλ. 22894304 ηλ. διεύθυνση: prinfo@ucy.ac.cy ιστοσελίδα: www.pr.ucy.ac.cy ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Λευκωσία,

Διαβάστε περισσότερα

9/7 31/7 Θεατρική παράσταση ΟΜΑΔΑΣ 33 «ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ»

9/7 31/7 Θεατρική παράσταση ΟΜΑΔΑΣ 33 «ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» 9/7 31/7 Θεατρική παράσταση ΟΜΑΔΑΣ 33 «ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» Πολλές φορές ο μόνος τρόπος για να αφηγηθείς τη δική σου ιστορία είναι μέσα από τις ιστορίες των άλλων. Ίσως ο μόνος τρόπος για να μιλήσεις για το

Διαβάστε περισσότερα

12 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

12 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 12 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 7-10 Μαΐου 2015 ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Μακρινές φωνές (Voces lejanas) Αφιέρωμα στη Ιβηροαμερικανική Λογοτεχνία Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας Δημοτικές Ενότητες: Είσοδος Ελεύθερη Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Χάλκειας Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλήνης Ο Δήμος Ναυπακτίας διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός. Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Χαιρετισμός. Αγαπητές φίλες και φίλοι, Χαιρετισμός Αγαπητές φίλες και φίλοι, Με μεγάλη μας χαρά, σας παρουσιάζουμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχει σχεδιάσει ο Δήμος μας με την επιμέλεια του Ν.Π. ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ και σε συνεργασία με Συλλόγους

Διαβάστε περισσότερα

Τοσίτσα 13, 106 83 Αθήνα, Τηλ.:210 3303942 210 3302523, Fax: 210 3301956, e-m a i l : b o o k s @ s e k b. gr, www. s e k b.

Τοσίτσα 13, 106 83 Αθήνα, Τηλ.:210 3303942 210 3302523, Fax: 210 3301956, e-m a i l : b o o k s @ s e k b. gr, www. s e k b. Τοσίτσα 13, 106 83 Αθήνα, Τηλ.:210 3303942 210 3302523, Fax: 210 3301956, e-m a i l : b o o k s @ s e k b. gr, www. s e k b. gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2015 ΤΕΛΕΣΗ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ 44 ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Διαβάστε περισσότερα

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου Ημερομηνία 19/3/2015 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασίλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%ce%b1%cf%80%cf%8c- %CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9- %CE%B1%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Ενότητα 4: Επέτειος Πολυτεχνείου Νηπιαγωγείο Αν. Καθηγήτρια: Ι. Βαμβακίδου e-mail: ibambak@uowm.gr Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ. Χειμώνας-Άνοιξη 2010. Χώρος εκδηλώσεων: Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ. Χειμώνας-Άνοιξη 2010. Χώρος εκδηλώσεων: Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Χειμώνας-Άνοιξη 2010 Χώρος εκδηλώσεων: Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα Διοικητικό Συμβούλιο: Αλέξης Δημαράς Σάββας Κονταράτος Χρυσάνθη Μωραΐτη-Καρτάλη

Διαβάστε περισσότερα

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους Αιτιολογική έκθεση Η Επιτροπή Κρατικών Bραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης εργάστηκε για τα βραβεία του 2013, όπως και την προηγούµενη χρονιά, έχοντας επίγνωση α. των µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ Μήνυμα Μιχάλη Χατζημιχαήλ για τον εθελοντισμό Όταν ένας συνάνθρωπος μας ή μια ομάδα ανθρώπων γύρω μας χρειάζεται βοήθεια κι εμείς αρνηθούμε, τότε οι λέξεις αλληλεγγύη, ανιδιοτέλεια,

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο σεμινάριο. Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία. Bar theater

Διήμερο σεμινάριο. Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία. Bar theater Διήμερο σεμινάριο Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία Bar theater & Γιατί η υποκριτική είναι Τέχνη Σάββατο και Κυριακή 19 και 20 Οκτωβρίου 2013 στην αίθουσα του ''Θυρεάτη''(παραπλεύρως Αφων Καρκούλη) Έναρξη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΟΛΩΝΙΑ

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΟΛΩΝΙΑ Παρουσίαση βιβ ίου εκδήλωση Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΟΛΩΝΙΑ www.periexomena.gr Την αίθουσα «ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ» του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» διάλεξαν οι δύο συγγραφείς, Γεώργιος Πετρόπουλος και Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

12 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

12 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ΕΛΛΗΝΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 7 10 Μαΐου 2015 «ΜΑΚΡΙΝΕΣ ΦΩΝΕΣ» - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΒΗΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ παρουσιάσεις- συζητήσεις -εκθέσεις- ποιητικές

Διαβάστε περισσότερα

LAB2ART : Festivart 2014

LAB2ART : Festivart 2014 ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ LAB2ART : Festivart 2014 To FestivArt είναι ένας ετήσιος θεσμός επικοινωνίας των τεχνών και της δημιουργικής έκφρασης που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά σε Ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΡΟ ΟΥ-.Ο.Π.ΑΡ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚ ΗΛΩΣΕΩΝ Ιούλιος 2015

ΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΡΟ ΟΥ-.Ο.Π.ΑΡ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚ ΗΛΩΣΕΩΝ Ιούλιος 2015 ΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΡΟ ΟΥ-.Ο.Π.ΑΡ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚ ΗΛΩΣΕΩΝ Ιούλιος 2015 1 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΓ.ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ-ΠΑΡΑ ΕΙΣΙ Παιδική Θεατρική παράσταση «Το χρυσολούλουδο» Οργάνωση : ΠΟΛ.ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

2013-2014. Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.

2013-2014. Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. 2013-2014 Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. Βαδίζοντας μαζί για δημιουργία και επικοινωνία Γραφείο Εναλλακτικών Δράσεων Επανένταξης Νέος χώρος

Διαβάστε περισσότερα

5 ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΑ 12-22.06.2013 Διοργάνωση: Ινστιτούτο Θερβάντες, πολιτιστικό περιοδικό Sol Latino, Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».

5 ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΑ 12-22.06.2013 Διοργάνωση: Ινστιτούτο Θερβάντες, πολιτιστικό περιοδικό Sol Latino, Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος». 5 ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΑ 12-22.06.2013 Διοργάνωση: Ινστιτούτο Θερβάντες, πολιτιστικό περιοδικό Sol Latino, Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος». 12.06-06.09.2013 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Έκθεση φωτογραφίας του Ντανιέλ Μορντζίνσκι

Διαβάστε περισσότερα

Στο Eurosport η Εθνική Νέων και το Μουντιάλ U20. Επιμέλεια football-academies Τρίτη, 18 Ιούνιος 2013

Στο Eurosport η Εθνική Νέων και το Μουντιάλ U20. Επιμέλεια football-academies Τρίτη, 18 Ιούνιος 2013 Το Eurosport είναι τελικώς το κανάλι που θα μεταδώσει τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδας στο Μουντιάλ U20 της Τουρκίας (21 Ιουνίου με 13 Ιουλίου) αντί της ΕΡΤ καθώς και όλη την υπόλοιπη διοργάνωση. Η σπουδαιότερη

Διαβάστε περισσότερα

Κοζάνη, 8-13 Μαϊου 2013 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. (Ελλάς, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία) Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ: Στέλιος Πελασγός

Κοζάνη, 8-13 Μαϊου 2013 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. (Ελλάς, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία) Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ: Στέλιος Πελασγός 5 ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και τεχνών του Λόγου Κοζάνη, 8-13 Μαϊου 2013 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης (Ελλάς, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία) Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ: Στέλιος Πελασγός Καλλιτεχνικός διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

Θεσ/νικη, 14/10/2015 Αριθμός Πρωτ. 388. Προς

Θεσ/νικη, 14/10/2015 Αριθμός Πρωτ. 388. Προς ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 1 Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ, ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ

ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ, ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ, ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ Εισαγωγικά: Τι είναι λογοτεχνικό αρχείο; Τι περιέχει το αρχείο ενός ποιητή; Ποιος είναι ο πονοκέφαλος ενός εκδότη; Τι ηθικά διλήμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 Κυριακή 29 Μαΐου Εξόρμηση εθελοντικών καθαρισμών των ακτών της Σίφνου Τόπος Συγκέντρωσης: πλατεία Αρτεμώνα Ώρα: 11:00 Οργάνωση: ΔΗ.Κ.Ε.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (Για πρόσληψη προσωπικού βάσει της παραγράφου 10 του άρθρου 39 του Ν. 4186/2013)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (Για πρόσληψη προσωπικού βάσει της παραγράφου 10 του άρθρου 39 του Ν. 4186/2013) IONIO ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ TMHMΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ Μέγαρο Καποδίστρια 49100 Κέρκυρα Πληροφορίες: Ιωάννα Αθανασοπούλου Τηλ.: 2661087221-3 Φαξ: 2661022293 E-mail: agianna@ionio.gr Κέρκυρα,

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ. Κάστρο Άρτας, 20-21-22 Ιουνίου. - Light in Babylon (Τουρκία - Ισραήλ - Συρία - Γαλλία)

ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ. Κάστρο Άρτας, 20-21-22 Ιουνίου. - Light in Babylon (Τουρκία - Ισραήλ - Συρία - Γαλλία) ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ Κάστρο Άρτας, 20-21-22 Ιουνίου Παρασκευή 20 Ιουνίου - Light in Babylon (Τουρκία - Ισραήλ - Συρία - Γαλλία) Οι Light in Babylon αποτελούν ένα «πολυεθνικό»

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο δραστηριοτήτων 4 ης τηλεδιάσκεψης

Φύλλο δραστηριοτήτων 4 ης τηλεδιάσκεψης Φύλλο δραστηριοτήτων 4 ης τηλεδιάσκεψης Οµάδα... Ονόµατα::...... ραστηριότητα 1 η Από το βιβλίο Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας χάθηκε το κεφάλαιο του Μικρασιατικού πολέµου. Εσείς αναλαµβάνετε να το γράψετε.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΒΔΟΜΑΔΑ (5-9/10/2015) ΤΗΣ Β ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ»

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΒΔΟΜΑΔΑ (5-9/10/2015) ΤΗΣ Β ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ» ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΒΔΟΜΑΔΑ (5-9/10/2015) ΤΗΣ Β ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ» Η πρώτη εβδομάδα του δεύτερου κύκλου της Εκπαίδευσης «ΜΑΖΙ & ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ» πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως

Διαβάστε περισσότερα

«Υποστηρίξτε τη δράση µας»

«Υποστηρίξτε τη δράση µας» «Υποστηρίξτε τη δράση µας» 1 Λαιµός, 18 Φεβρουαρίου 2012 Αγαπητοί φίλοι, υποστηρικτές και συνεργάτες, Το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών είναι πάνω από 11 χρόνια σηµείο αναφοράς για νέους από την ευρύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας οργανώνει. Λαογραφικό διήμερο στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2012, στο Πνευματικό Κέντρο

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας οργανώνει. Λαογραφικό διήμερο στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2012, στο Πνευματικό Κέντρο Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας οργανώνει Λαογραφικό διήμερο στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2012, στο Πνευματικό Κέντρο αφιερωμένο στο Μεσσήνιο λαογράφο Μιχάλη Μερακλή και στο ελληνικό λαϊκό παραμύθι. Την Παρασκευή,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ (2014-2020) Υποπρόγραμμα «Πολιτισμός» Πρόσκληση υποβολής προσφορών αριθ.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ (2014-2020) Υποπρόγραμμα «Πολιτισμός» Πρόσκληση υποβολής προσφορών αριθ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ (2014-2020) Υποπρόγραμμα «Πολιτισμός» Πρόσκληση υποβολής προσφορών αριθ. EACEA 46/2014 - Έργα λογοτεχνικής μετάφρασης Εφαρμογή των σχεδίων του υποπρογράμματος «Πολιτισμός»: έργα λογοτεχνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"

ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" Τετάρτη 3/4/2013 18:00-18:10 Χαιρετισμοί 18:10-18:20 26ο Δημ. Σχ. Θεσ/νίκης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2014 Δήμου Ναυπακτίας

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2014 Δήμου Ναυπακτίας Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2014 Δήμου Ναυπακτίας 20 14 Δημοτικές Ενότητες: Είσοδος Ελεύθερη Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Χάλκειας Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλήνης Όμορφες βραδιές καλοκαιριού,

Διαβάστε περισσότερα

«Το Πορτοκάλι με την Περόνη» υλικό εργασίας

«Το Πορτοκάλι με την Περόνη» υλικό εργασίας «Το Πορτοκάλι με την Περόνη» υλικό εργασίας θεατρικές ασκήσεις και δημιουργικές δραστηριότητες Συμπεριλαμβάνεται CD με φωτογραφικό υλικό Το πορτοκάλι με την περόνη: υλικό εργασίας θεατρικές ασκήσεις και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΟΡΜΑΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΟΡΜΑΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, 5 CFU 1. prof. Paola Maria Minucci (6 ιδακτικές ώρες): 1 CFU Α ΜΕΡΟΣ, 0,5 CFU (In data da stabilire) ιδακτική της νεοελληνικής ποίησης 1: Ανάλυση του κειµένου Β ΜΕΡΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού www.hcc.edu.gr οργανώνει από το 2000 σε σταθερή βάση, κάθε φθινόπωρο, άνοιξη

Διαβάστε περισσότερα

MΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ

MΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ Κινηματογράφος και θέατρο: Η ιστορία τους, οι διευθυντές και οι σημαντικές ταινίες. Αρχιτεκτονική, ζωγραφική, γλυπτική και φωτογραφία: Η ιστορία τους, οι συγγραφείς Ιnstituto Cervantes: Εξασφάλιση Στην

Διαβάστε περισσότερα

«To παραμύθι γιορτάζει» Έκθεση και δράσεις στο Ίδρυμα Ευγενίδου

«To παραμύθι γιορτάζει» Έκθεση και δράσεις στο Ίδρυμα Ευγενίδου EΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΑΘΗΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ «To παραμύθι γιορτάζει» Έκθεση και δράσεις στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΡΟ ΟΥ-.Ο.Π.ΑΡ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚ ΗΛΩΣΕΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

ΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΡΟ ΟΥ-.Ο.Π.ΑΡ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚ ΗΛΩΣΕΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 ΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΡΟ ΟΥ-.Ο.Π.ΑΡ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚ ΗΛΩΣΕΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΟ ΟΥ-ΕΚΘΕΣΗ ιάρκεια έκθεσης: 15 Νοεµβρίου 08:00-20:00 " Ρόδος, ένα νησί στις πύλες της

Διαβάστε περισσότερα

Πέρασαν ήδη δέκα δημιουργικά χρόνια από

Πέρασαν ήδη δέκα δημιουργικά χρόνια από (αναγνωρισμένο από το Υ.Π.Ε.Π.Θ.) 10 χρόνια δημιουργίας για τα παιδιά, με τα παιδιά! Πέρασαν ήδη δέκα δημιουργικά χρόνια από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε ο Πρότυπος Παιδικός Σταθμός «Παιδική Πολιτεία-

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 01 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΑΘΗΝΑ 2011 Έκδοση: c Πνευματικό

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή, 30 Αυγούστου, ώρα 20:00

Παρασκευή, 30 Αυγούστου, ώρα 20:00 Ξάνθη: 23/8/2013 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τους συντάκτες ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Και φέτος το Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης συµµετέχει ενεργά στις Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης, µε ποικίλες δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο. Μελοποίησης Ποιημάτων

Εργαστήριο. Μελοποίησης Ποιημάτων ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ αίθουσα εκδηλώσεων -- cafe -- gallery -- βιβλιοθήκη -- εργαστήρια ------------- 7η Θ ε ρ ι ν ή Α κ α δ η μ ί α Τ έ χ ν η ς Εργαστήριο Μελοποίησης Ποιημάτων - Παρουσίαση - Ανάλυση - Μελοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΜΟΝΟΒΑ Κυριακάτικο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Χαρκόβου (Ουκρανία) Οι κοινωνικές αναταραχές του 20 ου αιώνα επηρέασαν και τις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

Τµήµα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.

Τµήµα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ. Τµήµα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ. Η ιστορία του Το Τµήµα ιδρύθηκε το 1951, αρχικά ως µέρος του Ινστιτούτου Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών του Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια, από

Διαβάστε περισσότερα

ProMosaik ev - μια Νέα Ένωση

ProMosaik ev - μια Νέα Ένωση ProMosaik ev - μια Νέα Ένωση Η ProMosaik ev είναι μια νεοϊδρυθείσα ένωση (2014) στο Λεβερκούζεν αφιερωμένη στην καθολική συμμετοχή του διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου για την προώθηση των ανθρωπίνων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2014 ΜΑΡΤΙΟΣ 21,22,23 Μαρτίου 22 Μαρτίου 26 Μαρτίου ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ Ολων των κατηγοριών Β κ Δ Περιφέρειας (Θεσσαλία-Μακεδονία-Θράκη)

Διαβάστε περισσότερα

Γνώρισε ένα νέο κόσμο πολιτισμού και γνώσης!

Γνώρισε ένα νέο κόσμο πολιτισμού και γνώσης! ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ Γνώρισε ένα νέο κόσμο πολιτισμού και γνώσης! ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός γιορτάζει

Διαβάστε περισσότερα

2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός

2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός κεφάλαιο 6 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ ΩΣ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ (1453-1648) 2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός Ορισμός Πρόκειται για μια γενικότερη πνευματική

Διαβάστε περισσότερα

16 Νοεμβρίου 2014-26 Απριλίου 2015. Θέατρο - Έφηβοι στη Στέγη. Γεωργία Μαυραγάνη & Ομάδα Happy End. Συγγρού Ι07. sgt.gr

16 Νοεμβρίου 2014-26 Απριλίου 2015. Θέατρο - Έφηβοι στη Στέγη. Γεωργία Μαυραγάνη & Ομάδα Happy End. Συγγρού Ι07. sgt.gr Θέατρο - Έφηβοι στη Στέγη 16 Νοεμβρίου 2014-26 Απριλίου 2015 Γεωργία Μαυραγάνη & Ομάδα Happy End Συγγρού Ι07 sgt.gr Θέατρο - Έφηβοι στη Στέγη Γεωργία Μαυραγάνη & Ομάδα Happy End Όχι αθώος πια 16 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ & ΔΙΕΘΝΟΥΣ AΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ «Η Ελλάς ευγνωµονούσα» ή «Υπέρ Πατρίδος το Παν» ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΡΥΖΑΚΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

2013.20 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΗΛΟΥ

2013.20 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΗΛΟΥ 2013.20 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α/ Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΧΩΡΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΕΙΣΟ ΔΟΣ 1 10 ΜΑΪΟΥ 2013 ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 2 22 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΚΘΕΣΗ ΠΛΑΚΙΩΤΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματόγραφος, φαρμακείο, ταχυδρομείο, μανάβικο, τράπεζα, βιλιοπωλείο, μουσείο, περίπτερο, φούρνος

Κινηματόγραφος, φαρμακείο, ταχυδρομείο, μανάβικο, τράπεζα, βιλιοπωλείο, μουσείο, περίπτερο, φούρνος 1. Πού πρέπει να πάς; a. Αν θέλεις να αγοράσεις φρούτα; b. Αν θέλεις να στείλεις ένα γράμμα; c. Αν θέλεις να αγοράσεις μια εφημερίδα; d. Αν θέλεις να αγοράσεις ψωμί; e. Αν πρέπει να αγοράσεις φάρμακα;

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 28-29 ΜΑΪΟΥ 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 28-29 ΜΑΪΟΥ 2015 ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 28-29 ΜΑΪΟΥ 2015 Ο β κύκλος του διήμερου καλλιτεχνικού, βιωματικού σεμιναρίου «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29

Διαβάστε περισσότερα

Έτος Βρεττάκου 2012. Συνέδριο «Νικηφόρος Βρεττάκος: Ποίηση και Iστορία» Μουσείο Μπενάκη Εθνικό Κέντρο Βιβλίου Κτίριο Oδού Πειραιώς 138

Έτος Βρεττάκου 2012. Συνέδριο «Νικηφόρος Βρεττάκος: Ποίηση και Iστορία» Μουσείο Μπενάκη Εθνικό Κέντρο Βιβλίου Κτίριο Oδού Πειραιώς 138 Έτος Βρεττάκου 2012 Συνέδριο «Νικηφόρος Βρεττάκος: Ποίηση και Iστορία» Μουσείο Μπενάκη Εθνικό Κέντρο Βιβλίου Κτίριο Oδού Πειραιώς 138 Παρασκευή, 9 & Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012 Yπό την αιγίδα του Yπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά B Δημοτικού (Μέρος Α ) Ομορφος κόσμος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Β Δημοτικού Ομορφος κόσμος (Μέρος A ) Συγγραφική ομάδα:

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλία του Προέδρου Valéry GISCARD d ESTAING. Στα εγκαίνια της λατείας Jacqueline de Romilly. Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Παρισίων

Οµιλία του Προέδρου Valéry GISCARD d ESTAING. Στα εγκαίνια της λατείας Jacqueline de Romilly. Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Παρισίων 1 Οµιλία του Προέδρου Valéry GISCARD d ESTAING Στα εγκαίνια της λατείας Jacqueline de Romilly Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Παρισίων Αθήνα --- ευτέρα 16 Σε τεµβρίου 2013 2 Κύριε ήµαρχε, Κυρία Πρόεδρε του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΒΔΟΜΑΔΑ (9-13/3/2015) ΤΟΥ Α ΚΥΚΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ»

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΒΔΟΜΑΔΑ (9-13/3/2015) ΤΟΥ Α ΚΥΚΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ» ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΒΔΟΜΑΔΑ (9-13/3/2015) ΤΟΥ Α ΚΥΚΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ» Υπάρχουν άνθρωποι που διερωτώνται τι είναι η τέχνη για τον άνθρωπο, γιατί τραγουδάμε, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ & ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ & ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ & ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ - Κυριακή 1/6 - ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΡΙ ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. Δήμου Θερμαϊκού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2014 Τα παιδικά χορευτικά τμήματα

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» ANAPARASTASIS - rendering - animation - VR - stereoscopic presentation

«ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» ANAPARASTASIS - rendering - animation - VR - stereoscopic presentation Harvard Center for Hellenic Studies Κώδικας VENETUS A Studio Παράλληλο Κύκλωμα Ψηφιοποίηση, Τεκμηρίωση και Ανάδειξη κινηματογραφικών συλλογών από το αρχείο του STUDIO-παράλληλο κύκλωμα - Διάδοση της κινηματογραφικής

Διαβάστε περισσότερα

Ήταν μια φορά.. Moυσικά Παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα εγχόρδων. Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο Το Ελληνικό Σχέδιο στη Στέγη

Ήταν μια φορά.. Moυσικά Παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα εγχόρδων. Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο Το Ελληνικό Σχέδιο στη Στέγη 10.4.2013 Ήταν μια φορά.. Moυσικά Παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα εγχόρδων Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο Το Ελληνικό Σχέδιο στη Στέγη Για παιδιά από 5 ετών και άνω. 28 Απριλίου 2013 Κεντρική Σκηνή

Διαβάστε περισσότερα

Λόγου Παίγνιον Ψυχαγωγία, Τέχνη, Γλώσσα στο σχολείο. Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία. Υπηρεσίες Πολιτιστικής Εκπαίδευσης. Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, Αθήνα

Λόγου Παίγνιον Ψυχαγωγία, Τέχνη, Γλώσσα στο σχολείο. Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία. Υπηρεσίες Πολιτιστικής Εκπαίδευσης. Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, Αθήνα Λόγου Παίγνιον Ψυχαγωγία, Τέχνη, Γλώσσα στο σχολείο Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία Υπηρεσίες Πολιτιστικής Εκπαίδευσης Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, Αθήνα Κατά κοινή αντίληψη στην λογοτεχνία, η μετάφραση οδηγεί

Διαβάστε περισσότερα

Η Νεοελληνική Λογοτεχνία σήμερα Κοινωνία και Εκπαίδευση

Η Νεοελληνική Λογοτεχνία σήμερα Κοινωνία και Εκπαίδευση Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας Τμήμα Φιλολογίας EΚΠΑ Επιστημονικό συνέδριο Η Νεοελληνική Λογοτεχνία σήμερα Κοινωνία και Εκπαίδευση Πέμπτη 28 Νοεμβρίου - Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 Αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης»

Διαβάστε περισσότερα

Εθελοντισμός και ΝΕΟΙ. Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος, Εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της ΜΚΟ ΝΕΟΙ

Εθελοντισμός και ΝΕΟΙ. Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος, Εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της ΜΚΟ ΝΕΟΙ Εθελοντισμός και ΝΕΟΙ Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος, Εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της ΜΚΟ ΝΕΟΙ Εθελοντισμός και ΝΕΟΙ σημαντικό μέρος της κοινωνικής συσχέτισης βάσηγιατηδημιουργίακοινοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

113 Φιλολογίας Ιωαννίνων

113 Φιλολογίας Ιωαννίνων 113 Φιλολογίας Ιωαννίνων Η Φιλοσοφική Σχολή ιδρύθηκε στα Ιωάννινα και λειτούργησε για πρώτη φορά κατά το ακαδημαϊκό έτος 1964-65 ως παράρτημα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Β.Δ.

Διαβάστε περισσότερα

Μακρυγιάννης: Αποµνηµονεύµατα (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου σσ. 185-188)

Μακρυγιάννης: Αποµνηµονεύµατα (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου σσ. 185-188) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Μακρυγιάννης: Αποµνηµονεύµατα (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου σσ. 185-188) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. α) Ποιες σκέψεις διατυπώνει ο Μακρυγιάννης στο εξεταζόµενο

Διαβάστε περισσότερα

109 Φιλολογίας Αθήνας

109 Φιλολογίας Αθήνας 109 Φιλολογίας Αθήνας Σκοπός Τα Τμήματα Φιλολογίας σκοπό έχουν να αναδεικνύουν επιστήμονες ικανούς να ερευνούν τον αρχαίο ελληνικό, βυζαντινό και νεοελληνικό κόσμο, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τα φιλολογικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Πρόγραμμα εκδηλώσεων για τη ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2015 στο ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «Μουσεία για μια Βιώσιμη Κοινωνία» 17, 18 και 19 Μαΐου Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σωτήρης Σαμπάνης μιλάει για το νέο του βιβλίο "Σκανταλόπετρα"

Ο Σωτήρης Σαμπάνης μιλάει για το νέο του βιβλίο Σκανταλόπετρα Ημερομηνία 24/11/2015 Μέσο Συντάκτης Link achaianews.gr Κατερίνα Σαμψώνα http://bit.ly/1qtceq0 Ο Σωτήρης Σαμπάνης μιλάει για το νέο του βιβλίο "Σκανταλόπετρα" Η Σκανταλόπετρα είναι το νέο βιβλίο του Σωτήρη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2011-2012 1 ος Στόχος Το σχολείο μας Ένα εργαστήριο ανάπτυξης κριτικής σκέψης, δημιουργικότητας και συνεργασίας. 1 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τους Μύθους αν ξυπνήσεις... θησαυρούς θα ανακαλύψεις

Τους Μύθους αν ξυπνήσεις... θησαυρούς θα ανακαλύψεις 2016 ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» στα τέλη του 2003, επιθυμώντας να δημιουργήσει έναν φορέα πολιτισμού που θα διαθέτει σύγχρονα μέσα, καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα