ΣΑΛΑΜ ΙΝΙΑΚΕΣ ΕΡΕΥ Ν ΕΣ,

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΑΛΑΜ ΙΝΙΑΚΕΣ ΕΡΕΥ Ν ΕΣ,"

Transcript

1 ΓΙΑΝΝΟΣ Γ. ΛΩΛΟΣ ΣΑΛΑΜ ΙΝΙΑΚΕΣ ΕΡΕΥ Ν ΕΣ, Μ Ε Ρ Ο Σ A ' ΤΟ ΙΕ ΡΟ ΤΟ Υ Δ ΙΟ Ν Υ Σ Ο Υ Υ Π Ο ΤΟ Σ Π Η Λ Α ΙΟ Τ Ο Υ Ε Υ Ρ ΙΠ ΙΔ Η Εισαγωγή Στο Πρώτο Μέρος της μελέτης αυτής παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των ανασκαφούν του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, των ετών , στον.χώρο του Ιερού του Διονύσου, κοντά στον Όρμο Περιστέρια στη νό τια ακτή της Σαλαμίνος. Στο άρθρο αυτό γίνεται προσπάθεια σύνθεσης και ερμηνείας όλων των δεδομένων που προέκυψαν από την ανασκαφή τριών ετών στον χώρο αυτό. Το ιερό βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό σπήλαιο (Σπήλαιο Ευριπίδη), του οποίου η συστηματική ανασκαφική έρευνα συντελέσθηκε κατά το διάστημα από το 1994 έως και το 1997' (για την θέση του σπηλαίου βλ. εδα) Εικ. 1). Το ιερό, που εντοπίσθηκε στην διάρκεια της ερευνητικής περιόδου του 1998, είναι ιδρυμένο σε έδαφος με έντονη κλίση, σε χώρο όπου δημιουργείται υποτυπώδες πλάτωμα, μπροστά από πηγή νερού, ευρισκόμενη στη βάση επιβλητικού βραχώδους όγκου, ορατού από την ακτή, σε σημείο της ανοδικής ατραπού προς το σπήλαιο (βλ. Εικ. 2-4). Μετά τον θάνατο του τραγικού ποιητή (το 406 π.χ.), η ίδρυση του Ιερού του Διονύσου, κάτω ακριβώς από το σπήλαιο, συνιστά, χωρίς αμφιβολία, την πρώτη σοβαρή ανθρώπινη παρέμβαση στον περιβάλλοντα χώ ρο του ησυχαστηρίου του. Πρόκειται για αυτόνομο κτηριακό συγκρότημα της Ελληνιστικής εποχής, κατεστραμμένο από ισχυρότατο σεισμό (ή σεισμούς) και μπαζώμένο συστηματικά σε (πρώιμους;) Ρωμαϊκούς Αυτοκρατορικούς χρόνους, πιθανότατα κατά τη διάρκεια εκτεταμένων εργασιοϊν καθαρισμού της περιοχής της πηγής και διαμόρφωσης της ανόδου προς το εποάνυμο σπήλαιο. 1. Λ ώ λος α. 1998β. 1998γ. 1999α. 1999β. 2000α. 2000β. 2000γ. Κ ύρου Touchais 1998, Ε πίσης, W. Phelps στο Smith 1998.

2 114 Γιάννος Γ Λώλος Η ανασκαφή του Ιερού η στρωματογραφία του χώρου Η ερευνητική-εκπαιδευτική ανασκαφή στον χώρο του Ιερού του Διονύσου2διενεργήθηκε, υπό την διεύθυνση του υπογραφομένου, με βασική επιστημονική συνεργάτιδα την αρχαιολόγο Αλεξάνδρα Μαρή (Μ.Α.). κα- 2. Στην ανασκαφή του Ιερού του Διονύσου και της αρχαίας πηγής, των ετών εκπαιδεύθηκε μεγάλος αριθμός πτυχιούχω ν και φοιτητών της Αρχαιολογίας, στην πλειοψηφία τους από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, συνέβαλαν ουσιωδώς στην επιτυχή εξέλιξη της έρευνας, με την ενεργό κ α ι ακούραστη συμμετοχή τους στις εργασίες πεδίου και στις πολύωρες εργασίες ταξινόμησης και καταγραφής τω ν ευρημάτων στο Εργαστήριο της ανασκαφής. οι παρακάτω φ οιτητές και πτυχιούχοι: Κωστής Ανδριανός. Ελένη Βασιλείου. Μυρσίνη Γκούμα. ΚλειώΔημητρίου. Μ αρία Ζαρέντη, Ευαγγελία Κ άππα, Χρήστος Κλείτσας. Μ ατίνα Κορδαλή. Βαγγέλης Κρουστάλης του Ηλία, Βαγγέλης Κρουστάλης του Σταμάτη. Γρηγόρης Μανόπουλος. Μ αριλένα Μαραθεύτη. Χριστίνα Μαραμπέα, Δήμητρα Μελικόκη. Κάλλια Μ ί/α. Σίλας Μ ιχάλακας, Αρετή Μ πρέσκα, Γιάννης Νάκας. Α ργυρώ Ναυπλιώτη. Χαρά Π απαναστασίου, Μ αρία Πασχάλη, Μ αρία Πατρικού, Ιωάννα Πουλοπούλου. Δημήτρης Σακκάς. Ευρυδίκη Σούλα, Αναστασία Σούλιου. Φώτης Σταυριανόπουλος. Γιάννης Συρόπουλος. Ελένη Σφακιανάκη, Μυρσίνη Τακτικού, Κώστας Τσάβαλος. Ελένη Τσακανίκα. Φωτεινή Τσάμπρα και Βιβή Φ ωτοπούλου. Σημαντική βοήθεια, στο πλαίσιο των ανασκαφικών εργασιών στο ιερό, προσέφεραν, με την πρόθυμη και αφοσιωμένη συμμετοχή τους, όπως και κατά το παρελθόν, μέλη του επιτυχώ ς εξελισσόμενου Π ρογράμματος Νόστος" από τα Σελήνια Σαλαμίνος. Ω ς υπεύθυνοι διαφ όρω ν τομέων της ανασκαφής. συνέβαλαν αποφασιστικά, με το έργο τους, στην επιτυχία του όλου προγράμματος οι: Σαράντης Γ. Αώλος (γενικός σύμβουλος), Γιάννης Κ ουφάκος (διοικητικός υπεύθυνος), Πέτρος Βακόνδιος (τεχνικός υπεύθυνος). Νίκος Γαβριήλ (τεχνικός και φωτογράφος). Κωνσταντίνα Μ παϊραμίδου (υπεύθυνη τροφοδοσίας και γενικότερης υποστήριξης), Κώστας Ξενικάκης (ειδικευμένος αρχαιολογικός φωτογράφος, υπεύθυνος για την φωτογράφηση όλων των ευρημάτων). Κώστας Βασιλειάδης και Σταμάτης Παπανικολάου (συντηρητές αρχαιοτήτων), Χρήστος Μυλωνάς (υπεύθυνος βιντεοσκοπικώ ν λήψεων) και Γιώργος Μ πρέγκου (ειδικευμένος τεχνίτης ανασκαφής). Εκπρόσωποι της Εφορείας Π αλαιοανθρωπολογίας-σπηλαιολογίας στην ανασκαφή στα Περιστέρια ήταν ο αρχαιολόγος Χρήστος Αγουρίδης (Μ.Α.) και ο Δρ. Βασίλης Γιαννόπουλος, γεωλόγος-σπηλαιολόγος. Τα κινητά ευρήματα από την ανασκαφή του Ιερού του Διονύσου, τω ν ετών , πλην μικρού αριθμού κοινών οστράκων και κεραμίδω ν του Εργαστηρίου, όπω ς και όλα τα ευρήματα από την ανασκαφή του Σπηλαίου του Ευριπίδη τω ν ετών , έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς, όπου φυλάσσονται και συντηρούνται, με την μέριμνα της Διευθύντριας κας Νέλλης Αξιώτη.

3 Σαλαμινιακές έρευνες τά το 1998, 1999 και το 2000 (σε δύο φάσεις), με την σταθερή συμπαράσταση της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, της Β Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αττικής και της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, με την ενεργό συμμετοχή ομάδων φοιτητών και πτυχιούχω ν Α ρχαιολογίας του Π ανεπιστημίου Ιωαννίνων, και με σημαντική οικονομική υποστήριξη προερχόμενη από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (με ποσά από δικές του πηγές και από την ειδική επιχορήγηση της ανασκαφής, του 1997, από το Υπουργείο Πολιτισμού, με απόφαση του Υπουργού Καθηγητή κ. Ευαγγέλου Βενιζέλου) καθώς και με περαιτέρω οικονομικές ενισχύσεις και παροχή μέσων από τον Δήμο Σαλαμίνος (κατά το ), χάρη στο ζωηρό ενδιαφέρον του Δημάρχου κ. Αθανασίου Μακρή και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, και, τέλος, με την παροχή άλλων πρακτικών διευκολύνσεων από την Κοινότητα Αιαντείου (κατά το 1998, επί προεδρίας του κ. Περικλή Πούτου) και τον Δήμο Αμπελακίων, στον τόπο διαμονής της ανασκαφικής ομάδος (κατά την περίοδο , επί δημαρχίας του κ. Μάριου Τραυλού). Προς όλους τους υποστηρικτές των ερευνών στη Νότια Σαλαμίνα, φορείς και πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δρος Βιβής Βασιλοπούλου, Δρος Γεωργίου Στάϊνχάουερ, Δρος Ιφιγένειας Δεκουλάκου και κας Κορνηλίας Αξιώτη), καθώς και προς όλους τους συνεργάτες μου, εκφράζονται, εδώ, θερμότατες ευχαριστίες. Η συστηματική ανασκαφή, των ετών , στην περιοχή της αρχαίας πηγής και του συγκροτήματος του Ιερού του Διονύσου διενεργήθηκε σε έκταση περίπου 400 τ.μ. και προχώρησε σε βάθος, σε όλα σχεδόν τα ανασκαφικά τετράγωνα ( 2 x 2 μ.), μέχρι το επίπεδο του στερεού (παρθένου) εδάφους. Η αφαιρεθείσα επίχωση σε όλη την έκταση (πλην του γεμίσματος στο εσοπερικό της υδατοδεξαμενής του συγκροτήματος) παρουσίαζε σταθερά την ίδια εικόνα. Αποτελείτο από δύο, ευκόλως αναγνω ριζόμενα, στρώματα, των οποίων το πάχος δεν ήταν παντού το ίδιο: ο.) Το ανιύτερο στρώμα (Σ 1), καστανού, χαλαρού σχετικώς, χώματος αποτελεί, χωρίς καμμία αμφιβολία, μπάζωμα, από εργασίες ισοπέδωσης και διαμόρφωσης του όλου χοίρου κατά τους Ρωμαϊκούς Αυτοκρατορικούς χρόνους. Το περιεχόμενό του είναι Ελληνιστικό και Ρωμαϊκό. Πέραν της παρουσίας μεγάλης ποσότητας λίθων, το άκραις αποσπασματικό κεραμεικό υλικό, που περιείχε σε αφθονία, χρονολογείται, κατά βάσιν στους Ελληνιστικούς, αλλά και στους Ρωμαϊκούς χρόνους (1ο-2ο αι.

4 116 Γιάννος Γ Λώλος μ.χ.). Η Ελληνιστική κεραμεική, στο στρώμα αυτό, περιλαμβάνει άφθονα όστρακα οξυπύθμενων αμφορέων, λεκανών και άλλων ακόσμητων και λεπτοτεχνίαν αγγείων, κυψελών και κεραμίδων. Θα πρέπει να τονιοθεί ότι, στο εσωτερικό της υδατοδεξαμενής, το καστανό αυτό στριόμα. με το πλήθος των λίθων και των θραυσμάτων αμφορέων (βλ. Εικ. 9-10), ήταν ενιαίο, χωρίς καμμία διαφοροποίηση, μέχρι το επίπεδο του σκληροί) δαπέδου της δεξαμενής. β) Το κατώτερο στρώμα (Σ 2), από αργιλώδες, σκληρό χώμα έντονου κίτρινου χρώματος (σχηματισμένο εξ αιτίας κάποιας μεγάλης φυσικής καταστροφής;), περιείχε μικρότερη ποσότητα ελεύθεριυν λίθων και αισθητά μικρότερο αριθμό οστράκων. Το κεραμεικό περιεχόμενό του είναι α π ο κ λειστικ ό ς Ελληνιστικό (θραύσματα τυπικών μελαμβαφών κανθάρων, δύο, τουλάχιστον, αναγλύφων σκύφων, άλλων μικρών αγγείων, αμφορέων, κυψελών (συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ενσφράγιστων δισκοειδών καλυμμάτων) και κεραμίδων). Στο υποκείμενο αυτό κίτρινο στρώμα ήταν βυθισμένο", εξ ολοκλήρου, το κτιστό λατρευτικό θρανίο, καθώς και οι εναπομείναντες τοίχοι, και τα άλλα στοιχεία του ναΐσκου του συγκροτήματος, ενώ από τα μη-κεραμεικά περιεχόμενα του στρώματος, αξίζει να αναφερθούν: μαρμάρινος όρθιος φαλλός από άγαλμα ή ερμαϊκή στήλη και θραύσματα χεριού μικρού μαρμάρινου αγάλματος, που κρατάει κάνθαρο (βλ. παρακάτω). Ενδεικτικώς σημειώνουμε ότι στο ανατολικό τμήμα του λατρευτικού χώρου, με το κτιστό θρανίο, το μέσο πάχος του ανώτερου στρώματος (Σ 1) ήταν εκ., ενώ το κατώτερο στρώμα (Σ 2) είχε πάχος 80 εκ. περίπου. Το τελευταίο, όπως τονίσθηκε παραπάνω, δεν διαπιστώθηκε στο εσωτερικό της αμέσως προς Ανατολάς ευρισκόμενης δεξαμενής. Η ανασκαφή (κατά το 1999) στο σημείο της αρχαίας πηγής (βλ. Εικ. Ι Α), στην βάση του μεγάλου ασβεστολιθικού όγκου, αμέσως βορείως του Ελληνιστικού συγκροτήματος, έφθασε σε βάθος 3.50 μ. περίπου (ακριβέστερα 3,56 μ. από το Σταθ. Σημ. 8 επί του βράχου). Η επίχωση, κυρίως στην βόρεια πλευρά της μικρής, σχετικώς. φυσικής λεκάνης, απ' όπου αναβλύζει, κατά περιόδους, το νερό, περιείχε πολλά φθαρμένα όστρακα αμφορέων και άλλων αγγείων Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων (βλ. Εικ. 28; μέσον). Μπροστά ακριβώς από το ελλειψοειδούς μορφής σκάμμα στο σημείο της πηγής ανοίχθηκε άλλο, μακρόστενο, στον άξονα Βορράς-Νότος (βλ. Εικ. 4). Στο βάθος του (στο επίπεδο των 2,02 μ. από το Σταθ. Σημ 8) αποκαλύφθηκε πλήρως ο πήλινος αγωγός (Εικ. 4-5), μέσω του οποίου διοχε

5 Σαλαμινιακές έρευνες τεύονταν το νερό της πηγής προς την κατεύθυνση της κτιστής δεξαμενής του Ελληνιστικού συγκροτήματος. Πρόκειται για κοινό τύπο ανοικτού αγωγού (γνωστού και από παραδείγματα της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής από τις πρόσφατες ανασκαφές για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου των Αθηνών). του οποίου η διατομή έχει το σχήμα ανεστραμμένου Π. Έ χει μήκος 1,65 μ. και πλάτος 15 εκ. (στο βόρειο τμήμα του). Αποτελείται από τρία χωριστά, συναπτόμενα μέρη. Κρίναμε σκόπιμο να αποκολλήσουμε το ένα μόνον από αυτά, το οποίο, στην συνέχεια, συγκολλήθηκε και συμπληρώθηκε από τον επιδέξιο συντηρητή Σταμάτη Παπανικολάου, στο Εργαστήριο της ανασκαφής (στο κτήριο της Π αλαιάς Κοινότητας Σεληνίων). Αρχιτεκτονική μορφή, ιστορία και χαρακτήρας του Ιερού: Σ ύ ν ο ψ η τ ω ν δ εδ ο μ ένω ν Το Ελληνιστικό συγκρότημα, που αποκαλύφθηκε στην πληρότητά του από τις πρόσφατες ανασκαφές (βλ. Εικ. 6-8), βρίσκεται σε απόσταση ολίγων μέτρων νοτίως της πηγής, σε σημείο της ανοδικής πορείας προς το άνδηρο του Σπηλαίου του Ευριπίδη. Φαίνεται να αποτελεί αρχιτεκτονική ενότητα, από τρία (3) βασικά μέρη, σε διάταξη από Ανατολάς προς Δυσμάς: α) Υδατοδεξαμενή, β) αύλειο λατρευτικό χώρο με κτιστό θρανίο, και γ) ναΐσκο ή οικίσκο. Η βόρεια πλευρά του συγκροτήματος ορίζεται από αναλημματικό τοίχο, προχείρου μάλλον κατασκευής. Η κτιστή δεξαμενή, ορθογωνικής (ελαφρώς τραπεζιόσχημης) κάτοψης, διαστάσεων 3,40 x 3,20 μ., είναι επιχρισμένη εσωτερικά με σκληρό υδραυλικό κονίαμα (βλ. Εικ. 11). Ετροφοδοτείτο με νερό, που γενικώς δεν πρέπει να ανάβλυζε σε μεγάλη ποσότητα, από την παρακείμενη πηγή, μέσω πήλινου αγωγού, ανοικτού επάνω, το πρώτο (βόρειο) τμήμα του οποίου ήλθε στο φο^ς κατά την ανασκαφή της πηγής. Ο λατρευτικός χώρος (Εικ. 16), ευρισκόμενος ανάμεσα στην δεξαμενή και στον ναΐσκο, ορίζεται από καλοκτισμένο θρανίο (πάγκο) σε σχήμα Γ, ύψους (σεπρο'ιτο επίπεδο) 40 εκ. περίπου (Εικ. 12,16). Θα ήταν αρχικά στεγασμένος, εν είδει στοάς, εάν κρίνουμε από την εύρεση, στον χώρο, πολλοτν θραυσμάτων κεραμίδων. Το βόρειο σκέλος του κτιστού θρανίου (δηλ. στον άξονα Α.-Δ.) παρουσιάζεται βαθμιδωτό. Στο μέσον, περίπου, του σκέλους αυτού σχηματίζεται ορθογώνια εσοχή, σε σημείο όπου υπάρχει, σε υψηλό, σχετικούς, επίπεδο λίθινο βάθρο (βλ. Εικ ). Ας σημει-

6 118 Γιάννος Γ. Λώλος ωθεί, ότι η διαφορά επιπέδου ανάμεσα στις δύο κτιστές βαθμίδες, δηλ. την διατηρούμενη κατώτερη και την μερικώς κατεστραμμένη ανιότερη, στην βόρεια πλευρά του λατρευτικού χώρου (στα Τετράγωνα 412 και 411) είναι 70 εκ. Ο ορθογώνιος ναΐσκος του συγκροτήματος (Εικ ), διαστάσεων 2,50 χ 2,30 μ., είναι κατεστραμμένος σε μεγάλο βαθμό, εξ αιτίας της έντονης διάβρωσης της κλιτύος στο σημείο αυτό. Ο βόρειος τοίχος του, πάντως, σώζεται σε αρκετό ύψος. Έ χει είσοδο από Ανατολάς. με διατηρημένες τις δύο παραστάδες και το λίθινο κατώφλι. Διαγνωστικά στοιχεία των ιερών χώρων του Ελληνιστικού συγκροτήματος αποτελούν η κτιστή ορθογώνια τράπεζα προσφορών στα αριστερά της εισόδου του ναΐσκου και τα δύο λίθινα βάθρα, με ορθογώνια κοιλότητα στην άνω επιφάνειά τους, για την στήριξη πεσσών, στηλών ή αγαλμάτων, που βρέθηκαν κατά χώραν (Εικ ): Το προαναφερθέν πρώτο (μήκους 55 εκ., πλάτους 37 εκ. και ύψους 22 εκ., με κοιλότητα 23x21 εκ., βάθους 6 εκ.) στο σημείο της κεντρικής εσοχής του βόρειου βαθμιδωτού θρανίου, και το δεύτερο (μήκους 43 εκ., πλάτους 28 εκ. και ύψους 25 εκ., με κοιλότητα 20 x 13 εκ.) σε σημείο στο δυτικό τμήμα του φυσικού δαπέδου του ναΐσκου. Η κοιλότητα του βάθρου στο εσωτερικό του ναΐσκου διατηρούσε όλη την μολυβδοχόηση (το στρώμα μολύβδου έξυσαν, δυστυχώς, νεαροί βάνδαλοι στις αρχές Μ αϊου του 2000). Ξεχωριστό ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει ένα τεχνητό αυλάκι (Εικ ,17) που αποκαλύφθηκε το 1998 στο δάπεδο του λατρευτικού χώρου του συγκροτήματος, μήκους 1,90 μ. και πλάτους 23 εκ. Είναι διευθετημένο στον άξονα Βορράς-Νότος, σε ορθή γωνία προς το μέτωπο της πρώτης βαθμίδος του βορείου σκέλους του κτιστού θρανίου, και το βόρειο πέρας του (η αρχή του) βρίσκεται δίπλα ακριβώς στην κεντρική εσοχή του θρανίου. Είναι κατασκευασμένο από συναπτόμενες κυρτές κεραμίδες (σε ανεστραμμένη τοποθέτηση). Το αυλάκι βρέθηκε (εντός του κίτρινου αργιλώδους στρώματος) σκεπασμένο, πρόχειρα, με θραύσματα καλυμμάτων κυψελών, κεραμίδων και οπτή πλίνθο (Εικ ). Ο τρόπος κάλυψής του προξενεί εντύπωση. Δεν πρέπει να είναι αγωγός νερού, σε αυτό μάλιστα, το επίπεδο, και σε αυτή την θέση εν σχέσει προς την υπερκείμενη κτιστή βαθμιδωτή κατασκευή, επειδή δεν φαίνεται να διοχέτευε το νερό κάπου. Τ ο στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με τον εμφανώς αμελή τρόπο κάλυψης, μας οδηγεί σε άλλες υποθέσεις. Τοποθετημένο στο κεντρικότερο σημείο της λατρείας, το τεχνητό αυτό

7 Σαλαμινιακές έρευνες αυλάκι μπορεί να ερμηνευθεί ως αυλάκι υγρών προσφορών, κατά το π ρ ό σφατο παράδειγμα στο ιερό του ήρωος (Αριστομένη;) στην Μεσσήνη3. Μετά την καταστροφή του ιερού και την αχρήστευση των σκευών του (διαρκούσης της Ελληνιστικής περιόδου), είναι πιθανόν, σε κάποια χρ ο νική στιγμή, να σκεπάσθηκε βιαστικά, με μια προστατευτική κίνηση, από τον τοπικό, ίσως, νεωκόρο, σε ένδειξη σεβασμού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συγκριτικά παράλληλα για την αρχιτεκτονική μορφή του ναΐσκου και του στεγασμένου λατρευτικού χώρου, με το κτιστό θρανίο, αναγνωρίζονται σε μικρά αγροτικά ιερά σε Αττικές και άλλες θέσεις4. Με βάση τα συμπεράσματα από την μελέτη των αρχιτεκτονικών στοιχείων και την εξέταση του περιεχομένου των δύο ευδιάκριτων στρωμάτων της επίχωσης σε όλη, σχεδόν, την έκταση της ανασκαφής, το κτηριακό συγκρότημα πρέπει να κατασκευάσθηκε σε πρώιμη φάση ή, το αργότερο, στα μέσα του 3ου αιώνος π.χ. Η λειτουργία του ιερού δεν φαίνεται να είχε πολύ μεγάλη διάρκεια. Η καταστροφή του (πιθανότατα από φυσική αιτία) μπορεί να χρονολογηθεί εντός του 2ου αιώνος π.χ. (σε πρώιμη φάση ή γύρω στα μέσα του αιώνος αυτού). Η κρηναία εγκατάσταση, όμως, φαίνεται ότι συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, μετά από απαραίτητες, ενδεχομένως, επισκευές της υδατοδεξαμενής, έως, τουλάχιστον, και τον Ιο αιώνα π.χ. Στο διάστημα αυτό, είναι πολύ πιθανόν να εχρησιμοποιείτο και ως σταθμός ανεφοδιασμού των πλοίω ν με νερό, εάν κρίνουμε από την παρουσία μεγάλου αριθμού σπασμένου/ οξυπύθμενων αμφορέων διαφορετικών τύπων και προελεύσεων, σε δεύτερη χρήση, εδώ, για την μεταφορά του νερού. Η καταστροφή της δεξαμενής οφείλεται σε ισχυρότατο σεισμό, πού άφησε έντονα τα ίχνη του, στο νότιο και στο δυτικό τοίχο της. Μετά την καταστροφή και αχρήστευσή της, σε Ρο3μαϊκούς Αυτοκρατορικούς χρόνους, μπαζώθηκε (βλ. σχετικώς Εικ. 9-10), όπο^ς και ο γύρω χώρος της, στο πλαίσιο, ίσως, εργασιών διαμόρφωσης της πορείας προς το Σπήλαιο του Ευριπίδη. Κατά την Αρχαιότητα, αποτελούσε συνήθη πρακτική η χρησιμοποίηση κομματιού/ οξυπύθμενο^ν αμφορέων, άλλων αγγείων και κεραμίδων, ως αδρανούν υλικών, για το γέμισμα ( μπάζωμα ) αχρηστευμένων φρεάτων και 3. Θέμελης , Εικ π.χ. στον Ραμνούντα και στη Βούλα Αττικής: Π ετράκος , Εικ Η. Α νδρέου 1993,73, Σ /έό. 1. Πίν. 43β.

8 120 Γιάννος Γ Λώλος υδατοδεξαμενών5, για την ισοπέδωση πλατεκύν και άλλων χώρων και για την δημιουργία υποστρωμάτων δρόμων6. Οπως προκύπτει απο την μελέτη και ερμηνεία των κινητιόν ευρημάτων και των άλλων στοιχείων, που σημειώθηκαν στους χοίρους του Ελληνιστικού συγκροτήματος στα Περιστέρια, το ιερό, ευρισκόμενο "υπό την σκιάν του σπηλαίου, ήταν προορισμένο για την λατρεία του Διονύσου, με παράλληλη, πιθανότατα, απόδοση τιμών στον ποιητή των Βακχών, σε εποχή ^ιατά την οποίαν ο Ευριπίδης, που στη ζωή του υπήρξε συνοδοιπόρος του θεού, είχε επάξια και οριστικά κερδίσει, πιά, την μεταθανάτια αναγνώριση και δόξα. Κινητά ευρήματα Από τα πολυάριθμα κινητά ευρήματα που απέδωσε η ανασκαφή του συγκροτήματος, θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε δύο έργα της Ελληνιστικής πλαστικής, από μάρμαρο7, του τέλους του 3ου ή του 2ου αιώνος π.χ. Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με την αισθητή παρουσία κανθάρων στο λατρευτικό χώρο, τεκμηριώνουν τον Διονυσιακό χαρακτήρα του ιερού: Ενας μαρμάρινος φαλλός89(έικ ), μήκους 13.5 εκ. και μέσου πάχους 3,2 εκ., από την Ελληνιστική επίχωση στον λατρευτικό χώρο, σε άκρως ρεαλιστική απόδοση, διαφοροποιείται εντυπωσιακά από τους συ 5. Οι παρατηρήσεις της Virginia Grace ( ) για τις σχετικές μαρτυρίες από την Αγορά των Αθηνών έχουν γενικότερη ισχύ: "In the long-continued habitation of Athens, between general disasters ordinary breakage produced in time the waste material with which disused wells and cisterns were filled or areas levelled. Accumulation of jars might start, while a well was in use. with those lost while being used to draw water. Or sometimes amphoras were laid as packing around the tile drums forming the shaft of a well driven down through the middle of an older cistern. Groups of pots or stamped handles found together in such fillings serve to date each other, like coins in a hoard". 6. Ό πω ς στην Λευκάδα, σε δρόμο στο ανατολικό τμήμα της αρχαίας πόλης. I. Ανδρέου Πίν. 20α. 7. Είμαι ιδιαίτερα υποχρεωμένος στην συνάδελφο Καθηγήτρια κα Λίλα Μαραγκού και στους Καθηγητές κ. Πέτρο Θέμελη και κ. Νικόλαο Σταμπολίδη για γνώμες και εκτιμήσεις που αφορούν στα δύο μαρμάρινα ευρήματα της ανασκαφής. Η ευθύνη, βέβαια, της "αναγωγής" και τελικής ερμηνείας τους εδώ, βαρύνει αποκλειστικά τον υπογραφόμενο. 8. Αρ.Ευρ.Αν. 98.Γ.412.Λ1. 9. Παραδείγματα: Ρακατσάνης και Τζιαφάλιας 1997,68-69, Πίν. 46 (από το πιθανό Ιερό του Διονύσου στον Ατραγα της Θεσσαλίας).

9 Σαλαμινιακές έρευνες νήθεις αυτοτελείς φαλλούς, σχηματικού τύπου9, με συμβολικό περιεχόμενο. Εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε να θεωρηθεί, αυτοτελώς, ανάθημα, σε φυσικές διαστάσεις, σε χτυπητή, βέβαια αντίθεση με τα γιγαντιαία αναθήματα της Δήλου, τον τεράστιο κόκκινο φαλλό της Πομπηίας10, ή το παράδειγμα που μεταφέρει γυμνή γυναίκα επάνω στον ερυθρόμορφο κρατήρα του Μουσείου του Βερολίνου11. Αφιερώματα του είδους αυτού, από διάφορα υλικά, συνηθίζονται στα Διονυσιακά ιερά, εφόσον ο φαλλός, σύμβολο γονιμικό και αποτροπαϊκό, με ευεργετική και προστατευτική δύναμη, αποτελεί βασικό στοιχείο της λατρείας, που δοξάζεται, με την περιφορά του, στις τυπικές Διονυσιακές γιορτές, όπως στη φαλλική πομπή που υμνεί ο Αριστοφάνης στους Αχαρνής.^ Από ορισμένα μορφολογικά στοιχεία στη βάση του, προκύπτει ότι ο φαλλός, από το ιερό, θα ήταν ένθετος σε άγαλμα ή ερμαϊκή στήλη. Αν δεχθούμε ότι αποτελούσε μέρος αγάλματος, θα πρέπει να φαντασθούμε Σάτυρο ή Πάνα. Αγάλματα, από μάρμαρο ή χαλκό, σε φυσικό ή μικρότερο μέγεθος, σε μορφή ιθυφαλλικού Σατύρου ή Πανός, με διατηρημένο τον φαλλό τους, δεν έχουμε πολλά: υπάρχει ένα σύμπλεγμα12, των πρώ ιμω ν Α υτοκρατορικών χρόνων, με Σάτυρο και Νύμφη, από την περιοχή PollenaTrocchia στα περίχωρα της Πομπηίας, το γνωστό Υστεροελληνιστικό σύμπλεγμα, με Αφροδίτη και Πάνα από την Δήλο, και, ακόμη, ένας εξαίρετος χάλκινος τριποδικός λέβης13, από τρεις νεαρούς Πάνες, Ελληνιστικής έμπνευσης, από την Πομπηία. Αφθονα είναι, όμως, τα πήλινα και χάλκινα έργα της μικροπλαστικής που αποδίδουν αυτές τις ιθυφαλλικές μορφές. Ενδεικτικώς, μπορούν να αναφερθούν: ο χάλκινος Σάτυρος της Ολυμπίας, ο Κλασικός Σάτυρος της Συλλογής Καραπάνου, ο δημοφιλέστερος, ίσως, της Ελληνικής Τέχνης, και ο Κλασικός Σάτυρος του Μ ουσείου του Capodimonte14. Εναλλακτικώς, ο φαλλός της Σαλαμίνος είναι δυνατόν να αποδοθεί σε 10. Grant Marcade (α.χ.) Grant Grant Grant 1975,119.

10 122 Ι'ιάννος Γ. Λώλος ερμαϊκή στήλη, λατρευτικού χαρακτήρα, αλλά όχι του παραδοσιακού τύπου, γνωστότατου από πολλά παραδείγματα, ομοιώματα και απεικονίσεις στην αγγειογραφία. Στον τύπο αυτό, συνήθως, τα ολόγλυφα ανδρικά όργανα, στην πληρότητά τους, είναι ένθετα15. Εχοντας αποκλείσει την περίπτωση ο φαλλός, από το ιερό, να ανήκει σε ερμαϊκή στήλη σε μορφή Ερμαφρόδιτου ( ανασυρομένου ) στην Ρωμαϊκή εκδοχή της16, εκτιμώ ότι μπορεί κάλλιστα να προέρχεται από ερμαϊκή στήλη σε μορφή Πριάπου ή Πανός: Αρκετά γνωστή είναι η ύστερη Ελληνιστική στήλη με μορφή Π ριάπου17, εκτεθειμένη στο Μουσείο της Δήλου, προερχόμενη, μάλιστα, από την περιοχή της Οικίας του Διονύσου. Λιγότερο γνωστή είναι η στήλη σε μορφή Π ανός1*, που αποδίδεται επάνω σε μαρμάρινη σαρκοφάγο με ανάγλυφη Βακχική σκηνή, του ύστερου 2ου αιώνος μ.χ., στο Museo Famese. Κεντρικό πρόσωπο, αξίζει να τονισθεί, στην όλη σκηνή, είναι ο Διόνυσος, ένας άκρατος Διόνυσος, υποβασταζόμενος, αλλά χωρίς να αφήνει τον κάνθαρο από το χέρι. Παραμένοντας μέσα στο Διονυσιακό κλίμα: το δεύτερο πλαστικό έργο που κερδίσαμε από την ανασκαφή του ιερού, συγκροτημένο από σπαράγματα που σημειώθηκαν στο κίτρινο Ελληνιστικό στρώμα και στο μπάζωμα της υδατοδεξαμενής, είναι το δεξιό χέρι αγάλματος (Εικ. 22), ελαφρώς λυγισμένο, σε μέγεθος μικρότερο του φυσικού, που κρατάει κάνθαρο19. Για μία σειρά λόγων, δεν θεωρώ πιθανόν να ανήκει σε άγαλμα Ασκληπιού ή Ηρακλέους. Παρόλο ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί εντελώς η πιθανότητα, ελλείψει άλλων σπαραγμάτων, να προέρχεται από άγαλμα Σατύρου, φαίνεται πιθανότερο, με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, να ανήκει σε άγαλμα Διονύσου. Θα πρέπει, νομίζω, στο πλαίσιο της όλης θεώρησης των δεδομένων, να αποσυνδεθεί από τον μαρμάρινο φαλλό, λαμβα- 15. Παράδειγμα: Κουκούλη-ΧρυσανθάκηκαιΜ αλαμίδου(α.χ,), 1(των αρχών του 5ου αι. π.χ.). Αλλο ακέραιο παράδειγμα. Ελληνιστικών χρόνων, εκτεθειμένο σε προθήκη του Α ρχαιολογικού Μ ουσείου της Δήλου. 16. LIMC. V: 2. "Hermaphroditos" No LIMC, VIII: 2. "Priapos", 687, No. 92. Ζαφειροπούλου 1993,67 (A 350). 18. Grant 1975, Αρ. Ευρ. Αν. 99.Γ412.Λ1-2, 99.Γ411.Λ4 και Λ6. Ως προς την γενική μορφή του, ο μαρμάρινος κάνθαρος συγγενεύει με κεραμεικό τύπο της Ελληνιστικής εποχής: Rotroff Fig. 9. No. 95.

11 Σαλαμινιακές έρευνες νομένου υπ'όψ ιν και του γεγονότος ότι στο ιερό υπάρχουν δύο λίθινα βάθρα, για την στήριξη λατρευτικών στηλών ή αγαλμάτων. Έχουμε, εδώ, με βάση αυτή την ερμηνεία, την στερεότυπη και επαναλαμβανόμενη μορφή του θεού, γνωστή από πολλές παραστάσεις σε ερυθρόμορφα και άλλα αγγεία. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, όμως, ότι ο θεός εικονίζεται στην ίδια στάση και σε δύο Αττικά ανάγλυφα του 4ου αι. π.χ., στημένα σε θεατρικούς χώρους: στο θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα20 και στο θέατρο του δήμου της Αιξωνής21 (της σημερινής Γλυφάδας). Ο θεός είναι, ακόμη, παρών, με την μορφή δύο αγαλμάτων, στην στάση αυτή, στο θέατρο των Τραχώνων (φυλάσσονται, τώρα, στο Α ρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς). Ο συγκεκριμένος αγαλματικός τύπος, του Διονύσου, με κάνθαρο -το διακριτικό του γνώρισμα- στο χέρι, γνωστός από το Υστεροαρχαϊκό κολοσσικό παράδειγμα στο Ικάριον της Αττικής22 και από μεταγενέστερες παραστάσεις σε νομίσματα, παραπέμπει, τέλος, κατευθείαν στο θέατρο και στον ίδιο τον Ευριπίδη, με την επιβλητική παρουσία του επάνω στο αναθηματικό ανάγλυφο του Αρχαιολογικού Μ ουσείου της Κ ωνσταντινουπόλεως23 (Εικ. 23), της Ρωμαϊκής εποχής, στο οποίο ο Ευριπίδης α π ο δίδεται καθιστάς, υπό την προστασία και επίνευση του θεού. Στα άλλα κινητά ευρήματα από την ανασκαφή, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συγκαταλέγονται: θραύσμα μικρού μαρμάρινου αγγείου (ίσιος πυξίδας)24, χάλκινη κεφαλή υδρόβιου πτηνού (πάπιας)25, με εγχάρακτα μάτια (Εικ. 24), πού θα διακοσμούσε κάποιο χάλκινο σκεύος, μολύβδινο έλασμα26, επιμελούς διπλωμένο και τρυπημένο (από σημείο στην λατρευτική εσοχή του κτιστού θρανίου), με μαγική, ίσως, σημασία, τμήμα, πήλινου ειδωλίου ή αναγλύφου και πήλινο πλακίδιο27, με ανάγλυ 20. UM C. III: 2 -D ionysos' No U M C, III: 2 D io n y so s", 403. No.854. Γ ιαννοπούλου-κ ονσολάκη 1990, , Εικ Αποσπασματικούς σω ζόμενο (εκτεθειμένο, τιάρα, σε μία α πό τις α νακαινισμένες α ί θουσες της Α ρχαϊκής πλαστικής του Ε θνικού Α ρχαιολογικού Μ ουσείου). 23. Richler Fig Αρ. Ευρ. Αν. 99.Γ413.A3 και Α5. Πρβλ. παραδείγματα α πό τα Ιερά της Α ρτέμιδος Μ ουνιχίας και της Α ρτέμιδος Βραυρω νίας: Π αλαιοκρασσά 1991,175, (Μ Α 2), Π ίν. 48γ. 25. Αρ. Ευρ. Αν. 98.Γ.Χ Αρ.Ευρ.Αν. 99.Γ412.Μ Αρ. Ευρ. Αν. 99.Π 22.Π 7.

12 124 Γιάννος Γ Λώλος φη μορφή βρέφους σε κλίνη (Εικ. 25 ), πού θα είχε αναθέσει κάποιος πιστός στον ιερό χώρο. Αναθηματικά πλακίδια του είδους αυτού δεν απαντούν συχνά. Για τον συγκεκριμένο τύπο, εντοπίζονται Ροδιακά συγκριτικά παράλληλα28, στη Λίνδο και στο Βρεταννικό Μουσείο, του 5ου αι. π.χ.. Σημειώθηκαν ακόμη: Πήλινος δίσκος29, κατά το ήμισυ σωζόμενος, ίσως για την απόθεση προσφορών, και τέσσερα μικρά πήλινα αντικείμενα30 διαφόρων σχημάτων, αγνώστου χρήσεως, πιθανώς αναθηματικού χαρακτήρος. Ο κύριος όγκος της κεραμεικής που προήλθε από την ανασκαφή του συγκροτήματος του Ελληνιστικού Ιερού αποτελείται από όστρακα οξυπύθμενων αμφορέων, λεκανών καί άλλων χρηστικών αγγείων, καθώς και θραύσματα κυψελών (των αρχαίων σίμβλων). Εξαιρετικά μικρό, στο κεραμεικό σύνολο, είναι το ποσοστό των λεπτότεχνων μελαμβαφών ή άλλων αγγείων. Από τα αγγεία ή όστρακα αυτής της κατηγορίας, αξίζει να αναφερθούν: -Μελαμβαφές φιαλίδιο/σκυφίδιο31, με πλατειά βάση (Εικ. 28: επάνω), του πρώιμου 3ου αι. π.χ. -Θραύσματα τεσσάρων ή πέντε ανάγλυφων, Μεγαρικών λεγάμενων, σκύφων (Εικ ). Ας σημειωθεί, ότι τα όστρακα δύο εξ αυτών (Εικ. 26) βρέθηκαν στο κίτρινο αργιλώδες Ελληνιστικό στρώμα, στην περιοχή της εσοχής του κτιστού λατρευτικού θρανίου. -Δύο μικρογραφικά αγγεία (κυάθια) ασυνήθιστου τύπου, με στρογγυλή βάση (Εικ. 28: κάτω, 29), ίσως για προσφορές μελιού, για μειλίχιες, δηλαδή, σπονδές. Ο συγκεκριμένος τύπος δεν απαντά στο δημοσιευμένο σχηματολόγιο της Ελληνιστικής κεραμεικής από την Κόρινθο32και την Αγορά των Αθηνών33. -Θραύσματα μελαμβαφών κανθάρων (Εικ. 30), γνωστών τύπων, κυ 28. Higgins (Nos ). 345 (No. 1268). Pis (Ευχαριστίες οφείλονται στην Επίκ. Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Ρένα Πέππα για τις χρήσιμες υποδείξεις της). 29. Αρ. Ευρ. Αν. 99.Γ412.Π Αρ. Ευρ. Αν. 99.Γ412.Π2.99. Γ211,Π5.99.Γ122.Π6.99.Γ Π Πρβλ. φιαλίδια, με ευρεία βάση, από την Αγορά των Αθηνών; Rotroff 1997, Fig. 65: Nos Βλ. Roger Edwards Βλ. Rotroff 1997.

13 Σαλαμινιακές έρευνες ρίως του 3ου αι. π.χ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ανασυγκροτημένος, τώρα (από τον έμπειρο συντηρητή της ανασκαφής Κώστα Βασιλειάδη), μελαμβαφής κάνθαρος (Εικ. 31), του 200 π.χ. περίπου, που βρέθηκε στην επίχωση της κεντρικής εσοχής στη βόρεια πλευρά του λατρευτικού χώρου, μπροστά ακριβώς από το πρώτο λίθινο βάθρο. Εχει υψηλό σώμα, με κωνική βάση, και οι λαβές του κοσμούνται με μικρά ανάγλυφα θεατρικά προσιυπεία (Εικ ). Πρόκειται, βέβαια, για κοινό τύπο Ελληνιστικού κανθάρου, με ακριβή παράλληλα από την Αγορά των Αθηνών34 και από άλλες θέσεις, αλλά η παρουσία του εδώ, στο καίριο σημείο της λατρείας, σε συνάρτηση με τα άλλα ευρήματα, δεν φαίνεται να στερείται σημασίας. -Θραύσματα οξυπύθμενων αμφορέων βρέθηκαν, σε εντυπωσιακή π ο σότητα και πυκνότητα, κυρίως στο ανώτερο καστανό στρώμα της επίχωσης (στο "μπάζιομα δηλαδή), μέσα στη δεξαμενή (Εικ. 9-10), και σε όλη την γύρω έκταση. Οι αμφορείς είναι Ελληνιστικών, ως επί το πλείστον, τύπων της Κνίδου, της νήσου Ρόδου και της Κώ, καθώς και της λεγόμενης Ελληνο-ιταλικής κατηγορίας. Η παρουσία τους, εδώ, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, εξηγείται, κυρίως, από την λειτουργία της κρήνης-σταθμού τροφοδοσίας επί μακρό χρονικό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο υλικό αναγνωρίζονται καί 41 θραύσματα λαβών και χειλέων αμφορέων, με αποτυπώματα εμπορικών σφραγίδων (Εικ ), ως επί το πλείστον του 2ου και του 1ου αιώνος π.χ., όπως προέκυψε από την ειδική μελέτη της πτυχιούχου Αρχαιολογίας και συνεργάτιδος της ανασκαφής Ελένης Σφακιανάκη35. Το κεραμεικό υλικό από την ανασκαφή χαρακτηρίζεται και από την παρουσία πλήθους θραυσμάτων κυψελών του ύστατου Κλασικού/Ελληνιστικού κυλινδρικού τύπου, με δισκοειδές κάλυμμα36 (όπως στην Εικ. 39). Ο τύπος αυτός είναι γνωστός από ακέραια παραδείγματα από τους Τράχωνες της Αττικής και τα Αμπελάκια Σ αλαμίνος (σήμερα στο Α ρχαιολογικό Μουσείο Πειραιοδς), καθιός και από θραύσματα από πολλές άλ 34. Rolroil Fig. 18: Nos , PI. 25: Nos Για τα κωμικά προσο)πεία στις λαβές βλ. Rolroil 1997, pi. 141:Nos Σφακιανάκη 2000α. 2000β. 36. Για εκτενή συζήτηση του διαδεδομένου αυτού τύπου, με βάση τα παραδείγματα από την αγροικία της Βάρης Αττικής, βλ. Jones κ.α Για μελισσοτροφείο στην Βούλα Αττικής, με σκεύη του ίδιου τύπου, βλ. Α νδρέου 1993,

14 126 Γιάννος Γ Λώλος λες θέσεις στην Αττική (συμπεριλαμβανομένης της Αγοράς των Αθηνώ ν37), την Αργολιδο-Κορινθία και τις Κυκλάδες. Το μεγάλο αυτό σύνολο, μαζί με κάποια άλλα παραδείγματα από πέντε (5) σημεία του νησιού αποτελεί σημαντικότατη μαρτυρία για την συστηματική άσκηση μελισσοκομίας στη Σαλαμίνα κατά την Αρχαιότητα. Ζωντανεύει, ακόμη, το επίθετο-χαρακτηρισμό που χρησιμοποιεί ο Ευριπίδης σε ένα στίχο του στις Τρωάδες, για την πατρίδα του: την μελισσοτρόφον Σαλαμίνα" (στίχ ). Μείζον ενδιαφέρον παρουσιάζουν τέσσερα (4) δισκοειδή καλύμματα πήλινων κυψελών, που σημειώθηκαν στο κίτρινο αργιλώδες Ελληνιστικό στρώμα, στον αύλειο λατρευτικό χώρο του ναΐσκου. Φέρουν ένα ασυνήθιστα μεγάλο, εμβληματικό σχεδόν, ανάγλυφο Έ \ εντός κύκλου, στο κέντρο τους (Εικ ), στο εμφανέστερο δηλ. σημείο τους, που έχει προκόψει από την ίδια μήτρα κατασκευής στο κεραμεικό εργαστήριο. Είναι πολύ πιθανόν τα καλύμματα αυτά να ανήκουν σε ιερές κυψέλες, δηλαδή σε σκεύη ιδιοκτησίας του ιερού, απαραίτητα στην εξυπηρέτηση των παραγωγικών λειτουργιών του, με προορισμό την τοποθέτησή τους στο βαθμιδωτό κτιστό θρανίο, που ορίζει την βόρεια πλευρά του λατρευτικού χώρου. Τα νομισματικά ευρήματα, τέλος, από διάφορα σημεία της ανασκαφής προσφέρουν πολύτιμα χρονολογικά στοιχεία για την ανθρώπινη δραστηριότητα στο χώρο. Συνδυάζονται, μάλιστα, πολύ ικανοποιητικά με τις χρονολογήσεις που προέκυψαν από την ταύτιση των ενσφράγιστων λαβών αμφορέων: Από τα τέσσερα νομίσματα της ανασκαφής38(εικ. 42). παλαιότερο (το πρώτο) είναι ένα χάλκινο Αθηναϊκό, σε κυκλοφορία κατά τον προχωρημένο 3ο αιώνα π.χ., και νεώτερο (το τέταρτο) ένα υπόχαλκο δηνάριο του Ρωμαίου Υπάτου C. Mamilius Limetanus, του π.χ. Η εξέλιξη της λατρείας: Από την Ελληνιστική στη Ρωμαϊκή εποχή 'Εχοντας εκτιμήσει τις αρχαιολογικές μαρτυρίες που προέκυψαν από την ανασκαφή των επτά ετών στο Σπήλαιο του Ευριπίδη και στον περι 37. Βλ. R otroff Για την ταύτιση των νομισμάτων της ανασκαφής και την γόνιμη ανταλλαγή απόψεων γύρω από νομισματικά και ιστορικά θέματα, ευχάριστά) θερμά τους συνεργάτες μου κ. Άδωνι Κύρου και κ. Δημήτριο Αρτέμη. καθώς και τον κ. Βασίλειο Δημητριάδη.

15 Σαλαμινιακές έρευνες βάλλοντα χώρο του, μπορούμε, τώρα, να συνοψίσουμε τις διαπιστώσεις πού αφορούν στην εξέλιξη της λατρείας στην περιοχή, κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Αρχαιότητα: Τα νέα δεδομένα από την πρόσφατη ανασκαφή στο συγκρότημα του Ιερού του Διονύσου εναρμονίζονται, σε μεγάλο βαθμό, με τα στοιχεία πού τεκμηριώνουν την ταυτότητα του ιστορικού σπηλαίου και συνθέτουν το πνεύμα του χώρου, φωτίζοντας, μεταξύ άλλων, τον χαρακτήρα της λατρείας πού αναπτύχθηκε στο συγκεκριμένο μέρος μετά τον θάνατο του τραγικού ποιητή και την σταδιακή εξέλιξη του σπηλαίου-ησυχαστηρίου σε αξιοθέατο και ηρώον του. Φαίνεται εξαιρετικά πιθανόν η απόδοση τιμών στον Ευριπίδη να είχε αρχίσει ήδη κατά την Ελληνιστική εποχή, συνδυασμένη με περιστασιακές αφίξεις προσκυνητών στο άνδηρο του σπηλαίου, στον χώρο του συγκροτήματος του Ιερού του Διονύσου, όπου η ύπαρξη της κρήνης, σε μικρή απόσταση και με εύκολη πρόσβαση από την ακτή, θα πρέπει να προσείλκυε όχι μόνον τους κατοίκους γειτονικών αγροτικών οικισμών και τους περαστικούς, αλλά και τα πληρώματα των διερχόμενων πλοίων, στη στάση τους στο ασφαλές αγκυροβόλιο των Περιστεριών. Γιά την φύλαξη και την μεταφορά του νερού χρησιμοποιούσαν, βέβαια, οξυπύθμενους αμφορείς, όπως ακριβούς φαντάσθηκε ο αρχαίος αγγειογράφος τους Αργοναύτες στη στάση τους σε μία πηγή, φρουρούμενη μάλιστα από Σάτυρο39 (Εικ. 43). Το πέρασμα τόσων πολλών ντόπιων, και ξένων ναυτικών, από το μέρος αυτό, εξ αιτίας της συνεχούς λειτουργίας της κρηναίας εγκατάστασης, για δυόμισυ, τουλάχιστον, αιώνες, θα πρέπει να συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση της φήμης του σπηλαίου στον ευρύτερο Ελληνιστικό περιβάλλον. Αρχικά, η οικοδόμηση του ιερού, στο πρώτο ήμισυ (ή, το αργότερο, στα μέσα) του 3ου αιοϊνα π.χ., σε χώρο, ίσως, παλαιότερης υπαίθριας λατρείας του Διονύσου, διαμορφωμένο κατάλληλα, είναι δυνατόν να συμβαδίζει με αυξημένη εκδήλωση ενδιαφέροντος Σαλαμινίων και Αθηναίων για το ησυχαστήριο του μεγάλου τραγικού, με δεδομένη και την απουσία τάφου- ηρο)ου 7 μνημείου του ποιητή στην Αθήνα, όπως σωστά επισημαίνει ο Καθηγητής Pierre Sauzeau40. Από την εποχή αυτή, ακριβώς, χρονο 39. Βλ. Grace Fig Sau/.eau 1998,98.

16 128 Γιάννος Γ. Λώλος λογείται και η πρώτη (παλαιότερη) μνεία του Σπηλαίου του Ευριπίδη στη Σαλαμίνα, προβεβλημένη σε κείμενο του Φιλοχόρου41, του ευσυνείδητου και εγκυρότατου ιστορικού (Ατθιδογράφου), που ακμάζει τον πρώιμο 3ο αι. π.χ. Στον πρώιμο Ελληνιστικό κόσμο, η φήμη του τραγικού ποιητή είχε, πια, απόλυτα εδραιωθεί, όπως φαίνεται και από την συνεχιζόμενη προτίμηση των αγγειογράφων και άλλων καλλιτεχνών να αποδίδουν σκηνές ή πρόσωπα από τα έργα του, αλλά και από την παραγωγή πήλινων προσωπείων-πορτραίτων του ίδιου του Ευριπίδη, ακόμη και σε πολύ απομακρυσμένα μέρη, όπως στη νήσο Lipari, βορείως της Σικελίας42(Εικ. 44). Το άγαλμά του, ας σημειωθεί, είχε ήδη στηθεί, σε ένδειξη τιμής, στο επισημότερο θέατρο των Αθηνών, από τον ρήτορα Λυκούργο, ανάμεσα στο 340 και το 330 π.χ., μαζί με τα αγάλματα των δύο άλλων τραγικών, πού είδε πεντακόσια περίπου χρόνια αργότερα, στον χώρο αυτό, ο περιηγητής Παυσανίας. Η αναγνώριση, τώρα, της ύπαρξης αγάλματος του Διονύσου, με κάνθαρο στο χέρι, στον ιερό χώρο, κάτω ακριβώς από το σπήλαιο, εάν γίνει δεκτή, κάνει περισσότερο αισθητό το περιεχόμενο και τον συμβολισμό της τοπικής Ελληνιστικής λατρείας: Η τιμώμενη, εδώ, μορφή είναι η σταθερή μορφή του θεού, που εγκατοικεί, ανάγλυφη ή ολόγλυφη, τρία Αττικά θέατρα, ενώ σε ύστερη απόδοσή της, εμφανίζεται άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ευριπίδη. Η παρουσία ενσφράγιστων καλυμμάτων κυψελών στον λατρευτικό χώρο του συγκροτήματος είναι άξια ιδιαίτερης προσοχής. Από όσο γνωρίζω, καλύμματα του είδους αυτού, με μεγάλο έντυπο μετάλλιο στο κέντρο, δεν έχουν ποτέ αναφερθεί από Αττικές ή άλλες θέσεις. Θα πρέπει να τονισθεί ότι το μετάλλιο με το γράμμα Εψιλον, εν είδει εμβλήματος, εκφεύγει από τα συνήθη αγγειοπλαστικά σήματα, δηλωτικά του κατασκευαστή (κεραμέα) ή του κεραμεικού εργαστηρίου. Είναι προκλητικά μεγάλο, εμφανές και επιμελημένο, για να είναι βραχυγραφία του ονόματος του κατασκευαστή ή του ιδιοκτήτη του εργαστηρίου. Εάν εκτιμηθεί εντός του όλου αρχαιολογικού πλαισίου, οδηγεί, αναπόφευκτα, σε συνειρμούς και υποθέσεις. 41. Όπως μεταφέρεται από τον Ρωμαίο Aulus Gellius, στο έργο του N o ctes A tticae. Βιβλίο XV Da Eschilo a M enandro, 1987,19-20.

17 Σαλαμινιακές έρευνες Είναι, πιστεύω, θεμιτό να υποβληθεί η ιδέα μήπως υποκρύπτεται, στο Εψιλον αυτό, το αρχικό του ονόματος του τραγικού ποιητή. Σε μία τέτοια περίπτωση, το συγκεκριμένο γράμμα-σήμα, στο κέντρο ακριβώς των καλυμμάτων των ιερών κυψελών, θα μπορούσε να είχε επιλεγεί για να λειτουργεί: ως σύμβολο ιδιοκτησίας του ιερού-δηλωτικό της θέσης καί της σχέσης του προς το Σπήλαιο του Ευριπίδη, ή ως διακριτικό του ιδιαίτερου χαρακτήρα του ( Ευριπιδείου, ίσως, ιερού ), ή ως προσδιοριστικό γειτονικής περιοχής, όπου βρισκόταν, ίσως, το κεραμεικό εργαστήριο, γνωστής, από παλαιά, ιδιοκτησίας Ευριπίδη. Σε αντιστοιχία με την υπόθεση αυτή, φαίνεται να είναι η χρήση ονομάτων θεοτήτιυν, πόλεων, βασιλέων, επωνύμων αρχόντων, αρχιτεκτόνων ή εργαστηριαρχοτν, απαντώμενων συχνά, με πλήρη ή συντετμημένη μορφή, σε έντυπες επιγραφές (σφραγίσματα), επάνω σε κεράμους ή πλίνθους από ιερούς χιόρους ή δημόσια κτήρια κατά τους ύστερους Κλασικούς καί Ελληνιστικούς χρόνους43 4. Ας σημειωθεί, ότι κεραμίδες των πύργων της Δημητριάδος στην Μαγνησία είναι σφραγισμένες με ονόματα βασιλέων, που δηλίάνονται μόνον με το αρχικό τους. Ενώ, αξίζει να τονισθεί, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, ανάμεσα σε γνωστές επιγραφές, διαφόρων κατηγοριών, από Ελληνικά ιερά, όπου ονόματα θεοτήτων ή άλλων μορφών (Αθήνα, Απόλλων, Κάβειρος, Ήρως Αρχηγέτης) απαντούν ως συντομογραφιες. με την αναγραφή μονον του αρχικού γράμματος του ονοματος. Η χρησιμοποίηση σκευών της μελισσοκομίας, σημαδεμένων, κατά παραγγελίαν, με το Ε του Ευριπίδη, σε ένα Διονυσιακό ιερό, που συνόρευε, σχεδόν, με το σπήλαιο, θα μπορούσε να είναι μια ακόμη έκφραση τιμής πρός τον μεγάλο τραγικό. Αυτός, είχε ήδη ανυψώσει την μελισσοτρόφο Σαλαμίνα, με ένα στίχο του, που θα ήταν, ασφαλώς, πασίγνωστος στους μεταγενέστερους συμπατριώτες του. Το Διονυσιακό ιερό (Εικ. 45), σε άμεση γειτνίαση με το σπήλαιο, θα πρέπει να γνώριζε ημέρες μεγάλης ακμής ιδιαίτερα κατά την περίοδο τέλεσης των τοπικοιν Διονυσίων, που γνωρίζουμε, από πληροφορία του Αριστοτέλη στο έργο του Αθηναίων Π ολιτεία (LIV. 8), ότι ελάμβαναν χώ ρα. με την συμμετοχή χορηγών, και στην πατρίδα του τραγικού ποιητή, κατά τους Κλασικούς και πιθανότατα κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους, 43. Ορλάνδος Πρόσφατα παραδείγματα: Σούλη, Βλαχόπουλου και Γραβάνη Εικ, από την Λωδώνη, 44. Βλ. σ/ετικώς Lehmann , σημ. 35, ,40,42,43,44.

18 130 Ι'ιάννος Γ Λώλος με επίκεντρο, προφανώς, την αρχαία πόλη στην ανατολική ακτή της Σαλαμίνος. Γίνεται απολύτως σαφές, πλέον, από την συνεκτίμηση των δεδομένων που προέκυψαν από την συστηματική ανασκαφή του σπηλαίου και του συγκροτήματος του Ελληνιστικού ιερού στον περιβάλλοντα χώρο του. ότι, κατά τον Ιο ή στις αρχές του 2ου αιώνος μ.χ. (μετά όηλ. την πλήρη παρακμή του συγκροτήματος και την ισοπέδωση της περιοχής του), η συνδυασμένη, προφανώς, λατρεία, Διονύσου και Ευριπίδη, συνεχίζεται, αναβιώνει μάλλον, σε υψηλότερο επίπεδο, και ασκείται πλέον εντατικά, από τους συχνούς επισκέπτες, στους θαλάμους του σπηλαίου, μέχρι την στιγμή της καταστροφής, από τους Ερούλους και Γότθους, του λατρευτικού άντρου το 267 μ.χ. Η ανάδειξη του σπηλαίου σε αξιοθέατο, περιβεβλημένο με ιερότητα, και τόπο προσκυνήματος, όπως ολοκληρώνεται κατά την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική εποχή, ερμηνεύεται από την γενικότερη άνθηση του πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού, με την δόξα του Ευριπίδη φθασμένη, πια, στα ύψη από την εκπληκτική διάδοση των έργων του σε ολόκληρο τον Ελληνορωμαϊκό κόσμο, ίση, σχεδόν, με εκείνη του Ομήρου. Τα Ρωμαϊκά δεδομένα από το εσωτερικό του σπηλαίου στα Περιστέρια είναι, όπως έχουμε τονίσει και αλλού45, καθοριστικής σημασίας: Η χάραξη της αναθηματικής επιγραφής στον γνωστό μελαμβαφή σκύφο-κειμήλιο, η ανάθεση του πολύτιμου ανάγλυφου σκύφου με την Βακχική σκηνή, η παρουσία των λύχνων, των πολλών νομισμάτων, κοσμημάτων και άλλων αφιερωμάτων στους χώρους του, συνθέτουν, με επαρκέστατο τρόπο, ένα λατρευτικό πλαίσιο και μαρτυρούν για τον χαρακτήρα του άντρου κατά τον 2ο και 3ο αιώνα μ.χ. ως αξιοθεάτου και τόπου απόδοσης τιμής στον Ευριπίδη, στο πλαίσιο συλλατρείας του με τον Διόνυσο. Πεντακόσια περίπου χρόνια μετά τον θάνατο του ποιητή, το ερημητήριο της Σαλαμίνος, επάνω ακριβώς από τον Όρμο με τα σμήνη των άγριων περιστεριών46, είχε καταστεί προσκύνημα του Ελληνορωμαϊκού κόσμου. 45. Λώλος α. 1999α. 1999β. 2000β. 46. Βλ. και αναφορά του Αισχύλου στη Σαλαμίνα (Π έρααι. στίχ. 309: "νήσον την πελειοορέμμονα" (νησί που τρέφει περιστέρια).

19 Σαλαμινιακές έρευνες ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ Ανδρέου, Η. 1993: Βούλα, ΑΛ 43 (1988) Β1, Αθήνα (έκδ. 1993), Ανδρέου, I. 1990: Ελληνιστική κεραμεική Αευκάδος, στο Β Ε πιστημονική Συνάντηση για την Ελληνιστική κεραμεική: Χρονολογικά προβλήματα της Ελληνιστικής κεραμεικής, Πρακτικά, Ρόδος Μ αρτίου 1989, Αθήνα, Γιαννοπούλου-Κονσολάκη, Ε. 1990: Ελυφάδα: Ιστορικό παρελθόν και μνημεία, Αθήνα. Da Eschilo a Menandro: Due secoli di teatro greco attraverso I reperti ' archeologici liparesi, Lipari, Chiesa di Maria SS. delle Grazie, Agosto-Ottobre 1987, Arte Photo Graphic Oreste Ragusi, Milazzo-Messina. Edwards, G. Roger 1975 : Corinthian Hellenistic Pottery, Corinth, Yol. VII, Part III, Princeton, New Jersey. Grace, V. R. 1979:Amphoras and the Ancient Wine Trade, Excavations of the Athenian Agora, Picture book No. 6, Princeton. Grant, M. 1975: Erotic Art in Pompeii: The Secret Collection o f the National Museum o f Naples, Octopus Books Limited, London. Higgins, R. A. 1954: Catalogue of the Terracottas in the Department of Greek and Roman Antiquities, British Museum, Vol. I, London. Θέμελης, Π. 2001: Μεσσήνη, στο Πετράκος Β.Χ., Το Έργον της Α ρχαιολογικής Εταιρείας κατά το 2000, Αθήναι, Jones, J. Ε., Graham A. J. και L. Η. Sackett 1973: An Attic Country House Below the Cave of Pan at Vari, BSA Vol. 68 (1973), ειδικότερα στις σελ Κουκούλη-Χρυσανθάκη, X. και Δ. Μαλαμίδου (α.χ.), Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης, ΥΠΠΟ, ΤΑΠΑ, Αθήνα. Κύρου, Α. 1997: Το Σπήλαιον του Ευριπίδου (άρθρο σε τέσσερις συνέχειες), Εφημ. Εστία, Φεβρ.- Μάρτιος Lehmann, Κ. 1960: Samolhrace: The Inscriptions on Ceramics and Minor Objects, Bollingen Series LX. 2. ii, Pantheon Books. Α6)λος, Γ. 1997: Lagrotte d Euripide a Salamine, Archeologia, No. 334, Mai 1997,4-6.

20 132 Γιάννος Γ. Λώλο; Λώλος, Γ. 1998α: Το Σπήλαιο του Ευριπίδη στη Σαλαμίνα: Τα αποτελέσματα της έρευνας του 1997". Π ερίαπτο 1(1998), Λώλος, Γ. 1998β: "Cave of Euripides, στο D. J. Blackman, "Archaeology in Greece, , Archaeological Reports for , No. 44, 1998, Λώλος, Γ. 1998γ: "To Σπήλαιο του Ευριπίδη στη Σαλαμίνα: Η Προϊστορία του χώρου. Πρακτικά του A ' Διεθνούς Συνεδρίου Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αργοσαρωνικού, Πόρος Ιουνίου 1998 (υπό εκτύπωση). Λώλος, Γ. 1999α: Σπήλαιον αναπνοήν έχον ες την θάλασσαν: Το Σπήλαιο του Ευριπίδη στη Σαλαμίνα, Δωδώνη: Επιστημονική Επετηρίδα του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Π ανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τόμ. 26 (1997), Ιωάννινα, 1999, (όπου δίδονται και οι παραπομπές στις αρχαίες πηγές). Λώλος, Γ. 1999β: Πέντε χρόνια στο Άνδηρο του Ευριπίδη: Οι ανασκαφές των ετών στο ιστορικό σπήλαιο της Σαλαμίνος, Ίρις: Το περιοδικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τεύχος 4ο, Ιαν.-Φεβρ. 1999, 4-7. Λώλος, Γ. 2000α: Το Σπήλαιο του Ευριπίδη, : Η ανασκαφή και οι διαστάσεις της, Επτάκυκλος. Τεύχος 15, Λώλος, Γ. 2000β: Το ιστορικό σπήλαιο της Σαλαμίνος: Ησυχαστήριο και ηρώον του Ευριπίδη, Φιλολογικές μαρτυρίες και αρχαιολογικές αποδείξεις, Επτάκυκλος, Τεύχος Λώλος, Γ. (επιμ.) 2000γ: Οι κλασικοί φιλόλογοι και το Σπήλαιο του Ευριπίδη, Επτάκυκλος, Τεύχος 15, Marcade, J. (α.χ.), Οι Έλληνες: Ο έρωτας στην τέχνη. Διαχρονική Α.Ε., Αθήνα. Ορλάνδος, Α.Κ. 1956: Τα υλικά δομής των αρχαίων Ελλήνων. Τεύχος 1: Το ξύλο ν και ο πηλός. Αθήναι, Παλαιοκρασσά, Λ. 1991: Το Ιερό της Αρτέμιδος Μουνιχίας. Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας Αρ.115, Αθήναι. Πετράκος, Β. 1991: Ραμνούς. Υπουργείο Πολιτισμού, ΤΑΠΑ, Αθήνα. Ρακατσάνης, Κ. και Α. Τζιαφάλιας 1997: Δατρείες και ι ερά στην Αρχαία Θεσσαλία. A ' Πελασγιώτις. Δωδώνη, Παράρτημα Αρ. 63, Ιωάννινα. Richter, G. 1965: The P ortraits o f the G reeks. Vol. I, London.

21 Σαλαμινιακές έρευνες Rotroff, S. 1997: Hellenistic Pottery : Athenian and imported wheelmade table ware and related material, The Athenian Agora, Vol. XXIX, Princeton. Rotroff, S. 2001: Urban Bees at Home in Athens, American School of Classical Studies at Athens, Newsletter, No. 45, Winter 2001, 17. Sauzeau, P. 1998: Lagrece entiere est le tombeau d Euripide: Vie, mort et immortalite des poetes tragiques: quelques reflexions sur Pimaginaire biographique et sur la caveme d Euripide, La Tradition Creatrice du Theatre Antique, I. En Grece Ancienne, Cahiers du GITA, No. 11, Universite Paul Valery, Montpellier, 1998, Smith, H. 1998: Greek poet s gloomy grotto found, The Guardian, Thursday February Σούλη, Χρ.. Βλαχοπούλου Αμ. και Κ. Γραβάνη 1999: Δωδώνη, στο Πετράκος Β.Χ., Το Έργον της Αρχαιολογικής Εταιρείας κατά το 1998, Αθήναι (1999), Sfakianaki, Ε. 2000α: The Commercial Links o f Salamis in the Hellenistic Period as Evidenced from the Stamped Amphoras Excavated at the Shrine of Dionysus at Peristeria, M.A. Dissertation, Department of Archaeology, University of Bristol, September Σφακιανάκη, E. 2000β: Οι εμπορικές διασυνδέσεις της Σαλαμίνος κατά την Ελληνιστική εποχή: Η μαρτυρία των ενσφράγιστων αμφορέων από το Ιερό του Διονύσου, Επτάκυκλος, Τεύχος 15, Touchais, G. 1998: Chronique des fouilles et decouvertes archeologiques en Grece en 1996 et 1997, BCH,Vol. 122, Ζαφειροπούλου, Φ. 1993: Δήλος: Τα Μνημεία και το Μουσείο, Εκδόσεις Κρήνη, Αθήνα.

22 ABSTRACT INVESTIGATIONS IN SALAMIS PARTI THE SANCTUARY OF DIONYSOS BELOW THE CAVE OF EURIPIDES by YannosG. Lolos This paper deals with a small sanctuary of the Hellenistic period (3rd-2nd century B.C.), excavated between 1998 and at Peristeria on the south coast of the island of Salamis in the Saronic Gulf. The architectural form, history and character of the sanctuary, as well as the finds recovered from it, are fully discussed in a synthetic manner. The sanctuary is situated in front of a natural spring, at a short distance from the Cave of Euripides (for which see Y. G. Lolos in Dodoni. Vol. 26, pp ). It consists of a rectangular shrine (2.50 x 2.30 m ), a place for worship with a built bench in the shape of the Greek letter Gamma, and a built water tank (3.40 x 3.20 m.), arranged in the axis from West to East. Included in the numerous finds from the area of the sanctuary and the spring are: A marble erect phallus, coming from a statue or herm (in the form of Priapos or Pan). The right hand of a marble statue of Dionysos (?), holding a kantharos (cup for wine). Fragments of Megarian relief bowls. Pieces of kantharoi. among them a complete one (of ca. 200 B.C.), with small plastic comic-masks on its handles. Forty one (41) stamped handles and rims, belonging to Knidian, Rhodian, Coan and Greco-Italic" amphoras. Fragments of cylindrical bee hives and discoid lids, of which four (4) examples, found in the lower yellow (Hellenistic) layer in the area of the bench, are stamped with a central emblematic E, recalling the initial of the name of Euripides.

23 Σαλαμινιακές έρευνες The conclusion is reached that this rural Salaminian sanctuary, found under the shadow of Euripides Cave, in a landscape haunted with his memory, was built, in the early 3rd century B.C., for the combined cult of Dionysos, patron-god of drama, and Euripides, poet of the Bacchae. After its destruction (probably due to a severe earth-tremor) and the filling and levelling of the whole area in Roman Imperial times, this cult (also reflected in the well-known votive relief in the Archaeological Museum of Constantinople, see here Fig. 23) appears to have been transferred to the adjacent cave, at a higher level. Thus, in the 2nd century A.D., the cave at Peristeria emerged as a tourist shrine, a place of pilgrimage, frequented by Greeks and Romans alike, in veneration of the great tragedian.

24 136 Γιάννος Γ Λώλος Εικ. 1. Χάρτης της Σαλαμίνος, με την θέση τον Σπηλαίου τον Ευριπίδη κοντά στον Όρμο Περιστέρια. στο νοτιότερο άκρον της νήσου (σχεδίαση: Γ. Αιαμαντόπουλος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1999).

25 Σαλαμινιακές έρευνες Εικ. 2. Περιστέρια Σαλαμίνος. Τοπογραφικό σχέδιο του περιβάλλοντος χώρου του Σπηλαίου του Ευριπίδη, με την θέση της πηγής σε σημείο της ανόδου προς το άνδηρο της εισόδου (αποτύπωση: Γιώργος Μακρής, 1994). U>

26 138 Γιάννης Γ. Λωλός Εικ. 3. Ιερό Διονύσου, Π εριστέρια Σαλαμίνος. Η πηγή, σε πρώιμο στάδιο της ανασκαφής (από Νότο). Α' \ Εικ. 4. Ιερό Διονύσου, Περιστέρια Σαλαμίνος. Κάτοψη τον σκάμματος στην περιοχή της πηγής. με τον πήλινο αγωγό νερού κατά χώραν (σχέδιο: Γιάννης Νάκας, 1999).

27 Σαλαμινιακές έρευνες ο L 1 Μ. J Εικ. 5. Ιερό Διονύσου. Πήλινος αγωγός νερού (από τρία μέρη), μπροστά από την πηγή (κάτοψη και τομή:. Νάκας, 1999). u> νο

28 140 Γκιννοζ Γ. Αίολος Εικ. 6. Ιερό Διονύσου. Άποψη τον Ελληνιστικού συγκροτήματος, σε προχωρημένη φάση της ανασκαφής (από τα Νοτιοανατολικά).

29 Εικ. 7. Ιερό Διονύσου. Κάτοψη τω ν ανασκαφέντω ν τμημάτω ν του συγκροτήματος (σχέδιο: Γ. Νάκας, 1999) Σαλαμινιακές έρευνες

30 Είχ. 8. Ιερό Αιοννσον. Κάτοψη τον συγκροτήματος (με συμπληρά)σεις). με την υόατοόεξαμενή. τον χώρο με το λατρευτικό θρανίο και τον ορθογώνιο ναΐσκο (από Ανατολάς προς Λυσμάς). Σχεόιο: Γ Νάκας OV0>V.1 -ΟΛΛΙ)1 J ~... ι ί - ιγ ' ί ι- ι) n a n t itii rt.immbi

31 Σαλαμινιακές έρευνες

32 Γιάννος Γ. Λώλος

33 Σαλαμινιακές έρευνες Εικ. 11. Ιερό Διονύσου. Τομές της υδατοδεξαμενής, κατά τον άξονα Βορράς-Νότος καί κατά τον άξονα Α νατολή-δ ύση (Σχέδια: Γ. Νάκας, 1999). Ux

Το Ιερό του Διονύσου υπό το Σπήλαιο του Ευριπίδη

Το Ιερό του Διονύσου υπό το Σπήλαιο του Ευριπίδη Το Ιερό του Διονύσου υπό το Σπήλαιο του Ευριπίδη Η ανασκαφή των ετών 1998-2000 πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με την εποπτεία της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας και της τότε

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτης της Σαλαμίνος στο Σαρωνικό κόλπο. Αρχείο Πανεπιστημιακής Ανασκαφής Σαλαμίνος.

Χάρτης της Σαλαμίνος στο Σαρωνικό κόλπο. Αρχείο Πανεπιστημιακής Ανασκαφής Σαλαμίνος. Σπήλαιο Ευριπίδη Η συστηματική ανασκαφή του επωνύμου σπηλαίου της Σαλαμίνος (Σπηλαίου Ευριπίδη) διεξήχθη κατά το διάστημα από το 1994 έως και το 1997 από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, υπό την διεύθυνση του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ. Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ. Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας ΥΠΟΜΝΗΜΑ 1. Ο ΙΚΙΑ «ΔΙΟΝΥΣΟΥ» 2. Ο ΙΚΙΑ «ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ» 3. Δ Η Μ Ο Σ ΙΟ ΑΡΧΕΙΟ 4. ΑΓΟΡΑ 5. ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού

Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού Η ανασκαφή τού 2012 είχε ως στόχους: την περαιτέρω διερεύνηση της στοάς του μεγάλου ρωμαϊκού κτιρίου με τη στοά περιμετρικά

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ Περιγραφή μνημείου Το αρχαίο θέατρο της Λίνδου διαμορφώνεται στους πρόποδες της δυτικής πλαγιάς του βράχου της λινδιακής ακρόπολης. Το κοίλο χωρίζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΡΟΔΟΣ, ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 1 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. 2 2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ιερό Αφροδίτης Π α ν α γ ι ώ τ η ς Ν ε ο φ ύ τ ο υ Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Χατζημιχαήλ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενική Εισαγωγή..σελ.3 Ιστορική αναδρομή..σελ.3 Περιγραφή του χώρου.σελ.4

Διαβάστε περισσότερα

Πυργιακόνι: Νεκρικό τοπίο και νεκρική λατρεία

Πυργιακόνι: Νεκρικό τοπίο και νεκρική λατρεία Πυργιακόνι: Νεκρικό τοπίο και νεκρική λατρεία Στοιχεία βαρύνουσας σημασίας, σε σχέση με την άσκηση ηρωολατρείας κατά τους ιστορικούς ιδίως χρόνους, στην ίδια την περιοχή της πρωτεύουσας του Τελαμώνιου

Διαβάστε περισσότερα

ηαποκάλυψη αρχαιοτήτων στις βορειοανατολικές υπώρειες του λοφώδους

ηαποκάλυψη αρχαιοτήτων στις βορειοανατολικές υπώρειες του λοφώδους κωνσταντινα Γραβανη e-mail: cgravani@cc.uoi.gr ΠανεΠιστηΜιουΠολη Δουρουτησ: αρχαιολογικεσ ερευνεσ, εργασιεσ και Μελετεσ: συντομη αναφορα ηαποκάλυψη αρχαιοτήτων στις βορειοανατολικές υπώρειες του λοφώδους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΜΕΤΑΚΙΟΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΜΕΤΑΚΙΟΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΜΕΤΑΚΙΟΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Αρχιτεκτονική μελέτη: Βασιλεία Μανιδάκη αρχιτέκτων ΥΠΠΟΤ-ΥΣΜΑ Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Στην αρχαϊκή εποχή εικάζεται ότι υπήρχε κάποιο είδος θεατρικής κατασκευής στο χώρο που βρίσκονται τα σημερινά ευρήματα του θεάτρου, ενώ στα κλασσικά χρόνια υπήρχε σίγουρα κάποια

Διαβάστε περισσότερα

Ευρήματα της ανασκαφής Στέλλα Χρυσουλάκη και Γιώργος Πέππας

Ευρήματα της ανασκαφής Στέλλα Χρυσουλάκη και Γιώργος Πέππας Ημερίδα Η έρευνα των αρχαίων συστημάτων ύδρευσης του Πειραιά στο πλαίσιο των έργων του ΜΕΤΡΟ. Μια πρώτη θεώρηση Ευρήματα της ανασκαφής Στέλλα Χρυσουλάκη και Γιώργος Πέππας 1 Πρώιμη φάση της πόλης Λουτροφόρος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΠΛΑΤΙΑΝΑΣ» 1 Μ Α Ρ Ι Α Μ Α Γ Ν Η Σ Α Λ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π. MSc Ε.Μ.Π.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΠΛΑΤΙΑΝΑΣ» 1 Μ Α Ρ Ι Α Μ Α Γ Ν Η Σ Α Λ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π. MSc Ε.Μ.Π. Το αρχαίο θέατρο, το επωνοµαζόµενο χάριν συντοµίας «θέατρο της Πλατιάνας», βρίσκεται εντός των τειχών της αρχαίας Ακρόπολης στην κορυφή του όρους Λαπίθα. Η αρχαία ονοµασία της πόλης στην οποία ανήκε θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού

Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού Κατά την περίοδο 2010 συνεχίσαμε την έρευνα τόσο στο χώρο της αίθουσας όσο και στο χώρο του αιθρίου με σκοπό την περαιτέρω διερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πηγές και μέθοδοι (συνέχεια) Ο κλασικός αρχαιολόγος ταξινομεί το υλικό του: Κατά χρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Μινωικοί ιεροί χώροι

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Μινωικοί ιεροί χώροι ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Μινωικοί ιεροί χώροι Ενδεχομένως από τη Νεολιθική, αλλά με βεβαιότητα από την Προανακτορική εποχή φαίνεται ότι οι μινωίτες ασκούσαν τις λατρευτικές τους πρακτικές στα σπήλαια.

Διαβάστε περισσότερα

Ανάγνωση - Περιγραφή Μνημείου: Ναός του Ηφαίστου

Ανάγνωση - Περιγραφή Μνημείου: Ναός του Ηφαίστου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής Σχολή Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών Τομές Τοπογραφίας Αποτυπώσεις Μνημείων Υπεύθυνος Διδάσκων: Γεωργόπουλος Ανδρέας Ανάγνωση - Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογικός κάνναβος και στρωματογραφία

Αρχαιολογικός κάνναβος και στρωματογραφία Αρχαιολογικός κάνναβος και στρωματογραφία Μετά τον εντοπισμό και καθορισμό των αρχαιολογικών θέσεων, καθώς και τη μεταφορά των απαραίτητων υλικών και εργαλείων, το επόμενο σημαντικό στάδιο είναι η ανασκαφή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής δομής

Διαβάστε περισσότερα

Mικροί - Mεγάλοι σε δράση

Mικροί - Mεγάλοι σε δράση Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Το μουσείο της Ερέτριας. Τα εκθέματα στη δεύτερη αίθουσα του μουσείου. Αναστασία Αγιώτη Αναστασία Βογιατζή Ασημίνα Αγγελή Μαρία Γκεοργκίεβα

Το μουσείο της Ερέτριας. Τα εκθέματα στη δεύτερη αίθουσα του μουσείου. Αναστασία Αγιώτη Αναστασία Βογιατζή Ασημίνα Αγγελή Μαρία Γκεοργκίεβα Το μουσείο της Ερέτριας Τα εκθέματα στη δεύτερη αίθουσα του μουσείου. Αναστασία Αγιώτη Αναστασία Βογιατζή Ασημίνα Αγγελή Μαρία Γκεοργκίεβα Προθήκη 16 1-5 χάλκινα όπλα,αιχμές και βέλη. 6, 7 και 12 εργαλεία,καρφιά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Το ανάκτορο της Ζάκρου

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Το ανάκτορο της Ζάκρου ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Το ανάκτορο της Ζάκρου Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου Το ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου βρίσκεται στο ΝΑ άκρο της Κρήτης στον ομώνυμο ευρύχωρο όρμο. Η θέση ήταν γνωστή από τον 19 ο αι.

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΠΑΡΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος 2017-2018 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1 το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 2 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 3 ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΥΡΡΟΣ αντίγραφο από πρωτότυπο του 3ου π.χ. αι. της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) Ίδρυση των πρώτων ανακτορικών κέντρων Κύριο χαρακτηριστικό στην κεραμική η εμφάνιση του καμαραϊκού ρυθμού, ο οποίοςαποτελεί προϊόν των

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ της Σταυρούλας Σδρόλια Το κρασί έπαιζε τεράστιο ρόλο στην οικονομία της περιοχής του Δήμου Μελιβοίας από την αρχαιότητα μέχρι το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Οι αρχαιότερες

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2016)

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2016) Περίληψη των εργασιών Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2016) Οι εργασίες πεδίου στον αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά (Καβούσι, Ιεράπετρα), στη βορειοανατολική Κρήτη, διήρκεσαν 11 εβδομάδες,

Διαβάστε περισσότερα

[IA12] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Β

[IA12] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Β [IA12] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Β Αρχαιολογία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων (480 π.χ. - 30 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Δ. Πλάντζος, Ελληνική τέχνη και αρχαιολογία 1200-30 π.χ. Εκδόσεις Καπόν: Αθήνα, 2016

Διαβάστε περισσότερα

Φωνές νερού μυριάδες Ιερό Άμμωνα ία, Καλλιθέα Χαλκιδικής. Φυλλάδιο δράσης

Φωνές νερού μυριάδες Ιερό Άμμωνα ία, Καλλιθέα Χαλκιδικής. Φυλλάδιο δράσης Φωνές νερού μυριάδες 2010 Ιερό Άμμωνα ία, Καλλιθέα Χαλκιδικής Φυλλάδιο δράσης Το κείμενο του φυλλαδίου της δράσης ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΜΜΩΝΑ ΔΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Το ιερό του Διονύσου και του Άμμωνα

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελληνιστική Κεραμική

Η Ελληνιστική Κεραμική Η Ελληνιστική Κεραμική Μικρή Εισαγωγή Πριν από μερικές δεκαετίες η πρόταση μας για ένα φροντιστήριο ελληνιστικής κεραμικής στους φοιτητές αρχαιολογίας απορρίφθηκε πανηγυρικά, αφού η άσκηση των νέων αρχαιολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων (480 π.χ. - 1ος αι. π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων (480 π.χ. - 1ος αι. π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA12] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Β Αρχαιολογία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων (480 π.χ. - 1ος αι. π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Τι είναι Aρχαιολογία; Η επιστήμη της αρχαιολογίας: Ασχολείται με την περισυλλογή,

Διαβάστε περισσότερα

Έλλη Τσουρβάκα Χρήστος Χατζηγάκης

Έλλη Τσουρβάκα Χρήστος Χατζηγάκης Έλλη Τσουρβάκα Χρήστος Χατζηγάκης Εργασίες-Δημιουργίες μαθητών Σχολικού Έτους 2014-2015(στο πλαίσιο καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος για τα Μουσεία στο Διαδίκτυο) «Εκφάνσεις Μουσειοπαιδαγωγικής στο

Διαβάστε περισσότερα

Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας. Φοίβος Αργυρόπουλος

Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας. Φοίβος Αργυρόπουλος Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας Φοίβος Αργυρόπουλος ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ Πανίερο έγινε το Θριάσιο πεδίο από τη στιγμή που η θεά Δήμητρα θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

Νέα σημαντικά ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Νέα σημαντικά ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων Ναυάγιο των Αντικυθήρων Η συστηματική και προσεκτική δουλειά που γίνεται στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Ναυάγιο των Αντικυθήρων Στην πρόσφατη υποβρύχια έρευνα που διεξήγαγε

Διαβάστε περισσότερα

Mικροί - Mεγάλοι σε δράση

Mικροί - Mεγάλοι σε δράση Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Διεύθυνση Μουσείων Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗ

Η ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗ Η ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗ 1 Στη ΝΑ πλευρά του Διδυμοτείχου, ανάμεσα στη συμβολή των ποταμών Έβρου και Ερυθροποτάμου και το Σιδηροδρομικό σταθμό, υψώνεται ένας βραχώδης οχυρός λόφος γνωστός με

Διαβάστε περισσότερα

σε δράση Μικροί αρχιτέκτονες Όνομα μαθητή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου

σε δράση Μικροί αρχιτέκτονες Όνομα μαθητή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου Μικροί αρχιτέκτονες σε δράση Όνομα μαθητή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ημερομηνία Δημοτικού Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Με

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 8. Πανελλήνια Ιερά. Δελφοί και Ολυμπία Τα Πανελλήνια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016, οι μαθητές της Α Λυκείου του 2 ου ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, με συνοδούς καθηγητές, τις

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Στο ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας στη Κρήτη, έχουν εντοπιστεί από τους αρχαιολόγους τέσσερις θεατρικοί χώροι διαφορετικών εποχών.

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΑΣ ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οικισμός Σκάρκος της Ίου

Ο Οικισμός Σκάρκος της Ίου Ο Οικισμός Σκάρκος της Ίου Εργασία στο μάθημα: Το Νησιωτικό Αιγαίο κατά την 3 η Χιλιετία π.χ. Παναγιώτης Καπλάνης Επιβλέπων Καθηγητής: Βλαχόπουλος Ανδρέας Εαρινό Εξάμηνο 2015 Η Θέση Η Ίος βρίσκεται στο

Διαβάστε περισσότερα

«Υιοθετώντας ένα μνημείο της γειτονιάς μου»

«Υιοθετώντας ένα μνημείο της γειτονιάς μου» «Υιοθετώντας ένα μνημείο της γειτονιάς μου» Σχολικό έτος 2014-2015 Ερευνητική εργασία σε αρχαιολογικά μνημεία της Παροικιάς από ομάδες μαθητών της Γ τάξης του Γυμνασίου Πάρου στο μάθημα της τοπικής ιστορίας

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά ευρήματα σε Σικυώνα

Μοναδικά ευρήματα σε Σικυώνα 06/09/2019 Μοναδικά ευρήματα σε Σικυώνα / Παιδεία και Πολιτισμός Ενδυναμώνεται το ενδεχόμενο εντοπισμού της αρχαϊκής πόλης της Σικυώνας στη σημερινή περιοχή του Αγ. Κωνσταντίνου. Οικιστικά κατάλοιπα κλασσικής

Διαβάστε περισσότερα

Ανεμόσπηλια Αρχανών : τα ευρήματα και η ερμηνεία τους

Ανεμόσπηλια Αρχανών : τα ευρήματα και η ερμηνεία τους Ανεμόσπηλια Αρχανών : τα ευρήματα και η ερμηνεία τους Βογιατζόπουλος Σταμάτης Ιστορικό - Αρχαιολογικό Ιωαννίνων Ζ' Εξάμηνο Υπ.Καθ : Αν. Βλαχόπουλος, Μάθημα: Κρητομυκηναϊκή Θρησκεία Δεκέμβριος 2013 Εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ, 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ, 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 28.8.2017 ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ, 2017 Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η δεύτερη φάση της διεπιστημονικής υποβρύχιας έρευνας στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνος,

Διαβάστε περισσότερα

Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως. Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο

Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως. Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο 2013-2014 Λίγα λόγια για τον ιόνυσο Ήταν ο πιο πρόσχαρος από τους θεούς και από τους πιο αγαπητούς στους ανθρώπους,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ-ΜΕΘΑΝΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ «ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΟΣ Ο ΚΟΤΣΥΦΑΣ» «Μια επιγραφή με ειδοποιεί: όρος ειμί Κεραμεικού,Εγώ θα φύγω, Δίνω κρυφά ένα φιλί στου Κούρου του αρχαϊκού το

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχει ο μαγικός κόσμος των μνημείων του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου Οι σιωπηλοί αυτοί μάρτυρες του παρελθόντος

Υπάρχει ο μαγικός κόσμος των μνημείων του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου Οι σιωπηλοί αυτοί μάρτυρες του παρελθόντος Υπάρχει ο μαγικός κόσμος των μνημείων του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου Οι σιωπηλοί αυτοί μάρτυρες του παρελθόντος ΑΠΛΟΤΗΤΑ και ΜΕΓΑΛΕΙΟ... Στο θέατρο τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνδυάζονται με τον καλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΡΑΤΟΥ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ. Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου...

ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ. Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου... ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου... Ας ξεκινήσουμε με το Ωδείο... Το ρωμαϊκό Ωδείο σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 26η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ Χριστιανούπολη, Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Σημαντικό οικοδομικό συγκρότημα του 11ου- 12ου αιώνα, που αποτελείται από τον οκταγωνικού τύπου ναό και το επισκοπικό

Διαβάστε περισσότερα

Όψεις Βυζαντίου... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Όψεις Βυζαντίου... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Το φυλλάδιο αυτό είναι του/της... που επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας στις... Το φυλλάδιο που κρατάς στα χέρια σου

Διαβάστε περισσότερα

Ύστερη Χαλκοκρατία ή Υστεροκυπριακή περίοδος: 1650/ /1050 π.χ.

Ύστερη Χαλκοκρατία ή Υστεροκυπριακή περίοδος: 1650/ /1050 π.χ. Ύστερη Χαλκοκρατία ή Υστεροκυπριακή περίοδος: 1650/1600 1100/1050 π.χ. Υστεροκυπριακή Ι: 1650/1600-1450 π.χ. (ΥΚ ΙΑ:1650/1600-1500 π.χ. και ΥΚΙΒ: 1500-1450 π.χ.) Υστεροκυπριακή ΙΙ: 1450-1200 π.χ. (ΥΚΙΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Ο αρχαιολογικός χώρος του Καλαμωτού βρίσκεται 2 χλμ. νότια του χωριού και είναι γνωστός στους κατοίκους του με την ονομασία Τούμπες ή Καστέλλια.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Καλαμωτού βρίσκεται 2 χλμ. νότια του χωριού και είναι γνωστός στους κατοίκους του με την ονομασία Τούμπες ή Καστέλλια. ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΙΝΔΟΙΑ ΣΥΝΟΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ: Ο αρχαιολογικός χώρος του Καλαμωτού βρίσκεται 2 χλμ. νότια του χωριού και είναι γνωστός στους κατοίκους του με την ονομασία Τούμπες

Διαβάστε περισσότερα

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Τα θέατρα της Αμβρακίας Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Αμβρακία Η Αμβρακία, μία από τις αξιολογότερες κορινθιακές αποικίες, ήταν χτισμένη στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου κοντά στην όχθη του ποταμού Άραχθου.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ:

Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: πρόσωπα και αντικείμενα Γνωρίζετε ότι: το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης ιδρύθηκε στις αρχές του 20

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Ζάµπας Πολιτικός Μηχανικός ρ ΕΜΠ. Σκιάθου 43-11254 Αθήνα. Τηλέφωνο: 210-2237167 Φαξ: 210-2237257 Ηλεκτρονική διεύθυνση: c-zambas@hol.

Κώστας Ζάµπας Πολιτικός Μηχανικός ρ ΕΜΠ. Σκιάθου 43-11254 Αθήνα. Τηλέφωνο: 210-2237167 Φαξ: 210-2237257 Ηλεκτρονική διεύθυνση: c-zambas@hol. Κώστας Ζάµπας Πολιτικός Μηχανικός ρ ΕΜΠ. Σκιάθου 43-11254 Αθήνα. Τηλέφωνο: 210-2237167 Φαξ: 210-2237257 Ηλεκτρονική διεύθυνση: c-zambas@hol.gr Αθήνα 4/2/2015 Προς τον Πρόεδρο τους µη κερδοσκοπικού σωµατείου

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2015)

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2015) Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2015) Εισαγωγή Οι εργασίες πεδίου στον αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά, στη βορειοανατολική Κρήτη (Καβούσι, Ιεράπετρα), διήρκεσαν 6 εβδομάδες, ενώ ακολούθησε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΚΑΒΙΡΩΝ (ΚΑΒΙΡΕΙΟ) Καβίρειο

ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΚΑΒΙΡΩΝ (ΚΑΒΙΡΕΙΟ) Καβίρειο ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΚΑΒΙΡΩΝ (ΚΑΒΙΡΕΙΟ) Καβίρειο Ιερό τοπικής λατρείας αφιερωμένο στον θεό Κάβιρο (γενειοφόρο θεό με στεφάνι κισσού στο κεφάλι και κάνθαρο στο χέρι υπόσταση του Διονύσου) και το Θεό Παίδα (θεϊκό παιδί

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα Η έρευνα των αρχαίων συστημάτων ύδρευσης του Πειραιά στο πλαίσιο των έργων του ΜΕΤΡΟ. Μια πρώτη θεώρηση.

Ημερίδα Η έρευνα των αρχαίων συστημάτων ύδρευσης του Πειραιά στο πλαίσιο των έργων του ΜΕΤΡΟ. Μια πρώτη θεώρηση. Ημερίδα Η έρευνα των αρχαίων συστημάτων ύδρευσης του Πειραιά στο πλαίσιο των έργων του ΜΕΤΡΟ. Μια πρώτη θεώρηση. Αθήνα 15 Μαΐου 2015 Συνδιοργάνωση Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων

Διαβάστε περισσότερα

«Αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση- η μελέτη περίπτωσης της αρχαίας Μεσσήνης»

«Αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση- η μελέτη περίπτωσης της αρχαίας Μεσσήνης» «Αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση- η μελέτη περίπτωσης της αρχαίας Μεσσήνης» Μαρία Μπαλάσκα & Ιωάννα Ραβάνη, μέλη της Π.Ο. του ΚΠΕ Καλαμάτας Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, επηρεάζουν τον

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) (συνέχεια) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης

Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Εναλλασσόμενες θεματικές παρουσιάσεις Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Εναλλασσόμενες θεματικές παρουσιάσεις Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ. Μετά τα Μηδικά κατακευάστηκε το 478 π.χ το Θεμιστόκλειο τείχος που χώρισε την κατοικημένη περιοχή από το νεκροταφείο.

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ. Μετά τα Μηδικά κατακευάστηκε το 478 π.χ το Θεμιστόκλειο τείχος που χώρισε την κατοικημένη περιοχή από το νεκροταφείο. ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ Η περιοχή ΒΔ της Αγοράς μέχρι το τείχος της πόλης, όπου το Δίπυλο, αλλά και πέρα από το τείχος, όπου και το σημαντικότερο νεκροταφείο της Αθήνας. Η ονομασία της οφείλεται στις εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΔΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΝΟΜΑΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Το αρχαίο Δίον του Ολύμπου βρίσκεται 15 χλμ. νότια της Κατερίνης, στους πρόποδες του Ολύμπου δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

Σο ναυάγιο των Αντικυθήρων. Γωγώ Κουλούρη

Σο ναυάγιο των Αντικυθήρων. Γωγώ Κουλούρη Σο ναυάγιο των Αντικυθήρων Γωγώ Κουλούρη Ευρήματα: Ο «Έφηβος των Αντικυθήρων» Άγαλμα Ερμή Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων Εμπορικοί αμφορείς Σα νομίσματα Ο «Έφηβος των Αντικυθήρων» Υλικό: Χαλκός Διαστάσεις:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ»

ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ» ,,^ -^,;-,..:..,, : χ λ κ«:! «e.«?s"'h. ΗΗΗΜΗΗΒ ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ» ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙΜΑΡΑ Τα καινούρια προγράμματα του Τμήματος Εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΛΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ

ΤΟ ΠΑΛΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΤΟ ΠΑΛΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Όνομα: Χολέβα Βασιλική Εξάμηνο: Η Μάθημα: Το Αιγαίο κατά την 3η χιλιετία π.χ Διδάσκων: Βλαχόπουλος Ανδρέας ΠΑΛΑΜΑΡΙ I ΠΧ II ΠΑΛΑΜΑΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΔΙΟΥ

ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΔΙΟΥ ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΔΙΟΥ Το Ρωμαϊκό Ωδείο Δίου ανήκει στο κτηριακό συγκρότημα των μεγάλων Θερμών, το οποίο κτίστηκε στα τέλη του 2 ου μ.χ. αιώνα. Το ωδείο ήταν μια στεγασμένη θεατρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΕΊΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΊΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΌΤΗΤΑ

ΥΓΕΊΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΊΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΌΤΗΤΑ ΥΓΕΊΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΊΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΌΤΗΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΟΜΒΟΥ 1 Ο Αχιλλέας επιδένει το βραχίονα του Πάτροκλου, ελεύθερη απόδοση λεπτομέρειας παράστασης ερυθρόμορφου αγγείου, 500 περ. π.χ. Βερολίνο, Staatliche

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΙΝΙΑΔΩΝ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Το ανάκτορο των Μαλίων βρίσκεται στην άκρη μιας μικρής αλλά εύφορης πεδιάδας, κοντά σε λιμάνι στο βόρειο τμήμα της κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 3 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Β 5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Των μαθητριών: Στέλλα Κουρκουρίδου Μαρίνα Κουσικιάν ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΓΙΑΝΤΟΥΡΗ ΧΡΥΣΑ ΑΝΤΕΜΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΟΥΖΟΥΝΑΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Υπεύθυνη Καθηγήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Το ανάκτορο των Μαλίων βρίσκεται στην άκρη μιας μικρής αλλά εύφορης πεδιάδας, κοντά σε λιμάνι στο βόρειο τμήμα της κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΝΤΟΛΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΝΤΟΛΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΝΤΟΛΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων Εκπαιδευτικές Μουσειοσκευές Οι Μουσειοσκευές είναι βαλίτσες που ταξιδεύουν από σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ.

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ. Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Να περιγράψετε ένα μινωικό ανάκτορο; Μεγάλα Συγκροτήματα κτιρίων, Είχαν πολλές πτέρυγες-δωματίων, Διοικητικά, Οικονομικά, Θρησκευτικά και Καλλιτεχνικά κέντρα της περιοχής,

Διαβάστε περισσότερα

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος 1. Η μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας Η τεράστια αυτή πυραμίδα είναι το αρχαιότερο από τα εφτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, αλλά είναι το μόνο που διασώζετε 4.000χ.Όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΑΕΤ ΣΓΤΚΣ, ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΑΕΤ ΣΓΤΚΣ, ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΑΕΤ ΣΓΤΚΣ, ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟΙ ΛΙΘΟΙ ΟΨΙΑΝΟΣ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΠΥΡΙΤΟΛΙΘΟΣ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΜΑΡΜΑΡΙΝΑ ΓΛΥΠΤΑ ΕΡΜΗΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού για την Αθήνα του 2 ου αιώνα μ.χ Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο Ελεύθερη πρόσβαση Ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

Αµφίπολη: Βρέθηκε σκελετός σε τάφο κάτω από τον τρίτο θάλαµο

Αµφίπολη: Βρέθηκε σκελετός σε τάφο κάτω από τον τρίτο θάλαµο Νοέµβριος 12 2014 13:20 Αµφίπολη: Βρέθηκε σκελετός σε τάφο κάτω από τον τρίτο θάλαµο Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισµού για τις ανασκαφικές εργασίες στον τάφο της Αµφίπολης. Τι έδειξαν οι ανασκαφές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 27 ΚΣΤ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑΣ Κατά την περίοδο 2000-2009 πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες σωστικές ανασκαφές μέσα στην πόλη του Πειραιά, κατά τις οποίες αποκαλύφθηκαν τμήματα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής τέχνης:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΛΥΣΙΜΟ ΕΝΟΣ ΓΡΙΦΟΥ (ή πως χώρεσαν 3000 χρόνια ιστορίας στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαλαμίνας)

ΤΟ ΛΥΣΙΜΟ ΕΝΟΣ ΓΡΙΦΟΥ (ή πως χώρεσαν 3000 χρόνια ιστορίας στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαλαμίνας) ΤΟ ΛΥΣΙΜΟ ΕΝΟΣ ΓΡΙΦΟΥ (ή πως χώρεσαν 3000 χρόνια ιστορίας στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαλαμίνας) 1. Η Ανάγκη Εικόνα 1 Η Βόρεια πτζρυγα τησ κεντρικήσ αίθουςασ (Β) του Μουςείου Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία

Διαβάστε περισσότερα

ΒΩΜΟΣ ΤΟΥ ΙΟΝΥΣΟΥ ΑΡΧΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟΝ

ΒΩΜΟΣ ΤΟΥ ΙΟΝΥΣΟΥ ΑΡΧΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟΝ ΒΩΜΟΣ ΤΟΥ ΙΟΝΥΣΟΥ ΑΡΧΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟΝ Ἐριχθονίου δὲ ἀποθανόντος καὶ ταφέντος ἐν τῷ αὐτῷ τεµένει τῆς Ἀθηνᾶς Πανδίων ἐβασίλευσεν, ἐφ οὗ ηµήτηρ καὶ ιόνυσος εἰς τὴν Ἀττικὴν ἦλθον. ἀλλὰ ήµητρα µὲν Κελεὸς [εἰς τὴν

Διαβάστε περισσότερα

1. Επεμβάσεις συντήρησης

1. Επεμβάσεις συντήρησης Έκθεση εργασιών συντήρησης αρχιτεκτονικών καταλοίπων στον αρχαιολογικό του Αζοριά κατά την ανασκαφική περίοδο του 2017 της Σ. Χλουβεράκη, Επιστημονική Συνεργάτιδα, ΙΝΣΤΑΠ Κέντρο Μελέτης Αν Κρήτης Αρ. Άδ.:

Διαβάστε περισσότερα

Μυκηναϊκή θρησκεία. 3. Από την ανασκαφή θρησκευτικών κτηρίων στα ανάκτορα και ιερών σε οικίες

Μυκηναϊκή θρησκεία. 3. Από την ανασκαφή θρησκευτικών κτηρίων στα ανάκτορα και ιερών σε οικίες Μυκηναϊκή θρησκεία Τα στοιχεία που διαθέτουμε για αυτήν προέρχονται: 1.Από την εικονογραφία σφραγιστικών δακτυλιδιών, σφραγίδων, τοιχογραφιών και αντικειμένων μικροτεχνίας (ελεφαντουργίας κλπ). Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ψ Ρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ -N^ ->5^ **' ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ

ψ Ρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ -N^ ->5^ **' ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ ψ Ρ ' '.'."» *?' Ρ -N^ ->5^ ι"*** **' "HSf % ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων

Διαβάστε περισσότερα

Η κεραμική τέχνη στην αρχαία Ελλάδα

Η κεραμική τέχνη στην αρχαία Ελλάδα Θέμα της διδακτικής πρότασης Η κεραμική τέχνη στην αρχαία Ελλάδα Τάξη: Α Γυμνασίου Στοχοθεσία Επιδιώκεται οι μαθητές/τριες να εξοικειωθούν με τους τύπους, τα ονόματα και τις χρήσεις των αγγείων της αρχαιότητας.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) (συνέχεια) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΥΔΩΝΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

1. Επεμβάσεις συντήρησης

1. Επεμβάσεις συντήρησης Έκθεση εργασιών συντήρησης αρχιτεκτονικών καταλοίπων στον αρχαιολογικό του Αζοριά κατά την ανασκαφική περίοδο του 2018 της Σ. Χλουβεράκη, Επιστημονική Συνεργάτιδα, ΙΝΣΤΑΠ Κέντρο Μελέτης Αν Κρήτης Αρ. Άδ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΑΤΟ ΒΑΘΙΕΣ ΛΑΚΕΣ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΑΤΟ ΒΑΘΙΕΣ ΛΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΑΤΟ ΒΑΘΙΕΣ ΛΑΚΕΣ Του Αντιστρατήγου ε.α. Παναγιώτη Πανταζή. Στις Βαθιές Λάκες βρέθηκαν σηµαντικότατα ευρήµατα, τα οποία θεωρείται σκόπιµο να παρουσιασθούν και να αναλυθούν. Τα ευρήµατα αυτά είναι

Διαβάστε περισσότερα