Μέθοδοι Rapid Tooling

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μέθοδοι Rapid Tooling"

Transcript

1 Μέθοδοι Rapid Tooling Γενικά χαρακτηριστικά για τις µεθόδους Rapid Tooling Έχουν ως στόχο τη µείωση του χρόνου κατασκευής εξαρτηµάτων σε σχέση µε τις συνήθεις µεθόδους κατεργασίας. Αφορούν κυρίως την κατασκευή καλουπιού, από το οποίο θα προκύψει το αντικείµενο, που πρόκειται να κατασκευαστεί. Στις περισσότερες µεθόδους πρέπει να υπάρχει αρχικά το αντικείµενο, είτε σε πραγµατική µορφή, είτε σε µορφή πρωτοτύπου, κατασκευασµένου µε κάποια µέθοδο ταχείας πρωτοτυποποίησης. Παρέχουν τη δυνατότητα κατασκευής πρωτοτύπων σε κάποιες ποσότητες, γρήγορα, οικονοµικά και µε µεγάλη ποικιλία υλικών. Ανάλογα µε το µέθοδο, το καλούπι που θα κατασκευαστεί µπορεί να χρησιµοποιηθεί για την κατασκευή ενός µόνο αντικειµένου, µερικών δεκάδων, εκατοντάδων ή χιλιάδων αντικειµένων. Τα καλούπια που κατασκευάζονται µε τη χρήση των µεθόδων Rapid Tooling µπορεί να είναι µεταλλικά (σιδηρούχα ή µη σιδηρούχα υλικά) ή πλαστικά (θερµοπλαστικά, ουρεθάνες, κλπ.). εν είναι εφικτή η χρήση όλων των µεθόδων σε όλες τις παραγωγικές διαδικασίες. Έχουν αναπτυχθεί πολλές και διαφορετικές µέθοδοι. Η επιλογή της κατάλληλης µεθόδου σε κάθε σύστηµα επηρεάζεται από παραµέτρους, όπως ο απαιτούµενος χρόνος κατασκευής του δοκιµίου, το υλικό του δοκιµίου και του καλουπιού για την παραγωγή του, το απαιτούµενο πλήθος αντικειµένων που πρέπει να κατασκευαστούν, η επιθυµητή ακρίβεια του δοκιµίου, κλπ. Σηµαντική παράµετρο για την ανάπτυξη των µεθόδων αποτελεί η εξέλιξη στην τεχνολογία των υλικών. Το κόστος κατασκευής καλουπιών µπορεί να µειωθεί έως 40% από την αντικατάσταση συµβατικών τεχνολογιών µε τεχνολογίες Rapid Tooling.

2 Σκοπιµότητα χρήσης µεθόδων Rapid Tooling στην παραγωγή προϊόντων Ιστορικά στοιχεία για τις µεθόδους Rapid Tooling 1993: Παρουσιάστηκε η πρώτη µέθοδος Rapid Tooling από την εταιρία Soligen Technologies Inc. 1995: Η εταιρία D.T.M. Corp. ανέπτυξε µια µέθοδο για την κατασκευή µεταλλικών καλουπιών µε τη χρήση µεθόδων Rapid Tooling : Έχουν παρουσιαστεί πολλές διαφορετικές τεχνολογίες από διάφορες εταιρίες (π.χ. EOS, 3D Systems, κλπ.).

3 Έµµεσοι Μέθοδοι Rapid Tooling RTV Molding/Urethane Casting Καλούπια από σιλικόνη. Κατασκευάζονται περίπου 10 αντικείµενα από πολυουρεθάνη, τα οποία επιδέχονται µηχανική κατεργασία. Επίσης µπορούν να κατασκευαστούν κοµµάτια από άλλα υλικά, όπως κερί, τα οποία δεν επιδέχονται µηχανική κατεργασία. Απαιτείται πρωτότυπο για την κατασκευή του καλουπιού, οι διαστάσεις του οποίου πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε να λαµβάνεται υπόψη η συρρίκνωση της σιλικόνης. Σε κάποιες εφαρµογές µπορεί να γίνει ενδιάµεση επεξεργασία µε άµµο, ώστε να µπορεί να αφαιρεθεί το αντικείµενο, όταν κατασκευαστεί το καλούπι. Ο χρόνος σκλήρυνσης του καλουπιού µπορεί να είναι από 30 λεπτά ως 40 ώρες. Έχουν παρουσιαστεί 3 παραλλαγές της µεθόδου: Gravity Casting: Έγχυση βασισµένη στη βαρύτητα. Vacuum Cast Molding: Η µέθοδος που χρησιµοποιείται στο Εργαστήριο του µαθήµατος. Thin Wall RIM: 3 έως 4 αντίγραφα την ώρα. RIM - Reaction Injection Molding: Χρήση συστήµατος έγχυσης ρητίνης, χωρίς θαλάµους κενού. Η σκλήρυνση του κοµµατιού γίνεται γρήγορα, λόγω της ανάµειξης των ρητινών.

4 Spin Casting Kαλούπια από σκληρυµένο ελαστικό, (όπως και τα σιλικόνης) που τίθενται κατά ακτινικό τρόπο σε ένα δισκοειδές εργαλείο. Γίνεται χύτευση πολυουρεθάνης ή κραµάτων ψευδαργύρου. Το γέµισµα του καλουπιού γίνεται µε τη βοήθεια της φυγοκέντρου δυνάµεως, που εξασκείται από την περιστροφή του δισκοειδούς εργαλείου. Ιδανική διαδικασία για τη µορφοποίηση µικρών χυτών από ψευδάργυρο, τα οποία τελικά θα παραχθούν χυτοπρεσαριστά. Εάν η διαδικασία γίνει µε προσοχή, τότε το εργαλείο της φυγοκεντρικής χύτευσης µπορεί να παράγει µέχρι 100 αντικείµενα, προτού χαλάσει. Μπορούν να χυτευθούν και αντικείµενα από κράµατα µε χαµηλό σηµείο τήξης. Τα προτερήµατα της φυγοκεντρικής χύτευσης είναι: Η επιλογή των υλικών, από πολυουρεθάνη µέχρι ψευδάργυρο. Η διαδικασία είναι σχετικά γρήγορη και τα εργαλεία σχετικά φθηνά. Τα µειονεκτήµατα είναι: Το µέγεθος των αντικειµένων είναι µικρό. εν αποτελεί κανονική διαδικασία παραγωγής, µε αποτέλεσµα οι µηχανικές ιδιότητες του αντικείµενου από ψευδάργυρο να µην είναι ίδιες µε τις ιδιότητες του χυτοπρεσαριστού αντικείµενου. Cast Resin Tooling Απλή και οικονοµική µέθοδος παραγωγής εργαλείου για χύτευση υπό πίεση (injection molding) θερµοπλασικών αντικειµένων. Τοποθετείται το πρότυπο σε ένα κιβώτιο, χαράσσεται η γραµµή διαχωρισµού (parting line), βάφεται και στη συνέχεια χύνεται ρητίνη πάνω από το πρότυπο µέχρις ότου σχηµατιστεί το µισό του εργαλείου. Στη συνέχεια µετά τη δηµιουργία του πρώτου µισού του εργαλείου, επαναλαµβάνεται η διαδικασία για το άλλο µισό εργαλείο. Χρησιµοποιείται ποικιλία ρητινών µε διαφορετικά µηχανικά και θερµικά χαρακτηριστικά (οι εποξικές είναι οι πιο συνήθεις). Οι ρητίνες αναµιγνύονται µε σκόνη ή σφαιρίδια αλουµινίου, για να βελτιωθεί η θερµική αγωγιµότητα και η αντοχή σε συστολή του εργαλείου και για να µειωθεί το κόστος της ρητίνης. Τα εργαλεία αυτά παράγουν 100 έως 200 χυτά αντικείµενα, παρ όλο που είναι δυνατόν να κατασκευαστούν µέχρι 1,000 αντικείµενα, ανάλογα µε το υλικό που χυτεύεται. Τα προτερήµατα της µεθόδου είναι: Γρήγορη και σχετικά απλή διαδικασία.

5 Μπορεί να παράγει αντικείµενα από τα περισσότερα θερµοπλαστικά υλικά, όπως πολυπροπυλένιο και ABS. Το µειονέκτηµα είναι: Η χαµηλή αντοχή του καλουπιού. Η διαδικασία είναι κατάλληλη για σχετικά απλά αντικείµενα. Η χαµηλή θερµική αγωγιµότητα του υλικού του καλουπιού έχει ως αποτέλεσµα µεγάλους χρόνους παραγωγής. Spray Metal Tooling Κράµα ψευδαργύρου / αλουµινίου ψεκάζεται από ακροφύσιο πάνω στο πρωτότυπο και δηµιουργείται ένα περίβληµα µε πάχος in. Το κέλυφος που δηµιουργείται ενισχύεται στη συνέχεια µε ρητίνη υψηλής επεξεργασίας ή κράµα µετάλλων χαµηλής τήξης. Στο καλούπι µπορεί να γίνει χύτευση µεγάλης γκάµας υλικών από πολυπροπυλένιο, έως σύνθετα υλικά µε ίνες γυαλιού. Απαιτείται χωριστή διαδικασία για τα δύο επιµέρους κοµµάτια του καλουπιού. Σηµαντικό ρόλο έχει η προετοιµασία το πρωτοτύπου, το οποίο πρέπει να επιστρωθεί µε άµµο και να λειανθεί, αφού όλες οι ατέλειες γίνονται εµφανείς στο κέλυφος κατά τον ψεκασµό. Συνήθως κατασκευάζεται πρωτότυπο από ουρεθάνη, γιατί υπάρχει πιθανότητα να καταστραφεί το πρωτότυπο που θα χρησιµοποιηθεί. Οι διαχωριστικές επιφάνειες µεταξύ του πρωτοτύπου και του καλουπιού γίνονται µε πηλό. Όλο το καλούπι τοποθετείται σε πλαίσιο από αλουµίνιο ή χάλυβα, για να απορροφούνται οι πιέσεις του καλουπώµατος. Τα καλούπια µπορούν να επιµεταλλωθούν, για να αυξηθεί η αντοχή τους. Παραλλαγές της µεθόδου: Sprayed Steel: Χρησιµοποιούνται πολλαπλές κεφαλές ψεκασµού. Η διαδικασία παράγει πολύ πιο σκληρά εργαλεία µε συνέπεια να επιτυγχάνεται µια πολύ πιο χρήσιµη διαδικασία από τα συµβατικά εργαλεία ψεκαµού. Έχει αγοραστεί από τη Ford Motor Company (Dearborn, Michigan) Το κύριο πλεονέκτηµα της διαδικασίας Sprayform είναι ότι είναι κατάλληλη για µεγάλα εργαλεία ειδικά για καλούπια αποτύπωσης ελάσµατος (sheet metal stamping dies).

6 Rapid Solidification Process: Μπορεί να αποθέσει εκατοντάδες κιλά υλικού ανά ώρα, ενώ η συµβατική τροφοδοσία µε ηλεκτρόδιο αποθέτει 7 kg/ώρα. Αυτό σηµαίνει ότι η διαδικασία µπορεί να χρησιµοποιηθεί για τη δηµιουργία όλου του εργαλείου, ενώ η κλασσική µέθοδος δηµιουργεί µόνο το κέλυφος και αυτό απαιτεί πρόσθετη ενίσχυση. Ένας περιορισµός επί του παρόντος είναι το µέγεθος που είναι περίπου 150 mm. Rubber Plaster Mold (RPM) Κατασκευάζεται ένα θετικό πρωτότυπο του αντικειµένου στην SLA. Το πρωτότυπο χρησιµοποιείται για την κατασκευή καλουπιού από σιλικόνη. Με το καλούπι από σιλικόνη κατασκευάζεται ένα silicon rubber πρωτότυπο, ίδιο µε το SLA πρωτότυπο. Το πρωτότυπο αυτό χρησιµοποιείται για την κατασκευή του καλουπιού.

7 Το silicon rubber πρωτότυπο αποµακρύνεται και µέταλλο χύνεται µέσα στην κοιλότητα, για τη δηµιουργία του καλουπιού. Rubber Plaster Casting Χρησιµοποιείται για την κατασκευή εξαρτηµάτων αλουµινίου µε πολύπλοκο σχήµα, τα οποία απαιτούν καλύτερη ποιότητα επιφάνειας από αυτή που θα µπορούσε να κατασκευαστεί µε κάποια άλλη µέθοδο, όπως η Sand Casting. Χρησιµοποιείται ένα θετικό πρωτότυπο του αντικειµένου, κατασκευασµένο στη LOM, γύρω από το οποίο τοποθετείται ένα στρώµα rubber. Γύρω από το στρώµα rubber τοποθετείται γύψος και το στρώµα rubber αφαιρείται. Μέταλλο χύνεται µέσα στην κοιλότητα του γύψου, ο οποίος σπάζεται και αποµακρύνεται. Electroforming Ένα παχύ κέλυφος (µερικά χιλιοστά) αποτίθεται µε ηλεκτρισµό πάνω σε ένα πρότυπο. Πριν αρχίσει η ηλεκτρική απόθεση η επιφάνεια πρέπει να είναι ηλεκτρικά αγώγιµη. Μετά την επικάλυψη, το κέλυφος αποµακρύνεται και υποστηρίζεται µε ένα κατάλληλο υλικό. Η τεχνική αυτή χρησιµοποιείται για την παραγωγή εργαλείων για σόλες υποδηµάτων, µε πολύπλοκες µορφές από µοντέλα κεριού. Το νικέλιο είναι ένα σύνηθες υλικό για ηλεκτροδιαµόρφωση, και έχει καλή θερµική αγωγιµότητα και αντοχή. Η διαδικασία δίνει αξιόπιστες αναπαραγωγές του πρότυπου, αλλά έχει περιορισµό ως προς τις µορφές που µπορεί να αποδώσει, ιδιαίτερα για βαθιές και στενές σχισµές ή οπές.

8 Cast Aluminum and Zinc Kirksite Tooling Χρησιµοποιώντας εργαλεία σιλικόνης, παράγεται µια κοιλότητα γύρω από το µοντέλο. Εντύτοις, αντί να παραχθεί ένα αντίγραφο από ρητίνες, η κοιλότητα της σιλικόνης γεµίζει µε κεραµικό. Μετά την ξήρανση το κεραµικό αντίγραφο τοποθετείται σε ένα στήριγµα και καλύπτεται µε λειωµένο µέταλλο. Εργαλεία από χυτό αλουµίνιο και ψευδάργυρο αποτελούν µια απλή και φθηνή µέθοδο δηµιουργίας εργαλείων. Στα µειονεκτήµατα είναι η παραµόρφωση των εργαλείων, προβλήµατα ακρίβειας λόγω συστολής και γεωµετρικών περιορισµών (δηλ. δεν µπορούµε να έχουνε λεπτά χαρακτηριστικά). Direct Investment Casting Χρησιµοποιούνται πρωτότυπα από ρητίνες, τα οποία τελικά καίγονται. Συνολικός απαιτούµενος χρόνος 3 έως 4 εβδοµάδες. Αντικείµενα από 1 έως 36 in. Indirect Investment Casting Αντίστοιχη διαδικασία µε την Direct Investment Casting, µε τη διαφορά ότι το πρωτότυπο είναι από κερί, το οποίο, για να αποµακρυνθεί, λειώνει κατά τη διάρκεια κατασκευής του καλουπιού.

9 3D Keltool Μέθοδος για την γρήγορη και οικονοµική παραγωγή µαλακών εξαρτηµάτων, µε µεγάλη διάρκεια ζωής. Το ολοκληρωµένο τεµάχιο Keltool έχει µεγάλη αντοχή και επιτρέπει την περαιτέρω επεξεργασία. Κατασκευή από 100 έως 1 εκ. Αντικείµενα µε ένα καλούπι. Απαιτείται αρχικό πρωτότυπο και η δηµιουργία ενδιάµεσου πρωτοτύπου µε την τεχνολογία RTV. Το ενδιάµεσο πρωτότυπο τοποθετείται σε µια βάση, η οποία γεµίζεται µε σκόνη, που στερεοποιείται µε τεχνολογία αντίστοιχη µε την sintering της τεχνολογίας RP.

10 Composite Tooling (Epoxy Tooling) Απαιτούµενος χρόνος 2 έως 6 εβδοµάδες. Μείωση κόστους 50 70% σε σχέση µε τα εξαρτήµατα αλουµινίου. Παραγωγή ιδιαίτερα ανθεκτικών αντικειµένων από epoxy. Η επιλογή του υλικού γίνεται µε βάση τις απαιτήσεις και την εµπειρία των κατασκευαστών. Κατασκευάζει αντικείµενα από καλούπια µε ψεκασµό, µε διαδικασία παρόµοια µε την RTV. Απαιτείται πρωτότυπο για την κατασκευή του καλουπιού. Κατασκευάζεται ένα ενδιάµεσο RTV καλούπι, για την αναπαραγωγή του αντικειµένου σε ουρεθάνη, γιατί το αντικείµενο συνήθως καταστρέφεται κατά τη διάρκεια του epoxy molding. Γίνεται πολλαπλή επεξεργασία σκλήρυνσης. Απαιτούµενος χρόνος από 30 λεπτά έως πάνω από 40 ώρες. Το καλούπι κατεργάζεται, για να τοποθετηθούν οπές, κλπ. Πρέπει να µελετηθεί εκ νέου το σχέδιο, ώστε να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα εξαγωγής του αντικειµένου από το καλούπι. PHAST (Prototype Hard and Soft Tooling) Αναπτύχθηκε από την Procter & Gamble και παρουσιάστηκε το Κατασκευάζει τις εσωτερικές διαµορφώσεις καλουπιού από την αντίστροφη γεωµετρική µορφή αντικειµένων σε 2 ηµέρες. Συνολικός απαιτούµενος χρόνος 2 έως 3 εβδοµάδες. Καλούπια 8 12 in µε ικανότητα κατασκευής τεµαχίων.

11 Quickcast Παρόµοια διαδικασία µε την Investment Casting, µε τη διαφορά ότι χρησιµοποιούνται πρωτότυπα στερεολιθογραφίας, αντί για πρωτότυπα από κερί. Το πρωτότυπο κατασκευάζεται σε 1 έως 2 µέρες και έχει κυψελωτό γραµµοσκιασµένο σχήµα. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, το πρωτότυπο ελέγχεται για διαρροή, αφού πρέπει να είναι αεροστεγές. Ο συνολικός απαιτούµενος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι 1 έως 4 εβδοµάδες. Το πρωτότυπο καίγεται κατά τη διαδικασία, αφήνοντας πολύ µικρό υπόλειµµα. Το πρωτότυπο επικαλύπτεται µε κεραµικό και πραγµατοποιείται διαδικασία ανάφλεξης, για να καεί το πρωτότυπο. Sand Casting ηµιουργούνται αποτυπώµατα πρωτοτύπων αντικειµένων σε καλούπια από άµµο, στα οποία γίνεται χύτευση µετάλλου. Η µέθοδος χρησιµοποιείται για την παραγωγή µεταλλικών αντικειµένων, µε χαµηλή επιφανειακή ποιότητα, οπότε συνήθως χρησιµοποιείται για ογκώδη αντικείµενα. Παραγωγή µεγάλου αριθµού τεµαχίων. Χρησιµοποιούνται πρωτότυπα από τη LOM.

12 Topographic Shell Formation (TSF) Αναπτύχθηκε από την εταιρία Formus και αφορά την κατασκευή φυσικών πρωτοτύπων από 3D CAD σχέδια. Ενδείκνυται για την κατασκευή µεγάλων αντικειµένων. Το χτίσιµο του µοντέλου γίνεται σε επίπεδα. ηµιουργούνται διαδοχικά επίπεδα πυριτίου και κεριού παραφίνης. Το κερί ψεκάζεται σε λιωµένη µορφή από µια βαλβίδα. Το πρωτότυπο φινιρίζεται µε µια διαδικασία λείανσης της επιφάνειας και στη συνέχεια επενδύεται µε γύψο ή Duratec, το οποίο στεγανοποιείται, επικαλύπτεται µε κερί και γυαλίζεται. Το πρωτότυπο αυτό χρησιµοποιείται για την κατασκευή του καλουπιού, το οποίο µπορεί να είναι από υαλοβάµβακα, epoxy ή αφρό. Nickel Ceramic Composite (NCC) Κατασκευάζεται ένα πρωτότυπο συνήθως στην SLA, το οποίο έχει παραπάνω µισή ίντσα στην κατάλληλη διεύθυνση, σα να µην ήταν το καλούπι κλειστό κατά την κατασκευή του. Το πρωτότυπο επικαλύπτεται µε ηλεκτροδιαµορφωµένο νικέλιο µε πάχος περίπου 0.1 in. Στη συνέχεια ψήνεται µε θερµαινόµενο κεραµικό, το οποίο γεµίζει το κενό ανάµεσα στο κέλυφος και στο πλαίσιο του καλουπιού. Τα καλούπια έχουν ακριβώς την ίδια επιφάνεια µε το πρωτότυπο SLA που χρησιµοποιήθηκε. Το καλούπι µπορεί να είναι µεγαλύτερο από 6 Χ 6 Χ 6 in 3 και είναι κατάλληλο για injection. Το καλούπι έχει διάρκεια ζωής έως τεµάχια.

13 Η µέθοδος είναι ακόµη υπό ανάπτυξη. Polysteel Η µέθοδος αναδιπλασιάζει µοντέλα RP για την παραγωγή πολύπλοκων καλουπιών injection διαφόρων µεγεθών. Το καλούπι µπορεί να κατασκευαστεί σε 2 έως 3 µέρες από τη στιγµή που θα υπάρχει το πρωτότυπο. Μπορούν να χρησιµοποιηθούν περισσότερα από 100 διαφορετικά υλικά µε διαφορετικές τεχνολογίες µορφοποίησης. Τα δύο µέρη του καλουπιού παράγονται από ηµιστερεό µίγµα πολυµερούς / χάλυβα, το οποίο διαµορφώνεται µε βάση το πρωτότυπο. Το καλούπι είναι περισσότερο ανθεκτικό από αλουµίνιο 6061 Τ6. Το καλούπι µπορεί να χρησιµοποιηθεί για περισσότερα από τεµάχια. Η µέθοδος είναι περισσότερο ακριβής από άλλες µεθόδους Rapid Tooling, µε ποσοστό συρρίκνωσης µόνο inch/inch. εν υπάρχει περιορισµός στο µέγεθος του καλουπιού. Άµεσοι Μέθοδοι Rapid Tooling Direct Aim (Aces Injection Molding) Κατασκευή του καλουπιού απευθείας στην SLA, χωρίς τη χρήση πρωτοτύπου. Χρόνος κατασκευής περίπου 1 εβδοµάδα. ηµιουργείται ένα ενδιάµεσο περίβληµα από το ίδιο υλικό, ώστε να µπορεί να αφαιρεθεί το αντικείµενο από το καλούπι. Παραγωγή αντικειµένων από θερµοπλαστικά, αλουµίνιο, κεραµικά και χαµηλής τήξεως µέταλλα. Τα µέρη του καλουπιού συναρµολογούνται και ευθυγραµµίζονται. Οι επιφάνειες των αντικειµένων επιδέχονται επεξεργασία για βελτίωση της ποιότητας τους.

14 SLS RapidSteel (Rapid Tool) Μέθοδος παρόµοια µε τη sintering της τεχνολογίας RP. Η σκόνη αποτελείται από σφαιρίδια ανθρακούχου χάλυβα επικαλυµµένα µε θερµοπλαστική συγκολλητική ύλη (green part). Τα καλούπια έχουν µεγάλη ανθεκτικότητα, η οποία επιτρέπει την κατασκευή τοιχωµάτων µέχρι 0,040 in. Το καλούπι κατασκευάζεται µε βάση το πρωτότυπο του αντικειµένου, το οποίο τοποθετείται σε επιφάνεια αλουµινίου και περικλείεται από ράβδους χαλκού. Το green part µετατρέπεται σε καλούπι υψηλής πυκνότητας µέσα σε κλίβανο. Στους 300 ο C λιώνει το πλαστικό πολυµερές, στους 700 ο C αρχίσει να τήκεται η σκόνη σιδήρου και στους 1120 ο C ο χαλκός λιώνει και διεισδύει στο αντικείµενο µέσω τριχοειδούς κίνησης. Ο χαλκός που δεν διεισδύει, προσκολλάται στην επιφάνεια του αλουµινίου και έτσι το αντικείµενο αφαιρείται εύκολα µετά την ψύξη. Τα καλούπια είναι 60 % σίδηρος και 40 % χαλκός. Copper Polyamide Tooling Με τη διαδικασία αυτή µε τη χρήση laser γίνεται σύντηξη κονίας χαλκού µε πολυαµίδιο, για τη δηµιουργία του εργαλείου. Η διαδικασία δείχνει µια αύξηση στην σκληρότητα του εργαλείου και στη µετάδοση της θερµότητας έναντι των άλλων µεθόδων µαλακών εργαλείων. Τα χαρακτηριστικά αυτά παρέχονται από το χαλκό και δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα να λειτουργεί το καλούπι σε συνθήκες πίεσης και θερµοκρασίας που προσεγγίζουν αυτές της κανονικής διαδικασίας παραγωγής. Το κύριο µειονέκτηµα είναι η χαµηλή αντοχή του εργαλείου. Direct Metal Laser Sintering EOSINT M Εµπορικό σύστηµα της εταιρίας για Direct Laser Sintering µεταλλικής κόνεως. Υπάρχει δυνατότητα κατεργασίας των κοµµατιών. Μπορούν να κατασκευαστούν πολύπλοκα σχήµατα που δεν µπορούν να κοπούν µε συµβατικά εργαλεία, απευθείας από τα CAD δεδοµένα.

15 Direct Croning Process (DCP) EOSINT S Σύντηξη µε laser. Γίνεται χρήση ειδικής µηχανής της. Τα καλούπια για χυτά πολύπλοκα µεταλλικά εξαρτήµατα κατασκευάζονται από χώµα χυτηρίου µε επικάλυψη σε λίγες ώρες από το αρχείο CAD. Μπορεί να χρησιµοποιηθεί για σειρά παραγωγής µικρών αντικειµένων. εν απαιτείται η χρήση πρωτοτύπου. Laminated Tooling Τα εργαλεία από στρώµατα είναι µια εναλλακτική µέθοδος δηµιουργίας κοιλοτήτων από µηχανές ταχείας προτυποποίησης. Η αρχή λειτουργίας είναι ίδια µε τη µέθοδο Στρωµατικής ηµιουργίας Αντικειµένων (Laminated Object Manufacturing - LOM), προσαρµοσµένη σε µεταλλικό έλασµα. Η κοπή γίνεται µε laser ή µε δέσµης νερού (water jet). Τα στρώµατα συγκρατούνται µε πρόσδεση ή µε σύνδεση διάχυσης. Λόγω του σχετικά µεγάλου πάχους των ελασµάτων (περίπου 1 mm) η τελική επιφάνεια του εργαλείου δεν είναι καλή. Συνεπώς, απαιτείται κάποια τελική επεξεργασία.

16 Τα στρωµατικά εργαλεία έχουν χρησιµοποιηθεί επιτυχώς σε µια ποικιλία τεχνικών όπως, φυσητά καλούπια, χύτευση υπό πίεση και θερµική διαµόρφωση. Επίσης, εξετάζεται η χρήση τους σε χυτόπρεσες υπό πίεση. Η διάρκεια ζωής του εργαλείου είναι συνάρτηση του αρχικού υλικού του ελάσµατος. Ένα σηµαντικό πλεονέκτηµα των εργαλείων από στρώµατα είναι η ικανότητά τους να αλλάζουν την σχεδίαση του εξαρτήµατος γρήγορα, αντικαθιστώντας µερικά στρώµατα (εάν δεν είναι κολληµένα). Ειδικά κανάλια ψύξης είναι επίσης εφικτό να ενοποιηθούν µέσα στο σχέδιο του εργαλείου και η µέθοδος είναι κατάλληλη για µεγάλα εργαλεία. Το κύριο µειονέκτηµα είναι η απαιτούµενη τελική επεξεργασία για την αποµάκρυνση των σκαλοπατιών που δηµιουργούνται από τη διαδικασία. LENS Στο σύστηµα αυτό µεταλλική κονία τοποθετείται σε ένα µπάνιο λειωµένου µετάλλου που έχει δηµιουργηθεί από µια εστιασµένη ακτίνα laser Nd:YAG. Η διαδικασία παραγωγής γίνεται σε θάλαµο χαµηλής πίεσης αργού και είναι σε περιβάλλον ελεύθερο από οξυγόνο. Ένα σύστηµα κίνησης κινεί µια πλατφόρµα οριζόντια και κάθετα καθώς η ακτίνα laser διαγράφει την διατοµή του αντικειµένου που πρόκειται να παραχθεί. Μετά τη δηµιουργία ενός στρώµατος του αντικειµένου, το ακροφύσιο παροχής της κονίας του µετάλλου κινείται προς τα επάνω για την δηµιουργία του επόµενου στρώµατος.

17 Σήµερα έχει επιτευχθεί η παραγωγή εξαρτηµάτων από ανοξείδωτο χάλυβα 316 και 304, από σούπερ-κράµατα µε βάση το νικέλιο, όπως το Inconel 625, 690 και 718, χάλυβα εργαλείων H13, τανγκστένιο - tungsten, Ti-6Al-4V κράµατα τιτανίου και and νικέλιο αλουµίνιο (nickel aluminides). Το κύριο προτέρηµα είναι 100% πυκνά αντικείµενα. Το µειονέκτηµα είναι κακή τελική επιφάνεια και περιορισµός ως προς τον ορισµό λεπτοµερειών του εξαρτήµατος. Controlled Metal Build-up (CMB) Η µέθοδος CMB αποθέτει το υλικό από ένα σύρµα χάλυβα και ένα laser 1-2 kw HDL συγκολλάει το χάλυβα στην επιφάνεια ενός εξαρτήµατος. Με κοπή υψηλής ταχύτητας οµαλοποιεί κάθε επίπεδο πριν αρχίσει η απόθεση στο επόµενο επίπεδο. Prometal Τρισδιάστατος εκτυπωτής, για τη δηµιουργία µεταλλικών αντικειµένων και εργαλείων. Η µηχανή µπορεί να δηµιουργήσει χαλύβδινα εξαρτήµατα µεγέθους 300x300x250 mm. Στις εφαρµογές της µεθόδου είναι η παραγωγή εργαλείων για χύτευση υπό πίεση, διαµόρφωση σε κενό, φυσητά καλούπια, πρότυπα από αφρό και για άµεση διαµόρφωση αντικειµένων από κονία µετάλλου. Direct Shell Production Casting (DSPC) Παραγωγή κεραµικών καλουπιών άµεσα από 3D CAD αρχεία. εν απαιτείται χρήση πρωτοτύπου. Στο σύστηµα CAD σχεδιάζεται απευθείας το καλούπι για την κατασκευή του εξαρτήµατος. Μπορούν έτσι να κατασκευαστούν πολλά καλούπια για το αντικείµενο. Το 3D µοντέλο κατασκευάζεται µε µέθοδο παρόµοια µε την sintering της τεχνολογίας RP. Όλα τα λιωµένα µέταλλα µπορούν να χρησιµοποιηθούν για χύτευση σε καλούπια DSPC.

18 Με τη µέθοδο αυτή περιορίστηκε η ανάγκη για κατασκευή καλουπιών µικρής διάρκειας, παρέχεται η δυνατότητα εύκολης κατασκευής εναλλακτικών σχεδίων ή του ίδιου εξαρτήµατος µε διαφορετικά κράµατα. Σύνοψη Όπως φαίνεται έχουν αναπτυχθεί πολλοί µέθοδοι για rapid tooling. Οι περισσότεροι µέθοδοι απαιτούν ένα αρχικό πρότυπο, παρ όλο που αυξάνει ο αριθµός αυτών που προσφέρουν ένα άµεσο τρόπο δηµιουργίας του εργαλείου. Στο άµεσο διάστηµα οι έµµεσοι µέθοδοι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, επειδή αυτοί οι µέθοδοι είναι ήδη οι πιο ανεπτυγµένοι. Στο απώτερο µέλλον οι εταιρείες θα υιοθετήσουν τις άµεσες µεθόδους δηµιουργίας εργαλείων επειδή οι µέθοδοι αυτοί απαλείφουν ένα στάδιο τη χρήση των προτύπων που µπορεί να µειώσει το χρόνο που απαιτείται για την παραγωγή του εργαλείου και τη βελτίωση της ακρίβειας της διαδικασίας.

Στη μέθοδο αυτή το καλούπι είναι κατασκευασμένο, ανάλογα με το υλικό

Στη μέθοδο αυτή το καλούπι είναι κατασκευασμένο, ανάλογα με το υλικό ΧΥΤΕΥΣΗ 199 10.6 ΧΥΤΕΥΣΗ ΜΕ ΚΑΛΟΥΠΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ 10.6.1 Χύτευση σε μόνιμο καλούπι Στη μέθοδο αυτή το καλούπι είναι κατασκευασμένο, ανάλογα με το υλικό που θα χυτευθεί, από χυτοσίδηρο, χάλυβα, μπρούντζο

Διαβάστε περισσότερα

Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Παραγωγής & ιοίκησης

Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Παραγωγής & ιοίκησης 1 Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Παραγωγής & ιοίκησης ιπλωµατική Εργασία Παρουσίαση Μεθόδων Rapid Tooling Εφαρµογή στο Σύστηµα MK Mini-Vacuum Casting Επιβλέπων: Νικόλαος Μπιλάλης Παπαγιάννης Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ενότητα 2: Βασικές Κατασκευαστικές Τεχνολογίες Ι. Γιαννατσής Τμ. Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας Πανεπιστήμιο Πειραιώς Διαδικασίες Κατασκευής Επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.1 ΧΥΤΕΥΣΗ. 2.2 Τύποι καλουπιών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.1 ΧΥΤΕΥΣΗ. 2.2 Τύποι καλουπιών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι 14 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.1 ΧΥΤΕΥΣΗ Χύτευση καλείται η έκχυση λειωμένου μετάλλου σε τύπους (καλούπια) καταλλήλου σχήματος. Η χύτευση αν και εμφανίστηκε στους προϊστορικούς χρόνους αποτελεί και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ενότητα 4: Παραγωγή με πρόσθεση υλικού Προσθετική Κατασκευή(ΠΚ) & Ταχεία Παραγωγή (ΤΠ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΚ/ΤΠ Υγρή Π.Υ. SL Στερεολιθογραφία Π.Υ. σε Κόκκους SLS

Διαβάστε περισσότερα

Τρισδιάστατη Εκτύπωση 3D-Printing

Τρισδιάστατη Εκτύπωση 3D-Printing Τρισδιάστατη Εκτύπωση 3D-Printing Ταχεία Παραγωγή (Πρωτοτυποποίηση) (Rapid Prototyping, RPT) Τρισδιάστατη Εκτύπωση (3D-Printing) Νέα τεχνολογία κατασκευής μοντέλων στρώµαστρώµα (layer by layer) Προσθετική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΤΕΡΕΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΥΤΕΥΣΕΩΝ. Πορώδες αερίων

ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΤΕΡΕΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΥΤΕΥΣΕΩΝ. Πορώδες αερίων ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΤΕΡΕΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΥΤΕΥΣΕΩΝ Πορώδες αερίων Πορώδες που προέρχεται από αέρια διαλυμένα στο υγρό τα οποία εκροφώνται κατά τη στερεοποίηση λόγω μικρής διαλύτότητας. Κυρίως υδρογόνο είναι το αέριο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ 1. ΧΥΤΕΥΣΗ

ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ 1. ΧΥΤΕΥΣΗ 8 B ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ 1. ΧΥΤΕΥΣΗ 1.1 Γενικά Η χύτευση είναι μία από τις πιο παλιές μεθόδους διαμόρφωσης που ανακάλυψε ο άνθρωπος. Στη χύτευση, λιωμένο μέταλλο χύνεται σε ένα καλούπι (βλέπε σχήμα 1.1),

Διαβάστε περισσότερα

Χύτευση σε άμμο

Χύτευση σε άμμο 190 ΜΗΧΑΝΟΥΡΠΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΠΑ 11 (ΚΑΤΕΡrΑΣΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ) 10.5 ΧΥΤΕΥΣΗ ΣΕ ΚΑΛΟΥΠΙΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ 10.5.1 Χύτευση σε άμμο Η χύτευση σε άμμο είναι η παραδοσιακή μέθοδος χύτευσης, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΛΑΣΗ. Το εργαλείο διέλασης περιλαμβάνει : το μεταλλικό θάλαμο, τη μήτρα, το έμβολο και το συμπληρωματικό εξοπλισμό (δακτυλίους συγκράτησης κλπ.).

ΔΙΕΛΑΣΗ. Το εργαλείο διέλασης περιλαμβάνει : το μεταλλικό θάλαμο, τη μήτρα, το έμβολο και το συμπληρωματικό εξοπλισμό (δακτυλίους συγκράτησης κλπ.). ΔΙΕΛΑΣΗ Κατά τη διέλαση (extrusion) το τεμάχιο συμπιέζεται μέσω ενός εμβόλου μέσα σε μεταλλικό θάλαμο, στο άλλο άκρο του οποίου ευρίσκεται κατάλληλα διαμορφωμένη μήτρα, και αναγκάζεται να εξέλθει από το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Εισαγωγή

ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Εισαγωγή ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Εισαγωγή Ι. Γιαννατσής Τμ. Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας Πανεπιστήμιο Πειραιώς ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Βασικές κατασκευαστικές (manufacturing) μέθοδοι/τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθηµα: Τεχνολογία Συγκολλήσεων και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΛΥΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΛΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία Συγκολλήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗΣ Α. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΣΤΑΘΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Α.1. Ποια οικογένεια υλικών αφορά η μορφοποίησή τους με διαμόρφωση; Χρησιμοποιώντας ένα τυπικό διάγραμμα εφελκυσμού, αναφέρετε

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανουργική Τεχνολογία ΙΙ

Μηχανουργική Τεχνολογία ΙΙ Τ.Ε.Ι. Λάρισας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) Τμήμα Μηχανολογίας Μηχανουργική Τεχνολογία ΙΙ Τραχεία Πρωτοτυποποίηση Ιωάννης Δ. Κεχαγιάς Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός Εισαγωγή 2 Ο σκοπός των ΤΤΠ είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Ο ρ ι σ µ ο ί. Μέταλλα. Κράµατα. Χάλυβας. Ανοξείδωτος χάλυβας. Χάλυβες κατασκευών. Χάλυβας σκυροδέµατος. Χυτοσίδηρος. Ορείχαλκος.

ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Ο ρ ι σ µ ο ί. Μέταλλα. Κράµατα. Χάλυβας. Ανοξείδωτος χάλυβας. Χάλυβες κατασκευών. Χάλυβας σκυροδέµατος. Χυτοσίδηρος. Ορείχαλκος. 47 ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Ο ρ ι σ µ ο ί. Μέταλλα. Χηµικές ενώσεις χαρακτηριστικό των οποίων είναι ο µεταλλικός δεσµός. Είναι καλοί αγωγοί της θερµότητας και του ηλεκτρισµού και όταν στιλβωθούν αντανακλούν το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗΣ. Δρ. Φ. Σκιττίδης, Δρ. Π. Ψυλλάκη

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗΣ. Δρ. Φ. Σκιττίδης, Δρ. Π. Ψυλλάκη ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗΣ Δρ. Φ. Σκιττίδης, Δρ. Π. Ψυλλάκη ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Ορυκτά Πρώτες ύλες Κεραμικά Οργανικά υλικά (πετρέλαιο, άνθρακας) Μέταλλα (ελατά και όλκιμα) Μεταλλικός δεσμός Κεραμικά

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών

Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών Εργαστηριακή Άσκηση 08 Έλεγχος Συγκολλήσεων Διδάσκοντες: Δρ Γεώργιος Ι. Γιαννόπουλος Δρ Θεόδωρος Λούτας Δρ Χρήστος Κατσιρόπουλος Τμήμα Μηχανολογίας ΑΤΕΙ Πατρών Πάτρα 2011

Διαβάστε περισσότερα

East Mediterranean Technology Transfer Unit (EMTTU): Σύγχρονες ιαδικασίες Σχεδιασµού, Ανάπτυξης και Παραγωγής προϊόντων στην ανώτατη εκπαίδευση

East Mediterranean Technology Transfer Unit (EMTTU): Σύγχρονες ιαδικασίες Σχεδιασµού, Ανάπτυξης και Παραγωγής προϊόντων στην ανώτατη εκπαίδευση ενηµέρωση East Mediterranean Technology Transfer Unit (EMTTU): Σύγχρονες ιαδικασίες Σχεδιασµού, Ανάπτυξης και Παραγωγής προϊόντων στην ανώτατη εκπαίδευση οµή και εκπαιδευτικές δραστηριότητες 1. Μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΟΠΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΟΠΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΟΠΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Σκοπός Εργασίας Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της εξέλιξης της έρευνας πάνω στη λείανση μέχρι σήμερα, προτείνοντας λύσεις για χρήση μοναδικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΧΥΤΕΥΣΗΣ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τμήμα Μηχανολογίας

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΧΥΤΕΥΣΗΣ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τμήμα Μηχανολογίας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τμήμα Μηχανολογίας ΛΟΥΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΣΑΛΟΣΑΒΒΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΧΥΤΕΥΣΗΣ» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΜΑΡΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία Συγκολλήσεων και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ κ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝ, ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ κ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Παραουσίαση μαθήματος με διαφάνειες στο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.1 ΕΠΙΜΕΤΑΛΛΩΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.1 ΕΠΙΜΕΤΑΛΛΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι 98 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.1 ΕΠΙΜΕΤΑΛΛΩΣΗ Με τον όρο επιμετάλλωση εννοούμε τη δημιουργία ενός στρώματος μετάλλου πάνω στο μέταλλο βάσης για την προσθήκη ορισμένων επιθυμητών ιδιοτήτων. Οι ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΧΥΤΕΥΣΗ Γενικά Μοντέλα- ορολογία χύτευσης Μέθοδοι χύτευσης Προβλήματα κατά τη χύτευση Χύτευση σε καλούπια μιας χρήσης

ΧΥΤΕΥΣΗ Γενικά Μοντέλα- ορολογία χύτευσης Μέθοδοι χύτευσης Προβλήματα κατά τη χύτευση Χύτευση σε καλούπια μιας χρήσης ΧΥΤΕΥΣΗ 10.1 Γενικά 10.2 Μοντέλα- ορολογία χύτευσης 10.3 Μέθοδοι χύτευσης 10.4 Προβλήματα κατά τη χύτευση 10.5 Χύτευση σε καλούπια μιας χρήσης 10.6 Χύτευση με καλούπια πολλαπλών χρήσεων 183 ΧvτΕΥΣΗ 185

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές και Παραδείγματα

Εφαρμογές και Παραδείγματα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Στο κεφάλαιο αυτό αναφέρονται ορισμένα παραδείγματα εφαρμογής των συστημάτων CAD/CAM στο σχεδιασμό και την κατασκευή διαφόρων καλουπιών και εξαρτημάτων. 5.1 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

1.2. Ο ΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ.

1.2. Ο ΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ. 1.2. Ο ΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ. Ο σίδηρος πολύ σπάνια χρησιμοποιείται στη χημικά καθαρή του μορφή. Συνήθως είναι αναμεμειγμένος με άλλα στοιχεία, όπως άνθρακα μαγγάνιο, νικέλιο, χρώμιο, πυρίτιο, κ.α.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Οικογενειακά δένδρα: οργάνωση υλικών και διεργασιών

ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Οικογενειακά δένδρα: οργάνωση υλικών και διεργασιών ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Οικογενειακά δένδρα: οργάνωση υλικών και διεργασιών 1 Επιτυχημένο προϊόν: Αποδίδει καλά. Καλή αξία σε σχέση με το κόστος. Προσφέρει ευχαρίστηση στον χρήστη. ΥΛΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κεκάκη Σταύρου του Ζαχαρία

Κεκάκη Σταύρου του Ζαχαρία ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Ερευνητική Μεταπτυχιακή ιατριβή του Φοιτητή Κεκάκη Σταύρου του Ζαχαρία Θέµα ιατριβής: Προσοµοίωση της τεχνολογίας Rapid Tooling σε Περιβάλλον Εικονικής Πραγµατικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι και εφαρµογές Μη Καταστροφικού Ελέγχου βασισµένες στον Ηλεκτροµαγνητισµό

Μέθοδοι και εφαρµογές Μη Καταστροφικού Ελέγχου βασισµένες στον Ηλεκτροµαγνητισµό Μέθοδοι και εφαρµογές Μη Καταστροφικού Ελέγχου βασισµένες στον Ηλεκτροµαγνητισµό Από το Θεόδωρο Τσαγκάρη Ηλ.Μηχανικό ΕΜΠ & Μηχανικό Πωλήσεων του Τεχνικού Γραφείου.Βρέκοσις Στην κατηγορία αυτή περιλαµβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών

Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών Εργαστηριακή Άσκηση 06 Μετρήσεις Σκληρότητας Διδάσκοντες: Δρ Γεώργιος Ι. Γιαννόπουλος Δρ Θεώνη Ασημακοπούλου Δρ Θεόδωρος Λούτας Τμήμα Μηχανολογίας ΑΤΕΙ Πατρών Πάτρα 2011 1

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία Συγκολλήσεων και

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Μηχανολογικών Εφαρµογών µε τη βοήθεια Η/Υ

Ανάπτυξη Μηχανολογικών Εφαρµογών µε τη βοήθεια Η/Υ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΏΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ Ανάπτυξη Μηχανολογικών Εφαρµογών µε τη βοήθεια Η/Υ Μάρκος Α. Πετούσης ιπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός - MSc εκέµβριος 2003 c Copyright υπό τον Μάρκο

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια Μορφή - Ποσότητα Κόστος. Γενικές αρχές επιλογής κατεργασιών - ΕΜΤ

Κριτήρια Μορφή - Ποσότητα Κόστος. Γενικές αρχές επιλογής κατεργασιών - ΕΜΤ Γενικές αρχές επιλογής κατεργασιών Κριτήρια Μορφή - Ποσότητα Κόστος Οκτ-15 Γ. Βοσνιάκος Γενικές αρχές επιλογής κατεργασιών - ΕΜΤ Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΠΗ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΑΒΡΩΣΗ ELECTRICAL DISCHARGE MACHINING ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ

ΚΟΠΗ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΑΒΡΩΣΗ ELECTRICAL DISCHARGE MACHINING ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ ΚΟΠΗ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΑΒΡΩΣΗ --------- ELECTRICAL DISCHARGE MACHINING ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ Γενικά περί κοπής με ηλεκτροδιάβρωση Κόβουμε υλικά που είναι αγωγοί του ηλεκτρισμού Κόβουμε σκληρά ή εξωτικά

Διαβάστε περισσότερα

www.mercouris.gr Γιατί οι Σιλικόνες είναι κατάλληλες για την αντιγραφή αντικειµένων; Χαρακτηριστικά των Σιλικόνων Dow Corning

www.mercouris.gr Γιατί οι Σιλικόνες είναι κατάλληλες για την αντιγραφή αντικειµένων; Χαρακτηριστικά των Σιλικόνων Dow Corning Λάστιχα Σιλικόνης της Dow Corning για Καλούπια Γιατί οι Σιλικόνες είναι κατάλληλες για την αντιγραφή αντικειµένων; υνατότητα να ρέουν, γεµίζουν κάθε γωνία και λεπτοµέρεια. Ελάχιστη συρρίκνωση µεγάλη ακρίβεια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ T.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθηµα: Τεχνολογία Συγκολλήσεων και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ

ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ Η πρώτη ύλη με τη μορφή σωματιδίων (κόνεως) μορφοποιείται μέσα σε καλούπια, με μηχανισμό που οδηγεί σε δομική διασύνδεση των σωματιδίων με πρόσδοση θερμότητας.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 24 ΦΕΒ 2019

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 24 ΦΕΒ 2019 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 24 ΦΕΒ 2019 Τι είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια μέθοδος προσθετικής κατασκευής στην οποία κατασκευάζονται αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών

Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών Εργαστηριακή Άσκηση 01 Κατηγοριοποιήση υλικών-επίδειξη δοκιμίων Διδάσκοντες: Δρ Γεώργιος Ι. Γιαννόπουλος Δρ Θεώνη Ασημακοπούλου Δρ ΘεόδωροςΛούτας Τμήμα Μηχανολογίας ΑΤΕΙ Πατρών

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Θερµικών/Μηχανικών Επεξεργασιών και δοµής των Κεραµικών, Γυαλιών

Στοιχεία Θερµικών/Μηχανικών Επεξεργασιών και δοµής των Κεραµικών, Γυαλιών Στοιχεία Θερµικών/Μηχανικών Επεξεργασιών και δοµής των Κεραµικών, Γυαλιών Βασισµένοστο Norman E. Dowling, Mechanical Behavior of Materials, Third Edition, Pearson Education, 2007 1 Κεραµικάκαιγυαλιά Τα

Διαβάστε περισσότερα

Δοκιμή Αντίστασης σε Θρυμματισμό (Los Angeles)

Δοκιμή Αντίστασης σε Θρυμματισμό (Los Angeles) Δοκιμή Αντίστασης σε Θρυμματισμό (Los Angeles) 1. Εισαγωγή Γενική Περιγραφή Δοκιμής Η δοκιμή της αντοχής των αδρανών σε τριβή και κρούση ή αλλιώς «δοκιμή Los Angeles (LA)» υπάγεται στους ελέγχους σκληρότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΗ

ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΗ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΡΙΟΥ 1 4. Διαμόρφωση μεταλλικών υλικών χωρίς κοπή Χύτευση Σφυρηλάτηση Κυλινδροποίηση Ολκή - συρματοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.1 ΘΕΡΜΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.1 ΘΕΡΜΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι 25 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.1 ΘΕΡΜΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ Οι κατεργασίες των μετάλλων σε θερμή κατάσταση είναι οι αρχαιότερες κατεργασίες πού χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για να κατασκευάσει τα πρώτα εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-1 Υ: TΡΑΧΥΤΗΤΑ - ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-1 Υ: TΡΑΧΥΤΗΤΑ - ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-1 Υ: TΡΑΧΥΤΗΤΑ - ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Πολυτεχνική Σχολή Τµήµα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Τοµέας Υλικών, Διεργασιών και Μηχανολογίας Αναπλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Εφελκυσμού. ΕργαστηριακήΆσκηση2 η

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Εφελκυσμού. ΕργαστηριακήΆσκηση2 η ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Εφελκυσμού ΕργαστηριακήΆσκηση2 η Κατηγορίες υλικών Μέταλλα Σιδηρούχαµέταλλα (ατσάλι, ανθρακούχοι, κραµατούχοι και ανοξείγωτοιχάλυβες, κ.α. Πολυµερικά υλικά Πλαστικά Ελαστοµερή Μη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι 155 7.6 ΦΡΕΖΕΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι 155 7.6 ΦΡΕΖΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι 155 7.6 ΦΡΕΖΕΣ Η φρέζα όπως και ο τόρνος αποτελεί μία από τις βασικότερες εργαλειομηχανές ενός μηχανουργείου. Κατά την κοπή στην φρέζα, το κοπτικό εργαλείο αποκόπτει από το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΣΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΤΗΞΕΩΣ

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΣΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΤΗΞΕΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΣΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΤΗΞΕΩΣ Τοπική θέρμανση συγκολλούμενων τεμαχίων Ανομοιόμορφη κατανομή θερμοκρασιών, πουμεαβάλλεταιμετοχρόνο Θερμικές παραμορφώσεις στο μέταλλο προσθήκης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Ι

ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Ι ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Ι θεωρία κοπής Ορθογωνική κοπή-γεωμετρία κοπής Associate Prof. John Kechagias Mechanical Engineer, Ph.D. Περίγραμμα 2 Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται εκτενής αναφορά στο μηχανισμό της

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού ενός Συλλέκτη EasySolar

Παρακάτω είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού ενός Συλλέκτη EasySolar Ηλιακός Συλλέκτης EasySolar. ΓΕΝΙΚΑ: Ο συλλέκτης EasySolar ή ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια συσκευή που απορροφά τη θερμική ενέργεια του ήλιου και το μετατρέπει σε αξιοποιήσιμη θερμότητα. Η θερμότητα συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

άκρα). ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΙΙ - ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ 1. Ηλεκτροσυγκολλήσεις αντιστάσεως (κατά σημεία, ραφής, με προεκβολές και κατά

άκρα). ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΙΙ - ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ 1. Ηλεκτροσυγκολλήσεις αντιστάσεως (κατά σημεία, ραφής, με προεκβολές και κατά 1. ΕΙ Η ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΩΝ 1.1 Γενικά για τις συγκολλήσεις Συγκόλληση είναι η μόνιμη σύνδεση δύο ή περισσοτέρων μεταλλικών αντικειμένων με την επίδραση θερμότητας ή πίεσης ή και των δύο μαζί, με ή χωρίς την

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικές Χημικές Ηλεκτρικές Εκρηκτικές. Επισκόπηση μη συμβατικών κατεργασιών - ΕΜΤ

Μηχανικές Χημικές Ηλεκτρικές Εκρηκτικές. Επισκόπηση μη συμβατικών κατεργασιών - ΕΜΤ Επισκόπηση μη συμβατικών κατεργασιών Μηχανικές Χημικές Ηλεκτρικές Εκρηκτικές Σεπ-15 Γ. Βοσνιάκος Επισκόπηση μη συμβατικών κατεργασιών - ΕΜΤ Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλειομηχανές και μηχανήματα Λείανσης Λείανση

Εργαλειομηχανές και μηχανήματα Λείανσης Λείανση Εργαλειομηχανές και μηχανήματα Λείανσης Λείανση 1 Λείανση Είναι η κατεργασία διαμόρφωσης ακριβείας των μεταλλικών υλικών με μηχανική κοπή που επιτυγχάνεται σε εργαλειομηχανές λείανσης, με τη βοήθεια κοπτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΥΛΙΚΟΥ

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΥΛΙΚΟΥ 19 Γ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΥΛΙΚΟΥ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι βασικότερες κατεργασίες με αφαίρεση υλικού και οι εργαλειομηχανές στις οποίες γίνονται οι αντίστοιχες κατεργασίες, είναι : Κατεργασία Τόρνευση Φραιζάρισμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΟΠΗΣ (kerfs) ΣΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΜΕ LASER (laser engraving)

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΟΠΗΣ (kerfs) ΣΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΜΕ LASER (laser engraving) ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΟΠΗΣ (kerfs) ΣΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΜΕ LASER (laser engraving) Χάραξη με Laser (Laser Engraving) Υλικά και εφαρμογές Μηχανές Laser- Hardware Χαρακτηριστικά της Lasertec4

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματική μελέτη μηχανικής συμπεριφοράς τρισδιάστατα εκτυπωμένων δοκιμιών με διαφορετικό προσανατολισμό εκτύπωσης

Πειραματική μελέτη μηχανικής συμπεριφοράς τρισδιάστατα εκτυπωμένων δοκιμιών με διαφορετικό προσανατολισμό εκτύπωσης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Αλεξίου Βασιλική Α.Μ.:511/2010002 Πειραματική μελέτη μηχανικής συμπεριφοράς τρισδιάστατα εκτυπωμένων δοκιμιών με διαφορετικό προσανατολισμό

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευασία Τροφίµων. Μεταλλική Συσκευασία. Εισαγωγή

Συσκευασία Τροφίµων. Μεταλλική Συσκευασία. Εισαγωγή Συσκευασία Τροφίµων Μεταλλική Συσκευασία Εισαγωγή Συνηθέστερα χρησιµοποιούµενα µέταλλα: Σίδηρος (σαν ανοξείδωτος χάλυβας σε σκεύη και εξοπλισµό) Κασσίτερος (λευκοσίδηρος σε συνδυασµό µε σίδηρο στις κονσέρβες

Διαβάστε περισσότερα

COSMOSUN ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ GLASS ΕΥΡΩ ΤΥΠΟΣ BOILER ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΩΔΙΚΟΣ. 08H10815 80 1x1.50 1,50 1,00 x 1,50 450 x 900 480,00 -

COSMOSUN ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ GLASS ΕΥΡΩ ΤΥΠΟΣ BOILER ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΩΔΙΚΟΣ. 08H10815 80 1x1.50 1,50 1,00 x 1,50 450 x 900 480,00 - ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ GLASS 08H10815 80 1x1.50 1,50 1,00 x 1,50 450 x 900 480,00-08H11220 120 1x1.89 1,89 1,23 x 1,50 500 x 1050 600,00 640,00 - Εξωτερικό περίβλημα από βαρέως τύπου ναυπηγικό αλουμίνιο.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ Ταξινόμηση Κεραμικών ανάλογα με τις εφαρμογές τους: Ύαλοι Δομικά προϊόντα από πηλούς Λευκόχρωμα κεραμικά σκεύη Πυρίμαχα Κεραμικά εκτριβής Κονιάματα Προηγμένα κεραμικά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. 1.1 Ο κόσμος των υλικών

Εισαγωγή. 1.1 Ο κόσμος των υλικών Εισαγωγή 1 1 Εισαγωγή Βατάλης Αργύρης 1.1 Ο κόσμος των υλικών Tα υλικά αποτελούν μέρος της βάσης όλων των τεχνολογικών εξελίξεων. Όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες και το επίπεδο ζωής επηρεάζονται σε μεγάλο

Διαβάστε περισσότερα

Χαλύβδινες φλάντζες κυλινδροκεφαλής επιφάνειες εξαρτηµάτων. το συνεργείο

Χαλύβδινες φλάντζες κυλινδροκεφαλής επιφάνειες εξαρτηµάτων. το συνεργείο Πρακτικές συµβουλές για το συνεργείο Χαλύβδινες φλάντζες κυλινδροκεφαλής πολλαπλών Zylinderkopfdichtungen στρώσεων (MLS) και επιφάνειες εξαρτηµάτων Advanced MLS-Technology Leistungsfähigkeit in jeder Lage

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά τα συνδετικά κουφώματα αναφέρονται στα κουφώματα που είναι κατασκευασμένα από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Γενικά τα συνδετικά κουφώματα αναφέρονται στα κουφώματα που είναι κατασκευασμένα από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Γενικά τα συνδετικά κουφώματα αναφέρονται στα κουφώματα που είναι κατασκευασμένα από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). To PVC είναι το τρίτο πιο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Συνθέτων Υλικών

Εργαστήριο Συνθέτων Υλικών Εργαστήριο Συνθέτων Υλικών Εργαστηριακή Άσκηση 04 ΥΛΙΚΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ Διδάσκων Δρ Κατσιρόπουλος Χρήστος Τμήμα Μηχανολογίας ΑΤΕΙ Πατρών 2014-15 1 Ταξινόμηση ΣΥ 2 Διάφοροι Τύποι ινών 3 Ίνες Άνθρακα -υψηλές ειδικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΛΟΥΠΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΦΡΑΙΖΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΜΕ ΧΑΡΑΞΗ ΜΕ LASER

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΛΟΥΠΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΦΡΑΙΖΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΜΕ ΧΑΡΑΞΗ ΜΕ LASER 1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΛΟΥΠΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΦΡΑΙΖΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΜΕ ΧΑΡΑΞΗ ΜΕ LASER 2 ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΕ ΔΥΟ ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΕΣ αποπεράτωση με χάραξη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υλικών Θερμικές Ιδιότητες Callister Κεφάλαιο 20, Ashby Κεφάλαιο 12

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υλικών Θερμικές Ιδιότητες Callister Κεφάλαιο 20, Ashby Κεφάλαιο 12 Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υλικών Θερμικές Ιδιότητες Callister Κεφάλαιο 20, Ashby Κεφάλαιο 12 Πως αντιδρά ένα υλικό στην θερμότητα. Πως ορίζουμε και μετράμε τα ακόλουθα μεγέθη: Θερμοχωρητικότητα Συντελεστή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓENIKA Θερµική κατεργασία είναι σύνολο διεργασιών που περιλαµβάνει τη θέρµανση και ψύξη µεταλλικού προϊόντος σε στερεά κατάσταση και σε καθορισµένες θερµοκρασιακές και χρονικές συνθήκες.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΛΥΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΛΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Μηχανουργική Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Χύτευση. Φαινόμενα και Αρχές

Χύτευση. Φαινόμενα και Αρχές Χύτευση Φαινόμενα και Αρχές Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Έργου των Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων από την Μονάδα Υλοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Οριζόντιο κέντρο τόρνευσης. Tυπικές εργαλειομηχανές CNC. Κέντρο τόρνευσης χαρακτηριστικά Ι. Κάθετο κέντρο τόρνευσης 13/10/2014

Οριζόντιο κέντρο τόρνευσης. Tυπικές εργαλειομηχανές CNC. Κέντρο τόρνευσης χαρακτηριστικά Ι. Κάθετο κέντρο τόρνευσης 13/10/2014 Οριζόντιο κέντρο τόρνευσης Tυπικές εργαλειομηχανές CNC Κέντρα τόρνευσης Κέντρα κατεργασιών Κέντρα διαμόρφωσης ελάσματος CMM RP-RM Γ.Βοσνιάκος-ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΕΣ Τυπικές εργαλειομηχανές CNC 1 Γ.Βοσνιάκος-ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ-II

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ-II Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ-II Άρης Αβδελάς Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης B. ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

1 Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΛΥΒΕΣ

1 Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΛΥΒΕΣ Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΛΥΒΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΤΡΙΩΡΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Α.Μ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ Α. ΟΠΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ. Στο μεταλλογραφικό μικροσκόπιο Leitz μελετήθηκαν κατάλληλα προετοιμασμένα δοκίμια χάλυβα. 2.

Διαβάστε περισσότερα

[ΚΑΜΨΗ ΣΩΛΗΝΩΝ ΕΧΕΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ;]

[ΚΑΜΨΗ ΣΩΛΗΝΩΝ ΕΧΕΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ;] ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α.Ε ΜΑΙΟΣ 2013 [ΚΑΜΨΗ ΣΩΛΗΝΩΝ ΕΧΕΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ;] [] Του Μηχ. Μηχανικού Αγγέλου Αλέξανδρου Η σωστή ακτίνα καμπυλότητας ανά υλικό παίζει καίριο ρόλο στην βέλτιστη ποιότητα μίας καμπύλης ή κούρμπας

Διαβάστε περισσότερα

Προεμποτισμός Τεχνικές. Μορφοποίηση σύνθετων πολυμερικής μήτρας - ΕΜΤ

Προεμποτισμός Τεχνικές. Μορφοποίηση σύνθετων πολυμερικής μήτρας - ΕΜΤ Μορφοποίηση σύνθετων πολυμερικής μήτρας Προεμποτισμός Τεχνικές Σεπ-15 Γ. Βοσνιάκος Μορφοποίηση σύνθετων πολυμερικής μήτρας - ΕΜΤ Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Low Cost, Short Lead-time Feed Chain Components for Multi-beam Antennas

Low Cost, Short Lead-time Feed Chain Components for Multi-beam Antennas Low Cost, Short Lead-time Feed Chain Components for Multi-beam Antennas Εισαγωγή Τα πολλαπλά spot beams δημιουργούνται συνήθως χρησιμοποιώντας έναν αριθμό single-feed-per-beam (SFB) κεραίες στο δορυφορικό

Διαβάστε περισσότερα

ΧΥΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘ. Α. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

ΧΥΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘ. Α. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΙΜ. Γ. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΧΥΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘ. Α. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΑΙΜ. Γ. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ε.Μ.Π. Γ.-ΦΟΙΒΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ (ΕΝΑΕΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΑ ΣΥΡΜΑΤΑ)

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ (ΕΝΑΕΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΑ ΣΥΡΜΑΤΑ) ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ (ΕΝΑΕΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΑ ΣΥΡΜΑΤΑ) Οι ηλεκτρικές εφαρµογές του αλουµινίου εκµεταλλεύονται πρώτιστα την πολύ καλή ηλεκτρική αγωγιµότητα (χαµηλή ειδική αντίσταση) του µετάλλου,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΜΗΣΗ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ/ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΑΠΟΤΜΗΣΗ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ/ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΜΗΣΗ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ/ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Είναι ο αποχωρισµός τµήµατος ελάσµατος κατά µήκος µιας ανοικτής ή κλειστής γραµµής µέσω κατάλληλου εργαλείου (Σχ. 1). Το εργαλείο απότµησης αποτελείται από το έµβολο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία Συγκολλήσεων και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΠΗΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ «ΤΟΞΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ»

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΠΗΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ «ΤΟΞΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ» ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΠΗΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ «ΤΟΞΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ» Τα χαρακτηριστικά του τόξου Πλάσματος Το Πλάσμα ορίζεται ως «το σύνολο από φορτισμένα σωματίδια, που περιέχει περίπου ίσο αριθμό θετικών ιόντων και ηλεκτρονίων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΡΜΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 Κυλινδροκεφαλή Βενζινοκινητήρων ΑΣΚΗΣΗ 2: ΚΥΛΙΝΔΡΟΚΕΦΑΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ. Συγκολλήσεις

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ. Συγκολλήσεις Συγκολλήσεις Σχήμα 1 Η σύνδεση υλικών σε μια κατασκευή μπορεί να γίνει με συγκόλληση, ήλωση, κοχλίωση, κόλληση. Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται η σύνδεση δύο εξαρτημάτων και με τις τρείς μεθόδους και γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Λεβεντάκη Φιλιώ ΓΤΠ 61 Πολυμέσα Τρισδιάστατη Εκτύπωση Πρόσφατες Τεχνολογίες και Χρήσεις στα Πολυμέσα

Λεβεντάκη Φιλιώ ΓΤΠ 61 Πολυμέσα Τρισδιάστατη Εκτύπωση Πρόσφατες Τεχνολογίες και Χρήσεις στα Πολυμέσα Λεβεντάκη Φιλιώ ΓΤΠ 61 Πολυμέσα 2014 2015 Τρισδιάστατη Εκτύπωση Πρόσφατες Τεχνολογίες και Χρήσεις στα Πολυμέσα Εισαγωγή Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3d printing) είναι η διαδικασία με την οποία ο τρισδιάστατος

Διαβάστε περισσότερα

Προσομοίωση μετωπικού φραιζαρίσματος με πεπερασμένα στοιχεία

Προσομοίωση μετωπικού φραιζαρίσματος με πεπερασμένα στοιχεία 1 Προσομοίωση μετωπικού φραιζαρίσματος με πεπερασμένα στοιχεία 2 Μετωπικό φραιζάρισμα: Χρησιμοποιείται κυρίως στις αρχικές φάσεις της κατεργασίας (φάση εκχόνδρισης) Μεγάλη διάμετρο Μεγάλες προώσεις μείωση

Διαβάστε περισσότερα

10. Υλικά κοπτικών εργαλείων

10. Υλικά κοπτικών εργαλείων 10. Υλικά κοπτικών εργαλείων Διακρίνονται σε έξι κατηγορίες : ανθρακούχοι χάλυβες με μικρές προσμίξεις που δεν χρησιμοποιούνται πλέον σοβαρά, ταχυχάλυβες, σκληρομέταλλα, κεραμικά, CBN και διαμάντι. Ταχυχάλυβες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Το βιβλίο είναι δυνατόν να χρησιµοποιηθεί από οποιονδήποτε ασχολείται µε τις συγκολλήσεις και όχι µόνο από τους τεχνίτες αµαξωµάτων.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Το βιβλίο είναι δυνατόν να χρησιµοποιηθεί από οποιονδήποτε ασχολείται µε τις συγκολλήσεις και όχι µόνο από τους τεχνίτες αµαξωµάτων. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 0-1. Γενικά Σκοπός του σχολικού αυτού βιβλίου είναι να δώσει στους µαθητές τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις σχετικά µε τις συγκολλήσεις των µετάλλων και να τους εξοικειώσει µε

Διαβάστε περισσότερα

Πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας. AΝΩΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΙΜΗΣ & ΑΠΟΔΟΣΗΣ MADE IN GERMANY

Πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας. AΝΩΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΙΜΗΣ & ΑΠΟΔΟΣΗΣ MADE IN GERMANY Πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας. AΝΩΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΙΜΗΣ & ΑΠΟΔΟΣΗΣ MADE IN GERMANY 138 ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ MADE IN GERMANY Χρησιμοποιείτε γυαλιά προστασίας. Χρησιμοποιείτε μάσκα σκόνης. Χρησιμοποιείτε

Διαβάστε περισσότερα

Επιστήμη και Τεχνολογία Συγκολλήσεων. Ενότητα 4: Παραμένουσες Τάσεις Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών

Επιστήμη και Τεχνολογία Συγκολλήσεων. Ενότητα 4: Παραμένουσες Τάσεις Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Επιστήμη και Τεχνολογία Συγκολλήσεων Ενότητα 4: Παραμένουσες Τάσεις Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΛΊΘΟΙ- ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ μέρος Α

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΛΊΘΟΙ- ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ μέρος Α ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΛΊΘΟΙ- ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ μέρος Α Πρώτες ύλες Οι πρώτες ύλες για την παρασκευή των τεχνητών δοµικών λίθων είναι : άργιλοι για αργιλικά ή κεραµικά δοµικά στοιχεία, καολίνης για προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ MADE IN GERMANY

ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ MADE IN GERMANY MADE IN GERMANY ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ H πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία σε συνδυασμό με το πάθος για καινοτομία έχουν καταστήσει την εταιρία Sonneflex ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα σε παγκόσμιο επίπεδο στον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 12: ΧΥΤΕΥΣΗ. Τα μοντέρνα Χυτήρια αποτελούνται από τα ακόλουθα βασικά τμήματα:

ΕΝΟΤΗΤΑ 12: ΧΥΤΕΥΣΗ. Τα μοντέρνα Χυτήρια αποτελούνται από τα ακόλουθα βασικά τμήματα: 131 ΕΝΟΤΗΤΑ 12: ΧΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση της ύλης της ενότητας αυτής ο μαθητής θα πρέπει να: 1. Ορίζει την έννοια χύτευση. 2. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα της διαμόρφωσης μεταλλικών υλικών με τις

Διαβάστε περισσότερα

Επιστήμη και Τεχνολογία Συγκολλήσεων. Ενότητα 2: Μέθοδοι Συγκόλλησης Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών

Επιστήμη και Τεχνολογία Συγκολλήσεων. Ενότητα 2: Μέθοδοι Συγκόλλησης Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Επιστήμη και Τεχνολογία Συγκολλήσεων Ενότητα 2: Μέθοδοι Συγκόλλησης Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ MADE IN GERMANY

ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ MADE IN GERMANY MADE IN GERMANY ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ H πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία σε συνδυασμό με το πάθος για καινοτομία έχουν καταστήσει την εταιρία Sonneflex ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα σε παγκόσμιο επίπεδο στον

Διαβάστε περισσότερα

6. ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ

6. ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ 6-1 6. ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ 6.1. ΙΑ ΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Πολλές βιοµηχανικές εφαρµογές των πολυµερών αφορούν τη διάδοση της θερµότητας µέσα από αυτά ή γύρω από αυτά. Πολλά πολυµερή χρησιµοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. β. Το κολλάρισμα του χαρτιού στην Ανατολή γινόταν με αμυλόκολλα και στη Δύση με ζελατίνη. Σωστό

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. β. Το κολλάρισμα του χαρτιού στην Ανατολή γινόταν με αμυλόκολλα και στη Δύση με ζελατίνη. Σωστό ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ HMEΡΗΣΙΩΝ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ & ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σφυρήλατες ζάντες αλουμινίου Alcoa. Στοιχεία & Αριθμοί

Σφυρήλατες ζάντες αλουμινίου Alcoa. Στοιχεία & Αριθμοί Σφυρήλατες ζάντες αλουμινίου Alcoa Στοιχεία & Αριθμοί ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ; Οι ζάντες Alcoa είναι οι πιο ανθεκτικές ζάντες Κάθε ζάντα ξεκινάει ως ένα ενιαίο κράμα αλουμινίου υψηλής αντοχής και ανθεκτικότητας στη

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηρισμός και μοντέλα τρανζίστορ λεπτών υμενίων βιομηχανικής παραγωγής: Τεχνολογία μικροκρυσταλλικού πυριτίου χαμηλής θερμοκρασίας

Χαρακτηρισμός και μοντέλα τρανζίστορ λεπτών υμενίων βιομηχανικής παραγωγής: Τεχνολογία μικροκρυσταλλικού πυριτίου χαμηλής θερμοκρασίας Χαρακτηρισμός και μοντέλα τρανζίστορ λεπτών υμενίων βιομηχανικής παραγωγής: Τεχνολογία μικροκρυσταλλικού πυριτίου χαμηλής θερμοκρασίας Υποψήφιος Διδάκτορας: Α. Χατζόπουλος Περίληψη Οι τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑ A ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ A1. Να χαρακτηρίσετε τις

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Καθηγήτρια ΦΕΡΦΥΡΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Τμήμα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Η σχεδίαση με τον παραδοσιακό τρόπο απαιτεί αυξημένο χρόνο, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ 1. Τεχνολογικά χαρακτηριστικά ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ Βασικοί συντελεστές της κοπής (Σχ. 1) Κατεργαζόμενο τεμάχιο (ΤΕ) Κοπτικό εργαλείο (ΚΕ) Απόβλιττο (το αφαιρούμενο υλικό) Το ΚΕ κινείται σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Καθ. Αριστομένης Αντωνιάδης ρ. Μηχ. Μαρία Παππά. Ευάγγελος ασκαλάκης

Καθ. Αριστομένης Αντωνιάδης ρ. Μηχ. Μαρία Παππά. Ευάγγελος ασκαλάκης ΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΛΕΙΑΝΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟ Ο ΤΩΝ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Καθ. Αριστομένης Αντωνιάδης ρ. Μηχ. Μαρία Παππά Ευάγγελος ασκαλάκης Πολυτεχνείο Κρήτης Χανιά 2016 Παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα